Četvrtak, 08.11.2012.

10:54

Pajseri ispod sedišta? Stvarno!?

Izvor: B92

Pajseri ispod sedišta? Stvarno!? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

112 Komentari

Sortiraj po:

Nebo

pre 11 godina

Nema nama sreće dok policija i sudstvo ne počnu da rade svoj posao.
Tvrdim da u roku od šest meseci može da se sve dovede u red adekvatnim kaznama i zakonima koji se poštuju i važe za sve.
Lično ne nosim nikakve pajsere, palice, pištolje i ostalo jer znam da ako to imam mogu doći u situaciju i da upotrebim.
Pitanje za sve vas koji nosite je šta će se desiti kada vi izvadite pajser a neko izvadi pištolj, nož i slično ili je jednostavno jači od vas?
Evo ja sve svako veče iznerviram kada neko iza mene vozi sa naknadno ugrađenim ksenonima. Da sam na mestu policije odmah bih isključivao takva vouila iz saobraćaja jer oslepljuju sve živo. Nedavno sam kupio polovan auto i prvo što sam uradio, izvadio sam ksenone i stavio normalne sijalice.Eto auto mi ne izgleda tako lepo sad sa običnim sijalicama ali bar znam da nikome ne smetaju prilikom vožnje.
O održavanju kola i priučenim majstorima mogu da napišem disertaciju.
Dakle ovde treba promeniti sve iz korena a iskreno mislim da se to neće desiti uskoro jer smo kao društvo u celini totalno zaostali, nervozni, nekulturni a umišljeni do imbecilnosti.

SAsa

pre 11 godina

Postovana redakcijo

Revoltiran odgovorom policije poslao sam pismo ministarstvu saobracaja. Mozda sam ja idealista ali ne mogu da prihvatim da mi nikako ne zelimo da zivimo u boljem, uredjenijem drustvu u kome ljudi imaju tolerancije i postuju jedni druge.

Pismo ministarstvu saobracaja
Postovana gospodo,
Na javnoj diskusiji sam pre par dana predlozio da se huliganstvo u saobracaju dokumentuje putem kamera na mobilnim telefonima,kao sto je to odavno slucaj u mnogim drugim zemljama.Taj snimak uz prijavu policiji je dovoljan dokaz da bi se pokrenuo krivicni postupak protiv prekrsioca. Redakcija B92 je zatim poslala predlog policiji i dobila odgovor da su jedini snimci koji mogu da se koriste u tu svrhu oni policijski - napravljeni bazdarenim uredjajima koje samo policija poseduje.
Kao ministarstvo vi ste zaduzeni i odgovorni za zakonodavstvo. Mnogim obicnim ljudima je nejasno da se za prelaz preko pune linije mora koristiti bazdareni uredjaj, ili za jurcanje preko pesackog prelaza na kojem stoje pesaci, za voznju kroz crveno itd.
Zakon koji bi dozvolio primenu mobilnih uredjaja za dokumentaciju preksaja bi sasvim sigurno smanjio broj preksaja u saobracaju, i na kraju smanjio tragican bilans Srbije po broju poginulih na putevima svake godine.
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ja stojim na raspolaganju.

SAsa

pre 11 godina

Snimi telefonon i podnesi prijavu policiji. Za prekrsaje postoje kazne. Papci koji vas ugrozavaju, ugrozavaju i druge. Pojedinci naprave dnevno barem 20 preksaja. Vecim brojem tuzbi vrsicete i pritisak na policiju da nesto preduzme protiv papaka.
I podnesite prijavu i snimite ga ne samo kada vas ugrozava nego i druge.

Redakcija:
Dragi Sasa, raspitali smo se kod policije odavno o tome sto predlazete. Policija ne priznaje snimke koji nisu načinjeni policijskim, baždarenim, uređajima ;(

Petar

pre 11 godina

Dame i gospodo, pustite te jadnike na miru kad nemoju dovoljno svesti da ne dovode svoj život i naš u rizik. Ako stvarno imate potrebu da nešto učinite, zapišite broj registracije i marku auta, i podnesite prijavu. Nije u redu takve ljude ostaviti na ulicama, ubiće ne samo sebe već i druge, ali nije naše da ih obrazujemo, već samo prijavimo, pa kad se u policiji nagomila 2,3,5,10 prijava na istog čoveka, valjda će i njima postati jasno da ta osoba više nikad ne treba da ima PRIVILEGIJU(pošto vožnja nije pravo) da vozi. Hvala na pažnji i vozite sigurno.(Hvala svima koji poštuju bicikliste u Bg-u, čuvate moj život)

Srednje tolerantan

pre 11 godina

Vozio sam u nekoliko velikih gradova i 3 milionska i nigde nisam video divljake kao u Beogradu, ni u citavoj ex-Yu. Svi su kao vazni, svi kao nekud zure, svi su opasni, iskompleksirani, psovanje je kao dobar dan, propisi se ne znaju i ne postuju itd.
Nije mi tesko izvinuti se ako pogresim, niti oprostiti ili u miru sacekati policiju, ali kad stoka krene nekad nema drugog izbora. Srecom sam solidno razvijen pa uglavnom bude dovoljan mrk pogled ili kad divljak izleti iz svog auta, pa onda kad vidi da je slabiji sve se zavrsi sa par reci. Ne znam kako je zenama, imao sam priliku da vidim celavog divljaka od 120kg kako nasrce na zenu i to pred policijom, a ON je skrivio udes.

Antti

pre 11 godina

Preticala sam kamion, sve po ptopisoma, migavac na vreme, pogled u retrovizor ali se manijaku ocigledno zurilo je ja nemam auto koji moze da pretice sa 200 na sat, pa je krenuo mene da pretice dok preticem kamion. U medjuvremenu su kola iz suprotnog smera nadolazila i dasa se upasio, kad je uspeo da se ubaci u normalnu traku krenuo je da me juri, stigao me je jednom stao na sred pua i izasao uspela sam da ga zaobidjem , nastavio da me juri opet stigao opet izasao opet sam pobegla, treci put ista prica, da ne napominjem kakav smo haos pravili i koliko brzo vozili na prometnom putu. Na kraju su drugi vozaci shvatili sta se desava i nisu mu dali vise da pretice dok sam ja skrenula u neko selo i tamo ostala par sati cekajuci policiju koja se nije ni pojavila. Da sam imala oruzje kod sebe, ne bih osedela od straha u toj jurnjavi. I da ne napominjem koji je to "frajer" koji juri zenu vicuci- stani da te ubijem. Izvini , ali ja ne vidim gde gresim kad kazem da bih volela da sam imala nesto kod sebe.

oštećen i ugrožen

pre 11 godina

Pre nešto manje od mesec dana sam doživeo saobraćajnu nesreću za koju nisam kriv. Srećom i čudom, nas petoro, od kojih dva mala deteta, ostali smo nepovređeni. Neposredno posle sudara, u onom šoku, izašao sam i krenuo da vičem na "vozača" (namerno pod navodnicima) Peugeota koji me nije udario (udarac je bio od strane kamiona, od pozadi) ali je svojim ponašanjem, izazvao zastoj u saobraćaju zbog kojeg je i došlo do nesreće. Naročito me je iznerviralo to što me je očigledno lagao o svojoj ulozi u nesreći, negirajući svoje ponašanje par trenutaka pre samog sudara. U tim trenucima mi je došlo da ga razbijem! Samo par minuta pre ove nesreće, taj isti "čovek" koji je inicirao zastoj je pretekao mene i kamion ispred mene u krivini sa punom linijom, dok su ga vozila iz suprotnog smera izbegavala i svirala mu!!
Iako je čovek sa kamionom koji me je udario, kriv , u tom trenutku nisam bio besan na njega (a imao sam razloga, pretovaren kamion, nema tragova kočenja - dakle neispravne kočnice...).
Inače, pomenuti "vozač" Peugeot-a koji je svojim ponašanjem u par minuta napravio dve opasne situacije od kojih je jedna po nas mogla da bude i kobna, u zapisniku nije opisao događaj kako se on zapravo i desio, dakle lagao je i iz cele ove situacije je otišao samo sa malo oštećenom bojom na kolima.
Zašto ovako naširoko opisujem ovaj događaj?
Zato što u policijskom zapisniku piše da je pomenuti "vozač" Peugeot-a PO ZANIMANJU POLICIJSKI SLUŽBENIK!!
Budala ima svuda i na žalost biće ih i dalje, ali nekažnjena budala ima mogućnost da i nekome drugom ugrozi život ili imovinu i to saznanje me, evo dok pišem komentar, već čini besnim.
P.S. ako smatrate da treba da iznesem njegovo ime i prezime, uradiću to, možda nešto i pomogne.

Udri stoku

pre 11 godina

(Mik, 9. novembar 2012 08:00)

Potpuno se slažem i uvek se trudim da to ne radim kad vozim druge u kolima. Jedanput sam to uradio dok je dete bilo u kolima i bilo mi je žao jer je očito to trajno zapamtila. Od tada to radim samo kad nema "svedoka" odnosno kad sam sam u autu.

phreak

pre 11 godina

Ja propuštam automobile iz sporednih ulica kad je dugačka kolona, stajem pešacima, puštam autobuse da se uključe pri polasku sa stanice, i generalno se ponašam predusretljivo. I znate šta - i drugi se prema meni isto tako ponašaju. I baš mi je lepo :)

Naravno, naiđem i ja ponekad na budalu, ali nemam nameru da mi budala upropasti dan. Ma kakav dan, nemam nameru da na budalu potrošim ni sekundu. Nije naša uloga kao vozača da ih vaspitavamo. To je posao policije. Ko želi da vaspitava, neka se zaposli u saobraćajnoj policiji.

bole

pre 11 godina

(Antti, 9. novembar 2012 01:03)@Antti: a zasto si bezala i zasto te je jurio? Ne razumem...? Mora da si pre toga nešto skrivila, jer niko nikoga ne juri bez razloga...i još bi da pucaš? Ne razumem, nikako ajd pojasni, pls..

sandu

pre 11 godina

bilo je situacija kad sam izlazio iz kola i svadjao se sa vozacima,a onda(a to valjda dolazi sa godinama i iskustvom) sam poceo da se smejem i pokazujem srednji prst.ubrzo sqm shvatio da od toga nema nishta,zato pustim budalu bolje to nego da idem u tvorza jer sam pretukao nekog na raskrsnici(a bilo je i toga).samo opusteeno bree.

mile33

pre 11 godina

situacija sledeca: stanem u centru bg, 3 popodne, da pokupim drugara koji me vec ceka na trotoaru, covek pokusava da se provuce izmedju kolone u levoj i mene u desnoj traci (jer ne moze da saceka sekund da ovaj udje), i ja krenem napred, covek pocne da svira da urla nesto, ja odbrusim i stanem na semafor 20m ispred. covek lagano izadje iz auta, nabode me kroz otvoren prozor, polomi naocare, drugar nesto dobaci, ode s druge strane, otvori vrata i drugaru polomi nos. kulturno se vrati u kola i ode. zapisem tablice, pozovem policiju, uhapse ga, posle 2 godine osude ga po clanu nasilnicko ponasanje, 4 godine uslov, bla bla. da li se osecam da je pravda zadovoljena? NE. on je sljam koji je ostao na ulici posle takvog divljastva, para nema da ga parnicno gonimo, tako da jedino nam ostaje nada da ce u toku od 4 godine napraviti opet neku glupost i da ce otici u zatvor. najiskrenije, zalim sto nismo izasli iz auta i potukli, makar dobili batine, znali bi zasto. ovako osecam se popisano i od strane drzave i njega. pozdrav

Dragan Miladinovic

pre 11 godina

U principu vozim lagano i imam debele zivce u saobracaju. Kada mi neko oduzme prvenstvo prolaza, isece ili napravi bilo kakvu glupost u principu usporim, ukocim, sta god. Iskuliram situaciju i udahnem duboko.

E sad, kada vas neko umalo ne ubije ili ubije nekog drugog na vase oci iz ciste gluposti, potrebno je jaaaako duboko udahnuti da biste ostali mirni. Mislim da nije u ljudskoj prirodi da ostanu mirni na takve stvari pa je potrebno zaista mnogo truda da vas tako nesto ne poremeti.

Joao

pre 11 godina

Moram da iznesem jedno zapažanje! Kako uđem na teritoriju Beograda, tako počinje sviranje, sečenje, preticanje sa desne strane, ubacivanje bez migavca, vožnja 100km/h u naseljenom mestu, nedržanje rastojanja, nebezbedno obilaženje kolona i sve tako u tom stilu. Neka negativna energija koju nam je uveo Milošević i posledice (ne)ratovanja samo raste li raste, kao što raste i broj budala, srazmerno i više nego broj stanovnika.

Milos

pre 11 godina

Slazem se da treba "iskulirati" budale na putu jer te seljacina spusti na njegov nivo i onda te dobije na iskustvo, a kako god okrenes ne mozes da dobijes. Toga ce biti dok god ne bude postojao zakon koji ce sankcionisati bahate vozace, a sto je najvaznije ZAKON KOJI CE SE PRIMENJIVATI!
Pa da li iko misli da su engleski huligani "kulturni" na stadionima u engleskoj zato sto su se najednom promenili ili ih je drzava naterala ta se promene sprovodeci zakon?!
Problem kod nas je sto je celo drustvo takvo da je normalno da ljudi pljuju i zapisavaju ulice usred bela dana, mladima je svaka treca rec brate, a u razgovoru koriste navijacki tonalitet, politicari se opet ponasaju kao da su bogom dani a svi mi ostali smo retardirani, najgledanije su grand parade i VB, i najgore od svega je sto je TO SADA MAINSTREAM!

Krle

pre 11 godina

Problem je upravo u tom izvinjavanju koje se pominje u tekstu. To izvinjavanje nas je i dovelo do ovakve situacije jer se svi ponasaju bahato misleci da je dovoljno da samo kazu "izvini" i to je to. I onda se posle ponasaju sve bahatije i bahatije... i sada imamo situaciju kakvu imamo.

shpitz

pre 11 godina

Odličan tekst, sve čestitke! Što se tiče komantara tipa: ...satri i uništi!... uglavnom su samo pražnjenje frustracije i nemoći preko interneta i začinjene ozlojeđenošću i slabošću pred ludacima. Mahom svi koji su kroz komentare gazili, palili i ubijali su sasvim normalni ljudi koji su nasilni i opasni smo u komentarima. Siguran sam da se ovakvi tipovi koji su spremni da stanu iza takvih reči mogu izbrojati na prste jedne ruke radnika iz pilane.

Pedu

pre 11 godina

U trenutku mi je bilo neverovatno da u ovoj banani, neko uopšte napiše ovakav tekst.

Sećam se kao klinac, '82-'83, vozim se se matorim, dolazimo na raskrsnicu, zeleno svetlo, ćale regularno skreće desno, policajac ga zaustavlja i piše mu kaznu zato što nije uključio...MIGAVAC!!!!
Eeeej....a gde smo danas?!!!
Pandur stoji, lik se pored njega parkira na nedozvoljenom mestu i ništa.
Kao da pandura i nema.

Mik

pre 11 godina

Potpuno ste u pravu, ali veliki deo reakcija su skroz instinktivne. Jurio sam taksistu idiota koji me je žestoko ispsovao zato što sam stao na pešačkom prelazu, a onda sam shvatio da samo plasim svoju 3-godisnju sestricinu koja je bila u autu. Treba izbrojati...

Bojan

pre 11 godina

Lepu temu ste poceli ali ovde govorite o tome da se treba sklanjati drugima koji prave prekrsaje i ugrozavaju moja prava i slobodu kretanja. Ne podrzavam Vas nacin razmisljanja ocigledno ni kao vecina drugih ucesnika. Treba, po meni , poceti sa druge strane, edukacijom vzaca jos u skoli za obuku da ako nesto planira da izvede u saobracaju npr prestrojavanje, neka se koristi pokazivac pravca. Time obavesti ostae o svojoj nameri a samo nam posle toga preostaje da ga neko od ostalih ucesnika ispostuje i nema problema dobicete prostor. Drugim recima nasi ljudi (tu racunam i nase iz inostranstva) se samo u nasoj zemlji bezobrazno ponasaju u saobracaju. U ostalim zemljama NE a to znaci da nam zakon tj policija ne radi svoj posao. Nije dovoljno placati skupe obuke i kupovati brza vozila policiji da na auto putu jure one koji voze brze od dozvoljenog nego treba i po gradu da rade svoj posao i kazne one koji se ponasaju bahato za volanom, ili nemaju "petlju" da zaustave neki bolji auto. Takodje svima se desi da se napravi neko uzimanje prvenstva prolaza ali ako se podigne ruka, kao znak izvinjenja taj mali fer gest 90% vozaca nece da se naljuti u odnosu kada nam neko uzme prvenstvo i kada ga opomenes na ponasanje a on pokaze srednji prst. Cemu takvo ponasanje? Odakle tolika hrabrost? Za tako nesto moze samo da se izvrsi presretanje i da mu se objasni sta je lepo ponasanje tako da posle toga imamo jednog uctivog vozaca vise u saobracaju, ali opet kazem treba poceti od vozaca.

Petar

pre 11 godina

Ja sam danas na putu za posao pustio par ljudi koji nisu imali prednost a nisu mogli da se lako ukljuce zbog velikh kolona i par onih sto su zadnjeg sekunda odlucili da menjaju traku (neki i bez zmigavca). To radim svaki dan na putu za posao i na povratku, i super se osecam. Posle svakog takvog poteza mi se javi osmeh (bez obzira da li mi se zahvale sa druge strane) na licu i osecam se bolje, cak i ako je bio los dan na poslu.

Pokusajte, stvarno jako dobro radi.

Par minuta duzeg putovanja nije nista u poredjenju sa zadovoljstvom koje ti veoma mali cinovi donose. Pored toga, ja licno obozavam da vozim (na putu i trkackim stazama) i nije mi problem da koji minut duze provedem u kolima. Isto znam koliko mnogi od oni koji glume "Shumahere" u saobracaju "gutaju dima" iza mene na trkackoj stazi.

Iznenađenje

pre 11 godina

Iskreno, velika većina vozača je normalna. Problem je u malom broju neiživljenih odnosno onih koji smatraju da pravila za njih ne važe. Međutim, pošto nam oni uvek upadnu u oči i nerviraju nas, imamo utisak da ih je mnogo više nego što to zaista jeste. Ali, ako je nekom nasilje rešenje, ako bi neko tučom na ulici nekog drugog učio pameti, ili ako bi nekom neko uništavao imovinu zbog situacije u saobraćaju, onda je tome vreme da se obrati psihijatru za stručnu pomoć, jer je takvo ponašanje verovatno posledica neke druge frustracije, čije zabemarivanje može imati ozbiljne posledice.

Antti

pre 11 godina

Desilo mi se da me je covek jurio, presretao, par puta stigao ali sam ipak pobegla. Policija nije nista ucinila po tom pitanju iako su uzeli podatke irekli da ce resiti stvar. Da sam imala oruZje- iskoristila bih ga, jer sam svojim bezanjem preticanjem, voznjom suprotim smerom ugrozila sebe a i
Druge ucesnike u saobracaju, oruzjem bi se to odmah resilo. Ali mu pamtim tablice i dan danas , stici cu ga spremna kad tad.

Iznenađenje

pre 11 godina

Poruka autoru: kada dajete snimke saobraćaja iz Rusije, ohrabrujete kjude koji se tako ponašaju - nemojte ubacivati takve snimke!

mile

pre 11 godina

Čitajući ove komentare stiče se utisak da ste svi, ili bar većina vas, savesni i normalni vozači, što je za pohvalu svakako, ali u saobraćaju je druga slika, divljaci, bahati vozači, neiskusni, nepripremljeni, smotani... i da ne ređam dalje epitete. A svi ovi iza pobrojani čine jednu veliku grupu vozača pa se da zaključiti da oni ili ne posećuju ovaj sajt, ili ne pišu komentare, nemaju internet ili ne znam šta. Tako da mi ovde svakako nismo reprezentativan uzorak za ovu problematiku.

Nema tu...

pre 11 godina

Veliki naklon i svaka čast autoru na tekstu, hrabrosti da odgovori na bezumlje i konstruktivnoj kritici čitalaca-komentatora koji su nažalost prečesto psihološki presek srpskog stanovništva. Neka u svakoj rubrici bude što više ovakvih novinara i zdravo-razumnih odgovora na komentare.

mmmmmm

pre 11 godina

raskrsnica ... dete prelazi na pešačkom...na zeleno.. gospodin proleće na santimetar ispred njega pun gas nije ga ni video... da ga pustim da ode i da ubije neko drugo dete tako... da čekam efektivnost policije koje nema nigde... teško da će tako biti...

Milos

pre 11 godina

Ponasanje u saobracaju je direktan odraz domaceg vaspitanja, kao i uticaja okoline, i uopste ne samo ponasanje u saobracaju nago i resavanje drugih konfliktnih situacija na poslu, u gradu itd... Posto su nam se u prethodnih 20 godina raspale i porodica i drustvo u celini, to ima odraz i na ovakve situacije pa otuda i pajseri, gazenja itd.
Kada se na sve to doda i odsustvo reda i zakona jasno je koliko je rizican nas saobracaj. Nadam se ipak da nismo pali toliko nisko kao Rusi!

Riki

pre 11 godina

Za sve evo primer iz realnog zivota: Prvo pravilo kontakt ocima- prvi koji skrene pogled je slabiji. Drugo pravilo kad si ugrozen nasmesi se. Trece pravilo `kobra`- u koliko lice i dalje namerava da udje u sukob iznenadni napad je najbolja odbrana.

Ferero

pre 11 godina

Hahahahahahah sve sajber strit fajetr do strit fajtera, ajte bre ljudi sta se lozite, pesnice, pajseri, palice, stangle...eejjj bre dal ste normalni, da lomite nekog ko vam je uleteo ili slicno, nikad ne znate da li taj ispod sedista ima pistolj ili noz i op cup eto vas bez bubrega ceo zivot, a dete vas pita zasto stalno piskite krv? Iskulirajte budalcine, pustite neku opustajucu muziku i budite srecni sto uopste imate prevozno sredstvo. Aj uzdravlje!

bj ns

pre 11 godina

svakodnevni slom zivaca uz obavezno "pusti budalu" dodatno iritira činjenica da policije ama bas nikad nema tamo gde treba, a uvek tamo gde ne treba. stvarno sam u nedoumici da li treba pustiti budalu ili bi mogla neka budala malo da dobije po usima. uvek cu pokusati sve da do konflikta ne dođe, ali jednom ce morati.

kggirl

pre 11 godina

Tolerantna sam u saobracaju veoma. Prvo, siguran sam vozac. Ljudi su maksimalno opusteni u kolima dok vozim i uzivaju u mojoj voznji. Osecaj je zaista lep kada nekome u saobracaju ko mozda i ne zna dobro da vozi pomognete i dobijete neki osmeh, pozdrav ili znak zahvalnosti kada ih razumete, propustite, upozorite. Ali ta tolerancija se nekada lose protumaci. A primer za to je jedan kada me je taksista udario od pozadi. Na raskrnici se skrece levo kada se upali zeleno, ali tek onda kada propustite vozila iz suprotnog smera koji idu pravo. Cim se skrene levo, odmah desno se nalazi parking, tako da dok motate volan na levo da skrenete ne mozete dati zmigavac na desno, bar dok ne ispravite auto kao da cete nastaviti pravo, a tek onda dajete zmigavac za desno gde zapravo i skrecete. To je tako i drugacije ne moze. Sve zahteva par sekundi vremena, a to gospodin taksista iza mene nije mogao da ceka, jer se na semaforu vec ukljucilo zuto, dok su prosli svi iz suprotnog smera u prometnom bulevaru. I tako pri skretanju cujem udarac koji me je pogurao malo napred. Normalno, okrenem se da vidim sta je to i ko me je udario i samo na moj pogled i kratak osvrt dobijem psovanje, mlataranje rukama. Zasto? Zato sto glupo musko misli da sam glupo zensko i da moze putem neke sile da me napadne, jer napad je najbolja odbrana. Da sam ja pocela da pravim guzvu, bilo bi lose. Mogla sam da ostanem u mestu i cekam policijski uvidjaj. Mogla sam da mu naplatim. Ja nisam cak pokazala ni tu nameru, smatram covek se uplasio, a jadnik hrani svoju porodicu tim poslom, ali ovaj psuje i galami, ne prestaje. Tek onda meni pada mrak. Sve se brzo izdesavalo. Mirno sam spustila otvorila vrata, izasla do njega i pitala u cemu je problem. Tuc muc, sto nisi dala zmigavac na desno, a da jesam dala odmah, sto nikako nije bilo izvodljivo, opet bi me udario, jer je bio zalepljen za mene da bi prosao na zuto, a po zakonu svi znamo da mora postojati odredjeno rastojanje izmedju dva vozila u nekoj koloni i ja sam ga podsetila na to. Mislio je da ce da me uplasi, jer glupo zensko za volanom ne zna propise. Inace, vozim svakoga dana vec sedam godina, nikada nisam sela u auto bez pojasa i skretala bez davanja zmigavca na vreme. Na moje pitanje "zasto se derete na mene", zanemeo je i ja sam mu rekla da cu ga pustiti samo zato sto je taksista. Produzili smo dalje. Ako to nije tolerancija na ne znam sta je!

