Sreda, 29.08.2012.

14:19

Vučić: Imamo i kupce za novo oružje

Ministar odbrane Aleksandar Vučić rekao da će do kraja godine, u centralnoj Srbiji sa srpskim kapitalom biti otvorena nova fabrika složenih borbenih sistema.

Izvor: Tanjug

Vuèiæ: Imamo i kupce za novo oružje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

sasa

pre 11 godina

Cestitke za trud, jer ljudima u Srbiji treba omoguciti zaposljavanje. Nadam se jedino da nece vise biti zaposljavanja u drzavnim firmama preko veze kao za vreme zutih.

Sad smo tehnološki lideri u regionu !

pre 11 godina

Samo da pitam. Ne nisam u materiji. Koliko me sećanje služi Srbiji je Kumanovskim sporazumom zabranjeno da proizvovi oružje većeg kalibra od 27 milimetara. Kako sad odjednom fabrika najsavremenijeg oružja.
(Ljubiša, 30. avgust 2012 08:24)
Pa lasersko oružje Ljubiša.To su oni mali,mali,mikro i nanometri, sa onim isto tako malim čipićima, koji samo ferceraju i dok ti trepneš oni učine bum,bum i tebe više nema.

jovan

pre 11 godina

Ovaj covek je neumoran u pricanju bajki, basni, skaski, i to sve kako rekose u cu, ces, cemo oblicima. Pazi retorike, uveren sam da smo deo kupaca vec pronasli. Em sto, ne da je nasao "deo" kupaca, vec je uveren da je nasao! Ovde bi trebao jedan ozbiljan sastanak sa mozgom. Ne samo da se desifruju ovakve baljezgarije, vec da ih neko iskonstruise u svojoj glavi.

Milan

pre 11 godina

Vučić priča o tome kako imamo i kupce za naše najnovije oruzije, a nigde ni fabrike ni tog famoznog oruzija! Tako isto za tv. pretplatu priča... Pa šta pričaš bre , radi nešto!
Pričao je i za hapšenje Dinkića....
Kada ćeš da ispricas ko se iz bivše vlade sastajao sa pojedinim kriminalcima!? Pričao si samo priče, pričalice....

giger

pre 11 godina

Ne zna se sta se proizvodi ne zna se ni gde samo znamo da je slozeno borbeno sredstvo ali vec imamo kupce. Hmmmmm. Proizvod je magla mesto cuvena livada u rodnom mestu naseg diplomca-predsednika kupci hmmmm cekaj ovo je tesko... kupci biraci sns-a. Politika sve vise postaje religija . Nije bitno da li je nesto Istina nego da li vernici u nju veruju.

Ljubiša

pre 11 godina

Samo da pitam. Ne nisam u materiji. Koliko me sećanje služi Srbiji je Kumanovskim sporazumom zabranjeno da proizvovi oružje većeg kalibra od 27 milimetara. Kako sad odjednom fabrika najsavremenijeg oružja.

Vladimir

pre 11 godina

Pravicemo fabrike i vec imamo kupce majkemi samo ne mogu da vam kazem gde ce biti fabrika, sta ce praviti ni ko su ti kupci jer to je tajna :)

nebeski covek

pre 11 godina

Bravo Srbijo vracena u 90-te! Prija vam teoretsko zveckanje oruzjem, ali ako se pocne regrutacija i pravo zveckanje, razbezacete se po okolnim zemljama. A ko ce da nosi to silno oruzje koje ce se proizvoditi u rusofilskim fabrikama u Srbiji?

swedenonline

pre 11 godina

OK, kapiram da smo zemlja "iskrivljenih umova" da vrlo malo dodira sa stvarnosti te da je vojna industrija sudeci po interesovanju u istu od strane naroda zona interesovanja te samim tim i mogucnost prosperiteta. Sto bi rekli, za sada, dovoljno dobro. Ali je ipak zastrasujuca cinjenica koliko je interesovanje u oruzje. Sad, pitam se, da li ste imali kao deca neke normalne igracke koje nisu bile kopija ratnog arsenala? Sta je to sto vuce prema upotrebi i interesovanju o upotrebi sile, veliki deo populacije Srbije ima ptoblem sa tim i nije na evropskom nivou vec daleko mimo njega. Da li su crbene marame ostavile toliko duboke tragove koji su neizbrisivi? Da li je upotreba sile od strane roditelja bila ta koja je inicijalna kapisla da se bude nasilan? Stvarno bih voleo da razumem, posebno sa cinjenicom da ste osetili NATO silu, normalnom mozgu bi se zgadila svaka pomisao na istu ali, ovde nazalost zveketa oruzje kao optimalno resenje buducnosti? Da li je dozvoljeno gradjanu Srbije da bude razlicit, da napravi prelom i okrene se nauci, bilo cemu drugom konstruktivnom. Konstruisati oruzje je i dalje destruktivni smer. Ima li nade za nas kao naciju?

Netreba se zanositi i misliti da ce Rusi ulaziti u ulaganja u nasu vojnu industriju. Ova vlast ili neka naredna ce nas uvuci u saveze sa zapadom, Rusi ni u ludilu nece ubaciti nista napredno sto bi moglo biti eksponirano zapadnjacima, bar to treba da vam je jasno. Mozda veruju Tomi ali ko je sledeci? Nepouzdani smo jer nemamo cilj!

ivan.bozinovic@hotmail.com

pre 11 godina

Kada procitam komentare ovih humanih peace brother hipika sto ne vole oruzje i namensku industriju kosa mi se na glavi dize! Pa to je biznis, ako mi ne proizvedemo i prodamo, to ce uciniti neko drugi i donece profit svojoj zemlji. Muka mi je od vaseg prenemaganja, neznanja i patetike, stvarno ste najobicniji slucajevi koji ocito o zivotu, strategiji, biznisu i politici ne znaju nista. Ma jok, proizvodicemo rizlu i pajpove za vas kanabis i teci ce nam med i mleko! Ili libero vutra pa ce stranci da navale... Bolje rolajte i sedite za tv-om, tu ste drustvu korisniji...

aa

pre 11 godina

Samo napred, mada mi je malo čudno što nije u medije stigao plan o tome kakva bi ta fabrika trebalo biti? Pa ne gradi se velika fabrika kao od kockica pa jos do kraja godine :S

Trebali bi poboljsati uslove rada u fabrikama namenske i malo unaprediti ceo sistem izrade. :) Kod nas još uvek sve rade čike u plavim mantilima :)

crni gruja

pre 11 godina

Smešno mi je kada čitam komentare napisane po smernicama iz partijskih centrala. Najbolji primer su komentari koji napadaju ideju otvaranja nove fabrike oružja, tobože pozivajući se na humanost, a u stvari svrha im je napad na inistra vojnog. Isti ti komentatori vrlo dobro znaju da napr. Amerika najviše zarađuje prodajom oružja, a nešto mi nije poznato da njihova javnost istupa protiv toga iz humanitarnih razloga. Zato, manite se ćorava posla i kritike samo radi toga što vam je neko rekao da tako radite. Dobro je da se jača industrija jer je to jedini put izlaska iz ove krize.

Mile NS

pre 11 godina

I sad ce Vucic da "pravi" ono sto je Sutanovac "razvio".
((Aleksandar, 29. avgust 2012 18:56)

A recite nam Aleksandre, šta je to Šutanovac razvio? Možda kredit kod Američke banke za 21 vozilo Humvee a ovamo pričao kako su na poklon? Nego gde su ta kupljena vozila ? Znam da su proizvedena, video sam ih u proizvodnom pogonu sa našim vojnim tablicama...
Možda višemilionske štete po Yugoimprort SDPR, Ministarsvo odbrane i VS pa je bio pod (stopiranom) istragom BIA zbog zlopupotrebe službenog položaja? Niste znali ?
Možda kupovinu aviona "Piper Seneca V" preko posrednika za 2.7mill evra? Ili mislite na odbijanje saradnje sa Pakistanom čiji su predstavnici dolazili više puta, ne da razmatraju nego da kupe rakete Grad2000 122mm za VBR i prenos tehnologija za još neka oružja?
Da li je razvio "Lazar-a" koji je projektovan za Irak, ne za Srbiju, pa je skrpljeno ne više od nulte serije, 4, 5 komada i sada se vozaju od sajma do sajma? Da li je sredio nekoliko puta obećani remont Kuvajtskih tenkova M84 iako je u to vreme već uveliko Turska kompanija "ASELSAN" dobila taj posao?
Hvala na iscrpnom odgovoru...

Aleksandar

pre 11 godina

Prvo svim takozvanim pacifistima i onima koji se gnusaju oruzja,moraju da znaju da vojna industrija je vazna,ne za izvoz i zaradjuvanju na krvlju,kako neko dole kaze,vec za samo drzavu i njenu buducnost! Ma koliko ja zelo i svi mi da rat nikada nebude i da u svetu zavlada spokoj i tolerancija,to je prosto nemoguce,batalite te snove i nebuloze! Covek nije ni blizu te evolucije da postane bice kojima nece upravljati sosptveni strahovi. A kamoli da razume tudje strahove! Drzava Srbija mora da ima jaku privredu kako bi se odrzala na ovoj planeti koliko toliko dugo,pa samim tim moramo da imamo i naoruzanje! ako mislim da pretramo joj koji vek kao drzava,moramo da se modernizujemo i moramo da se podignemo finasiksi! a kao drugo nas procenat u prodaji svetskog nauruzanja je mizertan i racuna se u decimalama,ali mi moramo da imamo koliko tolki bolje naoruzanje od ostalih u regijinu,koliko je to moguce,pitajete vase dedove kako su prolazili u ratovima bez dobrog i modernog naoruzanja,nadam se da se to vise nikad nece desiti,ali mi moramo da budemo makar u kaoak sa nekim vremenom sto se tice svega pa i naoruzanja...

Stefan

pre 11 godina

Cisto da se zna, ova fabrika se radi prvenstveno za proizvodnju tenkova m84as za koje se interesuju nekoliko zemalja i spremni su da ih kupe cim budemo u mogucnosti da ih opet proizvodimo. Proizvodice se tu jos neka vozili ali ne bi sada o tome. I cisto da se zna, ja nisam podrzavao Sutanovca i tek ne podrzavam Vucica ali za sve ovo je zaslusan Sutanovac.
Pozdrav

Gorana

pre 11 godina

Mikas absolutno se slazem sa komentarom! To oruzije ce sigurno negde u svetu ubijati neciju nevinu decu, da se ne lazemo. Sigurno nece biti korisceno u odbrani Ciriha i Zeneve ili "ne dao bog" Vatikana. Dok su nas bombardovali nije nam bila draga vojna industrija!

mane vipra

pre 11 godina

kakvo crno oruzije...zasto da proizvodimo i prodajemo nesto sto donosi smrt i bol!!! legalizujmo bolje marihuanu i bazirajmo privredu na njoj i produktima od nje. legalize it, bre!

seljadin

pre 11 godina

Aco, cena akva vive 1.5 litara je 39 dinara, ili 39 centi, to je 2 puta jeftinije nego sto placas u Dubajiu, tu desaliniziranu vodu, koja nikada ne moze biti kao prirodna.

