Petak, 28.09.2012.

13:13

Srpske avio-firme ponovo lete u SAD

Prekategorizacijom vazduhoplovstva Sjedinjenih Američkih Država (FAA), sve avio-kompanije registrovane u Srbiji moći će da obavljaju vazdušni saobraćaj sa SAD.

Izvor: Tanjug

Srpske avio-firme ponovo lete u SAD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 11 godina

@ Ralexic
Ranije su bile besplatne karte u svim kompanijama a sada se uglavnom leti sa Zed kartama koje su simbolicne.Svi zaposleni u svim avio kompanijama koriste tu mogucnost samo sto neko tu kartu koristi jednom godisnje a neko 2-3 puta mesecno.
Ja radim u jednoj avio kompaniji na Bliskom Istoku i godisnje iskoristim od 15 do 20 Zed karata i to ne samo svoje maticne kompanije vec tu mogucnost koristim i kod drugih avio kompanija.Upoznao sam mnogo kolega iz Jata koji godinama nisu leteli avionom,cak iako imaju mogucnost da lete za malo novca gde god hoce.Kod mene u kompaniji svaki zaposleni leti najmanje 4-5 puta godisnje sa Zed kartom.

Nimrod

pre 11 godina

I jel nikome ne bode oci to da naslov nema veze sa tekstom? "srpske kompanije opet lete..." znaci da lete sad. Nigde u vesti ni reci o tome.

Ralexic

pre 11 godina

JAT je leteo i za Australiju i prevozio je uglavnom radnike JAT-a jer oni ne placaju prevoz.Za jednu godinu za Australiju je letelo oko 2500 putnika bez placene karte ili je avion DC-10 osam puta leteo za Australiju i nazad bez i jedne izdate karte.Isto se sprema i sad i zato je nas avioprevoznik tu gde jeste.

Sime

pre 11 godina

86e mi je otac donio kuci JAT-ov kalendar. Kako sam kao klinac dugo buljio u onaj DC-10.... Ne vjerujem da cu ikada domacom firmom preko bare. Prosla su ta vremena.

letac

pre 11 godina

@Cime?
Ne znam o kakvom roku trajanja kod aviona govorite, ali budite sigurni da se sa njima ne desava ono sto se dogadja sa marmeladom ili sirom - nece se ubudjati, niti ukiseliti kad im istekne taj "rok trajanja". Avioni imaju resurse, a njihovi kljucni delovi imaju takodje svoje resurse. Da, neki od jatovih aviona blizu su isteka resursa. Ipak, oni se mogu produzavati i avioni ce biti podjednako bezbedni, samo to odrzavanje polako postaje prevelik trosak. Boeing 737-300 jedan je od najuspelijih proizvoda u istoriji komercijalne avijacije. U svetu je poznat po svojoj ekonomicnosti, udobnosti i pouzdanosti, nikako po brojnim incidentima. I danas ga koriste mnoge ozbiljne kompanije poput Lufthanse. Serije -600, -700, -800 i -900 spadaju u tzv. 737 Next Generation zbog unapredjene avionike i nesto ekonomicnijih motora, ali u osnovi jesu samo varijante tog istog Boeinga 737-300. Da, JAT nema dugolinijsku flotu. Ipak, ima posade sa licencama za Boeing 767-300 koji bi bio optimalno resenje za letove do Amerike. Iznajmljivanje akvog aviona nije skupo, niti neizvodljivo i, po dobijanju dozvole od FAA, sve zavisi od pameti drzave. Zeli li da novac od letova ostaje u Srbiji ili cemo ga poklanjati stranim kompanijama koje ce svoje cene dici u nebesa istog dana kad JAT propadne. Nadajmo se da se to nece dogoditi.

@Emigrant

pre 11 godina

Nema potrebe da presedate vise od jednom vi koji zivite u Americi a zelite da dodjete do Srbije. Ako zivis npr. u Vankuveru, mozete npr. sa Lufthansom, Air France-om, ili KLM-om ostvariti direktni let do njihovih hub-ova (Frankfurt, Pariz, Amsterdam), a odatle sa istom kompanijom ili sa Jatom, do Beograda, dakle samo jedno presedanje. Isto bi vam bilo da postoji direktan Jatov let za npr. Njujork, onda bi ste umesto u Frankfurtu presedali u Njujorku.

Jelena

pre 11 godina

Uopste se ne radi o nasim kompanijama nego o nasem aerodromu, on ce imati dozvolu, pa sigurno da nasa kompanija (jednina) nece leteti. Toliko drugih polecu sa naseg aerodroma.

Jugoslavija

pre 11 godina

Sta znaci "ponovo" lete - srbske firme nikada nisu ni letele u US, osim ako ne mislite da je Jugoslovenski aerotransport bio - srbska firma? Mozete se kititi tudjim perjem i koristiti tudje ime JAT dok vam se i samima ne smuci, ali nije dovoljno na vrapca zalepiti orlovo pero da bi postao orao.