Gavrilovic

pre 11 godina

Ovako nešto slično se meni desilo na auto-putu blizu Jagodine. Tip sa pančevačkim tablicama me na kraju naterao da stanem u zaustavnu traku, izašao je iz auta i pokazao mi pištolj ispod miške. Ne mogu da lažem da mi nije palo na pamet da ga zgazim, u samoodbrani. Na sreću tip se izduvao i nije mi prišao bliže. Jesam li ja ispao kukavica, jesam li bio pametan što nisam izašao iz auta ili sam jednostavno imao sreću što se tip presabrao. Uzrok svega je to što nisam imao gde da se sklonim, preticao sam regularno sa 120 km kamion a on odpozadi naišao sa preko 200 km na sat. Uzgred kada sam probao da prijavim slučaj (zamolio sam prijatelje iz policije da proveri o kome se radi) njegove tablice ne postoje u registru.

mali ja

pre 11 godina

kad sam bio mali u mom selu se znalo ko je lopov, ko je neradnik, ko je ovakav ili onakav i takvih se celo selo klonilo, a danas došli neki novi pa se ne zna ko je ko tako da niko u selu ne zna koga da se kloni !!

1podunavac

pre 11 godina

Kako izbeci konflikt? Ne svatajte licno nista u saobracaju. On ce meni ovo, on ce meni ono. On tebi ne radi nista, ni ne zna ko si. On je samo pod 1.nezanalica 2.nesiguran 3.smotan ... Gledajte ga kao nekoga ko ima dve leve noge za voznju. Cak i oni bahati su su neznalice koji pokusavaju da lece komplekse za volanom. Dobar vozac je onaj koji od tacke A do tacke B stigne tako da nikoga ne iznervira niti mu iko svirne.
Sto se tice nervoze, mislite li recimo da poznati svetski vozaci (rally, f1) kada su u saobracaju i nalete tako na vozaca koji im isece put, ne pogleda u retrovizor ili isparkira se naglo, da se nerviraju i psuju? Ne, zato sto oni shvataju da su ljudi neznalice, nego paze na njihove greske, znaju da nije svako za voznju i ne gube zivce zbog njih. Tako se i vi ponasajte, ne gubite zivce zbog raznih neznalica, a po najmanje onih koji se trude da ispadnu vozaci. Pazite na njihove greske, ocekujte ih, svirnite im ako hocete cisto iz razloga da im skrenete paznju na gresku, mnogi od njih nisu ni svesni da su je napravili.

Banat

pre 11 godina

Sto neko rece, mi smo u poodmaklom stadijumu opsteg kolektivnog primitivizma tako da razum, razgovor i kompromis nemaju sanse. Ili ce drzava da uleti i da krene da kaznjava, zestoko, bahatost i nepostovanje zakona ili ce ovo nastaviti da eskalira gde ce se sa motki i pajsera preci na vatreno oruzje.

Agresija i bahatost u saobracaju su posledica agresije i bahatosti u svakom drugom segmentu drustva. Jednostavno se prelilo i na puteve i ulice. Ja ne mogu da verujem kakve sve budale ucestvuju u saobracaju i ko sve ima dozvolu. A ziveo sam u Kanadi gde 95% ucesnika u saobracaju, barem je to moje licno iskustvo, postuje propise i postuje druge ucesnike. Svi su uglavnom voljni da vas puste pre njih, da se pomere, da vam izadju u susret. Zasto? Zato sto njima to rade drugi ljudi. Karma.

Samo je kod nas uljudnost tj ljubaznost vidjena kao slabost i nesto sto rade budale. Mozda i jeste tako, uzevsi u obzir da je kod nas normalnih onoliko koliko je preko ludih: 5-10%.

fiverov

pre 11 godina

Svaka cast za tekst. Malo je ovakvih clanaka. Nadam se da ce vozaci i "vozaci" i shumaheri i raikoneni i tajsoni i klint istvudi procitati ovo. pozdrav

Aleksandar

pre 11 godina

Evo ovako - ja sam jedan od komentatora na prethodni clanak koji je bio za mirno resenje problema, ili za neresavanje, zavisi kako se uzme. U svakom slucaju, malo bih dopunio svoj komentar. Jedan sam od onih koji mnogo voze i van Srbije. Vozio sam po svim zemljama okruzenja, Sloveniji, Italiji, Austriji, Americi... Poenta nije da se hvalim, vec da skrenem paznju na jednu sitnicu. Budala ima svuda, samo je koncentracija u Srbiji nekako najveca. Ovo se vise ne moze zvati nekulturom, ovo prerasta u bahatost, bezobrazluk, prostakluk, nepostovanje... Zovite to kako god hocete, alli uslovi u saobracaju kod nas zahtevaju izvesno prilagodjavanje. Kad god vozim u inostranstvu, nemam nikakav stres, uglavnom se postuju propisi, ljudi su generalno ljubazniji, povuceniji i defanzivniji, pa i kod mene izazivaju isto ponasanje. Kod nas se desavaju sulude stvari. I ja mogu u jednom danu za 15 ili 20 vozaca da kazem - desava se, pogresi covek ili pusti budalu. Mogu i za njih 50 da kazem, ali ako nisu pri tome bezobrazni. Medjutim, kada dodjem u situaciju da me na svu zvoju bahatost i bezobrazluk jos i zaj... tu vec malo teze uspevam da se smirim. Uglavnom uspevam, ali mi deluje da ce biti momenata kad ce prokljucala krv nadvladati razum.
Mi cemo ocigledno kao narod uvek misliti da smo najpametniji i uvek u pravu. Dok nas neko ne kazni. U ovom slucaju bi to trebalo da bude policija, ali od toga nema nista. Jer, oni su uz taxiste najsumanutiji!

novak

pre 11 godina

vozim 37 godina, u Srviji i Evropi, više od 20 godina u evropi, trenutno u Švajcarskoj. Nisam sklon sukobima u saobraćaju, ali saobraćajna nekultura u Srbiji može se rešiti jedino, ako to država želi, ozbiljnim radom policije i strogim kaznama. U Švajcarskoj se propisi strogo poštuju, ne zbog toga što su pvajcarci i ostli koji voze u Švajcarskoj kulturni, nego zbog toga što su kazne visoke i za svaku grešku se kažnjava. Kada vozite po okolnim zemljama i ulazite u Švajcarsku, veoma je upadljivo kako svi počnu da se pridržavaju svih propisa u saobraćaju.
Rešenje je jednostavno, ali ima jedan problem a to je da kod nas svi podržavaju poštovanje propisa dok on ne napravi prekršaj pa treba da plati kaznu, onda je to problem i države i glupih propisa.
Mora se poći od sebe, ali prvo država mora da zavede red.

Čečvrčak

pre 11 godina

Evo gde je "caka":
da biste razumeli otkuda takve reakcije u komentarima treba da zamislite fudbalski derbi npr.Finskog prvenstva, pa ga onda uporedite sa našim. Kod nas samo što vojsku ne angažujemo da nas zaštiti od derbija, a tamo kao u pozorištu.
Zatim, zamislite gej-paradu u npr. Ženevi, gde bi ljudi koji su u prolazu, zastali, možda i iznenadjeni jer u medijima nema mnogo priče o tome i pljeskali uz muziku par minuta, bacili pogled i nastavili svojim putem, a onda se setite da kod nas državni vrh mesecima drhti pred jednim takvim izazovom.
Zašto, sta mislite? Zato što Srbija nije mirna i spokojna zemlja u kojoj ljudi žive lagodno već divlja sredina u kojoj je raznim vrtlozima
na površinu isplivao mulj i u tom mulju se fine ribe ne snalaze. Pojedu ih somovi. Zato ti treba pajser ispod sedišta, jer živimo u zemlji u kojoj je najbolje biti som.

otorino

pre 11 godina

Ono sto sam tekst propusta da primeti, a zbog cega su 'violent' komentari ispraceni sa "Preporucujem" :

Ljudi koji su navikli da ne budu kaznjeni za svoju bahatost, tu kaznu itekako zasluzuju. Da li sudstvo ili pajser, stvar je uredjenosti drzave...

Aleksandar

pre 11 godina

A tek ukljucivanje svih mogucih svetala, jer tako auto izgleda kul. I naravno dugih, jer mu neka sijalica ne radi. I tako ja skoro posizim od nekog idiota sto tera kombi na mom braniku sa dugim svetlima, a levo kratko ne radi. Stanem na raskrsnicu, a on stao pored mene. Otvorim ja prozor, vidim neki muceni cigo i pitam ga - kume moraju li ta duga svetla i na branik da mi skaces? kaze covek - kume, u pravu si ne moraju. I nastavi da vozi sa dugim farovima. Sta da radim, crknem od smeha i odem dalje. E to je - pusti budalu situacija. A masa drugih bogme nije...

Luger

pre 11 godina

Kako se stvaraju bahati i bezočni tipovi? Tako što se svi povlače pred njima i opraštaju im se greške! Obično narod kaže "ma pusti budalu", ali šta se dešava kada se budali uvek popušta? Da li će to opametiti budalu, staviti joj do znanja da nije u pravu? Naravno da neće, budala će bivati sve veća i veća i počeće da oseća nešto što se zove moć! Da, gospodo moć! Reći će, "meni niko niša ne može" i onda tek počinju nevolje. Treba biti tolerantan u saobraćaju, pustiti nekoga ko dugo čeka na sporednom putu da se uključi, propustiti vozilo i ako imamo prednost, stati na pešačkom prelazu, ali ako imate posla sa bitangom, onda bitangi mora biti stavljeno do znanja gde joj je mesto, a to može biti urgentni centar, ili najbliža bolnica. Jer iz iskustva znam da budala neće stati dok ne oseti udarac. Tek kada sami osete posledice svojih postupaka, tek onda dolaze pameti i tek tada uviđaju da svet ne postoji samo za njih. Naravno ukoliko niste mentalno i fizički spremni za takvu vrstu razgovora sa bitangama, sklonite se, ali ako jeste ne dajte im za pravo, jer to je u krajnjoj liniji i vaša obaveza. Nažalost, sistem podstiče bitange blagim kaznama, to se najbolje vidi u školama, koliko se tolerišu huliganski postupci pojedinaca, kojima ustvari u školi nije ni mesto već u popravnom domu. Budite tolerantni ali sa granicom, jer granica mora da postoji za svakoga ma ko on bio!

vosa

pre 11 godina

... stvarno o amerima vecina ljudi ovde misli sve najgore ali znajte u americi je nekad problem svako svakom zeli da ustupi svoje pravo prvenstva prolaza ... ko je bio u detroitu mogao je to videti.

Jovan

pre 11 godina

Imao sam situaciju gde je komsinica umalo kolima udarila suprugu i dete koje je bilo u dečijim kolicima, vezano. Ulica mala, blatnjava, neasfaltirana, i pešaci i kola izbegavaju bare kako god znaju i umeju, a ona se zaletela i za desetak centimetara promašila kolica. Kad sam je stigao dobro joj glavu nisam odfikario. Tužila me posle, bezuspešno.
Reagovao sam impulsivno i bez mnogo razmišljanja. Reklo bi se da sam preterao prema ovom tekstu.

Sa druge strane, nakon tog nemilog događaja ta osoba više ne prolazi polovinom ulice gde ja stanujem. Deca se slobodno igraju na ulici. Mogu slobodno reći da sam spasao neko od te dece, ili moje dete, jer pre ili kasnije neko bi nastradalo. Sad me svi tužite zbog ovih reči, ali moj mir i mir ostalih roditelja u ulici, nema cenu.

Budali ne vredi objašnjavati ništa. Budala razume samo silu, e pa onda će silu i dobiti. Dečiji život nema cenu.

Gile

pre 11 godina

Zastajem kolima, na semaforu crveno. Ispred mene auto. Svirnem kratko, vozac odmahuje. Ponovim, on izlazi sa motkom, psuje i dolazi do kola: "Sta je pi...?" Pokazujem mu na tanak mlaz ulja ili benzina koji istice iz njegovih kola i pitam se sta mi to treba. Da li su Ameri u pravu kada prolaze nemo pored ljudi koji leze na ulici? Najvise me je zanimalo da li je vozac moj zemljak, neukrotiva slovenska dusa.

Dusan

pre 11 godina

Kada neko dobije batine zbog bezobzirnog krsenja saobracajnih propisa, mozda ce sledeci put razmisliti pre nego sto ucini isto i na taj nacin ta vaspitna mera mozda sacuva nekome drugom zivot ili zdravlje. Tako da ne bih nasilje ja tek tako osudjivao i odbacivao.

Kapetan Ahab

pre 11 godina

Dragi moj "izbegavam-sukobe" Nemanja, ceo ovaj tvoj tekst se svodi na ono što sam već čuo od moje davno pokojne babe "pametniji popušta". Odtada sam proživeo toliko da to mogu da dopunim sa "i zato ga ološ jaše i gazi".
Filozofija "pametniji popušta", odnosno "pusti budalu" pomaže kada budala, nevaspitanih i iskompleksiranih kretena ima u podnošljivo malom broju. Problem je u tome što smo mi bolesno društvo i zato ih po našim ulicama ima u NENORMALNO i NEPODNOŠLJIVO velikom broju i čovek neprestano naleće na njih! Otrpiš jednom, otrpiš drugi put, treći put, ali dođe, i to vrlo brzo, trenutak kada moraš da reaguješ! I ne, ne smatram je premlaćivanje bahatog idiota "spuštanje na njegov prizemni nivo", naprotiv, to je JEDINA vaspitna mera koju je on u stanju da razume i koja će mu činiti najveće dobro u životu! Jer takvi svako popuštanje, svaki gest dobre volje i svaki pokušaj izbegavanja sukoba shvataju isključivo kao znak slabosti i podsticaj da se sledeći put ponašaju samo još gore. Nasilnici razumeju samo nasilje i od nasilničkog ponašanja odvratiće ih samo strah od još jačeg nasilja koje rizikuju da istrpe na vlastitoj koži! Kada čine nasilje, oni se osećaju moćno i ispunjeno, zato ga i čine. Taj osećaj im je potreban jer su u suštini kukavice. Zato se namah umire čim vide da "žrtva" može da im vrati, i to s kamatom! Oni neće nikad reći "ovaj popušta i sklanja se od mene jer je mnogo pametniji od mene, zato ću ja da se ugledam na njega, da i ja najzad steknem malo pameti".

Petar

pre 11 godina

Za sve vas koji nosite motke,pajsere i slicno.Zasto mislite da ce vam on ponmoci? Da meni neko naleti sa pajserom ili motkom, samo bih upotrebio vecu silu nego sto bih to uradio da je nema.Dakle,onog trenutka kada ste uneli oruzje u konflikt,doveli ste sebe u mnogo goru sitaciju. Prvo i osnovno pravilo,kreni da mi mlatis motkom , pricicu ti tako blizu da tvoj zamah nema nikakvog smisla,vec naprotiv, ostavlja te ranjivim.Razmisljajte o tome, ili ako nista drugo,o tome sta biva kad vam neko otme to oruzje ,pogotovo ako nista u sitauaciji da se branite bez njega,a ono predje u tudje ruke. Licno,ne nosim cak ni srafciger ni alat,a kamoli oruzje,jer znam da su velike sanse da stvari krenu naopako.Inace uskoro ubacujem kameru unutra. Ko vozi kao ja svaki dan BG zna da je situacija mizerna,bedna,i jadna. nacija nije zrela za sva ova kola koja su uvezena i kupljena raznoraznim kreditima.

Dragisa

pre 11 godina

"Cilj vožnje je da negde stignemo živi, zdravi i u stanju da obavimo posao zbog kojeg smo tamo krenuli."

Da li zaista mislite da osobe o kojima govore ovakvi tekstovi, ovo uopste citaju i imaju isti cilj?

Malisa

pre 11 godina

Pajseri, lanci, bezbol palice vise nisu u modi. Novo vreme nalaze nove tehnologije. U Kini prave plasticne pistolje verne originalu koji se pune
raznim vrstama kiseline.

Lemi

pre 11 godina

@ (I miran moze da bude bahat, 8. novembar 2012 13:22)

Bravo majstore!

Tucom sudar nisi sprecio jer je sve zavrseno ranije, vec si samo primitivizmu u sebi dao oduska - i nista vise. Naklapanja da si to edukativno uradio, zbog drugih, je nista drugo do patetican alibi ... u koji verovatno ni sam ne verujes.

A za to sto si sve to uradio pred petogodisnjim detetom, koje gleda i prihvata normu da je OK fizicki mlatiti nekoga ako te iznervira, a ti si jaci - sedi, jedan!

I posle se pitamo zasto su nam deca takva kakva su ...

petar

pre 11 godina

@(45, 08. novembar 2012 13:50), prijatelju a šta ti je to magnum 45? Za to još nisam čuo? A i da imaš neki pištolj i izvadiš ga a ovaj ti kaže u fazonu pucaj pi... i ti ćeš da pucaš? Magnum 45!? Eeee...

Talični Tom

pre 11 godina

Pusti budalu je isto kao nabijanje glave u pesak. Sa svakim problemom čovek treba da se suoči, a ne da od njega beži. Danas je budala promašila tebe, ali će sutra ubiti neko dete, a ti si pustio budalu.
Nažalost, služba koja se treba obračunati sa budalama u saobraćaju, to ne radi kako valja, pa su ljudi primorani da se zaštite od budala. Neko im mora dati do znanja da se njihovo ponašanje ne može trpeti.

Pozdrav

pre 11 godina

Pre koju godinu,pas razvlaci momka pored puta,ljudi gledaju bespomocno iz kola. Covek stane izvuce sipku ispod sedista i umlati psa po glavi. Da on nije imao sipku cime bi psa skinuli sa momka? Dizalicom?

Milutin

pre 11 godina

Osnovni problem je što policija ne reaguje. Lično sam bio svedok tuče u sred bela dana ispred hotela Moskva na Terazijama, na sred ulice pobila se dvoica polumafujaša, i blokirala saobraćaj nedaleko odatle 3 komunalna policajca stoje i gledaju niko makar da pozove "starije" kolege, poznaju "jake momke" valjda pa seljaci takodje neće ili ne smeju da se mešaju i kače ...

Takodje ogroman problem je što svaki za sebe umišlja da je neka sila, odnosno inagurisani član Kozanostre lično, a što i ne bi mislio tako kad mu je pola familije pozapošljavano preko veze i kotira se visoko, kada rodje rade svaki pos'o neometano ... Medjutim iz ličnog iskustva za sada ... svaki se povukao kada bi video gore pomenuto sekirče i volju da mu se isto zabije u glavu ako ma šta pokuša ...

Baticca

pre 11 godina

"Pusti budalu" je varijanta i razmislajnje dok ti neko ne polupa auto ,kriv 100 posto pred bogom i pred zakonom , i pobegne.Ili dobijes batine negde u saobracaju ni kriv ni duzan:Onda naravno nosis pajser i resavas sam stvar,jer ako nemas srece u nesreci,duplo zlo primer,pa te udari neko ko poznaje osobu x u policiji,jos ti budes kriv i pokrivas sam stetu.Umerena tolerancija,kad vidis da neko ne zna a kad vidis da je bezobrazan ,zna se..

greentooth

pre 11 godina

Evo jedan predlog resenja:
-zakonsko resenje da je video-snimak dokaz

-Obavezne kamere u autu (kao ono sto gledamo po YT u Rusiji), po mogucstvu subvencionisana nabavka (rate, povoljnija cena, sta vec)

-server MUP-a za upload (ili salter za preuzimanje) snimaka

-poostrene (citaj: vece) kazne za bahatu voznju, ugrozavanje drugih ucesnika, nepostovanje propisa, prednosti i sl.

Dakle (na dobrovoljnoj bazi) mogucnost prijave bahate voznje, napada (verbalnih, fizickih, oruzanih) u saobracaju, (dodatnih) dokaza prilikom saobracajne nesrece itd.
Za par meseci bi dalo rezultate, jer bi ljudi masovno slali (takav smo narod, volimo da prijavljujemo druge i za sitnice, tako da bi ovo islo jos bolje).

trust no one

pre 11 godina

I saobracaj nam odslikava sliku prilika u zemlji.Slazem se potpuno da je resenje u izbegavanju "budale",da svi mi gresimo u saobracaju,da su neki kupili vozacke pa i neka pravila ne poznaju,ali...Da li je moguce da neko ostavi kola na raskrsnici na zaustavnoj linije do bele linije,ugasi motor i "skokne"do prodavnice,ili ostavi kola u jednosmernoj uskoj ulici i zablokira saobracaj,ili parkira naspram drugog parkiranog automobila i jedva ostavi mesta da prodjete izmedju(jednom sam tako namerno otkinuo svoj desni i njegov levi retrovizor u punoj brzini nisam hteo da kocim),ili parkira na trotoaru raskrsnice i ne mozete imati nikakvu preglednost na rasksnici,ili....jednostavno upali zadnja svetla za maglu a magle nije bilo tri meseca?!Ja ga onda predjem i upalim svoja i blago pritisnem kocnicu da svetle i stop svetla,a on onda pokusava da me zaustavi da bi se tukao!Ovo po meni ne spada u saobracajne propise i kulturu,ovo je primitivizam zadnje vrste i ne mogu da verujem da tako neki ljudi razmisljaju.I nasi stari kada su vodili konje i krave sa zapregom pa su znali neke stvari bez razreda skole!Samo zbog ovog bih voleo da sam policajac....

pozdrav!

pre 11 godina

neko je pomenu tejzer na daljinu, gde mogu to da kupim? :D

a sto se tice nase nekulture u saobracaju (nekultura je blaga rec), sta ocekujete od zemlje koja je u vrhu po broju nepismenih, polupismenih, neobrazovanih u evropi? sta ocekujete od drustva gde su (zahvaljujuci prethodnim cinjenicama) biti bahat i bezobrazan glavne vrline, a mana biti kulturan i fin covek?
mi smo zemlja divljaka i maloumnika, to je nazalost tako jer je takva vecina ljudi, normalni i stalozeni su u manjini!

svako vece po bg-u vidjam klince kako divljaju po ulicama u tatinim kolima, bezobrazno ugrozavaju druge... mortus pijani gaze pesake na pesackim prelazima... taksisti za koje crveno svetlo, prednost i zmigavac ne vaze, itd..

jedini lek za sve ovo, je EDUKOVANA I OBUCENA policija u sto vecem broju na ulicama i to potpomognuta novom tehnologijom kao sto su aktivne kamere!
sta vredi policija kada je sacinjavaju isti oni (pomenuti na pocetku komentara) koji lece svoje komplekse, maltretirajuzbog banalnih prekrsaja a zatvaraju oci nad nasilnickom voznjom (cast izuzecima) i "sredjuju" vec napisane kazne takvima?
kada budemo imali pravu policiju koja ce striktno primenjivati zakon koji mora biti jasan ali drakonski, mocicemo da se nadamo nekoj kulturi u saobracaju, do tada ne...

Milena

pre 11 godina

Aktivan sam vozac i vozim uglavnom po Nisu. Najvise mi smeta neukljucivanje pokazivaca pravca. Ali, isto tako moram da napomenem da se svakog dana prijatno iznenadim kada me neko pusti da se ukljucim, cak i onda kada nemam prednost...vec je jak saobracaj u ulici u koju pokusavam da se ukljucim i treba da se ceka dugo da se ukaze prilika da se ukljucim. To su uglavnom stariji muskarci. Zena mi nikada nije ustupila prednost. Ja se zaista trudim da pustim nekoga ko pokusava da se ukljuci u gust saobracaj, ili da se isparkira na ulicu sa gustim saobracajem, mada verujem da nekada samo prodjem ne obazirajuci se na takve. Znaci, niko od nas nije bezgresan u saobracaju, ali je vazno da se trudimo. Na kraju moram reci jos i to da je ipak vecina vozaca sasvim ok.

