Aktuelno

Petak, 23.11.2012.

13:52

Severni jelen jači i od Cee'd-a

Izvor: B92

Severni jelen jaèi i od Cee'd-a IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Swedenonline

pre 11 godina

KIA priznala gresku na zadnjem amortizeru, te samim tim verodostojnost testa od strane magazina Svet teknike (Teknikens värld). Auto koji je pao na testu je poslat u Nemacku u Kia test centar, da bi se ustanovilo da je zadnji amortizer isprovocirao elektroniku za stabilizacju perano i poremetio ponasanje auta. Gume od Continentala koje su dale izvandan rezultat na testu kocenja su upravo pogorsale sve zbog ekstmno jake frikcije/trakcije.
Kia takodje navodi da je auto posle zamene amortizera dao ocekivane rezultate.
Dakle, problema nema, samo jedan: Kako ce vlasnik KIA auta u Srbiji uspeti da natera nekoga u servisno-prodajnoj mrezi da prihvati cinjenicu da je mozda bas vas auto taj koji ima neku komponentu sa fabrickom greskom a oni nisu u stanju da je otkriju? Poslace auto u Nemacku u Kia istrazni centar?

Bojim se da je objektivnost nesto sto nedostaje gsn. Todorovicu, slepo verovanje na sopstvena ubedjenja, otvorite um i verujte da je ucenju kraj tek kad se zivot zavrsava, dotle, srecno ali molim da neuvijate izrazavanja kroz izraze potkrepljene ISO normama koje obicnim citaocima neznace nista vec samo vama daje sliku "uspesnog politicara" za obmanu sire populacije sa vama poznatim ciljem!

Demokratski pozdrav otvorenog uma!

Al da platiš gorivo ako nisi u pravu!

pre 11 godina

U julu 2005 ADAC je vršio test Logana ali ga nisu izvršili po pravilima VDA Spurwechseltest ili ISO 3888-2 norma tako da su se tu obrukali - ADAC je nemački AMSS a Autobild je samo preneo informaciju.
Taj test se radi sa brzinama izmedju 50 i 80 km/h i bez kočenja se vrši promena prvo na levo pa posle kraće deonice na desno.Širina trake zavisi od širine auta a dužine deonica su fiksno definisane. Promena trake se vrši u najvišem stepenu prenosa a minimalni broj obrtaja je 2000 o/min.Uspešan test je ako se vozilo ne prevrne, ostane na stazi i ne obori se nijedan čunj. ADAC je radio test većom brzinom i povećao je rastojanje.
Drugo, Mercedesova A klasa je iskoristila Švedjane za promociju ESP sistema - uvodjenje takvog sistema i u najeftinije njihovo vozilo. Zato su ga namerno i prevrnuli - da prevrće se ali sad ima ESP!
Treće, kako sam dokon ovih dana, palim za Švedsku u petak popodne sa novim Ceed-om, pa bih molio swedenonline za GPS koordinate poligona na kom su održali test, Continental gume i par dobrovoljaca za vožnju na testu. Ako ceed padne test dobijaš balončić domaće rakije!

swedenonline

pre 11 godina

Nemojte pisati stvari u koje se ne razumete, ispadate smešni.
(Aleksandar Todorović, 26. novembar 2012 00:28)
Niste u stanju da uvidite srz problema, od sume ne vidite drvece. Uporno se pretenzira da se test ponovi sa DRUGIM AUTOM ali i sa ISTIM CONTINENTAL GUMAMA!
Za "strucnjaka" proklomovanog kalibra kojim se smatrate, odjednom ste izgubili titulu.

Da li i dalje treba pisati da je osnovni razlog frikcioni faktor guma prema podlozi, nesrecno odabrana kombinacija guma i auta (dinamiski raspored masa), treba crtez, fizicki prikaz sila?

Nevucite me za jezik, nemate potrebe da narusavate dalje svoj "ugled".. nek voda tece dalje... sve sto pisete nema nikakve veze sa ovim testom na kojem je Cee´d pao!

Sasha

pre 11 godina

Po svemu zakljucenom mogu samo da odam priznanje fanovima Hyndaija i KIA-e za najbolje organizovanu paramilitarnu grupu na ovim prostorima :D . Za ljude koji toboz kupujete automobile a ne produzetke ponosa, reagujete vrlo emotivno.

Aleksandar Todorović

pre 11 godina

Cisto da te usmerim na neke segmente koji ubijaju teorije zavere. Puno je segmenata po kojima su Svedjani unikatni, nezelim ni da ulazim u taj deo svesti koji je potreban samo za prihvatiti da i takvi postoje a kamo li uvaziti kao cinjenicno stanje. Sujeta se opire!

100.000 km godisnje uopste nije cifra koja je merodavna, dovoljna je samo jedna krivina!
(swedenonline, 25. novembar 2012 22:00)
Vi uopšte ne čitate šta ja pišem. O kakvoj teoriji zavere pričate? Nemački Auto Zeitung testirao je nedavno 13 vozila kompakt klase. Za novi Golf VII su odabrali motor 2.0 TDI, i uporedili ga sa ceedom 1.6 CRDI. Zašto nisu stavili u test Golf VII sa 1.6 TDI motorom? U tom testu Golf VII je naravno ubedljivo pobedio, a Mazda 3 je osvojila poslednje mesto (drugi najbolji automobil na svetu u kompakt klasi), a Honda Civic definitivno najbolji auto, osvojio je 11.mesto. Vozio sam svih 13 automobila, nova Astra je za klasu ispod Civica i Mazde 3, a ocenjenja je mnogo bolje.

O kakvom različitom asfaltu pričate? Da li ste nekada bili u Rusiji, Kanadi? Mislite da samo Švedska ima takav asfalt? Mislite da se na njemu oštečuju samo pneumatici na ceed-u. Gospodine, u auto industriji su u pitanju velike pare, i nemački auto magazini falsifikuju istinu 30 godina, mogu to i da dokažem, samo mi treba nedelju dana, kako bih napisao bar 20 tekstova na ovu temu. Ne morate da cenite moj rad, znanje i iskustvo, a krijete se iza "nadimka".Nemojte pisati stvari u koje se ne razumete, ispadate smešni.

swedenonline

pre 11 godina

(Aleksandar Todorović, 25. novembar 2012 19:59)
Pnda ipak mogu da ti ukazem na segmente zablude, naime, Svedski asfalt je unikatan po pitanju bocne trakcije, nazalost kao posledica toga i najbucniji. Tapava gruba povrsina svlaci gumu kao cipelu sa noge, sve bocno opterecenje, dakle sve lateralne sile su nanete na gumu koja nece iskliznuti bocno. Smesa se radi tako iz starta jer je kao takva najotpornija zimi na eksere a ujedno im daje zamisljeni efekat!
Cisto da te usmerim na neke segmente koji ubijaju teorije zavere. Puno je segmenata po kojima su Svedjani unikatni, nezelim ni da ulazim u taj deo svesti koji je potreban samo za prihvatiti da i takvi postoje a kamo li uvaziti kao cinjenicno stanje. Sujeta se opire!

100.000 km godisnje uopste nije cifra koja je merodavna, dovoljna je samo jedna krivina!

toni

pre 11 godina

Sve pohvale korejancima narocito Hyundaiu. Jeste da nisu jos u rangu sa nemcima i japancima ali tako je bilo i kod japanaca pre 25-30 godina. Pogotovo kad pogledamo moto scenu- cetverac kawasaki, yamaha, honda i suzuki- vrhunski motocikli po normalnoj ceni za razliku od nemaca, amera i italijana. To sada i koreanci rade. Malo losiji kvalitet ALI zato mnogo manja cena. Francuzi se uplasili pa poceli da uvode neke kvote :D Znaci toliko o otvorenom trzistu EU - konkurentnost na prvom mestu? Malo sutra. Voleo bih samo da se i kinezi malo brze prikljuce auto industriji i da se spuste cene automobila na onaj nivo koliko zaista vrede.

Aleksandar Todorović

pre 11 godina

dakle porodica u njemu, cisto sumnjam da si stavljao 300kg dzakova sa peskom da odradis ovakav ili komparativan test. U ovakvim uslovima i cistokrvna sportska auta kad izdignu tezisnu tacku imaju OZBILJNIH problem?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (swedenonline, 25. novembar 2012 13:02)
Testiram sve automobile pod punim opterećenjem, testiram preko 50 automobial godišnje, pređem preko 100,000 km godišnje. Odgovorno tvrdim nemački magazini svi odreda pišu laži, neistine.Iako ne pola švedskih magazina u rukama nemačkih izdavača.

