Utorak, 27.11.2012.

13:40

Dačić: Ubrzati dolazak Ikee

Vlada Srbije podržava dolazak švedskog proizvođača nameštaja Ikee, istakao je danas premijer Srbije Ivica Dačić u razgovorima sa predstavnicima te kompanije.

Izvor: Beta

Daèiæ: Ubrzati dolazak Ikee IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

pticica

pre 11 godina

Sta ima da dolazi.I ovako se DNEVNO preko KELEBIJE.organizovano iz Budimpeste u Srbiju prosvercuje IKEINE robe za najnamnje 100.000 eura/dan.
Imate na desetine oglasa,sajtova itd, koji nude dostavu IKEA proizvoda i to na kucnu adresu.

darko

pre 11 godina

Od dolaska stranih firmi, uvek moze dobro da profitira i domaca proizvodnja koja se bavi tim poslom, zato sto ce strana renomirana firma da postavi vise standarde, pa ce se kupci okrenuti njoj gde ce moci da kupe mozda skuplji, ali svakako kvalitetniji proizvod. zadatak domacih firmi i njihovog menadzmenta je da izadju iz zaklona monopola i da kod sebe podignu standarde u vidu kvaliteta, tacne isporuke i cene. Tako i domaca firma profitira, ne mora obavezno da znaci da ce odmah da se zatvori i nece, ako su odgovorni menadzeri u tim firmama odmah po saznanju da dolazi Ikea, svoj kadar dodatno obucili, potrazili jevtinije materijale i nove nacine da se proguraju na trziste, kako domace, tako i strano. Ovakvo trzisno nadmetanje moze da donese apsolutni boljitak svim firmama u Srbiji, na svim poljima, uvodeci ih u efikasno poslovanje i konkurentnost na trzistu.

kiselo grozdje

pre 11 godina

Dakle svim kriticarima Ikee, predlazem da kupuju u forma idealeu ili nekom drugom smetlistu. Sad je kao neko pametan da napise kako se ikea na zapadu ne ceni, da imamo mi boljih alternativa.. Koncept ove radnje je da mlada osoba s jednom ili dve plate moze u potpunosti opremiti stan pristojnim nameštajem...Ni vise ni manje..

VladoRH

pre 11 godina

Pozdrav
Ikea druge godine dolazi u RH,papiri steđeni,prilazne ceste napravljene itd.
Citam u komentarima kako netko pise da ce se prodavati samo Kineski,Rumonjski proizvodi itd. budite sigurni da NECE
Ikea kad dolazi u neku zemlju prvo pregleda teren i proizvođace raznog namjestaja.Te onda dolazi do pokusaja sklapanja ugovora sa raznim proizvođacima iz zenlje u koju dolaze. Zasto da na neke artikle moraju placati carine i poreze ako ih mogo dobiti i iz te zemlje. Samo kod nas a i kod Vas je namjestaj preskup i precjenjen a oni to ne zele. Tu najbolje prolaze mali obrtnici koji nesto proizvode i ne nabijaju preveliku marzu nego su im cijene realne.
Mislim da su u RH potpisali ugovor sa 10 do 15 malih proizvođaca, i te firme preko Ikeje izvoze svoju robu u svijet.
Simpo i ostali vasi veliki proizvođaci nemaju sanse,ne radi kvalitete nego radi cijene.
U svakom slucaju Ikea u vasoj zemlji je super vijest jer vas nece vise derati po đepu,kao i kod nas skupi domaci proizvođaci namjestaja.

Neko

pre 11 godina

Da li je nekom jasno zasto Ikea sa svim politicarima pokusava da se dogovori oko ulaska u Srbiju? Da li se i jedna druga kompanija toliko oglašava i najavljuje svoj dolazak u razgovoru sa politicarima i bivsim i sadasnjim ministrima? Ne... Zasto? Jer Ikea samim svojim ulaskom treba da zaradi na preprodaji zemljišta oko svog prodajnog centra koje ce prodati po 5-10 puta vecoj ceni drugim stranim trgovinskim lancima i zato trazi pomoc oko povoljnijih cena komunalnog opremanja koje su na zavidno visokom nivou u Srbiji. Prvo je trazila i zemljište skoro za dž ali su se oko cene sad vec nekako dogovorili ali cinjenica zasto nema drugih trgovinskih lanaca velikog formata je cena komunalija i naravno nasa slaba kupovna moc da to otplati. Ali Ikea je uporna i izgurace to. A nameštaj, pa on je najmanje bitan u toj celoj prici jer njega u Ikei i nema mnogo. Nekoliko modela garnitura i isto tako i drugih stvari (sa jos tanjom ivericom od domace, zbog cene i zarade) dok su u sitnim stvarima za kucu nadmocni i tu je glavni posao za trgovinu.

