Sreda, 07.11.2012.

17:15

NS: Maloletnici se izboli noževima

Maloletnik iz Kaća koji je danas ranio nožem dvojicu mladića u Mašinskoj školi u Novom Sadu uhapšen je i osumnjičen za pokušaj teškog ubistva.

Izvor: B92

NS: Maloletnici se izboli noževima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

vesna ilic

pre 11 godina

ja sam majka cije je dete prebijeno u futogu,naravno,napasnici su prosli nekaznjeno,stric jednog od njih je policijski pozornik pa je sve zataskano.nije reagovala nijedna nadlezna instanca,svuda sam nailazila na zatvorena vrata.sve sad ponovo prezivljavam i molim javnost da se pokrene inicijativa za poostravanje kazni za nasilnike,jer nasa deca su zrtve. decko je kaznjen za ceo zivot strahom i traumama koje je preziveo,a pravi krivci ce proci ce nekaznjeno.

Aleksandar

pre 11 godina

Dobro je sto ih je izbo. Jer to je za nauk siledzijama da nisu jaci od noza ili brzi od metka.
Sad se kladim, da mole boga da ostanu citavi. I posto ostanu citavi i izadju iz bolnice i iz zatvora, za to vreme kovace plan kako da roknu klinca. Ili ce javiti vec nekome. Takav je to mentalitet.

Simon

pre 11 godina

Možete li da zamislite kakvo poniženje oseti dete od 15 godina kada mu neko maltretirajući ga otme patike, ranac i baci sve u šaht? Pa NE možete osim ako niste sami to osetili u tim godinama. Neko ćuti, neko plače, uglavnom se nekom požale ali od toga slaba vajda i uz rizik dodatnog maltretiranja - a neko se suprotstavi. Neko, vidim, hoće i da ubije. Sve je to tragično užasno. Mnogo je bolje izbeći takve situacije i reagovati na vreme. Roditelji, škola, psiholozi, sociolozi, policija... samo da je na vreme, jer kako sve to izostaje tako bude kasno i onda preostanu samo hirurzi i sudije... ili daleko bilo nešto i još gore. Od pretrpljenog šoka, mislim da će se 15-godišnji dečak oporavljati duže nego ova dva dripca.

Jelena

pre 11 godina

Ovome je jednom morao doci kraj. Naime,imam mladjeg brata koji je isto takvo maltretiranje doziveo u napomenutoj skoli od istoimenog M.S.. Toliko izivljavanja i pretnji,da je dete na kraju moralo i skolu da promeni da ne bi nastradao..Naravno slucaj je bio prijavljen policiji,oni su ga malo namlatili i na kraju opet po starom.. A ovaj jadan decko verovatno nije video izlaz iz toga,jer verujte dok ne dozivite tako nesto ne znate ni kako da se postavite..

Cera

pre 11 godina

Po pedeseti put ću ovde napisati - nasilje u školama treba tretirati uvek kao najveći problem. Ako je cela priča tačna, ta dva bilmeza su izmaltretirali dečka od 15 godina do te mere da je ovaj odlučio da se suprotstavi potpuno sumanutim sredstvima.
Ko je kriv?
Svi smo krivi.

milka

pre 11 godina

jadno dete, sta je trebao da pusti da ga i dalje maltretiraju i na kraju ko zna sta urade, gde su oni kojima poveravamo svoju decu kada ih upisemo u njihovu skolu da bi oni imali posla i redovne i veoma dobre plate, sve ih pozvati na odgovornost a jadnom detetu pomoci da prebrodi sve teskoce koje ga cekaju. Pre par dana sam citala tekst u novinama o majci koja je osudjena na kaznu zatvora takodje zbog pokusaja ubistva jer je branila svoje dete u dvoristu svoje kuce od manijaka koji je sacekao devojku i napao je. Ovo su zaista strasne stvari, znaci ako te neko napadne treba da ga pustis da radi sta je naumio inace ces ti ici u zatvor jer branis svoj zivot.

kada nema ko da te brani ,moraš sam...

pre 11 godina

Novi Sad odavno nije miran grad.
Rastuće siromaštvo,masovna nezaposlenost,drogeraši,nezainteresovanost
policije,siledžijski i bahati mentaliteti(ovome su naročito sklona zaštićena deca osoba sa položaja),...
Verovali ili ne,mnogo je ljudi,naročito žena,koji su prinuđeni,da zbog flegmatičnosti policije,nose noževe u tašnama...i nije im zameriti!

MN

pre 11 godina

Zao mi je decaka koji se, ako je ovo tacno, samo branio od terora dvojice kabadahija.
Vazno je da su deca zasticenja od roditelja i nastavnika raznoraznim "pravima", a ko ih stiti od siledzija?

Beast from the East

pre 11 godina

Kod nas ne postoji samoodbrana. Znaci ako ti se ne robojs, bolje da te kolju, tuku i sutiraju. Na kraju ce tebe da optuze sto nisi dao da te ubiju kako treba.

Bojan

pre 11 godina

Ukoliko je velika disproporcija u snazi napadaca i zrtve, jedina vrsta sigurne samoodbrane je smrtonosna sila, znaci vatreno oruzje. Svaka drzava koja drugacije tumaci pravo na samoodbranu je u svojoj sustini nehumana i na strani silnika. Srbija je, na zalost, takva drzava. Kraj price.

Saša

pre 11 godina

Koliko čitam komentare, naša posla i svest...Maloletnik se branio, oni ga šikanirali pa eto ima puno pravo da ih izbode nožem...Kako je moguće da uopšte neko sa 15 godina nosi nož sa sobom?!...Šta će raditi sa njim, seći hleb?!...Zašto nosi nož ako ne planira da uđe u neke žešće sukobe?!...Zar se zaista nema kome obratiti ako ga neko šikanira, roditelji, nastavnici, policija?...Zar smo tako nisko pali kao društvo da smo na nivou razvoja kao Divlji zapad?!...Ko vaspitava tu decu?!...Pola njih nosi neko oružje sa sobom u školu i naravno da će ga upotrebiti nekada...Ma ne znam ni koga prozivam, znam samo da sam duboko razočaran i zabrinut...Otac sam četvoro dece...

nekadasnji pravoslavac

pre 11 godina

Ovi momci sigurno bili na obuci i veronauci kod prote Peranovica.Samo nema u Srbiji sad para za lire i harfe pa je lakse naci kakvu cakiju da se deca andjelci necim zabave.A dobro ovaj jedan upita; jel postoji lako ubistvo?

Molo

pre 11 godina

Stvarno smatram da punoletnim osobama koje nisu ucenici srednje skole, nije mesto na teritoriji skole, pa ni da su dosli da sacekaju sestru, skola ima svoj izlaz i svoj ulaz! Sta rade gilipteri od 22 godine medju decom koja su od 15 do 19 godina?
Ozbiljno se pozabaviti ovim problemom!
Svoj trojici zelim da ovo ostavi sto manje posledice na njihove mlade zivote..

profesor iz Novog Sada

pre 11 godina

Pa hoće li deca dobiti ukore? Verovatno će im ocena iz vladanja biti smanjena na četvorku. Jel onaj sa 22 godine učenik ili profesor ?

dragan

pre 11 godina

ako budu kaznjeni, pozvani na odgovornost oni koji su trebali njega da zastite (skolski policajac,dezurni nastavnik,direktor...), onda kaznite i njega. u suprotnom ga pustite kuci, dovoljno je kaznjen, sto su ga, ocigledno ne jednom, maltretirali

Stevan

pre 11 godina

Alo politicari, bagro (cast izuzecima), jel ste resili to Kosovo vise pa da predjete na resavanje ovakvih problema u Srbiji? Upravo ste svi vi platili slobodu kabadahije Miladina Kovacevica , setali ga kao heroja kroz skupstinu ... I sta mogu mladi iz toga da zakljece osim da biti siledzija kod nas i nije tako strasno.. cak postanes i lik.

kamera

pre 11 godina

Sta reci?
U Beogradu, od pocetka skolske godine u srednjim skolama postavljene su kamere, sistem povezan sa policijskim stanicama.Cak se moze i pratiti prostor ispred skole, ali korist je NULA.O tome su pola godine i gradski mediji izvestavali da se radi na unapredjenju bezbednosti ucenika.
Primer, skola u centru Beograda koja obrazuje buduce strucnjake pravnog smera, ispred skole i po okolnimdvoristima, svaki skolski odmor cak i onaj od pet minuta ucenici provode, na ulici ili u kaficima koji su u krugu skole od max 50m. Tu se okupljaju sa mladim ljudima koji nisu ucenici i stariji su. Da li te kamere nisu ukljucene ili niko to ne prati, razne se radnje tu desavaju.
sta ta deca rade,pola njih je maloletno, kako se ponasaju i ko su ti njihovi posetioci?? NORMALNO je da ucenici budu u svojim skolskim dvoristima i ucionicama a ne da se krecu i svoje vreme provode po tudjim haustorima, dvoristima i ulici.
Pitam se zasto njihove roditelje ponekad - povremeno ne nanese /namerno/ put, da provere gde je njihovo dete koje je od kuce otislo u skolu na nastavu?

Ivan

pre 11 godina

Ove sto su maltretirali ovog klinca poslati na jedno 2-3 godine u rudnik, da rade, da se nauce radu i redu, kad ih mama i tata nisu naucili.

A usput i nauciti roditelje pameti, posto su ocigledno pustili ove probisvete s lanca.

Dejan

pre 11 godina

Mala digresija. Pitao bih sve pravnike:
Da li kod nas moze da se neko ubode nozem ili upuca pistoljem a da to ne bude kvalifikovano kao ubistvo ili pokusaj ubistva. Evo primer: Napadnu me 3 manijaka i pocnu da me tuku, ja ne mogu sam da se odbranim, izvadim svoj pistolj i SVESNO im pucam u noge da ih zaustavim. ne u telo, ne u glavu, vec u noge jer ne zelim da ih ubijem ali zelim da ih ranim i tako sebe spasim.
Kako ce tuzilac kvalifikovati ovo moje delo???
Nisam pravnik ali, koliko se secam iz vesti kad se dvoje pobiju u kafani pa jedan izvuce deblji kraj onda se kavlifikuje kao nanosenje lakih/teskih telesnih povreda. A izgleda da je uvek kad se puca ili potegne noz pokusaj ubistva. Zar ne bi godnji primer bio nanosenje telesnih povreda iako se pucalo ali se nije pucalo sa ciljem da se neko ubije.

BELIANĐEO

pre 11 godina

JA SAM KAO KLINAC TAKOĐE BIO ŽRTVA TORTURE I MALO JE FALILO DA URADIM SLIČNO. ŽAO MI JE DEČKA.
MALI NEKA TI JE BOG U POMOĆI!!!

