Aktuelno

Petak, 17.08.2012.

11:15

Google Search i na srpskom jeziku

Izvor: B92

Google Search i na srpskom jeziku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

Mel

pre 11 godina

Kasno sam se setio na sta si mislio, ali ja sam spomenuo sintezu govora sa automatikom, spoj govora i automatike, nisam mislio na sintetizator govora.
Moja greska.
(alfanum radi i jedno i drugo)

joejoe

pre 11 godina

@mel
Sinteza govora: http://en.wikipedia.org/wiki/Speech_synthesis ili http://sr.wikipedia.org/wiki/Sinteza_govora
A ti mislis na: http://en.wikipedia.org/wiki/Speech_recognition ili http://sr.wikipedia.org/sr-el/Prepoznavanje_govora (pominje se i AlfaNum)

Ios

pre 11 godina

Добродошли у чаробни свет Аппла. Ипхоне 4 има ћирилицу одавно. Samo to sam hteo da vam kazem. (poslato sa iphone 4). Toliko o tome :)))

dedalo

pre 11 godina

@pitaj uciteljicu
Постоји само службено писмо и то је ћирилица http://www.ustavni.sud.rs/page/view/139-100028/ustav-republike-srbije .Имаш и на енглеском ако ти је ово неразумљиво и обрати пажњу на члан 10.

Dzoni

pre 11 godina

Meni samo nije jasno gde su svi komenatori skinuli update??Imam 3 android telefona i dva android tableta,jedan je android 2.2 dva su GB 2.3.6 a dva ICS 4.0.4 i na svima evo i sad pokazuje da je zadnji update jos iz juna 2011te??

Mel

pre 11 godina

@joejoe

Dobro, u kom delu tvog zamisljenog pravca i smera se vrsi odluka da tvoje reci, npr "tu" napise kao bas "tu" a ne two, too, to... Mislis, "pa znaju da ja pricam srpski"?

sazda

pre 11 godina

hajde recite kako da posaljete sms nekom? Probao sam posalji sms,poruku tekst i uglavnom mi sve ovo izbaci kao pretragu na netu. Koristim htc evo 3d, android 4.0.3 i imam app go sms pro

pitaj uciteljicu

pre 11 godina

(dedalo, 17. avgust 2012 16:42)
U Srbiji postoje 2 zvanicna pisma i jedno sluzbeno. To znaju i oni u nizim razredima osnovne, tako da je besmisleno lupetati po portalima kako to nije tacno...

Marko

pre 11 godina

Svako ima srpski samo treba malo da potrazi. :)
Jel bi znao neko da mi da tacne precice tipa za navigaciju, poziv, novu poruku itd. ?

...

pre 11 godina

Meni na htc wf radi. Nisam stigao da proverim na Nexusu 7, na njemu je drugačija aplikacija voice search, ali u njemu sam video da za nekoliko jezika ima download od po 15 mb da radi offline

Lat

pre 11 godina

Jos jedan zestok udar na cirilicu :))))
Zabraniti prepoznavanje glasa jer se ne zna da li je antiustavno latinicno diktirao neki mrski Srbin - latinicni otpadnik.

(Ako mislite da nije pogodjena tema, nemojte objaviti, ali onda se varate, jer tako je sve pocelo a na zalost je i dalje vise nego aktuelno .)

Google vredno radi ovih dana

pre 11 godina

Ovo je dobro za početak ali trenutno meni voice search nema skoro nikakvu svrhu. Treba mi za pisanje poruka, automatsko zvanje i slanje poruka nekome glasom, za proveravanje kalendara itd (otprilike ono sto radi Siri i slične aplikacije). Ništa od toga trenutno nije moguce. A da, pravu funkciju ce ovo imati tek kada se bude moglo koristiti bez interneta. Do tada lepo ali za mene skoro potpuno beskorisno.

играле се Делије

pre 11 godina

У опцијама се и мени појавио српски и екстра је. Имам Теленор УанТач, 2.2.2.

vile

pre 11 godina

promenio sam u podešavanjima da mi srpski bude glavni, google radi perfektno. zatim sam isto uradio i u porukama i vise ne moram da kucam, samo kazem i poruka je napisana. hvala google (htc desire hd)

Dejan

pre 11 godina

@Kad vec pitas
Nisam bas nesto siguran...
Nemoj mi reci da mu se isplati po svim onim Dzibutijima i Togoima i sl. i drzavama sa 5 stanovnika gde je sveprisutan, a skoro da ga samo kod nas nema...
OK, mozda se i pojavi zvanicno uskoro kod nas, ali sam jedno 99% siguran da srpski za Siri iPhone nece uskoro ugledati...
Ni Googlu ovo nije moranje, pa stvarno sam iznenadjen da se ovo pojavilo, gledajuci izbor zemalja... cak nema ni Hrvatske...

