Četvrtak, 25.10.2012.

21:19

U Srbiji 37% roditelja tuče decu

Najnovije istraživanje Unicefa pokazalo je da 37 odsto roditelja u Srbiji primenjuje fizičko kažnjavanje dece.

Izvor: Tanjug

U Srbiji 37% roditelja tuèe decu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

pipi

pre 11 godina

Uticnice obezbedim ja u svojoj kuci ali to ne radi moja svekrva,mama niti bilo ko kod koga idemo u goste.Ili da ih nosim sa sobom?JEDAN JDINI SEKUND je dovoljan pa da se djavo iskezi.Moja mama je znala da kaze-Bolje ti da places nego ja-.Sve batine pamtim a i tada mi je bilo jasno zasto sam ih dobila.Mogla je jos za par stvari al dobro...To je dusa od zene koja mi je skoro priznala da je i ona otplakala sve to samnom.Moji klinci slicno prolaze bojim se samo da cu neke propustiti.

89

pre 11 godina

Prosto je perverzno koliko komentatora na postove o strpljenju i ljubavi i komunikaciji s detetom umesto batinanja lupa negativne ocene.
Postoje drustva gdje je pozeljno mlatiti slabijeg, zenu ili dete. Srbija je jedno od tih drustava.
Jos neki koji se dice svojim doktoratima se zavhaljuju svojim mama i tatama na batinama i prosledjuju naviku dalje na svoje potomstvo. Ocit dokaz da se mustra nasilnickog ponasanja u porodicama ne moze ni edukacijom tako lako istrebiti.

Dragan

pre 11 godina

Daj te mi dobro dete pa da vidite kako sam dobar otac !!!!! Prvog a imam ih troje nisam kaznjavao !!!! Zato ga sada kaznjava sudija i sud imam 52 godine on 28 godina od tih njegovih godina ima 3 godine poravnog doma u Krusevcu! Pa 2 godine S Mitrovice ! Pa 1,5 godinu CZ pa ga sad ceka jos 2 sudjenja i 18 meseci zatvora pravosnazno !!! Koliko je to poseta aadvokata para i koliko je dobio batina u zatvoru i policiji? Bolje da sam ga ja tuko ? Prvo manje bi dobio batina ! Drugo nebi me toliko kostao trece bio bi covek ? Ovako nije nista i nikad nece da bude nista jer ima samo 8 razreda !!!! Sto ga ne vaspitase te drzavne ustanove!!!!!???? Evo ovaj treci je 11 godina odlican ucenik i sportista nisam napravio gresku kao sa prvim !!!! Dobijao je kad zasluzi ali ne preterano normalno!!!! A srednja je cerka i pna je odlicna drugo su zenska deca!!!!!

Zbunjeni

pre 11 godina

Odrastao sam u Srbiji, javno i svecano pod punom pravno-moralnom odgovornoscu izjavljujem da sam zahvalan ocu za sve batine koje sam dobio! Ne govorimo ovde o nasilju, izivljavanju nad decom i sl (sto svakako treba sankcionisati), govorim o razumnom kaznjavanju dece za gluposti kao najefikasnijoj (i verovatno jedinoj) meri u nekim slucajevima. Vidite li armije razmazenih klinaca koji misle da im je sve dozvoljeno, nisu to deca koje su tukli vec naprotiv oni kojima je u kuci sve bilo dopusteno! Hiljadama godina imamo jedan sistem vaspitanja i sad se neko pravi pametan da 'menja svet'... to se vec pocelu obijati o glavu svetu i vidi se po ulicama i dikotekama. Sta reci sem 'batina iz raja izasla'.
p.s. smatram da imam pravo da ovo pisem kao 'uspesan' gradjanin Srbije sa stecenom diplomom ETF-a i doktoratom u instranstvu.

Ujedinjeni balkanski narodi-Hemus group

pre 11 godina

Šta se podrazumeva pod fizičkim kažnjavanjem dece?

Kad čovek više ne ume, ne može, ne zna kako, da obuzda svoje dete da ne bi povredilo sebe ili druge i tom prilikom primeni silu tipa pljus po guzi....da li je to izraz roditeljske nemoći, poraza, slabosti, ili šta već? Pa možda i jeste. I? Pa šta? Šta drugo da uradi kad je već došlo do takve situacije?
Suština je, naravno, da ne dođe do takve situacije, ali kad već dođe, onda šta treba da se radi?
Otvorena agresija, tipa pljus po guzi, je mnogo poštenija prema deci nego razni vidovi kažnjavanja ( zatvaranje dece u sobu, špajiz, garderobu...), držanja predavanja koja prerastu u mašćenje, podmićivanje, pretnje i izazivaju kod dece nesigurnost, nemir, nepoverenje, strah, zebnju.
Deca moraju da znaju gde su granice.Šta je dozvoljeno, a šta ne! Uče da spoznaju svoje granice, ali i granice svojih roditelja.
Deca se osećaju užasno kad osete nemoć odraslih da ih obuzdaju.Postaju nesigurni i nepoverljivi. Ne umeju da stanu, ponese ih inercija ( pa zato su deca, zaboga )i nisu nevaljala, zla jer ne slušaju vaša upozorenja, opomene, pretnje, već su beskrajno zbunjena, ponekad i sama užasnuta sobom i svojim osećanjima i svojim ponašanjem i zapravo vape da ih zaustavite.

I da li nasilje rađa nasilje? Ljudska psiha je mnogo složenija i tu ne važe ovakva mehanička objašnjenja.A i o kakvom se to nasilju radi? O pljuski po guzi?
Budite fer i iskreni prema deci.Pljuska po guzi će biti delotvorna, ako je neophodnai neće traumatizovati dete.

vaspitanje primjereno podneblju

pre 11 godina

Rezime: velika vecina citalaca i komentatora na b92 mlati svoju djecu. Tuzno.

Moje dijete ce vjerovatno biti u Srbiji tretiran kao 'onaj svapski mlakonja', i nece se znati snaci u dzungli BG. Prosto se nece gurati u gradski prevoz, nece parkirati auto na parkingu za invalide, nece se gurati preko reda, nece se nabijati autu ispred i propustice nekog ko hoce da se uvrsti u saobracaj.
Sreca sto nece ni morati, zivjece u civilizovanom drustvu gdje ne mlate djecu i gdje se sve ovo gore navedeno smatra normalnim ophodjenjem.

ma

pre 11 godina

@ Prevencija
Evo ja idem 5 puta nedeljno na bazen a nisu me bili. I jos sam dobrovoljno vatrogasac. Pusio sam, ali sam shvatio da je to glupo, pa ne pusim vise.
Eto ja sam shvatio , a niko mi nije to preventivno usadio u tintaru

bagra

pre 11 godina

Postoje roditelji koji se osecaju ponizeni ako su primijenili silu. To su oni koji odgajaju. I postoje oni koji se osecaju carski zato sto mogu da batinaju. To su oni koji se izzivljavaju .

taca maca

pre 11 godina

Lakse vam je da izlemate dete nego da deset puta ispravljate i objasnjavate sta nije u redu.I deca po skolama nisu nemoguca zato sto nema batina,vec se zapitajte koliko razgovarate sa decom i raspitujete sta im se desava.Ako pogrese i ne znaju -objasnite i 100 puta ako treba i mi gresimo i ako smo odrasli,ako su uporni morate i vi biti uporniji od njih.Jeste teze ali svi se bolje osecaju,i vi i dete.

sram vas bilo!

pre 11 godina

"Pre par sati sam prisustvovala sledecoj sceni: otac je nosio u rukama bebu, ne stariju od godinu, godinu i po, beba je plakala, verovatno joj se spavalo i nervozno se vrpoljila tamo amo, i otac je mrtav ladan bebi opalio dva samara. To je monstruozno. Naucite ih na batine, i sami ce posle postati mali, a potom i veliki nasilnici... Deca se vaspitavaju razgovorom i ljubavlju. Nazalost, u ovoj zemlji roditelji sve manje imaju vremena i strpljenja da razgovaraju sa svojom decom, i onda pribegavaju zlostavljanju. Nemojte mi reci da to nije zlostavljanje, jer jeste, i to najgore vrste. Fizicki bol ce uminuti, ali psihicki nece tako lako...
(Maki, 25. oktobar 2012 23:04) "

Ovaj komentar je prvi na listi koji ne podrzava nasilje,a tek deseti po broju pozitivnih ocena. Strasno!
Batinom se deca ne vaspitavaju, samo se treniraju da postuju nasilje kao vrhovni zakon. I onda se pitate zasto je Srbija takva kakva jeste- nasilna i nevaspitana.

roditelj

pre 11 godina

citat:"Kada smo 2005. godine radili istraživanje došli smo do podatka da 58 odsto roditelja fizički kažnjava decu, da bi se pet godine kasnije 37 odsto roditelja izjasnilo da decu fizički kažnjavaju, što je veliki pomak", rekla je ona.

Hvala Bogu da je tako, znaci da su batine pomogle. 21% dece je pocelo da slusa!!!

ja

pre 11 godina

Nekada je zakon roditelja bio iznad svakog zakona. Morao si dobro da razmisliš kakav nestašluk bi hteo da uradiš jer ćeš kod kuće za urađeno snositi posledice.
Danas to ne postoji, izgubilo se, a mladi divljaju gde stignu. U školi, na ulici pa i u porodici. Molio bih "stručnjake" da ne prosipaju zapadnjačke mudrusti.

Misha

pre 11 godina

Svrha batina nije da se deca nečemu nauče, već da se odupru iskušenju i da kroz taj napor razviju svoju volju. Šta vredi detetu da zna šta je dobro, a šta zlo, ako nema volju da samo vlada sobom u skladu sa tim saznanjima? Evi pogledajmo koliko odraslih ljudi dobro zna da duvan nije zdrav, pa opet konzumira duvan. Njihov problem nije saznanje, već što nikada nisu razvili volju da vladaju sobom.

Oni roditelji koji u batinama vide isključivo izraz nasilja i mržnje, a ne ljubavi, otkrivaju da bi sami tukli decu samo iz mržnje (otkrivaju svoje srce), i takodje otkrivaju da nemaju prave ljubavi prema deci, jer ne bi decu odvratili od zla koje je zavladavalo njihovom voljom. To su uglavnom roditelji koji ni sami sobom ne vladaju, koji ne pobedjuju ni sopstvena iskušenja, pa ne shvataju potrebu da i svojoj rodjenoj deci razviju ličnost slobodnu od svakakvih hirova.

jelena

pre 11 godina

svaka cast na komentaru kardelju "Ako misle da je batina iz raja izašla, red je da im država omogući da se osećaju kao u raju."

ups

pre 11 godina

Kad mislis da imas pravo da bijes dete jer je 'batina iz raja izasla' i tako prevazidjes taj tabu i das sebi legitimitet da batinas, onda ce batina postati svakodnevnica. U to sam 100% sigurna!
Deca su zahtevna, i traze vaspitanje. Moras permanentno da objasnjavas- zasto je sunce zuto i zasto je struja pec pec. Deca ne razumiju i traze odgovor, testiraju granice, i sasvim prirodno pokusavaju svoju volju da sprovedu u delo. Onaj ko nema strpljenja i ne zeli da vaspitava decu, on ih mlati. Time deca, ona koja su lako slomljiva, ce slusati, a ona druga ce se samo naoruzati vriskom, cikom, inatom, nasiljem (to su ona deca sto ih nazivaju zapustenom) u zelji da istraju.

Miki Ribiroza

pre 11 godina

Kad bude drzava kupovala mojoj deci hranu, patike, odecu, placala rekreativnu... onda ce I da ih vaspitava. Moja deca moraju da otpatke bacaju u kantu, da se prvi javljaju komsiji, da postuju skolu I drzavu, da ulicu prelaze na prsackom prelazu... O psovkama necu ni da diskutujem za odmah sledi kazna.

ivona

pre 11 godina

krajnosti su opasne!dete se vaspitava od rodjenja,postave se standardi ponasanja kojih i odrasli treba da se pridrzavaju,a kazne,opomene ,pa i povisen ton nekada zaista moraju da se zamene sljickanjem po guzi!ako i pas moze da nauci sta se sme a sta ne onda i nase drago cedo svakako moze usvojiti pristojno ponasanje.npr histerisanje dece na javnom mestu-to je posledica nedoslednosti roditelja-ako od rodjenja se nesto ne sme ne sme se stalno, a ne nekada da nekada ne-a i posledica je dopustanja da se smiri sam!dotle uznemirava okolinu a ne resava se nista.

mrsoje

pre 11 godina

svako treba da radi kako misli da je najbolje za njegovo dete.Velika primena sile naravno da stvara kontra-efekat.Kao i ako dete "bijete" a ono ima 1-2god.U tom uzrastu gotovo bez upozorenja nista ne razume.
tako da se slazem sa komentarima da predhodno treba dete upozoriti na kaznu.Kao i razlog zbog cega ce biti kaznjeno.
Kod predskolske dece 5-6god vi ste izasli iz faze cestog opominjanja na razne predmete,opasnosti i polako pocinju ba bivaju zreliji.Ali bez nadgledanja roditelja jos uvek nisu samostalni.Ali u tom periodu se vodi psiholoski rat i prica.To je kod nas u kuci gotovo svakodnevno.

Prevencija

pre 11 godina

Ako ikada budem bideo ćerkicu da dira cigare ili nedaj bože neku hemiju, pa ne da će da dobije po turu nego će da se puši. Trudim se da kao roditelj budem uzor kao što je meni bio moj otac. Ne da nisam smeo da pomislim na duvan i alkohol kada sam bio čak i srednjoškolac nego bi najverovatnije bio isteran iz kuće. Zato sada imam naviku da dva puta nedeljno idem na bazen, zato me je naučio da skijam i da plivam još sa 4 godine. Hvala tata!

psi

pre 11 godina

Batina ne vaspitava, ona samo uteruje strah u kosti, ili trenira one prestupnike koji se ni batine ne boje. A ko zeli takvu decu? Verovatno oni slomljeni ili oni koji misle da ih nisu dovoljno batinali. Svakako- oni koje su roditelji vec mlatili.

Slavko J.

pre 11 godina

Kam srece da je veci %.
Ne bi nam ovako jadno bilo skolstvo.
Ne vi deca tukla roditelje, babe, dede.
Ne bi tukla nastavnike, profesore i bahato se ponasali po skolskim ucionicama.
Ne bi ubadali druge ucenike nozevima, pretili, zlostavljali, preprodavali drogu i radili sve drugo nevaljalo cega se svaki normalan covek stidi.
Eeee da su ih malo potkacili kuci kad je za to bilo vreme, bilo bi bolje i njima i deci i sredini u kojoj ta deca zive.
A nije ni cudo sto su deca takva kada su ti "prosveceni roditelji" od njih napravili neljude, razmazenu deristad za koju dolaze kod nastavnika u skolu ne da cuju primedbu na ponasanje i uspeh svog deteta, vec da tvrde kako ono "sigurno" zna za vecu ocenu i kako ono "zasluzuje" tu vecu ocenu. Pa od takvih roditelja ne mozemo ocekivati nista bolje. Takvi su mnogi potuno izgubljeni za ovo drustvo i tesko da ce ikada moci ovom drustvu nesto doprineti.
I sad nam ovi dolaze sa nekim novim idejama, kako da od nase dece napravimo najvece neprijatelje naseg drustva i sami sebe iznutra rasturimo.
Ko ima mozga da razmisli, neka razmisli i nek se ukljuci u neki pokret za odrzanje porodice i porodicnih vrednosti.

Misha

pre 11 godina

> Vaspitavanje dece odnosno izgrađivanje super ego-a vrši se uskraćivanjem roditeljske ljubavi kada se deca ponašaju neprikladno, i nagradama kada zasluže svojim ponašanjem.

To nije vaspitanje već dresiranje dece. Mnogi roditelji na žalost, dresiraju decu tako što udovoljavaju njihovim slabostima onda kada su im ona poslušna, a osujećuju ih kada su neposlušna; umesto da navedu decu da pobede svoje slabosti u korenu. Pravo vaspitanje je navoditi dete da odbaci svoje slabosti (ako treba i batinom), ne manipulisati detinjim slabostima. Pravilnim vaspitanjem roditelj razvija volju svoje dece, dok dresiranjem on ne razvija njihovu volju već slabosti karaktera koje vladaju detinjom voljom, slabosti iz kojih su takva deca svojim roditeljima poslušna.

Psihičko kažnjavanje, umesto fizičkog, dovodi dete do zaključka da ga roditelj voli uslovno, sebičnom ljubavlju tj. da roditelj uopšte ne voli njegovu ličnost, već da voli samo vrednosti koje u njemu vidi. Takvo dete postaje nesposobno da samo sebi prizna svoje slabosti, jer ga roditelj uči da treba sebe da mrzi što je nesavršeno. Pravo vaspitanje mora kod deteta formirati uverenje da ga roditelj uvek voli, a da ne voli njegove slabosti. Tako će dete imati zdravu snagu pokajanja za svoje slabosti, a ne krivicu ili sramotu koji zapravo samo formiraju od deteta licemera koji svoje slabosti ugušuje u ispoljavanju, umesto da se slabostima odupire.

postujte djecu!

pre 11 godina

"Neka mi kazu kako da detetu od godinu i po dana objasnis da ne sme da gura prste u utikac ili da ne sme da ti se otima iz ruke kada si na pesackom prelazu i odmah prestajem da koristim batine kao vaspitno sredstvo.
(Samo pitam, 25. oktobar 2012 21:21)"

I ovo je najbolje ocijenjen komentar na ovu temu?! Samo pitas? Pa jel treba sad neko toljagom u glavu da ti odgovori na pitanje? Tebi i ostalima koji su pozitivno ocijenili tvoje pitanje?


Ovo na zalost samo pokazuje koliko je batinanje djeteta etablirano na nasem podneblju.
Djetetu od godinu i po dana naravno da ne mozes objasniti opasnost saobracaja i da se ne otima na pjesackom prelazu, ali mozes ga cvrsto drzati za ruku. Ne mozes mu objasniti sta je struja i da ne gura prste u utikac, ali mozes i trebas kupiti plasticne zastite za uticnice. I nece puno proci kad se djetetu vec moze objasniti da nesto ne smije, sa dvije i po godine je to vec sasvim moguce, a dijete tad kapira i uzrok i posljedicu, pa ako baca autice po kuci onda nema igranja auticima cijeli dan.
Naravno efektivnije je namlatiti dijete, doduse nista mu nisi objasnio jer nema kapacitet da nesto shvati sa godinu i pol, naravno, alis si mu utjerao strah u kosti pa odmah slusa. Tako se i medvjedi dresiraju- provjerena metoda. Ali to nije odgoj nego dresura.

Marija

pre 11 godina

Ako ne roditelji, kad je dete malo, onda policija, kad poraste i postane prestupnik.
Jednoj majci ce sigurno biti lakse da gleda kako joj dete organi reda dovode u red, nego da ugrozi individualnost i razvijanje licnosti svog deteta u najranijem detinjstvu.

Dendza

pre 11 godina

Ljubav i samo ljubav!
Ako ne znas kako sa detetom na prelazu, a ti ga uzmi u narucje i ljubi ga dok ne prodje crveno; nece zauvek imati godinu i po dana, vrlo brzo dodje vreme da ukapira.
Kad udaris dete, sigurno se osecas strasno lose; jer i taj urdarac ide iz nemoci da resis situaciju. Poslje poljubaca ces se osecati nemerljivo lepse; em si izbegao silu, em si pokazao ljubav i opasna situacija je prosla.

