Četvrtak, 11.10.2012.

10:09

Rusi hoće Železaru, ali besplatno

Ruski državni Uralvagonzavod (UVZ) zainteresovan je za kupovinu Železare Smederevo i o tome pregovara sa srpskom vladom, ali nema nameru da učestvuje na tenderu

Izvor: B92

Rusi hoæe Železaru, ali besplatno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

96 Komentari

Sortiraj po:

Gruja

pre 9 godina

Ameri su ostavili zelezaru u dugu od 53 miliona dorala. US Steal Srbija je toliko dugovala US Stealu Kosice, kada su napustili zelezaru, vladi Srbije su otpisali deo duga, tako da je fakticki vlada otkupila zelezaru od Amerikanaca za 43 miliona dolara(ostatak duga su nam oprostili).
Neko je ovde spomenuo da Amerikanci nisu ostavili nikakve dugove, a ovo je ono samo sto mi znamo.
O tome na koji nacin su je kupili i po kojoj ceni, to je tek prica za sebe.
Inace zelezara spada u sporne privatizacije koje EU zeli da istrazimo, ali cisto sumnjam da ce neko imati hrabrosti za takav potez...

kaiser

pre 11 godina

"(Gradjanin, 11. oktobar 2012 14:13)"

Nije me mrzelo, tražio sam i nisam ništa našao. Nisam našao nikakve dugove koje su nam ostavili, naprotiv.

Možda bi nas ti prosvetlio?

Ne, ti si samo jedan od radikala za koga je 30 miliona od Amerikanaca malo, ali 0 od Rusa previše?

Nadam se da radiš u toj železari, i nadam se da će vas Rusi uzeti. Naučićeš školu na teži način.

Licemeri...

AP Vojvodina

pre 11 godina

Rafinerije Pancevo,Novi Sad,jesu bombardovane,ali su posle toga obnovljene i radile normalno.
Razbacivanjem novca od strane upravnih odbora i direktora,plus nelegalno itd,NIS je bacen u dugove.Ali dug nije bio milijardu dolara kao sto je neko spomenuo.Tek investicija od milijardu od strane rusa,smesno!
Za NIS nije bio raspisan tender,veec je prodato rusima za 400 mil. evra.
Procenjivala se vrednost NIS-a,preko 2 milijarde dolara,a prodato za 400 mil.evra.
Za gubitke,za prodaju bez tendera,za cifru od 400 miliona,pitajte srpske vlade.
Uz sve to,nije samo za te pare otisao NIS,vec i svi izvori nafte,gasa plus skladista!
To ne postoji ni u jednoj drzavi!

Isto tako treba da se pitaju te vlade i oko prodaje zeljezare,kao i oko kupovine od strane drzave.
Ne mogu biti ameri krivi kao ni rusi,ako mi necemo...

Ima dosta posla za pravosudje,
zasto je nis doveden u gubitasa,zasto je prodat bez tendera,zasto je prodat za 400 miliona itd.
Isto vazi i za zeljezaru.
Kao i za stotine firmi po Srbiji.

Vojvodina treba da tuzi Srbiju,sto im nisu vracene rafinerije,izvori/busotine,kao i skladiste Banatski dvor.
To je bilo u vlasnistvu Vojvodine,Naftagas,sve dok se Sloba nije setio u oduzeo sve to Vojvodini.

Alek

pre 11 godina

@ iz nemacke

“US Steel“ (godišnji izvoz oko 850 miliona evra) - pre nego sto su Amerikanci izasli.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=11&dd=14&nav_id=557668

aleks

pre 11 godina

Ovo zvuci malo cudno. Pazi te da je ruje ne sklepaju pa iznesu sve sto valja, pa potom da nam je vrate... A na kraju ostade nekada ovde bese zelezara...

Lililili-hip

pre 11 godina

Ja da sam na mestu ove vlasti, dao bih ovu našu tužnu železaru LDP-u i njihovim navijačima. Dao bih im čak i kredit da im se nađe za početak. Da i oni nešto pokažu i urade. Neka je prodaju Nemcima ili poklone Francuzima ili neka je sravne sa zemljom. Ali kada se zatim digne kuka i motika iz Smedereva da ne traže pomoć policije da im spašava glave.

volk

pre 11 godina

Pa, nisu ni francuzi kupili beocinsku fabriku cementa da bi vozili cement u francusku, niti su pivere pokupovane da se izvozi u Dansku. Svaka fabrika ima svoje kupce i pre privatizacije. Koliko znam najveci deo proizvodnog programa zelezare je bio izvoz u EU. Osim toga Smedersvski lim je sigurno kvalitetniji od ukrajinskog ili rumunskog i zato i ima prodju na trzistu.
S druge strane situacija uopste na svetskom trzistu celika nije dobra , zato i nema puno interesovanja za smederevo.

petar

pre 11 godina

Ameri platili 28 miliona za zelezaru u Smederevu! A rusi hoce sve za djabe,zato niko nece s rusima! NIS dali za dzabe naplativ za veto.Aide sve poklonimo!

veca korist nego steta

pre 11 godina

@Vasilije
Bas me zanima, na koliki bi dug Sartid napravio da nije privatizovan?
(nemoj zaboraviti da dok je Sartid bio privatizovan, drzavi su redovno isplacivane sve obaveze, redovne plate... a kao sto su ameri ostavili, eventualne dugove, za koje ne znamo koliko su veliki, isto tako nisu ni sva potrazivanja Sartida naplacena od onih koji duguju Sartidu, i koliko je takodje ostalo sirovina u nasledje to takodje nikad necemo znati...)

Vasilije

pre 11 godina

@andreas kisser
Sartid je prodat bez preuzetog duga. Dug (za koji ni danas nije jasno koliko iznosi, spekulise se brojkama od par stotina hiljada do nekoliko miliona evra), pao je na teret poreskih obveznika Srbije. Koliko smo zapravo postradali tom privatizacijom nikada nece biti jasno, jer kupo-prodajni ugovor nikada nije bio dostupan javnosti.
Ako me razumete... :)

iz nemacke

pre 11 godina

Nemacki thyssenkrupp ima produktivnost po glavi (podaci od 2011) od 228.000 Euro po radniku. US Steel Srbija/Satird sa 5000 radnika nikada nije proizvodio preko milliardu euro. Meni se cini, da je bivsi satird jednostavno ekonomski mrtav. Technoloski visak verovatno 50%.

Vladimir

pre 11 godina

U Japanu se dve najvece zelezare udruzuju i zajedno imaju kapacitet 60 miliona tona celika. Plan im je da povecaju kapacitete na 90 miliona tona. Ova nasa zelezara je patuljak od 2 miliona tona. Na to samo treba dodati da Japan nema ni jedan rudnik gvozdja niti uglja. E sad, zasto kod njih to moze a kod nas ne moze iako smo u sredistu najveceg trzista na svetu EU treba razmisliti. Nisu Amerikanci jedini koji su pobegli iz Srbije glavom bez obzira. US STEEL nije pobegao iz Slovacke iako je ista ta svetska kriza i tamo i ovde. Jednostavno je kod nas problem sto mi nemamo pravnu drzavu a zakoni se postuju onako kako se stranke dogovore. U Srbiji i obicna trafika ne moze da posluje normalno a kamo li neki industrijski sistem. Nasim politicarima je najlakse da pricaju kako zelezara ne valja i kako je najbolje zatvoriti ako je niko nece ali poenta je da je na hiljade preduzeca propalo zbog korupcije koju odrzava vlast. To je problem, kao i mi sto vec 20 godina glasamo jedne iste i stalno nam je sve gore i gore

andreas kisser

pre 11 godina

Poklon je cela Zelezara sa jos 5 pridruzenih firmi za 23 miliona dolara i to BEZ duga, koji je ostao tebi i meni da ga otplacujemo. Zato se mani floskula i ukljuci glavu.
(fondacija za dusebriznike, 11. oktobar 2012 13:17)

lep primer selektivnog pamcenja, tj. pamcenja samo onog sto odgovara licnoj projekciji stvarnosti. zelezara je prodata US steel-u za oko 20 miliona dolara i uz nju su preuzeti dugovi od oko jedne milijarde dolara! da su je kupili rusi, ili prodavao kostunica, mozda bi ovaj iz fondacije sebe ubedio da je prodata za milijardu, uz dugove od 20 miliona dolara :-)

Milan Marković

pre 11 godina

Ameri nisu imali loše namere (više su popravili nego što su pokvarili) ali nisu bili dorasli zadatku u svetskoj krizi.Železara u SD je i dalje tehnički veoma dobra (značajnije treba poboljšati Aglomeraciju jer su je ameri zapostavili). Inženjersko-radnički personal je još uvek zadovoljavajući. S' obzirom na svetsku krizu železaru treba dati besplatno i pride još Heroj Srbu (renomt vagona) i Fabriku vagona Kraljevo. Treba je dati bez tendera i čak ako bi UVZ tražio samo valjaonice (zašto bi vozio iz Rusije odve rudu i koks kada mogu da voze tri puta manje uložka za valjaonice koji tamo ima jeftinijeg). Sve to je bolje nego da je niko ne uzme do kraja godine. To će njoj i Smedervu biti kraj. Treba samo ograničiti pretapanje i iznošenje metalnih konstukcija i delova iz same železare, kao i ostavljanje otpada u krug železare (kao što su ameri radili).

radnik

pre 11 godina

Ih sto mi je neprijatno. Jutros kada sam u komentaru postavio pitanje isplativosti da se celik vozi 3 hiljade km od Smedereva do Urala, napadose me Rusofili ko manijaci. E, sada napadnite ovog Rusa koji kaze istu stvar!

mne srb

pre 11 godina

zadnja info koju imamo-agrobanka se pripaja postanskoj stedionici.nakon toga sberbanka kupuje stedionicu posto ce tek tada sberbanka imati dovoljno filijala.uz sve to zelezara smederevo ide KAO POKLON RUSIMA!posao ce biti zavrsen u narednih par meseci.javljam se kad sve bude gotovo;)))

ajd

pre 11 godina

@(srebrni letac, 11. oktobar 2012 13:05)
'ajd nek bude da si u pravu da kod nas nema sposobnih ljudi da uspesno vode ovog giganta i tu bih se slozio s'tobom. Medjutim i Ameri su digli ruke, a njima se sposobnost ne moze poreci. Pa i druge zemlje imaju sposobne kadrove, pa ipak "mladozenje" nema pa nema. Zelezara je napravljena kao politicka tvorevina i to nigde i nikad nije bilo profitabilno. Nema rude nema koksa,sve to trba dovoziti sa strane, a nas kapacitet potrosnje je isuvise mali da "proguta" sav njen kapacitet. Ne zanosimo se da je to nesto interesantno na komercijalnom planu Ameri se ne bi tako odrekli.

