Sreda, 12.09.2012.

10:13

NBS: Zaradili na spasavanju dinara?

Jorgovanka Tabaković će istražiti da li se neko okoristio od toga što je NBS na spasavanje dinara, potrošila 1,35 milijardi evra deviznih rezervi u ovoj godini.

Izvor: Politika

NBS: Zaradili na spasavanju dinara? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

dejan

pre 11 godina

Jorgovanka svaka cast , ali prvo uradi nesto pa se posle hvali.Npr prvo zavrsi stvar oko smanjenja tvoje plate pa predji na sledece obecanje .

nema deda mraza

pre 11 godina

eee a sada ce rast dinara da se desava kada se dele penzije i plate a padovi kada se one potrose

vec vidjeno i vec se desava

salej.

pre 11 godina

kada ne znas svoj posao da radis kako treba,uvek posegnes za alternativnim metodama...jadna je ova Srbija, sa ovakvim guvernerom

pfff

pre 11 godina

Koliko je meni poznato, spekulacija na berzi nije zabranjena. To je cak danas postala i sustina, kad se moze tipovati i na pad vrednosti neke valute ili firme. Cak i ako se nesto i otkrije ne vidim cemu bi to moglo da sluzi, osim mozda da se zna ime fizickog ili pravnog lica koje je dobilo u toj velikoj poker partiji. Drugim recima, samo medijska najava.

manastirac

pre 11 godina

tetka samo da znas ja primam 30.000 din, platu supruga ne radi , maloletno dete oboje fakulteti i moja plata na spram tvoje , a da borili smo se zajedno pod istom zastavom i sad su isplivali neki uvlakaci koji su posle izbora odjednom aktivni, treba mi savet za sjahao kurta uzjahao murta.

pera kojot genije

pre 11 godina

bolje neka ona da ostavku i pusti na to mesto nekoga ko zna sta radi, a ne da izigrava acu eliot nesa... a da, ne moze da da ostavku sada kad prima samo 550000 platu, postoji realna opasnost da bi njen naslednik mogao da podigne sebi platu, a ona se brine za budzet...

aleksandar grozni

pre 11 godina

U ovoj zemlji se nista ne desava slucajno pa tako ni ovo divljanje evra koje je u iskljucivom interesu uvoznickog lobija.A navodno spasavanje je nekome donelo neocekivano bogatstvo,a kome i koliko ostavimo ovoj karakternoj zeni da istrazi i obelodani.

sumadija

pre 11 godina

@dr smislov
Za sad nijedan euro sto mozes da proveris I u b92 arhivi prostim guglanjem..ali znajuci da vlast kvari srbina dok si reko keks usemice se I ovi kao I oni stari 99%..znaju svi da nece doveka na vlasti pa kradi dok mozes .

Igor Rostov

pre 11 godina

Naravno da je bilo spekulacija, bilo ko, ko je pratio forex tih dana mogao je da vidi nagle "skokove" i "padove" od kojih su se neki dešavali u vreme kad banke još nisu ni otvorene za rad sa klijentima, a najveći je bio u rasponu od par dinara u istom danu

Realni

pre 11 godina

U civilizovanim zemljama se u slicnim slucajevima prvo prikupe podaci, obavi analiza a onda se rezultati te analize uporede sa finansijskom regulativom.

Ako ima indikacija kriminala onda se stvar proslijedi nadleznim organima. Ako se radi o spekulacijama koje nisu nezakonite ali potencijalno stetne za finansijski sistem - onda se predloze nova pravila igre. I to se radi rutinski, bez vasarskih urlika po medijima i poziva na linc svakoga koji zaradjuje vise od neke imaginarne cifre koju je neko zamislio da je pristojna za srpske uslove.

E tako se to radi u civilizovanim zemljama sa civilizovanim uredjenjem i civilizovanim drzavnim sluzbenicima.

kragujevcanin

pre 11 godina

Jorgovanka doktore pristinski zabole me za tvoju platu i ko je svercovao evre, u celom gradu ne mogu da se nadju osnovne zivotne namirnice ulje i secer.

Jovan Galtić

pre 11 godina

Pa naravno da su zaradili, to je suština "spasavanja dinara". NBS prodaje devize po ceni nižoj od tržišne i onda se čude što je neko "zaradio". Pa normalno da je zaradio.

Bankrot

pre 11 godina

Ekipa je izvukla toliko para , zajedno sa svojim causima da je to prosto sramota dok je drzava ostala na prosjackom stapu . Neminovno je i neophodno da se nesto ozbiljno preduzme.

kraja

pre 11 godina

...u zemlji u kojoj platni promet stoji, niko nikom ne placa jer "nema dinara" i svi medjusobno potrazuju novac, postoje institucije koje cashom plate devizze emitovane od nbs radi "ucvrsivanja i odbrane" kursa...
...objavite po kojoj ceni su te "institucije" dobile devize, koliko i odakle im dinari...da li su platili sve dazbine drzavi u poslednjih nekoliko godina...
...komentatori koji brane berzanske spekulacije devizama ocigledno su veoma brzo zaboravili nevidjenu pljacku i bruku oko euribora...i efikasno zataskavanje bez imenovanja i kaznjavanja krivaca...
...bankari su egzekutori drzavama i stanovnistvu...

almir

pre 11 godina

sakrijte ovu zenu,ovakvog strucnjaka ako otkriju svetske sile ode ona a mozda povuce nikolica i vucica sa sobom kao savetnike,sta bi onda srbija

Trader

pre 11 godina

Nije ne zakonito vrisiti spekulaciju na nekoj valuti? Sta to uopste naci spekulacija? Pa banke i osiguravajuce kuce imaju velike portoflije u eurima, prihode i raslohe u dinarima, i moraju da osiguraju sve svoje pozicije, od svih poznatih i ne poznatih rizika. Da li je to spekulacija? Smesno. Cist populizam i ne znanje.

