Petak, 07.12.2012.

15:39

Bela kuća odobrila "crne kutije"

Izvor: B92

Bela kuæa odobrila "crne kutije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

ha

pre 11 godina

@Djole - NYC
Samo, JA mislim da ne BIH!!! Ali TI misliš da BI, bez H! Pa bi (naravno, opet bez H) bilo ovako: ON BI, MI BISMO, VI BISTE, ONI BI!
Kad čuješ drugačije, znaj da nije kako treba, pa ih ispravi!

Djole - NYC

pre 11 godina

Crne kutije su dobra ideja, ako se pametno i razumno koriste!

Dva osnovna razloga za koriscenje bi trebalo da budu sledeca:
U slucaju sudara ili neke nezgode, mogu se podatci iskoristiti da bih se utvrdila krivica, sto bih pomoglo da Vam cene osiguranje ne porastu na nepozeljni nivo.

Drugi dobar razlog bih trebalo da bude da roditelji imaju mogucnost da kontrolisu svoju decu i nacin na koji ona voze kola. To bih pomoglo da se sprece veci i ozbiljniji problemi....

Policajci i ostalo osoblje ne bih trebalo da imaju pristup tim podatcima. Ako si brze vozio i dobio si kaznu, pokazu sudiji podatke iz kutije i ako nisi kriv, neces platiti kaznu.

Mislim da bih ovaj nacin koriscenja imao smisla.

Sta vi mislite?

dovla

pre 11 godina

Lepo. A kada se americke vlasti da se bace na povecanje efikasnosti saobracaja, dodaju trake, uvedu zeleni talas, na izgradnju brzih pruga u regionima koje ce da povezuju vece gradove i smanje guzve na auto putevima, povecaju ogranicenje na auto putevima, kaznjavaju one koji voze u levoj traci? Mogli bi takodje da pocnu da edukuju vozace, a ne samo da dele dozvole za $10. Ovako provozas rutu koja se nije menjala 20 godina, i polozis test i to je to. Zato svako moze da ima dozvolu, i emigrant koji nikada pre toga nije vozio i bakica od 90 godina. Sve nesrece za koje znam do sada su se desile zbog taksiste koji je pricao sa familijom u otadzbini ili penzosa koji nije video crveno svetlo. O kamerama na raskrsnicama gde ljudi naglo gaze kocnicu kako ne bi popili kaznu od $150.
Ne, njima je najvaznija crna kutija i spijuniranje gradjanstva i svakako otimanje svakog dolara iz dzepa.

Kina je čudo

pre 11 godina

Kamere za kola imate na www.dx.com, po niskim cenama od 20-30 dolara po komadu. Znam da ovo liči na reklamu, ali neko je pitao, pa odgovaram.

Driver

pre 11 godina

Ima kod nas kamera za 30e da se kupe: http://www.winwin.rs/catalogsearch/result/?q=CamCat

Koristim je tri meseca, dva puta je policija pokusala da izvuce mito i korupciju za izmisljene prekrsaje, oba puta su odustali kada sam rekao pisite kaznu, ja cu u primedbu da upisem da ste trazili mito, pa se vidimo kod sudije za prekrsaje sa ovim snimkom, a pre toga kod vaseg komandira kome cu isti snimak da pustim i kazem sta ste hteli zapravo ;)

Marko

pre 11 godina

@skywalker
To sto si napisao je vise nego smesno. Onaj koji ima vezu ili ima para da tutne lovu saobracajcu, nikada nece proci sa kaznom kao i sada. Sadasnji zakon je skroz dobar, cak i predhodni je bio, al je problem sto se ne primenjuje!! Tako da ove tvoje naucnofantasticne price nemaju pojma....

VULKAN

pre 11 godina

Vidi se da smo na Balkanu. Ne trudimo se da se pridrzavamo propisa i pravila - nego odmah trazimo " rupu". I svi odmah imamo po neki svoj predlog, i vidjenje.Jaca nam je teorija - od prakse.

maxy

pre 11 godina

nasmejaše me ovi komentatori koji predlažu obavezno uvođenje kamere u vozilo, pa još jedan reče da te lepo policija zaustavi i pregleda snimak. A snimak će da traje koliko, 15, 30, 60, 90 minuta, pa vi lepo kafu skuvate i sa gosn policajcem gledate film u patrolnim kolima. šalu na stranu, kamera nije loša kao dodatni neobavezni izbor za svakog vozača. vozač na taj način čuva privatnost, jer ni policija bez naloga suda nema pravo da traži podatke o vašem kretanju. crna kutija ne mora da beleži podatke o kretanju vozila u smislu kretanja kroz prostor već kao i što je objašnjeno podatke o brzini, pojasevima, svetlosnoj signalizaciji i sl.
a ovi koji se plaše da ih neko neće pratiti i znati kada su bili kod švalerke trebali bi da spale svoje mobilne telefone, platne i kreditne kartice, da ugase fb profil i sve mejlove, naloge, računar da presuju u presi i da odu na lečenje jer paranoja je čudo-

Milan

pre 11 godina

Koštaju oko 30€ pa ih svako može postaviti, i napred i pozadi ako želi. (dzigi, 7. decembar 2012 21:22)
Gde ima te kamere za 30 evra? Najjeftinije koje sam ja našao preko neta koštaju 69 evra (komad).

