Aktuelno

Nedelja, 09.12.2012.

14:17

HAZU želi Miroslavljevo jevanđelje

Izvor: Izvor: politika.rs, Milan Èetnik

HAZU želi Miroslavljevo jevanðelje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

Crnogorac

pre 11 godina

@Đoša

Pisana je na savremenom crnogorskom. Nemoj se praviti da ga ne razumiješ, s obzirom na to koliko je savremeni srpski pod njegovim uticajem već 200 godina.

Što se tiče Miroslavljevog jevanđelja, ovo njegovo otimanje i od strane Srba i od strane Hrvata je presmiješno. Nastalo je u CG, pisano je za CG, naručeno je od strane crnogorske dinastije koja je tada vladala i Srbijom, ostaće u CG.

Đoša

pre 11 godina

Crnogorac, na kom pismu je ona poruka koju si poslao: srpskom, crnogorskom, novocrnogorskom, beogradskom, šumadijskom, vojvođanskom, bosanskom, hrvatskom ili na kom već? Moraš da napišeš, jer ovako nisam siguran da sam je pravilno protumačio?

Crnogorac

pre 11 godina

Miroslavljevo jevanđelje je jedan od najvećih kulturnih spomenika CRNE GORE, nastao 1185. u Kotoru, a za potrebe bjelopoljske crkve i pisan je ZETSKO-HUMSKIM (dakle, starocrnogorskim) pravopisom. Nema veze ni sa jednima ni sa drugima u ovom "sporu"

nesa

pre 11 godina

Pa normalno,kad su neki narodi postali skoro i kad nemaju svoju istoriju onda ne beze od toga da svojataju tudju. A kompleks hrvata je tek posebna prica. Oni koji su nastali cepanjem od sopstvenog naroda najzagrizeniji su u tome,a pre svega hrvati,muslimani,crnogorci,makedonci...i nije zato cudna njihova ostrascenost.

Danilo iz Bobote

pre 11 godina

Zanimljivo je to što se kvazinauka krije iza akademaca.
Biti član neke naučne institucije nosi sa sobom i obavezu istražiovanja a ne lupanja gluposti. Izgleda da misle da imaju titule pa sada mogu lupetati. Tako je i Tuđman krajem 90tih i početkom 90tih dobio ono dr ispred imena kako bi sitnu boraniju i neuki narod lakše prodobio. Kakv e je samo on gluposti rekao, a mi upirali prstom u budalu. Međutim ako sada osporavaš takve Tuđmanove gadosti dobiješ status jeretika. Tako da ovo šta sada kažu treba izuzetno ozbiljno uzeti u obzir.

Đuro Maričić

pre 11 godina

I tim "akademicima" treba omogućiti da konačno priznaju da je ćirilica njihovo pismo, da su oni ustvari Srbi koji su zbog privatanja Vatikana i pape kao svog vjerskog poglavara morali se odreći i svog pisma i svoje nacionalne pripadnosti. Dozvolimo im neka se vrate tamo gdje im je nekada bilo mjesto, neka ponovo uzmu ćirilicu za ssvoje pismo. Mogu oni i dalje biti katolici, vjera i onako ne doređuje nacionalnu pripadnost. To smo samo mi izmislili, ovdje na Balkanu.

ej!

pre 11 godina

Kultura, pa samim tim i jezik i pismo, je ziva stvar koja se kreira, nadogradjuje, siri, usvaja i od drugih kultura. Tako da prestanite da je svojatate i da se svadjate, sve je to izmesano. Uglavnom svako pismo je nastalo od nekog genijalnog uma, pa se to posle vec standardizovalo, nadogradjivalo, usavrsavalo i sirilo drustvom.

marko

pre 11 godina

ovo je isto toliko glupo ko ti nasi koji bi zabranili omrznutu latinicu, samo ovi barem prihvacuju cirilicu, za razliku od nasih koji bi zabranili latinicu

boki

pre 11 godina

Citao sam neko Americko istrazivanje koje tvrdi da su Hrvati najveci nacionalisti na svetu.Cini mi se da su dobro zakljucili.Nas veliki pesnik je rekao:Hrvati su najhrabriji narod na svetu,ne zato sto se nicega ne boje vec zato sto se nicega ne stide.

dejan

pre 11 godina

vidim da Politika i HAZU zele da se vrate u 90-te, u stilu SANU i medija iz tog doba. Balkancima nikad dosta glupih prepucavanja. A cinjenica je da su kulture isprplepletene. Jedan primer - Ciril nije izmislio cirilicu, vec glagolicu, koja se je vise udomacila u Hrvatskoj, i cak u Sloveniji nego u Srbiji. A cirilicu su stvorili Cirilovi ucenici u Bugarskoj. Prema tome sva ta svojatanja su cista glupost, ko da neko svojata latinicu

LaCucaracha

pre 11 godina

Grupa iz HAZU sa svojim drugarima se okupila, odverglali što se od njih očekivalo od strane sponzora, uzeli debele honorare, štampaće o tome knjige, opet honorari itd.
S druge strane, kako je članak napisan, ispada da su svi Hrvati, do maloga Stipe sa nekog ostrvceta izgubljenog u Jadranu, navalili da uzmu Miroslavljevo jevandjelje! Ajde opet da nas ložite, ali ja više ne nasedam!

U doba kada je ta knjiga nastala, bilo je bitno ko ti je feudalac i gazda, a o nacijama ni pojma nisu imali nego koliko ko teritorije zagrabi, da muze narod ... doduše, ništa se nije promenilo od tada!

A jevandjelja su pisali oni koji su to znali da rade, pa ako nemaš slobodnog iz tvog kraja, poručiš nekog kod suseda - i sada je to kao dokaz o jeziku... ALO BRE DOSTA MI JE VAS UČENIH IZ SANU I HAZU!

Što se niko ne uhvati da smisli dobro navodnjavanje? Ili nešto korisno, samo PRESIPATE IZ ŠUPLJEG U PRAZNO, i još hoćete da vas ozbiljno shvatimo???
PA NISAM JA SRBIN ZBOG JEVANDJELJA, NEGO ŠTO SU MI TO PRECI BILI, OSTAVITE SE TROVANJA, DOSTA STE ZLA NAPRAVILI SVI VI MANGUPI SA TITULAMA KOJE JEDNI DRUGIMA DELITE, A SVE TO MI PLAĆAMO !!!!

Morača

pre 11 godina

Srbi, što se čudite, kada je i Car Dušan Silni govorio tisuću, a ne hiljadu. Ne samo da je Car Dušan bio Hrvat, nego i Rusi su poreklom Hrvati, jer i oni govore tisuću.

Goksi

pre 11 godina

Sta li ce njima sve pasti na pamet?. Dovoljno je samo pogledati gde je i u kojim granicama bila Hrvatska u okviru Austrougarske, pa je sve jasno. Trudim se da shvatim logiku kojom se vode, da li je to da je sve sto se nalazilo na feudalnom imanju kralja Tomislava hrvatsko, ili sta? Pa oni i Paganiju, Travuniju, Zahumlje i Duklju smatraju za hrvatske zemlje, zasto onda ne bi i Bosnu?! Samo da je kralj Aleksandar poslusao Zivojina Misica i da je Italijanima ostavio njihove istorijske teritorije, ali se sazalilo na posle kuge i gladi najvece zlo Evrope i ne samo ih primio u kraljevinu, vec podelio sa njima srpsku drzavnost! Sa kim smo mi u zajednickoj drzavi ziveli, majko mila!

