Četvrtak, 27.09.2012.

22:32

Zbog nemara lekara umrla beba

Jednoipogodišnja devojčica S.M. umrla od zapaljenja pluća u vranjskoj bolnici. U domu zdravlja dete lečili od obične prehlade.

Izvor: Veèernje novosti

Zbog nemara lekara umrla beba IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Posmatrač

pre 11 godina

Kakvo je higijensko-sanitarno stanje u našim bolnicama neka posluži ovaj primer: Slučajem sam bio primoran da odležim tri dana na INFEKTIVNOM ODELJENJU (!) jednog ZC u unutrašnjosti. Pošto nisam bio težak bolesnik (akutna faza je bila prošla), mogao sam da razgledam okolo. Naizgled, sve ok. Da bih se udobnije namestio pre infuzije, malo sam pomerio krevet, i onda ugledao GOMILU SMEĆA ispod kreveta! Ako to može na infektivnom odeljenju, šta da očekujemo na drugim? Mogu da razumem onu komentatorku koja kaže da se životinjske ženke kote u čistijim uslovima nego što se žene porađaju u nekim porodilištima. Oduvek je u bolnicama bilo i ostalo pravilo - glavna sestra drži odeljenje u rukama. Ako je ona prava, bolje će raditi i lekari i sestre i čistačice. Ne sme se očijukati sa kolegama sa posla, ispijati kafe uz ogovaranje a posle tražiti red i rad!

sanja

pre 11 godina

Najveci problem zbog cega u Vranju dolazi do ovakvih situacija je to sto se lekari u zdrastvenom centru Vranja ponasaju kao mali bogovi. Do specijalista se ne moze doci lako a sa doktorima opste prakse se ne moze razgovarati jer pobogu oni su daleko iznad nas (cast izuzecima). Apelujem na medije da ovakve price iznesu do kraja, da se samo ne objavi vest, vec da se izvrsi pritisak na javnost i pravosudne organe da se odgovorni za ovo kazne jer pojedinci ne mogu sami. Ti doktori misle da su Bogom dani, svaka cast svakom ali smatram da doktor pre svega mora da bude covek pa tek onda strucnjak. U Vranju je vecina njih zaboravila koju je zakletvu polozila, a oni koji treba da ih kontrolisu mogli bi da svrate i do vranjskog porodilista, verujte zivotinje u boljim uslovima donose mladunce na svet od zena koje se poradjaju u tom porodilistu. Nega ne postoji, a sestre su jos gore od doktora i nikad nisu oni krivi, uvek je kriv pacijent. ZC Vranje se mora ili promeniti iz korena ili zatvoriti, jer bolje je nemati doktore nego imati lose doktore.

ana

pre 11 godina

Bogu hvala ja sam bila mnogo histericnija kad se ovo isto desilo mom detetu kad je imao 6 meseci.mesec dana su ga lecili od nije mu nista do obicne prehlade.kad je jedne noci lezao na krevetu samo sa osnovnim zivotnim funkcijama (beba koja ne place na stipanje,ne jede,ne pije,samo spava) otisli smo u tirsovu i napravila sam haos.i oni su hteli da ga vrate kuci (na prijemu) sa manja prehlada a onda se pojavila nacelnica pulmologije jer su je zvali zbog mog histerisanja.na slusanje se nije culo da ima upalu oba plucna krila(jer je maska bila antibiotici koje je u medjvremenu popio) ali na rengenu haos.tri nedelje hospitalizacije.posle sam otisla u dom zdravlja i svima ali svima ocitala vekelu,dok me je policija slusala!na kartonu mu i danas pise da je "majka neuravnotezena".i to sve u sred Beograda!!moje dete je sada zivo i zdravo.ovom malom andjelu nek je laka zemlja.roditeljima saucesce!

Slavica

pre 11 godina

Saucesce porodici.Ovo je pitanje za drzavu ali posto drzava nista nece uraditi, kao sto nije ni povodom ostalih smrtnih slucajeva zbog lekarskih gresaka, vreme je da Insajder istrazi rak ranu naseg drustva, jer se radi o korupciji zbog koje se cak ne utvrde ni vinovnici smrti.Drzava cak i ne broji greske zbog kojih su posledice-smrtni slucajevi.Dugujemo to ovom detetu, Nataliji Tesic, Daliboru Havleku, Dijani Marinkovic, Andjelki Trifunovic Popovic, Sanji Simic, Jelici Radovic, Stefanu Gavrilovicu. Jelici Panic....predugacak je spisak.

Roditelj

pre 11 godina

Kao prvo, saucesce porodici. Jos jedan mali andjeo se preselio na nebo. Zasto se ovo desava? Verovatno zato jer nam je i lekarska struka poprimila karakteristike drustva. Dakle, protekcija, nepotizam, politikanstvo i nestrucnost, a ovde se greske placaju zivotom. Imao sam priliku nekoliko puta da prisustvujem situacijama kada lekar na decijem odeljenju postavlja dijagnozu bez izvrsene laboratorije. Na nasem licnom primeru, te dijagnoze su bile pogresne. Insistirali smo na laboratoriji tj. isli smo u privatne laboratorije i ti laboratorijski rezultati su potvrdjivali da su prethodno postavljene dijagnoze bile pogresne. Moram da napomenem da se sve ovo desava u zdravstvenom centru koji je van Beograda. Dakle, najnuznije bi bilo da svaki znacajniji zdravstveni centar u Srbiji ima dezurnu laboratoriju (24h) kako bi lekari mogli na osnovu analiza krvi u kratkom roku da postave preciznu dijagnozu.