Mik

pre 11 godina

Nasilje radja nasilje! Kada nema nikog da vas štiti, štitite se sami. Ogromna je nemoć društva, a pod društvom podrazumevam i sve nas. Zato imamo toliko nasilnika, bahatih lopova, korupciju, masovni alkoholizam. Bolesno smo društvo, prepuno bolesnih porodica, škola, firmi i partija. Stvara se plodno tlo za totalitarizam neke vrste.

Saša

pre 11 godina

Dečko očigledno više nije mogao da trpi nasilje, od kojeg ga niko nije zaštitio. To mu naš pravosudni sistem neće uvažiti. Na žalost, nož i pištolj ne služe za samoodbranu, već za ubistvo.
Teško je pravilno rasuđivati u ovakvom slučaju. Zato ljudi i prave državu, da zajednički rešavaju velike probleme.
Naša država očigledno nije u stanju da rešava ni manje probleme, a kamoli da spreči ovakvu nesreću.

bu bu

pre 11 godina

decak od 15 godina se branio od olosa. nema nikakve sumnje /sta magarac od 22 godine radi u skoli, aman, osim ako ne diluje belo i reketira decu/. sta mislite kolike razmere je teror dosegao kada se odlucio da zastiti integritet. jadno dete /i jadni mi sto jos ostadosmo u stradiji/. drzi se mali!

ZDRAVKO

pre 11 godina

Puna podrska porodici i maloletniku...Lakse ces da podneses mali ovu traumu kada si branio sebe nego da su te maltretirali i gazili godinama a ti cutao...A treba proveriti gde su bili dezurni profesori obeju skola kao i skolski policajci i ....Sistem je opet zakazao a ti si se izborio i odbranio sebe... bices ti dobar covek kada porastes a to ti najiskrenije zelim...

marinko

pre 11 godina

Gospodo, škole nisu kao što su bile. Deca najvernije odslikavaju sliku društva u kojem živimo, porodice i okruženja u kojem funkcionišemo. Umesto da roditelji vaspitavaju svoju decu, vaspitava ih ulica.

MITA

pre 11 godina

Ja sam isao u Masinsku skolu do 1971, a 30 godina sam stanovao preko puta Gradjevinske i Masinske skole u Gagarinovoj ulici i veoma dobro sam znao taj prostor. Dvoriste je zajednicko i u njemu su sporski tereni, pa se tu nadju komsije raznog zivotnog doba. U Hol Masinske skole se moze uci iz dvorista i Bulevara Kralja Petra. Na odmorima se cesto u dvoristu susrecu djaci Masinske i Gradjevinske skole, pa naravno da se desavalo i u moje doba poneka carka ali tad je bio Dezurni nastavnik da nas hvata ukoliko pusimo cigarete ili pravimo nered, a takodje se dvoriste moze videti u potpunosti iz radionice Masinske skole i visljih spratova Masinske ili Gradjevinske skole. Pitanje je: Da li se dogadjaj odigrao u toku nastave kad u Holu skoro nema nikog ili u toku odmora, a kad vrvi od mnostva djaka !??

Dule NS

pre 11 godina

-Sto posto sam siguran da i da se dečko žalio na zlostavljanje ovih giliptera niko ne bi odreagovao i zaštitio ga jer sam svojevremeno i ja imao slično iskustvo u toj istoj školi čiji sam učenik nekada bio!
-Potpuno je poznata stvar da takvi hohštapleri slobodno maltretiraju i zlostavljaju učenike što dovodi do velikih psihičkih posledica kod tih momaka i devojaka...
-Inače, šta drugo dva punoletna lica mogu da traže u srednjoj školi gde im nije mesto?
-Dečko je postupio u afektu i zaštitio se od giliptera!
Ako prežive očekujemo da budu uhapšeni i da se adekvatno kazne za sve što su radili!

Dejan

pre 11 godina

E to je život,to je svet oko nas!!! A bacaju nam prašinu u oči sa prisluškivanjem,sa Kosovom,sa izgradnjama koridora i fabrika! E tu mi živimo,to je ono što treba rešiti i čemu se treba okrenuti!

Ivo

pre 11 godina

U ovakvim slicajevima treba da se stvar iznese na sunce, na roditeljskom sastanku. Pa da se skupe ocevi celog odeljenja i kod mamlaza na gajbu...

SRAMOTA!

pre 11 godina

Ova dvojica od 19 i 22 godina, mora da su deca nekog bliskog vlasti. Neverovatna je malicioznost kojom je napisana ova vest, tako da zvuči da je žrtva zločinac, iako je u pitanju dete od 15 godina koje su napali dvojica odraslih, i koje se branilo.

Dragan Jurić

pre 11 godina

Mog,tada 14-godišnjeg sina,na sred ulice,pod pretnjom skakavcem,opljačkala su dvojica od 24 i 18 godina u sred Novog Sada i po danu!? Do dana današnjeg,osim saslušanja napadača (višestrukih povratnika!),nije održano nijedno ročište,jer se "siroti gelipteri" tobože leče od narkomanije. Posle 4 i po godine,žao mi je što i ja nisam postupio kao pravi otac i propustio ih kroz šake! Ova dvojica su požnjela šta su posejala,jer šta oni traže u srednjoj školi osim nevolja? Nije mi ih ni najmanje žao,a 15-godišnjaku želim što brži psihički oporavak...

milena

pre 11 godina

iz Novog Sada sam. Prolazim pored futoske pijace i 3 dripca iz skole Sveti Sava(navodno skola za odrasle ali idu neki drugi, da ih ne navodim)napadnu decka sto im ne da pare.Majka sam i odmah sam odreagovala i oni su se povkli.Tog momenta tu je bilo bar 100 majki a isto toliko oceva a preko puta milicija i niko nije odreagovao.Kada sam miliciji uputila primedbu, dobih odgovor tek kada sam povisila ton jer su bili zauzeti razgovorom sa nekom devojkom, da oni nisu za to nadlezni jer su saobracajci.Odbrusila sam sta sam imala i otisla da ispratim tog decka do autobusa.
Dok je sin isao u skolu, upao je neki gilipter i na hodniku iz cista mira napao decka da mu otme ranac, kada ovaj nije dao dobio je po nosu. Gilipter je usao u pogresnu skolu(vecinski musku, da ne navodim)ostali su ga isprebijali posto su ga izvukli iz skole.
Dok je cerka isla u skolu takodje je neki olos usao i napao decka kojem je u toku napada pukla lobanja.Skoli smo placali obezbedjenje, a zbornica je bila odmah iznad tog mesta.Neki drugi dan se vadio i tamo neki pistolj, pa noz...Cerku je jedan decko poceo da maltretira i ona mi je odmah rekla.Posto skola nije odreagovala, Otisla sam i sukobila se licno s njim pred svima i izblamirala ga a i zapretila (prethodno sam razgovarala sa njegovim roditeljima koji su tvrdili da je on zlatan i ako je mlatarao onim pistoljem u skoli),zbilja sam bila podivljala, a i sin mu je zapretio. Posle toga je bio miran.
Gilipteri cim stanu na noge odmah na sud.

Milos

pre 11 godina

Sta ce momci od 19 i 22 godine u srednjoj skoli?! Ocigledno da je ovaj decko od 15 godina trpeo maltretiranje, a tim problemom se nisu bavili oni koji su trebali, pa je ovaj decko uzeo stvar u svoje ruke. Ne podrzavam takve stvari ali u ovom drustvu odavno covek mora sam da se bori za pravdu. Podsetio bih da je vec bilo nekoliko slucajeva samoubistava dece koja vise nisu mogla da trpe nasilje od vrsnjaka ciji su roditelji, naravno, ljudi iz kriminalnog ili nekog uticajnog miljea! Prema tome, mozda gresim, jer nemam sve informacije, ali podrska ovom decku od 15 godina!

Nikola

pre 11 godina

Nisu se maloletnici izboli nozevima, nego je maloletnik koji ide u skolu koja deli dvoriste sa pomenutom skolom izboo nozem dva punoletna lica, od koji jedno ima 22godine i apsolutno tu nema sta da traze.
Pri tom maloletnik ima 15 godina.
Ne pominje se da li ima problematicnu istoriju i da li je poznat kao izgrednik. Ne pominje se sta su ta dva punoletna lica trazila u skoli, i u kakvoj su vezi sa maloletnikom. Ne pominje se da li je maloletnik ikada imao problema sa njima i da li su ga maltretirali, i da li je od nadleznih u skoli ili svojih roditelja trazio zastitu.
Mnogo toga se ne spominje, sto u ovakvom slucaju jesu jako bitne cinjenice.
Sve mi deluje da su punoletna lica od ranije poznati kao izgrednici, ali isto tako mozda imaju "pedigre"o (politicko ili finansijsko), kao i vecina siledzija, zbog kojeg niko nije smeo da reaguje, pa se dete samo zastitilo.
A i najlakse je napisati "maloletnici se izboli nozevima".

Alex

pre 11 godina

Zakon zakon i samo zakon!
Sta sad? Prekipelo mu sto ga cimali pa bodi nozem?! Pa nije fora,i mene su cimali i tukao sam se sa mamlazima ali mi nije padalo na pamet da bodem,njih je zivot vec upropastio,jedan narkoman,drugi u zatvoru,treci hard kor kockar,ja da zbog nekih idiota upropastim sebe?Neka hvala. Sta je on postigado ovim delom,nista,sutra kad se oporave mozda im padne na pamet da se svete,pa sta onda? Ili ne daj boze da ih je ubio! Nepromisljen potez i kako bi se reklo,pao mu mrak na oci i eto belaj.
I policija i sud da radi svoj posao,imas 19-20 god,zlostavljas maloletnika,na robiju bato moj! Imas 15-16 bocnes nekog,opet robija u zatvor za maloletnike! Lupas autobus,voz,tramvaj,park itd drustveno korisni rad,da krecis grafite,kosis parkove,peres autobuse javni wc,pa da vidite kako se dovode u red! Drugacije ne moze gospodo!

NS

pre 11 godina

Nije u redu da se ovako nesto politicki komentarise, ali voleo bih da nam gradonacelnik kaze kako ce da resi ovakve probleme? Kritikovao je prethodnike, iako je ovo nadleznost republike i policije, i govorio da on nece biti nenadlezan, nego da ce resavati pitanje lose bezbednosti? I?
Lako je davati prazna obecanja, zarad glasova, ali ispuniti ih...
A Dacicu pitanje - zasto Novom Sadu jos uvek nedostaje najmanje 150 policajaca i zasto je stanica na Novom naselju prazna?!

Miloš

pre 11 godina

Mene interesuje jedna stvar koja nigde ne piše, a to je: Da li će ova dvojica, od 19 i 22-e godine, nakon oporavka morati da idu na sud i da odgovaraju za maltretiranje deteta od 15 godina

podrška dečaku

pre 11 godina

Dete od 15 godina su napala dvojica odraslih od 19 i 22 godine, oteli mu ranac i patike, maltretirali ga i šikanirali.