srBIN

pre 11 godina

Ja ne umem da vozim bez pojasa, u gradu manje-vise, kad je guzva ne stavljam pa nikad. Na putu izvan grada uvek, kad god negde trebam da idem brze od 60. Kamere su odlicna ideja, ja je imam mesecima iznad instrument table. Dva puta sam dokazao da je kriv onaj ko je udario mene iduci unazad. Da nije bilo kamere, dve kazne i odstete bi placao. Zamislite, na semaforu sam, lik ubacuje u rikverc, pale se rikverc svetla njegovog auta, ja na retrovizor, nemam kud, pustih kocnicu da malo ublazim, kad me je puknuo lik. Izasao iz kola i gleda? Da l' da uzimam pajser, rekoh... poceo da kaki sto sam se zalepio kao, a bio sam metar ipo iza. Vidim navija da me nahvata da mu platim njegov nemar. Pozovemo policiju, ja tut kameru u ruke panduru, gledaj i pisi da je kriv, ne zna ni brzine gde su mu! Sa kamerom sam ga razbio, platio mi 150 evra branik. :-)

zg

pre 11 godina

Vec se radi na novoj tehnologiji tzv pametne auto ceste koje ce se spajat sa kompjuterom u autu i tako onemogucit brzu voznju od one propisane sto bi znatno umanjilo broj nesreca i pomeni jako dobra idea ali ju autoindustrija koci jer ko bi onda kupovo skupe i mocne aute kad se sa njima nemoze vozit brzo

Igor

pre 11 godina

Kad je rec o bezbednosti Svedjani su otisli korak dalje,volvo razvija tahnologiju zasnovanu na senzorima tako da se automobili medjusobno prepoznaju i nemoguce je da dodje do kontakta.

fff

pre 11 godina

ma svima lepo da ugradite cipove direkno u mozak da snimaju sve sto covek vidi i sta radi...novi svetski poredak,tuga cemer jad,sta nam se priprema polako ali sigurno...

Skywalker

pre 11 godina

U slucaju da vas napadnu teroristi, sve radi vase '' bezbednosti''...
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (Marko, 7. decembar 2012 18:31)
Znao sam da se komentar nece mnogima dopasti, ali sam ga i pored toga napisao. Ali, ne znam koji bi vas predlog bio da se spreci ovo ludilo na putevima. A samo se prisetite crnih bilansa koje smo imali u avgustu i septembru. Opet kazem, postoji nacin, to su kazne koje se mere stotinama hiljada, naravno ne za prekrsaje tipa 60-65 ili 80-85km, ali za svesno izazivanje opasnosti voznjom od preko 150-200km, za voznju u teskom alkoholisanom stanju, verujte, drugog nacina nema. Verujte, onih koji se tako ponasaju i izgube zivot, koliko god voleo ljude, nije mi zao ni najmanje, ali koliko je onih koji zbog takvih, potpuno neduzni gube zivot na nasim putevima. A koliko je tek onih koji ostaju dozivotni invalidi i kao takvi su na teretu drustvu. Ali, takvog zakona nema, mi imamo nekakav nakaradan zakon, treba zaista biti debil pa skupiti tih 18 poena. Videli biste koliko bi se smanjio broj saobracajnih nesreca kad bi se uvele takve kazne i kad bi se nasao nacin da se spreci podmicivanje policije. Ali i bez ovog poslednjeg nesrece bi bile drasticno smanjene.

Maki

pre 11 godina

Ја закачим појас иза леђа и тако возим овде у САД. А има да купиш на ибеју само онај "мушки" део који убациш тамо и све фино.
(Зоран, 7. decembar 2012 16:52)

I kod sledećeg sudara, dok ti glava nezaustavljivo leti ka prednjem staklu, poslednja misao ti je "uh, al' sam ih žestoko za..o, k'o Srbin iz viceva!"
Ako i ne pogineš, ostaćeš paralizovan, ali nema veze, barem ćeš moći da se smeješ dok nam pričaš kako je "sve fino" s forom koju si pokupio sa ibeja.

gspvozac

pre 11 godina

ja bi voleo da u svakom busu ima ta kamera pa kad me onako kurvinski saseče neko sa kolima i kad ga odvalim lepo da se vidi šta se desilo, ili kad je nadrkan pa uzme pa zakoči namerno ispred mene pa ga odguram da se vidi da me je provocirao, a i vidi se lepo kako sam ja vozio, a i kad dodje neki putnik i počne da me psuje lepo pozovem muriju napravi se zapisnik pa se vidimo na sudu gospodjo pa me vi i dalje vredjajte na radnom mestu :-)

langsam aber stetig

pre 11 godina

U vezi pristupa i privatnosti podataka, pre par godina bio je slucaj sa nekim rent-a-car kompanijama koje su dodatno naplacivali neku vrstu "kazne" vozacima koji su vozili preko odredjene brzine njhova rentirana auta. Naravno sve je bilo u ugovoru negde na zadnjoj strani malim slovima, tako da ste sa potpisom davali dozvolu da citaju "driving log".

dzigi

pre 11 godina

Kamere su dobre i ne mora niko da vas tera da ih ugradite, odn. ne morate da čekate neki zakon. Koštaju oko 30€ pa ih svako može postaviti, i napred i pozadi ako želi.
Ali kamera ne može da snimi da li su se vozač i putnici vezali, kao i ostale paremetre koji su potrebni. U svakom slučaju ovo je dobra ideja.

iko

pre 11 godina

Pa obicni hard disk da stave negdje u gepek i skopcaju ga sa glavnim procesorom koji ima svako novije auto i rijesen problem, uopste nije skupo a daobra stvar po meni

