Nedelja, 18.11.2012.

22:55

Dačić: Oslabljena pozicija Srbije

Dačić izjavio da je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima oslabljena pozicija Srbije kada je reč o tužbama koje su dve zemlje podnele jedna protiv druge.

Izvor: Tanjug

Daèiæ: Oslabljena pozicija Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

123 Komentari

Sortiraj po:

Božidar Šević

pre 11 godina

Dačiću, nema mesta a bogami ni vremena za kuknjavu.Put pod noge pa u svet da se mobiliše srpska inteligencija, ideje, novac i da se krene u nove radne pobede!Dosta više bla bla politike, jer probudićete još hiljadu zala ako se ovako nastavi.To će nas "samoubiti" i Srba će nestati!!!

ponovo

pre 11 godina

"Treba krenuti od genocida prema Srbima od strane NDH u II Svetskom ratu.
(Branko, 19. novembar 2012 11:01) ""
============================

Neki nikako da shvate i zapamte:
Niti je Srbija pravna naslednica one Nediceve Srbije iz 1941, niti je Hrvatska naslednica Paveliceve NDH !!

Jer da je tako, Srbija bi davno iznela 'gace na stapu' [bankrotirala] radi zahteva jevreja tj. njihovih potomaka posto je Nedic od Beograda napravio prvi 'Juden Frei' glavi grad u Evropi [sve jevreje odpremio u konc. logore]

Viktor

pre 11 godina

@hm, 19. novembar 2012 12:30

Pogresio si. Srbija je htela, ali nije. Milosevic je insistirao na tome, ali je DOS prihvatio da su SVE republike bivse SFRJ naslednice, tako da od toga nema nista i zbog toga clanstvo SRJ nije odmrznuto (posto je bilo zamrznuto) vec je SRJ pristala da ponovo trazi clanstvo u UN. Sve sto se desilo pre 15. januara 1992 mos' okacis macku o rep, kao sto i Srbi iz RSK mogu da okace o rep ono sto se njima desilo.

pavle

pre 11 godina

@sirovina, 19. novembar 2012 10:05

Na šta smo mi spali da nam ovde Hrvati drže predavanja o moralu i katarzi. A ni u jednom od njihovih komentara se ne poziva tih 200.000 ljudi, građana Hrvatske, da se vrate u svoje domove. Ispade Gotovina sa svojom današnjom izjavom veći čovek od svih vas HR moralista i verbalnih akrobata.

Druga stvar. Bio sam i po vašim sajtovima i forumima. Pa mi ovako neosvešćeni smo humanitarna NVO za one komentare tamo. Izuzimajući donekle Jutarnji i Index.

Treća stvar. Jedan zločin ne opravdava drugi, i nedostatak stida kod jednih ne treba da bude jednak nedostatku stida kod drugih. Očekivao sam nešto bolje od vas osvešćenih...

Četvrto. Neko reče da je Hrvatska pravni naslednik SRH. U Ustavu SRH Srbi su bili konstitutivni narod. Sve do 1990....

Peto. mene je zaista iskreno sramota zbog svih zločina koje je neko vršio u moje ime, sramota me je političara koji su ih izazvali i sramota me je onih koji te zločine danas negiraju. Ali me je takođe sramota i vaših zločina i vašeg negiranja istih.

dasa

pre 11 godina

(bane, 19. novembar 2012 11:28)
Tu bajku da albanci zive od imovine proteranih srba pricajte nekom drugom. Srbi su debelo naplatili imovinu koju su ponekad cak i po nekoliko puta prodavali. Samo pogledajte sta su sve nakupovali po Srbiji. Ovde se tesko radi i zaradjuje, ali smo barem slobodni. A NATO nas nije bombardovao nego oslobodio. Palili su, rusili, klali i silovali srpska vojska, policija i razne paravojne i cetnicke formacije. To i mi i vi znamo vrlo dobeo, lazi vise ne prolaze. Najzad je i Hag shvatio sta se ovde desavalo. Vama treba katarza da bi ste se oslobodili proslosti, barem za mlade generacije, u dubokoj ste moralnoj krizi.

DENIS

pre 11 godina

Mozda i jeste oslabljena pozicija Srbije ali nije beznadezna. Imate drzavotvornu odgovornu vladu koja mora u ovim teskim kako politickim tako i ekonomskim uslovima da bude vlada nacionalnog spasa

hm

pre 11 godina

Gledajte, moramo biti na čisto da će se šteta morati nadoknaditi, kao od Srbije(kao pravne nasljednice Jugoslavije) prema Hrvatskoj, tako i obrnuto.

Sada to možda neće biti odobreno, ali raditi će se na tome možda i sljedećih 10 godina.

Vjerojatno nikada neće biti ukupna šteta naplaćena, ali nešto će biti.
To nema nikakve veze sa nikakvim etničkim čišćenjem iz bilo koje godine ili stoljeća. Jednostavno je tako u povijesti da gubitnik plaća.
Mislim da je najveći problem Srbije što se proglasila pravnom nasljednicom Jugoslavije(ako niste primjetili niko se nije bunio), tako da svu štetu koju je JNA napravila nasljeđuje Srbija.

Nasljedili se vojsku, naoružanje, zlato...ali i obaveze.
Vjerojatno će se šteta naplaćivati u naoružanju, isporuci struje ili na takve načine. Sumnjam da će se ikad i jedan euro uplatiti.

Darko

pre 11 godina

Hrvatska je nagradjena za svoju privrzenost zapadnim silama.Ne mozes u eu sa epitetom da si sproveo etnicko ciscenje.Ako i Srbija nastavi ka eu nece biti negativne presude po nas,najverovatnije ce se izvrsiti neko vansudsko poravnanje ili dogovor.Ako se okrenemo Rusiji,bicemo debelo kaznjeni nekom ratnom odstetom.Za Ruskog satelita nece biti milosti.

amelia

pre 11 godina

Ova tuzba nece proci jer je potpuno krivo postavljena, isto kao sto je bila i ova u hagu, namjerno ili slucajno necemo nikad znati.

Postoji vise revizija/izracuna ratnih steta u RH ali sve se krecu oko 230mlrd kuna 30mlrd e ovo je izravna steta ono sto se potrosilo na obnavljanje kuca, uklanjanje mina,na izbjeglice.

Neizravna steta smanjenje bdp-a, gubitak radne snage, zbrinjavanje invalida, odsteta za poginule... se krece oko 250mlrd$

Jedna od procjena http://www.rsp.hr/ojs2/index.php/rsp/article/view/225/229

lesa

pre 11 godina

Robi vidis i ja i ti kao i svi oni koji komentarisu ovu vest znaju da su Srbi najmanje krivi za ratove na Balkanu. Slovenci su snajperima proterali JNA koja ni municoju nije imala. Hrvatska je napadala kasarne sa vojnicima i zastrasivala Srpske civile. Bosnjaci su napravili masakr na Srpskoj svadbi a za Albance necu ni da govorim sta su sve radili jos dok je Tito bio ziv.

Mrki

pre 11 godina

Vec vidim naslove iz 2015. godine. Hrvatska trazi ratnu stetu, a EU to stavlja na listu zahteva. U Utisku nedelje gosti Ceda, Kostunica i Tadic (ili Dacic - svejedno je, jer su DS i SPS jedno te isto). Ceda ce kazati da im treba platiti celu sumu, jer smo im razbijali drzavu, a i bolje je da platimo odjednom, ustedimo na kamatama i okrenemo se sebi. Kostunica ce kazati kako im ne treba platiti ni dinara dok oni ne plate za Jasenovac, Medacki dzep i ostalo. Tadic (ili Dacic) ce reci kako EU pod placanjem ratne stete podrazumeva placanje samo prve rate. Onda cemo platiti prvu ratu, a EU ce reci da moramo da platimo i drugu. Ceda ce opet reci da je pametnije da platimo celu sumu. Kostunica ce negodovati sto je uopste placena i prva rata. I tako u nedogled.

bane

pre 11 godina

Mozete se samo nadati bankrotu Kosova. Kosovo nece bankrotirati. I pored svih lopova na vlasti, Kosovo je uspelo da ponovo izgradi sve sto su srbi rusili i palili, sada se zavrsava prvi autoput prema Albaniji, parama iz sopstvenog budzeta, priprema se izgradnja autoputa prema Skoplju - ponovo bez kredita. Spoljnih dugova skoro da nema, a pare od privatizacije nisu ni dirnute. O tome Srbija moze samo sanjati narednih dvadesetak godina.
(dasa, 19. novembar 2012 08:59)


Nisu Srbi ništa srušili nego NATO. A krediti vam ne trebaju kada vam je ostala imovina proteranih i pobijenih Srba od koje sada živite. Samo ni ona neće večno trajati pa kad pokrkate sve, moraće vam neko iz Eulexa da pokaže lopatu i objasni čemu služi. Voleo bih tome da prisustvujem i da vidim vaše razrogačene oči kada shvatite da ne možete više živeti od propagande i rata kao u zadnjih 50 godina.

mrki

pre 11 godina

Drzava Srbija sa ovakvom vladom koja svakodnevno izvrsava samoubistvo ulizujuci se EU nema nikakvu poziciju. I nije tacna tvrdnja da je pozicija oslabljena.

Metuzalem

pre 11 godina

Naravno da je dolaskom na vlast Slobinih i Vojinih naslednika morala biti oslabljena pozicija Srbije.
Nije slučajno da su generali osuđeni dok je HDZ bio na vlasti i da je Srbija dobila i status kandidata i bezvizni režim za vreme "režima" Borisa Tadića. Dolaskom ovih na vlast možemo da očekujemo da se u svakoj situaciji prema nama odnose kao prema poraženima u ratovima, kako u onim koje smo vodili, tako i u onim koje "nismo" vodili.
Još ovi naši traže od Nemačke da smanji mesečnu nadoknadu azilantima iz Srbije, pa gde onda da tražimo spas od sopstvene vlasti!?.

MislavNS

pre 11 godina

Tužbe HR i BiH nisu još okončane. EU će ići do kraja i tražiti potpuno priznanje svih zločina Miloševićeve politike.
Dok ne dođe do određene katarze većine, ne treba se nadati ni ulasku u EU. Srpski političari to dobro znaju, zato su dosta tihi ovih dana.

Miki D

pre 11 godina

Oslabljena? Cekajte malo, zar je srbija uopste u poziciji za bilo sta? Ljudi zemlja nam umire iznutra! Poraz u ratu se leci vremenom, ali poraz morala, kulture i ljudskih vrednosti vodi u propast. Nepravda je dobila mnogo bitaka, ali nikada nece dobiti rat sa pravdom. Tocak istorije se okrece! Sacuvajmo svoj narod i zemlju nasim unucima kao sto su je dedovi nama sacuvali. Mozda ce buduca pokolenja biti pametnija. Ovakvim ponasanjem ubijamo nasu buducnost u kolevci!

most

pre 11 godina

Mislim da treba da budemo dostojanstveni u trenutcima koji su izuzetno bolni i ponizavajuci.Mnogi od nas nisu dotaknuti sudbinama nasih sunarodnika koji su na traktorima bezali iz hr,ostali bez igde icega...
Moramo biti odgovorni i protiv nepravde se boriti pametno!!!
POKRENUTA JE PETICIJA NA FB DA SE NOVI MOST PREKO ADE NAZOVE:MOST ZRTAVA OLUJE!!Podrzite,to je najmanje sto mozemo da uradimo,dostojanstveno,pametno,a ne paljenjima zastava i medjusobnim svadjama....

jovicaN

pre 11 godina

I dalje je Srbija tu gde je bila, i dalje je istina jasna svima koji ju žele. A ovaj šamar je samo nauk "visokoj politici" da najzad shvati sa kim ima posla i da se najzad okrene naciji, narodu, državi koju vode. Prestanimo se umiljavati onima koji su svoj stav, plan, želje već nebrojeno puta iskazali.
Daleko im lepa (bela) kuća.

sirovina

pre 11 godina

B92 je srpski portal s najmanje neobrazovanih, nekulturnih gedžovanskih mitomana među čitateljima. Imam osjećaj da je prosječna obrazovna struktura i intelektualni kapacitet čitateljstva daleko iznad likova koji vam vode zemlju i određuju njen imidž u svijetu. Mislim da je čak i dobna struktura nešto mlađa od prosjeka, tako da se o nekim temama u raspravama i komentarima ogleda i kvaliteta obrazovanja u Srbiji, odnosno, srazmjer činjeničnog znanja u odnosu na dnevnopolitičku mitomaniju. Pa ipak, evo, na ovakvom članku, formira se kod čitaoca komentara osjećaj da još uvijek, čak ni kod srpske inteligencije ne postoji želja da se napusti ta, za srpski narod pogubna, politika kolektivne amnezije, brkanja uzroka i posljedica, zamjena etosa etnosom. Negdje, koliko god u ovom trenutku beznačajna bila, mora u vašoj domovini, u vašoj kolektivnoj svijesti, tinjati težnja da makar nova generacija odraste u punoj svijesti, čistog duha, probuđene empatije prema svakom biću, bez obzira na naciju.

munz2

pre 11 godina

@DD - I ja sam gledao "Poslednji rez Vukovar". Strasno, istinito i potresno. I sramota za koju Srbija treba da plati. Ali nisam video niti jedan "Poslednji rez" iz Hrvatske o genocidu u Drugom ratu, sikaniranju, etnickom ciscenju i ubistvima u hrvatskim gradovima, dobrim delom i pre pocetka rata. Nisam video nista o napadu na srpske etnicke teritorije u Hrvatskoj, o masakrima i Medackom dzepu, Borovu, Pakracu. Ima toga jos.

Robi

pre 11 godina

Znači moraćemo Hrvatima da platimo ratnu štetu za rat koji su sami izazvali.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (lesa, 18. novembar 2012 23:05)

Znaci hrvati krivi za rat u RH, bošnjaci za rat u BiH, a albanci krivi za rat na kosovu, Sloveniju necu ni spominjat, tamo su slovenci krivi za onih par dana ratovanja. Zanimljiva teorija, a srbi? jesu i oni za nesto krivi?

-rwx

pre 11 godina

@Dobrila-Swe : Vi bi trebali da znate izreku: "Jaci (pobednik) pise istoriju." . I to nema veze sa onim sto se zapravo desavalo u sukobima. Da smo mi pobedili , mi bi pisali ono sto nama odgovara. To je cela istina.

zoki

pre 11 godina

Naravno da Hr nece dobiti tuzbu za genocid,kao sto je nije dobila ni Bíh,ali ce se izricanjem odbijajuce presude po pitanju njihove tuzbe stvoriti gorak utisak da smo 'kao evo dobro i prosli'. Ovaj Dacic nema pojma,btw. Nije sve crno. Ostace nam gorak ukus u ustima i konacna spoznaja da svijet ne funkcionise na principima pravde koju su izmislili pjesnici,a koje se svijet morao pridrzavati do pada berlinskog zida. Okanimo se mitova. Niko ne radi protiv Srba,vec gospodari nagradjuju svoje vazale za pomoc u planiranju novog geo svijeta. Pa i ova presuda je nagrada Hrvatskoj za anti-rusku politiku. Bugarska i Rumunija nisu primljene u Eu zbog sredjenih i prosperitetnih drzava,vec zbog stita prema Rusiji. Zakasnili smo na ovaj voz,ali on nije jedini. Naice drugi,kao i uvijek. A ovaj put cemo biti pametniji.
"U svakom porazu,ja vidim deo slobode"-Milan Mladenovic

MITA

pre 11 godina

Pa Srbij je sama sebe proglasila krivcem, a na taj nacin sto je osnovala Specijalni sud za ratne zlocine i time celom svetu na posredan nacin priznala da u u Srbiji postoje Ratni zlocinci !

nbp

pre 11 godina

Mislim da je pozicija Srbije ojačana. Ogromna većina Srba danas misli isto. S jedne strane, moramo da se suočimo sa stravičnim zločinima prema nama najbliskijem narodu, Bošnjacima. Tu ima mnogo posla na sazrevanju svesti. S druge strane, potpuno je jasno da pomirenja sa Hrvatima nema, da se mora institucionalizovati pitanje genocida iz Drugog svetskog rata i aparthejda i politike čišćenja od 1990. Srbija treba da zakonima to definiše, da ona procesuira zločince i da se odredi prema tome. I naravno, da proširi svoju tužbu protiv Hrvatske.

doslo vreme

pre 11 godina

Stigli Dacicu dugovi na naplatu i tebi i tvojim krasnim koalicionim partnerima a i volji naroda ( sve do jednog izbeglog su glasali za vas, a svi uzeli hrvatske pasose da ne stoje godinama sa nama u lancima za vize).
Doslo vreme da konacno pogledate istini u oci a ne da praznom retorikom stvarate mrznju ponovo.

Milan

pre 11 godina

(Zoran, 18. novembar 2012 23:21)

Lupate i nagadjate, kako i vecina ovdje.

Hrvatska nije tuzila Srbiju za agresiju, osim ako nemaju ni jednog strucnjaka za medjunarodno pravo u svom timu. Agresija ne postoji kao termin u medjunarodnom pravu, za razliku od genocida. Razlog za ovo je jednostavan, kada bi se drzave mogle tuziti druge drzave medjunarodnim sudovima za agresiju, koliko tuzbi bi bilo protiv SAD, Izraela, NATO itd?!

srle

pre 11 godina

Dacicu gde ste bili 1991 kada ste trebali pametno da reagujete i radite, da budete mudri, takticni kao oni. Sad je kasno shvatite, karte na balkanu su podeljene i vi ste dobili dvojke zahvaljujuci vasoj politici koja je nakaradna i nazadna. Samo nastavite da slusate ruse... nastradacemo do kraja i bicemo stvarno BGD pasaluk

Obećana zemlja

pre 11 godina

Ivice, znači spremaj novce, znači... članovi i pristalice SPS-a da se mobilišu i da materijalno učestvuju u plaćanju te odštete, s obzirom da ih imaju na pretek jer su svojevremeno pokupovali i privatizovali sva preduzeća po Srbiji, kupovali vile, kamione, avione, bambilend... Da učestvuju i oni koji su posle 2000-te izašli iz te stranke da bi zadržali svoje dotadašnje funkcije i mogli dalje da čine usluge i ustupke svojim novim partijskim drugarićima. Na nesreću, manje je zlo to što će država možda da plati odštetu od onog duboko ukorenjenog mentaliteta većine građana Srbije da savija kičmu jer ne može da se suprostavi zlotvorima iz svojih redova. Znaći, mislim znači.

DD

pre 11 godina

srbija se treba pozabaviti svojim problemima a ne se obračunavati sa gotovinom i markačem. nisu vam oni krivi za odlazak srba iz hrvatske. to je prije svega posljedica slobine politike. gledao sam jučer Vukovar - poslednji rez, u produkciji B92. Potresno i istinito. tko se od Srba suočio sa onime što je u ime srpstva napravljeno vukovaru? srebrenici? dubrovniku? karlovcu? treba vam katarza...

Marijan

pre 11 godina

Rat je završio okrenimo se budućnosti! Svi mi jako dobro znamo što se događalo 90-tih. Političari kao političari iz svega pa i ovoga žele izvući za sebe priču. Ovome se važnost ne treba pridavati već okrenuti novu stranicu.

Milja

pre 11 godina

Prvo je poziciju Srbije oslabio bivši predsednik Srbije gospodin Tadić , koji je koristio svaku priliku da se izvinjava za stradanja Hrvata i Muslimana u proteklom rata . Na našu veliku žalost niko u Sarajevu ni u Zagrebu se nije izvinuo za stradanje Srba u pomenutom ratu. Izgleda da Srbi nisu ni stradali. Odluka Haškog suda je samo još više oslabila poziciju Srbije.

dasa

pre 11 godina

(Crobankrot, 19. novembar 2012 01:22)

Mozete se samo nadati bankrotu Kosova. Kosovo nece bankrotirati. I pored svih lopova na vlasti, Kosovo je uspelo da ponovo izgradi sve sto su srbi rusili i palili, sada se zavrsava prvi autoput prema Albaniji, parama iz sopstvenog budzeta, priprema se izgradnja autoputa prema Skoplju - ponovo bez kredita. Spoljnih dugova skoro da nema, a pare od privatizacije nisu ni dirnute. O tome Srbija moze samo sanjati narednih dvadesetak godina.

slx

pre 11 godina

Oduvek se sve vrtelo oko Kosova i pre 20 godina a i sad.
Ameri zu zacrtali nezavisno Kosovo a svaki otpor tome jasno kaznjavaju.
Da smo to shvatili pre 20 godina Kosovo bi izgubili ali bi dobili republiku Srpsku Krajnu i sacuvali svoj narod tamo.

Stavimo prst na celo.

Goran

pre 11 godina

Ma koliko ovakve odluke tzv. Međunarodne zajednice bile tragične, politički motivisane, nehumane, vanrazumske i sl. ipak je jedna velika pravda zadovoljena, a to je da nas iz pakla u koji smo gurnuti izvlače oni koji su sve ovo i posejali. Naime, posle 20 godina sadašnja Vlada se vratila na "mesto zločina", ali još uvek ne shvata da su upravo ovako poražavajuće odluke Haga, EU, UN... upravo posledica autistične i bezidejne politike koju su sadašnji Premijer, Dopremijer i njihovi trabanti vodili pre 20 godina. Da li su sposobni da ovo sada reše? Odavno smo prestali da verujemo u bajke.