Mr D

pre 11 godina

Na osnovu ovoga što je napisano, meni deluje da je u pitanju sklapanje ruskog oružja za izvoz u zemlju sa kojom Srbija ima bescarinski režim, a Rusija nema.
Pretpostavljam da ovakvih zemalja nema mnogo.

Mislim da o ovakvim poslovima gdin Ministar ne treba da daje tek tako izjave... ali dobro, šta očekivati od nekog ko nema ni dan staža na bilo kakvim rukovodećim poslovima u privredi...

me_me_me

pre 11 godina

Jednostavno se naježim kada mi neko spomene oružje. Zar je moguće da u 21.om veku mi pričamo o oružju, nakon svega što smo preživeli. Pravimo oružje za Ruse u sred Srbije...Bože ima li te, ima li spasa za nas, ako nema što pre te molim da završiš sa nama a ne da nas decenijama mučiš ovako. Za nas jednostavno nema spasa.

Ej

pre 11 godina

Komentar mog oca na ovu vest danas je bio:"Upravu je Zagorka Golubovic,ovaj covek oponasa firera.Pored ovolike suse,mi pravimo fabriku za unistavanje.Mesto da zivimo u sazivotu sa prirodom,da proizvodimo sisteme za navodnjavanje i da ubiramo rajske plodove prirode, mi krecemo putem zla.Vucic na nesreci drugih hoce da gradi nasu srecu."
I sto posto je upravu,pa gde su nama normalne ideje,da proizvodimo poljoprivredne sisteme.Pa ce nas i priroda i Bog nagraditi.A ovako svaki dan kad cujem bilans zrtava sukoba u Siriji,pomislim kako smo im mi prodali te puske i kursume da se njima poubijaju,jos se ministri vojni time hvale.Ljudi nece nas ni sreca,jer je nismo dostojni.

nriljano

pre 11 godina

@(Aleksandar, 29. avgust 2012 14:53)

Pa sta mislite Aleksandre, da pravite Rajh sa tolikim celikom? Da li vi znate koji su kapaciteti Zelezare? 6000 tona dnevno, da bi bilo dovoljno profita i fabrika ostala rentabilna. Nama sigurno ne treba tolika kolicina za namensku industriju.

Mikas

pre 11 godina

Eto - sad ce da prave fabriku oruzja koje ubija, a onamo se zalazu za zabranu proizvodnje cigareta!

Da ne pominjem koliko novca udje u budzet od akciza, dok od fabrike oruzja mozemo da imamo samo gubitke (kao i do sada)!

A o zagadjenju zivotne sredine od zelezare u Smederevu ne bih da pricam...

** ne promovisem pusenje, niti imam neke koristi od toga. Samo me nervira dvolicnost komentatora na ovom sajtu.

sluzbenik

pre 11 godina

Hitler je rešio problem nezaposlenosti u Nemačkoj (samim tim i ekonomsku krizu koja je trajala od od dvadesetih godina prošlog veka) zapošljavanjem velikog broja ljudi u vojnoj industriji. A kada su proizveli dovoljno oružija....dalje znate i sami...

Dusko

pre 11 godina

Otvaranje ovakve fabrike u Srbiji ce doprineti razvoju nase vojne industrije, ali i novim zaposljavanjima. Vojna industrija je jedna od indistrujskih grana, koja u najvecoj meri pokrece i ostatak industrije, zbog kupovine sirovina i delova od drugih fabrika i proizvodjaca. Posebno je dobro u celoj prici to, sto ce prozivodnja ove fabrike biti i izvozno orijentisana, jer ce se time direktno povecati devizni prilivi zemlje.
Sve u svemu, odlican potez ruskih vlasti i naseg ministra odbrane Vucica.

seljadin

pre 11 godina

sve ove koji pisu da treba da bude sram Srbiju jer pravi oruzje, pitao bih zasto se boje da ce Srbija biti jaka? Njima ne smeta sto USA proizvodi stotine miljardi vredno oruzje i isprobava na neduznima?

Mikael Hansen

pre 11 godina

I zamolio bih one iz propagandističkog sektora SNS-a da kad šalju komentare pune hvalospeva za aktuelnu vlast preThodno a ne preDhodno konsultuju nekog lektora. Hvala ...

Aca

pre 11 godina

Re@Zasto Zelezara Smederevo ne snabdeva ?
Evo zasto Fiat ne snabdeva nema kvalitet niti tip lima koji se koristi za kola niti ima uslove da proizvode . Zasto Ikarus i ostali ne uzimaju zasto bi kad je skuplji od uvoznog . Drugo Sartid je uvek bio promasaj. Neka koks nema rudu nema nista To je kao kad bi imao fabriku vode usred pustinje gde nema izvora vec uvozis i dovozis vodu pa je flasiras
e
(eeeee, 29. avgust 2012 15:26)
Zivim u Dubaiu i verovao ti ili ne ali u U.A.E. toga ima i ne samo ovde vec u celom ovom regionu. I jos nesto, flasirana voda je jeftinija nego u Srbiji a verovao mi ti ili ne jeftinija je nego i u Kanadi. Ziveo sam i tamo do skora i flasa od 1 1/2 L tamo kosta 2CAD$=1,6 Eura, koliko je otprilike i u Evropi. Ovde flasirana voda domacih proizvodjaca Al Alain i.t.d ... kosta 3 dirhama stto je ekvivalentno 0.80Cad$ ili 60 euro centi. Nisi bas napravio naj bolje poredjenje. Vodu koju koristim kod kuce za istu kolicinu koju potrosim kao u Srbiji, mesecno manje platim oko 20% a oni ovde vodu proizvode od morske vode po principu povratne osmoze-tehnologija koju je NASA razvila '60 godina za svoj svemirski program. Trosi jako puno energije a opet je jeftinije nego nasa koja dolazi iz prirodnih izvora. Kako i zasto je to tako nemogu da razumem ali Arapi nista nece da rade ako nemaju zaradu pa ti gledaj. Zalosno a istinito. A uglja imamo samo bi u sistemu Kolubare mogla da se napravi i koksara a rudu gvozdja da nastavimo da uvozimo pa obet je moguce naci racunicu.

?

pre 11 godina

pa cime cemo da branimo kosovo, mozda sandzak i vojvodinu jednog dana.
treba nam bar nesto osnovno za suprotstavljanje nato-u.
zato i rusi daju finansijsku podrsku.
nikako ovde ljudi da ukapiraju da velikim silama (citaj i Rusiji) trebaju nova zarista.

dejana

pre 11 godina

Naša vojna industrija i arsenal vojnog oružja je u predhodnom periodu uništen.Potrebne su nam ove fabrike u koje je spremna da ulaže sadašnja vlast.Razvijamo industriju,obnavljamo naoružanje i otvaramo nova tržišta u ne razvijenim zamljama sveta!

VladimirUE

pre 11 godina

Bedna je vlada koja privredni razvoj planira na ubijanju drugih ljudi, tj. na vojnu industriju, i to u saradnji sa diktatorskom Rusijom. Da ne pominjem da ti poslovi nikad nece ni biti naplaceni u celosti, jer su nam Ruski saveznici uvek ostajali duzni.

goca

pre 11 godina

Imali smo fabriku koju je predhodna vlast uništila sada moramo da pravimo drugu.I ona u rukama predhodnog režima privatizovana je na jako sumnjiv način.

Biki

pre 11 godina

Odlične vesti Vučiću! Privreda Srbije se mora ojačati a ljudima obezbediti poslovi. Neka je uspešna daljnja saradnja sa Rusijom. Pokretanje proizvodnje svi željno očekujemo!

Seele

pre 11 godina

Vidimo već uspehe na prvim koracima uspostavljene saradnje sa Rusijom. Otvaranje nove fabrike, uspostavljanje uslova za rad naše namenske industrije i zajednički izlazak na inostrano tržište mogu pospešiti oblast naše odbrambene industrije i doneti mnoga radna mesta. Odličan početak!

Mikael Hansen

pre 11 godina

Tako je, matori, razvijaj namensku! I kao ministra odbrane, zamolio bih te da vratiš redovni vojni rok, vojne vežbe i mobilizacije jer je ovako više neizdrživo ...

Roki 2

pre 11 godina

Vucicu, svaka cast, tako treba svaki ministar da vuce za svoje ministarstvo, ne sumnjam da ce Vucic i ostvariti ovo sto je izjavio, vidi se da covek zeli dobro svom narodu i drzavi.

Luk iz Kine

pre 11 godina

@Aleksandar, 29. avgust 2012 14:53

Tvoj predlog zvuči odlično u teoriji ali bojim se da je u praksi neizvodljiv. Postavljanje pravih ljudi na prava mesta je nešto što ova zemlja jednostavno ne ume, niti je ikada umela. Upitan je i kvalitet čelika "smederevca". Priča se da je rumunska Dačija, još za vakta US Stila, vratila poveću količinu limova zbog neodgovarajućeg kvaliteta. Sve one fabrike koje si naveo imaju toliki obim proizvodnje (ako uopšte više išta proizvode) da bi im za godinu dana bilo dovoljno čelika koliko se u Smederevu proizvede za tri dana, i to između doručka i ručka.

Sreten Petrovic

pre 11 godina

@(Aleksandar, 29. avgust 2012 14:53)

Nase fabrike teske industrije nisu konkurentne sa inostranim jer nisu u mogucnosti da proizvedu robu po toliko niskim cenama a razlog je u tehnickoj zaostalosti masina. Jeftinije je i kupiti i dopremiti delove od celika iz inostranstva nego gubiti gomilu vremena kako bi Smederevska zelezara isporucila tu robu.

A kada stranci nasim ljudima ponude robote koji bi usavrsili proizvodnji i kako bismo postali konkurentni nasi ljudi to u startu odbiju. Zato i jesmo tu gde jesmo.

Iako kod nas radna snaga kosta jeftinije nego u zapadnoj Evropi, za proizvodnju jednog dela potrebno je i po 6-7 puta vise vremena uz to u mnogim Evropskim zelezarama sve rade roboti tako da se i ni radna snaga ne placa. Dakle problem je tehnicke prirode i potrebno je da se fabrike modernizuju kako bi nasa roba bila konkurentna sa inostranom. Ne zivimo u komunizmu gde drzava sve odredjuje vec u kapitalizmu gde vaze zakoni ponude i potraznje. Svako ce radije kupiti domaci poluproizvod, manje ga platiti i imati vecu zaradu nego zarad domaceg proizvoda gubiti na zaradi.

