Četvrtak, 13.12.2012.

09:39

Privrednici sa carinicima Euleksa

Predstavnici privrednika sa severa Kosova su upoznali predstavnika carine Euleksa s problemima s kojima se susreću na integrisanom prelazu na Jarinju.

Izvor: B92

Privrednici sa carinicima Euleksa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

KATARINA

pre 11 godina

Iznadjeno najbolje resenje za Srbiju, u ovom trenutku naravno. Verujem da ce srpska diplomatija znati da se nosi sa buducim ispitima i sa tezinom odluka koje ce doneti.

Nijazi Kuqi

pre 11 godina

@ Neka mi neko objasni,meni neupucenom ... Sa cime se hrane Albanci i jel im vozila idu na gorivo ili vodu? Jel problem kupovati tu hranu i gorivo ili mora da bude made in Serbihstan?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Duci0167, 14. decembar 2012 10:30)

Nije nikakva tajna da u Republiku Kosova, gotovo sva roba, a narocito prehrambeni proizvodi, dolaze iz Republike Srbije. Ovi "privrednici" to najbolje znaju jer je sami uvoze i dovoze, legalnim i ilegalnim putevima. I nije u pitanju samo izbegavanje placanja carine, nego i PDV-a, a narocito izbegavanje svake vrste kontrole kvaliteta jer je poznato da se najvise trguje robom sumnjivog kvaliteta ili kojoj je istekao rok upotrebe u Srbiji, gde je povucena iz trzista ili nije ispunjavala standarde za izvoz u drugim drzavama koje striktno postuju standarde.

Faton

pre 11 godina

Ne naplacuje se samo roba za licne upotrebe, a za trgovinu svakako se placa. Carinici nisu da prodaju mleka tamo...

A onaj direktor Privredne Komore KiM, laze kad kaze dokumenti na albanskom jeziku, posto svaki dokumenat je na Albanskom, Srpskom i Engleskom jeziku. Mi smo demokratska drzava!

Duci0167

pre 11 godina

Neka mi neko objasni,meni neupucenom ... Sa cime se hrane Albanci i jel im vozila idu na gorivo ili vodu? Jel problem kupovati tu hranu i gorivo ili mora da bude made in Serbihstan?

Duci0167

pre 11 godina

"Zbog cega kosovski carinici traze da se roba carini?" Pa valjda sto su carinici. Ovi "privrednici" se prave glupi ili su ...

Mnemozina

pre 11 godina

Nadam se da će Platforma zaista sačuvati teritorijalni integritet i suverenitet naše države. Vlast zaista radi za interes naroda i države, i želi da se stanje u našoj državi promeni na bolje. platforma će biti predstavljena 17.12.2012 godine i treba biti tek predstavljena.

samo realno ...

pre 11 godina

Istina je da je pdv plaćen bar što se tiče robe iz Srbije, ali je isto tako tačno da se taj isti pdv vraća ukoliko je roba "izvezena" na Kosovo. E dragi moji tih 20% je problem tkz. privrednika iz naše južne pokrajine. Da napomenem da se veliki deo izvezene robe vraća u Srbiju....

albanski dezurni spineri, neprocenjivo

pre 11 godina

@e-krem
Te suplje price o "neduznim Albancima" i Srbiji koja je ih iz cista mira napala pricaj nekome ko se juce rodio ili koji je juce sleteo na ovu planetu - mozda kod njih prodje. Problem je ako i sam verujes u to sto ovde pokusavas da proturis, to znaci da ti je samozaljubljeni sovinizam ozbiljno suzio vidik i moc rasudjivanja.

albanski dezurni spineri, neprocenjivo

pre 11 godina

@e-krem
Te suplje price o "neduznim Albancima" i Srbiji koja je ih iz cista mira napala pricaj nekome ko se juce rodio ili koji je juce sleteo na ovu planetu - mozda kod njih prodje. Problem je ako i sam verujes u to sto ovde pokusavas da proturis, to znaci da ti je samozaljubljeni sovinizam ozbiljno suzio vidik i moc rasudjivanja.

Bato

pre 11 godina

Ma kakavo placanje carine, to je providna laz privrednika-svercera, kao ovaj sto uvozi iz Ceske. Roba iz Srbije se na carini ni na Jarinju ni u Merdare jer su i Srbija i Kosovo clanice CEFTE. Ovde je u pitanju malverzacija sa PDV i robe koja se uvozi iz Evrope za koju mmora da se placa carina. Ovo je samo izgovor da bi se ponistio sporazum o Integrisanom upravljanju granicom.

e-krem

pre 11 godina

..neki na vlasti u Srbiji resili da pogaze ustav i nacrtali granicu u okviru jedne iste drzave izmedju te drzave i njene autonomne pokrajine ?
(Miki, 13. decembar 2012 15:13)
Seti se kojom je bojom je nacrtana ta granica i pitaj se jel bilo po ustavu da vojska i policija puca na sopstvene gradjane umesto da njih zastiti.

ivan

pre 11 godina

Hana zar ti i Albanci verujete da imate drzavu pa vi ste izdrzavani protektorat imate stranu vojsku imate stranu policiju imate strane predstavnike koji vam govore sta da radite.A da ne pricam da vam se neznaju gde su vam granice da vas 80 000 hiljada Srba sa Severa Kosova i Metohije ne priznaje i da ce te uvek imati probleme.Zatim ne mozete uci ni u jednu vazniju organizaciju navescu UN OEBS nemozete ucestvovati ni u jednom sportskom takmicenju zatim na evroviziju ne mozete se takmiciti pa Hana o kojoj ti nezavisnosti govoris vi ste cardak ni na nebu ni na zemlji.

Balkanski Palestinci

pre 11 godina

@Miki, 13. decembar 2012 16:34
Na sve to je upozoravao Milosevic u njegovom govoru izmedju dva kruga izbora 2000. Ali mi nismo slusali.

kome placaju porez??

pre 11 godina

Ono sto mene zanima je:
- gde ti 'privrednici' placaju porez???
- gde predaju zavrsne racune, ko/koja sluzba ih kontrolise, itd, itd,...
Jer svi znamo da drzava Srbija po rezoluciji n 1244 nema apsolutno nikakve ingrencije nad privredom i privrednicima Kosova bez obzira bili onoi Srbi ili Albanci

Miki

pre 11 godina

Samo najgluplji i slepi ne vide da je nezavisno Kosovo samo prvi korak ka pravljenju velike Albanije to ste mogli da vidite i na sednici povodom 100godisnjice proglasenja nezavisnosti Albanije u Tirani ovih dana. Prvi korak je proglasenje nezavisnog Kosova zaokruzivanje njegovih granica , zatim sledi ujedinjenje Kosova i Albanije u jednu drzavu, a nakon toga otvaraju se Srbiji nova ratna zarista na jugu Srbije, u Raskoj Oblasti i u Vojvodini.

Mislite da je na Kosmetu kraj? Ne drugari tu vam je tek pocetak. I moracete ili da ratujete za svoju zemlju ili da se selite za Rusiju, posto vas EU nece tamo ste dobrodosli samo kao turisti.

Plan zapada je da etnicki ocisti Srbe sa Balkana, to im je krajnji cilj a sadasnji da srbe kao narod svedu na sto je moguce manju teritoriju.

ivan

pre 11 godina

Dogovor o integrisanom prelazu samo da objasnim pojedinim Albancima i takozvanim dusebriznicima postignut je tako sto su date garancije nama Srbima sa Severa Kosova i Metohije da nece biti carinjena robe zato smo i pristali i samo da podsetim navedene dusebriznike ili ce tako biti ili nece biti uopste integrisanog prelaza.A sad nastavite da lazete jadni Albanski narod kad i vi sami znate da tu nema ni promil sanse da zazivi granica setite se mojih reci.A vi sto se brinete za sverc komerc pa i vi sami znate da su to samo izgovori ovo se tice pitanje opstanka Srpskog naroda na Kosovu i samo nastavite da lupate minuse ja sam samo rekao golu istinu krsenje dogovora znaci kraj integrisanog prelaza.

Jednaki

pre 11 godina

Srbi u hrvatskoj odbili sve moguce sto im bilo ponudzeno, pa kada su svi vidjeli I uverili da cilj srbskog naroda nije ravnopravnos I suzivot sa ostalima sledio oluja, prema tome pamet u glavi ako hocete suzivot I ravnopravnos ,sdruge strane ako nastavi ova divljastina nije daleko dan kada ce da nastupa na snazi oluja.

Poljoprivrednik

pre 11 godina

nesto se tu mulja i to postenski, a sta cemo recimo osnovnim zivotnim namirnicama HLEBOM I MLEKOM koje nam na sever stize iz Raske. Da nisu i oni sverceri a jesu za pristinske vlasti.
(PARAGLAJDER, 13. decembar 2012 10:21)

Pa otvorite pekare i farme, kao i celi svet. RADITE!

Miki

pre 11 godina

@kosovski carinik,

a jel bi ti voleo da placas robu koju kupis recimo u Pancevu a teras u Kragujevac 41% skuplje samo zato sto su neki na vlasti u Srbiji resili da pogaze ustav i nacrtali granicu u okviru jedne iste drzave izmedju te drzave i njene autonomne pokrajine ?

Milan Dj

pre 11 godina

sa ili bez carine, ta akcizna roba na severu kosova košta skuplje nego u srbiji. primer su cigarete. svaka paklica je skuplja za 20 dinara. toliko o "privrednicima" tj. švercerima.

Prong

pre 11 godina

(Miki, 13. decembar 2012 15:02)

Miki, ja nisam član nijedne stranke a pogotovo ne SNS-a ili SPS-a i savršeno me boli uvo za život tih balvana, "privrednika" ili patriJota srBskih koji ceo život žive na grbači države Srbije! Ja sam samo govorio o nekim olakšicama za ljude koji bi da uvoze robu preko granice na Cosovo. A to što vam cosovske vlasti traže papire i dokumenta je njihovo pravo. Pa i ja sam do prošle godine, dok sam radio u Sloveniji morao da izvadim njihove papire kako bi legalno boravio i radio! To nije ništa sporno.

Miki

pre 11 godina

@Prong,

sta lupetas sigurno si clan SNS-SPS-a pa te pogadja sve sto pisem. Ove mlekare koje ne mogu da prodaju mleko i jogurt na Kosmetu su zvanicna preduzecea u Srbiji radi se o firmama Finagro i Milkop iz Raske , imaju sediste firme, placaju porez, PDV sve placaju. Ovde se radi o tome da albanska strana na Jarinju sada trazi da oni imaju registrovanu i otvorenu firmu u Pristini ako hoce da prodaju robu na Kosmetu , znaci vise se na Kosmetu ne priznaju firme otvorene u Srbiji ili na severu Kosmeta. A da bi otvorio firmu na Kosmetu treba da imas njihovo "drzavljanstvo" licnu kartu, KS tablice i sve ostalo sto uz to ide.

