Utorak, 20.11.2012.

12:49

Dobrica Ćosić: Nikolić je zakasnio

Član SANU Dobrica Ćosić smatra da je potez Tomislava Nikolića, kojim je tražena podrška Akademije za rešenje problema Kosova, zakasneo.

Izvor: Blic

Dobrica Æosiæ: Nikoliæ je zakasnio IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

140 Komentari

Sortiraj po:

dobrica Losic

pre 11 godina

Mozda bi bilo dobro zatvoriti akademiju i te penzionere poslati u neki staracki dom. Od njihovih saveta i danas ispastamo i zbog njoh smo izgubili i mnoge teritorije gde zive srbi. Tomo gubis vreme sa izlapelim dedama nacionalistima.

valter

pre 11 godina

kakva izjava. poziv zakasneo ali dobar, nije nikolic trebao da ga zove nego tadic ali tadic ga nije zvao, on ce da razgovara ali nece da ucestvuje u razgovoru zato sto je disident. tomo dizi ruke od ovoga.

Slavko

pre 11 godina

Hajdin nece jos dugo ostati na toj poziciji. To je istroseni kadar DS-a koji SANU nije dozvoljavao da dise.
Cosic je se ispravio ali to ga ne opravdava sto je se pogresno izrazio. Nikolic je Predcednik tek 3-4 meseca a Tadic drma Srbijom zadnjih 8 godina. Sto nije pitao njegovog oca a svog dobrog prijatelja da malo pogura sina i zatrazi misljenje SANU.

miroslav

pre 11 godina

kamo sreće da je i Milošević zakasnio nego je poslušao Vas''najumnije glave''i upopastili ste nam od 1988 pa do sada 25 godina života

arnold

pre 11 godina

Simpaticni partizan-komunista, kada je shvatio da se u mladosti borio protiv svog naroda, odlucio je da bude Srbin - patriota. I verovatno veliki vernik. Kasno je, druze Dobrica, mnogo kasno.

G

pre 11 godina

Ima 100 godina a laze. BTadic je svaki dan pit'o cika dobricu sta mu je ciniti, Nikolic ga do danas ne pita , pa se Gedza uplasio da ga ovaj novi ne šljivi. Kako do danas Nikolic nije pitao uvazenog ratnog huskaca i raspirivaca mrznje, za savet.ccccc Joj kakva je to baraba matora, kaze on je disident, cccc Necu dalje, pocinjem da se otimam kontroli

Eunomija

pre 11 godina

Kada su SANU nekada ponudili da rade bitna državna pitanja? pitanje Kosova i Metohije je značajno za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše države.Mislim daSANU i treba da se priključi u rad.Mislim da Tomislav Nikolić zaista radii brani interes naroda i države.

charli dzordz

pre 11 godina

Pa da ,da ih je pitao pre 5 meseci kada je dosao na vlast ,oni bi imali resenje,ovako je zakasnio jer se mnogo toga pronenilo za taj period.Kome VI prodajete maglu gospodo Akademici ?

srebrni letac

pre 11 godina

Srpski promaseni intelektualci, akademici kvazipolitikanti,saneri sa buvljackim manirima u skupstinskim klupama ,kosovo,hag..srbija mi odavno lici na komoru punu ljudi u kojoj je pusten neki nervni bojni otrov.HOROR rekao bi M.Brando.

Stavros

pre 11 godina

Kamo srece da si "disident " kao sto kazes ,
Nego ti si jedna obicna cetnicina kriva za ideologiju rata koja je unistila hiljade zivota .
Daleko ce stici ko tebe slusa

NekiBG

pre 11 godina

Koji zlotvor moze da kaze da je etnicko ciscenje moze da bude dobro recite vi meni da bi "Drina bila srpska reka...pa on je sve sam objasnio u orkestraciji izmedju ostalih sa Biljanom Plavsic koja je rekla da "ima 12 miliona srba iako 6 miliona pogine ostali ce uzivati u slobodi...i pobedi."
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=893999
Ludaci.

jA

pre 11 godina

Samo njega poslusajte .... Nekada je Srbija bila zemlja kosmopolita, heroja, stvaralaca a sada se pominje kao zemlja zlocinaca , pljackasa , mitomana ! Lazni mitovi i tumacenja proslosti su vas udaljili od susjeda i udaljila od vas samih , kada vas slusam ne znam da li da vas zalim ili mrzim, ali ja vas ne mrzim , samo nisam zaboravio !

doktor nauka

pre 11 godina

@cika pera: a, Vi kako 'te?
Nema veceg zla za srpski narod od ovih naftalinaca. Kad se samo setim njihovog Memoranduma iz '90 tih

James Bond

pre 11 godina

Najbolji su komentari propalih studenata na ovim sajtovima koji se se na podrugljiv nacin protive ideji da akademici ucestvuju u javnoj debati. Valjda misle da njihovo nedoskolovano misljenje u obliku komentara na ovim stranicama ima istu ili vecu tezinu nego akademika. (Cika Pera)

Godinama nakon rata, 2010. godine, Ćosić tvrdi da izvršeno etničko čišćenje „može za budućnost da bude pozitivno“:
I pored lične tragedije mnogih ljudi, i pored toga što je ljudski razmišljati o multinacionalnim državama u kojima se tolerantno živi i sa više nacionalnih manjina, današnje stanje Srba posle etničkih čišćenja za budućnost može da bude pozitivno, jer je reka Drina prvi put postala srpska reka i što će vremenom deo Bosne možda ipak pripasti Srbiji.
—Ćosić u knjizi "Sećanja" Vladete Jerotića, 2010.
Slažem se sa ovom težinom misli se niko ne može meriti.

Yugoslav

pre 11 godina

svima su puna usta Memoranduma SANU iz '86, a niko ga nije ni procitao, ja stvarno ne znam sta je u njemu na stetu bilo koga, govori se samo o zaostajanju srpskog naroda...najgore od svega neki pricaju o kosovskom mitu, i ja sam tako pricao priznajem, u stilu koji ce mi djavo Kosovo, moramo da gledamo buducnost, i to sve dok slucajno nisam zavrsio u Gracanici, i doziveo sam katarzu, i shvatio da mi nemamo buducnosti ....
(acalibero)

Ko kaze da ga niko nijue procitao procitali su ga i prostudirali mnogi strucnjaci i porede ga sa Main Kampf koji nigde nije pozvao direktno na ubijanje jevreja i osvajanje cele Evrope nego se bavio teorijom ugrozenosti inace superiornog naroda, zaverama i akterima zavera zbog kojih nemacka i nemacki propadaju i gube velicinu koja im pripada. Eksplicitan jezik je dosao kasnije nakon sto je udaren temelj za verovanje masa da se samo brane od unistenja i vecina nemaca je verovala da se samo bore i9 sve cine samo za bolju Nemacku koja treba da bude u "prirodnim granicama" a i bolji svet bez "zaverenika". Memorandum oi njegove postavke su inspirisale i legitimisale svo zlo koje je kasnije vrlo eksplicitno (ali sa opravdanjem postavljenim u memorandumu) postalo okosnica "oslobodilackih ratova". Tesko je zaboraviti prizore sa "dogadjanja naroda" i kasnije svih 5 godina uzasa i nase vecinske podrske...mene je to doba neodoljivo podsetilo na neke ruzne filmove o jednoumlju vrlo opasnih procesa u svetu koji se nisu zavrsli srecno...

Cika Pera

pre 11 godina

Najbolji su komentari propalih studenata na ovim sajtovima koji se se na podrugljiv nacin protive ideji da akademici ucestvuju u javnoj debati. Valjda misle da njihovo nedoskolovano misljenje u obliku komentara na ovim stranicama ima istu ili vecu tezinu nego akademika.
Ajde budite realni, da ste sta znali bar bi neki faklutet zavrsili, a o magiseriju i doktoratima da i ne govirim. Ma necu da vas zamaram - znam da vam se vec mozgic okrece i od ovoga.

BOSANAC SVIH VERA

pre 11 godina

Mirko Djordjevic (koga naravno niko nece pitati za savet):
"Ratovođe su završile na robiji, a neki čekaju presude, no Ćosić nastavlja svoju story. Ko sve nije opominjao Ćosića kao šefa države da će se i ta avantura završiti kobno – najupornija je bila Rusija sa njenim diplomatama koje Ćosić u svojoj knjizi proklinje...
__________
“Požar koji preti da se proširi izvan Balkana – vapio je E. Moren u Parizu u Le Monde-u u nameri da obuzda Ćosića – već je doveo u pitanje evropsku građevinu. Ta Evropa koja želi da se gradi jeste Evropa koja otvara granice između naroda – to je Evropa koja bi se stvarala po uzoru na Bosnu i Hercegovinu koju ste uništili” – “Hoćete li da vas istorija pamti kao predsednika osvajača životnog prostora i etničkog čišćenja?” – pitao je Ćosića javno E. Moren.
______
Nema potrebe dalje navoditi, jer je avantura bila grozna i među drugima srpski narod je platio groznu cenu – i danas je plaća. kaze Mirko djordjevic i ja se slazem.

http://www.autonomija.info/mirko-dordevic-cosicev-de-bello-bosniaco.html

Toliko od mene

pre 11 godina

Otvoreno piosmo Dobrici Cosicu francuslkog filozofa Edgara Mporena izmedju ostalog kaze:

Hoćete li da vas istorija pamti kao predsednika osvajača životnog prostora i etničkog čišćenja? Da li pisac Vremena smrti i Vremena zla želi da ubije Ivana Katića koga je nosio u sebi? Ima trenutaka kada potonuće ili spasenje jednog naroda zavise samo od jednog čoveka. Znajte, Dobrice Ćosiću, da je još veoma kratko na vama da preokrenete sudbinu

,,, Mislite li vi da problem srpskih manjina treba da se rešava mačem i vatrom i uništenjem Bosne i Hercegovine? Mislite li vi da je za srpski narod dobro da osvoji životni prostor s kojeg su oterani oni koji etnički nisu čisti Srbi? Da li ste upoznati sa strašnim pričama o pokoljima, silovanjima, pogubljenjima, koje su potvrdile međunarodne istražne komisije i bezbrojni evropski svedoci koje prevazilaze vaše sopstvene priče iz Vremena smrti?"

I sve u tom smislu...a memorandum su mnogi uvazeni javne licnosti nazvale srpskim Mein Kampf.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Dobrica_%C4%86osi%C4%87

crni domino

pre 11 godina

Zar cete ovakve umove da naucite sta da rade? Malo je dockan za savete!
Ja im sada ne bi dao ni koze da cuvaju, posto znam sta su pricali i uradili devedesetih u vezi Kosova! I Nikolic i Dacic.

acalibero

pre 11 godina

svima su puna usta Memoranduma SANU iz '86, a niko ga nije ni procitao, ja stvarno ne znam sta je u njemu na stetu bilo koga, govori se samo o zaostajanju srpskog naroda...najgore od svega neki pricaju o kosovskom mitu, i ja sam tako pricao priznajem, u stilu koji ce mi djavo Kosovo, moramo da gledamo buducnost, i to sve dok slucajno nisam zavrsio u Gracanici, i doziveo sam katarzu, i shvatio da mi nemamo buducnosti nikakve ako se odreknemo proslosti, postoji nesto sto se zove duh naroda, dusa, pa pre cu da jedem mast na hleb na obroncima Jastrepca, nego glupi fish and chips u sred Londona

protiv nacizma i rasizma

pre 11 godina

cosic? jel to onaj za cije su vladavine pocinjena neka od najstravicnijih maskariranja zena, dece i civila u bosni 92/93?

moralno-politicko stanje

pre 11 godina

Pade mi na pamet jedan film snimljen odmah posle rata u vreme glasanja kuglicama i jednom cizmom.
Nabrajao covek sve svoje zasluge, ali uvide da to nema tolikog odjeka i da nema velikog znacenja, pa na kraju rece, pored ostalog, BIO SAM CUVAR GLASACKE KUTIJE.
Dobro je sto je Toma ovo uradio, da ne bude posle "nas nije niko pitao", pa donosimo novi memorandum.

sinisa

pre 11 godina

zahvaljujuci toj istoj akademiji i cuvenom memorandumu doslo je do serije ratova i raspada jugoslavije,sada bi stvarno bilo lepo da oni sve to i zavrse i predloze nikolicu da prizna kosovo.

gagi67

pre 11 godina

SANU? Zašto da ne.Vidim da neki još imaju problem sa "memorandumom".Zašto?Memorandum je sasvim OK .Problem koji neki imaju sa SANU je tipičan Srpski problem ubeđenja u superiornost svoje misli i pogrešnost tuđih.Trebalo je da se radi i mislo ovako a ne onako.U Srbiji je opšte poznato da što si gluplji to više veruješ da si pametniji od ostalih.(Verovatno zato i pišemo komentare)

Stevan

pre 11 godina

Nikolic bi umesto sto pita Cosica & Co. za savet trebalo da ode do neke pretskolske ustanove, pa da zatim pita osnovce sta misle o tome. On pita starce koji nemaju osecaj za moguce nevolje koje bi mogle da nas zadese ako bismo ih poslusali, one koji su se naziveli.... Kad pitas dete ono se plasi i za sebe i za mamu i tatu a ovi starci ne brinu ni za koga, oni isteruju neku svoju politiku jer znaju da njih niko i nigde nece stvarno angazovati, "ratovace" iz sklonista.

Milan

pre 11 godina

Kako to Dobrice da nikada nisi kritikovao sina svoga prijatelja Ljube Tadića, bivšeg predsednika Srbije? Ili ste tada ti i Ljuba smatrali da je akademija samo vaša i da se treba slušati samo vaša reč u predsedničkom kabinetu!?

moje misljenje

pre 11 godina

kad ce Srbi vise da shavate da je Kosovski boj zavrsen ,da su balkanski ratovi, svetski ratovi i ovi samounistavajuci domaci ratovi gotovi i kad ce jednom poceti da zive u realnosti sadasnjosti. Kad ce da shvate da Marko Kraljevic, Milosi i ostali su neki mitski a neki ziveli pre pola milenijuma i vise ! Ovako dok se zamlacujemo sa prosloscu nas bedni sadasnji zivot prolazi pored nas.
Briga me i za Kosovo i za Krajine i za mesec mene interesuje da zivim kao covek a ne kao stoka koja prevrce novcanik ne bili nesto ko stoka iz zemlje izrovarila i tako prezivela jos jedan dan .