Shonke

pre 11 godina

Radi i unos teksta u porukama, url itd. SGS3 je telefon.
Naravno, ima gomila komičnih situacija.
Probajte da u browser ukucate adresu www.google.com glasovnom komandom. :)

Super igračka za 5 minuta zanimacije. Posle me smorilo. ;)

dedalo

pre 11 godina

@Icarus
и ћирилица и латиница су грчког порекла. Латиница је грчко колонијално писмо намењено грчким колонијама у Италији. Етрурци су касније реформисали то писмо. Латини су били чобанско номадско племе са југа Италије и немају баш никакав утицај на стварање или реформисање тог писма. Ко је да име латиници остаје вечна тајна. Вукова реформисана ћирилица је званично писмо Републике Србије и инсистирање на томе да код нас постоје два званична писма је ординарна лаж.

lolowozzz

pre 11 godina

Skinuo sam aplikaciju ali i dalje nemam u ponudi Srpski jezik, jel treba neki update da cekam ili sta vec ako neko zna? Hvala unapred...

Kad vec pitas

pre 11 godina

@Dejan, 17. avgust 2012 14:13

Dodace kad bude moagao dovoljno komada Iphona da proda u Srbiji, da bi mu se isplatilo u ulaganje. Ovako ne.

Viktor

pre 11 godina

@dr_johny, 17. avgust 2012 12:33

Nista licno. Imam isti taj telefon i pre svega taj telefon su "taljige". Na njemu nista ne radi kako treba. Slab procesor, mala interna memorija koja se napuni cak i sa skoro svim aplikacijama na SD kartici od 16 giga. Sramota. Ali dobro, za te pare je bio tada kada se pojavio OK. Bolje kupi nesto drugo iz jace kategorije. Po meni je bolje imati obican mobilni da znas za sta ti sluzi, ili pravi smartphone s kojim mozes nesto da uradis nego HTC Wildfire i slicno. Ja sam uzeo Iphone i prezadovoljan sam, iako i on ima neke svoje manje mane.

Borko

pre 11 godina

Ne treba nikakav update ukoliko vec imate instaliran google voice search. Dovoljno je promeniti jezik na srpski u voice recogniser podesavanjima. Lepo radi i na sprskom i na madjarskom(kolega isprobao). Nadam se da ce uskoro moci da se koriste govorne komande za kucanje sms-a i slicno.

Андроид

pre 11 godina

Хвала Гуглу ! Можда једино велико име у ИТ свету које није похлепно
као остали и од које и програмери и обични корисници могу имати
и неку корист неки бесплатан сервис и алатке за програмирање
(на практично сви платформама) и сл.
За разлику од јабучара који би нам да могу наплатили и ваздух
који удишемо...

Dejan - Samsung Galaxy S2 JB 4.1.1 RR 3.04

pre 11 godina

@Aleksandar
Da, znam, nego na JB Google Now je sad umesto klasicnog search-a (obicnog ili voice)...
Ne treba nista dodatno da se instalira, jednostavno se srpski pojavio u opcijama za izbor jezika...
I da odgovorim, samom sebi, radi i to prilicno dobro, sve sto sam rekao je prepoznao, samo steta sto izgleda nema povrate govorne informacije i kartice sa informacijama kao kada se pretrazuje na engleskom...

Icarus

pre 11 godina

dedalo - A Cirilica je srpsko? Ne bih rekao... Koliko ja znam to je bugarsko pismo(Cirilo i Metodije) koje je Vuk prilagodio za srpski jezik. Jedina razlika je sto je Cirilica prvo srpsko pismo(starije) a to da je jedino je cista glupost. Nema nikakve razlike izmedju Latinice i Cirilice sto se tice porekla, nijedno nije srpsko vec prilagodjeno za srpski jezik.

mmx

pre 11 godina

Lepa vest za one koji cesto koriste Voice Search. Jos bolja vest za horde cirilicara koje ce ova vest da probudi i inspirise na pisanje patriJotskih komentara :)

dedalo

pre 11 godina

@carus
Гугл форсира ћирилицу из простог разлога што је то једино српско писмо. Латиница којом се служиш је чешко писмо хрватске рецензије и са србима нема никакве везе. Исто као кад би писао српски арапским писмом.

Ђикела

pre 11 godina

''Dobro je da je neko primetio. Ja ne koristim google.rs od kada je samo na Cirilici. Idem na .co.uk. Ne znam zasto google forsira samo Cirilicu jer mnogima to ne odgovara kao ni meni. Sto kaze Marko, ako je samo na Cirilici dzabe su uvodili. Dokle moram da instaliram hrvatski chrome i slicno jer mi nemamo na nasoj Latinici?''
Гугл не форсира ћирилицу. То би исто било као кад би рекао да за енглески Гугл форсирају латиницу. Гугл је ставио писмо које треба, а ти можеш да користиш хрватски или неки други Гугл ако ти треба латиница. Могу да ти препоручим Гугл за Индонезију, ту баш лепо изгледа латиница.

