Četvrtak, 06.09.2012.

16:20

U Srbiji pred gašenjem 1.200 sela

Đura Stevanović iz republičkog Zavoda za proučavanje sela izjavio je da je 1.200 sela u Srbiji pred gašenjem jer u njima živi po nekoliko starijih stanovnika.

Izvor: Beta

U Srbiji pred gašenjem 1.200 sela IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

ja

pre 11 godina

Sela propadaju zbog katastrofalnog odnosa prema zenema na selu. Zene rembace celog zivota bez plate, penzije, imovine. U selima u Srbiji se ceni musko dete, znate ono da lozu da produzi. Ne shvataju da se loza produzava kad neka zena rodi dete.Devojke se odna spakuju i odu iz sela i deca se onda radjaju negde drugde a sela odumiru.

Kapetan Ahab

pre 11 godina

(buduci seljanin, 6. septembar 2012 17:36)

LOL, kako mali Đokica zamišlja svoj idilični život na srpskom selu!

Pošto ja živim otprilke pola godine na selu a pola u gradu, da ti dočaram neku drugačiju i mnoooogo realniju sliku:

Probudio te petao i kreneš da pristavljaš kaficu. Međutim, otkriješ da je kutija prazna a najbliža prodavnica na oko 15 km vrlo blatnjavog puta. Drmneš rakijicu da se malo utešiš, pa poželiš da je malo razblažiš vodom iz bunara, kada otkriješ da je zagađena od komšijine septičke jame. Opsuješ žestoko. Pošto si ogladneo, navratiš u štalu do koza i ovaca po mleko, gde ustanoviš da nemaju mleka jer ih nisi hranio (jer zbog suše nisi imao čime), a pola ih je ionako bolesno. To ne bi bio problem, da najbliži veterinar nije u gradu, na oko 60 km vožnje. A ionako nemaš para da ga platiš.

Srećom, nekako iščeprkaš jedno ili dva jaja ispod kokošaka i kreneš da ih spremaš, kad ustanoviš da je trošenje ono malo struje iz solarne ćelije za prženje jaja totalni kretenluk i da če ti za to trebati ćelije površine barem tri krova na tvojoj kući.
Nema veze, ionako imam povrće, kažeš i odeš do bašte, kad tamo - što nije suša unštila, pojele bube i crvi jer nisi prskao. E, tu već prilično iznerviran, kreneš da pališ komp da malo pogledaš vesti na Internetu. Međutim, ćorak, napon struje je jedva 180 V, a akumulator si ispraznio pržeći jaja.
Naravno, ostaje ti uvek uteha u zloj biljci marihuani. Urolaš i zapališ jednu i gle čuda - seoska idila ponovo oživi!

Aleksandar

pre 11 godina

za (Prokletstvo "Bele Kuge", 6. septembar 2012 16:59)

Prvo vaš natalitet je 2,63 puta manji nego što ste tvrdili da jeste, jer je popis (koji je sprovodio EULEKS) pokazao da vas je manje, nego što bi bilo da ste imali natalitet za koji tvrdite da ste imali.

Tako da za dupliranje će vam trebati 180 godina, pod uslovom da ne bude rata - što je malo verovatno.

Aleksandar

pre 11 godina

za (SELO MOJE LEPSE OD BEOGRADA, 6. septembar 2012 21:38)

Samo da te informišem da u Bloku 44 u Beogradu ima nazovi "Akva park" koje je započet pre 10 godina: stoje gole zidine, zgrade, tribine, bazeni isto tako do pola urađeno i sve je napušteno. Neko je bacio pare, a stalno se uključivali neki investitiori i ništa.

Čak je bio i jedan poznat košarkaš da se uključi, pa je digao ruke.

Tako da ne misliš da u Beogradu se gradi nešto...

raci

pre 11 godina

to se desava i to nece niko promeniti. ozbiljnije drzave ne uspevaju a kamoli mi.
problem je sto su neka sela stvarno u nedodjijama i nelogicnim lokacijama danas. treba negovati sela koja se mogu spasti, i to uglavnom poljoprivredom, ili otvaranjem fabrika u blizini kao sto to rade nemci. ali nase politicare zabole za ovu pricu.

Nemanja

pre 11 godina

Obavezno pogledati...

[link]
(Radmilo)

Vrlo inspirativno - stopostotni invalid moze hraniti celo selo a zdrav dva sela a sta bi tek zdrav mlad sa podrskom drzave....

SELO MOJE LEPSE OD BEOGRADA

pre 11 godina

Za to je najvise kriva drzava i njihova beogradizacija Srbije,evo vam selo Sajkas kod NS poceli bazeni da se grade jos pre 15 godina.Ogroman prostor,nekoliko bazena i objekata uradjeno do pola i stoji,ali zato cujem ima da prave akva park u Beogradu ne mogu Beogradjani da nemaju ehh

Jednom kad sve ovo bude juče..

pre 11 godina

Prezivesmo mi, draga moja braco, mnoge ratove. I turke i svabe i ceo svet...prezivesmo jer imadosmo selo. Hleb i sve ostalo sa sela nam dolazilo. Danas...mega hiper super duper marketi prodaju jeftina jaja iz ko zna kakvih inkubatora itd. Seljak vise nema kome da proda nista. Uvozimo, ej bre, Srbijooooo, mi uvozimo povrce, voce...mleko!! Mi!! Mi SERBARI!! Ugase li se sela...nek ugasi svetlo ko zadnji izadje iz ove zemlje. Nije dobro deco, nije...

ma albanaca ce biti pet milijardi, vise od kineza

pre 11 godina

@Prokletstvo "Bele Kuge"
dezurni albanski spinatoru... kako ti samo ne dosadi da svaki dan pises taj jedan te isti komentar...

Aristotel

pre 11 godina

@ma albanaca ce biti...

Prijatelju, decko je sve lepo rekao. Ako to tebi nije jasno, zaista ne znam kako da ti pomognemo mi koji to uvidjamo. Samo za tvoju informaciju, u Istocnoj Srbiji je vec na desetine kuca po praznim selima prodato Albancima, a uskoro ce ih biti na stotine, pa sad ti vidi ko je spiner.

Samo kazem

pre 11 godina

Onaj ko je ZAISTA ZAINTERESOVAN da ode i zivi na selu, veoma, veoma lako moze naci i ne trebaju novinari da mi daju 'spiskove sela' gde bi mogli otkupiti zemlju/nekternine za 'male novce'
(bobasn, 6. septembar 2012 18:48)

Tacno se vidi da si ceo zivot proveo u Srbiji gde je smisao postojanja drzave da NE pomogne gradjaninu. Neka komsiji crkne krava i nek se pomuci da sam napravi spisak koji vec postoji. Bas nas ima svakakvih.

Spisak na sunce!

pre 11 godina

Onaj ko je ZAISTA ZAINTERESOVAN da ode i zivi na selu, veoma, veoma lako moze naci i ne trebaju novinari da mi daju 'spiskove sela' gde bi mogli otkupiti zemlju/nekternine za 'male novce'
(bobasn, 6. septembar 2012 18:48)

Naravno, onom ko hoce da ode ne treba nista pomoci, neka sve sam odradi, neka se pomuci, pa bi sto taj vec postojeci spisak bio javna stvar? Zasto da se olaksa zivot ljudima, kad bas i ne mora. Ajde molim te, birokratijo ljudska, skloni se se puta.

zoran

pre 11 godina

.... nije , Vladimire , mada su tako nekakve te prečanske pravoslavne crkve . Monarhija , šta ćeš . A valjda smo i neki j.... hrišćani .

.. što se tiče studenta filozofije , ja sam tamo neki građevinac ili u narodu rečeno statičar .... no obnovio sam svoju porušenu vikendicu i sadim nekih 600 sadnica voćki . Rođen u gradu , čitav život u gradu , ali nekako ne mogu biti veći građanin od ovih " grand građana " , pa sam stoga seljak i zato odoh na selo , biće poteško , ali čovjek uči dok je živ . Bušilice , brusilice , objekat obnovljen , zemlja uzorana . Prve godine sve pod baštom da bi se zemlja još koliko toliko rastresla , a onda stajsko , ponovo oranje ... Ograda oko jednog dijela . I tako sadnice a potom kalemiti domaće sorte autohtone .

Милан

pre 11 godina

Ја, као студент Филозофског факултета у Нишу, и рођени „грађанин“ планирам да се вратим на село чим завршим са студијама, из простог разлога јер су ми се смучиле једноћелијске амебе које владају у градовима. Целог живота сам ишао на село да радим пољопривреду и не пада ми тешко мисао да ћу морати да ћу морати да обрађујем земљу. Што од муке, што од жеље за контром, враћам се! Они сви у град, а има и нас који се враћамо назад. Нема ништа лепшег од једног дана на селу!

