Četvrtak, 25.10.2012.

22:47

"Uslovni datum" u decembru?

Ako se do početka decembra obnovi dijalog s Prištinom i postigne brz napredak, Evropski savet mogao bi krajem godine Srbiji da dodeli tzv. ”uslovni datum”.

Izvor: Veèernje novosti

"Uslovni datum" u decembru? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Zoran

pre 11 godina

Jedno im se mora priznati: Vrlo su inventivni u izmisljanju novih uslova i praznih obecanja. Tragedija je u tome sto, izgleda, veruju da smo bezgranicno naivni i ne bas previse inteligentni. Tesko nama ako su u pravu.

zort

pre 11 godina

Biće "tuče" oko nekih pitanja, ali moraju da se rešavaju. Eto, telekomunikacije... Sve i da se krene od toga da je imovina Srbije u stvari imovina Kosova, Telekom Srbija je nedvosmisleno bio investitor i VLASNIK infrastrukture i objekata na Kosovu. Telekom je akcionarsko društvo i preko 20% su privatni vlasnici, a posredno ima još privatnih vlasnika. To "razgrnuti" će biti problem. I Srbija ima legitimnu argumentaciju. Ima je i Kosovo. Moraće negde da se nađu... Tu već neće moći da 100% ide samo jednom. Dobrodošli na teren realnih problema, a ne "statusa" i "kolevke srpstva".

marija

pre 11 godina

(Marina, 26. oktobar 2012 09:38),

Kosovo i Metihija JESTE Srbija pod Ujedinjenim Nacijama i EU po svim vazecim medjunarodnim dokumentima. Ne razumem tvoje mantre iz susedne nam Hrvatske.

Mile Politika

pre 11 godina

Dobijanje uslovnog datuma je garant da vise nece biti novih uslovljavanja.......
(Stefan, 25. oktobar 2012 23:12)

Koja s'(i) ti naivicna.
"Ajde "kume" u po sto eura", da kad se "prizna" (neformalno) KiM, ce biti jos uslova EU i to pocevsi od Republike Srpske i podrske Srbije razgradjivanju iste, i unitarizaciji Bosne (protivno Dejtonu i potpuno suprotno procesu odvajanja Kosova), pa onda Vojvodine,... itd,a sve kao uslovi za ulazak u EU.
Ta njihova (smrdljiva sto neko rece) sargarepa se jos moze koristiti, pa ce je oni (EU) i koristiti.

Mile Politika

pre 11 godina

Dobijanje uslovnog datuma je garant da vise nece biti novih uslovljavanja.......
(Stefan, 25. oktobar 2012 23:12)

Koja s'(i) ti naivicna.
"Ajde "kume" u po sto eura", da kad se "prizna" (neformalno) KiM, ce biti jos uslova EU i to pocevsi od Republike Srpske i podrske Srbije razgradjivanju iste, i unitarizaciji Bosne (protivno Dejtonu i potpuno suprotno procesu odvajanja Kosova), pa pa onda Vojvodine,... itd,a sve kao uslovi za ulazak u EU.

momir

pre 11 godina

Ja sebe smatrav velikim Srbinom.Volim moju Srbiju volim moj Beograd ali moje Kosovo ce biti onda kad ja mogu SAM da mojim kolima BG registracija odem u centar Pristine-restoran-narucim jelen pivo. Popijem i vratim se u Beograd bez ikakvog incidenta. Ti koji kazu da je Kosovo srpsko i da je nase pokusajte to uradite a nemojte da drzite govore sta treba da se radi da je Kosovo srpsko

milomir

pre 11 godina

Potpuna podrška nezavisnom kosovu razumem albance šta znači biti zapostavljen isto tako će biti sa regijom šumadija odcepiće se od ostatka srbije

Glasac X

pre 11 godina

(kraja, 25. oktobar 2012 23:33)

Sargarepa nikad nije ni postojala, to je rusofilsko ubedjivanje da nas neko iz EU vuce za nos (za sve kandidate su postojala ista pravila, zavisno od unutrasnje situacije - izuzev ROM i BUL jer su clansto dobili kao nagradu i jos zbog ponecega), a milijarde je Srbija (i bivsa Juga, da ne zaboravimo - svi u JUGI su davali po "marku" od svake plate, i to godinama) "tresnula" u necije dzepove, da se ne lazemo. Sa toliko para koliko je baceno niz vetar na Kosovu, pojedine drzave treceg sveta bi sada bile medju najrazvijenijima.

spiritbreaker

pre 11 godina

Ne znam za vas, ali ja sam Angeli Merkel napisao pismo sa zahtevom da prvi uslov za nastavak pregovora Srbije sa EU bude iskorenjivanje robovlasnistva koje se zapatilo u Srbiji. Gazda mi duguje 10 plata i ja ne znam vise sta da radim, niti kome da se obratim. Svi se prave gluvi.

djavolji advokat

pre 11 godina

Stvar je u tome sto se mi nista i ne pitamo. Ovako ce morati da bude. Mi kao porazena strana u ratu nemamo sta da trazimo i zelimo. Mozemo da se bunimo i busamo hocu necu ali od toga na zalost nema nista. Kad smo Kosovo mogli da delimo nismo hteli. Pa sad cuti i trpi. Vodili smo, a vodimo i dalje jako losu politiku.

krstivoje prvovencani - 1217god.- mileseva -

pre 11 godina

Telekomunikacije i energetika su usko vezane za aktivnostima Soroseve grupe koju predvode Olbrajtova i Vesli Klark u cilju eksploatacije energentskih resursa,znaci kad to rese i omoguci im se da krenu sa eksploatacijom i pljackom resursa srbija ce dobiti sargarepu u vidu uslovnog datuma,a pljacka resursa je daleko veca nego u IRAQU....

Stevan

pre 11 godina

Ovo prevazilazi sve mere pristojnosti, Srbija se ponizava a ne nudi se nista. Sta god vi odobrili ili zapoceli, vlast u Srbiji NE SME da prizna Kosovo, to moze jedino narod na referendumu.

barracuda

pre 11 godina

Ko je pomenuo iz EU "uslovni datum" sem lista Novosti, koje snamerom plasiraju ovakve poluistine ovdašnjoj javnosti. Da vas potsetim, Novosti su jedna od kompanija koja je na spisku SPORNIH privatizacija u Srbiji. Šta mislite kakav oni OBJEKTIVNI stav imaju prema EU. Počnite da razmišljate, a ne da sve shvatate zdravo za gotovo.

mp

pre 11 godina

Kosovo je nama bitno, ali nije ni EU ni SAD. Eu nema planove da se dalje siri, imaju suvise problema o kojima moraju da misle. Sta ce Clinton u Beogradu? Vecina Srba prezire Clintonove i ta poseta je sada potpuno nepotrebna. NIkom Kosovo nije bitno ali je i dalje sredstvo ucenjivanja naivnih i zaplasenih politicara u Srbiji.
KOji datum i koje gluposti ...hajde novinari da izmerimo sta je EU uradila u Srbiji korisno za proteklih 12 meseci?
Da je Srbija sredjena drzava, sa visokim nivoom znanja, tehnologije, sa modernom infrastrukturom, ne bi oni razmisljali vrlo brzo bi se prosirili i kod nas zasto da ne; tako su uradili sa Slovenijom ali kako je sada u Sloveniji posle 20 godina te integracije? Da li je bolje? Nama su nametnuli sankcije i upropastili nas, a sada imaju i listu lepih zelja kada je u pitanju Kosovo; Mi kao Srbija imamo mnogo precih problema nego sto je presipanje iz supljeg u prazno oko datuma pregovora; Dosao je Hague da nas zamajava ...sa praznim pricama da nas folira da investitori nece dolaziti u Srbiju zbog Kosova ...pa nece dolaziti isa Kosovom i bez Kosova jer sta je to sto Srbija moze da im ponudi? A sem toga niko ne voli da zivi sa krimosima u komsiluku; Prepuni smo kriminala i sami vise ne znamo sta je moral, sta je istina, a oni nam pricaju o "uslovnom datumu"
Eu ce se u narednih cetiri godine baviti najvise sobom i sovjim problemima pa tako i mi valja da se pozabavimo sami sobom a ne da zivimo po receptu "lazi me da te lazem"
...e moj Boze.

novica 952

pre 11 godina

Doživećemo dan ove dve gospođe određuju sastav delegacije , da daju konačan stav o našoj platformi a možda ćak narede premijeru i predsedniku šta će tog dana obući od odela. Koliko iz teksta tumačim verovatno će imati i uvid u platformu za pregovore o Kosovu koja je u ovom trenutku državna tajna. Izem tio državnu tajnu koju će Klintonova i Eštonova znati pre čitave Srbije. Kako miriše iz svega ćemo izvući deblji kraj, na kraju ćemo pristati na ono što nam se ponudi a ne ono što smo želeli u pregovorima.

marfi

pre 11 godina

Koliko ja vidim, nama obicnim ljudima nema nista ni od EU ni od Kosova.
Dok ce politicari i sa vizama o drzavnom trosku skitati po svetu (ne daju iz svog dzepa).