Potpukovnik-SS

pre 11 godina

Modernizacija vazduhoplovstva mora da bude propraćena i istragom nad remontom Miga-29. koji se srušio u Batajnici i koji je tom prilikom usmrtio vojnika na dežurstvu.
U ostalom da vidimo zašto su se borbeni sistemi i naoružanje kao i remonti obavljali preko privatnih firmi koje se i ne bave namenskom industrijom.

milivoje jovanic

pre 11 godina

Namenska industrija je nekad bila ponos drzave,dok je nisu upropastili.Nadam se da ce opet biti,a ova vest govotri u prilog tome.Dobro je sto Vucic pokrece novu proizvodnju,to nam je potrebno,.Moramo ojacati zbog mnogih opasnosti i spoljnjih i unutrasnjih.

mikach

pre 11 godina

Dobro je da krece podizanje novih fabrika,to je veoma potrebno,cak je prioritet po meni.A posebno u ovom slucaju je odlicno sto je u pitanju vojna industrija,tako ce mo i obnoviti deo naseg vojnog arsenala,lakse nego klasicnom kupovinom.A da su nam potrebni novi vojni sistemi,jesu.I to sto vise.

james bond

pre 11 godina

A jel ta fabrika već počela da se gradi, kraj godine je za par meseci? Ili je u pitanju neki mali pogon, radionica, šupa??? Sagraditi fabriku zahteva projekat, zemljište, pa instalaciju (trafostanicu, komprimovani vazduh...) i još mnogo toga.

Peter

pre 11 godina

Koliko se sećam bivša Jugoslavija je imala jake kapacitete u namenskoj industriji, čiji je jedan dobar deo ostao na teritoriji Srbije. Imali smo prilike da vidimo oružare u Kragujevcu kako idu peške za Beograd, prilikom štrajka u kome su tražili da im država prizna potraživanja ali i da stvori pretpostavke za povećanje proizvodnje. U skladu sa tim zahtevima vidim i odlazak Aleksandra Vučića u Moskvu kao vrlo pozitivan korak.

Julian

pre 11 godina

Sto aktuelni ministar recju jednom ne pomene zasluge bivseg ministra oko pripreme ovog perja kojim se sada Vucic kiti? A sto se tice kapaciteta Sartida i kolicine celika koje on izbacuje da bi rentabilno funkcionisao . To dragi moji glasaci SNS-a koji ste skloni da pijete naiskap svakakvu demagogiju koju vam sipaju vasi priuceni politicki favoriti isporucuju, to jednostavno prevazilazi sve potrebe i FAS-a i namenske i vojne i svedruge metalske industrije ne u Srbiji vec i u regionu i sire. Inace Sartid je proradio kad je napravljen aranzman sa US steel-om koji ste vi pljuvali gde god ste stigli. Evo sad je u drzavnom vlasnistvu 100% opremljen i funkcionalan bez dolara duga, pa izvolite pokazite kako ta vasa komunisticka logika vodjenja privrede funkcionise!

Bejn

pre 11 godina

Taj "domaci kapital" je jedan od glavnih finansijera SNS. Mada ako budu platili bar deo poreza na svoj poslovni poduhvat i zaposlili odr. broj ljudi, imaju moju podrsku.

Car00

pre 11 godina

Mogu samo da kazem da sam izrecito zadovoljan ovom vladom do sada, ne brinite nije mi placeno da ovo pisem dosta dugo pratim nasu vojnu industriju tokom ovih godina i nisam video neke velike pozitivne promene, i sve ovo vreme sam bio razocaran od smanjenja broja aktivnih pripadnika VS do ostalih stvari koje su nazalost narusile nasu Vojsku. Mada uliva mi se nada kada cujem ovakve vesti, i izuzetno sam srecan i nestrpljiv oko ove nove fabrike, ja mislim da ce makar nesto biti bolje, samo je potrebno vremena s' obzirom kakva nam je predhodna vlast bila ovi jos nekako i pokusavaju da nas izbave iz vode, samo napred Vucicu podrzavam, samo pozitivno i da se vide rezultati..!

PecaP

pre 11 godina

Kina je danas svetska sila u proizvodnji borbenih aviona. Treba sarađivati i sa njima i sa Rusijom posebno u proizvodnji i plasmanu delova u namenskoj proizvodnji.

Srdjan

pre 11 godina

Jako bih voleo da verujem u ovo, ali nije logicno ocekivati da postoji kupac za proizvod koji jos niti postoji, niti se znaju njegove karakteristike. U svakom slucaju odlicna vest je da se pokrece proizvodnja bilo cega.

Milanche

pre 11 godina

"Aleksandar" - Sartid
Ne vredi, Sartid ne moze da proizvede odgovarajuci celik za auto industriju. I ja sam se raspitivao malo okolo. Moguce je samo da proizvodi gradjevinski celik, a on je loseg kvaliteta.

TAGORE

pre 11 godina

Ministre, sram te bilo! Razvijaš zemlju otvaranjem fabrika oružja.Kome ćeš to prodavati, ko će se ubijati našim proizvodima? Umesto da ulažeš u proizvodnju hrane, ti praviš moderne ''borbene sisteme''! Srbijo, seti se devedesetih!

Bgd

pre 11 godina

Pa nece sigurno u Juznu Srbiju!
Ali samo polako, polako ...
(Juzna Pruga, 29. avgust 2012 14:42)

Nema potrebe vi ste se svi preselili u Beograd, ostali samo starci i napuštene kuće.

eeeee

pre 11 godina

Zasto Zelezara Smederevo ne snabdeva ?
Evo zasto Fiat ne snabdeva nema kvalitet niti tip lima koji se koristi za kola niti ima uslove da proizvode . Zasto Ikarus i ostali ne uzimaju zasto bi kad je skuplji od uvoznog . Drugo Sartid je uvek bio promasaj. Neka koks nema rudu nema nista To je kao kad bi imao fabriku vode usred pustinje gde nema izvora vec uvozis i dovozis vodu pa je flasiras
e

Aleksandar

pre 11 godina

Molio bih g-dina Ministra da proba sa svojim timom i uz saradnju ostalih Ministarstava, pronadje resenje kako je moguce izbeci uvoz nekoh od elemenata koje je moguce proizvesti u Srbiji. Zasto dozvoljavamo da nam zelezara Smederevo bude problem ako moze da snabdeva neke od giganata na nasem trzistu. Namenska industrija za potrebe "Lazara" i ostalih gde je potreban celik, Fiat, FAP, IMT, IMR, IKARUS,Gosa, MIN, 14. Oktobar ... i ima toga jos. Mozda je potrebno uloziti jos nesto sredstava da bi se proizvodnja prilagodila potrebama ali bi se ekonomski rezultati videli kroz uposljenost nasih ljudi. Nismo mi bas toliko nekompetentni i lenji, nego nemamo adekvatne ljude na pravom mestu. Sazovite konvenciju svih preduzeca koja imaju potrebe za celikom i limovima i izadjite sa racunicom koliko je to potrebno NASOJ industriji a koliki je kapacitet SARTIDA. Kome sta treba i kolika bi bila potrebna ulaganja da se zadovolje potrebe i standardi kvaliteta koji ne bi zaostajali za ostalima u svetu. Srecno

Bgd

pre 11 godina

Pa nece sigurno u Juznu Srbiju!
Ali samo polako, polako ...
(Juzna Pruga, 29. avgust 2012 14:42)

Nema potrebe vi ste se svi preselili u Beograd, ostali samo starci i napuštene kuće.

Mikael Hansen

pre 11 godina

Tako je, matori, razvijaj namensku! I kao ministra odbrane, zamolio bih te da vratiš redovni vojni rok, vojne vežbe i mobilizacije jer je ovako više neizdrživo ...

Aleksandar

pre 11 godina

Molio bih g-dina Ministra da proba sa svojim timom i uz saradnju ostalih Ministarstava, pronadje resenje kako je moguce izbeci uvoz nekoh od elemenata koje je moguce proizvesti u Srbiji. Zasto dozvoljavamo da nam zelezara Smederevo bude problem ako moze da snabdeva neke od giganata na nasem trzistu. Namenska industrija za potrebe "Lazara" i ostalih gde je potreban celik, Fiat, FAP, IMT, IMR, IKARUS,Gosa, MIN, 14. Oktobar ... i ima toga jos. Mozda je potrebno uloziti jos nesto sredstava da bi se proizvodnja prilagodila potrebama ali bi se ekonomski rezultati videli kroz uposljenost nasih ljudi. Nismo mi bas toliko nekompetentni i lenji, nego nemamo adekvatne ljude na pravom mestu. Sazovite konvenciju svih preduzeca koja imaju potrebe za celikom i limovima i izadjite sa racunicom koliko je to potrebno NASOJ industriji a koliki je kapacitet SARTIDA. Kome sta treba i kolika bi bila potrebna ulaganja da se zadovolje potrebe i standardi kvaliteta koji ne bi zaostajali za ostalima u svetu. Srecno

james bond

pre 11 godina

A jel ta fabrika već počela da se gradi, kraj godine je za par meseci? Ili je u pitanju neki mali pogon, radionica, šupa??? Sagraditi fabriku zahteva projekat, zemljište, pa instalaciju (trafostanicu, komprimovani vazduh...) i još mnogo toga.

eeeee

pre 11 godina

Zasto Zelezara Smederevo ne snabdeva ?
Evo zasto Fiat ne snabdeva nema kvalitet niti tip lima koji se koristi za kola niti ima uslove da proizvode . Zasto Ikarus i ostali ne uzimaju zasto bi kad je skuplji od uvoznog . Drugo Sartid je uvek bio promasaj. Neka koks nema rudu nema nista To je kao kad bi imao fabriku vode usred pustinje gde nema izvora vec uvozis i dovozis vodu pa je flasiras
e

seljadin

pre 11 godina

sve ove koji pisu da treba da bude sram Srbiju jer pravi oruzje, pitao bih zasto se boje da ce Srbija biti jaka? Njima ne smeta sto USA proizvodi stotine miljardi vredno oruzje i isprobava na neduznima?

Sreten Petrovic

pre 11 godina

@(Aleksandar, 29. avgust 2012 14:53)

Nase fabrike teske industrije nisu konkurentne sa inostranim jer nisu u mogucnosti da proizvedu robu po toliko niskim cenama a razlog je u tehnickoj zaostalosti masina. Jeftinije je i kupiti i dopremiti delove od celika iz inostranstva nego gubiti gomilu vremena kako bi Smederevska zelezara isporucila tu robu.

