Ponedeljak, 19.11.2012.

12:36

Svaki treći Srbin gojazan

Izvor: Beta

Svaki treæi Srbin gojazan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

бициклиста

pre 11 godina

Након религије, друга најбоље "одрађена" (извините што користим ову глупу реч) маркетиншка акција у историји људског рода је прича о нездравости засићених масти животињског порекла (читај: јаја и сланине), односно "здравости" житарица, соје и индустријских биљних уља за исхрану људи.
Сцену је поставио амерички доктор Ансел Кејс (Ancel Keys), 60-их, објављивањем "Студије 7 земаља" (Seven Coutries Study) којом је у корелацију доведена исхрана богата мастима са учесталошћу кардиоваскуларних болести. Кејс се за потребе доказивања своје научне теорије послужио једним прилично не-научним методом: од 22 земље за које је имао податке, одабрао је 7 које су ишле у прилог његовој теорији. "Липидна теорија" је тако рођена, а њену примену у пракси, која, како видимо, доноси катастрофалне резултате на цивилизацијском нивоу, обезбедила је Мекгавернова комисија (McGovern committee), којом се Сенатор Џорџ Мекгаверн заправо захвалио својим кронијима који су подржали његову председничку кампању 1972 год.
Финансијски резултати "Липидне теорије" су отада више него очигледни: раст крупног агробизниса (који је потпуно удавио мала газдинства), невиђен раст индустрије слаткиша и шећерних водица, индустријских биљних уља и тако редом. Срећи и задовољству власника и акционара пребогатих фирми (као што су Kelog и Nestle) ништа више није на путу, па ни здравље људи који су већ пола века изложени овом невиђено бруталном експерименту крупног бизниса.

Dejan Milinković

pre 11 godina

Ako išta goji onda su to žitarice jer su prepune ugljenih hidrata. A naročito goje ove napumpane industrijske poput Nestle-ovih zbog dodatog šećera i aditiva. Tako da su oni poslednji koji bi trebali da pričaju o zdravlju i mršavljenju. Uostalom, cilj svim prehrambenim multinacionalnim korporacijama poput Nestle-a nije da mi jedemo zdravije nego više. A žitarice su upravo te koje, pored čitavog niza drugih negativnih posledica, izazivaju prekomernu glad, najviše zbog izuzetno visokog glikemijskog indeksa, što opet naravno vodi ka prejedanju i gojaznosti. I tako ovakve kompanije povećavaju svoj profit na račun epidemije gojaznosti koja se širi neslućenim razmerama. Mislite malo o tome vi koji verujete kako su žitarice zdrave.

bond_debeli bond

pre 11 godina

Kada su pre neku godinu iz BBC-a intervjuisali jednog od najstarijih deka u Britaniji i pitali koja je tajna njegovog dugog zivota i vitalnosti, on im je odgovorio: Svako jutro britanski dorucak - bacon and eggs (slaninica i jaja).

Marketing cuda cini a i navike menja.

mne srb

pre 11 godina

U Srbiji je svaka osoba koja nije kao trokrilni sifonjer u grupi neuhranjenih. Ja imam 185 cm i 86 kg misicne mase, ali sam svojim roditeljima i ostaloj rodbini (posebno rodbini sa sela) neuhranjen, cica glisa, bolesnog izgleda i ostalo...to nam je urodjeno...sve te seobe Srba, ratovi, inflacije i ostalo su nam urezali u mozak da moramo da skladistimo mast da bi preziveli nedace...

A to da smo generalno gojazna nacija koja uzasno malo vezba (videti osobu stariju od 55 godina kako dzogira ili praktikuje BILO KOJI sport je nemoguce) i malo se krece je potpuno tacno

Slauter

pre 11 godina

Trebalo bi da se ljudi obrazuju u vezi sa ishranom, još od osnovne škole. Znam sve o balkanskim ratovima i lozi Nemanjića, ali do skoro nisam znao koji organ šta radi. Pritom sam pri kraju fakulteta, nisam baš neobrazovan.