T.

pre 11 godina

Nije protivzakonito igrati na berzi, ali je protivzakonito to raditi ako imas insajderske informacije koje drugi nemaju.

U ovom slucaju, ako prodas devize dan pre nego sto NBS planira da proda evre i spusti kurs, a onda posle kupis devize po povoljnijem kursu. Sve sto ti treba je mala veza u NBS...

Preplašena Milka

pre 11 godina

Evo šta je spekulacija u ovom slučaju: imam deviza ili dinara u kešu ili na računu, i meni lepo javi "prijatelj" da sve prodam ili obratno. Spekulacija je jer nemaju svi "prijatelje". Ovde se samo privilegovani mogu obogatiti. Razlike u kursu nisu male. Svi koji su na razlici kursa tih dana zaradili velike pare su ....... ? Ili je sve opet po zakonu?

posteno podeljeno

pre 11 godina

(Hogar, 12. septembar 2012 14:06)
Zato sto se na "saslusanju" dogovore o %, i svi srecni. Kad pogledamo ko je do sada uhapsen - niko prakticno, sem Antonica i Sekulica (direktorcici se ne racunaju, kao ni cerke/sestre firme), a oni su maznuli "samo" 50 miliona. Da se podsetimo, iz Agrobanke je nestalo skoro 300 miliona. Sta mislite, gde je razlika

IBJ

pre 11 godina

SNS me sve više podseća na braću Čvorović iz Balkanskog špijuna - svi su se bacili u neka glumatanja, istrage, razotkrivanje grandioznih zavera i gde ima i gde nema (naročito gde nema, jer tako je bezbednije). Upiru prstima čas levo, čas desno uzvikujući "Mirko, pazi metak..." i mi se svi onda kao bacimo na zemlju i sa suzama u očima odgovaramo: "Hvala Jorgovanka (Vučko, Tomo, ...), spasli ste mi život..."

Ja bih posle 50 dana ove vlasti rekao da oni nemaju blagu predstavu ni o tekućem vođenju države... a reforme za kojima Srbija vapi... ma nemojte da me zasmejavate!

Ni pas sa maslom...

pre 11 godina

I dalje tretiraju ovaj narod kao da je retardiran. Svaki dan nova izmisljotina i glupost dok vode zemlju u propast. Mozda smo tako i zasluzili...

Slobodan

pre 11 godina

Jorgovanka, ja mislim da se ti i previse zalazes za tako malu platu koju dobijas. Trebalo bi ti je povecati barem za duplo, zasluzila si... Na ovu skupocu, milionce je najmanje sto narod Srbije moze uciniti za tebe!

Hogar

pre 11 godina

Svaki dan čitamo u štampi da je neko od zvaničnika DS-a saslušan ili neko ko je bio u direktnoj vezi za ovom strankom ali još uvek nikoga nema na optuženičkoj klupi pa se pitam zašto?

Nejasno mi je

pre 11 godina

OK, dobro, ISPITAĆETE,... I šta onda? Špekulativni poslovi možda jesu nemoralni, ali nisu protivzakoniti. Ako NBS odredi srednji kurs i ako banke imaju pravo da drže kakv god hoće prodajni i kupovni kurs, gde je tu kršenje zakona?

Ako ima ograničenje na gornji i donji kurs, ne verujem da su ga banke prešle. A to što su zaradile, pa zarađuju one svakog dana. A kurs, ponavljam, određuje NBS, da bi umirila pastvu.

Marinko Rokvic

pre 11 godina

Ovi iz SNS a ne znaju da su izbori zavrseni! Alo, mi znamo da je zuto preduzece lopovska banda.Da nismo znali to, nikad vi Pristinski experti ne biste bili tu gde jeste.Nismo trazili policajce, trazili smo pokretace progresa,ali izgleda tesko smo se za...bali

memorija

pre 11 godina

Nisam ekonomista, ali mi zdrava seljacka logika namece sledece pitanje: Ako u zemlji Srbiji koja ima promet novca toliki koliki ima intervencija od 30 miliona evra obori kurs evra za npr. 50 para, a onda sutradan i pored intervencije od 60 miliona evra evro poraste za 50 para, tu nesto nije kako treba. Nisu bas isplate dividendi ili drugih ad-hoc prihoda tolike da mogu da iznenada preokrenu situaciju. Domacoj banci sa stranim vlasnikom date na upotrebu 40, pa 30, pa 50 miliona evra da ih prodaje privredi i ljudima da bi placali to sto treba iz uvoza ili za putovanja. Onda ona ne prodaje evre, nego ih transferise van zemlje i istovremeno pusta dinare i kupuje jos evra od onih koji hoce da prodaju. E to ne moze da se ne vidi na izvodu da je banka dobila evra, da evre nije prodala, a na stanju ih nema. A onaj u NBS koji je gledao izvode dovoljno je da zazmuri na dva izvestaja i da se obezbedi za ceo zivot (provizija 5%, za dan-dva obezbedis 2-3 miliona evra i miran si, a bivseg guvernera smo puno puta slusali kako on svoju platu trzisno procenjuje).

