Nedelja, 19.08.2012.

22:12

Pojačano naoružanje Vojske Srbije

Arsenal Vojske Srbije od početka godine bogatiji je za četiri nova sredstva, a na završnim ispitivanjima je još devet savremenih sistema.

Izvor: Veèernje novosti

Pojaèano naoružanje Vojske Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Cvexi

pre 11 godina

(Ćoro Filip, 20. avgust 2012 18:13)

Jes da bi ti voleo, ali teta nata nije bila u stanju da nam unisti 10 tenkova, ali smo zato uspeli sami sebe da unistimo. Za 10 godina smo unistili 500 tenkova a pitanje da li je i ostalih 200-300 upotrebljivo. O avionima da ne pricam...

Braca

pre 11 godina

Za mene nije mnogo bitno kako se to sto su napravili zove vec da li se kod nas nesto principijelno promenilo sa namenskom. Oni su i ranije pravili naoruzanje za koje nam je govoreno da je najbolje u svojoj vrsti, avioni najbolji u svojoj klasi i sl. gluposti dok se sve to nije sukobilo sa tudjom najboljom tehnikom.
Sve u svemu koliko para toliko i muzike!

drasko

pre 11 godina

@Darko,
moracu da te razocaram,"bumbar" je zastitni znak za nase politicare...za danasnju vojsku prikladnije bi bio "vrabac" :D

Vlajko

pre 11 godina

Trebalo bi organizovati godišnje nekoliko vojnih seminara sukcesivno. Valja imati pojma o osnovnim operativno-taktičkim procedurama. To ne košta previše vremena i materijalnih resursa, koliko služenje vojnog roka. Istorija nas uči jednom, a naši prijatelji pacifisti sa zapada uveravaju u drugo...ja im ne verujem. Geopolitičko okruženje nam je slično Izraelskom. Potrebno je uspostaviti izuzetno efikasan i kompaktan odbrambeni sistem spreman da odvrati. To podrazumeva i tačkasto gerilsko delovanje sa savremenim portabl protiv-oklopnim i protiv-vazdušnim sistemima. Ako se prema ovom pitanju odnosimo neozbiljno, pojaviće se ozbiljni problemi.

Stručnjak

pre 11 godina

Ukinite kopnenu vojsku i avijaciju, ojačajte specijalne i antiterorističke jedinice i oformite stratešku raketnu komandu, a ostalo prodajte. Šta će nam više? Mala smo mi zemlja da finansiramo silne bumbare, buba-mare i ostale dosadne benigne insekte.

Dr

pre 11 godina

Vucic bi trebalo da vrati sistem sluzenja vojnog roka, STO PRE! Za sada neka to bude 6 meseci obuke sto je sasvim dovoljno. Deca ne umeju ni puske da nose, a ko ce zemlju da brani za 20 godina kada niko ne bude znao nositi oruzije. Vojnici bi isli direknto na obuku i ne bi gubili vreme po kasarnama cisteci travu i guleci krompir. Oni rodovi vojske koji zahtevaju upotrebu profesionalne tehnike, bili bi popunjeni sa profesionalnim vojnicimakao na primer tenkovske jedinice, jedinice RV i PVO, hemijsko i biolosko naoruzanje. Svaki vojnik bi trebalo da nauci osnovne elemente koriscenja pesadijskog i artiljerijskog naoruzanja, a oni sposobniji dodano bi se obucili komandovanju vodovima i odeljenjima.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Ovo smisla ima, samo ako će ti sistemi bit konkurentni za izvoz i u tom smislu profitabilna grana industrije. Inace je bačen novac. Vlastito naoružanje? Zbog koga cega? Čitam komentare bez jake vojske nema jake države? Koje gluposti iz 19. stoljeća. Bez jake privrede nema jake države. Jedina mala drzava vojna sila koja je ekonomski jaka i u kojoj ljudi ne umiru od gladi zbog toga je Izrael, a oni imaju objektivnu potrebu i mogucnost da tako bude. Sta će Srbiji vojska ? s kim da ratuje? Ako dodje lokalna budala obranit ćete se, ako dodje opet Amerikanac završit će ko i zadnji put.

Zastavnik Dzemo

pre 11 godina

"Vratite redovno služenje vojnog roka, rezervni sastav, teritorijalce i civilnu zaštitu sa redovnim vežbama i obukom. Onda će tek narod biti spreman za odbranu". (Ortodox, 20. avgust 2012 08:49)

Sve to kosta! Cak i obuka obicnog pesadinca kosta, da ne govorimo o ljudima koji treba da rukuju slozenim PVO sistemima. I sta se dogodi po odsluzenju vojske? Trecina ode u inostranstvo, vojni odsek ih skine sa evidencije - bacene pare. Trecina pocne da pije i zdere, ugoje se kao prasci pred Bozic; pozoves ih na vezbu, oni vuku stomake do zemlje, a u ruci pljoska i beli lukac - opet bacene pare. Od preostale trecine vecina je uvek na "sluzbenom putu" kad stigne poziv za vezbu, a kod kuce ostave roditelje koji su po pravilu (ko bajagi) dementni i neuracunljivi pa ne mogu da prime poziv. Opet bacene pare. Ostaju samo naivni koji se redovno odazivaju. Njih zbog toga zajasu, pa stalno samo njih i zovu. A kad se ovi razbole pa ne dodju samo njih kaznjavaju. Ostalim pobeguljama se prasta!

