Subota, 29.09.2012.

09:28

USS promenio prava "ravnogorcima"

Ustavni sud Srbije ocenio neustavnom uredbu Vlade od 17. juna 2005. prema kojoj se članovi Ravnogorskog pokreta smatraju učesnicima narodnooslobodilačkog rata.

Izvor: Danas

USS promenio prava "ravnogorcima" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

120 Komentari

Sortiraj po:

Miroslava Šurlan

pre 11 godina

Dragim komunistima, aktuelnim tajkunima I svima slicnih profila, pre svega zahvaljujem na publicitetu koji pruzate Ravnogorskom pokretu, pa makar bio I ovakav. To je jos jedan dokaz da strahujete od istine… Da nas narod jos zivi u oblacima crvene boje, sa petokrakom na celu, svedoci ova gnusna laz, kao I vas trud da se HEROJI poput Draze ne rehabilituju. Decenijama ucimo laznu istoriju, trujete mlade narastaje, a stare sludjujete svojom propagandom. Doneti takvu uredbu, prvo ne biti trebla biti nadleznost Ustavnog suda,ali to ide u sklop vase ideje “Kako unistiti Srbiju I ono malo sto je ostalo od nje”. Ovakva prica podeca na pricu o Mirku I Slavku. Laza I paralaza. Cetnici su bili svakakvi, saradjivali sa okupatorom, nisu se borili za slobodu itd itd… Neka bude, a sta ste vi I vasi prethodnici ucinili za Srbiju? Koji je rezultat vaseg rada? Inflacija 90-tih, inflacija sada, pad dinara, nezaposljenost, smanjenje plata, skupo skolstvo, zatvaranje drzavnih firmi, odlazak mladih iz svoje otadzbine… Za sta se vi borite osim za svoje licne prihode???

Rosuljac

pre 11 godina

dokle cemo praviti ustupke okruzenju?Dokle cemo u ime jednakosti antifasiste proglasavati fasistima?Ovi iz Ustavnog suda su zaboravili da mi ne zivimo vise u istoj drzavi i da bratst5va i jedinstva vise nema.Ne moramo se vise ulizivati ni Brozu ni Kardelju i na silu belo proglasavati crnim.

Miličica

pre 11 godina

Svi oni koji se, na svaku vest o zahtevima SPO-a da se otvore tajna dosijea i rehabilituje general Мihailović, zlurado podsmevaju i minimalizuju takve zahteve tvrdnjama da je to "danas nevažno", uopšte se ne oglašavaju kada se neko u Srbiji, na ovakav način kao sada USS, bavi Ravnogorskim pokretom, tada im takva vest nije "beznačajna i neaktuelna". Ne znam zašto i kako, ali su očigledno ta dosijea ključ mnogih rešenja za Srbiju.

Marija

pre 11 godina

Komunisti su jedno vreme, dok su trajale devedesete, bili "instant nacionalisti" koji su maksimalno zloupotrebljavali Ravnogorski pokret za svoje šovinističke ciljeve, koristeći sopstvenu nakaradnu "ikonografiju" kojom su, u decenijama pre devedesetih, "bojili" i diskreditovali taj antikomunistički pokret. Sada im "vojvodstvo" više nije potrebno pa ga skidaju sa sebe i pokazuju svoje ogoljeno "komunističko lice". Uopšte nije slučajno što baš sada USS donosi ovakvu odluku, treba samo pogledati aktuelnu političku scenu i sve postaje jasno.

Momčilo, NS

pre 11 godina

Ako se ne varam, u pitanju je isti onaj sud koji smatra da Vojvodina ne postoji... Ovo je zaista strašno, bruka i sramota, klasična politička odluka koja nema nikakvo istorijsko utemeljenje... Naravno da je g-din Čotrić apsolutno u pravu, oni niti su nadležni, niti su kopetentni da donose ovakve odluke. Ne smem ni da pomislim šta je sledeće, čimeće nas iznenaditi "USS". Taj sud definitivno postaje nekakav zajednički ogranak SNS i SPS...

smrtfasizmu

pre 11 godina

Ideoloska i nacionalna islkjucivos koja je inspirisala stravicne cetnicke zlocine gde god su imali "pristupa" "neprijatelju" i u ovom i onom ratu cine ovaj pokret fasistickim...imali smo prilike da se uverimo sta su ucinili drugima a i nama u zadnjih 25 godina od kada su se "oslobodili" a ovoga puta u bratskom savezu sa samozvanim komunistima. Ovo sto se desava ce Srbiju baciti na kolena a svi ce biti krivi od pape do talibana...

Knez

pre 11 godina

@ heavy

čovječe, ti stvarno nisi normalan... pa mnoge masovne grobnice četničkog terora su otkrivene i u HR i u BiH, daj se molim te ne pravi blesav!!!

Majkica

pre 11 godina

Stanovnici Vojvodine su imali dodatni teret za vreme II svetskog rata.Seljačići sa 4 razreda škole ,koji su 1941 i 1942 bili po godinama stasali za vojsku,pozvani su i otišli, a nisu znali gde oni u stvari idu.Kada su u stočnim vagonima stigli na odredište sa drvenim koferima , shvatili su da se nalaze negde u okolini Šida i NDH , da su u domobranima.Ostali su taman toliko da shvate gde su,pa su masovno bežali kući.Tada su počinjale muke za familiju.Domobrani nasrću svaki dan na kuću tražeći dezertera,a oni svi pod zemljom u bazama,odakle treba da izađu što pre , ali kuda ?One od 1941 već sahranjuju noću ,od tuberkuloze.U zemunicama sene može.Plaćali su nekima da tajno odvedu dezertera u Bosnu, pričalo se da tamo ima neki radnik koji vodi ljude po šumi gde nema druge vojske.tako su Vojvođani stizali kod partizana.Nisu imali pojma šta se dešava,bežeći od NDH stigli kod komunista.Posle rata , mogli su odahnuti, jer su bili na strani pobednika.Međutim,pošteni seljački sinovi su brzo shvatili da se praktično u životu ne dešava ono što su na predavanjima učili .Razočarani, masovno su napuštali JNA i policiju i prelazili u druge delatnosti.Duboko u svojoj duši znalli su da je zamka u njihovim životima bila otrovna zmija.Šta su mogli ?Govorili su deci svojoj o tragediji svojih života,jer nisu smeli o tome ništa zapisivati.Vojvodinu ne spominjite po zlu , jer u narodu naše ravnice nije bilo prljavštine , do profiterskih pojedinaca, kao i svugde.

Алекса, ПО

pre 11 godina

Уставни суд поништава одлуку српске владе од 17.06.2005. којом су се борци Јогословенске Војске у Отаџбини сматрали учесницима НОР. Којом су им изједначена права са паравојном формацијом финансираној и вођеној од једне стране силе, званој партизани. Срамота.
Знам, рећи ће многи зашто причаш о нечему што се не једе. Могу ја и о томе што се једе да причам. То што се једе никад није било скупље од 2. св. рата на овамо. А народ ћути. Бунио се пре избора за много мање ствари, сад ћути. Значи да је пре избора служба радила пуном паром, сад је удби све потаман. Али нек се не радују много, доћи ће нови 5. октобар, али и онај 6. који никад освануо није...

Neko

pre 11 godina

Komunisti su samo u Srbiji posle navodnog oslobodjenja ubili preko 100000 ljudi.Kad ce ustavni sud da osudi velicanje komunistickih zlocinaca? I da se zna Neretva, Sutjeska i ostale navodne partizanske bitke protiv fasista u stvari nisu bile nikakve bitke, vec istrebljenja,koja komunisti vesto smislili da bi okupator pobio sto vise srba. A to su radili tako sto su namerno gurali srpski narod u samoubilacku poziciju. Tek posto su rusi oslobodili Srbiju,partizani masovno(nasilno) mobilisu od 12do60god. po Srbiji i uz minimalnu obuku i slabo naoruzanje salju ih na sremski front,gde ginu uzalud. Komunisti su se hvalili kako se srpska omladina kupa u svojoj krvi i crevima. I za to im je bilo opravdanje da sprece u narednih 20godina kontrarevoluciju. I na kraju da dodam,komunisti nisu vodili antifasisticku borbu,vec revoluciju,njih nije bilo briga da li si Cetnik, demokrata,civil,domacin ili pak fasita,vec da li si komunista,ostali su neprijatelji..Ovi sto su doneli ovu odluku zele da srpski narod opet deli. SMRT FASIZMU I KOMUNIZMU! RAVNA GORA POBEDITI MORA!

Toliko od mene

pre 11 godina

rasprava o tome ko je bio zlocinac a ko nije je totalno promasena tema, u ratu se ubija a cesto i pljacka - zna se da su cetnici ubijali masovno a ne kao izolovani slucajevi i dokumenti dokazuju da je bilo "strateski". partizani tj komunisti su ubijali posle rata i imali "preke sudove" kao i sirom evrope posle rata ....za mene je vaznije pitanje a i za mnoge ovde siguran sam ideologija iza koje su stajale ove grupe. Cetnicka je FASISTICKA i nacionalno iskljuciva taman i da nikada nisu saradjivali sa nacistima (a jesu).

Caliope

pre 11 godina

E Srbijo medj' sljivama... Dobar je ovaj Ustavni sud kada veruje piscima skolskih udzbenika za koje je jasno da su cistokrvni komunisti. Docice dan kada ce saznati prava istina o Drazi i Kraljevoj vojsci, i onda ce poceti njihovo velicanje. Vreme je da SPO ustane i da se bori protiv ovih Titovih pionira, jer je to jedina stranka na nasoj politickoj sceni koja se bori za istinu i prave vrednosti.

vasilije knezevic

pre 11 godina

Logicnost odluke Ustavnog suda je bez komentara.Politicka odluka odluka o rehabilitaciji Draze je vise nego glupa cak i za one koji su bili djeca tokom II SR. Cetnicki pokret u Srbiji samo je vazan za velikosrpske ideje i on nema nista zajednickog sa borbom protiv fashizma ako se izuzme ideja indirektnog pomaganja koje su Nijemci mudro iskoriscavali.Politicari su za par glasova prodali svoju dusu.

Саша, Пожаревац

pre 11 godina

Да ли је ово правда за коју се бори нова влада. Срам те било Вучићу, Дачићу, Вељо Илићу и остали комунисти...Докле ће те се играти са нашим осећањима...

Mrle

pre 11 godina

Samo 1 molba : navedite mi mjesto i vrijeme vojnih okrsaja izmedju drazinih cetnika i ustasa! Lijevce polje zanemarimo, pri povlacenju je to bilo '45 i u drugim okolnostima. O saradnji izmedju cetnika i ustasa bez problema dam linkove. Pozdrav

Radmilo

pre 11 godina

Да ли је ово правда за коју се бори нова влада. Срам те било Вучићу, Дачићу, Вељо Илићу и остали комунисти...Докле ће те се играти са нашим осећањима...
(Саша, Пожаревац)

Mozda si previse osecajan prema cetnicima...ne zaboravi da ima onih kojima su povredjenja osecanja rehabilitacijom zbog zlocina koje su cinili

http://www.youtube.com/watch?v=kHptX9posKs

iskuluj malo bice ti lakse.

Радашин

pre 11 godina

Veoma mi je drago zbog ove vesti. Ne samo zato sto je cela porodica mog oca (koji je bio u partizanima) zaklana, vec i zato sto je dosta vise prekrajanja istorije od strane SPO-a a da se ne upitam ko je A. Cotric da prica o tome? Da li je on kompetentan? Nije. One slike sa cetnicima sa Ravne gore, sa nozevima u zubima, masnim kosama, prljavi, pijani... pa zar je to slika ove zemlje?! Mi, tj. oni koji su na vlasti (i do sada a mogu misliti kako ce biti od sada sa ovim ex-radikalima) kao da se stidimo svoje antifasisticke proslosti. Saradjivali su sa okupatorom i tacka. (Slobodanka Cuca Nikolic, 29. septembar 2012 10:22)
Е па Цуцо Николић Слободанко, мог деду (25), бабу (26) и тетку (7!!!) су '44. зверски побили саборци твог оца... Отац је једини осатао жив јер тада није био са њима. Отац ми је '43., значи остао је сам са годину (1!!!) дана живота (још није проходао тада). И шта сада кажеш на то? Ако хоћеш да провериш ове "историјске чињенице" (на које се стално позивају комунисти), можемо да ступимо у контакт. Чисто да бих ти очи отворио... Лаку ноћ.

iii

pre 11 godina

Cinjenica je da se JVuO aktivno borila sa okupatorom samo neposredno nakon pocetka rata, tokom 1941. Nakon toga su sve akcije protiv Nemaca obustavljene i sukobi su se sveli na gradjanski rat sa partizanima. Tako da je besmisleno da im se priznaje "narodnooslobodilacka borba" isto kao nekom ko je u partizanima punih 5 godina ratovao protiv okupatora.

non passaran

pre 11 godina

I Srbi tvrde da su oni "cuvali" Jugoslaviju i vodili krvave ratove zato sto su je drugi razbijali. Cetnici i Jugoslavija ne idu a narocito kada se cetnici i komunisti postanu skoro isti samo sa dve kape kao u vreme Milosevica - Seselja. To je ono vreme kada je Milosevic shvatio sta mu narod "misli" i stopio se sa cetnicima. Cija smo junacka dela videli i onomad u Bulajicevim filmovima i narodnom predanju dokumentima i spisma a sada 90tih - uzivo. Samo nemojte reci da su to bili preruseni "partizani" cije se metode pominju u najmanje 50 presuda iz ovih ratova a njihove slike gde se vide njihova dela kojima se hvale izazivaju jezu kod svakog normalnog coveka...

maki

pre 11 godina

Onima koji klicu bravo za Ustavni sud, to je onaj isti sud koji je, kolko juce, ponistio autonomiju Vojvodine i ciji predsednik ima 4 plate i koji ce, da se kladimo, uskoro da preispita proces za ubistvo Zorana Djindjica, pa ce Legija da ide u Banju. Sram vas bilo.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

USS promenio prava "ravnogorcima" ?

Zar USS nije trebalo prvo da odgleda seriju koju Rados Bajic-"RADASIN" upravo snima o "ravnogorskom pokretu" koju ce RTS predstaviti "sa ponosom" pa da tek onda donese nekakvu odluku o promeni prava "ravnogorcima" ?

Priboj

pre 11 godina

Malo da dodam o disciplini u Ravnogorskom pokretu. Priča nije od nekog ko poznaje nekog već od moje babe iz sela Botunja (e-mail ostavljam redakciji da se jave neverne tome).
Četnici su bili stacionirani od 1941 do 1945 u celom našem kraju, i narod ih je pomagao...prisilnih odlazaka nije bilo a toklom jednog boravka vojska je bila gladna, a u domaćinskoj kući imalo je hrane, ali se niti jedan od četnika nije usudio da uzme nešto iole iz dvorišta ili kuće...major je bio jedini koji je mogao da zatraži...tokom boravka jedan od mladjih četnika je, pošto je bio kraj avgusta i početak septembra, ubrao šljiva u dvorištu iza kuće...major ga je primetio i naredio streljanje po zakonu koji je medju njima vladao, otac moje babe kad je video šta se dešava molio je na kolenima majora da ne pušta krv zarad šljiva i da ne ubija gladnog mladića i da zarad gostoprimstva koje je uvek dobijao ne čini to u njegovoj kući, major je pod tim odustao od streljanja.
Partizani Peke Dapčevića, su bili u našem kraju 1945 i "oslobadjali ga od četnika". Oni su došli iz preko Bosne a u jedinicima nije bilo niti jednog stanovnika mog kraja, u istoj kući u kojoj su bili četnici došli su oni, Partizani, nisu pitali da li smeju da uzimaju već su pokupili šta su hteli, opustošili obore i torove, pokupili spremu za mladu koja je čuvana za udaju moje babe, i pronašli 17 godišnjeg mladića, njenog barat kojeg su oterali na Sremski front gde je golobrad sa 50000 šumadijske dece poginu jurišajući pod pretnjom.

vila

pre 11 godina

"Ne kapiram zasto je ovo uradjeno. Dragoljub Draza Mihailovic je od strane Sarla de Gola odlikovan Ratnim krstom, a od strane Harija Trumana posthumno odlikovan ordenom Legije zasluga i sada se njegovim vojnicima nesto sto je istorijskom nepravdom steceno tek posle 50 godina ponovo oduzima."

Truman hahahahahha??? Jel to onaj sto je bacio 2 atomske bombe kad je rat vec bio gotov? I Himmler je bio odlikovan!

bezimena

pre 11 godina

Ja sam profesionalni vojnik i sada da izbije neki rat i ja ostanem u Vojsci Srbije kao sto se od mene i ocekuje, a negde u nekim brdima se skupe neki proleteri i osnuju neku njihovu nazovi vojsku sede tamo 4 godine, zavrsi se sve, oni nekim cudom dodju na vlast i proglase mene izdajnikom i pljuju me svi narednih 100 godina?! Pa ovde je neko lud...
(Bane, 29. septembar 2012 12:16)

Od Vas, prof. vojnika, se očekuje da poštujete NAREDBU vrhovnog komandanta, ili ako nećete da je ispoštujete, onda da se borite PROTIV okupatora a ne da saradjujete s njim i koljete svoj narod, zbog ideoloških razlika, i druge zato što nisu Srbi!
Partizani nisu "sedeli", već su se 4 teške godine BORILI, gladni i žedni, i GINULI k'o snoplje, tako da nisu nekim "čudom" došli na vlast, već su kao jedini antifašistički borci, što su im SVE SAVEZNICE PRIZNALE i u tome pomogle, to debelo ZASLUŽILI!

p.s. kraljevsku vojsku koja je predala oružje, nakon kapitulacije, niko nikada nije nazvao izdajničkom, izdajice su saradnici okupatora!

Макарије

pre 11 godina

Довољно је видити ко је задовољан овом одлуком, па да се схвати колика је ово срамота!

тоша

pre 11 godina

Опасан овај Дачић. Сад је издејствовао и ово да четници нису равноправни са партизанима а не заборавимо да је избацио и слику Милана Недића из зграде владе Србије. Доћи ће изгледа он главе и овој ујдурми око рехабилитације Михаиловића. Само полако...

Sandrčak

pre 11 godina

Doći će i taj dan, okačiće toma-diploma na zid sliku besmrtnoga đenerala Dragoljuba Mihailovića, borca za Srbiju, Kralja i Otadžbinu.
Sram vas bilo, pogani izrodi, reče veliki Njegoš.
Slavite tuđina i zlotvora, tita, koji je Srbiju u crno zavio.

Tatarski

pre 11 godina

Putin je jasno porucio sta misli o tome, kada Kostunicu (odnosno Srbiju za njegovog mandata) nije pozivao na proslave Pobede nad fasizmom, nakon izjednacavanja cetnickog i partizanskog pokreta. Putin, koga mnogi nasi desnicari i cetnici slave kao patriotu na koga se treba ugledati, taj isti Putin na svakom koraku istice tekovine sovjetske borbe protiv fasizma, dakle, sovjetskih partizana i komunista. Isto tako, osudjuje pokusaje da se sovjetske greske koriste za izjednacavanje sa nacizmom. Ovde, nasi desnicari nisu na toj liniji. Gde nastade konflikt u njihovim glavama? Ili se radi o necem drugom, pa oni sluze nekom drugom, za neke druge ciljeve, kao sto su svojevremeno sluzili i ranije, tokom drugog svetskog rata.

Frki Niš

pre 11 godina

Jeste da je bilo Golog otoka, ali tada nacionalisti i verski poglavari nisu smeli da pisnu. Bilo je i nevinih, ali to je manja cena od gradjanskog i verskog rata, ubijanja, proterivanja, sankcija, Miloševića, Tudjmana, Alije. Od jedne od najstabilnijih zemalja, sa jakom socijalnom pravdom i snagom četvrte vojne sile u Evropi, ostale su banana zemlje, sa mržnjom i ekonomskim haosom, koje (sem Slovenije) mole za članstvo u EU. Jad i beda. A mira je bilo dok je bio Tito, najduži period mira u istoriji Srbije, a sad taj sistem pljuju kaoda je najgori.

Gospodin

pre 11 godina

Moze li mi neko objasniti za cetnike, kakvi su to bili antifasisti, ako su im partizani vise smetali od Nemaca. Mozda su cetnici i bili patrioti i mozda se i borili za kralja i otadzbinu(protiv partizana), kao sto se danas bori Nikolic protiv Tadica, ali je evidentno da se cetnici nisu borili protiv fasista, nego zajedno sa fasistima, protiv partizana. Da ne zaboravimo, Italijani su bili fasisti, a Draza Mihajlovic je bio njihov saveznik skoro od prvog dana rata. Sa Nemcima je, ruku na srce, tek malo kasnije postao saveznik. A njegove trupe su se 1945, ruku pod ruku sa ustasama, handzarovcima, balistima i naravno Nemcima povlacile u Nemacku i tamo nasle uporiste. Otkud onda to da su cetnici antifasisti, molicu lepo?

Sta se pitas kad su kraljevina bila gora

pre 11 godina

Како би ти објаснио мучко пребијање војводе Петра Бојовића,човека од 90 година и хероја Балканских и Првог светског рата,и његово избацивање на улицу усред јануара од стране комунистичких ''ослободиоца'' 1945?Можда исто као фашизам?Четници су можда радили у тројкама,али иза комуниста су остале масовне гробнице.Али полако изаћи ће цела истина на видело.
(Влада, 29. septembar 2012 12:45)

Vlado,komunisti nisu nista radili sto nije radio kralj i vojska pod generalom Mihailovicem.Raspitaj se sta se desavalo sa Srpskim,Hrvatskim i Slovenackim gradjanima koji su bili protiv kralja?!
Deportovani su za logore u Carsku Rusiju da nauce tamo da postuju krunu.Nikad se nisu vratili.U tim radnim logorima su ljudi imali svoju obucu i radili su u pidzamama.Umirali su od gladi i hladnoce.
"U septembru 1944 kada su nemačke trupe počele da se povlače iz Srbije pred naletima Crvene armije,Velimirović i Dožić su prebačeni prvo u Austriju,a potom u Nemačku,gde su zatvoreni u zloglasnom koncentracionom logoru Dahau.Nemci su ih tu držali kao zalog u pregovorima sa Ljotićem i Nedićem.U logoru su bili zatvoreni u posebnom delu za visoke oficire i sveštenstvo (Ehrenbunker),tretirani bolje od ostalih i imali status povlašćenih zatvorenika (Ehrenhäfling).Počasni zarobljenici su imali poseban smeštaj i hranili se kao nemački oficiri,vrata ćelija u kojima su boravili zaključavana,a imali su i slobodan pristup zasebnom dvorištu u logoru."
Kako je preziveo???? Jel to zbog podrske iz 1934 godine?

