Ponedeljak, 24.09.2012.

13:07

Ateisti tužili patrijarha Irineja

Udruženje "Ateisti Srbije" tužilo je patrijarha SPC Irineja kod poverenika za zaštitu ravnopravnosti zbog izjava koje je on nedavno dao u Sarajevu, piše 021.

Izvor: 021

Ateisti tužili patrijarha Irineja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

draganbb

pre 11 godina

Pa pisao sam već da je udruženje ateista fijuk, ali mi nisu pustili komentar. Svačije je pravo da verije ili ne veruje u Boga, i da je to jedini ispravan put, ali tužiti drugu stranu zbog toga...

Moravac

pre 11 godina

Crkvi ni Vuk Karadzic nije odgovarao. Njegov "jezik govedara i svinjara" nije bio dobar kao staroslovenski. Ni Dimitrije Obradovic nije bio dobar crkvni. Ni Galileo Galilej...
Svi su oni bili jedinke koje su se suprotstavile crvki. Pa se posle ispostavilo da su bili u pravu. To sto vernika ima toliko i sto slepo veruju ovim "betmenima" i sto dozvoljavaju da im isisavaju pare - to je njihov problem. Ne dozvoljavam da mene neko vredja i da mi uzima pare da bi gradio bogomolje. I da mi slavi slavu u drzavnoj skoli. I da stavljaju krstove po putevima. I da izbacuju evoluciju a ubacuju veronauku u drzavne skole.
Svako ima pravo na demokratiju ali nema pravo da ugrozava tudja prava!!!

zmitjkoe

pre 11 godina

Da li ste Vi ateisti Srbi,pravoslavci?Zar Vas nije sramota da budete ateisti?
(zorge, 24. septembar 2012 19:46)

Jesam Srbin ali nisam pravoslavac. Kako te nije sramota da lupetas?

toronto

pre 11 godina

@ Miroslav iz Hamburga

Hitler- enigmatski hriscanin, najverovatnije katolik koga je podrzavala rimo katolicka crkva; njegova mrznja prema jevrejima je hriscanska u korenu...ko je ono bese okrivljen za hristovo raspece?. Na pocetku Mein Kampfa Hitler jasno kaze da vrsi boziji rad tako sto istrebljuje jevreje, svaki vojnik u nemackoj vojsci je imao ugravirano 'bog je na nasoj strani' na opasacu, zakletve odane fireru pocinju sa ' bog mi je svedok..' Sve u svemu Hitler i Nacisticka Nemacka nisu usvojili filozofiju ateizma. Cuo sam taj argument pre ali veoma je slab...Hitler, Staljin, I Pol Pot nisu bili zli zato sto su ateisti..u ovoj filozofiji nepostoji mandata za masovno ubijanje bilo koga, ponizavanje zena, klanjanje i strah od boga i ostalih veselih ideja iz bronzanog doba. U slucaju Hitlera on je najverovatnije bio rimo katolik; mesavina hriscanstva i nacionalnog socijalizma, Staljin je nastavio tradiciju Ruskih careva u ponizavanju i masovnom ubijanju seljaka, dok je Pol Pot takodje iskoristio uslove koji su mu vec bili na raspolaganju. Sve u svemu ne moze se reci da su oni bili zli zbog ateizma

Miroslav iz Hamburga

pre 11 godina

...ja sam ateista, jesam ja sad slican njima?
(tomislav, 24. septembar 2012 16:30)

Ne znam te, ali najverovatnije nisi.;-)
Moji komentar je bio odgvor na izkaz jedne druge osobe ovde, da kada bi mi svi bili Ateisti, ne bi bilo rata, podele i krvoprolica. Dakle, ateizam je dobar a Religija najvece zlo!? To je, opste gledano, glupost, jer su npr. one vodje(svi Ateisti), koje sam nabrajao, odgovorne za rat, podele i krvoprolica. Kako je to moguce, kada je Ateizam izvor miroljublivost i prijateljstva po "Yugoslaven"inom misljenju, kojim sam se obratio sa mojim komentarom?
Dakle, formula po kojoj je Ateizam superioran prema Religiji nije tacan, po meni.
Budale, sa politickom moc i odgovornoscu, ima na oba strane! Tu lezi problem, ne u religioznost ili ateizmu globalno gledano.

ZoranNS

pre 11 godina

Hvala našoj SPC što nam je obezbedila kišu ovih dana, sada još samo da zaustave obećanu sibirsku zimu i bićemo spašeni, a ateisti neka se smznu.

rade

pre 11 godina

Iako sam neverujuća osoba gnušam se ovakvih uvredljivih komentara "ateista" na sajtu. Toliko banalnih, uvredljivh, bezobraznih i maloumnih stvari nisam pročitao na jednom mestu, a o argumentima ljubitelja "nihilizma i ateizma" ne mogu ni da polemišem. Imaju neviđene argumente, toliko su neviđeni da ih niko nikada nije video. :))
Osim zlobe od njih ništa "pametno" ne može da se čuje/pročita. Ne vidim u čemu je njihov problem? Ja kao neverujuća osoba uopšte nemam problema sa svojim komšijama u Budisavi koji su pravoslavci, rimokatolici, nazareni, protestanti... Meni ovi ateisti više liče na neke neokomuniste i udarene u glavu nego na neke normalne osobe. Žao mi ih je, evolucija se poigrala sa njihovim korteksom. Poštovani verujući, nemojte nikada da vam uzor budu ovakvi praznoglavci. Pozdrav iz Budisave za sve dobre ljude bez obzira da li su verujući ili neverujući i klonite se ovakvih nesretnika, od njih može čovek samo zlo i pakost da očekuje.

gagi67

pre 11 godina

Vera je privatna stvar kao i ateizam. Poštujem i jedne i druge .Crkva se obraća vernicima a ne ateistima pa nevidim šta je uvredljivo u izjavi patrijarha. Mislim da udruženje ateista želi da promoviše sebe na jedam nepricipijalan,klevetnički način kroz iskrivljeno tumačenje izjave.

guru

pre 11 godina

Ko finansira Ateiste?
(Rade, 24. septembar 2012 14:55)

Ne bi me čudilo da su na budžetu.U ovakvoj državi,dovoljno je da se registruju kao nevladina organizacija,da zatim konkurišu sa nekakvim "projektom" za novac iz budžeta i da onda lepo žive,a da ne rade ništa korisno.Usput izigravajući visoke intelektuace,a ne znaju gde su šuplji.

Sam soroš

pre 11 godina

Ovi ateisti bolje da su cutali i pustili ljude da ih smatraju gkupima, nego sto su progovorili i otklonili svaku sumnju u to da su glupi
(Mare, 24. septembar 2012 15:17)

Reče čovek koji veruje u dobrog čiku sa bradom koji je napravio svet za sedam dana..
Jadan ti kukavče

Back to reality

pre 11 godina

Možda je Srbija postala zemlja u kojoj se materijalna dobit stiče napadom na tradicionalne vrednosti srpskog naroda ali priča vam je ipak mizerna.
(Srećko, 24. septembar 2012 15:06)

Ne pobrkao si, Srbija je postala zemlja u kojoj ogromnu lovu zgrće sveštenstvo i pojedinci pod okriljem crkve i države, a oni koji to ospore budu optuženi da ugrožavaju tradicionalne vrednosti srpskog naroda.
Tako ti je to i sa religijom, samo malo razmisliš svojom glavom i sve kockice se slože u realnu sliku sveta, nije teško, pokušaj..

Породица

pre 11 godina

Осмех нашег Патријарха на фотографији коју сте поставили, може да буде одговор на ову вест...На многаја љета,Ваша Светости!

tomislav

pre 11 godina

(Miroslav iz Hamburga, 24. septembar 2012 15:31)

pahomije, amfilohije radlovic, bush, clinton, obama, krstasi, muslimanski ekstremisti, radovan karadzic, ratko mladic, franjo tudjman, sloba milosevic...ateisti?

toliko o tebi i tvojoj izjavi

ja sam ateista, jesam ja sad slican njima?

ograniceni kao terasa

pre 11 godina

Dragi ateisti nek vam je Bog na pomoći. Gluplje organizacije mislim da nema nigde! Apsolutno mi nije jasno koja je svrha postojanja ove moglo bi se reći sekte, čemu služi? Ko vam brani da buedete to što ste, i ne znam pošto ste to što ste zašto toliko pratite rad patrijarha i crkve, ipak mislim da vam nečastivi neda mira. Moliću se za vas!
(LoLa, 24. septembar 2012 13:34)

Da da.Ateisti su glupi ali zato su pametni oni koji veruju u zacece bez seksa,u vaskrsenje,u imaginarne i neopostojece stvari.Pametni su oni koji se klanjaju crkvi i nekakvim bradonjama u haljinama.Mislim sta reci...instant pamet.

doboj

pre 11 godina

Za 95%ratova na planeti je kriva religija i vjerski fanatici. Sta mislite da bi bilo rata na balkanu da su svi ateisti i da ne postoje katolici,muslimani i pravoslavci?!