Lena

pre 11 godina

Meni je ovaj hrvatski nacionalizam postao smešan. Pa oni definitivno ne znaju ko su kada je odjednom ćirilica njihova (koja je prognana iz Hrvatske mnogo pre svih Krajišnika). Hajde danas nađite jedan natpis ili makar potpis na ćirilici u Hrvatskoj? I sada je to njihovo pismo (kada treba oteti srpsku kulturnu baštinu) i Tesla je njihov (onaj isti Tesla čiju su kuću spalili do temelja i čiji su spomenik uništili)? Njihova kriza identiteta je duboka i sada vidim, večna.

kraja

pre 11 godina

PROVEDBENA NAREDBA MINISTARSTVA UNUTARNJIHPOSLOVA ZAKONSKOJ ODREDBI O ZABRANI ĆIRILICE

§1.
Zabranjena je svaka upotreba ćirilice na cijelom području Neza- visne Države Hrvatske. To se naročito odnosi na cijelo poslovanje svibdržavnih i samoupravnih tijela, na urede javnog poretka, na trgovačke injima slične knjige i dopisivanje i na sve javne napise.Prema tome naređujem:da se na cijelom području Nezavisne Države Hrvatske odmah obu-stavi svaka upotreba ćirilice u javnom i privatnom životu. Svako štam-panje ma kakovih knjiga ćirilicom je zabranjeno.Svi javni napisi pisani ćirilicom imaju se neodvlačno, a najkasnijeu roku tri dana skinuti.

§2.
Prekršitelji ove naredbe kaznit će se po upravnim oblastima nov-čano 10.000 dinara i zatvorom do mjesec dana.U Zagrebu, 25. travnja 1941.Broj 34-Z. p. — 1941. Ministar unutarnjih poslova:Dr. Andrija Artuković, v. r.
(»Narodne novine«, 25. travnja 1941)

mare

pre 11 godina

Pa ako Srbi danas pišu latinicom i smatraju je i svojim pismom normalno je da su i drugi narodi koristili i ćirilicu i drga pisma.
(Marko, 9. decembar 2012 16:51)

u redu je da kažu da je ćirilica I njihovo pismo, kao što je i srpsko, bugarsko, rusko... ali ovde se radi o konkretnoj knjizi, koja je značajan deo srpskog kulturnog nasleđa. to je isto kao kad albanci srpske manastire nazivaju kosovskim kulturnim nasleđem.

Krepimir Ostrivojevic

pre 11 godina

Veliki pozdrav profesoru Djordju Jankovicu! Svima bih preporucio da se raspitaju o njemu i saznanjima do kojih je dosao mnogo biste mogli nauciti. Izuzetna je njegova misao o danasnjoj akademskoj Srbiji gde kaze da „Ne postoje odgovarajući akademski izrazi kojima bi izrazio svoje mišljenje o ovdašnjoj akademskoj zajednici”. U svakom slucaju brutalno zabraniti falsifikovanje i prisvajanje srpske istorije i kulture od strane drugih naroda. Donekle ih razumem zasto to rade posto je srpska istorija i kultura toliko dominantna na ovim prostorima da je zvanicna istorija ovog dela Evrope dovedena u pitanje iznosenjem istine o Srbima. Takodje se nedvosmisleno obracunati sa Srbima sklonim pljuvanju sopstvenog naroda zarad sitnih koristi. Kada sve ovo uradimo postacemo ozbiljna i postovana drzava.

Tile

pre 11 godina

20 godina slušam isto sra*e... opet se prepiremo je li bosna i hercegovina srpska ili hrvatska?! a da svi zajedno razmotrimo
opciju da nije ni naša ni hrvatska?

Politika Ekspress 1990

pre 11 godina

Definitivno nema vama spasa. Pa vi niti ne znate kako vam se zove jezik u službenoj upotrebi, srpski ili srpskohrvatski ili možda turskobalkanski? A koje vam je pismo u službenoj upotrebi?? Kakva histerija,pa tko je u HAZU tvrdio da prisvaja ćirilicu? Govorili su o ćirilici koja se koristila u Hrvatskoj u ranosrednjevjekovlju. Hrvatima uskraćujete jezik, Bošnjacima i jezik i nacionalnost, Crnogorcima i jezik i nacionalnost i crkvu, a i sa Makedoncima isto. Ostavite nas na miru. Vrijeme radi za sve nas. Filozofija palanke, mržnje i zavisti.

Жипе

pre 11 godina

Па и многи виђени људи у Србији кажу да их не интересује нико и ништа шта се налази преко Дрине.
А о "љубави" према ћирилици да не говоримо.

Sima

pre 11 godina

Svima koji do sada nisu čitali ništa o liku i delu Anta Starčevića čoveka koga Hrvati od milošte vole da zovu i "ocem nacije" neka to sada učine pa će videti da je posle čišćenja Hrvatske od Srba sprovedenog 1941 i 1995 (a što je jedan od proklamovanih ciljeva hrvatske nacije) hrvatska borba protiv svega što je srpsko prešla u narednu fazu. Sada je potrebno prisvojiti i srpsku kulturnu baštinu svuda i na svakom mestu čime će se najefikasnije izbrisati trag njihovog postojanja. Ante je izmedju ostalog tvrdio i da su Nemanjći Hrvati pa će polako i to doći na red. I nemojmo se zavaravati oni polako ostvaruju svoje ciljeve, a mi još ni ne znamo da li uopšte imamo ciljeve kao nacija. Nama ni ono što bi trebalo da je najopštiji cilj svake nacije a to je opstanak, rast i razvoj nije blisko jer nam je politička elita obuzeta borbom za vlast u kojoj je sve dozvoljeno i ništa nije sveto a ponajmanje nacija i država. Zbog njih takvih i nas ovakvih, spremnih da njih takve trpimo i da se, šta više, stavimo u funkciju njihove borbe, izgubićemo i pismo i kuturu i državu i nestati kao nacija.

žare

pre 11 godina

dok se mi uporno odričemo latinice, oni svojataju i ćirilicu.
zbog toga je hrvatski nacionalizam pobednički, a srpski gubitnički.

sve u svemu, nema nam spasa, ni nama ni njima.