A kada stranci nasim ljudima ponude robote koji bi usavrsili proizvodnji i kako bismo postali konkurentni nasi ljudi to u startu odbiju. Zato i jesmo tu gde jesmo.

Iako kod nas radna snaga kosta jeftinije nego u zapadnoj Evropi, za proizvodnju jednog dela potrebno je i po 6-7 puta vise vremena uz to u mnogim Evropskim zelezarama sve rade roboti tako da se i ni radna snaga ne placa. Dakle problem je tehnicke prirode i potrebno je da se fabrike modernizuju kako bi nasa roba bila konkurentna sa inostranom. Ne zivimo u komunizmu gde drzava sve odredjuje vec u kapitalizmu gde vaze zakoni ponude i potraznje. Svako ce radije kupiti domaci poluproizvod, manje ga platiti i imati vecu zaradu nego zarad domaceg proizvoda gubiti na zaradi.

Potpukovnik-SS

pre 11 godina

Modernizacija vazduhoplovstva mora da bude propraćena i istragom nad remontom Miga-29. koji se srušio u Batajnici i koji je tom prilikom usmrtio vojnika na dežurstvu.
U ostalom da vidimo zašto su se borbeni sistemi i naoružanje kao i remonti obavljali preko privatnih firmi koje se i ne bave namenskom industrijom.

Mile NS

pre 11 godina

I sad ce Vucic da "pravi" ono sto je Sutanovac "razvio".
((Aleksandar, 29. avgust 2012 18:56)

A recite nam Aleksandre, šta je to Šutanovac razvio? Možda kredit kod Američke banke za 21 vozilo Humvee a ovamo pričao kako su na poklon? Nego gde su ta kupljena vozila ? Znam da su proizvedena, video sam ih u proizvodnom pogonu sa našim vojnim tablicama...
Možda višemilionske štete po Yugoimprort SDPR, Ministarsvo odbrane i VS pa je bio pod (stopiranom) istragom BIA zbog zlopupotrebe službenog položaja? Niste znali ?
Možda kupovinu aviona "Piper Seneca V" preko posrednika za 2.7mill evra? Ili mislite na odbijanje saradnje sa Pakistanom čiji su predstavnici dolazili više puta, ne da razmatraju nego da kupe rakete Grad2000 122mm za VBR i prenos tehnologija za još neka oružja?
Da li je razvio "Lazar-a" koji je projektovan za Irak, ne za Srbiju, pa je skrpljeno ne više od nulte serije, 4, 5 komada i sada se vozaju od sajma do sajma? Da li je sredio nekoliko puta obećani remont Kuvajtskih tenkova M84 iako je u to vreme već uveliko Turska kompanija "ASELSAN" dobila taj posao?
Hvala na iscrpnom odgovoru...

Milanche

pre 11 godina

"Aleksandar" - Sartid
Ne vredi, Sartid ne moze da proizvede odgovarajuci celik za auto industriju. I ja sam se raspitivao malo okolo. Moguce je samo da proizvodi gradjevinski celik, a on je loseg kvaliteta.

Julian

pre 11 godina

Sto aktuelni ministar recju jednom ne pomene zasluge bivseg ministra oko pripreme ovog perja kojim se sada Vucic kiti? A sto se tice kapaciteta Sartida i kolicine celika koje on izbacuje da bi rentabilno funkcionisao . To dragi moji glasaci SNS-a koji ste skloni da pijete naiskap svakakvu demagogiju koju vam sipaju vasi priuceni politicki favoriti isporucuju, to jednostavno prevazilazi sve potrebe i FAS-a i namenske i vojne i svedruge metalske industrije ne u Srbiji vec i u regionu i sire. Inace Sartid je proradio kad je napravljen aranzman sa US steel-om koji ste vi pljuvali gde god ste stigli. Evo sad je u drzavnom vlasnistvu 100% opremljen i funkcionalan bez dolara duga, pa izvolite pokazite kako ta vasa komunisticka logika vodjenja privrede funkcionise!

Biki

pre 11 godina

Odlične vesti Vučiću! Privreda Srbije se mora ojačati a ljudima obezbediti poslovi. Neka je uspešna daljnja saradnja sa Rusijom. Pokretanje proizvodnje svi željno očekujemo!

Srdjan

pre 11 godina

Jako bih voleo da verujem u ovo, ali nije logicno ocekivati da postoji kupac za proizvod koji jos niti postoji, niti se znaju njegove karakteristike. U svakom slucaju odlicna vest je da se pokrece proizvodnja bilo cega.

Seele

pre 11 godina

Vidimo već uspehe na prvim koracima uspostavljene saradnje sa Rusijom. Otvaranje nove fabrike, uspostavljanje uslova za rad naše namenske industrije i zajednički izlazak na inostrano tržište mogu pospešiti oblast naše odbrambene industrije i doneti mnoga radna mesta. Odličan početak!

TAGORE

pre 11 godina

Ministre, sram te bilo! Razvijaš zemlju otvaranjem fabrika oružja.Kome ćeš to prodavati, ko će se ubijati našim proizvodima? Umesto da ulažeš u proizvodnju hrane, ti praviš moderne ''borbene sisteme''! Srbijo, seti se devedesetih!

Luk iz Kine

pre 11 godina

@Aleksandar, 29. avgust 2012 14:53

Tvoj predlog zvuči odlično u teoriji ali bojim se da je u praksi neizvodljiv. Postavljanje pravih ljudi na prava mesta je nešto što ova zemlja jednostavno ne ume, niti je ikada umela. Upitan je i kvalitet čelika "smederevca". Priča se da je rumunska Dačija, još za vakta US Stila, vratila poveću količinu limova zbog neodgovarajućeg kvaliteta. Sve one fabrike koje si naveo imaju toliki obim proizvodnje (ako uopšte više išta proizvode) da bi im za godinu dana bilo dovoljno čelika koliko se u Smederevu proizvede za tri dana, i to između doručka i ručka.

Car00

pre 11 godina

Mogu samo da kazem da sam izrecito zadovoljan ovom vladom do sada, ne brinite nije mi placeno da ovo pisem dosta dugo pratim nasu vojnu industriju tokom ovih godina i nisam video neke velike pozitivne promene, i sve ovo vreme sam bio razocaran od smanjenja broja aktivnih pripadnika VS do ostalih stvari koje su nazalost narusile nasu Vojsku. Mada uliva mi se nada kada cujem ovakve vesti, i izuzetno sam srecan i nestrpljiv oko ove nove fabrike, ja mislim da ce makar nesto biti bolje, samo je potrebno vremena s' obzirom kakva nam je predhodna vlast bila ovi jos nekako i pokusavaju da nas izbave iz vode, samo napred Vucicu podrzavam, samo pozitivno i da se vide rezultati..!

milivoje jovanic

pre 11 godina

Namenska industrija je nekad bila ponos drzave,dok je nisu upropastili.Nadam se da ce opet biti,a ova vest govotri u prilog tome.Dobro je sto Vucic pokrece novu proizvodnju,to nam je potrebno,.Moramo ojacati zbog mnogih opasnosti i spoljnjih i unutrasnjih.

Bejn

pre 11 godina

Taj "domaci kapital" je jedan od glavnih finansijera SNS. Mada ako budu platili bar deo poreza na svoj poslovni poduhvat i zaposlili odr. broj ljudi, imaju moju podrsku.

goca

pre 11 godina

Imali smo fabriku koju je predhodna vlast uništila sada moramo da pravimo drugu.I ona u rukama predhodnog režima privatizovana je na jako sumnjiv način.

PecaP

pre 11 godina

Kina je danas svetska sila u proizvodnji borbenih aviona. Treba sarađivati i sa njima i sa Rusijom posebno u proizvodnji i plasmanu delova u namenskoj proizvodnji.

sluzbenik

pre 11 godina

Hitler je rešio problem nezaposlenosti u Nemačkoj (samim tim i ekonomsku krizu koja je trajala od od dvadesetih godina prošlog veka) zapošljavanjem velikog broja ljudi u vojnoj industriji. A kada su proizveli dovoljno oružija....dalje znate i sami...

Peter

pre 11 godina

Koliko se sećam bivša Jugoslavija je imala jake kapacitete u namenskoj industriji, čiji je jedan dobar deo ostao na teritoriji Srbije. Imali smo prilike da vidimo oružare u Kragujevcu kako idu peške za Beograd, prilikom štrajka u kome su tražili da im država prizna potraživanja ali i da stvori pretpostavke za povećanje proizvodnje. U skladu sa tim zahtevima vidim i odlazak Aleksandra Vučića u Moskvu kao vrlo pozitivan korak.

dejana

pre 11 godina

Naša vojna industrija i arsenal vojnog oružja je u predhodnom periodu uništen.Potrebne su nam ove fabrike u koje je spremna da ulaže sadašnja vlast.Razvijamo industriju,obnavljamo naoružanje i otvaramo nova tržišta u ne razvijenim zamljama sveta!

Dusko

pre 11 godina

Otvaranje ovakve fabrike u Srbiji ce doprineti razvoju nase vojne industrije, ali i novim zaposljavanjima. Vojna industrija je jedna od indistrujskih grana, koja u najvecoj meri pokrece i ostatak industrije, zbog kupovine sirovina i delova od drugih fabrika i proizvodjaca. Posebno je dobro u celoj prici to, sto ce prozivodnja ove fabrike biti i izvozno orijentisana, jer ce se time direktno povecati devizni prilivi zemlje.
Sve u svemu, odlican potez ruskih vlasti i naseg ministra odbrane Vucica.

VladimirUE

pre 11 godina

Bedna je vlada koja privredni razvoj planira na ubijanju drugih ljudi, tj. na vojnu industriju, i to u saradnji sa diktatorskom Rusijom. Da ne pominjem da ti poslovi nikad nece ni biti naplaceni u celosti, jer su nam Ruski saveznici uvek ostajali duzni.

Roki 2

pre 11 godina

Vucicu, svaka cast, tako treba svaki ministar da vuce za svoje ministarstvo, ne sumnjam da ce Vucic i ostvariti ovo sto je izjavio, vidi se da covek zeli dobro svom narodu i drzavi.

