Utorak, 04.09.2012.

12:35

Kućni pritvor zbog uvrede episkopa

Aktivisti Antifašističke akcije Novog Sada Zoranu Petakovu osuđenom za uvredu episkopa Irineja određena mera od sto dana kućnog pritvora uz elektronski nadzor.

Izvor: Beta

Kuæni pritvor zbog uvrede episkopa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

Dorijan

pre 11 godina

Deco, ne postoji Bog, niti Deda Mraz. Religija je mnogo i sve su najvecim delom ispolitizovane.

Bolje da se bavite komparativnom religijom, i da shvatite to sve kao duge price.

Zoki

pre 11 godina

Mnogi komentatori mešaju babe i žabe. Ovde se ne radi o ugrožavanju slobode govora. Može neko da kaže da SPC vode jahači apokalipse i da nikome ne odgovara, to je u domenu slobode govora. Ovde se radi o osobi koja je imenovana i na taj način javno prozvana, ili izvrgnuta poruzi. U tom smislu, ovde se radi o uvredi.

Gomila komentara na ovoj temi potvrđuje samo jednu stvar, a to je da postoji i gora stvar od verskih fanatika. To su fanatični ateisti. Isti mentalni sklop, stavi im na glavu kapu sa krstom ili sa petokrakom, isto ti se hvata.

SMNS021

pre 11 godina

@IPMUTANT Ja u crkvu idem zato sto u Boga verujem, a iz istog sam se razloga i vencao u crkvi. Ne prihvatam i ne priznajem njihove provizije koje su nam nametnuli jer njihova svrha nije ista kao svrha banke. Sto se tice gradjanskog vencanja, iznenadices se kada resis da se vencas... Zamisli i to se placa! Ali to mi je ok, za svakog je isto. Pred maticarem su svi ljudi jednaki za razliku od popa, predstavnika Boga. A sto se tice skola, knjiga, interneta (?!) i ne znam sta si jos spomenuo, nemoj da se brines za mene... Malo manje gledaj TV, malo manje interneta jer to zaglupljuje, vec ti lepo u grad da nadjes sebi devojku, pa da te zenimo!

IPMUTANT

pre 11 godina

@SMNS021
pa kad si crkven i hoces da se vencavas u crkvi a ti plati.

imas besplatno vencanje u drzavi, a ti bi da se keris. sto se mene licno tice tako ti i treba, kad pored svih skola, televizija, nauke i interneta jos uvek trebas neke cudake u mantijama da ti blagosiljaju stupanje u bracnu zajednicu.

nek ti uzme sve do zadnje pare, pa da nema posle za sta pas da te ujede kad neces da ucis, citas i razmisljas.

SMNS021

pre 11 godina

Vidim da se niko nije osvrnuo na cinjenicu da je preposteni vladika trazio i MILION dinara?! Dokle bre vise vladika? Kada hoces u NS da se vencas u crkvi, prvo moras da kupis "clansku" knjizicu. Onda te pitaju kolika ti je plata, pa ti odrede godisnju clanarinu. E tek kada to sve platis mozes da zakazes vencanje. I to je samo jedan od crkvenih nameta koje je doticni uveo. Ne bi me na kraju cudilo da privatizuju crkvu (pricam o eparh. Backoj) i prodaju je Rusima, Makedoncima, pa mozda cak i Vatikanu... Stop teroru Irineja Bulovica!

Породица

pre 11 godina

Ако је дотични Зоран мангуп који сме да прича такве бљувотине против Цркве и Епископа,зашто је затражио да му се затворска казна замени кућним притвором? Зашто није остао доследан својој идеји и изјавама,па да храбро оде 100 дана у затвор,а не да глуми неког јунака и 'антифашисту' у топлом кућном гнезду уз пићенце,тв и климу?Хе,па не иде то тако...Кад сме из куће?Негде у децембру?О,па таман на зимовање,није лоше.Имаће довољно времена да размисли да ли је паметно поступио.Па,није Црква,зарад хришћанске љубави, дужна да вечно трпи разне секташе,комунисте и потурице који би да се иживљавају над Њом 24 сата дневно...

Andrija Šrek

pre 11 godina

Vladika Irinej je Petar Pan! I Zvončica! I vuk i Crvenkapa! I Hromi Daba! I ubica Bambijeve mame! I Gargamel! I Dilan Dog! I Ptica Trkačica! I Sauron! I Lord Voldemor! I Đavo!
Šta ćemo SAD?

Markoresko

pre 11 godina

Jedino klerikalno jednoumlje koje ja vidim
: Jeste u svim narucenim komentarima na ovu vest koje ovde mozete procitati.

Prema komentarima, vecina bi htela da zivi u despotiji u kojoj preki sudovi slusaju povike rulje na linc.
E pa nece moci gospodo. U zatvor sa protivnicima slobode!

Markoresko

pre 11 godina

Slobodu izrazavanja svoje veroispovesti,
svi gradjani i drzava moraju da brane svim sredstvima.

Za teroriste su zatvori i kazne, za ludake je psihijatrija.
Tipicni nesposobni salonski antifasisti - veze oni nemaju sa ljudskim pravima.
Ko je ekstremista, uvek moze da se preseli ako ne zeli da postuje ustav Srbije.

Maki

pre 11 godina

"...Pojedine nevladine organizacije su ranije oštro kritikovale presudu i podsetile da je sudija Miroslav Bošnjak, izričući presudu, rekao da takva uvreda protiv crkve nije zabeležena ni u vreme "najstrašnijeg komunizma", kao i da je i on, kao hrišćanin, uvređen zbog istupa Petakova."

I koliko je onda taj sudija doneo presudu koja se bazira isključivo na zakonu i koja je potpuno nepristrasna? Da je ovo normalna država, advokat odbrane bi odmah oborio presudu zbog očigledne pristrasnosti sudije i diskriminacije okrivljenog. Sudija bi odmah bio izuzet, a proces ponovljen.
Ali da je ovo normalna država, sudija bi se dobro čuvao da u obrazloženju presude meša svoju verska ubeđenja jer ne bi još dugo bio sudija. Sudija, kao i svaki drugi čovek, ima pravo na svoja verska ubeđenja, ali nikako nema pravo da na osnovu njih sudi i presuđuje. To mora da radi isključivo na osnovu važećih zakona, a svoju veru neka izražava slobodno, ali u crkvi, ne u sudnici.
Baš me zanima kako bi presudio u ovom primeru: svi znamo da naši bizmismeni mnogo vole da se u javnosti prikazuju kao turbovernici. Šta ako nekog takvog, koji je na primer, čak i sazidao neku crkvu, neko ko se deklariše kao ateista optuži za lopovluk i dokaže da je u pravu? Da li će ovaj sudija, uprkos dokazima, osloboditi veeeelikog dokazanog vernika, između ostalog i zato što ga je optužilo ateističko đubre jer kao veeeeliki vernik, ni sudija ne podnosi ateiste?!
Da li ateisti mogu da očekuju pravedno suđenje od takvog sudije?

Radovan

pre 11 godina

Ovakvu presudu sudija je doneo ,verovatno, na osnovu nekog člana važećeg ZAKONA. Odluka sudije ( ako je presudu doneo na osnovu ZAKONA) nije sporna ali je sporan način na koji se to prezentira u javnosti.Međutim, po tom zakonu većina poslanika našeg parlamenta bi trebalo da bude osuđeno za uvrede koje upućuju jedni drugima i to javno pred širokim auditorijumom TV gledaoca. Ovako koncipirana obaveštenja sigurno će naneti ogromnu štetu SPC a i šire.

zoran58

pre 11 godina

I tako Petakov polako postaje svetac a oni sa bradom postaju fariseji, sadukeji i carinici.
Sve najbolje Petakovu. Malo je normalnih.

Cedomir Rosic

pre 11 godina

Pa evo, kazem i ja: Medju nasim popovima ima lopova, kriminalaca, pedofila, prevaranata, ucenjivaca, ubica, lazova, fasista, nacista... I potpisujem. Tuzite me!

akcija

pre 11 godina

Idem kod sudije za prekrsaje zbog ugasenih farova za neki dan, moram da se raspitam koje je vere, seksualne orijentacije, nacije, kako je raspolozen, koje boje preferira, da li je konzervativan ili liberalan, ima li smisla za humor i slicno, da ga ne uvredim slucajno, poslace me na robiju.

besna glista

pre 11 godina

A sta cemo sa Ristom Sotonom koji svakom svojom recju siri razdor i mrznju medju ljudima, cije je svako slovo ispunjeno otrovom i bezumljem? Kada ce ta psihopatska licnost biti poslata u aps?

