Ponedeljak, 27.08.2012.

15:31

Nikolić Kravčenku: Gorivo je skupo

Tomislav Nikolić u razgovoru sa generalnim direktorom NIS Kirilom Kravčenkom ocenio da je gorivo u Srbiji preskupo. Predloženo zajedničko rešenje države i NIS.

Izvor: Tanjug

Nikoliæ Kravèenku: Gorivo je skupo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

93 Komentari

Sortiraj po:

Janko Katic

pre 11 godina

U Italiji je gorivo proslog vikenda preslo cenu od 2€ za litar,imaju akcize za gorivo uvedene jos 30-tih godina proslog veka zbog rata u Etiopiji,akcize za poplave u Firenzi iz '66. i zemljotresa u Fruli-Venezia Giulia sa kraja '70-ih,znaci jednom kada pocnu da pristizu pare u budzet od akciza,jednostavno nijedna vlada nece da ih se odrekne.Pritom je prosecna plata oko 1200-1300€ na severu i 600-700€ na jugu zemlje,minimalne penzije su oko 300-350€,juce sam gledao emisiju u kojoj ljudi pricaju kako jedva prezivljavaju,kradje hrane u prodavnicama su se drasticno uvecale i dostigle oko 1,5% ukupnog prometa robe u prehrani.Cene iznajmljivanja stanova ili kredita za stanove su 500-1000€ zavisi od regije.Uveli su i novi porez na imovinu IMU koji je u proseku oko 300-400€ godisnje za stan u kome zivis ili 3 puta veci ukoliko nezivis u njemu ili ga izdajes.Akcize na cigarete skacu jednom mesecno,sad su uveli i porez na gazirana pica,porez na dobit je 67%,cena KW struje je oko 0,95€,gas je presao cenu od 1€/m3."Normalna" razvijena drzava jedan od najvecih investitora u Srbiju,tvorac EU,gde politicari zaradjuju ili bivsi primaju penzije od 40-150 hiljada eura mesecno,gde dan danas vlada korupcija i mito,ko god moze neplaca porez odnosno iznosi kapital na raznorazna ostrva sa labavim fiskalnim sistemom.Ko neveruje nek googluje Beppe Grillo,Anno zero, ,le Iene,Quinta colonna.....Znaci i njima njihovih 1000€ dodju ko Srbima 300€ ni oni nemogu da dodju do 15-og u mesecu sa jednom platom

@Dzoni

pre 11 godina

Gospodine, ne nasedajte na propagandu onih koji su spremali teren za prodaju NISa. I za vašu informaciju to nije klasicna kupoprodaja, koja je obavljana u Srbiji do NISa. Ovo je jedina prodaja u vidu Državnog Sporazuma, tako da ni jedna Vlada ne može da raskine taj Ugovor.Nema arbitraže, ništa. Takav poklon svet još nije video niti ce.
A ono što je problem je: Kako bilo koja Vlada ima mandat da prodaje nacionalne resurse jedne države. A što se tice Sartrida, to je sica. Gubitak i od 700milina USD, je ništa na zaradi od 600miliona godišnjeg profita Gasproma u Srbiji.I tako sledecih 30 godina dok se ne iscrpe naša nalazišta, nafte, gasa, vode..
O menađerskim prinadležnostima samo se prica a niko ne zna kolika su jer završavaju u Rusiji, gde i placaju poreze na LD.
Odlicno smišljeno, a mi u cabru.

Dušan

pre 11 godina

Treba raščlaniti dve stvari.1. proizvođačka cena zavise od proizvođača. 2. Akcize zavise od države. Što se tiče akciza kod nas one služe isključivo za punjenje budžeta a ne na prvom mestu za održavanje puteva;zato su nam putevi u lošem stanju. Akcize ovde služe samo za javnu potrošnju umesto da veći deo ide u proizvodnju tj da bude u funkciji razvoja.

@Aleksandar

pre 11 godina

Poštovani,
Nije u redu da iznosite proizvoljne ili netacne informacije.
Kupovina nafte se vrši po berzanskim kotacijama i ne vrši se u barelima nego u tonama( pogledajte PLAT,S).
Drugo nije tacno da se preradi uvezena sirova nafte u odnosu na našu sa paritetom 9:1.
Po informacijama upravo Gasprom Nefta, godišnja prerada u RNPu je 3,2 miliona tona. Od te kolicine naša nafta iz Vojvodine je 1 milion tona, odnosno trecina.
Naša nafta spada u izuzetno kvalitetnu sa max. 1% sumpora, što znaci da u randmanu prerade daje više belih derivata. Ural nafta ide i 3%sumpora, i zato daje više mazuta, bitumena.
Ali, ali, pokloniti svake godine milion tona nafte bilo kome i bilo iz kojih razloga, je po meni eleizdaja zemlje. Jer to je isto kao da drugoj državi poklanjate cca 600 miliona dolara.
Hvala.

kikr

pre 11 godina

neka b92 postavi pitanje sta znaci ulaganje od 1. novembra ? To znaci da u Nis-u u Novom Sadu sledi novo masovno otpustanje radnika...bolje to da ga je priupitao Nikolic sta ce biti sa tim ljudima i njihovim porodicama

zo

pre 11 godina

@Dzoni
Sve mi se cini da je tih 300 miliona napravljeno namerno, ne bi li se NIS prikazao sto neuspesnijim preduzecem, i ne bi li bio placen sto manje. Nije to uopste prvi put da u procesu privatizacije, menadzment pocne da vodi preduzece, na totalno pogresan nacin, ne bi li mu na taj nacin snizio cenu, i ne bi li ono na trzistu izgledalo sto neuspesnije, a sve u dosluhu sa onim ko zeli da kupi to preduzece. Bilo bi zanimljivo da smo istrazili gde su otisli tih 300 miliona. Za mene je neverovatno da neko ko se recimo bavi preprodajom energenata, i ima monopol na trzistu, pravi bilo kakve gubitke. I cim dodje u ruke privatnika, isti taj NIS odma poce da pravi profit tom privatniku.

Dzoni

pre 11 godina

@srecko
A sta je bilo sa tom naftom npr 2009 ..kako su nasi uspeli da naprave minus 300 miliona eura te godine. .da rusi nisu uzeli do sad bi napravili minus milijardu eura a drzava najvise uzima od cene goriva ..60% su akcize i porez .Sve bi mi bolje al kad sednemo u fotelju samo gledamo kako ce da opljackamo sto vise.
Da ti nije mozda uspesna privatizacija sartid ..vec zaboravismo na njega kao da nikad nije ni postojao...dobili ameri bez dugova a otisli i ostavilo nama da platimo 700 miliona eura dugova koje su napravili u medjuvremenu.

bojkot je resenje

pre 11 godina

Ja mislim da se ne treba mnogo oslanjati na dobru volju vlasti i NIS-a za snizenje cena goriva. Bolje vam je resenje, nekakav gradjanski bojkot. Recimo jedan dan u nedelji ne kupovati gorivo, i potruditi se da se preko interneta i ostalih medija takva akcija sto vise primi u narodu i postane sto masovnija. A vecina nas moze da se jednom nedeljno odrekne automobila, ako nista ono vikendom, kada se ne ide na posao.
Pa kada pocne da im pada profit, zbog gradjanskog revolta, i NIS-u i vladi, da vidite kako ce odma da imaju vise sluha za gradjanske muke.
Mislim da je krajnje vreme da mi gradjani pocnemo da se dovijamo i snalazimo, ne bi li sebi olaksali zivot. Nije ovo samo predlog za gorivo, mnoge stvari su u ovoj zemlji skupe, i mislim da bi trebali da upotrebimo svoju mastu, ne bi otezali zivot onima koji nas pljackaju i izrobljavaju.

bazinga

pre 11 godina

@tehnolog

dobro, ako samo utice cena sirove nafte u dolarima, ali koji procenat cene 1l goriva je cena sirove nafte a koliko ostali troskovi od prevoza, prerade i prodaje?

za akcize se slazem, toliko je koliko je i ide procentualno i kao sto kazete slican je procenat i u drugim zemljama. Da je nizi procenat, veca bi bila zarada drugih pa mi bolje drzava da to ubere jer ce cena i da nema akcize biti ovolika!

ono sto meni nije jasno, cena isto kao u zemljama oko nas a plate su nam u odnosu na najbednije zemlje bar 1/3 od njihovih

dakle, koliko kosta imati rafineriju u Francuskoj sa sve platama radnika a kolikk u Srbiji?

koliko kosta poslovanje benzinske stanice, kada se plate svi racuni i plate radnika u Fr i Sr?

pitanje je i dal oni imaju veci promet po pumpi jer imaju vise i na svakoj radi kompresor sto ne mogu da kazem za ovde, NIS rekto koja i da ga ima!

i ja moju uslugu prodajem po najvecoj mogucoj ceni koju je neko spreman da plati i naravno da kukam kako mi je i to malo jer uvek moze vise!

Aleksandar

pre 11 godina

za (Srecko, 27. avgust 2012 21:07)

Srbija proizvodi 11.000 barela nafte dnevno, a troši 90.000 barela nafte dnevno.
Pa molim te da mi objasniš kako onih 11.000 čini 90% od 90.000?
A gorivo je preskupo, jer imamo najviše akcize i poreze na goriva.

niksy

pre 11 godina

Prvo:gorivo nije skupo ako imas para(onda nista nije skupo).
Drugo:Rusi su nasi veliki prijatelji i bilo bi glupo da ne zaradjuju maksimalno na nama.

novosadjanka

pre 11 godina

hahaha...davne neke 93-94 sedi blazenopocivsi Sloba sa direktorom EPS-a koji je najavio visu cenu struje i kaze:"Druze (taj i taj) da li struja moze da pojefini?" "Moze druze Slobo,moze" I struja ne poskupi...e moj TI NIkolicu,pa zar ti mislis da si Slobina kalibar??? Glumi covek Slobu! Pa Sloba je za vas sve nedostizni san...Ali mi to nismo razumeli,pa ga sad polako pravimo od blata...Drzavnik se radja Nikolicu,radja!