Ćeranić

pre 11 godina

Ćeraćemo se gospodo ili drugovi sudije do Božijeg suda ako je potrebno da dokažemo da su komunisti bili najveći zločinci srpskog naroda a četnici njegovi jedini zaštitnici, jer da njih nije bilo u Bosanskoj Krajini, Lici,Hercegovini,na Drini, u Dalmaciji itd. Srba ne bi bilo na za lek, u nekim krajevima ih više i nema, a šta mislite ko ih je branio tamo...komunisti tokom početka devedesetih. sramotno je šta ovde neki pričaju da su četnici koljači...na osnovu filmova su to zaključili. Titovih filmova, naručenih po istom principu što i Holivud danas radi za ratove u Iraku, Libiji, Siriji, Iranu. Dodjite malo u narod u sela da razgovarate sa ljudima koji su bili deo Ravnogorskog pokreta..moja baba može da vam pomogne i ispriča kako je bilo kod nas u Šumadiji i ko je bio vojska a ko je bio banda sa po nekoliko zaludjenih članova politikom marksizma.

Predrag

pre 11 godina

Da su ovi komunisti iz USS pročitali članak o Golom otoku pre neki dan saznali bi da su kroz njega prošli 60000 ljudi od koji je nekih 20 ubijeno ili masakrirano, čiji upravnik Jovo i dalje prima penziju za to isto i to ne običnu, pljuje po zemlji koja ga hrani što ej ubijao njegovu decu, a tokom rata i nakon njega vlast njegova je satrla desetine hiljada ljudi domaćina, gospode, privrenidka, mecena, koji su svojoj Srbiji ostavljali zaostavštine...a oni komunistički buržuji se preselili u njihove kuće i prisvojili ih. Sada gledamo borbu da se naši preci progalse nacistima....a naša zemlja koja je ioznedrila JVU da se pretvori u partizansku....borićemo se do zadnjega ako treba ali nas neće proglasiti nacistima!!!

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

Svakako je gn Čotrić istorijska ličnost. Istina, malo okasnela, ali onaj ko je sposoban menjati istoriju jeste "istorijska ličnost".
Jedino su mu tanani argumenti. Pozivati se na negdašnje zablude "saveznika", dok su iščekivali makar kakvu antifašističku delatnost PUKOVNIKA Mihajlovića, pa da ne ispadnu budale pred svojim narodom, nagrađivanje za KONKRETNE činove, ne za "Ravnogorski pokret", a ne reći da su i izbegli Karađorđevići se, JOŠ U TOKU RATA, odrekli kolaboracioniste Mihajlovića, i njegovih koljača svojih SRBA - vrhunac bezobrazluka je. Mada je šlag pozivanje na odluku PREUZETE Skupštine, kada se "odlučivalo" na ucene da se postigne "126+".
Da se ne lažemo: u Srbiji je popaljenih kuća bilo više od četnika "ravnogoraca" nego li od Nemaca! Više su ljudi, domaćina, žena i dece, likvidirali "ravnogorci" nego komunisti posle rata.
Zbog nesreće Srbije sa kumovima - ne zna se više sa Šešeljom ili Draškovićem, danas smo na zapećku. Nema nas ni na paradi u Moskvi, ni u Parizu, za Dan pobede. Draškovićeva komunistička borba za rehabilitaciju "crnih trojki" - nas je obrukala, i ako niko neće da nam saspe istinu u lice.
Rehabilitacija tobožnjeg đenerala, kome je "čin" (bez oficirske škole dodeljen) oduzet od onih koji su mu ga i bespravno poklonili, daje za pravo da se i "okolina" podigne iz krvi ratnih zločina, pa ne čudi što nosilac "gvozdenog krsta" - Aćif, dobi tablu u N.Pazaru.
Manija mirenja je zločin po drugi put nad borcima za slobodu i nevinim žrtvama "trojki s kamom"!

Nikola

pre 11 godina

"Vlado,komunisti nisu nista radili sto nije radio kralj i vojska pod generalom Mihailovicem.Raspitaj se sta se desavalo sa Srpskim,Hrvatskim i Slovenackim gradjanima koji su bili protiv kralja?!
Deportovani su za logore u Carsku Rusiju da nauce tamo da postuju krunu."

Opa, nekome treba lekcija iz istorije: Carska Rusija ne postoji od 1917 godine, a Kraljevina SHS je osnovana 1918, tako da si ti upravo rekao da je Sovjetska Rusija u svoje logore primala jugoslovenske komuniste :)

Srecko

pre 11 godina

Dosta moje familije je stradalo bas od cetnickog noza. Neki od njih su se borili protiv fasizma, a neke od njih su sedele kod kuce i cuvale decu, ali cetnicki noz nije pravio razliku izmedju muskarca, zene i deteta...
I vi bi sada da ih rehabilitujete?!
Zveri!!!

Neko

pre 11 godina

USS pokazuje da je pravo nezavisno telo,sta vise i da nema aman bas nikakav kontakt sa realnoscu! Ponasaju se kao da su pali sa Marsa. Upravo su nase dedove koji su se borili i ginuli protiv fasista sa fasistima. Svaka vam cast, udovoljili ste neprijateljima srpskog naroda, jel ste sad srecni?. BAS ME BRIGA STA ONI KAZU, ZA MENE SU RAVNOGORCI BORCI ZA SLOBODU I PRVI USTANICI U OKUPIRANOJ EVROPI!

heavy

pre 11 godina

Da li ovo znaci da su USS i sudstvo postali nezavisni od vladajucih partija ili znaci da ovi sto su na vlasti nisu ono za sta se pretstavljaju 20 godina.Da li ce nekome KONACNO postati jasno da ste glasali za crvene cetnike,marionete komunisticke UDBE koja 60 godina ima jedan jedini zadatak i cilj,da satanizuje,ubija i unisti sve vezano za SCP i kralja, ovde i u inostranstvu.Da su se toliko trudili da uniste ustase po Argentini, Kanadi, Australiji itd. ne bismo doziveli devedesete i konacan poraz i istrebljenje srpskog stanovnistva u tzv hrvatskoj i u BiH.
Niko ne spori da je bilo zlocina tih cetnickih trojki ali navedite jednu masovnu grobnicu (srpsku) za koju je odgovoran SCP a hocete da nabrajamo masovne grobnice nastale od strane komunista,namerno ne kazem partizana zato sto bi to bilo pogresno,i ustasa.
Da je ovo normalna drzava morala bi sve snage da uperi na to da se prekine falsifikovanje broja zrtava po ustaskim logorima od strane zvanicne hrvatske,da se iste tuzi za otstetu i blokira svaki dalji napredak fasisticke drzave dok god ne plate ceh za ono sto su radili.Isto tako treba da digne galamu na svim nivoima oko odgovornosti vatikana za ta dela,ako treba i da placa i lobira po USA i gde god moze da bi se istina saznala.Ovo vam je inace bila ideologija pre 15-20 god. gospodo iz vladajuce partije,sta se desilo,PALE MASKE ???
Sramota,opet se ustase i balije nasladjuju,povraca mi se od svih vas.

Nenad

pre 11 godina

U KOpaoničkom kraju komunističkih partizana nije ni bilo, postojao je neki odred od nekoliko njih u Aleksandrovcu osnovan pred kraj rata, a narod je bio organizovan u svojoj vojsci, otadžbinskoj, dali neko može uopšte da zamisli da iole neko od seljaka u zemlji gde je seljaka bilo 90% ne veruje u Boga u to vreme i prihvati komunističku ideologiju? Objasni nam USS da je moj praded, njegova braća, komšije, rodjaci i ceo narod koji je pomagao JVU pod Keserovićem bo saradnik Nemaca??? Istih onih koji su nam spaljivali Srbiju i od kojih mu je otac (moj čukundeda) poginuo na Maljenu i Suvoboru ili drugi čukundeda koji je ubijen od strane Nemaca na pragu svoje kuće u selu Kočine pored Brusa?
Sram da vas bude sudije, ostaci ste komunističkog totalitarnog režima, sram da avs bude da celu Srbiju stavljate u sramni koš sa nacistima a lezileboviće koji su ubijali po nekoliko nemaca od koji je svaki plaćen stotinama srpskih glava da stavljate kao oslobodioce, one iste kojie ne oslobodiše Jasenovac a odoše da oslobadjaju Trst.

ФК РАД

pre 11 godina

Одлука суда је смешна, јер антифашиста није ни било. Партизани су се борили само за власт и на том путу нису бирали средства, а ЈВуО за српство. ЈВуО су на почетку рата сарађивали са партизанима и ту су имали неколико борби са окупатором, али врло брзо схватају да је све то узалудно, јер је народ морао све те акције високом ценом да плаћа. Све злочине које су Немци направили уследили су управо након четничких и партизанских акција, треба такође рећи да нас партизани неби ослободили до дана данашњег да нису дошли црвени. Милан Недић је финасирао четнике, а јединице Димитрија Љотића "СДК", су такође помагали четницима о њиховим улогама у рату је доста рекао доказани четник Војвода Момчило Ђујић нажалост касније је дошло до сукоба и међу њима, али на крају рата су стали у заједнички фронт. Колико је бесмислено говорити да су четници антифашисти мислим да је доста поменути само ово на првом равногорском конгресу кој је имао политичко идеолошку поруку одржаном у Шаховићима у Рашкој области 1942, донете су изразито фашистичке одредбе. Дража и остали четници су у својим говорима говорили да ће Хрвати и остале мањине које су биле на страни окупатора морати да плате својом крвљу.Што се тиће партизанског антифашизма треба рећи да су комунисти сарађивали са усташама још пре рата, као и да су поједини партизански одреди сарађивали са окупатором. После рата су комунисти протерали Немце и Италијане, тако да нема ништа од антифашизма.

sailor

pre 11 godina

Брука за Србију и доказ да Уставни суд још увек живи у времену Јосе Броза. Тито је умро, Јованка није. Јако је интересантно да они који пресуђују и требали би да буду интелектуалци, нису у стању да сагледају ко је и како писао овде историју. Па и народ увек каже, лаж која се дуго понавља постаје истина али паметни људи то не би смели да прихвате. Очигледно је да у Србији паметни ћуте а фукара лаје.

Sid

pre 11 godina

Nece Srbiju niko ozbiljno shvatiti ako poistoveti Cetnike i Partizane, ta dva pokreta, i da li ce ikada vise dobiti poziv za ucesce na paradi Pobede a to je nipodastavanje zrtava!!!!

Mrtvi su se izmirili a mi jos uvek nismo!

Piksi

pre 11 godina

Ljudi ovo sto radi jedna drzavna institucija,je blago reci sramota,zar ovakav USS neko smatra za ozbiljno,proglasiti nesto posle sedam godina da je neustavno,a u medjuvremenu promenjen i ustav Srbije,je sramota za te sudije,koje sede tamo.RP niko nece moci na taj nacin,prikazati za saradnika okupatora,jer je u svetu priznat,kao borac protiv fasizma,i po komentarima iz regiona se vidi,da jos uvek komunisticka ideologija pokusava da se obracunava,sa onima koji nisu na njihovoj strani.

Roby

pre 11 godina

Od sudstva koje po pravilu kažnjava žrtvu zločina a oslobađa zločinca ništa bolje se i nije moglo očekivati!

No kritička istorija je već odavno donela sud o generalu Mihailoviću, uostalom kao i mnoge velike istorijske ličnosti.

Evo šta je jedan Ronald Regan mislio o generalu Mihailoviću i njegovom pokretu:

"Konаčnа trаgedijа Drаže Mihаilovićа ne može izbrisаti uspomenu nа njegovu herojsku i često usаmljenu borbu protiv dvаju tirаnijа koje su ojаdile njegov nаrod, nаcizmа i komunizmа. On je znаo dа totаlitаrizаm, kаko god se imenovаo, predstаvljа krаj slobode. Stogа je postаo simbol otporа zа sve one duž celog svetа koji su morаli dа vode slične herojske i usаmljene bitke protiv totаlitаrizmа. Mihаilović je pripаdаo Jugoslаviji; njegov duh sаdа pripаdа svimа onimа koji su voljni dа se bore zа slobodu. " (8.09.1979.)

Ovu činjenicu antitotalitarnog, ne samo antifašističkog pedigreda generala Mihailovića i nepredate kraljevske vojske uporno neće da prihvate oni kojima je antifašizam samo perfidna maska za promovisanje jedne druge totalitarne ideologije - komunizma. Žalosna i porazna činjenica za sve slobodoumne ljude u Srbiji jeste to da je sudstvo "demokratske" Srbije, i to njegov najviši organ, danas u 2012. godini, 23 godine od pada Berlisnkog zida, još uvek preslabo da se izdigne iznad anticivilizacijskog balasta jednog vremena u kome je postojalo samo političko sudstvo i u kome je pobednik sprovodio svoju krvavu "pravdu".

blato

pre 11 godina

Ne znam na osnovu cega je USS uopste raspravljao o ovoj temi.Ko je podneo zahtev,ovo nije pravno pitanje.Istinu ne utvrdjuje USS ili komunisti ili fasisti vec istoricari,a oni su vec rekli sve o drugom svetskom ratu.Ne moze USS da odlucuje vreme kada je neko pristupio nekoj oslobodilackoj organizaciji.Onda bi to trebalo da vazi za oba pokreta(od kojih su Srbi imali vecu stetu nego korist-pogotovu partizana).Odluka USS se mora postovati i to je tako.I na kraju ova odluka samo ukida neke beneficije koje su dobili ravnogorci,ali i dalje ostaje da zakon po kome su oba pokreta izjednacena(sto i saveznici priznaju) i ne vidim razlog likovanja komunista i onih kojima je mrznja prema Srbima zanimanje.

Đurić Miloš

pre 11 godina

Zavisi ko iz kog ugla gleda.Što se mene lično tiče 20.oktobra su iz Beograda oterani jedni okupatori Nemci a došli drugi Komunisti kojih se i dan danas nismo oslobodili.Draža se borio protiv Nemaca,Komunista,Ljotićevaca,Ustaša itd.
Da su Ravnogorci pobedili nama Srbima bi sigurno bilo bolje.Pa Komunisti su tvorci Pokrajine Kosovo,Republike Makedonije a danas prisustvujemo stvaranju jedne nove nacije Bošnjačke!!!.Ko su Bošnjaci? Ja bi to uporedio sa nekadašnjim Jugoslovenima kojih danas više praktično nema.
Draža je jedini dobio odlikovanja saveznika Amerikanaca i Francuza.Par zar mislite da su oni toliko naivni da bi dali odlikovanje zločincu.
Miloš Djurić.

Petar Miladinovic

pre 11 godina

Još jedna sramotna odluka ustavnog suda! Ustavni sud se ponaša kao gospodar života i smrti, onodlučuje o svemu, pa čak i o istoriji! ne bi me iznenadila odluka da Kneza Lazara proglase ratnim zločincem, kao i Miloša Obilića, jer je ubio Murata,sram ga bilo! Još jedan dokaz da lustracije u sudstvu nije bilo i da nam je preko potrebna!

Dejan

pre 11 godina

Svaka cast za Ustavni sud. Cetnici su bili fasisti i treba im ukinuti sva prava. Cetnistvo je porazena ideologija u Drugom svetskom ratu i ne treba tu monstruoznost velicati.

Vida Boljević Slijepčević

pre 11 godina

Četnike smatram bandom, ali ništa manja od toga nisu ni sudije USS! Bruka za državu, ustavni sud dobija naknadnu pamet posle 7(SEDAM) godina! Tako treba tumačiti SVE naknadne odluke USS. Sramota!

sale rs

pre 11 godina

najjace je od svega sto odluku komentarisu najbolji fasisticki saradnici i komunizmom zaludjeni srbi (vi stanovnici nekadasnje NDH pogotovu nemate prava ni da citate ovu vest)

Dragan

pre 11 godina

Prvo i osnovno, srpski narod je odavno vec rehabilitovao Ravnogorski pokret i Generala Mihailovica, i to ni jedna narucena presuda ne moze da ubije u svesti Srba.
A drugo, pitam se, dali su i Titovi partizani bili oslobodioci, posto je vec do sada iskopano oko 27 000 leseva u Srbiji, koje su bili zrtve silnih navodnih oslobodilaca posle 1945. god., sta je sa njima, dali su oni bili oslobodioci ili ne ?
A zanima me i stav oko presude USS predsednika Srbije T.Nikolica, ako znamo da je i on proglasen na Romaniji 1994 gos. za cetnickog vojvodu od strane njegovog kuma V.Seselja.

CH

pre 11 godina

Čudan ste vi narod,slavite izgubljene bitke,ratne zločince koji su uglavnom ubijali nedužne(što su više pobili za vas su veći HEROJI) a oni pravi Srbi koji su se borili protiv okupatora nespominjete više brišete im imena ulica jer oni izgleda nisu dovoljno Srbi ili pravi Srbi(vjerovatno zato što nisu ubijali nedužne,djecu).Čovjek može samo da žali kad stalno ponavljate pobjednici pišu istoriji ali gdje su ti hrabri četnici koji su pobjegli po USA,kanadi što oni nekažu istinu i navedu ijednu bitku protiv fašista i okupatora NEMA ih zato što su se borili zajedno sa Hitlerovcima protiv Srba.Čitav svijet laže samo vi govorite istinu i samo ste vi nedužni i žrtva.Trebalo bi i Hrvati ustaše i Bošnjaci Handžar da proglase da su bili borci protiv fašisma.Žao mi je samo velike veličine poštenih ,ljudskih Srba što moraju ovo da trpe..

Bane

pre 11 godina

Ja sam profesionalni vojnik i sada da izbije neki rat i ja ostanem u Vojsci Srbije kao sto se od mene i ocekuje, a negde u nekim brdima se skupe neki proleteri i osnuju neku njihovu nazovi vojsku sede tamo 4 godine, zavrsi se sve, oni nekim cudom dodju na vlast i proglase mene izdajnikom i pljuju me svi narednih 100 godina?! Pa ovde je neko lud...

Влада

pre 11 godina

"Смрт Фажизму - слобода народу! "
(Мишо, 29. septembar 2012 11:59)

Извини како би ти окарактерисао рецимо ликвидацију и затварање твојих противника,политичких и било којих других?Можда као фашизам?Јер ја заиста не видим никакву разлику између комунизма и фашизма,осим што је фашизам агресија окренута према другим народима,а комунизам према свом.

Како би ти објаснио мучко пребијање војводе Петра Бојовића,човека од 90 година и хероја Балканских и Првог светског рата,и његово избацивање на улицу усред јануара од стране комунистичких ''ослободиоца'' 1945?Можда исто као фашизам?Четници су можда радили у тројкама,али иза комуниста су остале масовне гробнице.Али полако изаћи ће цела истина на видело.

Krstic

pre 11 godina

Pozivam se na logicno razmisljanje ovih komunistickih koljaca koji sire neistinu posle 65 godina.Pomenuo bih primer cetnika,ako su saradjivali sa nemcima,da li bi oni oni americke pilota vracali u ameriko,ili bi kao "navodni" saradnici okupatora isporucili nemcima i tako potvrdili saradnju sa okupatorm.Vidi se da to ne pije vodu i potvrdjuju cetnicku privrzenost saveznicima.Jaci argument od toga ne postoji,a nagrade za taj podvig koje je Truman i De Gol dodelio Drazi i cetnickom pokretu ,vi bivsi komunisti ne mozete oboriti i negirati postojanje tih nagrada.Svi vi koji pricate koje kakve nebuloze niste u pravu,a odluka USS je skandalozna.

антифашиста

pre 11 godina

"С вером у Бога за Краља и Отаџбину."
То су, и за то су се борили четници.
А партизани? Може ли у једну реченицу да стане то време, чије последице проживљавамо и дан-данас?
(Старо куче, 29. septembar 2012 10:23)

смрт фашизму, слобода народу!

уз напомену да за партизане то није била тек декларативна порука водиља за борбу испод јорган планине, него су се, уз огромне жртве, и изборили за то, и никакво фалсификовање историје никада неће променити ту чињеницу, као и то да је суноврат ове земље започео када су у друштву примат почели да добијају домаћи издајници, сарадници окупатора и њихови потомци, који су пре тога храбро, на сав глас, ћутали 50 година.

goran

pre 11 godina

Kakva glupost ,istoriju su pisali pobednici ,a znamo sta su sve komunisti napakovali posle rata....evo jedne proste cinjenice ,rodom sam iz krusevca i znam da je tokom drugog svetskog rata 70% mobilisanih ljudi tj.vojske bilo u cetnicima i uporedo sa partizanima su se borili protiv okupatora ...kada je vec pred kraj rata bilo jasno da ce komunisticka opcija da prevlada bilo je masovnog prelaska cetnika u partizane da ne bi ratovali jedni protiv drugih bez potrebe,a ekstremniji cetnici oni koji se nisu mirili sa takvim stanjem stvari su odlazili u emigraciju...
Ne kazem da nije bilo i onih cetnika koji su saradjivali sa okupatorima ali su oni bili u manjini....

beli listic

pre 11 godina

vazno da predsednik uss-a gomila funkcije i plate, zahvaljujuci cedi i tadicu povampirili su se aveti proslo
sti! ipak mislim da posle ovog komu nisti trce pocasni krug!
p.s. gde su sada dveri da reaguju kao hriscansko-nacionalni patrioti?!

borac

pre 11 godina

Tako treba konacno imamo sud koji je ukinuo nadleznosti Vojvodini koja je prakticno vec bila krenula putem secesije i sud koji je ovom odlukom raskrinkao farsu koju Homeni vode godinama i uzimaju obraz Srbiji. Zna se da su samo partizani bili antifasisti a sada je i sud to opet potvrdio!