Aleksandar

pre 11 godina

dejane- Google Now su kartice sa korisnim informacijama koje izlaze u toku dana. Voice Actions je upravljanje glasom.

Nije baš najpreciznije, ali nadam se da radi sa Voice Actions-om, jer uskoro apdejtujem na Dželibin.

huawei

pre 11 godina

Instalirao sam ga ( koristim 2.1 android ) pretrazivanje na guglu radi dobro. Ne vidim opciju za poruke a na guglovom blogu ima slika poruke. Interesuje me kako da to podesim ako je moguce pa da i poruke ne kucam.

darije

pre 11 godina

Zanimljivo. Radi odlično, mada, oduvek sam se pitao šta će mi ovo? Razumem da mi recimo treba da napišem SMS dok vozim, pa samo izdiktiram, ali da radim pretragu... tja... U svakom slučaju radi: rekao "mu" čokančić i voila, eto rezultata :-))))

Срђан

pre 11 godina

Код мене на Експирији Арк није требао никакав апдејт него ми је сам понудио претрагу на Српском. Ради доста солидно. Са временом ће бити све боља, само треба да је ми што више користимо како би научила

goranhn

pre 11 godina

jos nije izasao update, nadam se da ce brzo. inace, to je fenomenalna stvar, koristim HTC one x i voice search je neverovatno korisna stvar.

Срђан

pre 11 godina

Већ сам двадесетак појмова потражио и доста добро препознаје речи. Наравно овакав тип апликација са већим бројем претрага постаје све паметнија односно препознаваће већи број речи. Све похвале Гуглу на очувању нашег језика и писма.

Срђан Тешић

pre 11 godina

Скинуо сам апликацију са линка из текста, али нема српског језика.

Icarus

pre 11 godina

Dobro je da je neko primetio. Ja ne koristim google.rs od kada je samo na Cirilici. Idem na .co.uk. Ne znam zasto google forsira samo Cirilicu jer mnogima to ne odgovara kao ni meni. Sto kaze Marko, ako je samo na Cirilici dzabe su uvodili. Dokle moram da instaliram hrvatski chrome i slicno jer mi nemamo na nasoj Latinici?

mel

pre 11 godina

Da bi se sintetizovao jedan jezik u automatiku potrebno je vise godina/decenija istrazivanja i razvoja. Neka nasa kompanija je to morala raditi, i njima, ko god da su, cestitam na ovome.
Voleo bih da znam koja je to firma. Ja znam za jednu koja se bavi uspesno sintezom govora na srpskom jeziku, AlfaNum iz Novog Sada. Bas me zanima da li su to oni.

Miodrag

pre 11 godina

Odlicna stvar, radi kod mene na HTC ChaCha Android 2.3.5, nisam imao potrebe da bilo sta instaliram, isao sam ovako: Podesavanja > Ulaz i izlaz glasa > Ulaz glasa > Srpski (cirilica) i sve radi kako treba. Probao sam cak i neke specificne reci ali nisam naisao na neki problem, jos kad bi samo moglo da se "kucaju" poruke na taj nacin... Kapa dole!

mel

pre 11 godina

Da bi se sintetizovao jedan jezik u automatiku potrebno je vise godina/decenija istrazivanja i razvoja. Neka nasa kompanija je to morala raditi, i njima, ko god da su, cestitam na ovome.
Voleo bih da znam koja je to firma. Ja znam za jednu koja se bavi uspesno sintezom govora na srpskom jeziku, AlfaNum iz Novog Sada. Bas me zanima da li su to oni.

Miodrag

pre 11 godina

Odlicna stvar, radi kod mene na HTC ChaCha Android 2.3.5, nisam imao potrebe da bilo sta instaliram, isao sam ovako: Podesavanja > Ulaz i izlaz glasa > Ulaz glasa > Srpski (cirilica) i sve radi kako treba. Probao sam cak i neke specificne reci ali nisam naisao na neki problem, jos kad bi samo moglo da se "kucaju" poruke na taj nacin... Kapa dole!

Срђан

pre 11 godina

Већ сам двадесетак појмова потражио и доста добро препознаје речи. Наравно овакав тип апликација са већим бројем претрага постаје све паметнија односно препознаваће већи број речи. Све похвале Гуглу на очувању нашег језика и писма.

Icarus

pre 11 godina

Dobro je da je neko primetio. Ja ne koristim google.rs od kada je samo na Cirilici. Idem na .co.uk. Ne znam zasto google forsira samo Cirilicu jer mnogima to ne odgovara kao ni meni. Sto kaze Marko, ako je samo na Cirilici dzabe su uvodili. Dokle moram da instaliram hrvatski chrome i slicno jer mi nemamo na nasoj Latinici?

