Subota, 03.11.2012.

10:30

Dinkić najavio poresku amnestiju

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će tokom novembra biti donet zakon o uslovnom otpisu zateznih kamata za neplaćene poreze.

Izvor: Tanjug

Dinkiæ najavio poresku amnestiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

97 Komentari

Sortiraj po:

A zastarelost poreskog duga pojela maca

pre 11 godina

Nije mi baš jasno šta je pisac hteo da kaže, al ne bi bilo loše da poštuje Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji (odredbe o zastarelosti poreskog potraživanja od 3 tj. 5 godina) i da lepo te dugove otpiše da ne računa kamate na nepostojeće dugove, pa tek onda da pregovara POŠTENO sa privrednicima. Ovako sve mi je ovo promućkaj pa prospi.

Moving UP in the World!

pre 11 godina

MRZIM TZV. DRZAVU SRBIJU, 3. novembar 2012 17:39

Ne znam o kakvoj sramoti govoris, ja se krecem u okvirima zakona
One koji su izmirivali svoje obaveze na vreme nema razloga niko da obestecuje. Nisu imali kamate o kojima se ovde govori.
Sto se tice izmirivanja obaveza na vreme, nisu svi te srece da izmiruju sve svoje obaveze redovno, nekad se dese i losi periodi. Lose se posluje ne uvek zato sto neko ne zna da vodi firmu nego zato sto u nekom periodu slabije ide posao, a recimo prece mu je da u takvim periodima svojim zaposlenima isplati platu i uplati za njih doprinose nego da placa neke izmisljene takse.
Ja nisam drage volje zapao u te dugove i nisam ih nabijao kako ti to rece verovatno misleci na neke nelegalne radnje, vec sam zapao u tezak period, a ako je zakon vec dozvoljavao stecaj, kad uporedim za sta i na koji nacin mi se nakupio dug sa time da imam od iste te drzave mogucnost da to i ne platim tako sto cu otici u stecaj, mislim da je stvar vrlo jasna. Bitno je da zaposlenima i poveriocima (pri tome ne mislim na poresku upravu) nisam ostao duzan ni dinara. A sa ovime sto je na pomolu, obesteticu i drzavu za te iste iznose koje su ljudi koji su redovno placali svoje obaveze platili. Tako da smo na istom. Drzava mi ovim putem samo oprasta nekorektne kamate, a ne glavnicu i svakako je za tu istu drzavu bolje da tu glavnicu platim nego da odem u stecaj.
A sto se tice mrznje, koje si vidim pun, idi nadji sebi bolju drzavu, pa nju voli, ja volim Srbiju!

dzoki

pre 11 godina

Hocemo onda mi koji redovno placamo porez da nam se ukinu kamate na kredite koje smo uzeli u banci (i koje isto redovno placamo).

Arsenije

pre 11 godina

@(helen, 3. novembar 2012 19:57)
Zamislite da ste Vi vlasnik tog marketa. Nas 100 dođe u martu, napunimo ruke robom i kažemo Vam: "Platićemo Vam oko Nove godine, ali pod uslovom da nam date popust.", okrenemo se i odemo. A vi za to vremem morate da plaćate radnike, račune, popravljate krov sa kojeg padaju crepovi, jedete, školujete decu,....
Zamislite da ste radnik u tom marketu, a gazda Vam kaže: "Zbog onih 100 što mi nisu platili robu, do iduće godine Vam neću davati platu. Tada ću i krov popraviti, a vi do tada pazite da Vam crep ne padne na glavu kada ulazite."
Sigurno bi imali puno razumevanja za nas 100.

Zbog toga što porez nije plaćen na vreme država je, da bi izmirila svoje obaveze (dale plate budžetskim korisnicima, održavala imovunu koja se finansira iz budžeta,...) morala da digne kredite, a njih niko ne daje bez kamate. Te kredite, sa sve kamatom, će platiti poreski obveznici (opet oni koji plaćaju porez) ili kroz povećanje poreza ili kroz prelivanje sredstava (npr. ne možemo štedeti na platama policije i prosvete, ali ćemo pozatvarati pozorišta i muzeje, nećemo održavati škole, puteve, bolnice,....). I sad će neko da me ubedi da redovne platiše nisu oštećene.

srdjazlopogledja

pre 11 godina

Ocigledno da mnogi nisu razumeli sta je Dinkic rekao.
Mislim da je ovaj potez dobar za male privatne preduzetnike samo sto je resenje opet parcijalno.
Naime, treba ukinuti pausalni porez i uvesti porez na prihod na osnovu faktickog prihoda sto istovremeno znaci uvodjenje fiskalnih kasa svima.
Osim toga ne moze drzava da oporezuje prihod a da ne priznaje da preduzece ima i sredstva rada i da se ista habaju, da ima i druge troskove. U smislu toga i za male preduzetnike mora da postoji otpis za utrosena sredstva kao i za druge privredne subjekte.
Osim toga, poreska uprava vec godinama nije dostavljala zaduzenja za pausalni porez vec je samo dizala porez a o tome poreznika nije ni obavestila ali je poreskom duzniku trazila da plati porez po vise meseci unazad iako isti nije ni bio obavesten o visini pausalnog poreza.
Jedino ispravno resenje je sprovodjenje promene celog poreskog sistema, uvodjenje bruto zarada, vodjenje knjiga, fiskalnih kasa itd. itd.
Neko je u komentrima pomenuo da smo mi stariji decenijama placali doprinose i poreze za stan, penzijsko osiguranje itd. a nikada nismo dobili stan, Placali smo iz plate zajmove za ovo i ono a, svima nam je poznato da je taj, a i penzionerski novac, pokraden. Sada mi kazu kako je moja penzija socijalna pomoc bez da iko i pomene gde je ono sto smo decenijama placali u penzioni i ostale fondove?

Bozic

pre 11 godina

Postovani Dinkicu,
Zakljucak po ovojh Vasoj izjavi, je potpuno jasan. Ne placajte poreze i kamate, bice vam otpisane. Ovbo je podrivanje poreskok sistema, a na zapadu bi rekli izdaja zemlje i krsenje ljudskih prava. Nazdravlje. Do zdrave privrede ovako nikada. Otidjite u TOMOS i upoznajte se sa situacijom i elektricnim skuterom.

Dragan

pre 11 godina

Poreze obicno ne placaju oni koji imaju, a sirotinja ih placa jer nema drugog izbora. Dok je Djelic bio ministar placanje poreza je bilo nazvano lopovluk. Dinkic govori o amnestiji i sta to onda znaci? Ko je lopov u zemlji Srbiji?

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

A kada ces vec jednom da radis svoj posao, kada ces vise da napravis ambijent za iole pristojan biznis, ove sminke je dosta. Sve je vise nezaposlenih a brod Srbija se vec opasno nakrivio, za to si zasluzan upravo ti.

osica

pre 11 godina

Pozdravljam ovu odluku države koja je bila neminovna, jer je država najveći zelenaš, ako ne računam banke. Zamislite vi kakva hajdučija se sprovodila nad preduzetnicima - fizičkim licima: čim otvori radnju u APR poreska uprava počinje da kuca poreze, a još nisi ni dinar prometa ostvario. Ako si otvorio na početku godine, akontativno rešenje dobiješ ( a u 99% slučajeva i ne dobiješ ) negde u avgustu. I da hoćeš da plaćaš ne možeš jer nemaš osnov, a do avgusta su kamate već polovina duga. Konačno rešenje za kalendarsku godinu dobiješ opet negde na leto, a dug ti se duplirao. Onda svu tu NEZAKONSKU kamatu pripišu glavnici, pa od 1.januara naredne godine bolje da uzmeš kanap i da se obesiš kada vidiš dug. Pa opet kamata na sve to. I sada će ovi što grakću ovde da kažu da je to zakonito i da neko može da opstane ??? Predlažem Dinkiću da u isti položaj stavi preduzetnike i DOO, jer preduzetnici odgovaraju ličnom imovinom - pokretnom i nepokretnom, a DOO jednostavno ode u stečaj ili likvidaciju, a garantuje samo do iznosa uplaćenog kapitala. I to je velika nepravda. A svi vi pametnjakovići treba da znate da poreska NAMERNO nije ljudima dostavljala rešenja po dve godine da bi se nakupila kamata, pa onda udri - blokiraj račune, uzmi od malih, oderi im kožu. Eto, to je žuta vlada uradila, ko se iole razume u zakone zna šta je lopovska država radila prethodnih godina, i kakav " podsticaj " davala malima.

Nikola

pre 11 godina

Kamate je on postavio lično na zelenaški nivo. Pa je tako za godinu dana moglo tliko da niste u stanju to nikad više da platite. Inače to je bilo van svih propisa, ali pošto je on ministar, nije se moglo protiv toga. I sad se ti lepo izvini Đuri što te je tukao!

dzoki

pre 11 godina

A mi koji placamo redovno i koji ne vozimo zbog toga audije i ne idemo svake godine na more i skijanje? Nikada u Srbiji nece biti bolje jer se svakih 10god amnestiraju lopovi,kriminalci i bezobrazni ljudi.

Arsenije

pre 11 godina

@(Aleksandar Negotin, 3. novembar 2012 13:12)
Danas u jednom dnevnom listu piše kako će u narednoj godini početi obnova i izgradnja sanitarnih čvorova po školama u Srbiji i da je cilj da ni jedna škola u Srbiji ne bude bez vode i toaleta. Da su porezi na vreme plaćeni, možda bi ti toaleti bili već napravljeni. Zar ne mislite da su ta deca oštećena jer neko nije platio porez na vreme?
Možda Vama ne smetaju loši putevi, loše stanje u bolnicama i školama, propadanje muzeja (i eksponati u njima),...
Neplaćanje poreza uzrokuje da loši uslovi potraju, prema tome, korisnici usluga i objekata koji se finansiraju iz budžeta su oštećeni, pogotovu ako su pošteno i na vreme platili svoje obaveze.

UM

pre 11 godina

Svi oni koji uredno placaju racune, poreze, doprinose, infostanove i sve ostale fiskalne i one druge namete to bi trebalo da rade ako nista zbog svog mirnog sna i normalnog poslovanja bez tenzija. Niko ovde nece amnestirati 100 miliona evra duga vec kamata koje su neustavne i mnogo mnogo vece od glavnog duga, kao i mnogo drugih pojava u nasem drustvu ustav se ne postuje. Godinama resavamo status Kosova, a nas sjajni Kostunicin ustav kaze nedvosmisleno gde je Kosovo i Metohija podsecam, ovu Metohiju svi nesto izostavljaju. Elem Dinkic besplatna akcija pokusava da ispravi svoje greske iz proslosti ali nazalost po njega duhovi ne spavaju...

Arsenije

pre 11 godina

Kad već ne mogu da plaćaju, treba ih osloboditi poreza, a kako država i budžetski korisnici moraju od nečega da žive, nama koji redovno plaćamo obaveze, porez udvostručiti.

dejan

pre 11 godina

Tako je care. Otpisi onima sto ne placaju i kazni one sto su redovni. Svi sto rade na "belo", sto placaju sve takse, poreze, doprinose na pun iznos, oni sto uvek placaju karte po javnim prevozima, svi ali bas svi treba, da podignemo glas i da od drzave trazimo da nam vrati novac tj. da nas nivelise prema prosecnom duzniku.
Pa da vidim kada redovne platise ispumpaju budzete pravosnaznim presudama, kojoj ce bu..li na vlasti da padne na pamet da oprasta dugove

obveznik

pre 11 godina

Svi ili bezmalo svi koji su do sad uredno platili porez su u nekoj partokratskoj varijanti to dobili i uz namestene tendere i veze uspesno poslovali. Svi mi mali privrednici znamo kako doci i kako je moguce dobiti posao . A sad oni koji su to uspeli drze moralne pridike. Stvari se mogu i preko noci promeniti i svako moze upasti u finasns, probleme zato treba malo i razumeti. Niko ne zeli varati drzavu otvarajuci firmu ili radnju ili jos bolje da je to hteo, sigurno ne bi to uradio. Svi smo u problemu i drzava i mi i zato se moramo razumeti.

mihajlo

pre 11 godina

Dobra stvar za sve gradjane koji duguju a ne mogu da isplate dug zbog kamata,ljudi nece vishe ziveti u bezpotrebnom strahu od kamata a platice svoja dugovanja kao i svi ostali.Podrzavam sve sto je rezonski ispravno i korektno za obe strane priche!Dobar potez.

Djordjejugos

pre 11 godina

Ministre, ovo ti kao kolegi ekonomisti, ne mogu oprostiti. Znam da je nesrazmerno veci broj, onih koji ne placaju, ali ovim potezom si, nagradio lopove.
Do sada sam Te uvek branio, ali ovoga puta, nisi prosao na ispitu !
PS: DAJ MI INDEKS, DA TI UPSEM 5 (PETICU).

taxista ns

pre 11 godina

To majstore,svaka čast!!izgleda da će nešto biti od ove države! Dugove teško da bi naplatili,a ovako će sigurno barem pola njih platiti!!

Darko

pre 11 godina

Mom ocu koji je redovno uplacivao sve, i na vreme, kao preduzetnik smo upravo isplatili sve troskove sahrane, jer pravo na nadoknadu imaju samo penzioneri. On svoju na zalost nije docekao. Pozdrav za g. Dinkica i vladu Srbistana.

supermario

pre 11 godina

Gospodo komentatori,strucnjaci i uceni ljudi. U sve se izgleda razumete ali jednu prostu stvar neumete. Neumete da citate gospodo. Covek je lepo rekao da odpisuje kamate a ne glavnicu duga. Kamate su bile zelensake i prevazilaze osnovni dug u nekim slucajevima i trostruko.Svako ko je usao u upravni spor sa drzavom dobijao ih je jer su kamate bile neustavne.To gospodin Dinkic zna i zato radi ovo. Svi duznici ce ovo oberucke prihvatiti i drzava ce uzeti svoje. Na sudu bi izgubila sve inace. Ljudima koji su redovno placali svoje obaveze svaka cast,ali oni nisu na gubitku,placali su za sebe i svoje osiguranje soc.i penz.Ja godinama placam redovno svoje obaveze ali nemam nista protiv ovog zakona. Puno je nelikvidnih preduzeca,ovako ce se barem neke parice zavrteti...

Sita Kobila

pre 11 godina

A što su retroaktivno opljačkali devizne štediše povećanjem poreza čije plaćanje ne može da se izbegne, to je isto tako u redu.

helen

pre 11 godina

#A mi koji na vreme placamo porez smo budale? Dokle vise???
(zvonimir jovasevic, 3. novembar 2012 17:47)

Zamisli market u kome se prodaju televizori, razni lepi veliki skupi i tako do pred novu godinu, a onda snizenje 50%, jel sada svi koji su kupili u martu treba da traze pare nazad ili da negoduju.Ko je rizikovao mozda ce mu se isplatiti, ali mislim da ce morati da plate sve sem dela kamate, a oni koji su redovno placali oni nisu ni imali kamatu.Nasa zemlja je brza reka kojom svi vozimo kajake, neko prodje neko ne.

dužnik

pre 11 godina

Raduje me ova vest. Dugujem porez od 2008. Suma se utrostručila zbog zateznih kamata. Nisam platio nije što neću nego ne mogu. Dve godine bez posla, plata sada minimalna, ni za život dovoljna...