Nemojte ih tuci, molim Vas!

p.s. Na kraju, to je (hvala Bogu) i zakonom zabranjeno i neko Vas moze zbog toga prijaviti nadleznim sluzabama.
(V, 25. oktobar 2012 21:48)

Sve si u pravu, pa koji bolesnik moze udariti dete od godinu-dve dana. Problemi dodju kasnije, ali fizicko kaznjavanja samo kao krajnja mera, kad nista drugo ne pomaze, i to naravno blago - kao opomena da se vise nikad ne upotrebi. Pa bolje da od mene dobije cusku i da nauci lekciju nego sutra da izgubi glavu radeci ono sto ja pokusavam da sprecim (da tuce drugu decu). Danas slabija deca ne zovu roditelje u pomoc, vec uzmu skakavac pa sa ledja ...

NadžaK

pre 11 godina

Prijatelj koji zivi u Svajcarskoj (gde si monstrum ako udaris dete), svojoj deci preti: "Hoces da dobijes batine kao u Srbiji?" :)
Sta ces, mora covek da se snalazi!

ded

pre 11 godina

Vaspitavanje dece odnosno izgrađivanje super ego-a vrši se uskraćivanjem roditeljske ljubavi kada se deca ponašaju neprikladno, i nagradama kada zasluže svojim ponašanjem. Uskraćivanje ljubavi znači - batine, ljutnja, bilo koji vid agresije prema detetu. Dete ne razume šta je struja, šta je utičnica, šta je smrt, ali razume agresiju svog roditelja. Čak i kad nema batina, neki vid agresivnog ponašanja prema deci će uvek ostati, jer deci ne možeš "lepo da objasniš". Nisam siguran da li je to uopšte moguće i sa odraslima a kamoli sa decom.

roditelj

pre 11 godina

naravno da je potrebno tu i tamo detetu dodeliti par disciplinskih, da zna da zivot nije samo lepa prica i smeskanje, i da nece mu teci samo med i mleko, nego da bude dovoljno cvrsto da krene u ovaj ludi svet

DC78

pre 11 godina

Očigledno da nije dovoljno, pošto su današnja deca u totalnom rasulu. Banalan primer jutros u pekari, gde ljudi stoje u redu, a onda nailazi grupica od desetak starijih osnovaca kojima je počeo veliki odmor, ne ferma red ni pet posto nego odmah ulaze u pekaru i naručuju.
Ja sam u školi kad nešto zgrešim dobijao packe, a ovi danas su zaštićeni kao beli medvedi. Mogu da prebiju učitelja na mrtvo ime i sve što će da dobiju je razgovor sa psihologom.
Da se razumemo, ne kažem da decu treba premlaćivati, ali je više nego očigledno da ove današnje metode ne daju nikakve metode što se vaspitanja tiče.

Notorni

pre 11 godina

Deca su tako vaspitavana hiljdama godina, verovtno od prvobitnih zajednica, preko varvara i Rimljana do danas. I ja sam tako vaspitavan i mene su tukli, secm se da me je mama samarala kada sam napravio tesko s***nje I sada se neko setio kako ce da zabrani fizicku kaznu. Zamena teza - sistemi su napravljeni tako da unistavaju porodicu, valjda vam je svima to jasno. Zato i imamo sada najezdu malih nasilnika , jer su roditelji izgubili alat za vaspitavanje, a sistem nastavio da se urusava i time unakazava mlade narastaje.

najetradavamidem

pre 11 godina

Stvar je zapravo vrlo jednostavna...ne treba osudivati one koji tuku djecu...neko je rekao da takvi priznaju poraz i to je istina...oni su jednostavno nesposobni da stvar rijese na pametan civiliziran nacin, i to su uglavnom glupi ljudi, slabi ljudi ili ljudi koji su i sami dobijali batine...oni pametniji, inteligentniji mogu s djecom i bez batina...malo ozbiljniji ton, pa malo zezanja, provociranje, pa mu uskratis sladoled, svasta se moze s djecom...e sad, s druge strane, ovi koji poraz priznaju i udare ponekad dijete ipak salju poruku: to se ne smije! i odgojno time djeluju, siju strah sto je opet bolje nego da ne rade nista, jer nista drugo ne znaju...zaključak: bolje da glupan djeluje, pa makar i po guzi, nego da se pravi pametan! Zato, 2020. kad u Srbiji bude 40% visokoobrazovanih, bit ce i manje batinanja djece...

Dragan

pre 11 godina

Ma sta pricate i pisete???? Mora malo batina??? I mi smo dobijali pa sta nam fali ???? Zasticeni su ko beli medvedi !!! Dali im broj tel da se zale ako dobiju malo po dupetu ??? Kome ja da se zalim kad me zovu iz skole svaki drugi dan i zale se da je nemiran ometa cas izlazi sa casa kad hoce !!!! Kome da se zalim ??? Ili da dobije malo ili ga pusti nek radi sta hoce !!!! Nemoj sutra da ga roditelji nisu vaspitali ????

Vraglani mali

pre 11 godina

Ćale kaže da sa mu se jednom istrgao iz ruke i pretrčao ulicu na crvenom, da sam preživeo samo zato što su vozači bili prisebni. Posle toga je on prešao ulicu i istukao me po dupetu. Pravo da vam kažem ne sećam najjasnije tog slučaja, ali više zbog toga batine nisam dobio.
Prvo moramo da razdvojimo vaspitnu meru i maltretiranje. Pa mnogo gore je nekad psihičko maltretiranje nego po nekad čvrsta ruka roditelja. Nemojmo od mrava praviti slona.

Sad ja imam klinca juče ga je majka udarila po dupetu ,pored sve naše pažnje on je uspeo da izleti na terasu i počeo da se penje na stolicu. Čisto sumljam da je nešto osetio imao je pelene, ali zato je i te kako shvato da je pogrešio.

gvozden

pre 11 godina

tek kada pogledate komentare vidite koliko smo mi bolesna nacija u kojoj je nasilje cak i prema najnevinijima potpuno pozeljna stvar. uzas..

Lala iz Banata

pre 11 godina

Kažu u tekstu - isterali smo ''batine'' iz škole. Tačno,ali zato danas xeca biju svoje profesore.Zato se klinci od 11-12 godina smeju ulice policiji i na sav glas viču "ne možeš mi ništa".Zato je danas tako velika stopa kriminala i netolerancije u Srbiji...
Ne treba prebijati decu na mrtvo ime,ali,lagano kažnjavanje,"šljepkanjem" po guzi,uz ukazivanje razloga,da zpamti za sledeći put.
Naravno,kao što sam negde već pročitao u komentarima,fizičko kažnjavanje je krajnja mera,kad sve ostalo zakaže,krajnja nužda.
I na kraju,ima ona stara kad Nemac šalje dete sa krčagom po mleko,pa pre nego što krene,on ga istuče...kad ga dete plačući pita zašto ga tukao kad ništa nije uradio,otac mu kaže:"kad razbiješ krčag sa mlekom,džabe posle batina".

JimmyZakazaka

pre 11 godina

@misty,

ispravite me ako nisam razumeo... Znači, pogrešno je dete do 3-4 godine malo klepiti po guzi, a nije pogrešno vodati isto na povodac? Sick...

Mika

pre 11 godina

Jedan tuce decu kad poludi, drugi ih malo vredja, treci ih istuce dobro zato sto je njihovo ponasanje neprihvatljivo ( pa valjda pokazuje da je fizicko kaznjavanje prihvatljivo ) i svi horski ponavljaju hvala roditeljima sto su nas tukli...
Ni mene ni sestru moj matori nikada nije udario, verovatno i zbog toga sto je njegov matori udarao sve koje zatekne u kuci.. Ne cekajte da neko vase praunuce iz istog razloga resi da izbaci batine iz vaspitanja..

De

pre 11 godina

Pogledajte odnos preporucujem/nepreporucujem za komentar potpisan sa "V". Ne mogu da verujem koliko ljudi nereporucuje ljubav!!!! Bolesnici, eto sta smo mi.

Milan_PT

pre 11 godina

Neverovatno je da se kod nas mora sve da se posmatra na jedan apsolutno isključiv način, a život nije samo crn, ili samo beo, već je siv. Nema apsolutnog pravila (osim fizičkih zakona, koji ponekad opet imaju svoje anomalije i izuzetke). Naravno da dete od 2-3 godine ne treba "ovešplaviti" zato što mu je supa kapnula na majicu, ali šta raditi sa detetom od 10 godina koje i pored višestruko ponovljene zabrane igranja šibicom, ipak na kraju komšiji zapali seno i dovede u opasnost pola sela? Treba ga pomilovati po glavi i reći: "Nemoj više, srce tatino."? Svako treba da nađe meru u LAGANOM fizičkom (ili psihičkom) kažnjavanju, dakle nipošto šamari ili besomučno udaranje dece zato što nas je neko na poslu iznervirao, ali kao što neko navede primer iz Kanade par udaraca po dupetu u situaciji kad je to opravdano, neće škoditi. Imam kćerku od 5 godina koja uopšte ne sluša upozorenja, tako da primenjujem sistem od prethodna 2-3 upozorenja gde naglasim da to ne sme da radi i da će dobiti po dupetu ako to nastavi. Vrlo često ona namerno nastavlja sa radnjom da vidi da li ću je stvarno udariti. Verujte mi da mene više boli kad moram da je šljapim po dupetu, jer znam da je to moj poraz, negde ranijih godina sam očigledno nešto propustio u vaspitanju. Inače najgora kazna joj je kad je pošaljem u njenu sobu na neko vreme, s namerom da prekinem njeno divlje ponašanje, koje se po pravilu pojavljuje uvek kad joj se spava. Verujem da dosta roditelja ima slična iskustva...

Zaphod

pre 11 godina

onda se malo dete moze staviti na lanac za malu decu,, to izgleda malo smesno ali je veoma prakticno i idealno, umesto da se dete batina na pesackom prelazu.
(misty, 25. oktobar 2012 21:35)


Uopšte nije smešno... Osobu koja je smislila sličnu stvar bi trebalo lečiti psihijatrijski dok nije smislila još neku „korisnu” napravu.

3fun

pre 11 godina

Eh da su me vise tukli...
Stalno sebi pinavljam to. Odrastao 90ih godina proslog veka, kad je zivot bio najjeftiniji, opasnost vrebala sa svih strana. Da nije bilo kevinog saketanja, ni ja ne bih pisao sad ovo. Danas gledam kako bratanac pljuje hranu za stolim, krevelji se, tera inat, tvrdi pazar a nema ni 7 godina. Sa 17 ce da pegla roditelje. Nikad dete nije pipnuto u zivotu a nece ni biti dok ga ne ososolji neki vrsnjak zbog svog bezobrazluka. Aj sto ne smes dete da udaris i "moras" da ga vaspitavas po instrikcijama kojekakvih drmriva nego su se sad digli da ne smes ni psa da zveknes po guzici. Odmah te proglase okrutnim. Zivimo u svetu iskrivljenih standarda. Isti ovi koji zagovaraju "bez pruta" vaspitavanje tolerisu svaku glupost sa zapada, pidrzavaju svaku analiju ljudskog roda i truju nas iz dana u dan, A NAS JE SVE MANJE

Mik

pre 11 godina

Batine su izvesno priznanje poraza, jer niste umeli da dete u nekoj situaciji na drugi način da sprečite da radi nešto loše. Ali ne mislim da su ovih 37% roditelja nasilnici. To su samo oni koji su priznali. Ja sam samo jednom udario dete po ruci i to je bio instinktivni potez. Pamtim i žao mi je, a ona svuda priča kako nikada u životu nije dobila batine.

Biljana

pre 11 godina

Ova ideja o ne koriscenju batine pri vaspitanju dolazi iz USA. I to tamo otelo kontroli, kao -prvo sve je pocelo tako sto su stvarno neka deca prebijana od strane psihopata roditelja, pa je par slucajeva pogodilo javnost, te donesose zakon koji se primenjuje na sve roditelje pa cak i one koji su blagi, uravnotezeni i naravno obozavaju svoju decu, deca su postala silna, nedisciplinovana... A sada deca od 12, 13 godina tuze svoje roditelje, to gledamo svakih nekoliko dana. Zbog nekih pedofila sada svi roditelji se posmatraju kao pretnja svojoj deci ako ih slikaju golisave na plazi- licno imam citavu kolekciju.
Na zapadu se ovi zakoni zbog razlicitosti u mentalitetu mozda mogu primeniti ali kako ce to kod nas zaziveti na Balkanu? Zivi bili pa videli.

Kardelj

pre 11 godina

Svima koji hoće da biju decu da se to i omogući, ali pod uslovom da nose neki znak raspoznavanja, pa kad mi ostali imamo neki problem s njima da možemo da primenimo na njima iste vaspitne metode. Nama nek država naplaćuje novčane kazne za nepropisno parkiranje, a njima 25 po turu i to na Terazijama.

Ako misle da je batina iz raja izašla, red je da im država omogući da se osećaju kao u raju.

Ratko Jevtovic

pre 11 godina

modesty blaise (drugi komentar odozdo) svaka vam cast. Jedini komentar sa kojim se u potpunosti slazem. U Srbiji je na zalost zivot uvek bio jeftini i odlucivanje silom suvise uobicajeno i sa pogubnim posledicama. Mogu da dodam da roditelji ili bilo ko ko poseze za fizickom silom radi to u sopstvenoj nemogucnosti za pravim resenjem u odnosu sa drugom osobom. Naucno je dokazano da agresija za posledicu ima samo jednu stvar, agresivnost. Moja supruga i ja imamo jedno dete, nikada je nismo ni udarili niti pomislili na tako nesto. Ide kroz zivot sjajno i uspravljene glave. Od dana kada se rodila bila je ravnorpavni drugar i sagovornik u svemu, i danas, pole 21 godine je isto. Zasto? Imam samo jedan odgovor, ljubav i uzajamno postovanje. Ne iskaljujte na deci sopstveni gnev i nemoc. Imam sjajnog oca u osamdeset petoj godini. Uvek smo se lepo slagali i ceo zivot mi je bio uzor ali je povremeno tukao i mladjeg brata i mene. Nikad nije imao filozofiju o batinama i pricao o tome ali nas je ipak tukao. Znam da su u pitanju uvek bili gnev i licno nezadovoljstvo i on takodje zna da mu batine nikad nisam oprostio i to duboko uvazava. I dalje smo u sjajnom odnosu.
Ne postoji ni jedan razlog da bijete svoju decu. Bukvalno!
Srdacan pozdrav iz Perta, Australija

roditelj

pre 11 godina

prvi put kad dete počne da se bacaka po podu i da histeriše treba dobiti takve batine da mu više ne padne na pamet isto. kazna bez objašnjenja može biti samo kontra-produktivna, prema tome kada se sve smiri objasniti razloge i da će svaki sledeći put dobiti iste batine. ekstremno je ali takvo ponašanje deteta je nedopustivo. sa decom uvek prvo treba razgovarati. po potrebi kazniti na primeren način ali obavezno da dete shvati tačno zbog čega je kažnjeno. i još jedna stvar, osnova dečijeg ponašanja se formira dok dete ima 2,3,4god. ko tu zabrlja, zabrlj'o je stvarno. uzgred, supruga i ja imamo 29 i 30god imamo ćerku od 9god i sina od 4god. od malog očekujemo da će šou da nam pravi kakav je zvrk :) , a ćerka je za sada naj bolji učenik u odelenju. supruga je vaspitačica i retko tj nikako ne koristi batine ali ponekad je dovoljno samo da krene po varjaču, recimo, da bi mali promenio priču.

kako bi ste reagovali da vašeg sina od 11god zateknete za poker aparatom? :)

Laci

pre 11 godina

Ovo drustvo ima u svemu svacemu nakaradne vrednosti, pa tako i po ovom pitanju. Za Evropu nismo spremni ma sta predsednik tvrdio. Jer i on je samo ogledalo preseka naroda a ne drzavnik.

swedenonline

pre 11 godina

Neka mi kazu kako da detetu od godinu i po dana objasnis da ne sme da gura prste u utikac ili da ne sme da ti se otima iz ruke kada si na pesackom prelazu i odmah prestajem da koristim batine kao vaspitno sredstvo. (Samo pitam, 25. oktobar 2012 21:21)

1. kupis utikace sa blokadom koji nedopustaju da se ubode jedan objekat u jednu rupu vec idealno sinhronizovano oba odjednom, postoji vec decenijama i u normalnim zemljama je standard.
2. neko je nesto debelo propustio ako mu se sa godinu ipo nemoze objasniti sta je opasno a sta ne!!!!
Nema ljutis, pitao si, dobio i odgovor koji vecina ocigledno nece prihvatiti, no za Srbiju, normalno.
btw: nisam kako volite da kazete pokondirena seljacka tikva iz inostranstva, rodjen sam ovde u normali.

merkurije mudri

pre 11 godina

Mene je otac kao dete samo.dva puta u zivotu udario po dupetu... Danas imam 24 godine i zahvalan sam mu zbog toga! Svakako nisam za prebijanje, ali mora da se zna red!

19-godisnjak

pre 11 godina

onaj ko je napisao 'kakva je omladina procenat je mali' tom treba dici spomenik...da koristite Fejs bilo bi vam jasno...Swatke mawe tigrice mackice i ostale zivotinje pa onda svaki drugi status u kom se spominje droga, tu su i likovi do 20 godina upravo izasli iz teretane, slike na kojima ce puci od kolicine steroida..........

buki

pre 11 godina

Sećam se kada sam bio klinac...ćale me je razbijao od batina. A zasto? Pa recimo da sam ih i zasluživao. Terao sam inat,nisam bio poslušan,loše društvo,kradje,igra vatrom zbog koje sam se jednom prilikom i zapalio...sve to se dešavalo u osnovnoj školi,i ko zna u kom smeru bih ja otišao da nije bilo ćaletovih batina. Samo prica nije urodila plodom...batine su ipak odigrale pozitivnu ulogu.
U srednjoj školi sam već bio dete za primer. I sada sam lepo vaspitan,srećan čovek,zaposlen,otac predivne devojčice koja podseća na mene iz osnovne škole...reči slabo dopiru do nje. Videćemo...
Batine su zaista u nekim slučajevima krajnja nužda.

batina je iz raja izasla....barem kad je ova generacija Srbi u pitanju

pre 11 godina

S obzirom na eksploziju broja neodgojenih i nasilnih mangupa u Srbiji izgleda da bi taj postotak trebalo uvecati bar dva puta

Baba Vanga

pre 11 godina

Opet se brkaju babe i zabe. Poistovecuju se stvari koje nisu iste, i trpaju se u isti kos "fizickog zlostavljanja dece". Evo pouzdano, iz prve ruke, kako to izgleda na Zapadu kojem se tako iskreno divimo. Zemlja Kanada, moja drugarica socijalni radnik na slucajevima oduzimanja dece... po slovu zakona udarac-dva OTVORENOM sakom po zadnjici je prihvatljiva i odobrena disciplinska mera. Samo i jedino to!!! To je ono sto ovde zovu "spanking". Ne zelim sad da pominjem ostale slucajeve o kojima mi je pricala i koji zaista spadaju u domen horor filmova i pravog zlostavljanja! Dakle, nemojte da brkate udarac po guzi sa nekim strasnim, drugim stvarima koje svakako treba najstrozije sankcionisati!! I o kakvim to psihickim posledicama pricate?? Sad smo svi mi sto smo dobijali po turu psihopate, poremeceni i ludaci...nije nego.

denis napast

pre 11 godina

Kada je dete bezobrazno to se danas smatra kao hiperaktivnost, treba da se obratimo psihologu, sve samo ne batine. Kada sam ja nekad bio hiperaktivno dete takve sam batine dobijao ....

zena

pre 11 godina

Kada je moje dete sa 2god.piskilo u gace posavetovale su me majke da uzmem sto tanji prut i istucem ga po guzi.Uzela sam takav prut ali sebe da izudaram posto ga nisam ucila da piski na nosi.

