Ponedeljak, 19.11.2012.

09:53

Jeremić u UN zakazao debatu o Hagu

Oslobađajućom presudom hrvatskim generalima nanet udarac ugledu UN, kaže Vuk Jeremić, koji je za april zakazao javnu raspravu u UN o ad hok tribunalima.

Izvor: B92

Jeremiæ u UN zakazao debatu o Hagu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

257 Komentari

Sortiraj po:

Duro

pre 11 godina

@ Milos "... Nije mi samo jasno, zasto nas zbog svojih bolesnih ambicija i licne promocije neprestano konfrotira sa svetom ako nije u stanju da stvari izgura do kraja!..."

Izgleda da ste u pravu, evo već osvanuli napisi, koje niko da pobija, kako je ta debata zapravo redovna i već prije zakazana (22.09.2012) i nema nikakve veze sa presudom iz Haga i normalno već se pojavljuju vesti iz pouzdanih diplomatskih izvora kako zapad tu njegovu laž smatra brukom i sramotom kako njegovom ličnom tako i Srbije ...

Sumadinac

pre 11 godina

Radmilo.... Za tu akciju je potreban mozak, infrastruktura, vrhunski razvojni plan i da se odresi kesa, ali moralo je da se krade, sistematski... pa nije preticalo...

Milos

pre 11 godina

Smeo bih da se kladim da ce posle pritiska sa Zapada, pomeriti ovu raspravu sa dnevnog reda, kao sto je to bio slucaj sa njegovom cuvenom rezolucijom o Kosovu, kao sto je pricao da nikada nece pregovarati sa kosovskim vlastima itd. Nije mi samo jasno, zasto nas zbog svojih bolesnih ambicija i licne promocije neprestano konfrotira sa svetom ako nije u stanju da stvari izgura do kraja!

Jovan

pre 11 godina

Dakle ovo su cinjenice
1. Generali su oslobodjeni u Hagu
2. Cela Hrvatska je slavila
3. Na trgu Bana Jelacica videle su se dve ogromne ustaske zastave
4. Mandzukic otpozdravlja nacistickim pozdravom
5. Josipovic kao najumereniji hrvatski politicar kaze da je nebitno sta Srbija misli

Sta iz ovoga treba da se zakljuci. Pa jednostavno ako su za Hrvate heroji,Markac i Gotovina posle progona 200.000 i ubistva 2000 Srba, zbog cega treba da smatramo da su Karadzic i Mladic ratni zlocinci a ne nasi heroji.
Ovo govorim kao neko ko je do juce mislio da svi zlocinci treba da odgovaraju za svoja nedela. Ocigledno je da pravda nije jednaka za sve.

Marko BG

pre 11 godina

To što sada Ante Gotovina poziva Srbe da se vrate u Hrvatsku isto je kao i pozivanje na "bratstvo i jedinstvo" nakon II Svetskog Rata i zločina u NDH. I jedno i drugo je prevara za Srbe i način da Hrvati prodju nekažnjeno i ne odgovaraju za genocid.

blaž

pre 11 godina

ne tako davno mlađahni delija, jeli, uputio je upit MSP uvjeren da je u pravu, prikažete fotke toga dana i njegova objašnjenja nakon toga, njegova nezrelost je primjerena njegovom iskustvu a i znanju, ali staviti sve karte na njemu po bilo kojem pitanju je pogubno i za teniski kljub iz Uba a kamo li za državu ....

Radmilo

pre 11 godina

Kod komsija bi nastupila opsta mobilizacija i siguran sam da bi pokazali sve svoje evropske kvalitete i manire. Ova drzava je iz budzeta ukrala i pogubila mnogo vise para nego sto bi kostao ovakav izlet... Kakva bi to sprdnja bila...
(Sumadinac)

pa sada bi i mogli kada im je propao etnicki inzinjering da nasele Srbe i RSK na Kosovo i delimicno u Vojvodinu i RS.

neuki

pre 11 godina

opet ovaj zeli da da legitimaciju haskog suda preko skupstine UN-a kao sto je dao i onom famoznom rezolucijom nakon kosovskog priznanja i kao sto je dao legitimaciju presudom o kosovskom priznjanju, ne znam da li ovo radi namjerno, sve mi se cini da da

Sumadinac

pre 11 godina

Ja bi ih zezova napravio foru... skupio 250.000 Srba sto onih sto zaista zele da se vrate, sto volontera, poredjao duz auto puta, podelio gorivo i dzeparac i pravac Kninska krajina... uz komentar... zvali ste eto nas... i veliki transparent na kraju... MOŠA... Kod komsija bi nastupila opsta mobilizacija i siguran sam da bi pokazali sve svoje evropske kvalitete i manire. Ova drzava je iz budzeta ukrala i pogubila mnogo vise para nego sto bi kostao ovakav izlet... Kakva bi to sprdnja bila...

Lanna

pre 11 godina

Nije samo Srbija nezadovoljan radom Haskog tribunala vec i africke zemlje koje vide sud kao organ koji privod "pravdi" uglavnom Afrikance.
Svi americki predesdnicu su se kvalifikovali za Haski sud kai i mnogi evropski lideri tipa Blair och Sarkozy. O izraelcima da ne govorim.
Gotovina je poceo da prica da je CIA bila do guse umesana u planiranje i sprovodenje Oluje. Zato ej brze bolje solobodjen. Isto ceka i Haradinaya koji je takodje produkt CIA-e.

Bosanac

pre 11 godina

Bravo Jeremicu. Sada cemo i mi iz BiH iskoristiti prilku da postavimo pitanje zasto je haski tribunal sakrivao dokaze o odgovornosti Srbije za genocid u Srebrenici.

milan

pre 11 godina

Da nismo dali legitimitet Hagu da nam sudi, potpisivanjem sporazuma o saradnji sa tim sudom, danas ne se ne bismo osećali tako poniženo.Svaki pakt sa Đavolom se veoma skupo plaća pred Bogom.Zato ovako prolazimo.

Klimt- Bec

pre 11 godina

Jeremic je jedini Politicar koga cenim u Srbiji ne samo sto je Skolovan u Inostranstvu i zna kako treba Zemlju zastupati u Svetu. Nego sto je dokazao, da stoji uvek iza svake svoje izgovorene reci! Pa pogledajte ovaj rest nazovimo ih politicarima ne da neznaju ni jedan strani jezik, nego neznaju ni naj osnovnija pravila ponasanja. Jeremicev politicki uspeh i postovanje koje uziva u politickim krugovima, nikada vise niko nece dostici.

milan

pre 11 godina

Jeremić je "srpski nacionalista" stvoren po ukusu i meri američkog establišmenta.Tako da nema potrebe da bilo ko reaguje na njegove "poze".

Konstantinos Veliki

pre 11 godina

Svojim pozivom da se Srbi vrate u Hrvatsku, Gotovina je pokazao da je mudriji igrac od Jeremica. Maestralno ga je "pokopao"!
Inace, Jeremic opet "ceprka" tamo gdje mu nije mjesto, kao brine za ugled UN i njegova suda dok na Twiteru javno prijeti i blati taj isti sud! O tempras o mores! Molim da mi objavite komentar! Hvala!

Alex-bgd

pre 11 godina

Cemu tolika negativna energija? Ova diskusija u UN mozda nece promeniti presudu hrvatskim generalima, ali ce baciti novo svetlo na Oluju i nacin na koji je ova sramna presuda donesena. U diskusiju ce biti ukljuceni i politicari i strucnjaci. Ukoliko bude volje, moze se baciti ljaga i na Oluju i na ovu presudu, jer je istina u ovom konkretnom slucaju na strani zrtava. Ne mozemo sedeti skrstenih ruku. Vuk radi ono sto je u njegovoj moci. Nek svako od nas uradi bar toliko, i stvari ce biti drugacije. Ruski MIP je vec izdao saopstenje o ovoj presudi, i valja ih uvuci u tu debatu u skupstini UN. Pa, ako Srbija ne bude imala publiku taj dan, Rusija ce sigurno imati. da... i bojkot !!!

Slavko

pre 11 godina

Vuče...Ako UN ne vrijedi - pa cemu onda Vasi argumenti da Republika Kosovo nije clanica UN-a?!

Pa nece valjda Srbija odlucivati o tome dali ce Kosovo biti clanica UN-a ili nece, ili kakve presude Haaški ili bilo koji sud ima za donositi.

Iako, po mojem mišljenju Hrvatska treba pozdraviti ovu inicijativu i kritizirati Haški sud što nije podigao optužnicu protiv Kadijevića i Adžića i još mnogih srpskih zločinaca.

panonac

pre 11 godina

Ne samo debatu, vec odrzati predavanje o Jasenovcu i podici novu optuznicu protiv Hrvatske za zlodela pocinjena u 2SR, jer se sada vise ne mogu kriti pod imenom Jugoslavije.

eh

pre 11 godina

A ta fora sa NDH će mu proći samo u Srbiji, ako počne u debati vaditi NDH kao nekakav dokaz sve će završiti kao smijurija.

Tako da taj datum ili je čista slučajnost, ili je skupljanje nekakvih političkih bodova jer u UN mu to neće proći.

A ako mu to bude glavni argument, onda mu je bolje da odmah otkaže debatu...

Petar Mirić

pre 11 godina

BRAVO, Jeremiću - sreća je da Vas svet više ceni no mi. Mislim da bi i neki naši rukovodioci trebalo da stave prst na čelo. Valja će mo nešto naučiti od Hrvata.

!!!

pre 11 godina

(HR, 19. novembar 2012 15:16)
A jedini koga zanima tvoje misljenje si ti sam!
Inace cak je i Natasa Kandic, koja je jos gora od njega, je osudila oslobadjajucu presudu, pa ti vidi! Vise ne postoji niko u srbiji, apsolutno niko, ko veruje u pravdu haskog tribunala! ;)

PPeca@SER

pre 11 godina

Zanimljivo je da je 10. aprila osnovana NDH. Slučajnost ili...? :)
(Stanimir Branimir, 19. novembar 2012 11:20)

Ne znam, nisam ovo znao... Imam enciklopediju Leksikografskog zavoda (Zagreb), staru... iz 70-ih godina... u 7 tomova... ali tamo uopste ne postoji pojam "Ustase".... dok pojam "Cetnici" postoji, naravno.
Mozda se sve to nije nikada ni desilo?!?
Moguce da nacisticka vojska nikada nije docekana sa cvecem u Zagrebu? Mozda nikada nije postojao Jasenovac, kao stratiste Jevreja, Srba i Cigana? Mozda... Ma kad u knjizi nema, onda nije ni postojalo.
E takve "enciklopedije" su dovele do ovoga. Nije imao ko da ih cita jer su neki "crveni" ucili da citaju u zatvoru.

Djordje

pre 11 godina

Ne znam da li da se čudim ili GNUŠAM kada čitam komentare koji su stranačko-navijački obojeni?
10. april obećava, meni, da je inicijalna namera g. Jeremića debata o Tribunalu i ne samo o njemu jer datum iplicira povezivanje sa ranijim proterivanjima i zločinima koji su se na ovim prostorima događali.
Debata ne može izmeniti odluku Žalbenog veća ali...ne sumnjam da će u raspravi i pored različitih tonova od minimiziranja do osuda biti pomenuti zločini (obostrani doduše) koji ovaj prostor osuđuju na ponavljanje istih.
U počinjenim zločinima politika koristi "pravedne" i "legitimne" motive u tzv. borbi za slobodu, pravdu i šta sve ne...
A ZLOČIN JE ZLOČIN!
MOTIVI GA NE OPRAVDAVAJU!
Njihovo izdvajanje u prvi plan su samo populistički metodi da puk lakše prihvati i preboli beznađe i osećaj mučnine negiranjem da je zemlja okrugla.
UN su politička organizacija minimalnih zajedničkih sadržalaca.
Haški sud kao i Nirnberški (recimo) je politički sud u sudske toge odeven.
On je sud pobedničke strane i dobro vaga šta je oportuno a šta šteti trenutnoj i budućoj političkoj situaciji i interesima.
Uspeh Vuka Jeremića je što je debata uopšte zakazana.
Diskusije će ući u zapisnike i audio-vizuelna dokumenta UN.
Poslužiće istoriografima i politikolozima a i političarima u nekim drugim vremenima koji će se na njih pozivati.
Pa...i to je dovoljno, ako se nešto više ne izrodi.
A MI?
RAZUMNO, MIRNO I DOSTOJANSTVENO!
KALIMERO JE SAMO ANIMIRANI JUNAK.
Svaka sličnost sa stvarnim je tužna!

Mihajlo Jevtić

pre 11 godina

Eto jednog čoveka koji je ustao i uradio nešto u svojoj moći. Šta god bilo, hvala ti. Nisi kalkulisao, ćutao, prebrojavao se.Želim da te vidim na sledećim izborima, zajedno sa 100,000 mladih i obrazovanih ljudi koji neće gledati samo u svoj interes.

slobodan

pre 11 godina

Jedino što je danas Hrvatska ponopravna članica NATO saveza i kroz par meseci ulazi u EU tako da Srbija može samo sanjati da će više ikada bilo što menjati...

Djordje

pre 11 godina

Ne volim Jeremica uopste, ali ovako se radi i reaguje kada su nacionalni interesi ugrozeni. Rasprava nije obavezujuca ali ce otvoriti siru diskusiju na temu pravednosti i svrsishodnosti preskupih UN institucija.
(slonce, 19. novembar 2012 14:30)

Ugrožen je ugled UN kao osnivača Suda!
Nacionalni interesi su niže na lestvici i o njima se ne bi zakazivala debata već paneli, okrugli i drugi stolovi...
Debata ima veću specifičnu težinu i značaj.
Zavisi i od toga koje će sve zemlje i intelektualci učestvovati.
To je pak vrlo važno za organizatora i međunarodnu javnost.
Ostavimo se nacionalnog.
To je samo nama važno, druge ne dotiče!

Zabrinuti vozac

pre 11 godina

@Sasa, 19. novembar 2012 14:35


ej bre covece. procitaj clanak New York Times-a, i oni sami vide da nesto nije u redu.
slucaj hrvatske ce posluziti republikancima da pociste sve iz CIA, NSA itd. koji im se ne svidjaju.
hrvati su tu, kao i uvek, najveci gubitnici... moneta za potkusurivanje!

PPeca@SER

pre 11 godina

Stvari su vrlo jednostavne... Srbija treba da izdvoji pare, a to i mene i sve ostale mnogo manje kosta nego steta koja nam je naneta, i da plati Karlu Del ponte i dvojicu sudija koji su bili protiv, da ovog puta sastave prigovor haskom Tribunal a u ime Srbije, i da tu stvar isteraju do kraja.
Vredjanje dvojice usprotstavljenih sudija da je svako drugo misljenje "nerazumno", vredja sudije koji su bili protiv, kao i sudije koji su prvostepenu odluku doneli. Obzirom na to, u njihovom interesu je da dokazu suprotno, a to je da su "trojkasi" bili pristrasni. Koji je bio razlog, to ce ta trojica sami morati posle da dokazuju. Nicija nije gorela do zore.

zdr

pre 11 godina

Ovo ce biti veliki blamaz. Isto kao o odluci za pravo za deklaraciju nezavisnosti, kao o trpanju nebuloza i pravopisa u ustav, kao i razne deklaracije koje ne vrede papira na kome su napisane. Jeremic misli da podigne srbovanje na najvisi moguci nivo i to ce mu se vratiti sa kamatama.

Zao mi je ljudi koji misle da je ovo dobra stvar ali su u sustini neobavesteni i hvataju se za slamku, mislim da je ovo nova koska koja im se baca da bi se skrenula paznja, propaganda ce od ovoga napraviti pobedu ali ce ustvari to biti veliki blamaz.

HR

pre 11 godina

Jedino čije bi me mišljenje zanimalo od srbijanskih političara,što kažu o slobodi generala je možda Čeda Jovanović.Ovi ostali Dačić 'mali Slobo',Jeremić..baš me nimalo ne zanimaju.

marija

pre 11 godina

Kako javlja Jutranji, hr,
Ante Gotovina je tri puta osuđen na francuskim sudovima zbog nekih od najgorih krivičnih dela – oružane pljačke, iznude i otmice – a ukupno je za to dobio 9,5 godina robije!
U Hagu je receno da je on povratnik koji je vec bio osudjivan.

drasko

pre 11 godina

Fantastican potez, i kao sam ja licno ocekivao njegovu ostavku u znak protesta zbog odluke zalbenog veca i direktnog mesanja politike u rad tribunala. Mislim da je Jeremija izvukao dobru kartu za nastavak partije.

Tesko je preinaciti odluku suda, ne zato sto je to nemoguce, vac zato sto se kroz stenograme sa Visa jasno utvrdjeno da su visoki zvanicnici CIA, bivsi oficiri USArmy, kao i ambasador SAD bili upuceni u ono sto je spremalo hrvatsko rukovodstvo, a samim tim i aminovali sve to.
Milsim da ce dabata biti zustra i da ce prozvesti dalokosezne posledice po citav regijon, a vrlo moguce i na globalnom planu. Ad hock sudovi, "humanitarne" akcije, arapsko prolece, Iran.

Sigurn oda ce biti izvrsen jak pritisak na SAD, Nemacku i Britaniju da svoje aspiracije umanje, a da ce stav SAD-a biti prilicno blag. Tome cemo zahvaliti predsedniku Obami koji ce u drugom svom mandatu i ujedno poslednjem ispuniti svoje obecanje sa pocetka predsedovanja da amerika nije jedina zemlja na planeti i da ne treba bas o svemu da donosi samostalno odluke. Vrlo brzo se ocekuje promena u njegovom kabinetu, koju najavljauju experti Bele kuce u SAD-u a samim tim i mogucnost da dobije vise prostora za svoje umerene ideje.

p.s.
Jako sam razocaran postupcima hrvata u proteklih nekoliko dana,ta euforija i ludilo podseca i na momenat kad su bili uhapseni Mladic i Karadjic.Samo sto postoji jedna razlika u svemu ovome,mi smo se hrvatima izvinili za nedela koja su vrsena u nase ime,a oni nama nisu ni za 41'.

hm

pre 11 godina

Moze jedino guslati na toj debati. Tu presudu vise niko ne moze da promeni (da je Jeremic pravnik to bi i znao), a Hag se skoro zatvara tako da... Ovo je obicno prodavanje magle. Ovih dana se samo prica o presudi od koje se ne zivi. Skupljaju politicke poene na nacionalizmu i tim presudama, dok narod nema leba da jede. I u Hrvatskoj i u Srbiji, ista prica. Malo smo se vratili u 90te, samo vec sutra ce daleko bitnije biti jel' imamo za rezije i hranu. I sve dok ne prestanemo da zivimo u proslosti nece biti bolje.

modesty blaise

pre 11 godina

Zelim samo da kazem nekoliko stvari, nadam se da ce moj komentar proci iako je malo poduzi.
1. Bravo, bravo i opet bravo za Jeremica. Definitivno osoba za koju bih glasala da se kandiduje, jos i bolje ako osnuje svoju partiju jer ne zelim da glasam za DS. Puna podrska njegovim inicijativama, uradio je vise za Srbe nego bilo ko od pocetka rata.

2. Kolicina negacije, pesimizma, autokritiziranja i beznadja kod proporcije komentatora me jako rastuzuje. Nadam se da ce uskoro imati razloga za nadu.

3. Glede bojkota Hrvatske. Imam kucu na moru tamo, rodjena sam tamo, odrasla sam tamo. Nogom nisam krocila tamo vec 3 godine iz principa a sad svakako mi ne pada na pamet da odem da im dam jedne kune ni za kuglu sladoleda a kamoli da tamo letujem, placam brod, namirnice i restorane. Ne zelim da ih gledam, ni slusam a ni podrzavam nicime, sve dok se ova uzasna nepravda ne razresi. Ako meni nije tesko, nemojte ni da bude vama. Bojkot Hrvatske u ekonomskom smislu, forsiranje bankrota njihovih kompanija u Srbiji i njihovo povlacenje nije nasa poruka da mrzimo Hrvate nego nasa poruka njihovim zlocincima i opstem slavljenju istih. I tacka. Nema tu puno filozofije. Vidimo se opet u nekom drugom filmu, izljubicemo se i uzivati u proizvodima jedni drugih, kada to budu zasluzili svojim ponasanjem.

ćiro

pre 11 godina

e da, ovako nešto je bilo logično jer se srpskom narodu to najviše sviđa. Umjesto da se poradi na trgovini onih vaših automobila i drugih proizvoda vi i dalje šiljite. Za nekoliko dana Gotovina se neće ni spominjati u Hrvatskoj ali to je nebitno JER JE PUNO BITNIJE SAKRITI SVOJU NESPOSOBNOST i zadržati svoju funkciju i lijepu plaću. Neka još predloži da se na taj dan odigra i večiti derbi zvezda partizan, da se ne zaboravi na to ni slučajno jer vaša vlada daje ionako tim gubitašima ogroman novac umjesto da ih ugasi. Da ne budem pristran baš toliko, i u HR ima dosta toga ali smo izgleda od vas pobjegli dobrih 20ak godina.

Preokret

pre 11 godina

@Marijan, 19. novembar 2012 14:35

naravno da krivica nije jednaka. krive su obavestajne sluzbe SAD, V.Britanije, Francuske, Nemacke. a zatim Hrvatska.

Ronald

pre 11 godina

Aha...jel to ono što je neki dan prijetio "tako mi svega" da neće međunarodni razbojnici znati što ih je snašlo kad Vuk krene da se sveti. Samo naprijed Vuče. Rezultat će ti u najboljem slučaju biti čir na dvanaestercu.

Stavite prst na celo

pre 11 godina

Vi koji pisete o bojkotu hrvatske robe prvo stavite prst na celo. Znate li koliko IDEA radnji ima u Srbiji.Pa valjda te radnje nekoga zaposljavaju. Valjda se za te hrvatske robe placa neka carina i PDV u Srbiji. Znate li ciji je FRIKOM i Dijamant.Znate li koliko jos proizvoda za koje mislite da su srpski su u rukama firmi iz Hrvatske

Sto se tice Jeremica on kao predsednik Gen.skupstine UN ima pravo da postavi na dnevni red i ovo pitanje. Samo je pitanje sta ce rasprava da donese.Glavni finansijer i UN i suda u Hagu je Amerika

I jos nesto sud u hagu nije osporio ovom presudom da nije bilo deportacije, upistava , razaranje imovine. On je samo ovu dvojicu oslobodio odgovornosti. Znaci niko nije kriv a sve se ovo dogodilo.Malo rogobatna presuda jer su oba dvojica provela u zatvoru 7 godina. Znaci Gotovina i Markac mogu da tuze tribunal zbog "neosnovanog" boravka u pritvoru

Marko

pre 11 godina

I sta ce postici? Isto kao i kad je trazio da se int. sud izjasni o napadu NATO na SRJ. Kad bi barem uspeo da ukine sud to bi bilo nesto.

Marko

pre 11 godina

Ljudi moji, 2012 je godina o kakvoj NDH vi pricate, nema ustasa,cetnika,nacista,osmanlija.Pa akteri tih zlih dogadjaja su davno izumrli,kome da se sudi.Pa vi ste bili sudci,gospodari zivota i smrti. Pocetkom 90-ih ste presudivali od Slovenije do Kosova ljudima koji se nisu tada ni rodili ali svejedno su morali odgovarati za osmanlijske,ustaske zlocine.Samo mi nije jasno kako ste zaboravili njemce,trebali ste i po njemackoj haraciti u ime pravde.Ljudi okrenite se buducnosti,svaki covjek radi greske, i trudi se da ih vise ne ponovi.
Hrvati nisu ponosni sto su njihovi preci radili u NDH,ali ova generacija se ne osjeca krivom, nego odgovornom da se to vise nikad ne ponovi Smatramo da smo na dobrom putu,imamo demokratsku drzavu,uskoro clanicu EU, mnostvo gospodarskih problema, puno problema je pred nama ali mislimo da smo na pravom putu.I vama zelimo da se okrenete buducnost i preuzmite odgovornost.Shvatite da je vasa politika stvorila Gotovinu koji bi danas lovio ribu,nitko ne bi znao za njega,za Haag bismo mislili da je neka svedska pop grupa i svi bismo zivjeli bolje.Ja ne zelim da se osjecate krivim nego odgovornim da se to vise nikad ne ponovi, ne zbog nekog drugog nego zbog vas.

sa strane

pre 11 godina

Bez obzira na povod (presuda hrvatskim generalima) i na ishod Jeremicevog poteza, on jeste potreban jer je Haski tribunal postao izvor korupcije i bogacenja velikog broja ljudi --od sudija i advokata do konsultanata, prevodilaca i ostalog. Ruku na srce, nas rat je bio strasan jer smo mi nasrnuli jedni na druge: Srbi u Hrvatskoj da bi ostali u YU, a Hrvati da bi iz nje izasli, ALI taj rat nije ni izbliza bio onako strasan ni po surovosti ni po obimu kao II sv.rat pa su sudjenja za zlocine pocinjene u tom ratu bila gotova u roku od nekoliko godina (ukljucujuci i nimberski sud), a potraga za pojedinacnimn zlocincima traje i do danas. A ovi u Hagu ukapirali da mogu do beskonacnosti da odugovlace i zaradjuju i postavljaju standarde koji ne vaze za njih. Na primer, za Amerikance i NATO. Da si samo deo miliona evra koji su utroseni na sudove za BiH dati na oporavak Bosne bilo bi mnogo korisnije i da se prenela nadleznost na sudove u tim zemljama, mi svi vbismo imali vise koristi. Ali u tom slucaju, korist bi bila nasa a ne od haskih zaposlenika. Zato nije proslo. I zato to nema na kraju balade veze sa pravdom nego jeste politicki sud i zato treba da ga medjuanrrodni tim pravnika malo preispita i makar konstatuje neke od ovih stvari koje su pojedini istrazivaci vec pokazali u svojim naucnim radovima u Americi i Evropi.

SIMO

pre 11 godina

davore davore citajuci tvoj komentar svatio sam slijedece da moja kuca ustvari nije zapaljena sa jos 20 000 drugih kuca ej majstore 20 000 kuca spaljeno ko je god osto pobijeno na najsurovi nacin i ti sad pricas to se nije desilo mozda je to ustvari bilo samo u matriksu za tebe i haske sudije za mene je to bilo u stvarnosti sram te bilo i tebe i tvoje sunarodnike prije drugog svijetskog rata srba je bilo 32% u hrvatskoj da bi poslije jasenovca taj broj drasticno bio smanjen a poslije ovoga rata spao na 3% i o cemu vi hrvati pricate slavite vi pobijede na krilima trecega rajha sve bude i prodje doce i silnicima kraj sluga ce uvijek biti sluga pravda ce kad tad doci vi sad uzivajte

DD

pre 11 godina

I opet vi o bojkotu hrvatske robe!?

Evo kao bivši Zenga moram vam priznati da redovno kupujem srpski JAFFA CAKES (IPK Crvenka) i Čokoladne bananice (Soko i Nada Štark). Kupujem ih ne zato što su srpski nego zato što su dobri. Ubijam se u njima i navukao sam cca 4 kg zbog toga. Podsjećaju me na djetinjstvo.

Kupio bih i Stripoteku ali ne zato što je srpska nego zato što ima dobre strip autore. Imam doma album od VIS Idoli, ali ne zato što su Srbi - pogađate već.

Vozio sam i Yugo 55, jer bolje nisam imao i bio zadovoljan iako se radio u Srbiji.
Yuga više odavno nema, ali ovo drugo sve ostaje... Tko mi što može!

Ivan

pre 11 godina

Aha, i sta ce nakon ove debate da se dogodi? Hoce li nesto da se promeni? Hoce li Haski sud da bude unisten kao sto je Jeremic najavljivao ? Nece. Prema tome, ovo je jos jedan potez u cilju lozenja sirokih narodnih masa, koje su jos pre 20 i vise godina pokazale da ih nije tesko naloziti obicnim nebulozama.

Ivan

pre 11 godina

@komentatori

Zašto 10.4. pitate?

Pa 10.4. 1941 je osnovana NDH, država gde su se u ime Hrvata i Hrvatske države počinili najveći zločini i genocid nad Srbima u istoriji Balkana.

ElCid

pre 11 godina

Ja sam razocaran jer ispada da u Hrvatskoj niko nije odgovoran za stradanje Srba i da tog stradanja uopste nije bilo. Smeta jer se potpuno brise i zaboravlja izuzetno aktivna uloga hrvatske nekadasnje vlasti u provociranju rata i nezavisnosti po svaku cenu. Ipak, mopramo biti svesni da je iz Beograda vodjena kriminalna politika, da je Milosevic zloupotrebio sopstveni narod obecavajuci im drzavu koja je bila apsolutno nerealna, neodrziva i nepotrebna. Haski sud se obrukao ne zato sto nije osudio Gotovinu i Cermaka nego zato sto nije optuzio ni jednog jedinog hrvatskog zvanicnika za mnogobrojne zlocine protiv srpskog stanovnistva tokom svih ratnih godina. Ja ne trazim da nevin covek sedi u zatvoru. Ali s druge strane svi znamo da su strasni zlocini pocinjeni i da ih je neko naredio i pocinio. To se nije istrazivalo svih godina i nece se istrazivati! Vuk Jeremic nema nikakav kredibilitet da predlaze ukidanje Haskog suda jer je on veoma ratoboran i nedobronameran covek. Njegovi histericni i osvetoljubivi ispadi ga diskvalifikuju! Uopste ne verujem da taj covek zeli iskreno pomirenje u regionu.

dalibor

pre 11 godina

Davor @
Ko govori da je ispravno sto je JNA radila u Vukovaru .Ali ovim cinom se ide u krug .Danas ste vi na jacoj ,sutra mi na nekoj drugoj jacoj ,pa opet vi .Kako ne shvatate ,da ce ovakva presuda jednog probuditi neke ekstreme koji ce prvu sansu iskoristiti da razruse sve do Zagreba .Pa cete onda vi rsuiti sve do Beograda ,a onda opet neki odavde sve do Brezica .Covece ,neko je proterao 200 000 ljudi ,i ubio 2600 ljudi .Nama su zbog takvog cina oduzeli Kosovo a u vasem slucaju Hrvatska je nagradjena .I molim bez preterivanja .Da se sudilo HR zbog zlocina u II sv.ratu ,recimo oduzimanjem teritorije ,danasnja HR bi bila kao Andora .Pozdrav svima .Dalibor Kraljevo

Kapetan Ahab

pre 11 godina

Zakazao raspravu za april 2013?! Čemu tolika žurba i ekspeditivnost, danas je tek 20 novembar?

Dotad će celu priču zaboraviti ne samo ceo svet, nego i mi ovde u Srbiji. Vučić će držati banku u Srbiji hapšenjem lopova i tajkuna (tačnije, najavama hapšenja lopova i tajkuna) na kamare, pa će ova tema pasti u (zaslužen) zaborav.
A ionako sumnjam da će Vuk uspeti da napuni salu skupštine UN na ovu temu, naročito ako Hrvatska dotad postane članica EU. Piši propalo i prihvati to.

slonce

pre 11 godina

Ne volim Jeremica uopste, ali ovako se radi i reaguje kada su nacionalni interesi ugrozeni. Rasprava nije obavezujuca ali ce otvoriti siru diskusiju na temu pravednosti i svrsishodnosti preskupih UN institucija.

Sasa

pre 11 godina

Bice to jos jedna prilika da se ukaze na konstruktivan rad Medjunarodnog suda pravde i pozitivan uticaj na jacanje saradnje u regionu i prilika za osudu Srbije i kritiku zbog smanjivanja nivoa saradnje sa tim istim sudom.

Zoran

pre 11 godina

Podrzavam inicijativu. Rasprava o legitimnosti takvih sudova, jurisdikciji, pravednosti i drzavnom suverenitetu uopste, kasni vise od 15 godina. Ovaj sud nikad nije ni bio pravno utemeljen, svrha mu je od pocetka bila pisanje "zvanicne verzije" istorijskih dogadjaja, prebacivanje krivice sa jednih na druge i sikaniranje zrtve za primer drugim mogucim neposlusnicima. Odvratan primer selektivne pravde koja nije nista drugo do jos jedna batina u rukama mocnika. Sto se zakazane rasprave tice i simbolika je tu - 10. april je dan proglasenja Paveliceve NDH 1941. Normalno, o tim zlocinima i pokolju nekih milion civila ni svetska javnost niti neki medjunarodni sud nikad nisu rekli ni jednu rec osude. Kad bi neko pobio milion pasa digla bi se cela svetska javnost da pokaze svoju zgrozenost i dobrotu, ali kad su ljudi u pitanju sve zavisi od toga da li pripadaju jednom ili drugom taboru; toliko o dobroti.

Ljiljana, London

pre 11 godina

I treba - to je njegov posao, bez obzira na ishod. Svaki komentar vrste "od toga nema vajde" je vrlo poguban jer slika jednu groznu karakteristiku kod nas - ne treba ni pokusati, ma jel'te? Uvek treba pokusati,posebno u ovakvim slucajevima i mislim da Jeremicu treba dati svu podrsku, jer to sto radi nije lako - niti ce biti jednostavno. Evo vam jednog primera : moja familija je pomesana, dok se u Dubrovniku raduju zbog haske presude, drugi deo familije iz Knina su zgrozeni (pobegli su u sred noci izgubili sina i imovinu u Oluji). Ostali su u Srbiji i totalno razocarani. Dosta mi je toga. Kao sto zalim ove iz Dubrovnika, imam isti osecaj kad citam pojedine komentare tipa poredjenje ko je vise zlocina pocinio da l' ovi, da l' oni pa se merimo na katar kao da ce to da izvaga neku pravdu; a zaboravljaju pri tom da treba da branimo samo jednu: ako si pocinio zlocin na sud - ne interesuje me odakle si;to treba da bude jasno i Srbima i Hrvatima; osudjujem zlocin pocinjen od strane Srba istom merom kao sto osudjujem one pocinjene od drugih naroda prema mom - i to je on sto Jeremic treba da podseti Hag. On se bori za nas, da li ce uspeti - ne znam, nadam se. Niti cu ga manje postovati ako ne uspe - jer je radio svoj posao, nesto sto su mnogi zaboravili sta to znaci.

poznat datum 29. novembar

pre 11 godina

I Severna Koreja je zakazivala debatu u UN ko zna koliko puta.Rezultat?
(klin, 19. novembar 2012 13:47)

kakva argumentacija. evo jeremic vec odustao od debate.
hrvatska ce biti crna rupa na karti evrope - cak ce i kriminalizovano kosovo imati vise simpatija od hrvatske.

Pozdrav iz Opatije, Hr

pre 11 godina

Pa hajde da nešto čovjek i napravi za tu veliku plaću. Nego, kada ćete ponovo Vi i Vaša žena u Opatiju na more??? Uvijek ste dobrodošli. Pozdrav.

Stojan

pre 11 godina

Loshe je za Srbiju shto je gospodin Jeremic clan DS-a. To je jasno. Za uspeshnu diplomatiju potrebno je vreme i da se ona (diplomatija) sprovodi dosledno dugi niz godina, ako hocete i vekova. Nije tribunal doneo ovakvu odluku shto voli Hrvate ili mrzi Srbe. Odluka je rezultat konstantne i dosledne diplomatije zapada (Amerike tj., Sulejmana Velicanstvenog-vladara novijeg sveta vec 2 veka) u preuredjenju sveta. Srpska politika (ako je i postojala u drzavnom smislu reci) prekinuta je 1903 godine odlaskom Obrenovica. Posle je verovatno i nije bilo. To je bilo srljanje i lutanje. Sukobi sa mocnim zapadnim zamljama. Definitivno, srpska diplomatija (u pravom smislu reci srpska-drzavnicka)prestaje posle II svetskog rata i traje do danashjih dana. Ne bazira dosledna diplomatija i drzavnicka politika na jednom ili dvojici ljudi. Politicki dosledna elita se gradi dugo dugo i spontanao. Ona nastaje na temeljima visoko moralnog skolstva, strogih principa, itd. Svedoci smo gostovanja ambasadora mocnika nashoj severnoj pokrajini...Ozbiljna diplomatija i drzavotvorna politika to ne sme da dozvoli. Kada ozbiljan covek slusha razno razne nashe analiticare i tumace odluke Hashkog suda mesta za optimizam nema. Dok drzava ne ojaca po svim shavovima UN ne mogu pomoci.Posete pomenute gospode Vojvodini pokazuju da je nasha drzava slaba...

plasim se da je kasno

pre 11 godina

Iskreno,
Nakon onih Jeremicevih komentara presude na socijalnim medijima, akoji su daleko od neutralnih i koji se cak mogu podvesti i pod pretnju [nece znati sta ih je snaslo] plasim se da ce biti ista od toga

Podrska

pre 11 godina

Vuce, podrska i pozdrav. Cak i da ne uspe bar si nesto probao. A ne kao ova gomila konstipiranih, hatera i nekih koji nam stalno objasnjavaju neku "realnost" i stalno o nekoj eto zajednickoj buducnosti, pomirenju i sl.
Sto se mene tice Jeremic je nesto uradio, Djilas je bio na pomenu, Ljaljic je smanjio nivo saradnje. Svi ostali daju izjave za novine. Da svako od nas uradi koliko moze(recimo ne kupujmo Hrvatske proizvode i ne idimo u njihove markete)taj moze da racuna da cu da ga podrzim. Kad covek oseti nepravdu ljudski je reagovati, pokazujuci saosecanje, ljutnju pa cak i bes. I ako krenes da se branis je ljudski. Nije ljudski (vec bezdusno) pricati "eto to nam je sto nam je", "nema veze gledamo u buducnost", "sami smo krivi". Neki od nas su izgubili nekoga u tim zlocinama, kako vas nije sramota da tako nesto i kazete.

Baki SM

pre 11 godina

Ama ljudi, sta vam je, nije to sastanak saveta mesne zajednice, pa da ga zakaze za utorak ! Jos nesto, jasna mi je sumnjicavost, ali nemojte da ga omalovazavate unapred, rekao je da nece znati sta ih je snaslo, pa da vidimo, ako bude "tresla se gora..." bice lako popljuvati ga posle.