bankar (bivsi)

pre 11 godina

Na dobro mesto je udarila. Ako poveze kratkorocne pozajmice u tim danima i placanje usluga drugim licima videce se i sticung. Zarada od razlike u ceni primljene i vracene pozajmice + zarada od sticunga. Tesko je to rasplesti ali nije nemoguce. Treba volje, znanja, a bogami i hrabrosti.

Ne poznajem dovoljno guvernerku, a priznajem da imam, dosta predrasuda (negativnih), ali je zena i zelim da verujem da je u stanju da rasplete to klupko. Tu je cvoriste neopravdanog bogacenja, slabljenja dinara, finansijskog unistavanja drzavnih fondova i preduzeca.

Kori Udovicki je sasecena brzo u pokusajima da zagrebe po deviznim rezervama. Da li ce dve zene na danasnjoj sceni (NBS i Ministarstvo energetike) uspeti ono u cemu je bivsa ministarka i guvernerka sprecena, ostaje da se vidi.


Drzim nam pesnice, jer jedino to nas moze povuci u bolju finansijsku buducnost.

Мика

pre 11 godina

Као мало извозно предузеће знам да се око првог дешавају велике флуктуације курса. Таман око исплата плата...

Ja

pre 11 godina

Čuj, ona će ispitati. Ministar odbrane Vučić će hapsiti. Alo bre, jesmo možda malo kiksnuli što smo vas izabrali, ali nismo baš toliki pavijani, nemojte nam se rugati.

Nebojsa

pre 11 godina

koliko li tvoja plata opterećuje bodžet, možda i to da istražiš VELIKI STRUČNJAKU iz Telekoma. Koje li su tvoje kvalifikacije za taj posao sem članstva u SNS-u

olga

pre 11 godina

Ubeđena sam da su u pitanju špekulativni poslovi isto kao kada je euro držan ispod svake cene za vreme Jelašića.Nije normalno da u zemlji kao što je Srbija ima toliko prebogatog sveta,a više od trećine stanovništva na kazanu.To ne može poštenim poslovanjem;moje mišljenje je da je organizovani kriminal ušao i u Narodnu banku,kao i u sve institucije.Nije ni Narodna banka toga pošteđena.To su ozbiljna krivična dela odnosno podrivanje temelja države i zbog toga bi hitno motali da budu pohapšeni najviši funkcioneri prethodne vlasti;da li zbog lične koristi,da li zbog ne znanja u opšte nije bitno.

bezimena

pre 11 godina

NBS ca celu sa vrlom i strucnom gdjom Tabakovic moze da pljune komercijalnim bankama pod prozor. Nisu banke krive sto njeni drugari politicari kradu na angro vec decenijama, niti sto je privreda ove zemlja ruinirana.

Laza

pre 11 godina

Obozavam ovu zenu. Pratim je vec neko vreme...sposobna je, uliva poverenje, ubedjena je u sve sto govori i radi, puna samopouzdanja...
Zao mi je sto nju nisu kandidovali za predsednika drzave.

PPeca@SER

pre 11 godina

"ali i psihološki faktor očekivanja koji može da važi u postizbornim danima", kaže jedan bankar..."

Zato Srbija sada ima jednog vise psihologa, a i jednog vise bivseg Predsednika.

IBJ

pre 11 godina

SNS me sve više podseća na braću Čvorović iz Balkanskog špijuna - svi su se bacili u neka glumatanja, istrage, razotkrivanje grandioznih zavera i gde ima i gde nema (naročito gde nema, jer tako je bezbednije). Upiru prstima čas levo, čas desno uzvikujući "Mirko, pazi metak..." i mi se svi onda kao bacimo na zemlju i sa suzama u očima odgovaramo: "Hvala Jorgovanka (Vučko, Tomo, ...), spasli ste mi život..."

Ja bih posle 50 dana ove vlasti rekao da oni nemaju blagu predstavu ni o tekućem vođenju države... a reforme za kojima Srbija vapi... ma nemojte da me zasmejavate!

PPeca@SER

pre 11 godina

"ali i psihološki faktor očekivanja koji može da važi u postizbornim danima", kaže jedan bankar..."

Zato Srbija sada ima jednog vise psihologa, a i jednog vise bivseg Predsednika.

Ja

pre 11 godina

Čuj, ona će ispitati. Ministar odbrane Vučić će hapsiti. Alo bre, jesmo možda malo kiksnuli što smo vas izabrali, ali nismo baš toliki pavijani, nemojte nam se rugati.

Marinko Rokvic

pre 11 godina

Ovi iz SNS a ne znaju da su izbori zavrseni! Alo, mi znamo da je zuto preduzece lopovska banda.Da nismo znali to, nikad vi Pristinski experti ne biste bili tu gde jeste.Nismo trazili policajce, trazili smo pokretace progresa,ali izgleda tesko smo se za...bali

T.

pre 11 godina

Nije protivzakonito igrati na berzi, ali je protivzakonito to raditi ako imas insajderske informacije koje drugi nemaju.