Sajo

pre 11 godina

Ima pravde...gde cetnici da se izjednace sa partizanima ...smesno...a najsmesniji su mi oni koji tvrde da su cetnike podrzavali saveznici..i da cetnici imaju spomenike po USA-a...Pa naravno da su ih podrzavali i pravi li im spomenike...Ni USA-a nije htela da se umesa u rat protiv Nemacke nadaju ci se da ce Nemci da pobede komunisticku Rusiju sve dok se Staljin nije pojavio na vrata Evrope i onda su se Ameri umesali...i iz tih razloga su i podrzavali cetnike...malo...i kratko...zato sto su se borili protivu svoga narodno oslobodilackog pokrerta i partzizana...Ali i oni su negde 43 shvatili i okrenuli se Titu...

realno

pre 11 godina

Meni se u celoj prici jedino ne dopada to sto se na ovim, nasim prostorima istorija svaki cas menja i prilagodjava aktuelnoj vlasti.
Kako god da je bilo - bilo je. Ne morate nikom kaciti niti skidati ordenje, ali bar se drzite cinjenicnog stanja i istorijskih podataka - kakvi god oni bili. Istorija se DESILA i kao takva ona je konstanta - nije podlozna promenama nego kritici!

Демократа

pre 11 godina

Невероватно је да овај СУБНОР-овац Зечевић Демократској странци приписује одговорност за Уредбу коју је донела Коштуничина влада у време (2005. гопдина) када је ДС био у опозицији. Некима је изгледа важно само да пљуну по ДС, а за истину ко те пита.

drasko

pre 11 godina

Gospodo, vojska kraljevine Jugoslavije i cetnicki pokret ujedno, bili su zvanicna vojska kojom je upravljao kralj i vlada u egzilu.Podseticu da su vladu cinili svi narodi na celu sa Macekom.Partizani su bili i ostali pobunjenici NEREGULARNA formacija koja je za cilj imala da uhapsi i ubije Drazu Mihajlovic, oficira koji je bio OVLASCEN da upravlja vojskom kraljevine.Vojska jeste kapitulirala zvanicno ali narod je ostao da se bori bez obira na sve .Sloba je takodje kapitulirao na Kosovu pa mi i dalje imamo vosjku. Nacin na koji su dosli crveni kmeri na vlast u toj Jugoslavio, to nam se sada vraca kao bumerang.Vlast je skinuta pobunom i to u najtezem trenutku za kraljevinu i narode.Jos jednom PARTIZANI SU POBUNJENICI, BILI I OSTALI...NIKAD PRAVA VOJSKA. Da nisu bili prava vojska to govori zaostavstina za njima u vidu Golog otoka, progona i zabranu vracanja u zemlju svih onih koji su postovali zakone u kraljevini Jugoslaviji.

dzoni

pre 11 godina

Konacno nesto normalno u ovoj zemlji..a ovi sto bi da revidiraju istoriju i prikazuju cetnike kao neke borce protiv okupatora nek nauce engleski odu na google news archive i potraze i procitaju hiljade americkih vesti iz tog vremena!Samo nemoj neko da mi kaze kako nisu znali stanje na terenu jer su ameri i britanci imali u svakom trenutku preko 700 ljudi na ovim prostorima...mrzim ono sto se desava u srbiji 20 godina i vestacko menjanje istorije koje nema veze da vezom sa cinjenicama..niko ne spori da su na pocetku cetnici bili protiv nemaca ali da su se vrlo brzo okrenuli na drugu stranu

Objasnjenje

pre 11 godina

Neko napisa:
"Ne kapiram zasto je ovo uradjeno. Dragoljub Draza Mihailovic je od strane Sarla de Gola odlikovan Ratnim krstom, a od strane Harija Trumana posthumno ....".
Objasnjenje " Desi se, covek, pa pogresi....".

tamo neki

pre 11 godina

ja sam dete rodjen puno kasnije od drugog svetskog rata,ali nesvatam ljude koji misle da je stanje u srbiji bilo dtugacije nego sada,ako sad imamo 40 i nesto stanaka u skupstini sta mislite kolko je onda bilo frakcija u cetnicima,koji posle 42 god. izgubili kontakt sa komandom,tito je pobedio samo zato sto je odrzao disciplinu na nekom nivou,a to da su partizani bili posteni,nisu nego je tito te ekstreme sto su bili "dobri" u ratu poubijao odma posle rata i tako oprao NOB!!! nego kad cu ja ziveti od svoje plate recite vi meni??

Мишо

pre 11 godina

"С вером у Бога за Краља и Отаџбину."
То су, и за то су се борили четници.
А партизани? Може ли у једну реченицу да стане то време, чије последице проживљавамо и дан-данас?

"Смрт Фажизму - слобода народу! "

Srbija iznad svega

pre 11 godina

Pozdravljam odluku jer duhove proslosti koji narusavaju mir u savremenom zivotu ne treba dirati. Kao da nemamo dovoljno problema pa nam trebaju jos Draza Mihajlovic i Ravnogorci, odnosno Hadziefendija i Handzarci ili Balisti. Nasa istorija i kultura je prepuna nekontraverznih licnosti (Srba, Bosnjaka, Hrvata, Madjara, itd.), a neki su bas navalili (verovatno namerno) da promovisu ovu temu koja vredja i uznemirava gotovo sve gradjane koji nisu Srbi, a i deo koji jesu. I Draza i Haziefendija mogu biti zalog za bolju buducnost tako sto cemo ih zajedno prepustiti proslosti i zaboravu, ako ni zbog cega onda zbog cinjenice da njihov lik i delo vredjaju neke gradjane nase Srbije.

dimilo

pre 11 godina

Danas su našli da sude o ulozi Ravnogorskog pokreta u 2. Svjetskom ratu!... previše kasno... komunisti su već napisali istoriju i to je prihvaćeno... Istoriju pišu pobjednici, iako su pobjednici bili isti kao i poraženi, svi su bili fašisti (Govorim za područje ex SFRJ)...

Mrgud

pre 11 godina

Pošteno! Znam da se mnogi neće složiti sa tim, ali neka mere argumenta a ne Vukove epske govorancije. Niko razuman u svetu ne može da izjednači doprinos partizana i četnika u borbi protiv fašizma. Pozivanje na pojedinačne akcije četnika ( samo onih koje je vodio Draža )ne menja ništa. Tvrdnja da su partizani zločinci ( a zločina je bilo ) također ništa ne menja. Uzgred, neka pristalice Draže odu u Vranić, tu kraj Beograda, pa da vide kakav zločin su Dražini junaci uradili. Pobiti dojenčad, decu, devojčice i devojke, žene i starce nije junaštvo. I ovde govorimo o ratu, a ne o tom šta su oslobodioci radili posle rata. Ali, sramno je da su u Beogradu nestale ulice Ive Lole Ribara, Save Kovačevića, Zage Malivuk, ruskih generala itd. Pa oni su svoj život dali za slobodu. Meni nije žao što nema ulica Kardelja, Dušana Petrovića Šaneta, Draže Markovića i drugih. Ali, i među pobednicima je bilo časnih ljudi i to ne malo. Setite se skromnosti i časnosti Đure Pucara Starog. Svi su se odrekli Rankovića pre Brionskog plenuma, a on ( jedino on ) ode i sedne za sto sa Rankovićem. A da ne spominjemo ostale grupacije u četničkom pokretu ( Ljotić, Nedić... ili šire, crnogorski četnici ili Đujićevci ) koji se toliko razlikuju da je svaka priča o jednom pokretu nerazumna.

Žićo 1944

pre 11 godina

Bravo za Ustavni Sud Srbije. Ravnogorski pokret je gomila izdajnika koji se nisu istakli ni u jednoj borbi protiv okupatora. Sarađivali su sa nemačkim jedinicama i nikako se ne mogu okarakterisati kao oslobodilački pokret. Sada nam novi vlastodršci kroje istoriju, a ogromnoj većini ljudi je jasno ko su bili četnici.

Tvoj S

pre 11 godina

Sta rade pioniri iz USS vec postaje degutantno,nego sreca nema pametnijeg posla.Ovde mi je fantazija ko su "velicine" iz regiona koje imaju komentar i koja je "tezina" toga sta oni misle.Da nam se novinarstvo nije pretvorilo u gomilu prepisivaca i poltrona,neko bi iz zezanja pustio par nedelja pa bi iste propitao,npr. gospodina Vehida sta misli o Sandzaku,o isticanju spomen ploce Acif efendiji,o Tuzlanskoj koloni...Draško Đuranović koji balansira na zici izmedju skojevca i Sekule Drljevica nema smisla ni pitati...Mislim smesno.Neko je pametan mislim bas ovde na portalu skoro,posle objave penzionog fonda o budzetu i broju i visini penzija ispricao kako inicijativu da se sve penzije izjednace kao na zapadu,koce povlasceni i mumificirani sa-dva-svedoka-prvoborci,isti ovi koji izadju iz "salamure" u kojoj ih drze situirani unuci,da nam odrze predavanje o NOB-u.Deda mi je bio partizan,4 puta ranjavan noseci partizansku uniformi,za razliku od profesora Zecevica koji je u rat usao u aprilu 1944(sto moze da se proveri),i koji jos uvek lepo zivi od tolikog ratovanja,pa nikad nije ovoliko histerisao oko toga.Jedino se nervirao na gluposti iz partizanskih filmova.
Pravna drzava,da je ima,bi dok jos moze pre svega trebala da umesto rehabilitacije,prvo procesuira sve zive zlikovce koji se i danas kriju pod petokrakom,one sto su usli u rat 44-45 pa streljali hiljade ljudi,posebno po BG-u,pa na osnovu toga dobijali stanove,titule i penzije...

vlado_ns

pre 11 godina

Jedina moguća ispravna odluka. Sigurno je da nije baš sve bilo onako kako su nas učili za vreme SFRJ (svaka medalja ima dva lica) ali je jasno da ravnogorski pokret nije bio antifašistički, najblaže rečeno...

krstivoje prvovencani - 1168g - mileseva -

pre 11 godina

Apsolutno nepromisljena odluka i dokaz da kominterna i dalje vlada srbijom.Treba im postaviti pitanje dali su po ustavu komunisticke horde poubijale na zverski nacin preko 400-hiljada srbijanaca kada su upali u srbiju iz tamnih vrleti 1944- bez sudjenja po sumama samo zato sto nisu znali sta je komunizam i sto su bili imucniji i skolovaniji od slosera,hoce li ikada biti rasvetljen genocid nad srbijancima,po spiskovima kod G-dina Homena nalazi se 26-hiljda zrtava a da im se ni grob nezna streljanih bez suda.Srbija na ovaj nacin nece krenuti putem civilizacije,naravno da u regionu likuju na ovu odluku,mnogi od njih su ucesnici u tom genocidu.

Старо куче

pre 11 godina

"С вером у Бога за Краља и Отаџбину."
То су, и за то су се борили четници.
А партизани? Може ли у једну реченицу да стане то време, чије последице проживљавамо и дан-данас?

Aleksandar I

pre 11 godina

Miodrag Zečević (crnogorski izrod!), Draško Đuranović (tzv. Montenegrin!), Vehid Šehić (Alijin glasnogovornik u periodu ''svođenja'' predratnih 12.000 tuzlanskih Srba na današnju ''cifru'' ispod 2.000!), Zoran Pusić (''pobornik'' građanske opcije u Nezavisnoj hravtskoj državi koja je izvršila najmonstruozniji zločin nad SVOJIM državljanima koji su druge nacionalne pripadnosti od većinske, hrvatske, nacije!) - sve, dakle, same moralne gromade za nepristrasnu ocenu karaktera Ravnogorskog pokreta! Dobro je da ne hvale srpske borce protiv komunizma, morali bismo da se zabrinemo! Ali samo da vas podsetim: ''...Ima dana i 'apsana, čekaju na tebe, još je mnogo partizana, ali ko ih j..e!''!!!

Slobodanka Cuca Nikolic

pre 11 godina

Veoma mi je drago zbog ove vesti. Ne samo zato sto je cela porodica mog oca (koji je bio u partizanima) zaklana, vec i zato sto je dosta vise prekrajanja istorije od strane SPO-a a da se ne upitam ko je A. Cotric da prica o tome? Da li je on kompetentan? Nije. One slike sa cetnicima sa Ravne gore, sa nozevima u zubima, masnim kosama, prljavi, pijani... pa zar je to slika ove zemlje?! Mi, tj. oni koji su na vlasti (i do sada a mogu misliti kako ce biti od sada sa ovim ex-radikalima) kao da se stidimo svoje antifasisticke proslosti. Saradjivali su sa okupatorom i tacka.

Citalac

pre 11 godina

Da li ovo znaci da svi oni koji budu nosili cetnicka oblezja smatrace se falsifikatorima i kaznjavati po zakonu? U svakom slucaju mislim da stvari se vracaju na prava mesta. Pousavali smo da lazemo svoj narod ali nam drugi nisu to dozvolili.

nick

pre 11 godina

Ne kapiram zasto je ovo uradjeno. Dragoljub Draza Mihailovic je od strane Sarla de Gola odlikovan Ratnim krstom, a od strane Harija Trumana posthumno odlikovan ordenom Legije zasluga i sada se njegovim vojnicima nesto sto je istorijskom nepravdom steceno tek posle 50 godina ponovo oduzima. Ja sam svestan ciljenice da ima cetnika i njihovih formacija koje su vrsile zlocine, ali to nisu radile u ime Jugoslovenske vojske u otadzini, nego iz samo sebi znanih razloga. Sta tek da kazemo za pripadnike partizanskog pokreta, koji je vecinom bio obojen komunistickom ideologijom, ciji su pripadnici u periodu od 45 do ranih pedesetih pobile vise desetina hiljada pripadnika Srpskog naroda, da li za taj genocid treba neko da odgovara, makar oduzimanjem banjskog lecenja.

Razum

pre 11 godina

Fala bogu da preovlada razum. Krstio sam se i levom i desnom rukom kad sam video tu nekadasnju odluku. A inace, mislim da nije dobra formulacija iz naslova. Trebalo bi da pise "ucestvovali,ali na pogresnoj strani". Osim toga i ta odluka je bila trula i proizvod ustupaka da bi se glasalo za neke zakone od strane nama poznate politicke stranke. Joj, kad sad nezadovoljnici nagrnu sa kuknjavom i pljuvanjem.

nick

pre 11 godina

Ne kapiram zasto je ovo uradjeno. Dragoljub Draza Mihailovic je od strane Sarla de Gola odlikovan Ratnim krstom, a od strane Harija Trumana posthumno odlikovan ordenom Legije zasluga i sada se njegovim vojnicima nesto sto je istorijskom nepravdom steceno tek posle 50 godina ponovo oduzima. Ja sam svestan ciljenice da ima cetnika i njihovih formacija koje su vrsile zlocine, ali to nisu radile u ime Jugoslovenske vojske u otadzini, nego iz samo sebi znanih razloga. Sta tek da kazemo za pripadnike partizanskog pokreta, koji je vecinom bio obojen komunistickom ideologijom, ciji su pripadnici u periodu od 45 do ranih pedesetih pobile vise desetina hiljada pripadnika Srpskog naroda, da li za taj genocid treba neko da odgovara, makar oduzimanjem banjskog lecenja.

Razum

pre 11 godina

Fala bogu da preovlada razum. Krstio sam se i levom i desnom rukom kad sam video tu nekadasnju odluku. A inace, mislim da nije dobra formulacija iz naslova. Trebalo bi da pise "ucestvovali,ali na pogresnoj strani". Osim toga i ta odluka je bila trula i proizvod ustupaka da bi se glasalo za neke zakone od strane nama poznate politicke stranke. Joj, kad sad nezadovoljnici nagrnu sa kuknjavom i pljuvanjem.

Slobodanka Cuca Nikolic

pre 11 godina

Veoma mi je drago zbog ove vesti. Ne samo zato sto je cela porodica mog oca (koji je bio u partizanima) zaklana, vec i zato sto je dosta vise prekrajanja istorije od strane SPO-a a da se ne upitam ko je A. Cotric da prica o tome? Da li je on kompetentan? Nije. One slike sa cetnicima sa Ravne gore, sa nozevima u zubima, masnim kosama, prljavi, pijani... pa zar je to slika ove zemlje?! Mi, tj. oni koji su na vlasti (i do sada a mogu misliti kako ce biti od sada sa ovim ex-radikalima) kao da se stidimo svoje antifasisticke proslosti. Saradjivali su sa okupatorom i tacka.

vlado_ns

pre 11 godina

Jedina moguća ispravna odluka. Sigurno je da nije baš sve bilo onako kako su nas učili za vreme SFRJ (svaka medalja ima dva lica) ali je jasno da ravnogorski pokret nije bio antifašistički, najblaže rečeno...

Žićo 1944

pre 11 godina

Bravo za Ustavni Sud Srbije. Ravnogorski pokret je gomila izdajnika koji se nisu istakli ni u jednoj borbi protiv okupatora. Sarađivali su sa nemačkim jedinicama i nikako se ne mogu okarakterisati kao oslobodilački pokret. Sada nam novi vlastodršci kroje istoriju, a ogromnoj većini ljudi je jasno ko su bili četnici.

Citalac

pre 11 godina

Da li ovo znaci da svi oni koji budu nosili cetnicka oblezja smatrace se falsifikatorima i kaznjavati po zakonu? U svakom slucaju mislim da stvari se vracaju na prava mesta. Pousavali smo da lazemo svoj narod ali nam drugi nisu to dozvolili.

Objasnjenje

pre 11 godina

Neko napisa:
"Ne kapiram zasto je ovo uradjeno. Dragoljub Draza Mihailovic je od strane Sarla de Gola odlikovan Ratnim krstom, a od strane Harija Trumana posthumno ....".
Objasnjenje " Desi se, covek, pa pogresi....".

CH

pre 11 godina

Čudan ste vi narod,slavite izgubljene bitke,ratne zločince koji su uglavnom ubijali nedužne(što su više pobili za vas su veći HEROJI) a oni pravi Srbi koji su se borili protiv okupatora nespominjete više brišete im imena ulica jer oni izgleda nisu dovoljno Srbi ili pravi Srbi(vjerovatno zato što nisu ubijali nedužne,djecu).Čovjek može samo da žali kad stalno ponavljate pobjednici pišu istoriji ali gdje su ti hrabri četnici koji su pobjegli po USA,kanadi što oni nekažu istinu i navedu ijednu bitku protiv fašista i okupatora NEMA ih zato što su se borili zajedno sa Hitlerovcima protiv Srba.Čitav svijet laže samo vi govorite istinu i samo ste vi nedužni i žrtva.Trebalo bi i Hrvati ustaše i Bošnjaci Handžar da proglase da su bili borci protiv fašisma.Žao mi je samo velike veličine poštenih ,ljudskih Srba što moraju ovo da trpe..

Старо куче

pre 11 godina

"С вером у Бога за Краља и Отаџбину."
То су, и за то су се борили четници.
А партизани? Може ли у једну реченицу да стане то време, чије последице проживљавамо и дан-данас?

Dejan

pre 11 godina

Svaka cast za Ustavni sud. Cetnici su bili fasisti i treba im ukinuti sva prava. Cetnistvo je porazena ideologija u Drugom svetskom ratu i ne treba tu monstruoznost velicati.

Мишо

pre 11 godina

"С вером у Бога за Краља и Отаџбину."
То су, и за то су се борили четници.
А партизани? Може ли у једну реченицу да стане то време, чије последице проживљавамо и дан-данас?

"Смрт Фажизму - слобода народу! "

Bane

pre 11 godina

Ja sam profesionalni vojnik i sada da izbije neki rat i ja ostanem u Vojsci Srbije kao sto se od mene i ocekuje, a negde u nekim brdima se skupe neki proleteri i osnuju neku njihovu nazovi vojsku sede tamo 4 godine, zavrsi se sve, oni nekim cudom dodju na vlast i proglase mene izdajnikom i pljuju me svi narednih 100 godina?! Pa ovde je neko lud...

Mrgud

pre 11 godina

Pošteno! Znam da se mnogi neće složiti sa tim, ali neka mere argumenta a ne Vukove epske govorancije. Niko razuman u svetu ne može da izjednači doprinos partizana i četnika u borbi protiv fašizma. Pozivanje na pojedinačne akcije četnika ( samo onih koje je vodio Draža )ne menja ništa. Tvrdnja da su partizani zločinci ( a zločina je bilo ) također ništa ne menja. Uzgred, neka pristalice Draže odu u Vranić, tu kraj Beograda, pa da vide kakav zločin su Dražini junaci uradili. Pobiti dojenčad, decu, devojčice i devojke, žene i starce nije junaštvo. I ovde govorimo o ratu, a ne o tom šta su oslobodioci radili posle rata. Ali, sramno je da su u Beogradu nestale ulice Ive Lole Ribara, Save Kovačevića, Zage Malivuk, ruskih generala itd. Pa oni su svoj život dali za slobodu. Meni nije žao što nema ulica Kardelja, Dušana Petrovića Šaneta, Draže Markovića i drugih. Ali, i među pobednicima je bilo časnih ljudi i to ne malo. Setite se skromnosti i časnosti Đure Pucara Starog. Svi su se odrekli Rankovića pre Brionskog plenuma, a on ( jedino on ) ode i sedne za sto sa Rankovićem. A da ne spominjemo ostale grupacije u četničkom pokretu ( Ljotić, Nedić... ili šire, crnogorski četnici ili Đujićevci ) koji se toliko razlikuju da je svaka priča o jednom pokretu nerazumna.

