Sreda, 15.08.2012.

13:48

Dodik: Nisam bosanski Srbin

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio da je neophodno stvaranje zajedničke srpske politike u regionu, o čemu će uskoro razgovarati i s predsednikom Srbije.

Izvor: Tanjug

Dodik: Nisam bosanski Srbin IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

164 Komentari

Sortiraj po:

Branko

pre 11 godina

@(lijepa nasa, 16. avgust 2012 18:27)
Današnja Hrvatska je posledica revizije rezultata I i II Svetskog rata koja je započela "perestrojkom" u SSSR-u i rušenjem "Berlinskog zida". Hrvatska je u oba Svetska rata bila na poraženoj strani i prala je svoju istoriju kroz Jugoslaviju. Današnje granice Hrvatska je dobila od komunista i Tita, najpre su to bile "granice koje spajaju" a onda su postale državne granice (velika prevara). Na zasedanju AVNOJ-a u Jajcu nije bilo delegacije iz Srbije ("nisu stigli zbog velike zime") ali to je duga priča koja se nastavila 90-tih. Zar zaista mislite da bi "lovačko društvo" iz Slovenije porazilo i oteralo JNA iz Slovenije da nije bilo velike izdaje i rada "nekih" obaveštajnih službi. Zar zaista mislite da bi vam bila uspešna "Oluja" u Kninskoj krajini da nije bilo dogovora između Miloševića, Karadžića i Tuđmana. Kninska krajina nije pala od 1941. do 1945. godine kada je NDH imala Hitlera za saveznika a u "Domovinskom ratu" pala za 2 dana uz neviđeni egzodus krajišnika.

Marko

pre 11 godina

(lijepa nasa, 16. avgust 2012 18:27)

Pa eto ziveli smo u istoj zemlji, al smo izgleda gledali drugcijim pogledom... Ovo sto si rekao ima samo dva posto veze sa istinom. Evo na primer ja znam da je Americki kongres odobrio milijardu dolara pomoci tadasnjim republikama u SFRJ ukoliko zele da se otcepe od Jugoslavije. I znam da ste dobijali ogromne kolicine naoruzanja iz istocne Nemacke jos pre bilo kakvih sukoba. Sad je Hrvatska prodala 4-5000 komada pusaka ,proizvedenih u Nemackoj, Iraku i to ste ih prodali kao visak. JNA vam pokupila oruzje a vi imali visak, pa nece biti bas tako.

lijepa nasa

pre 11 godina

(Proterani grajanin HR., 16. avgust 2012 16:33)
Uzrocno-posljedicne veze na Balkanu koje su unistile moje najljepse godine zivota i zivote meni jako dragih ljudi su mi vrlo jasne i JAKO dobro se sjecam sto se desavalo - iz prve ruke.
1. Po Ustavu iz 1974. svaki narod je imao pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja. Narodi u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini su primijenili to pravo u praksi. Do proglasenja samostalnosti ne bi doslo da je Slobo Veliki pristao na konfederaciju (koja je jos uvijek bila Jugoslavija, ako mu je toliko bilo stalo do ocuvanja Jugoslavije, a ne stvaranja Velike Srbije, zasto onda nije pristao na konfederaciju?). Slovenija i Hrvatska su nudile sve moguce kombinacije rjesenja - Slobo je arogantno sve odbio osiljen vojskom, policijom i diplomacijom koje je kontrolirao.
2. Franjo i Alija su se na politickoj sceni pojavili kao REAKCIJA na djelovanje Slobe i njegovog ratno-huskaskog govora na Gazimestanu, Memorandum, "konacno rjesenje srpskog pitanja", razvlacenje mosti Sv Lazara po Srbiji i opce velikosrpske euforije.
3. JNA kontrolirana prvenstveno srbima iz Beograda (oko 70% zapovjednog kadra u JNA su cinili Srbi) preko noci i bez znanja vlasti u Hrvatskoj je POKRALA SVO oruzje Teritorijalne obrane (kupljene novcem hrvatskih poreskih obveznika); nakon toga je Vlast pocela organizirati redarstvenike i kupovati oruzje.

aleksey

pre 11 godina

Proterani grajanin HR.,

Slobodan milosevic i Srbija iskoristili su srbe u Hrvatskoj poput trojanskog konja za svoj bolesni ekspanzionisticki cilj stvaranja Velike Srbije na liniji Karlobag - Karlovac - virovitica.
Zaboravio si na vase cetnicke mitinge u kninskom polju u ljeto 1989 kad ste pjevali "Ovoj je Srbija" Tada na celu saveza komunista Hrvatske bio je Srbin Stojcevic. Poslije njega u decembru 1989 na celo SKH je bio Ivica Racan kojeg ste takodjer kao i Stipu Suvara vrijedjali da je ustasa. Tek nakon njih dolazi Tudjman. Zasto ste iscenirali napad na Mlinara u ljeto 1990? Da bi ste izazvali nemire u Hrvatskoj i unistili turisticku sezonu - sto vam je poslo za rukom "balvan revolucija"

Proterani grajanin HR.

pre 11 godina

@(lijepa nasa, 15. avgust 2012 23:06)

1. HR nije imala pravo ni raspisati referendum o ne zavisnosti po tada vazecdem clanu 5. Ustava SFRJ iz 1974, ako se sa time ne sloze sve republike i pokrajne SFRJ.

2. Proterivanja HR iz RSK ne bi ni bilo, da nije bilo otkaza po nacionalnom kljucu, Ustaske ikonografije i Tudjmanovih predizbornih govora, Zastrasivanje srpskog stanovniostva zengama i "redarstvenicima", dizanja u vazduh vikendica na HR primorju, ciji su vlasnici Srbi mnogo pre "balvana", ubistava vidjenijih srpskoih porodica po Hrvatskom gradovima...itd.

Trebalo bi da rascistis o uzrocno posledicnim vezama dogadjaja na Balkanu tokom 90-ih.

A ako jos ne razumes o cemu pricam pogledaj govor "umerenog" Stipe Mesica u predizbornoj kapmanji (sakupljanja novca) u Australiji pred prve parlamentarne izbore, ada je izjavio da je "HR 2 puta pobedaila u 2. Sv. Ratu.".
Toliko.

Bosanka

pre 11 godina

Ja sam Bosanka i ponosna sam na svoju zemlju i svoj bosanski identitet. Eto, za one koji ne vjeruju da Bosanci zaista postoje. Doduse, u svojoj rodjenoj zemlji nisam 'konstitutivna'...

Mare

pre 11 godina

A šta si? Francuski, engleski, mađarski srbin?
Živiš u državi koja se zove Bosna i Hercegovina.Kao kada bih ja rekao da nisam srbin već beograđanin, mislim glupo je.
(s., 15. avgust 2012 15:07)
Pa onda nemoj Rome nazivati Romima vec lepo Srbima, jer kako neko moze biti Rom a zivi u Srbiji, misilim glupo je.

James Bond

pre 11 godina

Najbolje RS da bude bez ikoga (Republika SArpska)
Danilo Kis: O nacionalizmu
"Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te, prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo do zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma.

"Ako pojedinac, u okviru društvenog projekta, nije u stanju da se «izrazi», ili zato što mu taj društveni projekt ne ide na ruku, ne stimuliše ga kao individuu, ili ga sprečava kao individuu, što će reći ne daje mu da dođe do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet traži izvan identiteta i izvan tzv. društvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, kao zadatak i cilj probleme od epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, očuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih, itd.

http://www.knjizevnost.org/rubrike/4167-danilo-ki-o-nacionalizmu

Umebrto eko; fasizam u 10 tacaka

http://www.b92.net/info/misljenja/index.php?nav_id=607692

Serbinum

pre 11 godina

Molim redakciju da objavi komentar.
Bosanci ne postoje kao konstutivni narod u BIH.Takav je Ustav,ali postoji nacionalna manjina koja se tako izjasnjava.Tjerati nekog da postane ta nacionalna manjina je suludo.
I molim strucnjake bezimenu,bacvanina i posebno Peru,koji je rekao da Srba nije bilo u BIH do 19 vijeka,da mi objasni sledece.Otkud manastiri SPC-e u BIH?
Dobrun(Kruševo) osnovan 1343.po naredbi cara Dušana,ktitor Pribil Vozuća, 14.vijek kralj Dragutin
Krupa na Vrbasu i manastir Liplje 13.vijek
Gomionica i Stuplje 15.vijek
Moštanica,iz 1111.godine
Karanovac kod Gradiške,koji su srušili Turci i po predanju napravili Ferhadiju u BL,od tog kamena.
Rmanj iz 1443.zadužbina Katarine Branković
Tavna iz 1290.kralj Dragutin
O starini Tvrdoša,Žitomislića,Duži,Petropavlovog manastira i ostalih u Hercegovini,nađi na netu,ali su stariji od gore navedenih.
Gdje se mole pravoslavni bosanci?I trece pitanje je vezano za knjigu "De administrando imperio" Konstantina Porfirogeneta.
Da li je bio neupucen kada je nabrajao srpske zemlje Rasku,Zetu,Travuniju,Zahumlje,Paganiju,Bosnu.Da li je pogrijesio kada je rekao da su se Srbi naselili od Jadrana do Save i Dunava,od Ibra do Cetine? Da li si cuo za Vlastimirovice,Vojisavljevice i Vukanovice,dinastije prije Nemanjica?I molim te pogledaj sta je Paganija(nekrsteni Srbi)i gdje se prostirala?Nadam se tvom brzom odgovoru i da ce redakcija pustiti komentar.
Ja sam zakljucio samo jedno.Mi zivimo na podrucju BIH od 6 vijeka ,najmanje.

Srbin iz Srbistana jako veliki Srbin sam

pre 11 godina

O Dodo, Dodo, dobri nas Dodo...najezio sam se čitajući tvoj zahtev da te zovemo kako bi ti hteo. Kako ih nije stid tebe najvećeg Srbina nazivati bosanskim srbinom!!?? Ti si veći Srbin od samog cara Lazara! Jel me cujes? Jesi, jesi..evo, uzmi bombone da nam se ne raspalces. Koga briga sto smo gladni, vazno se zvati Srbin, a to je mnogo velika stvar, važnija od samog vazduha. Jest, veruj mi!

mirjana

pre 11 godina

Srbi su u Srbiji.Dosta vise te price," bosanski"i ostali....
U Bosni su Bosanci,a kome se mole,klanjaju i ostalo,to je stvar izbora(veroispovest)!
Da su poreklom Srbi,(mozda i jesu),ali su migrirali : kada i zbog cega? Dosta je vise da svojataju "majku" Srbiju,i da je uvlace u svoje vekovne razmirice. A Srbi,dosta smo zbog politicara "jajara" i manipulatora ulazili u ratove od kojih je najmanje Srbija imala koristi! Svako od nas je dosao od nekuda. Ratovi,ratne,ekonomske i koje-kakve migracije,su na Planeti od davnina(od"vajkada) postojali,ali to ne znaci da treba da se oko toga raspravljamo,i zbog toga delimo.Ali,dosta je vise bilo toga da se bosanski iliti bilo koji politicari ponasaju tako,da delelekcije.Posebno to vazi za "gdna". Dodika.
A to,sto je najvise izbeglica(dobeglica) iz Bosne u Srbiji,(sa srpskim pasosima???,bosanskim,i jos po nekim iz neke evrepske zemlje, posebno Amerike ili Canade),izgleda da daje bosanskom "lideru" pravo da se mesa u unutrasnje stvari Srbije? Dokle?
Verovatno cu najvise "minusa"dobiti od "dobeglica",jer su oni sada "lideri" i u Srbiji?(svi na nekakvim funkcijama,a deca zaposlena!! Hvala,ako objavite.

bezimena

pre 11 godina

...oduzio bih vam se tv-om u boji ili bar drzavljanstvom po zelji. passport included. ako ce biti od pomoci, jedan hint; moja lojalnost prema BIH lezi tu odmah do lojalnosti koju osjecam prema gvineji bisao.
(Konstantin, 15. avgust 2012 21:35)

Neka hvala, ne treba mi ništa više od onog što imam. Što se mene tiče Vi ste Bosanac, jer ste rodjeni u BIH i savršeno mi je svejedno koje ste uže nacionalne opredeljenosti ili veroispovesti itd.... dokle god se ne predstavljate nadčovekom zbog pripadnosti nekoj naciji.

trojanski konjusar

pre 11 godina

Та рука је усмерена баш ка Босни (Pantagruel, 15. avgust 2012 21:26)

Cuj, ka Bosni! I dobro, kakve to veze ima s Dodikom!? Sad si ga, bogme, tesko uvredio! Nego, igleda, po tebi, da je tvorac srpske "drzavotvorne vizije" (ili kako li se vec zove ta vasa droga) - onaj metalni konj pred Pozoristem! Jer, nije ga, valjda, pokojni Knez sam okrenuo prema takozvanoj Bosni!?

lijepa nasa

pre 11 godina

@ branko, nastavak
3. NDH, Ante Pavelic i Ustase su velika hipoteka iz povijesti koju cemo uvijek nositi. Danasnja Hrvatska NIJE nastala na tekovinama NDH, kao sto je to srpska propaganda zeljela prikazati, vec na ANTIFASISTICKIM tekovinama. U Hrvatskoj je ZAKONOM ZABRANJENO isticanje ustaskih obiljezja, u Jasenovac drzavni i crkveni vrh ide svake godine na komemoracije,a u udzbenicima iz povijesti se jasno osuduje politika i zlocini iz NDH.
Incidenata jos uvijek ima, ali sve manje.
Extremna desnica ne moze vise proci izborni prag.

Nenad USa

pre 11 godina

@komentatorka
Citajuci komentare pomoslio bi da je biti Srbijanac neka prestizna stvar! Nikad usranije drzave i losijih ljudi. Hahaha
(Nenad-USA, 15. avgust 2012 19:20)
---…--
jeste sad je us**** ali kad dodje stani pani, vi u bezaniju pa pravo u srbiju, kod tih istih srbijanaca, pardon kod vasih rodjaka sto su dojahali u srbiju s sestom lickom, pobili i opljackali gradjanstvo i inteligenciju srbije, i napravili srbiju tako us*****.
u pravu je bezimena mi srbi iz srbije i srbi iz bosne imamo toliko slicnosti kao i sa hrvatima, samo jezik i nista vise
(komentatorka, 15. avgust 2012 20:02)
@komentatorka
Slazem se da ja ti nemamo nesta slicno izuzev religije. Ako zapuca u USA veruj mi Srbija je zadnje mesto gde cu da idem. Btw, Zar nije tvoj pokojni predsednik Milosevic kriv za sve ovo? Pitaj bracu Hrvate I Bosance! Sad su van krive izbeglice! To i bezimena nemate pojma sta znaci biti liberalan... Najbolji predsednik(Djindjic) sto je ta bedna zemlja imala je bio poreklom iz Bosne. Cestitke na novom domacinskom predsedniku Nikolicu:)

lijepa nasa

pre 11 godina

(Branko, 15. avgust 2012 20:51)
O dragi Branko, mijesate dogadaje i pojmove.
1. Srbi u Hrvatkoj/Bosni i Hercegovini su imali demokratsko pravo izaci na referendum o nezavisnosti, kao i SVI ostali gradani tih Republika. Koliko ih je i da li izaslo, to se ne zna. Zna se da je u Hrvatskoj preko 80% izaslo i od toga preko 90% (DEMOKRATSKA VECINA) glasalo za nezavisnost.
2. Bljesak i Oluja se nisu digli sami od sebe, vec kao intervencija na teroristicke akcije sprovodenih 1990-1995 od strane Srba potpomognutih i orkestriranih iz Beograda, koje su rezultirale okupacijom 1/3 teritorija RH, protjerivanjem SVOG NESRPSKOG pucanstva (koji nisu odlazili iz svojih kuca traktorima natovarenim njihovom imovinom, vec najlon vreciama preko minskih polja - pa tko prezivi, vecina je zena najprije silovana a zatim pustena da ode; sva njihova imovina je pokradena, i danas vikend-ratnici koji su dolazili iz Srbije gledaju televiziju na televizorima koje su pokrali iz tih kuca). Egzodus Srpskog pucanstva iz Hrvatske je velika tragedija koju Srbi mogu zahvaliti prvenstveno Milosevicu, kako je to i sam Martic ispricao. Da li je to Tudmanu i HDZ-u odgovaralo, to je vec neka druga prica. Srbi iz okupiranih dijelova Hrvatske mogli su ostati da su mogli prihvatiti Hrvatsku kao svoju drzavu, kao sto vec napisah u prvom komentaru, ali nisu mogli - njima je Beograd glavni grad.

Šumadinac

pre 11 godina

"Ja nisam bosanski Srbin", rekao je Dodik sinoć u intervjuu RTRS..."

... - Ma, nemoj! Nego si iz Topole, ili Čačka! I misliš - Topola i Čačak su ti kod Banjaluke, pa možeš da nam stalno lupaš packe i deliš pouke!

dok

pre 11 godina

@Branko pokusajte da pravim Srbima u Srbiji objasnite pojam "Srbijanac' Ima da vas nema
A ono o 'Srbima muslimanske vjere'.
To je u SFRJ zavisilo od kraja/djela drzave.
Generalno, muslimani iz istocne Bosne su obicno bili Srbi, a iz zapadne Hrvati
Recimo u Duvnu i Livnu su muslimani bili upisivani kao Hrvati islamske vjere.Ista stvar je i sa zapadnom ?Bosnom [Cazinska krajina]

bezimena

pre 11 godina

...Ako čovek kaže da nije bosanski SRBIN nego SRBIN onda je to tako i tačka,pa čak da je rekao i da je indijanac.Sramotiš ljudski rod svojim nebuloznim komentarima.
(vlado, 15. avgust 2012 20:15)

I Emir Kusturica je promenio ime u Nemanja, ali je i dalje Emir Kusturica.

Dodik je RODJEN U BIH i ne može biti drugo do Bosanac, detaljnije Srbin iz Bosne, isto kao što su to Karadžić, Mladić, Plavšić i dr. Meni je jasno zašto bi on voleo, ostali kojima nije neka razmisle o razlozima, da ima drugo mesto rodjenja, npr. Beograd, ali ČINJENICE rodjenja, smrti i sl. su nepromenljiva kategorija! Odrednica bosanski i hrvatski Srbin, kao i Srbijanac (Srbin iz Srbije) će postojati uvek, jer medju njima postoje velike kulturološke, jezičke, duhovne, socijalne, običajne i dr. razlike, koje je nemoguće ignorisati.

p.s. ako se neko odriče svog zavičaja i svoje domovine, kao što to radi Dodik i vi koji ga podržavate, prvo i osnovno pitanje je ZAŠTO to radite? Čega se stidite?

7abrinuta

pre 11 godina

Da li je ovom samozvanom mesiji neko dao punomoćje kao advokatu da nas u Srbiji zastupa i uči šta je najbolje za nas.Treba mu već jednom reći da se bavi svojim dvorištem,ili je ono malo za njegove bolesne ambicije.

Milos

pre 11 godina

Čitam komentare i ne verujem svojim očima?!Ali mi bivaju jasna ona 4 slova na grbu/grbovima Srbije.Retke su bile situacije u istoriji da smo bili složni.Pitam se samo da li se ovoliko razlikuju i mišljenja albanaca iz Albanije, onih sa Kosova, iz Grčke i Makedonije?Nema sile, oni su svi Albanci/Šiptari, pa bili muslimani, katolici ili pravoslavci.A setimo se samo Gavrila Principa i aneksije Bosne. . .čiji su interesi tada bili u pitanju i čije je interese branila Srbija kada je ušla u rat!A noga većine nas u Srbiji nije ni na Kosovo kročila pa ga svi nekako u dubini duše nosimo i želimo da opet bude naše - isto je, po meni i sa Republikom Srpskom tj. sa srpskim delom Bosne, ma kako se on zvao jer je mnogo srpske krvi proliveno da bi ga se tako lako odrekli!

bezimena

pre 11 godina

Čitam komentare i ne verujem svojim očima?!Ali mi bivaju jasna ona 4 slova na grbu/grbovima Srbije.
(Milos, 15. avgust 2012 22:07)

Tooliki Srbin a NEMA POJMA da se na grbu Srbije nalaze 4 OCILA!? KAKO VAS NIJE SRAMOTA?