Sad kad imam masnu jetru znam šta ona radi i znam koliko su žitarice i voće bitni za ishranu, posebno ovo prvo. Preporučuju se za doručak iz dosta razloga, pročitajte neku dobru knjigu ili online priručnik, vredeće vam. Ne morate da kupite nestle, ni zaslađene žitarice, ali verujte da su jako zdrave. Kada ogladnite uzmite neko voće.

doc

pre 11 godina

Problem je sto je danasnja hrana uglavnom vestacka i prepuna raznih hemiskih aditiva. Kao takva ona stvara lazni nivo sitosti u stomaku koje se receptorima u mozgu predstavlja kao mali (sto ustvari nije). Telo salje signal da mu je potrebno jos hrane. Tako stvara gojaznost - konzumiranje vestacke (zapakovane hrane) koja vara nas organizam. Uz to da dodam fizicku nepokretnost i pogresan nacin ishrane (okretanje hrani zivotinjskog porekla). Sve to cini ljude jos debljim, nazalost ne samo kod nas vec svuda u svetu.

Petar

pre 11 godina

Lose se hranimo, previse masti, ugljenih hidrata, (belog hleba pogotovo), malo proteina (ribe pogotovo), koka kola, slatkisi, malo fizicke aktivnosti i eto, zato smo gojazni.

bobibilder

pre 11 godina

Pa kad im zdrava prirodna hrana nije in i ona je bljak i fuj, jer ako ''svi'' piju coca colu i ja cu da pijem, svi nose nike i ja cu da nosim, svi ne doruckuju, i ja cu da ne doruckujem...itd. Pa onda da nastavimo pricu sa zdravom hranom u obliku salama koje kostaju 200din/kg, ili raznih superjeftinih pasteta, kobasica...itd. sve je to zdravo, pogotovo mc donalds, i naravno da ne zaboravim beli hleb koji pomazi pri mrsavljenju kao i ekstremno gladovanje i razni preparati.

Mihailo

pre 11 godina

Doručak teško da može da ima veze sa gojenjem, a sem toga to i treba da bude najjači obrok u toku dana. Po pitanju gojaznosti u Srbiji, ili bilo gde drugde, nije stvar ni u jajima ni u pršuti. Ono što treba izbaciti koliko god se može su prosti šećeri (slatkiši, sokovi(sa dodatim šećerom), gazirani napici...), koji su glavni krivac za loš fizički izgled i krvnu sliku. A sem toga kod nas je veoma slaba kultura po pitanju fizičke aktivnosti, nove generacije najveći deo dana provode ispred računara, TV-a, PlayStation-a, što je ubistveno. U formativnom dobu steći loše navike u ishrani i kretanju je katastrofa. Dijabetes je već sada gorući problem, a kako se krećemo postaće mnogo mnogo gore.

velja

pre 11 godina

probao sam zitarice i puno sam pojeo i mleko popio, nema sat vremena morao sam da prosetam opet nesto da pojedem. inace nisam gojazan, stavise mrsav...

toto

pre 11 godina

Ma sve je to ok, i da su žitarice zdrave a slanina puna holesterola. Ali pitam se da li bi Nestle naručivala istraživanje da, kojim slučajem, umesto žitarica prodaje suhomesnate proizvode :)

Milos

pre 11 godina

Rece Nestle koji u svojim whole grain zitaricama ima 10% whole grain, a sve ostalo preradjene zitarice + dodati secer... Ali zato ima pravo da se zove Whole Grain...

Sto onda ne prestanu da prodaju cokolade, ako su toliko zabrinuti

Mrtvac

pre 11 godina

Pa u Srbiji se smatra da je neko zdrav ako je debeo, a i svi vole debele zene, pa dzaba vam clanak... Za normalno gradjene se prica da su neuhranjeni i slicno.

JaFreelancer.com

pre 11 godina

Jak dorucak, nego kako? Vecera treba da bude odmerena, a sto se tice gojaznosti, samo fizicka aktivnost pomaze. Pokrenite se!

Lara

pre 11 godina

Instituciju obilnog doručka ima ceo region, a ne samo Srbija. Bila, putovala, doručkovala sa prijateljima i rođacima u njihovim kućama u celoj ex-Yu. Niko živi mi nije ponudio žitarice!