Sajo

pre 11 godina

Ima pravde...gde cetnici da se izjednace sa partizanima ...smesno...a najsmesniji su mi oni koji tvrde da su cetnike podrzavali saveznici..i da cetnici imaju spomenike po USA-a...Pa naravno da su ih podrzavali i pravi li im spomenike...Ni USA-a nije htela da se umesa u rat protiv Nemacke nadaju ci se da ce Nemci da pobede komunisticku Rusiju sve dok se Staljin nije pojavio na vrata Evrope i onda su se Ameri umesali...i iz tih razloga su i podrzavali cetnike...malo...i kratko...zato sto su se borili protivu svoga narodno oslobodilackog pokrerta i partzizana...Ali i oni su negde 43 shvatili i okrenuli se Titu...

Srecko

pre 11 godina

Dosta moje familije je stradalo bas od cetnickog noza. Neki od njih su se borili protiv fasizma, a neke od njih su sedele kod kuce i cuvale decu, ali cetnicki noz nije pravio razliku izmedju muskarca, zene i deteta...
I vi bi sada da ih rehabilitujete?!
Zveri!!!

dzoni

pre 11 godina

Konacno nesto normalno u ovoj zemlji..a ovi sto bi da revidiraju istoriju i prikazuju cetnike kao neke borce protiv okupatora nek nauce engleski odu na google news archive i potraze i procitaju hiljade americkih vesti iz tog vremena!Samo nemoj neko da mi kaze kako nisu znali stanje na terenu jer su ameri i britanci imali u svakom trenutku preko 700 ljudi na ovim prostorima...mrzim ono sto se desava u srbiji 20 godina i vestacko menjanje istorije koje nema veze da vezom sa cinjenicama..niko ne spori da su na pocetku cetnici bili protiv nemaca ali da su se vrlo brzo okrenuli na drugu stranu

антифашиста

pre 11 godina

"С вером у Бога за Краља и Отаџбину."
То су, и за то су се борили четници.
А партизани? Може ли у једну реченицу да стане то време, чије последице проживљавамо и дан-данас?
(Старо куче, 29. septembar 2012 10:23)

смрт фашизму, слобода народу!

уз напомену да за партизане то није била тек декларативна порука водиља за борбу испод јорган планине, него су се, уз огромне жртве, и изборили за то, и никакво фалсификовање историје никада неће променити ту чињеницу, као и то да је суноврат ове земље започео када су у друштву примат почели да добијају домаћи издајници, сарадници окупатора и њихови потомци, који су пре тога храбро, на сав глас, ћутали 50 година.

Krstic

pre 11 godina

Pozivam se na logicno razmisljanje ovih komunistickih koljaca koji sire neistinu posle 65 godina.Pomenuo bih primer cetnika,ako su saradjivali sa nemcima,da li bi oni oni americke pilota vracali u ameriko,ili bi kao "navodni" saradnici okupatora isporucili nemcima i tako potvrdili saradnju sa okupatorm.Vidi se da to ne pije vodu i potvrdjuju cetnicku privrzenost saveznicima.Jaci argument od toga ne postoji,a nagrade za taj podvig koje je Truman i De Gol dodelio Drazi i cetnickom pokretu ,vi bivsi komunisti ne mozete oboriti i negirati postojanje tih nagrada.Svi vi koji pricate koje kakve nebuloze niste u pravu,a odluka USS je skandalozna.

Srbija iznad svega

pre 11 godina

Pozdravljam odluku jer duhove proslosti koji narusavaju mir u savremenom zivotu ne treba dirati. Kao da nemamo dovoljno problema pa nam trebaju jos Draza Mihajlovic i Ravnogorci, odnosno Hadziefendija i Handzarci ili Balisti. Nasa istorija i kultura je prepuna nekontraverznih licnosti (Srba, Bosnjaka, Hrvata, Madjara, itd.), a neki su bas navalili (verovatno namerno) da promovisu ovu temu koja vredja i uznemirava gotovo sve gradjane koji nisu Srbi, a i deo koji jesu. I Draza i Haziefendija mogu biti zalog za bolju buducnost tako sto cemo ih zajedno prepustiti proslosti i zaboravu, ako ni zbog cega onda zbog cinjenice da njihov lik i delo vredjaju neke gradjane nase Srbije.

Aleksandar I

pre 11 godina

Miodrag Zečević (crnogorski izrod!), Draško Đuranović (tzv. Montenegrin!), Vehid Šehić (Alijin glasnogovornik u periodu ''svođenja'' predratnih 12.000 tuzlanskih Srba na današnju ''cifru'' ispod 2.000!), Zoran Pusić (''pobornik'' građanske opcije u Nezavisnoj hravtskoj državi koja je izvršila najmonstruozniji zločin nad SVOJIM državljanima koji su druge nacionalne pripadnosti od većinske, hrvatske, nacije!) - sve, dakle, same moralne gromade za nepristrasnu ocenu karaktera Ravnogorskog pokreta! Dobro je da ne hvale srpske borce protiv komunizma, morali bismo da se zabrinemo! Ali samo da vas podsetim: ''...Ima dana i 'apsana, čekaju na tebe, još je mnogo partizana, ali ko ih j..e!''!!!

krstivoje prvovencani - 1168g - mileseva -

pre 11 godina

Apsolutno nepromisljena odluka i dokaz da kominterna i dalje vlada srbijom.Treba im postaviti pitanje dali su po ustavu komunisticke horde poubijale na zverski nacin preko 400-hiljada srbijanaca kada su upali u srbiju iz tamnih vrleti 1944- bez sudjenja po sumama samo zato sto nisu znali sta je komunizam i sto su bili imucniji i skolovaniji od slosera,hoce li ikada biti rasvetljen genocid nad srbijancima,po spiskovima kod G-dina Homena nalazi se 26-hiljda zrtava a da im se ni grob nezna streljanih bez suda.Srbija na ovaj nacin nece krenuti putem civilizacije,naravno da u regionu likuju na ovu odluku,mnogi od njih su ucesnici u tom genocidu.

Dragan

pre 11 godina

Prvo i osnovno, srpski narod je odavno vec rehabilitovao Ravnogorski pokret i Generala Mihailovica, i to ni jedna narucena presuda ne moze da ubije u svesti Srba.
A drugo, pitam se, dali su i Titovi partizani bili oslobodioci, posto je vec do sada iskopano oko 27 000 leseva u Srbiji, koje su bili zrtve silnih navodnih oslobodilaca posle 1945. god., sta je sa njima, dali su oni bili oslobodioci ili ne ?
A zanima me i stav oko presude USS predsednika Srbije T.Nikolica, ako znamo da je i on proglasen na Romaniji 1994 gos. za cetnickog vojvodu od strane njegovog kuma V.Seselja.

Ćeranić

pre 11 godina

Ćeraćemo se gospodo ili drugovi sudije do Božijeg suda ako je potrebno da dokažemo da su komunisti bili najveći zločinci srpskog naroda a četnici njegovi jedini zaštitnici, jer da njih nije bilo u Bosanskoj Krajini, Lici,Hercegovini,na Drini, u Dalmaciji itd. Srba ne bi bilo na za lek, u nekim krajevima ih više i nema, a šta mislite ko ih je branio tamo...komunisti tokom početka devedesetih. sramotno je šta ovde neki pričaju da su četnici koljači...na osnovu filmova su to zaključili. Titovih filmova, naručenih po istom principu što i Holivud danas radi za ratove u Iraku, Libiji, Siriji, Iranu. Dodjite malo u narod u sela da razgovarate sa ljudima koji su bili deo Ravnogorskog pokreta..moja baba može da vam pomogne i ispriča kako je bilo kod nas u Šumadiji i ko je bio vojska a ko je bio banda sa po nekoliko zaludjenih članova politikom marksizma.

Gospodin

pre 11 godina

Moze li mi neko objasniti za cetnike, kakvi su to bili antifasisti, ako su im partizani vise smetali od Nemaca. Mozda su cetnici i bili patrioti i mozda se i borili za kralja i otadzbinu(protiv partizana), kao sto se danas bori Nikolic protiv Tadica, ali je evidentno da se cetnici nisu borili protiv fasista, nego zajedno sa fasistima, protiv partizana. Da ne zaboravimo, Italijani su bili fasisti, a Draza Mihajlovic je bio njihov saveznik skoro od prvog dana rata. Sa Nemcima je, ruku na srce, tek malo kasnije postao saveznik. A njegove trupe su se 1945, ruku pod ruku sa ustasama, handzarovcima, balistima i naravno Nemcima povlacile u Nemacku i tamo nasle uporiste. Otkud onda to da su cetnici antifasisti, molicu lepo?

realno

pre 11 godina

Meni se u celoj prici jedino ne dopada to sto se na ovim, nasim prostorima istorija svaki cas menja i prilagodjava aktuelnoj vlasti.
Kako god da je bilo - bilo je. Ne morate nikom kaciti niti skidati ordenje, ali bar se drzite cinjenicnog stanja i istorijskih podataka - kakvi god oni bili. Istorija se DESILA i kao takva ona je konstanta - nije podlozna promenama nego kritici!

Đurić Miloš

pre 11 godina

Zavisi ko iz kog ugla gleda.Što se mene lično tiče 20.oktobra su iz Beograda oterani jedni okupatori Nemci a došli drugi Komunisti kojih se i dan danas nismo oslobodili.Draža se borio protiv Nemaca,Komunista,Ljotićevaca,Ustaša itd.
Da su Ravnogorci pobedili nama Srbima bi sigurno bilo bolje.Pa Komunisti su tvorci Pokrajine Kosovo,Republike Makedonije a danas prisustvujemo stvaranju jedne nove nacije Bošnjačke!!!.Ko su Bošnjaci? Ja bi to uporedio sa nekadašnjim Jugoslovenima kojih danas više praktično nema.
Draža je jedini dobio odlikovanja saveznika Amerikanaca i Francuza.Par zar mislite da su oni toliko naivni da bi dali odlikovanje zločincu.
Miloš Djurić.

vila

pre 11 godina

"Ne kapiram zasto je ovo uradjeno. Dragoljub Draza Mihailovic je od strane Sarla de Gola odlikovan Ratnim krstom, a od strane Harija Trumana posthumno odlikovan ordenom Legije zasluga i sada se njegovim vojnicima nesto sto je istorijskom nepravdom steceno tek posle 50 godina ponovo oduzima."

Truman hahahahahha??? Jel to onaj sto je bacio 2 atomske bombe kad je rat vec bio gotov? I Himmler je bio odlikovan!

drasko

pre 11 godina

Gospodo, vojska kraljevine Jugoslavije i cetnicki pokret ujedno, bili su zvanicna vojska kojom je upravljao kralj i vlada u egzilu.Podseticu da su vladu cinili svi narodi na celu sa Macekom.Partizani su bili i ostali pobunjenici NEREGULARNA formacija koja je za cilj imala da uhapsi i ubije Drazu Mihajlovic, oficira koji je bio OVLASCEN da upravlja vojskom kraljevine.Vojska jeste kapitulirala zvanicno ali narod je ostao da se bori bez obira na sve .Sloba je takodje kapitulirao na Kosovu pa mi i dalje imamo vosjku. Nacin na koji su dosli crveni kmeri na vlast u toj Jugoslavio, to nam se sada vraca kao bumerang.Vlast je skinuta pobunom i to u najtezem trenutku za kraljevinu i narode.Jos jednom PARTIZANI SU POBUNJENICI, BILI I OSTALI...NIKAD PRAVA VOJSKA. Da nisu bili prava vojska to govori zaostavstina za njima u vidu Golog otoka, progona i zabranu vracanja u zemlju svih onih koji su postovali zakone u kraljevini Jugoslaviji.

sale rs

pre 11 godina

najjace je od svega sto odluku komentarisu najbolji fasisticki saradnici i komunizmom zaludjeni srbi (vi stanovnici nekadasnje NDH pogotovu nemate prava ni da citate ovu vest)

Tvoj S

pre 11 godina

Sta rade pioniri iz USS vec postaje degutantno,nego sreca nema pametnijeg posla.Ovde mi je fantazija ko su "velicine" iz regiona koje imaju komentar i koja je "tezina" toga sta oni misle.Da nam se novinarstvo nije pretvorilo u gomilu prepisivaca i poltrona,neko bi iz zezanja pustio par nedelja pa bi iste propitao,npr. gospodina Vehida sta misli o Sandzaku,o isticanju spomen ploce Acif efendiji,o Tuzlanskoj koloni...Draško Đuranović koji balansira na zici izmedju skojevca i Sekule Drljevica nema smisla ni pitati...Mislim smesno.Neko je pametan mislim bas ovde na portalu skoro,posle objave penzionog fonda o budzetu i broju i visini penzija ispricao kako inicijativu da se sve penzije izjednace kao na zapadu,koce povlasceni i mumificirani sa-dva-svedoka-prvoborci,isti ovi koji izadju iz "salamure" u kojoj ih drze situirani unuci,da nam odrze predavanje o NOB-u.Deda mi je bio partizan,4 puta ranjavan noseci partizansku uniformi,za razliku od profesora Zecevica koji je u rat usao u aprilu 1944(sto moze da se proveri),i koji jos uvek lepo zivi od tolikog ratovanja,pa nikad nije ovoliko histerisao oko toga.Jedino se nervirao na gluposti iz partizanskih filmova.
Pravna drzava,da je ima,bi dok jos moze pre svega trebala da umesto rehabilitacije,prvo procesuira sve zive zlikovce koji se i danas kriju pod petokrakom,one sto su usli u rat 44-45 pa streljali hiljade ljudi,posebno po BG-u,pa na osnovu toga dobijali stanove,titule i penzije...

Nikola

pre 11 godina

"Vlado,komunisti nisu nista radili sto nije radio kralj i vojska pod generalom Mihailovicem.Raspitaj se sta se desavalo sa Srpskim,Hrvatskim i Slovenackim gradjanima koji su bili protiv kralja?!
Deportovani su za logore u Carsku Rusiju da nauce tamo da postuju krunu."

Opa, nekome treba lekcija iz istorije: Carska Rusija ne postoji od 1917 godine, a Kraljevina SHS je osnovana 1918, tako da si ti upravo rekao da je Sovjetska Rusija u svoje logore primala jugoslovenske komuniste :)

maki

pre 11 godina

Onima koji klicu bravo za Ustavni sud, to je onaj isti sud koji je, kolko juce, ponistio autonomiju Vojvodine i ciji predsednik ima 4 plate i koji ce, da se kladimo, uskoro da preispita proces za ubistvo Zorana Djindjica, pa ce Legija da ide u Banju. Sram vas bilo.

Влада

pre 11 godina

"Смрт Фажизму - слобода народу! "
(Мишо, 29. septembar 2012 11:59)

Извини како би ти окарактерисао рецимо ликвидацију и затварање твојих противника,политичких и било којих других?Можда као фашизам?Јер ја заиста не видим никакву разлику између комунизма и фашизма,осим што је фашизам агресија окренута према другим народима,а комунизам према свом.

Како би ти објаснио мучко пребијање војводе Петра Бојовића,човека од 90 година и хероја Балканских и Првог светског рата,и његово избацивање на улицу усред јануара од стране комунистичких ''ослободиоца'' 1945?Можда исто као фашизам?Четници су можда радили у тројкама,али иза комуниста су остале масовне гробнице.Али полако изаћи ће цела истина на видело.

Nenad

pre 11 godina

U KOpaoničkom kraju komunističkih partizana nije ni bilo, postojao je neki odred od nekoliko njih u Aleksandrovcu osnovan pred kraj rata, a narod je bio organizovan u svojoj vojsci, otadžbinskoj, dali neko može uopšte da zamisli da iole neko od seljaka u zemlji gde je seljaka bilo 90% ne veruje u Boga u to vreme i prihvati komunističku ideologiju? Objasni nam USS da je moj praded, njegova braća, komšije, rodjaci i ceo narod koji je pomagao JVU pod Keserovićem bo saradnik Nemaca??? Istih onih koji su nam spaljivali Srbiju i od kojih mu je otac (moj čukundeda) poginuo na Maljenu i Suvoboru ili drugi čukundeda koji je ubijen od strane Nemaca na pragu svoje kuće u selu Kočine pored Brusa?
Sram da vas bude sudije, ostaci ste komunističkog totalitarnog režima, sram da avs bude da celu Srbiju stavljate u sramni koš sa nacistima a lezileboviće koji su ubijali po nekoliko nemaca od koji je svaki plaćen stotinama srpskih glava da stavljate kao oslobodioce, one iste kojie ne oslobodiše Jasenovac a odoše da oslobadjaju Trst.

bezimena

pre 11 godina

Ja sam profesionalni vojnik i sada da izbije neki rat i ja ostanem u Vojsci Srbije kao sto se od mene i ocekuje, a negde u nekim brdima se skupe neki proleteri i osnuju neku njihovu nazovi vojsku sede tamo 4 godine, zavrsi se sve, oni nekim cudom dodju na vlast i proglase mene izdajnikom i pljuju me svi narednih 100 godina?! Pa ovde je neko lud...
(Bane, 29. septembar 2012 12:16)

Od Vas, prof. vojnika, se očekuje da poštujete NAREDBU vrhovnog komandanta, ili ako nećete da je ispoštujete, onda da se borite PROTIV okupatora a ne da saradjujete s njim i koljete svoj narod, zbog ideoloških razlika, i druge zato što nisu Srbi!
Partizani nisu "sedeli", već su se 4 teške godine BORILI, gladni i žedni, i GINULI k'o snoplje, tako da nisu nekim "čudom" došli na vlast, već su kao jedini antifašistički borci, što su im SVE SAVEZNICE PRIZNALE i u tome pomogle, to debelo ZASLUŽILI!

p.s. kraljevsku vojsku koja je predala oružje, nakon kapitulacije, niko nikada nije nazvao izdajničkom, izdajice su saradnici okupatora!

Priboj

pre 11 godina

Malo da dodam o disciplini u Ravnogorskom pokretu. Priča nije od nekog ko poznaje nekog već od moje babe iz sela Botunja (e-mail ostavljam redakciji da se jave neverne tome).
Četnici su bili stacionirani od 1941 do 1945 u celom našem kraju, i narod ih je pomagao...prisilnih odlazaka nije bilo a toklom jednog boravka vojska je bila gladna, a u domaćinskoj kući imalo je hrane, ali se niti jedan od četnika nije usudio da uzme nešto iole iz dvorišta ili kuće...major je bio jedini koji je mogao da zatraži...tokom boravka jedan od mladjih četnika je, pošto je bio kraj avgusta i početak septembra, ubrao šljiva u dvorištu iza kuće...major ga je primetio i naredio streljanje po zakonu koji je medju njima vladao, otac moje babe kad je video šta se dešava molio je na kolenima majora da ne pušta krv zarad šljiva i da ne ubija gladnog mladića i da zarad gostoprimstva koje je uvek dobijao ne čini to u njegovoj kući, major je pod tim odustao od streljanja.
Partizani Peke Dapčevića, su bili u našem kraju 1945 i "oslobadjali ga od četnika". Oni su došli iz preko Bosne a u jedinicima nije bilo niti jednog stanovnika mog kraja, u istoj kući u kojoj su bili četnici došli su oni, Partizani, nisu pitali da li smeju da uzimaju već su pokupili šta su hteli, opustošili obore i torove, pokupili spremu za mladu koja je čuvana za udaju moje babe, i pronašli 17 godišnjeg mladića, njenog barat kojeg su oterali na Sremski front gde je golobrad sa 50000 šumadijske dece poginu jurišajući pod pretnjom.

Petar Miladinovic

pre 11 godina

Još jedna sramotna odluka ustavnog suda! Ustavni sud se ponaša kao gospodar života i smrti, onodlučuje o svemu, pa čak i o istoriji! ne bi me iznenadila odluka da Kneza Lazara proglase ratnim zločincem, kao i Miloša Obilića, jer je ubio Murata,sram ga bilo! Još jedan dokaz da lustracije u sudstvu nije bilo i da nam je preko potrebna!

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

Svakako je gn Čotrić istorijska ličnost. Istina, malo okasnela, ali onaj ko je sposoban menjati istoriju jeste "istorijska ličnost".
Jedino su mu tanani argumenti. Pozivati se na negdašnje zablude "saveznika", dok su iščekivali makar kakvu antifašističku delatnost PUKOVNIKA Mihajlovića, pa da ne ispadnu budale pred svojim narodom, nagrađivanje za KONKRETNE činove, ne za "Ravnogorski pokret", a ne reći da su i izbegli Karađorđevići se, JOŠ U TOKU RATA, odrekli kolaboracioniste Mihajlovića, i njegovih koljača svojih SRBA - vrhunac bezobrazluka je. Mada je šlag pozivanje na odluku PREUZETE Skupštine, kada se "odlučivalo" na ucene da se postigne "126+".
Da se ne lažemo: u Srbiji je popaljenih kuća bilo više od četnika "ravnogoraca" nego li od Nemaca! Više su ljudi, domaćina, žena i dece, likvidirali "ravnogorci" nego komunisti posle rata.
Zbog nesreće Srbije sa kumovima - ne zna se više sa Šešeljom ili Draškovićem, danas smo na zapećku. Nema nas ni na paradi u Moskvi, ni u Parizu, za Dan pobede. Draškovićeva komunistička borba za rehabilitaciju "crnih trojki" - nas je obrukala, i ako niko neće da nam saspe istinu u lice.
Rehabilitacija tobožnjeg đenerala, kome je "čin" (bez oficirske škole dodeljen) oduzet od onih koji su mu ga i bespravno poklonili, daje za pravo da se i "okolina" podigne iz krvi ratnih zločina, pa ne čudi što nosilac "gvozdenog krsta" - Aćif, dobi tablu u N.Pazaru.
Manija mirenja je zločin po drugi put nad borcima za slobodu i nevinim žrtvama "trojki s kamom"!