Ispada da je dete krivo jer je branilo svoju imovinu, samo zato jer su napadači izvukli deblji kraj! Ako prežive, za fizičko zlostavljanje deteta, razbojništvo i sve što su uradili, da dobiju bar po 10 godina robije!

Pritom niko ne pominje da je jedan od odraslih napadača iz Teslića, tj. iz inostranstva. Teslić je u BIH. Šta je taj tražio ovde?

lela

pre 11 godina

obzirom da ovih dana svi vise pricamo o americi, samo jedan primer iz njihove prakse da navedem:

srednjoskolac (maloletnik) je nastavnici udario samar u hodniku skole sto je kamera uslikala. samo opisa citavog dogadjaja radi - u pitanju je jedan samar, nema tezih telesnih povreda. ona je pala, a on je poceo da bezi.

dobio je 3.5 godina zatvora.

ja zaista mislim da nasa drzava mora svojim zakonodavnim sistemom da stavi veoma jasno do znanja da ovakvo ponasanje ne sme biti tolerisano. ako sada odete sajt apelacionog suda i pogledate odluke i presude koje je sud doneo, videcete zapravo kakva je statistika i kakva je sudska praksa naseg sudstva (minimalne kazne, ukidanje presuda u nedogled).

http://www.bg.ap.sud.rs/cr/archive/dk-donete-odluke/2012/10

Katastrofa

pre 11 godina

Cak i da su ga maltretirali kao sto sam negde procitao,ovo nije nacin da se taj problem resi,na kraju krajeva decko je sam sebi zagorcao zivot ovakvim postupkom.
Treba ohrabriti ucenike da prijave,prvo skoli/roditeljima one koji ih zlostavljaju pa onda da se preduzmu potrebne mere,rad sa psihologom,soc.radnikom,psihijatrom ako treba i da se tako stvari resavaju.
Sledece,vaspitanje,roditelji da odgovaraju ako im je dete siledzija,da se proveri da li postoji i njihova krivica.
I na kraju zakon,dosta je bilo vise da klinci sa 15,16,17 godina bodu nozevima razbijaju glave jedan drugom i kad dodju na sud onda bude ono "jos je dete" pa ako to radi u tim godinama sta ce raditi posle???
I za sam kraj mozda i najbitnije SISTEM VREDNOSTI!
Danasnjim klincima su idoli Jece,Cece,Legije,Kristijani,navijaci i kompanija,pa iz toga proizilaze ovakve stvari,nazalost...

tuga

pre 11 godina

@Milan
Petnaestogodisnjak ide u skolu koja se nalazi odmah pored Masinske skole. Po svemu sudeci ovo dete je trpelo maltretiranje od strane izbodenih momaka. Problem je kad nemas kome da se obratis kad te neko terorise i onda kad uzmes stvar u svoje ruke ovo se desi. Pod hitno nesto preduzeti da se deca kako tako zastite od nasilnika jer na kraju to i sami postanu, kao sto se vidi iz ove tragedije.

Ana

pre 11 godina

jos malo pa cemo svi poceti da nosimo nozeve sa sobom...jer te niko ne stiti i ne zna se red. decko se ili zestoko branio i pukao mu film, ili je tesko bolestan ako moze set puta da ubode nekoga nozem, da budem iskrena, pre mi lici na pucanje filma, kada te neko kinji i kinji a nema pomoci, bes u tim godinama je najopasniji - tesko nama svima u ovakvom drustvu...

igor

pre 11 godina

velika je sansa da su to dva lokalna huligana koja su maltretirala decu a verovatnonsu se posebno navrzli na ovog klinca. posto je nadlezne apsolutno bas briga da ga zastite, i akomje ovakav scenario, svaka cast momku, protiv takvih goveda nazalost nema drugog leka. jedini je problem sto ce njih dvojica izaci iz bolnice, a onda je mali nadrljao.

Cvijo

pre 11 godina

Ovako se ne resavaju problemi.. Kako se prica, jednog maloletnika su napali dvoje "odraslih", a verovatno nije prvi put da se to desava, jer maloletnik ne bi nosio "zastitu" sa sobom.
Problem je sto policija nije reagovala da ga zastiti, a sada ga tereti za tesko ubistvo u pokusaju, detetu od 15 godina.. Nije u redu sto je to uradio, ali mi ne znamo sta bi se njemu dogodilo da nije ovako reagovao. Mozda bi citali vest o ubistvu maloletnika..
Kazu, desilo se u holu skole.. Mozda je dete bezalo i trazilo zastitu, od portira, skolskog policajca, nastavnika... Gde su bili ti ljudi..
Tuzba za pokusaj ubistva, a ne prekoracenja samoodbrane, stvara novi problem. On ce biti obelezen do kraja zivota bez poverenja u drustvo i sistem i kao takav potencijalni povratnik u slicna dela..

Стефан

pre 11 godina

На сајту курира, ако му је веровати, пише да су два пунолетна типа малтретирали дечка од 15 година и да су му отели ранац и патике и бацили их у шахт. После тога је малолетник извадио нож и избо ову двојицу. Та верзија и ов акоју сте навели се разликује ко Бог и шеширџија. Ако су стварно та два пунолетна мајмуна малтретирали момка, онда њему пуна подршка. Схватило дете да живи у Србији и да мора само да се брани. Било би добро да допуните вест чисто да се зна о чему је реч. Наравно не искључујем да је Курир претерао, али у сваком случају нису се изболи малолетници, веч је малолетик избо два пунолетна лица.

dovla

pre 11 godina

"...jedan maloletnik izbo nožem U HOLU srednje Mašinske škole..."

"...Niko od učesnika ovog incidenta nije učenik te škole..."

Ja sam daaavno bio srednjoškolac i još tada niko ko nije učenik škole nije mogao da uđe u dvorište a kamoli u školu. Pa mora da bude neko elementarno obezbeđenje, makar i tetkica da zagalami kad neko nepozvan uđe...
(matori Milan, 7. novembar 2012 17:52)

komentar ti je na mestu ali masinska i gradjevinska skola dele terene i jedan deo dvorista tako da se ne zna kad se izmesaju ko je iz koje skole.to znam jer sam isao u masinsku

t

pre 11 godina

I sta da je prijavio zlostavljanje roditeljima, skoli, policiji, svi znamo sta bi se desilo: jedno veliko nista. Ja sam shvatila da sa mnom moze da radi ko sta hoce i da sam ja u potpunosti nezasticena od svih budala sa kojima sam primorana da zivim u istoj drzavi. To je shvatio ovaj mali. Tu je problem. On je znao da nema ko da ga zastiti pa je to uradio sam. Jadni ti roditelji. Zamislite kako je njima. Bas dete od 15 da izbode dripca od 22!!! Sta taj 90 godiste ima da radi u srednjoj skoli? Trebalo bi da je ili na poslu ili na fakultetu!

matori Milan

pre 11 godina

"...jedan maloletnik izbo nožem U HOLU srednje Mašinske škole..."

"...Niko od učesnika ovog incidenta nije učenik te škole..."

Ja sam daaavno bio srednjoškolac i još tada niko ko nije učenik škole nije mogao da uđe u dvorište a kamoli u školu. Pa mora da bude neko elementarno obezbeđenje, makar i tetkica da zagalami kad neko nepozvan uđe...

Стефан

pre 11 godina

На сајту курира, ако му је веровати, пише да су два пунолетна типа малтретирали дечка од 15 година и да су му отели ранац и патике и бацили их у шахт. После тога је малолетник извадио нож и избо ову двојицу. Та верзија и ов акоју сте навели се разликује ко Бог и шеширџија. Ако су стварно та два пунолетна мајмуна малтретирали момка, онда њему пуна подршка. Схватило дете да живи у Србији и да мора само да се брани. Било би добро да допуните вест чисто да се зна о чему је реч. Наравно не искључујем да је Курир претерао, али у сваком случају нису се изболи малолетници, веч је малолетик избо два пунолетна лица.

tuga

pre 11 godina

@Milan
Petnaestogodisnjak ide u skolu koja se nalazi odmah pored Masinske skole. Po svemu sudeci ovo dete je trpelo maltretiranje od strane izbodenih momaka. Problem je kad nemas kome da se obratis kad te neko terorise i onda kad uzmes stvar u svoje ruke ovo se desi. Pod hitno nesto preduzeti da se deca kako tako zastite od nasilnika jer na kraju to i sami postanu, kao sto se vidi iz ove tragedije.

Miloš

pre 11 godina

Mene interesuje jedna stvar koja nigde ne piše, a to je: Da li će ova dvojica, od 19 i 22-e godine, nakon oporavka morati da idu na sud i da odgovaraju za maltretiranje deteta od 15 godina

podrška dečaku

pre 11 godina

Dete od 15 godina su napala dvojica odraslih od 19 i 22 godine, oteli mu ranac i patike, maltretirali ga i šikanirali.

Ispada da je dete krivo jer je branilo svoju imovinu, samo zato jer su napadači izvukli deblji kraj! Ako prežive, za fizičko zlostavljanje deteta, razbojništvo i sve što su uradili, da dobiju bar po 10 godina robije!

Pritom niko ne pominje da je jedan od odraslih napadača iz Teslića, tj. iz inostranstva. Teslić je u BIH. Šta je taj tražio ovde?

Cvijo

pre 11 godina

Ovako se ne resavaju problemi.. Kako se prica, jednog maloletnika su napali dvoje "odraslih", a verovatno nije prvi put da se to desava, jer maloletnik ne bi nosio "zastitu" sa sobom.
Problem je sto policija nije reagovala da ga zastiti, a sada ga tereti za tesko ubistvo u pokusaju, detetu od 15 godina.. Nije u redu sto je to uradio, ali mi ne znamo sta bi se njemu dogodilo da nije ovako reagovao. Mozda bi citali vest o ubistvu maloletnika..
Kazu, desilo se u holu skole.. Mozda je dete bezalo i trazilo zastitu, od portira, skolskog policajca, nastavnika... Gde su bili ti ljudi..
Tuzba za pokusaj ubistva, a ne prekoracenja samoodbrane, stvara novi problem. On ce biti obelezen do kraja zivota bez poverenja u drustvo i sistem i kao takav potencijalni povratnik u slicna dela..

t

pre 11 godina

I sta da je prijavio zlostavljanje roditeljima, skoli, policiji, svi znamo sta bi se desilo: jedno veliko nista. Ja sam shvatila da sa mnom moze da radi ko sta hoce i da sam ja u potpunosti nezasticena od svih budala sa kojima sam primorana da zivim u istoj drzavi. To je shvatio ovaj mali. Tu je problem. On je znao da nema ko da ga zastiti pa je to uradio sam. Jadni ti roditelji. Zamislite kako je njima. Bas dete od 15 da izbode dripca od 22!!! Sta taj 90 godiste ima da radi u srednjoj skoli? Trebalo bi da je ili na poslu ili na fakultetu!

