Aktuelno

Utorak, 04.12.2012.

08:56

Najpouzdaniji automobili od 1997.

Izvor: B92

Najpouzdaniji automobili od 1997. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

MIVEC ;)

pre 11 godina

Hahaha, vidim da ovde ima mnogo Fau-ve-i-ostala-ekipa vozaca.. Nije mi jasno sta vam smeta lista, pa nije to neko sastavljao iz zezanja, napamet... Jednostavni, statisticki pokazatelji iz drzavi u kojoj vozaci imaju i veci izbor automobila i razvijenije servisne mreze za njih. Licno, navozao sam se svega, ali Mitsubishi nezamenljiv! Nije reklama :)

mf

pre 11 godina

@Radovane
care postoje jeftine i skupe igracke, neko čuva tu jeftinu, mazi je, pazi je i traje mu čitavu večnost, a postoje i oni drugi koji skrndžaju svoju skupu igračku i nikom ništa, srećni su jer će kupiti novu...nema šta tu neko da bude glup ili pametan...

Zoki

pre 11 godina

Ovoga puta je malo jasnije nego kod liste najnepouzdanijih modela, ali sam otisao na njihov web sajt i pogledao cime se bave. Osiguranje koje prodaju se ne odnosi na klasično osiguranje u slučaju nezgode, nego se radi o osiguranju koje pokriva popravke automobila u slučaju kvara - praktično, garanciju na automobile.

Međutim, ovde je i dalje problem da je lista ograničena samo na automobile čiji su vlasnici kupili njihovu garanciju. Veliki broj novih automobila dolazi sa garancijom proizvođača, koja je uračunara u cenu automobila. Onda nakon 4 ili 6 godina ostanete bez te garancije i kupite garanciju od Warranty Direct. I onda se vaš automobil pokvari?

Radovan

pre 11 godina

Ja ovaj izveštaj shvatam veoma ozbiljno.
Zahvaljujem se autoru na uloženom trudu i pametnoj ekonomskoj logici.
Svako pronalazi ekonomsku logiku u svetu automobilizma (proizvođač, prodavac, banke, serviser, osiguravač, država, otpad) samo kupci fantaziraju.
Nisam glup da papreno skupo plaćam popravke.

666

pre 11 godina

Gluplji test u zivotu nisam video. Cist primer kapitalistickog bacanja para i izmisljanja radnih mesta vrednih spominjanja u Monti-Pajtonovim serijama 60-ih.

Rados

pre 11 godina

Ko jednom sedne u japanski ili koreanski auto nakon sto je vozio Nemce, Francuze, Italijane i oseti da moze da predje i daleko vise od 50.000km bez ikakvog vanrednog servisa automobilom koji je vec presao 150.000 do 200.000km i kada ga auto nikada ne izda i ne ostavi na drumu tek onda shvati kakva se smeca od vozila proizvode po zapadnoj Evropi, napravljena da visite sa njima po servisima! Ne bih dao Lancera ni za 10 Golfa!

Volim karavane zbog duzine

pre 11 godina

@Jung
"Ali nas covek se lozi na brend i luksuz (iako je duhom siromasniji od dvorskog prosjaka"


Ali i devojke se loze takodje ! Sta ce mi mali japancic ako se vozim sam. Radije cu da duvam dizne i cistim svecice svake nedelje.

Slavche

pre 11 godina

Svako ko iole poznaje automobile zna da je ovo relativno korektna lista i u sustini jako tačna...
Japanci na vrhu kao sto je bilo i ocekivano tu je i Mercedes E klase, naravno ovde ulogu ne igraju samo kvarovi nego i troškovi istih.
Za neverne Tome, neka odu na link TUV auto report i neka provere cinjenice pre iznosenja neistina.

Sasha

pre 11 godina

Da rascistimo, pogledajte parametre pouzdanosti koji se koristi za ovaj indeks:
Broj ukupnih kvarova na automobilu
Cena popravke (srazmerno ceni automobila, velicini i "luksuzu". Limuzina je uvek skuplja od plasticne gradske kutije).
Vreme koje je proveo van puta zbog popravke (opet, srazmerno velicini, kompleksnosti automobila i servisnoj mrezi. BMW verovatno ima razredjeniju mrezu od npr. Honde u VB).
Prosecna starost (prosto, neki automobili se cesce menjaju od drugih tj.)
Prosecna kilometraza.