Milan Filipovic

pre 11 godina

Ispunjava me ponosom kada vidim koliko komšija, kako iz komšiluka, tako i iz naše sredine, piše i kritikuje sve po spisku no našim sajtovima i forumima, često pod lažnim imenima kojima kriju ko su stvarno, umesto da to rade kod svoje kuće.
Očigledno, mnogo više vredimo nego što smo sami toga svesni.
A g. Jeremiću puna podrška.

klin

pre 11 godina

I Severna Koreja je zakazivala debatu u UN ko zna koliko puta.Rezultat?
Ovim će Srbija samo dokazati da ne poštuje međunarodno pravo i odgovarajuće konvencije čiji je potpisnik

Danijel

pre 11 godina

Ako imamo i malo dostojanstva bojkotovati sve što je Hrvatsko, od firmi koje zarađuju na nama, jadranske lige u sportu do muzike! Uskoro je koncert Prljavog Kazališta i Nine Badrić u Arena a svi znamo šta su pisali za one zločince, naši tamo ne mogu i da hoće! Narode Bojkot

Mimy

pre 11 godina

Ma daj Vuce kako Vas nije sramota, pokrecite Vi rasprave gdje god hocete ali kako mislite da pravda pobjedi kad se u jucerasnjem danu niko nije od srpskih predstavnika oglasio povodom Vukovara, jel Vi stvarno ne znate sta se tamo dogodilo i da je tamo i u Skabrnji poceo rat, a sa Olujom je zavrsio? Srebrenica, sta zaboravili ste je, a bila je nekoliko dana prije Oluje, sta smo trebali pustiti da nas se sve pobije u stvaranju Velike Srbije? Moj naklon svim zrtvama rata, ali poltika vam je pogresna bila i ostala. Hrvatica sam iz Vojvodine, protjerana sam iz svoje kuce u Srijemu kad su izbjeglice iz krajine dosle poslije Oluje, sa sve spiskovima hrvatskih kuca. I mi smo otisli sa "vekovnih ognjista" pa nas niko ni ne pita kako nam je, pa je, bolje nego jadnim Srbima koji zive po sportskim dvoranama, mi smo bar sad u daleko uredjenijoj drzavi od Srbije, a da nam nije bilo lako nije. I nismo svi mijenjali kuce u Srijemu za kuce na moru, to sto Hrvatska ima more i sto je neko i tamo otisao to ne znaci da smo svi ( ovo govorim jer znam da ce se vec naci neko ko ce rec da smo svi mijenjali supe u Vojvodini za vile na moru ). Ajde gospodine Jeremicu i slicni pogledajte malo u svoje dvoriste i ucinite dobro svom prevarenom narodu.

radica

pre 11 godina

Bravo Vuče!
Molim Državu našu da oporezuje tajkune i da novac od oduzete imovine usmeri na pomoć raspravi u UN, da angažuje sve vrste eksperata da brane srpsku stvar, da se konačno okupimo i zamislimo nad našom budućnošću. To je dalekosežnije i korisnije za ceo narod i nasu decu od bilo cega. Molim državu da oporezuje i naše drage partije i njihove šefove zarad višeg cilja. Ako je neko, a onda su oni patriote. Slažete se? i pozicija i opozicija.

FO

pre 11 godina

Dobro je to sto ce se raspravlati o Hagu-OLUJI tako da cete imati prilike da cujete i o zlocinima koje Srbija nanela drugima.
Jedno je jasno ako negirate vase zlocine necete moci da izjednacite odnosno amnestirate nesto tom prilikom.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Vuk Jeremic je nazalost samo "olicenje" TRAGEDIJE koja je zadesila Srbiju !
To "ruglo od drzave" koje je 90-tih godina "naslikano kao APSTRAKCIJA" u kojoj se nijedna farba ne "uklapa sa drugom" i koja samo "bode oci" onima koji se "razumu u umetnost", taj Vuk Jeremic i "raznorazne vlasti Srbije" decenijama bezuspesno pokusavaju objasniti da je to "remek delo" i da "greska" postoji samo kod onih "kriticara" kojima je ta "slika" ODVRATNA?
I tako vam se ta jadna Srbija ili kako vec rekoh to APSTRAKTNO "ruglo od drzave" koje se ne "uklapa" u nijedan "ovozemaljski stil" i "likovni pravac" ni "evroski ni Ruski ni africki" od kojekakvih Jeremica brani kao nesto "na sta bi Svet trebalo da se ugleda i tome prilagodi" a ne da se to "ruglo od drzave" prilagodi Svetu ?
Da se Svetu to "remek delo" tj. to "ruglo od drzave" dopadalo NIKO ga danas nebi ni "uslovljavao" da se "prefarba" i prilagodi "pravcima i obicajima" koji su vec PRIZNATI u EU i nagradjeni Nobelovom nagradom !
Ti "uzaludni napori" kojekakvih Jeremica NIKADA nece promeniti "prefinjeni ukus" zapadnih "kriticara" ali ce zato uzaludno potrositi vreme i "pojesti godine" generacijama u Srbiji !
Srbiji odavno nisu potrebni "Jeremici", Srbiji su danas potrebni "umetnici" koji se svojim likovnim pravcem "uklapaju" u EU i koji bi konacno "prefarbali" to NAKARADNO "remek delo" u nesto sto "ne bode Oci"!

Kenzo

pre 11 godina

Samo napred, Jeremicu! Iako verovatno nista neces postici ovime, bitno je da si pokusao, sto se ne moze reci za ljude iz nase vlade koji se cak nisu udostojili ni da organizuju neki protestni skup...

mario

pre 11 godina

(Petar Valjevo, 19. novembar 2012 12:47)

Kud nismo Austrijska provincija ,a ne da smo živjeli sa vama ..samo ste nas pljačkali ..
ne nismo mi molili da budemo sa vama već smo silom uvučeni ..
lijepo je govorio Stjepan Radić ne srljajte ko guske u magli ...

JADRANIN

pre 11 godina

bravo Vuče, tako se i zastupa svoja zemlja i svoj narod. Svaka čast. generalna skupština je nešto sasvim drugo SB.Amerikanci čije je ovo maslo nemogu tu uložiti veto.

Petar S.

pre 11 godina

Bravo Vuce. Puna podrska (kao i uvek ;) )
Cak je i Cedomir Jovanovic (konacno) juce u Utisku Nedelje priznao da je Haski Sud POLITICKI.

"..Jovanović je, povodom oslobađajuće presude, rekao da je Haški tribunal i formiran kao politička institucija. ..."

Link:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=11&dd=18&nav_category=11&nav_id=661318

Dobro, to smo sad konacno svi apsolvirali. Ajd' dalje.

Gradjanin Q

pre 11 godina

@Mislim da ipak treba vratiti Kralja. Ali ne verujem da ce svetski mocnici to odobriti. Mislim da nam se konacno ne pise dobro. Mi konja za trku nemamo jedino da nam se desi da nadjemo nesto poput nafte. Bojim se da ce I moji cukun unuci placati dug ubistva Franca Ferdinanda. Teorija zavere mozda , vreme ce pokazati.
(Zoran M, 19. novembar 2012 12:32)

Ne daj Boze da nadjemo velike kolicine nafte ovde. Svako razuman zna ko bi nam ovde usao vojno, PO SVAKU CENU. Trudio bi se i sto je najgore uspeo bi da nam oba oka u glavi zavadi.
Sto se tice Kralja, da znas da svugde u svetu Kralj ima funkciju titule samo. Mozemo mi biti monarhija, ali se Kralj nece nista pitati, a zivece o nasem trosku iako je bogat vec i previse u odnosu na vecinu nas. Zato to zaboravi. To nam ne treba sada.

edin

pre 11 godina

Necu o zlupotrebi sluzbenog polozaja ovog covjeka a korist svoje sitne nacionalisticke politike.
Samo da upitam sve vas koji tako od srca pljujete ovaj medjunarodni sud, a samo zato sto vam presuda nije po volji:
Zasto se niste pobunil protiv odluke suda u sporu sa BiH, kada je sud donio oslobadjajucu presudu za Srbiju i za genocid optuzio lokalne bosanske srbe.
Jer da je realno sudio placali bi ratnu odstetu Bosni sljedecih 100 godina.
I tada i sada za Gotovinu je to bila politicka presuda .
Zamislite da ste morali da platite za svakog mobiliziranog vojnika kojeg ste poslali u Bosnu da ubija i pravi veliku Srbiju,za svaku kucu koju ste granatirali i svakog ubijenog civila.
Hrvatska treba da se integrise u evropu i priznaje joj se da je vodila oslobodilacki rat.
Ovaj sud radi dobro svoj posao , i nije na nama da njemu sudimo

Boki_Marad

pre 11 godina

Pa viditi kako general Gotovina prica? Normalno, pun topline, ne ponavlja proslost i veliki vjernik. Samo ga treba sporediti sa onim Seseljom i onda se sve vidi ii zna. Znaci Srbija moze skakati kako god hoce, ali shvatite jednom da je Hrvatska branila svoj teritorij. Jesu li neki vidjeli Knin nakon rata? Skoro cijeli grad je bio cijel i bez ikakve ratne steta. A koliko je vas prosetalo Vukovarom? 91 posto!!!!!!! grada je bio srusen, 3000 nestalih i toliko steta da se jos uvijek osjecaju posljedice. A vasi 'heroji' Mladic i Karadzic ce dobiti nekih 30 godina do dozivotnog, da ne pricam o Hadzicu.
(Davor, 19. novembar 2012 11:50)

Zaboravio si jednu malu sitnicu, a to je da je u Kninu falilo 200.000 Srba, ako to po tebi nije nikakva ratna šteta, onda si i ti poput tvojih licemernih generala... Voleo bih da kažem "Bog će im suditi" no odavno sam svestan da Boga nema, tako da će ovaj zločin proći nekažnjeno, naravno, jer ni pravde nema, sve je politika, lobiranje, interesi i to "ko ima jača leđa", danas za određenu svotu novaca možeš sebi da napraviš državu, da opereš zločine, da crno bude belo, i to nije samo kod nas, tako je svuda...

Niko nama nije kriv što smo celog veka saveznike tražili u pogrešnim ljudima, Rusiji i Kini, njihov uticaj u svetu je smešan, no kao stvari stoje, vrlo verovatno ćemo morati u Sibir da se selimo...

zg

pre 11 godina

Ma, opet pucanje u prazno, i to pet mjeseci nakon presude. Jeremic to vjerovatno zamislja kao njegovo dociranje i lupanje sakom o stol dok svi ostali potvrdno klimaju glavom. Ako je debata, i druga strana ce napraviti isto, krajnji rezultat nikoga nece obvezivati na bilo sto, tj. jos jedna besplodna UN debata i nista se promijeniti nece. Haski sud bi ionako trebao zavrsiti s radom do, mislim, kraja slijedece godine i - papala maca. A koliko to svijet uopce zanima i sada, vidi se po tome sto se vijest o presudi letimicno pojavila na prvim stranicama svjetskih medija i onda nestala u moru njima zanimljivijih stvari.

Miro

pre 11 godina

@Petar Valjevo

Ne ponavljaj propagandu kojom su vas bombardirali 90-ih.
Ako želiš nešto naučiti pročitaj govor Stjepana Radića 1918.
http://hr.wikisource.org/wiki/Govor_Stjepana_Radi%C4%87a_u_Saboru_24._studenog_1918.

"Dobro. Pa što je to o čem se nije smjelo ni sanjati? Kod Srba je to ako je istina što govorite vi Srbi, ja čujem da nije da Srbija bude uvećana, proslavljena, da se kralj Petar kruni za cara, da obnovi Dušanovo carstvo. Druge misli srpski narod po vašem sudu nema. Ja, doduše, čujem da je i u Srbiji već sada većina republikanaca, ali tu sad nema braće iz Srbije, a vi Srbi iz Hrvatske i Ugarske i Bosne, vi ste uistinu samo dušanovci, vi ste za veliku srpsku državu, za jako i slavno carstvo, za kosovsku "zavjetnu misao", za osvetu na sve strane, za devet Jugovića, za Kraljevića Marka itd. Mi Hrvati za to nismo.

Naš je hrvatski seljak a to je devet desetina hrvatskoga naroda u ratu postao potpun čovjek, a to znači da neće više nikomu služiti, nikomu robovati, ni tuđinu ni bratu, ni tuđoj ni svojoj državi, nego hoće da se u ovo veliko doba država uredi na slobodnom republikanskom i na pravednom, čovječanskom (socijalnom) temelju. I vi, vas šaka gospode, vi se tomu protivite! I kad se tako protivite toj slobodnoj republikanskoj i toj pravednoj čovječanskoj želji, volji i potrebi svega našega naroda a napose naroda hrvatskoga, u kojega ime ja sada govorim vi niti časak ne mislite na to kako činite strahovitu krivicu i preveliku da oprostite glupost"

shauma

pre 11 godina

Nesto mi nije jasno? Zasto tek 10. aprila 2013. godine? Kada Jeremicu istice mandat? Kakva je sansa da ova debata uopste bude odrzana? Zaista ne razumem... A volela bih da verujem da je u ovome neka nada...

ja

pre 11 godina

haški postulat:
U hagu je svako nevin, dok se ne dokaze da je srbin.

Gospodine Jeremicu, postulati se tesko mjenjaju ali se ipak mjenjaju, samo treba biti strpljiv ali i uporan. Ne sjediti skrstenih ruku, kao devedesetih godina, nego pametno raditi.

dalmatinac

pre 11 godina

Dakle tema debate je "Uloga međunarodnog pravosuđa u ostvarivanju pomirenja". Budući je Sud neovisno tijelo čije su se presude obavezale poštovati sve članice UN-a može se debatirati samo o utjecaju presuda na članice, odnosno da li ih članice poštuju ili nepoštuju, da li usklađuju svoje istupe sa za njih obvezujućim presudama. Nemože se debatirati o činjenicama jer je to posao Suda i debata nikako nemože biti novo suđenje. E sad, neznam kako se tu Srbija može dobro provesti.

mapet

pre 11 godina

Čini mi se... ako Jeremić ne preuzme DS u najskorijoj budućnosti toj partiji se ne piše dobro.
Kada kao građanin i birač posmatram DS danas još više žalim za Zoranom Đinđićem.
Boris Tadić je unakazio tu partiju koja je imala najveći kapacitet da stabilizuje našu Srbiju.
O Đilasu kao političkom lideru je suvišno govoriti.
Mislim da Jeremić dobro radi i da se bori za status naše Srbije.

samo realno

pre 11 godina

Mislim da je on pobrkao loncice.On kao predsedavajuci mora biti nepristrasan.Al to ce biti kao i rasprava o nezavisnosti Kosova.Na kraj krajeva sud je doneo odluku velikom vecinom a ne tesnom vecinom.Pored toga sud donosi odluke na osnovu jasnih dokaza a ne cuo sam,prica se,mislim itd.Krivica za presudu je sto nisu predocili jasne dokaze oni koju su zekeli kaznjavanje.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dragan, 19. novembar 2012 10:53)

Dragane , da li si ti upucen uopste ?
Sud je doneo presudu tj odluku nakon glasanja 3:2 gde ti tu vidis veliku vecinu ?
Napominjem da su Evropske sudije glasale "PROTIV" a da je odlucujuci glad za oslobadjajucu presudu dobijen od USA koja je direktno ucestvovala (CIA) sto je i dokazano u operaciji oluja koja je etnicki ocistila hr od Srba !

Ovo je jedan od najvecih zlocina u istoriji covecanstva , gde su ustase palile Srpske domove , klali nemocne bake i proterali 99% Srba sa njihovih ognjista !

I ako su Srbi i Srpski generali bili osudjivani i kaznjavani , zasto to nije uradjeno i sa Hr generalima .. tj prvobitno jeste , ali posle lobiranja od 50mil eur donesena je na ponovnom sudjenju ova sramna oslobadjajuca odluka !

Duro

pre 11 godina

@ tosa "Nadam se da ce ta sednica 10 aprila iduce godine znaciti kraj haskog tribunala i da ce slediti njegovo momentalno raspustanje..."

Ma kakva sednica, DEBATA koja ako i pod kojim uslovima se održi lako može da se sroza i liči na partijski kružok a ne obavezuje nikoga na ništa. Vukov potez je dobar, ali da ne ispadne da je zagrizao gde ne treba jer on kao UN službenik je optužio drugi UN organ ... a o tome odlučuju malo veći igrači nego Srbija, RH i slični ...

LOLIPOP

pre 11 godina

dali neko strucan i neutralan moze da objasni sta je ovde uspeh jeremica.on je predsednik skupstine koja samo predlaze ,nema nikakvu izvrsnu vlast ni moc.nesto kao sekretarica generalne skupstine,zasto 10. april.-zato sto je tad slobodan termin.to je mogao da zakaze svaki predstavnik srbije u un-u.putem diplomatske razmene.bilo bi lepo kad bi novinari b.92 ovo pojasnili ,osujetili jos jedan jeremicev pokusaj da formalnost u skupstini prikaze kao svoj uspeh

Sima

pre 11 godina

Odlicna inicijativa, Jeremic sjajno koristi poziciju i ovlascenja koja su mu na raspolaganju. Svi oni dusebriznici koji su pljuvali po njemu zarad toboze trosenja para u Njujorku imaju priliku da vide kako se taj ulozeni novac sada vraca!

Milan

pre 11 godina

Ozbiljna drzava to pitanje ne resava preko UN-a . Pogledajte film iz 2005.godine "Minhen" i videce te kako to ozbiljna drzava, u ovom slucaju Izrael, resava. Ubedjen sam da bi i bivsa Jugoslavija to resila na slican nacin.

mrki

pre 11 godina

Svaka cast goapodinu Jeremicu ali nista od te rasprave samo bude negativne emocije kod naroda koji je proteran. Dosledna politika DOS-a je dovela do ovoga. A svaki narod bi trebalo da voli i postuje svoje generale a oni koji ne postuju svoje mogu da organizuju javne skupove zatvorenog tipa da ih ne cuje takozvani zapad jer bi ih smenili sa nicim zasluzenim polozajima u raznim ministarstvima. A da ne lupam napamet znamo kada je drzava Srbija podigla optuznicu protiv drzave Hrvatske za zlocine iz 2. svetskog rata. Znaci za zadnji zlocin ce se mozda podici optuznica 2068 a do tada narod ce biti u nadi da ce uci u EU i tako ce biti i vuk sit i ovce na broju.

Staša

pre 11 godina

Bravo Jeremiću, svaka Vam čast.! Ovo je jedini pravi način i prava adresa da se, pred osnivačem suda i pred celim svetom argumentima i činjenicama obelodani postupanje pojedinih sudija bez moralnog integriteta, koji pod pritiskom velikuh sila donose selektivne i kompromitujuće političke, umesto pravnih odluka.
Možda će ova debata proći bez odjeka zbog ucena i pritisaka kojima zainteresovane države pribegavaju, ali će o tome imati saznanje ceo svet. Osudom ovakvog postupanja istovremeno kompromituju se i države koje u tome učestvuju, posebno one koje su podržale ovakvu odluku suda, čime demantuju sve one vrednosti o pravdi i ljudskim pravima, kojima se navodno žalažu.

Dusan

pre 11 godina

Nisu mi jasni oni koji se ovde pozivaju na sljivancanina, a jos manje kad to cine Hrvati. Ako sam na nesto ponosan, to je onda cinjenica da pripadam narodu koji se stidi svojih ratnih zlocinaca. Njihova zapomaganja su samo znak da ni nakon svega nisu nista razumeli. U svakom slucaju, nasu samilost ne zasluzuju.

mile

pre 11 godina

Ja se ne osecam ponizeno, taj nazovi sud je sprdacina najobicnija. Problem koji imam je da se osecam ugrozeno, jel' sada znaci da neko moze decu da mi ubija i proteruje a da to nije zakonom kaznjivo, jer Americke pojedine grupe kazu da je to u redu?

Jeremic za Predsednika !!!

pre 11 godina

Mrzim DS. Ali mislim da Jeremic trenutno na celoj politickoj sceni ima najvise i obrazovanja i kapaciteta. Da je pametan da se odvoji od korumpiranih stranackih drugara, tada bi odneo apsolutnu vecinu na sl izborima. Sto bi i sam procenat rekao da apsolutno zasluzuje.

Milan

pre 11 godina

Svaka cast Jeremiću, on čini sve što je u njegovoj moći i ovo je pravi način da se borimo protiv ovakvih dvostrukih standarda. Naravno, niko nema pravo da komentariše sudske odluke, ali debata ovog tipe je jedna neprijatnost onima koji upravljaju ovim tribunalom (čitaj - koji ga finansiraju). Apsolutno nisam glasač DS-a i nemam razloga da budem pristrasan ali ovo je pravi primer kako se na legitiman i legalan način bori protiv onih koji rešenja nameću silom. Ljudi se zavaravaju da mi možemo da učinimo nešto protiv onoga što su oni naumili (pa ta ista Engleska, Francuska su glasali 1938 za odcepljenje dela članice Saveza Čehoslovačke i pripajanje Sudetske oblasti Nemačkoj kada im je to bilo u interesu)a šta mislite da su spremni da urade nama i to sada kada nemaju protivtežu, ali bar neka im bude neprijatno i neka to objašnjavaju u najvišem telu Sveta kada je u pitanju očuvanje mira Skupštini UN.

ZoranNS

pre 11 godina

Ako u tome uspe, bez obzira na ishod debate, oproštam mu sve one ono što sam mu zamerao. Baš me interesuje reakcija SAD Nemačke i GBR, a da pljuvača na taj njegov predlog ima, vidi se i u komenzarima.

Sara

pre 11 godina

Bravo! Svaka čast!
Ovaj čovek je bio i ostao dosledan svojim stavovima koji su pritom i ispravni. Čak i to što je svojevremeno izgubio podršku u svojoj stranci sad mu samo daje još veći legitimitet i značaj za sve što radi i preduzima. Samo nastavi...

Ante

pre 11 godina

Ok, ali to je rasprava u Ujedinjenim narodnima. Što vi mislite da Hrvatska sa svojim saveznicima šutjeti i slušati Jermića kako govori?

jasno ko dan

pre 11 godina

hoce li neko imati petlju i drugo ....da kaze da Hrvati nisu mogli biti kaznjeni jer bi onda odgovarali i oni koji su Oluju organizovali

koko

pre 11 godina

Odlično. Hrvatska i BIH već pripremaju amandmane u kojima će se zahtjevati rasprava o učešću i ulozi Srbije u okupaciji 1/3 Hrvatskog teritorija, o Vukovaru, Srebrenici, Sarajevu i drugim neriješenim pitanjima iz rata, koja Hag nije adekvatno riješio. treba otvoriti i pitanje naknade štete, sve temeljem pravomoćnih haških presuda. Pozdrav.

Petar Valjevo

pre 11 godina

Davore, ne primaj se! Uvek ste bili manjina u tudjoj državi, i sau pričaš o vašoj teritoriji. Da vam nije bilo glupih, sentimentalnih Srba 1918. bili biste austrijska ili madjarska provincija. To jedino zameram Karadjordjevicu. Molili ste da živite u NAŠOJ ZEMLJI, pobedničkoj. Kako bih vaš ja tad slatko odbio. Nije znao čovek sa kim ima posla.

Harvardska diploma VS Tomina diploma!!!

pre 11 godina

Razumem to da neko ima omiljenog političara a da su mu drugi manje omiljeni, ali da neko vredja i omalovažava i vredja čoveka koji, ako ništa drugo, bar diže prašinu,to ne razumem. Svaka ti čast Vuče. Obrazovan si i pametan mladi čovek kakvih u Srbiji malo ima. Neki kažu da si pristrasan! Pa i treba da budeš jer uloga UN je da štiti interese svih ljudi i država na ovome svetu koje su ugroženi na bilo koji način. Po ovima koji te kritikuju, ti bi trebalo da ćutiš i ništa ne kažeš zato da te ne bi okvalifikovali kako pristrasnog. Verovatno prosudjuju po sebi. Oni bi ćutali i štitili svoju poziciju (čitaj svoje d..e), dobru platu, život u New Yorku i sve pogodnosti koje nosi sa sobom tvoja trenutna pozicija. Ali ti si hrabro zagrizao zalogaj koji može i da ti presedne i bude gorak. Šteta je samo što nemaš 100 % podrške od svih Srba. Sada treba da budu ujedinjeni svi akademici, političari, državne institucije da bi se napravila jedna medijska invazija na celi svet. Ako je ikad bilo vreme da se Srbi slože i prevazidju sve političke, stranačke i druge prepreke, onda je to sada.

LFC

pre 11 godina

Debata o Hagu je preko potrebna, svaka mu cast na ovome. Koristim priliku da Vas sve pozovem na studentski protest povodom najnovije odluke suda u Hagu. Protest ce biti odrzan u sredu kod Hrama u 15h. Ocekujemo minimum 2000 ljudi, sve je uredno prijavljeno policiji i ogradili smo se od svih politickih stranaka i raznoraznih organizacija. Inicijatori protesta su Pravni fakultet i Fakultet politickih nauka. Vidimo se u sredu!

seljadin

pre 11 godina

pravda se postize lobiranjem, desetinama miliona evra, koje nasi "velikasi" nisu bili spremni da daju, iako im to nije ni 1% imovine....

Hrvati lobiraju preko drzave, a Albanci preko milijardera i pojedinaca. A gde smo mi? Sta je sa onim ljudima koji su od drzave dobili na poklon fabrike, firme, zemljiste vredno stotinu milion evra? Sta je sa onima koji su preko privilegija dobili vreme u medijima, besplatno, a prodaju skupo, i pored TV pretplate koju svako od nas placa 5 evra, oterali su RTS u dugove od 50 miliona evra?
Zasto se oni nisu zalozili kao Hrvati ili Albanci sa par desetina miliona evra datih u lobiranje? Kakvi su to ljudi kojima zadrhti ruka kad treba da se late novca, koji su ionako dobili od naroda?
Kako je to Putin resio u Rusiji?

Zoran M

pre 11 godina

Mislim da ipak treba vratiti Kralja. Ali ne verujem da ce svetski mocnici to odobriti. Mislim da nam se konacno ne pise dobro. Mi konja za trku nemamo jedino da nam se desi da nadjemo nesto poput nafte. Bojim se da ce I moji cukun unuci placati dug ubistva Franca Ferdinanda. Teorija zavere mozda , vreme ce pokazati.

hik

pre 11 godina

Ama iste stvari su nam se događale i 1993 ,samo tada su Milošević i Karadžić znali da kažu NE. Da tad nisu rekli ne ne bi ni bilo Repbublike Srpske.

binsr

pre 11 godina

i onda kazu puno kosta Vuk Jeremic u New Yorku... Koliko para bi potrosili na lobiranje da dobijemo sansu da o tome negde pricamo. Bravo Vuce!!!

Za tebe je Seselj pravi diplomata, sve sa mahanjem pistoljem na goloruke studente!

pre 11 godina

@Maja Tvoj komentar je totalno nerazuman. Sta bi ti, da uzme pusku i krene na njih ? Svaka mu cast za sve sto je uradio za sad, zakljucujuci sa ovim potezom. Da, ovo je velika stvar, samo sto to ti izgleda uopste ne razumes.

bole bgd

pre 11 godina

Bravo Jeremiću! Jedinstven, originalan, inteligentan, borac! Treba se boriti u okviru svojih moći ( ne ići glavom kroz zid kao Milošević), dati sve od sebe!
I Srbi treba da shvate gde im je mesto u svetu. Ne sa EU, USA, Britanijom, Jevrejima....već sa Kinezima i Rusima! I nikakvo lažno pomirenje na Balkanu, koje jedino koristi IDEA, FRIKOM, MERKATOR, GORENJE i druge firme iz "bratskih" nam republika, a naše firme na njihovo tržište ne može ni da primirišu! I dok mi Srbi sa kratkom pameću, ne prestanemo da svo zlo koje nam čine brzo zaboravljamo, bićemo gaženi i gaženi! Kako reče jedan ovde odmah dati Rusima da naprave veliku vojnu bazu u Srbiji i kraj priče!
A sad brzo u prodavnice IDEA i Merkator, imaju danas "akcije" za naš krompir, kupus i paradajz!

Marijan

pre 11 godina

Srbija na žalost nije iskoristila veličinu, ratove u kojima je pobedila da se nametne kao lider. Umjesto prijatelja oko nas su uglavnom neprijateljski narodi...muslimani, hrvati, albanci, bugari a ni mađari i rumunji nisu nam nešto skloni.

cro i al spinatori, neprocenjivo

pre 11 godina

@koko
Ma sta naprica, kazes Hrvatska i BiH(sa sve Dodikom) spremaju amnadmane na sta? Kakva "okupacija" teritorija? O cemu ti pricas smesni covece... Kapiras da ce rasprava biti o necemu sta je aktuelno i o necemu sta je pod ingerencijom UN-a a ti lupetas ovde o nekim okupacijama iz proslog veka? Tom logikom bi mogli da ubaciomo i amandman o Jasenovcu. Idi dete odmori malo.

lala najstariji

pre 11 godina

Gospodine Jeremicu svi oni na suprotnoj strani su mnogo jaki i spremni na sve, ali, ako ništa, barem ćete utišati proslavu godišnjice proglašenja NDH,fašističke države koja je pobila sve Jevreje kojih se mogla dočepati i ratovala svojim jedinicama na strani Nemačke protiv V. Britanije i SAD.

Puki Son

pre 11 godina

Ne moze jedan covek da vodi politiku i sam brani zemlju. Srbija (vlada) treba da napravi strategiju, preduzme odredjene korake da bi osigurala da debata tece tokom i donese ishod koji nam odgovara. Shvatite da nije bitno kakvo je trenutno stanje na terenu (u nasu korist ili protiv nas), moramo da organizujemo conferencije, prezentacije, da idemo od zemlje do zemlje (posebno tamo gde nas ne podrzavaju) i prezentiramo nas stav i nasu stranu price. Na zalost, danas se tako dobijaju bitke, to smo trebali da naucimo do sada! Iako ne volim taj termin ali "lobiranje" ima svoju ulogu i vaznost. Ukoliko to ne bude sprovedeno, i ukoliko ponovo budemo ostamoceni i pobedjeni uprkos cinjenicama, ne mogu da krivim Hrvate, Albance, Amerikance ili nekog sledeceg, mogu smo nasu Vladu i one koji su u njoj, jer ne rade svoj posao, ne rade svoj domaci, ne zastupaju svoj narod i ODMAH treba da se sklone! A mi smo krivi ako kazemo, ne idem na izbore, nema veze moglo je i gore, mi smo krivi ne oni koji to koriste. Lepo Kaze Djole: "nisu krivci primitivci sto su pokupili mast, korov nikne kuda stigne ma svaka njima cast. Krivi smo mi sto smo ih PUSTILI" !

maya

pre 11 godina

konacno neko pametan se nasao i nas da predstavlja, a ne vucic i nikolic samo cute i sta cekaju nije mi jasno ...bravo jeremicu i ti i ljaljic samo nastavite tako :))))

purgerman

pre 11 godina

Necu da kritiziram nego samo da Vas opomenem da cete tim potezom doci na tanki led i potonuti ! Koje bi bile poslijedice za Srbiju i Srbe ako UN ne ucini nista protiv oslobadjanja Gotovine i Markaca i podrzu sudsku odluku ?
Na prvo mjesto navodite protjerivanje Krajisnika a zaboravljate 1942. god i
onaj telegram Hitleru : Srbija prva drzava u Europi gdje vise nema zidova !
Ako vjerujete u pobijedu uvijek ukalkulirajte i poslijedice nakon poraza ! Taj medjunarodni kazneni sud je sastavio istrazno vijece i sudsko vijece i sigurno nece donjeti neki drugaciji stav.Tu ne pomaze niti Kina niti Rusija a UN sastoji se od 196 clanica,a svaka ima jednako pravo glasa.

dobronamjerni

pre 11 godina

Trenutno presude Haga ne idu u smjeru izjednačavanja krivnje i to bi trebao biti problem? Da bi se izjednačila krivnja nega se osude i nevini ljudi? Vrh JNA nije odgovarao za Vukovar, o Škabrnji se ne priča i tada nije sazivao skupštinu? Srpska politika uništila je svoj narod u Hrvatskoj lažnim nadama o velikoj Srbiji, prekombinovali su se i red je da se preuzmu konzekvence. Tko je učinio zločin neka odgovara, a politiku van iz toga

ms

pre 11 godina

@10.aprila ? To je u redu.Ajd molim te ne blamiraj se.
(kiki, 19. novembar 2012 10:37)
@Do aprila sve vec gotovo bice.
,,Ne lipsi magarce do zelene trave''
(Ja sam, 19. novembar 2012 10:22)

Cini mi se da to sto je april daleko nije od znacaja. Primjedba da ce se strasti do tada sleci govori samo o nasem psiholoskom osjecaju vezanom za temu, strasti se nigdje van Srbije i Hrvatske nisu ni najmanje uzburkale. Za njih ta tema ni na dan oslobadjanja Gotovine nije bila pretjerano aktuelna.

dragan

pre 11 godina

Nadam se da ce bar ovaj komentar urednici pustiti. Datum pa morate malo razmisliti sta se desilo 10. aprila 1941 godine proglasena je Paveliceva NDH.
Tako da je Vuk Jeremic izabrao pravi datum za raspravu to je stvar simbolike koja u ovim stvarima igra neku ulogu.

To pokazuje da je Jeremic jako dobro znao sta radi. Kao i naprimer Nemacka vlada koja je priznala BiH 6. aprila 1991 i oni su znali sta rade neka im Bog nikada ne oprosti...

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Konačno?! Treba iskoristiti momenat i potanko i pojedinačno navesti sve slučajeve u kojima se vidi uloga ove nazovi sudske instance. Navesti činjenice i statističke podatke. Detaljno, kao i ponašanje svetskih zvaničnika, koji su na Balkanu zastupali jedan stav a kasnije u svojim memoarima iznosili sasvim suprotno mišljenje. Mislim da su sve post-petooktobarske vlade imale nalog da ćute i da ne talasaju. Nismo smeli da pomenemo američko-britansko-nemačke zločine počinjene u Srbiji a samim tim ni zločine njihovih balkanskih satrapa. Srbiji i Srbima se sudi za nešto što nisu započeli već pokušavali da spreče, Srbiji i Srbima se sudi za etničko čišćenje a da je pred očima SAD, VB i EU, i uz njihovu pomoć, proterano izmedju 500 i 600 hiljada Srba?! Još niko nije odgovarao za srpske žrtve odnosno masovna ubistva, koja su u očima Haškog tribuinala postala gotovo "prirodna". Uzimaju se kao "plus i vrlina" a ne kao zlocini?! Trgovina organima i "Žuta kuća" su prebačeni na nadležnost onima koji se podsmevaju srpskim žrtvama i koji će ovaj predmet "zakopati" pre nego što bilo šta urade. Bravo, za ovaj potez, gospodine Jeremiću. Inače, Vaša ideologija, ili stranačka pripadnost, me uopšte ne zanimaju.

Aleksandar

pre 11 godina

Samo napred Jeremicu ... neprihvatanje nepravde je veliki motivator.
Srbija se ujedinila oko ovog pitanja i taj zamajac treba iskoristiti. Treba da budemo veoma uporni na medjunarodnom planu i da nikada ne prestanemo da pricamo o ovoj sramnoj politickoj odluci.

Za pravdu sveta

pre 11 godina

Bravo Jeremicu, to se ocekuje od politicara da uradi nesto konkretnije. Svaka cast. Nadajmo se da ima uspeha u tome da nam vrati poverenjd o pravdi.

mt

pre 11 godina

Kakva sve lupetanja mogu ovde da se pročitaju. Jedini koji je nešto pametno izjavio u vezi sa ovom presudom je Šljivančin. Ko razume shvatiće.

Blablabla

pre 11 godina

Dosta je bilo kuknjave po raznim svetskim forumima vreme je za brzi i efikasan odgovor EU i NATO-u a to je Ruska vojna baza u Nisu. Srbija je na kolenima i vreme je da se odabere strana. Ne prolazi vide prica i istok i zapad.

Bez_Cenzure

pre 11 godina

Što za april? Treba sada zakazati dok se još vijest nije ohladila. Poznajući Srbe dotad će i zaboraviti. Mada mislim da ih je ova presuda u velikoj mjeri otrijeznila.

Simon

pre 11 godina

Debata o Hagu u UN je odlična ideja i bilo je vreme da se o tome diskutuje na tako visokom nivou. Pravda bi trebala biti ista za sve, kriterijumi jednaki, tasovi izbalansirani- ali neko uporno sedi na našem tasu. Puna podrška gospodinu Vuku Jeremiću.

Caliph-ornia

pre 11 godina

A na kraju rasprave ćeš biti srećan ako budeš imao još sve organe.
(Nemam, 19. novembar 2012 11:23)


duhovito...ali pretera ga brate:)

Nemam

pre 11 godina

Čemu sad to? Pa nemoj bre da nas brukaš. Čim susedi za to čuju odma popodne da dignu pare sa banke, tamo nekih 50.000.000, ne dinara nego dolara. Pa sutra će da pozovu američkog ambasadora na ručak, a prekosutra je sve rešeno u njihovu korist. A ti ćeš mobilizovat tamo neke kineze, arape, crnce i još kojekvae Titove nesvrstane. A na kraju rasprave ćeš biti srećan ako budeš imao još sve organe.

Davor

pre 11 godina

Moze gospodin Jeremic raditi sta hoce. Padati u nesvijest, trcati, umrijeti od muke.....ali nasi generali, pukovnici i ljudi ce biti na slobodi. Sad imaju titulu: generali, legende i ljudi koji su branili svoje legitimno i nisu krsili ratna prava. Pa viditi kako general Gotovina prica? Normalno, pun topline, ne ponavlja proslost i veliki vjernik. Samo ga treba sporediti sa onim Seseljom i onda se sve vidi ii zna. Znaci Srbija moze skakati kako god hoce, ali shvatite jednom da je Hrvatska branila svoj teritorij. Jesu li neki vidjeli Knin nakon rata? Skoro cijeli grad je bio cijel i bez ikakve ratne steta. A koliko je vas prosetalo Vukovarom? 91 posto!!!!!!! grada je bio srusen, 3000 nestalih i toliko steta da se jos uvijek osjecaju posljedice. A vasi 'heroji' Mladic i Karadzic ce dobiti nekih 30 godina do dozivotnog, da ne pricam o Hadzicu. Znaci: CASE CLOSED!!:):)

egzibicionista

pre 11 godina

alo bre Srbi, budite strpljivi. pa ne moze za sutra da zakaze sednicu, mora da se podeli dokumentacija, pripremi teren, itd. bice sve ok

n

pre 11 godina

Svaka tebi cast patrioto diplomato i posteni covece! DS treba da slavi sto ima Jeremica a svi drugi da se izvine za zlobne komentare. Jer Jeremic je vec sada svoju misiju opravdao osudivsi haski tribunal sa tako visoke pozicije u UN. Pokzao je sve ono sto u Srbiji nije bilo hrabrost i borbu za pravdu i pravo razvio raspravu koja ce doziveti svoj epilog u aprilu. Moje veliko postovanje za velikog Vuka!