TRex

pre 11 godina

Ako Toma hoće da vodi socijalnu politiku preko cene energenata, trebalo bi da se obrati Vučiću i Vladi da smanje akcize. Ovako samo daje 'političke izjave' za narodne mase i svoje glasače, kao brine o o njima.... bla, bla, bla...

Srecko

pre 11 godina

Naravno da je skupo. Poklonili smo Rusima besplatno nasu naftu u Vojvodini, koja je 90% sastava goriva u Srbiji. Litra kosta 37 dinara sa placenim pdv-om, a mi molimo Ruse da nam ga ne prodaju po 170 dinara!
Cist kriminal prema gradjanima Srbije!!!

Pera

pre 11 godina

Danas sam se vratio iz Grcke, u Makedoniji sam se potrudio da pred nasom granicom natankam do cepa 100 oktana jer to gorivo tamo nema veze sa ovim smecem ovde. Inace je kod njih cena za 100 oktana 170din, onaj od 95 je 165. Kod nas je onaj od 98 180 din i pitanje je da li ima 98. Ovaj 95 necu ni da komentarisem. Dakle, nije gorivo skupo vec je NEKVALITETNO i to je mnogo veci problem jer i da je jeftinije za 10 din, pre ili kasnije to ce vozac platiti kroz popravke na motoru ili sistemu za dovod goriva...

Neko

pre 11 godina

Sve komentare sam procito ali cudimse kako niko da kaze da je to kod nas normalno da drzava i ovi nasi drzavni funkcioneri, nam nametnu neke poreze pa posle pricaju kako je to mnogo i kako to narod nemoze da izdrzi da bi mi posle za te iste politicare rekli, dobar covek u ,,P M" . Isto je i za to gorivo prvo su ga poskupeli pa sad kao daj da bude koi dinar jeftinije da vidi narod kako je ova vlada dobra.

Zlo

pre 11 godina

U nadi da ce se brzo naci neko prihvatljivo resenje, sve pohvale predsedniku za brigu o narodu i za razumevanje problema gradjana.
(kole, 27. avgust 2012 17:56)
Dokle vise ovi namesteni "telegrami podrske". Molim PR sluzbu SNS-a da odustane od ovih glupavih poruka.

sumorni

pre 11 godina

A stančić od 200+ m2 na Novom Beogradu nije bio skup?

Nego spuštaj taj benzin na 10 dinara, jeste da ga neće biti, ali će koštati 10 dinara, ta fora vam je palila pre jedno 15 godina, što ne bi i sad?

Nisu Srbi ništa pametniji od tada postali...

НИС,екс воркер.

pre 11 godina

Основну цену горива диктира цена на светском тржишту.
Али када се гледа светско тржиште,мисли се на гориво иѕ судијске арабије,венецуеле,мексичког залива,кувајта итд.

Гориво које стиже у НИС,нема везе са тиме.
НИС прерађује гориво иѕ русије,ирана,сирије,домаће итд.
Зато нам је гориво,убедљиво најгоре.

Ненормалне високе акциѕе,служе да се попуњавају рупе у буджету,
зато о паду цене,нема ништа.
Све док се паре од тога сливају у буджет за плате политичара,службеника,јавне набавке,пензије итд.
Због тога,нема мање цене горива!
Покушаће да нам мажу очи са пар динара нижом ценом...

Гориво нам је најгоре,политичари исто,као и 'браћа'.


Поклонили НИС,набили акцизе,гориво наопако.
Држава и осигуравајуће куће нас деру сваке године при регистрацији,а преко целе године,на гориво.
Србија!

Tehnolog

pre 11 godina

Gospodo vi sto pisete da se ukinu akcize.One su u svim zemljama Evrope skoro iste.Zahvatanje u ceni goriva je oko 60%. Gorivo se placa u dolarima. Pumpadzije imaju 5 dinara u litri (prevoz od rafinerije do pumpe na teret pumpadzija). U Evropi pumpadzije ne zaradjuju na ceni odnosno proviziji vec na sekundarnim uslugama ( prodavnice, kafei, pranje vozila, mehanicarske radionice). Preracunato u Evrima nase gorivo je medju jeftinijim u regionu (Samo BH ima jeftiniji). U Nemackoj, Austriji.Italiji, Francuskoj je znatno skuplje. Neko ce sada reci ali nama su plate daleko manje. Jesu manje ali sirova nafta i uvoz derivata se placa u dolarima. To sto je kod nas sa nase gradjane gorivo skupo je nizak standard.Ne moze se socijalna politika graditi na ceni derivata, struje, gasa
Neko pomenu domacu sirovu naftu.To je godisnje milion tona.Potrebe Srbije su oko 5 miliona tona.Rafinerija Pancevo ima kapacitet 7 miliona tona. Los kvalitet povlaci i vecu cenu prerade jer se manje dobija belih derivata tj vise ide mazuta.Kada se pusti u pogon FCC i preradjuje Euro5 kvalitet ima mogucnosti za jeftinije derivate.I na kraju Rusi ne daju tehnologiju za FCC vec je tehnologija jedne americke firme koja u svim evropskim rafinerijama ima svoj proces

Nightmare

pre 11 godina

Jeste, jeste pored Tome to su tvrdili i Deng Sjaoping, Kim Il Sung i Hugo Cavez.
Ali eto resenja, dace Toma Rujagama EPS, Telekom i JAT, i pojeftinice gorivo za cirka 2 dinara po litru.
Racun ( na baba-tetku) sa mesecnim pripisom kamate na Kajmanskim ostrvima se podrazumeva.....
Brzo uce maskirani Vadikali.......(+/- Berijev 200 par komanda, a aerodrom u Nisu za vojnu bazu - Gratis) Ko skupi dovoljno kupona, dobije sever Kosova

Anti Tabloid

pre 11 godina

@micko

Rusi su vlasinici preko 70% NIS-a. 51% je bilo na pocetku pre otkupa akcija od malih deonicara. Ta nafta je bila u zemlji i pre dolaska Rusa. Mi je nismo vadili kako treba, pitanje oko eksploatacije je bilo samo Rusi ili neko drugi (Madjari, Slovenci...). Inace, NIS je bio pred kolapsom, a sada je moderna kompanija u kojoj nema rostilja, ribljih corbi, narukvica za ljubavnice, dzipova za sinovce i slicno. Ozbiljna svetska kompanija za respekt. Nijedna privatizacija u Srbiji nije toliko upsesna koliko privatizacina NIS-a. Da Vas podsetim na SARTRID ili Knjaz ili Secerane...

Boban

pre 11 godina

(blaza, 27. avgust 2012 15:54)


Pitaj nekoliko stotina radnika NIS-a u Novom Sadu koji su ovih dana poslati na prinudna odsustva sta misle o braci Rusima .

mattko

pre 11 godina

Att. @ogromna usteda

Pa prijatelju verujem da ti skuter i bicikl stede gorivo. A zamisli da suttra nedjaboze geknes koliko bi tek onda ustedeo? Nije sustina u tome da sve stane, zamre i uspori se , da svi predjemo u neko stanje hibernacije, da prespavamo zimu kao medvedi a da leti pasemo plodove prirode, gljive, korijenje (B.Kostic tako rece) i slicno. Svi treba da zivimo bar kao ljudi u nasem regionu. I zato nemoj da nam preporucujes bicikl vec pripomogni da svi zyajedno podignemo kvalitet zivota i to ultimativnoy zahtevamo od vlasti da nam se da sansa!

micko

pre 11 godina

Procitah sve komentare i sve je u stilu da je vlada uvela velike akcize. Tacno je to. Otkuda NIS-u dobit od 500 miliona evra sa 51% vlasnistva. Dividende ostalim vlasnicima ne daju, ulazu dobit. NIS ne moze proizvesti gorivo EUR5 kvaliteta. Oni u Rusiji mogu proizvesti najvise EUR3. Oni tehnologiju nemaju. Ali imaju jako dobru tehnologiju da izvlace naftu iz Srbije ( rudna renta 3% ) i uvoze samo polovinu potrebne nafte za preradu. Koja su resenja?
1. Povecati rudnu rentu na 30 %
2. Smanjiti dobit kompanije na normalni i smanjiti cenu derivata za 20%
3. Hitno dozvoliti izgradnju nove rafinerije
4. Za NIS povecati porez na dobit na 75%
5. Na krivicnu odgovornost pozvati sve one koji su ucestvovali u ovoj nakaradnoj prodaji
Naravno ovi uslovi ne mogu se svi primenjivati

Ogromna usteda.

pre 11 godina

Ja vise kola ne vozim! Kupio sam mali skuter, koji me kosta 220 din za benzin, na 100km. Kada nigde ne zurim, vozim bicikl, koji me kosta samo potrosnje suvisnih kalorija.

vlada

pre 11 godina

Akcize, ali i samovolja pumpadzija. Krenes autoputem ka Nisu, pa gledas cene i ne mozes da verujes svojim ocima, bijes se u glavu sto nisi natocio u Beogradu, na svakoj pumpi druga cena... cak i ista firma nema iste cene na svojim pumpama.
Onda se iskljucis sa autoputa i krenes dalje od njega... i cene padaju sto si dalje. Cista prevara, olos.
Onda odes u Crnu Goru, i na svakoj pumpi ista cena, samo biras koja ti se vise svidja. Taman posla da jedna firma ima razlicite cene na svojim pumpama. Tamo je veci red.
(PPeca@SER, 27. avgust 2012 16:35)

Svuda u svetu je tako! Benzin je uvek skuplji na autoputu nego u naseljima. A mi naravno uvek moramo da pokupima sve najgore od toga pojma "svuda u svetu". Ne znam kome je smetalo da svi drže iste cene goriva? ja sam znao da onog trena kada počne liberalizacija da će cene da odu u nebesa. Sad i da država smanji akcizu, pumpe će da dignu maržu i cena ide neznatno dole.