Dragan Jurić

pre 11 godina

Mog,tada 14-godišnjeg sina,na sred ulice,pod pretnjom skakavcem,opljačkala su dvojica od 24 i 18 godina u sred Novog Sada i po danu!? Do dana današnjeg,osim saslušanja napadača (višestrukih povratnika!),nije održano nijedno ročište,jer se "siroti gelipteri" tobože leče od narkomanije. Posle 4 i po godine,žao mi je što i ja nisam postupio kao pravi otac i propustio ih kroz šake! Ova dvojica su požnjela šta su posejala,jer šta oni traže u srednjoj školi osim nevolja? Nije mi ih ni najmanje žao,a 15-godišnjaku želim što brži psihički oporavak...

milena

pre 11 godina

iz Novog Sada sam. Prolazim pored futoske pijace i 3 dripca iz skole Sveti Sava(navodno skola za odrasle ali idu neki drugi, da ih ne navodim)napadnu decka sto im ne da pare.Majka sam i odmah sam odreagovala i oni su se povkli.Tog momenta tu je bilo bar 100 majki a isto toliko oceva a preko puta milicija i niko nije odreagovao.Kada sam miliciji uputila primedbu, dobih odgovor tek kada sam povisila ton jer su bili zauzeti razgovorom sa nekom devojkom, da oni nisu za to nadlezni jer su saobracajci.Odbrusila sam sta sam imala i otisla da ispratim tog decka do autobusa.
Dok je sin isao u skolu, upao je neki gilipter i na hodniku iz cista mira napao decka da mu otme ranac, kada ovaj nije dao dobio je po nosu. Gilipter je usao u pogresnu skolu(vecinski musku, da ne navodim)ostali su ga isprebijali posto su ga izvukli iz skole.
Dok je cerka isla u skolu takodje je neki olos usao i napao decka kojem je u toku napada pukla lobanja.Skoli smo placali obezbedjenje, a zbornica je bila odmah iznad tog mesta.Neki drugi dan se vadio i tamo neki pistolj, pa noz...Cerku je jedan decko poceo da maltretira i ona mi je odmah rekla.Posto skola nije odreagovala, Otisla sam i sukobila se licno s njim pred svima i izblamirala ga a i zapretila (prethodno sam razgovarala sa njegovim roditeljima koji su tvrdili da je on zlatan i ako je mlatarao onim pistoljem u skoli),zbilja sam bila podivljala, a i sin mu je zapretio. Posle toga je bio miran.
Gilipteri cim stanu na noge odmah na sud.

Nikola

pre 11 godina

Nisu se maloletnici izboli nozevima, nego je maloletnik koji ide u skolu koja deli dvoriste sa pomenutom skolom izboo nozem dva punoletna lica, od koji jedno ima 22godine i apsolutno tu nema sta da traze.
Pri tom maloletnik ima 15 godina.
Ne pominje se da li ima problematicnu istoriju i da li je poznat kao izgrednik. Ne pominje se sta su ta dva punoletna lica trazila u skoli, i u kakvoj su vezi sa maloletnikom. Ne pominje se da li je maloletnik ikada imao problema sa njima i da li su ga maltretirali, i da li je od nadleznih u skoli ili svojih roditelja trazio zastitu.
Mnogo toga se ne spominje, sto u ovakvom slucaju jesu jako bitne cinjenice.
Sve mi deluje da su punoletna lica od ranije poznati kao izgrednici, ali isto tako mozda imaju "pedigre"o (politicko ili finansijsko), kao i vecina siledzija, zbog kojeg niko nije smeo da reaguje, pa se dete samo zastitilo.
A i najlakse je napisati "maloletnici se izboli nozevima".

matori Milan

pre 11 godina

"...jedan maloletnik izbo nožem U HOLU srednje Mašinske škole..."

"...Niko od učesnika ovog incidenta nije učenik te škole..."

Ja sam daaavno bio srednjoškolac i još tada niko ko nije učenik škole nije mogao da uđe u dvorište a kamoli u školu. Pa mora da bude neko elementarno obezbeđenje, makar i tetkica da zagalami kad neko nepozvan uđe...

Ana

pre 11 godina

jos malo pa cemo svi poceti da nosimo nozeve sa sobom...jer te niko ne stiti i ne zna se red. decko se ili zestoko branio i pukao mu film, ili je tesko bolestan ako moze set puta da ubode nekoga nozem, da budem iskrena, pre mi lici na pucanje filma, kada te neko kinji i kinji a nema pomoci, bes u tim godinama je najopasniji - tesko nama svima u ovakvom drustvu...

SRAMOTA!

pre 11 godina

Ova dvojica od 19 i 22 godina, mora da su deca nekog bliskog vlasti. Neverovatna je malicioznost kojom je napisana ova vest, tako da zvuči da je žrtva zločinac, iako je u pitanju dete od 15 godina koje su napali dvojica odraslih, i koje se branilo.

igor

pre 11 godina

velika je sansa da su to dva lokalna huligana koja su maltretirala decu a verovatnonsu se posebno navrzli na ovog klinca. posto je nadlezne apsolutno bas briga da ga zastite, i akomje ovakav scenario, svaka cast momku, protiv takvih goveda nazalost nema drugog leka. jedini je problem sto ce njih dvojica izaci iz bolnice, a onda je mali nadrljao.

Milos

pre 11 godina

Sta ce momci od 19 i 22 godine u srednjoj skoli?! Ocigledno da je ovaj decko od 15 godina trpeo maltretiranje, a tim problemom se nisu bavili oni koji su trebali, pa je ovaj decko uzeo stvar u svoje ruke. Ne podrzavam takve stvari ali u ovom drustvu odavno covek mora sam da se bori za pravdu. Podsetio bih da je vec bilo nekoliko slucajeva samoubistava dece koja vise nisu mogla da trpe nasilje od vrsnjaka ciji su roditelji, naravno, ljudi iz kriminalnog ili nekog uticajnog miljea! Prema tome, mozda gresim, jer nemam sve informacije, ali podrska ovom decku od 15 godina!

BELIANĐEO

pre 11 godina

JA SAM KAO KLINAC TAKOĐE BIO ŽRTVA TORTURE I MALO JE FALILO DA URADIM SLIČNO. ŽAO MI JE DEČKA.
MALI NEKA TI JE BOG U POMOĆI!!!

bu bu

pre 11 godina

decak od 15 godina se branio od olosa. nema nikakve sumnje /sta magarac od 22 godine radi u skoli, aman, osim ako ne diluje belo i reketira decu/. sta mislite kolike razmere je teror dosegao kada se odlucio da zastiti integritet. jadno dete /i jadni mi sto jos ostadosmo u stradiji/. drzi se mali!

Dule NS

pre 11 godina

-Sto posto sam siguran da i da se dečko žalio na zlostavljanje ovih giliptera niko ne bi odreagovao i zaštitio ga jer sam svojevremeno i ja imao slično iskustvo u toj istoj školi čiji sam učenik nekada bio!
-Potpuno je poznata stvar da takvi hohštapleri slobodno maltretiraju i zlostavljaju učenike što dovodi do velikih psihičkih posledica kod tih momaka i devojaka...
-Inače, šta drugo dva punoletna lica mogu da traže u srednjoj školi gde im nije mesto?
-Dečko je postupio u afektu i zaštitio se od giliptera!
Ako prežive očekujemo da budu uhapšeni i da se adekvatno kazne za sve što su radili!

ZDRAVKO

pre 11 godina

Puna podrska porodici i maloletniku...Lakse ces da podneses mali ovu traumu kada si branio sebe nego da su te maltretirali i gazili godinama a ti cutao...A treba proveriti gde su bili dezurni profesori obeju skola kao i skolski policajci i ....Sistem je opet zakazao a ti si se izborio i odbranio sebe... bices ti dobar covek kada porastes a to ti najiskrenije zelim...

lela

pre 11 godina

obzirom da ovih dana svi vise pricamo o americi, samo jedan primer iz njihove prakse da navedem:

srednjoskolac (maloletnik) je nastavnici udario samar u hodniku skole sto je kamera uslikala. samo opisa citavog dogadjaja radi - u pitanju je jedan samar, nema tezih telesnih povreda. ona je pala, a on je poceo da bezi.

dobio je 3.5 godina zatvora.

ja zaista mislim da nasa drzava mora svojim zakonodavnim sistemom da stavi veoma jasno do znanja da ovakvo ponasanje ne sme biti tolerisano. ako sada odete sajt apelacionog suda i pogledate odluke i presude koje je sud doneo, videcete zapravo kakva je statistika i kakva je sudska praksa naseg sudstva (minimalne kazne, ukidanje presuda u nedogled).

http://www.bg.ap.sud.rs/cr/archive/dk-donete-odluke/2012/10

dovla

pre 11 godina

"...jedan maloletnik izbo nožem U HOLU srednje Mašinske škole..."

"...Niko od učesnika ovog incidenta nije učenik te škole..."

Ja sam daaavno bio srednjoškolac i još tada niko ko nije učenik škole nije mogao da uđe u dvorište a kamoli u školu. Pa mora da bude neko elementarno obezbeđenje, makar i tetkica da zagalami kad neko nepozvan uđe...
(matori Milan, 7. novembar 2012 17:52)

komentar ti je na mestu ali masinska i gradjevinska skola dele terene i jedan deo dvorista tako da se ne zna kad se izmesaju ko je iz koje skole.to znam jer sam isao u masinsku

Dejan

pre 11 godina

E to je život,to je svet oko nas!!! A bacaju nam prašinu u oči sa prisluškivanjem,sa Kosovom,sa izgradnjama koridora i fabrika! E tu mi živimo,to je ono što treba rešiti i čemu se treba okrenuti!

Saša

pre 11 godina

Dečko očigledno više nije mogao da trpi nasilje, od kojeg ga niko nije zaštitio. To mu naš pravosudni sistem neće uvažiti. Na žalost, nož i pištolj ne služe za samoodbranu, već za ubistvo.
Teško je pravilno rasuđivati u ovakvom slučaju. Zato ljudi i prave državu, da zajednički rešavaju velike probleme.
Naša država očigledno nije u stanju da rešava ni manje probleme, a kamoli da spreči ovakvu nesreću.