MUKNAVI

pre 11 godina

Jahaci,ali umesto konja sada jasu dzipove..zagledaju u pune dzepove,mucketaju sa parama, a onda se ganjaju izmedje sebe oko love iz donacija koja ne podleze porezu,fiskalne kase nemaju, ali zavlace ruke u budzet, za njihove penzije,plate, koji pune i Ateisti koji su to,mnogi,postali kada su videli sta rade razobadane spodobe u mantiji.Stvarno je Bogu dotrajala njegova administracija koja sve vise postaje sama sebi svrha a ostali bi ,zele pope,da im peze ,daju i cute..e pa ***** pope,nece moci!Pustaj tog Coveka iz pritvora,nista On nije rekao sto i drugi nisu, i bice dobro ,dok sa reci ,primedbi ,Narod ne predje na stangle,lopate,a moze i da ih i ****, jer to su mu "popovi" pokazali kada "lece boljke" i tumace mu sta je Bog rekao,hteo da kaze itd..a sve za ..deder` lovu Narode.

Tamla iz Londona

pre 11 godina

Svaki put kad me uhvati nostalgija za Srbijom i pomislim kako bi bilo lepo vratiti se, samo bacim pogled na vesti i odmah me mine zelja...

Zoran Popovic

pre 11 godina

Nema sanse da nasa drzava ni u 21. veku prodje kroz nekoliko stotina godina zakasnelu renensansu, jednostavno previse smo na istoku koji je tradicionalno arhaican i primitivan. U nasoj drzavi jedan sujeverni sudija oduzima pravo na 100 dana! slobodnog zivota coveku koji je jednostavno izrazio svoje misljenje, iako neukusnom metaforom, svakako upereno protiv pravog zla covecanstva - fasizma. Uloga crkve u podrzavanju nacionalistickih organizacija nije iskljucena, to je u svakom slucaju za debatu. Drzava nam je nazalost bedna, zbunjena himnom, grbom, brojnim egzistencijalnim i politickim ubedjenjima, princem, konfliktnom istorijom punom poraza i smrti, maglovitom buducnosti, porazenim drustvom - konzervativnim, agresivnim i punog loseg ukusa. Taj pop je trebalo da mu oprosti javno, da pokaze da je duhovniji od zemaljskih carki, da voli svoje "zalutale ovce". Poruka za mantije: prodajte Audije i dajte te pare narodnim kuhinjama, zivite skromno kao narod koji se pretvarate da duhovno vodite, ne kao tajkuni i politicari hraneci ego prezentacijom neke moci. Da je ovako retardiran sistem na zapadu protiv koga srpska crkva ima toliko gorcine, Christopher Hitchens bi trcao po Times Square sav u katranu i perju zbog God is Not Great, a Salman Rushdie bi se vec skrckao u iranskom hipokriticnom muslimanskom paklu. Crkva treba da bude potpuno skresana u sistemu a sistem treba da se potpuno obnovi mladim progresivnim kadrovima. Tek tada cemo dobiti renesansu, odnosno nacionalnu katarzu.

Aleksandar

pre 11 godina

Mene je vladika uvredio ovim postupkom, tako neka i on dobije 100 dana nanogice. Mene sama pomisao na crkvu vredja, jer niko ne sme govoriti u ime Boga, prvenstveno, jer niko nema pojma o istome. Religija se moze samo staviti u domen filozofije i to je to.

mrmlj

pre 11 godina

"Pojedine nevladine organizacije su ranije oštro kritikovale presudu i podsetile da je sudija Miroslav Bošnjak, izričući presudu, rekao da takva uvreda protiv crkve nije zabeležena ni u vreme "najstrašnijeg komunizma", kao i da je i on, kao hrišćanin, uvređen zbog istupa Petakova."

ovog sudiju treba momentalno skloniti sa polozaja.
on treba nepristrasno da sudi a ne da se vredja kao neka baba na pijaci.
koga briga da li je on hriscanin, musliman, sajentolog, pastafarijanac ili jogi letac?
on na svom radnom mestu mora biti sudija i mora da svoj posao radi savesno i najbolje sto moze.
kad ode sa posla, tada moze da se moli kom god mu dusa iste - bogu ovom, bogu onom, majci prirodi, vanzemaljcima... zasto bi nas to bilo briga?

ja

pre 11 godina

Ja se nešto ne sećam da je Amfilohije osuđen jer je uoči gay parade, sve to nazvao "Sodoma i Gomora" i rekao da "jalovo drvo treba poseći" - što se može tumačiti kao PRETNJA. I, nikom ništa. Ovde je pravda selektivna... SRAMOTA ME JE! Ne mogu da verujem gde živimo, sramota... Znači, više ne smeš ni slobodno da pričaš, super.

Zoran

pre 11 godina

Divno! A sada da vidimo sta je sve pisano o Pravoslavcima i Sebima gospodo! Pa da lepo I to iznesemo na sud! Nadam se da ce presuda biti ista kao i u slucaju Episkopa Irineja! Ot Tita do Tadica... blatilo se po Pravoslavlju i Spbstvu a to je JEDINO sto je divno pod kapom nebeskom!

a ja sam mislila da je ovo sekularna drzava

pre 11 godina

Sramota za presudu! Nije nikakva tajna da SPC podrzava ekstremisticke grupe, ni sama SPC se nije distancirala od njih, niti javno osudila njihovo delovanje...Uskoro ce neko biti osudjen samo zato sto nije vernik SPC.Presudu bih razumela da su bile neke uvrede licnoti ili dostojanstva izrecene, ali ovako je potpuno besmisleno.

cukce

pre 11 godina

Kolko je samo uvreda izreceno na racun bivseg predsednika Srbije Borisa Tadica (koga ni ja uopste ne postujem), pa nikog ne osudise! Vernik sam Srpske Pravoslavne Crkve, ali sta se sve tu radi i na koji nacin (za doticnog episkopa ne znam) unutar crkve a da niko od celnika crkve ne reagije je stvarno sramota!

Dejan Stolic

pre 11 godina

Prvo sam pomislio da se verbalni delikt vratio u punom sjaju, ali nisam bio u pravu. Da je neko za mene i moja 3 drugara rekao da smo '4 jahaca apokalipse', nikom nista, na sudu ili van njega. Znaci, svi smo jednaki, ali su neki jednakiji od drugih?
Da su pomenuti svestenici stvarno vernici, ova vest ne bi ni postojala. Crkava je iz Pravoslavlja izbacila oprastanje, a uvela melem na ranu u vidu milion dinara? Izvinite, nisam znao.

rade isposnik

pre 11 godina

Sad treba da kriticari od straha zaneme. Episkopi nisu bogovi nego su sluge bozije. Da je uopste doslo do ove tuzbe je sramota veca za tuzitelja nego za tuzenog. Ovo jeste prekrsaj i nista vise, ova drakonska kazna smeta i Bogu i ljudima.

između redova

pre 11 godina

Ako zanemarimo socijalni i politički kontekst, onda je u stvari od svega najstrašnije to što jedan teolog biva uvređen kada ga neko uporedi sa jahačem apokalipse. Toliko o prosvetljenosti sveštenog lica.

Milivoje

pre 11 godina

Za nauk svima da se ne moze bilo ko napadati bez dokaza,pošto g.Petakov nije dokazao svoju tvrdnju a kaznu nije hteo da plati neka sedi kuci.Nista sporno

Natasa

pre 11 godina

I sta sada? Ne mozemo da iznesemo sopstveno misljenje javno... a ova cetiri jahaca apokalipse, pa i ostali u mantijama, mogu sta im je volja jer su iznad zakona? Vec mi se zgadila ova zemlja...idem u pm, svi ste poludeli. Ovo nema nigde.. pitam se kada ce ljudski umovi evoluirati i poceti posmatrati svet oko sebe svojim ocima i logikom.

lee

pre 11 godina

petakov je u pravu! dokle god predstavnici crkve i religije djiraju besna kola u ovoj jadnoj drzavi oni ce i biti 4 jahaca apokalipse. ovde nista nije kako treba

svi mi zgroženi peranovićevom medicinom

pre 11 godina

eh da ima boga pa da se smijule i vrati vreme na 2005 a mi poverujemo da su ovi upravo "4 jahača apokalipse", ko zna kako bi izgledala 2012 godina gospodnja ...

kraja

pre 11 godina

...i popovi su dobili status sluzbenih lica...????
...nekako je bilo logicno da su svi oni (drzava i crkva) u sluzbi gradjana...
...sada je slika ogoljena, gradjani su sluge, takoreci stoka...
...ocekujem povratak latinskog jezika u crkve i inkvizicije umesto drzavnih organa...neke sudije su se vec kvalifikovale...

ivanNS

pre 11 godina

antifasisti dobijaju kazne ,a ekstremisti i prikriveni fasisti(bivsi dverashi) ce jos malo u skupstinu N.Sada. Svaka nam cast Novosadjani blesavi

Naprdan

pre 11 godina

"Petakov je tada episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao "četiri jahača apokalipse"." jasu se tamo i decai po potrebi koliko ja znam.