Prakticno ovo je pokvareni nacin da se Srbi sa severa Kosmeta nateraju da prihvate dokumenta velike Albanije i da postanu njeni gradjani a obrisu iz spiska drzavljana Srbije.

Prakticno ova vlast se potpisom odrice nasih drzavljana na Kosovu i Metohiji i brise ih potezom gumice.

U pitanju je NEUSTAVNA ODLUKA, jer nijedan sporazum potpisan u Briselu nije u skladu sa nasim ustavom i kao takav je nistavan za sve gradjane Srbije kojima su drzava Srbija njen ustav i zakoni na prvom mestu.

mertur

pre 11 godina

Predlazem srbima sa severa(kad ukapiraju da vec zive na teritoriji Republike Kosova) da traze od njihovih poglavica razmenu teritorija, to jest Sever Kosova za Presevsku Dolinu kako je ranije bilo.

Mr.Booooo

pre 11 godina

@ Miki
"Srbi sa severa Kosmeta nateraju da prihvate dokumenta velike Albanije i da postanu njeni gradjani a obrisu iz spiska drzavljana Srbije.Prakticno ova vlast se potpisom odrice nasih drzavljana na Kosovu i Metohiji i brise ih potezom gumice."

Nije tacno, to su dokumenti R Kosovo a ne R Albanije ;-)!!! Svaki srbin koji zivi na RK ima pravo na drzavljanstvo RK i RS tu niko nikog ne "brise" gumicom...80% "privrednika" na severu to vec ima!!!

Aleksandar

pre 11 godina

ŽIVELA CELOVITA I SOCIJALNO PRAVEDNA SRBIJA!!!
(Novosadjanin - gradjanin celovite Srbije!, 13. decembar 2012 13:03)

Izvini, je l' mozes za nas sa jeftinijim ulaznicama da kazes gde se ta socijalno-pravedna, a tek celovita, Srbija nalazi. Zvuci kao raj na zemlji pa bih da se preselim u nju. Ova Srbija u kojoj sam sada puca po savovima, covek je coveku vuk, mrznja i zavist su na svakom koraku a socijalna pravda je na nivou XIV veka u koji toliko zudimo da se vratimo.

Newborn

pre 11 godina

Prvo ne mogu verovati prvo koju maglu vasi politicari prodaju a jos manje kako narod guta tu maglu o PDV ! Evo da objasnim: Nije moguce da se prodavcu vraca PDV kada izvozi na Kosovu a Kosovo ne unese svoj PDV na tu robu jer posle iz svakog dela iz Kosova bi otisli na Mitrovici da se snabdevaju sa namirnicama jer bi svaka roba bila minimum jeftinija za taj PDV da ne racunamo i dobit na vrednost !!! Znaci nemoguce ...sta su se dogovorili to jest da svaki gragjanin Mitrovice koji kupuje namirnice u Srbiji gde u te namirnice platio i PDV on ce tu hranu odvesti u Mitrovici bez placanje PDV-a na Kosovu ali ta roba ne moze imati tri ista artikla na jedan automobil ili vozilo jer se posle tretira kao komercialna roba !!! Ovako politicari ce reci da gradjani ne placaju PDV za robu koju kupuju u Srbiji i ostace unutar svojih garancija !!!

Drugo, prodavci i Srbiji ne mogu da vrate PDV ako nemaju dokumenat izvoza koji uzimaju kod drzavnog oficira poreza na izlazu Srbije koji nije kao pre 30km daleko od carinika Kosova pa su istovarili na Mitrovici kao na svom dvoristu nego sada je samo 5 metara i treba se placati PDV ovde ako se tamo odbija !!!

razmisljam

pre 11 godina

Sta sad sledi?
Barikade, balvani, protesti, neko vreme, pa ce opet da se navodno postigne neki sporazum.
Onda ce se barikade ponovo ukloniti.
Pa opet barikade,pa opet uklanjanje,itd,itd. sve do juna.
Onda Srbija dobija datum za pristupanje cime ce se istorija balvanizacije konacno zavrsava.
Ko ovo nezna ili nije znao stvarno ima problema u njegovom razvitku i sazrevanju.
Kosovo je davno otislo svojim putem sve ovo sto se dogadje je samo privikavanje ostatka Srbije na odavno poznato cinjenicno stanje

Maxxx

pre 11 godina

Najbolje bi bilo da se napravi carinarnica(ili nazovite je kako god) na severu KIM. Da se tu placaju dadzbine i da novac ide severu KIM. Jer PDV je porez na potrosnju pa on treba da se prikuplja tamo gde se trosi.
To bi bilo neutralno resenje jer se ne bi placalo ni Srbiji a ni RKS nego bi novac isao onima koji ga i placaju.

Miljan Milojevic

pre 11 godina

Ja sam jedan od privrednika a ne od 'privrednika', kako je neko napisao u komentarima. Ne bih zeleo da se svadjam sa vecinom a muka mi je da stavljam minuse na vase komentare. Mi ne bezimo od placanja PDV-a, to bi za nas bila ekstra stvar jer bi nam onda roba stizala i kurirskim sluzbama pa bi i mi postali 'privrednici' na tel poziv.
Ja kad uvozim robu iz Srbije- placao sam UMNIK carini 41% i tako je nemoguce raditi. Evo vam objasnjenja da bi shvatili poentu:
PRIMER: Roba (univer) faKtura 1000 EUR.
Na prelazu dodaju 400 eur putne troskove iz BG.
Dodaju 10% na CARINU jer su ploce iz Ceske = (1000+400)*10% = 140 EUR.
Onda PDV 16% (1000+400+140) *16% = 246 eur.
Onda fitosanitarna??? = 40 eur.
I na kraju troskovi banke 2 eur.
Ja ukupno placam 140+246+40+2 = 428 eur a to je 42,8%. I posle toga jos 3% poreza na promet.
Uz to treba vozila, firmu, LK,... da registrujem u Pristini, i da robu vozim 60 km duze?????
A ta prica o vracanju robe u Srbiju - treba u Srbiji i da se proveri !!!
Hvala.

Aleksandar

pre 11 godina

Hoce li neko izaci pred narod i reci nesto o tom rebusu
(PARAGLAJDER, 13. decembar 2012 10:35)

Ne znam kako da nacrtam, ali - Kosovo vise nije u Srbiji. Ende. Fin. Nije bilo ni u proteklih 12 godina ali smo se kao pravili, sad je dosta zamajavanja. Ne svidja se ni meni, ali je tako kako je.

A kad se to vec jednom razluci u glavi (da je Kosovo zasebna drzava) sve ostalo je logicno u datoj situaciji pa nema tu nikakvih rebusa.

Novosadjanin - gradjanin celovite Srbije!

pre 11 godina

Puna podrška Srbima sa Kosmeta u borbi za opstanak i ljudsko postojanje!
ŽIVELA CELOVITA I SOCIJALNO PRAVEDNA SRBIJA!!!

Gradimir

pre 11 godina

Nemogu da shvatim ove komentare, svi su pisani u kontekstu protiv nezavisnosti Kosova. Neka mi neko odgovori kako vratiti Kosovo pod vlast Srbije? Suština svih komentara se vrti oko toga, da ratujemo mislim da bi imali male šanse i kada bi išli jedan na jedan bez mešanja velikih sila. Iz prostog razloga jer su Albanci na celom Balkanu jedinstvani,dok je jedinstvo tačnije nejedinstvo Srba pokazano i kroz ove komentare, a zamislite tek kad bi dobili poziv na mobilizaciju. Iz tog razloga mislim da se nepotrebno dižu tenzije kako na severu Kosova među Srbima tako i na jugu Srbije među Albancima ,a svakako nas čeka zajednički život u "nekakvoj" evropskoj zajednici voleli to ili ne.

Gradimir

pre 11 godina

Moje mišljenje je da je ptrebno otvoriti kancelariju Kosova u Srbiji, ali ne u Beogradu nego u Preševu. Isto tako treba otvoriti kancelariju Srbije u Kosovskoj Mitrovici. To će se svakako uraditi kad tad , jedino što će se uraditi pod pritiskom EU.Što se tiče severa Kosova sigurno će imati poseban status koji će imati veća ovlaštenja nego nekakva autonomija, otprilike kao pojas Gaze.

Kosovastar

pre 11 godina

Za robu koja je proizvedena u Srbiji nema placanja carine na Kosovo, ni kod Jarinja ni kod Merdara. Placa se samo PDV. To je u okviru CEFTA sporazuma. Roba koja dolazi van CEFTA-e mora ici kod carine i naplacuje se carina i PDV.

Neko lepo rece. Da li ljudi na severu hoce taj PDV i tako zivot im bude bolji ili hoce da taj PDV ide u dzepovima "privrednika"??

Prong

pre 11 godina

Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok,Leposavic i Lesak se hlebom i mlekom snabdevaju iz Raske i Novog Pazara jer tamo ne postoji pekara ni mlekara. Sad sam se cuo sa drugarom koji radi u pekari u Raski i kaze , ne mogu cak ni hleb ni mleko vise da se prevezu vise , jer albanski carinici na Jarinju traze da se hleb i mleko prvo oteraju na carinjenje u juznu Mitrovicu i tamo ocarine kao uvozna roba a zatim dalje distribuiraju...
(Miki, 13. decembar 2012 11:07)

Miki, taj pekar, po važećem carinskom zakonu RS ima pravo da kao lice koje ima registrovano sedište na carinskom području RS i koje ispunjava uslove propisane ovim zakonom može zatražiti status "ovlašćenog privrednog subjekta". Ovlašćeni privredni subjekat može koristiti olakšice u vezi sa carinskom kontrolom koje se odnose na sigurnost i bezbednost i/ili pojednostavljenja predviđena carinskim propisima.
E sad, postoje i neki kriterijumi koji moraju biti zadovoljeni radi dobijanja statusa ovlašćenog privrednog subjekta, kao što su:
1) pridržavanje carinskih propisa u prethodnom periodu;
2) zadovoljavajuće vođenje poslovne evidencije, i po potrebi, evidencije o prevozu robe, koja omogućava odgovarajuću carinsku kontrolu;
3) finansijska likvidnost;
4) po potrebi, ispunjavanje odgovarajućih standarda za bezbednost i sigurnost u međunarodnoj trgovini robom.
Problem je u tome što nijedan od tih "privrednika" tj. švercera ne zadovoljava ove kriterijume.

martin

pre 11 godina

(Miki, 13. decembar 2012 11:07)
apsolutna laz da na severu Kosova ne postoje pekare.postoje i te kako postoje.snabdevaju se brasnom sa juzne strane Ibra.odatle nam stize vecina proizvoda u poslednje vreme.
tacno je da neke pekare iz Raske snabdevaju hlebom neke trgovine ali ne sve,jer ima dosta pekara ovde.pozdrav iz Leposavica.

Bojan

pre 11 godina

Ovo najviše boli patriJote (iz dss i sl. nazadnih organizacija) koje su sve vreme krale budžet na povrat pdv, na robu koja nikad nije ni išla na Kosovo. Samo zato se bune, inače ih zabole kako će im se država zvati.