Bez_Cenzure

pre 11 godina

Ne mogu vjerovati da se Hrvati nadaju nekakvoj odšteti. Hrvati ako već razmišljate o odšteti najprije bi trebali obeštetiti Srbe za period od 1941-1945, zatim nakon ulaska u EU protjerani Srbi iz posljednjeg rata razasuti širom svijeta tužiće vas za odštetu. To vam je gotovo sigurno. Hrvatska bi takođe trebala razmisliti i o plaćanju odštete Bosni i Hercegovini na koju je u aprilu 1992. godine izvršila agresiju. Inače dragi Hrvati ako vam je do novca vi lijepo zasučite rukave i eto vam novca!

kvatro

pre 11 godina

Ako ne bude namesteno sudjenje kao i ovo nasa pozicija uopste nije oslabljena jel mi nismo tom tuzbom tuzili pojedince ne drzavu. Kao sto je i izjavio Gotovina zasto bih ja odgovarao za necije zlocine i plus je javno priznato da su politicari sve smislili i da oni treba da odgovaraju. Josipovic je priznao da su zlocini postojali i da ih treba istraziti. Isto tako kao sto su ih ovi oslobodili tako druge sudije u vezi ovoga mogu da ih zakopaju. Ovo sto sedesilo je cisto je pranje Amerike koja se u optuznici pominje kao pomagac pri planiranju.

proslost

pre 11 godina

E moj Dačicu,hoces ti da zaboravis sopstvenu proslost, ali nece ona tebe.Seti se malo kad si izvodio sa Milosevicem tenkove u Beogradu na sopstveni narod.Koji ste tek bili ratni profiteri, to najbolje vi znate.
A i ovi sto su propagirali Karlovac, Karlobag, Virovitica sad su nevidjene demokrate, Evropejci i tvoji veliki koalicioni partneri.
Niko skuplje nece da kosta Srbiju i ovaj narod od vas koji ste trenutno na vlasti.Vi se bahatite kao i onda a ovaj glupi narod sve placa.

eto

pre 11 godina

Slušao sam izjavu profesora međunarodnog prava Tibora Varadija, koji kaže da će ovakva odluka moguće uticati negativno na srpsku protivtužbu, te da ide u prilog hrvatskoj. Međutim nije odlučujuća u međusobnim optužbama za genocid jer niko ni sa jedne strane nije osuđen za genocid. link:
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Politika/1213220/Varadi+o+tu%C5%BEbama+za+genocid.html

Srbin Vojvodjanin

pre 11 godina

Da je drustvo u kome zivimo imalo zrelo i zdravo ti sad nebi izjavljivao vec bi camio u zatvoru zbog nesrece,tragedije i ponizenja koje ste svojom politikom naneli Srbiji. Jadna je zemlja u kojoj si ti premijer i ministar policije,jadna.

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

Da Dacic nije ovde gde je, da nije obucen i strucan (haha) za demagogiju i pronalazenje bicikala, da ima ista od drzavnickih vrednosti - ne bi ovo izgovorio pa sve da je i tacno, a nista nije tacno.
Jer, za "vidljiviji zlocin" u Srebrenici, za koji su trazena krivica Srbije, onaj redovni, profesionalni Sud u Hagu, nije nasao krivicu.
Za poruseni grad SA UBEDLJIVO vecinskim Srpskim stanovnistvom, Vukovar, za zapaljene gume u Dubrovniku i dve poluprazne rakete ispaljene iz ocaja na periferiju Zagreba, svakako se ne moze reci da je genocid.
Ali SNIMCI M. Spegelja, snimci kamiona s oruzjem iz Nemacke, a narocito snimak Tudjmana s nacistickim vrhom, pa silna dokumentacija o ubistvima porodica sirom Hrvatske, cak i Hrvata koji su strcali izvan nacisticke histerije ( Rajhl Kir), posebno zlocini pod prvim poglavnikom Pavelicem su NESUMNJIVI DOKAZI genocidnosti i genocidiranja Srba.
Dakle Dacicu i Vucicu, posle ove presude, vase ucene ne vaze jer cak ni Vukcevic ne sme da vas hapsi na mig iz Amerike, ne talasajte i ne reklamirajte svoje neznanje, potrazite dobre advokate (u prevodu: nadvikivace) i naterajte svet da denacifikuje Hrvatsku.
Samo znam gde je zgrada Pravnog...

spustite se na zemlju

pre 11 godina

E kada bi Hrvati bili makar priblizno onakvi kako sebe vide, ovaj deo Evrope bi zaista bio sasvim drugaciji. Zapanjuje sta se moze procitati u komentarima raznih purgerica i drustvanceta i koje razmere dostize hrvatski narcis-nacionalizam/sovinizam zadnjih dana.

borac boric

pre 11 godina

ajde bre dacicu, ne filozofirj, nego skupljaj pametne ljude oko sebe koji imaju ideju i predlog kako se mobilisati u ovoj situaciji, nepravde presude i korumpiranog suda. ako je jeremic vitlao po svetu zara d kosova, dizite prasinu i galamu da se sud i ovakva odluka ospore. trazite deklaraciju o genocidu nad srpskim narodom u poslednjih 120 godina. nema odustajanja, jeste tesko, ali pamet u glavu!nema odustajanja radi one nepregledne kolone jadnika na traktorima...sad ih gotovina poziv anazad...kakav cinizam...

lesa

pre 11 godina

Smesni ovi Hrvati, stvarno misle da ćemo im placati ostetu za rat koji su sami napravili. Ajde kad ste se toliko raspričali recite mi koliko će vam Crnogorci platiti? Crna Gora i Srbija su u to vreme bili jedna drzava a svi znamo da su Srbijom tada oni vladali, čak je i Sloba bio Crnogorac.

skeptik

pre 11 godina

Nema nikakvog odustajanje od tuzbi sa nase strane mada nijedna nece prodji ali treba ici do kraja. Sa njima vise nema nikakvog dogovora zbog zrtava Jasenovca i "Oluje".

Rahs

pre 11 godina

Reci cu ovo sto jednostavnije: na duze staze ovo Srbiji ide veoma na ruku. To nece shvatiti, ali nije vazno, i ne pita se.

Hrvatski trenutni politicari se malo previse uznose, nadam se da ne veruju i sami da su toliko vazni i dobri, nisu. Sto mirniji i poslusniji budu, bolje po njih. Elem, ni oni se ne pitaju.

I za jedne i za druge sada drugi vode igru, rezultat ce biti izjednacen.

A da, Haradinaj nece biti oslobodjen. On nema veze sa ovom pricom oko Hrvatske, nije u jednacini. Datum kada ce se ove moje reci potvrditi nije daleko, pa zapamtite i proverite.

bikan

pre 11 godina

Pa ti i Nikolic idite opet u Rusiji i trazite pomoc od Rusa...a Hrvati ce saradjivati sa Zapadom - pa bas cu videti ko ce da pobedi. Zapadu je cilj da Srbija koja podrzava Rusiju bude sto slabija...jer time se usticaj Rusije u Evropi smanjuje.
Hrvati cu izvrsili 2 puta u zadnjih 75 godina etnicka ciscenja Srba; ali jebe se to zapadu jer oni svoj cilj ostvaruju - a mi smo samo "collateral damage"...
I posle svega ovog i dalje pravimo gluposti - jel znate sta je definicija za "insanity" - potrazite to u recniku.

Nesa

pre 11 godina

Kad cete se vi u Srbiji poceti baviti sobom i svojim gradjanima, a susjedne drzave i njene gradjane ostaviti na miru? Valjda imate dovoljno svojih problema....

Arminowski

pre 11 godina

Nažalost, proći će nam najbolje godine dok Balkanci riješe i odluče ko je koga da prostite. Mi smo u goFnima do grla, svi zajedno. Dosta mi je i Srba, Hrvata, Bosnjaka, Albanaca, Crnogoraca i ostalih da ih ne nabrajam, samo želim da živim mirno pod ovom kapom nebeskom! Sve mi se zgadilo!!

komsija

pre 11 godina

Aman, koji ce to drzavnik izjaviti. Upravo je suprotno, pozija Srbije je ojacana jer sada ne mora da bude kooperativna, vec jedino da insistira na svojim pravima. Obaveze je ispunila saljuci u Hag Milosevica, Karadzica, Mladica... Sada treba da trazi njihovo oslobodjenje, a da bi nastavila pregovore sa komsijama, kao preduslov treba da trazi povrtak 250 hiljada Srba u Hrvatsku i 200 hiljada Srba na Kosovo. Bez toga, iluzoran je svaki razgovor. Jedino Dacic moze da mi otpeva Miljacku i stavi jos vecu znacku. Da nije tragicno, bilo bi smesno to sto radi srpska vlast.

supermario

pre 11 godina

Sta je Hrvata na B92...ajde bre sta ste se pomamili bivsa braco? Koliko vekova treba da prodje pa da shvatite da smo i mi i vi samo sica za podkusurivanje velikih sila. Mnogo ste bre zatrovani i stvarno ne znam cemu to. Dobili ste drzavu i sada uzivajte u njoj,daleko vam lepa kuca...

Zivota Zivotic

pre 11 godina

Dacic daje izjave kao da je politicki analiticar, a ne najodgovornija osoba za vlast i desavanje u Srbiji i sve sto je vezano za Srbiju.
Minorne stranke izlaze na ulicu da pokazu gnev, nepravdu i protest, a on se zavukao u misiju rupu. Definitivno su gori i od zutih.

Michel

pre 11 godina

Dragi moj igubljenji Dacicu,
Za zadnjih 20 godina ti i tvoji(od Milosevica) ste napravili od veoma bogate i prosperitetne drzave Srbije - VAZALA.Zna se, korupcija i kriminal vladaju a ne Vlada.
Zao mi je sto ste "unistili" narod, unistili gde sam se rodio...Srbija je najbogatija i najjaca drzava na Balkanu, narod ima "srce" da se supostavi bilo kome...trebali ste da napravite Svajcarsku od nje...proglasite offshore, free trade zone, i.td....imate oruzane snage od oko 100.000, sa najmodernijim naoruzanjem...i, nazalost, interkontinentalne rakete, i.td...pa da vidimo ko bi uzeo rizik da napapdne 8-9M stanovnika...Izrael neka vam je na primer: saka jada "gospodari" 180m Arapa...bankarstvo, industrija, poljoprivreda i privreda,...svet je dosta velik da bi razvijao posao sa nama...mi imamo veoma veliki potencijal ali ne mozga...dosta je kukanja, vi birate Vladu!

Srdjan

pre 11 godina

EEEEEE ako je dao izjavu na pink 2 onda nema lazi :)
Dacic nas vec sprema na nove poraze i nova ponizenja!
Spasi nas Putine veci si SRBIN od vecine "nasih" politicara!

Ja bre

pre 11 godina

Tugo moja, pa ti si nas i uvukao sve ovo kad si krenuo u rat bez saveznika! Sada umesto da kukumavces preko novina i Pink televizija, mozda bi jednom mogao da sednes i da razmislis koliko para moze Srbija da izdvoji za lobiranje iza kulisa i za placanje najboljih advokata. Mozda je bolje potrositi za Srbiju i njenu buducnost jednu milijardu dolara nego da platimo posle Hrvatskoj (tugo jos tuznija...) na desetine milijardi... Hrvatska strana vec sada radi ozbiljno na lobiranju a mi kukumavcemo proklinjemo sudbinu i nepravdu... A mozda bismo jednom u istoriji mogli da resimo da uzmemo sudbinu u nase ruke i da igramo igru jer pravda ne postoji, postoje samo interesi... Ako posle ovoga nismo to shvatili onda zasluzujemo nestanak!

Sumadinac

pre 11 godina

Pa pojacajte je.
70. godina vi crveni cutite o Jasenovcu, Gradiski, Jadovnu... zarad Jugoslavije, ajde sada, Hrvati su vam sada otvorili oci posto svoje ne slusate odavno. Znaci nove Jugoslavije nece biti pa uradite nesto sada za svoju zemlju!
Ako necete vi bice nas spremnih, zlocin ne zastareva!!!

VecaBG

pre 11 godina

Ja ne razumem kako nije sramota ovog coveka da bilo sta izjavljuje. Oslabljene pozicije?? Ko nije sposoban da bude politicar neka se dostojanstveno povuce. Ovakvi sarlatani kao sto je dacic dovesce nas do unistenja.

goran

pre 11 godina

mislim da je otkazivanje posete gdje Grubješić Hrvatskoj nešto najgluplje što smo mogli da uradimom u ovom trenutku. Sve što u politici radiš mora da ima svoj cilj i plan da do cilja stigneš, ja ovde ne vidim ni jedno ni drugo.

Sudija

pre 11 godina

O kakvom genocidu Hrvatska prica. Oni su pravili genocid od 1941 godine pa do 1992. Neka oni prebroje svoje zrtve a vi Dacicu srpske pa da vidimo ko je genocidan. Dosta vise prikrivanja proslosti! Istinu na sunce konacno.

Alex1

pre 11 godina

@(Nebojsa, 18. novembar 2012 23:56) "Znate sta je jos smesnije? Nasi vec spremaju izjave tipa "albanci izlobirali oslobodjanje haradinaja" a ne pada im na pamet da pokusaju isto!"

Da pokušaju isto? Misliš, da lobiraju za oslobađanje Karadžića, Mladića i Šešelja? Zaista ne vidim koji mi interes imamo da to uradimo. Šešelja će i onako osloboditi, jer nemaju neki slučaj protiv njega, a i dosta je tamo proveo (uz napomenu da je, verovatno, uživao u svoj toj pažnji), dok nam senilni ubica i witch-doctor zaista nisu potrebni, čak su i korisniji tamo kao dokaz da je Tribunal pristrasan.

Mislim da će Hrvatsa povući tužbu protiv Srbije, pod pritiskom EU. To bi bila logična posledica ove skandalozne i, pre svega po EU (!), pa tek onda po Srbiju, štetne i skandalozne presude.

Crobankrot

pre 11 godina

Evo Hrvati u komentarima i pridruži im se još poneki "dežurni sa Albanske strane", nadaju se da će nekakvom ratnom odštetom rešiti svoju državu izvesnog bankrota.

Demagozi čak idu toliko daleko da uporedjuju Srbiju sa nacističkom Nemačkom. Jadno i bedno ali izgleda danas je dozvoljeno sve. Nešto što su zaboravili je, da je u poslednjih par slučajeva uzakonjeno izvoditi brze akcije i stvarati stvarnost na terenu. Samo da je brzo i efikasno kako kaže Tudjman. Mislim, da su tu lekciju i Srbi sad shvatili. Upravo to će se desiti ako se nekakvom odštetom zapreti eksistencija Srba.

Dobrila-Swe

pre 11 godina

Znači moraćemo Hrvatima da platimo ratnu štetu za rat koji su sami izazvali.
(lesa, 18. novembar 2012 23:05)

Kako si ti to zakljucio? Na osnovu gledanja RTSa devedesetih?
Ajde na stranu i RTS i HRT...ali oslusni malo sta ceo svet prica o devedesetim!
Ovde u neutralnoj Svedskoj moja deca u skoli uce istoriju koja je mnogo bliza (ako ne i ista) sa onom koju uce deca u Hrvatskoj, Kosovu, Bosni, Sloveniji i Crnoj Gori.
Ima jedna stara izreka: "Ko ne nauci svoju istoriju ona mu se na zalost ponavlja"

Rider of the Storm

pre 11 godina

Bas me zanima da li srpske sluzbe drzavne bezbednosti, civilne ili vojne svejedno, imaju keca u rukavu!? Ako sada nije vreme da pokazu da su "Sluzbe" onda neka zacute zauvek i neka ostave nekom drugom da se bavi tim ozbiljnim poslom! Po izjavama Dacica plasim se da smo saterani u cosak. Spasa nam nema, propasti ne mozemo!

Bojan

pre 11 godina

Nema problema, koliko treba da se plati pa da se rastajemo.
Samo...gde cete plasirati Podravka "juhe", Vegetu, Kiki, Jana vodu, Cedevitu, Bajadere i ostala @$%@# jer u EU sigurno necete, jer ih oni ne zele a mi svakako mozemo bez istih.
Mozda vam ovi nasi bahati, nesposobni i korumpirani politicari progledaju kroz prste zarad nekog malog mita ali narod nece, JA ni moja familija necemo !
Osim toga, naravno OLUJE nije bilo, bacali ste u stvari cvece na narod, sve je COOL ali 200k izbeglica i dalje ima papire o svojim nekretninama, kako cete to prikriti a doci ce jednog dana na naplatu, budite sigurni!

Alex_Bgd

pre 11 godina

Informacija za sve susjede - Hrvatska nije tuzila Srbiju za agresiju, vec za genocid. Tuzba za agresiju ne postoji.
Jedini genocid kojije u Hrvatskoj izvrsen jeste genocid nad srpskim narodom, za vreme NDH. Presuda tesko da ce biti u vasu korist, jer to ni BiH nije poslo za rukom, sa sve presudom za Srebrenicu u paketu.

Odstetu od Srbije cete dobiti tek kad vratite sve prognane na svoja ognjista i platite im reparacije za pretrpljeno svih ovih godiona. U Hagu jesu oslobodjeni najveci krvnici, ali izbeglice postoje, ubijeni takodje. To je necija krivica, a vi prstom niste makli da utvrdite cija, svih ovih godina.

a do presude protiv Srbije se radujte slobodno ...

Sloba

pre 11 godina

Nema za vas novca u Srbiji, Hrvati. Nas vec pljackaju zapadne sile za ovo malo sto imamo, plus po nesto domace sluge. Nama ostave samo za puko prezivljavanje, da ne krepamo, kako bi mogli da nam otimaju i dalje. Ako bismo nesto morali da platimo vama, bilo bi manje za njih.

Mirko

pre 11 godina

A mozda, ako bi Srbija morala da placa odstetu, mozda bi onda krenula i da privredjuje. Nemacka je tako postala industrijska supersila, posto su nemci morali da zasuku rukave i stvore sredstva za otplatu stete.
Sto da ne, cela nacija stegne zube, dirinci dvadeset godina, pravi cackalice, sibice srafcigere, sta god moze , pa sm oposle nirni.
Da smo tako radili od kraja rata, sad bi smo mogli da predahnemo a mozda i da uzivamo u plodovima svog rada. umesto sto su nam i poslednja postrojenja istrulila pa sad grcamo i cekamo da nam se neko smiluje pa makar to bila i rusija.
Nikad nije kasno da pocne da se stvara.

surfer

pre 11 godina

Ne da ovo oslabljuje poziciju Srbije, nego te pozicije vise nema. Stovise, ovo mozda otvara put drugima da traze odstetu. A ovdje se radi o jako velikim iznosima. Hrvatska je sama placala obnavljanje svega ostecenog. Ovako ili onako, suociti s istinom se treba.
Pomirenja, poboljsanja odnosa i svega nece biti dok Srbija ne prizna sto je ucinila, ne samo u HR, nego i sire.

Samo HR bi mogla traziti bar 20mrd dolara, a pitanje je tko ce se jos pridruziti.

zdr

pre 11 godina

U toj tuzbi pasce u vodu razni mitovi koje Srbija sistemski plasira u svom propagandnom ratu. Od velih mitova i falsifikovane istorije ostace jedno veliko nista. Ako srpski narod to shvati doci ce i do pomirenja.

grassa

pre 11 godina

mi nismo oslabljeni, nego ponizeni.....okrenite glavu od EU i krenite u drugom pravcu. i molim vas prekinite pregovore sa teroristima sa kosova

ex demokrata 1

pre 11 godina

A sta to mogu UN ? Jel trebaju amerikanci ponovo da nam dokazuju kolko su mocni ? Ja ne razumem,dajte uradite bar jednom ispravnu stvar,Kosovo je nezavisno,izgubili smo rat ,tj .SPS i Radikali=SNS,izgubili smo na sudu,sta jos treba da bi neko shvatio da ima jos 8 miliona ljudi koji zive ovde ?
SPS je sve pogubio pre 10 godina zajedno a Vucicem,sada bi oni hteli neko istorijsko resenje,a za to nema sagovornika koliko vidim ili sta je problem ??!
Dok oni to rese da ukapiraju, da su pogubili sve,da je Srbija sve izgubila jer se kacila sa UsA i EU,mislim da ce do tada jos 2 miliona ljudi da ode iz zemlje.

Zg

pre 11 godina

lesa@ A daj mi reci ko je porusio Hrvatske gradove ko je bombardiro Zagreb,Dubrovnik,Vinkovce,Osijek,Zadar itd. Ko je popalijo sva ali bas sva sela po slavoniji jer mozda mi sami? Pa samo steta sta je pocinjena u Dubrovniku je neprocjenjiva

Ivan

pre 11 godina

Kakvo poravnanje gospodine Dačiću? Razlika između hrvatske i srpske tužbe je ogromna. Hrvatska tužba je prihvaćena odnosno sud se je proglasio nadležnim za tužbu, a srpska još nije tom koraku ni blizu. Najvjerovatnije neće ni biti uzeta u razmatranje s obzirom na gomilu gluposti koje su njoj napisali Savo Štrbac i ostali pisci Carle del Ponte i srušit će im se ta tužba isto kao što im se srušila ona koju su pisali Carli za Oluju. Hrvatsku tužbu pisali su dva najbolja pravnika koje Hrvatska ima, prof. dr. sc Ivo Josipović, predsjednik RH i prof.dr.sc Ivan Šimonović, pomoćnik glavnog sekretaraUn-a za ljudska prava.

purgerica

pre 11 godina

za razliku od hrvatske, srbija je oduvijek - i u svjetskim razmjerima - dobro lobirala, fabulirala i konstruirala, pretvarajući svoje poraze u pobjede, u novije doba, zahvaljujući ponajviše zlobnici ćosiću (nešto manje sitnom potpiritelju v. draškoviću i SANU-ovcima)i zatiranju svih slobodoumnih, slobodarskih i naprednih duhova, poput npr. đinđića, a nešto ranije i sofisticiranim ubijanjem (heroinom, protjerivanjem) cijele beogradske urbane ekipe (EKV, Sonja S...)
a dobro joj ide i u usmenoj narodnoj književnosti, pod koju spada i ona "tko pod drugim jamu kopa..."