666

pre 11 godina

Stavili su sminkerske felne i niskoprofilne gume, sto je rezultiralo voznji po felnama i skidanja guma sa fenki u krivini, i destabilizovanju vozila. Niskoprofilne gume idu samo na sportske automobile i bilo bi pozeljno da su pod uglom. Ceed nije sportski automobil, i mislim da normalne gume na njemu rade posao.

swedenonline

pre 11 godina

Pod broj jedan, testirao sam novi ceed, ponaša se u ekstremnim situacijama, prilikom naglog promena pravca znatno bolje nego stari ceed. Pod broj dva, nemački, ali i ovi švedski auto magazini rade po političkom nalogu, jer ni jedan test nije objektivan, realan. Nemački auto magazini pišu krajnje tendeciozno, pristrasno, to je bilo i ranije pre 30 godina, ali sada su prešli sve mere. Ruski novinari su trenututno najobjektivniji u Evropi, tako da čitajte njih, google translate može malo da pomogne. (Aleksandar Todorović, 25. novembar 2012 10:16)
Vecina vas masi temu i poentu testa! Tipicno za nase bogatstvo jezika, da se zakljuciti, upletene misli ili vec nesto drugo. Pod jedan, da bi covek bio objektivan i mastovit, treba da imas bas uredjen zivot, nemas problema sa ekonomijom itd. dakle, da imas slobodne i otvorene misli. Generalno Srbija neispunjava osnovne uslove za racionalnost i kreativnost. Bez teskih reci, izvinjavam se ako se neko nasao prozvanim, nisam usmerio kritiku na citiranog vec generalno.Sto se citiranog tice, promasaj u tvojim testovima je simulacija realnih uslova sa PUNIM AUTOM!, dakle porodica u njemu, cisto sumnjam da si stavljao 300kg dzakova sa peskom da odradis ovakav ili komparativan test. U ovakvim uslovima i cistokrvna sportska auta kad izdignu tezisnu tacku imaju OZBILJNIH problem?

todos

pre 11 godina

Meni bi bilo cudno da se ovo desilo renou ili citroenu, pomislio bi da se radi o nekoj zaveri, ali posto je Kia u pitanju ne vidim nista cudno, pa ne mogu Koreanci bas sve da savladaju za 20 godina ozbiljnijeg bavljenja autoindustrijom, a i ta nesto niza prodajna cena se eto u ovom slucaju odrazila ne jeftiniji tj losiji upravljacki sistem i ogibljenje.
(Mario, 24. novembar 2012 10:10)
Kako se nije desliko? Desilo se Citroenu Biperu da se prevrne na testu severnog jelena dok isti takav peugeot nije imao problema.

Aleksandar Todorović

pre 11 godina

Pod broj jedan, testirao sam novi ceed, ponaša se u ekstremnim situacijama, prilikom naglog promena pravca znatno bolje nego stari ceed. Pod broj dva, nemački, ali i ovi švedski auto magazini rade po političkom nalogu, jer ni jedan test nije objektivan, realan. Nemački auto magazini pišu krajnje tendeciozno, pristrasno, to je bilo i ranije pre 30 godina, ali sada su prešli sve mere. Ruski novinari su trenututno najobjektivniji u Evropi, tako da čitajte njih, google translate može malo da pomogne.

I

pre 11 godina

Meni je interesantno u celoj priči, na stranu sad da li su švedski novinari upravu ili potkupljeni, ta da naši auto novinari ne umeju da nadju ni jednu ozbiljnu zamerku. Npr. ovaj dugmić bi bilo lepo da je postavljen više ulevo...

ivan

pre 11 godina

Nisam ljubitelj korejskih marki ali smatram da ne prave losa vozila za ciljnu grupu koju gadjaju.. Neosporno je da kia i hundai prave nezapamcen rast prodaje u celom svetu i kao takvi uzimaju ozbiljan deo kolaca ostalim brendovima.. Skoro je u USA bila fama oko toga kako kia lazira podatke potrosnje za 0,3 % i to "sasvim slucajno" mesec dana nakon objave da je kia napravila najveci skok prodaje na tom kontinentu ikada.. Opet kazem, ne volim koreance ali verujem da konkurencija ima umesane prste u kojekakve rezultate...
Kolega se prosli mesec dvoumio izmedju novog golfa 6 i hundaija i30.. Probao oba i na kraju uzeo i30.. Kaze duplo veca garancija, bolji paket opreme, bolji u voznji...

Koreja smejurija

pre 11 godina

@lupaci minusa Sad se vozaci KIE ceskaju po glavi "U jeee sta smo kupili i kome cu da ga prodam za godinu, dve?!" Bubanj potok place za vasim kolima.

vip lounge

pre 11 godina

@Dragisa
Upravo je to bila i namera Evropljana, da diskredituje najprodavaniji auto, a svoje da uglavi na to trziste. A taj Cee'd ima i izgled i komfor i bezbednost i poprilican kvalitet pa i ne cudi sto se dobro prodaje za povoljnu cenu.
Bonus za Srbiju, Cee'd se pravi u nama prijateljskoj Slovackoj. Necu valjda turke da podrzavam.

swedenonline

pre 11 godina

Pa šta ste drugo očekivali. Jedan,jedini i najsigurniji je Volvo:-)! (Posmatrač, 23. novembar 2012 14:18) pa sad, postoji razlika po pitanju pogleda na sigurnot. Volvo se nikad nije proslavio po pitanju aktivne vec pasivne sigurnosti. Saab je bio uvek ispred po pitanju aktivne sigurnosti, dakle neulazenja i izbegavanja opasnih situacija. Konstrukcija je radjena da parira tim uglovima gledanja, Volvo je uvek pasivno ugradjivao sigurnost, odatle i sala na racun Volva, gde ime tumace pasivnim i za saobracaj neangazovanim vozacima:
Vi Orsakar Landets Värsta Olyckor ( Mi izazivamo u zemlji najgore nesrece).
Ova sala nije uzaludna, jer v
Volvo je okrenut tom specificnom segmentu musterija koji kupuju to sto im fali.

Atreides

pre 11 godina

Koliko ovaj nas narod ne zna nista. Cuj niza cena pa samim tim je los. Nije ni cudo sto smo ekonomski na svetskom dnu , koljemo se sa bednim africkim zemljama.
VW je gradio brend decenijama KIA je nesto "novo " neko ko se probija ...u takvoj situaciji bili su i japanci pre 25-30 godina. A kako neko da se probije ako raspali cenu istu kao i konkurent koji je vec izgradio neki imidz kod kupaca? A uvek je poznata osobina vecine ljudi da zaziru od necega novog. E zato da bi se privukli kupci onaj ko se probija mora da ponudi minimum isti proizvod kao konkurencija ali za manje pare ako namerava da uspe. KIA - Hyundai za sada u tome odlicno uspevaju a o tome najbolje govori kuknjava njihove konkurencije.
Pa im tamo u USA Ameri smestaju igrice kao sto su to japancima radili....ovde u EUropi EUropski proizvodjaci traze da im se ogranici prodaja posto ih ugrozavaju sada i ove forice sa raznim kvazi testovima.....i dok ti EUropljani Pezo,Citroen,Fiat,Opel.....grcaju u dugovima,otpustaju radnike KIA-Hyundai rade punom parom u 3 smene i svakog meseca povecavaju i proizvodnju i prodaju. Pitam se zasto? A sumnjam da ce EU kupac da kupuej skart kako KIA automobile ovde nazivaju ljubitelji Golfa.

Mario

pre 11 godina

Meni bi bilo cudno da se ovo desilo renou ili citroenu, pomislio bi da se radi o nekoj zaveri, ali posto je Kia u pitanju ne vidim nista cudno, pa ne mogu Koreanci bas sve da savladaju za 20 godina ozbiljnijeg bavljenja autoindustrijom, a i ta nesto niza prodajna cena se eto u ovom slucaju odrazila ne jeftiniji tj losiji upravljacki sistem i ogibljenje.

Vlada

pre 11 godina

Logan se nije ovima prevrtao, nego A-klasa i novi Grand Cherokee. Logan su "prevrnuli" Nemci, nakon medijske buke su priznali da su pneumatici, tacnije prednji levi, bili ispod dozvoljene granice pritiska.