Veverica

pre 11 godina

Neko ovde zali za odlaskom British Airways.a iz Beograda, a kada bih se ja pitala na osnovu mog iskustva kao putnika, ja bih tu kompaniju stavila pod kljuc. On sto su oni meni priredili pre dve godine na bostonskom aerodromu nisam dozivela u vreme najcvrscih sankcija. Ne vidim cemu zal.

buki

pre 11 godina

Direktorat civilnog saobracaja?...!
Sve strucnjak do strucnjaka, sve suvi geniji koji imaju plate za svoj genijalnuk od najmanje par stotina hiljada dinara,jedan iz Jata-a drugi sa aerodroma,Jedan iz SPO-a drugi iz DS-a, a od strucnjaka iz vazduhoplovstva ni traga.Oni su u inostranstvu ili u penziji ili u nekom zapecku gurnuti od tih samozvanih genija.

tacno

pre 11 godina

".....O konkordu je suvisno bila sta reci,zna se da je supersonicni avion bio rupa bez dna i za Air France i za British Airways.
@(Aleksandar, 28. septembar 2012 15:56)

Slazem se. Concorde ima zaslugu da je do sada bio jedini putnicki supersonicni avion(preko 2maha) Pariz-NY malo vise od 3h! Bilo je vrlo tesko ubediti Ameriku da ga prihvati na svom nebu, i zaista je bio nerentabilan sve dok kompanijama nisu bili otpisani dugovi. Ipak, stalno je bio pun, i mislim vise zbog prestza nego zbog nekog stvarnoig dobitka u vremenu. I njegov let sa tragicnim ishodom je moglo bi se reci bio carter za bogate Nemce sto su posli na krstarenje cini mi se po Karibima. Ja licno sam bio fasciniran njime. Napraviti tako nesto pocetkom sedamdesetih godina proslog veka bio je vrhunac tehnologije. A nazalost odmah je sledio prvi petrolejski sok i sve je grenulo nizbrdo. Danas je putovanje avionom dostupno svima ali tada je bila trka za prestizom. Ipak zahvaljuiuci iskustvu sa Caravelle-om i Conkorde-om civilno vazduhoplovstvo je napravilo ogroman korak napred.

Emigrant

pre 11 godina

Kad pomislim na sve nas emigrante preko bare koji onako sa osmehom na licu i stresom u grudima vodimo nasu decicu preko okeana i presedamo po nekoliko puta vodeci izmorenu decu da bismo dosli u Srbiju, mislim da bi barem jedan let nedeljno do Beograda od Cikaga, Toronta, Vankuvera, Montreala, Njujorka umnogome olaksao zivot svima... Ipak mnogo znaci kada letite samo 10-tak sati a ne 20 i vise... a sto se cene tice, neka kosta i po par stotina evra skuplje ipak odmornija i svezija deca nemaju tu cenu...

Milan

pre 11 godina

Ovo je veoma dobra vest, dozvola jednoj zemlji da obavlja direktne letove sa Amerikom ima veze i sa politikom, ali se u svakom slucaju vrsi veoma detaljna provera celokupnog sistema civilnog vazduhoplovstva (safety, security and oversight). Ukoliko dobijemo CAT 1 svakako cemo povecati sanse za prodaju JAT-a, a to je od sustinske vaznosti za razvoj avijacije.

cime?

pre 11 godina

Cime?
JAT-ovim avionima je odavno istekao rok trajanja, a najdalja relacija na kojoj lete je mozda do Moskve. Koristi se zastarela verzija Boinga, 737-300, koja je u svetu poznata po brojnim incidentima.
Kompanije koje koriste avione proizvedene u Boingu, presle su na opciju 737-800 ili 737-900.
Inace, za letove do SAD potrebno je najmanje da imate Boing 757 ili 767, koji su takodje odavno prevazidjeni u avio industriji.

Kreza

pre 11 godina

Znači sve one silne srpske aviokompanije će konačno moći da u potpunosti upregnu svoje moćne flote!

Da prebrojimo: ukupno aviona za interkontinenatlne letove u srpskom registru - nula. Ukupno Boinga 737 koji su u letnom stanju: Jat 6 komada + Aviogenex komada jedan. Ukupno 7. I to je to. Sedam iole ozbiljnih aviona u celoj državi, bez ikakve nade da će biti bolje. Zapravo, može da bude samo gore. To je kao kada biste objavili kako je FK Rudar iz Donjeg Crneljeva stekao administrativno pravo da konkuriše za Ligu šampiona.