Андроид

pre 11 godina

Хвала Гуглу ! Можда једино велико име у ИТ свету које није похлепно
као остали и од које и програмери и обични корисници могу имати
и неку корист неки бесплатан сервис и алатке за програмирање
(на практично сви платформама) и сл.
За разлику од јабучара који би нам да могу наплатили и ваздух
који удишемо...

Icarus

pre 11 godina

dedalo - A Cirilica je srpsko? Ne bih rekao... Koliko ja znam to je bugarsko pismo(Cirilo i Metodije) koje je Vuk prilagodio za srpski jezik. Jedina razlika je sto je Cirilica prvo srpsko pismo(starije) a to da je jedino je cista glupost. Nema nikakve razlike izmedju Latinice i Cirilice sto se tice porekla, nijedno nije srpsko vec prilagodjeno za srpski jezik.

dedalo

pre 11 godina

@carus
Гугл форсира ћирилицу из простог разлога што је то једино српско писмо. Латиница којом се служиш је чешко писмо хрватске рецензије и са србима нема никакве везе. Исто као кад би писао српски арапским писмом.

darije

pre 11 godina

Zanimljivo. Radi odlično, mada, oduvek sam se pitao šta će mi ovo? Razumem da mi recimo treba da napišem SMS dok vozim, pa samo izdiktiram, ali da radim pretragu... tja... U svakom slučaju radi: rekao "mu" čokančić i voila, eto rezultata :-))))

Ђикела

pre 11 godina

''Dobro je da je neko primetio. Ja ne koristim google.rs od kada je samo na Cirilici. Idem na .co.uk. Ne znam zasto google forsira samo Cirilicu jer mnogima to ne odgovara kao ni meni. Sto kaze Marko, ako je samo na Cirilici dzabe su uvodili. Dokle moram da instaliram hrvatski chrome i slicno jer mi nemamo na nasoj Latinici?''
Гугл не форсира ћирилицу. То би исто било као кад би рекао да за енглески Гугл форсирају латиницу. Гугл је ставио писмо које треба, а ти можеш да користиш хрватски или неки други Гугл ако ти треба латиница. Могу да ти препоручим Гугл за Индонезију, ту баш лепо изгледа латиница.

vile

pre 11 godina

promenio sam u podešavanjima da mi srpski bude glavni, google radi perfektno. zatim sam isto uradio i u porukama i vise ne moram da kucam, samo kazem i poruka je napisana. hvala google (htc desire hd)

Borko

pre 11 godina

Ne treba nikakav update ukoliko vec imate instaliran google voice search. Dovoljno je promeniti jezik na srpski u voice recogniser podesavanjima. Lepo radi i na sprskom i na madjarskom(kolega isprobao). Nadam se da ce uskoro moci da se koriste govorne komande za kucanje sms-a i slicno.

mmx

pre 11 godina

Lepa vest za one koji cesto koriste Voice Search. Jos bolja vest za horde cirilicara koje ce ova vest da probudi i inspirise na pisanje patriJotskih komentara :)

dedalo

pre 11 godina

@Icarus
и ћирилица и латиница су грчког порекла. Латиница је грчко колонијално писмо намењено грчким колонијама у Италији. Етрурци су касније реформисали то писмо. Латини су били чобанско номадско племе са југа Италије и немају баш никакав утицај на стварање или реформисање тог писма. Ко је да име латиници остаје вечна тајна. Вукова реформисана ћирилица је званично писмо Републике Србије и инсистирање на томе да код нас постоје два званична писма је ординарна лаж.

Dejan

pre 11 godina

@Kad vec pitas
Nisam bas nesto siguran...
Nemoj mi reci da mu se isplati po svim onim Dzibutijima i Togoima i sl. i drzavama sa 5 stanovnika gde je sveprisutan, a skoro da ga samo kod nas nema...
OK, mozda se i pojavi zvanicno uskoro kod nas, ali sam jedno 99% siguran da srpski za Siri iPhone nece uskoro ugledati...
Ni Googlu ovo nije moranje, pa stvarno sam iznenadjen da se ovo pojavilo, gledajuci izbor zemalja... cak nema ni Hrvatske...

Google vredno radi ovih dana

pre 11 godina

Ovo je dobro za početak ali trenutno meni voice search nema skoro nikakvu svrhu. Treba mi za pisanje poruka, automatsko zvanje i slanje poruka nekome glasom, za proveravanje kalendara itd (otprilike ono sto radi Siri i slične aplikacije). Ništa od toga trenutno nije moguce. A da, pravu funkciju ce ovo imati tek kada se bude moglo koristiti bez interneta. Do tada lepo ali za mene skoro potpuno beskorisno.