Kosovo je izgubljeno '99 i tacka.
Nasim politicarima su puna usta Kosova jer se tako najduze ostaje u fotelji.
EU ustvari jedva ceka da mi kazemo da necemo sa njima, zato sto bi mi i njih razbucali za kratko vreme, toliko smo zajeban narod.

Kosovo ce pre nas u EU, brze ce se razvijati kao sto se brzo razvija i danas.
Nemoj samo da neko kaze kako ovo nije istina i kako tamo radi mafije !!!
A u Srbiji kao nema mafije i lopovluka.

Ko ne veruje nek se proseta do pristine i vidi sta su uradili za 13 godina.
Mi to ne mozemo ni za 130 (ali od nasih politicara)

Trubaduri smo mi a ne nebeski narod.

saki

pre 11 godina

Dolaze avetinje da "posavetuju" nase marionete i da daju amin za "platformu" ! Ove dve gospodje su tako darezljive da na prste jedne ruke moze da se izbroji koliko su dobrih stvari uradile za nasu zemlju.

Ne slušajte prazne reči, gledajte užasna dela

pre 11 godina

Celu Srbiju zanima samo jedan datum - datum raspisivanja REFERENDUMA.
To je reč koja je propisima EU očito zabranjena političarima i novinarima.

tacic

pre 11 godina

@Sinisa iz Nisa

e ovo je najbolji dokaz do koje mere ide to ludilo sa imenima. Kosovska Mitrovica se nalazi na Severu Kosova i ni jednim svojim delom ne pripada metohiji, tako da kada bi se reklo da sever metohije to bio neki potpuno drugi geografski predeo. jer ovde rec kosovo upotrebljava u geografskom a ne u administrativnom znacenju.

A ako zelis da ga upotrebis prema nasem ustavu, naziv pokraine je kosovo i metohija tako da ako zelis da koristis taj tehnicki naziv onda se ne kaze na severu KosovA i Metohije vec na severu Kosovo i Metohije jer se ne deklinuju obe imenice, ali nedostatak pismenosti ovde dozivljava pricvat bas kao i nedostatak ideje o bucnusti, o proslisti i sadasnjosti...

ludi splićo

pre 11 godina

Da vaši vodeći političari imaju dobre odnose sa hrvatskim kolegama, sad bi mogli dobit savjet šta raditi u ovoj situaciji.

Hrvatska je bila u istoj situaciji jer je Carla Del Ponte blokirala početak pregovora sve dok se ne uhiti Gotovina koji se 100% nalazi u Hrvatskoj. Blokada je trajala jako dugo, a onda je Gotovina uhićen - u Španjolskoj. Tako je Hrvatska ni kriva ni dužna bila jako dugo blokirana. Čovjek bi rekao kako nakon takve neosnovane blokade slijedi nagrada početka pregovora ALI - pojaviše se Slovenci sa još dužom blokadom!

Eto, pa sad vi mislite... Problem kod Hrvatske je taj šta je Hrvatska izgubila vrijeme dok su trajale blokade.
Ukoliko bi vi provodili reforme i dok vam traju blokade, sami pregovori bi vam kraće trajali. Ali, koliko je to realno za očekivat...

dosledan

pre 11 godina

''Američkoj administraciji je važno da zaokruži nezavisnost KiM i zato želi da se uveri da su i Beograd i Priština spremni da sarađuju kako bi se konačno razrešilo pitanje južne srpske pokrajine"

aha, znaci ipak nije to gotova stvar kako tvrde!!! A nece nikada ni biti sve dok mi ne potpiusemo da priznajemo nezavisnost!!! A to se nece dogoditi.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Uslovni datum? DA! Bolje ikakav nego nikakav. Jasno je da Srbija u ovom momentu ne ispunjava ni 10% kriterija za pregovore sa EU. Ali stvari se krecu, ustvari cestim posetama oni nas pokrecu sa mrtve tacke. I polako bre vi zahuktali. EU se ne moze pozurivati nacionalistickom hajkom. EU je nasa nuzda. Srbija je zapocela jednu vaznu istorijsku utakmicu, a da li ce je dobiti zavisi iskljucivo od nje, tj. od davanja Kosovu konacnog AMIN.

Marina

pre 11 godina

Nikolić i Dačić ne moraju priznati Kosovo,samo prihvatiti da Kosovo NIJE Srbija.Moraju početi primjenjivati sporazum o granicama,povući svoju policiju i pravosudne organe sa sjevera Kosova...dakle,jasno je da nitko ne traži da Srbija prizna Kosovo. Ima li tu što nejasno o uvjetima za dobivanje datuma? Od 1989.i Memoranduma SANU Srbija stalno vuče pogrešne poteze pogrešno predviđajući razvoj događaja i svaki put se pokaže da mora ustuknuti,povući se,biti poražena. Zašto jedanput vlast Srbije ne igra kao u sportu-srčano,pametno,mudro,otvoreno,iskreno, u duhu zajedništva do pobjede? Nijedna sportska reprezentacija ne pobjeđuje na način da protivnika omalovažava, da ga na terenu udara,ozljeđuje,namjerno mu podmeće nogu,pokušava ga onemogućiti niskim udarcima ispod pojasa...nego se bori poštujući ga,primjenjujući pravila igre i trudeći se nadvladati ga boljom taktikom,jačom voljom,i zajedničkim istim ciljem bez ograničenja.

Stefan

pre 11 godina

@Posmatrac

Ti brate ne kapiras.Tek nakon sto ispunimo ove uslove,medju kojima je i ukidanje nasih institucija na Kosovu sto je de facto priznanje,onda cemo dobiti uslovni datum.Sta je bre to uslovni datum??? Traze od nas nesto sto od nijedne druge zemlje nisu trazili,a zauzvrat ce nam ( mozda ) dati datum o pocetku pregovora.Neverovatno kakav odnos ima Evropska unija prema Srbiji.

Zoran

pre 11 godina

.... mora se iz jezika , iz riječnika srpskog jezika izbaciti riječ uslov , uslovno , uslovljavati , uslovljavanje .... nikako da " izađemo na zelenu granu " s njom . Predlažem da uvedemo riječ iz hrvatskog književonog jezika te tako i mi nešto konačno posudimo od njih . Kada smo im mogli kroz razne transformacije i akrobacije pokloniti književni , službeni jezik , možemo uzeti jednu riječ , a to je uvjet , uvjetno , uvjetovati , uvjetovanje . Eto oni su izašli na kraj sa tim uvjetima pa ajde da i mi pokušamo umjesto uslova da koristimo riječ uvjeti . Možda nam se posreći .

sale_bgd

pre 11 godina

Ne razumem neke ljude koji se pale na podrsku Rusa ili, s druge strane ocekuju med i mleko od EU. U pitanju je cist biznis, finansijski interes pojedinaca mahom iz USA. Oteli, dali, poklonili Kosovo tamo nekima, logicno da im se zuri kako bi njihove investicije koje treba vise puta uvecati bile i pravno zasticene. Da li se iko ovde zapita koje firme rade na Kosovu? Gde su Olbrajtova, Klark... U pitanju je samo kinta i njihove procene da ce lakse da muze i ucenjuju one kojima su nesto toboze poklonili nego Srbima koji su kroz citavu istoriju prkosili.

Вељо

pre 11 godina

Њима само да су покушају важна људска права због којих су у рат кренули и касније независност прогласили, сад би питање свих питања требало да буде шта са избеглима и расељенима а tелекомуникације, енергетика и остала бла-трућ чављања решавала би се успут...

Zoran

pre 11 godina

Obratite pažnju :
(Ako!) se do početka decembra obnovi dijalog s Prištinom (i postigne brz)! napredak, Evropski savet (mogao bi)! krajem godine Srbiji da dodeli tzv. (”uslovni datum”)! .
kako sa ovim izaći na kraj ? :)))
Hvala ti majko što si me rodila , što si sa ocem ljubav vodila .... da mogu da i ovako nešto pročitam u životu .

Rade Milosavljevic

pre 11 godina

Sve mi ovo lici na razgovor gluvih ili dve pijanice - Jesi li pio nesto jesam, a ti? Sta ja?
Srbija - ne dirati crvene linije! Eston/Klinton - ne dirati status! U nasem prevodu - Kosmet kao juznu srpsku pokrajinu! U prevodu dve gospodje (SAD-a i EU) kao nezavisnu drzavu.
Nek ' neko objasni ko koga ovde, osim sto i jedni i drugi srpski narod!

nbp

pre 11 godina

Ne treba ljudi mnogo da se lože oko ove kozmetike. Pre ili kasnije bi bilo ovako i Kosov je već fizički nezavisno. To su činjenice. Pitanja gde ima mnogo lufta su pitanje severa (kakav sadržaj autonomije da dobiju opštine da imaju mehanizam faktičke odvojenosti od eventualne osionosti Prištine), pitanje Srba južno od Ibra, pitanje crkve, kao i veoma bitna imovinska pitanja. Što se tiče Clintonove, ona dolazi „pred izbore“, jer ona više neće biti državna sekretarka – i sa svojim timom hoće da zaokruži jednu temu. Mene jedino brine što će da blokiraju Beograd...

malo sacekajte napednjaci

pre 11 godina

Sacekacemo ipak da dobijemo iz Brisela obavestenje.Gospoda na vlasti su toliko lazi izrekli za ova tri meseca, da ni sami vise ne znaju sta su ispricali.Bice isto i kao i sa ruskim kreditom.Ubili su nas sa stotinama miliona kredita od Rusa, a sad od Rusa cujemo da kredita nece biti. Njihovi glasaci ce se konacno uveriti da nisu sposobni nista dobro da donesu ovoj zemlji sem stete.