Pozitivac

pre 11 godina

Kupili su primorje, kupili su industriju, kupili su stanove ... idemo dalje ... sad bi moglo malo nesto i za dzabe ... blago nama sa njima kao i sa kinezima ... morao je neko doci posle turaka ...

Bole

pre 11 godina

Koliko se secam zelezara je pod amerikancima bila godinama najveci izvoznik u srbiji dok nije dosla kriza i pala potraznja za celikom, sto znaci da moze da radi i da moze da zaradjuje, a sada se svi ubise da objasne da se nama isplati da je poklonimo jer jelte to ne moze da zaradjuje pare. Pa proci ce kriza opet ce da poraste potraznja da necemo da se vratimo u kameno doba mozda? 10 godina slusam kako je zelezara kriminalno prodata za male pare (ne znam koliko miliona evra) a sada hoce da je poklone? Ne kapiram.

petar

pre 11 godina

Dokle rusi ponasaju u Srbiji kao da Srbija kolonia Rusiji!Oni diktiraju cene,oni traze sta hoce!!!Poklonili NIS,a sad traze za djbe!Bolje bilo da brinu za svoi Ural gde narod gladuje i plata 100$ i manje !!! Rusofili idite i vidite kako narod tamo zivi,da vidite jad i bedu!!!

anonimus

pre 11 godina

Problem je što je železara politička fabrika. Ni gvožđa ni koksa u dovoljnim količinama, ali nekome je palo napamet da pravi železaru. Daj bože da je bilo ko uzme.

pratilac

pre 11 godina

ruski veto mora da se plati, tako da treba ucvrstiti ruku na veto sa železom!
e srbijo sve ces platiti a na kraju nista neces dobiti !!!

pratilac

pre 11 godina

ruski veto mora da se plati, tako da treba ucvrstiti ruku na veto sa železom!
e srbijo sve ces platiti a na kraju nista neces dobiti !!!

kolika je vrednost fabrike koju nece niko da kupi?

pre 11 godina

Sta je problem u vezi Zelezare?
Problem je u tome sto celu pricu u vezi te fabrike, od samog pocetka, kada se pocelo pricati o njenoj privatizaciji, prati nevidjeni populizam. Naslusali smo se svakakvih prica o neprocenjivoj vrednosti te fabrike za Srbiju (uvek se setim Antoniceve price o 500 miliona dolara vrednosti fabrike). U pricu o fabrici je upakovan i taj antiamerikanizam, tamo kod prve privatizacije i nakon njenog vracanja ponovo u ruke Srbiji. Danas po istom modelu se plasira ta antiruska prica.
Zbog takvih spinovanja je nemoguce proceniti stvarnu vrednost fabrike, objektivno i bez upliva politike. Zbog toga ni Srbija nije u stanju da resi sudbinu te fabrike u skladu sa nekim zdravorazumskim i ekonomskim principima.

Gradjanin

pre 11 godina

Vidim ja da su mnogi zaboravili da uz "Smederevo" ide i dug koji je USS Srbija naprvaila a sad iznosi SAMO koju stotku miliona evra!!! Koga ne mrzi neka nadje u arhivi vesti st asu nam amerikanci ostavili u amanet. Tako da ako neko hoce stvarno da osposobi zelezaru eto mu je odmah i za 1 dinar. Strah me je samo sta ce biti i sa GEOXom. NApravice fabriku,otvoriti nesto preko 1000 radnih mesta i za svakog radnika ce od drzave Srbije dobiti po 9000 evra. Znaci njihovo je da uloze u fabriku a sledece jedno 3 godine im radnike placa Srbije. Na kraju ce proci kao i zelezara.

Goran

pre 11 godina

Pa dobro, US Steel je dobio za 1 simpobičan dinar, pa eno duguju Srbiji 10 miliarde dinara poreza. Danas pisano na B92.

Znači rusi je traže besplatno, Ameri još će na poklon dobiti i 10 miliarde.

UŽAS

pre 11 godina

Ja sam radio u firmi u kojoj su došli rusi i koja je sada uništena, u stečaju. Moj komentar je - ne dao ti bog da sa njima radiš !

Ne samo zbog stečaja, kao konačnog ishoda, nego zbog svakodnevnih doživljaja i preživljenog.

A vi, kako hoćete.

Zoran

pre 11 godina

Onim blogerima koji nemaju blage veze o tome koliko kosta firma koja na godisnjem nivou produkuje gubitke u iznosu od 50 do 60 miliona evra, cije radnike placaju svi poreski obveznici u Srbiji, onima ciji je jedini argument protivljenja eventualnom preuzimanju zelezare to sto je potencijalni ulagac iz Rusije, savetujem da se nikada, ni po jednom pitanju, ne ukljucuju u ovakvu vrstu rasprava. Pismenost sumljiva, a pri tome funkcionalna nepismenost evidentna...

smece

pre 11 godina

(Дарко, 11. oktobar 2012 11:25)

Hhahahah, jeste, bas Putin trci u Srbiju da nam skida jaram od 100 mil evra :-D. Jel ti mislis da on nas toliko voli? Ali dobro, mnogo je u Srbiji pogubljenih ljudi, uvek ce takvi kao ti biti u vecini. Svakom odgovara da kupi zelezaru iz prostog razloga sto traznja za celikom jeste u krizi ali ce to proci, to nece trajati 100 godina. Srbija ce tesko ikada postati clanica EU, a samim tim u Srbiji nikad nece morati da se primenjuju ekoloski standardi koji vaze u EU, tako da bez obzira npr da li se dozvoli ili ne ova fabrika nikla, Srbija ce biti jedna od onih zemalja koja je destinacija za prljave tehnologije. OD svih termoelektrana u Evropi (bez Rusije) nasa je jedna od najvecih zagadjivaca. Razlog - nema filtera. Citajte malo o tome, i videcete zasto Rusima odgovara da kupe zeleazaru, jednostavno jer nismo u EU, i nema standarda. Setite se samo prodaje NIS. Lepo je sve to, postao NIS uspesna kompanija, ovo ono, ali je vlada Srbije morala da potpise da nece primenjivati ekoloske standarde na NIS do 2013, a ko zna da li ce i tada. Tako da cemo mi biti jedno smece drzava i mislim da zato Rusi imaju interesa da kupe zeleazaru.

Nenad

pre 11 godina

Uopšte ne verujem da će neko kupiti tu željezaru.
Svako ko za nju plati i jedan dolar je obična budala.
Nikome ona neće doneti dobit. Zašto bi Rusi dovozili
rudu i koks sa Urala da bi ovde proizvodili čelik?
Ko sad u Evropi kupuje čelik?

fondacija za dusebriznike

pre 11 godina

@Pancevac
51% NISa sa milijardu dolara duga i srusenom rafinerijom je prodato za 400 miliona evra i milijardu i po evra investicija. Poklon? Sve samo ne poklon. Za uzvrat smo dobili pretvaranje gubitasa u najuspesniju kompaniju u Srbiji koja puni 13% drzavnog budzeta.
Poklon je cela Zelezara sa jos 5 pridruzenih firmi za 23 miliona dolara i to BEZ duga, koji je ostao tebi i meni da ga otplacujemo. Zato se mani floskula i ukljuci glavu.

Brkic - Tabloid

pre 11 godina

@miljko

Pa zar vec nismo majke, sestre, pardon zelezaru poklonili Amerima pre par godina? Poklonili za 1$, mi platili prethodne dugove, a sada placamo americke dugove. E to je dobar posao.

srebrni letac

pre 11 godina

Prvo zelezara nije oduvek bila gubitas to je cista laz,drugo kakav ima smisao dati je rusima moze se pricati o tome tek kada se raspitas koliko zaradjuju njihovi radnici i kakvi su uslovi za rad njihovih radnika i iz kakvog je razloga zapravo zele.Trece u srbiji nema nikog sposobnog da vodi i obican svinjac a kamoli jedan takav kompleks kakav je jedna zelezara pa se mora nekome makar i dati ali se ne mora bas baciti.Oni koji kazu zelezaru bolje i demontirati ne mislim da bi imali takav komentar kada bi se radilo o njihovim radnim mestima,zato treba biti oprezan jer Bog gleda ,nema radnog mesta u ovoj propaloj zemlji koje nije na klackalici.I na kraju ta zelezara je pedeset godina proizvodila lim i za domace trziste i izvoz to sto se sada smatra kamenom oko vrata je zato sto nikog vise sposobnog nema da je vodi,znamo svi kakvi su u vladi strucnjaci.

rmbozic

pre 11 godina

Pa se posle kaže kako je to sumnjiva privatizacija.
A partner neće ni za dž.
Najbolje je da plaćamo Amerima da je održavaju u životu,bar bi naučili kako se radi i vodi firma.

Sasa

pre 11 godina

@Novosađanin NS

Pa nije se Smederevo naselilo nakon izgradnje zelezare da bi se proizvodilo grozdje i voce. Oni koji su se time nekad bavili njih vise nema. Zalosno ali istinito.

dragan

pre 11 godina

UVZ je ozbiljna firma samo u Rusiji.Niko ne može da kaže da je oprema u železari Smederevo zastarela a naročito ne ova Ruska firma.Osnovni problem naše železare je sirovina i koks koji su daleko pa troškovi transporta drastično utiču na cenu konačnog proizvoda.Znači železaru treba prodati nekom ko će pogone demontirati i odneti iz Smedereva.Ovde železara ne može rentabilno da posluje i to treba da je svima jasno.

mirko

pre 11 godina

Čudno je da se sada svi razumeju u problematiku preduzeća poput Železare Smederevo, i da znaju da prodaja za simboličnu sumu, kada preduzeće proizvodi gubitke, i nije nekakva dobit.
U vreme kada je ova ista firma prodata amerikancima za 28 miliona dolara, i kada su oni uložili prilično novca da je osposobe, komentari su bili drugačiji, slično je bilo i sa prezaduženim šećeranama, koje nisu radile i prodavane su za simbolični jedan dolar.
Najveće kritike dolazile su od ovih koji sada nude još lošije uslove, da bi se rešili gubitaša, a ostavili ljude na poslu.