Gile

pre 11 godina

Neko rece da su ovi nezavisni. Kako su nezavisni, ako je rec o magazinu a njih je, barem, lako kupiti sa reklamom dve. Cinjenica je da samo SVedjani imaju problema sa automobilima koji drugi nemaju, pa mi je lakse da poverujem da 1.njihov princip nije isti ( jedino oni race test sa punim automobilom) ili 2.automobili koji se tamo prodaju, imaju neki drugaciji setap, prilagodjen snegu, hladnoci I silicno.

zasto niko ne reaguje?

pre 11 godina

Gume nisu ispumpane vec su pod velikim opterecenjem.

Gume tako funkcionisu.

Gazeci sloj bori se za prijanjanje protiv automobila, podloge, planete i fizike. Pogledajte snimak koji sam nasao za 15 sekundi pretrage http://youtu.be/ZZ1uCH9ay1k

Zato su niskoprofilne gume bolje od starih, visokih, guma.
Zato je odgovarajuci pritisak u gumama veoma vazan za stabilnost.

Na ovom testu prikazana je tipicna situacija sa Ibarske magistrale kada neko ko je krenuo na odmor sa punim autom divlja, pretice ili mora da izbegne drugog vozaca koji se tako ponasa.

Nagla promena pravca je veoma tezak potez. Vecina uspe da napravi potez izbegavanja, ali ne i da se vrati u svoju traku i da nastavi voznju. Najcesce zavrse pored puta ili u bolnici.

Vozne karakteristike praznog vozila, sa jednom osobom i automobila sa 4 putnika i prtljagom znatno su razlicite.

Zao mi je sto ovi pogresni zakljuci citalaca stoje nekoliko sati a da niko nije reagovao? Da li stvarno ljudi toliko ne znaju o osnovnim karakteristikama?
pozdrav.

peace

pre 11 godina

Koja je to mafija, ovo je poclo d bude ba bezobrazno. ko ispituje nigde ne pise i ostalo. Sto kazu ljudi i gme su prazne... Tako je isto prosao novi chiroki pre godinu-dve pa ka su u fabrici ponovili test sve je bilo ok. Mislim da ce pasti bar izvinjenje za koji dan...

Bob

pre 11 godina

@(goran, 23. novembar 2012 18:27)

trabant je bio stavljen kao konkurent Mercedesu A klasi koja je pala na testu a (cak) trabant je nekako izgurao pa su se posle sprdali da je cak trabant bolji od A klase inace je trabant jedva izvuka zivu glavu ali je za razliku od A klase

dekius

pre 11 godina

@usisivač
'Ajde idi skupljaj prašinu, čitanje je izgleda prekomplikovano za male kućne aparate
"Interesantno je da je novi Hyundai i30, koji sa Cee'd-om deli veliki broj komponenti i sklopova, bio uspešan na ovom testu. Sa brzinom kretanja od 75 km/h, i30 našao se u vrhu u svoje klase. "

Bler

pre 11 godina

Koje gluposti... Neko ce familiju tako da vozi, u kia vozilu... Ili bilo kom, malom automobilu. Auto ima 5 zvezdica za bezbednost, pa tako, ukoliko si dileja i ipak provozas pun automobil tako, imas odlicnu zastitu, pa ces nauciti nesto o voznji automobila.

Koreja smejurija

pre 11 godina

Ma koga briga za Severni jelen! Bitno da je jeftin, a to u malo opasnijoj situaciji moze da izgine cela porodica koga briga! Eto zasto su Koreanci najjeftiniji, koliko para - toliko muzike.

zeljko

pre 11 godina

Vrlo bi informativno delovalo kada bi znali koliko vremena i para Juznokorejanci uloze u stvaranje novog modela a koliko Japanci, evropljani i amerikanci. takodje koliko i da li uopste testiraju modele u realnom okruzenju i koliko komada naprave za to. e onda bi vam sve bilo jasno.

Mario Bros

pre 11 godina

Uf pa Kia beše isto i više, samo za manje para nego neki sa naduvanim cenama, ako sam dobro parafrazirao standardnu kritiku cena drugih proizvođača

Laki (je malo nervozan)

pre 11 godina

Da jeste, ostatak Sveta ja kao i mi, možeš da objaviš sve što poželiš platiš i da time blatiš konkurenciju!
Ekipa koja je testirala, kao i EURONCAP crash ekipa, podvlačim su NEZAVISNE i niko ne može uticati na njihove rezultate!
Samo firme koje ozbiljno prihvate njihove kritike će opstati s konkurencijom na kraju, a one koje ih blate, polako gube tržište!
S namerom nisam pomenuo ni jednu firmu, da ne bude da sam pristrasan, a svojevremeno isti taj SEVERNI JELEN je pretio i mercedesovoj A klasi na početku, nemci shvatili ozbiljno i znamo kako se dalje odvijalo!
Prema tome, mante se teorija zavere!
Pozdrav iskrenim auto-fanovima!

Vozac

pre 11 godina

Kad neki novi model automobila pocne da ugrozava velika imena autoindustrije, najlaksi nacin za obaranje prodaje je da "padne" na testu severnog jelena.

Vec vidjena stvar X puta sa razlicitim modelima. Kad dodju predstavnici proizvodjaca, automobil iznenada pocne da se ponasa normalno.

s mile

pre 11 godina

Vreme će pokazati šta je zaista bilo. Hyundai je mekše posešen od Kia-e, pa je nelogično da Kia lošije podnosi test.

Cenim da se neko uplašio konkurencije, bilo je i takvih slučajeva sa Dacia-om.

videćemo

u svakom slučaju, auto je za poželeti

samo napred KIA

Laki (je malo nervozan)

pre 11 godina

Da jeste, ostatak Sveta ja kao i mi, možeš da objaviš sve što poželiš platiš i da time blatiš konkurenciju!
Ekipa koja je testirala, kao i EURONCAP crash ekipa, podvlačim su NEZAVISNE i niko ne može uticati na njihove rezultate!
Samo firme koje ozbiljno prihvate njihove kritike će opstati s konkurencijom na kraju, a one koje ih blate, polako gube tržište!
S namerom nisam pomenuo ni jednu firmu, da ne bude da sam pristrasan, a svojevremeno isti taj SEVERNI JELEN je pretio i mercedesovoj A klasi na početku, nemci shvatili ozbiljno i znamo kako se dalje odvijalo!
Prema tome, mante se teorija zavere!
Pozdrav iskrenim auto-fanovima!

s mile

pre 11 godina

Vreme će pokazati šta je zaista bilo. Hyundai je mekše posešen od Kia-e, pa je nelogično da Kia lošije podnosi test.

Cenim da se neko uplašio konkurencije, bilo je i takvih slučajeva sa Dacia-om.

videćemo

u svakom slučaju, auto je za poželeti

samo napred KIA

Vozac

pre 11 godina

Kad neki novi model automobila pocne da ugrozava velika imena autoindustrije, najlaksi nacin za obaranje prodaje je da "padne" na testu severnog jelena.

Vec vidjena stvar X puta sa razlicitim modelima. Kad dodju predstavnici proizvodjaca, automobil iznenada pocne da se ponasa normalno.

zasto niko ne reaguje?

pre 11 godina

Gume nisu ispumpane vec su pod velikim opterecenjem.

Gume tako funkcionisu.

Gazeci sloj bori se za prijanjanje protiv automobila, podloge, planete i fizike. Pogledajte snimak koji sam nasao za 15 sekundi pretrage http://youtu.be/ZZ1uCH9ay1k

Zato su niskoprofilne gume bolje od starih, visokih, guma.
Zato je odgovarajuci pritisak u gumama veoma vazan za stabilnost.

Na ovom testu prikazana je tipicna situacija sa Ibarske magistrale kada neko ko je krenuo na odmor sa punim autom divlja, pretice ili mora da izbegne drugog vozaca koji se tako ponasa.

Nagla promena pravca je veoma tezak potez. Vecina uspe da napravi potez izbegavanja, ali ne i da se vrati u svoju traku i da nastavi voznju. Najcesce zavrse pored puta ili u bolnici.

Vozne karakteristike praznog vozila, sa jednom osobom i automobila sa 4 putnika i prtljagom znatno su razlicite.