POP

pre 11 godina

Dodikov problem, i ne samo njegov, već gotovo svih onih koji sebe nazivaju političarima, na ovim prostorima, jeste taj sto sebi za pravo daju da za jednu ili više pozitivnih stvari koju su možda pokušali ili čak uspjeli da naprave za širu društvenu zajednicu, mogu sebi (a bogami i "bližnjim svojim") da uzimaju ili kradu beskonačno. A najgore od svega je to da većina onih od kojih otimaju smatra da oni to ustvari i zaslužuju, jer Bože, oni nas brane, i da njih nema, ovi sto su kao protiv nas bi nas do sada sve pobili i negdje protjerali!

Pantagruel

pre 11 godina

Драга Безимена, ти си вероватније мудрија и носилац веће државотворне визије него кнез Михаило и све генерације државника које су водиле ову земљу након њега, до 1918. године. Споменик кнезу Михаилу подигнут на тадашњем Позоришном, а данашњем Тргу републике, представља њега како седи на коњу (након ослобођења Београда и пет осталих градова Србије из којих су отишли турски гарнизони 1868. године) и српском народу руком показује шта мора бити следећи циљ. Замисли случајност! Та рука је усмерена баш ка Босни и Принцип и Чабриновић су баш тај завет имали на уму кад су урадили шта су урадили, на Видовдан 1914.

Branko

pre 11 godina

"Jer ako nije Srbin po drzavljanstvu STA JE ONDA.
A ako jeste Srbin, kako onda Srbin moze biti i pravoslavac koji je rodjen i zivi u Bosni, a u drzavi Srbiji nikad bio nije"
(retoricar, 15. avgust 2012 18:10)
Izvinite molim Vas, nisam Vam odgovorio na konkretno pitanje. Svi građani koji imaju državljanstvo Srbije i žive u Srbiji su SRBIJANCI i tu spadaju Srbi, Hrvati, Mađari, Bunjevci, Muslimani ili skoro nazvani Bošnjaci mada su ranije kod Tita bili popisivani kao Srbi islamske veroispovesti (pitajte vaše stare oni znaju), zatim Romi,... i svi ostali koji žive u Srbiji. Znači Hrvati koji žive 400 godina u Srbiji nisu Srbi nego su SRBIJANCI. Znači da zaključimo SRBIN (genetika i nacionalna pripadnost) a SRBIJANAC (geografija i državljanstvo Srbije).

Safet Cara

pre 11 godina

Ti si sam izabrao da budes "bosanski Srbin" gospodine. Oni koji nisu htjeli da budu hrvatski ili bosanski Srbi, su pobegli za Srbiju za vreme Oluje. To je jos uvek jednostavno: Ako neces da budes bosanski Srbin, onda idi u Srbiju, pa niko nece ti reci da si bosanski. Ti si za sada srbin koji zivi u Bosni. Ukratko: BOSANSKI SRBIN

Vuk Samotnjak

pre 11 godina

"Jadan je svaki čovek koji se stidi svog ZAVIČAJA i koji bi hteo da bude ono što nije, ali kompleksi se leče, kod stručnih lica!
(bezimena, 15. avgust 2012 15:11)"

Licemerje na delu bezimena.
Dodik nije Srbin? Daj makar pokusaj da sakupis malo integriteta i razmislis svojom glavom umesto sto pises narucene komentare. Tvoj "liberalizam" je u istoj ravni kao i slepi nacionalizam i nacizam.
Ipak, najvise me cudi B92 koji tvoje "komentare" objavljuje.

Konstantin

pre 11 godina

@bezimena

rodjen sam u sarajevu, federacija BIH. imam tri drzavljanstva. BiH [etnitet RS], republike srbije i drzavljanstvo jedne divne i bogate i daleke zapadne zemlje. prolazim kroz uzasnu krizu identiteta. kao i mile dodik, ne mislim da sam samo savrsen, i am serb too. ali plain and simple serb, nista ono fancy kao bosanski, crnogorski i te fore... pa ako biste mi na osnovu drzavljanstva izvoljeli proreci i ko sam ja u stvari, oduzio bih vam se tv-om u boji ili bar drzavljanstvom po zelji. passport included. ako ce biti od pomoci, jedan hint; moja lojalnost prema BIH lezi tu odmah do lojalnosti koju osjecam prema gvineji bisao.

malcolmX

pre 11 godina

šalim se bolan Mile ti si Srbin veći od Tome i Voje eto jel ti sad lakše, sad ce da bude blagostanje bićeš još ljepši i bogatiji "dobro jutro Columbo"

vlado

pre 11 godina

@bezimena
Prekini više da lupetaš gluposti,saberi se,ne znaš sta pričaš.Ko si bre ti da nekome govoriš šta je po nacionalnosti.Ako čovek kaže da nije bosanski SRBIN nego SRBIN onda je to tako i tačka,pa čak da je rekao i da je indijanac.Sramotiš ljudski rod svojim nebuloznim komentarima.

bezimena

pre 11 godina

...u pravu je bezimena mi srbi iz srbije i srbi iz bosne imamo toliko slicnosti kao i sa hrvatima, samo jezik i nista vise
(komentatorka, 15. avgust 2012 20:02)

Upravo tako.

p.s. molim da ne obraćate pažnju na mog II klona, koji kao i I (ali ta klonica nema tastaturu sa našom latinicom) pokušava da me kopira, iako ne ume da sastavi ni jednu prostoproširenu rečenicu

bezimena

pre 11 godina

...da mi je u srcu Beograd glavni grad.
(Dragan BL, 15. avgust 2012 19:16)

Ovakvi "Dodici" (Dodik je, kao i Šešelj, Trojanski konj koji se nastoji ubaciti u Srbiju) zakucavaju eksere u sanduk Srbije!

p.s. Banja Luka je BIH, gradjani Srbije NEMAJU aspiracije prema tudjim teritorijama, ni sa ovom svojom ne znaju šta će...

Branko

pre 11 godina

(lijepa nasa, 15. avgust 2012 18:53)
Skoro da bih se složio sa Vama ali ima nekih malih razlika u odnosu na Vaše primere. Srbi su bili KONSTITUTIVNI narod u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Vi ste sebi uzeli sebi demokratsko pravo da se opredelite ali ste isto to pravo uskratili KONSTITUTIVNOM NARODU (valjda razumete šta to znači). Prema tome vi ste prekršili Ustave i to je bio državni udar koji ste vi izveli u Hrvatskoj i oni u Bosni i Hercegovini. Drugo, u Hrvatskoj je nakon II Svetskog rata, posle "Jasenovca", "Prebilovaca",..., prema popisu 1948. godine živelo 14% Srba da bi nakon "Domovinskog rata","Bljeska" i "Oluje" ostalo ispod 4%. Znači ono što nije pošlo za rukom Anti Paveliću u NDH sa formulom (1/3 Srba ubiti, 1/3 proterati i 1/3 prekrstiti), pošlo je za rukom Franji Tuđmanu.

Balcanicus

pre 11 godina

Ljudi koji mogu biti podanici ovakve intelektualne i moralne gromade,sudbinski su vezani za svoje sumske zivotne predele i neka tako i ostane za vjek i vjekov. Vama ni bezimena ne moze da otvori oči,dok vas Mile zamajava jeftinim srbovanjem.

obi van

pre 11 godina

Citajuci maliciozne komentare ovde mogu samo reci -lako je vama biti Srbin u Srbiji, zato nas i ismijavate. Nama se evo i u 21vom vijeku pravo na nacionalno samoopredjeljenje porice. Ne morate nas podrzavati ni simpatisati, ali barem respektujte nase nacionalno samoopredeljenje jer na to pored svih golgota mislim da imamo pravo.

bosko

pre 11 godina

jeste li svesni da je bih veštačka tvorevina koju naseljavaju tri naroda... srbi,hrvati,'bošnjaci'! ne postoji bosanac! a srbin i odakle god je on je samo srbin! bravo za dodika!

komentatorka

pre 11 godina

Citajuci komentare pomoslio bi da je biti Srbijanac neka prestizna stvar! Nikad usranije drzave i losijih ljudi. Hahaha
(Nenad-USA, 15. avgust 2012 19:20)
---------------------------------------
jeste sad je us**** ali kad dodje stani pani, vi u bezaniju pa pravo u srbiju, kod tih istih srbijanaca, pardon kod vasih rodjaka sto su dojahali u srbiju s sestom lickom, pobili i opljackali gradjanstvo i inteligenciju srbije, i napravili srbiju tako us*****.
u pravu je bezimena mi srbi iz srbije i srbi iz bosne imamo toliko slicnosti kao i sa hrvatima, samo jezik i nista vise

Dragan BL

pre 11 godina

Srbin sam iz Banjaluke. Eto, kome smeta ja mu ne mogu pomoći.
Ako treba i umreću, ali se toga odreći neću.
SRBIN, pa nek košta šta košta.
Imam pravo da biram nacionalnost, da budem pravoslavac, da se potpisujem ćirilicom, da navijam za Zvezdu i Srbiju, da mi je u srcu Beograd glavni grad. I drugi imaju pravo na svoj izbor.

H.K Andersen

pre 11 godina

Svaka cast Mila,evo i ja ti priznajem da si najveci zivi Srbin,more ne najveci zivi nego najveci ikad,nego pusti ti to,reci ti nama jeli sin poceo otplacivati onaj kredit od 3 miliona Km,dokle je stigao sa otplatom,kolika je rata i kako on to otplacuje,koja banka mu je i na osnovu cega to odobrila?Samo je pitanje kada ce se pojaviti neki novinar,koji nece biti tvoj i dovoljno hrabar da te to pita,a onda iza novinara dolaze i sudski organi koji ce to pitati ili sto bi za tebe bilo jos gore dolazi,gladni opljackani i ponizeni narod,sa penzijama od 100Km ili platama od 200 Km za 12-casovni rad svaki dan,a kad oni dodju s motkama nece bas mnogo pitati,valjda znas kako to zavrsava?

laki

pre 11 godina

Od ovakvih se treba cuvati,to su ti koji su devedesetih slicnom politikom napravili toliko zlocina i opljackali narod,a ne kako neki pisu gos.Canak.Dodik kao da je vec pripojio RS Srbiji pa prica o pravima.Drzi tamo nos,uskoro ces odleteti sa tog polozaja koji ti omogucava debele prinose i da ne odgovaras za mutne poslove.Nije tebi stalo do naroda nego tvoje bolesne ideologije.Zato se i maneken lizao sa tobom,sto se tice toga nije bio nista bolji.Takvi samo donose nevolje svome narodu i pljackaju ga.Prestanite da stitite srbe po svetu,vi nas ponizavate i sramotite svuda u svetu,znam neke koji se sramote reci da su srbi,zahvaljujuci vama i slicnim.Cime moze Srbija da se pohvali,zlodelima,pljackama,kriminalnim i korumpiranim politicarima,sramota.

bezimena

pre 11 godina

А ми Срби у Српској јесмо Срби и ништа друго, наша вољена отаџбина јесте наравно Република Српска...
(Kal Drogo, 15. avgust 2012 16:53)

Otadžbina Vam ne može biti Republika Srspka, jer ona NIJE država, već samo novokomponovani srpski entitet u DRŽAVI BIH.

To bi bilo isto kao kada bi neko iz Subotice, Zrenjanina, Pančeva itd. rekao da mu je Vojvodina otadžbina...

sideswipe

pre 11 godina

Srpska, Srbija, to je jedna drzava! Uvek ce biti izroda koji hoce da nas dele ali mi smo jedan narod i proces ujedinjenja Srpske i matice je nezaustavljiv.

denko

pre 11 godina

Samo da pitam vas pametne liberale sta sam ja po vama?? Imam svajcarsko i srpsko drzavljanstvo i oba pasosa, jesam li ja onda i svajcarac i srbin ili nesto trece?? U ch pasosu pise da sam svajcarac al to se naravno za njih normalne podrazumeva da sam drzavljanin svajcarske a ipak i dalje srbin jer zamislite u statistici drzavnoj ja sam i dalje po etnicitetu SRBIN i maternji mi je srpsku jezik! Toliko za ove liberale koji mi objasnjavaju da moze samo da su svi srbi a da etnicke manjine u srbiji nisu srbi ili da su oni srbi a da van srbije nema srba!!! Dakle u nekim normalnim drzavama liberali ti daju za pravo da si drzavljanin jedne drzave a isto tako ostaje tvoja stvar to sto si etnicki arap, tamilac, japanac ili zamislite cak i srbin smes da budes iako imas drugo drzavljanstvo! Ali po vama srpskim liberalima uopste nije potrebno pitanje etnicke pripadnosti u popisu stanovnistva jer su toboze u srbiji sve sami srbi samo eto govore raznorazne jezike! Smesni ste vi koji negirate i mrzite sve sto je srpsko zarad da budete simpaticni strancima! Shvatite molim vas, ti vasi dragi stranci vas samo postuju ako drzite do sebe a ne ako sami sebe negirate! Uz takvo misljenje neki ce i u srbiji prestati da budu srbi i postati srbijanci!

lijepa nasa

pre 11 godina

Ljudi mijesaju 3 pojma:
1. nacionalnu pripadnost
2. vjersku pripadnost
3. drzavljanstvo
U modernim demokratskim drzavama ljudi se slobodno mogu izjasnjavati o svojoj vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti dok istovremeno postuju zakone svoje drzave.
Nitko u srbima u Hrvatskoj/Bosni i Hercegovini ne brani da se izjasnjavaju kao srbi, te da njeguju svoje obicaje i vjeru, dapace. Problem je (i bio je 90-ih), sto NEKI srbi koji zive (zivjeli su) na teritoriji Republike Hrvaske/Bosne i Hercegovine ne zele (nisu htjeli) i ne mogu (nisu mogli) prihvatiti Hrvatsku/Bosnu i Hercegovine kao svoje drzave iako su njihovi drzavljani, vec propagiraju (su propagirali)otcjepljenje i prikljucenje Republici Srbiji. I to je ono sto Evropska Zajednica takoder trazi od njih - priznati i postovati svoju drzavu i njene zakone.
Primjera radi:
1. sto bi se dogodilo srbima koji zive i drzavljani su Velike Britanije, SAD, Njemacke ... da pocnu kao papagaji ponavljati kako su oni srbi i zbog toga se teritorija na kojoj zive mora prikljuciti Srbiji?
2. Zeljko Jovanovic uvijek se izjasnjavao kao srbin i postovao drzavu ciji je drzavljanin i u kojoj zivi, ministar je u hrvatskoj vladi. I naravno nije jedini.
Sto se navijanja tice, svatko moze navijati za koga hoce. Ja sam na Olimpijadi uz Hrvatsku navijao i za Sloveniju, i za Crnu Goru i za Srbiju (ako se nisu natjecale protiv Hrvatske) i veselio se njihovim uspjesima i medaljama.

Huan Pablo Don Fernando

pre 11 godina

za mene je dodik srbin koliko i moj deda iz topole,za mene je banja luka u srbiji koliko i kraljevo...i to niko i nista ne moze da promeni.i ne dajem ni 5 para sta na ovo kazu bezimena i sacica pljuvaca svoje zemlje...

Na istoku ništa ...

pre 11 godina

"..."Republika Srpska se mora pitati, u suprotnom BiH ne može da preživi. Ako pobedi politika nepitanja RS, mi nemamo ovde šta da čekamo, ovaj narod nema šta da čeka", kazao je Dodik...."
Jado i bedo ne dovodi narod u još veće probleme, šta nećeš da čekaš? Državljanin si Bosne i Hercegodine ( a možda i drugih zemalja, pa možda i Hrvatske- Ha...), kažeš Srbin si - nema problema dakle Srbin iz Bosne i Hercegovine a ne Srbin iz Srbije - plaćaj poreze u Srbiji i filozofiraj kolko hoćeš - otvaraš kvazi teme da pokriješ svoj lik i prekriješ dela - stanje u entitetu:pa neka ti kažu tvoji podanici ...
S obzirom da velika ličnost i faca - pogledaj malo detallje iz ratnih izveštaja kada su tuđe kopnene vojne snage bile na nekoliko desetaka kilometara vazdušne linije od Banja Luke i kada su USA rekle stop... šta nećeš čekati - da budeš deo Srbije - pogledaj malo kartu gde si dvori nalaze : na zapadu BiH a tvoj prijatelj Mesić ti je već nacrtao plan ako budeš predrčan, a i onako je po liku i delu 100% tvoj moto: bolje prvi u selu nego u gradu ...

POP

pre 11 godina

Dodik je svakako Srbin. Mada smatram da dobro krade, kako s ove (lijeve) strane Drine, tako izgleda počinje i sa desne!
J****, ipak smo mi mala teritorija, a njegov posjed veliki!

Guliver

pre 11 godina

Koliko puta je sam Dodik koristio taj izraz "Bosanski Srbi"? Evo dva brza primera - Link 1: http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/260230/Dodik-Bosanski-Srbi-zrtva-disfunkcionalne-drzave
Link 2: http://www.bosniak.org/bosanski/protestno-pismo-kolumbija-univerzitetu-zbog-planiranog-izlaganja-milorada-dodika/

Nemanja

pre 11 godina

Za mene u Bosni postoje samo dve podele: Gradski Bosanac i Šumski Bosanac. Kada tako postavite stvari, vrlo je lako odrediti gde Dodik spada.

Nikola

pre 11 godina

Za Bezimenu...
Ja se stidim sto pripadam ljudskoj vrsti kada procitam neki tvoj komentar! Coveka definisem jedino kroz prihvatanje slobode kao odgovornosti... a ti svoju servilnost branis do poslednjeg! Ko si ti da odredjujes bilo kome kako ce da se izjasnjava? Neki tiranin, sta si?! Ima li tu ikakvog smisla u bilo kom tvom nastojanju? Kazes stidi se svog zavicaja!? Odkuda ti znas sta je njegov zavicaj? je l' on birao Bosnu? jesu li svi Srbi?! To sto ti isplazenog jezika cekas da ti neko sa zapadne strane kaze kako treba da zivis je tvoja sramota. A jos je veca kada to pokusavas drugima nametnuti! I naposletku... kakav je tvoj odnos prema svom zavicaju? kada si spremna drugima da solis pamet! I jos bitnije!.. Poznajes li ti svoj zavicaj? ili znas samo ono sto se plasira sa strane od onih za koje te veze jednaka mrznja prema svemu srpskom? Neverovatno!

želim da budem bosanac

pre 11 godina

Da sam ptica i da imam krila
ja bih cijelu Bosnu preletila
letila bih, nikad ne bih stala
dok se Bosne ne bih nagledala

Nad Bosnom se planine izvile
zelenilom svu je okitile
cvjetaj Bosno, u mirisu rudi
iz teb' i ja da napajam grudi

Uvijek si mi kao sto si bila
sva zelena, vesela i mila
tvoja pjesma nek' te uvijek krasi
zdravo Bosno, uvijek zdravo da si

w.

pre 11 godina

Ako je Dodik Bosanski pravoslavac onda je Zukorlić Srbijanski musliman? Da li neko može to da prenese Zukorliću, garant će se oduševiti.

Kal Drogo

pre 11 godina

@Aleksandar
Наравно, нећу ја лоцирати геогарфску област Босну, већ су то урадили византијски путописци за време владивине цара Конастантина 7. Порфирогенета, отприлике око 949.године после Христа, када су и именовали ову област именицом Босна, која граничи са Подрињем, горњом Неретвом, планинама у горњем току Врбаса и на северу са Врандучко клисуром, или поједностављено простор данашње Сарајевско-зеничке котлине. Свакако, у Републици Српској Срби протерани из поменуте регије (данас углавном становници српског Сарајево) могу сматрати да је њихов завичај Босна (или био је Босна), баш као и становници Сарајевско-зеничке котлине у ФБиХ.

retoricar

pre 11 godina

@Branko
napisa ti svasta nesta ali ne napoisa jeli[po tebi] Srbin osoba koja ima drzavljanstvo Srbije,rodjena je u njoj, ali je katolicke ili jevrejske vere?
Jer ako nije Srbin po drzavljanstvu STA JE ONDA.
A ako jeste Srbin, kako onda Srbin moze biti i pravoslavac koji je rodjen i zivi u Bosni, a u drzavi Srbiji nikad bio nije

Radmilo

pre 11 godina

"A ja se pitam dokle će međunarodna zajednica trpeti tebe i tvoj fašizam i kada će te Incko konačno smeniti"

Imaju oni vremena, intervenisati nece nisu ludi, ali ce cekati da samo "istruli". kao sto je Srbija evo daju ustupke Kosovu jer nestalo para iako je dodik nedavno izjavio da je NIKOLIC LICNO NJEMU(????) dao garancije da se Srpska politika prema kosovu nece menjati. A svima je bilo jasno da mora i hoce samo se ceka lider koji ce imati vecu podrsku u narodu da o izvede, tj. nesumnjivi "patriJota". tako ce jedan drugi da promeni politiku prema BiH, vezi konja gde je novcanik ako nemas svoj.