MNS

pre 11 godina

Nedostajala mi je Tomina demagogija...još da se najedemo hleba od tri dinara, i Bog da nas vidi...

Cena goriva u Srbiji je među najnižim u Evropi, a kvalitet je proporcionalan ceni. Kada idem na put, rezervoar natočen u Srbiji 'drži' 700km, u povratku, pun rezervoar (natočen u EU) 'drži' 900km.

najbolji kad cuti

pre 11 godina

Ovaj nas predsednik je najpametniji kad cuti.Tomo, predsednce, jesi ti nekad cuo za AKCIZE.Pitaj dete Acu, on se u sve razume, iako nikad nista u zivotu nije radio.

mik

pre 11 godina

Svaka cast za Predsednika sto ima razumevanja za svoj narod i sto se trudi sto pre pronadje resenje za ovaj problem, jer su cene goriva zaista ogromne.

goran

pre 11 godina

e da je seselj predsednik on bi taj problem resio dekretom - od sutra naredjujem peske na posao ili biciklom !!! 1. bicete zdraviji i u kondiciji 2. vazduh nece biti toliko zagadjen 3. ostace vam pare u dzepu pa cete moci da ih iskoristite u druge svhe !!! malo sale ali iskreno nama treba jedan takav a ne ova demokratija ;)

Beogradjanin 2012

pre 11 godina

Još jedan demagoški potez upućen ka tipičnom srBskom biraču koji bi hteo za jednu crvenu da obiđe kolima Evropu, kao "dobrih, starih '70-ih".

PPeca@SER

pre 11 godina

Akcize, ali i samovolja pumpadzija. Krenes autoputem ka Nisu, pa gledas cene i ne mozes da verujes svojim ocima, bijes se u glavu sto nisi natocio u Beogradu, na svakoj pumpi druga cena... cak i ista firma nema iste cene na svojim pumpama.
Onda se iskljucis sa autoputa i krenes dalje od njega... i cene padaju sto si dalje. Cista prevara, olos.
Onda odes u Crnu Goru, i na svakoj pumpi ista cena, samo biras koja ti se vise svidja. Taman posla da jedna firma ima razlicite cene na svojim pumpama. Tamo je veci red.

zmitjkoe

pre 11 godina

"Predsednik Tomislav Nikolić ocenio je u razgovoru sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Kravčenkom da je gorivo u Srbiji preskupo u odnosu na standard građana".

Mene je (uvek) sramota sta ovaj lik prica. Cista demagogija proizalsla iz komunistickih vremena kad se kupovao socijalni mir. Mogao je master da nauci da je nafta berzanska roba i da ima svoju cenu. Nek onda on subvencionise benzin iz svog dzepa "da gradjeni mogu da se voze".

Фудбалер

pre 11 godina

О разлозима за скупоћу горива се може расправљати, али сам такође сигуран да је ово први случај да се председник државе ангажује у покушају да се реши проблем који заиста пуно оптерећује грађане.

Bojan

pre 11 godina

Treba smanjiti pogotovo akcizu na tng, a proporcionalno povećati na cigarete. Korist bi bila višestruka... Mada dosta ovde ima problema i sa monopolom !!

Mile

pre 11 godina

Nego, zasto meni 'lupaju ventili', tj. samodetonira zbog niskog oktanskog broja taj vas evropremijum benzin od 160 i kusur dinara.

Kakav nam to corbuljak prodajete, bratjo?

Stefan

pre 11 godina

Gorivo u Srbiji je skupo pre svega zbog akciza koje je nametnula bivsa vlada kako bi popunila budzet.Toma se sad pravi suntav,ne bi me iznenadilo da nova vlast poveca akcize.

Milutinac

pre 11 godina

Kakva nesmotrenost od sefa jedne drzave, ma koliko neobrazovan bio. Sta moze Kravcenko sto je gorivo skupo, KAD VLADA CEPA AKCIZE!!!!! Gazprom nije dobrotvorno drustvo nego kompanija!!!

klenga

pre 11 godina

naš talentovani i iznad svih ,vrli nam predcednik,nešto se usiljeno smeška....možda ,malo nakiselo...ako nije u pitanju lingvistika...ili samo trema pred izuzetno i stvarno obrazovanim čovekom....koliko se sećam,kravčenko ima završena dva prava fakulteta i stvarni doktorat...pravi,pravcati menađer...a ne k'o neki naši...

petar

pre 11 godina

Ukinite monopol!!!Kad placamo toliko barem da sipam kvalitetan gorivo od ponatix firmi kao Agip,Shell,Teksako,BP!!!Dokle sipamo ovo rusko g...o??!!!

velja

pre 11 godina

Čim im "prodamo" EPS i Telekom - ima odmah da pojeftini gorivo. Aham.
Nego nešto se mislim - kako ono bi 90-ih - bio jeftin gas a bombe nam padale po glavama. Ako je to ta priča - Nyet Spasiba.

Jadac

pre 11 godina

Pa ukini silne akcize Nikolicu. Daj bre, jel moze providnija demagogija? Jel si ti stvarno utripovao u toj tvojoj glavi da o tebi mislimo da si bolji od ostalih?

goldmember

pre 11 godina

Gorivo je skupa potrosna roba , gospodo :
Peak cheap oil is an incontrovertible fact
http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/9500667/Peak-cheap-oil-is-an-incontrovertible-fact.html
--------
To sto vi zamenom teza obmanjujete javnos' je problem ; vasim nasiljem nagomilane probleme ce najbolje pocistiti revolucija - mirna ili ne svejedno ...

blaza

pre 11 godina

Kako stvari stoje, jedino nam je Rusija oslonac za neku pomoc da se izvucemo iz dubioze u koju su nas uvukli demokrate sa svojim EU partnerima.

Isparenja

pre 11 godina

Zasto nema slobodnog uvoza naftnih derivata. Ne racunam ovu prevaru sto su uveli za dosadasnji slobodan uvoz. Ako vec trosim pare, da mogu da biram sta cu da sipam a ne ovo rusko djubre.

Isparenja

pre 11 godina

Zasto nema slobodnog uvoza naftnih derivata. Ne racunam ovu prevaru sto su uveli za dosadasnji slobodan uvoz. Ako vec trosim pare, da mogu da biram sta cu da sipam a ne ovo rusko djubre.

Mile

pre 11 godina

Nego, zasto meni 'lupaju ventili', tj. samodetonira zbog niskog oktanskog broja taj vas evropremijum benzin od 160 i kusur dinara.

Kakav nam to corbuljak prodajete, bratjo?

Beogradjanin 2012

pre 11 godina

Još jedan demagoški potez upućen ka tipičnom srBskom biraču koji bi hteo za jednu crvenu da obiđe kolima Evropu, kao "dobrih, starih '70-ih".

Stefan

pre 11 godina

Gorivo u Srbiji je skupo pre svega zbog akciza koje je nametnula bivsa vlada kako bi popunila budzet.Toma se sad pravi suntav,ne bi me iznenadilo da nova vlast poveca akcize.

Milutinac

pre 11 godina

Kakva nesmotrenost od sefa jedne drzave, ma koliko neobrazovan bio. Sta moze Kravcenko sto je gorivo skupo, KAD VLADA CEPA AKCIZE!!!!! Gazprom nije dobrotvorno drustvo nego kompanija!!!

MNS

pre 11 godina

Nedostajala mi je Tomina demagogija...još da se najedemo hleba od tri dinara, i Bog da nas vidi...

Cena goriva u Srbiji je među najnižim u Evropi, a kvalitet je proporcionalan ceni. Kada idem na put, rezervoar natočen u Srbiji 'drži' 700km, u povratku, pun rezervoar (natočen u EU) 'drži' 900km.

Ogromna usteda.

pre 11 godina

Ja vise kola ne vozim! Kupio sam mali skuter, koji me kosta 220 din za benzin, na 100km. Kada nigde ne zurim, vozim bicikl, koji me kosta samo potrosnje suvisnih kalorija.

petar

pre 11 godina

Ukinite monopol!!!Kad placamo toliko barem da sipam kvalitetan gorivo od ponatix firmi kao Agip,Shell,Teksako,BP!!!Dokle sipamo ovo rusko g...o??!!!

micko

pre 11 godina

Procitah sve komentare i sve je u stilu da je vlada uvela velike akcize. Tacno je to. Otkuda NIS-u dobit od 500 miliona evra sa 51% vlasnistva. Dividende ostalim vlasnicima ne daju, ulazu dobit. NIS ne moze proizvesti gorivo EUR5 kvaliteta. Oni u Rusiji mogu proizvesti najvise EUR3. Oni tehnologiju nemaju. Ali imaju jako dobru tehnologiju da izvlace naftu iz Srbije ( rudna renta 3% ) i uvoze samo polovinu potrebne nafte za preradu. Koja su resenja?
1. Povecati rudnu rentu na 30 %
2. Smanjiti dobit kompanije na normalni i smanjiti cenu derivata za 20%
3. Hitno dozvoliti izgradnju nove rafinerije
4. Za NIS povecati porez na dobit na 75%
5. Na krivicnu odgovornost pozvati sve one koji su ucestvovali u ovoj nakaradnoj prodaji
Naravno ovi uslovi ne mogu se svi primenjivati

najbolji kad cuti

pre 11 godina

Ovaj nas predsednik je najpametniji kad cuti.Tomo, predsednce, jesi ti nekad cuo za AKCIZE.Pitaj dete Acu, on se u sve razume, iako nikad nista u zivotu nije radio.