Frki Niš

pre 11 godina

Jeste da je bilo Golog otoka, ali tada nacionalisti i verski poglavari nisu smeli da pisnu. Bilo je i nevinih, ali to je manja cena od gradjanskog i verskog rata, ubijanja, proterivanja, sankcija, Miloševića, Tudjmana, Alije. Od jedne od najstabilnijih zemalja, sa jakom socijalnom pravdom i snagom četvrte vojne sile u Evropi, ostale su banana zemlje, sa mržnjom i ekonomskim haosom, koje (sem Slovenije) mole za članstvo u EU. Jad i beda. A mira je bilo dok je bio Tito, najduži period mira u istoriji Srbije, a sad taj sistem pljuju kaoda je najgori.

tamo neki

pre 11 godina

ja sam dete rodjen puno kasnije od drugog svetskog rata,ali nesvatam ljude koji misle da je stanje u srbiji bilo dtugacije nego sada,ako sad imamo 40 i nesto stanaka u skupstini sta mislite kolko je onda bilo frakcija u cetnicima,koji posle 42 god. izgubili kontakt sa komandom,tito je pobedio samo zato sto je odrzao disciplinu na nekom nivou,a to da su partizani bili posteni,nisu nego je tito te ekstreme sto su bili "dobri" u ratu poubijao odma posle rata i tako oprao NOB!!! nego kad cu ja ziveti od svoje plate recite vi meni??

Toliko od mene

pre 11 godina

rasprava o tome ko je bio zlocinac a ko nije je totalno promasena tema, u ratu se ubija a cesto i pljacka - zna se da su cetnici ubijali masovno a ne kao izolovani slucajevi i dokumenti dokazuju da je bilo "strateski". partizani tj komunisti su ubijali posle rata i imali "preke sudove" kao i sirom evrope posle rata ....za mene je vaznije pitanje a i za mnoge ovde siguran sam ideologija iza koje su stajale ove grupe. Cetnicka je FASISTICKA i nacionalno iskljuciva taman i da nikada nisu saradjivali sa nacistima (a jesu).

goran

pre 11 godina

Kakva glupost ,istoriju su pisali pobednici ,a znamo sta su sve komunisti napakovali posle rata....evo jedne proste cinjenice ,rodom sam iz krusevca i znam da je tokom drugog svetskog rata 70% mobilisanih ljudi tj.vojske bilo u cetnicima i uporedo sa partizanima su se borili protiv okupatora ...kada je vec pred kraj rata bilo jasno da ce komunisticka opcija da prevlada bilo je masovnog prelaska cetnika u partizane da ne bi ratovali jedni protiv drugih bez potrebe,a ekstremniji cetnici oni koji se nisu mirili sa takvim stanjem stvari su odlazili u emigraciju...
Ne kazem da nije bilo i onih cetnika koji su saradjivali sa okupatorima ali su oni bili u manjini....

Vida Boljević Slijepčević

pre 11 godina

Četnike smatram bandom, ali ništa manja od toga nisu ni sudije USS! Bruka za državu, ustavni sud dobija naknadnu pamet posle 7(SEDAM) godina! Tako treba tumačiti SVE naknadne odluke USS. Sramota!

Roby

pre 11 godina

Od sudstva koje po pravilu kažnjava žrtvu zločina a oslobađa zločinca ništa bolje se i nije moglo očekivati!

No kritička istorija je već odavno donela sud o generalu Mihailoviću, uostalom kao i mnoge velike istorijske ličnosti.

Evo šta je jedan Ronald Regan mislio o generalu Mihailoviću i njegovom pokretu:

"Konаčnа trаgedijа Drаže Mihаilovićа ne može izbrisаti uspomenu nа njegovu herojsku i često usаmljenu borbu protiv dvаju tirаnijа koje su ojаdile njegov nаrod, nаcizmа i komunizmа. On je znаo dа totаlitаrizаm, kаko god se imenovаo, predstаvljа krаj slobode. Stogа je postаo simbol otporа zа sve one duž celog svetа koji su morаli dа vode slične herojske i usаmljene bitke protiv totаlitаrizmа. Mihаilović je pripаdаo Jugoslаviji; njegov duh sаdа pripаdа svimа onimа koji su voljni dа se bore zа slobodu. " (8.09.1979.)

Ovu činjenicu antitotalitarnog, ne samo antifašističkog pedigreda generala Mihailovića i nepredate kraljevske vojske uporno neće da prihvate oni kojima je antifašizam samo perfidna maska za promovisanje jedne druge totalitarne ideologije - komunizma. Žalosna i porazna činjenica za sve slobodoumne ljude u Srbiji jeste to da je sudstvo "demokratske" Srbije, i to njegov najviši organ, danas u 2012. godini, 23 godine od pada Berlisnkog zida, još uvek preslabo da se izdigne iznad anticivilizacijskog balasta jednog vremena u kome je postojalo samo političko sudstvo i u kome je pobednik sprovodio svoju krvavu "pravdu".

Predrag

pre 11 godina

Da su ovi komunisti iz USS pročitali članak o Golom otoku pre neki dan saznali bi da su kroz njega prošli 60000 ljudi od koji je nekih 20 ubijeno ili masakrirano, čiji upravnik Jovo i dalje prima penziju za to isto i to ne običnu, pljuje po zemlji koja ga hrani što ej ubijao njegovu decu, a tokom rata i nakon njega vlast njegova je satrla desetine hiljada ljudi domaćina, gospode, privrenidka, mecena, koji su svojoj Srbiji ostavljali zaostavštine...a oni komunistički buržuji se preselili u njihove kuće i prisvojili ih. Sada gledamo borbu da se naši preci progalse nacistima....a naša zemlja koja je ioznedrila JVU da se pretvori u partizansku....borićemo se do zadnjega ako treba ali nas neće proglasiti nacistima!!!

тоша

pre 11 godina

Опасан овај Дачић. Сад је издејствовао и ово да четници нису равноправни са партизанима а не заборавимо да је избацио и слику Милана Недића из зграде владе Србије. Доћи ће изгледа он главе и овој ујдурми око рехабилитације Михаиловића. Само полако...

borac

pre 11 godina

Tako treba konacno imamo sud koji je ukinuo nadleznosti Vojvodini koja je prakticno vec bila krenula putem secesije i sud koji je ovom odlukom raskrinkao farsu koju Homeni vode godinama i uzimaju obraz Srbiji. Zna se da su samo partizani bili antifasisti a sada je i sud to opet potvrdio!

Демократа

pre 11 godina

Невероватно је да овај СУБНОР-овац Зечевић Демократској странци приписује одговорност за Уредбу коју је донела Коштуничина влада у време (2005. гопдина) када је ДС био у опозицији. Некима је изгледа важно само да пљуну по ДС, а за истину ко те пита.

Tatarski

pre 11 godina

Putin je jasno porucio sta misli o tome, kada Kostunicu (odnosno Srbiju za njegovog mandata) nije pozivao na proslave Pobede nad fasizmom, nakon izjednacavanja cetnickog i partizanskog pokreta. Putin, koga mnogi nasi desnicari i cetnici slave kao patriotu na koga se treba ugledati, taj isti Putin na svakom koraku istice tekovine sovjetske borbe protiv fasizma, dakle, sovjetskih partizana i komunista. Isto tako, osudjuje pokusaje da se sovjetske greske koriste za izjednacavanje sa nacizmom. Ovde, nasi desnicari nisu na toj liniji. Gde nastade konflikt u njihovim glavama? Ili se radi o necem drugom, pa oni sluze nekom drugom, za neke druge ciljeve, kao sto su svojevremeno sluzili i ranije, tokom drugog svetskog rata.

iii

pre 11 godina

Cinjenica je da se JVuO aktivno borila sa okupatorom samo neposredno nakon pocetka rata, tokom 1941. Nakon toga su sve akcije protiv Nemaca obustavljene i sukobi su se sveli na gradjanski rat sa partizanima. Tako da je besmisleno da im se priznaje "narodnooslobodilacka borba" isto kao nekom ko je u partizanima punih 5 godina ratovao protiv okupatora.

Neko

pre 11 godina

USS pokazuje da je pravo nezavisno telo,sta vise i da nema aman bas nikakav kontakt sa realnoscu! Ponasaju se kao da su pali sa Marsa. Upravo su nase dedove koji su se borili i ginuli protiv fasista sa fasistima. Svaka vam cast, udovoljili ste neprijateljima srpskog naroda, jel ste sad srecni?. BAS ME BRIGA STA ONI KAZU, ZA MENE SU RAVNOGORCI BORCI ZA SLOBODU I PRVI USTANICI U OKUPIRANOJ EVROPI!

Алекса, ПО

pre 11 godina

Уставни суд поништава одлуку српске владе од 17.06.2005. којом су се борци Јогословенске Војске у Отаџбини сматрали учесницима НОР. Којом су им изједначена права са паравојном формацијом финансираној и вођеној од једне стране силе, званој партизани. Срамота.
Знам, рећи ће многи зашто причаш о нечему што се не једе. Могу ја и о томе што се једе да причам. То што се једе никад није било скупље од 2. св. рата на овамо. А народ ћути. Бунио се пре избора за много мање ствари, сад ћути. Значи да је пре избора служба радила пуном паром, сад је удби све потаман. Али нек се не радују много, доћи ће нови 5. октобар, али и онај 6. који никад освануо није...

Majkica

pre 11 godina

Stanovnici Vojvodine su imali dodatni teret za vreme II svetskog rata.Seljačići sa 4 razreda škole ,koji su 1941 i 1942 bili po godinama stasali za vojsku,pozvani su i otišli, a nisu znali gde oni u stvari idu.Kada su u stočnim vagonima stigli na odredište sa drvenim koferima , shvatili su da se nalaze negde u okolini Šida i NDH , da su u domobranima.Ostali su taman toliko da shvate gde su,pa su masovno bežali kući.Tada su počinjale muke za familiju.Domobrani nasrću svaki dan na kuću tražeći dezertera,a oni svi pod zemljom u bazama,odakle treba da izađu što pre , ali kuda ?One od 1941 već sahranjuju noću ,od tuberkuloze.U zemunicama sene može.Plaćali su nekima da tajno odvedu dezertera u Bosnu, pričalo se da tamo ima neki radnik koji vodi ljude po šumi gde nema druge vojske.tako su Vojvođani stizali kod partizana.Nisu imali pojma šta se dešava,bežeći od NDH stigli kod komunista.Posle rata , mogli su odahnuti, jer su bili na strani pobednika.Međutim,pošteni seljački sinovi su brzo shvatili da se praktično u životu ne dešava ono što su na predavanjima učili .Razočarani, masovno su napuštali JNA i policiju i prelazili u druge delatnosti.Duboko u svojoj duši znalli su da je zamka u njihovim životima bila otrovna zmija.Šta su mogli ?Govorili su deci svojoj o tragediji svojih života,jer nisu smeli o tome ništa zapisivati.Vojvodinu ne spominjite po zlu , jer u narodu naše ravnice nije bilo prljavštine , do profiterskih pojedinaca, kao i svugde.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

USS promenio prava "ravnogorcima" ?

Zar USS nije trebalo prvo da odgleda seriju koju Rados Bajic-"RADASIN" upravo snima o "ravnogorskom pokretu" koju ce RTS predstaviti "sa ponosom" pa da tek onda donese nekakvu odluku o promeni prava "ravnogorcima" ?

Sandrčak

pre 11 godina

Doći će i taj dan, okačiće toma-diploma na zid sliku besmrtnoga đenerala Dragoljuba Mihailovića, borca za Srbiju, Kralja i Otadžbinu.
Sram vas bilo, pogani izrodi, reče veliki Njegoš.
Slavite tuđina i zlotvora, tita, koji je Srbiju u crno zavio.

Mrle

pre 11 godina

Samo 1 molba : navedite mi mjesto i vrijeme vojnih okrsaja izmedju drazinih cetnika i ustasa! Lijevce polje zanemarimo, pri povlacenju je to bilo '45 i u drugim okolnostima. O saradnji izmedju cetnika i ustasa bez problema dam linkove. Pozdrav

vasilije knezevic

pre 11 godina

Logicnost odluke Ustavnog suda je bez komentara.Politicka odluka odluka o rehabilitaciji Draze je vise nego glupa cak i za one koji su bili djeca tokom II SR. Cetnicki pokret u Srbiji samo je vazan za velikosrpske ideje i on nema nista zajednickog sa borbom protiv fashizma ako se izuzme ideja indirektnog pomaganja koje su Nijemci mudro iskoriscavali.Politicari su za par glasova prodali svoju dusu.

heavy

pre 11 godina

Da li ovo znaci da su USS i sudstvo postali nezavisni od vladajucih partija ili znaci da ovi sto su na vlasti nisu ono za sta se pretstavljaju 20 godina.Da li ce nekome KONACNO postati jasno da ste glasali za crvene cetnike,marionete komunisticke UDBE koja 60 godina ima jedan jedini zadatak i cilj,da satanizuje,ubija i unisti sve vezano za SCP i kralja, ovde i u inostranstvu.Da su se toliko trudili da uniste ustase po Argentini, Kanadi, Australiji itd. ne bismo doziveli devedesete i konacan poraz i istrebljenje srpskog stanovnistva u tzv hrvatskoj i u BiH.
Niko ne spori da je bilo zlocina tih cetnickih trojki ali navedite jednu masovnu grobnicu (srpsku) za koju je odgovoran SCP a hocete da nabrajamo masovne grobnice nastale od strane komunista,namerno ne kazem partizana zato sto bi to bilo pogresno,i ustasa.
Da je ovo normalna drzava morala bi sve snage da uperi na to da se prekine falsifikovanje broja zrtava po ustaskim logorima od strane zvanicne hrvatske,da se iste tuzi za otstetu i blokira svaki dalji napredak fasisticke drzave dok god ne plate ceh za ono sto su radili.Isto tako treba da digne galamu na svim nivoima oko odgovornosti vatikana za ta dela,ako treba i da placa i lobira po USA i gde god moze da bi se istina saznala.Ovo vam je inace bila ideologija pre 15-20 god. gospodo iz vladajuce partije,sta se desilo,PALE MASKE ???
Sramota,opet se ustase i balije nasladjuju,povraca mi se od svih vas.

Макарије

pre 11 godina

Довољно је видити ко је задовољан овом одлуком, па да се схвати колика је ово срамота!

Радашин

pre 11 godina

Veoma mi je drago zbog ove vesti. Ne samo zato sto je cela porodica mog oca (koji je bio u partizanima) zaklana, vec i zato sto je dosta vise prekrajanja istorije od strane SPO-a a da se ne upitam ko je A. Cotric da prica o tome? Da li je on kompetentan? Nije. One slike sa cetnicima sa Ravne gore, sa nozevima u zubima, masnim kosama, prljavi, pijani... pa zar je to slika ove zemlje?! Mi, tj. oni koji su na vlasti (i do sada a mogu misliti kako ce biti od sada sa ovim ex-radikalima) kao da se stidimo svoje antifasisticke proslosti. Saradjivali su sa okupatorom i tacka. (Slobodanka Cuca Nikolic, 29. septembar 2012 10:22)
Е па Цуцо Николић Слободанко, мог деду (25), бабу (26) и тетку (7!!!) су '44. зверски побили саборци твог оца... Отац је једини осатао жив јер тада није био са њима. Отац ми је '43., значи остао је сам са годину (1!!!) дана живота (још није проходао тада). И шта сада кажеш на то? Ако хоћеш да провериш ове "историјске чињенице" (на које се стално позивају комунисти), можемо да ступимо у контакт. Чисто да бих ти очи отворио... Лаку ноћ.

beli listic

pre 11 godina

vazno da predsednik uss-a gomila funkcije i plate, zahvaljujuci cedi i tadicu povampirili su se aveti proslo
sti! ipak mislim da posle ovog komu nisti trce pocasni krug!
p.s. gde su sada dveri da reaguju kao hriscansko-nacionalni patrioti?!

Саша, Пожаревац

pre 11 godina

Да ли је ово правда за коју се бори нова влада. Срам те било Вучићу, Дачићу, Вељо Илићу и остали комунисти...Докле ће те се играти са нашим осећањима...

Neko

pre 11 godina

Komunisti su samo u Srbiji posle navodnog oslobodjenja ubili preko 100000 ljudi.Kad ce ustavni sud da osudi velicanje komunistickih zlocinaca? I da se zna Neretva, Sutjeska i ostale navodne partizanske bitke protiv fasista u stvari nisu bile nikakve bitke, vec istrebljenja,koja komunisti vesto smislili da bi okupator pobio sto vise srba. A to su radili tako sto su namerno gurali srpski narod u samoubilacku poziciju. Tek posto su rusi oslobodili Srbiju,partizani masovno(nasilno) mobilisu od 12do60god. po Srbiji i uz minimalnu obuku i slabo naoruzanje salju ih na sremski front,gde ginu uzalud. Komunisti su se hvalili kako se srpska omladina kupa u svojoj krvi i crevima. I za to im je bilo opravdanje da sprece u narednih 20godina kontrarevoluciju. I na kraju da dodam,komunisti nisu vodili antifasisticku borbu,vec revoluciju,njih nije bilo briga da li si Cetnik, demokrata,civil,domacin ili pak fasita,vec da li si komunista,ostali su neprijatelji..Ovi sto su doneli ovu odluku zele da srpski narod opet deli. SMRT FASIZMU I KOMUNIZMU! RAVNA GORA POBEDITI MORA!

Piksi

pre 11 godina

Ljudi ovo sto radi jedna drzavna institucija,je blago reci sramota,zar ovakav USS neko smatra za ozbiljno,proglasiti nesto posle sedam godina da je neustavno,a u medjuvremenu promenjen i ustav Srbije,je sramota za te sudije,koje sede tamo.RP niko nece moci na taj nacin,prikazati za saradnika okupatora,jer je u svetu priznat,kao borac protiv fasizma,i po komentarima iz regiona se vidi,da jos uvek komunisticka ideologija pokusava da se obracunava,sa onima koji nisu na njihovoj strani.

sailor

pre 11 godina

Брука за Србију и доказ да Уставни суд још увек живи у времену Јосе Броза. Тито је умро, Јованка није. Јако је интересантно да они који пресуђују и требали би да буду интелектуалци, нису у стању да сагледају ко је и како писао овде историју. Па и народ увек каже, лаж која се дуго понавља постаје истина али паметни људи то не би смели да прихвате. Очигледно је да у Србији паметни ћуте а фукара лаје.

Sid

pre 11 godina

Nece Srbiju niko ozbiljno shvatiti ako poistoveti Cetnike i Partizane, ta dva pokreta, i da li ce ikada vise dobiti poziv za ucesce na paradi Pobede a to je nipodastavanje zrtava!!!!

Mrtvi su se izmirili a mi jos uvek nismo!

Radmilo

pre 11 godina

Да ли је ово правда за коју се бори нова влада. Срам те било Вучићу, Дачићу, Вељо Илићу и остали комунисти...Докле ће те се играти са нашим осећањима...
(Саша, Пожаревац)

Mozda si previse osecajan prema cetnicima...ne zaboravi da ima onih kojima su povredjenja osecanja rehabilitacijom zbog zlocina koje su cinili

http://www.youtube.com/watch?v=kHptX9posKs

iskuluj malo bice ti lakse.

non passaran

pre 11 godina

I Srbi tvrde da su oni "cuvali" Jugoslaviju i vodili krvave ratove zato sto su je drugi razbijali. Cetnici i Jugoslavija ne idu a narocito kada se cetnici i komunisti postanu skoro isti samo sa dve kape kao u vreme Milosevica - Seselja. To je ono vreme kada je Milosevic shvatio sta mu narod "misli" i stopio se sa cetnicima. Cija smo junacka dela videli i onomad u Bulajicevim filmovima i narodnom predanju dokumentima i spisma a sada 90tih - uzivo. Samo nemojte reci da su to bili preruseni "partizani" cije se metode pominju u najmanje 50 presuda iz ovih ratova a njihove slike gde se vide njihova dela kojima se hvale izazivaju jezu kod svakog normalnog coveka...

Caliope

pre 11 godina

E Srbijo medj' sljivama... Dobar je ovaj Ustavni sud kada veruje piscima skolskih udzbenika za koje je jasno da su cistokrvni komunisti. Docice dan kada ce saznati prava istina o Drazi i Kraljevoj vojsci, i onda ce poceti njihovo velicanje. Vreme je da SPO ustane i da se bori protiv ovih Titovih pionira, jer je to jedina stranka na nasoj politickoj sceni koja se bori za istinu i prave vrednosti.

ФК РАД

pre 11 godina

Одлука суда је смешна, јер антифашиста није ни било. Партизани су се борили само за власт и на том путу нису бирали средства, а ЈВуО за српство. ЈВуО су на почетку рата сарађивали са партизанима и ту су имали неколико борби са окупатором, али врло брзо схватају да је све то узалудно, јер је народ морао све те акције високом ценом да плаћа. Све злочине које су Немци направили уследили су управо након четничких и партизанских акција, треба такође рећи да нас партизани неби ослободили до дана данашњег да нису дошли црвени. Милан Недић је финасирао четнике, а јединице Димитрија Љотића "СДК", су такође помагали четницима о њиховим улогама у рату је доста рекао доказани четник Војвода Момчило Ђујић нажалост касније је дошло до сукоба и међу њима, али на крају рата су стали у заједнички фронт. Колико је бесмислено говорити да су четници антифашисти мислим да је доста поменути само ово на првом равногорском конгресу кој је имао политичко идеолошку поруку одржаном у Шаховићима у Рашкој области 1942, донете су изразито фашистичке одредбе. Дража и остали четници су у својим говорима говорили да ће Хрвати и остале мањине које су биле на страни окупатора морати да плате својом крвљу.Што се тиће партизанског антифашизма треба рећи да су комунисти сарађивали са усташама још пре рата, као и да су поједини партизански одреди сарађивали са окупатором. После рата су комунисти протерали Немце и Италијане, тако да нема ништа од антифашизма.