Miro Lj

pre 11 godina

Čitam ove komentare i ne mogu da da vjerujem! Sa ovakvom intelektualnom elitom (uzimam kao uzorak više od 50% komentara na ovaj članak) na desnoj strani Drine,Srbiji ni dragi Bog, ne može pomoći.

Bugarin

pre 11 godina

Ja sam gotovo anacionalan, ali se izjašnjavam kao Bugarin jer su mi mama i tata rekli da sam to. Kad odem napolje i kad kažem da sam iz Srbije, na pitanja tipa „Da li vi Srbi…“, ja ne objašnjavam kako sam ja u stvari građanin Srbije bugarske nacionalnosti, nego na njih odgovaram kao da sam Srbin. Čak i na ona neprijatna. U tom trenutku ja sam Srbin. Ali ako me neko pita koje sam nacionalnosti, bilo u Srbiji ili napolju, je ne mogu da kažem da sam Srbin, već Bugarin, građanin Srbije.
Iz mog ugla gledanja, Dodik može da kaže da je Srbin i to niko ne može da mu osporava.

Sector

pre 11 godina

Dosta je Srpski narod ispunjavao strane zelje, pod pritiscima i pretnjama, posebno kad je rec o EU. Sa druge streane nigde pravde za nas (Hag, izvestaj Dika Martija, neresena ubistava na KiM....) Sa jedne strane Srbija moze da se podeli, a BiH ne moze, i to pri cinjenici da RS ima sve predispozicije dravnosti za razliku od Kosova, koje je na staklenim nogama i vestacki odrzava u zivotu. Nije u pitanju nacionalizam, vec mudra politika koju vode uspesno druge zemlje u regionu.

Goran

pre 11 godina

ne treba podlegati emocijama... mnogo pakosnih i zajedljivih komentara je poslato od nesrba potpisanih kao Srbi..
provokacije i neprijateljstvo prema srpskom narodu nikada nije ni prestajalo... morace se ipak sve to dovesti u red, milom ili silom.
mislim da ce se na kraju ove tuzne price tako i desiti.

RadaSarajka

pre 11 godina

Slobodan čovek može i svoju veru da promeni ali ostaje ono što su mu i preci bili.
(Branko)

Moji su preci Bosanci pravoslavci...uvek bili uvek ostali. Idu u crkvu ali kazu preci su im Bosnjani a oni nisu Bosnjaci samo zato sto je to sada sve smuckano sa religijom.

Aleksandar

pre 11 godina

наша вољена отаџбина јесте наравно Република Српска, а опет свако има свој завичај, Крајину, Херцеговину, Босну, Посавину, Семберију, и наравно да свако воли и радо помиње свој завичај.
(Kal Drogo, 15. avgust 2012 16:53)

Можеш ли ми молим те лоцирати на мапи регију/завичај Босна у Српској?

И шта са нама који смо остали са друге стране Крајине? Јесмо ли ми Бошњаци, Хрвати, Федералци (звучи као ФБИ), Босанци, Срби?

pixius

pre 11 godina

@ dado On je drzavljanin Republike Srbije i Republike Hrvatske. A sta je po nacionalnosti - to zavisi od toga kako se on oseca.

Sta je Srbin, rodjen u Hrvatskoj ima drzavljanstvo samo Hrvatske i zna da je Srbin a navija za obe reprezentacije?

ExYu86

pre 11 godina

tako smo govorili mi. A sta neki pametni kazu:

Danilo Kis: O nacionalizmu

http://www.knjizevnost.org/rubrike/4167-danilo-ki-o-nacionalizmu


Umberto Eko: fasizam u 10 tacaka.

http://www.b92.net/info/misljenja/index.php?nav_id=607692

Stefan

pre 11 godina

Dodik mi je antipatican,ali covek ima pravo da se izjasnjava kako hoce.Sto se tice ovog termina "Bosanski Srbi",mislim da to nije u redu,jer ako ne postoji Srpski Hrvat,Srpski Slovenac,zbog cega bi onda postojali Bosanski Srbi??? Pa svi smo mi jedan narod.Ovo je najbolji dokaz koliko smo neslozni kao narod,zato tako i prolazimo.

NekiBG

pre 11 godina

ehmed-paša Sokolović je bi Srbin muslimanske veroispovesti dok je njegov brat bio Patrijarh srpske pravoslavne Crkve u Pećkoj Patrijaršiji. Jeli sad nešto jasnije?
(Branko,

Pa i nemanja je bio katolik pre nego sto je postao pravoslavan pa nije bio Hrvat.

dado

pre 11 godina

Pitanje za Dodika [i ostale]

Sta je je katolik rodjen u Hrvatskoj, a koji zivi u Beogradu i ima drzavljansto i Srbije i Hrvatske

Jeli on Srbin?
Jeli on Hrvat?
Jeli on Srpski Hrvat?
Jeli on Srbijanac?

Srbin100posto

pre 11 godina

Prosto crvenim dok citam komentare pojedih ljudi iz Srbije, i ne mogu da verujem koliko ne znaju, koliko pojma nemaju. Dodik i Srbi preko Drine su Srbi po nacionalnosti i tu se prica zavrsava, kakvi bosanski Srbi.. Bosna je pojam kojeg se za par godina niko nece ni secati s obzirom da cemo dobiti jos jednu srpsku drzavu Republiku Srpsku, to je cinjenica. Ne znam da li je neko skoro putovao kroz Srpsku, ali tu vise nema ni traga od tzv. Bosne, srpska se trobojka vijori na svakom cosku ;). Braci iz RS-a porucujem da imaju svu podrsku iz Srbije ka nezavisnosti.

Goran

pre 11 godina

evo jedne poruke za Hanesa Svobodu, starog nacistu i osvedocenog mrzitelja sve sto je srpsko, rusko i pravoslavno :
Srpski narod ce se ujedniti u jednu, zajednicku drzavu pre ili kasnije i to je proces koji niko ne moze spreciti, uprkos svim podmetanjima, mesanjem u unutrasnje stvari jedne drzave, gebelsovskom propagandom... ti, stari nacisto Svoobda ces biti zivi svedok da ce se to desiti u najskorijoj buducnosti.. bez konfrotiranja sa drugima a znaj sledece... nece vise Srbi biti na braniku jadne i mizerne Evrope da brane istu kao i propale evropske vrednosti od najezde islamista, vec ce ih Srbi propustiti do vas... necete vise imati vremena za Sopena i Mocarta dok drugi krvare, vec ce te zasukati rukave i sami sebe braniti a da li cete odbraniti, to ostaje da se vidi.
Socijaldemokrata Svoboda je apsolutno beznacajna licnost i njegove izjave ne treba uzimati za ozbiljno niti uopste razmatrati... ovakve izjave su samo njegova pusta zelja i zal za Bosnom koju Habzburgovci nikada vise nece imati za sebe... to traje odvajkada i trajace................

Neki su prespavali

pre 11 godina

Za mene i za vecinu ljudi koje poznajem ti si bio i ostaces BOSANAC. A vaznije je kako te drugi vide nego kako ti sebe vidis. Da to promenis trebace ti mnogo vremena i para a nemas ni jedno ni drugo jer ti domovina ukljucujuci Bosnaske srbe grcaju u nezaposlenosti i bedi....a ni nasa nije bolja.

Kal Drogo

pre 11 godina

Послао сам коментар пре 2 сата, и ови из Б92 наравно нису објавили. Е сад, колико реакција, и колико људи коментарише, а да нико није ни прочитао чланак, већ само наслов који је уствари један део реченице коју је изговорио председник Српске.
Углавном коментаре шаљу верни читаоци из суседних земаља, и неки "дежурни" злобници из саме Србије. Један упита шта је то Србин, држављанство или припадност роду. У свету је уобичајено да се држваљани земаља називају по имену своје отаџбине, земље (Шпанац, Француз, Србин, Рус), а при томе не морају бити припадници већинског, доминантног народа (може бити Каталонац, Арапин, или Татарин) по којем је и именована та земља, једноставно тако је.
То ипак са припадношћу народу, нацији или роду (све су ово синоними) нема ама баш никакве везе и припадници српског рода јесу пре свега Срби, ма где живели, и само Срби, баш као што су то припадници било ког другог народа (Руси, Јапанци, Курди, Татари и безброј примера).
А ми Срби у Српској јесмо Срби и ништа друго, наша вољена отаџбина јесте наравно Република Српска, а опет свако има свој завичај, Крајину, Херцеговину, Босну, Посавину, Семберију, и наравно да свако воли и радо помиње свој завичај.

Branko

pre 11 godina

Nije mi jasno.
Covece ovo je 21 vek a ti pomnjes nekakve pase!!!
Nego reci ti meni jeli po tebi Srbin i onajdrzavljnin Srbije - katolik cija familija zivi u Srbiji 400 godina ili je Srbin onaj BH drzavljanin - pravoslavac koji nikada Srbije nije vidio.
A ne moze istovremeno i jedno i drugo jer se medjusobno iskljucuju
(retoricar, 15. avgust 2012 15:46)

Pojam Srbin nije vezan za teritoriju ili državu u kojoj živi. Ne žive Srbi samo u Srbiji ili Republici srpskoj, već žive širom Sveta, što mi kažemo u rasejanju. Dete koje je rođeno u srpskoj porodici u Americi ili Australiji je Srbin američkog odnosno australijskog državljanstva, baš kao i Irac ili Nemac. Šta je tu sporno? Pripadnost jednom narodu nije povezana sa teritorijom na kojoj je taj narod većinski, već je ima veze sa roditeljima (genetika) i to je konstanta a države i njihove granice se menjaju svakih dvadesetak godina. Slobodan čovek može i svoju veru da promeni ali ostaje ono što su mu i preci bili.

Pero Przina

pre 11 godina

Da resimo dilemu. Uzmemo knjige u ruke i hladne glave pronadjemo podatak kada se u BiH prvi put za hriscane pravoslavne veroispovesti kaze da su Srbi. Kada to izucimo onda sebi postavimo logicno pitanje, dobro, ako do tada i tada nisu bili Srbi, pa sta su onda bili ti ljudi koji tako kasno "otkrise" da su Srbi. Verujte da cete dobiti odgovor da je Mile Bosanac pravoslavne veroispovesti, ma sta on mislio o sebi, a i oni drugi koji ne citaju.

esb

pre 11 godina

Sto se mene tice, Dodik ima pravo za sebe da kaze i da je alga, to je njegova licna stvar. Ali ono sto ne moze da kaze, jer je to ordinarna glupost i cinjenicna greska, to je da smo on i ja zemljaci. Ja sam iz Srbije a on iz Bosne, tu je prici kraj.
Takvima kao on mogu samo da porucim: dalje prste od Srbije, dovoljno je sto maltretirate i pljackate vase sunarodnike, mene i moje necete. Dosta nam je domacih bitangi, uvozne nam ne trebaju.

Toxic

pre 11 godina

A ja se pitam dokle će međunarodna zajednica trpeti tebe i tvoj fašizam i kada će te Incko konačno smeniti.

Sačekaj još jedno 10-20 godina da se otkrije još bezbroj masovnih grobnica širom te tvoje tvorevine i da se zagrebe do dna hidroelektrana u Višegradu, Zvorniku i Bajinoj Bašti pa da se vide temelji na kojima je sazidana.

Rudnicanin

pre 11 godina

Ja sam Srbin is Sumadije I porucujem Srbinu Bosu da ni ja,ni moj prijatelj Faco iz NP,ni drug iz vojske Tamas ne zelimo pripajanje RS nasoj drzavi.

Branko

pre 11 godina

@(retoricar, 15. avgust 2012 14:51)
Srbin nije geografski pojam već je pitanje genetike i nacionalnosti. Mehmed-paša Sokolović je bi Srbin muslimanske veroispovesti dok je njegov brat bio Patrijarh srpske pravoslavne Crkve u Pećkoj Patrijaršiji. Jeli sad nešto jasnije?

Branko

pre 11 godina

Naravno da nisi!
Isto tako i nema srpskih katolika i muslimana, vec su to Albanci, Bosnjaci, Hrvati, Madjari !
(Bosanac, 15. avgust 2012 14:31)
Ali ima Srba koji su prihvatili Rimokatoličku veru ili Islamsku veru, pod pritiskom i na silu ili dobrovoljno, sve jedno je.

Djuro P.

pre 11 godina

...najludji su mi oni sto dodju u srbiju pa se laktaju i duvaju da su veci srbi od srbijanaca,a sta reci za srednjevekovni koncept i Milosevicevu ideologiju pobude niskih strasti.Ja sam ostao isti i posle 91',a vi ce te se jos mnogo menjati dok ne naucite sta ste,jer to sto radite to su vam emocije takve...kompleks nize vrednosti,jer ste najduze ostali pod turcima.Nije to toliko ni strasno,evo mi srbijanci gledamo i turske serije i idemo u tursku na odmor,nije to toliko strasno naucite vec jednom da zivite sa ljudima.

Bole

pre 11 godina

Nemoj molim te da mi objasnjavas koji su moji interesi. Nemamo veze jedni s drugima sem sto se zovemo slicno, i politika i privreda su potpuno drugacije, a poslednje sto zelim je da imam tebe u odbrani mojih interesa.

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@(bezimena, 15. avgust 2012 15:11)

Bezimena, mozda je neki tvoj djed udbas volio tako da zove Srbe, pa ih krstio kao crnogorske, hrvatske i bosanske Srbe, ali vjeruj mi, to sto ti, i ex-komunisti mislite, uopste nije vazno. Vazno je ono sta svaki taj Srbin pojedinacno misli za sebe. Evo, i ja za sebe ne mislim da sam Bosanski Srbin, nego da sam samo Srbin, a iz Bosne sam. Je l' to sad neki problem? Ja i Dodik, to je vec dvojica koji tako misle, a siguran sam da ih ima jos :DDD

Slobodan

pre 11 godina

Austrijanac Hanes Svoboda ne može da shvati da gradjani Srbije i Republike Srpske vole slobodu. Zna se u kom pravcu ide Republika Srpska. Ni Svoboda ne može da spreči da Srbi ostvare svoju SLOBODU! Svoboda je protiv slobode, i zato SLOBODA SRBIMA REPUBLIKE SRPSKE!!!

srpče,pacifista..

pre 11 godina

ako možeš da izboriš državu,samo izvoli..ali na nas preko drine ne racunaj,ni materijalno,ni u naoružanjuni ni u ljudstvu,a tako ni kad budete bežali na traktorima,nema prelaska drine....dosta nam je izbeglica..koji glume vece srbe od nas po drugim državama....sretno..(a tomu ce dočekati 5 oktobar,kao i njegovog ideoliga,ako se prikloni tvojoj ideji koja iskreno.,znamo,tinja u njemu)

slav_onac_

pre 11 godina

Srbi su prošli onako u Hrvatskoj jer se o njihovom životu u Hrvatskoj razgovaralo iz Beograda, a vidiš Dodik ne može shavatiti to i želi ponavljati pogreške svojih prethodnika.
Dodik je velika nula od političara, ratni huškaš i jadno državi onoj koja ga ima.

Владимир

pre 11 godina

@Sumnjivi srbski patriota

А ја ћу да ти нађем томове где се национализам уздиже као највише вредност (уз осећај религиозни). Анационалан човек има само једну (кривотворену) мисао да је национализам уточиште хуља, којом обезвређује сву своју прошлост и претке.
Свака част Додику на овако смелим иступима. На жалост по нас, данас је право на избор и самоопредељење смелост.

diznilend nema alternativu

pre 11 godina

@(bezimena, 15. avgust 2012 15:11)

bezimena, neces vjerovati, i na prvi pogled ce ti izgledati jako cudno, ali ja definitivno mnogo bolje, nego ti, znam ko sam i sta sam, a siguran sam da i Dodik zna to isto. Dakle, bez obzira koliko ja cijenio tvoj lik i djelo ovde, ipak cu povjerovati sebi, a ne tebi, i reci za sebe da sam Srbin.
druga stvar, iz Bosne sam, i naravno da se stidim svog zavicaja, ako je to zavicaj i drzava koji je stvorio Alija-efendi-Izetbegovic, i ostavio ga u amanet Turskoj.

hugo

pre 11 godina

"" Nepostoje srpski Albanci, srpski Rumuni, srpski Madjari, tako da ne vidim kako mogu da postoje bosanski Srbi? Dodik je 100% u pravu
(djomla, 15. avgust 2012 15:04) ""

Pitanje dali je Srbin drzavljanin Srbije katolicke ili jevrejske veroispovesti??

Mi moramo odluciti sledece:
Dali su Srbi svi pravoslavci bez obzira gde na Balkanu zive ili su Srbi svi gradjani Srbije bez obzira na veroispovest. Ne moze i jedno i drugo

Grrr

pre 11 godina

Hteo bi ti da budes srpski srbin, ali nisi! Hteo bi ti mnogo sto sta sa Srbijom, ali - nece moci! Slepujes se uz Srbiju, jer bez nje propadas...
P.S. Najvise bi voleo da budes Predsednik Srbije i svih Srba... at smo vec videli i preziveli, na nesrecu.

Safet Cara

pre 11 godina

Dodik: " Bosna ne moze da prezivi.." Zar nije i Radovan Karadzic rekao da ce muslimanski narod otici u nestanak?! Muslimanski narod postoji jos, a Karadzic se pretvorio jednom u Dr Dabic a potom Haski zarobljenik. Glava ti je kao zigla jarane- hoces poene huskanjem, a narod pobudalio i ne primecuje.
U procesu raspadanja je Srbija a ne Bosna. To je zbog toga sto jos birate politicare koje su 90-tih terali Srbiju u propast

denko

pre 11 godina

za sve ove sto se kao nesto izcudjavaju i kao objasnjavaju ko je sta i da je Dodik bosanac, ustvari oni koji njemu objasnjavaju sta je on u stvari....

kako se bese nazivaju oni ljudi u severnoj vojvodini? srpski madjari??? ili samo madjari??? slovaci u vojvodini?? srpski slovaci??? slovaci???? bugari pri bugraskoj granici? srpski bugari?? bugari??? albanci u juznoj srbiji? a srpski albanci???? albanci???

neki srbi su bas specificna vrsta, daju svakom pravo da se izjasnjava kako hoce pa i cak u raskoj oblasti imamo ljude koji se izjasnjavaju kao bosnjaci, a nikad bosne videli, samo srbi nemaju pravo da budu ono sto jesu , i to SRBI ! ! !

dakle puna podrska Dodiku ! a svim onim koji dodika nazivaju nacionalistom itd... znaci po vama je svaki srbin nacionalista jer mu je vise preko glave da nas mlate i gone kao stoku od kako znamo za sebe????

boki

pre 11 godina

"Da li postoje Srpski Hrvati, Srpski Mađari,... ili su to samo Hrvati i samo Mađari i samo...
(Branko, 15. avgust 2012 14:10) ""

Problem u Srbiji je sto sama Srbija mesa te stvari.
Recimo kada neki bosnjak uneki cestvuje na Olimpijadi i postize rezultate, onda je Srbin, ali ako je drugi bosnjak uhapsen radi kriminala odmah nije Srbin nego bosnjak.
Naime mi jednom za svagda treba da odlucimo jeli "Srbin" i[recimo] onaj katolik-drzavljnin Srbije iz Beograda i ako je on Srbin onda to automatski ne moze biti i [recimo]onaj pravoslavac-drzavljanin BH iz Trebinja koji uopste nema drzavljanstvo Srbije, tj. sa Srbijom ga veze samo ista veroispovest

bezimena

pre 11 godina

"Pojavila se priča da postoje crnogorski Srbi, bosanski Srbi, hrvatski Srbi i ko zna kakvi Srbi. U suštini se radi o jednom narodu - Srbima. Ja nisam bosanski Srbin!", rekao je Dodik sinoć u intervjuu RTRS".