Alex

pre 11 godina

Zakon zakon i samo zakon!
Sta sad? Prekipelo mu sto ga cimali pa bodi nozem?! Pa nije fora,i mene su cimali i tukao sam se sa mamlazima ali mi nije padalo na pamet da bodem,njih je zivot vec upropastio,jedan narkoman,drugi u zatvoru,treci hard kor kockar,ja da zbog nekih idiota upropastim sebe?Neka hvala. Sta je on postigado ovim delom,nista,sutra kad se oporave mozda im padne na pamet da se svete,pa sta onda? Ili ne daj boze da ih je ubio! Nepromisljen potez i kako bi se reklo,pao mu mrak na oci i eto belaj.
I policija i sud da radi svoj posao,imas 19-20 god,zlostavljas maloletnika,na robiju bato moj! Imas 15-16 bocnes nekog,opet robija u zatvor za maloletnike! Lupas autobus,voz,tramvaj,park itd drustveno korisni rad,da krecis grafite,kosis parkove,peres autobuse javni wc,pa da vidite kako se dovode u red! Drugacije ne moze gospodo!

Ivan

pre 11 godina

Ove sto su maltretirali ovog klinca poslati na jedno 2-3 godine u rudnik, da rade, da se nauce radu i redu, kad ih mama i tata nisu naucili.

A usput i nauciti roditelje pameti, posto su ocigledno pustili ove probisvete s lanca.

Dejan

pre 11 godina

Mala digresija. Pitao bih sve pravnike:
Da li kod nas moze da se neko ubode nozem ili upuca pistoljem a da to ne bude kvalifikovano kao ubistvo ili pokusaj ubistva. Evo primer: Napadnu me 3 manijaka i pocnu da me tuku, ja ne mogu sam da se odbranim, izvadim svoj pistolj i SVESNO im pucam u noge da ih zaustavim. ne u telo, ne u glavu, vec u noge jer ne zelim da ih ubijem ali zelim da ih ranim i tako sebe spasim.
Kako ce tuzilac kvalifikovati ovo moje delo???
Nisam pravnik ali, koliko se secam iz vesti kad se dvoje pobiju u kafani pa jedan izvuce deblji kraj onda se kavlifikuje kao nanosenje lakih/teskih telesnih povreda. A izgleda da je uvek kad se puca ili potegne noz pokusaj ubistva. Zar ne bi godnji primer bio nanosenje telesnih povreda iako se pucalo ali se nije pucalo sa ciljem da se neko ubije.

NS

pre 11 godina

Nije u redu da se ovako nesto politicki komentarise, ali voleo bih da nam gradonacelnik kaze kako ce da resi ovakve probleme? Kritikovao je prethodnike, iako je ovo nadleznost republike i policije, i govorio da on nece biti nenadlezan, nego da ce resavati pitanje lose bezbednosti? I?
Lako je davati prazna obecanja, zarad glasova, ali ispuniti ih...
A Dacicu pitanje - zasto Novom Sadu jos uvek nedostaje najmanje 150 policajaca i zasto je stanica na Novom naselju prazna?!

Stevan

pre 11 godina

Alo politicari, bagro (cast izuzecima), jel ste resili to Kosovo vise pa da predjete na resavanje ovakvih problema u Srbiji? Upravo ste svi vi platili slobodu kabadahije Miladina Kovacevica , setali ga kao heroja kroz skupstinu ... I sta mogu mladi iz toga da zakljece osim da biti siledzija kod nas i nije tako strasno.. cak postanes i lik.

dragan

pre 11 godina

ako budu kaznjeni, pozvani na odgovornost oni koji su trebali njega da zastite (skolski policajac,dezurni nastavnik,direktor...), onda kaznite i njega. u suprotnom ga pustite kuci, dovoljno je kaznjen, sto su ga, ocigledno ne jednom, maltretirali

Mik

pre 11 godina

Nasilje radja nasilje! Kada nema nikog da vas štiti, štitite se sami. Ogromna je nemoć društva, a pod društvom podrazumevam i sve nas. Zato imamo toliko nasilnika, bahatih lopova, korupciju, masovni alkoholizam. Bolesno smo društvo, prepuno bolesnih porodica, škola, firmi i partija. Stvara se plodno tlo za totalitarizam neke vrste.

Katastrofa

pre 11 godina

Cak i da su ga maltretirali kao sto sam negde procitao,ovo nije nacin da se taj problem resi,na kraju krajeva decko je sam sebi zagorcao zivot ovakvim postupkom.
Treba ohrabriti ucenike da prijave,prvo skoli/roditeljima one koji ih zlostavljaju pa onda da se preduzmu potrebne mere,rad sa psihologom,soc.radnikom,psihijatrom ako treba i da se tako stvari resavaju.
Sledece,vaspitanje,roditelji da odgovaraju ako im je dete siledzija,da se proveri da li postoji i njihova krivica.
I na kraju zakon,dosta je bilo vise da klinci sa 15,16,17 godina bodu nozevima razbijaju glave jedan drugom i kad dodju na sud onda bude ono "jos je dete" pa ako to radi u tim godinama sta ce raditi posle???
I za sam kraj mozda i najbitnije SISTEM VREDNOSTI!
Danasnjim klincima su idoli Jece,Cece,Legije,Kristijani,navijaci i kompanija,pa iz toga proizilaze ovakve stvari,nazalost...

Ivo

pre 11 godina

U ovakvim slicajevima treba da se stvar iznese na sunce, na roditeljskom sastanku. Pa da se skupe ocevi celog odeljenja i kod mamlaza na gajbu...

marinko

pre 11 godina

Gospodo, škole nisu kao što su bile. Deca najvernije odslikavaju sliku društva u kojem živimo, porodice i okruženja u kojem funkcionišemo. Umesto da roditelji vaspitavaju svoju decu, vaspitava ih ulica.

Cera

pre 11 godina

Po pedeseti put ću ovde napisati - nasilje u školama treba tretirati uvek kao najveći problem. Ako je cela priča tačna, ta dva bilmeza su izmaltretirali dečka od 15 godina do te mere da je ovaj odlučio da se suprotstavi potpuno sumanutim sredstvima.
Ko je kriv?
Svi smo krivi.

MITA

pre 11 godina

Ja sam isao u Masinsku skolu do 1971, a 30 godina sam stanovao preko puta Gradjevinske i Masinske skole u Gagarinovoj ulici i veoma dobro sam znao taj prostor. Dvoriste je zajednicko i u njemu su sporski tereni, pa se tu nadju komsije raznog zivotnog doba. U Hol Masinske skole se moze uci iz dvorista i Bulevara Kralja Petra. Na odmorima se cesto u dvoristu susrecu djaci Masinske i Gradjevinske skole, pa naravno da se desavalo i u moje doba poneka carka ali tad je bio Dezurni nastavnik da nas hvata ukoliko pusimo cigarete ili pravimo nered, a takodje se dvoriste moze videti u potpunosti iz radionice Masinske skole i visljih spratova Masinske ili Gradjevinske skole. Pitanje je: Da li se dogadjaj odigrao u toku nastave kad u Holu skoro nema nikog ili u toku odmora, a kad vrvi od mnostva djaka !??

Jelena

pre 11 godina

Ovome je jednom morao doci kraj. Naime,imam mladjeg brata koji je isto takvo maltretiranje doziveo u napomenutoj skoli od istoimenog M.S.. Toliko izivljavanja i pretnji,da je dete na kraju moralo i skolu da promeni da ne bi nastradao..Naravno slucaj je bio prijavljen policiji,oni su ga malo namlatili i na kraju opet po starom.. A ovaj jadan decko verovatno nije video izlaz iz toga,jer verujte dok ne dozivite tako nesto ne znate ni kako da se postavite..

Beast from the East

pre 11 godina

Kod nas ne postoji samoodbrana. Znaci ako ti se ne robojs, bolje da te kolju, tuku i sutiraju. Na kraju ce tebe da optuze sto nisi dao da te ubiju kako treba.

milka

pre 11 godina

jadno dete, sta je trebao da pusti da ga i dalje maltretiraju i na kraju ko zna sta urade, gde su oni kojima poveravamo svoju decu kada ih upisemo u njihovu skolu da bi oni imali posla i redovne i veoma dobre plate, sve ih pozvati na odgovornost a jadnom detetu pomoci da prebrodi sve teskoce koje ga cekaju. Pre par dana sam citala tekst u novinama o majci koja je osudjena na kaznu zatvora takodje zbog pokusaja ubistva jer je branila svoje dete u dvoristu svoje kuce od manijaka koji je sacekao devojku i napao je. Ovo su zaista strasne stvari, znaci ako te neko napadne treba da ga pustis da radi sta je naumio inace ces ti ici u zatvor jer branis svoj zivot.

Bojan

pre 11 godina

Ukoliko je velika disproporcija u snazi napadaca i zrtve, jedina vrsta sigurne samoodbrane je smrtonosna sila, znaci vatreno oruzje. Svaka drzava koja drugacije tumaci pravo na samoodbranu je u svojoj sustini nehumana i na strani silnika. Srbija je, na zalost, takva drzava. Kraj price.

kamera

pre 11 godina

Sta reci?
U Beogradu, od pocetka skolske godine u srednjim skolama postavljene su kamere, sistem povezan sa policijskim stanicama.Cak se moze i pratiti prostor ispred skole, ali korist je NULA.O tome su pola godine i gradski mediji izvestavali da se radi na unapredjenju bezbednosti ucenika.
Primer, skola u centru Beograda koja obrazuje buduce strucnjake pravnog smera, ispred skole i po okolnimdvoristima, svaki skolski odmor cak i onaj od pet minuta ucenici provode, na ulici ili u kaficima koji su u krugu skole od max 50m. Tu se okupljaju sa mladim ljudima koji nisu ucenici i stariji su. Da li te kamere nisu ukljucene ili niko to ne prati, razne se radnje tu desavaju.
sta ta deca rade,pola njih je maloletno, kako se ponasaju i ko su ti njihovi posetioci?? NORMALNO je da ucenici budu u svojim skolskim dvoristima i ucionicama a ne da se krecu i svoje vreme provode po tudjim haustorima, dvoristima i ulici.
Pitam se zasto njihove roditelje ponekad - povremeno ne nanese /namerno/ put, da provere gde je njihovo dete koje je od kuce otislo u skolu na nastavu?

Aleksandar

pre 11 godina

Dobro je sto ih je izbo. Jer to je za nauk siledzijama da nisu jaci od noza ili brzi od metka.
Sad se kladim, da mole boga da ostanu citavi. I posto ostanu citavi i izadju iz bolnice i iz zatvora, za to vreme kovace plan kako da roknu klinca. Ili ce javiti vec nekome. Takav je to mentalitet.

MN

pre 11 godina

Zao mi je decaka koji se, ako je ovo tacno, samo branio od terora dvojice kabadahija.
Vazno je da su deca zasticenja od roditelja i nastavnika raznoraznim "pravima", a ko ih stiti od siledzija?