Zao mi je sto ovi pogresni zakljuci citalaca stoje nekoliko sati a da niko nije reagovao? Da li stvarno ljudi toliko ne znaju o osnovnim karakteristikama?
pozdrav.

dekius

pre 11 godina

@usisivač
'Ajde idi skupljaj prašinu, čitanje je izgleda prekomplikovano za male kućne aparate
"Interesantno je da je novi Hyundai i30, koji sa Cee'd-om deli veliki broj komponenti i sklopova, bio uspešan na ovom testu. Sa brzinom kretanja od 75 km/h, i30 našao se u vrhu u svoje klase. "

zeljko

pre 11 godina

Vrlo bi informativno delovalo kada bi znali koliko vremena i para Juznokorejanci uloze u stvaranje novog modela a koliko Japanci, evropljani i amerikanci. takodje koliko i da li uopste testiraju modele u realnom okruzenju i koliko komada naprave za to. e onda bi vam sve bilo jasno.

Atreides

pre 11 godina

Koliko ovaj nas narod ne zna nista. Cuj niza cena pa samim tim je los. Nije ni cudo sto smo ekonomski na svetskom dnu , koljemo se sa bednim africkim zemljama.
VW je gradio brend decenijama KIA je nesto "novo " neko ko se probija ...u takvoj situaciji bili su i japanci pre 25-30 godina. A kako neko da se probije ako raspali cenu istu kao i konkurent koji je vec izgradio neki imidz kod kupaca? A uvek je poznata osobina vecine ljudi da zaziru od necega novog. E zato da bi se privukli kupci onaj ko se probija mora da ponudi minimum isti proizvod kao konkurencija ali za manje pare ako namerava da uspe. KIA - Hyundai za sada u tome odlicno uspevaju a o tome najbolje govori kuknjava njihove konkurencije.
Pa im tamo u USA Ameri smestaju igrice kao sto su to japancima radili....ovde u EUropi EUropski proizvodjaci traze da im se ogranici prodaja posto ih ugrozavaju sada i ove forice sa raznim kvazi testovima.....i dok ti EUropljani Pezo,Citroen,Fiat,Opel.....grcaju u dugovima,otpustaju radnike KIA-Hyundai rade punom parom u 3 smene i svakog meseca povecavaju i proizvodnju i prodaju. Pitam se zasto? A sumnjam da ce EU kupac da kupuej skart kako KIA automobile ovde nazivaju ljubitelji Golfa.

Vlada

pre 11 godina

Logan se nije ovima prevrtao, nego A-klasa i novi Grand Cherokee. Logan su "prevrnuli" Nemci, nakon medijske buke su priznali da su pneumatici, tacnije prednji levi, bili ispod dozvoljene granice pritiska.

Mario Bros

pre 11 godina

Uf pa Kia beše isto i više, samo za manje para nego neki sa naduvanim cenama, ako sam dobro parafrazirao standardnu kritiku cena drugih proizvođača

vip lounge

pre 11 godina

@Dragisa
Upravo je to bila i namera Evropljana, da diskredituje najprodavaniji auto, a svoje da uglavi na to trziste. A taj Cee'd ima i izgled i komfor i bezbednost i poprilican kvalitet pa i ne cudi sto se dobro prodaje za povoljnu cenu.
Bonus za Srbiju, Cee'd se pravi u nama prijateljskoj Slovackoj. Necu valjda turke da podrzavam.

Koreja smejurija

pre 11 godina

Ma koga briga za Severni jelen! Bitno da je jeftin, a to u malo opasnijoj situaciji moze da izgine cela porodica koga briga! Eto zasto su Koreanci najjeftiniji, koliko para - toliko muzike.

Bob

pre 11 godina

@(goran, 23. novembar 2012 18:27)

trabant je bio stavljen kao konkurent Mercedesu A klasi koja je pala na testu a (cak) trabant je nekako izgurao pa su se posle sprdali da je cak trabant bolji od A klase inace je trabant jedva izvuka zivu glavu ali je za razliku od A klase

Aleksandar Todorović

pre 11 godina

Cisto da te usmerim na neke segmente koji ubijaju teorije zavere. Puno je segmenata po kojima su Svedjani unikatni, nezelim ni da ulazim u taj deo svesti koji je potreban samo za prihvatiti da i takvi postoje a kamo li uvaziti kao cinjenicno stanje. Sujeta se opire!

100.000 km godisnje uopste nije cifra koja je merodavna, dovoljna je samo jedna krivina!
(swedenonline, 25. novembar 2012 22:00)
Vi uopšte ne čitate šta ja pišem. O kakvoj teoriji zavere pričate? Nemački Auto Zeitung testirao je nedavno 13 vozila kompakt klase. Za novi Golf VII su odabrali motor 2.0 TDI, i uporedili ga sa ceedom 1.6 CRDI. Zašto nisu stavili u test Golf VII sa 1.6 TDI motorom? U tom testu Golf VII je naravno ubedljivo pobedio, a Mazda 3 je osvojila poslednje mesto (drugi najbolji automobil na svetu u kompakt klasi), a Honda Civic definitivno najbolji auto, osvojio je 11.mesto. Vozio sam svih 13 automobila, nova Astra je za klasu ispod Civica i Mazde 3, a ocenjenja je mnogo bolje.

O kakvom različitom asfaltu pričate? Da li ste nekada bili u Rusiji, Kanadi? Mislite da samo Švedska ima takav asfalt? Mislite da se na njemu oštečuju samo pneumatici na ceed-u. Gospodine, u auto industriji su u pitanju velike pare, i nemački auto magazini falsifikuju istinu 30 godina, mogu to i da dokažem, samo mi treba nedelju dana, kako bih napisao bar 20 tekstova na ovu temu. Ne morate da cenite moj rad, znanje i iskustvo, a krijete se iza "nadimka".Nemojte pisati stvari u koje se ne razumete, ispadate smešni.

Mario

pre 11 godina

Meni bi bilo cudno da se ovo desilo renou ili citroenu, pomislio bi da se radi o nekoj zaveri, ali posto je Kia u pitanju ne vidim nista cudno, pa ne mogu Koreanci bas sve da savladaju za 20 godina ozbiljnijeg bavljenja autoindustrijom, a i ta nesto niza prodajna cena se eto u ovom slucaju odrazila ne jeftiniji tj losiji upravljacki sistem i ogibljenje.

Bler

pre 11 godina

Koje gluposti... Neko ce familiju tako da vozi, u kia vozilu... Ili bilo kom, malom automobilu. Auto ima 5 zvezdica za bezbednost, pa tako, ukoliko si dileja i ipak provozas pun automobil tako, imas odlicnu zastitu, pa ces nauciti nesto o voznji automobila.

peace

pre 11 godina

Koja je to mafija, ovo je poclo d bude ba bezobrazno. ko ispituje nigde ne pise i ostalo. Sto kazu ljudi i gme su prazne... Tako je isto prosao novi chiroki pre godinu-dve pa ka su u fabrici ponovili test sve je bilo ok. Mislim da ce pasti bar izvinjenje za koji dan...

ivan

pre 11 godina

Nisam ljubitelj korejskih marki ali smatram da ne prave losa vozila za ciljnu grupu koju gadjaju.. Neosporno je da kia i hundai prave nezapamcen rast prodaje u celom svetu i kao takvi uzimaju ozbiljan deo kolaca ostalim brendovima.. Skoro je u USA bila fama oko toga kako kia lazira podatke potrosnje za 0,3 % i to "sasvim slucajno" mesec dana nakon objave da je kia napravila najveci skok prodaje na tom kontinentu ikada.. Opet kazem, ne volim koreance ali verujem da konkurencija ima umesane prste u kojekakve rezultate...
Kolega se prosli mesec dvoumio izmedju novog golfa 6 i hundaija i30.. Probao oba i na kraju uzeo i30.. Kaze duplo veca garancija, bolji paket opreme, bolji u voznji...

