Petak, 05.10.2012.

13:14

Dragutinović: Dinar je potcenjen

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Diana Dragutinović ocenila je da je dinar u ovom trenutku potcenjen.

Izvor: Beta

Dragutinoviæ: Dinar je potcenjen IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

96 Komentari

Sortiraj po:

Branko

pre 11 godina

u pravu je nobelovac evro je precenjen užasno.šta je realan kurs.Realan kurs kad su realne cene.Danas potroša karpa je 500 evra pros.plata .250 pa se jasno vidi da evro nije realan tj.treba da iznosi po prosećnoj plati u odnosu pot.korpe 20 din.Drugi dokaz vlada ukoliko bi uvela evro koji je precenjen svi proiz su skuplji nego po svetu privreda naša bi pukla tj izvoz bi stao jer su cene izvozne veće nego po svetu pa bi tada sve cene koje su sada u evro morale da se smAnje ako je neki proz.iznosio 10 evra morali bi da se umanje.i uvodjenjem evra nebi bilo inflacije jer su cene u evrima

helen

pre 11 godina

U zemlji sa dvojnom valutom, sa dvojnim pasosima, raspolucenom po svakom pitanju sa najdubljim politickim suprotnostima se ne treba roditi.Ovde covek ne kosta nista i niko o njemu ne vodi racuna, dolazecim generacijama ne ostaje nista osim dugova, nemastine i trpenja.Prevelika pohlepa pojedinaca ce nas dokrajciti.

ja

pre 11 godina

Gopođa Dragutinović je ubedljivo najgori ministar finansija koji nas je zadesio.Potpuno nestručna,nekompetentna i nedostojna doktorske titule.Na trenutnoj poziciji se očigledno nalazi da bi nbs imala koga da isturi kad neko izjavi ono što im ne odgovara.

Deda Avram

pre 11 godina

Kako dinar može da bude podcenjen ili precenjen, kad on NIJE CENJEN UOPŠTE? Koji normalan čovek kod nas drži više od 100 evra u dinarima da ih ne pretvori danas ili sutra u evre, po bilo kom kursu?

sever

pre 11 godina

"Jako je teško imati fiksni kurs u zemlji koja ima u veoma dugom roku veliki deficit platnog bilansa, što znači da zahteva uvek priliv kapitala"
Ova recenica se zove pljacka i to organizovana.
Koji priliv kapitala,konkretnije cijeg?
Budzet se puni inflacijom pa deflacijom.
Fora je u tome sto nas svako setanje dodatno osiromasi,jer cene prate samo inflaciju,a deflaciju nikako.
Razliku dajemo svaki put drzavi sto lopovima politickim odgovara.
Naj gore ti je kad trebas da uzmes kredit na 200 000 ili 300000 din,nemas pojma kolika je mesecna rata,ova kamata je ovoliko,+ eks koju odredjuje drzava a ona je trenutno ovoliko,pa onoliko,kao da se bave astronomijom,nuklearnom ili kosmickom fizikom.
Fiksni kurs je odlican jer onda nema pljacke,zna se koliko sta vredi,koji je opseg cena,pa se tako izbegavaju afere gde su domaci proizvodi znatno jeftiniji preko granice,nego ovde kod nas.
Ja jesam patriota ali nisam bas toliki mazohista

Nikola

pre 11 godina

Ko je trazio fiksni kurs?????
Gradjani traze ukidanje donjeg i gornjeg kursa, i uvodjenjeg sredjeg kao jedinstvenog.
Doduse, tada ne bi bilo lake love na mahinacijama sa kupovinom-prodajom deviza za povlascene, ali ne mozes imati i zadovoljne gradjane i site tajkune.
Ono sto je sigurno, neko niko ne sumnja, odluke nece biti donete tako da gradjani budu zadovoljni.

Sasa

pre 11 godina

Boze moj zna ona bolje od nobelovca, trebali su njoj da daju nagradu nobelovu... Zbog tog njenog izvestaja... Sledeci izvestaj doticne ce dokazati da zivimo najbolje u Evropi pa i sire. Super!

Gradjanin

pre 11 godina

Dinar je jako podcenjen, a to se radi spregom banaka i monopolista, koji ekstra maržama i ekstra-kamatama stiču profit kao nigde, isisavajući devize koje onda narodna banka popunjava kreditima! Toga ne bi bilo da se korupcijom ne isisava sva supstanca, pa tako sem odabranih nema "slučajnih" učesnika u privrednoj utakmici koji bi oborili cene, a država ne poseduje ni jedan lanac prodavnica kojim bi regulisala fluktuacije cena, i što je još gore sama država podstiče inflaciju povećavanjem cena! Ovakva podizanja cena koja nisu produkt štampanja novca, već monopolističkog dresiranja države već se dešavalo u jednoj zemlji početkom 20-tog veka i svi znamo kako se to završilo – tamo su inflaciju uspeli da slome tek palicama za bejzbol, ali nisu se tu zaustavili i celom svetu doneli veliku nesreću baziranu na nakaradnoj ideologiji baziranoj na tom uspehu...

deki

pre 11 godina

Ako Bosna, Makedonija i hrvatska mogu da imaju fiksni kurs što ne bismo mogli i mi?
Čitam ove preporučene komentare i malo se čudim. Čovek misli da ako kurs dinara oslabi da će milka koštati 0.48 eura. Neće prijatelju, koštaće 1.5 euro. Kod nas su sve cene u eurima. Fića košta 13000 eura i neće biti jeftiniji ako dinar padne. Cene mobilnih telefona su u eurima, cena struje je u eurima, cena gasa je u eurima, cena benzina je u eurima. Devalvirajte dinar još i imaćemo plate od 50 eura i svi ćemo da pocrkamo...

Miki

pre 11 godina

Pitam se ko stoji iza ove zene kada je u svim rezimima obavezno na nekoj visokoj funkciji. U ekonomistima bar ne oskudevamo, zasto onda stalno jedni isti?

Srecko

pre 11 godina

Ova nesposobna Dragutinovic je i zapocela sunovrat srpske ekonomije, a nije mi jasno ko ju je sada primio tako nesposobnu, da opet vrslja po novcu i deli lekcije nobelovcima?!

kratko objasnjenje

pre 11 godina

Ukoliko postoji razlika izmedju inflacije kod nas i one u inostransvu a nema promene u deviznom kursu javlja se odsupanje od realnog kursa. Da li je dinar potcenjen ili precenjen i ko je u pravu to je i vrapcima jasno. Zasto je data takva izjava moze se objasniti necim sto se zove odgovornost i transparenstnost (dva suprotna cilja centralnih banaka). Ako se potvrdi da je kurs potcenjen odnosno precenjen doci ce do prevelike prodaje odnosno kupovine deviza sto bi dodatno i veoma brzo ojacalo ili oslabilo vrednost dinara (a to je transparenstnost). Ako se kaze da nije to moze smanjiti paniku za kupovinom odnosno prodajom deviza (odgovornost). Kakvo je pravo stanje kurs zna i nobelovac i viceguverner. Ne bih sumljao u strucnost nekoga od njih iz navedenog razloga, jer je racunanje realnog kursa nesto osnovno iz ekonomije. To je objasnjenje sa ekonomske tacke a da li neko zastupa neke druge interese (uvozni lobi) u to ne zalaim.

slavoljub

pre 11 godina

Kako dinar moze da bude potcenjen kada je deficit 6 milijardi evra godisnje. Moze biti govora samo o minimalnoj ceni za evro koju moze da podnese uvoznicki lobi i izvozno orjentisana privreda. Valjda je bolje da privreda koja izvozi bude konkurentnija i stimulisana da izvozi i smanji ogromni deficit.

VV

pre 11 godina

Provalila je Krugmana, hoce covek jeftino da kupi dinare. Evro ce da propadne, pa bezi u sigurnu luku srpskog dinara. Fino mu je rekla da smo mi kljucni faktor u regionu (odakle mi je to bese poznato). Treba da je kandidujemo za Nobelovu nagradu, ili bar Miskovic i ostali uvoznici nekako da je nagrade.

tomislav

pre 11 godina

Stvarno ovaj Krugman nema preča posla nego da gleda izveštaj o inflaciji i pri tome određeni grafikon, pa sram ga bilo, baš je nemaran i pokvaren. U ovome je sva suština i tragika našeg društva i ekonomije, bitno je da postoji grafikon a to što narod umire od gladi, cene rastu kao u Čadu, kurs šeta kao pijani mornar, industrijska proizvodnja pada, nezaposlenost raste, gubici privrede rastu to je sve manje važno tj nebitno. E pa SNS tako vam i treba, za ovo ste sami zaslužni, to su vaši predlozi i favoriti.

Aleksandar Veliki...

pre 11 godina

Ovo je klasična pljačka, da bi se uplašili privrednici koji rade sa evrima i dinarima, tako da prodaju evre sada jer će kao dinar da ojača. Na toj razlici politička elita zgrće silne pare. To je ujedno i razlog zašto politička elita ne želi da uvede evro kao zvanični kurs, jer onda ne bi mogla da zgrće te silne pare na razlici i da nam priča bajke, onda bi svi videli da je dinar i te kako precenjen, jer realno 1 evro vredi 250 dinara.

mf

pre 11 godina

u ovom trenutku, da, kad bi se na kratko vratio na 100 pa onda jos brze na 120, mislim da bi to lihvari jedva docekali, za koga radi ova zena?

Ja

pre 11 godina

Tvorac Evra vam je savetovao pre tačno godinu dana da uvedete evro ili fiksni kurs jer je to najpametnije rešenje, a vi to niste uradili.
Greška novinara što nisu insistirali na tome.
Vama je neophodan plivajući da bi mogli da kradete, jer sami odlučujete kada će ići gore, kada dole i kada će vaše stranke to koristiti za sticanje novca. Sramota.
Hrvatska ima fiksni kurs dugi niz godina unazad pa joj ništa ne fali. To je prazna priča.

klenga

pre 11 godina

mi smo dvo valutna zemlja,jerbo se u dinarima plaća samo 3o% obaveza...ostalo je striktno vezano za evro i kao tako ne podleže uticaju referentne kamate nar.banke...tako da je to prilično nejako oružije...na to je mislio bajec...ako je upšte nešto mislio....inače,naši pravi ekon.stručnjaci rade po inostranstvu za prave kompanije i banke...i ni pod tačkom razno, neće da imaju posla sa ovim amaterima ,eksperimentatorima i lelemudima od političara bilo koje boje i fele...