Isaac Newton

pre 11 godina

Црква је већ вековима декадентна сила која разара идеју о Творцу жешће и окрутније но што то чини атеизам. Да су њени чланови и руководиоци истински следбеници Бога, таква организација не би ни постојала, јер Свемогућем нису потребни храмови, кипови и посредници који стичу материјална блага, а људе уче о духовности. Наша земља има више епископа него манастира, више свештеника него писмених људи, а правих теиста мање него пловних река. Да су наши црквењаци прочитали и разумели бар онолико књига колико центиметара су им дугачке браде, схватили би да је њихова улога у свету непотребна. На ту кривославну цркву поносни су "верници" који ни стих из Библије нису прочитали. Ломаче Западне цркве не треба ни спомињати. Дарвин је био већи хришћанин од већине свештених лица.

alfa

pre 11 godina

(Конзул, 24. septembar 2012 13:50)

svaka ti cast na komentaru a sto se tice ateista njih tolko ima u srbiji da su statisticka greska i ne treba im uopste davati znacaj

cuj ovo

pre 11 godina

@LoLa
"Moliću se za vas!"

A mi cemo misliti za tebe.
Btw "necastivi" je deo vaseg folklora. Za one koji ne veruju u likove iz bajke, ne postoje ni jedan ni drugi, ni Ganes, ni Zevs, a ni Ramplstilskin. Vreme je da odrastete.

Predrag Stojadinovic

pre 11 godina

@Rade: finansiramo se od članarine i donacija simpatizera... uspeli smo do sada jedan ceo bilbord da postavimo i to na dve nedelje... prosto ne znamo šta ćemo sa parama... onaj Soroš i Masoni nikako da nam pošalju obećane milione i trilione...

IsaacPuente

pre 11 godina

E, Srećko, Srećko....

Možda je Srbija postala zemlja gde su tradicionalne vrednosti postale malj kojim se lome lobanje onima koji ih ne dele i ne žele da im budu nametane, što vi upravo i radite.
Da upotrebim vašu retoriku, koja vam je zgodna i koju upotrebljavate svaki put kada vam nešto ne odgovara.
Praktikujte "tradicionalne vrednosti" u svoja četiri zida i ostavite one koji ih ne dele na miru.
Zvuči tako poznato...

Buba

pre 11 godina

Nije strašno kada dete od 5 godina veruje u imaginarne likove (deda mraz, bozic bata i dr.) ali kada odrasli ljudi veruju u imaginarne likove - to je vec zabrinjavajuce:):):)

Srećko

pre 11 godina

Ateisti. Isprazni ljudi. Koje to vrednosti i pouke imate ponuditi čovečanstvu a da ih već vera hrišćanska nije promovisala, veru, ljubav i nadu medj ljudima i vascelim svetom. Koje vrednosti vi promovišete dok pljujete po veri u Boga živoga?
Relikt komunističke prošlosti i glasnogovornik retrogradnih snaga društva traži mesto u javnosti "bacanjem kamena" na slugu Božijeg!?
Možda je Srbija postala zemlja u kojoj se materijalna dobit stiče napadom na tradicionalne vrednosti srpskog naroda ali priča vam je ipak mizerna.

ZoranNS

pre 11 godina

Istorija je zapamtila mnoge pokolje koje su organizovale crkve, ubijani su ne samo nevernici, ateisti, nego i ljudi druge vere, u jednom delu sveta i to ne tako malom, događa se to i danas. Ateisti nisu rekli za vernike kao što je crkva rekla za ateiste da su zlo, da je hrišćanstvo kod nas veoma ugroženo. Popovi žele lagodan život i to im je u Srbiji (selektivno) obezbeđeno, toliko dobro žive da nisu primetili da bi bilo pristojno da i oni kupe neki inkubator za bebe ili ne daj bože pomognu nekoj školi, obdaništu, ne, oni samo zidaju crkvu do crkve. Zaključak nije SPC u Srbiji zapostavljena jel je ovo Skularno/SPC država, ali ni ateisti nemaju razloga za sada da se žale, živimo u miru jedni pored drugih i tako treba da ostane.

Barkley

pre 11 godina

Dotična grupa je postala agresivna u nastupima u poslednje vreme da bi skrenuli pažnju na sebe i pronašli finansijera za budući rad. I u toj bari je puno krokodila pa treba naći svoj deo. Znaju i oni da je ova tužba smejurija, već su ostvarili uspeh time što se pojavljuju u medijima.

..Pleased to meet you hope you gues my name.. ;D

pre 11 godina

Dragi ateisti nek vam je Bog na pomoći. Gluplje organizacije mislim da nema nigde! Apsolutno mi nije jasno koja je svrha postojanja ove moglo bi se reći sekte, čemu služi? Ko vam brani da buedete to što ste, i ne znam pošto ste to što ste zašto toliko pratite rad patrijarha i crkve, ipak mislim da vam nečastivi neda mira. Moliću se za vas!
(LoLa, 24. septembar 2012 13:34)

A koja je svrha postojanja religije i crkve!? Pošto je sada 21-vi vek i nauka, prvenstveno medicina i fizika su srušili sve stubove na kojima je raligija stajala i nije mi jasan taj sindrom verovanja u "svevišnjeg" kod običnog naroda, razumem sveštenstvo, oni od tog verovanja narodnih masa u bajke jako dobro žive i onda još na mene bacaju "anatemu" i nazivaju me satanistom i ko zna kako, samo zato što ne verujem u tu priču.
Ta priča da onaj ko ne veruje u boga je prodao dušu nečastivom i sada se oni kao sažale pa se mole za mene!?
Ne verujem u te fiktivne entitete ni u "svevišnjeg" ni u "nečastivog", ateizam nije sekta niti religija, sam naziv govori, potiče od starogrčke reči "ateos" (a=ne teos=bog), što znači neverovanje u kojekakve više sile, bogove, đavole, anđele i ostale hare krišne!

Bacvanin

pre 11 godina

Iako sam vernik, podrzavam po ovom pitanju ateiste.
Zar Crkva, koja god ona bila, nije takodje jedan NVO? Ako je sekularizam prisutan i faktican, onda Crkva nema nista drugi tretman od bilo koje NVO, sem sto je bolje finansirana.
Sto se pak demokratije tice, kao i slobode govora i izrazavaja, pa gospodo, niko nikome drzi ruku pred ustima da mu bude zabranjeno da govori, ali svako mora da odgovara za izreceno. Govor kao takav i te kako moze biti sretstvo krivicnog dela, zakonodavac ga deklarise kao "verbalni delikt", a od istog nema imuniteta, ponajmanje onda kada se nesto javno kaze.

nowave7

pre 11 godina

Dragi komentatori, vasi komentari jednostavno isijavaju neznanjem. Pitamo se sto smo ovako zaostali i zasto smo tu gde jesmo. Pa evo vam jedan od razloga.

Гули

pre 11 godina

@(Max, 24. septembar 2012 14:05)
Мислим да си помешао појмове. Гностицизам јесте секта, и то хришћанска секта која је била изузетно распрострањена за време раног Хришћанства. Постоји и данас, али са врло малим бројем следбеника. Мислим да си хтео да кажеш да си агностик. :)

Tihana

pre 11 godina

Podržavam ateiste 100%!! Jedino su sunce zdravog razuma u ovoj talibanštiji ovde. Da tuže,nego šta!! Verski poglavar da određuje kako i na koji način da se razmišlja...dno dna!!