Американац

pre 11 godina

Zasto ne bi jedan inzenjer koji radi u Kragujevcu ili Valjevu - ziveo na 15 min voznje od grada? Naravno ako bi imao kvalitetan put, internet, kablovsku..
Knot, 6. septembar 2012 17:43)

ово је кључ. нека ђилас направи брзи воз (ТГВ) да се рецимо од младеновца до београда стиже у центар за 15-20мин. ја ћу први да се одселим у мање и мирније место. не желим сваки дан да возим ауто да бих ишао на посао. плус да буде опремљно то село/место брзим интернетом, канализацијом, водом, и осталим комуналним стварима.

просто.

Jovan Galtić

pre 11 godina

Nama i ne trebaju "sela". Treba nam poljoprivreda i proizvodnja. Ono što je u celoj priči u stvari čudno jeste činjenica da niko nije zainteresovan da ta imanja otkupi i na njima zaradi jer ih vlasnici daju skoro pa besplatno. Treba se zapitati zašto je tako? Kako to da se ljudima ne isplati da proizvode hranu i zarađuju?

Copakabana

pre 11 godina

Prethodna vlada je donela niz mera koje su vise odmagale ljudima koji se bave poljoprivredom i stocarstvom, dosli smo do toga da uvozimo krave, dok su za poljoprivredne proizvode davane mizerne cene...nadam se da ce ova vlast sve to ispraviti i ojacati poljoprivredu.

Dragan Pavlovic

pre 11 godina

Cela Srbija ce se ugasiti za 30-40 godina.Ni srpski jezik niko nece govoriti,zahvaljujuci patrijioama.Kakva je bila prema meni,ne zalim je.

Momabrazil

pre 11 godina

U Brazilu se ne smanjuju sela naprotiv. Pored infrastrukture bilo bi dobro da drzava poradi na TV serijama o lepotama porodicnog zivota i sela. Da ne duzim sto... Saljem i zanimljiv link http://serbiosunidos.com/sr/2012/08/srbija-je-velika-tajna/

sasa

pre 11 godina

Mislim da od 1945 je pocelo gasenje srpskih sela!To nije nista novo, u zadnjih 20 i kusur godina to se znatno ubrzalo!Ali ako malo pogledamo stvari na nasoj politickoj sceni videcemo da mi zapravo na vlasti imamo ljude koji rade u interesu zapada i nista se ne menja izborima samo dodje neko ko nastavlja dalje u tom pravcu!Zapravo oni su ti koji gase Sela !Da pojasnim:Srbija kroz vekove je bila ilozena raznim iskusenjima ,recimo za vreme turske vladavine vecina stanovnistva je zivela po selima zató sto su nas turci u tom vremenu diskriminisali jer nismo prihvatili muslimansku veru ,ali smo i nakon 500 godina uspeli upravo preko seljeka da ocuvamo nas identitet i posle za vreme prvog i drugog svetskog rata isto su ti seljaci odigrali vaznu ulogu u ocuvanju naseg identiteta ,da bi se na kraju steko utisak:da srbe mozes da unistis samo ako im ugasis sela i to zapad i radi trenutno naravno preko TADICA,NIKOLICA i drugih oko njih !Jel vidite i sami da oni nama daju novac i taj novac ide samo u BEOGRAD i niko iz evrope ne insistira da te pare moraju da idu za nerazvijena podrucja nego beograd pomazu bez rezerno i tako nas kao OVCE sa livade uvode u TOR .Mislim da AMERIKA ima dobar recept za unistenje srbije i sa ove tacke gledista naravno zahvaljujuci mnogim nasim izrodima,izdajnicima i na kraju nasem generalno receno NEPISMENOM narodu oni nisu daleko od cilja !!!!!!!!

Лаурасијус Гондвана

pre 11 godina

Јес, сад треба све младе послати на село, пошто је једино то перспектива...

Село је настало у специфичним историјским околностима (неолитска револуција), па ће тако и нестати кад га докрајчи индустријска производња. И нема ту ништа лоше.

Да је боље живети на селу, не би се људи са села купили у градове. А они који стандардно моралишу о "српском селу", најбоље би било да сами дају тај пример и иселе се из тих страшних градова.

А Србија ће имати све мање становника управо док се људи мобилизују против "беле куге". Не гаси се она демагогијом, него животним стандардом и животном перспективом. А стандард и перспектива се не граде нарицањем, него радом.

Mario

pre 11 godina

Živim u Sloveniji,poreklom sam iz jednog sela na istoku Srbije. Kad pročitam ovakvu vest ni malo mi nije prijatno,jer gašenje sela nikako ne može da bude dobro za državu pa i za sve ostale.S neke strane država je u mnogome kriva što se ovo dešava,da mladi odlaze tako.Samo ne znam kakva im je to perspektiva da žive kao podstanari u nekom gradu, i da rade samo da bi preživljavali od 1. do 1. sledećeg meseca. Nego ,većina mladih neće da radi,da zapne, nego ako može malo da se radi a da se ima.Siguran sam da će se kad tad ljudi vraćati na sela,nego svi žele da budu neka gospoda.

bobasn

pre 11 godina

""Moze li se doci do tog spiska sela? Evo ja vas molim sa B92, objavite taj spisak! Pa ima ljudi koji bi investirali, mozda odveli porodicu u neki zaseok/selo, ako bi mogli da otkupe sve parcele/nepokretnosti za male novce. ""
----------------------

Onaj ko je ZAISTA ZAINTERESOVAN da ode i zivi na selu, veoma, veoma lako moze naci i ne trebaju novinari da mi daju 'spiskove sela' gde bi mogli otkupiti zemlju/nekternine za 'male novce'

bane

pre 11 godina

ovaj problem imaju i druge zemlje u bivsoj jugoslaviji. svugde sela nestsju pa cak i na zapadu svi hoce u grad. tako je i na kosovu grad je buducnost a ne selo tako barem misle vecina ljudi.

Petar

pre 11 godina

Pa nije to samo u Srbiji, svuda je to tako. I nije tacno da na Zapadu u selima zivi 'elita'. Sele se ljudi, ali u satelitska naselja blizu grada, sela u okviru aglomeracije, tako da im grad bude blizu. U zabacene predele se niko ne seli da zivi, cak i kad je infrastruktura razvijena, a ne kao u Srbiji, nepostojeca. A i vecina sela u Srbiji su mala, pa je i ekonomski to tesko odrzavati, javni prevoz se subvencionira, lekar mora da se placa da ide tamo itd, itd. Takva mala sela ispod 500 stanovnika ce svuda u svetu izumreti.

zoran

pre 11 godina

Ma nema veze...neka propadnu...vazno je nama da Vuchic povrati fudbalski klub ...Crvenu Zvezdu...lako cemo mi sa selima....
Ovo je horor drzava, sa neverovatno korumpiranim i nesposobnim ljudima na chelu iste.

Zivorad

pre 11 godina

Cela Srbija je pred gasenjem. Za 60-70 godina bice manje od milion Srba. Cinjenica pred kojom ne treba zatvarati oci. Problem koji sadasnji politicari nece da resavaju.

Nataeos

pre 11 godina

Tuga! U drugim zemljama elita zivi u selima a ovde u "gradu" ... Jadna moja Srbijo na sta si spala.. Neka im starija je Srbija od svih nas!

Dominik

pre 11 godina

Probudi me petao, pristavim kafu, a uz kafu ide rakijica. Rakijicu gasim sa vodom iz bunara. Jutro je za opustanje i meditaciju. Usput nahranim koze i ovce jer imamo dil-ja njima hranu a one meni mleko/sir. Za dorucak ukradem kokama jaje jer sam kleptoman. Isto to jaje skuvam na struju dobijenu preko solarnih ploca. Popodne malo poljoprivrede u bashti za dushu i telo. U medjuvremenu, preko interneta, smejem se novim shemama politicarima za prosperitet naroda. Uvece dobar film, a ako je vedro nebo onda teleskop pa uzivancija. Pred spavanje zapalim zlu biljku marihuanu koju sam sam uzgojio jer sam zao i losh covek.

E tako ce jednom da bude, mada nedostajace mi buka, smog, stres, hrana iz maksija i naravno status gradjanina.
(buduci seljanin, 6. septembar 2012 17:36)

A kako ces to sa internetom negde u zapi.dini? Ono sa solarnim plocama mi je kul, mada sam i sam razmisljao o mestu gde ima ruza vetrova pa moze i vetrenjaca;).
Onaj...nego dodje situacija da treba ziv dinar, znas. Moji su inace sa sela, ali u Hrvatskoj, pa im ja oci iskopa' kako bi ja nazad na selo, ali ovde u Srbiji, pa mi neke stvari objasne, pa shvatim da to onda ide znacajno teze nego sto sam izmastao.
Nije neizvodljivo, ali morala bi zestoka kompenzacija, i to sa stvarima koje trenutno ni ne predvidjas.