Uroš

pre 11 godina

Godina '93-a, najvece ludilo u Srbiji. Ja balavac, 13 godina, maxerice, svilenjaci, kožnjak... Krenula prva pljuga, pa počeli ortaci u kraju da šetaju pljugu u krug, pa mić belog, pola mića žutog... Hoće mangup sve da proba. Da nije bilo Mićinog peglanja, ja ne bih pisao ovaj komentar. Pljuge mi nije iskorenio. Danas diplomirani psiholog, oženjen, dvoje male dece. Nikada ih nisam udario, ali mom ocu hvala na tome.

sumadinka

pre 11 godina

hvala vam mama i tata sto stee tukli da niste ko zna gde bih sada bila a trebali ste jos tek sada to vidim kada pogledam svoje divno dete pa shvatim kakva sam ja ustvari bila...

Nemanja

pre 11 godina

Pravo roditelja da sami odlucuju o vaspitavanju svoje dece mora biti neprikosnoveno. Drzava ne sme da se mesa, osim u slucajevima ocigledne patologije, jer je drzava tu da stiti i pomaze porodicu, a ne da je kontrolise.

aQua

pre 11 godina

Živimo u čudnim i složenim vremenima.
Odričemo se batinanja dece, vere u crkveno slovo, teramo ih da uče iako vide i sami da od toga nema leba već od kriminala ili politike, pričamo im o prošlim vremenima kada smo imali tri tv kanala ali sumnjam da razumeju. Vaspitanvanje ima novu dimenziju.
Lako ćemo za batinanje, treba ih naučiti kako da opstanu u Srbiji i svetu uopšte.

Arnold

pre 11 godina

Niko normalan ne prebija svoju decu, ali svi roditelji znaju da postoje situacije kada nemas drugi izbor nego da lupis dete po zadnjici posto te je svojim bezozrazlukom, razmazenoscu ili nerazmisljanjem dovelo do ludila. Iskljucive odluke kao sto je ova o osudjivanju kaznjavanja dece je besmislena zato sto je istina ili pravi pristup problemu uvek na sredini. Dakle, prvo razgovor bez urlanja uz malo vredjanja, pa sklanjanje lap-topa, pa finansijski penali, a ako me ignorisu onda koristim plasticnu kasiku za cipele za udarac po dupetu ako ga nadjem - posto ga klinci redovno sakriju. Jedno kuka u najavi i preventivno, a drugo iz inata cuti. Ne znam kako je kod drugih, ali kod nas je uvek veselo i jos se vise volimo posle ovakvih situacija. To oni sto nemaju decu ne kapiraju. A oni uglavnom pisu zakone.

Maki

pre 11 godina

Pre par sati sam prisustvovala sledecoj sceni: otac je nosio u rukama bebu, ne stariju od godinu, godinu i po, beba je plakala, verovatno joj se spavalo i nervozno se vrpoljila tamo amo, i otac je mrtav ladan bebi opalio dva samara. To je monstruozno. Naucite ih na batine, i sami ce posle postati mali, a potom i veliki nasilnici... Deca se vaspitavaju razgovorom i ljubavlju. Nazalost, u ovoj zemlji roditelji sve manje imaju vremena i strpljenja da razgovaraju sa svojom decom, i onda pribegavaju zlostavljanju. Nemojte mi reci da to nije zlostavljanje, jer jeste, i to najgore vrste. Fizicki bol ce uminuti, ali psihicki nece tako lako...

Milan

pre 11 godina

Ja da izadjem na ulicu i da nekom odraslom coveku udarim samar, mogao bih u zatvoru da zavrsim. A svoje dete dete, zivo bice koje me bezuslovno voli i za ciji sam zivot odgovoran, mogu da bijem kako znam i umem. Ne, hvala - ja cu svojem detetu recima da objasnim sta i kako se radi u zivotu.

Zelenko

pre 11 godina

@sano pitam

Zalosno je sto jos uvijek ima ljudi sa tako niskim nivoom samo-svjesti i obrazovanja da oni zaista vjeruju u ispravnost fizickog kaznjavanja kao metode "obrazovanja" dece i ne poznaju nikakvu alternativu osim tog zivotinjskog (Pavlov conditioning) metoda.

Sva sreca pa ti samo pitas.

Mario Bros

pre 11 godina

Lepo je razmišljati o obrazovanju bez batina, ali kada pročitam vest da je dečak od 3 godine čekićem po glavi povredio mlađu sestricu, šta reći osim da ili roditelji treba da dobiju po guzi što ostavljaju čekić u domašaju dece, ili pak dete treba da dobije po guzi što mu pada na um da se igra sa time.

Gile PFC

pre 11 godina

Pesnik Dušan Radović je rekao: "Tucite decu čim primetite da liče na vas". Ili, "Decu tući samo bez razloga, jer je svaki drugi razlog gluplji".

Uspavana lepotica

pre 11 godina

Dete od 18 meseci čvrsto držiš za ruku na pešačkom prelazu ili ga uzmeš u naručje (što je najpametnije). A za utičnice lepo ljudi izmislili zaštitu.

Miroslav S

pre 11 godina

Odakle pravo nekom drzavnom cinovniku da se mesa u to kako cu ja da uredjujem odnose u svojoj porodici? Pogotovo, odakle pravo jednom drzavnom cinovniku raspale administracije Srbije da se mesa u zivot moje porodice? Alo, kad zemlja Srbija bude bila bolje organizovana i bolje uredjena nego sto moja porodica, onda i da razmislim o ovakvim predlozima.
Ako usvoje ovakav zakon, treba izaci na ulice.

Sofija_Bg

pre 11 godina

Imam 50 godina i u "moje vreme" su postojali roditelji koji nisu vaspitavali svoju decu batinama! Na moju veliku srecu takvi su bili i moji roditelji, takvi smo i moj suprug i ja prema svojoj deci, i verovali ili ne nikome nista ne fali, kako vole da kazu mnogi komentatori kojima su batine "iz raja izasle"! Batinanje dece je nasilje nad decom i nemoc i neznanje roditelja da se njima bave na pravi nacin. Pitanje za mnoge pametnjakovice koji komentarisu ovakve vesti - odakle vam ideja da ova deca koja danas divljaju nisu dobijala batine za sve i svasta, pa su zato takva?! Bice da je upravo suprotno, jer nasilje radja nasilje, a s obzirom na ovu poraznu statistiku, mozemo ocekivati "lepu buducnost"!

jelena

pre 11 godina

strasno mi je da procitam da neko misli da treba svoje dete od dve, tri godine da fizicki kaznjava, uci disciplini ili lepom ponasanju kroz batine...tuci dete koje u roditelje gleda kao u ceo svoj svet i slonac tog sveta je surovo i izraz nemoci tog roditelja. da, ja imam scene na pesackom prelazu sa sinom od dve godine, i odbijanjem da mi da ruku i svim onim kroz sta je normalno da se prolazi u tom periodu, pretpostavljam da cu u pubertutu imati tek izazova...ko nije na to spreman i misli da su batine edukativne, mozda ne treba da da se upusta u roditeljstvo. nije obavezno imati decu, to je izbor

misty

pre 11 godina

@samo pitam
Evo ja cu ti odgovoriti. Postoje, i vrlo su jeftine, uticnice koje su "otporne na decu" tj onemogucavaju guranje prstiju. Takodje, postoje katanci koji se stave na vrata od kuhinjskih elemenata tako da dete ne moze da dohvati otrovna sredstva za ciscenje. Sto se tice otimanja na pesackom, ako razgovor ne pali, onda se malo dete moze staviti na lanac za malu decu,, to izgleda malo smesno ali je veoma prakticno i idealno, umesto da se dete batina na pesackom prelazu.
Poenta je, ako ne mozes da smislis nacin da korigujes ponasanje deteta bez batina, onda nisi dovoljno razmisljao. A hvala bogu, internet je oun saveta o vaspitavanju dece koji ne ukljucuju batine. Batine su brze, jeftine i jednostavne za roditelje ali pogubne za decu na duge staze, cak i kod nas vecina roditelja ne koristi batine, tako da, ugledaj se na njih.

muamua

pre 11 godina

moje dete stalno prica kako ga tucem...ja ga pipnuo nisam...kada bi znali kojim pitanjem su dosli do ovakvog procenta sve bi nam bilo jasno.

V

pre 11 godina

@Samo pitam

Ljubav i samo ljubav!
Ako ne znas kako sa detetom na prelazu, a ti ga uzmi u narucje i ljubi ga dok ne prodje crveno; nece zauvek imati godinu i po dana, vrlo brzo dodje vreme da ukapira.
Kad udaris dete, sigurno se osecas strasno lose; jer i taj urdarac ide iz nemoci da resis situaciju. Poslje poljubaca ces se osecati nemerljivo lepse; em si izbegao silu, em si pokazao ljubav i opasna situacija je prosla.

Nemojte ih tuci, molim Vas!

p.s. Na kraju, to je (hvala Bogu) i zakonom zabranjeno i neko Vas moze zbog toga prijaviti nadleznim sluzabama.

Samo pitam

pre 11 godina

Neka mi kazu kako da detetu od godinu i po dana objasnis da ne sme da gura prste u utikac ili da ne sme da ti se otima iz ruke kada si na pesackom prelazu i odmah prestajem da koristim batine kao vaspitno sredstvo.

Sasa

pre 11 godina

Ovakve stvari pisu oni koji jos nemaju dece. Nefizicko kaznjavanje je trend ovde gde zivim (Vankuver, Kanada) ali kada pricas sa kolegama, Kanadjanima, na poslu, vidis da i oni biju decu ali samo kod kuce. Nisu to prave batine nego samo malo po guzi, a neki i chupaju za kosu.... U javnosti ne smesh da ga pipnes ali kod kuce... Nije to nista strasno - ni mi nismo nista gori ljudi iako smo dobijali batine povremeno.

Vlajkov

pre 11 godina

"Mene gvozden tuk'o cekicem i ja dogurao do majora" :D

Salu na stranu, i mene su roditelji tukli kada zasluzim pa mi danas nista ne fali i hvala im za to. Danasnji roditelji cesto prave monstrume od dece koja se nicega ne boje i ne prezaju ni od cega!!!

Naravno da sam protiv fizickog zlostavljanja ali deca su vaspitavana batinama kroz milenijume i siguran sam da je to puno bolje od danasnjih klinaca.

modesty blaise

pre 11 godina

Brutalne metode "vaspitavanja" koje su kod nas sasvim uobicajene su jedan od najvecih razloga zasto kolektivno patimo od depresija, loseg misljenja o sebi i zasto nismo sposobni resavati probleme mirno nego uvek uz dreku i nasilje ili pretnju nasiljem. Slazem se da je jedini nacin napraviti zakone koji stite decu od siledzijstva. Jer batinjanje upravo dodvodi do neoostovanja i nasilja u ponasanju te dece, a ne odsustvo batina, kako neki ljudi na nasim prostorima vole da tvrde kad god se potegne ova tema.

nikola

pre 11 godina

Batina je iz raja izasla. Pa zato nam i jesu ovakve generacije. Mene sto jest jest, ubijali su od batina, al nikad ne zasluzeno. I nista mi ne fali, imam svoju porodicu, radim, zivim normalan zivot. I imada peglam svoje dokle god budem mogao mahati rukama. Sem ako nece ta gospodja da uzme moju decu pa da ih vaspita. Al neka i ona plati komsiluku njihove nestasluke i sve ok.

ss

pre 11 godina

Bla,bla,truc...Ja i moj brat nikada nismo dobili batine, ali smo znali sta se sme a sta ne? Kulturno, skladno godinama i uzrastu se drzali i ponasali, a ovi danasnji klinci su vecinom razmazena derista koja sve isteruju placem i bacanjem po podu..Moj zakljucak je da roditelji ne znaju da vaspitavaju decu,cast izuzetcima! A svako zna da batine ne resavju problem!

moi

pre 11 godina

Svasta! Ko jos tuce sopstvenu decu? Porodica nije vojna ustanova, pa da se ocekuje apsolutna poslusnost. Svako dete je licnost za sebe, a posto su to nasa deca,roditelji moraju da ulazu strpljenje i razumevanje. Sta moze da bude vaznije o
d njih?

Samo pitam

pre 11 godina

Neka mi kazu kako da detetu od godinu i po dana objasnis da ne sme da gura prste u utikac ili da ne sme da ti se otima iz ruke kada si na pesackom prelazu i odmah prestajem da koristim batine kao vaspitno sredstvo.

Vlajkov

pre 11 godina

"Mene gvozden tuk'o cekicem i ja dogurao do majora" :D

Salu na stranu, i mene su roditelji tukli kada zasluzim pa mi danas nista ne fali i hvala im za to. Danasnji roditelji cesto prave monstrume od dece koja se nicega ne boje i ne prezaju ni od cega!!!

Naravno da sam protiv fizickog zlostavljanja ali deca su vaspitavana batinama kroz milenijume i siguran sam da je to puno bolje od danasnjih klinaca.

Sasa

pre 11 godina

Ovakve stvari pisu oni koji jos nemaju dece. Nefizicko kaznjavanje je trend ovde gde zivim (Vankuver, Kanada) ali kada pricas sa kolegama, Kanadjanima, na poslu, vidis da i oni biju decu ali samo kod kuce. Nisu to prave batine nego samo malo po guzi, a neki i chupaju za kosu.... U javnosti ne smesh da ga pipnes ali kod kuce... Nije to nista strasno - ni mi nismo nista gori ljudi iako smo dobijali batine povremeno.

ss

pre 11 godina

Bla,bla,truc...Ja i moj brat nikada nismo dobili batine, ali smo znali sta se sme a sta ne? Kulturno, skladno godinama i uzrastu se drzali i ponasali, a ovi danasnji klinci su vecinom razmazena derista koja sve isteruju placem i bacanjem po podu..Moj zakljucak je da roditelji ne znaju da vaspitavaju decu,cast izuzetcima! A svako zna da batine ne resavju problem!

nikola

pre 11 godina

Batina je iz raja izasla. Pa zato nam i jesu ovakve generacije. Mene sto jest jest, ubijali su od batina, al nikad ne zasluzeno. I nista mi ne fali, imam svoju porodicu, radim, zivim normalan zivot. I imada peglam svoje dokle god budem mogao mahati rukama. Sem ako nece ta gospodja da uzme moju decu pa da ih vaspita. Al neka i ona plati komsiluku njihove nestasluke i sve ok.

muamua

pre 11 godina

moje dete stalno prica kako ga tucem...ja ga pipnuo nisam...kada bi znali kojim pitanjem su dosli do ovakvog procenta sve bi nam bilo jasno.

Arnold

pre 11 godina

Niko normalan ne prebija svoju decu, ali svi roditelji znaju da postoje situacije kada nemas drugi izbor nego da lupis dete po zadnjici posto te je svojim bezozrazlukom, razmazenoscu ili nerazmisljanjem dovelo do ludila. Iskljucive odluke kao sto je ova o osudjivanju kaznjavanja dece je besmislena zato sto je istina ili pravi pristup problemu uvek na sredini. Dakle, prvo razgovor bez urlanja uz malo vredjanja, pa sklanjanje lap-topa, pa finansijski penali, a ako me ignorisu onda koristim plasticnu kasiku za cipele za udarac po dupetu ako ga nadjem - posto ga klinci redovno sakriju. Jedno kuka u najavi i preventivno, a drugo iz inata cuti. Ne znam kako je kod drugih, ali kod nas je uvek veselo i jos se vise volimo posle ovakvih situacija. To oni sto nemaju decu ne kapiraju. A oni uglavnom pisu zakone.

Gile PFC

pre 11 godina

Pesnik Dušan Radović je rekao: "Tucite decu čim primetite da liče na vas". Ili, "Decu tući samo bez razloga, jer je svaki drugi razlog gluplji".

Maki

pre 11 godina

Pre par sati sam prisustvovala sledecoj sceni: otac je nosio u rukama bebu, ne stariju od godinu, godinu i po, beba je plakala, verovatno joj se spavalo i nervozno se vrpoljila tamo amo, i otac je mrtav ladan bebi opalio dva samara. To je monstruozno. Naucite ih na batine, i sami ce posle postati mali, a potom i veliki nasilnici... Deca se vaspitavaju razgovorom i ljubavlju. Nazalost, u ovoj zemlji roditelji sve manje imaju vremena i strpljenja da razgovaraju sa svojom decom, i onda pribegavaju zlostavljanju. Nemojte mi reci da to nije zlostavljanje, jer jeste, i to najgore vrste. Fizicki bol ce uminuti, ali psihicki nece tako lako...

Miroslav S

pre 11 godina

Odakle pravo nekom drzavnom cinovniku da se mesa u to kako cu ja da uredjujem odnose u svojoj porodici? Pogotovo, odakle pravo jednom drzavnom cinovniku raspale administracije Srbije da se mesa u zivot moje porodice? Alo, kad zemlja Srbija bude bila bolje organizovana i bolje uredjena nego sto moja porodica, onda i da razmislim o ovakvim predlozima.
Ako usvoje ovakav zakon, treba izaci na ulice.

Milan

pre 11 godina

Ja da izadjem na ulicu i da nekom odraslom coveku udarim samar, mogao bih u zatvoru da zavrsim. A svoje dete dete, zivo bice koje me bezuslovno voli i za ciji sam zivot odgovoran, mogu da bijem kako znam i umem. Ne, hvala - ja cu svojem detetu recima da objasnim sta i kako se radi u zivotu.

misty

pre 11 godina

@samo pitam
Evo ja cu ti odgovoriti. Postoje, i vrlo su jeftine, uticnice koje su "otporne na decu" tj onemogucavaju guranje prstiju. Takodje, postoje katanci koji se stave na vrata od kuhinjskih elemenata tako da dete ne moze da dohvati otrovna sredstva za ciscenje. Sto se tice otimanja na pesackom, ako razgovor ne pali, onda se malo dete moze staviti na lanac za malu decu,, to izgleda malo smesno ali je veoma prakticno i idealno, umesto da se dete batina na pesackom prelazu.
Poenta je, ako ne mozes da smislis nacin da korigujes ponasanje deteta bez batina, onda nisi dovoljno razmisljao. A hvala bogu, internet je oun saveta o vaspitavanju dece koji ne ukljucuju batine. Batine su brze, jeftine i jednostavne za roditelje ali pogubne za decu na duge staze, cak i kod nas vecina roditelja ne koristi batine, tako da, ugledaj se na njih.