Muramasa

pre 11 godina

Jedini problem u ovoj priči je to što Crkva misli da ima monopol na moral, mir, ljubav i da je to jedino prisutno kod Hrišćana. Niko ne brani vernicima da im Crkva bude parametar vrednosti, ali ne smeju to da nameću onima koji nisu i koji ne žele da budu deo Crkve.

Max

pre 11 godina

Ja sam Gnostik, i to nije sekta nego uebeđenje, najbliže ateistčkom. Odavno sam se pomirio sa Bogom, on radi svoj posao, ja svoj i ne mešam se u Njegove stvari. Svako ima pravo na svoj život.

Nikola

pre 11 godina

Svako ima pravo da kaze ono sto misli. To nije problem. Ipak covek sa titulom u nekoj verskoj organizaciji koja tesno saradjuje sa drzavnim aparatom i kroji sudbinu SVIM gradjanima (i vernicima i ateistima) ne moze da kaze sta hoce. Kada Srbija bude prava sekularna drzava onda neka prica sta mu je volja. To sto na papairu drzava i crkva nemaju nista zajednicko a ovamo svi idu na neki blagoslov kod crkvenih vlasti je razlog zasto treba ovako reagovati.
Ko zeli da veruje u bajke moze, ali ne smeju primoravati oni koji ne veruju da se poviniju bilo kakvim pravilima parazitskih organizacija. Prema tome, verujte u sta god zelite ali pustite druge da zive svoj zivot ne verujuci u bajke.

Bole

pre 11 godina

А то да нема вере, не би било ни ратова, тотална заблуда. Не ратује се због вере, већ због богаства. Нису западне метрополе изграђене на атеизму, већ на походима по свету!
(Конзул, 24. septembar 2012 13:50)

Gospodine, vi hocete da kazete da bi ratovi 90-ih izgledali isto da smo svi na primer pravoslavne vere? Ja ne mislim tako. Svi ratovi imaju u osnovi verski sukob.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

"Oni koji nemaju mir s Bogom", ne može predstavljati uvredu za bilo koga osim, za one koji su u nekom ratu ?! Sa Bogom ili sa samim sobom, svejedno. Mislim da ovde nije bitna ova hrišćanska poruka, niti šta govori gospodin Irinej, čije reči ne bi trebali da čuju ateisti niti da im one budu predmet interesovanja već, titula i mantija Patrijarha Srpskog.

a onda mozemo da razgovaramo

pre 11 godina

Ne razumem u cemu je poenta. Sta oni uopste traze. Ovo je demokratija svako ima pravo da akze sta misli.
(Dejan, 24. septembar 2012 13:21)

Prva lekcija : nauci sta je demokratija.To se razlikuje od anarhije.

iz amerike

pre 11 godina

Zaista mi je iz ove americke perspektive nejasna inicjativa ateista sa tuzbom protiv patrijarha. Pa on ima pravo da kaze sta misli isto koliko i oni. Ovde svako prica svoju pricu i ima na nju pravo cak iako se ne slaze s njom drzava moze da kaze da se ne slaze ali ne moe da je zabrani. Ateisti ne razumenju da demokratija nije nespojiva sa religijom, nego je tu da svaka religija moze da ima svoj izraz u demokratskoj drzava, ali ne i dominaciju nad njom.

Адвокат

pre 11 godina

Ако неко из СПЦ чита, ево ја се добровољно пријављујем да заступам патријарха у спору. Не треба ништа да плати, наплатићу се од атеиста по завршетку спора који ће сигурно да изгубе. Никад лакшег случаја!

SaleP

pre 11 godina

Uopšte mi nije jasno kako su se ateisti pronašli u ovoj patrijarhovoj izjavi?!?
Protiv sam bilo kakvih zastranjivanja i ekstrema - bilo teističkih ili ateističkih!!! Videli smo oba na delu!

Конзул

pre 11 godina

Атеисти Србије - остаци комунизма! Али демократије је и имају право да се огласе. Само, ако су тако ревносни за универзалне вредности имали су и имаће прилику да се оглашавају у сличним ситуацијама. Чекамо их!
А то да нема вере, не би било ни ратова, тотална заблуда. Не ратује се због вере, већ због богаства. Нису западне метрополе изграђене на атеизму, већ на походима по свету!

Mislilac

pre 11 godina

@Dejan

Demokratija ne znači da svako govori (i radi) šta hoće već da svako mora da se ponaša u skladu sa zakonima koje je izglasala većina. Ustav Republike Srbije je vrlo jasan po pitanju vere. Na žalost samo na papiru.

Sofronius

pre 11 godina

Mislim, baš je za tužbu ...

Ne sme više no patrijarh da kađe šta misli, NVO su tu.

Hajmo malo ozbiljnosti i više inteligencije da se upotrebi.

Beograđanin onaj stari

pre 11 godina

Možda da presaviju tabak i prema Vatikanu, tamo je više para?
Bože mili kakvi sve likovi se pojavljuju u ovoj našoj Srbiji...

LoLa

pre 11 godina

Dragi ateisti nek vam je Bog na pomoći. Gluplje organizacije mislim da nema nigde! Apsolutno mi nije jasno koja je svrha postojanja ove moglo bi se reći sekte, čemu služi? Ko vam brani da buedete to što ste, i ne znam pošto ste to što ste zašto toliko pratite rad patrijarha i crkve, ipak mislim da vam nečastivi neda mira. Moliću se za vas!

Marko

pre 11 godina

Ja sam ateista ali ovo sto ova NGO radi je vise nego smesno. Bolje da se zovu NGO protiv SPC & Islamske Zajednice & Katolicke Crkve.

Oni navodno zele da ocuvaju razdvojenost crkve i drzave a napadaju osnovna prava ljudska. Nevermind samo naped, kad pocnete da palcate sudske troskove brzo cete se opametiti...

Live and let live!

Beograđanin onaj stari

pre 11 godina

Možda da presaviju tabak i prema Vatikanu, tamo je više para?
Bože mili kakvi sve likovi se pojavljuju u ovoj našoj Srbiji...

LoLa

pre 11 godina

Dragi ateisti nek vam je Bog na pomoći. Gluplje organizacije mislim da nema nigde! Apsolutno mi nije jasno koja je svrha postojanja ove moglo bi se reći sekte, čemu služi? Ko vam brani da buedete to što ste, i ne znam pošto ste to što ste zašto toliko pratite rad patrijarha i crkve, ipak mislim da vam nečastivi neda mira. Moliću se za vas!

Marko

pre 11 godina

Ja sam ateista ali ovo sto ova NGO radi je vise nego smesno. Bolje da se zovu NGO protiv SPC & Islamske Zajednice & Katolicke Crkve.

Oni navodno zele da ocuvaju razdvojenost crkve i drzave a napadaju osnovna prava ljudska. Nevermind samo naped, kad pocnete da palcate sudske troskove brzo cete se opametiti...

Live and let live!

Sofronius

pre 11 godina

Mislim, baš je za tužbu ...

Ne sme više no patrijarh da kađe šta misli, NVO su tu.

Hajmo malo ozbiljnosti i više inteligencije da se upotrebi.

Адвокат

pre 11 godina

Ако неко из СПЦ чита, ево ја се добровољно пријављујем да заступам патријарха у спору. Не треба ништа да плати, наплатићу се од атеиста по завршетку спора који ће сигурно да изгубе. Никад лакшег случаја!

Tihana

pre 11 godina

Podržavam ateiste 100%!! Jedino su sunce zdravog razuma u ovoj talibanštiji ovde. Da tuže,nego šta!! Verski poglavar da određuje kako i na koji način da se razmišlja...dno dna!!

Конзул

pre 11 godina

Атеисти Србије - остаци комунизма! Али демократије је и имају право да се огласе. Само, ако су тако ревносни за универзалне вредности имали су и имаће прилику да се оглашавају у сличним ситуацијама. Чекамо их!
А то да нема вере, не би било ни ратова, тотална заблуда. Не ратује се због вере, већ због богаства. Нису западне метрополе изграђене на атеизму, већ на походима по свету!

SaleP

pre 11 godina

Uopšte mi nije jasno kako su se ateisti pronašli u ovoj patrijarhovoj izjavi?!?
Protiv sam bilo kakvih zastranjivanja i ekstrema - bilo teističkih ili ateističkih!!! Videli smo oba na delu!

