Četvrtak, 22.11.2012.

11:22

Tužbe nepotrebne ako se dogovorimo

Tužbe Srbije i Hrvatske za genocid su nepotrebne ako se sporna pitanja između dve zemlje reše dogovorom, kaže Ivo Josipović, predsednik Hrvatske.

Izvor: Tanjug

Tužbe nepotrebne ako se dogovorimo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

my way

pre 11 godina

@my way: NDH je bila od prvog dana podijeljenja na njemacku i talijansku okupacionu zonu. Pogotovo je ova talijanska interesantna jer su u njoj Talijani materijalno i oruzano uzdrzavali cetnicke jedinice popa Djujica, sve dok financijski dio nisu prebacili na vlasti NDH (postavljene od strane Talijana) koje su im davale 100.000 kuna godisnje nakon sporazuma o zajednickoj borbi protiv partizana. Drugim rijecima, NDH nije imala ni vise ni manje drzavnosti nego Nediceva Srbija. Obbje su imale od strane okupatora postavljene vlasti, svoju upravu, novac, policiju, vojsku itd...
(Tek tako, 22. novembar 2012 18:29)

Ajde molim te. Evo ti samo jedne "formalne" razlike, a to je da je NDH bila priznata drzava, imala poglavnika, dok je Srbija kao sto rekoh bila okupaciona zona u kojoj je vrhovna vlast bila Vojna uprava, a Nedic samo jedna figura upravljanja, zato nikad nije postojalo nesto pod imenom Nezavisna drzava Srbija. Potpuno je razlicit sistem uprave i status bio, Nemacka je ovde drzala aparat i direktne funkcije. NDH je cak imala i svoje sportske reprezentacije. A o sustinskim razlikama izmedju NDH i njene vojske i Nedica i njegove i Ljoticeve 2 formacije, o tome ko je tretiran kao prijatelj, a ko kao neprijatelj od strane Nemaca, ko je bio izlozen genocidu, a ko ga sve nad njime cinio je zaista besmisleno i govoriti. NDH je cak dobila znatna teritorijalna prosirenja, pa bi ti da se razumes u te stvari znao i da se logor Staro sajmiste nalazio na teritoriji NDH.

Vidra52

pre 11 godina

"Tužbe Srbije i Hrvatske za genocid su nepotrebne ako se sporna pitanja između dve zemlje reše dogovorom, kaže Ivo Josipović, predsednik Hrvatske."

Da naša država ima imalo mozga ne bi povlačila tužbu već bi u njoj, a protiv protiv RH kao pravnog naslednika NDH, a po osnovu nezastarevanja ratnih zločina, proširila optužbu na Zločin genocida nad srpskim stanovništvom koje je ŽIVELO na njihovoj teritoriji i koji se sistematski sproveo kroz 7 decenija.
Ovako će, ako se optužba povuče, žrtve i II sv. rata i rata devedesetih biti zaboravljene.
A dokaza ima u Jasenovcu (filmova, kostiju, svega...). I u svim mestima odakle su srbi nestali (katastarske, crkvene, opštinske knjige).

Tek tako

pre 11 godina

@my way: NDH je bila od prvog dana podijeljenja na njemacku i talijansku okupacionu zonu. Pogotovo je ova talijanska interesantna jer su u njoj Talijani materijalno i oruzano uzdrzavali cetnicke jedinice popa Djujica, sve dok financijski dio nisu prebacili na vlasti NDH (postavljene od strane Talijana) koje su im davale 100.000 kuna godisnje nakon sporazuma o zajednickoj borbi protiv partizana. Drugim rijecima, NDH nije imala ni vise ni manje drzavnosti nego Nediceva Srbija. Obbje su imale od strane okupatora postavljene vlasti, svoju upravu, novac, policiju, vojsku itd...

mario marko del tintoreto

pre 11 godina

Neistina, niko od Srba nije osudjen zbog genocida u Hrvatskoj. Svako moze otici na sajt Haskog tribunala i procitati sve kompletno od predmeta sto se tice Srba koji su osudjeni ili optuzeni za zlocine u Hrvatskoj. Nema tu ni jedne optuzbe za genocid.

spoznaja istine

pre 11 godina

Netočna konstatacija da su obe tužbe osuđene na neuspjeh.
- Postoje dvije pravomoćne presude da je u Hrvatskoj nad nesrpskim stanovništvom izvršen genocid.
- ne postoji ni jedna presuda da su hrvati izvršili genocid.
- presude i optužnice protiv Martića, Babića i sad Hadžića su definirane kao udruženi zločinački što samo po sebi definira namjeru i ostvarenje genocida.
Žao mi je srpskog naroda što sad plaća grijehe njihovih prošlih ali i sadašnjih političkih struktura. Onog trenutka kad srpska politička elita kaže krivi smo za sva zla koja smo napravili i građanima Srbije će biti lakše. I Hrvatskoj nema Suda koji nema predmet gdje se hrvatskim zlikovcima ne sudi i ne donose presude.

my way

pre 11 godina

@brit
Nediceva Srbija isto sto i NDH? Pa Srbija je bila podeljena izmedju svojih suseda i direktne nemacke okupacije, jer nije bilo moguce napraviti od nje Hitlerov satelit, zato su Srbi toliko i stradali. Nedic i Ljotic su bili kolaboranti, ali njihova snaga je bila prakticno nepostojeca i nisu mogli da stvore nikakav kvislinski rezim i neku Nezavisnu drzavu Srbiju. A na drugoj strani je NDH, najmonstruozniji nacisticki satelit cijih sadistickih zlocina su se grozili i Nemacka i Italija. Poredjenje ti nikako nije na mestu.

Kubba

pre 11 godina

Zagreb -- Tužbe Srbije i Hrvatske za genocid su nepotrebne ako se sporna pitanja između dve zemlje reše dogovorom, kaže Ivo Josipović, predsednik Hrvatske.


Naravno da trebate dogovoriti, ustaška i komunistička ideologija su za nepun vek(stoljeće) uništili dve Jugoslavije.

Pa da vidimo hoće li srpski mitovi preživjeti...

pre 11 godina

Pa kad se već izvlači Jasenovac (s obzirom da prije 1941. očito nije postojao svijet)....Trebalo bi tužiti Srbiju zbog pokolja i raseljavanja Hrvata ("rešavanje" hrvatskog pitanja u Kraljevini Jugi??) nakon proglašavanja šestosiječanjske diktature, te za progon Makedonaca i Albanaca, srpska kolonizacija u nesrpskim krajevima, teror političke policije itd. Ako već hoćete da se sudi za UZP onda bu se bome sudilo. Dosta je bilo vaših gluposti! Ispada da su Hrvati povampirili i iz čistog mira odlučili da su Srbi negativci... Dajte molim vas, progledajte pored zdravih očiju više!

Atila

pre 11 godina

Koga još zanima šta ovaj licemer i prisni drugar ratnih zločinaca ima da kaže?Još se usuđuje da drugima deli lekcije i zlurado likuje?Nije mu dovoljno to što želi da u Hrvatskoj on bude taj koji će birati lidera tamošnjih Srba i praviti od njega marionetu, sada bi hteo i u Srbiji da vodi kolo, ali malo se preračunao.Kada je tako dovitljiv i ne podnosi Srbe, neka lepo i pošteno povuče sve hrvatske firme iz Srbije i svima mirna Bačka.To gde će te firme da prodaju neka reši sa njegovim obožavanim prijateljima Nemcima, samo nešto nisam siguran da će ih dočekati raširenih ruku.A što se tiče rešavanja problema, neka se konačno reši onaj spomen kompleksa Jasenovac i neka se prestane sa lažima i podmetanjima o broju žrtava u ovom uz Aušvic najvećem koncentracionom logoru koji je ikada postojao i gde je ogroman broj Srba stradao.

etnerrp

pre 11 godina

Nikako ne odustajati od tužbe.
Miloševićev nacionalistički režim, njegove velikosrpske pretenzije i njeni rezultati među kojima je i sudbina 200 000 krajišnika moraju dobiti epilog i osudu MSP-a

Viktor

pre 11 godina

@brit, 22. novembar 2012 13:44

Ipak ste se malo zabrojali sa tim vestackim poredjenjem NDH i okupirane Srbije.
NDH, za razliku od okupirane Srbije je bila priznata kao drzava i od Svajcarske, Svedske, Argentine, Portugala i jos zemalja, ne samo saveznica Treceg Rajha. Bila je clan i Medjunarodne Postanske Unije i od 1943. Medjunarodnog Crvenog Krsta i potpisnica Zenevske konvencije.
Srbija je imala svoje kolaboracioniste ali je u pravom smislu bila okupirana teritorija bez medjunarodnog legitimiteta.
A sto se tice veza NDH i Nove Drzave Hrvatske od 1990. pa za to bar ima pregrst materijala, a i ideoloski su nastale na istim osnovama, da ne pominjemo zabelezene izjave najvisih funkcionera Nove Drzave Hrvatske u to vreme.

Svako odustajanje od tuzbe sa srpske strane se mora smatrati za veleizdaju i vinovnici toga, ako ne daj boze to urade srpski politicari, ce kad tad morati da odgovara pred sudom za veleizdaju.

sds

pre 11 godina

Ja ne razumijem.. Koga bi vi tužili za zločine NDH? Hrvatska nije pravni nasljednik NDH. A i mnogima za zločine je već Titova Jugoslavija sudila.. Pa dokle ćete se praviti blesavi?

Tužba mora ići, dobro bi nam došlo 10 mlrd €, ako za ništa drugo, barem za razminiranje..

Jonytan

pre 11 godina

Hvala na ponudi gospodina predsednika Josipovića. Kada završite karijeru u Hrvatskoj, možete da probate da se kandidujete ovde. Mi nemamo takve, a fale nam. Lepo bi bilo kada bismo mogli da se dogovorimo, ali sumnjam da ćemo, jer, ako smo do sada svaki put gledali kako da se ne dogovorimo, što bi ovo bilo drugačije?

Vanja

pre 11 godina

@aleksandars, 22. novembar 2012 13:21

Bravo, upravo time sto si naveo si obelodanio dve istine. Momenat podizanja tuzbe i uloga ovog vuka u jagnjecoj kozi i namere hrvatske politicke elite, bili oni HDZ, HSP, SDP ili sta vec.
Neki su govorili to davno, ali na zalost ili srecu, dok nije se desilo ovo sa Gotovinom i Markacem, vecina naroda je bila slepa. Sad su i slepi progledali.

Licanin

pre 11 godina

Nikako, ama nikako odustati od kontratuzbe, u ime svih nasih zrtava! I ne ponoviti glupost da sudija bude opet Jevrej antisrbin. Sramotu je naneo na njih sudija T. Meron (a i Olbrajtova, Holbruk i ostali retki antisrbi iz napacenog jevrejskog naroda) jer dobro znaju da smo i mi bili zrtve genocida kao i oni. Neka procitaju imena na spisku zrtava Jasenovca i cele NDH, videce Srbe i Jevreje pobijene u istom, i dan danas neverovatnom zlocinu.