"Pojedine nevladine organizacije su ranije oštro kritikovale presudu i podsetile da je sudija Miroslav Bošnjak, izričući presudu, rekao da takva uvreda protiv crkve nije zabeležena ni u vreme "najstrašnijeg komunizma", kao i da je i on, kao hrišćanin, uvređen zbog istupa Petakova." U normalnom svetu ovaj sudija bi dobio 100 dana zatvora.

Dzordz

pre 11 godina

Cekajte :" Petakov je tada episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao "četiri jahača apokalipse"."
To je uvreda, a nije uvreda kada izadju ti isti ljudi i kazu da je " povorka ponosa sodoma i gomora " i jos jedna super izjavu cu da citiram : "Ko se maca lati, od maca ce i poginuti!".

Do kada vi mislite da stitite gospodu u mantijama ?

MS

pre 11 godina

Pravoslavna dzamahirja, blato, talog, ne znam ni sta bih rekao za nas.

Zatvorite mlade koji govore sta misle, ali nemojte lopove i politicare (mada su jedna grupa) koji NIKADA ne govore sta misle.

P.S.

Gorenavedeni i jesu jahaci apokalipse, sa svim svojim sadistickim i pedofilnim popovima.

GuC

pre 11 godina

e pa da je tukao nekog od popova, ubio ga lopatom ili lečio palicom, da je jurio malu decu, pljačkao vernike i ucenjivao ih za sve moguće crkvene igrarije, bolje bi prošao... postupak bi,recimo, zastareo, ovako, pravosudje radi punom parom...a tek uvredjeni religiozni sudija?
Dno od dna,ali želim g Petakovu da se barem lepo odmori kod kuće od ovakve države, društva, pravde i opakog klera.

borko

pre 11 godina

Sta je sa slobodom govora u Srbiji? Osudili ste ga na zavor zato sto je lupetao nesto. Pa koliko ljudi lupeta dnevno?
Je l se to osniva novi goli otok ili cete inkviziciju?
Tip je stvarno nalupetao brdo gluposti, ali nije za pritvor. Preostro.
Zasto mu "bogobojazljivi crkveni oci" nisu oprostili, nego ajd na sud.
A Gospod Isus nije tako rekao, nego ko ne oposti drugom, kako ce njemu biti oprosteno?
Pa jos je i rekao da se pre odlaska na sud izmire.
Oprostaj bi ovom coveku bio veca " kazna" nego osveta. Sta bese ono Isus rece o osveti. Pa zar ja da podsecam crkvene velikodosojnike?

romanista

pre 11 godina

Nastavlja se teror jednoumlja ili bolje reci bezumlja u pravoslavnoj dzamahiriji...Uskoro ce doo crkva spaljivati nevernike koji ne voze dzipove na trgovima,na opste zadovoljstvo vaskolikog nebeskog Srpstva !!!

akakijeX

pre 11 godina

"Molite se za neprijatelje svoje". Mislim da Hrist nije rekao :"Osuđujte neprijatelje svoje". Pobuna protiv uvrede je gordost i iskušenje na kojem treba da budemo zahvalni jer se borimo prtiv arhigreha. Gde ste monasi?

Petar

pre 11 godina

Sudija, kao hriscanin je licno uvredjen??? Pa to je njegov subjektivni dozivljaj, a obaveza sudije je da bude objektivan! Kakva je ovo teokratija? Blago nama sa hriscanskim talibanima cemo daleko da doguramo!

Vladislav

pre 11 godina

Hocu ja da sve svoje kazne platim kucnim pritvorom.. raj covece
bio bi 150% produktivniji posto mi je i posao tehnicki u kuci.. smanjio bi potrosnju i vratio dug drustvu kao bezobzirni vozac sa ugasenim svetlima u sred dana u nekom selu ili kao neki zli covek koji parkira na okrecenoj livadi i kaze da ne zeli da placa za to...
ovo je zemlja paradoksa zaista....

V. Živković

pre 11 godina

Znači sudija sudi prema ličnim osećanjima!?!
Ako uvrediš političare ili nekog drugog onda je to OK a ako napadneš vrh crkve (lopovske organizacije br.1) onda dobiješ 100 dana!?!
Čitam li ja to vesti iz Irana ili Srbije?

Dusan

pre 11 godina

Tuzite i mene, posto o vama mislim sve najgore. 4 Dizelasa u mantijama. izuzev Porfirija, koji je kao prvo i najbitnije - covek. A vi samo glumite male bogove, pagani.

slobodan

pre 11 godina

Zaista ne smatram da su navedene vladike jahaci apokalipse...ALI sam i duboko ubedjen da je besmislena kazna za uvredu koja izrecena aktivisti tog pokreta.
Ovo je jos jedna presuda koja govori o stanju svesti nasih sudija,a najvise govori da pomenuti sudija bas nema nikakve veze sa hriscanstvom na koje se poziva.
Isotvremeno bi mogle da se oglase i uvredjene vladike,da od njih cujemo sta misle o sudiji hriscaninu koji je uvredjen tako sto su uvredjena njihova preosvestenstva!!!

Boban

pre 11 godina

E zbog ovoga moje dete, od pravoslavnog oca i majke, danas ne ide u skoli na veronauku, vec na gradjansko vaspitanje. Hvala SPC, bilo je dosta, gori ste od Kominterne.

Boban

pre 11 godina

E zbog ovoga moje dete, od pravoslavnog oca i majke, danas ne ide u skoli na veronauku, vec na gradjansko vaspitanje. Hvala SPC, bilo je dosta, gori ste od Kominterne.

Dzordz

pre 11 godina

Cekajte :" Petakov je tada episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao "četiri jahača apokalipse"."
To je uvreda, a nije uvreda kada izadju ti isti ljudi i kazu da je " povorka ponosa sodoma i gomora " i jos jedna super izjavu cu da citiram : "Ko se maca lati, od maca ce i poginuti!".

Do kada vi mislite da stitite gospodu u mantijama ?

Naprdan

pre 11 godina

"Petakov je tada episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao "četiri jahača apokalipse"." jasu se tamo i decai po potrebi koliko ja znam.

"Pojedine nevladine organizacije su ranije oštro kritikovale presudu i podsetile da je sudija Miroslav Bošnjak, izričući presudu, rekao da takva uvreda protiv crkve nije zabeležena ni u vreme "najstrašnijeg komunizma", kao i da je i on, kao hrišćanin, uvređen zbog istupa Petakova." U normalnom svetu ovaj sudija bi dobio 100 dana zatvora.

V. Živković

pre 11 godina

Znači sudija sudi prema ličnim osećanjima!?!
Ako uvrediš političare ili nekog drugog onda je to OK a ako napadneš vrh crkve (lopovske organizacije br.1) onda dobiješ 100 dana!?!
Čitam li ja to vesti iz Irana ili Srbije?

Petar

pre 11 godina

Sudija, kao hriscanin je licno uvredjen??? Pa to je njegov subjektivni dozivljaj, a obaveza sudije je da bude objektivan! Kakva je ovo teokratija? Blago nama sa hriscanskim talibanima cemo daleko da doguramo!

GuC

pre 11 godina

e pa da je tukao nekog od popova, ubio ga lopatom ili lečio palicom, da je jurio malu decu, pljačkao vernike i ucenjivao ih za sve moguće crkvene igrarije, bolje bi prošao... postupak bi,recimo, zastareo, ovako, pravosudje radi punom parom...a tek uvredjeni religiozni sudija?
Dno od dna,ali želim g Petakovu da se barem lepo odmori kod kuće od ovakve države, društva, pravde i opakog klera.

ivanNS

pre 11 godina

antifasisti dobijaju kazne ,a ekstremisti i prikriveni fasisti(bivsi dverashi) ce jos malo u skupstinu N.Sada. Svaka nam cast Novosadjani blesavi

a ja sam mislila da je ovo sekularna drzava

pre 11 godina

Sramota za presudu! Nije nikakva tajna da SPC podrzava ekstremisticke grupe, ni sama SPC se nije distancirala od njih, niti javno osudila njihovo delovanje...Uskoro ce neko biti osudjen samo zato sto nije vernik SPC.Presudu bih razumela da su bile neke uvrede licnoti ili dostojanstva izrecene, ali ovako je potpuno besmisleno.

lee

pre 11 godina

petakov je u pravu! dokle god predstavnici crkve i religije djiraju besna kola u ovoj jadnoj drzavi oni ce i biti 4 jahaca apokalipse. ovde nista nije kako treba

MS

pre 11 godina

Pravoslavna dzamahirja, blato, talog, ne znam ni sta bih rekao za nas.