Ništa se nije "pojavilo", to je ODUVEK TAKO! Ti si bosanski Srbin, bio, ostao i bićeš, a sa Srbima iz Srbije nemaš nikakve sličnosti!

Jadan je svaki čovek koji se stidi svog ZAVIČAJA i koji bi hteo da bude ono što nije, ali kompleksi se leče, kod stručnih lica!

Bravo za najboljeg Srbskog politicara u ovom trenutku.

pre 11 godina

Uvek citam u Srbskoj stanpi izraze,bosanski Srbin,hrvatski Srbin,kosovski Srbin,crnogorski Srbin,makedonski Srbin a nas u Ameriku naziva ta ista stampa americki Srbi..Nikada nisam i nikada necu biti americki Srbin..Ja sam Srbin kuji zivi u Ameriku a ne "Americki Srbin"..NIKADA AMA NIKADA nisam od te iste stampe cuo izraz, srbski Hrvati,srbski Madari,srbski Albanci,srbski Makedonci,srbski Rumuni i td.
za ove nacionalne manjine koje zive u Srbiju.
Hvala na vasem prostoru i puno pozdrava od Lazara Zorbe ,Srbina koji zivi u Ameriku.

s.

pre 11 godina

A šta si? Francuski, engleski, mađarski srbin?
Živiš u državi koja se zove Bosna i Hercegovina.Kao kada bih ja rekao da nisam srbin već beograđanin, mislim glupo je.

retoricar

pre 11 godina

"@(retoricar, 15. avgust 2012 14:51)
Srbin nije geografski pojam već je pitanje genetike i nacionalnosti. Mehmed-paša Sokolović je bi Srbin muslimanske veroispovesti dok je njegov brat bio Patrijarh srpske pravoslavne Crkve u Pećkoj Patrijaršiji. Jeli sad nešto jasnije?
(Branko, 15. avgust 2012 15:15) "

Nije mi jasno.
Covece ovo je 21 vek a ti pomnjes nekakve pase!!!
Nego reci ti meni jeli po tebi Srbin i onajdrzavljnin Srbije - katolik cija familija zivi u Srbiji 400 godina ili je Srbin onaj BH drzavljanin - pravoslavac koji nikada Srbije nije vidio.
A ne moze istovremeno i jedno i drugo jer se medjusobno iskljucuju

matori

pre 11 godina

Još koliko puta ćete da ponavljate istu vest, samo da bi ova velikosrpska kreatura dobijala medijski prostor za prosipanje otrova i demagogije?

@dodik

pre 11 godina

U pravu si,nisi ti Bosanski srbin vec jednostavno Bosanac.Ako nemas sta da cekas,slobodno idi.A zemlje mozes da izneses samo onoliko koliko ti ostane na cipelama.Sad pokusavas da mirnim putem zavrsis ono sto ti nije uspelo puskama...Sedi i slusaj sta ti Lagumdzija kaze

Zoran kg

pre 11 godina

E tako se to radi a u nasoj jadnoj Srbiji vrsljaju i mesetare razni canci i zukorlici i svako se istresa na ovu zemlju kako hoce,kad Srbija bude dobila predsenika kao sto je Mile Dodik tada ce nam biti bolje.

retoricar

pre 11 godina

Vezano za ovu Dodikovu tvrdnu, imam retoricko pitanje oko pojma 'Srbin':
- Dali je Srbin gradjanin/drzavljnin Srbije islamske, katoliocke ili jevrejske veroispovesti??
Ako jeste, kako onda Srbin moze biti drzvljanin/gradjanin Bosne i Hercegovine, pravoslavne veroisapovesti, a koji uopste nema drzavljanstvo Srbije. A rtakvih pravoslavaca u BH je 95%.
Plasim se da Dodik ovde mesa etnicko poreklo, veroispovest i nacionalnost

Sumnjivi srbski patriota

pre 11 godina

"nacionalizam je utosiste hulja" a ja kazem i bezvrednih licnosti koji nemaju sopstvenu harizmu i snagu da kao istupaju i rade prvo kao gradjani i ljudi i treba im masa sa kojom ce se identifikovati i "rulja" da ga prati. Gore navedene izjave bi trebalo ozbiljno shvatiti i reagovati, jer su to veoma ozbiljne pretnje i poziv na puč u Bosni i fasizaciju Srba, upakovani u mnooogo providan celofan nacionalizma i odbrane srpstva. Scenario je već viđen: prvo se jave samozvani lideri 'istaknute i javne politicke ličnosti', potom se pojave njihovi mladi (ili stari), zaluđeni jurišnici, a kad se glave usijaju lako nam se može dogoditi građanski rat, pa kom opanci, kom obojci. Ali, mala je to cena za zle dedake. Vampirima krvi nikad dosta, ona je eliksir njihove mladosti...

Daj bože da sam budala i da preterujem, ali poznavajući Srbe i Srbiju sve je moguće. Uzdam se u pamet i trezvenost naroda. Samo nemojte kiomentare: ovo nije ni protiv koga....znamo da jeste a homogenizacija stvara homogenizaciju, sistem spojenih sudova i BUM.

Bacvanin

pre 11 godina

I Milosevic je na Gazimestanu 1989 pricao istu pricu, hteo da bude neko ko je "ujedinio" Srbe u Yugoslaviji, pa svi znamo kako se to zavrsilo.
Niko Srbima u Bosni ili BiH ne brani da se izjasnjavaju kao Srbi, da imaju SPC, da ucestvuju kao nacionalno-autonomna jedinica bosanskog drustva, nisu Srbi ugrozeni u BiH, kao sto nisu ni bili ugrozeni 89', ali ako neko pocne da dize tenzije, kao sto godinama radi Dodik, onda ce tenzije stvarno da odu gore, a onda ce opet biti da je ceo svet kriv za neke nove trktorijade.
Dodice, ne brini se ti za Srpstvo u celom regionu, brini se ti samo za Srbe unutar BiH, ako ne znas ili ne mozes to da uradis, onda bolje idi iz politike, nego da napravis ono sto je Milosevic pre tebe, jer one koji su traktorisali 94, njih sam jos i zalio, nisu ljudi bili krivi sto ih je Milosevic preveslao, ali nove "traktoriste" necu zaliti, jer novi su imali na cijim greskama uciti.

jovan

pre 11 godina

Hm, a zar Srbija i Crna Gora (jos dok je bila SRJ, a posle drzavna zajednica) nisu takodje imale "pristup EU u dva koloseka"? Jesu! Znaci - moguce je.

Srbija i Crna Gora jos dok su bile u drzavnoj zajednici potpisale su odovojene studije o izvodljivosti i proces prikljucenja tekao je potpuno odvojeno cak i pre razdruzenja.

Zasto bi FBiH ili BiH kocila Republiku Srpsku, kao sto je svojevremeno Srbija kocila Crnu Goru?

Неша Србин

pre 11 godina

Браво Миле Србине, али искрени Србине, и паметни Србине, и храбри Србине!!!

Mauritaijanski Srbin

pre 11 godina

A to je onaj fazon kao African American, Irish American, German American i sl, posto Srbin moze da postane svako ko se prekrsti tri puta nad ikonama Cece, Kosova i Marka Pantelica i prihvati 4 stuba srpstva kao zivotni put, dok ritualno ispija rakiju i slusa besede Ivane Zigon. Biti Srbin nije pitanje nacionalnosti, vec stanja svesti.

Gordana

pre 11 godina

Konacno! Krajnje je vreme da se Srbi sloze oko najvaznijih nacionalnih pitanja i da se postigne konsenzus oko njihovog resavanja. Pitanje je zasto toga do sada nije bilo?! Puna podrska gospodinu Dodiku.

Srbin, pa šta?

pre 11 godina

Kad mi Srbi kažemo Bošnjacima da su oni u stvari Srbi muslimani, oni se ljute. Kad kažemo Crnogorcima da su i oni Srbi, i oni se ljute. Svi kažu - mi smo ono što kažemo da jesmo i nemojte da nam namećete vaše stavove. OK, slažem se. Ali se zato nama prekodrinskim Srbima može reći - "e vi ste Bosanci, niste Srbi", a kad se mi naljutimo, onda smo "velikoSrbi, ostaci Miloševićevog režima" i šta ja znam šta još. Da vam nešto kažem - od kad pamtim, moji preci su svoje "bosanstvo" smatrali čistom geografijom, kao kad bi nekom rekli da je Užičanin ili Dorćolac ili Sarajlija. Mi Srbi iz Bosne i Republike Srpske, čisti smo Srbi i nikakvi "Bosanci" u smislu nacionalne ili državne pripadnosti niti možemo niti želimo da budemo. Što pre svi to shvatite, biće vam lakše - priznajte realnost, što rekli evrofanatici. I jači od vas su pokušavali, počev od Austrougara, preko Nemaca, ustaša, komunista - i niko nije uspeo da Srbe preko Drine natera da budu ono što nisu. Ne znam odakle vam više volja - moj tata voli da kaže "račvast kolac neće u zemlju". Što se badava trudite - namerili ste da menjate najveće inadžije u ovom delu Evrope - nećemo da budemo Bosanci i tačka, šta vam tu nije jasno? U Bosni smo svoji na svome i "evo mu ko mi šta može" (Ivo Andrić).

Alek

pre 11 godina

Podrzavam!

Pokusava nam se nametnuti da se stidimo da kazemo da smo Srbi i da imamo interese. Ceo raspad ondasnje Jugoslavije je bio protiv nasih interesa i na nasu stetu.
Vlast 90-tih je sve radila naopako, ali nasi su interesi bili i jesu legitimni.
Kako neko misli da obezbedi trajni mir na Balkanu, a da pritom ne uvazava interese Srba ?
Dakle, ako RS vec mora da bude deo BH, onda mora i BH da uvazava RS.

Неша Србин

pre 11 godina

Браво Миле Србине, али искрени Србине, и паметни Србине, и храбри Србине!!!

Srbin, pa šta?

pre 11 godina

Kad mi Srbi kažemo Bošnjacima da su oni u stvari Srbi muslimani, oni se ljute. Kad kažemo Crnogorcima da su i oni Srbi, i oni se ljute. Svi kažu - mi smo ono što kažemo da jesmo i nemojte da nam namećete vaše stavove. OK, slažem se. Ali se zato nama prekodrinskim Srbima može reći - "e vi ste Bosanci, niste Srbi", a kad se mi naljutimo, onda smo "velikoSrbi, ostaci Miloševićevog režima" i šta ja znam šta još. Da vam nešto kažem - od kad pamtim, moji preci su svoje "bosanstvo" smatrali čistom geografijom, kao kad bi nekom rekli da je Užičanin ili Dorćolac ili Sarajlija. Mi Srbi iz Bosne i Republike Srpske, čisti smo Srbi i nikakvi "Bosanci" u smislu nacionalne ili državne pripadnosti niti možemo niti želimo da budemo. Što pre svi to shvatite, biće vam lakše - priznajte realnost, što rekli evrofanatici. I jači od vas su pokušavali, počev od Austrougara, preko Nemaca, ustaša, komunista - i niko nije uspeo da Srbe preko Drine natera da budu ono što nisu. Ne znam odakle vam više volja - moj tata voli da kaže "račvast kolac neće u zemlju". Što se badava trudite - namerili ste da menjate najveće inadžije u ovom delu Evrope - nećemo da budemo Bosanci i tačka, šta vam tu nije jasno? U Bosni smo svoji na svome i "evo mu ko mi šta može" (Ivo Andrić).

jovan

pre 11 godina

Hm, a zar Srbija i Crna Gora (jos dok je bila SRJ, a posle drzavna zajednica) nisu takodje imale "pristup EU u dva koloseka"? Jesu! Znaci - moguce je.

Srbija i Crna Gora jos dok su bile u drzavnoj zajednici potpisale su odovojene studije o izvodljivosti i proces prikljucenja tekao je potpuno odvojeno cak i pre razdruzenja.

Zasto bi FBiH ili BiH kocila Republiku Srpsku, kao sto je svojevremeno Srbija kocila Crnu Goru?

Bacvanin

pre 11 godina

I Milosevic je na Gazimestanu 1989 pricao istu pricu, hteo da bude neko ko je "ujedinio" Srbe u Yugoslaviji, pa svi znamo kako se to zavrsilo.
Niko Srbima u Bosni ili BiH ne brani da se izjasnjavaju kao Srbi, da imaju SPC, da ucestvuju kao nacionalno-autonomna jedinica bosanskog drustva, nisu Srbi ugrozeni u BiH, kao sto nisu ni bili ugrozeni 89', ali ako neko pocne da dize tenzije, kao sto godinama radi Dodik, onda ce tenzije stvarno da odu gore, a onda ce opet biti da je ceo svet kriv za neke nove trktorijade.
Dodice, ne brini se ti za Srpstvo u celom regionu, brini se ti samo za Srbe unutar BiH, ako ne znas ili ne mozes to da uradis, onda bolje idi iz politike, nego da napravis ono sto je Milosevic pre tebe, jer one koji su traktorisali 94, njih sam jos i zalio, nisu ljudi bili krivi sto ih je Milosevic preveslao, ali nove "traktoriste" necu zaliti, jer novi su imali na cijim greskama uciti.

Gordana

pre 11 godina

Konacno! Krajnje je vreme da se Srbi sloze oko najvaznijih nacionalnih pitanja i da se postigne konsenzus oko njihovog resavanja. Pitanje je zasto toga do sada nije bilo?! Puna podrska gospodinu Dodiku.

matori

pre 11 godina

Još koliko puta ćete da ponavljate istu vest, samo da bi ova velikosrpska kreatura dobijala medijski prostor za prosipanje otrova i demagogije?

bezimena

pre 11 godina

"Pojavila se priča da postoje crnogorski Srbi, bosanski Srbi, hrvatski Srbi i ko zna kakvi Srbi. U suštini se radi o jednom narodu - Srbima. Ja nisam bosanski Srbin!", rekao je Dodik sinoć u intervjuu RTRS".

Ništa se nije "pojavilo", to je ODUVEK TAKO! Ti si bosanski Srbin, bio, ostao i bićeš, a sa Srbima iz Srbije nemaš nikakve sličnosti!

Jadan je svaki čovek koji se stidi svog ZAVIČAJA i koji bi hteo da bude ono što nije, ali kompleksi se leče, kod stručnih lica!

denko

pre 11 godina

za sve ove sto se kao nesto izcudjavaju i kao objasnjavaju ko je sta i da je Dodik bosanac, ustvari oni koji njemu objasnjavaju sta je on u stvari....

kako se bese nazivaju oni ljudi u severnoj vojvodini? srpski madjari??? ili samo madjari??? slovaci u vojvodini?? srpski slovaci??? slovaci???? bugari pri bugraskoj granici? srpski bugari?? bugari??? albanci u juznoj srbiji? a srpski albanci???? albanci???

neki srbi su bas specificna vrsta, daju svakom pravo da se izjasnjava kako hoce pa i cak u raskoj oblasti imamo ljude koji se izjasnjavaju kao bosnjaci, a nikad bosne videli, samo srbi nemaju pravo da budu ono sto jesu , i to SRBI ! ! !

dakle puna podrska Dodiku ! a svim onim koji dodika nazivaju nacionalistom itd... znaci po vama je svaki srbin nacionalista jer mu je vise preko glave da nas mlate i gone kao stoku od kako znamo za sebe????

Alek

pre 11 godina

Podrzavam!

Pokusava nam se nametnuti da se stidimo da kazemo da smo Srbi i da imamo interese. Ceo raspad ondasnje Jugoslavije je bio protiv nasih interesa i na nasu stetu.
Vlast 90-tih je sve radila naopako, ali nasi su interesi bili i jesu legitimni.
Kako neko misli da obezbedi trajni mir na Balkanu, a da pritom ne uvazava interese Srba ?
Dakle, ako RS vec mora da bude deo BH, onda mora i BH da uvazava RS.

slav_onac_

pre 11 godina

Srbi su prošli onako u Hrvatskoj jer se o njihovom životu u Hrvatskoj razgovaralo iz Beograda, a vidiš Dodik ne može shavatiti to i želi ponavljati pogreške svojih prethodnika.
Dodik je velika nula od političara, ratni huškaš i jadno državi onoj koja ga ima.

@dodik

pre 11 godina

U pravu si,nisi ti Bosanski srbin vec jednostavno Bosanac.Ako nemas sta da cekas,slobodno idi.A zemlje mozes da izneses samo onoliko koliko ti ostane na cipelama.Sad pokusavas da mirnim putem zavrsis ono sto ti nije uspelo puskama...Sedi i slusaj sta ti Lagumdzija kaze

Zoran kg

pre 11 godina

E tako se to radi a u nasoj jadnoj Srbiji vrsljaju i mesetare razni canci i zukorlici i svako se istresa na ovu zemlju kako hoce,kad Srbija bude dobila predsenika kao sto je Mile Dodik tada ce nam biti bolje.

srpče,pacifista..

pre 11 godina

ako možeš da izboriš državu,samo izvoli..ali na nas preko drine ne racunaj,ni materijalno,ni u naoružanjuni ni u ljudstvu,a tako ni kad budete bežali na traktorima,nema prelaska drine....dosta nam je izbeglica..koji glume vece srbe od nas po drugim državama....sretno..(a tomu ce dočekati 5 oktobar,kao i njegovog ideoliga,ako se prikloni tvojoj ideji koja iskreno.,znamo,tinja u njemu)

Branko

pre 11 godina

@(retoricar, 15. avgust 2012 14:51)
Srbin nije geografski pojam već je pitanje genetike i nacionalnosti. Mehmed-paša Sokolović je bi Srbin muslimanske veroispovesti dok je njegov brat bio Patrijarh srpske pravoslavne Crkve u Pećkoj Patrijaršiji. Jeli sad nešto jasnije?

retoricar

pre 11 godina

Vezano za ovu Dodikovu tvrdnu, imam retoricko pitanje oko pojma 'Srbin':
- Dali je Srbin gradjanin/drzavljnin Srbije islamske, katoliocke ili jevrejske veroispovesti??
Ako jeste, kako onda Srbin moze biti drzvljanin/gradjanin Bosne i Hercegovine, pravoslavne veroisapovesti, a koji uopste nema drzavljanstvo Srbije. A rtakvih pravoslavaca u BH je 95%.
Plasim se da Dodik ovde mesa etnicko poreklo, veroispovest i nacionalnost

Safet Cara

pre 11 godina

Dodik: " Bosna ne moze da prezivi.." Zar nije i Radovan Karadzic rekao da ce muslimanski narod otici u nestanak?! Muslimanski narod postoji jos, a Karadzic se pretvorio jednom u Dr Dabic a potom Haski zarobljenik. Glava ti je kao zigla jarane- hoces poene huskanjem, a narod pobudalio i ne primecuje.
U procesu raspadanja je Srbija a ne Bosna. To je zbog toga sto jos birate politicare koje su 90-tih terali Srbiju u propast

Neki su prespavali

pre 11 godina

Za mene i za vecinu ljudi koje poznajem ti si bio i ostaces BOSANAC. A vaznije je kako te drugi vide nego kako ti sebe vidis. Da to promenis trebace ti mnogo vremena i para a nemas ni jedno ni drugo jer ti domovina ukljucujuci Bosnaske srbe grcaju u nezaposlenosti i bedi....a ni nasa nije bolja.

Srbin100posto

pre 11 godina

Prosto crvenim dok citam komentare pojedih ljudi iz Srbije, i ne mogu da verujem koliko ne znaju, koliko pojma nemaju. Dodik i Srbi preko Drine su Srbi po nacionalnosti i tu se prica zavrsava, kakvi bosanski Srbi.. Bosna je pojam kojeg se za par godina niko nece ni secati s obzirom da cemo dobiti jos jednu srpsku drzavu Republiku Srpsku, to je cinjenica. Ne znam da li je neko skoro putovao kroz Srpsku, ali tu vise nema ni traga od tzv. Bosne, srpska se trobojka vijori na svakom cosku ;). Braci iz RS-a porucujem da imaju svu podrsku iz Srbije ka nezavisnosti.

s.

pre 11 godina

A šta si? Francuski, engleski, mađarski srbin?
Živiš u državi koja se zove Bosna i Hercegovina.Kao kada bih ja rekao da nisam srbin već beograđanin, mislim glupo je.