Banjalucanin

pre 11 godina

Pricaj ti tu pricu nekom drugom. A 700.000 pobijenih Srba u II svetskom ratu i sad 220.000 proteranih i ubijenih 2.000 to nema veze!A ti Srbijo sad im se i izvini za sve jos jedanput.

zagor

pre 11 godina

posto ljudi ovde slabo kapiraju da pojasnim.
hrvatska je oslobodila generale lobiranjem(citaj placanjem).
tako isto moze da se izvuce i od tuzbi za genocid.
smatram da treba da prihvatimo ovo.
u protivnom ostaje otvoren prostor za uzimanje para od hr i sr od strane washingtona za resenja cija strana bolje plati.
srbi moramo da naucimo da se pravda kupuje, i mora da se lobira za nacionalne interese(glede albance).
ovim josipovic porucuje nemo da ni uzimaju vise aj se dogovorimo.

Veliki Srbin

pre 11 godina

Da napravimo referendum...Sa upisivanjem licnih podataka.

Svi oni koji su za tuzbu sa Hrvatskom da potpisu da ce oni placati delom svoje licne imovine ukoliko izgubimo tuzbu i sud nas osudi.

A mi koji nismo za taj glupavi proces, da ne odgovaramo finansijski.

Dokle ja i svi ostali koji imamo mozga, da placamo greske politicara i njihovih nepismenih i neobrazovanih glasaca i usijanih glava????

Sad odgovorno kazem. Bude li te tuzbe, i ovde javnost vecinski bude za nju, a nama presude da placamo Hrvatima, ja se selim iz Srbije i moja deca necu dozvoliti da rastu ovde.

Kada je vlast ludacka onda neka ona i ostatak sirotinje plate to. Ja moje pare i sav kapital iznosim napolje, a ovde sve prodajem.

Zlatko

pre 11 godina

Evo, ja nisam za povlačenje tužbi, naprotiv. Da vas još jednom "oderemo" kao što i zaslužujete, "nebeski narode". Ali, zapamtit ćete nas sada za sve vijeke vjekova !

ekonomist

pre 11 godina

Ocekujem da HR u narednom periodu salje poruke mira i ljubavi prema Srbiji,a sve zarad njihovih kompanija i ekonomskog interesa u nasoj zemlji.. Znate za ono"ukradem ti novcanik,pa ti platim veceru tvojim parama"
(mladen, 22. novembar 2012 12:40)
Istine radi mi smo u 2011 izvezli u Hrvatsku vise nego sto smo uvezli. Izvezli smo robu za 430 miliona dolara, a uvezli za 417 miliona, čime je ostvaren suficit u trgovinskoj razmeni od 13 miliona dolara.

Mirko

pre 11 godina

Znaci kreće ucenjivanje.

Sudjenje Gotovini ne može uticati na kontratužbu, prosto zato što je Hag sto puta ponovio, da se oslobadjajuća presuda odnosi NA samu gotovinu a ne na cinjenicu da je Hrvatska izvela Oluju i proterala i pobila mnogo Nehrvata.

brit

pre 11 godina

@aleksandars
ndh je bila isto što i nedićeva srbija - paradržava bez legitimiteta i međunarodno nepriznata. podršku u hrvatskoj je uvijek imao hss, a nacisti su na vlast postavili ustaše jer je maček, vođa hss-a, odbio suradnju sa nacistima. ustaše nisu imale potporu ni u narodu, pogotovo nakon terora koji su uveli. to je razlog zašto se hrvatska organizirala u zavnoh-u, nasuprot ndh. optuživati hrvatsku u kojoj je manjina davala podršku nametnutoj vlasti je morbidno. onda ste i vi odgovorni za nedićeve zločine. negirati desetke i desetke tisuće hrvata u partizanskom pokretu je smiješno.

Предраг Вулин

pre 11 godina

Држава Србија, треба и Мора, да тужи Хрватску због геноцида почињеног у НДХ током другог светског рата.То је много важније од "Олује". Тога се они највише боје..
Позовите у неку емисију професорку Смиљу Аврамов и проф. Мила Ломпара да кажу зашто се то по свему судећи никада неће десити...Хвала
ПС. Српски народ мора да врати изгубљено самопоштовање. Морамо да будемо много одлучнији и јединственији у сваком погледу.

aleksandars

pre 11 godina

Da se podsetimo, tužbu je prva podnela Hrvatska i to tek 1999. godine nakon NATO napada na Srbiju. Zašto to nisu učinili ranije nego tek onda kada je Srbija bila na kolenima, bez ikakvih saveznika? Hteli su na lak način još nešto da uzmu od Srbije, a jedan od glavnih autora tužbe je upravo lisac u jagnjećoj koži, sadašnji predsednik Ivo Josipović. Srbija je kontratužbu podnela tek nakon što se sud oglasio nadležnim za hrvatsku tužbu, iako je Srbija prva predlagala da se tužba povuče. I sada, Ivo Josipović predlaže nekakav dogovor ne bi li zataškao etničko čišćenje iz poslednjeg i iz doba 2. sv. rata.
Srbija ne treba da odustane od svoje tužbe zbog prošlosti ali i zbog budućnosti. Dokazi su više nego očigledni. Varaju se svi koji tvrde da RH nema pravno nasleđe od NDH. Ako nisu oni, ko je sadašnji naslednik teritorije i naroda fašističke NDH?

Milan

pre 11 godina

Srbija ne sme da odustane od tuzbe. Hrvatska je bila ta koja je prva podnela tuzbu u trentku kada je Srbija bila razrusena. Svi dokazi su na strani Srbije. Nije sporno ako Hrvatska dobije spor, bice to jos jedna sramota Medjunarodne zajednice, bitno je samo da budemo cisti pred sobom. Nema dogovora sa zlocincima. Istina ce ubek biti veca od bilo kakvog papira i presude. Oluja - zlocin koji traje.

Jovan

pre 11 godina

Covek ima pravo. Izgubicemo ponovo od NATO-a. Hrvatska nije samo Hrvatska vec stoji cela NATO alijansa iza njih. Oni, kao sto smo videli sa Gotovinim, nikada nas gube. Ajde dosta je bilo. Izgubili smo od Hrvata svaki rat pa cemo i ovaj. Imamo lose saveznike, vreme je za nove. Ako ih nemozes pobediti prikljuci im se. Francuzi i Nemci su se delimicno pomirili pa mozemo i mi.

pedja

pre 11 godina

Ovaj čovek je najbolje što Hrvatska ima.Voleo bi da i Srbija ima ovakve političare,ali mi Srbi sve najbolje znamo.Zato i tako prolazimo u životu.I još uvek pričamo kako smo neko i nešto a imamo najmanje prosečne plate i najviše nezaposlenih u Evropi.

Oliver

pre 11 godina

Srbija ne treba da izmislja toplu vodu,nego da radi ono sto druge drzave sa slicnim problemom iz proslosti rade.Mi treba da zadrzimo tuzbu za genocid iz 1991. bez obzira na minimalnost sanse na uspeh,ali ne mozemo da tuzimo Hrvatsku za dokazani genocid 1941-45, jer je genocid kao krivicno delo inaugurisan tek 1948.Dakle u pravnom smislu genocid se ne moze dokazati pre 1948,ali moze u politickom,sto je jos vaznije,posto je politika mocnija od prava.U tom smislu treba se ugledati na Jermene,koji su doziveli genocid od strane turske imperije u jos ranijem periodu od 1915-1917. god.Jermeni ne tuze Tursku sudovima,nego od parlamenata pojedinih mocnih drzava u svetu,posebno onih gde postoji snazna jermenska manjina,traze donosenje deklaracije o genocidu nad Jermenima.Tako su parlamenti Francuske,Svedske i Kanade doneli takve deklaracije,uprkos snaznom turskom protivljenju,a u Francuskoj je negiranje tog genocida cak i krivicno delo koje se kaznjava zatvorom i novcanom kaznom.To isto treba i mi da uradimo,da odaberemo par prijateljskih zemalja i da pokrenemo takav zahtev.To bi bio veliki politicki uspeh za Srbiju.Druga stvar koju treba da uradimo i koju je trebalo odavno uraditi je podizanje monumentalnog spomen muzeja srpskim zrtvama NDH.Takav muzej treba da bude u Beogradu po ugledu na Jad Vasem u Jerusalimu,koji moze pruziti i strucnu pomoc,posebno zbog toga jer su u NDH stradali i Jevreji.Ako mi ne vodimo racuna o svojim zrtvama,niko drugi nece.

expert

pre 11 godina

"Ako se ono što se želelo postići tužbom može ostvariti dogovorom, tužbe postaju nepotrebne".

A šta se želelo postići tužbom? Da nam naplate ratnu odštetu? Vrlo lepo zamišljeno, da se mi "dogovorimo" da im platimo odštetu, jer znaju da je na sudu ne bi dobili.

Milojko

pre 11 godina

Ono sto mi mozemo je da ne idemo kod vas na more...ni sledece ni sledecih 50 godina...ostalo je manje bitno. Bice kako drugi kazu. Nemojte da bude ko braca crnogorci ovamo jedno a kad dodje leto LETUJTE KOD SVOJIH. E pa letovacemo na Krfu Halkidikiju Bugarskoj Italiji...

Jovana

pre 11 godina

A zasto presuda Gotovini i Markacu minimizira sanse protivtuzbe Srbije, ako je tacno ono sto su nam porucili iz Haga- da su oni samo utvrdili da gorenavedeni nisu odgovorni za zlocine, a ne da zlocina nije ni bilo?

Pa košta, ne

pre 11 godina

U bilateralnim odnosima Hrvatske i Srbije nije sporno to kako je presudilo Apelaciono veće ICTY, već je sporna euforija sveopšteg slavlja koja je potom usledila u Hrvatskoj, predvođena državnim vrhom.

Da je neki Srbin prvostepeno osuđen na 24 godine robije, a da mu je potom, presuda po žalbi odbrane ukinuta, ne bih u tome nalazio razloga ni za kakvo frenetično slavlje i masovnu euforiju. Možda bih se radovao u sebi, onako kako npr. Mađari tuguju u sebi.

Jer, nisu Anto Gotovina i Mladen Markač u Kninu, a potom u Hagu igrali fudbal (nogomet), pa su u finalu pobedili na penale.

nada ZR

pre 11 godina

Gospodine Josipovicu ne vredi sada pricati o tuzbama kada one posle nove Oluje nemaju smisla.Ne pomaze sada ni vas umeren ton jer vam ne verujemo.Cak mislim da bi ste nam zadali bez grize savesti noz u ledja.Treba vremena da se stisa nova Oluja ako je to ikako moguce.

podrascanin

pre 11 godina

Ja mislim da izgledi Srbije u protivtuzbi nisu umanjeni. U svojoj knjizi "Demokracija i ekskomunikacija", koja je izdata u Zagrebu 1999 godine, Jovan Miric, profesor na zagrebackom Univerzitetu i zestoki kriticar srpske nacionalisticke i velikosrpske politike, zakljucio je, na osnovu materijala i izvora, da je PROGON SRBA, nezavsno od njihove velikosrpske politike, ipak bio temeljna ideja politike HDZ-a i nekih drugih hrvatskih desnicarskih stranaka.

mladen

pre 11 godina

Ocekujem da HR u narednom periodu salje poruke mira i ljubavi prema Srbiji,a sve zarad njihovih kompanija i ekonomskog interesa u nasoj zemlji.. Znate za ono"ukradem ti novcanik,pa ti platim veceru tvojim parama"

konfučije

pre 11 godina

A šta mislite ko će postupati u predmetu tužbi? Ako se svi slažu da se pravda deli selektivno,da li će odjednom postati objektivni. Bez obzira na to što je reč o drugom sudu koji je samo smešten u istom gradu kao i ovaj za ratne zločine.