Srpski lopovski gen

pre 11 godina

Ne placas porez, za taj novac, kupis Evre, orocis ih, dobijes kamatu, Evro skoci, i posle nekoliko godina platis glavnicicu. Da li postoji jos jedna zemlja na svetu gde je ovo moguce ?

M

pre 11 godina

Kao i sve što je do sada napravljeno u ovoj državi ,po pitanju privrede i finansija - propašće . Očigledno da ne shvatate da su male glupe države "izdržavana lica" u svetskoj ekonomiji ,te da mogu samo da "prodaju" svoje probleme tipa Kosova i sl. Ili da se vežu za neku državu ili grupu država koje ih iz ko zna kog razloga finansiraju.

Ja sam

pre 11 godina

Dinkicu!
I ja vodim jedno preduzece- svoju porodicu.
Planiram da povecam broj ,,zaposlenih" za 25 procenata.
Imam zaostalih dugova, neplacenog poreza, neizmirene rate,izdate cekove bez pokrica...
Da li ce se i meni sve ovo otpisati? Da li cu i ja dobiti 10.000 evra subvencije za ,,novozaposlenog", ili da odustanem od radjanja novog deteta a da porodicu oteram u stecaj(razvod)?

MRZIM TZV. DRZAVU SRBIJU

pre 11 godina

(Moving UP in the World!, 3. novembar 2012 10:57)

Kako te samo nije sramota?!
A sta sa onima koji su sve uredno placali?!Ko ce njih da obesteti?
Ako nisi sposoban da izmirujes obaveze znaci da nisi sposoban da vodis firmu.Tacka!
Tu sledi kljuc u bravu i dovidjenja.A ne da ti sad kao razmisljas o staroj firmi...
Inace zbog takvih je ovde ideja o DOO potpuno isprofamisana.Nabijete dugove i onda cekate stecaj.PA to je cirkus,sprdnja,nakarada.Pa onda opet otvoris novu DOO i sve po starom.

Iva Slim

pre 11 godina

Strasno,opet ovaj covek,kakav je ovo narod,koliko samo trpi,u Valjevu su plate javnog komunalnog preduzeca oko osamnest,dvadeset hiljada dinara,ovo je vec za hapsenje ili bezanje iz ove korumpirane i robovlasnicke zemlje

jedva cekam da ova katastrofa od drzave nestane

pre 11 godina

Pitanje za sve koji ukazujete da je u pitanju otpis KAMATE a ne DUGA...Da li zaista verujete da ce ovi koji nisu placali platiti?!Pa da su hteli da plate dosad bi vec 100 puta platili.
A ovako,sa kamatom ili bez vecina nece platiti nikad,jer ocigledno NE MORAJU da plate.Tako je bilo sa automobilima i registracijama iz CG,tako je sa racunima za struju,tako je sa legalizacijom,tako je na svakom koraku u ovoj drzavi.
Svako ko redovno izmiruje svoje obaveze i postuje propise i zakone je KOMPLETAN IDIOT (i ja sam jedan od tih)!

Alo ljudi,NIJE PLACEN POREZ!!!Pa to je u noramlnom svetu jedno od najtezih KRIVICNIH DELA!

Pera

pre 11 godina

A jel moze i meni da se ukine kamata na zaduzenja po revolving karticama koje koristim jer mi poslodavac ne isplacuje platu? Trep-trep...

Hvala ti tzv. drzavo sto me teras da te sve manje postujem

pre 11 godina

Znaci kao i ko zna koji put,svi koji su uredno placali su MAJMUNI!

Hvala na poruci koju nam upucujete.Ja vec tri meseca ne placam doprionose i necu ni da ih platim.Pa ce za par godina neko da mi otpise dug i ja u cistom plusu.

neinformisan

pre 11 godina

Pametno, daj propalim firmama i sumnjivim bizmismenima sansu za novi pocetak. Svakim danom pokazuju da se, u Srbiji, ne isplati biti posten...

dd

pre 11 godina

a ja budala trcim da uplatim za kevu porez na neke prodate akcije...nekih par hiljada...a ovaj oprasta milione...izem ti drzavu i do drzave:/

sone

pre 11 godina

zanimljivo koliko komentara a da skoro niko nije shvatio sustinu. nije otpisan porez vec kamata na porez, velika razlika. nije mi jasno sto se redovne platise potresaju zbog ovoga.

JVC

pre 11 godina

Мишковић и ... нису јачи од ДРЖАВЕ ... Јок ти Дачић и Вучић сте јачи ал' кад би се гађали авионима ха ха ха.

Fact!

pre 11 godina

U najcrnjim danima Italijanske ekonomske istorije Berluskoni je to isto radio - nekoliko puta... i skoro oterao Italiju u bankrot. Sada i nama treba neko pametan i strucan kao Mario Monti da otera ove politikante i zavede red

Porezski duznik

pre 11 godina

Kako su mnogi komentari na tekst o otpisu kamate nekako zluradi ili ti gordi!Neko je placajo porez a ovi koji nisu oni su ocrnjeni do koske, shto nimalo nije lepo!Svakakve su sudbine pogadjale ljude,verovatno je mnogo njih koji porez nisu platili ne zato shto nisu hteli vec nisu moli da!Pozdravljam ovaj potez i hajde da budemo na pozitivnoj nuli pa da krenemo u jedan normalan zivot bez tereta na kichmi!Pozdravljam ovaj potez!

Nesa

pre 11 godina

Privrednici i građani se zamlaćuju detaljima a ne vide suštinu: od 5. oktobra 2000.g. ceo provredni i ekonomski sistem bio je postavljen tako da je štitio i pomagao strane investitore, proizvođače, trgovce... a domaće potiskivao i gušio. Ceo sistem je kulminirao u periodu DS-a od 2008. do izbornog fijaska. Potpuno je jasno da je sve to neodrživo jer nam posle svega skoro ništa nije ostalo. Ni ekonomija, ni provreda, ni poljoprivreda... Ostali su samo javni i bankarski sektor. Banke muku muče da od građana naplate kredite koje su odobravali za 5 minuta po sistemu "uđeš, izađeš i gotovo" a javni sektor ne može više da se finansira jer nema odakle, privreda ne radi godinama.

Na svu sreću izbori su sprečili plan prethodne vladajuće strukture da se novac po ubrzanom postupku uzme od privrede i građana pomoću privatnih izvršitelja.

Vreme je da se krene iznova jer se drugačije ne može.

sekula

pre 11 godina

Molim da i nama postenim platisama omogucite neke pogodnosti?! Koliko neplatisama oprostite, toliko nama donirajte... Trzisna pravila se ionako ne postuju...

Milanus

pre 11 godina

A zasto redovne platise ne nagradite necim gospodine Dinkicu, ako se vec neredovnim platisama oprasta kamata? Dajte nama npr. 10% popusta na sve obaveze, to je daleko manje od zatezne kamate, a znacilo bi.
Za 10 godina privatnog posla sam jednom pogresno obracuno PDV (i to u korist drzave ?!?!) i dosla mi je odmah inspekcija. Znam milione onih koji ne placaju doprinose, poreze, itd. Kod njih inspekcija ne dolazi, jer ne mogu nista da im naplate.
Jadna smo mi drzava, nikada ne nagradjujemo postene, a ove druge podsticemo da nastave svojim putem.

Tema nije od juce

pre 11 godina

(Istina, 3. novembar 2012 13:57) Sud je priznavao zatezne kamate jer je donesen zako,a ustavni ga je oborio.
Dakle,dug ne postoji a drzava treba da ga preuzme zbog diletantskog ponasanja koji je ljude onemogucio da izmire svoje obaveze sa zakasnjenjem,ovako su onemoguceni diletantstvom.
Ok ima onih koji nece,ali ima ih podosta koji bi platili ali iz NN razloga u tom trenutku nisu bili u stanju(a nije lopovluk).
Posle teksta procitas zakone,pa se onda vrati da se izvines svima koji su procitali samo naslov

zahtevam

pre 11 godina

povratak stanbenog doprinosa/nisam dobio stan/doprinosa za kosovo,uplatu penzionog doprinosa/nisam dobio penziju/povratak komunalija za gradnju,povratak oduzete dedovine.revoltirani

bojanNS

pre 11 godina

Stvar je kristalno jasna. Samo oni koji su prevarili drzavu, mogu ponovo da je pokrenu. Stranih investicija nema... Ko ima pare , razmislite... JA nemam, a posten sam.

VladimirUE

pre 11 godina

Do maja ove godine deficit je bio u okviru 4.5%, inflacija takodje, a onda je Nikolic uzeo vlast i evo vidite koliki je sad deficit i inflacija. Odgovoran je predsednik Nikolic.

Samo budale placaju

pre 11 godina

Kao i obicno, onak ko plati bilo koju obavezu ovoj j.b.n.j drzavi ispadne budala, jer na kraju ona uvek oprosti onima koji nisu platili.

SREMAC

pre 11 godina

Znaci oni koji su redovno placali poreze su ispali BUDALE! A oni koji treba da idu u zatvor sto nisu placali poreze su dobili poklon od Dinkica. I ovo je jos jedan razlog zasto nama treba Brisel: da naredi nasim nesposobnim ********* da se radi posteno, a ne da posteni ispastaju.

bananijanac

pre 11 godina

Evo, sledeceg meseca upumpavam u budzet 200.000 dinara, odmah otvaram firmu i samozaposljavam se. Dug je nastao u periodu kad sam bio klinac. Knjigovodja me "zakucala", a ja zapalio iz grada na par godina, pa mi se retroaktivno sve razbilo o glavu. Naravno da nikakav papir nisam dobijao od poreske na novoj adresi. A ni na staroj. Imam 500 - 800k kamate na 150-200k duga. Godinama ne mogu da otvorim firmu, pa radim na crno. Necu da platim kamatu, glavnicu hocu. Ionako imam direktnu korist od nje. Svi imaju.

ЈАКА ЕКОНОМИЈА

pre 11 godina

Напокон је састављена Влада у којој сви схватају да без ЈАКЕ ЕКОНОМИЈЕ нема јаке джаве, и да су напустили Титово правило : Слаба Србија - јака Југославија (тј друге републике и покрајине).

Да би привреда боље пословала потребно је СМАЊИТИ Законску затезну камата, тако што би се месечна ФИКСНА стопа са 0,5%, смањила на 0,2% ,
онда би СТВАРНА ГОДИШЊА камата (без раста цена на мало) била 2,5% , уместо садашње 6%.

У циљу правичније расподеле и бољег живота свих становника Србије, потребно је увести :
(1). Прогресивни порез на плате: до 3 просечне плате =15%; од 3 до 10 про.плата =30%, а преко 10 пр.пл. =50%..
(2). Већу акцизну стопу на увозну луксузну робу, дуван, алкохол,..
(3). Таксу солидарности коју би уплаћивале 20 најразвијеније општине , у фонд за 20 најнеразвијених општина (нпр 5% од општинског буџета).
(4).

Aleksandar Negotin

pre 11 godina

Kakvi ste vi ljudi, redovno placam porez, bla,bla,bla , pa ljudima nece da oproste porez, nego kamatu zbog neredovnih placanja, glavnicu nece oprostiti, tako da ne brinite, necete biti oštećeni VI

Istina

pre 11 godina

Kad neznalice, zlonamerni, oni koji nisu procitali vest vec samo naslov i clanovi stranaka komentarisu, dodje se do pogresnog zakljucka.
Niko nije konj ko je placao porez na vreme. Naprotiv, I duznici ce morati taj porez da izmire, ali sa manjim kamatama od zateznih.
Problem je u zelenaskim tzv "zateznim" sta god to znacilo kamatama, koje za godinu dana dupliraji dug i onemogucavaju duznika da ga plati. Zatezne kamate su od strane suda proglasene nezakonitim, i svako ima pravo da tuzi drzavu i trazi povrat nezakonito naplacenih kamata. Kamata moze da bude najvise u iznosu inflacije i nista vise od toga. Da ljudi sada ne bi preko suda masovno trazili povrat novca, oni sada donose zakon o otpisu zateznih kamata koje su nezakonite, da bi drzava izbegla placanje advokatskih i sudskih troskova. Taj poreski dug ce biti okamacen iznosom inflacije za proteklo vreme, sto je visestruko manje od zelenaske zatezne kamate.

DR

pre 11 godina

Dinkic najavljuje "poresku amnestiju", Ilic pomoc onima koji su nelegalno gradili, pa kakva je ovo zemlja? Ovde ko god ima malo mozga iznece svoje pare u inostranstvo i raditi tamo!

It just won't stop getting bigger…

pre 11 godina

Sta biste onda rekli za Ameriku, u cije zakone se mnogi od vas kunu, koja je sa 700 mlrd dolara poreskih obveznika spasila AIG od bankrota? Ipak taj kapitalizam nije bas takav kakvim ga je mali Perica zamisljao. Kad dodje frka svaka zemlja smisli neki izgovor zasto odstupa od nekih ustaljenih pravila i intervenise u nazovi slobodnoj privredi. Slobodna malo morgen, jeste dok je situacija u korist drzave. Pa se ni mi tu ne razlikujemo. Svaka drzava donosi odluke u finansijskom sektoru, pa i svakom drugom, onakve kakve proceni da su bolje po nju i njenu privredu...
Tamo je slucaj bio da je drzava dala 700 mlrd dolara novca poreskih obveznika na kompaniju koja je vec propala, a ovde se ne naplacuje deo novca koji duguju firme koje su stale sa poslovanjem. Sustina je ista, budzet je kraci za odredjenu kolicinu novca i ovde i tamo, a i ovde i tamo se ide na to da propali vaskrsnu, s tim sto smo mi u daleko goroj poziciji jer privredu skoro i da nemamo, pa nam je zato ovakva mera mnogo neophodnija nego Americi njena, ali su je svejedno preduzeli. Veliki plus za inicijativu ministra, samo napred.

re

pre 11 godina

@bg bulumenta & co, 3. novembar 2012 12:01
Ne otpisuje se dug, vec zatezna kamata na dug, a dug ostaje da se plati.
Moze i da se nastavi po starom, samo kakva je korist od toga sto ce drzava da blokira racun nekoj firmi koja duguje i time je zatvori.
Ako Dinkic placa stranim investitorima da otvaraju firme, zasto ne bi mogao da otpise zateznu kamatu, koja je verovatno i protivustavna, domacim firmama.
Ako placa ogromne pare da se ne zatvori razvojna banka vojvodine, zasto ne bi oprostio kamatu firmama, od kojih i onako tu kamatu ne bi naplatio.

zdrav razum

pre 11 godina

Ovaj očajnički potez Dinkića je dokaz da većina ne plaća na vreme, prosto zato što nije moguće platiti sve doprinose i poreze i imati da preživiš. Elem, ako većina ne plaća na vreme, zar nije logično da ministar shvati da su doprinosi i porezi previsoki za ekonomske uslove u kojima rade naši preduzetnici?! A ako jesu previsoki to znači da, bez obzira što se otpiše kamata i omogući mirovanje duga, većina ipak neće moći da redovno plaća.