Zatvorite mlade koji govore sta misle, ali nemojte lopove i politicare (mada su jedna grupa) koji NIKADA ne govore sta misle.

P.S.

Gorenavedeni i jesu jahaci apokalipse, sa svim svojim sadistickim i pedofilnim popovima.

Dejan Stolic

pre 11 godina

Prvo sam pomislio da se verbalni delikt vratio u punom sjaju, ali nisam bio u pravu. Da je neko za mene i moja 3 drugara rekao da smo '4 jahaca apokalipse', nikom nista, na sudu ili van njega. Znaci, svi smo jednaki, ali su neki jednakiji od drugih?
Da su pomenuti svestenici stvarno vernici, ova vest ne bi ni postojala. Crkava je iz Pravoslavlja izbacila oprastanje, a uvela melem na ranu u vidu milion dinara? Izvinite, nisam znao.

romanista

pre 11 godina

Nastavlja se teror jednoumlja ili bolje reci bezumlja u pravoslavnoj dzamahiriji...Uskoro ce doo crkva spaljivati nevernike koji ne voze dzipove na trgovima,na opste zadovoljstvo vaskolikog nebeskog Srpstva !!!

Tamla iz Londona

pre 11 godina

Svaki put kad me uhvati nostalgija za Srbijom i pomislim kako bi bilo lepo vratiti se, samo bacim pogled na vesti i odmah me mine zelja...

mrmlj

pre 11 godina

"Pojedine nevladine organizacije su ranije oštro kritikovale presudu i podsetile da je sudija Miroslav Bošnjak, izričući presudu, rekao da takva uvreda protiv crkve nije zabeležena ni u vreme "najstrašnijeg komunizma", kao i da je i on, kao hrišćanin, uvređen zbog istupa Petakova."

ovog sudiju treba momentalno skloniti sa polozaja.
on treba nepristrasno da sudi a ne da se vredja kao neka baba na pijaci.
koga briga da li je on hriscanin, musliman, sajentolog, pastafarijanac ili jogi letac?
on na svom radnom mestu mora biti sudija i mora da svoj posao radi savesno i najbolje sto moze.
kad ode sa posla, tada moze da se moli kom god mu dusa iste - bogu ovom, bogu onom, majci prirodi, vanzemaljcima... zasto bi nas to bilo briga?

cukce

pre 11 godina

Kolko je samo uvreda izreceno na racun bivseg predsednika Srbije Borisa Tadica (koga ni ja uopste ne postujem), pa nikog ne osudise! Vernik sam Srpske Pravoslavne Crkve, ali sta se sve tu radi i na koji nacin (za doticnog episkopa ne znam) unutar crkve a da niko od celnika crkve ne reagije je stvarno sramota!

ja

pre 11 godina

Ja se nešto ne sećam da je Amfilohije osuđen jer je uoči gay parade, sve to nazvao "Sodoma i Gomora" i rekao da "jalovo drvo treba poseći" - što se može tumačiti kao PRETNJA. I, nikom ništa. Ovde je pravda selektivna... SRAMOTA ME JE! Ne mogu da verujem gde živimo, sramota... Znači, više ne smeš ni slobodno da pričaš, super.

kraja

pre 11 godina

...i popovi su dobili status sluzbenih lica...????
...nekako je bilo logicno da su svi oni (drzava i crkva) u sluzbi gradjana...
...sada je slika ogoljena, gradjani su sluge, takoreci stoka...
...ocekujem povratak latinskog jezika u crkve i inkvizicije umesto drzavnih organa...neke sudije su se vec kvalifikovale...

Dusan

pre 11 godina

Tuzite i mene, posto o vama mislim sve najgore. 4 Dizelasa u mantijama. izuzev Porfirija, koji je kao prvo i najbitnije - covek. A vi samo glumite male bogove, pagani.

Aleksandar

pre 11 godina

Mene je vladika uvredio ovim postupkom, tako neka i on dobije 100 dana nanogice. Mene sama pomisao na crkvu vredja, jer niko ne sme govoriti u ime Boga, prvenstveno, jer niko nema pojma o istome. Religija se moze samo staviti u domen filozofije i to je to.

Natasa

pre 11 godina

I sta sada? Ne mozemo da iznesemo sopstveno misljenje javno... a ova cetiri jahaca apokalipse, pa i ostali u mantijama, mogu sta im je volja jer su iznad zakona? Vec mi se zgadila ova zemlja...idem u pm, svi ste poludeli. Ovo nema nigde.. pitam se kada ce ljudski umovi evoluirati i poceti posmatrati svet oko sebe svojim ocima i logikom.

borko

pre 11 godina

Sta je sa slobodom govora u Srbiji? Osudili ste ga na zavor zato sto je lupetao nesto. Pa koliko ljudi lupeta dnevno?
Je l se to osniva novi goli otok ili cete inkviziciju?
Tip je stvarno nalupetao brdo gluposti, ali nije za pritvor. Preostro.
Zasto mu "bogobojazljivi crkveni oci" nisu oprostili, nego ajd na sud.
A Gospod Isus nije tako rekao, nego ko ne oposti drugom, kako ce njemu biti oprosteno?
Pa jos je i rekao da se pre odlaska na sud izmire.
Oprostaj bi ovom coveku bio veca " kazna" nego osveta. Sta bese ono Isus rece o osveti. Pa zar ja da podsecam crkvene velikodosojnike?

akakijeX

pre 11 godina

"Molite se za neprijatelje svoje". Mislim da Hrist nije rekao :"Osuđujte neprijatelje svoje". Pobuna protiv uvrede je gordost i iskušenje na kojem treba da budemo zahvalni jer se borimo prtiv arhigreha. Gde ste monasi?

između redova

pre 11 godina

Ako zanemarimo socijalni i politički kontekst, onda je u stvari od svega najstrašnije to što jedan teolog biva uvređen kada ga neko uporedi sa jahačem apokalipse. Toliko o prosvetljenosti sveštenog lica.

akcija

pre 11 godina

Idem kod sudije za prekrsaje zbog ugasenih farova za neki dan, moram da se raspitam koje je vere, seksualne orijentacije, nacije, kako je raspolozen, koje boje preferira, da li je konzervativan ili liberalan, ima li smisla za humor i slicno, da ga ne uvredim slucajno, poslace me na robiju.

Cedomir Rosic

pre 11 godina

Pa evo, kazem i ja: Medju nasim popovima ima lopova, kriminalaca, pedofila, prevaranata, ucenjivaca, ubica, lazova, fasista, nacista... I potpisujem. Tuzite me!

rade isposnik

pre 11 godina

Sad treba da kriticari od straha zaneme. Episkopi nisu bogovi nego su sluge bozije. Da je uopste doslo do ove tuzbe je sramota veca za tuzitelja nego za tuzenog. Ovo jeste prekrsaj i nista vise, ova drakonska kazna smeta i Bogu i ljudima.