Bolje je PLATITI vojsku i PLACATI rezervu, ljude koji hoce da sluze, kojima je cast da nose pusku. A ne od smotanih i razmazenih maminih sinova praviti nazovi vojnike. Vojnike kojima su glavno oruzje metla, kofa i cetka i koji vrebaju svaku priliku da uhvate krivinu dok precrtavaju dane u kalendaru. I njihove staresine koji po ceo dan nose neke papire, kao da su opstinski sluzbenici. A popodne se alkoholisu do daske!

Ko je bio u JNA i kasnije u JNA rezervi taj zna o cemu govorim.

Banex

pre 11 godina

Za pocetak samo remontovati postojece naoruzanje a ako se vremenom budu popravili finansijski uslovi u zemlji ( u sta sam ubedjen da hoce ) kupiti najsavremenije moguce naoruzanje.

Jonny

pre 11 godina

Smatram da je ovo dobar pocetak, treba malo dovesti vojsku u red, bivsi ministar umesto da se borio da je osavremeni on je vise paznje obracao na neke svoje investicije, stanove I ko zna sta jos…nadam se da ce se sve preispitati

Марко

pre 11 godina

Србија мора да има јаку војску јер је увек морала да се ослони само на своје снаге, ми правих савезника и пријатеља никада нисмо имали. Новију историју знамо, а изгледа да пролазимо како пролазимо зато јер старију заборављамо. Свакоме препоручујем да погледа документарац о Првом светском рату да би разумео да Србије данас не би било да су се питали наши пријатељи које сада дижемо у небеса: http://www.youtube.com/watch?v=6WwQVPwjZLs

Dragisa

pre 11 godina

AHAHAHA, stvarno kakva imena naseg OPASNOG oruzja. Mislim da su toliko i opasna kakva su im imena, mislim u odnosu na savremeno oruzje.

Sto se tice sluzenja vojnog roka, rekao bih po komentarima da mi imamo dovoljno budala i bez obavezne vojske. Pa neka idu oni!

Dule

pre 11 godina

Super, sad mozemo da pariramo amerima sa njihovim stealth avionima, mozemo da im snimamo polozaje "nevidljivim vrapcima".
Godina 2012, mi digitalizovali, a oni? Pa sami su krivi sto toliko kasne.

Ortodox

pre 11 godina

Vratite redovno služenje vojnog roka, rezervni sastav, teritorijalce i civilnu zaštitu sa redovnim vežbama i obukom. Onda će tek narod biti spreman za odbranu.

Vukodav

pre 11 godina

Ovog bumbara se sećam iz detinjstva, početkom devedesetih su prikazivali kako će kad se opali sam da traži tenk i uništi ga :)
Tada me je to jako oduševilo a sada, dvadeset godina kasnije opet se pominje isti projekat i više me ne oduševljava :)

Dino

pre 11 godina

Po mome misljenju male zemlje, sa ogranicenim budzetima treba svoju vojsku da formiraju na principu maksimalne efikasnosti. Dakle, imati modernu avijaciju i odrzavati je, je nesto sa cime se (zbog troskova) bori jedna Rusija a broj zapadnih zemalja, pogotovo u krizi.

Isto vrijedi i za tenkove it slicna oruzija koja su danas za zemlje koje ce (nadamo se?) voditi samo odbranbene ratove (a ako Bog da ni te).

Pametnije je imati jako sposobne anti-avionske/projektilske i tenkovske rucne i lake prenosive projektile koji malo kostaju u poredjenju sa na primjer novim avionom, a koji mogu da zastite zracni ili (zemljani / anti-tenkovski) prostor jako efikasno.

Uz to dodati odredjeni broj transportnih i napadackih helikoptera i vise ti ne treba. Dovoljno da kontrolises vazdusni i kopneni prostor svoje zemlje.

I za kraj, naravno, dobro obuciti, obuci, nahraniti, i opremiti vojnike, dati im dobru platu i to je to.

marko

pre 11 godina

sviramo mi pilicima, i ovako smo bedni jos na to pare da dajemo. bolje da radimo neku koperaciju sa rusima da zajedno razvijamo neke ozbiljne sisteme i preuzmemo vec postojece ruske moderne, a ne da lupamo u lonce i tepsije. msm lepo je to da se nesto pravi i pokrece ali... a ko pomenu avijaciju, jeste ona vazna ali nama ne igra nikakvu ulogu koliko smo mala drzava, nama bi neki ruski pvo npr S400 pokrio celu teritoriju, plus pride :D

Mrk-Djok

pre 11 godina

super! usput, a koj' će nam to? koga očekujemo da nas napadne?
(mir brate, mir, 19. avgust 2012 22:34)

Kad sve to budemo imali + jos poneska skupa igracka, OD NIKOGA!!!
A to nam je cilj. Razumesh?

Bumbar

pre 11 godina

Bolje ista nego nista. To je mali, ali koliko toliko bitan pomak za malu siromasnu Srbiju, koji je napravila stara Vlada. Na tome bi trebalo nova Vlada da se zahvali staroj. Ne bi trebalo da se kite tudjim perjem.