Spisak na sunce!

pre 11 godina

Moze li se doci do tog spiska sela? Evo ja vas molim sa B92, objavite taj spisak! Pa ima ljudi koji bi investirali, mozda odveli porodicu u neki zaseok/selo, ako bi mogli da otkupe sve parcele/nepokretnosti za male novce. Sto da ne. Ali ako ne znamo imena/lokacije, uzalud kukanje. Dakle, spisak na sunce!

A.Semjonov

pre 11 godina

Pozdravili nas lumpen proleteri.Pravili su industrijske centre sa radnickim spavaonicama u koje su pohrlili seljaci jer im je zivotni opstanak na zemlji ucinjen neizdrzivim. Novi idelozi napravili su novu klasu bez snacenja i izgledne buducnosti. Napustena sela su upravo rezultat ideje koja je uspela da porazi zivot i obratno.

Knot

pre 11 godina

Selo treba promovisati kao mesto za zivot a ne samo kroz poljoprivredu. Up town u USA i Willage or Country side u GB - su mesta gde zivi elita. A kod nas sve suprotno - svi bi u centar grada. . .Zasto ne bi jedan inzenjer koji radi u Kragujevcu ili Valjevu - ziveo na 15 min voznje od grada? Naravno ako bi imao kvalitetan put, internet, kablovsku..

vuk 66

pre 11 godina

Jedino mi Srbi volimo da sečemo granu na kojoj sedimo.Industriju smo ugasili a selo zapustili tako da nam ostaje ništa.Možemo da gledamo u nebo i da molimo za kišu jer smo na navodnjavanje zaboravili poljoprivrednu mehanizaciju zapustili a zadruge ugasili.A da smo bili pametni ova država je od poljoprivrede mogla lepo da živi.

milutin

pre 11 godina

Zavod za proučavanje sela?! Verujem da je i ovaj "Zavod" na platnom spisku budžeta i da zaposleni (koliko li ih ima?) imaju veoma, veoma pristojne plate. Gde sve odlaze pare, majko moja? Pa naravno da posle nema za mnogo bitnije stvari!

buduci seljanin

pre 11 godina

Probudi me petao, pristavim kafu, a uz kafu ide rakijica. Rakijicu gasim sa vodom iz bunara. Jutro je za opustanje i meditaciju. Usput nahranim koze i ovce jer imamo dil-ja njima hranu a one meni mleko/sir. Za dorucak ukradem kokama jaje jer sam kleptoman. Isto to jaje skuvam na struju dobijenu preko solarnih ploca. Popodne malo poljoprivrede u bashti za dushu i telo. U medjuvremenu, preko interneta, smejem se novim shemama politicarima za prosperitet naroda. Uvece dobar film, a ako je vedro nebo onda teleskop pa uzivancija. Pred spavanje zapalim zlu biljku marihuanu koju sam sam uzgojio jer sam zao i losh covek.

E tako ce jednom da bude, mada nedostajace mi buka, smog, stres, hrana iz maksija i naravno status gradjanina.

stevan piksi

pre 11 godina

Ocekivano i jeste s obzirom da o selu niko nije razmisljao proteklih godina.Nije radjena infrastruktura i ostalo sto je potrebno za ostanak mladih.Samo se obecavalo u izbornim kampanjama,a nista nije odradjivano od obecanog.

bogi.petrovic

pre 11 godina

Tuga pregolema.Ova rana koja je pocela da se stvara jos 5o-ih godina, napustanjem porodicnih kuca,selidba iz sela u grad nezabelezena u vremenu i prostoru i radjanjem jednog najvise dvoje dece. Poremecena struktura stranovnistva,nebriga drzave za buducnost. Naravno da je odgovornost svih nas, ali nije mogucnost da uticemo na stvarnost... Da covek ne poveruje koliko bezboznicki zivot-pohlepa,egoizam, mrznja, kradja... dovela naciju u ponor, bolje ne dolazi samo, vec promenom svakog pojedinca, sve se moze popraviti-zivotna formula da postane traganje za dobrotom i sve postaje moguce.

ivan

pre 11 godina

Bela kuga vlada najvise zbog propalog sela. Uvek su se deca radjala vise u selu a manje u gradu, i iz sela je onda omladina isla ka gradovima i tako ih punila.

Danas nu selima samo starci, nema priliva ljudi, ajd cao zdravo.

svetlanast.

pre 11 godina

ovo stvarno.

vlada srbije treba da formira KANCELARIJU ZA ISPRAZNJENA SRPSKA SELA i da za direktora kancelarije postavi drgana markovica palmu /ako pristane/.

pare?
ustede od zatvaranja agencija, odbora, saveta, direkcija, NVO koje "brinu" o selima, simpozijuma o selima...
veci deo ce obezbediti sama KANCELARIJA, odnosno dragan markovic palma.

radandco

pre 11 godina

JA živim u selu na jugoistoku Srbije. Nemamo vodovod i kanalizaciju. Nemamo kontejnere da ostavljamo smeće, nikakve prilike za druženje a osim susreta sela nema nikakvih kulturnih sadržaja. Od bavljenja poljoprivredom nema vajde. I ono što proizvedeš, prodaješ u bescenje. Mislim da je život na selu tokom vladavine DS dodatno urušen jer nije postojala nikakva strategija kako da se mladi zadrže na selu. Od nove Vlade očekujem da predstavi strategiju koja će motivisati malde ljude da ostaju na selu i bave se poljoprivredom i stočarstvom.

Prokletstvo "Bele Kuge"

pre 11 godina

Mi NIKAKO DA SHVATIMO da "Bela Kuga" uzima svoj danak
Evo ove godine je 100 godina od Balkanskog rata nakon kojeg je Kosovo prisajedinjeno Srbiji.
A za 100 godina od danas ce camo radi te proklete "Bele kuge" u Srbiji biti 3 miliona Srba MANJE nego sto ih ima ovog momenta [30.000 godisnje] bez i sekunde ratovanja.

A za tih istih 100 godina ce se broj Albanaca na Kosovu skoro duplrlirati.

A mi bi kao da 'vratimo kolevku Srpstva' pod okrilje 'majke Srbije ??

Cak i da ga vratimo u sastav Srbije za nekih 130-150 godina bi u Srbiji bilo vise Albanaca nego Srba.

Statistika je nauka koja ne laze, a to najbolje pokazxuju i dokazuju ova sela koja odumiru]

buduci seljanin

pre 11 godina

Probudi me petao, pristavim kafu, a uz kafu ide rakijica. Rakijicu gasim sa vodom iz bunara. Jutro je za opustanje i meditaciju. Usput nahranim koze i ovce jer imamo dil-ja njima hranu a one meni mleko/sir. Za dorucak ukradem kokama jaje jer sam kleptoman. Isto to jaje skuvam na struju dobijenu preko solarnih ploca. Popodne malo poljoprivrede u bashti za dushu i telo. U medjuvremenu, preko interneta, smejem se novim shemama politicarima za prosperitet naroda. Uvece dobar film, a ako je vedro nebo onda teleskop pa uzivancija. Pred spavanje zapalim zlu biljku marihuanu koju sam sam uzgojio jer sam zao i losh covek.

E tako ce jednom da bude, mada nedostajace mi buka, smog, stres, hrana iz maksija i naravno status gradjanina.

radandco

pre 11 godina

JA živim u selu na jugoistoku Srbije. Nemamo vodovod i kanalizaciju. Nemamo kontejnere da ostavljamo smeće, nikakve prilike za druženje a osim susreta sela nema nikakvih kulturnih sadržaja. Od bavljenja poljoprivredom nema vajde. I ono što proizvedeš, prodaješ u bescenje. Mislim da je život na selu tokom vladavine DS dodatno urušen jer nije postojala nikakva strategija kako da se mladi zadrže na selu. Od nove Vlade očekujem da predstavi strategiju koja će motivisati malde ljude da ostaju na selu i bave se poljoprivredom i stočarstvom.

Prokletstvo "Bele Kuge"

pre 11 godina

Mi NIKAKO DA SHVATIMO da "Bela Kuga" uzima svoj danak
Evo ove godine je 100 godina od Balkanskog rata nakon kojeg je Kosovo prisajedinjeno Srbiji.
A za 100 godina od danas ce camo radi te proklete "Bele kuge" u Srbiji biti 3 miliona Srba MANJE nego sto ih ima ovog momenta [30.000 godisnje] bez i sekunde ratovanja.

A za tih istih 100 godina ce se broj Albanaca na Kosovu skoro duplrlirati.

A mi bi kao da 'vratimo kolevku Srpstva' pod okrilje 'majke Srbije ??

Cak i da ga vratimo u sastav Srbije za nekih 130-150 godina bi u Srbiji bilo vise Albanaca nego Srba.