Igor

pre 11 godina

"tradicionalni doručak, koji se sastoji od jaja, viršli, suhomesnatih proizvoda i paštete"

U kojoj zemlji su oni vrsili istrazivanje ?!? U zemlji cuda?

Ovde narod kupuje pola pa i cetvrt hleba na dan, a takav dorucak je gozba.

Gojaznost je bolest

pre 11 godina

Koliko sam ja upućen, biti gojazan i imati višak kilograma nije jedno te isto, tj. nije gojazan svako ko ima višak kilograma. Očigledno je da ima sve više debelih i gojaznih, a taj trend je naročito uočljiv među decom školskog uzrasta, i definitivno treba ozbiljno pristupiti tom problemu, ali reći da je u Srbiji trećina stanovništva gojazno je preterivanje. Taj podatak nas svrstava u rang sa Amerima, najgojaznijom nacijom na svetu, a čisto sumnjam i prosto ne verujem da se možemo porediti sa njima što se toga tiče.

majstor

pre 11 godina

eh srbin gojazan! opet hoce ovi evropljani da ubiju nasu visevjekovnu tradiciju i uvale nam za dorucak neke travcice umjesto onoga sto su jele nase bake deke itd...uaaa eu! uaaa usa! zivjela rusija! #irony

nale

pre 11 godina

Dolazano je puno puta da nije bitno sta nego koliko se jede. Tu se jos dodaje i kretanje u toku dana, tako da je zakljucak da smo debeli zato sto jedemo virsle i jaja za dorucak ziva glupost. Kod nas se dorucak uglavnom i preskace. Zitarice za dorucak moze da jede onaj ko ima rucak oko 12 (sto je uobicajeno za zapad). Kod nas je rucak oko 3 popodne i mora da se uzme jaci dorucak, uz cak i uzinu do rucka. Sve u svemu jako povrsan clanak koji nikome ne moze da pomogne.
Usput, moja porodica uvek jede jak dorucak i niko nije gojazan! Uz pahuljice i kase ogladnimo vec posle sat vremena!

marija....

pre 11 godina

A sta drugo nego bogat dorucak, mozda vec sutra u Srbiji nece biti sta da se kupi za male pare. Ovi na vladi samo dizu cene ili samo dozvoljavaju pa sutra sta bude. Ima prehrambenih pproizvoda koji su skuplji nego u Nemackoj. To su secer, ulje, brasno i mnogi suhomesnati proizvoodi.

besna glista

pre 11 godina

Istina, narocito kada su u pitanju muskarci koji su postali katastrofalno mlohavi i gojazni, a sve pod izgovorom "mase". Nije to "masa" dragi moji, to je salo, ono kao kod vola ili brava.

Goran

pre 11 godina

Pre 20 -30 godina nije bilo gojaznih ni priblizno danasnjem broju, a i tada su se za dorucak konzumirala jaja, virsle, suhomesnati proizvodi...

Goran

pre 11 godina

Pre 20 -30 godina nije bilo gojaznih ni priblizno danasnjem broju, a i tada su se za dorucak konzumirala jaja, virsle, suhomesnati proizvodi...

Milos

pre 11 godina

Rece Nestle koji u svojim whole grain zitaricama ima 10% whole grain, a sve ostalo preradjene zitarice + dodati secer... Ali zato ima pravo da se zove Whole Grain...

Sto onda ne prestanu da prodaju cokolade, ako su toliko zabrinuti

Petar

pre 11 godina

Lose se hranimo, previse masti, ugljenih hidrata, (belog hleba pogotovo), malo proteina (ribe pogotovo), koka kola, slatkisi, malo fizicke aktivnosti i eto, zato smo gojazni.

Lara

pre 11 godina

Instituciju obilnog doručka ima ceo region, a ne samo Srbija. Bila, putovala, doručkovala sa prijateljima i rođacima u njihovim kućama u celoj ex-Yu. Niko živi mi nije ponudio žitarice!