Sima

pre 11 godina

Vidim da ovde postoji velika radost zbog dolaska Ikee, radujem si i ja, ali kao u svakoj priči postoji jedno, ali.Ikea će sigurno podići nivo usluge i kvalitet proizvoda koji će se prodavati na domaćem tržištu i profitiraće potrošač. Profitiraće i država, pošto će inkasirati carinu i pdv kod uvoza robe i pdv na razliku u ceni do maloprodajne cene . Kao velika kompanija Ikea će svoje obaveze plaćati na vreme. Profitiraće i zaposleni, pošto će im porezi i doprinosi biti uredno isplaćivani kao i plata. Izgubiće konkurencija koja će otpustiti radnike u istom , a možda i većem obimu nego što će Ikea zaposliti. Neki domaći proizvođači će zatvoriti svoje proizvodnje ako ne pronađu ino-tržišta. Pošto će uglavnom uvoziti povećaće se deficit platnog bilansa sa inostranstvom, što će imati za posledicu dodatno zaduživanja države i slabljenja nacionalne valute zbog povećane tražnje za kolokvijalno rečeno deviznim sredstvima. Što će za posledicu imati pad kupovne moći stanovništva, naročito onog sloja koji prima fiksne iznose . Ikea nije jeftin nameštaj za kupovnu moć građana Srbije. Jedino rešenje je proizvoditi i izvoziti više i dati neku vrstu preferencijala onima koji se time bave, kako bi stimulisali i druge da krenu njihovim stopama.

justin

pre 11 godina

Čovek je lepo rekao PROIZVOĐAČA samo što Ikea to neće biti kod nas već će se baviti samo PRODAJOM robe iz bratskih zemalja. Kina, Litvanija, Rumunija..

lols

pre 11 godina

Slobodno trziste pa nema vise izivljavanja na kupcima, monopolizma i ucenjivanja.
(Konacno, 27. novembar 2012 14:42)

hahahh :)
Ko to ima monopol, navedite bar jednu firmu, u jednoj industrijskoj grani, koja ima monopol? (Prvo treba da znate šta je monopol fkors). Nema monopola, pa čak i da postoji takva firma, jer je uvoz daaaavnih dana preuzeo tržište.
Hm biće da je ovo što je desetak godina prisutno upravo: slobodno - tržišno stanje ;) Drugi par opanaka je što to oni koji zagovaraju free market ne žele da shvate, pa im je monopol i kad vide 100 različitih proizvoda, a nema 101.

Vbgd

pre 11 godina

Zna drzava sta radi. Njih zanima njihov deo kolaca a narod nek crkne. Zasto taj isti dacic nije uslovio ikea da se u njihovim objektima prodaje 60% srpskog proizvoda I da u svom lancu sirom sveta poseduju deo njega pa bi bilo lepo svima. Nego srpske privrednike ko sisa. ONI su nebitni. Bitan je porez koji uskoro nece imati od cega da plate jer je u srbiji 99.9% uvoz. Stvarno smo glupa nacija

Tz

pre 11 godina

A znate sta bre. Muka mi je od vasih zastita nase "proizvodnje" i monopolista. Imamo plate najmanje u regionu, a cene vece nego u skupljim drzavama EU. Odeca, obuca, namestaj, cak i hrana, a kad god nesto treba da se uvozi dodje gomila dusebriznika za nase proizvodjace (koji vec deru nerealnim cenama). Mene ne zanima od koga kupujem, ako mogu da budu konkurentni onda neka prodaju, ako ne mogu, njihov problem.

Tako da, jedva cekam da dodje IKEA i da se smanje carine.

ns time

pre 11 godina

Ne zelim da budem jetka,ali cinjenice su uvek jasne. Oni imaju jednostavan namestaj. Cene pristupacne. Bila sam letos u londonskoj Ikei. Nove kuhinje su kao svemirski brodovi, a cene ispod nasih. Dodatna oprema za domacinstvo je jevtina i veoma prakticna. Ovo nije namestaj za bogate.
To sto cemo videti koliko Europa placa ono sto je kod nas skupo-je li to problem?

туга

pre 11 godina

Јашта море, не знају Срби да производе намештај, никад нису имали фабрике за прераду дрвета, ни десетине продавница намештаја.
Шта ти је економска политика, власт ради за стране компаније,као и "опозиција" која (у граду) узима кредит да купи стране аутобусе.

Небојша

pre 11 godina

Да, сада ће продавница креденаца да нас спасе. Продајте ви Ирану 1000 тенкова и запослите целу Србију. Уф, железара не ради. Нема се од чега.

mimi

pre 11 godina

... a dotle se bakcemo sa klosarima pod nazivom "Forma Ideale" koji nisu u stanju jedan tabure da isporuce za mesec dana, iako ste ga avansno platili.

lepi Akica

pre 11 godina

Zaposleni se neće usrećiti. Imam informaciju da zapošljavaju samo nesrećnike zadužene u bankama koji moraju da rade prekovremeno i subotom a za to im se ne plaća. Zato je vlasnik tog brenda uvek među 10 najbogatijih na Forbsovoj listi. Što se robe tiče 30-50 % jeftinija nego kod naših prodavaca.

iva

pre 11 godina

sto veca ponuda, veca konkurencija, manje cene. vrlo prosto.
sto se tice kvaliteta neke stvari se kvalitetnije od drugih a neke ne. u principu za svakoga ponesto.

PeraC

pre 11 godina

@ (Sinisa, 27. novembar 2012 14:27)

Pa? Jel treba da se zabrani i uvoz automobila mozda i pokrene ponovna proizvodnja Zastava?

Simpo garnitura stara dve godine, jedva koriscena, papreno placena, iz viseg segmenta evo pokazuje znake koriscenja kao da je koriscena u zoo vrtu od strane zivotinja! Ponavljam da je jedva koriscena i da je najvisi segment Simpa.

To je primer samo, nije Ikea pojam za kvalitet ali nama jednostavno treba otvoreno trziste i konkurentnost, samo tako mozemo svi napred, pa i radnici u fabrikama koje ce dobiti konkurenciju.