Alek

pre 11 godina

Ako ce da slusa Dobricu Cosica i ekipu iz SANU i SPC bolje da odmah priznamo Kosovo jer ako budemo slusali njihove savete ne samo da cemo na kraju priznati Kosovo nego cemo izgubiti jos koji rat i ostati bez jos nekog dela teritorije. Ponavljamo iste greske iznova i iznova. Sami smo krivi za sve sto nam se dogadja niko nam drugi nije kriv. Imamo politicare koji idu i traze savete od SANU i SPC kako da vode zemlju jer sami nemaju pojma sta da rade!
(Petar, 20. novembar 2012 16:29)

Malo si zbunjen Petre. Problem nije u Cosicu, Akaemiji i Crkvi. Problem je u SRBINU koji se dokopa vlasti i posle izvesnog vremena misli da je tu poslat direktno od Gospoda Boga. Takav je bio Milosevic a bogami i Tadic bi ga dostigao da je dobio jos jedan mandat. Uostalom, nije li to odlika svakog Srbina koji drzi do sebe. Sve o svemu zna i nista mu se ne moze dokazati.

Mancini

pre 11 godina

Dobro je slusati ostarelog disidenta Cosica...Nije mu smetalo da letuje sa Titom na brodu Galeb i da uziva sve povlastice...A onda je resio da glumi disidenta, yajedno sa clanovima SANU ucvrstio Milosevica na vlasti . Milosevic je njihov projekat,. Dalje je poznato sve...

mare

pre 11 godina

SANU bi trebalo da je institucija koja sama izdaje saopstenja i sluzi kao veza izmedju gradjana i vlasti. Vi bi trebalo da ste glava ovog drustva pre politicara, nema potrebe da vas neko vuce za jezik, mozete i sami da se oglasite, nema problema. Pa koliko problema ima u ovoj jadnoj zemlji,
a vi stvarno nemate sta da kazete, predlozite, ukazete?! Pa za sta vas placamo?

Александар Џунић

pre 11 godina

Проблем Косова је проблем међународног права - то није проблем за аматере, према томе, у реду је да се тражи савет од оних који би имали шта да кажу на ту тему. Професор Др Коста Чавошки има решење за многа питања, па тако и за Косово.

NekiBG

pre 11 godina

Mozda da za promenu priupitate nekog srpskog "izadajicu" i "nepatriotu" bar cete imati na koga da svalite. Na ovu postavu niko ocito nista ne moze da svali opstaju ko korov pa makar unistili celu okolinu...

Teolog

pre 11 godina

Da su hteli da poslusaji Dobricu Cosica, problem Kosova bi bio resen pre 20 godina.Lepo je hteo covek da podeli sta je cije, udari zid pa da se za vek vekova zna sta kome pripada! Ali...
(Aca)

Pa zar ga nisu poslusali??? naravno odlucili da je sve srpsko do Une i Albanije i Grcke mada je bilo ekstrema koji su isli na "od kavobaga do vivovitice" a neki do Tokija (ovo je sala). Pa sto jes jes sada se sada zna sta kome pripada zato ih i zovu posto su karte izgledale malo drugacije od dobijenih...

biljana

pre 11 godina

Sreo Kardelj seljaka i na pitanje kako je, seljak odgovara da je lose, da mu je krava bolesna. Kaze Kardelj: samo joj ti stavi prednje noge u hladnu vodu i ozdravice. Sutradan seljak jos ocajniji ponovo sretne Kardelja koji mu predlozi da stavi i zadnje noge kravi u vodu. Kravi bi jos gore, a seljak u ocaju dobi novi savet da potopi celu kravu u vodu. Sretne Kardelj seljaka posle par dana i pita "kako krava?". Crkle je - kaze seljak, a Kardelj ce na to - steta, imao sam 1000 ideja!

Aca

pre 11 godina

Da su hteli da poslusaji Dobricu Cosica, problem Kosova bi bio resen pre 20 godina.Lepo je hteo covek da podeli sta je cije, udari zid pa da se za vek vekova zna sta kome pripada! Ali...

braca

pre 11 godina

Pročitao sam pažljivo komentare, dosta pametnih i nemam mnogo da dodam sem Nikoluću bežite od njih. Posebno od Ćosića jer je on veliki krivac za mnogo toga ružnog što se ovj napaćenoj zemlji dešavalo od njegovog memoranduma.

Milan

pre 11 godina

Dakle, sile mraka i haosa opet zatvaraju krug oko nas. Be afraid, be very afraid. Ja pouzdano znam da se Jugoslavija raspala zato što je neko hteo da iznese aparat za espreso iz prostorija SANU. Eto, i ja sam disident :)

Goran

pre 11 godina

Presednika Nikolica je birao narod i dao mu poverenje da osluucuje o nasoj sudbiuni.Ne vidim razlog da se uopste konsultuje sa SAUN.Ko je njima daio za pravo da se pitaju o nasoj sudbiuni i sudbini Kosova,

Zoran Popovic

pre 11 godina

Komentar gosn. Hajdina je u najmanju ruku arogantan. Pa biti predsednik SANU dolazi sa odredjenim odgovornostima prema drzavi i narodu, vecih od same licnosti i spostvenog narcizma. Sta je lose u nameri predsednika drzave da dobije savet? Sto se tice gosn. Cosica njegova izjava da je disident i da ga ga drugo ne interesuje je licemerstvo uzevsi u obzir cinjenicu da je bio PREDSEDNIK drzave - ultimativni cin prepoznavanja i komformisanja organizovanom sistemu. Ovde, dame i gospodo, mozete prepoznati molekul cinilac glavnog razloga nenapredovanja nase nacije.

Dejan KŠ

pre 11 godina

Drug Dobrica je po struci poljoprivredni tehničar, ako niste znali svi vi koji ga kritikujete. On zna kad je pravo vreme. Uzgred znate li koliko članova ima ovakva akademija u Francujskoj, na koju smo se ugledali pri stvarnju ove i kakve su beneficije članova? Nije ni čudo što kupuju članstvo.

Toliko od mene

pre 11 godina

Svi su kompletno i zajdnicki upali u svoje sopstvene zamke koje mitovi i stereotipi o Kosovskom i uopste srpskom "pitanju" kreiraju - sto cine preko 20 godina zajednicki. Da se Kosovom a i srposkim pitanjem iko ozbiljno i odgovorno bavio nikada ne bi ni dosli dovde. Sada ce samo da recikliraju dok mogu stare stereotipe i teorije dok ne dodje neko ko ce morati da kaze istinu i pomiri mitologiju sa realnoscu. A to ce tada biti mnogo teze. Jos je rano za takav lik jer nema sansi da "opstane" niti nekog hrabrog da rizikuje.

nidža

pre 11 godina

Sremci bi rekli: nema ljudi što su zakasnili već ima samo onih što su kasno krenuli. A predsednik Nikolić je krenuo nakon preuzimanja mandata.
Nadajmo se da nije kasno za spas!

Petar

pre 11 godina

Ako ce da slusa Dobricu Cosica i ekipu iz SANU i SPC bolje da odmah priznamo Kosovo jer ako budemo slusali njihove savete ne samo da cemo na kraju priznati Kosovo nego cemo izgubiti jos koji rat i ostati bez jos nekog dela teritorije. Ponavljamo iste greske iznova i iznova. Sami smo krivi za sve sto nam se dogadja niko nam drugi nije kriv. Imamo politicare koji idu i traze savete od SANU i SPC kako da vode zemlju jer sami nemaju pojma sta da rade!

primio se opet kao na nobelovu nagradu

pre 11 godina

Srpska verzija Wikipedije u spisku poznatih disidenata nema Dobricu Cosica. Ima mnogo imena ali Dobrice nema pa nema. Da li to znaci da ga javnost ne prepoznaje kao disidenta?

dana

pre 11 godina

Ovo je jako pametna odluka našeg predsednika jer znate ono pravilo"nisam toliko glup da o svemu odlučujem sam"! Ipak se radi o velikim ljudima Srbije sa dosta životnog iskustva a mnogi od njih su dobri poznavaci naše istorije.Moramo se potruditi da nam se greške iz naše istorije ne ponavljaju!

Бојан

pre 11 godina

Да вас је питао прије 100 година рекли би сте исто. Једноставно немате ништа конструктивно да предложите. Коме уопште требате?

rage

pre 11 godina

Sve je sam rekao.

"Nisam spreman da učestvujem ni u državnom, ni u partijskom forumu. Ja sam disident", rekao je Ćosić.

Zaboravili smo da je onomad bio i predsednik iz disidentskog šlafroka. Vidim da ovde ima i onih koji sa divljenjem prate rad oca nacije (samo ne znamo koje).

...

Teolog

pre 11 godina

Jedini koji se OZBILJNO bavio odnosima Albanaca i Srbije i Srba bio je Dimitrije Tucovic. Nije ziv ali njegova dela su ziva. vecina ostalih se bave cistom mitologijom i propaganom za mase i ignorisu cinjenice i realnost. Ignorisati cinjenice i manipulisati masama i mitovima nije dobro, sada se pokazuje niko sada ne sme da mrdne ni levo ni desno jer je sa jedne strane mitologija i propaganda kojom su sami zadojili mase i koja ima ocekivanja a sa druge strane realnost koja ih pritiska i koja je suprotna onome u sta narod veruje....kako god okrenu nije dobro nekoga ce razocarati ali neke stvari sto duze cekas i odlazes mogu postati samo gore. Doduse svi politicari samo prebacuju vruci krompir sa jednih na drugih, na narpod na akademike vlada na predsednika, predsednik na vladu, krivci na sve strane, da smo... mogli smo., istoriske greske se traze na pogresnim mestima i pogresnim likovima itdddd...a nigde ozbiljnih i umnih ljudi.

Branko

pre 11 godina

"Nakon toga, oglasio se predsednik SANU Nikola Hajdin, koji je rekao da je ta institucija "spremna da pomogne državi u rešavaju društvenih problema, ali da ne može i ne želi da se bavi dnevnom politikom"."
Gospodine Hajdin, Kosovo i Metohija mogu biti sve ali nikako dnevno političko pitanje. Ako tako misli predsednik SANU onda smo zaista "obrali bostan"

pucajte deco, eno ih nemci, nadiru preko planine

pre 11 godina

E ako si ti disident onda je Velja Ilic barem za dopisnog clana akademije.
Opet si se primio kao onomad na Nobelovu nagradu. Pa nece bas Nikolic tebe da pita sta da radi sa Kosovom...

Akademik

pre 11 godina

Sto se akademije tice i "foruma" bolje da se nikad nisu ni ukljucivali u dnevnu politiku.Upravo je njihovo ukljucivanje dovelo do katastrofe i Srbije i Srba koji zive na ovim prostorima.Da smo imali neke druge akademike,sada bi prica bila drugacija,ali ne vredi objasnjavati po principu "gluvom saptati,coravom namigivati".

Gedza666

pre 11 godina

Najistaknutiji teoreticar ideje humanog preseljenja, prvi medju jednakim trutovima drustvenih nauka u SANU, zacetnik doktrine Krvi i Tla, otac nacije koji neutazivo traga za odgovorom na pitanje zasto je moralno ubijati Turke konacno dobija priliku da izadje iz senke i stane na celo jos jedne nacionalisticke terevanke.

Goku

pre 11 godina

Dobar potez predsednika Nikolica odmah dobija rezultat. Ne samo Dobrica Cosic nego I ostali akademici treba da daju svoje misljenje jer oni su ipak najumniji ljudi koje mi imamo. Da li je predsednik zakasnio sa ovom inicijativom ili ne mozemo raspravljati. Ja licno mislim da nije jer je on tek od pre neki mesec na ovom polozaju a ranija vlast nije imala sluha da ga saslusa sta ima da predlozi. Takodje smatram da je bolje ikad nego nikad pitati najumnije pa da vidimo da li nesto mozemo da uradimo.

e-krem

pre 11 godina

Nece da otkrije za sta je Nikolic zakasnio,sta ce Nikolicu predloziti,zasto nece da ucestvuje na forumima ali hoce da se pita a potom i da deli lekcije.Tipican cinik i ne izgleda mnogo drugacije.

Fantom

pre 11 godina

ostavite se dokazanih potpaljivaca mrznje i slabe politicke i sumnjive politicke, istoriske, drustvene i svake druge nauke. Savetujem sto se tice Kosova proucite i pokusajte da razumete Dimitrija Tucovica - sve jue objasnio i danas vazi sve sto je rekao. Ali niko ne voli da ga spominjene u vezi Kosova jer ce se u njegovim vizionarskim delima razobliciti srpske istoriske zablude, greske pravi motivi vs mitovi a bogami i duboki uzroci sveopste i jednoglasne "ljubavi i lojalnosti" Albanaca prema Srbiji.

Dimitrije Tucović, Sabrana dela, Beograd 1980, knjiga 7.

Kenzo

pre 11 godina

Е да смо слушали господина Ћосића, данас би Србија била и већа и јача, али џаба када Србија никад није умела да цени квалитетне људе у сопственим редовима.

Зоран

pre 11 godina

"Mislim da je njegova ideja da nas pita za savet stigla dockan"

Питани сте ви на почетку, па сте објавили меморандум.

Branko Von Beca

pre 11 godina

" Dobrica Ćosić smatra da je potez Tomislava Nikolića, kojim je tražena podrška Akademije za rešenje problema Kosova, zakasneo."

Tačno tako, trebao si da se javiš Predsedniče Nikoliću gospodinu, ili drugu Dobrici Ćosiću pre nego što su naši srbi-komunisti rešili da 1946 iseljavaju Srbe sa Kosova i Metohije, a da naseljavaju iz albanije, a koga drugog, nego braću albance ....