Milica

pre 11 godina

@DejanNY, evo ja nisam tako stara, vozim vec skoro 10 godina i nikada nisam upala u konflikt u saobracaju. Za moje ponasanje i vaspitanje mogu da zahvalim svojim roditeljima i svojoj zdravoj pameti. Odrasla sam i zivim u Srbiji, u provinciji. Da su me roditelji zanemarili ili preneli pogresne vrednosti ili pustili da me ulica vaspitava, mozda bih i ja bila budala sa pajserom u autu. Tako da za vaspitanje tvog deteta si prvo odgovaran ti, a ne drzava i drustvo, tako da zivot u Srbiji nije najgore sto se moze desiti tvom detetu. Cak i New York-u u kom ce tvoje dete odrastati ima kriminala, razvrata i svakakvih grozota. Tako da ti vaspitavaj tvoje dete, a za eventualne greske koje ces kasnije videti, ne krivi New York ili koji vec grad, vec vaspitanje koji si preneo na njega. Osim toga, SAD je drzava sa najvecim procentom ljudi koji su trenutno ili nekada u zivotu bili u zatvoru!

Zoran Jeftovic

pre 11 godina

(Milica, 8. novembar 2012 14:10)
Upravo zato sto se u SAD-u zlocin i prekrsaji strogo kaznjavaju, a ne ko kod nas pregazis pesaka na ulici dobijes oduzimanje dozvole, izazoves tesku nesrecu sa povredjenima dobijes uslovno (da ne govorim o teskim kradjama koje se nagradjuju uslovnim kaznama ili amnestijom)!

Jedan od uzroka ovog naseg hronicnog problema je taj sto u tudjem oku trn vidimo a panj u svom ne.

Sta vredi kucno vaspitanje kada vas napadne neka neotesana budala kakvih odgovorno tvrdim (a prosao sam celu Evropu i Severnu Ameriku) ima najvise ovde?

Upravo je lek za nase probleme slanje bagre koja ubija na putevima u zatvor, a ne njihovo pustanje kroz razne amnestije i uslovne kazne!
Kamo lepe srece da je ovde procenat onih koji su bili u zatvoru (ili jesu) veci, ovo bi bila sigurnija zemlja za zivot i voznju!

PR

pre 11 godina

Jel znate da se pajserom u glavu moze ubiti covek? Robijati, ostaviti zivot, slobodu, porodicu zbog neke budale, ha, ne pada mi na pamet!

паметњаковић млађи хтц

pre 11 godina

шта сте друго могли да очекујете од гомиле болесних умова у правној држави, кући на промаји.

Laku noćas!

pre 11 godina

Ne boji se Srbin pajsera,benzina,vatre I ostalih vidova "kultivacije",samo I isključivo kazne tj. blokčeta kako je poznato kod nas!!!Nismo mi izmislili nasilje I bahatost,svuda je tako ali u zemljama gde se osećate sigurno u saobraćaju kaznom kažnjavaju da se I najveći divljak počeše po glavi kad bi da pravi problem!Pa svi se bunimo protiv kazni,te visoka,te nerealna,te ovo te ono ali zakon je osnovna stvar.

I miran moze da bude bahat

pre 11 godina

Dobro ajd sad ovako , pre izvesnog vremena je jedan bahati mamlaz hteo da se zakuca u mene, jedva sam ga izbegao, oladio sam se jer sam vozio cerkicu od 5 godina pozadi, naravno pukao mi je film i izasao sam iz kola i isprasio majmuna! Zakljucak: sta sam trebao da uradim da ga pustim a mogao je da mi ubije dete? Da je neko pre mene to uradio nebi ja imao ovakvu situaciju sa istim! Ne verujem da ce doticni vise manijaciti po putu! Nisam nekulturan vec se prilagodjavam, da je reda i zakona kod nas i ja nih drugacije reagovao da sam ja to uradio nekome sa detetom dao bi mu palicu da me opameti!

Alek_86

pre 11 godina

Ja moram javno da se izvinim jer sam se pronašao u tekstu! Shvatam da MORAM da krenem prvo od sebe. Baš kao što u tekstu piše, ako nekoga roditelji, škola, auto-škola, vojska i dr. nisu uspeli negoa da vaspitaju, neću ni ja uspeti...

Svako od nas je video neku "budalu" kako nam je isekla put, izleće iz sporedne ulice i td, isto tako smo i mi nekada nešto uradili.

Konkretno, jedan dekica sa jugićem je izleteo na AUTO-PUT, bez da mene propusti... Imao sam osećaj da bih ga prebio. Nervirao se, psovao i drao se kao majmun. A tek onda sam shvatio koja sam ja budala što sam uopšte sebe nervirao. Zar ja da dobijem čir zbog nekoga ko ne poštuje pravila saobraćaja? Kad sam već uspeo da izmanevrišem i izbegnem sudar, onda "pusti budalu".

Beli

pre 11 godina

Ako hoces da se bijes otidi u neki box/kickbox/mma klub i udji u ring sa nekim ko zna i tamo se tuci. Onaj koji se olako hvata za pajser i sl predmete obicno nema pameti da situaciju resi verbalno niti ima m..a da situaciju resi bez pomocnih sredstava u vidu kojekakvih cvrstih predmeta. Zakljucak je sledeci: ko pravi problem u saobracaju je ili glupan ili pi..a.

ecentar

pre 11 godina

Bravo Nemanja, pored izuzetnih recenzija o automobilima vidim da i o ostalim zivotnim pitanjima imas izuzetan stav, verovatno zato i jesi tu gde si. Podrzavam inicijativu da se na ovim stranicama vise radi na edukaciji ucesnika u saobracaju. Ali moram da zapazim da je na ovaj clanak mnogo manje komentara nego na prethodni, koji je bio povod za ovaj potonji. S druge strane, vecina od nas je verovatno bila slicna dok nismo provozali malo evropskim drumovima i videli kako vozi civilizovan svet. Vozacka kultura je proces kao bilo koji drugi, potrebno je vreme da se vide efekti. Isto kao sto se ne moze postati pismen bez skolovanja, tako se ne moze postati kulturan vozac bez mogucnosti da se vidi kako kulturna voznja izgleda.

Archer

pre 11 godina

Previše je "pajsera" oko nas. Još jedan pajser ispod našeg sedišta samo će pogoršati gorepomenuto stanje. Potpuno podržavam stavove iznete u članku.

Aleksandar

pre 11 godina

Povešću se vašim primerom i primeniti ga na komentare. Dakle:

Ako nekoga nisu uspeli da vaspitaju roditelji, škola, bivstvovanje u kakvoj-takvoj ljudskoj zajednici, zašto mislite da će vama to poći za rukom i to još na internetu?

Da, apsolutno se slažem da su komentari i preporuke istih na prethodnu vest u najmanju ruku skandalozni, ali oni mnogo toga govore o onima koji su takve komentare pisali. Pritom, prilično verno pokazuju uzrok zašto srećemo toliko bahatih, neobzirnih i nesolidarnih ljudi u saobraćaju, a i uopšte u svakodnevnom životu. A sve polazi iz kućnog vaspitanja tj. onoga što većini nas debelo manjka a dobrom delu nedostaje uopšte.

Kako kaže stara izreka - što se krivo rodi, niko ne ispravi. Možete pisati ovakve tekstove pet puta dnevno, situaciju popraviti nećete. Dok mi sami ne shvatimo da moramo da se menjamo ovakvi tekstovi će služiti za sprdnju, a ja se nadam da se bar neko od jučerašnjih komentatora zastideo svojih reči - tako bi ovaj tekst bar imao neku svrhu.

Redakcija:
Dragi Aleksandre, hvala i na komentaru i na pitanju. Malo pojasnjenje sa nase strane - namera je da savetujemo ljude kako da civilizovano odreaguju u nezgodnoj situaciji, ne pokusavamo da prevaspitamo nekoga na asfaltu pomocu pajsera kada je krv vec uzavrela.
Vremena su teska i potrebno je puno snage da se borimo za kakav-takav kvalitet zivota.

DejanNY

pre 11 godina

Vec godinama, ogovorno tvrdim, da smo mi Srbi, kao nacija, jedna od najgorih. Netolerantnost je nasa glavna karakteristika i koncept odgovornosti je totalno stran za Srbina. Prvi smo kada treba da prebacimo krivicu na Amere, Britance, Zapad, Hrvate, Albance, a mi smo najbolji i nicim nismo zasluzili da nas mrze. Crnogorci su nam bili najbolji prijatelji do prije 3,4 godine, sad vidim da su i oni neprijatelji. Za nas licni neuspjeh u zivotu, za nase imbecilne ideje blize kamenom dobu nego modernom drustvu, za nas sram, krivi su svi drugi a ne mi, nebeski narod... S.... se ja u takav narod onda, nesposoban da prihvati kriticko misljenje i kome je sila jedini govor koji razumije. Zbog toga mi dijete nece rasti u Srbiji. A ovaj truli, odvratni, kapitalisticki, pasos koji je dobio, je jedini koji mu treba. Ovo je naravno generalizacija, ali upravo generalna percepcija dolazi, zbog grozne vecine naroda u Srbiji, za koga sve gore navedeno je jedina istina!

45

pre 11 godina

taxisti. definitivno najgori. pitanje odakle ih regrutuju? iz zatvora?
jedan primer. iz trake za levo, on polazi pravo i direktno me seče. jedva zaustavljam auto. on izlazi, prilazi i kaže: sada ćeš da vidiš svog boga, mogao si da mi udariš auto. naravno i mi konja za trku imamo. prvo klik na zaključavanje svih vrata, zatim otvaranje prozora i vađenje magnuma 45 iz pretinca za rukavice...odmah se okrenuo i otišao, jer ne zna sa kakvom budalom ima posla. napomena: ja imam preivše godina i svašta sam video i doživeo ali neću da dozvolim da me iko bije,nikada.

dowla

pre 11 godina

Sa budalom se nikada ne treba raspravljati jer te teraju da se spustiš na njihov nivo, a kad se to desi oni pobeđuju jer na tom nivou imaju više iskustva od normalnih i civilizovanih ljudi.

Zoki

pre 11 godina

sve je to tačno, ali bi bilo vrlo korisno kad bi policija po nekad kaznila nekoga ko je stvarno bahat i ko stvarno pravi probleme, a ne da pišu besmislene kazne za prekoračenje od 5 na sat i kojekakve gluposti, tek da popune dnevnu kvotu.
sa ovoliko bahatih na ulici, stvarno može da se desi i najpitomijem čoveku da izgubi kojntrolu i upropasti si šivot u par sekundi...

nstaksi

pre 11 godina

Chovek je napolju prepushten sam sebi.
Niko ga nece zashtititi od manijaka, nego on sam.
To sam nauchio posle godina provedenih na asfaltu.
Video sam stotine tucha na ulici, NIKAD nije bilo policije pored da spasi zhivot ili slomljeni ud, video sam hiljade divljanja po asfaltu od strane tatinih sinova i mafijasha, nikad policija nije shtitila bezbednost “primernih“ gradjana.
Devojka silovana od chetvorice na Cheneju, ko ju je spasao? Niko!
Trojici mojih kolega izlomljena rebra i vilice, polupan auto, su uhvatili sve pochinioce? ha!
Ghandi:
“Izmedju kukavichluka i nasilja, biram nasilje“.

sofronije

pre 11 godina

mirni jel ti se nikad nije desilo da neustupis prednost... seti se toga pre nego sto nazivas pogrdno druge ucesnike u saobracaju.. ako kazes da nikad nisi pogresio onda sam siguran da si juce seo u auto...

Licika

pre 11 godina

Iskreno sam bila šokirana komentarima i sada prijatno iznenađena reakcijom na iste. Količina agresije u saobraćaju, ali i drugim oblastima je zabrinjavajuća. Aktivni sam vozač preko 10 godina i zaista nikada nisam doživela da neko na mene krene pajserom, a juče čitam kako 70% komentatora nosi pajsere, flaše sa benzinom itd. Vozila sam dosta i po Evropi i nigde nisam doživela ovakvu nekulturu u saobraćaju kao kod nas. Ako je ograničenje na autoputu 130, svi voze 130, a ne jedan 60, drugi 100, a treći ti se zalepi otpozadi i ablenduje kao manit dok mu se, makar i po cenu bezbednosti, ne skloniš. Nema gužve, nema rasula, svi kao jedan, samo teče. Isto je i u gradovima, niko ne trubi, ne uleće u makazice itd. Zaključak, drakonske kazne za saobraćajne prekršaje, ima da budemo ko bubice!

boki

pre 11 godina

Siledzija i budala je uvek bilo i bice ih i dalje. Ipak, u poslednje vreme, sve vise je normalnih i razumnih vozaca. Zapravo vecina je takva. To , naravno, podrazumeva da si i sam smiren i razuman.

Ovich

pre 11 godina

Netreba izbegavati konflikt zato sto na taj nacin poen dobija osoba koja izaziva konflikt i samim tim ce opet isto uraditi.

Pajser ispod sedista nesluzi nicemu zato sto neko moze biti tesko povredjen a moze i protiv tebe da se okrene.

U svajcarskoj veoma retko imam neke konflikte tokom voznje, u slucaju da vam se to cesto dogadja preporucujem daljinski tajzer. Eventualno busenje guma ili grebanje karoserije zavisno od tezine konflikta.

Возач

pre 11 godina

Не би било лоше да се овакав текст дели свим полазницима у ауто школама, а и неки који су давно положили би могли да се подсете, рецимо приликом продужавања возачке дозволе или регистрације.

@Zuki

pre 11 godina

"Bravo! "Pusti budalu" je jedino ispravno..."

Jeste, pusti budalu u vrtiću, pusti budalu u osnovnoj školi, pusti budalu u srednjoj školi, pusti budalu na faultetu, pusti budalu uveče u gradu, pusti budalu u saobraćaju, pusti budalu na televiziji i onda kad ti budala postane premijer ili predsednik republike (bez insinuacija) ili ti pokuca na vrata onda "u j...e kako je do ovoga došlo?"...

Redakcija:
Mi smo se ovom prilikom ogranicili samo na saobracaj. Tu smo mi odgovorni. Rec je o jednostavnom oduzimanju gasa ili blagovremenom kocenju.

Tipo

pre 11 godina

Srbistan. Pa svaki dan doživljavam da kad me neko "iseče" ili mi oduzme prednost, još hoće da me bije. Kad nekog puštam da se uključi ispred, stoji ko ukopan, ne kapira...

Petrolhead

pre 11 godina

U mnoštvu kategorizacije ljudi (dobri-loši, filantropi-mizantropi, lopovi-pošteni..), meni se najviše svidelo kako je to uradio Konfučije. On je ljude podelio na VASPITANE i NEVASPITANE.
Niče je govorio, da ako se upuštaš u raspravu sa budalom, to tebe čini još većom budalom od onoga sa kojim se raspravljaš.
Juče je bio, povodom ove teme, jedan divan komentar u kome se sažaljevaju ovakvi bahati, agrasivni, primitivni i neobrazovani vozači, jer oni moraju da žive sami sa sobom takvi kakvi su do kraja života, a to je, priznaćete, najteže.
Situacija u saobraćaju je na prelazu iz očajne u katastrofičnu, i ljudi treba da se prilagode prema "stanju na terenu". Ako je većina luda, naoružana pištoljima, noževima, pajserima, bejzbol palicama....pustite da prirodna selekcija, hladni metal, i vruće olovo urade svoje. Normalni ljudi će, sa malim zakašnjenjem da stignu svojim porodicama, u svoj topli dom.

stefan

pre 11 godina

Ceo clanak je ogromna lekcija za sve one koji misle da su pametni. Ne glumite heroja ili sta vec, iskulirajte i mnogo cete se bolje osecati. Ako vam je lakse, skrenite bahatost nekog drugog vozaca na saljivu stranu. pomislite u sebi: koja budala. Ako imate suvozaca onda slobodno sa njim na saljiv nacin prokomentarisite ponasanje drugog vozaca koji misli da je pametan. Uzivajte u voznji i postujte propise. Pozdrav

Tipo

pre 11 godina

Srbistan. Pa svaki dan doživljavam da kad me neko "iseče" ili mi oduzme prednost, još hoće da me bije. Kad nekog puštam da se uključi ispred, stoji ko ukopan, ne kapira...

@Zuki

pre 11 godina

"Bravo! "Pusti budalu" je jedino ispravno..."

Jeste, pusti budalu u vrtiću, pusti budalu u osnovnoj školi, pusti budalu u srednjoj školi, pusti budalu na faultetu, pusti budalu uveče u gradu, pusti budalu u saobraćaju, pusti budalu na televiziji i onda kad ti budala postane premijer ili predsednik republike (bez insinuacija) ili ti pokuca na vrata onda "u j...e kako je do ovoga došlo?"...

Redakcija:
Mi smo se ovom prilikom ogranicili samo na saobracaj. Tu smo mi odgovorni. Rec je o jednostavnom oduzimanju gasa ili blagovremenom kocenju.

stefan

pre 11 godina

Ceo clanak je ogromna lekcija za sve one koji misle da su pametni. Ne glumite heroja ili sta vec, iskulirajte i mnogo cete se bolje osecati. Ako vam je lakse, skrenite bahatost nekog drugog vozaca na saljivu stranu. pomislite u sebi: koja budala. Ako imate suvozaca onda slobodno sa njim na saljiv nacin prokomentarisite ponasanje drugog vozaca koji misli da je pametan. Uzivajte u voznji i postujte propise. Pozdrav

Petrolhead

pre 11 godina

U mnoštvu kategorizacije ljudi (dobri-loši, filantropi-mizantropi, lopovi-pošteni..), meni se najviše svidelo kako je to uradio Konfučije. On je ljude podelio na VASPITANE i NEVASPITANE.
Niče je govorio, da ako se upuštaš u raspravu sa budalom, to tebe čini još većom budalom od onoga sa kojim se raspravljaš.
Juče je bio, povodom ove teme, jedan divan komentar u kome se sažaljevaju ovakvi bahati, agrasivni, primitivni i neobrazovani vozači, jer oni moraju da žive sami sa sobom takvi kakvi su do kraja života, a to je, priznaćete, najteže.
Situacija u saobraćaju je na prelazu iz očajne u katastrofičnu, i ljudi treba da se prilagode prema "stanju na terenu". Ako je većina luda, naoružana pištoljima, noževima, pajserima, bejzbol palicama....pustite da prirodna selekcija, hladni metal, i vruće olovo urade svoje. Normalni ljudi će, sa malim zakašnjenjem da stignu svojim porodicama, u svoj topli dom.

Ferero

pre 11 godina

Hahahahahahah sve sajber strit fajetr do strit fajtera, ajte bre ljudi sta se lozite, pesnice, pajseri, palice, stangle...eejjj bre dal ste normalni, da lomite nekog ko vam je uleteo ili slicno, nikad ne znate da li taj ispod sedista ima pistolj ili noz i op cup eto vas bez bubrega ceo zivot, a dete vas pita zasto stalno piskite krv? Iskulirajte budalcine, pustite neku opustajucu muziku i budite srecni sto uopste imate prevozno sredstvo. Aj uzdravlje!

Возач

pre 11 godina

Не би било лоше да се овакав текст дели свим полазницима у ауто школама, а и неки који су давно положили би могли да се подсете, рецимо приликом продужавања возачке дозволе или регистрације.

DejanNY

pre 11 godina

Vec godinama, ogovorno tvrdim, da smo mi Srbi, kao nacija, jedna od najgorih. Netolerantnost je nasa glavna karakteristika i koncept odgovornosti je totalno stran za Srbina. Prvi smo kada treba da prebacimo krivicu na Amere, Britance, Zapad, Hrvate, Albance, a mi smo najbolji i nicim nismo zasluzili da nas mrze. Crnogorci su nam bili najbolji prijatelji do prije 3,4 godine, sad vidim da su i oni neprijatelji. Za nas licni neuspjeh u zivotu, za nase imbecilne ideje blize kamenom dobu nego modernom drustvu, za nas sram, krivi su svi drugi a ne mi, nebeski narod... S.... se ja u takav narod onda, nesposoban da prihvati kriticko misljenje i kome je sila jedini govor koji razumije. Zbog toga mi dijete nece rasti u Srbiji. A ovaj truli, odvratni, kapitalisticki, pasos koji je dobio, je jedini koji mu treba. Ovo je naravno generalizacija, ali upravo generalna percepcija dolazi, zbog grozne vecine naroda u Srbiji, za koga sve gore navedeno je jedina istina!

Zoki

pre 11 godina

sve je to tačno, ali bi bilo vrlo korisno kad bi policija po nekad kaznila nekoga ko je stvarno bahat i ko stvarno pravi probleme, a ne da pišu besmislene kazne za prekoračenje od 5 na sat i kojekakve gluposti, tek da popune dnevnu kvotu.
sa ovoliko bahatih na ulici, stvarno može da se desi i najpitomijem čoveku da izgubi kojntrolu i upropasti si šivot u par sekundi...

nstaksi

pre 11 godina

Chovek je napolju prepushten sam sebi.
Niko ga nece zashtititi od manijaka, nego on sam.
To sam nauchio posle godina provedenih na asfaltu.
Video sam stotine tucha na ulici, NIKAD nije bilo policije pored da spasi zhivot ili slomljeni ud, video sam hiljade divljanja po asfaltu od strane tatinih sinova i mafijasha, nikad policija nije shtitila bezbednost “primernih“ gradjana.
Devojka silovana od chetvorice na Cheneju, ko ju je spasao? Niko!
Trojici mojih kolega izlomljena rebra i vilice, polupan auto, su uhvatili sve pochinioce? ha!
Ghandi:
“Izmedju kukavichluka i nasilja, biram nasilje“.

Čečvrčak

pre 11 godina

Evo gde je "caka":
da biste razumeli otkuda takve reakcije u komentarima treba da zamislite fudbalski derbi npr.Finskog prvenstva, pa ga onda uporedite sa našim. Kod nas samo što vojsku ne angažujemo da nas zaštiti od derbija, a tamo kao u pozorištu.
Zatim, zamislite gej-paradu u npr. Ženevi, gde bi ljudi koji su u prolazu, zastali, možda i iznenadjeni jer u medijima nema mnogo priče o tome i pljeskali uz muziku par minuta, bacili pogled i nastavili svojim putem, a onda se setite da kod nas državni vrh mesecima drhti pred jednim takvim izazovom.
Zašto, sta mislite? Zato što Srbija nije mirna i spokojna zemlja u kojoj ljudi žive lagodno već divlja sredina u kojoj je raznim vrtlozima
na površinu isplivao mulj i u tom mulju se fine ribe ne snalaze. Pojedu ih somovi. Zato ti treba pajser ispod sedišta, jer živimo u zemlji u kojoj je najbolje biti som.

45

pre 11 godina

taxisti. definitivno najgori. pitanje odakle ih regrutuju? iz zatvora?
jedan primer. iz trake za levo, on polazi pravo i direktno me seče. jedva zaustavljam auto. on izlazi, prilazi i kaže: sada ćeš da vidiš svog boga, mogao si da mi udariš auto. naravno i mi konja za trku imamo. prvo klik na zaključavanje svih vrata, zatim otvaranje prozora i vađenje magnuma 45 iz pretinca za rukavice...odmah se okrenuo i otišao, jer ne zna sa kakvom budalom ima posla. napomena: ja imam preivše godina i svašta sam video i doživeo ali neću da dozvolim da me iko bije,nikada.

Licika

pre 11 godina

Iskreno sam bila šokirana komentarima i sada prijatno iznenađena reakcijom na iste. Količina agresije u saobraćaju, ali i drugim oblastima je zabrinjavajuća. Aktivni sam vozač preko 10 godina i zaista nikada nisam doživela da neko na mene krene pajserom, a juče čitam kako 70% komentatora nosi pajsere, flaše sa benzinom itd. Vozila sam dosta i po Evropi i nigde nisam doživela ovakvu nekulturu u saobraćaju kao kod nas. Ako je ograničenje na autoputu 130, svi voze 130, a ne jedan 60, drugi 100, a treći ti se zalepi otpozadi i ablenduje kao manit dok mu se, makar i po cenu bezbednosti, ne skloniš. Nema gužve, nema rasula, svi kao jedan, samo teče. Isto je i u gradovima, niko ne trubi, ne uleće u makazice itd. Zaključak, drakonske kazne za saobraćajne prekršaje, ima da budemo ko bubice!