Gile

pre 11 godina

Neko rece da su ovi nezavisni. Kako su nezavisni, ako je rec o magazinu a njih je, barem, lako kupiti sa reklamom dve. Cinjenica je da samo SVedjani imaju problema sa automobilima koji drugi nemaju, pa mi je lakse da poverujem da 1.njihov princip nije isti ( jedino oni race test sa punim automobilom) ili 2.automobili koji se tamo prodaju, imaju neki drugaciji setap, prilagodjen snegu, hladnoci I silicno.

swedenonline

pre 11 godina

Pa šta ste drugo očekivali. Jedan,jedini i najsigurniji je Volvo:-)! (Posmatrač, 23. novembar 2012 14:18) pa sad, postoji razlika po pitanju pogleda na sigurnot. Volvo se nikad nije proslavio po pitanju aktivne vec pasivne sigurnosti. Saab je bio uvek ispred po pitanju aktivne sigurnosti, dakle neulazenja i izbegavanja opasnih situacija. Konstrukcija je radjena da parira tim uglovima gledanja, Volvo je uvek pasivno ugradjivao sigurnost, odatle i sala na racun Volva, gde ime tumace pasivnim i za saobracaj neangazovanim vozacima:
Vi Orsakar Landets Värsta Olyckor ( Mi izazivamo u zemlji najgore nesrece).
Ova sala nije uzaludna, jer v
Volvo je okrenut tom specificnom segmentu musterija koji kupuju to sto im fali.

Aleksandar Todorović

pre 11 godina

Pod broj jedan, testirao sam novi ceed, ponaša se u ekstremnim situacijama, prilikom naglog promena pravca znatno bolje nego stari ceed. Pod broj dva, nemački, ali i ovi švedski auto magazini rade po političkom nalogu, jer ni jedan test nije objektivan, realan. Nemački auto magazini pišu krajnje tendeciozno, pristrasno, to je bilo i ranije pre 30 godina, ali sada su prešli sve mere. Ruski novinari su trenututno najobjektivniji u Evropi, tako da čitajte njih, google translate može malo da pomogne.

Aleksandar Todorović

pre 11 godina

dakle porodica u njemu, cisto sumnjam da si stavljao 300kg dzakova sa peskom da odradis ovakav ili komparativan test. U ovakvim uslovima i cistokrvna sportska auta kad izdignu tezisnu tacku imaju OZBILJNIH problem?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (swedenonline, 25. novembar 2012 13:02)
Testiram sve automobile pod punim opterećenjem, testiram preko 50 automobial godišnje, pređem preko 100,000 km godišnje. Odgovorno tvrdim nemački magazini svi odreda pišu laži, neistine.Iako ne pola švedskih magazina u rukama nemačkih izdavača.

toni

pre 11 godina

Sve pohvale korejancima narocito Hyundaiu. Jeste da nisu jos u rangu sa nemcima i japancima ali tako je bilo i kod japanaca pre 25-30 godina. Pogotovo kad pogledamo moto scenu- cetverac kawasaki, yamaha, honda i suzuki- vrhunski motocikli po normalnoj ceni za razliku od nemaca, amera i italijana. To sada i koreanci rade. Malo losiji kvalitet ALI zato mnogo manja cena. Francuzi se uplasili pa poceli da uvode neke kvote :D Znaci toliko o otvorenom trzistu EU - konkurentnost na prvom mestu? Malo sutra. Voleo bih samo da se i kinezi malo brze prikljuce auto industriji i da se spuste cene automobila na onaj nivo koliko zaista vrede.

Swedenonline

pre 11 godina

KIA priznala gresku na zadnjem amortizeru, te samim tim verodostojnost testa od strane magazina Svet teknike (Teknikens värld). Auto koji je pao na testu je poslat u Nemacku u Kia test centar, da bi se ustanovilo da je zadnji amortizer isprovocirao elektroniku za stabilizacju perano i poremetio ponasanje auta. Gume od Continentala koje su dale izvandan rezultat na testu kocenja su upravo pogorsale sve zbog ekstmno jake frikcije/trakcije.
Kia takodje navodi da je auto posle zamene amortizera dao ocekivane rezultate.
Dakle, problema nema, samo jedan: Kako ce vlasnik KIA auta u Srbiji uspeti da natera nekoga u servisno-prodajnoj mrezi da prihvati cinjenicu da je mozda bas vas auto taj koji ima neku komponentu sa fabrickom greskom a oni nisu u stanju da je otkriju? Poslace auto u Nemacku u Kia istrazni centar?

Bojim se da je objektivnost nesto sto nedostaje gsn. Todorovicu, slepo verovanje na sopstvena ubedjenja, otvorite um i verujte da je ucenju kraj tek kad se zivot zavrsava, dotle, srecno ali molim da neuvijate izrazavanja kroz izraze potkrepljene ISO normama koje obicnim citaocima neznace nista vec samo vama daje sliku "uspesnog politicara" za obmanu sire populacije sa vama poznatim ciljem!

Demokratski pozdrav otvorenog uma!

I

pre 11 godina

Meni je interesantno u celoj priči, na stranu sad da li su švedski novinari upravu ili potkupljeni, ta da naši auto novinari ne umeju da nadju ni jednu ozbiljnu zamerku. Npr. ovaj dugmić bi bilo lepo da je postavljen više ulevo...

Al da platiš gorivo ako nisi u pravu!

pre 11 godina

U julu 2005 ADAC je vršio test Logana ali ga nisu izvršili po pravilima VDA Spurwechseltest ili ISO 3888-2 norma tako da su se tu obrukali - ADAC je nemački AMSS a Autobild je samo preneo informaciju.
Taj test se radi sa brzinama izmedju 50 i 80 km/h i bez kočenja se vrši promena prvo na levo pa posle kraće deonice na desno.Širina trake zavisi od širine auta a dužine deonica su fiksno definisane. Promena trake se vrši u najvišem stepenu prenosa a minimalni broj obrtaja je 2000 o/min.Uspešan test je ako se vozilo ne prevrne, ostane na stazi i ne obori se nijedan čunj. ADAC je radio test većom brzinom i povećao je rastojanje.
Drugo, Mercedesova A klasa je iskoristila Švedjane za promociju ESP sistema - uvodjenje takvog sistema i u najeftinije njihovo vozilo. Zato su ga namerno i prevrnuli - da prevrće se ali sad ima ESP!
Treće, kako sam dokon ovih dana, palim za Švedsku u petak popodne sa novim Ceed-om, pa bih molio swedenonline za GPS koordinate poligona na kom su održali test, Continental gume i par dobrovoljaca za vožnju na testu. Ako ceed padne test dobijaš balončić domaće rakije!

swedenonline

pre 11 godina

(Aleksandar Todorović, 25. novembar 2012 19:59)
Pnda ipak mogu da ti ukazem na segmente zablude, naime, Svedski asfalt je unikatan po pitanju bocne trakcije, nazalost kao posledica toga i najbucniji. Tapava gruba povrsina svlaci gumu kao cipelu sa noge, sve bocno opterecenje, dakle sve lateralne sile su nanete na gumu koja nece iskliznuti bocno. Smesa se radi tako iz starta jer je kao takva najotpornija zimi na eksere a ujedno im daje zamisljeni efekat!
Cisto da te usmerim na neke segmente koji ubijaju teorije zavere. Puno je segmenata po kojima su Svedjani unikatni, nezelim ni da ulazim u taj deo svesti koji je potreban samo za prihvatiti da i takvi postoje a kamo li uvaziti kao cinjenicno stanje. Sujeta se opire!

100.000 km godisnje uopste nije cifra koja je merodavna, dovoljna je samo jedna krivina!

Sasha

pre 11 godina

Po svemu zakljucenom mogu samo da odam priznanje fanovima Hyndaija i KIA-e za najbolje organizovanu paramilitarnu grupu na ovim prostorima :D . Za ljude koji toboz kupujete automobile a ne produzetke ponosa, reagujete vrlo emotivno.

swedenonline

pre 11 godina

Nemojte pisati stvari u koje se ne razumete, ispadate smešni.
(Aleksandar Todorović, 26. novembar 2012 00:28)
Niste u stanju da uvidite srz problema, od sume ne vidite drvece. Uporno se pretenzira da se test ponovi sa DRUGIM AUTOM ali i sa ISTIM CONTINENTAL GUMAMA!
Za "strucnjaka" proklomovanog kalibra kojim se smatrate, odjednom ste izgubili titulu.

Da li i dalje treba pisati da je osnovni razlog frikcioni faktor guma prema podlozi, nesrecno odabrana kombinacija guma i auta (dinamiski raspored masa), treba crtez, fizicki prikaz sila?

Nevucite me za jezik, nemate potrebe da narusavate dalje svoj "ugled".. nek voda tece dalje... sve sto pisete nema nikakve veze sa ovim testom na kojem je Cee´d pao!