VOJVODJANIN

pre 11 godina

Ma da j...s narod bitan je PDV (pareeeeeee otimajte paree,nije tek tako grobar finansije postavljen ponovo paree PDV. Sve je jasno. Ajde Dacicu naredi Taciju da skloni tablu, ili si se s njim dogovorio postavi al je (okreni) da cujemo.

Zoran

pre 11 godina

Ovim je ogoljena Dačićeva laž kako ova Vlada sprovodi ono što je dogoovreno i potpisano ranije i ništa više. Pa sam je lagao neki dan da nikkave naplate carine neće biti i da o tome tek treba da se pregovara iduće godine! Znači granica je uspostavljena a sve ostalo su prazne priče. I ne lažite više narod!!!

Miki

pre 11 godina

Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok,Leposavic i Lesak se hlebom i mlekom snabdevaju iz Raske i Novog Pazara jer tamo ne postoji pekara ni mlekara. Sad sam se cuo sa drugarom koji radi u pekari u Raski i kaze , ne mogu cak ni hleb ni mleko vise da se prevezu vise , jer albanski carinici na Jarinju traze da se hleb i mleko prvo oteraju na carinjenje u juznu Mitrovicu i tamo ocarine kao uvozna roba a zatim dalje distribuiraju.

A posto firme koje voze hleb i mleko iz Raske i Novog Pazara nemaju firme registrovane u Pristini, oni to i ne mogu da urade.

ZNACI VUCIC DACIC I NIKOLIC SU BUKVALNO PREOSTALE SRBE NA KOSMETU OSTAVILI BEZ HLEBA I MLEKA!

Alister

pre 11 godina

znači za uvodjenje carina ste se dogovorili, samo je ostalo da se precizira GDE će naplata vršiti?
(ovako razumem, 13. decembar 2012 10:04)

I to je precizirano samo ti nisi pažljivo pratio vesti kao ni većina ovih komentatora pa vam zato i nije jasno. Ponašate se kao oni balvani sa severa Cosova kojima treba da se crta!
NA SVAKOM GRANIČNOM PRELAZU SE PLAĆA CARINA ZA POJEDINU ROBU.
Pre nego što napišete neki comment, pročitajte malo, informišite se. U službenom glasniku imate carinski zakon koji tačno definše sve.

Goran

pre 11 godina

Insajder je sve rekao!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Srbija hoce u EU!, 13. decembar 2012 10:01)

Ja neću u EU a ja sam isto toliko Srbija koliko si i ti. Ima ih mnogo takvih koji misle kao ja. A ako govoriš da ja kao Srbin manje vredim od tebe kao Srbina koji hoće u EU, znači da si fašista.

e-krem

pre 11 godina

Nemacka je rekla da se ukinu paralelne strukture i naplacuje carina.Sada birajte.Na jednoj strani su "privrednici" koji bi muze obe drzave a na drugoj Nemacka koja obe hrani i u EU vedri i oblaci.

igor

pre 11 godina

vazno je da su uhapsili miska a sta se desava ba kosovu i sta su potpisali to nije vazno!!!mrni omrazeni bt ispade veci srbin od sumadinca!!!

Ognjen

pre 11 godina

Do juna sledece godine Srbiji je dat rok da povuce paralelne institucije sa severa Kosova da bi Srbija dobila datum.To je uslov Nemacke.Znaci novi talas izbeglica...Tajkuni su kolateralna steta da se skrene paznja.Nema para,nema datuma.Unistena privreda,mladi beze iz zemlje,duhovno,materijalno,moralno,teritorijalno,zdravstveno...osakaceni.

PARAGLAJDER

pre 11 godina

nesto se tu mulja i to postenski, a sta cemo recimo osnovnim zivotnim namirnicama HLEBOM I MLEKOM koje nam na sever stize iz Raske. Da nisu i oni sverceri a jesu za pristinske vlasti.

Skywalker

pre 11 godina

Znate li u cemu je razlika izmedju placanja PDV-a i neplacanja, ukoliko bi kako je dogovoreno, najveci deo te naplate isao opstinama na severu? Razlika je samo u tome sto bi u drugom slucaju bar deo tog novca mogao da ode starim, bolesnim i socijalno ugrozenim na severu Kosova, a u prvom bi sav novac ostajao "privrednicima". Pa, sad, siroti moj narode, vidi ciji interes branis kad stanes na te barikade.

Iguman Nemanja

pre 11 godina

Padoše maske Dačiću! Nije mnogo trebalo da bude belodano šta se desilo u Briselu. Ajde lepo da sada da, kako dade reč, suspenduješ dogovor o prezaliza (graničnim izvesno, ne administrativnim), ne reče li da ćeš da suspenduješ ako bude carine?

I zašto Toma na ovo ćuti?

PARAGLAJDER

pre 11 godina

jedna bitna stavka na carinjenje robe a koja bi se radila na juznom delu KM. Za odlazak na taj deo su potrebne ks tablice i sva licna dokumenta tzv drzave kosovo a samim tim i drzavljanstvo. Sta je onda dogovoreno, ko tu koga laze i demantuje???
Svi ti dogovori su upakovani u lepu ambalazu za jedne a drugi dodali crvenu masnu pa servirali nama na severu.
Hoce li neko izaci pred narod i reci nesto o tom rebusu

Dragan

pre 11 godina

Gledao sam pre 10 dana na TV izjavu pokunjenog Pavićevića kako će se roba za severno Kosovo cariniti u Južnoj Mitrovici. Jasno je da su to dogovorili. Nemaju petlje da kažu istinu narodu, a potpuno suprotno su govorili pre izbora.

Vanja Petrovic

pre 11 godina

Opet ovi sa lovačkim pričama! Granica nije granica već je prelaz iz Srbije u Kosovo koje je srpsko ali i nije, carina nije carina, policija i carinici sa obe strane proveravaju dokumenta ali, zapravo nisu carinici, a carini se roba koja se u suštini ne carini već se, vrag bi ga znao šta...uh!! Smilujte se više na naše intelektualne sposobnosti i zdravo rasuđivanje!!!

crni domino

pre 11 godina

Po Marku Jaksicu, sverceri sa severa Kosova treba i dalje da dobijaju robu bez PDV odnosno bez carine!
Kako se drugacije zovu oni koji primaju robu bez placanja PDV odnosno carine da bi je preprodali u Mitrovici, nego sverceri, a pitao bih pravnika Vucica da li je to po zakonu, posto je on uzeo zakon u svoje ruke.
Dosta je bilo sverca i bogacenja na racun drzave odn naroda!

Miskocije

pre 11 godina

Pa gospodine Stefanovicu, kad ste se dogovorili oko granice, sasvim je normalno da se dadzbine placaju prilikom prelaza.... ili ce te i dalje tvrditi kako to nije granica?

Skywalker

pre 11 godina

Tacka 5 u pismenoj garanciji Srbima sa severa glasi: "Roba namenjena severu Kosova nece se cariniti na administrativnim prelazima". Dakle, time je sve receno-roba ce se cariniti u carinskom terminalu u Mitrovici. Usledice opet protesti, pa ce se "privrednicima" koji ne bi nigde da placaju PDV (jer, ovo je ustvari PDV) izaci u susret da robu mogu da ocarine na "administrativnim" prelazima, sto ce biti predstavljeno kao ustupak koji je vlada Kosova ucinila. O tome sam vec pre 5-6 dana napisao komentar koji je objavljen i jos nekoliko u prethodnih par dana koji nisu objavljeni. Imao bih jos mnogo stosta da napisem, ali bi onda sanse da komentar bude objavljen bile svedene na teoriju.

Dragan

pre 11 godina

Gledao sam pre 10 dana na TV izjavu pokunjenog Pavićevića kako će se roba za severno Kosovo cariniti u Južnoj Mitrovici. Jasno je da su to dogovorili. Nemaju petlje da kažu istinu narodu, a potpuno suprotno su govorili pre izbora.

Vanja Petrovic

pre 11 godina

Opet ovi sa lovačkim pričama! Granica nije granica već je prelaz iz Srbije u Kosovo koje je srpsko ali i nije, carina nije carina, policija i carinici sa obe strane proveravaju dokumenta ali, zapravo nisu carinici, a carini se roba koja se u suštini ne carini već se, vrag bi ga znao šta...uh!! Smilujte se više na naše intelektualne sposobnosti i zdravo rasuđivanje!!!

e-krem

pre 11 godina

Nemacka je rekla da se ukinu paralelne strukture i naplacuje carina.Sada birajte.Na jednoj strani su "privrednici" koji bi muze obe drzave a na drugoj Nemacka koja obe hrani i u EU vedri i oblaci.

Ognjen

pre 11 godina

Do juna sledece godine Srbiji je dat rok da povuce paralelne institucije sa severa Kosova da bi Srbija dobila datum.To je uslov Nemacke.Znaci novi talas izbeglica...Tajkuni su kolateralna steta da se skrene paznja.Nema para,nema datuma.Unistena privreda,mladi beze iz zemlje,duhovno,materijalno,moralno,teritorijalno,zdravstveno...osakaceni.

kome placaju porez??

pre 11 godina

Ono sto mene zanima je:
- gde ti 'privrednici' placaju porez???
- gde predaju zavrsne racune, ko/koja sluzba ih kontrolise, itd, itd,...
Jer svi znamo da drzava Srbija po rezoluciji n 1244 nema apsolutno nikakve ingrencije nad privredom i privrednicima Kosova bez obzira bili onoi Srbi ili Albanci

Jednaki

pre 11 godina

Srbi u hrvatskoj odbili sve moguce sto im bilo ponudzeno, pa kada su svi vidjeli I uverili da cilj srbskog naroda nije ravnopravnos I suzivot sa ostalima sledio oluja, prema tome pamet u glavi ako hocete suzivot I ravnopravnos ,sdruge strane ako nastavi ova divljastina nije daleko dan kada ce da nastupa na snazi oluja.

Aleksandar

pre 11 godina

Hoce li neko izaci pred narod i reci nesto o tom rebusu
(PARAGLAJDER, 13. decembar 2012 10:35)

Ne znam kako da nacrtam, ali - Kosovo vise nije u Srbiji. Ende. Fin. Nije bilo ni u proteklih 12 godina ali smo se kao pravili, sad je dosta zamajavanja. Ne svidja se ni meni, ali je tako kako je.

A kad se to vec jednom razluci u glavi (da je Kosovo zasebna drzava) sve ostalo je logicno u datoj situaciji pa nema tu nikakvih rebusa.