G-minus

pre 11 godina

Bio sam prisutan na predavanju g.Krugmana,
TO NIJE ZAVREDELO DA SE SASLUŠA, to su bili sami stereotipi,
zato gospodja bivša ministarka priča stereotipe.
To su bile splačine

JMK

pre 11 godina

Valjda je sada jasno zašto nije podnela ostavku zajedno sa ljudima koji su klasa u svetskim razmerama,
zamislite šta je prof. Krugman pomislio kada je upoznao Jorgovanku, Dačića ... "Kakva je ovo država j.., guverner
ne razume engleski?"

nameless

pre 11 godina

Ne zaboravite da je ova gospodja prije koju godinu rekla da je Srbija srednje zaduzena zemlja i opusteno sprovela uzimanje kredite od MMF-a (naravno po nalogu) govorivsi da je to dobro za drzavu. Pogledajte danas Srbiju u ropstvu dugova, gdje osnovne potrebstine ne mogu da se obezbjede. Eto samo da se zna ciji je ona igrac. Sramota preko cega sve ovaj srpski napaceni narod prelazi kao da je nista a ima direktne posljedice na zivot svakog pojedinca.

para

pre 11 godina

Gospodja je u pravu!!!!!! Pre sest meseci je gospodin Soskic rek'o da je dinar druga po jacini valuta u regionu. Samo pitam se da li joj se desi da po neki put ode na pijacu ili u robnu kucu da pazari? Ali sa njenim primanjima to verovatno ne predstavlja problem. Voleo bih da je cujem da mora da obezbedi zivot porodici sa mojih 30000 NEPRIMLJENIH dinara!

katana

pre 11 godina

Ako je dinar podcenjen /ja mislim da je jako precenjen/, dakle onda 1€ treba da vredi 32.1456 dinara, bas onoliko koliko je vredeo pre dolaska ovih nadristrucnjaka.Medjutim posto smo mi Srbija, olicenje neracionalnosti i skloni tudjoj pameti onda smo doterali dotle da za nas nema vise eura, bar ne po toj ceni, a kad nesto nema onda mora da se skupo plati.Sve u svemu nista ne valja, ovu i pola iduce godine cemo izgurati a onda nastupa bezanija vrlih strucnjaka koji su napravili drzavni dug u eurima koje ne zaradjujemo a treba da vratimo.A bilo je tako jednostavno nije trebalo povecavati kurs, nije trebalo povecavati budzet, cene bi vazda bile iste.

slobodan

pre 11 godina

Gospodjo nisi na ulici nisi bez hleba. pa beži od ovih upropastićete sve će svaliti na tebe. ne kvari ime i ne sedi pored tabakovićeve. da ima neke kvalitete živela bi na Kosovu i Metohiji i delila našu sudbinu.

Miloš

pre 11 godina

Bolje je reći, jedan živi u Srbiji ceo život, a jedan je došao na jedan dan. Hm.
(makroekonomista, 5. oktobar 2012 15:38)

Kolega, da ste ponudili ekonomske argumente, pa da raspravljamo. Ali, ako mislite da vas "ceo život u Srbiji" kvalifikujete da osporite analizu nekoga čije ste knjige verovatno imali prilike da čitate, onda se bojim da grešite. Ako ništa drugo, život u Srbiji pokazuje da naši ekonomisti nisu baš na visini zadatka.

Ekonomist

pre 11 godina

Dr Jurij Bajec je doktorirao na temu (ako se nevaram) "Teorija privrednog razvoja u socijalizmu"...pa zar se jos on i pita za misljenje ?!?

mice

pre 11 godina

Profesore Bajec, pa u tome i jeste glavni argument za uvodjenje fiksnog kursa - da se lokalnim vlastodrscima otme jedan od instrumenata moci ekonomske politike. Sto im se vise instrumenata moci otme, toliko ce ovoj zemlji i narodu biti bolje. Sto manje ekonomske snage ostane na raspolaganju strankama i strancicama, sa sto manje bogatsva budu mogli da upravljaju kroz razna javna i drzavna preduzeca, koliko god budzet drzave bio manji za raspolaganje njihovim kvazi programa i kvazi pametnim idejama, toliko ce vise novca biti na raspolaganju ostatku nacije.

Владимир

pre 11 godina

Каже овај да је флексибилан курс моћан инструмент. Да али у рукама државе тј. политичара, а не у рукама народа. За народ је најбоље да је евро валута у Србији. Јер са евром знаш тачно колика ти је плата и пензија и колико тачно и добијаш. У динарима те стално поткрадају што фирме што држава. Плата и пензија ти је у динарима, а све се цене равнају према евру. Цене оду горе плата иста. Динар ослаби плата иста. Ево најбољи пример како држава краде (снажан инструмент у рукама државе). У прошлој влади кад је онај лик из ММФ-а дошао и рекао да морају да се смање пензије. Онда изашао Кркобабић и јуначки узвикнуо: не дам! Онда су одмах замрзли плате и пензије, а курс је одједном мистериозно са 100 скочио на 120 динара. Што ће рећи да су смањили плате и пензије за скоро 20 посто. А наравно Кркобабић је изашао и почео да се шири као Цезар у арени и да се хвали како је победио ММФ, тј пензије нису смањене, АХА ;). Једино кога је он победио су пензионери којима је узео 20 посто из новчаника својим "снажним инструментом државе". А пензионери одушевљени таквим гестом потрчали на биралишта да заокруже свог јунака (Супер Хика).

miksovic

pre 11 godina

Ko je ovde normalan, sve je skuplje nego na zapadu, a ona bi da jos pumpa dinar (i pare u dzepove tajkunima i bankarima!), dok narod vec jedva placa najosnovniju hranu!!!

Nikola

pre 11 godina

"Bolje je reći, jedan živi u Srbiji ceo život, a jedan je došao na jedan dan. Hm.
Inače, siguran sam da većina ljudi na ovom forumu koji sada kažu da je dinar precenjen, najviše kukaju kada dinar oslabi
(makroekonomista, 5. oktobar 2012 15:38)"

Meni kao laiku bi bilo zanimljivo pogledati rast cena od 2000. do danas i istovremeno kretanje kursa prema DM/evru kao i odnos rasta BDP i rasta plata u tim periodu.

Коста

pre 11 godina

G. Krugman svakako nije izneo mišljenje o vrednosti dinara na osnovu računice već na osnovu prethodnog razgovora sa srpskim uvoznim lobijem.

Ja

pre 11 godina

Podcenjen, kaze specijalista finansija, kako bese se zove ? Zar nama kao drzavi nije stalo da izvozimo vise, stvorimo suficit u balansu, i tako Srbiji donesemo svezih para ? Ako je odgovor da, onda izvolte pojacajte vrednost dinara (naravno, moci ce samo VESTACKI, stampajte kao u Slobino vreme !), pa ce nasa radna snaga i proizvodnja biti jos skuplja... Svajcarska da bi obarala vrednost svojih franaka, blokirala ih je na 1.2 Evra, i u to ime stampa li stampa franke, i kupuje Evre. Do te mere da su rezerve porasle da moze da se kupi cela Srbija, sve zajedno sa kompletnim zenskim rodom, i svim tajkunima, zemljiste, vlada i sve. Samo da bi odbranila vrednost (kostanje, cenu) radne snage i kostanje industrije, i da bi pospesila izvoz. Ali ja imam osecaj, gospodjo da vi nemate pojma o cemu pricam, i da samo servirate "misljenje" za svakodnevne politicke potrebe. Muka mi je vas, vec sad, nakon prve izjave koju citam, a da dolazi od vas. Odmah radikalno, pamtno kao da vam je direktno bog posolio pamet, a drugima nije. Sramota. Ajde malo pojasnite vasu poziciju ? Pa makar i posle konsultacija sa plavusom.

Drobnjak iz auta

pre 11 godina

Smanjite referentnu kamatnu stopu na nivo civilizovanih država 1-2% pa ćeš da vidiš koliki će kurs da bude...I na nivou ref.kama. stope od 10,5% jedva držite kurs.Lepo spusti baznu kamatu, pa kad se oslobode dinari iz zapisa, ima kurs da ode na 300 (pošto bi banke sve dinare iz zapisa menjale u evre).Ovako banke dobijaju dobru kamatu na zapise, pa tamo drže višak dinara i zato nema velikih pritisaka na kurs.Jedino banke dobijaju dobre kamate i umesto da kreditiraju privredu i građane one kreditiraju državu.Mada niste takvi biseri ko Jelašić koji je držao referentu kamatu stopu na 17,75% i napravio lažni precenjeni dinar kao navlakušu za stamnbene kredite ( čuveni balon cena 2007-2009).

Zuche covek

pre 11 godina

@ZKS:

Ovaj cvek je dobio Nobelovu nagradu iz ekonomije koju deli Svedska Kraljevska Akademija. Ahtisari je dobio nagradu za mir koja nema nikakve veze sa pravom Nobelovom nagradom i deli je Norveska. Samo toliko.

flash

pre 11 godina

Jel to znaci da ce evro na 80? Jos da mi je brdo dinara pa da kupim stotinak hiljada eurica pre nego sto vrednost dinara potcene na 300 za 1 euro.

ivan petkovic

pre 11 godina

бавити се динаром који служи за пљачку народа је само губљење времана и бацање прашине у очи народу увести долар или евро и да народ зна цене а не правдати тобоже поскупљења због курсне разлике овако са наставља пљачка народа ако остане динар

voja

pre 11 godina

Konačno da neko misli svojom glavom.
Našim "privrednicima" ne bi bilo dosta ni da 1 evro vredi 200 dinara, i onda ne bi mogli ništa da izvezu.
Snižavanjem vrednosti dinara gube svi građani Srbije (osim par tajkuna i stranih banaka).

Milanche

pre 11 godina

- rece najveci strucnjak u istoriji srpske politike. Da, to je onaj strucnjak koji "nije znao" gde su nestali milioni dok je bila ministarka finansija... Diana, jadna si i smesna u isto vreme.

Nex

pre 11 godina

Iz grafikona se jasno vidi deprecijacijski jaz,
tako da pravilno navodite u tekstu da je kurs precenjen
kao što kaže i prof. Krugman, jedino je nejasno o čemu
priča naša viceguvernerka.

xRade

pre 11 godina

Ako je godisnja inflacija u Srbiji 10% a u Nemackoj 2%. znaci da svake godine dinar treba da padne 8%. prosto ko pasulj.
A nama je izvoz pao za godinu dana 8% jer nismo konkurentni. To ubija Grcku jer nema Drahmu da obara i bude konkurencija Nemcima.