Jonytan

pre 11 godina

@roky111 Što, da nećete da nam oprostite ratnu odštetu, ukoliko Srbija mora da vam plati? A platiće i ako mora u limburgu mesecu, dinarima iz 1992. godine.

slav_onac_

pre 11 godina

Dok su padale granate na Slavonski Brod početkom devesetih, jedan moj susjed je rekao 'sve ovo će im se obiti o glavu ' i biće da je čovjek bio u pravu.Svak ko grebe po tudjem ogrebe sebe.

Ivana

pre 11 godina

Najlošija politika ove vlade je oko KiM i EU. Ako g. Dačić misli da će neko biti oduševljen njegovim postepenim odustankom od Kosova zarad EU, neka pogleda političku sudbinu Borisa Tadića.

Hrvat broj 078

pre 11 godina

Zamisli Lesa morat ce te i za sve ono sto sami porusili i za sve one ljude koje smo sami pobili, a vi ni krivi ni duzni. Mora da vas Bog mrzi, koliko vas tlaci.

Zoran

pre 11 godina

Izgleda da je Dačić pomalo shvatio poantu. Zbog susutavnog plasiranja poluistine srpskih političara svojoj javnosti, ne čudi me reakcija povodom oslobađajuće presude Gotovini i Markaču. Sljedeće razočarenje koje ćete doživjeti, opet zahvaljujući obmani vlastitih političara, je presuda na protuoptužnicu Srbije protiv Hrvatske. Hrvatska je tužila Srbiju zbog ageresije, što je lako dokazivo kros presude Haškog suda. Srbija diže protuoptužnicu protiv Hrvatske zbog događađanja u povijesti. Na vašu žalost, Hrvatska se nema zašto braniti jer RH nije pravna sljednica NDH već SR Hrvtaske. Po toj osnovi ste mogli tužiti i Australiju za ratne zločine koje je počinila NDH. To vam političari nisu objasnili jer u želji izjednačavanja krivnje za događanja od 91 do 95 skupljaju jeftine političke poene i pokušavaju opravdati naneseni vojni poraz. Kada tužba bude odbačena, onda će opet biti kriva međunarodna zajednica, Vatikan i CIA.

au

pre 11 godina

Presuda generalima je doneta u drugom sudu i cini mi se da predstavlja direktnu poruku jedne velike sile nasim vlastima sta ih ceka. Ono sto nije jasno jeste sta traze? Okretanje ledja Rusiji, ulazak u NATO ili slicno?
Ukoliko bi presuda u tom drugom postupku bila u korist Hrvatske bice sasvim jasno da mi na Zapadu nemamo vise sta da trazimo - ni NATO, ni EU jer su to organizacije koje ce politicki stajati iza te presude.
Sto se presuda neSrbima tice jos pre 12 godina je bila jasna strategija i Hasko tuzilastvo je bilo maksimalno fokusirano na istrazivanje i najmanjih zlocina gde su Srbi sumnjiceni kao pocinioci, gde se Politicki akteri dovode u vezu sa vojnim odlukama i slicno a da pri tome potpuno zanemaruje druge pocinioce ..zato i imaju ovu situaciju sa Generalima...da je predmet lose pripremljen a sudije politicki obojene i fijasko se desio. Zanimljvo je da Bramerc cuti a umeo je da s*** po nama cim otvori usta i da juri jatake?

Svetska pravda

pre 11 godina

@PetarViaSplit, 18. novembar 2012 23:12

To bi bio samo nastavak onoga sto traje vec skoro 20 godina. Jos cemo da vama placamo za genocid koji ste izvrsili nad nasim narodom. Istrebili nas odande, a sad ce ostatak koji je pobegao u Srbiju da placa za to istrebljenje.

e-krem

pre 11 godina

Platice Srbija i Hrvatskoj i Kosovu.Tako ce jedino da se opameti kao sto su se i Nemci opametili. Lako je bili paliti da vidimo kako je to sve platiti.

Cartman

pre 11 godina

Postoji li neko sa srpske strane da je osudjen za genocid u Hrvatskoj? Ne. Na osnovu cega se onda ocekuje uspeh u tom postupku? Jedino na osnovu politicke odluke Amera kao u slucaju od pre par dana. Sta ce oni da odluce to cemo da vidimo. BiH je imala neuporedivo bolju situaciju pa nije uspela.

Ko koga ovde zamajava

pre 11 godina

Dužnost svakog srpskog političara, posebno, onog na vlasti, jeste da unapređuje međunarodni položaj i ugled Srbije!
A ko od političara doprinese da bude "oslabljena pozicija Srbije" neminovno mora, sem moralno-političke, da snosi i zakonsku odgovornost!
Takođe, iako se znalo, još u julu, da će ovakva biti presuda Haškog tribunala, ništa nije preduzeto da se to spreči, a aktuelna vlast čini slične propuste i prema Kosovu?!
Sprovodi se nekakav nejasan dogovor Borka Stefanovića sa Prištinom, iako je samo parafiran, a ignorišu ustavne obaveze da se to ne čini!
Tačno da je "jedino oružje u našim rukama Ujedinjene nacije" ali pitanje je ko nas i zašto sprečava da se latimo tog "oružja", već tražimo od EULEX-a da ima izvršnu ulogu u provođenju sporazuma o integrisanom upravljanju graničnim prelazima između dve države, kako bi odgovornost pala na EULEX!
Sve se to radi, samo radi pukog ostanka na vlasti i kako bi se dokopali predpristupnih fondova EU čim pre, inače, ova vlada i vlast nema teorijske šanse da opstane u narednoj godini!

roky111

pre 11 godina

Mali Sloba je jedini koji je rekao ono što nitko do sada u Srbiji nije. Ne odustajanje Hrvatske od tužbe u trenutku kad nema presude po definiciji udruženog zločinačkog poduhvata stavlja Srbiju u položaj gubitnika i presudom u korist Hrvatske stavlja Srbiju u poziciju plaćanja ratne oštete što defakto znači i bakrot države.
Puno puta sam napisao da Hrvatska ne treba Srbiju koliko Srbija treba Hrvatsku.

Novi pocetak u istoriji Srba

pre 11 godina

Gospodine Dacicu, moze Srbija proglasiti Haski tribunal politickim kazamatom koji je izgubio kredibilitet, jer postoje zrtve, a zlocinci se ne kaznjavaju, osim ako nisu Srbi. Moze Srbija da digne veliku prasinu i da galami, da ceo svet cuje o 250 000 proteranih gradjana Hrvatske, srpske nacionalnosti, i na hiljade pobijenih,ciji pocionioci su oslobodjeni. Hrvatska je tako postala nezavisna a i uskoro clan EU, a Hag je itekako povezan sa evrointegracijama zapadnog Balkana. Dizite prasinu u svetu, a ne kod nas, tako je i Sloba galamio u Srbiji, a Tudjman u svetu, pa svet stao na njihovu stranu, a mi na nasu.

mario

pre 11 godina

(lesa, 18. novembar 2012 23:05)

Nisu ga hrvati izazvali,a što ste mislili da neče morati ono što se porušili,spalili,opljačkali...ono što su pljačkali koje kakvi hoštapleri sa okupiranih područja pogotovo iz istočne Slavonije (nafta,hrastovi trupci,vina itd.itd.)

Nebojsa

pre 11 godina

Znate sta je jos smesnije? Nasi vec spremaju izjave tipa "albanci izlobirali oslobodjanje haradinaja" a ne pada im na pamet da pokusaju isto! Jao komunisti...c c c c c uništili ste nas. "Radio ne radio svira ti radio" nam polako ali sigurno dolazi glave. Sve ce nekako samo da se uradi. Samo dobij diplomu i sam ce posao da ti se stvori. Sam se zaposli u drzavnoj firmi i svoj posao radi na isti nacin 40god. Pravda? Sama dolazi, samo treba da legnes i čekaš...i eventualno kukas kada bude drugacije. Sklanjajte se vise da dodje neka nova generacija koja za razliku od vas, nista od drzave dobila nije a cini mi se, vise je voli!

srbin

pre 11 godina

Oslabljena?Zar si ti to tek sada primetio Ivice?Kad ti i tvoja "vlada" konacno sjasete mozda cemo imati neku sansu da ojacamo tu poziciju.

Mirko

pre 11 godina

Ako neko nekome nesto srusi, mora to i da nadoknadi. Srbija je u ime nepostojece Jugoslavije, razarala Hrvatsku. Hrvatska je razarala kuce svojih gradjana. Hrvatska treba da trazi od Srbije otstetu, a gradjani hrvatske treba da traze odstetu drzave.
Ako neko nesto porusi pa se nada da nece morati to da nadoknadi, taj je kratkovid.

Sasa

pre 11 godina

Montirani proces u Hagu moze da kaze bilo sta, a od njihovih rijeci do naplate dug je put. Srbija ne posjeduje imovinu vani koju mogu da uzmu. U svakom slucaju Hrvatska a i EU posjeduju vecu imovinu u Srbiji nego obratno. Bilo kakva haska presuda je mrtvo slovo na papiru sto se tice nas Srba.

Poreč

pre 11 godina

Poznavajući svoju HR vlast mislim sasvim suprotno. HR će tek sada u ovoj dominantnoj poziciji odustati od tužbe i zahtjevati tkz "poravnjanje". Logika je da je suvremena povijest faktografski zapisana i sada se dodatno poentirati može samo sa tom "velikodušnošću" koja će kao takva biti honorirana. Između redaka a i forsiranje poruke političara pa i Gotovine "sada je rat završen, otvorimo stranicu budućnosti ..." jasno se isčitava ta navedena teza. Napominjem, da su u toj retorici apsolutno suglasni vlast, oporba i predsjednik države što za HR znači da je konzensualno donešena strategija.

doom

pre 11 godina

"Gospodine Dacicu, moze Srbija proglasiti Haski tribunal politickim kazamatom koji je izgubio kredibilitet, jer postoje zrtve, a zlocinci se ne kaznjavaju, osim ako nisu Srbi. Moze Srbija da digne veliku prasinu i da galami, da ceo svet cuje o 250 000 proteranih gradjana Hrvatske, srpske nacionalnosti, i na hiljade pobijenih,ciji pocionioci su oslobodjeni. Hrvatska je tako postala nezavisna a i uskoro clan EU, a Hag je itekako povezan sa evrointegracijama zapadnog Balkana. Dizite prasinu u svetu, a ne kod nas, tako je i Sloba galamio u Srbiji, a Tudjman u svetu, pa svet stao na njihovu stranu, a mi na nasu.
(Novi pocetak u istoriji Srba, 18. novembar 2012 23:10)""
-------------------------------------

pitanje ko/koja drzava na svetu ce podrzati Srbiju, slusati njenu galamu kada je na sudjenju dokazno da je tih 200.000 Srba napustilo svoje gradove pre ulaska Hrvata, kada je na sudu dokazano da je bilo 136 mrtvih a ne 2.000
Nece to uradit cak ni Rusi jer i oni sede u UN, a da su hteli da javno protestvuju uradili bi to do sada.

Dacic je u pravu. Konacno nakon 20 godina ce nam poceti dolaziti racuni na naplatu za nas 'patrijotizam'.

A moj komsija u Loznici je 1991 od 'vikend ratnika' [ratnik isao autobusom svaki vikend da 'ratuje u RSK] narucio da mu 'oslobode' motokultivator 300 DM. Na kraju ga je platio 320 jer je 20 DM kao dao u BH/RS da 'puno ne pitaju'to

PetarViaSplit

pre 11 godina

Dobije li Hrvatska tužbu i bude li Srbija optužena te prisiljena platit ratnu odštetu što je veoma izgledno, dođe li do toga Srbiji prijeti financijski slom i bankrot. Radi se o stotinama miljuna pa i miljardama eura koje Republika Hrvatska potražuje za ratna razaranja, uništenje infrastrukture, ubojstvo civilnog stanovništva itd.

hrvat

pre 11 godina

Dačiću pa nije Hrvatska oslobodila generale već sud u Hagu. Prekini odmah diplomatske odnose sa cijelim svijetom. Ma zezam te naravno. Pričekaj par dana da oslobode Haradinaja pa onda prekini odnose sa svima.!!!

swedenonline

pre 11 godina

More Dacicu, sad bi ti reko...
A sto ste ratovali? Cemu ste se nadali ti i Milosevic i uostalom, manje vise cela garnitura sadasnje vlade. Vi ste ti koji ste napravili sve ovo i nekukaj nego izgladjuj sad koliko je moguce. Ipak ste pogresili u racunici ali ovog puta narod NECE NASILNO ucestovati u vasim poslovima. Hteli ste vladu, dobili ste je, sad izvolite radite!

razmišljam

pre 11 godina

Pred međunarodnim sudom nije podignuta optužba za agresiju, nego za genocid. Nema govora o tome da će sud odrediti ratnu otštetu Hrvatskoj sve i da dobije spor. Otšteta je izglednija u drugoj situaciji. Hrvatska bi mogla kao punopravna članica EU u nekom trenutku blokirati neka poglavlja kod srpskih pregovora EU dok se ne raščisti to pitanje. Pritom bi Hrvatska ipak morala imati jaku zaleđinu u drugim članicama unije, što pak znači da bi trebala već sad snažno lobirati na tome. To nosi neke moguće teške posljedice, od toga da Srbija zbog tog razloga potpuno odustane od EU ili da postane nešto kao Makedonija i Turska koji su "vječni" pregovarači s blokiranim poglavljima. Uvelike će ovisiti i o ponašanju Srbije i ove vlasti. Bude li ozbiljnih skretanja s proeuropske politike i politike dobrosusjedskih odnosa Srbija može očekivati u budućnosti masu novih problema, pa i ove vrste koji se tiču ratne odštete. Po meni su male šanse da bude ozbiljne odštete, osim simbolične, poput crnogorske, ali pod uvjetom da Srbija ne skreće sa zadanog pravca.

milan Bec

pre 11 godina

kako oslabljni, pa zar nismo lideri u regiji, pa zlato, uljni skriljci investicije na sve strane, juzni tok, autoputevi, solarni parkovi, pa braca rusi i kinezi, ma svjetcki lideri...

Ja sam

pre 11 godina

"Mislim da je svima jasno da ovaj problem može da se završi samo rešenjem koje je prihvatljivo i za Srbe", rekao Dačić

,,A ko nas je sa sta pitao u poslednje 22 godine"?

Obe recenice je izgovorio Dacic u nekoliko dana.
Trebalo bi prvo da kaze sam sebi sta misli, pa da onda to misljenje i nama iznese i da ga se drzi i brani ga.
Ipak je on Premijer a ne ja.

Novi pocetak u istoriji Srba

pre 11 godina

Gospodine Dacicu, moze Srbija proglasiti Haski tribunal politickim kazamatom koji je izgubio kredibilitet, jer postoje zrtve, a zlocinci se ne kaznjavaju, osim ako nisu Srbi. Moze Srbija da digne veliku prasinu i da galami, da ceo svet cuje o 250 000 proteranih gradjana Hrvatske, srpske nacionalnosti, i na hiljade pobijenih,ciji pocionioci su oslobodjeni. Hrvatska je tako postala nezavisna a i uskoro clan EU, a Hag je itekako povezan sa evrointegracijama zapadnog Balkana. Dizite prasinu u svetu, a ne kod nas, tako je i Sloba galamio u Srbiji, a Tudjman u svetu, pa svet stao na njihovu stranu, a mi na nasu.

PetarViaSplit

pre 11 godina

Dobije li Hrvatska tužbu i bude li Srbija optužena te prisiljena platit ratnu odštetu što je veoma izgledno, dođe li do toga Srbiji prijeti financijski slom i bankrot. Radi se o stotinama miljuna pa i miljardama eura koje Republika Hrvatska potražuje za ratna razaranja, uništenje infrastrukture, ubojstvo civilnog stanovništva itd.

swedenonline

pre 11 godina

More Dacicu, sad bi ti reko...
A sto ste ratovali? Cemu ste se nadali ti i Milosevic i uostalom, manje vise cela garnitura sadasnje vlade. Vi ste ti koji ste napravili sve ovo i nekukaj nego izgladjuj sad koliko je moguce. Ipak ste pogresili u racunici ali ovog puta narod NECE NASILNO ucestovati u vasim poslovima. Hteli ste vladu, dobili ste je, sad izvolite radite!

roky111

pre 11 godina

Mali Sloba je jedini koji je rekao ono što nitko do sada u Srbiji nije. Ne odustajanje Hrvatske od tužbe u trenutku kad nema presude po definiciji udruženog zločinačkog poduhvata stavlja Srbiju u položaj gubitnika i presudom u korist Hrvatske stavlja Srbiju u poziciju plaćanja ratne oštete što defakto znači i bakrot države.
Puno puta sam napisao da Hrvatska ne treba Srbiju koliko Srbija treba Hrvatsku.

slav_onac_

pre 11 godina

Dok su padale granate na Slavonski Brod početkom devesetih, jedan moj susjed je rekao 'sve ovo će im se obiti o glavu ' i biće da je čovjek bio u pravu.Svak ko grebe po tudjem ogrebe sebe.

Zoran

pre 11 godina

Izgleda da je Dačić pomalo shvatio poantu. Zbog susutavnog plasiranja poluistine srpskih političara svojoj javnosti, ne čudi me reakcija povodom oslobađajuće presude Gotovini i Markaču. Sljedeće razočarenje koje ćete doživjeti, opet zahvaljujući obmani vlastitih političara, je presuda na protuoptužnicu Srbije protiv Hrvatske. Hrvatska je tužila Srbiju zbog ageresije, što je lako dokazivo kros presude Haškog suda. Srbija diže protuoptužnicu protiv Hrvatske zbog događađanja u povijesti. Na vašu žalost, Hrvatska se nema zašto braniti jer RH nije pravna sljednica NDH već SR Hrvtaske. Po toj osnovi ste mogli tužiti i Australiju za ratne zločine koje je počinila NDH. To vam političari nisu objasnili jer u želji izjednačavanja krivnje za događanja od 91 do 95 skupljaju jeftine političke poene i pokušavaju opravdati naneseni vojni poraz. Kada tužba bude odbačena, onda će opet biti kriva međunarodna zajednica, Vatikan i CIA.

e-krem

pre 11 godina

Platice Srbija i Hrvatskoj i Kosovu.Tako ce jedino da se opameti kao sto su se i Nemci opametili. Lako je bili paliti da vidimo kako je to sve platiti.

hrvat

pre 11 godina

Dačiću pa nije Hrvatska oslobodila generale već sud u Hagu. Prekini odmah diplomatske odnose sa cijelim svijetom. Ma zezam te naravno. Pričekaj par dana da oslobode Haradinaja pa onda prekini odnose sa svima.!!!

Nebojsa

pre 11 godina

Znate sta je jos smesnije? Nasi vec spremaju izjave tipa "albanci izlobirali oslobodjanje haradinaja" a ne pada im na pamet da pokusaju isto! Jao komunisti...c c c c c uništili ste nas. "Radio ne radio svira ti radio" nam polako ali sigurno dolazi glave. Sve ce nekako samo da se uradi. Samo dobij diplomu i sam ce posao da ti se stvori. Sam se zaposli u drzavnoj firmi i svoj posao radi na isti nacin 40god. Pravda? Sama dolazi, samo treba da legnes i čekaš...i eventualno kukas kada bude drugacije. Sklanjajte se vise da dodje neka nova generacija koja za razliku od vas, nista od drzave dobila nije a cini mi se, vise je voli!

milan Bec

pre 11 godina

kako oslabljni, pa zar nismo lideri u regiji, pa zlato, uljni skriljci investicije na sve strane, juzni tok, autoputevi, solarni parkovi, pa braca rusi i kinezi, ma svjetcki lideri...

doom

pre 11 godina

"Gospodine Dacicu, moze Srbija proglasiti Haski tribunal politickim kazamatom koji je izgubio kredibilitet, jer postoje zrtve, a zlocinci se ne kaznjavaju, osim ako nisu Srbi. Moze Srbija da digne veliku prasinu i da galami, da ceo svet cuje o 250 000 proteranih gradjana Hrvatske, srpske nacionalnosti, i na hiljade pobijenih,ciji pocionioci su oslobodjeni. Hrvatska je tako postala nezavisna a i uskoro clan EU, a Hag je itekako povezan sa evrointegracijama zapadnog Balkana. Dizite prasinu u svetu, a ne kod nas, tako je i Sloba galamio u Srbiji, a Tudjman u svetu, pa svet stao na njihovu stranu, a mi na nasu.
(Novi pocetak u istoriji Srba, 18. novembar 2012 23:10)""
-------------------------------------

pitanje ko/koja drzava na svetu ce podrzati Srbiju, slusati njenu galamu kada je na sudjenju dokazno da je tih 200.000 Srba napustilo svoje gradove pre ulaska Hrvata, kada je na sudu dokazano da je bilo 136 mrtvih a ne 2.000
Nece to uradit cak ni Rusi jer i oni sede u UN, a da su hteli da javno protestvuju uradili bi to do sada.

Dacic je u pravu. Konacno nakon 20 godina ce nam poceti dolaziti racuni na naplatu za nas 'patrijotizam'.

A moj komsija u Loznici je 1991 od 'vikend ratnika' [ratnik isao autobusom svaki vikend da 'ratuje u RSK] narucio da mu 'oslobode' motokultivator 300 DM. Na kraju ga je platio 320 jer je 20 DM kao dao u BH/RS da 'puno ne pitaju'to

mario

pre 11 godina

(lesa, 18. novembar 2012 23:05)

Nisu ga hrvati izazvali,a što ste mislili da neče morati ono što se porušili,spalili,opljačkali...ono što su pljačkali koje kakvi hoštapleri sa okupiranih područja pogotovo iz istočne Slavonije (nafta,hrastovi trupci,vina itd.itd.)

