Subota, 10.11.2012.

23:39

Zašto slavimo Dan primirja?

Novembar 1918. godine jedan je od najburnijih meseci u istoriji srpskog naroda. Od ove godine Srbija slavi 11. novembar kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Izvor: Veèernje novosti

Zašto slavimo Dan primirja? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

panzer general

pre 11 godina

Bežanje preko Albanije je bio poseban uspeh.
(Baja, 11. novembar 2012 16:31)
Srpska istorija je toliko kolosalna da se najbolje slave izgubljene bitke i bežanije.

Milos

pre 11 godina

Nasa najveca greska je sto smo pravili neku utopiju sa ljudima koji nisu hteli sa nama i koji su usli u tu drzavu jer su birali izmedju 2 zla (nas su smtrali zlom a Austrougare su videli na delu).

sifra: Ne isplati se umirati

pre 11 godina

1,5 miliona. Zar to nije najveci genocid, najveci pokolj ikada? I sada nam svi okolo sole pamet, a za njihovu slobodu smo se borili. Eh, sta nam je sve to trebalo.

Pavle Pucar

pre 11 godina

Džoni i Rusofil

Sta lupate gluposti....Pa nasi generali su oslobodili vise zemlje sa manjim brojem zrtava nego Francuska i Nemacka sto su se klali po rovovima za kilometar zemlje to je LUDOST mi smo za njih izmislili vojnu strategiju...A ko kaze da Amerika nista nije dobila pa kolko se bogatila prodajuci robu i oruzje Engleskoj i Francuskoj i davala kredita za rat do tog rata su bili niko i nista posle toga su postali sila na racun evropske nesrece usli su u rat jer su Nemci podmornicama napadali njihove pbrodove koje snabdevaju Englesku i Francusku jer je za njih bilo to direktno mesanje u rat i dobili su u pacifiku Nemacke kolonije koje su podelili oni i Japan pa sta mislish odakle Americi Mikronezija Americka Samo itd....U drugom svetskom ratu su od Japanaca uzeli ono sto su oni uzeli od Nemaca Guam itd...Ucite malo istoriju

Vladimir Pula

pre 11 godina

Velika prevelika žrtva ... Čast palim borcima .. Dali su svoje živote za obranu domovine i ono sto su mislili da će biti sloboda i neko bolje mjesto za život njihovih potomaka.
Iz današnje perspektive mi se to sve čini besmisleno ko i svaki drugi rat uostalom. Iz današnje perspektive mislim da je austrougarska bila bolja država od onih koje su došle kasnije i kamo sreće da je opstala.

Tekelija

pre 11 godina

Како је лијепо онда регент пљунуо на те жртве дајући независност народима који су се директно борили против нас чак и у том рату.
Захваљивали су нам они онда у 2 наврата, између 41. и 45. и између 91. и 95.
Свака историјска грешка се скупо плаћа, а 26% становништва у то вријеме изгледа није била довољна казна за српски идиотски политички врх.

Имали смо сјајне генерале и борце, али катасрофалне вође, од Уроша Нејаког до данашњих дана.

drasko

pre 11 godina

"Zašto slavimo Dan primirja?"
Odgovor je jednostavan = ZATO STO SMO DOBILI VOJVODINU KAO RATNI PLEN

Jer, ako ste citali recimo Vuka Karadjica, severna granica Srbije je do tada bila na Savi/Dunavu, a carina [dzumruk] i karantin za one koji ulaze u Srbiju su bili u Zemunu.
(jednostavno, 11. novembar 2012 02:48)

Prosto ne mogu da poverujem da ima ljudi koji jos uvek stvari posmatraju iz jednog ugla ili jako povrsno. Dati ocenu da Srbija slavi primijere time sto je dobila Vojvodinu na upravljanje je katastrofalno.
Dragi moj prijatelju Vojvodina ili deo Vojvodine na upravljanje Srbiji datira jos iz srednjeg veka za vreme vladavine cara Dragutina. Svoju borbu za samostalnost nastavlja i sredinom IX veka i to zajedno sa hrvatima. U tome ucestvuju Ban Jelacic, Ban Matija, Ljudevit Gaj, Vuk Karadjic, Josip Rajcic, Stefan Stratimirovic, Ilija Garasanin, Kukljevic i mnoge druge istaknute srpske i hrvatske licnosti. Hrvatima je prevashodan cilj bila Slavonija a Srbima ostatak Vojvodine. Tu nema mesta prici o nekakvom ratnom plenu. Srbi i Hrvati su vekovima zivli na tim prostorima i borili se sto kroz institucije sistema, sto puskom za slobodu. Ne mozemo pricati o istoriji sa one tacke gledista koja pojedincima odgovara ili kad mislimo da je najbolje da tu pocinje istorija za nas ili bilo kog drugog.
No da ne duzim, jako je vazno da obelezavamo ovakve datume i jos mnoge druge koji su potirani godinama. Ne znanje ubija nas nacionalni identitet.
Komunizam je dotukao srpsku istoriju.

Jelena

pre 11 godina

@ Rusofil - potrebno je baš minimalno obrazovanje i još minimalnija pamet da nekome bude jasno koliko nisi u pravu, i koliko je tvoja izjava vredjanje zdravog razuma i pameti, a pre svega - žrtava koje je Evropa podnela u oba svetska rata. Ovaj dan je, ne dan slavlja, kako ti, neobrazovan, to doživljavaš. Ovaj dan je dan sećanja na žrtve koje su date tokom I sv. rata.

Krle

pre 11 godina

@ Hugo Boss
Viljem Drugi, nemački car, u telegramu bugarskoj Vrhovnoj komandi: „Šezdeset dve hiljade srpskih vojnika odlučilo je o ishodu rata. Sramota!”

Rusofil

pre 11 godina

Najznacajniji i jedini dogadjaj iz I rata, koji eventualno treba slaviti je ulazak AMERIKE na stranu Antante - prolece 1917. To je bilo od krucijalnog znacaja, jer je istovremeno bratska Rusija "ispala iz igre" i "oslobodila" brojne divizije sila Osovine koje je "vezivala" za sebe. Iako je njen doprinos pobedi ogroman, Amerika se tiho povukla ne dobivsi gotovo nista za uzvrat. Stari svetski kolonijalni poredak je ostao isti. Tu svoju veliku gresku Amerika ce ispraviti u II ratu, koji je u stvari nastavak prvog, jer danom prestanka I rata, koji i mi sada slavimo, nije reseno nista na globalnom nivou. Sklopljeno je u stvari dvadesetogodisnje primirje da bi neko kao Hitler nastavio tamo gde se 1918 stalo. Naravno da je Amerika ponovo morala da se umesa i po drugi put spasava Evropu od Nemaca (o Aziji cemo nekom drugom prilikom), ali ovaj put po njenim uslovima. Zato danas nema vise kolonija, ali zato ima mnogo nezavisnih drzava i demokratije - pogledajte sta pise u Atlntskoj povelji koje nema u nasim udjbenicima. Svidjalo se to nama ili ne, Amerika je dva puta spasila Evropu (o Aziji cemo neki drugi put)od ratova koje su izazivali sami Evropljani. Ja stvarno ne vidim razlog za bilo kakvo slavlje jer su oba rata bila jezive masovne ljudske klanice.

nikol dz. femija

pre 11 godina

SRPSKA GROBLJA u AFRICI - 22 srpska groblja, ZAŠTO SE STALNO SPOMINJE SAMO i SAMO Zejtilnik....