Mac

pre 11 godina

Ikea je stvarno super. Ali, sta ce da bude sa domacim proizvodjacima namestaja cije cene uopste ne razumem i smatram da su bezobrazni jer su apsolutno preskupi za to sto nude. Domaci proizvodjaci namestaja se nalaze u opasnosti da izgube poslove ako ne pocnu vise da se trude oko dizajna i kvaliteta namestaja, oko privlacenja kupaca. Ne razumem da sve te nase firme i firmice koje se bave proizvodnjom namestaja nisu mogle da stipendiraju par studenata primenjene umetnosti za neki master dizajna npr u Italiji ili Svedskoj i posle im ponude posao... razviju brend... bezveze...

cccccccccccc....

pre 11 godina

Još robnih kuća gde će se prodavati strana roba??!! Još uvoza!?
Pa gde će stanovnici zemlje Srbije da zarade pare koje će da troše u Ikei?
Svi će se zaposliti na državna jasla, jel' tako? A državu ćemo da finansiramo iz kredita, jel' tako?
I koliko to može da traje?
I kako će to da se završi?

Crni Dačiću, crnji si od Crnog G(r)uje!
Dačiću, ovaj narod mora da počne nešto da proizvodi. Bar hranu, odeću, obuću, krevete, stolice, šifonjere,....bar za domaće tržište.

fg

pre 11 godina

Ne nego ojacajte domacu proizvodnju namestaja-pa nije valjda da uz silne sume nismo kadri da napravimo dovoljno namestaja za domace trziste i izvoz. Inace IKEA prodaje jeftin i nekvalitetan namestaj a takvog ovde imamo kol'ko 'oces.

nebojsa

pre 11 godina

ikea ima jeftin i nekvalitetan namestaj, simpaticnog dizajna i pristupacne cene.
dizajn koji kupuje sirotinja na zapadu

cena te simpaticnosti je unistavanje lokalne proizvodnje namestaja (kakva god da je)

a dacic je zeljan populizma po svaku cenu

shufla

pre 11 godina

Alo kofer-prime-guy-u, bolje pozuri te Ruse sto su obecali preuzimanje Zelezare, da investitori uloze u proizvodnju tj. skines pola Smedereva sa drzavne sise, a ne da propagiras ove trange-frange poslove.

Sir Oliver

pre 11 godina

Bezocne lazi nasih politicara. Serbistan ne zeli ovde Ikeu kao sto ne zeli ni PayPal. Nije mi uopste jasno kako se neke firme odvaze da dodju u nasu tuznu i cemernu drzavu. Verovatno se nadaju da ce za nekoliko decenija i serbistan postati normalna drzava.

MaloMorgen

pre 11 godina

Dacicu izgleda treba nova polica kad mu se zuri da dodje Ikea. A sto ne spominje da ih je Ikea izlevatila i odustala od pravljenja fabrike u Srbiji, navodno zbog krize, koje se uopste ne boje kad je u pitanju prodaja.
Ikea nam ne treba, ali nam treba domaca stolarska industrija, da se zaposle svi od nosaca do dizajnera. A postojecim "proizvodjacima" namestaja ZABRANITI uvoz i preprodaju kineskog!

Munja

pre 11 godina

Ubrazaj ti Dacicu dolazak Paypal-a i neka se ukine carina na iznose do 150 eura. Dosta nam je vise deranja od strane tajkuna. Ocemo da kupujemo iz sveta...

PERA

pre 11 godina

nadam se da u srbiji neko pravi razliku izmedju proizvodnje/prodaje i uvoza/izvoza.
mislim da treba u sto vecoj meri da se podstice izvoz, a ne iskljucivo uvoz.

Konacno

pre 11 godina

Konacno. Dosta je bilo domacih privrednika (citaj lopova) koji nam uvaljuju najtanje iverice po ceni hrastovine !

Slobodno trziste pa nema vise izivljavanja na kupcima, monopolizma i ucenjivanja.

Sinisa

pre 11 godina

Zaposlice 1.500 ljudi koji ce prodavati robu iz uvoza, a zato ce 15.000 ljudi ostati bez posla. Sve na mestu.

Volim Ikea koncept i namestaj, ali kako ste tako lako zaboravili prvobitnu ideju da se pokrene intezivnija proizvodnja, pa tek onda prodajni centar?

Sinisa

pre 11 godina

Zaposlice 1.500 ljudi koji ce prodavati robu iz uvoza, a zato ce 15.000 ljudi ostati bez posla. Sve na mestu.

Volim Ikea koncept i namestaj, ali kako ste tako lako zaboravili prvobitnu ideju da se pokrene intezivnija proizvodnja, pa tek onda prodajni centar?

Konacno

pre 11 godina

Konacno. Dosta je bilo domacih privrednika (citaj lopova) koji nam uvaljuju najtanje iverice po ceni hrastovine !

Slobodno trziste pa nema vise izivljavanja na kupcima, monopolizma i ucenjivanja.

MaloMorgen

pre 11 godina

Dacicu izgleda treba nova polica kad mu se zuri da dodje Ikea. A sto ne spominje da ih je Ikea izlevatila i odustala od pravljenja fabrike u Srbiji, navodno zbog krize, koje se uopste ne boje kad je u pitanju prodaja.
Ikea nam ne treba, ali nam treba domaca stolarska industrija, da se zaposle svi od nosaca do dizajnera. A postojecim "proizvodjacima" namestaja ZABRANITI uvoz i preprodaju kineskog!

PERA

pre 11 godina

nadam se da u srbiji neko pravi razliku izmedju proizvodnje/prodaje i uvoza/izvoza.
mislim da treba u sto vecoj meri da se podstice izvoz, a ne iskljucivo uvoz.