MUKNAVI

pre 11 godina

Hm...a kokos,pevac golosijan,guska pa opet pevac,ali, kikirez za specijalna kopnena dejstva i na kraju ,za sada,nasa vojska ima i strava` tajno oruzije, "ministar" cuclicak,Aleks Triresora i patku,koja moze da izbije oci..ako ne pazis!

bez starca nema udarca

pre 11 godina

@Bojan
Kao što si video taj sistem je oborio turski F4 Fantom bez ikakvog problema. Skidaće ih sa nebesa još dugo. Proveren i dobar sistem.

Aca

pre 11 godina

@Lazar - Pogledaj samo imena američke (ili neke druge) ratne tehnike: F-14 Tomcat(mačor), A-10 Warthog(vepar), F-15 Eagle(orao), F-16 Fighting Falcon(borbeni jastreb), F/A-18 Hornet (stršljen), F-5 Tiger(tigar), Javelin(kladivo), Stinger(žaoka), Cougar APC(kuguar), Maverick(ovan), Hellfire(paklena vatra), MIM-104 Patriot(patriota), Predator(grabljivac), Reaper(kosač), Raven(gavran)...

Aca

pre 11 godina

@Bojan - Sistem "2K12 Kub" je u operativnu upotrebu uveden 1970. godine, a SFRJ je prve ovakve sisteme poručila 1975. godine. Kod nas se dosta priželjkuju sistemi "S-300", koji se koriste od 1978. godine i "9K37 Buk", koji se koriste od 1979. godine, tj. sistemi koji nisu mnogo noviji. Modernizacija "Kub"-a je sasvim normalna stvar, jer bi posle ozbiljne modernizacije ovaj sistem mogao još dugo uspešno da se koristi (modernizacijom može da postane približan sistemu "Buk 1") , a mnogo je jeftinija od kupovine novih sistema. Venecuela, koja strahuje od napada SAD ili njenog satelita Kolumbije, je nedavno kupila nekoliko polovnih, ali ozbiljno modernizovanih sistema "Neva S-125 Pechora" za šta su izdvojili prilična sredstva, a dobro je poznato da su ovi sistemi u operativnoj upotrebi od 1963. godine.

Perun

pre 11 godina

Da nas sve potsetim.
Izgubili smo realno sve poslednje ratove koje nismo vodili jel da.
Nasa vojska koja ubija svoje gardiste.
Generali prodaju vojne tajne.
Satelit.
Da ne nabrajam svi znamo sve.
Vojska~pih banda.kukavica i nesposobnih poltrona i lopova.
Boj nebije svetlo oruzije nego srce u junaka.
Oruzije im je nepotrebno. Kupite im pudrijere. Za muskarce mislim~ da se zene vojnici ne uvrede.

neba

pre 11 godina

A sta se desava sa samohodnim top-haubicama SORA i NORA?
Gde se dede modernizacija tenka M84?
U kojoj je fazi nabavka novijeg PVO sredstva srednjeg dometa, helikoptera (makar da nas gase od pozara) i borbenih aviona?
Ako ovako nastave sa 'modernizacijom', moja deca sa prackama ima da budu jaca...

SRBIJA

pre 11 godina

potencijala ima,proekata ima. samo da se ulozi pa da nesto bude od ekonomije i izvoza. Naravno 2 nove eskadrila aviona moraju biti do 2018 god. bar da to bude 12,14 novih aviona. naravno sa postojecim jurisnicima,jer bez toga tesko ikakvu ravnotezu da odrzimo u regionu... moze ponovo da se vrati respekt vojsci i da vojska kao rec ponovo ima tezinu. zivela srbija!

grom

pre 11 godina

Sve ovo je nedovoljno. Bez jake lovačko-bombarderske avijacije smo niko i ništa u regionu. Već decenijama
avijacija čini okosnicu ratovanja.

grom

pre 11 godina

Sve ovo je nedovoljno. Bez jake lovačko-bombarderske avijacije smo niko i ništa u regionu. Već decenijama
avijacija čini okosnicu ratovanja.

neba

pre 11 godina

A sta se desava sa samohodnim top-haubicama SORA i NORA?
Gde se dede modernizacija tenka M84?
U kojoj je fazi nabavka novijeg PVO sredstva srednjeg dometa, helikoptera (makar da nas gase od pozara) i borbenih aviona?
Ako ovako nastave sa 'modernizacijom', moja deca sa prackama ima da budu jaca...

SRBIJA

pre 11 godina

potencijala ima,proekata ima. samo da se ulozi pa da nesto bude od ekonomije i izvoza. Naravno 2 nove eskadrila aviona moraju biti do 2018 god. bar da to bude 12,14 novih aviona. naravno sa postojecim jurisnicima,jer bez toga tesko ikakvu ravnotezu da odrzimo u regionu... moze ponovo da se vrati respekt vojsci i da vojska kao rec ponovo ima tezinu. zivela srbija!

Perun

pre 11 godina

Da nas sve potsetim.
Izgubili smo realno sve poslednje ratove koje nismo vodili jel da.
Nasa vojska koja ubija svoje gardiste.
Generali prodaju vojne tajne.
Satelit.
Da ne nabrajam svi znamo sve.
Vojska~pih banda.kukavica i nesposobnih poltrona i lopova.
Boj nebije svetlo oruzije nego srce u junaka.
Oruzije im je nepotrebno. Kupite im pudrijere. Za muskarce mislim~ da se zene vojnici ne uvrede.