Simerijanac Anarhista

pre 11 godina

problem je ovde ne u tome sto hravati pokusavaju da prisvoje cirilicu i srpsko kulturno blago, nego sto srbi nista ne cine da ih u tome sprece i da promovisu svoju kulturu, tradciju, istoriju, i sve ono lepo cime imamo da se ponosimo. dok hrvatski naucnici i institucije uporno rade na tome, srpske naucne, duhovne, istorijske i kulturne institucije ne rade nista, tj samo sluze da se neko tamo "uvali" i uziva do penzije. zato i dozivljavamo to da je jako tesko objasniti nekome van srbije da je nikola tesla srbin, a ne amerikanac hrvatskog porekla, da je gracanica deo srpskog a ne albanskog kulturnog nasledja, da je ivo andric najveci srpski, a ne hrvatski pisac, da je mesa selimovic veliki srpski, a ne bosnjacki pisac. jedino se za kusturicu niko ne buni kad kazemo da je srpski reditelj, ali samo zato sto ga muslimani ocima ne mogu gledati, pa se i ne trude da ga posvoje. ili kad kazes da je kralj tvrtko bio srpski, a ne bosanski kralj, gledaju te cudno.

nazalost, kad narod izgubi svoj kulturni identitet, on polako nestaje. smejemo se hrvatima sto svojataju cirilicu, a sta smo mi uradili za opstanak i popularizaciju cirilice? pa pola omladine ne zna ni da se potpise na cirilici. pa kad, za koju deceniju, zvanicna svetska istorija bude pisala kako na teritoriji danasnje hrvatske nikada nisu ni ziveli srbi, jer su nadjeni samo zapisi na hrvatskoj cirilici i hrvatskoj glagoljici, onda cemo da se hvatamo za glavu, ali bice kasno.

Srpska lenjost

pre 11 godina

@s, 9. decembar 2012 16:10
Lepo ti je malo nize objasnio Simerijanac. Dok mi sedimo, drugi prepravljaju istoriju i prisvajaju tudje. Jednog dana za 20-30 godina ce sve sto mislis da je tvoje biti tudje. Ali zato ne pridajmo mi znacaja. Kakva hrabra izjava. Zato sto vec decenijama ne pridajemo znacaja smo tu gde smo.

Gile

pre 11 godina

Neka "kiflica", kako Nemci zovu Hrvatsku, vrati Srbiji Konavlje, Peljesac, Baranju, Italijanima Istru i Dalmaciju sa ostrvima, Crnoj Gori Prevlaku, Madjarima Slavoniju pa onda ono sto ostane moze da tvrdi i da je probilo solunski front i prikljuci se 2018 stogodisnjici proslave.
A sto se tice Miroslavljevog jevandjelja, pa to je samo za pismene.

Nev

pre 11 godina

Ono sto je smesno jeste da osim nastavka NDH politike tokom stvaranja nove Hrvatske sad pokusavaju na isti nacin prisvojiti (pokatolciti/pohravatiti) sve sto je Srpsko/Pravoslavno u Hrvatskoj i time opravdati sve za buduce generacije. Imamo priliku da gledamo tipicno brisanje/istrebljenje istorije i jednog naroda sa nekog prostora...

Nikola BG

pre 11 godina

Ovaj članak je pisan jezikom Kurira i ovaj način obrade teme ne priliči ni Politici ni B92. Na kraju krajeva ovaj histerični ton ne doprinosi na stvari za koju se autor zalaze.

kva

pre 11 godina

Ma, i car Dusan je bio Hrvat. A da je Hrvatska nekada bila na tri mora je opste poznato - da nije toga, cirilica iz Grcke nikad ne bi dospela na nase prostore. A ni u Rusiju.

Vlada

pre 11 godina

A da vi sa B92 malo prestanete sa ovim razbuktalim nacionalizmom. Smanjite doživljaj. Znam da je sada u jeku haških presuda nacionalizam odlično sredstvo za povećanje čitanosti i gledanosti medija, ali vas to ni u kom slučaju ne opravdava. Ove priče o ćirilici, bosančici i pismenosti u vreme Nemanjića me podsećaju na one debate o tome da li su stariji Srbi, Hrvati ili paramecijumi. Potpuno besmisleno gubljenje vremena. Neka se arheolozi , istoričiri i lingviosti bave ovim stvarima i neke svoje zaključke potkrepe naučnim nalazima. Ako to ne mogu da učine, onda ni njihova izlaganja nisu vredna pažnje, a posebno ih ne bi trebalo koristiti u dnevnopolitičke svrhje. Uostalom, svi smo bili na ovim prostorima mnogo pre nego što su naši nacionalini identiteti potpuno formirani, te je sve ovo u neku ruku zajednička istorijska baština. Politizaciji ovde stvarno nije mesto

Lala Po

pre 11 godina

Ćirilica je slovensko pismo. Tokom istorije njome su se pisali razni jezici, uključujući staroslovenski koji su u to doba koristili južni sloveni, kao i noviji srpskohrvatski. Tako da imaju pravo da kažu da je ćirilica između ostalog i hrvatsko pismo, ali nikako ne može biti isključivo hrvatsko.

Petar

pre 11 godina

Pa kad su oteli preko 2 milijarde evra imovine Srba samo u stanarskim pravima sto ne bih i ovo. A narod u Srbiji bas briga za Srbe iz Hrvatske.

gospodin Ganci

pre 11 godina

To je tek pocetak: Albanci proglasavaju nase crkve na Kosovu za svoje, meni Samsung na kome kucam ne nudi dijakritike, a Gugl cak i za tekst koji komentarisem kaze da je napisan hrvatskim jezikom. Kulturni genocid koji ce da uspe posto ce manje ljudi komentarisati ovo nego derbi u Mancesteru.

gospodin Ganci

pre 11 godina

To je tek pocetak: Albanci proglasavaju nase crkve na Kosovu za svoje, meni Samsung na kome kucam ne nudi dijakritike, a Gugl cak i za tekst koji komentarisem kaze da je napisan hrvatskim jezikom. Kulturni genocid koji ce da uspe posto ce manje ljudi komentarisati ovo nego derbi u Mancesteru.

Simerijanac Anarhista

pre 11 godina

problem je ovde ne u tome sto hravati pokusavaju da prisvoje cirilicu i srpsko kulturno blago, nego sto srbi nista ne cine da ih u tome sprece i da promovisu svoju kulturu, tradciju, istoriju, i sve ono lepo cime imamo da se ponosimo. dok hrvatski naucnici i institucije uporno rade na tome, srpske naucne, duhovne, istorijske i kulturne institucije ne rade nista, tj samo sluze da se neko tamo "uvali" i uziva do penzije. zato i dozivljavamo to da je jako tesko objasniti nekome van srbije da je nikola tesla srbin, a ne amerikanac hrvatskog porekla, da je gracanica deo srpskog a ne albanskog kulturnog nasledja, da je ivo andric najveci srpski, a ne hrvatski pisac, da je mesa selimovic veliki srpski, a ne bosnjacki pisac. jedino se za kusturicu niko ne buni kad kazemo da je srpski reditelj, ali samo zato sto ga muslimani ocima ne mogu gledati, pa se i ne trude da ga posvoje. ili kad kazes da je kralj tvrtko bio srpski, a ne bosanski kralj, gledaju te cudno.

nazalost, kad narod izgubi svoj kulturni identitet, on polako nestaje. smejemo se hrvatima sto svojataju cirilicu, a sta smo mi uradili za opstanak i popularizaciju cirilice? pa pola omladine ne zna ni da se potpise na cirilici. pa kad, za koju deceniju, zvanicna svetska istorija bude pisala kako na teritoriji danasnje hrvatske nikada nisu ni ziveli srbi, jer su nadjeni samo zapisi na hrvatskoj cirilici i hrvatskoj glagoljici, onda cemo da se hvatamo za glavu, ali bice kasno.