Uzevsi ovo sve u obzir i kada sam pogledao npr. poredjenje Focusa, Astre, Golfa sa nekim mini automobilima sa liste, shvatio sam da oni prelaze vise hiljada kilometara vise za krace vreme. Prosecan Golf iz istrazivanja je za isto vreme koliko Suzuki Alto prevalio duplo vise kilometara, i u proseku 10000 vise od konkurenata iz klase. To mozete i sami da pogledate na sajtu. Konkretno Jazz prelazi za godinu dana vise, 10000 kilometra manje u odnosu na jednu Astru. Raspodela kvarova takodje ima malu tezinu u ovom testu. Vecina kvarova kod svih ovih automobila iz liste je grupisana. Cetvrtina svih kvarova kod Jazza je otisla na trap i vesanje i cetvrtina na menjac. Jedino je kod focusa je na te dve stvari otpao zanemarljivo mali deo, ali preko pola je otislo an elektroniku (koju ovi automobili, osim Mercedesa i Mitsubisija, gotovo i nemaju). Vecina cak verovatno nema ni klimu za standardnu opremu, pa njima stoji 0%.

Sve ovo pise na sajtu, mozete i sami da proverite. Statistika je ***.

anbeast

pre 11 godina

Iako je ova konkretna studija malcice problematicna zbog uzimanja u obzir cene popravke (trebalo bi i to uzeti u obzir ali u odredjenoj stazmeri) ipak ne kazuje nista posebno novo. U SVIM studijama ovoga tipa, vrh vrvi od japanaca. Voleli ih ili ne - tako je. Agila jeste izuzetno zahvalno i pouzdano vozilo (iz prve ruke)

Milan

pre 11 godina

Interesantno, da nije Volvoa i Mercedesa bili bi sve sami japanci. Baš čudno.

p.s. Opel Agila je zapravo Suzuki Wagon R sa Opelovom značkom isto kao što je i Fiat Sedici zapravo Suzuki SX4 sa Fiatovom značkom (verovatno najpouzdaniji Fiat u istoriji automobilizma)

srecko.nl

pre 11 godina

Samo onaj ko vozi Mitsubishi zna sta je Mitsubishi brend.20 godina vernosti za 20 godina zahvalnosti.
(srecko.nl, 23. maj 2011 19:58)
I dalje nista ne menjam

Dejan Stanić

pre 11 godina

Ma šta je bre ovo??? Pa nema nigde golfA dvojke!?
Još jedan dokaz da "nemački" automobili nisu najkvalitetniji i da su precenjeni!(***nisam rekao da su loši i nekvalitetni***) u šta se Srbi zaklinju. Čak i nemački ADAC ima sličnu tabelu u kome takođe prednjače Japanci i Koreanci...

Alex

pre 11 godina

Yugo se izvozio u Britaniju krajem osamdesetih:
http://3.bp.blogspot.com/_L8BTRutV0uk/SRdS2LrNaII/AAAAAAAAJNQ/U0OcfxXfCWk/s1600/Yugo%2BCar%2BAd%2B1987.jpg

Miki

pre 11 godina

Japanci su super, ali ne daj boze da se nesto pokvari ili imate sudar.Delovi su im skupi do neba.Verovatno britance ne deru toliko za japanske delove kao nas.I sam vozim japanca vec 5 god(Nissan) i da ga ne ureknem... Pali i vozi, redovan servis i nista vise.

Marko

pre 11 godina

Ova lista nije pravi pokazatelj pouzdanosti.
Osiguravajuce kuce imaju drugacije kriterijume, to bi bilo kao da kozmeticka industrija vrsi istrazivanje o privlacnosti polova i zakljuci da oni koji koriste vise kozmetike imaju vise uspeha kod suprotnog pola.
Zar stvarno mislite da su gradski autici od 10.000 evra pouzdaniji od npr. Bentlija koji kosta 200.000-300.000? Samo sto Bentli ima 20 puta vise opreme i toliko puta vise mogucih kvarova, daleko zustrije se vozi i cena obicnog kvara kosta kao ceo gradski autic, a sve to je osiguravajucim kucama veoma bitno.

citza

pre 11 godina

Ovo su potpuno nebulozne liste, mozda su to osiguravajucim kompanijama najisplativiji modeli, jer vi platite osiguranje, ako mu se nesto desi oni jeftino zamene deo i svi srecni. Ali ni u najludjim snovima ne mogu ovi automobili da pariraju onima sa prethodne liste. Meni bi bas dobro dosao jedan nepouzdani sa one liste, evo menjacu ga za moju pouzdanu mazdu 3, imam je vec tri godine i nije se jos kvarila.