Sta se pitas kad su kraljevina bila gora

pre 11 godina

Како би ти објаснио мучко пребијање војводе Петра Бојовића,човека од 90 година и хероја Балканских и Првог светског рата,и његово избацивање на улицу усред јануара од стране комунистичких ''ослободиоца'' 1945?Можда исто као фашизам?Четници су можда радили у тројкама,али иза комуниста су остале масовне гробнице.Али полако изаћи ће цела истина на видело.
(Влада, 29. septembar 2012 12:45)

Vlado,komunisti nisu nista radili sto nije radio kralj i vojska pod generalom Mihailovicem.Raspitaj se sta se desavalo sa Srpskim,Hrvatskim i Slovenackim gradjanima koji su bili protiv kralja?!
Deportovani su za logore u Carsku Rusiju da nauce tamo da postuju krunu.Nikad se nisu vratili.U tim radnim logorima su ljudi imali svoju obucu i radili su u pidzamama.Umirali su od gladi i hladnoce.
"U septembru 1944 kada su nemačke trupe počele da se povlače iz Srbije pred naletima Crvene armije,Velimirović i Dožić su prebačeni prvo u Austriju,a potom u Nemačku,gde su zatvoreni u zloglasnom koncentracionom logoru Dahau.Nemci su ih tu držali kao zalog u pregovorima sa Ljotićem i Nedićem.U logoru su bili zatvoreni u posebnom delu za visoke oficire i sveštenstvo (Ehrenbunker),tretirani bolje od ostalih i imali status povlašćenih zatvorenika (Ehrenhäfling).Počasni zarobljenici su imali poseban smeštaj i hranili se kao nemački oficiri,vrata ćelija u kojima su boravili zaključavana,a imali su i slobodan pristup zasebnom dvorištu u logoru."
Kako je preziveo???? Jel to zbog podrske iz 1934 godine?

dimilo

pre 11 godina

Danas su našli da sude o ulozi Ravnogorskog pokreta u 2. Svjetskom ratu!... previše kasno... komunisti su već napisali istoriju i to je prihvaćeno... Istoriju pišu pobjednici, iako su pobjednici bili isti kao i poraženi, svi su bili fašisti (Govorim za područje ex SFRJ)...

blato

pre 11 godina

Ne znam na osnovu cega je USS uopste raspravljao o ovoj temi.Ko je podneo zahtev,ovo nije pravno pitanje.Istinu ne utvrdjuje USS ili komunisti ili fasisti vec istoricari,a oni su vec rekli sve o drugom svetskom ratu.Ne moze USS da odlucuje vreme kada je neko pristupio nekoj oslobodilackoj organizaciji.Onda bi to trebalo da vazi za oba pokreta(od kojih su Srbi imali vecu stetu nego korist-pogotovu partizana).Odluka USS se mora postovati i to je tako.I na kraju ova odluka samo ukida neke beneficije koje su dobili ravnogorci,ali i dalje ostaje da zakon po kome su oba pokreta izjednacena(sto i saveznici priznaju) i ne vidim razlog likovanja komunista i onih kojima je mrznja prema Srbima zanimanje.

Momčilo, NS

pre 11 godina

Ako se ne varam, u pitanju je isti onaj sud koji smatra da Vojvodina ne postoji... Ovo je zaista strašno, bruka i sramota, klasična politička odluka koja nema nikakvo istorijsko utemeljenje... Naravno da je g-din Čotrić apsolutno u pravu, oni niti su nadležni, niti su kopetentni da donose ovakve odluke. Ne smem ni da pomislim šta je sledeće, čimeće nas iznenaditi "USS". Taj sud definitivno postaje nekakav zajednički ogranak SNS i SPS...

Marija

pre 11 godina

Komunisti su jedno vreme, dok su trajale devedesete, bili "instant nacionalisti" koji su maksimalno zloupotrebljavali Ravnogorski pokret za svoje šovinističke ciljeve, koristeći sopstvenu nakaradnu "ikonografiju" kojom su, u decenijama pre devedesetih, "bojili" i diskreditovali taj antikomunistički pokret. Sada im "vojvodstvo" više nije potrebno pa ga skidaju sa sebe i pokazuju svoje ogoljeno "komunističko lice". Uopšte nije slučajno što baš sada USS donosi ovakvu odluku, treba samo pogledati aktuelnu političku scenu i sve postaje jasno.

Rosuljac

pre 11 godina

dokle cemo praviti ustupke okruzenju?Dokle cemo u ime jednakosti antifasiste proglasavati fasistima?Ovi iz Ustavnog suda su zaboravili da mi ne zivimo vise u istoj drzavi i da bratst5va i jedinstva vise nema.Ne moramo se vise ulizivati ni Brozu ni Kardelju i na silu belo proglasavati crnim.

Miroslava Šurlan

pre 11 godina

Dragim komunistima, aktuelnim tajkunima I svima slicnih profila, pre svega zahvaljujem na publicitetu koji pruzate Ravnogorskom pokretu, pa makar bio I ovakav. To je jos jedan dokaz da strahujete od istine… Da nas narod jos zivi u oblacima crvene boje, sa petokrakom na celu, svedoci ova gnusna laz, kao I vas trud da se HEROJI poput Draze ne rehabilituju. Decenijama ucimo laznu istoriju, trujete mlade narastaje, a stare sludjujete svojom propagandom. Doneti takvu uredbu, prvo ne biti trebla biti nadleznost Ustavnog suda,ali to ide u sklop vase ideje “Kako unistiti Srbiju I ono malo sto je ostalo od nje”. Ovakva prica podeca na pricu o Mirku I Slavku. Laza I paralaza. Cetnici su bili svakakvi, saradjivali sa okupatorom, nisu se borili za slobodu itd itd… Neka bude, a sta ste vi I vasi prethodnici ucinili za Srbiju? Koji je rezultat vaseg rada? Inflacija 90-tih, inflacija sada, pad dinara, nezaposljenost, smanjenje plata, skupo skolstvo, zatvaranje drzavnih firmi, odlazak mladih iz svoje otadzbine… Za sta se vi borite osim za svoje licne prihode???

Miličica

pre 11 godina

Svi oni koji se, na svaku vest o zahtevima SPO-a da se otvore tajna dosijea i rehabilituje general Мihailović, zlurado podsmevaju i minimalizuju takve zahteve tvrdnjama da je to "danas nevažno", uopšte se ne oglašavaju kada se neko u Srbiji, na ovakav način kao sada USS, bavi Ravnogorskim pokretom, tada im takva vest nije "beznačajna i neaktuelna". Ne znam zašto i kako, ali su očigledno ta dosijea ključ mnogih rešenja za Srbiju.

Knez

pre 11 godina

@ heavy

čovječe, ti stvarno nisi normalan... pa mnoge masovne grobnice četničkog terora su otkrivene i u HR i u BiH, daj se molim te ne pravi blesav!!!

smrtfasizmu

pre 11 godina

Ideoloska i nacionalna islkjucivos koja je inspirisala stravicne cetnicke zlocine gde god su imali "pristupa" "neprijatelju" i u ovom i onom ratu cine ovaj pokret fasistickim...imali smo prilike da se uverimo sta su ucinili drugima a i nama u zadnjih 25 godina od kada su se "oslobodili" a ovoga puta u bratskom savezu sa samozvanim komunistima. Ovo sto se desava ce Srbiju baciti na kolena a svi ce biti krivi od pape do talibana...

nick

pre 11 godina

Ne kapiram zasto je ovo uradjeno. Dragoljub Draza Mihailovic je od strane Sarla de Gola odlikovan Ratnim krstom, a od strane Harija Trumana posthumno odlikovan ordenom Legije zasluga i sada se njegovim vojnicima nesto sto je istorijskom nepravdom steceno tek posle 50 godina ponovo oduzima. Ja sam svestan ciljenice da ima cetnika i njihovih formacija koje su vrsile zlocine, ali to nisu radile u ime Jugoslovenske vojske u otadzini, nego iz samo sebi znanih razloga. Sta tek da kazemo za pripadnike partizanskog pokreta, koji je vecinom bio obojen komunistickom ideologijom, ciji su pripadnici u periodu od 45 do ranih pedesetih pobile vise desetina hiljada pripadnika Srpskog naroda, da li za taj genocid treba neko da odgovara, makar oduzimanjem banjskog lecenja.

Razum

pre 11 godina

Fala bogu da preovlada razum. Krstio sam se i levom i desnom rukom kad sam video tu nekadasnju odluku. A inace, mislim da nije dobra formulacija iz naslova. Trebalo bi da pise "ucestvovali,ali na pogresnoj strani". Osim toga i ta odluka je bila trula i proizvod ustupaka da bi se glasalo za neke zakone od strane nama poznate politicke stranke. Joj, kad sad nezadovoljnici nagrnu sa kuknjavom i pljuvanjem.

Старо куче

pre 11 godina

"С вером у Бога за Краља и Отаџбину."
То су, и за то су се борили четници.
А партизани? Може ли у једну реченицу да стане то време, чије последице проживљавамо и дан-данас?

Slobodanka Cuca Nikolic

pre 11 godina

Veoma mi je drago zbog ove vesti. Ne samo zato sto je cela porodica mog oca (koji je bio u partizanima) zaklana, vec i zato sto je dosta vise prekrajanja istorije od strane SPO-a a da se ne upitam ko je A. Cotric da prica o tome? Da li je on kompetentan? Nije. One slike sa cetnicima sa Ravne gore, sa nozevima u zubima, masnim kosama, prljavi, pijani... pa zar je to slika ove zemlje?! Mi, tj. oni koji su na vlasti (i do sada a mogu misliti kako ce biti od sada sa ovim ex-radikalima) kao da se stidimo svoje antifasisticke proslosti. Saradjivali su sa okupatorom i tacka.

Citalac

pre 11 godina

Da li ovo znaci da svi oni koji budu nosili cetnicka oblezja smatrace se falsifikatorima i kaznjavati po zakonu? U svakom slucaju mislim da stvari se vracaju na prava mesta. Pousavali smo da lazemo svoj narod ali nam drugi nisu to dozvolili.

Bane

pre 11 godina

Ja sam profesionalni vojnik i sada da izbije neki rat i ja ostanem u Vojsci Srbije kao sto se od mene i ocekuje, a negde u nekim brdima se skupe neki proleteri i osnuju neku njihovu nazovi vojsku sede tamo 4 godine, zavrsi se sve, oni nekim cudom dodju na vlast i proglase mene izdajnikom i pljuju me svi narednih 100 godina?! Pa ovde je neko lud...

krstivoje prvovencani - 1168g - mileseva -

pre 11 godina

Apsolutno nepromisljena odluka i dokaz da kominterna i dalje vlada srbijom.Treba im postaviti pitanje dali su po ustavu komunisticke horde poubijale na zverski nacin preko 400-hiljada srbijanaca kada su upali u srbiju iz tamnih vrleti 1944- bez sudjenja po sumama samo zato sto nisu znali sta je komunizam i sto su bili imucniji i skolovaniji od slosera,hoce li ikada biti rasvetljen genocid nad srbijancima,po spiskovima kod G-dina Homena nalazi se 26-hiljda zrtava a da im se ni grob nezna streljanih bez suda.Srbija na ovaj nacin nece krenuti putem civilizacije,naravno da u regionu likuju na ovu odluku,mnogi od njih su ucesnici u tom genocidu.

Aleksandar I

pre 11 godina

Miodrag Zečević (crnogorski izrod!), Draško Đuranović (tzv. Montenegrin!), Vehid Šehić (Alijin glasnogovornik u periodu ''svođenja'' predratnih 12.000 tuzlanskih Srba na današnju ''cifru'' ispod 2.000!), Zoran Pusić (''pobornik'' građanske opcije u Nezavisnoj hravtskoj državi koja je izvršila najmonstruozniji zločin nad SVOJIM državljanima koji su druge nacionalne pripadnosti od većinske, hrvatske, nacije!) - sve, dakle, same moralne gromade za nepristrasnu ocenu karaktera Ravnogorskog pokreta! Dobro je da ne hvale srpske borce protiv komunizma, morali bismo da se zabrinemo! Ali samo da vas podsetim: ''...Ima dana i 'apsana, čekaju na tebe, još je mnogo partizana, ali ko ih j..e!''!!!

Žićo 1944

pre 11 godina

Bravo za Ustavni Sud Srbije. Ravnogorski pokret je gomila izdajnika koji se nisu istakli ni u jednoj borbi protiv okupatora. Sarađivali su sa nemačkim jedinicama i nikako se ne mogu okarakterisati kao oslobodilački pokret. Sada nam novi vlastodršci kroje istoriju, a ogromnoj većini ljudi je jasno ko su bili četnici.

vlado_ns

pre 11 godina

Jedina moguća ispravna odluka. Sigurno je da nije baš sve bilo onako kako su nas učili za vreme SFRJ (svaka medalja ima dva lica) ali je jasno da ravnogorski pokret nije bio antifašistički, najblaže rečeno...

Dejan

pre 11 godina

Svaka cast za Ustavni sud. Cetnici su bili fasisti i treba im ukinuti sva prava. Cetnistvo je porazena ideologija u Drugom svetskom ratu i ne treba tu monstruoznost velicati.

Objasnjenje

pre 11 godina

Neko napisa:
"Ne kapiram zasto je ovo uradjeno. Dragoljub Draza Mihailovic je od strane Sarla de Gola odlikovan Ratnim krstom, a od strane Harija Trumana posthumno ....".
Objasnjenje " Desi se, covek, pa pogresi....".

Krstic

pre 11 godina

Pozivam se na logicno razmisljanje ovih komunistickih koljaca koji sire neistinu posle 65 godina.Pomenuo bih primer cetnika,ako su saradjivali sa nemcima,da li bi oni oni americke pilota vracali u ameriko,ili bi kao "navodni" saradnici okupatora isporucili nemcima i tako potvrdili saradnju sa okupatorm.Vidi se da to ne pije vodu i potvrdjuju cetnicku privrzenost saveznicima.Jaci argument od toga ne postoji,a nagrade za taj podvig koje je Truman i De Gol dodelio Drazi i cetnickom pokretu ,vi bivsi komunisti ne mozete oboriti i negirati postojanje tih nagrada.Svi vi koji pricate koje kakve nebuloze niste u pravu,a odluka USS je skandalozna.

CH

pre 11 godina

Čudan ste vi narod,slavite izgubljene bitke,ratne zločince koji su uglavnom ubijali nedužne(što su više pobili za vas su veći HEROJI) a oni pravi Srbi koji su se borili protiv okupatora nespominjete više brišete im imena ulica jer oni izgleda nisu dovoljno Srbi ili pravi Srbi(vjerovatno zato što nisu ubijali nedužne,djecu).Čovjek može samo da žali kad stalno ponavljate pobjednici pišu istoriji ali gdje su ti hrabri četnici koji su pobjegli po USA,kanadi što oni nekažu istinu i navedu ijednu bitku protiv fašista i okupatora NEMA ih zato što su se borili zajedno sa Hitlerovcima protiv Srba.Čitav svijet laže samo vi govorite istinu i samo ste vi nedužni i žrtva.Trebalo bi i Hrvati ustaše i Bošnjaci Handžar da proglase da su bili borci protiv fašisma.Žao mi je samo velike veličine poštenih ,ljudskih Srba što moraju ovo da trpe..

sale rs

pre 11 godina

najjace je od svega sto odluku komentarisu najbolji fasisticki saradnici i komunizmom zaludjeni srbi (vi stanovnici nekadasnje NDH pogotovu nemate prava ni da citate ovu vest)

drasko

pre 11 godina

Gospodo, vojska kraljevine Jugoslavije i cetnicki pokret ujedno, bili su zvanicna vojska kojom je upravljao kralj i vlada u egzilu.Podseticu da su vladu cinili svi narodi na celu sa Macekom.Partizani su bili i ostali pobunjenici NEREGULARNA formacija koja je za cilj imala da uhapsi i ubije Drazu Mihajlovic, oficira koji je bio OVLASCEN da upravlja vojskom kraljevine.Vojska jeste kapitulirala zvanicno ali narod je ostao da se bori bez obira na sve .Sloba je takodje kapitulirao na Kosovu pa mi i dalje imamo vosjku. Nacin na koji su dosli crveni kmeri na vlast u toj Jugoslavio, to nam se sada vraca kao bumerang.Vlast je skinuta pobunom i to u najtezem trenutku za kraljevinu i narode.Jos jednom PARTIZANI SU POBUNJENICI, BILI I OSTALI...NIKAD PRAVA VOJSKA. Da nisu bili prava vojska to govori zaostavstina za njima u vidu Golog otoka, progona i zabranu vracanja u zemlju svih onih koji su postovali zakone u kraljevini Jugoslaviji.

Petar Miladinovic

pre 11 godina

Još jedna sramotna odluka ustavnog suda! Ustavni sud se ponaša kao gospodar života i smrti, onodlučuje o svemu, pa čak i o istoriji! ne bi me iznenadila odluka da Kneza Lazara proglase ratnim zločincem, kao i Miloša Obilića, jer je ubio Murata,sram ga bilo! Još jedan dokaz da lustracije u sudstvu nije bilo i da nam je preko potrebna!

Sandrčak

pre 11 godina

Doći će i taj dan, okačiće toma-diploma na zid sliku besmrtnoga đenerala Dragoljuba Mihailovića, borca za Srbiju, Kralja i Otadžbinu.
Sram vas bilo, pogani izrodi, reče veliki Njegoš.
Slavite tuđina i zlotvora, tita, koji je Srbiju u crno zavio.

Vida Boljević Slijepčević

pre 11 godina

Četnike smatram bandom, ali ništa manja od toga nisu ni sudije USS! Bruka za državu, ustavni sud dobija naknadnu pamet posle 7(SEDAM) godina! Tako treba tumačiti SVE naknadne odluke USS. Sramota!

goran

pre 11 godina

Kakva glupost ,istoriju su pisali pobednici ,a znamo sta su sve komunisti napakovali posle rata....evo jedne proste cinjenice ,rodom sam iz krusevca i znam da je tokom drugog svetskog rata 70% mobilisanih ljudi tj.vojske bilo u cetnicima i uporedo sa partizanima su se borili protiv okupatora ...kada je vec pred kraj rata bilo jasno da ce komunisticka opcija da prevlada bilo je masovnog prelaska cetnika u partizane da ne bi ratovali jedni protiv drugih bez potrebe,a ekstremniji cetnici oni koji se nisu mirili sa takvim stanjem stvari su odlazili u emigraciju...
Ne kazem da nije bilo i onih cetnika koji su saradjivali sa okupatorima ali su oni bili u manjini....

dimilo

pre 11 godina

Danas su našli da sude o ulozi Ravnogorskog pokreta u 2. Svjetskom ratu!... previše kasno... komunisti su već napisali istoriju i to je prihvaćeno... Istoriju pišu pobjednici, iako su pobjednici bili isti kao i poraženi, svi su bili fašisti (Govorim za područje ex SFRJ)...

sailor

pre 11 godina

Брука за Србију и доказ да Уставни суд још увек живи у времену Јосе Броза. Тито је умро, Јованка није. Јако је интересантно да они који пресуђују и требали би да буду интелектуалци, нису у стању да сагледају ко је и како писао овде историју. Па и народ увек каже, лаж која се дуго понавља постаје истина али паметни људи то не би смели да прихвате. Очигледно је да у Србији паметни ћуте а фукара лаје.

Sajo

pre 11 godina

Ima pravde...gde cetnici da se izjednace sa partizanima ...smesno...a najsmesniji su mi oni koji tvrde da su cetnike podrzavali saveznici..i da cetnici imaju spomenike po USA-a...Pa naravno da su ih podrzavali i pravi li im spomenike...Ni USA-a nije htela da se umesa u rat protiv Nemacke nadaju ci se da ce Nemci da pobede komunisticku Rusiju sve dok se Staljin nije pojavio na vrata Evrope i onda su se Ameri umesali...i iz tih razloga su i podrzavali cetnike...malo...i kratko...zato sto su se borili protivu svoga narodno oslobodilackog pokrerta i partzizana...Ali i oni su negde 43 shvatili i okrenuli se Titu...

Srecko

pre 11 godina

Dosta moje familije je stradalo bas od cetnickog noza. Neki od njih su se borili protiv fasizma, a neke od njih su sedele kod kuce i cuvale decu, ali cetnicki noz nije pravio razliku izmedju muskarca, zene i deteta...
I vi bi sada da ih rehabilitujete?!
Zveri!!!

Roby

pre 11 godina

Od sudstva koje po pravilu kažnjava žrtvu zločina a oslobađa zločinca ništa bolje se i nije moglo očekivati!

No kritička istorija je već odavno donela sud o generalu Mihailoviću, uostalom kao i mnoge velike istorijske ličnosti.

Evo šta je jedan Ronald Regan mislio o generalu Mihailoviću i njegovom pokretu:

"Konаčnа trаgedijа Drаže Mihаilovićа ne može izbrisаti uspomenu nа njegovu herojsku i često usаmljenu borbu protiv dvаju tirаnijа koje su ojаdile njegov nаrod, nаcizmа i komunizmа. On je znаo dа totаlitаrizаm, kаko god se imenovаo, predstаvljа krаj slobode. Stogа je postаo simbol otporа zа sve one duž celog svetа koji su morаli dа vode slične herojske i usаmljene bitke protiv totаlitаrizmа. Mihаilović je pripаdаo Jugoslаviji; njegov duh sаdа pripаdа svimа onimа koji su voljni dа se bore zа slobodu. " (8.09.1979.)