Statistika je nauka koja ne laze, a to najbolje pokazxuju i dokazuju ova sela koja odumiru]

Knot

pre 11 godina

Selo treba promovisati kao mesto za zivot a ne samo kroz poljoprivredu. Up town u USA i Willage or Country side u GB - su mesta gde zivi elita. A kod nas sve suprotno - svi bi u centar grada. . .Zasto ne bi jedan inzenjer koji radi u Kragujevcu ili Valjevu - ziveo na 15 min voznje od grada? Naravno ako bi imao kvalitetan put, internet, kablovsku..

vuk 66

pre 11 godina

Jedino mi Srbi volimo da sečemo granu na kojoj sedimo.Industriju smo ugasili a selo zapustili tako da nam ostaje ništa.Možemo da gledamo u nebo i da molimo za kišu jer smo na navodnjavanje zaboravili poljoprivrednu mehanizaciju zapustili a zadruge ugasili.A da smo bili pametni ova država je od poljoprivrede mogla lepo da živi.

ivan

pre 11 godina

Bela kuga vlada najvise zbog propalog sela. Uvek su se deca radjala vise u selu a manje u gradu, i iz sela je onda omladina isla ka gradovima i tako ih punila.

Danas nu selima samo starci, nema priliva ljudi, ajd cao zdravo.

Spisak na sunce!

pre 11 godina

Moze li se doci do tog spiska sela? Evo ja vas molim sa B92, objavite taj spisak! Pa ima ljudi koji bi investirali, mozda odveli porodicu u neki zaseok/selo, ako bi mogli da otkupe sve parcele/nepokretnosti za male novce. Sto da ne. Ali ako ne znamo imena/lokacije, uzalud kukanje. Dakle, spisak na sunce!

Zivorad

pre 11 godina

Cela Srbija je pred gasenjem. Za 60-70 godina bice manje od milion Srba. Cinjenica pred kojom ne treba zatvarati oci. Problem koji sadasnji politicari nece da resavaju.

milutin

pre 11 godina

Zavod za proučavanje sela?! Verujem da je i ovaj "Zavod" na platnom spisku budžeta i da zaposleni (koliko li ih ima?) imaju veoma, veoma pristojne plate. Gde sve odlaze pare, majko moja? Pa naravno da posle nema za mnogo bitnije stvari!

Лаурасијус Гондвана

pre 11 godina

Јес, сад треба све младе послати на село, пошто је једино то перспектива...

Село је настало у специфичним историјским околностима (неолитска револуција), па ће тако и нестати кад га докрајчи индустријска производња. И нема ту ништа лоше.

Да је боље живети на селу, не би се људи са села купили у градове. А они који стандардно моралишу о "српском селу", најбоље би било да сами дају тај пример и иселе се из тих страшних градова.

А Србија ће имати све мање становника управо док се људи мобилизују против "беле куге". Не гаси се она демагогијом, него животним стандардом и животном перспективом. А стандард и перспектива се не граде нарицањем, него радом.

svetlanast.

pre 11 godina

ovo stvarno.

vlada srbije treba da formira KANCELARIJU ZA ISPRAZNJENA SRPSKA SELA i da za direktora kancelarije postavi drgana markovica palmu /ako pristane/.

pare?
ustede od zatvaranja agencija, odbora, saveta, direkcija, NVO koje "brinu" o selima, simpozijuma o selima...
veci deo ce obezbediti sama KANCELARIJA, odnosno dragan markovic palma.

Mario

pre 11 godina

Živim u Sloveniji,poreklom sam iz jednog sela na istoku Srbije. Kad pročitam ovakvu vest ni malo mi nije prijatno,jer gašenje sela nikako ne može da bude dobro za državu pa i za sve ostale.S neke strane država je u mnogome kriva što se ovo dešava,da mladi odlaze tako.Samo ne znam kakva im je to perspektiva da žive kao podstanari u nekom gradu, i da rade samo da bi preživljavali od 1. do 1. sledećeg meseca. Nego ,većina mladih neće da radi,da zapne, nego ako može malo da se radi a da se ima.Siguran sam da će se kad tad ljudi vraćati na sela,nego svi žele da budu neka gospoda.

Nataeos

pre 11 godina

Tuga! U drugim zemljama elita zivi u selima a ovde u "gradu" ... Jadna moja Srbijo na sta si spala.. Neka im starija je Srbija od svih nas!

Американац

pre 11 godina

Zasto ne bi jedan inzenjer koji radi u Kragujevcu ili Valjevu - ziveo na 15 min voznje od grada? Naravno ako bi imao kvalitetan put, internet, kablovsku..
Knot, 6. septembar 2012 17:43)

ово је кључ. нека ђилас направи брзи воз (ТГВ) да се рецимо од младеновца до београда стиже у центар за 15-20мин. ја ћу први да се одселим у мање и мирније место. не желим сваки дан да возим ауто да бих ишао на посао. плус да буде опремљно то село/место брзим интернетом, канализацијом, водом, и осталим комуналним стварима.

просто.

A.Semjonov

pre 11 godina

Pozdravili nas lumpen proleteri.Pravili su industrijske centre sa radnickim spavaonicama u koje su pohrlili seljaci jer im je zivotni opstanak na zemlji ucinjen neizdrzivim. Novi idelozi napravili su novu klasu bez snacenja i izgledne buducnosti. Napustena sela su upravo rezultat ideje koja je uspela da porazi zivot i obratno.

stevan piksi

pre 11 godina

Ocekivano i jeste s obzirom da o selu niko nije razmisljao proteklih godina.Nije radjena infrastruktura i ostalo sto je potrebno za ostanak mladih.Samo se obecavalo u izbornim kampanjama,a nista nije odradjivano od obecanog.

zoran

pre 11 godina

Ma nema veze...neka propadnu...vazno je nama da Vuchic povrati fudbalski klub ...Crvenu Zvezdu...lako cemo mi sa selima....
Ovo je horor drzava, sa neverovatno korumpiranim i nesposobnim ljudima na chelu iste.

bogi.petrovic

pre 11 godina

Tuga pregolema.Ova rana koja je pocela da se stvara jos 5o-ih godina, napustanjem porodicnih kuca,selidba iz sela u grad nezabelezena u vremenu i prostoru i radjanjem jednog najvise dvoje dece. Poremecena struktura stranovnistva,nebriga drzave za buducnost. Naravno da je odgovornost svih nas, ali nije mogucnost da uticemo na stvarnost... Da covek ne poveruje koliko bezboznicki zivot-pohlepa,egoizam, mrznja, kradja... dovela naciju u ponor, bolje ne dolazi samo, vec promenom svakog pojedinca, sve se moze popraviti-zivotna formula da postane traganje za dobrotom i sve postaje moguce.

bobasn

pre 11 godina

""Moze li se doci do tog spiska sela? Evo ja vas molim sa B92, objavite taj spisak! Pa ima ljudi koji bi investirali, mozda odveli porodicu u neki zaseok/selo, ako bi mogli da otkupe sve parcele/nepokretnosti za male novce. ""
----------------------

Onaj ko je ZAISTA ZAINTERESOVAN da ode i zivi na selu, veoma, veoma lako moze naci i ne trebaju novinari da mi daju 'spiskove sela' gde bi mogli otkupiti zemlju/nekternine za 'male novce'

Милан

pre 11 godina

Ја, као студент Филозофског факултета у Нишу, и рођени „грађанин“ планирам да се вратим на село чим завршим са студијама, из простог разлога јер су ми се смучиле једноћелијске амебе које владају у градовима. Целог живота сам ишао на село да радим пољопривреду и не пада ми тешко мисао да ћу морати да ћу морати да обрађујем земљу. Што од муке, што од жеље за контром, враћам се! Они сви у град, а има и нас који се враћамо назад. Нема ништа лепшег од једног дана на селу!

Dominik

pre 11 godina

Probudi me petao, pristavim kafu, a uz kafu ide rakijica. Rakijicu gasim sa vodom iz bunara. Jutro je za opustanje i meditaciju. Usput nahranim koze i ovce jer imamo dil-ja njima hranu a one meni mleko/sir. Za dorucak ukradem kokama jaje jer sam kleptoman. Isto to jaje skuvam na struju dobijenu preko solarnih ploca. Popodne malo poljoprivrede u bashti za dushu i telo. U medjuvremenu, preko interneta, smejem se novim shemama politicarima za prosperitet naroda. Uvece dobar film, a ako je vedro nebo onda teleskop pa uzivancija. Pred spavanje zapalim zlu biljku marihuanu koju sam sam uzgojio jer sam zao i losh covek.

E tako ce jednom da bude, mada nedostajace mi buka, smog, stres, hrana iz maksija i naravno status gradjanina.
(buduci seljanin, 6. septembar 2012 17:36)

A kako ces to sa internetom negde u zapi.dini? Ono sa solarnim plocama mi je kul, mada sam i sam razmisljao o mestu gde ima ruza vetrova pa moze i vetrenjaca;).
Onaj...nego dodje situacija da treba ziv dinar, znas. Moji su inace sa sela, ali u Hrvatskoj, pa im ja oci iskopa' kako bi ja nazad na selo, ali ovde u Srbiji, pa mi neke stvari objasne, pa shvatim da to onda ide znacajno teze nego sto sam izmastao.
Nije neizvodljivo, ali morala bi zestoka kompenzacija, i to sa stvarima koje trenutno ni ne predvidjas.