Срђан

pre 11 godina

Код мене на Експирији Арк није требао никакав апдејт него ми је сам понудио претрагу на Српском. Ради доста солидно. Са временом ће бити све боља, само треба да је ми што више користимо како би научила

lolowozzz

pre 11 godina

Skinuo sam aplikaciju ali i dalje nemam u ponudi Srpski jezik, jel treba neki update da cekam ili sta vec ako neko zna? Hvala unapred...

Aleksandar

pre 11 godina

dejane- Google Now su kartice sa korisnim informacijama koje izlaze u toku dana. Voice Actions je upravljanje glasom.

Nije baš najpreciznije, ali nadam se da radi sa Voice Actions-om, jer uskoro apdejtujem na Dželibin.

Shonke

pre 11 godina

Radi i unos teksta u porukama, url itd. SGS3 je telefon.
Naravno, ima gomila komičnih situacija.
Probajte da u browser ukucate adresu www.google.com glasovnom komandom. :)

Super igračka za 5 minuta zanimacije. Posle me smorilo. ;)

goranhn

pre 11 godina

jos nije izasao update, nadam se da ce brzo. inace, to je fenomenalna stvar, koristim HTC one x i voice search je neverovatno korisna stvar.

Viktor

pre 11 godina

@dr_johny, 17. avgust 2012 12:33

Nista licno. Imam isti taj telefon i pre svega taj telefon su "taljige". Na njemu nista ne radi kako treba. Slab procesor, mala interna memorija koja se napuni cak i sa skoro svim aplikacijama na SD kartici od 16 giga. Sramota. Ali dobro, za te pare je bio tada kada se pojavio OK. Bolje kupi nesto drugo iz jace kategorije. Po meni je bolje imati obican mobilni da znas za sta ti sluzi, ili pravi smartphone s kojim mozes nesto da uradis nego HTC Wildfire i slicno. Ja sam uzeo Iphone i prezadovoljan sam, iako i on ima neke svoje manje mane.

huawei

pre 11 godina

Instalirao sam ga ( koristim 2.1 android ) pretrazivanje na guglu radi dobro. Ne vidim opciju za poruke a na guglovom blogu ima slika poruke. Interesuje me kako da to podesim ako je moguce pa da i poruke ne kucam.

Срђан Тешић

pre 11 godina

Скинуо сам апликацију са линка из текста, али нема српског језика.

Dejan - Samsung Galaxy S2 JB 4.1.1 RR 3.04

pre 11 godina

@Aleksandar
Da, znam, nego na JB Google Now je sad umesto klasicnog search-a (obicnog ili voice)...
Ne treba nista dodatno da se instalira, jednostavno se srpski pojavio u opcijama za izbor jezika...
I da odgovorim, samom sebi, radi i to prilicno dobro, sve sto sam rekao je prepoznao, samo steta sto izgleda nema povrate govorne informacije i kartice sa informacijama kao kada se pretrazuje na engleskom...

Kad vec pitas

pre 11 godina

@Dejan, 17. avgust 2012 14:13

Dodace kad bude moagao dovoljno komada Iphona da proda u Srbiji, da bi mu se isplatilo u ulaganje. Ovako ne.

pitaj uciteljicu

pre 11 godina

(dedalo, 17. avgust 2012 16:42)
U Srbiji postoje 2 zvanicna pisma i jedno sluzbeno. To znaju i oni u nizim razredima osnovne, tako da je besmisleno lupetati po portalima kako to nije tacno...

играле се Делије

pre 11 godina

У опцијама се и мени појавио српски и екстра је. Имам Теленор УанТач, 2.2.2.

Lat

pre 11 godina

Jos jedan zestok udar na cirilicu :))))
Zabraniti prepoznavanje glasa jer se ne zna da li je antiustavno latinicno diktirao neki mrski Srbin - latinicni otpadnik.

(Ako mislite da nije pogodjena tema, nemojte objaviti, ali onda se varate, jer tako je sve pocelo a na zalost je i dalje vise nego aktuelno .)

...

pre 11 godina

Meni na htc wf radi. Nisam stigao da proverim na Nexusu 7, na njemu je drugačija aplikacija voice search, ali u njemu sam video da za nekoliko jezika ima download od po 15 mb da radi offline

dedalo

pre 11 godina

@pitaj uciteljicu
Постоји само службено писмо и то је ћирилица http://www.ustavni.sud.rs/page/view/139-100028/ustav-republike-srbije .Имаш и на енглеском ако ти је ово неразумљиво и обрати пажњу на члан 10.

Marko

pre 11 godina

Svako ima srpski samo treba malo da potrazi. :)
Jel bi znao neko da mi da tacne precice tipa za navigaciju, poziv, novu poruku itd. ?