ŠTA JE SA 1800 srpskih junaka u Tunisu na najvećem srpskom groblju u bivšoj Faveli, 15 km od grada Tunisa, pa sa Bizertom....sa grobljima u Maroku, Alžiru....

EVO prilike prigodne DA DOBAR NOVINAR NAPIŠE i OBAVESTI narod, partijski/nepartijski i gradjane, kako bi rekao Staljin a demokrate ponavljaju gradjani, gradjane, gradjani......

A OBAVESTITE NAS i o srpskim grobljima u Evropi....recimo u Olomoucu u Češkoj....ima ih ... obavestite !

Večna SLAVA i HVALA SVIM PALIM SRBIMA i SRPKINJAMA.

Radek

pre 11 godina

Treba slaviti danasnji dan da bi odali pocast okonacanja velikog stradanja srpskog naroda i vojske za slobodu.Obican srpski vojnik bio je vodjen patriotskim duhom i mislju da odbrani svoje ognjiste koje su nemacki lesinari hteli da otmu,prisvoje, a od njega da naprave svapskog slugu.Zato treba da slavimo ovaj dan srpskog vojnika a ne da se osvrcemo na politiku kralja Aleksandra i srpske politicke elite koji su bacili sve plodove rata zarad svojih interesa.Zajednicka drzava sa Hrvatima i Slovencima bila je dobra ideja,ali lose realizovana. Da je kralj Aleksandar dao federaciju Radicu i Hrvatima 1920, a on sacuvao krunu nacionalno pitanje sa Hrvatima bilo bi reseno i SHS bi bila nacionalno i politicki stabilna zemlja jer bi Srbi i Hrvati drzali sve u svojim rukama.Onda bi se bavili ekonomijom pa bi i rat 1941 doceklai malo sloznije i sve bi bilo drugacije, ovako politika nacionalnog zatezanja izmedju dva rata dovela je od katastrofe 1941-45 koja je nastavljena 1991.godine.Podsecam da su antisrpski frankovci, ideoloski oci Pavelicevih ustasa, dobili svega 10 000 glasova za skupstinu 1920, da bi 1941 -45 oko 200-300 000 Hrvata bilo u oruzanim formacijama ustaske NDH.To samo govori kolike su bile posledice pogubne posleratne politike. 1918-1941.

Hugo Boss

pre 11 godina

Србија је натерала Бугарску и Аустроугарску на предају.

@ Joe

hahahahha, ova ti je dobra... a francuske, britanske, grčke, talijanske te južnoslavenske vojnike, dezertere iz austrougarske vojske, koji su prešli na savezničku stranu na solunskom bojištu si zaboravio...

Јое

pre 11 godina

Добро написано уз једну суштинску грешку. Први светски рат није одлучен на западном фронту већ на солунском. На западном фронту од почетка па до краја није било померања линије ратишта, док је на солунском за три недеље линија померена неколико стотина километара. Србија је натерала Бугарску и Аустроугарску на предају. Немачка када је остала сама, предала се и она Британцима и Французима, али не због тога што су је они поразили већ што није могла сама против свих након предаје Аустрије и Бугарске. Довољно је што нас други потцењују, не морамо и сами да потцењујемо своје успехе.

zoran

pre 11 godina

Tada je trebalo preseliti sve one koji su posle proterani, pokatoličeni i poubijani od strane ustaša za vreme WWII ili kolonizovani od strane Broza posle 1945. Mislim da bi svima na Balkanu bilo bolje a nama svakako.

Međutim, nije to ipak tako jednostavno. Srbima tek predstoji da se opasulje i da shvate da NEMA PRIJATELJA, BRAĆE niti nekoga ko nam je naklonjen. Postoje samo interesi i ništa više.

BoKi

pre 11 godina

Od kada je sveta i veka - sve je u odnosu snaga (tj. sile). Velike sile su tada tako odlučile, a Srbija je ostvarila ono što je mogla u okviru svoje moći. Ni manje ni više od toga. O "grešci" bi se moglo govoriti samo da je postojao veliki izbor mogućnosti - pa se, eto, pogrešilo u izboru. To nije bio slučaj.

Balkanac

pre 11 godina

...i mi praznujemo dan koji po svemu sto pročitah ovde je katastrofalan po Srbiju. Srbija je izgubila 1.500.000 stanovnika da bi smo danas imali npr. Hrvatsku i Sloveniju koje nam sole pamet kad god i gde god stignu. Jadno

Dejan

pre 11 godina

I tako je sve pocelo,tako smo sami unistili svoju drzavu i narod,toliko dobrih sansi smo imali da budemo stvarno lider na balkanu,a sve smo prokockali.Sada jesmo lider ali otpozadi..

Realista

pre 11 godina

Slavimo dan primirja jer je drzavnom aparatu jeftinije da im radnici javnog sektora ne dolaze na posao i prave gubitak - vec da se sede kuci i prime platu za taj dan....a privatni sektor da sve to finansira.

gordijanus

pre 11 godina

i na zapadu se slavi dan primirja i to dans u nedelju; ali srbija pomerila pa ne radi dan kasnije; opet pogresno prepisivanje evropskih propisa...

Komsija iz Bloka 45

pre 11 godina

Ovaj dan ne slavimo, vec se tog dana secamo svih nevinih zrtava Prvog svetskog rata. Jednog besmislenog rata u kome smo izvojevali Pirovu pobedu i od koje se nikada nismo bioloski oporavili. Zivot je trebao da bude ispred ponosa, pojedinacnog i nacionalnog. "Dajte mi jednog heroja i napisacu vam celu tragediju". Pamet u glavu.