LOLIPOP

pre 11 godina

dali je i ovo zakazivanje debate ,za pola godine,veliki uspeh srpske diplomatije na celu sa jeremicem,kao sto je jeremic predstavljao uspehom sto ce predsednik srbije 3.drzati govor u un-u,ovo sto je sad uredio,zakazao debatu,je sva njegova moc koju on poseduje kao predsednik....

Lazarevic

pre 11 godina

Pored svega postaviti tribunalu o kasetnom bombardovanju Nisa,raketiranju voza, RTS, bolnica, uranijumu koji je izvrsio nato pakt.. Bravo za Vuka koji je svetla tacka u DS..Jos da se malo vise pozabavio aneksom G beckog sporazuma...

UvekZaMir

pre 11 godina

Hvala Vuce, nek i ova Srbija vidi dobrog politicara. Svoj je obraz stavio na test pred UN zbog svih nas. Lako je u Srbiji palamuditi i drzati petriotske govore. Da vidim jos nekoga od ovih DIPLOMIRANIH POLITICARA da izadje u svet i na pismen nacin zastupi nas stav. Treba nam jos Vukova...

apolitican

pre 11 godina

Da je ova, drzava zombija, reagovala tako na presudu Haradinaju, ne bi se sad ovo desavalo. Videli ste kako su njega docekali na KiM, kako su ove u Hrvatskoj. Ovde zombiji cute i mudruju.
Bolje ikad nego nikad i zato ova prilika MORA da se iskoristi. Sednicu verovatno nije mogao ranije da zakaze - ne pita se tu samo on. Zato pripremiti se kako treba i argumentovano izneti SVE. Onaj ko hoce da zna sta se desilo imace priliku, one vec opredeljene i onako ne zanima. Publikacije poput "Raspeto Kosovo", podelite predstavnicima zemalja i na ulici, obicnim prolaznicima.
Moglo bi bar jednom da se zaborave stranke i da se svi okupe oko ideje zvane Srbija!?

Novi Beograd

pre 11 godina

Bravo i hvala.
Mora se internacionalizovati i podici ostro javno nezadovoljstvo sramnom odlukom da se genocid i organizatori i glavni egekutori srpskog naroda verifikuju kao dobri momci.
Neka svet napokon sazna istinu : Hrvati uvek vode krstaski rat protiv Srbije, pokrstavaju, proteruju istrebljuju Srbe.

dalmatinac

pre 11 godina

Interesantan datum debate (sigurno nje slučajno odabran) a pogotovo tema. Siguran sam da Hrvati, Albanci a naročito bosanski Muslimani imaju što prigovoriti Sudu, pogotovo tužilaštvu i njegovom političkom podizanju i nepodizanju optužnica s ciljem izjednačavanja krivnje i tobožnjeg pomirenja. Hvala Vuku na odličnoj prilici.

vladan

pre 11 godina

Mnogi se pitaju zasto tek 10. aprila? Pa iz simbolicnih razloga. To je datum osnivanja NDH 1941. godine! Zar je moguce Srbi da to ne znate!? A kritikujete Jeremica.

jos uvek ponosan

pre 11 godina

Bravo Jeremicu !
Da ne bude samo da dajemo izjave kako smo uvredjeni i povredjeni, mora da se reaguje dosta jace na ovakvo sarlatanstvo od suda i na ovakav odnos prema Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji cije se stradanje izvrgava ruglu.
Najzad neko da pokrene neku pravu inicijativu. Da nam je vise aktivnih poteza od nasih politicara, nego samo njanjave izjave po nasim medijima.

Ivana Pan

pre 11 godina

Narod koji zaboravlja svoju istoriju i svoje zrtve gubi i naziv naroda ,ovo Vam je za nauk sta su interesi i pravednost novog svetskog poretka,ali ipak svako od njih cvrsto stiti svoje granice i naciju,nas je lako nagovoriti odreci se Boga,sebe,dece,istorija Srbije je poluskrivena jos uvek,Titov spomenik je jos kod nas ne u Hrvatskoj ,uvek drugi upravljaju narodom Srpskim,gde ste pravi Srbi da Vas vidimo samo Vi vredite,podrska Jerenicu

OSTAVKA VUKA JEREMIĆA

pre 11 godina

@ Taj ništa drugo i ne radi osim što sabotira istinu i prodaje maglu!
Umesto pod hitno da sazove sednicu Saveta bezbednosti, čiji je Haški tribunal "pomoćni organ" i donese "obavezujuću rezoluciju" kojom se osuđuje ovakav postupak tribunala, jer se najdirektnije ugrožava "proces pomirenja u regionu" i perspektive "dobrosusedske saradnje" te, izaziva opasnost od "novih etničkih podela i sukoba", Vuk jeremić ovu debatu namerno smešta u Generalnu skupštinu, pred kraj svog mandata, podmečući Srbiji "kukavičije jaje" da bi se smirile strasti i bavili "akademskim mantrama" na nivou UN, bez ikakvog uticaja na donesenu odluku haškog tribunala i realne političke tokove, koji će neminovno da uslede!

Bratislav

pre 11 godina

Ovaj čovek me sve više oduševljava...
I sada se pokazuje koliko je bilo bitno "osvojiti" ovu poziciju za Srbiju.
Teško je proceniti domete ove debate, ali treba iskoristiti svaku mogućnost kako bi makar malo zadovoljili "pravdu" i makar malo omeli sudije Haškog tribunala u njihovim "igrama".
Beli listić

mjadjan

pre 11 godina

Sada je valjda jasno koliko nam vredi ovaj covek na ovom mestu i sada ce valjda "patriJote" da se postide sto su ga pljuvali za novac koji je trazio za svoj budzet, jer ovakva akcija nema cenu. Dokle cemo da sami secemo granu na kojoj sedimo? Imamo predsednicku poziciju jednom u 100 godina, a mi ni to ne znamo da iskoristimo i svi zajedno delujemo, vec smo napali da li placa stan 10 ili 50 hiljada dolara! Pitajte se koliko je Hrvatska potrosila da se dobije onakva presuda u petak!!! Da li je bilo mnogo sto su placali stan advokatima u Holandiji?????
Ne treba nama niko da nas poubija, mi smo sebi najveci neprijatelji

NE ZAVREDJUJETE GA!!!

pre 11 godina

Najbolji politicar Srbije ikada. Steta sto se u Srbiji znanje sa Harvarda ne ceni i sto se uspeh ne prasta. Pozdrav iz Australije

Marko

pre 11 godina

Prvostepena presuda sudija Haskog tribunala je kucana na 1200 stranica i tu je sva sustina objasnjena! Drugostepena prepravljana odluka je na samo 56 stranica! Sa 54 godine kazne na 0 godina! Neka svaka drzava, i organizacije koje budu ucestvovale uporede prvostepenu i drugostepenu odluku i sve ce biti jasno ko je sta prepravaljao. Traziti od svih organizacija da to rade, platiti i advokate da uporede i ostace sve zabelezeno! Oni i zele da cute i da se prave ludi ali mi vise ne moramo zbog zrtava!

робокап

pre 11 godina

А за дежурне пљуваче ГОСПОДИНА ВУКА ЈЕРЕМИЋА запитајте се зашто је изабрао баш овај датум. Јел зна неко од дежурних пљувача који је ово датум и зашто је баш тај дан изабран? На нашим и другим заинтересованима је само задатак да повежу датум одржавањеа ове седнице и 5 август 1995. Ко разуме схватиће. Мало лобирања у јевреском лобију није на одмет.

Nezavisan

pre 11 godina

Podsetimo se nekih dogadjaja iz proslosti.
Sudija Robinson je sudio i Milosevicu. Licno mi on nije bio simpatican ali je taj sudija kada je Milosevic rekao, bilo je na TV pa odatle znam, da mu nije dobro i da trazi pregled ruskih lekara, taj sudija ga je prekinuo a on je par dana iza toga umro.
Meron je americki jevrejin a oni su se suprotstavili Srbima i bili su za one mere koje je SAD preuzimala prema Srbima. Sto bi sada menjao jednom prihvaceni klise.

Nebojsa

pre 11 godina

Zasto 10.04.? Deco deco... Ono sto je autorima svih tekstova i komentara na ovu temu u Srbiji promaklo (ovde htedoh reci neverovatno pa se predomislih jer zato nam i jeste ovako) je da je na taj dan, deco, osnovana NDH!!!!!!!!!!!!!!!!!! Prva Hrvatska drzava! Eto zato 10.04. bravo Vuce majstore, na finjaka ;)

daidai

pre 11 godina

mogu da kazem da je jeremic jedan od retkih nasih politicara danasnjice koji koristi sva svoja ovlascenja kako bi se skrenula paznja na nepravdu. donekle i ljajic. ostali koji su se busali u grudi patriotske sad kad su na vlasti nema ih nigde.

nislija

pre 11 godina

Dakle, savrsen potez gospodina Jeremica. Na jedinom pravom mestu rasprava o Hagu: u UN koje su ga i osnovale. Cuce se svi argumenti, pa cak i da se nista ne promeni, ostaje zapis sramote o ovom sudu za istoriju. Demokratska rasprava,dokazi, cinjenice. Joj kako ce tirani sada da urlaju. Ali najvise mi se dopao datum rasprave: 10.4. Dan kada je 1941 formirana NDH uz nacisticku podrsku. BRAVO GOSPODINE JEREMICU!

Simon

pre 11 godina

Odlicno! Neka tamo rasprave kako je bilo moguce da Srbija bude oslobodjena po bosanskoj optuzbi za genocid, a onda kada Florens Artman izadje u javnost sa dokazima da je sud sakrio cinjenice koje su nedvosmisleno ukazivala na krivicu Srbije, onda ona bude optuzena za odavanje sluzbene tajne. I zasto se onda taj proces ne ponovi, jer je to ocigledno bila politicka presuda.

MI-8

pre 11 godina

Citiram ''nece znati sta ih je snaslo''... Tresla se gora, rodio se mis... :/
(feritejl, 19. novembar 2012 10:52)

tek ce da se trese, mozda vec 22. novembra

s.

pre 11 godina

(petar, 19. novembar 2012 10:56)

Pa srpski narod, ovakav, kakav je nema budućnost, zar još to niste shvatili.
U aprilu 2013. se ni Srbi neće sećati o čemu se vodi debata, šta vam je?

Mario Bros

pre 11 godina

Ovo je dobro jer će jedna debata na tako visokom nivou i to međunarodna sigurno biti zapisana i u istoriji dobro dokumentovana. Videće se stavovi svih država sveta po tom pitanju i neće se celo istorijsko pamćenje zasnivati na presudi suda već i na stavovima država. U istoriji posle rečenice o presudi će stojati bar još jedna o mišljenju koje su neposredno posle izrekle zemlje. Sad samo da se ne otkaže ova debata ili ne sabotira na neki način..

picasso

pre 11 godina

Hrvatska je za odbranu svojih ratnih zlocinaca potrosila 25 miliona dolara, i to je javno objavljen podatak. Medjutim, tamo niko nije napravio serijal o patriotskoj pljacki, niti je bilo ucviljenih egoista da horski kukaju kako drzava trosi NJIHOVE cenjene novce na neke tamo ubice dok nema za bolnice, vrtice, penzije, decije dodatke, inkubatore ... (nastavite listu). Naprotiv, dali bi i vise samo da je trebalo, jer oni se ne sprdaju sa patriotizmom.
Za to vreme, ovde se digla kuka i motika zbog toga sto je drzava namenila budzet od 7 miliona dolara, i to ne za odbranu osumnjicenih za ratne zlocine, nego za rad predsednika generalne skupstine UN-a. I onda smo taj budzet sveli na 1,5 miliona, sto je po nekima i dalje mnogo. Uz to imamo citav jedan deo javnosti koji koristi svaku priliku da njegov rad omalovazi, a cak i kolege iz njegove stranke ne propustaju priliku da ga saplicu.
Svaka cast Vuku Jeremicu, hvala mu sto postoji i neka mu bogovi budu na pomoci u borbi protiv vetrenjaca, ali ovaj primer vam slikovito objasnjava zasto smo tu gde jesmo.

Diki

pre 11 godina

@(Giovanni, 19. novembar 2012 10:37)
A mozda je po tebi trebao jos pre 10 dana da zakaze sednicu za proslu godinu? Alo covece pa ne moze on da zakaze za datum koji nama odgovara, sta bi bilo da ga nemamo na mestu na kojem je sad? Ali mi smo takvi (tj vecina je kao ti) da omalovazavamo svaki pokusaj da se nesto dobro uradi. Svaka njemu cast.

Ivan

pre 11 godina

mogu da kazem da je jeremic jedan od retkih nasih politicara danasnjice koji koristi sva svoja ovlascenja kako bi se skrenula paznja na nepravdu. donekle i ljajic. ostali koji su se busali u grudi patriotske sad kad su na vlasti nema ih nigde.
(daidai, 19. novembar 2012 11:45)

Ostali su debelo ucenjeni izgleda ...

Eisbrecher

pre 11 godina

Jedina logična stvar koju moramo da uradimo, bravo Vuče! Mnogi sada zameraju što je debata zakazana "tek za april", ali je potrebno vremena da se prikupi podrška što više zemalja, tako da je to sasvim realan rok. Uostalom, ne treba tek tako polako završiti sa ovom pričom. Rasprava praktično počinje već danas...

Милан Пурић

pre 11 godina

Ех да си од почетка био овакав! Али због овога ти стављам фајл о Гузенбауеру у фиоку. За неупућене: Гузенбауер, аустриски председник Владе, је после разговора са Јеремићем, рекао да се са Тадићем договорио, да се признање "Косова" врши постепено пузајући. Тако се све ово време и догађало, упркос накнадним млаким Тадићевим порицањима.

Taj ništa drugo i ne radi osim što sabotira istinu i prodaje maglu!

pre 11 godina

Vuk Jeremić je "Trojanski konj"! Već je isabotirao Srbiju po pitanju KiM, a sad će i po pitanju genocida u Hrvatskoj! Ova rasprava služi da se ubaci kao tampon između kriminalnog akta oslobađanja ratnih zločinaca i pozivanja na odgovornost pravih krivaca, od strane onih koji to moraju da urade. Ona služi da se pravi nalogodavci sakriju, da se snage i dragoceno vreme istroše na nekakve stavove koji sami po sebi nemaju nikakvu moć delovanja. Jeremić je tip koji poziva na raspravu oko toga da li je dan ili noć kad sija Sunce na nebu, dok se čovečanstvo davi u bujici i traži slamku za koju da se uhvati! Ako te UN nemaju ni jedan mehanizam kojim mogu da pozovu na krivičnu odgovornost one kojima su dali mandat da rade u njihovo ime, šta su onda te UN?! Pa, kad jedan Vuk Jeremić ima funkciju u UN i kad takav lik može da isabotira sve čega se lati, jasno je da su te UN SPRDAČINA!

Tamo gde se raspravlja o istini, nema nikakvog znanja!

Gale

pre 11 godina

Predpostavljam da Jeremić za ovakav potez ima nečiju podršku, možda Rusije, mada je Rusija po meni prilično blago reagovala izrazivši samo sumnju u pravednost Haškog suda. Videćemo šta će se iz ovoga izroditi, ali nisam optimista.

jao

pre 11 godina

Svaka čast Vuče! Ti si pokazao da si ljudska veličina i da ti je interes svog naroda ispred ličnog, za razliku od većine političara u Srbiji koji su veliki na riječima ali ništa konkretno nisu uradili povodom ovog skadnala u lažnom sudu u Hagu!

Lozkov

pre 11 godina

Pametno od Jeremica, nadajmo se da ce dati rezultate, mada nadao sam se da ce sednica biti pre nego sto oslobode Haradinaja, ali sta je tu je...i nek prestane da se igra na tviteru, deluje neozbiljno...cekam dan da igram sa njim slagalicu na FB-u...

Hr1

pre 11 godina

Ode i zadnja trunka "objektivnosti i nepristranosti" kod Jeremica, a sumnjam i da ce Srbija ista profitirati ovim potezom. Cak naprotiv, mislim da ce rasprava biti bojkotirana od strane ozbiljnijih drzava.

Giovanni

pre 11 godina

Svaka ti čast, al jeli bre, dal nije malo kasno? Naši političari stupe na plan kad je vuk pojeo magarca. I sad će veće da raspravlja i da Hrvati dobiju i treću oluju, onu u UN. Jel kume, jel si se ti uopšte primpremio il ćeš nam opet posle neke gluposti tvitovat ? Kako kaže, mnogo si bre zezek ,praznu slamu mlatiš

djeturum

pre 11 godina

Gospodine predsedavajuci pa znate valjda ko je osnovao taj sud ili treba da Vas podsetimo? Danas kada oslobode i Haradinaja Vama ce reci da ste bivsi i to je to. Mada kilavo se borite za nas, lepo tvitujete, ali realno kilava borba.

petar

pre 11 godina

Pošto haški sud svoje odluke neće promeniti i ništa se ne može vratiti, potrebno je uraditi sledeće. Izdejstvovati i izlobirati da zvanična Rusija ili Putin daju zvaničnu izjavu kojom izjavljuju da su za njih presude haškog suda nevažeće i nemaju nikakav značaj jer ovaj haški sud nije radio po principima prava i zloupotrebio je mandat koje su mu poverile ujedinjene nacije. Da izjave da je ovaj haški sud politički sud, sud NATO pakta i njegovih saveznika, koji su diplomatski, logistički, pa i direktno bili strana u ratu protiv Srba, pa su zato pristrasni. Da kažu da u ovom sudu nema nijednog sudskog veća koje je sastavljeno od sudija iz Rusije, Kine, Indije, Brazila itd. pa se ne može govoriti da je to sud međunarodne zajednice. Cilj mu je politički pritisak i istorijsko diskvalifikovanje Srba. Zbog budućnosti srpskog naroda potrebno je poništiti i odbaciti ovakav haški sud. To će se učiniti na taj način što će ga Rusija ili još npr. Kina prvo odbaciti kao politički i pristrasan sud jedne strane u sukobu tj. NATO pakta i njegovih saveznika, uz kršenja prava i principa UN-a. Srbija će se prikloniti ovom stavu i odnosiće se prema presudama haškog suda jednostavno kao prema nevažećim, pristrasnim i nepravednim presudama jedne strane u ratu. Imaćemo odnos prema ovim presudama isto kao prema presudama npr. inkvizicije protiv ateista, austrougarske protiv Srba, vatikana protiv Đordana Bruna itd. koje su istorijski gledano besmislene i nepravda jačih koja nema nikakve veze sa pravom

Skidam kapu

pre 11 godina

E, za nepoverovati. Vuk Jeremić, posle svih ispada, povlači pametan potez. Da li će to iole ispraviti nepravdu? Ne verujem, ali treba otvoriti raspravu. I pametno je voditi.

Dalmos

pre 11 godina

Nadam se samo da SAD i EU nemaju mehanizme da spreče ovu istorijsku sednicu! Kažem istorijsku jer ona nema nikakav drugi značaj sem istorijskog. Haški tribunal je ovom presudom presudio sam sebi, i ni jedna njegova presuda više nema nikakvu specifičnu težinu, već se sve moraju posmatrati kroz političku prizmu.

Posmatrač

pre 11 godina

Svaka tebi čast Jeremiću, ali ko je sada naš Ministar spoljnih poslova? Što se taj čovek ne oglašava? Zašto ćuti?
Da li mi uopšte imamo diplomatiju?

Quarter

pre 11 godina

Znate li razliku između 99.9 i 100 , ili između 250.000 i četvrt miliona? Da pitate dramaturga ili Tomu , ne bi imali pojma ,ali zato naša pametna harvardovska glavica i na "nebitne" detaljčiće i "sitnice" obraća pažnju. Svaka čast Vučino.

zoran

pre 11 godina

meni je odavno jasno zašto je tadić ovog momka gurao u diplomatiju... što dalje od srbije. usput, to sad odgovara i đilasu. ovaj dečko ima određeni parni organ koji inače nedostaje političarima iz Demokratske stranke. kada bi on vodio ds... možda bih razmislio da ponovo glasam za njih.

DD

pre 11 godina

"Odluka Žalbenog veća Haškog tribunala u vezi sa operacijom 'Oluja' izazvala je razumljivo ogorčenje u mnogim delovima sveta."

U kojim to delovima????? Republika Srpska i Republika Srbija

Milan

pre 11 godina

Svaka ti se pozlazila.
Realno, mi ne mozemo da ocekujemo mnogo od debate, ali istina mora da izadje na videlo.

Nazalost, presuda apelacionog suda je doneta iz politickih razloga.
1) Amerikanci su ucestvovali u etnickom ciscenju nazvanom "Oluja" (to je i Gotovina potvrdio juce, a demantija nema nigde jer je to javno poznata cinjenica).
2)Amerikanci su vrsili iste takve akcije nasumicnog bombardovanja u proslosti kako bi izazvali opstu nesigurnost i kolaps u stanovnistvu.
3) Izrael u ovom momentu bombarduje Pojas Gaze sa ciljem da jednom zauvek zavrsi sa tim malim podrucijem prenaseljenim palestincima i bogatom teroristickim mrezama (koliko sam upoznat zelja Izraela je da ih sve premesti na Sinaj).

E sad, ko je glasao za oslobadjajucu presudu:
1) Meron, jevrejski amerikanac.
2) Turcin, americki satelit sa jasnim interesima na bliskom istoku.
3) Robinson, jamajcanin koji je osvedoceni americki covek u tribunalu.

Stvari sam objasnio samom sebi na ovaj nacin jer mi je aposolutno nejasno kako je moguce da se posle temeljnog dokazanog procesa ratni zlocinci oslobadjaju svake krivice za samo nekoliko meseci ovlas uradjenog posla.

t-rex

pre 11 godina

Bravo Vuče. Tvoje poslaničko mesto u našem parlamentu i treba da bude zagarantovano, a kad se vratiš, pamet u glavu pa lepo oformi novu, pravu, čisto profilisanu političku partiju bez "starih drugara",pa da zajedno promenimo budućnost ovog poraženog naroda na bolje...
DIPLOMATIJA.. true serb.

Драган Филиповић

pre 11 godina

Браво господине Јеремићу, Ви сте светла тачка наше политичке и дипломатске сцене, уз господина Љајића.
Желим Вам успеха у даљој каријери.

pavle

pre 11 godina

Odlično. Još samo kad bi isto ovako delovao i kada je reč i Mladiću, Karadžiću, Šljivančaninu i drugima iz našeg dvorišta. Sve dok Hrvati budu za oslobađanje svojih, a osuđivanje srpskih zločinaca, a Srbi se budu uzbuđivali zato što su Hrvati oslobođeni, a Srbi osuđeni - ne piše nam se dobro. Idealno bi bilo da svako počisti u svom dvorištu.

diplomata

pre 11 godina

Nadamo se da si i Seselja naveo kao coveka kome se flagrantno krse ljudska prava.Drze ga kao kucnog ljubimca u haskom zatvoru,prvo bez jasne optuznice a onda i bez presude...a pustaju generale Tudjmanove vojske koji su postupali po Tudjmanovom naredjenju,a brionski sastanak kaze... kakvo je naredjenje stiglo i ko je bio upoznat sa planom istog ,kako na sastanku tako i van njega .Cak je trazeno da se uradi brzo ,za par dana...i uradjeno je.Narod je u pitanju...zene i deca,starci i starice...to nije nikako bila neprijateljska vojska,vec Srbi poreklom koji su tu pretezno i rodjeni ,znaci njihovi drzavljani.Imovinu im devastirali a njih oterali...e pravdo za koga si...i zato Vuce,istinu na sto.Mi verujemo u tebe i zelimo ti da uspes.Svaka ti cast.Sada je vreme da ih upoznas sa pravom istinom i to uz dokumentaciju koju ti sigurno imas.Mnogi znaju, ali upoznati i one narode, koji su mogli samo da cuju jednu stranu i njihove pomocnike, ako nista dobro je za istoriju ovog naroda i skidanja one ruzne slike o nama , kao jedinim krivcima na ovom podneblju.

tata amer

pre 11 godina

Raspravu raširiti i na raznorazne misije UN po celom svetu, EULEX i slične. Mada sam mišljenja, da od toga nema vajde. Svi oni rade tako kako im tata amer kaže.

andjelka

pre 11 godina

E da smo ovako konstruktivnog lidera imali....al se plašim da ovi naši dodvorači u medijima , politici, ali i naš poznati pesimizam,ne ponište ovakav korak svojim dodvoračkim ali i negativističkim komentarima.Kod nas se sve razvodnji,sve,zato svaka čast Vuče na postojanosti!

dragan

pre 11 godina

Mislim da je on pobrkao loncice.On kao predsedavajuci mora biti nepristrasan.Al to ce biti kao i rasprava o nezavisnosti Kosova.Na kraj krajeva sud je doneo odluku velikom vecinom a ne tesnom vecinom.Pored toga sud donosi odluke na osnovu jasnih dokaza a ne cuo sam,prica se,mislim itd.Krivica za presudu je sto nisu predocili jasne dokaze oni koju su zekeli kaznjavanje.

Ladislav

pre 11 godina

Sa neskrivenim nestrpljenjem iscekujem ishod ove aktivnosti. Zanimljiv scenario moze da proizadje iz onoga sto sledi ! I naravno, pruzam podrsku Jeremicu .

jocagomboca

pre 11 godina

Dok je bio ministar inostranih poslova, uradio je najviše što je mogao, a sada se pokazuje da nije samo spiker kao što su mnogi zli jezici komentarisali izbor Vuka Jeremića. Vuče, poštovanje i svaka Vam čast!

jocagomboca

pre 11 godina

Dok je bio ministar inostranih poslova, uradio je najviše što je mogao, a sada se pokazuje da nije samo spiker kao što su mnogi zli jezici komentarisali izbor Vuka Jeremića. Vuče, poštovanje i svaka Vam čast!

Posmatrač

pre 11 godina

Svaka tebi čast Jeremiću, ali ko je sada naš Ministar spoljnih poslova? Što se taj čovek ne oglašava? Zašto ćuti?
Da li mi uopšte imamo diplomatiju?

Драган Филиповић

pre 11 godina

Браво господине Јеремићу, Ви сте светла тачка наше политичке и дипломатске сцене, уз господина Љајића.
Желим Вам успеха у даљој каријери.

zoran

pre 11 godina

meni je odavno jasno zašto je tadić ovog momka gurao u diplomatiju... što dalje od srbije. usput, to sad odgovara i đilasu. ovaj dečko ima određeni parni organ koji inače nedostaje političarima iz Demokratske stranke. kada bi on vodio ds... možda bih razmislio da ponovo glasam za njih.

Bratislav

pre 11 godina

Ovaj čovek me sve više oduševljava...
I sada se pokazuje koliko je bilo bitno "osvojiti" ovu poziciju za Srbiju.
Teško je proceniti domete ove debate, ali treba iskoristiti svaku mogućnost kako bi makar malo zadovoljili "pravdu" i makar malo omeli sudije Haškog tribunala u njihovim "igrama".
Beli listić

Aleksandar

pre 11 godina

Samo napred Jeremicu ... neprihvatanje nepravde je veliki motivator.
Srbija se ujedinila oko ovog pitanja i taj zamajac treba iskoristiti. Treba da budemo veoma uporni na medjunarodnom planu i da nikada ne prestanemo da pricamo o ovoj sramnoj politickoj odluci.

daidai

pre 11 godina

mogu da kazem da je jeremic jedan od retkih nasih politicara danasnjice koji koristi sva svoja ovlascenja kako bi se skrenula paznja na nepravdu. donekle i ljajic. ostali koji su se busali u grudi patriotske sad kad su na vlasti nema ih nigde.

Milan

pre 11 godina

Svaka ti se pozlazila.
Realno, mi ne mozemo da ocekujemo mnogo od debate, ali istina mora da izadje na videlo.

Nazalost, presuda apelacionog suda je doneta iz politickih razloga.
1) Amerikanci su ucestvovali u etnickom ciscenju nazvanom "Oluja" (to je i Gotovina potvrdio juce, a demantija nema nigde jer je to javno poznata cinjenica).
2)Amerikanci su vrsili iste takve akcije nasumicnog bombardovanja u proslosti kako bi izazvali opstu nesigurnost i kolaps u stanovnistvu.
3) Izrael u ovom momentu bombarduje Pojas Gaze sa ciljem da jednom zauvek zavrsi sa tim malim podrucijem prenaseljenim palestincima i bogatom teroristickim mrezama (koliko sam upoznat zelja Izraela je da ih sve premesti na Sinaj).

E sad, ko je glasao za oslobadjajucu presudu:
1) Meron, jevrejski amerikanac.
2) Turcin, americki satelit sa jasnim interesima na bliskom istoku.
3) Robinson, jamajcanin koji je osvedoceni americki covek u tribunalu.

Stvari sam objasnio samom sebi na ovaj nacin jer mi je aposolutno nejasno kako je moguce da se posle temeljnog dokazanog procesa ratni zlocinci oslobadjaju svake krivice za samo nekoliko meseci ovlas uradjenog posla.

DD

pre 11 godina

"Odluka Žalbenog veća Haškog tribunala u vezi sa operacijom 'Oluja' izazvala je razumljivo ogorčenje u mnogim delovima sveta."

U kojim to delovima????? Republika Srpska i Republika Srbija

dalibor

pre 11 godina

Davor @
Ko govori da je ispravno sto je JNA radila u Vukovaru .Ali ovim cinom se ide u krug .Danas ste vi na jacoj ,sutra mi na nekoj drugoj jacoj ,pa opet vi .Kako ne shvatate ,da ce ovakva presuda jednog probuditi neke ekstreme koji ce prvu sansu iskoristiti da razruse sve do Zagreba .Pa cete onda vi rsuiti sve do Beograda ,a onda opet neki odavde sve do Brezica .Covece ,neko je proterao 200 000 ljudi ,i ubio 2600 ljudi .Nama su zbog takvog cina oduzeli Kosovo a u vasem slucaju Hrvatska je nagradjena .I molim bez preterivanja .Da se sudilo HR zbog zlocina u II sv.ratu ,recimo oduzimanjem teritorije ,danasnja HR bi bila kao Andora .Pozdrav svima .Dalibor Kraljevo

andjelka

pre 11 godina

E da smo ovako konstruktivnog lidera imali....al se plašim da ovi naši dodvorači u medijima , politici, ali i naš poznati pesimizam,ne ponište ovakav korak svojim dodvoračkim ali i negativističkim komentarima.Kod nas se sve razvodnji,sve,zato svaka čast Vuče na postojanosti!

t-rex

pre 11 godina

Bravo Vuče. Tvoje poslaničko mesto u našem parlamentu i treba da bude zagarantovano, a kad se vratiš, pamet u glavu pa lepo oformi novu, pravu, čisto profilisanu političku partiju bez "starih drugara",pa da zajedno promenimo budućnost ovog poraženog naroda na bolje...
DIPLOMATIJA.. true serb.

diplomata

pre 11 godina

Nadamo se da si i Seselja naveo kao coveka kome se flagrantno krse ljudska prava.Drze ga kao kucnog ljubimca u haskom zatvoru,prvo bez jasne optuznice a onda i bez presude...a pustaju generale Tudjmanove vojske koji su postupali po Tudjmanovom naredjenju,a brionski sastanak kaze... kakvo je naredjenje stiglo i ko je bio upoznat sa planom istog ,kako na sastanku tako i van njega .Cak je trazeno da se uradi brzo ,za par dana...i uradjeno je.Narod je u pitanju...zene i deca,starci i starice...to nije nikako bila neprijateljska vojska,vec Srbi poreklom koji su tu pretezno i rodjeni ,znaci njihovi drzavljani.Imovinu im devastirali a njih oterali...e pravdo za koga si...i zato Vuce,istinu na sto.Mi verujemo u tebe i zelimo ti da uspes.Svaka ti cast.Sada je vreme da ih upoznas sa pravom istinom i to uz dokumentaciju koju ti sigurno imas.Mnogi znaju, ali upoznati i one narode, koji su mogli samo da cuju jednu stranu i njihove pomocnike, ako nista dobro je za istoriju ovog naroda i skidanja one ruzne slike o nama , kao jedinim krivcima na ovom podneblju.

Hr1

pre 11 godina

Ode i zadnja trunka "objektivnosti i nepristranosti" kod Jeremica, a sumnjam i da ce Srbija ista profitirati ovim potezom. Cak naprotiv, mislim da ce rasprava biti bojkotirana od strane ozbiljnijih drzava.

Dalmos

pre 11 godina

Nadam se samo da SAD i EU nemaju mehanizme da spreče ovu istorijsku sednicu! Kažem istorijsku jer ona nema nikakav drugi značaj sem istorijskog. Haški tribunal je ovom presudom presudio sam sebi, i ni jedna njegova presuda više nema nikakvu specifičnu težinu, već se sve moraju posmatrati kroz političku prizmu.

vladan

pre 11 godina

Mnogi se pitaju zasto tek 10. aprila? Pa iz simbolicnih razloga. To je datum osnivanja NDH 1941. godine! Zar je moguce Srbi da to ne znate!? A kritikujete Jeremica.

Marko

pre 11 godina

Prvostepena presuda sudija Haskog tribunala je kucana na 1200 stranica i tu je sva sustina objasnjena! Drugostepena prepravljana odluka je na samo 56 stranica! Sa 54 godine kazne na 0 godina! Neka svaka drzava, i organizacije koje budu ucestvovale uporede prvostepenu i drugostepenu odluku i sve ce biti jasno ko je sta prepravaljao. Traziti od svih organizacija da to rade, platiti i advokate da uporede i ostace sve zabelezeno! Oni i zele da cute i da se prave ludi ali mi vise ne moramo zbog zrtava!

Jeremic za Predsednika !!!

pre 11 godina

Mrzim DS. Ali mislim da Jeremic trenutno na celoj politickoj sceni ima najvise i obrazovanja i kapaciteta. Da je pametan da se odvoji od korumpiranih stranackih drugara, tada bi odneo apsolutnu vecinu na sl izborima. Sto bi i sam procenat rekao da apsolutno zasluzuje.

tata amer

pre 11 godina

Raspravu raširiti i na raznorazne misije UN po celom svetu, EULEX i slične. Mada sam mišljenja, da od toga nema vajde. Svi oni rade tako kako im tata amer kaže.

Petar Valjevo

pre 11 godina

Davore, ne primaj se! Uvek ste bili manjina u tudjoj državi, i sau pričaš o vašoj teritoriji. Da vam nije bilo glupih, sentimentalnih Srba 1918. bili biste austrijska ili madjarska provincija. To jedino zameram Karadjordjevicu. Molili ste da živite u NAŠOJ ZEMLJI, pobedničkoj. Kako bih vaš ja tad slatko odbio. Nije znao čovek sa kim ima posla.

Quarter

pre 11 godina

Znate li razliku između 99.9 i 100 , ili između 250.000 i četvrt miliona? Da pitate dramaturga ili Tomu , ne bi imali pojma ,ali zato naša pametna harvardovska glavica i na "nebitne" detaljčiće i "sitnice" obraća pažnju. Svaka čast Vučino.

petar

pre 11 godina

Pošto haški sud svoje odluke neće promeniti i ništa se ne može vratiti, potrebno je uraditi sledeće. Izdejstvovati i izlobirati da zvanična Rusija ili Putin daju zvaničnu izjavu kojom izjavljuju da su za njih presude haškog suda nevažeće i nemaju nikakav značaj jer ovaj haški sud nije radio po principima prava i zloupotrebio je mandat koje su mu poverile ujedinjene nacije. Da izjave da je ovaj haški sud politički sud, sud NATO pakta i njegovih saveznika, koji su diplomatski, logistički, pa i direktno bili strana u ratu protiv Srba, pa su zato pristrasni. Da kažu da u ovom sudu nema nijednog sudskog veća koje je sastavljeno od sudija iz Rusije, Kine, Indije, Brazila itd. pa se ne može govoriti da je to sud međunarodne zajednice. Cilj mu je politički pritisak i istorijsko diskvalifikovanje Srba. Zbog budućnosti srpskog naroda potrebno je poništiti i odbaciti ovakav haški sud. To će se učiniti na taj način što će ga Rusija ili još npr. Kina prvo odbaciti kao politički i pristrasan sud jedne strane u sukobu tj. NATO pakta i njegovih saveznika, uz kršenja prava i principa UN-a. Srbija će se prikloniti ovom stavu i odnosiće se prema presudama haškog suda jednostavno kao prema nevažećim, pristrasnim i nepravednim presudama jedne strane u ratu. Imaćemo odnos prema ovim presudama isto kao prema presudama npr. inkvizicije protiv ateista, austrougarske protiv Srba, vatikana protiv Đordana Bruna itd. koje su istorijski gledano besmislene i nepravda jačih koja nema nikakve veze sa pravom

nislija

pre 11 godina

Dakle, savrsen potez gospodina Jeremica. Na jedinom pravom mestu rasprava o Hagu: u UN koje su ga i osnovale. Cuce se svi argumenti, pa cak i da se nista ne promeni, ostaje zapis sramote o ovom sudu za istoriju. Demokratska rasprava,dokazi, cinjenice. Joj kako ce tirani sada da urlaju. Ali najvise mi se dopao datum rasprave: 10.4. Dan kada je 1941 formirana NDH uz nacisticku podrsku. BRAVO GOSPODINE JEREMICU!

Skidam kapu

pre 11 godina

E, za nepoverovati. Vuk Jeremić, posle svih ispada, povlači pametan potez. Da li će to iole ispraviti nepravdu? Ne verujem, ali treba otvoriti raspravu. I pametno je voditi.