Marko

pre 11 godina

@Skywalker
Kad kod nas dodje red da se izjasnimo o licnoj karti - cipu koji se ugradjuje pod kozu, vi cete odmah poleteti da to ugradite radi ''sopstvene bezbednosti''. Najbolje bi bilo da se umotate u najlon i ne izlazite iz kuce. Ako ne daj Boze sednete u auto i na praznom putu slucajno vozite 85 km/h umesto 80, obavezno da sami sebi napisete kaznu, a ako je policija ne prihvati pokazite im snimak koji je nacinila vasa kamera. GPS iz autobila povezite sa kompjuterom u kuci i na poslu da porodica i sefovi znaju gde se tacno nalazite u svakom trenutku. U slucaju da vas napadnu teroristi, sve radi vase '' bezbednosti''...

the better world is possible?

pre 11 godina

3opan@ ....znači ti si neki srpski Johnny Bravo u americi?pa ja pojas vežem zbog sopstevene sigurnosti,daleko od toga da se dičim forama kao: eh ja nikad ne vežem pojas i ne mogu mi ništa....

Зоран

pre 11 godina

Ovo je odlicno. Nisam informisan i ne znam da li je skupo, ali ovo bi trebala biti standarnda oprema u automobilima i naravno zakonska obaveza svuda u svetu! Zivimo u 21. veku, toliko je vozila na ulicama, tri puta vise nego pre dvadeset godina pa ako neko nije u mogucnosti da ispuni zakonske uslove o bezbednosti saobracaja taj ne treba ni da vozi!
(Dule~, 7. decembar 2012 16:53)

Oсим фраза и позивање на 21. век не видим где је предност овог система. Да ли полиција има право да те заустави као камионџије, погледа црну куtију и наплати казну ако си ишао брже на неким деловима пута? Нема.
И до сада је знала у удесима шта их је проузроковало. Како ће да ти нареде да ставиш појас кад има ово: http://www.ebay.com/itm/180956850964?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

Имамо Obamacare, сада Obamacar, а ускоро ће бити Obamascare.

Skywalker

pre 11 godina

Ono sto su Rusi uveli sa kamerama je odlicno, ali bih ja u Srbiji otisao i korak dalje. Kamera prilikom voznje mora nonstop snimati voznju i beleziti brzinu kretanja, policija ima pravo da zaustavi u bilo kom trenutku vozilo, vozac je duzan da mu ustupi karticu, a istu takvu ce policija ponovo ubaciti u kameru. Vozac moze da nastavi kretanje, a kad kartica bude pregledana i utvrdi se da vozac nije postovao ogranicenje brzine, vozacu ce automatski na kucnu adresu stizati uplatnica sa predvidjenom kaznom za prekoracenje. Na taj nacin ili drakonskim kaznama za nasilnicku voznju (koje nikako da budu uvedene)moze se stati na kraj ovom ludilu na nasim putevima.

Зоран

pre 11 godina

"prilikom saobraćajne nesreće vozač imao vezan sigurnosni pojas, kao i kolika je bila brzina automobila i da li vozač pre sudara kočio."

Ма иди бегај. Ја закачим појас иза леђа и тако возим овде у САД. А има да купиш на ибеју само онај "мушки" део који убациш тамо и све фино. Ех, залудан поп и јариће крсти.

Dule~

pre 11 godina

Ovo je odlicno. Nisam informisan i ne znam da li je skupo, ali ovo bi trebala biti standarnda oprema u automobilima i naravno zakonska obaveza svuda u svetu! Zivimo u 21. veku, toliko je vozila na ulicama, tri puta vise nego pre dvadeset godina pa ako neko nije u mogucnosti da ispuni zakonske uslove o bezbednosti saobracaja taj ne treba ni da vozi!

the better world is possible?

pre 11 godina

3opan@ ....znači ti si neki srpski Johnny Bravo u americi?pa ja pojas vežem zbog sopstevene sigurnosti,daleko od toga da se dičim forama kao: eh ja nikad ne vežem pojas i ne mogu mi ništa....

Marko

pre 11 godina

@Skywalker
Kad kod nas dodje red da se izjasnimo o licnoj karti - cipu koji se ugradjuje pod kozu, vi cete odmah poleteti da to ugradite radi ''sopstvene bezbednosti''. Najbolje bi bilo da se umotate u najlon i ne izlazite iz kuce. Ako ne daj Boze sednete u auto i na praznom putu slucajno vozite 85 km/h umesto 80, obavezno da sami sebi napisete kaznu, a ako je policija ne prihvati pokazite im snimak koji je nacinila vasa kamera. GPS iz autobila povezite sa kompjuterom u kuci i na poslu da porodica i sefovi znaju gde se tacno nalazite u svakom trenutku. U slucaju da vas napadnu teroristi, sve radi vase '' bezbednosti''...

