Četvrtak, 06.12.2012.

16:13

Josipović na B92: O Nikoliću, Oluji

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović, u ekskluzivnom intervjuu za B92, izjavio je da susret s predsednikom Srbije još ne bi bio svrsishodan.

Izvor: B92

Josipoviæ na B92: O Nikoliæu, Oluji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

Mikeli

pre 11 godina

Bitno je da se nas predsednik Nikolic napada od ljudi iz Srbije zbog losih odnosa sa Hrvatskom a njihov predsednik javno podrzava Oluju i cak nudi mesto savetnika u njegovom timu Gotovini.

Milutin

pre 11 godina

Pravo pitanje je: kojoj strani više koristi približavanje i dobri odnosi. Hrvatskoj, koja je članica NATO saveza i ulazi u EU iduće godine, ili Srbiji koja niti ne zna koje su joj granice, koja još nije započela pregovore s EU, koja je zbog raznih vanjskih i unutarnjih problema iznimno nestabilna?

Ne(t)ko

pre 11 godina

Deo Prvi:
Odavno vec citam razne komentare sa svih strana i ovo mi je prvi put da objavim moa eiskustva i vidjenja.
Najpre da kazem da sam rodom iz Zapadne Srbije, i da vec dugi niz godina zivim na "trulom" Zapadu.
Naime imao sam srecu da studiram u Zagrebu do 1991., i da nikada nisam imao problema, ok, znam, jos je postojao strah da mozes biti kaznjen za zlodela, pa su se p**** od nacionalista krile (izvinjavam se na vulgarnosti ali ova rec ih najbolje oslikava). Nikome ne bih pozeleo da ponovo prozivi psiholoski horor koji su mediji i ostala javana glasila sprovodila nad spskim zivljem u nameri da napale glupane na rat tako sto ce mrzeti druge. U toku tog ludila, odlazio sam par puta u Srbiju i gledo isti scenario. Srpski mediji lozili su svoje glupane kako ce opet biti genocida nad Srbima, i isto tako ih navlacili na mrznju i rat. I onda vidim oko sebe neke monstrume koji isplivase, sidjose sa brda, ne znam sve odakle, srpske pizde koje pocese da glume cetnike. Te 91 sam jos i mogao da ih provociram i ismejavam, bilo ih ja malo, ali vec sledece godine se copor povecao a ja sam. Nisam te '92 godine isao u Hrvatsku, ali pretpostavljam da je bilo tako i tamo. Mozda ce neko iz Hrvatske da nam opise kako su se oni osecali u to vreme.

aca

pre 11 godina

mi smo cudna sorta (citaj: bivsi jugosloveni). sa prvim susedima smo na krv i noz (srbija sa hrvatskom), (srbija sa makedonijom), (slovenija sa hrvatskom), a sa druge strane se volimo na daljinu (slovenci i srbi), (hrvati i makedonci). bravo za nas. pravo je otreznjenje otici u npr. oslo, pariz, amsterdam i posle dva dana provedena u tim gradovima jedino sto mozes da uradis, kada cujes neku vest sa balkana, je da povracas. nije ni cudo sto nas smatraju divljacima. zasluzili smo.

Marko Horvat

pre 11 godina

Teško je komentirati predsjednika Hrvatske jer je usporen i diplomat, ali spas srpstva se nudi u ovome članku koji dokazuje da Srbi nisu granatirali Dubrovnik : http://www.kigo.hr/tekst/13385.html

Strani posmatrač

pre 11 godina

Ništa lepše nego uz jutarnju kaficu pročitati kako se peglaju Srbijanci i Hrvatijanci. Kao pravi Indijanci. Mi pametni smo se odavno makli (kao kolega Dino iz NY koji je ostavio komentar dole) i gledamo vas. Pre neko veče sam sedeo sa prijateljima iz Zagreba (ovde u "tudjini") i mnogo nam je lepo bilo. A vi iz Beograda, Splita, Niša, Zagreba, itd. se peglajte. Čovečanstvo ide napred, šalje sonde na Mars a vi samo tako nastavite...

joza24

pre 11 godina

pa zamislite da je rusija ratovala za sve ruse koji nisu u matici rusiji,na što bi to ličilo? nisu ratovali jer su ti rusi živjeli i prznali te druge države,a srbi? hoće svi u jednu državu...zašto sad kmečite i cvilite? tražili ste gledajte...pozdrav normalnima

mlrkadzija

pre 11 godina

Susret sa Nikolicem mu nije svrsishodan ali mu je srpsko trziste vrlo svrsishodno...A one gluposti o 2000 granata koje su pale na DU u jednom danu ne treba ni komentarisati. Da je to tako ne bi ostala ni jedna jedina kuca citava u starom gradu.

dejan marelli

pre 11 godina

Ma naravno gos'n Josipović, pa niko u Srbiji i ne sumnja da Hrvatska ima žarku želju da procesuira sve zločine počinjene u "oluji"... samo polako pa prošlo je tek 17 godina od "oluje", ne treba se zaletati... u medjuvremenu mnogi optuženi će već biti u "večnim lovištima" a i ako bude neki živ taj će već biti toliko star i senilan da se neće sećati ni svog imena a kamoli šta se dogadjalo u tamo nekoj "oluji" pre mnogo, mnogo godina...

Mastermind

pre 11 godina

Dakle, ovo je otprilike rezon: nismo smjeli pustit te ljude koji su bježali od hrvatske vojske bojeći se odmazde za sve ono što je prethodilo jer smo time počinili etničko čišćenje. Nismo ih smjeli zaustavljat jer je to direktni udar na njihovu slobodu kretanja i protupravno hapšenje. Nismo smjeli osloboditi okupirani dio svoje međunarodno priznate zemlje; trebali smo ostaviti stvari kakve jesu: da Martić i ekipa mogu raketirat Zagreb i ostale gradove kad god se to njima svidi.
Hm, što mislite, jesmo li se smjeli suprotstaviti sili, jesmo li smjeli preživjeti? Ili smo time počinili kakav zločin?

Gjuro 2

pre 11 godina

Ne razumem zasto bi Srbima dobar odnos sa hrvatima bio od sustinske vaznosti.
(Ma teraj to!, 6. decembar 2012 21:24)

Ne razumijem zasto bi Hrvatima dobar odnos sa srbima bio od sustinske vaznosti.
(Ma tejeraj to!, 6. prosinca 2012 21:24)

Oliver

pre 11 godina

@Anita
Dubrovnik su vam razarali Crnogorci,a ne Srbi.Mi nemamo nikakve veze sa Dubrovnikom,za to se obratite Crnogorcima,s kojima ste sada veliki prijatelji,heheh.

Dino-NYC

pre 11 godina

Na hrvatskim portalima o srbima, na srpskim portalima o hrvatima, i tako u nedogled. Malo se volite, pa se malo mrzite, pa se malo opet volite/mrzite i tako u krug.

It is a love-hate relationship.....

Radomir

pre 11 godina

Dok se ovaj ne izvini za sve genocide i zlocine koje su pocinili kroz ceo dvadeseti vek prema Srbima,nema nista od bilo kakvog razgovora i dogovora.

KRPELJKA

pre 11 godina

Potpuno se slazem da bi sada razgovori bili nesvrsishodni. Ispostujte sve dogovore o povratku izbeglih, o povracaju privatne imovine i uzurpiranih stanova, dozvolite rad preduzecima iz Srbije u vasoj lepoj pod istim uslovima kakve preduzeca iz Hrvatske imaju ovde u Srbiji pa tek onda mozemo da razgovaramo. I da se izvinete za "Oluju" pride.

Dzango

pre 11 godina

Verovatno sada treba da ima dobre odnose sa Srbijom, sto je uslov ulaska u EU a nasi ce opet da nasednu kao i bezbroj puta kroz istoriju.

Mario

pre 11 godina

Vi nikad ,očito, nećete razumijeti.Zato i jeste nazadni al baš u svemu osim u muljnju i mafijatluku.Hrvatska ima predsijednika svijetskog renomea kakav u današnje vrijeme treba biti i djelovati.Govori u maniri državnika kako bi i svaki drugi normalan govorio i surađivao (u ovom slućaju sa i oko Srbije). Ali kod vas to ne ide Neeeeeeeee.Svi nas nevole kao "Srbi krivi za sva nedjela i djela.Furate se na povijest i povijest i povijest a naprijed ne vidite ništa a u stvari baš nas briga jer bolje neznamo i i ne umemo.Imate četničkog vojvodu za predsednika i to je OK (mada 70 godina kasnite sa titulama).Gazda mu je u Hagu i uči sudije povijesti.Znam , ljuti ste ali nije li najbolje (pogotovo zbog djece)početi razumno razmišljati i djelovati.I nas to muči ali mora se nema izbora jer vrijeme teče a živjeti se mora.Ali mora li se (povijesti radi)živjeti teže ? Kako preživjeti sutra ?

Klokan

pre 11 godina

Sa Nikolicem kao predsjednikon drzave, koji je u seseljevoj gardi 91. obilazio ratiste u HR i zagovarao protjerivanje svega sto nije srpsko, nemate nikakav moralni autoritet da nam hrvatima djelite lekcije.

lara kroft

pre 11 godina

Da neke stvari razjasnimo po stoti put. Hrvatska Srbiju ne treba, ali Srbija Hrvatsku itekako treba. Srpska Vlada tvrdi da ulazak u EU nema alternative, e na tom putu stoji Hrvatska i ako ne digne rampu ulaska nema, zato je bolje dase okanite te nacionalističke retorike. Dačić je ovih dana nešto pametno, napokon, rekao pa ga poslušajte.
(EU, 6. decembar 2012 18:32)
Shvatite da ce Srbija uci u EU ako to budu zelele Nemacka, Francuska i ostale sile. A vi se tu necete mogo pitati... Dodje mama Angela, zavrne malom Ivu ruku, pa ce se i ljubiti sa malim Tomom ako to mama bude htela.

EU

pre 11 godina

Ne Srbija ni malo ne treba Hrvatske. Pogledaj samo malo koliko vaših firmi posluje u Srbiji. Ako bi se u slučaju prekinuli odnosi medju nama, vaše firme bi to i te kako osetile, pa bome i vaših proizvoda ima koliko god želiš, jer u Sloveniji i ostalim državama ionako ne prolaze.
A što se tiče EU, tu se vas ništa ne pita. Bit će tako kako kaže gospođa Merkl, mišljenje nebitnih država poput Hrvatske (pa i Srbije) nikad nije bilo bitno
Dečko ti si izgleda jako mlad i nisi dovoljno stručan da pričaš o trgovačkoj razmjeni Hrvatske i Srbije, pogotovo po razmjeni ja ti nešto platim, a ti ne isporučiš / šećerna repa /.
Što se tiče ulaska u EU, idi malo na Google pa potraži koja pravila vrijede kod ulaska, da vidiš kako jedna Hrvatska može reći Srbija ne može. Srbija mora proći katarzu za započete i izgubljene ratove. Mislim da ćete zažaliti za Tadićem, a i Čeda će vam dobro doći.
Lijep pozdrav iz EU.

Operite oči i progledajte

pre 11 godina

@(wiener, 6. decembar 2012 20:10) - Iskreno, ljudski mi je drago da si cijeli rat u Hrvatskoj doživio gledajući televizor, ovaj ili onaj. Ja, na žalost, nisam bio te sreće. Stvarna slika je bila puno drugačija i ponovo ljudski ti ne želim da niti ti niti itko tvoj ikada doživi pravu sliku. Ali sa strane istine (koje ste odjednom svi postali zagovornici), nemoj tako suvereno pričati o nečemu o čemu nemaš apsolutno blage veze! Želim ti i dalje prijatno praćenje TV programa (i ne vjeruj baš svemu što vidiš - svijet nije dvodimenzionalan). Srdačno!

Ivan

pre 11 godina

Prošla je točno 21 godina od "crnog petka", dana kada je Dubrovnik bio izložen posebno žestokom granatiranju pod vodstvom JNA. Tada, 6. prosinca 1991. godine, poginulo je 13 civila, najviše u jednom danu tijekom čitave opsade Dubrovnika, koja je trajala od listopada do sredine iduće godine. Gradska jezgra pretrpjela je nezapamćena razaranja – u samo jednom danu na Stari grad palo je više od 2000 granata (to nije prekomjerno granatiranje?)... a gdje ste tada bili vi svi koji se zalazete za vasu istinu???
Znate li vi uopce sto se je događalo tih dana i godina po Hrvatskoj?
Vaš Nikolic tada se hvalio svojim cetnistvom i crtanjem granica po RH a sad bi trebalo razgovarati samo o Oluji?

wiener

pre 11 godina

Uvijek imajte na umu da ste o ratu u RH saznali vecinom posredstvom medija u kojima su informacije bile filtirane od strane velikog "istinoljuba" i "mirotvorca" Slobe!
(Operite oci i progledajte, 6. decembar 2012 18:32)

ja sam o tom ratu slusao samo u stranim medijima i mislim da treba da se stidis svog komentara. dakle, ljudi su pobegli, vodje su im naredile? da li to ukljucuje i one srbe koje su pobegli iz delove hrvatske koja je hrvatska sam kontrolisala i to jos daleke 1991 godine? zasto se ti ljudi nisu vratili u hrvatsku posle toliko godina? ako su ti ljudi bili gradjani hrvatske moze li se govoriti o "okupaciji" i "oslobodjenju" kao sto vecina "amneziranih" hrvata to tvrdi ili o pobuni (sa podrskom sa strane) i pobedi nad delom svog stanovnistva?

tuzna strana odluke o oslobadjanju gotovine nije da niko nije kaznjen za zlocine nad srbima, vec da je ova nacionalisticka narativa (koja inace nije univerzalno prohvacena izvan hrvatske) u hrvatskoj ojacala.

mislim da bi posteni hrvati trebali da razimisle o tome.

marian

pre 11 godina

Da neke stvari razjasnimo po stoti put. Hrvatska Srbiju ne treba, ali Srbija Hrvatsku itekako treba. Srpska Vlada tvrdi da ulazak u EU nema alternative, e na tom putu stoji Hrvatska i ako ne digne rampu ulaska nema, zato je bolje dase okanite te nacionalističke retorike. Dačić je ovih dana nešto pametno, napokon, rekao pa ga poslušajte.
(EU, 6. decembar 2012 18:32)

Ne Srbija ni malo ne treba Hrvatske. Pogledaj samo malo koliko vaših firmi posluje u Srbiji. Ako bi se u slučaju prekinuli odnosi medju nama, vaše firme bi to i te kako osetile, pa bome i vaših proizvoda ima koliko god želiš, jer u Sloveniji i ostalim državama ionako ne prolaze.
A što se tiče EU, tu se vas ništa ne pita. Bit će tako kako kaže gospođa Merkl, mišljenje nebitnih država poput Hrvatske (pa i Srbije) nikad nije bilo bitno

LEP POZDRAV.

