Nedelja, 11.11.2012.

16:40

Švajcarska "odvaja" strane radnike

Visokokvalifikovani stranci diskriminisani su na tržištu rada u Švajcarskoj i nezaposlenost ih pogađa tri puta jače nego Švajcarce, pokazuje jedno istraživanje.

Izvor: business.hr

Švajcarska "odvaja" strane radnike IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

lalala

pre 11 godina

Procitajte pazljivije tekst, od tih "diskriminisanih" svega 5% je nezaposleno, sto je manje nego recimo ukupna stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Drzavama. A 1.5 odsto se u mnogim zamljama smatra statistickom greskom. Kod nas tih 5% ne mozemo precizno ni izmeriti.

Smesno je da neko iz drzave gde je nezaposlenost izmedju 25 i 35 odsto i gde se ni domaci visokoobrazovani kadrovi ne mogu zaposliti kritikuju Svajcarce koji sami sebe koriguju zato sto vise zaposljavaju svoje gradjane. Uostalom, i ovih 1.5 procenata su ljudi koji su izmedju poslova ili ne zele da prihvate posao ispod svoje kvalifikacije. Inace bi nezaposlenost bila 0.
(Milan, 11. novembar 2012 18:29)

Ovaaaaaj,mozda da ti pazljivo procitas tekst? Tema teksta nije poredjenje nezaposlenosti Svajcarske sa SAD ili Srbijom, vec poredjenje stope nezaposlenosti izmedju razlicitih grupa stanovnistva, domacih i imigrantskih. Kakve veze sa tim ima nezaposlenost i SAD?

defekto

pre 11 godina

nazalost, za nas je nemoguca misija jer nismo u EU.

a jos veca tragedija je sto kao visokokvalifikovan srbin ne mogu da se zaposlim u srbiji, dok u srbiju stizu stranci i uzimaju nam hleb.

NadžaK

pre 11 godina

Sva sreca pa nisam visokokvalifikovan! :)
Salu na stranu, zivim u Svajcarskoj i vec duze vreme pokusavam da nadjem posao. Firme nisu nikako rasisticke, jer rade i crnci i tajlandjani i belci, ali da su nacionalisticki nastrojene to stoji!!! Aplicirao sam za posao u jednoj medjunarodnoj kompaniji, ali su me odbili uz izgovor da je mesto popunjeno. Kasnije sam saznao da oni primaju samo drzavljane Svajcarske i strance samo sa perminom C (skoro drzavljanin CH)!
A postoji i druga strana medalje. Kada se obratis nasima za posao, tu je tek zanljiva situacija! Ima dosta firmi koje se bave selidbama. Radio sam i to nekoliko puta ali samo kada je gazdi frka! Zasto? Pa u Svajcarskoj je sat fizikalisanja 20-25 franaka sto znaci da je dnevnica 160-200 CHF! Gazdama se isplati da nadje radnike direktno iz Srbije, Bosne, Crne Gore... da rade ma crno i da im daje dnevnicu od 100 franaka!!! Oni su svesni da ljudima koji ovde zive moraju da plate punu dnevnicu, pa zato i oni DISKRIMINISU nas sa balkana! I ovde je pocelo sve preko veze i na preporuku! Ali zato kad dobijes posao, miran si!!!
Odoh na biro... :)

dijaspora

pre 11 godina

Ta drzava nije ratovala 700 godina, eto otkuda im bogatstvo. Plus ih sav svijet percipira kao sigurnu desatinaciju za drzanje para. I to je sva mudrost. A kao narod, brdjani ko brdjani, nepovjerljivi do bola. Zamislite da je Hercegovina ili Crna Gora imala slicne istorijske uslove, mislim da bi i rezultat bio slican. Tako da zaboavite price o "tisucljetnoj europskoj kulturi i uljudbi", to je prica za naivce.

miki

pre 11 godina

ja sam radio u svici od 2009 do 2011. vrlo je tesko dobiti papire ako nemate pasos EU. prvo> postoji godisnja kvota za radnike koji nisu iz EU. ta kvota je vrlo mala, oko 5,000 radnika godisnje za B vize. kada se napuni, onda se mozete sisati i ako ste kvalifikovani necete dobiti papire. meni je poslodavac srecom sredio papire da radim kao trainee, jer sam zavrsio fakultet u americi i imam i njihovo drzavljanstvo. svajcarska i amerika imaju progam za mlade koji su tek zavrsili fakultet da mogu da rade ameri u svici ili obrnuto i steknu iskustvo. tako sam ja uspeo da radim u svici al onda nisu mogli ponovo da mi srede papire kada je isteklo vreme koliko traje program, i nazalost sam morao da napustim svicu. sada trunem u srbiji i nezaposlen sam godinu dana. imao sam ponudu za posao ponovo u svici i nemackoj ali poslodavac na kraju nije mogao da obezbedi papire za boravisnu/radnu dozvolu jer sam proklet sto nemam drzavljanstvo EU. propada mi zivot u srbiji, gde je nemoguce dobiti bilo kakav...cak sam konkurisao i u hladnjaci..posao.

koliko god svi mrzio ameriku, moguce je otici i ako si stranac, ak i na crno, pronaci posao i kasnije srediti papire.