U ovom slucaju, ako prodas devize dan pre nego sto NBS planira da proda evre i spusti kurs, a onda posle kupis devize po povoljnijem kursu. Sve sto ti treba je mala veza u NBS...

Nebojsa

pre 11 godina

koliko li tvoja plata opterećuje bodžet, možda i to da istražiš VELIKI STRUČNJAKU iz Telekoma. Koje li su tvoje kvalifikacije za taj posao sem članstva u SNS-u

Slobodan

pre 11 godina

Jorgovanka, ja mislim da se ti i previse zalazes za tako malu platu koju dobijas. Trebalo bi ti je povecati barem za duplo, zasluzila si... Na ovu skupocu, milionce je najmanje sto narod Srbije moze uciniti za tebe!

Ni pas sa maslom...

pre 11 godina

I dalje tretiraju ovaj narod kao da je retardiran. Svaki dan nova izmisljotina i glupost dok vode zemlju u propast. Mozda smo tako i zasluzili...

bankar (bivsi)

pre 11 godina

Na dobro mesto je udarila. Ako poveze kratkorocne pozajmice u tim danima i placanje usluga drugim licima videce se i sticung. Zarada od razlike u ceni primljene i vracene pozajmice + zarada od sticunga. Tesko je to rasplesti ali nije nemoguce. Treba volje, znanja, a bogami i hrabrosti.

Ne poznajem dovoljno guvernerku, a priznajem da imam, dosta predrasuda (negativnih), ali je zena i zelim da verujem da je u stanju da rasplete to klupko. Tu je cvoriste neopravdanog bogacenja, slabljenja dinara, finansijskog unistavanja drzavnih fondova i preduzeca.

Kori Udovicki je sasecena brzo u pokusajima da zagrebe po deviznim rezervama. Da li ce dve zene na danasnjoj sceni (NBS i Ministarstvo energetike) uspeti ono u cemu je bivsa ministarka i guvernerka sprecena, ostaje da se vidi.


Drzim nam pesnice, jer jedino to nas moze povuci u bolju finansijsku buducnost.

almir

pre 11 godina

sakrijte ovu zenu,ovakvog strucnjaka ako otkriju svetske sile ode ona a mozda povuce nikolica i vucica sa sobom kao savetnike,sta bi onda srbija

Preplašena Milka

pre 11 godina

Evo šta je spekulacija u ovom slučaju: imam deviza ili dinara u kešu ili na računu, i meni lepo javi "prijatelj" da sve prodam ili obratno. Spekulacija je jer nemaju svi "prijatelje". Ovde se samo privilegovani mogu obogatiti. Razlike u kursu nisu male. Svi koji su na razlici kursa tih dana zaradili velike pare su ....... ? Ili je sve opet po zakonu?

memorija

pre 11 godina

Nisam ekonomista, ali mi zdrava seljacka logika namece sledece pitanje: Ako u zemlji Srbiji koja ima promet novca toliki koliki ima intervencija od 30 miliona evra obori kurs evra za npr. 50 para, a onda sutradan i pored intervencije od 60 miliona evra evro poraste za 50 para, tu nesto nije kako treba. Nisu bas isplate dividendi ili drugih ad-hoc prihoda tolike da mogu da iznenada preokrenu situaciju. Domacoj banci sa stranim vlasnikom date na upotrebu 40, pa 30, pa 50 miliona evra da ih prodaje privredi i ljudima da bi placali to sto treba iz uvoza ili za putovanja. Onda ona ne prodaje evre, nego ih transferise van zemlje i istovremeno pusta dinare i kupuje jos evra od onih koji hoce da prodaju. E to ne moze da se ne vidi na izvodu da je banka dobila evra, da evre nije prodala, a na stanju ih nema. A onaj u NBS koji je gledao izvode dovoljno je da zazmuri na dva izvestaja i da se obezbedi za ceo zivot (provizija 5%, za dan-dva obezbedis 2-3 miliona evra i miran si, a bivseg guvernera smo puno puta slusali kako on svoju platu trzisno procenjuje).

Hogar

pre 11 godina

Svaki dan čitamo u štampi da je neko od zvaničnika DS-a saslušan ili neko ko je bio u direktnoj vezi za ovom strankom ali još uvek nikoga nema na optuženičkoj klupi pa se pitam zašto?

olga

pre 11 godina

Ubeđena sam da su u pitanju špekulativni poslovi isto kao kada je euro držan ispod svake cene za vreme Jelašića.Nije normalno da u zemlji kao što je Srbija ima toliko prebogatog sveta,a više od trećine stanovništva na kazanu.To ne može poštenim poslovanjem;moje mišljenje je da je organizovani kriminal ušao i u Narodnu banku,kao i u sve institucije.Nije ni Narodna banka toga pošteđena.To su ozbiljna krivična dela odnosno podrivanje temelja države i zbog toga bi hitno motali da budu pohapšeni najviši funkcioneri prethodne vlasti;da li zbog lične koristi,da li zbog ne znanja u opšte nije bitno.

posteno podeljeno

pre 11 godina

(Hogar, 12. septembar 2012 14:06)
Zato sto se na "saslusanju" dogovore o %, i svi srecni. Kad pogledamo ko je do sada uhapsen - niko prakticno, sem Antonica i Sekulica (direktorcici se ne racunaju, kao ni cerke/sestre firme), a oni su maznuli "samo" 50 miliona. Da se podsetimo, iz Agrobanke je nestalo skoro 300 miliona. Sta mislite, gde je razlika

kragujevcanin

pre 11 godina

Jorgovanka doktore pristinski zabole me za tvoju platu i ko je svercovao evre, u celom gradu ne mogu da se nadju osnovne zivotne namirnice ulje i secer.