Zoran

pre 11 godina

Podrzavam inicijativu. Rasprava o legitimnosti takvih sudova, jurisdikciji, pravednosti i drzavnom suverenitetu uopste, kasni vise od 15 godina. Ovaj sud nikad nije ni bio pravno utemeljen, svrha mu je od pocetka bila pisanje "zvanicne verzije" istorijskih dogadjaja, prebacivanje krivice sa jednih na druge i sikaniranje zrtve za primer drugim mogucim neposlusnicima. Odvratan primer selektivne pravde koja nije nista drugo do jos jedna batina u rukama mocnika. Sto se zakazane rasprave tice i simbolika je tu - 10. april je dan proglasenja Paveliceve NDH 1941. Normalno, o tim zlocinima i pokolju nekih milion civila ni svetska javnost niti neki medjunarodni sud nikad nisu rekli ni jednu rec osude. Kad bi neko pobio milion pasa digla bi se cela svetska javnost da pokaze svoju zgrozenost i dobrotu, ali kad su ljudi u pitanju sve zavisi od toga da li pripadaju jednom ili drugom taboru; toliko o dobroti.

Giovanni

pre 11 godina

Svaka ti čast, al jeli bre, dal nije malo kasno? Naši političari stupe na plan kad je vuk pojeo magarca. I sad će veće da raspravlja i da Hrvati dobiju i treću oluju, onu u UN. Jel kume, jel si se ti uopšte primpremio il ćeš nam opet posle neke gluposti tvitovat ? Kako kaže, mnogo si bre zezek ,praznu slamu mlatiš

Gale

pre 11 godina

Predpostavljam da Jeremić za ovakav potez ima nečiju podršku, možda Rusije, mada je Rusija po meni prilično blago reagovala izrazivši samo sumnju u pravednost Haškog suda. Videćemo šta će se iz ovoga izroditi, ali nisam optimista.

NE ZAVREDJUJETE GA!!!

pre 11 godina

Najbolji politicar Srbije ikada. Steta sto se u Srbiji znanje sa Harvarda ne ceni i sto se uspeh ne prasta. Pozdrav iz Australije

DD

pre 11 godina

I opet vi o bojkotu hrvatske robe!?

Evo kao bivši Zenga moram vam priznati da redovno kupujem srpski JAFFA CAKES (IPK Crvenka) i Čokoladne bananice (Soko i Nada Štark). Kupujem ih ne zato što su srpski nego zato što su dobri. Ubijam se u njima i navukao sam cca 4 kg zbog toga. Podsjećaju me na djetinjstvo.

Kupio bih i Stripoteku ali ne zato što je srpska nego zato što ima dobre strip autore. Imam doma album od VIS Idoli, ali ne zato što su Srbi - pogađate već.

Vozio sam i Yugo 55, jer bolje nisam imao i bio zadovoljan iako se radio u Srbiji.
Yuga više odavno nema, ali ovo drugo sve ostaje... Tko mi što može!

Taj ništa drugo i ne radi osim što sabotira istinu i prodaje maglu!

pre 11 godina

Vuk Jeremić je "Trojanski konj"! Već je isabotirao Srbiju po pitanju KiM, a sad će i po pitanju genocida u Hrvatskoj! Ova rasprava služi da se ubaci kao tampon između kriminalnog akta oslobađanja ratnih zločinaca i pozivanja na odgovornost pravih krivaca, od strane onih koji to moraju da urade. Ona služi da se pravi nalogodavci sakriju, da se snage i dragoceno vreme istroše na nekakve stavove koji sami po sebi nemaju nikakvu moć delovanja. Jeremić je tip koji poziva na raspravu oko toga da li je dan ili noć kad sija Sunce na nebu, dok se čovečanstvo davi u bujici i traži slamku za koju da se uhvati! Ako te UN nemaju ni jedan mehanizam kojim mogu da pozovu na krivičnu odgovornost one kojima su dali mandat da rade u njihovo ime, šta su onda te UN?! Pa, kad jedan Vuk Jeremić ima funkciju u UN i kad takav lik može da isabotira sve čega se lati, jasno je da su te UN SPRDAČINA!

Tamo gde se raspravlja o istini, nema nikakvog znanja!

mt

pre 11 godina

Kakva sve lupetanja mogu ovde da se pročitaju. Jedini koji je nešto pametno izjavio u vezi sa ovom presudom je Šljivančin. Ko razume shvatiće.

Simon

pre 11 godina

Debata o Hagu u UN je odlična ideja i bilo je vreme da se o tome diskutuje na tako visokom nivou. Pravda bi trebala biti ista za sve, kriterijumi jednaki, tasovi izbalansirani- ali neko uporno sedi na našem tasu. Puna podrška gospodinu Vuku Jeremiću.

Mimy

pre 11 godina

Ma daj Vuce kako Vas nije sramota, pokrecite Vi rasprave gdje god hocete ali kako mislite da pravda pobjedi kad se u jucerasnjem danu niko nije od srpskih predstavnika oglasio povodom Vukovara, jel Vi stvarno ne znate sta se tamo dogodilo i da je tamo i u Skabrnji poceo rat, a sa Olujom je zavrsio? Srebrenica, sta zaboravili ste je, a bila je nekoliko dana prije Oluje, sta smo trebali pustiti da nas se sve pobije u stvaranju Velike Srbije? Moj naklon svim zrtvama rata, ali poltika vam je pogresna bila i ostala. Hrvatica sam iz Vojvodine, protjerana sam iz svoje kuce u Srijemu kad su izbjeglice iz krajine dosle poslije Oluje, sa sve spiskovima hrvatskih kuca. I mi smo otisli sa "vekovnih ognjista" pa nas niko ni ne pita kako nam je, pa je, bolje nego jadnim Srbima koji zive po sportskim dvoranama, mi smo bar sad u daleko uredjenijoj drzavi od Srbije, a da nam nije bilo lako nije. I nismo svi mijenjali kuce u Srijemu za kuce na moru, to sto Hrvatska ima more i sto je neko i tamo otisao to ne znaci da smo svi ( ovo govorim jer znam da ce se vec naci neko ko ce rec da smo svi mijenjali supe u Vojvodini za vile na moru ). Ajde gospodine Jeremicu i slicni pogledajte malo u svoje dvoriste i ucinite dobro svom prevarenom narodu.

apolitican

pre 11 godina

Da je ova, drzava zombija, reagovala tako na presudu Haradinaju, ne bi se sad ovo desavalo. Videli ste kako su njega docekali na KiM, kako su ove u Hrvatskoj. Ovde zombiji cute i mudruju.
Bolje ikad nego nikad i zato ova prilika MORA da se iskoristi. Sednicu verovatno nije mogao ranije da zakaze - ne pita se tu samo on. Zato pripremiti se kako treba i argumentovano izneti SVE. Onaj ko hoce da zna sta se desilo imace priliku, one vec opredeljene i onako ne zanima. Publikacije poput "Raspeto Kosovo", podelite predstavnicima zemalja i na ulici, obicnim prolaznicima.
Moglo bi bar jednom da se zaborave stranke i da se svi okupe oko ideje zvane Srbija!?

ZoranNS

pre 11 godina

Ako u tome uspe, bez obzira na ishod debate, oproštam mu sve one ono što sam mu zamerao. Baš me interesuje reakcija SAD Nemačke i GBR, a da pljuvača na taj njegov predlog ima, vidi se i u komenzarima.

Ivan

pre 11 godina

Aha, i sta ce nakon ove debate da se dogodi? Hoce li nesto da se promeni? Hoce li Haski sud da bude unisten kao sto je Jeremic najavljivao ? Nece. Prema tome, ovo je jos jedan potez u cilju lozenja sirokih narodnih masa, koje su jos pre 20 i vise godina pokazale da ih nije tesko naloziti obicnim nebulozama.

Ladislav

pre 11 godina

Sa neskrivenim nestrpljenjem iscekujem ishod ove aktivnosti. Zanimljiv scenario moze da proizadje iz onoga sto sledi ! I naravno, pruzam podrsku Jeremicu .

koko

pre 11 godina

Odlično. Hrvatska i BIH već pripremaju amandmane u kojima će se zahtjevati rasprava o učešću i ulozi Srbije u okupaciji 1/3 Hrvatskog teritorija, o Vukovaru, Srebrenici, Sarajevu i drugim neriješenim pitanjima iz rata, koja Hag nije adekvatno riješio. treba otvoriti i pitanje naknade štete, sve temeljem pravomoćnih haških presuda. Pozdrav.

bole bgd

pre 11 godina

Bravo Jeremiću! Jedinstven, originalan, inteligentan, borac! Treba se boriti u okviru svojih moći ( ne ići glavom kroz zid kao Milošević), dati sve od sebe!
I Srbi treba da shvate gde im je mesto u svetu. Ne sa EU, USA, Britanijom, Jevrejima....već sa Kinezima i Rusima! I nikakvo lažno pomirenje na Balkanu, koje jedino koristi IDEA, FRIKOM, MERKATOR, GORENJE i druge firme iz "bratskih" nam republika, a naše firme na njihovo tržište ne može ni da primirišu! I dok mi Srbi sa kratkom pameću, ne prestanemo da svo zlo koje nam čine brzo zaboravljamo, bićemo gaženi i gaženi! Kako reče jedan ovde odmah dati Rusima da naprave veliku vojnu bazu u Srbiji i kraj priče!
A sad brzo u prodavnice IDEA i Merkator, imaju danas "akcije" za naš krompir, kupus i paradajz!

jao

pre 11 godina

Svaka čast Vuče! Ti si pokazao da si ljudska veličina i da ti je interes svog naroda ispred ličnog, za razliku od većine političara u Srbiji koji su veliki na riječima ali ništa konkretno nisu uradili povodom ovog skadnala u lažnom sudu u Hagu!

Harvardska diploma VS Tomina diploma!!!

pre 11 godina

Razumem to da neko ima omiljenog političara a da su mu drugi manje omiljeni, ali da neko vredja i omalovažava i vredja čoveka koji, ako ništa drugo, bar diže prašinu,to ne razumem. Svaka ti čast Vuče. Obrazovan si i pametan mladi čovek kakvih u Srbiji malo ima. Neki kažu da si pristrasan! Pa i treba da budeš jer uloga UN je da štiti interese svih ljudi i država na ovome svetu koje su ugroženi na bilo koji način. Po ovima koji te kritikuju, ti bi trebalo da ćutiš i ništa ne kažeš zato da te ne bi okvalifikovali kako pristrasnog. Verovatno prosudjuju po sebi. Oni bi ćutali i štitili svoju poziciju (čitaj svoje d..e), dobru platu, život u New Yorku i sve pogodnosti koje nosi sa sobom tvoja trenutna pozicija. Ali ti si hrabro zagrizao zalogaj koji može i da ti presedne i bude gorak. Šteta je samo što nemaš 100 % podrške od svih Srba. Sada treba da budu ujedinjeni svi akademici, političari, državne institucije da bi se napravila jedna medijska invazija na celi svet. Ako je ikad bilo vreme da se Srbi slože i prevazidju sve političke, stranačke i druge prepreke, onda je to sada.

Podrska

pre 11 godina

Vuce, podrska i pozdrav. Cak i da ne uspe bar si nesto probao. A ne kao ova gomila konstipiranih, hatera i nekih koji nam stalno objasnjavaju neku "realnost" i stalno o nekoj eto zajednickoj buducnosti, pomirenju i sl.
Sto se mene tice Jeremic je nesto uradio, Djilas je bio na pomenu, Ljaljic je smanjio nivo saradnje. Svi ostali daju izjave za novine. Da svako od nas uradi koliko moze(recimo ne kupujmo Hrvatske proizvode i ne idimo u njihove markete)taj moze da racuna da cu da ga podrzim. Kad covek oseti nepravdu ljudski je reagovati, pokazujuci saosecanje, ljutnju pa cak i bes. I ako krenes da se branis je ljudski. Nije ljudski (vec bezdusno) pricati "eto to nam je sto nam je", "nema veze gledamo u buducnost", "sami smo krivi". Neki od nas su izgubili nekoga u tim zlocinama, kako vas nije sramota da tako nesto i kazete.

Ljiljana, London

pre 11 godina

I treba - to je njegov posao, bez obzira na ishod. Svaki komentar vrste "od toga nema vajde" je vrlo poguban jer slika jednu groznu karakteristiku kod nas - ne treba ni pokusati, ma jel'te? Uvek treba pokusati,posebno u ovakvim slucajevima i mislim da Jeremicu treba dati svu podrsku, jer to sto radi nije lako - niti ce biti jednostavno. Evo vam jednog primera : moja familija je pomesana, dok se u Dubrovniku raduju zbog haske presude, drugi deo familije iz Knina su zgrozeni (pobegli su u sred noci izgubili sina i imovinu u Oluji). Ostali su u Srbiji i totalno razocarani. Dosta mi je toga. Kao sto zalim ove iz Dubrovnika, imam isti osecaj kad citam pojedine komentare tipa poredjenje ko je vise zlocina pocinio da l' ovi, da l' oni pa se merimo na katar kao da ce to da izvaga neku pravdu; a zaboravljaju pri tom da treba da branimo samo jednu: ako si pocinio zlocin na sud - ne interesuje me odakle si;to treba da bude jasno i Srbima i Hrvatima; osudjujem zlocin pocinjen od strane Srba istom merom kao sto osudjujem one pocinjene od drugih naroda prema mom - i to je on sto Jeremic treba da podseti Hag. On se bori za nas, da li ce uspeti - ne znam, nadam se. Niti cu ga manje postovati ako ne uspe - jer je radio svoj posao, nesto sto su mnogi zaboravili sta to znaci.

Ivan

pre 11 godina

@komentatori

Zašto 10.4. pitate?

Pa 10.4. 1941 je osnovana NDH, država gde su se u ime Hrvata i Hrvatske države počinili najveći zločini i genocid nad Srbima u istoriji Balkana.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Vuk Jeremic je nazalost samo "olicenje" TRAGEDIJE koja je zadesila Srbiju !
To "ruglo od drzave" koje je 90-tih godina "naslikano kao APSTRAKCIJA" u kojoj se nijedna farba ne "uklapa sa drugom" i koja samo "bode oci" onima koji se "razumu u umetnost", taj Vuk Jeremic i "raznorazne vlasti Srbije" decenijama bezuspesno pokusavaju objasniti da je to "remek delo" i da "greska" postoji samo kod onih "kriticara" kojima je ta "slika" ODVRATNA?
I tako vam se ta jadna Srbija ili kako vec rekoh to APSTRAKTNO "ruglo od drzave" koje se ne "uklapa" u nijedan "ovozemaljski stil" i "likovni pravac" ni "evroski ni Ruski ni africki" od kojekakvih Jeremica brani kao nesto "na sta bi Svet trebalo da se ugleda i tome prilagodi" a ne da se to "ruglo od drzave" prilagodi Svetu ?
Da se Svetu to "remek delo" tj. to "ruglo od drzave" dopadalo NIKO ga danas nebi ni "uslovljavao" da se "prefarba" i prilagodi "pravcima i obicajima" koji su vec PRIZNATI u EU i nagradjeni Nobelovom nagradom !
Ti "uzaludni napori" kojekakvih Jeremica NIKADA nece promeniti "prefinjeni ukus" zapadnih "kriticara" ali ce zato uzaludno potrositi vreme i "pojesti godine" generacijama u Srbiji !
Srbiji odavno nisu potrebni "Jeremici", Srbiji su danas potrebni "umetnici" koji se svojim likovnim pravcem "uklapaju" u EU i koji bi konacno "prefarbali" to NAKARADNO "remek delo" u nesto sto "ne bode Oci"!

dragan

pre 11 godina

Nadam se da ce bar ovaj komentar urednici pustiti. Datum pa morate malo razmisliti sta se desilo 10. aprila 1941 godine proglasena je Paveliceva NDH.
Tako da je Vuk Jeremic izabrao pravi datum za raspravu to je stvar simbolike koja u ovim stvarima igra neku ulogu.

To pokazuje da je Jeremic jako dobro znao sta radi. Kao i naprimer Nemacka vlada koja je priznala BiH 6. aprila 1991 i oni su znali sta rade neka im Bog nikada ne oprosti...

samo realno

pre 11 godina

Mislim da je on pobrkao loncice.On kao predsedavajuci mora biti nepristrasan.Al to ce biti kao i rasprava o nezavisnosti Kosova.Na kraj krajeva sud je doneo odluku velikom vecinom a ne tesnom vecinom.Pored toga sud donosi odluke na osnovu jasnih dokaza a ne cuo sam,prica se,mislim itd.Krivica za presudu je sto nisu predocili jasne dokaze oni koju su zekeli kaznjavanje.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dragan, 19. novembar 2012 10:53)

Dragane , da li si ti upucen uopste ?
Sud je doneo presudu tj odluku nakon glasanja 3:2 gde ti tu vidis veliku vecinu ?
Napominjem da su Evropske sudije glasale "PROTIV" a da je odlucujuci glad za oslobadjajucu presudu dobijen od USA koja je direktno ucestvovala (CIA) sto je i dokazano u operaciji oluja koja je etnicki ocistila hr od Srba !

Ovo je jedan od najvecih zlocina u istoriji covecanstva , gde su ustase palile Srpske domove , klali nemocne bake i proterali 99% Srba sa njihovih ognjista !

I ako su Srbi i Srpski generali bili osudjivani i kaznjavani , zasto to nije uradjeno i sa Hr generalima .. tj prvobitno jeste , ali posle lobiranja od 50mil eur donesena je na ponovnom sudjenju ova sramna oslobadjajuca odluka !

Pozdrav iz Opatije, Hr

pre 11 godina

Pa hajde da nešto čovjek i napravi za tu veliku plaću. Nego, kada ćete ponovo Vi i Vaša žena u Opatiju na more??? Uvijek ste dobrodošli. Pozdrav.

dragan

pre 11 godina

Mislim da je on pobrkao loncice.On kao predsedavajuci mora biti nepristrasan.Al to ce biti kao i rasprava o nezavisnosti Kosova.Na kraj krajeva sud je doneo odluku velikom vecinom a ne tesnom vecinom.Pored toga sud donosi odluke na osnovu jasnih dokaza a ne cuo sam,prica se,mislim itd.Krivica za presudu je sto nisu predocili jasne dokaze oni koju su zekeli kaznjavanje.

ms

pre 11 godina

@10.aprila ? To je u redu.Ajd molim te ne blamiraj se.
(kiki, 19. novembar 2012 10:37)
@Do aprila sve vec gotovo bice.
,,Ne lipsi magarce do zelene trave''
(Ja sam, 19. novembar 2012 10:22)

Cini mi se da to sto je april daleko nije od znacaja. Primjedba da ce se strasti do tada sleci govori samo o nasem psiholoskom osjecaju vezanom za temu, strasti se nigdje van Srbije i Hrvatske nisu ni najmanje uzburkale. Za njih ta tema ni na dan oslobadjanja Gotovine nije bila pretjerano aktuelna.

робокап

pre 11 godina

А за дежурне пљуваче ГОСПОДИНА ВУКА ЈЕРЕМИЋА запитајте се зашто је изабрао баш овај датум. Јел зна неко од дежурних пљувача који је ово датум и зашто је баш тај дан изабран? На нашим и другим заинтересованима је само задатак да повежу датум одржавањеа ове седнице и 5 август 1995. Ко разуме схватиће. Мало лобирања у јевреском лобију није на одмет.

Eisbrecher

pre 11 godina

Jedina logična stvar koju moramo da uradimo, bravo Vuče! Mnogi sada zameraju što je debata zakazana "tek za april", ali je potrebno vremena da se prikupi podrška što više zemalja, tako da je to sasvim realan rok. Uostalom, ne treba tek tako polako završiti sa ovom pričom. Rasprava praktično počinje već danas...

slonce

pre 11 godina

Ne volim Jeremica uopste, ali ovako se radi i reaguje kada su nacionalni interesi ugrozeni. Rasprava nije obavezujuca ali ce otvoriti siru diskusiju na temu pravednosti i svrsishodnosti preskupih UN institucija.

Davor

pre 11 godina

Moze gospodin Jeremic raditi sta hoce. Padati u nesvijest, trcati, umrijeti od muke.....ali nasi generali, pukovnici i ljudi ce biti na slobodi. Sad imaju titulu: generali, legende i ljudi koji su branili svoje legitimno i nisu krsili ratna prava. Pa viditi kako general Gotovina prica? Normalno, pun topline, ne ponavlja proslost i veliki vjernik. Samo ga treba sporediti sa onim Seseljom i onda se sve vidi ii zna. Znaci Srbija moze skakati kako god hoce, ali shvatite jednom da je Hrvatska branila svoj teritorij. Jesu li neki vidjeli Knin nakon rata? Skoro cijeli grad je bio cijel i bez ikakve ratne steta. A koliko je vas prosetalo Vukovarom? 91 posto!!!!!!! grada je bio srusen, 3000 nestalih i toliko steta da se jos uvijek osjecaju posljedice. A vasi 'heroji' Mladic i Karadzic ce dobiti nekih 30 godina do dozivotnog, da ne pricam o Hadzicu. Znaci: CASE CLOSED!!:):)

djeturum

pre 11 godina

Gospodine predsedavajuci pa znate valjda ko je osnovao taj sud ili treba da Vas podsetimo? Danas kada oslobode i Haradinaja Vama ce reci da ste bivsi i to je to. Mada kilavo se borite za nas, lepo tvitujete, ali realno kilava borba.

Baki SM

pre 11 godina

Ama ljudi, sta vam je, nije to sastanak saveta mesne zajednice, pa da ga zakaze za utorak ! Jos nesto, jasna mi je sumnjicavost, ali nemojte da ga omalovazavate unapred, rekao je da nece znati sta ih je snaslo, pa da vidimo, ako bude "tresla se gora..." bice lako popljuvati ga posle.

Милан Пурић

pre 11 godina

Ех да си од почетка био овакав! Али због овога ти стављам фајл о Гузенбауеру у фиоку. За неупућене: Гузенбауер, аустриски председник Владе, је после разговора са Јеремићем, рекао да се са Тадићем договорио, да се признање "Косова" врши постепено пузајући. Тако се све ово време и догађало, упркос накнадним млаким Тадићевим порицањима.

pavle

pre 11 godina

Odlično. Još samo kad bi isto ovako delovao i kada je reč i Mladiću, Karadžiću, Šljivančaninu i drugima iz našeg dvorišta. Sve dok Hrvati budu za oslobađanje svojih, a osuđivanje srpskih zločinaca, a Srbi se budu uzbuđivali zato što su Hrvati oslobođeni, a Srbi osuđeni - ne piše nam se dobro. Idealno bi bilo da svako počisti u svom dvorištu.

picasso

pre 11 godina

Hrvatska je za odbranu svojih ratnih zlocinaca potrosila 25 miliona dolara, i to je javno objavljen podatak. Medjutim, tamo niko nije napravio serijal o patriotskoj pljacki, niti je bilo ucviljenih egoista da horski kukaju kako drzava trosi NJIHOVE cenjene novce na neke tamo ubice dok nema za bolnice, vrtice, penzije, decije dodatke, inkubatore ... (nastavite listu). Naprotiv, dali bi i vise samo da je trebalo, jer oni se ne sprdaju sa patriotizmom.
Za to vreme, ovde se digla kuka i motika zbog toga sto je drzava namenila budzet od 7 miliona dolara, i to ne za odbranu osumnjicenih za ratne zlocine, nego za rad predsednika generalne skupstine UN-a. I onda smo taj budzet sveli na 1,5 miliona, sto je po nekima i dalje mnogo. Uz to imamo citav jedan deo javnosti koji koristi svaku priliku da njegov rad omalovazi, a cak i kolege iz njegove stranke ne propustaju priliku da ga saplicu.
Svaka cast Vuku Jeremicu, hvala mu sto postoji i neka mu bogovi budu na pomoci u borbi protiv vetrenjaca, ali ovaj primer vam slikovito objasnjava zasto smo tu gde jesmo.

Nebojsa

pre 11 godina

Zasto 10.04.? Deco deco... Ono sto je autorima svih tekstova i komentara na ovu temu u Srbiji promaklo (ovde htedoh reci neverovatno pa se predomislih jer zato nam i jeste ovako) je da je na taj dan, deco, osnovana NDH!!!!!!!!!!!!!!!!!! Prva Hrvatska drzava! Eto zato 10.04. bravo Vuce majstore, na finjaka ;)

Milan Filipovic

pre 11 godina

Ispunjava me ponosom kada vidim koliko komšija, kako iz komšiluka, tako i iz naše sredine, piše i kritikuje sve po spisku no našim sajtovima i forumima, često pod lažnim imenima kojima kriju ko su stvarno, umesto da to rade kod svoje kuće.
Očigledno, mnogo više vredimo nego što smo sami toga svesni.
A g. Jeremiću puna podrška.

jasno ko dan

pre 11 godina

hoce li neko imati petlju i drugo ....da kaze da Hrvati nisu mogli biti kaznjeni jer bi onda odgovarali i oni koji su Oluju organizovali

Petar S.

pre 11 godina

Bravo Vuce. Puna podrska (kao i uvek ;) )
Cak je i Cedomir Jovanovic (konacno) juce u Utisku Nedelje priznao da je Haski Sud POLITICKI.

"..Jovanović je, povodom oslobađajuće presude, rekao da je Haški tribunal i formiran kao politička institucija. ..."

Link:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=11&dd=18&nav_category=11&nav_id=661318

Dobro, to smo sad konacno svi apsolvirali. Ajd' dalje.

poznat datum 29. novembar

pre 11 godina

I Severna Koreja je zakazivala debatu u UN ko zna koliko puta.Rezultat?
(klin, 19. novembar 2012 13:47)

kakva argumentacija. evo jeremic vec odustao od debate.
hrvatska ce biti crna rupa na karti evrope - cak ce i kriminalizovano kosovo imati vise simpatija od hrvatske.

Marko

pre 11 godina

Ljudi moji, 2012 je godina o kakvoj NDH vi pricate, nema ustasa,cetnika,nacista,osmanlija.Pa akteri tih zlih dogadjaja su davno izumrli,kome da se sudi.Pa vi ste bili sudci,gospodari zivota i smrti. Pocetkom 90-ih ste presudivali od Slovenije do Kosova ljudima koji se nisu tada ni rodili ali svejedno su morali odgovarati za osmanlijske,ustaske zlocine.Samo mi nije jasno kako ste zaboravili njemce,trebali ste i po njemackoj haraciti u ime pravde.Ljudi okrenite se buducnosti,svaki covjek radi greske, i trudi se da ih vise ne ponovi.
Hrvati nisu ponosni sto su njihovi preci radili u NDH,ali ova generacija se ne osjeca krivom, nego odgovornom da se to vise nikad ne ponovi Smatramo da smo na dobrom putu,imamo demokratsku drzavu,uskoro clanicu EU, mnostvo gospodarskih problema, puno problema je pred nama ali mislimo da smo na pravom putu.I vama zelimo da se okrenete buducnost i preuzmite odgovornost.Shvatite da je vasa politika stvorila Gotovinu koji bi danas lovio ribu,nitko ne bi znao za njega,za Haag bismo mislili da je neka svedska pop grupa i svi bismo zivjeli bolje.Ja ne zelim da se osjecate krivim nego odgovornim da se to vise nikad ne ponovi, ne zbog nekog drugog nego zbog vas.

modesty blaise

pre 11 godina

Zelim samo da kazem nekoliko stvari, nadam se da ce moj komentar proci iako je malo poduzi.
1. Bravo, bravo i opet bravo za Jeremica. Definitivno osoba za koju bih glasala da se kandiduje, jos i bolje ako osnuje svoju partiju jer ne zelim da glasam za DS. Puna podrska njegovim inicijativama, uradio je vise za Srbe nego bilo ko od pocetka rata.

2. Kolicina negacije, pesimizma, autokritiziranja i beznadja kod proporcije komentatora me jako rastuzuje. Nadam se da ce uskoro imati razloga za nadu.

3. Glede bojkota Hrvatske. Imam kucu na moru tamo, rodjena sam tamo, odrasla sam tamo. Nogom nisam krocila tamo vec 3 godine iz principa a sad svakako mi ne pada na pamet da odem da im dam jedne kune ni za kuglu sladoleda a kamoli da tamo letujem, placam brod, namirnice i restorane. Ne zelim da ih gledam, ni slusam a ni podrzavam nicime, sve dok se ova uzasna nepravda ne razresi. Ako meni nije tesko, nemojte ni da bude vama. Bojkot Hrvatske u ekonomskom smislu, forsiranje bankrota njihovih kompanija u Srbiji i njihovo povlacenje nije nasa poruka da mrzimo Hrvate nego nasa poruka njihovim zlocincima i opstem slavljenju istih. I tacka. Nema tu puno filozofije. Vidimo se opet u nekom drugom filmu, izljubicemo se i uzivati u proizvodima jedni drugih, kada to budu zasluzili svojim ponasanjem.

dalmatinac

pre 11 godina

Interesantan datum debate (sigurno nje slučajno odabran) a pogotovo tema. Siguran sam da Hrvati, Albanci a naročito bosanski Muslimani imaju što prigovoriti Sudu, pogotovo tužilaštvu i njegovom političkom podizanju i nepodizanju optužnica s ciljem izjednačavanja krivnje i tobožnjeg pomirenja. Hvala Vuku na odličnoj prilici.

mjadjan

pre 11 godina

Sada je valjda jasno koliko nam vredi ovaj covek na ovom mestu i sada ce valjda "patriJote" da se postide sto su ga pljuvali za novac koji je trazio za svoj budzet, jer ovakva akcija nema cenu. Dokle cemo da sami secemo granu na kojoj sedimo? Imamo predsednicku poziciju jednom u 100 godina, a mi ni to ne znamo da iskoristimo i svi zajedno delujemo, vec smo napali da li placa stan 10 ili 50 hiljada dolara! Pitajte se koliko je Hrvatska potrosila da se dobije onakva presuda u petak!!! Da li je bilo mnogo sto su placali stan advokatima u Holandiji?????
Ne treba nama niko da nas poubija, mi smo sebi najveci neprijatelji

Danijel

pre 11 godina

Ako imamo i malo dostojanstva bojkotovati sve što je Hrvatsko, od firmi koje zarađuju na nama, jadranske lige u sportu do muzike! Uskoro je koncert Prljavog Kazališta i Nine Badrić u Arena a svi znamo šta su pisali za one zločince, naši tamo ne mogu i da hoće! Narode Bojkot

Bosanac

pre 11 godina

Bravo Jeremicu. Sada cemo i mi iz BiH iskoristiti prilku da postavimo pitanje zasto je haski tribunal sakrivao dokaze o odgovornosti Srbije za genocid u Srebrenici.

JADRANIN

pre 11 godina

bravo Vuče, tako se i zastupa svoja zemlja i svoj narod. Svaka čast. generalna skupština je nešto sasvim drugo SB.Amerikanci čije je ovo maslo nemogu tu uložiti veto.

n

pre 11 godina

Svaka tebi cast patrioto diplomato i posteni covece! DS treba da slavi sto ima Jeremica a svi drugi da se izvine za zlobne komentare. Jer Jeremic je vec sada svoju misiju opravdao osudivsi haski tribunal sa tako visoke pozicije u UN. Pokzao je sve ono sto u Srbiji nije bilo hrabrost i borbu za pravdu i pravo razvio raspravu koja ce doziveti svoj epilog u aprilu. Moje veliko postovanje za velikog Vuka!

OSTAVKA VUKA JEREMIĆA

pre 11 godina

@ Taj ništa drugo i ne radi osim što sabotira istinu i prodaje maglu!
Umesto pod hitno da sazove sednicu Saveta bezbednosti, čiji je Haški tribunal "pomoćni organ" i donese "obavezujuću rezoluciju" kojom se osuđuje ovakav postupak tribunala, jer se najdirektnije ugrožava "proces pomirenja u regionu" i perspektive "dobrosusedske saradnje" te, izaziva opasnost od "novih etničkih podela i sukoba", Vuk jeremić ovu debatu namerno smešta u Generalnu skupštinu, pred kraj svog mandata, podmečući Srbiji "kukavičije jaje" da bi se smirile strasti i bavili "akademskim mantrama" na nivou UN, bez ikakvog uticaja na donesenu odluku haškog tribunala i realne političke tokove, koji će neminovno da uslede!

seljadin

pre 11 godina

pravda se postize lobiranjem, desetinama miliona evra, koje nasi "velikasi" nisu bili spremni da daju, iako im to nije ni 1% imovine....

Hrvati lobiraju preko drzave, a Albanci preko milijardera i pojedinaca. A gde smo mi? Sta je sa onim ljudima koji su od drzave dobili na poklon fabrike, firme, zemljiste vredno stotinu milion evra? Sta je sa onima koji su preko privilegija dobili vreme u medijima, besplatno, a prodaju skupo, i pored TV pretplate koju svako od nas placa 5 evra, oterali su RTS u dugove od 50 miliona evra?
Zasto se oni nisu zalozili kao Hrvati ili Albanci sa par desetina miliona evra datih u lobiranje? Kakvi su to ljudi kojima zadrhti ruka kad treba da se late novca, koji su ionako dobili od naroda?
Kako je to Putin resio u Rusiji?

s.

pre 11 godina

(petar, 19. novembar 2012 10:56)

Pa srpski narod, ovakav, kakav je nema budućnost, zar još to niste shvatili.
U aprilu 2013. se ni Srbi neće sećati o čemu se vodi debata, šta vam je?

klin

pre 11 godina

I Severna Koreja je zakazivala debatu u UN ko zna koliko puta.Rezultat?
Ovim će Srbija samo dokazati da ne poštuje međunarodno pravo i odgovarajuće konvencije čiji je potpisnik

Sumadinac

pre 11 godina

Ja bi ih zezova napravio foru... skupio 250.000 Srba sto onih sto zaista zele da se vrate, sto volontera, poredjao duz auto puta, podelio gorivo i dzeparac i pravac Kninska krajina... uz komentar... zvali ste eto nas... i veliki transparent na kraju... MOŠA... Kod komsija bi nastupila opsta mobilizacija i siguran sam da bi pokazali sve svoje evropske kvalitete i manire. Ova drzava je iz budzeta ukrala i pogubila mnogo vise para nego sto bi kostao ovakav izlet... Kakva bi to sprdnja bila...

Lozkov

pre 11 godina

Pametno od Jeremica, nadajmo se da ce dati rezultate, mada nadao sam se da ce sednica biti pre nego sto oslobode Haradinaja, ali sta je tu je...i nek prestane da se igra na tviteru, deluje neozbiljno...cekam dan da igram sa njim slagalicu na FB-u...

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Konačno?! Treba iskoristiti momenat i potanko i pojedinačno navesti sve slučajeve u kojima se vidi uloga ove nazovi sudske instance. Navesti činjenice i statističke podatke. Detaljno, kao i ponašanje svetskih zvaničnika, koji su na Balkanu zastupali jedan stav a kasnije u svojim memoarima iznosili sasvim suprotno mišljenje. Mislim da su sve post-petooktobarske vlade imale nalog da ćute i da ne talasaju. Nismo smeli da pomenemo američko-britansko-nemačke zločine počinjene u Srbiji a samim tim ni zločine njihovih balkanskih satrapa. Srbiji i Srbima se sudi za nešto što nisu započeli već pokušavali da spreče, Srbiji i Srbima se sudi za etničko čišćenje a da je pred očima SAD, VB i EU, i uz njihovu pomoć, proterano izmedju 500 i 600 hiljada Srba?! Još niko nije odgovarao za srpske žrtve odnosno masovna ubistva, koja su u očima Haškog tribuinala postala gotovo "prirodna". Uzimaju se kao "plus i vrlina" a ne kao zlocini?! Trgovina organima i "Žuta kuća" su prebačeni na nadležnost onima koji se podsmevaju srpskim žrtvama i koji će ovaj predmet "zakopati" pre nego što bilo šta urade. Bravo, za ovaj potez, gospodine Jeremiću. Inače, Vaša ideologija, ili stranačka pripadnost, me uopšte ne zanimaju.

lala najstariji

pre 11 godina

Gospodine Jeremicu svi oni na suprotnoj strani su mnogo jaki i spremni na sve, ali, ako ništa, barem ćete utišati proslavu godišnjice proglašenja NDH,fašističke države koja je pobila sve Jevreje kojih se mogla dočepati i ratovala svojim jedinicama na strani Nemačke protiv V. Britanije i SAD.

edin

pre 11 godina

Necu o zlupotrebi sluzbenog polozaja ovog covjeka a korist svoje sitne nacionalisticke politike.
Samo da upitam sve vas koji tako od srca pljujete ovaj medjunarodni sud, a samo zato sto vam presuda nije po volji:
Zasto se niste pobunil protiv odluke suda u sporu sa BiH, kada je sud donio oslobadjajucu presudu za Srbiju i za genocid optuzio lokalne bosanske srbe.
Jer da je realno sudio placali bi ratnu odstetu Bosni sljedecih 100 godina.
I tada i sada za Gotovinu je to bila politicka presuda .
Zamislite da ste morali da platite za svakog mobiliziranog vojnika kojeg ste poslali u Bosnu da ubija i pravi veliku Srbiju,za svaku kucu koju ste granatirali i svakog ubijenog civila.
Hrvatska treba da se integrise u evropu i priznaje joj se da je vodila oslobodilacki rat.
Ovaj sud radi dobro svoj posao , i nije na nama da njemu sudimo

Konstantinos Veliki

pre 11 godina

Svojim pozivom da se Srbi vrate u Hrvatsku, Gotovina je pokazao da je mudriji igrac od Jeremica. Maestralno ga je "pokopao"!
Inace, Jeremic opet "ceprka" tamo gdje mu nije mjesto, kao brine za ugled UN i njegova suda dok na Twiteru javno prijeti i blati taj isti sud! O tempras o mores! Molim da mi objavite komentar! Hvala!

Nezavisan

pre 11 godina

Podsetimo se nekih dogadjaja iz proslosti.
Sudija Robinson je sudio i Milosevicu. Licno mi on nije bio simpatican ali je taj sudija kada je Milosevic rekao, bilo je na TV pa odatle znam, da mu nije dobro i da trazi pregled ruskih lekara, taj sudija ga je prekinuo a on je par dana iza toga umro.
Meron je americki jevrejin a oni su se suprotstavili Srbima i bili su za one mere koje je SAD preuzimala prema Srbima. Sto bi sada menjao jednom prihvaceni klise.

maya

pre 11 godina

konacno neko pametan se nasao i nas da predstavlja, a ne vucic i nikolic samo cute i sta cekaju nije mi jasno ...bravo jeremicu i ti i ljaljic samo nastavite tako :))))

Milan

pre 11 godina

Ozbiljna drzava to pitanje ne resava preko UN-a . Pogledajte film iz 2005.godine "Minhen" i videce te kako to ozbiljna drzava, u ovom slucaju Izrael, resava. Ubedjen sam da bi i bivsa Jugoslavija to resila na slican nacin.