Sergije

pre 11 godina

Drzava podize stopu obaveznih deviznih rezervi banaka, prodaje sopstvene devizne rezerve da bi zastitila kurs, muci se i izvodi trista cuda da spreci jacanje evra, a onda ispadne da je dinar potcenjen!? Ako ja razumem ove ekonomske magove, ubio me Bog.

neandertalac

pre 11 godina

gosopdjo, izbacimo novac, vratimo se trampi pa da zeznemo krugmana.a da smo onomad zaista poslusali tadasnjeg predsednika i poceli svi da jedemo korenje kako bi tek onda zeznuli zapad.

makroekonomista

pre 11 godina

Jedan kaže potcenjen, drugi kaže precenjen. Jedan ima Nobelovu nagradu, drugi je bio srpski ministar finansija. Hm.
(Miloš, 5. oktobar 2012 13:49)

Bolje je reći, jedan živi u Srbiji ceo život, a jedan je došao na jedan dan. Hm.
Inače, siguran sam da većina ljudi na ovom forumu koji sada kažu da je dinar precenjen, najviše kukaju kada dinar oslabi

Zoran

pre 11 godina

Ha.Dinar jeste potcenjen,ako se gleda samo tehnički aspekt.Ima trostruko pokriće u deviznim rezervama,jer je u opticaju oko 3,5 milijarde evra u dinarima.Ali dinar je i značajno precenjen,gledajući snagu naše privrede.Jednom rečju,dinar je kod nas sredstvo manipulacije,gde zaradu ostvaruju na kursnim razlikama,samo špekulanti.Kada se za dinare,isključivo za dinare,bez menjaže, budu kupovali i prodavali stanovi,onda dinar neće biti špekulantska roba.

s

pre 11 godina

Dragutinovićka u prvoj rečenici kaže da je dinar potcenjen,a u drugoj kaže da smo zemlja sa platnim deficitom! Pa kako se to sa potcenjenim kursom dolazi do deficita?!

Zmn

pre 11 godina

Diana, Krugman nije nu znao u kojoj se zemlji nalazio i koja joj je makroekonomska situacija. Rejao je par stvari koje u 90% situacija prolaze, uzeo pare od tezge i otišao dalje.

gigi

pre 11 godina

jučer vam je rekao krugman da je precjenjen, evropski bankari kažu isto, precjenjen 20% ako se gledaju prehrambeni proizvodi i gorivo, podcjenjen jedino za el. energiju i plin.

bk

pre 11 godina

U pravu ste gospodjo Dragutinovic. Jeste da je dobio Nobelovu nagradu ali sta taj zna!Vi mu lepo objasnite. Treba da oborite euro na 100,cisto da vidi da se i to moze, prvo lakse se racuna,okrugla cigra,nema zabune, drugo, meso bi recimo takodje doslo na okruglu cifru od 10 e po kg. Benzin na 2 itd. Sta je to za nas kad je sveo kruglo a i plate u evrima bi bile vece. Zar je nama bitna proslogodisnja inflacija prosle godine i stabilan dinar?Sta nas briga za deficite i konkuretnost izvoza? Ne zna taj Krugman nista. Jos su mu platili da dodje...

JMK

pre 11 godina

"Dragutinovićeva je precizirala da je kvartalnom izveštaju NBS o inflaciji postoji grafikon koji se zove "jaz deviznog kursa" i koji prikazuje trenutno odstupanje kursa od neke ravnotežne putanje, koji pokazuje da je kurs u ovom trenutku verovatno precenjen."
To je profesor i rekao, u čemu je problem?

Ja

pre 11 godina

Slažem se s viceguvernerkom. U našoj javnosti iz nekog razloga dominira stav da Narodna banka vodi politiku jakog dinara iako u poslednjih 10 godina nijedna valuta u Evropi nije oslabila kao dinar. Da podsetim, 1 evro je pre 12 godina vredeo 59 dinara, sada duplo više. Da je NBS vodila politiku jakog dinara, dinar bi danas bio jači, a ne duplo slabiji nego tada

Alex

pre 11 godina

Pa sve zavisi kako posmatrate pola case vode, nekom je poluprazna a nekom polupuna. Sto spziste silne milijarde eura na njegovo spasavanje, ma ajte molim vas. Bio bi on 200 din. da ga niste spasavali, a u odnosu na tu cifru je daleko precenjen. Pozdrav i knjigu malo u sake.

mladen

pre 11 godina

Ma da, ti i Jorgovanka ste veci eksperti od nobelovaca! Dinar je precenjen, ne treba biti ekspert da se to vidi, a politicka je odluka da se evro drzi na ovom nivou, jer bi nam inflacija otisla preko 15%, kad bi vi pustili dinar. Ali problem je sto devizne rezerve nisu vecne i sto ce u jednom trenutku evro opet krenuti nezadrzivo da skace, kao sto je bilo u prethodnom periodu. Mozete privremeno da drzite vestacki kurs, ali ce to pre ili kasnije doci na naplatu.

marko

pre 11 godina

A jel je autor tekste siguran da mu naslov odgovara tekstu? Ako je siguran, onda mu nije problem i da nam objasni nastanak sveta, i ima li vanzemaljaca.

Kuku meni

pre 11 godina

Dinar potcenjen!!!!!!????? Hahahahahahahahahahahhahaha!!!!!!!

Ajd' neka svako uzme digitron u ruke i preracuna nase cene (hrane i ostalog), i to ove nove cene svega i svacega, u EUR sa kursom od recimo 100 DIN za 1 EUR i neka ih uporedi sa cenama u Svajcarskoj recimo! SVE CE BITI DRASTICNO SKUPLJE!!! Cak skuplje nego u Cirihu! I sa trenutnim kursom cene (u EUR-ima) su drakonske! Dragutinovicka, jel tebi normalno da mi treba da placamo Milka cokoladu 1.5 EUR a u Nemackoj je 0.48 EUR? JEL TO TEBI NORMALNO????

EU-putnik

pre 11 godina

Ako je dinar potcenjen, kako je onda moguce da je u inostranstvu [zapadna Evropa] gomila stvari znatno jeftinija? Trebalo bi da je obrnuto, ako je g-dja u pravu.

Prometej

pre 11 godina

Ocigledno je jedino vazno to sto ovakav visok kurs dinara omogucava bogacenje uvoznika, sto su ljudi sa de fakto vlascu u ovoj zemlji.

shone

pre 11 godina

Ma nema taj nobelovac pojma, mislim da treba da mu Dinkic i Dragutinoviceva objasne o par stvari ekonomiji, pogotovo sa njihovim namestenim izvestajima.

james

pre 11 godina

U istinu je tako.Koliku su cene u Srbiji dinar jeste potcenjen.A to sto bi mnogo manja interesna grupa zelela da je dinar 200,00 za jedan evro je lose za Srbiju.
Cene i kvalitet kao nigde....
Upampite proizvodjaci nigde zasticeniji kao u Srbiji..

Niki

pre 11 godina

"... prikazuje trenutno odstupanje kursa od neke ravnotežne putanje ..."

Kako bih voleo da vidim referentne vrednosti ovog grafikona, tj. da vidim sta je to ravnotezna putanja dinara. Jos ako se u modelu racuna i zvanicna stopa inflacije onda kukala nam majka sa ovakvim ekonomistima. Pogledajte radove prof. Mladjena Kovacevica, Branka Dragasa po njihovom jazu deviznog kursa evro vredi 200din. Prema tome dajte jednu javnu raspravu na ovu temu, bar smo mi kao gradjani zasluzili da nesto znamo. I dovedite ljude koji razlicito misle a ne samo istomisljenike.

Ilija

pre 11 godina

Tako je, objasnite Nobelovcu. Ipak je NBS nezavisna institucija koja nikako ne pravi lazirane izvestaje, sa vaznim informacijama izuzetim, jer nisu u skladu sa potrebama svake vlasti u zadnjih 10 godina. Ustvari treba da uskratimo kredit MMF-u i SB, da objasnimo svetu sa kime se sprdaju. I da smanjimo kreditni rejting Nemackoj, pa kada se uzajmljuju od nas da kazu hvala sto im je kamata 10% a ne vise.

Kuku meni

pre 11 godina

Dinar potcenjen!!!!!!????? Hahahahahahahahahahahhahaha!!!!!!!

Ajd' neka svako uzme digitron u ruke i preracuna nase cene (hrane i ostalog), i to ove nove cene svega i svacega, u EUR sa kursom od recimo 100 DIN za 1 EUR i neka ih uporedi sa cenama u Svajcarskoj recimo! SVE CE BITI DRASTICNO SKUPLJE!!! Cak skuplje nego u Cirihu! I sa trenutnim kursom cene (u EUR-ima) su drakonske! Dragutinovicka, jel tebi normalno da mi treba da placamo Milka cokoladu 1.5 EUR a u Nemackoj je 0.48 EUR? JEL TO TEBI NORMALNO????

s

pre 11 godina

Dragutinovićka u prvoj rečenici kaže da je dinar potcenjen,a u drugoj kaže da smo zemlja sa platnim deficitom! Pa kako se to sa potcenjenim kursom dolazi do deficita?!

bk

pre 11 godina

U pravu ste gospodjo Dragutinovic. Jeste da je dobio Nobelovu nagradu ali sta taj zna!Vi mu lepo objasnite. Treba da oborite euro na 100,cisto da vidi da se i to moze, prvo lakse se racuna,okrugla cigra,nema zabune, drugo, meso bi recimo takodje doslo na okruglu cifru od 10 e po kg. Benzin na 2 itd. Sta je to za nas kad je sveo kruglo a i plate u evrima bi bile vece. Zar je nama bitna proslogodisnja inflacija prosle godine i stabilan dinar?Sta nas briga za deficite i konkuretnost izvoza? Ne zna taj Krugman nista. Jos su mu platili da dodje...

Drobnjak iz auta

pre 11 godina

Smanjite referentnu kamatnu stopu na nivo civilizovanih država 1-2% pa ćeš da vidiš koliki će kurs da bude...I na nivou ref.kama. stope od 10,5% jedva držite kurs.Lepo spusti baznu kamatu, pa kad se oslobode dinari iz zapisa, ima kurs da ode na 300 (pošto bi banke sve dinare iz zapisa menjale u evre).Ovako banke dobijaju dobru kamatu na zapise, pa tamo drže višak dinara i zato nema velikih pritisaka na kurs.Jedino banke dobijaju dobre kamate i umesto da kreditiraju privredu i građane one kreditiraju državu.Mada niste takvi biseri ko Jelašić koji je držao referentu kamatu stopu na 17,75% i napravio lažni precenjeni dinar kao navlakušu za stamnbene kredite ( čuveni balon cena 2007-2009).

Sergije

pre 11 godina

Drzava podize stopu obaveznih deviznih rezervi banaka, prodaje sopstvene devizne rezerve da bi zastitila kurs, muci se i izvodi trista cuda da spreci jacanje evra, a onda ispadne da je dinar potcenjen!? Ako ja razumem ove ekonomske magove, ubio me Bog.

Zmn

pre 11 godina

Diana, Krugman nije nu znao u kojoj se zemlji nalazio i koja joj je makroekonomska situacija. Rejao je par stvari koje u 90% situacija prolaze, uzeo pare od tezge i otišao dalje.