Mihailo

pre 11 godina

Doručak teško da može da ima veze sa gojenjem, a sem toga to i treba da bude najjači obrok u toku dana. Po pitanju gojaznosti u Srbiji, ili bilo gde drugde, nije stvar ni u jajima ni u pršuti. Ono što treba izbaciti koliko god se može su prosti šećeri (slatkiši, sokovi(sa dodatim šećerom), gazirani napici...), koji su glavni krivac za loš fizički izgled i krvnu sliku. A sem toga kod nas je veoma slaba kultura po pitanju fizičke aktivnosti, nove generacije najveći deo dana provode ispred računara, TV-a, PlayStation-a, što je ubistveno. U formativnom dobu steći loše navike u ishrani i kretanju je katastrofa. Dijabetes je već sada gorući problem, a kako se krećemo postaće mnogo mnogo gore.

nale

pre 11 godina

Dolazano je puno puta da nije bitno sta nego koliko se jede. Tu se jos dodaje i kretanje u toku dana, tako da je zakljucak da smo debeli zato sto jedemo virsle i jaja za dorucak ziva glupost. Kod nas se dorucak uglavnom i preskace. Zitarice za dorucak moze da jede onaj ko ima rucak oko 12 (sto je uobicajeno za zapad). Kod nas je rucak oko 3 popodne i mora da se uzme jaci dorucak, uz cak i uzinu do rucka. Sve u svemu jako povrsan clanak koji nikome ne moze da pomogne.
Usput, moja porodica uvek jede jak dorucak i niko nije gojazan! Uz pahuljice i kase ogladnimo vec posle sat vremena!

toto

pre 11 godina

Ma sve je to ok, i da su žitarice zdrave a slanina puna holesterola. Ali pitam se da li bi Nestle naručivala istraživanje da, kojim slučajem, umesto žitarica prodaje suhomesnate proizvode :)

JaFreelancer.com

pre 11 godina

Jak dorucak, nego kako? Vecera treba da bude odmerena, a sto se tice gojaznosti, samo fizicka aktivnost pomaze. Pokrenite se!

besna glista

pre 11 godina

Istina, narocito kada su u pitanju muskarci koji su postali katastrofalno mlohavi i gojazni, a sve pod izgovorom "mase". Nije to "masa" dragi moji, to je salo, ono kao kod vola ili brava.

velja

pre 11 godina

probao sam zitarice i puno sam pojeo i mleko popio, nema sat vremena morao sam da prosetam opet nesto da pojedem. inace nisam gojazan, stavise mrsav...

Gojaznost je bolest

pre 11 godina

Koliko sam ja upućen, biti gojazan i imati višak kilograma nije jedno te isto, tj. nije gojazan svako ko ima višak kilograma. Očigledno je da ima sve više debelih i gojaznih, a taj trend je naročito uočljiv među decom školskog uzrasta, i definitivno treba ozbiljno pristupiti tom problemu, ali reći da je u Srbiji trećina stanovništva gojazno je preterivanje. Taj podatak nas svrstava u rang sa Amerima, najgojaznijom nacijom na svetu, a čisto sumnjam i prosto ne verujem da se možemo porediti sa njima što se toga tiče.

Igor

pre 11 godina

"tradicionalni doručak, koji se sastoji od jaja, viršli, suhomesnatih proizvoda i paštete"

U kojoj zemlji su oni vrsili istrazivanje ?!? U zemlji cuda?

Ovde narod kupuje pola pa i cetvrt hleba na dan, a takav dorucak je gozba.

Slauter

pre 11 godina

Trebalo bi da se ljudi obrazuju u vezi sa ishranom, još od osnovne škole. Znam sve o balkanskim ratovima i lozi Nemanjića, ali do skoro nisam znao koji organ šta radi. Pritom sam pri kraju fakulteta, nisam baš neobrazovan.

Sad kad imam masnu jetru znam šta ona radi i znam koliko su žitarice i voće bitni za ishranu, posebno ovo prvo. Preporučuju se za doručak iz dosta razloga, pročitajte neku dobru knjigu ili online priručnik, vredeće vam. Ne morate da kupite nestle, ni zaslađene žitarice, ali verujte da su jako zdrave. Kada ogladnite uzmite neko voće.