Srecko

pre 11 godina

Naravno da je skupo. Poklonili smo Rusima besplatno nasu naftu u Vojvodini, koja je 90% sastava goriva u Srbiji. Litra kosta 37 dinara sa placenim pdv-om, a mi molimo Ruse da nam ga ne prodaju po 170 dinara!
Cist kriminal prema gradjanima Srbije!!!

Zlo

pre 11 godina

U nadi da ce se brzo naci neko prihvatljivo resenje, sve pohvale predsedniku za brigu o narodu i za razumevanje problema gradjana.
(kole, 27. avgust 2012 17:56)
Dokle vise ovi namesteni "telegrami podrske". Molim PR sluzbu SNS-a da odustane od ovih glupavih poruka.

Фудбалер

pre 11 godina

О разлозима за скупоћу горива се може расправљати, али сам такође сигуран да је ово први случај да се председник државе ангажује у покушају да се реши проблем који заиста пуно оптерећује грађане.

blaza

pre 11 godina

Kako stvari stoje, jedino nam je Rusija oslonac za neku pomoc da se izvucemo iz dubioze u koju su nas uvukli demokrate sa svojim EU partnerima.

zmitjkoe

pre 11 godina

"Predsednik Tomislav Nikolić ocenio je u razgovoru sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Kravčenkom da je gorivo u Srbiji preskupo u odnosu na standard građana".

Mene je (uvek) sramota sta ovaj lik prica. Cista demagogija proizalsla iz komunistickih vremena kad se kupovao socijalni mir. Mogao je master da nauci da je nafta berzanska roba i da ima svoju cenu. Nek onda on subvencionise benzin iz svog dzepa "da gradjeni mogu da se voze".

Jadac

pre 11 godina

Pa ukini silne akcize Nikolicu. Daj bre, jel moze providnija demagogija? Jel si ti stvarno utripovao u toj tvojoj glavi da o tebi mislimo da si bolji od ostalih?

goldmember

pre 11 godina

Gorivo je skupa potrosna roba , gospodo :
Peak cheap oil is an incontrovertible fact
http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/9500667/Peak-cheap-oil-is-an-incontrovertible-fact.html
--------
To sto vi zamenom teza obmanjujete javnos' je problem ; vasim nasiljem nagomilane probleme ce najbolje pocistiti revolucija - mirna ili ne svejedno ...

velja

pre 11 godina

Čim im "prodamo" EPS i Telekom - ima odmah da pojeftini gorivo. Aham.
Nego nešto se mislim - kako ono bi 90-ih - bio jeftin gas a bombe nam padale po glavama. Ako je to ta priča - Nyet Spasiba.

НИС,екс воркер.

pre 11 godina

Основну цену горива диктира цена на светском тржишту.
Али када се гледа светско тржиште,мисли се на гориво иѕ судијске арабије,венецуеле,мексичког залива,кувајта итд.

Гориво које стиже у НИС,нема везе са тиме.
НИС прерађује гориво иѕ русије,ирана,сирије,домаће итд.
Зато нам је гориво,убедљиво најгоре.

Ненормалне високе акциѕе,служе да се попуњавају рупе у буджету,
зато о паду цене,нема ништа.
Све док се паре од тога сливају у буджет за плате политичара,службеника,јавне набавке,пензије итд.
Због тога,нема мање цене горива!
Покушаће да нам мажу очи са пар динара нижом ценом...

Гориво нам је најгоре,политичари исто,као и 'браћа'.


Поклонили НИС,набили акцизе,гориво наопако.
Држава и осигуравајуће куће нас деру сваке године при регистрацији,а преко целе године,на гориво.
Србија!

sumorni

pre 11 godina

A stančić od 200+ m2 na Novom Beogradu nije bio skup?

Nego spuštaj taj benzin na 10 dinara, jeste da ga neće biti, ali će koštati 10 dinara, ta fora vam je palila pre jedno 15 godina, što ne bi i sad?

Nisu Srbi ništa pametniji od tada postali...

vlada

pre 11 godina

Akcize, ali i samovolja pumpadzija. Krenes autoputem ka Nisu, pa gledas cene i ne mozes da verujes svojim ocima, bijes se u glavu sto nisi natocio u Beogradu, na svakoj pumpi druga cena... cak i ista firma nema iste cene na svojim pumpama.
Onda se iskljucis sa autoputa i krenes dalje od njega... i cene padaju sto si dalje. Cista prevara, olos.
Onda odes u Crnu Goru, i na svakoj pumpi ista cena, samo biras koja ti se vise svidja. Taman posla da jedna firma ima razlicite cene na svojim pumpama. Tamo je veci red.
(PPeca@SER, 27. avgust 2012 16:35)

Svuda u svetu je tako! Benzin je uvek skuplji na autoputu nego u naseljima. A mi naravno uvek moramo da pokupima sve najgore od toga pojma "svuda u svetu". Ne znam kome je smetalo da svi drže iste cene goriva? ja sam znao da onog trena kada počne liberalizacija da će cene da odu u nebesa. Sad i da država smanji akcizu, pumpe će da dignu maržu i cena ide neznatno dole.

Nightmare

pre 11 godina

Jeste, jeste pored Tome to su tvrdili i Deng Sjaoping, Kim Il Sung i Hugo Cavez.
Ali eto resenja, dace Toma Rujagama EPS, Telekom i JAT, i pojeftinice gorivo za cirka 2 dinara po litru.
Racun ( na baba-tetku) sa mesecnim pripisom kamate na Kajmanskim ostrvima se podrazumeva.....
Brzo uce maskirani Vadikali.......(+/- Berijev 200 par komanda, a aerodrom u Nisu za vojnu bazu - Gratis) Ko skupi dovoljno kupona, dobije sever Kosova

klenga

pre 11 godina

naš talentovani i iznad svih ,vrli nam predcednik,nešto se usiljeno smeška....možda ,malo nakiselo...ako nije u pitanju lingvistika...ili samo trema pred izuzetno i stvarno obrazovanim čovekom....koliko se sećam,kravčenko ima završena dva prava fakulteta i stvarni doktorat...pravi,pravcati menađer...a ne k'o neki naši...

mattko

pre 11 godina

Att. @ogromna usteda

Pa prijatelju verujem da ti skuter i bicikl stede gorivo. A zamisli da suttra nedjaboze geknes koliko bi tek onda ustedeo? Nije sustina u tome da sve stane, zamre i uspori se , da svi predjemo u neko stanje hibernacije, da prespavamo zimu kao medvedi a da leti pasemo plodove prirode, gljive, korijenje (B.Kostic tako rece) i slicno. Svi treba da zivimo bar kao ljudi u nasem regionu. I zato nemoj da nam preporucujes bicikl vec pripomogni da svi zyajedno podignemo kvalitet zivota i to ultimativnoy zahtevamo od vlasti da nam se da sansa!

Boban

pre 11 godina

(blaza, 27. avgust 2012 15:54)


Pitaj nekoliko stotina radnika NIS-a u Novom Sadu koji su ovih dana poslati na prinudna odsustva sta misle o braci Rusima .

goran

pre 11 godina

e da je seselj predsednik on bi taj problem resio dekretom - od sutra naredjujem peske na posao ili biciklom !!! 1. bicete zdraviji i u kondiciji 2. vazduh nece biti toliko zagadjen 3. ostace vam pare u dzepu pa cete moci da ih iskoristite u druge svhe !!! malo sale ali iskreno nama treba jedan takav a ne ova demokratija ;)

Bojan

pre 11 godina

Treba smanjiti pogotovo akcizu na tng, a proporcionalno povećati na cigarete. Korist bi bila višestruka... Mada dosta ovde ima problema i sa monopolom !!

Anti Tabloid

pre 11 godina

@micko

Rusi su vlasinici preko 70% NIS-a. 51% je bilo na pocetku pre otkupa akcija od malih deonicara. Ta nafta je bila u zemlji i pre dolaska Rusa. Mi je nismo vadili kako treba, pitanje oko eksploatacije je bilo samo Rusi ili neko drugi (Madjari, Slovenci...). Inace, NIS je bio pred kolapsom, a sada je moderna kompanija u kojoj nema rostilja, ribljih corbi, narukvica za ljubavnice, dzipova za sinovce i slicno. Ozbiljna svetska kompanija za respekt. Nijedna privatizacija u Srbiji nije toliko upsesna koliko privatizacina NIS-a. Da Vas podsetim na SARTRID ili Knjaz ili Secerane...

mik

pre 11 godina

Svaka cast za Predsednika sto ima razumevanja za svoj narod i sto se trudi sto pre pronadje resenje za ovaj problem, jer su cene goriva zaista ogromne.

Neko

pre 11 godina

Sve komentare sam procito ali cudimse kako niko da kaze da je to kod nas normalno da drzava i ovi nasi drzavni funkcioneri, nam nametnu neke poreze pa posle pricaju kako je to mnogo i kako to narod nemoze da izdrzi da bi mi posle za te iste politicare rekli, dobar covek u ,,P M" . Isto je i za to gorivo prvo su ga poskupeli pa sad kao daj da bude koi dinar jeftinije da vidi narod kako je ova vlada dobra.