Skywalker

pre 11 godina

Tacka 5 u pismenoj garanciji Srbima sa severa glasi: "Roba namenjena severu Kosova nece se cariniti na administrativnim prelazima". Dakle, time je sve receno-roba ce se cariniti u carinskom terminalu u Mitrovici. Usledice opet protesti, pa ce se "privrednicima" koji ne bi nigde da placaju PDV (jer, ovo je ustvari PDV) izaci u susret da robu mogu da ocarine na "administrativnim" prelazima, sto ce biti predstavljeno kao ustupak koji je vlada Kosova ucinila. O tome sam vec pre 5-6 dana napisao komentar koji je objavljen i jos nekoliko u prethodnih par dana koji nisu objavljeni. Imao bih jos mnogo stosta da napisem, ali bi onda sanse da komentar bude objavljen bile svedene na teoriju.

martin

pre 11 godina

(Miki, 13. decembar 2012 11:07)
apsolutna laz da na severu Kosova ne postoje pekare.postoje i te kako postoje.snabdevaju se brasnom sa juzne strane Ibra.odatle nam stize vecina proizvoda u poslednje vreme.
tacno je da neke pekare iz Raske snabdevaju hlebom neke trgovine ali ne sve,jer ima dosta pekara ovde.pozdrav iz Leposavica.

Skywalker

pre 11 godina

Znate li u cemu je razlika izmedju placanja PDV-a i neplacanja, ukoliko bi kako je dogovoreno, najveci deo te naplate isao opstinama na severu? Razlika je samo u tome sto bi u drugom slucaju bar deo tog novca mogao da ode starim, bolesnim i socijalno ugrozenim na severu Kosova, a u prvom bi sav novac ostajao "privrednicima". Pa, sad, siroti moj narode, vidi ciji interes branis kad stanes na te barikade.

Kosovastar

pre 11 godina

Za robu koja je proizvedena u Srbiji nema placanja carine na Kosovo, ni kod Jarinja ni kod Merdara. Placa se samo PDV. To je u okviru CEFTA sporazuma. Roba koja dolazi van CEFTA-e mora ici kod carine i naplacuje se carina i PDV.

Neko lepo rece. Da li ljudi na severu hoce taj PDV i tako zivot im bude bolji ili hoce da taj PDV ide u dzepovima "privrednika"??

Poljoprivrednik

pre 11 godina

nesto se tu mulja i to postenski, a sta cemo recimo osnovnim zivotnim namirnicama HLEBOM I MLEKOM koje nam na sever stize iz Raske. Da nisu i oni sverceri a jesu za pristinske vlasti.
(PARAGLAJDER, 13. decembar 2012 10:21)

Pa otvorite pekare i farme, kao i celi svet. RADITE!

Mr.Booooo

pre 11 godina

@ Miki
"Srbi sa severa Kosmeta nateraju da prihvate dokumenta velike Albanije i da postanu njeni gradjani a obrisu iz spiska drzavljana Srbije.Prakticno ova vlast se potpisom odrice nasih drzavljana na Kosovu i Metohiji i brise ih potezom gumice."

Nije tacno, to su dokumenti R Kosovo a ne R Albanije ;-)!!! Svaki srbin koji zivi na RK ima pravo na drzavljanstvo RK i RS tu niko nikog ne "brise" gumicom...80% "privrednika" na severu to vec ima!!!

e-krem

pre 11 godina

..neki na vlasti u Srbiji resili da pogaze ustav i nacrtali granicu u okviru jedne iste drzave izmedju te drzave i njene autonomne pokrajine ?
(Miki, 13. decembar 2012 15:13)
Seti se kojom je bojom je nacrtana ta granica i pitaj se jel bilo po ustavu da vojska i policija puca na sopstvene gradjane umesto da njih zastiti.

Iguman Nemanja

pre 11 godina

Padoše maske Dačiću! Nije mnogo trebalo da bude belodano šta se desilo u Briselu. Ajde lepo da sada da, kako dade reč, suspenduješ dogovor o prezaliza (graničnim izvesno, ne administrativnim), ne reče li da ćeš da suspenduješ ako bude carine?

I zašto Toma na ovo ćuti?

Prong

pre 11 godina

(Miki, 13. decembar 2012 15:02)

Miki, ja nisam član nijedne stranke a pogotovo ne SNS-a ili SPS-a i savršeno me boli uvo za život tih balvana, "privrednika" ili patriJota srBskih koji ceo život žive na grbači države Srbije! Ja sam samo govorio o nekim olakšicama za ljude koji bi da uvoze robu preko granice na Cosovo. A to što vam cosovske vlasti traže papire i dokumenta je njihovo pravo. Pa i ja sam do prošle godine, dok sam radio u Sloveniji morao da izvadim njihove papire kako bi legalno boravio i radio! To nije ništa sporno.

Miskocije

pre 11 godina

Pa gospodine Stefanovicu, kad ste se dogovorili oko granice, sasvim je normalno da se dadzbine placaju prilikom prelaza.... ili ce te i dalje tvrditi kako to nije granica?

crni domino

pre 11 godina

Po Marku Jaksicu, sverceri sa severa Kosova treba i dalje da dobijaju robu bez PDV odnosno bez carine!
Kako se drugacije zovu oni koji primaju robu bez placanja PDV odnosno carine da bi je preprodali u Mitrovici, nego sverceri, a pitao bih pravnika Vucica da li je to po zakonu, posto je on uzeo zakon u svoje ruke.
Dosta je bilo sverca i bogacenja na racun drzave odn naroda!

Gradimir

pre 11 godina

Nemogu da shvatim ove komentare, svi su pisani u kontekstu protiv nezavisnosti Kosova. Neka mi neko odgovori kako vratiti Kosovo pod vlast Srbije? Suština svih komentara se vrti oko toga, da ratujemo mislim da bi imali male šanse i kada bi išli jedan na jedan bez mešanja velikih sila. Iz prostog razloga jer su Albanci na celom Balkanu jedinstvani,dok je jedinstvo tačnije nejedinstvo Srba pokazano i kroz ove komentare, a zamislite tek kad bi dobili poziv na mobilizaciju. Iz tog razloga mislim da se nepotrebno dižu tenzije kako na severu Kosova među Srbima tako i na jugu Srbije među Albancima ,a svakako nas čeka zajednički život u "nekakvoj" evropskoj zajednici voleli to ili ne.

Bojan

pre 11 godina

Ovo najviše boli patriJote (iz dss i sl. nazadnih organizacija) koje su sve vreme krale budžet na povrat pdv, na robu koja nikad nije ni išla na Kosovo. Samo zato se bune, inače ih zabole kako će im se država zvati.

Milan Dj

pre 11 godina

sa ili bez carine, ta akcizna roba na severu kosova košta skuplje nego u srbiji. primer su cigarete. svaka paklica je skuplja za 20 dinara. toliko o "privrednicima" tj. švercerima.

Zoran

pre 11 godina

Ovim je ogoljena Dačićeva laž kako ova Vlada sprovodi ono što je dogoovreno i potpisano ranije i ništa više. Pa sam je lagao neki dan da nikkave naplate carine neće biti i da o tome tek treba da se pregovara iduće godine! Znači granica je uspostavljena a sve ostalo su prazne priče. I ne lažite više narod!!!

Prong

pre 11 godina

Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok,Leposavic i Lesak se hlebom i mlekom snabdevaju iz Raske i Novog Pazara jer tamo ne postoji pekara ni mlekara. Sad sam se cuo sa drugarom koji radi u pekari u Raski i kaze , ne mogu cak ni hleb ni mleko vise da se prevezu vise , jer albanski carinici na Jarinju traze da se hleb i mleko prvo oteraju na carinjenje u juznu Mitrovicu i tamo ocarine kao uvozna roba a zatim dalje distribuiraju...
(Miki, 13. decembar 2012 11:07)

Miki, taj pekar, po važećem carinskom zakonu RS ima pravo da kao lice koje ima registrovano sedište na carinskom području RS i koje ispunjava uslove propisane ovim zakonom može zatražiti status "ovlašćenog privrednog subjekta". Ovlašćeni privredni subjekat može koristiti olakšice u vezi sa carinskom kontrolom koje se odnose na sigurnost i bezbednost i/ili pojednostavljenja predviđena carinskim propisima.
E sad, postoje i neki kriterijumi koji moraju biti zadovoljeni radi dobijanja statusa ovlašćenog privrednog subjekta, kao što su:
1) pridržavanje carinskih propisa u prethodnom periodu;
2) zadovoljavajuće vođenje poslovne evidencije, i po potrebi, evidencije o prevozu robe, koja omogućava odgovarajuću carinsku kontrolu;
3) finansijska likvidnost;
4) po potrebi, ispunjavanje odgovarajućih standarda za bezbednost i sigurnost u međunarodnoj trgovini robom.
Problem je u tome što nijedan od tih "privrednika" tj. švercera ne zadovoljava ove kriterijume.

razmisljam

pre 11 godina

Sta sad sledi?
Barikade, balvani, protesti, neko vreme, pa ce opet da se navodno postigne neki sporazum.
Onda ce se barikade ponovo ukloniti.
Pa opet barikade,pa opet uklanjanje,itd,itd. sve do juna.
Onda Srbija dobija datum za pristupanje cime ce se istorija balvanizacije konacno zavrsava.
Ko ovo nezna ili nije znao stvarno ima problema u njegovom razvitku i sazrevanju.
Kosovo je davno otislo svojim putem sve ovo sto se dogadje je samo privikavanje ostatka Srbije na odavno poznato cinjenicno stanje

igor

pre 11 godina

vazno je da su uhapsili miska a sta se desava ba kosovu i sta su potpisali to nije vazno!!!mrni omrazeni bt ispade veci srbin od sumadinca!!!

PARAGLAJDER

pre 11 godina

jedna bitna stavka na carinjenje robe a koja bi se radila na juznom delu KM. Za odlazak na taj deo su potrebne ks tablice i sva licna dokumenta tzv drzave kosovo a samim tim i drzavljanstvo. Sta je onda dogovoreno, ko tu koga laze i demantuje???
Svi ti dogovori su upakovani u lepu ambalazu za jedne a drugi dodali crvenu masnu pa servirali nama na severu.
Hoce li neko izaci pred narod i reci nesto o tom rebusu

Newborn

pre 11 godina

Prvo ne mogu verovati prvo koju maglu vasi politicari prodaju a jos manje kako narod guta tu maglu o PDV ! Evo da objasnim: Nije moguce da se prodavcu vraca PDV kada izvozi na Kosovu a Kosovo ne unese svoj PDV na tu robu jer posle iz svakog dela iz Kosova bi otisli na Mitrovici da se snabdevaju sa namirnicama jer bi svaka roba bila minimum jeftinija za taj PDV da ne racunamo i dobit na vrednost !!! Znaci nemoguce ...sta su se dogovorili to jest da svaki gragjanin Mitrovice koji kupuje namirnice u Srbiji gde u te namirnice platio i PDV on ce tu hranu odvesti u Mitrovici bez placanje PDV-a na Kosovu ali ta roba ne moze imati tri ista artikla na jedan automobil ili vozilo jer se posle tretira kao komercialna roba !!! Ovako politicari ce reci da gradjani ne placaju PDV za robu koju kupuju u Srbiji i ostace unutar svojih garancija !!!

Drugo, prodavci i Srbiji ne mogu da vrate PDV ako nemaju dokumenat izvoza koji uzimaju kod drzavnog oficira poreza na izlazu Srbije koji nije kao pre 30km daleko od carinika Kosova pa su istovarili na Mitrovici kao na svom dvoristu nego sada je samo 5 metara i treba se placati PDV ovde ako se tamo odbija !!!