Džoni

pre 11 godina

Meni nije jasno da našim cenjenim vojskovođama izgine tolika vojska? Više od 600000 vojnika. Jadna je to bila taktika nego udri na juriš i gini Srpski narode kada hrabrosti imaš al mozga nemaš. Dok su drugi narodi nastojali da koliko je moguće sačuvaju svoju mladost mi smo je prosuli po raznim gudurama i planinama i sada slavimo te slavne vojnike kojih se za par generacija na žalost niko više neće ni sećati. Inače i sam sam potomak Solunca koji je mlad umro nedugo posle rata od posledica istog.

jednostavno

pre 11 godina

"Zašto slavimo Dan primirja?"
---------------------------------------------
Odgovor je jednostavan = ZATO STO SMO DOBILI VOJVODINU KAO RATNI PLEN

Jer, ako ste citali recimo Vuka Karadjica, severna granica Srbije je do tada bila na Savi/Dunavu, a carina [dzumruk] i karantin za one koji ulaze u Srbiju su bili u Zemunu.

Boki

pre 11 godina

Mi smo Srbi emotivne budale, sva ova braća preko Dunava su nam lepo vratila za njihovu državnost i samostalnost! Da nismo njih vadili iz Austrougarskih štala i svinjaca gde su bili kmetovi, sad bi i mi imali našu državu, a ovako možemo samo da sanjamo večni mir.

EuroBalkanac

pre 11 godina

I posle se neki ljudi u Srbiji koji uče istoriju čitajući wikipediju selektivno i guglajuči po netu, čude zašto nitko neće sa Srbijom u zajednicu. Razumnjem kralja, veća država s više stanovnika = više para i veća vojna moč, ali ne razumjem post-kraljevske političare u Srbiji zašto forsiraju veću državu bez obzira na broj žrtava i posljedica po srpski narod. Dokaz da je to kriva politika je trenutna situacija u Srbiji. Mladi ljudi bježe po svjetu i ostavljaju Srbiju, sami srbi iz Vojvodine žele se odcjepiti od Srbije zbog loše politike, a Srbija se ne može pobrinuti niti za bolji standard ove ovolike srbije i srba koji žive u njoj, a ne da bi mogla nešto učiniti za srbe u HR, BiH, CG i Makedoniji.

Quasimodo

pre 11 godina

Članak dostojan i samog čika Voje Šešelja! I onda ugledah da je sve preneto iz "čuvenih" Večernjih novosti i srce mi uzigra od neke topline! Dobro je! Ponovo jašu! Još kad bi samo vaskrslo i ono pastuvče pod imenom Politika ekspres, pa da ugođaj devedesetih bude potpun!

plavušica

pre 11 godina

Znam da ovo nije tema,ali tako se rastužim kad čujem bilo koju ratnu priču o Beogradu.Nema grada na svetu koji je toliko puta razaran...I ljudi koji su neprestano bežali iz njega,pa se vraćali,pa opet bežali...Ovaj grad u stvari nikada nije mogao ni da se sastavi,prosto nisu mu dali mira,samo primirja.

draganbb

pre 11 godina

Ovaj tekst je dobar ali ne objašnjava zašto se slavi dan primirja. Dolaskom komunističke vlasti posle 2.sv. rata ukinuto je slavljenje praznika koga slavi cela Evropa da bi se minimizovao veliki značaj Srbije u 1.sv.ratu i da bi se maksimalizovao učinak komunista u 2.sv. ratu. Postkomnističko tajkunske vlasti su nastavile tu praksu. Nedavnim dolaskom patriotskih snaga na vlast uspostavlja se prekinuti kontinuitet srpske istorije.

True

pre 11 godina

Zato, jer je to najslavnije doba srpske istorije. Zato, sto su srpski vojnici znali sta brane i za sta se zrtvuju. Zato, sto se tada ime Srbija izgovaralo sa postovanjem u svetu. Zato, sto su Solunci legende i cine me ponosnim...
Eto, zato slavimo !

Zeca

pre 11 godina

Nepostoji narod na svetu koji vise od nas poginuo u oba rata borili smo se protiv svih suseda u oba rata , a danas oni razvijeni takoreci dobri ami nerazvijeni i kao zli.

Krfske zablude

pre 11 godina

Predlog da se novom ustavnom odredbom u narodnoj Skupstini Srbije izricito zaustavi svaki pokusaj buduceg ujedinjenja ili stvaranja bilo kakvog oblika ekonomskog ili politickog zajednistva sa zemljama i narodima koji su istorijski potvrdili svoj nelojalan odnos ostvarivanjem vojnopolitickih saveza sa srpskim neprijateljima protiv Srbije i njenih gradjana.

Nebojsa

pre 11 godina

I kao da jedna tada katastrofalna istorijska greška nije dovoljna, 20-ak godina kasnije, opet isto učinismo. Sva sreća pa nas oni sada neće, inače bi opet...

Nebojsa

pre 11 godina

I kao da jedna tada katastrofalna istorijska greška nije dovoljna, 20-ak godina kasnije, opet isto učinismo. Sva sreća pa nas oni sada neće, inače bi opet...

Balkanac

pre 11 godina

...i mi praznujemo dan koji po svemu sto pročitah ovde je katastrofalan po Srbiju. Srbija je izgubila 1.500.000 stanovnika da bi smo danas imali npr. Hrvatsku i Sloveniju koje nam sole pamet kad god i gde god stignu. Jadno

True

pre 11 godina

Zato, jer je to najslavnije doba srpske istorije. Zato, sto su srpski vojnici znali sta brane i za sta se zrtvuju. Zato, sto se tada ime Srbija izgovaralo sa postovanjem u svetu. Zato, sto su Solunci legende i cine me ponosnim...
Eto, zato slavimo !

Јое

pre 11 godina

Добро написано уз једну суштинску грешку. Први светски рат није одлучен на западном фронту већ на солунском. На западном фронту од почетка па до краја није било померања линије ратишта, док је на солунском за три недеље линија померена неколико стотина километара. Србија је натерала Бугарску и Аустроугарску на предају. Немачка када је остала сама, предала се и она Британцима и Французима, али не због тога што су је они поразили већ што није могла сама против свих након предаје Аустрије и Бугарске. Довољно је што нас други потцењују, не морамо и сами да потцењујемо своје успехе.

Boki

pre 11 godina

Mi smo Srbi emotivne budale, sva ova braća preko Dunava su nam lepo vratila za njihovu državnost i samostalnost! Da nismo njih vadili iz Austrougarskih štala i svinjaca gde su bili kmetovi, sad bi i mi imali našu državu, a ovako možemo samo da sanjamo večni mir.