After Dark

pre 11 godina

Josipovicu,nismo mi vasa kolonija,nego vi nasa,bili i ostali bez obzira sto imate trenutno neovisnost.Tuzba koja se nalazi u Cikagu je sud u kojem Hilari familija nema uticaj nikakav,jer su ukorili u desetinama milijardi naj vecu svetsku kompaniju i pored insistiranja i lobiranja donjeg i gornjeg kongresa.U ostalom,ne goni vas drzava Srbija,vec prognani i njihova udruzenja.Ako mislite da treba da dobijete tuzbu,vi lobirajte kod prijatelja suda u milijardama,pa ce cena gradjana hrvatske biti tolika da vam se ne isplati.
Kako rece Pusicka,od tube ne odustajete,a ti ne mozes da sprecis to.
U ostalom,niste ocekivali da ce 10 aprila da se povede debata pred UN,pa da se po nalogu parlamenta,apelacione sudije izopste i vrati predmet na ponovno sudjenje.
Sad ste se zakopali bez potrebe.Nemozete da sakrijete cinjenicu da ste drzavu stvorili na genocidu i to u 20 veku

sosa

pre 11 godina

@Divos
Ne budite naivni, to je isti onaj Medjunarodni sud pravde koji je dao savetodavno misljenje da proglasenje nezavisnosti Kosova nije protivno medjunarodnom pravu. Sta vi od njih ocekujete?!

Srbin - veci od vecine Srba

pre 11 godina

Ivo Josipovicu - da narod u Srbiji ima samo pola u glavi sto ima bilo ko od vidjenijih politicara u Srbiji, rekli bi "pa zasto se ne dogovaramo vec jednom".

Ali narod gleda emocijama i ne razume nista.

Najgore od svega je sto smo mi mazohisticki narod, volimo bitke koje su unapred osudjene na propast.
A posto od goreg uvek ima gore, upravo ta bitka za stolom bi bila sigurno izgubljena, a time nisu "ubili" finansijski sebe i svoju decu, vec nekoliko narednih generacija.

Čist račun, duga ljubav

pre 11 godina

Nema istinskog izmirenja između Srbije i Hrvatske dok se sudski ne utvrde sve činjenice u ovom sporu oko genocida. Ako se stvari opet budu završale dogovorom političara ili pritiscima velikih sila, kakav god dogovor bio, biće i novih ratova u budućnosti. To što bi hrvatski predsednik sada želeo da se na brzaka zaboravi sve što je Hrvatska činila prema Srbima u XX veku je sasvim razumljivo, ali ne sme nikada biti dopušteno.

Floro Flores

pre 11 godina

Ja mislim da mi treba da povucemo tuzbu ,damo HR pola Vojvodine jos 10ak kompanija.. Naravno,izvinemo se na kraju.. "Evo,DJURA ce ti oprostiti sto te je tukao"

tosa

pre 11 godina

Pa nisam bas siguran da ova presuda Gotovini i Markacu minimizira tuzbu Srbije buduci da je juce i sam Galbrajt izneo misljenje o vasem prvom poglavniku posle Drugog svetskog rata ovaj htedoh reci prvom predsedniku nezavisne Hrvatske, Tudjmanu prema kome je, inace, cak gajio i neka prijateljska osecanja. Pa kad prijatelj konstatuje kakvog mu je karaktera taj prijatelj i da bi rado svedocio protiv njega da je ziv, o cemu mi onda ovde jos pricamo.

skeptik

pre 11 godina

Realno ni jedna ni druga tuzba nema sanse. Cisto bacanje para i nepotrebno dizanje nacionalistickih tenzija, ali mozak je ovde uvek u drugom planu.

draganbb

pre 11 godina

Kakav crni dogovor, proterivanje 200.000 Srba sa vekovniog ognjišta, ubistvo 2.000. Neka oni izađu sa kontra ciframa pa neka svako odgovara za svoja nedela. A posle toga pokrenuti pitanje odštete za genocid u NDH. Tako radi ozbiljna država.

Pavle

pre 11 godina

Cilj tužbe, a može i dogovorom, je ratna ošteta. Ironično, žalosno i jadno je da srpski narod plaća hrvatskom koji ga sistematski uništava, raseljava i ubija, a za sve to treba još da bude nagrađen.

Divos

pre 11 godina

Очекиване изјаве и размишљања овог господина који се ето воли сликати у друштву (неправоснажно) осуђених зликоваца. Мало је ипак заобишао истину, сигурно нико од угледних правника из Србије није подржао став да су задњом одлуком квази суда у Хагу минимизиране шансе Србије, из разлога што то једноставно није тачно. Заправо шансе Србије су јако добре, под условом да озбиљно и користећи потребне капацитете уђе у ову борбу.
Има још једна важна ствар, која се мора знати. Бројни наши људи су, после задње фарсе од суђења двојици ниткова, огорчени и гневни, и очекују сличан исход и поводом ове тужбе.
И у праву су, сигурно јесте илузорно у оваквим околностима које владају у свету, очекивати правичан судски процес. Али има ствар коју морају знати. У питању су 2 различита суда. Хашки трибунал је ад хок суд, тј само за ову сврху (или за једнократну употребу). Осим наравно изречених пресуда, никог не обавезује у некој будућности.
Међународни суд правде увек после изречене пресуде самом себи је поставио норме и стандарде да се у будућности када се на суду нађу неке друге земље, држи истих принципа и норми. Зато и морају бити пажљиви и пресуде доносити са много више сензибилитета.
То наравно не важи ако дође до нагодбе, на чему се сигурно већ ради (па и овај интервју), и биће притисака па и ултиматума за оваквим сценаријом.
Здрав разум налаже да се уђе у ову борбу.

tDarko

pre 11 godina

"Voleo da se reše svi problemi zbog kojih su tužbe podignute i da se time učine nepotrebnima".
Problem je sto negirate svoje zlocine (i velicate ih pod drugim imenom). Zelite da ih ucinite nepotrebnim? Pa to je JOS JEDAN problem!!!

"Razumem da na sve događaje ne gledamo na isti način"
Naravno da ne gledamo na isti nacin. Ono sto JESTE etnicko ciscenje vama je to oslobodialcka akcija i kako da gledamo na isti nacin?

Ne mozes da mi pricas o agresiji srba i kako su srbi napali i kako se hrvatksa branila...
TO mozes da pricas nekome ko NIJE ZIVEO u hr PRE 90-tih !!!!

zločin ne zastareva

pre 11 godina

Nadam se da naši političari neće pasti na ove šlihtarske izjave! Pokrenuti postupak za genocid i u prvom i i u drugom sv. ratu i za sve akcije slične oluji i tražiti pnovno suđenje za oluju. 1995 Nakon oluje i RH i BiH su na neki način dobile samostalnost sličnu koju imaju sada. Nakon oluje su bili brojni organizovani napadi HV-a na gradove u zapadnoj R. Srpskoj gde su žrtve bili isključivo civili a cilj je bio etničko čišćenje Srba. Dakle ima materijala samo treba promeniti onog našeg flegmatičnog tužioca koji je verovatno njihov, jer čovek treba da bude mentalno retardiran da bi pored onolkih dokaza izgubio na sudu.

dare 011

pre 11 godina

Ja mislim da, kad spojimo II svetski i NDH i popis stanovništva u HR danas, oni nemaju šanse. Bar što se tiče genocida i etničkog čišćenja a za ratnu odštetu ne znam?!

Pavle

pre 11 godina

Cilj tužbe, a može i dogovorom, je ratna ošteta. Ironično, žalosno i jadno je da srpski narod plaća hrvatskom koji ga sistematski uništava, raseljava i ubija, a za sve to treba još da bude nagrađen.

draganbb

pre 11 godina

Kakav crni dogovor, proterivanje 200.000 Srba sa vekovniog ognjišta, ubistvo 2.000. Neka oni izađu sa kontra ciframa pa neka svako odgovara za svoja nedela. A posle toga pokrenuti pitanje odštete za genocid u NDH. Tako radi ozbiljna država.

tDarko

pre 11 godina

"Voleo da se reše svi problemi zbog kojih su tužbe podignute i da se time učine nepotrebnima".
Problem je sto negirate svoje zlocine (i velicate ih pod drugim imenom). Zelite da ih ucinite nepotrebnim? Pa to je JOS JEDAN problem!!!

"Razumem da na sve događaje ne gledamo na isti način"
Naravno da ne gledamo na isti nacin. Ono sto JESTE etnicko ciscenje vama je to oslobodialcka akcija i kako da gledamo na isti nacin?

Ne mozes da mi pricas o agresiji srba i kako su srbi napali i kako se hrvatksa branila...
TO mozes da pricas nekome ko NIJE ZIVEO u hr PRE 90-tih !!!!

mladen

pre 11 godina

Ocekujem da HR u narednom periodu salje poruke mira i ljubavi prema Srbiji,a sve zarad njihovih kompanija i ekonomskog interesa u nasoj zemlji.. Znate za ono"ukradem ti novcanik,pa ti platim veceru tvojim parama"

dare 011

pre 11 godina

Ja mislim da, kad spojimo II svetski i NDH i popis stanovništva u HR danas, oni nemaju šanse. Bar što se tiče genocida i etničkog čišćenja a za ratnu odštetu ne znam?!

Čist račun, duga ljubav

pre 11 godina

Nema istinskog izmirenja između Srbije i Hrvatske dok se sudski ne utvrde sve činjenice u ovom sporu oko genocida. Ako se stvari opet budu završale dogovorom političara ili pritiscima velikih sila, kakav god dogovor bio, biće i novih ratova u budućnosti. To što bi hrvatski predsednik sada želeo da se na brzaka zaboravi sve što je Hrvatska činila prema Srbima u XX veku je sasvim razumljivo, ali ne sme nikada biti dopušteno.

zločin ne zastareva

pre 11 godina

Nadam se da naši političari neće pasti na ove šlihtarske izjave! Pokrenuti postupak za genocid i u prvom i i u drugom sv. ratu i za sve akcije slične oluji i tražiti pnovno suđenje za oluju. 1995 Nakon oluje i RH i BiH su na neki način dobile samostalnost sličnu koju imaju sada. Nakon oluje su bili brojni organizovani napadi HV-a na gradove u zapadnoj R. Srpskoj gde su žrtve bili isključivo civili a cilj je bio etničko čišćenje Srba. Dakle ima materijala samo treba promeniti onog našeg flegmatičnog tužioca koji je verovatno njihov, jer čovek treba da bude mentalno retardiran da bi pored onolkih dokaza izgubio na sudu.

tosa

pre 11 godina

Pa nisam bas siguran da ova presuda Gotovini i Markacu minimizira tuzbu Srbije buduci da je juce i sam Galbrajt izneo misljenje o vasem prvom poglavniku posle Drugog svetskog rata ovaj htedoh reci prvom predsedniku nezavisne Hrvatske, Tudjmanu prema kome je, inace, cak gajio i neka prijateljska osecanja. Pa kad prijatelj konstatuje kakvog mu je karaktera taj prijatelj i da bi rado svedocio protiv njega da je ziv, o cemu mi onda ovde jos pricamo.

podrascanin

pre 11 godina

Ja mislim da izgledi Srbije u protivtuzbi nisu umanjeni. U svojoj knjizi "Demokracija i ekskomunikacija", koja je izdata u Zagrebu 1999 godine, Jovan Miric, profesor na zagrebackom Univerzitetu i zestoki kriticar srpske nacionalisticke i velikosrpske politike, zakljucio je, na osnovu materijala i izvora, da je PROGON SRBA, nezavsno od njihove velikosrpske politike, ipak bio temeljna ideja politike HDZ-a i nekih drugih hrvatskih desnicarskih stranaka.