Alister

pre 11 godina

znači za uvodjenje carina ste se dogovorili, samo je ostalo da se precizira GDE će naplata vršiti?
(ovako razumem, 13. decembar 2012 10:04)

I to je precizirano samo ti nisi pažljivo pratio vesti kao ni većina ovih komentatora pa vam zato i nije jasno. Ponašate se kao oni balvani sa severa Cosova kojima treba da se crta!
NA SVAKOM GRANIČNOM PRELAZU SE PLAĆA CARINA ZA POJEDINU ROBU.
Pre nego što napišete neki comment, pročitajte malo, informišite se. U službenom glasniku imate carinski zakon koji tačno definše sve.

Aleksandar

pre 11 godina

ŽIVELA CELOVITA I SOCIJALNO PRAVEDNA SRBIJA!!!
(Novosadjanin - gradjanin celovite Srbije!, 13. decembar 2012 13:03)

Izvini, je l' mozes za nas sa jeftinijim ulaznicama da kazes gde se ta socijalno-pravedna, a tek celovita, Srbija nalazi. Zvuci kao raj na zemlji pa bih da se preselim u nju. Ova Srbija u kojoj sam sada puca po savovima, covek je coveku vuk, mrznja i zavist su na svakom koraku a socijalna pravda je na nivou XIV veka u koji toliko zudimo da se vratimo.

mertur

pre 11 godina

Predlazem srbima sa severa(kad ukapiraju da vec zive na teritoriji Republike Kosova) da traze od njihovih poglavica razmenu teritorija, to jest Sever Kosova za Presevsku Dolinu kako je ranije bilo.

Bato

pre 11 godina

Ma kakavo placanje carine, to je providna laz privrednika-svercera, kao ovaj sto uvozi iz Ceske. Roba iz Srbije se na carini ni na Jarinju ni u Merdare jer su i Srbija i Kosovo clanice CEFTE. Ovde je u pitanju malverzacija sa PDV i robe koja se uvozi iz Evrope za koju mmora da se placa carina. Ovo je samo izgovor da bi se ponistio sporazum o Integrisanom upravljanju granicom.

Miki

pre 11 godina

Samo najgluplji i slepi ne vide da je nezavisno Kosovo samo prvi korak ka pravljenju velike Albanije to ste mogli da vidite i na sednici povodom 100godisnjice proglasenja nezavisnosti Albanije u Tirani ovih dana. Prvi korak je proglasenje nezavisnog Kosova zaokruzivanje njegovih granica , zatim sledi ujedinjenje Kosova i Albanije u jednu drzavu, a nakon toga otvaraju se Srbiji nova ratna zarista na jugu Srbije, u Raskoj Oblasti i u Vojvodini.

Mislite da je na Kosmetu kraj? Ne drugari tu vam je tek pocetak. I moracete ili da ratujete za svoju zemlju ili da se selite za Rusiju, posto vas EU nece tamo ste dobrodosli samo kao turisti.

Plan zapada je da etnicki ocisti Srbe sa Balkana, to im je krajnji cilj a sadasnji da srbe kao narod svedu na sto je moguce manju teritoriju.

PARAGLAJDER

pre 11 godina

nesto se tu mulja i to postenski, a sta cemo recimo osnovnim zivotnim namirnicama HLEBOM I MLEKOM koje nam na sever stize iz Raske. Da nisu i oni sverceri a jesu za pristinske vlasti.

Goran

pre 11 godina

Insajder je sve rekao!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Srbija hoce u EU!, 13. decembar 2012 10:01)

Ja neću u EU a ja sam isto toliko Srbija koliko si i ti. Ima ih mnogo takvih koji misle kao ja. A ako govoriš da ja kao Srbin manje vredim od tebe kao Srbina koji hoće u EU, znači da si fašista.

Miki

pre 11 godina

Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok,Leposavic i Lesak se hlebom i mlekom snabdevaju iz Raske i Novog Pazara jer tamo ne postoji pekara ni mlekara. Sad sam se cuo sa drugarom koji radi u pekari u Raski i kaze , ne mogu cak ni hleb ni mleko vise da se prevezu vise , jer albanski carinici na Jarinju traze da se hleb i mleko prvo oteraju na carinjenje u juznu Mitrovicu i tamo ocarine kao uvozna roba a zatim dalje distribuiraju.

A posto firme koje voze hleb i mleko iz Raske i Novog Pazara nemaju firme registrovane u Pristini, oni to i ne mogu da urade.

ZNACI VUCIC DACIC I NIKOLIC SU BUKVALNO PREOSTALE SRBE NA KOSMETU OSTAVILI BEZ HLEBA I MLEKA!

Novosadjanin - gradjanin celovite Srbije!

pre 11 godina

Puna podrška Srbima sa Kosmeta u borbi za opstanak i ljudsko postojanje!
ŽIVELA CELOVITA I SOCIJALNO PRAVEDNA SRBIJA!!!

Miljan Milojevic

pre 11 godina

Ja sam jedan od privrednika a ne od 'privrednika', kako je neko napisao u komentarima. Ne bih zeleo da se svadjam sa vecinom a muka mi je da stavljam minuse na vase komentare. Mi ne bezimo od placanja PDV-a, to bi za nas bila ekstra stvar jer bi nam onda roba stizala i kurirskim sluzbama pa bi i mi postali 'privrednici' na tel poziv.
Ja kad uvozim robu iz Srbije- placao sam UMNIK carini 41% i tako je nemoguce raditi. Evo vam objasnjenja da bi shvatili poentu:
PRIMER: Roba (univer) faKtura 1000 EUR.
Na prelazu dodaju 400 eur putne troskove iz BG.
Dodaju 10% na CARINU jer su ploce iz Ceske = (1000+400)*10% = 140 EUR.
Onda PDV 16% (1000+400+140) *16% = 246 eur.
Onda fitosanitarna??? = 40 eur.
I na kraju troskovi banke 2 eur.
Ja ukupno placam 140+246+40+2 = 428 eur a to je 42,8%. I posle toga jos 3% poreza na promet.
Uz to treba vozila, firmu, LK,... da registrujem u Pristini, i da robu vozim 60 km duze?????
A ta prica o vracanju robe u Srbiju - treba u Srbiji i da se proveri !!!
Hvala.

VOJVODJANIN

pre 11 godina

Ma da j...s narod bitan je PDV (pareeeeeee otimajte paree,nije tek tako grobar finansije postavljen ponovo paree PDV. Sve je jasno. Ajde Dacicu naredi Taciju da skloni tablu, ili si se s njim dogovorio postavi al je (okreni) da cujemo.

Maxxx

pre 11 godina

Najbolje bi bilo da se napravi carinarnica(ili nazovite je kako god) na severu KIM. Da se tu placaju dadzbine i da novac ide severu KIM. Jer PDV je porez na potrosnju pa on treba da se prikuplja tamo gde se trosi.
To bi bilo neutralno resenje jer se ne bi placalo ni Srbiji a ni RKS nego bi novac isao onima koji ga i placaju.

ivan

pre 11 godina

Dogovor o integrisanom prelazu samo da objasnim pojedinim Albancima i takozvanim dusebriznicima postignut je tako sto su date garancije nama Srbima sa Severa Kosova i Metohije da nece biti carinjena robe zato smo i pristali i samo da podsetim navedene dusebriznike ili ce tako biti ili nece biti uopste integrisanog prelaza.A sad nastavite da lazete jadni Albanski narod kad i vi sami znate da tu nema ni promil sanse da zazivi granica setite se mojih reci.A vi sto se brinete za sverc komerc pa i vi sami znate da su to samo izgovori ovo se tice pitanje opstanka Srpskog naroda na Kosovu i samo nastavite da lupate minuse ja sam samo rekao golu istinu krsenje dogovora znaci kraj integrisanog prelaza.

ivan

pre 11 godina

Hana zar ti i Albanci verujete da imate drzavu pa vi ste izdrzavani protektorat imate stranu vojsku imate stranu policiju imate strane predstavnike koji vam govore sta da radite.A da ne pricam da vam se neznaju gde su vam granice da vas 80 000 hiljada Srba sa Severa Kosova i Metohije ne priznaje i da ce te uvek imati probleme.Zatim ne mozete uci ni u jednu vazniju organizaciju navescu UN OEBS nemozete ucestvovati ni u jednom sportskom takmicenju zatim na evroviziju ne mozete se takmiciti pa Hana o kojoj ti nezavisnosti govoris vi ste cardak ni na nebu ni na zemlji.

Miki

pre 11 godina

@Prong,

sta lupetas sigurno si clan SNS-SPS-a pa te pogadja sve sto pisem. Ove mlekare koje ne mogu da prodaju mleko i jogurt na Kosmetu su zvanicna preduzecea u Srbiji radi se o firmama Finagro i Milkop iz Raske , imaju sediste firme, placaju porez, PDV sve placaju. Ovde se radi o tome da albanska strana na Jarinju sada trazi da oni imaju registrovanu i otvorenu firmu u Pristini ako hoce da prodaju robu na Kosmetu , znaci vise se na Kosmetu ne priznaju firme otvorene u Srbiji ili na severu Kosmeta. A da bi otvorio firmu na Kosmetu treba da imas njihovo "drzavljanstvo" licnu kartu, KS tablice i sve ostalo sto uz to ide.

Prakticno ovo je pokvareni nacin da se Srbi sa severa Kosmeta nateraju da prihvate dokumenta velike Albanije i da postanu njeni gradjani a obrisu iz spiska drzavljana Srbije.

Prakticno ova vlast se potpisom odrice nasih drzavljana na Kosovu i Metohiji i brise ih potezom gumice.

U pitanju je NEUSTAVNA ODLUKA, jer nijedan sporazum potpisan u Briselu nije u skladu sa nasim ustavom i kao takav je nistavan za sve gradjane Srbije kojima su drzava Srbija njen ustav i zakoni na prvom mestu.

Gradimir

pre 11 godina

Moje mišljenje je da je ptrebno otvoriti kancelariju Kosova u Srbiji, ali ne u Beogradu nego u Preševu. Isto tako treba otvoriti kancelariju Srbije u Kosovskoj Mitrovici. To će se svakako uraditi kad tad , jedino što će se uraditi pod pritiskom EU.Što se tiče severa Kosova sigurno će imati poseban status koji će imati veća ovlaštenja nego nekakva autonomija, otprilike kao pojas Gaze.

Balkanski Palestinci

pre 11 godina

@Miki, 13. decembar 2012 16:34
Na sve to je upozoravao Milosevic u njegovom govoru izmedju dva kruga izbora 2000. Ali mi nismo slusali.

albanski dezurni spineri, neprocenjivo

pre 11 godina

@e-krem
Te suplje price o "neduznim Albancima" i Srbiji koja je ih iz cista mira napala pricaj nekome ko se juce rodio ili koji je juce sleteo na ovu planetu - mozda kod njih prodje. Problem je ako i sam verujes u to sto ovde pokusavas da proturis, to znaci da ti je samozaljubljeni sovinizam ozbiljno suzio vidik i moc rasudjivanja.