Dule~

pre 11 godina

Ovo je odlicno. Nisam informisan i ne znam da li je skupo, ali ovo bi trebala biti standarnda oprema u automobilima i naravno zakonska obaveza svuda u svetu! Zivimo u 21. veku, toliko je vozila na ulicama, tri puta vise nego pre dvadeset godina pa ako neko nije u mogucnosti da ispuni zakonske uslove o bezbednosti saobracaja taj ne treba ni da vozi!

srBIN

pre 11 godina

Ja ne umem da vozim bez pojasa, u gradu manje-vise, kad je guzva ne stavljam pa nikad. Na putu izvan grada uvek, kad god negde trebam da idem brze od 60. Kamere su odlicna ideja, ja je imam mesecima iznad instrument table. Dva puta sam dokazao da je kriv onaj ko je udario mene iduci unazad. Da nije bilo kamere, dve kazne i odstete bi placao. Zamislite, na semaforu sam, lik ubacuje u rikverc, pale se rikverc svetla njegovog auta, ja na retrovizor, nemam kud, pustih kocnicu da malo ublazim, kad me je puknuo lik. Izasao iz kola i gleda? Da l' da uzimam pajser, rekoh... poceo da kaki sto sam se zalepio kao, a bio sam metar ipo iza. Vidim navija da me nahvata da mu platim njegov nemar. Pozovemo policiju, ja tut kameru u ruke panduru, gledaj i pisi da je kriv, ne zna ni brzine gde su mu! Sa kamerom sam ga razbio, platio mi 150 evra branik. :-)

Skywalker

pre 11 godina

Ono sto su Rusi uveli sa kamerama je odlicno, ali bih ja u Srbiji otisao i korak dalje. Kamera prilikom voznje mora nonstop snimati voznju i beleziti brzinu kretanja, policija ima pravo da zaustavi u bilo kom trenutku vozilo, vozac je duzan da mu ustupi karticu, a istu takvu ce policija ponovo ubaciti u kameru. Vozac moze da nastavi kretanje, a kad kartica bude pregledana i utvrdi se da vozac nije postovao ogranicenje brzine, vozacu ce automatski na kucnu adresu stizati uplatnica sa predvidjenom kaznom za prekoracenje. Na taj nacin ili drakonskim kaznama za nasilnicku voznju (koje nikako da budu uvedene)moze se stati na kraj ovom ludilu na nasim putevima.

Maki

pre 11 godina

Ја закачим појас иза леђа и тако возим овде у САД. А има да купиш на ибеју само онај "мушки" део који убациш тамо и све фино.
(Зоран, 7. decembar 2012 16:52)

I kod sledećeg sudara, dok ti glava nezaustavljivo leti ka prednjem staklu, poslednja misao ti je "uh, al' sam ih žestoko za..o, k'o Srbin iz viceva!"
Ako i ne pogineš, ostaćeš paralizovan, ali nema veze, barem ćeš moći da se smeješ dok nam pričaš kako je "sve fino" s forom koju si pokupio sa ibeja.

dzigi

pre 11 godina

Kamere su dobre i ne mora niko da vas tera da ih ugradite, odn. ne morate da čekate neki zakon. Koštaju oko 30€ pa ih svako može postaviti, i napred i pozadi ako želi.
Ali kamera ne može da snimi da li su se vozač i putnici vezali, kao i ostale paremetre koji su potrebni. U svakom slučaju ovo je dobra ideja.

Driver

pre 11 godina

Ima kod nas kamera za 30e da se kupe: http://www.winwin.rs/catalogsearch/result/?q=CamCat

Koristim je tri meseca, dva puta je policija pokusala da izvuce mito i korupciju za izmisljene prekrsaje, oba puta su odustali kada sam rekao pisite kaznu, ja cu u primedbu da upisem da ste trazili mito, pa se vidimo kod sudije za prekrsaje sa ovim snimkom, a pre toga kod vaseg komandira kome cu isti snimak da pustim i kazem sta ste hteli zapravo ;)

Зоран

pre 11 godina

"prilikom saobraćajne nesreće vozač imao vezan sigurnosni pojas, kao i kolika je bila brzina automobila i da li vozač pre sudara kočio."

Ма иди бегај. Ја закачим појас иза леђа и тако возим овде у САД. А има да купиш на ибеју само онај "мушки" део који убациш тамо и све фино. Ех, залудан поп и јариће крсти.

maxy

pre 11 godina

nasmejaše me ovi komentatori koji predlažu obavezno uvođenje kamere u vozilo, pa još jedan reče da te lepo policija zaustavi i pregleda snimak. A snimak će da traje koliko, 15, 30, 60, 90 minuta, pa vi lepo kafu skuvate i sa gosn policajcem gledate film u patrolnim kolima. šalu na stranu, kamera nije loša kao dodatni neobavezni izbor za svakog vozača. vozač na taj način čuva privatnost, jer ni policija bez naloga suda nema pravo da traži podatke o vašem kretanju. crna kutija ne mora da beleži podatke o kretanju vozila u smislu kretanja kroz prostor već kao i što je objašnjeno podatke o brzini, pojasevima, svetlosnoj signalizaciji i sl.
a ovi koji se plaše da ih neko neće pratiti i znati kada su bili kod švalerke trebali bi da spale svoje mobilne telefone, platne i kreditne kartice, da ugase fb profil i sve mejlove, naloge, računar da presuju u presi i da odu na lečenje jer paranoja je čudo-

Marko

pre 11 godina

@skywalker
To sto si napisao je vise nego smesno. Onaj koji ima vezu ili ima para da tutne lovu saobracajcu, nikada nece proci sa kaznom kao i sada. Sadasnji zakon je skroz dobar, cak i predhodni je bio, al je problem sto se ne primenjuje!! Tako da ove tvoje naucnofantasticne price nemaju pojma....

gspvozac

pre 11 godina

ja bi voleo da u svakom busu ima ta kamera pa kad me onako kurvinski saseče neko sa kolima i kad ga odvalim lepo da se vidi šta se desilo, ili kad je nadrkan pa uzme pa zakoči namerno ispred mene pa ga odguram da se vidi da me je provocirao, a i vidi se lepo kako sam ja vozio, a i kad dodje neki putnik i počne da me psuje lepo pozovem muriju napravi se zapisnik pa se vidimo na sudu gospodjo pa me vi i dalje vredjajte na radnom mestu :-)

fff

pre 11 godina

ma svima lepo da ugradite cipove direkno u mozak da snimaju sve sto covek vidi i sta radi...novi svetski poredak,tuga cemer jad,sta nam se priprema polako ali sigurno...