Branko

pre 11 godina

U opisu studije pise da je jedan od kriterijuma za listu bilo da se vidi koliko kosta i otklanjanje kvara, tako da je sasvim logicno da su nepozudani porse, bently, audi.... a pozudani aygo, yaris, jazz...
Sve je u malim slovima i mislim da studija nije validna.

Inace vozim japanca, tako da neko me mislim da favorizujem ove ili one nego samo kazem da je studija kao studija smece.

mitar eu

pre 11 godina

sve su to mali automobili koji se voze polako i cesto bez velikog opterecenja, ko ih vozi i kakav stil voznje se praktikuje sa njima to nije diskutabilno. drugo nema masovnih modela, lancer, suzuki, agila, mx5, hr-v i ostali osim e klase ne cine ni jedan promil prodaje u evropi, znaci kupuju ih zaljubljenici u te marke i cuvaju ih. ako se pogleda druga lista vidi se da je tamo dosta jakih modela koji sluze za dizanje adrenalina...

eclipse

pre 11 godina

Potpuno ocekivano da ce japanci dominirati.
A meni se i dan-danas cude zasto sam onomad uzeo Mitsubishija a ne npr. neki Golf (po mogucstvu dvojku dizelasa). :)

Dikh tu kava

pre 11 godina

Mercedes je car. Uspeo je da bude i najpouzdaniji i nejnepouzdaniji u isto vreme http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2012&mm=11&nav_id=663364

Dragan NS

pre 11 godina

Nakon 6 godina sa polovnom Hondom Akord i evo vec 2 godine sa polovnom Tojotom Yaris - BEZ I JEDNOG JEDINOG KVARA - mogu toplo da preporucim svim vozacima da slobodno zaborave na evropske automobile.

Spasoje

pre 11 godina

Da smo u Englesku izvozili Yugica, on bi ovim japancima pomrsio racune.
Evo, ja imam Yuga vec 22 godine i necu da ga menjam jos za narednih 10 godine, pa vidite sta je pouzdanost!

Jung

pre 11 godina

Naravno, sve sami japanci. Tako da te price "njemacka medicina je najbolja die besten die besten" bacite u vodu. Uvek je tako i bilo. Ali nas covek se lozi na brend i luksuz (iako je duhom siromasniji od dvorskog prosjaka).

Bili

pre 11 godina

E, dobri su ovi Englezi... Vauxhall Agila je isto sto i Suzuki Wagon R, valjda je morao biti i jedan njihov automobil na listi, pa makar na prevaru.

Dikh tu kava

pre 11 godina

Mercedes je car. Uspeo je da bude i najpouzdaniji i nejnepouzdaniji u isto vreme http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2012&mm=11&nav_id=663364

eclipse

pre 11 godina

Potpuno ocekivano da ce japanci dominirati.
A meni se i dan-danas cude zasto sam onomad uzeo Mitsubishija a ne npr. neki Golf (po mogucstvu dvojku dizelasa). :)

Jung

pre 11 godina

Naravno, sve sami japanci. Tako da te price "njemacka medicina je najbolja die besten die besten" bacite u vodu. Uvek je tako i bilo. Ali nas covek se lozi na brend i luksuz (iako je duhom siromasniji od dvorskog prosjaka).

Dragan NS

pre 11 godina

Nakon 6 godina sa polovnom Hondom Akord i evo vec 2 godine sa polovnom Tojotom Yaris - BEZ I JEDNOG JEDINOG KVARA - mogu toplo da preporucim svim vozacima da slobodno zaborave na evropske automobile.

Spasoje

pre 11 godina

Da smo u Englesku izvozili Yugica, on bi ovim japancima pomrsio racune.
Evo, ja imam Yuga vec 22 godine i necu da ga menjam jos za narednih 10 godine, pa vidite sta je pouzdanost!