Komsija iz Bloka 45

pre 11 godina

Ovaj dan ne slavimo, vec se tog dana secamo svih nevinih zrtava Prvog svetskog rata. Jednog besmislenog rata u kome smo izvojevali Pirovu pobedu i od koje se nikada nismo bioloski oporavili. Zivot je trebao da bude ispred ponosa, pojedinacnog i nacionalnog. "Dajte mi jednog heroja i napisacu vam celu tragediju". Pamet u glavu.

nikol dz. femija

pre 11 godina

SRPSKA GROBLJA u AFRICI - 22 srpska groblja, ZAŠTO SE STALNO SPOMINJE SAMO i SAMO Zejtilnik....


ŠTA JE SA 1800 srpskih junaka u Tunisu na najvećem srpskom groblju u bivšoj Faveli, 15 km od grada Tunisa, pa sa Bizertom....sa grobljima u Maroku, Alžiru....

EVO prilike prigodne DA DOBAR NOVINAR NAPIŠE i OBAVESTI narod, partijski/nepartijski i gradjane, kako bi rekao Staljin a demokrate ponavljaju gradjani, gradjane, gradjani......

A OBAVESTITE NAS i o srpskim grobljima u Evropi....recimo u Olomoucu u Češkoj....ima ih ... obavestite !

Večna SLAVA i HVALA SVIM PALIM SRBIMA i SRPKINJAMA.

zoran

pre 11 godina

Tada je trebalo preseliti sve one koji su posle proterani, pokatoličeni i poubijani od strane ustaša za vreme WWII ili kolonizovani od strane Broza posle 1945. Mislim da bi svima na Balkanu bilo bolje a nama svakako.

Međutim, nije to ipak tako jednostavno. Srbima tek predstoji da se opasulje i da shvate da NEMA PRIJATELJA, BRAĆE niti nekoga ko nam je naklonjen. Postoje samo interesi i ništa više.

jednostavno

pre 11 godina

"Zašto slavimo Dan primirja?"
---------------------------------------------
Odgovor je jednostavan = ZATO STO SMO DOBILI VOJVODINU KAO RATNI PLEN

Jer, ako ste citali recimo Vuka Karadjica, severna granica Srbije je do tada bila na Savi/Dunavu, a carina [dzumruk] i karantin za one koji ulaze u Srbiju su bili u Zemunu.

Džoni

pre 11 godina

Meni nije jasno da našim cenjenim vojskovođama izgine tolika vojska? Više od 600000 vojnika. Jadna je to bila taktika nego udri na juriš i gini Srpski narode kada hrabrosti imaš al mozga nemaš. Dok su drugi narodi nastojali da koliko je moguće sačuvaju svoju mladost mi smo je prosuli po raznim gudurama i planinama i sada slavimo te slavne vojnike kojih se za par generacija na žalost niko više neće ni sećati. Inače i sam sam potomak Solunca koji je mlad umro nedugo posle rata od posledica istog.

draganbb

pre 11 godina

Ovaj tekst je dobar ali ne objašnjava zašto se slavi dan primirja. Dolaskom komunističke vlasti posle 2.sv. rata ukinuto je slavljenje praznika koga slavi cela Evropa da bi se minimizovao veliki značaj Srbije u 1.sv.ratu i da bi se maksimalizovao učinak komunista u 2.sv. ratu. Postkomnističko tajkunske vlasti su nastavile tu praksu. Nedavnim dolaskom patriotskih snaga na vlast uspostavlja se prekinuti kontinuitet srpske istorije.

Zeca

pre 11 godina

Nepostoji narod na svetu koji vise od nas poginuo u oba rata borili smo se protiv svih suseda u oba rata , a danas oni razvijeni takoreci dobri ami nerazvijeni i kao zli.

Krle

pre 11 godina

@ Hugo Boss
Viljem Drugi, nemački car, u telegramu bugarskoj Vrhovnoj komandi: „Šezdeset dve hiljade srpskih vojnika odlučilo je o ishodu rata. Sramota!”

Quasimodo

pre 11 godina

Članak dostojan i samog čika Voje Šešelja! I onda ugledah da je sve preneto iz "čuvenih" Večernjih novosti i srce mi uzigra od neke topline! Dobro je! Ponovo jašu! Još kad bi samo vaskrslo i ono pastuvče pod imenom Politika ekspres, pa da ugođaj devedesetih bude potpun!

Dejan

pre 11 godina

I tako je sve pocelo,tako smo sami unistili svoju drzavu i narod,toliko dobrih sansi smo imali da budemo stvarno lider na balkanu,a sve smo prokockali.Sada jesmo lider ali otpozadi..

Krfske zablude

pre 11 godina

Predlog da se novom ustavnom odredbom u narodnoj Skupstini Srbije izricito zaustavi svaki pokusaj buduceg ujedinjenja ili stvaranja bilo kakvog oblika ekonomskog ili politickog zajednistva sa zemljama i narodima koji su istorijski potvrdili svoj nelojalan odnos ostvarivanjem vojnopolitickih saveza sa srpskim neprijateljima protiv Srbije i njenih gradjana.

plavušica

pre 11 godina

Znam da ovo nije tema,ali tako se rastužim kad čujem bilo koju ratnu priču o Beogradu.Nema grada na svetu koji je toliko puta razaran...I ljudi koji su neprestano bežali iz njega,pa se vraćali,pa opet bežali...Ovaj grad u stvari nikada nije mogao ni da se sastavi,prosto nisu mu dali mira,samo primirja.

BoKi

pre 11 godina

Od kada je sveta i veka - sve je u odnosu snaga (tj. sile). Velike sile su tada tako odlučile, a Srbija je ostvarila ono što je mogla u okviru svoje moći. Ni manje ni više od toga. O "grešci" bi se moglo govoriti samo da je postojao veliki izbor mogućnosti - pa se, eto, pogrešilo u izboru. To nije bio slučaj.

Radek

pre 11 godina

Treba slaviti danasnji dan da bi odali pocast okonacanja velikog stradanja srpskog naroda i vojske za slobodu.Obican srpski vojnik bio je vodjen patriotskim duhom i mislju da odbrani svoje ognjiste koje su nemacki lesinari hteli da otmu,prisvoje, a od njega da naprave svapskog slugu.Zato treba da slavimo ovaj dan srpskog vojnika a ne da se osvrcemo na politiku kralja Aleksandra i srpske politicke elite koji su bacili sve plodove rata zarad svojih interesa.Zajednicka drzava sa Hrvatima i Slovencima bila je dobra ideja,ali lose realizovana. Da je kralj Aleksandar dao federaciju Radicu i Hrvatima 1920, a on sacuvao krunu nacionalno pitanje sa Hrvatima bilo bi reseno i SHS bi bila nacionalno i politicki stabilna zemlja jer bi Srbi i Hrvati drzali sve u svojim rukama.Onda bi se bavili ekonomijom pa bi i rat 1941 doceklai malo sloznije i sve bi bilo drugacije, ovako politika nacionalnog zatezanja izmedju dva rata dovela je od katastrofe 1941-45 koja je nastavljena 1991.godine.Podsecam da su antisrpski frankovci, ideoloski oci Pavelicevih ustasa, dobili svega 10 000 glasova za skupstinu 1920, da bi 1941 -45 oko 200-300 000 Hrvata bilo u oruzanim formacijama ustaske NDH.To samo govori kolike su bile posledice pogubne posleratne politike. 1918-1941.