Srbin - veci od vecine Srba

pre 11 godina

Ivo Josipovicu - da narod u Srbiji ima samo pola u glavi sto ima bilo ko od vidjenijih politicara u Srbiji, rekli bi "pa zasto se ne dogovaramo vec jednom".

Ali narod gleda emocijama i ne razume nista.

Najgore od svega je sto smo mi mazohisticki narod, volimo bitke koje su unapred osudjene na propast.
A posto od goreg uvek ima gore, upravo ta bitka za stolom bi bila sigurno izgubljena, a time nisu "ubili" finansijski sebe i svoju decu, vec nekoliko narednih generacija.

sosa

pre 11 godina

@Divos
Ne budite naivni, to je isti onaj Medjunarodni sud pravde koji je dao savetodavno misljenje da proglasenje nezavisnosti Kosova nije protivno medjunarodnom pravu. Sta vi od njih ocekujete?!

Divos

pre 11 godina

Очекиване изјаве и размишљања овог господина који се ето воли сликати у друштву (неправоснажно) осуђених зликоваца. Мало је ипак заобишао истину, сигурно нико од угледних правника из Србије није подржао став да су задњом одлуком квази суда у Хагу минимизиране шансе Србије, из разлога што то једноставно није тачно. Заправо шансе Србије су јако добре, под условом да озбиљно и користећи потребне капацитете уђе у ову борбу.
Има још једна важна ствар, која се мора знати. Бројни наши људи су, после задње фарсе од суђења двојици ниткова, огорчени и гневни, и очекују сличан исход и поводом ове тужбе.
И у праву су, сигурно јесте илузорно у оваквим околностима које владају у свету, очекивати правичан судски процес. Али има ствар коју морају знати. У питању су 2 различита суда. Хашки трибунал је ад хок суд, тј само за ову сврху (или за једнократну употребу). Осим наравно изречених пресуда, никог не обавезује у некој будућности.
Међународни суд правде увек после изречене пресуде самом себи је поставио норме и стандарде да се у будућности када се на суду нађу неке друге земље, држи истих принципа и норми. Зато и морају бити пажљиви и пресуде доносити са много више сензибилитета.
То наравно не важи ако дође до нагодбе, на чему се сигурно већ ради (па и овај интервју), и биће притисака па и ултиматума за оваквим сценаријом.
Здрав разум налаже да се уђе у ову борбу.

After Dark

pre 11 godina

Josipovicu,nismo mi vasa kolonija,nego vi nasa,bili i ostali bez obzira sto imate trenutno neovisnost.Tuzba koja se nalazi u Cikagu je sud u kojem Hilari familija nema uticaj nikakav,jer su ukorili u desetinama milijardi naj vecu svetsku kompaniju i pored insistiranja i lobiranja donjeg i gornjeg kongresa.U ostalom,ne goni vas drzava Srbija,vec prognani i njihova udruzenja.Ako mislite da treba da dobijete tuzbu,vi lobirajte kod prijatelja suda u milijardama,pa ce cena gradjana hrvatske biti tolika da vam se ne isplati.
Kako rece Pusicka,od tube ne odustajete,a ti ne mozes da sprecis to.
U ostalom,niste ocekivali da ce 10 aprila da se povede debata pred UN,pa da se po nalogu parlamenta,apelacione sudije izopste i vrati predmet na ponovno sudjenje.
Sad ste se zakopali bez potrebe.Nemozete da sakrijete cinjenicu da ste drzavu stvorili na genocidu i to u 20 veku

skeptik

pre 11 godina

Realno ni jedna ni druga tuzba nema sanse. Cisto bacanje para i nepotrebno dizanje nacionalistickih tenzija, ali mozak je ovde uvek u drugom planu.

Floro Flores

pre 11 godina

Ja mislim da mi treba da povucemo tuzbu ,damo HR pola Vojvodine jos 10ak kompanija.. Naravno,izvinemo se na kraju.. "Evo,DJURA ce ti oprostiti sto te je tukao"

aleksandars

pre 11 godina

Da se podsetimo, tužbu je prva podnela Hrvatska i to tek 1999. godine nakon NATO napada na Srbiju. Zašto to nisu učinili ranije nego tek onda kada je Srbija bila na kolenima, bez ikakvih saveznika? Hteli su na lak način još nešto da uzmu od Srbije, a jedan od glavnih autora tužbe je upravo lisac u jagnjećoj koži, sadašnji predsednik Ivo Josipović. Srbija je kontratužbu podnela tek nakon što se sud oglasio nadležnim za hrvatsku tužbu, iako je Srbija prva predlagala da se tužba povuče. I sada, Ivo Josipović predlaže nekakav dogovor ne bi li zataškao etničko čišćenje iz poslednjeg i iz doba 2. sv. rata.
Srbija ne treba da odustane od svoje tužbe zbog prošlosti ali i zbog budućnosti. Dokazi su više nego očigledni. Varaju se svi koji tvrde da RH nema pravno nasleđe od NDH. Ako nisu oni, ko je sadašnji naslednik teritorije i naroda fašističke NDH?

Milojko

pre 11 godina

Ono sto mi mozemo je da ne idemo kod vas na more...ni sledece ni sledecih 50 godina...ostalo je manje bitno. Bice kako drugi kazu. Nemojte da bude ko braca crnogorci ovamo jedno a kad dodje leto LETUJTE KOD SVOJIH. E pa letovacemo na Krfu Halkidikiju Bugarskoj Italiji...

Banjalucanin

pre 11 godina

Pricaj ti tu pricu nekom drugom. A 700.000 pobijenih Srba u II svetskom ratu i sad 220.000 proteranih i ubijenih 2.000 to nema veze!A ti Srbijo sad im se i izvini za sve jos jedanput.

Jovana

pre 11 godina

A zasto presuda Gotovini i Markacu minimizira sanse protivtuzbe Srbije, ako je tacno ono sto su nam porucili iz Haga- da su oni samo utvrdili da gorenavedeni nisu odgovorni za zlocine, a ne da zlocina nije ni bilo?

Pa da vidimo hoće li srpski mitovi preživjeti...

pre 11 godina

Pa kad se već izvlači Jasenovac (s obzirom da prije 1941. očito nije postojao svijet)....Trebalo bi tužiti Srbiju zbog pokolja i raseljavanja Hrvata ("rešavanje" hrvatskog pitanja u Kraljevini Jugi??) nakon proglašavanja šestosiječanjske diktature, te za progon Makedonaca i Albanaca, srpska kolonizacija u nesrpskim krajevima, teror političke policije itd. Ako već hoćete da se sudi za UZP onda bu se bome sudilo. Dosta je bilo vaših gluposti! Ispada da su Hrvati povampirili i iz čistog mira odlučili da su Srbi negativci... Dajte molim vas, progledajte pored zdravih očiju više!

Zlatko

pre 11 godina

Evo, ja nisam za povlačenje tužbi, naprotiv. Da vas još jednom "oderemo" kao što i zaslužujete, "nebeski narode". Ali, zapamtit ćete nas sada za sve vijeke vjekova !

pedja

pre 11 godina

Ovaj čovek je najbolje što Hrvatska ima.Voleo bi da i Srbija ima ovakve političare,ali mi Srbi sve najbolje znamo.Zato i tako prolazimo u životu.I još uvek pričamo kako smo neko i nešto a imamo najmanje prosečne plate i najviše nezaposlenih u Evropi.

Pa košta, ne

pre 11 godina

U bilateralnim odnosima Hrvatske i Srbije nije sporno to kako je presudilo Apelaciono veće ICTY, već je sporna euforija sveopšteg slavlja koja je potom usledila u Hrvatskoj, predvođena državnim vrhom.

Da je neki Srbin prvostepeno osuđen na 24 godine robije, a da mu je potom, presuda po žalbi odbrane ukinuta, ne bih u tome nalazio razloga ni za kakvo frenetično slavlje i masovnu euforiju. Možda bih se radovao u sebi, onako kako npr. Mađari tuguju u sebi.

Jer, nisu Anto Gotovina i Mladen Markač u Kninu, a potom u Hagu igrali fudbal (nogomet), pa su u finalu pobedili na penale.

konfučije

pre 11 godina

A šta mislite ko će postupati u predmetu tužbi? Ako se svi slažu da se pravda deli selektivno,da li će odjednom postati objektivni. Bez obzira na to što je reč o drugom sudu koji je samo smešten u istom gradu kao i ovaj za ratne zločine.

Oliver

pre 11 godina

Srbija ne treba da izmislja toplu vodu,nego da radi ono sto druge drzave sa slicnim problemom iz proslosti rade.Mi treba da zadrzimo tuzbu za genocid iz 1991. bez obzira na minimalnost sanse na uspeh,ali ne mozemo da tuzimo Hrvatsku za dokazani genocid 1941-45, jer je genocid kao krivicno delo inaugurisan tek 1948.Dakle u pravnom smislu genocid se ne moze dokazati pre 1948,ali moze u politickom,sto je jos vaznije,posto je politika mocnija od prava.U tom smislu treba se ugledati na Jermene,koji su doziveli genocid od strane turske imperije u jos ranijem periodu od 1915-1917. god.Jermeni ne tuze Tursku sudovima,nego od parlamenata pojedinih mocnih drzava u svetu,posebno onih gde postoji snazna jermenska manjina,traze donosenje deklaracije o genocidu nad Jermenima.Tako su parlamenti Francuske,Svedske i Kanade doneli takve deklaracije,uprkos snaznom turskom protivljenju,a u Francuskoj je negiranje tog genocida cak i krivicno delo koje se kaznjava zatvorom i novcanom kaznom.To isto treba i mi da uradimo,da odaberemo par prijateljskih zemalja i da pokrenemo takav zahtev.To bi bio veliki politicki uspeh za Srbiju.Druga stvar koju treba da uradimo i koju je trebalo odavno uraditi je podizanje monumentalnog spomen muzeja srpskim zrtvama NDH.Takav muzej treba da bude u Beogradu po ugledu na Jad Vasem u Jerusalimu,koji moze pruziti i strucnu pomoc,posebno zbog toga jer su u NDH stradali i Jevreji.Ako mi ne vodimo racuna o svojim zrtvama,niko drugi nece.

brit

pre 11 godina

@aleksandars
ndh je bila isto što i nedićeva srbija - paradržava bez legitimiteta i međunarodno nepriznata. podršku u hrvatskoj je uvijek imao hss, a nacisti su na vlast postavili ustaše jer je maček, vođa hss-a, odbio suradnju sa nacistima. ustaše nisu imale potporu ni u narodu, pogotovo nakon terora koji su uveli. to je razlog zašto se hrvatska organizirala u zavnoh-u, nasuprot ndh. optuživati hrvatsku u kojoj je manjina davala podršku nametnutoj vlasti je morbidno. onda ste i vi odgovorni za nedićeve zločine. negirati desetke i desetke tisuće hrvata u partizanskom pokretu je smiješno.