VULKAN

pre 11 godina

Vidi se da smo na Balkanu. Ne trudimo se da se pridrzavamo propisa i pravila - nego odmah trazimo " rupu". I svi odmah imamo po neki svoj predlog, i vidjenje.Jaca nam je teorija - od prakse.

Зоран

pre 11 godina

Ovo je odlicno. Nisam informisan i ne znam da li je skupo, ali ovo bi trebala biti standarnda oprema u automobilima i naravno zakonska obaveza svuda u svetu! Zivimo u 21. veku, toliko je vozila na ulicama, tri puta vise nego pre dvadeset godina pa ako neko nije u mogucnosti da ispuni zakonske uslove o bezbednosti saobracaja taj ne treba ni da vozi!
(Dule~, 7. decembar 2012 16:53)

Oсим фраза и позивање на 21. век не видим где је предност овог система. Да ли полиција има право да те заустави као камионџије, погледа црну куtију и наплати казну ако си ишао брже на неким деловима пута? Нема.
И до сада је знала у удесима шта их је проузроковало. Како ће да ти нареде да ставиш појас кад има ово: http://www.ebay.com/itm/180956850964?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

Имамо Obamacare, сада Obamacar, а ускоро ће бити Obamascare.

langsam aber stetig

pre 11 godina

U vezi pristupa i privatnosti podataka, pre par godina bio je slucaj sa nekim rent-a-car kompanijama koje su dodatno naplacivali neku vrstu "kazne" vozacima koji su vozili preko odredjene brzine njhova rentirana auta. Naravno sve je bilo u ugovoru negde na zadnjoj strani malim slovima, tako da ste sa potpisom davali dozvolu da citaju "driving log".

Igor

pre 11 godina

Kad je rec o bezbednosti Svedjani su otisli korak dalje,volvo razvija tahnologiju zasnovanu na senzorima tako da se automobili medjusobno prepoznaju i nemoguce je da dodje do kontakta.

Djole - NYC

pre 11 godina

Crne kutije su dobra ideja, ako se pametno i razumno koriste!

Dva osnovna razloga za koriscenje bi trebalo da budu sledeca:
U slucaju sudara ili neke nezgode, mogu se podatci iskoristiti da bih se utvrdila krivica, sto bih pomoglo da Vam cene osiguranje ne porastu na nepozeljni nivo.

Drugi dobar razlog bih trebalo da bude da roditelji imaju mogucnost da kontrolisu svoju decu i nacin na koji ona voze kola. To bih pomoglo da se sprece veci i ozbiljniji problemi....

Policajci i ostalo osoblje ne bih trebalo da imaju pristup tim podatcima. Ako si brze vozio i dobio si kaznu, pokazu sudiji podatke iz kutije i ako nisi kriv, neces platiti kaznu.

Mislim da bih ovaj nacin koriscenja imao smisla.

Sta vi mislite?

dovla

pre 11 godina

Lepo. A kada se americke vlasti da se bace na povecanje efikasnosti saobracaja, dodaju trake, uvedu zeleni talas, na izgradnju brzih pruga u regionima koje ce da povezuju vece gradove i smanje guzve na auto putevima, povecaju ogranicenje na auto putevima, kaznjavaju one koji voze u levoj traci? Mogli bi takodje da pocnu da edukuju vozace, a ne samo da dele dozvole za $10. Ovako provozas rutu koja se nije menjala 20 godina, i polozis test i to je to. Zato svako moze da ima dozvolu, i emigrant koji nikada pre toga nije vozio i bakica od 90 godina. Sve nesrece za koje znam do sada su se desile zbog taksiste koji je pricao sa familijom u otadzbini ili penzosa koji nije video crveno svetlo. O kamerama na raskrsnicama gde ljudi naglo gaze kocnicu kako ne bi popili kaznu od $150.
Ne, njima je najvaznija crna kutija i spijuniranje gradjanstva i svakako otimanje svakog dolara iz dzepa.

zg

pre 11 godina

Vec se radi na novoj tehnologiji tzv pametne auto ceste koje ce se spajat sa kompjuterom u autu i tako onemogucit brzu voznju od one propisane sto bi znatno umanjilo broj nesreca i pomeni jako dobra idea ali ju autoindustrija koci jer ko bi onda kupovo skupe i mocne aute kad se sa njima nemoze vozit brzo