Jovan

pre 11 godina

Dakle ovo su cinjenice
1. Generali su oslobodjeni u Hagu
2. Cela Hrvatska je slavila
3. Na trgu Bana Jelacica videle su se dve ogromne ustaske zastave
4. Mandzukic otpozdravlja nacistickim pozdravom
5. Josipovic kao najumereniji hrvatski politicar kaze da je nebitno sta Srbija misli

Sta iz ovoga treba da se zakljuci. Pa jednostavno ako su za Hrvate heroji,Markac i Gotovina posle progona 200.000 i ubistva 2000 Srba, zbog cega treba da smatramo da su Karadzic i Mladic ratni zlocinci a ne nasi heroji.
Ovo govorim kao neko ko je do juce mislio da svi zlocinci treba da odgovaraju za svoja nedela. Ocigledno je da pravda nije jednaka za sve.

Blablabla

pre 11 godina

Dosta je bilo kuknjave po raznim svetskim forumima vreme je za brzi i efikasan odgovor EU i NATO-u a to je Ruska vojna baza u Nisu. Srbija je na kolenima i vreme je da se odabere strana. Ne prolazi vide prica i istok i zapad.

Sima

pre 11 godina

Odlicna inicijativa, Jeremic sjajno koristi poziciju i ovlascenja koja su mu na raspolaganju. Svi oni dusebriznici koji su pljuvali po njemu zarad toboze trosenja para u Njujorku imaju priliku da vide kako se taj ulozeni novac sada vraca!

Novi Beograd

pre 11 godina

Bravo i hvala.
Mora se internacionalizovati i podici ostro javno nezadovoljstvo sramnom odlukom da se genocid i organizatori i glavni egekutori srpskog naroda verifikuju kao dobri momci.
Neka svet napokon sazna istinu : Hrvati uvek vode krstaski rat protiv Srbije, pokrstavaju, proteruju istrebljuju Srbe.

Sara

pre 11 godina

Bravo! Svaka čast!
Ovaj čovek je bio i ostao dosledan svojim stavovima koji su pritom i ispravni. Čak i to što je svojevremeno izgubio podršku u svojoj stranci sad mu samo daje još veći legitimitet i značaj za sve što radi i preduzima. Samo nastavi...

Ante

pre 11 godina

Ok, ali to je rasprava u Ujedinjenim narodnima. Što vi mislite da Hrvatska sa svojim saveznicima šutjeti i slušati Jermića kako govori?

ja

pre 11 godina

haški postulat:
U hagu je svako nevin, dok se ne dokaze da je srbin.

Gospodine Jeremicu, postulati se tesko mjenjaju ali se ipak mjenjaju, samo treba biti strpljiv ali i uporan. Ne sjediti skrstenih ruku, kao devedesetih godina, nego pametno raditi.

Alex-bgd

pre 11 godina

Cemu tolika negativna energija? Ova diskusija u UN mozda nece promeniti presudu hrvatskim generalima, ali ce baciti novo svetlo na Oluju i nacin na koji je ova sramna presuda donesena. U diskusiju ce biti ukljuceni i politicari i strucnjaci. Ukoliko bude volje, moze se baciti ljaga i na Oluju i na ovu presudu, jer je istina u ovom konkretnom slucaju na strani zrtava. Ne mozemo sedeti skrstenih ruku. Vuk radi ono sto je u njegovoj moci. Nek svako od nas uradi bar toliko, i stvari ce biti drugacije. Ruski MIP je vec izdao saopstenje o ovoj presudi, i valja ih uvuci u tu debatu u skupstini UN. Pa, ako Srbija ne bude imala publiku taj dan, Rusija ce sigurno imati. da... i bojkot !!!

Za pravdu sveta

pre 11 godina

Bravo Jeremicu, to se ocekuje od politicara da uradi nesto konkretnije. Svaka cast. Nadajmo se da ima uspeha u tome da nam vrati poverenjd o pravdi.

Miro

pre 11 godina

@Petar Valjevo

Ne ponavljaj propagandu kojom su vas bombardirali 90-ih.
Ako želiš nešto naučiti pročitaj govor Stjepana Radića 1918.
http://hr.wikisource.org/wiki/Govor_Stjepana_Radi%C4%87a_u_Saboru_24._studenog_1918.

"Dobro. Pa što je to o čem se nije smjelo ni sanjati? Kod Srba je to ako je istina što govorite vi Srbi, ja čujem da nije da Srbija bude uvećana, proslavljena, da se kralj Petar kruni za cara, da obnovi Dušanovo carstvo. Druge misli srpski narod po vašem sudu nema. Ja, doduše, čujem da je i u Srbiji već sada većina republikanaca, ali tu sad nema braće iz Srbije, a vi Srbi iz Hrvatske i Ugarske i Bosne, vi ste uistinu samo dušanovci, vi ste za veliku srpsku državu, za jako i slavno carstvo, za kosovsku "zavjetnu misao", za osvetu na sve strane, za devet Jugovića, za Kraljevića Marka itd. Mi Hrvati za to nismo.

Naš je hrvatski seljak a to je devet desetina hrvatskoga naroda u ratu postao potpun čovjek, a to znači da neće više nikomu služiti, nikomu robovati, ni tuđinu ni bratu, ni tuđoj ni svojoj državi, nego hoće da se u ovo veliko doba država uredi na slobodnom republikanskom i na pravednom, čovječanskom (socijalnom) temelju. I vi, vas šaka gospode, vi se tomu protivite! I kad se tako protivite toj slobodnoj republikanskoj i toj pravednoj čovječanskoj želji, volji i potrebi svega našega naroda a napose naroda hrvatskoga, u kojega ime ja sada govorim vi niti časak ne mislite na to kako činite strahovitu krivicu i preveliku da oprostite glupost"

UvekZaMir

pre 11 godina

Hvala Vuce, nek i ova Srbija vidi dobrog politicara. Svoj je obraz stavio na test pred UN zbog svih nas. Lako je u Srbiji palamuditi i drzati petriotske govore. Da vidim jos nekoga od ovih DIPLOMIRANIH POLITICARA da izadje u svet i na pismen nacin zastupi nas stav. Treba nam jos Vukova...

Milan

pre 11 godina

Svaka cast Jeremiću, on čini sve što je u njegovoj moći i ovo je pravi način da se borimo protiv ovakvih dvostrukih standarda. Naravno, niko nema pravo da komentariše sudske odluke, ali debata ovog tipe je jedna neprijatnost onima koji upravljaju ovim tribunalom (čitaj - koji ga finansiraju). Apsolutno nisam glasač DS-a i nemam razloga da budem pristrasan ali ovo je pravi primer kako se na legitiman i legalan način bori protiv onih koji rešenja nameću silom. Ljudi se zavaravaju da mi možemo da učinimo nešto protiv onoga što su oni naumili (pa ta ista Engleska, Francuska su glasali 1938 za odcepljenje dela članice Saveza Čehoslovačke i pripajanje Sudetske oblasti Nemačkoj kada im je to bilo u interesu)a šta mislite da su spremni da urade nama i to sada kada nemaju protivtežu, ali bar neka im bude neprijatno i neka to objašnjavaju u najvišem telu Sveta kada je u pitanju očuvanje mira Skupštini UN.

Marijan

pre 11 godina

Srbija na žalost nije iskoristila veličinu, ratove u kojima je pobedila da se nametne kao lider. Umjesto prijatelja oko nas su uglavnom neprijateljski narodi...muslimani, hrvati, albanci, bugari a ni mađari i rumunji nisu nam nešto skloni.

Diki

pre 11 godina

@(Giovanni, 19. novembar 2012 10:37)
A mozda je po tebi trebao jos pre 10 dana da zakaze sednicu za proslu godinu? Alo covece pa ne moze on da zakaze za datum koji nama odgovara, sta bi bilo da ga nemamo na mestu na kojem je sad? Ali mi smo takvi (tj vecina je kao ti) da omalovazavamo svaki pokusaj da se nesto dobro uradi. Svaka njemu cast.

Nemam

pre 11 godina

Čemu sad to? Pa nemoj bre da nas brukaš. Čim susedi za to čuju odma popodne da dignu pare sa banke, tamo nekih 50.000.000, ne dinara nego dolara. Pa sutra će da pozovu američkog ambasadora na ručak, a prekosutra je sve rešeno u njihovu korist. A ti ćeš mobilizovat tamo neke kineze, arape, crnce i još kojekvae Titove nesvrstane. A na kraju rasprave ćeš biti srećan ako budeš imao još sve organe.

MI-8

pre 11 godina

Citiram ''nece znati sta ih je snaslo''... Tresla se gora, rodio se mis... :/
(feritejl, 19. novembar 2012 10:52)

tek ce da se trese, mozda vec 22. novembra

Kenzo

pre 11 godina

Samo napred, Jeremicu! Iako verovatno nista neces postici ovime, bitno je da si pokusao, sto se ne moze reci za ljude iz nase vlade koji se cak nisu udostojili ni da organizuju neki protestni skup...

mario

pre 11 godina

(Petar Valjevo, 19. novembar 2012 12:47)

Kud nismo Austrijska provincija ,a ne da smo živjeli sa vama ..samo ste nas pljačkali ..
ne nismo mi molili da budemo sa vama već smo silom uvučeni ..
lijepo je govorio Stjepan Radić ne srljajte ko guske u magli ...

SIMO

pre 11 godina

davore davore citajuci tvoj komentar svatio sam slijedece da moja kuca ustvari nije zapaljena sa jos 20 000 drugih kuca ej majstore 20 000 kuca spaljeno ko je god osto pobijeno na najsurovi nacin i ti sad pricas to se nije desilo mozda je to ustvari bilo samo u matriksu za tebe i haske sudije za mene je to bilo u stvarnosti sram te bilo i tebe i tvoje sunarodnike prije drugog svijetskog rata srba je bilo 32% u hrvatskoj da bi poslije jasenovca taj broj drasticno bio smanjen a poslije ovoga rata spao na 3% i o cemu vi hrvati pricate slavite vi pobijede na krilima trecega rajha sve bude i prodje doce i silnicima kraj sluga ce uvijek biti sluga pravda ce kad tad doci vi sad uzivajte

Ivan

pre 11 godina

mogu da kazem da je jeremic jedan od retkih nasih politicara danasnjice koji koristi sva svoja ovlascenja kako bi se skrenula paznja na nepravdu. donekle i ljajic. ostali koji su se busali u grudi patriotske sad kad su na vlasti nema ih nigde.
(daidai, 19. novembar 2012 11:45)

Ostali su debelo ucenjeni izgleda ...

Dusan

pre 11 godina

Nisu mi jasni oni koji se ovde pozivaju na sljivancanina, a jos manje kad to cine Hrvati. Ako sam na nesto ponosan, to je onda cinjenica da pripadam narodu koji se stidi svojih ratnih zlocinaca. Njihova zapomaganja su samo znak da ni nakon svega nisu nista razumeli. U svakom slucaju, nasu samilost ne zasluzuju.

binsr

pre 11 godina

i onda kazu puno kosta Vuk Jeremic u New Yorku... Koliko para bi potrosili na lobiranje da dobijemo sansu da o tome negde pricamo. Bravo Vuce!!!

FO

pre 11 godina

Dobro je to sto ce se raspravlati o Hagu-OLUJI tako da cete imati prilike da cujete i o zlocinima koje Srbija nanela drugima.
Jedno je jasno ako negirate vase zlocine necete moci da izjednacite odnosno amnestirate nesto tom prilikom.

Kapetan Ahab

pre 11 godina

Zakazao raspravu za april 2013?! Čemu tolika žurba i ekspeditivnost, danas je tek 20 novembar?

Dotad će celu priču zaboraviti ne samo ceo svet, nego i mi ovde u Srbiji. Vučić će držati banku u Srbiji hapšenjem lopova i tajkuna (tačnije, najavama hapšenja lopova i tajkuna) na kamare, pa će ova tema pasti u (zaslužen) zaborav.
A ionako sumnjam da će Vuk uspeti da napuni salu skupštine UN na ovu temu, naročito ako Hrvatska dotad postane članica EU. Piši propalo i prihvati to.

Klimt- Bec

pre 11 godina

Jeremic je jedini Politicar koga cenim u Srbiji ne samo sto je Skolovan u Inostranstvu i zna kako treba Zemlju zastupati u Svetu. Nego sto je dokazao, da stoji uvek iza svake svoje izgovorene reci! Pa pogledajte ovaj rest nazovimo ih politicarima ne da neznaju ni jedan strani jezik, nego neznaju ni naj osnovnija pravila ponasanja. Jeremicev politicki uspeh i postovanje koje uziva u politickim krugovima, nikada vise niko nece dostici.

dobronamjerni

pre 11 godina

Trenutno presude Haga ne idu u smjeru izjednačavanja krivnje i to bi trebao biti problem? Da bi se izjednačila krivnja nega se osude i nevini ljudi? Vrh JNA nije odgovarao za Vukovar, o Škabrnji se ne priča i tada nije sazivao skupštinu? Srpska politika uništila je svoj narod u Hrvatskoj lažnim nadama o velikoj Srbiji, prekombinovali su se i red je da se preuzmu konzekvence. Tko je učinio zločin neka odgovara, a politiku van iz toga

mile

pre 11 godina

Ja se ne osecam ponizeno, taj nazovi sud je sprdacina najobicnija. Problem koji imam je da se osecam ugrozeno, jel' sada znaci da neko moze decu da mi ubija i proteruje a da to nije zakonom kaznjivo, jer Americke pojedine grupe kazu da je to u redu?

jos uvek ponosan

pre 11 godina

Bravo Jeremicu !
Da ne bude samo da dajemo izjave kako smo uvredjeni i povredjeni, mora da se reaguje dosta jace na ovakvo sarlatanstvo od suda i na ovakav odnos prema Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji cije se stradanje izvrgava ruglu.
Najzad neko da pokrene neku pravu inicijativu. Da nam je vise aktivnih poteza od nasih politicara, nego samo njanjave izjave po nasim medijima.

Simon

pre 11 godina

Odlicno! Neka tamo rasprave kako je bilo moguce da Srbija bude oslobodjena po bosanskoj optuzbi za genocid, a onda kada Florens Artman izadje u javnost sa dokazima da je sud sakrio cinjenice koje su nedvosmisleno ukazivala na krivicu Srbije, onda ona bude optuzena za odavanje sluzbene tajne. I zasto se onda taj proces ne ponovi, jer je to ocigledno bila politicka presuda.

Mario Bros

pre 11 godina

Ovo je dobro jer će jedna debata na tako visokom nivou i to međunarodna sigurno biti zapisana i u istoriji dobro dokumentovana. Videće se stavovi svih država sveta po tom pitanju i neće se celo istorijsko pamćenje zasnivati na presudi suda već i na stavovima država. U istoriji posle rečenice o presudi će stojati bar još jedna o mišljenju koje su neposredno posle izrekle zemlje. Sad samo da se ne otkaže ova debata ili ne sabotira na neki način..

Marko BG

pre 11 godina

To što sada Ante Gotovina poziva Srbe da se vrate u Hrvatsku isto je kao i pozivanje na "bratstvo i jedinstvo" nakon II Svetskog Rata i zločina u NDH. I jedno i drugo je prevara za Srbe i način da Hrvati prodju nekažnjeno i ne odgovaraju za genocid.

LFC

pre 11 godina

Debata o Hagu je preko potrebna, svaka mu cast na ovome. Koristim priliku da Vas sve pozovem na studentski protest povodom najnovije odluke suda u Hagu. Protest ce biti odrzan u sredu kod Hrama u 15h. Ocekujemo minimum 2000 ljudi, sve je uredno prijavljeno policiji i ogradili smo se od svih politickih stranaka i raznoraznih organizacija. Inicijatori protesta su Pravni fakultet i Fakultet politickih nauka. Vidimo se u sredu!

Caliph-ornia

pre 11 godina

A na kraju rasprave ćeš biti srećan ako budeš imao još sve organe.
(Nemam, 19. novembar 2012 11:23)


duhovito...ali pretera ga brate:)

mapet

pre 11 godina

Čini mi se... ako Jeremić ne preuzme DS u najskorijoj budućnosti toj partiji se ne piše dobro.
Kada kao građanin i birač posmatram DS danas još više žalim za Zoranom Đinđićem.
Boris Tadić je unakazio tu partiju koja je imala najveći kapacitet da stabilizuje našu Srbiju.
O Đilasu kao političkom lideru je suvišno govoriti.
Mislim da Jeremić dobro radi i da se bori za status naše Srbije.

Boki_Marad

pre 11 godina

Pa viditi kako general Gotovina prica? Normalno, pun topline, ne ponavlja proslost i veliki vjernik. Samo ga treba sporediti sa onim Seseljom i onda se sve vidi ii zna. Znaci Srbija moze skakati kako god hoce, ali shvatite jednom da je Hrvatska branila svoj teritorij. Jesu li neki vidjeli Knin nakon rata? Skoro cijeli grad je bio cijel i bez ikakve ratne steta. A koliko je vas prosetalo Vukovarom? 91 posto!!!!!!! grada je bio srusen, 3000 nestalih i toliko steta da se jos uvijek osjecaju posljedice. A vasi 'heroji' Mladic i Karadzic ce dobiti nekih 30 godina do dozivotnog, da ne pricam o Hadzicu.
(Davor, 19. novembar 2012 11:50)

Zaboravio si jednu malu sitnicu, a to je da je u Kninu falilo 200.000 Srba, ako to po tebi nije nikakva ratna šteta, onda si i ti poput tvojih licemernih generala... Voleo bih da kažem "Bog će im suditi" no odavno sam svestan da Boga nema, tako da će ovaj zločin proći nekažnjeno, naravno, jer ni pravde nema, sve je politika, lobiranje, interesi i to "ko ima jača leđa", danas za određenu svotu novaca možeš sebi da napraviš državu, da opereš zločine, da crno bude belo, i to nije samo kod nas, tako je svuda...

Niko nama nije kriv što smo celog veka saveznike tražili u pogrešnim ljudima, Rusiji i Kini, njihov uticaj u svetu je smešan, no kao stvari stoje, vrlo verovatno ćemo morati u Sibir da se selimo...

Ronald

pre 11 godina

Aha...jel to ono što je neki dan prijetio "tako mi svega" da neće međunarodni razbojnici znati što ih je snašlo kad Vuk krene da se sveti. Samo naprijed Vuče. Rezultat će ti u najboljem slučaju biti čir na dvanaestercu.

Djordje

pre 11 godina

Ne znam da li da se čudim ili GNUŠAM kada čitam komentare koji su stranačko-navijački obojeni?
10. april obećava, meni, da je inicijalna namera g. Jeremića debata o Tribunalu i ne samo o njemu jer datum iplicira povezivanje sa ranijim proterivanjima i zločinima koji su se na ovim prostorima događali.
Debata ne može izmeniti odluku Žalbenog veća ali...ne sumnjam da će u raspravi i pored različitih tonova od minimiziranja do osuda biti pomenuti zločini (obostrani doduše) koji ovaj prostor osuđuju na ponavljanje istih.
U počinjenim zločinima politika koristi "pravedne" i "legitimne" motive u tzv. borbi za slobodu, pravdu i šta sve ne...
A ZLOČIN JE ZLOČIN!
MOTIVI GA NE OPRAVDAVAJU!
Njihovo izdvajanje u prvi plan su samo populistički metodi da puk lakše prihvati i preboli beznađe i osećaj mučnine negiranjem da je zemlja okrugla.
UN su politička organizacija minimalnih zajedničkih sadržalaca.
Haški sud kao i Nirnberški (recimo) je politički sud u sudske toge odeven.
On je sud pobedničke strane i dobro vaga šta je oportuno a šta šteti trenutnoj i budućoj političkoj situaciji i interesima.
Uspeh Vuka Jeremića je što je debata uopšte zakazana.
Diskusije će ući u zapisnike i audio-vizuelna dokumenta UN.
Poslužiće istoriografima i politikolozima a i političarima u nekim drugim vremenima koji će se na njih pozivati.
Pa...i to je dovoljno, ako se nešto više ne izrodi.
A MI?
RAZUMNO, MIRNO I DOSTOJANSTVENO!
KALIMERO JE SAMO ANIMIRANI JUNAK.
Svaka sličnost sa stvarnim je tužna!

dalmatinac

pre 11 godina

Dakle tema debate je "Uloga međunarodnog pravosuđa u ostvarivanju pomirenja". Budući je Sud neovisno tijelo čije su se presude obavezale poštovati sve članice UN-a može se debatirati samo o utjecaju presuda na članice, odnosno da li ih članice poštuju ili nepoštuju, da li usklađuju svoje istupe sa za njih obvezujućim presudama. Nemože se debatirati o činjenicama jer je to posao Suda i debata nikako nemože biti novo suđenje. E sad, neznam kako se tu Srbija može dobro provesti.

hm

pre 11 godina

Moze jedino guslati na toj debati. Tu presudu vise niko ne moze da promeni (da je Jeremic pravnik to bi i znao), a Hag se skoro zatvara tako da... Ovo je obicno prodavanje magle. Ovih dana se samo prica o presudi od koje se ne zivi. Skupljaju politicke poene na nacionalizmu i tim presudama, dok narod nema leba da jede. I u Hrvatskoj i u Srbiji, ista prica. Malo smo se vratili u 90te, samo vec sutra ce daleko bitnije biti jel' imamo za rezije i hranu. I sve dok ne prestanemo da zivimo u proslosti nece biti bolje.

Mihajlo Jevtić

pre 11 godina

Eto jednog čoveka koji je ustao i uradio nešto u svojoj moći. Šta god bilo, hvala ti. Nisi kalkulisao, ćutao, prebrojavao se.Želim da te vidim na sledećim izborima, zajedno sa 100,000 mladih i obrazovanih ljudi koji neće gledati samo u svoj interes.

Milos

pre 11 godina

Smeo bih da se kladim da ce posle pritiska sa Zapada, pomeriti ovu raspravu sa dnevnog reda, kao sto je to bio slucaj sa njegovom cuvenom rezolucijom o Kosovu, kao sto je pricao da nikada nece pregovarati sa kosovskim vlastima itd. Nije mi samo jasno, zasto nas zbog svojih bolesnih ambicija i licne promocije neprestano konfrotira sa svetom ako nije u stanju da stvari izgura do kraja!

Ivana Pan

pre 11 godina

Narod koji zaboravlja svoju istoriju i svoje zrtve gubi i naziv naroda ,ovo Vam je za nauk sta su interesi i pravednost novog svetskog poretka,ali ipak svako od njih cvrsto stiti svoje granice i naciju,nas je lako nagovoriti odreci se Boga,sebe,dece,istorija Srbije je poluskrivena jos uvek,Titov spomenik je jos kod nas ne u Hrvatskoj ,uvek drugi upravljaju narodom Srpskim,gde ste pravi Srbi da Vas vidimo samo Vi vredite,podrska Jerenicu

purgerman

pre 11 godina

Necu da kritiziram nego samo da Vas opomenem da cete tim potezom doci na tanki led i potonuti ! Koje bi bile poslijedice za Srbiju i Srbe ako UN ne ucini nista protiv oslobadjanja Gotovine i Markaca i podrzu sudsku odluku ?
Na prvo mjesto navodite protjerivanje Krajisnika a zaboravljate 1942. god i
onaj telegram Hitleru : Srbija prva drzava u Europi gdje vise nema zidova !
Ako vjerujete u pobijedu uvijek ukalkulirajte i poslijedice nakon poraza ! Taj medjunarodni kazneni sud je sastavio istrazno vijece i sudsko vijece i sigurno nece donjeti neki drugaciji stav.Tu ne pomaze niti Kina niti Rusija a UN sastoji se od 196 clanica,a svaka ima jednako pravo glasa.

Puki Son

pre 11 godina

Ne moze jedan covek da vodi politiku i sam brani zemlju. Srbija (vlada) treba da napravi strategiju, preduzme odredjene korake da bi osigurala da debata tece tokom i donese ishod koji nam odgovara. Shvatite da nije bitno kakvo je trenutno stanje na terenu (u nasu korist ili protiv nas), moramo da organizujemo conferencije, prezentacije, da idemo od zemlje do zemlje (posebno tamo gde nas ne podrzavaju) i prezentiramo nas stav i nasu stranu price. Na zalost, danas se tako dobijaju bitke, to smo trebali da naucimo do sada! Iako ne volim taj termin ali "lobiranje" ima svoju ulogu i vaznost. Ukoliko to ne bude sprovedeno, i ukoliko ponovo budemo ostamoceni i pobedjeni uprkos cinjenicama, ne mogu da krivim Hrvate, Albance, Amerikance ili nekog sledeceg, mogu smo nasu Vladu i one koji su u njoj, jer ne rade svoj posao, ne rade svoj domaci, ne zastupaju svoj narod i ODMAH treba da se sklone! A mi smo krivi ako kazemo, ne idem na izbore, nema veze moglo je i gore, mi smo krivi ne oni koji to koriste. Lepo Kaze Djole: "nisu krivci primitivci sto su pokupili mast, korov nikne kuda stigne ma svaka njima cast. Krivi smo mi sto smo ih PUSTILI" !

radica

pre 11 godina

Bravo Vuče!
Molim Državu našu da oporezuje tajkune i da novac od oduzete imovine usmeri na pomoć raspravi u UN, da angažuje sve vrste eksperata da brane srpsku stvar, da se konačno okupimo i zamislimo nad našom budućnošću. To je dalekosežnije i korisnije za ceo narod i nasu decu od bilo cega. Molim državu da oporezuje i naše drage partije i njihove šefove zarad višeg cilja. Ako je neko, a onda su oni patriote. Slažete se? i pozicija i opozicija.

Preokret

pre 11 godina

@Marijan, 19. novembar 2012 14:35

naravno da krivica nije jednaka. krive su obavestajne sluzbe SAD, V.Britanije, Francuske, Nemacke. a zatim Hrvatska.

!!!

pre 11 godina

(HR, 19. novembar 2012 15:16)
A jedini koga zanima tvoje misljenje si ti sam!
Inace cak je i Natasa Kandic, koja je jos gora od njega, je osudila oslobadjajucu presudu, pa ti vidi! Vise ne postoji niko u srbiji, apsolutno niko, ko veruje u pravdu haskog tribunala! ;)

Lanna

pre 11 godina

Nije samo Srbija nezadovoljan radom Haskog tribunala vec i africke zemlje koje vide sud kao organ koji privod "pravdi" uglavnom Afrikance.
Svi americki predesdnicu su se kvalifikovali za Haski sud kai i mnogi evropski lideri tipa Blair och Sarkozy. O izraelcima da ne govorim.
Gotovina je poceo da prica da je CIA bila do guse umesana u planiranje i sprovodenje Oluje. Zato ej brze bolje solobodjen. Isto ceka i Haradinaya koji je takodje produkt CIA-e.

LOLIPOP

pre 11 godina

dali neko strucan i neutralan moze da objasni sta je ovde uspeh jeremica.on je predsednik skupstine koja samo predlaze ,nema nikakvu izvrsnu vlast ni moc.nesto kao sekretarica generalne skupstine,zasto 10. april.-zato sto je tad slobodan termin.to je mogao da zakaze svaki predstavnik srbije u un-u.putem diplomatske razmene.bilo bi lepo kad bi novinari b.92 ovo pojasnili ,osujetili jos jedan jeremicev pokusaj da formalnost u skupstini prikaze kao svoj uspeh

zg

pre 11 godina

Ma, opet pucanje u prazno, i to pet mjeseci nakon presude. Jeremic to vjerovatno zamislja kao njegovo dociranje i lupanje sakom o stol dok svi ostali potvrdno klimaju glavom. Ako je debata, i druga strana ce napraviti isto, krajnji rezultat nikoga nece obvezivati na bilo sto, tj. jos jedna besplodna UN debata i nista se promijeniti nece. Haski sud bi ionako trebao zavrsiti s radom do, mislim, kraja slijedece godine i - papala maca. A koliko to svijet uopce zanima i sada, vidi se po tome sto se vijest o presudi letimicno pojavila na prvim stranicama svjetskih medija i onda nestala u moru njima zanimljivijih stvari.

eh

pre 11 godina

A ta fora sa NDH će mu proći samo u Srbiji, ako počne u debati vaditi NDH kao nekakav dokaz sve će završiti kao smijurija.

Tako da taj datum ili je čista slučajnost, ili je skupljanje nekakvih političkih bodova jer u UN mu to neće proći.

A ako mu to bude glavni argument, onda mu je bolje da odmah otkaže debatu...

hik

pre 11 godina

Ama iste stvari su nam se događale i 1993 ,samo tada su Milošević i Karadžić znali da kažu NE. Da tad nisu rekli ne ne bi ni bilo Repbublike Srpske.

Duro

pre 11 godina

@ tosa "Nadam se da ce ta sednica 10 aprila iduce godine znaciti kraj haskog tribunala i da ce slediti njegovo momentalno raspustanje..."

Ma kakva sednica, DEBATA koja ako i pod kojim uslovima se održi lako može da se sroza i liči na partijski kružok a ne obavezuje nikoga na ništa. Vukov potez je dobar, ali da ne ispadne da je zagrizao gde ne treba jer on kao UN službenik je optužio drugi UN organ ... a o tome odlučuju malo veći igrači nego Srbija, RH i slični ...

Za tebe je Seselj pravi diplomata, sve sa mahanjem pistoljem na goloruke studente!

pre 11 godina

@Maja Tvoj komentar je totalno nerazuman. Sta bi ti, da uzme pusku i krene na njih ? Svaka mu cast za sve sto je uradio za sad, zakljucujuci sa ovim potezom. Da, ovo je velika stvar, samo sto to ti izgleda uopste ne razumes.

plasim se da je kasno

pre 11 godina

Iskreno,
Nakon onih Jeremicevih komentara presude na socijalnim medijima, akoji su daleko od neutralnih i koji se cak mogu podvesti i pod pretnju [nece znati sta ih je snaslo] plasim se da ce biti ista od toga

HR

pre 11 godina

Jedino čije bi me mišljenje zanimalo od srbijanskih političara,što kažu o slobodi generala je možda Čeda Jovanović.Ovi ostali Dačić 'mali Slobo',Jeremić..baš me nimalo ne zanimaju.

Petar Mirić

pre 11 godina

BRAVO, Jeremiću - sreća je da Vas svet više ceni no mi. Mislim da bi i neki naši rukovodioci trebalo da stave prst na čelo. Valja će mo nešto naučiti od Hrvata.

egzibicionista

pre 11 godina

alo bre Srbi, budite strpljivi. pa ne moze za sutra da zakaze sednicu, mora da se podeli dokumentacija, pripremi teren, itd. bice sve ok

shauma

pre 11 godina

Nesto mi nije jasno? Zasto tek 10. aprila 2013. godine? Kada Jeremicu istice mandat? Kakva je sansa da ova debata uopste bude odrzana? Zaista ne razumem... A volela bih da verujem da je u ovome neka nada...

Lazarevic

pre 11 godina

Pored svega postaviti tribunalu o kasetnom bombardovanju Nisa,raketiranju voza, RTS, bolnica, uranijumu koji je izvrsio nato pakt.. Bravo za Vuka koji je svetla tacka u DS..Jos da se malo vise pozabavio aneksom G beckog sporazuma...

panonac

pre 11 godina

Ne samo debatu, vec odrzati predavanje o Jasenovcu i podici novu optuznicu protiv Hrvatske za zlodela pocinjena u 2SR, jer se sada vise ne mogu kriti pod imenom Jugoslavije.

slobodan

pre 11 godina

Jedino što je danas Hrvatska ponopravna članica NATO saveza i kroz par meseci ulazi u EU tako da Srbija može samo sanjati da će više ikada bilo što menjati...

milan

pre 11 godina

Da nismo dali legitimitet Hagu da nam sudi, potpisivanjem sporazuma o saradnji sa tim sudom, danas ne se ne bismo osećali tako poniženo.Svaki pakt sa Đavolom se veoma skupo plaća pred Bogom.Zato ovako prolazimo.

sa strane

pre 11 godina

Bez obzira na povod (presuda hrvatskim generalima) i na ishod Jeremicevog poteza, on jeste potreban jer je Haski tribunal postao izvor korupcije i bogacenja velikog broja ljudi --od sudija i advokata do konsultanata, prevodilaca i ostalog. Ruku na srce, nas rat je bio strasan jer smo mi nasrnuli jedni na druge: Srbi u Hrvatskoj da bi ostali u YU, a Hrvati da bi iz nje izasli, ALI taj rat nije ni izbliza bio onako strasan ni po surovosti ni po obimu kao II sv.rat pa su sudjenja za zlocine pocinjene u tom ratu bila gotova u roku od nekoliko godina (ukljucujuci i nimberski sud), a potraga za pojedinacnimn zlocincima traje i do danas. A ovi u Hagu ukapirali da mogu do beskonacnosti da odugovlace i zaradjuju i postavljaju standarde koji ne vaze za njih. Na primer, za Amerikance i NATO. Da si samo deo miliona evra koji su utroseni na sudove za BiH dati na oporavak Bosne bilo bi mnogo korisnije i da se prenela nadleznost na sudove u tim zemljama, mi svi vbismo imali vise koristi. Ali u tom slucaju, korist bi bila nasa a ne od haskih zaposlenika. Zato nije proslo. I zato to nema na kraju balade veze sa pravdom nego jeste politicki sud i zato treba da ga medjuanrrodni tim pravnika malo preispita i makar konstatuje neke od ovih stvari koje su pojedini istrazivaci vec pokazali u svojim naucnim radovima u Americi i Evropi.

PPeca@SER

pre 11 godina

Zanimljivo je da je 10. aprila osnovana NDH. Slučajnost ili...? :)
(Stanimir Branimir, 19. novembar 2012 11:20)

Ne znam, nisam ovo znao... Imam enciklopediju Leksikografskog zavoda (Zagreb), staru... iz 70-ih godina... u 7 tomova... ali tamo uopste ne postoji pojam "Ustase".... dok pojam "Cetnici" postoji, naravno.
Mozda se sve to nije nikada ni desilo?!?
Moguce da nacisticka vojska nikada nije docekana sa cvecem u Zagrebu? Mozda nikada nije postojao Jasenovac, kao stratiste Jevreja, Srba i Cigana? Mozda... Ma kad u knjizi nema, onda nije ni postojalo.
E takve "enciklopedije" su dovele do ovoga. Nije imao ko da ih cita jer su neki "crveni" ucili da citaju u zatvoru.

milan

pre 11 godina

Jeremić je "srpski nacionalista" stvoren po ukusu i meri američkog establišmenta.Tako da nema potrebe da bilo ko reaguje na njegove "poze".

Staša

pre 11 godina

Bravo Jeremiću, svaka Vam čast.! Ovo je jedini pravi način i prava adresa da se, pred osnivačem suda i pred celim svetom argumentima i činjenicama obelodani postupanje pojedinih sudija bez moralnog integriteta, koji pod pritiskom velikuh sila donose selektivne i kompromitujuće političke, umesto pravnih odluka.
Možda će ova debata proći bez odjeka zbog ucena i pritisaka kojima zainteresovane države pribegavaju, ali će o tome imati saznanje ceo svet. Osudom ovakvog postupanja istovremeno kompromituju se i države koje u tome učestvuju, posebno one koje su podržale ovakvu odluku suda, čime demantuju sve one vrednosti o pravdi i ljudskim pravima, kojima se navodno žalažu.

Slavko

pre 11 godina

Vuče...Ako UN ne vrijedi - pa cemu onda Vasi argumenti da Republika Kosovo nije clanica UN-a?!

Pa nece valjda Srbija odlucivati o tome dali ce Kosovo biti clanica UN-a ili nece, ili kakve presude Haaški ili bilo koji sud ima za donositi.

Iako, po mojem mišljenju Hrvatska treba pozdraviti ovu inicijativu i kritizirati Haški sud što nije podigao optužnicu protiv Kadijevića i Adžića i još mnogih srpskih zločinaca.

LOLIPOP

pre 11 godina

dali je i ovo zakazivanje debate ,za pola godine,veliki uspeh srpske diplomatije na celu sa jeremicem,kao sto je jeremic predstavljao uspehom sto ce predsednik srbije 3.drzati govor u un-u,ovo sto je sad uredio,zakazao debatu,je sva njegova moc koju on poseduje kao predsednik....

Gradjanin Q

pre 11 godina

@Mislim da ipak treba vratiti Kralja. Ali ne verujem da ce svetski mocnici to odobriti. Mislim da nam se konacno ne pise dobro. Mi konja za trku nemamo jedino da nam se desi da nadjemo nesto poput nafte. Bojim se da ce I moji cukun unuci placati dug ubistva Franca Ferdinanda. Teorija zavere mozda , vreme ce pokazati.
(Zoran M, 19. novembar 2012 12:32)

Ne daj Boze da nadjemo velike kolicine nafte ovde. Svako razuman zna ko bi nam ovde usao vojno, PO SVAKU CENU. Trudio bi se i sto je najgore uspeo bi da nam oba oka u glavi zavadi.
Sto se tice Kralja, da znas da svugde u svetu Kralj ima funkciju titule samo. Mozemo mi biti monarhija, ali se Kralj nece nista pitati, a zivece o nasem trosku iako je bogat vec i previse u odnosu na vecinu nas. Zato to zaboravi. To nam ne treba sada.

drasko

pre 11 godina

Fantastican potez, i kao sam ja licno ocekivao njegovu ostavku u znak protesta zbog odluke zalbenog veca i direktnog mesanja politike u rad tribunala. Mislim da je Jeremija izvukao dobru kartu za nastavak partije.

Tesko je preinaciti odluku suda, ne zato sto je to nemoguce, vac zato sto se kroz stenograme sa Visa jasno utvrdjeno da su visoki zvanicnici CIA, bivsi oficiri USArmy, kao i ambasador SAD bili upuceni u ono sto je spremalo hrvatsko rukovodstvo, a samim tim i aminovali sve to.
Milsim da ce dabata biti zustra i da ce prozvesti dalokosezne posledice po citav regijon, a vrlo moguce i na globalnom planu. Ad hock sudovi, "humanitarne" akcije, arapsko prolece, Iran.