EU-putnik

pre 11 godina

Ako je dinar potcenjen, kako je onda moguce da je u inostranstvu [zapadna Evropa] gomila stvari znatno jeftinija? Trebalo bi da je obrnuto, ako je g-dja u pravu.

nameless

pre 11 godina

Ne zaboravite da je ova gospodja prije koju godinu rekla da je Srbija srednje zaduzena zemlja i opusteno sprovela uzimanje kredite od MMF-a (naravno po nalogu) govorivsi da je to dobro za drzavu. Pogledajte danas Srbiju u ropstvu dugova, gdje osnovne potrebstine ne mogu da se obezbjede. Eto samo da se zna ciji je ona igrac. Sramota preko cega sve ovaj srpski napaceni narod prelazi kao da je nista a ima direktne posljedice na zivot svakog pojedinca.

Milanche

pre 11 godina

- rece najveci strucnjak u istoriji srpske politike. Da, to je onaj strucnjak koji "nije znao" gde su nestali milioni dok je bila ministarka finansija... Diana, jadna si i smesna u isto vreme.

Nex

pre 11 godina

Iz grafikona se jasno vidi deprecijacijski jaz,
tako da pravilno navodite u tekstu da je kurs precenjen
kao što kaže i prof. Krugman, jedino je nejasno o čemu
priča naša viceguvernerka.

Владимир

pre 11 godina

Каже овај да је флексибилан курс моћан инструмент. Да али у рукама државе тј. политичара, а не у рукама народа. За народ је најбоље да је евро валута у Србији. Јер са евром знаш тачно колика ти је плата и пензија и колико тачно и добијаш. У динарима те стално поткрадају што фирме што држава. Плата и пензија ти је у динарима, а све се цене равнају према евру. Цене оду горе плата иста. Динар ослаби плата иста. Ево најбољи пример како држава краде (снажан инструмент у рукама државе). У прошлој влади кад је онај лик из ММФ-а дошао и рекао да морају да се смање пензије. Онда изашао Кркобабић и јуначки узвикнуо: не дам! Онда су одмах замрзли плате и пензије, а курс је одједном мистериозно са 100 скочио на 120 динара. Што ће рећи да су смањили плате и пензије за скоро 20 посто. А наравно Кркобабић је изашао и почео да се шири као Цезар у арени и да се хвали како је победио ММФ, тј пензије нису смањене, АХА ;). Једино кога је он победио су пензионери којима је узео 20 посто из новчаника својим "снажним инструментом државе". А пензионери одушевљени таквим гестом потрчали на биралишта да заокруже свог јунака (Супер Хика).

para

pre 11 godina

Gospodja je u pravu!!!!!! Pre sest meseci je gospodin Soskic rek'o da je dinar druga po jacini valuta u regionu. Samo pitam se da li joj se desi da po neki put ode na pijacu ili u robnu kucu da pazari? Ali sa njenim primanjima to verovatno ne predstavlja problem. Voleo bih da je cujem da mora da obezbedi zivot porodici sa mojih 30000 NEPRIMLJENIH dinara!

Zoran

pre 11 godina

Ha.Dinar jeste potcenjen,ako se gleda samo tehnički aspekt.Ima trostruko pokriće u deviznim rezervama,jer je u opticaju oko 3,5 milijarde evra u dinarima.Ali dinar je i značajno precenjen,gledajući snagu naše privrede.Jednom rečju,dinar je kod nas sredstvo manipulacije,gde zaradu ostvaruju na kursnim razlikama,samo špekulanti.Kada se za dinare,isključivo za dinare,bez menjaže, budu kupovali i prodavali stanovi,onda dinar neće biti špekulantska roba.

Ekonomist

pre 11 godina

Dr Jurij Bajec je doktorirao na temu (ako se nevaram) "Teorija privrednog razvoja u socijalizmu"...pa zar se jos on i pita za misljenje ?!?

JMK

pre 11 godina

Valjda je sada jasno zašto nije podnela ostavku zajedno sa ljudima koji su klasa u svetskim razmerama,
zamislite šta je prof. Krugman pomislio kada je upoznao Jorgovanku, Dačića ... "Kakva je ovo država j.., guverner
ne razume engleski?"

miksovic

pre 11 godina

Ko je ovde normalan, sve je skuplje nego na zapadu, a ona bi da jos pumpa dinar (i pare u dzepove tajkunima i bankarima!), dok narod vec jedva placa najosnovniju hranu!!!

Miloš

pre 11 godina

Bolje je reći, jedan živi u Srbiji ceo život, a jedan je došao na jedan dan. Hm.
(makroekonomista, 5. oktobar 2012 15:38)

Kolega, da ste ponudili ekonomske argumente, pa da raspravljamo. Ali, ako mislite da vas "ceo život u Srbiji" kvalifikujete da osporite analizu nekoga čije ste knjige verovatno imali prilike da čitate, onda se bojim da grešite. Ako ništa drugo, život u Srbiji pokazuje da naši ekonomisti nisu baš na visini zadatka.

Ilija

pre 11 godina

Tako je, objasnite Nobelovcu. Ipak je NBS nezavisna institucija koja nikako ne pravi lazirane izvestaje, sa vaznim informacijama izuzetim, jer nisu u skladu sa potrebama svake vlasti u zadnjih 10 godina. Ustvari treba da uskratimo kredit MMF-u i SB, da objasnimo svetu sa kime se sprdaju. I da smanjimo kreditni rejting Nemackoj, pa kada se uzajmljuju od nas da kazu hvala sto im je kamata 10% a ne vise.

Ja

pre 11 godina

Podcenjen, kaze specijalista finansija, kako bese se zove ? Zar nama kao drzavi nije stalo da izvozimo vise, stvorimo suficit u balansu, i tako Srbiji donesemo svezih para ? Ako je odgovor da, onda izvolte pojacajte vrednost dinara (naravno, moci ce samo VESTACKI, stampajte kao u Slobino vreme !), pa ce nasa radna snaga i proizvodnja biti jos skuplja... Svajcarska da bi obarala vrednost svojih franaka, blokirala ih je na 1.2 Evra, i u to ime stampa li stampa franke, i kupuje Evre. Do te mere da su rezerve porasle da moze da se kupi cela Srbija, sve zajedno sa kompletnim zenskim rodom, i svim tajkunima, zemljiste, vlada i sve. Samo da bi odbranila vrednost (kostanje, cenu) radne snage i kostanje industrije, i da bi pospesila izvoz. Ali ja imam osecaj, gospodjo da vi nemate pojma o cemu pricam, i da samo servirate "misljenje" za svakodnevne politicke potrebe. Muka mi je vas, vec sad, nakon prve izjave koju citam, a da dolazi od vas. Odmah radikalno, pamtno kao da vam je direktno bog posolio pamet, a drugima nije. Sramota. Ajde malo pojasnite vasu poziciju ? Pa makar i posle konsultacija sa plavusom.

mladen

pre 11 godina

Ma da, ti i Jorgovanka ste veci eksperti od nobelovaca! Dinar je precenjen, ne treba biti ekspert da se to vidi, a politicka je odluka da se evro drzi na ovom nivou, jer bi nam inflacija otisla preko 15%, kad bi vi pustili dinar. Ali problem je sto devizne rezerve nisu vecne i sto ce u jednom trenutku evro opet krenuti nezadrzivo da skace, kao sto je bilo u prethodnom periodu. Mozete privremeno da drzite vestacki kurs, ali ce to pre ili kasnije doci na naplatu.

VV

pre 11 godina

Provalila je Krugmana, hoce covek jeftino da kupi dinare. Evro ce da propadne, pa bezi u sigurnu luku srpskog dinara. Fino mu je rekla da smo mi kljucni faktor u regionu (odakle mi je to bese poznato). Treba da je kandidujemo za Nobelovu nagradu, ili bar Miskovic i ostali uvoznici nekako da je nagrade.

Srecko

pre 11 godina

Ova nesposobna Dragutinovic je i zapocela sunovrat srpske ekonomije, a nije mi jasno ko ju je sada primio tako nesposobnu, da opet vrslja po novcu i deli lekcije nobelovcima?!

Niki

pre 11 godina

"... prikazuje trenutno odstupanje kursa od neke ravnotežne putanje ..."

Kako bih voleo da vidim referentne vrednosti ovog grafikona, tj. da vidim sta je to ravnotezna putanja dinara. Jos ako se u modelu racuna i zvanicna stopa inflacije onda kukala nam majka sa ovakvim ekonomistima. Pogledajte radove prof. Mladjena Kovacevica, Branka Dragasa po njihovom jazu deviznog kursa evro vredi 200din. Prema tome dajte jednu javnu raspravu na ovu temu, bar smo mi kao gradjani zasluzili da nesto znamo. I dovedite ljude koji razlicito misle a ne samo istomisljenike.

Alex

pre 11 godina

Pa sve zavisi kako posmatrate pola case vode, nekom je poluprazna a nekom polupuna. Sto spziste silne milijarde eura na njegovo spasavanje, ma ajte molim vas. Bio bi on 200 din. da ga niste spasavali, a u odnosu na tu cifru je daleko precenjen. Pozdrav i knjigu malo u sake.

flash

pre 11 godina

Jel to znaci da ce evro na 80? Jos da mi je brdo dinara pa da kupim stotinak hiljada eurica pre nego sto vrednost dinara potcene na 300 za 1 euro.

Prometej

pre 11 godina

Ocigledno je jedino vazno to sto ovakav visok kurs dinara omogucava bogacenje uvoznika, sto su ljudi sa de fakto vlascu u ovoj zemlji.

shone

pre 11 godina

Ma nema taj nobelovac pojma, mislim da treba da mu Dinkic i Dragutinoviceva objasne o par stvari ekonomiji, pogotovo sa njihovim namestenim izvestajima.

xRade

pre 11 godina

Ako je godisnja inflacija u Srbiji 10% a u Nemackoj 2%. znaci da svake godine dinar treba da padne 8%. prosto ko pasulj.
A nama je izvoz pao za godinu dana 8% jer nismo konkurentni. To ubija Grcku jer nema Drahmu da obara i bude konkurencija Nemcima.

mice

pre 11 godina

Profesore Bajec, pa u tome i jeste glavni argument za uvodjenje fiksnog kursa - da se lokalnim vlastodrscima otme jedan od instrumenata moci ekonomske politike. Sto im se vise instrumenata moci otme, toliko ce ovoj zemlji i narodu biti bolje. Sto manje ekonomske snage ostane na raspolaganju strankama i strancicama, sa sto manje bogatsva budu mogli da upravljaju kroz razna javna i drzavna preduzeca, koliko god budzet drzave bio manji za raspolaganje njihovim kvazi programa i kvazi pametnim idejama, toliko ce vise novca biti na raspolaganju ostatku nacije.