PPeca@SER

pre 11 godina

Akcize, ali i samovolja pumpadzija. Krenes autoputem ka Nisu, pa gledas cene i ne mozes da verujes svojim ocima, bijes se u glavu sto nisi natocio u Beogradu, na svakoj pumpi druga cena... cak i ista firma nema iste cene na svojim pumpama.
Onda se iskljucis sa autoputa i krenes dalje od njega... i cene padaju sto si dalje. Cista prevara, olos.
Onda odes u Crnu Goru, i na svakoj pumpi ista cena, samo biras koja ti se vise svidja. Taman posla da jedna firma ima razlicite cene na svojim pumpama. Tamo je veci red.

niksy

pre 11 godina

Prvo:gorivo nije skupo ako imas para(onda nista nije skupo).
Drugo:Rusi su nasi veliki prijatelji i bilo bi glupo da ne zaradjuju maksimalno na nama.

Tehnolog

pre 11 godina

Gospodo vi sto pisete da se ukinu akcize.One su u svim zemljama Evrope skoro iste.Zahvatanje u ceni goriva je oko 60%. Gorivo se placa u dolarima. Pumpadzije imaju 5 dinara u litri (prevoz od rafinerije do pumpe na teret pumpadzija). U Evropi pumpadzije ne zaradjuju na ceni odnosno proviziji vec na sekundarnim uslugama ( prodavnice, kafei, pranje vozila, mehanicarske radionice). Preracunato u Evrima nase gorivo je medju jeftinijim u regionu (Samo BH ima jeftiniji). U Nemackoj, Austriji.Italiji, Francuskoj je znatno skuplje. Neko ce sada reci ali nama su plate daleko manje. Jesu manje ali sirova nafta i uvoz derivata se placa u dolarima. To sto je kod nas sa nase gradjane gorivo skupo je nizak standard.Ne moze se socijalna politika graditi na ceni derivata, struje, gasa
Neko pomenu domacu sirovu naftu.To je godisnje milion tona.Potrebe Srbije su oko 5 miliona tona.Rafinerija Pancevo ima kapacitet 7 miliona tona. Los kvalitet povlaci i vecu cenu prerade jer se manje dobija belih derivata tj vise ide mazuta.Kada se pusti u pogon FCC i preradjuje Euro5 kvalitet ima mogucnosti za jeftinije derivate.I na kraju Rusi ne daju tehnologiju za FCC vec je tehnologija jedne americke firme koja u svim evropskim rafinerijama ima svoj proces

Pera

pre 11 godina

Danas sam se vratio iz Grcke, u Makedoniji sam se potrudio da pred nasom granicom natankam do cepa 100 oktana jer to gorivo tamo nema veze sa ovim smecem ovde. Inace je kod njih cena za 100 oktana 170din, onaj od 95 je 165. Kod nas je onaj od 98 180 din i pitanje je da li ima 98. Ovaj 95 necu ni da komentarisem. Dakle, nije gorivo skupo vec je NEKVALITETNO i to je mnogo veci problem jer i da je jeftinije za 10 din, pre ili kasnije to ce vozac platiti kroz popravke na motoru ili sistemu za dovod goriva...

bojkot je resenje

pre 11 godina

Ja mislim da se ne treba mnogo oslanjati na dobru volju vlasti i NIS-a za snizenje cena goriva. Bolje vam je resenje, nekakav gradjanski bojkot. Recimo jedan dan u nedelji ne kupovati gorivo, i potruditi se da se preko interneta i ostalih medija takva akcija sto vise primi u narodu i postane sto masovnija. A vecina nas moze da se jednom nedeljno odrekne automobila, ako nista ono vikendom, kada se ne ide na posao.
Pa kada pocne da im pada profit, zbog gradjanskog revolta, i NIS-u i vladi, da vidite kako ce odma da imaju vise sluha za gradjanske muke.
Mislim da je krajnje vreme da mi gradjani pocnemo da se dovijamo i snalazimo, ne bi li sebi olaksali zivot. Nije ovo samo predlog za gorivo, mnoge stvari su u ovoj zemlji skupe, i mislim da bi trebali da upotrebimo svoju mastu, ne bi otezali zivot onima koji nas pljackaju i izrobljavaju.

Dzoni

pre 11 godina

@srecko
A sta je bilo sa tom naftom npr 2009 ..kako su nasi uspeli da naprave minus 300 miliona eura te godine. .da rusi nisu uzeli do sad bi napravili minus milijardu eura a drzava najvise uzima od cene goriva ..60% su akcize i porez .Sve bi mi bolje al kad sednemo u fotelju samo gledamo kako ce da opljackamo sto vise.
Da ti nije mozda uspesna privatizacija sartid ..vec zaboravismo na njega kao da nikad nije ni postojao...dobili ameri bez dugova a otisli i ostavilo nama da platimo 700 miliona eura dugova koje su napravili u medjuvremenu.

Aleksandar

pre 11 godina

za (Srecko, 27. avgust 2012 21:07)

Srbija proizvodi 11.000 barela nafte dnevno, a troši 90.000 barela nafte dnevno.
Pa molim te da mi objasniš kako onih 11.000 čini 90% od 90.000?
A gorivo je preskupo, jer imamo najviše akcize i poreze na goriva.

@Aleksandar

pre 11 godina

Poštovani,
Nije u redu da iznosite proizvoljne ili netacne informacije.
Kupovina nafte se vrši po berzanskim kotacijama i ne vrši se u barelima nego u tonama( pogledajte PLAT,S).
Drugo nije tacno da se preradi uvezena sirova nafte u odnosu na našu sa paritetom 9:1.
Po informacijama upravo Gasprom Nefta, godišnja prerada u RNPu je 3,2 miliona tona. Od te kolicine naša nafta iz Vojvodine je 1 milion tona, odnosno trecina.
Naša nafta spada u izuzetno kvalitetnu sa max. 1% sumpora, što znaci da u randmanu prerade daje više belih derivata. Ural nafta ide i 3%sumpora, i zato daje više mazuta, bitumena.
Ali, ali, pokloniti svake godine milion tona nafte bilo kome i bilo iz kojih razloga, je po meni eleizdaja zemlje. Jer to je isto kao da drugoj državi poklanjate cca 600 miliona dolara.
Hvala.

novosadjanka

pre 11 godina

hahaha...davne neke 93-94 sedi blazenopocivsi Sloba sa direktorom EPS-a koji je najavio visu cenu struje i kaze:"Druze (taj i taj) da li struja moze da pojefini?" "Moze druze Slobo,moze" I struja ne poskupi...e moj TI NIkolicu,pa zar ti mislis da si Slobina kalibar??? Glumi covek Slobu! Pa Sloba je za vas sve nedostizni san...Ali mi to nismo razumeli,pa ga sad polako pravimo od blata...Drzavnik se radja Nikolicu,radja!

TRex

pre 11 godina

Ako Toma hoće da vodi socijalnu politiku preko cene energenata, trebalo bi da se obrati Vučiću i Vladi da smanje akcize. Ovako samo daje 'političke izjave' za narodne mase i svoje glasače, kao brine o o njima.... bla, bla, bla...

@Dzoni

pre 11 godina

Gospodine, ne nasedajte na propagandu onih koji su spremali teren za prodaju NISa. I za vašu informaciju to nije klasicna kupoprodaja, koja je obavljana u Srbiji do NISa. Ovo je jedina prodaja u vidu Državnog Sporazuma, tako da ni jedna Vlada ne može da raskine taj Ugovor.Nema arbitraže, ništa. Takav poklon svet još nije video niti ce.
A ono što je problem je: Kako bilo koja Vlada ima mandat da prodaje nacionalne resurse jedne države. A što se tice Sartrida, to je sica. Gubitak i od 700milina USD, je ništa na zaradi od 600miliona godišnjeg profita Gasproma u Srbiji.I tako sledecih 30 godina dok se ne iscrpe naša nalazišta, nafte, gasa, vode..
O menađerskim prinadležnostima samo se prica a niko ne zna kolika su jer završavaju u Rusiji, gde i placaju poreze na LD.
Odlicno smišljeno, a mi u cabru.

bazinga

pre 11 godina

@tehnolog

dobro, ako samo utice cena sirove nafte u dolarima, ali koji procenat cene 1l goriva je cena sirove nafte a koliko ostali troskovi od prevoza, prerade i prodaje?

za akcize se slazem, toliko je koliko je i ide procentualno i kao sto kazete slican je procenat i u drugim zemljama. Da je nizi procenat, veca bi bila zarada drugih pa mi bolje drzava da to ubere jer ce cena i da nema akcize biti ovolika!

ono sto meni nije jasno, cena isto kao u zemljama oko nas a plate su nam u odnosu na najbednije zemlje bar 1/3 od njihovih

dakle, koliko kosta imati rafineriju u Francuskoj sa sve platama radnika a kolikk u Srbiji?

koliko kosta poslovanje benzinske stanice, kada se plate svi racuni i plate radnika u Fr i Sr?

pitanje je i dal oni imaju veci promet po pumpi jer imaju vise i na svakoj radi kompresor sto ne mogu da kazem za ovde, NIS rekto koja i da ga ima!

i ja moju uslugu prodajem po najvecoj mogucoj ceni koju je neko spreman da plati i naravno da kukam kako mi je i to malo jer uvek moze vise!