Aca

pre 11 godina

@Lazar - Pogledaj samo imena američke (ili neke druge) ratne tehnike: F-14 Tomcat(mačor), A-10 Warthog(vepar), F-15 Eagle(orao), F-16 Fighting Falcon(borbeni jastreb), F/A-18 Hornet (stršljen), F-5 Tiger(tigar), Javelin(kladivo), Stinger(žaoka), Cougar APC(kuguar), Maverick(ovan), Hellfire(paklena vatra), MIM-104 Patriot(patriota), Predator(grabljivac), Reaper(kosač), Raven(gavran)...

Mrk-Djok

pre 11 godina

super! usput, a koj' će nam to? koga očekujemo da nas napadne?
(mir brate, mir, 19. avgust 2012 22:34)

Kad sve to budemo imali + jos poneska skupa igracka, OD NIKOGA!!!
A to nam je cilj. Razumesh?

Zastavnik Dzemo

pre 11 godina

"Vratite redovno služenje vojnog roka, rezervni sastav, teritorijalce i civilnu zaštitu sa redovnim vežbama i obukom. Onda će tek narod biti spreman za odbranu". (Ortodox, 20. avgust 2012 08:49)

Sve to kosta! Cak i obuka obicnog pesadinca kosta, da ne govorimo o ljudima koji treba da rukuju slozenim PVO sistemima. I sta se dogodi po odsluzenju vojske? Trecina ode u inostranstvo, vojni odsek ih skine sa evidencije - bacene pare. Trecina pocne da pije i zdere, ugoje se kao prasci pred Bozic; pozoves ih na vezbu, oni vuku stomake do zemlje, a u ruci pljoska i beli lukac - opet bacene pare. Od preostale trecine vecina je uvek na "sluzbenom putu" kad stigne poziv za vezbu, a kod kuce ostave roditelje koji su po pravilu (ko bajagi) dementni i neuracunljivi pa ne mogu da prime poziv. Opet bacene pare. Ostaju samo naivni koji se redovno odazivaju. Njih zbog toga zajasu, pa stalno samo njih i zovu. A kad se ovi razbole pa ne dodju samo njih kaznjavaju. Ostalim pobeguljama se prasta!

Bolje je PLATITI vojsku i PLACATI rezervu, ljude koji hoce da sluze, kojima je cast da nose pusku. A ne od smotanih i razmazenih maminih sinova praviti nazovi vojnike. Vojnike kojima su glavno oruzje metla, kofa i cetka i koji vrebaju svaku priliku da uhvate krivinu dok precrtavaju dane u kalendaru. I njihove staresine koji po ceo dan nose neke papire, kao da su opstinski sluzbenici. A popodne se alkoholisu do daske!

Ko je bio u JNA i kasnije u JNA rezervi taj zna o cemu govorim.

Aca

pre 11 godina

@Bojan - Sistem "2K12 Kub" je u operativnu upotrebu uveden 1970. godine, a SFRJ je prve ovakve sisteme poručila 1975. godine. Kod nas se dosta priželjkuju sistemi "S-300", koji se koriste od 1978. godine i "9K37 Buk", koji se koriste od 1979. godine, tj. sistemi koji nisu mnogo noviji. Modernizacija "Kub"-a je sasvim normalna stvar, jer bi posle ozbiljne modernizacije ovaj sistem mogao još dugo uspešno da se koristi (modernizacijom može da postane približan sistemu "Buk 1") , a mnogo je jeftinija od kupovine novih sistema. Venecuela, koja strahuje od napada SAD ili njenog satelita Kolumbije, je nedavno kupila nekoliko polovnih, ali ozbiljno modernizovanih sistema "Neva S-125 Pechora" za šta su izdvojili prilična sredstva, a dobro je poznato da su ovi sistemi u operativnoj upotrebi od 1963. godine.

Марко

pre 11 godina

Србија мора да има јаку војску јер је увек морала да се ослони само на своје снаге, ми правих савезника и пријатеља никада нисмо имали. Новију историју знамо, а изгледа да пролазимо како пролазимо зато јер старију заборављамо. Свакоме препоручујем да погледа документарац о Првом светском рату да би разумео да Србије данас не би било да су се питали наши пријатељи које сада дижемо у небеса: http://www.youtube.com/watch?v=6WwQVPwjZLs

Ortodox

pre 11 godina

Vratite redovno služenje vojnog roka, rezervni sastav, teritorijalce i civilnu zaštitu sa redovnim vežbama i obukom. Onda će tek narod biti spreman za odbranu.

bez starca nema udarca

pre 11 godina

@Bojan
Kao što si video taj sistem je oborio turski F4 Fantom bez ikakvog problema. Skidaće ih sa nebesa još dugo. Proveren i dobar sistem.

Jonny

pre 11 godina

Smatram da je ovo dobar pocetak, treba malo dovesti vojsku u red, bivsi ministar umesto da se borio da je osavremeni on je vise paznje obracao na neke svoje investicije, stanove I ko zna sta jos…nadam se da ce se sve preispitati

Dino

pre 11 godina

Po mome misljenju male zemlje, sa ogranicenim budzetima treba svoju vojsku da formiraju na principu maksimalne efikasnosti. Dakle, imati modernu avijaciju i odrzavati je, je nesto sa cime se (zbog troskova) bori jedna Rusija a broj zapadnih zemalja, pogotovo u krizi.