Mauritaijanski Srbin

pre 11 godina

A to je onaj fazon kao African American, Irish American, German American i sl, posto Srbin moze da postane svako ko se prekrsti tri puta nad ikonama Cece, Kosova i Marka Pantelica i prihvati 4 stuba srpstva kao zivotni put, dok ritualno ispija rakiju i slusa besede Ivane Zigon. Biti Srbin nije pitanje nacionalnosti, vec stanja svesti.

Nemanja

pre 11 godina

Za mene u Bosni postoje samo dve podele: Gradski Bosanac i Šumski Bosanac. Kada tako postavite stvari, vrlo je lako odrediti gde Dodik spada.

Branko

pre 11 godina

Naravno da nisi!
Isto tako i nema srpskih katolika i muslimana, vec su to Albanci, Bosnjaci, Hrvati, Madjari !
(Bosanac, 15. avgust 2012 14:31)
Ali ima Srba koji su prihvatili Rimokatoličku veru ili Islamsku veru, pod pritiskom i na silu ili dobrovoljno, sve jedno je.

H.K Andersen

pre 11 godina

Svaka cast Mila,evo i ja ti priznajem da si najveci zivi Srbin,more ne najveci zivi nego najveci ikad,nego pusti ti to,reci ti nama jeli sin poceo otplacivati onaj kredit od 3 miliona Km,dokle je stigao sa otplatom,kolika je rata i kako on to otplacuje,koja banka mu je i na osnovu cega to odobrila?Samo je pitanje kada ce se pojaviti neki novinar,koji nece biti tvoj i dovoljno hrabar da te to pita,a onda iza novinara dolaze i sudski organi koji ce to pitati ili sto bi za tebe bilo jos gore dolazi,gladni opljackani i ponizeni narod,sa penzijama od 100Km ili platama od 200 Km za 12-casovni rad svaki dan,a kad oni dodju s motkama nece bas mnogo pitati,valjda znas kako to zavrsava?

Bole

pre 11 godina

Nemoj molim te da mi objasnjavas koji su moji interesi. Nemamo veze jedni s drugima sem sto se zovemo slicno, i politika i privreda su potpuno drugacije, a poslednje sto zelim je da imam tebe u odbrani mojih interesa.

Slobodan

pre 11 godina

Austrijanac Hanes Svoboda ne može da shvati da gradjani Srbije i Republike Srpske vole slobodu. Zna se u kom pravcu ide Republika Srpska. Ni Svoboda ne može da spreči da Srbi ostvare svoju SLOBODU! Svoboda je protiv slobode, i zato SLOBODA SRBIMA REPUBLIKE SRPSKE!!!

Djuro P.

pre 11 godina

...najludji su mi oni sto dodju u srbiju pa se laktaju i duvaju da su veci srbi od srbijanaca,a sta reci za srednjevekovni koncept i Milosevicevu ideologiju pobude niskih strasti.Ja sam ostao isti i posle 91',a vi ce te se jos mnogo menjati dok ne naucite sta ste,jer to sto radite to su vam emocije takve...kompleks nize vrednosti,jer ste najduze ostali pod turcima.Nije to toliko ni strasno,evo mi srbijanci gledamo i turske serije i idemo u tursku na odmor,nije to toliko strasno naucite vec jednom da zivite sa ljudima.

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@(bezimena, 15. avgust 2012 15:11)

Bezimena, mozda je neki tvoj djed udbas volio tako da zove Srbe, pa ih krstio kao crnogorske, hrvatske i bosanske Srbe, ali vjeruj mi, to sto ti, i ex-komunisti mislite, uopste nije vazno. Vazno je ono sta svaki taj Srbin pojedinacno misli za sebe. Evo, i ja za sebe ne mislim da sam Bosanski Srbin, nego da sam samo Srbin, a iz Bosne sam. Je l' to sad neki problem? Ja i Dodik, to je vec dvojica koji tako misle, a siguran sam da ih ima jos :DDD

esb

pre 11 godina

Sto se mene tice, Dodik ima pravo za sebe da kaze i da je alga, to je njegova licna stvar. Ali ono sto ne moze da kaze, jer je to ordinarna glupost i cinjenicna greska, to je da smo on i ja zemljaci. Ja sam iz Srbije a on iz Bosne, tu je prici kraj.
Takvima kao on mogu samo da porucim: dalje prste od Srbije, dovoljno je sto maltretirate i pljackate vase sunarodnike, mene i moje necete. Dosta nam je domacih bitangi, uvozne nam ne trebaju.

bezimena

pre 11 godina

А ми Срби у Српској јесмо Срби и ништа друго, наша вољена отаџбина јесте наравно Република Српска...
(Kal Drogo, 15. avgust 2012 16:53)

Otadžbina Vam ne može biti Republika Srspka, jer ona NIJE država, već samo novokomponovani srpski entitet u DRŽAVI BIH.

To bi bilo isto kao kada bi neko iz Subotice, Zrenjanina, Pančeva itd. rekao da mu je Vojvodina otadžbina...

Grrr

pre 11 godina

Hteo bi ti da budes srpski srbin, ali nisi! Hteo bi ti mnogo sto sta sa Srbijom, ali - nece moci! Slepujes se uz Srbiju, jer bez nje propadas...
P.S. Najvise bi voleo da budes Predsednik Srbije i svih Srba... at smo vec videli i preziveli, na nesrecu.

Huan Pablo Don Fernando

pre 11 godina

za mene je dodik srbin koliko i moj deda iz topole,za mene je banja luka u srbiji koliko i kraljevo...i to niko i nista ne moze da promeni.i ne dajem ni 5 para sta na ovo kazu bezimena i sacica pljuvaca svoje zemlje...

lijepa nasa

pre 11 godina

Ljudi mijesaju 3 pojma:
1. nacionalnu pripadnost
2. vjersku pripadnost
3. drzavljanstvo
U modernim demokratskim drzavama ljudi se slobodno mogu izjasnjavati o svojoj vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti dok istovremeno postuju zakone svoje drzave.
Nitko u srbima u Hrvatskoj/Bosni i Hercegovini ne brani da se izjasnjavaju kao srbi, te da njeguju svoje obicaje i vjeru, dapace. Problem je (i bio je 90-ih), sto NEKI srbi koji zive (zivjeli su) na teritoriji Republike Hrvaske/Bosne i Hercegovine ne zele (nisu htjeli) i ne mogu (nisu mogli) prihvatiti Hrvatsku/Bosnu i Hercegovine kao svoje drzave iako su njihovi drzavljani, vec propagiraju (su propagirali)otcjepljenje i prikljucenje Republici Srbiji. I to je ono sto Evropska Zajednica takoder trazi od njih - priznati i postovati svoju drzavu i njene zakone.
Primjera radi:
1. sto bi se dogodilo srbima koji zive i drzavljani su Velike Britanije, SAD, Njemacke ... da pocnu kao papagaji ponavljati kako su oni srbi i zbog toga se teritorija na kojoj zive mora prikljuciti Srbiji?
2. Zeljko Jovanovic uvijek se izjasnjavao kao srbin i postovao drzavu ciji je drzavljanin i u kojoj zivi, ministar je u hrvatskoj vladi. I naravno nije jedini.
Sto se navijanja tice, svatko moze navijati za koga hoce. Ja sam na Olimpijadi uz Hrvatsku navijao i za Sloveniju, i za Crnu Goru i za Srbiju (ako se nisu natjecale protiv Hrvatske) i veselio se njihovim uspjesima i medaljama.

bezimena

pre 11 godina

...da mi je u srcu Beograd glavni grad.
(Dragan BL, 15. avgust 2012 19:16)

Ovakvi "Dodici" (Dodik je, kao i Šešelj, Trojanski konj koji se nastoji ubaciti u Srbiju) zakucavaju eksere u sanduk Srbije!

p.s. Banja Luka je BIH, gradjani Srbije NEMAJU aspiracije prema tudjim teritorijama, ni sa ovom svojom ne znaju šta će...

Sumnjivi srbski patriota

pre 11 godina

"nacionalizam je utosiste hulja" a ja kazem i bezvrednih licnosti koji nemaju sopstvenu harizmu i snagu da kao istupaju i rade prvo kao gradjani i ljudi i treba im masa sa kojom ce se identifikovati i "rulja" da ga prati. Gore navedene izjave bi trebalo ozbiljno shvatiti i reagovati, jer su to veoma ozbiljne pretnje i poziv na puč u Bosni i fasizaciju Srba, upakovani u mnooogo providan celofan nacionalizma i odbrane srpstva. Scenario je već viđen: prvo se jave samozvani lideri 'istaknute i javne politicke ličnosti', potom se pojave njihovi mladi (ili stari), zaluđeni jurišnici, a kad se glave usijaju lako nam se može dogoditi građanski rat, pa kom opanci, kom obojci. Ali, mala je to cena za zle dedake. Vampirima krvi nikad dosta, ona je eliksir njihove mladosti...

Daj bože da sam budala i da preterujem, ali poznavajući Srbe i Srbiju sve je moguće. Uzdam se u pamet i trezvenost naroda. Samo nemojte kiomentare: ovo nije ni protiv koga....znamo da jeste a homogenizacija stvara homogenizaciju, sistem spojenih sudova i BUM.

diznilend nema alternativu

pre 11 godina

@(bezimena, 15. avgust 2012 15:11)

bezimena, neces vjerovati, i na prvi pogled ce ti izgledati jako cudno, ali ja definitivno mnogo bolje, nego ti, znam ko sam i sta sam, a siguran sam da i Dodik zna to isto. Dakle, bez obzira koliko ja cijenio tvoj lik i djelo ovde, ipak cu povjerovati sebi, a ne tebi, i reci za sebe da sam Srbin.
druga stvar, iz Bosne sam, i naravno da se stidim svog zavicaja, ako je to zavicaj i drzava koji je stvorio Alija-efendi-Izetbegovic, i ostavio ga u amanet Turskoj.

Rudnicanin

pre 11 godina

Ja sam Srbin is Sumadije I porucujem Srbinu Bosu da ni ja,ni moj prijatelj Faco iz NP,ni drug iz vojske Tamas ne zelimo pripajanje RS nasoj drzavi.

Dragan BL

pre 11 godina

Srbin sam iz Banjaluke. Eto, kome smeta ja mu ne mogu pomoći.
Ako treba i umreću, ali se toga odreći neću.
SRBIN, pa nek košta šta košta.
Imam pravo da biram nacionalnost, da budem pravoslavac, da se potpisujem ćirilicom, da navijam za Zvezdu i Srbiju, da mi je u srcu Beograd glavni grad. I drugi imaju pravo na svoj izbor.

w.

pre 11 godina

Ako je Dodik Bosanski pravoslavac onda je Zukorlić Srbijanski musliman? Da li neko može to da prenese Zukorliću, garant će se oduševiti.

Pero Przina

pre 11 godina

Da resimo dilemu. Uzmemo knjige u ruke i hladne glave pronadjemo podatak kada se u BiH prvi put za hriscane pravoslavne veroispovesti kaze da su Srbi. Kada to izucimo onda sebi postavimo logicno pitanje, dobro, ako do tada i tada nisu bili Srbi, pa sta su onda bili ti ljudi koji tako kasno "otkrise" da su Srbi. Verujte da cete dobiti odgovor da je Mile Bosanac pravoslavne veroispovesti, ma sta on mislio o sebi, a i oni drugi koji ne citaju.

Bugarin

pre 11 godina

Ja sam gotovo anacionalan, ali se izjašnjavam kao Bugarin jer su mi mama i tata rekli da sam to. Kad odem napolje i kad kažem da sam iz Srbije, na pitanja tipa „Da li vi Srbi…“, ja ne objašnjavam kako sam ja u stvari građanin Srbije bugarske nacionalnosti, nego na njih odgovaram kao da sam Srbin. Čak i na ona neprijatna. U tom trenutku ja sam Srbin. Ali ako me neko pita koje sam nacionalnosti, bilo u Srbiji ili napolju, je ne mogu da kažem da sam Srbin, već Bugarin, građanin Srbije.
Iz mog ugla gledanja, Dodik može da kaže da je Srbin i to niko ne može da mu osporava.

boki

pre 11 godina

"Da li postoje Srpski Hrvati, Srpski Mađari,... ili su to samo Hrvati i samo Mađari i samo...
(Branko, 15. avgust 2012 14:10) ""

Problem u Srbiji je sto sama Srbija mesa te stvari.
Recimo kada neki bosnjak uneki cestvuje na Olimpijadi i postize rezultate, onda je Srbin, ali ako je drugi bosnjak uhapsen radi kriminala odmah nije Srbin nego bosnjak.
Naime mi jednom za svagda treba da odlucimo jeli "Srbin" i[recimo] onaj katolik-drzavljnin Srbije iz Beograda i ako je on Srbin onda to automatski ne moze biti i [recimo]onaj pravoslavac-drzavljanin BH iz Trebinja koji uopste nema drzavljanstvo Srbije, tj. sa Srbijom ga veze samo ista veroispovest

Bravo za najboljeg Srbskog politicara u ovom trenutku.

pre 11 godina

Uvek citam u Srbskoj stanpi izraze,bosanski Srbin,hrvatski Srbin,kosovski Srbin,crnogorski Srbin,makedonski Srbin a nas u Ameriku naziva ta ista stampa americki Srbi..Nikada nisam i nikada necu biti americki Srbin..Ja sam Srbin kuji zivi u Ameriku a ne "Americki Srbin"..NIKADA AMA NIKADA nisam od te iste stampe cuo izraz, srbski Hrvati,srbski Madari,srbski Albanci,srbski Makedonci,srbski Rumuni i td.
za ove nacionalne manjine koje zive u Srbiju.
Hvala na vasem prostoru i puno pozdrava od Lazara Zorbe ,Srbina koji zivi u Ameriku.

NekiBG

pre 11 godina

ehmed-paša Sokolović je bi Srbin muslimanske veroispovesti dok je njegov brat bio Patrijarh srpske pravoslavne Crkve u Pećkoj Patrijaršiji. Jeli sad nešto jasnije?
(Branko,

Pa i nemanja je bio katolik pre nego sto je postao pravoslavan pa nije bio Hrvat.

laki

pre 11 godina

Od ovakvih se treba cuvati,to su ti koji su devedesetih slicnom politikom napravili toliko zlocina i opljackali narod,a ne kako neki pisu gos.Canak.Dodik kao da je vec pripojio RS Srbiji pa prica o pravima.Drzi tamo nos,uskoro ces odleteti sa tog polozaja koji ti omogucava debele prinose i da ne odgovaras za mutne poslove.Nije tebi stalo do naroda nego tvoje bolesne ideologije.Zato se i maneken lizao sa tobom,sto se tice toga nije bio nista bolji.Takvi samo donose nevolje svome narodu i pljackaju ga.Prestanite da stitite srbe po svetu,vi nas ponizavate i sramotite svuda u svetu,znam neke koji se sramote reci da su srbi,zahvaljujuci vama i slicnim.Cime moze Srbija da se pohvali,zlodelima,pljackama,kriminalnim i korumpiranim politicarima,sramota.

sideswipe

pre 11 godina

Srpska, Srbija, to je jedna drzava! Uvek ce biti izroda koji hoce da nas dele ali mi smo jedan narod i proces ujedinjenja Srpske i matice je nezaustavljiv.

Toxic

pre 11 godina

A ja se pitam dokle će međunarodna zajednica trpeti tebe i tvoj fašizam i kada će te Incko konačno smeniti.

Sačekaj još jedno 10-20 godina da se otkrije još bezbroj masovnih grobnica širom te tvoje tvorevine i da se zagrebe do dna hidroelektrana u Višegradu, Zvorniku i Bajinoj Bašti pa da se vide temelji na kojima je sazidana.

Miro Lj

pre 11 godina

Čitam ove komentare i ne mogu da da vjerujem! Sa ovakvom intelektualnom elitom (uzimam kao uzorak više od 50% komentara na ovaj članak) na desnoj strani Drine,Srbiji ni dragi Bog, ne može pomoći.

želim da budem bosanac

pre 11 godina

Da sam ptica i da imam krila
ja bih cijelu Bosnu preletila
letila bih, nikad ne bih stala
dok se Bosne ne bih nagledala

Nad Bosnom se planine izvile
zelenilom svu je okitile
cvjetaj Bosno, u mirisu rudi
iz teb' i ja da napajam grudi

Uvijek si mi kao sto si bila
sva zelena, vesela i mila
tvoja pjesma nek' te uvijek krasi
zdravo Bosno, uvijek zdravo da si

retoricar

pre 11 godina

"@(retoricar, 15. avgust 2012 14:51)
Srbin nije geografski pojam već je pitanje genetike i nacionalnosti. Mehmed-paša Sokolović je bi Srbin muslimanske veroispovesti dok je njegov brat bio Patrijarh srpske pravoslavne Crkve u Pećkoj Patrijaršiji. Jeli sad nešto jasnije?
(Branko, 15. avgust 2012 15:15) "

Nije mi jasno.
Covece ovo je 21 vek a ti pomnjes nekakve pase!!!
Nego reci ti meni jeli po tebi Srbin i onajdrzavljnin Srbije - katolik cija familija zivi u Srbiji 400 godina ili je Srbin onaj BH drzavljanin - pravoslavac koji nikada Srbije nije vidio.
A ne moze istovremeno i jedno i drugo jer se medjusobno iskljucuju

RadaSarajka

pre 11 godina

Slobodan čovek može i svoju veru da promeni ali ostaje ono što su mu i preci bili.
(Branko)

Moji su preci Bosanci pravoslavci...uvek bili uvek ostali. Idu u crkvu ali kazu preci su im Bosnjani a oni nisu Bosnjaci samo zato sto je to sada sve smuckano sa religijom.

POP

pre 11 godina

Dodik je svakako Srbin. Mada smatram da dobro krade, kako s ove (lijeve) strane Drine, tako izgleda počinje i sa desne!
J****, ipak smo mi mala teritorija, a njegov posjed veliki!

Guliver

pre 11 godina

Koliko puta je sam Dodik koristio taj izraz "Bosanski Srbi"? Evo dva brza primera - Link 1: http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/260230/Dodik-Bosanski-Srbi-zrtva-disfunkcionalne-drzave
Link 2: http://www.bosniak.org/bosanski/protestno-pismo-kolumbija-univerzitetu-zbog-planiranog-izlaganja-milorada-dodika/

komentatorka

pre 11 godina

Citajuci komentare pomoslio bi da je biti Srbijanac neka prestizna stvar! Nikad usranije drzave i losijih ljudi. Hahaha
(Nenad-USA, 15. avgust 2012 19:20)
---------------------------------------
jeste sad je us**** ali kad dodje stani pani, vi u bezaniju pa pravo u srbiju, kod tih istih srbijanaca, pardon kod vasih rodjaka sto su dojahali u srbiju s sestom lickom, pobili i opljackali gradjanstvo i inteligenciju srbije, i napravili srbiju tako us*****.
u pravu je bezimena mi srbi iz srbije i srbi iz bosne imamo toliko slicnosti kao i sa hrvatima, samo jezik i nista vise

Nikola

pre 11 godina

Za Bezimenu...
Ja se stidim sto pripadam ljudskoj vrsti kada procitam neki tvoj komentar! Coveka definisem jedino kroz prihvatanje slobode kao odgovornosti... a ti svoju servilnost branis do poslednjeg! Ko si ti da odredjujes bilo kome kako ce da se izjasnjava? Neki tiranin, sta si?! Ima li tu ikakvog smisla u bilo kom tvom nastojanju? Kazes stidi se svog zavicaja!? Odkuda ti znas sta je njegov zavicaj? je l' on birao Bosnu? jesu li svi Srbi?! To sto ti isplazenog jezika cekas da ti neko sa zapadne strane kaze kako treba da zivis je tvoja sramota. A jos je veca kada to pokusavas drugima nametnuti! I naposletku... kakav je tvoj odnos prema svom zavicaju? kada si spremna drugima da solis pamet! I jos bitnije!.. Poznajes li ti svoj zavicaj? ili znas samo ono sto se plasira sa strane od onih za koje te veze jednaka mrznja prema svemu srpskom? Neverovatno!