Mel

pre 11 godina

Kasno sam se setio na sta si mislio, ali ja sam spomenuo sintezu govora sa automatikom, spoj govora i automatike, nisam mislio na sintetizator govora.
Moja greska.
(alfanum radi i jedno i drugo)

sazda

pre 11 godina

hajde recite kako da posaljete sms nekom? Probao sam posalji sms,poruku tekst i uglavnom mi sve ovo izbaci kao pretragu na netu. Koristim htc evo 3d, android 4.0.3 i imam app go sms pro

Mel

pre 11 godina

@joejoe

Dobro, u kom delu tvog zamisljenog pravca i smera se vrsi odluka da tvoje reci, npr "tu" napise kao bas "tu" a ne two, too, to... Mislis, "pa znaju da ja pricam srpski"?

Dzoni

pre 11 godina

Meni samo nije jasno gde su svi komenatori skinuli update??Imam 3 android telefona i dva android tableta,jedan je android 2.2 dva su GB 2.3.6 a dva ICS 4.0.4 i na svima evo i sad pokazuje da je zadnji update jos iz juna 2011te??

Ios

pre 11 godina

Добродошли у чаробни свет Аппла. Ипхоне 4 има ћирилицу одавно. Samo to sam hteo da vam kazem. (poslato sa iphone 4). Toliko o tome :)))

joejoe

pre 11 godina

@mel
Sinteza govora: http://en.wikipedia.org/wiki/Speech_synthesis ili http://sr.wikipedia.org/wiki/Sinteza_govora
A ti mislis na: http://en.wikipedia.org/wiki/Speech_recognition ili http://sr.wikipedia.org/sr-el/Prepoznavanje_govora (pominje se i AlfaNum)

dedalo

pre 11 godina

@carus
Гугл форсира ћирилицу из простог разлога што је то једино српско писмо. Латиница којом се служиш је чешко писмо хрватске рецензије и са србима нема никакве везе. Исто као кад би писао српски арапским писмом.

Icarus

pre 11 godina

Dobro je da je neko primetio. Ja ne koristim google.rs od kada je samo na Cirilici. Idem na .co.uk. Ne znam zasto google forsira samo Cirilicu jer mnogima to ne odgovara kao ni meni. Sto kaze Marko, ako je samo na Cirilici dzabe su uvodili. Dokle moram da instaliram hrvatski chrome i slicno jer mi nemamo na nasoj Latinici?

Ђикела

pre 11 godina

''Dobro je da je neko primetio. Ja ne koristim google.rs od kada je samo na Cirilici. Idem na .co.uk. Ne znam zasto google forsira samo Cirilicu jer mnogima to ne odgovara kao ni meni. Sto kaze Marko, ako je samo na Cirilici dzabe su uvodili. Dokle moram da instaliram hrvatski chrome i slicno jer mi nemamo na nasoj Latinici?''
Гугл не форсира ћирилицу. То би исто било као кад би рекао да за енглески Гугл форсирају латиницу. Гугл је ставио писмо које треба, а ти можеш да користиш хрватски или неки други Гугл ако ти треба латиница. Могу да ти препоручим Гугл за Индонезију, ту баш лепо изгледа латиница.

Icarus

pre 11 godina

dedalo - A Cirilica je srpsko? Ne bih rekao... Koliko ja znam to je bugarsko pismo(Cirilo i Metodije) koje je Vuk prilagodio za srpski jezik. Jedina razlika je sto je Cirilica prvo srpsko pismo(starije) a to da je jedino je cista glupost. Nema nikakve razlike izmedju Latinice i Cirilice sto se tice porekla, nijedno nije srpsko vec prilagodjeno za srpski jezik.

mmx

pre 11 godina

Lepa vest za one koji cesto koriste Voice Search. Jos bolja vest za horde cirilicara koje ce ova vest da probudi i inspirise na pisanje patriJotskih komentara :)

dedalo

pre 11 godina

@Icarus
и ћирилица и латиница су грчког порекла. Латиница је грчко колонијално писмо намењено грчким колонијама у Италији. Етрурци су касније реформисали то писмо. Латини су били чобанско номадско племе са југа Италије и немају баш никакав утицај на стварање или реформисање тог писма. Ко је да име латиници остаје вечна тајна. Вукова реформисана ћирилица је званично писмо Републике Србије и инсистирање на томе да код нас постоје два званична писма је ординарна лаж.

Viktor

pre 11 godina

@dr_johny, 17. avgust 2012 12:33

Nista licno. Imam isti taj telefon i pre svega taj telefon su "taljige". Na njemu nista ne radi kako treba. Slab procesor, mala interna memorija koja se napuni cak i sa skoro svim aplikacijama na SD kartici od 16 giga. Sramota. Ali dobro, za te pare je bio tada kada se pojavio OK. Bolje kupi nesto drugo iz jace kategorije. Po meni je bolje imati obican mobilni da znas za sta ti sluzi, ili pravi smartphone s kojim mozes nesto da uradis nego HTC Wildfire i slicno. Ja sam uzeo Iphone i prezadovoljan sam, iako i on ima neke svoje manje mane.