2001

pre 11 godina

Ovo se dešava jer se više ne daju antibiotici kada su deca bolesna. Ne razumem! Cele prošle zime su deca u našem kraju imala i do 40 temperaturu, lečili smo ih čajevima i vitaminom C. Dvoje su završili na Institutu, a pukom srećom nije bilo ništa dramatično. Doduše to dvoje imali su upalu pluća, a na Institutu su završili jer su roditelji insistirali. Da nisu ne znam šta bi bilo.
Slažem se da antibiotike ne treba piti kako kome padne na pamet. Ali ako je, naročito dete, bolesno, treba dati i kad su virusi jer se virus onda useli u najslabiji organ u organizmu i napravi haos.
Ali sad je moderno bez antibiotika, valjda da nas razrede ima nas puno na planeti.

Opet Vranje!

pre 11 godina

Nije nemoguće da je dete imalo samo prehladu do dolaska u "dom zdravlja"! Treba izvršiti sanitarnu kontrolu prostorija i otkriti koje "bolničke bakterije" tamo bujaju. Ja sam prestao da odlazim na lečenje kod ORL-a, jer sam posle svakog tretmana "ispiranja ušiju" i pregleda naknadno zaražen tipično bolničkom bakterijom. Dakle, odgovornost je na kompletnom osoblju ustanove.

nesh_bros

pre 11 godina

Dokle vise !? Strpajte te korumpirane doktore na robiju, pa cete da vidite kako ce da razmisljaju o pacijentu, a ne o kafi, viskiju, evrima i putovanjima po svetu !

Sir Oliver

pre 11 godina

Iako se lekari hvale da su na svetskom nivou sa sigurnoscu se moze reci da su lekari u zdravstvo kao i sve ostalo u serbistanu.

Misha

pre 11 godina

Prema jednom istraživanju oko 73% ispitanika je izjavilo da bi pomogli svom prijatelju u prepisivanju na ispitu. Dakle, iz tog lažnog prijateljstva oni bi zapravo pomogli formiranje nesposobnih kadrova, koji rade svoj posao neprofesionalno i isto tako neodgovorno, kako rade i ispite, samo da se provuku. Ljudi bi trebalo da sve poslove rade odgovorne, ne samo ove u zdravstvu, ali se tu vide najtragičnije posledice naše opšte nekulture, lažnog prijateljstva, zapravo dubokog primitivizma i neprosvećenosti. Pitam se da li oni koji su svedoci i žrtve ovakvih nesreća ikada povezuju uzrok sa posledicom i da li su u sopstvenom iskustvu promovisali odgovornost ili pak diletantizam koji ovakvim nesrećama i rezultuje.

prokleta avlija

pre 11 godina

ova drzava ima jos JAKO malo vremena da sredi ovaj haos u kome smo...ako posle tog JAKO malog vremena drzava ne uspe da sredi samu sebe,mi gradjani ove drzave koji cinimo tkivo ovog drustva, imamo svako ljudsko pravo,cak i obavezu, da uzmemo pravdu u svoje ruke...ovo je postalo neizdrzivo...

ne mogu da verujem

pre 11 godina

do kad vise,u taj zdravstveni centar ne mozes uci ako nemas sto evra u dzepu,kriticni su oni koji tyrae upute za nis,beograd..oni traze pod 100 pa navise,a na ginekoloskom odeljenju prvo te isteraju iz pameti za vasu suprugu ...pa vam posle odrede cenu,a to niko ne preuzima da resi,mi nemamo novac ,ne daj boze da se covek razboli,niti uput za dalje lecenje ili kamoli adekvatno lecenje da dobijes ako nemas odredjenu cifru da das koju ti kao ,satro,kaze neki kurir u holu,a i ti higijenicari,ne daj boze,da odes u posetu nekome bez 200 gr. kafe nece da pricaju s tobom a kamo li da te puste da posetis bolesnika...a i upravnik je poznat u vranju kao boem...krenimo prvo od njega....SRAMOTA ZA GRAD,DRZAVU -kako vas nije sramota,

Igor

pre 11 godina

Moja cerkica je pre oko tri meseca dobila temperaturu oko 38. Otisli smo kod neke druge lekarke jer nasa nije radila tada. A ona, mrtva ladna, sto ste dosli? Sacekajte da temperatura dodje do 39 pa onda dodjite. Zasto stresirate dete bezveze i kojekakve gluposti. Kad smo se pobunili da nismo dosli zato sto volimo da dolazimo i da smo dosli jer se do sada takva glupost uvek pretvarala u upalu uva ona jos pocela da se dere na nas. Ja sam doktorka, ja valjda znam sta radim, dodjite kad temperatura dodje do 39.5. Jos je povecavala granicu. Eeeeejjjjjj!!!! Ja sam se propisno iznervirao i zamalo nije dobila batine. Otisli smo posle u drugu smenu kod trece doktorke i ona je odmah uradila krvnu sliku koja je bila prilicno losa. Dobila je terapiju ali je i pored toga ponovo dobila upalu uva u znatno blazem obliku. Ne smem ni da pomislim sta bi bilo da smo stvarno cekali.
Nazalost, mnogo budala radi u nasem zdravstvu i moj savet svima je da cim namirisu nesto sumnjivo u ponasanju bilo kog lekara da odmah potraze drugo misljenje. Zdravlje je na prvom mestu te treba ga prepustati na milost i nemilost drugima.

matori

pre 11 godina

U zemlji u kojoj je prodaja "diploma" unosan posao, koji se baš i ne kažnjava (niti često, niti jako), ovakvih (tužnih) pojava će biti sve više.