Opljackan

pre 11 godina

Dajte im besplatno. Ionako ste im NIS dali u bescenje pa se navikli da im poklanjamo non stop. Nemojte da im kvarite ocekivanja!!! Braca Rusi, pih.

zoran

pre 11 godina

Zashto kritikujete Ruse..?

Da li znate da je ta fabrika bila i ostala gubitash od prvog dana njenog pushtanja u pogon ?? Ta fabrika je pojela para da bi mogli od tog novca vratiti sve dugove. Mislite da drugi to ne znaju ? Pa, zar ne vidite da niko nece da je kupi. Treba je dati bilo kome , ako moze neshto da napravi i na taj nachin zaposlimo ljude. U supprotnom taj monstrum ce samo jesti novac i nece sluziti bilo chemu.
Dati je dzabe i uzimati neki procenat od profita, ako ga uopshte bude bilo...ili uzimati neku vrstu kirije...ma bilo shta, samo ne ostavljati u ovakvom stanju.

Zoran

pre 11 godina

.... sasvim legitimno . Sve se može jasno definisati ugovorima , dinamika ulaganja , osavremenjavanja opreme itd. sasvim legitiman zahtjev ili vi postavite neku cijenu , pustite potencijalne kupce da dođu , pa čekajte odgovor . Ili će vaši praunuci još čekati odgovor ili više neće imati na šta da čekaju odgovor ili će neki kontroverzni da kupi , poruši pa otvori shopping centar ,a bivši livničari čelika rade na delikatesu da bi dogurali do penzije , "spojili staž" .I opet tendeciozan naslov . Šta bi sa US Steel , kako to moćno zvuči kad ono ....

CarlosNS

pre 11 godina

Nije problem za koliko novca cemo je prodati. Neka je daju i za dzabe ako treba. Problem je kome ce ostati dugovi?! Meni se cini da ce Rusi uzeti zelezaru kao da je na 0 (nuli),a da ce gradjani Srbije vracati dugove.

Mladen

pre 11 godina

Zanimljivo je da je izvor vecine vesti iz Rusije Komersant, liberalno-placenicki list. Nikada nisu napisali ni jednu istinitu cinjenicu, vec iskljucivo nagadjanja koja ruse kredibilitet ruskih investicija bilo gde u svetu. Kako ce da bude videcemo, ovakve vesti su cisto spinovanje i nista drugo.

Cut your losses and move on!

pre 11 godina

Ako preduzece ne moze da opstane na slobodom trzistu, onda nema smisla nastavljati sa proizvodnjom. Jer ce Rusi za ovu "uslugu" traziti nesto zauzvrat i takvo poslovanje se nikad nije isplatilo. Dakle, u se i u svoje kljuse, bolje da ti radnici nadju nesto sto ima plasman na slobodnom trzistu. When you're in hole, stop digging!

Дарко

pre 11 godina

У Нижњем Тагиљу где се налази УВЗ, завод је практично ограда до ограде са НТМК, металуршким комбинатом који је неупоредиво већи од Смедеревске Железаре. Због тога и не видим неки пословни разлог да се купује наша Железара. Уколико би УВЗ, који је у државном власништву, заиста преузео Смедеревску Железару, једини разлог је чисто политички. Односно Путин би да скине са буџета Србије трошак од 100 мил. евра годишње.

investitor

pre 11 godina

Ma nece je niko ni za besplatno. Sta ce kome fabrika kad je trziste celika u velikoj krizi. Rusi ce je jedino uzeti zbog ogromnog politickog pritiska, a onda sta ce da rade s njom, ne znaju ni oni...

Novosađanin NS

pre 11 godina

Ja bih tu željezaru poklonio svakome ko hoće da je demontira
i odnese u staro gvožđe kako bi jednom i Srbija i Smederevo
shvatili da ljudi u Smederevu treba da proizvode voće, grožđe,
povrće i da se bave turizmom.

normalno

pre 11 godina

Pa sta i drugo su prodavali za dzabe.Ovaj gubitas nam jede pare iz budzeta i ne radi.Ostavili ga amerikanci kao nerentabilnog i sa dugovima,pa sta prodati i kome.Smesni ste.Daj boze da je uzmu i skinu nam je sa grbace a radnicima u zelezari omoguce da rade, kad to vec nisu ovi prethodni i ako je i platise tako, da nam sad EU trazi da ispitamo tu privatizaciju.Ili to ili otpustanje i gasenje zelezare sve drugo je za budzet propast.To vam je kao kad zenite propalu devojku,pa gledate kome da je uvalite, zbog lose proslosti.

BgHQ

pre 11 godina

Mi smo njima poklonili i mnogo vaznije kapacitete od jedne zelezare,tako da ne vidim razloga da im i ovo ne poklonimo i jos malo da im damo za dzeparac jer je to patriJotski cin.Podrazumeva se da dok im dajemo dzeparac treba da budemo malo nagnuti unapred i spustenih gaca jer tako dolikuje pravom pravcatom rodoljubu.

Perhan

pre 11 godina

Pa nisu ludi da kupuju najveceg gubitasa u staroj Jugoslavije.
Vestacka firma koja ima za cilj zaposljavanje ljudi.
Ameri probali pa nista na kraju vratili za dolar drzavi.

braća

pre 11 godina

Ma daj da im damo još neko državno preduzeće gratis, nije uredu da braći naplaćujemo železaru. Još da im država plaća za svakog zaposlenog radnika ... E to b bila fer ponuda.

Anonymous

pre 11 godina

Pa dajte im za dž. Pa to su naša braća Rusi!!!! To je onda ok, ako se da u bescenje našoj braći Rusima, to je ok... sve ostalo je veleizdaja...

Oni malo stariji se sećaju narodne izreke:
Onoga ko je Rus branio, i Grk hranio ... ježa u leđa. Pa vi stavite prst na čelo, umesto da njime kopate noseve, i onda ih brišete u pantalone...

gost

pre 11 godina

Ne dajte železaru ispod 1 €. Rusi su tvrdi na pregovorima iako u ovoj fazi pregovora ne daju ništa na kraju će popustiti i daće 1 dolar.
Vi budite hrabri i ne nasedajte na taj dolar i ne dajte je iapod evra.
Puno sreće u teškim i steateškim pregovorima oko budućnosti železare i Srbije.

Mirko

pre 11 godina

Rusu su nasi prijatelji i bio bi bas lep gest od nas da im poklonimo zeljezaru, recimo povodom rodjendana druga Putina.

Super je fotografija sa mamom ladom i jugicem.

gost

pre 11 godina

Ne dajte železaru ispod 1 €. Rusi su tvrdi na pregovorima iako u ovoj fazi pregovora ne daju ništa na kraju će popustiti i daće 1 dolar.
Vi budite hrabri i ne nasedajte na taj dolar i ne dajte je iapod evra.
Puno sreće u teškim i steateškim pregovorima oko budućnosti železare i Srbije.

Novosađanin NS

pre 11 godina

Ja bih tu željezaru poklonio svakome ko hoće da je demontira
i odnese u staro gvožđe kako bi jednom i Srbija i Smederevo
shvatili da ljudi u Smederevu treba da proizvode voće, grožđe,
povrće i da se bave turizmom.

Mirko

pre 11 godina

Rusu su nasi prijatelji i bio bi bas lep gest od nas da im poklonimo zeljezaru, recimo povodom rodjendana druga Putina.

Super je fotografija sa mamom ladom i jugicem.

investitor

pre 11 godina

Ma nece je niko ni za besplatno. Sta ce kome fabrika kad je trziste celika u velikoj krizi. Rusi ce je jedino uzeti zbog ogromnog politickog pritiska, a onda sta ce da rade s njom, ne znaju ni oni...

CarlosNS

pre 11 godina

Nije problem za koliko novca cemo je prodati. Neka je daju i za dzabe ako treba. Problem je kome ce ostati dugovi?! Meni se cini da ce Rusi uzeti zelezaru kao da je na 0 (nuli),a da ce gradjani Srbije vracati dugove.

UŽAS

pre 11 godina

Ja sam radio u firmi u kojoj su došli rusi i koja je sada uništena, u stečaju. Moj komentar je - ne dao ti bog da sa njima radiš !

Ne samo zbog stečaja, kao konačnog ishoda, nego zbog svakodnevnih doživljaja i preživljenog.

A vi, kako hoćete.

zoran

pre 11 godina

Zashto kritikujete Ruse..?

Da li znate da je ta fabrika bila i ostala gubitash od prvog dana njenog pushtanja u pogon ?? Ta fabrika je pojela para da bi mogli od tog novca vratiti sve dugove. Mislite da drugi to ne znaju ? Pa, zar ne vidite da niko nece da je kupi. Treba je dati bilo kome , ako moze neshto da napravi i na taj nachin zaposlimo ljude. U supprotnom taj monstrum ce samo jesti novac i nece sluziti bilo chemu.
Dati je dzabe i uzimati neki procenat od profita, ako ga uopshte bude bilo...ili uzimati neku vrstu kirije...ma bilo shta, samo ne ostavljati u ovakvom stanju.

Anonymous

pre 11 godina

Pa dajte im za dž. Pa to su naša braća Rusi!!!! To je onda ok, ako se da u bescenje našoj braći Rusima, to je ok... sve ostalo je veleizdaja...

Oni malo stariji se sećaju narodne izreke:
Onoga ko je Rus branio, i Grk hranio ... ježa u leđa. Pa vi stavite prst na čelo, umesto da njime kopate noseve, i onda ih brišete u pantalone...