Ios

pre 11 godina

Добродошли у чаробни свет Аппла. Ипхоне 4 има ћирилицу одавно. Samo to sam hteo da vam kazem. (poslato sa iphone 4). Toliko o tome :)))

Срђан Тешић

pre 11 godina

Скинуо сам апликацију са линка из текста, али нема српског језика.

Андроид

pre 11 godina

Хвала Гуглу ! Можда једино велико име у ИТ свету које није похлепно
као остали и од које и програмери и обични корисници могу имати
и неку корист неки бесплатан сервис и алатке за програмирање
(на практично сви платформама) и сл.
За разлику од јабучара који би нам да могу наплатили и ваздух
који удишемо...

Miodrag

pre 11 godina

Odlicna stvar, radi kod mene na HTC ChaCha Android 2.3.5, nisam imao potrebe da bilo sta instaliram, isao sam ovako: Podesavanja > Ulaz i izlaz glasa > Ulaz glasa > Srpski (cirilica) i sve radi kako treba. Probao sam cak i neke specificne reci ali nisam naisao na neki problem, jos kad bi samo moglo da se "kucaju" poruke na taj nacin... Kapa dole!

mel

pre 11 godina

Da bi se sintetizovao jedan jezik u automatiku potrebno je vise godina/decenija istrazivanja i razvoja. Neka nasa kompanija je to morala raditi, i njima, ko god da su, cestitam na ovome.
Voleo bih da znam koja je to firma. Ja znam za jednu koja se bavi uspesno sintezom govora na srpskom jeziku, AlfaNum iz Novog Sada. Bas me zanima da li su to oni.

Срђан

pre 11 godina

Код мене на Експирији Арк није требао никакав апдејт него ми је сам понудио претрагу на Српском. Ради доста солидно. Са временом ће бити све боља, само треба да је ми што више користимо како би научила

играле се Делије

pre 11 godina

У опцијама се и мени појавио српски и екстра је. Имам Теленор УанТач, 2.2.2.

Google vredno radi ovih dana

pre 11 godina

Ovo je dobro za početak ali trenutno meni voice search nema skoro nikakvu svrhu. Treba mi za pisanje poruka, automatsko zvanje i slanje poruka nekome glasom, za proveravanje kalendara itd (otprilike ono sto radi Siri i slične aplikacije). Ništa od toga trenutno nije moguce. A da, pravu funkciju ce ovo imati tek kada se bude moglo koristiti bez interneta. Do tada lepo ali za mene skoro potpuno beskorisno.

Срђан

pre 11 godina

Већ сам двадесетак појмова потражио и доста добро препознаје речи. Наравно овакав тип апликација са већим бројем претрага постаје све паметнија односно препознаваће већи број речи. Све похвале Гуглу на очувању нашег језика и писма.

Lat

pre 11 godina

Jos jedan zestok udar na cirilicu :))))
Zabraniti prepoznavanje glasa jer se ne zna da li je antiustavno latinicno diktirao neki mrski Srbin - latinicni otpadnik.

(Ako mislite da nije pogodjena tema, nemojte objaviti, ali onda se varate, jer tako je sve pocelo a na zalost je i dalje vise nego aktuelno .)

pitaj uciteljicu

pre 11 godina

(dedalo, 17. avgust 2012 16:42)
U Srbiji postoje 2 zvanicna pisma i jedno sluzbeno. To znaju i oni u nizim razredima osnovne, tako da je besmisleno lupetati po portalima kako to nije tacno...

Kad vec pitas

pre 11 godina

@Dejan, 17. avgust 2012 14:13

Dodace kad bude moagao dovoljno komada Iphona da proda u Srbiji, da bi mu se isplatilo u ulaganje. Ovako ne.

Marko

pre 11 godina

Svako ima srpski samo treba malo da potrazi. :)
Jel bi znao neko da mi da tacne precice tipa za navigaciju, poziv, novu poruku itd. ?

goranhn

pre 11 godina

jos nije izasao update, nadam se da ce brzo. inace, to je fenomenalna stvar, koristim HTC one x i voice search je neverovatno korisna stvar.