Janko Katic

pre 11 godina

U Italiji je gorivo proslog vikenda preslo cenu od 2€ za litar,imaju akcize za gorivo uvedene jos 30-tih godina proslog veka zbog rata u Etiopiji,akcize za poplave u Firenzi iz '66. i zemljotresa u Fruli-Venezia Giulia sa kraja '70-ih,znaci jednom kada pocnu da pristizu pare u budzet od akciza,jednostavno nijedna vlada nece da ih se odrekne.Pritom je prosecna plata oko 1200-1300€ na severu i 600-700€ na jugu zemlje,minimalne penzije su oko 300-350€,juce sam gledao emisiju u kojoj ljudi pricaju kako jedva prezivljavaju,kradje hrane u prodavnicama su se drasticno uvecale i dostigle oko 1,5% ukupnog prometa robe u prehrani.Cene iznajmljivanja stanova ili kredita za stanove su 500-1000€ zavisi od regije.Uveli su i novi porez na imovinu IMU koji je u proseku oko 300-400€ godisnje za stan u kome zivis ili 3 puta veci ukoliko nezivis u njemu ili ga izdajes.Akcize na cigarete skacu jednom mesecno,sad su uveli i porez na gazirana pica,porez na dobit je 67%,cena KW struje je oko 0,95€,gas je presao cenu od 1€/m3."Normalna" razvijena drzava jedan od najvecih investitora u Srbiju,tvorac EU,gde politicari zaradjuju ili bivsi primaju penzije od 40-150 hiljada eura mesecno,gde dan danas vlada korupcija i mito,ko god moze neplaca porez odnosno iznosi kapital na raznorazna ostrva sa labavim fiskalnim sistemom.Ko neveruje nek googluje Beppe Grillo,Anno zero, ,le Iene,Quinta colonna.....Znaci i njima njihovih 1000€ dodju ko Srbima 300€ ni oni nemogu da dodju do 15-og u mesecu sa jednom platom

zo

pre 11 godina

@Dzoni
Sve mi se cini da je tih 300 miliona napravljeno namerno, ne bi li se NIS prikazao sto neuspesnijim preduzecem, i ne bi li bio placen sto manje. Nije to uopste prvi put da u procesu privatizacije, menadzment pocne da vodi preduzece, na totalno pogresan nacin, ne bi li mu na taj nacin snizio cenu, i ne bi li ono na trzistu izgledalo sto neuspesnije, a sve u dosluhu sa onim ko zeli da kupi to preduzece. Bilo bi zanimljivo da smo istrazili gde su otisli tih 300 miliona. Za mene je neverovatno da neko ko se recimo bavi preprodajom energenata, i ima monopol na trzistu, pravi bilo kakve gubitke. I cim dodje u ruke privatnika, isti taj NIS odma poce da pravi profit tom privatniku.

kikr

pre 11 godina

neka b92 postavi pitanje sta znaci ulaganje od 1. novembra ? To znaci da u Nis-u u Novom Sadu sledi novo masovno otpustanje radnika...bolje to da ga je priupitao Nikolic sta ce biti sa tim ljudima i njihovim porodicama

Dušan

pre 11 godina

Treba raščlaniti dve stvari.1. proizvođačka cena zavise od proizvođača. 2. Akcize zavise od države. Što se tiče akciza kod nas one služe isključivo za punjenje budžeta a ne na prvom mestu za održavanje puteva;zato su nam putevi u lošem stanju. Akcize ovde služe samo za javnu potrošnju umesto da veći deo ide u proizvodnju tj da bude u funkciji razvoja.

blaza

pre 11 godina

Kako stvari stoje, jedino nam je Rusija oslonac za neku pomoc da se izvucemo iz dubioze u koju su nas uvukli demokrate sa svojim EU partnerima.

mik

pre 11 godina

Svaka cast za Predsednika sto ima razumevanja za svoj narod i sto se trudi sto pre pronadje resenje za ovaj problem, jer su cene goriva zaista ogromne.

Фудбалер

pre 11 godina

О разлозима за скупоћу горива се може расправљати, али сам такође сигуран да је ово први случај да се председник државе ангажује у покушају да се реши проблем који заиста пуно оптерећује грађане.

goran

pre 11 godina

e da je seselj predsednik on bi taj problem resio dekretom - od sutra naredjujem peske na posao ili biciklom !!! 1. bicete zdraviji i u kondiciji 2. vazduh nece biti toliko zagadjen 3. ostace vam pare u dzepu pa cete moci da ih iskoristite u druge svhe !!! malo sale ali iskreno nama treba jedan takav a ne ova demokratija ;)

Beogradjanin 2012

pre 11 godina

Još jedan demagoški potez upućen ka tipičnom srBskom biraču koji bi hteo za jednu crvenu da obiđe kolima Evropu, kao "dobrih, starih '70-ih".

Isparenja

pre 11 godina

Zasto nema slobodnog uvoza naftnih derivata. Ne racunam ovu prevaru sto su uveli za dosadasnji slobodan uvoz. Ako vec trosim pare, da mogu da biram sta cu da sipam a ne ovo rusko djubre.

Anti Tabloid

pre 11 godina

@micko

Rusi su vlasinici preko 70% NIS-a. 51% je bilo na pocetku pre otkupa akcija od malih deonicara. Ta nafta je bila u zemlji i pre dolaska Rusa. Mi je nismo vadili kako treba, pitanje oko eksploatacije je bilo samo Rusi ili neko drugi (Madjari, Slovenci...). Inace, NIS je bio pred kolapsom, a sada je moderna kompanija u kojoj nema rostilja, ribljih corbi, narukvica za ljubavnice, dzipova za sinovce i slicno. Ozbiljna svetska kompanija za respekt. Nijedna privatizacija u Srbiji nije toliko upsesna koliko privatizacina NIS-a. Da Vas podsetim na SARTRID ili Knjaz ili Secerane...

micko

pre 11 godina

Procitah sve komentare i sve je u stilu da je vlada uvela velike akcize. Tacno je to. Otkuda NIS-u dobit od 500 miliona evra sa 51% vlasnistva. Dividende ostalim vlasnicima ne daju, ulazu dobit. NIS ne moze proizvesti gorivo EUR5 kvaliteta. Oni u Rusiji mogu proizvesti najvise EUR3. Oni tehnologiju nemaju. Ali imaju jako dobru tehnologiju da izvlace naftu iz Srbije ( rudna renta 3% ) i uvoze samo polovinu potrebne nafte za preradu. Koja su resenja?
1. Povecati rudnu rentu na 30 %
2. Smanjiti dobit kompanije na normalni i smanjiti cenu derivata za 20%
3. Hitno dozvoliti izgradnju nove rafinerije
4. Za NIS povecati porez na dobit na 75%
5. Na krivicnu odgovornost pozvati sve one koji su ucestvovali u ovoj nakaradnoj prodaji
Naravno ovi uslovi ne mogu se svi primenjivati

Srecko

pre 11 godina

Naravno da je skupo. Poklonili smo Rusima besplatno nasu naftu u Vojvodini, koja je 90% sastava goriva u Srbiji. Litra kosta 37 dinara sa placenim pdv-om, a mi molimo Ruse da nam ga ne prodaju po 170 dinara!
Cist kriminal prema gradjanima Srbije!!!

PPeca@SER

pre 11 godina

Akcize, ali i samovolja pumpadzija. Krenes autoputem ka Nisu, pa gledas cene i ne mozes da verujes svojim ocima, bijes se u glavu sto nisi natocio u Beogradu, na svakoj pumpi druga cena... cak i ista firma nema iste cene na svojim pumpama.
Onda se iskljucis sa autoputa i krenes dalje od njega... i cene padaju sto si dalje. Cista prevara, olos.
Onda odes u Crnu Goru, i na svakoj pumpi ista cena, samo biras koja ti se vise svidja. Taman posla da jedna firma ima razlicite cene na svojim pumpama. Tamo je veci red.

zmitjkoe

pre 11 godina

"Predsednik Tomislav Nikolić ocenio je u razgovoru sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Kravčenkom da je gorivo u Srbiji preskupo u odnosu na standard građana".

Mene je (uvek) sramota sta ovaj lik prica. Cista demagogija proizalsla iz komunistickih vremena kad se kupovao socijalni mir. Mogao je master da nauci da je nafta berzanska roba i da ima svoju cenu. Nek onda on subvencionise benzin iz svog dzepa "da gradjeni mogu da se voze".

Mile

pre 11 godina

Nego, zasto meni 'lupaju ventili', tj. samodetonira zbog niskog oktanskog broja taj vas evropremijum benzin od 160 i kusur dinara.

Kakav nam to corbuljak prodajete, bratjo?

Zlo

pre 11 godina

U nadi da ce se brzo naci neko prihvatljivo resenje, sve pohvale predsedniku za brigu o narodu i za razumevanje problema gradjana.
(kole, 27. avgust 2012 17:56)
Dokle vise ovi namesteni "telegrami podrske". Molim PR sluzbu SNS-a da odustane od ovih glupavih poruka.

Bojan

pre 11 godina

Treba smanjiti pogotovo akcizu na tng, a proporcionalno povećati na cigarete. Korist bi bila višestruka... Mada dosta ovde ima problema i sa monopolom !!

novosadjanka

pre 11 godina

hahaha...davne neke 93-94 sedi blazenopocivsi Sloba sa direktorom EPS-a koji je najavio visu cenu struje i kaze:"Druze (taj i taj) da li struja moze da pojefini?" "Moze druze Slobo,moze" I struja ne poskupi...e moj TI NIkolicu,pa zar ti mislis da si Slobina kalibar??? Glumi covek Slobu! Pa Sloba je za vas sve nedostizni san...Ali mi to nismo razumeli,pa ga sad polako pravimo od blata...Drzavnik se radja Nikolicu,radja!