Luger

pre 11 godina

Kako se stvaraju bahati i bezočni tipovi? Tako što se svi povlače pred njima i opraštaju im se greške! Obično narod kaže "ma pusti budalu", ali šta se dešava kada se budali uvek popušta? Da li će to opametiti budalu, staviti joj do znanja da nije u pravu? Naravno da neće, budala će bivati sve veća i veća i počeće da oseća nešto što se zove moć! Da, gospodo moć! Reći će, "meni niko niša ne može" i onda tek počinju nevolje. Treba biti tolerantan u saobraćaju, pustiti nekoga ko dugo čeka na sporednom putu da se uključi, propustiti vozilo i ako imamo prednost, stati na pešačkom prelazu, ali ako imate posla sa bitangom, onda bitangi mora biti stavljeno do znanja gde joj je mesto, a to može biti urgentni centar, ili najbliža bolnica. Jer iz iskustva znam da budala neće stati dok ne oseti udarac. Tek kada sami osete posledice svojih postupaka, tek onda dolaze pameti i tek tada uviđaju da svet ne postoji samo za njih. Naravno ukoliko niste mentalno i fizički spremni za takvu vrstu razgovora sa bitangama, sklonite se, ali ako jeste ne dajte im za pravo, jer to je u krajnjoj liniji i vaša obaveza. Nažalost, sistem podstiče bitange blagim kaznama, to se najbolje vidi u školama, koliko se tolerišu huliganski postupci pojedinaca, kojima ustvari u školi nije ni mesto već u popravnom domu. Budite tolerantni ali sa granicom, jer granica mora da postoji za svakoga ma ko on bio!

dowla

pre 11 godina

Sa budalom se nikada ne treba raspravljati jer te teraju da se spustiš na njihov nivo, a kad se to desi oni pobeđuju jer na tom nivou imaju više iskustva od normalnih i civilizovanih ljudi.

I miran moze da bude bahat

pre 11 godina

Dobro ajd sad ovako , pre izvesnog vremena je jedan bahati mamlaz hteo da se zakuca u mene, jedva sam ga izbegao, oladio sam se jer sam vozio cerkicu od 5 godina pozadi, naravno pukao mi je film i izasao sam iz kola i isprasio majmuna! Zakljucak: sta sam trebao da uradim da ga pustim a mogao je da mi ubije dete? Da je neko pre mene to uradio nebi ja imao ovakvu situaciju sa istim! Ne verujem da ce doticni vise manijaciti po putu! Nisam nekulturan vec se prilagodjavam, da je reda i zakona kod nas i ja nih drugacije reagovao da sam ja to uradio nekome sa detetom dao bi mu palicu da me opameti!

Laku noćas!

pre 11 godina

Ne boji se Srbin pajsera,benzina,vatre I ostalih vidova "kultivacije",samo I isključivo kazne tj. blokčeta kako je poznato kod nas!!!Nismo mi izmislili nasilje I bahatost,svuda je tako ali u zemljama gde se osećate sigurno u saobraćaju kaznom kažnjavaju da se I najveći divljak počeše po glavi kad bi da pravi problem!Pa svi se bunimo protiv kazni,te visoka,te nerealna,te ovo te ono ali zakon je osnovna stvar.

Alek_86

pre 11 godina

Ja moram javno da se izvinim jer sam se pronašao u tekstu! Shvatam da MORAM da krenem prvo od sebe. Baš kao što u tekstu piše, ako nekoga roditelji, škola, auto-škola, vojska i dr. nisu uspeli negoa da vaspitaju, neću ni ja uspeti...

Svako od nas je video neku "budalu" kako nam je isekla put, izleće iz sporedne ulice i td, isto tako smo i mi nekada nešto uradili.

Konkretno, jedan dekica sa jugićem je izleteo na AUTO-PUT, bez da mene propusti... Imao sam osećaj da bih ga prebio. Nervirao se, psovao i drao se kao majmun. A tek onda sam shvatio koja sam ja budala što sam uopšte sebe nervirao. Zar ja da dobijem čir zbog nekoga ko ne poštuje pravila saobraćaja? Kad sam već uspeo da izmanevrišem i izbegnem sudar, onda "pusti budalu".

Jovan

pre 11 godina

Imao sam situaciju gde je komsinica umalo kolima udarila suprugu i dete koje je bilo u dečijim kolicima, vezano. Ulica mala, blatnjava, neasfaltirana, i pešaci i kola izbegavaju bare kako god znaju i umeju, a ona se zaletela i za desetak centimetara promašila kolica. Kad sam je stigao dobro joj glavu nisam odfikario. Tužila me posle, bezuspešno.
Reagovao sam impulsivno i bez mnogo razmišljanja. Reklo bi se da sam preterao prema ovom tekstu.

Sa druge strane, nakon tog nemilog događaja ta osoba više ne prolazi polovinom ulice gde ja stanujem. Deca se slobodno igraju na ulici. Mogu slobodno reći da sam spasao neko od te dece, ili moje dete, jer pre ili kasnije neko bi nastradalo. Sad me svi tužite zbog ovih reči, ali moj mir i mir ostalih roditelja u ulici, nema cenu.

Budali ne vredi objašnjavati ništa. Budala razume samo silu, e pa onda će silu i dobiti. Dečiji život nema cenu.

Aleksandar

pre 11 godina

A tek ukljucivanje svih mogucih svetala, jer tako auto izgleda kul. I naravno dugih, jer mu neka sijalica ne radi. I tako ja skoro posizim od nekog idiota sto tera kombi na mom braniku sa dugim svetlima, a levo kratko ne radi. Stanem na raskrsnicu, a on stao pored mene. Otvorim ja prozor, vidim neki muceni cigo i pitam ga - kume moraju li ta duga svetla i na branik da mi skaces? kaze covek - kume, u pravu si ne moraju. I nastavi da vozi sa dugim farovima. Sta da radim, crknem od smeha i odem dalje. E to je - pusti budalu situacija. A masa drugih bogme nije...

fiverov

pre 11 godina

Svaka cast za tekst. Malo je ovakvih clanaka. Nadam se da ce vozaci i "vozaci" i shumaheri i raikoneni i tajsoni i klint istvudi procitati ovo. pozdrav

kggirl

pre 11 godina

Tolerantna sam u saobracaju veoma. Prvo, siguran sam vozac. Ljudi su maksimalno opusteni u kolima dok vozim i uzivaju u mojoj voznji. Osecaj je zaista lep kada nekome u saobracaju ko mozda i ne zna dobro da vozi pomognete i dobijete neki osmeh, pozdrav ili znak zahvalnosti kada ih razumete, propustite, upozorite. Ali ta tolerancija se nekada lose protumaci. A primer za to je jedan kada me je taksista udario od pozadi. Na raskrnici se skrece levo kada se upali zeleno, ali tek onda kada propustite vozila iz suprotnog smera koji idu pravo. Cim se skrene levo, odmah desno se nalazi parking, tako da dok motate volan na levo da skrenete ne mozete dati zmigavac na desno, bar dok ne ispravite auto kao da cete nastaviti pravo, a tek onda dajete zmigavac za desno gde zapravo i skrecete. To je tako i drugacije ne moze. Sve zahteva par sekundi vremena, a to gospodin taksista iza mene nije mogao da ceka, jer se na semaforu vec ukljucilo zuto, dok su prosli svi iz suprotnog smera u prometnom bulevaru. I tako pri skretanju cujem udarac koji me je pogurao malo napred. Normalno, okrenem se da vidim sta je to i ko me je udario i samo na moj pogled i kratak osvrt dobijem psovanje, mlataranje rukama. Zasto? Zato sto glupo musko misli da sam glupo zensko i da moze putem neke sile da me napadne, jer napad je najbolja odbrana. Da sam ja pocela da pravim guzvu, bilo bi lose. Mogla sam da ostanem u mestu i cekam policijski uvidjaj. Mogla sam da mu naplatim. Ja nisam cak pokazala ni tu nameru, smatram covek se uplasio, a jadnik hrani svoju porodicu tim poslom, ali ovaj psuje i galami, ne prestaje. Tek onda meni pada mrak. Sve se brzo izdesavalo. Mirno sam spustila otvorila vrata, izasla do njega i pitala u cemu je problem. Tuc muc, sto nisi dala zmigavac na desno, a da jesam dala odmah, sto nikako nije bilo izvodljivo, opet bi me udario, jer je bio zalepljen za mene da bi prosao na zuto, a po zakonu svi znamo da mora postojati odredjeno rastojanje izmedju dva vozila u nekoj koloni i ja sam ga podsetila na to. Mislio je da ce da me uplasi, jer glupo zensko za volanom ne zna propise. Inace, vozim svakoga dana vec sedam godina, nikada nisam sela u auto bez pojasa i skretala bez davanja zmigavca na vreme. Na moje pitanje "zasto se derete na mene", zanemeo je i ja sam mu rekla da cu ga pustiti samo zato sto je taksista. Produzili smo dalje. Ako to nije tolerancija na ne znam sta je!

pozdrav!

pre 11 godina

neko je pomenu tejzer na daljinu, gde mogu to da kupim? :D

a sto se tice nase nekulture u saobracaju (nekultura je blaga rec), sta ocekujete od zemlje koja je u vrhu po broju nepismenih, polupismenih, neobrazovanih u evropi? sta ocekujete od drustva gde su (zahvaljujuci prethodnim cinjenicama) biti bahat i bezobrazan glavne vrline, a mana biti kulturan i fin covek?
mi smo zemlja divljaka i maloumnika, to je nazalost tako jer je takva vecina ljudi, normalni i stalozeni su u manjini!

svako vece po bg-u vidjam klince kako divljaju po ulicama u tatinim kolima, bezobrazno ugrozavaju druge... mortus pijani gaze pesake na pesackim prelazima... taksisti za koje crveno svetlo, prednost i zmigavac ne vaze, itd..

jedini lek za sve ovo, je EDUKOVANA I OBUCENA policija u sto vecem broju na ulicama i to potpomognuta novom tehnologijom kao sto su aktivne kamere!
sta vredi policija kada je sacinjavaju isti oni (pomenuti na pocetku komentara) koji lece svoje komplekse, maltretirajuzbog banalnih prekrsaja a zatvaraju oci nad nasilnickom voznjom (cast izuzecima) i "sredjuju" vec napisane kazne takvima?
kada budemo imali pravu policiju koja ce striktno primenjivati zakon koji mora biti jasan ali drakonski, mocicemo da se nadamo nekoj kulturi u saobracaju, do tada ne...

Aleksandar

pre 11 godina

Evo ovako - ja sam jedan od komentatora na prethodni clanak koji je bio za mirno resenje problema, ili za neresavanje, zavisi kako se uzme. U svakom slucaju, malo bih dopunio svoj komentar. Jedan sam od onih koji mnogo voze i van Srbije. Vozio sam po svim zemljama okruzenja, Sloveniji, Italiji, Austriji, Americi... Poenta nije da se hvalim, vec da skrenem paznju na jednu sitnicu. Budala ima svuda, samo je koncentracija u Srbiji nekako najveca. Ovo se vise ne moze zvati nekulturom, ovo prerasta u bahatost, bezobrazluk, prostakluk, nepostovanje... Zovite to kako god hocete, alli uslovi u saobracaju kod nas zahtevaju izvesno prilagodjavanje. Kad god vozim u inostranstvu, nemam nikakav stres, uglavnom se postuju propisi, ljudi su generalno ljubazniji, povuceniji i defanzivniji, pa i kod mene izazivaju isto ponasanje. Kod nas se desavaju sulude stvari. I ja mogu u jednom danu za 15 ili 20 vozaca da kazem - desava se, pogresi covek ili pusti budalu. Mogu i za njih 50 da kazem, ali ako nisu pri tome bezobrazni. Medjutim, kada dodjem u situaciju da me na svu zvoju bahatost i bezobrazluk jos i zaj... tu vec malo teze uspevam da se smirim. Uglavnom uspevam, ali mi deluje da ce biti momenata kad ce prokljucala krv nadvladati razum.
Mi cemo ocigledno kao narod uvek misliti da smo najpametniji i uvek u pravu. Dok nas neko ne kazni. U ovom slucaju bi to trebalo da bude policija, ali od toga nema nista. Jer, oni su uz taxiste najsumanutiji!

Kapetan Ahab

pre 11 godina

Dragi moj "izbegavam-sukobe" Nemanja, ceo ovaj tvoj tekst se svodi na ono što sam već čuo od moje davno pokojne babe "pametniji popušta". Odtada sam proživeo toliko da to mogu da dopunim sa "i zato ga ološ jaše i gazi".
Filozofija "pametniji popušta", odnosno "pusti budalu" pomaže kada budala, nevaspitanih i iskompleksiranih kretena ima u podnošljivo malom broju. Problem je u tome što smo mi bolesno društvo i zato ih po našim ulicama ima u NENORMALNO i NEPODNOŠLJIVO velikom broju i čovek neprestano naleće na njih! Otrpiš jednom, otrpiš drugi put, treći put, ali dođe, i to vrlo brzo, trenutak kada moraš da reaguješ! I ne, ne smatram je premlaćivanje bahatog idiota "spuštanje na njegov prizemni nivo", naprotiv, to je JEDINA vaspitna mera koju je on u stanju da razume i koja će mu činiti najveće dobro u životu! Jer takvi svako popuštanje, svaki gest dobre volje i svaki pokušaj izbegavanja sukoba shvataju isključivo kao znak slabosti i podsticaj da se sledeći put ponašaju samo još gore. Nasilnici razumeju samo nasilje i od nasilničkog ponašanja odvratiće ih samo strah od još jačeg nasilja koje rizikuju da istrpe na vlastitoj koži! Kada čine nasilje, oni se osećaju moćno i ispunjeno, zato ga i čine. Taj osećaj im je potreban jer su u suštini kukavice. Zato se namah umire čim vide da "žrtva" može da im vrati, i to s kamatom! Oni neće nikad reći "ovaj popušta i sklanja se od mene jer je mnogo pametniji od mene, zato ću ja da se ugledam na njega, da i ja najzad steknem malo pameti".

boki

pre 11 godina

Siledzija i budala je uvek bilo i bice ih i dalje. Ipak, u poslednje vreme, sve vise je normalnih i razumnih vozaca. Zapravo vecina je takva. To , naravno, podrazumeva da si i sam smiren i razuman.

Riki

pre 11 godina

Za sve evo primer iz realnog zivota: Prvo pravilo kontakt ocima- prvi koji skrene pogled je slabiji. Drugo pravilo kad si ugrozen nasmesi se. Trece pravilo `kobra`- u koliko lice i dalje namerava da udje u sukob iznenadni napad je najbolja odbrana.

Milica

pre 11 godina

@DejanNY, evo ja nisam tako stara, vozim vec skoro 10 godina i nikada nisam upala u konflikt u saobracaju. Za moje ponasanje i vaspitanje mogu da zahvalim svojim roditeljima i svojoj zdravoj pameti. Odrasla sam i zivim u Srbiji, u provinciji. Da su me roditelji zanemarili ili preneli pogresne vrednosti ili pustili da me ulica vaspitava, mozda bih i ja bila budala sa pajserom u autu. Tako da za vaspitanje tvog deteta si prvo odgovaran ti, a ne drzava i drustvo, tako da zivot u Srbiji nije najgore sto se moze desiti tvom detetu. Cak i New York-u u kom ce tvoje dete odrastati ima kriminala, razvrata i svakakvih grozota. Tako da ti vaspitavaj tvoje dete, a za eventualne greske koje ces kasnije videti, ne krivi New York ili koji vec grad, vec vaspitanje koji si preneo na njega. Osim toga, SAD je drzava sa najvecim procentom ljudi koji su trenutno ili nekada u zivotu bili u zatvoru!

novak

pre 11 godina

vozim 37 godina, u Srviji i Evropi, više od 20 godina u evropi, trenutno u Švajcarskoj. Nisam sklon sukobima u saobraćaju, ali saobraćajna nekultura u Srbiji može se rešiti jedino, ako to država želi, ozbiljnim radom policije i strogim kaznama. U Švajcarskoj se propisi strogo poštuju, ne zbog toga što su pvajcarci i ostli koji voze u Švajcarskoj kulturni, nego zbog toga što su kazne visoke i za svaku grešku se kažnjava. Kada vozite po okolnim zemljama i ulazite u Švajcarsku, veoma je upadljivo kako svi počnu da se pridržavaju svih propisa u saobraćaju.
Rešenje je jednostavno, ali ima jedan problem a to je da kod nas svi podržavaju poštovanje propisa dok on ne napravi prekršaj pa treba da plati kaznu, onda je to problem i države i glupih propisa.
Mora se poći od sebe, ali prvo država mora da zavede red.

Banat

pre 11 godina

Sto neko rece, mi smo u poodmaklom stadijumu opsteg kolektivnog primitivizma tako da razum, razgovor i kompromis nemaju sanse. Ili ce drzava da uleti i da krene da kaznjava, zestoko, bahatost i nepostovanje zakona ili ce ovo nastaviti da eskalira gde ce se sa motki i pajsera preci na vatreno oruzje.

Agresija i bahatost u saobracaju su posledica agresije i bahatosti u svakom drugom segmentu drustva. Jednostavno se prelilo i na puteve i ulice. Ja ne mogu da verujem kakve sve budale ucestvuju u saobracaju i ko sve ima dozvolu. A ziveo sam u Kanadi gde 95% ucesnika u saobracaju, barem je to moje licno iskustvo, postuje propise i postuje druge ucesnike. Svi su uglavnom voljni da vas puste pre njih, da se pomere, da vam izadju u susret. Zasto? Zato sto njima to rade drugi ljudi. Karma.

Samo je kod nas uljudnost tj ljubaznost vidjena kao slabost i nesto sto rade budale. Mozda i jeste tako, uzevsi u obzir da je kod nas normalnih onoliko koliko je preko ludih: 5-10%.

Archer

pre 11 godina

Previše je "pajsera" oko nas. Još jedan pajser ispod našeg sedišta samo će pogoršati gorepomenuto stanje. Potpuno podržavam stavove iznete u članku.

Gile

pre 11 godina

Zastajem kolima, na semaforu crveno. Ispred mene auto. Svirnem kratko, vozac odmahuje. Ponovim, on izlazi sa motkom, psuje i dolazi do kola: "Sta je pi...?" Pokazujem mu na tanak mlaz ulja ili benzina koji istice iz njegovih kola i pitam se sta mi to treba. Da li su Ameri u pravu kada prolaze nemo pored ljudi koji leze na ulici? Najvise me je zanimalo da li je vozac moj zemljak, neukrotiva slovenska dusa.

Baticca

pre 11 godina

"Pusti budalu" je varijanta i razmislajnje dok ti neko ne polupa auto ,kriv 100 posto pred bogom i pred zakonom , i pobegne.Ili dobijes batine negde u saobracaju ni kriv ni duzan:Onda naravno nosis pajser i resavas sam stvar,jer ako nemas srece u nesreci,duplo zlo primer,pa te udari neko ko poznaje osobu x u policiji,jos ti budes kriv i pokrivas sam stetu.Umerena tolerancija,kad vidis da neko ne zna a kad vidis da je bezobrazan ,zna se..

mali ja

pre 11 godina

kad sam bio mali u mom selu se znalo ko je lopov, ko je neradnik, ko je ovakav ili onakav i takvih se celo selo klonilo, a danas došli neki novi pa se ne zna ko je ko tako da niko u selu ne zna koga da se kloni !!

Pedu

pre 11 godina

U trenutku mi je bilo neverovatno da u ovoj banani, neko uopšte napiše ovakav tekst.

Sećam se kao klinac, '82-'83, vozim se se matorim, dolazimo na raskrsnicu, zeleno svetlo, ćale regularno skreće desno, policajac ga zaustavlja i piše mu kaznu zato što nije uključio...MIGAVAC!!!!
Eeeej....a gde smo danas?!!!
Pandur stoji, lik se pored njega parkira na nedozvoljenom mestu i ništa.
Kao da pandura i nema.

PR

pre 11 godina

Jel znate da se pajserom u glavu moze ubiti covek? Robijati, ostaviti zivot, slobodu, porodicu zbog neke budale, ha, ne pada mi na pamet!

petar

pre 11 godina

@(45, 08. novembar 2012 13:50), prijatelju a šta ti je to magnum 45? Za to još nisam čuo? A i da imaš neki pištolj i izvadiš ga a ovaj ti kaže u fazonu pucaj pi... i ti ćeš da pucaš? Magnum 45!? Eeee...

greentooth

pre 11 godina

Evo jedan predlog resenja:
-zakonsko resenje da je video-snimak dokaz

-Obavezne kamere u autu (kao ono sto gledamo po YT u Rusiji), po mogucstvu subvencionisana nabavka (rate, povoljnija cena, sta vec)

-server MUP-a za upload (ili salter za preuzimanje) snimaka

-poostrene (citaj: vece) kazne za bahatu voznju, ugrozavanje drugih ucesnika, nepostovanje propisa, prednosti i sl.

Dakle (na dobrovoljnoj bazi) mogucnost prijave bahate voznje, napada (verbalnih, fizickih, oruzanih) u saobracaju, (dodatnih) dokaza prilikom saobracajne nesrece itd.
Za par meseci bi dalo rezultate, jer bi ljudi masovno slali (takav smo narod, volimo da prijavljujemo druge i za sitnice, tako da bi ovo islo jos bolje).

Pozdrav

pre 11 godina

Pre koju godinu,pas razvlaci momka pored puta,ljudi gledaju bespomocno iz kola. Covek stane izvuce sipku ispod sedista i umlati psa po glavi. Da on nije imao sipku cime bi psa skinuli sa momka? Dizalicom?

Milena

pre 11 godina

Aktivan sam vozac i vozim uglavnom po Nisu. Najvise mi smeta neukljucivanje pokazivaca pravca. Ali, isto tako moram da napomenem da se svakog dana prijatno iznenadim kada me neko pusti da se ukljucim, cak i onda kada nemam prednost...vec je jak saobracaj u ulici u koju pokusavam da se ukljucim i treba da se ceka dugo da se ukaze prilika da se ukljucim. To su uglavnom stariji muskarci. Zena mi nikada nije ustupila prednost. Ja se zaista trudim da pustim nekoga ko pokusava da se ukljuci u gust saobracaj, ili da se isparkira na ulicu sa gustim saobracajem, mada verujem da nekada samo prodjem ne obazirajuci se na takve. Znaci, niko od nas nije bezgresan u saobracaju, ali je vazno da se trudimo. Na kraju moram reci jos i to da je ipak vecina vozaca sasvim ok.

Antti

pre 11 godina

Preticala sam kamion, sve po ptopisoma, migavac na vreme, pogled u retrovizor ali se manijaku ocigledno zurilo je ja nemam auto koji moze da pretice sa 200 na sat, pa je krenuo mene da pretice dok preticem kamion. U medjuvremenu su kola iz suprotnog smera nadolazila i dasa se upasio, kad je uspeo da se ubaci u normalnu traku krenuo je da me juri, stigao me je jednom stao na sred pua i izasao uspela sam da ga zaobidjem , nastavio da me juri opet stigao opet izasao opet sam pobegla, treci put ista prica, da ne napominjem kakav smo haos pravili i koliko brzo vozili na prometnom putu. Na kraju su drugi vozaci shvatili sta se desava i nisu mu dali vise da pretice dok sam ja skrenula u neko selo i tamo ostala par sati cekajuci policiju koja se nije ni pojavila. Da sam imala oruzje kod sebe, ne bih osedela od straha u toj jurnjavi. I da ne napominjem koji je to "frajer" koji juri zenu vicuci- stani da te ubijem. Izvini , ali ja ne vidim gde gresim kad kazem da bih volela da sam imala nesto kod sebe.

паметњаковић млађи хтц

pre 11 godina

шта сте друго могли да очекујете од гомиле болесних умова у правној држави, кући на промаји.