Baba Visnja iz Karlobaga

pre 11 godina

Nikolic je zakasnio... inace bi dobio ocinski savet od svevideceg Dobrice i njegove ekipe mudraca.

Srbijom bi tekli med i mleko samo da smo poslusali njega i Matiju.

Milorad

pre 11 godina

Nikolić je "zakasnio"??? Pa on je predsednik Srbije tek nekoliko meseci??? Zakasnio je neko drugi,pa i ti Dobrice Ćosiću,navodno srpski nacionalista,a u duši još uvek komunista!? Šta si ti "veliki Srbine" uradio za Srbiju u zadnjih 20 godina,osim što ćutiš???
Zašto SANU već 20 godina ĆUTI,a država Srbija nikada nije bila u težoj situaciji,tamo sedi neka naša "pamet",a od patriotizma i ljubavi prema svojoj otadžbini Srbiji ni trunke!!!

alex

pre 11 godina

Ja sam disident !!??
I savetnik i ideolog svih predsednika Srbije unazad 25 godina.
E moj Dobrice ... ma dobro ti cuci i jedno i drugo,
prepodne sam savetnik, poslepodne disident i tako 25 godina
Dr Jekyll & Mr Hyde

Pionir

pre 11 godina

"Nisam spreman da učestvujem ni u državnom, ni u partijskom forumu. Ja sam disident"

Boljka od koje boluju svi nasi intelektualci od vajkada. Radi sopstvene promocije, najbolje je izbeci odgovornost i biti disident. Disident je uvek u pravu.
Ja sam disident - Kako to gordo zvuci...

Mislim da ce nam biti bolje kad svi disidenti poumiru...

dado

pre 11 godina

Zar ovaj covjek nije u zatvoru ili makar marginalizovan? Jedan od idejnih tvoraca balkanske tragedije dobiva prostor da provjetrava svoj nikada napusteni san o Srbiji, i to onoj Velikoj.
Srbija zasluzuje stvarnost kakvu ima..

laki

pre 11 godina

Nemojte vi da pomazete,dosta se pomogli da narodi zive u bedi i nepravdi,a lopurdama da se dobro omaste.Na srecu pa necete jos dugo,a i vreme je da se tenzije smiruju,a ne putem huskaca podizu.Vasa zastarela shvatanja i velicanje mitova nemaju buducnost,vec odavno,bilo bi jos fatalnije verovati i dalje u njih.Pisite knjige i crtajte vase planove u koje verujete,razmatrajte ih i diskutujte izmedju sebe o njima,i prestanite da trujete narod medju kojima mnogi vec ni hleba nemaju da se najedu,a bogami ce i da nazebu,"patrioti".

Radmilo

pre 11 godina

"Nisam spreman da učestvujem ni u državnom, ni u partijskom forumu. Ja sam disident", rekao je Ćosić.

bas me je zasmejao..."disident" hahahaaha. Ostrasceni komunista pa ostrasceni Jugosloven pa ostrasceni nacionalista i politicki glasnogovornik, tvrdolinijas i zastupnik cvrste ruke u svim fazama svoj "disidenstva" kako se ovom narcisoidu svidja da se naziva.

popeye

pre 11 godina

Uz postovanje sedih glava koje tamo sede, upitao bih cime se taj dom legitimisao da donosi ovakve odluke? Ako znamo ili naslucujemo kakva selekcija vodi u tamosnje klupe unazad vise decenija, ali i da se nedavno pisalo da se akademik moze postati za desetak hiljada evra, izvinite ali ne uzivate neko poverenje. Primera radi, koji su to nacionalni projekti na kojima Akademija trenutno radi? Ili je to telo samo titularno, za zasluzne akademike pre odlaska u penziju?

Dragan

pre 11 godina

Zar ta ista akademija nije bila "zem zadruga" Miloševića i glavna "intelektualna" logistika za kataklizmu koju smo doživeli i koja još traje!?

Petar

pre 11 godina

Dobrica Ćosić disident!? U odnosu na druge zemlje socijalističkog bloka, disidentstvo u nekadašnjoj SFRJ bilo je dosta čudnovato i šaroliko. Neki ljudi jesu dobili debele robije samo zato što su nešto rekli. Neki intelektualci jesu prošli golgotu jer su se zalagali za ono što je bilo suprotno tadašnjoj politici komunističke vlasti.

S druge strane, bilo je ljudi sa statusom disidenta koji bi bili primljeni u Akademiju, dobili veliki stan u centru ili kuću na Dedinju, i pri tom nastavili da budu "slobodno misleći ljudi", kako su se tada "disidenti"opisivali. Dobrica Ćosić nije jedini takav slučaj. Na žalost ne postoji dobra studija o tome šta je sve Srbija ponela i prihvatila kao nasleđe iz doba SFRJ. Razumevajući ovakvo "disidentstvo" možda bismo bolje razumeli i sve ono što nam se desilo posle raspada te zemlje.

Piter

pre 11 godina

Zbog saveta SANU i jesmo ovde gde jesmo, a vi kao Milosevicev potrcko bolje da se sakrijete u misju rupu... zasto se ne bavite iskljucivo knjizevnoscu, to vam je islo od ruke?

Goran

pre 11 godina

Ima iskustva Dobrica sa nacionalnom strategijom, dobro se pokazao tokom godina, dajte da opet predloži neko lepo sudbonosno rešenje. Blago nama, ostaće od Srbije na kraju Zapadni Vračar, uz malo sreće.

Паја Земунац

pre 11 godina

ДРАГОЦЕНА ПОНУДА једног од најдалековидијих живих Срба. Он је управо због тога већ деценијама главна мета напада свих балканских опонената ревитализације српских интереса.

obnerob

pre 11 godina

Da li se gospodin Nikolić kandidovao za predsednika zato što je sposoban da vodi državu? Da stane iza svojih odluka? Da prihvati odgovornost i rizik nepopulističkih poteza? Ili se pak želi oprati, ograditi, koketirati sa levim i desnim, distancirati, simbolički svesti na ustavne dužnosti, samo kako bi izbegao da da odgovore na ključna pitanja? Da li se zato obraća ovom, nacionalizmom i taštinom zadojenom, veću staraca i mudraca? Da li se zato obraća SPC-u kao izvoru svekolike mudrosti, zanemarujući pritom sekularnost države? Sve u svemu, estetski nepogodnija verzija Borisa Tadića.

x

pre 11 godina

Aj na stranu sve što ne valja u ovoj zemlji, nešto mi pade na "pamet". Zamislite kakva će nam tek biti Akademija za nekih 50 godina, kad ovi sa privatnih fakulteta počnu da se infiltriraju u takve institucije. Doktori nauka koji objavljuju radove u Nevenu i Politikinom Zabavniku itd...

profesor

pre 11 godina

Nemoj molim te samo ti nista da predlazes.Sve tvoje sumanute ideje su se nama lupale o glavu.A g.preCednik ako mora da trcka tamo ovamo i da trazi misljenje sto od SANU sto od SPC bolje sebi neka prizna da je nesposoban da vodi zemlju.

Strahinje

pre 11 godina

“Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urodjene inteligencije. Lažemo stvaralacki, maštovito, inventivno.”

Goran

pre 11 godina

Nije zakasnio, jer ste vi u sprezi svi zajedno od 1990. na ovamo. Milosevic, crkva, SANU, i sva patriJotska kamarila na vlasti i u opoziciji. Nikada niste zakasnili, a Srbija sve manja i bednija. Kako kaze stara izreka - tacni ste kao smrt!

Ja sa

pre 11 godina

Verujem da ce se medju piscima komentara naci 90% onih koji sebe smatraju pametnijim i pozvanijim od Akademika. To govori o nama ne o njima.

Грчански Деспот

pre 11 godina

Pa gospodin Nikolic je rekao da ce traziti misljenje od SANU, a ne vidim razlog zasto ne i od akademika Cosica. Sva raspoloziva srpska inteligencija treba biti ukljucena u resavanje drzavnog problema i crkava.

borka

pre 11 godina

Izuzetno Vas postujem g-dine Cosicu ali G-din Nikolic je ipak zatrazio pomoc i savet a ako pricamo o kasnjenju to je ucinio Tadic,plus sto je postavio Borka Stefanovica da razgovara o problemia na Kosovu!

Hajduk Stanko

pre 11 godina

U pravu je Nikolic.SANU treba da napise i zakljucak svog memoranduma sa obzirom da je bio uvod u dolazak nacionalnog spasioca Srba u vidu azdaje Sloba.

Akademagozi

pre 11 godina

E, oni ce da nam pomognu, na celu sa Dobricom! Mogu napisu neki novi memorandum, da zatruju ojadjeni narod jos vise. Neka se jos samo prikljuci i crkva, pa da se skroz iskljucimo od sveta!

toni

pre 11 godina

Nikolic pametno vraca loptu tamo gde je sve pocelo. SANU je kreirala ratna desavanja, sad neka se trude da kreiraju mir, ako znaju uopste da kreiraju mir, jer sve do sada samo su krojili hegemonisticke i ekspanzionisticke planove za srbiju. Sad je trenutak kad se mogu otrezniti i planiraju mir.

Trifun

pre 11 godina

'Ajmo majstori! Nas Appetite for Self Destruction je nemoguce nahraniti. Jos jedna voznja kroz pakao jer nam ova, koja je trajala vise od dve decenije, ocigledno nije bila dovoljna. Ko se seca 85-86. zna da je sve i pocelo famoznim Memorandumom SANU, nedovrsenim dokumentom koji je mnogo toga dovrsio. Cini mi se da nam se sprema II deo tog Memoranduma ili bar njegovo dovrsenje.

Radmilo

pre 11 godina

"Nisam spreman da učestvujem ni u državnom, ni u partijskom forumu. Ja sam disident", rekao je Ćosić.

bas me je zasmejao..."disident" hahahaaha. Ostrasceni komunista pa ostrasceni Jugosloven pa ostrasceni nacionalista i politicki glasnogovornik, tvrdolinijas i zastupnik cvrste ruke u svim fazama svoj "disidenstva" kako se ovom narcisoidu svidja da se naziva.

dado

pre 11 godina

Zar ovaj covjek nije u zatvoru ili makar marginalizovan? Jedan od idejnih tvoraca balkanske tragedije dobiva prostor da provjetrava svoj nikada napusteni san o Srbiji, i to onoj Velikoj.
Srbija zasluzuje stvarnost kakvu ima..

Goran

pre 11 godina

Nije zakasnio, jer ste vi u sprezi svi zajedno od 1990. na ovamo. Milosevic, crkva, SANU, i sva patriJotska kamarila na vlasti i u opoziciji. Nikada niste zakasnili, a Srbija sve manja i bednija. Kako kaze stara izreka - tacni ste kao smrt!

Hajduk Stanko

pre 11 godina

U pravu je Nikolic.SANU treba da napise i zakljucak svog memoranduma sa obzirom da je bio uvod u dolazak nacionalnog spasioca Srba u vidu azdaje Sloba.

Dragan

pre 11 godina

Zar ta ista akademija nije bila "zem zadruga" Miloševića i glavna "intelektualna" logistika za kataklizmu koju smo doživeli i koja još traje!?

profesor

pre 11 godina

Nemoj molim te samo ti nista da predlazes.Sve tvoje sumanute ideje su se nama lupale o glavu.A g.preCednik ako mora da trcka tamo ovamo i da trazi misljenje sto od SANU sto od SPC bolje sebi neka prizna da je nesposoban da vodi zemlju.

alex

pre 11 godina

Ja sam disident !!??
I savetnik i ideolog svih predsednika Srbije unazad 25 godina.
E moj Dobrice ... ma dobro ti cuci i jedno i drugo,
prepodne sam savetnik, poslepodne disident i tako 25 godina
Dr Jekyll & Mr Hyde

Gedza666

pre 11 godina

Najistaknutiji teoreticar ideje humanog preseljenja, prvi medju jednakim trutovima drustvenih nauka u SANU, zacetnik doktrine Krvi i Tla, otac nacije koji neutazivo traga za odgovorom na pitanje zasto je moralno ubijati Turke konacno dobija priliku da izadje iz senke i stane na celo jos jedne nacionalisticke terevanke.

Pionir

pre 11 godina

"Nisam spreman da učestvujem ni u državnom, ni u partijskom forumu. Ja sam disident"

Boljka od koje boluju svi nasi intelektualci od vajkada. Radi sopstvene promocije, najbolje je izbeci odgovornost i biti disident. Disident je uvek u pravu.
Ja sam disident - Kako to gordo zvuci...

Mislim da ce nam biti bolje kad svi disidenti poumiru...

Trifun

pre 11 godina

'Ajmo majstori! Nas Appetite for Self Destruction je nemoguce nahraniti. Jos jedna voznja kroz pakao jer nam ova, koja je trajala vise od dve decenije, ocigledno nije bila dovoljna. Ko se seca 85-86. zna da je sve i pocelo famoznim Memorandumom SANU, nedovrsenim dokumentom koji je mnogo toga dovrsio. Cini mi se da nam se sprema II deo tog Memoranduma ili bar njegovo dovrsenje.

Baba Visnja iz Karlobaga

pre 11 godina

Nikolic je zakasnio... inace bi dobio ocinski savet od svevideceg Dobrice i njegove ekipe mudraca.

Srbijom bi tekli med i mleko samo da smo poslusali njega i Matiju.

toni

pre 11 godina

Nikolic pametno vraca loptu tamo gde je sve pocelo. SANU je kreirala ratna desavanja, sad neka se trude da kreiraju mir, ako znaju uopste da kreiraju mir, jer sve do sada samo su krojili hegemonisticke i ekspanzionisticke planove za srbiju. Sad je trenutak kad se mogu otrezniti i planiraju mir.

Mancini

pre 11 godina

Dobro je slusati ostarelog disidenta Cosica...Nije mu smetalo da letuje sa Titom na brodu Galeb i da uziva sve povlastice...A onda je resio da glumi disidenta, yajedno sa clanovima SANU ucvrstio Milosevica na vlasti . Milosevic je njihov projekat,. Dalje je poznato sve...