Gile

pre 11 godina

Neka "kiflica", kako Nemci zovu Hrvatsku, vrati Srbiji Konavlje, Peljesac, Baranju, Italijanima Istru i Dalmaciju sa ostrvima, Crnoj Gori Prevlaku, Madjarima Slavoniju pa onda ono sto ostane moze da tvrdi i da je probilo solunski front i prikljuci se 2018 stogodisnjici proslave.
A sto se tice Miroslavljevog jevandjelja, pa to je samo za pismene.

mare

pre 11 godina

Pa ako Srbi danas pišu latinicom i smatraju je i svojim pismom normalno je da su i drugi narodi koristili i ćirilicu i drga pisma.
(Marko, 9. decembar 2012 16:51)

u redu je da kažu da je ćirilica I njihovo pismo, kao što je i srpsko, bugarsko, rusko... ali ovde se radi o konkretnoj knjizi, koja je značajan deo srpskog kulturnog nasleđa. to je isto kao kad albanci srpske manastire nazivaju kosovskim kulturnim nasleđem.

Petar

pre 11 godina

Pa kad su oteli preko 2 milijarde evra imovine Srba samo u stanarskim pravima sto ne bih i ovo. A narod u Srbiji bas briga za Srbe iz Hrvatske.

kva

pre 11 godina

Ma, i car Dusan je bio Hrvat. A da je Hrvatska nekada bila na tri mora je opste poznato - da nije toga, cirilica iz Grcke nikad ne bi dospela na nase prostore. A ni u Rusiju.

Nev

pre 11 godina

Ono sto je smesno jeste da osim nastavka NDH politike tokom stvaranja nove Hrvatske sad pokusavaju na isti nacin prisvojiti (pokatolciti/pohravatiti) sve sto je Srpsko/Pravoslavno u Hrvatskoj i time opravdati sve za buduce generacije. Imamo priliku da gledamo tipicno brisanje/istrebljenje istorije i jednog naroda sa nekog prostora...

Goksi

pre 11 godina

Sta li ce njima sve pasti na pamet?. Dovoljno je samo pogledati gde je i u kojim granicama bila Hrvatska u okviru Austrougarske, pa je sve jasno. Trudim se da shvatim logiku kojom se vode, da li je to da je sve sto se nalazilo na feudalnom imanju kralja Tomislava hrvatsko, ili sta? Pa oni i Paganiju, Travuniju, Zahumlje i Duklju smatraju za hrvatske zemlje, zasto onda ne bi i Bosnu?! Samo da je kralj Aleksandar poslusao Zivojina Misica i da je Italijanima ostavio njihove istorijske teritorije, ali se sazalilo na posle kuge i gladi najvece zlo Evrope i ne samo ih primio u kraljevinu, vec podelio sa njima srpsku drzavnost! Sa kim smo mi u zajednickoj drzavi ziveli, majko mila!

Sima

pre 11 godina

Svima koji do sada nisu čitali ništa o liku i delu Anta Starčevića čoveka koga Hrvati od milošte vole da zovu i "ocem nacije" neka to sada učine pa će videti da je posle čišćenja Hrvatske od Srba sprovedenog 1941 i 1995 (a što je jedan od proklamovanih ciljeva hrvatske nacije) hrvatska borba protiv svega što je srpsko prešla u narednu fazu. Sada je potrebno prisvojiti i srpsku kulturnu baštinu svuda i na svakom mestu čime će se najefikasnije izbrisati trag njihovog postojanja. Ante je izmedju ostalog tvrdio i da su Nemanjći Hrvati pa će polako i to doći na red. I nemojmo se zavaravati oni polako ostvaruju svoje ciljeve, a mi još ni ne znamo da li uopšte imamo ciljeve kao nacija. Nama ni ono što bi trebalo da je najopštiji cilj svake nacije a to je opstanak, rast i razvoj nije blisko jer nam je politička elita obuzeta borbom za vlast u kojoj je sve dozvoljeno i ništa nije sveto a ponajmanje nacija i država. Zbog njih takvih i nas ovakvih, spremnih da njih takve trpimo i da se, šta više, stavimo u funkciju njihove borbe, izgubićemo i pismo i kuturu i državu i nestati kao nacija.

Lena

pre 11 godina

Meni je ovaj hrvatski nacionalizam postao smešan. Pa oni definitivno ne znaju ko su kada je odjednom ćirilica njihova (koja je prognana iz Hrvatske mnogo pre svih Krajišnika). Hajde danas nađite jedan natpis ili makar potpis na ćirilici u Hrvatskoj? I sada je to njihovo pismo (kada treba oteti srpsku kulturnu baštinu) i Tesla je njihov (onaj isti Tesla čiju su kuću spalili do temelja i čiji su spomenik uništili)? Njihova kriza identiteta je duboka i sada vidim, večna.

nesa

pre 11 godina

Pa normalno,kad su neki narodi postali skoro i kad nemaju svoju istoriju onda ne beze od toga da svojataju tudju. A kompleks hrvata je tek posebna prica. Oni koji su nastali cepanjem od sopstvenog naroda najzagrizeniji su u tome,a pre svega hrvati,muslimani,crnogorci,makedonci...i nije zato cudna njihova ostrascenost.

boki

pre 11 godina

Citao sam neko Americko istrazivanje koje tvrdi da su Hrvati najveci nacionalisti na svetu.Cini mi se da su dobro zakljucili.Nas veliki pesnik je rekao:Hrvati su najhrabriji narod na svetu,ne zato sto se nicega ne boje vec zato sto se nicega ne stide.

Srpska lenjost

pre 11 godina

@s, 9. decembar 2012 16:10
Lepo ti je malo nize objasnio Simerijanac. Dok mi sedimo, drugi prepravljaju istoriju i prisvajaju tudje. Jednog dana za 20-30 godina ce sve sto mislis da je tvoje biti tudje. Ali zato ne pridajmo mi znacaja. Kakva hrabra izjava. Zato sto vec decenijama ne pridajemo znacaja smo tu gde smo.

Krepimir Ostrivojevic

pre 11 godina

Veliki pozdrav profesoru Djordju Jankovicu! Svima bih preporucio da se raspitaju o njemu i saznanjima do kojih je dosao mnogo biste mogli nauciti. Izuzetna je njegova misao o danasnjoj akademskoj Srbiji gde kaze da „Ne postoje odgovarajući akademski izrazi kojima bi izrazio svoje mišljenje o ovdašnjoj akademskoj zajednici”. U svakom slucaju brutalno zabraniti falsifikovanje i prisvajanje srpske istorije i kulture od strane drugih naroda. Donekle ih razumem zasto to rade posto je srpska istorija i kultura toliko dominantna na ovim prostorima da je zvanicna istorija ovog dela Evrope dovedena u pitanje iznosenjem istine o Srbima. Takodje se nedvosmisleno obracunati sa Srbima sklonim pljuvanju sopstvenog naroda zarad sitnih koristi. Kada sve ovo uradimo postacemo ozbiljna i postovana drzava.

Morača

pre 11 godina

Srbi, što se čudite, kada je i Car Dušan Silni govorio tisuću, a ne hiljadu. Ne samo da je Car Dušan bio Hrvat, nego i Rusi su poreklom Hrvati, jer i oni govore tisuću.