Mrtvac

pre 11 godina

Pa u Srbiji se smatra da je neko zdrav ako je debeo, a i svi vole debele zene, pa dzaba vam clanak... Za normalno gradjene se prica da su neuhranjeni i slicno.

bobibilder

pre 11 godina

Pa kad im zdrava prirodna hrana nije in i ona je bljak i fuj, jer ako ''svi'' piju coca colu i ja cu da pijem, svi nose nike i ja cu da nosim, svi ne doruckuju, i ja cu da ne doruckujem...itd. Pa onda da nastavimo pricu sa zdravom hranom u obliku salama koje kostaju 200din/kg, ili raznih superjeftinih pasteta, kobasica...itd. sve je to zdravo, pogotovo mc donalds, i naravno da ne zaboravim beli hleb koji pomazi pri mrsavljenju kao i ekstremno gladovanje i razni preparati.

marija....

pre 11 godina

A sta drugo nego bogat dorucak, mozda vec sutra u Srbiji nece biti sta da se kupi za male pare. Ovi na vladi samo dizu cene ili samo dozvoljavaju pa sutra sta bude. Ima prehrambenih pproizvoda koji su skuplji nego u Nemackoj. To su secer, ulje, brasno i mnogi suhomesnati proizvoodi.

doc

pre 11 godina

Problem je sto je danasnja hrana uglavnom vestacka i prepuna raznih hemiskih aditiva. Kao takva ona stvara lazni nivo sitosti u stomaku koje se receptorima u mozgu predstavlja kao mali (sto ustvari nije). Telo salje signal da mu je potrebno jos hrane. Tako stvara gojaznost - konzumiranje vestacke (zapakovane hrane) koja vara nas organizam. Uz to da dodam fizicku nepokretnost i pogresan nacin ishrane (okretanje hrani zivotinjskog porekla). Sve to cini ljude jos debljim, nazalost ne samo kod nas vec svuda u svetu.

mne srb

pre 11 godina

U Srbiji je svaka osoba koja nije kao trokrilni sifonjer u grupi neuhranjenih. Ja imam 185 cm i 86 kg misicne mase, ali sam svojim roditeljima i ostaloj rodbini (posebno rodbini sa sela) neuhranjen, cica glisa, bolesnog izgleda i ostalo...to nam je urodjeno...sve te seobe Srba, ratovi, inflacije i ostalo su nam urezali u mozak da moramo da skladistimo mast da bi preziveli nedace...

A to da smo generalno gojazna nacija koja uzasno malo vezba (videti osobu stariju od 55 godina kako dzogira ili praktikuje BILO KOJI sport je nemoguce) i malo se krece je potpuno tacno

majstor

pre 11 godina

eh srbin gojazan! opet hoce ovi evropljani da ubiju nasu visevjekovnu tradiciju i uvale nam za dorucak neke travcice umjesto onoga sto su jele nase bake deke itd...uaaa eu! uaaa usa! zivjela rusija! #irony

bond_debeli bond

pre 11 godina

Kada su pre neku godinu iz BBC-a intervjuisali jednog od najstarijih deka u Britaniji i pitali koja je tajna njegovog dugog zivota i vitalnosti, on im je odgovorio: Svako jutro britanski dorucak - bacon and eggs (slaninica i jaja).

Marketing cuda cini a i navike menja.

Dejan Milinković

pre 11 godina

Ako išta goji onda su to žitarice jer su prepune ugljenih hidrata. A naročito goje ove napumpane industrijske poput Nestle-ovih zbog dodatog šećera i aditiva. Tako da su oni poslednji koji bi trebali da pričaju o zdravlju i mršavljenju. Uostalom, cilj svim prehrambenim multinacionalnim korporacijama poput Nestle-a nije da mi jedemo zdravije nego više. A žitarice su upravo te koje, pored čitavog niza drugih negativnih posledica, izazivaju prekomernu glad, najviše zbog izuzetno visokog glikemijskog indeksa, što opet naravno vodi ka prejedanju i gojaznosti. I tako ovakve kompanije povećavaju svoj profit na račun epidemije gojaznosti koja se širi neslućenim razmerama. Mislite malo o tome vi koji verujete kako su žitarice zdrave.