Barkley

pre 11 godina

Dotična grupa je postala agresivna u nastupima u poslednje vreme da bi skrenuli pažnju na sebe i pronašli finansijera za budući rad. I u toj bari je puno krokodila pa treba naći svoj deo. Znaju i oni da je ova tužba smejurija, već su ostvarili uspeh time što se pojavljuju u medijima.

iz amerike

pre 11 godina

Zaista mi je iz ove americke perspektive nejasna inicjativa ateista sa tuzbom protiv patrijarha. Pa on ima pravo da kaze sta misli isto koliko i oni. Ovde svako prica svoju pricu i ima na nju pravo cak iako se ne slaze s njom drzava moze da kaze da se ne slaze ali ne moe da je zabrani. Ateisti ne razumenju da demokratija nije nespojiva sa religijom, nego je tu da svaka religija moze da ima svoj izraz u demokratskoj drzava, ali ne i dominaciju nad njom.

Muramasa

pre 11 godina

Jedini problem u ovoj priči je to što Crkva misli da ima monopol na moral, mir, ljubav i da je to jedino prisutno kod Hrišćana. Niko ne brani vernicima da im Crkva bude parametar vrednosti, ali ne smeju to da nameću onima koji nisu i koji ne žele da budu deo Crkve.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

"Oni koji nemaju mir s Bogom", ne može predstavljati uvredu za bilo koga osim, za one koji su u nekom ratu ?! Sa Bogom ili sa samim sobom, svejedno. Mislim da ovde nije bitna ova hrišćanska poruka, niti šta govori gospodin Irinej, čije reči ne bi trebali da čuju ateisti niti da im one budu predmet interesovanja već, titula i mantija Patrijarha Srpskog.

Srećko

pre 11 godina

Ateisti. Isprazni ljudi. Koje to vrednosti i pouke imate ponuditi čovečanstvu a da ih već vera hrišćanska nije promovisala, veru, ljubav i nadu medj ljudima i vascelim svetom. Koje vrednosti vi promovišete dok pljujete po veri u Boga živoga?
Relikt komunističke prošlosti i glasnogovornik retrogradnih snaga društva traži mesto u javnosti "bacanjem kamena" na slugu Božijeg!?
Možda je Srbija postala zemlja u kojoj se materijalna dobit stiče napadom na tradicionalne vrednosti srpskog naroda ali priča vam je ipak mizerna.

alfa

pre 11 godina

(Конзул, 24. septembar 2012 13:50)

svaka ti cast na komentaru a sto se tice ateista njih tolko ima u srbiji da su statisticka greska i ne treba im uopste davati znacaj

Nikola

pre 11 godina

Svako ima pravo da kaze ono sto misli. To nije problem. Ipak covek sa titulom u nekoj verskoj organizaciji koja tesno saradjuje sa drzavnim aparatom i kroji sudbinu SVIM gradjanima (i vernicima i ateistima) ne moze da kaze sta hoce. Kada Srbija bude prava sekularna drzava onda neka prica sta mu je volja. To sto na papairu drzava i crkva nemaju nista zajednicko a ovamo svi idu na neki blagoslov kod crkvenih vlasti je razlog zasto treba ovako reagovati.
Ko zeli da veruje u bajke moze, ali ne smeju primoravati oni koji ne veruju da se poviniju bilo kakvim pravilima parazitskih organizacija. Prema tome, verujte u sta god zelite ali pustite druge da zive svoj zivot ne verujuci u bajke.

a onda mozemo da razgovaramo

pre 11 godina

Ne razumem u cemu je poenta. Sta oni uopste traze. Ovo je demokratija svako ima pravo da akze sta misli.
(Dejan, 24. septembar 2012 13:21)

Prva lekcija : nauci sta je demokratija.To se razlikuje od anarhije.

Bole

pre 11 godina

А то да нема вере, не би било ни ратова, тотална заблуда. Не ратује се због вере, већ због богаства. Нису западне метрополе изграђене на атеизму, већ на походима по свету!
(Конзул, 24. septembar 2012 13:50)

Gospodine, vi hocete da kazete da bi ratovi 90-ih izgledali isto da smo svi na primer pravoslavne vere? Ja ne mislim tako. Svi ratovi imaju u osnovi verski sukob.

..Pleased to meet you hope you gues my name.. ;D

pre 11 godina

Dragi ateisti nek vam je Bog na pomoći. Gluplje organizacije mislim da nema nigde! Apsolutno mi nije jasno koja je svrha postojanja ove moglo bi se reći sekte, čemu služi? Ko vam brani da buedete to što ste, i ne znam pošto ste to što ste zašto toliko pratite rad patrijarha i crkve, ipak mislim da vam nečastivi neda mira. Moliću se za vas!
(LoLa, 24. septembar 2012 13:34)

A koja je svrha postojanja religije i crkve!? Pošto je sada 21-vi vek i nauka, prvenstveno medicina i fizika su srušili sve stubove na kojima je raligija stajala i nije mi jasan taj sindrom verovanja u "svevišnjeg" kod običnog naroda, razumem sveštenstvo, oni od tog verovanja narodnih masa u bajke jako dobro žive i onda još na mene bacaju "anatemu" i nazivaju me satanistom i ko zna kako, samo zato što ne verujem u tu priču.
Ta priča da onaj ko ne veruje u boga je prodao dušu nečastivom i sada se oni kao sažale pa se mole za mene!?
Ne verujem u te fiktivne entitete ni u "svevišnjeg" ni u "nečastivog", ateizam nije sekta niti religija, sam naziv govori, potiče od starogrčke reči "ateos" (a=ne teos=bog), što znači neverovanje u kojekakve više sile, bogove, đavole, anđele i ostale hare krišne!

Mislilac

pre 11 godina

@Dejan

Demokratija ne znači da svako govori (i radi) šta hoće već da svako mora da se ponaša u skladu sa zakonima koje je izglasala većina. Ustav Republike Srbije je vrlo jasan po pitanju vere. Na žalost samo na papiru.

Buba

pre 11 godina

Nije strašno kada dete od 5 godina veruje u imaginarne likove (deda mraz, bozic bata i dr.) ali kada odrasli ljudi veruju u imaginarne likove - to je vec zabrinjavajuce:):):)

cuj ovo

pre 11 godina

@LoLa
"Moliću se za vas!"

A mi cemo misliti za tebe.
Btw "necastivi" je deo vaseg folklora. Za one koji ne veruju u likove iz bajke, ne postoje ni jedan ni drugi, ni Ganes, ni Zevs, a ni Ramplstilskin. Vreme je da odrastete.

Bacvanin

pre 11 godina

Iako sam vernik, podrzavam po ovom pitanju ateiste.
Zar Crkva, koja god ona bila, nije takodje jedan NVO? Ako je sekularizam prisutan i faktican, onda Crkva nema nista drugi tretman od bilo koje NVO, sem sto je bolje finansirana.
Sto se pak demokratije tice, kao i slobode govora i izrazavaja, pa gospodo, niko nikome drzi ruku pred ustima da mu bude zabranjeno da govori, ali svako mora da odgovara za izreceno. Govor kao takav i te kako moze biti sretstvo krivicnog dela, zakonodavac ga deklarise kao "verbalni delikt", a od istog nema imuniteta, ponajmanje onda kada se nesto javno kaze.