Miki

pre 11 godina

@kosovski carinik,

a jel bi ti voleo da placas robu koju kupis recimo u Pancevu a teras u Kragujevac 41% skuplje samo zato sto su neki na vlasti u Srbiji resili da pogaze ustav i nacrtali granicu u okviru jedne iste drzave izmedju te drzave i njene autonomne pokrajine ?

albanski dezurni spineri, neprocenjivo

pre 11 godina

@e-krem
Te suplje price o "neduznim Albancima" i Srbiji koja je ih iz cista mira napala pricaj nekome ko se juce rodio ili koji je juce sleteo na ovu planetu - mozda kod njih prodje. Problem je ako i sam verujes u to sto ovde pokusavas da proturis, to znaci da ti je samozaljubljeni sovinizam ozbiljno suzio vidik i moc rasudjivanja.

Faton

pre 11 godina

Ne naplacuje se samo roba za licne upotrebe, a za trgovinu svakako se placa. Carinici nisu da prodaju mleka tamo...

A onaj direktor Privredne Komore KiM, laze kad kaze dokumenti na albanskom jeziku, posto svaki dokumenat je na Albanskom, Srpskom i Engleskom jeziku. Mi smo demokratska drzava!

Duci0167

pre 11 godina

"Zbog cega kosovski carinici traze da se roba carini?" Pa valjda sto su carinici. Ovi "privrednici" se prave glupi ili su ...

samo realno ...

pre 11 godina

Istina je da je pdv plaćen bar što se tiče robe iz Srbije, ali je isto tako tačno da se taj isti pdv vraća ukoliko je roba "izvezena" na Kosovo. E dragi moji tih 20% je problem tkz. privrednika iz naše južne pokrajine. Da napomenem da se veliki deo izvezene robe vraća u Srbiju....

Duci0167

pre 11 godina

Neka mi neko objasni,meni neupucenom ... Sa cime se hrane Albanci i jel im vozila idu na gorivo ili vodu? Jel problem kupovati tu hranu i gorivo ili mora da bude made in Serbihstan?

Nijazi Kuqi

pre 11 godina

@ Neka mi neko objasni,meni neupucenom ... Sa cime se hrane Albanci i jel im vozila idu na gorivo ili vodu? Jel problem kupovati tu hranu i gorivo ili mora da bude made in Serbihstan?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Duci0167, 14. decembar 2012 10:30)

Nije nikakva tajna da u Republiku Kosova, gotovo sva roba, a narocito prehrambeni proizvodi, dolaze iz Republike Srbije. Ovi "privrednici" to najbolje znaju jer je sami uvoze i dovoze, legalnim i ilegalnim putevima. I nije u pitanju samo izbegavanje placanja carine, nego i PDV-a, a narocito izbegavanje svake vrste kontrole kvaliteta jer je poznato da se najvise trguje robom sumnjivog kvaliteta ili kojoj je istekao rok upotrebe u Srbiji, gde je povucena iz trzista ili nije ispunjavala standarde za izvoz u drugim drzavama koje striktno postuju standarde.

Mnemozina

pre 11 godina

Nadam se da će Platforma zaista sačuvati teritorijalni integritet i suverenitet naše države. Vlast zaista radi za interes naroda i države, i želi da se stanje u našoj državi promeni na bolje. platforma će biti predstavljena 17.12.2012 godine i treba biti tek predstavljena.

KATARINA

pre 11 godina

Iznadjeno najbolje resenje za Srbiju, u ovom trenutku naravno. Verujem da ce srpska diplomatija znati da se nosi sa buducim ispitima i sa tezinom odluka koje ce doneti.

Novosadjanin - gradjanin celovite Srbije!

pre 11 godina

Puna podrška Srbima sa Kosmeta u borbi za opstanak i ljudsko postojanje!
ŽIVELA CELOVITA I SOCIJALNO PRAVEDNA SRBIJA!!!

ivan

pre 11 godina

Dogovor o integrisanom prelazu samo da objasnim pojedinim Albancima i takozvanim dusebriznicima postignut je tako sto su date garancije nama Srbima sa Severa Kosova i Metohije da nece biti carinjena robe zato smo i pristali i samo da podsetim navedene dusebriznike ili ce tako biti ili nece biti uopste integrisanog prelaza.A sad nastavite da lazete jadni Albanski narod kad i vi sami znate da tu nema ni promil sanse da zazivi granica setite se mojih reci.A vi sto se brinete za sverc komerc pa i vi sami znate da su to samo izgovori ovo se tice pitanje opstanka Srpskog naroda na Kosovu i samo nastavite da lupate minuse ja sam samo rekao golu istinu krsenje dogovora znaci kraj integrisanog prelaza.

ivan

pre 11 godina

Hana zar ti i Albanci verujete da imate drzavu pa vi ste izdrzavani protektorat imate stranu vojsku imate stranu policiju imate strane predstavnike koji vam govore sta da radite.A da ne pricam da vam se neznaju gde su vam granice da vas 80 000 hiljada Srba sa Severa Kosova i Metohije ne priznaje i da ce te uvek imati probleme.Zatim ne mozete uci ni u jednu vazniju organizaciju navescu UN OEBS nemozete ucestvovati ni u jednom sportskom takmicenju zatim na evroviziju ne mozete se takmiciti pa Hana o kojoj ti nezavisnosti govoris vi ste cardak ni na nebu ni na zemlji.

Miki

pre 11 godina

@kosovski carinik,

a jel bi ti voleo da placas robu koju kupis recimo u Pancevu a teras u Kragujevac 41% skuplje samo zato sto su neki na vlasti u Srbiji resili da pogaze ustav i nacrtali granicu u okviru jedne iste drzave izmedju te drzave i njene autonomne pokrajine ?

Goran

pre 11 godina

Insajder je sve rekao!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Srbija hoce u EU!, 13. decembar 2012 10:01)

Ja neću u EU a ja sam isto toliko Srbija koliko si i ti. Ima ih mnogo takvih koji misle kao ja. A ako govoriš da ja kao Srbin manje vredim od tebe kao Srbina koji hoće u EU, znači da si fašista.

Miki

pre 11 godina

Samo najgluplji i slepi ne vide da je nezavisno Kosovo samo prvi korak ka pravljenju velike Albanije to ste mogli da vidite i na sednici povodom 100godisnjice proglasenja nezavisnosti Albanije u Tirani ovih dana. Prvi korak je proglasenje nezavisnog Kosova zaokruzivanje njegovih granica , zatim sledi ujedinjenje Kosova i Albanije u jednu drzavu, a nakon toga otvaraju se Srbiji nova ratna zarista na jugu Srbije, u Raskoj Oblasti i u Vojvodini.

Mislite da je na Kosmetu kraj? Ne drugari tu vam je tek pocetak. I moracete ili da ratujete za svoju zemlju ili da se selite za Rusiju, posto vas EU nece tamo ste dobrodosli samo kao turisti.

Plan zapada je da etnicki ocisti Srbe sa Balkana, to im je krajnji cilj a sadasnji da srbe kao narod svedu na sto je moguce manju teritoriju.

Miki

pre 11 godina

@Prong,

sta lupetas sigurno si clan SNS-SPS-a pa te pogadja sve sto pisem. Ove mlekare koje ne mogu da prodaju mleko i jogurt na Kosmetu su zvanicna preduzecea u Srbiji radi se o firmama Finagro i Milkop iz Raske , imaju sediste firme, placaju porez, PDV sve placaju. Ovde se radi o tome da albanska strana na Jarinju sada trazi da oni imaju registrovanu i otvorenu firmu u Pristini ako hoce da prodaju robu na Kosmetu , znaci vise se na Kosmetu ne priznaju firme otvorene u Srbiji ili na severu Kosmeta. A da bi otvorio firmu na Kosmetu treba da imas njihovo "drzavljanstvo" licnu kartu, KS tablice i sve ostalo sto uz to ide.

Prakticno ovo je pokvareni nacin da se Srbi sa severa Kosmeta nateraju da prihvate dokumenta velike Albanije i da postanu njeni gradjani a obrisu iz spiska drzavljana Srbije.

Prakticno ova vlast se potpisom odrice nasih drzavljana na Kosovu i Metohiji i brise ih potezom gumice.

U pitanju je NEUSTAVNA ODLUKA, jer nijedan sporazum potpisan u Briselu nije u skladu sa nasim ustavom i kao takav je nistavan za sve gradjane Srbije kojima su drzava Srbija njen ustav i zakoni na prvom mestu.

Miki

pre 11 godina

Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok,Leposavic i Lesak se hlebom i mlekom snabdevaju iz Raske i Novog Pazara jer tamo ne postoji pekara ni mlekara. Sad sam se cuo sa drugarom koji radi u pekari u Raski i kaze , ne mogu cak ni hleb ni mleko vise da se prevezu vise , jer albanski carinici na Jarinju traze da se hleb i mleko prvo oteraju na carinjenje u juznu Mitrovicu i tamo ocarine kao uvozna roba a zatim dalje distribuiraju.

A posto firme koje voze hleb i mleko iz Raske i Novog Pazara nemaju firme registrovane u Pristini, oni to i ne mogu da urade.

ZNACI VUCIC DACIC I NIKOLIC SU BUKVALNO PREOSTALE SRBE NA KOSMETU OSTAVILI BEZ HLEBA I MLEKA!

Miljan Milojevic

pre 11 godina

Ja sam jedan od privrednika a ne od 'privrednika', kako je neko napisao u komentarima. Ne bih zeleo da se svadjam sa vecinom a muka mi je da stavljam minuse na vase komentare. Mi ne bezimo od placanja PDV-a, to bi za nas bila ekstra stvar jer bi nam onda roba stizala i kurirskim sluzbama pa bi i mi postali 'privrednici' na tel poziv.
Ja kad uvozim robu iz Srbije- placao sam UMNIK carini 41% i tako je nemoguce raditi. Evo vam objasnjenja da bi shvatili poentu:
PRIMER: Roba (univer) faKtura 1000 EUR.
Na prelazu dodaju 400 eur putne troskove iz BG.
Dodaju 10% na CARINU jer su ploce iz Ceske = (1000+400)*10% = 140 EUR.
Onda PDV 16% (1000+400+140) *16% = 246 eur.
Onda fitosanitarna??? = 40 eur.
I na kraju troskovi banke 2 eur.
Ja ukupno placam 140+246+40+2 = 428 eur a to je 42,8%. I posle toga jos 3% poreza na promet.
Uz to treba vozila, firmu, LK,... da registrujem u Pristini, i da robu vozim 60 km duze?????
A ta prica o vracanju robe u Srbiju - treba u Srbiji i da se proveri !!!
Hvala.

Balkanski Palestinci

pre 11 godina

@Miki, 13. decembar 2012 16:34
Na sve to je upozoravao Milosevic u njegovom govoru izmedju dva kruga izbora 2000. Ali mi nismo slusali.