Rešenje je jako jednostavno za zdravorazumne ljude: TREBA SMANJITI DOPRINOSE,POVEĆATI NEOPOREZIVI DEO ZARADE I SMANJITI SVE POREZE. Tek tada će preduzetnici moći da redovno plaćaju svoje poreze. I tako će država redovno puniti budžet i time će početi da se stvara zdrava ekonomska atmosfera, to će podstaći neke ljude da se odluče da pokrenu svoj biznis... povećaće se priliv u budžet...

mufcbgd

pre 11 godina

Svaka cast vama koji ste redovno placali sve obaveze i niste budale sto ste to radili, jer ste u najmanju ruku postedjeni stresa.
Ja sam jedan od onih kojima je ovaj zakon spas. Tokom devedesetih sam radio i nigde nisam bio prijavljen, secate se kako je bilo.
Posle promena 2000 ponadao sam se da je doslo bolje vreme i krenuo sam sam. U nekom momentu sam se zaglibio i nisam mogao da placam, jer nisam imao para i posao mi je pukao. Tu su se i nagomilale kamate. Zeleo sam sve redovno da placam, ali nisam uspeo. Sad mi je samo da se resim tog duga, a sa otpisom kamata je to moguce, jer su kamate skoro dva puta vece od glavnice. Za 42 godine zivota nisam nista stekao, nikada nisam imao auto, nikada nisam putovao preko agencija, sve je odlazilo na osnovno, hrana i da ne idem go. Jednostavno nesposoban sam da napravim pare, ali imam neko znanje, a sistem je takav da covek koji ima neko znanje, tesko moze da nadje neki posao gde ce radi to sto zna, nego pokusa kao privatnik gde je to znanje koje ima 20% posla, a ostatak su oblasti za koje nije skolovan, a nemas para da zaposlis strucnjake za to sto ti treba.
Sada radim za 40.000 i spreman sam i zelim da se resim duga koji imam i da zivim sa onim sto mi ostane, samo da se resim duga, da mi u najmanju ruku dete mirno zivi. Inace kroz prinudnu napalatu pre par godina sam platio, jedan veci deo sa kamatama koje su mnogo vece od ovog sto mi je ostalo da platim sve sa kamtama, tako sto sam po familiji skupljao pare.
Puno nas je ovakvih.

dragan

pre 11 godina

da - a sta je sa kasnjenjima uplata zdravstvenog i penzionog osiguranja - tu se prvo naplacuje kamata - tako da kamata stalno biva relativno mala a glavnica raste - i ne zna se vise sta je od uplata otislo na kamatu a sta na glavnicu - ali uglavnom glavnica raste i na nju ide nova kamata...

Ivan

pre 11 godina

Zato su me ovi iz Poreske Uprave Vračar prošlog meseca jurili ko bez glave da se uplati barem deo duga koji bi prvo pokrio kamatu.
Kako smo samo loši ljudi da čovek ostane bez reči.

bg bulumenta & co

pre 11 godina

Ti duznici sigurno nisu napravili dugove zato sto su racionalno poslovali. Vlasnici takvih firmi su uglavnom lopovi koji su se licno bogatili i bahatili - zakidajuci drzavu, radnike i poverioce...
I ti ces sad da ih amnestiras jer su to vasi partijski miljenici za koje nije vazio zakon.
A ko ti garantuje da ce posle toga oni da izmire dug poveriocima?
Ta bagra cim vidi slobodne novce, opet ce da nastavi po starom!

preduzetnik

pre 11 godina

Eh, mogao sam koji mesec i da preskocim, ocigledno. Bolje bih jeo...

A ja, placaj - da ne nakrkaju kamate, kad ono kamata nece ni biti.

Lud zbunjenog. Izgleda u ovoj zemlji treba tako ako hoces da prezivis. RTS vise ne placam, godinama se osecam ko budala jer mi se cini da svi ostali ne placaju.

Nek tuze. Ne dam. Nemam.

nikola

pre 11 godina

ovi koji redovno placaju dobro i posluju a ovi bi mozda dobro poslovali al ih koci porez koji se nagomilao u proslosti i sad il ce da se i dalje muce ili ce da ugase firmu.Ugase li firmu znaci manje zaposlenih a i taj dug nece imat ko da vrati.Po meni je ovo dobra odluka jel se odnosi samo na one koji ce redovno da placaju

preduzetnik

pre 11 godina

Mada spadam u grupu onih budala koje redovno izmiruju svoje obaveze smatram da je ovo iznudjen potez usled neustavnog i nezakonitog nacina obracuna zatezne kamate.Ustavni sud je presudio po tom pitanju i mislim da je ovo solomonsko resenje jer ne postoji mogucnos naknadnog obrauna kamate.

crni domino

pre 11 godina

Dokle cete bre da stitite tajkune, zelenase i lopove?
Ne oslobadjajte ih poreskih i zakonskih obaveza nego uvedite poreski sistem kao sto je u SAD. Zacas bi se Srbija dovela u red.
Ovako, isti ste kao ti tajkuni.
Ili je Vucic ipak u pravu kada kaze da su tajkuni mnogo jaki, a ti im podilazis!

Vrzino kolo

pre 11 godina

Znaci veliki sistemi koji nisu placali svoje poreske obaveze jos jednom treba da se stavljaju na noge.Po ko zna koji put.I dokle tako.A onda se taj isti Dinkic zali da je budzetski prihod mali i da nema para za plate i penzije.Sve zarad da se ne bi otpustalo par hiljada radnika.Onda su oni na na grbaci poreskih obaveznika tj svih gradjana Srbije.Ne uplati im se PIO onda drzava na trosak budzeta povezuje staz.Onda ko je ovde lud. Vrzino kolo. Isti slucaj i sa malim i srednjim preduzecima.Polu pismeni i ne skolovani vlasnici tih preduzeca.Ostaju kratki drzavi ali zato u svom voznom parku dzipovi.Skupa letovanja. U toku dana po kaficima u tok noci po splavovima.Radnicima duguju po nekoliko plata a drzavi ne placene poreze.Onda se drzava sazali i otpise im kamate na dug a glavnica po staroj"Platicu kada budem imao a ne bude mi trebalo"

Ja sam

pre 11 godina

Amnestija za lopove, ratne apstinente, utaivace poreza, blage ubice, dilere..
Sta je sa nama normalnima? Ko ce nama da vrati sve ono sto smo posteno dali drzavi.
Ili, ustvari, mi nismo normalni?

Djordje

pre 11 godina

Sve ce da amnestiraju, i iz zatvora, i od poreza, ali uporno ne zele da amnestiraju gradjane od RTS pretplate. Za to vazi sistem "nase pravo da vas zaglupljujemo i zastrasujemo, jer nam glupi i zastraseni trebate, do te mere da cete to jos i da platite".

Vlada N. Sad

pre 11 godina

Mi koji redovno izmirujemo obaveze i nemamo ni dinar duga opet ispadamo
izigrani. U pravu je gospodin koji u komentaru gore kaže da se jedino isplati muljaža. Da ne bude zabune, treba pomoći ljudima da izađu iz krize,
ali smatram da je beozobrazluk da neko godinama ne izvršava obaveze i da mu
se gleda kroz prste a onda preko noći postane postane nakav socijalnu slučaj i sve se zaboravi. Dokle? Pozdrav iz Vojvodine

zalutalicuvarUstava

pre 11 godina

Po Ustavu, svi bi trebalo da imamo jednaka prava i naravno obaveze. Ja budala to bukvalno shvatio, pa redovno sve plaćaj i poreze i doprinose. Kažu mi neki dok sam i isao u poneku kafanicu, kada se tako sretnemo, ne budi lud, ionako će to inflacija i otpis duga jednog dana srediti, izvlaci pare i ne brini, zakidaj jer zakoni se u ovoj drzavi nece postovati. Naravno da im nisam verovao, a ljudi znali bolje od mene. Ustav i zakon su za nas ovce, budale ponizene, bedne i jadne i obespravljene. Ko ce meni da oprosti sto sam bio budala i sve placao na vreme? Da nece da mi daju neku privilegiju za to, na primer da me oslobode par godina placanja poreza jer sam bio dobrica budalica, kao sto su njih amnestirali za privredne i zakonske prestupe ne placanja obaveza?
Bravo Dinkicu i SNS i SPS i DS i DSS i sva ostala kamarilo, u poziciji i opoziciji. Po ko zna koji put si pokazao, ti na celu i oni sto ti tapsu, da ovo nije zemlja zakona i onih koji zele da zive i rade po zakonima jer se tako razlikujemo od zivotinja, vec zemlja budala i onih kao sto si ti, koji vlast dozivljavaju kao mesto sa kojeg mogu da se ponasaju kako bi rekao mali Perica, kako im se cefne.

Moving UP in the World!

pre 11 godina

Mogu samo da kazem bravo! Vlasnik sam malog privrednog drustva (doo) i nisam neko vreme obavljao delatnost, dugovi na ime taksi za isticanje firme na adresi i komunalne takse za gradsko gradj. zemljiste su se nagomilali, racun blokiran i vise nisam imao interesa da vadim tu firmu iz takve situacije vec da razmisljam o otvaranju nove, a za ovu da cekam stecaj. Prvi dobar potez je bio ukidanje placanja ove dve takse od 1.10. i tada sam vec poceo da razmisljam o staroj firmi, a ovo sada me je definitivno opredelilo da staru firmu ne pustim niz vodu nego da u ratama vratim glavnicu duga za takse, a kamate koliko vidim necu placati tako da ovo sto je ministar najavio meni savrseno odgovara. Konacno potezi koji privredi zaista znace. Bice posla :)

Ja sam

pre 11 godina

Amnestija za lopove, ratne apstinente, utaivace poreza, blage ubice, dilere..
Sta je sa nama normalnima? Ko ce nama da vrati sve ono sto smo posteno dali drzavi.
Ili, ustvari, mi nismo normalni?

zalutalicuvarUstava

pre 11 godina

Po Ustavu, svi bi trebalo da imamo jednaka prava i naravno obaveze. Ja budala to bukvalno shvatio, pa redovno sve plaćaj i poreze i doprinose. Kažu mi neki dok sam i isao u poneku kafanicu, kada se tako sretnemo, ne budi lud, ionako će to inflacija i otpis duga jednog dana srediti, izvlaci pare i ne brini, zakidaj jer zakoni se u ovoj drzavi nece postovati. Naravno da im nisam verovao, a ljudi znali bolje od mene. Ustav i zakon su za nas ovce, budale ponizene, bedne i jadne i obespravljene. Ko ce meni da oprosti sto sam bio budala i sve placao na vreme? Da nece da mi daju neku privilegiju za to, na primer da me oslobode par godina placanja poreza jer sam bio dobrica budalica, kao sto su njih amnestirali za privredne i zakonske prestupe ne placanja obaveza?
Bravo Dinkicu i SNS i SPS i DS i DSS i sva ostala kamarilo, u poziciji i opoziciji. Po ko zna koji put si pokazao, ti na celu i oni sto ti tapsu, da ovo nije zemlja zakona i onih koji zele da zive i rade po zakonima jer se tako razlikujemo od zivotinja, vec zemlja budala i onih kao sto si ti, koji vlast dozivljavaju kao mesto sa kojeg mogu da se ponasaju kako bi rekao mali Perica, kako im se cefne.

Vlada N. Sad

pre 11 godina

Mi koji redovno izmirujemo obaveze i nemamo ni dinar duga opet ispadamo
izigrani. U pravu je gospodin koji u komentaru gore kaže da se jedino isplati muljaža. Da ne bude zabune, treba pomoći ljudima da izađu iz krize,
ali smatram da je beozobrazluk da neko godinama ne izvršava obaveze i da mu
se gleda kroz prste a onda preko noći postane postane nakav socijalnu slučaj i sve se zaboravi. Dokle? Pozdrav iz Vojvodine

Djordje

pre 11 godina

Sve ce da amnestiraju, i iz zatvora, i od poreza, ali uporno ne zele da amnestiraju gradjane od RTS pretplate. Za to vazi sistem "nase pravo da vas zaglupljujemo i zastrasujemo, jer nam glupi i zastraseni trebate, do te mere da cete to jos i da platite".

bg bulumenta & co

pre 11 godina

Ti duznici sigurno nisu napravili dugove zato sto su racionalno poslovali. Vlasnici takvih firmi su uglavnom lopovi koji su se licno bogatili i bahatili - zakidajuci drzavu, radnike i poverioce...
I ti ces sad da ih amnestiras jer su to vasi partijski miljenici za koje nije vazio zakon.
A ko ti garantuje da ce posle toga oni da izmire dug poveriocima?
Ta bagra cim vidi slobodne novce, opet ce da nastavi po starom!

SREMAC

pre 11 godina

Znaci oni koji su redovno placali poreze su ispali BUDALE! A oni koji treba da idu u zatvor sto nisu placali poreze su dobili poklon od Dinkica. I ovo je jos jedan razlog zasto nama treba Brisel: da naredi nasim nesposobnim ********* da se radi posteno, a ne da posteni ispastaju.

Ja sam

pre 11 godina

Dinkicu!
I ja vodim jedno preduzece- svoju porodicu.
Planiram da povecam broj ,,zaposlenih" za 25 procenata.
Imam zaostalih dugova, neplacenog poreza, neizmirene rate,izdate cekove bez pokrica...
Da li ce se i meni sve ovo otpisati? Da li cu i ja dobiti 10.000 evra subvencije za ,,novozaposlenog", ili da odustanem od radjanja novog deteta a da porodicu oteram u stecaj(razvod)?

mufcbgd

pre 11 godina

Svaka cast vama koji ste redovno placali sve obaveze i niste budale sto ste to radili, jer ste u najmanju ruku postedjeni stresa.
Ja sam jedan od onih kojima je ovaj zakon spas. Tokom devedesetih sam radio i nigde nisam bio prijavljen, secate se kako je bilo.
Posle promena 2000 ponadao sam se da je doslo bolje vreme i krenuo sam sam. U nekom momentu sam se zaglibio i nisam mogao da placam, jer nisam imao para i posao mi je pukao. Tu su se i nagomilale kamate. Zeleo sam sve redovno da placam, ali nisam uspeo. Sad mi je samo da se resim tog duga, a sa otpisom kamata je to moguce, jer su kamate skoro dva puta vece od glavnice. Za 42 godine zivota nisam nista stekao, nikada nisam imao auto, nikada nisam putovao preko agencija, sve je odlazilo na osnovno, hrana i da ne idem go. Jednostavno nesposoban sam da napravim pare, ali imam neko znanje, a sistem je takav da covek koji ima neko znanje, tesko moze da nadje neki posao gde ce radi to sto zna, nego pokusa kao privatnik gde je to znanje koje ima 20% posla, a ostatak su oblasti za koje nije skolovan, a nemas para da zaposlis strucnjake za to sto ti treba.
Sada radim za 40.000 i spreman sam i zelim da se resim duga koji imam i da zivim sa onim sto mi ostane, samo da se resim duga, da mi u najmanju ruku dete mirno zivi. Inace kroz prinudnu napalatu pre par godina sam platio, jedan veci deo sa kamatama koje su mnogo vece od ovog sto mi je ostalo da platim sve sa kamtama, tako sto sam po familiji skupljao pare.
Puno nas je ovakvih.