Aerodromac

pre 11 godina

Tandem Radosavljevic - Tripkovic (URS) sa aerodroma Beograd je zasluzan sto sa Beograskog aerodroma nemamo vise direktnu liniju do Praga, sto nisu reagovali na napustanje British Airways-a iz Zagreba nego su mirno sacekali da odluka padne i na Beograd a sada su se spremili da mahnu i Air Francu. O Americi sanjajte a mi sa ovom dvojicom i slicnim njima propadosmo nacisto. Mica i Krcedinac valjaju sir i surutku za Rusiju u radno vreme, sve tel.racune placa aerodrom o drugim bahanalijama, bezobrazulku, nestrucnoscu i tenderisanju nekom drugom prilikom. Gledam gluposti svaki dan i pitam se da li je stvarnost ili sala i komika rukovodstva o nekim ljudima na nekim pozicijama sa privilegijama.

parking

pre 11 godina

Rekao bih da se ovde radi o bezbedonosnim regulativama koje mora da ispunjava neki aerodrom odnosno zemlja da bi moglo da se leti za USA.
To da li ce JAT imati prekookeanski avion nije toliko bitno, ali je bitno da ce se moci leteti direktno iz Srbije za USA, nebitno kojim avioprevoznikom.

Milosav

pre 11 godina

Samo da vas podsetim da je JAT 80-ih imao TRI leta nedeljno do Toronta (utorak, cetvrtak i subota)plus USA i Australija.
Ej zivote gorak li si ili sto rece ona pesma "Gde smo bili a sta jesmo"

Aleksandar

pre 11 godina

@ Moco
Nikoga Ameri ne uslovoljavaju da kupi Boeing za letove u Ameriku,to je notorna glupost.Normalno je da iz Evrpe ka Los Angelesu leti neki siroko trupni avion a da li ce to biti Airbus ili Beoing njih bas briga.Od svih aviona najvise volim boingov 747.Nekada je vecina kompanija iz Evrope upravo ovaj avion koristila za Ameriku a danas jedva mozes da ubodes boeing i to 777.Uglavnom vecina kompanija iz Evrope koristi airbusove avione.
Vecina kompanija ima i jedne i duge avione i airbus uopste nije propao,a jos manje da je Amerika unistila airbus.Airbus je odlicna kompanija isto kao i Boeing i prodaje svoje avione svuda po svetu.O konkordu je suvisno bila sta reci,zna se da je supersonicni avion bio rupa bez dna i za Air France i za British Airways.

Perica

pre 11 godina

Sto bi reko moj drugar kad je trebao da polaze za voznju... evo sad idem da se slikam za dozvolu... a posle cu da se slikam sa dozvolom jer nemam kola...

kao i do sada

pre 11 godina

Jedin isitni problemcic je to sto trenutno karte iz Beograda kostaju otprilike 1000e do Chikaga a iz Budimpeste od 450eu.. Kada to bude onako kako treba, sve ce biti OK.
Puno ljudi koji putuju ni ne znaju kako da dodju do jeftinijih karata pa taj posao prepustaju drugima koji navodno znaju pa se desi da ih oderu svojim ne znanjem.

moca

pre 11 godina

Amerikanci kažu:"Kupite Boing, pa onda letite za SAD!" Pa uništili su Konkord" " ER BAS", ne ni slučajno, naša fabrika mora da ima kupce!

zoran

pre 11 godina

Cini mi se da ovu vijest citam iznova svako malo u ovih zadnjih 8 godina. Svrstavm ih u grup vijesti poput: stanica prokop ce biti zavrsena do kraja sledece godine... ovi ili oni zainteresovani za izgradnju hidrolektrane, auto puta, metroa...

Kreza

pre 11 godina

Znači sve one silne srpske aviokompanije će konačno moći da u potpunosti upregnu svoje moćne flote!

Da prebrojimo: ukupno aviona za interkontinenatlne letove u srpskom registru - nula. Ukupno Boinga 737 koji su u letnom stanju: Jat 6 komada + Aviogenex komada jedan. Ukupno 7. I to je to. Sedam iole ozbiljnih aviona u celoj državi, bez ikakve nade da će biti bolje. Zapravo, može da bude samo gore. To je kao kada biste objavili kako je FK Rudar iz Donjeg Crneljeva stekao administrativno pravo da konkuriše za Ligu šampiona.

Milosav

pre 11 godina

Samo da vas podsetim da je JAT 80-ih imao TRI leta nedeljno do Toronta (utorak, cetvrtak i subota)plus USA i Australija.
Ej zivote gorak li si ili sto rece ona pesma "Gde smo bili a sta jesmo"

zoran

pre 11 godina

Cini mi se da ovu vijest citam iznova svako malo u ovih zadnjih 8 godina. Svrstavm ih u grup vijesti poput: stanica prokop ce biti zavrsena do kraja sledece godine... ovi ili oni zainteresovani za izgradnju hidrolektrane, auto puta, metroa...