Milan

pre 11 godina

Srbija ne sme da odustane od tuzbe. Hrvatska je bila ta koja je prva podnela tuzbu u trentku kada je Srbija bila razrusena. Svi dokazi su na strani Srbije. Nije sporno ako Hrvatska dobije spor, bice to jos jedna sramota Medjunarodne zajednice, bitno je samo da budemo cisti pred sobom. Nema dogovora sa zlocincima. Istina ce ubek biti veca od bilo kakvog papira i presude. Oluja - zlocin koji traje.

Предраг Вулин

pre 11 godina

Држава Србија, треба и Мора, да тужи Хрватску због геноцида почињеног у НДХ током другог светског рата.То је много важније од "Олује". Тога се они највише боје..
Позовите у неку емисију професорку Смиљу Аврамов и проф. Мила Ломпара да кажу зашто се то по свему судећи никада неће десити...Хвала
ПС. Српски народ мора да врати изгубљено самопоштовање. Морамо да будемо много одлучнији и јединственији у сваком погледу.

Atila

pre 11 godina

Koga još zanima šta ovaj licemer i prisni drugar ratnih zločinaca ima da kaže?Još se usuđuje da drugima deli lekcije i zlurado likuje?Nije mu dovoljno to što želi da u Hrvatskoj on bude taj koji će birati lidera tamošnjih Srba i praviti od njega marionetu, sada bi hteo i u Srbiji da vodi kolo, ali malo se preračunao.Kada je tako dovitljiv i ne podnosi Srbe, neka lepo i pošteno povuče sve hrvatske firme iz Srbije i svima mirna Bačka.To gde će te firme da prodaju neka reši sa njegovim obožavanim prijateljima Nemcima, samo nešto nisam siguran da će ih dočekati raširenih ruku.A što se tiče rešavanja problema, neka se konačno reši onaj spomen kompleksa Jasenovac i neka se prestane sa lažima i podmetanjima o broju žrtava u ovom uz Aušvic najvećem koncentracionom logoru koji je ikada postojao i gde je ogroman broj Srba stradao.

ekonomist

pre 11 godina

Ocekujem da HR u narednom periodu salje poruke mira i ljubavi prema Srbiji,a sve zarad njihovih kompanija i ekonomskog interesa u nasoj zemlji.. Znate za ono"ukradem ti novcanik,pa ti platim veceru tvojim parama"
(mladen, 22. novembar 2012 12:40)
Istine radi mi smo u 2011 izvezli u Hrvatsku vise nego sto smo uvezli. Izvezli smo robu za 430 miliona dolara, a uvezli za 417 miliona, čime je ostvaren suficit u trgovinskoj razmeni od 13 miliona dolara.

Veliki Srbin

pre 11 godina

Da napravimo referendum...Sa upisivanjem licnih podataka.

Svi oni koji su za tuzbu sa Hrvatskom da potpisu da ce oni placati delom svoje licne imovine ukoliko izgubimo tuzbu i sud nas osudi.

A mi koji nismo za taj glupavi proces, da ne odgovaramo finansijski.

Dokle ja i svi ostali koji imamo mozga, da placamo greske politicara i njihovih nepismenih i neobrazovanih glasaca i usijanih glava????

Sad odgovorno kazem. Bude li te tuzbe, i ovde javnost vecinski bude za nju, a nama presude da placamo Hrvatima, ja se selim iz Srbije i moja deca necu dozvoliti da rastu ovde.

Kada je vlast ludacka onda neka ona i ostatak sirotinje plate to. Ja moje pare i sav kapital iznosim napolje, a ovde sve prodajem.

Jovan

pre 11 godina

Covek ima pravo. Izgubicemo ponovo od NATO-a. Hrvatska nije samo Hrvatska vec stoji cela NATO alijansa iza njih. Oni, kao sto smo videli sa Gotovinim, nikada nas gube. Ajde dosta je bilo. Izgubili smo od Hrvata svaki rat pa cemo i ovaj. Imamo lose saveznike, vreme je za nove. Ako ih nemozes pobediti prikljuci im se. Francuzi i Nemci su se delimicno pomirili pa mozemo i mi.

Licanin

pre 11 godina

Nikako, ama nikako odustati od kontratuzbe, u ime svih nasih zrtava! I ne ponoviti glupost da sudija bude opet Jevrej antisrbin. Sramotu je naneo na njih sudija T. Meron (a i Olbrajtova, Holbruk i ostali retki antisrbi iz napacenog jevrejskog naroda) jer dobro znaju da smo i mi bili zrtve genocida kao i oni. Neka procitaju imena na spisku zrtava Jasenovca i cele NDH, videce Srbe i Jevreje pobijene u istom, i dan danas neverovatnom zlocinu.

Viktor

pre 11 godina

@brit, 22. novembar 2012 13:44

Ipak ste se malo zabrojali sa tim vestackim poredjenjem NDH i okupirane Srbije.
NDH, za razliku od okupirane Srbije je bila priznata kao drzava i od Svajcarske, Svedske, Argentine, Portugala i jos zemalja, ne samo saveznica Treceg Rajha. Bila je clan i Medjunarodne Postanske Unije i od 1943. Medjunarodnog Crvenog Krsta i potpisnica Zenevske konvencije.
Srbija je imala svoje kolaboracioniste ali je u pravom smislu bila okupirana teritorija bez medjunarodnog legitimiteta.
A sto se tice veza NDH i Nove Drzave Hrvatske od 1990. pa za to bar ima pregrst materijala, a i ideoloski su nastale na istim osnovama, da ne pominjemo zabelezene izjave najvisih funkcionera Nove Drzave Hrvatske u to vreme.

Svako odustajanje od tuzbe sa srpske strane se mora smatrati za veleizdaju i vinovnici toga, ako ne daj boze to urade srpski politicari, ce kad tad morati da odgovara pred sudom za veleizdaju.

sds

pre 11 godina

Ja ne razumijem.. Koga bi vi tužili za zločine NDH? Hrvatska nije pravni nasljednik NDH. A i mnogima za zločine je već Titova Jugoslavija sudila.. Pa dokle ćete se praviti blesavi?

Tužba mora ići, dobro bi nam došlo 10 mlrd €, ako za ništa drugo, barem za razminiranje..

my way

pre 11 godina

@brit
Nediceva Srbija isto sto i NDH? Pa Srbija je bila podeljena izmedju svojih suseda i direktne nemacke okupacije, jer nije bilo moguce napraviti od nje Hitlerov satelit, zato su Srbi toliko i stradali. Nedic i Ljotic su bili kolaboranti, ali njihova snaga je bila prakticno nepostojeca i nisu mogli da stvore nikakav kvislinski rezim i neku Nezavisnu drzavu Srbiju. A na drugoj strani je NDH, najmonstruozniji nacisticki satelit cijih sadistickih zlocina su se grozili i Nemacka i Italija. Poredjenje ti nikako nije na mestu.

expert

pre 11 godina

"Ako se ono što se želelo postići tužbom može ostvariti dogovorom, tužbe postaju nepotrebne".

A šta se želelo postići tužbom? Da nam naplate ratnu odštetu? Vrlo lepo zamišljeno, da se mi "dogovorimo" da im platimo odštetu, jer znaju da je na sudu ne bi dobili.

Mirko

pre 11 godina

Znaci kreće ucenjivanje.

Sudjenje Gotovini ne može uticati na kontratužbu, prosto zato što je Hag sto puta ponovio, da se oslobadjajuća presuda odnosi NA samu gotovinu a ne na cinjenicu da je Hrvatska izvela Oluju i proterala i pobila mnogo Nehrvata.

nada ZR

pre 11 godina

Gospodine Josipovicu ne vredi sada pricati o tuzbama kada one posle nove Oluje nemaju smisla.Ne pomaze sada ni vas umeren ton jer vam ne verujemo.Cak mislim da bi ste nam zadali bez grize savesti noz u ledja.Treba vremena da se stisa nova Oluja ako je to ikako moguce.

mario marko del tintoreto

pre 11 godina

Neistina, niko od Srba nije osudjen zbog genocida u Hrvatskoj. Svako moze otici na sajt Haskog tribunala i procitati sve kompletno od predmeta sto se tice Srba koji su osudjeni ili optuzeni za zlocine u Hrvatskoj. Nema tu ni jedne optuzbe za genocid.

Jonytan

pre 11 godina

Hvala na ponudi gospodina predsednika Josipovića. Kada završite karijeru u Hrvatskoj, možete da probate da se kandidujete ovde. Mi nemamo takve, a fale nam. Lepo bi bilo kada bismo mogli da se dogovorimo, ali sumnjam da ćemo, jer, ako smo do sada svaki put gledali kako da se ne dogovorimo, što bi ovo bilo drugačije?

Vidra52

pre 11 godina

"Tužbe Srbije i Hrvatske za genocid su nepotrebne ako se sporna pitanja između dve zemlje reše dogovorom, kaže Ivo Josipović, predsednik Hrvatske."

Da naša država ima imalo mozga ne bi povlačila tužbu već bi u njoj, a protiv protiv RH kao pravnog naslednika NDH, a po osnovu nezastarevanja ratnih zločina, proširila optužbu na Zločin genocida nad srpskim stanovništvom koje je ŽIVELO na njihovoj teritoriji i koji se sistematski sproveo kroz 7 decenija.
Ovako će, ako se optužba povuče, žrtve i II sv. rata i rata devedesetih biti zaboravljene.
A dokaza ima u Jasenovcu (filmova, kostiju, svega...). I u svim mestima odakle su srbi nestali (katastarske, crkvene, opštinske knjige).