Istina

pre 11 godina

Kad neznalice, zlonamerni, oni koji nisu procitali vest vec samo naslov i clanovi stranaka komentarisu, dodje se do pogresnog zakljucka.
Niko nije konj ko je placao porez na vreme. Naprotiv, I duznici ce morati taj porez da izmire, ali sa manjim kamatama od zateznih.
Problem je u zelenaskim tzv "zateznim" sta god to znacilo kamatama, koje za godinu dana dupliraji dug i onemogucavaju duznika da ga plati. Zatezne kamate su od strane suda proglasene nezakonitim, i svako ima pravo da tuzi drzavu i trazi povrat nezakonito naplacenih kamata. Kamata moze da bude najvise u iznosu inflacije i nista vise od toga. Da ljudi sada ne bi preko suda masovno trazili povrat novca, oni sada donose zakon o otpisu zateznih kamata koje su nezakonite, da bi drzava izbegla placanje advokatskih i sudskih troskova. Taj poreski dug ce biti okamacen iznosom inflacije za proteklo vreme, sto je visestruko manje od zelenaske zatezne kamate.

preduzetnik

pre 11 godina

Mada spadam u grupu onih budala koje redovno izmiruju svoje obaveze smatram da je ovo iznudjen potez usled neustavnog i nezakonitog nacina obracuna zatezne kamate.Ustavni sud je presudio po tom pitanju i mislim da je ovo solomonsko resenje jer ne postoji mogucnos naknadnog obrauna kamate.

Milanus

pre 11 godina

A zasto redovne platise ne nagradite necim gospodine Dinkicu, ako se vec neredovnim platisama oprasta kamata? Dajte nama npr. 10% popusta na sve obaveze, to je daleko manje od zatezne kamate, a znacilo bi.
Za 10 godina privatnog posla sam jednom pogresno obracuno PDV (i to u korist drzave ?!?!) i dosla mi je odmah inspekcija. Znam milione onih koji ne placaju doprinose, poreze, itd. Kod njih inspekcija ne dolazi, jer ne mogu nista da im naplate.
Jadna smo mi drzava, nikada ne nagradjujemo postene, a ove druge podsticemo da nastave svojim putem.

Srpski lopovski gen

pre 11 godina

Ne placas porez, za taj novac, kupis Evre, orocis ih, dobijes kamatu, Evro skoci, i posle nekoliko godina platis glavnicicu. Da li postoji jos jedna zemlja na svetu gde je ovo moguce ?

Moving UP in the World!

pre 11 godina

Mogu samo da kazem bravo! Vlasnik sam malog privrednog drustva (doo) i nisam neko vreme obavljao delatnost, dugovi na ime taksi za isticanje firme na adresi i komunalne takse za gradsko gradj. zemljiste su se nagomilali, racun blokiran i vise nisam imao interesa da vadim tu firmu iz takve situacije vec da razmisljam o otvaranju nove, a za ovu da cekam stecaj. Prvi dobar potez je bio ukidanje placanja ove dve takse od 1.10. i tada sam vec poceo da razmisljam o staroj firmi, a ovo sada me je definitivno opredelilo da staru firmu ne pustim niz vodu nego da u ratama vratim glavnicu duga za takse, a kamate koliko vidim necu placati tako da ovo sto je ministar najavio meni savrseno odgovara. Konacno potezi koji privredi zaista znace. Bice posla :)

neinformisan

pre 11 godina

Pametno, daj propalim firmama i sumnjivim bizmismenima sansu za novi pocetak. Svakim danom pokazuju da se, u Srbiji, ne isplati biti posten...

zdrav razum

pre 11 godina

Ovaj očajnički potez Dinkića je dokaz da većina ne plaća na vreme, prosto zato što nije moguće platiti sve doprinose i poreze i imati da preživiš. Elem, ako većina ne plaća na vreme, zar nije logično da ministar shvati da su doprinosi i porezi previsoki za ekonomske uslove u kojima rade naši preduzetnici?! A ako jesu previsoki to znači da, bez obzira što se otpiše kamata i omogući mirovanje duga, većina ipak neće moći da redovno plaća.

Rešenje je jako jednostavno za zdravorazumne ljude: TREBA SMANJITI DOPRINOSE,POVEĆATI NEOPOREZIVI DEO ZARADE I SMANJITI SVE POREZE. Tek tada će preduzetnici moći da redovno plaćaju svoje poreze. I tako će država redovno puniti budžet i time će početi da se stvara zdrava ekonomska atmosfera, to će podstaći neke ljude da se odluče da pokrenu svoj biznis... povećaće se priliv u budžet...

jedva cekam da ova katastrofa od drzave nestane

pre 11 godina

Pitanje za sve koji ukazujete da je u pitanju otpis KAMATE a ne DUGA...Da li zaista verujete da ce ovi koji nisu placali platiti?!Pa da su hteli da plate dosad bi vec 100 puta platili.
A ovako,sa kamatom ili bez vecina nece platiti nikad,jer ocigledno NE MORAJU da plate.Tako je bilo sa automobilima i registracijama iz CG,tako je sa racunima za struju,tako je sa legalizacijom,tako je na svakom koraku u ovoj drzavi.
Svako ko redovno izmiruje svoje obaveze i postuje propise i zakone je KOMPLETAN IDIOT (i ja sam jedan od tih)!

Alo ljudi,NIJE PLACEN POREZ!!!Pa to je u noramlnom svetu jedno od najtezih KRIVICNIH DELA!

Darko

pre 11 godina

Mom ocu koji je redovno uplacivao sve, i na vreme, kao preduzetnik smo upravo isplatili sve troskove sahrane, jer pravo na nadoknadu imaju samo penzioneri. On svoju na zalost nije docekao. Pozdrav za g. Dinkica i vladu Srbistana.

Ivan

pre 11 godina

Zato su me ovi iz Poreske Uprave Vračar prošlog meseca jurili ko bez glave da se uplati barem deo duga koji bi prvo pokrio kamatu.
Kako smo samo loši ljudi da čovek ostane bez reči.

crni domino

pre 11 godina

Dokle cete bre da stitite tajkune, zelenase i lopove?
Ne oslobadjajte ih poreskih i zakonskih obaveza nego uvedite poreski sistem kao sto je u SAD. Zacas bi se Srbija dovela u red.
Ovako, isti ste kao ti tajkuni.
Ili je Vucic ipak u pravu kada kaze da su tajkuni mnogo jaki, a ti im podilazis!

dd

pre 11 godina

a ja budala trcim da uplatim za kevu porez na neke prodate akcije...nekih par hiljada...a ovaj oprasta milione...izem ti drzavu i do drzave:/

Pera

pre 11 godina

A jel moze i meni da se ukine kamata na zaduzenja po revolving karticama koje koristim jer mi poslodavac ne isplacuje platu? Trep-trep...

Samo budale placaju

pre 11 godina

Kao i obicno, onak ko plati bilo koju obavezu ovoj j.b.n.j drzavi ispadne budala, jer na kraju ona uvek oprosti onima koji nisu platili.

dragan

pre 11 godina

da - a sta je sa kasnjenjima uplata zdravstvenog i penzionog osiguranja - tu se prvo naplacuje kamata - tako da kamata stalno biva relativno mala a glavnica raste - i ne zna se vise sta je od uplata otislo na kamatu a sta na glavnicu - ali uglavnom glavnica raste i na nju ide nova kamata...

bojanNS

pre 11 godina

Stvar je kristalno jasna. Samo oni koji su prevarili drzavu, mogu ponovo da je pokrenu. Stranih investicija nema... Ko ima pare , razmislite... JA nemam, a posten sam.

preduzetnik

pre 11 godina

Eh, mogao sam koji mesec i da preskocim, ocigledno. Bolje bih jeo...

A ja, placaj - da ne nakrkaju kamate, kad ono kamata nece ni biti.

Lud zbunjenog. Izgleda u ovoj zemlji treba tako ako hoces da prezivis. RTS vise ne placam, godinama se osecam ko budala jer mi se cini da svi ostali ne placaju.

Nek tuze. Ne dam. Nemam.

Djordjejugos

pre 11 godina

Ministre, ovo ti kao kolegi ekonomisti, ne mogu oprostiti. Znam da je nesrazmerno veci broj, onih koji ne placaju, ali ovim potezom si, nagradio lopove.
Do sada sam Te uvek branio, ali ovoga puta, nisi prosao na ispitu !
PS: DAJ MI INDEKS, DA TI UPSEM 5 (PETICU).

DR

pre 11 godina

Dinkic najavljuje "poresku amnestiju", Ilic pomoc onima koji su nelegalno gradili, pa kakva je ovo zemlja? Ovde ko god ima malo mozga iznece svoje pare u inostranstvo i raditi tamo!

re

pre 11 godina

@bg bulumenta & co, 3. novembar 2012 12:01
Ne otpisuje se dug, vec zatezna kamata na dug, a dug ostaje da se plati.
Moze i da se nastavi po starom, samo kakva je korist od toga sto ce drzava da blokira racun nekoj firmi koja duguje i time je zatvori.
Ako Dinkic placa stranim investitorima da otvaraju firme, zasto ne bi mogao da otpise zateznu kamatu, koja je verovatno i protivustavna, domacim firmama.
Ako placa ogromne pare da se ne zatvori razvojna banka vojvodine, zasto ne bi oprostio kamatu firmama, od kojih i onako tu kamatu ne bi naplatio.

MRZIM TZV. DRZAVU SRBIJU

pre 11 godina

(Moving UP in the World!, 3. novembar 2012 10:57)

Kako te samo nije sramota?!
A sta sa onima koji su sve uredno placali?!Ko ce njih da obesteti?
Ako nisi sposoban da izmirujes obaveze znaci da nisi sposoban da vodis firmu.Tacka!
Tu sledi kljuc u bravu i dovidjenja.A ne da ti sad kao razmisljas o staroj firmi...
Inace zbog takvih je ovde ideja o DOO potpuno isprofamisana.Nabijete dugove i onda cekate stecaj.PA to je cirkus,sprdnja,nakarada.Pa onda opet otvoris novu DOO i sve po starom.

sekula

pre 11 godina

Molim da i nama postenim platisama omogucite neke pogodnosti?! Koliko neplatisama oprostite, toliko nama donirajte... Trzisna pravila se ionako ne postuju...

dužnik

pre 11 godina

Raduje me ova vest. Dugujem porez od 2008. Suma se utrostručila zbog zateznih kamata. Nisam platio nije što neću nego ne mogu. Dve godine bez posla, plata sada minimalna, ni za život dovoljna...

Hvala ti tzv. drzavo sto me teras da te sve manje postujem

pre 11 godina

Znaci kao i ko zna koji put,svi koji su uredno placali su MAJMUNI!

Hvala na poruci koju nam upucujete.Ja vec tri meseca ne placam doprionose i necu ni da ih platim.Pa ce za par godina neko da mi otpise dug i ja u cistom plusu.

supermario

pre 11 godina

Gospodo komentatori,strucnjaci i uceni ljudi. U sve se izgleda razumete ali jednu prostu stvar neumete. Neumete da citate gospodo. Covek je lepo rekao da odpisuje kamate a ne glavnicu duga. Kamate su bile zelensake i prevazilaze osnovni dug u nekim slucajevima i trostruko.Svako ko je usao u upravni spor sa drzavom dobijao ih je jer su kamate bile neustavne.To gospodin Dinkic zna i zato radi ovo. Svi duznici ce ovo oberucke prihvatiti i drzava ce uzeti svoje. Na sudu bi izgubila sve inace. Ljudima koji su redovno placali svoje obaveze svaka cast,ali oni nisu na gubitku,placali su za sebe i svoje osiguranje soc.i penz.Ja godinama placam redovno svoje obaveze ali nemam nista protiv ovog zakona. Puno je nelikvidnih preduzeca,ovako ce se barem neke parice zavrteti...

Fact!

pre 11 godina

U najcrnjim danima Italijanske ekonomske istorije Berluskoni je to isto radio - nekoliko puta... i skoro oterao Italiju u bankrot. Sada i nama treba neko pametan i strucan kao Mario Monti da otera ove politikante i zavede red

sone

pre 11 godina

zanimljivo koliko komentara a da skoro niko nije shvatio sustinu. nije otpisan porez vec kamata na porez, velika razlika. nije mi jasno sto se redovne platise potresaju zbog ovoga.

zahtevam

pre 11 godina

povratak stanbenog doprinosa/nisam dobio stan/doprinosa za kosovo,uplatu penzionog doprinosa/nisam dobio penziju/povratak komunalija za gradnju,povratak oduzete dedovine.revoltirani

Vrzino kolo

pre 11 godina

Znaci veliki sistemi koji nisu placali svoje poreske obaveze jos jednom treba da se stavljaju na noge.Po ko zna koji put.I dokle tako.A onda se taj isti Dinkic zali da je budzetski prihod mali i da nema para za plate i penzije.Sve zarad da se ne bi otpustalo par hiljada radnika.Onda su oni na na grbaci poreskih obaveznika tj svih gradjana Srbije.Ne uplati im se PIO onda drzava na trosak budzeta povezuje staz.Onda ko je ovde lud. Vrzino kolo. Isti slucaj i sa malim i srednjim preduzecima.Polu pismeni i ne skolovani vlasnici tih preduzeca.Ostaju kratki drzavi ali zato u svom voznom parku dzipovi.Skupa letovanja. U toku dana po kaficima u tok noci po splavovima.Radnicima duguju po nekoliko plata a drzavi ne placene poreze.Onda se drzava sazali i otpise im kamate na dug a glavnica po staroj"Platicu kada budem imao a ne bude mi trebalo"

Aleksandar Negotin

pre 11 godina

Kakvi ste vi ljudi, redovno placam porez, bla,bla,bla , pa ljudima nece da oproste porez, nego kamatu zbog neredovnih placanja, glavnicu nece oprostiti, tako da ne brinite, necete biti oštećeni VI

bananijanac

pre 11 godina

Evo, sledeceg meseca upumpavam u budzet 200.000 dinara, odmah otvaram firmu i samozaposljavam se. Dug je nastao u periodu kad sam bio klinac. Knjigovodja me "zakucala", a ja zapalio iz grada na par godina, pa mi se retroaktivno sve razbilo o glavu. Naravno da nikakav papir nisam dobijao od poreske na novoj adresi. A ni na staroj. Imam 500 - 800k kamate na 150-200k duga. Godinama ne mogu da otvorim firmu, pa radim na crno. Necu da platim kamatu, glavnicu hocu. Ionako imam direktnu korist od nje. Svi imaju.