Uroš

pre 11 godina

Godina '93-a, najvece ludilo u Srbiji. Ja balavac, 13 godina, maxerice, svilenjaci, kožnjak... Krenula prva pljuga, pa počeli ortaci u kraju da šetaju pljugu u krug, pa mić belog, pola mića žutog... Hoće mangup sve da proba. Da nije bilo Mićinog peglanja, ja ne bih pisao ovaj komentar. Pljuge mi nije iskorenio. Danas diplomirani psiholog, oženjen, dvoje male dece. Nikada ih nisam udario, ali mom ocu hvala na tome.

Sofija_Bg

pre 11 godina

Imam 50 godina i u "moje vreme" su postojali roditelji koji nisu vaspitavali svoju decu batinama! Na moju veliku srecu takvi su bili i moji roditelji, takvi smo i moj suprug i ja prema svojoj deci, i verovali ili ne nikome nista ne fali, kako vole da kazu mnogi komentatori kojima su batine "iz raja izasle"! Batinanje dece je nasilje nad decom i nemoc i neznanje roditelja da se njima bave na pravi nacin. Pitanje za mnoge pametnjakovice koji komentarisu ovakve vesti - odakle vam ideja da ova deca koja danas divljaju nisu dobijala batine za sve i svasta, pa su zato takva?! Bice da je upravo suprotno, jer nasilje radja nasilje, a s obzirom na ovu poraznu statistiku, mozemo ocekivati "lepu buducnost"!

3fun

pre 11 godina

Eh da su me vise tukli...
Stalno sebi pinavljam to. Odrastao 90ih godina proslog veka, kad je zivot bio najjeftiniji, opasnost vrebala sa svih strana. Da nije bilo kevinog saketanja, ni ja ne bih pisao sad ovo. Danas gledam kako bratanac pljuje hranu za stolim, krevelji se, tera inat, tvrdi pazar a nema ni 7 godina. Sa 17 ce da pegla roditelje. Nikad dete nije pipnuto u zivotu a nece ni biti dok ga ne ososolji neki vrsnjak zbog svog bezobrazluka. Aj sto ne smes dete da udaris i "moras" da ga vaspitavas po instrikcijama kojekakvih drmriva nego su se sad digli da ne smes ni psa da zveknes po guzici. Odmah te proglase okrutnim. Zivimo u svetu iskrivljenih standarda. Isti ovi koji zagovaraju "bez pruta" vaspitavanje tolerisu svaku glupost sa zapada, pidrzavaju svaku analiju ljudskog roda i truju nas iz dana u dan, A NAS JE SVE MANJE

modesty blaise

pre 11 godina

Brutalne metode "vaspitavanja" koje su kod nas sasvim uobicajene su jedan od najvecih razloga zasto kolektivno patimo od depresija, loseg misljenja o sebi i zasto nismo sposobni resavati probleme mirno nego uvek uz dreku i nasilje ili pretnju nasiljem. Slazem se da je jedini nacin napraviti zakone koji stite decu od siledzijstva. Jer batinjanje upravo dodvodi do neoostovanja i nasilja u ponasanju te dece, a ne odsustvo batina, kako neki ljudi na nasim prostorima vole da tvrde kad god se potegne ova tema.

Mario Bros

pre 11 godina

Lepo je razmišljati o obrazovanju bez batina, ali kada pročitam vest da je dečak od 3 godine čekićem po glavi povredio mlađu sestricu, šta reći osim da ili roditelji treba da dobiju po guzi što ostavljaju čekić u domašaju dece, ili pak dete treba da dobije po guzi što mu pada na um da se igra sa time.

aQua

pre 11 godina

Živimo u čudnim i složenim vremenima.
Odričemo se batinanja dece, vere u crkveno slovo, teramo ih da uče iako vide i sami da od toga nema leba već od kriminala ili politike, pričamo im o prošlim vremenima kada smo imali tri tv kanala ali sumnjam da razumeju. Vaspitanvanje ima novu dimenziju.
Lako ćemo za batinanje, treba ih naučiti kako da opstanu u Srbiji i svetu uopšte.

Uspavana lepotica

pre 11 godina

Dete od 18 meseci čvrsto držiš za ruku na pešačkom prelazu ili ga uzmeš u naručje (što je najpametnije). A za utičnice lepo ljudi izmislili zaštitu.

Baba Vanga

pre 11 godina

Opet se brkaju babe i zabe. Poistovecuju se stvari koje nisu iste, i trpaju se u isti kos "fizickog zlostavljanja dece". Evo pouzdano, iz prve ruke, kako to izgleda na Zapadu kojem se tako iskreno divimo. Zemlja Kanada, moja drugarica socijalni radnik na slucajevima oduzimanja dece... po slovu zakona udarac-dva OTVORENOM sakom po zadnjici je prihvatljiva i odobrena disciplinska mera. Samo i jedino to!!! To je ono sto ovde zovu "spanking". Ne zelim sad da pominjem ostale slucajeve o kojima mi je pricala i koji zaista spadaju u domen horor filmova i pravog zlostavljanja! Dakle, nemojte da brkate udarac po guzi sa nekim strasnim, drugim stvarima koje svakako treba najstrozije sankcionisati!! I o kakvim to psihickim posledicama pricate?? Sad smo svi mi sto smo dobijali po turu psihopate, poremeceni i ludaci...nije nego.

JimmyZakazaka

pre 11 godina

@misty,

ispravite me ako nisam razumeo... Znači, pogrešno je dete do 3-4 godine malo klepiti po guzi, a nije pogrešno vodati isto na povodac? Sick...

moi

pre 11 godina

Svasta! Ko jos tuce sopstvenu decu? Porodica nije vojna ustanova, pa da se ocekuje apsolutna poslusnost. Svako dete je licnost za sebe, a posto su to nasa deca,roditelji moraju da ulazu strpljenje i razumevanje. Sta moze da bude vaznije o
d njih?

V

pre 11 godina

@Samo pitam

Ljubav i samo ljubav!
Ako ne znas kako sa detetom na prelazu, a ti ga uzmi u narucje i ljubi ga dok ne prodje crveno; nece zauvek imati godinu i po dana, vrlo brzo dodje vreme da ukapira.
Kad udaris dete, sigurno se osecas strasno lose; jer i taj urdarac ide iz nemoci da resis situaciju. Poslje poljubaca ces se osecati nemerljivo lepse; em si izbegao silu, em si pokazao ljubav i opasna situacija je prosla.

Nemojte ih tuci, molim Vas!

p.s. Na kraju, to je (hvala Bogu) i zakonom zabranjeno i neko Vas moze zbog toga prijaviti nadleznim sluzabama.

buki

pre 11 godina

Sećam se kada sam bio klinac...ćale me je razbijao od batina. A zasto? Pa recimo da sam ih i zasluživao. Terao sam inat,nisam bio poslušan,loše društvo,kradje,igra vatrom zbog koje sam se jednom prilikom i zapalio...sve to se dešavalo u osnovnoj školi,i ko zna u kom smeru bih ja otišao da nije bilo ćaletovih batina. Samo prica nije urodila plodom...batine su ipak odigrale pozitivnu ulogu.
U srednjoj školi sam već bio dete za primer. I sada sam lepo vaspitan,srećan čovek,zaposlen,otac predivne devojčice koja podseća na mene iz osnovne škole...reči slabo dopiru do nje. Videćemo...
Batine su zaista u nekim slučajevima krajnja nužda.

Milan_PT

pre 11 godina

Neverovatno je da se kod nas mora sve da se posmatra na jedan apsolutno isključiv način, a život nije samo crn, ili samo beo, već je siv. Nema apsolutnog pravila (osim fizičkih zakona, koji ponekad opet imaju svoje anomalije i izuzetke). Naravno da dete od 2-3 godine ne treba "ovešplaviti" zato što mu je supa kapnula na majicu, ali šta raditi sa detetom od 10 godina koje i pored višestruko ponovljene zabrane igranja šibicom, ipak na kraju komšiji zapali seno i dovede u opasnost pola sela? Treba ga pomilovati po glavi i reći: "Nemoj više, srce tatino."? Svako treba da nađe meru u LAGANOM fizičkom (ili psihičkom) kažnjavanju, dakle nipošto šamari ili besomučno udaranje dece zato što nas je neko na poslu iznervirao, ali kao što neko navede primer iz Kanade par udaraca po dupetu u situaciji kad je to opravdano, neće škoditi. Imam kćerku od 5 godina koja uopšte ne sluša upozorenja, tako da primenjujem sistem od prethodna 2-3 upozorenja gde naglasim da to ne sme da radi i da će dobiti po dupetu ako to nastavi. Vrlo često ona namerno nastavlja sa radnjom da vidi da li ću je stvarno udariti. Verujte mi da mene više boli kad moram da je šljapim po dupetu, jer znam da je to moj poraz, negde ranijih godina sam očigledno nešto propustio u vaspitanju. Inače najgora kazna joj je kad je pošaljem u njenu sobu na neko vreme, s namerom da prekinem njeno divlje ponašanje, koje se po pravilu pojavljuje uvek kad joj se spava. Verujem da dosta roditelja ima slična iskustva...

jelena

pre 11 godina

strasno mi je da procitam da neko misli da treba svoje dete od dve, tri godine da fizicki kaznjava, uci disciplini ili lepom ponasanju kroz batine...tuci dete koje u roditelje gleda kao u ceo svoj svet i slonac tog sveta je surovo i izraz nemoci tog roditelja. da, ja imam scene na pesackom prelazu sa sinom od dve godine, i odbijanjem da mi da ruku i svim onim kroz sta je normalno da se prolazi u tom periodu, pretpostavljam da cu u pubertutu imati tek izazova...ko nije na to spreman i misli da su batine edukativne, mozda ne treba da da se upusta u roditeljstvo. nije obavezno imati decu, to je izbor

roditelj

pre 11 godina

prvi put kad dete počne da se bacaka po podu i da histeriše treba dobiti takve batine da mu više ne padne na pamet isto. kazna bez objašnjenja može biti samo kontra-produktivna, prema tome kada se sve smiri objasniti razloge i da će svaki sledeći put dobiti iste batine. ekstremno je ali takvo ponašanje deteta je nedopustivo. sa decom uvek prvo treba razgovarati. po potrebi kazniti na primeren način ali obavezno da dete shvati tačno zbog čega je kažnjeno. i još jedna stvar, osnova dečijeg ponašanja se formira dok dete ima 2,3,4god. ko tu zabrlja, zabrlj'o je stvarno. uzgred, supruga i ja imamo 29 i 30god imamo ćerku od 9god i sina od 4god. od malog očekujemo da će šou da nam pravi kakav je zvrk :) , a ćerka je za sada naj bolji učenik u odelenju. supruga je vaspitačica i retko tj nikako ne koristi batine ali ponekad je dovoljno samo da krene po varjaču, recimo, da bi mali promenio priču.

kako bi ste reagovali da vašeg sina od 11god zateknete za poker aparatom? :)

Zaphod

pre 11 godina

onda se malo dete moze staviti na lanac za malu decu,, to izgleda malo smesno ali je veoma prakticno i idealno, umesto da se dete batina na pesackom prelazu.
(misty, 25. oktobar 2012 21:35)


Uopšte nije smešno... Osobu koja je smislila sličnu stvar bi trebalo lečiti psihijatrijski dok nije smislila još neku „korisnu” napravu.

Vraglani mali

pre 11 godina

Ćale kaže da sa mu se jednom istrgao iz ruke i pretrčao ulicu na crvenom, da sam preživeo samo zato što su vozači bili prisebni. Posle toga je on prešao ulicu i istukao me po dupetu. Pravo da vam kažem ne sećam najjasnije tog slučaja, ali više zbog toga batine nisam dobio.
Prvo moramo da razdvojimo vaspitnu meru i maltretiranje. Pa mnogo gore je nekad psihičko maltretiranje nego po nekad čvrsta ruka roditelja. Nemojmo od mrava praviti slona.

Sad ja imam klinca juče ga je majka udarila po dupetu ,pored sve naše pažnje on je uspeo da izleti na terasu i počeo da se penje na stolicu. Čisto sumljam da je nešto osetio imao je pelene, ali zato je i te kako shvato da je pogrešio.

Biljana

pre 11 godina

Ova ideja o ne koriscenju batine pri vaspitanju dolazi iz USA. I to tamo otelo kontroli, kao -prvo sve je pocelo tako sto su stvarno neka deca prebijana od strane psihopata roditelja, pa je par slucajeva pogodilo javnost, te donesose zakon koji se primenjuje na sve roditelje pa cak i one koji su blagi, uravnotezeni i naravno obozavaju svoju decu, deca su postala silna, nedisciplinovana... A sada deca od 12, 13 godina tuze svoje roditelje, to gledamo svakih nekoliko dana. Zbog nekih pedofila sada svi roditelji se posmatraju kao pretnja svojoj deci ako ih slikaju golisave na plazi- licno imam citavu kolekciju.
Na zapadu se ovi zakoni zbog razlicitosti u mentalitetu mozda mogu primeniti ali kako ce to kod nas zaziveti na Balkanu? Zivi bili pa videli.

merkurije mudri

pre 11 godina

Mene je otac kao dete samo.dva puta u zivotu udario po dupetu... Danas imam 24 godine i zahvalan sam mu zbog toga! Svakako nisam za prebijanje, ali mora da se zna red!

batina je iz raja izasla....barem kad je ova generacija Srbi u pitanju

pre 11 godina

S obzirom na eksploziju broja neodgojenih i nasilnih mangupa u Srbiji izgleda da bi taj postotak trebalo uvecati bar dva puta

19-godisnjak

pre 11 godina

onaj ko je napisao 'kakva je omladina procenat je mali' tom treba dici spomenik...da koristite Fejs bilo bi vam jasno...Swatke mawe tigrice mackice i ostale zivotinje pa onda svaki drugi status u kom se spominje droga, tu su i likovi do 20 godina upravo izasli iz teretane, slike na kojima ce puci od kolicine steroida..........

Nemanja

pre 11 godina

Pravo roditelja da sami odlucuju o vaspitavanju svoje dece mora biti neprikosnoveno. Drzava ne sme da se mesa, osim u slucajevima ocigledne patologije, jer je drzava tu da stiti i pomaze porodicu, a ne da je kontrolise.

Zelenko

pre 11 godina

@sano pitam

Zalosno je sto jos uvijek ima ljudi sa tako niskim nivoom samo-svjesti i obrazovanja da oni zaista vjeruju u ispravnost fizickog kaznjavanja kao metode "obrazovanja" dece i ne poznaju nikakvu alternativu osim tog zivotinjskog (Pavlov conditioning) metoda.

Sva sreca pa ti samo pitas.

zena

pre 11 godina

Kada je moje dete sa 2god.piskilo u gace posavetovale su me majke da uzmem sto tanji prut i istucem ga po guzi.Uzela sam takav prut ali sebe da izudaram posto ga nisam ucila da piski na nosi.

sumadinka

pre 11 godina

hvala vam mama i tata sto stee tukli da niste ko zna gde bih sada bila a trebali ste jos tek sada to vidim kada pogledam svoje divno dete pa shvatim kakva sam ja ustvari bila...

Lala iz Banata

pre 11 godina

Kažu u tekstu - isterali smo ''batine'' iz škole. Tačno,ali zato danas xeca biju svoje profesore.Zato se klinci od 11-12 godina smeju ulice policiji i na sav glas viču "ne možeš mi ništa".Zato je danas tako velika stopa kriminala i netolerancije u Srbiji...
Ne treba prebijati decu na mrtvo ime,ali,lagano kažnjavanje,"šljepkanjem" po guzi,uz ukazivanje razloga,da zpamti za sledeći put.
Naravno,kao što sam negde već pročitao u komentarima,fizičko kažnjavanje je krajnja mera,kad sve ostalo zakaže,krajnja nužda.
I na kraju,ima ona stara kad Nemac šalje dete sa krčagom po mleko,pa pre nego što krene,on ga istuče...kad ga dete plačući pita zašto ga tukao kad ništa nije uradio,otac mu kaže:"kad razbiješ krčag sa mlekom,džabe posle batina".

Mik

pre 11 godina

Batine su izvesno priznanje poraza, jer niste umeli da dete u nekoj situaciji na drugi način da sprečite da radi nešto loše. Ali ne mislim da su ovih 37% roditelja nasilnici. To su samo oni koji su priznali. Ja sam samo jednom udario dete po ruci i to je bio instinktivni potez. Pamtim i žao mi je, a ona svuda priča kako nikada u životu nije dobila batine.

denis napast

pre 11 godina

Kada je dete bezobrazno to se danas smatra kao hiperaktivnost, treba da se obratimo psihologu, sve samo ne batine. Kada sam ja nekad bio hiperaktivno dete takve sam batine dobijao ....

Mika

pre 11 godina

Jedan tuce decu kad poludi, drugi ih malo vredja, treci ih istuce dobro zato sto je njihovo ponasanje neprihvatljivo ( pa valjda pokazuje da je fizicko kaznjavanje prihvatljivo ) i svi horski ponavljaju hvala roditeljima sto su nas tukli...
Ni mene ni sestru moj matori nikada nije udario, verovatno i zbog toga sto je njegov matori udarao sve koje zatekne u kuci.. Ne cekajte da neko vase praunuce iz istog razloga resi da izbaci batine iz vaspitanja..

NadžaK

pre 11 godina

Prijatelj koji zivi u Svajcarskoj (gde si monstrum ako udaris dete), svojoj deci preti: "Hoces da dobijes batine kao u Srbiji?" :)
Sta ces, mora covek da se snalazi!

swedenonline

pre 11 godina

Neka mi kazu kako da detetu od godinu i po dana objasnis da ne sme da gura prste u utikac ili da ne sme da ti se otima iz ruke kada si na pesackom prelazu i odmah prestajem da koristim batine kao vaspitno sredstvo. (Samo pitam, 25. oktobar 2012 21:21)

1. kupis utikace sa blokadom koji nedopustaju da se ubode jedan objekat u jednu rupu vec idealno sinhronizovano oba odjednom, postoji vec decenijama i u normalnim zemljama je standard.
2. neko je nesto debelo propustio ako mu se sa godinu ipo nemoze objasniti sta je opasno a sta ne!!!!
Nema ljutis, pitao si, dobio i odgovor koji vecina ocigledno nece prihvatiti, no za Srbiju, normalno.
btw: nisam kako volite da kazete pokondirena seljacka tikva iz inostranstva, rodjen sam ovde u normali.

Kardelj

pre 11 godina

Svima koji hoće da biju decu da se to i omogući, ali pod uslovom da nose neki znak raspoznavanja, pa kad mi ostali imamo neki problem s njima da možemo da primenimo na njima iste vaspitne metode. Nama nek država naplaćuje novčane kazne za nepropisno parkiranje, a njima 25 po turu i to na Terazijama.

Ako misle da je batina iz raja izašla, red je da im država omogući da se osećaju kao u raju.

Prevencija

pre 11 godina

Ako ikada budem bideo ćerkicu da dira cigare ili nedaj bože neku hemiju, pa ne da će da dobije po turu nego će da se puši. Trudim se da kao roditelj budem uzor kao što je meni bio moj otac. Ne da nisam smeo da pomislim na duvan i alkohol kada sam bio čak i srednjoškolac nego bi najverovatnije bio isteran iz kuće. Zato sada imam naviku da dva puta nedeljno idem na bazen, zato me je naučio da skijam i da plivam još sa 4 godine. Hvala tata!