Skywalker

pre 11 godina

U slucaju da vas napadnu teroristi, sve radi vase '' bezbednosti''...
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (Marko, 7. decembar 2012 18:31)
Znao sam da se komentar nece mnogima dopasti, ali sam ga i pored toga napisao. Ali, ne znam koji bi vas predlog bio da se spreci ovo ludilo na putevima. A samo se prisetite crnih bilansa koje smo imali u avgustu i septembru. Opet kazem, postoji nacin, to su kazne koje se mere stotinama hiljada, naravno ne za prekrsaje tipa 60-65 ili 80-85km, ali za svesno izazivanje opasnosti voznjom od preko 150-200km, za voznju u teskom alkoholisanom stanju, verujte, drugog nacina nema. Verujte, onih koji se tako ponasaju i izgube zivot, koliko god voleo ljude, nije mi zao ni najmanje, ali koliko je onih koji zbog takvih, potpuno neduzni gube zivot na nasim putevima. A koliko je tek onih koji ostaju dozivotni invalidi i kao takvi su na teretu drustvu. Ali, takvog zakona nema, mi imamo nekakav nakaradan zakon, treba zaista biti debil pa skupiti tih 18 poena. Videli biste koliko bi se smanjio broj saobracajnih nesreca kad bi se uvele takve kazne i kad bi se nasao nacin da se spreci podmicivanje policije. Ali i bez ovog poslednjeg nesrece bi bile drasticno smanjene.

iko

pre 11 godina

Pa obicni hard disk da stave negdje u gepek i skopcaju ga sa glavnim procesorom koji ima svako novije auto i rijesen problem, uopste nije skupo a daobra stvar po meni

Milan

pre 11 godina

Koštaju oko 30€ pa ih svako može postaviti, i napred i pozadi ako želi. (dzigi, 7. decembar 2012 21:22)
Gde ima te kamere za 30 evra? Najjeftinije koje sam ja našao preko neta koštaju 69 evra (komad).

Kina je čudo

pre 11 godina

Kamere za kola imate na www.dx.com, po niskim cenama od 20-30 dolara po komadu. Znam da ovo liči na reklamu, ali neko je pitao, pa odgovaram.

ha

pre 11 godina

@Djole - NYC
Samo, JA mislim da ne BIH!!! Ali TI misliš da BI, bez H! Pa bi (naravno, opet bez H) bilo ovako: ON BI, MI BISMO, VI BISTE, ONI BI!
Kad čuješ drugačije, znaj da nije kako treba, pa ih ispravi!

Зоран

pre 11 godina

"prilikom saobraćajne nesreće vozač imao vezan sigurnosni pojas, kao i kolika je bila brzina automobila i da li vozač pre sudara kočio."

Ма иди бегај. Ја закачим појас иза леђа и тако возим овде у САД. А има да купиш на ибеју само онај "мушки" део који убациш тамо и све фино. Ех, залудан поп и јариће крсти.

Skywalker

pre 11 godina

Ono sto su Rusi uveli sa kamerama je odlicno, ali bih ja u Srbiji otisao i korak dalje. Kamera prilikom voznje mora nonstop snimati voznju i beleziti brzinu kretanja, policija ima pravo da zaustavi u bilo kom trenutku vozilo, vozac je duzan da mu ustupi karticu, a istu takvu ce policija ponovo ubaciti u kameru. Vozac moze da nastavi kretanje, a kad kartica bude pregledana i utvrdi se da vozac nije postovao ogranicenje brzine, vozacu ce automatski na kucnu adresu stizati uplatnica sa predvidjenom kaznom za prekoracenje. Na taj nacin ili drakonskim kaznama za nasilnicku voznju (koje nikako da budu uvedene)moze se stati na kraj ovom ludilu na nasim putevima.

Зоран

pre 11 godina

Ovo je odlicno. Nisam informisan i ne znam da li je skupo, ali ovo bi trebala biti standarnda oprema u automobilima i naravno zakonska obaveza svuda u svetu! Zivimo u 21. veku, toliko je vozila na ulicama, tri puta vise nego pre dvadeset godina pa ako neko nije u mogucnosti da ispuni zakonske uslove o bezbednosti saobracaja taj ne treba ni da vozi!
(Dule~, 7. decembar 2012 16:53)

Oсим фраза и позивање на 21. век не видим где је предност овог система. Да ли полиција има право да те заустави као камионџије, погледа црну куtију и наплати казну ако си ишао брже на неким деловима пута? Нема.
И до сада је знала у удесима шта их је проузроковало. Како ће да ти нареде да ставиш појас кад има ово: http://www.ebay.com/itm/180956850964?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

Имамо Obamacare, сада Obamacar, а ускоро ће бити Obamascare.

iko

pre 11 godina

Pa obicni hard disk da stave negdje u gepek i skopcaju ga sa glavnim procesorom koji ima svako novije auto i rijesen problem, uopste nije skupo a daobra stvar po meni

Marko

pre 11 godina

@Skywalker
Kad kod nas dodje red da se izjasnimo o licnoj karti - cipu koji se ugradjuje pod kozu, vi cete odmah poleteti da to ugradite radi ''sopstvene bezbednosti''. Najbolje bi bilo da se umotate u najlon i ne izlazite iz kuce. Ako ne daj Boze sednete u auto i na praznom putu slucajno vozite 85 km/h umesto 80, obavezno da sami sebi napisete kaznu, a ako je policija ne prihvati pokazite im snimak koji je nacinila vasa kamera. GPS iz autobila povezite sa kompjuterom u kuci i na poslu da porodica i sefovi znaju gde se tacno nalazite u svakom trenutku. U slucaju da vas napadnu teroristi, sve radi vase '' bezbednosti''...