Perica

pre 11 godina

Sto bi reko moj drugar kad je trebao da polaze za voznju... evo sad idem da se slikam za dozvolu... a posle cu da se slikam sa dozvolom jer nemam kola...

Aerodromac

pre 11 godina

Tandem Radosavljevic - Tripkovic (URS) sa aerodroma Beograd je zasluzan sto sa Beograskog aerodroma nemamo vise direktnu liniju do Praga, sto nisu reagovali na napustanje British Airways-a iz Zagreba nego su mirno sacekali da odluka padne i na Beograd a sada su se spremili da mahnu i Air Francu. O Americi sanjajte a mi sa ovom dvojicom i slicnim njima propadosmo nacisto. Mica i Krcedinac valjaju sir i surutku za Rusiju u radno vreme, sve tel.racune placa aerodrom o drugim bahanalijama, bezobrazulku, nestrucnoscu i tenderisanju nekom drugom prilikom. Gledam gluposti svaki dan i pitam se da li je stvarnost ili sala i komika rukovodstva o nekim ljudima na nekim pozicijama sa privilegijama.

Emigrant

pre 11 godina

Kad pomislim na sve nas emigrante preko bare koji onako sa osmehom na licu i stresom u grudima vodimo nasu decicu preko okeana i presedamo po nekoliko puta vodeci izmorenu decu da bismo dosli u Srbiju, mislim da bi barem jedan let nedeljno do Beograda od Cikaga, Toronta, Vankuvera, Montreala, Njujorka umnogome olaksao zivot svima... Ipak mnogo znaci kada letite samo 10-tak sati a ne 20 i vise... a sto se cene tice, neka kosta i po par stotina evra skuplje ipak odmornija i svezija deca nemaju tu cenu...

parking

pre 11 godina

Rekao bih da se ovde radi o bezbedonosnim regulativama koje mora da ispunjava neki aerodrom odnosno zemlja da bi moglo da se leti za USA.
To da li ce JAT imati prekookeanski avion nije toliko bitno, ali je bitno da ce se moci leteti direktno iz Srbije za USA, nebitno kojim avioprevoznikom.

cime?

pre 11 godina

Cime?
JAT-ovim avionima je odavno istekao rok trajanja, a najdalja relacija na kojoj lete je mozda do Moskve. Koristi se zastarela verzija Boinga, 737-300, koja je u svetu poznata po brojnim incidentima.
Kompanije koje koriste avione proizvedene u Boingu, presle su na opciju 737-800 ili 737-900.
Inace, za letove do SAD potrebno je najmanje da imate Boing 757 ili 767, koji su takodje odavno prevazidjeni u avio industriji.

buki

pre 11 godina

Direktorat civilnog saobracaja?...!
Sve strucnjak do strucnjaka, sve suvi geniji koji imaju plate za svoj genijalnuk od najmanje par stotina hiljada dinara,jedan iz Jata-a drugi sa aerodroma,Jedan iz SPO-a drugi iz DS-a, a od strucnjaka iz vazduhoplovstva ni traga.Oni su u inostranstvu ili u penziji ili u nekom zapecku gurnuti od tih samozvanih genija.

Milan

pre 11 godina

Ovo je veoma dobra vest, dozvola jednoj zemlji da obavlja direktne letove sa Amerikom ima veze i sa politikom, ali se u svakom slucaju vrsi veoma detaljna provera celokupnog sistema civilnog vazduhoplovstva (safety, security and oversight). Ukoliko dobijemo CAT 1 svakako cemo povecati sanse za prodaju JAT-a, a to je od sustinske vaznosti za razvoj avijacije.

Aleksandar

pre 11 godina

@ Moco
Nikoga Ameri ne uslovoljavaju da kupi Boeing za letove u Ameriku,to je notorna glupost.Normalno je da iz Evrpe ka Los Angelesu leti neki siroko trupni avion a da li ce to biti Airbus ili Beoing njih bas briga.Od svih aviona najvise volim boingov 747.Nekada je vecina kompanija iz Evrope upravo ovaj avion koristila za Ameriku a danas jedva mozes da ubodes boeing i to 777.Uglavnom vecina kompanija iz Evrope koristi airbusove avione.
Vecina kompanija ima i jedne i duge avione i airbus uopste nije propao,a jos manje da je Amerika unistila airbus.Airbus je odlicna kompanija isto kao i Boeing i prodaje svoje avione svuda po svetu.O konkordu je suvisno bila sta reci,zna se da je supersonicni avion bio rupa bez dna i za Air France i za British Airways.

kao i do sada

pre 11 godina

Jedin isitni problemcic je to sto trenutno karte iz Beograda kostaju otprilike 1000e do Chikaga a iz Budimpeste od 450eu.. Kada to bude onako kako treba, sve ce biti OK.
Puno ljudi koji putuju ni ne znaju kako da dodju do jeftinijih karata pa taj posao prepustaju drugima koji navodno znaju pa se desi da ih oderu svojim ne znanjem.