U zemlji u kojoj svaka šuša koja ima novca, može da otvori dom za stare, ambulantu za nešto, zabavište, polikliniku za svašta, savetovalište ili
porodilište, neće se ništa promeniti na bolje - biće samo gore!

Ako tome dodamo i pravu "poplavu" privatnih obrazovnih institucija, sumnjivog renomea, a još sumnjivijeg "stručnog" nastavnog kadra, u kojima se proizvode sve sami "super stručni" egzemplari, nije nikakvo čudo da "lekar" mesec dana leči dečiju prehladu, a ne padne mu na pamet ništa više od toga...

Vrlo, vrlo žalosno!

aspirinix

pre 11 godina

Nek' maloj Sari andjeli podare vecni mir i spokoj! Stara godinu dana i otisla zbog upale pluca? Boze,ima li te? Roditeljima male devojcice najiskrenije saucesce!

doktor

pre 11 godina

strasno ja sam lekar i tom lekaru treba oduzeti lincencu i osuditi za ubistvo iz nemara(ako postoji).Zbog takvih politicki podobnih lekara koji su nacelnici sluzbi koriste to pljuju po medicini i humanosti i nikom ne odgovaraju ako je ovo normalna drzava on ce odgovarati. vreme je da se zdravstvo ocisti od sljama da bi ljudi vratili veru u lekare a kad se ocisti pravi doktori ce biti placeni adekvatno

bilosta2

pre 11 godina

1982 god. mi je pukla plućna maramica.Po odlasku u dom zdravlja dezurni doktor je konstatovao da imam jaču prehladu.Imao sam sve manje vazduha u plućima,i na moj zaključak da to ne moze da bude prehlada dao mi je BRUFEN i uput ako mi se stanje pogorša da se javimn sutradan.To je bio petak kasno popodne.Posle neprospavane noći i nesnosnih bolovai gušenja, otišao sam ujutro kod drugog opet dezurnog doktora,i on mi je konstatovao tezu prehladu davši mi acetisal i brufen.Rekao sam mu da imam gušenje, i da to sigurno nije samo prehlada, našta mi je on odgovorio da se utoplim i pijem čajeve.Prošao je i taj dan i nedelja u strašnim bolovima i velikom nedostatku vazduha, jer mi jedno plućno krilo uopšte nije funkcionisalo.Na kraju u ponedeljak sam otišao kod moje doktorke koja me je poslušala stetoskopom i za 10 sekundi postavila pravu dijagnozu,što je potvrdila i pregledom na rendgenu.Posle toga sam bio u bolnici 3 meseca pod temperaturom i vodom u plućima,primivši za to vreme preko 200 inekcija garamicina i popivši ko zna koliko antibiotika.Hoću ovim da kazem da se ništa odonda nije promenilo.Imali smo i imamo jako dobre doktore uzih specijalnosti,ali su nam dijagnostičari bili,a i sada su KATASTROFA,i biće dokle god su doktori kao dr.Mladenović na celodnevnim sastancima,i nemoze da im se priđe ni sa vilama.Takvima treba oduzeti diplomu doktora i poslati ih na poljoprivredu odakle je većina njih verovatno i došla,pa malo fakultet a malo branje kukuruza.SRAM IH BILO.

ши-цу

pre 11 godina

Чекајте... овде нешто није јасно, јавили се када је дете било прехлађено, детету није било боље, опет се јавили кроз два дана и онда чекали двадесет и осам дана да поново оду лекару а за то време дете има пнеумонију, претпоставимо фебрицира, не једе, кашље... ма дајте молим вас. Мислим не браним никог, не знам шта се догодило али прича онако како је написана је или пренапухана или потпуно нетачна.

stasa

pre 11 godina

koliko je ovo strasno.horor.ima li cega vaznijeg u zemlji od ove nebrige i rasula.strasno. normalan covek ovo vise ne moze da podnese.

Igor

pre 11 godina

Moja cerkica je pre oko tri meseca dobila temperaturu oko 38. Otisli smo kod neke druge lekarke jer nasa nije radila tada. A ona, mrtva ladna, sto ste dosli? Sacekajte da temperatura dodje do 39 pa onda dodjite. Zasto stresirate dete bezveze i kojekakve gluposti. Kad smo se pobunili da nismo dosli zato sto volimo da dolazimo i da smo dosli jer se do sada takva glupost uvek pretvarala u upalu uva ona jos pocela da se dere na nas. Ja sam doktorka, ja valjda znam sta radim, dodjite kad temperatura dodje do 39.5. Jos je povecavala granicu. Eeeeejjjjjj!!!! Ja sam se propisno iznervirao i zamalo nije dobila batine. Otisli smo posle u drugu smenu kod trece doktorke i ona je odmah uradila krvnu sliku koja je bila prilicno losa. Dobila je terapiju ali je i pored toga ponovo dobila upalu uva u znatno blazem obliku. Ne smem ni da pomislim sta bi bilo da smo stvarno cekali.
Nazalost, mnogo budala radi u nasem zdravstvu i moj savet svima je da cim namirisu nesto sumnjivo u ponasanju bilo kog lekara da odmah potraze drugo misljenje. Zdravlje je na prvom mestu te treba ga prepustati na milost i nemilost drugima.