Dejan Stanić

pre 11 godina

Ma šta je bre ovo??? Pa nema nigde golfA dvojke!?
Još jedan dokaz da "nemački" automobili nisu najkvalitetniji i da su precenjeni!(***nisam rekao da su loši i nekvalitetni***) u šta se Srbi zaklinju. Čak i nemački ADAC ima sličnu tabelu u kome takođe prednjače Japanci i Koreanci...

Bili

pre 11 godina

E, dobri su ovi Englezi... Vauxhall Agila je isto sto i Suzuki Wagon R, valjda je morao biti i jedan njihov automobil na listi, pa makar na prevaru.

srecko.nl

pre 11 godina

Samo onaj ko vozi Mitsubishi zna sta je Mitsubishi brend.20 godina vernosti za 20 godina zahvalnosti.
(srecko.nl, 23. maj 2011 19:58)
I dalje nista ne menjam

Miki

pre 11 godina

Japanci su super, ali ne daj boze da se nesto pokvari ili imate sudar.Delovi su im skupi do neba.Verovatno britance ne deru toliko za japanske delove kao nas.I sam vozim japanca vec 5 god(Nissan) i da ga ne ureknem... Pali i vozi, redovan servis i nista vise.

Rados

pre 11 godina

Ko jednom sedne u japanski ili koreanski auto nakon sto je vozio Nemce, Francuze, Italijane i oseti da moze da predje i daleko vise od 50.000km bez ikakvog vanrednog servisa automobilom koji je vec presao 150.000 do 200.000km i kada ga auto nikada ne izda i ne ostavi na drumu tek onda shvati kakva se smeca od vozila proizvode po zapadnoj Evropi, napravljena da visite sa njima po servisima! Ne bih dao Lancera ni za 10 Golfa!

Slavche

pre 11 godina

Svako ko iole poznaje automobile zna da je ovo relativno korektna lista i u sustini jako tačna...
Japanci na vrhu kao sto je bilo i ocekivano tu je i Mercedes E klase, naravno ovde ulogu ne igraju samo kvarovi nego i troškovi istih.
Za neverne Tome, neka odu na link TUV auto report i neka provere cinjenice pre iznosenja neistina.

Branko

pre 11 godina

U opisu studije pise da je jedan od kriterijuma za listu bilo da se vidi koliko kosta i otklanjanje kvara, tako da je sasvim logicno da su nepozudani porse, bently, audi.... a pozudani aygo, yaris, jazz...
Sve je u malim slovima i mislim da studija nije validna.

Inace vozim japanca, tako da neko me mislim da favorizujem ove ili one nego samo kazem da je studija kao studija smece.

Milan

pre 11 godina

Interesantno, da nije Volvoa i Mercedesa bili bi sve sami japanci. Baš čudno.

p.s. Opel Agila je zapravo Suzuki Wagon R sa Opelovom značkom isto kao što je i Fiat Sedici zapravo Suzuki SX4 sa Fiatovom značkom (verovatno najpouzdaniji Fiat u istoriji automobilizma)

anbeast

pre 11 godina

Iako je ova konkretna studija malcice problematicna zbog uzimanja u obzir cene popravke (trebalo bi i to uzeti u obzir ali u odredjenoj stazmeri) ipak ne kazuje nista posebno novo. U SVIM studijama ovoga tipa, vrh vrvi od japanaca. Voleli ih ili ne - tako je. Agila jeste izuzetno zahvalno i pouzdano vozilo (iz prve ruke)

Radovan

pre 11 godina

Ja ovaj izveštaj shvatam veoma ozbiljno.
Zahvaljujem se autoru na uloženom trudu i pametnoj ekonomskoj logici.
Svako pronalazi ekonomsku logiku u svetu automobilizma (proizvođač, prodavac, banke, serviser, osiguravač, država, otpad) samo kupci fantaziraju.
Nisam glup da papreno skupo plaćam popravke.

mitar eu

pre 11 godina

sve su to mali automobili koji se voze polako i cesto bez velikog opterecenja, ko ih vozi i kakav stil voznje se praktikuje sa njima to nije diskutabilno. drugo nema masovnih modela, lancer, suzuki, agila, mx5, hr-v i ostali osim e klase ne cine ni jedan promil prodaje u evropi, znaci kupuju ih zaljubljenici u te marke i cuvaju ih. ako se pogleda druga lista vidi se da je tamo dosta jakih modela koji sluze za dizanje adrenalina...