Mirko

pre 11 godina

Ako neko nekome nesto srusi, mora to i da nadoknadi. Srbija je u ime nepostojece Jugoslavije, razarala Hrvatsku. Hrvatska je razarala kuce svojih gradjana. Hrvatska treba da trazi od Srbije otstetu, a gradjani hrvatske treba da traze odstetu drzave.
Ako neko nesto porusi pa se nada da nece morati to da nadoknadi, taj je kratkovid.

Poreč

pre 11 godina

Poznavajući svoju HR vlast mislim sasvim suprotno. HR će tek sada u ovoj dominantnoj poziciji odustati od tužbe i zahtjevati tkz "poravnjanje". Logika je da je suvremena povijest faktografski zapisana i sada se dodatno poentirati može samo sa tom "velikodušnošću" koja će kao takva biti honorirana. Između redaka a i forsiranje poruke političara pa i Gotovine "sada je rat završen, otvorimo stranicu budućnosti ..." jasno se isčitava ta navedena teza. Napominjem, da su u toj retorici apsolutno suglasni vlast, oporba i predsjednik države što za HR znači da je konzensualno donešena strategija.

Svetska pravda

pre 11 godina

@PetarViaSplit, 18. novembar 2012 23:12

To bi bio samo nastavak onoga sto traje vec skoro 20 godina. Jos cemo da vama placamo za genocid koji ste izvrsili nad nasim narodom. Istrebili nas odande, a sad ce ostatak koji je pobegao u Srbiju da placa za to istrebljenje.

Ko koga ovde zamajava

pre 11 godina

Dužnost svakog srpskog političara, posebno, onog na vlasti, jeste da unapređuje međunarodni položaj i ugled Srbije!
A ko od političara doprinese da bude "oslabljena pozicija Srbije" neminovno mora, sem moralno-političke, da snosi i zakonsku odgovornost!
Takođe, iako se znalo, još u julu, da će ovakva biti presuda Haškog tribunala, ništa nije preduzeto da se to spreči, a aktuelna vlast čini slične propuste i prema Kosovu?!
Sprovodi se nekakav nejasan dogovor Borka Stefanovića sa Prištinom, iako je samo parafiran, a ignorišu ustavne obaveze da se to ne čini!
Tačno da je "jedino oružje u našim rukama Ujedinjene nacije" ali pitanje je ko nas i zašto sprečava da se latimo tog "oružja", već tražimo od EULEX-a da ima izvršnu ulogu u provođenju sporazuma o integrisanom upravljanju graničnim prelazima između dve države, kako bi odgovornost pala na EULEX!
Sve se to radi, samo radi pukog ostanka na vlasti i kako bi se dokopali predpristupnih fondova EU čim pre, inače, ova vlada i vlast nema teorijske šanse da opstane u narednoj godini!

Ja sam

pre 11 godina

"Mislim da je svima jasno da ovaj problem može da se završi samo rešenjem koje je prihvatljivo i za Srbe", rekao Dačić

,,A ko nas je sa sta pitao u poslednje 22 godine"?

Obe recenice je izgovorio Dacic u nekoliko dana.
Trebalo bi prvo da kaze sam sebi sta misli, pa da onda to misljenje i nama iznese i da ga se drzi i brani ga.
Ipak je on Premijer a ne ja.

Ivan

pre 11 godina

Kakvo poravnanje gospodine Dačiću? Razlika između hrvatske i srpske tužbe je ogromna. Hrvatska tužba je prihvaćena odnosno sud se je proglasio nadležnim za tužbu, a srpska još nije tom koraku ni blizu. Najvjerovatnije neće ni biti uzeta u razmatranje s obzirom na gomilu gluposti koje su njoj napisali Savo Štrbac i ostali pisci Carle del Ponte i srušit će im se ta tužba isto kao što im se srušila ona koju su pisali Carli za Oluju. Hrvatsku tužbu pisali su dva najbolja pravnika koje Hrvatska ima, prof. dr. sc Ivo Josipović, predsjednik RH i prof.dr.sc Ivan Šimonović, pomoćnik glavnog sekretaraUn-a za ljudska prava.

srbin

pre 11 godina

Oslabljena?Zar si ti to tek sada primetio Ivice?Kad ti i tvoja "vlada" konacno sjasete mozda cemo imati neku sansu da ojacamo tu poziciju.

Cartman

pre 11 godina

Postoji li neko sa srpske strane da je osudjen za genocid u Hrvatskoj? Ne. Na osnovu cega se onda ocekuje uspeh u tom postupku? Jedino na osnovu politicke odluke Amera kao u slucaju od pre par dana. Sta ce oni da odluce to cemo da vidimo. BiH je imala neuporedivo bolju situaciju pa nije uspela.

au

pre 11 godina

Presuda generalima je doneta u drugom sudu i cini mi se da predstavlja direktnu poruku jedne velike sile nasim vlastima sta ih ceka. Ono sto nije jasno jeste sta traze? Okretanje ledja Rusiji, ulazak u NATO ili slicno?
Ukoliko bi presuda u tom drugom postupku bila u korist Hrvatske bice sasvim jasno da mi na Zapadu nemamo vise sta da trazimo - ni NATO, ni EU jer su to organizacije koje ce politicki stajati iza te presude.
Sto se presuda neSrbima tice jos pre 12 godina je bila jasna strategija i Hasko tuzilastvo je bilo maksimalno fokusirano na istrazivanje i najmanjih zlocina gde su Srbi sumnjiceni kao pocinioci, gde se Politicki akteri dovode u vezu sa vojnim odlukama i slicno a da pri tome potpuno zanemaruje druge pocinioce ..zato i imaju ovu situaciju sa Generalima...da je predmet lose pripremljen a sudije politicki obojene i fijasko se desio. Zanimljvo je da Bramerc cuti a umeo je da s*** po nama cim otvori usta i da juri jatake?

razmišljam

pre 11 godina

Pred međunarodnim sudom nije podignuta optužba za agresiju, nego za genocid. Nema govora o tome da će sud odrediti ratnu otštetu Hrvatskoj sve i da dobije spor. Otšteta je izglednija u drugoj situaciji. Hrvatska bi mogla kao punopravna članica EU u nekom trenutku blokirati neka poglavlja kod srpskih pregovora EU dok se ne raščisti to pitanje. Pritom bi Hrvatska ipak morala imati jaku zaleđinu u drugim članicama unije, što pak znači da bi trebala već sad snažno lobirati na tome. To nosi neke moguće teške posljedice, od toga da Srbija zbog tog razloga potpuno odustane od EU ili da postane nešto kao Makedonija i Turska koji su "vječni" pregovarači s blokiranim poglavljima. Uvelike će ovisiti i o ponašanju Srbije i ove vlasti. Bude li ozbiljnih skretanja s proeuropske politike i politike dobrosusjedskih odnosa Srbija može očekivati u budućnosti masu novih problema, pa i ove vrste koji se tiču ratne odštete. Po meni su male šanse da bude ozbiljne odštete, osim simbolične, poput crnogorske, ali pod uvjetom da Srbija ne skreće sa zadanog pravca.

Hrvat broj 078

pre 11 godina

Zamisli Lesa morat ce te i za sve ono sto sami porusili i za sve one ljude koje smo sami pobili, a vi ni krivi ni duzni. Mora da vas Bog mrzi, koliko vas tlaci.

Ivana

pre 11 godina

Najlošija politika ove vlade je oko KiM i EU. Ako g. Dačić misli da će neko biti oduševljen njegovim postepenim odustankom od Kosova zarad EU, neka pogleda političku sudbinu Borisa Tadića.

Zg

pre 11 godina

lesa@ A daj mi reci ko je porusio Hrvatske gradove ko je bombardiro Zagreb,Dubrovnik,Vinkovce,Osijek,Zadar itd. Ko je popalijo sva ali bas sva sela po slavoniji jer mozda mi sami? Pa samo steta sta je pocinjena u Dubrovniku je neprocjenjiva

zdr

pre 11 godina

U toj tuzbi pasce u vodu razni mitovi koje Srbija sistemski plasira u svom propagandnom ratu. Od velih mitova i falsifikovane istorije ostace jedno veliko nista. Ako srpski narod to shvati doci ce i do pomirenja.

Dobrila-Swe

pre 11 godina

Znači moraćemo Hrvatima da platimo ratnu štetu za rat koji su sami izazvali.
(lesa, 18. novembar 2012 23:05)

Kako si ti to zakljucio? Na osnovu gledanja RTSa devedesetih?
Ajde na stranu i RTS i HRT...ali oslusni malo sta ceo svet prica o devedesetim!
Ovde u neutralnoj Svedskoj moja deca u skoli uce istoriju koja je mnogo bliza (ako ne i ista) sa onom koju uce deca u Hrvatskoj, Kosovu, Bosni, Sloveniji i Crnoj Gori.
Ima jedna stara izreka: "Ko ne nauci svoju istoriju ona mu se na zalost ponavlja"

surfer

pre 11 godina

Ne da ovo oslabljuje poziciju Srbije, nego te pozicije vise nema. Stovise, ovo mozda otvara put drugima da traze odstetu. A ovdje se radi o jako velikim iznosima. Hrvatska je sama placala obnavljanje svega ostecenog. Ovako ili onako, suociti s istinom se treba.
Pomirenja, poboljsanja odnosa i svega nece biti dok Srbija ne prizna sto je ucinila, ne samo u HR, nego i sire.

Samo HR bi mogla traziti bar 20mrd dolara, a pitanje je tko ce se jos pridruziti.

Bojan

pre 11 godina

Nema problema, koliko treba da se plati pa da se rastajemo.
Samo...gde cete plasirati Podravka "juhe", Vegetu, Kiki, Jana vodu, Cedevitu, Bajadere i ostala @$%@# jer u EU sigurno necete, jer ih oni ne zele a mi svakako mozemo bez istih.
Mozda vam ovi nasi bahati, nesposobni i korumpirani politicari progledaju kroz prste zarad nekog malog mita ali narod nece, JA ni moja familija necemo !
Osim toga, naravno OLUJE nije bilo, bacali ste u stvari cvece na narod, sve je COOL ali 200k izbeglica i dalje ima papire o svojim nekretninama, kako cete to prikriti a doci ce jednog dana na naplatu, budite sigurni!

Alex_Bgd

pre 11 godina

Informacija za sve susjede - Hrvatska nije tuzila Srbiju za agresiju, vec za genocid. Tuzba za agresiju ne postoji.
Jedini genocid kojije u Hrvatskoj izvrsen jeste genocid nad srpskim narodom, za vreme NDH. Presuda tesko da ce biti u vasu korist, jer to ni BiH nije poslo za rukom, sa sve presudom za Srebrenicu u paketu.

Odstetu od Srbije cete dobiti tek kad vratite sve prognane na svoja ognjista i platite im reparacije za pretrpljeno svih ovih godiona. U Hagu jesu oslobodjeni najveci krvnici, ali izbeglice postoje, ubijeni takodje. To je necija krivica, a vi prstom niste makli da utvrdite cija, svih ovih godina.

a do presude protiv Srbije se radujte slobodno ...

VecaBG

pre 11 godina

Ja ne razumem kako nije sramota ovog coveka da bilo sta izjavljuje. Oslabljene pozicije?? Ko nije sposoban da bude politicar neka se dostojanstveno povuce. Ovakvi sarlatani kao sto je dacic dovesce nas do unistenja.

goran

pre 11 godina

mislim da je otkazivanje posete gdje Grubješić Hrvatskoj nešto najgluplje što smo mogli da uradimom u ovom trenutku. Sve što u politici radiš mora da ima svoj cilj i plan da do cilja stigneš, ja ovde ne vidim ni jedno ni drugo.

grassa

pre 11 godina

mi nismo oslabljeni, nego ponizeni.....okrenite glavu od EU i krenite u drugom pravcu. i molim vas prekinite pregovore sa teroristima sa kosova

purgerica

pre 11 godina

za razliku od hrvatske, srbija je oduvijek - i u svjetskim razmjerima - dobro lobirala, fabulirala i konstruirala, pretvarajući svoje poraze u pobjede, u novije doba, zahvaljujući ponajviše zlobnici ćosiću (nešto manje sitnom potpiritelju v. draškoviću i SANU-ovcima)i zatiranju svih slobodoumnih, slobodarskih i naprednih duhova, poput npr. đinđića, a nešto ranije i sofisticiranim ubijanjem (heroinom, protjerivanjem) cijele beogradske urbane ekipe (EKV, Sonja S...)
a dobro joj ide i u usmenoj narodnoj književnosti, pod koju spada i ona "tko pod drugim jamu kopa..."

Crobankrot

pre 11 godina

Evo Hrvati u komentarima i pridruži im se još poneki "dežurni sa Albanske strane", nadaju se da će nekakvom ratnom odštetom rešiti svoju državu izvesnog bankrota.

Demagozi čak idu toliko daleko da uporedjuju Srbiju sa nacističkom Nemačkom. Jadno i bedno ali izgleda danas je dozvoljeno sve. Nešto što su zaboravili je, da je u poslednjih par slučajeva uzakonjeno izvoditi brze akcije i stvarati stvarnost na terenu. Samo da je brzo i efikasno kako kaže Tudjman. Mislim, da su tu lekciju i Srbi sad shvatili. Upravo to će se desiti ako se nekakvom odštetom zapreti eksistencija Srba.

Sasa

pre 11 godina

Montirani proces u Hagu moze da kaze bilo sta, a od njihovih rijeci do naplate dug je put. Srbija ne posjeduje imovinu vani koju mogu da uzmu. U svakom slucaju Hrvatska a i EU posjeduju vecu imovinu u Srbiji nego obratno. Bilo kakva haska presuda je mrtvo slovo na papiru sto se tice nas Srba.

Sloba

pre 11 godina

Nema za vas novca u Srbiji, Hrvati. Nas vec pljackaju zapadne sile za ovo malo sto imamo, plus po nesto domace sluge. Nama ostave samo za puko prezivljavanje, da ne krepamo, kako bi mogli da nam otimaju i dalje. Ako bismo nesto morali da platimo vama, bilo bi manje za njih.

proslost

pre 11 godina

E moj Dačicu,hoces ti da zaboravis sopstvenu proslost, ali nece ona tebe.Seti se malo kad si izvodio sa Milosevicem tenkove u Beogradu na sopstveni narod.Koji ste tek bili ratni profiteri, to najbolje vi znate.
A i ovi sto su propagirali Karlovac, Karlobag, Virovitica sad su nevidjene demokrate, Evropejci i tvoji veliki koalicioni partneri.
Niko skuplje nece da kosta Srbiju i ovaj narod od vas koji ste trenutno na vlasti.Vi se bahatite kao i onda a ovaj glupi narod sve placa.

Robi

pre 11 godina

Znači moraćemo Hrvatima da platimo ratnu štetu za rat koji su sami izazvali.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (lesa, 18. novembar 2012 23:05)

Znaci hrvati krivi za rat u RH, bošnjaci za rat u BiH, a albanci krivi za rat na kosovu, Sloveniju necu ni spominjat, tamo su slovenci krivi za onih par dana ratovanja. Zanimljiva teorija, a srbi? jesu i oni za nesto krivi?

Rider of the Storm

pre 11 godina

Bas me zanima da li srpske sluzbe drzavne bezbednosti, civilne ili vojne svejedno, imaju keca u rukavu!? Ako sada nije vreme da pokazu da su "Sluzbe" onda neka zacute zauvek i neka ostave nekom drugom da se bavi tim ozbiljnim poslom! Po izjavama Dacica plasim se da smo saterani u cosak. Spasa nam nema, propasti ne mozemo!

Ja bre

pre 11 godina

Tugo moja, pa ti si nas i uvukao sve ovo kad si krenuo u rat bez saveznika! Sada umesto da kukumavces preko novina i Pink televizija, mozda bi jednom mogao da sednes i da razmislis koliko para moze Srbija da izdvoji za lobiranje iza kulisa i za placanje najboljih advokata. Mozda je bolje potrositi za Srbiju i njenu buducnost jednu milijardu dolara nego da platimo posle Hrvatskoj (tugo jos tuznija...) na desetine milijardi... Hrvatska strana vec sada radi ozbiljno na lobiranju a mi kukumavcemo proklinjemo sudbinu i nepravdu... A mozda bismo jednom u istoriji mogli da resimo da uzmemo sudbinu u nase ruke i da igramo igru jer pravda ne postoji, postoje samo interesi... Ako posle ovoga nismo to shvatili onda zasluzujemo nestanak!

Sumadinac

pre 11 godina

Pa pojacajte je.
70. godina vi crveni cutite o Jasenovcu, Gradiski, Jadovnu... zarad Jugoslavije, ajde sada, Hrvati su vam sada otvorili oci posto svoje ne slusate odavno. Znaci nove Jugoslavije nece biti pa uradite nesto sada za svoju zemlju!
Ako necete vi bice nas spremnih, zlocin ne zastareva!!!

DD

pre 11 godina

srbija se treba pozabaviti svojim problemima a ne se obračunavati sa gotovinom i markačem. nisu vam oni krivi za odlazak srba iz hrvatske. to je prije svega posljedica slobine politike. gledao sam jučer Vukovar - poslednji rez, u produkciji B92. Potresno i istinito. tko se od Srba suočio sa onime što je u ime srpstva napravljeno vukovaru? srebrenici? dubrovniku? karlovcu? treba vam katarza...

supermario

pre 11 godina

Sta je Hrvata na B92...ajde bre sta ste se pomamili bivsa braco? Koliko vekova treba da prodje pa da shvatite da smo i mi i vi samo sica za podkusurivanje velikih sila. Mnogo ste bre zatrovani i stvarno ne znam cemu to. Dobili ste drzavu i sada uzivajte u njoj,daleko vam lepa kuca...

srle

pre 11 godina

Dacicu gde ste bili 1991 kada ste trebali pametno da reagujete i radite, da budete mudri, takticni kao oni. Sad je kasno shvatite, karte na balkanu su podeljene i vi ste dobili dvojke zahvaljujuci vasoj politici koja je nakaradna i nazadna. Samo nastavite da slusate ruse... nastradacemo do kraja i bicemo stvarno BGD pasaluk

Jonytan

pre 11 godina

@roky111 Što, da nećete da nam oprostite ratnu odštetu, ukoliko Srbija mora da vam plati? A platiće i ako mora u limburgu mesecu, dinarima iz 1992. godine.

Zivota Zivotic

pre 11 godina

Dacic daje izjave kao da je politicki analiticar, a ne najodgovornija osoba za vlast i desavanje u Srbiji i sve sto je vezano za Srbiju.
Minorne stranke izlaze na ulicu da pokazu gnev, nepravdu i protest, a on se zavukao u misiju rupu. Definitivno su gori i od zutih.

Nesa

pre 11 godina

Kad cete se vi u Srbiji poceti baviti sobom i svojim gradjanima, a susjedne drzave i njene gradjane ostaviti na miru? Valjda imate dovoljno svojih problema....

borac boric

pre 11 godina

ajde bre dacicu, ne filozofirj, nego skupljaj pametne ljude oko sebe koji imaju ideju i predlog kako se mobilisati u ovoj situaciji, nepravde presude i korumpiranog suda. ako je jeremic vitlao po svetu zara d kosova, dizite prasinu i galamu da se sud i ovakva odluka ospore. trazite deklaraciju o genocidu nad srpskim narodom u poslednjih 120 godina. nema odustajanja, jeste tesko, ali pamet u glavu!nema odustajanja radi one nepregledne kolone jadnika na traktorima...sad ih gotovina poziv anazad...kakav cinizam...

Srbin Vojvodjanin

pre 11 godina

Da je drustvo u kome zivimo imalo zrelo i zdravo ti sad nebi izjavljivao vec bi camio u zatvoru zbog nesrece,tragedije i ponizenja koje ste svojom politikom naneli Srbiji. Jadna je zemlja u kojoj si ti premijer i ministar policije,jadna.

ex demokrata 1

pre 11 godina

A sta to mogu UN ? Jel trebaju amerikanci ponovo da nam dokazuju kolko su mocni ? Ja ne razumem,dajte uradite bar jednom ispravnu stvar,Kosovo je nezavisno,izgubili smo rat ,tj .SPS i Radikali=SNS,izgubili smo na sudu,sta jos treba da bi neko shvatio da ima jos 8 miliona ljudi koji zive ovde ?
SPS je sve pogubio pre 10 godina zajedno a Vucicem,sada bi oni hteli neko istorijsko resenje,a za to nema sagovornika koliko vidim ili sta je problem ??!
Dok oni to rese da ukapiraju, da su pogubili sve,da je Srbija sve izgubila jer se kacila sa UsA i EU,mislim da ce do tada jos 2 miliona ljudi da ode iz zemlje.

Michel

pre 11 godina

Dragi moj igubljenji Dacicu,
Za zadnjih 20 godina ti i tvoji(od Milosevica) ste napravili od veoma bogate i prosperitetne drzave Srbije - VAZALA.Zna se, korupcija i kriminal vladaju a ne Vlada.
Zao mi je sto ste "unistili" narod, unistili gde sam se rodio...Srbija je najbogatija i najjaca drzava na Balkanu, narod ima "srce" da se supostavi bilo kome...trebali ste da napravite Svajcarsku od nje...proglasite offshore, free trade zone, i.td....imate oruzane snage od oko 100.000, sa najmodernijim naoruzanjem...i, nazalost, interkontinentalne rakete, i.td...pa da vidimo ko bi uzeo rizik da napapdne 8-9M stanovnika...Izrael neka vam je na primer: saka jada "gospodari" 180m Arapa...bankarstvo, industrija, poljoprivreda i privreda,...svet je dosta velik da bi razvijao posao sa nama...mi imamo veoma veliki potencijal ali ne mozga...dosta je kukanja, vi birate Vladu!