Anita

pre 11 godina

Dragi susjedi,
na današnji dan 6.12. 1991., odlučili ste baš jako da oslobodite i Dubrovnik!

A mi, kakvi pokvareni i jesmo, odlučismo vam to nedozvoliti. Na prvoj crti obrane grada bilo je 163 zločestih Hrvata koji otjeraše moćnu JNA.

No, ipak ste uspjeli grad osloboditi od izgleda i kuća koje ste porušili i spalili.

Da se ne zaboravi.

istrijan

pre 11 godina

Gledam komentare zadnjih desetak dana i ne mogu se načuditi. Vi Srbi i dalje mislite kako ste "nebeski narod" koji može sam protiv svih,a moji Hrvati pričaju o kulturi, dijalogu ...itd
Patimo li svi mi od nekog teškog intelektualnog poremećaja?

Ma M. Krleža je to najljepše opisao jednom jedinom rečenicom.

„Sačuvaj me Bože srpskog junaštva i hrvatske kulture.“

sasha03

pre 11 godina

Gospodina Josipovica izuzetno cenim kao drzavnika,profesora Pravnog fakulteta, coveka koji ima najvise muzicko obrazovanje, ali mene kao prosecnog Srbina savrseno zabole sta bilo koji Hrvat misli o Srbiji, Srbima i nasem predsedniku.Daleko im lepa kuca sto dalje od nas i otkacite se jednom bre.
(Boza Cvekla, 6. decembar 2012 18:12)
Ako nisi primjetio dragi Bozo mi smo se otkacili. Nije bilo lako jer ste nas batinom htjeli zadrzati u kuci, ali nekako smo uspjeli. Ajd molim te prenesi to i ostalima koji to jos ne shvacaju. Hvala.

wiener

pre 11 godina

Uostalom vaš premijer je nedavno sam priznao da ste sve ratove devedesetih izgubili,a povijest pišu pobjednici...
(mario, 6. decembar 2012 18:43)

ova recenica tebi ide na sramotu. izjava da pobednici pisu istoriju se odnosi na to da je to nepravedno. ti tu nepravdu ne samo podrzavas, vec i likujes.

etizop

pre 11 godina

@nebojsa.. radi se o intervjuu sto bi značilo da su mu postavili određena pitanja na koja je dao odgovor... sigurno nije predsjednik jedne države nazvao B92 i počeo govoriti sam od sebe... ili ti misliš da je?

OOOOOO bitno je BITNO

pre 11 godina

Misljenje jednog Josipovica bitno i kao misljenje maledonskog seljaka na obali vardara...
(ww3, 6. decembar 2012 18:45)


Iznenadit ces se ti i sam po ne znam koji puta koliko ce biti bitno njegovo misljennje.

Serbinho

pre 11 godina

Imam isto misljenje kao i Josipovic, pa tako kako njega ne zanima misljenje iz Srbije, tako ni mene ne zanima iz Hrvatske i necu ni pogledati intervju.
Posteno.

djuka

pre 11 godina

Hvala sto ste napisali kada ce biti intervju.....sigurno ga necu gledati a hvala bogu necu ni slucajno okrenuti B92 u to vreme zahvaljujuci vasoj informaciji o vremenu emitovanja.I dosadili ste vise sa tim Hrvatima i Hrvatskoj....optereceni ste njima,pisite malo o Srbiji i losem zivotu obicnog naroda,seljaka,radnika...

aca@aca

pre 11 godina

Svima vam smetaju Gotovina i Markac a niko se ne pita da li njima smeta cetnicki vojvoda Nikolic kao precednik i kao neko ko je bio jedan od najvatrenijih zagovornika politike Karlovac, Karlobag, Virovitica, Ogulin.

VladoRH

pre 11 godina

Sa vizom ili bez vize, svejedno je, kod vas putovati sigurno necu. Poslednji put sam bio na letovanju u Hrvatskoj 1988 i vec tada je situacija bila takva da sam morao da pazim na to da ne isticem mnogo odakle sam. Kada idem na odmor zelim da se na njemu odmorim, a ne da razmisljam o tome da li ce me neko kao sto ste vi zlostavljati!
(elephant, 6. decembar 2012 18:25)

Evo primjera kako netko moze lagati i ostati ziv.
Da je on 1988 morao paziti da se neprimjeti odakle dolazi.
UZAS

Ma ko nas to bre zavadi?

pre 11 godina

Opet ce Srbin u "bratski" zagrljaj, nista se ne brinite. Kad je mogao progutati Jasenovac i ostala stratista, progutace i oluju. Sta je par hiljada mrtvih i cetvrt miliona protjeranih u poredjenju sa brckanjem u Jadranu i klapom na uvce?

drasko

pre 11 godina

...sto se mene tice sa hrvatima ni sah ne igram...
Zasto?
Ti nasi susedi su zloupotrebljavali iskren odnos srbije prema njoj jos od vremena Bana Jelacica pa naovamo. Nasa najveca greska je sto smo im omogucili da se odvoje od austrougarske. Trebali su ostati potlaceni jos 1000 godina, a toliko su bili...Kidisali su na nas jezik i kulturu u cemu su prednjacili Strosmajer i Ljudevit Gaj ( inace oboje austrijanci),hrvati ih i danas svojataju, pokusali da sakriju popise stanovnistva iz vremena austrougarske gde se jasno vidi da je vecinu populacije u hrvatskoj jos u ono vreme cinilo srpsko katolicko stanovnistvo...Ubili nam kralja, pokatolicavali srbe u drugom svetskom ratu, iseljavali, ubijali, drazli logore,silovali....Simon Vizental je izajvio da su logori u Hrvatskoj bili jedni od najstrasnijih, pokusavaju da sakriju te zlocine.Laziraju podatke o broju srba stradalih. Evo sad ce im Hag dostaviti dokazni materijal da bi procesuirali zlocince.Naravno taj dokazni materijal je NAS, koji jeposlad u Hag. Sad ce naprosno pola dokaza nestati, a optuzice sitnu boraniju , tri cetri coveka i kao gotova stvar. Josipovic je vuk u jagnjecoj kozi, on je licno pokrenu sramnu tuzbu za genocid. Taj covek nas mrzi iz dna duse,ali mi to ne vidimo.
Da rezimiram sa Hrvatima ni oraj ne treba tresti a kamoli ici kod njih na more. Vecini su dedovi bili u ustasama i njihova mrznja je usadjena prema srbima, mi to moramo shvatiti i samo drzati distancu, sto vecu. Oni su ljudi koji se nicega ne stide.

Bojana

pre 11 godina

@amnezijaSrbija se itekako bavi svojom ulogom u ratu. Predali smo Hagu sve osumnjicene koji su osudjeni, predali smo sva dokumenta na osnovu kojih su osudjeni. Nas predsednik se poklonio hrvatskim zrtvama i izvinuo se za sve zlocine. A sta ste vi susedi uradili za to vreme? Srpske zrtve jos traze pravdu, izbegli sanjaju svoje domove koji su razrzseni.

Dragan

pre 11 godina

Potsetiću da je Hrvatska ne samo priznala NATO protektorat zvani "Republjik Kosova", već se i formalno pridružila ostalim okupacionim snagama, slanjem svojih vojnika u južnu srpsku pokrajinu.

plb

pre 11 godina

AMNEZIJO ovakav komentar očito služi da isprovocira mnogo žestoke odgovore.
AMNEZIJO, pa ti očito patiš od amnezije, a imam utisak da i dobar deo hrvatske javnosti pati od kolektivne amnezije. Da, upravo je to važno, kolektivni zaborav. Samo postoji jedan problem, postoje još uvek živi potomci koji se sećaju svojih pobijenih što u Jasenovcu što u olujama ili već kako se zovu te 'oslobodilačke' vojne akcije. Nisu srbi pali sa neba na 'svetu hrvatsku zemlju'. Tu su živeli vekovima. Ona je isto toliko srpska, koliko i vaša hrvatska. Oteli ste im imovinu, a ono što niste mogli da otmete, to ste spalili. Brisali ste tragove postojanja srba, menjali im krštenice, sve u cilju sofisticiranog brisanja identiteta. Ne pričam napamet, iz moje porodice u Jasenovcu je pobijena cela očeva i majčina familija. Tokom ovog rata njihova sela su ostala prazna, i tamo više niko ne živi. Svi preživeli su izbegli, što u Srbiju, što u beli sve. Gde će vam duša, i ko će vam oprostiti?

Donald Tisoc

pre 11 godina

Kada je pocetkom 90tih postalo ocito da se Jugoslavija raspada vecina mojih srpskih susjeda pocela je otvoreno iznositi antihrvatske stavove. Pocetkom rata tj proglasenjem samostalnosti poceli su odlaziti iz Hrvatske pa cak i iz Rijeke u kojoj nije bilo medjunacionalnih netrpeljivosti. I Hrvati i Srbi nisu tada imali dlake na jeziku i mnogi su zbog toga otisli. Medjutim nakon 1995 vecina Srba iz Hrvatske uzima hrvatske dokumente sa toliko omrzlom sahovnicom.

Operite oci i progledajte

pre 11 godina

Sto zapravo Srbi u Srbiji imaju sa ratom u Hrvatskoj i zasto su se toliko uznemirili oko presude haskog suda hrvatskim generalima koji cijeli rat jednom nogom nisu stupili van svoje drzave?

Zasto Srbi iz Hrvatske ne protestiraju toliko glasno??

Mislim da (uvazeni gradjani Srbije) sami pljucate po zrtvama svojih sunarodnjaka beskonacnim lazima kojima ste bili izlozeni i koje ste usvojili kao notorne cinjenice. Da li itko zna koja je to brojka (kako vi kazete) protjeranih Srba iz Hrvatske? Ima tu svasta sto se provlaci kroz vase medije i govore politicara, pa tako kazu 300 hiljada, 250 hiljada, 200 hiljada il 150 hiljada ???

Da li vi razlikujete pojam "biti protjeran" i jednostavno otici? Poslusajte na Youtubeu bilo koji govor tadasnjih vodja pobunjenih Srba u Hrvarskoj i zajednicko im je uvijek isticanje da nikada nece pristati na suzivot sa Hrvatima i da ce u slucaju uspostave hrvatske vlasti na podrucju na kojem su zivjeli otici u Srbiju.

Nitko iz Hrvatske ne negira zlocin, al ono sto zelimo je istina i samo istina i objektivni podatci.

Uvijek imajte na umu da ste o ratu u RH saznali vecinom posredstvom medija u kojima su informacije bile filtirane od strane velikog "istinoljuba" i "mirotvorca" Slobe!

U Hrvatskoj je za to vrijeme bo rat, bila je iskljucena struja u vecini gradova i grdjani cinjenice nisu saznali gledaluci u televiziju, nego gladajuci kroz prozor.

Pa vi sada zamislite tko ima vjerodostojniju sliku o svemu?

deutschland

pre 11 godina

Susret sa Nikolicem nije svrsishodan. Rece Josipovic. A susret sa Gotovinom, docek, slikanje - jeste. Nikolic nije bio u Hagu, nije ni osumnjicen, ni osudjivan. On je predsednik nase zemlje. Ako nemate postovanja prema toj zemlji i njenom predsedniku, sto se mene tice, ne treba ni da dolazite u tu zemlju. Ivo Josipovicu, provaljeni ste. Iza finoce koju izbacujete u prvi plan krije se nesto pokvareno!

bljak

pre 11 godina

Ovaj opet dosao da nam prodaje kao neke visoke HR vrednosti. Dzabe se trudi videli smo svi kako proslavio oslobadjanje zlocinaca. Sto se mene tice taj lik nikakve ljudske vrednosti nema i ne treba nas predsednik da komunicira sa tako odvratnom osobom.

The Clash

pre 11 godina

17 god.je proslo a niko nije pravosnazno osudjen u Hrvatskoj za zlocine u operaciji "Oluja".Gotovina je kad je oslobodjen,cinicno pozvao hrvatske Srbe da se vrate u Hrvatsku.Pitanje je da li bi to uradio da mu je potvrdjena presuda od 24god.robije?Oliver Frljic reditelj drame Zoran Djindjic uskoro zavrsava dramu na temu ubistva srpske porodice Zec,1991god.gde je ubijena i dvanaestogodisnja devojcica i licno postavlja pitanje tkz Domovinskog rata.Svi optuzeni su pusteni i pored gomile dokaza.Namerno je sve zataskano.Jedan od ubica Sinisa Rimac je kasnije bio u obezbedjenju Gojka Suska glavnokomandujuceg HV.Ocito da je sam drzavni vrh Hrvatske upleten u ubistvo te porodice.Ne verujem da ce hrvatsko zakonodavstvo,nakon 17 god.ista uciniti u procesuiranju svih zlocina tokom vojnih akcija "Bljesak&Oluja".

elephant

pre 11 godina

Sljedeće godine Hrvatska uvodi vize za državljane Rusije,Ukrajine i Srbije.

Provjereno!
(vox, 6. decembar 2012 17:41)

Sa vizom ili bez vize, svejedno je, kod vas putovati sigurno necu. Poslednji put sam bio na letovanju u Hrvatskoj 1988 i vec tada je situacija bila takva da sam morao da pazim na to da ne isticem mnogo odakle sam. Kada idem na odmor zelim da se na njemu odmorim, a ne da razmisljam o tome da li ce me neko kao sto ste vi zlostavljati!

nebojsa

pre 11 godina

stvarno covece nemoj da se smaras sa nama. niste nizasta krivi . probajte da se opustite i uzivate u velim pobedama. dobili ste posteno sta ste hteli. zaboravi malo na nas. nemoj da si opsednut.

Susjed

pre 11 godina

Au, pa šta ćemo mi ako vi ne dođete na more, propast ćemo.
Pogledajte malo godišnje statistike pa pogledajte koliki postotak turista čine stanovnici Srbije, a onda i postotak zarade od tih turista - još je manji. Moja poruka - spustite nos...