Lemi

pre 11 godina

@ (I miran moze da bude bahat, 8. novembar 2012 13:22)

Bravo majstore!

Tucom sudar nisi sprecio jer je sve zavrseno ranije, vec si samo primitivizmu u sebi dao oduska - i nista vise. Naklapanja da si to edukativno uradio, zbog drugih, je nista drugo do patetican alibi ... u koji verovatno ni sam ne verujes.

A za to sto si sve to uradio pred petogodisnjim detetom, koje gleda i prihvata normu da je OK fizicki mlatiti nekoga ako te iznervira, a ti si jaci - sedi, jedan!

I posle se pitamo zasto su nam deca takva kakva su ...

otorino

pre 11 godina

Ono sto sam tekst propusta da primeti, a zbog cega su 'violent' komentari ispraceni sa "Preporucujem" :

Ljudi koji su navikli da ne budu kaznjeni za svoju bahatost, tu kaznu itekako zasluzuju. Da li sudstvo ili pajser, stvar je uredjenosti drzave...

Aleksandar

pre 11 godina

Povešću se vašim primerom i primeniti ga na komentare. Dakle:

Ako nekoga nisu uspeli da vaspitaju roditelji, škola, bivstvovanje u kakvoj-takvoj ljudskoj zajednici, zašto mislite da će vama to poći za rukom i to još na internetu?

Da, apsolutno se slažem da su komentari i preporuke istih na prethodnu vest u najmanju ruku skandalozni, ali oni mnogo toga govore o onima koji su takve komentare pisali. Pritom, prilično verno pokazuju uzrok zašto srećemo toliko bahatih, neobzirnih i nesolidarnih ljudi u saobraćaju, a i uopšte u svakodnevnom životu. A sve polazi iz kućnog vaspitanja tj. onoga što većini nas debelo manjka a dobrom delu nedostaje uopšte.

Kako kaže stara izreka - što se krivo rodi, niko ne ispravi. Možete pisati ovakve tekstove pet puta dnevno, situaciju popraviti nećete. Dok mi sami ne shvatimo da moramo da se menjamo ovakvi tekstovi će služiti za sprdnju, a ja se nadam da se bar neko od jučerašnjih komentatora zastideo svojih reči - tako bi ovaj tekst bar imao neku svrhu.

Redakcija:
Dragi Aleksandre, hvala i na komentaru i na pitanju. Malo pojasnjenje sa nase strane - namera je da savetujemo ljude kako da civilizovano odreaguju u nezgodnoj situaciji, ne pokusavamo da prevaspitamo nekoga na asfaltu pomocu pajsera kada je krv vec uzavrela.
Vremena su teska i potrebno je puno snage da se borimo za kakav-takav kvalitet zivota.

mile33

pre 11 godina

situacija sledeca: stanem u centru bg, 3 popodne, da pokupim drugara koji me vec ceka na trotoaru, covek pokusava da se provuce izmedju kolone u levoj i mene u desnoj traci (jer ne moze da saceka sekund da ovaj udje), i ja krenem napred, covek pocne da svira da urla nesto, ja odbrusim i stanem na semafor 20m ispred. covek lagano izadje iz auta, nabode me kroz otvoren prozor, polomi naocare, drugar nesto dobaci, ode s druge strane, otvori vrata i drugaru polomi nos. kulturno se vrati u kola i ode. zapisem tablice, pozovem policiju, uhapse ga, posle 2 godine osude ga po clanu nasilnicko ponasanje, 4 godine uslov, bla bla. da li se osecam da je pravda zadovoljena? NE. on je sljam koji je ostao na ulici posle takvog divljastva, para nema da ga parnicno gonimo, tako da jedino nam ostaje nada da ce u toku od 4 godine napraviti opet neku glupost i da ce otici u zatvor. najiskrenije, zalim sto nismo izasli iz auta i potukli, makar dobili batine, znali bi zasto. ovako osecam se popisano i od strane drzave i njega. pozdrav

mile

pre 11 godina

Čitajući ove komentare stiče se utisak da ste svi, ili bar većina vas, savesni i normalni vozači, što je za pohvalu svakako, ali u saobraćaju je druga slika, divljaci, bahati vozači, neiskusni, nepripremljeni, smotani... i da ne ređam dalje epitete. A svi ovi iza pobrojani čine jednu veliku grupu vozača pa se da zaključiti da oni ili ne posećuju ovaj sajt, ili ne pišu komentare, nemaju internet ili ne znam šta. Tako da mi ovde svakako nismo reprezentativan uzorak za ovu problematiku.

Nema tu...

pre 11 godina

Veliki naklon i svaka čast autoru na tekstu, hrabrosti da odgovori na bezumlje i konstruktivnoj kritici čitalaca-komentatora koji su nažalost prečesto psihološki presek srpskog stanovništva. Neka u svakoj rubrici bude što više ovakvih novinara i zdravo-razumnih odgovora na komentare.

Dusan

pre 11 godina

Kada neko dobije batine zbog bezobzirnog krsenja saobracajnih propisa, mozda ce sledeci put razmisliti pre nego sto ucini isto i na taj nacin ta vaspitna mera mozda sacuva nekome drugom zivot ili zdravlje. Tako da ne bih nasilje ja tek tako osudjivao i odbacivao.

Gavrilovic

pre 11 godina

Ovako nešto slično se meni desilo na auto-putu blizu Jagodine. Tip sa pančevačkim tablicama me na kraju naterao da stanem u zaustavnu traku, izašao je iz auta i pokazao mi pištolj ispod miške. Ne mogu da lažem da mi nije palo na pamet da ga zgazim, u samoodbrani. Na sreću tip se izduvao i nije mi prišao bliže. Jesam li ja ispao kukavica, jesam li bio pametan što nisam izašao iz auta ili sam jednostavno imao sreću što se tip presabrao. Uzrok svega je to što nisam imao gde da se sklonim, preticao sam regularno sa 120 km kamion a on odpozadi naišao sa preko 200 km na sat. Uzgred kada sam probao da prijavim slučaj (zamolio sam prijatelje iz policije da proveri o kome se radi) njegove tablice ne postoje u registru.

mmmmmm

pre 11 godina

raskrsnica ... dete prelazi na pešačkom...na zeleno.. gospodin proleće na santimetar ispred njega pun gas nije ga ni video... da ga pustim da ode i da ubije neko drugo dete tako... da čekam efektivnost policije koje nema nigde... teško da će tako biti...

1podunavac

pre 11 godina

Kako izbeci konflikt? Ne svatajte licno nista u saobracaju. On ce meni ovo, on ce meni ono. On tebi ne radi nista, ni ne zna ko si. On je samo pod 1.nezanalica 2.nesiguran 3.smotan ... Gledajte ga kao nekoga ko ima dve leve noge za voznju. Cak i oni bahati su su neznalice koji pokusavaju da lece komplekse za volanom. Dobar vozac je onaj koji od tacke A do tacke B stigne tako da nikoga ne iznervira niti mu iko svirne.
Sto se tice nervoze, mislite li recimo da poznati svetski vozaci (rally, f1) kada su u saobracaju i nalete tako na vozaca koji im isece put, ne pogleda u retrovizor ili isparkira se naglo, da se nerviraju i psuju? Ne, zato sto oni shvataju da su ljudi neznalice, nego paze na njihove greske, znaju da nije svako za voznju i ne gube zivce zbog njih. Tako se i vi ponasajte, ne gubite zivce zbog raznih neznalica, a po najmanje onih koji se trude da ispadnu vozaci. Pazite na njihove greske, ocekujte ih, svirnite im ako hocete cisto iz razloga da im skrenete paznju na gresku, mnogi od njih nisu ni svesni da su je napravili.

Beli

pre 11 godina

Ako hoces da se bijes otidi u neki box/kickbox/mma klub i udji u ring sa nekim ko zna i tamo se tuci. Onaj koji se olako hvata za pajser i sl predmete obicno nema pameti da situaciju resi verbalno niti ima m..a da situaciju resi bez pomocnih sredstava u vidu kojekakvih cvrstih predmeta. Zakljucak je sledeci: ko pravi problem u saobracaju je ili glupan ili pi..a.

Petar

pre 11 godina

Za sve vas koji nosite motke,pajsere i slicno.Zasto mislite da ce vam on ponmoci? Da meni neko naleti sa pajserom ili motkom, samo bih upotrebio vecu silu nego sto bih to uradio da je nema.Dakle,onog trenutka kada ste uneli oruzje u konflikt,doveli ste sebe u mnogo goru sitaciju. Prvo i osnovno pravilo,kreni da mi mlatis motkom , pricicu ti tako blizu da tvoj zamah nema nikakvog smisla,vec naprotiv, ostavlja te ranjivim.Razmisljajte o tome, ili ako nista drugo,o tome sta biva kad vam neko otme to oruzje ,pogotovo ako nista u sitauaciji da se branite bez njega,a ono predje u tudje ruke. Licno,ne nosim cak ni srafciger ni alat,a kamoli oruzje,jer znam da su velike sanse da stvari krenu naopako.Inace uskoro ubacujem kameru unutra. Ko vozi kao ja svaki dan BG zna da je situacija mizerna,bedna,i jadna. nacija nije zrela za sva ova kola koja su uvezena i kupljena raznoraznim kreditima.

Talični Tom

pre 11 godina

Pusti budalu je isto kao nabijanje glave u pesak. Sa svakim problemom čovek treba da se suoči, a ne da od njega beži. Danas je budala promašila tebe, ali će sutra ubiti neko dete, a ti si pustio budalu.
Nažalost, služba koja se treba obračunati sa budalama u saobraćaju, to ne radi kako valja, pa su ljudi primorani da se zaštite od budala. Neko im mora dati do znanja da se njihovo ponašanje ne može trpeti.

vosa

pre 11 godina

... stvarno o amerima vecina ljudi ovde misli sve najgore ali znajte u americi je nekad problem svako svakom zeli da ustupi svoje pravo prvenstva prolaza ... ko je bio u detroitu mogao je to videti.

Dragan Miladinovic

pre 11 godina

U principu vozim lagano i imam debele zivce u saobracaju. Kada mi neko oduzme prvenstvo prolaza, isece ili napravi bilo kakvu glupost u principu usporim, ukocim, sta god. Iskuliram situaciju i udahnem duboko.

E sad, kada vas neko umalo ne ubije ili ubije nekog drugog na vase oci iz ciste gluposti, potrebno je jaaaako duboko udahnuti da biste ostali mirni. Mislim da nije u ljudskoj prirodi da ostanu mirni na takve stvari pa je potrebno zaista mnogo truda da vas tako nesto ne poremeti.

ecentar

pre 11 godina

Bravo Nemanja, pored izuzetnih recenzija o automobilima vidim da i o ostalim zivotnim pitanjima imas izuzetan stav, verovatno zato i jesi tu gde si. Podrzavam inicijativu da se na ovim stranicama vise radi na edukaciji ucesnika u saobracaju. Ali moram da zapazim da je na ovaj clanak mnogo manje komentara nego na prethodni, koji je bio povod za ovaj potonji. S druge strane, vecina od nas je verovatno bila slicna dok nismo provozali malo evropskim drumovima i videli kako vozi civilizovan svet. Vozacka kultura je proces kao bilo koji drugi, potrebno je vreme da se vide efekti. Isto kao sto se ne moze postati pismen bez skolovanja, tako se ne moze postati kulturan vozac bez mogucnosti da se vidi kako kulturna voznja izgleda.

sofronije

pre 11 godina

mirni jel ti se nikad nije desilo da neustupis prednost... seti se toga pre nego sto nazivas pogrdno druge ucesnike u saobracaju.. ako kazes da nikad nisi pogresio onda sam siguran da si juce seo u auto...

Malisa

pre 11 godina

Pajseri, lanci, bezbol palice vise nisu u modi. Novo vreme nalaze nove tehnologije. U Kini prave plasticne pistolje verne originalu koji se pune
raznim vrstama kiseline.

oštećen i ugrožen

pre 11 godina

Pre nešto manje od mesec dana sam doživeo saobraćajnu nesreću za koju nisam kriv. Srećom i čudom, nas petoro, od kojih dva mala deteta, ostali smo nepovređeni. Neposredno posle sudara, u onom šoku, izašao sam i krenuo da vičem na "vozača" (namerno pod navodnicima) Peugeota koji me nije udario (udarac je bio od strane kamiona, od pozadi) ali je svojim ponašanjem, izazvao zastoj u saobraćaju zbog kojeg je i došlo do nesreće. Naročito me je iznerviralo to što me je očigledno lagao o svojoj ulozi u nesreći, negirajući svoje ponašanje par trenutaka pre samog sudara. U tim trenucima mi je došlo da ga razbijem! Samo par minuta pre ove nesreće, taj isti "čovek" koji je inicirao zastoj je pretekao mene i kamion ispred mene u krivini sa punom linijom, dok su ga vozila iz suprotnog smera izbegavala i svirala mu!!
Iako je čovek sa kamionom koji me je udario, kriv , u tom trenutku nisam bio besan na njega (a imao sam razloga, pretovaren kamion, nema tragova kočenja - dakle neispravne kočnice...).
Inače, pomenuti "vozač" Peugeot-a koji je svojim ponašanjem u par minuta napravio dve opasne situacije od kojih je jedna po nas mogla da bude i kobna, u zapisniku nije opisao događaj kako se on zapravo i desio, dakle lagao je i iz cele ove situacije je otišao samo sa malo oštećenom bojom na kolima.
Zašto ovako naširoko opisujem ovaj događaj?
Zato što u policijskom zapisniku piše da je pomenuti "vozač" Peugeot-a PO ZANIMANJU POLICIJSKI SLUŽBENIK!!
Budala ima svuda i na žalost biće ih i dalje, ali nekažnjena budala ima mogućnost da i nekome drugom ugrozi život ili imovinu i to saznanje me, evo dok pišem komentar, već čini besnim.
P.S. ako smatrate da treba da iznesem njegovo ime i prezime, uradiću to, možda nešto i pomogne.

Srednje tolerantan

pre 11 godina

Vozio sam u nekoliko velikih gradova i 3 milionska i nigde nisam video divljake kao u Beogradu, ni u citavoj ex-Yu. Svi su kao vazni, svi kao nekud zure, svi su opasni, iskompleksirani, psovanje je kao dobar dan, propisi se ne znaju i ne postuju itd.
Nije mi tesko izvinuti se ako pogresim, niti oprostiti ili u miru sacekati policiju, ali kad stoka krene nekad nema drugog izbora. Srecom sam solidno razvijen pa uglavnom bude dovoljan mrk pogled ili kad divljak izleti iz svog auta, pa onda kad vidi da je slabiji sve se zavrsi sa par reci. Ne znam kako je zenama, imao sam priliku da vidim celavog divljaka od 120kg kako nasrce na zenu i to pred policijom, a ON je skrivio udes.

Milutin

pre 11 godina

Osnovni problem je što policija ne reaguje. Lično sam bio svedok tuče u sred bela dana ispred hotela Moskva na Terazijama, na sred ulice pobila se dvoica polumafujaša, i blokirala saobraćaj nedaleko odatle 3 komunalna policajca stoje i gledaju niko makar da pozove "starije" kolege, poznaju "jake momke" valjda pa seljaci takodje neće ili ne smeju da se mešaju i kače ...

Takodje ogroman problem je što svaki za sebe umišlja da je neka sila, odnosno inagurisani član Kozanostre lično, a što i ne bi mislio tako kad mu je pola familije pozapošljavano preko veze i kotira se visoko, kada rodje rade svaki pos'o neometano ... Medjutim iz ličnog iskustva za sada ... svaki se povukao kada bi video gore pomenuto sekirče i volju da mu se isto zabije u glavu ako ma šta pokuša ...

bj ns

pre 11 godina

svakodnevni slom zivaca uz obavezno "pusti budalu" dodatno iritira činjenica da policije ama bas nikad nema tamo gde treba, a uvek tamo gde ne treba. stvarno sam u nedoumici da li treba pustiti budalu ili bi mogla neka budala malo da dobije po usima. uvek cu pokusati sve da do konflikta ne dođe, ali jednom ce morati.

Joao

pre 11 godina

Moram da iznesem jedno zapažanje! Kako uđem na teritoriju Beograda, tako počinje sviranje, sečenje, preticanje sa desne strane, ubacivanje bez migavca, vožnja 100km/h u naseljenom mestu, nedržanje rastojanja, nebezbedno obilaženje kolona i sve tako u tom stilu. Neka negativna energija koju nam je uveo Milošević i posledice (ne)ratovanja samo raste li raste, kao što raste i broj budala, srazmerno i više nego broj stanovnika.

Ovich

pre 11 godina

Netreba izbegavati konflikt zato sto na taj nacin poen dobija osoba koja izaziva konflikt i samim tim ce opet isto uraditi.

Pajser ispod sedista nesluzi nicemu zato sto neko moze biti tesko povredjen a moze i protiv tebe da se okrene.

U svajcarskoj veoma retko imam neke konflikte tokom voznje, u slucaju da vam se to cesto dogadja preporucujem daljinski tajzer. Eventualno busenje guma ili grebanje karoserije zavisno od tezine konflikta.

trust no one

pre 11 godina

I saobracaj nam odslikava sliku prilika u zemlji.Slazem se potpuno da je resenje u izbegavanju "budale",da svi mi gresimo u saobracaju,da su neki kupili vozacke pa i neka pravila ne poznaju,ali...Da li je moguce da neko ostavi kola na raskrsnici na zaustavnoj linije do bele linije,ugasi motor i "skokne"do prodavnice,ili ostavi kola u jednosmernoj uskoj ulici i zablokira saobracaj,ili parkira naspram drugog parkiranog automobila i jedva ostavi mesta da prodjete izmedju(jednom sam tako namerno otkinuo svoj desni i njegov levi retrovizor u punoj brzini nisam hteo da kocim),ili parkira na trotoaru raskrsnice i ne mozete imati nikakvu preglednost na rasksnici,ili....jednostavno upali zadnja svetla za maglu a magle nije bilo tri meseca?!Ja ga onda predjem i upalim svoja i blago pritisnem kocnicu da svetle i stop svetla,a on onda pokusava da me zaustavi da bi se tukao!Ovo po meni ne spada u saobracajne propise i kulturu,ovo je primitivizam zadnje vrste i ne mogu da verujem da tako neki ljudi razmisljaju.I nasi stari kada su vodili konje i krave sa zapregom pa su znali neke stvari bez razreda skole!Samo zbog ovog bih voleo da sam policajac....

Zoran Jeftovic

pre 11 godina

(Milica, 8. novembar 2012 14:10)
Upravo zato sto se u SAD-u zlocin i prekrsaji strogo kaznjavaju, a ne ko kod nas pregazis pesaka na ulici dobijes oduzimanje dozvole, izazoves tesku nesrecu sa povredjenima dobijes uslovno (da ne govorim o teskim kradjama koje se nagradjuju uslovnim kaznama ili amnestijom)!

Jedan od uzroka ovog naseg hronicnog problema je taj sto u tudjem oku trn vidimo a panj u svom ne.

Sta vredi kucno vaspitanje kada vas napadne neka neotesana budala kakvih odgovorno tvrdim (a prosao sam celu Evropu i Severnu Ameriku) ima najvise ovde?

Upravo je lek za nase probleme slanje bagre koja ubija na putevima u zatvor, a ne njihovo pustanje kroz razne amnestije i uslovne kazne!
Kamo lepe srece da je ovde procenat onih koji su bili u zatvoru (ili jesu) veci, ovo bi bila sigurnija zemlja za zivot i voznju!

Dragisa

pre 11 godina

"Cilj vožnje je da negde stignemo živi, zdravi i u stanju da obavimo posao zbog kojeg smo tamo krenuli."

Da li zaista mislite da osobe o kojima govore ovakvi tekstovi, ovo uopste citaju i imaju isti cilj?

Petar

pre 11 godina

Ja sam danas na putu za posao pustio par ljudi koji nisu imali prednost a nisu mogli da se lako ukljuce zbog velikh kolona i par onih sto su zadnjeg sekunda odlucili da menjaju traku (neki i bez zmigavca). To radim svaki dan na putu za posao i na povratku, i super se osecam. Posle svakog takvog poteza mi se javi osmeh (bez obzira da li mi se zahvale sa druge strane) na licu i osecam se bolje, cak i ako je bio los dan na poslu.

Pokusajte, stvarno jako dobro radi.

Par minuta duzeg putovanja nije nista u poredjenju sa zadovoljstvom koje ti veoma mali cinovi donose. Pored toga, ja licno obozavam da vozim (na putu i trkackim stazama) i nije mi problem da koji minut duze provedem u kolima. Isto znam koliko mnogi od oni koji glume "Shumahere" u saobracaju "gutaju dima" iza mene na trkackoj stazi.

Milos

pre 11 godina

Ponasanje u saobracaju je direktan odraz domaceg vaspitanja, kao i uticaja okoline, i uopste ne samo ponasanje u saobracaju nago i resavanje drugih konfliktnih situacija na poslu, u gradu itd... Posto su nam se u prethodnih 20 godina raspale i porodica i drustvo u celini, to ima odraz i na ovakve situacije pa otuda i pajseri, gazenja itd.
Kada se na sve to doda i odsustvo reda i zakona jasno je koliko je rizican nas saobracaj. Nadam se ipak da nismo pali toliko nisko kao Rusi!

shpitz

pre 11 godina

Odličan tekst, sve čestitke! Što se tiče komantara tipa: ...satri i uništi!... uglavnom su samo pražnjenje frustracije i nemoći preko interneta i začinjene ozlojeđenošću i slabošću pred ludacima. Mahom svi koji su kroz komentare gazili, palili i ubijali su sasvim normalni ljudi koji su nasilni i opasni smo u komentarima. Siguran sam da se ovakvi tipovi koji su spremni da stanu iza takvih reči mogu izbrojati na prste jedne ruke radnika iz pilane.

SAsa

pre 11 godina

Postovana redakcijo

Revoltiran odgovorom policije poslao sam pismo ministarstvu saobracaja. Mozda sam ja idealista ali ne mogu da prihvatim da mi nikako ne zelimo da zivimo u boljem, uredjenijem drustvu u kome ljudi imaju tolerancije i postuju jedni druge.

Pismo ministarstvu saobracaja
Postovana gospodo,
Na javnoj diskusiji sam pre par dana predlozio da se huliganstvo u saobracaju dokumentuje putem kamera na mobilnim telefonima,kao sto je to odavno slucaj u mnogim drugim zemljama.Taj snimak uz prijavu policiji je dovoljan dokaz da bi se pokrenuo krivicni postupak protiv prekrsioca. Redakcija B92 je zatim poslala predlog policiji i dobila odgovor da su jedini snimci koji mogu da se koriste u tu svrhu oni policijski - napravljeni bazdarenim uredjajima koje samo policija poseduje.
Kao ministarstvo vi ste zaduzeni i odgovorni za zakonodavstvo. Mnogim obicnim ljudima je nejasno da se za prelaz preko pune linije mora koristiti bazdareni uredjaj, ili za jurcanje preko pesackog prelaza na kojem stoje pesaci, za voznju kroz crveno itd.
Zakon koji bi dozvolio primenu mobilnih uredjaja za dokumentaciju preksaja bi sasvim sigurno smanjio broj preksaja u saobracaju, i na kraju smanjio tragican bilans Srbije po broju poginulih na putevima svake godine.
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ja stojim na raspolaganju.

Milos

pre 11 godina

Slazem se da treba "iskulirati" budale na putu jer te seljacina spusti na njegov nivo i onda te dobije na iskustvo, a kako god okrenes ne mozes da dobijes. Toga ce biti dok god ne bude postojao zakon koji ce sankcionisati bahate vozace, a sto je najvaznije ZAKON KOJI CE SE PRIMENJIVATI!
Pa da li iko misli da su engleski huligani "kulturni" na stadionima u engleskoj zato sto su se najednom promenili ili ih je drzava naterala ta se promene sprovodeci zakon?!
Problem kod nas je sto je celo drustvo takvo da je normalno da ljudi pljuju i zapisavaju ulice usred bela dana, mladima je svaka treca rec brate, a u razgovoru koriste navijacki tonalitet, politicari se opet ponasaju kao da su bogom dani a svi mi ostali smo retardirani, najgledanije su grand parade i VB, i najgore od svega je sto je TO SADA MAINSTREAM!