Kum

pre 11 godina

Pitajte ljude koji zive u Svajcarskoj koliko placaju osiguranje za kola. Necete verovati ali Svajcarci u svojoj "multikulturalnosti" statistiku ne vode po osobi nego - po nacijama. Tako su lepo ustanovili da je rizik veci ako ste Srbin, Turcin (ali ne i Hrvat) za volanom pa su osiguranja za Srbe i Turke znatno veca nego za sve ostale jer je, eto, prema statistici verovatnoca veca da ce se nesto lose desiti ako ste te nacionalnosti. E ako to nije sovinizam i ksenofobija ne znam sta jeste. Tehnicki je apsolutno moguce voditi statistiku po osobi kao sto se to svuda u svetu (pa i kod nas) radi.

imigrant/emigrant

pre 11 godina

Cela Evropa, istocna i zapadna ima velikih problema sa rasizmom, nacionalizmom, antiimigracionom politikom, ksenofobijom itd. Svakom potencijalnom emigrantu toplo preporucujem daleke kolonije. Nije idealno ali u poredjenju sa Evropom je prava sloboda.

mrmlj

pre 11 godina

@Simerijanac Anarhista: očigledno nikad nisi čuo kako zvuči "švajcarski nemački". švajcarac čim progovori na nemačkom, svima kojima je nemački maternji se digne kosa na glavi.

Ljuba

pre 11 godina

DAleko smo mi i od sebe samih kamoli tek od Svajcarske.Najgori smo narod koji se prodaje 5 evra po clanu porodice tri dana pred izbore a nakon toga kukamo cetiri godine kako se tesko zivi i kako politicari unistise zemlju...

umisljeni

pre 11 godina

Po cemu su to oni bolji od nas ostalih.Po obrazovanju nisu ,po poznavanju procesa rada nisu,po lepoti nisu...Da nema para nasih tajkuna u njihovim bankama ne bi ni imali toliko para.Prema tome oni su samo umisljeni i uobrazeni ali bez pokrica.

nedx11

pre 11 godina

ali neee, to nije moguce... mi smo ksenofobi, rasisti, fasisti, robovlasnici,...oni su fini, tolerantni, liberalno i demokratski nastrojeni prema svakom stvorenju sa ove planete!!! kako to mozete da napisete???!!!!!

marko

pre 11 godina

pet posto nezaposlenost, to je nista, to je u okviru prirodne nezaposlenosti koja je od 3-5 posto; a kolika je kod nas nezapislenost, ako si zavrsio neki fakultet jos ce te zvati budalom

Iz Ciriha

pre 11 godina

Apsolutno tacno.
Istina je da ako imas jaku volju, nacices posao sa visokom skolom jer je takva situacija na trzistu ali sam ja licno (i mnogi nasi koje poznajem) imao situaciju da mi CV (koji je odlican za poziciju na koju se kandidujem) i preporuke budu vracene uz obrazlozenje da su nasli drugog a oglas za posao ostane i dalje aktivan jos par meseci.
Zato kada nadjes posao, kada dobijes sansu, sigurno neces imati nikakvih problema ali da predrasude postoje, to stoji.

supersonic

pre 11 godina

za @dejana. ako uopste postoji jedna demokratska drzava na svetu to je svajcarska. svajcarci imaju svoje mane ali su napravili uredjenu zemlju u kojoj zivi jako ali jako puno stranaca koje pokusavaju da "drze pod kontrolom" iliti "integrisu". nazalost ako prochitas svajcarske novine pod naslovom kriminal, jedino se nasa i albanska imena srecu. rasisti jesu ali ni manje ni vise nego srbi, bar oni brane svoje. mogu samo da zamislim kako bi bilo da je toliko stranaca u srbiji... doduse vidimo svaki dan kako srbi tretiraju manjine, hendikepirane i stare, pametnome dosta.

Milos

pre 11 godina

@Simerijanac Anarhista

Ako je razlog diskriminacije nedovoljno poznavanje jezika ili nedovoljna osposobljenost za posao, onda je to tzv. pozitivna diskriminacija i svakako je opravdana. Posao i treba da dobije onaj koji je najbolje pripremljen za njega.

Razlog za zabrinutost u Svajcarskoj nije losije poznavanje jezika. Ovde u Svajcarskoj je veoma dobro poznato da je ksenofobija ozbiljan problem. Zabrinutost da cak i lokalno skolovani stranci, koji cesto cak i mnogo bolje poznaju jezike (nemacki, francuski, engleski - da engleski je veoma vazan) i struku od svojih kolega sa svajcarskim korenima, ne dobijaju poslove je opravdana. Kao i svuda, i ovde je vazno imati veze i vezice, pa je strancima samim tim mnogo teze.