Vanja

pre 11 godina

@aleksandars, 22. novembar 2012 13:21

Bravo, upravo time sto si naveo si obelodanio dve istine. Momenat podizanja tuzbe i uloga ovog vuka u jagnjecoj kozi i namere hrvatske politicke elite, bili oni HDZ, HSP, SDP ili sta vec.
Neki su govorili to davno, ali na zalost ili srecu, dok nije se desilo ovo sa Gotovinom i Markacem, vecina naroda je bila slepa. Sad su i slepi progledali.

spoznaja istine

pre 11 godina

Netočna konstatacija da su obe tužbe osuđene na neuspjeh.
- Postoje dvije pravomoćne presude da je u Hrvatskoj nad nesrpskim stanovništvom izvršen genocid.
- ne postoji ni jedna presuda da su hrvati izvršili genocid.
- presude i optužnice protiv Martića, Babića i sad Hadžića su definirane kao udruženi zločinački što samo po sebi definira namjeru i ostvarenje genocida.
Žao mi je srpskog naroda što sad plaća grijehe njihovih prošlih ali i sadašnjih političkih struktura. Onog trenutka kad srpska politička elita kaže krivi smo za sva zla koja smo napravili i građanima Srbije će biti lakše. I Hrvatskoj nema Suda koji nema predmet gdje se hrvatskim zlikovcima ne sudi i ne donose presude.

etnerrp

pre 11 godina

Nikako ne odustajati od tužbe.
Miloševićev nacionalistički režim, njegove velikosrpske pretenzije i njeni rezultati među kojima je i sudbina 200 000 krajišnika moraju dobiti epilog i osudu MSP-a

Tek tako

pre 11 godina

@my way: NDH je bila od prvog dana podijeljenja na njemacku i talijansku okupacionu zonu. Pogotovo je ova talijanska interesantna jer su u njoj Talijani materijalno i oruzano uzdrzavali cetnicke jedinice popa Djujica, sve dok financijski dio nisu prebacili na vlasti NDH (postavljene od strane Talijana) koje su im davale 100.000 kuna godisnje nakon sporazuma o zajednickoj borbi protiv partizana. Drugim rijecima, NDH nije imala ni vise ni manje drzavnosti nego Nediceva Srbija. Obbje su imale od strane okupatora postavljene vlasti, svoju upravu, novac, policiju, vojsku itd...

zagor

pre 11 godina

posto ljudi ovde slabo kapiraju da pojasnim.
hrvatska je oslobodila generale lobiranjem(citaj placanjem).
tako isto moze da se izvuce i od tuzbi za genocid.
smatram da treba da prihvatimo ovo.
u protivnom ostaje otvoren prostor za uzimanje para od hr i sr od strane washingtona za resenja cija strana bolje plati.
srbi moramo da naucimo da se pravda kupuje, i mora da se lobira za nacionalne interese(glede albance).
ovim josipovic porucuje nemo da ni uzimaju vise aj se dogovorimo.

Kubba

pre 11 godina

Zagreb -- Tužbe Srbije i Hrvatske za genocid su nepotrebne ako se sporna pitanja između dve zemlje reše dogovorom, kaže Ivo Josipović, predsednik Hrvatske.


Naravno da trebate dogovoriti, ustaška i komunistička ideologija su za nepun vek(stoljeće) uništili dve Jugoslavije.

my way

pre 11 godina

@my way: NDH je bila od prvog dana podijeljenja na njemacku i talijansku okupacionu zonu. Pogotovo je ova talijanska interesantna jer su u njoj Talijani materijalno i oruzano uzdrzavali cetnicke jedinice popa Djujica, sve dok financijski dio nisu prebacili na vlasti NDH (postavljene od strane Talijana) koje su im davale 100.000 kuna godisnje nakon sporazuma o zajednickoj borbi protiv partizana. Drugim rijecima, NDH nije imala ni vise ni manje drzavnosti nego Nediceva Srbija. Obbje su imale od strane okupatora postavljene vlasti, svoju upravu, novac, policiju, vojsku itd...
(Tek tako, 22. novembar 2012 18:29)

Ajde molim te. Evo ti samo jedne "formalne" razlike, a to je da je NDH bila priznata drzava, imala poglavnika, dok je Srbija kao sto rekoh bila okupaciona zona u kojoj je vrhovna vlast bila Vojna uprava, a Nedic samo jedna figura upravljanja, zato nikad nije postojalo nesto pod imenom Nezavisna drzava Srbija. Potpuno je razlicit sistem uprave i status bio, Nemacka je ovde drzala aparat i direktne funkcije. NDH je cak imala i svoje sportske reprezentacije. A o sustinskim razlikama izmedju NDH i njene vojske i Nedica i njegove i Ljoticeve 2 formacije, o tome ko je tretiran kao prijatelj, a ko kao neprijatelj od strane Nemaca, ko je bio izlozen genocidu, a ko ga sve nad njime cinio je zaista besmisleno i govoriti. NDH je cak dobila znatna teritorijalna prosirenja, pa bi ti da se razumes u te stvari znao i da se logor Staro sajmiste nalazio na teritoriji NDH.

After Dark

pre 11 godina

Josipovicu,nismo mi vasa kolonija,nego vi nasa,bili i ostali bez obzira sto imate trenutno neovisnost.Tuzba koja se nalazi u Cikagu je sud u kojem Hilari familija nema uticaj nikakav,jer su ukorili u desetinama milijardi naj vecu svetsku kompaniju i pored insistiranja i lobiranja donjeg i gornjeg kongresa.U ostalom,ne goni vas drzava Srbija,vec prognani i njihova udruzenja.Ako mislite da treba da dobijete tuzbu,vi lobirajte kod prijatelja suda u milijardama,pa ce cena gradjana hrvatske biti tolika da vam se ne isplati.
Kako rece Pusicka,od tube ne odustajete,a ti ne mozes da sprecis to.
U ostalom,niste ocekivali da ce 10 aprila da se povede debata pred UN,pa da se po nalogu parlamenta,apelacione sudije izopste i vrati predmet na ponovno sudjenje.
Sad ste se zakopali bez potrebe.Nemozete da sakrijete cinjenicu da ste drzavu stvorili na genocidu i to u 20 veku

Zlatko

pre 11 godina

Evo, ja nisam za povlačenje tužbi, naprotiv. Da vas još jednom "oderemo" kao što i zaslužujete, "nebeski narode". Ali, zapamtit ćete nas sada za sve vijeke vjekova !

Pa da vidimo hoće li srpski mitovi preživjeti...

pre 11 godina

Pa kad se već izvlači Jasenovac (s obzirom da prije 1941. očito nije postojao svijet)....Trebalo bi tužiti Srbiju zbog pokolja i raseljavanja Hrvata ("rešavanje" hrvatskog pitanja u Kraljevini Jugi??) nakon proglašavanja šestosiječanjske diktature, te za progon Makedonaca i Albanaca, srpska kolonizacija u nesrpskim krajevima, teror političke policije itd. Ako već hoćete da se sudi za UZP onda bu se bome sudilo. Dosta je bilo vaših gluposti! Ispada da su Hrvati povampirili i iz čistog mira odlučili da su Srbi negativci... Dajte molim vas, progledajte pored zdravih očiju više!

draganbb

pre 11 godina

Kakav crni dogovor, proterivanje 200.000 Srba sa vekovniog ognjišta, ubistvo 2.000. Neka oni izađu sa kontra ciframa pa neka svako odgovara za svoja nedela. A posle toga pokrenuti pitanje odštete za genocid u NDH. Tako radi ozbiljna država.

Pavle

pre 11 godina

Cilj tužbe, a može i dogovorom, je ratna ošteta. Ironično, žalosno i jadno je da srpski narod plaća hrvatskom koji ga sistematski uništava, raseljava i ubija, a za sve to treba još da bude nagrađen.

tDarko

pre 11 godina

"Voleo da se reše svi problemi zbog kojih su tužbe podignute i da se time učine nepotrebnima".
Problem je sto negirate svoje zlocine (i velicate ih pod drugim imenom). Zelite da ih ucinite nepotrebnim? Pa to je JOS JEDAN problem!!!

"Razumem da na sve događaje ne gledamo na isti način"
Naravno da ne gledamo na isti nacin. Ono sto JESTE etnicko ciscenje vama je to oslobodialcka akcija i kako da gledamo na isti nacin?

Ne mozes da mi pricas o agresiji srba i kako su srbi napali i kako se hrvatksa branila...
TO mozes da pricas nekome ko NIJE ZIVEO u hr PRE 90-tih !!!!

Srbin - veci od vecine Srba

pre 11 godina

Ivo Josipovicu - da narod u Srbiji ima samo pola u glavi sto ima bilo ko od vidjenijih politicara u Srbiji, rekli bi "pa zasto se ne dogovaramo vec jednom".

Ali narod gleda emocijama i ne razume nista.

Najgore od svega je sto smo mi mazohisticki narod, volimo bitke koje su unapred osudjene na propast.
A posto od goreg uvek ima gore, upravo ta bitka za stolom bi bila sigurno izgubljena, a time nisu "ubili" finansijski sebe i svoju decu, vec nekoliko narednih generacija.

zločin ne zastareva

pre 11 godina

Nadam se da naši političari neće pasti na ove šlihtarske izjave! Pokrenuti postupak za genocid i u prvom i i u drugom sv. ratu i za sve akcije slične oluji i tražiti pnovno suđenje za oluju. 1995 Nakon oluje i RH i BiH su na neki način dobile samostalnost sličnu koju imaju sada. Nakon oluje su bili brojni organizovani napadi HV-a na gradove u zapadnoj R. Srpskoj gde su žrtve bili isključivo civili a cilj je bio etničko čišćenje Srba. Dakle ima materijala samo treba promeniti onog našeg flegmatičnog tužioca koji je verovatno njihov, jer čovek treba da bude mentalno retardiran da bi pored onolkih dokaza izgubio na sudu.

skeptik

pre 11 godina

Realno ni jedna ni druga tuzba nema sanse. Cisto bacanje para i nepotrebno dizanje nacionalistickih tenzija, ali mozak je ovde uvek u drugom planu.

dare 011

pre 11 godina

Ja mislim da, kad spojimo II svetski i NDH i popis stanovništva u HR danas, oni nemaju šanse. Bar što se tiče genocida i etničkog čišćenja a za ratnu odštetu ne znam?!

podrascanin

pre 11 godina

Ja mislim da izgledi Srbije u protivtuzbi nisu umanjeni. U svojoj knjizi "Demokracija i ekskomunikacija", koja je izdata u Zagrebu 1999 godine, Jovan Miric, profesor na zagrebackom Univerzitetu i zestoki kriticar srpske nacionalisticke i velikosrpske politike, zakljucio je, na osnovu materijala i izvora, da je PROGON SRBA, nezavsno od njihove velikosrpske politike, ipak bio temeljna ideja politike HDZ-a i nekih drugih hrvatskih desnicarskih stranaka.

tosa

pre 11 godina

Pa nisam bas siguran da ova presuda Gotovini i Markacu minimizira tuzbu Srbije buduci da je juce i sam Galbrajt izneo misljenje o vasem prvom poglavniku posle Drugog svetskog rata ovaj htedoh reci prvom predsedniku nezavisne Hrvatske, Tudjmanu prema kome je, inace, cak gajio i neka prijateljska osecanja. Pa kad prijatelj konstatuje kakvog mu je karaktera taj prijatelj i da bi rado svedocio protiv njega da je ziv, o cemu mi onda ovde jos pricamo.

Jovan

pre 11 godina

Covek ima pravo. Izgubicemo ponovo od NATO-a. Hrvatska nije samo Hrvatska vec stoji cela NATO alijansa iza njih. Oni, kao sto smo videli sa Gotovinim, nikada nas gube. Ajde dosta je bilo. Izgubili smo od Hrvata svaki rat pa cemo i ovaj. Imamo lose saveznike, vreme je za nove. Ako ih nemozes pobediti prikljuci im se. Francuzi i Nemci su se delimicno pomirili pa mozemo i mi.