Munja

pre 11 godina

Ubrazaj ti Dacicu dolazak Paypal-a i neka se ukine carina na iznose do 150 eura. Dosta nam je vise deranja od strane tajkuna. Ocemo da kupujemo iz sveta...

ns time

pre 11 godina

Ne zelim da budem jetka,ali cinjenice su uvek jasne. Oni imaju jednostavan namestaj. Cene pristupacne. Bila sam letos u londonskoj Ikei. Nove kuhinje su kao svemirski brodovi, a cene ispod nasih. Dodatna oprema za domacinstvo je jevtina i veoma prakticna. Ovo nije namestaj za bogate.
To sto cemo videti koliko Europa placa ono sto je kod nas skupo-je li to problem?

mimi

pre 11 godina

... a dotle se bakcemo sa klosarima pod nazivom "Forma Ideale" koji nisu u stanju jedan tabure da isporuce za mesec dana, iako ste ga avansno platili.

Mac

pre 11 godina

Ikea je stvarno super. Ali, sta ce da bude sa domacim proizvodjacima namestaja cije cene uopste ne razumem i smatram da su bezobrazni jer su apsolutno preskupi za to sto nude. Domaci proizvodjaci namestaja se nalaze u opasnosti da izgube poslove ako ne pocnu vise da se trude oko dizajna i kvaliteta namestaja, oko privlacenja kupaca. Ne razumem da sve te nase firme i firmice koje se bave proizvodnjom namestaja nisu mogle da stipendiraju par studenata primenjene umetnosti za neki master dizajna npr u Italiji ili Svedskoj i posle im ponude posao... razviju brend... bezveze...

Tz

pre 11 godina

A znate sta bre. Muka mi je od vasih zastita nase "proizvodnje" i monopolista. Imamo plate najmanje u regionu, a cene vece nego u skupljim drzavama EU. Odeca, obuca, namestaj, cak i hrana, a kad god nesto treba da se uvozi dodje gomila dusebriznika za nase proizvodjace (koji vec deru nerealnim cenama). Mene ne zanima od koga kupujem, ako mogu da budu konkurentni onda neka prodaju, ako ne mogu, njihov problem.

Tako da, jedva cekam da dodje IKEA i da se smanje carine.

Sir Oliver

pre 11 godina

Bezocne lazi nasih politicara. Serbistan ne zeli ovde Ikeu kao sto ne zeli ni PayPal. Nije mi uopste jasno kako se neke firme odvaze da dodju u nasu tuznu i cemernu drzavu. Verovatno se nadaju da ce za nekoliko decenija i serbistan postati normalna drzava.

Небојша

pre 11 godina

Да, сада ће продавница креденаца да нас спасе. Продајте ви Ирану 1000 тенкова и запослите целу Србију. Уф, железара не ради. Нема се од чега.

PeraC

pre 11 godina

@ (Sinisa, 27. novembar 2012 14:27)

Pa? Jel treba da se zabrani i uvoz automobila mozda i pokrene ponovna proizvodnja Zastava?

Simpo garnitura stara dve godine, jedva koriscena, papreno placena, iz viseg segmenta evo pokazuje znake koriscenja kao da je koriscena u zoo vrtu od strane zivotinja! Ponavljam da je jedva koriscena i da je najvisi segment Simpa.

To je primer samo, nije Ikea pojam za kvalitet ali nama jednostavno treba otvoreno trziste i konkurentnost, samo tako mozemo svi napred, pa i radnici u fabrikama koje ce dobiti konkurenciju.

Vbgd

pre 11 godina

Zna drzava sta radi. Njih zanima njihov deo kolaca a narod nek crkne. Zasto taj isti dacic nije uslovio ikea da se u njihovim objektima prodaje 60% srpskog proizvoda I da u svom lancu sirom sveta poseduju deo njega pa bi bilo lepo svima. Nego srpske privrednike ko sisa. ONI su nebitni. Bitan je porez koji uskoro nece imati od cega da plate jer je u srbiji 99.9% uvoz. Stvarno smo glupa nacija

cccccccccccc....

pre 11 godina

Još robnih kuća gde će se prodavati strana roba??!! Još uvoza!?
Pa gde će stanovnici zemlje Srbije da zarade pare koje će da troše u Ikei?
Svi će se zaposliti na državna jasla, jel' tako? A državu ćemo da finansiramo iz kredita, jel' tako?
I koliko to može da traje?
I kako će to da se završi?

Crni Dačiću, crnji si od Crnog G(r)uje!
Dačiću, ovaj narod mora da počne nešto da proizvodi. Bar hranu, odeću, obuću, krevete, stolice, šifonjere,....bar za domaće tržište.

nebojsa

pre 11 godina

ikea ima jeftin i nekvalitetan namestaj, simpaticnog dizajna i pristupacne cene.
dizajn koji kupuje sirotinja na zapadu

cena te simpaticnosti je unistavanje lokalne proizvodnje namestaja (kakva god da je)

a dacic je zeljan populizma po svaku cenu

iva

pre 11 godina

sto veca ponuda, veca konkurencija, manje cene. vrlo prosto.
sto se tice kvaliteta neke stvari se kvalitetnije od drugih a neke ne. u principu za svakoga ponesto.