tacno

pre 11 godina

".....O konkordu je suvisno bila sta reci,zna se da je supersonicni avion bio rupa bez dna i za Air France i za British Airways.
@(Aleksandar, 28. septembar 2012 15:56)

Slazem se. Concorde ima zaslugu da je do sada bio jedini putnicki supersonicni avion(preko 2maha) Pariz-NY malo vise od 3h! Bilo je vrlo tesko ubediti Ameriku da ga prihvati na svom nebu, i zaista je bio nerentabilan sve dok kompanijama nisu bili otpisani dugovi. Ipak, stalno je bio pun, i mislim vise zbog prestza nego zbog nekog stvarnoig dobitka u vremenu. I njegov let sa tragicnim ishodom je moglo bi se reci bio carter za bogate Nemce sto su posli na krstarenje cini mi se po Karibima. Ja licno sam bio fasciniran njime. Napraviti tako nesto pocetkom sedamdesetih godina proslog veka bio je vrhunac tehnologije. A nazalost odmah je sledio prvi petrolejski sok i sve je grenulo nizbrdo. Danas je putovanje avionom dostupno svima ali tada je bila trka za prestizom. Ipak zahvaljuiuci iskustvu sa Caravelle-om i Conkorde-om civilno vazduhoplovstvo je napravilo ogroman korak napred.

Jugoslavija

pre 11 godina

Sta znaci "ponovo" lete - srbske firme nikada nisu ni letele u US, osim ako ne mislite da je Jugoslovenski aerotransport bio - srbska firma? Mozete se kititi tudjim perjem i koristiti tudje ime JAT dok vam se i samima ne smuci, ali nije dovoljno na vrapca zalepiti orlovo pero da bi postao orao.

Veverica

pre 11 godina

Neko ovde zali za odlaskom British Airways.a iz Beograda, a kada bih se ja pitala na osnovu mog iskustva kao putnika, ja bih tu kompaniju stavila pod kljuc. On sto su oni meni priredili pre dve godine na bostonskom aerodromu nisam dozivela u vreme najcvrscih sankcija. Ne vidim cemu zal.

moca

pre 11 godina

Amerikanci kažu:"Kupite Boing, pa onda letite za SAD!" Pa uništili su Konkord" " ER BAS", ne ni slučajno, naša fabrika mora da ima kupce!

letac

pre 11 godina

@Cime?
Ne znam o kakvom roku trajanja kod aviona govorite, ali budite sigurni da se sa njima ne desava ono sto se dogadja sa marmeladom ili sirom - nece se ubudjati, niti ukiseliti kad im istekne taj "rok trajanja". Avioni imaju resurse, a njihovi kljucni delovi imaju takodje svoje resurse. Da, neki od jatovih aviona blizu su isteka resursa. Ipak, oni se mogu produzavati i avioni ce biti podjednako bezbedni, samo to odrzavanje polako postaje prevelik trosak. Boeing 737-300 jedan je od najuspelijih proizvoda u istoriji komercijalne avijacije. U svetu je poznat po svojoj ekonomicnosti, udobnosti i pouzdanosti, nikako po brojnim incidentima. I danas ga koriste mnoge ozbiljne kompanije poput Lufthanse. Serije -600, -700, -800 i -900 spadaju u tzv. 737 Next Generation zbog unapredjene avionike i nesto ekonomicnijih motora, ali u osnovi jesu samo varijante tog istog Boeinga 737-300. Da, JAT nema dugolinijsku flotu. Ipak, ima posade sa licencama za Boeing 767-300 koji bi bio optimalno resenje za letove do Amerike. Iznajmljivanje akvog aviona nije skupo, niti neizvodljivo i, po dobijanju dozvole od FAA, sve zavisi od pameti drzave. Zeli li da novac od letova ostaje u Srbiji ili cemo ga poklanjati stranim kompanijama koje ce svoje cene dici u nebesa istog dana kad JAT propadne. Nadajmo se da se to nece dogoditi.

Sime

pre 11 godina

86e mi je otac donio kuci JAT-ov kalendar. Kako sam kao klinac dugo buljio u onaj DC-10.... Ne vjerujem da cu ikada domacom firmom preko bare. Prosla su ta vremena.

Jelena

pre 11 godina

Uopste se ne radi o nasim kompanijama nego o nasem aerodromu, on ce imati dozvolu, pa sigurno da nasa kompanija (jednina) nece leteti. Toliko drugih polecu sa naseg aerodroma.

@Emigrant

pre 11 godina

Nema potrebe da presedate vise od jednom vi koji zivite u Americi a zelite da dodjete do Srbije. Ako zivis npr. u Vankuveru, mozete npr. sa Lufthansom, Air France-om, ili KLM-om ostvariti direktni let do njihovih hub-ova (Frankfurt, Pariz, Amsterdam), a odatle sa istom kompanijom ili sa Jatom, do Beograda, dakle samo jedno presedanje. Isto bi vam bilo da postoji direktan Jatov let za npr. Njujork, onda bi ste umesto u Frankfurtu presedali u Njujorku.