Koreja smejurija

pre 11 godina

@lupaci minusa Sad se vozaci KIE ceskaju po glavi "U jeee sta smo kupili i kome cu da ga prodam za godinu, dve?!" Bubanj potok place za vasim kolima.

todos

pre 11 godina

Meni bi bilo cudno da se ovo desilo renou ili citroenu, pomislio bi da se radi o nekoj zaveri, ali posto je Kia u pitanju ne vidim nista cudno, pa ne mogu Koreanci bas sve da savladaju za 20 godina ozbiljnijeg bavljenja autoindustrijom, a i ta nesto niza prodajna cena se eto u ovom slucaju odrazila ne jeftiniji tj losiji upravljacki sistem i ogibljenje.
(Mario, 24. novembar 2012 10:10)
Kako se nije desliko? Desilo se Citroenu Biperu da se prevrne na testu severnog jelena dok isti takav peugeot nije imao problema.

swedenonline

pre 11 godina

Pod broj jedan, testirao sam novi ceed, ponaša se u ekstremnim situacijama, prilikom naglog promena pravca znatno bolje nego stari ceed. Pod broj dva, nemački, ali i ovi švedski auto magazini rade po političkom nalogu, jer ni jedan test nije objektivan, realan. Nemački auto magazini pišu krajnje tendeciozno, pristrasno, to je bilo i ranije pre 30 godina, ali sada su prešli sve mere. Ruski novinari su trenututno najobjektivniji u Evropi, tako da čitajte njih, google translate može malo da pomogne. (Aleksandar Todorović, 25. novembar 2012 10:16)
Vecina vas masi temu i poentu testa! Tipicno za nase bogatstvo jezika, da se zakljuciti, upletene misli ili vec nesto drugo. Pod jedan, da bi covek bio objektivan i mastovit, treba da imas bas uredjen zivot, nemas problema sa ekonomijom itd. dakle, da imas slobodne i otvorene misli. Generalno Srbija neispunjava osnovne uslove za racionalnost i kreativnost. Bez teskih reci, izvinjavam se ako se neko nasao prozvanim, nisam usmerio kritiku na citiranog vec generalno.Sto se citiranog tice, promasaj u tvojim testovima je simulacija realnih uslova sa PUNIM AUTOM!, dakle porodica u njemu, cisto sumnjam da si stavljao 300kg dzakova sa peskom da odradis ovakav ili komparativan test. U ovakvim uslovima i cistokrvna sportska auta kad izdignu tezisnu tacku imaju OZBILJNIH problem?

666

pre 11 godina

Stavili su sminkerske felne i niskoprofilne gume, sto je rezultiralo voznji po felnama i skidanja guma sa fenki u krivini, i destabilizovanju vozila. Niskoprofilne gume idu samo na sportske automobile i bilo bi pozeljno da su pod uglom. Ceed nije sportski automobil, i mislim da normalne gume na njemu rade posao.

Koreja smejurija

pre 11 godina

Ma koga briga za Severni jelen! Bitno da je jeftin, a to u malo opasnijoj situaciji moze da izgine cela porodica koga briga! Eto zasto su Koreanci najjeftiniji, koliko para - toliko muzike.

Vozac

pre 11 godina

Kad neki novi model automobila pocne da ugrozava velika imena autoindustrije, najlaksi nacin za obaranje prodaje je da "padne" na testu severnog jelena.

Vec vidjena stvar X puta sa razlicitim modelima. Kad dodju predstavnici proizvodjaca, automobil iznenada pocne da se ponasa normalno.

s mile

pre 11 godina

Vreme će pokazati šta je zaista bilo. Hyundai je mekše posešen od Kia-e, pa je nelogično da Kia lošije podnosi test.

Cenim da se neko uplašio konkurencije, bilo je i takvih slučajeva sa Dacia-om.

videćemo

u svakom slučaju, auto je za poželeti

samo napred KIA

Bler

pre 11 godina

Koje gluposti... Neko ce familiju tako da vozi, u kia vozilu... Ili bilo kom, malom automobilu. Auto ima 5 zvezdica za bezbednost, pa tako, ukoliko si dileja i ipak provozas pun automobil tako, imas odlicnu zastitu, pa ces nauciti nesto o voznji automobila.

Mario

pre 11 godina

Meni bi bilo cudno da se ovo desilo renou ili citroenu, pomislio bi da se radi o nekoj zaveri, ali posto je Kia u pitanju ne vidim nista cudno, pa ne mogu Koreanci bas sve da savladaju za 20 godina ozbiljnijeg bavljenja autoindustrijom, a i ta nesto niza prodajna cena se eto u ovom slucaju odrazila ne jeftiniji tj losiji upravljacki sistem i ogibljenje.

Koreja smejurija

pre 11 godina

@lupaci minusa Sad se vozaci KIE ceskaju po glavi "U jeee sta smo kupili i kome cu da ga prodam za godinu, dve?!" Bubanj potok place za vasim kolima.

peace

pre 11 godina

Koja je to mafija, ovo je poclo d bude ba bezobrazno. ko ispituje nigde ne pise i ostalo. Sto kazu ljudi i gme su prazne... Tako je isto prosao novi chiroki pre godinu-dve pa ka su u fabrici ponovili test sve je bilo ok. Mislim da ce pasti bar izvinjenje za koji dan...

Mario Bros

pre 11 godina

Uf pa Kia beše isto i više, samo za manje para nego neki sa naduvanim cenama, ako sam dobro parafrazirao standardnu kritiku cena drugih proizvođača

Gile

pre 11 godina

Neko rece da su ovi nezavisni. Kako su nezavisni, ako je rec o magazinu a njih je, barem, lako kupiti sa reklamom dve. Cinjenica je da samo SVedjani imaju problema sa automobilima koji drugi nemaju, pa mi je lakse da poverujem da 1.njihov princip nije isti ( jedino oni race test sa punim automobilom) ili 2.automobili koji se tamo prodaju, imaju neki drugaciji setap, prilagodjen snegu, hladnoci I silicno.

zeljko

pre 11 godina

Vrlo bi informativno delovalo kada bi znali koliko vremena i para Juznokorejanci uloze u stvaranje novog modela a koliko Japanci, evropljani i amerikanci. takodje koliko i da li uopste testiraju modele u realnom okruzenju i koliko komada naprave za to. e onda bi vam sve bilo jasno.

Laki (je malo nervozan)

pre 11 godina

Da jeste, ostatak Sveta ja kao i mi, možeš da objaviš sve što poželiš platiš i da time blatiš konkurenciju!
Ekipa koja je testirala, kao i EURONCAP crash ekipa, podvlačim su NEZAVISNE i niko ne može uticati na njihove rezultate!
Samo firme koje ozbiljno prihvate njihove kritike će opstati s konkurencijom na kraju, a one koje ih blate, polako gube tržište!
S namerom nisam pomenuo ni jednu firmu, da ne bude da sam pristrasan, a svojevremeno isti taj SEVERNI JELEN je pretio i mercedesovoj A klasi na početku, nemci shvatili ozbiljno i znamo kako se dalje odvijalo!
Prema tome, mante se teorija zavere!
Pozdrav iskrenim auto-fanovima!

vip lounge

pre 11 godina

@Dragisa
Upravo je to bila i namera Evropljana, da diskredituje najprodavaniji auto, a svoje da uglavi na to trziste. A taj Cee'd ima i izgled i komfor i bezbednost i poprilican kvalitet pa i ne cudi sto se dobro prodaje za povoljnu cenu.
Bonus za Srbiju, Cee'd se pravi u nama prijateljskoj Slovackoj. Necu valjda turke da podrzavam.