JVC

pre 11 godina

Мишковић и ... нису јачи од ДРЖАВЕ ... Јок ти Дачић и Вучић сте јачи ал' кад би се гађали авионима ха ха ха.

VladimirUE

pre 11 godina

Do maja ove godine deficit je bio u okviru 4.5%, inflacija takodje, a onda je Nikolic uzeo vlast i evo vidite koliki je sad deficit i inflacija. Odgovoran je predsednik Nikolic.

Iva Slim

pre 11 godina

Strasno,opet ovaj covek,kakav je ovo narod,koliko samo trpi,u Valjevu su plate javnog komunalnog preduzeca oko osamnest,dvadeset hiljada dinara,ovo je vec za hapsenje ili bezanje iz ove korumpirane i robovlasnicke zemlje

taxista ns

pre 11 godina

To majstore,svaka čast!!izgleda da će nešto biti od ove države! Dugove teško da bi naplatili,a ovako će sigurno barem pola njih platiti!!

nikola

pre 11 godina

ovi koji redovno placaju dobro i posluju a ovi bi mozda dobro poslovali al ih koci porez koji se nagomilao u proslosti i sad il ce da se i dalje muce ili ce da ugase firmu.Ugase li firmu znaci manje zaposlenih a i taj dug nece imat ko da vrati.Po meni je ovo dobra odluka jel se odnosi samo na one koji ce redovno da placaju

mihajlo

pre 11 godina

Dobra stvar za sve gradjane koji duguju a ne mogu da isplate dug zbog kamata,ljudi nece vishe ziveti u bezpotrebnom strahu od kamata a platice svoja dugovanja kao i svi ostali.Podrzavam sve sto je rezonski ispravno i korektno za obe strane priche!Dobar potez.

It just won't stop getting bigger…

pre 11 godina

Sta biste onda rekli za Ameriku, u cije zakone se mnogi od vas kunu, koja je sa 700 mlrd dolara poreskih obveznika spasila AIG od bankrota? Ipak taj kapitalizam nije bas takav kakvim ga je mali Perica zamisljao. Kad dodje frka svaka zemlja smisli neki izgovor zasto odstupa od nekih ustaljenih pravila i intervenise u nazovi slobodnoj privredi. Slobodna malo morgen, jeste dok je situacija u korist drzave. Pa se ni mi tu ne razlikujemo. Svaka drzava donosi odluke u finansijskom sektoru, pa i svakom drugom, onakve kakve proceni da su bolje po nju i njenu privredu...
Tamo je slucaj bio da je drzava dala 700 mlrd dolara novca poreskih obveznika na kompaniju koja je vec propala, a ovde se ne naplacuje deo novca koji duguju firme koje su stale sa poslovanjem. Sustina je ista, budzet je kraci za odredjenu kolicinu novca i ovde i tamo, a i ovde i tamo se ide na to da propali vaskrsnu, s tim sto smo mi u daleko goroj poziciji jer privredu skoro i da nemamo, pa nam je zato ovakva mera mnogo neophodnija nego Americi njena, ali su je svejedno preduzeli. Veliki plus za inicijativu ministra, samo napred.

Porezski duznik

pre 11 godina

Kako su mnogi komentari na tekst o otpisu kamate nekako zluradi ili ti gordi!Neko je placajo porez a ovi koji nisu oni su ocrnjeni do koske, shto nimalo nije lepo!Svakakve su sudbine pogadjale ljude,verovatno je mnogo njih koji porez nisu platili ne zato shto nisu hteli vec nisu moli da!Pozdravljam ovaj potez i hajde da budemo na pozitivnoj nuli pa da krenemo u jedan normalan zivot bez tereta na kichmi!Pozdravljam ovaj potez!

Nesa

pre 11 godina

Privrednici i građani se zamlaćuju detaljima a ne vide suštinu: od 5. oktobra 2000.g. ceo provredni i ekonomski sistem bio je postavljen tako da je štitio i pomagao strane investitore, proizvođače, trgovce... a domaće potiskivao i gušio. Ceo sistem je kulminirao u periodu DS-a od 2008. do izbornog fijaska. Potpuno je jasno da je sve to neodrživo jer nam posle svega skoro ništa nije ostalo. Ni ekonomija, ni provreda, ni poljoprivreda... Ostali su samo javni i bankarski sektor. Banke muku muče da od građana naplate kredite koje su odobravali za 5 minuta po sistemu "uđeš, izađeš i gotovo" a javni sektor ne može više da se finansira jer nema odakle, privreda ne radi godinama.

Na svu sreću izbori su sprečili plan prethodne vladajuće strukture da se novac po ubrzanom postupku uzme od privrede i građana pomoću privatnih izvršitelja.

Vreme je da se krene iznova jer se drugačije ne može.

ЈАКА ЕКОНОМИЈА

pre 11 godina

Напокон је састављена Влада у којој сви схватају да без ЈАКЕ ЕКОНОМИЈЕ нема јаке джаве, и да су напустили Титово правило : Слаба Србија - јака Југославија (тј друге републике и покрајине).

Да би привреда боље пословала потребно је СМАЊИТИ Законску затезну камата, тако што би се месечна ФИКСНА стопа са 0,5%, смањила на 0,2% ,
онда би СТВАРНА ГОДИШЊА камата (без раста цена на мало) била 2,5% , уместо садашње 6%.

У циљу правичније расподеле и бољег живота свих становника Србије, потребно је увести :
(1). Прогресивни порез на плате: до 3 просечне плате =15%; од 3 до 10 про.плата =30%, а преко 10 пр.пл. =50%..
(2). Већу акцизну стопу на увозну луксузну робу, дуван, алкохол,..
(3). Таксу солидарности коју би уплаћивале 20 најразвијеније општине , у фонд за 20 најнеразвијених општина (нпр 5% од општинског буџета).
(4).

helen

pre 11 godina

#A mi koji na vreme placamo porez smo budale? Dokle vise???
(zvonimir jovasevic, 3. novembar 2012 17:47)

Zamisli market u kome se prodaju televizori, razni lepi veliki skupi i tako do pred novu godinu, a onda snizenje 50%, jel sada svi koji su kupili u martu treba da traze pare nazad ili da negoduju.Ko je rizikovao mozda ce mu se isplatiti, ali mislim da ce morati da plate sve sem dela kamate, a oni koji su redovno placali oni nisu ni imali kamatu.Nasa zemlja je brza reka kojom svi vozimo kajake, neko prodje neko ne.

Tema nije od juce

pre 11 godina

(Istina, 3. novembar 2012 13:57) Sud je priznavao zatezne kamate jer je donesen zako,a ustavni ga je oborio.
Dakle,dug ne postoji a drzava treba da ga preuzme zbog diletantskog ponasanja koji je ljude onemogucio da izmire svoje obaveze sa zakasnjenjem,ovako su onemoguceni diletantstvom.
Ok ima onih koji nece,ali ima ih podosta koji bi platili ali iz NN razloga u tom trenutku nisu bili u stanju(a nije lopovluk).
Posle teksta procitas zakone,pa se onda vrati da se izvines svima koji su procitali samo naslov

obveznik

pre 11 godina

Svi ili bezmalo svi koji su do sad uredno platili porez su u nekoj partokratskoj varijanti to dobili i uz namestene tendere i veze uspesno poslovali. Svi mi mali privrednici znamo kako doci i kako je moguce dobiti posao . A sad oni koji su to uspeli drze moralne pridike. Stvari se mogu i preko noci promeniti i svako moze upasti u finasns, probleme zato treba malo i razumeti. Niko ne zeli varati drzavu otvarajuci firmu ili radnju ili jos bolje da je to hteo, sigurno ne bi to uradio. Svi smo u problemu i drzava i mi i zato se moramo razumeti.

M

pre 11 godina

Kao i sve što je do sada napravljeno u ovoj državi ,po pitanju privrede i finansija - propašće . Očigledno da ne shvatate da su male glupe države "izdržavana lica" u svetskoj ekonomiji ,te da mogu samo da "prodaju" svoje probleme tipa Kosova i sl. Ili da se vežu za neku državu ili grupu država koje ih iz ko zna kog razloga finansiraju.

Sita Kobila

pre 11 godina

A što su retroaktivno opljačkali devizne štediše povećanjem poreza čije plaćanje ne može da se izbegne, to je isto tako u redu.

dejan

pre 11 godina

Tako je care. Otpisi onima sto ne placaju i kazni one sto su redovni. Svi sto rade na "belo", sto placaju sve takse, poreze, doprinose na pun iznos, oni sto uvek placaju karte po javnim prevozima, svi ali bas svi treba, da podignemo glas i da od drzave trazimo da nam vrati novac tj. da nas nivelise prema prosecnom duzniku.
Pa da vidim kada redovne platise ispumpaju budzete pravosnaznim presudama, kojoj ce bu..li na vlasti da padne na pamet da oprasta dugove

Arsenije

pre 11 godina

Kad već ne mogu da plaćaju, treba ih osloboditi poreza, a kako država i budžetski korisnici moraju od nečega da žive, nama koji redovno plaćamo obaveze, porez udvostručiti.

osica

pre 11 godina

Pozdravljam ovu odluku države koja je bila neminovna, jer je država najveći zelenaš, ako ne računam banke. Zamislite vi kakva hajdučija se sprovodila nad preduzetnicima - fizičkim licima: čim otvori radnju u APR poreska uprava počinje da kuca poreze, a još nisi ni dinar prometa ostvario. Ako si otvorio na početku godine, akontativno rešenje dobiješ ( a u 99% slučajeva i ne dobiješ ) negde u avgustu. I da hoćeš da plaćaš ne možeš jer nemaš osnov, a do avgusta su kamate već polovina duga. Konačno rešenje za kalendarsku godinu dobiješ opet negde na leto, a dug ti se duplirao. Onda svu tu NEZAKONSKU kamatu pripišu glavnici, pa od 1.januara naredne godine bolje da uzmeš kanap i da se obesiš kada vidiš dug. Pa opet kamata na sve to. I sada će ovi što grakću ovde da kažu da je to zakonito i da neko može da opstane ??? Predlažem Dinkiću da u isti položaj stavi preduzetnike i DOO, jer preduzetnici odgovaraju ličnom imovinom - pokretnom i nepokretnom, a DOO jednostavno ode u stečaj ili likvidaciju, a garantuje samo do iznosa uplaćenog kapitala. I to je velika nepravda. A svi vi pametnjakovići treba da znate da poreska NAMERNO nije ljudima dostavljala rešenja po dve godine da bi se nakupila kamata, pa onda udri - blokiraj račune, uzmi od malih, oderi im kožu. Eto, to je žuta vlada uradila, ko se iole razume u zakone zna šta je lopovska država radila prethodnih godina, i kakav " podsticaj " davala malima.

Arsenije

pre 11 godina

@(helen, 3. novembar 2012 19:57)
Zamislite da ste Vi vlasnik tog marketa. Nas 100 dođe u martu, napunimo ruke robom i kažemo Vam: "Platićemo Vam oko Nove godine, ali pod uslovom da nam date popust.", okrenemo se i odemo. A vi za to vremem morate da plaćate radnike, račune, popravljate krov sa kojeg padaju crepovi, jedete, školujete decu,....
Zamislite da ste radnik u tom marketu, a gazda Vam kaže: "Zbog onih 100 što mi nisu platili robu, do iduće godine Vam neću davati platu. Tada ću i krov popraviti, a vi do tada pazite da Vam crep ne padne na glavu kada ulazite."
Sigurno bi imali puno razumevanja za nas 100.

Zbog toga što porez nije plaćen na vreme država je, da bi izmirila svoje obaveze (dale plate budžetskim korisnicima, održavala imovunu koja se finansira iz budžeta,...) morala da digne kredite, a njih niko ne daje bez kamate. Te kredite, sa sve kamatom, će platiti poreski obveznici (opet oni koji plaćaju porez) ili kroz povećanje poreza ili kroz prelivanje sredstava (npr. ne možemo štedeti na platama policije i prosvete, ali ćemo pozatvarati pozorišta i muzeje, nećemo održavati škole, puteve, bolnice,....). I sad će neko da me ubedi da redovne platiše nisu oštećene.

dzoki

pre 11 godina

A mi koji placamo redovno i koji ne vozimo zbog toga audije i ne idemo svake godine na more i skijanje? Nikada u Srbiji nece biti bolje jer se svakih 10god amnestiraju lopovi,kriminalci i bezobrazni ljudi.

Nikola

pre 11 godina

Kamate je on postavio lično na zelenaški nivo. Pa je tako za godinu dana moglo tliko da niste u stanju to nikad više da platite. Inače to je bilo van svih propisa, ali pošto je on ministar, nije se moglo protiv toga. I sad se ti lepo izvini Đuri što te je tukao!

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

A kada ces vec jednom da radis svoj posao, kada ces vise da napravis ambijent za iole pristojan biznis, ove sminke je dosta. Sve je vise nezaposlenih a brod Srbija se vec opasno nakrivio, za to si zasluzan upravo ti.

Dragan

pre 11 godina

Poreze obicno ne placaju oni koji imaju, a sirotinja ih placa jer nema drugog izbora. Dok je Djelic bio ministar placanje poreza je bilo nazvano lopovluk. Dinkic govori o amnestiji i sta to onda znaci? Ko je lopov u zemlji Srbiji?

Moving UP in the World!

pre 11 godina

MRZIM TZV. DRZAVU SRBIJU, 3. novembar 2012 17:39

Ne znam o kakvoj sramoti govoris, ja se krecem u okvirima zakona
One koji su izmirivali svoje obaveze na vreme nema razloga niko da obestecuje. Nisu imali kamate o kojima se ovde govori.
Sto se tice izmirivanja obaveza na vreme, nisu svi te srece da izmiruju sve svoje obaveze redovno, nekad se dese i losi periodi. Lose se posluje ne uvek zato sto neko ne zna da vodi firmu nego zato sto u nekom periodu slabije ide posao, a recimo prece mu je da u takvim periodima svojim zaposlenima isplati platu i uplati za njih doprinose nego da placa neke izmisljene takse.
Ja nisam drage volje zapao u te dugove i nisam ih nabijao kako ti to rece verovatno misleci na neke nelegalne radnje, vec sam zapao u tezak period, a ako je zakon vec dozvoljavao stecaj, kad uporedim za sta i na koji nacin mi se nakupio dug sa time da imam od iste te drzave mogucnost da to i ne platim tako sto cu otici u stecaj, mislim da je stvar vrlo jasna. Bitno je da zaposlenima i poveriocima (pri tome ne mislim na poresku upravu) nisam ostao duzan ni dinara. A sa ovime sto je na pomolu, obesteticu i drzavu za te iste iznose koje su ljudi koji su redovno placali svoje obaveze platili. Tako da smo na istom. Drzava mi ovim putem samo oprasta nekorektne kamate, a ne glavnicu i svakako je za tu istu drzavu bolje da tu glavnicu platim nego da odem u stecaj.
A sto se tice mrznje, koje si vidim pun, idi nadji sebi bolju drzavu, pa nju voli, ja volim Srbiju!