Petar

pre 11 godina

Pa nije to samo u Srbiji, svuda je to tako. I nije tacno da na Zapadu u selima zivi 'elita'. Sele se ljudi, ali u satelitska naselja blizu grada, sela u okviru aglomeracije, tako da im grad bude blizu. U zabacene predele se niko ne seli da zivi, cak i kad je infrastruktura razvijena, a ne kao u Srbiji, nepostojeca. A i vecina sela u Srbiji su mala, pa je i ekonomski to tesko odrzavati, javni prevoz se subvencionira, lekar mora da se placa da ide tamo itd, itd. Takva mala sela ispod 500 stanovnika ce svuda u svetu izumreti.

Dragan Pavlovic

pre 11 godina

Cela Srbija ce se ugasiti za 30-40 godina.Ni srpski jezik niko nece govoriti,zahvaljujuci patrijioama.Kakva je bila prema meni,ne zalim je.

bane

pre 11 godina

ovaj problem imaju i druge zemlje u bivsoj jugoslaviji. svugde sela nestsju pa cak i na zapadu svi hoce u grad. tako je i na kosovu grad je buducnost a ne selo tako barem misle vecina ljudi.

sasa

pre 11 godina

Mislim da od 1945 je pocelo gasenje srpskih sela!To nije nista novo, u zadnjih 20 i kusur godina to se znatno ubrzalo!Ali ako malo pogledamo stvari na nasoj politickoj sceni videcemo da mi zapravo na vlasti imamo ljude koji rade u interesu zapada i nista se ne menja izborima samo dodje neko ko nastavlja dalje u tom pravcu!Zapravo oni su ti koji gase Sela !Da pojasnim:Srbija kroz vekove je bila ilozena raznim iskusenjima ,recimo za vreme turske vladavine vecina stanovnistva je zivela po selima zató sto su nas turci u tom vremenu diskriminisali jer nismo prihvatili muslimansku veru ,ali smo i nakon 500 godina uspeli upravo preko seljeka da ocuvamo nas identitet i posle za vreme prvog i drugog svetskog rata isto su ti seljaci odigrali vaznu ulogu u ocuvanju naseg identiteta ,da bi se na kraju steko utisak:da srbe mozes da unistis samo ako im ugasis sela i to zapad i radi trenutno naravno preko TADICA,NIKOLICA i drugih oko njih !Jel vidite i sami da oni nama daju novac i taj novac ide samo u BEOGRAD i niko iz evrope ne insistira da te pare moraju da idu za nerazvijena podrucja nego beograd pomazu bez rezerno i tako nas kao OVCE sa livade uvode u TOR .Mislim da AMERIKA ima dobar recept za unistenje srbije i sa ove tacke gledista naravno zahvaljujuci mnogim nasim izrodima,izdajnicima i na kraju nasem generalno receno NEPISMENOM narodu oni nisu daleko od cilja !!!!!!!!

zoran

pre 11 godina

.... nije , Vladimire , mada su tako nekakve te prečanske pravoslavne crkve . Monarhija , šta ćeš . A valjda smo i neki j.... hrišćani .

.. što se tiče studenta filozofije , ja sam tamo neki građevinac ili u narodu rečeno statičar .... no obnovio sam svoju porušenu vikendicu i sadim nekih 600 sadnica voćki . Rođen u gradu , čitav život u gradu , ali nekako ne mogu biti veći građanin od ovih " grand građana " , pa sam stoga seljak i zato odoh na selo , biće poteško , ali čovjek uči dok je živ . Bušilice , brusilice , objekat obnovljen , zemlja uzorana . Prve godine sve pod baštom da bi se zemlja još koliko toliko rastresla , a onda stajsko , ponovo oranje ... Ograda oko jednog dijela . I tako sadnice a potom kalemiti domaće sorte autohtone .

Samo kazem

pre 11 godina

Onaj ko je ZAISTA ZAINTERESOVAN da ode i zivi na selu, veoma, veoma lako moze naci i ne trebaju novinari da mi daju 'spiskove sela' gde bi mogli otkupiti zemlju/nekternine za 'male novce'
(bobasn, 6. septembar 2012 18:48)

Tacno se vidi da si ceo zivot proveo u Srbiji gde je smisao postojanja drzave da NE pomogne gradjaninu. Neka komsiji crkne krava i nek se pomuci da sam napravi spisak koji vec postoji. Bas nas ima svakakvih.

Aristotel

pre 11 godina

@ma albanaca ce biti...

Prijatelju, decko je sve lepo rekao. Ako to tebi nije jasno, zaista ne znam kako da ti pomognemo mi koji to uvidjamo. Samo za tvoju informaciju, u Istocnoj Srbiji je vec na desetine kuca po praznim selima prodato Albancima, a uskoro ce ih biti na stotine, pa sad ti vidi ko je spiner.

Spisak na sunce!

pre 11 godina

Onaj ko je ZAISTA ZAINTERESOVAN da ode i zivi na selu, veoma, veoma lako moze naci i ne trebaju novinari da mi daju 'spiskove sela' gde bi mogli otkupiti zemlju/nekternine za 'male novce'
(bobasn, 6. septembar 2012 18:48)

Naravno, onom ko hoce da ode ne treba nista pomoci, neka sve sam odradi, neka se pomuci, pa bi sto taj vec postojeci spisak bio javna stvar? Zasto da se olaksa zivot ljudima, kad bas i ne mora. Ajde molim te, birokratijo ljudska, skloni se se puta.

Jednom kad sve ovo bude juče..

pre 11 godina

Prezivesmo mi, draga moja braco, mnoge ratove. I turke i svabe i ceo svet...prezivesmo jer imadosmo selo. Hleb i sve ostalo sa sela nam dolazilo. Danas...mega hiper super duper marketi prodaju jeftina jaja iz ko zna kakvih inkubatora itd. Seljak vise nema kome da proda nista. Uvozimo, ej bre, Srbijooooo, mi uvozimo povrce, voce...mleko!! Mi!! Mi SERBARI!! Ugase li se sela...nek ugasi svetlo ko zadnji izadje iz ove zemlje. Nije dobro deco, nije...

Jovan Galtić

pre 11 godina

Nama i ne trebaju "sela". Treba nam poljoprivreda i proizvodnja. Ono što je u celoj priči u stvari čudno jeste činjenica da niko nije zainteresovan da ta imanja otkupi i na njima zaradi jer ih vlasnici daju skoro pa besplatno. Treba se zapitati zašto je tako? Kako to da se ljudima ne isplati da proizvode hranu i zarađuju?

raci

pre 11 godina

to se desava i to nece niko promeniti. ozbiljnije drzave ne uspevaju a kamoli mi.
problem je sto su neka sela stvarno u nedodjijama i nelogicnim lokacijama danas. treba negovati sela koja se mogu spasti, i to uglavnom poljoprivredom, ili otvaranjem fabrika u blizini kao sto to rade nemci. ali nase politicare zabole za ovu pricu.

Copakabana

pre 11 godina

Prethodna vlada je donela niz mera koje su vise odmagale ljudima koji se bave poljoprivredom i stocarstvom, dosli smo do toga da uvozimo krave, dok su za poljoprivredne proizvode davane mizerne cene...nadam se da ce ova vlast sve to ispraviti i ojacati poljoprivredu.

Kapetan Ahab

pre 11 godina

(buduci seljanin, 6. septembar 2012 17:36)

LOL, kako mali Đokica zamišlja svoj idilični život na srpskom selu!

Pošto ja živim otprilke pola godine na selu a pola u gradu, da ti dočaram neku drugačiju i mnoooogo realniju sliku:

Probudio te petao i kreneš da pristavljaš kaficu. Međutim, otkriješ da je kutija prazna a najbliža prodavnica na oko 15 km vrlo blatnjavog puta. Drmneš rakijicu da se malo utešiš, pa poželiš da je malo razblažiš vodom iz bunara, kada otkriješ da je zagađena od komšijine septičke jame. Opsuješ žestoko. Pošto si ogladneo, navratiš u štalu do koza i ovaca po mleko, gde ustanoviš da nemaju mleka jer ih nisi hranio (jer zbog suše nisi imao čime), a pola ih je ionako bolesno. To ne bi bio problem, da najbliži veterinar nije u gradu, na oko 60 km vožnje. A ionako nemaš para da ga platiš.