Породица

pre 11 godina

Осмех нашег Патријарха на фотографији коју сте поставили, може да буде одговор на ову вест...На многаја љета,Ваша Светости!

rade

pre 11 godina

Iako sam neverujuća osoba gnušam se ovakvih uvredljivih komentara "ateista" na sajtu. Toliko banalnih, uvredljivh, bezobraznih i maloumnih stvari nisam pročitao na jednom mestu, a o argumentima ljubitelja "nihilizma i ateizma" ne mogu ni da polemišem. Imaju neviđene argumente, toliko su neviđeni da ih niko nikada nije video. :))
Osim zlobe od njih ništa "pametno" ne može da se čuje/pročita. Ne vidim u čemu je njihov problem? Ja kao neverujuća osoba uopšte nemam problema sa svojim komšijama u Budisavi koji su pravoslavci, rimokatolici, nazareni, protestanti... Meni ovi ateisti više liče na neke neokomuniste i udarene u glavu nego na neke normalne osobe. Žao mi ih je, evolucija se poigrala sa njihovim korteksom. Poštovani verujući, nemojte nikada da vam uzor budu ovakvi praznoglavci. Pozdrav iz Budisave za sve dobre ljude bez obzira da li su verujući ili neverujući i klonite se ovakvih nesretnika, od njih može čovek samo zlo i pakost da očekuje.

zmitjkoe

pre 11 godina

Da li ste Vi ateisti Srbi,pravoslavci?Zar Vas nije sramota da budete ateisti?
(zorge, 24. septembar 2012 19:46)

Jesam Srbin ali nisam pravoslavac. Kako te nije sramota da lupetas?

guru

pre 11 godina

Ko finansira Ateiste?
(Rade, 24. septembar 2012 14:55)

Ne bi me čudilo da su na budžetu.U ovakvoj državi,dovoljno je da se registruju kao nevladina organizacija,da zatim konkurišu sa nekakvim "projektom" za novac iz budžeta i da onda lepo žive,a da ne rade ništa korisno.Usput izigravajući visoke intelektuace,a ne znaju gde su šuplji.

Max

pre 11 godina

Ja sam Gnostik, i to nije sekta nego uebeđenje, najbliže ateistčkom. Odavno sam se pomirio sa Bogom, on radi svoj posao, ja svoj i ne mešam se u Njegove stvari. Svako ima pravo na svoj život.

gagi67

pre 11 godina

Vera je privatna stvar kao i ateizam. Poštujem i jedne i druge .Crkva se obraća vernicima a ne ateistima pa nevidim šta je uvredljivo u izjavi patrijarha. Mislim da udruženje ateista želi da promoviše sebe na jedam nepricipijalan,klevetnički način kroz iskrivljeno tumačenje izjave.

Predrag Stojadinovic

pre 11 godina

@Rade: finansiramo se od članarine i donacija simpatizera... uspeli smo do sada jedan ceo bilbord da postavimo i to na dve nedelje... prosto ne znamo šta ćemo sa parama... onaj Soroš i Masoni nikako da nam pošalju obećane milione i trilione...

Sam soroš

pre 11 godina

Ovi ateisti bolje da su cutali i pustili ljude da ih smatraju gkupima, nego sto su progovorili i otklonili svaku sumnju u to da su glupi
(Mare, 24. septembar 2012 15:17)

Reče čovek koji veruje u dobrog čiku sa bradom koji je napravio svet za sedam dana..
Jadan ti kukavče

Гули

pre 11 godina

@(Max, 24. septembar 2012 14:05)
Мислим да си помешао појмове. Гностицизам јесте секта, и то хришћанска секта која је била изузетно распрострањена за време раног Хришћанства. Постоји и данас, али са врло малим бројем следбеника. Мислим да си хтео да кажеш да си агностик. :)

draganbb

pre 11 godina

Pa pisao sam već da je udruženje ateista fijuk, ali mi nisu pustili komentar. Svačije je pravo da verije ili ne veruje u Boga, i da je to jedini ispravan put, ali tužiti drugu stranu zbog toga...

ograniceni kao terasa

pre 11 godina

Dragi ateisti nek vam je Bog na pomoći. Gluplje organizacije mislim da nema nigde! Apsolutno mi nije jasno koja je svrha postojanja ove moglo bi se reći sekte, čemu služi? Ko vam brani da buedete to što ste, i ne znam pošto ste to što ste zašto toliko pratite rad patrijarha i crkve, ipak mislim da vam nečastivi neda mira. Moliću se za vas!
(LoLa, 24. septembar 2012 13:34)

Da da.Ateisti su glupi ali zato su pametni oni koji veruju u zacece bez seksa,u vaskrsenje,u imaginarne i neopostojece stvari.Pametni su oni koji se klanjaju crkvi i nekakvim bradonjama u haljinama.Mislim sta reci...instant pamet.

Back to reality

pre 11 godina

Možda je Srbija postala zemlja u kojoj se materijalna dobit stiče napadom na tradicionalne vrednosti srpskog naroda ali priča vam je ipak mizerna.
(Srećko, 24. septembar 2012 15:06)

Ne pobrkao si, Srbija je postala zemlja u kojoj ogromnu lovu zgrće sveštenstvo i pojedinci pod okriljem crkve i države, a oni koji to ospore budu optuženi da ugrožavaju tradicionalne vrednosti srpskog naroda.
Tako ti je to i sa religijom, samo malo razmisliš svojom glavom i sve kockice se slože u realnu sliku sveta, nije teško, pokušaj..

Isaac Newton

pre 11 godina

Црква је већ вековима декадентна сила која разара идеју о Творцу жешће и окрутније но што то чини атеизам. Да су њени чланови и руководиоци истински следбеници Бога, таква организација не би ни постојала, јер Свемогућем нису потребни храмови, кипови и посредници који стичу материјална блага, а људе уче о духовности. Наша земља има више епископа него манастира, више свештеника него писмених људи, а правих теиста мање него пловних река. Да су наши црквењаци прочитали и разумели бар онолико књига колико центиметара су им дугачке браде, схватили би да је њихова улога у свету непотребна. На ту кривославну цркву поносни су "верници" који ни стих из Библије нису прочитали. Ломаче Западне цркве не треба ни спомињати. Дарвин је био већи хришћанин од већине свештених лица.

nowave7

pre 11 godina

Dragi komentatori, vasi komentari jednostavno isijavaju neznanjem. Pitamo se sto smo ovako zaostali i zasto smo tu gde jesmo. Pa evo vam jedan od razloga.

Moravac

pre 11 godina

Crkvi ni Vuk Karadzic nije odgovarao. Njegov "jezik govedara i svinjara" nije bio dobar kao staroslovenski. Ni Dimitrije Obradovic nije bio dobar crkvni. Ni Galileo Galilej...
Svi su oni bili jedinke koje su se suprotstavile crvki. Pa se posle ispostavilo da su bili u pravu. To sto vernika ima toliko i sto slepo veruju ovim "betmenima" i sto dozvoljavaju da im isisavaju pare - to je njihov problem. Ne dozvoljavam da mene neko vredja i da mi uzima pare da bi gradio bogomolje. I da mi slavi slavu u drzavnoj skoli. I da stavljaju krstove po putevima. I da izbacuju evoluciju a ubacuju veronauku u drzavne skole.
Svako ima pravo na demokratiju ali nema pravo da ugrozava tudja prava!!!

doboj

pre 11 godina

Za 95%ratova na planeti je kriva religija i vjerski fanatici. Sta mislite da bi bilo rata na balkanu da su svi ateisti i da ne postoje katolici,muslimani i pravoslavci?!

Miroslav iz Hamburga

pre 11 godina

...ja sam ateista, jesam ja sad slican njima?
(tomislav, 24. septembar 2012 16:30)

Ne znam te, ali najverovatnije nisi.;-)
Moji komentar je bio odgvor na izkaz jedne druge osobe ovde, da kada bi mi svi bili Ateisti, ne bi bilo rata, podele i krvoprolica. Dakle, ateizam je dobar a Religija najvece zlo!? To je, opste gledano, glupost, jer su npr. one vodje(svi Ateisti), koje sam nabrajao, odgovorne za rat, podele i krvoprolica. Kako je to moguce, kada je Ateizam izvor miroljublivost i prijateljstva po "Yugoslaven"inom misljenju, kojim sam se obratio sa mojim komentarom?
Dakle, formula po kojoj je Ateizam superioran prema Religiji nije tacan, po meni.
Budale, sa politickom moc i odgovornoscu, ima na oba strane! Tu lezi problem, ne u religioznost ili ateizmu globalno gledano.

IsaacPuente

pre 11 godina

E, Srećko, Srećko....

Možda je Srbija postala zemlja gde su tradicionalne vrednosti postale malj kojim se lome lobanje onima koji ih ne dele i ne žele da im budu nametane, što vi upravo i radite.
Da upotrebim vašu retoriku, koja vam je zgodna i koju upotrebljavate svaki put kada vam nešto ne odgovara.
Praktikujte "tradicionalne vrednosti" u svoja četiri zida i ostavite one koji ih ne dele na miru.
Zvuči tako poznato...