Ja

pre 11 godina

Tvorac Evra vam je savetovao pre tačno godinu dana da uvedete evro ili fiksni kurs jer je to najpametnije rešenje, a vi to niste uradili.
Greška novinara što nisu insistirali na tome.
Vama je neophodan plivajući da bi mogli da kradete, jer sami odlučujete kada će ići gore, kada dole i kada će vaše stranke to koristiti za sticanje novca. Sramota.
Hrvatska ima fiksni kurs dugi niz godina unazad pa joj ništa ne fali. To je prazna priča.

ivan petkovic

pre 11 godina

бавити се динаром који служи за пљачку народа је само губљење времана и бацање прашине у очи народу увести долар или евро и да народ зна цене а не правдати тобоже поскупљења због курсне разлике овако са наставља пљачка народа ако остане динар

Nikola

pre 11 godina

"Bolje je reći, jedan živi u Srbiji ceo život, a jedan je došao na jedan dan. Hm.
Inače, siguran sam da većina ljudi na ovom forumu koji sada kažu da je dinar precenjen, najviše kukaju kada dinar oslabi
(makroekonomista, 5. oktobar 2012 15:38)"

Meni kao laiku bi bilo zanimljivo pogledati rast cena od 2000. do danas i istovremeno kretanje kursa prema DM/evru kao i odnos rasta BDP i rasta plata u tim periodu.

tomislav

pre 11 godina

Stvarno ovaj Krugman nema preča posla nego da gleda izveštaj o inflaciji i pri tome određeni grafikon, pa sram ga bilo, baš je nemaran i pokvaren. U ovome je sva suština i tragika našeg društva i ekonomije, bitno je da postoji grafikon a to što narod umire od gladi, cene rastu kao u Čadu, kurs šeta kao pijani mornar, industrijska proizvodnja pada, nezaposlenost raste, gubici privrede rastu to je sve manje važno tj nebitno. E pa SNS tako vam i treba, za ovo ste sami zaslužni, to su vaši predlozi i favoriti.

neandertalac

pre 11 godina

gosopdjo, izbacimo novac, vratimo se trampi pa da zeznemo krugmana.a da smo onomad zaista poslusali tadasnjeg predsednika i poceli svi da jedemo korenje kako bi tek onda zeznuli zapad.

Zuche covek

pre 11 godina

@ZKS:

Ovaj cvek je dobio Nobelovu nagradu iz ekonomije koju deli Svedska Kraljevska Akademija. Ahtisari je dobio nagradu za mir koja nema nikakve veze sa pravom Nobelovom nagradom i deli je Norveska. Samo toliko.

gigi

pre 11 godina

jučer vam je rekao krugman da je precjenjen, evropski bankari kažu isto, precjenjen 20% ako se gledaju prehrambeni proizvodi i gorivo, podcjenjen jedino za el. energiju i plin.

Miki

pre 11 godina

Pitam se ko stoji iza ove zene kada je u svim rezimima obavezno na nekoj visokoj funkciji. U ekonomistima bar ne oskudevamo, zasto onda stalno jedni isti?

klenga

pre 11 godina

mi smo dvo valutna zemlja,jerbo se u dinarima plaća samo 3o% obaveza...ostalo je striktno vezano za evro i kao tako ne podleže uticaju referentne kamate nar.banke...tako da je to prilično nejako oružije...na to je mislio bajec...ako je upšte nešto mislio....inače,naši pravi ekon.stručnjaci rade po inostranstvu za prave kompanije i banke...i ni pod tačkom razno, neće da imaju posla sa ovim amaterima ,eksperimentatorima i lelemudima od političara bilo koje boje i fele...

mf

pre 11 godina

u ovom trenutku, da, kad bi se na kratko vratio na 100 pa onda jos brze na 120, mislim da bi to lihvari jedva docekali, za koga radi ova zena?

slobodan

pre 11 godina

Gospodjo nisi na ulici nisi bez hleba. pa beži od ovih upropastićete sve će svaliti na tebe. ne kvari ime i ne sedi pored tabakovićeve. da ima neke kvalitete živela bi na Kosovu i Metohiji i delila našu sudbinu.

Aleksandar Veliki...

pre 11 godina

Ovo je klasična pljačka, da bi se uplašili privrednici koji rade sa evrima i dinarima, tako da prodaju evre sada jer će kao dinar da ojača. Na toj razlici politička elita zgrće silne pare. To je ujedno i razlog zašto politička elita ne želi da uvede evro kao zvanični kurs, jer onda ne bi mogla da zgrće te silne pare na razlici i da nam priča bajke, onda bi svi videli da je dinar i te kako precenjen, jer realno 1 evro vredi 250 dinara.

slavoljub

pre 11 godina

Kako dinar moze da bude potcenjen kada je deficit 6 milijardi evra godisnje. Moze biti govora samo o minimalnoj ceni za evro koju moze da podnese uvoznicki lobi i izvozno orjentisana privreda. Valjda je bolje da privreda koja izvozi bude konkurentnija i stimulisana da izvozi i smanji ogromni deficit.

deki

pre 11 godina

Ako Bosna, Makedonija i hrvatska mogu da imaju fiksni kurs što ne bismo mogli i mi?
Čitam ove preporučene komentare i malo se čudim. Čovek misli da ako kurs dinara oslabi da će milka koštati 0.48 eura. Neće prijatelju, koštaće 1.5 euro. Kod nas su sve cene u eurima. Fića košta 13000 eura i neće biti jeftiniji ako dinar padne. Cene mobilnih telefona su u eurima, cena struje je u eurima, cena gasa je u eurima, cena benzina je u eurima. Devalvirajte dinar još i imaćemo plate od 50 eura i svi ćemo da pocrkamo...

JMK

pre 11 godina

"Dragutinovićeva je precizirala da je kvartalnom izveštaju NBS o inflaciji postoji grafikon koji se zove "jaz deviznog kursa" i koji prikazuje trenutno odstupanje kursa od neke ravnotežne putanje, koji pokazuje da je kurs u ovom trenutku verovatno precenjen."
To je profesor i rekao, u čemu je problem?

katana

pre 11 godina

Ako je dinar podcenjen /ja mislim da je jako precenjen/, dakle onda 1€ treba da vredi 32.1456 dinara, bas onoliko koliko je vredeo pre dolaska ovih nadristrucnjaka.Medjutim posto smo mi Srbija, olicenje neracionalnosti i skloni tudjoj pameti onda smo doterali dotle da za nas nema vise eura, bar ne po toj ceni, a kad nesto nema onda mora da se skupo plati.Sve u svemu nista ne valja, ovu i pola iduce godine cemo izgurati a onda nastupa bezanija vrlih strucnjaka koji su napravili drzavni dug u eurima koje ne zaradjujemo a treba da vratimo.A bilo je tako jednostavno nije trebalo povecavati kurs, nije trebalo povecavati budzet, cene bi vazda bile iste.

Коста

pre 11 godina

G. Krugman svakako nije izneo mišljenje o vrednosti dinara na osnovu računice već na osnovu prethodnog razgovora sa srpskim uvoznim lobijem.

kratko objasnjenje

pre 11 godina

Ukoliko postoji razlika izmedju inflacije kod nas i one u inostransvu a nema promene u deviznom kursu javlja se odsupanje od realnog kursa. Da li je dinar potcenjen ili precenjen i ko je u pravu to je i vrapcima jasno. Zasto je data takva izjava moze se objasniti necim sto se zove odgovornost i transparenstnost (dva suprotna cilja centralnih banaka). Ako se potvrdi da je kurs potcenjen odnosno precenjen doci ce do prevelike prodaje odnosno kupovine deviza sto bi dodatno i veoma brzo ojacalo ili oslabilo vrednost dinara (a to je transparenstnost). Ako se kaze da nije to moze smanjiti paniku za kupovinom odnosno prodajom deviza (odgovornost). Kakvo je pravo stanje kurs zna i nobelovac i viceguverner. Ne bih sumljao u strucnost nekoga od njih iz navedenog razloga, jer je racunanje realnog kursa nesto osnovno iz ekonomije. To je objasnjenje sa ekonomske tacke a da li neko zastupa neke druge interese (uvozni lobi) u to ne zalaim.

marko

pre 11 godina

A jel je autor tekste siguran da mu naslov odgovara tekstu? Ako je siguran, onda mu nije problem i da nam objasni nastanak sveta, i ima li vanzemaljaca.

G-minus

pre 11 godina

Bio sam prisutan na predavanju g.Krugmana,
TO NIJE ZAVREDELO DA SE SASLUŠA, to su bili sami stereotipi,
zato gospodja bivša ministarka priča stereotipe.
To su bile splačine

Gradjanin

pre 11 godina

Dinar je jako podcenjen, a to se radi spregom banaka i monopolista, koji ekstra maržama i ekstra-kamatama stiču profit kao nigde, isisavajući devize koje onda narodna banka popunjava kreditima! Toga ne bi bilo da se korupcijom ne isisava sva supstanca, pa tako sem odabranih nema "slučajnih" učesnika u privrednoj utakmici koji bi oborili cene, a država ne poseduje ni jedan lanac prodavnica kojim bi regulisala fluktuacije cena, i što je još gore sama država podstiče inflaciju povećavanjem cena! Ovakva podizanja cena koja nisu produkt štampanja novca, već monopolističkog dresiranja države već se dešavalo u jednoj zemlji početkom 20-tog veka i svi znamo kako se to završilo – tamo su inflaciju uspeli da slome tek palicama za bejzbol, ali nisu se tu zaustavili i celom svetu doneli veliku nesreću baziranu na nakaradnoj ideologiji baziranoj na tom uspehu...

james

pre 11 godina

U istinu je tako.Koliku su cene u Srbiji dinar jeste potcenjen.A to sto bi mnogo manja interesna grupa zelela da je dinar 200,00 za jedan evro je lose za Srbiju.
Cene i kvalitet kao nigde....
Upampite proizvodjaci nigde zasticeniji kao u Srbiji..

voja

pre 11 godina

Konačno da neko misli svojom glavom.
Našim "privrednicima" ne bi bilo dosta ni da 1 evro vredi 200 dinara, i onda ne bi mogli ništa da izvezu.
Snižavanjem vrednosti dinara gube svi građani Srbije (osim par tajkuna i stranih banaka).

helen

pre 11 godina

U zemlji sa dvojnom valutom, sa dvojnim pasosima, raspolucenom po svakom pitanju sa najdubljim politickim suprotnostima se ne treba roditi.Ovde covek ne kosta nista i niko o njemu ne vodi racuna, dolazecim generacijama ne ostaje nista osim dugova, nemastine i trpenja.Prevelika pohlepa pojedinaca ce nas dokrajciti.

makroekonomista

pre 11 godina

Jedan kaže potcenjen, drugi kaže precenjen. Jedan ima Nobelovu nagradu, drugi je bio srpski ministar finansija. Hm.
(Miloš, 5. oktobar 2012 13:49)

Bolje je reći, jedan živi u Srbiji ceo život, a jedan je došao na jedan dan. Hm.
Inače, siguran sam da većina ljudi na ovom forumu koji sada kažu da je dinar precenjen, najviše kukaju kada dinar oslabi

Deda Avram

pre 11 godina

Kako dinar može da bude podcenjen ili precenjen, kad on NIJE CENJEN UOPŠTE? Koji normalan čovek kod nas drži više od 100 evra u dinarima da ih ne pretvori danas ili sutra u evre, po bilo kom kursu?

ja

pre 11 godina

Gopođa Dragutinović je ubedljivo najgori ministar finansija koji nas je zadesio.Potpuno nestručna,nekompetentna i nedostojna doktorske titule.Na trenutnoj poziciji se očigledno nalazi da bi nbs imala koga da isturi kad neko izjavi ono što im ne odgovara.