Srećom, nekako iščeprkaš jedno ili dva jaja ispod kokošaka i kreneš da ih spremaš, kad ustanoviš da je trošenje ono malo struje iz solarne ćelije za prženje jaja totalni kretenluk i da če ti za to trebati ćelije površine barem tri krova na tvojoj kući.
Nema veze, ionako imam povrće, kažeš i odeš do bašte, kad tamo - što nije suša unštila, pojele bube i crvi jer nisi prskao. E, tu već prilično iznerviran, kreneš da pališ komp da malo pogledaš vesti na Internetu. Međutim, ćorak, napon struje je jedva 180 V, a akumulator si ispraznio pržeći jaja.
Naravno, ostaje ti uvek uteha u zloj biljci marihuani. Urolaš i zapališ jednu i gle čuda - seoska idila ponovo oživi!

ma albanaca ce biti pet milijardi, vise od kineza

pre 11 godina

@Prokletstvo "Bele Kuge"
dezurni albanski spinatoru... kako ti samo ne dosadi da svaki dan pises taj jedan te isti komentar...

SELO MOJE LEPSE OD BEOGRADA

pre 11 godina

Za to je najvise kriva drzava i njihova beogradizacija Srbije,evo vam selo Sajkas kod NS poceli bazeni da se grade jos pre 15 godina.Ogroman prostor,nekoliko bazena i objekata uradjeno do pola i stoji,ali zato cujem ima da prave akva park u Beogradu ne mogu Beogradjani da nemaju ehh

Aleksandar

pre 11 godina

za (SELO MOJE LEPSE OD BEOGRADA, 6. septembar 2012 21:38)

Samo da te informišem da u Bloku 44 u Beogradu ima nazovi "Akva park" koje je započet pre 10 godina: stoje gole zidine, zgrade, tribine, bazeni isto tako do pola urađeno i sve je napušteno. Neko je bacio pare, a stalno se uključivali neki investitiori i ništa.

Čak je bio i jedan poznat košarkaš da se uključi, pa je digao ruke.

Tako da ne misliš da u Beogradu se gradi nešto...

Aleksandar

pre 11 godina

za (Prokletstvo "Bele Kuge", 6. septembar 2012 16:59)

Prvo vaš natalitet je 2,63 puta manji nego što ste tvrdili da jeste, jer je popis (koji je sprovodio EULEKS) pokazao da vas je manje, nego što bi bilo da ste imali natalitet za koji tvrdite da ste imali.

Tako da za dupliranje će vam trebati 180 godina, pod uslovom da ne bude rata - što je malo verovatno.

Momabrazil

pre 11 godina

U Brazilu se ne smanjuju sela naprotiv. Pored infrastrukture bilo bi dobro da drzava poradi na TV serijama o lepotama porodicnog zivota i sela. Da ne duzim sto... Saljem i zanimljiv link http://serbiosunidos.com/sr/2012/08/srbija-je-velika-tajna/

ja

pre 11 godina

Sela propadaju zbog katastrofalnog odnosa prema zenema na selu. Zene rembace celog zivota bez plate, penzije, imovine. U selima u Srbiji se ceni musko dete, znate ono da lozu da produzi. Ne shvataju da se loza produzava kad neka zena rodi dete.Devojke se odna spakuju i odu iz sela i deca se onda radjaju negde drugde a sela odumiru.

Nemanja

pre 11 godina

Obavezno pogledati...

[link]
(Radmilo)

Vrlo inspirativno - stopostotni invalid moze hraniti celo selo a zdrav dva sela a sta bi tek zdrav mlad sa podrskom drzave....

radandco

pre 11 godina

JA živim u selu na jugoistoku Srbije. Nemamo vodovod i kanalizaciju. Nemamo kontejnere da ostavljamo smeće, nikakve prilike za druženje a osim susreta sela nema nikakvih kulturnih sadržaja. Od bavljenja poljoprivredom nema vajde. I ono što proizvedeš, prodaješ u bescenje. Mislim da je život na selu tokom vladavine DS dodatno urušen jer nije postojala nikakva strategija kako da se mladi zadrže na selu. Od nove Vlade očekujem da predstavi strategiju koja će motivisati malde ljude da ostaju na selu i bave se poljoprivredom i stočarstvom.

buduci seljanin

pre 11 godina

Probudi me petao, pristavim kafu, a uz kafu ide rakijica. Rakijicu gasim sa vodom iz bunara. Jutro je za opustanje i meditaciju. Usput nahranim koze i ovce jer imamo dil-ja njima hranu a one meni mleko/sir. Za dorucak ukradem kokama jaje jer sam kleptoman. Isto to jaje skuvam na struju dobijenu preko solarnih ploca. Popodne malo poljoprivrede u bashti za dushu i telo. U medjuvremenu, preko interneta, smejem se novim shemama politicarima za prosperitet naroda. Uvece dobar film, a ako je vedro nebo onda teleskop pa uzivancija. Pred spavanje zapalim zlu biljku marihuanu koju sam sam uzgojio jer sam zao i losh covek.

E tako ce jednom da bude, mada nedostajace mi buka, smog, stres, hrana iz maksija i naravno status gradjanina.

Лаурасијус Гондвана

pre 11 godina

Јес, сад треба све младе послати на село, пошто је једино то перспектива...

Село је настало у специфичним историјским околностима (неолитска револуција), па ће тако и нестати кад га докрајчи индустријска производња. И нема ту ништа лоше.

Да је боље живети на селу, не би се људи са села купили у градове. А они који стандардно моралишу о "српском селу", најбоље би било да сами дају тај пример и иселе се из тих страшних градова.

А Србија ће имати све мање становника управо док се људи мобилизују против "беле куге". Не гаси се она демагогијом, него животним стандардом и животном перспективом. А стандард и перспектива се не граде нарицањем, него радом.

Spisak na sunce!

pre 11 godina

Moze li se doci do tog spiska sela? Evo ja vas molim sa B92, objavite taj spisak! Pa ima ljudi koji bi investirali, mozda odveli porodicu u neki zaseok/selo, ako bi mogli da otkupe sve parcele/nepokretnosti za male novce. Sto da ne. Ali ako ne znamo imena/lokacije, uzalud kukanje. Dakle, spisak na sunce!

Mario

pre 11 godina

Živim u Sloveniji,poreklom sam iz jednog sela na istoku Srbije. Kad pročitam ovakvu vest ni malo mi nije prijatno,jer gašenje sela nikako ne može da bude dobro za državu pa i za sve ostale.S neke strane država je u mnogome kriva što se ovo dešava,da mladi odlaze tako.Samo ne znam kakva im je to perspektiva da žive kao podstanari u nekom gradu, i da rade samo da bi preživljavali od 1. do 1. sledećeg meseca. Nego ,većina mladih neće da radi,da zapne, nego ako može malo da se radi a da se ima.Siguran sam da će se kad tad ljudi vraćati na sela,nego svi žele da budu neka gospoda.

svetlanast.

pre 11 godina

ovo stvarno.

vlada srbije treba da formira KANCELARIJU ZA ISPRAZNJENA SRPSKA SELA i da za direktora kancelarije postavi drgana markovica palmu /ako pristane/.

pare?
ustede od zatvaranja agencija, odbora, saveta, direkcija, NVO koje "brinu" o selima, simpozijuma o selima...
veci deo ce obezbediti sama KANCELARIJA, odnosno dragan markovic palma.

bogi.petrovic

pre 11 godina

Tuga pregolema.Ova rana koja je pocela da se stvara jos 5o-ih godina, napustanjem porodicnih kuca,selidba iz sela u grad nezabelezena u vremenu i prostoru i radjanjem jednog najvise dvoje dece. Poremecena struktura stranovnistva,nebriga drzave za buducnost. Naravno da je odgovornost svih nas, ali nije mogucnost da uticemo na stvarnost... Da covek ne poveruje koliko bezboznicki zivot-pohlepa,egoizam, mrznja, kradja... dovela naciju u ponor, bolje ne dolazi samo, vec promenom svakog pojedinca, sve se moze popraviti-zivotna formula da postane traganje za dobrotom i sve postaje moguce.

milutin

pre 11 godina

Zavod za proučavanje sela?! Verujem da je i ovaj "Zavod" na platnom spisku budžeta i da zaposleni (koliko li ih ima?) imaju veoma, veoma pristojne plate. Gde sve odlaze pare, majko moja? Pa naravno da posle nema za mnogo bitnije stvari!

ma albanaca ce biti pet milijardi, vise od kineza

pre 11 godina

@Prokletstvo "Bele Kuge"
dezurni albanski spinatoru... kako ti samo ne dosadi da svaki dan pises taj jedan te isti komentar...

Prokletstvo "Bele Kuge"

pre 11 godina

Mi NIKAKO DA SHVATIMO da "Bela Kuga" uzima svoj danak
Evo ove godine je 100 godina od Balkanskog rata nakon kojeg je Kosovo prisajedinjeno Srbiji.
A za 100 godina od danas ce camo radi te proklete "Bele kuge" u Srbiji biti 3 miliona Srba MANJE nego sto ih ima ovog momenta [30.000 godisnje] bez i sekunde ratovanja.

A za tih istih 100 godina ce se broj Albanaca na Kosovu skoro duplrlirati.

A mi bi kao da 'vratimo kolevku Srpstva' pod okrilje 'majke Srbije ??