Zbunjeni

pre 11 godina

Odrastao sam u Srbiji, javno i svecano pod punom pravno-moralnom odgovornoscu izjavljujem da sam zahvalan ocu za sve batine koje sam dobio! Ne govorimo ovde o nasilju, izivljavanju nad decom i sl (sto svakako treba sankcionisati), govorim o razumnom kaznjavanju dece za gluposti kao najefikasnijoj (i verovatno jedinoj) meri u nekim slucajevima. Vidite li armije razmazenih klinaca koji misle da im je sve dozvoljeno, nisu to deca koje su tukli vec naprotiv oni kojima je u kuci sve bilo dopusteno! Hiljadama godina imamo jedan sistem vaspitanja i sad se neko pravi pametan da 'menja svet'... to se vec pocelu obijati o glavu svetu i vidi se po ulicama i dikotekama. Sta reci sem 'batina iz raja izasla'.
p.s. smatram da imam pravo da ovo pisem kao 'uspesan' gradjanin Srbije sa stecenom diplomom ETF-a i doktoratom u instranstvu.

Notorni

pre 11 godina

Deca su tako vaspitavana hiljdama godina, verovtno od prvobitnih zajednica, preko varvara i Rimljana do danas. I ja sam tako vaspitavan i mene su tukli, secm se da me je mama samarala kada sam napravio tesko s***nje I sada se neko setio kako ce da zabrani fizicku kaznu. Zamena teza - sistemi su napravljeni tako da unistavaju porodicu, valjda vam je svima to jasno. Zato i imamo sada najezdu malih nasilnika , jer su roditelji izgubili alat za vaspitavanje, a sistem nastavio da se urusava i time unakazava mlade narastaje.

DC78

pre 11 godina

Očigledno da nije dovoljno, pošto su današnja deca u totalnom rasulu. Banalan primer jutros u pekari, gde ljudi stoje u redu, a onda nailazi grupica od desetak starijih osnovaca kojima je počeo veliki odmor, ne ferma red ni pet posto nego odmah ulaze u pekaru i naručuju.
Ja sam u školi kad nešto zgrešim dobijao packe, a ovi danas su zaštićeni kao beli medvedi. Mogu da prebiju učitelja na mrtvo ime i sve što će da dobiju je razgovor sa psihologom.
Da se razumemo, ne kažem da decu treba premlaćivati, ali je više nego očigledno da ove današnje metode ne daju nikakve metode što se vaspitanja tiče.

Ratko Jevtovic

pre 11 godina

modesty blaise (drugi komentar odozdo) svaka vam cast. Jedini komentar sa kojim se u potpunosti slazem. U Srbiji je na zalost zivot uvek bio jeftini i odlucivanje silom suvise uobicajeno i sa pogubnim posledicama. Mogu da dodam da roditelji ili bilo ko ko poseze za fizickom silom radi to u sopstvenoj nemogucnosti za pravim resenjem u odnosu sa drugom osobom. Naucno je dokazano da agresija za posledicu ima samo jednu stvar, agresivnost. Moja supruga i ja imamo jedno dete, nikada je nismo ni udarili niti pomislili na tako nesto. Ide kroz zivot sjajno i uspravljene glave. Od dana kada se rodila bila je ravnorpavni drugar i sagovornik u svemu, i danas, pole 21 godine je isto. Zasto? Imam samo jedan odgovor, ljubav i uzajamno postovanje. Ne iskaljujte na deci sopstveni gnev i nemoc. Imam sjajnog oca u osamdeset petoj godini. Uvek smo se lepo slagali i ceo zivot mi je bio uzor ali je povremeno tukao i mladjeg brata i mene. Nikad nije imao filozofiju o batinama i pricao o tome ali nas je ipak tukao. Znam da su u pitanju uvek bili gnev i licno nezadovoljstvo i on takodje zna da mu batine nikad nisam oprostio i to duboko uvazava. I dalje smo u sjajnom odnosu.
Ne postoji ni jedan razlog da bijete svoju decu. Bukvalno!
Srdacan pozdrav iz Perta, Australija

ja

pre 11 godina

Nekada je zakon roditelja bio iznad svakog zakona. Morao si dobro da razmisliš kakav nestašluk bi hteo da uradiš jer ćeš kod kuće za urađeno snositi posledice.
Danas to ne postoji, izgubilo se, a mladi divljaju gde stignu. U školi, na ulici pa i u porodici. Molio bih "stručnjake" da ne prosipaju zapadnjačke mudrusti.

Ujedinjeni balkanski narodi-Hemus group

pre 11 godina

Šta se podrazumeva pod fizičkim kažnjavanjem dece?

Kad čovek više ne ume, ne može, ne zna kako, da obuzda svoje dete da ne bi povredilo sebe ili druge i tom prilikom primeni silu tipa pljus po guzi....da li je to izraz roditeljske nemoći, poraza, slabosti, ili šta već? Pa možda i jeste. I? Pa šta? Šta drugo da uradi kad je već došlo do takve situacije?
Suština je, naravno, da ne dođe do takve situacije, ali kad već dođe, onda šta treba da se radi?
Otvorena agresija, tipa pljus po guzi, je mnogo poštenija prema deci nego razni vidovi kažnjavanja ( zatvaranje dece u sobu, špajiz, garderobu...), držanja predavanja koja prerastu u mašćenje, podmićivanje, pretnje i izazivaju kod dece nesigurnost, nemir, nepoverenje, strah, zebnju.
Deca moraju da znaju gde su granice.Šta je dozvoljeno, a šta ne! Uče da spoznaju svoje granice, ali i granice svojih roditelja.
Deca se osećaju užasno kad osete nemoć odraslih da ih obuzdaju.Postaju nesigurni i nepoverljivi. Ne umeju da stanu, ponese ih inercija ( pa zato su deca, zaboga )i nisu nevaljala, zla jer ne slušaju vaša upozorenja, opomene, pretnje, već su beskrajno zbunjena, ponekad i sama užasnuta sobom i svojim osećanjima i svojim ponašanjem i zapravo vape da ih zaustavite.

I da li nasilje rađa nasilje? Ljudska psiha je mnogo složenija i tu ne važe ovakva mehanička objašnjenja.A i o kakvom se to nasilju radi? O pljuski po guzi?
Budite fer i iskreni prema deci.Pljuska po guzi će biti delotvorna, ako je neophodnai neće traumatizovati dete.

Miki Ribiroza

pre 11 godina

Kad bude drzava kupovala mojoj deci hranu, patike, odecu, placala rekreativnu... onda ce I da ih vaspitava. Moja deca moraju da otpatke bacaju u kantu, da se prvi javljaju komsiji, da postuju skolu I drzavu, da ulicu prelaze na prsackom prelazu... O psovkama necu ni da diskutujem za odmah sledi kazna.

Misha

pre 11 godina

Svrha batina nije da se deca nečemu nauče, već da se odupru iskušenju i da kroz taj napor razviju svoju volju. Šta vredi detetu da zna šta je dobro, a šta zlo, ako nema volju da samo vlada sobom u skladu sa tim saznanjima? Evi pogledajmo koliko odraslih ljudi dobro zna da duvan nije zdrav, pa opet konzumira duvan. Njihov problem nije saznanje, već što nikada nisu razvili volju da vladaju sobom.

Oni roditelji koji u batinama vide isključivo izraz nasilja i mržnje, a ne ljubavi, otkrivaju da bi sami tukli decu samo iz mržnje (otkrivaju svoje srce), i takodje otkrivaju da nemaju prave ljubavi prema deci, jer ne bi decu odvratili od zla koje je zavladavalo njihovom voljom. To su uglavnom roditelji koji ni sami sobom ne vladaju, koji ne pobedjuju ni sopstvena iskušenja, pa ne shvataju potrebu da i svojoj rodjenoj deci razviju ličnost slobodnu od svakakvih hirova.

postujte djecu!

pre 11 godina

"Neka mi kazu kako da detetu od godinu i po dana objasnis da ne sme da gura prste u utikac ili da ne sme da ti se otima iz ruke kada si na pesackom prelazu i odmah prestajem da koristim batine kao vaspitno sredstvo.
(Samo pitam, 25. oktobar 2012 21:21)"

I ovo je najbolje ocijenjen komentar na ovu temu?! Samo pitas? Pa jel treba sad neko toljagom u glavu da ti odgovori na pitanje? Tebi i ostalima koji su pozitivno ocijenili tvoje pitanje?


Ovo na zalost samo pokazuje koliko je batinanje djeteta etablirano na nasem podneblju.
Djetetu od godinu i po dana naravno da ne mozes objasniti opasnost saobracaja i da se ne otima na pjesackom prelazu, ali mozes ga cvrsto drzati za ruku. Ne mozes mu objasniti sta je struja i da ne gura prste u utikac, ali mozes i trebas kupiti plasticne zastite za uticnice. I nece puno proci kad se djetetu vec moze objasniti da nesto ne smije, sa dvije i po godine je to vec sasvim moguce, a dijete tad kapira i uzrok i posljedicu, pa ako baca autice po kuci onda nema igranja auticima cijeli dan.
Naravno efektivnije je namlatiti dijete, doduse nista mu nisi objasnio jer nema kapacitet da nesto shvati sa godinu i pol, naravno, alis si mu utjerao strah u kosti pa odmah slusa. Tako se i medvjedi dresiraju- provjerena metoda. Ali to nije odgoj nego dresura.

Dragan

pre 11 godina

Daj te mi dobro dete pa da vidite kako sam dobar otac !!!!! Prvog a imam ih troje nisam kaznjavao !!!! Zato ga sada kaznjava sudija i sud imam 52 godine on 28 godina od tih njegovih godina ima 3 godine poravnog doma u Krusevcu! Pa 2 godine S Mitrovice ! Pa 1,5 godinu CZ pa ga sad ceka jos 2 sudjenja i 18 meseci zatvora pravosnazno !!! Koliko je to poseta aadvokata para i koliko je dobio batina u zatvoru i policiji? Bolje da sam ga ja tuko ? Prvo manje bi dobio batina ! Drugo nebi me toliko kostao trece bio bi covek ? Ovako nije nista i nikad nece da bude nista jer ima samo 8 razreda !!!! Sto ga ne vaspitase te drzavne ustanove!!!!!???? Evo ovaj treci je 11 godina odlican ucenik i sportista nisam napravio gresku kao sa prvim !!!! Dobijao je kad zasluzi ali ne preterano normalno!!!! A srednja je cerka i pna je odlicna drugo su zenska deca!!!!!

De

pre 11 godina

Pogledajte odnos preporucujem/nepreporucujem za komentar potpisan sa "V". Ne mogu da verujem koliko ljudi nereporucuje ljubav!!!! Bolesnici, eto sta smo mi.

gvozden

pre 11 godina

tek kada pogledate komentare vidite koliko smo mi bolesna nacija u kojoj je nasilje cak i prema najnevinijima potpuno pozeljna stvar. uzas..

Slavko J.

pre 11 godina

Kam srece da je veci %.
Ne bi nam ovako jadno bilo skolstvo.
Ne vi deca tukla roditelje, babe, dede.
Ne bi tukla nastavnike, profesore i bahato se ponasali po skolskim ucionicama.
Ne bi ubadali druge ucenike nozevima, pretili, zlostavljali, preprodavali drogu i radili sve drugo nevaljalo cega se svaki normalan covek stidi.
Eeee da su ih malo potkacili kuci kad je za to bilo vreme, bilo bi bolje i njima i deci i sredini u kojoj ta deca zive.
A nije ni cudo sto su deca takva kada su ti "prosveceni roditelji" od njih napravili neljude, razmazenu deristad za koju dolaze kod nastavnika u skolu ne da cuju primedbu na ponasanje i uspeh svog deteta, vec da tvrde kako ono "sigurno" zna za vecu ocenu i kako ono "zasluzuje" tu vecu ocenu. Pa od takvih roditelja ne mozemo ocekivati nista bolje. Takvi su mnogi potuno izgubljeni za ovo drustvo i tesko da ce ikada moci ovom drustvu nesto doprineti.
I sad nam ovi dolaze sa nekim novim idejama, kako da od nase dece napravimo najvece neprijatelje naseg drustva i sami sebe iznutra rasturimo.
Ko ima mozga da razmisli, neka razmisli i nek se ukljuci u neki pokret za odrzanje porodice i porodicnih vrednosti.

Laci

pre 11 godina

Ovo drustvo ima u svemu svacemu nakaradne vrednosti, pa tako i po ovom pitanju. Za Evropu nismo spremni ma sta predsednik tvrdio. Jer i on je samo ogledalo preseka naroda a ne drzavnik.

Dendza

pre 11 godina

Ljubav i samo ljubav!
Ako ne znas kako sa detetom na prelazu, a ti ga uzmi u narucje i ljubi ga dok ne prodje crveno; nece zauvek imati godinu i po dana, vrlo brzo dodje vreme da ukapira.
Kad udaris dete, sigurno se osecas strasno lose; jer i taj urdarac ide iz nemoci da resis situaciju. Poslje poljubaca ces se osecati nemerljivo lepse; em si izbegao silu, em si pokazao ljubav i opasna situacija je prosla.

Nemojte ih tuci, molim Vas!

p.s. Na kraju, to je (hvala Bogu) i zakonom zabranjeno i neko Vas moze zbog toga prijaviti nadleznim sluzabama.
(V, 25. oktobar 2012 21:48)

Sve si u pravu, pa koji bolesnik moze udariti dete od godinu-dve dana. Problemi dodju kasnije, ali fizicko kaznjavanja samo kao krajnja mera, kad nista drugo ne pomaze, i to naravno blago - kao opomena da se vise nikad ne upotrebi. Pa bolje da od mene dobije cusku i da nauci lekciju nego sutra da izgubi glavu radeci ono sto ja pokusavam da sprecim (da tuce drugu decu). Danas slabija deca ne zovu roditelje u pomoc, vec uzmu skakavac pa sa ledja ...

roditelj

pre 11 godina

citat:"Kada smo 2005. godine radili istraživanje došli smo do podatka da 58 odsto roditelja fizički kažnjava decu, da bi se pet godine kasnije 37 odsto roditelja izjasnilo da decu fizički kažnjavaju, što je veliki pomak", rekla je ona.

Hvala Bogu da je tako, znaci da su batine pomogle. 21% dece je pocelo da slusa!!!

bagra

pre 11 godina

Postoje roditelji koji se osecaju ponizeni ako su primijenili silu. To su oni koji odgajaju. I postoje oni koji se osecaju carski zato sto mogu da batinaju. To su oni koji se izzivljavaju .

Misha

pre 11 godina

> Vaspitavanje dece odnosno izgrađivanje super ego-a vrši se uskraćivanjem roditeljske ljubavi kada se deca ponašaju neprikladno, i nagradama kada zasluže svojim ponašanjem.

To nije vaspitanje već dresiranje dece. Mnogi roditelji na žalost, dresiraju decu tako što udovoljavaju njihovim slabostima onda kada su im ona poslušna, a osujećuju ih kada su neposlušna; umesto da navedu decu da pobede svoje slabosti u korenu. Pravo vaspitanje je navoditi dete da odbaci svoje slabosti (ako treba i batinom), ne manipulisati detinjim slabostima. Pravilnim vaspitanjem roditelj razvija volju svoje dece, dok dresiranjem on ne razvija njihovu volju već slabosti karaktera koje vladaju detinjom voljom, slabosti iz kojih su takva deca svojim roditeljima poslušna.

Psihičko kažnjavanje, umesto fizičkog, dovodi dete do zaključka da ga roditelj voli uslovno, sebičnom ljubavlju tj. da roditelj uopšte ne voli njegovu ličnost, već da voli samo vrednosti koje u njemu vidi. Takvo dete postaje nesposobno da samo sebi prizna svoje slabosti, jer ga roditelj uči da treba sebe da mrzi što je nesavršeno. Pravo vaspitanje mora kod deteta formirati uverenje da ga roditelj uvek voli, a da ne voli njegove slabosti. Tako će dete imati zdravu snagu pokajanja za svoje slabosti, a ne krivicu ili sramotu koji zapravo samo formiraju od deteta licemera koji svoje slabosti ugušuje u ispoljavanju, umesto da se slabostima odupire.

vaspitanje primjereno podneblju

pre 11 godina

Rezime: velika vecina citalaca i komentatora na b92 mlati svoju djecu. Tuzno.

Moje dijete ce vjerovatno biti u Srbiji tretiran kao 'onaj svapski mlakonja', i nece se znati snaci u dzungli BG. Prosto se nece gurati u gradski prevoz, nece parkirati auto na parkingu za invalide, nece se gurati preko reda, nece se nabijati autu ispred i propustice nekog ko hoce da se uvrsti u saobracaj.
Sreca sto nece ni morati, zivjece u civilizovanom drustvu gdje ne mlate djecu i gdje se sve ovo gore navedeno smatra normalnim ophodjenjem.

Marija

pre 11 godina

Ako ne roditelji, kad je dete malo, onda policija, kad poraste i postane prestupnik.
Jednoj majci ce sigurno biti lakse da gleda kako joj dete organi reda dovode u red, nego da ugrozi individualnost i razvijanje licnosti svog deteta u najranijem detinjstvu.

sram vas bilo!

pre 11 godina

"Pre par sati sam prisustvovala sledecoj sceni: otac je nosio u rukama bebu, ne stariju od godinu, godinu i po, beba je plakala, verovatno joj se spavalo i nervozno se vrpoljila tamo amo, i otac je mrtav ladan bebi opalio dva samara. To je monstruozno. Naucite ih na batine, i sami ce posle postati mali, a potom i veliki nasilnici... Deca se vaspitavaju razgovorom i ljubavlju. Nazalost, u ovoj zemlji roditelji sve manje imaju vremena i strpljenja da razgovaraju sa svojom decom, i onda pribegavaju zlostavljanju. Nemojte mi reci da to nije zlostavljanje, jer jeste, i to najgore vrste. Fizicki bol ce uminuti, ali psihicki nece tako lako...
(Maki, 25. oktobar 2012 23:04) "

Ovaj komentar je prvi na listi koji ne podrzava nasilje,a tek deseti po broju pozitivnih ocena. Strasno!
Batinom se deca ne vaspitavaju, samo se treniraju da postuju nasilje kao vrhovni zakon. I onda se pitate zasto je Srbija takva kakva jeste- nasilna i nevaspitana.

ups

pre 11 godina

Kad mislis da imas pravo da bijes dete jer je 'batina iz raja izasla' i tako prevazidjes taj tabu i das sebi legitimitet da batinas, onda ce batina postati svakodnevnica. U to sam 100% sigurna!
Deca su zahtevna, i traze vaspitanje. Moras permanentno da objasnjavas- zasto je sunce zuto i zasto je struja pec pec. Deca ne razumiju i traze odgovor, testiraju granice, i sasvim prirodno pokusavaju svoju volju da sprovedu u delo. Onaj ko nema strpljenja i ne zeli da vaspitava decu, on ih mlati. Time deca, ona koja su lako slomljiva, ce slusati, a ona druga ce se samo naoruzati vriskom, cikom, inatom, nasiljem (to su ona deca sto ih nazivaju zapustenom) u zelji da istraju.

ma

pre 11 godina

@ Prevencija
Evo ja idem 5 puta nedeljno na bazen a nisu me bili. I jos sam dobrovoljno vatrogasac. Pusio sam, ali sam shvatio da je to glupo, pa ne pusim vise.
Eto ja sam shvatio , a niko mi nije to preventivno usadio u tintaru

ded

pre 11 godina

Vaspitavanje dece odnosno izgrađivanje super ego-a vrši se uskraćivanjem roditeljske ljubavi kada se deca ponašaju neprikladno, i nagradama kada zasluže svojim ponašanjem. Uskraćivanje ljubavi znači - batine, ljutnja, bilo koji vid agresije prema detetu. Dete ne razume šta je struja, šta je utičnica, šta je smrt, ali razume agresiju svog roditelja. Čak i kad nema batina, neki vid agresivnog ponašanja prema deci će uvek ostati, jer deci ne možeš "lepo da objasniš". Nisam siguran da li je to uopšte moguće i sa odraslima a kamoli sa decom.