Zoran Popovic

pre 11 godina

Nema sanse da nasa drzava ni u 21. veku prodje kroz nekoliko stotina godina zakasnelu renensansu, jednostavno previse smo na istoku koji je tradicionalno arhaican i primitivan. U nasoj drzavi jedan sujeverni sudija oduzima pravo na 100 dana! slobodnog zivota coveku koji je jednostavno izrazio svoje misljenje, iako neukusnom metaforom, svakako upereno protiv pravog zla covecanstva - fasizma. Uloga crkve u podrzavanju nacionalistickih organizacija nije iskljucena, to je u svakom slucaju za debatu. Drzava nam je nazalost bedna, zbunjena himnom, grbom, brojnim egzistencijalnim i politickim ubedjenjima, princem, konfliktnom istorijom punom poraza i smrti, maglovitom buducnosti, porazenim drustvom - konzervativnim, agresivnim i punog loseg ukusa. Taj pop je trebalo da mu oprosti javno, da pokaze da je duhovniji od zemaljskih carki, da voli svoje "zalutale ovce". Poruka za mantije: prodajte Audije i dajte te pare narodnim kuhinjama, zivite skromno kao narod koji se pretvarate da duhovno vodite, ne kao tajkuni i politicari hraneci ego prezentacijom neke moci. Da je ovako retardiran sistem na zapadu protiv koga srpska crkva ima toliko gorcine, Christopher Hitchens bi trcao po Times Square sav u katranu i perju zbog God is Not Great, a Salman Rushdie bi se vec skrckao u iranskom hipokriticnom muslimanskom paklu. Crkva treba da bude potpuno skresana u sistemu a sistem treba da se potpuno obnovi mladim progresivnim kadrovima. Tek tada cemo dobiti renesansu, odnosno nacionalnu katarzu.

besna glista

pre 11 godina

A sta cemo sa Ristom Sotonom koji svakom svojom recju siri razdor i mrznju medju ljudima, cije je svako slovo ispunjeno otrovom i bezumljem? Kada ce ta psihopatska licnost biti poslata u aps?

slobodan

pre 11 godina

Zaista ne smatram da su navedene vladike jahaci apokalipse...ALI sam i duboko ubedjen da je besmislena kazna za uvredu koja izrecena aktivisti tog pokreta.
Ovo je jos jedna presuda koja govori o stanju svesti nasih sudija,a najvise govori da pomenuti sudija bas nema nikakve veze sa hriscanstvom na koje se poziva.
Isotvremeno bi mogle da se oglase i uvredjene vladike,da od njih cujemo sta misle o sudiji hriscaninu koji je uvredjen tako sto su uvredjena njihova preosvestenstva!!!

MUKNAVI

pre 11 godina

Jahaci,ali umesto konja sada jasu dzipove..zagledaju u pune dzepove,mucketaju sa parama, a onda se ganjaju izmedje sebe oko love iz donacija koja ne podleze porezu,fiskalne kase nemaju, ali zavlace ruke u budzet, za njihove penzije,plate, koji pune i Ateisti koji su to,mnogi,postali kada su videli sta rade razobadane spodobe u mantiji.Stvarno je Bogu dotrajala njegova administracija koja sve vise postaje sama sebi svrha a ostali bi ,zele pope,da im peze ,daju i cute..e pa ***** pope,nece moci!Pustaj tog Coveka iz pritvora,nista On nije rekao sto i drugi nisu, i bice dobro ,dok sa reci ,primedbi ,Narod ne predje na stangle,lopate,a moze i da ih i ****, jer to su mu "popovi" pokazali kada "lece boljke" i tumace mu sta je Bog rekao,hteo da kaze itd..a sve za ..deder` lovu Narode.

zoran58

pre 11 godina

I tako Petakov polako postaje svetac a oni sa bradom postaju fariseji, sadukeji i carinici.
Sve najbolje Petakovu. Malo je normalnih.

Maki

pre 11 godina

"...Pojedine nevladine organizacije su ranije oštro kritikovale presudu i podsetile da je sudija Miroslav Bošnjak, izričući presudu, rekao da takva uvreda protiv crkve nije zabeležena ni u vreme "najstrašnijeg komunizma", kao i da je i on, kao hrišćanin, uvređen zbog istupa Petakova."

I koliko je onda taj sudija doneo presudu koja se bazira isključivo na zakonu i koja je potpuno nepristrasna? Da je ovo normalna država, advokat odbrane bi odmah oborio presudu zbog očigledne pristrasnosti sudije i diskriminacije okrivljenog. Sudija bi odmah bio izuzet, a proces ponovljen.
Ali da je ovo normalna država, sudija bi se dobro čuvao da u obrazloženju presude meša svoju verska ubeđenja jer ne bi još dugo bio sudija. Sudija, kao i svaki drugi čovek, ima pravo na svoja verska ubeđenja, ali nikako nema pravo da na osnovu njih sudi i presuđuje. To mora da radi isključivo na osnovu važećih zakona, a svoju veru neka izražava slobodno, ali u crkvi, ne u sudnici.
Baš me zanima kako bi presudio u ovom primeru: svi znamo da naši bizmismeni mnogo vole da se u javnosti prikazuju kao turbovernici. Šta ako nekog takvog, koji je na primer, čak i sazidao neku crkvu, neko ko se deklariše kao ateista optuži za lopovluk i dokaže da je u pravu? Da li će ovaj sudija, uprkos dokazima, osloboditi veeeelikog dokazanog vernika, između ostalog i zato što ga je optužilo ateističko đubre jer kao veeeeliki vernik, ni sudija ne podnosi ateiste?!
Da li ateisti mogu da očekuju pravedno suđenje od takvog sudije?

Vladislav

pre 11 godina

Hocu ja da sve svoje kazne platim kucnim pritvorom.. raj covece
bio bi 150% produktivniji posto mi je i posao tehnicki u kuci.. smanjio bi potrosnju i vratio dug drustvu kao bezobzirni vozac sa ugasenim svetlima u sred dana u nekom selu ili kao neki zli covek koji parkira na okrecenoj livadi i kaze da ne zeli da placa za to...
ovo je zemlja paradoksa zaista....

Andrija Šrek

pre 11 godina

Vladika Irinej je Petar Pan! I Zvončica! I vuk i Crvenkapa! I Hromi Daba! I ubica Bambijeve mame! I Gargamel! I Dilan Dog! I Ptica Trkačica! I Sauron! I Lord Voldemor! I Đavo!
Šta ćemo SAD?

svi mi zgroženi peranovićevom medicinom

pre 11 godina

eh da ima boga pa da se smijule i vrati vreme na 2005 a mi poverujemo da su ovi upravo "4 jahača apokalipse", ko zna kako bi izgledala 2012 godina gospodnja ...

SMNS021

pre 11 godina

Vidim da se niko nije osvrnuo na cinjenicu da je preposteni vladika trazio i MILION dinara?! Dokle bre vise vladika? Kada hoces u NS da se vencas u crkvi, prvo moras da kupis "clansku" knjizicu. Onda te pitaju kolika ti je plata, pa ti odrede godisnju clanarinu. E tek kada to sve platis mozes da zakazes vencanje. I to je samo jedan od crkvenih nameta koje je doticni uveo. Ne bi me na kraju cudilo da privatizuju crkvu (pricam o eparh. Backoj) i prodaju je Rusima, Makedoncima, pa mozda cak i Vatikanu... Stop teroru Irineja Bulovica!

Radovan

pre 11 godina

Ovakvu presudu sudija je doneo ,verovatno, na osnovu nekog člana važećeg ZAKONA. Odluka sudije ( ako je presudu doneo na osnovu ZAKONA) nije sporna ali je sporan način na koji se to prezentira u javnosti.Međutim, po tom zakonu većina poslanika našeg parlamenta bi trebalo da bude osuđeno za uvrede koje upućuju jedni drugima i to javno pred širokim auditorijumom TV gledaoca. Ovako koncipirana obaveštenja sigurno će naneti ogromnu štetu SPC a i šire.

IPMUTANT

pre 11 godina

@SMNS021
pa kad si crkven i hoces da se vencavas u crkvi a ti plati.

imas besplatno vencanje u drzavi, a ti bi da se keris. sto se mene licno tice tako ti i treba, kad pored svih skola, televizija, nauke i interneta jos uvek trebas neke cudake u mantijama da ti blagosiljaju stupanje u bracnu zajednicu.

nek ti uzme sve do zadnje pare, pa da nema posle za sta pas da te ujede kad neces da ucis, citas i razmisljas.

Dorijan

pre 11 godina

Deco, ne postoji Bog, niti Deda Mraz. Religija je mnogo i sve su najvecim delom ispolitizovane.

Bolje da se bavite komparativnom religijom, i da shvatite to sve kao duge price.

Milivoje

pre 11 godina

Za nauk svima da se ne moze bilo ko napadati bez dokaza,pošto g.Petakov nije dokazao svoju tvrdnju a kaznu nije hteo da plati neka sedi kuci.Nista sporno

Zoran

pre 11 godina

Divno! A sada da vidimo sta je sve pisano o Pravoslavcima i Sebima gospodo! Pa da lepo I to iznesemo na sud! Nadam se da ce presuda biti ista kao i u slucaju Episkopa Irineja! Ot Tita do Tadica... blatilo se po Pravoslavlju i Spbstvu a to je JEDINO sto je divno pod kapom nebeskom!