Đuro Maričić

pre 11 godina

I tim "akademicima" treba omogućiti da konačno priznaju da je ćirilica njihovo pismo, da su oni ustvari Srbi koji su zbog privatanja Vatikana i pape kao svog vjerskog poglavara morali se odreći i svog pisma i svoje nacionalne pripadnosti. Dozvolimo im neka se vrate tamo gdje im je nekada bilo mjesto, neka ponovo uzmu ćirilicu za ssvoje pismo. Mogu oni i dalje biti katolici, vjera i onako ne doređuje nacionalnu pripadnost. To smo samo mi izmislili, ovdje na Balkanu.

kraja

pre 11 godina

PROVEDBENA NAREDBA MINISTARSTVA UNUTARNJIHPOSLOVA ZAKONSKOJ ODREDBI O ZABRANI ĆIRILICE

§1.
Zabranjena je svaka upotreba ćirilice na cijelom području Neza- visne Države Hrvatske. To se naročito odnosi na cijelo poslovanje svibdržavnih i samoupravnih tijela, na urede javnog poretka, na trgovačke injima slične knjige i dopisivanje i na sve javne napise.Prema tome naređujem:da se na cijelom području Nezavisne Države Hrvatske odmah obu-stavi svaka upotreba ćirilice u javnom i privatnom životu. Svako štam-panje ma kakovih knjiga ćirilicom je zabranjeno.Svi javni napisi pisani ćirilicom imaju se neodvlačno, a najkasnijeu roku tri dana skinuti.

§2.
Prekršitelji ove naredbe kaznit će se po upravnim oblastima nov-čano 10.000 dinara i zatvorom do mjesec dana.U Zagrebu, 25. travnja 1941.Broj 34-Z. p. — 1941. Ministar unutarnjih poslova:Dr. Andrija Artuković, v. r.
(»Narodne novine«, 25. travnja 1941)

Vlada

pre 11 godina

A da vi sa B92 malo prestanete sa ovim razbuktalim nacionalizmom. Smanjite doživljaj. Znam da je sada u jeku haških presuda nacionalizam odlično sredstvo za povećanje čitanosti i gledanosti medija, ali vas to ni u kom slučaju ne opravdava. Ove priče o ćirilici, bosančici i pismenosti u vreme Nemanjića me podsećaju na one debate o tome da li su stariji Srbi, Hrvati ili paramecijumi. Potpuno besmisleno gubljenje vremena. Neka se arheolozi , istoričiri i lingviosti bave ovim stvarima i neke svoje zaključke potkrepe naučnim nalazima. Ako to ne mogu da učine, onda ni njihova izlaganja nisu vredna pažnje, a posebno ih ne bi trebalo koristiti u dnevnopolitičke svrhje. Uostalom, svi smo bili na ovim prostorima mnogo pre nego što su naši nacionalini identiteti potpuno formirani, te je sve ovo u neku ruku zajednička istorijska baština. Politizaciji ovde stvarno nije mesto

žare

pre 11 godina

dok se mi uporno odričemo latinice, oni svojataju i ćirilicu.
zbog toga je hrvatski nacionalizam pobednički, a srpski gubitnički.

sve u svemu, nema nam spasa, ni nama ni njima.

Жипе

pre 11 godina

Па и многи виђени људи у Србији кажу да их не интересује нико и ништа шта се налази преко Дрине.
А о "љубави" према ћирилици да не говоримо.

Nikola BG

pre 11 godina

Ovaj članak je pisan jezikom Kurira i ovaj način obrade teme ne priliči ni Politici ni B92. Na kraju krajeva ovaj histerični ton ne doprinosi na stvari za koju se autor zalaze.

Lala Po

pre 11 godina

Ćirilica je slovensko pismo. Tokom istorije njome su se pisali razni jezici, uključujući staroslovenski koji su u to doba koristili južni sloveni, kao i noviji srpskohrvatski. Tako da imaju pravo da kažu da je ćirilica između ostalog i hrvatsko pismo, ali nikako ne može biti isključivo hrvatsko.

Danilo iz Bobote

pre 11 godina

Zanimljivo je to što se kvazinauka krije iza akademaca.
Biti član neke naučne institucije nosi sa sobom i obavezu istražiovanja a ne lupanja gluposti. Izgleda da misle da imaju titule pa sada mogu lupetati. Tako je i Tuđman krajem 90tih i početkom 90tih dobio ono dr ispred imena kako bi sitnu boraniju i neuki narod lakše prodobio. Kakv e je samo on gluposti rekao, a mi upirali prstom u budalu. Međutim ako sada osporavaš takve Tuđmanove gadosti dobiješ status jeretika. Tako da ovo šta sada kažu treba izuzetno ozbiljno uzeti u obzir.

Politika Ekspress 1990

pre 11 godina

Definitivno nema vama spasa. Pa vi niti ne znate kako vam se zove jezik u službenoj upotrebi, srpski ili srpskohrvatski ili možda turskobalkanski? A koje vam je pismo u službenoj upotrebi?? Kakva histerija,pa tko je u HAZU tvrdio da prisvaja ćirilicu? Govorili su o ćirilici koja se koristila u Hrvatskoj u ranosrednjevjekovlju. Hrvatima uskraćujete jezik, Bošnjacima i jezik i nacionalnost, Crnogorcima i jezik i nacionalnost i crkvu, a i sa Makedoncima isto. Ostavite nas na miru. Vrijeme radi za sve nas. Filozofija palanke, mržnje i zavisti.

LaCucaracha

pre 11 godina

Grupa iz HAZU sa svojim drugarima se okupila, odverglali što se od njih očekivalo od strane sponzora, uzeli debele honorare, štampaće o tome knjige, opet honorari itd.
S druge strane, kako je članak napisan, ispada da su svi Hrvati, do maloga Stipe sa nekog ostrvceta izgubljenog u Jadranu, navalili da uzmu Miroslavljevo jevandjelje! Ajde opet da nas ložite, ali ja više ne nasedam!

U doba kada je ta knjiga nastala, bilo je bitno ko ti je feudalac i gazda, a o nacijama ni pojma nisu imali nego koliko ko teritorije zagrabi, da muze narod ... doduše, ništa se nije promenilo od tada!

A jevandjelja su pisali oni koji su to znali da rade, pa ako nemaš slobodnog iz tvog kraja, poručiš nekog kod suseda - i sada je to kao dokaz o jeziku... ALO BRE DOSTA MI JE VAS UČENIH IZ SANU I HAZU!