EU

pre 11 godina

Da neke stvari razjasnimo po stoti put. Hrvatska Srbiju ne treba, ali Srbija Hrvatsku itekako treba. Srpska Vlada tvrdi da ulazak u EU nema alternative, e na tom putu stoji Hrvatska i ako ne digne rampu ulaska nema, zato je bolje dase okanite te nacionalističke retorike. Dačić je ovih dana nešto pametno, napokon, rekao pa ga poslušajte.

Boza Cvekla

pre 11 godina

Gospodina Josipovica izuzetno cenim kao drzavnika,profesora Pravnog fakulteta, coveka koji ima najvise muzicko obrazovanje, ali mene kao prosecnog Srbina savrseno zabole sta bilo koji Hrvat misli o Srbiji, Srbima i nasem predsedniku.Daleko im lepa kuca sto dalje od nas i otkacite se jednom bre.

mario

pre 11 godina

(Nebojsa Jokic, 6. decembar 2012 17:40) Malo si zaboravio ko je prolivao hrvatsku krv od 91-95 nekako uvijek zaboravite što je bilo tada...
(Saša, 6. decembar 2012 16:28) Gdje je to potvrđeno da je bilo genocida?to što vi zloupotrebljavate tu rečenicu ide na vašu sramotu..dok sa druge strane negirate počinjeni,dokazani i sudski presudama dokazani genocid u Srebrenici..
Uostalom vaš premijer je nedavno sam priznao da ste sve ratove devedesetih izgubili,a povijest pišu pobjednici...

Chicago

pre 11 godina

Ostvareno je sta je zacrtano. Srbi su markirani kao najvece ubice I koljaci dvadesetog I dvadeset prvog vrka. Niko se ne bavi zlocinima nacisticke Nemacke a o NDH-aziji totalno zaboravljeni. Tu su naravno Sjedinjene Drzave koje za svaku svoju milosdrnu intervenciju kazu da zele da sprece "Bosnu I KiM". Ne kazem da cemo se odbraniti ali boricemo se. Jos jedan iskren savet pokazimo svetu ko smo zaista jedan od najboljih naroda. Edukujte se , budite pripravni ,a nasa iskrena i topla dusa srpska ce uvek prigrabriti dobre ljude da nas postuju. Pozdrav svima.

Divos

pre 11 godina

Као што рече овај лик, тренутно у улози председника ове мало западније земље, за злочине у "Олуји" данас 17 година после још нико није осуђен. Још горе, за 24 поступка за злочине над 159 жртава, који су у фази "предистражних радњи" (а које ће завршити око 2040-е године), нико од починилаца није познат. Није на одмет поменути чињеницу да је до данас хрватско правосуше осуђивало за ратне злочине углавном или само Србе (преко 98% од осуђених, огромна већина на основу лажних пријава).
И тако, у Хрватској над једним народом почињен је колективни злочин, погром, довршено оно што се започело геноцидом у НДХ 1941-45, проценат Срба је сведен испод пожељних 3%, и готово нико не бива осуђен, или осуђени за ратне злочине су готово сами Срби.
Сад, овај лик је мало љут на председника Србије. Зашто? Зато што је рекао оно што се рећи мора, што није прешутио оно што се не сме прећутати, да је у Хрватској еуфорично прослављено страдање Срба, да је дата подршка злочинцима, да је дата подршка једној идеји зла.
Наравно за пола године ће се напрасно одљутити, уочи туристичке сезоне, неби ли коју пару извукли од гостију из Србије и Српске.
А опет Срби ко Срби, прати нас то наше проклетство, брзо заборављамо и неизлечива наивност.

živorad

pre 11 godina

de komšije spustite loptu malo,oduvjek je bilo komšija ili susjeda s'kojima nisi bio u ljubavi,ako ima obostranog interesa(a ima,i uvjek će ga bit)treba suradnje i na nivou država a i tvrtki,sve drugo je suvišno i demagogija.Kakvi uvjeti prema hrvatskoj,de nebudite smiješni,s'podsmjehom se gleda na vas vjerujte mi.

Bojan

pre 11 godina

Zasto pridavati vaznost onome sto misli predsednik Hrvatske i s kim se on zeli sastajati a s kim ne? Kakvu to korist Srbija ima od dobrih odnosa sa Hrvatskom? Da to nije mozda vrhunac licemernosti u vidu njihove tuzbe za genocid ili mozda histericno slavljenje proterivanja 300.000 Srba? Ili u tome sto jedino nama mogu prodati kras i podravkine proizvode? Mozda zato sto ne dopustaju Srbima da kupe bilo koje preduzece u Hrvatskoj? Sa njima samo reciprocitet ... nadam se da je vreme Tadicevog izvinjavanja proslost.

stop globalizaciji

pre 11 godina

Krajnji cilj naših dobrosusedskih odnosa bi trebalo da bude jasno definisanje granica naših dvorišta i ništa više od toga! Sva druga otvorena pitanja trebaju se rešavati redovnim putem i bez isticanja euforičnog umišljaja o ljubavi naše dve zemlje jer takve više postojati neće!!!

vox

pre 11 godina

Naravno za pola godine će se naprasno odljutiti, uoči turističke sezone, nebi li koju paru izvukli od gostiju iz Srbije i Srpska.
A opet Srbi ko Srbi, prati nas to naše prokletstvo, brzo zaboravljamo i neizlječiva naivnost.
( Divos , 6 prosinac 2012 17:19 )

--------------------------------------------------------------
Sljedeće godine Hrvatska uvodi vize za državljane Rusije,Ukrajine i Srbije.

Provjereno!

patriota

pre 11 godina

Naš predsednik je iskren što misli on to i kaže direktno u oči , svaka mu čast .Hrvati vole da im se istina upakuje u laž to više vole .Nažalost dobiće samo ISTINU .

amnezija

pre 11 godina

"ako Hrvatska tek treba da procesuira zlocine, zasto se onda ta ista Oluja svake godine slavi kao najsvetiji i najsrecniji praznik?"

Hrvatskoj ne pada na pamet da slavi zlocine nego oslobadjanje od petogodisnjeg terora, svakodnevnog razaranja gradova, potpune paralize drzave i okupacije jedne trecine teritorije. Oluja ce se i dalje slaviti kao takva jer je jedan od najsvijetlijih trenutaka mlade hrvatske vojske i drzave. Vecina zlocina se dogodila neposredno nakon akcije, mnogobrojna ubojstva (153 civilne osobe po Haskoj dokumentaciji) i na tisuce spaljenih kuca. Velika je sramota da je Hrvatska rastezala toliko vremena istrazne radnje i sudjenja za ovako teske zlocine. Do sada je procesuirano 2380 slucaja ali jos nema punomocnih presuda za one najteze. Izbjegli hrvatski drzavljani imaju puno pravo da se bune protiv ovakve nepravde i bilo kakvih prepreka povratku. Jedino mi nije jasna uloga Srbije u stalnom gundjanju. Srbija nema nista sa hrvatskom drzavom i njenim gradjanima. Srbija se jedino moze baviti razmatranjem svoje uloge i ratne odstete za agresiju na Republiku Hrvatsku, ubojstva i protjerivanja hrvatskih gradjana od 1991 do 1995.

AleksandarL

pre 11 godina

O kakvom pomirenju gospodin Josipovic prica kada on, samim tim i njegova drzava, sada, U OVOM TRENUTKU, direktno narusava suverenitet Srbije, priznanjem takozvane drzave Kosovo*. Dosta vise licemerja sa vase (hrvatske) strane. Jos je on, toboz, kao nesto ljut? Trazi izvinjenje od svakog predsednika Srbije, dok oni tamo velicaju ustase i zlocince iz '90-ih. Mi smo ljuti i ne zelimo da pricamo sa vama dok god vi narusavate nas teritorijalni integritet, tj napadate nasu zemlju !

Spasoje Jugović

pre 11 godina

Dovršiste i vi i Nemačka započeto iz II Svetskog rata. Sad bi mogli i rehabilitovati neke iz tog perioda. Sve mehanizme za to imate, čak i jedan sud !

Mladen

pre 11 godina

Šta god da kaže biće neiskreno , pomirenje će biti induvidualno političari su prokockali šansu.Mislim da mu opet zbog EU treba ljubav sa srbima preigrao se pre vremena trebao se radovati za Gotovinu 01.07.2013 kad uđe u EU.

Pavle Pucar

pre 11 godina

A mozda Nikolic nebi trebao da se sastane sa njim...Pa ljudi upravo je Josipovic tvorac Hrvatske tuzbe protiv Srbije u sudu u Hagu gde je naveo da je Srbija izvrsila genocid nad Hrvatskom i ostalo gluposti iako u Hrvatskoj po popisi iz 1991 godine zivelo 581 000 Srba u 2011 ih ima 201 000 pa gde je nestalo 380 000 ljudi ako ste tolko nevini kao sto govorite..

Marko BG

pre 11 godina

Uslov svih uslova je da Josipović prizna stvarnu veličinu genocida u NDH a ne da krivotvore istoriju. Drugi uslov je da priznaju etničko čišćenje Srba 90-ih godina. Nakon toga, može se pričati sa njima.

Goran

pre 11 godina

Namazani je preveslao Tadica u svakom segmentu vodjenja drzave, pa mu ovakav Nikolic trenutno ni ne ide u prilog.
Pravo pitanje je g-dine Josipovicu ko to zaista ima cudne poglede i sporne izjave koje remete pomirenje medju ova dva naroda...

Uros

pre 11 godina

ako Hrvatska tek treba da procesuira zlocine, zasto se onda ta ista Oluja svake godine slavi kao najsvetiji i najsrecniji praznik? ako nekoga osude za zlocine tokom Oluje, da li je onda moralno praviti festu? da npr. za Srebrenicu koji slucajem nije dokazan genocid i zlocinacki poduhvat (recimo da su svedoci nesrecno stradali prelazeci ulicu van pesackog), da li bi u tom slucaju bilo lepo da Srbi iz RS slave "oslobodjenje" Srebrenice?

amnezija

pre 11 godina

"ako Hrvatska tek treba da procesuira zlocine, zasto se onda ta ista Oluja svake godine slavi kao najsvetiji i najsrecniji praznik?"

Hrvatskoj ne pada na pamet da slavi zlocine nego oslobadjanje od petogodisnjeg terora, svakodnevnog razaranja gradova, potpune paralize drzave i okupacije jedne trecine teritorije. Oluja ce se i dalje slaviti kao takva jer je jedan od najsvijetlijih trenutaka mlade hrvatske vojske i drzave. Vecina zlocina se dogodila neposredno nakon akcije, mnogobrojna ubojstva (153 civilne osobe po Haskoj dokumentaciji) i na tisuce spaljenih kuca. Velika je sramota da je Hrvatska rastezala toliko vremena istrazne radnje i sudjenja za ovako teske zlocine. Do sada je procesuirano 2380 slucaja ali jos nema punomocnih presuda za one najteze. Izbjegli hrvatski drzavljani imaju puno pravo da se bune protiv ovakve nepravde i bilo kakvih prepreka povratku. Jedino mi nije jasna uloga Srbije u stalnom gundjanju. Srbija nema nista sa hrvatskom drzavom i njenim gradjanima. Srbija se jedino moze baviti razmatranjem svoje uloge i ratne odstete za agresiju na Republiku Hrvatsku, ubojstva i protjerivanja hrvatskih gradjana od 1991 do 1995.

Operite oci i progledajte

pre 11 godina

Sto zapravo Srbi u Srbiji imaju sa ratom u Hrvatskoj i zasto su se toliko uznemirili oko presude haskog suda hrvatskim generalima koji cijeli rat jednom nogom nisu stupili van svoje drzave?

Zasto Srbi iz Hrvatske ne protestiraju toliko glasno??

Mislim da (uvazeni gradjani Srbije) sami pljucate po zrtvama svojih sunarodnjaka beskonacnim lazima kojima ste bili izlozeni i koje ste usvojili kao notorne cinjenice. Da li itko zna koja je to brojka (kako vi kazete) protjeranih Srba iz Hrvatske? Ima tu svasta sto se provlaci kroz vase medije i govore politicara, pa tako kazu 300 hiljada, 250 hiljada, 200 hiljada il 150 hiljada ???

Da li vi razlikujete pojam "biti protjeran" i jednostavno otici? Poslusajte na Youtubeu bilo koji govor tadasnjih vodja pobunjenih Srba u Hrvarskoj i zajednicko im je uvijek isticanje da nikada nece pristati na suzivot sa Hrvatima i da ce u slucaju uspostave hrvatske vlasti na podrucju na kojem su zivjeli otici u Srbiju.

Nitko iz Hrvatske ne negira zlocin, al ono sto zelimo je istina i samo istina i objektivni podatci.

Uvijek imajte na umu da ste o ratu u RH saznali vecinom posredstvom medija u kojima su informacije bile filtirane od strane velikog "istinoljuba" i "mirotvorca" Slobe!

U Hrvatskoj je za to vrijeme bo rat, bila je iskljucena struja u vecini gradova i grdjani cinjenice nisu saznali gledaluci u televiziju, nego gladajuci kroz prozor.

Pa vi sada zamislite tko ima vjerodostojniju sliku o svemu?

Ivan

pre 11 godina

Prošla je točno 21 godina od "crnog petka", dana kada je Dubrovnik bio izložen posebno žestokom granatiranju pod vodstvom JNA. Tada, 6. prosinca 1991. godine, poginulo je 13 civila, najviše u jednom danu tijekom čitave opsade Dubrovnika, koja je trajala od listopada do sredine iduće godine. Gradska jezgra pretrpjela je nezapamćena razaranja – u samo jednom danu na Stari grad palo je više od 2000 granata (to nije prekomjerno granatiranje?)... a gdje ste tada bili vi svi koji se zalazete za vasu istinu???
Znate li vi uopce sto se je događalo tih dana i godina po Hrvatskoj?
Vaš Nikolic tada se hvalio svojim cetnistvom i crtanjem granica po RH a sad bi trebalo razgovarati samo o Oluji?

Klokan

pre 11 godina

Sa Nikolicem kao predsjednikon drzave, koji je u seseljevoj gardi 91. obilazio ratiste u HR i zagovarao protjerivanje svega sto nije srpsko, nemate nikakav moralni autoritet da nam hrvatima djelite lekcije.

aca@aca

pre 11 godina

Svima vam smetaju Gotovina i Markac a niko se ne pita da li njima smeta cetnicki vojvoda Nikolic kao precednik i kao neko ko je bio jedan od najvatrenijih zagovornika politike Karlovac, Karlobag, Virovitica, Ogulin.