Srboljub Matic

pre 11 godina

Sefica dolazi,jer vreme je da obecanja i dogovori budu realizovani. Rok istice,100 dana vlasti se blizi i sada se trazi odluka. "Jedi sto ti je dato ili umri". Racunica Amerike je jdnostavna. Priznavanje nezavisnosti i vrata EU su vam odskrinuta ili ni Kosovo ni EU. Akteri su ostali, vratili, isti kao poslednje decenije proslog veka.
Politika je surova ali realna. Gubitnik je samo narod i to je tragedija. Za utehu ovoga puta necemo imati ponovne zrtve naseg naroda. Mozda necemo uci u EU, defintivno se oprostiti vec izgubljenog Kosova, dobiti ponovo novu vladu ili priznavanje Kosova, priblizavanje EU i demokratskom svetu. Ja licno mislim da ce "dogovor" ipak biti krunisan tako sto ce Amerika dobiti ono sto je i htela,kao i uvek, a nase "patriote" biti razocarane u vladu koja je sve te dogovore akcentom, "drzavna tajna" drzala u fioci.

Sinisa iz Nisa

pre 11 godina

Da je Sever Kosova davno izgubljen govori i sam njegov naziv kojim se Kosovo implicitno priznaje. Jer da je sve tako kao sto nam nasi politicari pricaju, onda bi se ovaj deo Kosova trebao nazivati: Jug Srbije, ili Sever KiM-a. Ja hocu u EU , jer je davno pojela maca misa. I zato Srbija mora da bude racionalno sve tisa i tisa.

Goran

pre 11 godina

sve ovo bi bilo komicno da nije zalosno i jadno..
dal' su ovo " europske vrednosti " kojima mi treba da tezimo ??
bez'mo odatle, sto pre to bolje inace cemo postati k'o i oni sto su, a ja takav... ne zelim da budem.

Dule

pre 11 godina

Sve su kreativniji. Prvo smo imali orvelovski Datum, sad Uslovni datum, sledi Mogući uslovni darum, pa Eventualno mogući uslovni darum... Kako, ljudi moji, i dalje podržavati evrointegraciju posle ovoliko neozbiljnosti?

Posmatrac

pre 11 godina

"Uslovni datum"

Naravno da bi bio uslovni. Jedin tako ce doci do bilo kakvog dialoga sa Pristinom.

Slucaj bezviznog dogovora sa EU je dobar primer. Nije nista napravljeno da ne dodje do zloupotrebe toga rezima i danas imamo razmatranje vracanje tog rezima na staro.

Malo vise samokritike i trezvenog razmisljanja kao u normalnim zemljama ne bi bilo na odmet. Ali ne, paranoja ne popusta.

Nikad u EU ali nikad!

pre 11 godina

"Uslovni datum", još jedan termin koji je izmišljen samo za Srbiju. Ne želim ga. Za budućnost zemlje i naroda, nadam se da nećemo dobiti jedno takvo ruglo kao što je "uslovni datum".

ne vala

pre 11 godina

Hvala ne treba.
Samo vi prestanete da nam dolazite u kucu i da nam govorite kako morate da nam ukadete auto, a onda lepo i zadrzite te vase uslove, ni djavolu im nisu potrebni.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Ako se do početka decembra obnovi dijalog sa Prištinom i postigne brz napredak,Evropski savet mogao bi krajem godine Srbiji da dodeli takozvani ”uslovni datum”.

ILI !

Ako u Srbiji pocnu sa neba da "padaju peceni pilici" ?

Ne razumem "engleski"...

pre 11 godina

Meni se cini da se sad njima Amerima i Britancima zuri... Mislim da je Srbiji svejedno da li ce dobiti neki "uslovan" datum za pocetak pregovora u decembru (sta to uostalom znaci?) ili pravi datum za pocetak pregovora u martu ili junu... Koja je razlika, mislim nama, sta mi tu konkretno dobijamo?

Stefan

pre 11 godina

Dobijanje uslovnog datuma je garant da vise nece biti novih uslovljavanja.Sto se tice pregovora,zasto u njih ne ukljucite i predstavnike Srba sa Kosova? Nemojte da im radite iza ledja.Najavili ste koncenzus oko platforme za Kosovo,a platforma tajna? Odite lepo na Kosovo pa narodu kazite sta nameravate da uradite u pregovorima,da ne bi doslo do toga da oni odbace vase dogovore sa Pristinom,mislim da bi to bio najgori scenario.

kraja

pre 11 godina

"jos jedna sargarepa na duuuuuuuuuugackom stapu??"
...da...
...i smrdi koliko je trula...
...primecujem da sukcesiju niko ne pominje kad je kosovo u pitanju, a tamo je srbija tresnula onolike milijarde kojecega...

nebuloza

pre 11 godina

"obnavljanje dijaloga i podizanje razgovora na politički nivo, bez zadiranja u pitanje statusa"

A o cemu politicari da razgovaraju nego o politickim pitanjima, a status je par ekselans politicko pitanje. U svakom slucaju, nadam se da nista od toga nece biti ispunjeno i da necemo uci u EU koja se raspada. Vreme je za okretanje prema istoku. Dosta je bilo propadanja na putu ka EU. Vreme je za uzdignuce i jacanje saradnje sa Rusijom i Kinom.

Predrag

pre 11 godina

Znaci ako priznamo Kosovo dobicemo uslovni datum i vise nece biti novih uslova??? E moja Srbijo,ako ikada uspemo da udjemo u Evropsku uniju sigurno je da cemo biti poslednja rupa na svirali,i da ce na nas gledati kao na crne ovce.

Predrag

pre 11 godina

Znaci ako priznamo Kosovo dobicemo uslovni datum i vise nece biti novih uslova??? E moja Srbijo,ako ikada uspemo da udjemo u Evropsku uniju sigurno je da cemo biti poslednja rupa na svirali,i da ce na nas gledati kao na crne ovce.

kraja

pre 11 godina

"jos jedna sargarepa na duuuuuuuuuugackom stapu??"
...da...
...i smrdi koliko je trula...
...primecujem da sukcesiju niko ne pominje kad je kosovo u pitanju, a tamo je srbija tresnula onolike milijarde kojecega...

Ne razumem "engleski"...

pre 11 godina

Meni se cini da se sad njima Amerima i Britancima zuri... Mislim da je Srbiji svejedno da li ce dobiti neki "uslovan" datum za pocetak pregovora u decembru (sta to uostalom znaci?) ili pravi datum za pocetak pregovora u martu ili junu... Koja je razlika, mislim nama, sta mi tu konkretno dobijamo?

Nikad u EU ali nikad!

pre 11 godina

"Uslovni datum", još jedan termin koji je izmišljen samo za Srbiju. Ne želim ga. Za budućnost zemlje i naroda, nadam se da nećemo dobiti jedno takvo ruglo kao što je "uslovni datum".

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Ako se do početka decembra obnovi dijalog sa Prištinom i postigne brz napredak,Evropski savet mogao bi krajem godine Srbiji da dodeli takozvani ”uslovni datum”.

ILI !

Ako u Srbiji pocnu sa neba da "padaju peceni pilici" ?

Dule

pre 11 godina

Sve su kreativniji. Prvo smo imali orvelovski Datum, sad Uslovni datum, sledi Mogući uslovni darum, pa Eventualno mogući uslovni darum... Kako, ljudi moji, i dalje podržavati evrointegraciju posle ovoliko neozbiljnosti?

ne vala

pre 11 godina

Hvala ne treba.
Samo vi prestanete da nam dolazite u kucu i da nam govorite kako morate da nam ukadete auto, a onda lepo i zadrzite te vase uslove, ni djavolu im nisu potrebni.

nebuloza

pre 11 godina

"obnavljanje dijaloga i podizanje razgovora na politički nivo, bez zadiranja u pitanje statusa"

A o cemu politicari da razgovaraju nego o politickim pitanjima, a status je par ekselans politicko pitanje. U svakom slucaju, nadam se da nista od toga nece biti ispunjeno i da necemo uci u EU koja se raspada. Vreme je za okretanje prema istoku. Dosta je bilo propadanja na putu ka EU. Vreme je za uzdignuce i jacanje saradnje sa Rusijom i Kinom.