Isto vrijedi i za tenkove it slicna oruzija koja su danas za zemlje koje ce (nadamo se?) voditi samo odbranbene ratove (a ako Bog da ni te).

Pametnije je imati jako sposobne anti-avionske/projektilske i tenkovske rucne i lake prenosive projektile koji malo kostaju u poredjenju sa na primjer novim avionom, a koji mogu da zastite zracni ili (zemljani / anti-tenkovski) prostor jako efikasno.

Uz to dodati odredjeni broj transportnih i napadackih helikoptera i vise ti ne treba. Dovoljno da kontrolises vazdusni i kopneni prostor svoje zemlje.

I za kraj, naravno, dobro obuciti, obuci, nahraniti, i opremiti vojnike, dati im dobru platu i to je to.

Vukodav

pre 11 godina

Ovog bumbara se sećam iz detinjstva, početkom devedesetih su prikazivali kako će kad se opali sam da traži tenk i uništi ga :)
Tada me je to jako oduševilo a sada, dvadeset godina kasnije opet se pominje isti projekat i više me ne oduševljava :)

Dragisa

pre 11 godina

AHAHAHA, stvarno kakva imena naseg OPASNOG oruzja. Mislim da su toliko i opasna kakva su im imena, mislim u odnosu na savremeno oruzje.

Sto se tice sluzenja vojnog roka, rekao bih po komentarima da mi imamo dovoljno budala i bez obavezne vojske. Pa neka idu oni!

Dr

pre 11 godina

Vucic bi trebalo da vrati sistem sluzenja vojnog roka, STO PRE! Za sada neka to bude 6 meseci obuke sto je sasvim dovoljno. Deca ne umeju ni puske da nose, a ko ce zemlju da brani za 20 godina kada niko ne bude znao nositi oruzije. Vojnici bi isli direknto na obuku i ne bi gubili vreme po kasarnama cisteci travu i guleci krompir. Oni rodovi vojske koji zahtevaju upotrebu profesionalne tehnike, bili bi popunjeni sa profesionalnim vojnicimakao na primer tenkovske jedinice, jedinice RV i PVO, hemijsko i biolosko naoruzanje. Svaki vojnik bi trebalo da nauci osnovne elemente koriscenja pesadijskog i artiljerijskog naoruzanja, a oni sposobniji dodano bi se obucili komandovanju vodovima i odeljenjima.

marko

pre 11 godina

sviramo mi pilicima, i ovako smo bedni jos na to pare da dajemo. bolje da radimo neku koperaciju sa rusima da zajedno razvijamo neke ozbiljne sisteme i preuzmemo vec postojece ruske moderne, a ne da lupamo u lonce i tepsije. msm lepo je to da se nesto pravi i pokrece ali... a ko pomenu avijaciju, jeste ona vazna ali nama ne igra nikakvu ulogu koliko smo mala drzava, nama bi neki ruski pvo npr S400 pokrio celu teritoriju, plus pride :D

Banex

pre 11 godina

Za pocetak samo remontovati postojece naoruzanje a ako se vremenom budu popravili finansijski uslovi u zemlji ( u sta sam ubedjen da hoce ) kupiti najsavremenije moguce naoruzanje.

MUKNAVI

pre 11 godina

Hm...a kokos,pevac golosijan,guska pa opet pevac,ali, kikirez za specijalna kopnena dejstva i na kraju ,za sada,nasa vojska ima i strava` tajno oruzije, "ministar" cuclicak,Aleks Triresora i patku,koja moze da izbije oci..ako ne pazis!

Stručnjak

pre 11 godina

Ukinite kopnenu vojsku i avijaciju, ojačajte specijalne i antiterorističke jedinice i oformite stratešku raketnu komandu, a ostalo prodajte. Šta će nam više? Mala smo mi zemlja da finansiramo silne bumbare, buba-mare i ostale dosadne benigne insekte.

Dule

pre 11 godina

Super, sad mozemo da pariramo amerima sa njihovim stealth avionima, mozemo da im snimamo polozaje "nevidljivim vrapcima".
Godina 2012, mi digitalizovali, a oni? Pa sami su krivi sto toliko kasne.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Ovo smisla ima, samo ako će ti sistemi bit konkurentni za izvoz i u tom smislu profitabilna grana industrije. Inace je bačen novac. Vlastito naoružanje? Zbog koga cega? Čitam komentare bez jake vojske nema jake države? Koje gluposti iz 19. stoljeća. Bez jake privrede nema jake države. Jedina mala drzava vojna sila koja je ekonomski jaka i u kojoj ljudi ne umiru od gladi zbog toga je Izrael, a oni imaju objektivnu potrebu i mogucnost da tako bude. Sta će Srbiji vojska ? s kim da ratuje? Ako dodje lokalna budala obranit ćete se, ako dodje opet Amerikanac završit će ko i zadnji put.