Ovu činjenicu antitotalitarnog, ne samo antifašističkog pedigreda generala Mihailovića i nepredate kraljevske vojske uporno neće da prihvate oni kojima je antifašizam samo perfidna maska za promovisanje jedne druge totalitarne ideologije - komunizma. Žalosna i porazna činjenica za sve slobodoumne ljude u Srbiji jeste to da je sudstvo "demokratske" Srbije, i to njegov najviši organ, danas u 2012. godini, 23 godine od pada Berlisnkog zida, još uvek preslabo da se izdigne iznad anticivilizacijskog balasta jednog vremena u kome je postojalo samo političko sudstvo i u kome je pobednik sprovodio svoju krvavu "pravdu".

Ćeranić

pre 11 godina

Ćeraćemo se gospodo ili drugovi sudije do Božijeg suda ako je potrebno da dokažemo da su komunisti bili najveći zločinci srpskog naroda a četnici njegovi jedini zaštitnici, jer da njih nije bilo u Bosanskoj Krajini, Lici,Hercegovini,na Drini, u Dalmaciji itd. Srba ne bi bilo na za lek, u nekim krajevima ih više i nema, a šta mislite ko ih je branio tamo...komunisti tokom početka devedesetih. sramotno je šta ovde neki pričaju da su četnici koljači...na osnovu filmova su to zaključili. Titovih filmova, naručenih po istom principu što i Holivud danas radi za ratove u Iraku, Libiji, Siriji, Iranu. Dodjite malo u narod u sela da razgovarate sa ljudima koji su bili deo Ravnogorskog pokreta..moja baba može da vam pomogne i ispriča kako je bilo kod nas u Šumadiji i ko je bio vojska a ko je bio banda sa po nekoliko zaludjenih članova politikom marksizma.

Đurić Miloš

pre 11 godina

Zavisi ko iz kog ugla gleda.Što se mene lično tiče 20.oktobra su iz Beograda oterani jedni okupatori Nemci a došli drugi Komunisti kojih se i dan danas nismo oslobodili.Draža se borio protiv Nemaca,Komunista,Ljotićevaca,Ustaša itd.
Da su Ravnogorci pobedili nama Srbima bi sigurno bilo bolje.Pa Komunisti su tvorci Pokrajine Kosovo,Republike Makedonije a danas prisustvujemo stvaranju jedne nove nacije Bošnjačke!!!.Ko su Bošnjaci? Ja bi to uporedio sa nekadašnjim Jugoslovenima kojih danas više praktično nema.
Draža je jedini dobio odlikovanja saveznika Amerikanaca i Francuza.Par zar mislite da su oni toliko naivni da bi dali odlikovanje zločincu.
Miloš Djurić.

Dragan

pre 11 godina

Prvo i osnovno, srpski narod je odavno vec rehabilitovao Ravnogorski pokret i Generala Mihailovica, i to ni jedna narucena presuda ne moze da ubije u svesti Srba.
A drugo, pitam se, dali su i Titovi partizani bili oslobodioci, posto je vec do sada iskopano oko 27 000 leseva u Srbiji, koje su bili zrtve silnih navodnih oslobodilaca posle 1945. god., sta je sa njima, dali su oni bili oslobodioci ili ne ?
A zanima me i stav oko presude USS predsednika Srbije T.Nikolica, ako znamo da je i on proglasen na Romaniji 1994 gos. za cetnickog vojvodu od strane njegovog kuma V.Seselja.

Влада

pre 11 godina

"Смрт Фажизму - слобода народу! "
(Мишо, 29. septembar 2012 11:59)

Извини како би ти окарактерисао рецимо ликвидацију и затварање твојих противника,политичких и било којих других?Можда као фашизам?Јер ја заиста не видим никакву разлику између комунизма и фашизма,осим што је фашизам агресија окренута према другим народима,а комунизам према свом.

Како би ти објаснио мучко пребијање војводе Петра Бојовића,човека од 90 година и хероја Балканских и Првог светског рата,и његово избацивање на улицу усред јануара од стране комунистичких ''ослободиоца'' 1945?Можда исто као фашизам?Четници су можда радили у тројкама,али иза комуниста су остале масовне гробнице.Али полако изаћи ће цела истина на видело.

Neko

pre 11 godina

USS pokazuje da je pravo nezavisno telo,sta vise i da nema aman bas nikakav kontakt sa realnoscu! Ponasaju se kao da su pali sa Marsa. Upravo su nase dedove koji su se borili i ginuli protiv fasista sa fasistima. Svaka vam cast, udovoljili ste neprijateljima srpskog naroda, jel ste sad srecni?. BAS ME BRIGA STA ONI KAZU, ZA MENE SU RAVNOGORCI BORCI ZA SLOBODU I PRVI USTANICI U OKUPIRANOJ EVROPI!

ФК РАД

pre 11 godina

Одлука суда је смешна, јер антифашиста није ни било. Партизани су се борили само за власт и на том путу нису бирали средства, а ЈВуО за српство. ЈВуО су на почетку рата сарађивали са партизанима и ту су имали неколико борби са окупатором, али врло брзо схватају да је све то узалудно, јер је народ морао све те акције високом ценом да плаћа. Све злочине које су Немци направили уследили су управо након четничких и партизанских акција, треба такође рећи да нас партизани неби ослободили до дана данашњег да нису дошли црвени. Милан Недић је финасирао четнике, а јединице Димитрија Љотића "СДК", су такође помагали четницима о њиховим улогама у рату је доста рекао доказани четник Војвода Момчило Ђујић нажалост касније је дошло до сукоба и међу њима, али на крају рата су стали у заједнички фронт. Колико је бесмислено говорити да су четници антифашисти мислим да је доста поменути само ово на првом равногорском конгресу кој је имао политичко идеолошку поруку одржаном у Шаховићима у Рашкој области 1942, донете су изразито фашистичке одредбе. Дража и остали четници су у својим говорима говорили да ће Хрвати и остале мањине које су биле на страни окупатора морати да плате својом крвљу.Што се тиће партизанског антифашизма треба рећи да су комунисти сарађивали са усташама још пре рата, као и да су поједини партизански одреди сарађивали са окупатором. После рата су комунисти протерали Немце и Италијане, тако да нема ништа од антифашизма.

Neko

pre 11 godina

Komunisti su samo u Srbiji posle navodnog oslobodjenja ubili preko 100000 ljudi.Kad ce ustavni sud da osudi velicanje komunistickih zlocinaca? I da se zna Neretva, Sutjeska i ostale navodne partizanske bitke protiv fasista u stvari nisu bile nikakve bitke, vec istrebljenja,koja komunisti vesto smislili da bi okupator pobio sto vise srba. A to su radili tako sto su namerno gurali srpski narod u samoubilacku poziciju. Tek posto su rusi oslobodili Srbiju,partizani masovno(nasilno) mobilisu od 12do60god. po Srbiji i uz minimalnu obuku i slabo naoruzanje salju ih na sremski front,gde ginu uzalud. Komunisti su se hvalili kako se srpska omladina kupa u svojoj krvi i crevima. I za to im je bilo opravdanje da sprece u narednih 20godina kontrarevoluciju. I na kraju da dodam,komunisti nisu vodili antifasisticku borbu,vec revoluciju,njih nije bilo briga da li si Cetnik, demokrata,civil,domacin ili pak fasita,vec da li si komunista,ostali su neprijatelji..Ovi sto su doneli ovu odluku zele da srpski narod opet deli. SMRT FASIZMU I KOMUNIZMU! RAVNA GORA POBEDITI MORA!

Mrgud

pre 11 godina

Pošteno! Znam da se mnogi neće složiti sa tim, ali neka mere argumenta a ne Vukove epske govorancije. Niko razuman u svetu ne može da izjednači doprinos partizana i četnika u borbi protiv fašizma. Pozivanje na pojedinačne akcije četnika ( samo onih koje je vodio Draža )ne menja ništa. Tvrdnja da su partizani zločinci ( a zločina je bilo ) također ništa ne menja. Uzgred, neka pristalice Draže odu u Vranić, tu kraj Beograda, pa da vide kakav zločin su Dražini junaci uradili. Pobiti dojenčad, decu, devojčice i devojke, žene i starce nije junaštvo. I ovde govorimo o ratu, a ne o tom šta su oslobodioci radili posle rata. Ali, sramno je da su u Beogradu nestale ulice Ive Lole Ribara, Save Kovačevića, Zage Malivuk, ruskih generala itd. Pa oni su svoj život dali za slobodu. Meni nije žao što nema ulica Kardelja, Dušana Petrovića Šaneta, Draže Markovića i drugih. Ali, i među pobednicima je bilo časnih ljudi i to ne malo. Setite se skromnosti i časnosti Đure Pucara Starog. Svi su se odrekli Rankovića pre Brionskog plenuma, a on ( jedino on ) ode i sedne za sto sa Rankovićem. A da ne spominjemo ostale grupacije u četničkom pokretu ( Ljotić, Nedić... ili šire, crnogorski četnici ili Đujićevci ) koji se toliko razlikuju da je svaka priča o jednom pokretu nerazumna.

dzoni

pre 11 godina

Konacno nesto normalno u ovoj zemlji..a ovi sto bi da revidiraju istoriju i prikazuju cetnike kao neke borce protiv okupatora nek nauce engleski odu na google news archive i potraze i procitaju hiljade americkih vesti iz tog vremena!Samo nemoj neko da mi kaze kako nisu znali stanje na terenu jer su ameri i britanci imali u svakom trenutku preko 700 ljudi na ovim prostorima...mrzim ono sto se desava u srbiji 20 godina i vestacko menjanje istorije koje nema veze da vezom sa cinjenicama..niko ne spori da su na pocetku cetnici bili protiv nemaca ali da su se vrlo brzo okrenuli na drugu stranu

Predrag

pre 11 godina

Da su ovi komunisti iz USS pročitali članak o Golom otoku pre neki dan saznali bi da su kroz njega prošli 60000 ljudi od koji je nekih 20 ubijeno ili masakrirano, čiji upravnik Jovo i dalje prima penziju za to isto i to ne običnu, pljuje po zemlji koja ga hrani što ej ubijao njegovu decu, a tokom rata i nakon njega vlast njegova je satrla desetine hiljada ljudi domaćina, gospode, privrenidka, mecena, koji su svojoj Srbiji ostavljali zaostavštine...a oni komunistički buržuji se preselili u njihove kuće i prisvojili ih. Sada gledamo borbu da se naši preci progalse nacistima....a naša zemlja koja je ioznedrila JVU da se pretvori u partizansku....borićemo se do zadnjega ako treba ali nas neće proglasiti nacistima!!!

Priboj

pre 11 godina

Malo da dodam o disciplini u Ravnogorskom pokretu. Priča nije od nekog ko poznaje nekog već od moje babe iz sela Botunja (e-mail ostavljam redakciji da se jave neverne tome).
Četnici su bili stacionirani od 1941 do 1945 u celom našem kraju, i narod ih je pomagao...prisilnih odlazaka nije bilo a toklom jednog boravka vojska je bila gladna, a u domaćinskoj kući imalo je hrane, ali se niti jedan od četnika nije usudio da uzme nešto iole iz dvorišta ili kuće...major je bio jedini koji je mogao da zatraži...tokom boravka jedan od mladjih četnika je, pošto je bio kraj avgusta i početak septembra, ubrao šljiva u dvorištu iza kuće...major ga je primetio i naredio streljanje po zakonu koji je medju njima vladao, otac moje babe kad je video šta se dešava molio je na kolenima majora da ne pušta krv zarad šljiva i da ne ubija gladnog mladića i da zarad gostoprimstva koje je uvek dobijao ne čini to u njegovoj kući, major je pod tim odustao od streljanja.
Partizani Peke Dapčevića, su bili u našem kraju 1945 i "oslobadjali ga od četnika". Oni su došli iz preko Bosne a u jedinicima nije bilo niti jednog stanovnika mog kraja, u istoj kući u kojoj su bili četnici došli su oni, Partizani, nisu pitali da li smeju da uzimaju već su pokupili šta su hteli, opustošili obore i torove, pokupili spremu za mladu koja je čuvana za udaju moje babe, i pronašli 17 godišnjeg mladića, njenog barat kojeg su oterali na Sremski front gde je golobrad sa 50000 šumadijske dece poginu jurišajući pod pretnjom.

blato

pre 11 godina

Ne znam na osnovu cega je USS uopste raspravljao o ovoj temi.Ko je podneo zahtev,ovo nije pravno pitanje.Istinu ne utvrdjuje USS ili komunisti ili fasisti vec istoricari,a oni su vec rekli sve o drugom svetskom ratu.Ne moze USS da odlucuje vreme kada je neko pristupio nekoj oslobodilackoj organizaciji.Onda bi to trebalo da vazi za oba pokreta(od kojih su Srbi imali vecu stetu nego korist-pogotovu partizana).Odluka USS se mora postovati i to je tako.I na kraju ova odluka samo ukida neke beneficije koje su dobili ravnogorci,ali i dalje ostaje da zakon po kome su oba pokreta izjednacena(sto i saveznici priznaju) i ne vidim razlog likovanja komunista i onih kojima je mrznja prema Srbima zanimanje.

Srbija iznad svega

pre 11 godina

Pozdravljam odluku jer duhove proslosti koji narusavaju mir u savremenom zivotu ne treba dirati. Kao da nemamo dovoljno problema pa nam trebaju jos Draza Mihajlovic i Ravnogorci, odnosno Hadziefendija i Handzarci ili Balisti. Nasa istorija i kultura je prepuna nekontraverznih licnosti (Srba, Bosnjaka, Hrvata, Madjara, itd.), a neki su bas navalili (verovatno namerno) da promovisu ovu temu koja vredja i uznemirava gotovo sve gradjane koji nisu Srbi, a i deo koji jesu. I Draza i Haziefendija mogu biti zalog za bolju buducnost tako sto cemo ih zajedno prepustiti proslosti i zaboravu, ako ni zbog cega onda zbog cinjenice da njihov lik i delo vredjaju neke gradjane nase Srbije.

Piksi

pre 11 godina

Ljudi ovo sto radi jedna drzavna institucija,je blago reci sramota,zar ovakav USS neko smatra za ozbiljno,proglasiti nesto posle sedam godina da je neustavno,a u medjuvremenu promenjen i ustav Srbije,je sramota za te sudije,koje sede tamo.RP niko nece moci na taj nacin,prikazati za saradnika okupatora,jer je u svetu priznat,kao borac protiv fasizma,i po komentarima iz regiona se vidi,da jos uvek komunisticka ideologija pokusava da se obracunava,sa onima koji nisu na njihovoj strani.

Nenad

pre 11 godina

U KOpaoničkom kraju komunističkih partizana nije ni bilo, postojao je neki odred od nekoliko njih u Aleksandrovcu osnovan pred kraj rata, a narod je bio organizovan u svojoj vojsci, otadžbinskoj, dali neko može uopšte da zamisli da iole neko od seljaka u zemlji gde je seljaka bilo 90% ne veruje u Boga u to vreme i prihvati komunističku ideologiju? Objasni nam USS da je moj praded, njegova braća, komšije, rodjaci i ceo narod koji je pomagao JVU pod Keserovićem bo saradnik Nemaca??? Istih onih koji su nam spaljivali Srbiju i od kojih mu je otac (moj čukundeda) poginuo na Maljenu i Suvoboru ili drugi čukundeda koji je ubijen od strane Nemaca na pragu svoje kuće u selu Kočine pored Brusa?
Sram da vas bude sudije, ostaci ste komunističkog totalitarnog režima, sram da avs bude da celu Srbiju stavljate u sramni koš sa nacistima a lezileboviće koji su ubijali po nekoliko nemaca od koji je svaki plaćen stotinama srpskih glava da stavljate kao oslobodioce, one iste kojie ne oslobodiše Jasenovac a odoše da oslobadjaju Trst.

Gospodin

pre 11 godina

Moze li mi neko objasniti za cetnike, kakvi su to bili antifasisti, ako su im partizani vise smetali od Nemaca. Mozda su cetnici i bili patrioti i mozda se i borili za kralja i otadzbinu(protiv partizana), kao sto se danas bori Nikolic protiv Tadica, ali je evidentno da se cetnici nisu borili protiv fasista, nego zajedno sa fasistima, protiv partizana. Da ne zaboravimo, Italijani su bili fasisti, a Draza Mihajlovic je bio njihov saveznik skoro od prvog dana rata. Sa Nemcima je, ruku na srce, tek malo kasnije postao saveznik. A njegove trupe su se 1945, ruku pod ruku sa ustasama, handzarovcima, balistima i naravno Nemcima povlacile u Nemacku i tamo nasle uporiste. Otkud onda to da su cetnici antifasisti, molicu lepo?

beli listic

pre 11 godina

vazno da predsednik uss-a gomila funkcije i plate, zahvaljujuci cedi i tadicu povampirili su se aveti proslo
sti! ipak mislim da posle ovog komu nisti trce pocasni krug!
p.s. gde su sada dveri da reaguju kao hriscansko-nacionalni patrioti?!

Мишо

pre 11 godina

"С вером у Бога за Краља и Отаџбину."
То су, и за то су се борили четници.
А партизани? Може ли у једну реченицу да стане то време, чије последице проживљавамо и дан-данас?

"Смрт Фажизму - слобода народу! "

borac

pre 11 godina

Tako treba konacno imamo sud koji je ukinuo nadleznosti Vojvodini koja je prakticno vec bila krenula putem secesije i sud koji je ovom odlukom raskrinkao farsu koju Homeni vode godinama i uzimaju obraz Srbiji. Zna se da su samo partizani bili antifasisti a sada je i sud to opet potvrdio!

антифашиста

pre 11 godina

"С вером у Бога за Краља и Отаџбину."
То су, и за то су се борили четници.
А партизани? Може ли у једну реченицу да стане то време, чије последице проживљавамо и дан-данас?
(Старо куче, 29. septembar 2012 10:23)

смрт фашизму, слобода народу!

уз напомену да за партизане то није била тек декларативна порука водиља за борбу испод јорган планине, него су се, уз огромне жртве, и изборили за то, и никакво фалсификовање историје никада неће променити ту чињеницу, као и то да је суноврат ове земље започео када су у друштву примат почели да добијају домаћи издајници, сарадници окупатора и њихови потомци, који су пре тога храбро, на сав глас, ћутали 50 година.

heavy

pre 11 godina

Da li ovo znaci da su USS i sudstvo postali nezavisni od vladajucih partija ili znaci da ovi sto su na vlasti nisu ono za sta se pretstavljaju 20 godina.Da li ce nekome KONACNO postati jasno da ste glasali za crvene cetnike,marionete komunisticke UDBE koja 60 godina ima jedan jedini zadatak i cilj,da satanizuje,ubija i unisti sve vezano za SCP i kralja, ovde i u inostranstvu.Da su se toliko trudili da uniste ustase po Argentini, Kanadi, Australiji itd. ne bismo doziveli devedesete i konacan poraz i istrebljenje srpskog stanovnistva u tzv hrvatskoj i u BiH.
Niko ne spori da je bilo zlocina tih cetnickih trojki ali navedite jednu masovnu grobnicu (srpsku) za koju je odgovoran SCP a hocete da nabrajamo masovne grobnice nastale od strane komunista,namerno ne kazem partizana zato sto bi to bilo pogresno,i ustasa.
Da je ovo normalna drzava morala bi sve snage da uperi na to da se prekine falsifikovanje broja zrtava po ustaskim logorima od strane zvanicne hrvatske,da se iste tuzi za otstetu i blokira svaki dalji napredak fasisticke drzave dok god ne plate ceh za ono sto su radili.Isto tako treba da digne galamu na svim nivoima oko odgovornosti vatikana za ta dela,ako treba i da placa i lobira po USA i gde god moze da bi se istina saznala.Ovo vam je inace bila ideologija pre 15-20 god. gospodo iz vladajuce partije,sta se desilo,PALE MASKE ???
Sramota,opet se ustase i balije nasladjuju,povraca mi se od svih vas.

Радашин

pre 11 godina

Veoma mi je drago zbog ove vesti. Ne samo zato sto je cela porodica mog oca (koji je bio u partizanima) zaklana, vec i zato sto je dosta vise prekrajanja istorije od strane SPO-a a da se ne upitam ko je A. Cotric da prica o tome? Da li je on kompetentan? Nije. One slike sa cetnicima sa Ravne gore, sa nozevima u zubima, masnim kosama, prljavi, pijani... pa zar je to slika ove zemlje?! Mi, tj. oni koji su na vlasti (i do sada a mogu misliti kako ce biti od sada sa ovim ex-radikalima) kao da se stidimo svoje antifasisticke proslosti. Saradjivali su sa okupatorom i tacka. (Slobodanka Cuca Nikolic, 29. septembar 2012 10:22)
Е па Цуцо Николић Слободанко, мог деду (25), бабу (26) и тетку (7!!!) су '44. зверски побили саборци твог оца... Отац је једини осатао жив јер тада није био са њима. Отац ми је '43., значи остао је сам са годину (1!!!) дана живота (још није проходао тада). И шта сада кажеш на то? Ако хоћеш да провериш ове "историјске чињенице" (на које се стално позивају комунисти), можемо да ступимо у контакт. Чисто да бих ти очи отворио... Лаку ноћ.

Sta se pitas kad su kraljevina bila gora

pre 11 godina

Како би ти објаснио мучко пребијање војводе Петра Бојовића,човека од 90 година и хероја Балканских и Првог светског рата,и његово избацивање на улицу усред јануара од стране комунистичких ''ослободиоца'' 1945?Можда исто као фашизам?Четници су можда радили у тројкама,али иза комуниста су остале масовне гробнице.Али полако изаћи ће цела истина на видело.
(Влада, 29. septembar 2012 12:45)

Vlado,komunisti nisu nista radili sto nije radio kralj i vojska pod generalom Mihailovicem.Raspitaj se sta se desavalo sa Srpskim,Hrvatskim i Slovenackim gradjanima koji su bili protiv kralja?!
Deportovani su za logore u Carsku Rusiju da nauce tamo da postuju krunu.Nikad se nisu vratili.U tim radnim logorima su ljudi imali svoju obucu i radili su u pidzamama.Umirali su od gladi i hladnoce.
"U septembru 1944 kada su nemačke trupe počele da se povlače iz Srbije pred naletima Crvene armije,Velimirović i Dožić su prebačeni prvo u Austriju,a potom u Nemačku,gde su zatvoreni u zloglasnom koncentracionom logoru Dahau.Nemci su ih tu držali kao zalog u pregovorima sa Ljotićem i Nedićem.U logoru su bili zatvoreni u posebnom delu za visoke oficire i sveštenstvo (Ehrenbunker),tretirani bolje od ostalih i imali status povlašćenih zatvorenika (Ehrenhäfling).Počasni zarobljenici su imali poseban smeštaj i hranili se kao nemački oficiri,vrata ćelija u kojima su boravili zaključavana,a imali su i slobodan pristup zasebnom dvorištu u logoru."
Kako je preziveo???? Jel to zbog podrske iz 1934 godine?