Akademagozi

pre 11 godina

E, oni ce da nam pomognu, na celu sa Dobricom! Mogu napisu neki novi memorandum, da zatruju ojadjeni narod jos vise. Neka se jos samo prikljuci i crkva, pa da se skroz iskljucimo od sveta!

Piter

pre 11 godina

Zbog saveta SANU i jesmo ovde gde jesmo, a vi kao Milosevicev potrcko bolje da se sakrijete u misju rupu... zasto se ne bavite iskljucivo knjizevnoscu, to vam je islo od ruke?

x

pre 11 godina

Aj na stranu sve što ne valja u ovoj zemlji, nešto mi pade na "pamet". Zamislite kakva će nam tek biti Akademija za nekih 50 godina, kad ovi sa privatnih fakulteta počnu da se infiltriraju u takve institucije. Doktori nauka koji objavljuju radove u Nevenu i Politikinom Zabavniku itd...

Goran

pre 11 godina

Ima iskustva Dobrica sa nacionalnom strategijom, dobro se pokazao tokom godina, dajte da opet predloži neko lepo sudbonosno rešenje. Blago nama, ostaće od Srbije na kraju Zapadni Vračar, uz malo sreće.

Petar

pre 11 godina

Dobrica Ćosić disident!? U odnosu na druge zemlje socijalističkog bloka, disidentstvo u nekadašnjoj SFRJ bilo je dosta čudnovato i šaroliko. Neki ljudi jesu dobili debele robije samo zato što su nešto rekli. Neki intelektualci jesu prošli golgotu jer su se zalagali za ono što je bilo suprotno tadašnjoj politici komunističke vlasti.

S druge strane, bilo je ljudi sa statusom disidenta koji bi bili primljeni u Akademiju, dobili veliki stan u centru ili kuću na Dedinju, i pri tom nastavili da budu "slobodno misleći ljudi", kako su se tada "disidenti"opisivali. Dobrica Ćosić nije jedini takav slučaj. Na žalost ne postoji dobra studija o tome šta je sve Srbija ponela i prihvatila kao nasleđe iz doba SFRJ. Razumevajući ovakvo "disidentstvo" možda bismo bolje razumeli i sve ono što nam se desilo posle raspada te zemlje.

Strahinje

pre 11 godina

“Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urodjene inteligencije. Lažemo stvaralacki, maštovito, inventivno.”

Akademik

pre 11 godina

Sto se akademije tice i "foruma" bolje da se nikad nisu ni ukljucivali u dnevnu politiku.Upravo je njihovo ukljucivanje dovelo do katastrofe i Srbije i Srba koji zive na ovim prostorima.Da smo imali neke druge akademike,sada bi prica bila drugacija,ali ne vredi objasnjavati po principu "gluvom saptati,coravom namigivati".

Зоран

pre 11 godina

"Mislim da je njegova ideja da nas pita za savet stigla dockan"

Питани сте ви на почетку, па сте објавили меморандум.

laki

pre 11 godina

Nemojte vi da pomazete,dosta se pomogli da narodi zive u bedi i nepravdi,a lopurdama da se dobro omaste.Na srecu pa necete jos dugo,a i vreme je da se tenzije smiruju,a ne putem huskaca podizu.Vasa zastarela shvatanja i velicanje mitova nemaju buducnost,vec odavno,bilo bi jos fatalnije verovati i dalje u njih.Pisite knjige i crtajte vase planove u koje verujete,razmatrajte ih i diskutujte izmedju sebe o njima,i prestanite da trujete narod medju kojima mnogi vec ni hleba nemaju da se najedu,a bogami ce i da nazebu,"patrioti".

obnerob

pre 11 godina

Da li se gospodin Nikolić kandidovao za predsednika zato što je sposoban da vodi državu? Da stane iza svojih odluka? Da prihvati odgovornost i rizik nepopulističkih poteza? Ili se pak želi oprati, ograditi, koketirati sa levim i desnim, distancirati, simbolički svesti na ustavne dužnosti, samo kako bi izbegao da da odgovore na ključna pitanja? Da li se zato obraća ovom, nacionalizmom i taštinom zadojenom, veću staraca i mudraca? Da li se zato obraća SPC-u kao izvoru svekolike mudrosti, zanemarujući pritom sekularnost države? Sve u svemu, estetski nepogodnija verzija Borisa Tadića.

biljana

pre 11 godina

Sreo Kardelj seljaka i na pitanje kako je, seljak odgovara da je lose, da mu je krava bolesna. Kaze Kardelj: samo joj ti stavi prednje noge u hladnu vodu i ozdravice. Sutradan seljak jos ocajniji ponovo sretne Kardelja koji mu predlozi da stavi i zadnje noge kravi u vodu. Kravi bi jos gore, a seljak u ocaju dobi novi savet da potopi celu kravu u vodu. Sretne Kardelj seljaka posle par dana i pita "kako krava?". Crkle je - kaze seljak, a Kardelj ce na to - steta, imao sam 1000 ideja!

e-krem

pre 11 godina

Nece da otkrije za sta je Nikolic zakasnio,sta ce Nikolicu predloziti,zasto nece da ucestvuje na forumima ali hoce da se pita a potom i da deli lekcije.Tipican cinik i ne izgleda mnogo drugacije.

Milorad

pre 11 godina

Nikolić je "zakasnio"??? Pa on je predsednik Srbije tek nekoliko meseci??? Zakasnio je neko drugi,pa i ti Dobrice Ćosiću,navodno srpski nacionalista,a u duši još uvek komunista!? Šta si ti "veliki Srbine" uradio za Srbiju u zadnjih 20 godina,osim što ćutiš???
Zašto SANU već 20 godina ĆUTI,a država Srbija nikada nije bila u težoj situaciji,tamo sedi neka naša "pamet",a od patriotizma i ljubavi prema svojoj otadžbini Srbiji ni trunke!!!

Fantom

pre 11 godina

ostavite se dokazanih potpaljivaca mrznje i slabe politicke i sumnjive politicke, istoriske, drustvene i svake druge nauke. Savetujem sto se tice Kosova proucite i pokusajte da razumete Dimitrija Tucovica - sve jue objasnio i danas vazi sve sto je rekao. Ali niko ne voli da ga spominjene u vezi Kosova jer ce se u njegovim vizionarskim delima razobliciti srpske istoriske zablude, greske pravi motivi vs mitovi a bogami i duboki uzroci sveopste i jednoglasne "ljubavi i lojalnosti" Albanaca prema Srbiji.

Dimitrije Tucović, Sabrana dela, Beograd 1980, knjiga 7.

popeye

pre 11 godina

Uz postovanje sedih glava koje tamo sede, upitao bih cime se taj dom legitimisao da donosi ovakve odluke? Ako znamo ili naslucujemo kakva selekcija vodi u tamosnje klupe unazad vise decenija, ali i da se nedavno pisalo da se akademik moze postati za desetak hiljada evra, izvinite ali ne uzivate neko poverenje. Primera radi, koji su to nacionalni projekti na kojima Akademija trenutno radi? Ili je to telo samo titularno, za zasluzne akademike pre odlaska u penziju?

braca

pre 11 godina

Pročitao sam pažljivo komentare, dosta pametnih i nemam mnogo da dodam sem Nikoluću bežite od njih. Posebno od Ćosića jer je on veliki krivac za mnogo toga ružnog što se ovj napaćenoj zemlji dešavalo od njegovog memoranduma.

Petar

pre 11 godina

Ako ce da slusa Dobricu Cosica i ekipu iz SANU i SPC bolje da odmah priznamo Kosovo jer ako budemo slusali njihove savete ne samo da cemo na kraju priznati Kosovo nego cemo izgubiti jos koji rat i ostati bez jos nekog dela teritorije. Ponavljamo iste greske iznova i iznova. Sami smo krivi za sve sto nam se dogadja niko nam drugi nije kriv. Imamo politicare koji idu i traze savete od SANU i SPC kako da vode zemlju jer sami nemaju pojma sta da rade!

Branko Von Beca

pre 11 godina

" Dobrica Ćosić smatra da je potez Tomislava Nikolića, kojim je tražena podrška Akademije za rešenje problema Kosova, zakasneo."

Tačno tako, trebao si da se javiš Predsedniče Nikoliću gospodinu, ili drugu Dobrici Ćosiću pre nego što su naši srbi-komunisti rešili da 1946 iseljavaju Srbe sa Kosova i Metohije, a da naseljavaju iz albanije, a koga drugog, nego braću albance ....

Stevan

pre 11 godina

Nikolic bi umesto sto pita Cosica & Co. za savet trebalo da ode do neke pretskolske ustanove, pa da zatim pita osnovce sta misle o tome. On pita starce koji nemaju osecaj za moguce nevolje koje bi mogle da nas zadese ako bismo ih poslusali, one koji su se naziveli.... Kad pitas dete ono se plasi i za sebe i za mamu i tatu a ovi starci ne brinu ni za koga, oni isteruju neku svoju politiku jer znaju da njih niko i nigde nece stvarno angazovati, "ratovace" iz sklonista.

Teolog

pre 11 godina

Da su hteli da poslusaji Dobricu Cosica, problem Kosova bi bio resen pre 20 godina.Lepo je hteo covek da podeli sta je cije, udari zid pa da se za vek vekova zna sta kome pripada! Ali...
(Aca)

Pa zar ga nisu poslusali??? naravno odlucili da je sve srpsko do Une i Albanije i Grcke mada je bilo ekstrema koji su isli na "od kavobaga do vivovitice" a neki do Tokija (ovo je sala). Pa sto jes jes sada se sada zna sta kome pripada zato ih i zovu posto su karte izgledale malo drugacije od dobijenih...

Milan

pre 11 godina

Dakle, sile mraka i haosa opet zatvaraju krug oko nas. Be afraid, be very afraid. Ja pouzdano znam da se Jugoslavija raspala zato što je neko hteo da iznese aparat za espreso iz prostorija SANU. Eto, i ja sam disident :)

moje misljenje

pre 11 godina

kad ce Srbi vise da shavate da je Kosovski boj zavrsen ,da su balkanski ratovi, svetski ratovi i ovi samounistavajuci domaci ratovi gotovi i kad ce jednom poceti da zive u realnosti sadasnjosti. Kad ce da shvate da Marko Kraljevic, Milosi i ostali su neki mitski a neki ziveli pre pola milenijuma i vise ! Ovako dok se zamlacujemo sa prosloscu nas bedni sadasnji zivot prolazi pored nas.
Briga me i za Kosovo i za Krajine i za mesec mene interesuje da zivim kao covek a ne kao stoka koja prevrce novcanik ne bili nesto ko stoka iz zemlje izrovarila i tako prezivela jos jedan dan .

Бојан

pre 11 godina

Да вас је питао прије 100 година рекли би сте исто. Једноставно немате ништа конструктивно да предложите. Коме уопште требате?

Alek

pre 11 godina

Ako ce da slusa Dobricu Cosica i ekipu iz SANU i SPC bolje da odmah priznamo Kosovo jer ako budemo slusali njihove savete ne samo da cemo na kraju priznati Kosovo nego cemo izgubiti jos koji rat i ostati bez jos nekog dela teritorije. Ponavljamo iste greske iznova i iznova. Sami smo krivi za sve sto nam se dogadja niko nam drugi nije kriv. Imamo politicare koji idu i traze savete od SANU i SPC kako da vode zemlju jer sami nemaju pojma sta da rade!
(Petar, 20. novembar 2012 16:29)

Malo si zbunjen Petre. Problem nije u Cosicu, Akaemiji i Crkvi. Problem je u SRBINU koji se dokopa vlasti i posle izvesnog vremena misli da je tu poslat direktno od Gospoda Boga. Takav je bio Milosevic a bogami i Tadic bi ga dostigao da je dobio jos jedan mandat. Uostalom, nije li to odlika svakog Srbina koji drzi do sebe. Sve o svemu zna i nista mu se ne moze dokazati.

Teolog

pre 11 godina

Jedini koji se OZBILJNO bavio odnosima Albanaca i Srbije i Srba bio je Dimitrije Tucovic. Nije ziv ali njegova dela su ziva. vecina ostalih se bave cistom mitologijom i propaganom za mase i ignorisu cinjenice i realnost. Ignorisati cinjenice i manipulisati masama i mitovima nije dobro, sada se pokazuje niko sada ne sme da mrdne ni levo ni desno jer je sa jedne strane mitologija i propaganda kojom su sami zadojili mase i koja ima ocekivanja a sa druge strane realnost koja ih pritiska i koja je suprotna onome u sta narod veruje....kako god okrenu nije dobro nekoga ce razocarati ali neke stvari sto duze cekas i odlazes mogu postati samo gore. Doduse svi politicari samo prebacuju vruci krompir sa jednih na drugih, na narpod na akademike vlada na predsednika, predsednik na vladu, krivci na sve strane, da smo... mogli smo., istoriske greske se traze na pogresnim mestima i pogresnim likovima itdddd...a nigde ozbiljnih i umnih ljudi.

sinisa

pre 11 godina

zahvaljujuci toj istoj akademiji i cuvenom memorandumu doslo je do serije ratova i raspada jugoslavije,sada bi stvarno bilo lepo da oni sve to i zavrse i predloze nikolicu da prizna kosovo.

rage

pre 11 godina

Sve je sam rekao.

"Nisam spreman da učestvujem ni u državnom, ni u partijskom forumu. Ja sam disident", rekao je Ćosić.

Zaboravili smo da je onomad bio i predsednik iz disidentskog šlafroka. Vidim da ovde ima i onih koji sa divljenjem prate rad oca nacije (samo ne znamo koje).

...

protiv nacizma i rasizma

pre 11 godina

cosic? jel to onaj za cije su vladavine pocinjena neka od najstravicnijih maskariranja zena, dece i civila u bosni 92/93?

pucajte deco, eno ih nemci, nadiru preko planine

pre 11 godina

E ako si ti disident onda je Velja Ilic barem za dopisnog clana akademije.
Opet si se primio kao onomad na Nobelovu nagradu. Pa nece bas Nikolic tebe da pita sta da radi sa Kosovom...