Statisticki najveca grupa visokoobrazovanih stranaca u Svajcarskoj su Nemci. Pretpostavljam da ces se sloziti da oni ipak nemaju problema sa tecnim nemackim, zar ne? "Bolje da me diskriminisu svajcarci nego ovi nasi." - ti, prijatelju, ne znas o cemu govoris. Blago tebi. Iskreno ti zavidim na ocigledno fenomenalnom zivotu koji imas s obzirom na stepen nedostatka elementarnog osecaja za stvarnost.

Љубомир

pre 11 godina

@Simerijanac Anarhista, 11. novembar 2012 17:39

У чланку се говори о тзв. ”другој генерацији странаца”, то јест деци странаца која су рођена у Швајцарској и која перфектно говоре неки од званичних језика, а не о новопридошлим страним радницима. Ту децу ”коље” презиме и имеј, а не непознавање језика.

dzoki

pre 11 godina

Realno,svaka normalna zemlja cuva svoje ljude. To kod nas ne znaju i puna su im usta demokratije,evropskih prava,itd. Naravno,treba biti u Evropi,ali treba i da cuvamo nase jer samo tako mozemo da napredujemo. Sve najjace zemlje su i najvece a mi se cepkamo jer svako hoce parce vlasti.

peter

pre 11 godina

zenin brat je otisao kao doktor da radi u svajcarsku - po ovoj statistici imao je 95% sanse da dobije posao i 5% da ostane nezaposlen. pogadjate - dobio je posao jako jako brzo i sto je jos vaznije, exrepsno je dobio i specijalizaciju u hirurgiji. nije se zalio na tih 5% sanse da ne dobije posao iz prostog razloga - u srbiji je imao RAVNO 0% sanse da dobije posao jer nema nikakvu vezu niti je imao a nije ni zeleo da plati 12000 eura koliko su mu trazili za posao u domu zdravlja. sada radi u cirihu kao hirurg za platu od 14000 franaka mesecno, a u srbiji su ostali vezare i ostali mamini, tatini sinovi, smekeri i pametnice da lece narod. blago svima nama. ovaj covek nije bio dobar za srpsko zdravstvo, ali za svajcarsko je ocito bio dobar

Milan

pre 11 godina

@ Dejan

Procitajte pazljivije tekst, od tih "diskriminisanih" svega 5% je nezaposleno, sto je manje nego recimo ukupna stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Drzavama. A 1.5 odsto se u mnogim zamljama smatra statistickom greskom. Kod nas tih 5% ne mozemo precizno ni izmeriti.

Smesno je da neko iz drzave gde je nezaposlenost izmedju 25 i 35 odsto i gde se ni domaci visokoobrazovani kadrovi ne mogu zaposliti kritikuju Svajcarce koji sami sebe koriguju zato sto vise zaposljavaju svoje gradjane. Uostalom, i ovih 1.5 procenata su ljudi koji su izmedju poslova ili ne zele da prihvate posao ispod svoje kvalifikacije. Inace bi nezaposlenost bila 0.

Simerijanac Anarhista

pre 11 godina

bolje da me diskriminisu svajcarci nego ovi nasi. jeste tacno da je visokokvalifikovanim strancima u svajcarskoj malo teze da nadju posao nego domacima, ali umesto u diskriminaciji razlog je pre u jeziku i boljoj komunikaciji domacih. cak i posle 5 godina u svajcarskoj, stranac cim zine na nemackom vidi se da mu to nije maternji, i teze komunicira. u takvom slucaju je normalno da domaci ima vece sanse, jer je komunikacija jako bitan deo rada.

pa opet, samo 5% stranaca je nezaposleno. zamislite koliku bi sansu da nadje posao u srbiji imalo, recimo, 100.000 stranaca koji natucaju srpski.

Simerijanac Anarhista

pre 11 godina

bolje da me diskriminisu svajcarci nego ovi nasi. jeste tacno da je visokokvalifikovanim strancima u svajcarskoj malo teze da nadju posao nego domacima, ali umesto u diskriminaciji razlog je pre u jeziku i boljoj komunikaciji domacih. cak i posle 5 godina u svajcarskoj, stranac cim zine na nemackom vidi se da mu to nije maternji, i teze komunicira. u takvom slucaju je normalno da domaci ima vece sanse, jer je komunikacija jako bitan deo rada.

pa opet, samo 5% stranaca je nezaposleno. zamislite koliku bi sansu da nadje posao u srbiji imalo, recimo, 100.000 stranaca koji natucaju srpski.

peter

pre 11 godina

zenin brat je otisao kao doktor da radi u svajcarsku - po ovoj statistici imao je 95% sanse da dobije posao i 5% da ostane nezaposlen. pogadjate - dobio je posao jako jako brzo i sto je jos vaznije, exrepsno je dobio i specijalizaciju u hirurgiji. nije se zalio na tih 5% sanse da ne dobije posao iz prostog razloga - u srbiji je imao RAVNO 0% sanse da dobije posao jer nema nikakvu vezu niti je imao a nije ni zeleo da plati 12000 eura koliko su mu trazili za posao u domu zdravlja. sada radi u cirihu kao hirurg za platu od 14000 franaka mesecno, a u srbiji su ostali vezare i ostali mamini, tatini sinovi, smekeri i pametnice da lece narod. blago svima nama. ovaj covek nije bio dobar za srpsko zdravstvo, ali za svajcarsko je ocito bio dobar

Љубомир

pre 11 godina

@Simerijanac Anarhista, 11. novembar 2012 17:39

У чланку се говори о тзв. ”другој генерацији странаца”, то јест деци странаца која су рођена у Швајцарској и која перфектно говоре неки од званичних језика, а не о новопридошлим страним радницима. Ту децу ”коље” презиме и имеј, а не непознавање језика.