EuroBalkanac

pre 11 godina

I posle se neki ljudi u Srbiji koji uče istoriju čitajući wikipediju selektivno i guglajuči po netu, čude zašto nitko neće sa Srbijom u zajednicu. Razumnjem kralja, veća država s više stanovnika = više para i veća vojna moč, ali ne razumjem post-kraljevske političare u Srbiji zašto forsiraju veću državu bez obzira na broj žrtava i posljedica po srpski narod. Dokaz da je to kriva politika je trenutna situacija u Srbiji. Mladi ljudi bježe po svjetu i ostavljaju Srbiju, sami srbi iz Vojvodine žele se odcjepiti od Srbije zbog loše politike, a Srbija se ne može pobrinuti niti za bolji standard ove ovolike srbije i srba koji žive u njoj, a ne da bi mogla nešto učiniti za srbe u HR, BiH, CG i Makedoniji.

Tekelija

pre 11 godina

Како је лијепо онда регент пљунуо на те жртве дајући независност народима који су се директно борили против нас чак и у том рату.
Захваљивали су нам они онда у 2 наврата, између 41. и 45. и између 91. и 95.
Свака историјска грешка се скупо плаћа, а 26% становништва у то вријеме изгледа није била довољна казна за српски идиотски политички врх.

Имали смо сјајне генерале и борце, али катасрофалне вође, од Уроша Нејаког до данашњих дана.

gordijanus

pre 11 godina

i na zapadu se slavi dan primirja i to dans u nedelju; ali srbija pomerila pa ne radi dan kasnije; opet pogresno prepisivanje evropskih propisa...

Realista

pre 11 godina

Slavimo dan primirja jer je drzavnom aparatu jeftinije da im radnici javnog sektora ne dolaze na posao i prave gubitak - vec da se sede kuci i prime platu za taj dan....a privatni sektor da sve to finansira.

drasko

pre 11 godina

"Zašto slavimo Dan primirja?"
Odgovor je jednostavan = ZATO STO SMO DOBILI VOJVODINU KAO RATNI PLEN

Jer, ako ste citali recimo Vuka Karadjica, severna granica Srbije je do tada bila na Savi/Dunavu, a carina [dzumruk] i karantin za one koji ulaze u Srbiju su bili u Zemunu.
(jednostavno, 11. novembar 2012 02:48)

Prosto ne mogu da poverujem da ima ljudi koji jos uvek stvari posmatraju iz jednog ugla ili jako povrsno. Dati ocenu da Srbija slavi primijere time sto je dobila Vojvodinu na upravljanje je katastrofalno.
Dragi moj prijatelju Vojvodina ili deo Vojvodine na upravljanje Srbiji datira jos iz srednjeg veka za vreme vladavine cara Dragutina. Svoju borbu za samostalnost nastavlja i sredinom IX veka i to zajedno sa hrvatima. U tome ucestvuju Ban Jelacic, Ban Matija, Ljudevit Gaj, Vuk Karadjic, Josip Rajcic, Stefan Stratimirovic, Ilija Garasanin, Kukljevic i mnoge druge istaknute srpske i hrvatske licnosti. Hrvatima je prevashodan cilj bila Slavonija a Srbima ostatak Vojvodine. Tu nema mesta prici o nekakvom ratnom plenu. Srbi i Hrvati su vekovima zivli na tim prostorima i borili se sto kroz institucije sistema, sto puskom za slobodu. Ne mozemo pricati o istoriji sa one tacke gledista koja pojedincima odgovara ili kad mislimo da je najbolje da tu pocinje istorija za nas ili bilo kog drugog.
No da ne duzim, jako je vazno da obelezavamo ovakve datume i jos mnoge druge koji su potirani godinama. Ne znanje ubija nas nacionalni identitet.
Komunizam je dotukao srpsku istoriju.

Milos

pre 11 godina

Nasa najveca greska je sto smo pravili neku utopiju sa ljudima koji nisu hteli sa nama i koji su usli u tu drzavu jer su birali izmedju 2 zla (nas su smtrali zlom a Austrougare su videli na delu).

Rusofil

pre 11 godina

Najznacajniji i jedini dogadjaj iz I rata, koji eventualno treba slaviti je ulazak AMERIKE na stranu Antante - prolece 1917. To je bilo od krucijalnog znacaja, jer je istovremeno bratska Rusija "ispala iz igre" i "oslobodila" brojne divizije sila Osovine koje je "vezivala" za sebe. Iako je njen doprinos pobedi ogroman, Amerika se tiho povukla ne dobivsi gotovo nista za uzvrat. Stari svetski kolonijalni poredak je ostao isti. Tu svoju veliku gresku Amerika ce ispraviti u II ratu, koji je u stvari nastavak prvog, jer danom prestanka I rata, koji i mi sada slavimo, nije reseno nista na globalnom nivou. Sklopljeno je u stvari dvadesetogodisnje primirje da bi neko kao Hitler nastavio tamo gde se 1918 stalo. Naravno da je Amerika ponovo morala da se umesa i po drugi put spasava Evropu od Nemaca (o Aziji cemo nekom drugom prilikom), ali ovaj put po njenim uslovima. Zato danas nema vise kolonija, ali zato ima mnogo nezavisnih drzava i demokratije - pogledajte sta pise u Atlntskoj povelji koje nema u nasim udjbenicima. Svidjalo se to nama ili ne, Amerika je dva puta spasila Evropu (o Aziji cemo neki drugi put)od ratova koje su izazivali sami Evropljani. Ja stvarno ne vidim razlog za bilo kakvo slavlje jer su oba rata bila jezive masovne ljudske klanice.

sifra: Ne isplati se umirati

pre 11 godina

1,5 miliona. Zar to nije najveci genocid, najveci pokolj ikada? I sada nam svi okolo sole pamet, a za njihovu slobodu smo se borili. Eh, sta nam je sve to trebalo.

Hugo Boss

pre 11 godina

Србија је натерала Бугарску и Аустроугарску на предају.