Stefan

pre 11 godina

Dobijanje uslovnog datuma je garant da vise nece biti novih uslovljavanja.Sto se tice pregovora,zasto u njih ne ukljucite i predstavnike Srba sa Kosova? Nemojte da im radite iza ledja.Najavili ste koncenzus oko platforme za Kosovo,a platforma tajna? Odite lepo na Kosovo pa narodu kazite sta nameravate da uradite u pregovorima,da ne bi doslo do toga da oni odbace vase dogovore sa Pristinom,mislim da bi to bio najgori scenario.

Zoran

pre 11 godina

Obratite pažnju :
(Ako!) se do početka decembra obnovi dijalog s Prištinom (i postigne brz)! napredak, Evropski savet (mogao bi)! krajem godine Srbiji da dodeli tzv. (”uslovni datum”)! .
kako sa ovim izaći na kraj ? :)))
Hvala ti majko što si me rodila , što si sa ocem ljubav vodila .... da mogu da i ovako nešto pročitam u životu .

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Uslovni datum? DA! Bolje ikakav nego nikakav. Jasno je da Srbija u ovom momentu ne ispunjava ni 10% kriterija za pregovore sa EU. Ali stvari se krecu, ustvari cestim posetama oni nas pokrecu sa mrtve tacke. I polako bre vi zahuktali. EU se ne moze pozurivati nacionalistickom hajkom. EU je nasa nuzda. Srbija je zapocela jednu vaznu istorijsku utakmicu, a da li ce je dobiti zavisi iskljucivo od nje, tj. od davanja Kosovu konacnog AMIN.

Goran

pre 11 godina

sve ovo bi bilo komicno da nije zalosno i jadno..
dal' su ovo " europske vrednosti " kojima mi treba da tezimo ??
bez'mo odatle, sto pre to bolje inace cemo postati k'o i oni sto su, a ja takav... ne zelim da budem.

Stefan

pre 11 godina

@Posmatrac

Ti brate ne kapiras.Tek nakon sto ispunimo ove uslove,medju kojima je i ukidanje nasih institucija na Kosovu sto je de facto priznanje,onda cemo dobiti uslovni datum.Sta je bre to uslovni datum??? Traze od nas nesto sto od nijedne druge zemlje nisu trazili,a zauzvrat ce nam ( mozda ) dati datum o pocetku pregovora.Neverovatno kakav odnos ima Evropska unija prema Srbiji.

spiritbreaker

pre 11 godina

Ne znam za vas, ali ja sam Angeli Merkel napisao pismo sa zahtevom da prvi uslov za nastavak pregovora Srbije sa EU bude iskorenjivanje robovlasnistva koje se zapatilo u Srbiji. Gazda mi duguje 10 plata i ja ne znam vise sta da radim, niti kome da se obratim. Svi se prave gluvi.

nbp

pre 11 godina

Ne treba ljudi mnogo da se lože oko ove kozmetike. Pre ili kasnije bi bilo ovako i Kosov je već fizički nezavisno. To su činjenice. Pitanja gde ima mnogo lufta su pitanje severa (kakav sadržaj autonomije da dobiju opštine da imaju mehanizam faktičke odvojenosti od eventualne osionosti Prištine), pitanje Srba južno od Ibra, pitanje crkve, kao i veoma bitna imovinska pitanja. Što se tiče Clintonove, ona dolazi „pred izbore“, jer ona više neće biti državna sekretarka – i sa svojim timom hoće da zaokruži jednu temu. Mene jedino brine što će da blokiraju Beograd...

Posmatrac

pre 11 godina

"Uslovni datum"

Naravno da bi bio uslovni. Jedin tako ce doci do bilo kakvog dialoga sa Pristinom.

Slucaj bezviznog dogovora sa EU je dobar primer. Nije nista napravljeno da ne dodje do zloupotrebe toga rezima i danas imamo razmatranje vracanje tog rezima na staro.

Malo vise samokritike i trezvenog razmisljanja kao u normalnim zemljama ne bi bilo na odmet. Ali ne, paranoja ne popusta.

malo sacekajte napednjaci

pre 11 godina

Sacekacemo ipak da dobijemo iz Brisela obavestenje.Gospoda na vlasti su toliko lazi izrekli za ova tri meseca, da ni sami vise ne znaju sta su ispricali.Bice isto i kao i sa ruskim kreditom.Ubili su nas sa stotinama miliona kredita od Rusa, a sad od Rusa cujemo da kredita nece biti. Njihovi glasaci ce se konacno uveriti da nisu sposobni nista dobro da donesu ovoj zemlji sem stete.

Srboljub Matic

pre 11 godina

Sefica dolazi,jer vreme je da obecanja i dogovori budu realizovani. Rok istice,100 dana vlasti se blizi i sada se trazi odluka. "Jedi sto ti je dato ili umri". Racunica Amerike je jdnostavna. Priznavanje nezavisnosti i vrata EU su vam odskrinuta ili ni Kosovo ni EU. Akteri su ostali, vratili, isti kao poslednje decenije proslog veka.
Politika je surova ali realna. Gubitnik je samo narod i to je tragedija. Za utehu ovoga puta necemo imati ponovne zrtve naseg naroda. Mozda necemo uci u EU, defintivno se oprostiti vec izgubljenog Kosova, dobiti ponovo novu vladu ili priznavanje Kosova, priblizavanje EU i demokratskom svetu. Ja licno mislim da ce "dogovor" ipak biti krunisan tako sto ce Amerika dobiti ono sto je i htela,kao i uvek, a nase "patriote" biti razocarane u vladu koja je sve te dogovore akcentom, "drzavna tajna" drzala u fioci.

mp

pre 11 godina

Kosovo je nama bitno, ali nije ni EU ni SAD. Eu nema planove da se dalje siri, imaju suvise problema o kojima moraju da misle. Sta ce Clinton u Beogradu? Vecina Srba prezire Clintonove i ta poseta je sada potpuno nepotrebna. NIkom Kosovo nije bitno ali je i dalje sredstvo ucenjivanja naivnih i zaplasenih politicara u Srbiji.
KOji datum i koje gluposti ...hajde novinari da izmerimo sta je EU uradila u Srbiji korisno za proteklih 12 meseci?
Da je Srbija sredjena drzava, sa visokim nivoom znanja, tehnologije, sa modernom infrastrukturom, ne bi oni razmisljali vrlo brzo bi se prosirili i kod nas zasto da ne; tako su uradili sa Slovenijom ali kako je sada u Sloveniji posle 20 godina te integracije? Da li je bolje? Nama su nametnuli sankcije i upropastili nas, a sada imaju i listu lepih zelja kada je u pitanju Kosovo; Mi kao Srbija imamo mnogo precih problema nego sto je presipanje iz supljeg u prazno oko datuma pregovora; Dosao je Hague da nas zamajava ...sa praznim pricama da nas folira da investitori nece dolaziti u Srbiju zbog Kosova ...pa nece dolaziti isa Kosovom i bez Kosova jer sta je to sto Srbija moze da im ponudi? A sem toga niko ne voli da zivi sa krimosima u komsiluku; Prepuni smo kriminala i sami vise ne znamo sta je moral, sta je istina, a oni nam pricaju o "uslovnom datumu"
Eu ce se u narednih cetiri godine baviti najvise sobom i sovjim problemima pa tako i mi valja da se pozabavimo sami sobom a ne da zivimo po receptu "lazi me da te lazem"
...e moj Boze.

Rade Milosavljevic

pre 11 godina

Sve mi ovo lici na razgovor gluvih ili dve pijanice - Jesi li pio nesto jesam, a ti? Sta ja?
Srbija - ne dirati crvene linije! Eston/Klinton - ne dirati status! U nasem prevodu - Kosmet kao juznu srpsku pokrajinu! U prevodu dve gospodje (SAD-a i EU) kao nezavisnu drzavu.
Nek ' neko objasni ko koga ovde, osim sto i jedni i drugi srpski narod!

ludi splićo

pre 11 godina

Da vaši vodeći političari imaju dobre odnose sa hrvatskim kolegama, sad bi mogli dobit savjet šta raditi u ovoj situaciji.

Hrvatska je bila u istoj situaciji jer je Carla Del Ponte blokirala početak pregovora sve dok se ne uhiti Gotovina koji se 100% nalazi u Hrvatskoj. Blokada je trajala jako dugo, a onda je Gotovina uhićen - u Španjolskoj. Tako je Hrvatska ni kriva ni dužna bila jako dugo blokirana. Čovjek bi rekao kako nakon takve neosnovane blokade slijedi nagrada početka pregovora ALI - pojaviše se Slovenci sa još dužom blokadom!

Eto, pa sad vi mislite... Problem kod Hrvatske je taj šta je Hrvatska izgubila vrijeme dok su trajale blokade.
Ukoliko bi vi provodili reforme i dok vam traju blokade, sami pregovori bi vam kraće trajali. Ali, koliko je to realno za očekivat...

sale_bgd

pre 11 godina

Ne razumem neke ljude koji se pale na podrsku Rusa ili, s druge strane ocekuju med i mleko od EU. U pitanju je cist biznis, finansijski interes pojedinaca mahom iz USA. Oteli, dali, poklonili Kosovo tamo nekima, logicno da im se zuri kako bi njihove investicije koje treba vise puta uvecati bile i pravno zasticene. Da li se iko ovde zapita koje firme rade na Kosovu? Gde su Olbrajtova, Klark... U pitanju je samo kinta i njihove procene da ce lakse da muze i ucenjuju one kojima su nesto toboze poklonili nego Srbima koji su kroz citavu istoriju prkosili.