Čist račun, duga ljubav

pre 11 godina

Nema istinskog izmirenja između Srbije i Hrvatske dok se sudski ne utvrde sve činjenice u ovom sporu oko genocida. Ako se stvari opet budu završale dogovorom političara ili pritiscima velikih sila, kakav god dogovor bio, biće i novih ratova u budućnosti. To što bi hrvatski predsednik sada želeo da se na brzaka zaboravi sve što je Hrvatska činila prema Srbima u XX veku je sasvim razumljivo, ali ne sme nikada biti dopušteno.

sds

pre 11 godina

Ja ne razumijem.. Koga bi vi tužili za zločine NDH? Hrvatska nije pravni nasljednik NDH. A i mnogima za zločine je već Titova Jugoslavija sudila.. Pa dokle ćete se praviti blesavi?

Tužba mora ići, dobro bi nam došlo 10 mlrd €, ako za ništa drugo, barem za razminiranje..

Divos

pre 11 godina

Очекиване изјаве и размишљања овог господина који се ето воли сликати у друштву (неправоснажно) осуђених зликоваца. Мало је ипак заобишао истину, сигурно нико од угледних правника из Србије није подржао став да су задњом одлуком квази суда у Хагу минимизиране шансе Србије, из разлога што то једноставно није тачно. Заправо шансе Србије су јако добре, под условом да озбиљно и користећи потребне капацитете уђе у ову борбу.
Има још једна важна ствар, која се мора знати. Бројни наши људи су, после задње фарсе од суђења двојици ниткова, огорчени и гневни, и очекују сличан исход и поводом ове тужбе.
И у праву су, сигурно јесте илузорно у оваквим околностима које владају у свету, очекивати правичан судски процес. Али има ствар коју морају знати. У питању су 2 различита суда. Хашки трибунал је ад хок суд, тј само за ову сврху (или за једнократну употребу). Осим наравно изречених пресуда, никог не обавезује у некој будућности.
Међународни суд правде увек после изречене пресуде самом себи је поставио норме и стандарде да се у будућности када се на суду нађу неке друге земље, држи истих принципа и норми. Зато и морају бити пажљиви и пресуде доносити са много више сензибилитета.
То наравно не важи ако дође до нагодбе, на чему се сигурно већ ради (па и овај интервју), и биће притисака па и ултиматума за оваквим сценаријом.
Здрав разум налаже да се уђе у ову борбу.

pedja

pre 11 godina

Ovaj čovek je najbolje što Hrvatska ima.Voleo bi da i Srbija ima ovakve političare,ali mi Srbi sve najbolje znamo.Zato i tako prolazimo u životu.I još uvek pričamo kako smo neko i nešto a imamo najmanje prosečne plate i najviše nezaposlenih u Evropi.

etnerrp

pre 11 godina

Nikako ne odustajati od tužbe.
Miloševićev nacionalistički režim, njegove velikosrpske pretenzije i njeni rezultati među kojima je i sudbina 200 000 krajišnika moraju dobiti epilog i osudu MSP-a

brit

pre 11 godina

@aleksandars
ndh je bila isto što i nedićeva srbija - paradržava bez legitimiteta i međunarodno nepriznata. podršku u hrvatskoj je uvijek imao hss, a nacisti su na vlast postavili ustaše jer je maček, vođa hss-a, odbio suradnju sa nacistima. ustaše nisu imale potporu ni u narodu, pogotovo nakon terora koji su uveli. to je razlog zašto se hrvatska organizirala u zavnoh-u, nasuprot ndh. optuživati hrvatsku u kojoj je manjina davala podršku nametnutoj vlasti je morbidno. onda ste i vi odgovorni za nedićeve zločine. negirati desetke i desetke tisuće hrvata u partizanskom pokretu je smiješno.

aleksandars

pre 11 godina

Da se podsetimo, tužbu je prva podnela Hrvatska i to tek 1999. godine nakon NATO napada na Srbiju. Zašto to nisu učinili ranije nego tek onda kada je Srbija bila na kolenima, bez ikakvih saveznika? Hteli su na lak način još nešto da uzmu od Srbije, a jedan od glavnih autora tužbe je upravo lisac u jagnjećoj koži, sadašnji predsednik Ivo Josipović. Srbija je kontratužbu podnela tek nakon što se sud oglasio nadležnim za hrvatsku tužbu, iako je Srbija prva predlagala da se tužba povuče. I sada, Ivo Josipović predlaže nekakav dogovor ne bi li zataškao etničko čišćenje iz poslednjeg i iz doba 2. sv. rata.
Srbija ne treba da odustane od svoje tužbe zbog prošlosti ali i zbog budućnosti. Dokazi su više nego očigledni. Varaju se svi koji tvrde da RH nema pravno nasleđe od NDH. Ako nisu oni, ko je sadašnji naslednik teritorije i naroda fašističke NDH?

Veliki Srbin

pre 11 godina

Da napravimo referendum...Sa upisivanjem licnih podataka.

Svi oni koji su za tuzbu sa Hrvatskom da potpisu da ce oni placati delom svoje licne imovine ukoliko izgubimo tuzbu i sud nas osudi.

A mi koji nismo za taj glupavi proces, da ne odgovaramo finansijski.

Dokle ja i svi ostali koji imamo mozga, da placamo greske politicara i njihovih nepismenih i neobrazovanih glasaca i usijanih glava????

Sad odgovorno kazem. Bude li te tuzbe, i ovde javnost vecinski bude za nju, a nama presude da placamo Hrvatima, ja se selim iz Srbije i moja deca necu dozvoliti da rastu ovde.

Kada je vlast ludacka onda neka ona i ostatak sirotinje plate to. Ja moje pare i sav kapital iznosim napolje, a ovde sve prodajem.

spoznaja istine

pre 11 godina

Netočna konstatacija da su obe tužbe osuđene na neuspjeh.
- Postoje dvije pravomoćne presude da je u Hrvatskoj nad nesrpskim stanovništvom izvršen genocid.
- ne postoji ni jedna presuda da su hrvati izvršili genocid.
- presude i optužnice protiv Martića, Babića i sad Hadžića su definirane kao udruženi zločinački što samo po sebi definira namjeru i ostvarenje genocida.
Žao mi je srpskog naroda što sad plaća grijehe njihovih prošlih ali i sadašnjih političkih struktura. Onog trenutka kad srpska politička elita kaže krivi smo za sva zla koja smo napravili i građanima Srbije će biti lakše. I Hrvatskoj nema Suda koji nema predmet gdje se hrvatskim zlikovcima ne sudi i ne donose presude.

Milan

pre 11 godina

Srbija ne sme da odustane od tuzbe. Hrvatska je bila ta koja je prva podnela tuzbu u trentku kada je Srbija bila razrusena. Svi dokazi su na strani Srbije. Nije sporno ako Hrvatska dobije spor, bice to jos jedna sramota Medjunarodne zajednice, bitno je samo da budemo cisti pred sobom. Nema dogovora sa zlocincima. Istina ce ubek biti veca od bilo kakvog papira i presude. Oluja - zlocin koji traje.

Jonytan

pre 11 godina

Hvala na ponudi gospodina predsednika Josipovića. Kada završite karijeru u Hrvatskoj, možete da probate da se kandidujete ovde. Mi nemamo takve, a fale nam. Lepo bi bilo kada bismo mogli da se dogovorimo, ali sumnjam da ćemo, jer, ako smo do sada svaki put gledali kako da se ne dogovorimo, što bi ovo bilo drugačije?

mladen

pre 11 godina

Ocekujem da HR u narednom periodu salje poruke mira i ljubavi prema Srbiji,a sve zarad njihovih kompanija i ekonomskog interesa u nasoj zemlji.. Znate za ono"ukradem ti novcanik,pa ti platim veceru tvojim parama"

Floro Flores

pre 11 godina

Ja mislim da mi treba da povucemo tuzbu ,damo HR pola Vojvodine jos 10ak kompanija.. Naravno,izvinemo se na kraju.. "Evo,DJURA ce ti oprostiti sto te je tukao"

zagor

pre 11 godina

posto ljudi ovde slabo kapiraju da pojasnim.
hrvatska je oslobodila generale lobiranjem(citaj placanjem).
tako isto moze da se izvuce i od tuzbi za genocid.
smatram da treba da prihvatimo ovo.
u protivnom ostaje otvoren prostor za uzimanje para od hr i sr od strane washingtona za resenja cija strana bolje plati.
srbi moramo da naucimo da se pravda kupuje, i mora da se lobira za nacionalne interese(glede albance).
ovim josipovic porucuje nemo da ni uzimaju vise aj se dogovorimo.

Atila

pre 11 godina

Koga još zanima šta ovaj licemer i prisni drugar ratnih zločinaca ima da kaže?Još se usuđuje da drugima deli lekcije i zlurado likuje?Nije mu dovoljno to što želi da u Hrvatskoj on bude taj koji će birati lidera tamošnjih Srba i praviti od njega marionetu, sada bi hteo i u Srbiji da vodi kolo, ali malo se preračunao.Kada je tako dovitljiv i ne podnosi Srbe, neka lepo i pošteno povuče sve hrvatske firme iz Srbije i svima mirna Bačka.To gde će te firme da prodaju neka reši sa njegovim obožavanim prijateljima Nemcima, samo nešto nisam siguran da će ih dočekati raširenih ruku.A što se tiče rešavanja problema, neka se konačno reši onaj spomen kompleksa Jasenovac i neka se prestane sa lažima i podmetanjima o broju žrtava u ovom uz Aušvic najvećem koncentracionom logoru koji je ikada postojao i gde je ogroman broj Srba stradao.

Licanin

pre 11 godina

Nikako, ama nikako odustati od kontratuzbe, u ime svih nasih zrtava! I ne ponoviti glupost da sudija bude opet Jevrej antisrbin. Sramotu je naneo na njih sudija T. Meron (a i Olbrajtova, Holbruk i ostali retki antisrbi iz napacenog jevrejskog naroda) jer dobro znaju da smo i mi bili zrtve genocida kao i oni. Neka procitaju imena na spisku zrtava Jasenovca i cele NDH, videce Srbe i Jevreje pobijene u istom, i dan danas neverovatnom zlocinu.

sosa

pre 11 godina

@Divos
Ne budite naivni, to je isti onaj Medjunarodni sud pravde koji je dao savetodavno misljenje da proglasenje nezavisnosti Kosova nije protivno medjunarodnom pravu. Sta vi od njih ocekujete?!

Tek tako

pre 11 godina

@my way: NDH je bila od prvog dana podijeljenja na njemacku i talijansku okupacionu zonu. Pogotovo je ova talijanska interesantna jer su u njoj Talijani materijalno i oruzano uzdrzavali cetnicke jedinice popa Djujica, sve dok financijski dio nisu prebacili na vlasti NDH (postavljene od strane Talijana) koje su im davale 100.000 kuna godisnje nakon sporazuma o zajednickoj borbi protiv partizana. Drugim rijecima, NDH nije imala ni vise ni manje drzavnosti nego Nediceva Srbija. Obbje su imale od strane okupatora postavljene vlasti, svoju upravu, novac, policiju, vojsku itd...

Milojko

pre 11 godina

Ono sto mi mozemo je da ne idemo kod vas na more...ni sledece ni sledecih 50 godina...ostalo je manje bitno. Bice kako drugi kazu. Nemojte da bude ko braca crnogorci ovamo jedno a kad dodje leto LETUJTE KOD SVOJIH. E pa letovacemo na Krfu Halkidikiju Bugarskoj Italiji...