Sigurn oda ce biti izvrsen jak pritisak na SAD, Nemacku i Britaniju da svoje aspiracije umanje, a da ce stav SAD-a biti prilicno blag. Tome cemo zahvaliti predsedniku Obami koji ce u drugom svom mandatu i ujedno poslednjem ispuniti svoje obecanje sa pocetka predsedovanja da amerika nije jedina zemlja na planeti i da ne treba bas o svemu da donosi samostalno odluke. Vrlo brzo se ocekuje promena u njegovom kabinetu, koju najavljauju experti Bele kuce u SAD-u a samim tim i mogucnost da dobije vise prostora za svoje umerene ideje.

p.s.
Jako sam razocaran postupcima hrvata u proteklih nekoliko dana,ta euforija i ludilo podseca i na momenat kad su bili uhapseni Mladic i Karadjic.Samo sto postoji jedna razlika u svemu ovome,mi smo se hrvatima izvinili za nedela koja su vrsena u nase ime,a oni nama nisu ni za 41'.

Bez_Cenzure

pre 11 godina

Što za april? Treba sada zakazati dok se još vijest nije ohladila. Poznajući Srbe dotad će i zaboraviti. Mada mislim da ih je ova presuda u velikoj mjeri otrijeznila.

cro i al spinatori, neprocenjivo

pre 11 godina

@koko
Ma sta naprica, kazes Hrvatska i BiH(sa sve Dodikom) spremaju amnadmane na sta? Kakva "okupacija" teritorija? O cemu ti pricas smesni covece... Kapiras da ce rasprava biti o necemu sta je aktuelno i o necemu sta je pod ingerencijom UN-a a ti lupetas ovde o nekim okupacijama iz proslog veka? Tom logikom bi mogli da ubaciomo i amandman o Jasenovcu. Idi dete odmori malo.

Sasa

pre 11 godina

Bice to jos jedna prilika da se ukaze na konstruktivan rad Medjunarodnog suda pravde i pozitivan uticaj na jacanje saradnje u regionu i prilika za osudu Srbije i kritiku zbog smanjivanja nivoa saradnje sa tim istim sudom.

marija

pre 11 godina

Kako javlja Jutranji, hr,
Ante Gotovina je tri puta osuđen na francuskim sudovima zbog nekih od najgorih krivičnih dela – oružane pljačke, iznude i otmice – a ukupno je za to dobio 9,5 godina robije!
U Hagu je receno da je on povratnik koji je vec bio osudjivan.

ćiro

pre 11 godina

e da, ovako nešto je bilo logično jer se srpskom narodu to najviše sviđa. Umjesto da se poradi na trgovini onih vaših automobila i drugih proizvoda vi i dalje šiljite. Za nekoliko dana Gotovina se neće ni spominjati u Hrvatskoj ali to je nebitno JER JE PUNO BITNIJE SAKRITI SVOJU NESPOSOBNOST i zadržati svoju funkciju i lijepu plaću. Neka još predloži da se na taj dan odigra i večiti derbi zvezda partizan, da se ne zaboravi na to ni slučajno jer vaša vlada daje ionako tim gubitašima ogroman novac umjesto da ih ugasi. Da ne budem pristran baš toliko, i u HR ima dosta toga ali smo izgleda od vas pobjegli dobrih 20ak godina.

PPeca@SER

pre 11 godina

Stvari su vrlo jednostavne... Srbija treba da izdvoji pare, a to i mene i sve ostale mnogo manje kosta nego steta koja nam je naneta, i da plati Karlu Del ponte i dvojicu sudija koji su bili protiv, da ovog puta sastave prigovor haskom Tribunal a u ime Srbije, i da tu stvar isteraju do kraja.
Vredjanje dvojice usprotstavljenih sudija da je svako drugo misljenje "nerazumno", vredja sudije koji su bili protiv, kao i sudije koji su prvostepenu odluku doneli. Obzirom na to, u njihovom interesu je da dokazu suprotno, a to je da su "trojkasi" bili pristrasni. Koji je bio razlog, to ce ta trojica sami morati posle da dokazuju. Nicija nije gorela do zore.

Zoran M

pre 11 godina

Mislim da ipak treba vratiti Kralja. Ali ne verujem da ce svetski mocnici to odobriti. Mislim da nam se konacno ne pise dobro. Mi konja za trku nemamo jedino da nam se desi da nadjemo nesto poput nafte. Bojim se da ce I moji cukun unuci placati dug ubistva Franca Ferdinanda. Teorija zavere mozda , vreme ce pokazati.

neuki

pre 11 godina

opet ovaj zeli da da legitimaciju haskog suda preko skupstine UN-a kao sto je dao i onom famoznom rezolucijom nakon kosovskog priznanja i kao sto je dao legitimaciju presudom o kosovskom priznjanju, ne znam da li ovo radi namjerno, sve mi se cini da da

mrki

pre 11 godina

Svaka cast goapodinu Jeremicu ali nista od te rasprave samo bude negativne emocije kod naroda koji je proteran. Dosledna politika DOS-a je dovela do ovoga. A svaki narod bi trebalo da voli i postuje svoje generale a oni koji ne postuju svoje mogu da organizuju javne skupove zatvorenog tipa da ih ne cuje takozvani zapad jer bi ih smenili sa nicim zasluzenim polozajima u raznim ministarstvima. A da ne lupam napamet znamo kada je drzava Srbija podigla optuznicu protiv drzave Hrvatske za zlocine iz 2. svetskog rata. Znaci za zadnji zlocin ce se mozda podici optuznica 2068 a do tada narod ce biti u nadi da ce uci u EU i tako ce biti i vuk sit i ovce na broju.

Sumadinac

pre 11 godina

Radmilo.... Za tu akciju je potreban mozak, infrastruktura, vrhunski razvojni plan i da se odresi kesa, ali moralo je da se krade, sistematski... pa nije preticalo...

zdr

pre 11 godina

Ovo ce biti veliki blamaz. Isto kao o odluci za pravo za deklaraciju nezavisnosti, kao o trpanju nebuloza i pravopisa u ustav, kao i razne deklaracije koje ne vrede papira na kome su napisane. Jeremic misli da podigne srbovanje na najvisi moguci nivo i to ce mu se vratiti sa kamatama.

Zao mi je ljudi koji misle da je ovo dobra stvar ali su u sustini neobavesteni i hvataju se za slamku, mislim da je ovo nova koska koja im se baca da bi se skrenula paznja, propaganda ce od ovoga napraviti pobedu ali ce ustvari to biti veliki blamaz.

Stavite prst na celo

pre 11 godina

Vi koji pisete o bojkotu hrvatske robe prvo stavite prst na celo. Znate li koliko IDEA radnji ima u Srbiji.Pa valjda te radnje nekoga zaposljavaju. Valjda se za te hrvatske robe placa neka carina i PDV u Srbiji. Znate li ciji je FRIKOM i Dijamant.Znate li koliko jos proizvoda za koje mislite da su srpski su u rukama firmi iz Hrvatske

Sto se tice Jeremica on kao predsednik Gen.skupstine UN ima pravo da postavi na dnevni red i ovo pitanje. Samo je pitanje sta ce rasprava da donese.Glavni finansijer i UN i suda u Hagu je Amerika

I jos nesto sud u hagu nije osporio ovom presudom da nije bilo deportacije, upistava , razaranje imovine. On je samo ovu dvojicu oslobodio odgovornosti. Znaci niko nije kriv a sve se ovo dogodilo.Malo rogobatna presuda jer su oba dvojica provela u zatvoru 7 godina. Znaci Gotovina i Markac mogu da tuze tribunal zbog "neosnovanog" boravka u pritvoru

blaž

pre 11 godina

ne tako davno mlađahni delija, jeli, uputio je upit MSP uvjeren da je u pravu, prikažete fotke toga dana i njegova objašnjenja nakon toga, njegova nezrelost je primjerena njegovom iskustvu a i znanju, ali staviti sve karte na njemu po bilo kojem pitanju je pogubno i za teniski kljub iz Uba a kamo li za državu ....

Stojan

pre 11 godina

Loshe je za Srbiju shto je gospodin Jeremic clan DS-a. To je jasno. Za uspeshnu diplomatiju potrebno je vreme i da se ona (diplomatija) sprovodi dosledno dugi niz godina, ako hocete i vekova. Nije tribunal doneo ovakvu odluku shto voli Hrvate ili mrzi Srbe. Odluka je rezultat konstantne i dosledne diplomatije zapada (Amerike tj., Sulejmana Velicanstvenog-vladara novijeg sveta vec 2 veka) u preuredjenju sveta. Srpska politika (ako je i postojala u drzavnom smislu reci) prekinuta je 1903 godine odlaskom Obrenovica. Posle je verovatno i nije bilo. To je bilo srljanje i lutanje. Sukobi sa mocnim zapadnim zamljama. Definitivno, srpska diplomatija (u pravom smislu reci srpska-drzavnicka)prestaje posle II svetskog rata i traje do danashjih dana. Ne bazira dosledna diplomatija i drzavnicka politika na jednom ili dvojici ljudi. Politicki dosledna elita se gradi dugo dugo i spontanao. Ona nastaje na temeljima visoko moralnog skolstva, strogih principa, itd. Svedoci smo gostovanja ambasadora mocnika nashoj severnoj pokrajini...Ozbiljna diplomatija i drzavotvorna politika to ne sme da dozvoli. Kada ozbiljan covek slusha razno razne nashe analiticare i tumace odluke Hashkog suda mesta za optimizam nema. Dok drzava ne ojaca po svim shavovima UN ne mogu pomoci.Posete pomenute gospode Vojvodini pokazuju da je nasha drzava slaba...

Zabrinuti vozac

pre 11 godina

@Sasa, 19. novembar 2012 14:35


ej bre covece. procitaj clanak New York Times-a, i oni sami vide da nesto nije u redu.
slucaj hrvatske ce posluziti republikancima da pociste sve iz CIA, NSA itd. koji im se ne svidjaju.
hrvati su tu, kao i uvek, najveci gubitnici... moneta za potkusurivanje!

Marko

pre 11 godina

I sta ce postici? Isto kao i kad je trazio da se int. sud izjasni o napadu NATO na SRJ. Kad bi barem uspeo da ukine sud to bi bilo nesto.

Radmilo

pre 11 godina

Kod komsija bi nastupila opsta mobilizacija i siguran sam da bi pokazali sve svoje evropske kvalitete i manire. Ova drzava je iz budzeta ukrala i pogubila mnogo vise para nego sto bi kostao ovakav izlet... Kakva bi to sprdnja bila...
(Sumadinac)

pa sada bi i mogli kada im je propao etnicki inzinjering da nasele Srbe i RSK na Kosovo i delimicno u Vojvodinu i RS.

ElCid

pre 11 godina

Ja sam razocaran jer ispada da u Hrvatskoj niko nije odgovoran za stradanje Srba i da tog stradanja uopste nije bilo. Smeta jer se potpuno brise i zaboravlja izuzetno aktivna uloga hrvatske nekadasnje vlasti u provociranju rata i nezavisnosti po svaku cenu. Ipak, mopramo biti svesni da je iz Beograda vodjena kriminalna politika, da je Milosevic zloupotrebio sopstveni narod obecavajuci im drzavu koja je bila apsolutno nerealna, neodrziva i nepotrebna. Haski sud se obrukao ne zato sto nije osudio Gotovinu i Cermaka nego zato sto nije optuzio ni jednog jedinog hrvatskog zvanicnika za mnogobrojne zlocine protiv srpskog stanovnistva tokom svih ratnih godina. Ja ne trazim da nevin covek sedi u zatvoru. Ali s druge strane svi znamo da su strasni zlocini pocinjeni i da ih je neko naredio i pocinio. To se nije istrazivalo svih godina i nece se istrazivati! Vuk Jeremic nema nikakav kredibilitet da predlaze ukidanje Haskog suda jer je on veoma ratoboran i nedobronameran covek. Njegovi histericni i osvetoljubivi ispadi ga diskvalifikuju! Uopste ne verujem da taj covek zeli iskreno pomirenje u regionu.

Djordje

pre 11 godina

Ne volim Jeremica uopste, ali ovako se radi i reaguje kada su nacionalni interesi ugrozeni. Rasprava nije obavezujuca ali ce otvoriti siru diskusiju na temu pravednosti i svrsishodnosti preskupih UN institucija.
(slonce, 19. novembar 2012 14:30)

Ugrožen je ugled UN kao osnivača Suda!
Nacionalni interesi su niže na lestvici i o njima se ne bi zakazivala debata već paneli, okrugli i drugi stolovi...
Debata ima veću specifičnu težinu i značaj.
Zavisi i od toga koje će sve zemlje i intelektualci učestvovati.
To je pak vrlo važno za organizatora i međunarodnu javnost.
Ostavimo se nacionalnog.
To je samo nama važno, druge ne dotiče!

Duro

pre 11 godina

@ Milos "... Nije mi samo jasno, zasto nas zbog svojih bolesnih ambicija i licne promocije neprestano konfrotira sa svetom ako nije u stanju da stvari izgura do kraja!..."

Izgleda da ste u pravu, evo već osvanuli napisi, koje niko da pobija, kako je ta debata zapravo redovna i već prije zakazana (22.09.2012) i nema nikakve veze sa presudom iz Haga i normalno već se pojavljuju vesti iz pouzdanih diplomatskih izvora kako zapad tu njegovu laž smatra brukom i sramotom kako njegovom ličnom tako i Srbije ...

Hr1

pre 11 godina

Ode i zadnja trunka "objektivnosti i nepristranosti" kod Jeremica, a sumnjam i da ce Srbija ista profitirati ovim potezom. Cak naprotiv, mislim da ce rasprava biti bojkotirana od strane ozbiljnijih drzava.

DD

pre 11 godina

"Odluka Žalbenog veća Haškog tribunala u vezi sa operacijom 'Oluja' izazvala je razumljivo ogorčenje u mnogim delovima sveta."

U kojim to delovima????? Republika Srpska i Republika Srbija

Taj ništa drugo i ne radi osim što sabotira istinu i prodaje maglu!

pre 11 godina

Vuk Jeremić je "Trojanski konj"! Već je isabotirao Srbiju po pitanju KiM, a sad će i po pitanju genocida u Hrvatskoj! Ova rasprava služi da se ubaci kao tampon između kriminalnog akta oslobađanja ratnih zločinaca i pozivanja na odgovornost pravih krivaca, od strane onih koji to moraju da urade. Ona služi da se pravi nalogodavci sakriju, da se snage i dragoceno vreme istroše na nekakve stavove koji sami po sebi nemaju nikakvu moć delovanja. Jeremić je tip koji poziva na raspravu oko toga da li je dan ili noć kad sija Sunce na nebu, dok se čovečanstvo davi u bujici i traži slamku za koju da se uhvati! Ako te UN nemaju ni jedan mehanizam kojim mogu da pozovu na krivičnu odgovornost one kojima su dali mandat da rade u njihovo ime, šta su onda te UN?! Pa, kad jedan Vuk Jeremić ima funkciju u UN i kad takav lik može da isabotira sve čega se lati, jasno je da su te UN SPRDAČINA!

Tamo gde se raspravlja o istini, nema nikakvog znanja!

jocagomboca

pre 11 godina

Dok je bio ministar inostranih poslova, uradio je najviše što je mogao, a sada se pokazuje da nije samo spiker kao što su mnogi zli jezici komentarisali izbor Vuka Jeremića. Vuče, poštovanje i svaka Vam čast!

djeturum

pre 11 godina

Gospodine predsedavajuci pa znate valjda ko je osnovao taj sud ili treba da Vas podsetimo? Danas kada oslobode i Haradinaja Vama ce reci da ste bivsi i to je to. Mada kilavo se borite za nas, lepo tvitujete, ali realno kilava borba.

Драган Филиповић

pre 11 godina

Браво господине Јеремићу, Ви сте светла тачка наше политичке и дипломатске сцене, уз господина Љајића.
Желим Вам успеха у даљој каријери.

OSTAVKA VUKA JEREMIĆA

pre 11 godina

@ Taj ništa drugo i ne radi osim što sabotira istinu i prodaje maglu!
Umesto pod hitno da sazove sednicu Saveta bezbednosti, čiji je Haški tribunal "pomoćni organ" i donese "obavezujuću rezoluciju" kojom se osuđuje ovakav postupak tribunala, jer se najdirektnije ugrožava "proces pomirenja u regionu" i perspektive "dobrosusedske saradnje" te, izaziva opasnost od "novih etničkih podela i sukoba", Vuk jeremić ovu debatu namerno smešta u Generalnu skupštinu, pred kraj svog mandata, podmečući Srbiji "kukavičije jaje" da bi se smirile strasti i bavili "akademskim mantrama" na nivou UN, bez ikakvog uticaja na donesenu odluku haškog tribunala i realne političke tokove, koji će neminovno da uslede!

dragan

pre 11 godina

Mislim da je on pobrkao loncice.On kao predsedavajuci mora biti nepristrasan.Al to ce biti kao i rasprava o nezavisnosti Kosova.Na kraj krajeva sud je doneo odluku velikom vecinom a ne tesnom vecinom.Pored toga sud donosi odluke na osnovu jasnih dokaza a ne cuo sam,prica se,mislim itd.Krivica za presudu je sto nisu predocili jasne dokaze oni koju su zekeli kaznjavanje.

zoran

pre 11 godina

meni je odavno jasno zašto je tadić ovog momka gurao u diplomatiju... što dalje od srbije. usput, to sad odgovara i đilasu. ovaj dečko ima određeni parni organ koji inače nedostaje političarima iz Demokratske stranke. kada bi on vodio ds... možda bih razmislio da ponovo glasam za njih.

Pozdrav iz Opatije, Hr

pre 11 godina

Pa hajde da nešto čovjek i napravi za tu veliku plaću. Nego, kada ćete ponovo Vi i Vaša žena u Opatiju na more??? Uvijek ste dobrodošli. Pozdrav.

Davor

pre 11 godina

Moze gospodin Jeremic raditi sta hoce. Padati u nesvijest, trcati, umrijeti od muke.....ali nasi generali, pukovnici i ljudi ce biti na slobodi. Sad imaju titulu: generali, legende i ljudi koji su branili svoje legitimno i nisu krsili ratna prava. Pa viditi kako general Gotovina prica? Normalno, pun topline, ne ponavlja proslost i veliki vjernik. Samo ga treba sporediti sa onim Seseljom i onda se sve vidi ii zna. Znaci Srbija moze skakati kako god hoce, ali shvatite jednom da je Hrvatska branila svoj teritorij. Jesu li neki vidjeli Knin nakon rata? Skoro cijeli grad je bio cijel i bez ikakve ratne steta. A koliko je vas prosetalo Vukovarom? 91 posto!!!!!!! grada je bio srusen, 3000 nestalih i toliko steta da se jos uvijek osjecaju posljedice. A vasi 'heroji' Mladic i Karadzic ce dobiti nekih 30 godina do dozivotnog, da ne pricam o Hadzicu. Znaci: CASE CLOSED!!:):)

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Vuk Jeremic je nazalost samo "olicenje" TRAGEDIJE koja je zadesila Srbiju !
To "ruglo od drzave" koje je 90-tih godina "naslikano kao APSTRAKCIJA" u kojoj se nijedna farba ne "uklapa sa drugom" i koja samo "bode oci" onima koji se "razumu u umetnost", taj Vuk Jeremic i "raznorazne vlasti Srbije" decenijama bezuspesno pokusavaju objasniti da je to "remek delo" i da "greska" postoji samo kod onih "kriticara" kojima je ta "slika" ODVRATNA?
I tako vam se ta jadna Srbija ili kako vec rekoh to APSTRAKTNO "ruglo od drzave" koje se ne "uklapa" u nijedan "ovozemaljski stil" i "likovni pravac" ni "evroski ni Ruski ni africki" od kojekakvih Jeremica brani kao nesto "na sta bi Svet trebalo da se ugleda i tome prilagodi" a ne da se to "ruglo od drzave" prilagodi Svetu ?
Da se Svetu to "remek delo" tj. to "ruglo od drzave" dopadalo NIKO ga danas nebi ni "uslovljavao" da se "prefarba" i prilagodi "pravcima i obicajima" koji su vec PRIZNATI u EU i nagradjeni Nobelovom nagradom !
Ti "uzaludni napori" kojekakvih Jeremica NIKADA nece promeniti "prefinjeni ukus" zapadnih "kriticara" ali ce zato uzaludno potrositi vreme i "pojesti godine" generacijama u Srbiji !
Srbiji odavno nisu potrebni "Jeremici", Srbiji su danas potrebni "umetnici" koji se svojim likovnim pravcem "uklapaju" u EU i koji bi konacno "prefarbali" to NAKARADNO "remek delo" u nesto sto "ne bode Oci"!

Bratislav

pre 11 godina

Ovaj čovek me sve više oduševljava...
I sada se pokazuje koliko je bilo bitno "osvojiti" ovu poziciju za Srbiju.
Teško je proceniti domete ove debate, ali treba iskoristiti svaku mogućnost kako bi makar malo zadovoljili "pravdu" i makar malo omeli sudije Haškog tribunala u njihovim "igrama".
Beli listić

petar

pre 11 godina

Pošto haški sud svoje odluke neće promeniti i ništa se ne može vratiti, potrebno je uraditi sledeće. Izdejstvovati i izlobirati da zvanična Rusija ili Putin daju zvaničnu izjavu kojom izjavljuju da su za njih presude haškog suda nevažeće i nemaju nikakav značaj jer ovaj haški sud nije radio po principima prava i zloupotrebio je mandat koje su mu poverile ujedinjene nacije. Da izjave da je ovaj haški sud politički sud, sud NATO pakta i njegovih saveznika, koji su diplomatski, logistički, pa i direktno bili strana u ratu protiv Srba, pa su zato pristrasni. Da kažu da u ovom sudu nema nijednog sudskog veća koje je sastavljeno od sudija iz Rusije, Kine, Indije, Brazila itd. pa se ne može govoriti da je to sud međunarodne zajednice. Cilj mu je politički pritisak i istorijsko diskvalifikovanje Srba. Zbog budućnosti srpskog naroda potrebno je poništiti i odbaciti ovakav haški sud. To će se učiniti na taj način što će ga Rusija ili još npr. Kina prvo odbaciti kao politički i pristrasan sud jedne strane u sukobu tj. NATO pakta i njegovih saveznika, uz kršenja prava i principa UN-a. Srbija će se prikloniti ovom stavu i odnosiće se prema presudama haškog suda jednostavno kao prema nevažećim, pristrasnim i nepravednim presudama jedne strane u ratu. Imaćemo odnos prema ovim presudama isto kao prema presudama npr. inkvizicije protiv ateista, austrougarske protiv Srba, vatikana protiv Đordana Bruna itd. koje su istorijski gledano besmislene i nepravda jačih koja nema nikakve veze sa pravom

Posmatrač

pre 11 godina

Svaka tebi čast Jeremiću, ali ko je sada naš Ministar spoljnih poslova? Što se taj čovek ne oglašava? Zašto ćuti?
Da li mi uopšte imamo diplomatiju?

Aleksandar

pre 11 godina

Samo napred Jeremicu ... neprihvatanje nepravde je veliki motivator.
Srbija se ujedinila oko ovog pitanja i taj zamajac treba iskoristiti. Treba da budemo veoma uporni na medjunarodnom planu i da nikada ne prestanemo da pricamo o ovoj sramnoj politickoj odluci.

Ivan

pre 11 godina

Aha, i sta ce nakon ove debate da se dogodi? Hoce li nesto da se promeni? Hoce li Haski sud da bude unisten kao sto je Jeremic najavljivao ? Nece. Prema tome, ovo je jos jedan potez u cilju lozenja sirokih narodnih masa, koje su jos pre 20 i vise godina pokazale da ih nije tesko naloziti obicnim nebulozama.

daidai

pre 11 godina

mogu da kazem da je jeremic jedan od retkih nasih politicara danasnjice koji koristi sva svoja ovlascenja kako bi se skrenula paznja na nepravdu. donekle i ljajic. ostali koji su se busali u grudi patriotske sad kad su na vlasti nema ih nigde.

Milan

pre 11 godina

Svaka ti se pozlazila.
Realno, mi ne mozemo da ocekujemo mnogo od debate, ali istina mora da izadje na videlo.

Nazalost, presuda apelacionog suda je doneta iz politickih razloga.
1) Amerikanci su ucestvovali u etnickom ciscenju nazvanom "Oluja" (to je i Gotovina potvrdio juce, a demantija nema nigde jer je to javno poznata cinjenica).
2)Amerikanci su vrsili iste takve akcije nasumicnog bombardovanja u proslosti kako bi izazvali opstu nesigurnost i kolaps u stanovnistvu.
3) Izrael u ovom momentu bombarduje Pojas Gaze sa ciljem da jednom zauvek zavrsi sa tim malim podrucijem prenaseljenim palestincima i bogatom teroristickim mrezama (koliko sam upoznat zelja Izraela je da ih sve premesti na Sinaj).

E sad, ko je glasao za oslobadjajucu presudu:
1) Meron, jevrejski amerikanac.
2) Turcin, americki satelit sa jasnim interesima na bliskom istoku.
3) Robinson, jamajcanin koji je osvedoceni americki covek u tribunalu.

Stvari sam objasnio samom sebi na ovaj nacin jer mi je aposolutno nejasno kako je moguce da se posle temeljnog dokazanog procesa ratni zlocinci oslobadjaju svake krivice za samo nekoliko meseci ovlas uradjenog posla.

edin

pre 11 godina

Necu o zlupotrebi sluzbenog polozaja ovog covjeka a korist svoje sitne nacionalisticke politike.
Samo da upitam sve vas koji tako od srca pljujete ovaj medjunarodni sud, a samo zato sto vam presuda nije po volji:
Zasto se niste pobunil protiv odluke suda u sporu sa BiH, kada je sud donio oslobadjajucu presudu za Srbiju i za genocid optuzio lokalne bosanske srbe.
Jer da je realno sudio placali bi ratnu odstetu Bosni sljedecih 100 godina.
I tada i sada za Gotovinu je to bila politicka presuda .
Zamislite da ste morali da platite za svakog mobiliziranog vojnika kojeg ste poslali u Bosnu da ubija i pravi veliku Srbiju,za svaku kucu koju ste granatirali i svakog ubijenog civila.
Hrvatska treba da se integrise u evropu i priznaje joj se da je vodila oslobodilacki rat.
Ovaj sud radi dobro svoj posao , i nije na nama da njemu sudimo

Giovanni

pre 11 godina

Svaka ti čast, al jeli bre, dal nije malo kasno? Naši političari stupe na plan kad je vuk pojeo magarca. I sad će veće da raspravlja i da Hrvati dobiju i treću oluju, onu u UN. Jel kume, jel si se ti uopšte primpremio il ćeš nam opet posle neke gluposti tvitovat ? Kako kaže, mnogo si bre zezek ,praznu slamu mlatiš

koko

pre 11 godina

Odlično. Hrvatska i BIH već pripremaju amandmane u kojima će se zahtjevati rasprava o učešću i ulozi Srbije u okupaciji 1/3 Hrvatskog teritorija, o Vukovaru, Srebrenici, Sarajevu i drugim neriješenim pitanjima iz rata, koja Hag nije adekvatno riješio. treba otvoriti i pitanje naknade štete, sve temeljem pravomoćnih haških presuda. Pozdrav.

Petar Valjevo

pre 11 godina

Davore, ne primaj se! Uvek ste bili manjina u tudjoj državi, i sau pričaš o vašoj teritoriji. Da vam nije bilo glupih, sentimentalnih Srba 1918. bili biste austrijska ili madjarska provincija. To jedino zameram Karadjordjevicu. Molili ste da živite u NAŠOJ ZEMLJI, pobedničkoj. Kako bih vaš ja tad slatko odbio. Nije znao čovek sa kim ima posla.

Mimy

pre 11 godina

Ma daj Vuce kako Vas nije sramota, pokrecite Vi rasprave gdje god hocete ali kako mislite da pravda pobjedi kad se u jucerasnjem danu niko nije od srpskih predstavnika oglasio povodom Vukovara, jel Vi stvarno ne znate sta se tamo dogodilo i da je tamo i u Skabrnji poceo rat, a sa Olujom je zavrsio? Srebrenica, sta zaboravili ste je, a bila je nekoliko dana prije Oluje, sta smo trebali pustiti da nas se sve pobije u stvaranju Velike Srbije? Moj naklon svim zrtvama rata, ali poltika vam je pogresna bila i ostala. Hrvatica sam iz Vojvodine, protjerana sam iz svoje kuce u Srijemu kad su izbjeglice iz krajine dosle poslije Oluje, sa sve spiskovima hrvatskih kuca. I mi smo otisli sa "vekovnih ognjista" pa nas niko ni ne pita kako nam je, pa je, bolje nego jadnim Srbima koji zive po sportskim dvoranama, mi smo bar sad u daleko uredjenijoj drzavi od Srbije, a da nam nije bilo lako nije. I nismo svi mijenjali kuce u Srijemu za kuce na moru, to sto Hrvatska ima more i sto je neko i tamo otisao to ne znaci da smo svi ( ovo govorim jer znam da ce se vec naci neko ko ce rec da smo svi mijenjali supe u Vojvodini za vile na moru ). Ajde gospodine Jeremicu i slicni pogledajte malo u svoje dvoriste i ucinite dobro svom prevarenom narodu.

Lozkov

pre 11 godina

Pametno od Jeremica, nadajmo se da ce dati rezultate, mada nadao sam se da ce sednica biti pre nego sto oslobode Haradinaja, ali sta je tu je...i nek prestane da se igra na tviteru, deluje neozbiljno...cekam dan da igram sa njim slagalicu na FB-u...

t-rex

pre 11 godina

Bravo Vuče. Tvoje poslaničko mesto u našem parlamentu i treba da bude zagarantovano, a kad se vratiš, pamet u glavu pa lepo oformi novu, pravu, čisto profilisanu političku partiju bez "starih drugara",pa da zajedno promenimo budućnost ovog poraženog naroda na bolje...
DIPLOMATIJA.. true serb.

Kapetan Ahab

pre 11 godina

Zakazao raspravu za april 2013?! Čemu tolika žurba i ekspeditivnost, danas je tek 20 novembar?

Dotad će celu priču zaboraviti ne samo ceo svet, nego i mi ovde u Srbiji. Vučić će držati banku u Srbiji hapšenjem lopova i tajkuna (tačnije, najavama hapšenja lopova i tajkuna) na kamare, pa će ova tema pasti u (zaslužen) zaborav.
A ionako sumnjam da će Vuk uspeti da napuni salu skupštine UN na ovu temu, naročito ako Hrvatska dotad postane članica EU. Piši propalo i prihvati to.

purgerman

pre 11 godina

Necu da kritiziram nego samo da Vas opomenem da cete tim potezom doci na tanki led i potonuti ! Koje bi bile poslijedice za Srbiju i Srbe ako UN ne ucini nista protiv oslobadjanja Gotovine i Markaca i podrzu sudsku odluku ?
Na prvo mjesto navodite protjerivanje Krajisnika a zaboravljate 1942. god i
onaj telegram Hitleru : Srbija prva drzava u Europi gdje vise nema zidova !
Ako vjerujete u pobijedu uvijek ukalkulirajte i poslijedice nakon poraza ! Taj medjunarodni kazneni sud je sastavio istrazno vijece i sudsko vijece i sigurno nece donjeti neki drugaciji stav.Tu ne pomaze niti Kina niti Rusija a UN sastoji se od 196 clanica,a svaka ima jednako pravo glasa.

Jeremic za Predsednika !!!

pre 11 godina

Mrzim DS. Ali mislim da Jeremic trenutno na celoj politickoj sceni ima najvise i obrazovanja i kapaciteta. Da je pametan da se odvoji od korumpiranih stranackih drugara, tada bi odneo apsolutnu vecinu na sl izborima. Sto bi i sam procenat rekao da apsolutno zasluzuje.

Dalmos

pre 11 godina

Nadam se samo da SAD i EU nemaju mehanizme da spreče ovu istorijsku sednicu! Kažem istorijsku jer ona nema nikakav drugi značaj sem istorijskog. Haški tribunal je ovom presudom presudio sam sebi, i ni jedna njegova presuda više nema nikakvu specifičnu težinu, već se sve moraju posmatrati kroz političku prizmu.

HR

pre 11 godina

Jedino čije bi me mišljenje zanimalo od srbijanskih političara,što kažu o slobodi generala je možda Čeda Jovanović.Ovi ostali Dačić 'mali Slobo',Jeremić..baš me nimalo ne zanimaju.

Skidam kapu

pre 11 godina

E, za nepoverovati. Vuk Jeremić, posle svih ispada, povlači pametan potez. Da li će to iole ispraviti nepravdu? Ne verujem, ali treba otvoriti raspravu. I pametno je voditi.

Nemam

pre 11 godina

Čemu sad to? Pa nemoj bre da nas brukaš. Čim susedi za to čuju odma popodne da dignu pare sa banke, tamo nekih 50.000.000, ne dinara nego dolara. Pa sutra će da pozovu američkog ambasadora na ručak, a prekosutra je sve rešeno u njihovu korist. A ti ćeš mobilizovat tamo neke kineze, arape, crnce i još kojekvae Titove nesvrstane. A na kraju rasprave ćeš biti srećan ako budeš imao još sve organe.

mario

pre 11 godina

(Petar Valjevo, 19. novembar 2012 12:47)

Kud nismo Austrijska provincija ,a ne da smo živjeli sa vama ..samo ste nas pljačkali ..
ne nismo mi molili da budemo sa vama već smo silom uvučeni ..
lijepo je govorio Stjepan Radić ne srljajte ko guske u magli ...

Ante

pre 11 godina

Ok, ali to je rasprava u Ujedinjenim narodnima. Što vi mislite da Hrvatska sa svojim saveznicima šutjeti i slušati Jermića kako govori?

andjelka

pre 11 godina

E da smo ovako konstruktivnog lidera imali....al se plašim da ovi naši dodvorači u medijima , politici, ali i naš poznati pesimizam,ne ponište ovakav korak svojim dodvoračkim ali i negativističkim komentarima.Kod nas se sve razvodnji,sve,zato svaka čast Vuče na postojanosti!

diplomata

pre 11 godina

Nadamo se da si i Seselja naveo kao coveka kome se flagrantno krse ljudska prava.Drze ga kao kucnog ljubimca u haskom zatvoru,prvo bez jasne optuznice a onda i bez presude...a pustaju generale Tudjmanove vojske koji su postupali po Tudjmanovom naredjenju,a brionski sastanak kaze... kakvo je naredjenje stiglo i ko je bio upoznat sa planom istog ,kako na sastanku tako i van njega .Cak je trazeno da se uradi brzo ,za par dana...i uradjeno je.Narod je u pitanju...zene i deca,starci i starice...to nije nikako bila neprijateljska vojska,vec Srbi poreklom koji su tu pretezno i rodjeni ,znaci njihovi drzavljani.Imovinu im devastirali a njih oterali...e pravdo za koga si...i zato Vuce,istinu na sto.Mi verujemo u tebe i zelimo ti da uspes.Svaka ti cast.Sada je vreme da ih upoznas sa pravom istinom i to uz dokumentaciju koju ti sigurno imas.Mnogi znaju, ali upoznati i one narode, koji su mogli samo da cuju jednu stranu i njihove pomocnike, ako nista dobro je za istoriju ovog naroda i skidanja one ruzne slike o nama , kao jedinim krivcima na ovom podneblju.

Konstantinos Veliki

pre 11 godina

Svojim pozivom da se Srbi vrate u Hrvatsku, Gotovina je pokazao da je mudriji igrac od Jeremica. Maestralno ga je "pokopao"!
Inace, Jeremic opet "ceprka" tamo gdje mu nije mjesto, kao brine za ugled UN i njegova suda dok na Twiteru javno prijeti i blati taj isti sud! O tempras o mores! Molim da mi objavite komentar! Hvala!

dalibor

pre 11 godina

Davor @
Ko govori da je ispravno sto je JNA radila u Vukovaru .Ali ovim cinom se ide u krug .Danas ste vi na jacoj ,sutra mi na nekoj drugoj jacoj ,pa opet vi .Kako ne shvatate ,da ce ovakva presuda jednog probuditi neke ekstreme koji ce prvu sansu iskoristiti da razruse sve do Zagreba .Pa cete onda vi rsuiti sve do Beograda ,a onda opet neki odavde sve do Brezica .Covece ,neko je proterao 200 000 ljudi ,i ubio 2600 ljudi .Nama su zbog takvog cina oduzeli Kosovo a u vasem slucaju Hrvatska je nagradjena .I molim bez preterivanja .Da se sudilo HR zbog zlocina u II sv.ratu ,recimo oduzimanjem teritorije ,danasnja HR bi bila kao Andora .Pozdrav svima .Dalibor Kraljevo

Милан Пурић

pre 11 godina

Ех да си од почетка био овакав! Али због овога ти стављам фајл о Гузенбауеру у фиоку. За неупућене: Гузенбауер, аустриски председник Владе, је после разговора са Јеремићем, рекао да се са Тадићем договорио, да се признање "Косова" врши постепено пузајући. Тако се све ово време и догађало, упркос накнадним млаким Тадићевим порицањима.

jao

pre 11 godina

Svaka čast Vuče! Ti si pokazao da si ljudska veličina i da ti je interes svog naroda ispred ličnog, za razliku od većine političara u Srbiji koji su veliki na riječima ali ništa konkretno nisu uradili povodom ovog skadnala u lažnom sudu u Hagu!

zg

pre 11 godina

Ma, opet pucanje u prazno, i to pet mjeseci nakon presude. Jeremic to vjerovatno zamislja kao njegovo dociranje i lupanje sakom o stol dok svi ostali potvrdno klimaju glavom. Ako je debata, i druga strana ce napraviti isto, krajnji rezultat nikoga nece obvezivati na bilo sto, tj. jos jedna besplodna UN debata i nista se promijeniti nece. Haski sud bi ionako trebao zavrsiti s radom do, mislim, kraja slijedece godine i - papala maca. A koliko to svijet uopce zanima i sada, vidi se po tome sto se vijest o presudi letimicno pojavila na prvim stranicama svjetskih medija i onda nestala u moru njima zanimljivijih stvari.

Sasa

pre 11 godina

Bice to jos jedna prilika da se ukaze na konstruktivan rad Medjunarodnog suda pravde i pozitivan uticaj na jacanje saradnje u regionu i prilika za osudu Srbije i kritiku zbog smanjivanja nivoa saradnje sa tim istim sudom.

Quarter

pre 11 godina

Znate li razliku između 99.9 i 100 , ili između 250.000 i četvrt miliona? Da pitate dramaturga ili Tomu , ne bi imali pojma ,ali zato naša pametna harvardovska glavica i na "nebitne" detaljčiće i "sitnice" obraća pažnju. Svaka čast Vučino.