Simon

pre 11 godina

Možete li da zamislite kakvo poniženje oseti dete od 15 godina kada mu neko maltretirajući ga otme patike, ranac i baci sve u šaht? Pa NE možete osim ako niste sami to osetili u tim godinama. Neko ćuti, neko plače, uglavnom se nekom požale ali od toga slaba vajda i uz rizik dodatnog maltretiranja - a neko se suprotstavi. Neko, vidim, hoće i da ubije. Sve je to tragično užasno. Mnogo je bolje izbeći takve situacije i reagovati na vreme. Roditelji, škola, psiholozi, sociolozi, policija... samo da je na vreme, jer kako sve to izostaje tako bude kasno i onda preostanu samo hirurzi i sudije... ili daleko bilo nešto i još gore. Od pretrpljenog šoka, mislim da će se 15-godišnji dečak oporavljati duže nego ova dva dripca.

kada nema ko da te brani ,moraš sam...

pre 11 godina

Novi Sad odavno nije miran grad.
Rastuće siromaštvo,masovna nezaposlenost,drogeraši,nezainteresovanost
policije,siledžijski i bahati mentaliteti(ovome su naročito sklona zaštićena deca osoba sa položaja),...
Verovali ili ne,mnogo je ljudi,naročito žena,koji su prinuđeni,da zbog flegmatičnosti policije,nose noževe u tašnama...i nije im zameriti!

profesor iz Novog Sada

pre 11 godina

Pa hoće li deca dobiti ukore? Verovatno će im ocena iz vladanja biti smanjena na četvorku. Jel onaj sa 22 godine učenik ili profesor ?

Molo

pre 11 godina

Stvarno smatram da punoletnim osobama koje nisu ucenici srednje skole, nije mesto na teritoriji skole, pa ni da su dosli da sacekaju sestru, skola ima svoj izlaz i svoj ulaz! Sta rade gilipteri od 22 godine medju decom koja su od 15 do 19 godina?
Ozbiljno se pozabaviti ovim problemom!
Svoj trojici zelim da ovo ostavi sto manje posledice na njihove mlade zivote..

vesna ilic

pre 11 godina

ja sam majka cije je dete prebijeno u futogu,naravno,napasnici su prosli nekaznjeno,stric jednog od njih je policijski pozornik pa je sve zataskano.nije reagovala nijedna nadlezna instanca,svuda sam nailazila na zatvorena vrata.sve sad ponovo prezivljavam i molim javnost da se pokrene inicijativa za poostravanje kazni za nasilnike,jer nasa deca su zrtve. decko je kaznjen za ceo zivot strahom i traumama koje je preziveo,a pravi krivci ce proci ce nekaznjeno.

Saša

pre 11 godina

Koliko čitam komentare, naša posla i svest...Maloletnik se branio, oni ga šikanirali pa eto ima puno pravo da ih izbode nožem...Kako je moguće da uopšte neko sa 15 godina nosi nož sa sobom?!...Šta će raditi sa njim, seći hleb?!...Zašto nosi nož ako ne planira da uđe u neke žešće sukobe?!...Zar se zaista nema kome obratiti ako ga neko šikanira, roditelji, nastavnici, policija?...Zar smo tako nisko pali kao društvo da smo na nivou razvoja kao Divlji zapad?!...Ko vaspitava tu decu?!...Pola njih nosi neko oružje sa sobom u školu i naravno da će ga upotrebiti nekada...Ma ne znam ni koga prozivam, znam samo da sam duboko razočaran i zabrinut...Otac sam četvoro dece...

nekadasnji pravoslavac

pre 11 godina

Ovi momci sigurno bili na obuci i veronauci kod prote Peranovica.Samo nema u Srbiji sad para za lire i harfe pa je lakse naci kakvu cakiju da se deca andjelci necim zabave.A dobro ovaj jedan upita; jel postoji lako ubistvo?

Katastrofa

pre 11 godina

Cak i da su ga maltretirali kao sto sam negde procitao,ovo nije nacin da se taj problem resi,na kraju krajeva decko je sam sebi zagorcao zivot ovakvim postupkom.
Treba ohrabriti ucenike da prijave,prvo skoli/roditeljima one koji ih zlostavljaju pa onda da se preduzmu potrebne mere,rad sa psihologom,soc.radnikom,psihijatrom ako treba i da se tako stvari resavaju.
Sledece,vaspitanje,roditelji da odgovaraju ako im je dete siledzija,da se proveri da li postoji i njihova krivica.
I na kraju zakon,dosta je bilo vise da klinci sa 15,16,17 godina bodu nozevima razbijaju glave jedan drugom i kad dodju na sud onda bude ono "jos je dete" pa ako to radi u tim godinama sta ce raditi posle???
I za sam kraj mozda i najbitnije SISTEM VREDNOSTI!
Danasnjim klincima su idoli Jece,Cece,Legije,Kristijani,navijaci i kompanija,pa iz toga proizilaze ovakve stvari,nazalost...

Alex

pre 11 godina

Zakon zakon i samo zakon!
Sta sad? Prekipelo mu sto ga cimali pa bodi nozem?! Pa nije fora,i mene su cimali i tukao sam se sa mamlazima ali mi nije padalo na pamet da bodem,njih je zivot vec upropastio,jedan narkoman,drugi u zatvoru,treci hard kor kockar,ja da zbog nekih idiota upropastim sebe?Neka hvala. Sta je on postigado ovim delom,nista,sutra kad se oporave mozda im padne na pamet da se svete,pa sta onda? Ili ne daj boze da ih je ubio! Nepromisljen potez i kako bi se reklo,pao mu mrak na oci i eto belaj.
I policija i sud da radi svoj posao,imas 19-20 god,zlostavljas maloletnika,na robiju bato moj! Imas 15-16 bocnes nekog,opet robija u zatvor za maloletnike! Lupas autobus,voz,tramvaj,park itd drustveno korisni rad,da krecis grafite,kosis parkove,peres autobuse javni wc,pa da vidite kako se dovode u red! Drugacije ne moze gospodo!

Saša

pre 11 godina

Koliko čitam komentare, naša posla i svest...Maloletnik se branio, oni ga šikanirali pa eto ima puno pravo da ih izbode nožem...Kako je moguće da uopšte neko sa 15 godina nosi nož sa sobom?!...Šta će raditi sa njim, seći hleb?!...Zašto nosi nož ako ne planira da uđe u neke žešće sukobe?!...Zar se zaista nema kome obratiti ako ga neko šikanira, roditelji, nastavnici, policija?...Zar smo tako nisko pali kao društvo da smo na nivou razvoja kao Divlji zapad?!...Ko vaspitava tu decu?!...Pola njih nosi neko oružje sa sobom u školu i naravno da će ga upotrebiti nekada...Ma ne znam ni koga prozivam, znam samo da sam duboko razočaran i zabrinut...Otac sam četvoro dece...

matori Milan

pre 11 godina

"...jedan maloletnik izbo nožem U HOLU srednje Mašinske škole..."

"...Niko od učesnika ovog incidenta nije učenik te škole..."

Ja sam daaavno bio srednjoškolac i još tada niko ko nije učenik škole nije mogao da uđe u dvorište a kamoli u školu. Pa mora da bude neko elementarno obezbeđenje, makar i tetkica da zagalami kad neko nepozvan uđe...

Стефан

pre 11 godina

На сајту курира, ако му је веровати, пише да су два пунолетна типа малтретирали дечка од 15 година и да су му отели ранац и патике и бацили их у шахт. После тога је малолетник извадио нож и избо ову двојицу. Та верзија и ов акоју сте навели се разликује ко Бог и шеширџија. Ако су стварно та два пунолетна мајмуна малтретирали момка, онда њему пуна подршка. Схватило дете да живи у Србији и да мора само да се брани. Било би добро да допуните вест чисто да се зна о чему је реч. Наравно не искључујем да је Курир претерао, али у сваком случају нису се изболи малолетници, веч је малолетик избо два пунолетна лица.

lela

pre 11 godina

obzirom da ovih dana svi vise pricamo o americi, samo jedan primer iz njihove prakse da navedem:

srednjoskolac (maloletnik) je nastavnici udario samar u hodniku skole sto je kamera uslikala. samo opisa citavog dogadjaja radi - u pitanju je jedan samar, nema tezih telesnih povreda. ona je pala, a on je poceo da bezi.

dobio je 3.5 godina zatvora.

ja zaista mislim da nasa drzava mora svojim zakonodavnim sistemom da stavi veoma jasno do znanja da ovakvo ponasanje ne sme biti tolerisano. ako sada odete sajt apelacionog suda i pogledate odluke i presude koje je sud doneo, videcete zapravo kakva je statistika i kakva je sudska praksa naseg sudstva (minimalne kazne, ukidanje presuda u nedogled).

http://www.bg.ap.sud.rs/cr/archive/dk-donete-odluke/2012/10

SRAMOTA!

pre 11 godina

Ova dvojica od 19 i 22 godina, mora da su deca nekog bliskog vlasti. Neverovatna je malicioznost kojom je napisana ova vest, tako da zvuči da je žrtva zločinac, iako je u pitanju dete od 15 godina koje su napali dvojica odraslih, i koje se branilo.

tuga

pre 11 godina

@Milan
Petnaestogodisnjak ide u skolu koja se nalazi odmah pored Masinske skole. Po svemu sudeci ovo dete je trpelo maltretiranje od strane izbodenih momaka. Problem je kad nemas kome da se obratis kad te neko terorise i onda kad uzmes stvar u svoje ruke ovo se desi. Pod hitno nesto preduzeti da se deca kako tako zastite od nasilnika jer na kraju to i sami postanu, kao sto se vidi iz ove tragedije.

Cvijo

pre 11 godina

Ovako se ne resavaju problemi.. Kako se prica, jednog maloletnika su napali dvoje "odraslih", a verovatno nije prvi put da se to desava, jer maloletnik ne bi nosio "zastitu" sa sobom.
Problem je sto policija nije reagovala da ga zastiti, a sada ga tereti za tesko ubistvo u pokusaju, detetu od 15 godina.. Nije u redu sto je to uradio, ali mi ne znamo sta bi se njemu dogodilo da nije ovako reagovao. Mozda bi citali vest o ubistvu maloletnika..
Kazu, desilo se u holu skole.. Mozda je dete bezalo i trazilo zastitu, od portira, skolskog policajca, nastavnika... Gde su bili ti ljudi..
Tuzba za pokusaj ubistva, a ne prekoracenja samoodbrane, stvara novi problem. On ce biti obelezen do kraja zivota bez poverenja u drustvo i sistem i kao takav potencijalni povratnik u slicna dela..

Ivo

pre 11 godina

U ovakvim slicajevima treba da se stvar iznese na sunce, na roditeljskom sastanku. Pa da se skupe ocevi celog odeljenja i kod mamlaza na gajbu...