Ja

pre 11 godina

Slažem se s viceguvernerkom. U našoj javnosti iz nekog razloga dominira stav da Narodna banka vodi politiku jakog dinara iako u poslednjih 10 godina nijedna valuta u Evropi nije oslabila kao dinar. Da podsetim, 1 evro je pre 12 godina vredeo 59 dinara, sada duplo više. Da je NBS vodila politiku jakog dinara, dinar bi danas bio jači, a ne duplo slabiji nego tada

Nikola

pre 11 godina

Ko je trazio fiksni kurs?????
Gradjani traze ukidanje donjeg i gornjeg kursa, i uvodjenjeg sredjeg kao jedinstvenog.
Doduse, tada ne bi bilo lake love na mahinacijama sa kupovinom-prodajom deviza za povlascene, ali ne mozes imati i zadovoljne gradjane i site tajkune.
Ono sto je sigurno, neko niko ne sumnja, odluke nece biti donete tako da gradjani budu zadovoljni.

Sasa

pre 11 godina

Boze moj zna ona bolje od nobelovca, trebali su njoj da daju nagradu nobelovu... Zbog tog njenog izvestaja... Sledeci izvestaj doticne ce dokazati da zivimo najbolje u Evropi pa i sire. Super!

sever

pre 11 godina

"Jako je teško imati fiksni kurs u zemlji koja ima u veoma dugom roku veliki deficit platnog bilansa, što znači da zahteva uvek priliv kapitala"
Ova recenica se zove pljacka i to organizovana.
Koji priliv kapitala,konkretnije cijeg?
Budzet se puni inflacijom pa deflacijom.
Fora je u tome sto nas svako setanje dodatno osiromasi,jer cene prate samo inflaciju,a deflaciju nikako.
Razliku dajemo svaki put drzavi sto lopovima politickim odgovara.
Naj gore ti je kad trebas da uzmes kredit na 200 000 ili 300000 din,nemas pojma kolika je mesecna rata,ova kamata je ovoliko,+ eks koju odredjuje drzava a ona je trenutno ovoliko,pa onoliko,kao da se bave astronomijom,nuklearnom ili kosmickom fizikom.
Fiksni kurs je odlican jer onda nema pljacke,zna se koliko sta vredi,koji je opseg cena,pa se tako izbegavaju afere gde su domaci proizvodi znatno jeftiniji preko granice,nego ovde kod nas.
Ja jesam patriota ali nisam bas toliki mazohista

Branko

pre 11 godina

u pravu je nobelovac evro je precenjen užasno.šta je realan kurs.Realan kurs kad su realne cene.Danas potroša karpa je 500 evra pros.plata .250 pa se jasno vidi da evro nije realan tj.treba da iznosi po prosećnoj plati u odnosu pot.korpe 20 din.Drugi dokaz vlada ukoliko bi uvela evro koji je precenjen svi proiz su skuplji nego po svetu privreda naša bi pukla tj izvoz bi stao jer su cene izvozne veće nego po svetu pa bi tada sve cene koje su sada u evro morale da se smAnje ako je neki proz.iznosio 10 evra morali bi da se umanje.i uvodjenjem evra nebi bilo inflacije jer su cene u evrima

Ja

pre 11 godina

Slažem se s viceguvernerkom. U našoj javnosti iz nekog razloga dominira stav da Narodna banka vodi politiku jakog dinara iako u poslednjih 10 godina nijedna valuta u Evropi nije oslabila kao dinar. Da podsetim, 1 evro je pre 12 godina vredeo 59 dinara, sada duplo više. Da je NBS vodila politiku jakog dinara, dinar bi danas bio jači, a ne duplo slabiji nego tada

voja

pre 11 godina

Konačno da neko misli svojom glavom.
Našim "privrednicima" ne bi bilo dosta ni da 1 evro vredi 200 dinara, i onda ne bi mogli ništa da izvezu.
Snižavanjem vrednosti dinara gube svi građani Srbije (osim par tajkuna i stranih banaka).

makroekonomista

pre 11 godina

Jedan kaže potcenjen, drugi kaže precenjen. Jedan ima Nobelovu nagradu, drugi je bio srpski ministar finansija. Hm.
(Miloš, 5. oktobar 2012 13:49)

Bolje je reći, jedan živi u Srbiji ceo život, a jedan je došao na jedan dan. Hm.
Inače, siguran sam da većina ljudi na ovom forumu koji sada kažu da je dinar precenjen, najviše kukaju kada dinar oslabi

james

pre 11 godina

U istinu je tako.Koliku su cene u Srbiji dinar jeste potcenjen.A to sto bi mnogo manja interesna grupa zelela da je dinar 200,00 za jedan evro je lose za Srbiju.
Cene i kvalitet kao nigde....
Upampite proizvodjaci nigde zasticeniji kao u Srbiji..

Kuku meni

pre 11 godina

Dinar potcenjen!!!!!!????? Hahahahahahahahahahahhahaha!!!!!!!

Ajd' neka svako uzme digitron u ruke i preracuna nase cene (hrane i ostalog), i to ove nove cene svega i svacega, u EUR sa kursom od recimo 100 DIN za 1 EUR i neka ih uporedi sa cenama u Svajcarskoj recimo! SVE CE BITI DRASTICNO SKUPLJE!!! Cak skuplje nego u Cirihu! I sa trenutnim kursom cene (u EUR-ima) su drakonske! Dragutinovicka, jel tebi normalno da mi treba da placamo Milka cokoladu 1.5 EUR a u Nemackoj je 0.48 EUR? JEL TO TEBI NORMALNO????

Gradjanin

pre 11 godina

Dinar je jako podcenjen, a to se radi spregom banaka i monopolista, koji ekstra maržama i ekstra-kamatama stiču profit kao nigde, isisavajući devize koje onda narodna banka popunjava kreditima! Toga ne bi bilo da se korupcijom ne isisava sva supstanca, pa tako sem odabranih nema "slučajnih" učesnika u privrednoj utakmici koji bi oborili cene, a država ne poseduje ni jedan lanac prodavnica kojim bi regulisala fluktuacije cena, i što je još gore sama država podstiče inflaciju povećavanjem cena! Ovakva podizanja cena koja nisu produkt štampanja novca, već monopolističkog dresiranja države već se dešavalo u jednoj zemlji početkom 20-tog veka i svi znamo kako se to završilo – tamo su inflaciju uspeli da slome tek palicama za bejzbol, ali nisu se tu zaustavili i celom svetu doneli veliku nesreću baziranu na nakaradnoj ideologiji baziranoj na tom uspehu...

deki

pre 11 godina

Ako Bosna, Makedonija i hrvatska mogu da imaju fiksni kurs što ne bismo mogli i mi?
Čitam ove preporučene komentare i malo se čudim. Čovek misli da ako kurs dinara oslabi da će milka koštati 0.48 eura. Neće prijatelju, koštaće 1.5 euro. Kod nas su sve cene u eurima. Fića košta 13000 eura i neće biti jeftiniji ako dinar padne. Cene mobilnih telefona su u eurima, cena struje je u eurima, cena gasa je u eurima, cena benzina je u eurima. Devalvirajte dinar još i imaćemo plate od 50 eura i svi ćemo da pocrkamo...

Коста

pre 11 godina

G. Krugman svakako nije izneo mišljenje o vrednosti dinara na osnovu računice već na osnovu prethodnog razgovora sa srpskim uvoznim lobijem.

Zmn

pre 11 godina

Diana, Krugman nije nu znao u kojoj se zemlji nalazio i koja joj je makroekonomska situacija. Rejao je par stvari koje u 90% situacija prolaze, uzeo pare od tezge i otišao dalje.

slobodan

pre 11 godina

Gospodjo nisi na ulici nisi bez hleba. pa beži od ovih upropastićete sve će svaliti na tebe. ne kvari ime i ne sedi pored tabakovićeve. da ima neke kvalitete živela bi na Kosovu i Metohiji i delila našu sudbinu.

Владимир

pre 11 godina

Каже овај да је флексибилан курс моћан инструмент. Да али у рукама државе тј. политичара, а не у рукама народа. За народ је најбоље да је евро валута у Србији. Јер са евром знаш тачно колика ти је плата и пензија и колико тачно и добијаш. У динарима те стално поткрадају што фирме што држава. Плата и пензија ти је у динарима, а све се цене равнају према евру. Цене оду горе плата иста. Динар ослаби плата иста. Ево најбољи пример како држава краде (снажан инструмент у рукама државе). У прошлој влади кад је онај лик из ММФ-а дошао и рекао да морају да се смање пензије. Онда изашао Кркобабић и јуначки узвикнуо: не дам! Онда су одмах замрзли плате и пензије, а курс је одједном мистериозно са 100 скочио на 120 динара. Што ће рећи да су смањили плате и пензије за скоро 20 посто. А наравно Кркобабић је изашао и почео да се шири као Цезар у арени и да се хвали како је победио ММФ, тј пензије нису смањене, АХА ;). Једино кога је он победио су пензионери којима је узео 20 посто из новчаника својим "снажним инструментом државе". А пензионери одушевљени таквим гестом потрчали на биралишта да заокруже свог јунака (Супер Хика).

Zuche covek

pre 11 godina

@ZKS:

Ovaj cvek je dobio Nobelovu nagradu iz ekonomije koju deli Svedska Kraljevska Akademija. Ahtisari je dobio nagradu za mir koja nema nikakve veze sa pravom Nobelovom nagradom i deli je Norveska. Samo toliko.

JMK

pre 11 godina

Valjda je sada jasno zašto nije podnela ostavku zajedno sa ljudima koji su klasa u svetskim razmerama,
zamislite šta je prof. Krugman pomislio kada je upoznao Jorgovanku, Dačića ... "Kakva je ovo država j.., guverner
ne razume engleski?"

bk

pre 11 godina

U pravu ste gospodjo Dragutinovic. Jeste da je dobio Nobelovu nagradu ali sta taj zna!Vi mu lepo objasnite. Treba da oborite euro na 100,cisto da vidi da se i to moze, prvo lakse se racuna,okrugla cigra,nema zabune, drugo, meso bi recimo takodje doslo na okruglu cifru od 10 e po kg. Benzin na 2 itd. Sta je to za nas kad je sveo kruglo a i plate u evrima bi bile vece. Zar je nama bitna proslogodisnja inflacija prosle godine i stabilan dinar?Sta nas briga za deficite i konkuretnost izvoza? Ne zna taj Krugman nista. Jos su mu platili da dodje...