Marko

pre 11 godina

Ova lista nije pravi pokazatelj pouzdanosti.
Osiguravajuce kuce imaju drugacije kriterijume, to bi bilo kao da kozmeticka industrija vrsi istrazivanje o privlacnosti polova i zakljuci da oni koji koriste vise kozmetike imaju vise uspeha kod suprotnog pola.
Zar stvarno mislite da su gradski autici od 10.000 evra pouzdaniji od npr. Bentlija koji kosta 200.000-300.000? Samo sto Bentli ima 20 puta vise opreme i toliko puta vise mogucih kvarova, daleko zustrije se vozi i cena obicnog kvara kosta kao ceo gradski autic, a sve to je osiguravajucim kucama veoma bitno.

Sasha

pre 11 godina

Da rascistimo, pogledajte parametre pouzdanosti koji se koristi za ovaj indeks:
Broj ukupnih kvarova na automobilu
Cena popravke (srazmerno ceni automobila, velicini i "luksuzu". Limuzina je uvek skuplja od plasticne gradske kutije).
Vreme koje je proveo van puta zbog popravke (opet, srazmerno velicini, kompleksnosti automobila i servisnoj mrezi. BMW verovatno ima razredjeniju mrezu od npr. Honde u VB).
Prosecna starost (prosto, neki automobili se cesce menjaju od drugih tj.)
Prosecna kilometraza.

Uzevsi ovo sve u obzir i kada sam pogledao npr. poredjenje Focusa, Astre, Golfa sa nekim mini automobilima sa liste, shvatio sam da oni prelaze vise hiljada kilometara vise za krace vreme. Prosecan Golf iz istrazivanja je za isto vreme koliko Suzuki Alto prevalio duplo vise kilometara, i u proseku 10000 vise od konkurenata iz klase. To mozete i sami da pogledate na sajtu. Konkretno Jazz prelazi za godinu dana vise, 10000 kilometra manje u odnosu na jednu Astru. Raspodela kvarova takodje ima malu tezinu u ovom testu. Vecina kvarova kod svih ovih automobila iz liste je grupisana. Cetvrtina svih kvarova kod Jazza je otisla na trap i vesanje i cetvrtina na menjac. Jedino je kod focusa je na te dve stvari otpao zanemarljivo mali deo, ali preko pola je otislo an elektroniku (koju ovi automobili, osim Mercedesa i Mitsubisija, gotovo i nemaju). Vecina cak verovatno nema ni klimu za standardnu opremu, pa njima stoji 0%.

Sve ovo pise na sajtu, mozete i sami da proverite. Statistika je ***.

Alex

pre 11 godina

Yugo se izvozio u Britaniju krajem osamdesetih:
http://3.bp.blogspot.com/_L8BTRutV0uk/SRdS2LrNaII/AAAAAAAAJNQ/U0OcfxXfCWk/s1600/Yugo%2BCar%2BAd%2B1987.jpg

citza

pre 11 godina

Ovo su potpuno nebulozne liste, mozda su to osiguravajucim kompanijama najisplativiji modeli, jer vi platite osiguranje, ako mu se nesto desi oni jeftino zamene deo i svi srecni. Ali ni u najludjim snovima ne mogu ovi automobili da pariraju onima sa prethodne liste. Meni bi bas dobro dosao jedan nepouzdani sa one liste, evo menjacu ga za moju pouzdanu mazdu 3, imam je vec tri godine i nije se jos kvarila.

Volim karavane zbog duzine

pre 11 godina

@Jung
"Ali nas covek se lozi na brend i luksuz (iako je duhom siromasniji od dvorskog prosjaka"


Ali i devojke se loze takodje ! Sta ce mi mali japancic ako se vozim sam. Radije cu da duvam dizne i cistim svecice svake nedelje.