Pavle Pucar

pre 11 godina

A mozda Nikolic nebi trebao da se sastane sa njim...Pa ljudi upravo je Josipovic tvorac Hrvatske tuzbe protiv Srbije u sudu u Hagu gde je naveo da je Srbija izvrsila genocid nad Hrvatskom i ostalo gluposti iako u Hrvatskoj po popisi iz 1991 godine zivelo 581 000 Srba u 2011 ih ima 201 000 pa gde je nestalo 380 000 ljudi ako ste tolko nevini kao sto govorite..

Anita

pre 11 godina

Dragi susjedi,
na današnji dan 6.12. 1991., odlučili ste baš jako da oslobodite i Dubrovnik!

A mi, kakvi pokvareni i jesmo, odlučismo vam to nedozvoliti. Na prvoj crti obrane grada bilo je 163 zločestih Hrvata koji otjeraše moćnu JNA.

No, ipak ste uspjeli grad osloboditi od izgleda i kuća koje ste porušili i spalili.

Da se ne zaboravi.

Goran

pre 11 godina

Namazani je preveslao Tadica u svakom segmentu vodjenja drzave, pa mu ovakav Nikolic trenutno ni ne ide u prilog.
Pravo pitanje je g-dine Josipovicu ko to zaista ima cudne poglede i sporne izjave koje remete pomirenje medju ova dva naroda...

Mario

pre 11 godina

Vi nikad ,očito, nećete razumijeti.Zato i jeste nazadni al baš u svemu osim u muljnju i mafijatluku.Hrvatska ima predsijednika svijetskog renomea kakav u današnje vrijeme treba biti i djelovati.Govori u maniri državnika kako bi i svaki drugi normalan govorio i surađivao (u ovom slućaju sa i oko Srbije). Ali kod vas to ne ide Neeeeeeeee.Svi nas nevole kao "Srbi krivi za sva nedjela i djela.Furate se na povijest i povijest i povijest a naprijed ne vidite ništa a u stvari baš nas briga jer bolje neznamo i i ne umemo.Imate četničkog vojvodu za predsednika i to je OK (mada 70 godina kasnite sa titulama).Gazda mu je u Hagu i uči sudije povijesti.Znam , ljuti ste ali nije li najbolje (pogotovo zbog djece)početi razumno razmišljati i djelovati.I nas to muči ali mora se nema izbora jer vrijeme teče a živjeti se mora.Ali mora li se (povijesti radi)živjeti teže ? Kako preživjeti sutra ?

Marko BG

pre 11 godina

Uslov svih uslova je da Josipović prizna stvarnu veličinu genocida u NDH a ne da krivotvore istoriju. Drugi uslov je da priznaju etničko čišćenje Srba 90-ih godina. Nakon toga, može se pričati sa njima.

Donald Tisoc

pre 11 godina

Kada je pocetkom 90tih postalo ocito da se Jugoslavija raspada vecina mojih srpskih susjeda pocela je otvoreno iznositi antihrvatske stavove. Pocetkom rata tj proglasenjem samostalnosti poceli su odlaziti iz Hrvatske pa cak i iz Rijeke u kojoj nije bilo medjunacionalnih netrpeljivosti. I Hrvati i Srbi nisu tada imali dlake na jeziku i mnogi su zbog toga otisli. Medjutim nakon 1995 vecina Srba iz Hrvatske uzima hrvatske dokumente sa toliko omrzlom sahovnicom.

elephant

pre 11 godina

Sljedeće godine Hrvatska uvodi vize za državljane Rusije,Ukrajine i Srbije.

Provjereno!
(vox, 6. decembar 2012 17:41)

Sa vizom ili bez vize, svejedno je, kod vas putovati sigurno necu. Poslednji put sam bio na letovanju u Hrvatskoj 1988 i vec tada je situacija bila takva da sam morao da pazim na to da ne isticem mnogo odakle sam. Kada idem na odmor zelim da se na njemu odmorim, a ne da razmisljam o tome da li ce me neko kao sto ste vi zlostavljati!

vox

pre 11 godina

Naravno za pola godine će se naprasno odljutiti, uoči turističke sezone, nebi li koju paru izvukli od gostiju iz Srbije i Srpska.
A opet Srbi ko Srbi, prati nas to naše prokletstvo, brzo zaboravljamo i neizlječiva naivnost.
( Divos , 6 prosinac 2012 17:19 )

--------------------------------------------------------------
Sljedeće godine Hrvatska uvodi vize za državljane Rusije,Ukrajine i Srbije.

Provjereno!

VladoRH

pre 11 godina

Sa vizom ili bez vize, svejedno je, kod vas putovati sigurno necu. Poslednji put sam bio na letovanju u Hrvatskoj 1988 i vec tada je situacija bila takva da sam morao da pazim na to da ne isticem mnogo odakle sam. Kada idem na odmor zelim da se na njemu odmorim, a ne da razmisljam o tome da li ce me neko kao sto ste vi zlostavljati!
(elephant, 6. decembar 2012 18:25)

Evo primjera kako netko moze lagati i ostati ziv.
Da je on 1988 morao paziti da se neprimjeti odakle dolazi.
UZAS

sasha03

pre 11 godina

Gospodina Josipovica izuzetno cenim kao drzavnika,profesora Pravnog fakulteta, coveka koji ima najvise muzicko obrazovanje, ali mene kao prosecnog Srbina savrseno zabole sta bilo koji Hrvat misli o Srbiji, Srbima i nasem predsedniku.Daleko im lepa kuca sto dalje od nas i otkacite se jednom bre.
(Boza Cvekla, 6. decembar 2012 18:12)
Ako nisi primjetio dragi Bozo mi smo se otkacili. Nije bilo lako jer ste nas batinom htjeli zadrzati u kuci, ali nekako smo uspjeli. Ajd molim te prenesi to i ostalima koji to jos ne shvacaju. Hvala.

Uros

pre 11 godina

ako Hrvatska tek treba da procesuira zlocine, zasto se onda ta ista Oluja svake godine slavi kao najsvetiji i najsrecniji praznik? ako nekoga osude za zlocine tokom Oluje, da li je onda moralno praviti festu? da npr. za Srebrenicu koji slucajem nije dokazan genocid i zlocinacki poduhvat (recimo da su svedoci nesrecno stradali prelazeci ulicu van pesackog), da li bi u tom slucaju bilo lepo da Srbi iz RS slave "oslobodjenje" Srebrenice?

Susjed

pre 11 godina

Au, pa šta ćemo mi ako vi ne dođete na more, propast ćemo.
Pogledajte malo godišnje statistike pa pogledajte koliki postotak turista čine stanovnici Srbije, a onda i postotak zarade od tih turista - još je manji. Moja poruka - spustite nos...

drasko

pre 11 godina

...sto se mene tice sa hrvatima ni sah ne igram...
Zasto?
Ti nasi susedi su zloupotrebljavali iskren odnos srbije prema njoj jos od vremena Bana Jelacica pa naovamo. Nasa najveca greska je sto smo im omogucili da se odvoje od austrougarske. Trebali su ostati potlaceni jos 1000 godina, a toliko su bili...Kidisali su na nas jezik i kulturu u cemu su prednjacili Strosmajer i Ljudevit Gaj ( inace oboje austrijanci),hrvati ih i danas svojataju, pokusali da sakriju popise stanovnistva iz vremena austrougarske gde se jasno vidi da je vecinu populacije u hrvatskoj jos u ono vreme cinilo srpsko katolicko stanovnistvo...Ubili nam kralja, pokatolicavali srbe u drugom svetskom ratu, iseljavali, ubijali, drazli logore,silovali....Simon Vizental je izajvio da su logori u Hrvatskoj bili jedni od najstrasnijih, pokusavaju da sakriju te zlocine.Laziraju podatke o broju srba stradalih. Evo sad ce im Hag dostaviti dokazni materijal da bi procesuirali zlocince.Naravno taj dokazni materijal je NAS, koji jeposlad u Hag. Sad ce naprosno pola dokaza nestati, a optuzice sitnu boraniju , tri cetri coveka i kao gotova stvar. Josipovic je vuk u jagnjecoj kozi, on je licno pokrenu sramnu tuzbu za genocid. Taj covek nas mrzi iz dna duse,ali mi to ne vidimo.
Da rezimiram sa Hrvatima ni oraj ne treba tresti a kamoli ici kod njih na more. Vecini su dedovi bili u ustasama i njihova mrznja je usadjena prema srbima, mi to moramo shvatiti i samo drzati distancu, sto vecu. Oni su ljudi koji se nicega ne stide.

istrijan

pre 11 godina

Gledam komentare zadnjih desetak dana i ne mogu se načuditi. Vi Srbi i dalje mislite kako ste "nebeski narod" koji može sam protiv svih,a moji Hrvati pričaju o kulturi, dijalogu ...itd
Patimo li svi mi od nekog teškog intelektualnog poremećaja?

Ma M. Krleža je to najljepše opisao jednom jedinom rečenicom.

„Sačuvaj me Bože srpskog junaštva i hrvatske kulture.“

Divos

pre 11 godina

Као што рече овај лик, тренутно у улози председника ове мало западније земље, за злочине у "Олуји" данас 17 година после још нико није осуђен. Још горе, за 24 поступка за злочине над 159 жртава, који су у фази "предистражних радњи" (а које ће завршити око 2040-е године), нико од починилаца није познат. Није на одмет поменути чињеницу да је до данас хрватско правосуше осуђивало за ратне злочине углавном или само Србе (преко 98% од осуђених, огромна већина на основу лажних пријава).
И тако, у Хрватској над једним народом почињен је колективни злочин, погром, довршено оно што се започело геноцидом у НДХ 1941-45, проценат Срба је сведен испод пожељних 3%, и готово нико не бива осуђен, или осуђени за ратне злочине су готово сами Срби.
Сад, овај лик је мало љут на председника Србије. Зашто? Зато што је рекао оно што се рећи мора, што није прешутио оно што се не сме прећутати, да је у Хрватској еуфорично прослављено страдање Срба, да је дата подршка злочинцима, да је дата подршка једној идеји зла.
Наравно за пола године ће се напрасно одљутити, уочи туристичке сезоне, неби ли коју пару извукли од гостију из Србије и Српске.
А опет Срби ко Срби, прати нас то наше проклетство, брзо заборављамо и неизлечива наивност.

mario

pre 11 godina

(Nebojsa Jokic, 6. decembar 2012 17:40) Malo si zaboravio ko je prolivao hrvatsku krv od 91-95 nekako uvijek zaboravite što je bilo tada...
(Saša, 6. decembar 2012 16:28) Gdje je to potvrđeno da je bilo genocida?to što vi zloupotrebljavate tu rečenicu ide na vašu sramotu..dok sa druge strane negirate počinjeni,dokazani i sudski presudama dokazani genocid u Srebrenici..
Uostalom vaš premijer je nedavno sam priznao da ste sve ratove devedesetih izgubili,a povijest pišu pobjednici...

OOOOOO bitno je BITNO

pre 11 godina

Misljenje jednog Josipovica bitno i kao misljenje maledonskog seljaka na obali vardara...
(ww3, 6. decembar 2012 18:45)


Iznenadit ces se ti i sam po ne znam koji puta koliko ce biti bitno njegovo misljennje.

Spasoje Jugović

pre 11 godina

Dovršiste i vi i Nemačka započeto iz II Svetskog rata. Sad bi mogli i rehabilitovati neke iz tog perioda. Sve mehanizme za to imate, čak i jedan sud !

Boza Cvekla

pre 11 godina

Gospodina Josipovica izuzetno cenim kao drzavnika,profesora Pravnog fakulteta, coveka koji ima najvise muzicko obrazovanje, ali mene kao prosecnog Srbina savrseno zabole sta bilo koji Hrvat misli o Srbiji, Srbima i nasem predsedniku.Daleko im lepa kuca sto dalje od nas i otkacite se jednom bre.

EU

pre 11 godina

Da neke stvari razjasnimo po stoti put. Hrvatska Srbiju ne treba, ali Srbija Hrvatsku itekako treba. Srpska Vlada tvrdi da ulazak u EU nema alternative, e na tom putu stoji Hrvatska i ako ne digne rampu ulaska nema, zato je bolje dase okanite te nacionalističke retorike. Dačić je ovih dana nešto pametno, napokon, rekao pa ga poslušajte.

stop globalizaciji

pre 11 godina

Krajnji cilj naših dobrosusedskih odnosa bi trebalo da bude jasno definisanje granica naših dvorišta i ništa više od toga! Sva druga otvorena pitanja trebaju se rešavati redovnim putem i bez isticanja euforičnog umišljaja o ljubavi naše dve zemlje jer takve više postojati neće!!!

EU

pre 11 godina

Ne Srbija ni malo ne treba Hrvatske. Pogledaj samo malo koliko vaših firmi posluje u Srbiji. Ako bi se u slučaju prekinuli odnosi medju nama, vaše firme bi to i te kako osetile, pa bome i vaših proizvoda ima koliko god želiš, jer u Sloveniji i ostalim državama ionako ne prolaze.
A što se tiče EU, tu se vas ništa ne pita. Bit će tako kako kaže gospođa Merkl, mišljenje nebitnih država poput Hrvatske (pa i Srbije) nikad nije bilo bitno
Dečko ti si izgleda jako mlad i nisi dovoljno stručan da pričaš o trgovačkoj razmjeni Hrvatske i Srbije, pogotovo po razmjeni ja ti nešto platim, a ti ne isporučiš / šećerna repa /.
Što se tiče ulaska u EU, idi malo na Google pa potraži koja pravila vrijede kod ulaska, da vidiš kako jedna Hrvatska može reći Srbija ne može. Srbija mora proći katarzu za započete i izgubljene ratove. Mislim da ćete zažaliti za Tadićem, a i Čeda će vam dobro doći.
Lijep pozdrav iz EU.