Marina

pre 11 godina

Nikolić i Dačić ne moraju priznati Kosovo,samo prihvatiti da Kosovo NIJE Srbija.Moraju početi primjenjivati sporazum o granicama,povući svoju policiju i pravosudne organe sa sjevera Kosova...dakle,jasno je da nitko ne traži da Srbija prizna Kosovo. Ima li tu što nejasno o uvjetima za dobivanje datuma? Od 1989.i Memoranduma SANU Srbija stalno vuče pogrešne poteze pogrešno predviđajući razvoj događaja i svaki put se pokaže da mora ustuknuti,povući se,biti poražena. Zašto jedanput vlast Srbije ne igra kao u sportu-srčano,pametno,mudro,otvoreno,iskreno, u duhu zajedništva do pobjede? Nijedna sportska reprezentacija ne pobjeđuje na način da protivnika omalovažava, da ga na terenu udara,ozljeđuje,namjerno mu podmeće nogu,pokušava ga onemogućiti niskim udarcima ispod pojasa...nego se bori poštujući ga,primjenjujući pravila igre i trudeći se nadvladati ga boljom taktikom,jačom voljom,i zajedničkim istim ciljem bez ograničenja.

Ne slušajte prazne reči, gledajte užasna dela

pre 11 godina

Celu Srbiju zanima samo jedan datum - datum raspisivanja REFERENDUMA.
To je reč koja je propisima EU očito zabranjena političarima i novinarima.

marfi

pre 11 godina

Koliko ja vidim, nama obicnim ljudima nema nista ni od EU ni od Kosova.
Dok ce politicari i sa vizama o drzavnom trosku skitati po svetu (ne daju iz svog dzepa).

Kosovo je izgubljeno '99 i tacka.
Nasim politicarima su puna usta Kosova jer se tako najduze ostaje u fotelji.
EU ustvari jedva ceka da mi kazemo da necemo sa njima, zato sto bi mi i njih razbucali za kratko vreme, toliko smo zajeban narod.

Kosovo ce pre nas u EU, brze ce se razvijati kao sto se brzo razvija i danas.
Nemoj samo da neko kaze kako ovo nije istina i kako tamo radi mafije !!!
A u Srbiji kao nema mafije i lopovluka.

Ko ne veruje nek se proseta do pristine i vidi sta su uradili za 13 godina.
Mi to ne mozemo ni za 130 (ali od nasih politicara)

Trubaduri smo mi a ne nebeski narod.

Sinisa iz Nisa

pre 11 godina

Da je Sever Kosova davno izgubljen govori i sam njegov naziv kojim se Kosovo implicitno priznaje. Jer da je sve tako kao sto nam nasi politicari pricaju, onda bi se ovaj deo Kosova trebao nazivati: Jug Srbije, ili Sever KiM-a. Ja hocu u EU , jer je davno pojela maca misa. I zato Srbija mora da bude racionalno sve tisa i tisa.

krstivoje prvovencani - 1217god.- mileseva -

pre 11 godina

Telekomunikacije i energetika su usko vezane za aktivnostima Soroseve grupe koju predvode Olbrajtova i Vesli Klark u cilju eksploatacije energentskih resursa,znaci kad to rese i omoguci im se da krenu sa eksploatacijom i pljackom resursa srbija ce dobiti sargarepu u vidu uslovnog datuma,a pljacka resursa je daleko veca nego u IRAQU....

momir

pre 11 godina

Ja sebe smatrav velikim Srbinom.Volim moju Srbiju volim moj Beograd ali moje Kosovo ce biti onda kad ja mogu SAM da mojim kolima BG registracija odem u centar Pristine-restoran-narucim jelen pivo. Popijem i vratim se u Beograd bez ikakvog incidenta. Ti koji kazu da je Kosovo srpsko i da je nase pokusajte to uradite a nemojte da drzite govore sta treba da se radi da je Kosovo srpsko

Stevan

pre 11 godina

Ovo prevazilazi sve mere pristojnosti, Srbija se ponizava a ne nudi se nista. Sta god vi odobrili ili zapoceli, vlast u Srbiji NE SME da prizna Kosovo, to moze jedino narod na referendumu.

Glasac X

pre 11 godina

(kraja, 25. oktobar 2012 23:33)

Sargarepa nikad nije ni postojala, to je rusofilsko ubedjivanje da nas neko iz EU vuce za nos (za sve kandidate su postojala ista pravila, zavisno od unutrasnje situacije - izuzev ROM i BUL jer su clansto dobili kao nagradu i jos zbog ponecega), a milijarde je Srbija (i bivsa Juga, da ne zaboravimo - svi u JUGI su davali po "marku" od svake plate, i to godinama) "tresnula" u necije dzepove, da se ne lazemo. Sa toliko para koliko je baceno niz vetar na Kosovu, pojedine drzave treceg sveta bi sada bile medju najrazvijenijima.

saki

pre 11 godina

Dolaze avetinje da "posavetuju" nase marionete i da daju amin za "platformu" ! Ove dve gospodje su tako darezljive da na prste jedne ruke moze da se izbroji koliko su dobrih stvari uradile za nasu zemlju.

Вељо

pre 11 godina

Њима само да су покушају важна људска права због којих су у рат кренули и касније независност прогласили, сад би питање свих питања требало да буде шта са избеглима и расељенима а tелекомуникације, енергетика и остала бла-трућ чављања решавала би се успут...

dosledan

pre 11 godina

''Američkoj administraciji je važno da zaokruži nezavisnost KiM i zato želi da se uveri da su i Beograd i Priština spremni da sarađuju kako bi se konačno razrešilo pitanje južne srpske pokrajine"

aha, znaci ipak nije to gotova stvar kako tvrde!!! A nece nikada ni biti sve dok mi ne potpiusemo da priznajemo nezavisnost!!! A to se nece dogoditi.

barracuda

pre 11 godina

Ko je pomenuo iz EU "uslovni datum" sem lista Novosti, koje snamerom plasiraju ovakve poluistine ovdašnjoj javnosti. Da vas potsetim, Novosti su jedna od kompanija koja je na spisku SPORNIH privatizacija u Srbiji. Šta mislite kakav oni OBJEKTIVNI stav imaju prema EU. Počnite da razmišljate, a ne da sve shvatate zdravo za gotovo.

djavolji advokat

pre 11 godina

Stvar je u tome sto se mi nista i ne pitamo. Ovako ce morati da bude. Mi kao porazena strana u ratu nemamo sta da trazimo i zelimo. Mozemo da se bunimo i busamo hocu necu ali od toga na zalost nema nista. Kad smo Kosovo mogli da delimo nismo hteli. Pa sad cuti i trpi. Vodili smo, a vodimo i dalje jako losu politiku.

Mile Politika

pre 11 godina

Dobijanje uslovnog datuma je garant da vise nece biti novih uslovljavanja.......
(Stefan, 25. oktobar 2012 23:12)

Koja s'(i) ti naivicna.
"Ajde "kume" u po sto eura", da kad se "prizna" (neformalno) KiM, ce biti jos uslova EU i to pocevsi od Republike Srpske i podrske Srbije razgradjivanju iste, i unitarizaciji Bosne (protivno Dejtonu i potpuno suprotno procesu odvajanja Kosova), pa onda Vojvodine,... itd,a sve kao uslovi za ulazak u EU.
Ta njihova (smrdljiva sto neko rece) sargarepa se jos moze koristiti, pa ce je oni (EU) i koristiti.

Zoran

pre 11 godina

.... mora se iz jezika , iz riječnika srpskog jezika izbaciti riječ uslov , uslovno , uslovljavati , uslovljavanje .... nikako da " izađemo na zelenu granu " s njom . Predlažem da uvedemo riječ iz hrvatskog književonog jezika te tako i mi nešto konačno posudimo od njih . Kada smo im mogli kroz razne transformacije i akrobacije pokloniti književni , službeni jezik , možemo uzeti jednu riječ , a to je uvjet , uvjetno , uvjetovati , uvjetovanje . Eto oni su izašli na kraj sa tim uvjetima pa ajde da i mi pokušamo umjesto uslova da koristimo riječ uvjeti . Možda nam se posreći .

novica 952

pre 11 godina

Doživećemo dan ove dve gospođe određuju sastav delegacije , da daju konačan stav o našoj platformi a možda ćak narede premijeru i predsedniku šta će tog dana obući od odela. Koliko iz teksta tumačim verovatno će imati i uvid u platformu za pregovore o Kosovu koja je u ovom trenutku državna tajna. Izem tio državnu tajnu koju će Klintonova i Eštonova znati pre čitave Srbije. Kako miriše iz svega ćemo izvući deblji kraj, na kraju ćemo pristati na ono što nam se ponudi a ne ono što smo želeli u pregovorima.