Na istoku ništa ...

pre 11 godina

"..."Republika Srpska se mora pitati, u suprotnom BiH ne može da preživi. Ako pobedi politika nepitanja RS, mi nemamo ovde šta da čekamo, ovaj narod nema šta da čeka", kazao je Dodik...."
Jado i bedo ne dovodi narod u još veće probleme, šta nećeš da čekaš? Državljanin si Bosne i Hercegodine ( a možda i drugih zemalja, pa možda i Hrvatske- Ha...), kažeš Srbin si - nema problema dakle Srbin iz Bosne i Hercegovine a ne Srbin iz Srbije - plaćaj poreze u Srbiji i filozofiraj kolko hoćeš - otvaraš kvazi teme da pokriješ svoj lik i prekriješ dela - stanje u entitetu:pa neka ti kažu tvoji podanici ...
S obzirom da velika ličnost i faca - pogledaj malo detallje iz ratnih izveštaja kada su tuđe kopnene vojne snage bile na nekoliko desetaka kilometara vazdušne linije od Banja Luke i kada su USA rekle stop... šta nećeš čekati - da budeš deo Srbije - pogledaj malo kartu gde si dvori nalaze : na zapadu BiH a tvoj prijatelj Mesić ti je već nacrtao plan ako budeš predrčan, a i onako je po liku i delu 100% tvoj moto: bolje prvi u selu nego u gradu ...

Balcanicus

pre 11 godina

Ljudi koji mogu biti podanici ovakve intelektualne i moralne gromade,sudbinski su vezani za svoje sumske zivotne predele i neka tako i ostane za vjek i vjekov. Vama ni bezimena ne moze da otvori oči,dok vas Mile zamajava jeftinim srbovanjem.

Владимир

pre 11 godina

@Sumnjivi srbski patriota

А ја ћу да ти нађем томове где се национализам уздиже као највише вредност (уз осећај религиозни). Анационалан човек има само једну (кривотворену) мисао да је национализам уточиште хуља, којом обезвређује сву своју прошлост и претке.
Свака част Додику на овако смелим иступима. На жалост по нас, данас је право на избор и самоопредељење смелост.

Stefan

pre 11 godina

Dodik mi je antipatican,ali covek ima pravo da se izjasnjava kako hoce.Sto se tice ovog termina "Bosanski Srbi",mislim da to nije u redu,jer ako ne postoji Srpski Hrvat,Srpski Slovenac,zbog cega bi onda postojali Bosanski Srbi??? Pa svi smo mi jedan narod.Ovo je najbolji dokaz koliko smo neslozni kao narod,zato tako i prolazimo.

hugo

pre 11 godina

"" Nepostoje srpski Albanci, srpski Rumuni, srpski Madjari, tako da ne vidim kako mogu da postoje bosanski Srbi? Dodik je 100% u pravu
(djomla, 15. avgust 2012 15:04) ""

Pitanje dali je Srbin drzavljanin Srbije katolicke ili jevrejske veroispovesti??

Mi moramo odluciti sledece:
Dali su Srbi svi pravoslavci bez obzira gde na Balkanu zive ili su Srbi svi gradjani Srbije bez obzira na veroispovest. Ne moze i jedno i drugo

bezimena

pre 11 godina

...Ako čovek kaže da nije bosanski SRBIN nego SRBIN onda je to tako i tačka,pa čak da je rekao i da je indijanac.Sramotiš ljudski rod svojim nebuloznim komentarima.
(vlado, 15. avgust 2012 20:15)

I Emir Kusturica je promenio ime u Nemanja, ali je i dalje Emir Kusturica.

Dodik je RODJEN U BIH i ne može biti drugo do Bosanac, detaljnije Srbin iz Bosne, isto kao što su to Karadžić, Mladić, Plavšić i dr. Meni je jasno zašto bi on voleo, ostali kojima nije neka razmisle o razlozima, da ima drugo mesto rodjenja, npr. Beograd, ali ČINJENICE rodjenja, smrti i sl. su nepromenljiva kategorija! Odrednica bosanski i hrvatski Srbin, kao i Srbijanac (Srbin iz Srbije) će postojati uvek, jer medju njima postoje velike kulturološke, jezičke, duhovne, socijalne, običajne i dr. razlike, koje je nemoguće ignorisati.

p.s. ako se neko odriče svog zavičaja i svoje domovine, kao što to radi Dodik i vi koji ga podržavate, prvo i osnovno pitanje je ZAŠTO to radite? Čega se stidite?

Šumadinac

pre 11 godina

"Ja nisam bosanski Srbin", rekao je Dodik sinoć u intervjuu RTRS..."

... - Ma, nemoj! Nego si iz Topole, ili Čačka! I misliš - Topola i Čačak su ti kod Banjaluke, pa možeš da nam stalno lupaš packe i deliš pouke!

Goran

pre 11 godina

evo jedne poruke za Hanesa Svobodu, starog nacistu i osvedocenog mrzitelja sve sto je srpsko, rusko i pravoslavno :
Srpski narod ce se ujedniti u jednu, zajednicku drzavu pre ili kasnije i to je proces koji niko ne moze spreciti, uprkos svim podmetanjima, mesanjem u unutrasnje stvari jedne drzave, gebelsovskom propagandom... ti, stari nacisto Svoobda ces biti zivi svedok da ce se to desiti u najskorijoj buducnosti.. bez konfrotiranja sa drugima a znaj sledece... nece vise Srbi biti na braniku jadne i mizerne Evrope da brane istu kao i propale evropske vrednosti od najezde islamista, vec ce ih Srbi propustiti do vas... necete vise imati vremena za Sopena i Mocarta dok drugi krvare, vec ce te zasukati rukave i sami sebe braniti a da li cete odbraniti, to ostaje da se vidi.
Socijaldemokrata Svoboda je apsolutno beznacajna licnost i njegove izjave ne treba uzimati za ozbiljno niti uopste razmatrati... ovakve izjave su samo njegova pusta zelja i zal za Bosnom koju Habzburgovci nikada vise nece imati za sebe... to traje odvajkada i trajace................

Radmilo

pre 11 godina

"A ja se pitam dokle će međunarodna zajednica trpeti tebe i tvoj fašizam i kada će te Incko konačno smeniti"

Imaju oni vremena, intervenisati nece nisu ludi, ali ce cekati da samo "istruli". kao sto je Srbija evo daju ustupke Kosovu jer nestalo para iako je dodik nedavno izjavio da je NIKOLIC LICNO NJEMU(????) dao garancije da se Srpska politika prema kosovu nece menjati. A svima je bilo jasno da mora i hoce samo se ceka lider koji ce imati vecu podrsku u narodu da o izvede, tj. nesumnjivi "patriJota". tako ce jedan drugi da promeni politiku prema BiH, vezi konja gde je novcanik ako nemas svoj.

ExYu86

pre 11 godina

tako smo govorili mi. A sta neki pametni kazu:

Danilo Kis: O nacionalizmu

http://www.knjizevnost.org/rubrike/4167-danilo-ki-o-nacionalizmu


Umberto Eko: fasizam u 10 tacaka.

http://www.b92.net/info/misljenja/index.php?nav_id=607692

Safet Cara

pre 11 godina

Ti si sam izabrao da budes "bosanski Srbin" gospodine. Oni koji nisu htjeli da budu hrvatski ili bosanski Srbi, su pobegli za Srbiju za vreme Oluje. To je jos uvek jednostavno: Ako neces da budes bosanski Srbin, onda idi u Srbiju, pa niko nece ti reci da si bosanski. Ti si za sada srbin koji zivi u Bosni. Ukratko: BOSANSKI SRBIN

malcolmX

pre 11 godina

šalim se bolan Mile ti si Srbin veći od Tome i Voje eto jel ti sad lakše, sad ce da bude blagostanje bićeš još ljepši i bogatiji "dobro jutro Columbo"

lijepa nasa

pre 11 godina

(Branko, 15. avgust 2012 20:51)
O dragi Branko, mijesate dogadaje i pojmove.
1. Srbi u Hrvatkoj/Bosni i Hercegovini su imali demokratsko pravo izaci na referendum o nezavisnosti, kao i SVI ostali gradani tih Republika. Koliko ih je i da li izaslo, to se ne zna. Zna se da je u Hrvatskoj preko 80% izaslo i od toga preko 90% (DEMOKRATSKA VECINA) glasalo za nezavisnost.
2. Bljesak i Oluja se nisu digli sami od sebe, vec kao intervencija na teroristicke akcije sprovodenih 1990-1995 od strane Srba potpomognutih i orkestriranih iz Beograda, koje su rezultirale okupacijom 1/3 teritorija RH, protjerivanjem SVOG NESRPSKOG pucanstva (koji nisu odlazili iz svojih kuca traktorima natovarenim njihovom imovinom, vec najlon vreciama preko minskih polja - pa tko prezivi, vecina je zena najprije silovana a zatim pustena da ode; sva njihova imovina je pokradena, i danas vikend-ratnici koji su dolazili iz Srbije gledaju televiziju na televizorima koje su pokrali iz tih kuca). Egzodus Srpskog pucanstva iz Hrvatske je velika tragedija koju Srbi mogu zahvaliti prvenstveno Milosevicu, kako je to i sam Martic ispricao. Da li je to Tudmanu i HDZ-u odgovaralo, to je vec neka druga prica. Srbi iz okupiranih dijelova Hrvatske mogli su ostati da su mogli prihvatiti Hrvatsku kao svoju drzavu, kao sto vec napisah u prvom komentaru, ali nisu mogli - njima je Beograd glavni grad.

dado

pre 11 godina

Pitanje za Dodika [i ostale]

Sta je je katolik rodjen u Hrvatskoj, a koji zivi u Beogradu i ima drzavljansto i Srbije i Hrvatske

Jeli on Srbin?
Jeli on Hrvat?
Jeli on Srpski Hrvat?
Jeli on Srbijanac?

Aleksandar

pre 11 godina

наша вољена отаџбина јесте наравно Република Српска, а опет свако има свој завичај, Крајину, Херцеговину, Босну, Посавину, Семберију, и наравно да свако воли и радо помиње свој завичај.
(Kal Drogo, 15. avgust 2012 16:53)

Можеш ли ми молим те лоцирати на мапи регију/завичај Босна у Српској?

И шта са нама који смо остали са друге стране Крајине? Јесмо ли ми Бошњаци, Хрвати, Федералци (звучи као ФБИ), Босанци, Срби?

Branko

pre 11 godina

Nije mi jasno.
Covece ovo je 21 vek a ti pomnjes nekakve pase!!!
Nego reci ti meni jeli po tebi Srbin i onajdrzavljnin Srbije - katolik cija familija zivi u Srbiji 400 godina ili je Srbin onaj BH drzavljanin - pravoslavac koji nikada Srbije nije vidio.
A ne moze istovremeno i jedno i drugo jer se medjusobno iskljucuju
(retoricar, 15. avgust 2012 15:46)

Pojam Srbin nije vezan za teritoriju ili državu u kojoj živi. Ne žive Srbi samo u Srbiji ili Republici srpskoj, već žive širom Sveta, što mi kažemo u rasejanju. Dete koje je rođeno u srpskoj porodici u Americi ili Australiji je Srbin američkog odnosno australijskog državljanstva, baš kao i Irac ili Nemac. Šta je tu sporno? Pripadnost jednom narodu nije povezana sa teritorijom na kojoj je taj narod većinski, već je ima veze sa roditeljima (genetika) i to je konstanta a države i njihove granice se menjaju svakih dvadesetak godina. Slobodan čovek može i svoju veru da promeni ali ostaje ono što su mu i preci bili.

Kal Drogo

pre 11 godina

Послао сам коментар пре 2 сата, и ови из Б92 наравно нису објавили. Е сад, колико реакција, и колико људи коментарише, а да нико није ни прочитао чланак, већ само наслов који је уствари један део реченице коју је изговорио председник Српске.
Углавном коментаре шаљу верни читаоци из суседних земаља, и неки "дежурни" злобници из саме Србије. Један упита шта је то Србин, држављанство или припадност роду. У свету је уобичајено да се држваљани земаља називају по имену своје отаџбине, земље (Шпанац, Француз, Србин, Рус), а при томе не морају бити припадници већинског, доминантног народа (може бити Каталонац, Арапин, или Татарин) по којем је и именована та земља, једноставно тако је.
То ипак са припадношћу народу, нацији или роду (све су ово синоними) нема ама баш никакве везе и припадници српског рода јесу пре свега Срби, ма где живели, и само Срби, баш као што су то припадници било ког другог народа (Руси, Јапанци, Курди, Татари и безброј примера).
А ми Срби у Српској јесмо Срби и ништа друго, наша вољена отаџбина јесте наравно Република Српска, а опет свако има свој завичај, Крајину, Херцеговину, Босну, Посавину, Семберију, и наравно да свако воли и радо помиње свој завичај.

denko

pre 11 godina

Samo da pitam vas pametne liberale sta sam ja po vama?? Imam svajcarsko i srpsko drzavljanstvo i oba pasosa, jesam li ja onda i svajcarac i srbin ili nesto trece?? U ch pasosu pise da sam svajcarac al to se naravno za njih normalne podrazumeva da sam drzavljanin svajcarske a ipak i dalje srbin jer zamislite u statistici drzavnoj ja sam i dalje po etnicitetu SRBIN i maternji mi je srpsku jezik! Toliko za ove liberale koji mi objasnjavaju da moze samo da su svi srbi a da etnicke manjine u srbiji nisu srbi ili da su oni srbi a da van srbije nema srba!!! Dakle u nekim normalnim drzavama liberali ti daju za pravo da si drzavljanin jedne drzave a isto tako ostaje tvoja stvar to sto si etnicki arap, tamilac, japanac ili zamislite cak i srbin smes da budes iako imas drugo drzavljanstvo! Ali po vama srpskim liberalima uopste nije potrebno pitanje etnicke pripadnosti u popisu stanovnistva jer su toboze u srbiji sve sami srbi samo eto govore raznorazne jezike! Smesni ste vi koji negirate i mrzite sve sto je srpsko zarad da budete simpaticni strancima! Shvatite molim vas, ti vasi dragi stranci vas samo postuju ako drzite do sebe a ne ako sami sebe negirate! Uz takvo misljenje neki ce i u srbiji prestati da budu srbi i postati srbijanci!

vlado

pre 11 godina

@bezimena
Prekini više da lupetaš gluposti,saberi se,ne znaš sta pričaš.Ko si bre ti da nekome govoriš šta je po nacionalnosti.Ako čovek kaže da nije bosanski SRBIN nego SRBIN onda je to tako i tačka,pa čak da je rekao i da je indijanac.Sramotiš ljudski rod svojim nebuloznim komentarima.

obi van

pre 11 godina

Citajuci maliciozne komentare ovde mogu samo reci -lako je vama biti Srbin u Srbiji, zato nas i ismijavate. Nama se evo i u 21vom vijeku pravo na nacionalno samoopredjeljenje porice. Ne morate nas podrzavati ni simpatisati, ali barem respektujte nase nacionalno samoopredeljenje jer na to pored svih golgota mislim da imamo pravo.

Goran

pre 11 godina

ne treba podlegati emocijama... mnogo pakosnih i zajedljivih komentara je poslato od nesrba potpisanih kao Srbi..
provokacije i neprijateljstvo prema srpskom narodu nikada nije ni prestajalo... morace se ipak sve to dovesti u red, milom ili silom.
mislim da ce se na kraju ove tuzne price tako i desiti.

Sector

pre 11 godina

Dosta je Srpski narod ispunjavao strane zelje, pod pritiscima i pretnjama, posebno kad je rec o EU. Sa druge streane nigde pravde za nas (Hag, izvestaj Dika Martija, neresena ubistava na KiM....) Sa jedne strane Srbija moze da se podeli, a BiH ne moze, i to pri cinjenici da RS ima sve predispozicije dravnosti za razliku od Kosova, koje je na staklenim nogama i vestacki odrzava u zivotu. Nije u pitanju nacionalizam, vec mudra politika koju vode uspesno druge zemlje u regionu.

retoricar

pre 11 godina

@Branko
napisa ti svasta nesta ali ne napoisa jeli[po tebi] Srbin osoba koja ima drzavljanstvo Srbije,rodjena je u njoj, ali je katolicke ili jevrejske vere?
Jer ako nije Srbin po drzavljanstvu STA JE ONDA.
A ako jeste Srbin, kako onda Srbin moze biti i pravoslavac koji je rodjen i zivi u Bosni, a u drzavi Srbiji nikad bio nije

Srbin iz Srbistana jako veliki Srbin sam

pre 11 godina

O Dodo, Dodo, dobri nas Dodo...najezio sam se čitajući tvoj zahtev da te zovemo kako bi ti hteo. Kako ih nije stid tebe najvećeg Srbina nazivati bosanskim srbinom!!?? Ti si veći Srbin od samog cara Lazara! Jel me cujes? Jesi, jesi..evo, uzmi bombone da nam se ne raspalces. Koga briga sto smo gladni, vazno se zvati Srbin, a to je mnogo velika stvar, važnija od samog vazduha. Jest, veruj mi!

bezimena

pre 11 godina

Čitam komentare i ne verujem svojim očima?!Ali mi bivaju jasna ona 4 slova na grbu/grbovima Srbije.
(Milos, 15. avgust 2012 22:07)

Tooliki Srbin a NEMA POJMA da se na grbu Srbije nalaze 4 OCILA!? KAKO VAS NIJE SRAMOTA?

mirjana

pre 11 godina

Srbi su u Srbiji.Dosta vise te price," bosanski"i ostali....
U Bosni su Bosanci,a kome se mole,klanjaju i ostalo,to je stvar izbora(veroispovest)!
Da su poreklom Srbi,(mozda i jesu),ali su migrirali : kada i zbog cega? Dosta je vise da svojataju "majku" Srbiju,i da je uvlace u svoje vekovne razmirice. A Srbi,dosta smo zbog politicara "jajara" i manipulatora ulazili u ratove od kojih je najmanje Srbija imala koristi! Svako od nas je dosao od nekuda. Ratovi,ratne,ekonomske i koje-kakve migracije,su na Planeti od davnina(od"vajkada) postojali,ali to ne znaci da treba da se oko toga raspravljamo,i zbog toga delimo.Ali,dosta je vise bilo toga da se bosanski iliti bilo koji politicari ponasaju tako,da delelekcije.Posebno to vazi za "gdna". Dodika.
A to,sto je najvise izbeglica(dobeglica) iz Bosne u Srbiji,(sa srpskim pasosima???,bosanskim,i jos po nekim iz neke evrepske zemlje, posebno Amerike ili Canade),izgleda da daje bosanskom "lideru" pravo da se mesa u unutrasnje stvari Srbije? Dokle?
Verovatno cu najvise "minusa"dobiti od "dobeglica",jer su oni sada "lideri" i u Srbiji?(svi na nekakvim funkcijama,a deca zaposlena!! Hvala,ako objavite.

pixius

pre 11 godina

@ dado On je drzavljanin Republike Srbije i Republike Hrvatske. A sta je po nacionalnosti - to zavisi od toga kako se on oseca.

Sta je Srbin, rodjen u Hrvatskoj ima drzavljanstvo samo Hrvatske i zna da je Srbin a navija za obe reprezentacije?

bosko

pre 11 godina

jeste li svesni da je bih veštačka tvorevina koju naseljavaju tri naroda... srbi,hrvati,'bošnjaci'! ne postoji bosanac! a srbin i odakle god je on je samo srbin! bravo za dodika!

7abrinuta

pre 11 godina

Da li je ovom samozvanom mesiji neko dao punomoćje kao advokatu da nas u Srbiji zastupa i uči šta je najbolje za nas.Treba mu već jednom reći da se bavi svojim dvorištem,ili je ono malo za njegove bolesne ambicije.

bezimena

pre 11 godina

...oduzio bih vam se tv-om u boji ili bar drzavljanstvom po zelji. passport included. ako ce biti od pomoci, jedan hint; moja lojalnost prema BIH lezi tu odmah do lojalnosti koju osjecam prema gvineji bisao.
(Konstantin, 15. avgust 2012 21:35)

Neka hvala, ne treba mi ništa više od onog što imam. Što se mene tiče Vi ste Bosanac, jer ste rodjeni u BIH i savršeno mi je svejedno koje ste uže nacionalne opredeljenosti ili veroispovesti itd.... dokle god se ne predstavljate nadčovekom zbog pripadnosti nekoj naciji.