Bojan

pre 11 godina

Zasto pridavati vaznost onome sto misli predsednik Hrvatske i s kim se on zeli sastajati a s kim ne? Kakvu to korist Srbija ima od dobrih odnosa sa Hrvatskom? Da to nije mozda vrhunac licemernosti u vidu njihove tuzbe za genocid ili mozda histericno slavljenje proterivanja 300.000 Srba? Ili u tome sto jedino nama mogu prodati kras i podravkine proizvode? Mozda zato sto ne dopustaju Srbima da kupe bilo koje preduzece u Hrvatskoj? Sa njima samo reciprocitet ... nadam se da je vreme Tadicevog izvinjavanja proslost.

deutschland

pre 11 godina

Susret sa Nikolicem nije svrsishodan. Rece Josipovic. A susret sa Gotovinom, docek, slikanje - jeste. Nikolic nije bio u Hagu, nije ni osumnjicen, ni osudjivan. On je predsednik nase zemlje. Ako nemate postovanja prema toj zemlji i njenom predsedniku, sto se mene tice, ne treba ni da dolazite u tu zemlju. Ivo Josipovicu, provaljeni ste. Iza finoce koju izbacujete u prvi plan krije se nesto pokvareno!

Operite oči i progledajte

pre 11 godina

@(wiener, 6. decembar 2012 20:10) - Iskreno, ljudski mi je drago da si cijeli rat u Hrvatskoj doživio gledajući televizor, ovaj ili onaj. Ja, na žalost, nisam bio te sreće. Stvarna slika je bila puno drugačija i ponovo ljudski ti ne želim da niti ti niti itko tvoj ikada doživi pravu sliku. Ali sa strane istine (koje ste odjednom svi postali zagovornici), nemoj tako suvereno pričati o nečemu o čemu nemaš apsolutno blage veze! Želim ti i dalje prijatno praćenje TV programa (i ne vjeruj baš svemu što vidiš - svijet nije dvodimenzionalan). Srdačno!

The Clash

pre 11 godina

17 god.je proslo a niko nije pravosnazno osudjen u Hrvatskoj za zlocine u operaciji "Oluja".Gotovina je kad je oslobodjen,cinicno pozvao hrvatske Srbe da se vrate u Hrvatsku.Pitanje je da li bi to uradio da mu je potvrdjena presuda od 24god.robije?Oliver Frljic reditelj drame Zoran Djindjic uskoro zavrsava dramu na temu ubistva srpske porodice Zec,1991god.gde je ubijena i dvanaestogodisnja devojcica i licno postavlja pitanje tkz Domovinskog rata.Svi optuzeni su pusteni i pored gomile dokaza.Namerno je sve zataskano.Jedan od ubica Sinisa Rimac je kasnije bio u obezbedjenju Gojka Suska glavnokomandujuceg HV.Ocito da je sam drzavni vrh Hrvatske upleten u ubistvo te porodice.Ne verujem da ce hrvatsko zakonodavstvo,nakon 17 god.ista uciniti u procesuiranju svih zlocina tokom vojnih akcija "Bljesak&Oluja".

plb

pre 11 godina

AMNEZIJO ovakav komentar očito služi da isprovocira mnogo žestoke odgovore.
AMNEZIJO, pa ti očito patiš od amnezije, a imam utisak da i dobar deo hrvatske javnosti pati od kolektivne amnezije. Da, upravo je to važno, kolektivni zaborav. Samo postoji jedan problem, postoje još uvek živi potomci koji se sećaju svojih pobijenih što u Jasenovcu što u olujama ili već kako se zovu te 'oslobodilačke' vojne akcije. Nisu srbi pali sa neba na 'svetu hrvatsku zemlju'. Tu su živeli vekovima. Ona je isto toliko srpska, koliko i vaša hrvatska. Oteli ste im imovinu, a ono što niste mogli da otmete, to ste spalili. Brisali ste tragove postojanja srba, menjali im krštenice, sve u cilju sofisticiranog brisanja identiteta. Ne pričam napamet, iz moje porodice u Jasenovcu je pobijena cela očeva i majčina familija. Tokom ovog rata njihova sela su ostala prazna, i tamo više niko ne živi. Svi preživeli su izbegli, što u Srbiju, što u beli sve. Gde će vam duša, i ko će vam oprostiti?

patriota

pre 11 godina

Naš predsednik je iskren što misli on to i kaže direktno u oči , svaka mu čast .Hrvati vole da im se istina upakuje u laž to više vole .Nažalost dobiće samo ISTINU .

Dragan

pre 11 godina

Potsetiću da je Hrvatska ne samo priznala NATO protektorat zvani "Republjik Kosova", već se i formalno pridružila ostalim okupacionim snagama, slanjem svojih vojnika u južnu srpsku pokrajinu.

Chicago

pre 11 godina

Ostvareno je sta je zacrtano. Srbi su markirani kao najvece ubice I koljaci dvadesetog I dvadeset prvog vrka. Niko se ne bavi zlocinima nacisticke Nemacke a o NDH-aziji totalno zaboravljeni. Tu su naravno Sjedinjene Drzave koje za svaku svoju milosdrnu intervenciju kazu da zele da sprece "Bosnu I KiM". Ne kazem da cemo se odbraniti ali boricemo se. Jos jedan iskren savet pokazimo svetu ko smo zaista jedan od najboljih naroda. Edukujte se , budite pripravni ,a nasa iskrena i topla dusa srpska ce uvek prigrabriti dobre ljude da nas postuju. Pozdrav svima.

KRPELJKA

pre 11 godina

Potpuno se slazem da bi sada razgovori bili nesvrsishodni. Ispostujte sve dogovore o povratku izbeglih, o povracaju privatne imovine i uzurpiranih stanova, dozvolite rad preduzecima iz Srbije u vasoj lepoj pod istim uslovima kakve preduzeca iz Hrvatske imaju ovde u Srbiji pa tek onda mozemo da razgovaramo. I da se izvinete za "Oluju" pride.

AleksandarL

pre 11 godina

O kakvom pomirenju gospodin Josipovic prica kada on, samim tim i njegova drzava, sada, U OVOM TRENUTKU, direktno narusava suverenitet Srbije, priznanjem takozvane drzave Kosovo*. Dosta vise licemerja sa vase (hrvatske) strane. Jos je on, toboz, kao nesto ljut? Trazi izvinjenje od svakog predsednika Srbije, dok oni tamo velicaju ustase i zlocince iz '90-ih. Mi smo ljuti i ne zelimo da pricamo sa vama dok god vi narusavate nas teritorijalni integritet, tj napadate nasu zemlju !

bljak

pre 11 godina

Ovaj opet dosao da nam prodaje kao neke visoke HR vrednosti. Dzabe se trudi videli smo svi kako proslavio oslobadjanje zlocinaca. Sto se mene tice taj lik nikakve ljudske vrednosti nema i ne treba nas predsednik da komunicira sa tako odvratnom osobom.

djuka

pre 11 godina

Hvala sto ste napisali kada ce biti intervju.....sigurno ga necu gledati a hvala bogu necu ni slucajno okrenuti B92 u to vreme zahvaljujuci vasoj informaciji o vremenu emitovanja.I dosadili ste vise sa tim Hrvatima i Hrvatskoj....optereceni ste njima,pisite malo o Srbiji i losem zivotu obicnog naroda,seljaka,radnika...

Bojana

pre 11 godina

@amnezijaSrbija se itekako bavi svojom ulogom u ratu. Predali smo Hagu sve osumnjicene koji su osudjeni, predali smo sva dokumenta na osnovu kojih su osudjeni. Nas predsednik se poklonio hrvatskim zrtvama i izvinuo se za sve zlocine. A sta ste vi susedi uradili za to vreme? Srpske zrtve jos traze pravdu, izbegli sanjaju svoje domove koji su razrzseni.

Radomir

pre 11 godina

Dok se ovaj ne izvini za sve genocide i zlocine koje su pocinili kroz ceo dvadeseti vek prema Srbima,nema nista od bilo kakvog razgovora i dogovora.

etizop

pre 11 godina

@nebojsa.. radi se o intervjuu sto bi značilo da su mu postavili određena pitanja na koja je dao odgovor... sigurno nije predsjednik jedne države nazvao B92 i počeo govoriti sam od sebe... ili ti misliš da je?

Ma ko nas to bre zavadi?

pre 11 godina

Opet ce Srbin u "bratski" zagrljaj, nista se ne brinite. Kad je mogao progutati Jasenovac i ostala stratista, progutace i oluju. Sta je par hiljada mrtvih i cetvrt miliona protjeranih u poredjenju sa brckanjem u Jadranu i klapom na uvce?

Serbinho

pre 11 godina

Imam isto misljenje kao i Josipovic, pa tako kako njega ne zanima misljenje iz Srbije, tako ni mene ne zanima iz Hrvatske i necu ni pogledati intervju.
Posteno.

lara kroft

pre 11 godina

Da neke stvari razjasnimo po stoti put. Hrvatska Srbiju ne treba, ali Srbija Hrvatsku itekako treba. Srpska Vlada tvrdi da ulazak u EU nema alternative, e na tom putu stoji Hrvatska i ako ne digne rampu ulaska nema, zato je bolje dase okanite te nacionalističke retorike. Dačić je ovih dana nešto pametno, napokon, rekao pa ga poslušajte.
(EU, 6. decembar 2012 18:32)
Shvatite da ce Srbija uci u EU ako to budu zelele Nemacka, Francuska i ostale sile. A vi se tu necete mogo pitati... Dodje mama Angela, zavrne malom Ivu ruku, pa ce se i ljubiti sa malim Tomom ako to mama bude htela.

Mladen

pre 11 godina

Šta god da kaže biće neiskreno , pomirenje će biti induvidualno političari su prokockali šansu.Mislim da mu opet zbog EU treba ljubav sa srbima preigrao se pre vremena trebao se radovati za Gotovinu 01.07.2013 kad uđe u EU.

Dzango

pre 11 godina

Verovatno sada treba da ima dobre odnose sa Srbijom, sto je uslov ulaska u EU a nasi ce opet da nasednu kao i bezbroj puta kroz istoriju.

nebojsa

pre 11 godina

stvarno covece nemoj da se smaras sa nama. niste nizasta krivi . probajte da se opustite i uzivate u velim pobedama. dobili ste posteno sta ste hteli. zaboravi malo na nas. nemoj da si opsednut.

wiener

pre 11 godina

Uostalom vaš premijer je nedavno sam priznao da ste sve ratove devedesetih izgubili,a povijest pišu pobjednici...
(mario, 6. decembar 2012 18:43)

ova recenica tebi ide na sramotu. izjava da pobednici pisu istoriju se odnosi na to da je to nepravedno. ti tu nepravdu ne samo podrzavas, vec i likujes.

joza24

pre 11 godina

pa zamislite da je rusija ratovala za sve ruse koji nisu u matici rusiji,na što bi to ličilo? nisu ratovali jer su ti rusi živjeli i prznali te druge države,a srbi? hoće svi u jednu državu...zašto sad kmečite i cvilite? tražili ste gledajte...pozdrav normalnima

živorad

pre 11 godina

de komšije spustite loptu malo,oduvjek je bilo komšija ili susjeda s'kojima nisi bio u ljubavi,ako ima obostranog interesa(a ima,i uvjek će ga bit)treba suradnje i na nivou država a i tvrtki,sve drugo je suvišno i demagogija.Kakvi uvjeti prema hrvatskoj,de nebudite smiješni,s'podsmjehom se gleda na vas vjerujte mi.

Mastermind

pre 11 godina

Dakle, ovo je otprilike rezon: nismo smjeli pustit te ljude koji su bježali od hrvatske vojske bojeći se odmazde za sve ono što je prethodilo jer smo time počinili etničko čišćenje. Nismo ih smjeli zaustavljat jer je to direktni udar na njihovu slobodu kretanja i protupravno hapšenje. Nismo smjeli osloboditi okupirani dio svoje međunarodno priznate zemlje; trebali smo ostaviti stvari kakve jesu: da Martić i ekipa mogu raketirat Zagreb i ostale gradove kad god se to njima svidi.
Hm, što mislite, jesmo li se smjeli suprotstaviti sili, jesmo li smjeli preživjeti? Ili smo time počinili kakav zločin?

marian

pre 11 godina

Da neke stvari razjasnimo po stoti put. Hrvatska Srbiju ne treba, ali Srbija Hrvatsku itekako treba. Srpska Vlada tvrdi da ulazak u EU nema alternative, e na tom putu stoji Hrvatska i ako ne digne rampu ulaska nema, zato je bolje dase okanite te nacionalističke retorike. Dačić je ovih dana nešto pametno, napokon, rekao pa ga poslušajte.
(EU, 6. decembar 2012 18:32)

Ne Srbija ni malo ne treba Hrvatske. Pogledaj samo malo koliko vaših firmi posluje u Srbiji. Ako bi se u slučaju prekinuli odnosi medju nama, vaše firme bi to i te kako osetile, pa bome i vaših proizvoda ima koliko god želiš, jer u Sloveniji i ostalim državama ionako ne prolaze.
A što se tiče EU, tu se vas ništa ne pita. Bit će tako kako kaže gospođa Merkl, mišljenje nebitnih država poput Hrvatske (pa i Srbije) nikad nije bilo bitno

LEP POZDRAV.

wiener

pre 11 godina

Uvijek imajte na umu da ste o ratu u RH saznali vecinom posredstvom medija u kojima su informacije bile filtirane od strane velikog "istinoljuba" i "mirotvorca" Slobe!
(Operite oci i progledajte, 6. decembar 2012 18:32)

ja sam o tom ratu slusao samo u stranim medijima i mislim da treba da se stidis svog komentara. dakle, ljudi su pobegli, vodje su im naredile? da li to ukljucuje i one srbe koje su pobegli iz delove hrvatske koja je hrvatska sam kontrolisala i to jos daleke 1991 godine? zasto se ti ljudi nisu vratili u hrvatsku posle toliko godina? ako su ti ljudi bili gradjani hrvatske moze li se govoriti o "okupaciji" i "oslobodjenju" kao sto vecina "amneziranih" hrvata to tvrdi ili o pobuni (sa podrskom sa strane) i pobedi nad delom svog stanovnistva?

tuzna strana odluke o oslobadjanju gotovine nije da niko nije kaznjen za zlocine nad srbima, vec da je ova nacionalisticka narativa (koja inace nije univerzalno prohvacena izvan hrvatske) u hrvatskoj ojacala.

mislim da bi posteni hrvati trebali da razimisle o tome.

Gjuro 2

pre 11 godina

Ne razumem zasto bi Srbima dobar odnos sa hrvatima bio od sustinske vaznosti.
(Ma teraj to!, 6. decembar 2012 21:24)

Ne razumijem zasto bi Hrvatima dobar odnos sa srbima bio od sustinske vaznosti.
(Ma tejeraj to!, 6. prosinca 2012 21:24)

Dino-NYC

pre 11 godina

Na hrvatskim portalima o srbima, na srpskim portalima o hrvatima, i tako u nedogled. Malo se volite, pa se malo mrzite, pa se malo opet volite/mrzite i tako u krug.