ZoranNS

pre 11 godina

Istorija je zapamtila mnoge pokolje koje su organizovale crkve, ubijani su ne samo nevernici, ateisti, nego i ljudi druge vere, u jednom delu sveta i to ne tako malom, događa se to i danas. Ateisti nisu rekli za vernike kao što je crkva rekla za ateiste da su zlo, da je hrišćanstvo kod nas veoma ugroženo. Popovi žele lagodan život i to im je u Srbiji (selektivno) obezbeđeno, toliko dobro žive da nisu primetili da bi bilo pristojno da i oni kupe neki inkubator za bebe ili ne daj bože pomognu nekoj školi, obdaništu, ne, oni samo zidaju crkvu do crkve. Zaključak nije SPC u Srbiji zapostavljena jel je ovo Skularno/SPC država, ali ni ateisti nemaju razloga za sada da se žale, živimo u miru jedni pored drugih i tako treba da ostane.

tomislav

pre 11 godina

(Miroslav iz Hamburga, 24. septembar 2012 15:31)

pahomije, amfilohije radlovic, bush, clinton, obama, krstasi, muslimanski ekstremisti, radovan karadzic, ratko mladic, franjo tudjman, sloba milosevic...ateisti?

toliko o tebi i tvojoj izjavi

ja sam ateista, jesam ja sad slican njima?

toronto

pre 11 godina

@ Miroslav iz Hamburga

Hitler- enigmatski hriscanin, najverovatnije katolik koga je podrzavala rimo katolicka crkva; njegova mrznja prema jevrejima je hriscanska u korenu...ko je ono bese okrivljen za hristovo raspece?. Na pocetku Mein Kampfa Hitler jasno kaze da vrsi boziji rad tako sto istrebljuje jevreje, svaki vojnik u nemackoj vojsci je imao ugravirano 'bog je na nasoj strani' na opasacu, zakletve odane fireru pocinju sa ' bog mi je svedok..' Sve u svemu Hitler i Nacisticka Nemacka nisu usvojili filozofiju ateizma. Cuo sam taj argument pre ali veoma je slab...Hitler, Staljin, I Pol Pot nisu bili zli zato sto su ateisti..u ovoj filozofiji nepostoji mandata za masovno ubijanje bilo koga, ponizavanje zena, klanjanje i strah od boga i ostalih veselih ideja iz bronzanog doba. U slucaju Hitlera on je najverovatnije bio rimo katolik; mesavina hriscanstva i nacionalnog socijalizma, Staljin je nastavio tradiciju Ruskih careva u ponizavanju i masovnom ubijanju seljaka, dok je Pol Pot takodje iskoristio uslove koji su mu vec bili na raspolaganju. Sve u svemu ne moze se reci da su oni bili zli zbog ateizma

ZoranNS

pre 11 godina

Hvala našoj SPC što nam je obezbedila kišu ovih dana, sada još samo da zaustave obećanu sibirsku zimu i bićemo spašeni, a ateisti neka se smznu.

LoLa

pre 11 godina

Dragi ateisti nek vam je Bog na pomoći. Gluplje organizacije mislim da nema nigde! Apsolutno mi nije jasno koja je svrha postojanja ove moglo bi se reći sekte, čemu služi? Ko vam brani da buedete to što ste, i ne znam pošto ste to što ste zašto toliko pratite rad patrijarha i crkve, ipak mislim da vam nečastivi neda mira. Moliću se za vas!

Beograđanin onaj stari

pre 11 godina

Možda da presaviju tabak i prema Vatikanu, tamo je više para?
Bože mili kakvi sve likovi se pojavljuju u ovoj našoj Srbiji...

Tihana

pre 11 godina

Podržavam ateiste 100%!! Jedino su sunce zdravog razuma u ovoj talibanštiji ovde. Da tuže,nego šta!! Verski poglavar da određuje kako i na koji način da se razmišlja...dno dna!!

a onda mozemo da razgovaramo

pre 11 godina

Ne razumem u cemu je poenta. Sta oni uopste traze. Ovo je demokratija svako ima pravo da akze sta misli.
(Dejan, 24. septembar 2012 13:21)

Prva lekcija : nauci sta je demokratija.To se razlikuje od anarhije.

Buba

pre 11 godina

Nije strašno kada dete od 5 godina veruje u imaginarne likove (deda mraz, bozic bata i dr.) ali kada odrasli ljudi veruju u imaginarne likove - to je vec zabrinjavajuce:):):)

Bole

pre 11 godina

А то да нема вере, не би било ни ратова, тотална заблуда. Не ратује се због вере, већ због богаства. Нису западне метрополе изграђене на атеизму, већ на походима по свету!
(Конзул, 24. septembar 2012 13:50)

Gospodine, vi hocete da kazete da bi ratovi 90-ih izgledali isto da smo svi na primer pravoslavne vere? Ja ne mislim tako. Svi ratovi imaju u osnovi verski sukob.

..Pleased to meet you hope you gues my name.. ;D

pre 11 godina

Dragi ateisti nek vam je Bog na pomoći. Gluplje organizacije mislim da nema nigde! Apsolutno mi nije jasno koja je svrha postojanja ove moglo bi se reći sekte, čemu služi? Ko vam brani da buedete to što ste, i ne znam pošto ste to što ste zašto toliko pratite rad patrijarha i crkve, ipak mislim da vam nečastivi neda mira. Moliću se za vas!
(LoLa, 24. septembar 2012 13:34)

A koja je svrha postojanja religije i crkve!? Pošto je sada 21-vi vek i nauka, prvenstveno medicina i fizika su srušili sve stubove na kojima je raligija stajala i nije mi jasan taj sindrom verovanja u "svevišnjeg" kod običnog naroda, razumem sveštenstvo, oni od tog verovanja narodnih masa u bajke jako dobro žive i onda još na mene bacaju "anatemu" i nazivaju me satanistom i ko zna kako, samo zato što ne verujem u tu priču.
Ta priča da onaj ko ne veruje u boga je prodao dušu nečastivom i sada se oni kao sažale pa se mole za mene!?
Ne verujem u te fiktivne entitete ni u "svevišnjeg" ni u "nečastivog", ateizam nije sekta niti religija, sam naziv govori, potiče od starogrčke reči "ateos" (a=ne teos=bog), što znači neverovanje u kojekakve više sile, bogove, đavole, anđele i ostale hare krišne!

Nikola

pre 11 godina

Svako ima pravo da kaze ono sto misli. To nije problem. Ipak covek sa titulom u nekoj verskoj organizaciji koja tesno saradjuje sa drzavnim aparatom i kroji sudbinu SVIM gradjanima (i vernicima i ateistima) ne moze da kaze sta hoce. Kada Srbija bude prava sekularna drzava onda neka prica sta mu je volja. To sto na papairu drzava i crkva nemaju nista zajednicko a ovamo svi idu na neki blagoslov kod crkvenih vlasti je razlog zasto treba ovako reagovati.
Ko zeli da veruje u bajke moze, ali ne smeju primoravati oni koji ne veruju da se poviniju bilo kakvim pravilima parazitskih organizacija. Prema tome, verujte u sta god zelite ali pustite druge da zive svoj zivot ne verujuci u bajke.

Конзул

pre 11 godina

Атеисти Србије - остаци комунизма! Али демократије је и имају право да се огласе. Само, ако су тако ревносни за универзалне вредности имали су и имаће прилику да се оглашавају у сличним ситуацијама. Чекамо их!
А то да нема вере, не би било ни ратова, тотална заблуда. Не ратује се због вере, већ због богаства. Нису западне метрополе изграђене на атеизму, већ на походима по свету!

Srećko

pre 11 godina

Ateisti. Isprazni ljudi. Koje to vrednosti i pouke imate ponuditi čovečanstvu a da ih već vera hrišćanska nije promovisala, veru, ljubav i nadu medj ljudima i vascelim svetom. Koje vrednosti vi promovišete dok pljujete po veri u Boga živoga?
Relikt komunističke prošlosti i glasnogovornik retrogradnih snaga društva traži mesto u javnosti "bacanjem kamena" na slugu Božijeg!?
Možda je Srbija postala zemlja u kojoj se materijalna dobit stiče napadom na tradicionalne vrednosti srpskog naroda ali priča vam je ipak mizerna.