Dule~

pre 11 godina

Ovo je odlicno. Nisam informisan i ne znam da li je skupo, ali ovo bi trebala biti standarnda oprema u automobilima i naravno zakonska obaveza svuda u svetu! Zivimo u 21. veku, toliko je vozila na ulicama, tri puta vise nego pre dvadeset godina pa ako neko nije u mogucnosti da ispuni zakonske uslove o bezbednosti saobracaja taj ne treba ni da vozi!

dovla

pre 11 godina

Lepo. A kada se americke vlasti da se bace na povecanje efikasnosti saobracaja, dodaju trake, uvedu zeleni talas, na izgradnju brzih pruga u regionima koje ce da povezuju vece gradove i smanje guzve na auto putevima, povecaju ogranicenje na auto putevima, kaznjavaju one koji voze u levoj traci? Mogli bi takodje da pocnu da edukuju vozace, a ne samo da dele dozvole za $10. Ovako provozas rutu koja se nije menjala 20 godina, i polozis test i to je to. Zato svako moze da ima dozvolu, i emigrant koji nikada pre toga nije vozio i bakica od 90 godina. Sve nesrece za koje znam do sada su se desile zbog taksiste koji je pricao sa familijom u otadzbini ili penzosa koji nije video crveno svetlo. O kamerama na raskrsnicama gde ljudi naglo gaze kocnicu kako ne bi popili kaznu od $150.
Ne, njima je najvaznija crna kutija i spijuniranje gradjanstva i svakako otimanje svakog dolara iz dzepa.

fff

pre 11 godina

ma svima lepo da ugradite cipove direkno u mozak da snimaju sve sto covek vidi i sta radi...novi svetski poredak,tuga cemer jad,sta nam se priprema polako ali sigurno...

Djole - NYC

pre 11 godina

Crne kutije su dobra ideja, ako se pametno i razumno koriste!

Dva osnovna razloga za koriscenje bi trebalo da budu sledeca:
U slucaju sudara ili neke nezgode, mogu se podatci iskoristiti da bih se utvrdila krivica, sto bih pomoglo da Vam cene osiguranje ne porastu na nepozeljni nivo.

Drugi dobar razlog bih trebalo da bude da roditelji imaju mogucnost da kontrolisu svoju decu i nacin na koji ona voze kola. To bih pomoglo da se sprece veci i ozbiljniji problemi....

Policajci i ostalo osoblje ne bih trebalo da imaju pristup tim podatcima. Ako si brze vozio i dobio si kaznu, pokazu sudiji podatke iz kutije i ako nisi kriv, neces platiti kaznu.

Mislim da bih ovaj nacin koriscenja imao smisla.

Sta vi mislite?

dzigi

pre 11 godina

Kamere su dobre i ne mora niko da vas tera da ih ugradite, odn. ne morate da čekate neki zakon. Koštaju oko 30€ pa ih svako može postaviti, i napred i pozadi ako želi.
Ali kamera ne može da snimi da li su se vozač i putnici vezali, kao i ostale paremetre koji su potrebni. U svakom slučaju ovo je dobra ideja.

gspvozac

pre 11 godina

ja bi voleo da u svakom busu ima ta kamera pa kad me onako kurvinski saseče neko sa kolima i kad ga odvalim lepo da se vidi šta se desilo, ili kad je nadrkan pa uzme pa zakoči namerno ispred mene pa ga odguram da se vidi da me je provocirao, a i vidi se lepo kako sam ja vozio, a i kad dodje neki putnik i počne da me psuje lepo pozovem muriju napravi se zapisnik pa se vidimo na sudu gospodjo pa me vi i dalje vredjajte na radnom mestu :-)

maxy

pre 11 godina

nasmejaše me ovi komentatori koji predlažu obavezno uvođenje kamere u vozilo, pa još jedan reče da te lepo policija zaustavi i pregleda snimak. A snimak će da traje koliko, 15, 30, 60, 90 minuta, pa vi lepo kafu skuvate i sa gosn policajcem gledate film u patrolnim kolima. šalu na stranu, kamera nije loša kao dodatni neobavezni izbor za svakog vozača. vozač na taj način čuva privatnost, jer ni policija bez naloga suda nema pravo da traži podatke o vašem kretanju. crna kutija ne mora da beleži podatke o kretanju vozila u smislu kretanja kroz prostor već kao i što je objašnjeno podatke o brzini, pojasevima, svetlosnoj signalizaciji i sl.
a ovi koji se plaše da ih neko neće pratiti i znati kada su bili kod švalerke trebali bi da spale svoje mobilne telefone, platne i kreditne kartice, da ugase fb profil i sve mejlove, naloge, računar da presuju u presi i da odu na lečenje jer paranoja je čudo-

Skywalker

pre 11 godina

U slucaju da vas napadnu teroristi, sve radi vase '' bezbednosti''...
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (Marko, 7. decembar 2012 18:31)
Znao sam da se komentar nece mnogima dopasti, ali sam ga i pored toga napisao. Ali, ne znam koji bi vas predlog bio da se spreci ovo ludilo na putevima. A samo se prisetite crnih bilansa koje smo imali u avgustu i septembru. Opet kazem, postoji nacin, to su kazne koje se mere stotinama hiljada, naravno ne za prekrsaje tipa 60-65 ili 80-85km, ali za svesno izazivanje opasnosti voznjom od preko 150-200km, za voznju u teskom alkoholisanom stanju, verujte, drugog nacina nema. Verujte, onih koji se tako ponasaju i izgube zivot, koliko god voleo ljude, nije mi zao ni najmanje, ali koliko je onih koji zbog takvih, potpuno neduzni gube zivot na nasim putevima. A koliko je tek onih koji ostaju dozivotni invalidi i kao takvi su na teretu drustvu. Ali, takvog zakona nema, mi imamo nekakav nakaradan zakon, treba zaista biti debil pa skupiti tih 18 poena. Videli biste koliko bi se smanjio broj saobracajnih nesreca kad bi se uvele takve kazne i kad bi se nasao nacin da se spreci podmicivanje policije. Ali i bez ovog poslednjeg nesrece bi bile drasticno smanjene.