Što se niko ne uhvati da smisli dobro navodnjavanje? Ili nešto korisno, samo PRESIPATE IZ ŠUPLJEG U PRAZNO, i još hoćete da vas ozbiljno shvatimo???
PA NISAM JA SRBIN ZBOG JEVANDJELJA, NEGO ŠTO SU MI TO PRECI BILI, OSTAVITE SE TROVANJA, DOSTA STE ZLA NAPRAVILI SVI VI MANGUPI SA TITULAMA KOJE JEDNI DRUGIMA DELITE, A SVE TO MI PLAĆAMO !!!!

dejan

pre 11 godina

vidim da Politika i HAZU zele da se vrate u 90-te, u stilu SANU i medija iz tog doba. Balkancima nikad dosta glupih prepucavanja. A cinjenica je da su kulture isprplepletene. Jedan primer - Ciril nije izmislio cirilicu, vec glagolicu, koja se je vise udomacila u Hrvatskoj, i cak u Sloveniji nego u Srbiji. A cirilicu su stvorili Cirilovi ucenici u Bugarskoj. Prema tome sva ta svojatanja su cista glupost, ko da neko svojata latinicu

Tile

pre 11 godina

20 godina slušam isto sra*e... opet se prepiremo je li bosna i hercegovina srpska ili hrvatska?! a da svi zajedno razmotrimo
opciju da nije ni naša ni hrvatska?

ej!

pre 11 godina

Kultura, pa samim tim i jezik i pismo, je ziva stvar koja se kreira, nadogradjuje, siri, usvaja i od drugih kultura. Tako da prestanite da je svojatate i da se svadjate, sve je to izmesano. Uglavnom svako pismo je nastalo od nekog genijalnog uma, pa se to posle vec standardizovalo, nadogradjivalo, usavrsavalo i sirilo drustvom.

marko

pre 11 godina

ovo je isto toliko glupo ko ti nasi koji bi zabranili omrznutu latinicu, samo ovi barem prihvacuju cirilicu, za razliku od nasih koji bi zabranili latinicu

Đoša

pre 11 godina

Crnogorac, na kom pismu je ona poruka koju si poslao: srpskom, crnogorskom, novocrnogorskom, beogradskom, šumadijskom, vojvođanskom, bosanskom, hrvatskom ili na kom već? Moraš da napišeš, jer ovako nisam siguran da sam je pravilno protumačio?

Crnogorac

pre 11 godina

Miroslavljevo jevanđelje je jedan od najvećih kulturnih spomenika CRNE GORE, nastao 1185. u Kotoru, a za potrebe bjelopoljske crkve i pisan je ZETSKO-HUMSKIM (dakle, starocrnogorskim) pravopisom. Nema veze ni sa jednima ni sa drugima u ovom "sporu"

Crnogorac

pre 11 godina

@Đoša

Pisana je na savremenom crnogorskom. Nemoj se praviti da ga ne razumiješ, s obzirom na to koliko je savremeni srpski pod njegovim uticajem već 200 godina.

Što se tiče Miroslavljevog jevanđelja, ovo njegovo otimanje i od strane Srba i od strane Hrvata je presmiješno. Nastalo je u CG, pisano je za CG, naručeno je od strane crnogorske dinastije koja je tada vladala i Srbijom, ostaće u CG.

Politika Ekspress 1990

pre 11 godina

Definitivno nema vama spasa. Pa vi niti ne znate kako vam se zove jezik u službenoj upotrebi, srpski ili srpskohrvatski ili možda turskobalkanski? A koje vam je pismo u službenoj upotrebi?? Kakva histerija,pa tko je u HAZU tvrdio da prisvaja ćirilicu? Govorili su o ćirilici koja se koristila u Hrvatskoj u ranosrednjevjekovlju. Hrvatima uskraćujete jezik, Bošnjacima i jezik i nacionalnost, Crnogorcima i jezik i nacionalnost i crkvu, a i sa Makedoncima isto. Ostavite nas na miru. Vrijeme radi za sve nas. Filozofija palanke, mržnje i zavisti.

Vlada

pre 11 godina

A da vi sa B92 malo prestanete sa ovim razbuktalim nacionalizmom. Smanjite doživljaj. Znam da je sada u jeku haških presuda nacionalizam odlično sredstvo za povećanje čitanosti i gledanosti medija, ali vas to ni u kom slučaju ne opravdava. Ove priče o ćirilici, bosančici i pismenosti u vreme Nemanjića me podsećaju na one debate o tome da li su stariji Srbi, Hrvati ili paramecijumi. Potpuno besmisleno gubljenje vremena. Neka se arheolozi , istoričiri i lingviosti bave ovim stvarima i neke svoje zaključke potkrepe naučnim nalazima. Ako to ne mogu da učine, onda ni njihova izlaganja nisu vredna pažnje, a posebno ih ne bi trebalo koristiti u dnevnopolitičke svrhje. Uostalom, svi smo bili na ovim prostorima mnogo pre nego što su naši nacionalini identiteti potpuno formirani, te je sve ovo u neku ruku zajednička istorijska baština. Politizaciji ovde stvarno nije mesto

Lala Po

pre 11 godina

Ćirilica je slovensko pismo. Tokom istorije njome su se pisali razni jezici, uključujući staroslovenski koji su u to doba koristili južni sloveni, kao i noviji srpskohrvatski. Tako da imaju pravo da kažu da je ćirilica između ostalog i hrvatsko pismo, ali nikako ne može biti isključivo hrvatsko.

Nikola BG

pre 11 godina

Ovaj članak je pisan jezikom Kurira i ovaj način obrade teme ne priliči ni Politici ni B92. Na kraju krajeva ovaj histerični ton ne doprinosi na stvari za koju se autor zalaze.

Tile

pre 11 godina

20 godina slušam isto sra*e... opet se prepiremo je li bosna i hercegovina srpska ili hrvatska?! a da svi zajedno razmotrimo
opciju da nije ni naša ni hrvatska?

marko

pre 11 godina

ovo je isto toliko glupo ko ti nasi koji bi zabranili omrznutu latinicu, samo ovi barem prihvacuju cirilicu, za razliku od nasih koji bi zabranili latinicu

Morača

pre 11 godina

Srbi, što se čudite, kada je i Car Dušan Silni govorio tisuću, a ne hiljadu. Ne samo da je Car Dušan bio Hrvat, nego i Rusi su poreklom Hrvati, jer i oni govore tisuću.

Gile

pre 11 godina

Neka "kiflica", kako Nemci zovu Hrvatsku, vrati Srbiji Konavlje, Peljesac, Baranju, Italijanima Istru i Dalmaciju sa ostrvima, Crnoj Gori Prevlaku, Madjarima Slavoniju pa onda ono sto ostane moze da tvrdi i da je probilo solunski front i prikljuci se 2018 stogodisnjici proslave.
A sto se tice Miroslavljevog jevandjelja, pa to je samo za pismene.

Crnogorac

pre 11 godina

Miroslavljevo jevanđelje je jedan od najvećih kulturnih spomenika CRNE GORE, nastao 1185. u Kotoru, a za potrebe bjelopoljske crkve i pisan je ZETSKO-HUMSKIM (dakle, starocrnogorskim) pravopisom. Nema veze ni sa jednima ni sa drugima u ovom "sporu"

žare

pre 11 godina

dok se mi uporno odričemo latinice, oni svojataju i ćirilicu.
zbog toga je hrvatski nacionalizam pobednički, a srpski gubitnički.

sve u svemu, nema nam spasa, ni nama ni njima.