MIVEC ;)

pre 11 godina

Hahaha, vidim da ovde ima mnogo Fau-ve-i-ostala-ekipa vozaca.. Nije mi jasno sta vam smeta lista, pa nije to neko sastavljao iz zezanja, napamet... Jednostavni, statisticki pokazatelji iz drzavi u kojoj vozaci imaju i veci izbor automobila i razvijenije servisne mreze za njih. Licno, navozao sam se svega, ali Mitsubishi nezamenljiv! Nije reklama :)

mf

pre 11 godina

@Radovane
care postoje jeftine i skupe igracke, neko čuva tu jeftinu, mazi je, pazi je i traje mu čitavu večnost, a postoje i oni drugi koji skrndžaju svoju skupu igračku i nikom ništa, srećni su jer će kupiti novu...nema šta tu neko da bude glup ili pametan...

Zoki

pre 11 godina

Ovoga puta je malo jasnije nego kod liste najnepouzdanijih modela, ali sam otisao na njihov web sajt i pogledao cime se bave. Osiguranje koje prodaju se ne odnosi na klasično osiguranje u slučaju nezgode, nego se radi o osiguranju koje pokriva popravke automobila u slučaju kvara - praktično, garanciju na automobile.

Međutim, ovde je i dalje problem da je lista ograničena samo na automobile čiji su vlasnici kupili njihovu garanciju. Veliki broj novih automobila dolazi sa garancijom proizvođača, koja je uračunara u cenu automobila. Onda nakon 4 ili 6 godina ostanete bez te garancije i kupite garanciju od Warranty Direct. I onda se vaš automobil pokvari?

666

pre 11 godina

Gluplji test u zivotu nisam video. Cist primer kapitalistickog bacanja para i izmisljanja radnih mesta vrednih spominjanja u Monti-Pajtonovim serijama 60-ih.

Marko

pre 11 godina

Ova lista nije pravi pokazatelj pouzdanosti.
Osiguravajuce kuce imaju drugacije kriterijume, to bi bilo kao da kozmeticka industrija vrsi istrazivanje o privlacnosti polova i zakljuci da oni koji koriste vise kozmetike imaju vise uspeha kod suprotnog pola.
Zar stvarno mislite da su gradski autici od 10.000 evra pouzdaniji od npr. Bentlija koji kosta 200.000-300.000? Samo sto Bentli ima 20 puta vise opreme i toliko puta vise mogucih kvarova, daleko zustrije se vozi i cena obicnog kvara kosta kao ceo gradski autic, a sve to je osiguravajucim kucama veoma bitno.

mitar eu

pre 11 godina

sve su to mali automobili koji se voze polako i cesto bez velikog opterecenja, ko ih vozi i kakav stil voznje se praktikuje sa njima to nije diskutabilno. drugo nema masovnih modela, lancer, suzuki, agila, mx5, hr-v i ostali osim e klase ne cine ni jedan promil prodaje u evropi, znaci kupuju ih zaljubljenici u te marke i cuvaju ih. ako se pogleda druga lista vidi se da je tamo dosta jakih modela koji sluze za dizanje adrenalina...

citza

pre 11 godina

Ovo su potpuno nebulozne liste, mozda su to osiguravajucim kompanijama najisplativiji modeli, jer vi platite osiguranje, ako mu se nesto desi oni jeftino zamene deo i svi srecni. Ali ni u najludjim snovima ne mogu ovi automobili da pariraju onima sa prethodne liste. Meni bi bas dobro dosao jedan nepouzdani sa one liste, evo menjacu ga za moju pouzdanu mazdu 3, imam je vec tri godine i nije se jos kvarila.

Bili

pre 11 godina

E, dobri su ovi Englezi... Vauxhall Agila je isto sto i Suzuki Wagon R, valjda je morao biti i jedan njihov automobil na listi, pa makar na prevaru.

666

pre 11 godina

Gluplji test u zivotu nisam video. Cist primer kapitalistickog bacanja para i izmisljanja radnih mesta vrednih spominjanja u Monti-Pajtonovim serijama 60-ih.

Volim karavane zbog duzine

pre 11 godina

@Jung
"Ali nas covek se lozi na brend i luksuz (iako je duhom siromasniji od dvorskog prosjaka"


Ali i devojke se loze takodje ! Sta ce mi mali japancic ako se vozim sam. Radije cu da duvam dizne i cistim svecice svake nedelje.

Jung

pre 11 godina

Naravno, sve sami japanci. Tako da te price "njemacka medicina je najbolja die besten die besten" bacite u vodu. Uvek je tako i bilo. Ali nas covek se lozi na brend i luksuz (iako je duhom siromasniji od dvorskog prosjaka).