VULKAN

pre 11 godina

Vidi se da smo na Balkanu. Ne trudimo se da se pridrzavamo propisa i pravila - nego odmah trazimo " rupu". I svi odmah imamo po neki svoj predlog, i vidjenje.Jaca nam je teorija - od prakse.

zg

pre 11 godina

Vec se radi na novoj tehnologiji tzv pametne auto ceste koje ce se spajat sa kompjuterom u autu i tako onemogucit brzu voznju od one propisane sto bi znatno umanjilo broj nesreca i pomeni jako dobra idea ali ju autoindustrija koci jer ko bi onda kupovo skupe i mocne aute kad se sa njima nemoze vozit brzo

the better world is possible?

pre 11 godina

3opan@ ....znači ti si neki srpski Johnny Bravo u americi?pa ja pojas vežem zbog sopstevene sigurnosti,daleko od toga da se dičim forama kao: eh ja nikad ne vežem pojas i ne mogu mi ništa....

Maki

pre 11 godina

Ја закачим појас иза леђа и тако возим овде у САД. А има да купиш на ибеју само онај "мушки" део који убациш тамо и све фино.
(Зоран, 7. decembar 2012 16:52)

I kod sledećeg sudara, dok ti glava nezaustavljivo leti ka prednjem staklu, poslednja misao ti je "uh, al' sam ih žestoko za..o, k'o Srbin iz viceva!"
Ako i ne pogineš, ostaćeš paralizovan, ali nema veze, barem ćeš moći da se smeješ dok nam pričaš kako je "sve fino" s forom koju si pokupio sa ibeja.

Milan

pre 11 godina

Koštaju oko 30€ pa ih svako može postaviti, i napred i pozadi ako želi. (dzigi, 7. decembar 2012 21:22)
Gde ima te kamere za 30 evra? Najjeftinije koje sam ja našao preko neta koštaju 69 evra (komad).

Marko

pre 11 godina

@skywalker
To sto si napisao je vise nego smesno. Onaj koji ima vezu ili ima para da tutne lovu saobracajcu, nikada nece proci sa kaznom kao i sada. Sadasnji zakon je skroz dobar, cak i predhodni je bio, al je problem sto se ne primenjuje!! Tako da ove tvoje naucnofantasticne price nemaju pojma....

ha

pre 11 godina

@Djole - NYC
Samo, JA mislim da ne BIH!!! Ali TI misliš da BI, bez H! Pa bi (naravno, opet bez H) bilo ovako: ON BI, MI BISMO, VI BISTE, ONI BI!
Kad čuješ drugačije, znaj da nije kako treba, pa ih ispravi!

Igor

pre 11 godina

Kad je rec o bezbednosti Svedjani su otisli korak dalje,volvo razvija tahnologiju zasnovanu na senzorima tako da se automobili medjusobno prepoznaju i nemoguce je da dodje do kontakta.

srBIN

pre 11 godina

Ja ne umem da vozim bez pojasa, u gradu manje-vise, kad je guzva ne stavljam pa nikad. Na putu izvan grada uvek, kad god negde trebam da idem brze od 60. Kamere su odlicna ideja, ja je imam mesecima iznad instrument table. Dva puta sam dokazao da je kriv onaj ko je udario mene iduci unazad. Da nije bilo kamere, dve kazne i odstete bi placao. Zamislite, na semaforu sam, lik ubacuje u rikverc, pale se rikverc svetla njegovog auta, ja na retrovizor, nemam kud, pustih kocnicu da malo ublazim, kad me je puknuo lik. Izasao iz kola i gleda? Da l' da uzimam pajser, rekoh... poceo da kaki sto sam se zalepio kao, a bio sam metar ipo iza. Vidim navija da me nahvata da mu platim njegov nemar. Pozovemo policiju, ja tut kameru u ruke panduru, gledaj i pisi da je kriv, ne zna ni brzine gde su mu! Sa kamerom sam ga razbio, platio mi 150 evra branik. :-)

langsam aber stetig

pre 11 godina

U vezi pristupa i privatnosti podataka, pre par godina bio je slucaj sa nekim rent-a-car kompanijama koje su dodatno naplacivali neku vrstu "kazne" vozacima koji su vozili preko odredjene brzine njhova rentirana auta. Naravno sve je bilo u ugovoru negde na zadnjoj strani malim slovima, tako da ste sa potpisom davali dozvolu da citaju "driving log".

Driver

pre 11 godina

Ima kod nas kamera za 30e da se kupe: http://www.winwin.rs/catalogsearch/result/?q=CamCat

Koristim je tri meseca, dva puta je policija pokusala da izvuce mito i korupciju za izmisljene prekrsaje, oba puta su odustali kada sam rekao pisite kaznu, ja cu u primedbu da upisem da ste trazili mito, pa se vidimo kod sudije za prekrsaje sa ovim snimkom, a pre toga kod vaseg komandira kome cu isti snimak da pustim i kazem sta ste hteli zapravo ;)

Kina je čudo

pre 11 godina

Kamere za kola imate na www.dx.com, po niskim cenama od 20-30 dolara po komadu. Znam da ovo liči na reklamu, ali neko je pitao, pa odgovaram.