Mile Politika

pre 11 godina

Dobijanje uslovnog datuma je garant da vise nece biti novih uslovljavanja.......
(Stefan, 25. oktobar 2012 23:12)

Koja s'(i) ti naivicna.
"Ajde "kume" u po sto eura", da kad se "prizna" (neformalno) KiM, ce biti jos uslova EU i to pocevsi od Republike Srpske i podrske Srbije razgradjivanju iste, i unitarizaciji Bosne (protivno Dejtonu i potpuno suprotno procesu odvajanja Kosova), pa pa onda Vojvodine,... itd,a sve kao uslovi za ulazak u EU.

milomir

pre 11 godina

Potpuna podrška nezavisnom kosovu razumem albance šta znači biti zapostavljen isto tako će biti sa regijom šumadija odcepiće se od ostatka srbije

marija

pre 11 godina

(Marina, 26. oktobar 2012 09:38),

Kosovo i Metihija JESTE Srbija pod Ujedinjenim Nacijama i EU po svim vazecim medjunarodnim dokumentima. Ne razumem tvoje mantre iz susedne nam Hrvatske.

Zoran

pre 11 godina

Jedno im se mora priznati: Vrlo su inventivni u izmisljanju novih uslova i praznih obecanja. Tragedija je u tome sto, izgleda, veruju da smo bezgranicno naivni i ne bas previse inteligentni. Tesko nama ako su u pravu.

tacic

pre 11 godina

@Sinisa iz Nisa

e ovo je najbolji dokaz do koje mere ide to ludilo sa imenima. Kosovska Mitrovica se nalazi na Severu Kosova i ni jednim svojim delom ne pripada metohiji, tako da kada bi se reklo da sever metohije to bio neki potpuno drugi geografski predeo. jer ovde rec kosovo upotrebljava u geografskom a ne u administrativnom znacenju.

A ako zelis da ga upotrebis prema nasem ustavu, naziv pokraine je kosovo i metohija tako da ako zelis da koristis taj tehnicki naziv onda se ne kaze na severu KosovA i Metohije vec na severu Kosovo i Metohije jer se ne deklinuju obe imenice, ali nedostatak pismenosti ovde dozivljava pricvat bas kao i nedostatak ideje o bucnusti, o proslisti i sadasnjosti...

zort

pre 11 godina

Biće "tuče" oko nekih pitanja, ali moraju da se rešavaju. Eto, telekomunikacije... Sve i da se krene od toga da je imovina Srbije u stvari imovina Kosova, Telekom Srbija je nedvosmisleno bio investitor i VLASNIK infrastrukture i objekata na Kosovu. Telekom je akcionarsko društvo i preko 20% su privatni vlasnici, a posredno ima još privatnih vlasnika. To "razgrnuti" će biti problem. I Srbija ima legitimnu argumentaciju. Ima je i Kosovo. Moraće negde da se nađu... Tu već neće moći da 100% ide samo jednom. Dobrodošli na teren realnih problema, a ne "statusa" i "kolevke srpstva".

nebuloza

pre 11 godina

"obnavljanje dijaloga i podizanje razgovora na politički nivo, bez zadiranja u pitanje statusa"

A o cemu politicari da razgovaraju nego o politickim pitanjima, a status je par ekselans politicko pitanje. U svakom slucaju, nadam se da nista od toga nece biti ispunjeno i da necemo uci u EU koja se raspada. Vreme je za okretanje prema istoku. Dosta je bilo propadanja na putu ka EU. Vreme je za uzdignuce i jacanje saradnje sa Rusijom i Kinom.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Uslovni datum? DA! Bolje ikakav nego nikakav. Jasno je da Srbija u ovom momentu ne ispunjava ni 10% kriterija za pregovore sa EU. Ali stvari se krecu, ustvari cestim posetama oni nas pokrecu sa mrtve tacke. I polako bre vi zahuktali. EU se ne moze pozurivati nacionalistickom hajkom. EU je nasa nuzda. Srbija je zapocela jednu vaznu istorijsku utakmicu, a da li ce je dobiti zavisi iskljucivo od nje, tj. od davanja Kosovu konacnog AMIN.

Predrag

pre 11 godina

Znaci ako priznamo Kosovo dobicemo uslovni datum i vise nece biti novih uslova??? E moja Srbijo,ako ikada uspemo da udjemo u Evropsku uniju sigurno je da cemo biti poslednja rupa na svirali,i da ce na nas gledati kao na crne ovce.

Goran

pre 11 godina

sve ovo bi bilo komicno da nije zalosno i jadno..
dal' su ovo " europske vrednosti " kojima mi treba da tezimo ??
bez'mo odatle, sto pre to bolje inace cemo postati k'o i oni sto su, a ja takav... ne zelim da budem.

ne vala

pre 11 godina

Hvala ne treba.
Samo vi prestanete da nam dolazite u kucu i da nam govorite kako morate da nam ukadete auto, a onda lepo i zadrzite te vase uslove, ni djavolu im nisu potrebni.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Ako se do početka decembra obnovi dijalog sa Prištinom i postigne brz napredak,Evropski savet mogao bi krajem godine Srbiji da dodeli takozvani ”uslovni datum”.

ILI !

Ako u Srbiji pocnu sa neba da "padaju peceni pilici" ?

Ne razumem "engleski"...

pre 11 godina

Meni se cini da se sad njima Amerima i Britancima zuri... Mislim da je Srbiji svejedno da li ce dobiti neki "uslovan" datum za pocetak pregovora u decembru (sta to uostalom znaci?) ili pravi datum za pocetak pregovora u martu ili junu... Koja je razlika, mislim nama, sta mi tu konkretno dobijamo?

Nikad u EU ali nikad!

pre 11 godina

"Uslovni datum", još jedan termin koji je izmišljen samo za Srbiju. Ne želim ga. Za budućnost zemlje i naroda, nadam se da nećemo dobiti jedno takvo ruglo kao što je "uslovni datum".

Stefan

pre 11 godina

Dobijanje uslovnog datuma je garant da vise nece biti novih uslovljavanja.Sto se tice pregovora,zasto u njih ne ukljucite i predstavnike Srba sa Kosova? Nemojte da im radite iza ledja.Najavili ste koncenzus oko platforme za Kosovo,a platforma tajna? Odite lepo na Kosovo pa narodu kazite sta nameravate da uradite u pregovorima,da ne bi doslo do toga da oni odbace vase dogovore sa Pristinom,mislim da bi to bio najgori scenario.

kraja

pre 11 godina

"jos jedna sargarepa na duuuuuuuuuugackom stapu??"
...da...
...i smrdi koliko je trula...
...primecujem da sukcesiju niko ne pominje kad je kosovo u pitanju, a tamo je srbija tresnula onolike milijarde kojecega...

Sinisa iz Nisa

pre 11 godina

Da je Sever Kosova davno izgubljen govori i sam njegov naziv kojim se Kosovo implicitno priznaje. Jer da je sve tako kao sto nam nasi politicari pricaju, onda bi se ovaj deo Kosova trebao nazivati: Jug Srbije, ili Sever KiM-a. Ja hocu u EU , jer je davno pojela maca misa. I zato Srbija mora da bude racionalno sve tisa i tisa.

Posmatrac

pre 11 godina

"Uslovni datum"

Naravno da bi bio uslovni. Jedin tako ce doci do bilo kakvog dialoga sa Pristinom.

Slucaj bezviznog dogovora sa EU je dobar primer. Nije nista napravljeno da ne dodje do zloupotrebe toga rezima i danas imamo razmatranje vracanje tog rezima na staro.

Malo vise samokritike i trezvenog razmisljanja kao u normalnim zemljama ne bi bilo na odmet. Ali ne, paranoja ne popusta.

Marina

pre 11 godina

Nikolić i Dačić ne moraju priznati Kosovo,samo prihvatiti da Kosovo NIJE Srbija.Moraju početi primjenjivati sporazum o granicama,povući svoju policiju i pravosudne organe sa sjevera Kosova...dakle,jasno je da nitko ne traži da Srbija prizna Kosovo. Ima li tu što nejasno o uvjetima za dobivanje datuma? Od 1989.i Memoranduma SANU Srbija stalno vuče pogrešne poteze pogrešno predviđajući razvoj događaja i svaki put se pokaže da mora ustuknuti,povući se,biti poražena. Zašto jedanput vlast Srbije ne igra kao u sportu-srčano,pametno,mudro,otvoreno,iskreno, u duhu zajedništva do pobjede? Nijedna sportska reprezentacija ne pobjeđuje na način da protivnika omalovažava, da ga na terenu udara,ozljeđuje,namjerno mu podmeće nogu,pokušava ga onemogućiti niskim udarcima ispod pojasa...nego se bori poštujući ga,primjenjujući pravila igre i trudeći se nadvladati ga boljom taktikom,jačom voljom,i zajedničkim istim ciljem bez ograničenja.