Gradimir

pre 11 godina

Moje mišljenje je da je ptrebno otvoriti kancelariju Kosova u Srbiji, ali ne u Beogradu nego u Preševu. Isto tako treba otvoriti kancelariju Srbije u Kosovskoj Mitrovici. To će se svakako uraditi kad tad , jedino što će se uraditi pod pritiskom EU.Što se tiče severa Kosova sigurno će imati poseban status koji će imati veća ovlaštenja nego nekakva autonomija, otprilike kao pojas Gaze.

PARAGLAJDER

pre 11 godina

nesto se tu mulja i to postenski, a sta cemo recimo osnovnim zivotnim namirnicama HLEBOM I MLEKOM koje nam na sever stize iz Raske. Da nisu i oni sverceri a jesu za pristinske vlasti.

Maxxx

pre 11 godina

Najbolje bi bilo da se napravi carinarnica(ili nazovite je kako god) na severu KIM. Da se tu placaju dadzbine i da novac ide severu KIM. Jer PDV je porez na potrosnju pa on treba da se prikuplja tamo gde se trosi.
To bi bilo neutralno resenje jer se ne bi placalo ni Srbiji a ni RKS nego bi novac isao onima koji ga i placaju.

albanski dezurni spineri, neprocenjivo

pre 11 godina

@e-krem
Te suplje price o "neduznim Albancima" i Srbiji koja je ih iz cista mira napala pricaj nekome ko se juce rodio ili koji je juce sleteo na ovu planetu - mozda kod njih prodje. Problem je ako i sam verujes u to sto ovde pokusavas da proturis, to znaci da ti je samozaljubljeni sovinizam ozbiljno suzio vidik i moc rasudjivanja.

mertur

pre 11 godina

Predlazem srbima sa severa(kad ukapiraju da vec zive na teritoriji Republike Kosova) da traze od njihovih poglavica razmenu teritorija, to jest Sever Kosova za Presevsku Dolinu kako je ranije bilo.

albanski dezurni spineri, neprocenjivo

pre 11 godina

@e-krem
Te suplje price o "neduznim Albancima" i Srbiji koja je ih iz cista mira napala pricaj nekome ko se juce rodio ili koji je juce sleteo na ovu planetu - mozda kod njih prodje. Problem je ako i sam verujes u to sto ovde pokusavas da proturis, to znaci da ti je samozaljubljeni sovinizam ozbiljno suzio vidik i moc rasudjivanja.

Jednaki

pre 11 godina

Srbi u hrvatskoj odbili sve moguce sto im bilo ponudzeno, pa kada su svi vidjeli I uverili da cilj srbskog naroda nije ravnopravnos I suzivot sa ostalima sledio oluja, prema tome pamet u glavi ako hocete suzivot I ravnopravnos ,sdruge strane ako nastavi ova divljastina nije daleko dan kada ce da nastupa na snazi oluja.

Iguman Nemanja

pre 11 godina

Padoše maske Dačiću! Nije mnogo trebalo da bude belodano šta se desilo u Briselu. Ajde lepo da sada da, kako dade reč, suspenduješ dogovor o prezaliza (graničnim izvesno, ne administrativnim), ne reče li da ćeš da suspenduješ ako bude carine?

I zašto Toma na ovo ćuti?

Skywalker

pre 11 godina

Znate li u cemu je razlika izmedju placanja PDV-a i neplacanja, ukoliko bi kako je dogovoreno, najveci deo te naplate isao opstinama na severu? Razlika je samo u tome sto bi u drugom slucaju bar deo tog novca mogao da ode starim, bolesnim i socijalno ugrozenim na severu Kosova, a u prvom bi sav novac ostajao "privrednicima". Pa, sad, siroti moj narode, vidi ciji interes branis kad stanes na te barikade.

e-krem

pre 11 godina

Nemacka je rekla da se ukinu paralelne strukture i naplacuje carina.Sada birajte.Na jednoj strani su "privrednici" koji bi muze obe drzave a na drugoj Nemacka koja obe hrani i u EU vedri i oblaci.

Aleksandar

pre 11 godina

Hoce li neko izaci pred narod i reci nesto o tom rebusu
(PARAGLAJDER, 13. decembar 2012 10:35)

Ne znam kako da nacrtam, ali - Kosovo vise nije u Srbiji. Ende. Fin. Nije bilo ni u proteklih 12 godina ali smo se kao pravili, sad je dosta zamajavanja. Ne svidja se ni meni, ali je tako kako je.

A kad se to vec jednom razluci u glavi (da je Kosovo zasebna drzava) sve ostalo je logicno u datoj situaciji pa nema tu nikakvih rebusa.

Ognjen

pre 11 godina

Do juna sledece godine Srbiji je dat rok da povuce paralelne institucije sa severa Kosova da bi Srbija dobila datum.To je uslov Nemacke.Znaci novi talas izbeglica...Tajkuni su kolateralna steta da se skrene paznja.Nema para,nema datuma.Unistena privreda,mladi beze iz zemlje,duhovno,materijalno,moralno,teritorijalno,zdravstveno...osakaceni.

martin

pre 11 godina

(Miki, 13. decembar 2012 11:07)
apsolutna laz da na severu Kosova ne postoje pekare.postoje i te kako postoje.snabdevaju se brasnom sa juzne strane Ibra.odatle nam stize vecina proizvoda u poslednje vreme.
tacno je da neke pekare iz Raske snabdevaju hlebom neke trgovine ali ne sve,jer ima dosta pekara ovde.pozdrav iz Leposavica.

e-krem

pre 11 godina

..neki na vlasti u Srbiji resili da pogaze ustav i nacrtali granicu u okviru jedne iste drzave izmedju te drzave i njene autonomne pokrajine ?
(Miki, 13. decembar 2012 15:13)
Seti se kojom je bojom je nacrtana ta granica i pitaj se jel bilo po ustavu da vojska i policija puca na sopstvene gradjane umesto da njih zastiti.

crni domino

pre 11 godina

Po Marku Jaksicu, sverceri sa severa Kosova treba i dalje da dobijaju robu bez PDV odnosno bez carine!
Kako se drugacije zovu oni koji primaju robu bez placanja PDV odnosno carine da bi je preprodali u Mitrovici, nego sverceri, a pitao bih pravnika Vucica da li je to po zakonu, posto je on uzeo zakon u svoje ruke.
Dosta je bilo sverca i bogacenja na racun drzave odn naroda!

Miskocije

pre 11 godina

Pa gospodine Stefanovicu, kad ste se dogovorili oko granice, sasvim je normalno da se dadzbine placaju prilikom prelaza.... ili ce te i dalje tvrditi kako to nije granica?

VOJVODJANIN

pre 11 godina

Ma da j...s narod bitan je PDV (pareeeeeee otimajte paree,nije tek tako grobar finansije postavljen ponovo paree PDV. Sve je jasno. Ajde Dacicu naredi Taciju da skloni tablu, ili si se s njim dogovorio postavi al je (okreni) da cujemo.

Skywalker

pre 11 godina

Tacka 5 u pismenoj garanciji Srbima sa severa glasi: "Roba namenjena severu Kosova nece se cariniti na administrativnim prelazima". Dakle, time je sve receno-roba ce se cariniti u carinskom terminalu u Mitrovici. Usledice opet protesti, pa ce se "privrednicima" koji ne bi nigde da placaju PDV (jer, ovo je ustvari PDV) izaci u susret da robu mogu da ocarine na "administrativnim" prelazima, sto ce biti predstavljeno kao ustupak koji je vlada Kosova ucinila. O tome sam vec pre 5-6 dana napisao komentar koji je objavljen i jos nekoliko u prethodnih par dana koji nisu objavljeni. Imao bih jos mnogo stosta da napisem, ali bi onda sanse da komentar bude objavljen bile svedene na teoriju.

PARAGLAJDER

pre 11 godina

jedna bitna stavka na carinjenje robe a koja bi se radila na juznom delu KM. Za odlazak na taj deo su potrebne ks tablice i sva licna dokumenta tzv drzave kosovo a samim tim i drzavljanstvo. Sta je onda dogovoreno, ko tu koga laze i demantuje???
Svi ti dogovori su upakovani u lepu ambalazu za jedne a drugi dodali crvenu masnu pa servirali nama na severu.
Hoce li neko izaci pred narod i reci nesto o tom rebusu

Bojan

pre 11 godina

Ovo najviše boli patriJote (iz dss i sl. nazadnih organizacija) koje su sve vreme krale budžet na povrat pdv, na robu koja nikad nije ni išla na Kosovo. Samo zato se bune, inače ih zabole kako će im se država zvati.

Gradimir

pre 11 godina

Nemogu da shvatim ove komentare, svi su pisani u kontekstu protiv nezavisnosti Kosova. Neka mi neko odgovori kako vratiti Kosovo pod vlast Srbije? Suština svih komentara se vrti oko toga, da ratujemo mislim da bi imali male šanse i kada bi išli jedan na jedan bez mešanja velikih sila. Iz prostog razloga jer su Albanci na celom Balkanu jedinstvani,dok je jedinstvo tačnije nejedinstvo Srba pokazano i kroz ove komentare, a zamislite tek kad bi dobili poziv na mobilizaciju. Iz tog razloga mislim da se nepotrebno dižu tenzije kako na severu Kosova među Srbima tako i na jugu Srbije među Albancima ,a svakako nas čeka zajednički život u "nekakvoj" evropskoj zajednici voleli to ili ne.

Mr.Booooo

pre 11 godina

@ Miki
"Srbi sa severa Kosmeta nateraju da prihvate dokumenta velike Albanije i da postanu njeni gradjani a obrisu iz spiska drzavljana Srbije.Prakticno ova vlast se potpisom odrice nasih drzavljana na Kosovu i Metohiji i brise ih potezom gumice."

Nije tacno, to su dokumenti R Kosovo a ne R Albanije ;-)!!! Svaki srbin koji zivi na RK ima pravo na drzavljanstvo RK i RS tu niko nikog ne "brise" gumicom...80% "privrednika" na severu to vec ima!!!

Prong

pre 11 godina

(Miki, 13. decembar 2012 15:02)

Miki, ja nisam član nijedne stranke a pogotovo ne SNS-a ili SPS-a i savršeno me boli uvo za život tih balvana, "privrednika" ili patriJota srBskih koji ceo život žive na grbači države Srbije! Ja sam samo govorio o nekim olakšicama za ljude koji bi da uvoze robu preko granice na Cosovo. A to što vam cosovske vlasti traže papire i dokumenta je njihovo pravo. Pa i ja sam do prošle godine, dok sam radio u Sloveniji morao da izvadim njihove papire kako bi legalno boravio i radio! To nije ništa sporno.

Kosovastar

pre 11 godina

Za robu koja je proizvedena u Srbiji nema placanja carine na Kosovo, ni kod Jarinja ni kod Merdara. Placa se samo PDV. To je u okviru CEFTA sporazuma. Roba koja dolazi van CEFTA-e mora ici kod carine i naplacuje se carina i PDV.