Marko

pre 11 godina

Ljudi moji, 2012 je godina o kakvoj NDH vi pricate, nema ustasa,cetnika,nacista,osmanlija.Pa akteri tih zlih dogadjaja su davno izumrli,kome da se sudi.Pa vi ste bili sudci,gospodari zivota i smrti. Pocetkom 90-ih ste presudivali od Slovenije do Kosova ljudima koji se nisu tada ni rodili ali svejedno su morali odgovarati za osmanlijske,ustaske zlocine.Samo mi nije jasno kako ste zaboravili njemce,trebali ste i po njemackoj haraciti u ime pravde.Ljudi okrenite se buducnosti,svaki covjek radi greske, i trudi se da ih vise ne ponovi.
Hrvati nisu ponosni sto su njihovi preci radili u NDH,ali ova generacija se ne osjeca krivom, nego odgovornom da se to vise nikad ne ponovi Smatramo da smo na dobrom putu,imamo demokratsku drzavu,uskoro clanicu EU, mnostvo gospodarskih problema, puno problema je pred nama ali mislimo da smo na pravom putu.I vama zelimo da se okrenete buducnost i preuzmite odgovornost.Shvatite da je vasa politika stvorila Gotovinu koji bi danas lovio ribu,nitko ne bi znao za njega,za Haag bismo mislili da je neka svedska pop grupa i svi bismo zivjeli bolje.Ja ne zelim da se osjecate krivim nego odgovornim da se to vise nikad ne ponovi, ne zbog nekog drugog nego zbog vas.

poznat datum 29. novembar

pre 11 godina

I Severna Koreja je zakazivala debatu u UN ko zna koliko puta.Rezultat?
(klin, 19. novembar 2012 13:47)

kakva argumentacija. evo jeremic vec odustao od debate.
hrvatska ce biti crna rupa na karti evrope - cak ce i kriminalizovano kosovo imati vise simpatija od hrvatske.

s.

pre 11 godina

(petar, 19. novembar 2012 10:56)

Pa srpski narod, ovakav, kakav je nema budućnost, zar još to niste shvatili.
U aprilu 2013. se ni Srbi neće sećati o čemu se vodi debata, šta vam je?

mt

pre 11 godina

Kakva sve lupetanja mogu ovde da se pročitaju. Jedini koji je nešto pametno izjavio u vezi sa ovom presudom je Šljivančin. Ko razume shvatiće.

FO

pre 11 godina

Dobro je to sto ce se raspravlati o Hagu-OLUJI tako da cete imati prilike da cujete i o zlocinima koje Srbija nanela drugima.
Jedno je jasno ako negirate vase zlocine necete moci da izjednacite odnosno amnestirate nesto tom prilikom.

klin

pre 11 godina

I Severna Koreja je zakazivala debatu u UN ko zna koliko puta.Rezultat?
Ovim će Srbija samo dokazati da ne poštuje međunarodno pravo i odgovarajuće konvencije čiji je potpisnik

pavle

pre 11 godina

Odlično. Još samo kad bi isto ovako delovao i kada je reč i Mladiću, Karadžiću, Šljivančaninu i drugima iz našeg dvorišta. Sve dok Hrvati budu za oslobađanje svojih, a osuđivanje srpskih zločinaca, a Srbi se budu uzbuđivali zato što su Hrvati oslobođeni, a Srbi osuđeni - ne piše nam se dobro. Idealno bi bilo da svako počisti u svom dvorištu.

DD

pre 11 godina

I opet vi o bojkotu hrvatske robe!?

Evo kao bivši Zenga moram vam priznati da redovno kupujem srpski JAFFA CAKES (IPK Crvenka) i Čokoladne bananice (Soko i Nada Štark). Kupujem ih ne zato što su srpski nego zato što su dobri. Ubijam se u njima i navukao sam cca 4 kg zbog toga. Podsjećaju me na djetinjstvo.

Kupio bih i Stripoteku ali ne zato što je srpska nego zato što ima dobre strip autore. Imam doma album od VIS Idoli, ali ne zato što su Srbi - pogađate već.

Vozio sam i Yugo 55, jer bolje nisam imao i bio zadovoljan iako se radio u Srbiji.
Yuga više odavno nema, ali ovo drugo sve ostaje... Tko mi što može!

bole bgd

pre 11 godina

Bravo Jeremiću! Jedinstven, originalan, inteligentan, borac! Treba se boriti u okviru svojih moći ( ne ići glavom kroz zid kao Milošević), dati sve od sebe!
I Srbi treba da shvate gde im je mesto u svetu. Ne sa EU, USA, Britanijom, Jevrejima....već sa Kinezima i Rusima! I nikakvo lažno pomirenje na Balkanu, koje jedino koristi IDEA, FRIKOM, MERKATOR, GORENJE i druge firme iz "bratskih" nam republika, a naše firme na njihovo tržište ne može ni da primirišu! I dok mi Srbi sa kratkom pameću, ne prestanemo da svo zlo koje nam čine brzo zaboravljamo, bićemo gaženi i gaženi! Kako reče jedan ovde odmah dati Rusima da naprave veliku vojnu bazu u Srbiji i kraj priče!
A sad brzo u prodavnice IDEA i Merkator, imaju danas "akcije" za naš krompir, kupus i paradajz!

Gale

pre 11 godina

Predpostavljam da Jeremić za ovakav potez ima nečiju podršku, možda Rusije, mada je Rusija po meni prilično blago reagovala izrazivši samo sumnju u pravednost Haškog suda. Videćemo šta će se iz ovoga izroditi, ali nisam optimista.

NE ZAVREDJUJETE GA!!!

pre 11 godina

Najbolji politicar Srbije ikada. Steta sto se u Srbiji znanje sa Harvarda ne ceni i sto se uspeh ne prasta. Pozdrav iz Australije

Jovan

pre 11 godina

Dakle ovo su cinjenice
1. Generali su oslobodjeni u Hagu
2. Cela Hrvatska je slavila
3. Na trgu Bana Jelacica videle su se dve ogromne ustaske zastave
4. Mandzukic otpozdravlja nacistickim pozdravom
5. Josipovic kao najumereniji hrvatski politicar kaze da je nebitno sta Srbija misli

Sta iz ovoga treba da se zakljuci. Pa jednostavno ako su za Hrvate heroji,Markac i Gotovina posle progona 200.000 i ubistva 2000 Srba, zbog cega treba da smatramo da su Karadzic i Mladic ratni zlocinci a ne nasi heroji.
Ovo govorim kao neko ko je do juce mislio da svi zlocinci treba da odgovaraju za svoja nedela. Ocigledno je da pravda nije jednaka za sve.

Ladislav

pre 11 godina

Sa neskrivenim nestrpljenjem iscekujem ishod ove aktivnosti. Zanimljiv scenario moze da proizadje iz onoga sto sledi ! I naravno, pruzam podrsku Jeremicu .

hik

pre 11 godina

Ama iste stvari su nam se događale i 1993 ,samo tada su Milošević i Karadžić znali da kažu NE. Da tad nisu rekli ne ne bi ni bilo Repbublike Srpske.

Miro

pre 11 godina

@Petar Valjevo

Ne ponavljaj propagandu kojom su vas bombardirali 90-ih.
Ako želiš nešto naučiti pročitaj govor Stjepana Radića 1918.
http://hr.wikisource.org/wiki/Govor_Stjepana_Radi%C4%87a_u_Saboru_24._studenog_1918.

"Dobro. Pa što je to o čem se nije smjelo ni sanjati? Kod Srba je to ako je istina što govorite vi Srbi, ja čujem da nije da Srbija bude uvećana, proslavljena, da se kralj Petar kruni za cara, da obnovi Dušanovo carstvo. Druge misli srpski narod po vašem sudu nema. Ja, doduše, čujem da je i u Srbiji već sada većina republikanaca, ali tu sad nema braće iz Srbije, a vi Srbi iz Hrvatske i Ugarske i Bosne, vi ste uistinu samo dušanovci, vi ste za veliku srpsku državu, za jako i slavno carstvo, za kosovsku "zavjetnu misao", za osvetu na sve strane, za devet Jugovića, za Kraljevića Marka itd. Mi Hrvati za to nismo.

Naš je hrvatski seljak a to je devet desetina hrvatskoga naroda u ratu postao potpun čovjek, a to znači da neće više nikomu služiti, nikomu robovati, ni tuđinu ni bratu, ni tuđoj ni svojoj državi, nego hoće da se u ovo veliko doba država uredi na slobodnom republikanskom i na pravednom, čovječanskom (socijalnom) temelju. I vi, vas šaka gospode, vi se tomu protivite! I kad se tako protivite toj slobodnoj republikanskoj i toj pravednoj čovječanskoj želji, volji i potrebi svega našega naroda a napose naroda hrvatskoga, u kojega ime ja sada govorim vi niti časak ne mislite na to kako činite strahovitu krivicu i preveliku da oprostite glupost"

shauma

pre 11 godina

Nesto mi nije jasno? Zasto tek 10. aprila 2013. godine? Kada Jeremicu istice mandat? Kakva je sansa da ova debata uopste bude odrzana? Zaista ne razumem... A volela bih da verujem da je u ovome neka nada...

modesty blaise

pre 11 godina

Zelim samo da kazem nekoliko stvari, nadam se da ce moj komentar proci iako je malo poduzi.
1. Bravo, bravo i opet bravo za Jeremica. Definitivno osoba za koju bih glasala da se kandiduje, jos i bolje ako osnuje svoju partiju jer ne zelim da glasam za DS. Puna podrska njegovim inicijativama, uradio je vise za Srbe nego bilo ko od pocetka rata.

2. Kolicina negacije, pesimizma, autokritiziranja i beznadja kod proporcije komentatora me jako rastuzuje. Nadam se da ce uskoro imati razloga za nadu.

3. Glede bojkota Hrvatske. Imam kucu na moru tamo, rodjena sam tamo, odrasla sam tamo. Nogom nisam krocila tamo vec 3 godine iz principa a sad svakako mi ne pada na pamet da odem da im dam jedne kune ni za kuglu sladoleda a kamoli da tamo letujem, placam brod, namirnice i restorane. Ne zelim da ih gledam, ni slusam a ni podrzavam nicime, sve dok se ova uzasna nepravda ne razresi. Ako meni nije tesko, nemojte ni da bude vama. Bojkot Hrvatske u ekonomskom smislu, forsiranje bankrota njihovih kompanija u Srbiji i njihovo povlacenje nije nasa poruka da mrzimo Hrvate nego nasa poruka njihovim zlocincima i opstem slavljenju istih. I tacka. Nema tu puno filozofije. Vidimo se opet u nekom drugom filmu, izljubicemo se i uzivati u proizvodima jedni drugih, kada to budu zasluzili svojim ponasanjem.

maya

pre 11 godina

konacno neko pametan se nasao i nas da predstavlja, a ne vucic i nikolic samo cute i sta cekaju nije mi jasno ...bravo jeremicu i ti i ljaljic samo nastavite tako :))))

Marijan

pre 11 godina

Srbija na žalost nije iskoristila veličinu, ratove u kojima je pobedila da se nametne kao lider. Umjesto prijatelja oko nas su uglavnom neprijateljski narodi...muslimani, hrvati, albanci, bugari a ni mađari i rumunji nisu nam nešto skloni.

samo realno

pre 11 godina

Mislim da je on pobrkao loncice.On kao predsedavajuci mora biti nepristrasan.Al to ce biti kao i rasprava o nezavisnosti Kosova.Na kraj krajeva sud je doneo odluku velikom vecinom a ne tesnom vecinom.Pored toga sud donosi odluke na osnovu jasnih dokaza a ne cuo sam,prica se,mislim itd.Krivica za presudu je sto nisu predocili jasne dokaze oni koju su zekeli kaznjavanje.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dragan, 19. novembar 2012 10:53)

Dragane , da li si ti upucen uopste ?
Sud je doneo presudu tj odluku nakon glasanja 3:2 gde ti tu vidis veliku vecinu ?
Napominjem da su Evropske sudije glasale "PROTIV" a da je odlucujuci glad za oslobadjajucu presudu dobijen od USA koja je direktno ucestvovala (CIA) sto je i dokazano u operaciji oluja koja je etnicki ocistila hr od Srba !

Ovo je jedan od najvecih zlocina u istoriji covecanstva , gde su ustase palile Srpske domove , klali nemocne bake i proterali 99% Srba sa njihovih ognjista !

I ako su Srbi i Srpski generali bili osudjivani i kaznjavani , zasto to nije uradjeno i sa Hr generalima .. tj prvobitno jeste , ali posle lobiranja od 50mil eur donesena je na ponovnom sudjenju ova sramna oslobadjajuca odluka !

picasso

pre 11 godina

Hrvatska je za odbranu svojih ratnih zlocinaca potrosila 25 miliona dolara, i to je javno objavljen podatak. Medjutim, tamo niko nije napravio serijal o patriotskoj pljacki, niti je bilo ucviljenih egoista da horski kukaju kako drzava trosi NJIHOVE cenjene novce na neke tamo ubice dok nema za bolnice, vrtice, penzije, decije dodatke, inkubatore ... (nastavite listu). Naprotiv, dali bi i vise samo da je trebalo, jer oni se ne sprdaju sa patriotizmom.
Za to vreme, ovde se digla kuka i motika zbog toga sto je drzava namenila budzet od 7 miliona dolara, i to ne za odbranu osumnjicenih za ratne zlocine, nego za rad predsednika generalne skupstine UN-a. I onda smo taj budzet sveli na 1,5 miliona, sto je po nekima i dalje mnogo. Uz to imamo citav jedan deo javnosti koji koristi svaku priliku da njegov rad omalovazi, a cak i kolege iz njegove stranke ne propustaju priliku da ga saplicu.
Svaka cast Vuku Jeremicu, hvala mu sto postoji i neka mu bogovi budu na pomoci u borbi protiv vetrenjaca, ali ovaj primer vam slikovito objasnjava zasto smo tu gde jesmo.

Blablabla

pre 11 godina

Dosta je bilo kuknjave po raznim svetskim forumima vreme je za brzi i efikasan odgovor EU i NATO-u a to je Ruska vojna baza u Nisu. Srbija je na kolenima i vreme je da se odabere strana. Ne prolazi vide prica i istok i zapad.

Bez_Cenzure

pre 11 godina

Što za april? Treba sada zakazati dok se još vijest nije ohladila. Poznajući Srbe dotad će i zaboraviti. Mada mislim da ih je ova presuda u velikoj mjeri otrijeznila.

Danijel

pre 11 godina

Ako imamo i malo dostojanstva bojkotovati sve što je Hrvatsko, od firmi koje zarađuju na nama, jadranske lige u sportu do muzike! Uskoro je koncert Prljavog Kazališta i Nine Badrić u Arena a svi znamo šta su pisali za one zločince, naši tamo ne mogu i da hoće! Narode Bojkot

Milan Filipovic

pre 11 godina

Ispunjava me ponosom kada vidim koliko komšija, kako iz komšiluka, tako i iz naše sredine, piše i kritikuje sve po spisku no našim sajtovima i forumima, često pod lažnim imenima kojima kriju ko su stvarno, umesto da to rade kod svoje kuće.
Očigledno, mnogo više vredimo nego što smo sami toga svesni.
A g. Jeremiću puna podrška.

slonce

pre 11 godina

Ne volim Jeremica uopste, ali ovako se radi i reaguje kada su nacionalni interesi ugrozeni. Rasprava nije obavezujuca ali ce otvoriti siru diskusiju na temu pravednosti i svrsishodnosti preskupih UN institucija.

ElCid

pre 11 godina

Ja sam razocaran jer ispada da u Hrvatskoj niko nije odgovoran za stradanje Srba i da tog stradanja uopste nije bilo. Smeta jer se potpuno brise i zaboravlja izuzetno aktivna uloga hrvatske nekadasnje vlasti u provociranju rata i nezavisnosti po svaku cenu. Ipak, mopramo biti svesni da je iz Beograda vodjena kriminalna politika, da je Milosevic zloupotrebio sopstveni narod obecavajuci im drzavu koja je bila apsolutno nerealna, neodrziva i nepotrebna. Haski sud se obrukao ne zato sto nije osudio Gotovinu i Cermaka nego zato sto nije optuzio ni jednog jedinog hrvatskog zvanicnika za mnogobrojne zlocine protiv srpskog stanovnistva tokom svih ratnih godina. Ja ne trazim da nevin covek sedi u zatvoru. Ali s druge strane svi znamo da su strasni zlocini pocinjeni i da ih je neko naredio i pocinio. To se nije istrazivalo svih godina i nece se istrazivati! Vuk Jeremic nema nikakav kredibilitet da predlaze ukidanje Haskog suda jer je on veoma ratoboran i nedobronameran covek. Njegovi histericni i osvetoljubivi ispadi ga diskvalifikuju! Uopste ne verujem da taj covek zeli iskreno pomirenje u regionu.

Ronald

pre 11 godina

Aha...jel to ono što je neki dan prijetio "tako mi svega" da neće međunarodni razbojnici znati što ih je snašlo kad Vuk krene da se sveti. Samo naprijed Vuče. Rezultat će ti u najboljem slučaju biti čir na dvanaestercu.

vladan

pre 11 godina

Mnogi se pitaju zasto tek 10. aprila? Pa iz simbolicnih razloga. To je datum osnivanja NDH 1941. godine! Zar je moguce Srbi da to ne znate!? A kritikujete Jeremica.

Simon

pre 11 godina

Debata o Hagu u UN je odlična ideja i bilo je vreme da se o tome diskutuje na tako visokom nivou. Pravda bi trebala biti ista za sve, kriterijumi jednaki, tasovi izbalansirani- ali neko uporno sedi na našem tasu. Puna podrška gospodinu Vuku Jeremiću.

Marko

pre 11 godina

Prvostepena presuda sudija Haskog tribunala je kucana na 1200 stranica i tu je sva sustina objasnjena! Drugostepena prepravljana odluka je na samo 56 stranica! Sa 54 godine kazne na 0 godina! Neka svaka drzava, i organizacije koje budu ucestvovale uporede prvostepenu i drugostepenu odluku i sve ce biti jasno ko je sta prepravaljao. Traziti od svih organizacija da to rade, platiti i advokate da uporede i ostace sve zabelezeno! Oni i zele da cute i da se prave ludi ali mi vise ne moramo zbog zrtava!

Klimt- Bec

pre 11 godina

Jeremic je jedini Politicar koga cenim u Srbiji ne samo sto je Skolovan u Inostranstvu i zna kako treba Zemlju zastupati u Svetu. Nego sto je dokazao, da stoji uvek iza svake svoje izgovorene reci! Pa pogledajte ovaj rest nazovimo ih politicarima ne da neznaju ni jedan strani jezik, nego neznaju ni naj osnovnija pravila ponasanja. Jeremicev politicki uspeh i postovanje koje uziva u politickim krugovima, nikada vise niko nece dostici.

Bosanac

pre 11 godina

Bravo Jeremicu. Sada cemo i mi iz BiH iskoristiti prilku da postavimo pitanje zasto je haski tribunal sakrivao dokaze o odgovornosti Srbije za genocid u Srebrenici.

LOLIPOP

pre 11 godina

dali je i ovo zakazivanje debate ,za pola godine,veliki uspeh srpske diplomatije na celu sa jeremicem,kao sto je jeremic predstavljao uspehom sto ce predsednik srbije 3.drzati govor u un-u,ovo sto je sad uredio,zakazao debatu,je sva njegova moc koju on poseduje kao predsednik....

JADRANIN

pre 11 godina

bravo Vuče, tako se i zastupa svoja zemlja i svoj narod. Svaka čast. generalna skupština je nešto sasvim drugo SB.Amerikanci čije je ovo maslo nemogu tu uložiti veto.

Ivan

pre 11 godina

@komentatori

Zašto 10.4. pitate?

Pa 10.4. 1941 je osnovana NDH, država gde su se u ime Hrvata i Hrvatske države počinili najveći zločini i genocid nad Srbima u istoriji Balkana.

milan

pre 11 godina

Jeremić je "srpski nacionalista" stvoren po ukusu i meri američkog establišmenta.Tako da nema potrebe da bilo ko reaguje na njegove "poze".

tata amer

pre 11 godina

Raspravu raširiti i na raznorazne misije UN po celom svetu, EULEX i slične. Mada sam mišljenja, da od toga nema vajde. Svi oni rade tako kako im tata amer kaže.

Nezavisan

pre 11 godina

Podsetimo se nekih dogadjaja iz proslosti.
Sudija Robinson je sudio i Milosevicu. Licno mi on nije bio simpatican ali je taj sudija kada je Milosevic rekao, bilo je na TV pa odatle znam, da mu nije dobro i da trazi pregled ruskih lekara, taj sudija ga je prekinuo a on je par dana iza toga umro.
Meron je americki jevrejin a oni su se suprotstavili Srbima i bili su za one mere koje je SAD preuzimala prema Srbima. Sto bi sada menjao jednom prihvaceni klise.

Simon

pre 11 godina

Odlicno! Neka tamo rasprave kako je bilo moguce da Srbija bude oslobodjena po bosanskoj optuzbi za genocid, a onda kada Florens Artman izadje u javnost sa dokazima da je sud sakrio cinjenice koje su nedvosmisleno ukazivala na krivicu Srbije, onda ona bude optuzena za odavanje sluzbene tajne. I zasto se onda taj proces ne ponovi, jer je to ocigledno bila politicka presuda.

mrki

pre 11 godina

Svaka cast goapodinu Jeremicu ali nista od te rasprave samo bude negativne emocije kod naroda koji je proteran. Dosledna politika DOS-a je dovela do ovoga. A svaki narod bi trebalo da voli i postuje svoje generale a oni koji ne postuju svoje mogu da organizuju javne skupove zatvorenog tipa da ih ne cuje takozvani zapad jer bi ih smenili sa nicim zasluzenim polozajima u raznim ministarstvima. A da ne lupam napamet znamo kada je drzava Srbija podigla optuznicu protiv drzave Hrvatske za zlocine iz 2. svetskog rata. Znaci za zadnji zlocin ce se mozda podici optuznica 2068 a do tada narod ce biti u nadi da ce uci u EU i tako ce biti i vuk sit i ovce na broju.

Slavko

pre 11 godina

Vuče...Ako UN ne vrijedi - pa cemu onda Vasi argumenti da Republika Kosovo nije clanica UN-a?!

Pa nece valjda Srbija odlucivati o tome dali ce Kosovo biti clanica UN-a ili nece, ili kakve presude Haaški ili bilo koji sud ima za donositi.

Iako, po mojem mišljenju Hrvatska treba pozdraviti ovu inicijativu i kritizirati Haški sud što nije podigao optužnicu protiv Kadijevića i Adžića i još mnogih srpskih zločinaca.

Alex-bgd

pre 11 godina

Cemu tolika negativna energija? Ova diskusija u UN mozda nece promeniti presudu hrvatskim generalima, ali ce baciti novo svetlo na Oluju i nacin na koji je ova sramna presuda donesena. U diskusiju ce biti ukljuceni i politicari i strucnjaci. Ukoliko bude volje, moze se baciti ljaga i na Oluju i na ovu presudu, jer je istina u ovom konkretnom slucaju na strani zrtava. Ne mozemo sedeti skrstenih ruku. Vuk radi ono sto je u njegovoj moci. Nek svako od nas uradi bar toliko, i stvari ce biti drugacije. Ruski MIP je vec izdao saopstenje o ovoj presudi, i valja ih uvuci u tu debatu u skupstini UN. Pa, ako Srbija ne bude imala publiku taj dan, Rusija ce sigurno imati. da... i bojkot !!!

nislija

pre 11 godina

Dakle, savrsen potez gospodina Jeremica. Na jedinom pravom mestu rasprava o Hagu: u UN koje su ga i osnovale. Cuce se svi argumenti, pa cak i da se nista ne promeni, ostaje zapis sramote o ovom sudu za istoriju. Demokratska rasprava,dokazi, cinjenice. Joj kako ce tirani sada da urlaju. Ali najvise mi se dopao datum rasprave: 10.4. Dan kada je 1941 formirana NDH uz nacisticku podrsku. BRAVO GOSPODINE JEREMICU!

Nebojsa

pre 11 godina

Zasto 10.04.? Deco deco... Ono sto je autorima svih tekstova i komentara na ovu temu u Srbiji promaklo (ovde htedoh reci neverovatno pa se predomislih jer zato nam i jeste ovako) je da je na taj dan, deco, osnovana NDH!!!!!!!!!!!!!!!!!! Prva Hrvatska drzava! Eto zato 10.04. bravo Vuce majstore, na finjaka ;)

Zoran M

pre 11 godina

Mislim da ipak treba vratiti Kralja. Ali ne verujem da ce svetski mocnici to odobriti. Mislim da nam se konacno ne pise dobro. Mi konja za trku nemamo jedino da nam se desi da nadjemo nesto poput nafte. Bojim se da ce I moji cukun unuci placati dug ubistva Franca Ferdinanda. Teorija zavere mozda , vreme ce pokazati.

Harvardska diploma VS Tomina diploma!!!

pre 11 godina

Razumem to da neko ima omiljenog političara a da su mu drugi manje omiljeni, ali da neko vredja i omalovažava i vredja čoveka koji, ako ništa drugo, bar diže prašinu,to ne razumem. Svaka ti čast Vuče. Obrazovan si i pametan mladi čovek kakvih u Srbiji malo ima. Neki kažu da si pristrasan! Pa i treba da budeš jer uloga UN je da štiti interese svih ljudi i država na ovome svetu koje su ugroženi na bilo koji način. Po ovima koji te kritikuju, ti bi trebalo da ćutiš i ništa ne kažeš zato da te ne bi okvalifikovali kako pristrasnog. Verovatno prosudjuju po sebi. Oni bi ćutali i štitili svoju poziciju (čitaj svoje d..e), dobru platu, život u New Yorku i sve pogodnosti koje nosi sa sobom tvoja trenutna pozicija. Ali ti si hrabro zagrizao zalogaj koji može i da ti presedne i bude gorak. Šteta je samo što nemaš 100 % podrške od svih Srba. Sada treba da budu ujedinjeni svi akademici, političari, državne institucije da bi se napravila jedna medijska invazija na celi svet. Ako je ikad bilo vreme da se Srbi slože i prevazidju sve političke, stranačke i druge prepreke, onda je to sada.

Boki_Marad

pre 11 godina

Pa viditi kako general Gotovina prica? Normalno, pun topline, ne ponavlja proslost i veliki vjernik. Samo ga treba sporediti sa onim Seseljom i onda se sve vidi ii zna. Znaci Srbija moze skakati kako god hoce, ali shvatite jednom da je Hrvatska branila svoj teritorij. Jesu li neki vidjeli Knin nakon rata? Skoro cijeli grad je bio cijel i bez ikakve ratne steta. A koliko je vas prosetalo Vukovarom? 91 posto!!!!!!! grada je bio srusen, 3000 nestalih i toliko steta da se jos uvijek osjecaju posljedice. A vasi 'heroji' Mladic i Karadzic ce dobiti nekih 30 godina do dozivotnog, da ne pricam o Hadzicu.
(Davor, 19. novembar 2012 11:50)

Zaboravio si jednu malu sitnicu, a to je da je u Kninu falilo 200.000 Srba, ako to po tebi nije nikakva ratna šteta, onda si i ti poput tvojih licemernih generala... Voleo bih da kažem "Bog će im suditi" no odavno sam svestan da Boga nema, tako da će ovaj zločin proći nekažnjeno, naravno, jer ni pravde nema, sve je politika, lobiranje, interesi i to "ko ima jača leđa", danas za određenu svotu novaca možeš sebi da napraviš državu, da opereš zločine, da crno bude belo, i to nije samo kod nas, tako je svuda...

Niko nama nije kriv što smo celog veka saveznike tražili u pogrešnim ljudima, Rusiji i Kini, njihov uticaj u svetu je smešan, no kao stvari stoje, vrlo verovatno ćemo morati u Sibir da se selimo...

ja

pre 11 godina

haški postulat:
U hagu je svako nevin, dok se ne dokaze da je srbin.

Gospodine Jeremicu, postulati se tesko mjenjaju ali se ipak mjenjaju, samo treba biti strpljiv ali i uporan. Ne sjediti skrstenih ruku, kao devedesetih godina, nego pametno raditi.

Zoran

pre 11 godina

Podrzavam inicijativu. Rasprava o legitimnosti takvih sudova, jurisdikciji, pravednosti i drzavnom suverenitetu uopste, kasni vise od 15 godina. Ovaj sud nikad nije ni bio pravno utemeljen, svrha mu je od pocetka bila pisanje "zvanicne verzije" istorijskih dogadjaja, prebacivanje krivice sa jednih na druge i sikaniranje zrtve za primer drugim mogucim neposlusnicima. Odvratan primer selektivne pravde koja nije nista drugo do jos jedna batina u rukama mocnika. Sto se zakazane rasprave tice i simbolika je tu - 10. april je dan proglasenja Paveliceve NDH 1941. Normalno, o tim zlocinima i pokolju nekih milion civila ni svetska javnost niti neki medjunarodni sud nikad nisu rekli ni jednu rec osude. Kad bi neko pobio milion pasa digla bi se cela svetska javnost da pokaze svoju zgrozenost i dobrotu, ali kad su ljudi u pitanju sve zavisi od toga da li pripadaju jednom ili drugom taboru; toliko o dobroti.

!!!

pre 11 godina

(HR, 19. novembar 2012 15:16)
A jedini koga zanima tvoje misljenje si ti sam!
Inace cak je i Natasa Kandic, koja je jos gora od njega, je osudila oslobadjajucu presudu, pa ti vidi! Vise ne postoji niko u srbiji, apsolutno niko, ko veruje u pravdu haskog tribunala! ;)

Milan

pre 11 godina

Ozbiljna drzava to pitanje ne resava preko UN-a . Pogledajte film iz 2005.godine "Minhen" i videce te kako to ozbiljna drzava, u ovom slucaju Izrael, resava. Ubedjen sam da bi i bivsa Jugoslavija to resila na slican nacin.

mapet

pre 11 godina

Čini mi se... ako Jeremić ne preuzme DS u najskorijoj budućnosti toj partiji se ne piše dobro.
Kada kao građanin i birač posmatram DS danas još više žalim za Zoranom Đinđićem.
Boris Tadić je unakazio tu partiju koja je imala najveći kapacitet da stabilizuje našu Srbiju.
O Đilasu kao političkom lideru je suvišno govoriti.
Mislim da Jeremić dobro radi i da se bori za status naše Srbije.

Milos

pre 11 godina

Smeo bih da se kladim da ce posle pritiska sa Zapada, pomeriti ovu raspravu sa dnevnog reda, kao sto je to bio slucaj sa njegovom cuvenom rezolucijom o Kosovu, kao sto je pricao da nikada nece pregovarati sa kosovskim vlastima itd. Nije mi samo jasno, zasto nas zbog svojih bolesnih ambicija i licne promocije neprestano konfrotira sa svetom ako nije u stanju da stvari izgura do kraja!

dalmatinac

pre 11 godina

Interesantan datum debate (sigurno nje slučajno odabran) a pogotovo tema. Siguran sam da Hrvati, Albanci a naročito bosanski Muslimani imaju što prigovoriti Sudu, pogotovo tužilaštvu i njegovom političkom podizanju i nepodizanju optužnica s ciljem izjednačavanja krivnje i tobožnjeg pomirenja. Hvala Vuku na odličnoj prilici.

dragan

pre 11 godina

Nadam se da ce bar ovaj komentar urednici pustiti. Datum pa morate malo razmisliti sta se desilo 10. aprila 1941 godine proglasena je Paveliceva NDH.
Tako da je Vuk Jeremic izabrao pravi datum za raspravu to je stvar simbolike koja u ovim stvarima igra neku ulogu.

To pokazuje da je Jeremic jako dobro znao sta radi. Kao i naprimer Nemacka vlada koja je priznala BiH 6. aprila 1991 i oni su znali sta rade neka im Bog nikada ne oprosti...

MI-8

pre 11 godina

Citiram ''nece znati sta ih je snaslo''... Tresla se gora, rodio se mis... :/
(feritejl, 19. novembar 2012 10:52)

tek ce da se trese, mozda vec 22. novembra

UvekZaMir

pre 11 godina

Hvala Vuce, nek i ova Srbija vidi dobrog politicara. Svoj je obraz stavio na test pred UN zbog svih nas. Lako je u Srbiji palamuditi i drzati petriotske govore. Da vidim jos nekoga od ovih DIPLOMIRANIH POLITICARA da izadje u svet i na pismen nacin zastupi nas stav. Treba nam jos Vukova...

lala najstariji

pre 11 godina

Gospodine Jeremicu svi oni na suprotnoj strani su mnogo jaki i spremni na sve, ali, ako ništa, barem ćete utišati proslavu godišnjice proglašenja NDH,fašističke države koja je pobila sve Jevreje kojih se mogla dočepati i ratovala svojim jedinicama na strani Nemačke protiv V. Britanije i SAD.

binsr

pre 11 godina

i onda kazu puno kosta Vuk Jeremic u New Yorku... Koliko para bi potrosili na lobiranje da dobijemo sansu da o tome negde pricamo. Bravo Vuce!!!

Stavite prst na celo

pre 11 godina

Vi koji pisete o bojkotu hrvatske robe prvo stavite prst na celo. Znate li koliko IDEA radnji ima u Srbiji.Pa valjda te radnje nekoga zaposljavaju. Valjda se za te hrvatske robe placa neka carina i PDV u Srbiji. Znate li ciji je FRIKOM i Dijamant.Znate li koliko jos proizvoda za koje mislite da su srpski su u rukama firmi iz Hrvatske

Sto se tice Jeremica on kao predsednik Gen.skupstine UN ima pravo da postavi na dnevni red i ovo pitanje. Samo je pitanje sta ce rasprava da donese.Glavni finansijer i UN i suda u Hagu je Amerika

I jos nesto sud u hagu nije osporio ovom presudom da nije bilo deportacije, upistava , razaranje imovine. On je samo ovu dvojicu oslobodio odgovornosti. Znaci niko nije kriv a sve se ovo dogodilo.Malo rogobatna presuda jer su oba dvojica provela u zatvoru 7 godina. Znaci Gotovina i Markac mogu da tuze tribunal zbog "neosnovanog" boravka u pritvoru

Marko BG

pre 11 godina

To što sada Ante Gotovina poziva Srbe da se vrate u Hrvatsku isto je kao i pozivanje na "bratstvo i jedinstvo" nakon II Svetskog Rata i zločina u NDH. I jedno i drugo je prevara za Srbe i način da Hrvati prodju nekažnjeno i ne odgovaraju za genocid.

Novi Beograd

pre 11 godina

Bravo i hvala.
Mora se internacionalizovati i podici ostro javno nezadovoljstvo sramnom odlukom da se genocid i organizatori i glavni egekutori srpskog naroda verifikuju kao dobri momci.
Neka svet napokon sazna istinu : Hrvati uvek vode krstaski rat protiv Srbije, pokrstavaju, proteruju istrebljuju Srbe.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Konačno?! Treba iskoristiti momenat i potanko i pojedinačno navesti sve slučajeve u kojima se vidi uloga ove nazovi sudske instance. Navesti činjenice i statističke podatke. Detaljno, kao i ponašanje svetskih zvaničnika, koji su na Balkanu zastupali jedan stav a kasnije u svojim memoarima iznosili sasvim suprotno mišljenje. Mislim da su sve post-petooktobarske vlade imale nalog da ćute i da ne talasaju. Nismo smeli da pomenemo američko-britansko-nemačke zločine počinjene u Srbiji a samim tim ni zločine njihovih balkanskih satrapa. Srbiji i Srbima se sudi za nešto što nisu započeli već pokušavali da spreče, Srbiji i Srbima se sudi za etničko čišćenje a da je pred očima SAD, VB i EU, i uz njihovu pomoć, proterano izmedju 500 i 600 hiljada Srba?! Još niko nije odgovarao za srpske žrtve odnosno masovna ubistva, koja su u očima Haškog tribuinala postala gotovo "prirodna". Uzimaju se kao "plus i vrlina" a ne kao zlocini?! Trgovina organima i "Žuta kuća" su prebačeni na nadležnost onima koji se podsmevaju srpskim žrtvama i koji će ovaj predmet "zakopati" pre nego što bilo šta urade. Bravo, za ovaj potez, gospodine Jeremiću. Inače, Vaša ideologija, ili stranačka pripadnost, me uopšte ne zanimaju.

apolitican

pre 11 godina

Da je ova, drzava zombija, reagovala tako na presudu Haradinaju, ne bi se sad ovo desavalo. Videli ste kako su njega docekali na KiM, kako su ove u Hrvatskoj. Ovde zombiji cute i mudruju.
Bolje ikad nego nikad i zato ova prilika MORA da se iskoristi. Sednicu verovatno nije mogao ranije da zakaze - ne pita se tu samo on. Zato pripremiti se kako treba i argumentovano izneti SVE. Onaj ko hoce da zna sta se desilo imace priliku, one vec opredeljene i onako ne zanima. Publikacije poput "Raspeto Kosovo", podelite predstavnicima zemalja i na ulici, obicnim prolaznicima.
Moglo bi bar jednom da se zaborave stranke i da se svi okupe oko ideje zvane Srbija!?

Milan

pre 11 godina

Svaka cast Jeremiću, on čini sve što je u njegovoj moći i ovo je pravi način da se borimo protiv ovakvih dvostrukih standarda. Naravno, niko nema pravo da komentariše sudske odluke, ali debata ovog tipe je jedna neprijatnost onima koji upravljaju ovim tribunalom (čitaj - koji ga finansiraju). Apsolutno nisam glasač DS-a i nemam razloga da budem pristrasan ali ovo je pravi primer kako se na legitiman i legalan način bori protiv onih koji rešenja nameću silom. Ljudi se zavaravaju da mi možemo da učinimo nešto protiv onoga što su oni naumili (pa ta ista Engleska, Francuska su glasali 1938 za odcepljenje dela članice Saveza Čehoslovačke i pripajanje Sudetske oblasti Nemačkoj kada im je to bilo u interesu)a šta mislite da su spremni da urade nama i to sada kada nemaju protivtežu, ali bar neka im bude neprijatno i neka to objašnjavaju u najvišem telu Sveta kada je u pitanju očuvanje mira Skupštini UN.