@ Joe

hahahahha, ova ti je dobra... a francuske, britanske, grčke, talijanske te južnoslavenske vojnike, dezertere iz austrougarske vojske, koji su prešli na savezničku stranu na solunskom bojištu si zaboravio...

Jelena

pre 11 godina

@ Rusofil - potrebno je baš minimalno obrazovanje i još minimalnija pamet da nekome bude jasno koliko nisi u pravu, i koliko je tvoja izjava vredjanje zdravog razuma i pameti, a pre svega - žrtava koje je Evropa podnela u oba svetska rata. Ovaj dan je, ne dan slavlja, kako ti, neobrazovan, to doživljavaš. Ovaj dan je dan sećanja na žrtve koje su date tokom I sv. rata.

Pavle Pucar

pre 11 godina

Džoni i Rusofil

Sta lupate gluposti....Pa nasi generali su oslobodili vise zemlje sa manjim brojem zrtava nego Francuska i Nemacka sto su se klali po rovovima za kilometar zemlje to je LUDOST mi smo za njih izmislili vojnu strategiju...A ko kaze da Amerika nista nije dobila pa kolko se bogatila prodajuci robu i oruzje Engleskoj i Francuskoj i davala kredita za rat do tog rata su bili niko i nista posle toga su postali sila na racun evropske nesrece usli su u rat jer su Nemci podmornicama napadali njihove pbrodove koje snabdevaju Englesku i Francusku jer je za njih bilo to direktno mesanje u rat i dobili su u pacifiku Nemacke kolonije koje su podelili oni i Japan pa sta mislish odakle Americi Mikronezija Americka Samo itd....U drugom svetskom ratu su od Japanaca uzeli ono sto su oni uzeli od Nemaca Guam itd...Ucite malo istoriju

Vladimir Pula

pre 11 godina

Velika prevelika žrtva ... Čast palim borcima .. Dali su svoje živote za obranu domovine i ono sto su mislili da će biti sloboda i neko bolje mjesto za život njihovih potomaka.
Iz današnje perspektive mi se to sve čini besmisleno ko i svaki drugi rat uostalom. Iz današnje perspektive mislim da je austrougarska bila bolja država od onih koje su došle kasnije i kamo sreće da je opstala.

panzer general

pre 11 godina

Bežanje preko Albanije je bio poseban uspeh.
(Baja, 11. novembar 2012 16:31)
Srpska istorija je toliko kolosalna da se najbolje slave izgubljene bitke i bežanije.

Quasimodo

pre 11 godina

Članak dostojan i samog čika Voje Šešelja! I onda ugledah da je sve preneto iz "čuvenih" Večernjih novosti i srce mi uzigra od neke topline! Dobro je! Ponovo jašu! Još kad bi samo vaskrslo i ono pastuvče pod imenom Politika ekspres, pa da ugođaj devedesetih bude potpun!

EuroBalkanac

pre 11 godina

I posle se neki ljudi u Srbiji koji uče istoriju čitajući wikipediju selektivno i guglajuči po netu, čude zašto nitko neće sa Srbijom u zajednicu. Razumnjem kralja, veća država s više stanovnika = više para i veća vojna moč, ali ne razumjem post-kraljevske političare u Srbiji zašto forsiraju veću državu bez obzira na broj žrtava i posljedica po srpski narod. Dokaz da je to kriva politika je trenutna situacija u Srbiji. Mladi ljudi bježe po svjetu i ostavljaju Srbiju, sami srbi iz Vojvodine žele se odcjepiti od Srbije zbog loše politike, a Srbija se ne može pobrinuti niti za bolji standard ove ovolike srbije i srba koji žive u njoj, a ne da bi mogla nešto učiniti za srbe u HR, BiH, CG i Makedoniji.

jednostavno

pre 11 godina

"Zašto slavimo Dan primirja?"
---------------------------------------------
Odgovor je jednostavan = ZATO STO SMO DOBILI VOJVODINU KAO RATNI PLEN

Jer, ako ste citali recimo Vuka Karadjica, severna granica Srbije je do tada bila na Savi/Dunavu, a carina [dzumruk] i karantin za one koji ulaze u Srbiju su bili u Zemunu.

Hugo Boss

pre 11 godina

Србија је натерала Бугарску и Аустроугарску на предају.

@ Joe

hahahahha, ova ti je dobra... a francuske, britanske, grčke, talijanske te južnoslavenske vojnike, dezertere iz austrougarske vojske, koji su prešli na savezničku stranu na solunskom bojištu si zaboravio...

Džoni

pre 11 godina

Meni nije jasno da našim cenjenim vojskovođama izgine tolika vojska? Više od 600000 vojnika. Jadna je to bila taktika nego udri na juriš i gini Srpski narode kada hrabrosti imaš al mozga nemaš. Dok su drugi narodi nastojali da koliko je moguće sačuvaju svoju mladost mi smo je prosuli po raznim gudurama i planinama i sada slavimo te slavne vojnike kojih se za par generacija na žalost niko više neće ni sećati. Inače i sam sam potomak Solunca koji je mlad umro nedugo posle rata od posledica istog.

Rusofil

pre 11 godina

Najznacajniji i jedini dogadjaj iz I rata, koji eventualno treba slaviti je ulazak AMERIKE na stranu Antante - prolece 1917. To je bilo od krucijalnog znacaja, jer je istovremeno bratska Rusija "ispala iz igre" i "oslobodila" brojne divizije sila Osovine koje je "vezivala" za sebe. Iako je njen doprinos pobedi ogroman, Amerika se tiho povukla ne dobivsi gotovo nista za uzvrat. Stari svetski kolonijalni poredak je ostao isti. Tu svoju veliku gresku Amerika ce ispraviti u II ratu, koji je u stvari nastavak prvog, jer danom prestanka I rata, koji i mi sada slavimo, nije reseno nista na globalnom nivou. Sklopljeno je u stvari dvadesetogodisnje primirje da bi neko kao Hitler nastavio tamo gde se 1918 stalo. Naravno da je Amerika ponovo morala da se umesa i po drugi put spasava Evropu od Nemaca (o Aziji cemo nekom drugom prilikom), ali ovaj put po njenim uslovima. Zato danas nema vise kolonija, ali zato ima mnogo nezavisnih drzava i demokratije - pogledajte sta pise u Atlntskoj povelji koje nema u nasim udjbenicima. Svidjalo se to nama ili ne, Amerika je dva puta spasila Evropu (o Aziji cemo neki drugi put)od ratova koje su izazivali sami Evropljani. Ja stvarno ne vidim razlog za bilo kakvo slavlje jer su oba rata bila jezive masovne ljudske klanice.