Laza

pre 11 godina

Obozavam ovu zenu. Pratim je vec neko vreme...sposobna je, uliva poverenje, ubedjena je u sve sto govori i radi, puna samopouzdanja...
Zao mi je sto nju nisu kandidovali za predsednika drzave.

Realni

pre 11 godina

U civilizovanim zemljama se u slicnim slucajevima prvo prikupe podaci, obavi analiza a onda se rezultati te analize uporede sa finansijskom regulativom.

Ako ima indikacija kriminala onda se stvar proslijedi nadleznim organima. Ako se radi o spekulacijama koje nisu nezakonite ali potencijalno stetne za finansijski sistem - onda se predloze nova pravila igre. I to se radi rutinski, bez vasarskih urlika po medijima i poziva na linc svakoga koji zaradjuje vise od neke imaginarne cifre koju je neko zamislio da je pristojna za srpske uslove.

E tako se to radi u civilizovanim zemljama sa civilizovanim uredjenjem i civilizovanim drzavnim sluzbenicima.

Мика

pre 11 godina

Као мало извозно предузеће знам да се око првог дешавају велике флуктуације курса. Таман око исплата плата...

bezimena

pre 11 godina

NBS ca celu sa vrlom i strucnom gdjom Tabakovic moze da pljune komercijalnim bankama pod prozor. Nisu banke krive sto njeni drugari politicari kradu na angro vec decenijama, niti sto je privreda ove zemlja ruinirana.

Nejasno mi je

pre 11 godina

OK, dobro, ISPITAĆETE,... I šta onda? Špekulativni poslovi možda jesu nemoralni, ali nisu protivzakoniti. Ako NBS odredi srednji kurs i ako banke imaju pravo da drže kakv god hoće prodajni i kupovni kurs, gde je tu kršenje zakona?

Ako ima ograničenje na gornji i donji kurs, ne verujem da su ga banke prešle. A to što su zaradile, pa zarađuju one svakog dana. A kurs, ponavljam, određuje NBS, da bi umirila pastvu.

Trader

pre 11 godina

Nije ne zakonito vrisiti spekulaciju na nekoj valuti? Sta to uopste naci spekulacija? Pa banke i osiguravajuce kuce imaju velike portoflije u eurima, prihode i raslohe u dinarima, i moraju da osiguraju sve svoje pozicije, od svih poznatih i ne poznatih rizika. Da li je to spekulacija? Smesno. Cist populizam i ne znanje.

Jovan Galtić

pre 11 godina

Pa naravno da su zaradili, to je suština "spasavanja dinara". NBS prodaje devize po ceni nižoj od tržišne i onda se čude što je neko "zaradio". Pa normalno da je zaradio.

kraja

pre 11 godina

...u zemlji u kojoj platni promet stoji, niko nikom ne placa jer "nema dinara" i svi medjusobno potrazuju novac, postoje institucije koje cashom plate devizze emitovane od nbs radi "ucvrsivanja i odbrane" kursa...
...objavite po kojoj ceni su te "institucije" dobile devize, koliko i odakle im dinari...da li su platili sve dazbine drzavi u poslednjih nekoliko godina...
...komentatori koji brane berzanske spekulacije devizama ocigledno su veoma brzo zaboravili nevidjenu pljacku i bruku oko euribora...i efikasno zataskavanje bez imenovanja i kaznjavanja krivaca...
...bankari su egzekutori drzavama i stanovnistvu...

Bankrot

pre 11 godina

Ekipa je izvukla toliko para , zajedno sa svojim causima da je to prosto sramota dok je drzava ostala na prosjackom stapu . Neminovno je i neophodno da se nesto ozbiljno preduzme.

Igor Rostov

pre 11 godina

Naravno da je bilo spekulacija, bilo ko, ko je pratio forex tih dana mogao je da vidi nagle "skokove" i "padove" od kojih su se neki dešavali u vreme kad banke još nisu ni otvorene za rad sa klijentima, a najveći je bio u rasponu od par dinara u istom danu

salej.

pre 11 godina

kada ne znas svoj posao da radis kako treba,uvek posegnes za alternativnim metodama...jadna je ova Srbija, sa ovakvim guvernerom

dejan

pre 11 godina

Jorgovanka svaka cast , ali prvo uradi nesto pa se posle hvali.Npr prvo zavrsi stvar oko smanjenja tvoje plate pa predji na sledece obecanje .