Mikael Hansen

pre 11 godina

I zamolio bih one iz propagandističkog sektora SNS-a da kad šalju komentare pune hvalospeva za aktuelnu vlast preThodno a ne preDhodno konsultuju nekog lektora. Hvala ...

mikach

pre 11 godina

Dobro je da krece podizanje novih fabrika,to je veoma potrebno,cak je prioritet po meni.A posebno u ovom slucaju je odlicno sto je u pitanju vojna industrija,tako ce mo i obnoviti deo naseg vojnog arsenala,lakse nego klasicnom kupovinom.A da su nam potrebni novi vojni sistemi,jesu.I to sto vise.

crni gruja

pre 11 godina

Smešno mi je kada čitam komentare napisane po smernicama iz partijskih centrala. Najbolji primer su komentari koji napadaju ideju otvaranja nove fabrike oružja, tobože pozivajući se na humanost, a u stvari svrha im je napad na inistra vojnog. Isti ti komentatori vrlo dobro znaju da napr. Amerika najviše zarađuje prodajom oružja, a nešto mi nije poznato da njihova javnost istupa protiv toga iz humanitarnih razloga. Zato, manite se ćorava posla i kritike samo radi toga što vam je neko rekao da tako radite. Dobro je da se jača industrija jer je to jedini put izlaska iz ove krize.

Aleksandar

pre 11 godina

Prvo svim takozvanim pacifistima i onima koji se gnusaju oruzja,moraju da znaju da vojna industrija je vazna,ne za izvoz i zaradjuvanju na krvlju,kako neko dole kaze,vec za samo drzavu i njenu buducnost! Ma koliko ja zelo i svi mi da rat nikada nebude i da u svetu zavlada spokoj i tolerancija,to je prosto nemoguce,batalite te snove i nebuloze! Covek nije ni blizu te evolucije da postane bice kojima nece upravljati sosptveni strahovi. A kamoli da razume tudje strahove! Drzava Srbija mora da ima jaku privredu kako bi se odrzala na ovoj planeti koliko toliko dugo,pa samim tim moramo da imamo i naoruzanje! ako mislim da pretramo joj koji vek kao drzava,moramo da se modernizujemo i moramo da se podignemo finasiksi! a kao drugo nas procenat u prodaji svetskog nauruzanja je mizertan i racuna se u decimalama,ali mi moramo da imamo koliko tolki bolje naoruzanje od ostalih u regijinu,koliko je to moguce,pitajete vase dedove kako su prolazili u ratovima bez dobrog i modernog naoruzanja,nadam se da se to vise nikad nece desiti,ali mi moramo da budemo makar u kaoak sa nekim vremenom sto se tice svega pa i naoruzanja...

Aca

pre 11 godina

Re@Zasto Zelezara Smederevo ne snabdeva ?
Evo zasto Fiat ne snabdeva nema kvalitet niti tip lima koji se koristi za kola niti ima uslove da proizvode . Zasto Ikarus i ostali ne uzimaju zasto bi kad je skuplji od uvoznog . Drugo Sartid je uvek bio promasaj. Neka koks nema rudu nema nista To je kao kad bi imao fabriku vode usred pustinje gde nema izvora vec uvozis i dovozis vodu pa je flasiras
e
(eeeee, 29. avgust 2012 15:26)
Zivim u Dubaiu i verovao ti ili ne ali u U.A.E. toga ima i ne samo ovde vec u celom ovom regionu. I jos nesto, flasirana voda je jeftinija nego u Srbiji a verovao mi ti ili ne jeftinija je nego i u Kanadi. Ziveo sam i tamo do skora i flasa od 1 1/2 L tamo kosta 2CAD$=1,6 Eura, koliko je otprilike i u Evropi. Ovde flasirana voda domacih proizvodjaca Al Alain i.t.d ... kosta 3 dirhama stto je ekvivalentno 0.80Cad$ ili 60 euro centi. Nisi bas napravio naj bolje poredjenje. Vodu koju koristim kod kuce za istu kolicinu koju potrosim kao u Srbiji, mesecno manje platim oko 20% a oni ovde vodu proizvode od morske vode po principu povratne osmoze-tehnologija koju je NASA razvila '60 godina za svoj svemirski program. Trosi jako puno energije a opet je jeftinije nego nasa koja dolazi iz prirodnih izvora. Kako i zasto je to tako nemogu da razumem ali Arapi nista nece da rade ako nemaju zaradu pa ti gledaj. Zalosno a istinito. A uglja imamo samo bi u sistemu Kolubare mogla da se napravi i koksara a rudu gvozdja da nastavimo da uvozimo pa obet je moguce naci racunicu.

?

pre 11 godina

pa cime cemo da branimo kosovo, mozda sandzak i vojvodinu jednog dana.
treba nam bar nesto osnovno za suprotstavljanje nato-u.
zato i rusi daju finansijsku podrsku.
nikako ovde ljudi da ukapiraju da velikim silama (citaj i Rusiji) trebaju nova zarista.

mane vipra

pre 11 godina

kakvo crno oruzije...zasto da proizvodimo i prodajemo nesto sto donosi smrt i bol!!! legalizujmo bolje marihuanu i bazirajmo privredu na njoj i produktima od nje. legalize it, bre!

nriljano

pre 11 godina

@(Aleksandar, 29. avgust 2012 14:53)

Pa sta mislite Aleksandre, da pravite Rajh sa tolikim celikom? Da li vi znate koji su kapaciteti Zelezare? 6000 tona dnevno, da bi bilo dovoljno profita i fabrika ostala rentabilna. Nama sigurno ne treba tolika kolicina za namensku industriju.

Mr D

pre 11 godina

Na osnovu ovoga što je napisano, meni deluje da je u pitanju sklapanje ruskog oružja za izvoz u zemlju sa kojom Srbija ima bescarinski režim, a Rusija nema.
Pretpostavljam da ovakvih zemalja nema mnogo.

Mislim da o ovakvim poslovima gdin Ministar ne treba da daje tek tako izjave... ali dobro, šta očekivati od nekog ko nema ni dan staža na bilo kakvim rukovodećim poslovima u privredi...

Ej

pre 11 godina

Komentar mog oca na ovu vest danas je bio:"Upravu je Zagorka Golubovic,ovaj covek oponasa firera.Pored ovolike suse,mi pravimo fabriku za unistavanje.Mesto da zivimo u sazivotu sa prirodom,da proizvodimo sisteme za navodnjavanje i da ubiramo rajske plodove prirode, mi krecemo putem zla.Vucic na nesreci drugih hoce da gradi nasu srecu."
I sto posto je upravu,pa gde su nama normalne ideje,da proizvodimo poljoprivredne sisteme.Pa ce nas i priroda i Bog nagraditi.A ovako svaki dan kad cujem bilans zrtava sukoba u Siriji,pomislim kako smo im mi prodali te puske i kursume da se njima poubijaju,jos se ministri vojni time hvale.Ljudi nece nas ni sreca,jer je nismo dostojni.

giger

pre 11 godina

Ne zna se sta se proizvodi ne zna se ni gde samo znamo da je slozeno borbeno sredstvo ali vec imamo kupce. Hmmmmm. Proizvod je magla mesto cuvena livada u rodnom mestu naseg diplomca-predsednika kupci hmmmm cekaj ovo je tesko... kupci biraci sns-a. Politika sve vise postaje religija . Nije bitno da li je nesto Istina nego da li vernici u nju veruju.

seljadin

pre 11 godina

Aco, cena akva vive 1.5 litara je 39 dinara, ili 39 centi, to je 2 puta jeftinije nego sto placas u Dubajiu, tu desaliniziranu vodu, koja nikada ne moze biti kao prirodna.

ivan.bozinovic@hotmail.com

pre 11 godina

Kada procitam komentare ovih humanih peace brother hipika sto ne vole oruzje i namensku industriju kosa mi se na glavi dize! Pa to je biznis, ako mi ne proizvedemo i prodamo, to ce uciniti neko drugi i donece profit svojoj zemlji. Muka mi je od vaseg prenemaganja, neznanja i patetike, stvarno ste najobicniji slucajevi koji ocito o zivotu, strategiji, biznisu i politici ne znaju nista. Ma jok, proizvodicemo rizlu i pajpove za vas kanabis i teci ce nam med i mleko! Ili libero vutra pa ce stranci da navale... Bolje rolajte i sedite za tv-om, tu ste drustvu korisniji...

Mikas

pre 11 godina

Eto - sad ce da prave fabriku oruzja koje ubija, a onamo se zalazu za zabranu proizvodnje cigareta!

Da ne pominjem koliko novca udje u budzet od akciza, dok od fabrike oruzja mozemo da imamo samo gubitke (kao i do sada)!

A o zagadjenju zivotne sredine od zelezare u Smederevu ne bih da pricam...

** ne promovisem pusenje, niti imam neke koristi od toga. Samo me nervira dvolicnost komentatora na ovom sajtu.

me_me_me

pre 11 godina

Jednostavno se naježim kada mi neko spomene oružje. Zar je moguće da u 21.om veku mi pričamo o oružju, nakon svega što smo preživeli. Pravimo oružje za Ruse u sred Srbije...Bože ima li te, ima li spasa za nas, ako nema što pre te molim da završiš sa nama a ne da nas decenijama mučiš ovako. Za nas jednostavno nema spasa.

Stefan

pre 11 godina

Cisto da se zna, ova fabrika se radi prvenstveno za proizvodnju tenkova m84as za koje se interesuju nekoliko zemalja i spremni su da ih kupe cim budemo u mogucnosti da ih opet proizvodimo. Proizvodice se tu jos neka vozili ali ne bi sada o tome. I cisto da se zna, ja nisam podrzavao Sutanovca i tek ne podrzavam Vucica ali za sve ovo je zaslusan Sutanovac.
Pozdrav

Milan

pre 11 godina

Vučić priča o tome kako imamo i kupce za naše najnovije oruzije, a nigde ni fabrike ni tog famoznog oruzija! Tako isto za tv. pretplatu priča... Pa šta pričaš bre , radi nešto!
Pričao je i za hapšenje Dinkića....
Kada ćeš da ispricas ko se iz bivše vlade sastajao sa pojedinim kriminalcima!? Pričao si samo priče, pričalice....

jovan

pre 11 godina

Ovaj covek je neumoran u pricanju bajki, basni, skaski, i to sve kako rekose u cu, ces, cemo oblicima. Pazi retorike, uveren sam da smo deo kupaca vec pronasli. Em sto, ne da je nasao "deo" kupaca, vec je uveren da je nasao! Ovde bi trebao jedan ozbiljan sastanak sa mozgom. Ne samo da se desifruju ovakve baljezgarije, vec da ih neko iskonstruise u svojoj glavi.

nebeski covek

pre 11 godina

Bravo Srbijo vracena u 90-te! Prija vam teoretsko zveckanje oruzjem, ali ako se pocne regrutacija i pravo zveckanje, razbezacete se po okolnim zemljama. A ko ce da nosi to silno oruzje koje ce se proizvoditi u rusofilskim fabrikama u Srbiji?