Arsenije

pre 11 godina

@(Aleksandar Negotin, 3. novembar 2012 13:12)
Danas u jednom dnevnom listu piše kako će u narednoj godini početi obnova i izgradnja sanitarnih čvorova po školama u Srbiji i da je cilj da ni jedna škola u Srbiji ne bude bez vode i toaleta. Da su porezi na vreme plaćeni, možda bi ti toaleti bili već napravljeni. Zar ne mislite da su ta deca oštećena jer neko nije platio porez na vreme?
Možda Vama ne smetaju loši putevi, loše stanje u bolnicama i školama, propadanje muzeja (i eksponati u njima),...
Neplaćanje poreza uzrokuje da loši uslovi potraju, prema tome, korisnici usluga i objekata koji se finansiraju iz budžeta su oštećeni, pogotovu ako su pošteno i na vreme platili svoje obaveze.

UM

pre 11 godina

Svi oni koji uredno placaju racune, poreze, doprinose, infostanove i sve ostale fiskalne i one druge namete to bi trebalo da rade ako nista zbog svog mirnog sna i normalnog poslovanja bez tenzija. Niko ovde nece amnestirati 100 miliona evra duga vec kamata koje su neustavne i mnogo mnogo vece od glavnog duga, kao i mnogo drugih pojava u nasem drustvu ustav se ne postuje. Godinama resavamo status Kosova, a nas sjajni Kostunicin ustav kaze nedvosmisleno gde je Kosovo i Metohija podsecam, ovu Metohiju svi nesto izostavljaju. Elem Dinkic besplatna akcija pokusava da ispravi svoje greske iz proslosti ali nazalost po njega duhovi ne spavaju...

dzoki

pre 11 godina

Hocemo onda mi koji redovno placamo porez da nam se ukinu kamate na kredite koje smo uzeli u banci (i koje isto redovno placamo).

srdjazlopogledja

pre 11 godina

Ocigledno da mnogi nisu razumeli sta je Dinkic rekao.
Mislim da je ovaj potez dobar za male privatne preduzetnike samo sto je resenje opet parcijalno.
Naime, treba ukinuti pausalni porez i uvesti porez na prihod na osnovu faktickog prihoda sto istovremeno znaci uvodjenje fiskalnih kasa svima.
Osim toga ne moze drzava da oporezuje prihod a da ne priznaje da preduzece ima i sredstva rada i da se ista habaju, da ima i druge troskove. U smislu toga i za male preduzetnike mora da postoji otpis za utrosena sredstva kao i za druge privredne subjekte.
Osim toga, poreska uprava vec godinama nije dostavljala zaduzenja za pausalni porez vec je samo dizala porez a o tome poreznika nije ni obavestila ali je poreskom duzniku trazila da plati porez po vise meseci unazad iako isti nije ni bio obavesten o visini pausalnog poreza.
Jedino ispravno resenje je sprovodjenje promene celog poreskog sistema, uvodjenje bruto zarada, vodjenje knjiga, fiskalnih kasa itd. itd.
Neko je u komentrima pomenuo da smo mi stariji decenijama placali doprinose i poreze za stan, penzijsko osiguranje itd. a nikada nismo dobili stan, Placali smo iz plate zajmove za ovo i ono a, svima nam je poznato da je taj, a i penzionerski novac, pokraden. Sada mi kazu kako je moja penzija socijalna pomoc bez da iko i pomene gde je ono sto smo decenijama placali u penzioni i ostale fondove?

Bozic

pre 11 godina

Postovani Dinkicu,
Zakljucak po ovojh Vasoj izjavi, je potpuno jasan. Ne placajte poreze i kamate, bice vam otpisane. Ovbo je podrivanje poreskok sistema, a na zapadu bi rekli izdaja zemlje i krsenje ljudskih prava. Nazdravlje. Do zdrave privrede ovako nikada. Otidjite u TOMOS i upoznajte se sa situacijom i elektricnim skuterom.

A zastarelost poreskog duga pojela maca

pre 11 godina

Nije mi baš jasno šta je pisac hteo da kaže, al ne bi bilo loše da poštuje Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji (odredbe o zastarelosti poreskog potraživanja od 3 tj. 5 godina) i da lepo te dugove otpiše da ne računa kamate na nepostojeće dugove, pa tek onda da pregovara POŠTENO sa privrednicima. Ovako sve mi je ovo promućkaj pa prospi.

Moving UP in the World!

pre 11 godina

Mogu samo da kazem bravo! Vlasnik sam malog privrednog drustva (doo) i nisam neko vreme obavljao delatnost, dugovi na ime taksi za isticanje firme na adresi i komunalne takse za gradsko gradj. zemljiste su se nagomilali, racun blokiran i vise nisam imao interesa da vadim tu firmu iz takve situacije vec da razmisljam o otvaranju nove, a za ovu da cekam stecaj. Prvi dobar potez je bio ukidanje placanja ove dve takse od 1.10. i tada sam vec poceo da razmisljam o staroj firmi, a ovo sada me je definitivno opredelilo da staru firmu ne pustim niz vodu nego da u ratama vratim glavnicu duga za takse, a kamate koliko vidim necu placati tako da ovo sto je ministar najavio meni savrseno odgovara. Konacno potezi koji privredi zaista znace. Bice posla :)

ЈАКА ЕКОНОМИЈА

pre 11 godina

Напокон је састављена Влада у којој сви схватају да без ЈАКЕ ЕКОНОМИЈЕ нема јаке джаве, и да су напустили Титово правило : Слаба Србија - јака Југославија (тј друге републике и покрајине).

Да би привреда боље пословала потребно је СМАЊИТИ Законску затезну камата, тако што би се месечна ФИКСНА стопа са 0,5%, смањила на 0,2% ,
онда би СТВАРНА ГОДИШЊА камата (без раста цена на мало) била 2,5% , уместо садашње 6%.

У циљу правичније расподеле и бољег живота свих становника Србије, потребно је увести :
(1). Прогресивни порез на плате: до 3 просечне плате =15%; од 3 до 10 про.плата =30%, а преко 10 пр.пл. =50%..
(2). Већу акцизну стопу на увозну луксузну робу, дуван, алкохол,..
(3). Таксу солидарности коју би уплаћивале 20 најразвијеније општине , у фонд за 20 најнеразвијених општина (нпр 5% од општинског буџета).
(4).

Porezski duznik

pre 11 godina

Kako su mnogi komentari na tekst o otpisu kamate nekako zluradi ili ti gordi!Neko je placajo porez a ovi koji nisu oni su ocrnjeni do koske, shto nimalo nije lepo!Svakakve su sudbine pogadjale ljude,verovatno je mnogo njih koji porez nisu platili ne zato shto nisu hteli vec nisu moli da!Pozdravljam ovaj potez i hajde da budemo na pozitivnoj nuli pa da krenemo u jedan normalan zivot bez tereta na kichmi!Pozdravljam ovaj potez!

helen

pre 11 godina

#A mi koji na vreme placamo porez smo budale? Dokle vise???
(zvonimir jovasevic, 3. novembar 2012 17:47)

Zamisli market u kome se prodaju televizori, razni lepi veliki skupi i tako do pred novu godinu, a onda snizenje 50%, jel sada svi koji su kupili u martu treba da traze pare nazad ili da negoduju.Ko je rizikovao mozda ce mu se isplatiti, ali mislim da ce morati da plate sve sem dela kamate, a oni koji su redovno placali oni nisu ni imali kamatu.Nasa zemlja je brza reka kojom svi vozimo kajake, neko prodje neko ne.

sone

pre 11 godina

zanimljivo koliko komentara a da skoro niko nije shvatio sustinu. nije otpisan porez vec kamata na porez, velika razlika. nije mi jasno sto se redovne platise potresaju zbog ovoga.

taxista ns

pre 11 godina

To majstore,svaka čast!!izgleda da će nešto biti od ove države! Dugove teško da bi naplatili,a ovako će sigurno barem pola njih platiti!!

mihajlo

pre 11 godina

Dobra stvar za sve gradjane koji duguju a ne mogu da isplate dug zbog kamata,ljudi nece vishe ziveti u bezpotrebnom strahu od kamata a platice svoja dugovanja kao i svi ostali.Podrzavam sve sto je rezonski ispravno i korektno za obe strane priche!Dobar potez.

bg bulumenta & co

pre 11 godina

Ti duznici sigurno nisu napravili dugove zato sto su racionalno poslovali. Vlasnici takvih firmi su uglavnom lopovi koji su se licno bogatili i bahatili - zakidajuci drzavu, radnike i poverioce...
I ti ces sad da ih amnestiras jer su to vasi partijski miljenici za koje nije vazio zakon.
A ko ti garantuje da ce posle toga oni da izmire dug poveriocima?
Ta bagra cim vidi slobodne novce, opet ce da nastavi po starom!

Ja sam

pre 11 godina

Amnestija za lopove, ratne apstinente, utaivace poreza, blage ubice, dilere..
Sta je sa nama normalnima? Ko ce nama da vrati sve ono sto smo posteno dali drzavi.
Ili, ustvari, mi nismo normalni?

Nesa

pre 11 godina

Privrednici i građani se zamlaćuju detaljima a ne vide suštinu: od 5. oktobra 2000.g. ceo provredni i ekonomski sistem bio je postavljen tako da je štitio i pomagao strane investitore, proizvođače, trgovce... a domaće potiskivao i gušio. Ceo sistem je kulminirao u periodu DS-a od 2008. do izbornog fijaska. Potpuno je jasno da je sve to neodrživo jer nam posle svega skoro ništa nije ostalo. Ni ekonomija, ni provreda, ni poljoprivreda... Ostali su samo javni i bankarski sektor. Banke muku muče da od građana naplate kredite koje su odobravali za 5 minuta po sistemu "uđeš, izađeš i gotovo" a javni sektor ne može više da se finansira jer nema odakle, privreda ne radi godinama.

Na svu sreću izbori su sprečili plan prethodne vladajuće strukture da se novac po ubrzanom postupku uzme od privrede i građana pomoću privatnih izvršitelja.

Vreme je da se krene iznova jer se drugačije ne može.

Aleksandar Negotin

pre 11 godina

Kakvi ste vi ljudi, redovno placam porez, bla,bla,bla , pa ljudima nece da oproste porez, nego kamatu zbog neredovnih placanja, glavnicu nece oprostiti, tako da ne brinite, necete biti oštećeni VI

SREMAC

pre 11 godina

Znaci oni koji su redovno placali poreze su ispali BUDALE! A oni koji treba da idu u zatvor sto nisu placali poreze su dobili poklon od Dinkica. I ovo je jos jedan razlog zasto nama treba Brisel: da naredi nasim nesposobnim ********* da se radi posteno, a ne da posteni ispastaju.

Djordjejugos

pre 11 godina

Ministre, ovo ti kao kolegi ekonomisti, ne mogu oprostiti. Znam da je nesrazmerno veci broj, onih koji ne placaju, ali ovim potezom si, nagradio lopove.
Do sada sam Te uvek branio, ali ovoga puta, nisi prosao na ispitu !
PS: DAJ MI INDEKS, DA TI UPSEM 5 (PETICU).

Vlada N. Sad

pre 11 godina

Mi koji redovno izmirujemo obaveze i nemamo ni dinar duga opet ispadamo
izigrani. U pravu je gospodin koji u komentaru gore kaže da se jedino isplati muljaža. Da ne bude zabune, treba pomoći ljudima da izađu iz krize,
ali smatram da je beozobrazluk da neko godinama ne izvršava obaveze i da mu
se gleda kroz prste a onda preko noći postane postane nakav socijalnu slučaj i sve se zaboravi. Dokle? Pozdrav iz Vojvodine

mufcbgd

pre 11 godina

Svaka cast vama koji ste redovno placali sve obaveze i niste budale sto ste to radili, jer ste u najmanju ruku postedjeni stresa.
Ja sam jedan od onih kojima je ovaj zakon spas. Tokom devedesetih sam radio i nigde nisam bio prijavljen, secate se kako je bilo.
Posle promena 2000 ponadao sam se da je doslo bolje vreme i krenuo sam sam. U nekom momentu sam se zaglibio i nisam mogao da placam, jer nisam imao para i posao mi je pukao. Tu su se i nagomilale kamate. Zeleo sam sve redovno da placam, ali nisam uspeo. Sad mi je samo da se resim tog duga, a sa otpisom kamata je to moguce, jer su kamate skoro dva puta vece od glavnice. Za 42 godine zivota nisam nista stekao, nikada nisam imao auto, nikada nisam putovao preko agencija, sve je odlazilo na osnovno, hrana i da ne idem go. Jednostavno nesposoban sam da napravim pare, ali imam neko znanje, a sistem je takav da covek koji ima neko znanje, tesko moze da nadje neki posao gde ce radi to sto zna, nego pokusa kao privatnik gde je to znanje koje ima 20% posla, a ostatak su oblasti za koje nije skolovan, a nemas para da zaposlis strucnjake za to sto ti treba.
Sada radim za 40.000 i spreman sam i zelim da se resim duga koji imam i da zivim sa onim sto mi ostane, samo da se resim duga, da mi u najmanju ruku dete mirno zivi. Inace kroz prinudnu napalatu pre par godina sam platio, jedan veci deo sa kamatama koje su mnogo vece od ovog sto mi je ostalo da platim sve sa kamtama, tako sto sam po familiji skupljao pare.
Puno nas je ovakvih.