Dejan KŠ

pre 11 godina

Drug Dobrica je po struci poljoprivredni tehničar, ako niste znali svi vi koji ga kritikujete. On zna kad je pravo vreme. Uzgred znate li koliko članova ima ovakva akademija u Francujskoj, na koju smo se ugledali pri stvarnju ove i kakve su beneficije članova? Nije ni čudo što kupuju članstvo.

doktor nauka

pre 11 godina

@cika pera: a, Vi kako 'te?
Nema veceg zla za srpski narod od ovih naftalinaca. Kad se samo setim njihovog Memoranduma iz '90 tih

primio se opet kao na nobelovu nagradu

pre 11 godina

Srpska verzija Wikipedije u spisku poznatih disidenata nema Dobricu Cosica. Ima mnogo imena ali Dobrice nema pa nema. Da li to znaci da ga javnost ne prepoznaje kao disidenta?

Zoran Popovic

pre 11 godina

Komentar gosn. Hajdina je u najmanju ruku arogantan. Pa biti predsednik SANU dolazi sa odredjenim odgovornostima prema drzavi i narodu, vecih od same licnosti i spostvenog narcizma. Sta je lose u nameri predsednika drzave da dobije savet? Sto se tice gosn. Cosica njegova izjava da je disident i da ga ga drugo ne interesuje je licemerstvo uzevsi u obzir cinjenicu da je bio PREDSEDNIK drzave - ultimativni cin prepoznavanja i komformisanja organizovanom sistemu. Ovde, dame i gospodo, mozete prepoznati molekul cinilac glavnog razloga nenapredovanja nase nacije.

Toliko od mene

pre 11 godina

Svi su kompletno i zajdnicki upali u svoje sopstvene zamke koje mitovi i stereotipi o Kosovskom i uopste srpskom "pitanju" kreiraju - sto cine preko 20 godina zajednicki. Da se Kosovom a i srposkim pitanjem iko ozbiljno i odgovorno bavio nikada ne bi ni dosli dovde. Sada ce samo da recikliraju dok mogu stare stereotipe i teorije dok ne dodje neko ko ce morati da kaze istinu i pomiri mitologiju sa realnoscu. A to ce tada biti mnogo teze. Jos je rano za takav lik jer nema sansi da "opstane" niti nekog hrabrog da rizikuje.

crni domino

pre 11 godina

Zar cete ovakve umove da naucite sta da rade? Malo je dockan za savete!
Ja im sada ne bi dao ni koze da cuvaju, posto znam sta su pricali i uradili devedesetih u vezi Kosova! I Nikolic i Dacic.

Ja sa

pre 11 godina

Verujem da ce se medju piscima komentara naci 90% onih koji sebe smatraju pametnijim i pozvanijim od Akademika. To govori o nama ne o njima.

NekiBG

pre 11 godina

Mozda da za promenu priupitate nekog srpskog "izadajicu" i "nepatriotu" bar cete imati na koga da svalite. Na ovu postavu niko ocito nista ne moze da svali opstaju ko korov pa makar unistili celu okolinu...

Branko

pre 11 godina

"Nakon toga, oglasio se predsednik SANU Nikola Hajdin, koji je rekao da je ta institucija "spremna da pomogne državi u rešavaju društvenih problema, ali da ne može i ne želi da se bavi dnevnom politikom"."
Gospodine Hajdin, Kosovo i Metohija mogu biti sve ali nikako dnevno političko pitanje. Ako tako misli predsednik SANU onda smo zaista "obrali bostan"

mare

pre 11 godina

SANU bi trebalo da je institucija koja sama izdaje saopstenja i sluzi kao veza izmedju gradjana i vlasti. Vi bi trebalo da ste glava ovog drustva pre politicara, nema potrebe da vas neko vuce za jezik, mozete i sami da se oglasite, nema problema. Pa koliko problema ima u ovoj jadnoj zemlji,
a vi stvarno nemate sta da kazete, predlozite, ukazete?! Pa za sta vas placamo?

srebrni letac

pre 11 godina

Srpski promaseni intelektualci, akademici kvazipolitikanti,saneri sa buvljackim manirima u skupstinskim klupama ,kosovo,hag..srbija mi odavno lici na komoru punu ljudi u kojoj je pusten neki nervni bojni otrov.HOROR rekao bi M.Brando.

NekiBG

pre 11 godina

Koji zlotvor moze da kaze da je etnicko ciscenje moze da bude dobro recite vi meni da bi "Drina bila srpska reka...pa on je sve sam objasnio u orkestraciji izmedju ostalih sa Biljanom Plavsic koja je rekla da "ima 12 miliona srba iako 6 miliona pogine ostali ce uzivati u slobodi...i pobedi."
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=893999
Ludaci.

Toliko od mene

pre 11 godina

Otvoreno piosmo Dobrici Cosicu francuslkog filozofa Edgara Mporena izmedju ostalog kaze:

Hoćete li da vas istorija pamti kao predsednika osvajača životnog prostora i etničkog čišćenja? Da li pisac Vremena smrti i Vremena zla želi da ubije Ivana Katića koga je nosio u sebi? Ima trenutaka kada potonuće ili spasenje jednog naroda zavise samo od jednog čoveka. Znajte, Dobrice Ćosiću, da je još veoma kratko na vama da preokrenete sudbinu

,,, Mislite li vi da problem srpskih manjina treba da se rešava mačem i vatrom i uništenjem Bosne i Hercegovine? Mislite li vi da je za srpski narod dobro da osvoji životni prostor s kojeg su oterani oni koji etnički nisu čisti Srbi? Da li ste upoznati sa strašnim pričama o pokoljima, silovanjima, pogubljenjima, koje su potvrdile međunarodne istražne komisije i bezbrojni evropski svedoci koje prevazilaze vaše sopstvene priče iz Vremena smrti?"

I sve u tom smislu...a memorandum su mnogi uvazeni javne licnosti nazvale srpskim Mein Kampf.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Dobrica_%C4%86osi%C4%87

Yugoslav

pre 11 godina

svima su puna usta Memoranduma SANU iz '86, a niko ga nije ni procitao, ja stvarno ne znam sta je u njemu na stetu bilo koga, govori se samo o zaostajanju srpskog naroda...najgore od svega neki pricaju o kosovskom mitu, i ja sam tako pricao priznajem, u stilu koji ce mi djavo Kosovo, moramo da gledamo buducnost, i to sve dok slucajno nisam zavrsio u Gracanici, i doziveo sam katarzu, i shvatio da mi nemamo buducnosti ....
(acalibero)

Ko kaze da ga niko nijue procitao procitali su ga i prostudirali mnogi strucnjaci i porede ga sa Main Kampf koji nigde nije pozvao direktno na ubijanje jevreja i osvajanje cele Evrope nego se bavio teorijom ugrozenosti inace superiornog naroda, zaverama i akterima zavera zbog kojih nemacka i nemacki propadaju i gube velicinu koja im pripada. Eksplicitan jezik je dosao kasnije nakon sto je udaren temelj za verovanje masa da se samo brane od unistenja i vecina nemaca je verovala da se samo bore i9 sve cine samo za bolju Nemacku koja treba da bude u "prirodnim granicama" a i bolji svet bez "zaverenika". Memorandum oi njegove postavke su inspirisale i legitimisale svo zlo koje je kasnije vrlo eksplicitno (ali sa opravdanjem postavljenim u memorandumu) postalo okosnica "oslobodilackih ratova". Tesko je zaboraviti prizore sa "dogadjanja naroda" i kasnije svih 5 godina uzasa i nase vecinske podrske...mene je to doba neodoljivo podsetilo na neke ruzne filmove o jednoumlju vrlo opasnih procesa u svetu koji se nisu zavrsli srecno...

jA

pre 11 godina

Samo njega poslusajte .... Nekada je Srbija bila zemlja kosmopolita, heroja, stvaralaca a sada se pominje kao zemlja zlocinaca , pljackasa , mitomana ! Lazni mitovi i tumacenja proslosti su vas udaljili od susjeda i udaljila od vas samih , kada vas slusam ne znam da li da vas zalim ili mrzim, ali ja vas ne mrzim , samo nisam zaboravio !

BOSANAC SVIH VERA

pre 11 godina

Mirko Djordjevic (koga naravno niko nece pitati za savet):
"Ratovođe su završile na robiji, a neki čekaju presude, no Ćosić nastavlja svoju story. Ko sve nije opominjao Ćosića kao šefa države da će se i ta avantura završiti kobno – najupornija je bila Rusija sa njenim diplomatama koje Ćosić u svojoj knjizi proklinje...
__________
“Požar koji preti da se proširi izvan Balkana – vapio je E. Moren u Parizu u Le Monde-u u nameri da obuzda Ćosića – već je doveo u pitanje evropsku građevinu. Ta Evropa koja želi da se gradi jeste Evropa koja otvara granice između naroda – to je Evropa koja bi se stvarala po uzoru na Bosnu i Hercegovinu koju ste uništili” – “Hoćete li da vas istorija pamti kao predsednika osvajača životnog prostora i etničkog čišćenja?” – pitao je Ćosića javno E. Moren.
______
Nema potrebe dalje navoditi, jer je avantura bila grozna i među drugima srpski narod je platio groznu cenu – i danas je plaća. kaze Mirko djordjevic i ja se slazem.

http://www.autonomija.info/mirko-dordevic-cosicev-de-bello-bosniaco.html

miroslav

pre 11 godina

kamo sreće da je i Milošević zakasnio nego je poslušao Vas''najumnije glave''i upopastili ste nam od 1988 pa do sada 25 godina života

Паја Земунац

pre 11 godina

ДРАГОЦЕНА ПОНУДА једног од најдалековидијих живих Срба. Он је управо због тога већ деценијама главна мета напада свих балканских опонената ревитализације српских интереса.

Milan

pre 11 godina

Kako to Dobrice da nikada nisi kritikovao sina svoga prijatelja Ljube Tadića, bivšeg predsednika Srbije? Ili ste tada ti i Ljuba smatrali da je akademija samo vaša i da se treba slušati samo vaša reč u predsedničkom kabinetu!?

Kenzo

pre 11 godina

Е да смо слушали господина Ћосића, данас би Србија била и већа и јача, али џаба када Србија никад није умела да цени квалитетне људе у сопственим редовима.

Goran

pre 11 godina

Presednika Nikolica je birao narod i dao mu poverenje da osluucuje o nasoj sudbiuni.Ne vidim razlog da se uopste konsultuje sa SAUN.Ko je njima daio za pravo da se pitaju o nasoj sudbiuni i sudbini Kosova,

charli dzordz

pre 11 godina

Pa da ,da ih je pitao pre 5 meseci kada je dosao na vlast ,oni bi imali resenje,ovako je zakasnio jer se mnogo toga pronenilo za taj period.Kome VI prodajete maglu gospodo Akademici ?

borka

pre 11 godina

Izuzetno Vas postujem g-dine Cosicu ali G-din Nikolic je ipak zatrazio pomoc i savet a ako pricamo o kasnjenju to je ucinio Tadic,plus sto je postavio Borka Stefanovica da razgovara o problemia na Kosovu!

gagi67

pre 11 godina

SANU? Zašto da ne.Vidim da neki još imaju problem sa "memorandumom".Zašto?Memorandum je sasvim OK .Problem koji neki imaju sa SANU je tipičan Srpski problem ubeđenja u superiornost svoje misli i pogrešnost tuđih.Trebalo je da se radi i mislo ovako a ne onako.U Srbiji je opšte poznato da što si gluplji to više veruješ da si pametniji od ostalih.(Verovatno zato i pišemo komentare)

Stavros

pre 11 godina

Kamo srece da si "disident " kao sto kazes ,
Nego ti si jedna obicna cetnicina kriva za ideologiju rata koja je unistila hiljade zivota .
Daleko ce stici ko tebe slusa

G

pre 11 godina

Ima 100 godina a laze. BTadic je svaki dan pit'o cika dobricu sta mu je ciniti, Nikolic ga do danas ne pita , pa se Gedza uplasio da ga ovaj novi ne šljivi. Kako do danas Nikolic nije pitao uvazenog ratnog huskaca i raspirivaca mrznje, za savet.ccccc Joj kakva je to baraba matora, kaze on je disident, cccc Necu dalje, pocinjem da se otimam kontroli

Aca

pre 11 godina

Da su hteli da poslusaji Dobricu Cosica, problem Kosova bi bio resen pre 20 godina.Lepo je hteo covek da podeli sta je cije, udari zid pa da se za vek vekova zna sta kome pripada! Ali...

Грчански Деспот

pre 11 godina

Pa gospodin Nikolic je rekao da ce traziti misljenje od SANU, a ne vidim razlog zasto ne i od akademika Cosica. Sva raspoloziva srpska inteligencija treba biti ukljucena u resavanje drzavnog problema i crkava.