Bacvanin

pre 11 godina

Iako sam vernik, podrzavam po ovom pitanju ateiste.
Zar Crkva, koja god ona bila, nije takodje jedan NVO? Ako je sekularizam prisutan i faktican, onda Crkva nema nista drugi tretman od bilo koje NVO, sem sto je bolje finansirana.
Sto se pak demokratije tice, kao i slobode govora i izrazavaja, pa gospodo, niko nikome drzi ruku pred ustima da mu bude zabranjeno da govori, ali svako mora da odgovara za izreceno. Govor kao takav i te kako moze biti sretstvo krivicnog dela, zakonodavac ga deklarise kao "verbalni delikt", a od istog nema imuniteta, ponajmanje onda kada se nesto javno kaze.

Mislilac

pre 11 godina

@Dejan

Demokratija ne znači da svako govori (i radi) šta hoće već da svako mora da se ponaša u skladu sa zakonima koje je izglasala većina. Ustav Republike Srbije je vrlo jasan po pitanju vere. Na žalost samo na papiru.

Predrag Stojadinovic

pre 11 godina

@Rade: finansiramo se od članarine i donacija simpatizera... uspeli smo do sada jedan ceo bilbord da postavimo i to na dve nedelje... prosto ne znamo šta ćemo sa parama... onaj Soroš i Masoni nikako da nam pošalju obećane milione i trilione...

Адвокат

pre 11 godina

Ако неко из СПЦ чита, ево ја се добровољно пријављујем да заступам патријарха у спору. Не треба ништа да плати, наплатићу се од атеиста по завршетку спора који ће сигурно да изгубе. Никад лакшег случаја!

Muramasa

pre 11 godina

Jedini problem u ovoj priči je to što Crkva misli da ima monopol na moral, mir, ljubav i da je to jedino prisutno kod Hrišćana. Niko ne brani vernicima da im Crkva bude parametar vrednosti, ali ne smeju to da nameću onima koji nisu i koji ne žele da budu deo Crkve.

nowave7

pre 11 godina

Dragi komentatori, vasi komentari jednostavno isijavaju neznanjem. Pitamo se sto smo ovako zaostali i zasto smo tu gde jesmo. Pa evo vam jedan od razloga.

cuj ovo

pre 11 godina

@LoLa
"Moliću se za vas!"

A mi cemo misliti za tebe.
Btw "necastivi" je deo vaseg folklora. Za one koji ne veruju u likove iz bajke, ne postoje ni jedan ni drugi, ni Ganes, ni Zevs, a ni Ramplstilskin. Vreme je da odrastete.

Marko

pre 11 godina

Ja sam ateista ali ovo sto ova NGO radi je vise nego smesno. Bolje da se zovu NGO protiv SPC & Islamske Zajednice & Katolicke Crkve.

Oni navodno zele da ocuvaju razdvojenost crkve i drzave a napadaju osnovna prava ljudska. Nevermind samo naped, kad pocnete da palcate sudske troskove brzo cete se opametiti...

Live and let live!

alfa

pre 11 godina

(Конзул, 24. septembar 2012 13:50)

svaka ti cast na komentaru a sto se tice ateista njih tolko ima u srbiji da su statisticka greska i ne treba im uopste davati znacaj

ograniceni kao terasa

pre 11 godina

Dragi ateisti nek vam je Bog na pomoći. Gluplje organizacije mislim da nema nigde! Apsolutno mi nije jasno koja je svrha postojanja ove moglo bi se reći sekte, čemu služi? Ko vam brani da buedete to što ste, i ne znam pošto ste to što ste zašto toliko pratite rad patrijarha i crkve, ipak mislim da vam nečastivi neda mira. Moliću se za vas!
(LoLa, 24. septembar 2012 13:34)

Da da.Ateisti su glupi ali zato su pametni oni koji veruju u zacece bez seksa,u vaskrsenje,u imaginarne i neopostojece stvari.Pametni su oni koji se klanjaju crkvi i nekakvim bradonjama u haljinama.Mislim sta reci...instant pamet.

Barkley

pre 11 godina

Dotična grupa je postala agresivna u nastupima u poslednje vreme da bi skrenuli pažnju na sebe i pronašli finansijera za budući rad. I u toj bari je puno krokodila pa treba naći svoj deo. Znaju i oni da je ova tužba smejurija, već su ostvarili uspeh time što se pojavljuju u medijima.

Sofronius

pre 11 godina

Mislim, baš je za tužbu ...

Ne sme više no patrijarh da kađe šta misli, NVO su tu.

Hajmo malo ozbiljnosti i više inteligencije da se upotrebi.

Back to reality

pre 11 godina

Možda je Srbija postala zemlja u kojoj se materijalna dobit stiče napadom na tradicionalne vrednosti srpskog naroda ali priča vam je ipak mizerna.
(Srećko, 24. septembar 2012 15:06)

Ne pobrkao si, Srbija je postala zemlja u kojoj ogromnu lovu zgrće sveštenstvo i pojedinci pod okriljem crkve i države, a oni koji to ospore budu optuženi da ugrožavaju tradicionalne vrednosti srpskog naroda.
Tako ti je to i sa religijom, samo malo razmisliš svojom glavom i sve kockice se slože u realnu sliku sveta, nije teško, pokušaj..

Sam soroš

pre 11 godina

Ovi ateisti bolje da su cutali i pustili ljude da ih smatraju gkupima, nego sto su progovorili i otklonili svaku sumnju u to da su glupi
(Mare, 24. septembar 2012 15:17)

Reče čovek koji veruje u dobrog čiku sa bradom koji je napravio svet za sedam dana..
Jadan ti kukavče

doboj

pre 11 godina

Za 95%ratova na planeti je kriva religija i vjerski fanatici. Sta mislite da bi bilo rata na balkanu da su svi ateisti i da ne postoje katolici,muslimani i pravoslavci?!

SaleP

pre 11 godina

Uopšte mi nije jasno kako su se ateisti pronašli u ovoj patrijarhovoj izjavi?!?
Protiv sam bilo kakvih zastranjivanja i ekstrema - bilo teističkih ili ateističkih!!! Videli smo oba na delu!

Isaac Newton

pre 11 godina

Црква је већ вековима декадентна сила која разара идеју о Творцу жешће и окрутније но што то чини атеизам. Да су њени чланови и руководиоци истински следбеници Бога, таква организација не би ни постојала, јер Свемогућем нису потребни храмови, кипови и посредници који стичу материјална блага, а људе уче о духовности. Наша земља има више епископа него манастира, више свештеника него писмених људи, а правих теиста мање него пловних река. Да су наши црквењаци прочитали и разумели бар онолико књига колико центиметара су им дугачке браде, схватили би да је њихова улога у свету непотребна. На ту кривославну цркву поносни су "верници" који ни стих из Библије нису прочитали. Ломаче Западне цркве не треба ни спомињати. Дарвин је био већи хришћанин од већине свештених лица.

IsaacPuente

pre 11 godina

E, Srećko, Srećko....

Možda je Srbija postala zemlja gde su tradicionalne vrednosti postale malj kojim se lome lobanje onima koji ih ne dele i ne žele da im budu nametane, što vi upravo i radite.
Da upotrebim vašu retoriku, koja vam je zgodna i koju upotrebljavate svaki put kada vam nešto ne odgovara.
Praktikujte "tradicionalne vrednosti" u svoja četiri zida i ostavite one koji ih ne dele na miru.
Zvuči tako poznato...

zmitjkoe

pre 11 godina

Da li ste Vi ateisti Srbi,pravoslavci?Zar Vas nije sramota da budete ateisti?
(zorge, 24. septembar 2012 19:46)

Jesam Srbin ali nisam pravoslavac. Kako te nije sramota da lupetas?

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

"Oni koji nemaju mir s Bogom", ne može predstavljati uvredu za bilo koga osim, za one koji su u nekom ratu ?! Sa Bogom ili sa samim sobom, svejedno. Mislim da ovde nije bitna ova hrišćanska poruka, niti šta govori gospodin Irinej, čije reči ne bi trebali da čuju ateisti niti da im one budu predmet interesovanja već, titula i mantija Patrijarha Srpskog.

iz amerike

pre 11 godina

Zaista mi je iz ove americke perspektive nejasna inicjativa ateista sa tuzbom protiv patrijarha. Pa on ima pravo da kaze sta misli isto koliko i oni. Ovde svako prica svoju pricu i ima na nju pravo cak iako se ne slaze s njom drzava moze da kaze da se ne slaze ali ne moe da je zabrani. Ateisti ne razumenju da demokratija nije nespojiva sa religijom, nego je tu da svaka religija moze da ima svoj izraz u demokratskoj drzava, ali ne i dominaciju nad njom.