Nebo

pre 11 godina

Nema nama sreće dok policija i sudstvo ne počnu da rade svoj posao.
Tvrdim da u roku od šest meseci može da se sve dovede u red adekvatnim kaznama i zakonima koji se poštuju i važe za sve.
Lično ne nosim nikakve pajsere, palice, pištolje i ostalo jer znam da ako to imam mogu doći u situaciju i da upotrebim.
Pitanje za sve vas koji nosite je šta će se desiti kada vi izvadite pajser a neko izvadi pištolj, nož i slično ili je jednostavno jači od vas?
Evo ja sve svako veče iznerviram kada neko iza mene vozi sa naknadno ugrađenim ksenonima. Da sam na mestu policije odmah bih isključivao takva vouila iz saobraćaja jer oslepljuju sve živo. Nedavno sam kupio polovan auto i prvo što sam uradio, izvadio sam ksenone i stavio normalne sijalice.Eto auto mi ne izgleda tako lepo sad sa običnim sijalicama ali bar znam da nikome ne smetaju prilikom vožnje.
O održavanju kola i priučenim majstorima mogu da napišem disertaciju.
Dakle ovde treba promeniti sve iz korena a iskreno mislim da se to neće desiti uskoro jer smo kao društvo u celini totalno zaostali, nervozni, nekulturni a umišljeni do imbecilnosti.

Mik

pre 11 godina

Potpuno ste u pravu, ali veliki deo reakcija su skroz instinktivne. Jurio sam taksistu idiota koji me je žestoko ispsovao zato što sam stao na pešačkom prelazu, a onda sam shvatio da samo plasim svoju 3-godisnju sestricinu koja je bila u autu. Treba izbrojati...

Iznenađenje

pre 11 godina

Poruka autoru: kada dajete snimke saobraćaja iz Rusije, ohrabrujete kjude koji se tako ponašaju - nemojte ubacivati takve snimke!

Antti

pre 11 godina

Desilo mi se da me je covek jurio, presretao, par puta stigao ali sam ipak pobegla. Policija nije nista ucinila po tom pitanju iako su uzeli podatke irekli da ce resiti stvar. Da sam imala oruZje- iskoristila bih ga, jer sam svojim bezanjem preticanjem, voznjom suprotim smerom ugrozila sebe a i
Druge ucesnike u saobracaju, oruzjem bi se to odmah resilo. Ali mu pamtim tablice i dan danas , stici cu ga spremna kad tad.

Iznenađenje

pre 11 godina

Iskreno, velika većina vozača je normalna. Problem je u malom broju neiživljenih odnosno onih koji smatraju da pravila za njih ne važe. Međutim, pošto nam oni uvek upadnu u oči i nerviraju nas, imamo utisak da ih je mnogo više nego što to zaista jeste. Ali, ako je nekom nasilje rešenje, ako bi neko tučom na ulici nekog drugog učio pameti, ili ako bi nekom neko uništavao imovinu zbog situacije u saobraćaju, onda je tome vreme da se obrati psihijatru za stručnu pomoć, jer je takvo ponašanje verovatno posledica neke druge frustracije, čije zabemarivanje može imati ozbiljne posledice.

phreak

pre 11 godina

Ja propuštam automobile iz sporednih ulica kad je dugačka kolona, stajem pešacima, puštam autobuse da se uključe pri polasku sa stanice, i generalno se ponašam predusretljivo. I znate šta - i drugi se prema meni isto tako ponašaju. I baš mi je lepo :)

Naravno, naiđem i ja ponekad na budalu, ali nemam nameru da mi budala upropasti dan. Ma kakav dan, nemam nameru da na budalu potrošim ni sekundu. Nije naša uloga kao vozača da ih vaspitavamo. To je posao policije. Ko želi da vaspitava, neka se zaposli u saobraćajnoj policiji.

Bojan

pre 11 godina

Lepu temu ste poceli ali ovde govorite o tome da se treba sklanjati drugima koji prave prekrsaje i ugrozavaju moja prava i slobodu kretanja. Ne podrzavam Vas nacin razmisljanja ocigledno ni kao vecina drugih ucesnika. Treba, po meni , poceti sa druge strane, edukacijom vzaca jos u skoli za obuku da ako nesto planira da izvede u saobracaju npr prestrojavanje, neka se koristi pokazivac pravca. Time obavesti ostae o svojoj nameri a samo nam posle toga preostaje da ga neko od ostalih ucesnika ispostuje i nema problema dobicete prostor. Drugim recima nasi ljudi (tu racunam i nase iz inostranstva) se samo u nasoj zemlji bezobrazno ponasaju u saobracaju. U ostalim zemljama NE a to znaci da nam zakon tj policija ne radi svoj posao. Nije dovoljno placati skupe obuke i kupovati brza vozila policiji da na auto putu jure one koji voze brze od dozvoljenog nego treba i po gradu da rade svoj posao i kazne one koji se ponasaju bahato za volanom, ili nemaju "petlju" da zaustave neki bolji auto. Takodje svima se desi da se napravi neko uzimanje prvenstva prolaza ali ako se podigne ruka, kao znak izvinjenja taj mali fer gest 90% vozaca nece da se naljuti u odnosu kada nam neko uzme prvenstvo i kada ga opomenes na ponasanje a on pokaze srednji prst. Cemu takvo ponasanje? Odakle tolika hrabrost? Za tako nesto moze samo da se izvrsi presretanje i da mu se objasni sta je lepo ponasanje tako da posle toga imamo jednog uctivog vozaca vise u saobracaju, ali opet kazem treba poceti od vozaca.

SAsa

pre 11 godina

Snimi telefonon i podnesi prijavu policiji. Za prekrsaje postoje kazne. Papci koji vas ugrozavaju, ugrozavaju i druge. Pojedinci naprave dnevno barem 20 preksaja. Vecim brojem tuzbi vrsicete i pritisak na policiju da nesto preduzme protiv papaka.
I podnesite prijavu i snimite ga ne samo kada vas ugrozava nego i druge.

Redakcija:
Dragi Sasa, raspitali smo se kod policije odavno o tome sto predlazete. Policija ne priznaje snimke koji nisu načinjeni policijskim, baždarenim, uređajima ;(

sandu

pre 11 godina

bilo je situacija kad sam izlazio iz kola i svadjao se sa vozacima,a onda(a to valjda dolazi sa godinama i iskustvom) sam poceo da se smejem i pokazujem srednji prst.ubrzo sqm shvatio da od toga nema nishta,zato pustim budalu bolje to nego da idem u tvorza jer sam pretukao nekog na raskrsnici(a bilo je i toga).samo opusteeno bree.

Krle

pre 11 godina

Problem je upravo u tom izvinjavanju koje se pominje u tekstu. To izvinjavanje nas je i dovelo do ovakve situacije jer se svi ponasaju bahato misleci da je dovoljno da samo kazu "izvini" i to je to. I onda se posle ponasaju sve bahatije i bahatije... i sada imamo situaciju kakvu imamo.

Petar

pre 11 godina

Dame i gospodo, pustite te jadnike na miru kad nemoju dovoljno svesti da ne dovode svoj život i naš u rizik. Ako stvarno imate potrebu da nešto učinite, zapišite broj registracije i marku auta, i podnesite prijavu. Nije u redu takve ljude ostaviti na ulicama, ubiće ne samo sebe već i druge, ali nije naše da ih obrazujemo, već samo prijavimo, pa kad se u policiji nagomila 2,3,5,10 prijava na istog čoveka, valjda će i njima postati jasno da ta osoba više nikad ne treba da ima PRIVILEGIJU(pošto vožnja nije pravo) da vozi. Hvala na pažnji i vozite sigurno.(Hvala svima koji poštuju bicikliste u Bg-u, čuvate moj život)

Udri stoku

pre 11 godina

(Mik, 9. novembar 2012 08:00)

Potpuno se slažem i uvek se trudim da to ne radim kad vozim druge u kolima. Jedanput sam to uradio dok je dete bilo u kolima i bilo mi je žao jer je očito to trajno zapamtila. Od tada to radim samo kad nema "svedoka" odnosno kad sam sam u autu.

bole

pre 11 godina

(Antti, 9. novembar 2012 01:03)@Antti: a zasto si bezala i zasto te je jurio? Ne razumem...? Mora da si pre toga nešto skrivila, jer niko nikoga ne juri bez razloga...i još bi da pucaš? Ne razumem, nikako ajd pojasni, pls..

DejanNY

pre 11 godina

Vec godinama, ogovorno tvrdim, da smo mi Srbi, kao nacija, jedna od najgorih. Netolerantnost je nasa glavna karakteristika i koncept odgovornosti je totalno stran za Srbina. Prvi smo kada treba da prebacimo krivicu na Amere, Britance, Zapad, Hrvate, Albance, a mi smo najbolji i nicim nismo zasluzili da nas mrze. Crnogorci su nam bili najbolji prijatelji do prije 3,4 godine, sad vidim da su i oni neprijatelji. Za nas licni neuspjeh u zivotu, za nase imbecilne ideje blize kamenom dobu nego modernom drustvu, za nas sram, krivi su svi drugi a ne mi, nebeski narod... S.... se ja u takav narod onda, nesposoban da prihvati kriticko misljenje i kome je sila jedini govor koji razumije. Zbog toga mi dijete nece rasti u Srbiji. A ovaj truli, odvratni, kapitalisticki, pasos koji je dobio, je jedini koji mu treba. Ovo je naravno generalizacija, ali upravo generalna percepcija dolazi, zbog grozne vecine naroda u Srbiji, za koga sve gore navedeno je jedina istina!

I miran moze da bude bahat

pre 11 godina

Dobro ajd sad ovako , pre izvesnog vremena je jedan bahati mamlaz hteo da se zakuca u mene, jedva sam ga izbegao, oladio sam se jer sam vozio cerkicu od 5 godina pozadi, naravno pukao mi je film i izasao sam iz kola i isprasio majmuna! Zakljucak: sta sam trebao da uradim da ga pustim a mogao je da mi ubije dete? Da je neko pre mene to uradio nebi ja imao ovakvu situaciju sa istim! Ne verujem da ce doticni vise manijaciti po putu! Nisam nekulturan vec se prilagodjavam, da je reda i zakona kod nas i ja nih drugacije reagovao da sam ja to uradio nekome sa detetom dao bi mu palicu da me opameti!

Ovich

pre 11 godina

Netreba izbegavati konflikt zato sto na taj nacin poen dobija osoba koja izaziva konflikt i samim tim ce opet isto uraditi.

Pajser ispod sedista nesluzi nicemu zato sto neko moze biti tesko povredjen a moze i protiv tebe da se okrene.

U svajcarskoj veoma retko imam neke konflikte tokom voznje, u slucaju da vam se to cesto dogadja preporucujem daljinski tajzer. Eventualno busenje guma ili grebanje karoserije zavisno od tezine konflikta.

bole

pre 11 godina

(Antti, 9. novembar 2012 01:03)@Antti: a zasto si bezala i zasto te je jurio? Ne razumem...? Mora da si pre toga nešto skrivila, jer niko nikoga ne juri bez razloga...i još bi da pucaš? Ne razumem, nikako ajd pojasni, pls..

45

pre 11 godina

taxisti. definitivno najgori. pitanje odakle ih regrutuju? iz zatvora?
jedan primer. iz trake za levo, on polazi pravo i direktno me seče. jedva zaustavljam auto. on izlazi, prilazi i kaže: sada ćeš da vidiš svog boga, mogao si da mi udariš auto. naravno i mi konja za trku imamo. prvo klik na zaključavanje svih vrata, zatim otvaranje prozora i vađenje magnuma 45 iz pretinca za rukavice...odmah se okrenuo i otišao, jer ne zna sa kakvom budalom ima posla. napomena: ja imam preivše godina i svašta sam video i doživeo ali neću da dozvolim da me iko bije,nikada.

nstaksi

pre 11 godina

Chovek je napolju prepushten sam sebi.
Niko ga nece zashtititi od manijaka, nego on sam.
To sam nauchio posle godina provedenih na asfaltu.
Video sam stotine tucha na ulici, NIKAD nije bilo policije pored da spasi zhivot ili slomljeni ud, video sam hiljade divljanja po asfaltu od strane tatinih sinova i mafijasha, nikad policija nije shtitila bezbednost “primernih“ gradjana.
Devojka silovana od chetvorice na Cheneju, ko ju je spasao? Niko!
Trojici mojih kolega izlomljena rebra i vilice, polupan auto, su uhvatili sve pochinioce? ha!
Ghandi:
“Izmedju kukavichluka i nasilja, biram nasilje“.

Milica

pre 11 godina

@DejanNY, evo ja nisam tako stara, vozim vec skoro 10 godina i nikada nisam upala u konflikt u saobracaju. Za moje ponasanje i vaspitanje mogu da zahvalim svojim roditeljima i svojoj zdravoj pameti. Odrasla sam i zivim u Srbiji, u provinciji. Da su me roditelji zanemarili ili preneli pogresne vrednosti ili pustili da me ulica vaspitava, mozda bih i ja bila budala sa pajserom u autu. Tako da za vaspitanje tvog deteta si prvo odgovaran ti, a ne drzava i drustvo, tako da zivot u Srbiji nije najgore sto se moze desiti tvom detetu. Cak i New York-u u kom ce tvoje dete odrastati ima kriminala, razvrata i svakakvih grozota. Tako da ti vaspitavaj tvoje dete, a za eventualne greske koje ces kasnije videti, ne krivi New York ili koji vec grad, vec vaspitanje koji si preneo na njega. Osim toga, SAD je drzava sa najvecim procentom ljudi koji su trenutno ili nekada u zivotu bili u zatvoru!

kggirl

pre 11 godina

Tolerantna sam u saobracaju veoma. Prvo, siguran sam vozac. Ljudi su maksimalno opusteni u kolima dok vozim i uzivaju u mojoj voznji. Osecaj je zaista lep kada nekome u saobracaju ko mozda i ne zna dobro da vozi pomognete i dobijete neki osmeh, pozdrav ili znak zahvalnosti kada ih razumete, propustite, upozorite. Ali ta tolerancija se nekada lose protumaci. A primer za to je jedan kada me je taksista udario od pozadi. Na raskrnici se skrece levo kada se upali zeleno, ali tek onda kada propustite vozila iz suprotnog smera koji idu pravo. Cim se skrene levo, odmah desno se nalazi parking, tako da dok motate volan na levo da skrenete ne mozete dati zmigavac na desno, bar dok ne ispravite auto kao da cete nastaviti pravo, a tek onda dajete zmigavac za desno gde zapravo i skrecete. To je tako i drugacije ne moze. Sve zahteva par sekundi vremena, a to gospodin taksista iza mene nije mogao da ceka, jer se na semaforu vec ukljucilo zuto, dok su prosli svi iz suprotnog smera u prometnom bulevaru. I tako pri skretanju cujem udarac koji me je pogurao malo napred. Normalno, okrenem se da vidim sta je to i ko me je udario i samo na moj pogled i kratak osvrt dobijem psovanje, mlataranje rukama. Zasto? Zato sto glupo musko misli da sam glupo zensko i da moze putem neke sile da me napadne, jer napad je najbolja odbrana. Da sam ja pocela da pravim guzvu, bilo bi lose. Mogla sam da ostanem u mestu i cekam policijski uvidjaj. Mogla sam da mu naplatim. Ja nisam cak pokazala ni tu nameru, smatram covek se uplasio, a jadnik hrani svoju porodicu tim poslom, ali ovaj psuje i galami, ne prestaje. Tek onda meni pada mrak. Sve se brzo izdesavalo. Mirno sam spustila otvorila vrata, izasla do njega i pitala u cemu je problem. Tuc muc, sto nisi dala zmigavac na desno, a da jesam dala odmah, sto nikako nije bilo izvodljivo, opet bi me udario, jer je bio zalepljen za mene da bi prosao na zuto, a po zakonu svi znamo da mora postojati odredjeno rastojanje izmedju dva vozila u nekoj koloni i ja sam ga podsetila na to. Mislio je da ce da me uplasi, jer glupo zensko za volanom ne zna propise. Inace, vozim svakoga dana vec sedam godina, nikada nisam sela u auto bez pojasa i skretala bez davanja zmigavca na vreme. Na moje pitanje "zasto se derete na mene", zanemeo je i ja sam mu rekla da cu ga pustiti samo zato sto je taksista. Produzili smo dalje. Ako to nije tolerancija na ne znam sta je!

Krle

pre 11 godina

Problem je upravo u tom izvinjavanju koje se pominje u tekstu. To izvinjavanje nas je i dovelo do ovakve situacije jer se svi ponasaju bahato misleci da je dovoljno da samo kazu "izvini" i to je to. I onda se posle ponasaju sve bahatije i bahatije... i sada imamo situaciju kakvu imamo.

Tipo

pre 11 godina

Srbistan. Pa svaki dan doživljavam da kad me neko "iseče" ili mi oduzme prednost, još hoće da me bije. Kad nekog puštam da se uključi ispred, stoji ko ukopan, ne kapira...

stefan

pre 11 godina

Ceo clanak je ogromna lekcija za sve one koji misle da su pametni. Ne glumite heroja ili sta vec, iskulirajte i mnogo cete se bolje osecati. Ako vam je lakse, skrenite bahatost nekog drugog vozaca na saljivu stranu. pomislite u sebi: koja budala. Ako imate suvozaca onda slobodno sa njim na saljiv nacin prokomentarisite ponasanje drugog vozaca koji misli da je pametan. Uzivajte u voznji i postujte propise. Pozdrav

mmmmmm

pre 11 godina

raskrsnica ... dete prelazi na pešačkom...na zeleno.. gospodin proleće na santimetar ispred njega pun gas nije ga ni video... da ga pustim da ode i da ubije neko drugo dete tako... da čekam efektivnost policije koje nema nigde... teško da će tako biti...

Beli

pre 11 godina

Ako hoces da se bijes otidi u neki box/kickbox/mma klub i udji u ring sa nekim ko zna i tamo se tuci. Onaj koji se olako hvata za pajser i sl predmete obicno nema pameti da situaciju resi verbalno niti ima m..a da situaciju resi bez pomocnih sredstava u vidu kojekakvih cvrstih predmeta. Zakljucak je sledeci: ko pravi problem u saobracaju je ili glupan ili pi..a.

Antti

pre 11 godina

Desilo mi se da me je covek jurio, presretao, par puta stigao ali sam ipak pobegla. Policija nije nista ucinila po tom pitanju iako su uzeli podatke irekli da ce resiti stvar. Da sam imala oruZje- iskoristila bih ga, jer sam svojim bezanjem preticanjem, voznjom suprotim smerom ugrozila sebe a i
Druge ucesnike u saobracaju, oruzjem bi se to odmah resilo. Ali mu pamtim tablice i dan danas , stici cu ga spremna kad tad.

Čečvrčak

pre 11 godina

Evo gde je "caka":
da biste razumeli otkuda takve reakcije u komentarima treba da zamislite fudbalski derbi npr.Finskog prvenstva, pa ga onda uporedite sa našim. Kod nas samo što vojsku ne angažujemo da nas zaštiti od derbija, a tamo kao u pozorištu.
Zatim, zamislite gej-paradu u npr. Ženevi, gde bi ljudi koji su u prolazu, zastali, možda i iznenadjeni jer u medijima nema mnogo priče o tome i pljeskali uz muziku par minuta, bacili pogled i nastavili svojim putem, a onda se setite da kod nas državni vrh mesecima drhti pred jednim takvim izazovom.
Zašto, sta mislite? Zato što Srbija nije mirna i spokojna zemlja u kojoj ljudi žive lagodno već divlja sredina u kojoj je raznim vrtlozima
na površinu isplivao mulj i u tom mulju se fine ribe ne snalaze. Pojedu ih somovi. Zato ti treba pajser ispod sedišta, jer živimo u zemlji u kojoj je najbolje biti som.

паметњаковић млађи хтц

pre 11 godina

шта сте друго могли да очекујете од гомиле болесних умова у правној држави, кући на промаји.

Dusan

pre 11 godina

Kada neko dobije batine zbog bezobzirnog krsenja saobracajnih propisa, mozda ce sledeci put razmisliti pre nego sto ucini isto i na taj nacin ta vaspitna mera mozda sacuva nekome drugom zivot ili zdravlje. Tako da ne bih nasilje ja tek tako osudjivao i odbacivao.

Archer

pre 11 godina

Previše je "pajsera" oko nas. Još jedan pajser ispod našeg sedišta samo će pogoršati gorepomenuto stanje. Potpuno podržavam stavove iznete u članku.

ecentar

pre 11 godina

Bravo Nemanja, pored izuzetnih recenzija o automobilima vidim da i o ostalim zivotnim pitanjima imas izuzetan stav, verovatno zato i jesi tu gde si. Podrzavam inicijativu da se na ovim stranicama vise radi na edukaciji ucesnika u saobracaju. Ali moram da zapazim da je na ovaj clanak mnogo manje komentara nego na prethodni, koji je bio povod za ovaj potonji. S druge strane, vecina od nas je verovatno bila slicna dok nismo provozali malo evropskim drumovima i videli kako vozi civilizovan svet. Vozacka kultura je proces kao bilo koji drugi, potrebno je vreme da se vide efekti. Isto kao sto se ne moze postati pismen bez skolovanja, tako se ne moze postati kulturan vozac bez mogucnosti da se vidi kako kulturna voznja izgleda.

Lemi

pre 11 godina

@ (I miran moze da bude bahat, 8. novembar 2012 13:22)

Bravo majstore!

Tucom sudar nisi sprecio jer je sve zavrseno ranije, vec si samo primitivizmu u sebi dao oduska - i nista vise. Naklapanja da si to edukativno uradio, zbog drugih, je nista drugo do patetican alibi ... u koji verovatno ni sam ne verujes.

A za to sto si sve to uradio pred petogodisnjim detetom, koje gleda i prihvata normu da je OK fizicki mlatiti nekoga ako te iznervira, a ti si jaci - sedi, jedan!

I posle se pitamo zasto su nam deca takva kakva su ...

Petar

pre 11 godina

Za sve vas koji nosite motke,pajsere i slicno.Zasto mislite da ce vam on ponmoci? Da meni neko naleti sa pajserom ili motkom, samo bih upotrebio vecu silu nego sto bih to uradio da je nema.Dakle,onog trenutka kada ste uneli oruzje u konflikt,doveli ste sebe u mnogo goru sitaciju. Prvo i osnovno pravilo,kreni da mi mlatis motkom , pricicu ti tako blizu da tvoj zamah nema nikakvog smisla,vec naprotiv, ostavlja te ranjivim.Razmisljajte o tome, ili ako nista drugo,o tome sta biva kad vam neko otme to oruzje ,pogotovo ako nista u sitauaciji da se branite bez njega,a ono predje u tudje ruke. Licno,ne nosim cak ni srafciger ni alat,a kamoli oruzje,jer znam da su velike sanse da stvari krenu naopako.Inace uskoro ubacujem kameru unutra. Ko vozi kao ja svaki dan BG zna da je situacija mizerna,bedna,i jadna. nacija nije zrela za sva ova kola koja su uvezena i kupljena raznoraznim kreditima.

Pozdrav

pre 11 godina

Pre koju godinu,pas razvlaci momka pored puta,ljudi gledaju bespomocno iz kola. Covek stane izvuce sipku ispod sedista i umlati psa po glavi. Da on nije imao sipku cime bi psa skinuli sa momka? Dizalicom?

bj ns

pre 11 godina

svakodnevni slom zivaca uz obavezno "pusti budalu" dodatno iritira činjenica da policije ama bas nikad nema tamo gde treba, a uvek tamo gde ne treba. stvarno sam u nedoumici da li treba pustiti budalu ili bi mogla neka budala malo da dobije po usima. uvek cu pokusati sve da do konflikta ne dođe, ali jednom ce morati.

Ferero

pre 11 godina

Hahahahahahah sve sajber strit fajetr do strit fajtera, ajte bre ljudi sta se lozite, pesnice, pajseri, palice, stangle...eejjj bre dal ste normalni, da lomite nekog ko vam je uleteo ili slicno, nikad ne znate da li taj ispod sedista ima pistolj ili noz i op cup eto vas bez bubrega ceo zivot, a dete vas pita zasto stalno piskite krv? Iskulirajte budalcine, pustite neku opustajucu muziku i budite srecni sto uopste imate prevozno sredstvo. Aj uzdravlje!

@Zuki

pre 11 godina

"Bravo! "Pusti budalu" je jedino ispravno..."