Goku

pre 11 godina

Dobar potez predsednika Nikolica odmah dobija rezultat. Ne samo Dobrica Cosic nego I ostali akademici treba da daju svoje misljenje jer oni su ipak najumniji ljudi koje mi imamo. Da li je predsednik zakasnio sa ovom inicijativom ili ne mozemo raspravljati. Ja licno mislim da nije jer je on tek od pre neki mesec na ovom polozaju a ranija vlast nije imala sluha da ga saslusa sta ima da predlozi. Takodje smatram da je bolje ikad nego nikad pitati najumnije pa da vidimo da li nesto mozemo da uradimo.

dana

pre 11 godina

Ovo je jako pametna odluka našeg predsednika jer znate ono pravilo"nisam toliko glup da o svemu odlučujem sam"! Ipak se radi o velikim ljudima Srbije sa dosta životnog iskustva a mnogi od njih su dobri poznavaci naše istorije.Moramo se potruditi da nam se greške iz naše istorije ne ponavljaju!

nidža

pre 11 godina

Sremci bi rekli: nema ljudi što su zakasnili već ima samo onih što su kasno krenuli. A predsednik Nikolić je krenuo nakon preuzimanja mandata.
Nadajmo se da nije kasno za spas!

acalibero

pre 11 godina

svima su puna usta Memoranduma SANU iz '86, a niko ga nije ni procitao, ja stvarno ne znam sta je u njemu na stetu bilo koga, govori se samo o zaostajanju srpskog naroda...najgore od svega neki pricaju o kosovskom mitu, i ja sam tako pricao priznajem, u stilu koji ce mi djavo Kosovo, moramo da gledamo buducnost, i to sve dok slucajno nisam zavrsio u Gracanici, i doziveo sam katarzu, i shvatio da mi nemamo buducnosti nikakve ako se odreknemo proslosti, postoji nesto sto se zove duh naroda, dusa, pa pre cu da jedem mast na hleb na obroncima Jastrepca, nego glupi fish and chips u sred Londona

James Bond

pre 11 godina

Najbolji su komentari propalih studenata na ovim sajtovima koji se se na podrugljiv nacin protive ideji da akademici ucestvuju u javnoj debati. Valjda misle da njihovo nedoskolovano misljenje u obliku komentara na ovim stranicama ima istu ili vecu tezinu nego akademika. (Cika Pera)

Godinama nakon rata, 2010. godine, Ćosić tvrdi da izvršeno etničko čišćenje „može za budućnost da bude pozitivno“:
I pored lične tragedije mnogih ljudi, i pored toga što je ljudski razmišljati o multinacionalnim državama u kojima se tolerantno živi i sa više nacionalnih manjina, današnje stanje Srba posle etničkih čišćenja za budućnost može da bude pozitivno, jer je reka Drina prvi put postala srpska reka i što će vremenom deo Bosne možda ipak pripasti Srbiji.
—Ćosić u knjizi "Sećanja" Vladete Jerotića, 2010.
Slažem se sa ovom težinom misli se niko ne može meriti.

arnold

pre 11 godina

Simpaticni partizan-komunista, kada je shvatio da se u mladosti borio protiv svog naroda, odlucio je da bude Srbin - patriota. I verovatno veliki vernik. Kasno je, druze Dobrica, mnogo kasno.

Александар Џунић

pre 11 godina

Проблем Косова је проблем међународног права - то није проблем за аматере, према томе, у реду је да се тражи савет од оних који би имали шта да кажу на ту тему. Професор Др Коста Чавошки има решење за многа питања, па тако и за Косово.

dobrica Losic

pre 11 godina

Mozda bi bilo dobro zatvoriti akademiju i te penzionere poslati u neki staracki dom. Od njihovih saveta i danas ispastamo i zbog njoh smo izgubili i mnoge teritorije gde zive srbi. Tomo gubis vreme sa izlapelim dedama nacionalistima.

Cika Pera

pre 11 godina

Najbolji su komentari propalih studenata na ovim sajtovima koji se se na podrugljiv nacin protive ideji da akademici ucestvuju u javnoj debati. Valjda misle da njihovo nedoskolovano misljenje u obliku komentara na ovim stranicama ima istu ili vecu tezinu nego akademika.
Ajde budite realni, da ste sta znali bar bi neki faklutet zavrsili, a o magiseriju i doktoratima da i ne govirim. Ma necu da vas zamaram - znam da vam se vec mozgic okrece i od ovoga.

Eunomija

pre 11 godina

Kada su SANU nekada ponudili da rade bitna državna pitanja? pitanje Kosova i Metohije je značajno za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše države.Mislim daSANU i treba da se priključi u rad.Mislim da Tomislav Nikolić zaista radii brani interes naroda i države.

moralno-politicko stanje

pre 11 godina

Pade mi na pamet jedan film snimljen odmah posle rata u vreme glasanja kuglicama i jednom cizmom.
Nabrajao covek sve svoje zasluge, ali uvide da to nema tolikog odjeka i da nema velikog znacenja, pa na kraju rece, pored ostalog, BIO SAM CUVAR GLASACKE KUTIJE.
Dobro je sto je Toma ovo uradio, da ne bude posle "nas nije niko pitao", pa donosimo novi memorandum.

valter

pre 11 godina

kakva izjava. poziv zakasneo ali dobar, nije nikolic trebao da ga zove nego tadic ali tadic ga nije zvao, on ce da razgovara ali nece da ucestvuje u razgovoru zato sto je disident. tomo dizi ruke od ovoga.

Slavko

pre 11 godina

Hajdin nece jos dugo ostati na toj poziciji. To je istroseni kadar DS-a koji SANU nije dozvoljavao da dise.
Cosic je se ispravio ali to ga ne opravdava sto je se pogresno izrazio. Nikolic je Predcednik tek 3-4 meseca a Tadic drma Srbijom zadnjih 8 godina. Sto nije pitao njegovog oca a svog dobrog prijatelja da malo pogura sina i zatrazi misljenje SANU.

Kenzo

pre 11 godina

Е да смо слушали господина Ћосића, данас би Србија била и већа и јача, али џаба када Србија никад није умела да цени квалитетне људе у сопственим редовима.

Паја Земунац

pre 11 godina

ДРАГОЦЕНА ПОНУДА једног од најдалековидијих живих Срба. Он је управо због тога већ деценијама главна мета напада свих балканских опонената ревитализације српских интереса.

borka

pre 11 godina

Izuzetno Vas postujem g-dine Cosicu ali G-din Nikolic je ipak zatrazio pomoc i savet a ako pricamo o kasnjenju to je ucinio Tadic,plus sto je postavio Borka Stefanovica da razgovara o problemia na Kosovu!

Грчански Деспот

pre 11 godina

Pa gospodin Nikolic je rekao da ce traziti misljenje od SANU, a ne vidim razlog zasto ne i od akademika Cosica. Sva raspoloziva srpska inteligencija treba biti ukljucena u resavanje drzavnog problema i crkava.

Goku

pre 11 godina

Dobar potez predsednika Nikolica odmah dobija rezultat. Ne samo Dobrica Cosic nego I ostali akademici treba da daju svoje misljenje jer oni su ipak najumniji ljudi koje mi imamo. Da li je predsednik zakasnio sa ovom inicijativom ili ne mozemo raspravljati. Ja licno mislim da nije jer je on tek od pre neki mesec na ovom polozaju a ranija vlast nije imala sluha da ga saslusa sta ima da predlozi. Takodje smatram da je bolje ikad nego nikad pitati najumnije pa da vidimo da li nesto mozemo da uradimo.

Ja sa

pre 11 godina

Verujem da ce se medju piscima komentara naci 90% onih koji sebe smatraju pametnijim i pozvanijim od Akademika. To govori o nama ne o njima.

dana

pre 11 godina

Ovo je jako pametna odluka našeg predsednika jer znate ono pravilo"nisam toliko glup da o svemu odlučujem sam"! Ipak se radi o velikim ljudima Srbije sa dosta životnog iskustva a mnogi od njih su dobri poznavaci naše istorije.Moramo se potruditi da nam se greške iz naše istorije ne ponavljaju!

Aca

pre 11 godina

Da su hteli da poslusaji Dobricu Cosica, problem Kosova bi bio resen pre 20 godina.Lepo je hteo covek da podeli sta je cije, udari zid pa da se za vek vekova zna sta kome pripada! Ali...

nidža

pre 11 godina

Sremci bi rekli: nema ljudi što su zakasnili već ima samo onih što su kasno krenuli. A predsednik Nikolić je krenuo nakon preuzimanja mandata.
Nadajmo se da nije kasno za spas!

Александар Џунић

pre 11 godina

Проблем Косова је проблем међународног права - то није проблем за аматере, према томе, у реду је да се тражи савет од оних који би имали шта да кажу на ту тему. Професор Др Коста Чавошки има решење за многа питања, па тако и за Косово.

Eunomija

pre 11 godina

Kada su SANU nekada ponudili da rade bitna državna pitanja? pitanje Kosova i Metohije je značajno za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše države.Mislim daSANU i treba da se priključi u rad.Mislim da Tomislav Nikolić zaista radii brani interes naroda i države.

Cika Pera

pre 11 godina

Najbolji su komentari propalih studenata na ovim sajtovima koji se se na podrugljiv nacin protive ideji da akademici ucestvuju u javnoj debati. Valjda misle da njihovo nedoskolovano misljenje u obliku komentara na ovim stranicama ima istu ili vecu tezinu nego akademika.
Ajde budite realni, da ste sta znali bar bi neki faklutet zavrsili, a o magiseriju i doktoratima da i ne govirim. Ma necu da vas zamaram - znam da vam se vec mozgic okrece i od ovoga.

acalibero

pre 11 godina

svima su puna usta Memoranduma SANU iz '86, a niko ga nije ni procitao, ja stvarno ne znam sta je u njemu na stetu bilo koga, govori se samo o zaostajanju srpskog naroda...najgore od svega neki pricaju o kosovskom mitu, i ja sam tako pricao priznajem, u stilu koji ce mi djavo Kosovo, moramo da gledamo buducnost, i to sve dok slucajno nisam zavrsio u Gracanici, i doziveo sam katarzu, i shvatio da mi nemamo buducnosti nikakve ako se odreknemo proslosti, postoji nesto sto se zove duh naroda, dusa, pa pre cu da jedem mast na hleb na obroncima Jastrepca, nego glupi fish and chips u sred Londona

dado

pre 11 godina

Zar ovaj covjek nije u zatvoru ili makar marginalizovan? Jedan od idejnih tvoraca balkanske tragedije dobiva prostor da provjetrava svoj nikada napusteni san o Srbiji, i to onoj Velikoj.
Srbija zasluzuje stvarnost kakvu ima..

James Bond

pre 11 godina

Najbolji su komentari propalih studenata na ovim sajtovima koji se se na podrugljiv nacin protive ideji da akademici ucestvuju u javnoj debati. Valjda misle da njihovo nedoskolovano misljenje u obliku komentara na ovim stranicama ima istu ili vecu tezinu nego akademika. (Cika Pera)

Godinama nakon rata, 2010. godine, Ćosić tvrdi da izvršeno etničko čišćenje „može za budućnost da bude pozitivno“:
I pored lične tragedije mnogih ljudi, i pored toga što je ljudski razmišljati o multinacionalnim državama u kojima se tolerantno živi i sa više nacionalnih manjina, današnje stanje Srba posle etničkih čišćenja za budućnost može da bude pozitivno, jer je reka Drina prvi put postala srpska reka i što će vremenom deo Bosne možda ipak pripasti Srbiji.
—Ćosić u knjizi "Sećanja" Vladete Jerotića, 2010.
Slažem se sa ovom težinom misli se niko ne može meriti.

toni

pre 11 godina

Nikolic pametno vraca loptu tamo gde je sve pocelo. SANU je kreirala ratna desavanja, sad neka se trude da kreiraju mir, ako znaju uopste da kreiraju mir, jer sve do sada samo su krojili hegemonisticke i ekspanzionisticke planove za srbiju. Sad je trenutak kad se mogu otrezniti i planiraju mir.

Baba Visnja iz Karlobaga

pre 11 godina

Nikolic je zakasnio... inace bi dobio ocinski savet od svevideceg Dobrice i njegove ekipe mudraca.

Srbijom bi tekli med i mleko samo da smo poslusali njega i Matiju.

Radmilo

pre 11 godina

"Nisam spreman da učestvujem ni u državnom, ni u partijskom forumu. Ja sam disident", rekao je Ćosić.

bas me je zasmejao..."disident" hahahaaha. Ostrasceni komunista pa ostrasceni Jugosloven pa ostrasceni nacionalista i politicki glasnogovornik, tvrdolinijas i zastupnik cvrste ruke u svim fazama svoj "disidenstva" kako se ovom narcisoidu svidja da se naziva.

Goran

pre 11 godina

Nije zakasnio, jer ste vi u sprezi svi zajedno od 1990. na ovamo. Milosevic, crkva, SANU, i sva patriJotska kamarila na vlasti i u opoziciji. Nikada niste zakasnili, a Srbija sve manja i bednija. Kako kaze stara izreka - tacni ste kao smrt!

Branko Von Beca

pre 11 godina

" Dobrica Ćosić smatra da je potez Tomislava Nikolića, kojim je tražena podrška Akademije za rešenje problema Kosova, zakasneo."

Tačno tako, trebao si da se javiš Predsedniče Nikoliću gospodinu, ili drugu Dobrici Ćosiću pre nego što su naši srbi-komunisti rešili da 1946 iseljavaju Srbe sa Kosova i Metohije, a da naseljavaju iz albanije, a koga drugog, nego braću albance ....

Milorad

pre 11 godina

Nikolić je "zakasnio"??? Pa on je predsednik Srbije tek nekoliko meseci??? Zakasnio je neko drugi,pa i ti Dobrice Ćosiću,navodno srpski nacionalista,a u duši još uvek komunista!? Šta si ti "veliki Srbine" uradio za Srbiju u zadnjih 20 godina,osim što ćutiš???
Zašto SANU već 20 godina ĆUTI,a država Srbija nikada nije bila u težoj situaciji,tamo sedi neka naša "pamet",a od patriotizma i ljubavi prema svojoj otadžbini Srbiji ni trunke!!!

Hajduk Stanko

pre 11 godina

U pravu je Nikolic.SANU treba da napise i zakljucak svog memoranduma sa obzirom da je bio uvod u dolazak nacionalnog spasioca Srba u vidu azdaje Sloba.

Gedza666

pre 11 godina

Najistaknutiji teoreticar ideje humanog preseljenja, prvi medju jednakim trutovima drustvenih nauka u SANU, zacetnik doktrine Krvi i Tla, otac nacije koji neutazivo traga za odgovorom na pitanje zasto je moralno ubijati Turke konacno dobija priliku da izadje iz senke i stane na celo jos jedne nacionalisticke terevanke.

profesor

pre 11 godina

Nemoj molim te samo ti nista da predlazes.Sve tvoje sumanute ideje su se nama lupale o glavu.A g.preCednik ako mora da trcka tamo ovamo i da trazi misljenje sto od SANU sto od SPC bolje sebi neka prizna da je nesposoban da vodi zemlju.