VladoRH

pre 11 godina

Pozdrav
Ikea druge godine dolazi u RH,papiri steđeni,prilazne ceste napravljene itd.
Citam u komentarima kako netko pise da ce se prodavati samo Kineski,Rumonjski proizvodi itd. budite sigurni da NECE
Ikea kad dolazi u neku zemlju prvo pregleda teren i proizvođace raznog namjestaja.Te onda dolazi do pokusaja sklapanja ugovora sa raznim proizvođacima iz zenlje u koju dolaze. Zasto da na neke artikle moraju placati carine i poreze ako ih mogo dobiti i iz te zemlje. Samo kod nas a i kod Vas je namjestaj preskup i precjenjen a oni to ne zele. Tu najbolje prolaze mali obrtnici koji nesto proizvode i ne nabijaju preveliku marzu nego su im cijene realne.
Mislim da su u RH potpisali ugovor sa 10 do 15 malih proizvođaca, i te firme preko Ikeje izvoze svoju robu u svijet.
Simpo i ostali vasi veliki proizvođaci nemaju sanse,ne radi kvalitete nego radi cijene.
U svakom slucaju Ikea u vasoj zemlji je super vijest jer vas nece vise derati po đepu,kao i kod nas skupi domaci proizvođaci namjestaja.

shufla

pre 11 godina

Alo kofer-prime-guy-u, bolje pozuri te Ruse sto su obecali preuzimanje Zelezare, da investitori uloze u proizvodnju tj. skines pola Smedereva sa drzavne sise, a ne da propagiras ove trange-frange poslove.

туга

pre 11 godina

Јашта море, не знају Срби да производе намештај, никад нису имали фабрике за прераду дрвета, ни десетине продавница намештаја.
Шта ти је економска политика, власт ради за стране компаније,као и "опозиција" која (у граду) узима кредит да купи стране аутобусе.

lols

pre 11 godina

Slobodno trziste pa nema vise izivljavanja na kupcima, monopolizma i ucenjivanja.
(Konacno, 27. novembar 2012 14:42)

hahahh :)
Ko to ima monopol, navedite bar jednu firmu, u jednoj industrijskoj grani, koja ima monopol? (Prvo treba da znate šta je monopol fkors). Nema monopola, pa čak i da postoji takva firma, jer je uvoz daaaavnih dana preuzeo tržište.
Hm biće da je ovo što je desetak godina prisutno upravo: slobodno - tržišno stanje ;) Drugi par opanaka je što to oni koji zagovaraju free market ne žele da shvate, pa im je monopol i kad vide 100 različitih proizvoda, a nema 101.

kiselo grozdje

pre 11 godina

Dakle svim kriticarima Ikee, predlazem da kupuju u forma idealeu ili nekom drugom smetlistu. Sad je kao neko pametan da napise kako se ikea na zapadu ne ceni, da imamo mi boljih alternativa.. Koncept ove radnje je da mlada osoba s jednom ili dve plate moze u potpunosti opremiti stan pristojnim nameštajem...Ni vise ni manje..

fg

pre 11 godina

Ne nego ojacajte domacu proizvodnju namestaja-pa nije valjda da uz silne sume nismo kadri da napravimo dovoljno namestaja za domace trziste i izvoz. Inace IKEA prodaje jeftin i nekvalitetan namestaj a takvog ovde imamo kol'ko 'oces.

lepi Akica

pre 11 godina

Zaposleni se neće usrećiti. Imam informaciju da zapošljavaju samo nesrećnike zadužene u bankama koji moraju da rade prekovremeno i subotom a za to im se ne plaća. Zato je vlasnik tog brenda uvek među 10 najbogatijih na Forbsovoj listi. Što se robe tiče 30-50 % jeftinija nego kod naših prodavaca.

justin

pre 11 godina

Čovek je lepo rekao PROIZVOĐAČA samo što Ikea to neće biti kod nas već će se baviti samo PRODAJOM robe iz bratskih zemalja. Kina, Litvanija, Rumunija..

Neko

pre 11 godina

Da li je nekom jasno zasto Ikea sa svim politicarima pokusava da se dogovori oko ulaska u Srbiju? Da li se i jedna druga kompanija toliko oglašava i najavljuje svoj dolazak u razgovoru sa politicarima i bivsim i sadasnjim ministrima? Ne... Zasto? Jer Ikea samim svojim ulaskom treba da zaradi na preprodaji zemljišta oko svog prodajnog centra koje ce prodati po 5-10 puta vecoj ceni drugim stranim trgovinskim lancima i zato trazi pomoc oko povoljnijih cena komunalnog opremanja koje su na zavidno visokom nivou u Srbiji. Prvo je trazila i zemljište skoro za dž ali su se oko cene sad vec nekako dogovorili ali cinjenica zasto nema drugih trgovinskih lanaca velikog formata je cena komunalija i naravno nasa slaba kupovna moc da to otplati. Ali Ikea je uporna i izgurace to. A nameštaj, pa on je najmanje bitan u toj celoj prici jer njega u Ikei i nema mnogo. Nekoliko modela garnitura i isto tako i drugih stvari (sa jos tanjom ivericom od domace, zbog cene i zarade) dok su u sitnim stvarima za kucu nadmocni i tu je glavni posao za trgovinu.

Sima

pre 11 godina

Vidim da ovde postoji velika radost zbog dolaska Ikee, radujem si i ja, ali kao u svakoj priči postoji jedno, ali.Ikea će sigurno podići nivo usluge i kvalitet proizvoda koji će se prodavati na domaćem tržištu i profitiraće potrošač. Profitiraće i država, pošto će inkasirati carinu i pdv kod uvoza robe i pdv na razliku u ceni do maloprodajne cene . Kao velika kompanija Ikea će svoje obaveze plaćati na vreme. Profitiraće i zaposleni, pošto će im porezi i doprinosi biti uredno isplaćivani kao i plata. Izgubiće konkurencija koja će otpustiti radnike u istom , a možda i većem obimu nego što će Ikea zaposliti. Neki domaći proizvođači će zatvoriti svoje proizvodnje ako ne pronađu ino-tržišta. Pošto će uglavnom uvoziti povećaće se deficit platnog bilansa sa inostranstvom, što će imati za posledicu dodatno zaduživanja države i slabljenja nacionalne valute zbog povećane tražnje za kolokvijalno rečeno deviznim sredstvima. Što će za posledicu imati pad kupovne moći stanovništva, naročito onog sloja koji prima fiksne iznose . Ikea nije jeftin nameštaj za kupovnu moć građana Srbije. Jedino rešenje je proizvoditi i izvoziti više i dati neku vrstu preferencijala onima koji se time bave, kako bi stimulisali i druge da krenu njihovim stopama.