Дарко

pre 11 godina

У Нижњем Тагиљу где се налази УВЗ, завод је практично ограда до ограде са НТМК, металуршким комбинатом који је неупоредиво већи од Смедеревске Железаре. Због тога и не видим неки пословни разлог да се купује наша Железара. Уколико би УВЗ, који је у државном власништву, заиста преузео Смедеревску Железару, једини разлог је чисто политички. Односно Путин би да скине са буџета Србије трошак од 100 мил. евра годишње.

normalno

pre 11 godina

Pa sta i drugo su prodavali za dzabe.Ovaj gubitas nam jede pare iz budzeta i ne radi.Ostavili ga amerikanci kao nerentabilnog i sa dugovima,pa sta prodati i kome.Smesni ste.Daj boze da je uzmu i skinu nam je sa grbace a radnicima u zelezari omoguce da rade, kad to vec nisu ovi prethodni i ako je i platise tako, da nam sad EU trazi da ispitamo tu privatizaciju.Ili to ili otpustanje i gasenje zelezare sve drugo je za budzet propast.To vam je kao kad zenite propalu devojku,pa gledate kome da je uvalite, zbog lose proslosti.

dragan

pre 11 godina

UVZ je ozbiljna firma samo u Rusiji.Niko ne može da kaže da je oprema u železari Smederevo zastarela a naročito ne ova Ruska firma.Osnovni problem naše železare je sirovina i koks koji su daleko pa troškovi transporta drastično utiču na cenu konačnog proizvoda.Znači železaru treba prodati nekom ko će pogone demontirati i odneti iz Smedereva.Ovde železara ne može rentabilno da posluje i to treba da je svima jasno.

Perhan

pre 11 godina

Pa nisu ludi da kupuju najveceg gubitasa u staroj Jugoslavije.
Vestacka firma koja ima za cilj zaposljavanje ljudi.
Ameri probali pa nista na kraju vratili za dolar drzavi.

Cut your losses and move on!

pre 11 godina

Ako preduzece ne moze da opstane na slobodom trzistu, onda nema smisla nastavljati sa proizvodnjom. Jer ce Rusi za ovu "uslugu" traziti nesto zauzvrat i takvo poslovanje se nikad nije isplatilo. Dakle, u se i u svoje kljuse, bolje da ti radnici nadju nesto sto ima plasman na slobodnom trzistu. When you're in hole, stop digging!

braća

pre 11 godina

Ma daj da im damo još neko državno preduzeće gratis, nije uredu da braći naplaćujemo železaru. Još da im država plaća za svakog zaposlenog radnika ... E to b bila fer ponuda.

Opljackan

pre 11 godina

Dajte im besplatno. Ionako ste im NIS dali u bescenje pa se navikli da im poklanjamo non stop. Nemojte da im kvarite ocekivanja!!! Braca Rusi, pih.

pratilac

pre 11 godina

ruski veto mora da se plati, tako da treba ucvrstiti ruku na veto sa železom!
e srbijo sve ces platiti a na kraju nista neces dobiti !!!

smece

pre 11 godina

(Дарко, 11. oktobar 2012 11:25)

Hhahahah, jeste, bas Putin trci u Srbiju da nam skida jaram od 100 mil evra :-D. Jel ti mislis da on nas toliko voli? Ali dobro, mnogo je u Srbiji pogubljenih ljudi, uvek ce takvi kao ti biti u vecini. Svakom odgovara da kupi zelezaru iz prostog razloga sto traznja za celikom jeste u krizi ali ce to proci, to nece trajati 100 godina. Srbija ce tesko ikada postati clanica EU, a samim tim u Srbiji nikad nece morati da se primenjuju ekoloski standardi koji vaze u EU, tako da bez obzira npr da li se dozvoli ili ne ova fabrika nikla, Srbija ce biti jedna od onih zemalja koja je destinacija za prljave tehnologije. OD svih termoelektrana u Evropi (bez Rusije) nasa je jedna od najvecih zagadjivaca. Razlog - nema filtera. Citajte malo o tome, i videcete zasto Rusima odgovara da kupe zeleazaru, jednostavno jer nismo u EU, i nema standarda. Setite se samo prodaje NIS. Lepo je sve to, postao NIS uspesna kompanija, ovo ono, ali je vlada Srbije morala da potpise da nece primenjivati ekoloske standarde na NIS do 2013, a ko zna da li ce i tada. Tako da cemo mi biti jedno smece drzava i mislim da zato Rusi imaju interesa da kupe zeleazaru.

Mladen

pre 11 godina

Zanimljivo je da je izvor vecine vesti iz Rusije Komersant, liberalno-placenicki list. Nikada nisu napisali ni jednu istinitu cinjenicu, vec iskljucivo nagadjanja koja ruse kredibilitet ruskih investicija bilo gde u svetu. Kako ce da bude videcemo, ovakve vesti su cisto spinovanje i nista drugo.

BgHQ

pre 11 godina

Mi smo njima poklonili i mnogo vaznije kapacitete od jedne zelezare,tako da ne vidim razloga da im i ovo ne poklonimo i jos malo da im damo za dzeparac jer je to patriJotski cin.Podrazumeva se da dok im dajemo dzeparac treba da budemo malo nagnuti unapred i spustenih gaca jer tako dolikuje pravom pravcatom rodoljubu.

Zoran

pre 11 godina

Onim blogerima koji nemaju blage veze o tome koliko kosta firma koja na godisnjem nivou produkuje gubitke u iznosu od 50 do 60 miliona evra, cije radnike placaju svi poreski obveznici u Srbiji, onima ciji je jedini argument protivljenja eventualnom preuzimanju zelezare to sto je potencijalni ulagac iz Rusije, savetujem da se nikada, ni po jednom pitanju, ne ukljucuju u ovakvu vrstu rasprava. Pismenost sumljiva, a pri tome funkcionalna nepismenost evidentna...

rmbozic

pre 11 godina

Pa se posle kaže kako je to sumnjiva privatizacija.
A partner neće ni za dž.
Najbolje je da plaćamo Amerima da je održavaju u životu,bar bi naučili kako se radi i vodi firma.

Sasa

pre 11 godina

@Novosađanin NS

Pa nije se Smederevo naselilo nakon izgradnje zelezare da bi se proizvodilo grozdje i voce. Oni koji su se time nekad bavili njih vise nema. Zalosno ali istinito.

fondacija za dusebriznike

pre 11 godina

@Pancevac
51% NISa sa milijardu dolara duga i srusenom rafinerijom je prodato za 400 miliona evra i milijardu i po evra investicija. Poklon? Sve samo ne poklon. Za uzvrat smo dobili pretvaranje gubitasa u najuspesniju kompaniju u Srbiji koja puni 13% drzavnog budzeta.
Poklon je cela Zelezara sa jos 5 pridruzenih firmi za 23 miliona dolara i to BEZ duga, koji je ostao tebi i meni da ga otplacujemo. Zato se mani floskula i ukljuci glavu.

anonimus

pre 11 godina

Problem je što je železara politička fabrika. Ni gvožđa ni koksa u dovoljnim količinama, ali nekome je palo napamet da pravi železaru. Daj bože da je bilo ko uzme.

mirko

pre 11 godina

Čudno je da se sada svi razumeju u problematiku preduzeća poput Železare Smederevo, i da znaju da prodaja za simboličnu sumu, kada preduzeće proizvodi gubitke, i nije nekakva dobit.
U vreme kada je ova ista firma prodata amerikancima za 28 miliona dolara, i kada su oni uložili prilično novca da je osposobe, komentari su bili drugačiji, slično je bilo i sa prezaduženim šećeranama, koje nisu radile i prodavane su za simbolični jedan dolar.
Najveće kritike dolazile su od ovih koji sada nude još lošije uslove, da bi se rešili gubitaša, a ostavili ljude na poslu.

Vladimir

pre 11 godina

U Japanu se dve najvece zelezare udruzuju i zajedno imaju kapacitet 60 miliona tona celika. Plan im je da povecaju kapacitete na 90 miliona tona. Ova nasa zelezara je patuljak od 2 miliona tona. Na to samo treba dodati da Japan nema ni jedan rudnik gvozdja niti uglja. E sad, zasto kod njih to moze a kod nas ne moze iako smo u sredistu najveceg trzista na svetu EU treba razmisliti. Nisu Amerikanci jedini koji su pobegli iz Srbije glavom bez obzira. US STEEL nije pobegao iz Slovacke iako je ista ta svetska kriza i tamo i ovde. Jednostavno je kod nas problem sto mi nemamo pravnu drzavu a zakoni se postuju onako kako se stranke dogovore. U Srbiji i obicna trafika ne moze da posluje normalno a kamo li neki industrijski sistem. Nasim politicarima je najlakse da pricaju kako zelezara ne valja i kako je najbolje zatvoriti ako je niko nece ali poenta je da je na hiljade preduzeca propalo zbog korupcije koju odrzava vlast. To je problem, kao i mi sto vec 20 godina glasamo jedne iste i stalno nam je sve gore i gore

Nenad

pre 11 godina

Uopšte ne verujem da će neko kupiti tu željezaru.
Svako ko za nju plati i jedan dolar je obična budala.
Nikome ona neće doneti dobit. Zašto bi Rusi dovozili
rudu i koks sa Urala da bi ovde proizvodili čelik?
Ko sad u Evropi kupuje čelik?

petar

pre 11 godina

Dokle rusi ponasaju u Srbiji kao da Srbija kolonia Rusiji!Oni diktiraju cene,oni traze sta hoce!!!Poklonili NIS,a sad traze za djbe!Bolje bilo da brinu za svoi Ural gde narod gladuje i plata 100$ i manje !!! Rusofili idite i vidite kako narod tamo zivi,da vidite jad i bedu!!!

Lililili-hip

pre 11 godina

Ja da sam na mestu ove vlasti, dao bih ovu našu tužnu železaru LDP-u i njihovim navijačima. Dao bih im čak i kredit da im se nađe za početak. Da i oni nešto pokažu i urade. Neka je prodaju Nemcima ili poklone Francuzima ili neka je sravne sa zemljom. Ali kada se zatim digne kuka i motika iz Smedereva da ne traže pomoć policije da im spašava glave.

petar

pre 11 godina

Ameri platili 28 miliona za zelezaru u Smederevu! A rusi hoce sve za djabe,zato niko nece s rusima! NIS dali za dzabe naplativ za veto.Aide sve poklonimo!