бициклиста

pre 11 godina

Након религије, друга најбоље "одрађена" (извините што користим ову глупу реч) маркетиншка акција у историји људског рода је прича о нездравости засићених масти животињског порекла (читај: јаја и сланине), односно "здравости" житарица, соје и индустријских биљних уља за исхрану људи.
Сцену је поставио амерички доктор Ансел Кејс (Ancel Keys), 60-их, објављивањем "Студије 7 земаља" (Seven Coutries Study) којом је у корелацију доведена исхрана богата мастима са учесталошћу кардиоваскуларних болести. Кејс се за потребе доказивања своје научне теорије послужио једним прилично не-научним методом: од 22 земље за које је имао податке, одабрао је 7 које су ишле у прилог његовој теорији. "Липидна теорија" је тако рођена, а њену примену у пракси, која, како видимо, доноси катастрофалне резултате на цивилизацијском нивоу, обезбедила је Мекгавернова комисија (McGovern committee), којом се Сенатор Џорџ Мекгаверн заправо захвалио својим кронијима који су подржали његову председничку кампању 1972 год.
Финансијски резултати "Липидне теорије" су отада више него очигледни: раст крупног агробизниса (који је потпуно удавио мала газдинства), невиђен раст индустрије слаткиша и шећерних водица, индустријских биљних уља и тако редом. Срећи и задовољству власника и акционара пребогатих фирми (као што су Kelog и Nestle) ништа више није на путу, па ни здравље људи који су већ пола века изложени овом невиђено бруталном експерименту крупног бизниса.

majstor

pre 11 godina

eh srbin gojazan! opet hoce ovi evropljani da ubiju nasu visevjekovnu tradiciju i uvale nam za dorucak neke travcice umjesto onoga sto su jele nase bake deke itd...uaaa eu! uaaa usa! zivjela rusija! #irony

Mrtvac

pre 11 godina

Pa u Srbiji se smatra da je neko zdrav ako je debeo, a i svi vole debele zene, pa dzaba vam clanak... Za normalno gradjene se prica da su neuhranjeni i slicno.

Igor

pre 11 godina

"tradicionalni doručak, koji se sastoji od jaja, viršli, suhomesnatih proizvoda i paštete"

U kojoj zemlji su oni vrsili istrazivanje ?!? U zemlji cuda?

Ovde narod kupuje pola pa i cetvrt hleba na dan, a takav dorucak je gozba.

besna glista

pre 11 godina

Istina, narocito kada su u pitanju muskarci koji su postali katastrofalno mlohavi i gojazni, a sve pod izgovorom "mase". Nije to "masa" dragi moji, to je salo, ono kao kod vola ili brava.

velja

pre 11 godina

probao sam zitarice i puno sam pojeo i mleko popio, nema sat vremena morao sam da prosetam opet nesto da pojedem. inace nisam gojazan, stavise mrsav...

bobibilder

pre 11 godina

Pa kad im zdrava prirodna hrana nije in i ona je bljak i fuj, jer ako ''svi'' piju coca colu i ja cu da pijem, svi nose nike i ja cu da nosim, svi ne doruckuju, i ja cu da ne doruckujem...itd. Pa onda da nastavimo pricu sa zdravom hranom u obliku salama koje kostaju 200din/kg, ili raznih superjeftinih pasteta, kobasica...itd. sve je to zdravo, pogotovo mc donalds, i naravno da ne zaboravim beli hleb koji pomazi pri mrsavljenju kao i ekstremno gladovanje i razni preparati.

Petar

pre 11 godina

Lose se hranimo, previse masti, ugljenih hidrata, (belog hleba pogotovo), malo proteina (ribe pogotovo), koka kola, slatkisi, malo fizicke aktivnosti i eto, zato smo gojazni.

Slauter

pre 11 godina

Trebalo bi da se ljudi obrazuju u vezi sa ishranom, još od osnovne škole. Znam sve o balkanskim ratovima i lozi Nemanjića, ali do skoro nisam znao koji organ šta radi. Pritom sam pri kraju fakulteta, nisam baš neobrazovan.