Vlajko

pre 11 godina

Trebalo bi organizovati godišnje nekoliko vojnih seminara sukcesivno. Valja imati pojma o osnovnim operativno-taktičkim procedurama. To ne košta previše vremena i materijalnih resursa, koliko služenje vojnog roka. Istorija nas uči jednom, a naši prijatelji pacifisti sa zapada uveravaju u drugo...ja im ne verujem. Geopolitičko okruženje nam je slično Izraelskom. Potrebno je uspostaviti izuzetno efikasan i kompaktan odbrambeni sistem spreman da odvrati. To podrazumeva i tačkasto gerilsko delovanje sa savremenim portabl protiv-oklopnim i protiv-vazdušnim sistemima. Ako se prema ovom pitanju odnosimo neozbiljno, pojaviće se ozbiljni problemi.

Bumbar

pre 11 godina

Bolje ista nego nista. To je mali, ali koliko toliko bitan pomak za malu siromasnu Srbiju, koji je napravila stara Vlada. Na tome bi trebalo nova Vlada da se zahvali staroj. Ne bi trebalo da se kite tudjim perjem.

Cvexi

pre 11 godina

(Ćoro Filip, 20. avgust 2012 18:13)

Jes da bi ti voleo, ali teta nata nije bila u stanju da nam unisti 10 tenkova, ali smo zato uspeli sami sebe da unistimo. Za 10 godina smo unistili 500 tenkova a pitanje da li je i ostalih 200-300 upotrebljivo. O avionima da ne pricam...

drasko

pre 11 godina

@Darko,
moracu da te razocaram,"bumbar" je zastitni znak za nase politicare...za danasnju vojsku prikladnije bi bio "vrabac" :D

Braca

pre 11 godina

Za mene nije mnogo bitno kako se to sto su napravili zove vec da li se kod nas nesto principijelno promenilo sa namenskom. Oni su i ranije pravili naoruzanje za koje nam je govoreno da je najbolje u svojoj vrsti, avioni najbolji u svojoj klasi i sl. gluposti dok se sve to nije sukobilo sa tudjom najboljom tehnikom.
Sve u svemu koliko para toliko i muzike!

Perun

pre 11 godina

Da nas sve potsetim.
Izgubili smo realno sve poslednje ratove koje nismo vodili jel da.
Nasa vojska koja ubija svoje gardiste.
Generali prodaju vojne tajne.
Satelit.
Da ne nabrajam svi znamo sve.
Vojska~pih banda.kukavica i nesposobnih poltrona i lopova.
Boj nebije svetlo oruzije nego srce u junaka.
Oruzije im je nepotrebno. Kupite im pudrijere. Za muskarce mislim~ da se zene vojnici ne uvrede.

grom

pre 11 godina

Sve ovo je nedovoljno. Bez jake lovačko-bombarderske avijacije smo niko i ništa u regionu. Već decenijama
avijacija čini okosnicu ratovanja.

Ortodox

pre 11 godina

Vratite redovno služenje vojnog roka, rezervni sastav, teritorijalce i civilnu zaštitu sa redovnim vežbama i obukom. Onda će tek narod biti spreman za odbranu.

MUKNAVI

pre 11 godina

Hm...a kokos,pevac golosijan,guska pa opet pevac,ali, kikirez za specijalna kopnena dejstva i na kraju ,za sada,nasa vojska ima i strava` tajno oruzije, "ministar" cuclicak,Aleks Triresora i patku,koja moze da izbije oci..ako ne pazis!

Dragisa

pre 11 godina

AHAHAHA, stvarno kakva imena naseg OPASNOG oruzja. Mislim da su toliko i opasna kakva su im imena, mislim u odnosu na savremeno oruzje.

Sto se tice sluzenja vojnog roka, rekao bih po komentarima da mi imamo dovoljno budala i bez obavezne vojske. Pa neka idu oni!

Stručnjak

pre 11 godina

Ukinite kopnenu vojsku i avijaciju, ojačajte specijalne i antiterorističke jedinice i oformite stratešku raketnu komandu, a ostalo prodajte. Šta će nam više? Mala smo mi zemlja da finansiramo silne bumbare, buba-mare i ostale dosadne benigne insekte.

Dr

pre 11 godina

Vucic bi trebalo da vrati sistem sluzenja vojnog roka, STO PRE! Za sada neka to bude 6 meseci obuke sto je sasvim dovoljno. Deca ne umeju ni puske da nose, a ko ce zemlju da brani za 20 godina kada niko ne bude znao nositi oruzije. Vojnici bi isli direknto na obuku i ne bi gubili vreme po kasarnama cisteci travu i guleci krompir. Oni rodovi vojske koji zahtevaju upotrebu profesionalne tehnike, bili bi popunjeni sa profesionalnim vojnicimakao na primer tenkovske jedinice, jedinice RV i PVO, hemijsko i biolosko naoruzanje. Svaki vojnik bi trebalo da nauci osnovne elemente koriscenja pesadijskog i artiljerijskog naoruzanja, a oni sposobniji dodano bi se obucili komandovanju vodovima i odeljenjima.

Dule

pre 11 godina

Super, sad mozemo da pariramo amerima sa njihovim stealth avionima, mozemo da im snimamo polozaje "nevidljivim vrapcima".
Godina 2012, mi digitalizovali, a oni? Pa sami su krivi sto toliko kasne.