pticica

pre 11 godina

Sta ima da dolazi.I ovako se DNEVNO preko KELEBIJE.organizovano iz Budimpeste u Srbiju prosvercuje IKEINE robe za najnamnje 100.000 eura/dan.
Imate na desetine oglasa,sajtova itd, koji nude dostavu IKEA proizvoda i to na kucnu adresu.

darko

pre 11 godina

Od dolaska stranih firmi, uvek moze dobro da profitira i domaca proizvodnja koja se bavi tim poslom, zato sto ce strana renomirana firma da postavi vise standarde, pa ce se kupci okrenuti njoj gde ce moci da kupe mozda skuplji, ali svakako kvalitetniji proizvod. zadatak domacih firmi i njihovog menadzmenta je da izadju iz zaklona monopola i da kod sebe podignu standarde u vidu kvaliteta, tacne isporuke i cene. Tako i domaca firma profitira, ne mora obavezno da znaci da ce odmah da se zatvori i nece, ako su odgovorni menadzeri u tim firmama odmah po saznanju da dolazi Ikea, svoj kadar dodatno obucili, potrazili jevtinije materijale i nove nacine da se proguraju na trziste, kako domace, tako i strano. Ovakvo trzisno nadmetanje moze da donese apsolutni boljitak svim firmama u Srbiji, na svim poljima, uvodeci ih u efikasno poslovanje i konkurentnost na trzistu.

Sinisa

pre 11 godina

Zaposlice 1.500 ljudi koji ce prodavati robu iz uvoza, a zato ce 15.000 ljudi ostati bez posla. Sve na mestu.

Volim Ikea koncept i namestaj, ali kako ste tako lako zaboravili prvobitnu ideju da se pokrene intezivnija proizvodnja, pa tek onda prodajni centar?

MaloMorgen

pre 11 godina

Dacicu izgleda treba nova polica kad mu se zuri da dodje Ikea. A sto ne spominje da ih je Ikea izlevatila i odustala od pravljenja fabrike u Srbiji, navodno zbog krize, koje se uopste ne boje kad je u pitanju prodaja.
Ikea nam ne treba, ali nam treba domaca stolarska industrija, da se zaposle svi od nosaca do dizajnera. A postojecim "proizvodjacima" namestaja ZABRANITI uvoz i preprodaju kineskog!

nebojsa

pre 11 godina

ikea ima jeftin i nekvalitetan namestaj, simpaticnog dizajna i pristupacne cene.
dizajn koji kupuje sirotinja na zapadu

cena te simpaticnosti je unistavanje lokalne proizvodnje namestaja (kakva god da je)

a dacic je zeljan populizma po svaku cenu

Vbgd

pre 11 godina

Zna drzava sta radi. Njih zanima njihov deo kolaca a narod nek crkne. Zasto taj isti dacic nije uslovio ikea da se u njihovim objektima prodaje 60% srpskog proizvoda I da u svom lancu sirom sveta poseduju deo njega pa bi bilo lepo svima. Nego srpske privrednike ko sisa. ONI su nebitni. Bitan je porez koji uskoro nece imati od cega da plate jer je u srbiji 99.9% uvoz. Stvarno smo glupa nacija

fg

pre 11 godina

Ne nego ojacajte domacu proizvodnju namestaja-pa nije valjda da uz silne sume nismo kadri da napravimo dovoljno namestaja za domace trziste i izvoz. Inace IKEA prodaje jeftin i nekvalitetan namestaj a takvog ovde imamo kol'ko 'oces.

Konacno

pre 11 godina

Konacno. Dosta je bilo domacih privrednika (citaj lopova) koji nam uvaljuju najtanje iverice po ceni hrastovine !

Slobodno trziste pa nema vise izivljavanja na kupcima, monopolizma i ucenjivanja.

cccccccccccc....

pre 11 godina

Još robnih kuća gde će se prodavati strana roba??!! Još uvoza!?
Pa gde će stanovnici zemlje Srbije da zarade pare koje će da troše u Ikei?
Svi će se zaposliti na državna jasla, jel' tako? A državu ćemo da finansiramo iz kredita, jel' tako?
I koliko to može da traje?
I kako će to da se završi?

Crni Dačiću, crnji si od Crnog G(r)uje!
Dačiću, ovaj narod mora da počne nešto da proizvodi. Bar hranu, odeću, obuću, krevete, stolice, šifonjere,....bar za domaće tržište.

PERA

pre 11 godina

nadam se da u srbiji neko pravi razliku izmedju proizvodnje/prodaje i uvoza/izvoza.
mislim da treba u sto vecoj meri da se podstice izvoz, a ne iskljucivo uvoz.