Bole

pre 11 godina

Koliko se secam zelezara je pod amerikancima bila godinama najveci izvoznik u srbiji dok nije dosla kriza i pala potraznja za celikom, sto znaci da moze da radi i da moze da zaradjuje, a sada se svi ubise da objasne da se nama isplati da je poklonimo jer jelte to ne moze da zaradjuje pare. Pa proci ce kriza opet ce da poraste potraznja da necemo da se vratimo u kameno doba mozda? 10 godina slusam kako je zelezara kriminalno prodata za male pare (ne znam koliko miliona evra) a sada hoce da je poklone? Ne kapiram.

Pozitivac

pre 11 godina

Kupili su primorje, kupili su industriju, kupili su stanove ... idemo dalje ... sad bi moglo malo nesto i za dzabe ... blago nama sa njima kao i sa kinezima ... morao je neko doci posle turaka ...

Gradjanin

pre 11 godina

Vidim ja da su mnogi zaboravili da uz "Smederevo" ide i dug koji je USS Srbija naprvaila a sad iznosi SAMO koju stotku miliona evra!!! Koga ne mrzi neka nadje u arhivi vesti st asu nam amerikanci ostavili u amanet. Tako da ako neko hoce stvarno da osposobi zelezaru eto mu je odmah i za 1 dinar. Strah me je samo sta ce biti i sa GEOXom. NApravice fabriku,otvoriti nesto preko 1000 radnih mesta i za svakog radnika ce od drzave Srbije dobiti po 9000 evra. Znaci njihovo je da uloze u fabriku a sledece jedno 3 godine im radnike placa Srbije. Na kraju ce proci kao i zelezara.

Milan Marković

pre 11 godina

Ameri nisu imali loše namere (više su popravili nego što su pokvarili) ali nisu bili dorasli zadatku u svetskoj krizi.Železara u SD je i dalje tehnički veoma dobra (značajnije treba poboljšati Aglomeraciju jer su je ameri zapostavili). Inženjersko-radnički personal je još uvek zadovoljavajući. S' obzirom na svetsku krizu železaru treba dati besplatno i pride još Heroj Srbu (renomt vagona) i Fabriku vagona Kraljevo. Treba je dati bez tendera i čak ako bi UVZ tražio samo valjaonice (zašto bi vozio iz Rusije odve rudu i koks kada mogu da voze tri puta manje uložka za valjaonice koji tamo ima jeftinijeg). Sve to je bolje nego da je niko ne uzme do kraja godine. To će njoj i Smedervu biti kraj. Treba samo ograničiti pretapanje i iznošenje metalnih konstukcija i delova iz same železare, kao i ostavljanje otpada u krug železare (kao što su ameri radili).

Brkic - Tabloid

pre 11 godina

@miljko

Pa zar vec nismo majke, sestre, pardon zelezaru poklonili Amerima pre par godina? Poklonili za 1$, mi platili prethodne dugove, a sada placamo americke dugove. E to je dobar posao.

Zoran

pre 11 godina

.... sasvim legitimno . Sve se može jasno definisati ugovorima , dinamika ulaganja , osavremenjavanja opreme itd. sasvim legitiman zahtjev ili vi postavite neku cijenu , pustite potencijalne kupce da dođu , pa čekajte odgovor . Ili će vaši praunuci još čekati odgovor ili više neće imati na šta da čekaju odgovor ili će neki kontroverzni da kupi , poruši pa otvori shopping centar ,a bivši livničari čelika rade na delikatesu da bi dogurali do penzije , "spojili staž" .I opet tendeciozan naslov . Šta bi sa US Steel , kako to moćno zvuči kad ono ....

kaiser

pre 11 godina

"(Gradjanin, 11. oktobar 2012 14:13)"

Nije me mrzelo, tražio sam i nisam ništa našao. Nisam našao nikakve dugove koje su nam ostavili, naprotiv.

Možda bi nas ti prosvetlio?

Ne, ti si samo jedan od radikala za koga je 30 miliona od Amerikanaca malo, ali 0 od Rusa previše?

Nadam se da radiš u toj železari, i nadam se da će vas Rusi uzeti. Naučićeš školu na teži način.

Licemeri...

srebrni letac

pre 11 godina

Prvo zelezara nije oduvek bila gubitas to je cista laz,drugo kakav ima smisao dati je rusima moze se pricati o tome tek kada se raspitas koliko zaradjuju njihovi radnici i kakvi su uslovi za rad njihovih radnika i iz kakvog je razloga zapravo zele.Trece u srbiji nema nikog sposobnog da vodi i obican svinjac a kamoli jedan takav kompleks kakav je jedna zelezara pa se mora nekome makar i dati ali se ne mora bas baciti.Oni koji kazu zelezaru bolje i demontirati ne mislim da bi imali takav komentar kada bi se radilo o njihovim radnim mestima,zato treba biti oprezan jer Bog gleda ,nema radnog mesta u ovoj propaloj zemlji koje nije na klackalici.I na kraju ta zelezara je pedeset godina proizvodila lim i za domace trziste i izvoz to sto se sada smatra kamenom oko vrata je zato sto nikog vise sposobnog nema da je vodi,znamo svi kakvi su u vladi strucnjaci.

Vasilije

pre 11 godina

@andreas kisser
Sartid je prodat bez preuzetog duga. Dug (za koji ni danas nije jasno koliko iznosi, spekulise se brojkama od par stotina hiljada do nekoliko miliona evra), pao je na teret poreskih obveznika Srbije. Koliko smo zapravo postradali tom privatizacijom nikada nece biti jasno, jer kupo-prodajni ugovor nikada nije bio dostupan javnosti.
Ako me razumete... :)

volk

pre 11 godina

Pa, nisu ni francuzi kupili beocinsku fabriku cementa da bi vozili cement u francusku, niti su pivere pokupovane da se izvozi u Dansku. Svaka fabrika ima svoje kupce i pre privatizacije. Koliko znam najveci deo proizvodnog programa zelezare je bio izvoz u EU. Osim toga Smedersvski lim je sigurno kvalitetniji od ukrajinskog ili rumunskog i zato i ima prodju na trzistu.
S druge strane situacija uopste na svetskom trzistu celika nije dobra , zato i nema puno interesovanja za smederevo.

radnik

pre 11 godina

Ih sto mi je neprijatno. Jutros kada sam u komentaru postavio pitanje isplativosti da se celik vozi 3 hiljade km od Smedereva do Urala, napadose me Rusofili ko manijaci. E, sada napadnite ovog Rusa koji kaze istu stvar!

Goran

pre 11 godina

Pa dobro, US Steel je dobio za 1 simpobičan dinar, pa eno duguju Srbiji 10 miliarde dinara poreza. Danas pisano na B92.

Znači rusi je traže besplatno, Ameri još će na poklon dobiti i 10 miliarde.

kolika je vrednost fabrike koju nece niko da kupi?

pre 11 godina

Sta je problem u vezi Zelezare?
Problem je u tome sto celu pricu u vezi te fabrike, od samog pocetka, kada se pocelo pricati o njenoj privatizaciji, prati nevidjeni populizam. Naslusali smo se svakakvih prica o neprocenjivoj vrednosti te fabrike za Srbiju (uvek se setim Antoniceve price o 500 miliona dolara vrednosti fabrike). U pricu o fabrici je upakovan i taj antiamerikanizam, tamo kod prve privatizacije i nakon njenog vracanja ponovo u ruke Srbiji. Danas po istom modelu se plasira ta antiruska prica.
Zbog takvih spinovanja je nemoguce proceniti stvarnu vrednost fabrike, objektivno i bez upliva politike. Zbog toga ni Srbija nije u stanju da resi sudbinu te fabrike u skladu sa nekim zdravorazumskim i ekonomskim principima.

pratilac

pre 11 godina

ruski veto mora da se plati, tako da treba ucvrstiti ruku na veto sa železom!
e srbijo sve ces platiti a na kraju nista neces dobiti !!!

ajd

pre 11 godina

@(srebrni letac, 11. oktobar 2012 13:05)
'ajd nek bude da si u pravu da kod nas nema sposobnih ljudi da uspesno vode ovog giganta i tu bih se slozio s'tobom. Medjutim i Ameri su digli ruke, a njima se sposobnost ne moze poreci. Pa i druge zemlje imaju sposobne kadrove, pa ipak "mladozenje" nema pa nema. Zelezara je napravljena kao politicka tvorevina i to nigde i nikad nije bilo profitabilno. Nema rude nema koksa,sve to trba dovoziti sa strane, a nas kapacitet potrosnje je isuvise mali da "proguta" sav njen kapacitet. Ne zanosimo se da je to nesto interesantno na komercijalnom planu Ameri se ne bi tako odrekli.

andreas kisser

pre 11 godina

Poklon je cela Zelezara sa jos 5 pridruzenih firmi za 23 miliona dolara i to BEZ duga, koji je ostao tebi i meni da ga otplacujemo. Zato se mani floskula i ukljuci glavu.
(fondacija za dusebriznike, 11. oktobar 2012 13:17)

lep primer selektivnog pamcenja, tj. pamcenja samo onog sto odgovara licnoj projekciji stvarnosti. zelezara je prodata US steel-u za oko 20 miliona dolara i uz nju su preuzeti dugovi od oko jedne milijarde dolara! da su je kupili rusi, ili prodavao kostunica, mozda bi ovaj iz fondacije sebe ubedio da je prodata za milijardu, uz dugove od 20 miliona dolara :-)

iz nemacke

pre 11 godina

Nemacki thyssenkrupp ima produktivnost po glavi (podaci od 2011) od 228.000 Euro po radniku. US Steel Srbija/Satird sa 5000 radnika nikada nije proizvodio preko milliardu euro. Meni se cini, da je bivsi satird jednostavno ekonomski mrtav. Technoloski visak verovatno 50%.

veca korist nego steta

pre 11 godina

@Vasilije
Bas me zanima, na koliki bi dug Sartid napravio da nije privatizovan?
(nemoj zaboraviti da dok je Sartid bio privatizovan, drzavi su redovno isplacivane sve obaveze, redovne plate... a kao sto su ameri ostavili, eventualne dugove, za koje ne znamo koliko su veliki, isto tako nisu ni sva potrazivanja Sartida naplacena od onih koji duguju Sartidu, i koliko je takodje ostalo sirovina u nasledje to takodje nikad necemo znati...)