SRBIJA

pre 11 godina

potencijala ima,proekata ima. samo da se ulozi pa da nesto bude od ekonomije i izvoza. Naravno 2 nove eskadrila aviona moraju biti do 2018 god. bar da to bude 12,14 novih aviona. naravno sa postojecim jurisnicima,jer bez toga tesko ikakvu ravnotezu da odrzimo u regionu... moze ponovo da se vrati respekt vojsci i da vojska kao rec ponovo ima tezinu. zivela srbija!

Mrk-Djok

pre 11 godina

super! usput, a koj' će nam to? koga očekujemo da nas napadne?
(mir brate, mir, 19. avgust 2012 22:34)

Kad sve to budemo imali + jos poneska skupa igracka, OD NIKOGA!!!
A to nam je cilj. Razumesh?

Vladimir Pula

pre 11 godina

Ovo smisla ima, samo ako će ti sistemi bit konkurentni za izvoz i u tom smislu profitabilna grana industrije. Inace je bačen novac. Vlastito naoružanje? Zbog koga cega? Čitam komentare bez jake vojske nema jake države? Koje gluposti iz 19. stoljeća. Bez jake privrede nema jake države. Jedina mala drzava vojna sila koja je ekonomski jaka i u kojoj ljudi ne umiru od gladi zbog toga je Izrael, a oni imaju objektivnu potrebu i mogucnost da tako bude. Sta će Srbiji vojska ? s kim da ratuje? Ako dodje lokalna budala obranit ćete se, ako dodje opet Amerikanac završit će ko i zadnji put.

Bumbar

pre 11 godina

Bolje ista nego nista. To je mali, ali koliko toliko bitan pomak za malu siromasnu Srbiju, koji je napravila stara Vlada. Na tome bi trebalo nova Vlada da se zahvali staroj. Ne bi trebalo da se kite tudjim perjem.

bez starca nema udarca

pre 11 godina

@Bojan
Kao što si video taj sistem je oborio turski F4 Fantom bez ikakvog problema. Skidaće ih sa nebesa još dugo. Proveren i dobar sistem.

marko

pre 11 godina

sviramo mi pilicima, i ovako smo bedni jos na to pare da dajemo. bolje da radimo neku koperaciju sa rusima da zajedno razvijamo neke ozbiljne sisteme i preuzmemo vec postojece ruske moderne, a ne da lupamo u lonce i tepsije. msm lepo je to da se nesto pravi i pokrece ali... a ko pomenu avijaciju, jeste ona vazna ali nama ne igra nikakvu ulogu koliko smo mala drzava, nama bi neki ruski pvo npr S400 pokrio celu teritoriju, plus pride :D

Марко

pre 11 godina

Србија мора да има јаку војску јер је увек морала да се ослони само на своје снаге, ми правих савезника и пријатеља никада нисмо имали. Новију историју знамо, а изгледа да пролазимо како пролазимо зато јер старију заборављамо. Свакоме препоручујем да погледа документарац о Првом светском рату да би разумео да Србије данас не би било да су се питали наши пријатељи које сада дижемо у небеса: http://www.youtube.com/watch?v=6WwQVPwjZLs

Vukodav

pre 11 godina

Ovog bumbara se sećam iz detinjstva, početkom devedesetih su prikazivali kako će kad se opali sam da traži tenk i uništi ga :)
Tada me je to jako oduševilo a sada, dvadeset godina kasnije opet se pominje isti projekat i više me ne oduševljava :)

Aca

pre 11 godina

@Lazar - Pogledaj samo imena američke (ili neke druge) ratne tehnike: F-14 Tomcat(mačor), A-10 Warthog(vepar), F-15 Eagle(orao), F-16 Fighting Falcon(borbeni jastreb), F/A-18 Hornet (stršljen), F-5 Tiger(tigar), Javelin(kladivo), Stinger(žaoka), Cougar APC(kuguar), Maverick(ovan), Hellfire(paklena vatra), MIM-104 Patriot(patriota), Predator(grabljivac), Reaper(kosač), Raven(gavran)...

neba

pre 11 godina

A sta se desava sa samohodnim top-haubicama SORA i NORA?
Gde se dede modernizacija tenka M84?
U kojoj je fazi nabavka novijeg PVO sredstva srednjeg dometa, helikoptera (makar da nas gase od pozara) i borbenih aviona?
Ako ovako nastave sa 'modernizacijom', moja deca sa prackama ima da budu jaca...

Banex

pre 11 godina

Za pocetak samo remontovati postojece naoruzanje a ako se vremenom budu popravili finansijski uslovi u zemlji ( u sta sam ubedjen da hoce ) kupiti najsavremenije moguce naoruzanje.

Vlajko

pre 11 godina

Trebalo bi organizovati godišnje nekoliko vojnih seminara sukcesivno. Valja imati pojma o osnovnim operativno-taktičkim procedurama. To ne košta previše vremena i materijalnih resursa, koliko služenje vojnog roka. Istorija nas uči jednom, a naši prijatelji pacifisti sa zapada uveravaju u drugo...ja im ne verujem. Geopolitičko okruženje nam je slično Izraelskom. Potrebno je uspostaviti izuzetno efikasan i kompaktan odbrambeni sistem spreman da odvrati. To podrazumeva i tačkasto gerilsko delovanje sa savremenim portabl protiv-oklopnim i protiv-vazdušnim sistemima. Ako se prema ovom pitanju odnosimo neozbiljno, pojaviće se ozbiljni problemi.