Spasoje

pre 11 godina

Da smo u Englesku izvozili Yugica, on bi ovim japancima pomrsio racune.
Evo, ja imam Yuga vec 22 godine i necu da ga menjam jos za narednih 10 godine, pa vidite sta je pouzdanost!

Branko

pre 11 godina

U opisu studije pise da je jedan od kriterijuma za listu bilo da se vidi koliko kosta i otklanjanje kvara, tako da je sasvim logicno da su nepozudani porse, bently, audi.... a pozudani aygo, yaris, jazz...
Sve je u malim slovima i mislim da studija nije validna.

Inace vozim japanca, tako da neko me mislim da favorizujem ove ili one nego samo kazem da je studija kao studija smece.

Sasha

pre 11 godina

Da rascistimo, pogledajte parametre pouzdanosti koji se koristi za ovaj indeks:
Broj ukupnih kvarova na automobilu
Cena popravke (srazmerno ceni automobila, velicini i "luksuzu". Limuzina je uvek skuplja od plasticne gradske kutije).
Vreme koje je proveo van puta zbog popravke (opet, srazmerno velicini, kompleksnosti automobila i servisnoj mrezi. BMW verovatno ima razredjeniju mrezu od npr. Honde u VB).
Prosecna starost (prosto, neki automobili se cesce menjaju od drugih tj.)
Prosecna kilometraza.

Uzevsi ovo sve u obzir i kada sam pogledao npr. poredjenje Focusa, Astre, Golfa sa nekim mini automobilima sa liste, shvatio sam da oni prelaze vise hiljada kilometara vise za krace vreme. Prosecan Golf iz istrazivanja je za isto vreme koliko Suzuki Alto prevalio duplo vise kilometara, i u proseku 10000 vise od konkurenata iz klase. To mozete i sami da pogledate na sajtu. Konkretno Jazz prelazi za godinu dana vise, 10000 kilometra manje u odnosu na jednu Astru. Raspodela kvarova takodje ima malu tezinu u ovom testu. Vecina kvarova kod svih ovih automobila iz liste je grupisana. Cetvrtina svih kvarova kod Jazza je otisla na trap i vesanje i cetvrtina na menjac. Jedino je kod focusa je na te dve stvari otpao zanemarljivo mali deo, ali preko pola je otislo an elektroniku (koju ovi automobili, osim Mercedesa i Mitsubisija, gotovo i nemaju). Vecina cak verovatno nema ni klimu za standardnu opremu, pa njima stoji 0%.

Sve ovo pise na sajtu, mozete i sami da proverite. Statistika je ***.

Dejan Stanić

pre 11 godina

Ma šta je bre ovo??? Pa nema nigde golfA dvojke!?
Još jedan dokaz da "nemački" automobili nisu najkvalitetniji i da su precenjeni!(***nisam rekao da su loši i nekvalitetni***) u šta se Srbi zaklinju. Čak i nemački ADAC ima sličnu tabelu u kome takođe prednjače Japanci i Koreanci...

Miki

pre 11 godina

Japanci su super, ali ne daj boze da se nesto pokvari ili imate sudar.Delovi su im skupi do neba.Verovatno britance ne deru toliko za japanske delove kao nas.I sam vozim japanca vec 5 god(Nissan) i da ga ne ureknem... Pali i vozi, redovan servis i nista vise.

Rados

pre 11 godina

Ko jednom sedne u japanski ili koreanski auto nakon sto je vozio Nemce, Francuze, Italijane i oseti da moze da predje i daleko vise od 50.000km bez ikakvog vanrednog servisa automobilom koji je vec presao 150.000 do 200.000km i kada ga auto nikada ne izda i ne ostavi na drumu tek onda shvati kakva se smeca od vozila proizvode po zapadnoj Evropi, napravljena da visite sa njima po servisima! Ne bih dao Lancera ni za 10 Golfa!