Milan

pre 11 godina

@ Dejan

Procitajte pazljivije tekst, od tih "diskriminisanih" svega 5% je nezaposleno, sto je manje nego recimo ukupna stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Drzavama. A 1.5 odsto se u mnogim zamljama smatra statistickom greskom. Kod nas tih 5% ne mozemo precizno ni izmeriti.

Smesno je da neko iz drzave gde je nezaposlenost izmedju 25 i 35 odsto i gde se ni domaci visokoobrazovani kadrovi ne mogu zaposliti kritikuju Svajcarce koji sami sebe koriguju zato sto vise zaposljavaju svoje gradjane. Uostalom, i ovih 1.5 procenata su ljudi koji su izmedju poslova ili ne zele da prihvate posao ispod svoje kvalifikacije. Inace bi nezaposlenost bila 0.

supersonic

pre 11 godina

za @dejana. ako uopste postoji jedna demokratska drzava na svetu to je svajcarska. svajcarci imaju svoje mane ali su napravili uredjenu zemlju u kojoj zivi jako ali jako puno stranaca koje pokusavaju da "drze pod kontrolom" iliti "integrisu". nazalost ako prochitas svajcarske novine pod naslovom kriminal, jedino se nasa i albanska imena srecu. rasisti jesu ali ni manje ni vise nego srbi, bar oni brane svoje. mogu samo da zamislim kako bi bilo da je toliko stranaca u srbiji... doduse vidimo svaki dan kako srbi tretiraju manjine, hendikepirane i stare, pametnome dosta.

Milos

pre 11 godina

@Simerijanac Anarhista

Ako je razlog diskriminacije nedovoljno poznavanje jezika ili nedovoljna osposobljenost za posao, onda je to tzv. pozitivna diskriminacija i svakako je opravdana. Posao i treba da dobije onaj koji je najbolje pripremljen za njega.

Razlog za zabrinutost u Svajcarskoj nije losije poznavanje jezika. Ovde u Svajcarskoj je veoma dobro poznato da je ksenofobija ozbiljan problem. Zabrinutost da cak i lokalno skolovani stranci, koji cesto cak i mnogo bolje poznaju jezike (nemacki, francuski, engleski - da engleski je veoma vazan) i struku od svojih kolega sa svajcarskim korenima, ne dobijaju poslove je opravdana. Kao i svuda, i ovde je vazno imati veze i vezice, pa je strancima samim tim mnogo teze.

Statisticki najveca grupa visokoobrazovanih stranaca u Svajcarskoj su Nemci. Pretpostavljam da ces se sloziti da oni ipak nemaju problema sa tecnim nemackim, zar ne? "Bolje da me diskriminisu svajcarci nego ovi nasi." - ti, prijatelju, ne znas o cemu govoris. Blago tebi. Iskreno ti zavidim na ocigledno fenomenalnom zivotu koji imas s obzirom na stepen nedostatka elementarnog osecaja za stvarnost.

Iz Ciriha

pre 11 godina

Apsolutno tacno.
Istina je da ako imas jaku volju, nacices posao sa visokom skolom jer je takva situacija na trzistu ali sam ja licno (i mnogi nasi koje poznajem) imao situaciju da mi CV (koji je odlican za poziciju na koju se kandidujem) i preporuke budu vracene uz obrazlozenje da su nasli drugog a oglas za posao ostane i dalje aktivan jos par meseci.
Zato kada nadjes posao, kada dobijes sansu, sigurno neces imati nikakvih problema ali da predrasude postoje, to stoji.

dzoki

pre 11 godina

Realno,svaka normalna zemlja cuva svoje ljude. To kod nas ne znaju i puna su im usta demokratije,evropskih prava,itd. Naravno,treba biti u Evropi,ali treba i da cuvamo nase jer samo tako mozemo da napredujemo. Sve najjace zemlje su i najvece a mi se cepkamo jer svako hoce parce vlasti.

marko

pre 11 godina

pet posto nezaposlenost, to je nista, to je u okviru prirodne nezaposlenosti koja je od 3-5 posto; a kolika je kod nas nezapislenost, ako si zavrsio neki fakultet jos ce te zvati budalom

nedx11

pre 11 godina

ali neee, to nije moguce... mi smo ksenofobi, rasisti, fasisti, robovlasnici,...oni su fini, tolerantni, liberalno i demokratski nastrojeni prema svakom stvorenju sa ove planete!!! kako to mozete da napisete???!!!!!