Nimrod

pre 11 godina

I jel nikome ne bode oci to da naslov nema veze sa tekstom? "srpske kompanije opet lete..." znaci da lete sad. Nigde u vesti ni reci o tome.

Marko

pre 11 godina

@ Ralexic
Ranije su bile besplatne karte u svim kompanijama a sada se uglavnom leti sa Zed kartama koje su simbolicne.Svi zaposleni u svim avio kompanijama koriste tu mogucnost samo sto neko tu kartu koristi jednom godisnje a neko 2-3 puta mesecno.
Ja radim u jednoj avio kompaniji na Bliskom Istoku i godisnje iskoristim od 15 do 20 Zed karata i to ne samo svoje maticne kompanije vec tu mogucnost koristim i kod drugih avio kompanija.Upoznao sam mnogo kolega iz Jata koji godinama nisu leteli avionom,cak iako imaju mogucnost da lete za malo novca gde god hoce.Kod mene u kompaniji svaki zaposleni leti najmanje 4-5 puta godisnje sa Zed kartom.

Ralexic

pre 11 godina

JAT je leteo i za Australiju i prevozio je uglavnom radnike JAT-a jer oni ne placaju prevoz.Za jednu godinu za Australiju je letelo oko 2500 putnika bez placene karte ili je avion DC-10 osam puta leteo za Australiju i nazad bez i jedne izdate karte.Isto se sprema i sad i zato je nas avioprevoznik tu gde jeste.

moca

pre 11 godina

Amerikanci kažu:"Kupite Boing, pa onda letite za SAD!" Pa uništili su Konkord" " ER BAS", ne ni slučajno, naša fabrika mora da ima kupce!

Jugoslavija

pre 11 godina

Sta znaci "ponovo" lete - srbske firme nikada nisu ni letele u US, osim ako ne mislite da je Jugoslovenski aerotransport bio - srbska firma? Mozete se kititi tudjim perjem i koristiti tudje ime JAT dok vam se i samima ne smuci, ali nije dovoljno na vrapca zalepiti orlovo pero da bi postao orao.

cime?

pre 11 godina

Cime?
JAT-ovim avionima je odavno istekao rok trajanja, a najdalja relacija na kojoj lete je mozda do Moskve. Koristi se zastarela verzija Boinga, 737-300, koja je u svetu poznata po brojnim incidentima.
Kompanije koje koriste avione proizvedene u Boingu, presle su na opciju 737-800 ili 737-900.
Inace, za letove do SAD potrebno je najmanje da imate Boing 757 ili 767, koji su takodje odavno prevazidjeni u avio industriji.

Emigrant

pre 11 godina

Kad pomislim na sve nas emigrante preko bare koji onako sa osmehom na licu i stresom u grudima vodimo nasu decicu preko okeana i presedamo po nekoliko puta vodeci izmorenu decu da bismo dosli u Srbiju, mislim da bi barem jedan let nedeljno do Beograda od Cikaga, Toronta, Vankuvera, Montreala, Njujorka umnogome olaksao zivot svima... Ipak mnogo znaci kada letite samo 10-tak sati a ne 20 i vise... a sto se cene tice, neka kosta i po par stotina evra skuplje ipak odmornija i svezija deca nemaju tu cenu...

Milan

pre 11 godina

Ovo je veoma dobra vest, dozvola jednoj zemlji da obavlja direktne letove sa Amerikom ima veze i sa politikom, ali se u svakom slucaju vrsi veoma detaljna provera celokupnog sistema civilnog vazduhoplovstva (safety, security and oversight). Ukoliko dobijemo CAT 1 svakako cemo povecati sanse za prodaju JAT-a, a to je od sustinske vaznosti za razvoj avijacije.

Kreza

pre 11 godina

Znači sve one silne srpske aviokompanije će konačno moći da u potpunosti upregnu svoje moćne flote!

Da prebrojimo: ukupno aviona za interkontinenatlne letove u srpskom registru - nula. Ukupno Boinga 737 koji su u letnom stanju: Jat 6 komada + Aviogenex komada jedan. Ukupno 7. I to je to. Sedam iole ozbiljnih aviona u celoj državi, bez ikakve nade da će biti bolje. Zapravo, može da bude samo gore. To je kao kada biste objavili kako je FK Rudar iz Donjeg Crneljeva stekao administrativno pravo da konkuriše za Ligu šampiona.

buki

pre 11 godina

Direktorat civilnog saobracaja?...!
Sve strucnjak do strucnjaka, sve suvi geniji koji imaju plate za svoj genijalnuk od najmanje par stotina hiljada dinara,jedan iz Jata-a drugi sa aerodroma,Jedan iz SPO-a drugi iz DS-a, a od strucnjaka iz vazduhoplovstva ni traga.Oni su u inostranstvu ili u penziji ili u nekom zapecku gurnuti od tih samozvanih genija.