It is a love-hate relationship.....

Strani posmatrač

pre 11 godina

Ništa lepše nego uz jutarnju kaficu pročitati kako se peglaju Srbijanci i Hrvatijanci. Kao pravi Indijanci. Mi pametni smo se odavno makli (kao kolega Dino iz NY koji je ostavio komentar dole) i gledamo vas. Pre neko veče sam sedeo sa prijateljima iz Zagreba (ovde u "tudjini") i mnogo nam je lepo bilo. A vi iz Beograda, Splita, Niša, Zagreba, itd. se peglajte. Čovečanstvo ide napred, šalje sonde na Mars a vi samo tako nastavite...

Ne(t)ko

pre 11 godina

Deo Prvi:
Odavno vec citam razne komentare sa svih strana i ovo mi je prvi put da objavim moa eiskustva i vidjenja.
Najpre da kazem da sam rodom iz Zapadne Srbije, i da vec dugi niz godina zivim na "trulom" Zapadu.
Naime imao sam srecu da studiram u Zagrebu do 1991., i da nikada nisam imao problema, ok, znam, jos je postojao strah da mozes biti kaznjen za zlodela, pa su se p**** od nacionalista krile (izvinjavam se na vulgarnosti ali ova rec ih najbolje oslikava). Nikome ne bih pozeleo da ponovo prozivi psiholoski horor koji su mediji i ostala javana glasila sprovodila nad spskim zivljem u nameri da napale glupane na rat tako sto ce mrzeti druge. U toku tog ludila, odlazio sam par puta u Srbiju i gledo isti scenario. Srpski mediji lozili su svoje glupane kako ce opet biti genocida nad Srbima, i isto tako ih navlacili na mrznju i rat. I onda vidim oko sebe neke monstrume koji isplivase, sidjose sa brda, ne znam sve odakle, srpske pizde koje pocese da glume cetnike. Te 91 sam jos i mogao da ih provociram i ismejavam, bilo ih ja malo, ali vec sledece godine se copor povecao a ja sam. Nisam te '92 godine isao u Hrvatsku, ali pretpostavljam da je bilo tako i tamo. Mozda ce neko iz Hrvatske da nam opise kako su se oni osecali u to vreme.

aca

pre 11 godina

mi smo cudna sorta (citaj: bivsi jugosloveni). sa prvim susedima smo na krv i noz (srbija sa hrvatskom), (srbija sa makedonijom), (slovenija sa hrvatskom), a sa druge strane se volimo na daljinu (slovenci i srbi), (hrvati i makedonci). bravo za nas. pravo je otreznjenje otici u npr. oslo, pariz, amsterdam i posle dva dana provedena u tim gradovima jedino sto mozes da uradis, kada cujes neku vest sa balkana, je da povracas. nije ni cudo sto nas smatraju divljacima. zasluzili smo.

Milutin

pre 11 godina

Pravo pitanje je: kojoj strani više koristi približavanje i dobri odnosi. Hrvatskoj, koja je članica NATO saveza i ulazi u EU iduće godine, ili Srbiji koja niti ne zna koje su joj granice, koja još nije započela pregovore s EU, koja je zbog raznih vanjskih i unutarnjih problema iznimno nestabilna?

Oliver

pre 11 godina

@Anita
Dubrovnik su vam razarali Crnogorci,a ne Srbi.Mi nemamo nikakve veze sa Dubrovnikom,za to se obratite Crnogorcima,s kojima ste sada veliki prijatelji,heheh.

dejan marelli

pre 11 godina

Ma naravno gos'n Josipović, pa niko u Srbiji i ne sumnja da Hrvatska ima žarku želju da procesuira sve zločine počinjene u "oluji"... samo polako pa prošlo je tek 17 godina od "oluje", ne treba se zaletati... u medjuvremenu mnogi optuženi će već biti u "večnim lovištima" a i ako bude neki živ taj će već biti toliko star i senilan da se neće sećati ni svog imena a kamoli šta se dogadjalo u tamo nekoj "oluji" pre mnogo, mnogo godina...

Marko Horvat

pre 11 godina

Teško je komentirati predsjednika Hrvatske jer je usporen i diplomat, ali spas srpstva se nudi u ovome članku koji dokazuje da Srbi nisu granatirali Dubrovnik : http://www.kigo.hr/tekst/13385.html

mlrkadzija

pre 11 godina

Susret sa Nikolicem mu nije svrsishodan ali mu je srpsko trziste vrlo svrsishodno...A one gluposti o 2000 granata koje su pale na DU u jednom danu ne treba ni komentarisati. Da je to tako ne bi ostala ni jedna jedina kuca citava u starom gradu.

Mikeli

pre 11 godina

Bitno je da se nas predsednik Nikolic napada od ljudi iz Srbije zbog losih odnosa sa Hrvatskom a njihov predsednik javno podrzava Oluju i cak nudi mesto savetnika u njegovom timu Gotovini.

Marko BG

pre 11 godina

Uslov svih uslova je da Josipović prizna stvarnu veličinu genocida u NDH a ne da krivotvore istoriju. Drugi uslov je da priznaju etničko čišćenje Srba 90-ih godina. Nakon toga, može se pričati sa njima.

drasko

pre 11 godina

...sto se mene tice sa hrvatima ni sah ne igram...
Zasto?
Ti nasi susedi su zloupotrebljavali iskren odnos srbije prema njoj jos od vremena Bana Jelacica pa naovamo. Nasa najveca greska je sto smo im omogucili da se odvoje od austrougarske. Trebali su ostati potlaceni jos 1000 godina, a toliko su bili...Kidisali su na nas jezik i kulturu u cemu su prednjacili Strosmajer i Ljudevit Gaj ( inace oboje austrijanci),hrvati ih i danas svojataju, pokusali da sakriju popise stanovnistva iz vremena austrougarske gde se jasno vidi da je vecinu populacije u hrvatskoj jos u ono vreme cinilo srpsko katolicko stanovnistvo...Ubili nam kralja, pokatolicavali srbe u drugom svetskom ratu, iseljavali, ubijali, drazli logore,silovali....Simon Vizental je izajvio da su logori u Hrvatskoj bili jedni od najstrasnijih, pokusavaju da sakriju te zlocine.Laziraju podatke o broju srba stradalih. Evo sad ce im Hag dostaviti dokazni materijal da bi procesuirali zlocince.Naravno taj dokazni materijal je NAS, koji jeposlad u Hag. Sad ce naprosno pola dokaza nestati, a optuzice sitnu boraniju , tri cetri coveka i kao gotova stvar. Josipovic je vuk u jagnjecoj kozi, on je licno pokrenu sramnu tuzbu za genocid. Taj covek nas mrzi iz dna duse,ali mi to ne vidimo.
Da rezimiram sa Hrvatima ni oraj ne treba tresti a kamoli ici kod njih na more. Vecini su dedovi bili u ustasama i njihova mrznja je usadjena prema srbima, mi to moramo shvatiti i samo drzati distancu, sto vecu. Oni su ljudi koji se nicega ne stide.

amnezija

pre 11 godina

"ako Hrvatska tek treba da procesuira zlocine, zasto se onda ta ista Oluja svake godine slavi kao najsvetiji i najsrecniji praznik?"

Hrvatskoj ne pada na pamet da slavi zlocine nego oslobadjanje od petogodisnjeg terora, svakodnevnog razaranja gradova, potpune paralize drzave i okupacije jedne trecine teritorije. Oluja ce se i dalje slaviti kao takva jer je jedan od najsvijetlijih trenutaka mlade hrvatske vojske i drzave. Vecina zlocina se dogodila neposredno nakon akcije, mnogobrojna ubojstva (153 civilne osobe po Haskoj dokumentaciji) i na tisuce spaljenih kuca. Velika je sramota da je Hrvatska rastezala toliko vremena istrazne radnje i sudjenja za ovako teske zlocine. Do sada je procesuirano 2380 slucaja ali jos nema punomocnih presuda za one najteze. Izbjegli hrvatski drzavljani imaju puno pravo da se bune protiv ovakve nepravde i bilo kakvih prepreka povratku. Jedino mi nije jasna uloga Srbije u stalnom gundjanju. Srbija nema nista sa hrvatskom drzavom i njenim gradjanima. Srbija se jedino moze baviti razmatranjem svoje uloge i ratne odstete za agresiju na Republiku Hrvatsku, ubojstva i protjerivanja hrvatskih gradjana od 1991 do 1995.

Uros

pre 11 godina

ako Hrvatska tek treba da procesuira zlocine, zasto se onda ta ista Oluja svake godine slavi kao najsvetiji i najsrecniji praznik? ako nekoga osude za zlocine tokom Oluje, da li je onda moralno praviti festu? da npr. za Srebrenicu koji slucajem nije dokazan genocid i zlocinacki poduhvat (recimo da su svedoci nesrecno stradali prelazeci ulicu van pesackog), da li bi u tom slucaju bilo lepo da Srbi iz RS slave "oslobodjenje" Srebrenice?

Pavle Pucar

pre 11 godina

A mozda Nikolic nebi trebao da se sastane sa njim...Pa ljudi upravo je Josipovic tvorac Hrvatske tuzbe protiv Srbije u sudu u Hagu gde je naveo da je Srbija izvrsila genocid nad Hrvatskom i ostalo gluposti iako u Hrvatskoj po popisi iz 1991 godine zivelo 581 000 Srba u 2011 ih ima 201 000 pa gde je nestalo 380 000 ljudi ako ste tolko nevini kao sto govorite..

Goran

pre 11 godina

Namazani je preveslao Tadica u svakom segmentu vodjenja drzave, pa mu ovakav Nikolic trenutno ni ne ide u prilog.
Pravo pitanje je g-dine Josipovicu ko to zaista ima cudne poglede i sporne izjave koje remete pomirenje medju ova dva naroda...

plb

pre 11 godina

AMNEZIJO ovakav komentar očito služi da isprovocira mnogo žestoke odgovore.
AMNEZIJO, pa ti očito patiš od amnezije, a imam utisak da i dobar deo hrvatske javnosti pati od kolektivne amnezije. Da, upravo je to važno, kolektivni zaborav. Samo postoji jedan problem, postoje još uvek živi potomci koji se sećaju svojih pobijenih što u Jasenovcu što u olujama ili već kako se zovu te 'oslobodilačke' vojne akcije. Nisu srbi pali sa neba na 'svetu hrvatsku zemlju'. Tu su živeli vekovima. Ona je isto toliko srpska, koliko i vaša hrvatska. Oteli ste im imovinu, a ono što niste mogli da otmete, to ste spalili. Brisali ste tragove postojanja srba, menjali im krštenice, sve u cilju sofisticiranog brisanja identiteta. Ne pričam napamet, iz moje porodice u Jasenovcu je pobijena cela očeva i majčina familija. Tokom ovog rata njihova sela su ostala prazna, i tamo više niko ne živi. Svi preživeli su izbegli, što u Srbiju, što u beli sve. Gde će vam duša, i ko će vam oprostiti?

patriota

pre 11 godina

Naš predsednik je iskren što misli on to i kaže direktno u oči , svaka mu čast .Hrvati vole da im se istina upakuje u laž to više vole .Nažalost dobiće samo ISTINU .

wiener

pre 11 godina

Uvijek imajte na umu da ste o ratu u RH saznali vecinom posredstvom medija u kojima su informacije bile filtirane od strane velikog "istinoljuba" i "mirotvorca" Slobe!
(Operite oci i progledajte, 6. decembar 2012 18:32)

ja sam o tom ratu slusao samo u stranim medijima i mislim da treba da se stidis svog komentara. dakle, ljudi su pobegli, vodje su im naredile? da li to ukljucuje i one srbe koje su pobegli iz delove hrvatske koja je hrvatska sam kontrolisala i to jos daleke 1991 godine? zasto se ti ljudi nisu vratili u hrvatsku posle toliko godina? ako su ti ljudi bili gradjani hrvatske moze li se govoriti o "okupaciji" i "oslobodjenju" kao sto vecina "amneziranih" hrvata to tvrdi ili o pobuni (sa podrskom sa strane) i pobedi nad delom svog stanovnistva?

tuzna strana odluke o oslobadjanju gotovine nije da niko nije kaznjen za zlocine nad srbima, vec da je ova nacionalisticka narativa (koja inace nije univerzalno prohvacena izvan hrvatske) u hrvatskoj ojacala.

mislim da bi posteni hrvati trebali da razimisle o tome.

Klokan

pre 11 godina

Sa Nikolicem kao predsjednikon drzave, koji je u seseljevoj gardi 91. obilazio ratiste u HR i zagovarao protjerivanje svega sto nije srpsko, nemate nikakav moralni autoritet da nam hrvatima djelite lekcije.

Operite oci i progledajte

pre 11 godina

Sto zapravo Srbi u Srbiji imaju sa ratom u Hrvatskoj i zasto su se toliko uznemirili oko presude haskog suda hrvatskim generalima koji cijeli rat jednom nogom nisu stupili van svoje drzave?

Zasto Srbi iz Hrvatske ne protestiraju toliko glasno??

Mislim da (uvazeni gradjani Srbije) sami pljucate po zrtvama svojih sunarodnjaka beskonacnim lazima kojima ste bili izlozeni i koje ste usvojili kao notorne cinjenice. Da li itko zna koja je to brojka (kako vi kazete) protjeranih Srba iz Hrvatske? Ima tu svasta sto se provlaci kroz vase medije i govore politicara, pa tako kazu 300 hiljada, 250 hiljada, 200 hiljada il 150 hiljada ???

Da li vi razlikujete pojam "biti protjeran" i jednostavno otici? Poslusajte na Youtubeu bilo koji govor tadasnjih vodja pobunjenih Srba u Hrvarskoj i zajednicko im je uvijek isticanje da nikada nece pristati na suzivot sa Hrvatima i da ce u slucaju uspostave hrvatske vlasti na podrucju na kojem su zivjeli otici u Srbiju.

Nitko iz Hrvatske ne negira zlocin, al ono sto zelimo je istina i samo istina i objektivni podatci.

Uvijek imajte na umu da ste o ratu u RH saznali vecinom posredstvom medija u kojima su informacije bile filtirane od strane velikog "istinoljuba" i "mirotvorca" Slobe!

U Hrvatskoj je za to vrijeme bo rat, bila je iskljucena struja u vecini gradova i grdjani cinjenice nisu saznali gledaluci u televiziju, nego gladajuci kroz prozor.