Arminowski

pre 11 godina

Nažalost, proći će nam najbolje godine dok Balkanci riješe i odluče ko je koga da prostite. Mi smo u goFnima do grla, svi zajedno. Dosta mi je i Srba, Hrvata, Bosnjaka, Albanaca, Crnogoraca i ostalih da ih ne nabrajam, samo želim da živim mirno pod ovom kapom nebeskom! Sve mi se zgadilo!!

Goran

pre 11 godina

Ma koliko ovakve odluke tzv. Međunarodne zajednice bile tragične, politički motivisane, nehumane, vanrazumske i sl. ipak je jedna velika pravda zadovoljena, a to je da nas iz pakla u koji smo gurnuti izvlače oni koji su sve ovo i posejali. Naime, posle 20 godina sadašnja Vlada se vratila na "mesto zločina", ali još uvek ne shvata da su upravo ovako poražavajuće odluke Haga, EU, UN... upravo posledica autistične i bezidejne politike koju su sadašnji Premijer, Dopremijer i njihovi trabanti vodili pre 20 godina. Da li su sposobni da ovo sada reše? Odavno smo prestali da verujemo u bajke.

dasa

pre 11 godina

(Crobankrot, 19. novembar 2012 01:22)

Mozete se samo nadati bankrotu Kosova. Kosovo nece bankrotirati. I pored svih lopova na vlasti, Kosovo je uspelo da ponovo izgradi sve sto su srbi rusili i palili, sada se zavrsava prvi autoput prema Albaniji, parama iz sopstvenog budzeta, priprema se izgradnja autoputa prema Skoplju - ponovo bez kredita. Spoljnih dugova skoro da nema, a pare od privatizacije nisu ni dirnute. O tome Srbija moze samo sanjati narednih dvadesetak godina.

doslo vreme

pre 11 godina

Stigli Dacicu dugovi na naplatu i tebi i tvojim krasnim koalicionim partnerima a i volji naroda ( sve do jednog izbeglog su glasali za vas, a svi uzeli hrvatske pasose da ne stoje godinama sa nama u lancima za vize).
Doslo vreme da konacno pogledate istini u oci a ne da praznom retorikom stvarate mrznju ponovo.

MITA

pre 11 godina

Pa Srbij je sama sebe proglasila krivcem, a na taj nacin sto je osnovala Specijalni sud za ratne zlocine i time celom svetu na posredan nacin priznala da u u Srbiji postoje Ratni zlocinci !

Mirko

pre 11 godina

A mozda, ako bi Srbija morala da placa odstetu, mozda bi onda krenula i da privredjuje. Nemacka je tako postala industrijska supersila, posto su nemci morali da zasuku rukave i stvore sredstva za otplatu stete.
Sto da ne, cela nacija stegne zube, dirinci dvadeset godina, pravi cackalice, sibice srafcigere, sta god moze , pa sm oposle nirni.
Da smo tako radili od kraja rata, sad bi smo mogli da predahnemo a mozda i da uzivamo u plodovima svog rada. umesto sto su nam i poslednja postrojenja istrulila pa sad grcamo i cekamo da nam se neko smiluje pa makar to bila i rusija.
Nikad nije kasno da pocne da se stvara.

bikan

pre 11 godina

Pa ti i Nikolic idite opet u Rusiji i trazite pomoc od Rusa...a Hrvati ce saradjivati sa Zapadom - pa bas cu videti ko ce da pobedi. Zapadu je cilj da Srbija koja podrzava Rusiju bude sto slabija...jer time se usticaj Rusije u Evropi smanjuje.
Hrvati cu izvrsili 2 puta u zadnjih 75 godina etnicka ciscenja Srba; ali jebe se to zapadu jer oni svoj cilj ostvaruju - a mi smo samo "collateral damage"...
I posle svega ovog i dalje pravimo gluposti - jel znate sta je definicija za "insanity" - potrazite to u recniku.

-rwx

pre 11 godina

@Dobrila-Swe : Vi bi trebali da znate izreku: "Jaci (pobednik) pise istoriju." . I to nema veze sa onim sto se zapravo desavalo u sukobima. Da smo mi pobedili , mi bi pisali ono sto nama odgovara. To je cela istina.

sirovina

pre 11 godina

B92 je srpski portal s najmanje neobrazovanih, nekulturnih gedžovanskih mitomana među čitateljima. Imam osjećaj da je prosječna obrazovna struktura i intelektualni kapacitet čitateljstva daleko iznad likova koji vam vode zemlju i određuju njen imidž u svijetu. Mislim da je čak i dobna struktura nešto mlađa od prosjeka, tako da se o nekim temama u raspravama i komentarima ogleda i kvaliteta obrazovanja u Srbiji, odnosno, srazmjer činjeničnog znanja u odnosu na dnevnopolitičku mitomaniju. Pa ipak, evo, na ovakvom članku, formira se kod čitaoca komentara osjećaj da još uvijek, čak ni kod srpske inteligencije ne postoji želja da se napusti ta, za srpski narod pogubna, politika kolektivne amnezije, brkanja uzroka i posljedica, zamjena etosa etnosom. Negdje, koliko god u ovom trenutku beznačajna bila, mora u vašoj domovini, u vašoj kolektivnoj svijesti, tinjati težnja da makar nova generacija odraste u punoj svijesti, čistog duha, probuđene empatije prema svakom biću, bez obzira na naciju.

nbp

pre 11 godina

Mislim da je pozicija Srbije ojačana. Ogromna većina Srba danas misli isto. S jedne strane, moramo da se suočimo sa stravičnim zločinima prema nama najbliskijem narodu, Bošnjacima. Tu ima mnogo posla na sazrevanju svesti. S druge strane, potpuno je jasno da pomirenja sa Hrvatima nema, da se mora institucionalizovati pitanje genocida iz Drugog svetskog rata i aparthejda i politike čišćenja od 1990. Srbija treba da zakonima to definiše, da ona procesuira zločince i da se odredi prema tome. I naravno, da proširi svoju tužbu protiv Hrvatske.

Obećana zemlja

pre 11 godina

Ivice, znači spremaj novce, znači... članovi i pristalice SPS-a da se mobilišu i da materijalno učestvuju u plaćanju te odštete, s obzirom da ih imaju na pretek jer su svojevremeno pokupovali i privatizovali sva preduzeća po Srbiji, kupovali vile, kamione, avione, bambilend... Da učestvuju i oni koji su posle 2000-te izašli iz te stranke da bi zadržali svoje dotadašnje funkcije i mogli dalje da čine usluge i ustupke svojim novim partijskim drugarićima. Na nesreću, manje je zlo to što će država možda da plati odštetu od onog duboko ukorenjenog mentaliteta većine građana Srbije da savija kičmu jer ne može da se suprostavi zlotvorima iz svojih redova. Znaći, mislim znači.

Srdjan

pre 11 godina

EEEEEE ako je dao izjavu na pink 2 onda nema lazi :)
Dacic nas vec sprema na nove poraze i nova ponizenja!
Spasi nas Putine veci si SRBIN od vecine "nasih" politicara!

zoki

pre 11 godina

Naravno da Hr nece dobiti tuzbu za genocid,kao sto je nije dobila ni Bíh,ali ce se izricanjem odbijajuce presude po pitanju njihove tuzbe stvoriti gorak utisak da smo 'kao evo dobro i prosli'. Ovaj Dacic nema pojma,btw. Nije sve crno. Ostace nam gorak ukus u ustima i konacna spoznaja da svijet ne funkcionise na principima pravde koju su izmislili pjesnici,a koje se svijet morao pridrzavati do pada berlinskog zida. Okanimo se mitova. Niko ne radi protiv Srba,vec gospodari nagradjuju svoje vazale za pomoc u planiranju novog geo svijeta. Pa i ova presuda je nagrada Hrvatskoj za anti-rusku politiku. Bugarska i Rumunija nisu primljene u Eu zbog sredjenih i prosperitetnih drzava,vec zbog stita prema Rusiji. Zakasnili smo na ovaj voz,ali on nije jedini. Naice drugi,kao i uvijek. A ovaj put cemo biti pametniji.
"U svakom porazu,ja vidim deo slobode"-Milan Mladenovic

skeptik

pre 11 godina

Nema nikakvog odustajanje od tuzbi sa nase strane mada nijedna nece prodji ali treba ici do kraja. Sa njima vise nema nikakvog dogovora zbog zrtava Jasenovca i "Oluje".

Bez_Cenzure

pre 11 godina

Ne mogu vjerovati da se Hrvati nadaju nekakvoj odšteti. Hrvati ako već razmišljate o odšteti najprije bi trebali obeštetiti Srbe za period od 1941-1945, zatim nakon ulaska u EU protjerani Srbi iz posljednjeg rata razasuti širom svijeta tužiće vas za odštetu. To vam je gotovo sigurno. Hrvatska bi takođe trebala razmisliti i o plaćanju odštete Bosni i Hercegovini na koju je u aprilu 1992. godine izvršila agresiju. Inače dragi Hrvati ako vam je do novca vi lijepo zasučite rukave i eto vam novca!

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

Da Dacic nije ovde gde je, da nije obucen i strucan (haha) za demagogiju i pronalazenje bicikala, da ima ista od drzavnickih vrednosti - ne bi ovo izgovorio pa sve da je i tacno, a nista nije tacno.
Jer, za "vidljiviji zlocin" u Srebrenici, za koji su trazena krivica Srbije, onaj redovni, profesionalni Sud u Hagu, nije nasao krivicu.
Za poruseni grad SA UBEDLJIVO vecinskim Srpskim stanovnistvom, Vukovar, za zapaljene gume u Dubrovniku i dve poluprazne rakete ispaljene iz ocaja na periferiju Zagreba, svakako se ne moze reci da je genocid.
Ali SNIMCI M. Spegelja, snimci kamiona s oruzjem iz Nemacke, a narocito snimak Tudjmana s nacistickim vrhom, pa silna dokumentacija o ubistvima porodica sirom Hrvatske, cak i Hrvata koji su strcali izvan nacisticke histerije ( Rajhl Kir), posebno zlocini pod prvim poglavnikom Pavelicem su NESUMNJIVI DOKAZI genocidnosti i genocidiranja Srba.
Dakle Dacicu i Vucicu, posle ove presude, vase ucene ne vaze jer cak ni Vukcevic ne sme da vas hapsi na mig iz Amerike, ne talasajte i ne reklamirajte svoje neznanje, potrazite dobre advokate (u prevodu: nadvikivace) i naterajte svet da denacifikuje Hrvatsku.
Samo znam gde je zgrada Pravnog...

munz2

pre 11 godina

@DD - I ja sam gledao "Poslednji rez Vukovar". Strasno, istinito i potresno. I sramota za koju Srbija treba da plati. Ali nisam video niti jedan "Poslednji rez" iz Hrvatske o genocidu u Drugom ratu, sikaniranju, etnickom ciscenju i ubistvima u hrvatskim gradovima, dobrim delom i pre pocetka rata. Nisam video nista o napadu na srpske etnicke teritorije u Hrvatskoj, o masakrima i Medackom dzepu, Borovu, Pakracu. Ima toga jos.

Sudija

pre 11 godina

O kakvom genocidu Hrvatska prica. Oni su pravili genocid od 1941 godine pa do 1992. Neka oni prebroje svoje zrtve a vi Dacicu srpske pa da vidimo ko je genocidan. Dosta vise prikrivanja proslosti! Istinu na sunce konacno.

Mrki

pre 11 godina

Vec vidim naslove iz 2015. godine. Hrvatska trazi ratnu stetu, a EU to stavlja na listu zahteva. U Utisku nedelje gosti Ceda, Kostunica i Tadic (ili Dacic - svejedno je, jer su DS i SPS jedno te isto). Ceda ce kazati da im treba platiti celu sumu, jer smo im razbijali drzavu, a i bolje je da platimo odjednom, ustedimo na kamatama i okrenemo se sebi. Kostunica ce kazati kako im ne treba platiti ni dinara dok oni ne plate za Jasenovac, Medacki dzep i ostalo. Tadic (ili Dacic) ce reci kako EU pod placanjem ratne stete podrazumeva placanje samo prve rate. Onda cemo platiti prvu ratu, a EU ce reci da moramo da platimo i drugu. Ceda ce opet reci da je pametnije da platimo celu sumu. Kostunica ce negodovati sto je uopste placena i prva rata. I tako u nedogled.

Alex1

pre 11 godina

@(Nebojsa, 18. novembar 2012 23:56) "Znate sta je jos smesnije? Nasi vec spremaju izjave tipa "albanci izlobirali oslobodjanje haradinaja" a ne pada im na pamet da pokusaju isto!"

Da pokušaju isto? Misliš, da lobiraju za oslobađanje Karadžića, Mladića i Šešelja? Zaista ne vidim koji mi interes imamo da to uradimo. Šešelja će i onako osloboditi, jer nemaju neki slučaj protiv njega, a i dosta je tamo proveo (uz napomenu da je, verovatno, uživao u svoj toj pažnji), dok nam senilni ubica i witch-doctor zaista nisu potrebni, čak su i korisniji tamo kao dokaz da je Tribunal pristrasan.

Mislim da će Hrvatsa povući tužbu protiv Srbije, pod pritiskom EU. To bi bila logična posledica ove skandalozne i, pre svega po EU (!), pa tek onda po Srbiju, štetne i skandalozne presude.

lesa

pre 11 godina

Smesni ovi Hrvati, stvarno misle da ćemo im placati ostetu za rat koji su sami napravili. Ajde kad ste se toliko raspričali recite mi koliko će vam Crnogorci platiti? Crna Gora i Srbija su u to vreme bili jedna drzava a svi znamo da su Srbijom tada oni vladali, čak je i Sloba bio Crnogorac.

spustite se na zemlju

pre 11 godina

E kada bi Hrvati bili makar priblizno onakvi kako sebe vide, ovaj deo Evrope bi zaista bio sasvim drugaciji. Zapanjuje sta se moze procitati u komentarima raznih purgerica i drustvanceta i koje razmere dostize hrvatski narcis-nacionalizam/sovinizam zadnjih dana.

slx

pre 11 godina

Oduvek se sve vrtelo oko Kosova i pre 20 godina a i sad.
Ameri zu zacrtali nezavisno Kosovo a svaki otpor tome jasno kaznjavaju.
Da smo to shvatili pre 20 godina Kosovo bi izgubili ali bi dobili republiku Srpsku Krajnu i sacuvali svoj narod tamo.

Stavimo prst na celo.

Miki D

pre 11 godina

Oslabljena? Cekajte malo, zar je srbija uopste u poziciji za bilo sta? Ljudi zemlja nam umire iznutra! Poraz u ratu se leci vremenom, ali poraz morala, kulture i ljudskih vrednosti vodi u propast. Nepravda je dobila mnogo bitaka, ali nikada nece dobiti rat sa pravdom. Tocak istorije se okrece! Sacuvajmo svoj narod i zemlju nasim unucima kao sto su je dedovi nama sacuvali. Mozda ce buduca pokolenja biti pametnija. Ovakvim ponasanjem ubijamo nasu buducnost u kolevci!

Metuzalem

pre 11 godina

Naravno da je dolaskom na vlast Slobinih i Vojinih naslednika morala biti oslabljena pozicija Srbije.
Nije slučajno da su generali osuđeni dok je HDZ bio na vlasti i da je Srbija dobila i status kandidata i bezvizni režim za vreme "režima" Borisa Tadića. Dolaskom ovih na vlast možemo da očekujemo da se u svakoj situaciji prema nama odnose kao prema poraženima u ratovima, kako u onim koje smo vodili, tako i u onim koje "nismo" vodili.
Još ovi naši traže od Nemačke da smanji mesečnu nadoknadu azilantima iz Srbije, pa gde onda da tražimo spas od sopstvene vlasti!?.

bane

pre 11 godina

Mozete se samo nadati bankrotu Kosova. Kosovo nece bankrotirati. I pored svih lopova na vlasti, Kosovo je uspelo da ponovo izgradi sve sto su srbi rusili i palili, sada se zavrsava prvi autoput prema Albaniji, parama iz sopstvenog budzeta, priprema se izgradnja autoputa prema Skoplju - ponovo bez kredita. Spoljnih dugova skoro da nema, a pare od privatizacije nisu ni dirnute. O tome Srbija moze samo sanjati narednih dvadesetak godina.
(dasa, 19. novembar 2012 08:59)


Nisu Srbi ništa srušili nego NATO. A krediti vam ne trebaju kada vam je ostala imovina proteranih i pobijenih Srba od koje sada živite. Samo ni ona neće večno trajati pa kad pokrkate sve, moraće vam neko iz Eulexa da pokaže lopatu i objasni čemu služi. Voleo bih tome da prisustvujem i da vidim vaše razrogačene oči kada shvatite da ne možete više živeti od propagande i rata kao u zadnjih 50 godina.

dasa

pre 11 godina

(bane, 19. novembar 2012 11:28)
Tu bajku da albanci zive od imovine proteranih srba pricajte nekom drugom. Srbi su debelo naplatili imovinu koju su ponekad cak i po nekoliko puta prodavali. Samo pogledajte sta su sve nakupovali po Srbiji. Ovde se tesko radi i zaradjuje, ali smo barem slobodni. A NATO nas nije bombardovao nego oslobodio. Palili su, rusili, klali i silovali srpska vojska, policija i razne paravojne i cetnicke formacije. To i mi i vi znamo vrlo dobeo, lazi vise ne prolaze. Najzad je i Hag shvatio sta se ovde desavalo. Vama treba katarza da bi ste se oslobodili proslosti, barem za mlade generacije, u dubokoj ste moralnoj krizi.

Milja

pre 11 godina

Prvo je poziciju Srbije oslabio bivši predsednik Srbije gospodin Tadić , koji je koristio svaku priliku da se izvinjava za stradanja Hrvata i Muslimana u proteklom rata . Na našu veliku žalost niko u Sarajevu ni u Zagrebu se nije izvinuo za stradanje Srba u pomenutom ratu. Izgleda da Srbi nisu ni stradali. Odluka Haškog suda je samo još više oslabila poziciju Srbije.

amelia

pre 11 godina

Ova tuzba nece proci jer je potpuno krivo postavljena, isto kao sto je bila i ova u hagu, namjerno ili slucajno necemo nikad znati.

Postoji vise revizija/izracuna ratnih steta u RH ali sve se krecu oko 230mlrd kuna 30mlrd e ovo je izravna steta ono sto se potrosilo na obnavljanje kuca, uklanjanje mina,na izbjeglice.

Neizravna steta smanjenje bdp-a, gubitak radne snage, zbrinjavanje invalida, odsteta za poginule... se krece oko 250mlrd$

Jedna od procjena http://www.rsp.hr/ojs2/index.php/rsp/article/view/225/229

lesa

pre 11 godina

Robi vidis i ja i ti kao i svi oni koji komentarisu ovu vest znaju da su Srbi najmanje krivi za ratove na Balkanu. Slovenci su snajperima proterali JNA koja ni municoju nije imala. Hrvatska je napadala kasarne sa vojnicima i zastrasivala Srpske civile. Bosnjaci su napravili masakr na Srpskoj svadbi a za Albance necu ni da govorim sta su sve radili jos dok je Tito bio ziv.

Rahs

pre 11 godina

Reci cu ovo sto jednostavnije: na duze staze ovo Srbiji ide veoma na ruku. To nece shvatiti, ali nije vazno, i ne pita se.

Hrvatski trenutni politicari se malo previse uznose, nadam se da ne veruju i sami da su toliko vazni i dobri, nisu. Sto mirniji i poslusniji budu, bolje po njih. Elem, ni oni se ne pitaju.

I za jedne i za druge sada drugi vode igru, rezultat ce biti izjednacen.

A da, Haradinaj nece biti oslobodjen. On nema veze sa ovom pricom oko Hrvatske, nije u jednacini. Datum kada ce se ove moje reci potvrditi nije daleko, pa zapamtite i proverite.

eto

pre 11 godina

Slušao sam izjavu profesora međunarodnog prava Tibora Varadija, koji kaže da će ovakva odluka moguće uticati negativno na srpsku protivtužbu, te da ide u prilog hrvatskoj. Međutim nije odlučujuća u međusobnim optužbama za genocid jer niko ni sa jedne strane nije osuđen za genocid. link:
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Politika/1213220/Varadi+o+tu%C5%BEbama+za+genocid.html

Marijan

pre 11 godina

Rat je završio okrenimo se budućnosti! Svi mi jako dobro znamo što se događalo 90-tih. Političari kao političari iz svega pa i ovoga žele izvući za sebe priču. Ovome se važnost ne treba pridavati već okrenuti novu stranicu.

Milan

pre 11 godina

(Zoran, 18. novembar 2012 23:21)

Lupate i nagadjate, kako i vecina ovdje.

Hrvatska nije tuzila Srbiju za agresiju, osim ako nemaju ni jednog strucnjaka za medjunarodno pravo u svom timu. Agresija ne postoji kao termin u medjunarodnom pravu, za razliku od genocida. Razlog za ovo je jednostavan, kada bi se drzave mogle tuziti druge drzave medjunarodnim sudovima za agresiju, koliko tuzbi bi bilo protiv SAD, Izraela, NATO itd?!

hm

pre 11 godina

Gledajte, moramo biti na čisto da će se šteta morati nadoknaditi, kao od Srbije(kao pravne nasljednice Jugoslavije) prema Hrvatskoj, tako i obrnuto.