Simerijanac Anarhista

pre 11 godina

problem je ovde ne u tome sto hravati pokusavaju da prisvoje cirilicu i srpsko kulturno blago, nego sto srbi nista ne cine da ih u tome sprece i da promovisu svoju kulturu, tradciju, istoriju, i sve ono lepo cime imamo da se ponosimo. dok hrvatski naucnici i institucije uporno rade na tome, srpske naucne, duhovne, istorijske i kulturne institucije ne rade nista, tj samo sluze da se neko tamo "uvali" i uziva do penzije. zato i dozivljavamo to da je jako tesko objasniti nekome van srbije da je nikola tesla srbin, a ne amerikanac hrvatskog porekla, da je gracanica deo srpskog a ne albanskog kulturnog nasledja, da je ivo andric najveci srpski, a ne hrvatski pisac, da je mesa selimovic veliki srpski, a ne bosnjacki pisac. jedino se za kusturicu niko ne buni kad kazemo da je srpski reditelj, ali samo zato sto ga muslimani ocima ne mogu gledati, pa se i ne trude da ga posvoje. ili kad kazes da je kralj tvrtko bio srpski, a ne bosanski kralj, gledaju te cudno.

nazalost, kad narod izgubi svoj kulturni identitet, on polako nestaje. smejemo se hrvatima sto svojataju cirilicu, a sta smo mi uradili za opstanak i popularizaciju cirilice? pa pola omladine ne zna ni da se potpise na cirilici. pa kad, za koju deceniju, zvanicna svetska istorija bude pisala kako na teritoriji danasnje hrvatske nikada nisu ni ziveli srbi, jer su nadjeni samo zapisi na hrvatskoj cirilici i hrvatskoj glagoljici, onda cemo da se hvatamo za glavu, ali bice kasno.

dejan

pre 11 godina

vidim da Politika i HAZU zele da se vrate u 90-te, u stilu SANU i medija iz tog doba. Balkancima nikad dosta glupih prepucavanja. A cinjenica je da su kulture isprplepletene. Jedan primer - Ciril nije izmislio cirilicu, vec glagolicu, koja se je vise udomacila u Hrvatskoj, i cak u Sloveniji nego u Srbiji. A cirilicu su stvorili Cirilovi ucenici u Bugarskoj. Prema tome sva ta svojatanja su cista glupost, ko da neko svojata latinicu

Crnogorac

pre 11 godina

@Đoša

Pisana je na savremenom crnogorskom. Nemoj se praviti da ga ne razumiješ, s obzirom na to koliko je savremeni srpski pod njegovim uticajem već 200 godina.

Što se tiče Miroslavljevog jevanđelja, ovo njegovo otimanje i od strane Srba i od strane Hrvata je presmiješno. Nastalo je u CG, pisano je za CG, naručeno je od strane crnogorske dinastije koja je tada vladala i Srbijom, ostaće u CG.

gospodin Ganci

pre 11 godina

To je tek pocetak: Albanci proglasavaju nase crkve na Kosovu za svoje, meni Samsung na kome kucam ne nudi dijakritike, a Gugl cak i za tekst koji komentarisem kaze da je napisan hrvatskim jezikom. Kulturni genocid koji ce da uspe posto ce manje ljudi komentarisati ovo nego derbi u Mancesteru.

LaCucaracha

pre 11 godina

Grupa iz HAZU sa svojim drugarima se okupila, odverglali što se od njih očekivalo od strane sponzora, uzeli debele honorare, štampaće o tome knjige, opet honorari itd.
S druge strane, kako je članak napisan, ispada da su svi Hrvati, do maloga Stipe sa nekog ostrvceta izgubljenog u Jadranu, navalili da uzmu Miroslavljevo jevandjelje! Ajde opet da nas ložite, ali ja više ne nasedam!

U doba kada je ta knjiga nastala, bilo je bitno ko ti je feudalac i gazda, a o nacijama ni pojma nisu imali nego koliko ko teritorije zagrabi, da muze narod ... doduše, ništa se nije promenilo od tada!

A jevandjelja su pisali oni koji su to znali da rade, pa ako nemaš slobodnog iz tvog kraja, poručiš nekog kod suseda - i sada je to kao dokaz o jeziku... ALO BRE DOSTA MI JE VAS UČENIH IZ SANU I HAZU!

Što se niko ne uhvati da smisli dobro navodnjavanje? Ili nešto korisno, samo PRESIPATE IZ ŠUPLJEG U PRAZNO, i još hoćete da vas ozbiljno shvatimo???
PA NISAM JA SRBIN ZBOG JEVANDJELJA, NEGO ŠTO SU MI TO PRECI BILI, OSTAVITE SE TROVANJA, DOSTA STE ZLA NAPRAVILI SVI VI MANGUPI SA TITULAMA KOJE JEDNI DRUGIMA DELITE, A SVE TO MI PLAĆAMO !!!!

Nev

pre 11 godina

Ono sto je smesno jeste da osim nastavka NDH politike tokom stvaranja nove Hrvatske sad pokusavaju na isti nacin prisvojiti (pokatolciti/pohravatiti) sve sto je Srpsko/Pravoslavno u Hrvatskoj i time opravdati sve za buduce generacije. Imamo priliku da gledamo tipicno brisanje/istrebljenje istorije i jednog naroda sa nekog prostora...

Petar

pre 11 godina

Pa kad su oteli preko 2 milijarde evra imovine Srba samo u stanarskim pravima sto ne bih i ovo. A narod u Srbiji bas briga za Srbe iz Hrvatske.

Krepimir Ostrivojevic

pre 11 godina

Veliki pozdrav profesoru Djordju Jankovicu! Svima bih preporucio da se raspitaju o njemu i saznanjima do kojih je dosao mnogo biste mogli nauciti. Izuzetna je njegova misao o danasnjoj akademskoj Srbiji gde kaze da „Ne postoje odgovarajući akademski izrazi kojima bi izrazio svoje mišljenje o ovdašnjoj akademskoj zajednici”. U svakom slucaju brutalno zabraniti falsifikovanje i prisvajanje srpske istorije i kulture od strane drugih naroda. Donekle ih razumem zasto to rade posto je srpska istorija i kultura toliko dominantna na ovim prostorima da je zvanicna istorija ovog dela Evrope dovedena u pitanje iznosenjem istine o Srbima. Takodje se nedvosmisleno obracunati sa Srbima sklonim pljuvanju sopstvenog naroda zarad sitnih koristi. Kada sve ovo uradimo postacemo ozbiljna i postovana drzava.

nesa

pre 11 godina

Pa normalno,kad su neki narodi postali skoro i kad nemaju svoju istoriju onda ne beze od toga da svojataju tudju. A kompleks hrvata je tek posebna prica. Oni koji su nastali cepanjem od sopstvenog naroda najzagrizeniji su u tome,a pre svega hrvati,muslimani,crnogorci,makedonci...i nije zato cudna njihova ostrascenost.

Sima

pre 11 godina

Svima koji do sada nisu čitali ništa o liku i delu Anta Starčevića čoveka koga Hrvati od milošte vole da zovu i "ocem nacije" neka to sada učine pa će videti da je posle čišćenja Hrvatske od Srba sprovedenog 1941 i 1995 (a što je jedan od proklamovanih ciljeva hrvatske nacije) hrvatska borba protiv svega što je srpsko prešla u narednu fazu. Sada je potrebno prisvojiti i srpsku kulturnu baštinu svuda i na svakom mestu čime će se najefikasnije izbrisati trag njihovog postojanja. Ante je izmedju ostalog tvrdio i da su Nemanjći Hrvati pa će polako i to doći na red. I nemojmo se zavaravati oni polako ostvaruju svoje ciljeve, a mi još ni ne znamo da li uopšte imamo ciljeve kao nacija. Nama ni ono što bi trebalo da je najopštiji cilj svake nacije a to je opstanak, rast i razvoj nije blisko jer nam je politička elita obuzeta borbom za vlast u kojoj je sve dozvoljeno i ništa nije sveto a ponajmanje nacija i država. Zbog njih takvih i nas ovakvih, spremnih da njih takve trpimo i da se, šta više, stavimo u funkciju njihove borbe, izgubićemo i pismo i kuturu i državu i nestati kao nacija.