Bosanka

pre 11 godina

Ja sam Bosanka i ponosna sam na svoju zemlju i svoj bosanski identitet. Eto, za one koji ne vjeruju da Bosanci zaista postoje. Doduse, u svojoj rodjenoj zemlji nisam 'konstitutivna'...

lijepa nasa

pre 11 godina

(Proterani grajanin HR., 16. avgust 2012 16:33)
Uzrocno-posljedicne veze na Balkanu koje su unistile moje najljepse godine zivota i zivote meni jako dragih ljudi su mi vrlo jasne i JAKO dobro se sjecam sto se desavalo - iz prve ruke.
1. Po Ustavu iz 1974. svaki narod je imao pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja. Narodi u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini su primijenili to pravo u praksi. Do proglasenja samostalnosti ne bi doslo da je Slobo Veliki pristao na konfederaciju (koja je jos uvijek bila Jugoslavija, ako mu je toliko bilo stalo do ocuvanja Jugoslavije, a ne stvaranja Velike Srbije, zasto onda nije pristao na konfederaciju?). Slovenija i Hrvatska su nudile sve moguce kombinacije rjesenja - Slobo je arogantno sve odbio osiljen vojskom, policijom i diplomacijom koje je kontrolirao.
2. Franjo i Alija su se na politickoj sceni pojavili kao REAKCIJA na djelovanje Slobe i njegovog ratno-huskaskog govora na Gazimestanu, Memorandum, "konacno rjesenje srpskog pitanja", razvlacenje mosti Sv Lazara po Srbiji i opce velikosrpske euforije.
3. JNA kontrolirana prvenstveno srbima iz Beograda (oko 70% zapovjednog kadra u JNA su cinili Srbi) preko noci i bez znanja vlasti u Hrvatskoj je POKRALA SVO oruzje Teritorijalne obrane (kupljene novcem hrvatskih poreskih obveznika); nakon toga je Vlast pocela organizirati redarstvenike i kupovati oruzje.

Branko

pre 11 godina

(lijepa nasa, 15. avgust 2012 18:53)
Skoro da bih se složio sa Vama ali ima nekih malih razlika u odnosu na Vaše primere. Srbi su bili KONSTITUTIVNI narod u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Vi ste sebi uzeli sebi demokratsko pravo da se opredelite ali ste isto to pravo uskratili KONSTITUTIVNOM NARODU (valjda razumete šta to znači). Prema tome vi ste prekršili Ustave i to je bio državni udar koji ste vi izveli u Hrvatskoj i oni u Bosni i Hercegovini. Drugo, u Hrvatskoj je nakon II Svetskog rata, posle "Jasenovca", "Prebilovaca",..., prema popisu 1948. godine živelo 14% Srba da bi nakon "Domovinskog rata","Bljeska" i "Oluje" ostalo ispod 4%. Znači ono što nije pošlo za rukom Anti Paveliću u NDH sa formulom (1/3 Srba ubiti, 1/3 proterati i 1/3 prekrstiti), pošlo je za rukom Franji Tuđmanu.

bezimena

pre 11 godina

...u pravu je bezimena mi srbi iz srbije i srbi iz bosne imamo toliko slicnosti kao i sa hrvatima, samo jezik i nista vise
(komentatorka, 15. avgust 2012 20:02)

Upravo tako.

p.s. molim da ne obraćate pažnju na mog II klona, koji kao i I (ali ta klonica nema tastaturu sa našom latinicom) pokušava da me kopira, iako ne ume da sastavi ni jednu prostoproširenu rečenicu

Branko

pre 11 godina

"Jer ako nije Srbin po drzavljanstvu STA JE ONDA.
A ako jeste Srbin, kako onda Srbin moze biti i pravoslavac koji je rodjen i zivi u Bosni, a u drzavi Srbiji nikad bio nije"
(retoricar, 15. avgust 2012 18:10)
Izvinite molim Vas, nisam Vam odgovorio na konkretno pitanje. Svi građani koji imaju državljanstvo Srbije i žive u Srbiji su SRBIJANCI i tu spadaju Srbi, Hrvati, Mađari, Bunjevci, Muslimani ili skoro nazvani Bošnjaci mada su ranije kod Tita bili popisivani kao Srbi islamske veroispovesti (pitajte vaše stare oni znaju), zatim Romi,... i svi ostali koji žive u Srbiji. Znači Hrvati koji žive 400 godina u Srbiji nisu Srbi nego su SRBIJANCI. Znači da zaključimo SRBIN (genetika i nacionalna pripadnost) a SRBIJANAC (geografija i državljanstvo Srbije).

lijepa nasa

pre 11 godina

@ branko, nastavak
3. NDH, Ante Pavelic i Ustase su velika hipoteka iz povijesti koju cemo uvijek nositi. Danasnja Hrvatska NIJE nastala na tekovinama NDH, kao sto je to srpska propaganda zeljela prikazati, vec na ANTIFASISTICKIM tekovinama. U Hrvatskoj je ZAKONOM ZABRANJENO isticanje ustaskih obiljezja, u Jasenovac drzavni i crkveni vrh ide svake godine na komemoracije,a u udzbenicima iz povijesti se jasno osuduje politika i zlocini iz NDH.
Incidenata jos uvijek ima, ali sve manje.
Extremna desnica ne moze vise proci izborni prag.

aleksey

pre 11 godina

Proterani grajanin HR.,

Slobodan milosevic i Srbija iskoristili su srbe u Hrvatskoj poput trojanskog konja za svoj bolesni ekspanzionisticki cilj stvaranja Velike Srbije na liniji Karlobag - Karlovac - virovitica.
Zaboravio si na vase cetnicke mitinge u kninskom polju u ljeto 1989 kad ste pjevali "Ovoj je Srbija" Tada na celu saveza komunista Hrvatske bio je Srbin Stojcevic. Poslije njega u decembru 1989 na celo SKH je bio Ivica Racan kojeg ste takodjer kao i Stipu Suvara vrijedjali da je ustasa. Tek nakon njih dolazi Tudjman. Zasto ste iscenirali napad na Mlinara u ljeto 1990? Da bi ste izazvali nemire u Hrvatskoj i unistili turisticku sezonu - sto vam je poslo za rukom "balvan revolucija"

Kal Drogo

pre 11 godina

@Aleksandar
Наравно, нећу ја лоцирати геогарфску област Босну, већ су то урадили византијски путописци за време владивине цара Конастантина 7. Порфирогенета, отприлике око 949.године после Христа, када су и именовали ову област именицом Босна, која граничи са Подрињем, горњом Неретвом, планинама у горњем току Врбаса и на северу са Врандучко клисуром, или поједностављено простор данашње Сарајевско-зеничке котлине. Свакако, у Републици Српској Срби протерани из поменуте регије (данас углавном становници српског Сарајево) могу сматрати да је њихов завичај Босна (или био је Босна), баш као и становници Сарајевско-зеничке котлине у ФБиХ.

Nenad USa

pre 11 godina

@komentatorka
Citajuci komentare pomoslio bi da je biti Srbijanac neka prestizna stvar! Nikad usranije drzave i losijih ljudi. Hahaha
(Nenad-USA, 15. avgust 2012 19:20)
---…--
jeste sad je us**** ali kad dodje stani pani, vi u bezaniju pa pravo u srbiju, kod tih istih srbijanaca, pardon kod vasih rodjaka sto su dojahali u srbiju s sestom lickom, pobili i opljackali gradjanstvo i inteligenciju srbije, i napravili srbiju tako us*****.
u pravu je bezimena mi srbi iz srbije i srbi iz bosne imamo toliko slicnosti kao i sa hrvatima, samo jezik i nista vise
(komentatorka, 15. avgust 2012 20:02)
@komentatorka
Slazem se da ja ti nemamo nesta slicno izuzev religije. Ako zapuca u USA veruj mi Srbija je zadnje mesto gde cu da idem. Btw, Zar nije tvoj pokojni predsednik Milosevic kriv za sve ovo? Pitaj bracu Hrvate I Bosance! Sad su van krive izbeglice! To i bezimena nemate pojma sta znaci biti liberalan... Najbolji predsednik(Djindjic) sto je ta bedna zemlja imala je bio poreklom iz Bosne. Cestitke na novom domacinskom predsedniku Nikolicu:)

Serbinum

pre 11 godina

Molim redakciju da objavi komentar.
Bosanci ne postoje kao konstutivni narod u BIH.Takav je Ustav,ali postoji nacionalna manjina koja se tako izjasnjava.Tjerati nekog da postane ta nacionalna manjina je suludo.
I molim strucnjake bezimenu,bacvanina i posebno Peru,koji je rekao da Srba nije bilo u BIH do 19 vijeka,da mi objasni sledece.Otkud manastiri SPC-e u BIH?
Dobrun(Kruševo) osnovan 1343.po naredbi cara Dušana,ktitor Pribil Vozuća, 14.vijek kralj Dragutin
Krupa na Vrbasu i manastir Liplje 13.vijek
Gomionica i Stuplje 15.vijek
Moštanica,iz 1111.godine
Karanovac kod Gradiške,koji su srušili Turci i po predanju napravili Ferhadiju u BL,od tog kamena.
Rmanj iz 1443.zadužbina Katarine Branković
Tavna iz 1290.kralj Dragutin
O starini Tvrdoša,Žitomislića,Duži,Petropavlovog manastira i ostalih u Hercegovini,nađi na netu,ali su stariji od gore navedenih.
Gdje se mole pravoslavni bosanci?I trece pitanje je vezano za knjigu "De administrando imperio" Konstantina Porfirogeneta.
Da li je bio neupucen kada je nabrajao srpske zemlje Rasku,Zetu,Travuniju,Zahumlje,Paganiju,Bosnu.Da li je pogrijesio kada je rekao da su se Srbi naselili od Jadrana do Save i Dunava,od Ibra do Cetine? Da li si cuo za Vlastimirovice,Vojisavljevice i Vukanovice,dinastije prije Nemanjica?I molim te pogledaj sta je Paganija(nekrsteni Srbi)i gdje se prostirala?Nadam se tvom brzom odgovoru i da ce redakcija pustiti komentar.
Ja sam zakljucio samo jedno.Mi zivimo na podrucju BIH od 6 vijeka ,najmanje.

Pantagruel

pre 11 godina

Драга Безимена, ти си вероватније мудрија и носилац веће државотворне визије него кнез Михаило и све генерације државника које су водиле ову земљу након њега, до 1918. године. Споменик кнезу Михаилу подигнут на тадашњем Позоришном, а данашњем Тргу републике, представља њега како седи на коњу (након ослобођења Београда и пет осталих градова Србије из којих су отишли турски гарнизони 1868. године) и српском народу руком показује шта мора бити следећи циљ. Замисли случајност! Та рука је усмерена баш ка Босни и Принцип и Чабриновић су баш тај завет имали на уму кад су урадили шта су урадили, на Видовдан 1914.

Milos

pre 11 godina

Čitam komentare i ne verujem svojim očima?!Ali mi bivaju jasna ona 4 slova na grbu/grbovima Srbije.Retke su bile situacije u istoriji da smo bili složni.Pitam se samo da li se ovoliko razlikuju i mišljenja albanaca iz Albanije, onih sa Kosova, iz Grčke i Makedonije?Nema sile, oni su svi Albanci/Šiptari, pa bili muslimani, katolici ili pravoslavci.A setimo se samo Gavrila Principa i aneksije Bosne. . .čiji su interesi tada bili u pitanju i čije je interese branila Srbija kada je ušla u rat!A noga većine nas u Srbiji nije ni na Kosovo kročila pa ga svi nekako u dubini duše nosimo i želimo da opet bude naše - isto je, po meni i sa Republikom Srpskom tj. sa srpskim delom Bosne, ma kako se on zvao jer je mnogo srpske krvi proliveno da bi ga se tako lako odrekli!

POP

pre 11 godina

Dodikov problem, i ne samo njegov, već gotovo svih onih koji sebe nazivaju političarima, na ovim prostorima, jeste taj sto sebi za pravo daju da za jednu ili više pozitivnih stvari koju su možda pokušali ili čak uspjeli da naprave za širu društvenu zajednicu, mogu sebi (a bogami i "bližnjim svojim") da uzimaju ili kradu beskonačno. A najgore od svega je to da većina onih od kojih otimaju smatra da oni to ustvari i zaslužuju, jer Bože, oni nas brane, i da njih nema, ovi sto su kao protiv nas bi nas do sada sve pobili i negdje protjerali!

James Bond

pre 11 godina

Najbolje RS da bude bez ikoga (Republika SArpska)
Danilo Kis: O nacionalizmu
"Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te, prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo do zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma.

"Ako pojedinac, u okviru društvenog projekta, nije u stanju da se «izrazi», ili zato što mu taj društveni projekt ne ide na ruku, ne stimuliše ga kao individuu, ili ga sprečava kao individuu, što će reći ne daje mu da dođe do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet traži izvan identiteta i izvan tzv. društvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, kao zadatak i cilj probleme od epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, očuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih, itd.

http://www.knjizevnost.org/rubrike/4167-danilo-ki-o-nacionalizmu

Umebrto eko; fasizam u 10 tacaka

http://www.b92.net/info/misljenja/index.php?nav_id=607692

Konstantin

pre 11 godina

@bezimena

rodjen sam u sarajevu, federacija BIH. imam tri drzavljanstva. BiH [etnitet RS], republike srbije i drzavljanstvo jedne divne i bogate i daleke zapadne zemlje. prolazim kroz uzasnu krizu identiteta. kao i mile dodik, ne mislim da sam samo savrsen, i am serb too. ali plain and simple serb, nista ono fancy kao bosanski, crnogorski i te fore... pa ako biste mi na osnovu drzavljanstva izvoljeli proreci i ko sam ja u stvari, oduzio bih vam se tv-om u boji ili bar drzavljanstvom po zelji. passport included. ako ce biti od pomoci, jedan hint; moja lojalnost prema BIH lezi tu odmah do lojalnosti koju osjecam prema gvineji bisao.

dok

pre 11 godina

@Branko pokusajte da pravim Srbima u Srbiji objasnite pojam "Srbijanac' Ima da vas nema
A ono o 'Srbima muslimanske vjere'.
To je u SFRJ zavisilo od kraja/djela drzave.
Generalno, muslimani iz istocne Bosne su obicno bili Srbi, a iz zapadne Hrvati
Recimo u Duvnu i Livnu su muslimani bili upisivani kao Hrvati islamske vjere.Ista stvar je i sa zapadnom ?Bosnom [Cazinska krajina]

Mare

pre 11 godina

A šta si? Francuski, engleski, mađarski srbin?
Živiš u državi koja se zove Bosna i Hercegovina.Kao kada bih ja rekao da nisam srbin već beograđanin, mislim glupo je.
(s., 15. avgust 2012 15:07)
Pa onda nemoj Rome nazivati Romima vec lepo Srbima, jer kako neko moze biti Rom a zivi u Srbiji, misilim glupo je.

Vuk Samotnjak

pre 11 godina

"Jadan je svaki čovek koji se stidi svog ZAVIČAJA i koji bi hteo da bude ono što nije, ali kompleksi se leče, kod stručnih lica!
(bezimena, 15. avgust 2012 15:11)"

Licemerje na delu bezimena.
Dodik nije Srbin? Daj makar pokusaj da sakupis malo integriteta i razmislis svojom glavom umesto sto pises narucene komentare. Tvoj "liberalizam" je u istoj ravni kao i slepi nacionalizam i nacizam.
Ipak, najvise me cudi B92 koji tvoje "komentare" objavljuje.

Branko

pre 11 godina

@(lijepa nasa, 16. avgust 2012 18:27)
Današnja Hrvatska je posledica revizije rezultata I i II Svetskog rata koja je započela "perestrojkom" u SSSR-u i rušenjem "Berlinskog zida". Hrvatska je u oba Svetska rata bila na poraženoj strani i prala je svoju istoriju kroz Jugoslaviju. Današnje granice Hrvatska je dobila od komunista i Tita, najpre su to bile "granice koje spajaju" a onda su postale državne granice (velika prevara). Na zasedanju AVNOJ-a u Jajcu nije bilo delegacije iz Srbije ("nisu stigli zbog velike zime") ali to je duga priča koja se nastavila 90-tih. Zar zaista mislite da bi "lovačko društvo" iz Slovenije porazilo i oteralo JNA iz Slovenije da nije bilo velike izdaje i rada "nekih" obaveštajnih službi. Zar zaista mislite da bi vam bila uspešna "Oluja" u Kninskoj krajini da nije bilo dogovora između Miloševića, Karadžića i Tuđmana. Kninska krajina nije pala od 1941. do 1945. godine kada je NDH imala Hitlera za saveznika a u "Domovinskom ratu" pala za 2 dana uz neviđeni egzodus krajišnika.

Marko

pre 11 godina

(lijepa nasa, 16. avgust 2012 18:27)

Pa eto ziveli smo u istoj zemlji, al smo izgleda gledali drugcijim pogledom... Ovo sto si rekao ima samo dva posto veze sa istinom. Evo na primer ja znam da je Americki kongres odobrio milijardu dolara pomoci tadasnjim republikama u SFRJ ukoliko zele da se otcepe od Jugoslavije. I znam da ste dobijali ogromne kolicine naoruzanja iz istocne Nemacke jos pre bilo kakvih sukoba. Sad je Hrvatska prodala 4-5000 komada pusaka ,proizvedenih u Nemackoj, Iraku i to ste ih prodali kao visak. JNA vam pokupila oruzje a vi imali visak, pa nece biti bas tako.

trojanski konjusar

pre 11 godina

Та рука је усмерена баш ка Босни (Pantagruel, 15. avgust 2012 21:26)

Cuj, ka Bosni! I dobro, kakve to veze ima s Dodikom!? Sad si ga, bogme, tesko uvredio! Nego, igleda, po tebi, da je tvorac srpske "drzavotvorne vizije" (ili kako li se vec zove ta vasa droga) - onaj metalni konj pred Pozoristem! Jer, nije ga, valjda, pokojni Knez sam okrenuo prema takozvanoj Bosni!?

Proterani grajanin HR.

pre 11 godina

@(lijepa nasa, 15. avgust 2012 23:06)

1. HR nije imala pravo ni raspisati referendum o ne zavisnosti po tada vazecdem clanu 5. Ustava SFRJ iz 1974, ako se sa time ne sloze sve republike i pokrajne SFRJ.

2. Proterivanja HR iz RSK ne bi ni bilo, da nije bilo otkaza po nacionalnom kljucu, Ustaske ikonografije i Tudjmanovih predizbornih govora, Zastrasivanje srpskog stanovniostva zengama i "redarstvenicima", dizanja u vazduh vikendica na HR primorju, ciji su vlasnici Srbi mnogo pre "balvana", ubistava vidjenijih srpskoih porodica po Hrvatskom gradovima...itd.

Trebalo bi da rascistis o uzrocno posledicnim vezama dogadjaja na Balkanu tokom 90-ih.

A ako jos ne razumes o cemu pricam pogledaj govor "umerenog" Stipe Mesica u predizbornoj kapmanji (sakupljanja novca) u Australiji pred prve parlamentarne izbore, ada je izjavio da je "HR 2 puta pobedaila u 2. Sv. Ratu.".
Toliko.

matori

pre 11 godina

Još koliko puta ćete da ponavljate istu vest, samo da bi ova velikosrpska kreatura dobijala medijski prostor za prosipanje otrova i demagogije?