AP Vojvodina

pre 11 godina

Rafinerije Pancevo,Novi Sad,jesu bombardovane,ali su posle toga obnovljene i radile normalno.
Razbacivanjem novca od strane upravnih odbora i direktora,plus nelegalno itd,NIS je bacen u dugove.Ali dug nije bio milijardu dolara kao sto je neko spomenuo.Tek investicija od milijardu od strane rusa,smesno!
Za NIS nije bio raspisan tender,veec je prodato rusima za 400 mil. evra.
Procenjivala se vrednost NIS-a,preko 2 milijarde dolara,a prodato za 400 mil.evra.
Za gubitke,za prodaju bez tendera,za cifru od 400 miliona,pitajte srpske vlade.
Uz sve to,nije samo za te pare otisao NIS,vec i svi izvori nafte,gasa plus skladista!
To ne postoji ni u jednoj drzavi!

Isto tako treba da se pitaju te vlade i oko prodaje zeljezare,kao i oko kupovine od strane drzave.
Ne mogu biti ameri krivi kao ni rusi,ako mi necemo...

Ima dosta posla za pravosudje,
zasto je nis doveden u gubitasa,zasto je prodat bez tendera,zasto je prodat za 400 miliona itd.
Isto vazi i za zeljezaru.
Kao i za stotine firmi po Srbiji.

Vojvodina treba da tuzi Srbiju,sto im nisu vracene rafinerije,izvori/busotine,kao i skladiste Banatski dvor.
To je bilo u vlasnistvu Vojvodine,Naftagas,sve dok se Sloba nije setio u oduzeo sve to Vojvodini.

mne srb

pre 11 godina

zadnja info koju imamo-agrobanka se pripaja postanskoj stedionici.nakon toga sberbanka kupuje stedionicu posto ce tek tada sberbanka imati dovoljno filijala.uz sve to zelezara smederevo ide KAO POKLON RUSIMA!posao ce biti zavrsen u narednih par meseci.javljam se kad sve bude gotovo;)))

Alek

pre 11 godina

@ iz nemacke

“US Steel“ (godišnji izvoz oko 850 miliona evra) - pre nego sto su Amerikanci izasli.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=11&dd=14&nav_id=557668

aleks

pre 11 godina

Ovo zvuci malo cudno. Pazi te da je ruje ne sklepaju pa iznesu sve sto valja, pa potom da nam je vrate... A na kraju ostade nekada ovde bese zelezara...

Gruja

pre 9 godina

Ameri su ostavili zelezaru u dugu od 53 miliona dorala. US Steal Srbija je toliko dugovala US Stealu Kosice, kada su napustili zelezaru, vladi Srbije su otpisali deo duga, tako da je fakticki vlada otkupila zelezaru od Amerikanaca za 43 miliona dolara(ostatak duga su nam oprostili).
Neko je ovde spomenuo da Amerikanci nisu ostavili nikakve dugove, a ovo je ono samo sto mi znamo.
O tome na koji nacin su je kupili i po kojoj ceni, to je tek prica za sebe.
Inace zelezara spada u sporne privatizacije koje EU zeli da istrazimo, ali cisto sumnjam da ce neko imati hrabrosti za takav potez...

Anonymous

pre 11 godina

Pa dajte im za dž. Pa to su naša braća Rusi!!!! To je onda ok, ako se da u bescenje našoj braći Rusima, to je ok... sve ostalo je veleizdaja...

Oni malo stariji se sećaju narodne izreke:
Onoga ko je Rus branio, i Grk hranio ... ježa u leđa. Pa vi stavite prst na čelo, umesto da njime kopate noseve, i onda ih brišete u pantalone...

Mladen

pre 11 godina

Zanimljivo je da je izvor vecine vesti iz Rusije Komersant, liberalno-placenicki list. Nikada nisu napisali ni jednu istinitu cinjenicu, vec iskljucivo nagadjanja koja ruse kredibilitet ruskih investicija bilo gde u svetu. Kako ce da bude videcemo, ovakve vesti su cisto spinovanje i nista drugo.

Novosađanin NS

pre 11 godina

Ja bih tu željezaru poklonio svakome ko hoće da je demontira
i odnese u staro gvožđe kako bi jednom i Srbija i Smederevo
shvatili da ljudi u Smederevu treba da proizvode voće, grožđe,
povrće i da se bave turizmom.

BgHQ

pre 11 godina

Mi smo njima poklonili i mnogo vaznije kapacitete od jedne zelezare,tako da ne vidim razloga da im i ovo ne poklonimo i jos malo da im damo za dzeparac jer je to patriJotski cin.Podrazumeva se da dok im dajemo dzeparac treba da budemo malo nagnuti unapred i spustenih gaca jer tako dolikuje pravom pravcatom rodoljubu.

Brkic - Tabloid

pre 11 godina

@miljko

Pa zar vec nismo majke, sestre, pardon zelezaru poklonili Amerima pre par godina? Poklonili za 1$, mi platili prethodne dugove, a sada placamo americke dugove. E to je dobar posao.

Opljackan

pre 11 godina

Dajte im besplatno. Ionako ste im NIS dali u bescenje pa se navikli da im poklanjamo non stop. Nemojte da im kvarite ocekivanja!!! Braca Rusi, pih.

Zoran

pre 11 godina

Onim blogerima koji nemaju blage veze o tome koliko kosta firma koja na godisnjem nivou produkuje gubitke u iznosu od 50 do 60 miliona evra, cije radnike placaju svi poreski obveznici u Srbiji, onima ciji je jedini argument protivljenja eventualnom preuzimanju zelezare to sto je potencijalni ulagac iz Rusije, savetujem da se nikada, ni po jednom pitanju, ne ukljucuju u ovakvu vrstu rasprava. Pismenost sumljiva, a pri tome funkcionalna nepismenost evidentna...

Mirko

pre 11 godina

Rusu su nasi prijatelji i bio bi bas lep gest od nas da im poklonimo zeljezaru, recimo povodom rodjendana druga Putina.

Super je fotografija sa mamom ladom i jugicem.

zoran

pre 11 godina

Zashto kritikujete Ruse..?

Da li znate da je ta fabrika bila i ostala gubitash od prvog dana njenog pushtanja u pogon ?? Ta fabrika je pojela para da bi mogli od tog novca vratiti sve dugove. Mislite da drugi to ne znaju ? Pa, zar ne vidite da niko nece da je kupi. Treba je dati bilo kome , ako moze neshto da napravi i na taj nachin zaposlimo ljude. U supprotnom taj monstrum ce samo jesti novac i nece sluziti bilo chemu.
Dati je dzabe i uzimati neki procenat od profita, ako ga uopshte bude bilo...ili uzimati neku vrstu kirije...ma bilo shta, samo ne ostavljati u ovakvom stanju.

fondacija za dusebriznike

pre 11 godina

@Pancevac
51% NISa sa milijardu dolara duga i srusenom rafinerijom je prodato za 400 miliona evra i milijardu i po evra investicija. Poklon? Sve samo ne poklon. Za uzvrat smo dobili pretvaranje gubitasa u najuspesniju kompaniju u Srbiji koja puni 13% drzavnog budzeta.
Poklon je cela Zelezara sa jos 5 pridruzenih firmi za 23 miliona dolara i to BEZ duga, koji je ostao tebi i meni da ga otplacujemo. Zato se mani floskula i ukljuci glavu.

Lililili-hip

pre 11 godina

Ja da sam na mestu ove vlasti, dao bih ovu našu tužnu železaru LDP-u i njihovim navijačima. Dao bih im čak i kredit da im se nađe za početak. Da i oni nešto pokažu i urade. Neka je prodaju Nemcima ili poklone Francuzima ili neka je sravne sa zemljom. Ali kada se zatim digne kuka i motika iz Smedereva da ne traže pomoć policije da im spašava glave.

andreas kisser

pre 11 godina

Poklon je cela Zelezara sa jos 5 pridruzenih firmi za 23 miliona dolara i to BEZ duga, koji je ostao tebi i meni da ga otplacujemo. Zato se mani floskula i ukljuci glavu.
(fondacija za dusebriznike, 11. oktobar 2012 13:17)

lep primer selektivnog pamcenja, tj. pamcenja samo onog sto odgovara licnoj projekciji stvarnosti. zelezara je prodata US steel-u za oko 20 miliona dolara i uz nju su preuzeti dugovi od oko jedne milijarde dolara! da su je kupili rusi, ili prodavao kostunica, mozda bi ovaj iz fondacije sebe ubedio da je prodata za milijardu, uz dugove od 20 miliona dolara :-)

UŽAS

pre 11 godina

Ja sam radio u firmi u kojoj su došli rusi i koja je sada uništena, u stečaju. Moj komentar je - ne dao ti bog da sa njima radiš !

Ne samo zbog stečaja, kao konačnog ishoda, nego zbog svakodnevnih doživljaja i preživljenog.