doktor

pre 11 godina

strasno ja sam lekar i tom lekaru treba oduzeti lincencu i osuditi za ubistvo iz nemara(ako postoji).Zbog takvih politicki podobnih lekara koji su nacelnici sluzbi koriste to pljuju po medicini i humanosti i nikom ne odgovaraju ako je ovo normalna drzava on ce odgovarati. vreme je da se zdravstvo ocisti od sljama da bi ljudi vratili veru u lekare a kad se ocisti pravi doktori ce biti placeni adekvatno

bilosta2

pre 11 godina

1982 god. mi je pukla plućna maramica.Po odlasku u dom zdravlja dezurni doktor je konstatovao da imam jaču prehladu.Imao sam sve manje vazduha u plućima,i na moj zaključak da to ne moze da bude prehlada dao mi je BRUFEN i uput ako mi se stanje pogorša da se javimn sutradan.To je bio petak kasno popodne.Posle neprospavane noći i nesnosnih bolovai gušenja, otišao sam ujutro kod drugog opet dezurnog doktora,i on mi je konstatovao tezu prehladu davši mi acetisal i brufen.Rekao sam mu da imam gušenje, i da to sigurno nije samo prehlada, našta mi je on odgovorio da se utoplim i pijem čajeve.Prošao je i taj dan i nedelja u strašnim bolovima i velikom nedostatku vazduha, jer mi jedno plućno krilo uopšte nije funkcionisalo.Na kraju u ponedeljak sam otišao kod moje doktorke koja me je poslušala stetoskopom i za 10 sekundi postavila pravu dijagnozu,što je potvrdila i pregledom na rendgenu.Posle toga sam bio u bolnici 3 meseca pod temperaturom i vodom u plućima,primivši za to vreme preko 200 inekcija garamicina i popivši ko zna koliko antibiotika.Hoću ovim da kazem da se ništa odonda nije promenilo.Imali smo i imamo jako dobre doktore uzih specijalnosti,ali su nam dijagnostičari bili,a i sada su KATASTROFA,i biće dokle god su doktori kao dr.Mladenović na celodnevnim sastancima,i nemoze da im se priđe ni sa vilama.Takvima treba oduzeti diplomu doktora i poslati ih na poljoprivredu odakle je većina njih verovatno i došla,pa malo fakultet a malo branje kukuruza.SRAM IH BILO.

prokleta avlija

pre 11 godina

ova drzava ima jos JAKO malo vremena da sredi ovaj haos u kome smo...ako posle tog JAKO malog vremena drzava ne uspe da sredi samu sebe,mi gradjani ove drzave koji cinimo tkivo ovog drustva, imamo svako ljudsko pravo,cak i obavezu, da uzmemo pravdu u svoje ruke...ovo je postalo neizdrzivo...

aspirinix

pre 11 godina

Nek' maloj Sari andjeli podare vecni mir i spokoj! Stara godinu dana i otisla zbog upale pluca? Boze,ima li te? Roditeljima male devojcice najiskrenije saucesce!

stasa

pre 11 godina

koliko je ovo strasno.horor.ima li cega vaznijeg u zemlji od ove nebrige i rasula.strasno. normalan covek ovo vise ne moze da podnese.

matori

pre 11 godina

U zemlji u kojoj je prodaja "diploma" unosan posao, koji se baš i ne kažnjava (niti često, niti jako), ovakvih (tužnih) pojava će biti sve više.

U zemlji u kojoj svaka šuša koja ima novca, može da otvori dom za stare, ambulantu za nešto, zabavište, polikliniku za svašta, savetovalište ili
porodilište, neće se ništa promeniti na bolje - biće samo gore!

Ako tome dodamo i pravu "poplavu" privatnih obrazovnih institucija, sumnjivog renomea, a još sumnjivijeg "stručnog" nastavnog kadra, u kojima se proizvode sve sami "super stručni" egzemplari, nije nikakvo čudo da "lekar" mesec dana leči dečiju prehladu, a ne padne mu na pamet ništa više od toga...

Vrlo, vrlo žalosno!

ne mogu da verujem

pre 11 godina

do kad vise,u taj zdravstveni centar ne mozes uci ako nemas sto evra u dzepu,kriticni su oni koji tyrae upute za nis,beograd..oni traze pod 100 pa navise,a na ginekoloskom odeljenju prvo te isteraju iz pameti za vasu suprugu ...pa vam posle odrede cenu,a to niko ne preuzima da resi,mi nemamo novac ,ne daj boze da se covek razboli,niti uput za dalje lecenje ili kamoli adekvatno lecenje da dobijes ako nemas odredjenu cifru da das koju ti kao ,satro,kaze neki kurir u holu,a i ti higijenicari,ne daj boze,da odes u posetu nekome bez 200 gr. kafe nece da pricaju s tobom a kamo li da te puste da posetis bolesnika...a i upravnik je poznat u vranju kao boem...krenimo prvo od njega....SRAMOTA ZA GRAD,DRZAVU -kako vas nije sramota,

ши-цу

pre 11 godina

Чекајте... овде нешто није јасно, јавили се када је дете било прехлађено, детету није било боље, опет се јавили кроз два дана и онда чекали двадесет и осам дана да поново оду лекару а за то време дете има пнеумонију, претпоставимо фебрицира, не једе, кашље... ма дајте молим вас. Мислим не браним никог, не знам шта се догодило али прича онако како је написана је или пренапухана или потпуно нетачна.

nesh_bros

pre 11 godina

Dokle vise !? Strpajte te korumpirane doktore na robiju, pa cete da vidite kako ce da razmisljaju o pacijentu, a ne o kafi, viskiju, evrima i putovanjima po svetu !