Miloš

pre 11 godina

Mene interesuje jedna stvar koja nigde ne piše, a to je: Da li će ova dvojica, od 19 i 22-e godine, nakon oporavka morati da idu na sud i da odgovaraju za maltretiranje deteta od 15 godina

Milos

pre 11 godina

Sta ce momci od 19 i 22 godine u srednjoj skoli?! Ocigledno da je ovaj decko od 15 godina trpeo maltretiranje, a tim problemom se nisu bavili oni koji su trebali, pa je ovaj decko uzeo stvar u svoje ruke. Ne podrzavam takve stvari ali u ovom drustvu odavno covek mora sam da se bori za pravdu. Podsetio bih da je vec bilo nekoliko slucajeva samoubistava dece koja vise nisu mogla da trpe nasilje od vrsnjaka ciji su roditelji, naravno, ljudi iz kriminalnog ili nekog uticajnog miljea! Prema tome, mozda gresim, jer nemam sve informacije, ali podrska ovom decku od 15 godina!

Ana

pre 11 godina

jos malo pa cemo svi poceti da nosimo nozeve sa sobom...jer te niko ne stiti i ne zna se red. decko se ili zestoko branio i pukao mu film, ili je tesko bolestan ako moze set puta da ubode nekoga nozem, da budem iskrena, pre mi lici na pucanje filma, kada te neko kinji i kinji a nema pomoci, bes u tim godinama je najopasniji - tesko nama svima u ovakvom drustvu...

podrška dečaku

pre 11 godina

Dete od 15 godina su napala dvojica odraslih od 19 i 22 godine, oteli mu ranac i patike, maltretirali ga i šikanirali.

Ispada da je dete krivo jer je branilo svoju imovinu, samo zato jer su napadači izvukli deblji kraj! Ako prežive, za fizičko zlostavljanje deteta, razbojništvo i sve što su uradili, da dobiju bar po 10 godina robije!

Pritom niko ne pominje da je jedan od odraslih napadača iz Teslića, tj. iz inostranstva. Teslić je u BIH. Šta je taj tražio ovde?

Dule NS

pre 11 godina

-Sto posto sam siguran da i da se dečko žalio na zlostavljanje ovih giliptera niko ne bi odreagovao i zaštitio ga jer sam svojevremeno i ja imao slično iskustvo u toj istoj školi čiji sam učenik nekada bio!
-Potpuno je poznata stvar da takvi hohštapleri slobodno maltretiraju i zlostavljaju učenike što dovodi do velikih psihičkih posledica kod tih momaka i devojaka...
-Inače, šta drugo dva punoletna lica mogu da traže u srednjoj školi gde im nije mesto?
-Dečko je postupio u afektu i zaštitio se od giliptera!
Ako prežive očekujemo da budu uhapšeni i da se adekvatno kazne za sve što su radili!

Dejan

pre 11 godina

E to je život,to je svet oko nas!!! A bacaju nam prašinu u oči sa prisluškivanjem,sa Kosovom,sa izgradnjama koridora i fabrika! E tu mi živimo,to je ono što treba rešiti i čemu se treba okrenuti!

bu bu

pre 11 godina

decak od 15 godina se branio od olosa. nema nikakve sumnje /sta magarac od 22 godine radi u skoli, aman, osim ako ne diluje belo i reketira decu/. sta mislite kolike razmere je teror dosegao kada se odlucio da zastiti integritet. jadno dete /i jadni mi sto jos ostadosmo u stradiji/. drzi se mali!

igor

pre 11 godina

velika je sansa da su to dva lokalna huligana koja su maltretirala decu a verovatnonsu se posebno navrzli na ovog klinca. posto je nadlezne apsolutno bas briga da ga zastite, i akomje ovakav scenario, svaka cast momku, protiv takvih goveda nazalost nema drugog leka. jedini je problem sto ce njih dvojica izaci iz bolnice, a onda je mali nadrljao.

NS

pre 11 godina

Nije u redu da se ovako nesto politicki komentarise, ali voleo bih da nam gradonacelnik kaze kako ce da resi ovakve probleme? Kritikovao je prethodnike, iako je ovo nadleznost republike i policije, i govorio da on nece biti nenadlezan, nego da ce resavati pitanje lose bezbednosti? I?
Lako je davati prazna obecanja, zarad glasova, ali ispuniti ih...
A Dacicu pitanje - zasto Novom Sadu jos uvek nedostaje najmanje 150 policajaca i zasto je stanica na Novom naselju prazna?!

ZDRAVKO

pre 11 godina

Puna podrska porodici i maloletniku...Lakse ces da podneses mali ovu traumu kada si branio sebe nego da su te maltretirali i gazili godinama a ti cutao...A treba proveriti gde su bili dezurni profesori obeju skola kao i skolski policajci i ....Sistem je opet zakazao a ti si se izborio i odbranio sebe... bices ti dobar covek kada porastes a to ti najiskrenije zelim...

Dejan

pre 11 godina

Mala digresija. Pitao bih sve pravnike:
Da li kod nas moze da se neko ubode nozem ili upuca pistoljem a da to ne bude kvalifikovano kao ubistvo ili pokusaj ubistva. Evo primer: Napadnu me 3 manijaka i pocnu da me tuku, ja ne mogu sam da se odbranim, izvadim svoj pistolj i SVESNO im pucam u noge da ih zaustavim. ne u telo, ne u glavu, vec u noge jer ne zelim da ih ubijem ali zelim da ih ranim i tako sebe spasim.
Kako ce tuzilac kvalifikovati ovo moje delo???
Nisam pravnik ali, koliko se secam iz vesti kad se dvoje pobiju u kafani pa jedan izvuce deblji kraj onda se kavlifikuje kao nanosenje lakih/teskih telesnih povreda. A izgleda da je uvek kad se puca ili potegne noz pokusaj ubistva. Zar ne bi godnji primer bio nanosenje telesnih povreda iako se pucalo ali se nije pucalo sa ciljem da se neko ubije.

t

pre 11 godina

I sta da je prijavio zlostavljanje roditeljima, skoli, policiji, svi znamo sta bi se desilo: jedno veliko nista. Ja sam shvatila da sa mnom moze da radi ko sta hoce i da sam ja u potpunosti nezasticena od svih budala sa kojima sam primorana da zivim u istoj drzavi. To je shvatio ovaj mali. Tu je problem. On je znao da nema ko da ga zastiti pa je to uradio sam. Jadni ti roditelji. Zamislite kako je njima. Bas dete od 15 da izbode dripca od 22!!! Sta taj 90 godiste ima da radi u srednjoj skoli? Trebalo bi da je ili na poslu ili na fakultetu!

Dragan Jurić

pre 11 godina

Mog,tada 14-godišnjeg sina,na sred ulice,pod pretnjom skakavcem,opljačkala su dvojica od 24 i 18 godina u sred Novog Sada i po danu!? Do dana današnjeg,osim saslušanja napadača (višestrukih povratnika!),nije održano nijedno ročište,jer se "siroti gelipteri" tobože leče od narkomanije. Posle 4 i po godine,žao mi je što i ja nisam postupio kao pravi otac i propustio ih kroz šake! Ova dvojica su požnjela šta su posejala,jer šta oni traže u srednjoj školi osim nevolja? Nije mi ih ni najmanje žao,a 15-godišnjaku želim što brži psihički oporavak...

BELIANĐEO

pre 11 godina

JA SAM KAO KLINAC TAKOĐE BIO ŽRTVA TORTURE I MALO JE FALILO DA URADIM SLIČNO. ŽAO MI JE DEČKA.
MALI NEKA TI JE BOG U POMOĆI!!!

milena

pre 11 godina

iz Novog Sada sam. Prolazim pored futoske pijace i 3 dripca iz skole Sveti Sava(navodno skola za odrasle ali idu neki drugi, da ih ne navodim)napadnu decka sto im ne da pare.Majka sam i odmah sam odreagovala i oni su se povkli.Tog momenta tu je bilo bar 100 majki a isto toliko oceva a preko puta milicija i niko nije odreagovao.Kada sam miliciji uputila primedbu, dobih odgovor tek kada sam povisila ton jer su bili zauzeti razgovorom sa nekom devojkom, da oni nisu za to nadlezni jer su saobracajci.Odbrusila sam sta sam imala i otisla da ispratim tog decka do autobusa.
Dok je sin isao u skolu, upao je neki gilipter i na hodniku iz cista mira napao decka da mu otme ranac, kada ovaj nije dao dobio je po nosu. Gilipter je usao u pogresnu skolu(vecinski musku, da ne navodim)ostali su ga isprebijali posto su ga izvukli iz skole.
Dok je cerka isla u skolu takodje je neki olos usao i napao decka kojem je u toku napada pukla lobanja.Skoli smo placali obezbedjenje, a zbornica je bila odmah iznad tog mesta.Neki drugi dan se vadio i tamo neki pistolj, pa noz...Cerku je jedan decko poceo da maltretira i ona mi je odmah rekla.Posto skola nije odreagovala, Otisla sam i sukobila se licno s njim pred svima i izblamirala ga a i zapretila (prethodno sam razgovarala sa njegovim roditeljima koji su tvrdili da je on zlatan i ako je mlatarao onim pistoljem u skoli),zbilja sam bila podivljala, a i sin mu je zapretio. Posle toga je bio miran.
Gilipteri cim stanu na noge odmah na sud.

dragan

pre 11 godina

ako budu kaznjeni, pozvani na odgovornost oni koji su trebali njega da zastite (skolski policajac,dezurni nastavnik,direktor...), onda kaznite i njega. u suprotnom ga pustite kuci, dovoljno je kaznjen, sto su ga, ocigledno ne jednom, maltretirali

dovla

pre 11 godina

"...jedan maloletnik izbo nožem U HOLU srednje Mašinske škole..."

"...Niko od učesnika ovog incidenta nije učenik te škole..."

Ja sam daaavno bio srednjoškolac i još tada niko ko nije učenik škole nije mogao da uđe u dvorište a kamoli u školu. Pa mora da bude neko elementarno obezbeđenje, makar i tetkica da zagalami kad neko nepozvan uđe...
(matori Milan, 7. novembar 2012 17:52)

komentar ti je na mestu ali masinska i gradjevinska skola dele terene i jedan deo dvorista tako da se ne zna kad se izmesaju ko je iz koje skole.to znam jer sam isao u masinsku

marinko

pre 11 godina

Gospodo, škole nisu kao što su bile. Deca najvernije odslikavaju sliku društva u kojem živimo, porodice i okruženja u kojem funkcionišemo. Umesto da roditelji vaspitavaju svoju decu, vaspitava ih ulica.