Markoresko

pre 11 godina

Jedino klerikalno jednoumlje koje ja vidim
: Jeste u svim narucenim komentarima na ovu vest koje ovde mozete procitati.

Prema komentarima, vecina bi htela da zivi u despotiji u kojoj preki sudovi slusaju povike rulje na linc.
E pa nece moci gospodo. U zatvor sa protivnicima slobode!

Породица

pre 11 godina

Ако је дотични Зоран мангуп који сме да прича такве бљувотине против Цркве и Епископа,зашто је затражио да му се затворска казна замени кућним притвором? Зашто није остао доследан својој идеји и изјавама,па да храбро оде 100 дана у затвор,а не да глуми неког јунака и 'антифашисту' у топлом кућном гнезду уз пићенце,тв и климу?Хе,па не иде то тако...Кад сме из куће?Негде у децембру?О,па таман на зимовање,није лоше.Имаће довољно времена да размисли да ли је паметно поступио.Па,није Црква,зарад хришћанске љубави, дужна да вечно трпи разне секташе,комунисте и потурице који би да се иживљавају над Њом 24 сата дневно...

Markoresko

pre 11 godina

Slobodu izrazavanja svoje veroispovesti,
svi gradjani i drzava moraju da brane svim sredstvima.

Za teroriste su zatvori i kazne, za ludake je psihijatrija.
Tipicni nesposobni salonski antifasisti - veze oni nemaju sa ljudskim pravima.
Ko je ekstremista, uvek moze da se preseli ako ne zeli da postuje ustav Srbije.

SMNS021

pre 11 godina

@IPMUTANT Ja u crkvu idem zato sto u Boga verujem, a iz istog sam se razloga i vencao u crkvi. Ne prihvatam i ne priznajem njihove provizije koje su nam nametnuli jer njihova svrha nije ista kao svrha banke. Sto se tice gradjanskog vencanja, iznenadices se kada resis da se vencas... Zamisli i to se placa! Ali to mi je ok, za svakog je isto. Pred maticarem su svi ljudi jednaki za razliku od popa, predstavnika Boga. A sto se tice skola, knjiga, interneta (?!) i ne znam sta si jos spomenuo, nemoj da se brines za mene... Malo manje gledaj TV, malo manje interneta jer to zaglupljuje, vec ti lepo u grad da nadjes sebi devojku, pa da te zenimo!

Zoki

pre 11 godina

Mnogi komentatori mešaju babe i žabe. Ovde se ne radi o ugrožavanju slobode govora. Može neko da kaže da SPC vode jahači apokalipse i da nikome ne odgovara, to je u domenu slobode govora. Ovde se radi o osobi koja je imenovana i na taj način javno prozvana, ili izvrgnuta poruzi. U tom smislu, ovde se radi o uvredi.

Gomila komentara na ovoj temi potvrđuje samo jednu stvar, a to je da postoji i gora stvar od verskih fanatika. To su fanatični ateisti. Isti mentalni sklop, stavi im na glavu kapu sa krstom ili sa petokrakom, isto ti se hvata.

Milivoje

pre 11 godina

Za nauk svima da se ne moze bilo ko napadati bez dokaza,pošto g.Petakov nije dokazao svoju tvrdnju a kaznu nije hteo da plati neka sedi kuci.Nista sporno

Zoran

pre 11 godina

Divno! A sada da vidimo sta je sve pisano o Pravoslavcima i Sebima gospodo! Pa da lepo I to iznesemo na sud! Nadam se da ce presuda biti ista kao i u slucaju Episkopa Irineja! Ot Tita do Tadica... blatilo se po Pravoslavlju i Spbstvu a to je JEDINO sto je divno pod kapom nebeskom!

Породица

pre 11 godina

Ако је дотични Зоран мангуп који сме да прича такве бљувотине против Цркве и Епископа,зашто је затражио да му се затворска казна замени кућним притвором? Зашто није остао доследан својој идеји и изјавама,па да храбро оде 100 дана у затвор,а не да глуми неког јунака и 'антифашисту' у топлом кућном гнезду уз пићенце,тв и климу?Хе,па не иде то тако...Кад сме из куће?Негде у децембру?О,па таман на зимовање,није лоше.Имаће довољно времена да размисли да ли је паметно поступио.Па,није Црква,зарад хришћанске љубави, дужна да вечно трпи разне секташе,комунисте и потурице који би да се иживљавају над Њом 24 сата дневно...

Markoresko

pre 11 godina

Slobodu izrazavanja svoje veroispovesti,
svi gradjani i drzava moraju da brane svim sredstvima.

Za teroriste su zatvori i kazne, za ludake je psihijatrija.
Tipicni nesposobni salonski antifasisti - veze oni nemaju sa ljudskim pravima.
Ko je ekstremista, uvek moze da se preseli ako ne zeli da postuje ustav Srbije.

Markoresko

pre 11 godina

Jedino klerikalno jednoumlje koje ja vidim
: Jeste u svim narucenim komentarima na ovu vest koje ovde mozete procitati.

Prema komentarima, vecina bi htela da zivi u despotiji u kojoj preki sudovi slusaju povike rulje na linc.
E pa nece moci gospodo. U zatvor sa protivnicima slobode!

SMNS021

pre 11 godina

@IPMUTANT Ja u crkvu idem zato sto u Boga verujem, a iz istog sam se razloga i vencao u crkvi. Ne prihvatam i ne priznajem njihove provizije koje su nam nametnuli jer njihova svrha nije ista kao svrha banke. Sto se tice gradjanskog vencanja, iznenadices se kada resis da se vencas... Zamisli i to se placa! Ali to mi je ok, za svakog je isto. Pred maticarem su svi ljudi jednaki za razliku od popa, predstavnika Boga. A sto se tice skola, knjiga, interneta (?!) i ne znam sta si jos spomenuo, nemoj da se brines za mene... Malo manje gledaj TV, malo manje interneta jer to zaglupljuje, vec ti lepo u grad da nadjes sebi devojku, pa da te zenimo!

Zoki

pre 11 godina

Mnogi komentatori mešaju babe i žabe. Ovde se ne radi o ugrožavanju slobode govora. Može neko da kaže da SPC vode jahači apokalipse i da nikome ne odgovara, to je u domenu slobode govora. Ovde se radi o osobi koja je imenovana i na taj način javno prozvana, ili izvrgnuta poruzi. U tom smislu, ovde se radi o uvredi.

Gomila komentara na ovoj temi potvrđuje samo jednu stvar, a to je da postoji i gora stvar od verskih fanatika. To su fanatični ateisti. Isti mentalni sklop, stavi im na glavu kapu sa krstom ili sa petokrakom, isto ti se hvata.

Naprdan

pre 11 godina

"Petakov je tada episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao "četiri jahača apokalipse"." jasu se tamo i decai po potrebi koliko ja znam.

"Pojedine nevladine organizacije su ranije oštro kritikovale presudu i podsetile da je sudija Miroslav Bošnjak, izričući presudu, rekao da takva uvreda protiv crkve nije zabeležena ni u vreme "najstrašnijeg komunizma", kao i da je i on, kao hrišćanin, uvređen zbog istupa Petakova." U normalnom svetu ovaj sudija bi dobio 100 dana zatvora.

Boban

pre 11 godina

E zbog ovoga moje dete, od pravoslavnog oca i majke, danas ne ide u skoli na veronauku, vec na gradjansko vaspitanje. Hvala SPC, bilo je dosta, gori ste od Kominterne.

V. Živković

pre 11 godina

Znači sudija sudi prema ličnim osećanjima!?!
Ako uvrediš političare ili nekog drugog onda je to OK a ako napadneš vrh crkve (lopovske organizacije br.1) onda dobiješ 100 dana!?!
Čitam li ja to vesti iz Irana ili Srbije?

Dzordz

pre 11 godina

Cekajte :" Petakov je tada episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao "četiri jahača apokalipse"."
To je uvreda, a nije uvreda kada izadju ti isti ljudi i kazu da je " povorka ponosa sodoma i gomora " i jos jedna super izjavu cu da citiram : "Ko se maca lati, od maca ce i poginuti!".