ana

pre 11 godina

Bogu hvala ja sam bila mnogo histericnija kad se ovo isto desilo mom detetu kad je imao 6 meseci.mesec dana su ga lecili od nije mu nista do obicne prehlade.kad je jedne noci lezao na krevetu samo sa osnovnim zivotnim funkcijama (beba koja ne place na stipanje,ne jede,ne pije,samo spava) otisli smo u tirsovu i napravila sam haos.i oni su hteli da ga vrate kuci (na prijemu) sa manja prehlada a onda se pojavila nacelnica pulmologije jer su je zvali zbog mog histerisanja.na slusanje se nije culo da ima upalu oba plucna krila(jer je maska bila antibiotici koje je u medjvremenu popio) ali na rengenu haos.tri nedelje hospitalizacije.posle sam otisla u dom zdravlja i svima ali svima ocitala vekelu,dok me je policija slusala!na kartonu mu i danas pise da je "majka neuravnotezena".i to sve u sred Beograda!!moje dete je sada zivo i zdravo.ovom malom andjelu nek je laka zemlja.roditeljima saucesce!

2001

pre 11 godina

Ovo se dešava jer se više ne daju antibiotici kada su deca bolesna. Ne razumem! Cele prošle zime su deca u našem kraju imala i do 40 temperaturu, lečili smo ih čajevima i vitaminom C. Dvoje su završili na Institutu, a pukom srećom nije bilo ništa dramatično. Doduše to dvoje imali su upalu pluća, a na Institutu su završili jer su roditelji insistirali. Da nisu ne znam šta bi bilo.
Slažem se da antibiotike ne treba piti kako kome padne na pamet. Ali ako je, naročito dete, bolesno, treba dati i kad su virusi jer se virus onda useli u najslabiji organ u organizmu i napravi haos.
Ali sad je moderno bez antibiotika, valjda da nas razrede ima nas puno na planeti.

Opet Vranje!

pre 11 godina

Nije nemoguće da je dete imalo samo prehladu do dolaska u "dom zdravlja"! Treba izvršiti sanitarnu kontrolu prostorija i otkriti koje "bolničke bakterije" tamo bujaju. Ja sam prestao da odlazim na lečenje kod ORL-a, jer sam posle svakog tretmana "ispiranja ušiju" i pregleda naknadno zaražen tipično bolničkom bakterijom. Dakle, odgovornost je na kompletnom osoblju ustanove.

Misha

pre 11 godina

Prema jednom istraživanju oko 73% ispitanika je izjavilo da bi pomogli svom prijatelju u prepisivanju na ispitu. Dakle, iz tog lažnog prijateljstva oni bi zapravo pomogli formiranje nesposobnih kadrova, koji rade svoj posao neprofesionalno i isto tako neodgovorno, kako rade i ispite, samo da se provuku. Ljudi bi trebalo da sve poslove rade odgovorne, ne samo ove u zdravstvu, ali se tu vide najtragičnije posledice naše opšte nekulture, lažnog prijateljstva, zapravo dubokog primitivizma i neprosvećenosti. Pitam se da li oni koji su svedoci i žrtve ovakvih nesreća ikada povezuju uzrok sa posledicom i da li su u sopstvenom iskustvu promovisali odgovornost ili pak diletantizam koji ovakvim nesrećama i rezultuje.

Sir Oliver

pre 11 godina

Iako se lekari hvale da su na svetskom nivou sa sigurnoscu se moze reci da su lekari u zdravstvo kao i sve ostalo u serbistanu.

Slavica

pre 11 godina

Saucesce porodici.Ovo je pitanje za drzavu ali posto drzava nista nece uraditi, kao sto nije ni povodom ostalih smrtnih slucajeva zbog lekarskih gresaka, vreme je da Insajder istrazi rak ranu naseg drustva, jer se radi o korupciji zbog koje se cak ne utvrde ni vinovnici smrti.Drzava cak i ne broji greske zbog kojih su posledice-smrtni slucajevi.Dugujemo to ovom detetu, Nataliji Tesic, Daliboru Havleku, Dijani Marinkovic, Andjelki Trifunovic Popovic, Sanji Simic, Jelici Radovic, Stefanu Gavrilovicu. Jelici Panic....predugacak je spisak.

sanja

pre 11 godina

Najveci problem zbog cega u Vranju dolazi do ovakvih situacija je to sto se lekari u zdrastvenom centru Vranja ponasaju kao mali bogovi. Do specijalista se ne moze doci lako a sa doktorima opste prakse se ne moze razgovarati jer pobogu oni su daleko iznad nas (cast izuzecima). Apelujem na medije da ovakve price iznesu do kraja, da se samo ne objavi vest, vec da se izvrsi pritisak na javnost i pravosudne organe da se odgovorni za ovo kazne jer pojedinci ne mogu sami. Ti doktori misle da su Bogom dani, svaka cast svakom ali smatram da doktor pre svega mora da bude covek pa tek onda strucnjak. U Vranju je vecina njih zaboravila koju je zakletvu polozila, a oni koji treba da ih kontrolisu mogli bi da svrate i do vranjskog porodilista, verujte zivotinje u boljim uslovima donose mladunce na svet od zena koje se poradjaju u tom porodilistu. Nega ne postoji, a sestre su jos gore od doktora i nikad nisu oni krivi, uvek je kriv pacijent. ZC Vranje se mora ili promeniti iz korena ili zatvoriti, jer bolje je nemati doktore nego imati lose doktore.