Vladimir

pre 11 godina

Pravicemo fabrike i vec imamo kupce majkemi samo ne mogu da vam kazem gde ce biti fabrika, sta ce praviti ni ko su ti kupci jer to je tajna :)

Ljubiša

pre 11 godina

Samo da pitam. Ne nisam u materiji. Koliko me sećanje služi Srbiji je Kumanovskim sporazumom zabranjeno da proizvovi oružje većeg kalibra od 27 milimetara. Kako sad odjednom fabrika najsavremenijeg oružja.

Gorana

pre 11 godina

Mikas absolutno se slazem sa komentarom! To oruzije ce sigurno negde u svetu ubijati neciju nevinu decu, da se ne lazemo. Sigurno nece biti korisceno u odbrani Ciriha i Zeneve ili "ne dao bog" Vatikana. Dok su nas bombardovali nije nam bila draga vojna industrija!

swedenonline

pre 11 godina

OK, kapiram da smo zemlja "iskrivljenih umova" da vrlo malo dodira sa stvarnosti te da je vojna industrija sudeci po interesovanju u istu od strane naroda zona interesovanja te samim tim i mogucnost prosperiteta. Sto bi rekli, za sada, dovoljno dobro. Ali je ipak zastrasujuca cinjenica koliko je interesovanje u oruzje. Sad, pitam se, da li ste imali kao deca neke normalne igracke koje nisu bile kopija ratnog arsenala? Sta je to sto vuce prema upotrebi i interesovanju o upotrebi sile, veliki deo populacije Srbije ima ptoblem sa tim i nije na evropskom nivou vec daleko mimo njega. Da li su crbene marame ostavile toliko duboke tragove koji su neizbrisivi? Da li je upotreba sile od strane roditelja bila ta koja je inicijalna kapisla da se bude nasilan? Stvarno bih voleo da razumem, posebno sa cinjenicom da ste osetili NATO silu, normalnom mozgu bi se zgadila svaka pomisao na istu ali, ovde nazalost zveketa oruzje kao optimalno resenje buducnosti? Da li je dozvoljeno gradjanu Srbije da bude razlicit, da napravi prelom i okrene se nauci, bilo cemu drugom konstruktivnom. Konstruisati oruzje je i dalje destruktivni smer. Ima li nade za nas kao naciju?

Netreba se zanositi i misliti da ce Rusi ulaziti u ulaganja u nasu vojnu industriju. Ova vlast ili neka naredna ce nas uvuci u saveze sa zapadom, Rusi ni u ludilu nece ubaciti nista napredno sto bi moglo biti eksponirano zapadnjacima, bar to treba da vam je jasno. Mozda veruju Tomi ali ko je sledeci? Nepouzdani smo jer nemamo cilj!

aa

pre 11 godina

Samo napred, mada mi je malo čudno što nije u medije stigao plan o tome kakva bi ta fabrika trebalo biti? Pa ne gradi se velika fabrika kao od kockica pa jos do kraja godine :S

Trebali bi poboljsati uslove rada u fabrikama namenske i malo unaprediti ceo sistem izrade. :) Kod nas još uvek sve rade čike u plavim mantilima :)

Sad smo tehnološki lideri u regionu !

pre 11 godina

Samo da pitam. Ne nisam u materiji. Koliko me sećanje služi Srbiji je Kumanovskim sporazumom zabranjeno da proizvovi oružje većeg kalibra od 27 milimetara. Kako sad odjednom fabrika najsavremenijeg oružja.
(Ljubiša, 30. avgust 2012 08:24)
Pa lasersko oružje Ljubiša.To su oni mali,mali,mikro i nanometri, sa onim isto tako malim čipićima, koji samo ferceraju i dok ti trepneš oni učine bum,bum i tebe više nema.

sasa

pre 11 godina

Cestitke za trud, jer ljudima u Srbiji treba omoguciti zaposljavanje. Nadam se jedino da nece vise biti zaposljavanja u drzavnim firmama preko veze kao za vreme zutih.

TAGORE

pre 11 godina

Ministre, sram te bilo! Razvijaš zemlju otvaranjem fabrika oružja.Kome ćeš to prodavati, ko će se ubijati našim proizvodima? Umesto da ulažeš u proizvodnju hrane, ti praviš moderne ''borbene sisteme''! Srbijo, seti se devedesetih!

VladimirUE

pre 11 godina

Bedna je vlada koja privredni razvoj planira na ubijanju drugih ljudi, tj. na vojnu industriju, i to u saradnji sa diktatorskom Rusijom. Da ne pominjem da ti poslovi nikad nece ni biti naplaceni u celosti, jer su nam Ruski saveznici uvek ostajali duzni.

Julian

pre 11 godina

Sto aktuelni ministar recju jednom ne pomene zasluge bivseg ministra oko pripreme ovog perja kojim se sada Vucic kiti? A sto se tice kapaciteta Sartida i kolicine celika koje on izbacuje da bi rentabilno funkcionisao . To dragi moji glasaci SNS-a koji ste skloni da pijete naiskap svakakvu demagogiju koju vam sipaju vasi priuceni politicki favoriti isporucuju, to jednostavno prevazilazi sve potrebe i FAS-a i namenske i vojne i svedruge metalske industrije ne u Srbiji vec i u regionu i sire. Inace Sartid je proradio kad je napravljen aranzman sa US steel-om koji ste vi pljuvali gde god ste stigli. Evo sad je u drzavnom vlasnistvu 100% opremljen i funkcionalan bez dolara duga, pa izvolite pokazite kako ta vasa komunisticka logika vodjenja privrede funkcionise!

Mikael Hansen

pre 11 godina

Tako je, matori, razvijaj namensku! I kao ministra odbrane, zamolio bih te da vratiš redovni vojni rok, vojne vežbe i mobilizacije jer je ovako više neizdrživo ...

sluzbenik

pre 11 godina

Hitler je rešio problem nezaposlenosti u Nemačkoj (samim tim i ekonomsku krizu koja je trajala od od dvadesetih godina prošlog veka) zapošljavanjem velikog broja ljudi u vojnoj industriji. A kada su proizveli dovoljno oružija....dalje znate i sami...

Biki

pre 11 godina

Odlične vesti Vučiću! Privreda Srbije se mora ojačati a ljudima obezbediti poslovi. Neka je uspešna daljnja saradnja sa Rusijom. Pokretanje proizvodnje svi željno očekujemo!

Mikas

pre 11 godina

Eto - sad ce da prave fabriku oruzja koje ubija, a onamo se zalazu za zabranu proizvodnje cigareta!

Da ne pominjem koliko novca udje u budzet od akciza, dok od fabrike oruzja mozemo da imamo samo gubitke (kao i do sada)!

A o zagadjenju zivotne sredine od zelezare u Smederevu ne bih da pricam...

** ne promovisem pusenje, niti imam neke koristi od toga. Samo me nervira dvolicnost komentatora na ovom sajtu.

Car00

pre 11 godina

Mogu samo da kazem da sam izrecito zadovoljan ovom vladom do sada, ne brinite nije mi placeno da ovo pisem dosta dugo pratim nasu vojnu industriju tokom ovih godina i nisam video neke velike pozitivne promene, i sve ovo vreme sam bio razocaran od smanjenja broja aktivnih pripadnika VS do ostalih stvari koje su nazalost narusile nasu Vojsku. Mada uliva mi se nada kada cujem ovakve vesti, i izuzetno sam srecan i nestrpljiv oko ove nove fabrike, ja mislim da ce makar nesto biti bolje, samo je potrebno vremena s' obzirom kakva nam je predhodna vlast bila ovi jos nekako i pokusavaju da nas izbave iz vode, samo napred Vucicu podrzavam, samo pozitivno i da se vide rezultati..!

Roki 2

pre 11 godina

Vucicu, svaka cast, tako treba svaki ministar da vuce za svoje ministarstvo, ne sumnjam da ce Vucic i ostvariti ovo sto je izjavio, vidi se da covek zeli dobro svom narodu i drzavi.

Seele

pre 11 godina

Vidimo već uspehe na prvim koracima uspostavljene saradnje sa Rusijom. Otvaranje nove fabrike, uspostavljanje uslova za rad naše namenske industrije i zajednički izlazak na inostrano tržište mogu pospešiti oblast naše odbrambene industrije i doneti mnoga radna mesta. Odličan početak!

me_me_me

pre 11 godina

Jednostavno se naježim kada mi neko spomene oružje. Zar je moguće da u 21.om veku mi pričamo o oružju, nakon svega što smo preživeli. Pravimo oružje za Ruse u sred Srbije...Bože ima li te, ima li spasa za nas, ako nema što pre te molim da završiš sa nama a ne da nas decenijama mučiš ovako. Za nas jednostavno nema spasa.

Aleksandar

pre 11 godina

Molio bih g-dina Ministra da proba sa svojim timom i uz saradnju ostalih Ministarstava, pronadje resenje kako je moguce izbeci uvoz nekoh od elemenata koje je moguce proizvesti u Srbiji. Zasto dozvoljavamo da nam zelezara Smederevo bude problem ako moze da snabdeva neke od giganata na nasem trzistu. Namenska industrija za potrebe "Lazara" i ostalih gde je potreban celik, Fiat, FAP, IMT, IMR, IKARUS,Gosa, MIN, 14. Oktobar ... i ima toga jos. Mozda je potrebno uloziti jos nesto sredstava da bi se proizvodnja prilagodila potrebama ali bi se ekonomski rezultati videli kroz uposljenost nasih ljudi. Nismo mi bas toliko nekompetentni i lenji, nego nemamo adekvatne ljude na pravom mestu. Sazovite konvenciju svih preduzeca koja imaju potrebe za celikom i limovima i izadjite sa racunicom koliko je to potrebno NASOJ industriji a koliki je kapacitet SARTIDA. Kome sta treba i kolika bi bila potrebna ulaganja da se zadovolje potrebe i standardi kvaliteta koji ne bi zaostajali za ostalima u svetu. Srecno

Bgd

pre 11 godina

Pa nece sigurno u Juznu Srbiju!
Ali samo polako, polako ...
(Juzna Pruga, 29. avgust 2012 14:42)

Nema potrebe vi ste se svi preselili u Beograd, ostali samo starci i napuštene kuće.

milivoje jovanic

pre 11 godina

Namenska industrija je nekad bila ponos drzave,dok je nisu upropastili.Nadam se da ce opet biti,a ova vest govotri u prilog tome.Dobro je sto Vucic pokrece novu proizvodnju,to nam je potrebno,.Moramo ojacati zbog mnogih opasnosti i spoljnjih i unutrasnjih.