Banjalucanin

pre 11 godina

Pricaj ti tu pricu nekom drugom. A 700.000 pobijenih Srba u II svetskom ratu i sad 220.000 proteranih i ubijenih 2.000 to nema veze!A ti Srbijo sad im se i izvini za sve jos jedanput.

expert

pre 11 godina

"Ako se ono što se želelo postići tužbom može ostvariti dogovorom, tužbe postaju nepotrebne".

A šta se želelo postići tužbom? Da nam naplate ratnu odštetu? Vrlo lepo zamišljeno, da se mi "dogovorimo" da im platimo odštetu, jer znaju da je na sudu ne bi dobili.

Viktor

pre 11 godina

@brit, 22. novembar 2012 13:44

Ipak ste se malo zabrojali sa tim vestackim poredjenjem NDH i okupirane Srbije.
NDH, za razliku od okupirane Srbije je bila priznata kao drzava i od Svajcarske, Svedske, Argentine, Portugala i jos zemalja, ne samo saveznica Treceg Rajha. Bila je clan i Medjunarodne Postanske Unije i od 1943. Medjunarodnog Crvenog Krsta i potpisnica Zenevske konvencije.
Srbija je imala svoje kolaboracioniste ali je u pravom smislu bila okupirana teritorija bez medjunarodnog legitimiteta.
A sto se tice veza NDH i Nove Drzave Hrvatske od 1990. pa za to bar ima pregrst materijala, a i ideoloski su nastale na istim osnovama, da ne pominjemo zabelezene izjave najvisih funkcionera Nove Drzave Hrvatske u to vreme.

Svako odustajanje od tuzbe sa srpske strane se mora smatrati za veleizdaju i vinovnici toga, ako ne daj boze to urade srpski politicari, ce kad tad morati da odgovara pred sudom za veleizdaju.

ekonomist

pre 11 godina

Ocekujem da HR u narednom periodu salje poruke mira i ljubavi prema Srbiji,a sve zarad njihovih kompanija i ekonomskog interesa u nasoj zemlji.. Znate za ono"ukradem ti novcanik,pa ti platim veceru tvojim parama"
(mladen, 22. novembar 2012 12:40)
Istine radi mi smo u 2011 izvezli u Hrvatsku vise nego sto smo uvezli. Izvezli smo robu za 430 miliona dolara, a uvezli za 417 miliona, čime je ostvaren suficit u trgovinskoj razmeni od 13 miliona dolara.

Mirko

pre 11 godina

Znaci kreće ucenjivanje.

Sudjenje Gotovini ne može uticati na kontratužbu, prosto zato što je Hag sto puta ponovio, da se oslobadjajuća presuda odnosi NA samu gotovinu a ne na cinjenicu da je Hrvatska izvela Oluju i proterala i pobila mnogo Nehrvata.

nada ZR

pre 11 godina

Gospodine Josipovicu ne vredi sada pricati o tuzbama kada one posle nove Oluje nemaju smisla.Ne pomaze sada ni vas umeren ton jer vam ne verujemo.Cak mislim da bi ste nam zadali bez grize savesti noz u ledja.Treba vremena da se stisa nova Oluja ako je to ikako moguce.

my way

pre 11 godina

@brit
Nediceva Srbija isto sto i NDH? Pa Srbija je bila podeljena izmedju svojih suseda i direktne nemacke okupacije, jer nije bilo moguce napraviti od nje Hitlerov satelit, zato su Srbi toliko i stradali. Nedic i Ljotic su bili kolaboranti, ali njihova snaga je bila prakticno nepostojeca i nisu mogli da stvore nikakav kvislinski rezim i neku Nezavisnu drzavu Srbiju. A na drugoj strani je NDH, najmonstruozniji nacisticki satelit cijih sadistickih zlocina su se grozili i Nemacka i Italija. Poredjenje ti nikako nije na mestu.

Jovana

pre 11 godina

A zasto presuda Gotovini i Markacu minimizira sanse protivtuzbe Srbije, ako je tacno ono sto su nam porucili iz Haga- da su oni samo utvrdili da gorenavedeni nisu odgovorni za zlocine, a ne da zlocina nije ni bilo?

Pa košta, ne

pre 11 godina

U bilateralnim odnosima Hrvatske i Srbije nije sporno to kako je presudilo Apelaciono veće ICTY, već je sporna euforija sveopšteg slavlja koja je potom usledila u Hrvatskoj, predvođena državnim vrhom.

Da je neki Srbin prvostepeno osuđen na 24 godine robije, a da mu je potom, presuda po žalbi odbrane ukinuta, ne bih u tome nalazio razloga ni za kakvo frenetično slavlje i masovnu euforiju. Možda bih se radovao u sebi, onako kako npr. Mađari tuguju u sebi.

Jer, nisu Anto Gotovina i Mladen Markač u Kninu, a potom u Hagu igrali fudbal (nogomet), pa su u finalu pobedili na penale.

Oliver

pre 11 godina

Srbija ne treba da izmislja toplu vodu,nego da radi ono sto druge drzave sa slicnim problemom iz proslosti rade.Mi treba da zadrzimo tuzbu za genocid iz 1991. bez obzira na minimalnost sanse na uspeh,ali ne mozemo da tuzimo Hrvatsku za dokazani genocid 1941-45, jer je genocid kao krivicno delo inaugurisan tek 1948.Dakle u pravnom smislu genocid se ne moze dokazati pre 1948,ali moze u politickom,sto je jos vaznije,posto je politika mocnija od prava.U tom smislu treba se ugledati na Jermene,koji su doziveli genocid od strane turske imperije u jos ranijem periodu od 1915-1917. god.Jermeni ne tuze Tursku sudovima,nego od parlamenata pojedinih mocnih drzava u svetu,posebno onih gde postoji snazna jermenska manjina,traze donosenje deklaracije o genocidu nad Jermenima.Tako su parlamenti Francuske,Svedske i Kanade doneli takve deklaracije,uprkos snaznom turskom protivljenju,a u Francuskoj je negiranje tog genocida cak i krivicno delo koje se kaznjava zatvorom i novcanom kaznom.To isto treba i mi da uradimo,da odaberemo par prijateljskih zemalja i da pokrenemo takav zahtev.To bi bio veliki politicki uspeh za Srbiju.Druga stvar koju treba da uradimo i koju je trebalo odavno uraditi je podizanje monumentalnog spomen muzeja srpskim zrtvama NDH.Takav muzej treba da bude u Beogradu po ugledu na Jad Vasem u Jerusalimu,koji moze pruziti i strucnu pomoc,posebno zbog toga jer su u NDH stradali i Jevreji.Ako mi ne vodimo racuna o svojim zrtvama,niko drugi nece.

Kubba

pre 11 godina

Zagreb -- Tužbe Srbije i Hrvatske za genocid su nepotrebne ako se sporna pitanja između dve zemlje reše dogovorom, kaže Ivo Josipović, predsednik Hrvatske.


Naravno da trebate dogovoriti, ustaška i komunistička ideologija su za nepun vek(stoljeće) uništili dve Jugoslavije.

konfučije

pre 11 godina

A šta mislite ko će postupati u predmetu tužbi? Ako se svi slažu da se pravda deli selektivno,da li će odjednom postati objektivni. Bez obzira na to što je reč o drugom sudu koji je samo smešten u istom gradu kao i ovaj za ratne zločine.

Предраг Вулин

pre 11 godina

Држава Србија, треба и Мора, да тужи Хрватску због геноцида почињеног у НДХ током другог светског рата.То је много важније од "Олује". Тога се они највише боје..
Позовите у неку емисију професорку Смиљу Аврамов и проф. Мила Ломпара да кажу зашто се то по свему судећи никада неће десити...Хвала
ПС. Српски народ мора да врати изгубљено самопоштовање. Морамо да будемо много одлучнији и јединственији у сваком погледу.

Vidra52

pre 11 godina

"Tužbe Srbije i Hrvatske za genocid su nepotrebne ako se sporna pitanja između dve zemlje reše dogovorom, kaže Ivo Josipović, predsednik Hrvatske."

Da naša država ima imalo mozga ne bi povlačila tužbu već bi u njoj, a protiv protiv RH kao pravnog naslednika NDH, a po osnovu nezastarevanja ratnih zločina, proširila optužbu na Zločin genocida nad srpskim stanovništvom koje je ŽIVELO na njihovoj teritoriji i koji se sistematski sproveo kroz 7 decenija.
Ovako će, ako se optužba povuče, žrtve i II sv. rata i rata devedesetih biti zaboravljene.
A dokaza ima u Jasenovcu (filmova, kostiju, svega...). I u svim mestima odakle su srbi nestali (katastarske, crkvene, opštinske knjige).

Vanja

pre 11 godina

@aleksandars, 22. novembar 2012 13:21

Bravo, upravo time sto si naveo si obelodanio dve istine. Momenat podizanja tuzbe i uloga ovog vuka u jagnjecoj kozi i namere hrvatske politicke elite, bili oni HDZ, HSP, SDP ili sta vec.
Neki su govorili to davno, ali na zalost ili srecu, dok nije se desilo ovo sa Gotovinom i Markacem, vecina naroda je bila slepa. Sad su i slepi progledali.

my way

pre 11 godina

@my way: NDH je bila od prvog dana podijeljenja na njemacku i talijansku okupacionu zonu. Pogotovo je ova talijanska interesantna jer su u njoj Talijani materijalno i oruzano uzdrzavali cetnicke jedinice popa Djujica, sve dok financijski dio nisu prebacili na vlasti NDH (postavljene od strane Talijana) koje su im davale 100.000 kuna godisnje nakon sporazuma o zajednickoj borbi protiv partizana. Drugim rijecima, NDH nije imala ni vise ni manje drzavnosti nego Nediceva Srbija. Obbje su imale od strane okupatora postavljene vlasti, svoju upravu, novac, policiju, vojsku itd...
(Tek tako, 22. novembar 2012 18:29)

Ajde molim te. Evo ti samo jedne "formalne" razlike, a to je da je NDH bila priznata drzava, imala poglavnika, dok je Srbija kao sto rekoh bila okupaciona zona u kojoj je vrhovna vlast bila Vojna uprava, a Nedic samo jedna figura upravljanja, zato nikad nije postojalo nesto pod imenom Nezavisna drzava Srbija. Potpuno je razlicit sistem uprave i status bio, Nemacka je ovde drzala aparat i direktne funkcije. NDH je cak imala i svoje sportske reprezentacije. A o sustinskim razlikama izmedju NDH i njene vojske i Nedica i njegove i Ljoticeve 2 formacije, o tome ko je tretiran kao prijatelj, a ko kao neprijatelj od strane Nemaca, ko je bio izlozen genocidu, a ko ga sve nad njime cinio je zaista besmisleno i govoriti. NDH je cak dobila znatna teritorijalna prosirenja, pa bi ti da se razumes u te stvari znao i da se logor Staro sajmiste nalazio na teritoriji NDH.

mario marko del tintoreto

pre 11 godina

Neistina, niko od Srba nije osudjen zbog genocida u Hrvatskoj. Svako moze otici na sajt Haskog tribunala i procitati sve kompletno od predmeta sto se tice Srba koji su osudjeni ili optuzeni za zlocine u Hrvatskoj. Nema tu ni jedne optuzbe za genocid.