Ljuba

pre 11 godina

DAleko smo mi i od sebe samih kamoli tek od Svajcarske.Najgori smo narod koji se prodaje 5 evra po clanu porodice tri dana pred izbore a nakon toga kukamo cetiri godine kako se tesko zivi i kako politicari unistise zemlju...

mrmlj

pre 11 godina

@Simerijanac Anarhista: očigledno nikad nisi čuo kako zvuči "švajcarski nemački". švajcarac čim progovori na nemačkom, svima kojima je nemački maternji se digne kosa na glavi.

imigrant/emigrant

pre 11 godina

Cela Evropa, istocna i zapadna ima velikih problema sa rasizmom, nacionalizmom, antiimigracionom politikom, ksenofobijom itd. Svakom potencijalnom emigrantu toplo preporucujem daleke kolonije. Nije idealno ali u poredjenju sa Evropom je prava sloboda.

Kum

pre 11 godina

Pitajte ljude koji zive u Svajcarskoj koliko placaju osiguranje za kola. Necete verovati ali Svajcarci u svojoj "multikulturalnosti" statistiku ne vode po osobi nego - po nacijama. Tako su lepo ustanovili da je rizik veci ako ste Srbin, Turcin (ali ne i Hrvat) za volanom pa su osiguranja za Srbe i Turke znatno veca nego za sve ostale jer je, eto, prema statistici verovatnoca veca da ce se nesto lose desiti ako ste te nacionalnosti. E ako to nije sovinizam i ksenofobija ne znam sta jeste. Tehnicki je apsolutno moguce voditi statistiku po osobi kao sto se to svuda u svetu (pa i kod nas) radi.

miki

pre 11 godina

ja sam radio u svici od 2009 do 2011. vrlo je tesko dobiti papire ako nemate pasos EU. prvo> postoji godisnja kvota za radnike koji nisu iz EU. ta kvota je vrlo mala, oko 5,000 radnika godisnje za B vize. kada se napuni, onda se mozete sisati i ako ste kvalifikovani necete dobiti papire. meni je poslodavac srecom sredio papire da radim kao trainee, jer sam zavrsio fakultet u americi i imam i njihovo drzavljanstvo. svajcarska i amerika imaju progam za mlade koji su tek zavrsili fakultet da mogu da rade ameri u svici ili obrnuto i steknu iskustvo. tako sam ja uspeo da radim u svici al onda nisu mogli ponovo da mi srede papire kada je isteklo vreme koliko traje program, i nazalost sam morao da napustim svicu. sada trunem u srbiji i nezaposlen sam godinu dana. imao sam ponudu za posao ponovo u svici i nemackoj ali poslodavac na kraju nije mogao da obezbedi papire za boravisnu/radnu dozvolu jer sam proklet sto nemam drzavljanstvo EU. propada mi zivot u srbiji, gde je nemoguce dobiti bilo kakav...cak sam konkurisao i u hladnjaci..posao.

koliko god svi mrzio ameriku, moguce je otici i ako si stranac, ak i na crno, pronaci posao i kasnije srediti papire.

umisljeni

pre 11 godina

Po cemu su to oni bolji od nas ostalih.Po obrazovanju nisu ,po poznavanju procesa rada nisu,po lepoti nisu...Da nema para nasih tajkuna u njihovim bankama ne bi ni imali toliko para.Prema tome oni su samo umisljeni i uobrazeni ali bez pokrica.

dijaspora

pre 11 godina

Ta drzava nije ratovala 700 godina, eto otkuda im bogatstvo. Plus ih sav svijet percipira kao sigurnu desatinaciju za drzanje para. I to je sva mudrost. A kao narod, brdjani ko brdjani, nepovjerljivi do bola. Zamislite da je Hercegovina ili Crna Gora imala slicne istorijske uslove, mislim da bi i rezultat bio slican. Tako da zaboavite price o "tisucljetnoj europskoj kulturi i uljudbi", to je prica za naivce.

NadžaK

pre 11 godina

Sva sreca pa nisam visokokvalifikovan! :)
Salu na stranu, zivim u Svajcarskoj i vec duze vreme pokusavam da nadjem posao. Firme nisu nikako rasisticke, jer rade i crnci i tajlandjani i belci, ali da su nacionalisticki nastrojene to stoji!!! Aplicirao sam za posao u jednoj medjunarodnoj kompaniji, ali su me odbili uz izgovor da je mesto popunjeno. Kasnije sam saznao da oni primaju samo drzavljane Svajcarske i strance samo sa perminom C (skoro drzavljanin CH)!
A postoji i druga strana medalje. Kada se obratis nasima za posao, tu je tek zanljiva situacija! Ima dosta firmi koje se bave selidbama. Radio sam i to nekoliko puta ali samo kada je gazdi frka! Zasto? Pa u Svajcarskoj je sat fizikalisanja 20-25 franaka sto znaci da je dnevnica 160-200 CHF! Gazdama se isplati da nadje radnike direktno iz Srbije, Bosne, Crne Gore... da rade ma crno i da im daje dnevnicu od 100 franaka!!! Oni su svesni da ljudima koji ovde zive moraju da plate punu dnevnicu, pa zato i oni DISKRIMINISU nas sa balkana! I ovde je pocelo sve preko veze i na preporuku! Ali zato kad dobijes posao, miran si!!!
Odoh na biro... :)

defekto

pre 11 godina

nazalost, za nas je nemoguca misija jer nismo u EU.