Sada to možda neće biti odobreno, ali raditi će se na tome možda i sljedećih 10 godina.

Vjerojatno nikada neće biti ukupna šteta naplaćena, ali nešto će biti.
To nema nikakve veze sa nikakvim etničkim čišćenjem iz bilo koje godine ili stoljeća. Jednostavno je tako u povijesti da gubitnik plaća.
Mislim da je najveći problem Srbije što se proglasila pravnom nasljednicom Jugoslavije(ako niste primjetili niko se nije bunio), tako da svu štetu koju je JNA napravila nasljeđuje Srbija.

Nasljedili se vojsku, naoružanje, zlato...ali i obaveze.
Vjerojatno će se šteta naplaćivati u naoružanju, isporuci struje ili na takve načine. Sumnjam da će se ikad i jedan euro uplatiti.

Darko

pre 11 godina

Hrvatska je nagradjena za svoju privrzenost zapadnim silama.Ne mozes u eu sa epitetom da si sproveo etnicko ciscenje.Ako i Srbija nastavi ka eu nece biti negativne presude po nas,najverovatnije ce se izvrsiti neko vansudsko poravnanje ili dogovor.Ako se okrenemo Rusiji,bicemo debelo kaznjeni nekom ratnom odstetom.Za Ruskog satelita nece biti milosti.

MislavNS

pre 11 godina

Tužbe HR i BiH nisu još okončane. EU će ići do kraja i tražiti potpuno priznanje svih zločina Miloševićeve politike.
Dok ne dođe do određene katarze većine, ne treba se nadati ni ulasku u EU. Srpski političari to dobro znaju, zato su dosta tihi ovih dana.

ponovo

pre 11 godina

"Treba krenuti od genocida prema Srbima od strane NDH u II Svetskom ratu.
(Branko, 19. novembar 2012 11:01) ""
============================

Neki nikako da shvate i zapamte:
Niti je Srbija pravna naslednica one Nediceve Srbije iz 1941, niti je Hrvatska naslednica Paveliceve NDH !!

Jer da je tako, Srbija bi davno iznela 'gace na stapu' [bankrotirala] radi zahteva jevreja tj. njihovih potomaka posto je Nedic od Beograda napravio prvi 'Juden Frei' glavi grad u Evropi [sve jevreje odpremio u konc. logore]

jovicaN

pre 11 godina

I dalje je Srbija tu gde je bila, i dalje je istina jasna svima koji ju žele. A ovaj šamar je samo nauk "visokoj politici" da najzad shvati sa kim ima posla i da se najzad okrene naciji, narodu, državi koju vode. Prestanimo se umiljavati onima koji su svoj stav, plan, želje već nebrojeno puta iskazali.
Daleko im lepa (bela) kuća.

kvatro

pre 11 godina

Ako ne bude namesteno sudjenje kao i ovo nasa pozicija uopste nije oslabljena jel mi nismo tom tuzbom tuzili pojedince ne drzavu. Kao sto je i izjavio Gotovina zasto bih ja odgovarao za necije zlocine i plus je javno priznato da su politicari sve smislili i da oni treba da odgovaraju. Josipovic je priznao da su zlocini postojali i da ih treba istraziti. Isto tako kao sto su ih ovi oslobodili tako druge sudije u vezi ovoga mogu da ih zakopaju. Ovo sto sedesilo je cisto je pranje Amerike koja se u optuznici pominje kao pomagac pri planiranju.

mrki

pre 11 godina

Drzava Srbija sa ovakvom vladom koja svakodnevno izvrsava samoubistvo ulizujuci se EU nema nikakvu poziciju. I nije tacna tvrdnja da je pozicija oslabljena.

komsija

pre 11 godina

Aman, koji ce to drzavnik izjaviti. Upravo je suprotno, pozija Srbije je ojacana jer sada ne mora da bude kooperativna, vec jedino da insistira na svojim pravima. Obaveze je ispunila saljuci u Hag Milosevica, Karadzica, Mladica... Sada treba da trazi njihovo oslobodjenje, a da bi nastavila pregovore sa komsijama, kao preduslov treba da trazi povrtak 250 hiljada Srba u Hrvatsku i 200 hiljada Srba na Kosovo. Bez toga, iluzoran je svaki razgovor. Jedino Dacic moze da mi otpeva Miljacku i stavi jos vecu znacku. Da nije tragicno, bilo bi smesno to sto radi srpska vlast.

most

pre 11 godina

Mislim da treba da budemo dostojanstveni u trenutcima koji su izuzetno bolni i ponizavajuci.Mnogi od nas nisu dotaknuti sudbinama nasih sunarodnika koji su na traktorima bezali iz hr,ostali bez igde icega...
Moramo biti odgovorni i protiv nepravde se boriti pametno!!!
POKRENUTA JE PETICIJA NA FB DA SE NOVI MOST PREKO ADE NAZOVE:MOST ZRTAVA OLUJE!!Podrzite,to je najmanje sto mozemo da uradimo,dostojanstveno,pametno,a ne paljenjima zastava i medjusobnim svadjama....

pavle

pre 11 godina

@sirovina, 19. novembar 2012 10:05

Na šta smo mi spali da nam ovde Hrvati drže predavanja o moralu i katarzi. A ni u jednom od njihovih komentara se ne poziva tih 200.000 ljudi, građana Hrvatske, da se vrate u svoje domove. Ispade Gotovina sa svojom današnjom izjavom veći čovek od svih vas HR moralista i verbalnih akrobata.

Druga stvar. Bio sam i po vašim sajtovima i forumima. Pa mi ovako neosvešćeni smo humanitarna NVO za one komentare tamo. Izuzimajući donekle Jutarnji i Index.

Treća stvar. Jedan zločin ne opravdava drugi, i nedostatak stida kod jednih ne treba da bude jednak nedostatku stida kod drugih. Očekivao sam nešto bolje od vas osvešćenih...

Četvrto. Neko reče da je Hrvatska pravni naslednik SRH. U Ustavu SRH Srbi su bili konstitutivni narod. Sve do 1990....

Peto. mene je zaista iskreno sramota zbog svih zločina koje je neko vršio u moje ime, sramota me je političara koji su ih izazvali i sramota me je onih koji te zločine danas negiraju. Ali me je takođe sramota i vaših zločina i vašeg negiranja istih.

Viktor

pre 11 godina

@hm, 19. novembar 2012 12:30

Pogresio si. Srbija je htela, ali nije. Milosevic je insistirao na tome, ali je DOS prihvatio da su SVE republike bivse SFRJ naslednice, tako da od toga nema nista i zbog toga clanstvo SRJ nije odmrznuto (posto je bilo zamrznuto) vec je SRJ pristala da ponovo trazi clanstvo u UN. Sve sto se desilo pre 15. januara 1992 mos' okacis macku o rep, kao sto i Srbi iz RSK mogu da okace o rep ono sto se njima desilo.

Božidar Šević

pre 11 godina

Dačiću, nema mesta a bogami ni vremena za kuknjavu.Put pod noge pa u svet da se mobiliše srpska inteligencija, ideje, novac i da se krene u nove radne pobede!Dosta više bla bla politike, jer probudićete još hiljadu zala ako se ovako nastavi.To će nas "samoubiti" i Srba će nestati!!!

DENIS

pre 11 godina

Mozda i jeste oslabljena pozicija Srbije ali nije beznadezna. Imate drzavotvornu odgovornu vladu koja mora u ovim teskim kako politickim tako i ekonomskim uslovima da bude vlada nacionalnog spasa

PetarViaSplit

pre 11 godina

Dobije li Hrvatska tužbu i bude li Srbija optužena te prisiljena platit ratnu odštetu što je veoma izgledno, dođe li do toga Srbiji prijeti financijski slom i bankrot. Radi se o stotinama miljuna pa i miljardama eura koje Republika Hrvatska potražuje za ratna razaranja, uništenje infrastrukture, ubojstvo civilnog stanovništva itd.

e-krem

pre 11 godina

Platice Srbija i Hrvatskoj i Kosovu.Tako ce jedino da se opameti kao sto su se i Nemci opametili. Lako je bili paliti da vidimo kako je to sve platiti.

slav_onac_

pre 11 godina

Dok su padale granate na Slavonski Brod početkom devesetih, jedan moj susjed je rekao 'sve ovo će im se obiti o glavu ' i biće da je čovjek bio u pravu.Svak ko grebe po tudjem ogrebe sebe.

Zoran

pre 11 godina

Izgleda da je Dačić pomalo shvatio poantu. Zbog susutavnog plasiranja poluistine srpskih političara svojoj javnosti, ne čudi me reakcija povodom oslobađajuće presude Gotovini i Markaču. Sljedeće razočarenje koje ćete doživjeti, opet zahvaljujući obmani vlastitih političara, je presuda na protuoptužnicu Srbije protiv Hrvatske. Hrvatska je tužila Srbiju zbog ageresije, što je lako dokazivo kros presude Haškog suda. Srbija diže protuoptužnicu protiv Hrvatske zbog događađanja u povijesti. Na vašu žalost, Hrvatska se nema zašto braniti jer RH nije pravna sljednica NDH već SR Hrvtaske. Po toj osnovi ste mogli tužiti i Australiju za ratne zločine koje je počinila NDH. To vam političari nisu objasnili jer u želji izjednačavanja krivnje za događanja od 91 do 95 skupljaju jeftine političke poene i pokušavaju opravdati naneseni vojni poraz. Kada tužba bude odbačena, onda će opet biti kriva međunarodna zajednica, Vatikan i CIA.

roky111

pre 11 godina

Mali Sloba je jedini koji je rekao ono što nitko do sada u Srbiji nije. Ne odustajanje Hrvatske od tužbe u trenutku kad nema presude po definiciji udruženog zločinačkog poduhvata stavlja Srbiju u položaj gubitnika i presudom u korist Hrvatske stavlja Srbiju u poziciju plaćanja ratne oštete što defakto znači i bakrot države.
Puno puta sam napisao da Hrvatska ne treba Srbiju koliko Srbija treba Hrvatsku.

mario

pre 11 godina

(lesa, 18. novembar 2012 23:05)

Nisu ga hrvati izazvali,a što ste mislili da neče morati ono što se porušili,spalili,opljačkali...ono što su pljačkali koje kakvi hoštapleri sa okupiranih područja pogotovo iz istočne Slavonije (nafta,hrastovi trupci,vina itd.itd.)

Sasa

pre 11 godina

Montirani proces u Hagu moze da kaze bilo sta, a od njihovih rijeci do naplate dug je put. Srbija ne posjeduje imovinu vani koju mogu da uzmu. U svakom slucaju Hrvatska a i EU posjeduju vecu imovinu u Srbiji nego obratno. Bilo kakva haska presuda je mrtvo slovo na papiru sto se tice nas Srba.

Novi pocetak u istoriji Srba

pre 11 godina

Gospodine Dacicu, moze Srbija proglasiti Haski tribunal politickim kazamatom koji je izgubio kredibilitet, jer postoje zrtve, a zlocinci se ne kaznjavaju, osim ako nisu Srbi. Moze Srbija da digne veliku prasinu i da galami, da ceo svet cuje o 250 000 proteranih gradjana Hrvatske, srpske nacionalnosti, i na hiljade pobijenih,ciji pocionioci su oslobodjeni. Hrvatska je tako postala nezavisna a i uskoro clan EU, a Hag je itekako povezan sa evrointegracijama zapadnog Balkana. Dizite prasinu u svetu, a ne kod nas, tako je i Sloba galamio u Srbiji, a Tudjman u svetu, pa svet stao na njihovu stranu, a mi na nasu.

Svetska pravda

pre 11 godina

@PetarViaSplit, 18. novembar 2012 23:12

To bi bio samo nastavak onoga sto traje vec skoro 20 godina. Jos cemo da vama placamo za genocid koji ste izvrsili nad nasim narodom. Istrebili nas odande, a sad ce ostatak koji je pobegao u Srbiju da placa za to istrebljenje.

swedenonline

pre 11 godina

More Dacicu, sad bi ti reko...
A sto ste ratovali? Cemu ste se nadali ti i Milosevic i uostalom, manje vise cela garnitura sadasnje vlade. Vi ste ti koji ste napravili sve ovo i nekukaj nego izgladjuj sad koliko je moguce. Ipak ste pogresili u racunici ali ovog puta narod NECE NASILNO ucestovati u vasim poslovima. Hteli ste vladu, dobili ste je, sad izvolite radite!

Hrvat broj 078

pre 11 godina

Zamisli Lesa morat ce te i za sve ono sto sami porusili i za sve one ljude koje smo sami pobili, a vi ni krivi ni duzni. Mora da vas Bog mrzi, koliko vas tlaci.

hrvat

pre 11 godina

Dačiću pa nije Hrvatska oslobodila generale već sud u Hagu. Prekini odmah diplomatske odnose sa cijelim svijetom. Ma zezam te naravno. Pričekaj par dana da oslobode Haradinaja pa onda prekini odnose sa svima.!!!

surfer

pre 11 godina

Ne da ovo oslabljuje poziciju Srbije, nego te pozicije vise nema. Stovise, ovo mozda otvara put drugima da traze odstetu. A ovdje se radi o jako velikim iznosima. Hrvatska je sama placala obnavljanje svega ostecenog. Ovako ili onako, suociti s istinom se treba.
Pomirenja, poboljsanja odnosa i svega nece biti dok Srbija ne prizna sto je ucinila, ne samo u HR, nego i sire.

Samo HR bi mogla traziti bar 20mrd dolara, a pitanje je tko ce se jos pridruziti.

zdr

pre 11 godina

U toj tuzbi pasce u vodu razni mitovi koje Srbija sistemski plasira u svom propagandnom ratu. Od velih mitova i falsifikovane istorije ostace jedno veliko nista. Ako srpski narod to shvati doci ce i do pomirenja.

Mirko

pre 11 godina

Ako neko nekome nesto srusi, mora to i da nadoknadi. Srbija je u ime nepostojece Jugoslavije, razarala Hrvatsku. Hrvatska je razarala kuce svojih gradjana. Hrvatska treba da trazi od Srbije otstetu, a gradjani hrvatske treba da traze odstetu drzave.
Ako neko nesto porusi pa se nada da nece morati to da nadoknadi, taj je kratkovid.

doom

pre 11 godina

"Gospodine Dacicu, moze Srbija proglasiti Haski tribunal politickim kazamatom koji je izgubio kredibilitet, jer postoje zrtve, a zlocinci se ne kaznjavaju, osim ako nisu Srbi. Moze Srbija da digne veliku prasinu i da galami, da ceo svet cuje o 250 000 proteranih gradjana Hrvatske, srpske nacionalnosti, i na hiljade pobijenih,ciji pocionioci su oslobodjeni. Hrvatska je tako postala nezavisna a i uskoro clan EU, a Hag je itekako povezan sa evrointegracijama zapadnog Balkana. Dizite prasinu u svetu, a ne kod nas, tako je i Sloba galamio u Srbiji, a Tudjman u svetu, pa svet stao na njihovu stranu, a mi na nasu.
(Novi pocetak u istoriji Srba, 18. novembar 2012 23:10)""
-------------------------------------

pitanje ko/koja drzava na svetu ce podrzati Srbiju, slusati njenu galamu kada je na sudjenju dokazno da je tih 200.000 Srba napustilo svoje gradove pre ulaska Hrvata, kada je na sudu dokazano da je bilo 136 mrtvih a ne 2.000
Nece to uradit cak ni Rusi jer i oni sede u UN, a da su hteli da javno protestvuju uradili bi to do sada.

Dacic je u pravu. Konacno nakon 20 godina ce nam poceti dolaziti racuni na naplatu za nas 'patrijotizam'.

A moj komsija u Loznici je 1991 od 'vikend ratnika' [ratnik isao autobusom svaki vikend da 'ratuje u RSK] narucio da mu 'oslobode' motokultivator 300 DM. Na kraju ga je platio 320 jer je 20 DM kao dao u BH/RS da 'puno ne pitaju'to

Cartman

pre 11 godina

Postoji li neko sa srpske strane da je osudjen za genocid u Hrvatskoj? Ne. Na osnovu cega se onda ocekuje uspeh u tom postupku? Jedino na osnovu politicke odluke Amera kao u slucaju od pre par dana. Sta ce oni da odluce to cemo da vidimo. BiH je imala neuporedivo bolju situaciju pa nije uspela.

Zg

pre 11 godina

lesa@ A daj mi reci ko je porusio Hrvatske gradove ko je bombardiro Zagreb,Dubrovnik,Vinkovce,Osijek,Zadar itd. Ko je popalijo sva ali bas sva sela po slavoniji jer mozda mi sami? Pa samo steta sta je pocinjena u Dubrovniku je neprocjenjiva

Alex_Bgd

pre 11 godina

Informacija za sve susjede - Hrvatska nije tuzila Srbiju za agresiju, vec za genocid. Tuzba za agresiju ne postoji.
Jedini genocid kojije u Hrvatskoj izvrsen jeste genocid nad srpskim narodom, za vreme NDH. Presuda tesko da ce biti u vasu korist, jer to ni BiH nije poslo za rukom, sa sve presudom za Srebrenicu u paketu.

Odstetu od Srbije cete dobiti tek kad vratite sve prognane na svoja ognjista i platite im reparacije za pretrpljeno svih ovih godiona. U Hagu jesu oslobodjeni najveci krvnici, ali izbeglice postoje, ubijeni takodje. To je necija krivica, a vi prstom niste makli da utvrdite cija, svih ovih godina.

a do presude protiv Srbije se radujte slobodno ...

Ivana

pre 11 godina

Najlošija politika ove vlade je oko KiM i EU. Ako g. Dačić misli da će neko biti oduševljen njegovim postepenim odustankom od Kosova zarad EU, neka pogleda političku sudbinu Borisa Tadića.

Bojan

pre 11 godina

Nema problema, koliko treba da se plati pa da se rastajemo.
Samo...gde cete plasirati Podravka "juhe", Vegetu, Kiki, Jana vodu, Cedevitu, Bajadere i ostala @$%@# jer u EU sigurno necete, jer ih oni ne zele a mi svakako mozemo bez istih.
Mozda vam ovi nasi bahati, nesposobni i korumpirani politicari progledaju kroz prste zarad nekog malog mita ali narod nece, JA ni moja familija necemo !
Osim toga, naravno OLUJE nije bilo, bacali ste u stvari cvece na narod, sve je COOL ali 200k izbeglica i dalje ima papire o svojim nekretninama, kako cete to prikriti a doci ce jednog dana na naplatu, budite sigurni!

Bez_Cenzure

pre 11 godina

Ne mogu vjerovati da se Hrvati nadaju nekakvoj odšteti. Hrvati ako već razmišljate o odšteti najprije bi trebali obeštetiti Srbe za period od 1941-1945, zatim nakon ulaska u EU protjerani Srbi iz posljednjeg rata razasuti širom svijeta tužiće vas za odštetu. To vam je gotovo sigurno. Hrvatska bi takođe trebala razmisliti i o plaćanju odštete Bosni i Hercegovini na koju je u aprilu 1992. godine izvršila agresiju. Inače dragi Hrvati ako vam je do novca vi lijepo zasučite rukave i eto vam novca!

Sudija

pre 11 godina

O kakvom genocidu Hrvatska prica. Oni su pravili genocid od 1941 godine pa do 1992. Neka oni prebroje svoje zrtve a vi Dacicu srpske pa da vidimo ko je genocidan. Dosta vise prikrivanja proslosti! Istinu na sunce konacno.

Poreč

pre 11 godina

Poznavajući svoju HR vlast mislim sasvim suprotno. HR će tek sada u ovoj dominantnoj poziciji odustati od tužbe i zahtjevati tkz "poravnjanje". Logika je da je suvremena povijest faktografski zapisana i sada se dodatno poentirati može samo sa tom "velikodušnošću" koja će kao takva biti honorirana. Između redaka a i forsiranje poruke političara pa i Gotovine "sada je rat završen, otvorimo stranicu budućnosti ..." jasno se isčitava ta navedena teza. Napominjem, da su u toj retorici apsolutno suglasni vlast, oporba i predsjednik države što za HR znači da je konzensualno donešena strategija.

milan Bec

pre 11 godina

kako oslabljni, pa zar nismo lideri u regiji, pa zlato, uljni skriljci investicije na sve strane, juzni tok, autoputevi, solarni parkovi, pa braca rusi i kinezi, ma svjetcki lideri...

purgerica

pre 11 godina

za razliku od hrvatske, srbija je oduvijek - i u svjetskim razmjerima - dobro lobirala, fabulirala i konstruirala, pretvarajući svoje poraze u pobjede, u novije doba, zahvaljujući ponajviše zlobnici ćosiću (nešto manje sitnom potpiritelju v. draškoviću i SANU-ovcima)i zatiranju svih slobodoumnih, slobodarskih i naprednih duhova, poput npr. đinđića, a nešto ranije i sofisticiranim ubijanjem (heroinom, protjerivanjem) cijele beogradske urbane ekipe (EKV, Sonja S...)
a dobro joj ide i u usmenoj narodnoj književnosti, pod koju spada i ona "tko pod drugim jamu kopa..."

au

pre 11 godina

Presuda generalima je doneta u drugom sudu i cini mi se da predstavlja direktnu poruku jedne velike sile nasim vlastima sta ih ceka. Ono sto nije jasno jeste sta traze? Okretanje ledja Rusiji, ulazak u NATO ili slicno?
Ukoliko bi presuda u tom drugom postupku bila u korist Hrvatske bice sasvim jasno da mi na Zapadu nemamo vise sta da trazimo - ni NATO, ni EU jer su to organizacije koje ce politicki stajati iza te presude.
Sto se presuda neSrbima tice jos pre 12 godina je bila jasna strategija i Hasko tuzilastvo je bilo maksimalno fokusirano na istrazivanje i najmanjih zlocina gde su Srbi sumnjiceni kao pocinioci, gde se Politicki akteri dovode u vezu sa vojnim odlukama i slicno a da pri tome potpuno zanemaruje druge pocinioce ..zato i imaju ovu situaciju sa Generalima...da je predmet lose pripremljen a sudije politicki obojene i fijasko se desio. Zanimljvo je da Bramerc cuti a umeo je da s*** po nama cim otvori usta i da juri jatake?