Lena

pre 11 godina

Meni je ovaj hrvatski nacionalizam postao smešan. Pa oni definitivno ne znaju ko su kada je odjednom ćirilica njihova (koja je prognana iz Hrvatske mnogo pre svih Krajišnika). Hajde danas nađite jedan natpis ili makar potpis na ćirilici u Hrvatskoj? I sada je to njihovo pismo (kada treba oteti srpsku kulturnu baštinu) i Tesla je njihov (onaj isti Tesla čiju su kuću spalili do temelja i čiji su spomenik uništili)? Njihova kriza identiteta je duboka i sada vidim, večna.

kva

pre 11 godina

Ma, i car Dusan je bio Hrvat. A da je Hrvatska nekada bila na tri mora je opste poznato - da nije toga, cirilica iz Grcke nikad ne bi dospela na nase prostore. A ni u Rusiju.

boki

pre 11 godina

Citao sam neko Americko istrazivanje koje tvrdi da su Hrvati najveci nacionalisti na svetu.Cini mi se da su dobro zakljucili.Nas veliki pesnik je rekao:Hrvati su najhrabriji narod na svetu,ne zato sto se nicega ne boje vec zato sto se nicega ne stide.

Srpska lenjost

pre 11 godina

@s, 9. decembar 2012 16:10
Lepo ti je malo nize objasnio Simerijanac. Dok mi sedimo, drugi prepravljaju istoriju i prisvajaju tudje. Jednog dana za 20-30 godina ce sve sto mislis da je tvoje biti tudje. Ali zato ne pridajmo mi znacaja. Kakva hrabra izjava. Zato sto vec decenijama ne pridajemo znacaja smo tu gde smo.

Đuro Maričić

pre 11 godina

I tim "akademicima" treba omogućiti da konačno priznaju da je ćirilica njihovo pismo, da su oni ustvari Srbi koji su zbog privatanja Vatikana i pape kao svog vjerskog poglavara morali se odreći i svog pisma i svoje nacionalne pripadnosti. Dozvolimo im neka se vrate tamo gdje im je nekada bilo mjesto, neka ponovo uzmu ćirilicu za ssvoje pismo. Mogu oni i dalje biti katolici, vjera i onako ne doređuje nacionalnu pripadnost. To smo samo mi izmislili, ovdje na Balkanu.

mare

pre 11 godina

Pa ako Srbi danas pišu latinicom i smatraju je i svojim pismom normalno je da su i drugi narodi koristili i ćirilicu i drga pisma.
(Marko, 9. decembar 2012 16:51)

u redu je da kažu da je ćirilica I njihovo pismo, kao što je i srpsko, bugarsko, rusko... ali ovde se radi o konkretnoj knjizi, koja je značajan deo srpskog kulturnog nasleđa. to je isto kao kad albanci srpske manastire nazivaju kosovskim kulturnim nasleđem.

ej!

pre 11 godina

Kultura, pa samim tim i jezik i pismo, je ziva stvar koja se kreira, nadogradjuje, siri, usvaja i od drugih kultura. Tako da prestanite da je svojatate i da se svadjate, sve je to izmesano. Uglavnom svako pismo je nastalo od nekog genijalnog uma, pa se to posle vec standardizovalo, nadogradjivalo, usavrsavalo i sirilo drustvom.

kraja

pre 11 godina

PROVEDBENA NAREDBA MINISTARSTVA UNUTARNJIHPOSLOVA ZAKONSKOJ ODREDBI O ZABRANI ĆIRILICE

§1.
Zabranjena je svaka upotreba ćirilice na cijelom području Neza- visne Države Hrvatske. To se naročito odnosi na cijelo poslovanje svibdržavnih i samoupravnih tijela, na urede javnog poretka, na trgovačke injima slične knjige i dopisivanje i na sve javne napise.Prema tome naređujem:da se na cijelom području Nezavisne Države Hrvatske odmah obu-stavi svaka upotreba ćirilice u javnom i privatnom životu. Svako štam-panje ma kakovih knjiga ćirilicom je zabranjeno.Svi javni napisi pisani ćirilicom imaju se neodvlačno, a najkasnijeu roku tri dana skinuti.

§2.
Prekršitelji ove naredbe kaznit će se po upravnim oblastima nov-čano 10.000 dinara i zatvorom do mjesec dana.U Zagrebu, 25. travnja 1941.Broj 34-Z. p. — 1941. Ministar unutarnjih poslova:Dr. Andrija Artuković, v. r.
(»Narodne novine«, 25. travnja 1941)

Goksi

pre 11 godina

Sta li ce njima sve pasti na pamet?. Dovoljno je samo pogledati gde je i u kojim granicama bila Hrvatska u okviru Austrougarske, pa je sve jasno. Trudim se da shvatim logiku kojom se vode, da li je to da je sve sto se nalazilo na feudalnom imanju kralja Tomislava hrvatsko, ili sta? Pa oni i Paganiju, Travuniju, Zahumlje i Duklju smatraju za hrvatske zemlje, zasto onda ne bi i Bosnu?! Samo da je kralj Aleksandar poslusao Zivojina Misica i da je Italijanima ostavio njihove istorijske teritorije, ali se sazalilo na posle kuge i gladi najvece zlo Evrope i ne samo ih primio u kraljevinu, vec podelio sa njima srpsku drzavnost! Sa kim smo mi u zajednickoj drzavi ziveli, majko mila!

Жипе

pre 11 godina

Па и многи виђени људи у Србији кажу да их не интересује нико и ништа шта се налази преко Дрине.
А о "љубави" према ћирилици да не говоримо.

Đoša

pre 11 godina

Crnogorac, na kom pismu je ona poruka koju si poslao: srpskom, crnogorskom, novocrnogorskom, beogradskom, šumadijskom, vojvođanskom, bosanskom, hrvatskom ili na kom već? Moraš da napišeš, jer ovako nisam siguran da sam je pravilno protumačio?

Danilo iz Bobote

pre 11 godina

Zanimljivo je to što se kvazinauka krije iza akademaca.
Biti član neke naučne institucije nosi sa sobom i obavezu istražiovanja a ne lupanja gluposti. Izgleda da misle da imaju titule pa sada mogu lupetati. Tako je i Tuđman krajem 90tih i početkom 90tih dobio ono dr ispred imena kako bi sitnu boraniju i neuki narod lakše prodobio. Kakv e je samo on gluposti rekao, a mi upirali prstom u budalu. Međutim ako sada osporavaš takve Tuđmanove gadosti dobiješ status jeretika. Tako da ovo šta sada kažu treba izuzetno ozbiljno uzeti u obzir.