Do kada vi mislite da stitite gospodu u mantijama ?

akakijeX

pre 11 godina

"Molite se za neprijatelje svoje". Mislim da Hrist nije rekao :"Osuđujte neprijatelje svoje". Pobuna protiv uvrede je gordost i iskušenje na kojem treba da budemo zahvalni jer se borimo prtiv arhigreha. Gde ste monasi?

a ja sam mislila da je ovo sekularna drzava

pre 11 godina

Sramota za presudu! Nije nikakva tajna da SPC podrzava ekstremisticke grupe, ni sama SPC se nije distancirala od njih, niti javno osudila njihovo delovanje...Uskoro ce neko biti osudjen samo zato sto nije vernik SPC.Presudu bih razumela da su bile neke uvrede licnoti ili dostojanstva izrecene, ali ovako je potpuno besmisleno.

lee

pre 11 godina

petakov je u pravu! dokle god predstavnici crkve i religije djiraju besna kola u ovoj jadnoj drzavi oni ce i biti 4 jahaca apokalipse. ovde nista nije kako treba

borko

pre 11 godina

Sta je sa slobodom govora u Srbiji? Osudili ste ga na zavor zato sto je lupetao nesto. Pa koliko ljudi lupeta dnevno?
Je l se to osniva novi goli otok ili cete inkviziciju?
Tip je stvarno nalupetao brdo gluposti, ali nije za pritvor. Preostro.
Zasto mu "bogobojazljivi crkveni oci" nisu oprostili, nego ajd na sud.
A Gospod Isus nije tako rekao, nego ko ne oposti drugom, kako ce njemu biti oprosteno?
Pa jos je i rekao da se pre odlaska na sud izmire.
Oprostaj bi ovom coveku bio veca " kazna" nego osveta. Sta bese ono Isus rece o osveti. Pa zar ja da podsecam crkvene velikodosojnike?

Aleksandar

pre 11 godina

Mene je vladika uvredio ovim postupkom, tako neka i on dobije 100 dana nanogice. Mene sama pomisao na crkvu vredja, jer niko ne sme govoriti u ime Boga, prvenstveno, jer niko nema pojma o istome. Religija se moze samo staviti u domen filozofije i to je to.

Petar

pre 11 godina

Sudija, kao hriscanin je licno uvredjen??? Pa to je njegov subjektivni dozivljaj, a obaveza sudije je da bude objektivan! Kakva je ovo teokratija? Blago nama sa hriscanskim talibanima cemo daleko da doguramo!

cukce

pre 11 godina

Kolko je samo uvreda izreceno na racun bivseg predsednika Srbije Borisa Tadica (koga ni ja uopste ne postujem), pa nikog ne osudise! Vernik sam Srpske Pravoslavne Crkve, ali sta se sve tu radi i na koji nacin (za doticnog episkopa ne znam) unutar crkve a da niko od celnika crkve ne reagije je stvarno sramota!

između redova

pre 11 godina

Ako zanemarimo socijalni i politički kontekst, onda je u stvari od svega najstrašnije to što jedan teolog biva uvređen kada ga neko uporedi sa jahačem apokalipse. Toliko o prosvetljenosti sveštenog lica.

rade isposnik

pre 11 godina

Sad treba da kriticari od straha zaneme. Episkopi nisu bogovi nego su sluge bozije. Da je uopste doslo do ove tuzbe je sramota veca za tuzitelja nego za tuzenog. Ovo jeste prekrsaj i nista vise, ova drakonska kazna smeta i Bogu i ljudima.

ja

pre 11 godina

Ja se nešto ne sećam da je Amfilohije osuđen jer je uoči gay parade, sve to nazvao "Sodoma i Gomora" i rekao da "jalovo drvo treba poseći" - što se može tumačiti kao PRETNJA. I, nikom ništa. Ovde je pravda selektivna... SRAMOTA ME JE! Ne mogu da verujem gde živimo, sramota... Znači, više ne smeš ni slobodno da pričaš, super.

romanista

pre 11 godina

Nastavlja se teror jednoumlja ili bolje reci bezumlja u pravoslavnoj dzamahiriji...Uskoro ce doo crkva spaljivati nevernike koji ne voze dzipove na trgovima,na opste zadovoljstvo vaskolikog nebeskog Srpstva !!!

Dusan

pre 11 godina

Tuzite i mene, posto o vama mislim sve najgore. 4 Dizelasa u mantijama. izuzev Porfirija, koji je kao prvo i najbitnije - covek. A vi samo glumite male bogove, pagani.

ivanNS

pre 11 godina

antifasisti dobijaju kazne ,a ekstremisti i prikriveni fasisti(bivsi dverashi) ce jos malo u skupstinu N.Sada. Svaka nam cast Novosadjani blesavi

GuC

pre 11 godina

e pa da je tukao nekog od popova, ubio ga lopatom ili lečio palicom, da je jurio malu decu, pljačkao vernike i ucenjivao ih za sve moguće crkvene igrarije, bolje bi prošao... postupak bi,recimo, zastareo, ovako, pravosudje radi punom parom...a tek uvredjeni religiozni sudija?
Dno od dna,ali želim g Petakovu da se barem lepo odmori kod kuće od ovakve države, društva, pravde i opakog klera.

kraja

pre 11 godina

...i popovi su dobili status sluzbenih lica...????
...nekako je bilo logicno da su svi oni (drzava i crkva) u sluzbi gradjana...
...sada je slika ogoljena, gradjani su sluge, takoreci stoka...
...ocekujem povratak latinskog jezika u crkve i inkvizicije umesto drzavnih organa...neke sudije su se vec kvalifikovale...

mrmlj

pre 11 godina

"Pojedine nevladine organizacije su ranije oštro kritikovale presudu i podsetile da je sudija Miroslav Bošnjak, izričući presudu, rekao da takva uvreda protiv crkve nije zabeležena ni u vreme "najstrašnijeg komunizma", kao i da je i on, kao hrišćanin, uvređen zbog istupa Petakova."

ovog sudiju treba momentalno skloniti sa polozaja.
on treba nepristrasno da sudi a ne da se vredja kao neka baba na pijaci.
koga briga da li je on hriscanin, musliman, sajentolog, pastafarijanac ili jogi letac?
on na svom radnom mestu mora biti sudija i mora da svoj posao radi savesno i najbolje sto moze.
kad ode sa posla, tada moze da se moli kom god mu dusa iste - bogu ovom, bogu onom, majci prirodi, vanzemaljcima... zasto bi nas to bilo briga?

Vladislav

pre 11 godina

Hocu ja da sve svoje kazne platim kucnim pritvorom.. raj covece
bio bi 150% produktivniji posto mi je i posao tehnicki u kuci.. smanjio bi potrosnju i vratio dug drustvu kao bezobzirni vozac sa ugasenim svetlima u sred dana u nekom selu ili kao neki zli covek koji parkira na okrecenoj livadi i kaze da ne zeli da placa za to...
ovo je zemlja paradoksa zaista....

MS

pre 11 godina

Pravoslavna dzamahirja, blato, talog, ne znam ni sta bih rekao za nas.

Zatvorite mlade koji govore sta misle, ali nemojte lopove i politicare (mada su jedna grupa) koji NIKADA ne govore sta misle.

P.S.

Gorenavedeni i jesu jahaci apokalipse, sa svim svojim sadistickim i pedofilnim popovima.

Dejan Stolic

pre 11 godina

Prvo sam pomislio da se verbalni delikt vratio u punom sjaju, ali nisam bio u pravu. Da je neko za mene i moja 3 drugara rekao da smo '4 jahaca apokalipse', nikom nista, na sudu ili van njega. Znaci, svi smo jednaki, ali su neki jednakiji od drugih?
Da su pomenuti svestenici stvarno vernici, ova vest ne bi ni postojala. Crkava je iz Pravoslavlja izbacila oprastanje, a uvela melem na ranu u vidu milion dinara? Izvinite, nisam znao.

IPMUTANT

pre 11 godina

@SMNS021
pa kad si crkven i hoces da se vencavas u crkvi a ti plati.

imas besplatno vencanje u drzavi, a ti bi da se keris. sto se mene licno tice tako ti i treba, kad pored svih skola, televizija, nauke i interneta jos uvek trebas neke cudake u mantijama da ti blagosiljaju stupanje u bracnu zajednicu.

nek ti uzme sve do zadnje pare, pa da nema posle za sta pas da te ujede kad neces da ucis, citas i razmisljas.

Natasa

pre 11 godina

I sta sada? Ne mozemo da iznesemo sopstveno misljenje javno... a ova cetiri jahaca apokalipse, pa i ostali u mantijama, mogu sta im je volja jer su iznad zakona? Vec mi se zgadila ova zemlja...idem u pm, svi ste poludeli. Ovo nema nigde.. pitam se kada ce ljudski umovi evoluirati i poceti posmatrati svet oko sebe svojim ocima i logikom.

svi mi zgroženi peranovićevom medicinom

pre 11 godina

eh da ima boga pa da se smijule i vrati vreme na 2005 a mi poverujemo da su ovi upravo "4 jahača apokalipse", ko zna kako bi izgledala 2012 godina gospodnja ...