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

Da Dacic nije ovde gde je, da nije obucen i strucan (haha) za demagogiju i pronalazenje bicikala, da ima ista od drzavnickih vrednosti - ne bi ovo izgovorio pa sve da je i tacno, a nista nije tacno.
Jer, za "vidljiviji zlocin" u Srebrenici, za koji su trazena krivica Srbije, onaj redovni, profesionalni Sud u Hagu, nije nasao krivicu.
Za poruseni grad SA UBEDLJIVO vecinskim Srpskim stanovnistvom, Vukovar, za zapaljene gume u Dubrovniku i dve poluprazne rakete ispaljene iz ocaja na periferiju Zagreba, svakako se ne moze reci da je genocid.
Ali SNIMCI M. Spegelja, snimci kamiona s oruzjem iz Nemacke, a narocito snimak Tudjmana s nacistickim vrhom, pa silna dokumentacija o ubistvima porodica sirom Hrvatske, cak i Hrvata koji su strcali izvan nacisticke histerije ( Rajhl Kir), posebno zlocini pod prvim poglavnikom Pavelicem su NESUMNJIVI DOKAZI genocidnosti i genocidiranja Srba.
Dakle Dacicu i Vucicu, posle ove presude, vase ucene ne vaze jer cak ni Vukcevic ne sme da vas hapsi na mig iz Amerike, ne talasajte i ne reklamirajte svoje neznanje, potrazite dobre advokate (u prevodu: nadvikivace) i naterajte svet da denacifikuje Hrvatsku.
Samo znam gde je zgrada Pravnog...

Dobrila-Swe

pre 11 godina

Znači moraćemo Hrvatima da platimo ratnu štetu za rat koji su sami izazvali.
(lesa, 18. novembar 2012 23:05)

Kako si ti to zakljucio? Na osnovu gledanja RTSa devedesetih?
Ajde na stranu i RTS i HRT...ali oslusni malo sta ceo svet prica o devedesetim!
Ovde u neutralnoj Svedskoj moja deca u skoli uce istoriju koja je mnogo bliza (ako ne i ista) sa onom koju uce deca u Hrvatskoj, Kosovu, Bosni, Sloveniji i Crnoj Gori.
Ima jedna stara izreka: "Ko ne nauci svoju istoriju ona mu se na zalost ponavlja"

lesa

pre 11 godina

Smesni ovi Hrvati, stvarno misle da ćemo im placati ostetu za rat koji su sami napravili. Ajde kad ste se toliko raspričali recite mi koliko će vam Crnogorci platiti? Crna Gora i Srbija su u to vreme bili jedna drzava a svi znamo da su Srbijom tada oni vladali, čak je i Sloba bio Crnogorac.

Ivan

pre 11 godina

Kakvo poravnanje gospodine Dačiću? Razlika između hrvatske i srpske tužbe je ogromna. Hrvatska tužba je prihvaćena odnosno sud se je proglasio nadležnim za tužbu, a srpska još nije tom koraku ni blizu. Najvjerovatnije neće ni biti uzeta u razmatranje s obzirom na gomilu gluposti koje su njoj napisali Savo Štrbac i ostali pisci Carle del Ponte i srušit će im se ta tužba isto kao što im se srušila ona koju su pisali Carli za Oluju. Hrvatsku tužbu pisali su dva najbolja pravnika koje Hrvatska ima, prof. dr. sc Ivo Josipović, predsjednik RH i prof.dr.sc Ivan Šimonović, pomoćnik glavnog sekretaraUn-a za ljudska prava.

grassa

pre 11 godina

mi nismo oslabljeni, nego ponizeni.....okrenite glavu od EU i krenite u drugom pravcu. i molim vas prekinite pregovore sa teroristima sa kosova

Crobankrot

pre 11 godina

Evo Hrvati u komentarima i pridruži im se još poneki "dežurni sa Albanske strane", nadaju se da će nekakvom ratnom odštetom rešiti svoju državu izvesnog bankrota.

Demagozi čak idu toliko daleko da uporedjuju Srbiju sa nacističkom Nemačkom. Jadno i bedno ali izgleda danas je dozvoljeno sve. Nešto što su zaboravili je, da je u poslednjih par slučajeva uzakonjeno izvoditi brze akcije i stvarati stvarnost na terenu. Samo da je brzo i efikasno kako kaže Tudjman. Mislim, da su tu lekciju i Srbi sad shvatili. Upravo to će se desiti ako se nekakvom odštetom zapreti eksistencija Srba.

supermario

pre 11 godina

Sta je Hrvata na B92...ajde bre sta ste se pomamili bivsa braco? Koliko vekova treba da prodje pa da shvatite da smo i mi i vi samo sica za podkusurivanje velikih sila. Mnogo ste bre zatrovani i stvarno ne znam cemu to. Dobili ste drzavu i sada uzivajte u njoj,daleko vam lepa kuca...

Milja

pre 11 godina

Prvo je poziciju Srbije oslabio bivši predsednik Srbije gospodin Tadić , koji je koristio svaku priliku da se izvinjava za stradanja Hrvata i Muslimana u proteklom rata . Na našu veliku žalost niko u Sarajevu ni u Zagrebu se nije izvinuo za stradanje Srba u pomenutom ratu. Izgleda da Srbi nisu ni stradali. Odluka Haškog suda je samo još više oslabila poziciju Srbije.

spustite se na zemlju

pre 11 godina

E kada bi Hrvati bili makar priblizno onakvi kako sebe vide, ovaj deo Evrope bi zaista bio sasvim drugaciji. Zapanjuje sta se moze procitati u komentarima raznih purgerica i drustvanceta i koje razmere dostize hrvatski narcis-nacionalizam/sovinizam zadnjih dana.

razmišljam

pre 11 godina

Pred međunarodnim sudom nije podignuta optužba za agresiju, nego za genocid. Nema govora o tome da će sud odrediti ratnu otštetu Hrvatskoj sve i da dobije spor. Otšteta je izglednija u drugoj situaciji. Hrvatska bi mogla kao punopravna članica EU u nekom trenutku blokirati neka poglavlja kod srpskih pregovora EU dok se ne raščisti to pitanje. Pritom bi Hrvatska ipak morala imati jaku zaleđinu u drugim članicama unije, što pak znači da bi trebala već sad snažno lobirati na tome. To nosi neke moguće teške posljedice, od toga da Srbija zbog tog razloga potpuno odustane od EU ili da postane nešto kao Makedonija i Turska koji su "vječni" pregovarači s blokiranim poglavljima. Uvelike će ovisiti i o ponašanju Srbije i ove vlasti. Bude li ozbiljnih skretanja s proeuropske politike i politike dobrosusjedskih odnosa Srbija može očekivati u budućnosti masu novih problema, pa i ove vrste koji se tiču ratne odštete. Po meni su male šanse da bude ozbiljne odštete, osim simbolične, poput crnogorske, ali pod uvjetom da Srbija ne skreće sa zadanog pravca.

nbp

pre 11 godina

Mislim da je pozicija Srbije ojačana. Ogromna većina Srba danas misli isto. S jedne strane, moramo da se suočimo sa stravičnim zločinima prema nama najbliskijem narodu, Bošnjacima. Tu ima mnogo posla na sazrevanju svesti. S druge strane, potpuno je jasno da pomirenja sa Hrvatima nema, da se mora institucionalizovati pitanje genocida iz Drugog svetskog rata i aparthejda i politike čišćenja od 1990. Srbija treba da zakonima to definiše, da ona procesuira zločince i da se odredi prema tome. I naravno, da proširi svoju tužbu protiv Hrvatske.

skeptik

pre 11 godina

Nema nikakvog odustajanje od tuzbi sa nase strane mada nijedna nece prodji ali treba ici do kraja. Sa njima vise nema nikakvog dogovora zbog zrtava Jasenovca i "Oluje".

srbin

pre 11 godina

Oslabljena?Zar si ti to tek sada primetio Ivice?Kad ti i tvoja "vlada" konacno sjasete mozda cemo imati neku sansu da ojacamo tu poziciju.

Nebojsa

pre 11 godina

Znate sta je jos smesnije? Nasi vec spremaju izjave tipa "albanci izlobirali oslobodjanje haradinaja" a ne pada im na pamet da pokusaju isto! Jao komunisti...c c c c c uništili ste nas. "Radio ne radio svira ti radio" nam polako ali sigurno dolazi glave. Sve ce nekako samo da se uradi. Samo dobij diplomu i sam ce posao da ti se stvori. Sam se zaposli u drzavnoj firmi i svoj posao radi na isti nacin 40god. Pravda? Sama dolazi, samo treba da legnes i čekaš...i eventualno kukas kada bude drugacije. Sklanjajte se vise da dodje neka nova generacija koja za razliku od vas, nista od drzave dobila nije a cini mi se, vise je voli!

Jonytan

pre 11 godina

@roky111 Što, da nećete da nam oprostite ratnu odštetu, ukoliko Srbija mora da vam plati? A platiće i ako mora u limburgu mesecu, dinarima iz 1992. godine.

Alex1

pre 11 godina

@(Nebojsa, 18. novembar 2012 23:56) "Znate sta je jos smesnije? Nasi vec spremaju izjave tipa "albanci izlobirali oslobodjanje haradinaja" a ne pada im na pamet da pokusaju isto!"

Da pokušaju isto? Misliš, da lobiraju za oslobađanje Karadžića, Mladića i Šešelja? Zaista ne vidim koji mi interes imamo da to uradimo. Šešelja će i onako osloboditi, jer nemaju neki slučaj protiv njega, a i dosta je tamo proveo (uz napomenu da je, verovatno, uživao u svoj toj pažnji), dok nam senilni ubica i witch-doctor zaista nisu potrebni, čak su i korisniji tamo kao dokaz da je Tribunal pristrasan.

Mislim da će Hrvatsa povući tužbu protiv Srbije, pod pritiskom EU. To bi bila logična posledica ove skandalozne i, pre svega po EU (!), pa tek onda po Srbiju, štetne i skandalozne presude.

borac boric

pre 11 godina

ajde bre dacicu, ne filozofirj, nego skupljaj pametne ljude oko sebe koji imaju ideju i predlog kako se mobilisati u ovoj situaciji, nepravde presude i korumpiranog suda. ako je jeremic vitlao po svetu zara d kosova, dizite prasinu i galamu da se sud i ovakva odluka ospore. trazite deklaraciju o genocidu nad srpskim narodom u poslednjih 120 godina. nema odustajanja, jeste tesko, ali pamet u glavu!nema odustajanja radi one nepregledne kolone jadnika na traktorima...sad ih gotovina poziv anazad...kakav cinizam...

Sumadinac

pre 11 godina

Pa pojacajte je.
70. godina vi crveni cutite o Jasenovcu, Gradiski, Jadovnu... zarad Jugoslavije, ajde sada, Hrvati su vam sada otvorili oci posto svoje ne slusate odavno. Znaci nove Jugoslavije nece biti pa uradite nesto sada za svoju zemlju!
Ako necete vi bice nas spremnih, zlocin ne zastareva!!!

Rahs

pre 11 godina

Reci cu ovo sto jednostavnije: na duze staze ovo Srbiji ide veoma na ruku. To nece shvatiti, ali nije vazno, i ne pita se.

Hrvatski trenutni politicari se malo previse uznose, nadam se da ne veruju i sami da su toliko vazni i dobri, nisu. Sto mirniji i poslusniji budu, bolje po njih. Elem, ni oni se ne pitaju.

I za jedne i za druge sada drugi vode igru, rezultat ce biti izjednacen.

A da, Haradinaj nece biti oslobodjen. On nema veze sa ovom pricom oko Hrvatske, nije u jednacini. Datum kada ce se ove moje reci potvrditi nije daleko, pa zapamtite i proverite.

munz2

pre 11 godina

@DD - I ja sam gledao "Poslednji rez Vukovar". Strasno, istinito i potresno. I sramota za koju Srbija treba da plati. Ali nisam video niti jedan "Poslednji rez" iz Hrvatske o genocidu u Drugom ratu, sikaniranju, etnickom ciscenju i ubistvima u hrvatskim gradovima, dobrim delom i pre pocetka rata. Nisam video nista o napadu na srpske etnicke teritorije u Hrvatskoj, o masakrima i Medackom dzepu, Borovu, Pakracu. Ima toga jos.

lesa

pre 11 godina

Robi vidis i ja i ti kao i svi oni koji komentarisu ovu vest znaju da su Srbi najmanje krivi za ratove na Balkanu. Slovenci su snajperima proterali JNA koja ni municoju nije imala. Hrvatska je napadala kasarne sa vojnicima i zastrasivala Srpske civile. Bosnjaci su napravili masakr na Srpskoj svadbi a za Albance necu ni da govorim sta su sve radili jos dok je Tito bio ziv.

goran

pre 11 godina

mislim da je otkazivanje posete gdje Grubješić Hrvatskoj nešto najgluplje što smo mogli da uradimom u ovom trenutku. Sve što u politici radiš mora da ima svoj cilj i plan da do cilja stigneš, ja ovde ne vidim ni jedno ni drugo.

Nesa

pre 11 godina

Kad cete se vi u Srbiji poceti baviti sobom i svojim gradjanima, a susjedne drzave i njene gradjane ostaviti na miru? Valjda imate dovoljno svojih problema....

sirovina

pre 11 godina

B92 je srpski portal s najmanje neobrazovanih, nekulturnih gedžovanskih mitomana među čitateljima. Imam osjećaj da je prosječna obrazovna struktura i intelektualni kapacitet čitateljstva daleko iznad likova koji vam vode zemlju i određuju njen imidž u svijetu. Mislim da je čak i dobna struktura nešto mlađa od prosjeka, tako da se o nekim temama u raspravama i komentarima ogleda i kvaliteta obrazovanja u Srbiji, odnosno, srazmjer činjeničnog znanja u odnosu na dnevnopolitičku mitomaniju. Pa ipak, evo, na ovakvom članku, formira se kod čitaoca komentara osjećaj da još uvijek, čak ni kod srpske inteligencije ne postoji želja da se napusti ta, za srpski narod pogubna, politika kolektivne amnezije, brkanja uzroka i posljedica, zamjena etosa etnosom. Negdje, koliko god u ovom trenutku beznačajna bila, mora u vašoj domovini, u vašoj kolektivnoj svijesti, tinjati težnja da makar nova generacija odraste u punoj svijesti, čistog duha, probuđene empatije prema svakom biću, bez obzira na naciju.

most

pre 11 godina

Mislim da treba da budemo dostojanstveni u trenutcima koji su izuzetno bolni i ponizavajuci.Mnogi od nas nisu dotaknuti sudbinama nasih sunarodnika koji su na traktorima bezali iz hr,ostali bez igde icega...
Moramo biti odgovorni i protiv nepravde se boriti pametno!!!
POKRENUTA JE PETICIJA NA FB DA SE NOVI MOST PREKO ADE NAZOVE:MOST ZRTAVA OLUJE!!Podrzite,to je najmanje sto mozemo da uradimo,dostojanstveno,pametno,a ne paljenjima zastava i medjusobnim svadjama....

Srdjan

pre 11 godina

EEEEEE ako je dao izjavu na pink 2 onda nema lazi :)
Dacic nas vec sprema na nove poraze i nova ponizenja!
Spasi nas Putine veci si SRBIN od vecine "nasih" politicara!

komsija

pre 11 godina

Aman, koji ce to drzavnik izjaviti. Upravo je suprotno, pozija Srbije je ojacana jer sada ne mora da bude kooperativna, vec jedino da insistira na svojim pravima. Obaveze je ispunila saljuci u Hag Milosevica, Karadzica, Mladica... Sada treba da trazi njihovo oslobodjenje, a da bi nastavila pregovore sa komsijama, kao preduslov treba da trazi povrtak 250 hiljada Srba u Hrvatsku i 200 hiljada Srba na Kosovo. Bez toga, iluzoran je svaki razgovor. Jedino Dacic moze da mi otpeva Miljacku i stavi jos vecu znacku. Da nije tragicno, bilo bi smesno to sto radi srpska vlast.

Mirko

pre 11 godina

A mozda, ako bi Srbija morala da placa odstetu, mozda bi onda krenula i da privredjuje. Nemacka je tako postala industrijska supersila, posto su nemci morali da zasuku rukave i stvore sredstva za otplatu stete.
Sto da ne, cela nacija stegne zube, dirinci dvadeset godina, pravi cackalice, sibice srafcigere, sta god moze , pa sm oposle nirni.
Da smo tako radili od kraja rata, sad bi smo mogli da predahnemo a mozda i da uzivamo u plodovima svog rada. umesto sto su nam i poslednja postrojenja istrulila pa sad grcamo i cekamo da nam se neko smiluje pa makar to bila i rusija.
Nikad nije kasno da pocne da se stvara.

bane

pre 11 godina

Mozete se samo nadati bankrotu Kosova. Kosovo nece bankrotirati. I pored svih lopova na vlasti, Kosovo je uspelo da ponovo izgradi sve sto su srbi rusili i palili, sada se zavrsava prvi autoput prema Albaniji, parama iz sopstvenog budzeta, priprema se izgradnja autoputa prema Skoplju - ponovo bez kredita. Spoljnih dugova skoro da nema, a pare od privatizacije nisu ni dirnute. O tome Srbija moze samo sanjati narednih dvadesetak godina.
(dasa, 19. novembar 2012 08:59)


Nisu Srbi ništa srušili nego NATO. A krediti vam ne trebaju kada vam je ostala imovina proteranih i pobijenih Srba od koje sada živite. Samo ni ona neće večno trajati pa kad pokrkate sve, moraće vam neko iz Eulexa da pokaže lopatu i objasni čemu služi. Voleo bih tome da prisustvujem i da vidim vaše razrogačene oči kada shvatite da ne možete više živeti od propagande i rata kao u zadnjih 50 godina.

dasa

pre 11 godina

(Crobankrot, 19. novembar 2012 01:22)

Mozete se samo nadati bankrotu Kosova. Kosovo nece bankrotirati. I pored svih lopova na vlasti, Kosovo je uspelo da ponovo izgradi sve sto su srbi rusili i palili, sada se zavrsava prvi autoput prema Albaniji, parama iz sopstvenog budzeta, priprema se izgradnja autoputa prema Skoplju - ponovo bez kredita. Spoljnih dugova skoro da nema, a pare od privatizacije nisu ni dirnute. O tome Srbija moze samo sanjati narednih dvadesetak godina.

DD

pre 11 godina

srbija se treba pozabaviti svojim problemima a ne se obračunavati sa gotovinom i markačem. nisu vam oni krivi za odlazak srba iz hrvatske. to je prije svega posljedica slobine politike. gledao sam jučer Vukovar - poslednji rez, u produkciji B92. Potresno i istinito. tko se od Srba suočio sa onime što je u ime srpstva napravljeno vukovaru? srebrenici? dubrovniku? karlovcu? treba vam katarza...

Robi

pre 11 godina

Znači moraćemo Hrvatima da platimo ratnu štetu za rat koji su sami izazvali.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (lesa, 18. novembar 2012 23:05)

Znaci hrvati krivi za rat u RH, bošnjaci za rat u BiH, a albanci krivi za rat na kosovu, Sloveniju necu ni spominjat, tamo su slovenci krivi za onih par dana ratovanja. Zanimljiva teorija, a srbi? jesu i oni za nesto krivi?

MITA

pre 11 godina

Pa Srbij je sama sebe proglasila krivcem, a na taj nacin sto je osnovala Specijalni sud za ratne zlocine i time celom svetu na posredan nacin priznala da u u Srbiji postoje Ratni zlocinci !

bikan

pre 11 godina

Pa ti i Nikolic idite opet u Rusiji i trazite pomoc od Rusa...a Hrvati ce saradjivati sa Zapadom - pa bas cu videti ko ce da pobedi. Zapadu je cilj da Srbija koja podrzava Rusiju bude sto slabija...jer time se usticaj Rusije u Evropi smanjuje.
Hrvati cu izvrsili 2 puta u zadnjih 75 godina etnicka ciscenja Srba; ali jebe se to zapadu jer oni svoj cilj ostvaruju - a mi smo samo "collateral damage"...
I posle svega ovog i dalje pravimo gluposti - jel znate sta je definicija za "insanity" - potrazite to u recniku.

zoki

pre 11 godina

Naravno da Hr nece dobiti tuzbu za genocid,kao sto je nije dobila ni Bíh,ali ce se izricanjem odbijajuce presude po pitanju njihove tuzbe stvoriti gorak utisak da smo 'kao evo dobro i prosli'. Ovaj Dacic nema pojma,btw. Nije sve crno. Ostace nam gorak ukus u ustima i konacna spoznaja da svijet ne funkcionise na principima pravde koju su izmislili pjesnici,a koje se svijet morao pridrzavati do pada berlinskog zida. Okanimo se mitova. Niko ne radi protiv Srba,vec gospodari nagradjuju svoje vazale za pomoc u planiranju novog geo svijeta. Pa i ova presuda je nagrada Hrvatskoj za anti-rusku politiku. Bugarska i Rumunija nisu primljene u Eu zbog sredjenih i prosperitetnih drzava,vec zbog stita prema Rusiji. Zakasnili smo na ovaj voz,ali on nije jedini. Naice drugi,kao i uvijek. A ovaj put cemo biti pametniji.
"U svakom porazu,ja vidim deo slobode"-Milan Mladenovic

ex demokrata 1

pre 11 godina

A sta to mogu UN ? Jel trebaju amerikanci ponovo da nam dokazuju kolko su mocni ? Ja ne razumem,dajte uradite bar jednom ispravnu stvar,Kosovo je nezavisno,izgubili smo rat ,tj .SPS i Radikali=SNS,izgubili smo na sudu,sta jos treba da bi neko shvatio da ima jos 8 miliona ljudi koji zive ovde ?
SPS je sve pogubio pre 10 godina zajedno a Vucicem,sada bi oni hteli neko istorijsko resenje,a za to nema sagovornika koliko vidim ili sta je problem ??!
Dok oni to rese da ukapiraju, da su pogubili sve,da je Srbija sve izgubila jer se kacila sa UsA i EU,mislim da ce do tada jos 2 miliona ljudi da ode iz zemlje.