Sima

pre 11 godina

Odlicna inicijativa, Jeremic sjajno koristi poziciju i ovlascenja koja su mu na raspolaganju. Svi oni dusebriznici koji su pljuvali po njemu zarad toboze trosenja para u Njujorku imaju priliku da vide kako se taj ulozeni novac sada vraca!

Sara

pre 11 godina

Bravo! Svaka čast!
Ovaj čovek je bio i ostao dosledan svojim stavovima koji su pritom i ispravni. Čak i to što je svojevremeno izgubio podršku u svojoj stranci sad mu samo daje još veći legitimitet i značaj za sve što radi i preduzima. Samo nastavi...

ZoranNS

pre 11 godina

Ako u tome uspe, bez obzira na ishod debate, oproštam mu sve one ono što sam mu zamerao. Baš me interesuje reakcija SAD Nemačke i GBR, a da pljuvača na taj njegov predlog ima, vidi se i u komenzarima.

neuki

pre 11 godina

opet ovaj zeli da da legitimaciju haskog suda preko skupstine UN-a kao sto je dao i onom famoznom rezolucijom nakon kosovskog priznanja i kao sto je dao legitimaciju presudom o kosovskom priznjanju, ne znam da li ovo radi namjerno, sve mi se cini da da

n

pre 11 godina

Svaka tebi cast patrioto diplomato i posteni covece! DS treba da slavi sto ima Jeremica a svi drugi da se izvine za zlobne komentare. Jer Jeremic je vec sada svoju misiju opravdao osudivsi haski tribunal sa tako visoke pozicije u UN. Pokzao je sve ono sto u Srbiji nije bilo hrabrost i borbu za pravdu i pravo razvio raspravu koja ce doziveti svoj epilog u aprilu. Moje veliko postovanje za velikog Vuka!

jos uvek ponosan

pre 11 godina

Bravo Jeremicu !
Da ne bude samo da dajemo izjave kako smo uvredjeni i povredjeni, mora da se reaguje dosta jace na ovakvo sarlatanstvo od suda i na ovakav odnos prema Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji cije se stradanje izvrgava ruglu.
Najzad neko da pokrene neku pravu inicijativu. Da nam je vise aktivnih poteza od nasih politicara, nego samo njanjave izjave po nasim medijima.

Mario Bros

pre 11 godina

Ovo je dobro jer će jedna debata na tako visokom nivou i to međunarodna sigurno biti zapisana i u istoriji dobro dokumentovana. Videće se stavovi svih država sveta po tom pitanju i neće se celo istorijsko pamćenje zasnivati na presudi suda već i na stavovima država. U istoriji posle rečenice o presudi će stojati bar još jedna o mišljenju koje su neposredno posle izrekle zemlje. Sad samo da se ne otkaže ova debata ili ne sabotira na neki način..

Za tebe je Seselj pravi diplomata, sve sa mahanjem pistoljem na goloruke studente!

pre 11 godina

@Maja Tvoj komentar je totalno nerazuman. Sta bi ti, da uzme pusku i krene na njih ? Svaka mu cast za sve sto je uradio za sad, zakljucujuci sa ovim potezom. Da, ovo je velika stvar, samo sto to ti izgleda uopste ne razumes.

Podrska

pre 11 godina

Vuce, podrska i pozdrav. Cak i da ne uspe bar si nesto probao. A ne kao ova gomila konstipiranih, hatera i nekih koji nam stalno objasnjavaju neku "realnost" i stalno o nekoj eto zajednickoj buducnosti, pomirenju i sl.
Sto se mene tice Jeremic je nesto uradio, Djilas je bio na pomenu, Ljaljic je smanjio nivo saradnje. Svi ostali daju izjave za novine. Da svako od nas uradi koliko moze(recimo ne kupujmo Hrvatske proizvode i ne idimo u njihove markete)taj moze da racuna da cu da ga podrzim. Kad covek oseti nepravdu ljudski je reagovati, pokazujuci saosecanje, ljutnju pa cak i bes. I ako krenes da se branis je ljudski. Nije ljudski (vec bezdusno) pricati "eto to nam je sto nam je", "nema veze gledamo u buducnost", "sami smo krivi". Neki od nas su izgubili nekoga u tim zlocinama, kako vas nije sramota da tako nesto i kazete.

hm

pre 11 godina

Moze jedino guslati na toj debati. Tu presudu vise niko ne moze da promeni (da je Jeremic pravnik to bi i znao), a Hag se skoro zatvara tako da... Ovo je obicno prodavanje magle. Ovih dana se samo prica o presudi od koje se ne zivi. Skupljaju politicke poene na nacionalizmu i tim presudama, dok narod nema leba da jede. I u Hrvatskoj i u Srbiji, ista prica. Malo smo se vratili u 90te, samo vec sutra ce daleko bitnije biti jel' imamo za rezije i hranu. I sve dok ne prestanemo da zivimo u proslosti nece biti bolje.

Zabrinuti vozac

pre 11 godina

@Sasa, 19. novembar 2012 14:35


ej bre covece. procitaj clanak New York Times-a, i oni sami vide da nesto nije u redu.
slucaj hrvatske ce posluziti republikancima da pociste sve iz CIA, NSA itd. koji im se ne svidjaju.
hrvati su tu, kao i uvek, najveci gubitnici... moneta za potkusurivanje!

eh

pre 11 godina

A ta fora sa NDH će mu proći samo u Srbiji, ako počne u debati vaditi NDH kao nekakav dokaz sve će završiti kao smijurija.

Tako da taj datum ili je čista slučajnost, ili je skupljanje nekakvih političkih bodova jer u UN mu to neće proći.

A ako mu to bude glavni argument, onda mu je bolje da odmah otkaže debatu...

Lazarevic

pre 11 godina

Pored svega postaviti tribunalu o kasetnom bombardovanju Nisa,raketiranju voza, RTS, bolnica, uranijumu koji je izvrsio nato pakt.. Bravo za Vuka koji je svetla tacka u DS..Jos da se malo vise pozabavio aneksom G beckog sporazuma...

Gradjanin Q

pre 11 godina

@Mislim da ipak treba vratiti Kralja. Ali ne verujem da ce svetski mocnici to odobriti. Mislim da nam se konacno ne pise dobro. Mi konja za trku nemamo jedino da nam se desi da nadjemo nesto poput nafte. Bojim se da ce I moji cukun unuci placati dug ubistva Franca Ferdinanda. Teorija zavere mozda , vreme ce pokazati.
(Zoran M, 19. novembar 2012 12:32)

Ne daj Boze da nadjemo velike kolicine nafte ovde. Svako razuman zna ko bi nam ovde usao vojno, PO SVAKU CENU. Trudio bi se i sto je najgore uspeo bi da nam oba oka u glavi zavadi.
Sto se tice Kralja, da znas da svugde u svetu Kralj ima funkciju titule samo. Mozemo mi biti monarhija, ali se Kralj nece nista pitati, a zivece o nasem trosku iako je bogat vec i previse u odnosu na vecinu nas. Zato to zaboravi. To nam ne treba sada.

dalmatinac

pre 11 godina

Dakle tema debate je "Uloga međunarodnog pravosuđa u ostvarivanju pomirenja". Budući je Sud neovisno tijelo čije su se presude obavezale poštovati sve članice UN-a može se debatirati samo o utjecaju presuda na članice, odnosno da li ih članice poštuju ili nepoštuju, da li usklađuju svoje istupe sa za njih obvezujućim presudama. Nemože se debatirati o činjenicama jer je to posao Suda i debata nikako nemože biti novo suđenje. E sad, neznam kako se tu Srbija može dobro provesti.

ćiro

pre 11 godina

e da, ovako nešto je bilo logično jer se srpskom narodu to najviše sviđa. Umjesto da se poradi na trgovini onih vaših automobila i drugih proizvoda vi i dalje šiljite. Za nekoliko dana Gotovina se neće ni spominjati u Hrvatskoj ali to je nebitno JER JE PUNO BITNIJE SAKRITI SVOJU NESPOSOBNOST i zadržati svoju funkciju i lijepu plaću. Neka još predloži da se na taj dan odigra i večiti derbi zvezda partizan, da se ne zaboravi na to ni slučajno jer vaša vlada daje ionako tim gubitašima ogroman novac umjesto da ih ugasi. Da ne budem pristran baš toliko, i u HR ima dosta toga ali smo izgleda od vas pobjegli dobrih 20ak godina.

panonac

pre 11 godina

Ne samo debatu, vec odrzati predavanje o Jasenovcu i podici novu optuznicu protiv Hrvatske za zlodela pocinjena u 2SR, jer se sada vise ne mogu kriti pod imenom Jugoslavije.

mjadjan

pre 11 godina

Sada je valjda jasno koliko nam vredi ovaj covek na ovom mestu i sada ce valjda "patriJote" da se postide sto su ga pljuvali za novac koji je trazio za svoj budzet, jer ovakva akcija nema cenu. Dokle cemo da sami secemo granu na kojoj sedimo? Imamo predsednicku poziciju jednom u 100 godina, a mi ni to ne znamo da iskoristimo i svi zajedno delujemo, vec smo napali da li placa stan 10 ili 50 hiljada dolara! Pitajte se koliko je Hrvatska potrosila da se dobije onakva presuda u petak!!! Da li je bilo mnogo sto su placali stan advokatima u Holandiji?????
Ne treba nama niko da nas poubija, mi smo sebi najveci neprijatelji

Za pravdu sveta

pre 11 godina

Bravo Jeremicu, to se ocekuje od politicara da uradi nesto konkretnije. Svaka cast. Nadajmo se da ima uspeha u tome da nam vrati poverenjd o pravdi.

ms

pre 11 godina

@10.aprila ? To je u redu.Ajd molim te ne blamiraj se.
(kiki, 19. novembar 2012 10:37)
@Do aprila sve vec gotovo bice.
,,Ne lipsi magarce do zelene trave''
(Ja sam, 19. novembar 2012 10:22)

Cini mi se da to sto je april daleko nije od znacaja. Primjedba da ce se strasti do tada sleci govori samo o nasem psiholoskom osjecaju vezanom za temu, strasti se nigdje van Srbije i Hrvatske nisu ni najmanje uzburkale. Za njih ta tema ni na dan oslobadjanja Gotovine nije bila pretjerano aktuelna.

jasno ko dan

pre 11 godina

hoce li neko imati petlju i drugo ....da kaze da Hrvati nisu mogli biti kaznjeni jer bi onda odgovarali i oni koji su Oluju organizovali

LFC

pre 11 godina

Debata o Hagu je preko potrebna, svaka mu cast na ovome. Koristim priliku da Vas sve pozovem na studentski protest povodom najnovije odluke suda u Hagu. Protest ce biti odrzan u sredu kod Hrama u 15h. Ocekujemo minimum 2000 ljudi, sve je uredno prijavljeno policiji i ogradili smo se od svih politickih stranaka i raznoraznih organizacija. Inicijatori protesta su Pravni fakultet i Fakultet politickih nauka. Vidimo se u sredu!

Kenzo

pre 11 godina

Samo napred, Jeremicu! Iako verovatno nista neces postici ovime, bitno je da si pokusao, sto se ne moze reci za ljude iz nase vlade koji se cak nisu udostojili ni da organizuju neki protestni skup...

Baki SM

pre 11 godina

Ama ljudi, sta vam je, nije to sastanak saveta mesne zajednice, pa da ga zakaze za utorak ! Jos nesto, jasna mi je sumnjicavost, ali nemojte da ga omalovazavate unapred, rekao je da nece znati sta ih je snaslo, pa da vidimo, ako bude "tresla se gora..." bice lako popljuvati ga posle.

zdr

pre 11 godina

Ovo ce biti veliki blamaz. Isto kao o odluci za pravo za deklaraciju nezavisnosti, kao o trpanju nebuloza i pravopisa u ustav, kao i razne deklaracije koje ne vrede papira na kome su napisane. Jeremic misli da podigne srbovanje na najvisi moguci nivo i to ce mu se vratiti sa kamatama.

Zao mi je ljudi koji misle da je ovo dobra stvar ali su u sustini neobavesteni i hvataju se za slamku, mislim da je ovo nova koska koja im se baca da bi se skrenula paznja, propaganda ce od ovoga napraviti pobedu ali ce ustvari to biti veliki blamaz.

Mihajlo Jevtić

pre 11 godina

Eto jednog čoveka koji je ustao i uradio nešto u svojoj moći. Šta god bilo, hvala ti. Nisi kalkulisao, ćutao, prebrojavao se.Želim da te vidim na sledećim izborima, zajedno sa 100,000 mladih i obrazovanih ljudi koji neće gledati samo u svoj interes.

slobodan

pre 11 godina

Jedino što je danas Hrvatska ponopravna članica NATO saveza i kroz par meseci ulazi u EU tako da Srbija može samo sanjati da će više ikada bilo što menjati...

seljadin

pre 11 godina

pravda se postize lobiranjem, desetinama miliona evra, koje nasi "velikasi" nisu bili spremni da daju, iako im to nije ni 1% imovine....

Hrvati lobiraju preko drzave, a Albanci preko milijardera i pojedinaca. A gde smo mi? Sta je sa onim ljudima koji su od drzave dobili na poklon fabrike, firme, zemljiste vredno stotinu milion evra? Sta je sa onima koji su preko privilegija dobili vreme u medijima, besplatno, a prodaju skupo, i pored TV pretplate koju svako od nas placa 5 evra, oterali su RTS u dugove od 50 miliona evra?
Zasto se oni nisu zalozili kao Hrvati ili Albanci sa par desetina miliona evra datih u lobiranje? Kakvi su to ljudi kojima zadrhti ruka kad treba da se late novca, koji su ionako dobili od naroda?
Kako je to Putin resio u Rusiji?

Staša

pre 11 godina

Bravo Jeremiću, svaka Vam čast.! Ovo je jedini pravi način i prava adresa da se, pred osnivačem suda i pred celim svetom argumentima i činjenicama obelodani postupanje pojedinih sudija bez moralnog integriteta, koji pod pritiskom velikuh sila donose selektivne i kompromitujuće političke, umesto pravnih odluka.
Možda će ova debata proći bez odjeka zbog ucena i pritisaka kojima zainteresovane države pribegavaju, ali će o tome imati saznanje ceo svet. Osudom ovakvog postupanja istovremeno kompromituju se i države koje u tome učestvuju, posebno one koje su podržale ovakvu odluku suda, čime demantuju sve one vrednosti o pravdi i ljudskim pravima, kojima se navodno žalažu.

dobronamjerni

pre 11 godina

Trenutno presude Haga ne idu u smjeru izjednačavanja krivnje i to bi trebao biti problem? Da bi se izjednačila krivnja nega se osude i nevini ljudi? Vrh JNA nije odgovarao za Vukovar, o Škabrnji se ne priča i tada nije sazivao skupštinu? Srpska politika uništila je svoj narod u Hrvatskoj lažnim nadama o velikoj Srbiji, prekombinovali su se i red je da se preuzmu konzekvence. Tko je učinio zločin neka odgovara, a politiku van iz toga

Duro

pre 11 godina

@ tosa "Nadam se da ce ta sednica 10 aprila iduce godine znaciti kraj haskog tribunala i da ce slediti njegovo momentalno raspustanje..."

Ma kakva sednica, DEBATA koja ako i pod kojim uslovima se održi lako može da se sroza i liči na partijski kružok a ne obavezuje nikoga na ništa. Vukov potez je dobar, ali da ne ispadne da je zagrizao gde ne treba jer on kao UN službenik je optužio drugi UN organ ... a o tome odlučuju malo veći igrači nego Srbija, RH i slični ...

plasim se da je kasno

pre 11 godina

Iskreno,
Nakon onih Jeremicevih komentara presude na socijalnim medijima, akoji su daleko od neutralnih i koji se cak mogu podvesti i pod pretnju [nece znati sta ih je snaslo] plasim se da ce biti ista od toga

Petar S.

pre 11 godina

Bravo Vuce. Puna podrska (kao i uvek ;) )
Cak je i Cedomir Jovanovic (konacno) juce u Utisku Nedelje priznao da je Haski Sud POLITICKI.

"..Jovanović je, povodom oslobađajuće presude, rekao da je Haški tribunal i formiran kao politička institucija. ..."

Link:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=11&dd=18&nav_category=11&nav_id=661318

Dobro, to smo sad konacno svi apsolvirali. Ajd' dalje.

drasko

pre 11 godina

Fantastican potez, i kao sam ja licno ocekivao njegovu ostavku u znak protesta zbog odluke zalbenog veca i direktnog mesanja politike u rad tribunala. Mislim da je Jeremija izvukao dobru kartu za nastavak partije.

Tesko je preinaciti odluku suda, ne zato sto je to nemoguce, vac zato sto se kroz stenograme sa Visa jasno utvrdjeno da su visoki zvanicnici CIA, bivsi oficiri USArmy, kao i ambasador SAD bili upuceni u ono sto je spremalo hrvatsko rukovodstvo, a samim tim i aminovali sve to.
Milsim da ce dabata biti zustra i da ce prozvesti dalokosezne posledice po citav regijon, a vrlo moguce i na globalnom planu. Ad hock sudovi, "humanitarne" akcije, arapsko prolece, Iran.

Sigurn oda ce biti izvrsen jak pritisak na SAD, Nemacku i Britaniju da svoje aspiracije umanje, a da ce stav SAD-a biti prilicno blag. Tome cemo zahvaliti predsedniku Obami koji ce u drugom svom mandatu i ujedno poslednjem ispuniti svoje obecanje sa pocetka predsedovanja da amerika nije jedina zemlja na planeti i da ne treba bas o svemu da donosi samostalno odluke. Vrlo brzo se ocekuje promena u njegovom kabinetu, koju najavljauju experti Bele kuce u SAD-u a samim tim i mogucnost da dobije vise prostora za svoje umerene ideje.

p.s.
Jako sam razocaran postupcima hrvata u proteklih nekoliko dana,ta euforija i ludilo podseca i na momenat kad su bili uhapseni Mladic i Karadjic.Samo sto postoji jedna razlika u svemu ovome,mi smo se hrvatima izvinili za nedela koja su vrsena u nase ime,a oni nama nisu ni za 41'.

Diki

pre 11 godina

@(Giovanni, 19. novembar 2012 10:37)
A mozda je po tebi trebao jos pre 10 dana da zakaze sednicu za proslu godinu? Alo covece pa ne moze on da zakaze za datum koji nama odgovara, sta bi bilo da ga nemamo na mestu na kojem je sad? Ali mi smo takvi (tj vecina je kao ti) da omalovazavamo svaki pokusaj da se nesto dobro uradi. Svaka njemu cast.

cro i al spinatori, neprocenjivo

pre 11 godina

@koko
Ma sta naprica, kazes Hrvatska i BiH(sa sve Dodikom) spremaju amnadmane na sta? Kakva "okupacija" teritorija? O cemu ti pricas smesni covece... Kapiras da ce rasprava biti o necemu sta je aktuelno i o necemu sta je pod ingerencijom UN-a a ti lupetas ovde o nekim okupacijama iz proslog veka? Tom logikom bi mogli da ubaciomo i amandman o Jasenovcu. Idi dete odmori malo.

mile

pre 11 godina

Ja se ne osecam ponizeno, taj nazovi sud je sprdacina najobicnija. Problem koji imam je da se osecam ugrozeno, jel' sada znaci da neko moze decu da mi ubija i proteruje a da to nije zakonom kaznjivo, jer Americke pojedine grupe kazu da je to u redu?

radica

pre 11 godina

Bravo Vuče!
Molim Državu našu da oporezuje tajkune i da novac od oduzete imovine usmeri na pomoć raspravi u UN, da angažuje sve vrste eksperata da brane srpsku stvar, da se konačno okupimo i zamislimo nad našom budućnošću. To je dalekosežnije i korisnije za ceo narod i nasu decu od bilo cega. Molim državu da oporezuje i naše drage partije i njihove šefove zarad višeg cilja. Ako je neko, a onda su oni patriote. Slažete se? i pozicija i opozicija.

SIMO

pre 11 godina

davore davore citajuci tvoj komentar svatio sam slijedece da moja kuca ustvari nije zapaljena sa jos 20 000 drugih kuca ej majstore 20 000 kuca spaljeno ko je god osto pobijeno na najsurovi nacin i ti sad pricas to se nije desilo mozda je to ustvari bilo samo u matriksu za tebe i haske sudije za mene je to bilo u stvarnosti sram te bilo i tebe i tvoje sunarodnike prije drugog svijetskog rata srba je bilo 32% u hrvatskoj da bi poslije jasenovca taj broj drasticno bio smanjen a poslije ovoga rata spao na 3% i o cemu vi hrvati pricate slavite vi pobijede na krilima trecega rajha sve bude i prodje doce i silnicima kraj sluga ce uvijek biti sluga pravda ce kad tad doci vi sad uzivajte

Petar Mirić

pre 11 godina

BRAVO, Jeremiću - sreća je da Vas svet više ceni no mi. Mislim da bi i neki naši rukovodioci trebalo da stave prst na čelo. Valja će mo nešto naučiti od Hrvata.

робокап

pre 11 godina

А за дежурне пљуваче ГОСПОДИНА ВУКА ЈЕРЕМИЋА запитајте се зашто је изабрао баш овај датум. Јел зна неко од дежурних пљувача који је ово датум и зашто је баш тај дан изабран? На нашим и другим заинтересованима је само задатак да повежу датум одржавањеа ове седнице и 5 август 1995. Ко разуме схватиће. Мало лобирања у јевреском лобију није на одмет.

Eisbrecher

pre 11 godina

Jedina logična stvar koju moramo da uradimo, bravo Vuče! Mnogi sada zameraju što je debata zakazana "tek za april", ali je potrebno vremena da se prikupi podrška što više zemalja, tako da je to sasvim realan rok. Uostalom, ne treba tek tako polako završiti sa ovom pričom. Rasprava praktično počinje već danas...

egzibicionista

pre 11 godina

alo bre Srbi, budite strpljivi. pa ne moze za sutra da zakaze sednicu, mora da se podeli dokumentacija, pripremi teren, itd. bice sve ok

Dusan

pre 11 godina

Nisu mi jasni oni koji se ovde pozivaju na sljivancanina, a jos manje kad to cine Hrvati. Ako sam na nesto ponosan, to je onda cinjenica da pripadam narodu koji se stidi svojih ratnih zlocinaca. Njihova zapomaganja su samo znak da ni nakon svega nisu nista razumeli. U svakom slucaju, nasu samilost ne zasluzuju.

Stojan

pre 11 godina

Loshe je za Srbiju shto je gospodin Jeremic clan DS-a. To je jasno. Za uspeshnu diplomatiju potrebno je vreme i da se ona (diplomatija) sprovodi dosledno dugi niz godina, ako hocete i vekova. Nije tribunal doneo ovakvu odluku shto voli Hrvate ili mrzi Srbe. Odluka je rezultat konstantne i dosledne diplomatije zapada (Amerike tj., Sulejmana Velicanstvenog-vladara novijeg sveta vec 2 veka) u preuredjenju sveta. Srpska politika (ako je i postojala u drzavnom smislu reci) prekinuta je 1903 godine odlaskom Obrenovica. Posle je verovatno i nije bilo. To je bilo srljanje i lutanje. Sukobi sa mocnim zapadnim zamljama. Definitivno, srpska diplomatija (u pravom smislu reci srpska-drzavnicka)prestaje posle II svetskog rata i traje do danashjih dana. Ne bazira dosledna diplomatija i drzavnicka politika na jednom ili dvojici ljudi. Politicki dosledna elita se gradi dugo dugo i spontanao. Ona nastaje na temeljima visoko moralnog skolstva, strogih principa, itd. Svedoci smo gostovanja ambasadora mocnika nashoj severnoj pokrajini...Ozbiljna diplomatija i drzavotvorna politika to ne sme da dozvoli. Kada ozbiljan covek slusha razno razne nashe analiticare i tumace odluke Hashkog suda mesta za optimizam nema. Dok drzava ne ojaca po svim shavovima UN ne mogu pomoci.Posete pomenute gospode Vojvodini pokazuju da je nasha drzava slaba...

milan

pre 11 godina

Da nismo dali legitimitet Hagu da nam sudi, potpisivanjem sporazuma o saradnji sa tim sudom, danas ne se ne bismo osećali tako poniženo.Svaki pakt sa Đavolom se veoma skupo plaća pred Bogom.Zato ovako prolazimo.

Ivana Pan

pre 11 godina

Narod koji zaboravlja svoju istoriju i svoje zrtve gubi i naziv naroda ,ovo Vam je za nauk sta su interesi i pravednost novog svetskog poretka,ali ipak svako od njih cvrsto stiti svoje granice i naciju,nas je lako nagovoriti odreci se Boga,sebe,dece,istorija Srbije je poluskrivena jos uvek,Titov spomenik je jos kod nas ne u Hrvatskoj ,uvek drugi upravljaju narodom Srpskim,gde ste pravi Srbi da Vas vidimo samo Vi vredite,podrska Jerenicu

LOLIPOP

pre 11 godina

dali neko strucan i neutralan moze da objasni sta je ovde uspeh jeremica.on je predsednik skupstine koja samo predlaze ,nema nikakvu izvrsnu vlast ni moc.nesto kao sekretarica generalne skupstine,zasto 10. april.-zato sto je tad slobodan termin.to je mogao da zakaze svaki predstavnik srbije u un-u.putem diplomatske razmene.bilo bi lepo kad bi novinari b.92 ovo pojasnili ,osujetili jos jedan jeremicev pokusaj da formalnost u skupstini prikaze kao svoj uspeh

Ljiljana, London

pre 11 godina

I treba - to je njegov posao, bez obzira na ishod. Svaki komentar vrste "od toga nema vajde" je vrlo poguban jer slika jednu groznu karakteristiku kod nas - ne treba ni pokusati, ma jel'te? Uvek treba pokusati,posebno u ovakvim slucajevima i mislim da Jeremicu treba dati svu podrsku, jer to sto radi nije lako - niti ce biti jednostavno. Evo vam jednog primera : moja familija je pomesana, dok se u Dubrovniku raduju zbog haske presude, drugi deo familije iz Knina su zgrozeni (pobegli su u sred noci izgubili sina i imovinu u Oluji). Ostali su u Srbiji i totalno razocarani. Dosta mi je toga. Kao sto zalim ove iz Dubrovnika, imam isti osecaj kad citam pojedine komentare tipa poredjenje ko je vise zlocina pocinio da l' ovi, da l' oni pa se merimo na katar kao da ce to da izvaga neku pravdu; a zaboravljaju pri tom da treba da branimo samo jednu: ako si pocinio zlocin na sud - ne interesuje me odakle si;to treba da bude jasno i Srbima i Hrvatima; osudjujem zlocin pocinjen od strane Srba istom merom kao sto osudjujem one pocinjene od drugih naroda prema mom - i to je on sto Jeremic treba da podseti Hag. On se bori za nas, da li ce uspeti - ne znam, nadam se. Niti cu ga manje postovati ako ne uspe - jer je radio svoj posao, nesto sto su mnogi zaboravili sta to znaci.

Marko

pre 11 godina

I sta ce postici? Isto kao i kad je trazio da se int. sud izjasni o napadu NATO na SRJ. Kad bi barem uspeo da ukine sud to bi bilo nesto.

PPeca@SER

pre 11 godina

Zanimljivo je da je 10. aprila osnovana NDH. Slučajnost ili...? :)
(Stanimir Branimir, 19. novembar 2012 11:20)

Ne znam, nisam ovo znao... Imam enciklopediju Leksikografskog zavoda (Zagreb), staru... iz 70-ih godina... u 7 tomova... ali tamo uopste ne postoji pojam "Ustase".... dok pojam "Cetnici" postoji, naravno.
Mozda se sve to nije nikada ni desilo?!?
Moguce da nacisticka vojska nikada nije docekana sa cvecem u Zagrebu? Mozda nikada nije postojao Jasenovac, kao stratiste Jevreja, Srba i Cigana? Mozda... Ma kad u knjizi nema, onda nije ni postojalo.
E takve "enciklopedije" su dovele do ovoga. Nije imao ko da ih cita jer su neki "crveni" ucili da citaju u zatvoru.

Lanna

pre 11 godina

Nije samo Srbija nezadovoljan radom Haskog tribunala vec i africke zemlje koje vide sud kao organ koji privod "pravdi" uglavnom Afrikance.
Svi americki predesdnicu su se kvalifikovali za Haski sud kai i mnogi evropski lideri tipa Blair och Sarkozy. O izraelcima da ne govorim.
Gotovina je poceo da prica da je CIA bila do guse umesana u planiranje i sprovodenje Oluje. Zato ej brze bolje solobodjen. Isto ceka i Haradinaya koji je takodje produkt CIA-e.

Preokret

pre 11 godina

@Marijan, 19. novembar 2012 14:35

naravno da krivica nije jednaka. krive su obavestajne sluzbe SAD, V.Britanije, Francuske, Nemacke. a zatim Hrvatska.

marija

pre 11 godina

Kako javlja Jutranji, hr,
Ante Gotovina je tri puta osuđen na francuskim sudovima zbog nekih od najgorih krivičnih dela – oružane pljačke, iznude i otmice – a ukupno je za to dobio 9,5 godina robije!
U Hagu je receno da je on povratnik koji je vec bio osudjivan.

blaž

pre 11 godina

ne tako davno mlađahni delija, jeli, uputio je upit MSP uvjeren da je u pravu, prikažete fotke toga dana i njegova objašnjenja nakon toga, njegova nezrelost je primjerena njegovom iskustvu a i znanju, ali staviti sve karte na njemu po bilo kojem pitanju je pogubno i za teniski kljub iz Uba a kamo li za državu ....

Ivan

pre 11 godina

mogu da kazem da je jeremic jedan od retkih nasih politicara danasnjice koji koristi sva svoja ovlascenja kako bi se skrenula paznja na nepravdu. donekle i ljajic. ostali koji su se busali u grudi patriotske sad kad su na vlasti nema ih nigde.
(daidai, 19. novembar 2012 11:45)

Ostali su debelo ucenjeni izgleda ...

PPeca@SER

pre 11 godina

Stvari su vrlo jednostavne... Srbija treba da izdvoji pare, a to i mene i sve ostale mnogo manje kosta nego steta koja nam je naneta, i da plati Karlu Del ponte i dvojicu sudija koji su bili protiv, da ovog puta sastave prigovor haskom Tribunal a u ime Srbije, i da tu stvar isteraju do kraja.
Vredjanje dvojice usprotstavljenih sudija da je svako drugo misljenje "nerazumno", vredja sudije koji su bili protiv, kao i sudije koji su prvostepenu odluku doneli. Obzirom na to, u njihovom interesu je da dokazu suprotno, a to je da su "trojkasi" bili pristrasni. Koji je bio razlog, to ce ta trojica sami morati posle da dokazuju. Nicija nije gorela do zore.

Sumadinac

pre 11 godina

Ja bi ih zezova napravio foru... skupio 250.000 Srba sto onih sto zaista zele da se vrate, sto volontera, poredjao duz auto puta, podelio gorivo i dzeparac i pravac Kninska krajina... uz komentar... zvali ste eto nas... i veliki transparent na kraju... MOŠA... Kod komsija bi nastupila opsta mobilizacija i siguran sam da bi pokazali sve svoje evropske kvalitete i manire. Ova drzava je iz budzeta ukrala i pogubila mnogo vise para nego sto bi kostao ovakav izlet... Kakva bi to sprdnja bila...

Radmilo

pre 11 godina

Kod komsija bi nastupila opsta mobilizacija i siguran sam da bi pokazali sve svoje evropske kvalitete i manire. Ova drzava je iz budzeta ukrala i pogubila mnogo vise para nego sto bi kostao ovakav izlet... Kakva bi to sprdnja bila...
(Sumadinac)

pa sada bi i mogli kada im je propao etnicki inzinjering da nasele Srbe i RSK na Kosovo i delimicno u Vojvodinu i RS.

Puki Son

pre 11 godina

Ne moze jedan covek da vodi politiku i sam brani zemlju. Srbija (vlada) treba da napravi strategiju, preduzme odredjene korake da bi osigurala da debata tece tokom i donese ishod koji nam odgovara. Shvatite da nije bitno kakvo je trenutno stanje na terenu (u nasu korist ili protiv nas), moramo da organizujemo conferencije, prezentacije, da idemo od zemlje do zemlje (posebno tamo gde nas ne podrzavaju) i prezentiramo nas stav i nasu stranu price. Na zalost, danas se tako dobijaju bitke, to smo trebali da naucimo do sada! Iako ne volim taj termin ali "lobiranje" ima svoju ulogu i vaznost. Ukoliko to ne bude sprovedeno, i ukoliko ponovo budemo ostamoceni i pobedjeni uprkos cinjenicama, ne mogu da krivim Hrvate, Albance, Amerikance ili nekog sledeceg, mogu smo nasu Vladu i one koji su u njoj, jer ne rade svoj posao, ne rade svoj domaci, ne zastupaju svoj narod i ODMAH treba da se sklone! A mi smo krivi ako kazemo, ne idem na izbore, nema veze moglo je i gore, mi smo krivi ne oni koji to koriste. Lepo Kaze Djole: "nisu krivci primitivci sto su pokupili mast, korov nikne kuda stigne ma svaka njima cast. Krivi smo mi sto smo ih PUSTILI" !

Djordje

pre 11 godina

Ne znam da li da se čudim ili GNUŠAM kada čitam komentare koji su stranačko-navijački obojeni?
10. april obećava, meni, da je inicijalna namera g. Jeremića debata o Tribunalu i ne samo o njemu jer datum iplicira povezivanje sa ranijim proterivanjima i zločinima koji su se na ovim prostorima događali.
Debata ne može izmeniti odluku Žalbenog veća ali...ne sumnjam da će u raspravi i pored različitih tonova od minimiziranja do osuda biti pomenuti zločini (obostrani doduše) koji ovaj prostor osuđuju na ponavljanje istih.
U počinjenim zločinima politika koristi "pravedne" i "legitimne" motive u tzv. borbi za slobodu, pravdu i šta sve ne...
A ZLOČIN JE ZLOČIN!
MOTIVI GA NE OPRAVDAVAJU!
Njihovo izdvajanje u prvi plan su samo populistički metodi da puk lakše prihvati i preboli beznađe i osećaj mučnine negiranjem da je zemlja okrugla.
UN su politička organizacija minimalnih zajedničkih sadržalaca.
Haški sud kao i Nirnberški (recimo) je politički sud u sudske toge odeven.
On je sud pobedničke strane i dobro vaga šta je oportuno a šta šteti trenutnoj i budućoj političkoj situaciji i interesima.
Uspeh Vuka Jeremića je što je debata uopšte zakazana.
Diskusije će ući u zapisnike i audio-vizuelna dokumenta UN.
Poslužiće istoriografima i politikolozima a i političarima u nekim drugim vremenima koji će se na njih pozivati.
Pa...i to je dovoljno, ako se nešto više ne izrodi.
A MI?
RAZUMNO, MIRNO I DOSTOJANSTVENO!
KALIMERO JE SAMO ANIMIRANI JUNAK.
Svaka sličnost sa stvarnim je tužna!

Djordje

pre 11 godina

Ne volim Jeremica uopste, ali ovako se radi i reaguje kada su nacionalni interesi ugrozeni. Rasprava nije obavezujuca ali ce otvoriti siru diskusiju na temu pravednosti i svrsishodnosti preskupih UN institucija.
(slonce, 19. novembar 2012 14:30)

Ugrožen je ugled UN kao osnivača Suda!
Nacionalni interesi su niže na lestvici i o njima se ne bi zakazivala debata već paneli, okrugli i drugi stolovi...
Debata ima veću specifičnu težinu i značaj.
Zavisi i od toga koje će sve zemlje i intelektualci učestvovati.
To je pak vrlo važno za organizatora i međunarodnu javnost.
Ostavimo se nacionalnog.
To je samo nama važno, druge ne dotiče!

sa strane

pre 11 godina

Bez obzira na povod (presuda hrvatskim generalima) i na ishod Jeremicevog poteza, on jeste potreban jer je Haski tribunal postao izvor korupcije i bogacenja velikog broja ljudi --od sudija i advokata do konsultanata, prevodilaca i ostalog. Ruku na srce, nas rat je bio strasan jer smo mi nasrnuli jedni na druge: Srbi u Hrvatskoj da bi ostali u YU, a Hrvati da bi iz nje izasli, ALI taj rat nije ni izbliza bio onako strasan ni po surovosti ni po obimu kao II sv.rat pa su sudjenja za zlocine pocinjene u tom ratu bila gotova u roku od nekoliko godina (ukljucujuci i nimberski sud), a potraga za pojedinacnimn zlocincima traje i do danas. A ovi u Hagu ukapirali da mogu do beskonacnosti da odugovlace i zaradjuju i postavljaju standarde koji ne vaze za njih. Na primer, za Amerikance i NATO. Da si samo deo miliona evra koji su utroseni na sudove za BiH dati na oporavak Bosne bilo bi mnogo korisnije i da se prenela nadleznost na sudove u tim zemljama, mi svi vbismo imali vise koristi. Ali u tom slucaju, korist bi bila nasa a ne od haskih zaposlenika. Zato nije proslo. I zato to nema na kraju balade veze sa pravdom nego jeste politicki sud i zato treba da ga medjuanrrodni tim pravnika malo preispita i makar konstatuje neke od ovih stvari koje su pojedini istrazivaci vec pokazali u svojim naucnim radovima u Americi i Evropi.

Caliph-ornia

pre 11 godina

A na kraju rasprave ćeš biti srećan ako budeš imao još sve organe.
(Nemam, 19. novembar 2012 11:23)


duhovito...ali pretera ga brate:)

Sumadinac

pre 11 godina

Radmilo.... Za tu akciju je potreban mozak, infrastruktura, vrhunski razvojni plan i da se odresi kesa, ali moralo je da se krade, sistematski... pa nije preticalo...

Duro

pre 11 godina

@ Milos "... Nije mi samo jasno, zasto nas zbog svojih bolesnih ambicija i licne promocije neprestano konfrotira sa svetom ako nije u stanju da stvari izgura do kraja!..."

Izgleda da ste u pravu, evo već osvanuli napisi, koje niko da pobija, kako je ta debata zapravo redovna i već prije zakazana (22.09.2012) i nema nikakve veze sa presudom iz Haga i normalno već se pojavljuju vesti iz pouzdanih diplomatskih izvora kako zapad tu njegovu laž smatra brukom i sramotom kako njegovom ličnom tako i Srbije ...