Ej

pre 11 godina

Komentar mog oca na ovu vest danas je bio:"Upravu je Zagorka Golubovic,ovaj covek oponasa firera.Pored ovolike suse,mi pravimo fabriku za unistavanje.Mesto da zivimo u sazivotu sa prirodom,da proizvodimo sisteme za navodnjavanje i da ubiramo rajske plodove prirode, mi krecemo putem zla.Vucic na nesreci drugih hoce da gradi nasu srecu."
I sto posto je upravu,pa gde su nama normalne ideje,da proizvodimo poljoprivredne sisteme.Pa ce nas i priroda i Bog nagraditi.A ovako svaki dan kad cujem bilans zrtava sukoba u Siriji,pomislim kako smo im mi prodali te puske i kursume da se njima poubijaju,jos se ministri vojni time hvale.Ljudi nece nas ni sreca,jer je nismo dostojni.

?

pre 11 godina

pa cime cemo da branimo kosovo, mozda sandzak i vojvodinu jednog dana.
treba nam bar nesto osnovno za suprotstavljanje nato-u.
zato i rusi daju finansijsku podrsku.
nikako ovde ljudi da ukapiraju da velikim silama (citaj i Rusiji) trebaju nova zarista.

PecaP

pre 11 godina

Kina je danas svetska sila u proizvodnji borbenih aviona. Treba sarađivati i sa njima i sa Rusijom posebno u proizvodnji i plasmanu delova u namenskoj proizvodnji.

mane vipra

pre 11 godina

kakvo crno oruzije...zasto da proizvodimo i prodajemo nesto sto donosi smrt i bol!!! legalizujmo bolje marihuanu i bazirajmo privredu na njoj i produktima od nje. legalize it, bre!

Gorana

pre 11 godina

Mikas absolutno se slazem sa komentarom! To oruzije ce sigurno negde u svetu ubijati neciju nevinu decu, da se ne lazemo. Sigurno nece biti korisceno u odbrani Ciriha i Zeneve ili "ne dao bog" Vatikana. Dok su nas bombardovali nije nam bila draga vojna industrija!

Stefan

pre 11 godina

Cisto da se zna, ova fabrika se radi prvenstveno za proizvodnju tenkova m84as za koje se interesuju nekoliko zemalja i spremni su da ih kupe cim budemo u mogucnosti da ih opet proizvodimo. Proizvodice se tu jos neka vozili ali ne bi sada o tome. I cisto da se zna, ja nisam podrzavao Sutanovca i tek ne podrzavam Vucica ali za sve ovo je zaslusan Sutanovac.
Pozdrav

mikach

pre 11 godina

Dobro je da krece podizanje novih fabrika,to je veoma potrebno,cak je prioritet po meni.A posebno u ovom slucaju je odlicno sto je u pitanju vojna industrija,tako ce mo i obnoviti deo naseg vojnog arsenala,lakse nego klasicnom kupovinom.A da su nam potrebni novi vojni sistemi,jesu.I to sto vise.

seljadin

pre 11 godina

sve ove koji pisu da treba da bude sram Srbiju jer pravi oruzje, pitao bih zasto se boje da ce Srbija biti jaka? Njima ne smeta sto USA proizvodi stotine miljardi vredno oruzje i isprobava na neduznima?

Peter

pre 11 godina

Koliko se sećam bivša Jugoslavija je imala jake kapacitete u namenskoj industriji, čiji je jedan dobar deo ostao na teritoriji Srbije. Imali smo prilike da vidimo oružare u Kragujevcu kako idu peške za Beograd, prilikom štrajka u kome su tražili da im država prizna potraživanja ali i da stvori pretpostavke za povećanje proizvodnje. U skladu sa tim zahtevima vidim i odlazak Aleksandra Vučića u Moskvu kao vrlo pozitivan korak.

goca

pre 11 godina

Imali smo fabriku koju je predhodna vlast uništila sada moramo da pravimo drugu.I ona u rukama predhodnog režima privatizovana je na jako sumnjiv način.

Mikael Hansen

pre 11 godina

I zamolio bih one iz propagandističkog sektora SNS-a da kad šalju komentare pune hvalospeva za aktuelnu vlast preThodno a ne preDhodno konsultuju nekog lektora. Hvala ...

dejana

pre 11 godina

Naša vojna industrija i arsenal vojnog oružja je u predhodnom periodu uništen.Potrebne su nam ove fabrike u koje je spremna da ulaže sadašnja vlast.Razvijamo industriju,obnavljamo naoružanje i otvaramo nova tržišta u ne razvijenim zamljama sveta!

Dusko

pre 11 godina

Otvaranje ovakve fabrike u Srbiji ce doprineti razvoju nase vojne industrije, ali i novim zaposljavanjima. Vojna industrija je jedna od indistrujskih grana, koja u najvecoj meri pokrece i ostatak industrije, zbog kupovine sirovina i delova od drugih fabrika i proizvodjaca. Posebno je dobro u celoj prici to, sto ce prozivodnja ove fabrike biti i izvozno orijentisana, jer ce se time direktno povecati devizni prilivi zemlje.
Sve u svemu, odlican potez ruskih vlasti i naseg ministra odbrane Vucica.

james bond

pre 11 godina

A jel ta fabrika već počela da se gradi, kraj godine je za par meseci? Ili je u pitanju neki mali pogon, radionica, šupa??? Sagraditi fabriku zahteva projekat, zemljište, pa instalaciju (trafostanicu, komprimovani vazduh...) i još mnogo toga.

Mile NS

pre 11 godina

I sad ce Vucic da "pravi" ono sto je Sutanovac "razvio".
((Aleksandar, 29. avgust 2012 18:56)

A recite nam Aleksandre, šta je to Šutanovac razvio? Možda kredit kod Američke banke za 21 vozilo Humvee a ovamo pričao kako su na poklon? Nego gde su ta kupljena vozila ? Znam da su proizvedena, video sam ih u proizvodnom pogonu sa našim vojnim tablicama...
Možda višemilionske štete po Yugoimprort SDPR, Ministarsvo odbrane i VS pa je bio pod (stopiranom) istragom BIA zbog zlopupotrebe službenog položaja? Niste znali ?
Možda kupovinu aviona "Piper Seneca V" preko posrednika za 2.7mill evra? Ili mislite na odbijanje saradnje sa Pakistanom čiji su predstavnici dolazili više puta, ne da razmatraju nego da kupe rakete Grad2000 122mm za VBR i prenos tehnologija za još neka oružja?
Da li je razvio "Lazar-a" koji je projektovan za Irak, ne za Srbiju, pa je skrpljeno ne više od nulte serije, 4, 5 komada i sada se vozaju od sajma do sajma? Da li je sredio nekoliko puta obećani remont Kuvajtskih tenkova M84 iako je u to vreme već uveliko Turska kompanija "ASELSAN" dobila taj posao?
Hvala na iscrpnom odgovoru...

Ljubiša

pre 11 godina

Samo da pitam. Ne nisam u materiji. Koliko me sećanje služi Srbiji je Kumanovskim sporazumom zabranjeno da proizvovi oružje većeg kalibra od 27 milimetara. Kako sad odjednom fabrika najsavremenijeg oružja.

Potpukovnik-SS

pre 11 godina

Modernizacija vazduhoplovstva mora da bude propraćena i istragom nad remontom Miga-29. koji se srušio u Batajnici i koji je tom prilikom usmrtio vojnika na dežurstvu.
U ostalom da vidimo zašto su se borbeni sistemi i naoružanje kao i remonti obavljali preko privatnih firmi koje se i ne bave namenskom industrijom.

jovan

pre 11 godina

Ovaj covek je neumoran u pricanju bajki, basni, skaski, i to sve kako rekose u cu, ces, cemo oblicima. Pazi retorike, uveren sam da smo deo kupaca vec pronasli. Em sto, ne da je nasao "deo" kupaca, vec je uveren da je nasao! Ovde bi trebao jedan ozbiljan sastanak sa mozgom. Ne samo da se desifruju ovakve baljezgarije, vec da ih neko iskonstruise u svojoj glavi.

nriljano

pre 11 godina

@(Aleksandar, 29. avgust 2012 14:53)

Pa sta mislite Aleksandre, da pravite Rajh sa tolikim celikom? Da li vi znate koji su kapaciteti Zelezare? 6000 tona dnevno, da bi bilo dovoljno profita i fabrika ostala rentabilna. Nama sigurno ne treba tolika kolicina za namensku industriju.

Mr D

pre 11 godina

Na osnovu ovoga što je napisano, meni deluje da je u pitanju sklapanje ruskog oružja za izvoz u zemlju sa kojom Srbija ima bescarinski režim, a Rusija nema.
Pretpostavljam da ovakvih zemalja nema mnogo.

Mislim da o ovakvim poslovima gdin Ministar ne treba da daje tek tako izjave... ali dobro, šta očekivati od nekog ko nema ni dan staža na bilo kakvim rukovodećim poslovima u privredi...

Bejn

pre 11 godina

Taj "domaci kapital" je jedan od glavnih finansijera SNS. Mada ako budu platili bar deo poreza na svoj poslovni poduhvat i zaposlili odr. broj ljudi, imaju moju podrsku.

Sreten Petrovic

pre 11 godina

@(Aleksandar, 29. avgust 2012 14:53)

Nase fabrike teske industrije nisu konkurentne sa inostranim jer nisu u mogucnosti da proizvedu robu po toliko niskim cenama a razlog je u tehnickoj zaostalosti masina. Jeftinije je i kupiti i dopremiti delove od celika iz inostranstva nego gubiti gomilu vremena kako bi Smederevska zelezara isporucila tu robu.

A kada stranci nasim ljudima ponude robote koji bi usavrsili proizvodnji i kako bismo postali konkurentni nasi ljudi to u startu odbiju. Zato i jesmo tu gde jesmo.

Iako kod nas radna snaga kosta jeftinije nego u zapadnoj Evropi, za proizvodnju jednog dela potrebno je i po 6-7 puta vise vremena uz to u mnogim Evropskim zelezarama sve rade roboti tako da se i ni radna snaga ne placa. Dakle problem je tehnicke prirode i potrebno je da se fabrike modernizuju kako bi nasa roba bila konkurentna sa inostranom. Ne zivimo u komunizmu gde drzava sve odredjuje vec u kapitalizmu gde vaze zakoni ponude i potraznje. Svako ce radije kupiti domaci poluproizvod, manje ga platiti i imati vecu zaradu nego zarad domaceg proizvoda gubiti na zaradi.

nebeski covek

pre 11 godina

Bravo Srbijo vracena u 90-te! Prija vam teoretsko zveckanje oruzjem, ali ako se pocne regrutacija i pravo zveckanje, razbezacete se po okolnim zemljama. A ko ce da nosi to silno oruzje koje ce se proizvoditi u rusofilskim fabrikama u Srbiji?

ivan.bozinovic@hotmail.com

pre 11 godina

Kada procitam komentare ovih humanih peace brother hipika sto ne vole oruzje i namensku industriju kosa mi se na glavi dize! Pa to je biznis, ako mi ne proizvedemo i prodamo, to ce uciniti neko drugi i donece profit svojoj zemlji. Muka mi je od vaseg prenemaganja, neznanja i patetike, stvarno ste najobicniji slucajevi koji ocito o zivotu, strategiji, biznisu i politici ne znaju nista. Ma jok, proizvodicemo rizlu i pajpove za vas kanabis i teci ce nam med i mleko! Ili libero vutra pa ce stranci da navale... Bolje rolajte i sedite za tv-om, tu ste drustvu korisniji...

giger

pre 11 godina

Ne zna se sta se proizvodi ne zna se ni gde samo znamo da je slozeno borbeno sredstvo ali vec imamo kupce. Hmmmmm. Proizvod je magla mesto cuvena livada u rodnom mestu naseg diplomca-predsednika kupci hmmmm cekaj ovo je tesko... kupci biraci sns-a. Politika sve vise postaje religija . Nije bitno da li je nesto Istina nego da li vernici u nju veruju.