Dragan

pre 11 godina

Ma sta pricate i pisete???? Mora malo batina??? I mi smo dobijali pa sta nam fali ???? Zasticeni su ko beli medvedi !!! Dali im broj tel da se zale ako dobiju malo po dupetu ??? Kome ja da se zalim kad me zovu iz skole svaki drugi dan i zale se da je nemiran ometa cas izlazi sa casa kad hoce !!!! Kome da se zalim ??? Ili da dobije malo ili ga pusti nek radi sta hoce !!!! Nemoj sutra da ga roditelji nisu vaspitali ????

psi

pre 11 godina

Batina ne vaspitava, ona samo uteruje strah u kosti, ili trenira one prestupnike koji se ni batine ne boje. A ko zeli takvu decu? Verovatno oni slomljeni ili oni koji misle da ih nisu dovoljno batinali. Svakako- oni koje su roditelji vec mlatili.

taca maca

pre 11 godina

Lakse vam je da izlemate dete nego da deset puta ispravljate i objasnjavate sta nije u redu.I deca po skolama nisu nemoguca zato sto nema batina,vec se zapitajte koliko razgovarate sa decom i raspitujete sta im se desava.Ako pogrese i ne znaju -objasnite i 100 puta ako treba i mi gresimo i ako smo odrasli,ako su uporni morate i vi biti uporniji od njih.Jeste teze ali svi se bolje osecaju,i vi i dete.

mrsoje

pre 11 godina

svako treba da radi kako misli da je najbolje za njegovo dete.Velika primena sile naravno da stvara kontra-efekat.Kao i ako dete "bijete" a ono ima 1-2god.U tom uzrastu gotovo bez upozorenja nista ne razume.
tako da se slazem sa komentarima da predhodno treba dete upozoriti na kaznu.Kao i razlog zbog cega ce biti kaznjeno.
Kod predskolske dece 5-6god vi ste izasli iz faze cestog opominjanja na razne predmete,opasnosti i polako pocinju ba bivaju zreliji.Ali bez nadgledanja roditelja jos uvek nisu samostalni.Ali u tom periodu se vodi psiholoski rat i prica.To je kod nas u kuci gotovo svakodnevno.

jelena

pre 11 godina

svaka cast na komentaru kardelju "Ako misle da je batina iz raja izašla, red je da im država omogući da se osećaju kao u raju."

najetradavamidem

pre 11 godina

Stvar je zapravo vrlo jednostavna...ne treba osudivati one koji tuku djecu...neko je rekao da takvi priznaju poraz i to je istina...oni su jednostavno nesposobni da stvar rijese na pametan civiliziran nacin, i to su uglavnom glupi ljudi, slabi ljudi ili ljudi koji su i sami dobijali batine...oni pametniji, inteligentniji mogu s djecom i bez batina...malo ozbiljniji ton, pa malo zezanja, provociranje, pa mu uskratis sladoled, svasta se moze s djecom...e sad, s druge strane, ovi koji poraz priznaju i udare ponekad dijete ipak salju poruku: to se ne smije! i odgojno time djeluju, siju strah sto je opet bolje nego da ne rade nista, jer nista drugo ne znaju...zaključak: bolje da glupan djeluje, pa makar i po guzi, nego da se pravi pametan! Zato, 2020. kad u Srbiji bude 40% visokoobrazovanih, bit ce i manje batinanja djece...

ivona

pre 11 godina

krajnosti su opasne!dete se vaspitava od rodjenja,postave se standardi ponasanja kojih i odrasli treba da se pridrzavaju,a kazne,opomene ,pa i povisen ton nekada zaista moraju da se zamene sljickanjem po guzi!ako i pas moze da nauci sta se sme a sta ne onda i nase drago cedo svakako moze usvojiti pristojno ponasanje.npr histerisanje dece na javnom mestu-to je posledica nedoslednosti roditelja-ako od rodjenja se nesto ne sme ne sme se stalno, a ne nekada da nekada ne-a i posledica je dopustanja da se smiri sam!dotle uznemirava okolinu a ne resava se nista.

89

pre 11 godina

Prosto je perverzno koliko komentatora na postove o strpljenju i ljubavi i komunikaciji s detetom umesto batinanja lupa negativne ocene.
Postoje drustva gdje je pozeljno mlatiti slabijeg, zenu ili dete. Srbija je jedno od tih drustava.
Jos neki koji se dice svojim doktoratima se zavhaljuju svojim mama i tatama na batinama i prosledjuju naviku dalje na svoje potomstvo. Ocit dokaz da se mustra nasilnickog ponasanja u porodicama ne moze ni edukacijom tako lako istrebiti.

pipi

pre 11 godina

Uticnice obezbedim ja u svojoj kuci ali to ne radi moja svekrva,mama niti bilo ko kod koga idemo u goste.Ili da ih nosim sa sobom?JEDAN JDINI SEKUND je dovoljan pa da se djavo iskezi.Moja mama je znala da kaze-Bolje ti da places nego ja-.Sve batine pamtim a i tada mi je bilo jasno zasto sam ih dobila.Mogla je jos za par stvari al dobro...To je dusa od zene koja mi je skoro priznala da je i ona otplakala sve to samnom.Moji klinci slicno prolaze bojim se samo da cu neke propustiti.

roditelj

pre 11 godina

naravno da je potrebno tu i tamo detetu dodeliti par disciplinskih, da zna da zivot nije samo lepa prica i smeskanje, i da nece mu teci samo med i mleko, nego da bude dovoljno cvrsto da krene u ovaj ludi svet

misty

pre 11 godina

@samo pitam
Evo ja cu ti odgovoriti. Postoje, i vrlo su jeftine, uticnice koje su "otporne na decu" tj onemogucavaju guranje prstiju. Takodje, postoje katanci koji se stave na vrata od kuhinjskih elemenata tako da dete ne moze da dohvati otrovna sredstva za ciscenje. Sto se tice otimanja na pesackom, ako razgovor ne pali, onda se malo dete moze staviti na lanac za malu decu,, to izgleda malo smesno ali je veoma prakticno i idealno, umesto da se dete batina na pesackom prelazu.
Poenta je, ako ne mozes da smislis nacin da korigujes ponasanje deteta bez batina, onda nisi dovoljno razmisljao. A hvala bogu, internet je oun saveta o vaspitavanju dece koji ne ukljucuju batine. Batine su brze, jeftine i jednostavne za roditelje ali pogubne za decu na duge staze, cak i kod nas vecina roditelja ne koristi batine, tako da, ugledaj se na njih.

modesty blaise

pre 11 godina

Brutalne metode "vaspitavanja" koje su kod nas sasvim uobicajene su jedan od najvecih razloga zasto kolektivno patimo od depresija, loseg misljenja o sebi i zasto nismo sposobni resavati probleme mirno nego uvek uz dreku i nasilje ili pretnju nasiljem. Slazem se da je jedini nacin napraviti zakone koji stite decu od siledzijstva. Jer batinjanje upravo dodvodi do neoostovanja i nasilja u ponasanju te dece, a ne odsustvo batina, kako neki ljudi na nasim prostorima vole da tvrde kad god se potegne ova tema.

Samo pitam

pre 11 godina

Neka mi kazu kako da detetu od godinu i po dana objasnis da ne sme da gura prste u utikac ili da ne sme da ti se otima iz ruke kada si na pesackom prelazu i odmah prestajem da koristim batine kao vaspitno sredstvo.

moi

pre 11 godina

Svasta! Ko jos tuce sopstvenu decu? Porodica nije vojna ustanova, pa da se ocekuje apsolutna poslusnost. Svako dete je licnost za sebe, a posto su to nasa deca,roditelji moraju da ulazu strpljenje i razumevanje. Sta moze da bude vaznije o
d njih?

V

pre 11 godina

@Samo pitam

Ljubav i samo ljubav!
Ako ne znas kako sa detetom na prelazu, a ti ga uzmi u narucje i ljubi ga dok ne prodje crveno; nece zauvek imati godinu i po dana, vrlo brzo dodje vreme da ukapira.
Kad udaris dete, sigurno se osecas strasno lose; jer i taj urdarac ide iz nemoci da resis situaciju. Poslje poljubaca ces se osecati nemerljivo lepse; em si izbegao silu, em si pokazao ljubav i opasna situacija je prosla.

Nemojte ih tuci, molim Vas!

p.s. Na kraju, to je (hvala Bogu) i zakonom zabranjeno i neko Vas moze zbog toga prijaviti nadleznim sluzabama.

nikola

pre 11 godina

Batina je iz raja izasla. Pa zato nam i jesu ovakve generacije. Mene sto jest jest, ubijali su od batina, al nikad ne zasluzeno. I nista mi ne fali, imam svoju porodicu, radim, zivim normalan zivot. I imada peglam svoje dokle god budem mogao mahati rukama. Sem ako nece ta gospodja da uzme moju decu pa da ih vaspita. Al neka i ona plati komsiluku njihove nestasluke i sve ok.

Zelenko

pre 11 godina

@sano pitam

Zalosno je sto jos uvijek ima ljudi sa tako niskim nivoom samo-svjesti i obrazovanja da oni zaista vjeruju u ispravnost fizickog kaznjavanja kao metode "obrazovanja" dece i ne poznaju nikakvu alternativu osim tog zivotinjskog (Pavlov conditioning) metoda.

Sva sreca pa ti samo pitas.

Miroslav S

pre 11 godina

Odakle pravo nekom drzavnom cinovniku da se mesa u to kako cu ja da uredjujem odnose u svojoj porodici? Pogotovo, odakle pravo jednom drzavnom cinovniku raspale administracije Srbije da se mesa u zivot moje porodice? Alo, kad zemlja Srbija bude bila bolje organizovana i bolje uredjena nego sto moja porodica, onda i da razmislim o ovakvim predlozima.
Ako usvoje ovakav zakon, treba izaci na ulice.

Uspavana lepotica

pre 11 godina

Dete od 18 meseci čvrsto držiš za ruku na pešačkom prelazu ili ga uzmeš u naručje (što je najpametnije). A za utičnice lepo ljudi izmislili zaštitu.

jelena

pre 11 godina

strasno mi je da procitam da neko misli da treba svoje dete od dve, tri godine da fizicki kaznjava, uci disciplini ili lepom ponasanju kroz batine...tuci dete koje u roditelje gleda kao u ceo svoj svet i slonac tog sveta je surovo i izraz nemoci tog roditelja. da, ja imam scene na pesackom prelazu sa sinom od dve godine, i odbijanjem da mi da ruku i svim onim kroz sta je normalno da se prolazi u tom periodu, pretpostavljam da cu u pubertutu imati tek izazova...ko nije na to spreman i misli da su batine edukativne, mozda ne treba da da se upusta u roditeljstvo. nije obavezno imati decu, to je izbor

Vlajkov

pre 11 godina

"Mene gvozden tuk'o cekicem i ja dogurao do majora" :D

Salu na stranu, i mene su roditelji tukli kada zasluzim pa mi danas nista ne fali i hvala im za to. Danasnji roditelji cesto prave monstrume od dece koja se nicega ne boje i ne prezaju ni od cega!!!

Naravno da sam protiv fizickog zlostavljanja ali deca su vaspitavana batinama kroz milenijume i siguran sam da je to puno bolje od danasnjih klinaca.

Milan

pre 11 godina

Ja da izadjem na ulicu i da nekom odraslom coveku udarim samar, mogao bih u zatvoru da zavrsim. A svoje dete dete, zivo bice koje me bezuslovno voli i za ciji sam zivot odgovoran, mogu da bijem kako znam i umem. Ne, hvala - ja cu svojem detetu recima da objasnim sta i kako se radi u zivotu.

Sofija_Bg

pre 11 godina

Imam 50 godina i u "moje vreme" su postojali roditelji koji nisu vaspitavali svoju decu batinama! Na moju veliku srecu takvi su bili i moji roditelji, takvi smo i moj suprug i ja prema svojoj deci, i verovali ili ne nikome nista ne fali, kako vole da kazu mnogi komentatori kojima su batine "iz raja izasle"! Batinanje dece je nasilje nad decom i nemoc i neznanje roditelja da se njima bave na pravi nacin. Pitanje za mnoge pametnjakovice koji komentarisu ovakve vesti - odakle vam ideja da ova deca koja danas divljaju nisu dobijala batine za sve i svasta, pa su zato takva?! Bice da je upravo suprotno, jer nasilje radja nasilje, a s obzirom na ovu poraznu statistiku, mozemo ocekivati "lepu buducnost"!

swedenonline

pre 11 godina

Neka mi kazu kako da detetu od godinu i po dana objasnis da ne sme da gura prste u utikac ili da ne sme da ti se otima iz ruke kada si na pesackom prelazu i odmah prestajem da koristim batine kao vaspitno sredstvo. (Samo pitam, 25. oktobar 2012 21:21)

1. kupis utikace sa blokadom koji nedopustaju da se ubode jedan objekat u jednu rupu vec idealno sinhronizovano oba odjednom, postoji vec decenijama i u normalnim zemljama je standard.
2. neko je nesto debelo propustio ako mu se sa godinu ipo nemoze objasniti sta je opasno a sta ne!!!!
Nema ljutis, pitao si, dobio i odgovor koji vecina ocigledno nece prihvatiti, no za Srbiju, normalno.
btw: nisam kako volite da kazete pokondirena seljacka tikva iz inostranstva, rodjen sam ovde u normali.

Sasa

pre 11 godina

Ovakve stvari pisu oni koji jos nemaju dece. Nefizicko kaznjavanje je trend ovde gde zivim (Vankuver, Kanada) ali kada pricas sa kolegama, Kanadjanima, na poslu, vidis da i oni biju decu ali samo kod kuce. Nisu to prave batine nego samo malo po guzi, a neki i chupaju za kosu.... U javnosti ne smesh da ga pipnes ali kod kuce... Nije to nista strasno - ni mi nismo nista gori ljudi iako smo dobijali batine povremeno.

Kardelj

pre 11 godina

Svima koji hoće da biju decu da se to i omogući, ali pod uslovom da nose neki znak raspoznavanja, pa kad mi ostali imamo neki problem s njima da možemo da primenimo na njima iste vaspitne metode. Nama nek država naplaćuje novčane kazne za nepropisno parkiranje, a njima 25 po turu i to na Terazijama.

Ako misle da je batina iz raja izašla, red je da im država omogući da se osećaju kao u raju.

ss

pre 11 godina

Bla,bla,truc...Ja i moj brat nikada nismo dobili batine, ali smo znali sta se sme a sta ne? Kulturno, skladno godinama i uzrastu se drzali i ponasali, a ovi danasnji klinci su vecinom razmazena derista koja sve isteruju placem i bacanjem po podu..Moj zakljucak je da roditelji ne znaju da vaspitavaju decu,cast izuzetcima! A svako zna da batine ne resavju problem!

Ratko Jevtovic

pre 11 godina

modesty blaise (drugi komentar odozdo) svaka vam cast. Jedini komentar sa kojim se u potpunosti slazem. U Srbiji je na zalost zivot uvek bio jeftini i odlucivanje silom suvise uobicajeno i sa pogubnim posledicama. Mogu da dodam da roditelji ili bilo ko ko poseze za fizickom silom radi to u sopstvenoj nemogucnosti za pravim resenjem u odnosu sa drugom osobom. Naucno je dokazano da agresija za posledicu ima samo jednu stvar, agresivnost. Moja supruga i ja imamo jedno dete, nikada je nismo ni udarili niti pomislili na tako nesto. Ide kroz zivot sjajno i uspravljene glave. Od dana kada se rodila bila je ravnorpavni drugar i sagovornik u svemu, i danas, pole 21 godine je isto. Zasto? Imam samo jedan odgovor, ljubav i uzajamno postovanje. Ne iskaljujte na deci sopstveni gnev i nemoc. Imam sjajnog oca u osamdeset petoj godini. Uvek smo se lepo slagali i ceo zivot mi je bio uzor ali je povremeno tukao i mladjeg brata i mene. Nikad nije imao filozofiju o batinama i pricao o tome ali nas je ipak tukao. Znam da su u pitanju uvek bili gnev i licno nezadovoljstvo i on takodje zna da mu batine nikad nisam oprostio i to duboko uvazava. I dalje smo u sjajnom odnosu.
Ne postoji ni jedan razlog da bijete svoju decu. Bukvalno!
Srdacan pozdrav iz Perta, Australija

De

pre 11 godina

Pogledajte odnos preporucujem/nepreporucujem za komentar potpisan sa "V". Ne mogu da verujem koliko ljudi nereporucuje ljubav!!!! Bolesnici, eto sta smo mi.

Mik

pre 11 godina

Batine su izvesno priznanje poraza, jer niste umeli da dete u nekoj situaciji na drugi način da sprečite da radi nešto loše. Ali ne mislim da su ovih 37% roditelja nasilnici. To su samo oni koji su priznali. Ja sam samo jednom udario dete po ruci i to je bio instinktivni potez. Pamtim i žao mi je, a ona svuda priča kako nikada u životu nije dobila batine.

Maki

pre 11 godina

Pre par sati sam prisustvovala sledecoj sceni: otac je nosio u rukama bebu, ne stariju od godinu, godinu i po, beba je plakala, verovatno joj se spavalo i nervozno se vrpoljila tamo amo, i otac je mrtav ladan bebi opalio dva samara. To je monstruozno. Naucite ih na batine, i sami ce posle postati mali, a potom i veliki nasilnici... Deca se vaspitavaju razgovorom i ljubavlju. Nazalost, u ovoj zemlji roditelji sve manje imaju vremena i strpljenja da razgovaraju sa svojom decom, i onda pribegavaju zlostavljanju. Nemojte mi reci da to nije zlostavljanje, jer jeste, i to najgore vrste. Fizicki bol ce uminuti, ali psihicki nece tako lako...