Milutinac

pre 11 godina

Kakva nesmotrenost od sefa jedne drzave, ma koliko neobrazovan bio. Sta moze Kravcenko sto je gorivo skupo, KAD VLADA CEPA AKCIZE!!!!! Gazprom nije dobrotvorno drustvo nego kompanija!!!

sumorni

pre 11 godina

A stančić od 200+ m2 na Novom Beogradu nije bio skup?

Nego spuštaj taj benzin na 10 dinara, jeste da ga neće biti, ali će koštati 10 dinara, ta fora vam je palila pre jedno 15 godina, što ne bi i sad?

Nisu Srbi ništa pametniji od tada postali...

Stefan

pre 11 godina

Gorivo u Srbiji je skupo pre svega zbog akciza koje je nametnula bivsa vlada kako bi popunila budzet.Toma se sad pravi suntav,ne bi me iznenadilo da nova vlast poveca akcize.

najbolji kad cuti

pre 11 godina

Ovaj nas predsednik je najpametniji kad cuti.Tomo, predsednce, jesi ti nekad cuo za AKCIZE.Pitaj dete Acu, on se u sve razume, iako nikad nista u zivotu nije radio.

goldmember

pre 11 godina

Gorivo je skupa potrosna roba , gospodo :
Peak cheap oil is an incontrovertible fact
http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/9500667/Peak-cheap-oil-is-an-incontrovertible-fact.html
--------
To sto vi zamenom teza obmanjujete javnos' je problem ; vasim nasiljem nagomilane probleme ce najbolje pocistiti revolucija - mirna ili ne svejedno ...

petar

pre 11 godina

Ukinite monopol!!!Kad placamo toliko barem da sipam kvalitetan gorivo od ponatix firmi kao Agip,Shell,Teksako,BP!!!Dokle sipamo ovo rusko g...o??!!!

klenga

pre 11 godina

naš talentovani i iznad svih ,vrli nam predcednik,nešto se usiljeno smeška....možda ,malo nakiselo...ako nije u pitanju lingvistika...ili samo trema pred izuzetno i stvarno obrazovanim čovekom....koliko se sećam,kravčenko ima završena dva prava fakulteta i stvarni doktorat...pravi,pravcati menađer...a ne k'o neki naši...

MNS

pre 11 godina

Nedostajala mi je Tomina demagogija...još da se najedemo hleba od tri dinara, i Bog da nas vidi...

Cena goriva u Srbiji je među najnižim u Evropi, a kvalitet je proporcionalan ceni. Kada idem na put, rezervoar natočen u Srbiji 'drži' 700km, u povratku, pun rezervoar (natočen u EU) 'drži' 900km.

Boban

pre 11 godina

(blaza, 27. avgust 2012 15:54)


Pitaj nekoliko stotina radnika NIS-a u Novom Sadu koji su ovih dana poslati na prinudna odsustva sta misle o braci Rusima .

velja

pre 11 godina

Čim im "prodamo" EPS i Telekom - ima odmah da pojeftini gorivo. Aham.
Nego nešto se mislim - kako ono bi 90-ih - bio jeftin gas a bombe nam padale po glavama. Ako je to ta priča - Nyet Spasiba.

Tehnolog

pre 11 godina

Gospodo vi sto pisete da se ukinu akcize.One su u svim zemljama Evrope skoro iste.Zahvatanje u ceni goriva je oko 60%. Gorivo se placa u dolarima. Pumpadzije imaju 5 dinara u litri (prevoz od rafinerije do pumpe na teret pumpadzija). U Evropi pumpadzije ne zaradjuju na ceni odnosno proviziji vec na sekundarnim uslugama ( prodavnice, kafei, pranje vozila, mehanicarske radionice). Preracunato u Evrima nase gorivo je medju jeftinijim u regionu (Samo BH ima jeftiniji). U Nemackoj, Austriji.Italiji, Francuskoj je znatno skuplje. Neko ce sada reci ali nama su plate daleko manje. Jesu manje ali sirova nafta i uvoz derivata se placa u dolarima. To sto je kod nas sa nase gradjane gorivo skupo je nizak standard.Ne moze se socijalna politika graditi na ceni derivata, struje, gasa
Neko pomenu domacu sirovu naftu.To je godisnje milion tona.Potrebe Srbije su oko 5 miliona tona.Rafinerija Pancevo ima kapacitet 7 miliona tona. Los kvalitet povlaci i vecu cenu prerade jer se manje dobija belih derivata tj vise ide mazuta.Kada se pusti u pogon FCC i preradjuje Euro5 kvalitet ima mogucnosti za jeftinije derivate.I na kraju Rusi ne daju tehnologiju za FCC vec je tehnologija jedne americke firme koja u svim evropskim rafinerijama ima svoj proces

НИС,екс воркер.

pre 11 godina

Основну цену горива диктира цена на светском тржишту.
Али када се гледа светско тржиште,мисли се на гориво иѕ судијске арабије,венецуеле,мексичког залива,кувајта итд.

Гориво које стиже у НИС,нема везе са тиме.
НИС прерађује гориво иѕ русије,ирана,сирије,домаће итд.
Зато нам је гориво,убедљиво најгоре.

Ненормалне високе акциѕе,служе да се попуњавају рупе у буджету,
зато о паду цене,нема ништа.
Све док се паре од тога сливају у буджет за плате политичара,службеника,јавне набавке,пензије итд.
Због тога,нема мање цене горива!
Покушаће да нам мажу очи са пар динара нижом ценом...

Гориво нам је најгоре,политичари исто,као и 'браћа'.


Поклонили НИС,набили акцизе,гориво наопако.
Држава и осигуравајуће куће нас деру сваке године при регистрацији,а преко целе године,на гориво.
Србија!

Jadac

pre 11 godina

Pa ukini silne akcize Nikolicu. Daj bre, jel moze providnija demagogija? Jel si ti stvarno utripovao u toj tvojoj glavi da o tebi mislimo da si bolji od ostalih?

Ogromna usteda.

pre 11 godina

Ja vise kola ne vozim! Kupio sam mali skuter, koji me kosta 220 din za benzin, na 100km. Kada nigde ne zurim, vozim bicikl, koji me kosta samo potrosnje suvisnih kalorija.

vlada

pre 11 godina

Akcize, ali i samovolja pumpadzija. Krenes autoputem ka Nisu, pa gledas cene i ne mozes da verujes svojim ocima, bijes se u glavu sto nisi natocio u Beogradu, na svakoj pumpi druga cena... cak i ista firma nema iste cene na svojim pumpama.
Onda se iskljucis sa autoputa i krenes dalje od njega... i cene padaju sto si dalje. Cista prevara, olos.
Onda odes u Crnu Goru, i na svakoj pumpi ista cena, samo biras koja ti se vise svidja. Taman posla da jedna firma ima razlicite cene na svojim pumpama. Tamo je veci red.
(PPeca@SER, 27. avgust 2012 16:35)

Svuda u svetu je tako! Benzin je uvek skuplji na autoputu nego u naseljima. A mi naravno uvek moramo da pokupima sve najgore od toga pojma "svuda u svetu". Ne znam kome je smetalo da svi drže iste cene goriva? ja sam znao da onog trena kada počne liberalizacija da će cene da odu u nebesa. Sad i da država smanji akcizu, pumpe će da dignu maržu i cena ide neznatno dole.

Nightmare

pre 11 godina

Jeste, jeste pored Tome to su tvrdili i Deng Sjaoping, Kim Il Sung i Hugo Cavez.
Ali eto resenja, dace Toma Rujagama EPS, Telekom i JAT, i pojeftinice gorivo za cirka 2 dinara po litru.
Racun ( na baba-tetku) sa mesecnim pripisom kamate na Kajmanskim ostrvima se podrazumeva.....
Brzo uce maskirani Vadikali.......(+/- Berijev 200 par komanda, a aerodrom u Nisu za vojnu bazu - Gratis) Ko skupi dovoljno kupona, dobije sever Kosova

niksy

pre 11 godina

Prvo:gorivo nije skupo ako imas para(onda nista nije skupo).
Drugo:Rusi su nasi veliki prijatelji i bilo bi glupo da ne zaradjuju maksimalno na nama.

@Dzoni

pre 11 godina

Gospodine, ne nasedajte na propagandu onih koji su spremali teren za prodaju NISa. I za vašu informaciju to nije klasicna kupoprodaja, koja je obavljana u Srbiji do NISa. Ovo je jedina prodaja u vidu Državnog Sporazuma, tako da ni jedna Vlada ne može da raskine taj Ugovor.Nema arbitraže, ništa. Takav poklon svet još nije video niti ce.
A ono što je problem je: Kako bilo koja Vlada ima mandat da prodaje nacionalne resurse jedne države. A što se tice Sartrida, to je sica. Gubitak i od 700milina USD, je ništa na zaradi od 600miliona godišnjeg profita Gasproma u Srbiji.I tako sledecih 30 godina dok se ne iscrpe naša nalazišta, nafte, gasa, vode..
O menađerskim prinadležnostima samo se prica a niko ne zna kolika su jer završavaju u Rusiji, gde i placaju poreze na LD.
Odlicno smišljeno, a mi u cabru.