туга

pre 11 godina

Јашта море, не знају Срби да производе намештај, никад нису имали фабрике за прераду дрвета, ни десетине продавница намештаја.
Шта ти је економска политика, власт ради за стране компаније,као и "опозиција" која (у граду) узима кредит да купи стране аутобусе.

lepi Akica

pre 11 godina

Zaposleni se neće usrećiti. Imam informaciju da zapošljavaju samo nesrećnike zadužene u bankama koji moraju da rade prekovremeno i subotom a za to im se ne plaća. Zato je vlasnik tog brenda uvek među 10 najbogatijih na Forbsovoj listi. Što se robe tiče 30-50 % jeftinija nego kod naših prodavaca.

shufla

pre 11 godina

Alo kofer-prime-guy-u, bolje pozuri te Ruse sto su obecali preuzimanje Zelezare, da investitori uloze u proizvodnju tj. skines pola Smedereva sa drzavne sise, a ne da propagiras ove trange-frange poslove.

Sir Oliver

pre 11 godina

Bezocne lazi nasih politicara. Serbistan ne zeli ovde Ikeu kao sto ne zeli ni PayPal. Nije mi uopste jasno kako se neke firme odvaze da dodju u nasu tuznu i cemernu drzavu. Verovatno se nadaju da ce za nekoliko decenija i serbistan postati normalna drzava.

Небојша

pre 11 godina

Да, сада ће продавница креденаца да нас спасе. Продајте ви Ирану 1000 тенкова и запослите целу Србију. Уф, железара не ради. Нема се од чега.

Sima

pre 11 godina

Vidim da ovde postoji velika radost zbog dolaska Ikee, radujem si i ja, ali kao u svakoj priči postoji jedno, ali.Ikea će sigurno podići nivo usluge i kvalitet proizvoda koji će se prodavati na domaćem tržištu i profitiraće potrošač. Profitiraće i država, pošto će inkasirati carinu i pdv kod uvoza robe i pdv na razliku u ceni do maloprodajne cene . Kao velika kompanija Ikea će svoje obaveze plaćati na vreme. Profitiraće i zaposleni, pošto će im porezi i doprinosi biti uredno isplaćivani kao i plata. Izgubiće konkurencija koja će otpustiti radnike u istom , a možda i većem obimu nego što će Ikea zaposliti. Neki domaći proizvođači će zatvoriti svoje proizvodnje ako ne pronađu ino-tržišta. Pošto će uglavnom uvoziti povećaće se deficit platnog bilansa sa inostranstvom, što će imati za posledicu dodatno zaduživanja države i slabljenja nacionalne valute zbog povećane tražnje za kolokvijalno rečeno deviznim sredstvima. Što će za posledicu imati pad kupovne moći stanovništva, naročito onog sloja koji prima fiksne iznose . Ikea nije jeftin nameštaj za kupovnu moć građana Srbije. Jedino rešenje je proizvoditi i izvoziti više i dati neku vrstu preferencijala onima koji se time bave, kako bi stimulisali i druge da krenu njihovim stopama.

Neko

pre 11 godina

Da li je nekom jasno zasto Ikea sa svim politicarima pokusava da se dogovori oko ulaska u Srbiju? Da li se i jedna druga kompanija toliko oglašava i najavljuje svoj dolazak u razgovoru sa politicarima i bivsim i sadasnjim ministrima? Ne... Zasto? Jer Ikea samim svojim ulaskom treba da zaradi na preprodaji zemljišta oko svog prodajnog centra koje ce prodati po 5-10 puta vecoj ceni drugim stranim trgovinskim lancima i zato trazi pomoc oko povoljnijih cena komunalnog opremanja koje su na zavidno visokom nivou u Srbiji. Prvo je trazila i zemljište skoro za dž ali su se oko cene sad vec nekako dogovorili ali cinjenica zasto nema drugih trgovinskih lanaca velikog formata je cena komunalija i naravno nasa slaba kupovna moc da to otplati. Ali Ikea je uporna i izgurace to. A nameštaj, pa on je najmanje bitan u toj celoj prici jer njega u Ikei i nema mnogo. Nekoliko modela garnitura i isto tako i drugih stvari (sa jos tanjom ivericom od domace, zbog cene i zarade) dok su u sitnim stvarima za kucu nadmocni i tu je glavni posao za trgovinu.

Mac

pre 11 godina

Ikea je stvarno super. Ali, sta ce da bude sa domacim proizvodjacima namestaja cije cene uopste ne razumem i smatram da su bezobrazni jer su apsolutno preskupi za to sto nude. Domaci proizvodjaci namestaja se nalaze u opasnosti da izgube poslove ako ne pocnu vise da se trude oko dizajna i kvaliteta namestaja, oko privlacenja kupaca. Ne razumem da sve te nase firme i firmice koje se bave proizvodnjom namestaja nisu mogle da stipendiraju par studenata primenjene umetnosti za neki master dizajna npr u Italiji ili Svedskoj i posle im ponude posao... razviju brend... bezveze...

ns time

pre 11 godina

Ne zelim da budem jetka,ali cinjenice su uvek jasne. Oni imaju jednostavan namestaj. Cene pristupacne. Bila sam letos u londonskoj Ikei. Nove kuhinje su kao svemirski brodovi, a cene ispod nasih. Dodatna oprema za domacinstvo je jevtina i veoma prakticna. Ovo nije namestaj za bogate.
To sto cemo videti koliko Europa placa ono sto je kod nas skupo-je li to problem?

PeraC

pre 11 godina

@ (Sinisa, 27. novembar 2012 14:27)

Pa? Jel treba da se zabrani i uvoz automobila mozda i pokrene ponovna proizvodnja Zastava?

Simpo garnitura stara dve godine, jedva koriscena, papreno placena, iz viseg segmenta evo pokazuje znake koriscenja kao da je koriscena u zoo vrtu od strane zivotinja! Ponavljam da je jedva koriscena i da je najvisi segment Simpa.