Dragan

pre 11 godina

Zar ta ista akademija nije bila "zem zadruga" Miloševića i glavna "intelektualna" logistika za kataklizmu koju smo doživeli i koja još traje!?

Akademagozi

pre 11 godina

E, oni ce da nam pomognu, na celu sa Dobricom! Mogu napisu neki novi memorandum, da zatruju ojadjeni narod jos vise. Neka se jos samo prikljuci i crkva, pa da se skroz iskljucimo od sveta!

Piter

pre 11 godina

Zbog saveta SANU i jesmo ovde gde jesmo, a vi kao Milosevicev potrcko bolje da se sakrijete u misju rupu... zasto se ne bavite iskljucivo knjizevnoscu, to vam je islo od ruke?

braca

pre 11 godina

Pročitao sam pažljivo komentare, dosta pametnih i nemam mnogo da dodam sem Nikoluću bežite od njih. Posebno od Ćosića jer je on veliki krivac za mnogo toga ružnog što se ovj napaćenoj zemlji dešavalo od njegovog memoranduma.

gagi67

pre 11 godina

SANU? Zašto da ne.Vidim da neki još imaju problem sa "memorandumom".Zašto?Memorandum je sasvim OK .Problem koji neki imaju sa SANU je tipičan Srpski problem ubeđenja u superiornost svoje misli i pogrešnost tuđih.Trebalo je da se radi i mislo ovako a ne onako.U Srbiji je opšte poznato da što si gluplji to više veruješ da si pametniji od ostalih.(Verovatno zato i pišemo komentare)

moje misljenje

pre 11 godina

kad ce Srbi vise da shavate da je Kosovski boj zavrsen ,da su balkanski ratovi, svetski ratovi i ovi samounistavajuci domaci ratovi gotovi i kad ce jednom poceti da zive u realnosti sadasnjosti. Kad ce da shvate da Marko Kraljevic, Milosi i ostali su neki mitski a neki ziveli pre pola milenijuma i vise ! Ovako dok se zamlacujemo sa prosloscu nas bedni sadasnji zivot prolazi pored nas.
Briga me i za Kosovo i za Krajine i za mesec mene interesuje da zivim kao covek a ne kao stoka koja prevrce novcanik ne bili nesto ko stoka iz zemlje izrovarila i tako prezivela jos jedan dan .

Akademik

pre 11 godina

Sto se akademije tice i "foruma" bolje da se nikad nisu ni ukljucivali u dnevnu politiku.Upravo je njihovo ukljucivanje dovelo do katastrofe i Srbije i Srba koji zive na ovim prostorima.Da smo imali neke druge akademike,sada bi prica bila drugacija,ali ne vredi objasnjavati po principu "gluvom saptati,coravom namigivati".

Mancini

pre 11 godina

Dobro je slusati ostarelog disidenta Cosica...Nije mu smetalo da letuje sa Titom na brodu Galeb i da uziva sve povlastice...A onda je resio da glumi disidenta, yajedno sa clanovima SANU ucvrstio Milosevica na vlasti . Milosevic je njihov projekat,. Dalje je poznato sve...

sinisa

pre 11 godina

zahvaljujuci toj istoj akademiji i cuvenom memorandumu doslo je do serije ratova i raspada jugoslavije,sada bi stvarno bilo lepo da oni sve to i zavrse i predloze nikolicu da prizna kosovo.

protiv nacizma i rasizma

pre 11 godina

cosic? jel to onaj za cije su vladavine pocinjena neka od najstravicnijih maskariranja zena, dece i civila u bosni 92/93?

obnerob

pre 11 godina

Da li se gospodin Nikolić kandidovao za predsednika zato što je sposoban da vodi državu? Da stane iza svojih odluka? Da prihvati odgovornost i rizik nepopulističkih poteza? Ili se pak želi oprati, ograditi, koketirati sa levim i desnim, distancirati, simbolički svesti na ustavne dužnosti, samo kako bi izbegao da da odgovore na ključna pitanja? Da li se zato obraća ovom, nacionalizmom i taštinom zadojenom, veću staraca i mudraca? Da li se zato obraća SPC-u kao izvoru svekolike mudrosti, zanemarujući pritom sekularnost države? Sve u svemu, estetski nepogodnija verzija Borisa Tadića.

Зоран

pre 11 godina

"Mislim da je njegova ideja da nas pita za savet stigla dockan"

Питани сте ви на почетку, па сте објавили меморандум.

Branko

pre 11 godina

"Nakon toga, oglasio se predsednik SANU Nikola Hajdin, koji je rekao da je ta institucija "spremna da pomogne državi u rešavaju društvenih problema, ali da ne može i ne želi da se bavi dnevnom politikom"."
Gospodine Hajdin, Kosovo i Metohija mogu biti sve ali nikako dnevno političko pitanje. Ako tako misli predsednik SANU onda smo zaista "obrali bostan"

Goran

pre 11 godina

Presednika Nikolica je birao narod i dao mu poverenje da osluucuje o nasoj sudbiuni.Ne vidim razlog da se uopste konsultuje sa SAUN.Ko je njima daio za pravo da se pitaju o nasoj sudbiuni i sudbini Kosova,

Alek

pre 11 godina

Ako ce da slusa Dobricu Cosica i ekipu iz SANU i SPC bolje da odmah priznamo Kosovo jer ako budemo slusali njihove savete ne samo da cemo na kraju priznati Kosovo nego cemo izgubiti jos koji rat i ostati bez jos nekog dela teritorije. Ponavljamo iste greske iznova i iznova. Sami smo krivi za sve sto nam se dogadja niko nam drugi nije kriv. Imamo politicare koji idu i traze savete od SANU i SPC kako da vode zemlju jer sami nemaju pojma sta da rade!
(Petar, 20. novembar 2012 16:29)

Malo si zbunjen Petre. Problem nije u Cosicu, Akaemiji i Crkvi. Problem je u SRBINU koji se dokopa vlasti i posle izvesnog vremena misli da je tu poslat direktno od Gospoda Boga. Takav je bio Milosevic a bogami i Tadic bi ga dostigao da je dobio jos jedan mandat. Uostalom, nije li to odlika svakog Srbina koji drzi do sebe. Sve o svemu zna i nista mu se ne moze dokazati.

Goran

pre 11 godina

Ima iskustva Dobrica sa nacionalnom strategijom, dobro se pokazao tokom godina, dajte da opet predloži neko lepo sudbonosno rešenje. Blago nama, ostaće od Srbije na kraju Zapadni Vračar, uz malo sreće.

Trifun

pre 11 godina

'Ajmo majstori! Nas Appetite for Self Destruction je nemoguce nahraniti. Jos jedna voznja kroz pakao jer nam ova, koja je trajala vise od dve decenije, ocigledno nije bila dovoljna. Ko se seca 85-86. zna da je sve i pocelo famoznim Memorandumom SANU, nedovrsenim dokumentom koji je mnogo toga dovrsio. Cini mi se da nam se sprema II deo tog Memoranduma ili bar njegovo dovrsenje.

Fantom

pre 11 godina

ostavite se dokazanih potpaljivaca mrznje i slabe politicke i sumnjive politicke, istoriske, drustvene i svake druge nauke. Savetujem sto se tice Kosova proucite i pokusajte da razumete Dimitrija Tucovica - sve jue objasnio i danas vazi sve sto je rekao. Ali niko ne voli da ga spominjene u vezi Kosova jer ce se u njegovim vizionarskim delima razobliciti srpske istoriske zablude, greske pravi motivi vs mitovi a bogami i duboki uzroci sveopste i jednoglasne "ljubavi i lojalnosti" Albanaca prema Srbiji.

Dimitrije Tucović, Sabrana dela, Beograd 1980, knjiga 7.

Stevan

pre 11 godina

Nikolic bi umesto sto pita Cosica & Co. za savet trebalo da ode do neke pretskolske ustanove, pa da zatim pita osnovce sta misle o tome. On pita starce koji nemaju osecaj za moguce nevolje koje bi mogle da nas zadese ako bismo ih poslusali, one koji su se naziveli.... Kad pitas dete ono se plasi i za sebe i za mamu i tatu a ovi starci ne brinu ni za koga, oni isteruju neku svoju politiku jer znaju da njih niko i nigde nece stvarno angazovati, "ratovace" iz sklonista.

Milan

pre 11 godina

Kako to Dobrice da nikada nisi kritikovao sina svoga prijatelja Ljube Tadića, bivšeg predsednika Srbije? Ili ste tada ti i Ljuba smatrali da je akademija samo vaša i da se treba slušati samo vaša reč u predsedničkom kabinetu!?

arnold

pre 11 godina

Simpaticni partizan-komunista, kada je shvatio da se u mladosti borio protiv svog naroda, odlucio je da bude Srbin - patriota. I verovatno veliki vernik. Kasno je, druze Dobrica, mnogo kasno.

alex

pre 11 godina

Ja sam disident !!??
I savetnik i ideolog svih predsednika Srbije unazad 25 godina.
E moj Dobrice ... ma dobro ti cuci i jedno i drugo,
prepodne sam savetnik, poslepodne disident i tako 25 godina
Dr Jekyll & Mr Hyde

laki

pre 11 godina

Nemojte vi da pomazete,dosta se pomogli da narodi zive u bedi i nepravdi,a lopurdama da se dobro omaste.Na srecu pa necete jos dugo,a i vreme je da se tenzije smiruju,a ne putem huskaca podizu.Vasa zastarela shvatanja i velicanje mitova nemaju buducnost,vec odavno,bilo bi jos fatalnije verovati i dalje u njih.Pisite knjige i crtajte vase planove u koje verujete,razmatrajte ih i diskutujte izmedju sebe o njima,i prestanite da trujete narod medju kojima mnogi vec ni hleba nemaju da se najedu,a bogami ce i da nazebu,"patrioti".

Strahinje

pre 11 godina

“Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urodjene inteligencije. Lažemo stvaralacki, maštovito, inventivno.”

x

pre 11 godina

Aj na stranu sve što ne valja u ovoj zemlji, nešto mi pade na "pamet". Zamislite kakva će nam tek biti Akademija za nekih 50 godina, kad ovi sa privatnih fakulteta počnu da se infiltriraju u takve institucije. Doktori nauka koji objavljuju radove u Nevenu i Politikinom Zabavniku itd...

e-krem

pre 11 godina

Nece da otkrije za sta je Nikolic zakasnio,sta ce Nikolicu predloziti,zasto nece da ucestvuje na forumima ali hoce da se pita a potom i da deli lekcije.Tipican cinik i ne izgleda mnogo drugacije.

moralno-politicko stanje

pre 11 godina

Pade mi na pamet jedan film snimljen odmah posle rata u vreme glasanja kuglicama i jednom cizmom.
Nabrajao covek sve svoje zasluge, ali uvide da to nema tolikog odjeka i da nema velikog znacenja, pa na kraju rece, pored ostalog, BIO SAM CUVAR GLASACKE KUTIJE.
Dobro je sto je Toma ovo uradio, da ne bude posle "nas nije niko pitao", pa donosimo novi memorandum.

popeye

pre 11 godina

Uz postovanje sedih glava koje tamo sede, upitao bih cime se taj dom legitimisao da donosi ovakve odluke? Ako znamo ili naslucujemo kakva selekcija vodi u tamosnje klupe unazad vise decenija, ali i da se nedavno pisalo da se akademik moze postati za desetak hiljada evra, izvinite ali ne uzivate neko poverenje. Primera radi, koji su to nacionalni projekti na kojima Akademija trenutno radi? Ili je to telo samo titularno, za zasluzne akademike pre odlaska u penziju?

Petar

pre 11 godina

Dobrica Ćosić disident!? U odnosu na druge zemlje socijalističkog bloka, disidentstvo u nekadašnjoj SFRJ bilo je dosta čudnovato i šaroliko. Neki ljudi jesu dobili debele robije samo zato što su nešto rekli. Neki intelektualci jesu prošli golgotu jer su se zalagali za ono što je bilo suprotno tadašnjoj politici komunističke vlasti.

S druge strane, bilo je ljudi sa statusom disidenta koji bi bili primljeni u Akademiju, dobili veliki stan u centru ili kuću na Dedinju, i pri tom nastavili da budu "slobodno misleći ljudi", kako su se tada "disidenti"opisivali. Dobrica Ćosić nije jedini takav slučaj. Na žalost ne postoji dobra studija o tome šta je sve Srbija ponela i prihvatila kao nasleđe iz doba SFRJ. Razumevajući ovakvo "disidentstvo" možda bismo bolje razumeli i sve ono što nam se desilo posle raspada te zemlje.

Zoran Popovic

pre 11 godina

Komentar gosn. Hajdina je u najmanju ruku arogantan. Pa biti predsednik SANU dolazi sa odredjenim odgovornostima prema drzavi i narodu, vecih od same licnosti i spostvenog narcizma. Sta je lose u nameri predsednika drzave da dobije savet? Sto se tice gosn. Cosica njegova izjava da je disident i da ga ga drugo ne interesuje je licemerstvo uzevsi u obzir cinjenicu da je bio PREDSEDNIK drzave - ultimativni cin prepoznavanja i komformisanja organizovanom sistemu. Ovde, dame i gospodo, mozete prepoznati molekul cinilac glavnog razloga nenapredovanja nase nacije.

Petar

pre 11 godina

Ako ce da slusa Dobricu Cosica i ekipu iz SANU i SPC bolje da odmah priznamo Kosovo jer ako budemo slusali njihove savete ne samo da cemo na kraju priznati Kosovo nego cemo izgubiti jos koji rat i ostati bez jos nekog dela teritorije. Ponavljamo iste greske iznova i iznova. Sami smo krivi za sve sto nam se dogadja niko nam drugi nije kriv. Imamo politicare koji idu i traze savete od SANU i SPC kako da vode zemlju jer sami nemaju pojma sta da rade!