Veverica

pre 11 godina

Neko ovde zali za odlaskom British Airways.a iz Beograda, a kada bih se ja pitala na osnovu mog iskustva kao putnika, ja bih tu kompaniju stavila pod kljuc. On sto su oni meni priredili pre dve godine na bostonskom aerodromu nisam dozivela u vreme najcvrscih sankcija. Ne vidim cemu zal.

zoran

pre 11 godina

Cini mi se da ovu vijest citam iznova svako malo u ovih zadnjih 8 godina. Svrstavm ih u grup vijesti poput: stanica prokop ce biti zavrsena do kraja sledece godine... ovi ili oni zainteresovani za izgradnju hidrolektrane, auto puta, metroa...

Aerodromac

pre 11 godina

Tandem Radosavljevic - Tripkovic (URS) sa aerodroma Beograd je zasluzan sto sa Beograskog aerodroma nemamo vise direktnu liniju do Praga, sto nisu reagovali na napustanje British Airways-a iz Zagreba nego su mirno sacekali da odluka padne i na Beograd a sada su se spremili da mahnu i Air Francu. O Americi sanjajte a mi sa ovom dvojicom i slicnim njima propadosmo nacisto. Mica i Krcedinac valjaju sir i surutku za Rusiju u radno vreme, sve tel.racune placa aerodrom o drugim bahanalijama, bezobrazulku, nestrucnoscu i tenderisanju nekom drugom prilikom. Gledam gluposti svaki dan i pitam se da li je stvarnost ili sala i komika rukovodstva o nekim ljudima na nekim pozicijama sa privilegijama.

kao i do sada

pre 11 godina

Jedin isitni problemcic je to sto trenutno karte iz Beograda kostaju otprilike 1000e do Chikaga a iz Budimpeste od 450eu.. Kada to bude onako kako treba, sve ce biti OK.
Puno ljudi koji putuju ni ne znaju kako da dodju do jeftinijih karata pa taj posao prepustaju drugima koji navodno znaju pa se desi da ih oderu svojim ne znanjem.

Aleksandar

pre 11 godina

@ Moco
Nikoga Ameri ne uslovoljavaju da kupi Boeing za letove u Ameriku,to je notorna glupost.Normalno je da iz Evrpe ka Los Angelesu leti neki siroko trupni avion a da li ce to biti Airbus ili Beoing njih bas briga.Od svih aviona najvise volim boingov 747.Nekada je vecina kompanija iz Evrope upravo ovaj avion koristila za Ameriku a danas jedva mozes da ubodes boeing i to 777.Uglavnom vecina kompanija iz Evrope koristi airbusove avione.
Vecina kompanija ima i jedne i duge avione i airbus uopste nije propao,a jos manje da je Amerika unistila airbus.Airbus je odlicna kompanija isto kao i Boeing i prodaje svoje avione svuda po svetu.O konkordu je suvisno bila sta reci,zna se da je supersonicni avion bio rupa bez dna i za Air France i za British Airways.

parking

pre 11 godina

Rekao bih da se ovde radi o bezbedonosnim regulativama koje mora da ispunjava neki aerodrom odnosno zemlja da bi moglo da se leti za USA.
To da li ce JAT imati prekookeanski avion nije toliko bitno, ali je bitno da ce se moci leteti direktno iz Srbije za USA, nebitno kojim avioprevoznikom.

tacno

pre 11 godina

".....O konkordu je suvisno bila sta reci,zna se da je supersonicni avion bio rupa bez dna i za Air France i za British Airways.
@(Aleksandar, 28. septembar 2012 15:56)

Slazem se. Concorde ima zaslugu da je do sada bio jedini putnicki supersonicni avion(preko 2maha) Pariz-NY malo vise od 3h! Bilo je vrlo tesko ubediti Ameriku da ga prihvati na svom nebu, i zaista je bio nerentabilan sve dok kompanijama nisu bili otpisani dugovi. Ipak, stalno je bio pun, i mislim vise zbog prestza nego zbog nekog stvarnoig dobitka u vremenu. I njegov let sa tragicnim ishodom je moglo bi se reci bio carter za bogate Nemce sto su posli na krstarenje cini mi se po Karibima. Ja licno sam bio fasciniran njime. Napraviti tako nesto pocetkom sedamdesetih godina proslog veka bio je vrhunac tehnologije. A nazalost odmah je sledio prvi petrolejski sok i sve je grenulo nizbrdo. Danas je putovanje avionom dostupno svima ali tada je bila trka za prestizom. Ipak zahvaljuiuci iskustvu sa Caravelle-om i Conkorde-om civilno vazduhoplovstvo je napravilo ogroman korak napred.