Макарије

pre 11 godina

Довољно је видити ко је задовољан овом одлуком, па да се схвати колика је ово срамота!

Caliope

pre 11 godina

E Srbijo medj' sljivama... Dobar je ovaj Ustavni sud kada veruje piscima skolskih udzbenika za koje je jasno da su cistokrvni komunisti. Docice dan kada ce saznati prava istina o Drazi i Kraljevoj vojsci, i onda ce poceti njihovo velicanje. Vreme je da SPO ustane i da se bori protiv ovih Titovih pionira, jer je to jedina stranka na nasoj politickoj sceni koja se bori za istinu i prave vrednosti.

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

Svakako je gn Čotrić istorijska ličnost. Istina, malo okasnela, ali onaj ko je sposoban menjati istoriju jeste "istorijska ličnost".
Jedino su mu tanani argumenti. Pozivati se na negdašnje zablude "saveznika", dok su iščekivali makar kakvu antifašističku delatnost PUKOVNIKA Mihajlovića, pa da ne ispadnu budale pred svojim narodom, nagrađivanje za KONKRETNE činove, ne za "Ravnogorski pokret", a ne reći da su i izbegli Karađorđevići se, JOŠ U TOKU RATA, odrekli kolaboracioniste Mihajlovića, i njegovih koljača svojih SRBA - vrhunac bezobrazluka je. Mada je šlag pozivanje na odluku PREUZETE Skupštine, kada se "odlučivalo" na ucene da se postigne "126+".
Da se ne lažemo: u Srbiji je popaljenih kuća bilo više od četnika "ravnogoraca" nego li od Nemaca! Više su ljudi, domaćina, žena i dece, likvidirali "ravnogorci" nego komunisti posle rata.
Zbog nesreće Srbije sa kumovima - ne zna se više sa Šešeljom ili Draškovićem, danas smo na zapećku. Nema nas ni na paradi u Moskvi, ni u Parizu, za Dan pobede. Draškovićeva komunistička borba za rehabilitaciju "crnih trojki" - nas je obrukala, i ako niko neće da nam saspe istinu u lice.
Rehabilitacija tobožnjeg đenerala, kome je "čin" (bez oficirske škole dodeljen) oduzet od onih koji su mu ga i bespravno poklonili, daje za pravo da se i "okolina" podigne iz krvi ratnih zločina, pa ne čudi što nosilac "gvozdenog krsta" - Aćif, dobi tablu u N.Pazaru.
Manija mirenja je zločin po drugi put nad borcima za slobodu i nevinim žrtvama "trojki s kamom"!

Алекса, ПО

pre 11 godina

Уставни суд поништава одлуку српске владе од 17.06.2005. којом су се борци Јогословенске Војске у Отаџбини сматрали учесницима НОР. Којом су им изједначена права са паравојном формацијом финансираној и вођеној од једне стране силе, званој партизани. Срамота.
Знам, рећи ће многи зашто причаш о нечему што се не једе. Могу ја и о томе што се једе да причам. То што се једе никад није било скупље од 2. св. рата на овамо. А народ ћути. Бунио се пре избора за много мање ствари, сад ћути. Значи да је пре избора служба радила пуном паром, сад је удби све потаман. Али нек се не радују много, доћи ће нови 5. октобар, али и онај 6. који никад освануо није...

Саша, Пожаревац

pre 11 godina

Да ли је ово правда за коју се бори нова влада. Срам те било Вучићу, Дачићу, Вељо Илићу и остали комунисти...Докле ће те се играти са нашим осећањима...

Toliko od mene

pre 11 godina

rasprava o tome ko je bio zlocinac a ko nije je totalno promasena tema, u ratu se ubija a cesto i pljacka - zna se da su cetnici ubijali masovno a ne kao izolovani slucajevi i dokumenti dokazuju da je bilo "strateski". partizani tj komunisti su ubijali posle rata i imali "preke sudove" kao i sirom evrope posle rata ....za mene je vaznije pitanje a i za mnoge ovde siguran sam ideologija iza koje su stajale ove grupe. Cetnicka je FASISTICKA i nacionalno iskljuciva taman i da nikada nisu saradjivali sa nacistima (a jesu).

maki

pre 11 godina

Onima koji klicu bravo za Ustavni sud, to je onaj isti sud koji je, kolko juce, ponistio autonomiju Vojvodine i ciji predsednik ima 4 plate i koji ce, da se kladimo, uskoro da preispita proces za ubistvo Zorana Djindjica, pa ce Legija da ide u Banju. Sram vas bilo.

Radmilo

pre 11 godina

Да ли је ово правда за коју се бори нова влада. Срам те било Вучићу, Дачићу, Вељо Илићу и остали комунисти...Докле ће те се играти са нашим осећањима...
(Саша, Пожаревац)

Mozda si previse osecajan prema cetnicima...ne zaboravi da ima onih kojima su povredjenja osecanja rehabilitacijom zbog zlocina koje su cinili

http://www.youtube.com/watch?v=kHptX9posKs

iskuluj malo bice ti lakse.

Mrle

pre 11 godina

Samo 1 molba : navedite mi mjesto i vrijeme vojnih okrsaja izmedju drazinih cetnika i ustasa! Lijevce polje zanemarimo, pri povlacenju je to bilo '45 i u drugim okolnostima. O saradnji izmedju cetnika i ustasa bez problema dam linkove. Pozdrav

Tvoj S

pre 11 godina

Sta rade pioniri iz USS vec postaje degutantno,nego sreca nema pametnijeg posla.Ovde mi je fantazija ko su "velicine" iz regiona koje imaju komentar i koja je "tezina" toga sta oni misle.Da nam se novinarstvo nije pretvorilo u gomilu prepisivaca i poltrona,neko bi iz zezanja pustio par nedelja pa bi iste propitao,npr. gospodina Vehida sta misli o Sandzaku,o isticanju spomen ploce Acif efendiji,o Tuzlanskoj koloni...Draško Đuranović koji balansira na zici izmedju skojevca i Sekule Drljevica nema smisla ni pitati...Mislim smesno.Neko je pametan mislim bas ovde na portalu skoro,posle objave penzionog fonda o budzetu i broju i visini penzija ispricao kako inicijativu da se sve penzije izjednace kao na zapadu,koce povlasceni i mumificirani sa-dva-svedoka-prvoborci,isti ovi koji izadju iz "salamure" u kojoj ih drze situirani unuci,da nam odrze predavanje o NOB-u.Deda mi je bio partizan,4 puta ranjavan noseci partizansku uniformi,za razliku od profesora Zecevica koji je u rat usao u aprilu 1944(sto moze da se proveri),i koji jos uvek lepo zivi od tolikog ratovanja,pa nikad nije ovoliko histerisao oko toga.Jedino se nervirao na gluposti iz partizanskih filmova.
Pravna drzava,da je ima,bi dok jos moze pre svega trebala da umesto rehabilitacije,prvo procesuira sve zive zlikovce koji se i danas kriju pod petokrakom,one sto su usli u rat 44-45 pa streljali hiljade ljudi,posebno po BG-u,pa na osnovu toga dobijali stanove,titule i penzije...

vila

pre 11 godina

"Ne kapiram zasto je ovo uradjeno. Dragoljub Draza Mihailovic je od strane Sarla de Gola odlikovan Ratnim krstom, a od strane Harija Trumana posthumno odlikovan ordenom Legije zasluga i sada se njegovim vojnicima nesto sto je istorijskom nepravdom steceno tek posle 50 godina ponovo oduzima."

Truman hahahahahha??? Jel to onaj sto je bacio 2 atomske bombe kad je rat vec bio gotov? I Himmler je bio odlikovan!

тоша

pre 11 godina

Опасан овај Дачић. Сад је издејствовао и ово да четници нису равноправни са партизанима а не заборавимо да је избацио и слику Милана Недића из зграде владе Србије. Доћи ће изгледа он главе и овој ујдурми око рехабилитације Михаиловића. Само полако...

Tatarski

pre 11 godina

Putin je jasno porucio sta misli o tome, kada Kostunicu (odnosno Srbiju za njegovog mandata) nije pozivao na proslave Pobede nad fasizmom, nakon izjednacavanja cetnickog i partizanskog pokreta. Putin, koga mnogi nasi desnicari i cetnici slave kao patriotu na koga se treba ugledati, taj isti Putin na svakom koraku istice tekovine sovjetske borbe protiv fasizma, dakle, sovjetskih partizana i komunista. Isto tako, osudjuje pokusaje da se sovjetske greske koriste za izjednacavanje sa nacizmom. Ovde, nasi desnicari nisu na toj liniji. Gde nastade konflikt u njihovim glavama? Ili se radi o necem drugom, pa oni sluze nekom drugom, za neke druge ciljeve, kao sto su svojevremeno sluzili i ranije, tokom drugog svetskog rata.

non passaran

pre 11 godina

I Srbi tvrde da su oni "cuvali" Jugoslaviju i vodili krvave ratove zato sto su je drugi razbijali. Cetnici i Jugoslavija ne idu a narocito kada se cetnici i komunisti postanu skoro isti samo sa dve kape kao u vreme Milosevica - Seselja. To je ono vreme kada je Milosevic shvatio sta mu narod "misli" i stopio se sa cetnicima. Cija smo junacka dela videli i onomad u Bulajicevim filmovima i narodnom predanju dokumentima i spisma a sada 90tih - uzivo. Samo nemojte reci da su to bili preruseni "partizani" cije se metode pominju u najmanje 50 presuda iz ovih ratova a njihove slike gde se vide njihova dela kojima se hvale izazivaju jezu kod svakog normalnog coveka...

Frki Niš

pre 11 godina

Jeste da je bilo Golog otoka, ali tada nacionalisti i verski poglavari nisu smeli da pisnu. Bilo je i nevinih, ali to je manja cena od gradjanskog i verskog rata, ubijanja, proterivanja, sankcija, Miloševića, Tudjmana, Alije. Od jedne od najstabilnijih zemalja, sa jakom socijalnom pravdom i snagom četvrte vojne sile u Evropi, ostale su banana zemlje, sa mržnjom i ekonomskim haosom, koje (sem Slovenije) mole za članstvo u EU. Jad i beda. A mira je bilo dok je bio Tito, najduži period mira u istoriji Srbije, a sad taj sistem pljuju kaoda je najgori.

bezimena

pre 11 godina

Ja sam profesionalni vojnik i sada da izbije neki rat i ja ostanem u Vojsci Srbije kao sto se od mene i ocekuje, a negde u nekim brdima se skupe neki proleteri i osnuju neku njihovu nazovi vojsku sede tamo 4 godine, zavrsi se sve, oni nekim cudom dodju na vlast i proglase mene izdajnikom i pljuju me svi narednih 100 godina?! Pa ovde je neko lud...
(Bane, 29. septembar 2012 12:16)

Od Vas, prof. vojnika, se očekuje da poštujete NAREDBU vrhovnog komandanta, ili ako nećete da je ispoštujete, onda da se borite PROTIV okupatora a ne da saradjujete s njim i koljete svoj narod, zbog ideoloških razlika, i druge zato što nisu Srbi!
Partizani nisu "sedeli", već su se 4 teške godine BORILI, gladni i žedni, i GINULI k'o snoplje, tako da nisu nekim "čudom" došli na vlast, već su kao jedini antifašistički borci, što su im SVE SAVEZNICE PRIZNALE i u tome pomogle, to debelo ZASLUŽILI!

p.s. kraljevsku vojsku koja je predala oružje, nakon kapitulacije, niko nikada nije nazvao izdajničkom, izdajice su saradnici okupatora!

vasilije knezevic

pre 11 godina

Logicnost odluke Ustavnog suda je bez komentara.Politicka odluka odluka o rehabilitaciji Draze je vise nego glupa cak i za one koji su bili djeca tokom II SR. Cetnicki pokret u Srbiji samo je vazan za velikosrpske ideje i on nema nista zajednickog sa borbom protiv fashizma ako se izuzme ideja indirektnog pomaganja koje su Nijemci mudro iskoriscavali.Politicari su za par glasova prodali svoju dusu.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

USS promenio prava "ravnogorcima" ?

Zar USS nije trebalo prvo da odgleda seriju koju Rados Bajic-"RADASIN" upravo snima o "ravnogorskom pokretu" koju ce RTS predstaviti "sa ponosom" pa da tek onda donese nekakvu odluku o promeni prava "ravnogorcima" ?

iii

pre 11 godina

Cinjenica je da se JVuO aktivno borila sa okupatorom samo neposredno nakon pocetka rata, tokom 1941. Nakon toga su sve akcije protiv Nemaca obustavljene i sukobi su se sveli na gradjanski rat sa partizanima. Tako da je besmisleno da im se priznaje "narodnooslobodilacka borba" isto kao nekom ko je u partizanima punih 5 godina ratovao protiv okupatora.

tamo neki

pre 11 godina

ja sam dete rodjen puno kasnije od drugog svetskog rata,ali nesvatam ljude koji misle da je stanje u srbiji bilo dtugacije nego sada,ako sad imamo 40 i nesto stanaka u skupstini sta mislite kolko je onda bilo frakcija u cetnicima,koji posle 42 god. izgubili kontakt sa komandom,tito je pobedio samo zato sto je odrzao disciplinu na nekom nivou,a to da su partizani bili posteni,nisu nego je tito te ekstreme sto su bili "dobri" u ratu poubijao odma posle rata i tako oprao NOB!!! nego kad cu ja ziveti od svoje plate recite vi meni??

Демократа

pre 11 godina

Невероватно је да овај СУБНОР-овац Зечевић Демократској странци приписује одговорност за Уредбу коју је донела Коштуничина влада у време (2005. гопдина) када је ДС био у опозицији. Некима је изгледа важно само да пљуну по ДС, а за истину ко те пита.

Sid

pre 11 godina

Nece Srbiju niko ozbiljno shvatiti ako poistoveti Cetnike i Partizane, ta dva pokreta, i da li ce ikada vise dobiti poziv za ucesce na paradi Pobede a to je nipodastavanje zrtava!!!!

Mrtvi su se izmirili a mi jos uvek nismo!

Majkica

pre 11 godina

Stanovnici Vojvodine su imali dodatni teret za vreme II svetskog rata.Seljačići sa 4 razreda škole ,koji su 1941 i 1942 bili po godinama stasali za vojsku,pozvani su i otišli, a nisu znali gde oni u stvari idu.Kada su u stočnim vagonima stigli na odredište sa drvenim koferima , shvatili su da se nalaze negde u okolini Šida i NDH , da su u domobranima.Ostali su taman toliko da shvate gde su,pa su masovno bežali kući.Tada su počinjale muke za familiju.Domobrani nasrću svaki dan na kuću tražeći dezertera,a oni svi pod zemljom u bazama,odakle treba da izađu što pre , ali kuda ?One od 1941 već sahranjuju noću ,od tuberkuloze.U zemunicama sene može.Plaćali su nekima da tajno odvedu dezertera u Bosnu, pričalo se da tamo ima neki radnik koji vodi ljude po šumi gde nema druge vojske.tako su Vojvođani stizali kod partizana.Nisu imali pojma šta se dešava,bežeći od NDH stigli kod komunista.Posle rata , mogli su odahnuti, jer su bili na strani pobednika.Međutim,pošteni seljački sinovi su brzo shvatili da se praktično u životu ne dešava ono što su na predavanjima učili .Razočarani, masovno su napuštali JNA i policiju i prelazili u druge delatnosti.Duboko u svojoj duši znalli su da je zamka u njihovim životima bila otrovna zmija.Šta su mogli ?Govorili su deci svojoj o tragediji svojih života,jer nisu smeli o tome ništa zapisivati.Vojvodinu ne spominjite po zlu , jer u narodu naše ravnice nije bilo prljavštine , do profiterskih pojedinaca, kao i svugde.

Knez

pre 11 godina

@ heavy

čovječe, ti stvarno nisi normalan... pa mnoge masovne grobnice četničkog terora su otkrivene i u HR i u BiH, daj se molim te ne pravi blesav!!!

smrtfasizmu

pre 11 godina

Ideoloska i nacionalna islkjucivos koja je inspirisala stravicne cetnicke zlocine gde god su imali "pristupa" "neprijatelju" i u ovom i onom ratu cine ovaj pokret fasistickim...imali smo prilike da se uverimo sta su ucinili drugima a i nama u zadnjih 25 godina od kada su se "oslobodili" a ovoga puta u bratskom savezu sa samozvanim komunistima. Ovo sto se desava ce Srbiju baciti na kolena a svi ce biti krivi od pape do talibana...

Rosuljac

pre 11 godina

dokle cemo praviti ustupke okruzenju?Dokle cemo u ime jednakosti antifasiste proglasavati fasistima?Ovi iz Ustavnog suda su zaboravili da mi ne zivimo vise u istoj drzavi i da bratst5va i jedinstva vise nema.Ne moramo se vise ulizivati ni Brozu ni Kardelju i na silu belo proglasavati crnim.

Nikola

pre 11 godina

"Vlado,komunisti nisu nista radili sto nije radio kralj i vojska pod generalom Mihailovicem.Raspitaj se sta se desavalo sa Srpskim,Hrvatskim i Slovenackim gradjanima koji su bili protiv kralja?!
Deportovani su za logore u Carsku Rusiju da nauce tamo da postuju krunu."

Opa, nekome treba lekcija iz istorije: Carska Rusija ne postoji od 1917 godine, a Kraljevina SHS je osnovana 1918, tako da si ti upravo rekao da je Sovjetska Rusija u svoje logore primala jugoslovenske komuniste :)

Momčilo, NS

pre 11 godina

Ako se ne varam, u pitanju je isti onaj sud koji smatra da Vojvodina ne postoji... Ovo je zaista strašno, bruka i sramota, klasična politička odluka koja nema nikakvo istorijsko utemeljenje... Naravno da je g-din Čotrić apsolutno u pravu, oni niti su nadležni, niti su kopetentni da donose ovakve odluke. Ne smem ni da pomislim šta je sledeće, čimeće nas iznenaditi "USS". Taj sud definitivno postaje nekakav zajednički ogranak SNS i SPS...

Miličica

pre 11 godina

Svi oni koji se, na svaku vest o zahtevima SPO-a da se otvore tajna dosijea i rehabilituje general Мihailović, zlurado podsmevaju i minimalizuju takve zahteve tvrdnjama da je to "danas nevažno", uopšte se ne oglašavaju kada se neko u Srbiji, na ovakav način kao sada USS, bavi Ravnogorskim pokretom, tada im takva vest nije "beznačajna i neaktuelna". Ne znam zašto i kako, ali su očigledno ta dosijea ključ mnogih rešenja za Srbiju.

realno

pre 11 godina

Meni se u celoj prici jedino ne dopada to sto se na ovim, nasim prostorima istorija svaki cas menja i prilagodjava aktuelnoj vlasti.
Kako god da je bilo - bilo je. Ne morate nikom kaciti niti skidati ordenje, ali bar se drzite cinjenicnog stanja i istorijskih podataka - kakvi god oni bili. Istorija se DESILA i kao takva ona je konstanta - nije podlozna promenama nego kritici!

Marija

pre 11 godina

Komunisti su jedno vreme, dok su trajale devedesete, bili "instant nacionalisti" koji su maksimalno zloupotrebljavali Ravnogorski pokret za svoje šovinističke ciljeve, koristeći sopstvenu nakaradnu "ikonografiju" kojom su, u decenijama pre devedesetih, "bojili" i diskreditovali taj antikomunistički pokret. Sada im "vojvodstvo" više nije potrebno pa ga skidaju sa sebe i pokazuju svoje ogoljeno "komunističko lice". Uopšte nije slučajno što baš sada USS donosi ovakvu odluku, treba samo pogledati aktuelnu političku scenu i sve postaje jasno.

Miroslava Šurlan

pre 11 godina

Dragim komunistima, aktuelnim tajkunima I svima slicnih profila, pre svega zahvaljujem na publicitetu koji pruzate Ravnogorskom pokretu, pa makar bio I ovakav. To je jos jedan dokaz da strahujete od istine… Da nas narod jos zivi u oblacima crvene boje, sa petokrakom na celu, svedoci ova gnusna laz, kao I vas trud da se HEROJI poput Draze ne rehabilituju. Decenijama ucimo laznu istoriju, trujete mlade narastaje, a stare sludjujete svojom propagandom. Doneti takvu uredbu, prvo ne biti trebla biti nadleznost Ustavnog suda,ali to ide u sklop vase ideje “Kako unistiti Srbiju I ono malo sto je ostalo od nje”. Ovakva prica podeca na pricu o Mirku I Slavku. Laza I paralaza. Cetnici su bili svakakvi, saradjivali sa okupatorom, nisu se borili za slobodu itd itd… Neka bude, a sta ste vi I vasi prethodnici ucinili za Srbiju? Koji je rezultat vaseg rada? Inflacija 90-tih, inflacija sada, pad dinara, nezaposljenost, smanjenje plata, skupo skolstvo, zatvaranje drzavnih firmi, odlazak mladih iz svoje otadzbine… Za sta se vi borite osim za svoje licne prihode???