Alex

pre 11 godina

Pa sve zavisi kako posmatrate pola case vode, nekom je poluprazna a nekom polupuna. Sto spziste silne milijarde eura na njegovo spasavanje, ma ajte molim vas. Bio bi on 200 din. da ga niste spasavali, a u odnosu na tu cifru je daleko precenjen. Pozdrav i knjigu malo u sake.

Nex

pre 11 godina

Iz grafikona se jasno vidi deprecijacijski jaz,
tako da pravilno navodite u tekstu da je kurs precenjen
kao što kaže i prof. Krugman, jedino je nejasno o čemu
priča naša viceguvernerka.

ivan petkovic

pre 11 godina

бавити се динаром који служи за пљачку народа је само губљење времана и бацање прашине у очи народу увести долар или евро и да народ зна цене а не правдати тобоже поскупљења због курсне разлике овако са наставља пљачка народа ако остане динар

mice

pre 11 godina

Profesore Bajec, pa u tome i jeste glavni argument za uvodjenje fiksnog kursa - da se lokalnim vlastodrscima otme jedan od instrumenata moci ekonomske politike. Sto im se vise instrumenata moci otme, toliko ce ovoj zemlji i narodu biti bolje. Sto manje ekonomske snage ostane na raspolaganju strankama i strancicama, sa sto manje bogatsva budu mogli da upravljaju kroz razna javna i drzavna preduzeca, koliko god budzet drzave bio manji za raspolaganje njihovim kvazi programa i kvazi pametnim idejama, toliko ce vise novca biti na raspolaganju ostatku nacije.

Miki

pre 11 godina

Pitam se ko stoji iza ove zene kada je u svim rezimima obavezno na nekoj visokoj funkciji. U ekonomistima bar ne oskudevamo, zasto onda stalno jedni isti?

ja

pre 11 godina

Gopođa Dragutinović je ubedljivo najgori ministar finansija koji nas je zadesio.Potpuno nestručna,nekompetentna i nedostojna doktorske titule.Na trenutnoj poziciji se očigledno nalazi da bi nbs imala koga da isturi kad neko izjavi ono što im ne odgovara.

s

pre 11 godina

Dragutinovićka u prvoj rečenici kaže da je dinar potcenjen,a u drugoj kaže da smo zemlja sa platnim deficitom! Pa kako se to sa potcenjenim kursom dolazi do deficita?!

nameless

pre 11 godina

Ne zaboravite da je ova gospodja prije koju godinu rekla da je Srbija srednje zaduzena zemlja i opusteno sprovela uzimanje kredite od MMF-a (naravno po nalogu) govorivsi da je to dobro za drzavu. Pogledajte danas Srbiju u ropstvu dugova, gdje osnovne potrebstine ne mogu da se obezbjede. Eto samo da se zna ciji je ona igrac. Sramota preko cega sve ovaj srpski napaceni narod prelazi kao da je nista a ima direktne posljedice na zivot svakog pojedinca.

Prometej

pre 11 godina

Ocigledno je jedino vazno to sto ovakav visok kurs dinara omogucava bogacenje uvoznika, sto su ljudi sa de fakto vlascu u ovoj zemlji.

mladen

pre 11 godina

Ma da, ti i Jorgovanka ste veci eksperti od nobelovaca! Dinar je precenjen, ne treba biti ekspert da se to vidi, a politicka je odluka da se evro drzi na ovom nivou, jer bi nam inflacija otisla preko 15%, kad bi vi pustili dinar. Ali problem je sto devizne rezerve nisu vecne i sto ce u jednom trenutku evro opet krenuti nezadrzivo da skace, kao sto je bilo u prethodnom periodu. Mozete privremeno da drzite vestacki kurs, ali ce to pre ili kasnije doci na naplatu.

EU-putnik

pre 11 godina

Ako je dinar potcenjen, kako je onda moguce da je u inostranstvu [zapadna Evropa] gomila stvari znatno jeftinija? Trebalo bi da je obrnuto, ako je g-dja u pravu.

Sergije

pre 11 godina

Drzava podize stopu obaveznih deviznih rezervi banaka, prodaje sopstvene devizne rezerve da bi zastitila kurs, muci se i izvodi trista cuda da spreci jacanje evra, a onda ispadne da je dinar potcenjen!? Ako ja razumem ove ekonomske magove, ubio me Bog.

Milanche

pre 11 godina

- rece najveci strucnjak u istoriji srpske politike. Da, to je onaj strucnjak koji "nije znao" gde su nestali milioni dok je bila ministarka finansija... Diana, jadna si i smesna u isto vreme.

Drobnjak iz auta

pre 11 godina

Smanjite referentnu kamatnu stopu na nivo civilizovanih država 1-2% pa ćeš da vidiš koliki će kurs da bude...I na nivou ref.kama. stope od 10,5% jedva držite kurs.Lepo spusti baznu kamatu, pa kad se oslobode dinari iz zapisa, ima kurs da ode na 300 (pošto bi banke sve dinare iz zapisa menjale u evre).Ovako banke dobijaju dobru kamatu na zapise, pa tamo drže višak dinara i zato nema velikih pritisaka na kurs.Jedino banke dobijaju dobre kamate i umesto da kreditiraju privredu i građane one kreditiraju državu.Mada niste takvi biseri ko Jelašić koji je držao referentu kamatu stopu na 17,75% i napravio lažni precenjeni dinar kao navlakušu za stamnbene kredite ( čuveni balon cena 2007-2009).

Ja

pre 11 godina

Podcenjen, kaze specijalista finansija, kako bese se zove ? Zar nama kao drzavi nije stalo da izvozimo vise, stvorimo suficit u balansu, i tako Srbiji donesemo svezih para ? Ako je odgovor da, onda izvolte pojacajte vrednost dinara (naravno, moci ce samo VESTACKI, stampajte kao u Slobino vreme !), pa ce nasa radna snaga i proizvodnja biti jos skuplja... Svajcarska da bi obarala vrednost svojih franaka, blokirala ih je na 1.2 Evra, i u to ime stampa li stampa franke, i kupuje Evre. Do te mere da su rezerve porasle da moze da se kupi cela Srbija, sve zajedno sa kompletnim zenskim rodom, i svim tajkunima, zemljiste, vlada i sve. Samo da bi odbranila vrednost (kostanje, cenu) radne snage i kostanje industrije, i da bi pospesila izvoz. Ali ja imam osecaj, gospodjo da vi nemate pojma o cemu pricam, i da samo servirate "misljenje" za svakodnevne politicke potrebe. Muka mi je vas, vec sad, nakon prve izjave koju citam, a da dolazi od vas. Odmah radikalno, pamtno kao da vam je direktno bog posolio pamet, a drugima nije. Sramota. Ajde malo pojasnite vasu poziciju ? Pa makar i posle konsultacija sa plavusom.

katana

pre 11 godina

Ako je dinar podcenjen /ja mislim da je jako precenjen/, dakle onda 1€ treba da vredi 32.1456 dinara, bas onoliko koliko je vredeo pre dolaska ovih nadristrucnjaka.Medjutim posto smo mi Srbija, olicenje neracionalnosti i skloni tudjoj pameti onda smo doterali dotle da za nas nema vise eura, bar ne po toj ceni, a kad nesto nema onda mora da se skupo plati.Sve u svemu nista ne valja, ovu i pola iduce godine cemo izgurati a onda nastupa bezanija vrlih strucnjaka koji su napravili drzavni dug u eurima koje ne zaradjujemo a treba da vratimo.A bilo je tako jednostavno nije trebalo povecavati kurs, nije trebalo povecavati budzet, cene bi vazda bile iste.

Srecko

pre 11 godina

Ova nesposobna Dragutinovic je i zapocela sunovrat srpske ekonomije, a nije mi jasno ko ju je sada primio tako nesposobnu, da opet vrslja po novcu i deli lekcije nobelovcima?!

kratko objasnjenje

pre 11 godina

Ukoliko postoji razlika izmedju inflacije kod nas i one u inostransvu a nema promene u deviznom kursu javlja se odsupanje od realnog kursa. Da li je dinar potcenjen ili precenjen i ko je u pravu to je i vrapcima jasno. Zasto je data takva izjava moze se objasniti necim sto se zove odgovornost i transparenstnost (dva suprotna cilja centralnih banaka). Ako se potvrdi da je kurs potcenjen odnosno precenjen doci ce do prevelike prodaje odnosno kupovine deviza sto bi dodatno i veoma brzo ojacalo ili oslabilo vrednost dinara (a to je transparenstnost). Ako se kaze da nije to moze smanjiti paniku za kupovinom odnosno prodajom deviza (odgovornost). Kakvo je pravo stanje kurs zna i nobelovac i viceguverner. Ne bih sumljao u strucnost nekoga od njih iz navedenog razloga, jer je racunanje realnog kursa nesto osnovno iz ekonomije. To je objasnjenje sa ekonomske tacke a da li neko zastupa neke druge interese (uvozni lobi) u to ne zalaim.

gigi

pre 11 godina

jučer vam je rekao krugman da je precjenjen, evropski bankari kažu isto, precjenjen 20% ako se gledaju prehrambeni proizvodi i gorivo, podcjenjen jedino za el. energiju i plin.

shone

pre 11 godina

Ma nema taj nobelovac pojma, mislim da treba da mu Dinkic i Dragutinoviceva objasne o par stvari ekonomiji, pogotovo sa njihovim namestenim izvestajima.

flash

pre 11 godina

Jel to znaci da ce evro na 80? Jos da mi je brdo dinara pa da kupim stotinak hiljada eurica pre nego sto vrednost dinara potcene na 300 za 1 euro.

G-minus

pre 11 godina

Bio sam prisutan na predavanju g.Krugmana,
TO NIJE ZAVREDELO DA SE SASLUŠA, to su bili sami stereotipi,
zato gospodja bivša ministarka priča stereotipe.
To su bile splačine

marko

pre 11 godina

A jel je autor tekste siguran da mu naslov odgovara tekstu? Ako je siguran, onda mu nije problem i da nam objasni nastanak sveta, i ima li vanzemaljaca.

xRade

pre 11 godina

Ako je godisnja inflacija u Srbiji 10% a u Nemackoj 2%. znaci da svake godine dinar treba da padne 8%. prosto ko pasulj.
A nama je izvoz pao za godinu dana 8% jer nismo konkurentni. To ubija Grcku jer nema Drahmu da obara i bude konkurencija Nemcima.