Arnold

pre 11 godina

Niko normalan ne prebija svoju decu, ali svi roditelji znaju da postoje situacije kada nemas drugi izbor nego da lupis dete po zadnjici posto te je svojim bezozrazlukom, razmazenoscu ili nerazmisljanjem dovelo do ludila. Iskljucive odluke kao sto je ova o osudjivanju kaznjavanja dece je besmislena zato sto je istina ili pravi pristup problemu uvek na sredini. Dakle, prvo razgovor bez urlanja uz malo vredjanja, pa sklanjanje lap-topa, pa finansijski penali, a ako me ignorisu onda koristim plasticnu kasiku za cipele za udarac po dupetu ako ga nadjem - posto ga klinci redovno sakriju. Jedno kuka u najavi i preventivno, a drugo iz inata cuti. Ne znam kako je kod drugih, ali kod nas je uvek veselo i jos se vise volimo posle ovakvih situacija. To oni sto nemaju decu ne kapiraju. A oni uglavnom pisu zakone.

aQua

pre 11 godina

Živimo u čudnim i složenim vremenima.
Odričemo se batinanja dece, vere u crkveno slovo, teramo ih da uče iako vide i sami da od toga nema leba već od kriminala ili politike, pričamo im o prošlim vremenima kada smo imali tri tv kanala ali sumnjam da razumeju. Vaspitanvanje ima novu dimenziju.
Lako ćemo za batinanje, treba ih naučiti kako da opstanu u Srbiji i svetu uopšte.

Laci

pre 11 godina

Ovo drustvo ima u svemu svacemu nakaradne vrednosti, pa tako i po ovom pitanju. Za Evropu nismo spremni ma sta predsednik tvrdio. Jer i on je samo ogledalo preseka naroda a ne drzavnik.

Mario Bros

pre 11 godina

Lepo je razmišljati o obrazovanju bez batina, ali kada pročitam vest da je dečak od 3 godine čekićem po glavi povredio mlađu sestricu, šta reći osim da ili roditelji treba da dobiju po guzi što ostavljaju čekić u domašaju dece, ili pak dete treba da dobije po guzi što mu pada na um da se igra sa time.

3fun

pre 11 godina

Eh da su me vise tukli...
Stalno sebi pinavljam to. Odrastao 90ih godina proslog veka, kad je zivot bio najjeftiniji, opasnost vrebala sa svih strana. Da nije bilo kevinog saketanja, ni ja ne bih pisao sad ovo. Danas gledam kako bratanac pljuje hranu za stolim, krevelji se, tera inat, tvrdi pazar a nema ni 7 godina. Sa 17 ce da pegla roditelje. Nikad dete nije pipnuto u zivotu a nece ni biti dok ga ne ososolji neki vrsnjak zbog svog bezobrazluka. Aj sto ne smes dete da udaris i "moras" da ga vaspitavas po instrikcijama kojekakvih drmriva nego su se sad digli da ne smes ni psa da zveknes po guzici. Odmah te proglase okrutnim. Zivimo u svetu iskrivljenih standarda. Isti ovi koji zagovaraju "bez pruta" vaspitavanje tolerisu svaku glupost sa zapada, pidrzavaju svaku analiju ljudskog roda i truju nas iz dana u dan, A NAS JE SVE MANJE

gvozden

pre 11 godina

tek kada pogledate komentare vidite koliko smo mi bolesna nacija u kojoj je nasilje cak i prema najnevinijima potpuno pozeljna stvar. uzas..

Milan_PT

pre 11 godina

Neverovatno je da se kod nas mora sve da se posmatra na jedan apsolutno isključiv način, a život nije samo crn, ili samo beo, već je siv. Nema apsolutnog pravila (osim fizičkih zakona, koji ponekad opet imaju svoje anomalije i izuzetke). Naravno da dete od 2-3 godine ne treba "ovešplaviti" zato što mu je supa kapnula na majicu, ali šta raditi sa detetom od 10 godina koje i pored višestruko ponovljene zabrane igranja šibicom, ipak na kraju komšiji zapali seno i dovede u opasnost pola sela? Treba ga pomilovati po glavi i reći: "Nemoj više, srce tatino."? Svako treba da nađe meru u LAGANOM fizičkom (ili psihičkom) kažnjavanju, dakle nipošto šamari ili besomučno udaranje dece zato što nas je neko na poslu iznervirao, ali kao što neko navede primer iz Kanade par udaraca po dupetu u situaciji kad je to opravdano, neće škoditi. Imam kćerku od 5 godina koja uopšte ne sluša upozorenja, tako da primenjujem sistem od prethodna 2-3 upozorenja gde naglasim da to ne sme da radi i da će dobiti po dupetu ako to nastavi. Vrlo često ona namerno nastavlja sa radnjom da vidi da li ću je stvarno udariti. Verujte mi da mene više boli kad moram da je šljapim po dupetu, jer znam da je to moj poraz, negde ranijih godina sam očigledno nešto propustio u vaspitanju. Inače najgora kazna joj je kad je pošaljem u njenu sobu na neko vreme, s namerom da prekinem njeno divlje ponašanje, koje se po pravilu pojavljuje uvek kad joj se spava. Verujem da dosta roditelja ima slična iskustva...

buki

pre 11 godina

Sećam se kada sam bio klinac...ćale me je razbijao od batina. A zasto? Pa recimo da sam ih i zasluživao. Terao sam inat,nisam bio poslušan,loše društvo,kradje,igra vatrom zbog koje sam se jednom prilikom i zapalio...sve to se dešavalo u osnovnoj školi,i ko zna u kom smeru bih ja otišao da nije bilo ćaletovih batina. Samo prica nije urodila plodom...batine su ipak odigrale pozitivnu ulogu.
U srednjoj školi sam već bio dete za primer. I sada sam lepo vaspitan,srećan čovek,zaposlen,otac predivne devojčice koja podseća na mene iz osnovne škole...reči slabo dopiru do nje. Videćemo...
Batine su zaista u nekim slučajevima krajnja nužda.

JimmyZakazaka

pre 11 godina

@misty,

ispravite me ako nisam razumeo... Znači, pogrešno je dete do 3-4 godine malo klepiti po guzi, a nije pogrešno vodati isto na povodac? Sick...

postujte djecu!

pre 11 godina

"Neka mi kazu kako da detetu od godinu i po dana objasnis da ne sme da gura prste u utikac ili da ne sme da ti se otima iz ruke kada si na pesackom prelazu i odmah prestajem da koristim batine kao vaspitno sredstvo.
(Samo pitam, 25. oktobar 2012 21:21)"

I ovo je najbolje ocijenjen komentar na ovu temu?! Samo pitas? Pa jel treba sad neko toljagom u glavu da ti odgovori na pitanje? Tebi i ostalima koji su pozitivno ocijenili tvoje pitanje?


Ovo na zalost samo pokazuje koliko je batinanje djeteta etablirano na nasem podneblju.
Djetetu od godinu i po dana naravno da ne mozes objasniti opasnost saobracaja i da se ne otima na pjesackom prelazu, ali mozes ga cvrsto drzati za ruku. Ne mozes mu objasniti sta je struja i da ne gura prste u utikac, ali mozes i trebas kupiti plasticne zastite za uticnice. I nece puno proci kad se djetetu vec moze objasniti da nesto ne smije, sa dvije i po godine je to vec sasvim moguce, a dijete tad kapira i uzrok i posljedicu, pa ako baca autice po kuci onda nema igranja auticima cijeli dan.
Naravno efektivnije je namlatiti dijete, doduse nista mu nisi objasnio jer nema kapacitet da nesto shvati sa godinu i pol, naravno, alis si mu utjerao strah u kosti pa odmah slusa. Tako se i medvjedi dresiraju- provjerena metoda. Ali to nije odgoj nego dresura.

Nemanja

pre 11 godina

Pravo roditelja da sami odlucuju o vaspitavanju svoje dece mora biti neprikosnoveno. Drzava ne sme da se mesa, osim u slucajevima ocigledne patologije, jer je drzava tu da stiti i pomaze porodicu, a ne da je kontrolise.

Gile PFC

pre 11 godina

Pesnik Dušan Radović je rekao: "Tucite decu čim primetite da liče na vas". Ili, "Decu tući samo bez razloga, jer je svaki drugi razlog gluplji".

roditelj

pre 11 godina

prvi put kad dete počne da se bacaka po podu i da histeriše treba dobiti takve batine da mu više ne padne na pamet isto. kazna bez objašnjenja može biti samo kontra-produktivna, prema tome kada se sve smiri objasniti razloge i da će svaki sledeći put dobiti iste batine. ekstremno je ali takvo ponašanje deteta je nedopustivo. sa decom uvek prvo treba razgovarati. po potrebi kazniti na primeren način ali obavezno da dete shvati tačno zbog čega je kažnjeno. i još jedna stvar, osnova dečijeg ponašanja se formira dok dete ima 2,3,4god. ko tu zabrlja, zabrlj'o je stvarno. uzgred, supruga i ja imamo 29 i 30god imamo ćerku od 9god i sina od 4god. od malog očekujemo da će šou da nam pravi kakav je zvrk :) , a ćerka je za sada naj bolji učenik u odelenju. supruga je vaspitačica i retko tj nikako ne koristi batine ali ponekad je dovoljno samo da krene po varjaču, recimo, da bi mali promenio priču.

kako bi ste reagovali da vašeg sina od 11god zateknete za poker aparatom? :)

Prevencija

pre 11 godina

Ako ikada budem bideo ćerkicu da dira cigare ili nedaj bože neku hemiju, pa ne da će da dobije po turu nego će da se puši. Trudim se da kao roditelj budem uzor kao što je meni bio moj otac. Ne da nisam smeo da pomislim na duvan i alkohol kada sam bio čak i srednjoškolac nego bi najverovatnije bio isteran iz kuće. Zato sada imam naviku da dva puta nedeljno idem na bazen, zato me je naučio da skijam i da plivam još sa 4 godine. Hvala tata!

muamua

pre 11 godina

moje dete stalno prica kako ga tucem...ja ga pipnuo nisam...kada bi znali kojim pitanjem su dosli do ovakvog procenta sve bi nam bilo jasno.

Zaphod

pre 11 godina

onda se malo dete moze staviti na lanac za malu decu,, to izgleda malo smesno ali je veoma prakticno i idealno, umesto da se dete batina na pesackom prelazu.
(misty, 25. oktobar 2012 21:35)


Uopšte nije smešno... Osobu koja je smislila sličnu stvar bi trebalo lečiti psihijatrijski dok nije smislila još neku „korisnu” napravu.

taca maca

pre 11 godina

Lakse vam je da izlemate dete nego da deset puta ispravljate i objasnjavate sta nije u redu.I deca po skolama nisu nemoguca zato sto nema batina,vec se zapitajte koliko razgovarate sa decom i raspitujete sta im se desava.Ako pogrese i ne znaju -objasnite i 100 puta ako treba i mi gresimo i ako smo odrasli,ako su uporni morate i vi biti uporniji od njih.Jeste teze ali svi se bolje osecaju,i vi i dete.

Uroš

pre 11 godina

Godina '93-a, najvece ludilo u Srbiji. Ja balavac, 13 godina, maxerice, svilenjaci, kožnjak... Krenula prva pljuga, pa počeli ortaci u kraju da šetaju pljugu u krug, pa mić belog, pola mića žutog... Hoće mangup sve da proba. Da nije bilo Mićinog peglanja, ja ne bih pisao ovaj komentar. Pljuge mi nije iskorenio. Danas diplomirani psiholog, oženjen, dvoje male dece. Nikada ih nisam udario, ali mom ocu hvala na tome.

sumadinka

pre 11 godina

hvala vam mama i tata sto stee tukli da niste ko zna gde bih sada bila a trebali ste jos tek sada to vidim kada pogledam svoje divno dete pa shvatim kakva sam ja ustvari bila...

Biljana

pre 11 godina

Ova ideja o ne koriscenju batine pri vaspitanju dolazi iz USA. I to tamo otelo kontroli, kao -prvo sve je pocelo tako sto su stvarno neka deca prebijana od strane psihopata roditelja, pa je par slucajeva pogodilo javnost, te donesose zakon koji se primenjuje na sve roditelje pa cak i one koji su blagi, uravnotezeni i naravno obozavaju svoju decu, deca su postala silna, nedisciplinovana... A sada deca od 12, 13 godina tuze svoje roditelje, to gledamo svakih nekoliko dana. Zbog nekih pedofila sada svi roditelji se posmatraju kao pretnja svojoj deci ako ih slikaju golisave na plazi- licno imam citavu kolekciju.
Na zapadu se ovi zakoni zbog razlicitosti u mentalitetu mozda mogu primeniti ali kako ce to kod nas zaziveti na Balkanu? Zivi bili pa videli.

najetradavamidem

pre 11 godina

Stvar je zapravo vrlo jednostavna...ne treba osudivati one koji tuku djecu...neko je rekao da takvi priznaju poraz i to je istina...oni su jednostavno nesposobni da stvar rijese na pametan civiliziran nacin, i to su uglavnom glupi ljudi, slabi ljudi ili ljudi koji su i sami dobijali batine...oni pametniji, inteligentniji mogu s djecom i bez batina...malo ozbiljniji ton, pa malo zezanja, provociranje, pa mu uskratis sladoled, svasta se moze s djecom...e sad, s druge strane, ovi koji poraz priznaju i udare ponekad dijete ipak salju poruku: to se ne smije! i odgojno time djeluju, siju strah sto je opet bolje nego da ne rade nista, jer nista drugo ne znaju...zaključak: bolje da glupan djeluje, pa makar i po guzi, nego da se pravi pametan! Zato, 2020. kad u Srbiji bude 40% visokoobrazovanih, bit ce i manje batinanja djece...

batina je iz raja izasla....barem kad je ova generacija Srbi u pitanju

pre 11 godina

S obzirom na eksploziju broja neodgojenih i nasilnih mangupa u Srbiji izgleda da bi taj postotak trebalo uvecati bar dva puta

Notorni

pre 11 godina

Deca su tako vaspitavana hiljdama godina, verovtno od prvobitnih zajednica, preko varvara i Rimljana do danas. I ja sam tako vaspitavan i mene su tukli, secm se da me je mama samarala kada sam napravio tesko s***nje I sada se neko setio kako ce da zabrani fizicku kaznu. Zamena teza - sistemi su napravljeni tako da unistavaju porodicu, valjda vam je svima to jasno. Zato i imamo sada najezdu malih nasilnika , jer su roditelji izgubili alat za vaspitavanje, a sistem nastavio da se urusava i time unakazava mlade narastaje.

Zbunjeni

pre 11 godina

Odrastao sam u Srbiji, javno i svecano pod punom pravno-moralnom odgovornoscu izjavljujem da sam zahvalan ocu za sve batine koje sam dobio! Ne govorimo ovde o nasilju, izivljavanju nad decom i sl (sto svakako treba sankcionisati), govorim o razumnom kaznjavanju dece za gluposti kao najefikasnijoj (i verovatno jedinoj) meri u nekim slucajevima. Vidite li armije razmazenih klinaca koji misle da im je sve dozvoljeno, nisu to deca koje su tukli vec naprotiv oni kojima je u kuci sve bilo dopusteno! Hiljadama godina imamo jedan sistem vaspitanja i sad se neko pravi pametan da 'menja svet'... to se vec pocelu obijati o glavu svetu i vidi se po ulicama i dikotekama. Sta reci sem 'batina iz raja izasla'.
p.s. smatram da imam pravo da ovo pisem kao 'uspesan' gradjanin Srbije sa stecenom diplomom ETF-a i doktoratom u instranstvu.

89

pre 11 godina

Prosto je perverzno koliko komentatora na postove o strpljenju i ljubavi i komunikaciji s detetom umesto batinanja lupa negativne ocene.
Postoje drustva gdje je pozeljno mlatiti slabijeg, zenu ili dete. Srbija je jedno od tih drustava.
Jos neki koji se dice svojim doktoratima se zavhaljuju svojim mama i tatama na batinama i prosledjuju naviku dalje na svoje potomstvo. Ocit dokaz da se mustra nasilnickog ponasanja u porodicama ne moze ni edukacijom tako lako istrebiti.

merkurije mudri

pre 11 godina

Mene je otac kao dete samo.dva puta u zivotu udario po dupetu... Danas imam 24 godine i zahvalan sam mu zbog toga! Svakako nisam za prebijanje, ali mora da se zna red!

Vraglani mali

pre 11 godina

Ćale kaže da sa mu se jednom istrgao iz ruke i pretrčao ulicu na crvenom, da sam preživeo samo zato što su vozači bili prisebni. Posle toga je on prešao ulicu i istukao me po dupetu. Pravo da vam kažem ne sećam najjasnije tog slučaja, ali više zbog toga batine nisam dobio.
Prvo moramo da razdvojimo vaspitnu meru i maltretiranje. Pa mnogo gore je nekad psihičko maltretiranje nego po nekad čvrsta ruka roditelja. Nemojmo od mrava praviti slona.

Sad ja imam klinca juče ga je majka udarila po dupetu ,pored sve naše pažnje on je uspeo da izleti na terasu i počeo da se penje na stolicu. Čisto sumljam da je nešto osetio imao je pelene, ali zato je i te kako shvato da je pogrešio.

Lala iz Banata

pre 11 godina

Kažu u tekstu - isterali smo ''batine'' iz škole. Tačno,ali zato danas xeca biju svoje profesore.Zato se klinci od 11-12 godina smeju ulice policiji i na sav glas viču "ne možeš mi ništa".Zato je danas tako velika stopa kriminala i netolerancije u Srbiji...
Ne treba prebijati decu na mrtvo ime,ali,lagano kažnjavanje,"šljepkanjem" po guzi,uz ukazivanje razloga,da zpamti za sledeći put.
Naravno,kao što sam negde već pročitao u komentarima,fizičko kažnjavanje je krajnja mera,kad sve ostalo zakaže,krajnja nužda.
I na kraju,ima ona stara kad Nemac šalje dete sa krčagom po mleko,pa pre nego što krene,on ga istuče...kad ga dete plačući pita zašto ga tukao kad ništa nije uradio,otac mu kaže:"kad razbiješ krčag sa mlekom,džabe posle batina".

Misha

pre 11 godina

Svrha batina nije da se deca nečemu nauče, već da se odupru iskušenju i da kroz taj napor razviju svoju volju. Šta vredi detetu da zna šta je dobro, a šta zlo, ako nema volju da samo vlada sobom u skladu sa tim saznanjima? Evi pogledajmo koliko odraslih ljudi dobro zna da duvan nije zdrav, pa opet konzumira duvan. Njihov problem nije saznanje, već što nikada nisu razvili volju da vladaju sobom.

Oni roditelji koji u batinama vide isključivo izraz nasilja i mržnje, a ne ljubavi, otkrivaju da bi sami tukli decu samo iz mržnje (otkrivaju svoje srce), i takodje otkrivaju da nemaju prave ljubavi prema deci, jer ne bi decu odvratili od zla koje je zavladavalo njihovom voljom. To su uglavnom roditelji koji ni sami sobom ne vladaju, koji ne pobedjuju ni sopstvena iskušenja, pa ne shvataju potrebu da i svojoj rodjenoj deci razviju ličnost slobodnu od svakakvih hirova.

Dragan

pre 11 godina

Ma sta pricate i pisete???? Mora malo batina??? I mi smo dobijali pa sta nam fali ???? Zasticeni su ko beli medvedi !!! Dali im broj tel da se zale ako dobiju malo po dupetu ??? Kome ja da se zalim kad me zovu iz skole svaki drugi dan i zale se da je nemiran ometa cas izlazi sa casa kad hoce !!!! Kome da se zalim ??? Ili da dobije malo ili ga pusti nek radi sta hoce !!!! Nemoj sutra da ga roditelji nisu vaspitali ????