Pera

pre 11 godina

Danas sam se vratio iz Grcke, u Makedoniji sam se potrudio da pred nasom granicom natankam do cepa 100 oktana jer to gorivo tamo nema veze sa ovim smecem ovde. Inace je kod njih cena za 100 oktana 170din, onaj od 95 je 165. Kod nas je onaj od 98 180 din i pitanje je da li ima 98. Ovaj 95 necu ni da komentarisem. Dakle, nije gorivo skupo vec je NEKVALITETNO i to je mnogo veci problem jer i da je jeftinije za 10 din, pre ili kasnije to ce vozac platiti kroz popravke na motoru ili sistemu za dovod goriva...

mattko

pre 11 godina

Att. @ogromna usteda

Pa prijatelju verujem da ti skuter i bicikl stede gorivo. A zamisli da suttra nedjaboze geknes koliko bi tek onda ustedeo? Nije sustina u tome da sve stane, zamre i uspori se , da svi predjemo u neko stanje hibernacije, da prespavamo zimu kao medvedi a da leti pasemo plodove prirode, gljive, korijenje (B.Kostic tako rece) i slicno. Svi treba da zivimo bar kao ljudi u nasem regionu. I zato nemoj da nam preporucujes bicikl vec pripomogni da svi zyajedno podignemo kvalitet zivota i to ultimativnoy zahtevamo od vlasti da nam se da sansa!

Neko

pre 11 godina

Sve komentare sam procito ali cudimse kako niko da kaze da je to kod nas normalno da drzava i ovi nasi drzavni funkcioneri, nam nametnu neke poreze pa posle pricaju kako je to mnogo i kako to narod nemoze da izdrzi da bi mi posle za te iste politicare rekli, dobar covek u ,,P M" . Isto je i za to gorivo prvo su ga poskupeli pa sad kao daj da bude koi dinar jeftinije da vidi narod kako je ova vlada dobra.

bojkot je resenje

pre 11 godina

Ja mislim da se ne treba mnogo oslanjati na dobru volju vlasti i NIS-a za snizenje cena goriva. Bolje vam je resenje, nekakav gradjanski bojkot. Recimo jedan dan u nedelji ne kupovati gorivo, i potruditi se da se preko interneta i ostalih medija takva akcija sto vise primi u narodu i postane sto masovnija. A vecina nas moze da se jednom nedeljno odrekne automobila, ako nista ono vikendom, kada se ne ide na posao.
Pa kada pocne da im pada profit, zbog gradjanskog revolta, i NIS-u i vladi, da vidite kako ce odma da imaju vise sluha za gradjanske muke.
Mislim da je krajnje vreme da mi gradjani pocnemo da se dovijamo i snalazimo, ne bi li sebi olaksali zivot. Nije ovo samo predlog za gorivo, mnoge stvari su u ovoj zemlji skupe, i mislim da bi trebali da upotrebimo svoju mastu, ne bi otezali zivot onima koji nas pljackaju i izrobljavaju.

bazinga

pre 11 godina

@tehnolog

dobro, ako samo utice cena sirove nafte u dolarima, ali koji procenat cene 1l goriva je cena sirove nafte a koliko ostali troskovi od prevoza, prerade i prodaje?

za akcize se slazem, toliko je koliko je i ide procentualno i kao sto kazete slican je procenat i u drugim zemljama. Da je nizi procenat, veca bi bila zarada drugih pa mi bolje drzava da to ubere jer ce cena i da nema akcize biti ovolika!

ono sto meni nije jasno, cena isto kao u zemljama oko nas a plate su nam u odnosu na najbednije zemlje bar 1/3 od njihovih

dakle, koliko kosta imati rafineriju u Francuskoj sa sve platama radnika a kolikk u Srbiji?

koliko kosta poslovanje benzinske stanice, kada se plate svi racuni i plate radnika u Fr i Sr?

pitanje je i dal oni imaju veci promet po pumpi jer imaju vise i na svakoj radi kompresor sto ne mogu da kazem za ovde, NIS rekto koja i da ga ima!

i ja moju uslugu prodajem po najvecoj mogucoj ceni koju je neko spreman da plati i naravno da kukam kako mi je i to malo jer uvek moze vise!

zo

pre 11 godina

@Dzoni
Sve mi se cini da je tih 300 miliona napravljeno namerno, ne bi li se NIS prikazao sto neuspesnijim preduzecem, i ne bi li bio placen sto manje. Nije to uopste prvi put da u procesu privatizacije, menadzment pocne da vodi preduzece, na totalno pogresan nacin, ne bi li mu na taj nacin snizio cenu, i ne bi li ono na trzistu izgledalo sto neuspesnije, a sve u dosluhu sa onim ko zeli da kupi to preduzece. Bilo bi zanimljivo da smo istrazili gde su otisli tih 300 miliona. Za mene je neverovatno da neko ko se recimo bavi preprodajom energenata, i ima monopol na trzistu, pravi bilo kakve gubitke. I cim dodje u ruke privatnika, isti taj NIS odma poce da pravi profit tom privatniku.

@Aleksandar

pre 11 godina

Poštovani,
Nije u redu da iznosite proizvoljne ili netacne informacije.
Kupovina nafte se vrši po berzanskim kotacijama i ne vrši se u barelima nego u tonama( pogledajte PLAT,S).
Drugo nije tacno da se preradi uvezena sirova nafte u odnosu na našu sa paritetom 9:1.
Po informacijama upravo Gasprom Nefta, godišnja prerada u RNPu je 3,2 miliona tona. Od te kolicine naša nafta iz Vojvodine je 1 milion tona, odnosno trecina.
Naša nafta spada u izuzetno kvalitetnu sa max. 1% sumpora, što znaci da u randmanu prerade daje više belih derivata. Ural nafta ide i 3%sumpora, i zato daje više mazuta, bitumena.
Ali, ali, pokloniti svake godine milion tona nafte bilo kome i bilo iz kojih razloga, je po meni eleizdaja zemlje. Jer to je isto kao da drugoj državi poklanjate cca 600 miliona dolara.
Hvala.

TRex

pre 11 godina

Ako Toma hoće da vodi socijalnu politiku preko cene energenata, trebalo bi da se obrati Vučiću i Vladi da smanje akcize. Ovako samo daje 'političke izjave' za narodne mase i svoje glasače, kao brine o o njima.... bla, bla, bla...

kikr

pre 11 godina

neka b92 postavi pitanje sta znaci ulaganje od 1. novembra ? To znaci da u Nis-u u Novom Sadu sledi novo masovno otpustanje radnika...bolje to da ga je priupitao Nikolic sta ce biti sa tim ljudima i njihovim porodicama

Aleksandar

pre 11 godina

za (Srecko, 27. avgust 2012 21:07)

Srbija proizvodi 11.000 barela nafte dnevno, a troši 90.000 barela nafte dnevno.
Pa molim te da mi objasniš kako onih 11.000 čini 90% od 90.000?
A gorivo je preskupo, jer imamo najviše akcize i poreze na goriva.

Dzoni

pre 11 godina

@srecko
A sta je bilo sa tom naftom npr 2009 ..kako su nasi uspeli da naprave minus 300 miliona eura te godine. .da rusi nisu uzeli do sad bi napravili minus milijardu eura a drzava najvise uzima od cene goriva ..60% su akcize i porez .Sve bi mi bolje al kad sednemo u fotelju samo gledamo kako ce da opljackamo sto vise.
Da ti nije mozda uspesna privatizacija sartid ..vec zaboravismo na njega kao da nikad nije ni postojao...dobili ameri bez dugova a otisli i ostavilo nama da platimo 700 miliona eura dugova koje su napravili u medjuvremenu.

Dušan

pre 11 godina

Treba raščlaniti dve stvari.1. proizvođačka cena zavise od proizvođača. 2. Akcize zavise od države. Što se tiče akciza kod nas one služe isključivo za punjenje budžeta a ne na prvom mestu za održavanje puteva;zato su nam putevi u lošem stanju. Akcize ovde služe samo za javnu potrošnju umesto da veći deo ide u proizvodnju tj da bude u funkciji razvoja.

Janko Katic

pre 11 godina

U Italiji je gorivo proslog vikenda preslo cenu od 2€ za litar,imaju akcize za gorivo uvedene jos 30-tih godina proslog veka zbog rata u Etiopiji,akcize za poplave u Firenzi iz '66. i zemljotresa u Fruli-Venezia Giulia sa kraja '70-ih,znaci jednom kada pocnu da pristizu pare u budzet od akciza,jednostavno nijedna vlada nece da ih se odrekne.Pritom je prosecna plata oko 1200-1300€ na severu i 600-700€ na jugu zemlje,minimalne penzije su oko 300-350€,juce sam gledao emisiju u kojoj ljudi pricaju kako jedva prezivljavaju,kradje hrane u prodavnicama su se drasticno uvecale i dostigle oko 1,5% ukupnog prometa robe u prehrani.Cene iznajmljivanja stanova ili kredita za stanove su 500-1000€ zavisi od regije.Uveli su i novi porez na imovinu IMU koji je u proseku oko 300-400€ godisnje za stan u kome zivis ili 3 puta veci ukoliko nezivis u njemu ili ga izdajes.Akcize na cigarete skacu jednom mesecno,sad su uveli i porez na gazirana pica,porez na dobit je 67%,cena KW struje je oko 0,95€,gas je presao cenu od 1€/m3."Normalna" razvijena drzava jedan od najvecih investitora u Srbiju,tvorac EU,gde politicari zaradjuju ili bivsi primaju penzije od 40-150 hiljada eura mesecno,gde dan danas vlada korupcija i mito,ko god moze neplaca porez odnosno iznosi kapital na raznorazna ostrva sa labavim fiskalnim sistemom.Ko neveruje nek googluje Beppe Grillo,Anno zero, ,le Iene,Quinta colonna.....Znaci i njima njihovih 1000€ dodju ko Srbima 300€ ni oni nemogu da dodju do 15-og u mesecu sa jednom platom