Roditelj

pre 11 godina

Kao prvo, saucesce porodici. Jos jedan mali andjeo se preselio na nebo. Zasto se ovo desava? Verovatno zato jer nam je i lekarska struka poprimila karakteristike drustva. Dakle, protekcija, nepotizam, politikanstvo i nestrucnost, a ovde se greske placaju zivotom. Imao sam priliku nekoliko puta da prisustvujem situacijama kada lekar na decijem odeljenju postavlja dijagnozu bez izvrsene laboratorije. Na nasem licnom primeru, te dijagnoze su bile pogresne. Insistirali smo na laboratoriji tj. isli smo u privatne laboratorije i ti laboratorijski rezultati su potvrdjivali da su prethodno postavljene dijagnoze bile pogresne. Moram da napomenem da se sve ovo desava u zdravstvenom centru koji je van Beograda. Dakle, najnuznije bi bilo da svaki znacajniji zdravstveni centar u Srbiji ima dezurnu laboratoriju (24h) kako bi lekari mogli na osnovu analiza krvi u kratkom roku da postave preciznu dijagnozu.

Posmatrač

pre 11 godina

Kakvo je higijensko-sanitarno stanje u našim bolnicama neka posluži ovaj primer: Slučajem sam bio primoran da odležim tri dana na INFEKTIVNOM ODELJENJU (!) jednog ZC u unutrašnjosti. Pošto nisam bio težak bolesnik (akutna faza je bila prošla), mogao sam da razgledam okolo. Naizgled, sve ok. Da bih se udobnije namestio pre infuzije, malo sam pomerio krevet, i onda ugledao GOMILU SMEĆA ispod kreveta! Ako to može na infektivnom odeljenju, šta da očekujemo na drugim? Mogu da razumem onu komentatorku koja kaže da se životinjske ženke kote u čistijim uslovima nego što se žene porađaju u nekim porodilištima. Oduvek je u bolnicama bilo i ostalo pravilo - glavna sestra drži odeljenje u rukama. Ako je ona prava, bolje će raditi i lekari i sestre i čistačice. Ne sme se očijukati sa kolegama sa posla, ispijati kafe uz ogovaranje a posle tražiti red i rad!

ши-цу

pre 11 godina

Чекајте... овде нешто није јасно, јавили се када је дете било прехлађено, детету није било боље, опет се јавили кроз два дана и онда чекали двадесет и осам дана да поново оду лекару а за то време дете има пнеумонију, претпоставимо фебрицира, не једе, кашље... ма дајте молим вас. Мислим не браним никог, не знам шта се догодило али прича онако како је написана је или пренапухана или потпуно нетачна.

bilosta2

pre 11 godina

1982 god. mi je pukla plućna maramica.Po odlasku u dom zdravlja dezurni doktor je konstatovao da imam jaču prehladu.Imao sam sve manje vazduha u plućima,i na moj zaključak da to ne moze da bude prehlada dao mi je BRUFEN i uput ako mi se stanje pogorša da se javimn sutradan.To je bio petak kasno popodne.Posle neprospavane noći i nesnosnih bolovai gušenja, otišao sam ujutro kod drugog opet dezurnog doktora,i on mi je konstatovao tezu prehladu davši mi acetisal i brufen.Rekao sam mu da imam gušenje, i da to sigurno nije samo prehlada, našta mi je on odgovorio da se utoplim i pijem čajeve.Prošao je i taj dan i nedelja u strašnim bolovima i velikom nedostatku vazduha, jer mi jedno plućno krilo uopšte nije funkcionisalo.Na kraju u ponedeljak sam otišao kod moje doktorke koja me je poslušala stetoskopom i za 10 sekundi postavila pravu dijagnozu,što je potvrdila i pregledom na rendgenu.Posle toga sam bio u bolnici 3 meseca pod temperaturom i vodom u plućima,primivši za to vreme preko 200 inekcija garamicina i popivši ko zna koliko antibiotika.Hoću ovim da kazem da se ništa odonda nije promenilo.Imali smo i imamo jako dobre doktore uzih specijalnosti,ali su nam dijagnostičari bili,a i sada su KATASTROFA,i biće dokle god su doktori kao dr.Mladenović na celodnevnim sastancima,i nemoze da im se priđe ni sa vilama.Takvima treba oduzeti diplomu doktora i poslati ih na poljoprivredu odakle je većina njih verovatno i došla,pa malo fakultet a malo branje kukuruza.SRAM IH BILO.

doktor

pre 11 godina

strasno ja sam lekar i tom lekaru treba oduzeti lincencu i osuditi za ubistvo iz nemara(ako postoji).Zbog takvih politicki podobnih lekara koji su nacelnici sluzbi koriste to pljuju po medicini i humanosti i nikom ne odgovaraju ako je ovo normalna drzava on ce odgovarati. vreme je da se zdravstvo ocisti od sljama da bi ljudi vratili veru u lekare a kad se ocisti pravi doktori ce biti placeni adekvatno

Opet Vranje!

pre 11 godina

Nije nemoguće da je dete imalo samo prehladu do dolaska u "dom zdravlja"! Treba izvršiti sanitarnu kontrolu prostorija i otkriti koje "bolničke bakterije" tamo bujaju. Ja sam prestao da odlazim na lečenje kod ORL-a, jer sam posle svakog tretmana "ispiranja ušiju" i pregleda naknadno zaražen tipično bolničkom bakterijom. Dakle, odgovornost je na kompletnom osoblju ustanove.