MUKNAVI

pre 11 godina

Jahaci,ali umesto konja sada jasu dzipove..zagledaju u pune dzepove,mucketaju sa parama, a onda se ganjaju izmedje sebe oko love iz donacija koja ne podleze porezu,fiskalne kase nemaju, ali zavlace ruke u budzet, za njihove penzije,plate, koji pune i Ateisti koji su to,mnogi,postali kada su videli sta rade razobadane spodobe u mantiji.Stvarno je Bogu dotrajala njegova administracija koja sve vise postaje sama sebi svrha a ostali bi ,zele pope,da im peze ,daju i cute..e pa ***** pope,nece moci!Pustaj tog Coveka iz pritvora,nista On nije rekao sto i drugi nisu, i bice dobro ,dok sa reci ,primedbi ,Narod ne predje na stangle,lopate,a moze i da ih i ****, jer to su mu "popovi" pokazali kada "lece boljke" i tumace mu sta je Bog rekao,hteo da kaze itd..a sve za ..deder` lovu Narode.

Andrija Šrek

pre 11 godina

Vladika Irinej je Petar Pan! I Zvončica! I vuk i Crvenkapa! I Hromi Daba! I ubica Bambijeve mame! I Gargamel! I Dilan Dog! I Ptica Trkačica! I Sauron! I Lord Voldemor! I Đavo!
Šta ćemo SAD?

SMNS021

pre 11 godina

Vidim da se niko nije osvrnuo na cinjenicu da je preposteni vladika trazio i MILION dinara?! Dokle bre vise vladika? Kada hoces u NS da se vencas u crkvi, prvo moras da kupis "clansku" knjizicu. Onda te pitaju kolika ti je plata, pa ti odrede godisnju clanarinu. E tek kada to sve platis mozes da zakazes vencanje. I to je samo jedan od crkvenih nameta koje je doticni uveo. Ne bi me na kraju cudilo da privatizuju crkvu (pricam o eparh. Backoj) i prodaju je Rusima, Makedoncima, pa mozda cak i Vatikanu... Stop teroru Irineja Bulovica!

Tamla iz Londona

pre 11 godina

Svaki put kad me uhvati nostalgija za Srbijom i pomislim kako bi bilo lepo vratiti se, samo bacim pogled na vesti i odmah me mine zelja...

besna glista

pre 11 godina

A sta cemo sa Ristom Sotonom koji svakom svojom recju siri razdor i mrznju medju ljudima, cije je svako slovo ispunjeno otrovom i bezumljem? Kada ce ta psihopatska licnost biti poslata u aps?

Cedomir Rosic

pre 11 godina

Pa evo, kazem i ja: Medju nasim popovima ima lopova, kriminalaca, pedofila, prevaranata, ucenjivaca, ubica, lazova, fasista, nacista... I potpisujem. Tuzite me!

zoran58

pre 11 godina

I tako Petakov polako postaje svetac a oni sa bradom postaju fariseji, sadukeji i carinici.
Sve najbolje Petakovu. Malo je normalnih.

Maki

pre 11 godina

"...Pojedine nevladine organizacije su ranije oštro kritikovale presudu i podsetile da je sudija Miroslav Bošnjak, izričući presudu, rekao da takva uvreda protiv crkve nije zabeležena ni u vreme "najstrašnijeg komunizma", kao i da je i on, kao hrišćanin, uvređen zbog istupa Petakova."

I koliko je onda taj sudija doneo presudu koja se bazira isključivo na zakonu i koja je potpuno nepristrasna? Da je ovo normalna država, advokat odbrane bi odmah oborio presudu zbog očigledne pristrasnosti sudije i diskriminacije okrivljenog. Sudija bi odmah bio izuzet, a proces ponovljen.
Ali da je ovo normalna država, sudija bi se dobro čuvao da u obrazloženju presude meša svoju verska ubeđenja jer ne bi još dugo bio sudija. Sudija, kao i svaki drugi čovek, ima pravo na svoja verska ubeđenja, ali nikako nema pravo da na osnovu njih sudi i presuđuje. To mora da radi isključivo na osnovu važećih zakona, a svoju veru neka izražava slobodno, ali u crkvi, ne u sudnici.
Baš me zanima kako bi presudio u ovom primeru: svi znamo da naši bizmismeni mnogo vole da se u javnosti prikazuju kao turbovernici. Šta ako nekog takvog, koji je na primer, čak i sazidao neku crkvu, neko ko se deklariše kao ateista optuži za lopovluk i dokaže da je u pravu? Da li će ovaj sudija, uprkos dokazima, osloboditi veeeelikog dokazanog vernika, između ostalog i zato što ga je optužilo ateističko đubre jer kao veeeeliki vernik, ni sudija ne podnosi ateiste?!
Da li ateisti mogu da očekuju pravedno suđenje od takvog sudije?

slobodan

pre 11 godina

Zaista ne smatram da su navedene vladike jahaci apokalipse...ALI sam i duboko ubedjen da je besmislena kazna za uvredu koja izrecena aktivisti tog pokreta.
Ovo je jos jedna presuda koja govori o stanju svesti nasih sudija,a najvise govori da pomenuti sudija bas nema nikakve veze sa hriscanstvom na koje se poziva.
Isotvremeno bi mogle da se oglase i uvredjene vladike,da od njih cujemo sta misle o sudiji hriscaninu koji je uvredjen tako sto su uvredjena njihova preosvestenstva!!!

Zoran Popovic

pre 11 godina

Nema sanse da nasa drzava ni u 21. veku prodje kroz nekoliko stotina godina zakasnelu renensansu, jednostavno previse smo na istoku koji je tradicionalno arhaican i primitivan. U nasoj drzavi jedan sujeverni sudija oduzima pravo na 100 dana! slobodnog zivota coveku koji je jednostavno izrazio svoje misljenje, iako neukusnom metaforom, svakako upereno protiv pravog zla covecanstva - fasizma. Uloga crkve u podrzavanju nacionalistickih organizacija nije iskljucena, to je u svakom slucaju za debatu. Drzava nam je nazalost bedna, zbunjena himnom, grbom, brojnim egzistencijalnim i politickim ubedjenjima, princem, konfliktnom istorijom punom poraza i smrti, maglovitom buducnosti, porazenim drustvom - konzervativnim, agresivnim i punog loseg ukusa. Taj pop je trebalo da mu oprosti javno, da pokaze da je duhovniji od zemaljskih carki, da voli svoje "zalutale ovce". Poruka za mantije: prodajte Audije i dajte te pare narodnim kuhinjama, zivite skromno kao narod koji se pretvarate da duhovno vodite, ne kao tajkuni i politicari hraneci ego prezentacijom neke moci. Da je ovako retardiran sistem na zapadu protiv koga srpska crkva ima toliko gorcine, Christopher Hitchens bi trcao po Times Square sav u katranu i perju zbog God is Not Great, a Salman Rushdie bi se vec skrckao u iranskom hipokriticnom muslimanskom paklu. Crkva treba da bude potpuno skresana u sistemu a sistem treba da se potpuno obnovi mladim progresivnim kadrovima. Tek tada cemo dobiti renesansu, odnosno nacionalnu katarzu.

akcija

pre 11 godina

Idem kod sudije za prekrsaje zbog ugasenih farova za neki dan, moram da se raspitam koje je vere, seksualne orijentacije, nacije, kako je raspolozen, koje boje preferira, da li je konzervativan ili liberalan, ima li smisla za humor i slicno, da ga ne uvredim slucajno, poslace me na robiju.

Radovan

pre 11 godina

Ovakvu presudu sudija je doneo ,verovatno, na osnovu nekog člana važećeg ZAKONA. Odluka sudije ( ako je presudu doneo na osnovu ZAKONA) nije sporna ali je sporan način na koji se to prezentira u javnosti.Međutim, po tom zakonu većina poslanika našeg parlamenta bi trebalo da bude osuđeno za uvrede koje upućuju jedni drugima i to javno pred širokim auditorijumom TV gledaoca. Ovako koncipirana obaveštenja sigurno će naneti ogromnu štetu SPC a i šire.

Dorijan

pre 11 godina

Deco, ne postoji Bog, niti Deda Mraz. Religija je mnogo i sve su najvecim delom ispolitizovane.

Bolje da se bavite komparativnom religijom, i da shvatite to sve kao duge price.