To je primer samo, nije Ikea pojam za kvalitet ali nama jednostavno treba otvoreno trziste i konkurentnost, samo tako mozemo svi napred, pa i radnici u fabrikama koje ce dobiti konkurenciju.

iva

pre 11 godina

sto veca ponuda, veca konkurencija, manje cene. vrlo prosto.
sto se tice kvaliteta neke stvari se kvalitetnije od drugih a neke ne. u principu za svakoga ponesto.

Tz

pre 11 godina

A znate sta bre. Muka mi je od vasih zastita nase "proizvodnje" i monopolista. Imamo plate najmanje u regionu, a cene vece nego u skupljim drzavama EU. Odeca, obuca, namestaj, cak i hrana, a kad god nesto treba da se uvozi dodje gomila dusebriznika za nase proizvodjace (koji vec deru nerealnim cenama). Mene ne zanima od koga kupujem, ako mogu da budu konkurentni onda neka prodaju, ako ne mogu, njihov problem.

Tako da, jedva cekam da dodje IKEA i da se smanje carine.

Munja

pre 11 godina

Ubrazaj ti Dacicu dolazak Paypal-a i neka se ukine carina na iznose do 150 eura. Dosta nam je vise deranja od strane tajkuna. Ocemo da kupujemo iz sveta...

VladoRH

pre 11 godina

Pozdrav
Ikea druge godine dolazi u RH,papiri steđeni,prilazne ceste napravljene itd.
Citam u komentarima kako netko pise da ce se prodavati samo Kineski,Rumonjski proizvodi itd. budite sigurni da NECE
Ikea kad dolazi u neku zemlju prvo pregleda teren i proizvođace raznog namjestaja.Te onda dolazi do pokusaja sklapanja ugovora sa raznim proizvođacima iz zenlje u koju dolaze. Zasto da na neke artikle moraju placati carine i poreze ako ih mogo dobiti i iz te zemlje. Samo kod nas a i kod Vas je namjestaj preskup i precjenjen a oni to ne zele. Tu najbolje prolaze mali obrtnici koji nesto proizvode i ne nabijaju preveliku marzu nego su im cijene realne.
Mislim da su u RH potpisali ugovor sa 10 do 15 malih proizvođaca, i te firme preko Ikeje izvoze svoju robu u svijet.
Simpo i ostali vasi veliki proizvođaci nemaju sanse,ne radi kvalitete nego radi cijene.
U svakom slucaju Ikea u vasoj zemlji je super vijest jer vas nece vise derati po đepu,kao i kod nas skupi domaci proizvođaci namjestaja.

kiselo grozdje

pre 11 godina

Dakle svim kriticarima Ikee, predlazem da kupuju u forma idealeu ili nekom drugom smetlistu. Sad je kao neko pametan da napise kako se ikea na zapadu ne ceni, da imamo mi boljih alternativa.. Koncept ove radnje je da mlada osoba s jednom ili dve plate moze u potpunosti opremiti stan pristojnim nameštajem...Ni vise ni manje..

lols

pre 11 godina

Slobodno trziste pa nema vise izivljavanja na kupcima, monopolizma i ucenjivanja.
(Konacno, 27. novembar 2012 14:42)

hahahh :)
Ko to ima monopol, navedite bar jednu firmu, u jednoj industrijskoj grani, koja ima monopol? (Prvo treba da znate šta je monopol fkors). Nema monopola, pa čak i da postoji takva firma, jer je uvoz daaaavnih dana preuzeo tržište.
Hm biće da je ovo što je desetak godina prisutno upravo: slobodno - tržišno stanje ;) Drugi par opanaka je što to oni koji zagovaraju free market ne žele da shvate, pa im je monopol i kad vide 100 različitih proizvoda, a nema 101.

justin

pre 11 godina

Čovek je lepo rekao PROIZVOĐAČA samo što Ikea to neće biti kod nas već će se baviti samo PRODAJOM robe iz bratskih zemalja. Kina, Litvanija, Rumunija..

darko

pre 11 godina

Od dolaska stranih firmi, uvek moze dobro da profitira i domaca proizvodnja koja se bavi tim poslom, zato sto ce strana renomirana firma da postavi vise standarde, pa ce se kupci okrenuti njoj gde ce moci da kupe mozda skuplji, ali svakako kvalitetniji proizvod. zadatak domacih firmi i njihovog menadzmenta je da izadju iz zaklona monopola i da kod sebe podignu standarde u vidu kvaliteta, tacne isporuke i cene. Tako i domaca firma profitira, ne mora obavezno da znaci da ce odmah da se zatvori i nece, ako su odgovorni menadzeri u tim firmama odmah po saznanju da dolazi Ikea, svoj kadar dodatno obucili, potrazili jevtinije materijale i nove nacine da se proguraju na trziste, kako domace, tako i strano. Ovakvo trzisno nadmetanje moze da donese apsolutni boljitak svim firmama u Srbiji, na svim poljima, uvodeci ih u efikasno poslovanje i konkurentnost na trzistu.

mimi

pre 11 godina

... a dotle se bakcemo sa klosarima pod nazivom "Forma Ideale" koji nisu u stanju jedan tabure da isporuce za mesec dana, iako ste ga avansno platili.

pticica

pre 11 godina

Sta ima da dolazi.I ovako se DNEVNO preko KELEBIJE.organizovano iz Budimpeste u Srbiju prosvercuje IKEINE robe za najnamnje 100.000 eura/dan.
Imate na desetine oglasa,sajtova itd, koji nude dostavu IKEA proizvoda i to na kucnu adresu.