Dino

pre 11 godina

Po mome misljenju male zemlje, sa ogranicenim budzetima treba svoju vojsku da formiraju na principu maksimalne efikasnosti. Dakle, imati modernu avijaciju i odrzavati je, je nesto sa cime se (zbog troskova) bori jedna Rusija a broj zapadnih zemalja, pogotovo u krizi.

Isto vrijedi i za tenkove it slicna oruzija koja su danas za zemlje koje ce (nadamo se?) voditi samo odbranbene ratove (a ako Bog da ni te).

Pametnije je imati jako sposobne anti-avionske/projektilske i tenkovske rucne i lake prenosive projektile koji malo kostaju u poredjenju sa na primjer novim avionom, a koji mogu da zastite zracni ili (zemljani / anti-tenkovski) prostor jako efikasno.

Uz to dodati odredjeni broj transportnih i napadackih helikoptera i vise ti ne treba. Dovoljno da kontrolises vazdusni i kopneni prostor svoje zemlje.

I za kraj, naravno, dobro obuciti, obuci, nahraniti, i opremiti vojnike, dati im dobru platu i to je to.

Jonny

pre 11 godina

Smatram da je ovo dobar pocetak, treba malo dovesti vojsku u red, bivsi ministar umesto da se borio da je osavremeni on je vise paznje obracao na neke svoje investicije, stanove I ko zna sta jos…nadam se da ce se sve preispitati

Aca

pre 11 godina

@Bojan - Sistem "2K12 Kub" je u operativnu upotrebu uveden 1970. godine, a SFRJ je prve ovakve sisteme poručila 1975. godine. Kod nas se dosta priželjkuju sistemi "S-300", koji se koriste od 1978. godine i "9K37 Buk", koji se koriste od 1979. godine, tj. sistemi koji nisu mnogo noviji. Modernizacija "Kub"-a je sasvim normalna stvar, jer bi posle ozbiljne modernizacije ovaj sistem mogao još dugo uspešno da se koristi (modernizacijom može da postane približan sistemu "Buk 1") , a mnogo je jeftinija od kupovine novih sistema. Venecuela, koja strahuje od napada SAD ili njenog satelita Kolumbije, je nedavno kupila nekoliko polovnih, ali ozbiljno modernizovanih sistema "Neva S-125 Pechora" za šta su izdvojili prilična sredstva, a dobro je poznato da su ovi sistemi u operativnoj upotrebi od 1963. godine.

Zastavnik Dzemo

pre 11 godina

"Vratite redovno služenje vojnog roka, rezervni sastav, teritorijalce i civilnu zaštitu sa redovnim vežbama i obukom. Onda će tek narod biti spreman za odbranu". (Ortodox, 20. avgust 2012 08:49)

Sve to kosta! Cak i obuka obicnog pesadinca kosta, da ne govorimo o ljudima koji treba da rukuju slozenim PVO sistemima. I sta se dogodi po odsluzenju vojske? Trecina ode u inostranstvo, vojni odsek ih skine sa evidencije - bacene pare. Trecina pocne da pije i zdere, ugoje se kao prasci pred Bozic; pozoves ih na vezbu, oni vuku stomake do zemlje, a u ruci pljoska i beli lukac - opet bacene pare. Od preostale trecine vecina je uvek na "sluzbenom putu" kad stigne poziv za vezbu, a kod kuce ostave roditelje koji su po pravilu (ko bajagi) dementni i neuracunljivi pa ne mogu da prime poziv. Opet bacene pare. Ostaju samo naivni koji se redovno odazivaju. Njih zbog toga zajasu, pa stalno samo njih i zovu. A kad se ovi razbole pa ne dodju samo njih kaznjavaju. Ostalim pobeguljama se prasta!

Bolje je PLATITI vojsku i PLACATI rezervu, ljude koji hoce da sluze, kojima je cast da nose pusku. A ne od smotanih i razmazenih maminih sinova praviti nazovi vojnike. Vojnike kojima su glavno oruzje metla, kofa i cetka i koji vrebaju svaku priliku da uhvate krivinu dok precrtavaju dane u kalendaru. I njihove staresine koji po ceo dan nose neke papire, kao da su opstinski sluzbenici. A popodne se alkoholisu do daske!

Ko je bio u JNA i kasnije u JNA rezervi taj zna o cemu govorim.

Braca

pre 11 godina

Za mene nije mnogo bitno kako se to sto su napravili zove vec da li se kod nas nesto principijelno promenilo sa namenskom. Oni su i ranije pravili naoruzanje za koje nam je govoreno da je najbolje u svojoj vrsti, avioni najbolji u svojoj klasi i sl. gluposti dok se sve to nije sukobilo sa tudjom najboljom tehnikom.
Sve u svemu koliko para toliko i muzike!

drasko

pre 11 godina

@Darko,
moracu da te razocaram,"bumbar" je zastitni znak za nase politicare...za danasnju vojsku prikladnije bi bio "vrabac" :D

Cvexi

pre 11 godina

(Ćoro Filip, 20. avgust 2012 18:13)

Jes da bi ti voleo, ali teta nata nije bila u stanju da nam unisti 10 tenkova, ali smo zato uspeli sami sebe da unistimo. Za 10 godina smo unistili 500 tenkova a pitanje da li je i ostalih 200-300 upotrebljivo. O avionima da ne pricam...