Boki

pre 11 godina

Mi smo Srbi emotivne budale, sva ova braća preko Dunava su nam lepo vratila za njihovu državnost i samostalnost! Da nismo njih vadili iz Austrougarskih štala i svinjaca gde su bili kmetovi, sad bi i mi imali našu državu, a ovako možemo samo da sanjamo večni mir.

Nebojsa

pre 11 godina

I kao da jedna tada katastrofalna istorijska greška nije dovoljna, 20-ak godina kasnije, opet isto učinismo. Sva sreća pa nas oni sada neće, inače bi opet...

Balkanac

pre 11 godina

...i mi praznujemo dan koji po svemu sto pročitah ovde je katastrofalan po Srbiju. Srbija je izgubila 1.500.000 stanovnika da bi smo danas imali npr. Hrvatsku i Sloveniju koje nam sole pamet kad god i gde god stignu. Jadno

draganbb

pre 11 godina

Ovaj tekst je dobar ali ne objašnjava zašto se slavi dan primirja. Dolaskom komunističke vlasti posle 2.sv. rata ukinuto je slavljenje praznika koga slavi cela Evropa da bi se minimizovao veliki značaj Srbije u 1.sv.ratu i da bi se maksimalizovao učinak komunista u 2.sv. ratu. Postkomnističko tajkunske vlasti su nastavile tu praksu. Nedavnim dolaskom patriotskih snaga na vlast uspostavlja se prekinuti kontinuitet srpske istorije.

True

pre 11 godina

Zato, jer je to najslavnije doba srpske istorije. Zato, sto su srpski vojnici znali sta brane i za sta se zrtvuju. Zato, sto se tada ime Srbija izgovaralo sa postovanjem u svetu. Zato, sto su Solunci legende i cine me ponosnim...
Eto, zato slavimo !

Realista

pre 11 godina

Slavimo dan primirja jer je drzavnom aparatu jeftinije da im radnici javnog sektora ne dolaze na posao i prave gubitak - vec da se sede kuci i prime platu za taj dan....a privatni sektor da sve to finansira.

gordijanus

pre 11 godina

i na zapadu se slavi dan primirja i to dans u nedelju; ali srbija pomerila pa ne radi dan kasnije; opet pogresno prepisivanje evropskih propisa...

Јое

pre 11 godina

Добро написано уз једну суштинску грешку. Први светски рат није одлучен на западном фронту већ на солунском. На западном фронту од почетка па до краја није било померања линије ратишта, док је на солунском за три недеље линија померена неколико стотина километара. Србија је натерала Бугарску и Аустроугарску на предају. Немачка када је остала сама, предала се и она Британцима и Французима, али не због тога што су је они поразили већ што није могла сама против свих након предаје Аустрије и Бугарске. Довољно је што нас други потцењују, не морамо и сами да потцењујемо своје успехе.

Krfske zablude

pre 11 godina

Predlog da se novom ustavnom odredbom u narodnoj Skupstini Srbije izricito zaustavi svaki pokusaj buduceg ujedinjenja ili stvaranja bilo kakvog oblika ekonomskog ili politickog zajednistva sa zemljama i narodima koji su istorijski potvrdili svoj nelojalan odnos ostvarivanjem vojnopolitickih saveza sa srpskim neprijateljima protiv Srbije i njenih gradjana.

plavušica

pre 11 godina

Znam da ovo nije tema,ali tako se rastužim kad čujem bilo koju ratnu priču o Beogradu.Nema grada na svetu koji je toliko puta razaran...I ljudi koji su neprestano bežali iz njega,pa se vraćali,pa opet bežali...Ovaj grad u stvari nikada nije mogao ni da se sastavi,prosto nisu mu dali mira,samo primirja.

Zeca

pre 11 godina

Nepostoji narod na svetu koji vise od nas poginuo u oba rata borili smo se protiv svih suseda u oba rata , a danas oni razvijeni takoreci dobri ami nerazvijeni i kao zli.

panzer general

pre 11 godina

Bežanje preko Albanije je bio poseban uspeh.
(Baja, 11. novembar 2012 16:31)
Srpska istorija je toliko kolosalna da se najbolje slave izgubljene bitke i bežanije.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Velika prevelika žrtva ... Čast palim borcima .. Dali su svoje živote za obranu domovine i ono sto su mislili da će biti sloboda i neko bolje mjesto za život njihovih potomaka.
Iz današnje perspektive mi se to sve čini besmisleno ko i svaki drugi rat uostalom. Iz današnje perspektive mislim da je austrougarska bila bolja država od onih koje su došle kasnije i kamo sreće da je opstala.

Komsija iz Bloka 45

pre 11 godina

Ovaj dan ne slavimo, vec se tog dana secamo svih nevinih zrtava Prvog svetskog rata. Jednog besmislenog rata u kome smo izvojevali Pirovu pobedu i od koje se nikada nismo bioloski oporavili. Zivot je trebao da bude ispred ponosa, pojedinacnog i nacionalnog. "Dajte mi jednog heroja i napisacu vam celu tragediju". Pamet u glavu.

Radek

pre 11 godina

Treba slaviti danasnji dan da bi odali pocast okonacanja velikog stradanja srpskog naroda i vojske za slobodu.Obican srpski vojnik bio je vodjen patriotskim duhom i mislju da odbrani svoje ognjiste koje su nemacki lesinari hteli da otmu,prisvoje, a od njega da naprave svapskog slugu.Zato treba da slavimo ovaj dan srpskog vojnika a ne da se osvrcemo na politiku kralja Aleksandra i srpske politicke elite koji su bacili sve plodove rata zarad svojih interesa.Zajednicka drzava sa Hrvatima i Slovencima bila je dobra ideja,ali lose realizovana. Da je kralj Aleksandar dao federaciju Radicu i Hrvatima 1920, a on sacuvao krunu nacionalno pitanje sa Hrvatima bilo bi reseno i SHS bi bila nacionalno i politicki stabilna zemlja jer bi Srbi i Hrvati drzali sve u svojim rukama.Onda bi se bavili ekonomijom pa bi i rat 1941 doceklai malo sloznije i sve bi bilo drugacije, ovako politika nacionalnog zatezanja izmedju dva rata dovela je od katastrofe 1941-45 koja je nastavljena 1991.godine.Podsecam da su antisrpski frankovci, ideoloski oci Pavelicevih ustasa, dobili svega 10 000 glasova za skupstinu 1920, da bi 1941 -45 oko 200-300 000 Hrvata bilo u oruzanim formacijama ustaske NDH.To samo govori kolike su bile posledice pogubne posleratne politike. 1918-1941.

drasko

pre 11 godina

"Zašto slavimo Dan primirja?"
Odgovor je jednostavan = ZATO STO SMO DOBILI VOJVODINU KAO RATNI PLEN