sumadija

pre 11 godina

@dr smislov
Za sad nijedan euro sto mozes da proveris I u b92 arhivi prostim guglanjem..ali znajuci da vlast kvari srbina dok si reko keks usemice se I ovi kao I oni stari 99%..znaju svi da nece doveka na vlasti pa kradi dok mozes .

aleksandar grozni

pre 11 godina

U ovoj zemlji se nista ne desava slucajno pa tako ni ovo divljanje evra koje je u iskljucivom interesu uvoznickog lobija.A navodno spasavanje je nekome donelo neocekivano bogatstvo,a kome i koliko ostavimo ovoj karakternoj zeni da istrazi i obelodani.

pera kojot genije

pre 11 godina

bolje neka ona da ostavku i pusti na to mesto nekoga ko zna sta radi, a ne da izigrava acu eliot nesa... a da, ne moze da da ostavku sada kad prima samo 550000 platu, postoji realna opasnost da bi njen naslednik mogao da podigne sebi platu, a ona se brine za budzet...

manastirac

pre 11 godina

tetka samo da znas ja primam 30.000 din, platu supruga ne radi , maloletno dete oboje fakulteti i moja plata na spram tvoje , a da borili smo se zajedno pod istom zastavom i sad su isplivali neki uvlakaci koji su posle izbora odjednom aktivni, treba mi savet za sjahao kurta uzjahao murta.

pfff

pre 11 godina

Koliko je meni poznato, spekulacija na berzi nije zabranjena. To je cak danas postala i sustina, kad se moze tipovati i na pad vrednosti neke valute ili firme. Cak i ako se nesto i otkrije ne vidim cemu bi to moglo da sluzi, osim mozda da se zna ime fizickog ili pravnog lica koje je dobilo u toj velikoj poker partiji. Drugim recima, samo medijska najava.

nema deda mraza

pre 11 godina

eee a sada ce rast dinara da se desava kada se dele penzije i plate a padovi kada se one potrose

vec vidjeno i vec se desava

Laza

pre 11 godina

Obozavam ovu zenu. Pratim je vec neko vreme...sposobna je, uliva poverenje, ubedjena je u sve sto govori i radi, puna samopouzdanja...
Zao mi je sto nju nisu kandidovali za predsednika drzave.

Trader

pre 11 godina

Nije ne zakonito vrisiti spekulaciju na nekoj valuti? Sta to uopste naci spekulacija? Pa banke i osiguravajuce kuce imaju velike portoflije u eurima, prihode i raslohe u dinarima, i moraju da osiguraju sve svoje pozicije, od svih poznatih i ne poznatih rizika. Da li je to spekulacija? Smesno. Cist populizam i ne znanje.

Ja

pre 11 godina

Čuj, ona će ispitati. Ministar odbrane Vučić će hapsiti. Alo bre, jesmo možda malo kiksnuli što smo vas izabrali, ali nismo baš toliki pavijani, nemojte nam se rugati.

Nebojsa

pre 11 godina

koliko li tvoja plata opterećuje bodžet, možda i to da istražiš VELIKI STRUČNJAKU iz Telekoma. Koje li su tvoje kvalifikacije za taj posao sem članstva u SNS-u

Slobodan

pre 11 godina

Jorgovanka, ja mislim da se ti i previse zalazes za tako malu platu koju dobijas. Trebalo bi ti je povecati barem za duplo, zasluzila si... Na ovu skupocu, milionce je najmanje sto narod Srbije moze uciniti za tebe!

Marinko Rokvic

pre 11 godina

Ovi iz SNS a ne znaju da su izbori zavrseni! Alo, mi znamo da je zuto preduzece lopovska banda.Da nismo znali to, nikad vi Pristinski experti ne biste bili tu gde jeste.Nismo trazili policajce, trazili smo pokretace progresa,ali izgleda tesko smo se za...bali

IBJ

pre 11 godina

SNS me sve više podseća na braću Čvorović iz Balkanskog špijuna - svi su se bacili u neka glumatanja, istrage, razotkrivanje grandioznih zavera i gde ima i gde nema (naročito gde nema, jer tako je bezbednije). Upiru prstima čas levo, čas desno uzvikujući "Mirko, pazi metak..." i mi se svi onda kao bacimo na zemlju i sa suzama u očima odgovaramo: "Hvala Jorgovanka (Vučko, Tomo, ...), spasli ste mi život..."

Ja bih posle 50 dana ove vlasti rekao da oni nemaju blagu predstavu ni o tekućem vođenju države... a reforme za kojima Srbija vapi... ma nemojte da me zasmejavate!