Shonke

pre 11 godina

Radi i unos teksta u porukama, url itd. SGS3 je telefon.
Naravno, ima gomila komičnih situacija.
Probajte da u browser ukucate adresu www.google.com glasovnom komandom. :)

Super igračka za 5 minuta zanimacije. Posle me smorilo. ;)

dedalo

pre 11 godina

@pitaj uciteljicu
Постоји само службено писмо и то је ћирилица http://www.ustavni.sud.rs/page/view/139-100028/ustav-republike-srbije .Имаш и на енглеском ако ти је ово неразумљиво и обрати пажњу на члан 10.

vile

pre 11 godina

promenio sam u podešavanjima da mi srpski bude glavni, google radi perfektno. zatim sam isto uradio i u porukama i vise ne moram da kucam, samo kazem i poruka je napisana. hvala google (htc desire hd)

Dzoni

pre 11 godina

Meni samo nije jasno gde su svi komenatori skinuli update??Imam 3 android telefona i dva android tableta,jedan je android 2.2 dva su GB 2.3.6 a dva ICS 4.0.4 i na svima evo i sad pokazuje da je zadnji update jos iz juna 2011te??

Aleksandar

pre 11 godina

dejane- Google Now su kartice sa korisnim informacijama koje izlaze u toku dana. Voice Actions je upravljanje glasom.

Nije baš najpreciznije, ali nadam se da radi sa Voice Actions-om, jer uskoro apdejtujem na Dželibin.

darije

pre 11 godina

Zanimljivo. Radi odlično, mada, oduvek sam se pitao šta će mi ovo? Razumem da mi recimo treba da napišem SMS dok vozim, pa samo izdiktiram, ali da radim pretragu... tja... U svakom slučaju radi: rekao "mu" čokančić i voila, eto rezultata :-))))

lolowozzz

pre 11 godina

Skinuo sam aplikaciju ali i dalje nemam u ponudi Srpski jezik, jel treba neki update da cekam ili sta vec ako neko zna? Hvala unapred...

Dejan

pre 11 godina

@Kad vec pitas
Nisam bas nesto siguran...
Nemoj mi reci da mu se isplati po svim onim Dzibutijima i Togoima i sl. i drzavama sa 5 stanovnika gde je sveprisutan, a skoro da ga samo kod nas nema...
OK, mozda se i pojavi zvanicno uskoro kod nas, ali sam jedno 99% siguran da srpski za Siri iPhone nece uskoro ugledati...
Ni Googlu ovo nije moranje, pa stvarno sam iznenadjen da se ovo pojavilo, gledajuci izbor zemalja... cak nema ni Hrvatske...

huawei

pre 11 godina

Instalirao sam ga ( koristim 2.1 android ) pretrazivanje na guglu radi dobro. Ne vidim opciju za poruke a na guglovom blogu ima slika poruke. Interesuje me kako da to podesim ako je moguce pa da i poruke ne kucam.

Dejan - Samsung Galaxy S2 JB 4.1.1 RR 3.04

pre 11 godina

@Aleksandar
Da, znam, nego na JB Google Now je sad umesto klasicnog search-a (obicnog ili voice)...
Ne treba nista dodatno da se instalira, jednostavno se srpski pojavio u opcijama za izbor jezika...
I da odgovorim, samom sebi, radi i to prilicno dobro, sve sto sam rekao je prepoznao, samo steta sto izgleda nema povrate govorne informacije i kartice sa informacijama kao kada se pretrazuje na engleskom...

Borko

pre 11 godina

Ne treba nikakav update ukoliko vec imate instaliran google voice search. Dovoljno je promeniti jezik na srpski u voice recogniser podesavanjima. Lepo radi i na sprskom i na madjarskom(kolega isprobao). Nadam se da ce uskoro moci da se koriste govorne komande za kucanje sms-a i slicno.

...

pre 11 godina

Meni na htc wf radi. Nisam stigao da proverim na Nexusu 7, na njemu je drugačija aplikacija voice search, ali u njemu sam video da za nekoliko jezika ima download od po 15 mb da radi offline

sazda

pre 11 godina

hajde recite kako da posaljete sms nekom? Probao sam posalji sms,poruku tekst i uglavnom mi sve ovo izbaci kao pretragu na netu. Koristim htc evo 3d, android 4.0.3 i imam app go sms pro

Mel

pre 11 godina

@joejoe

Dobro, u kom delu tvog zamisljenog pravca i smera se vrsi odluka da tvoje reci, npr "tu" napise kao bas "tu" a ne two, too, to... Mislis, "pa znaju da ja pricam srpski"?

joejoe

pre 11 godina

@mel
Sinteza govora: http://en.wikipedia.org/wiki/Speech_synthesis ili http://sr.wikipedia.org/wiki/Sinteza_govora
A ti mislis na: http://en.wikipedia.org/wiki/Speech_recognition ili http://sr.wikipedia.org/sr-el/Prepoznavanje_govora (pominje se i AlfaNum)

Mel

pre 11 godina

Kasno sam se setio na sta si mislio, ali ja sam spomenuo sintezu govora sa automatikom, spoj govora i automatike, nisam mislio na sintetizator govora.
Moja greska.
(alfanum radi i jedno i drugo)