a jos veca tragedija je sto kao visokokvalifikovan srbin ne mogu da se zaposlim u srbiji, dok u srbiju stizu stranci i uzimaju nam hleb.

lalala

pre 11 godina

Procitajte pazljivije tekst, od tih "diskriminisanih" svega 5% je nezaposleno, sto je manje nego recimo ukupna stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Drzavama. A 1.5 odsto se u mnogim zamljama smatra statistickom greskom. Kod nas tih 5% ne mozemo precizno ni izmeriti.

Smesno je da neko iz drzave gde je nezaposlenost izmedju 25 i 35 odsto i gde se ni domaci visokoobrazovani kadrovi ne mogu zaposliti kritikuju Svajcarce koji sami sebe koriguju zato sto vise zaposljavaju svoje gradjane. Uostalom, i ovih 1.5 procenata su ljudi koji su izmedju poslova ili ne zele da prihvate posao ispod svoje kvalifikacije. Inace bi nezaposlenost bila 0.
(Milan, 11. novembar 2012 18:29)

Ovaaaaaj,mozda da ti pazljivo procitas tekst? Tema teksta nije poredjenje nezaposlenosti Svajcarske sa SAD ili Srbijom, vec poredjenje stope nezaposlenosti izmedju razlicitih grupa stanovnistva, domacih i imigrantskih. Kakve veze sa tim ima nezaposlenost i SAD?

nedx11

pre 11 godina

ali neee, to nije moguce... mi smo ksenofobi, rasisti, fasisti, robovlasnici,...oni su fini, tolerantni, liberalno i demokratski nastrojeni prema svakom stvorenju sa ove planete!!! kako to mozete da napisete???!!!!!

umisljeni

pre 11 godina

Po cemu su to oni bolji od nas ostalih.Po obrazovanju nisu ,po poznavanju procesa rada nisu,po lepoti nisu...Da nema para nasih tajkuna u njihovim bankama ne bi ni imali toliko para.Prema tome oni su samo umisljeni i uobrazeni ali bez pokrica.

Simerijanac Anarhista

pre 11 godina

bolje da me diskriminisu svajcarci nego ovi nasi. jeste tacno da je visokokvalifikovanim strancima u svajcarskoj malo teze da nadju posao nego domacima, ali umesto u diskriminaciji razlog je pre u jeziku i boljoj komunikaciji domacih. cak i posle 5 godina u svajcarskoj, stranac cim zine na nemackom vidi se da mu to nije maternji, i teze komunicira. u takvom slucaju je normalno da domaci ima vece sanse, jer je komunikacija jako bitan deo rada.

pa opet, samo 5% stranaca je nezaposleno. zamislite koliku bi sansu da nadje posao u srbiji imalo, recimo, 100.000 stranaca koji natucaju srpski.

Milos

pre 11 godina

@Simerijanac Anarhista

Ako je razlog diskriminacije nedovoljno poznavanje jezika ili nedovoljna osposobljenost za posao, onda je to tzv. pozitivna diskriminacija i svakako je opravdana. Posao i treba da dobije onaj koji je najbolje pripremljen za njega.

Razlog za zabrinutost u Svajcarskoj nije losije poznavanje jezika. Ovde u Svajcarskoj je veoma dobro poznato da je ksenofobija ozbiljan problem. Zabrinutost da cak i lokalno skolovani stranci, koji cesto cak i mnogo bolje poznaju jezike (nemacki, francuski, engleski - da engleski je veoma vazan) i struku od svojih kolega sa svajcarskim korenima, ne dobijaju poslove je opravdana. Kao i svuda, i ovde je vazno imati veze i vezice, pa je strancima samim tim mnogo teze.

Statisticki najveca grupa visokoobrazovanih stranaca u Svajcarskoj su Nemci. Pretpostavljam da ces se sloziti da oni ipak nemaju problema sa tecnim nemackim, zar ne? "Bolje da me diskriminisu svajcarci nego ovi nasi." - ti, prijatelju, ne znas o cemu govoris. Blago tebi. Iskreno ti zavidim na ocigledno fenomenalnom zivotu koji imas s obzirom na stepen nedostatka elementarnog osecaja za stvarnost.

supersonic

pre 11 godina

za @dejana. ako uopste postoji jedna demokratska drzava na svetu to je svajcarska. svajcarci imaju svoje mane ali su napravili uredjenu zemlju u kojoj zivi jako ali jako puno stranaca koje pokusavaju da "drze pod kontrolom" iliti "integrisu". nazalost ako prochitas svajcarske novine pod naslovom kriminal, jedino se nasa i albanska imena srecu. rasisti jesu ali ni manje ni vise nego srbi, bar oni brane svoje. mogu samo da zamislim kako bi bilo da je toliko stranaca u srbiji... doduse vidimo svaki dan kako srbi tretiraju manjine, hendikepirane i stare, pametnome dosta.