2001

pre 11 godina

Ovo se dešava jer se više ne daju antibiotici kada su deca bolesna. Ne razumem! Cele prošle zime su deca u našem kraju imala i do 40 temperaturu, lečili smo ih čajevima i vitaminom C. Dvoje su završili na Institutu, a pukom srećom nije bilo ništa dramatično. Doduše to dvoje imali su upalu pluća, a na Institutu su završili jer su roditelji insistirali. Da nisu ne znam šta bi bilo.
Slažem se da antibiotike ne treba piti kako kome padne na pamet. Ali ako je, naročito dete, bolesno, treba dati i kad su virusi jer se virus onda useli u najslabiji organ u organizmu i napravi haos.
Ali sad je moderno bez antibiotika, valjda da nas razrede ima nas puno na planeti.

aspirinix

pre 11 godina

Nek' maloj Sari andjeli podare vecni mir i spokoj! Stara godinu dana i otisla zbog upale pluca? Boze,ima li te? Roditeljima male devojcice najiskrenije saucesce!

ne mogu da verujem

pre 11 godina

do kad vise,u taj zdravstveni centar ne mozes uci ako nemas sto evra u dzepu,kriticni su oni koji tyrae upute za nis,beograd..oni traze pod 100 pa navise,a na ginekoloskom odeljenju prvo te isteraju iz pameti za vasu suprugu ...pa vam posle odrede cenu,a to niko ne preuzima da resi,mi nemamo novac ,ne daj boze da se covek razboli,niti uput za dalje lecenje ili kamoli adekvatno lecenje da dobijes ako nemas odredjenu cifru da das koju ti kao ,satro,kaze neki kurir u holu,a i ti higijenicari,ne daj boze,da odes u posetu nekome bez 200 gr. kafe nece da pricaju s tobom a kamo li da te puste da posetis bolesnika...a i upravnik je poznat u vranju kao boem...krenimo prvo od njega....SRAMOTA ZA GRAD,DRZAVU -kako vas nije sramota,

Misha

pre 11 godina

Prema jednom istraživanju oko 73% ispitanika je izjavilo da bi pomogli svom prijatelju u prepisivanju na ispitu. Dakle, iz tog lažnog prijateljstva oni bi zapravo pomogli formiranje nesposobnih kadrova, koji rade svoj posao neprofesionalno i isto tako neodgovorno, kako rade i ispite, samo da se provuku. Ljudi bi trebalo da sve poslove rade odgovorne, ne samo ove u zdravstvu, ali se tu vide najtragičnije posledice naše opšte nekulture, lažnog prijateljstva, zapravo dubokog primitivizma i neprosvećenosti. Pitam se da li oni koji su svedoci i žrtve ovakvih nesreća ikada povezuju uzrok sa posledicom i da li su u sopstvenom iskustvu promovisali odgovornost ili pak diletantizam koji ovakvim nesrećama i rezultuje.

Sir Oliver

pre 11 godina

Iako se lekari hvale da su na svetskom nivou sa sigurnoscu se moze reci da su lekari u zdravstvo kao i sve ostalo u serbistanu.

nesh_bros

pre 11 godina

Dokle vise !? Strpajte te korumpirane doktore na robiju, pa cete da vidite kako ce da razmisljaju o pacijentu, a ne o kafi, viskiju, evrima i putovanjima po svetu !

stasa

pre 11 godina

koliko je ovo strasno.horor.ima li cega vaznijeg u zemlji od ove nebrige i rasula.strasno. normalan covek ovo vise ne moze da podnese.

matori

pre 11 godina

U zemlji u kojoj je prodaja "diploma" unosan posao, koji se baš i ne kažnjava (niti često, niti jako), ovakvih (tužnih) pojava će biti sve više.

U zemlji u kojoj svaka šuša koja ima novca, može da otvori dom za stare, ambulantu za nešto, zabavište, polikliniku za svašta, savetovalište ili
porodilište, neće se ništa promeniti na bolje - biće samo gore!

Ako tome dodamo i pravu "poplavu" privatnih obrazovnih institucija, sumnjivog renomea, a još sumnjivijeg "stručnog" nastavnog kadra, u kojima se proizvode sve sami "super stručni" egzemplari, nije nikakvo čudo da "lekar" mesec dana leči dečiju prehladu, a ne padne mu na pamet ništa više od toga...

Vrlo, vrlo žalosno!

prokleta avlija

pre 11 godina

ova drzava ima jos JAKO malo vremena da sredi ovaj haos u kome smo...ako posle tog JAKO malog vremena drzava ne uspe da sredi samu sebe,mi gradjani ove drzave koji cinimo tkivo ovog drustva, imamo svako ljudsko pravo,cak i obavezu, da uzmemo pravdu u svoje ruke...ovo je postalo neizdrzivo...

Igor

pre 11 godina

Moja cerkica je pre oko tri meseca dobila temperaturu oko 38. Otisli smo kod neke druge lekarke jer nasa nije radila tada. A ona, mrtva ladna, sto ste dosli? Sacekajte da temperatura dodje do 39 pa onda dodjite. Zasto stresirate dete bezveze i kojekakve gluposti. Kad smo se pobunili da nismo dosli zato sto volimo da dolazimo i da smo dosli jer se do sada takva glupost uvek pretvarala u upalu uva ona jos pocela da se dere na nas. Ja sam doktorka, ja valjda znam sta radim, dodjite kad temperatura dodje do 39.5. Jos je povecavala granicu. Eeeeejjjjjj!!!! Ja sam se propisno iznervirao i zamalo nije dobila batine. Otisli smo posle u drugu smenu kod trece doktorke i ona je odmah uradila krvnu sliku koja je bila prilicno losa. Dobila je terapiju ali je i pored toga ponovo dobila upalu uva u znatno blazem obliku. Ne smem ni da pomislim sta bi bilo da smo stvarno cekali.
Nazalost, mnogo budala radi u nasem zdravstvu i moj savet svima je da cim namirisu nesto sumnjivo u ponasanju bilo kog lekara da odmah potraze drugo misljenje. Zdravlje je na prvom mestu te treba ga prepustati na milost i nemilost drugima.