Pa vi sada zamislite tko ima vjerodostojniju sliku o svemu?

Mario

pre 11 godina

Vi nikad ,očito, nećete razumijeti.Zato i jeste nazadni al baš u svemu osim u muljnju i mafijatluku.Hrvatska ima predsijednika svijetskog renomea kakav u današnje vrijeme treba biti i djelovati.Govori u maniri državnika kako bi i svaki drugi normalan govorio i surađivao (u ovom slućaju sa i oko Srbije). Ali kod vas to ne ide Neeeeeeeee.Svi nas nevole kao "Srbi krivi za sva nedjela i djela.Furate se na povijest i povijest i povijest a naprijed ne vidite ništa a u stvari baš nas briga jer bolje neznamo i i ne umemo.Imate četničkog vojvodu za predsednika i to je OK (mada 70 godina kasnite sa titulama).Gazda mu je u Hagu i uči sudije povijesti.Znam , ljuti ste ali nije li najbolje (pogotovo zbog djece)početi razumno razmišljati i djelovati.I nas to muči ali mora se nema izbora jer vrijeme teče a živjeti se mora.Ali mora li se (povijesti radi)živjeti teže ? Kako preživjeti sutra ?

Bojan

pre 11 godina

Zasto pridavati vaznost onome sto misli predsednik Hrvatske i s kim se on zeli sastajati a s kim ne? Kakvu to korist Srbija ima od dobrih odnosa sa Hrvatskom? Da to nije mozda vrhunac licemernosti u vidu njihove tuzbe za genocid ili mozda histericno slavljenje proterivanja 300.000 Srba? Ili u tome sto jedino nama mogu prodati kras i podravkine proizvode? Mozda zato sto ne dopustaju Srbima da kupe bilo koje preduzece u Hrvatskoj? Sa njima samo reciprocitet ... nadam se da je vreme Tadicevog izvinjavanja proslost.

deutschland

pre 11 godina

Susret sa Nikolicem nije svrsishodan. Rece Josipovic. A susret sa Gotovinom, docek, slikanje - jeste. Nikolic nije bio u Hagu, nije ni osumnjicen, ni osudjivan. On je predsednik nase zemlje. Ako nemate postovanja prema toj zemlji i njenom predsedniku, sto se mene tice, ne treba ni da dolazite u tu zemlju. Ivo Josipovicu, provaljeni ste. Iza finoce koju izbacujete u prvi plan krije se nesto pokvareno!

elephant

pre 11 godina

Sljedeće godine Hrvatska uvodi vize za državljane Rusije,Ukrajine i Srbije.

Provjereno!
(vox, 6. decembar 2012 17:41)

Sa vizom ili bez vize, svejedno je, kod vas putovati sigurno necu. Poslednji put sam bio na letovanju u Hrvatskoj 1988 i vec tada je situacija bila takva da sam morao da pazim na to da ne isticem mnogo odakle sam. Kada idem na odmor zelim da se na njemu odmorim, a ne da razmisljam o tome da li ce me neko kao sto ste vi zlostavljati!

EU

pre 11 godina

Da neke stvari razjasnimo po stoti put. Hrvatska Srbiju ne treba, ali Srbija Hrvatsku itekako treba. Srpska Vlada tvrdi da ulazak u EU nema alternative, e na tom putu stoji Hrvatska i ako ne digne rampu ulaska nema, zato je bolje dase okanite te nacionalističke retorike. Dačić je ovih dana nešto pametno, napokon, rekao pa ga poslušajte.

Chicago

pre 11 godina

Ostvareno je sta je zacrtano. Srbi su markirani kao najvece ubice I koljaci dvadesetog I dvadeset prvog vrka. Niko se ne bavi zlocinima nacisticke Nemacke a o NDH-aziji totalno zaboravljeni. Tu su naravno Sjedinjene Drzave koje za svaku svoju milosdrnu intervenciju kazu da zele da sprece "Bosnu I KiM". Ne kazem da cemo se odbraniti ali boricemo se. Jos jedan iskren savet pokazimo svetu ko smo zaista jedan od najboljih naroda. Edukujte se , budite pripravni ,a nasa iskrena i topla dusa srpska ce uvek prigrabriti dobre ljude da nas postuju. Pozdrav svima.

KRPELJKA

pre 11 godina

Potpuno se slazem da bi sada razgovori bili nesvrsishodni. Ispostujte sve dogovore o povratku izbeglih, o povracaju privatne imovine i uzurpiranih stanova, dozvolite rad preduzecima iz Srbije u vasoj lepoj pod istim uslovima kakve preduzeca iz Hrvatske imaju ovde u Srbiji pa tek onda mozemo da razgovaramo. I da se izvinete za "Oluju" pride.

Spasoje Jugović

pre 11 godina

Dovršiste i vi i Nemačka započeto iz II Svetskog rata. Sad bi mogli i rehabilitovati neke iz tog perioda. Sve mehanizme za to imate, čak i jedan sud !

živorad

pre 11 godina

de komšije spustite loptu malo,oduvjek je bilo komšija ili susjeda s'kojima nisi bio u ljubavi,ako ima obostranog interesa(a ima,i uvjek će ga bit)treba suradnje i na nivou država a i tvrtki,sve drugo je suvišno i demagogija.Kakvi uvjeti prema hrvatskoj,de nebudite smiješni,s'podsmjehom se gleda na vas vjerujte mi.

AleksandarL

pre 11 godina

O kakvom pomirenju gospodin Josipovic prica kada on, samim tim i njegova drzava, sada, U OVOM TRENUTKU, direktno narusava suverenitet Srbije, priznanjem takozvane drzave Kosovo*. Dosta vise licemerja sa vase (hrvatske) strane. Jos je on, toboz, kao nesto ljut? Trazi izvinjenje od svakog predsednika Srbije, dok oni tamo velicaju ustase i zlocince iz '90-ih. Mi smo ljuti i ne zelimo da pricamo sa vama dok god vi narusavate nas teritorijalni integritet, tj napadate nasu zemlju !

Radomir

pre 11 godina

Dok se ovaj ne izvini za sve genocide i zlocine koje su pocinili kroz ceo dvadeseti vek prema Srbima,nema nista od bilo kakvog razgovora i dogovora.

aca@aca

pre 11 godina

Svima vam smetaju Gotovina i Markac a niko se ne pita da li njima smeta cetnicki vojvoda Nikolic kao precednik i kao neko ko je bio jedan od najvatrenijih zagovornika politike Karlovac, Karlobag, Virovitica, Ogulin.

VladoRH

pre 11 godina

Sa vizom ili bez vize, svejedno je, kod vas putovati sigurno necu. Poslednji put sam bio na letovanju u Hrvatskoj 1988 i vec tada je situacija bila takva da sam morao da pazim na to da ne isticem mnogo odakle sam. Kada idem na odmor zelim da se na njemu odmorim, a ne da razmisljam o tome da li ce me neko kao sto ste vi zlostavljati!
(elephant, 6. decembar 2012 18:25)

Evo primjera kako netko moze lagati i ostati ziv.
Da je on 1988 morao paziti da se neprimjeti odakle dolazi.
UZAS

Ma ko nas to bre zavadi?

pre 11 godina

Opet ce Srbin u "bratski" zagrljaj, nista se ne brinite. Kad je mogao progutati Jasenovac i ostala stratista, progutace i oluju. Sta je par hiljada mrtvih i cetvrt miliona protjeranih u poredjenju sa brckanjem u Jadranu i klapom na uvce?

EU

pre 11 godina

Ne Srbija ni malo ne treba Hrvatske. Pogledaj samo malo koliko vaših firmi posluje u Srbiji. Ako bi se u slučaju prekinuli odnosi medju nama, vaše firme bi to i te kako osetile, pa bome i vaših proizvoda ima koliko god želiš, jer u Sloveniji i ostalim državama ionako ne prolaze.
A što se tiče EU, tu se vas ništa ne pita. Bit će tako kako kaže gospođa Merkl, mišljenje nebitnih država poput Hrvatske (pa i Srbije) nikad nije bilo bitno
Dečko ti si izgleda jako mlad i nisi dovoljno stručan da pričaš o trgovačkoj razmjeni Hrvatske i Srbije, pogotovo po razmjeni ja ti nešto platim, a ti ne isporučiš / šećerna repa /.
Što se tiče ulaska u EU, idi malo na Google pa potraži koja pravila vrijede kod ulaska, da vidiš kako jedna Hrvatska može reći Srbija ne može. Srbija mora proći katarzu za započete i izgubljene ratove. Mislim da ćete zažaliti za Tadićem, a i Čeda će vam dobro doći.
Lijep pozdrav iz EU.

Bojana

pre 11 godina

@amnezijaSrbija se itekako bavi svojom ulogom u ratu. Predali smo Hagu sve osumnjicene koji su osudjeni, predali smo sva dokumenta na osnovu kojih su osudjeni. Nas predsednik se poklonio hrvatskim zrtvama i izvinuo se za sve zlocine. A sta ste vi susedi uradili za to vreme? Srpske zrtve jos traze pravdu, izbegli sanjaju svoje domove koji su razrzseni.

lara kroft

pre 11 godina

Da neke stvari razjasnimo po stoti put. Hrvatska Srbiju ne treba, ali Srbija Hrvatsku itekako treba. Srpska Vlada tvrdi da ulazak u EU nema alternative, e na tom putu stoji Hrvatska i ako ne digne rampu ulaska nema, zato je bolje dase okanite te nacionalističke retorike. Dačić je ovih dana nešto pametno, napokon, rekao pa ga poslušajte.
(EU, 6. decembar 2012 18:32)
Shvatite da ce Srbija uci u EU ako to budu zelele Nemacka, Francuska i ostale sile. A vi se tu necete mogo pitati... Dodje mama Angela, zavrne malom Ivu ruku, pa ce se i ljubiti sa malim Tomom ako to mama bude htela.

Boza Cvekla

pre 11 godina

Gospodina Josipovica izuzetno cenim kao drzavnika,profesora Pravnog fakulteta, coveka koji ima najvise muzicko obrazovanje, ali mene kao prosecnog Srbina savrseno zabole sta bilo koji Hrvat misli o Srbiji, Srbima i nasem predsedniku.Daleko im lepa kuca sto dalje od nas i otkacite se jednom bre.

The Clash

pre 11 godina

17 god.je proslo a niko nije pravosnazno osudjen u Hrvatskoj za zlocine u operaciji "Oluja".Gotovina je kad je oslobodjen,cinicno pozvao hrvatske Srbe da se vrate u Hrvatsku.Pitanje je da li bi to uradio da mu je potvrdjena presuda od 24god.robije?Oliver Frljic reditelj drame Zoran Djindjic uskoro zavrsava dramu na temu ubistva srpske porodice Zec,1991god.gde je ubijena i dvanaestogodisnja devojcica i licno postavlja pitanje tkz Domovinskog rata.Svi optuzeni su pusteni i pored gomile dokaza.Namerno je sve zataskano.Jedan od ubica Sinisa Rimac je kasnije bio u obezbedjenju Gojka Suska glavnokomandujuceg HV.Ocito da je sam drzavni vrh Hrvatske upleten u ubistvo te porodice.Ne verujem da ce hrvatsko zakonodavstvo,nakon 17 god.ista uciniti u procesuiranju svih zlocina tokom vojnih akcija "Bljesak&Oluja".

marian

pre 11 godina

Da neke stvari razjasnimo po stoti put. Hrvatska Srbiju ne treba, ali Srbija Hrvatsku itekako treba. Srpska Vlada tvrdi da ulazak u EU nema alternative, e na tom putu stoji Hrvatska i ako ne digne rampu ulaska nema, zato je bolje dase okanite te nacionalističke retorike. Dačić je ovih dana nešto pametno, napokon, rekao pa ga poslušajte.
(EU, 6. decembar 2012 18:32)

Ne Srbija ni malo ne treba Hrvatske. Pogledaj samo malo koliko vaših firmi posluje u Srbiji. Ako bi se u slučaju prekinuli odnosi medju nama, vaše firme bi to i te kako osetile, pa bome i vaših proizvoda ima koliko god želiš, jer u Sloveniji i ostalim državama ionako ne prolaze.
A što se tiče EU, tu se vas ništa ne pita. Bit će tako kako kaže gospođa Merkl, mišljenje nebitnih država poput Hrvatske (pa i Srbije) nikad nije bilo bitno

LEP POZDRAV.

Dzango

pre 11 godina

Verovatno sada treba da ima dobre odnose sa Srbijom, sto je uslov ulaska u EU a nasi ce opet da nasednu kao i bezbroj puta kroz istoriju.

Dragan

pre 11 godina

Potsetiću da je Hrvatska ne samo priznala NATO protektorat zvani "Republjik Kosova", već se i formalno pridružila ostalim okupacionim snagama, slanjem svojih vojnika u južnu srpsku pokrajinu.

wiener

pre 11 godina

Uostalom vaš premijer je nedavno sam priznao da ste sve ratove devedesetih izgubili,a povijest pišu pobjednici...
(mario, 6. decembar 2012 18:43)

ova recenica tebi ide na sramotu. izjava da pobednici pisu istoriju se odnosi na to da je to nepravedno. ti tu nepravdu ne samo podrzavas, vec i likujes.

Mladen

pre 11 godina

Šta god da kaže biće neiskreno , pomirenje će biti induvidualno političari su prokockali šansu.Mislim da mu opet zbog EU treba ljubav sa srbima preigrao se pre vremena trebao se radovati za Gotovinu 01.07.2013 kad uđe u EU.

bljak

pre 11 godina

Ovaj opet dosao da nam prodaje kao neke visoke HR vrednosti. Dzabe se trudi videli smo svi kako proslavio oslobadjanje zlocinaca. Sto se mene tice taj lik nikakve ljudske vrednosti nema i ne treba nas predsednik da komunicira sa tako odvratnom osobom.