dzoki

pre 11 godina

Realno,svaka normalna zemlja cuva svoje ljude. To kod nas ne znaju i puna su im usta demokratije,evropskih prava,itd. Naravno,treba biti u Evropi,ali treba i da cuvamo nase jer samo tako mozemo da napredujemo. Sve najjace zemlje su i najvece a mi se cepkamo jer svako hoce parce vlasti.

peter

pre 11 godina

zenin brat je otisao kao doktor da radi u svajcarsku - po ovoj statistici imao je 95% sanse da dobije posao i 5% da ostane nezaposlen. pogadjate - dobio je posao jako jako brzo i sto je jos vaznije, exrepsno je dobio i specijalizaciju u hirurgiji. nije se zalio na tih 5% sanse da ne dobije posao iz prostog razloga - u srbiji je imao RAVNO 0% sanse da dobije posao jer nema nikakvu vezu niti je imao a nije ni zeleo da plati 12000 eura koliko su mu trazili za posao u domu zdravlja. sada radi u cirihu kao hirurg za platu od 14000 franaka mesecno, a u srbiji su ostali vezare i ostali mamini, tatini sinovi, smekeri i pametnice da lece narod. blago svima nama. ovaj covek nije bio dobar za srpsko zdravstvo, ali za svajcarsko je ocito bio dobar

Kum

pre 11 godina

Pitajte ljude koji zive u Svajcarskoj koliko placaju osiguranje za kola. Necete verovati ali Svajcarci u svojoj "multikulturalnosti" statistiku ne vode po osobi nego - po nacijama. Tako su lepo ustanovili da je rizik veci ako ste Srbin, Turcin (ali ne i Hrvat) za volanom pa su osiguranja za Srbe i Turke znatno veca nego za sve ostale jer je, eto, prema statistici verovatnoca veca da ce se nesto lose desiti ako ste te nacionalnosti. E ako to nije sovinizam i ksenofobija ne znam sta jeste. Tehnicki je apsolutno moguce voditi statistiku po osobi kao sto se to svuda u svetu (pa i kod nas) radi.

marko

pre 11 godina

pet posto nezaposlenost, to je nista, to je u okviru prirodne nezaposlenosti koja je od 3-5 posto; a kolika je kod nas nezapislenost, ako si zavrsio neki fakultet jos ce te zvati budalom

Љубомир

pre 11 godina

@Simerijanac Anarhista, 11. novembar 2012 17:39

У чланку се говори о тзв. ”другој генерацији странаца”, то јест деци странаца која су рођена у Швајцарској и која перфектно говоре неки од званичних језика, а не о новопридошлим страним радницима. Ту децу ”коље” презиме и имеј, а не непознавање језика.

dijaspora

pre 11 godina

Ta drzava nije ratovala 700 godina, eto otkuda im bogatstvo. Plus ih sav svijet percipira kao sigurnu desatinaciju za drzanje para. I to je sva mudrost. A kao narod, brdjani ko brdjani, nepovjerljivi do bola. Zamislite da je Hercegovina ili Crna Gora imala slicne istorijske uslove, mislim da bi i rezultat bio slican. Tako da zaboavite price o "tisucljetnoj europskoj kulturi i uljudbi", to je prica za naivce.

Milan

pre 11 godina

@ Dejan

Procitajte pazljivije tekst, od tih "diskriminisanih" svega 5% je nezaposleno, sto je manje nego recimo ukupna stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Drzavama. A 1.5 odsto se u mnogim zamljama smatra statistickom greskom. Kod nas tih 5% ne mozemo precizno ni izmeriti.

Smesno je da neko iz drzave gde je nezaposlenost izmedju 25 i 35 odsto i gde se ni domaci visokoobrazovani kadrovi ne mogu zaposliti kritikuju Svajcarce koji sami sebe koriguju zato sto vise zaposljavaju svoje gradjane. Uostalom, i ovih 1.5 procenata su ljudi koji su izmedju poslova ili ne zele da prihvate posao ispod svoje kvalifikacije. Inace bi nezaposlenost bila 0.

imigrant/emigrant

pre 11 godina

Cela Evropa, istocna i zapadna ima velikih problema sa rasizmom, nacionalizmom, antiimigracionom politikom, ksenofobijom itd. Svakom potencijalnom emigrantu toplo preporucujem daleke kolonije. Nije idealno ali u poredjenju sa Evropom je prava sloboda.

lalala

pre 11 godina

Procitajte pazljivije tekst, od tih "diskriminisanih" svega 5% je nezaposleno, sto je manje nego recimo ukupna stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Drzavama. A 1.5 odsto se u mnogim zamljama smatra statistickom greskom. Kod nas tih 5% ne mozemo precizno ni izmeriti.