Ni pas sa maslom...

pre 11 godina

I dalje tretiraju ovaj narod kao da je retardiran. Svaki dan nova izmisljotina i glupost dok vode zemlju u propast. Mozda smo tako i zasluzili...

olga

pre 11 godina

Ubeđena sam da su u pitanju špekulativni poslovi isto kao kada je euro držan ispod svake cene za vreme Jelašića.Nije normalno da u zemlji kao što je Srbija ima toliko prebogatog sveta,a više od trećine stanovništva na kazanu.To ne može poštenim poslovanjem;moje mišljenje je da je organizovani kriminal ušao i u Narodnu banku,kao i u sve institucije.Nije ni Narodna banka toga pošteđena.To su ozbiljna krivična dela odnosno podrivanje temelja države i zbog toga bi hitno motali da budu pohapšeni najviši funkcioneri prethodne vlasti;da li zbog lične koristi,da li zbog ne znanja u opšte nije bitno.

bezimena

pre 11 godina

NBS ca celu sa vrlom i strucnom gdjom Tabakovic moze da pljune komercijalnim bankama pod prozor. Nisu banke krive sto njeni drugari politicari kradu na angro vec decenijama, niti sto je privreda ove zemlja ruinirana.

almir

pre 11 godina

sakrijte ovu zenu,ovakvog strucnjaka ako otkriju svetske sile ode ona a mozda povuce nikolica i vucica sa sobom kao savetnike,sta bi onda srbija

bankar (bivsi)

pre 11 godina

Na dobro mesto je udarila. Ako poveze kratkorocne pozajmice u tim danima i placanje usluga drugim licima videce se i sticung. Zarada od razlike u ceni primljene i vracene pozajmice + zarada od sticunga. Tesko je to rasplesti ali nije nemoguce. Treba volje, znanja, a bogami i hrabrosti.

Ne poznajem dovoljno guvernerku, a priznajem da imam, dosta predrasuda (negativnih), ali je zena i zelim da verujem da je u stanju da rasplete to klupko. Tu je cvoriste neopravdanog bogacenja, slabljenja dinara, finansijskog unistavanja drzavnih fondova i preduzeca.

Kori Udovicki je sasecena brzo u pokusajima da zagrebe po deviznim rezervama. Da li ce dve zene na danasnjoj sceni (NBS i Ministarstvo energetike) uspeti ono u cemu je bivsa ministarka i guvernerka sprecena, ostaje da se vidi.


Drzim nam pesnice, jer jedino to nas moze povuci u bolju finansijsku buducnost.

Nejasno mi je

pre 11 godina

OK, dobro, ISPITAĆETE,... I šta onda? Špekulativni poslovi možda jesu nemoralni, ali nisu protivzakoniti. Ako NBS odredi srednji kurs i ako banke imaju pravo da drže kakv god hoće prodajni i kupovni kurs, gde je tu kršenje zakona?

Ako ima ograničenje na gornji i donji kurs, ne verujem da su ga banke prešle. A to što su zaradile, pa zarađuju one svakog dana. A kurs, ponavljam, određuje NBS, da bi umirila pastvu.

PPeca@SER

pre 11 godina

"ali i psihološki faktor očekivanja koji može da važi u postizbornim danima", kaže jedan bankar..."

Zato Srbija sada ima jednog vise psihologa, a i jednog vise bivseg Predsednika.

memorija

pre 11 godina

Nisam ekonomista, ali mi zdrava seljacka logika namece sledece pitanje: Ako u zemlji Srbiji koja ima promet novca toliki koliki ima intervencija od 30 miliona evra obori kurs evra za npr. 50 para, a onda sutradan i pored intervencije od 60 miliona evra evro poraste za 50 para, tu nesto nije kako treba. Nisu bas isplate dividendi ili drugih ad-hoc prihoda tolike da mogu da iznenada preokrenu situaciju. Domacoj banci sa stranim vlasnikom date na upotrebu 40, pa 30, pa 50 miliona evra da ih prodaje privredi i ljudima da bi placali to sto treba iz uvoza ili za putovanja. Onda ona ne prodaje evre, nego ih transferise van zemlje i istovremeno pusta dinare i kupuje jos evra od onih koji hoce da prodaju. E to ne moze da se ne vidi na izvodu da je banka dobila evra, da evre nije prodala, a na stanju ih nema. A onaj u NBS koji je gledao izvode dovoljno je da zazmuri na dva izvestaja i da se obezbedi za ceo zivot (provizija 5%, za dan-dva obezbedis 2-3 miliona evra i miran si, a bivseg guvernera smo puno puta slusali kako on svoju platu trzisno procenjuje).

T.

pre 11 godina

Nije protivzakonito igrati na berzi, ali je protivzakonito to raditi ako imas insajderske informacije koje drugi nemaju.

U ovom slucaju, ako prodas devize dan pre nego sto NBS planira da proda evre i spusti kurs, a onda posle kupis devize po povoljnijem kursu. Sve sto ti treba je mala veza u NBS...

Bankrot

pre 11 godina

Ekipa je izvukla toliko para , zajedno sa svojim causima da je to prosto sramota dok je drzava ostala na prosjackom stapu . Neminovno je i neophodno da se nesto ozbiljno preduzme.

kragujevcanin

pre 11 godina

Jorgovanka doktore pristinski zabole me za tvoju platu i ko je svercovao evre, u celom gradu ne mogu da se nadju osnovne zivotne namirnice ulje i secer.