Baba Vanga

pre 11 godina

Opet se brkaju babe i zabe. Poistovecuju se stvari koje nisu iste, i trpaju se u isti kos "fizickog zlostavljanja dece". Evo pouzdano, iz prve ruke, kako to izgleda na Zapadu kojem se tako iskreno divimo. Zemlja Kanada, moja drugarica socijalni radnik na slucajevima oduzimanja dece... po slovu zakona udarac-dva OTVORENOM sakom po zadnjici je prihvatljiva i odobrena disciplinska mera. Samo i jedino to!!! To je ono sto ovde zovu "spanking". Ne zelim sad da pominjem ostale slucajeve o kojima mi je pricala i koji zaista spadaju u domen horor filmova i pravog zlostavljanja! Dakle, nemojte da brkate udarac po guzi sa nekim strasnim, drugim stvarima koje svakako treba najstrozije sankcionisati!! I o kakvim to psihickim posledicama pricate?? Sad smo svi mi sto smo dobijali po turu psihopate, poremeceni i ludaci...nije nego.

Mika

pre 11 godina

Jedan tuce decu kad poludi, drugi ih malo vredja, treci ih istuce dobro zato sto je njihovo ponasanje neprihvatljivo ( pa valjda pokazuje da je fizicko kaznjavanje prihvatljivo ) i svi horski ponavljaju hvala roditeljima sto su nas tukli...
Ni mene ni sestru moj matori nikada nije udario, verovatno i zbog toga sto je njegov matori udarao sve koje zatekne u kuci.. Ne cekajte da neko vase praunuce iz istog razloga resi da izbaci batine iz vaspitanja..

NadžaK

pre 11 godina

Prijatelj koji zivi u Svajcarskoj (gde si monstrum ako udaris dete), svojoj deci preti: "Hoces da dobijes batine kao u Srbiji?" :)
Sta ces, mora covek da se snalazi!

Miki Ribiroza

pre 11 godina

Kad bude drzava kupovala mojoj deci hranu, patike, odecu, placala rekreativnu... onda ce I da ih vaspitava. Moja deca moraju da otpatke bacaju u kantu, da se prvi javljaju komsiji, da postuju skolu I drzavu, da ulicu prelaze na prsackom prelazu... O psovkama necu ni da diskutujem za odmah sledi kazna.

vaspitanje primjereno podneblju

pre 11 godina

Rezime: velika vecina citalaca i komentatora na b92 mlati svoju djecu. Tuzno.

Moje dijete ce vjerovatno biti u Srbiji tretiran kao 'onaj svapski mlakonja', i nece se znati snaci u dzungli BG. Prosto se nece gurati u gradski prevoz, nece parkirati auto na parkingu za invalide, nece se gurati preko reda, nece se nabijati autu ispred i propustice nekog ko hoce da se uvrsti u saobracaj.
Sreca sto nece ni morati, zivjece u civilizovanom drustvu gdje ne mlate djecu i gdje se sve ovo gore navedeno smatra normalnim ophodjenjem.

Slavko J.

pre 11 godina

Kam srece da je veci %.
Ne bi nam ovako jadno bilo skolstvo.
Ne vi deca tukla roditelje, babe, dede.
Ne bi tukla nastavnike, profesore i bahato se ponasali po skolskim ucionicama.
Ne bi ubadali druge ucenike nozevima, pretili, zlostavljali, preprodavali drogu i radili sve drugo nevaljalo cega se svaki normalan covek stidi.
Eeee da su ih malo potkacili kuci kad je za to bilo vreme, bilo bi bolje i njima i deci i sredini u kojoj ta deca zive.
A nije ni cudo sto su deca takva kada su ti "prosveceni roditelji" od njih napravili neljude, razmazenu deristad za koju dolaze kod nastavnika u skolu ne da cuju primedbu na ponasanje i uspeh svog deteta, vec da tvrde kako ono "sigurno" zna za vecu ocenu i kako ono "zasluzuje" tu vecu ocenu. Pa od takvih roditelja ne mozemo ocekivati nista bolje. Takvi su mnogi potuno izgubljeni za ovo drustvo i tesko da ce ikada moci ovom drustvu nesto doprineti.
I sad nam ovi dolaze sa nekim novim idejama, kako da od nase dece napravimo najvece neprijatelje naseg drustva i sami sebe iznutra rasturimo.
Ko ima mozga da razmisli, neka razmisli i nek se ukljuci u neki pokret za odrzanje porodice i porodicnih vrednosti.

roditelj

pre 11 godina

naravno da je potrebno tu i tamo detetu dodeliti par disciplinskih, da zna da zivot nije samo lepa prica i smeskanje, i da nece mu teci samo med i mleko, nego da bude dovoljno cvrsto da krene u ovaj ludi svet

Dragan

pre 11 godina

Daj te mi dobro dete pa da vidite kako sam dobar otac !!!!! Prvog a imam ih troje nisam kaznjavao !!!! Zato ga sada kaznjava sudija i sud imam 52 godine on 28 godina od tih njegovih godina ima 3 godine poravnog doma u Krusevcu! Pa 2 godine S Mitrovice ! Pa 1,5 godinu CZ pa ga sad ceka jos 2 sudjenja i 18 meseci zatvora pravosnazno !!! Koliko je to poseta aadvokata para i koliko je dobio batina u zatvoru i policiji? Bolje da sam ga ja tuko ? Prvo manje bi dobio batina ! Drugo nebi me toliko kostao trece bio bi covek ? Ovako nije nista i nikad nece da bude nista jer ima samo 8 razreda !!!! Sto ga ne vaspitase te drzavne ustanove!!!!!???? Evo ovaj treci je 11 godina odlican ucenik i sportista nisam napravio gresku kao sa prvim !!!! Dobijao je kad zasluzi ali ne preterano normalno!!!! A srednja je cerka i pna je odlicna drugo su zenska deca!!!!!

denis napast

pre 11 godina

Kada je dete bezobrazno to se danas smatra kao hiperaktivnost, treba da se obratimo psihologu, sve samo ne batine. Kada sam ja nekad bio hiperaktivno dete takve sam batine dobijao ....

19-godisnjak

pre 11 godina

onaj ko je napisao 'kakva je omladina procenat je mali' tom treba dici spomenik...da koristite Fejs bilo bi vam jasno...Swatke mawe tigrice mackice i ostale zivotinje pa onda svaki drugi status u kom se spominje droga, tu su i likovi do 20 godina upravo izasli iz teretane, slike na kojima ce puci od kolicine steroida..........

ded

pre 11 godina

Vaspitavanje dece odnosno izgrađivanje super ego-a vrši se uskraćivanjem roditeljske ljubavi kada se deca ponašaju neprikladno, i nagradama kada zasluže svojim ponašanjem. Uskraćivanje ljubavi znači - batine, ljutnja, bilo koji vid agresije prema detetu. Dete ne razume šta je struja, šta je utičnica, šta je smrt, ali razume agresiju svog roditelja. Čak i kad nema batina, neki vid agresivnog ponašanja prema deci će uvek ostati, jer deci ne možeš "lepo da objasniš". Nisam siguran da li je to uopšte moguće i sa odraslima a kamoli sa decom.

ja

pre 11 godina

Nekada je zakon roditelja bio iznad svakog zakona. Morao si dobro da razmisliš kakav nestašluk bi hteo da uradiš jer ćeš kod kuće za urađeno snositi posledice.
Danas to ne postoji, izgubilo se, a mladi divljaju gde stignu. U školi, na ulici pa i u porodici. Molio bih "stručnjake" da ne prosipaju zapadnjačke mudrusti.

Marija

pre 11 godina

Ako ne roditelji, kad je dete malo, onda policija, kad poraste i postane prestupnik.
Jednoj majci ce sigurno biti lakse da gleda kako joj dete organi reda dovode u red, nego da ugrozi individualnost i razvijanje licnosti svog deteta u najranijem detinjstvu.

sram vas bilo!

pre 11 godina

"Pre par sati sam prisustvovala sledecoj sceni: otac je nosio u rukama bebu, ne stariju od godinu, godinu i po, beba je plakala, verovatno joj se spavalo i nervozno se vrpoljila tamo amo, i otac je mrtav ladan bebi opalio dva samara. To je monstruozno. Naucite ih na batine, i sami ce posle postati mali, a potom i veliki nasilnici... Deca se vaspitavaju razgovorom i ljubavlju. Nazalost, u ovoj zemlji roditelji sve manje imaju vremena i strpljenja da razgovaraju sa svojom decom, i onda pribegavaju zlostavljanju. Nemojte mi reci da to nije zlostavljanje, jer jeste, i to najgore vrste. Fizicki bol ce uminuti, ali psihicki nece tako lako...
(Maki, 25. oktobar 2012 23:04) "

Ovaj komentar je prvi na listi koji ne podrzava nasilje,a tek deseti po broju pozitivnih ocena. Strasno!
Batinom se deca ne vaspitavaju, samo se treniraju da postuju nasilje kao vrhovni zakon. I onda se pitate zasto je Srbija takva kakva jeste- nasilna i nevaspitana.

Dendza

pre 11 godina

Ljubav i samo ljubav!
Ako ne znas kako sa detetom na prelazu, a ti ga uzmi u narucje i ljubi ga dok ne prodje crveno; nece zauvek imati godinu i po dana, vrlo brzo dodje vreme da ukapira.
Kad udaris dete, sigurno se osecas strasno lose; jer i taj urdarac ide iz nemoci da resis situaciju. Poslje poljubaca ces se osecati nemerljivo lepse; em si izbegao silu, em si pokazao ljubav i opasna situacija je prosla.

Nemojte ih tuci, molim Vas!

p.s. Na kraju, to je (hvala Bogu) i zakonom zabranjeno i neko Vas moze zbog toga prijaviti nadleznim sluzabama.
(V, 25. oktobar 2012 21:48)

Sve si u pravu, pa koji bolesnik moze udariti dete od godinu-dve dana. Problemi dodju kasnije, ali fizicko kaznjavanja samo kao krajnja mera, kad nista drugo ne pomaze, i to naravno blago - kao opomena da se vise nikad ne upotrebi. Pa bolje da od mene dobije cusku i da nauci lekciju nego sutra da izgubi glavu radeci ono sto ja pokusavam da sprecim (da tuce drugu decu). Danas slabija deca ne zovu roditelje u pomoc, vec uzmu skakavac pa sa ledja ...

DC78

pre 11 godina

Očigledno da nije dovoljno, pošto su današnja deca u totalnom rasulu. Banalan primer jutros u pekari, gde ljudi stoje u redu, a onda nailazi grupica od desetak starijih osnovaca kojima je počeo veliki odmor, ne ferma red ni pet posto nego odmah ulaze u pekaru i naručuju.
Ja sam u školi kad nešto zgrešim dobijao packe, a ovi danas su zaštićeni kao beli medvedi. Mogu da prebiju učitelja na mrtvo ime i sve što će da dobiju je razgovor sa psihologom.
Da se razumemo, ne kažem da decu treba premlaćivati, ali je više nego očigledno da ove današnje metode ne daju nikakve metode što se vaspitanja tiče.

ma

pre 11 godina

@ Prevencija
Evo ja idem 5 puta nedeljno na bazen a nisu me bili. I jos sam dobrovoljno vatrogasac. Pusio sam, ali sam shvatio da je to glupo, pa ne pusim vise.
Eto ja sam shvatio , a niko mi nije to preventivno usadio u tintaru

roditelj

pre 11 godina

citat:"Kada smo 2005. godine radili istraživanje došli smo do podatka da 58 odsto roditelja fizički kažnjava decu, da bi se pet godine kasnije 37 odsto roditelja izjasnilo da decu fizički kažnjavaju, što je veliki pomak", rekla je ona.

Hvala Bogu da je tako, znaci da su batine pomogle. 21% dece je pocelo da slusa!!!

ivona

pre 11 godina

krajnosti su opasne!dete se vaspitava od rodjenja,postave se standardi ponasanja kojih i odrasli treba da se pridrzavaju,a kazne,opomene ,pa i povisen ton nekada zaista moraju da se zamene sljickanjem po guzi!ako i pas moze da nauci sta se sme a sta ne onda i nase drago cedo svakako moze usvojiti pristojno ponasanje.npr histerisanje dece na javnom mestu-to je posledica nedoslednosti roditelja-ako od rodjenja se nesto ne sme ne sme se stalno, a ne nekada da nekada ne-a i posledica je dopustanja da se smiri sam!dotle uznemirava okolinu a ne resava se nista.

jelena

pre 11 godina

svaka cast na komentaru kardelju "Ako misle da je batina iz raja izašla, red je da im država omogući da se osećaju kao u raju."

psi

pre 11 godina

Batina ne vaspitava, ona samo uteruje strah u kosti, ili trenira one prestupnike koji se ni batine ne boje. A ko zeli takvu decu? Verovatno oni slomljeni ili oni koji misle da ih nisu dovoljno batinali. Svakako- oni koje su roditelji vec mlatili.

Misha

pre 11 godina

> Vaspitavanje dece odnosno izgrađivanje super ego-a vrši se uskraćivanjem roditeljske ljubavi kada se deca ponašaju neprikladno, i nagradama kada zasluže svojim ponašanjem.

To nije vaspitanje već dresiranje dece. Mnogi roditelji na žalost, dresiraju decu tako što udovoljavaju njihovim slabostima onda kada su im ona poslušna, a osujećuju ih kada su neposlušna; umesto da navedu decu da pobede svoje slabosti u korenu. Pravo vaspitanje je navoditi dete da odbaci svoje slabosti (ako treba i batinom), ne manipulisati detinjim slabostima. Pravilnim vaspitanjem roditelj razvija volju svoje dece, dok dresiranjem on ne razvija njihovu volju već slabosti karaktera koje vladaju detinjom voljom, slabosti iz kojih su takva deca svojim roditeljima poslušna.

Psihičko kažnjavanje, umesto fizičkog, dovodi dete do zaključka da ga roditelj voli uslovno, sebičnom ljubavlju tj. da roditelj uopšte ne voli njegovu ličnost, već da voli samo vrednosti koje u njemu vidi. Takvo dete postaje nesposobno da samo sebi prizna svoje slabosti, jer ga roditelj uči da treba sebe da mrzi što je nesavršeno. Pravo vaspitanje mora kod deteta formirati uverenje da ga roditelj uvek voli, a da ne voli njegove slabosti. Tako će dete imati zdravu snagu pokajanja za svoje slabosti, a ne krivicu ili sramotu koji zapravo samo formiraju od deteta licemera koji svoje slabosti ugušuje u ispoljavanju, umesto da se slabostima odupire.

zena

pre 11 godina

Kada je moje dete sa 2god.piskilo u gace posavetovale su me majke da uzmem sto tanji prut i istucem ga po guzi.Uzela sam takav prut ali sebe da izudaram posto ga nisam ucila da piski na nosi.

ups

pre 11 godina

Kad mislis da imas pravo da bijes dete jer je 'batina iz raja izasla' i tako prevazidjes taj tabu i das sebi legitimitet da batinas, onda ce batina postati svakodnevnica. U to sam 100% sigurna!
Deca su zahtevna, i traze vaspitanje. Moras permanentno da objasnjavas- zasto je sunce zuto i zasto je struja pec pec. Deca ne razumiju i traze odgovor, testiraju granice, i sasvim prirodno pokusavaju svoju volju da sprovedu u delo. Onaj ko nema strpljenja i ne zeli da vaspitava decu, on ih mlati. Time deca, ona koja su lako slomljiva, ce slusati, a ona druga ce se samo naoruzati vriskom, cikom, inatom, nasiljem (to su ona deca sto ih nazivaju zapustenom) u zelji da istraju.

Ujedinjeni balkanski narodi-Hemus group

pre 11 godina

Šta se podrazumeva pod fizičkim kažnjavanjem dece?

Kad čovek više ne ume, ne može, ne zna kako, da obuzda svoje dete da ne bi povredilo sebe ili druge i tom prilikom primeni silu tipa pljus po guzi....da li je to izraz roditeljske nemoći, poraza, slabosti, ili šta već? Pa možda i jeste. I? Pa šta? Šta drugo da uradi kad je već došlo do takve situacije?
Suština je, naravno, da ne dođe do takve situacije, ali kad već dođe, onda šta treba da se radi?
Otvorena agresija, tipa pljus po guzi, je mnogo poštenija prema deci nego razni vidovi kažnjavanja ( zatvaranje dece u sobu, špajiz, garderobu...), držanja predavanja koja prerastu u mašćenje, podmićivanje, pretnje i izazivaju kod dece nesigurnost, nemir, nepoverenje, strah, zebnju.
Deca moraju da znaju gde su granice.Šta je dozvoljeno, a šta ne! Uče da spoznaju svoje granice, ali i granice svojih roditelja.
Deca se osećaju užasno kad osete nemoć odraslih da ih obuzdaju.Postaju nesigurni i nepoverljivi. Ne umeju da stanu, ponese ih inercija ( pa zato su deca, zaboga )i nisu nevaljala, zla jer ne slušaju vaša upozorenja, opomene, pretnje, već su beskrajno zbunjena, ponekad i sama užasnuta sobom i svojim osećanjima i svojim ponašanjem i zapravo vape da ih zaustavite.

I da li nasilje rađa nasilje? Ljudska psiha je mnogo složenija i tu ne važe ovakva mehanička objašnjenja.A i o kakvom se to nasilju radi? O pljuski po guzi?
Budite fer i iskreni prema deci.Pljuska po guzi će biti delotvorna, ako je neophodnai neće traumatizovati dete.

bagra

pre 11 godina

Postoje roditelji koji se osecaju ponizeni ako su primijenili silu. To su oni koji odgajaju. I postoje oni koji se osecaju carski zato sto mogu da batinaju. To su oni koji se izzivljavaju .

pipi

pre 11 godina

Uticnice obezbedim ja u svojoj kuci ali to ne radi moja svekrva,mama niti bilo ko kod koga idemo u goste.Ili da ih nosim sa sobom?JEDAN JDINI SEKUND je dovoljan pa da se djavo iskezi.Moja mama je znala da kaze-Bolje ti da places nego ja-.Sve batine pamtim a i tada mi je bilo jasno zasto sam ih dobila.Mogla je jos za par stvari al dobro...To je dusa od zene koja mi je skoro priznala da je i ona otplakala sve to samnom.Moji klinci slicno prolaze bojim se samo da cu neke propustiti.

mrsoje

pre 11 godina

svako treba da radi kako misli da je najbolje za njegovo dete.Velika primena sile naravno da stvara kontra-efekat.Kao i ako dete "bijete" a ono ima 1-2god.U tom uzrastu gotovo bez upozorenja nista ne razume.
tako da se slazem sa komentarima da predhodno treba dete upozoriti na kaznu.Kao i razlog zbog cega ce biti kaznjeno.
Kod predskolske dece 5-6god vi ste izasli iz faze cestog opominjanja na razne predmete,opasnosti i polako pocinju ba bivaju zreliji.Ali bez nadgledanja roditelja jos uvek nisu samostalni.Ali u tom periodu se vodi psiholoski rat i prica.To je kod nas u kuci gotovo svakodnevno.