Dragan NS

pre 11 godina

Nakon 6 godina sa polovnom Hondom Akord i evo vec 2 godine sa polovnom Tojotom Yaris - BEZ I JEDNOG JEDINOG KVARA - mogu toplo da preporucim svim vozacima da slobodno zaborave na evropske automobile.

eclipse

pre 11 godina

Potpuno ocekivano da ce japanci dominirati.
A meni se i dan-danas cude zasto sam onomad uzeo Mitsubishija a ne npr. neki Golf (po mogucstvu dvojku dizelasa). :)

Milan

pre 11 godina

Interesantno, da nije Volvoa i Mercedesa bili bi sve sami japanci. Baš čudno.

p.s. Opel Agila je zapravo Suzuki Wagon R sa Opelovom značkom isto kao što je i Fiat Sedici zapravo Suzuki SX4 sa Fiatovom značkom (verovatno najpouzdaniji Fiat u istoriji automobilizma)

Radovan

pre 11 godina

Ja ovaj izveštaj shvatam veoma ozbiljno.
Zahvaljujem se autoru na uloženom trudu i pametnoj ekonomskoj logici.
Svako pronalazi ekonomsku logiku u svetu automobilizma (proizvođač, prodavac, banke, serviser, osiguravač, država, otpad) samo kupci fantaziraju.
Nisam glup da papreno skupo plaćam popravke.

srecko.nl

pre 11 godina

Samo onaj ko vozi Mitsubishi zna sta je Mitsubishi brend.20 godina vernosti za 20 godina zahvalnosti.
(srecko.nl, 23. maj 2011 19:58)
I dalje nista ne menjam

Slavche

pre 11 godina

Svako ko iole poznaje automobile zna da je ovo relativno korektna lista i u sustini jako tačna...
Japanci na vrhu kao sto je bilo i ocekivano tu je i Mercedes E klase, naravno ovde ulogu ne igraju samo kvarovi nego i troškovi istih.
Za neverne Tome, neka odu na link TUV auto report i neka provere cinjenice pre iznosenja neistina.

mf

pre 11 godina

@Radovane
care postoje jeftine i skupe igracke, neko čuva tu jeftinu, mazi je, pazi je i traje mu čitavu večnost, a postoje i oni drugi koji skrndžaju svoju skupu igračku i nikom ništa, srećni su jer će kupiti novu...nema šta tu neko da bude glup ili pametan...

Dikh tu kava

pre 11 godina

Mercedes je car. Uspeo je da bude i najpouzdaniji i nejnepouzdaniji u isto vreme http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2012&mm=11&nav_id=663364

Alex

pre 11 godina

Yugo se izvozio u Britaniju krajem osamdesetih:
http://3.bp.blogspot.com/_L8BTRutV0uk/SRdS2LrNaII/AAAAAAAAJNQ/U0OcfxXfCWk/s1600/Yugo%2BCar%2BAd%2B1987.jpg

anbeast

pre 11 godina

Iako je ova konkretna studija malcice problematicna zbog uzimanja u obzir cene popravke (trebalo bi i to uzeti u obzir ali u odredjenoj stazmeri) ipak ne kazuje nista posebno novo. U SVIM studijama ovoga tipa, vrh vrvi od japanaca. Voleli ih ili ne - tako je. Agila jeste izuzetno zahvalno i pouzdano vozilo (iz prve ruke)

MIVEC ;)

pre 11 godina

Hahaha, vidim da ovde ima mnogo Fau-ve-i-ostala-ekipa vozaca.. Nije mi jasno sta vam smeta lista, pa nije to neko sastavljao iz zezanja, napamet... Jednostavni, statisticki pokazatelji iz drzavi u kojoj vozaci imaju i veci izbor automobila i razvijenije servisne mreze za njih. Licno, navozao sam se svega, ali Mitsubishi nezamenljiv! Nije reklama :)

Zoki

pre 11 godina

Ovoga puta je malo jasnije nego kod liste najnepouzdanijih modela, ali sam otisao na njihov web sajt i pogledao cime se bave. Osiguranje koje prodaju se ne odnosi na klasično osiguranje u slučaju nezgode, nego se radi o osiguranju koje pokriva popravke automobila u slučaju kvara - praktično, garanciju na automobile.

Međutim, ovde je i dalje problem da je lista ograničena samo na automobile čiji su vlasnici kupili njihovu garanciju. Veliki broj novih automobila dolazi sa garancijom proizvođača, koja je uračunara u cenu automobila. Onda nakon 4 ili 6 godina ostanete bez te garancije i kupite garanciju od Warranty Direct. I onda se vaš automobil pokvari?