Jeste, pusti budalu u vrtiću, pusti budalu u osnovnoj školi, pusti budalu u srednjoj školi, pusti budalu na faultetu, pusti budalu uveče u gradu, pusti budalu u saobraćaju, pusti budalu na televiziji i onda kad ti budala postane premijer ili predsednik republike (bez insinuacija) ili ti pokuca na vrata onda "u j...e kako je do ovoga došlo?"...

Redakcija:
Mi smo se ovom prilikom ogranicili samo na saobracaj. Tu smo mi odgovorni. Rec je o jednostavnom oduzimanju gasa ili blagovremenom kocenju.

Licika

pre 11 godina

Iskreno sam bila šokirana komentarima i sada prijatno iznenađena reakcijom na iste. Količina agresije u saobraćaju, ali i drugim oblastima je zabrinjavajuća. Aktivni sam vozač preko 10 godina i zaista nikada nisam doživela da neko na mene krene pajserom, a juče čitam kako 70% komentatora nosi pajsere, flaše sa benzinom itd. Vozila sam dosta i po Evropi i nigde nisam doživela ovakvu nekulturu u saobraćaju kao kod nas. Ako je ograničenje na autoputu 130, svi voze 130, a ne jedan 60, drugi 100, a treći ti se zalepi otpozadi i ablenduje kao manit dok mu se, makar i po cenu bezbednosti, ne skloniš. Nema gužve, nema rasula, svi kao jedan, samo teče. Isto je i u gradovima, niko ne trubi, ne uleće u makazice itd. Zaključak, drakonske kazne za saobraćajne prekršaje, ima da budemo ko bubice!

Jovan

pre 11 godina

Imao sam situaciju gde je komsinica umalo kolima udarila suprugu i dete koje je bilo u dečijim kolicima, vezano. Ulica mala, blatnjava, neasfaltirana, i pešaci i kola izbegavaju bare kako god znaju i umeju, a ona se zaletela i za desetak centimetara promašila kolica. Kad sam je stigao dobro joj glavu nisam odfikario. Tužila me posle, bezuspešno.
Reagovao sam impulsivno i bez mnogo razmišljanja. Reklo bi se da sam preterao prema ovom tekstu.

Sa druge strane, nakon tog nemilog događaja ta osoba više ne prolazi polovinom ulice gde ja stanujem. Deca se slobodno igraju na ulici. Mogu slobodno reći da sam spasao neko od te dece, ili moje dete, jer pre ili kasnije neko bi nastradalo. Sad me svi tužite zbog ovih reči, ali moj mir i mir ostalih roditelja u ulici, nema cenu.

Budali ne vredi objašnjavati ništa. Budala razume samo silu, e pa onda će silu i dobiti. Dečiji život nema cenu.

Riki

pre 11 godina

Za sve evo primer iz realnog zivota: Prvo pravilo kontakt ocima- prvi koji skrene pogled je slabiji. Drugo pravilo kad si ugrozen nasmesi se. Trece pravilo `kobra`- u koliko lice i dalje namerava da udje u sukob iznenadni napad je najbolja odbrana.

Возач

pre 11 godina

Не би било лоше да се овакав текст дели свим полазницима у ауто школама, а и неки који су давно положили би могли да се подсете, рецимо приликом продужавања возачке дозволе или регистрације.

Talični Tom

pre 11 godina

Pusti budalu je isto kao nabijanje glave u pesak. Sa svakim problemom čovek treba da se suoči, a ne da od njega beži. Danas je budala promašila tebe, ali će sutra ubiti neko dete, a ti si pustio budalu.
Nažalost, služba koja se treba obračunati sa budalama u saobraćaju, to ne radi kako valja, pa su ljudi primorani da se zaštite od budala. Neko im mora dati do znanja da se njihovo ponašanje ne može trpeti.

Milos

pre 11 godina

Ponasanje u saobracaju je direktan odraz domaceg vaspitanja, kao i uticaja okoline, i uopste ne samo ponasanje u saobracaju nago i resavanje drugih konfliktnih situacija na poslu, u gradu itd... Posto su nam se u prethodnih 20 godina raspale i porodica i drustvo u celini, to ima odraz i na ovakve situacije pa otuda i pajseri, gazenja itd.
Kada se na sve to doda i odsustvo reda i zakona jasno je koliko je rizican nas saobracaj. Nadam se ipak da nismo pali toliko nisko kao Rusi!

pozdrav!

pre 11 godina

neko je pomenu tejzer na daljinu, gde mogu to da kupim? :D

a sto se tice nase nekulture u saobracaju (nekultura je blaga rec), sta ocekujete od zemlje koja je u vrhu po broju nepismenih, polupismenih, neobrazovanih u evropi? sta ocekujete od drustva gde su (zahvaljujuci prethodnim cinjenicama) biti bahat i bezobrazan glavne vrline, a mana biti kulturan i fin covek?
mi smo zemlja divljaka i maloumnika, to je nazalost tako jer je takva vecina ljudi, normalni i stalozeni su u manjini!

svako vece po bg-u vidjam klince kako divljaju po ulicama u tatinim kolima, bezobrazno ugrozavaju druge... mortus pijani gaze pesake na pesackim prelazima... taksisti za koje crveno svetlo, prednost i zmigavac ne vaze, itd..

jedini lek za sve ovo, je EDUKOVANA I OBUCENA policija u sto vecem broju na ulicama i to potpomognuta novom tehnologijom kao sto su aktivne kamere!
sta vredi policija kada je sacinjavaju isti oni (pomenuti na pocetku komentara) koji lece svoje komplekse, maltretirajuzbog banalnih prekrsaja a zatvaraju oci nad nasilnickom voznjom (cast izuzecima) i "sredjuju" vec napisane kazne takvima?
kada budemo imali pravu policiju koja ce striktno primenjivati zakon koji mora biti jasan ali drakonski, mocicemo da se nadamo nekoj kulturi u saobracaju, do tada ne...

Luger

pre 11 godina

Kako se stvaraju bahati i bezočni tipovi? Tako što se svi povlače pred njima i opraštaju im se greške! Obično narod kaže "ma pusti budalu", ali šta se dešava kada se budali uvek popušta? Da li će to opametiti budalu, staviti joj do znanja da nije u pravu? Naravno da neće, budala će bivati sve veća i veća i počeće da oseća nešto što se zove moć! Da, gospodo moć! Reći će, "meni niko niša ne može" i onda tek počinju nevolje. Treba biti tolerantan u saobraćaju, pustiti nekoga ko dugo čeka na sporednom putu da se uključi, propustiti vozilo i ako imamo prednost, stati na pešačkom prelazu, ali ako imate posla sa bitangom, onda bitangi mora biti stavljeno do znanja gde joj je mesto, a to može biti urgentni centar, ili najbliža bolnica. Jer iz iskustva znam da budala neće stati dok ne oseti udarac. Tek kada sami osete posledice svojih postupaka, tek onda dolaze pameti i tek tada uviđaju da svet ne postoji samo za njih. Naravno ukoliko niste mentalno i fizički spremni za takvu vrstu razgovora sa bitangama, sklonite se, ali ako jeste ne dajte im za pravo, jer to je u krajnjoj liniji i vaša obaveza. Nažalost, sistem podstiče bitange blagim kaznama, to se najbolje vidi u školama, koliko se tolerišu huliganski postupci pojedinaca, kojima ustvari u školi nije ni mesto već u popravnom domu. Budite tolerantni ali sa granicom, jer granica mora da postoji za svakoga ma ko on bio!

Petrolhead

pre 11 godina

U mnoštvu kategorizacije ljudi (dobri-loši, filantropi-mizantropi, lopovi-pošteni..), meni se najviše svidelo kako je to uradio Konfučije. On je ljude podelio na VASPITANE i NEVASPITANE.
Niče je govorio, da ako se upuštaš u raspravu sa budalom, to tebe čini još većom budalom od onoga sa kojim se raspravljaš.
Juče je bio, povodom ove teme, jedan divan komentar u kome se sažaljevaju ovakvi bahati, agrasivni, primitivni i neobrazovani vozači, jer oni moraju da žive sami sa sobom takvi kakvi su do kraja života, a to je, priznaćete, najteže.
Situacija u saobraćaju je na prelazu iz očajne u katastrofičnu, i ljudi treba da se prilagode prema "stanju na terenu". Ako je većina luda, naoružana pištoljima, noževima, pajserima, bejzbol palicama....pustite da prirodna selekcija, hladni metal, i vruće olovo urade svoje. Normalni ljudi će, sa malim zakašnjenjem da stignu svojim porodicama, u svoj topli dom.

Aleksandar

pre 11 godina

Povešću se vašim primerom i primeniti ga na komentare. Dakle:

Ako nekoga nisu uspeli da vaspitaju roditelji, škola, bivstvovanje u kakvoj-takvoj ljudskoj zajednici, zašto mislite da će vama to poći za rukom i to još na internetu?

Da, apsolutno se slažem da su komentari i preporuke istih na prethodnu vest u najmanju ruku skandalozni, ali oni mnogo toga govore o onima koji su takve komentare pisali. Pritom, prilično verno pokazuju uzrok zašto srećemo toliko bahatih, neobzirnih i nesolidarnih ljudi u saobraćaju, a i uopšte u svakodnevnom životu. A sve polazi iz kućnog vaspitanja tj. onoga što većini nas debelo manjka a dobrom delu nedostaje uopšte.

Kako kaže stara izreka - što se krivo rodi, niko ne ispravi. Možete pisati ovakve tekstove pet puta dnevno, situaciju popraviti nećete. Dok mi sami ne shvatimo da moramo da se menjamo ovakvi tekstovi će služiti za sprdnju, a ja se nadam da se bar neko od jučerašnjih komentatora zastideo svojih reči - tako bi ovaj tekst bar imao neku svrhu.

Redakcija:
Dragi Aleksandre, hvala i na komentaru i na pitanju. Malo pojasnjenje sa nase strane - namera je da savetujemo ljude kako da civilizovano odreaguju u nezgodnoj situaciji, ne pokusavamo da prevaspitamo nekoga na asfaltu pomocu pajsera kada je krv vec uzavrela.
Vremena su teska i potrebno je puno snage da se borimo za kakav-takav kvalitet zivota.

sofronije

pre 11 godina

mirni jel ti se nikad nije desilo da neustupis prednost... seti se toga pre nego sto nazivas pogrdno druge ucesnike u saobracaju.. ako kazes da nikad nisi pogresio onda sam siguran da si juce seo u auto...

Laku noćas!

pre 11 godina

Ne boji se Srbin pajsera,benzina,vatre I ostalih vidova "kultivacije",samo I isključivo kazne tj. blokčeta kako je poznato kod nas!!!Nismo mi izmislili nasilje I bahatost,svuda je tako ali u zemljama gde se osećate sigurno u saobraćaju kaznom kažnjavaju da se I najveći divljak počeše po glavi kad bi da pravi problem!Pa svi se bunimo protiv kazni,te visoka,te nerealna,te ovo te ono ali zakon je osnovna stvar.

Alek_86

pre 11 godina

Ja moram javno da se izvinim jer sam se pronašao u tekstu! Shvatam da MORAM da krenem prvo od sebe. Baš kao što u tekstu piše, ako nekoga roditelji, škola, auto-škola, vojska i dr. nisu uspeli negoa da vaspitaju, neću ni ja uspeti...

Svako od nas je video neku "budalu" kako nam je isekla put, izleće iz sporedne ulice i td, isto tako smo i mi nekada nešto uradili.

Konkretno, jedan dekica sa jugićem je izleteo na AUTO-PUT, bez da mene propusti... Imao sam osećaj da bih ga prebio. Nervirao se, psovao i drao se kao majmun. A tek onda sam shvatio koja sam ja budala što sam uopšte sebe nervirao. Zar ja da dobijem čir zbog nekoga ko ne poštuje pravila saobraćaja? Kad sam već uspeo da izmanevrišem i izbegnem sudar, onda "pusti budalu".

Baticca

pre 11 godina

"Pusti budalu" je varijanta i razmislajnje dok ti neko ne polupa auto ,kriv 100 posto pred bogom i pred zakonom , i pobegne.Ili dobijes batine negde u saobracaju ni kriv ni duzan:Onda naravno nosis pajser i resavas sam stvar,jer ako nemas srece u nesreci,duplo zlo primer,pa te udari neko ko poznaje osobu x u policiji,jos ti budes kriv i pokrivas sam stetu.Umerena tolerancija,kad vidis da neko ne zna a kad vidis da je bezobrazan ,zna se..

petar

pre 11 godina

@(45, 08. novembar 2012 13:50), prijatelju a šta ti je to magnum 45? Za to još nisam čuo? A i da imaš neki pištolj i izvadiš ga a ovaj ti kaže u fazonu pucaj pi... i ti ćeš da pucaš? Magnum 45!? Eeee...

Gile

pre 11 godina

Zastajem kolima, na semaforu crveno. Ispred mene auto. Svirnem kratko, vozac odmahuje. Ponovim, on izlazi sa motkom, psuje i dolazi do kola: "Sta je pi...?" Pokazujem mu na tanak mlaz ulja ili benzina koji istice iz njegovih kola i pitam se sta mi to treba. Da li su Ameri u pravu kada prolaze nemo pored ljudi koji leze na ulici? Najvise me je zanimalo da li je vozac moj zemljak, neukrotiva slovenska dusa.

vosa

pre 11 godina

... stvarno o amerima vecina ljudi ovde misli sve najgore ali znajte u americi je nekad problem svako svakom zeli da ustupi svoje pravo prvenstva prolaza ... ko je bio u detroitu mogao je to videti.

Nema tu...

pre 11 godina

Veliki naklon i svaka čast autoru na tekstu, hrabrosti da odgovori na bezumlje i konstruktivnoj kritici čitalaca-komentatora koji su nažalost prečesto psihološki presek srpskog stanovništva. Neka u svakoj rubrici bude što više ovakvih novinara i zdravo-razumnih odgovora na komentare.

Iznenađenje

pre 11 godina

Poruka autoru: kada dajete snimke saobraćaja iz Rusije, ohrabrujete kjude koji se tako ponašaju - nemojte ubacivati takve snimke!

shpitz

pre 11 godina

Odličan tekst, sve čestitke! Što se tiče komantara tipa: ...satri i uništi!... uglavnom su samo pražnjenje frustracije i nemoći preko interneta i začinjene ozlojeđenošću i slabošću pred ludacima. Mahom svi koji su kroz komentare gazili, palili i ubijali su sasvim normalni ljudi koji su nasilni i opasni smo u komentarima. Siguran sam da se ovakvi tipovi koji su spremni da stanu iza takvih reči mogu izbrojati na prste jedne ruke radnika iz pilane.

sandu

pre 11 godina

bilo je situacija kad sam izlazio iz kola i svadjao se sa vozacima,a onda(a to valjda dolazi sa godinama i iskustvom) sam poceo da se smejem i pokazujem srednji prst.ubrzo sqm shvatio da od toga nema nishta,zato pustim budalu bolje to nego da idem u tvorza jer sam pretukao nekog na raskrsnici(a bilo je i toga).samo opusteeno bree.

boki

pre 11 godina

Siledzija i budala je uvek bilo i bice ih i dalje. Ipak, u poslednje vreme, sve vise je normalnih i razumnih vozaca. Zapravo vecina je takva. To , naravno, podrazumeva da si i sam smiren i razuman.

dowla

pre 11 godina

Sa budalom se nikada ne treba raspravljati jer te teraju da se spustiš na njihov nivo, a kad se to desi oni pobeđuju jer na tom nivou imaju više iskustva od normalnih i civilizovanih ljudi.

phreak

pre 11 godina

Ja propuštam automobile iz sporednih ulica kad je dugačka kolona, stajem pešacima, puštam autobuse da se uključe pri polasku sa stanice, i generalno se ponašam predusretljivo. I znate šta - i drugi se prema meni isto tako ponašaju. I baš mi je lepo :)

Naravno, naiđem i ja ponekad na budalu, ali nemam nameru da mi budala upropasti dan. Ma kakav dan, nemam nameru da na budalu potrošim ni sekundu. Nije naša uloga kao vozača da ih vaspitavamo. To je posao policije. Ko želi da vaspitava, neka se zaposli u saobraćajnoj policiji.

PR

pre 11 godina

Jel znate da se pajserom u glavu moze ubiti covek? Robijati, ostaviti zivot, slobodu, porodicu zbog neke budale, ha, ne pada mi na pamet!

Kapetan Ahab

pre 11 godina

Dragi moj "izbegavam-sukobe" Nemanja, ceo ovaj tvoj tekst se svodi na ono što sam već čuo od moje davno pokojne babe "pametniji popušta". Odtada sam proživeo toliko da to mogu da dopunim sa "i zato ga ološ jaše i gazi".
Filozofija "pametniji popušta", odnosno "pusti budalu" pomaže kada budala, nevaspitanih i iskompleksiranih kretena ima u podnošljivo malom broju. Problem je u tome što smo mi bolesno društvo i zato ih po našim ulicama ima u NENORMALNO i NEPODNOŠLJIVO velikom broju i čovek neprestano naleće na njih! Otrpiš jednom, otrpiš drugi put, treći put, ali dođe, i to vrlo brzo, trenutak kada moraš da reaguješ! I ne, ne smatram je premlaćivanje bahatog idiota "spuštanje na njegov prizemni nivo", naprotiv, to je JEDINA vaspitna mera koju je on u stanju da razume i koja će mu činiti najveće dobro u životu! Jer takvi svako popuštanje, svaki gest dobre volje i svaki pokušaj izbegavanja sukoba shvataju isključivo kao znak slabosti i podsticaj da se sledeći put ponašaju samo još gore. Nasilnici razumeju samo nasilje i od nasilničkog ponašanja odvratiće ih samo strah od još jačeg nasilja koje rizikuju da istrpe na vlastitoj koži! Kada čine nasilje, oni se osećaju moćno i ispunjeno, zato ga i čine. Taj osećaj im je potreban jer su u suštini kukavice. Zato se namah umire čim vide da "žrtva" može da im vrati, i to s kamatom! Oni neće nikad reći "ovaj popušta i sklanja se od mene jer je mnogo pametniji od mene, zato ću ja da se ugledam na njega, da i ja najzad steknem malo pameti".

fiverov

pre 11 godina

Svaka cast za tekst. Malo je ovakvih clanaka. Nadam se da ce vozaci i "vozaci" i shumaheri i raikoneni i tajsoni i klint istvudi procitati ovo. pozdrav

Gavrilovic

pre 11 godina

Ovako nešto slično se meni desilo na auto-putu blizu Jagodine. Tip sa pančevačkim tablicama me na kraju naterao da stanem u zaustavnu traku, izašao je iz auta i pokazao mi pištolj ispod miške. Ne mogu da lažem da mi nije palo na pamet da ga zgazim, u samoodbrani. Na sreću tip se izduvao i nije mi prišao bliže. Jesam li ja ispao kukavica, jesam li bio pametan što nisam izašao iz auta ili sam jednostavno imao sreću što se tip presabrao. Uzrok svega je to što nisam imao gde da se sklonim, preticao sam regularno sa 120 km kamion a on odpozadi naišao sa preko 200 km na sat. Uzgred kada sam probao da prijavim slučaj (zamolio sam prijatelje iz policije da proveri o kome se radi) njegove tablice ne postoje u registru.

Iznenađenje

pre 11 godina

Iskreno, velika većina vozača je normalna. Problem je u malom broju neiživljenih odnosno onih koji smatraju da pravila za njih ne važe. Međutim, pošto nam oni uvek upadnu u oči i nerviraju nas, imamo utisak da ih je mnogo više nego što to zaista jeste. Ali, ako je nekom nasilje rešenje, ako bi neko tučom na ulici nekog drugog učio pameti, ili ako bi nekom neko uništavao imovinu zbog situacije u saobraćaju, onda je tome vreme da se obrati psihijatru za stručnu pomoć, jer je takvo ponašanje verovatno posledica neke druge frustracije, čije zabemarivanje može imati ozbiljne posledice.

Bojan

pre 11 godina

Lepu temu ste poceli ali ovde govorite o tome da se treba sklanjati drugima koji prave prekrsaje i ugrozavaju moja prava i slobodu kretanja. Ne podrzavam Vas nacin razmisljanja ocigledno ni kao vecina drugih ucesnika. Treba, po meni , poceti sa druge strane, edukacijom vzaca jos u skoli za obuku da ako nesto planira da izvede u saobracaju npr prestrojavanje, neka se koristi pokazivac pravca. Time obavesti ostae o svojoj nameri a samo nam posle toga preostaje da ga neko od ostalih ucesnika ispostuje i nema problema dobicete prostor. Drugim recima nasi ljudi (tu racunam i nase iz inostranstva) se samo u nasoj zemlji bezobrazno ponasaju u saobracaju. U ostalim zemljama NE a to znaci da nam zakon tj policija ne radi svoj posao. Nije dovoljno placati skupe obuke i kupovati brza vozila policiji da na auto putu jure one koji voze brze od dozvoljenog nego treba i po gradu da rade svoj posao i kazne one koji se ponasaju bahato za volanom, ili nemaju "petlju" da zaustave neki bolji auto. Takodje svima se desi da se napravi neko uzimanje prvenstva prolaza ali ako se podigne ruka, kao znak izvinjenja taj mali fer gest 90% vozaca nece da se naljuti u odnosu kada nam neko uzme prvenstvo i kada ga opomenes na ponasanje a on pokaze srednji prst. Cemu takvo ponasanje? Odakle tolika hrabrost? Za tako nesto moze samo da se izvrsi presretanje i da mu se objasni sta je lepo ponasanje tako da posle toga imamo jednog uctivog vozaca vise u saobracaju, ali opet kazem treba poceti od vozaca.

Joao

pre 11 godina

Moram da iznesem jedno zapažanje! Kako uđem na teritoriju Beograda, tako počinje sviranje, sečenje, preticanje sa desne strane, ubacivanje bez migavca, vožnja 100km/h u naseljenom mestu, nedržanje rastojanja, nebezbedno obilaženje kolona i sve tako u tom stilu. Neka negativna energija koju nam je uveo Milošević i posledice (ne)ratovanja samo raste li raste, kao što raste i broj budala, srazmerno i više nego broj stanovnika.

Milena

pre 11 godina

Aktivan sam vozac i vozim uglavnom po Nisu. Najvise mi smeta neukljucivanje pokazivaca pravca. Ali, isto tako moram da napomenem da se svakog dana prijatno iznenadim kada me neko pusti da se ukljucim, cak i onda kada nemam prednost...vec je jak saobracaj u ulici u koju pokusavam da se ukljucim i treba da se ceka dugo da se ukaze prilika da se ukljucim. To su uglavnom stariji muskarci. Zena mi nikada nije ustupila prednost. Ja se zaista trudim da pustim nekoga ko pokusava da se ukljuci u gust saobracaj, ili da se isparkira na ulicu sa gustim saobracajem, mada verujem da nekada samo prodjem ne obazirajuci se na takve. Znaci, niko od nas nije bezgresan u saobracaju, ali je vazno da se trudimo. Na kraju moram reci jos i to da je ipak vecina vozaca sasvim ok.

Malisa

pre 11 godina

Pajseri, lanci, bezbol palice vise nisu u modi. Novo vreme nalaze nove tehnologije. U Kini prave plasticne pistolje verne originalu koji se pune
raznim vrstama kiseline.

Dragisa

pre 11 godina

"Cilj vožnje je da negde stignemo živi, zdravi i u stanju da obavimo posao zbog kojeg smo tamo krenuli."

Da li zaista mislite da osobe o kojima govore ovakvi tekstovi, ovo uopste citaju i imaju isti cilj?