Jovan Galtić

pre 11 godina

Pa naravno da su zaradili, to je suština "spasavanja dinara". NBS prodaje devize po ceni nižoj od tržišne i onda se čude što je neko "zaradio". Pa normalno da je zaradio.

posteno podeljeno

pre 11 godina

(Hogar, 12. septembar 2012 14:06)
Zato sto se na "saslusanju" dogovore o %, i svi srecni. Kad pogledamo ko je do sada uhapsen - niko prakticno, sem Antonica i Sekulica (direktorcici se ne racunaju, kao ni cerke/sestre firme), a oni su maznuli "samo" 50 miliona. Da se podsetimo, iz Agrobanke je nestalo skoro 300 miliona. Sta mislite, gde je razlika

Igor Rostov

pre 11 godina

Naravno da je bilo spekulacija, bilo ko, ko je pratio forex tih dana mogao je da vidi nagle "skokove" i "padove" od kojih su se neki dešavali u vreme kad banke još nisu ni otvorene za rad sa klijentima, a najveći je bio u rasponu od par dinara u istom danu

Hogar

pre 11 godina

Svaki dan čitamo u štampi da je neko od zvaničnika DS-a saslušan ili neko ko je bio u direktnoj vezi za ovom strankom ali još uvek nikoga nema na optuženičkoj klupi pa se pitam zašto?

Мика

pre 11 godina

Као мало извозно предузеће знам да се око првог дешавају велике флуктуације курса. Таман око исплата плата...

kraja

pre 11 godina

...u zemlji u kojoj platni promet stoji, niko nikom ne placa jer "nema dinara" i svi medjusobno potrazuju novac, postoje institucije koje cashom plate devizze emitovane od nbs radi "ucvrsivanja i odbrane" kursa...
...objavite po kojoj ceni su te "institucije" dobile devize, koliko i odakle im dinari...da li su platili sve dazbine drzavi u poslednjih nekoliko godina...
...komentatori koji brane berzanske spekulacije devizama ocigledno su veoma brzo zaboravili nevidjenu pljacku i bruku oko euribora...i efikasno zataskavanje bez imenovanja i kaznjavanja krivaca...
...bankari su egzekutori drzavama i stanovnistvu...

Realni

pre 11 godina

U civilizovanim zemljama se u slicnim slucajevima prvo prikupe podaci, obavi analiza a onda se rezultati te analize uporede sa finansijskom regulativom.

Ako ima indikacija kriminala onda se stvar proslijedi nadleznim organima. Ako se radi o spekulacijama koje nisu nezakonite ali potencijalno stetne za finansijski sistem - onda se predloze nova pravila igre. I to se radi rutinski, bez vasarskih urlika po medijima i poziva na linc svakoga koji zaradjuje vise od neke imaginarne cifre koju je neko zamislio da je pristojna za srpske uslove.

E tako se to radi u civilizovanim zemljama sa civilizovanim uredjenjem i civilizovanim drzavnim sluzbenicima.

Preplašena Milka

pre 11 godina

Evo šta je spekulacija u ovom slučaju: imam deviza ili dinara u kešu ili na računu, i meni lepo javi "prijatelj" da sve prodam ili obratno. Spekulacija je jer nemaju svi "prijatelje". Ovde se samo privilegovani mogu obogatiti. Razlike u kursu nisu male. Svi koji su na razlici kursa tih dana zaradili velike pare su ....... ? Ili je sve opet po zakonu?

sumadija

pre 11 godina

@dr smislov
Za sad nijedan euro sto mozes da proveris I u b92 arhivi prostim guglanjem..ali znajuci da vlast kvari srbina dok si reko keks usemice se I ovi kao I oni stari 99%..znaju svi da nece doveka na vlasti pa kradi dok mozes .

aleksandar grozni

pre 11 godina

U ovoj zemlji se nista ne desava slucajno pa tako ni ovo divljanje evra koje je u iskljucivom interesu uvoznickog lobija.A navodno spasavanje je nekome donelo neocekivano bogatstvo,a kome i koliko ostavimo ovoj karakternoj zeni da istrazi i obelodani.

pera kojot genije

pre 11 godina

bolje neka ona da ostavku i pusti na to mesto nekoga ko zna sta radi, a ne da izigrava acu eliot nesa... a da, ne moze da da ostavku sada kad prima samo 550000 platu, postoji realna opasnost da bi njen naslednik mogao da podigne sebi platu, a ona se brine za budzet...

manastirac

pre 11 godina

tetka samo da znas ja primam 30.000 din, platu supruga ne radi , maloletno dete oboje fakulteti i moja plata na spram tvoje , a da borili smo se zajedno pod istom zastavom i sad su isplivali neki uvlakaci koji su posle izbora odjednom aktivni, treba mi savet za sjahao kurta uzjahao murta.

pfff

pre 11 godina

Koliko je meni poznato, spekulacija na berzi nije zabranjena. To je cak danas postala i sustina, kad se moze tipovati i na pad vrednosti neke valute ili firme. Cak i ako se nesto i otkrije ne vidim cemu bi to moglo da sluzi, osim mozda da se zna ime fizickog ili pravnog lica koje je dobilo u toj velikoj poker partiji. Drugim recima, samo medijska najava.

salej.

pre 11 godina

kada ne znas svoj posao da radis kako treba,uvek posegnes za alternativnim metodama...jadna je ova Srbija, sa ovakvim guvernerom

nema deda mraza

pre 11 godina

eee a sada ce rast dinara da se desava kada se dele penzije i plate a padovi kada se one potrose

vec vidjeno i vec se desava

dejan

pre 11 godina

Jorgovanka svaka cast , ali prvo uradi nesto pa se posle hvali.Npr prvo zavrsi stvar oko smanjenja tvoje plate pa predji na sledece obecanje .