Jer, ako ste citali recimo Vuka Karadjica, severna granica Srbije je do tada bila na Savi/Dunavu, a carina [dzumruk] i karantin za one koji ulaze u Srbiju su bili u Zemunu.
(jednostavno, 11. novembar 2012 02:48)

Prosto ne mogu da poverujem da ima ljudi koji jos uvek stvari posmatraju iz jednog ugla ili jako povrsno. Dati ocenu da Srbija slavi primijere time sto je dobila Vojvodinu na upravljanje je katastrofalno.
Dragi moj prijatelju Vojvodina ili deo Vojvodine na upravljanje Srbiji datira jos iz srednjeg veka za vreme vladavine cara Dragutina. Svoju borbu za samostalnost nastavlja i sredinom IX veka i to zajedno sa hrvatima. U tome ucestvuju Ban Jelacic, Ban Matija, Ljudevit Gaj, Vuk Karadjic, Josip Rajcic, Stefan Stratimirovic, Ilija Garasanin, Kukljevic i mnoge druge istaknute srpske i hrvatske licnosti. Hrvatima je prevashodan cilj bila Slavonija a Srbima ostatak Vojvodine. Tu nema mesta prici o nekakvom ratnom plenu. Srbi i Hrvati su vekovima zivli na tim prostorima i borili se sto kroz institucije sistema, sto puskom za slobodu. Ne mozemo pricati o istoriji sa one tacke gledista koja pojedincima odgovara ili kad mislimo da je najbolje da tu pocinje istorija za nas ili bilo kog drugog.
No da ne duzim, jako je vazno da obelezavamo ovakve datume i jos mnoge druge koji su potirani godinama. Ne znanje ubija nas nacionalni identitet.
Komunizam je dotukao srpsku istoriju.

sifra: Ne isplati se umirati

pre 11 godina

1,5 miliona. Zar to nije najveci genocid, najveci pokolj ikada? I sada nam svi okolo sole pamet, a za njihovu slobodu smo se borili. Eh, sta nam je sve to trebalo.

zoran

pre 11 godina

Tada je trebalo preseliti sve one koji su posle proterani, pokatoličeni i poubijani od strane ustaša za vreme WWII ili kolonizovani od strane Broza posle 1945. Mislim da bi svima na Balkanu bilo bolje a nama svakako.

Međutim, nije to ipak tako jednostavno. Srbima tek predstoji da se opasulje i da shvate da NEMA PRIJATELJA, BRAĆE niti nekoga ko nam je naklonjen. Postoje samo interesi i ništa više.

Pavle Pucar

pre 11 godina

Džoni i Rusofil

Sta lupate gluposti....Pa nasi generali su oslobodili vise zemlje sa manjim brojem zrtava nego Francuska i Nemacka sto su se klali po rovovima za kilometar zemlje to je LUDOST mi smo za njih izmislili vojnu strategiju...A ko kaze da Amerika nista nije dobila pa kolko se bogatila prodajuci robu i oruzje Engleskoj i Francuskoj i davala kredita za rat do tog rata su bili niko i nista posle toga su postali sila na racun evropske nesrece usli su u rat jer su Nemci podmornicama napadali njihove pbrodove koje snabdevaju Englesku i Francusku jer je za njih bilo to direktno mesanje u rat i dobili su u pacifiku Nemacke kolonije koje su podelili oni i Japan pa sta mislish odakle Americi Mikronezija Americka Samo itd....U drugom svetskom ratu su od Japanaca uzeli ono sto su oni uzeli od Nemaca Guam itd...Ucite malo istoriju

nikol dz. femija

pre 11 godina

SRPSKA GROBLJA u AFRICI - 22 srpska groblja, ZAŠTO SE STALNO SPOMINJE SAMO i SAMO Zejtilnik....


ŠTA JE SA 1800 srpskih junaka u Tunisu na najvećem srpskom groblju u bivšoj Faveli, 15 km od grada Tunisa, pa sa Bizertom....sa grobljima u Maroku, Alžiru....

EVO prilike prigodne DA DOBAR NOVINAR NAPIŠE i OBAVESTI narod, partijski/nepartijski i gradjane, kako bi rekao Staljin a demokrate ponavljaju gradjani, gradjane, gradjani......

A OBAVESTITE NAS i o srpskim grobljima u Evropi....recimo u Olomoucu u Češkoj....ima ih ... obavestite !

Večna SLAVA i HVALA SVIM PALIM SRBIMA i SRPKINJAMA.

Jelena

pre 11 godina

@ Rusofil - potrebno je baš minimalno obrazovanje i još minimalnija pamet da nekome bude jasno koliko nisi u pravu, i koliko je tvoja izjava vredjanje zdravog razuma i pameti, a pre svega - žrtava koje je Evropa podnela u oba svetska rata. Ovaj dan je, ne dan slavlja, kako ti, neobrazovan, to doživljavaš. Ovaj dan je dan sećanja na žrtve koje su date tokom I sv. rata.

Krle

pre 11 godina

@ Hugo Boss
Viljem Drugi, nemački car, u telegramu bugarskoj Vrhovnoj komandi: „Šezdeset dve hiljade srpskih vojnika odlučilo je o ishodu rata. Sramota!”

Tekelija

pre 11 godina

Како је лијепо онда регент пљунуо на те жртве дајући независност народима који су се директно борили против нас чак и у том рату.
Захваљивали су нам они онда у 2 наврата, између 41. и 45. и између 91. и 95.
Свака историјска грешка се скупо плаћа, а 26% становништва у то вријеме изгледа није била довољна казна за српски идиотски политички врх.

Имали смо сјајне генерале и борце, али катасрофалне вође, од Уроша Нејаког до данашњих дана.

BoKi

pre 11 godina

Od kada je sveta i veka - sve je u odnosu snaga (tj. sile). Velike sile su tada tako odlučile, a Srbija je ostvarila ono što je mogla u okviru svoje moći. Ni manje ni više od toga. O "grešci" bi se moglo govoriti samo da je postojao veliki izbor mogućnosti - pa se, eto, pogrešilo u izboru. To nije bio slučaj.

Dejan

pre 11 godina

I tako je sve pocelo,tako smo sami unistili svoju drzavu i narod,toliko dobrih sansi smo imali da budemo stvarno lider na balkanu,a sve smo prokockali.Sada jesmo lider ali otpozadi..

Milos

pre 11 godina

Nasa najveca greska je sto smo pravili neku utopiju sa ljudima koji nisu hteli sa nama i koji su usli u tu drzavu jer su birali izmedju 2 zla (nas su smtrali zlom a Austrougare su videli na delu).