Sad kad imam masnu jetru znam šta ona radi i znam koliko su žitarice i voće bitni za ishranu, posebno ovo prvo. Preporučuju se za doručak iz dosta razloga, pročitajte neku dobru knjigu ili online priručnik, vredeće vam. Ne morate da kupite nestle, ni zaslađene žitarice, ali verujte da su jako zdrave. Kada ogladnite uzmite neko voće.

bond_debeli bond

pre 11 godina

Kada su pre neku godinu iz BBC-a intervjuisali jednog od najstarijih deka u Britaniji i pitali koja je tajna njegovog dugog zivota i vitalnosti, on im je odgovorio: Svako jutro britanski dorucak - bacon and eggs (slaninica i jaja).

Marketing cuda cini a i navike menja.

Goran

pre 11 godina

Pre 20 -30 godina nije bilo gojaznih ni priblizno danasnjem broju, a i tada su se za dorucak konzumirala jaja, virsle, suhomesnati proizvodi...

nale

pre 11 godina

Dolazano je puno puta da nije bitno sta nego koliko se jede. Tu se jos dodaje i kretanje u toku dana, tako da je zakljucak da smo debeli zato sto jedemo virsle i jaja za dorucak ziva glupost. Kod nas se dorucak uglavnom i preskace. Zitarice za dorucak moze da jede onaj ko ima rucak oko 12 (sto je uobicajeno za zapad). Kod nas je rucak oko 3 popodne i mora da se uzme jaci dorucak, uz cak i uzinu do rucka. Sve u svemu jako povrsan clanak koji nikome ne moze da pomogne.
Usput, moja porodica uvek jede jak dorucak i niko nije gojazan! Uz pahuljice i kase ogladnimo vec posle sat vremena!

JaFreelancer.com

pre 11 godina

Jak dorucak, nego kako? Vecera treba da bude odmerena, a sto se tice gojaznosti, samo fizicka aktivnost pomaze. Pokrenite se!

doc

pre 11 godina

Problem je sto je danasnja hrana uglavnom vestacka i prepuna raznih hemiskih aditiva. Kao takva ona stvara lazni nivo sitosti u stomaku koje se receptorima u mozgu predstavlja kao mali (sto ustvari nije). Telo salje signal da mu je potrebno jos hrane. Tako stvara gojaznost - konzumiranje vestacke (zapakovane hrane) koja vara nas organizam. Uz to da dodam fizicku nepokretnost i pogresan nacin ishrane (okretanje hrani zivotinjskog porekla). Sve to cini ljude jos debljim, nazalost ne samo kod nas vec svuda u svetu.

Gojaznost je bolest

pre 11 godina

Koliko sam ja upućen, biti gojazan i imati višak kilograma nije jedno te isto, tj. nije gojazan svako ko ima višak kilograma. Očigledno je da ima sve više debelih i gojaznih, a taj trend je naročito uočljiv među decom školskog uzrasta, i definitivno treba ozbiljno pristupiti tom problemu, ali reći da je u Srbiji trećina stanovništva gojazno je preterivanje. Taj podatak nas svrstava u rang sa Amerima, najgojaznijom nacijom na svetu, a čisto sumnjam i prosto ne verujem da se možemo porediti sa njima što se toga tiče.

Milos

pre 11 godina

Rece Nestle koji u svojim whole grain zitaricama ima 10% whole grain, a sve ostalo preradjene zitarice + dodati secer... Ali zato ima pravo da se zove Whole Grain...

Sto onda ne prestanu da prodaju cokolade, ako su toliko zabrinuti

toto

pre 11 godina

Ma sve je to ok, i da su žitarice zdrave a slanina puna holesterola. Ali pitam se da li bi Nestle naručivala istraživanje da, kojim slučajem, umesto žitarica prodaje suhomesnate proizvode :)

Dejan Milinković

pre 11 godina

Ako išta goji onda su to žitarice jer su prepune ugljenih hidrata. A naročito goje ove napumpane industrijske poput Nestle-ovih zbog dodatog šećera i aditiva. Tako da su oni poslednji koji bi trebali da pričaju o zdravlju i mršavljenju. Uostalom, cilj svim prehrambenim multinacionalnim korporacijama poput Nestle-a nije da mi jedemo zdravije nego više. A žitarice su upravo te koje, pored čitavog niza drugih negativnih posledica, izazivaju prekomernu glad, najviše zbog izuzetno visokog glikemijskog indeksa, što opet naravno vodi ka prejedanju i gojaznosti. I tako ovakve kompanije povećavaju svoj profit na račun epidemije gojaznosti koja se širi neslućenim razmerama. Mislite malo o tome vi koji verujete kako su žitarice zdrave.