Ralexic

pre 11 godina

JAT je leteo i za Australiju i prevozio je uglavnom radnike JAT-a jer oni ne placaju prevoz.Za jednu godinu za Australiju je letelo oko 2500 putnika bez placene karte ili je avion DC-10 osam puta leteo za Australiju i nazad bez i jedne izdate karte.Isto se sprema i sad i zato je nas avioprevoznik tu gde jeste.

Perica

pre 11 godina

Sto bi reko moj drugar kad je trebao da polaze za voznju... evo sad idem da se slikam za dozvolu... a posle cu da se slikam sa dozvolom jer nemam kola...

Milosav

pre 11 godina

Samo da vas podsetim da je JAT 80-ih imao TRI leta nedeljno do Toronta (utorak, cetvrtak i subota)plus USA i Australija.
Ej zivote gorak li si ili sto rece ona pesma "Gde smo bili a sta jesmo"

Jelena

pre 11 godina

Uopste se ne radi o nasim kompanijama nego o nasem aerodromu, on ce imati dozvolu, pa sigurno da nasa kompanija (jednina) nece leteti. Toliko drugih polecu sa naseg aerodroma.

@Emigrant

pre 11 godina

Nema potrebe da presedate vise od jednom vi koji zivite u Americi a zelite da dodjete do Srbije. Ako zivis npr. u Vankuveru, mozete npr. sa Lufthansom, Air France-om, ili KLM-om ostvariti direktni let do njihovih hub-ova (Frankfurt, Pariz, Amsterdam), a odatle sa istom kompanijom ili sa Jatom, do Beograda, dakle samo jedno presedanje. Isto bi vam bilo da postoji direktan Jatov let za npr. Njujork, onda bi ste umesto u Frankfurtu presedali u Njujorku.

letac

pre 11 godina

@Cime?
Ne znam o kakvom roku trajanja kod aviona govorite, ali budite sigurni da se sa njima ne desava ono sto se dogadja sa marmeladom ili sirom - nece se ubudjati, niti ukiseliti kad im istekne taj "rok trajanja". Avioni imaju resurse, a njihovi kljucni delovi imaju takodje svoje resurse. Da, neki od jatovih aviona blizu su isteka resursa. Ipak, oni se mogu produzavati i avioni ce biti podjednako bezbedni, samo to odrzavanje polako postaje prevelik trosak. Boeing 737-300 jedan je od najuspelijih proizvoda u istoriji komercijalne avijacije. U svetu je poznat po svojoj ekonomicnosti, udobnosti i pouzdanosti, nikako po brojnim incidentima. I danas ga koriste mnoge ozbiljne kompanije poput Lufthanse. Serije -600, -700, -800 i -900 spadaju u tzv. 737 Next Generation zbog unapredjene avionike i nesto ekonomicnijih motora, ali u osnovi jesu samo varijante tog istog Boeinga 737-300. Da, JAT nema dugolinijsku flotu. Ipak, ima posade sa licencama za Boeing 767-300 koji bi bio optimalno resenje za letove do Amerike. Iznajmljivanje akvog aviona nije skupo, niti neizvodljivo i, po dobijanju dozvole od FAA, sve zavisi od pameti drzave. Zeli li da novac od letova ostaje u Srbiji ili cemo ga poklanjati stranim kompanijama koje ce svoje cene dici u nebesa istog dana kad JAT propadne. Nadajmo se da se to nece dogoditi.

Sime

pre 11 godina

86e mi je otac donio kuci JAT-ov kalendar. Kako sam kao klinac dugo buljio u onaj DC-10.... Ne vjerujem da cu ikada domacom firmom preko bare. Prosla su ta vremena.

Marko

pre 11 godina

@ Ralexic
Ranije su bile besplatne karte u svim kompanijama a sada se uglavnom leti sa Zed kartama koje su simbolicne.Svi zaposleni u svim avio kompanijama koriste tu mogucnost samo sto neko tu kartu koristi jednom godisnje a neko 2-3 puta mesecno.
Ja radim u jednoj avio kompaniji na Bliskom Istoku i godisnje iskoristim od 15 do 20 Zed karata i to ne samo svoje maticne kompanije vec tu mogucnost koristim i kod drugih avio kompanija.Upoznao sam mnogo kolega iz Jata koji godinama nisu leteli avionom,cak iako imaju mogucnost da lete za malo novca gde god hoce.Kod mene u kompaniji svaki zaposleni leti najmanje 4-5 puta godisnje sa Zed kartom.

Nimrod

pre 11 godina

I jel nikome ne bode oci to da naslov nema veze sa tekstom? "srpske kompanije opet lete..." znaci da lete sad. Nigde u vesti ni reci o tome.