Divos

pre 11 godina

Као што рече овај лик, тренутно у улози председника ове мало западније земље, за злочине у "Олуји" данас 17 година после још нико није осуђен. Још горе, за 24 поступка за злочине над 159 жртава, који су у фази "предистражних радњи" (а које ће завршити око 2040-е године), нико од починилаца није познат. Није на одмет поменути чињеницу да је до данас хрватско правосуше осуђивало за ратне злочине углавном или само Србе (преко 98% од осуђених, огромна већина на основу лажних пријава).
И тако, у Хрватској над једним народом почињен је колективни злочин, погром, довршено оно што се започело геноцидом у НДХ 1941-45, проценат Срба је сведен испод пожељних 3%, и готово нико не бива осуђен, или осуђени за ратне злочине су готово сами Срби.
Сад, овај лик је мало љут на председника Србије. Зашто? Зато што је рекао оно што се рећи мора, што није прешутио оно што се не сме прећутати, да је у Хрватској еуфорично прослављено страдање Срба, да је дата подршка злочинцима, да је дата подршка једној идеји зла.
Наравно за пола године ће се напрасно одљутити, уочи туристичке сезоне, неби ли коју пару извукли од гостију из Србије и Српске.
А опет Срби ко Срби, прати нас то наше проклетство, брзо заборављамо и неизлечива наивност.

Susjed

pre 11 godina

Au, pa šta ćemo mi ako vi ne dođete na more, propast ćemo.
Pogledajte malo godišnje statistike pa pogledajte koliki postotak turista čine stanovnici Srbije, a onda i postotak zarade od tih turista - još je manji. Moja poruka - spustite nos...

Ivan

pre 11 godina

Prošla je točno 21 godina od "crnog petka", dana kada je Dubrovnik bio izložen posebno žestokom granatiranju pod vodstvom JNA. Tada, 6. prosinca 1991. godine, poginulo je 13 civila, najviše u jednom danu tijekom čitave opsade Dubrovnika, koja je trajala od listopada do sredine iduće godine. Gradska jezgra pretrpjela je nezapamćena razaranja – u samo jednom danu na Stari grad palo je više od 2000 granata (to nije prekomjerno granatiranje?)... a gdje ste tada bili vi svi koji se zalazete za vasu istinu???
Znate li vi uopce sto se je događalo tih dana i godina po Hrvatskoj?
Vaš Nikolic tada se hvalio svojim cetnistvom i crtanjem granica po RH a sad bi trebalo razgovarati samo o Oluji?

OOOOOO bitno je BITNO

pre 11 godina

Misljenje jednog Josipovica bitno i kao misljenje maledonskog seljaka na obali vardara...
(ww3, 6. decembar 2012 18:45)


Iznenadit ces se ti i sam po ne znam koji puta koliko ce biti bitno njegovo misljennje.

mario

pre 11 godina

(Nebojsa Jokic, 6. decembar 2012 17:40) Malo si zaboravio ko je prolivao hrvatsku krv od 91-95 nekako uvijek zaboravite što je bilo tada...
(Saša, 6. decembar 2012 16:28) Gdje je to potvrđeno da je bilo genocida?to što vi zloupotrebljavate tu rečenicu ide na vašu sramotu..dok sa druge strane negirate počinjeni,dokazani i sudski presudama dokazani genocid u Srebrenici..
Uostalom vaš premijer je nedavno sam priznao da ste sve ratove devedesetih izgubili,a povijest pišu pobjednici...

Anita

pre 11 godina

Dragi susjedi,
na današnji dan 6.12. 1991., odlučili ste baš jako da oslobodite i Dubrovnik!

A mi, kakvi pokvareni i jesmo, odlučismo vam to nedozvoliti. Na prvoj crti obrane grada bilo je 163 zločestih Hrvata koji otjeraše moćnu JNA.

No, ipak ste uspjeli grad osloboditi od izgleda i kuća koje ste porušili i spalili.

Da se ne zaboravi.

Donald Tisoc

pre 11 godina

Kada je pocetkom 90tih postalo ocito da se Jugoslavija raspada vecina mojih srpskih susjeda pocela je otvoreno iznositi antihrvatske stavove. Pocetkom rata tj proglasenjem samostalnosti poceli su odlaziti iz Hrvatske pa cak i iz Rijeke u kojoj nije bilo medjunacionalnih netrpeljivosti. I Hrvati i Srbi nisu tada imali dlake na jeziku i mnogi su zbog toga otisli. Medjutim nakon 1995 vecina Srba iz Hrvatske uzima hrvatske dokumente sa toliko omrzlom sahovnicom.

Oliver

pre 11 godina

@Anita
Dubrovnik su vam razarali Crnogorci,a ne Srbi.Mi nemamo nikakve veze sa Dubrovnikom,za to se obratite Crnogorcima,s kojima ste sada veliki prijatelji,heheh.

sasha03

pre 11 godina

Gospodina Josipovica izuzetno cenim kao drzavnika,profesora Pravnog fakulteta, coveka koji ima najvise muzicko obrazovanje, ali mene kao prosecnog Srbina savrseno zabole sta bilo koji Hrvat misli o Srbiji, Srbima i nasem predsedniku.Daleko im lepa kuca sto dalje od nas i otkacite se jednom bre.
(Boza Cvekla, 6. decembar 2012 18:12)
Ako nisi primjetio dragi Bozo mi smo se otkacili. Nije bilo lako jer ste nas batinom htjeli zadrzati u kuci, ali nekako smo uspjeli. Ajd molim te prenesi to i ostalima koji to jos ne shvacaju. Hvala.

vox

pre 11 godina

Naravno za pola godine će se naprasno odljutiti, uoči turističke sezone, nebi li koju paru izvukli od gostiju iz Srbije i Srpska.
A opet Srbi ko Srbi, prati nas to naše prokletstvo, brzo zaboravljamo i neizlječiva naivnost.
( Divos , 6 prosinac 2012 17:19 )

--------------------------------------------------------------
Sljedeće godine Hrvatska uvodi vize za državljane Rusije,Ukrajine i Srbije.

Provjereno!

djuka

pre 11 godina

Hvala sto ste napisali kada ce biti intervju.....sigurno ga necu gledati a hvala bogu necu ni slucajno okrenuti B92 u to vreme zahvaljujuci vasoj informaciji o vremenu emitovanja.I dosadili ste vise sa tim Hrvatima i Hrvatskoj....optereceni ste njima,pisite malo o Srbiji i losem zivotu obicnog naroda,seljaka,radnika...

nebojsa

pre 11 godina

stvarno covece nemoj da se smaras sa nama. niste nizasta krivi . probajte da se opustite i uzivate u velim pobedama. dobili ste posteno sta ste hteli. zaboravi malo na nas. nemoj da si opsednut.

Serbinho

pre 11 godina

Imam isto misljenje kao i Josipovic, pa tako kako njega ne zanima misljenje iz Srbije, tako ni mene ne zanima iz Hrvatske i necu ni pogledati intervju.
Posteno.

mlrkadzija

pre 11 godina

Susret sa Nikolicem mu nije svrsishodan ali mu je srpsko trziste vrlo svrsishodno...A one gluposti o 2000 granata koje su pale na DU u jednom danu ne treba ni komentarisati. Da je to tako ne bi ostala ni jedna jedina kuca citava u starom gradu.

istrijan

pre 11 godina

Gledam komentare zadnjih desetak dana i ne mogu se načuditi. Vi Srbi i dalje mislite kako ste "nebeski narod" koji može sam protiv svih,a moji Hrvati pričaju o kulturi, dijalogu ...itd
Patimo li svi mi od nekog teškog intelektualnog poremećaja?

Ma M. Krleža je to najljepše opisao jednom jedinom rečenicom.

„Sačuvaj me Bože srpskog junaštva i hrvatske kulture.“

stop globalizaciji

pre 11 godina

Krajnji cilj naših dobrosusedskih odnosa bi trebalo da bude jasno definisanje granica naših dvorišta i ništa više od toga! Sva druga otvorena pitanja trebaju se rešavati redovnim putem i bez isticanja euforičnog umišljaja o ljubavi naše dve zemlje jer takve više postojati neće!!!

joza24

pre 11 godina

pa zamislite da je rusija ratovala za sve ruse koji nisu u matici rusiji,na što bi to ličilo? nisu ratovali jer su ti rusi živjeli i prznali te druge države,a srbi? hoće svi u jednu državu...zašto sad kmečite i cvilite? tražili ste gledajte...pozdrav normalnima

Operite oči i progledajte

pre 11 godina

@(wiener, 6. decembar 2012 20:10) - Iskreno, ljudski mi je drago da si cijeli rat u Hrvatskoj doživio gledajući televizor, ovaj ili onaj. Ja, na žalost, nisam bio te sreće. Stvarna slika je bila puno drugačija i ponovo ljudski ti ne želim da niti ti niti itko tvoj ikada doživi pravu sliku. Ali sa strane istine (koje ste odjednom svi postali zagovornici), nemoj tako suvereno pričati o nečemu o čemu nemaš apsolutno blage veze! Želim ti i dalje prijatno praćenje TV programa (i ne vjeruj baš svemu što vidiš - svijet nije dvodimenzionalan). Srdačno!

dejan marelli

pre 11 godina

Ma naravno gos'n Josipović, pa niko u Srbiji i ne sumnja da Hrvatska ima žarku želju da procesuira sve zločine počinjene u "oluji"... samo polako pa prošlo je tek 17 godina od "oluje", ne treba se zaletati... u medjuvremenu mnogi optuženi će već biti u "večnim lovištima" a i ako bude neki živ taj će već biti toliko star i senilan da se neće sećati ni svog imena a kamoli šta se dogadjalo u tamo nekoj "oluji" pre mnogo, mnogo godina...

Mastermind

pre 11 godina

Dakle, ovo je otprilike rezon: nismo smjeli pustit te ljude koji su bježali od hrvatske vojske bojeći se odmazde za sve ono što je prethodilo jer smo time počinili etničko čišćenje. Nismo ih smjeli zaustavljat jer je to direktni udar na njihovu slobodu kretanja i protupravno hapšenje. Nismo smjeli osloboditi okupirani dio svoje međunarodno priznate zemlje; trebali smo ostaviti stvari kakve jesu: da Martić i ekipa mogu raketirat Zagreb i ostale gradove kad god se to njima svidi.
Hm, što mislite, jesmo li se smjeli suprotstaviti sili, jesmo li smjeli preživjeti? Ili smo time počinili kakav zločin?

Gjuro 2

pre 11 godina

Ne razumem zasto bi Srbima dobar odnos sa hrvatima bio od sustinske vaznosti.
(Ma teraj to!, 6. decembar 2012 21:24)

Ne razumijem zasto bi Hrvatima dobar odnos sa srbima bio od sustinske vaznosti.
(Ma tejeraj to!, 6. prosinca 2012 21:24)

Marko Horvat

pre 11 godina

Teško je komentirati predsjednika Hrvatske jer je usporen i diplomat, ali spas srpstva se nudi u ovome članku koji dokazuje da Srbi nisu granatirali Dubrovnik : http://www.kigo.hr/tekst/13385.html

Dino-NYC

pre 11 godina

Na hrvatskim portalima o srbima, na srpskim portalima o hrvatima, i tako u nedogled. Malo se volite, pa se malo mrzite, pa se malo opet volite/mrzite i tako u krug.

It is a love-hate relationship.....

etizop

pre 11 godina

@nebojsa.. radi se o intervjuu sto bi značilo da su mu postavili određena pitanja na koja je dao odgovor... sigurno nije predsjednik jedne države nazvao B92 i počeo govoriti sam od sebe... ili ti misliš da je?

Strani posmatrač

pre 11 godina

Ništa lepše nego uz jutarnju kaficu pročitati kako se peglaju Srbijanci i Hrvatijanci. Kao pravi Indijanci. Mi pametni smo se odavno makli (kao kolega Dino iz NY koji je ostavio komentar dole) i gledamo vas. Pre neko veče sam sedeo sa prijateljima iz Zagreba (ovde u "tudjini") i mnogo nam je lepo bilo. A vi iz Beograda, Splita, Niša, Zagreba, itd. se peglajte. Čovečanstvo ide napred, šalje sonde na Mars a vi samo tako nastavite...

Ne(t)ko

pre 11 godina

Deo Prvi:
Odavno vec citam razne komentare sa svih strana i ovo mi je prvi put da objavim moa eiskustva i vidjenja.
Najpre da kazem da sam rodom iz Zapadne Srbije, i da vec dugi niz godina zivim na "trulom" Zapadu.
Naime imao sam srecu da studiram u Zagrebu do 1991., i da nikada nisam imao problema, ok, znam, jos je postojao strah da mozes biti kaznjen za zlodela, pa su se p**** od nacionalista krile (izvinjavam se na vulgarnosti ali ova rec ih najbolje oslikava). Nikome ne bih pozeleo da ponovo prozivi psiholoski horor koji su mediji i ostala javana glasila sprovodila nad spskim zivljem u nameri da napale glupane na rat tako sto ce mrzeti druge. U toku tog ludila, odlazio sam par puta u Srbiju i gledo isti scenario. Srpski mediji lozili su svoje glupane kako ce opet biti genocida nad Srbima, i isto tako ih navlacili na mrznju i rat. I onda vidim oko sebe neke monstrume koji isplivase, sidjose sa brda, ne znam sve odakle, srpske pizde koje pocese da glume cetnike. Te 91 sam jos i mogao da ih provociram i ismejavam, bilo ih ja malo, ali vec sledece godine se copor povecao a ja sam. Nisam te '92 godine isao u Hrvatsku, ali pretpostavljam da je bilo tako i tamo. Mozda ce neko iz Hrvatske da nam opise kako su se oni osecali u to vreme.

Milutin

pre 11 godina

Pravo pitanje je: kojoj strani više koristi približavanje i dobri odnosi. Hrvatskoj, koja je članica NATO saveza i ulazi u EU iduće godine, ili Srbiji koja niti ne zna koje su joj granice, koja još nije započela pregovore s EU, koja je zbog raznih vanjskih i unutarnjih problema iznimno nestabilna?

Mikeli

pre 11 godina

Bitno je da se nas predsednik Nikolic napada od ljudi iz Srbije zbog losih odnosa sa Hrvatskom a njihov predsednik javno podrzava Oluju i cak nudi mesto savetnika u njegovom timu Gotovini.

aca

pre 11 godina

mi smo cudna sorta (citaj: bivsi jugosloveni). sa prvim susedima smo na krv i noz (srbija sa hrvatskom), (srbija sa makedonijom), (slovenija sa hrvatskom), a sa druge strane se volimo na daljinu (slovenci i srbi), (hrvati i makedonci). bravo za nas. pravo je otreznjenje otici u npr. oslo, pariz, amsterdam i posle dva dana provedena u tim gradovima jedino sto mozes da uradis, kada cujes neku vest sa balkana, je da povracas. nije ni cudo sto nas smatraju divljacima. zasluzili smo.