Moravac

pre 11 godina

Crkvi ni Vuk Karadzic nije odgovarao. Njegov "jezik govedara i svinjara" nije bio dobar kao staroslovenski. Ni Dimitrije Obradovic nije bio dobar crkvni. Ni Galileo Galilej...
Svi su oni bili jedinke koje su se suprotstavile crvki. Pa se posle ispostavilo da su bili u pravu. To sto vernika ima toliko i sto slepo veruju ovim "betmenima" i sto dozvoljavaju da im isisavaju pare - to je njihov problem. Ne dozvoljavam da mene neko vredja i da mi uzima pare da bi gradio bogomolje. I da mi slavi slavu u drzavnoj skoli. I da stavljaju krstove po putevima. I da izbacuju evoluciju a ubacuju veronauku u drzavne skole.
Svako ima pravo na demokratiju ali nema pravo da ugrozava tudja prava!!!

Породица

pre 11 godina

Осмех нашег Патријарха на фотографији коју сте поставили, може да буде одговор на ову вест...На многаја љета,Ваша Светости!

tomislav

pre 11 godina

(Miroslav iz Hamburga, 24. septembar 2012 15:31)

pahomije, amfilohije radlovic, bush, clinton, obama, krstasi, muslimanski ekstremisti, radovan karadzic, ratko mladic, franjo tudjman, sloba milosevic...ateisti?

toliko o tebi i tvojoj izjavi

ja sam ateista, jesam ja sad slican njima?

Max

pre 11 godina

Ja sam Gnostik, i to nije sekta nego uebeđenje, najbliže ateistčkom. Odavno sam se pomirio sa Bogom, on radi svoj posao, ja svoj i ne mešam se u Njegove stvari. Svako ima pravo na svoj život.

guru

pre 11 godina

Ko finansira Ateiste?
(Rade, 24. septembar 2012 14:55)

Ne bi me čudilo da su na budžetu.U ovakvoj državi,dovoljno je da se registruju kao nevladina organizacija,da zatim konkurišu sa nekakvim "projektom" za novac iz budžeta i da onda lepo žive,a da ne rade ništa korisno.Usput izigravajući visoke intelektuace,a ne znaju gde su šuplji.

toronto

pre 11 godina

@ Miroslav iz Hamburga

Hitler- enigmatski hriscanin, najverovatnije katolik koga je podrzavala rimo katolicka crkva; njegova mrznja prema jevrejima je hriscanska u korenu...ko je ono bese okrivljen za hristovo raspece?. Na pocetku Mein Kampfa Hitler jasno kaze da vrsi boziji rad tako sto istrebljuje jevreje, svaki vojnik u nemackoj vojsci je imao ugravirano 'bog je na nasoj strani' na opasacu, zakletve odane fireru pocinju sa ' bog mi je svedok..' Sve u svemu Hitler i Nacisticka Nemacka nisu usvojili filozofiju ateizma. Cuo sam taj argument pre ali veoma je slab...Hitler, Staljin, I Pol Pot nisu bili zli zato sto su ateisti..u ovoj filozofiji nepostoji mandata za masovno ubijanje bilo koga, ponizavanje zena, klanjanje i strah od boga i ostalih veselih ideja iz bronzanog doba. U slucaju Hitlera on je najverovatnije bio rimo katolik; mesavina hriscanstva i nacionalnog socijalizma, Staljin je nastavio tradiciju Ruskih careva u ponizavanju i masovnom ubijanju seljaka, dok je Pol Pot takodje iskoristio uslove koji su mu vec bili na raspolaganju. Sve u svemu ne moze se reci da su oni bili zli zbog ateizma

ZoranNS

pre 11 godina

Istorija je zapamtila mnoge pokolje koje su organizovale crkve, ubijani su ne samo nevernici, ateisti, nego i ljudi druge vere, u jednom delu sveta i to ne tako malom, događa se to i danas. Ateisti nisu rekli za vernike kao što je crkva rekla za ateiste da su zlo, da je hrišćanstvo kod nas veoma ugroženo. Popovi žele lagodan život i to im je u Srbiji (selektivno) obezbeđeno, toliko dobro žive da nisu primetili da bi bilo pristojno da i oni kupe neki inkubator za bebe ili ne daj bože pomognu nekoj školi, obdaništu, ne, oni samo zidaju crkvu do crkve. Zaključak nije SPC u Srbiji zapostavljena jel je ovo Skularno/SPC država, ali ni ateisti nemaju razloga za sada da se žale, živimo u miru jedni pored drugih i tako treba da ostane.

ZoranNS

pre 11 godina

Hvala našoj SPC što nam je obezbedila kišu ovih dana, sada još samo da zaustave obećanu sibirsku zimu i bićemo spašeni, a ateisti neka se smznu.

gagi67

pre 11 godina

Vera je privatna stvar kao i ateizam. Poštujem i jedne i druge .Crkva se obraća vernicima a ne ateistima pa nevidim šta je uvredljivo u izjavi patrijarha. Mislim da udruženje ateista želi da promoviše sebe na jedam nepricipijalan,klevetnički način kroz iskrivljeno tumačenje izjave.

rade

pre 11 godina

Iako sam neverujuća osoba gnušam se ovakvih uvredljivih komentara "ateista" na sajtu. Toliko banalnih, uvredljivh, bezobraznih i maloumnih stvari nisam pročitao na jednom mestu, a o argumentima ljubitelja "nihilizma i ateizma" ne mogu ni da polemišem. Imaju neviđene argumente, toliko su neviđeni da ih niko nikada nije video. :))
Osim zlobe od njih ništa "pametno" ne može da se čuje/pročita. Ne vidim u čemu je njihov problem? Ja kao neverujuća osoba uopšte nemam problema sa svojim komšijama u Budisavi koji su pravoslavci, rimokatolici, nazareni, protestanti... Meni ovi ateisti više liče na neke neokomuniste i udarene u glavu nego na neke normalne osobe. Žao mi ih je, evolucija se poigrala sa njihovim korteksom. Poštovani verujući, nemojte nikada da vam uzor budu ovakvi praznoglavci. Pozdrav iz Budisave za sve dobre ljude bez obzira da li su verujući ili neverujući i klonite se ovakvih nesretnika, od njih može čovek samo zlo i pakost da očekuje.

draganbb

pre 11 godina

Pa pisao sam već da je udruženje ateista fijuk, ali mi nisu pustili komentar. Svačije je pravo da verije ili ne veruje u Boga, i da je to jedini ispravan put, ali tužiti drugu stranu zbog toga...

Miroslav iz Hamburga

pre 11 godina

...ja sam ateista, jesam ja sad slican njima?
(tomislav, 24. septembar 2012 16:30)

Ne znam te, ali najverovatnije nisi.;-)
Moji komentar je bio odgvor na izkaz jedne druge osobe ovde, da kada bi mi svi bili Ateisti, ne bi bilo rata, podele i krvoprolica. Dakle, ateizam je dobar a Religija najvece zlo!? To je, opste gledano, glupost, jer su npr. one vodje(svi Ateisti), koje sam nabrajao, odgovorne za rat, podele i krvoprolica. Kako je to moguce, kada je Ateizam izvor miroljublivost i prijateljstva po "Yugoslaven"inom misljenju, kojim sam se obratio sa mojim komentarom?
Dakle, formula po kojoj je Ateizam superioran prema Religiji nije tacan, po meni.
Budale, sa politickom moc i odgovornoscu, ima na oba strane! Tu lezi problem, ne u religioznost ili ateizmu globalno gledano.

Гули

pre 11 godina

@(Max, 24. septembar 2012 14:05)
Мислим да си помешао појмове. Гностицизам јесте секта, и то хришћанска секта која је била изузетно распрострањена за време раног Хришћанства. Постоји и данас, али са врло малим бројем следбеника. Мислим да си хтео да кажеш да си агностик. :)