Srdjan

pre 11 godina

Jako bih voleo da verujem u ovo, ali nije logicno ocekivati da postoji kupac za proizvod koji jos niti postoji, niti se znaju njegove karakteristike. U svakom slucaju odlicna vest je da se pokrece proizvodnja bilo cega.

Aca

pre 11 godina

Re@Zasto Zelezara Smederevo ne snabdeva ?
Evo zasto Fiat ne snabdeva nema kvalitet niti tip lima koji se koristi za kola niti ima uslove da proizvode . Zasto Ikarus i ostali ne uzimaju zasto bi kad je skuplji od uvoznog . Drugo Sartid je uvek bio promasaj. Neka koks nema rudu nema nista To je kao kad bi imao fabriku vode usred pustinje gde nema izvora vec uvozis i dovozis vodu pa je flasiras
e
(eeeee, 29. avgust 2012 15:26)
Zivim u Dubaiu i verovao ti ili ne ali u U.A.E. toga ima i ne samo ovde vec u celom ovom regionu. I jos nesto, flasirana voda je jeftinija nego u Srbiji a verovao mi ti ili ne jeftinija je nego i u Kanadi. Ziveo sam i tamo do skora i flasa od 1 1/2 L tamo kosta 2CAD$=1,6 Eura, koliko je otprilike i u Evropi. Ovde flasirana voda domacih proizvodjaca Al Alain i.t.d ... kosta 3 dirhama stto je ekvivalentno 0.80Cad$ ili 60 euro centi. Nisi bas napravio naj bolje poredjenje. Vodu koju koristim kod kuce za istu kolicinu koju potrosim kao u Srbiji, mesecno manje platim oko 20% a oni ovde vodu proizvode od morske vode po principu povratne osmoze-tehnologija koju je NASA razvila '60 godina za svoj svemirski program. Trosi jako puno energije a opet je jeftinije nego nasa koja dolazi iz prirodnih izvora. Kako i zasto je to tako nemogu da razumem ali Arapi nista nece da rade ako nemaju zaradu pa ti gledaj. Zalosno a istinito. A uglja imamo samo bi u sistemu Kolubare mogla da se napravi i koksara a rudu gvozdja da nastavimo da uvozimo pa obet je moguce naci racunicu.

crni gruja

pre 11 godina

Smešno mi je kada čitam komentare napisane po smernicama iz partijskih centrala. Najbolji primer su komentari koji napadaju ideju otvaranja nove fabrike oružja, tobože pozivajući se na humanost, a u stvari svrha im je napad na inistra vojnog. Isti ti komentatori vrlo dobro znaju da napr. Amerika najviše zarađuje prodajom oružja, a nešto mi nije poznato da njihova javnost istupa protiv toga iz humanitarnih razloga. Zato, manite se ćorava posla i kritike samo radi toga što vam je neko rekao da tako radite. Dobro je da se jača industrija jer je to jedini put izlaska iz ove krize.

Aleksandar

pre 11 godina

Prvo svim takozvanim pacifistima i onima koji se gnusaju oruzja,moraju da znaju da vojna industrija je vazna,ne za izvoz i zaradjuvanju na krvlju,kako neko dole kaze,vec za samo drzavu i njenu buducnost! Ma koliko ja zelo i svi mi da rat nikada nebude i da u svetu zavlada spokoj i tolerancija,to je prosto nemoguce,batalite te snove i nebuloze! Covek nije ni blizu te evolucije da postane bice kojima nece upravljati sosptveni strahovi. A kamoli da razume tudje strahove! Drzava Srbija mora da ima jaku privredu kako bi se odrzala na ovoj planeti koliko toliko dugo,pa samim tim moramo da imamo i naoruzanje! ako mislim da pretramo joj koji vek kao drzava,moramo da se modernizujemo i moramo da se podignemo finasiksi! a kao drugo nas procenat u prodaji svetskog nauruzanja je mizertan i racuna se u decimalama,ali mi moramo da imamo koliko tolki bolje naoruzanje od ostalih u regijinu,koliko je to moguce,pitajete vase dedove kako su prolazili u ratovima bez dobrog i modernog naoruzanja,nadam se da se to vise nikad nece desiti,ali mi moramo da budemo makar u kaoak sa nekim vremenom sto se tice svega pa i naoruzanja...

Vladimir

pre 11 godina

Pravicemo fabrike i vec imamo kupce majkemi samo ne mogu da vam kazem gde ce biti fabrika, sta ce praviti ni ko su ti kupci jer to je tajna :)

swedenonline

pre 11 godina

OK, kapiram da smo zemlja "iskrivljenih umova" da vrlo malo dodira sa stvarnosti te da je vojna industrija sudeci po interesovanju u istu od strane naroda zona interesovanja te samim tim i mogucnost prosperiteta. Sto bi rekli, za sada, dovoljno dobro. Ali je ipak zastrasujuca cinjenica koliko je interesovanje u oruzje. Sad, pitam se, da li ste imali kao deca neke normalne igracke koje nisu bile kopija ratnog arsenala? Sta je to sto vuce prema upotrebi i interesovanju o upotrebi sile, veliki deo populacije Srbije ima ptoblem sa tim i nije na evropskom nivou vec daleko mimo njega. Da li su crbene marame ostavile toliko duboke tragove koji su neizbrisivi? Da li je upotreba sile od strane roditelja bila ta koja je inicijalna kapisla da se bude nasilan? Stvarno bih voleo da razumem, posebno sa cinjenicom da ste osetili NATO silu, normalnom mozgu bi se zgadila svaka pomisao na istu ali, ovde nazalost zveketa oruzje kao optimalno resenje buducnosti? Da li je dozvoljeno gradjanu Srbije da bude razlicit, da napravi prelom i okrene se nauci, bilo cemu drugom konstruktivnom. Konstruisati oruzje je i dalje destruktivni smer. Ima li nade za nas kao naciju?

Netreba se zanositi i misliti da ce Rusi ulaziti u ulaganja u nasu vojnu industriju. Ova vlast ili neka naredna ce nas uvuci u saveze sa zapadom, Rusi ni u ludilu nece ubaciti nista napredno sto bi moglo biti eksponirano zapadnjacima, bar to treba da vam je jasno. Mozda veruju Tomi ali ko je sledeci? Nepouzdani smo jer nemamo cilj!

Milan

pre 11 godina

Vučić priča o tome kako imamo i kupce za naše najnovije oruzije, a nigde ni fabrike ni tog famoznog oruzija! Tako isto za tv. pretplatu priča... Pa šta pričaš bre , radi nešto!
Pričao je i za hapšenje Dinkića....
Kada ćeš da ispricas ko se iz bivše vlade sastajao sa pojedinim kriminalcima!? Pričao si samo priče, pričalice....

Milanche

pre 11 godina

"Aleksandar" - Sartid
Ne vredi, Sartid ne moze da proizvede odgovarajuci celik za auto industriju. I ja sam se raspitivao malo okolo. Moguce je samo da proizvodi gradjevinski celik, a on je loseg kvaliteta.

Sad smo tehnološki lideri u regionu !

pre 11 godina

Samo da pitam. Ne nisam u materiji. Koliko me sećanje služi Srbiji je Kumanovskim sporazumom zabranjeno da proizvovi oružje većeg kalibra od 27 milimetara. Kako sad odjednom fabrika najsavremenijeg oružja.
(Ljubiša, 30. avgust 2012 08:24)
Pa lasersko oružje Ljubiša.To su oni mali,mali,mikro i nanometri, sa onim isto tako malim čipićima, koji samo ferceraju i dok ti trepneš oni učine bum,bum i tebe više nema.

eeeee

pre 11 godina

Zasto Zelezara Smederevo ne snabdeva ?
Evo zasto Fiat ne snabdeva nema kvalitet niti tip lima koji se koristi za kola niti ima uslove da proizvode . Zasto Ikarus i ostali ne uzimaju zasto bi kad je skuplji od uvoznog . Drugo Sartid je uvek bio promasaj. Neka koks nema rudu nema nista To je kao kad bi imao fabriku vode usred pustinje gde nema izvora vec uvozis i dovozis vodu pa je flasiras
e

Luk iz Kine

pre 11 godina

@Aleksandar, 29. avgust 2012 14:53

Tvoj predlog zvuči odlično u teoriji ali bojim se da je u praksi neizvodljiv. Postavljanje pravih ljudi na prava mesta je nešto što ova zemlja jednostavno ne ume, niti je ikada umela. Upitan je i kvalitet čelika "smederevca". Priča se da je rumunska Dačija, još za vakta US Stila, vratila poveću količinu limova zbog neodgovarajućeg kvaliteta. Sve one fabrike koje si naveo imaju toliki obim proizvodnje (ako uopšte više išta proizvode) da bi im za godinu dana bilo dovoljno čelika koliko se u Smederevu proizvede za tri dana, i to između doručka i ručka.

seljadin

pre 11 godina

Aco, cena akva vive 1.5 litara je 39 dinara, ili 39 centi, to je 2 puta jeftinije nego sto placas u Dubajiu, tu desaliniziranu vodu, koja nikada ne moze biti kao prirodna.

aa

pre 11 godina

Samo napred, mada mi je malo čudno što nije u medije stigao plan o tome kakva bi ta fabrika trebalo biti? Pa ne gradi se velika fabrika kao od kockica pa jos do kraja godine :S

Trebali bi poboljsati uslove rada u fabrikama namenske i malo unaprediti ceo sistem izrade. :) Kod nas još uvek sve rade čike u plavim mantilima :)

sasa

pre 11 godina

Cestitke za trud, jer ljudima u Srbiji treba omoguciti zaposljavanje. Nadam se jedino da nece vise biti zaposljavanja u drzavnim firmama preko veze kao za vreme zutih.