Neko lepo rece. Da li ljudi na severu hoce taj PDV i tako zivot im bude bolji ili hoce da taj PDV ide u dzepovima "privrednika"??

Prong

pre 11 godina

Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok,Leposavic i Lesak se hlebom i mlekom snabdevaju iz Raske i Novog Pazara jer tamo ne postoji pekara ni mlekara. Sad sam se cuo sa drugarom koji radi u pekari u Raski i kaze , ne mogu cak ni hleb ni mleko vise da se prevezu vise , jer albanski carinici na Jarinju traze da se hleb i mleko prvo oteraju na carinjenje u juznu Mitrovicu i tamo ocarine kao uvozna roba a zatim dalje distribuiraju...
(Miki, 13. decembar 2012 11:07)

Miki, taj pekar, po važećem carinskom zakonu RS ima pravo da kao lice koje ima registrovano sedište na carinskom području RS i koje ispunjava uslove propisane ovim zakonom može zatražiti status "ovlašćenog privrednog subjekta". Ovlašćeni privredni subjekat može koristiti olakšice u vezi sa carinskom kontrolom koje se odnose na sigurnost i bezbednost i/ili pojednostavljenja predviđena carinskim propisima.
E sad, postoje i neki kriterijumi koji moraju biti zadovoljeni radi dobijanja statusa ovlašćenog privrednog subjekta, kao što su:
1) pridržavanje carinskih propisa u prethodnom periodu;
2) zadovoljavajuće vođenje poslovne evidencije, i po potrebi, evidencije o prevozu robe, koja omogućava odgovarajuću carinsku kontrolu;
3) finansijska likvidnost;
4) po potrebi, ispunjavanje odgovarajućih standarda za bezbednost i sigurnost u međunarodnoj trgovini robom.
Problem je u tome što nijedan od tih "privrednika" tj. švercera ne zadovoljava ove kriterijume.

kome placaju porez??

pre 11 godina

Ono sto mene zanima je:
- gde ti 'privrednici' placaju porez???
- gde predaju zavrsne racune, ko/koja sluzba ih kontrolise, itd, itd,...
Jer svi znamo da drzava Srbija po rezoluciji n 1244 nema apsolutno nikakve ingrencije nad privredom i privrednicima Kosova bez obzira bili onoi Srbi ili Albanci

igor

pre 11 godina

vazno je da su uhapsili miska a sta se desava ba kosovu i sta su potpisali to nije vazno!!!mrni omrazeni bt ispade veci srbin od sumadinca!!!

razmisljam

pre 11 godina

Sta sad sledi?
Barikade, balvani, protesti, neko vreme, pa ce opet da se navodno postigne neki sporazum.
Onda ce se barikade ponovo ukloniti.
Pa opet barikade,pa opet uklanjanje,itd,itd. sve do juna.
Onda Srbija dobija datum za pristupanje cime ce se istorija balvanizacije konacno zavrsava.
Ko ovo nezna ili nije znao stvarno ima problema u njegovom razvitku i sazrevanju.
Kosovo je davno otislo svojim putem sve ovo sto se dogadje je samo privikavanje ostatka Srbije na odavno poznato cinjenicno stanje

Alister

pre 11 godina

znači za uvodjenje carina ste se dogovorili, samo je ostalo da se precizira GDE će naplata vršiti?
(ovako razumem, 13. decembar 2012 10:04)

I to je precizirano samo ti nisi pažljivo pratio vesti kao ni većina ovih komentatora pa vam zato i nije jasno. Ponašate se kao oni balvani sa severa Cosova kojima treba da se crta!
NA SVAKOM GRANIČNOM PRELAZU SE PLAĆA CARINA ZA POJEDINU ROBU.
Pre nego što napišete neki comment, pročitajte malo, informišite se. U službenom glasniku imate carinski zakon koji tačno definše sve.

Bato

pre 11 godina

Ma kakavo placanje carine, to je providna laz privrednika-svercera, kao ovaj sto uvozi iz Ceske. Roba iz Srbije se na carini ni na Jarinju ni u Merdare jer su i Srbija i Kosovo clanice CEFTE. Ovde je u pitanju malverzacija sa PDV i robe koja se uvozi iz Evrope za koju mmora da se placa carina. Ovo je samo izgovor da bi se ponistio sporazum o Integrisanom upravljanju granicom.

Poljoprivrednik

pre 11 godina

nesto se tu mulja i to postenski, a sta cemo recimo osnovnim zivotnim namirnicama HLEBOM I MLEKOM koje nam na sever stize iz Raske. Da nisu i oni sverceri a jesu za pristinske vlasti.
(PARAGLAJDER, 13. decembar 2012 10:21)

Pa otvorite pekare i farme, kao i celi svet. RADITE!

Mnemozina

pre 11 godina

Nadam se da će Platforma zaista sačuvati teritorijalni integritet i suverenitet naše države. Vlast zaista radi za interes naroda i države, i želi da se stanje u našoj državi promeni na bolje. platforma će biti predstavljena 17.12.2012 godine i treba biti tek predstavljena.

Dragan

pre 11 godina

Gledao sam pre 10 dana na TV izjavu pokunjenog Pavićevića kako će se roba za severno Kosovo cariniti u Južnoj Mitrovici. Jasno je da su to dogovorili. Nemaju petlje da kažu istinu narodu, a potpuno suprotno su govorili pre izbora.

Milan Dj

pre 11 godina

sa ili bez carine, ta akcizna roba na severu kosova košta skuplje nego u srbiji. primer su cigarete. svaka paklica je skuplja za 20 dinara. toliko o "privrednicima" tj. švercerima.

Vanja Petrovic

pre 11 godina

Opet ovi sa lovačkim pričama! Granica nije granica već je prelaz iz Srbije u Kosovo koje je srpsko ali i nije, carina nije carina, policija i carinici sa obe strane proveravaju dokumenta ali, zapravo nisu carinici, a carini se roba koja se u suštini ne carini već se, vrag bi ga znao šta...uh!! Smilujte se više na naše intelektualne sposobnosti i zdravo rasuđivanje!!!

Zoran

pre 11 godina

Ovim je ogoljena Dačićeva laž kako ova Vlada sprovodi ono što je dogoovreno i potpisano ranije i ništa više. Pa sam je lagao neki dan da nikkave naplate carine neće biti i da o tome tek treba da se pregovara iduće godine! Znači granica je uspostavljena a sve ostalo su prazne priče. I ne lažite više narod!!!

Aleksandar

pre 11 godina

ŽIVELA CELOVITA I SOCIJALNO PRAVEDNA SRBIJA!!!
(Novosadjanin - gradjanin celovite Srbije!, 13. decembar 2012 13:03)

Izvini, je l' mozes za nas sa jeftinijim ulaznicama da kazes gde se ta socijalno-pravedna, a tek celovita, Srbija nalazi. Zvuci kao raj na zemlji pa bih da se preselim u nju. Ova Srbija u kojoj sam sada puca po savovima, covek je coveku vuk, mrznja i zavist su na svakom koraku a socijalna pravda je na nivou XIV veka u koji toliko zudimo da se vratimo.

Newborn

pre 11 godina

Prvo ne mogu verovati prvo koju maglu vasi politicari prodaju a jos manje kako narod guta tu maglu o PDV ! Evo da objasnim: Nije moguce da se prodavcu vraca PDV kada izvozi na Kosovu a Kosovo ne unese svoj PDV na tu robu jer posle iz svakog dela iz Kosova bi otisli na Mitrovici da se snabdevaju sa namirnicama jer bi svaka roba bila minimum jeftinija za taj PDV da ne racunamo i dobit na vrednost !!! Znaci nemoguce ...sta su se dogovorili to jest da svaki gragjanin Mitrovice koji kupuje namirnice u Srbiji gde u te namirnice platio i PDV on ce tu hranu odvesti u Mitrovici bez placanje PDV-a na Kosovu ali ta roba ne moze imati tri ista artikla na jedan automobil ili vozilo jer se posle tretira kao komercialna roba !!! Ovako politicari ce reci da gradjani ne placaju PDV za robu koju kupuju u Srbiji i ostace unutar svojih garancija !!!

Drugo, prodavci i Srbiji ne mogu da vrate PDV ako nemaju dokumenat izvoza koji uzimaju kod drzavnog oficira poreza na izlazu Srbije koji nije kao pre 30km daleko od carinika Kosova pa su istovarili na Mitrovici kao na svom dvoristu nego sada je samo 5 metara i treba se placati PDV ovde ako se tamo odbija !!!

samo realno ...

pre 11 godina

Istina je da je pdv plaćen bar što se tiče robe iz Srbije, ali je isto tako tačno da se taj isti pdv vraća ukoliko je roba "izvezena" na Kosovo. E dragi moji tih 20% je problem tkz. privrednika iz naše južne pokrajine. Da napomenem da se veliki deo izvezene robe vraća u Srbiju....

Duci0167

pre 11 godina

"Zbog cega kosovski carinici traze da se roba carini?" Pa valjda sto su carinici. Ovi "privrednici" se prave glupi ili su ...

Duci0167

pre 11 godina

Neka mi neko objasni,meni neupucenom ... Sa cime se hrane Albanci i jel im vozila idu na gorivo ili vodu? Jel problem kupovati tu hranu i gorivo ili mora da bude made in Serbihstan?

Nijazi Kuqi

pre 11 godina

@ Neka mi neko objasni,meni neupucenom ... Sa cime se hrane Albanci i jel im vozila idu na gorivo ili vodu? Jel problem kupovati tu hranu i gorivo ili mora da bude made in Serbihstan?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Duci0167, 14. decembar 2012 10:30)

Nije nikakva tajna da u Republiku Kosova, gotovo sva roba, a narocito prehrambeni proizvodi, dolaze iz Republike Srbije. Ovi "privrednici" to najbolje znaju jer je sami uvoze i dovoze, legalnim i ilegalnim putevima. I nije u pitanju samo izbegavanje placanja carine, nego i PDV-a, a narocito izbegavanje svake vrste kontrole kvaliteta jer je poznato da se najvise trguje robom sumnjivog kvaliteta ili kojoj je istekao rok upotrebe u Srbiji, gde je povucena iz trzista ili nije ispunjavala standarde za izvoz u drugim drzavama koje striktno postuju standarde.

Faton

pre 11 godina

Ne naplacuje se samo roba za licne upotrebe, a za trgovinu svakako se placa. Carinici nisu da prodaju mleka tamo...

A onaj direktor Privredne Komore KiM, laze kad kaze dokumenti na albanskom jeziku, posto svaki dokumenat je na Albanskom, Srpskom i Engleskom jeziku. Mi smo demokratska drzava!

KATARINA

pre 11 godina

Iznadjeno najbolje resenje za Srbiju, u ovom trenutku naravno. Verujem da ce srpska diplomatija znati da se nosi sa buducim ispitima i sa tezinom odluka koje ce doneti.