Aleksandar Todorović

pre 11 godina

Pod broj jedan, testirao sam novi ceed, ponaša se u ekstremnim situacijama, prilikom naglog promena pravca znatno bolje nego stari ceed. Pod broj dva, nemački, ali i ovi švedski auto magazini rade po političkom nalogu, jer ni jedan test nije objektivan, realan. Nemački auto magazini pišu krajnje tendeciozno, pristrasno, to je bilo i ranije pre 30 godina, ali sada su prešli sve mere. Ruski novinari su trenututno najobjektivniji u Evropi, tako da čitajte njih, google translate može malo da pomogne.

swedenonline

pre 11 godina

Pod broj jedan, testirao sam novi ceed, ponaša se u ekstremnim situacijama, prilikom naglog promena pravca znatno bolje nego stari ceed. Pod broj dva, nemački, ali i ovi švedski auto magazini rade po političkom nalogu, jer ni jedan test nije objektivan, realan. Nemački auto magazini pišu krajnje tendeciozno, pristrasno, to je bilo i ranije pre 30 godina, ali sada su prešli sve mere. Ruski novinari su trenututno najobjektivniji u Evropi, tako da čitajte njih, google translate može malo da pomogne. (Aleksandar Todorović, 25. novembar 2012 10:16)
Vecina vas masi temu i poentu testa! Tipicno za nase bogatstvo jezika, da se zakljuciti, upletene misli ili vec nesto drugo. Pod jedan, da bi covek bio objektivan i mastovit, treba da imas bas uredjen zivot, nemas problema sa ekonomijom itd. dakle, da imas slobodne i otvorene misli. Generalno Srbija neispunjava osnovne uslove za racionalnost i kreativnost. Bez teskih reci, izvinjavam se ako se neko nasao prozvanim, nisam usmerio kritiku na citiranog vec generalno.Sto se citiranog tice, promasaj u tvojim testovima je simulacija realnih uslova sa PUNIM AUTOM!, dakle porodica u njemu, cisto sumnjam da si stavljao 300kg dzakova sa peskom da odradis ovakav ili komparativan test. U ovakvim uslovima i cistokrvna sportska auta kad izdignu tezisnu tacku imaju OZBILJNIH problem?

Atreides

pre 11 godina

Koliko ovaj nas narod ne zna nista. Cuj niza cena pa samim tim je los. Nije ni cudo sto smo ekonomski na svetskom dnu , koljemo se sa bednim africkim zemljama.
VW je gradio brend decenijama KIA je nesto "novo " neko ko se probija ...u takvoj situaciji bili su i japanci pre 25-30 godina. A kako neko da se probije ako raspali cenu istu kao i konkurent koji je vec izgradio neki imidz kod kupaca? A uvek je poznata osobina vecine ljudi da zaziru od necega novog. E zato da bi se privukli kupci onaj ko se probija mora da ponudi minimum isti proizvod kao konkurencija ali za manje pare ako namerava da uspe. KIA - Hyundai za sada u tome odlicno uspevaju a o tome najbolje govori kuknjava njihove konkurencije.
Pa im tamo u USA Ameri smestaju igrice kao sto su to japancima radili....ovde u EUropi EUropski proizvodjaci traze da im se ogranici prodaja posto ih ugrozavaju sada i ove forice sa raznim kvazi testovima.....i dok ti EUropljani Pezo,Citroen,Fiat,Opel.....grcaju u dugovima,otpustaju radnike KIA-Hyundai rade punom parom u 3 smene i svakog meseca povecavaju i proizvodnju i prodaju. Pitam se zasto? A sumnjam da ce EU kupac da kupuej skart kako KIA automobile ovde nazivaju ljubitelji Golfa.

666

pre 11 godina

Stavili su sminkerske felne i niskoprofilne gume, sto je rezultiralo voznji po felnama i skidanja guma sa fenki u krivini, i destabilizovanju vozila. Niskoprofilne gume idu samo na sportske automobile i bilo bi pozeljno da su pod uglom. Ceed nije sportski automobil, i mislim da normalne gume na njemu rade posao.

Aleksandar Todorović

pre 11 godina

dakle porodica u njemu, cisto sumnjam da si stavljao 300kg dzakova sa peskom da odradis ovakav ili komparativan test. U ovakvim uslovima i cistokrvna sportska auta kad izdignu tezisnu tacku imaju OZBILJNIH problem?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (swedenonline, 25. novembar 2012 13:02)
Testiram sve automobile pod punim opterećenjem, testiram preko 50 automobial godišnje, pređem preko 100,000 km godišnje. Odgovorno tvrdim nemački magazini svi odreda pišu laži, neistine.Iako ne pola švedskih magazina u rukama nemačkih izdavača.

swedenonline

pre 11 godina

(Aleksandar Todorović, 25. novembar 2012 19:59)
Pnda ipak mogu da ti ukazem na segmente zablude, naime, Svedski asfalt je unikatan po pitanju bocne trakcije, nazalost kao posledica toga i najbucniji. Tapava gruba povrsina svlaci gumu kao cipelu sa noge, sve bocno opterecenje, dakle sve lateralne sile su nanete na gumu koja nece iskliznuti bocno. Smesa se radi tako iz starta jer je kao takva najotpornija zimi na eksere a ujedno im daje zamisljeni efekat!
Cisto da te usmerim na neke segmente koji ubijaju teorije zavere. Puno je segmenata po kojima su Svedjani unikatni, nezelim ni da ulazim u taj deo svesti koji je potreban samo za prihvatiti da i takvi postoje a kamo li uvaziti kao cinjenicno stanje. Sujeta se opire!

100.000 km godisnje uopste nije cifra koja je merodavna, dovoljna je samo jedna krivina!

Sasha

pre 11 godina

Po svemu zakljucenom mogu samo da odam priznanje fanovima Hyndaija i KIA-e za najbolje organizovanu paramilitarnu grupu na ovim prostorima :D . Za ljude koji toboz kupujete automobile a ne produzetke ponosa, reagujete vrlo emotivno.

swedenonline

pre 11 godina

Nemojte pisati stvari u koje se ne razumete, ispadate smešni.
(Aleksandar Todorović, 26. novembar 2012 00:28)
Niste u stanju da uvidite srz problema, od sume ne vidite drvece. Uporno se pretenzira da se test ponovi sa DRUGIM AUTOM ali i sa ISTIM CONTINENTAL GUMAMA!
Za "strucnjaka" proklomovanog kalibra kojim se smatrate, odjednom ste izgubili titulu.

Da li i dalje treba pisati da je osnovni razlog frikcioni faktor guma prema podlozi, nesrecno odabrana kombinacija guma i auta (dinamiski raspored masa), treba crtez, fizicki prikaz sila?

Nevucite me za jezik, nemate potrebe da narusavate dalje svoj "ugled".. nek voda tece dalje... sve sto pisete nema nikakve veze sa ovim testom na kojem je Cee´d pao!

Bob

pre 11 godina

@(goran, 23. novembar 2012 18:27)

trabant je bio stavljen kao konkurent Mercedesu A klasi koja je pala na testu a (cak) trabant je nekako izgurao pa su se posle sprdali da je cak trabant bolji od A klase inace je trabant jedva izvuka zivu glavu ali je za razliku od A klase

Al da platiš gorivo ako nisi u pravu!

pre 11 godina

U julu 2005 ADAC je vršio test Logana ali ga nisu izvršili po pravilima VDA Spurwechseltest ili ISO 3888-2 norma tako da su se tu obrukali - ADAC je nemački AMSS a Autobild je samo preneo informaciju.
Taj test se radi sa brzinama izmedju 50 i 80 km/h i bez kočenja se vrši promena prvo na levo pa posle kraće deonice na desno.Širina trake zavisi od širine auta a dužine deonica su fiksno definisane. Promena trake se vrši u najvišem stepenu prenosa a minimalni broj obrtaja je 2000 o/min.Uspešan test je ako se vozilo ne prevrne, ostane na stazi i ne obori se nijedan čunj. ADAC je radio test većom brzinom i povećao je rastojanje.
Drugo, Mercedesova A klasa je iskoristila Švedjane za promociju ESP sistema - uvodjenje takvog sistema i u najeftinije njihovo vozilo. Zato su ga namerno i prevrnuli - da prevrće se ali sad ima ESP!
Treće, kako sam dokon ovih dana, palim za Švedsku u petak popodne sa novim Ceed-om, pa bih molio swedenonline za GPS koordinate poligona na kom su održali test, Continental gume i par dobrovoljaca za vožnju na testu. Ako ceed padne test dobijaš balončić domaće rakije!

zasto niko ne reaguje?

pre 11 godina

Gume nisu ispumpane vec su pod velikim opterecenjem.

Gume tako funkcionisu.

Gazeci sloj bori se za prijanjanje protiv automobila, podloge, planete i fizike. Pogledajte snimak koji sam nasao za 15 sekundi pretrage http://youtu.be/ZZ1uCH9ay1k

Zato su niskoprofilne gume bolje od starih, visokih, guma.
Zato je odgovarajuci pritisak u gumama veoma vazan za stabilnost.