Istina

pre 11 godina

Kad neznalice, zlonamerni, oni koji nisu procitali vest vec samo naslov i clanovi stranaka komentarisu, dodje se do pogresnog zakljucka.
Niko nije konj ko je placao porez na vreme. Naprotiv, I duznici ce morati taj porez da izmire, ali sa manjim kamatama od zateznih.
Problem je u zelenaskim tzv "zateznim" sta god to znacilo kamatama, koje za godinu dana dupliraji dug i onemogucavaju duznika da ga plati. Zatezne kamate su od strane suda proglasene nezakonitim, i svako ima pravo da tuzi drzavu i trazi povrat nezakonito naplacenih kamata. Kamata moze da bude najvise u iznosu inflacije i nista vise od toga. Da ljudi sada ne bi preko suda masovno trazili povrat novca, oni sada donose zakon o otpisu zateznih kamata koje su nezakonite, da bi drzava izbegla placanje advokatskih i sudskih troskova. Taj poreski dug ce biti okamacen iznosom inflacije za proteklo vreme, sto je visestruko manje od zelenaske zatezne kamate.

supermario

pre 11 godina

Gospodo komentatori,strucnjaci i uceni ljudi. U sve se izgleda razumete ali jednu prostu stvar neumete. Neumete da citate gospodo. Covek je lepo rekao da odpisuje kamate a ne glavnicu duga. Kamate su bile zelensake i prevazilaze osnovni dug u nekim slucajevima i trostruko.Svako ko je usao u upravni spor sa drzavom dobijao ih je jer su kamate bile neustavne.To gospodin Dinkic zna i zato radi ovo. Svi duznici ce ovo oberucke prihvatiti i drzava ce uzeti svoje. Na sudu bi izgubila sve inace. Ljudima koji su redovno placali svoje obaveze svaka cast,ali oni nisu na gubitku,placali su za sebe i svoje osiguranje soc.i penz.Ja godinama placam redovno svoje obaveze ali nemam nista protiv ovog zakona. Puno je nelikvidnih preduzeca,ovako ce se barem neke parice zavrteti...

crni domino

pre 11 godina

Dokle cete bre da stitite tajkune, zelenase i lopove?
Ne oslobadjajte ih poreskih i zakonskih obaveza nego uvedite poreski sistem kao sto je u SAD. Zacas bi se Srbija dovela u red.
Ovako, isti ste kao ti tajkuni.
Ili je Vucic ipak u pravu kada kaze da su tajkuni mnogo jaki, a ti im podilazis!

jedva cekam da ova katastrofa od drzave nestane

pre 11 godina

Pitanje za sve koji ukazujete da je u pitanju otpis KAMATE a ne DUGA...Da li zaista verujete da ce ovi koji nisu placali platiti?!Pa da su hteli da plate dosad bi vec 100 puta platili.
A ovako,sa kamatom ili bez vecina nece platiti nikad,jer ocigledno NE MORAJU da plate.Tako je bilo sa automobilima i registracijama iz CG,tako je sa racunima za struju,tako je sa legalizacijom,tako je na svakom koraku u ovoj drzavi.
Svako ko redovno izmiruje svoje obaveze i postuje propise i zakone je KOMPLETAN IDIOT (i ja sam jedan od tih)!

Alo ljudi,NIJE PLACEN POREZ!!!Pa to je u noramlnom svetu jedno od najtezih KRIVICNIH DELA!

VladimirUE

pre 11 godina

Do maja ove godine deficit je bio u okviru 4.5%, inflacija takodje, a onda je Nikolic uzeo vlast i evo vidite koliki je sad deficit i inflacija. Odgovoran je predsednik Nikolic.

zalutalicuvarUstava

pre 11 godina

Po Ustavu, svi bi trebalo da imamo jednaka prava i naravno obaveze. Ja budala to bukvalno shvatio, pa redovno sve plaćaj i poreze i doprinose. Kažu mi neki dok sam i isao u poneku kafanicu, kada se tako sretnemo, ne budi lud, ionako će to inflacija i otpis duga jednog dana srediti, izvlaci pare i ne brini, zakidaj jer zakoni se u ovoj drzavi nece postovati. Naravno da im nisam verovao, a ljudi znali bolje od mene. Ustav i zakon su za nas ovce, budale ponizene, bedne i jadne i obespravljene. Ko ce meni da oprosti sto sam bio budala i sve placao na vreme? Da nece da mi daju neku privilegiju za to, na primer da me oslobode par godina placanja poreza jer sam bio dobrica budalica, kao sto su njih amnestirali za privredne i zakonske prestupe ne placanja obaveza?
Bravo Dinkicu i SNS i SPS i DS i DSS i sva ostala kamarilo, u poziciji i opoziciji. Po ko zna koji put si pokazao, ti na celu i oni sto ti tapsu, da ovo nije zemlja zakona i onih koji zele da zive i rade po zakonima jer se tako razlikujemo od zivotinja, vec zemlja budala i onih kao sto si ti, koji vlast dozivljavaju kao mesto sa kojeg mogu da se ponasaju kako bi rekao mali Perica, kako im se cefne.

It just won't stop getting bigger…

pre 11 godina

Sta biste onda rekli za Ameriku, u cije zakone se mnogi od vas kunu, koja je sa 700 mlrd dolara poreskih obveznika spasila AIG od bankrota? Ipak taj kapitalizam nije bas takav kakvim ga je mali Perica zamisljao. Kad dodje frka svaka zemlja smisli neki izgovor zasto odstupa od nekih ustaljenih pravila i intervenise u nazovi slobodnoj privredi. Slobodna malo morgen, jeste dok je situacija u korist drzave. Pa se ni mi tu ne razlikujemo. Svaka drzava donosi odluke u finansijskom sektoru, pa i svakom drugom, onakve kakve proceni da su bolje po nju i njenu privredu...
Tamo je slucaj bio da je drzava dala 700 mlrd dolara novca poreskih obveznika na kompaniju koja je vec propala, a ovde se ne naplacuje deo novca koji duguju firme koje su stale sa poslovanjem. Sustina je ista, budzet je kraci za odredjenu kolicinu novca i ovde i tamo, a i ovde i tamo se ide na to da propali vaskrsnu, s tim sto smo mi u daleko goroj poziciji jer privredu skoro i da nemamo, pa nam je zato ovakva mera mnogo neophodnija nego Americi njena, ali su je svejedno preduzeli. Veliki plus za inicijativu ministra, samo napred.

DR

pre 11 godina

Dinkic najavljuje "poresku amnestiju", Ilic pomoc onima koji su nelegalno gradili, pa kakva je ovo zemlja? Ovde ko god ima malo mozga iznece svoje pare u inostranstvo i raditi tamo!

bananijanac

pre 11 godina

Evo, sledeceg meseca upumpavam u budzet 200.000 dinara, odmah otvaram firmu i samozaposljavam se. Dug je nastao u periodu kad sam bio klinac. Knjigovodja me "zakucala", a ja zapalio iz grada na par godina, pa mi se retroaktivno sve razbilo o glavu. Naravno da nikakav papir nisam dobijao od poreske na novoj adresi. A ni na staroj. Imam 500 - 800k kamate na 150-200k duga. Godinama ne mogu da otvorim firmu, pa radim na crno. Necu da platim kamatu, glavnicu hocu. Ionako imam direktnu korist od nje. Svi imaju.

Djordje

pre 11 godina

Sve ce da amnestiraju, i iz zatvora, i od poreza, ali uporno ne zele da amnestiraju gradjane od RTS pretplate. Za to vazi sistem "nase pravo da vas zaglupljujemo i zastrasujemo, jer nam glupi i zastraseni trebate, do te mere da cete to jos i da platite".

Hvala ti tzv. drzavo sto me teras da te sve manje postujem

pre 11 godina

Znaci kao i ko zna koji put,svi koji su uredno placali su MAJMUNI!

Hvala na poruci koju nam upucujete.Ja vec tri meseca ne placam doprionose i necu ni da ih platim.Pa ce za par godina neko da mi otpise dug i ja u cistom plusu.

neinformisan

pre 11 godina

Pametno, daj propalim firmama i sumnjivim bizmismenima sansu za novi pocetak. Svakim danom pokazuju da se, u Srbiji, ne isplati biti posten...

Ja sam

pre 11 godina

Dinkicu!
I ja vodim jedno preduzece- svoju porodicu.
Planiram da povecam broj ,,zaposlenih" za 25 procenata.
Imam zaostalih dugova, neplacenog poreza, neizmirene rate,izdate cekove bez pokrica...
Da li ce se i meni sve ovo otpisati? Da li cu i ja dobiti 10.000 evra subvencije za ,,novozaposlenog", ili da odustanem od radjanja novog deteta a da porodicu oteram u stecaj(razvod)?

nikola

pre 11 godina

ovi koji redovno placaju dobro i posluju a ovi bi mozda dobro poslovali al ih koci porez koji se nagomilao u proslosti i sad il ce da se i dalje muce ili ce da ugase firmu.Ugase li firmu znaci manje zaposlenih a i taj dug nece imat ko da vrati.Po meni je ovo dobra odluka jel se odnosi samo na one koji ce redovno da placaju

Samo budale placaju

pre 11 godina

Kao i obicno, onak ko plati bilo koju obavezu ovoj j.b.n.j drzavi ispadne budala, jer na kraju ona uvek oprosti onima koji nisu platili.

MRZIM TZV. DRZAVU SRBIJU

pre 11 godina

(Moving UP in the World!, 3. novembar 2012 10:57)

Kako te samo nije sramota?!
A sta sa onima koji su sve uredno placali?!Ko ce njih da obesteti?
Ako nisi sposoban da izmirujes obaveze znaci da nisi sposoban da vodis firmu.Tacka!
Tu sledi kljuc u bravu i dovidjenja.A ne da ti sad kao razmisljas o staroj firmi...
Inace zbog takvih je ovde ideja o DOO potpuno isprofamisana.Nabijete dugove i onda cekate stecaj.PA to je cirkus,sprdnja,nakarada.Pa onda opet otvoris novu DOO i sve po starom.

obveznik

pre 11 godina

Svi ili bezmalo svi koji su do sad uredno platili porez su u nekoj partokratskoj varijanti to dobili i uz namestene tendere i veze uspesno poslovali. Svi mi mali privrednici znamo kako doci i kako je moguce dobiti posao . A sad oni koji su to uspeli drze moralne pridike. Stvari se mogu i preko noci promeniti i svako moze upasti u finasns, probleme zato treba malo i razumeti. Niko ne zeli varati drzavu otvarajuci firmu ili radnju ili jos bolje da je to hteo, sigurno ne bi to uradio. Svi smo u problemu i drzava i mi i zato se moramo razumeti.

zdrav razum

pre 11 godina

Ovaj očajnički potez Dinkića je dokaz da većina ne plaća na vreme, prosto zato što nije moguće platiti sve doprinose i poreze i imati da preživiš. Elem, ako većina ne plaća na vreme, zar nije logično da ministar shvati da su doprinosi i porezi previsoki za ekonomske uslove u kojima rade naši preduzetnici?! A ako jesu previsoki to znači da, bez obzira što se otpiše kamata i omogući mirovanje duga, većina ipak neće moći da redovno plaća.

Rešenje je jako jednostavno za zdravorazumne ljude: TREBA SMANJITI DOPRINOSE,POVEĆATI NEOPOREZIVI DEO ZARADE I SMANJITI SVE POREZE. Tek tada će preduzetnici moći da redovno plaćaju svoje poreze. I tako će država redovno puniti budžet i time će početi da se stvara zdrava ekonomska atmosfera, to će podstaći neke ljude da se odluče da pokrenu svoj biznis... povećaće se priliv u budžet...

Srpski lopovski gen

pre 11 godina

Ne placas porez, za taj novac, kupis Evre, orocis ih, dobijes kamatu, Evro skoci, i posle nekoliko godina platis glavnicicu. Da li postoji jos jedna zemlja na svetu gde je ovo moguce ?

Fact!

pre 11 godina

U najcrnjim danima Italijanske ekonomske istorije Berluskoni je to isto radio - nekoliko puta... i skoro oterao Italiju u bankrot. Sada i nama treba neko pametan i strucan kao Mario Monti da otera ove politikante i zavede red

dejan

pre 11 godina

Tako je care. Otpisi onima sto ne placaju i kazni one sto su redovni. Svi sto rade na "belo", sto placaju sve takse, poreze, doprinose na pun iznos, oni sto uvek placaju karte po javnim prevozima, svi ali bas svi treba, da podignemo glas i da od drzave trazimo da nam vrati novac tj. da nas nivelise prema prosecnom duzniku.
Pa da vidim kada redovne platise ispumpaju budzete pravosnaznim presudama, kojoj ce bu..li na vlasti da padne na pamet da oprasta dugove

Vrzino kolo

pre 11 godina

Znaci veliki sistemi koji nisu placali svoje poreske obaveze jos jednom treba da se stavljaju na noge.Po ko zna koji put.I dokle tako.A onda se taj isti Dinkic zali da je budzetski prihod mali i da nema para za plate i penzije.Sve zarad da se ne bi otpustalo par hiljada radnika.Onda su oni na na grbaci poreskih obaveznika tj svih gradjana Srbije.Ne uplati im se PIO onda drzava na trosak budzeta povezuje staz.Onda ko je ovde lud. Vrzino kolo. Isti slucaj i sa malim i srednjim preduzecima.Polu pismeni i ne skolovani vlasnici tih preduzeca.Ostaju kratki drzavi ali zato u svom voznom parku dzipovi.Skupa letovanja. U toku dana po kaficima u tok noci po splavovima.Radnicima duguju po nekoliko plata a drzavi ne placene poreze.Onda se drzava sazali i otpise im kamate na dug a glavnica po staroj"Platicu kada budem imao a ne bude mi trebalo"

Milanus

pre 11 godina

A zasto redovne platise ne nagradite necim gospodine Dinkicu, ako se vec neredovnim platisama oprasta kamata? Dajte nama npr. 10% popusta na sve obaveze, to je daleko manje od zatezne kamate, a znacilo bi.
Za 10 godina privatnog posla sam jednom pogresno obracuno PDV (i to u korist drzave ?!?!) i dosla mi je odmah inspekcija. Znam milione onih koji ne placaju doprinose, poreze, itd. Kod njih inspekcija ne dolazi, jer ne mogu nista da im naplate.
Jadna smo mi drzava, nikada ne nagradjujemo postene, a ove druge podsticemo da nastave svojim putem.

dužnik

pre 11 godina

Raduje me ova vest. Dugujem porez od 2008. Suma se utrostručila zbog zateznih kamata. Nisam platio nije što neću nego ne mogu. Dve godine bez posla, plata sada minimalna, ni za život dovoljna...

preduzetnik

pre 11 godina

Mada spadam u grupu onih budala koje redovno izmiruju svoje obaveze smatram da je ovo iznudjen potez usled neustavnog i nezakonitog nacina obracuna zatezne kamate.Ustavni sud je presudio po tom pitanju i mislim da je ovo solomonsko resenje jer ne postoji mogucnos naknadnog obrauna kamate.

JVC

pre 11 godina

Мишковић и ... нису јачи од ДРЖАВЕ ... Јок ти Дачић и Вучић сте јачи ал' кад би се гађали авионима ха ха ха.

sekula

pre 11 godina

Molim da i nama postenim platisama omogucite neke pogodnosti?! Koliko neplatisama oprostite, toliko nama donirajte... Trzisna pravila se ionako ne postuju...