Teolog

pre 11 godina

Da su hteli da poslusaji Dobricu Cosica, problem Kosova bi bio resen pre 20 godina.Lepo je hteo covek da podeli sta je cije, udari zid pa da se za vek vekova zna sta kome pripada! Ali...
(Aca)

Pa zar ga nisu poslusali??? naravno odlucili da je sve srpsko do Une i Albanije i Grcke mada je bilo ekstrema koji su isli na "od kavobaga do vivovitice" a neki do Tokija (ovo je sala). Pa sto jes jes sada se sada zna sta kome pripada zato ih i zovu posto su karte izgledale malo drugacije od dobijenih...

Slavko

pre 11 godina

Hajdin nece jos dugo ostati na toj poziciji. To je istroseni kadar DS-a koji SANU nije dozvoljavao da dise.
Cosic je se ispravio ali to ga ne opravdava sto je se pogresno izrazio. Nikolic je Predcednik tek 3-4 meseca a Tadic drma Srbijom zadnjih 8 godina. Sto nije pitao njegovog oca a svog dobrog prijatelja da malo pogura sina i zatrazi misljenje SANU.

Pionir

pre 11 godina

"Nisam spreman da učestvujem ni u državnom, ni u partijskom forumu. Ja sam disident"

Boljka od koje boluju svi nasi intelektualci od vajkada. Radi sopstvene promocije, najbolje je izbeci odgovornost i biti disident. Disident je uvek u pravu.
Ja sam disident - Kako to gordo zvuci...

Mislim da ce nam biti bolje kad svi disidenti poumiru...

Milan

pre 11 godina

Dakle, sile mraka i haosa opet zatvaraju krug oko nas. Be afraid, be very afraid. Ja pouzdano znam da se Jugoslavija raspala zato što je neko hteo da iznese aparat za espreso iz prostorija SANU. Eto, i ja sam disident :)

Yugoslav

pre 11 godina

svima su puna usta Memoranduma SANU iz '86, a niko ga nije ni procitao, ja stvarno ne znam sta je u njemu na stetu bilo koga, govori se samo o zaostajanju srpskog naroda...najgore od svega neki pricaju o kosovskom mitu, i ja sam tako pricao priznajem, u stilu koji ce mi djavo Kosovo, moramo da gledamo buducnost, i to sve dok slucajno nisam zavrsio u Gracanici, i doziveo sam katarzu, i shvatio da mi nemamo buducnosti ....
(acalibero)

Ko kaze da ga niko nijue procitao procitali su ga i prostudirali mnogi strucnjaci i porede ga sa Main Kampf koji nigde nije pozvao direktno na ubijanje jevreja i osvajanje cele Evrope nego se bavio teorijom ugrozenosti inace superiornog naroda, zaverama i akterima zavera zbog kojih nemacka i nemacki propadaju i gube velicinu koja im pripada. Eksplicitan jezik je dosao kasnije nakon sto je udaren temelj za verovanje masa da se samo brane od unistenja i vecina nemaca je verovala da se samo bore i9 sve cine samo za bolju Nemacku koja treba da bude u "prirodnim granicama" a i bolji svet bez "zaverenika". Memorandum oi njegove postavke su inspirisale i legitimisale svo zlo koje je kasnije vrlo eksplicitno (ali sa opravdanjem postavljenim u memorandumu) postalo okosnica "oslobodilackih ratova". Tesko je zaboraviti prizore sa "dogadjanja naroda" i kasnije svih 5 godina uzasa i nase vecinske podrske...mene je to doba neodoljivo podsetilo na neke ruzne filmove o jednoumlju vrlo opasnih procesa u svetu koji se nisu zavrsli srecno...

jA

pre 11 godina

Samo njega poslusajte .... Nekada je Srbija bila zemlja kosmopolita, heroja, stvaralaca a sada se pominje kao zemlja zlocinaca , pljackasa , mitomana ! Lazni mitovi i tumacenja proslosti su vas udaljili od susjeda i udaljila od vas samih , kada vas slusam ne znam da li da vas zalim ili mrzim, ali ja vas ne mrzim , samo nisam zaboravio !

G

pre 11 godina

Ima 100 godina a laze. BTadic je svaki dan pit'o cika dobricu sta mu je ciniti, Nikolic ga do danas ne pita , pa se Gedza uplasio da ga ovaj novi ne šljivi. Kako do danas Nikolic nije pitao uvazenog ratnog huskaca i raspirivaca mrznje, za savet.ccccc Joj kakva je to baraba matora, kaze on je disident, cccc Necu dalje, pocinjem da se otimam kontroli

Бојан

pre 11 godina

Да вас је питао прије 100 година рекли би сте исто. Једноставно немате ништа конструктивно да предложите. Коме уопште требате?

Dejan KŠ

pre 11 godina

Drug Dobrica je po struci poljoprivredni tehničar, ako niste znali svi vi koji ga kritikujete. On zna kad je pravo vreme. Uzgred znate li koliko članova ima ovakva akademija u Francujskoj, na koju smo se ugledali pri stvarnju ove i kakve su beneficije članova? Nije ni čudo što kupuju članstvo.

Toliko od mene

pre 11 godina

Svi su kompletno i zajdnicki upali u svoje sopstvene zamke koje mitovi i stereotipi o Kosovskom i uopste srpskom "pitanju" kreiraju - sto cine preko 20 godina zajednicki. Da se Kosovom a i srposkim pitanjem iko ozbiljno i odgovorno bavio nikada ne bi ni dosli dovde. Sada ce samo da recikliraju dok mogu stare stereotipe i teorije dok ne dodje neko ko ce morati da kaze istinu i pomiri mitologiju sa realnoscu. A to ce tada biti mnogo teze. Jos je rano za takav lik jer nema sansi da "opstane" niti nekog hrabrog da rizikuje.

biljana

pre 11 godina

Sreo Kardelj seljaka i na pitanje kako je, seljak odgovara da je lose, da mu je krava bolesna. Kaze Kardelj: samo joj ti stavi prednje noge u hladnu vodu i ozdravice. Sutradan seljak jos ocajniji ponovo sretne Kardelja koji mu predlozi da stavi i zadnje noge kravi u vodu. Kravi bi jos gore, a seljak u ocaju dobi novi savet da potopi celu kravu u vodu. Sretne Kardelj seljaka posle par dana i pita "kako krava?". Crkle je - kaze seljak, a Kardelj ce na to - steta, imao sam 1000 ideja!

crni domino

pre 11 godina

Zar cete ovakve umove da naucite sta da rade? Malo je dockan za savete!
Ja im sada ne bi dao ni koze da cuvaju, posto znam sta su pricali i uradili devedesetih u vezi Kosova! I Nikolic i Dacic.

Toliko od mene

pre 11 godina

Otvoreno piosmo Dobrici Cosicu francuslkog filozofa Edgara Mporena izmedju ostalog kaze:

Hoćete li da vas istorija pamti kao predsednika osvajača životnog prostora i etničkog čišćenja? Da li pisac Vremena smrti i Vremena zla želi da ubije Ivana Katića koga je nosio u sebi? Ima trenutaka kada potonuće ili spasenje jednog naroda zavise samo od jednog čoveka. Znajte, Dobrice Ćosiću, da je još veoma kratko na vama da preokrenete sudbinu

,,, Mislite li vi da problem srpskih manjina treba da se rešava mačem i vatrom i uništenjem Bosne i Hercegovine? Mislite li vi da je za srpski narod dobro da osvoji životni prostor s kojeg su oterani oni koji etnički nisu čisti Srbi? Da li ste upoznati sa strašnim pričama o pokoljima, silovanjima, pogubljenjima, koje su potvrdile međunarodne istražne komisije i bezbrojni evropski svedoci koje prevazilaze vaše sopstvene priče iz Vremena smrti?"

I sve u tom smislu...a memorandum su mnogi uvazeni javne licnosti nazvale srpskim Mein Kampf.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Dobrica_%C4%86osi%C4%87

BOSANAC SVIH VERA

pre 11 godina

Mirko Djordjevic (koga naravno niko nece pitati za savet):
"Ratovođe su završile na robiji, a neki čekaju presude, no Ćosić nastavlja svoju story. Ko sve nije opominjao Ćosića kao šefa države da će se i ta avantura završiti kobno – najupornija je bila Rusija sa njenim diplomatama koje Ćosić u svojoj knjizi proklinje...
__________
“Požar koji preti da se proširi izvan Balkana – vapio je E. Moren u Parizu u Le Monde-u u nameri da obuzda Ćosića – već je doveo u pitanje evropsku građevinu. Ta Evropa koja želi da se gradi jeste Evropa koja otvara granice između naroda – to je Evropa koja bi se stvarala po uzoru na Bosnu i Hercegovinu koju ste uništili” – “Hoćete li da vas istorija pamti kao predsednika osvajača životnog prostora i etničkog čišćenja?” – pitao je Ćosića javno E. Moren.
______
Nema potrebe dalje navoditi, jer je avantura bila grozna i među drugima srpski narod je platio groznu cenu – i danas je plaća. kaze Mirko djordjevic i ja se slazem.

http://www.autonomija.info/mirko-dordevic-cosicev-de-bello-bosniaco.html

charli dzordz

pre 11 godina

Pa da ,da ih je pitao pre 5 meseci kada je dosao na vlast ,oni bi imali resenje,ovako je zakasnio jer se mnogo toga pronenilo za taj period.Kome VI prodajete maglu gospodo Akademici ?

srebrni letac

pre 11 godina

Srpski promaseni intelektualci, akademici kvazipolitikanti,saneri sa buvljackim manirima u skupstinskim klupama ,kosovo,hag..srbija mi odavno lici na komoru punu ljudi u kojoj je pusten neki nervni bojni otrov.HOROR rekao bi M.Brando.

Stavros

pre 11 godina

Kamo srece da si "disident " kao sto kazes ,
Nego ti si jedna obicna cetnicina kriva za ideologiju rata koja je unistila hiljade zivota .
Daleko ce stici ko tebe slusa

primio se opet kao na nobelovu nagradu

pre 11 godina

Srpska verzija Wikipedije u spisku poznatih disidenata nema Dobricu Cosica. Ima mnogo imena ali Dobrice nema pa nema. Da li to znaci da ga javnost ne prepoznaje kao disidenta?

NekiBG

pre 11 godina

Mozda da za promenu priupitate nekog srpskog "izadajicu" i "nepatriotu" bar cete imati na koga da svalite. Na ovu postavu niko ocito nista ne moze da svali opstaju ko korov pa makar unistili celu okolinu...

doktor nauka

pre 11 godina

@cika pera: a, Vi kako 'te?
Nema veceg zla za srpski narod od ovih naftalinaca. Kad se samo setim njihovog Memoranduma iz '90 tih

Teolog

pre 11 godina

Jedini koji se OZBILJNO bavio odnosima Albanaca i Srbije i Srba bio je Dimitrije Tucovic. Nije ziv ali njegova dela su ziva. vecina ostalih se bave cistom mitologijom i propaganom za mase i ignorisu cinjenice i realnost. Ignorisati cinjenice i manipulisati masama i mitovima nije dobro, sada se pokazuje niko sada ne sme da mrdne ni levo ni desno jer je sa jedne strane mitologija i propaganda kojom su sami zadojili mase i koja ima ocekivanja a sa druge strane realnost koja ih pritiska i koja je suprotna onome u sta narod veruje....kako god okrenu nije dobro nekoga ce razocarati ali neke stvari sto duze cekas i odlazes mogu postati samo gore. Doduse svi politicari samo prebacuju vruci krompir sa jednih na drugih, na narpod na akademike vlada na predsednika, predsednik na vladu, krivci na sve strane, da smo... mogli smo., istoriske greske se traze na pogresnim mestima i pogresnim likovima itdddd...a nigde ozbiljnih i umnih ljudi.

pucajte deco, eno ih nemci, nadiru preko planine

pre 11 godina

E ako si ti disident onda je Velja Ilic barem za dopisnog clana akademije.
Opet si se primio kao onomad na Nobelovu nagradu. Pa nece bas Nikolic tebe da pita sta da radi sa Kosovom...

rage

pre 11 godina

Sve je sam rekao.

"Nisam spreman da učestvujem ni u državnom, ni u partijskom forumu. Ja sam disident", rekao je Ćosić.

Zaboravili smo da je onomad bio i predsednik iz disidentskog šlafroka. Vidim da ovde ima i onih koji sa divljenjem prate rad oca nacije (samo ne znamo koje).

...

NekiBG

pre 11 godina

Koji zlotvor moze da kaze da je etnicko ciscenje moze da bude dobro recite vi meni da bi "Drina bila srpska reka...pa on je sve sam objasnio u orkestraciji izmedju ostalih sa Biljanom Plavsic koja je rekla da "ima 12 miliona srba iako 6 miliona pogine ostali ce uzivati u slobodi...i pobedi."
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=893999
Ludaci.

miroslav

pre 11 godina

kamo sreće da je i Milošević zakasnio nego je poslušao Vas''najumnije glave''i upopastili ste nam od 1988 pa do sada 25 godina života

valter

pre 11 godina

kakva izjava. poziv zakasneo ali dobar, nije nikolic trebao da ga zove nego tadic ali tadic ga nije zvao, on ce da razgovara ali nece da ucestvuje u razgovoru zato sto je disident. tomo dizi ruke od ovoga.

mare

pre 11 godina

SANU bi trebalo da je institucija koja sama izdaje saopstenja i sluzi kao veza izmedju gradjana i vlasti. Vi bi trebalo da ste glava ovog drustva pre politicara, nema potrebe da vas neko vuce za jezik, mozete i sami da se oglasite, nema problema. Pa koliko problema ima u ovoj jadnoj zemlji,
a vi stvarno nemate sta da kazete, predlozite, ukazete?! Pa za sta vas placamo?

dobrica Losic

pre 11 godina

Mozda bi bilo dobro zatvoriti akademiju i te penzionere poslati u neki staracki dom. Od njihovih saveta i danas ispastamo i zbog njoh smo izgubili i mnoge teritorije gde zive srbi. Tomo gubis vreme sa izlapelim dedama nacionalistima.