Michel

pre 11 godina

Dragi moj igubljenji Dacicu,
Za zadnjih 20 godina ti i tvoji(od Milosevica) ste napravili od veoma bogate i prosperitetne drzave Srbije - VAZALA.Zna se, korupcija i kriminal vladaju a ne Vlada.
Zao mi je sto ste "unistili" narod, unistili gde sam se rodio...Srbija je najbogatija i najjaca drzava na Balkanu, narod ima "srce" da se supostavi bilo kome...trebali ste da napravite Svajcarsku od nje...proglasite offshore, free trade zone, i.td....imate oruzane snage od oko 100.000, sa najmodernijim naoruzanjem...i, nazalost, interkontinentalne rakete, i.td...pa da vidimo ko bi uzeo rizik da napapdne 8-9M stanovnika...Izrael neka vam je na primer: saka jada "gospodari" 180m Arapa...bankarstvo, industrija, poljoprivreda i privreda,...svet je dosta velik da bi razvijao posao sa nama...mi imamo veoma veliki potencijal ali ne mozga...dosta je kukanja, vi birate Vladu!

Ja bre

pre 11 godina

Tugo moja, pa ti si nas i uvukao sve ovo kad si krenuo u rat bez saveznika! Sada umesto da kukumavces preko novina i Pink televizija, mozda bi jednom mogao da sednes i da razmislis koliko para moze Srbija da izdvoji za lobiranje iza kulisa i za placanje najboljih advokata. Mozda je bolje potrositi za Srbiju i njenu buducnost jednu milijardu dolara nego da platimo posle Hrvatskoj (tugo jos tuznija...) na desetine milijardi... Hrvatska strana vec sada radi ozbiljno na lobiranju a mi kukumavcemo proklinjemo sudbinu i nepravdu... A mozda bismo jednom u istoriji mogli da resimo da uzmemo sudbinu u nase ruke i da igramo igru jer pravda ne postoji, postoje samo interesi... Ako posle ovoga nismo to shvatili onda zasluzujemo nestanak!

Rider of the Storm

pre 11 godina

Bas me zanima da li srpske sluzbe drzavne bezbednosti, civilne ili vojne svejedno, imaju keca u rukavu!? Ako sada nije vreme da pokazu da su "Sluzbe" onda neka zacute zauvek i neka ostave nekom drugom da se bavi tim ozbiljnim poslom! Po izjavama Dacica plasim se da smo saterani u cosak. Spasa nam nema, propasti ne mozemo!

Sloba

pre 11 godina

Nema za vas novca u Srbiji, Hrvati. Nas vec pljackaju zapadne sile za ovo malo sto imamo, plus po nesto domace sluge. Nama ostave samo za puko prezivljavanje, da ne krepamo, kako bi mogli da nam otimaju i dalje. Ako bismo nesto morali da platimo vama, bilo bi manje za njih.

Zivota Zivotic

pre 11 godina

Dacic daje izjave kao da je politicki analiticar, a ne najodgovornija osoba za vlast i desavanje u Srbiji i sve sto je vezano za Srbiju.
Minorne stranke izlaze na ulicu da pokazu gnev, nepravdu i protest, a on se zavukao u misiju rupu. Definitivno su gori i od zutih.

doslo vreme

pre 11 godina

Stigli Dacicu dugovi na naplatu i tebi i tvojim krasnim koalicionim partnerima a i volji naroda ( sve do jednog izbeglog su glasali za vas, a svi uzeli hrvatske pasose da ne stoje godinama sa nama u lancima za vize).
Doslo vreme da konacno pogledate istini u oci a ne da praznom retorikom stvarate mrznju ponovo.

dasa

pre 11 godina

(bane, 19. novembar 2012 11:28)
Tu bajku da albanci zive od imovine proteranih srba pricajte nekom drugom. Srbi su debelo naplatili imovinu koju su ponekad cak i po nekoliko puta prodavali. Samo pogledajte sta su sve nakupovali po Srbiji. Ovde se tesko radi i zaradjuje, ali smo barem slobodni. A NATO nas nije bombardovao nego oslobodio. Palili su, rusili, klali i silovali srpska vojska, policija i razne paravojne i cetnicke formacije. To i mi i vi znamo vrlo dobeo, lazi vise ne prolaze. Najzad je i Hag shvatio sta se ovde desavalo. Vama treba katarza da bi ste se oslobodili proslosti, barem za mlade generacije, u dubokoj ste moralnoj krizi.

ponovo

pre 11 godina

"Treba krenuti od genocida prema Srbima od strane NDH u II Svetskom ratu.
(Branko, 19. novembar 2012 11:01) ""
============================

Neki nikako da shvate i zapamte:
Niti je Srbija pravna naslednica one Nediceve Srbije iz 1941, niti je Hrvatska naslednica Paveliceve NDH !!

Jer da je tako, Srbija bi davno iznela 'gace na stapu' [bankrotirala] radi zahteva jevreja tj. njihovih potomaka posto je Nedic od Beograda napravio prvi 'Juden Frei' glavi grad u Evropi [sve jevreje odpremio u konc. logore]

Ja sam

pre 11 godina

"Mislim da je svima jasno da ovaj problem može da se završi samo rešenjem koje je prihvatljivo i za Srbe", rekao Dačić

,,A ko nas je sa sta pitao u poslednje 22 godine"?

Obe recenice je izgovorio Dacic u nekoliko dana.
Trebalo bi prvo da kaze sam sebi sta misli, pa da onda to misljenje i nama iznese i da ga se drzi i brani ga.
Ipak je on Premijer a ne ja.

Ko koga ovde zamajava

pre 11 godina

Dužnost svakog srpskog političara, posebno, onog na vlasti, jeste da unapređuje međunarodni položaj i ugled Srbije!
A ko od političara doprinese da bude "oslabljena pozicija Srbije" neminovno mora, sem moralno-političke, da snosi i zakonsku odgovornost!
Takođe, iako se znalo, još u julu, da će ovakva biti presuda Haškog tribunala, ništa nije preduzeto da se to spreči, a aktuelna vlast čini slične propuste i prema Kosovu?!
Sprovodi se nekakav nejasan dogovor Borka Stefanovića sa Prištinom, iako je samo parafiran, a ignorišu ustavne obaveze da se to ne čini!
Tačno da je "jedino oružje u našim rukama Ujedinjene nacije" ali pitanje je ko nas i zašto sprečava da se latimo tog "oružja", već tražimo od EULEX-a da ima izvršnu ulogu u provođenju sporazuma o integrisanom upravljanju graničnim prelazima između dve države, kako bi odgovornost pala na EULEX!
Sve se to radi, samo radi pukog ostanka na vlasti i kako bi se dokopali predpristupnih fondova EU čim pre, inače, ova vlada i vlast nema teorijske šanse da opstane u narednoj godini!

VecaBG

pre 11 godina

Ja ne razumem kako nije sramota ovog coveka da bilo sta izjavljuje. Oslabljene pozicije?? Ko nije sposoban da bude politicar neka se dostojanstveno povuce. Ovakvi sarlatani kao sto je dacic dovesce nas do unistenja.

slx

pre 11 godina

Oduvek se sve vrtelo oko Kosova i pre 20 godina a i sad.
Ameri zu zacrtali nezavisno Kosovo a svaki otpor tome jasno kaznjavaju.
Da smo to shvatili pre 20 godina Kosovo bi izgubili ali bi dobili republiku Srpsku Krajnu i sacuvali svoj narod tamo.

Stavimo prst na celo.

-rwx

pre 11 godina

@Dobrila-Swe : Vi bi trebali da znate izreku: "Jaci (pobednik) pise istoriju." . I to nema veze sa onim sto se zapravo desavalo u sukobima. Da smo mi pobedili , mi bi pisali ono sto nama odgovara. To je cela istina.

Marijan

pre 11 godina

Rat je završio okrenimo se budućnosti! Svi mi jako dobro znamo što se događalo 90-tih. Političari kao političari iz svega pa i ovoga žele izvući za sebe priču. Ovome se važnost ne treba pridavati već okrenuti novu stranicu.

MislavNS

pre 11 godina

Tužbe HR i BiH nisu još okončane. EU će ići do kraja i tražiti potpuno priznanje svih zločina Miloševićeve politike.
Dok ne dođe do određene katarze većine, ne treba se nadati ni ulasku u EU. Srpski političari to dobro znaju, zato su dosta tihi ovih dana.

mrki

pre 11 godina

Drzava Srbija sa ovakvom vladom koja svakodnevno izvrsava samoubistvo ulizujuci se EU nema nikakvu poziciju. I nije tacna tvrdnja da je pozicija oslabljena.

DENIS

pre 11 godina

Mozda i jeste oslabljena pozicija Srbije ali nije beznadezna. Imate drzavotvornu odgovornu vladu koja mora u ovim teskim kako politickim tako i ekonomskim uslovima da bude vlada nacionalnog spasa

eto

pre 11 godina

Slušao sam izjavu profesora međunarodnog prava Tibora Varadija, koji kaže da će ovakva odluka moguće uticati negativno na srpsku protivtužbu, te da ide u prilog hrvatskoj. Međutim nije odlučujuća u međusobnim optužbama za genocid jer niko ni sa jedne strane nije osuđen za genocid. link:
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Politika/1213220/Varadi+o+tu%C5%BEbama+za+genocid.html

kvatro

pre 11 godina

Ako ne bude namesteno sudjenje kao i ovo nasa pozicija uopste nije oslabljena jel mi nismo tom tuzbom tuzili pojedince ne drzavu. Kao sto je i izjavio Gotovina zasto bih ja odgovarao za necije zlocine i plus je javno priznato da su politicari sve smislili i da oni treba da odgovaraju. Josipovic je priznao da su zlocini postojali i da ih treba istraziti. Isto tako kao sto su ih ovi oslobodili tako druge sudije u vezi ovoga mogu da ih zakopaju. Ovo sto sedesilo je cisto je pranje Amerike koja se u optuznici pominje kao pomagac pri planiranju.

srle

pre 11 godina

Dacicu gde ste bili 1991 kada ste trebali pametno da reagujete i radite, da budete mudri, takticni kao oni. Sad je kasno shvatite, karte na balkanu su podeljene i vi ste dobili dvojke zahvaljujuci vasoj politici koja je nakaradna i nazadna. Samo nastavite da slusate ruse... nastradacemo do kraja i bicemo stvarno BGD pasaluk

amelia

pre 11 godina

Ova tuzba nece proci jer je potpuno krivo postavljena, isto kao sto je bila i ova u hagu, namjerno ili slucajno necemo nikad znati.

Postoji vise revizija/izracuna ratnih steta u RH ali sve se krecu oko 230mlrd kuna 30mlrd e ovo je izravna steta ono sto se potrosilo na obnavljanje kuca, uklanjanje mina,na izbjeglice.

Neizravna steta smanjenje bdp-a, gubitak radne snage, zbrinjavanje invalida, odsteta za poginule... se krece oko 250mlrd$

Jedna od procjena http://www.rsp.hr/ojs2/index.php/rsp/article/view/225/229

Darko

pre 11 godina

Hrvatska je nagradjena za svoju privrzenost zapadnim silama.Ne mozes u eu sa epitetom da si sproveo etnicko ciscenje.Ako i Srbija nastavi ka eu nece biti negativne presude po nas,najverovatnije ce se izvrsiti neko vansudsko poravnanje ili dogovor.Ako se okrenemo Rusiji,bicemo debelo kaznjeni nekom ratnom odstetom.Za Ruskog satelita nece biti milosti.

pavle

pre 11 godina

@sirovina, 19. novembar 2012 10:05

Na šta smo mi spali da nam ovde Hrvati drže predavanja o moralu i katarzi. A ni u jednom od njihovih komentara se ne poziva tih 200.000 ljudi, građana Hrvatske, da se vrate u svoje domove. Ispade Gotovina sa svojom današnjom izjavom veći čovek od svih vas HR moralista i verbalnih akrobata.

Druga stvar. Bio sam i po vašim sajtovima i forumima. Pa mi ovako neosvešćeni smo humanitarna NVO za one komentare tamo. Izuzimajući donekle Jutarnji i Index.

Treća stvar. Jedan zločin ne opravdava drugi, i nedostatak stida kod jednih ne treba da bude jednak nedostatku stida kod drugih. Očekivao sam nešto bolje od vas osvešćenih...

Četvrto. Neko reče da je Hrvatska pravni naslednik SRH. U Ustavu SRH Srbi su bili konstitutivni narod. Sve do 1990....

Peto. mene je zaista iskreno sramota zbog svih zločina koje je neko vršio u moje ime, sramota me je političara koji su ih izazvali i sramota me je onih koji te zločine danas negiraju. Ali me je takođe sramota i vaših zločina i vašeg negiranja istih.

Arminowski

pre 11 godina

Nažalost, proći će nam najbolje godine dok Balkanci riješe i odluče ko je koga da prostite. Mi smo u goFnima do grla, svi zajedno. Dosta mi je i Srba, Hrvata, Bosnjaka, Albanaca, Crnogoraca i ostalih da ih ne nabrajam, samo želim da živim mirno pod ovom kapom nebeskom! Sve mi se zgadilo!!

proslost

pre 11 godina

E moj Dačicu,hoces ti da zaboravis sopstvenu proslost, ali nece ona tebe.Seti se malo kad si izvodio sa Milosevicem tenkove u Beogradu na sopstveni narod.Koji ste tek bili ratni profiteri, to najbolje vi znate.
A i ovi sto su propagirali Karlovac, Karlobag, Virovitica sad su nevidjene demokrate, Evropejci i tvoji veliki koalicioni partneri.
Niko skuplje nece da kosta Srbiju i ovaj narod od vas koji ste trenutno na vlasti.Vi se bahatite kao i onda a ovaj glupi narod sve placa.

Obećana zemlja

pre 11 godina

Ivice, znači spremaj novce, znači... članovi i pristalice SPS-a da se mobilišu i da materijalno učestvuju u plaćanju te odštete, s obzirom da ih imaju na pretek jer su svojevremeno pokupovali i privatizovali sva preduzeća po Srbiji, kupovali vile, kamione, avione, bambilend... Da učestvuju i oni koji su posle 2000-te izašli iz te stranke da bi zadržali svoje dotadašnje funkcije i mogli dalje da čine usluge i ustupke svojim novim partijskim drugarićima. Na nesreću, manje je zlo to što će država možda da plati odštetu od onog duboko ukorenjenog mentaliteta većine građana Srbije da savija kičmu jer ne može da se suprostavi zlotvorima iz svojih redova. Znaći, mislim znači.

Milan

pre 11 godina

(Zoran, 18. novembar 2012 23:21)

Lupate i nagadjate, kako i vecina ovdje.

Hrvatska nije tuzila Srbiju za agresiju, osim ako nemaju ni jednog strucnjaka za medjunarodno pravo u svom timu. Agresija ne postoji kao termin u medjunarodnom pravu, za razliku od genocida. Razlog za ovo je jednostavan, kada bi se drzave mogle tuziti druge drzave medjunarodnim sudovima za agresiju, koliko tuzbi bi bilo protiv SAD, Izraela, NATO itd?!

Metuzalem

pre 11 godina

Naravno da je dolaskom na vlast Slobinih i Vojinih naslednika morala biti oslabljena pozicija Srbije.
Nije slučajno da su generali osuđeni dok je HDZ bio na vlasti i da je Srbija dobila i status kandidata i bezvizni režim za vreme "režima" Borisa Tadića. Dolaskom ovih na vlast možemo da očekujemo da se u svakoj situaciji prema nama odnose kao prema poraženima u ratovima, kako u onim koje smo vodili, tako i u onim koje "nismo" vodili.
Još ovi naši traže od Nemačke da smanji mesečnu nadoknadu azilantima iz Srbije, pa gde onda da tražimo spas od sopstvene vlasti!?.

jovicaN

pre 11 godina

I dalje je Srbija tu gde je bila, i dalje je istina jasna svima koji ju žele. A ovaj šamar je samo nauk "visokoj politici" da najzad shvati sa kim ima posla i da se najzad okrene naciji, narodu, državi koju vode. Prestanimo se umiljavati onima koji su svoj stav, plan, želje već nebrojeno puta iskazali.
Daleko im lepa (bela) kuća.

Mrki

pre 11 godina

Vec vidim naslove iz 2015. godine. Hrvatska trazi ratnu stetu, a EU to stavlja na listu zahteva. U Utisku nedelje gosti Ceda, Kostunica i Tadic (ili Dacic - svejedno je, jer su DS i SPS jedno te isto). Ceda ce kazati da im treba platiti celu sumu, jer smo im razbijali drzavu, a i bolje je da platimo odjednom, ustedimo na kamatama i okrenemo se sebi. Kostunica ce kazati kako im ne treba platiti ni dinara dok oni ne plate za Jasenovac, Medacki dzep i ostalo. Tadic (ili Dacic) ce reci kako EU pod placanjem ratne stete podrazumeva placanje samo prve rate. Onda cemo platiti prvu ratu, a EU ce reci da moramo da platimo i drugu. Ceda ce opet reci da je pametnije da platimo celu sumu. Kostunica ce negodovati sto je uopste placena i prva rata. I tako u nedogled.

hm

pre 11 godina

Gledajte, moramo biti na čisto da će se šteta morati nadoknaditi, kao od Srbije(kao pravne nasljednice Jugoslavije) prema Hrvatskoj, tako i obrnuto.

Sada to možda neće biti odobreno, ali raditi će se na tome možda i sljedećih 10 godina.

Vjerojatno nikada neće biti ukupna šteta naplaćena, ali nešto će biti.
To nema nikakve veze sa nikakvim etničkim čišćenjem iz bilo koje godine ili stoljeća. Jednostavno je tako u povijesti da gubitnik plaća.
Mislim da je najveći problem Srbije što se proglasila pravnom nasljednicom Jugoslavije(ako niste primjetili niko se nije bunio), tako da svu štetu koju je JNA napravila nasljeđuje Srbija.

Nasljedili se vojsku, naoružanje, zlato...ali i obaveze.
Vjerojatno će se šteta naplaćivati u naoružanju, isporuci struje ili na takve načine. Sumnjam da će se ikad i jedan euro uplatiti.

Goran

pre 11 godina

Ma koliko ovakve odluke tzv. Međunarodne zajednice bile tragične, politički motivisane, nehumane, vanrazumske i sl. ipak je jedna velika pravda zadovoljena, a to je da nas iz pakla u koji smo gurnuti izvlače oni koji su sve ovo i posejali. Naime, posle 20 godina sadašnja Vlada se vratila na "mesto zločina", ali još uvek ne shvata da su upravo ovako poražavajuće odluke Haga, EU, UN... upravo posledica autistične i bezidejne politike koju su sadašnji Premijer, Dopremijer i njihovi trabanti vodili pre 20 godina. Da li su sposobni da ovo sada reše? Odavno smo prestali da verujemo u bajke.

Miki D

pre 11 godina

Oslabljena? Cekajte malo, zar je srbija uopste u poziciji za bilo sta? Ljudi zemlja nam umire iznutra! Poraz u ratu se leci vremenom, ali poraz morala, kulture i ljudskih vrednosti vodi u propast. Nepravda je dobila mnogo bitaka, ali nikada nece dobiti rat sa pravdom. Tocak istorije se okrece! Sacuvajmo svoj narod i zemlju nasim unucima kao sto su je dedovi nama sacuvali. Mozda ce buduca pokolenja biti pametnija. Ovakvim ponasanjem ubijamo nasu buducnost u kolevci!

Viktor

pre 11 godina

@hm, 19. novembar 2012 12:30

Pogresio si. Srbija je htela, ali nije. Milosevic je insistirao na tome, ali je DOS prihvatio da su SVE republike bivse SFRJ naslednice, tako da od toga nema nista i zbog toga clanstvo SRJ nije odmrznuto (posto je bilo zamrznuto) vec je SRJ pristala da ponovo trazi clanstvo u UN. Sve sto se desilo pre 15. januara 1992 mos' okacis macku o rep, kao sto i Srbi iz RSK mogu da okace o rep ono sto se njima desilo.

Srbin Vojvodjanin

pre 11 godina

Da je drustvo u kome zivimo imalo zrelo i zdravo ti sad nebi izjavljivao vec bi camio u zatvoru zbog nesrece,tragedije i ponizenja koje ste svojom politikom naneli Srbiji. Jadna je zemlja u kojoj si ti premijer i ministar policije,jadna.

Božidar Šević

pre 11 godina

Dačiću, nema mesta a bogami ni vremena za kuknjavu.Put pod noge pa u svet da se mobiliše srpska inteligencija, ideje, novac i da se krene u nove radne pobede!Dosta više bla bla politike, jer probudićete još hiljadu zala ako se ovako nastavi.To će nas "samoubiti" i Srba će nestati!!!