A vi, kako hoćete.

petar

pre 11 godina

Dokle rusi ponasaju u Srbiji kao da Srbija kolonia Rusiji!Oni diktiraju cene,oni traze sta hoce!!!Poklonili NIS,a sad traze za djbe!Bolje bilo da brinu za svoi Ural gde narod gladuje i plata 100$ i manje !!! Rusofili idite i vidite kako narod tamo zivi,da vidite jad i bedu!!!

normalno

pre 11 godina

Pa sta i drugo su prodavali za dzabe.Ovaj gubitas nam jede pare iz budzeta i ne radi.Ostavili ga amerikanci kao nerentabilnog i sa dugovima,pa sta prodati i kome.Smesni ste.Daj boze da je uzmu i skinu nam je sa grbace a radnicima u zelezari omoguce da rade, kad to vec nisu ovi prethodni i ako je i platise tako, da nam sad EU trazi da ispitamo tu privatizaciju.Ili to ili otpustanje i gasenje zelezare sve drugo je za budzet propast.To vam je kao kad zenite propalu devojku,pa gledate kome da je uvalite, zbog lose proslosti.

braća

pre 11 godina

Ma daj da im damo još neko državno preduzeće gratis, nije uredu da braći naplaćujemo železaru. Još da im država plaća za svakog zaposlenog radnika ... E to b bila fer ponuda.

petar

pre 11 godina

Ameri platili 28 miliona za zelezaru u Smederevu! A rusi hoce sve za djabe,zato niko nece s rusima! NIS dali za dzabe naplativ za veto.Aide sve poklonimo!

dragan

pre 11 godina

UVZ je ozbiljna firma samo u Rusiji.Niko ne može da kaže da je oprema u železari Smederevo zastarela a naročito ne ova Ruska firma.Osnovni problem naše železare je sirovina i koks koji su daleko pa troškovi transporta drastično utiču na cenu konačnog proizvoda.Znači železaru treba prodati nekom ko će pogone demontirati i odneti iz Smedereva.Ovde železara ne može rentabilno da posluje i to treba da je svima jasno.

Bole

pre 11 godina

Koliko se secam zelezara je pod amerikancima bila godinama najveci izvoznik u srbiji dok nije dosla kriza i pala potraznja za celikom, sto znaci da moze da radi i da moze da zaradjuje, a sada se svi ubise da objasne da se nama isplati da je poklonimo jer jelte to ne moze da zaradjuje pare. Pa proci ce kriza opet ce da poraste potraznja da necemo da se vratimo u kameno doba mozda? 10 godina slusam kako je zelezara kriminalno prodata za male pare (ne znam koliko miliona evra) a sada hoce da je poklone? Ne kapiram.

Pozitivac

pre 11 godina

Kupili su primorje, kupili su industriju, kupili su stanove ... idemo dalje ... sad bi moglo malo nesto i za dzabe ... blago nama sa njima kao i sa kinezima ... morao je neko doci posle turaka ...

veca korist nego steta

pre 11 godina

@Vasilije
Bas me zanima, na koliki bi dug Sartid napravio da nije privatizovan?
(nemoj zaboraviti da dok je Sartid bio privatizovan, drzavi su redovno isplacivane sve obaveze, redovne plate... a kao sto su ameri ostavili, eventualne dugove, za koje ne znamo koliko su veliki, isto tako nisu ni sva potrazivanja Sartida naplacena od onih koji duguju Sartidu, i koliko je takodje ostalo sirovina u nasledje to takodje nikad necemo znati...)

pratilac

pre 11 godina

ruski veto mora da se plati, tako da treba ucvrstiti ruku na veto sa železom!
e srbijo sve ces platiti a na kraju nista neces dobiti !!!

srebrni letac

pre 11 godina

Prvo zelezara nije oduvek bila gubitas to je cista laz,drugo kakav ima smisao dati je rusima moze se pricati o tome tek kada se raspitas koliko zaradjuju njihovi radnici i kakvi su uslovi za rad njihovih radnika i iz kakvog je razloga zapravo zele.Trece u srbiji nema nikog sposobnog da vodi i obican svinjac a kamoli jedan takav kompleks kakav je jedna zelezara pa se mora nekome makar i dati ali se ne mora bas baciti.Oni koji kazu zelezaru bolje i demontirati ne mislim da bi imali takav komentar kada bi se radilo o njihovim radnim mestima,zato treba biti oprezan jer Bog gleda ,nema radnog mesta u ovoj propaloj zemlji koje nije na klackalici.I na kraju ta zelezara je pedeset godina proizvodila lim i za domace trziste i izvoz to sto se sada smatra kamenom oko vrata je zato sto nikog vise sposobnog nema da je vodi,znamo svi kakvi su u vladi strucnjaci.

smece

pre 11 godina

(Дарко, 11. oktobar 2012 11:25)

Hhahahah, jeste, bas Putin trci u Srbiju da nam skida jaram od 100 mil evra :-D. Jel ti mislis da on nas toliko voli? Ali dobro, mnogo je u Srbiji pogubljenih ljudi, uvek ce takvi kao ti biti u vecini. Svakom odgovara da kupi zelezaru iz prostog razloga sto traznja za celikom jeste u krizi ali ce to proci, to nece trajati 100 godina. Srbija ce tesko ikada postati clanica EU, a samim tim u Srbiji nikad nece morati da se primenjuju ekoloski standardi koji vaze u EU, tako da bez obzira npr da li se dozvoli ili ne ova fabrika nikla, Srbija ce biti jedna od onih zemalja koja je destinacija za prljave tehnologije. OD svih termoelektrana u Evropi (bez Rusije) nasa je jedna od najvecih zagadjivaca. Razlog - nema filtera. Citajte malo o tome, i videcete zasto Rusima odgovara da kupe zeleazaru, jednostavno jer nismo u EU, i nema standarda. Setite se samo prodaje NIS. Lepo je sve to, postao NIS uspesna kompanija, ovo ono, ali je vlada Srbije morala da potpise da nece primenjivati ekoloske standarde na NIS do 2013, a ko zna da li ce i tada. Tako da cemo mi biti jedno smece drzava i mislim da zato Rusi imaju interesa da kupe zeleazaru.

pratilac

pre 11 godina

ruski veto mora da se plati, tako da treba ucvrstiti ruku na veto sa železom!
e srbijo sve ces platiti a na kraju nista neces dobiti !!!

radnik

pre 11 godina

Ih sto mi je neprijatno. Jutros kada sam u komentaru postavio pitanje isplativosti da se celik vozi 3 hiljade km od Smedereva do Urala, napadose me Rusofili ko manijaci. E, sada napadnite ovog Rusa koji kaze istu stvar!

AP Vojvodina

pre 11 godina

Rafinerije Pancevo,Novi Sad,jesu bombardovane,ali su posle toga obnovljene i radile normalno.
Razbacivanjem novca od strane upravnih odbora i direktora,plus nelegalno itd,NIS je bacen u dugove.Ali dug nije bio milijardu dolara kao sto je neko spomenuo.Tek investicija od milijardu od strane rusa,smesno!
Za NIS nije bio raspisan tender,veec je prodato rusima za 400 mil. evra.
Procenjivala se vrednost NIS-a,preko 2 milijarde dolara,a prodato za 400 mil.evra.
Za gubitke,za prodaju bez tendera,za cifru od 400 miliona,pitajte srpske vlade.
Uz sve to,nije samo za te pare otisao NIS,vec i svi izvori nafte,gasa plus skladista!
To ne postoji ni u jednoj drzavi!

Isto tako treba da se pitaju te vlade i oko prodaje zeljezare,kao i oko kupovine od strane drzave.
Ne mogu biti ameri krivi kao ni rusi,ako mi necemo...

Ima dosta posla za pravosudje,
zasto je nis doveden u gubitasa,zasto je prodat bez tendera,zasto je prodat za 400 miliona itd.
Isto vazi i za zeljezaru.
Kao i za stotine firmi po Srbiji.

Vojvodina treba da tuzi Srbiju,sto im nisu vracene rafinerije,izvori/busotine,kao i skladiste Banatski dvor.
To je bilo u vlasnistvu Vojvodine,Naftagas,sve dok se Sloba nije setio u oduzeo sve to Vojvodini.

gost

pre 11 godina

Ne dajte železaru ispod 1 €. Rusi su tvrdi na pregovorima iako u ovoj fazi pregovora ne daju ništa na kraju će popustiti i daće 1 dolar.
Vi budite hrabri i ne nasedajte na taj dolar i ne dajte je iapod evra.
Puno sreće u teškim i steateškim pregovorima oko budućnosti železare i Srbije.

Perhan

pre 11 godina

Pa nisu ludi da kupuju najveceg gubitasa u staroj Jugoslavije.
Vestacka firma koja ima za cilj zaposljavanje ljudi.
Ameri probali pa nista na kraju vratili za dolar drzavi.

mirko

pre 11 godina

Čudno je da se sada svi razumeju u problematiku preduzeća poput Železare Smederevo, i da znaju da prodaja za simboličnu sumu, kada preduzeće proizvodi gubitke, i nije nekakva dobit.
U vreme kada je ova ista firma prodata amerikancima za 28 miliona dolara, i kada su oni uložili prilično novca da je osposobe, komentari su bili drugačiji, slično je bilo i sa prezaduženim šećeranama, koje nisu radile i prodavane su za simbolični jedan dolar.
Najveće kritike dolazile su od ovih koji sada nude još lošije uslove, da bi se rešili gubitaša, a ostavili ljude na poslu.

Goran

pre 11 godina

Pa dobro, US Steel je dobio za 1 simpobičan dinar, pa eno duguju Srbiji 10 miliarde dinara poreza. Danas pisano na B92.

Znači rusi je traže besplatno, Ameri još će na poklon dobiti i 10 miliarde.

rmbozic

pre 11 godina

Pa se posle kaže kako je to sumnjiva privatizacija.
A partner neće ni za dž.
Najbolje je da plaćamo Amerima da je održavaju u životu,bar bi naučili kako se radi i vodi firma.

Nenad

pre 11 godina

Uopšte ne verujem da će neko kupiti tu željezaru.
Svako ko za nju plati i jedan dolar je obična budala.
Nikome ona neće doneti dobit. Zašto bi Rusi dovozili
rudu i koks sa Urala da bi ovde proizvodili čelik?
Ko sad u Evropi kupuje čelik?

anonimus

pre 11 godina

Problem je što je železara politička fabrika. Ni gvožđa ni koksa u dovoljnim količinama, ali nekome je palo napamet da pravi železaru. Daj bože da je bilo ko uzme.

mne srb

pre 11 godina

zadnja info koju imamo-agrobanka se pripaja postanskoj stedionici.nakon toga sberbanka kupuje stedionicu posto ce tek tada sberbanka imati dovoljno filijala.uz sve to zelezara smederevo ide KAO POKLON RUSIMA!posao ce biti zavrsen u narednih par meseci.javljam se kad sve bude gotovo;)))

Vasilije

pre 11 godina

@andreas kisser
Sartid je prodat bez preuzetog duga. Dug (za koji ni danas nije jasno koliko iznosi, spekulise se brojkama od par stotina hiljada do nekoliko miliona evra), pao je na teret poreskih obveznika Srbije. Koliko smo zapravo postradali tom privatizacijom nikada nece biti jasno, jer kupo-prodajni ugovor nikada nije bio dostupan javnosti.
Ako me razumete... :)

kaiser

pre 11 godina

"(Gradjanin, 11. oktobar 2012 14:13)"

Nije me mrzelo, tražio sam i nisam ništa našao. Nisam našao nikakve dugove koje su nam ostavili, naprotiv.