Lara

pre 11 godina

Instituciju obilnog doručka ima ceo region, a ne samo Srbija. Bila, putovala, doručkovala sa prijateljima i rođacima u njihovim kućama u celoj ex-Yu. Niko živi mi nije ponudio žitarice!

marija....

pre 11 godina

A sta drugo nego bogat dorucak, mozda vec sutra u Srbiji nece biti sta da se kupi za male pare. Ovi na vladi samo dizu cene ili samo dozvoljavaju pa sutra sta bude. Ima prehrambenih pproizvoda koji su skuplji nego u Nemackoj. To su secer, ulje, brasno i mnogi suhomesnati proizvoodi.

mne srb

pre 11 godina

U Srbiji je svaka osoba koja nije kao trokrilni sifonjer u grupi neuhranjenih. Ja imam 185 cm i 86 kg misicne mase, ali sam svojim roditeljima i ostaloj rodbini (posebno rodbini sa sela) neuhranjen, cica glisa, bolesnog izgleda i ostalo...to nam je urodjeno...sve te seobe Srba, ratovi, inflacije i ostalo su nam urezali u mozak da moramo da skladistimo mast da bi preziveli nedace...

A to da smo generalno gojazna nacija koja uzasno malo vezba (videti osobu stariju od 55 godina kako dzogira ili praktikuje BILO KOJI sport je nemoguce) i malo se krece je potpuno tacno

Mihailo

pre 11 godina

Doručak teško da može da ima veze sa gojenjem, a sem toga to i treba da bude najjači obrok u toku dana. Po pitanju gojaznosti u Srbiji, ili bilo gde drugde, nije stvar ni u jajima ni u pršuti. Ono što treba izbaciti koliko god se može su prosti šećeri (slatkiši, sokovi(sa dodatim šećerom), gazirani napici...), koji su glavni krivac za loš fizički izgled i krvnu sliku. A sem toga kod nas je veoma slaba kultura po pitanju fizičke aktivnosti, nove generacije najveći deo dana provode ispred računara, TV-a, PlayStation-a, što je ubistveno. U formativnom dobu steći loše navike u ishrani i kretanju je katastrofa. Dijabetes je već sada gorući problem, a kako se krećemo postaće mnogo mnogo gore.

бициклиста

pre 11 godina

Након религије, друга најбоље "одрађена" (извините што користим ову глупу реч) маркетиншка акција у историји људског рода је прича о нездравости засићених масти животињског порекла (читај: јаја и сланине), односно "здравости" житарица, соје и индустријских биљних уља за исхрану људи.
Сцену је поставио амерички доктор Ансел Кејс (Ancel Keys), 60-их, објављивањем "Студије 7 земаља" (Seven Coutries Study) којом је у корелацију доведена исхрана богата мастима са учесталошћу кардиоваскуларних болести. Кејс се за потребе доказивања своје научне теорије послужио једним прилично не-научним методом: од 22 земље за које је имао податке, одабрао је 7 које су ишле у прилог његовој теорији. "Липидна теорија" је тако рођена, а њену примену у пракси, која, како видимо, доноси катастрофалне резултате на цивилизацијском нивоу, обезбедила је Мекгавернова комисија (McGovern committee), којом се Сенатор Џорџ Мекгаверн заправо захвалио својим кронијима који су подржали његову председничку кампању 1972 год.
Финансијски резултати "Липидне теорије" су отада више него очигледни: раст крупног агробизниса (који је потпуно удавио мала газдинства), невиђен раст индустрије слаткиша и шећерних водица, индустријских биљних уља и тако редом. Срећи и задовољству власника и акционара пребогатих фирми (као што су Kelog и Nestle) ништа више није на путу, па ни здравље људи који су већ пола века изложени овом невиђено бруталном експерименту крупног бизниса.