Na ovom testu prikazana je tipicna situacija sa Ibarske magistrale kada neko ko je krenuo na odmor sa punim autom divlja, pretice ili mora da izbegne drugog vozaca koji se tako ponasa.

Nagla promena pravca je veoma tezak potez. Vecina uspe da napravi potez izbegavanja, ali ne i da se vrati u svoju traku i da nastavi voznju. Najcesce zavrse pored puta ili u bolnici.

Vozne karakteristike praznog vozila, sa jednom osobom i automobila sa 4 putnika i prtljagom znatno su razlicite.

Zao mi je sto ovi pogresni zakljuci citalaca stoje nekoliko sati a da niko nije reagovao? Da li stvarno ljudi toliko ne znaju o osnovnim karakteristikama?
pozdrav.

dekius

pre 11 godina

@usisivač
'Ajde idi skupljaj prašinu, čitanje je izgleda prekomplikovano za male kućne aparate
"Interesantno je da je novi Hyundai i30, koji sa Cee'd-om deli veliki broj komponenti i sklopova, bio uspešan na ovom testu. Sa brzinom kretanja od 75 km/h, i30 našao se u vrhu u svoje klase. "

Vlada

pre 11 godina

Logan se nije ovima prevrtao, nego A-klasa i novi Grand Cherokee. Logan su "prevrnuli" Nemci, nakon medijske buke su priznali da su pneumatici, tacnije prednji levi, bili ispod dozvoljene granice pritiska.

Aleksandar Todorović

pre 11 godina

Cisto da te usmerim na neke segmente koji ubijaju teorije zavere. Puno je segmenata po kojima su Svedjani unikatni, nezelim ni da ulazim u taj deo svesti koji je potreban samo za prihvatiti da i takvi postoje a kamo li uvaziti kao cinjenicno stanje. Sujeta se opire!

100.000 km godisnje uopste nije cifra koja je merodavna, dovoljna je samo jedna krivina!
(swedenonline, 25. novembar 2012 22:00)
Vi uopšte ne čitate šta ja pišem. O kakvoj teoriji zavere pričate? Nemački Auto Zeitung testirao je nedavno 13 vozila kompakt klase. Za novi Golf VII su odabrali motor 2.0 TDI, i uporedili ga sa ceedom 1.6 CRDI. Zašto nisu stavili u test Golf VII sa 1.6 TDI motorom? U tom testu Golf VII je naravno ubedljivo pobedio, a Mazda 3 je osvojila poslednje mesto (drugi najbolji automobil na svetu u kompakt klasi), a Honda Civic definitivno najbolji auto, osvojio je 11.mesto. Vozio sam svih 13 automobila, nova Astra je za klasu ispod Civica i Mazde 3, a ocenjenja je mnogo bolje.

O kakvom različitom asfaltu pričate? Da li ste nekada bili u Rusiji, Kanadi? Mislite da samo Švedska ima takav asfalt? Mislite da se na njemu oštečuju samo pneumatici na ceed-u. Gospodine, u auto industriji su u pitanju velike pare, i nemački auto magazini falsifikuju istinu 30 godina, mogu to i da dokažem, samo mi treba nedelju dana, kako bih napisao bar 20 tekstova na ovu temu. Ne morate da cenite moj rad, znanje i iskustvo, a krijete se iza "nadimka".Nemojte pisati stvari u koje se ne razumete, ispadate smešni.

swedenonline

pre 11 godina

Pa šta ste drugo očekivali. Jedan,jedini i najsigurniji je Volvo:-)! (Posmatrač, 23. novembar 2012 14:18) pa sad, postoji razlika po pitanju pogleda na sigurnot. Volvo se nikad nije proslavio po pitanju aktivne vec pasivne sigurnosti. Saab je bio uvek ispred po pitanju aktivne sigurnosti, dakle neulazenja i izbegavanja opasnih situacija. Konstrukcija je radjena da parira tim uglovima gledanja, Volvo je uvek pasivno ugradjivao sigurnost, odatle i sala na racun Volva, gde ime tumace pasivnim i za saobracaj neangazovanim vozacima:
Vi Orsakar Landets Värsta Olyckor ( Mi izazivamo u zemlji najgore nesrece).
Ova sala nije uzaludna, jer v
Volvo je okrenut tom specificnom segmentu musterija koji kupuju to sto im fali.

ivan

pre 11 godina

Nisam ljubitelj korejskih marki ali smatram da ne prave losa vozila za ciljnu grupu koju gadjaju.. Neosporno je da kia i hundai prave nezapamcen rast prodaje u celom svetu i kao takvi uzimaju ozbiljan deo kolaca ostalim brendovima.. Skoro je u USA bila fama oko toga kako kia lazira podatke potrosnje za 0,3 % i to "sasvim slucajno" mesec dana nakon objave da je kia napravila najveci skok prodaje na tom kontinentu ikada.. Opet kazem, ne volim koreance ali verujem da konkurencija ima umesane prste u kojekakve rezultate...
Kolega se prosli mesec dvoumio izmedju novog golfa 6 i hundaija i30.. Probao oba i na kraju uzeo i30.. Kaze duplo veca garancija, bolji paket opreme, bolji u voznji...

Swedenonline

pre 11 godina

KIA priznala gresku na zadnjem amortizeru, te samim tim verodostojnost testa od strane magazina Svet teknike (Teknikens värld). Auto koji je pao na testu je poslat u Nemacku u Kia test centar, da bi se ustanovilo da je zadnji amortizer isprovocirao elektroniku za stabilizacju perano i poremetio ponasanje auta. Gume od Continentala koje su dale izvandan rezultat na testu kocenja su upravo pogorsale sve zbog ekstmno jake frikcije/trakcije.
Kia takodje navodi da je auto posle zamene amortizera dao ocekivane rezultate.
Dakle, problema nema, samo jedan: Kako ce vlasnik KIA auta u Srbiji uspeti da natera nekoga u servisno-prodajnoj mrezi da prihvati cinjenicu da je mozda bas vas auto taj koji ima neku komponentu sa fabrickom greskom a oni nisu u stanju da je otkriju? Poslace auto u Nemacku u Kia istrazni centar?

Bojim se da je objektivnost nesto sto nedostaje gsn. Todorovicu, slepo verovanje na sopstvena ubedjenja, otvorite um i verujte da je ucenju kraj tek kad se zivot zavrsava, dotle, srecno ali molim da neuvijate izrazavanja kroz izraze potkrepljene ISO normama koje obicnim citaocima neznace nista vec samo vama daje sliku "uspesnog politicara" za obmanu sire populacije sa vama poznatim ciljem!

Demokratski pozdrav otvorenog uma!

I

pre 11 godina

Meni je interesantno u celoj priči, na stranu sad da li su švedski novinari upravu ili potkupljeni, ta da naši auto novinari ne umeju da nadju ni jednu ozbiljnu zamerku. Npr. ovaj dugmić bi bilo lepo da je postavljen više ulevo...

todos

pre 11 godina

Meni bi bilo cudno da se ovo desilo renou ili citroenu, pomislio bi da se radi o nekoj zaveri, ali posto je Kia u pitanju ne vidim nista cudno, pa ne mogu Koreanci bas sve da savladaju za 20 godina ozbiljnijeg bavljenja autoindustrijom, a i ta nesto niza prodajna cena se eto u ovom slucaju odrazila ne jeftiniji tj losiji upravljacki sistem i ogibljenje.
(Mario, 24. novembar 2012 10:10)
Kako se nije desliko? Desilo se Citroenu Biperu da se prevrne na testu severnog jelena dok isti takav peugeot nije imao problema.

toni

pre 11 godina

Sve pohvale korejancima narocito Hyundaiu. Jeste da nisu jos u rangu sa nemcima i japancima ali tako je bilo i kod japanaca pre 25-30 godina. Pogotovo kad pogledamo moto scenu- cetverac kawasaki, yamaha, honda i suzuki- vrhunski motocikli po normalnoj ceni za razliku od nemaca, amera i italijana. To sada i koreanci rade. Malo losiji kvalitet ALI zato mnogo manja cena. Francuzi se uplasili pa poceli da uvode neke kvote :D Znaci toliko o otvorenom trzistu EU - konkurentnost na prvom mestu? Malo sutra. Voleo bih samo da se i kinezi malo brze prikljuce auto industriji i da se spuste cene automobila na onaj nivo koliko zaista vrede.