Možda bi nas ti prosvetlio?

Ne, ti si samo jedan od radikala za koga je 30 miliona od Amerikanaca malo, ali 0 od Rusa previše?

Nadam se da radiš u toj železari, i nadam se da će vas Rusi uzeti. Naučićeš školu na teži način.

Licemeri...

investitor

pre 11 godina

Ma nece je niko ni za besplatno. Sta ce kome fabrika kad je trziste celika u velikoj krizi. Rusi ce je jedino uzeti zbog ogromnog politickog pritiska, a onda sta ce da rade s njom, ne znaju ni oni...

Дарко

pre 11 godina

У Нижњем Тагиљу где се налази УВЗ, завод је практично ограда до ограде са НТМК, металуршким комбинатом који је неупоредиво већи од Смедеревске Железаре. Због тога и не видим неки пословни разлог да се купује наша Железара. Уколико би УВЗ, који је у државном власништву, заиста преузео Смедеревску Железару, једини разлог је чисто политички. Односно Путин би да скине са буџета Србије трошак од 100 мил. евра годишње.

CarlosNS

pre 11 godina

Nije problem za koliko novca cemo je prodati. Neka je daju i za dzabe ako treba. Problem je kome ce ostati dugovi?! Meni se cini da ce Rusi uzeti zelezaru kao da je na 0 (nuli),a da ce gradjani Srbije vracati dugove.

Milan Marković

pre 11 godina

Ameri nisu imali loše namere (više su popravili nego što su pokvarili) ali nisu bili dorasli zadatku u svetskoj krizi.Železara u SD je i dalje tehnički veoma dobra (značajnije treba poboljšati Aglomeraciju jer su je ameri zapostavili). Inženjersko-radnički personal je još uvek zadovoljavajući. S' obzirom na svetsku krizu železaru treba dati besplatno i pride još Heroj Srbu (renomt vagona) i Fabriku vagona Kraljevo. Treba je dati bez tendera i čak ako bi UVZ tražio samo valjaonice (zašto bi vozio iz Rusije odve rudu i koks kada mogu da voze tri puta manje uložka za valjaonice koji tamo ima jeftinijeg). Sve to je bolje nego da je niko ne uzme do kraja godine. To će njoj i Smedervu biti kraj. Treba samo ograničiti pretapanje i iznošenje metalnih konstukcija i delova iz same železare, kao i ostavljanje otpada u krug železare (kao što su ameri radili).

Zoran

pre 11 godina

.... sasvim legitimno . Sve se može jasno definisati ugovorima , dinamika ulaganja , osavremenjavanja opreme itd. sasvim legitiman zahtjev ili vi postavite neku cijenu , pustite potencijalne kupce da dođu , pa čekajte odgovor . Ili će vaši praunuci još čekati odgovor ili više neće imati na šta da čekaju odgovor ili će neki kontroverzni da kupi , poruši pa otvori shopping centar ,a bivši livničari čelika rade na delikatesu da bi dogurali do penzije , "spojili staž" .I opet tendeciozan naslov . Šta bi sa US Steel , kako to moćno zvuči kad ono ....

Cut your losses and move on!

pre 11 godina

Ako preduzece ne moze da opstane na slobodom trzistu, onda nema smisla nastavljati sa proizvodnjom. Jer ce Rusi za ovu "uslugu" traziti nesto zauzvrat i takvo poslovanje se nikad nije isplatilo. Dakle, u se i u svoje kljuse, bolje da ti radnici nadju nesto sto ima plasman na slobodnom trzistu. When you're in hole, stop digging!

Sasa

pre 11 godina

@Novosađanin NS

Pa nije se Smederevo naselilo nakon izgradnje zelezare da bi se proizvodilo grozdje i voce. Oni koji su se time nekad bavili njih vise nema. Zalosno ali istinito.

Gradjanin

pre 11 godina

Vidim ja da su mnogi zaboravili da uz "Smederevo" ide i dug koji je USS Srbija naprvaila a sad iznosi SAMO koju stotku miliona evra!!! Koga ne mrzi neka nadje u arhivi vesti st asu nam amerikanci ostavili u amanet. Tako da ako neko hoce stvarno da osposobi zelezaru eto mu je odmah i za 1 dinar. Strah me je samo sta ce biti i sa GEOXom. NApravice fabriku,otvoriti nesto preko 1000 radnih mesta i za svakog radnika ce od drzave Srbije dobiti po 9000 evra. Znaci njihovo je da uloze u fabriku a sledece jedno 3 godine im radnike placa Srbije. Na kraju ce proci kao i zelezara.

kolika je vrednost fabrike koju nece niko da kupi?

pre 11 godina

Sta je problem u vezi Zelezare?
Problem je u tome sto celu pricu u vezi te fabrike, od samog pocetka, kada se pocelo pricati o njenoj privatizaciji, prati nevidjeni populizam. Naslusali smo se svakakvih prica o neprocenjivoj vrednosti te fabrike za Srbiju (uvek se setim Antoniceve price o 500 miliona dolara vrednosti fabrike). U pricu o fabrici je upakovan i taj antiamerikanizam, tamo kod prve privatizacije i nakon njenog vracanja ponovo u ruke Srbiji. Danas po istom modelu se plasira ta antiruska prica.
Zbog takvih spinovanja je nemoguce proceniti stvarnu vrednost fabrike, objektivno i bez upliva politike. Zbog toga ni Srbija nije u stanju da resi sudbinu te fabrike u skladu sa nekim zdravorazumskim i ekonomskim principima.

ajd

pre 11 godina

@(srebrni letac, 11. oktobar 2012 13:05)
'ajd nek bude da si u pravu da kod nas nema sposobnih ljudi da uspesno vode ovog giganta i tu bih se slozio s'tobom. Medjutim i Ameri su digli ruke, a njima se sposobnost ne moze poreci. Pa i druge zemlje imaju sposobne kadrove, pa ipak "mladozenje" nema pa nema. Zelezara je napravljena kao politicka tvorevina i to nigde i nikad nije bilo profitabilno. Nema rude nema koksa,sve to trba dovoziti sa strane, a nas kapacitet potrosnje je isuvise mali da "proguta" sav njen kapacitet. Ne zanosimo se da je to nesto interesantno na komercijalnom planu Ameri se ne bi tako odrekli.

aleks

pre 11 godina

Ovo zvuci malo cudno. Pazi te da je ruje ne sklepaju pa iznesu sve sto valja, pa potom da nam je vrate... A na kraju ostade nekada ovde bese zelezara...

iz nemacke

pre 11 godina

Nemacki thyssenkrupp ima produktivnost po glavi (podaci od 2011) od 228.000 Euro po radniku. US Steel Srbija/Satird sa 5000 radnika nikada nije proizvodio preko milliardu euro. Meni se cini, da je bivsi satird jednostavno ekonomski mrtav. Technoloski visak verovatno 50%.

Vladimir

pre 11 godina

U Japanu se dve najvece zelezare udruzuju i zajedno imaju kapacitet 60 miliona tona celika. Plan im je da povecaju kapacitete na 90 miliona tona. Ova nasa zelezara je patuljak od 2 miliona tona. Na to samo treba dodati da Japan nema ni jedan rudnik gvozdja niti uglja. E sad, zasto kod njih to moze a kod nas ne moze iako smo u sredistu najveceg trzista na svetu EU treba razmisliti. Nisu Amerikanci jedini koji su pobegli iz Srbije glavom bez obzira. US STEEL nije pobegao iz Slovacke iako je ista ta svetska kriza i tamo i ovde. Jednostavno je kod nas problem sto mi nemamo pravnu drzavu a zakoni se postuju onako kako se stranke dogovore. U Srbiji i obicna trafika ne moze da posluje normalno a kamo li neki industrijski sistem. Nasim politicarima je najlakse da pricaju kako zelezara ne valja i kako je najbolje zatvoriti ako je niko nece ali poenta je da je na hiljade preduzeca propalo zbog korupcije koju odrzava vlast. To je problem, kao i mi sto vec 20 godina glasamo jedne iste i stalno nam je sve gore i gore

volk

pre 11 godina

Pa, nisu ni francuzi kupili beocinsku fabriku cementa da bi vozili cement u francusku, niti su pivere pokupovane da se izvozi u Dansku. Svaka fabrika ima svoje kupce i pre privatizacije. Koliko znam najveci deo proizvodnog programa zelezare je bio izvoz u EU. Osim toga Smedersvski lim je sigurno kvalitetniji od ukrajinskog ili rumunskog i zato i ima prodju na trzistu.
S druge strane situacija uopste na svetskom trzistu celika nije dobra , zato i nema puno interesovanja za smederevo.

Alek

pre 11 godina

@ iz nemacke

“US Steel“ (godišnji izvoz oko 850 miliona evra) - pre nego sto su Amerikanci izasli.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=11&dd=14&nav_id=557668

Gruja

pre 9 godina

Ameri su ostavili zelezaru u dugu od 53 miliona dorala. US Steal Srbija je toliko dugovala US Stealu Kosice, kada su napustili zelezaru, vladi Srbije su otpisali deo duga, tako da je fakticki vlada otkupila zelezaru od Amerikanaca za 43 miliona dolara(ostatak duga su nam oprostili).
Neko je ovde spomenuo da Amerikanci nisu ostavili nikakve dugove, a ovo je ono samo sto mi znamo.
O tome na koji nacin su je kupili i po kojoj ceni, to je tek prica za sebe.
Inace zelezara spada u sporne privatizacije koje EU zeli da istrazimo, ali cisto sumnjam da ce neko imati hrabrosti za takav potez...