Dule

pre 11 godina

Sve su kreativniji. Prvo smo imali orvelovski Datum, sad Uslovni datum, sledi Mogući uslovni darum, pa Eventualno mogući uslovni darum... Kako, ljudi moji, i dalje podržavati evrointegraciju posle ovoliko neozbiljnosti?

Stefan

pre 11 godina

@Posmatrac

Ti brate ne kapiras.Tek nakon sto ispunimo ove uslove,medju kojima je i ukidanje nasih institucija na Kosovu sto je de facto priznanje,onda cemo dobiti uslovni datum.Sta je bre to uslovni datum??? Traze od nas nesto sto od nijedne druge zemlje nisu trazili,a zauzvrat ce nam ( mozda ) dati datum o pocetku pregovora.Neverovatno kakav odnos ima Evropska unija prema Srbiji.

Stevan

pre 11 godina

Ovo prevazilazi sve mere pristojnosti, Srbija se ponizava a ne nudi se nista. Sta god vi odobrili ili zapoceli, vlast u Srbiji NE SME da prizna Kosovo, to moze jedino narod na referendumu.

marfi

pre 11 godina

Koliko ja vidim, nama obicnim ljudima nema nista ni od EU ni od Kosova.
Dok ce politicari i sa vizama o drzavnom trosku skitati po svetu (ne daju iz svog dzepa).

Kosovo je izgubljeno '99 i tacka.
Nasim politicarima su puna usta Kosova jer se tako najduze ostaje u fotelji.
EU ustvari jedva ceka da mi kazemo da necemo sa njima, zato sto bi mi i njih razbucali za kratko vreme, toliko smo zajeban narod.

Kosovo ce pre nas u EU, brze ce se razvijati kao sto se brzo razvija i danas.
Nemoj samo da neko kaze kako ovo nije istina i kako tamo radi mafije !!!
A u Srbiji kao nema mafije i lopovluka.

Ko ne veruje nek se proseta do pristine i vidi sta su uradili za 13 godina.
Mi to ne mozemo ni za 130 (ali od nasih politicara)

Trubaduri smo mi a ne nebeski narod.

milomir

pre 11 godina

Potpuna podrška nezavisnom kosovu razumem albance šta znači biti zapostavljen isto tako će biti sa regijom šumadija odcepiće se od ostatka srbije

Zoran

pre 11 godina

.... mora se iz jezika , iz riječnika srpskog jezika izbaciti riječ uslov , uslovno , uslovljavati , uslovljavanje .... nikako da " izađemo na zelenu granu " s njom . Predlažem da uvedemo riječ iz hrvatskog književonog jezika te tako i mi nešto konačno posudimo od njih . Kada smo im mogli kroz razne transformacije i akrobacije pokloniti književni , službeni jezik , možemo uzeti jednu riječ , a to je uvjet , uvjetno , uvjetovati , uvjetovanje . Eto oni su izašli na kraj sa tim uvjetima pa ajde da i mi pokušamo umjesto uslova da koristimo riječ uvjeti . Možda nam se posreći .

malo sacekajte napednjaci

pre 11 godina

Sacekacemo ipak da dobijemo iz Brisela obavestenje.Gospoda na vlasti su toliko lazi izrekli za ova tri meseca, da ni sami vise ne znaju sta su ispricali.Bice isto i kao i sa ruskim kreditom.Ubili su nas sa stotinama miliona kredita od Rusa, a sad od Rusa cujemo da kredita nece biti. Njihovi glasaci ce se konacno uveriti da nisu sposobni nista dobro da donesu ovoj zemlji sem stete.

sale_bgd

pre 11 godina

Ne razumem neke ljude koji se pale na podrsku Rusa ili, s druge strane ocekuju med i mleko od EU. U pitanju je cist biznis, finansijski interes pojedinaca mahom iz USA. Oteli, dali, poklonili Kosovo tamo nekima, logicno da im se zuri kako bi njihove investicije koje treba vise puta uvecati bile i pravno zasticene. Da li se iko ovde zapita koje firme rade na Kosovu? Gde su Olbrajtova, Klark... U pitanju je samo kinta i njihove procene da ce lakse da muze i ucenjuju one kojima su nesto toboze poklonili nego Srbima koji su kroz citavu istoriju prkosili.

krstivoje prvovencani - 1217god.- mileseva -

pre 11 godina

Telekomunikacije i energetika su usko vezane za aktivnostima Soroseve grupe koju predvode Olbrajtova i Vesli Klark u cilju eksploatacije energentskih resursa,znaci kad to rese i omoguci im se da krenu sa eksploatacijom i pljackom resursa srbija ce dobiti sargarepu u vidu uslovnog datuma,a pljacka resursa je daleko veca nego u IRAQU....

mp

pre 11 godina

Kosovo je nama bitno, ali nije ni EU ni SAD. Eu nema planove da se dalje siri, imaju suvise problema o kojima moraju da misle. Sta ce Clinton u Beogradu? Vecina Srba prezire Clintonove i ta poseta je sada potpuno nepotrebna. NIkom Kosovo nije bitno ali je i dalje sredstvo ucenjivanja naivnih i zaplasenih politicara u Srbiji.
KOji datum i koje gluposti ...hajde novinari da izmerimo sta je EU uradila u Srbiji korisno za proteklih 12 meseci?
Da je Srbija sredjena drzava, sa visokim nivoom znanja, tehnologije, sa modernom infrastrukturom, ne bi oni razmisljali vrlo brzo bi se prosirili i kod nas zasto da ne; tako su uradili sa Slovenijom ali kako je sada u Sloveniji posle 20 godina te integracije? Da li je bolje? Nama su nametnuli sankcije i upropastili nas, a sada imaju i listu lepih zelja kada je u pitanju Kosovo; Mi kao Srbija imamo mnogo precih problema nego sto je presipanje iz supljeg u prazno oko datuma pregovora; Dosao je Hague da nas zamajava ...sa praznim pricama da nas folira da investitori nece dolaziti u Srbiju zbog Kosova ...pa nece dolaziti isa Kosovom i bez Kosova jer sta je to sto Srbija moze da im ponudi? A sem toga niko ne voli da zivi sa krimosima u komsiluku; Prepuni smo kriminala i sami vise ne znamo sta je moral, sta je istina, a oni nam pricaju o "uslovnom datumu"
Eu ce se u narednih cetiri godine baviti najvise sobom i sovjim problemima pa tako i mi valja da se pozabavimo sami sobom a ne da zivimo po receptu "lazi me da te lazem"
...e moj Boze.

marija

pre 11 godina

(Marina, 26. oktobar 2012 09:38),

Kosovo i Metihija JESTE Srbija pod Ujedinjenim Nacijama i EU po svim vazecim medjunarodnim dokumentima. Ne razumem tvoje mantre iz susedne nam Hrvatske.

momir

pre 11 godina

Ja sebe smatrav velikim Srbinom.Volim moju Srbiju volim moj Beograd ali moje Kosovo ce biti onda kad ja mogu SAM da mojim kolima BG registracija odem u centar Pristine-restoran-narucim jelen pivo. Popijem i vratim se u Beograd bez ikakvog incidenta. Ti koji kazu da je Kosovo srpsko i da je nase pokusajte to uradite a nemojte da drzite govore sta treba da se radi da je Kosovo srpsko

Glasac X

pre 11 godina

(kraja, 25. oktobar 2012 23:33)

Sargarepa nikad nije ni postojala, to je rusofilsko ubedjivanje da nas neko iz EU vuce za nos (za sve kandidate su postojala ista pravila, zavisno od unutrasnje situacije - izuzev ROM i BUL jer su clansto dobili kao nagradu i jos zbog ponecega), a milijarde je Srbija (i bivsa Juga, da ne zaboravimo - svi u JUGI su davali po "marku" od svake plate, i to godinama) "tresnula" u necije dzepove, da se ne lazemo. Sa toliko para koliko je baceno niz vetar na Kosovu, pojedine drzave treceg sveta bi sada bile medju najrazvijenijima.

dosledan

pre 11 godina

''Američkoj administraciji je važno da zaokruži nezavisnost KiM i zato želi da se uveri da su i Beograd i Priština spremni da sarađuju kako bi se konačno razrešilo pitanje južne srpske pokrajine"

aha, znaci ipak nije to gotova stvar kako tvrde!!! A nece nikada ni biti sve dok mi ne potpiusemo da priznajemo nezavisnost!!! A to se nece dogoditi.

saki

pre 11 godina

Dolaze avetinje da "posavetuju" nase marionete i da daju amin za "platformu" ! Ove dve gospodje su tako darezljive da na prste jedne ruke moze da se izbroji koliko su dobrih stvari uradile za nasu zemlju.

tacic

pre 11 godina

@Sinisa iz Nisa

e ovo je najbolji dokaz do koje mere ide to ludilo sa imenima. Kosovska Mitrovica se nalazi na Severu Kosova i ni jednim svojim delom ne pripada metohiji, tako da kada bi se reklo da sever metohije to bio neki potpuno drugi geografski predeo. jer ovde rec kosovo upotrebljava u geografskom a ne u administrativnom znacenju.