Aleksandar

pre 11 godina

Evo ovako - ja sam jedan od komentatora na prethodni clanak koji je bio za mirno resenje problema, ili za neresavanje, zavisi kako se uzme. U svakom slucaju, malo bih dopunio svoj komentar. Jedan sam od onih koji mnogo voze i van Srbije. Vozio sam po svim zemljama okruzenja, Sloveniji, Italiji, Austriji, Americi... Poenta nije da se hvalim, vec da skrenem paznju na jednu sitnicu. Budala ima svuda, samo je koncentracija u Srbiji nekako najveca. Ovo se vise ne moze zvati nekulturom, ovo prerasta u bahatost, bezobrazluk, prostakluk, nepostovanje... Zovite to kako god hocete, alli uslovi u saobracaju kod nas zahtevaju izvesno prilagodjavanje. Kad god vozim u inostranstvu, nemam nikakav stres, uglavnom se postuju propisi, ljudi su generalno ljubazniji, povuceniji i defanzivniji, pa i kod mene izazivaju isto ponasanje. Kod nas se desavaju sulude stvari. I ja mogu u jednom danu za 15 ili 20 vozaca da kazem - desava se, pogresi covek ili pusti budalu. Mogu i za njih 50 da kazem, ali ako nisu pri tome bezobrazni. Medjutim, kada dodjem u situaciju da me na svu zvoju bahatost i bezobrazluk jos i zaj... tu vec malo teze uspevam da se smirim. Uglavnom uspevam, ali mi deluje da ce biti momenata kad ce prokljucala krv nadvladati razum.
Mi cemo ocigledno kao narod uvek misliti da smo najpametniji i uvek u pravu. Dok nas neko ne kazni. U ovom slucaju bi to trebalo da bude policija, ali od toga nema nista. Jer, oni su uz taxiste najsumanutiji!

Banat

pre 11 godina

Sto neko rece, mi smo u poodmaklom stadijumu opsteg kolektivnog primitivizma tako da razum, razgovor i kompromis nemaju sanse. Ili ce drzava da uleti i da krene da kaznjava, zestoko, bahatost i nepostovanje zakona ili ce ovo nastaviti da eskalira gde ce se sa motki i pajsera preci na vatreno oruzje.

Agresija i bahatost u saobracaju su posledica agresije i bahatosti u svakom drugom segmentu drustva. Jednostavno se prelilo i na puteve i ulice. Ja ne mogu da verujem kakve sve budale ucestvuju u saobracaju i ko sve ima dozvolu. A ziveo sam u Kanadi gde 95% ucesnika u saobracaju, barem je to moje licno iskustvo, postuje propise i postuje druge ucesnike. Svi su uglavnom voljni da vas puste pre njih, da se pomere, da vam izadju u susret. Zasto? Zato sto njima to rade drugi ljudi. Karma.

Samo je kod nas uljudnost tj ljubaznost vidjena kao slabost i nesto sto rade budale. Mozda i jeste tako, uzevsi u obzir da je kod nas normalnih onoliko koliko je preko ludih: 5-10%.

mali ja

pre 11 godina

kad sam bio mali u mom selu se znalo ko je lopov, ko je neradnik, ko je ovakav ili onakav i takvih se celo selo klonilo, a danas došli neki novi pa se ne zna ko je ko tako da niko u selu ne zna koga da se kloni !!

mile

pre 11 godina

Čitajući ove komentare stiče se utisak da ste svi, ili bar većina vas, savesni i normalni vozači, što je za pohvalu svakako, ali u saobraćaju je druga slika, divljaci, bahati vozači, neiskusni, nepripremljeni, smotani... i da ne ređam dalje epitete. A svi ovi iza pobrojani čine jednu veliku grupu vozača pa se da zaključiti da oni ili ne posećuju ovaj sajt, ili ne pišu komentare, nemaju internet ili ne znam šta. Tako da mi ovde svakako nismo reprezentativan uzorak za ovu problematiku.

Petar

pre 11 godina

Ja sam danas na putu za posao pustio par ljudi koji nisu imali prednost a nisu mogli da se lako ukljuce zbog velikh kolona i par onih sto su zadnjeg sekunda odlucili da menjaju traku (neki i bez zmigavca). To radim svaki dan na putu za posao i na povratku, i super se osecam. Posle svakog takvog poteza mi se javi osmeh (bez obzira da li mi se zahvale sa druge strane) na licu i osecam se bolje, cak i ako je bio los dan na poslu.

Pokusajte, stvarno jako dobro radi.

Par minuta duzeg putovanja nije nista u poredjenju sa zadovoljstvom koje ti veoma mali cinovi donose. Pored toga, ja licno obozavam da vozim (na putu i trkackim stazama) i nije mi problem da koji minut duze provedem u kolima. Isto znam koliko mnogi od oni koji glume "Shumahere" u saobracaju "gutaju dima" iza mene na trkackoj stazi.

Mik

pre 11 godina

Potpuno ste u pravu, ali veliki deo reakcija su skroz instinktivne. Jurio sam taksistu idiota koji me je žestoko ispsovao zato što sam stao na pešačkom prelazu, a onda sam shvatio da samo plasim svoju 3-godisnju sestricinu koja je bila u autu. Treba izbrojati...

Udri stoku

pre 11 godina

(Mik, 9. novembar 2012 08:00)

Potpuno se slažem i uvek se trudim da to ne radim kad vozim druge u kolima. Jedanput sam to uradio dok je dete bilo u kolima i bilo mi je žao jer je očito to trajno zapamtila. Od tada to radim samo kad nema "svedoka" odnosno kad sam sam u autu.

SAsa

pre 11 godina

Postovana redakcijo

Revoltiran odgovorom policije poslao sam pismo ministarstvu saobracaja. Mozda sam ja idealista ali ne mogu da prihvatim da mi nikako ne zelimo da zivimo u boljem, uredjenijem drustvu u kome ljudi imaju tolerancije i postuju jedni druge.

Pismo ministarstvu saobracaja
Postovana gospodo,
Na javnoj diskusiji sam pre par dana predlozio da se huliganstvo u saobracaju dokumentuje putem kamera na mobilnim telefonima,kao sto je to odavno slucaj u mnogim drugim zemljama.Taj snimak uz prijavu policiji je dovoljan dokaz da bi se pokrenuo krivicni postupak protiv prekrsioca. Redakcija B92 je zatim poslala predlog policiji i dobila odgovor da su jedini snimci koji mogu da se koriste u tu svrhu oni policijski - napravljeni bazdarenim uredjajima koje samo policija poseduje.
Kao ministarstvo vi ste zaduzeni i odgovorni za zakonodavstvo. Mnogim obicnim ljudima je nejasno da se za prelaz preko pune linije mora koristiti bazdareni uredjaj, ili za jurcanje preko pesackog prelaza na kojem stoje pesaci, za voznju kroz crveno itd.
Zakon koji bi dozvolio primenu mobilnih uredjaja za dokumentaciju preksaja bi sasvim sigurno smanjio broj preksaja u saobracaju, i na kraju smanjio tragican bilans Srbije po broju poginulih na putevima svake godine.
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ja stojim na raspolaganju.

trust no one

pre 11 godina

I saobracaj nam odslikava sliku prilika u zemlji.Slazem se potpuno da je resenje u izbegavanju "budale",da svi mi gresimo u saobracaju,da su neki kupili vozacke pa i neka pravila ne poznaju,ali...Da li je moguce da neko ostavi kola na raskrsnici na zaustavnoj linije do bele linije,ugasi motor i "skokne"do prodavnice,ili ostavi kola u jednosmernoj uskoj ulici i zablokira saobracaj,ili parkira naspram drugog parkiranog automobila i jedva ostavi mesta da prodjete izmedju(jednom sam tako namerno otkinuo svoj desni i njegov levi retrovizor u punoj brzini nisam hteo da kocim),ili parkira na trotoaru raskrsnice i ne mozete imati nikakvu preglednost na rasksnici,ili....jednostavno upali zadnja svetla za maglu a magle nije bilo tri meseca?!Ja ga onda predjem i upalim svoja i blago pritisnem kocnicu da svetle i stop svetla,a on onda pokusava da me zaustavi da bi se tukao!Ovo po meni ne spada u saobracajne propise i kulturu,ovo je primitivizam zadnje vrste i ne mogu da verujem da tako neki ljudi razmisljaju.I nasi stari kada su vodili konje i krave sa zapregom pa su znali neke stvari bez razreda skole!Samo zbog ovog bih voleo da sam policajac....

Zoran Jeftovic

pre 11 godina

(Milica, 8. novembar 2012 14:10)
Upravo zato sto se u SAD-u zlocin i prekrsaji strogo kaznjavaju, a ne ko kod nas pregazis pesaka na ulici dobijes oduzimanje dozvole, izazoves tesku nesrecu sa povredjenima dobijes uslovno (da ne govorim o teskim kradjama koje se nagradjuju uslovnim kaznama ili amnestijom)!

Jedan od uzroka ovog naseg hronicnog problema je taj sto u tudjem oku trn vidimo a panj u svom ne.

Sta vredi kucno vaspitanje kada vas napadne neka neotesana budala kakvih odgovorno tvrdim (a prosao sam celu Evropu i Severnu Ameriku) ima najvise ovde?

Upravo je lek za nase probleme slanje bagre koja ubija na putevima u zatvor, a ne njihovo pustanje kroz razne amnestije i uslovne kazne!
Kamo lepe srece da je ovde procenat onih koji su bili u zatvoru (ili jesu) veci, ovo bi bila sigurnija zemlja za zivot i voznju!

greentooth

pre 11 godina

Evo jedan predlog resenja:
-zakonsko resenje da je video-snimak dokaz

-Obavezne kamere u autu (kao ono sto gledamo po YT u Rusiji), po mogucstvu subvencionisana nabavka (rate, povoljnija cena, sta vec)

-server MUP-a za upload (ili salter za preuzimanje) snimaka

-poostrene (citaj: vece) kazne za bahatu voznju, ugrozavanje drugih ucesnika, nepostovanje propisa, prednosti i sl.

Dakle (na dobrovoljnoj bazi) mogucnost prijave bahate voznje, napada (verbalnih, fizickih, oruzanih) u saobracaju, (dodatnih) dokaza prilikom saobracajne nesrece itd.
Za par meseci bi dalo rezultate, jer bi ljudi masovno slali (takav smo narod, volimo da prijavljujemo druge i za sitnice, tako da bi ovo islo jos bolje).

Milutin

pre 11 godina

Osnovni problem je što policija ne reaguje. Lično sam bio svedok tuče u sred bela dana ispred hotela Moskva na Terazijama, na sred ulice pobila se dvoica polumafujaša, i blokirala saobraćaj nedaleko odatle 3 komunalna policajca stoje i gledaju niko makar da pozove "starije" kolege, poznaju "jake momke" valjda pa seljaci takodje neće ili ne smeju da se mešaju i kače ...

Takodje ogroman problem je što svaki za sebe umišlja da je neka sila, odnosno inagurisani član Kozanostre lično, a što i ne bi mislio tako kad mu je pola familije pozapošljavano preko veze i kotira se visoko, kada rodje rade svaki pos'o neometano ... Medjutim iz ličnog iskustva za sada ... svaki se povukao kada bi video gore pomenuto sekirče i volju da mu se isto zabije u glavu ako ma šta pokuša ...

otorino

pre 11 godina

Ono sto sam tekst propusta da primeti, a zbog cega su 'violent' komentari ispraceni sa "Preporucujem" :

Ljudi koji su navikli da ne budu kaznjeni za svoju bahatost, tu kaznu itekako zasluzuju. Da li sudstvo ili pajser, stvar je uredjenosti drzave...

1podunavac

pre 11 godina

Kako izbeci konflikt? Ne svatajte licno nista u saobracaju. On ce meni ovo, on ce meni ono. On tebi ne radi nista, ni ne zna ko si. On je samo pod 1.nezanalica 2.nesiguran 3.smotan ... Gledajte ga kao nekoga ko ima dve leve noge za voznju. Cak i oni bahati su su neznalice koji pokusavaju da lece komplekse za volanom. Dobar vozac je onaj koji od tacke A do tacke B stigne tako da nikoga ne iznervira niti mu iko svirne.
Sto se tice nervoze, mislite li recimo da poznati svetski vozaci (rally, f1) kada su u saobracaju i nalete tako na vozaca koji im isece put, ne pogleda u retrovizor ili isparkira se naglo, da se nerviraju i psuju? Ne, zato sto oni shvataju da su ljudi neznalice, nego paze na njihove greske, znaju da nije svako za voznju i ne gube zivce zbog njih. Tako se i vi ponasajte, ne gubite zivce zbog raznih neznalica, a po najmanje onih koji se trude da ispadnu vozaci. Pazite na njihove greske, ocekujte ih, svirnite im ako hocete cisto iz razloga da im skrenete paznju na gresku, mnogi od njih nisu ni svesni da su je napravili.

Pedu

pre 11 godina

U trenutku mi je bilo neverovatno da u ovoj banani, neko uopšte napiše ovakav tekst.

Sećam se kao klinac, '82-'83, vozim se se matorim, dolazimo na raskrsnicu, zeleno svetlo, ćale regularno skreće desno, policajac ga zaustavlja i piše mu kaznu zato što nije uključio...MIGAVAC!!!!
Eeeej....a gde smo danas?!!!
Pandur stoji, lik se pored njega parkira na nedozvoljenom mestu i ništa.
Kao da pandura i nema.

Milos

pre 11 godina

Slazem se da treba "iskulirati" budale na putu jer te seljacina spusti na njegov nivo i onda te dobije na iskustvo, a kako god okrenes ne mozes da dobijes. Toga ce biti dok god ne bude postojao zakon koji ce sankcionisati bahate vozace, a sto je najvaznije ZAKON KOJI CE SE PRIMENJIVATI!
Pa da li iko misli da su engleski huligani "kulturni" na stadionima u engleskoj zato sto su se najednom promenili ili ih je drzava naterala ta se promene sprovodeci zakon?!
Problem kod nas je sto je celo drustvo takvo da je normalno da ljudi pljuju i zapisavaju ulice usred bela dana, mladima je svaka treca rec brate, a u razgovoru koriste navijacki tonalitet, politicari se opet ponasaju kao da su bogom dani a svi mi ostali smo retardirani, najgledanije su grand parade i VB, i najgore od svega je sto je TO SADA MAINSTREAM!

mile33

pre 11 godina

situacija sledeca: stanem u centru bg, 3 popodne, da pokupim drugara koji me vec ceka na trotoaru, covek pokusava da se provuce izmedju kolone u levoj i mene u desnoj traci (jer ne moze da saceka sekund da ovaj udje), i ja krenem napred, covek pocne da svira da urla nesto, ja odbrusim i stanem na semafor 20m ispred. covek lagano izadje iz auta, nabode me kroz otvoren prozor, polomi naocare, drugar nesto dobaci, ode s druge strane, otvori vrata i drugaru polomi nos. kulturno se vrati u kola i ode. zapisem tablice, pozovem policiju, uhapse ga, posle 2 godine osude ga po clanu nasilnicko ponasanje, 4 godine uslov, bla bla. da li se osecam da je pravda zadovoljena? NE. on je sljam koji je ostao na ulici posle takvog divljastva, para nema da ga parnicno gonimo, tako da jedino nam ostaje nada da ce u toku od 4 godine napraviti opet neku glupost i da ce otici u zatvor. najiskrenije, zalim sto nismo izasli iz auta i potukli, makar dobili batine, znali bi zasto. ovako osecam se popisano i od strane drzave i njega. pozdrav

Antti

pre 11 godina

Preticala sam kamion, sve po ptopisoma, migavac na vreme, pogled u retrovizor ali se manijaku ocigledno zurilo je ja nemam auto koji moze da pretice sa 200 na sat, pa je krenuo mene da pretice dok preticem kamion. U medjuvremenu su kola iz suprotnog smera nadolazila i dasa se upasio, kad je uspeo da se ubaci u normalnu traku krenuo je da me juri, stigao me je jednom stao na sred pua i izasao uspela sam da ga zaobidjem , nastavio da me juri opet stigao opet izasao opet sam pobegla, treci put ista prica, da ne napominjem kakav smo haos pravili i koliko brzo vozili na prometnom putu. Na kraju su drugi vozaci shvatili sta se desava i nisu mu dali vise da pretice dok sam ja skrenula u neko selo i tamo ostala par sati cekajuci policiju koja se nije ni pojavila. Da sam imala oruzje kod sebe, ne bih osedela od straha u toj jurnjavi. I da ne napominjem koji je to "frajer" koji juri zenu vicuci- stani da te ubijem. Izvini , ali ja ne vidim gde gresim kad kazem da bih volela da sam imala nesto kod sebe.

SAsa

pre 11 godina

Snimi telefonon i podnesi prijavu policiji. Za prekrsaje postoje kazne. Papci koji vas ugrozavaju, ugrozavaju i druge. Pojedinci naprave dnevno barem 20 preksaja. Vecim brojem tuzbi vrsicete i pritisak na policiju da nesto preduzme protiv papaka.
I podnesite prijavu i snimite ga ne samo kada vas ugrozava nego i druge.

Redakcija:
Dragi Sasa, raspitali smo se kod policije odavno o tome sto predlazete. Policija ne priznaje snimke koji nisu načinjeni policijskim, baždarenim, uređajima ;(

Nebo

pre 11 godina

Nema nama sreće dok policija i sudstvo ne počnu da rade svoj posao.
Tvrdim da u roku od šest meseci može da se sve dovede u red adekvatnim kaznama i zakonima koji se poštuju i važe za sve.
Lično ne nosim nikakve pajsere, palice, pištolje i ostalo jer znam da ako to imam mogu doći u situaciju i da upotrebim.
Pitanje za sve vas koji nosite je šta će se desiti kada vi izvadite pajser a neko izvadi pištolj, nož i slično ili je jednostavno jači od vas?
Evo ja sve svako veče iznerviram kada neko iza mene vozi sa naknadno ugrađenim ksenonima. Da sam na mestu policije odmah bih isključivao takva vouila iz saobraćaja jer oslepljuju sve živo. Nedavno sam kupio polovan auto i prvo što sam uradio, izvadio sam ksenone i stavio normalne sijalice.Eto auto mi ne izgleda tako lepo sad sa običnim sijalicama ali bar znam da nikome ne smetaju prilikom vožnje.
O održavanju kola i priučenim majstorima mogu da napišem disertaciju.
Dakle ovde treba promeniti sve iz korena a iskreno mislim da se to neće desiti uskoro jer smo kao društvo u celini totalno zaostali, nervozni, nekulturni a umišljeni do imbecilnosti.

Zoki

pre 11 godina

sve je to tačno, ali bi bilo vrlo korisno kad bi policija po nekad kaznila nekoga ko je stvarno bahat i ko stvarno pravi probleme, a ne da pišu besmislene kazne za prekoračenje od 5 na sat i kojekakve gluposti, tek da popune dnevnu kvotu.
sa ovoliko bahatih na ulici, stvarno može da se desi i najpitomijem čoveku da izgubi kojntrolu i upropasti si šivot u par sekundi...

novak

pre 11 godina

vozim 37 godina, u Srviji i Evropi, više od 20 godina u evropi, trenutno u Švajcarskoj. Nisam sklon sukobima u saobraćaju, ali saobraćajna nekultura u Srbiji može se rešiti jedino, ako to država želi, ozbiljnim radom policije i strogim kaznama. U Švajcarskoj se propisi strogo poštuju, ne zbog toga što su pvajcarci i ostli koji voze u Švajcarskoj kulturni, nego zbog toga što su kazne visoke i za svaku grešku se kažnjava. Kada vozite po okolnim zemljama i ulazite u Švajcarsku, veoma je upadljivo kako svi počnu da se pridržavaju svih propisa u saobraćaju.
Rešenje je jednostavno, ali ima jedan problem a to je da kod nas svi podržavaju poštovanje propisa dok on ne napravi prekršaj pa treba da plati kaznu, onda je to problem i države i glupih propisa.
Mora se poći od sebe, ali prvo država mora da zavede red.

Aleksandar

pre 11 godina

A tek ukljucivanje svih mogucih svetala, jer tako auto izgleda kul. I naravno dugih, jer mu neka sijalica ne radi. I tako ja skoro posizim od nekog idiota sto tera kombi na mom braniku sa dugim svetlima, a levo kratko ne radi. Stanem na raskrsnicu, a on stao pored mene. Otvorim ja prozor, vidim neki muceni cigo i pitam ga - kume moraju li ta duga svetla i na branik da mi skaces? kaze covek - kume, u pravu si ne moraju. I nastavi da vozi sa dugim farovima. Sta da radim, crknem od smeha i odem dalje. E to je - pusti budalu situacija. A masa drugih bogme nije...

Dragan Miladinovic

pre 11 godina

U principu vozim lagano i imam debele zivce u saobracaju. Kada mi neko oduzme prvenstvo prolaza, isece ili napravi bilo kakvu glupost u principu usporim, ukocim, sta god. Iskuliram situaciju i udahnem duboko.

E sad, kada vas neko umalo ne ubije ili ubije nekog drugog na vase oci iz ciste gluposti, potrebno je jaaaako duboko udahnuti da biste ostali mirni. Mislim da nije u ljudskoj prirodi da ostanu mirni na takve stvari pa je potrebno zaista mnogo truda da vas tako nesto ne poremeti.

oštećen i ugrožen

pre 11 godina

Pre nešto manje od mesec dana sam doživeo saobraćajnu nesreću za koju nisam kriv. Srećom i čudom, nas petoro, od kojih dva mala deteta, ostali smo nepovređeni. Neposredno posle sudara, u onom šoku, izašao sam i krenuo da vičem na "vozača" (namerno pod navodnicima) Peugeota koji me nije udario (udarac je bio od strane kamiona, od pozadi) ali je svojim ponašanjem, izazvao zastoj u saobraćaju zbog kojeg je i došlo do nesreće. Naročito me je iznerviralo to što me je očigledno lagao o svojoj ulozi u nesreći, negirajući svoje ponašanje par trenutaka pre samog sudara. U tim trenucima mi je došlo da ga razbijem! Samo par minuta pre ove nesreće, taj isti "čovek" koji je inicirao zastoj je pretekao mene i kamion ispred mene u krivini sa punom linijom, dok su ga vozila iz suprotnog smera izbegavala i svirala mu!!
Iako je čovek sa kamionom koji me je udario, kriv , u tom trenutku nisam bio besan na njega (a imao sam razloga, pretovaren kamion, nema tragova kočenja - dakle neispravne kočnice...).
Inače, pomenuti "vozač" Peugeot-a koji je svojim ponašanjem u par minuta napravio dve opasne situacije od kojih je jedna po nas mogla da bude i kobna, u zapisniku nije opisao događaj kako se on zapravo i desio, dakle lagao je i iz cele ove situacije je otišao samo sa malo oštećenom bojom na kolima.
Zašto ovako naširoko opisujem ovaj događaj?
Zato što u policijskom zapisniku piše da je pomenuti "vozač" Peugeot-a PO ZANIMANJU POLICIJSKI SLUŽBENIK!!
Budala ima svuda i na žalost biće ih i dalje, ali nekažnjena budala ima mogućnost da i nekome drugom ugrozi život ili imovinu i to saznanje me, evo dok pišem komentar, već čini besnim.
P.S. ako smatrate da treba da iznesem njegovo ime i prezime, uradiću to, možda nešto i pomogne.

Srednje tolerantan

pre 11 godina

Vozio sam u nekoliko velikih gradova i 3 milionska i nigde nisam video divljake kao u Beogradu, ni u citavoj ex-Yu. Svi su kao vazni, svi kao nekud zure, svi su opasni, iskompleksirani, psovanje je kao dobar dan, propisi se ne znaju i ne postuju itd.
Nije mi tesko izvinuti se ako pogresim, niti oprostiti ili u miru sacekati policiju, ali kad stoka krene nekad nema drugog izbora. Srecom sam solidno razvijen pa uglavnom bude dovoljan mrk pogled ili kad divljak izleti iz svog auta, pa onda kad vidi da je slabiji sve se zavrsi sa par reci. Ne znam kako je zenama, imao sam priliku da vidim celavog divljaka od 120kg kako nasrce na zenu i to pred policijom, a ON je skrivio udes.

Petar

pre 11 godina

Dame i gospodo, pustite te jadnike na miru kad nemoju dovoljno svesti da ne dovode svoj život i naš u rizik. Ako stvarno imate potrebu da nešto učinite, zapišite broj registracije i marku auta, i podnesite prijavu. Nije u redu takve ljude ostaviti na ulicama, ubiće ne samo sebe već i druge, ali nije naše da ih obrazujemo, već samo prijavimo, pa kad se u policiji nagomila 2,3,5,10 prijava na istog čoveka, valjda će i njima postati jasno da ta osoba više nikad ne treba da ima PRIVILEGIJU(pošto vožnja nije pravo) da vozi. Hvala na pažnji i vozite sigurno.(Hvala svima koji poštuju bicikliste u Bg-u, čuvate moj život)