Saša

pre 11 godina

Dečko očigledno više nije mogao da trpi nasilje, od kojeg ga niko nije zaštitio. To mu naš pravosudni sistem neće uvažiti. Na žalost, nož i pištolj ne služe za samoodbranu, već za ubistvo.
Teško je pravilno rasuđivati u ovakvom slučaju. Zato ljudi i prave državu, da zajednički rešavaju velike probleme.
Naša država očigledno nije u stanju da rešava ni manje probleme, a kamoli da spreči ovakvu nesreću.

kamera

pre 11 godina

Sta reci?
U Beogradu, od pocetka skolske godine u srednjim skolama postavljene su kamere, sistem povezan sa policijskim stanicama.Cak se moze i pratiti prostor ispred skole, ali korist je NULA.O tome su pola godine i gradski mediji izvestavali da se radi na unapredjenju bezbednosti ucenika.
Primer, skola u centru Beograda koja obrazuje buduce strucnjake pravnog smera, ispred skole i po okolnimdvoristima, svaki skolski odmor cak i onaj od pet minuta ucenici provode, na ulici ili u kaficima koji su u krugu skole od max 50m. Tu se okupljaju sa mladim ljudima koji nisu ucenici i stariji su. Da li te kamere nisu ukljucene ili niko to ne prati, razne se radnje tu desavaju.
sta ta deca rade,pola njih je maloletno, kako se ponasaju i ko su ti njihovi posetioci?? NORMALNO je da ucenici budu u svojim skolskim dvoristima i ucionicama a ne da se krecu i svoje vreme provode po tudjim haustorima, dvoristima i ulici.
Pitam se zasto njihove roditelje ponekad - povremeno ne nanese /namerno/ put, da provere gde je njihovo dete koje je od kuce otislo u skolu na nastavu?

Stevan

pre 11 godina

Alo politicari, bagro (cast izuzecima), jel ste resili to Kosovo vise pa da predjete na resavanje ovakvih problema u Srbiji? Upravo ste svi vi platili slobodu kabadahije Miladina Kovacevica , setali ga kao heroja kroz skupstinu ... I sta mogu mladi iz toga da zakljece osim da biti siledzija kod nas i nije tako strasno.. cak postanes i lik.

Ivan

pre 11 godina

Ove sto su maltretirali ovog klinca poslati na jedno 2-3 godine u rudnik, da rade, da se nauce radu i redu, kad ih mama i tata nisu naucili.

A usput i nauciti roditelje pameti, posto su ocigledno pustili ove probisvete s lanca.

nekadasnji pravoslavac

pre 11 godina

Ovi momci sigurno bili na obuci i veronauci kod prote Peranovica.Samo nema u Srbiji sad para za lire i harfe pa je lakse naci kakvu cakiju da se deca andjelci necim zabave.A dobro ovaj jedan upita; jel postoji lako ubistvo?

Bojan

pre 11 godina

Ukoliko je velika disproporcija u snazi napadaca i zrtve, jedina vrsta sigurne samoodbrane je smrtonosna sila, znaci vatreno oruzje. Svaka drzava koja drugacije tumaci pravo na samoodbranu je u svojoj sustini nehumana i na strani silnika. Srbija je, na zalost, takva drzava. Kraj price.

Aleksandar

pre 11 godina

Dobro je sto ih je izbo. Jer to je za nauk siledzijama da nisu jaci od noza ili brzi od metka.
Sad se kladim, da mole boga da ostanu citavi. I posto ostanu citavi i izadju iz bolnice i iz zatvora, za to vreme kovace plan kako da roknu klinca. Ili ce javiti vec nekome. Takav je to mentalitet.

Nikola

pre 11 godina

Nisu se maloletnici izboli nozevima, nego je maloletnik koji ide u skolu koja deli dvoriste sa pomenutom skolom izboo nozem dva punoletna lica, od koji jedno ima 22godine i apsolutno tu nema sta da traze.
Pri tom maloletnik ima 15 godina.
Ne pominje se da li ima problematicnu istoriju i da li je poznat kao izgrednik. Ne pominje se sta su ta dva punoletna lica trazila u skoli, i u kakvoj su vezi sa maloletnikom. Ne pominje se da li je maloletnik ikada imao problema sa njima i da li su ga maltretirali, i da li je od nadleznih u skoli ili svojih roditelja trazio zastitu.
Mnogo toga se ne spominje, sto u ovakvom slucaju jesu jako bitne cinjenice.
Sve mi deluje da su punoletna lica od ranije poznati kao izgrednici, ali isto tako mozda imaju "pedigre"o (politicko ili finansijsko), kao i vecina siledzija, zbog kojeg niko nije smeo da reaguje, pa se dete samo zastitilo.
A i najlakse je napisati "maloletnici se izboli nozevima".

MITA

pre 11 godina

Ja sam isao u Masinsku skolu do 1971, a 30 godina sam stanovao preko puta Gradjevinske i Masinske skole u Gagarinovoj ulici i veoma dobro sam znao taj prostor. Dvoriste je zajednicko i u njemu su sporski tereni, pa se tu nadju komsije raznog zivotnog doba. U Hol Masinske skole se moze uci iz dvorista i Bulevara Kralja Petra. Na odmorima se cesto u dvoristu susrecu djaci Masinske i Gradjevinske skole, pa naravno da se desavalo i u moje doba poneka carka ali tad je bio Dezurni nastavnik da nas hvata ukoliko pusimo cigarete ili pravimo nered, a takodje se dvoriste moze videti u potpunosti iz radionice Masinske skole i visljih spratova Masinske ili Gradjevinske skole. Pitanje je: Da li se dogadjaj odigrao u toku nastave kad u Holu skoro nema nikog ili u toku odmora, a kad vrvi od mnostva djaka !??

Mik

pre 11 godina

Nasilje radja nasilje! Kada nema nikog da vas štiti, štitite se sami. Ogromna je nemoć društva, a pod društvom podrazumevam i sve nas. Zato imamo toliko nasilnika, bahatih lopova, korupciju, masovni alkoholizam. Bolesno smo društvo, prepuno bolesnih porodica, škola, firmi i partija. Stvara se plodno tlo za totalitarizam neke vrste.

Molo

pre 11 godina

Stvarno smatram da punoletnim osobama koje nisu ucenici srednje skole, nije mesto na teritoriji skole, pa ni da su dosli da sacekaju sestru, skola ima svoj izlaz i svoj ulaz! Sta rade gilipteri od 22 godine medju decom koja su od 15 do 19 godina?
Ozbiljno se pozabaviti ovim problemom!
Svoj trojici zelim da ovo ostavi sto manje posledice na njihove mlade zivote..

profesor iz Novog Sada

pre 11 godina

Pa hoće li deca dobiti ukore? Verovatno će im ocena iz vladanja biti smanjena na četvorku. Jel onaj sa 22 godine učenik ili profesor ?

Beast from the East

pre 11 godina

Kod nas ne postoji samoodbrana. Znaci ako ti se ne robojs, bolje da te kolju, tuku i sutiraju. Na kraju ce tebe da optuze sto nisi dao da te ubiju kako treba.

MN

pre 11 godina

Zao mi je decaka koji se, ako je ovo tacno, samo branio od terora dvojice kabadahija.
Vazno je da su deca zasticenja od roditelja i nastavnika raznoraznim "pravima", a ko ih stiti od siledzija?

kada nema ko da te brani ,moraš sam...

pre 11 godina

Novi Sad odavno nije miran grad.
Rastuće siromaštvo,masovna nezaposlenost,drogeraši,nezainteresovanost
policije,siledžijski i bahati mentaliteti(ovome su naročito sklona zaštićena deca osoba sa položaja),...
Verovali ili ne,mnogo je ljudi,naročito žena,koji su prinuđeni,da zbog flegmatičnosti policije,nose noževe u tašnama...i nije im zameriti!

milka

pre 11 godina

jadno dete, sta je trebao da pusti da ga i dalje maltretiraju i na kraju ko zna sta urade, gde su oni kojima poveravamo svoju decu kada ih upisemo u njihovu skolu da bi oni imali posla i redovne i veoma dobre plate, sve ih pozvati na odgovornost a jadnom detetu pomoci da prebrodi sve teskoce koje ga cekaju. Pre par dana sam citala tekst u novinama o majci koja je osudjena na kaznu zatvora takodje zbog pokusaja ubistva jer je branila svoje dete u dvoristu svoje kuce od manijaka koji je sacekao devojku i napao je. Ovo su zaista strasne stvari, znaci ako te neko napadne treba da ga pustis da radi sta je naumio inace ces ti ici u zatvor jer branis svoj zivot.

Cera

pre 11 godina

Po pedeseti put ću ovde napisati - nasilje u školama treba tretirati uvek kao najveći problem. Ako je cela priča tačna, ta dva bilmeza su izmaltretirali dečka od 15 godina do te mere da je ovaj odlučio da se suprotstavi potpuno sumanutim sredstvima.
Ko je kriv?
Svi smo krivi.

Jelena

pre 11 godina

Ovome je jednom morao doci kraj. Naime,imam mladjeg brata koji je isto takvo maltretiranje doziveo u napomenutoj skoli od istoimenog M.S.. Toliko izivljavanja i pretnji,da je dete na kraju moralo i skolu da promeni da ne bi nastradao..Naravno slucaj je bio prijavljen policiji,oni su ga malo namlatili i na kraju opet po starom.. A ovaj jadan decko verovatno nije video izlaz iz toga,jer verujte dok ne dozivite tako nesto ne znate ni kako da se postavite..

Simon

pre 11 godina

Možete li da zamislite kakvo poniženje oseti dete od 15 godina kada mu neko maltretirajući ga otme patike, ranac i baci sve u šaht? Pa NE možete osim ako niste sami to osetili u tim godinama. Neko ćuti, neko plače, uglavnom se nekom požale ali od toga slaba vajda i uz rizik dodatnog maltretiranja - a neko se suprotstavi. Neko, vidim, hoće i da ubije. Sve je to tragično užasno. Mnogo je bolje izbeći takve situacije i reagovati na vreme. Roditelji, škola, psiholozi, sociolozi, policija... samo da je na vreme, jer kako sve to izostaje tako bude kasno i onda preostanu samo hirurzi i sudije... ili daleko bilo nešto i još gore. Od pretrpljenog šoka, mislim da će se 15-godišnji dečak oporavljati duže nego ova dva dripca.

vesna ilic

pre 11 godina

ja sam majka cije je dete prebijeno u futogu,naravno,napasnici su prosli nekaznjeno,stric jednog od njih je policijski pozornik pa je sve zataskano.nije reagovala nijedna nadlezna instanca,svuda sam nailazila na zatvorena vrata.sve sad ponovo prezivljavam i molim javnost da se pokrene inicijativa za poostravanje kazni za nasilnike,jer nasa deca su zrtve. decko je kaznjen za ceo zivot strahom i traumama koje je preziveo,a pravi krivci ce proci ce nekaznjeno.