Cak i da ga vratimo u sastav Srbije za nekih 130-150 godina bi u Srbiji bilo vise Albanaca nego Srba.

Statistika je nauka koja ne laze, a to najbolje pokazxuju i dokazuju ova sela koja odumiru]

Copakabana

pre 11 godina

Prethodna vlada je donela niz mera koje su vise odmagale ljudima koji se bave poljoprivredom i stocarstvom, dosli smo do toga da uvozimo krave, dok su za poljoprivredne proizvode davane mizerne cene...nadam se da ce ova vlast sve to ispraviti i ojacati poljoprivredu.

bane

pre 11 godina

ovaj problem imaju i druge zemlje u bivsoj jugoslaviji. svugde sela nestsju pa cak i na zapadu svi hoce u grad. tako je i na kosovu grad je buducnost a ne selo tako barem misle vecina ljudi.

bobasn

pre 11 godina

""Moze li se doci do tog spiska sela? Evo ja vas molim sa B92, objavite taj spisak! Pa ima ljudi koji bi investirali, mozda odveli porodicu u neki zaseok/selo, ako bi mogli da otkupe sve parcele/nepokretnosti za male novce. ""
----------------------

Onaj ko je ZAISTA ZAINTERESOVAN da ode i zivi na selu, veoma, veoma lako moze naci i ne trebaju novinari da mi daju 'spiskove sela' gde bi mogli otkupiti zemlju/nekternine za 'male novce'

sasa

pre 11 godina

Mislim da od 1945 je pocelo gasenje srpskih sela!To nije nista novo, u zadnjih 20 i kusur godina to se znatno ubrzalo!Ali ako malo pogledamo stvari na nasoj politickoj sceni videcemo da mi zapravo na vlasti imamo ljude koji rade u interesu zapada i nista se ne menja izborima samo dodje neko ko nastavlja dalje u tom pravcu!Zapravo oni su ti koji gase Sela !Da pojasnim:Srbija kroz vekove je bila ilozena raznim iskusenjima ,recimo za vreme turske vladavine vecina stanovnistva je zivela po selima zató sto su nas turci u tom vremenu diskriminisali jer nismo prihvatili muslimansku veru ,ali smo i nakon 500 godina uspeli upravo preko seljeka da ocuvamo nas identitet i posle za vreme prvog i drugog svetskog rata isto su ti seljaci odigrali vaznu ulogu u ocuvanju naseg identiteta ,da bi se na kraju steko utisak:da srbe mozes da unistis samo ako im ugasis sela i to zapad i radi trenutno naravno preko TADICA,NIKOLICA i drugih oko njih !Jel vidite i sami da oni nama daju novac i taj novac ide samo u BEOGRAD i niko iz evrope ne insistira da te pare moraju da idu za nerazvijena podrucja nego beograd pomazu bez rezerno i tako nas kao OVCE sa livade uvode u TOR .Mislim da AMERIKA ima dobar recept za unistenje srbije i sa ove tacke gledista naravno zahvaljujuci mnogim nasim izrodima,izdajnicima i na kraju nasem generalno receno NEPISMENOM narodu oni nisu daleko od cilja !!!!!!!!

Petar

pre 11 godina

Pa nije to samo u Srbiji, svuda je to tako. I nije tacno da na Zapadu u selima zivi 'elita'. Sele se ljudi, ali u satelitska naselja blizu grada, sela u okviru aglomeracije, tako da im grad bude blizu. U zabacene predele se niko ne seli da zivi, cak i kad je infrastruktura razvijena, a ne kao u Srbiji, nepostojeca. A i vecina sela u Srbiji su mala, pa je i ekonomski to tesko odrzavati, javni prevoz se subvencionira, lekar mora da se placa da ide tamo itd, itd. Takva mala sela ispod 500 stanovnika ce svuda u svetu izumreti.

Nataeos

pre 11 godina

Tuga! U drugim zemljama elita zivi u selima a ovde u "gradu" ... Jadna moja Srbijo na sta si spala.. Neka im starija je Srbija od svih nas!

Zivorad

pre 11 godina

Cela Srbija je pred gasenjem. Za 60-70 godina bice manje od milion Srba. Cinjenica pred kojom ne treba zatvarati oci. Problem koji sadasnji politicari nece da resavaju.

Momabrazil

pre 11 godina

U Brazilu se ne smanjuju sela naprotiv. Pored infrastrukture bilo bi dobro da drzava poradi na TV serijama o lepotama porodicnog zivota i sela. Da ne duzim sto... Saljem i zanimljiv link http://serbiosunidos.com/sr/2012/08/srbija-je-velika-tajna/

ivan

pre 11 godina

Bela kuga vlada najvise zbog propalog sela. Uvek su se deca radjala vise u selu a manje u gradu, i iz sela je onda omladina isla ka gradovima i tako ih punila.

Danas nu selima samo starci, nema priliva ljudi, ajd cao zdravo.

A.Semjonov

pre 11 godina

Pozdravili nas lumpen proleteri.Pravili su industrijske centre sa radnickim spavaonicama u koje su pohrlili seljaci jer im je zivotni opstanak na zemlji ucinjen neizdrzivim. Novi idelozi napravili su novu klasu bez snacenja i izgledne buducnosti. Napustena sela su upravo rezultat ideje koja je uspela da porazi zivot i obratno.

Dominik

pre 11 godina

Probudi me petao, pristavim kafu, a uz kafu ide rakijica. Rakijicu gasim sa vodom iz bunara. Jutro je za opustanje i meditaciju. Usput nahranim koze i ovce jer imamo dil-ja njima hranu a one meni mleko/sir. Za dorucak ukradem kokama jaje jer sam kleptoman. Isto to jaje skuvam na struju dobijenu preko solarnih ploca. Popodne malo poljoprivrede u bashti za dushu i telo. U medjuvremenu, preko interneta, smejem se novim shemama politicarima za prosperitet naroda. Uvece dobar film, a ako je vedro nebo onda teleskop pa uzivancija. Pred spavanje zapalim zlu biljku marihuanu koju sam sam uzgojio jer sam zao i losh covek.

E tako ce jednom da bude, mada nedostajace mi buka, smog, stres, hrana iz maksija i naravno status gradjanina.
(buduci seljanin, 6. septembar 2012 17:36)

A kako ces to sa internetom negde u zapi.dini? Ono sa solarnim plocama mi je kul, mada sam i sam razmisljao o mestu gde ima ruza vetrova pa moze i vetrenjaca;).
Onaj...nego dodje situacija da treba ziv dinar, znas. Moji su inace sa sela, ali u Hrvatskoj, pa im ja oci iskopa' kako bi ja nazad na selo, ali ovde u Srbiji, pa mi neke stvari objasne, pa shvatim da to onda ide znacajno teze nego sto sam izmastao.
Nije neizvodljivo, ali morala bi zestoka kompenzacija, i to sa stvarima koje trenutno ni ne predvidjas.

zoran

pre 11 godina

Ma nema veze...neka propadnu...vazno je nama da Vuchic povrati fudbalski klub ...Crvenu Zvezdu...lako cemo mi sa selima....
Ovo je horor drzava, sa neverovatno korumpiranim i nesposobnim ljudima na chelu iste.

Dragan Pavlovic

pre 11 godina

Cela Srbija ce se ugasiti za 30-40 godina.Ni srpski jezik niko nece govoriti,zahvaljujuci patrijioama.Kakva je bila prema meni,ne zalim je.

SELO MOJE LEPSE OD BEOGRADA

pre 11 godina

Za to je najvise kriva drzava i njihova beogradizacija Srbije,evo vam selo Sajkas kod NS poceli bazeni da se grade jos pre 15 godina.Ogroman prostor,nekoliko bazena i objekata uradjeno do pola i stoji,ali zato cujem ima da prave akva park u Beogradu ne mogu Beogradjani da nemaju ehh

vuk 66

pre 11 godina

Jedino mi Srbi volimo da sečemo granu na kojoj sedimo.Industriju smo ugasili a selo zapustili tako da nam ostaje ništa.Možemo da gledamo u nebo i da molimo za kišu jer smo na navodnjavanje zaboravili poljoprivrednu mehanizaciju zapustili a zadruge ugasili.A da smo bili pametni ova država je od poljoprivrede mogla lepo da živi.

Американац

pre 11 godina

Zasto ne bi jedan inzenjer koji radi u Kragujevcu ili Valjevu - ziveo na 15 min voznje od grada? Naravno ako bi imao kvalitetan put, internet, kablovsku..
Knot, 6. septembar 2012 17:43)

ово је кључ. нека ђилас направи брзи воз (ТГВ) да се рецимо од младеновца до београда стиже у центар за 15-20мин. ја ћу први да се одселим у мање и мирније место. не желим сваки дан да возим ауто да бих ишао на посао. плус да буде опремљно то село/место брзим интернетом, канализацијом, водом, и осталим комуналним стварима.

просто.