A ako zelis da ga upotrebis prema nasem ustavu, naziv pokraine je kosovo i metohija tako da ako zelis da koristis taj tehnicki naziv onda se ne kaze na severu KosovA i Metohije vec na severu Kosovo i Metohije jer se ne deklinuju obe imenice, ali nedostatak pismenosti ovde dozivljava pricvat bas kao i nedostatak ideje o bucnusti, o proslisti i sadasnjosti...

Srboljub Matic

pre 11 godina

Sefica dolazi,jer vreme je da obecanja i dogovori budu realizovani. Rok istice,100 dana vlasti se blizi i sada se trazi odluka. "Jedi sto ti je dato ili umri". Racunica Amerike je jdnostavna. Priznavanje nezavisnosti i vrata EU su vam odskrinuta ili ni Kosovo ni EU. Akteri su ostali, vratili, isti kao poslednje decenije proslog veka.
Politika je surova ali realna. Gubitnik je samo narod i to je tragedija. Za utehu ovoga puta necemo imati ponovne zrtve naseg naroda. Mozda necemo uci u EU, defintivno se oprostiti vec izgubljenog Kosova, dobiti ponovo novu vladu ili priznavanje Kosova, priblizavanje EU i demokratskom svetu. Ja licno mislim da ce "dogovor" ipak biti krunisan tako sto ce Amerika dobiti ono sto je i htela,kao i uvek, a nase "patriote" biti razocarane u vladu koja je sve te dogovore akcentom, "drzavna tajna" drzala u fioci.

nbp

pre 11 godina

Ne treba ljudi mnogo da se lože oko ove kozmetike. Pre ili kasnije bi bilo ovako i Kosov je već fizički nezavisno. To su činjenice. Pitanja gde ima mnogo lufta su pitanje severa (kakav sadržaj autonomije da dobiju opštine da imaju mehanizam faktičke odvojenosti od eventualne osionosti Prištine), pitanje Srba južno od Ibra, pitanje crkve, kao i veoma bitna imovinska pitanja. Što se tiče Clintonove, ona dolazi „pred izbore“, jer ona više neće biti državna sekretarka – i sa svojim timom hoće da zaokruži jednu temu. Mene jedino brine što će da blokiraju Beograd...

djavolji advokat

pre 11 godina

Stvar je u tome sto se mi nista i ne pitamo. Ovako ce morati da bude. Mi kao porazena strana u ratu nemamo sta da trazimo i zelimo. Mozemo da se bunimo i busamo hocu necu ali od toga na zalost nema nista. Kad smo Kosovo mogli da delimo nismo hteli. Pa sad cuti i trpi. Vodili smo, a vodimo i dalje jako losu politiku.

Вељо

pre 11 godina

Њима само да су покушају важна људска права због којих су у рат кренули и касније независност прогласили, сад би питање свих питања требало да буде шта са избеглима и расељенима а tелекомуникације, енергетика и остала бла-трућ чављања решавала би се успут...

Mile Politika

pre 11 godina

Dobijanje uslovnog datuma je garant da vise nece biti novih uslovljavanja.......
(Stefan, 25. oktobar 2012 23:12)

Koja s'(i) ti naivicna.
"Ajde "kume" u po sto eura", da kad se "prizna" (neformalno) KiM, ce biti jos uslova EU i to pocevsi od Republike Srpske i podrske Srbije razgradjivanju iste, i unitarizaciji Bosne (protivno Dejtonu i potpuno suprotno procesu odvajanja Kosova), pa onda Vojvodine,... itd,a sve kao uslovi za ulazak u EU.
Ta njihova (smrdljiva sto neko rece) sargarepa se jos moze koristiti, pa ce je oni (EU) i koristiti.

Zoran

pre 11 godina

Obratite pažnju :
(Ako!) se do početka decembra obnovi dijalog s Prištinom (i postigne brz)! napredak, Evropski savet (mogao bi)! krajem godine Srbiji da dodeli tzv. (”uslovni datum”)! .
kako sa ovim izaći na kraj ? :)))
Hvala ti majko što si me rodila , što si sa ocem ljubav vodila .... da mogu da i ovako nešto pročitam u životu .

barracuda

pre 11 godina

Ko je pomenuo iz EU "uslovni datum" sem lista Novosti, koje snamerom plasiraju ovakve poluistine ovdašnjoj javnosti. Da vas potsetim, Novosti su jedna od kompanija koja je na spisku SPORNIH privatizacija u Srbiji. Šta mislite kakav oni OBJEKTIVNI stav imaju prema EU. Počnite da razmišljate, a ne da sve shvatate zdravo za gotovo.

ludi splićo

pre 11 godina

Da vaši vodeći političari imaju dobre odnose sa hrvatskim kolegama, sad bi mogli dobit savjet šta raditi u ovoj situaciji.

Hrvatska je bila u istoj situaciji jer je Carla Del Ponte blokirala početak pregovora sve dok se ne uhiti Gotovina koji se 100% nalazi u Hrvatskoj. Blokada je trajala jako dugo, a onda je Gotovina uhićen - u Španjolskoj. Tako je Hrvatska ni kriva ni dužna bila jako dugo blokirana. Čovjek bi rekao kako nakon takve neosnovane blokade slijedi nagrada početka pregovora ALI - pojaviše se Slovenci sa još dužom blokadom!

Eto, pa sad vi mislite... Problem kod Hrvatske je taj šta je Hrvatska izgubila vrijeme dok su trajale blokade.
Ukoliko bi vi provodili reforme i dok vam traju blokade, sami pregovori bi vam kraće trajali. Ali, koliko je to realno za očekivat...

spiritbreaker

pre 11 godina

Ne znam za vas, ali ja sam Angeli Merkel napisao pismo sa zahtevom da prvi uslov za nastavak pregovora Srbije sa EU bude iskorenjivanje robovlasnistva koje se zapatilo u Srbiji. Gazda mi duguje 10 plata i ja ne znam vise sta da radim, niti kome da se obratim. Svi se prave gluvi.

Mile Politika

pre 11 godina

Dobijanje uslovnog datuma je garant da vise nece biti novih uslovljavanja.......
(Stefan, 25. oktobar 2012 23:12)

Koja s'(i) ti naivicna.
"Ajde "kume" u po sto eura", da kad se "prizna" (neformalno) KiM, ce biti jos uslova EU i to pocevsi od Republike Srpske i podrske Srbije razgradjivanju iste, i unitarizaciji Bosne (protivno Dejtonu i potpuno suprotno procesu odvajanja Kosova), pa pa onda Vojvodine,... itd,a sve kao uslovi za ulazak u EU.

novica 952

pre 11 godina

Doživećemo dan ove dve gospođe određuju sastav delegacije , da daju konačan stav o našoj platformi a možda ćak narede premijeru i predsedniku šta će tog dana obući od odela. Koliko iz teksta tumačim verovatno će imati i uvid u platformu za pregovore o Kosovu koja je u ovom trenutku državna tajna. Izem tio državnu tajnu koju će Klintonova i Eštonova znati pre čitave Srbije. Kako miriše iz svega ćemo izvući deblji kraj, na kraju ćemo pristati na ono što nam se ponudi a ne ono što smo želeli u pregovorima.

Rade Milosavljevic

pre 11 godina

Sve mi ovo lici na razgovor gluvih ili dve pijanice - Jesi li pio nesto jesam, a ti? Sta ja?
Srbija - ne dirati crvene linije! Eston/Klinton - ne dirati status! U nasem prevodu - Kosmet kao juznu srpsku pokrajinu! U prevodu dve gospodje (SAD-a i EU) kao nezavisnu drzavu.
Nek ' neko objasni ko koga ovde, osim sto i jedni i drugi srpski narod!

Ne slušajte prazne reči, gledajte užasna dela

pre 11 godina

Celu Srbiju zanima samo jedan datum - datum raspisivanja REFERENDUMA.
To je reč koja je propisima EU očito zabranjena političarima i novinarima.

zort

pre 11 godina

Biće "tuče" oko nekih pitanja, ali moraju da se rešavaju. Eto, telekomunikacije... Sve i da se krene od toga da je imovina Srbije u stvari imovina Kosova, Telekom Srbija je nedvosmisleno bio investitor i VLASNIK infrastrukture i objekata na Kosovu. Telekom je akcionarsko društvo i preko 20% su privatni vlasnici, a posredno ima još privatnih vlasnika. To "razgrnuti" će biti problem. I Srbija ima legitimnu argumentaciju. Ima je i Kosovo. Moraće negde da se nađu... Tu već neće moći da 100% ide samo jednom. Dobrodošli na teren realnih problema, a ne "statusa" i "kolevke srpstva".

Zoran

pre 11 godina

Jedno im se mora priznati: Vrlo su inventivni u izmisljanju novih uslova i praznih obecanja. Tragedija je u tome sto, izgleda, veruju da smo bezgranicno naivni i ne bas previse inteligentni. Tesko nama ako su u pravu.