Smesno je da neko iz drzave gde je nezaposlenost izmedju 25 i 35 odsto i gde se ni domaci visokoobrazovani kadrovi ne mogu zaposliti kritikuju Svajcarce koji sami sebe koriguju zato sto vise zaposljavaju svoje gradjane. Uostalom, i ovih 1.5 procenata su ljudi koji su izmedju poslova ili ne zele da prihvate posao ispod svoje kvalifikacije. Inace bi nezaposlenost bila 0.
(Milan, 11. novembar 2012 18:29)

Ovaaaaaj,mozda da ti pazljivo procitas tekst? Tema teksta nije poredjenje nezaposlenosti Svajcarske sa SAD ili Srbijom, vec poredjenje stope nezaposlenosti izmedju razlicitih grupa stanovnistva, domacih i imigrantskih. Kakve veze sa tim ima nezaposlenost i SAD?

Ljuba

pre 11 godina

DAleko smo mi i od sebe samih kamoli tek od Svajcarske.Najgori smo narod koji se prodaje 5 evra po clanu porodice tri dana pred izbore a nakon toga kukamo cetiri godine kako se tesko zivi i kako politicari unistise zemlju...

defekto

pre 11 godina

nazalost, za nas je nemoguca misija jer nismo u EU.

a jos veca tragedija je sto kao visokokvalifikovan srbin ne mogu da se zaposlim u srbiji, dok u srbiju stizu stranci i uzimaju nam hleb.

mrmlj

pre 11 godina

@Simerijanac Anarhista: očigledno nikad nisi čuo kako zvuči "švajcarski nemački". švajcarac čim progovori na nemačkom, svima kojima je nemački maternji se digne kosa na glavi.

Iz Ciriha

pre 11 godina

Apsolutno tacno.
Istina je da ako imas jaku volju, nacices posao sa visokom skolom jer je takva situacija na trzistu ali sam ja licno (i mnogi nasi koje poznajem) imao situaciju da mi CV (koji je odlican za poziciju na koju se kandidujem) i preporuke budu vracene uz obrazlozenje da su nasli drugog a oglas za posao ostane i dalje aktivan jos par meseci.
Zato kada nadjes posao, kada dobijes sansu, sigurno neces imati nikakvih problema ali da predrasude postoje, to stoji.

NadžaK

pre 11 godina

Sva sreca pa nisam visokokvalifikovan! :)
Salu na stranu, zivim u Svajcarskoj i vec duze vreme pokusavam da nadjem posao. Firme nisu nikako rasisticke, jer rade i crnci i tajlandjani i belci, ali da su nacionalisticki nastrojene to stoji!!! Aplicirao sam za posao u jednoj medjunarodnoj kompaniji, ali su me odbili uz izgovor da je mesto popunjeno. Kasnije sam saznao da oni primaju samo drzavljane Svajcarske i strance samo sa perminom C (skoro drzavljanin CH)!
A postoji i druga strana medalje. Kada se obratis nasima za posao, tu je tek zanljiva situacija! Ima dosta firmi koje se bave selidbama. Radio sam i to nekoliko puta ali samo kada je gazdi frka! Zasto? Pa u Svajcarskoj je sat fizikalisanja 20-25 franaka sto znaci da je dnevnica 160-200 CHF! Gazdama se isplati da nadje radnike direktno iz Srbije, Bosne, Crne Gore... da rade ma crno i da im daje dnevnicu od 100 franaka!!! Oni su svesni da ljudima koji ovde zive moraju da plate punu dnevnicu, pa zato i oni DISKRIMINISU nas sa balkana! I ovde je pocelo sve preko veze i na preporuku! Ali zato kad dobijes posao, miran si!!!
Odoh na biro... :)

miki

pre 11 godina

ja sam radio u svici od 2009 do 2011. vrlo je tesko dobiti papire ako nemate pasos EU. prvo> postoji godisnja kvota za radnike koji nisu iz EU. ta kvota je vrlo mala, oko 5,000 radnika godisnje za B vize. kada se napuni, onda se mozete sisati i ako ste kvalifikovani necete dobiti papire. meni je poslodavac srecom sredio papire da radim kao trainee, jer sam zavrsio fakultet u americi i imam i njihovo drzavljanstvo. svajcarska i amerika imaju progam za mlade koji su tek zavrsili fakultet da mogu da rade ameri u svici ili obrnuto i steknu iskustvo. tako sam ja uspeo da radim u svici al onda nisu mogli ponovo da mi srede papire kada je isteklo vreme koliko traje program, i nazalost sam morao da napustim svicu. sada trunem u srbiji i nezaposlen sam godinu dana. imao sam ponudu za posao ponovo u svici i nemackoj ali poslodavac na kraju nije mogao da obezbedi papire za boravisnu/radnu dozvolu jer sam proklet sto nemam drzavljanstvo EU. propada mi zivot u srbiji, gde je nemoguce dobiti bilo kakav...cak sam konkurisao i u hladnjaci..posao.

koliko god svi mrzio ameriku, moguce je otici i ako si stranac, ak i na crno, pronaci posao i kasnije srediti papire.