Jednom kad sve ovo bude juče..

pre 11 godina

Prezivesmo mi, draga moja braco, mnoge ratove. I turke i svabe i ceo svet...prezivesmo jer imadosmo selo. Hleb i sve ostalo sa sela nam dolazilo. Danas...mega hiper super duper marketi prodaju jeftina jaja iz ko zna kakvih inkubatora itd. Seljak vise nema kome da proda nista. Uvozimo, ej bre, Srbijooooo, mi uvozimo povrce, voce...mleko!! Mi!! Mi SERBARI!! Ugase li se sela...nek ugasi svetlo ko zadnji izadje iz ove zemlje. Nije dobro deco, nije...

Knot

pre 11 godina

Selo treba promovisati kao mesto za zivot a ne samo kroz poljoprivredu. Up town u USA i Willage or Country side u GB - su mesta gde zivi elita. A kod nas sve suprotno - svi bi u centar grada. . .Zasto ne bi jedan inzenjer koji radi u Kragujevcu ili Valjevu - ziveo na 15 min voznje od grada? Naravno ako bi imao kvalitetan put, internet, kablovsku..

stevan piksi

pre 11 godina

Ocekivano i jeste s obzirom da o selu niko nije razmisljao proteklih godina.Nije radjena infrastruktura i ostalo sto je potrebno za ostanak mladih.Samo se obecavalo u izbornim kampanjama,a nista nije odradjivano od obecanog.

zoran

pre 11 godina

.... nije , Vladimire , mada su tako nekakve te prečanske pravoslavne crkve . Monarhija , šta ćeš . A valjda smo i neki j.... hrišćani .

.. što se tiče studenta filozofije , ja sam tamo neki građevinac ili u narodu rečeno statičar .... no obnovio sam svoju porušenu vikendicu i sadim nekih 600 sadnica voćki . Rođen u gradu , čitav život u gradu , ali nekako ne mogu biti veći građanin od ovih " grand građana " , pa sam stoga seljak i zato odoh na selo , biće poteško , ali čovjek uči dok je živ . Bušilice , brusilice , objekat obnovljen , zemlja uzorana . Prve godine sve pod baštom da bi se zemlja još koliko toliko rastresla , a onda stajsko , ponovo oranje ... Ograda oko jednog dijela . I tako sadnice a potom kalemiti domaće sorte autohtone .

Spisak na sunce!

pre 11 godina

Onaj ko je ZAISTA ZAINTERESOVAN da ode i zivi na selu, veoma, veoma lako moze naci i ne trebaju novinari da mi daju 'spiskove sela' gde bi mogli otkupiti zemlju/nekternine za 'male novce'
(bobasn, 6. septembar 2012 18:48)

Naravno, onom ko hoce da ode ne treba nista pomoci, neka sve sam odradi, neka se pomuci, pa bi sto taj vec postojeci spisak bio javna stvar? Zasto da se olaksa zivot ljudima, kad bas i ne mora. Ajde molim te, birokratijo ljudska, skloni se se puta.

Samo kazem

pre 11 godina

Onaj ko je ZAISTA ZAINTERESOVAN da ode i zivi na selu, veoma, veoma lako moze naci i ne trebaju novinari da mi daju 'spiskove sela' gde bi mogli otkupiti zemlju/nekternine za 'male novce'
(bobasn, 6. septembar 2012 18:48)

Tacno se vidi da si ceo zivot proveo u Srbiji gde je smisao postojanja drzave da NE pomogne gradjaninu. Neka komsiji crkne krava i nek se pomuci da sam napravi spisak koji vec postoji. Bas nas ima svakakvih.

raci

pre 11 godina

to se desava i to nece niko promeniti. ozbiljnije drzave ne uspevaju a kamoli mi.
problem je sto su neka sela stvarno u nedodjijama i nelogicnim lokacijama danas. treba negovati sela koja se mogu spasti, i to uglavnom poljoprivredom, ili otvaranjem fabrika u blizini kao sto to rade nemci. ali nase politicare zabole za ovu pricu.

Nemanja

pre 11 godina

Obavezno pogledati...

[link]
(Radmilo)

Vrlo inspirativno - stopostotni invalid moze hraniti celo selo a zdrav dva sela a sta bi tek zdrav mlad sa podrskom drzave....

Aleksandar

pre 11 godina

za (SELO MOJE LEPSE OD BEOGRADA, 6. septembar 2012 21:38)

Samo da te informišem da u Bloku 44 u Beogradu ima nazovi "Akva park" koje je započet pre 10 godina: stoje gole zidine, zgrade, tribine, bazeni isto tako do pola urađeno i sve je napušteno. Neko je bacio pare, a stalno se uključivali neki investitiori i ništa.

Čak je bio i jedan poznat košarkaš da se uključi, pa je digao ruke.

Tako da ne misliš da u Beogradu se gradi nešto...

Aleksandar

pre 11 godina

za (Prokletstvo "Bele Kuge", 6. septembar 2012 16:59)

Prvo vaš natalitet je 2,63 puta manji nego što ste tvrdili da jeste, jer je popis (koji je sprovodio EULEKS) pokazao da vas je manje, nego što bi bilo da ste imali natalitet za koji tvrdite da ste imali.

Tako da za dupliranje će vam trebati 180 godina, pod uslovom da ne bude rata - što je malo verovatno.

Kapetan Ahab

pre 11 godina

(buduci seljanin, 6. septembar 2012 17:36)

LOL, kako mali Đokica zamišlja svoj idilični život na srpskom selu!

Pošto ja živim otprilke pola godine na selu a pola u gradu, da ti dočaram neku drugačiju i mnoooogo realniju sliku:

Probudio te petao i kreneš da pristavljaš kaficu. Međutim, otkriješ da je kutija prazna a najbliža prodavnica na oko 15 km vrlo blatnjavog puta. Drmneš rakijicu da se malo utešiš, pa poželiš da je malo razblažiš vodom iz bunara, kada otkriješ da je zagađena od komšijine septičke jame. Opsuješ žestoko. Pošto si ogladneo, navratiš u štalu do koza i ovaca po mleko, gde ustanoviš da nemaju mleka jer ih nisi hranio (jer zbog suše nisi imao čime), a pola ih je ionako bolesno. To ne bi bio problem, da najbliži veterinar nije u gradu, na oko 60 km vožnje. A ionako nemaš para da ga platiš.

Srećom, nekako iščeprkaš jedno ili dva jaja ispod kokošaka i kreneš da ih spremaš, kad ustanoviš da je trošenje ono malo struje iz solarne ćelije za prženje jaja totalni kretenluk i da če ti za to trebati ćelije površine barem tri krova na tvojoj kući.
Nema veze, ionako imam povrće, kažeš i odeš do bašte, kad tamo - što nije suša unštila, pojele bube i crvi jer nisi prskao. E, tu već prilično iznerviran, kreneš da pališ komp da malo pogledaš vesti na Internetu. Međutim, ćorak, napon struje je jedva 180 V, a akumulator si ispraznio pržeći jaja.
Naravno, ostaje ti uvek uteha u zloj biljci marihuani. Urolaš i zapališ jednu i gle čuda - seoska idila ponovo oživi!

ja

pre 11 godina

Sela propadaju zbog katastrofalnog odnosa prema zenema na selu. Zene rembace celog zivota bez plate, penzije, imovine. U selima u Srbiji se ceni musko dete, znate ono da lozu da produzi. Ne shvataju da se loza produzava kad neka zena rodi dete.Devojke se odna spakuju i odu iz sela i deca se onda radjaju negde drugde a sela odumiru.

Милан

pre 11 godina

Ја, као студент Филозофског факултета у Нишу, и рођени „грађанин“ планирам да се вратим на село чим завршим са студијама, из простог разлога јер су ми се смучиле једноћелијске амебе које владају у градовима. Целог живота сам ишао на село да радим пољопривреду и не пада ми тешко мисао да ћу морати да ћу морати да обрађујем земљу. Што од муке, што од жеље за контром, враћам се! Они сви у град, а има и нас који се враћамо назад. Нема ништа лепшег од једног дана на селу!

Jovan Galtić

pre 11 godina

Nama i ne trebaju "sela". Treba nam poljoprivreda i proizvodnja. Ono što je u celoj priči u stvari čudno jeste činjenica da niko nije zainteresovan da ta imanja otkupi i na njima zaradi jer ih vlasnici daju skoro pa besplatno. Treba se zapitati zašto je tako? Kako to da se ljudima ne isplati da proizvode hranu i zarađuju?

Aristotel

pre 11 godina

@ma albanaca ce biti...

Prijatelju, decko je sve lepo rekao. Ako to tebi nije jasno, zaista ne znam kako da ti pomognemo mi koji to uvidjamo. Samo za tvoju informaciju, u Istocnoj Srbiji je vec na desetine kuca po praznim selima prodato Albancima, a uskoro ce ih biti na stotine, pa sad ti vidi ko je spiner.