Iva Slim

pre 11 godina

Strasno,opet ovaj covek,kakav je ovo narod,koliko samo trpi,u Valjevu su plate javnog komunalnog preduzeca oko osamnest,dvadeset hiljada dinara,ovo je vec za hapsenje ili bezanje iz ove korumpirane i robovlasnicke zemlje

preduzetnik

pre 11 godina

Eh, mogao sam koji mesec i da preskocim, ocigledno. Bolje bih jeo...

A ja, placaj - da ne nakrkaju kamate, kad ono kamata nece ni biti.

Lud zbunjenog. Izgleda u ovoj zemlji treba tako ako hoces da prezivis. RTS vise ne placam, godinama se osecam ko budala jer mi se cini da svi ostali ne placaju.

Nek tuze. Ne dam. Nemam.

Ivan

pre 11 godina

Zato su me ovi iz Poreske Uprave Vračar prošlog meseca jurili ko bez glave da se uplati barem deo duga koji bi prvo pokrio kamatu.
Kako smo samo loši ljudi da čovek ostane bez reči.

re

pre 11 godina

@bg bulumenta & co, 3. novembar 2012 12:01
Ne otpisuje se dug, vec zatezna kamata na dug, a dug ostaje da se plati.
Moze i da se nastavi po starom, samo kakva je korist od toga sto ce drzava da blokira racun nekoj firmi koja duguje i time je zatvori.
Ako Dinkic placa stranim investitorima da otvaraju firme, zasto ne bi mogao da otpise zateznu kamatu, koja je verovatno i protivustavna, domacim firmama.
Ako placa ogromne pare da se ne zatvori razvojna banka vojvodine, zasto ne bi oprostio kamatu firmama, od kojih i onako tu kamatu ne bi naplatio.

Darko

pre 11 godina

Mom ocu koji je redovno uplacivao sve, i na vreme, kao preduzetnik smo upravo isplatili sve troskove sahrane, jer pravo na nadoknadu imaju samo penzioneri. On svoju na zalost nije docekao. Pozdrav za g. Dinkica i vladu Srbistana.

dd

pre 11 godina

a ja budala trcim da uplatim za kevu porez na neke prodate akcije...nekih par hiljada...a ovaj oprasta milione...izem ti drzavu i do drzave:/

bojanNS

pre 11 godina

Stvar je kristalno jasna. Samo oni koji su prevarili drzavu, mogu ponovo da je pokrenu. Stranih investicija nema... Ko ima pare , razmislite... JA nemam, a posten sam.

Tema nije od juce

pre 11 godina

(Istina, 3. novembar 2012 13:57) Sud je priznavao zatezne kamate jer je donesen zako,a ustavni ga je oborio.
Dakle,dug ne postoji a drzava treba da ga preuzme zbog diletantskog ponasanja koji je ljude onemogucio da izmire svoje obaveze sa zakasnjenjem,ovako su onemoguceni diletantstvom.
Ok ima onih koji nece,ali ima ih podosta koji bi platili ali iz NN razloga u tom trenutku nisu bili u stanju(a nije lopovluk).
Posle teksta procitas zakone,pa se onda vrati da se izvines svima koji su procitali samo naslov

Pera

pre 11 godina

A jel moze i meni da se ukine kamata na zaduzenja po revolving karticama koje koristim jer mi poslodavac ne isplacuje platu? Trep-trep...

dzoki

pre 11 godina

A mi koji placamo redovno i koji ne vozimo zbog toga audije i ne idemo svake godine na more i skijanje? Nikada u Srbiji nece biti bolje jer se svakih 10god amnestiraju lopovi,kriminalci i bezobrazni ljudi.

zahtevam

pre 11 godina

povratak stanbenog doprinosa/nisam dobio stan/doprinosa za kosovo,uplatu penzionog doprinosa/nisam dobio penziju/povratak komunalija za gradnju,povratak oduzete dedovine.revoltirani

M

pre 11 godina

Kao i sve što je do sada napravljeno u ovoj državi ,po pitanju privrede i finansija - propašće . Očigledno da ne shvatate da su male glupe države "izdržavana lica" u svetskoj ekonomiji ,te da mogu samo da "prodaju" svoje probleme tipa Kosova i sl. Ili da se vežu za neku državu ili grupu država koje ih iz ko zna kog razloga finansiraju.

UM

pre 11 godina

Svi oni koji uredno placaju racune, poreze, doprinose, infostanove i sve ostale fiskalne i one druge namete to bi trebalo da rade ako nista zbog svog mirnog sna i normalnog poslovanja bez tenzija. Niko ovde nece amnestirati 100 miliona evra duga vec kamata koje su neustavne i mnogo mnogo vece od glavnog duga, kao i mnogo drugih pojava u nasem drustvu ustav se ne postuje. Godinama resavamo status Kosova, a nas sjajni Kostunicin ustav kaze nedvosmisleno gde je Kosovo i Metohija podsecam, ovu Metohiju svi nesto izostavljaju. Elem Dinkic besplatna akcija pokusava da ispravi svoje greske iz proslosti ali nazalost po njega duhovi ne spavaju...

Dragan

pre 11 godina

Poreze obicno ne placaju oni koji imaju, a sirotinja ih placa jer nema drugog izbora. Dok je Djelic bio ministar placanje poreza je bilo nazvano lopovluk. Dinkic govori o amnestiji i sta to onda znaci? Ko je lopov u zemlji Srbiji?

srdjazlopogledja

pre 11 godina

Ocigledno da mnogi nisu razumeli sta je Dinkic rekao.
Mislim da je ovaj potez dobar za male privatne preduzetnike samo sto je resenje opet parcijalno.
Naime, treba ukinuti pausalni porez i uvesti porez na prihod na osnovu faktickog prihoda sto istovremeno znaci uvodjenje fiskalnih kasa svima.
Osim toga ne moze drzava da oporezuje prihod a da ne priznaje da preduzece ima i sredstva rada i da se ista habaju, da ima i druge troskove. U smislu toga i za male preduzetnike mora da postoji otpis za utrosena sredstva kao i za druge privredne subjekte.
Osim toga, poreska uprava vec godinama nije dostavljala zaduzenja za pausalni porez vec je samo dizala porez a o tome poreznika nije ni obavestila ali je poreskom duzniku trazila da plati porez po vise meseci unazad iako isti nije ni bio obavesten o visini pausalnog poreza.
Jedino ispravno resenje je sprovodjenje promene celog poreskog sistema, uvodjenje bruto zarada, vodjenje knjiga, fiskalnih kasa itd. itd.
Neko je u komentrima pomenuo da smo mi stariji decenijama placali doprinose i poreze za stan, penzijsko osiguranje itd. a nikada nismo dobili stan, Placali smo iz plate zajmove za ovo i ono a, svima nam je poznato da je taj, a i penzionerski novac, pokraden. Sada mi kazu kako je moja penzija socijalna pomoc bez da iko i pomene gde je ono sto smo decenijama placali u penzioni i ostale fondove?

dzoki

pre 11 godina

Hocemo onda mi koji redovno placamo porez da nam se ukinu kamate na kredite koje smo uzeli u banci (i koje isto redovno placamo).

Moving UP in the World!

pre 11 godina

MRZIM TZV. DRZAVU SRBIJU, 3. novembar 2012 17:39

Ne znam o kakvoj sramoti govoris, ja se krecem u okvirima zakona
One koji su izmirivali svoje obaveze na vreme nema razloga niko da obestecuje. Nisu imali kamate o kojima se ovde govori.
Sto se tice izmirivanja obaveza na vreme, nisu svi te srece da izmiruju sve svoje obaveze redovno, nekad se dese i losi periodi. Lose se posluje ne uvek zato sto neko ne zna da vodi firmu nego zato sto u nekom periodu slabije ide posao, a recimo prece mu je da u takvim periodima svojim zaposlenima isplati platu i uplati za njih doprinose nego da placa neke izmisljene takse.
Ja nisam drage volje zapao u te dugove i nisam ih nabijao kako ti to rece verovatno misleci na neke nelegalne radnje, vec sam zapao u tezak period, a ako je zakon vec dozvoljavao stecaj, kad uporedim za sta i na koji nacin mi se nakupio dug sa time da imam od iste te drzave mogucnost da to i ne platim tako sto cu otici u stecaj, mislim da je stvar vrlo jasna. Bitno je da zaposlenima i poveriocima (pri tome ne mislim na poresku upravu) nisam ostao duzan ni dinara. A sa ovime sto je na pomolu, obesteticu i drzavu za te iste iznose koje su ljudi koji su redovno placali svoje obaveze platili. Tako da smo na istom. Drzava mi ovim putem samo oprasta nekorektne kamate, a ne glavnicu i svakako je za tu istu drzavu bolje da tu glavnicu platim nego da odem u stecaj.
A sto se tice mrznje, koje si vidim pun, idi nadji sebi bolju drzavu, pa nju voli, ja volim Srbiju!

Sita Kobila

pre 11 godina

A što su retroaktivno opljačkali devizne štediše povećanjem poreza čije plaćanje ne može da se izbegne, to je isto tako u redu.

osica

pre 11 godina

Pozdravljam ovu odluku države koja je bila neminovna, jer je država najveći zelenaš, ako ne računam banke. Zamislite vi kakva hajdučija se sprovodila nad preduzetnicima - fizičkim licima: čim otvori radnju u APR poreska uprava počinje da kuca poreze, a još nisi ni dinar prometa ostvario. Ako si otvorio na početku godine, akontativno rešenje dobiješ ( a u 99% slučajeva i ne dobiješ ) negde u avgustu. I da hoćeš da plaćaš ne možeš jer nemaš osnov, a do avgusta su kamate već polovina duga. Konačno rešenje za kalendarsku godinu dobiješ opet negde na leto, a dug ti se duplirao. Onda svu tu NEZAKONSKU kamatu pripišu glavnici, pa od 1.januara naredne godine bolje da uzmeš kanap i da se obesiš kada vidiš dug. Pa opet kamata na sve to. I sada će ovi što grakću ovde da kažu da je to zakonito i da neko može da opstane ??? Predlažem Dinkiću da u isti položaj stavi preduzetnike i DOO, jer preduzetnici odgovaraju ličnom imovinom - pokretnom i nepokretnom, a DOO jednostavno ode u stečaj ili likvidaciju, a garantuje samo do iznosa uplaćenog kapitala. I to je velika nepravda. A svi vi pametnjakovići treba da znate da poreska NAMERNO nije ljudima dostavljala rešenja po dve godine da bi se nakupila kamata, pa onda udri - blokiraj račune, uzmi od malih, oderi im kožu. Eto, to je žuta vlada uradila, ko se iole razume u zakone zna šta je lopovska država radila prethodnih godina, i kakav " podsticaj " davala malima.

Bozic

pre 11 godina

Postovani Dinkicu,
Zakljucak po ovojh Vasoj izjavi, je potpuno jasan. Ne placajte poreze i kamate, bice vam otpisane. Ovbo je podrivanje poreskok sistema, a na zapadu bi rekli izdaja zemlje i krsenje ljudskih prava. Nazdravlje. Do zdrave privrede ovako nikada. Otidjite u TOMOS i upoznajte se sa situacijom i elektricnim skuterom.

dragan

pre 11 godina

da - a sta je sa kasnjenjima uplata zdravstvenog i penzionog osiguranja - tu se prvo naplacuje kamata - tako da kamata stalno biva relativno mala a glavnica raste - i ne zna se vise sta je od uplata otislo na kamatu a sta na glavnicu - ali uglavnom glavnica raste i na nju ide nova kamata...

Arsenije

pre 11 godina

Kad već ne mogu da plaćaju, treba ih osloboditi poreza, a kako država i budžetski korisnici moraju od nečega da žive, nama koji redovno plaćamo obaveze, porez udvostručiti.

Arsenije

pre 11 godina

@(Aleksandar Negotin, 3. novembar 2012 13:12)
Danas u jednom dnevnom listu piše kako će u narednoj godini početi obnova i izgradnja sanitarnih čvorova po školama u Srbiji i da je cilj da ni jedna škola u Srbiji ne bude bez vode i toaleta. Da su porezi na vreme plaćeni, možda bi ti toaleti bili već napravljeni. Zar ne mislite da su ta deca oštećena jer neko nije platio porez na vreme?
Možda Vama ne smetaju loši putevi, loše stanje u bolnicama i školama, propadanje muzeja (i eksponati u njima),...
Neplaćanje poreza uzrokuje da loši uslovi potraju, prema tome, korisnici usluga i objekata koji se finansiraju iz budžeta su oštećeni, pogotovu ako su pošteno i na vreme platili svoje obaveze.

Nikola

pre 11 godina

Kamate je on postavio lično na zelenaški nivo. Pa je tako za godinu dana moglo tliko da niste u stanju to nikad više da platite. Inače to je bilo van svih propisa, ali pošto je on ministar, nije se moglo protiv toga. I sad se ti lepo izvini Đuri što te je tukao!

Arsenije

pre 11 godina

@(helen, 3. novembar 2012 19:57)
Zamislite da ste Vi vlasnik tog marketa. Nas 100 dođe u martu, napunimo ruke robom i kažemo Vam: "Platićemo Vam oko Nove godine, ali pod uslovom da nam date popust.", okrenemo se i odemo. A vi za to vremem morate da plaćate radnike, račune, popravljate krov sa kojeg padaju crepovi, jedete, školujete decu,....
Zamislite da ste radnik u tom marketu, a gazda Vam kaže: "Zbog onih 100 što mi nisu platili robu, do iduće godine Vam neću davati platu. Tada ću i krov popraviti, a vi do tada pazite da Vam crep ne padne na glavu kada ulazite."
Sigurno bi imali puno razumevanja za nas 100.

Zbog toga što porez nije plaćen na vreme država je, da bi izmirila svoje obaveze (dale plate budžetskim korisnicima, održavala imovunu koja se finansira iz budžeta,...) morala da digne kredite, a njih niko ne daje bez kamate. Te kredite, sa sve kamatom, će platiti poreski obveznici (opet oni koji plaćaju porez) ili kroz povećanje poreza ili kroz prelivanje sredstava (npr. ne možemo štedeti na platama policije i prosvete, ali ćemo pozatvarati pozorišta i muzeje, nećemo održavati škole, puteve, bolnice,....). I sad će neko da me ubedi da redovne platiše nisu oštećene.

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

A kada ces vec jednom da radis svoj posao, kada ces vise da napravis ambijent za iole pristojan biznis, ove sminke je dosta. Sve je vise nezaposlenih a brod Srbija se vec opasno nakrivio, za to si zasluzan upravo ti.

A zastarelost poreskog duga pojela maca

pre 11 godina

Nije mi baš jasno šta je pisac hteo da kaže, al ne bi bilo loše da poštuje Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji (odredbe o zastarelosti poreskog potraživanja od 3 tj. 5 godina) i da lepo te dugove otpiše da ne računa kamate na nepostojeće dugove, pa tek onda da pregovara POŠTENO sa privrednicima. Ovako sve mi je ovo promućkaj pa prospi.