sanja

pre 11 godina

Najveci problem zbog cega u Vranju dolazi do ovakvih situacija je to sto se lekari u zdrastvenom centru Vranja ponasaju kao mali bogovi. Do specijalista se ne moze doci lako a sa doktorima opste prakse se ne moze razgovarati jer pobogu oni su daleko iznad nas (cast izuzecima). Apelujem na medije da ovakve price iznesu do kraja, da se samo ne objavi vest, vec da se izvrsi pritisak na javnost i pravosudne organe da se odgovorni za ovo kazne jer pojedinci ne mogu sami. Ti doktori misle da su Bogom dani, svaka cast svakom ali smatram da doktor pre svega mora da bude covek pa tek onda strucnjak. U Vranju je vecina njih zaboravila koju je zakletvu polozila, a oni koji treba da ih kontrolisu mogli bi da svrate i do vranjskog porodilista, verujte zivotinje u boljim uslovima donose mladunce na svet od zena koje se poradjaju u tom porodilistu. Nega ne postoji, a sestre su jos gore od doktora i nikad nisu oni krivi, uvek je kriv pacijent. ZC Vranje se mora ili promeniti iz korena ili zatvoriti, jer bolje je nemati doktore nego imati lose doktore.

Slavica

pre 11 godina

Saucesce porodici.Ovo je pitanje za drzavu ali posto drzava nista nece uraditi, kao sto nije ni povodom ostalih smrtnih slucajeva zbog lekarskih gresaka, vreme je da Insajder istrazi rak ranu naseg drustva, jer se radi o korupciji zbog koje se cak ne utvrde ni vinovnici smrti.Drzava cak i ne broji greske zbog kojih su posledice-smrtni slucajevi.Dugujemo to ovom detetu, Nataliji Tesic, Daliboru Havleku, Dijani Marinkovic, Andjelki Trifunovic Popovic, Sanji Simic, Jelici Radovic, Stefanu Gavrilovicu. Jelici Panic....predugacak je spisak.

Roditelj

pre 11 godina

Kao prvo, saucesce porodici. Jos jedan mali andjeo se preselio na nebo. Zasto se ovo desava? Verovatno zato jer nam je i lekarska struka poprimila karakteristike drustva. Dakle, protekcija, nepotizam, politikanstvo i nestrucnost, a ovde se greske placaju zivotom. Imao sam priliku nekoliko puta da prisustvujem situacijama kada lekar na decijem odeljenju postavlja dijagnozu bez izvrsene laboratorije. Na nasem licnom primeru, te dijagnoze su bile pogresne. Insistirali smo na laboratoriji tj. isli smo u privatne laboratorije i ti laboratorijski rezultati su potvrdjivali da su prethodno postavljene dijagnoze bile pogresne. Moram da napomenem da se sve ovo desava u zdravstvenom centru koji je van Beograda. Dakle, najnuznije bi bilo da svaki znacajniji zdravstveni centar u Srbiji ima dezurnu laboratoriju (24h) kako bi lekari mogli na osnovu analiza krvi u kratkom roku da postave preciznu dijagnozu.

ana

pre 11 godina

Bogu hvala ja sam bila mnogo histericnija kad se ovo isto desilo mom detetu kad je imao 6 meseci.mesec dana su ga lecili od nije mu nista do obicne prehlade.kad je jedne noci lezao na krevetu samo sa osnovnim zivotnim funkcijama (beba koja ne place na stipanje,ne jede,ne pije,samo spava) otisli smo u tirsovu i napravila sam haos.i oni su hteli da ga vrate kuci (na prijemu) sa manja prehlada a onda se pojavila nacelnica pulmologije jer su je zvali zbog mog histerisanja.na slusanje se nije culo da ima upalu oba plucna krila(jer je maska bila antibiotici koje je u medjvremenu popio) ali na rengenu haos.tri nedelje hospitalizacije.posle sam otisla u dom zdravlja i svima ali svima ocitala vekelu,dok me je policija slusala!na kartonu mu i danas pise da je "majka neuravnotezena".i to sve u sred Beograda!!moje dete je sada zivo i zdravo.ovom malom andjelu nek je laka zemlja.roditeljima saucesce!

Posmatrač

pre 11 godina

Kakvo je higijensko-sanitarno stanje u našim bolnicama neka posluži ovaj primer: Slučajem sam bio primoran da odležim tri dana na INFEKTIVNOM ODELJENJU (!) jednog ZC u unutrašnjosti. Pošto nisam bio težak bolesnik (akutna faza je bila prošla), mogao sam da razgledam okolo. Naizgled, sve ok. Da bih se udobnije namestio pre infuzije, malo sam pomerio krevet, i onda ugledao GOMILU SMEĆA ispod kreveta! Ako to može na infektivnom odeljenju, šta da očekujemo na drugim? Mogu da razumem onu komentatorku koja kaže da se životinjske ženke kote u čistijim uslovima nego što se žene porađaju u nekim porodilištima. Oduvek je u bolnicama bilo i ostalo pravilo - glavna sestra drži odeljenje u rukama. Ako je ona prava, bolje će raditi i lekari i sestre i čistačice. Ne sme se očijukati sa kolegama sa posla, ispijati kafe uz ogovaranje a posle tražiti red i rad!