Zoran

pre 11 godina

Ha.Dinar jeste potcenjen,ako se gleda samo tehnički aspekt.Ima trostruko pokriće u deviznim rezervama,jer je u opticaju oko 3,5 milijarde evra u dinarima.Ali dinar je i značajno precenjen,gledajući snagu naše privrede.Jednom rečju,dinar je kod nas sredstvo manipulacije,gde zaradu ostvaruju na kursnim razlikama,samo špekulanti.Kada se za dinare,isključivo za dinare,bez menjaže, budu kupovali i prodavali stanovi,onda dinar neće biti špekulantska roba.

Miloš

pre 11 godina

Bolje je reći, jedan živi u Srbiji ceo život, a jedan je došao na jedan dan. Hm.
(makroekonomista, 5. oktobar 2012 15:38)

Kolega, da ste ponudili ekonomske argumente, pa da raspravljamo. Ali, ako mislite da vas "ceo život u Srbiji" kvalifikujete da osporite analizu nekoga čije ste knjige verovatno imali prilike da čitate, onda se bojim da grešite. Ako ništa drugo, život u Srbiji pokazuje da naši ekonomisti nisu baš na visini zadatka.

para

pre 11 godina

Gospodja je u pravu!!!!!! Pre sest meseci je gospodin Soskic rek'o da je dinar druga po jacini valuta u regionu. Samo pitam se da li joj se desi da po neki put ode na pijacu ili u robnu kucu da pazari? Ali sa njenim primanjima to verovatno ne predstavlja problem. Voleo bih da je cujem da mora da obezbedi zivot porodici sa mojih 30000 NEPRIMLJENIH dinara!

Ja

pre 11 godina

Tvorac Evra vam je savetovao pre tačno godinu dana da uvedete evro ili fiksni kurs jer je to najpametnije rešenje, a vi to niste uradili.
Greška novinara što nisu insistirali na tome.
Vama je neophodan plivajući da bi mogli da kradete, jer sami odlučujete kada će ići gore, kada dole i kada će vaše stranke to koristiti za sticanje novca. Sramota.
Hrvatska ima fiksni kurs dugi niz godina unazad pa joj ništa ne fali. To je prazna priča.

mf

pre 11 godina

u ovom trenutku, da, kad bi se na kratko vratio na 100 pa onda jos brze na 120, mislim da bi to lihvari jedva docekali, za koga radi ova zena?

Aleksandar Veliki...

pre 11 godina

Ovo je klasična pljačka, da bi se uplašili privrednici koji rade sa evrima i dinarima, tako da prodaju evre sada jer će kao dinar da ojača. Na toj razlici politička elita zgrće silne pare. To je ujedno i razlog zašto politička elita ne želi da uvede evro kao zvanični kurs, jer onda ne bi mogla da zgrće te silne pare na razlici i da nam priča bajke, onda bi svi videli da je dinar i te kako precenjen, jer realno 1 evro vredi 250 dinara.

VV

pre 11 godina

Provalila je Krugmana, hoce covek jeftino da kupi dinare. Evro ce da propadne, pa bezi u sigurnu luku srpskog dinara. Fino mu je rekla da smo mi kljucni faktor u regionu (odakle mi je to bese poznato). Treba da je kandidujemo za Nobelovu nagradu, ili bar Miskovic i ostali uvoznici nekako da je nagrade.

tomislav

pre 11 godina

Stvarno ovaj Krugman nema preča posla nego da gleda izveštaj o inflaciji i pri tome određeni grafikon, pa sram ga bilo, baš je nemaran i pokvaren. U ovome je sva suština i tragika našeg društva i ekonomije, bitno je da postoji grafikon a to što narod umire od gladi, cene rastu kao u Čadu, kurs šeta kao pijani mornar, industrijska proizvodnja pada, nezaposlenost raste, gubici privrede rastu to je sve manje važno tj nebitno. E pa SNS tako vam i treba, za ovo ste sami zaslužni, to su vaši predlozi i favoriti.

Nikola

pre 11 godina

Ko je trazio fiksni kurs?????
Gradjani traze ukidanje donjeg i gornjeg kursa, i uvodjenjeg sredjeg kao jedinstvenog.
Doduse, tada ne bi bilo lake love na mahinacijama sa kupovinom-prodajom deviza za povlascene, ali ne mozes imati i zadovoljne gradjane i site tajkune.
Ono sto je sigurno, neko niko ne sumnja, odluke nece biti donete tako da gradjani budu zadovoljni.

Deda Avram

pre 11 godina

Kako dinar može da bude podcenjen ili precenjen, kad on NIJE CENJEN UOPŠTE? Koji normalan čovek kod nas drži više od 100 evra u dinarima da ih ne pretvori danas ili sutra u evre, po bilo kom kursu?

helen

pre 11 godina

U zemlji sa dvojnom valutom, sa dvojnim pasosima, raspolucenom po svakom pitanju sa najdubljim politickim suprotnostima se ne treba roditi.Ovde covek ne kosta nista i niko o njemu ne vodi racuna, dolazecim generacijama ne ostaje nista osim dugova, nemastine i trpenja.Prevelika pohlepa pojedinaca ce nas dokrajciti.

JMK

pre 11 godina

"Dragutinovićeva je precizirala da je kvartalnom izveštaju NBS o inflaciji postoji grafikon koji se zove "jaz deviznog kursa" i koji prikazuje trenutno odstupanje kursa od neke ravnotežne putanje, koji pokazuje da je kurs u ovom trenutku verovatno precenjen."
To je profesor i rekao, u čemu je problem?

Ilija

pre 11 godina

Tako je, objasnite Nobelovcu. Ipak je NBS nezavisna institucija koja nikako ne pravi lazirane izvestaje, sa vaznim informacijama izuzetim, jer nisu u skladu sa potrebama svake vlasti u zadnjih 10 godina. Ustvari treba da uskratimo kredit MMF-u i SB, da objasnimo svetu sa kime se sprdaju. I da smanjimo kreditni rejting Nemackoj, pa kada se uzajmljuju od nas da kazu hvala sto im je kamata 10% a ne vise.

Niki

pre 11 godina

"... prikazuje trenutno odstupanje kursa od neke ravnotežne putanje ..."

Kako bih voleo da vidim referentne vrednosti ovog grafikona, tj. da vidim sta je to ravnotezna putanja dinara. Jos ako se u modelu racuna i zvanicna stopa inflacije onda kukala nam majka sa ovakvim ekonomistima. Pogledajte radove prof. Mladjena Kovacevica, Branka Dragasa po njihovom jazu deviznog kursa evro vredi 200din. Prema tome dajte jednu javnu raspravu na ovu temu, bar smo mi kao gradjani zasluzili da nesto znamo. I dovedite ljude koji razlicito misle a ne samo istomisljenike.

neandertalac

pre 11 godina

gosopdjo, izbacimo novac, vratimo se trampi pa da zeznemo krugmana.a da smo onomad zaista poslusali tadasnjeg predsednika i poceli svi da jedemo korenje kako bi tek onda zeznuli zapad.

Nikola

pre 11 godina

"Bolje je reći, jedan živi u Srbiji ceo život, a jedan je došao na jedan dan. Hm.
Inače, siguran sam da većina ljudi na ovom forumu koji sada kažu da je dinar precenjen, najviše kukaju kada dinar oslabi
(makroekonomista, 5. oktobar 2012 15:38)"

Meni kao laiku bi bilo zanimljivo pogledati rast cena od 2000. do danas i istovremeno kretanje kursa prema DM/evru kao i odnos rasta BDP i rasta plata u tim periodu.

miksovic

pre 11 godina

Ko je ovde normalan, sve je skuplje nego na zapadu, a ona bi da jos pumpa dinar (i pare u dzepove tajkunima i bankarima!), dok narod vec jedva placa najosnovniju hranu!!!

Ekonomist

pre 11 godina

Dr Jurij Bajec je doktorirao na temu (ako se nevaram) "Teorija privrednog razvoja u socijalizmu"...pa zar se jos on i pita za misljenje ?!?

klenga

pre 11 godina

mi smo dvo valutna zemlja,jerbo se u dinarima plaća samo 3o% obaveza...ostalo je striktno vezano za evro i kao tako ne podleže uticaju referentne kamate nar.banke...tako da je to prilično nejako oružije...na to je mislio bajec...ako je upšte nešto mislio....inače,naši pravi ekon.stručnjaci rade po inostranstvu za prave kompanije i banke...i ni pod tačkom razno, neće da imaju posla sa ovim amaterima ,eksperimentatorima i lelemudima od političara bilo koje boje i fele...

slavoljub

pre 11 godina

Kako dinar moze da bude potcenjen kada je deficit 6 milijardi evra godisnje. Moze biti govora samo o minimalnoj ceni za evro koju moze da podnese uvoznicki lobi i izvozno orjentisana privreda. Valjda je bolje da privreda koja izvozi bude konkurentnija i stimulisana da izvozi i smanji ogromni deficit.

Sasa

pre 11 godina

Boze moj zna ona bolje od nobelovca, trebali su njoj da daju nagradu nobelovu... Zbog tog njenog izvestaja... Sledeci izvestaj doticne ce dokazati da zivimo najbolje u Evropi pa i sire. Super!

sever

pre 11 godina

"Jako je teško imati fiksni kurs u zemlji koja ima u veoma dugom roku veliki deficit platnog bilansa, što znači da zahteva uvek priliv kapitala"
Ova recenica se zove pljacka i to organizovana.
Koji priliv kapitala,konkretnije cijeg?
Budzet se puni inflacijom pa deflacijom.
Fora je u tome sto nas svako setanje dodatno osiromasi,jer cene prate samo inflaciju,a deflaciju nikako.
Razliku dajemo svaki put drzavi sto lopovima politickim odgovara.
Naj gore ti je kad trebas da uzmes kredit na 200 000 ili 300000 din,nemas pojma kolika je mesecna rata,ova kamata je ovoliko,+ eks koju odredjuje drzava a ona je trenutno ovoliko,pa onoliko,kao da se bave astronomijom,nuklearnom ili kosmickom fizikom.
Fiksni kurs je odlican jer onda nema pljacke,zna se koliko sta vredi,koji je opseg cena,pa se tako izbegavaju afere gde su domaci proizvodi znatno jeftiniji preko granice,nego ovde kod nas.
Ja jesam patriota ali nisam bas toliki mazohista

Branko

pre 11 godina

u pravu je nobelovac evro je precenjen užasno.šta je realan kurs.Realan kurs kad su realne cene.Danas potroša karpa je 500 evra pros.plata .250 pa se jasno vidi da evro nije realan tj.treba da iznosi po prosećnoj plati u odnosu pot.korpe 20 din.Drugi dokaz vlada ukoliko bi uvela evro koji je precenjen svi proiz su skuplji nego po svetu privreda naša bi pukla tj izvoz bi stao jer su cene izvozne veće nego po svetu pa bi tada sve cene koje su sada u evro morale da se smAnje ako je neki proz.iznosio 10 evra morali bi da se umanje.i uvodjenjem evra nebi bilo inflacije jer su cene u evrima