Bacvanin

pre 11 godina

I Milosevic je na Gazimestanu 1989 pricao istu pricu, hteo da bude neko ko je "ujedinio" Srbe u Yugoslaviji, pa svi znamo kako se to zavrsilo.
Niko Srbima u Bosni ili BiH ne brani da se izjasnjavaju kao Srbi, da imaju SPC, da ucestvuju kao nacionalno-autonomna jedinica bosanskog drustva, nisu Srbi ugrozeni u BiH, kao sto nisu ni bili ugrozeni 89', ali ako neko pocne da dize tenzije, kao sto godinama radi Dodik, onda ce tenzije stvarno da odu gore, a onda ce opet biti da je ceo svet kriv za neke nove trktorijade.
Dodice, ne brini se ti za Srpstvo u celom regionu, brini se ti samo za Srbe unutar BiH, ako ne znas ili ne mozes to da uradis, onda bolje idi iz politike, nego da napravis ono sto je Milosevic pre tebe, jer one koji su traktorisali 94, njih sam jos i zalio, nisu ljudi bili krivi sto ih je Milosevic preveslao, ali nove "traktoriste" necu zaliti, jer novi su imali na cijim greskama uciti.

Неша Србин

pre 11 godina

Браво Миле Србине, али искрени Србине, и паметни Србине, и храбри Србине!!!

bezimena

pre 11 godina

"Pojavila se priča da postoje crnogorski Srbi, bosanski Srbi, hrvatski Srbi i ko zna kakvi Srbi. U suštini se radi o jednom narodu - Srbima. Ja nisam bosanski Srbin!", rekao je Dodik sinoć u intervjuu RTRS".

Ništa se nije "pojavilo", to je ODUVEK TAKO! Ti si bosanski Srbin, bio, ostao i bićeš, a sa Srbima iz Srbije nemaš nikakve sličnosti!

Jadan je svaki čovek koji se stidi svog ZAVIČAJA i koji bi hteo da bude ono što nije, ali kompleksi se leče, kod stručnih lica!

@dodik

pre 11 godina

U pravu si,nisi ti Bosanski srbin vec jednostavno Bosanac.Ako nemas sta da cekas,slobodno idi.A zemlje mozes da izneses samo onoliko koliko ti ostane na cipelama.Sad pokusavas da mirnim putem zavrsis ono sto ti nije uspelo puskama...Sedi i slusaj sta ti Lagumdzija kaze

srpče,pacifista..

pre 11 godina

ako možeš da izboriš državu,samo izvoli..ali na nas preko drine ne racunaj,ni materijalno,ni u naoružanjuni ni u ljudstvu,a tako ni kad budete bežali na traktorima,nema prelaska drine....dosta nam je izbeglica..koji glume vece srbe od nas po drugim državama....sretno..(a tomu ce dočekati 5 oktobar,kao i njegovog ideoliga,ako se prikloni tvojoj ideji koja iskreno.,znamo,tinja u njemu)

s.

pre 11 godina

A šta si? Francuski, engleski, mađarski srbin?
Živiš u državi koja se zove Bosna i Hercegovina.Kao kada bih ja rekao da nisam srbin već beograđanin, mislim glupo je.

retoricar

pre 11 godina

Vezano za ovu Dodikovu tvrdnu, imam retoricko pitanje oko pojma 'Srbin':
- Dali je Srbin gradjanin/drzavljnin Srbije islamske, katoliocke ili jevrejske veroispovesti??
Ako jeste, kako onda Srbin moze biti drzvljanin/gradjanin Bosne i Hercegovine, pravoslavne veroisapovesti, a koji uopste nema drzavljanstvo Srbije. A rtakvih pravoslavaca u BH je 95%.
Plasim se da Dodik ovde mesa etnicko poreklo, veroispovest i nacionalnost

Srbin100posto

pre 11 godina

Prosto crvenim dok citam komentare pojedih ljudi iz Srbije, i ne mogu da verujem koliko ne znaju, koliko pojma nemaju. Dodik i Srbi preko Drine su Srbi po nacionalnosti i tu se prica zavrsava, kakvi bosanski Srbi.. Bosna je pojam kojeg se za par godina niko nece ni secati s obzirom da cemo dobiti jos jednu srpsku drzavu Republiku Srpsku, to je cinjenica. Ne znam da li je neko skoro putovao kroz Srpsku, ali tu vise nema ni traga od tzv. Bosne, srpska se trobojka vijori na svakom cosku ;). Braci iz RS-a porucujem da imaju svu podrsku iz Srbije ka nezavisnosti.

Gordana

pre 11 godina

Konacno! Krajnje je vreme da se Srbi sloze oko najvaznijih nacionalnih pitanja i da se postigne konsenzus oko njihovog resavanja. Pitanje je zasto toga do sada nije bilo?! Puna podrska gospodinu Dodiku.

Mauritaijanski Srbin

pre 11 godina

A to je onaj fazon kao African American, Irish American, German American i sl, posto Srbin moze da postane svako ko se prekrsti tri puta nad ikonama Cece, Kosova i Marka Pantelica i prihvati 4 stuba srpstva kao zivotni put, dok ritualno ispija rakiju i slusa besede Ivane Zigon. Biti Srbin nije pitanje nacionalnosti, vec stanja svesti.

slav_onac_

pre 11 godina

Srbi su prošli onako u Hrvatskoj jer se o njihovom životu u Hrvatskoj razgovaralo iz Beograda, a vidiš Dodik ne može shavatiti to i želi ponavljati pogreške svojih prethodnika.
Dodik je velika nula od političara, ratni huškaš i jadno državi onoj koja ga ima.

Srbin, pa šta?

pre 11 godina

Kad mi Srbi kažemo Bošnjacima da su oni u stvari Srbi muslimani, oni se ljute. Kad kažemo Crnogorcima da su i oni Srbi, i oni se ljute. Svi kažu - mi smo ono što kažemo da jesmo i nemojte da nam namećete vaše stavove. OK, slažem se. Ali se zato nama prekodrinskim Srbima može reći - "e vi ste Bosanci, niste Srbi", a kad se mi naljutimo, onda smo "velikoSrbi, ostaci Miloševićevog režima" i šta ja znam šta još. Da vam nešto kažem - od kad pamtim, moji preci su svoje "bosanstvo" smatrali čistom geografijom, kao kad bi nekom rekli da je Užičanin ili Dorćolac ili Sarajlija. Mi Srbi iz Bosne i Republike Srpske, čisti smo Srbi i nikakvi "Bosanci" u smislu nacionalne ili državne pripadnosti niti možemo niti želimo da budemo. Što pre svi to shvatite, biće vam lakše - priznajte realnost, što rekli evrofanatici. I jači od vas su pokušavali, počev od Austrougara, preko Nemaca, ustaša, komunista - i niko nije uspeo da Srbe preko Drine natera da budu ono što nisu. Ne znam odakle vam više volja - moj tata voli da kaže "račvast kolac neće u zemlju". Što se badava trudite - namerili ste da menjate najveće inadžije u ovom delu Evrope - nećemo da budemo Bosanci i tačka, šta vam tu nije jasno? U Bosni smo svoji na svome i "evo mu ko mi šta može" (Ivo Andrić).

Zoran kg

pre 11 godina

E tako se to radi a u nasoj jadnoj Srbiji vrsljaju i mesetare razni canci i zukorlici i svako se istresa na ovu zemlju kako hoce,kad Srbija bude dobila predsenika kao sto je Mile Dodik tada ce nam biti bolje.

Huan Pablo Don Fernando

pre 11 godina

za mene je dodik srbin koliko i moj deda iz topole,za mene je banja luka u srbiji koliko i kraljevo...i to niko i nista ne moze da promeni.i ne dajem ni 5 para sta na ovo kazu bezimena i sacica pljuvaca svoje zemlje...

bezimena

pre 11 godina

А ми Срби у Српској јесмо Срби и ништа друго, наша вољена отаџбина јесте наравно Република Српска...
(Kal Drogo, 15. avgust 2012 16:53)

Otadžbina Vam ne može biti Republika Srspka, jer ona NIJE država, već samo novokomponovani srpski entitet u DRŽAVI BIH.

To bi bilo isto kao kada bi neko iz Subotice, Zrenjanina, Pančeva itd. rekao da mu je Vojvodina otadžbina...

jovan

pre 11 godina

Hm, a zar Srbija i Crna Gora (jos dok je bila SRJ, a posle drzavna zajednica) nisu takodje imale "pristup EU u dva koloseka"? Jesu! Znaci - moguce je.

Srbija i Crna Gora jos dok su bile u drzavnoj zajednici potpisale su odovojene studije o izvodljivosti i proces prikljucenja tekao je potpuno odvojeno cak i pre razdruzenja.

Zasto bi FBiH ili BiH kocila Republiku Srpsku, kao sto je svojevremeno Srbija kocila Crnu Goru?

boki

pre 11 godina

"Da li postoje Srpski Hrvati, Srpski Mađari,... ili su to samo Hrvati i samo Mađari i samo...
(Branko, 15. avgust 2012 14:10) ""

Problem u Srbiji je sto sama Srbija mesa te stvari.
Recimo kada neki bosnjak uneki cestvuje na Olimpijadi i postize rezultate, onda je Srbin, ali ako je drugi bosnjak uhapsen radi kriminala odmah nije Srbin nego bosnjak.
Naime mi jednom za svagda treba da odlucimo jeli "Srbin" i[recimo] onaj katolik-drzavljnin Srbije iz Beograda i ako je on Srbin onda to automatski ne moze biti i [recimo]onaj pravoslavac-drzavljanin BH iz Trebinja koji uopste nema drzavljanstvo Srbije, tj. sa Srbijom ga veze samo ista veroispovest

denko

pre 11 godina

za sve ove sto se kao nesto izcudjavaju i kao objasnjavaju ko je sta i da je Dodik bosanac, ustvari oni koji njemu objasnjavaju sta je on u stvari....

kako se bese nazivaju oni ljudi u severnoj vojvodini? srpski madjari??? ili samo madjari??? slovaci u vojvodini?? srpski slovaci??? slovaci???? bugari pri bugraskoj granici? srpski bugari?? bugari??? albanci u juznoj srbiji? a srpski albanci???? albanci???

neki srbi su bas specificna vrsta, daju svakom pravo da se izjasnjava kako hoce pa i cak u raskoj oblasti imamo ljude koji se izjasnjavaju kao bosnjaci, a nikad bosne videli, samo srbi nemaju pravo da budu ono sto jesu , i to SRBI ! ! !

dakle puna podrska Dodiku ! a svim onim koji dodika nazivaju nacionalistom itd... znaci po vama je svaki srbin nacionalista jer mu je vise preko glave da nas mlate i gone kao stoku od kako znamo za sebe????

Slobodan

pre 11 godina

Austrijanac Hanes Svoboda ne može da shvati da gradjani Srbije i Republike Srpske vole slobodu. Zna se u kom pravcu ide Republika Srpska. Ni Svoboda ne može da spreči da Srbi ostvare svoju SLOBODU! Svoboda je protiv slobode, i zato SLOBODA SRBIMA REPUBLIKE SRPSKE!!!

Bravo za najboljeg Srbskog politicara u ovom trenutku.

pre 11 godina

Uvek citam u Srbskoj stanpi izraze,bosanski Srbin,hrvatski Srbin,kosovski Srbin,crnogorski Srbin,makedonski Srbin a nas u Ameriku naziva ta ista stampa americki Srbi..Nikada nisam i nikada necu biti americki Srbin..Ja sam Srbin kuji zivi u Ameriku a ne "Americki Srbin"..NIKADA AMA NIKADA nisam od te iste stampe cuo izraz, srbski Hrvati,srbski Madari,srbski Albanci,srbski Makedonci,srbski Rumuni i td.
za ove nacionalne manjine koje zive u Srbiju.
Hvala na vasem prostoru i puno pozdrava od Lazara Zorbe ,Srbina koji zivi u Ameriku.

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@(bezimena, 15. avgust 2012 15:11)

Bezimena, mozda je neki tvoj djed udbas volio tako da zove Srbe, pa ih krstio kao crnogorske, hrvatske i bosanske Srbe, ali vjeruj mi, to sto ti, i ex-komunisti mislite, uopste nije vazno. Vazno je ono sta svaki taj Srbin pojedinacno misli za sebe. Evo, i ja za sebe ne mislim da sam Bosanski Srbin, nego da sam samo Srbin, a iz Bosne sam. Je l' to sad neki problem? Ja i Dodik, to je vec dvojica koji tako misle, a siguran sam da ih ima jos :DDD

Dragan BL

pre 11 godina

Srbin sam iz Banjaluke. Eto, kome smeta ja mu ne mogu pomoći.
Ako treba i umreću, ali se toga odreći neću.
SRBIN, pa nek košta šta košta.
Imam pravo da biram nacionalnost, da budem pravoslavac, da se potpisujem ćirilicom, da navijam za Zvezdu i Srbiju, da mi je u srcu Beograd glavni grad. I drugi imaju pravo na svoj izbor.

Alek

pre 11 godina

Podrzavam!

Pokusava nam se nametnuti da se stidimo da kazemo da smo Srbi i da imamo interese. Ceo raspad ondasnje Jugoslavije je bio protiv nasih interesa i na nasu stetu.
Vlast 90-tih je sve radila naopako, ali nasi su interesi bili i jesu legitimni.
Kako neko misli da obezbedi trajni mir na Balkanu, a da pritom ne uvazava interese Srba ?
Dakle, ako RS vec mora da bude deo BH, onda mora i BH da uvazava RS.

sideswipe

pre 11 godina

Srpska, Srbija, to je jedna drzava! Uvek ce biti izroda koji hoce da nas dele ali mi smo jedan narod i proces ujedinjenja Srpske i matice je nezaustavljiv.

Safet Cara

pre 11 godina

Dodik: " Bosna ne moze da prezivi.." Zar nije i Radovan Karadzic rekao da ce muslimanski narod otici u nestanak?! Muslimanski narod postoji jos, a Karadzic se pretvorio jednom u Dr Dabic a potom Haski zarobljenik. Glava ti je kao zigla jarane- hoces poene huskanjem, a narod pobudalio i ne primecuje.
U procesu raspadanja je Srbija a ne Bosna. To je zbog toga sto jos birate politicare koje su 90-tih terali Srbiju u propast

Sumnjivi srbski patriota

pre 11 godina

"nacionalizam je utosiste hulja" a ja kazem i bezvrednih licnosti koji nemaju sopstvenu harizmu i snagu da kao istupaju i rade prvo kao gradjani i ljudi i treba im masa sa kojom ce se identifikovati i "rulja" da ga prati. Gore navedene izjave bi trebalo ozbiljno shvatiti i reagovati, jer su to veoma ozbiljne pretnje i poziv na puč u Bosni i fasizaciju Srba, upakovani u mnooogo providan celofan nacionalizma i odbrane srpstva. Scenario je već viđen: prvo se jave samozvani lideri 'istaknute i javne politicke ličnosti', potom se pojave njihovi mladi (ili stari), zaluđeni jurišnici, a kad se glave usijaju lako nam se može dogoditi građanski rat, pa kom opanci, kom obojci. Ali, mala je to cena za zle dedake. Vampirima krvi nikad dosta, ona je eliksir njihove mladosti...

Daj bože da sam budala i da preterujem, ali poznavajući Srbe i Srbiju sve je moguće. Uzdam se u pamet i trezvenost naroda. Samo nemojte kiomentare: ovo nije ni protiv koga....znamo da jeste a homogenizacija stvara homogenizaciju, sistem spojenih sudova i BUM.

Neki su prespavali

pre 11 godina

Za mene i za vecinu ljudi koje poznajem ti si bio i ostaces BOSANAC. A vaznije je kako te drugi vide nego kako ti sebe vidis. Da to promenis trebace ti mnogo vremena i para a nemas ni jedno ni drugo jer ti domovina ukljucujuci Bosnaske srbe grcaju u nezaposlenosti i bedi....a ni nasa nije bolja.

Rudnicanin

pre 11 godina

Ja sam Srbin is Sumadije I porucujem Srbinu Bosu da ni ja,ni moj prijatelj Faco iz NP,ni drug iz vojske Tamas ne zelimo pripajanje RS nasoj drzavi.

Branko

pre 11 godina

Naravno da nisi!
Isto tako i nema srpskih katolika i muslimana, vec su to Albanci, Bosnjaci, Hrvati, Madjari !
(Bosanac, 15. avgust 2012 14:31)
Ali ima Srba koji su prihvatili Rimokatoličku veru ili Islamsku veru, pod pritiskom i na silu ili dobrovoljno, sve jedno je.

Владимир

pre 11 godina

@Sumnjivi srbski patriota

А ја ћу да ти нађем томове где се национализам уздиже као највише вредност (уз осећај религиозни). Анационалан човек има само једну (кривотворену) мисао да је национализам уточиште хуља, којом обезвређује сву своју прошлост и претке.
Свака част Додику на овако смелим иступима. На жалост по нас, данас је право на избор и самоопредељење смелост.

esb

pre 11 godina

Sto se mene tice, Dodik ima pravo za sebe da kaze i da je alga, to je njegova licna stvar. Ali ono sto ne moze da kaze, jer je to ordinarna glupost i cinjenicna greska, to je da smo on i ja zemljaci. Ja sam iz Srbije a on iz Bosne, tu je prici kraj.
Takvima kao on mogu samo da porucim: dalje prste od Srbije, dovoljno je sto maltretirate i pljackate vase sunarodnike, mene i moje necete. Dosta nam je domacih bitangi, uvozne nam ne trebaju.

bezimena

pre 11 godina

...da mi je u srcu Beograd glavni grad.
(Dragan BL, 15. avgust 2012 19:16)

Ovakvi "Dodici" (Dodik je, kao i Šešelj, Trojanski konj koji se nastoji ubaciti u Srbiju) zakucavaju eksere u sanduk Srbije!

p.s. Banja Luka je BIH, gradjani Srbije NEMAJU aspiracije prema tudjim teritorijama, ni sa ovom svojom ne znaju šta će...

diznilend nema alternativu

pre 11 godina

@(bezimena, 15. avgust 2012 15:11)

bezimena, neces vjerovati, i na prvi pogled ce ti izgledati jako cudno, ali ja definitivno mnogo bolje, nego ti, znam ko sam i sta sam, a siguran sam da i Dodik zna to isto. Dakle, bez obzira koliko ja cijenio tvoj lik i djelo ovde, ipak cu povjerovati sebi, a ne tebi, i reci za sebe da sam Srbin.
druga stvar, iz Bosne sam, i naravno da se stidim svog zavicaja, ako je to zavicaj i drzava koji je stvorio Alija-efendi-Izetbegovic, i ostavio ga u amanet Turskoj.

Nikola

pre 11 godina

Za Bezimenu...
Ja se stidim sto pripadam ljudskoj vrsti kada procitam neki tvoj komentar! Coveka definisem jedino kroz prihvatanje slobode kao odgovornosti... a ti svoju servilnost branis do poslednjeg! Ko si ti da odredjujes bilo kome kako ce da se izjasnjava? Neki tiranin, sta si?! Ima li tu ikakvog smisla u bilo kom tvom nastojanju? Kazes stidi se svog zavicaja!? Odkuda ti znas sta je njegov zavicaj? je l' on birao Bosnu? jesu li svi Srbi?! To sto ti isplazenog jezika cekas da ti neko sa zapadne strane kaze kako treba da zivis je tvoja sramota. A jos je veca kada to pokusavas drugima nametnuti! I naposletku... kakav je tvoj odnos prema svom zavicaju? kada si spremna drugima da solis pamet! I jos bitnije!.. Poznajes li ti svoj zavicaj? ili znas samo ono sto se plasira sa strane od onih za koje te veze jednaka mrznja prema svemu srpskom? Neverovatno!

Djuro P.

pre 11 godina

...najludji su mi oni sto dodju u srbiju pa se laktaju i duvaju da su veci srbi od srbijanaca,a sta reci za srednjevekovni koncept i Milosevicevu ideologiju pobude niskih strasti.Ja sam ostao isti i posle 91',a vi ce te se jos mnogo menjati dok ne naucite sta ste,jer to sto radite to su vam emocije takve...kompleks nize vrednosti,jer ste najduze ostali pod turcima.Nije to toliko ni strasno,evo mi srbijanci gledamo i turske serije i idemo u tursku na odmor,nije to toliko strasno naucite vec jednom da zivite sa ljudima.

Bole

pre 11 godina

Nemoj molim te da mi objasnjavas koji su moji interesi. Nemamo veze jedni s drugima sem sto se zovemo slicno, i politika i privreda su potpuno drugacije, a poslednje sto zelim je da imam tebe u odbrani mojih interesa.

bosko

pre 11 godina

jeste li svesni da je bih veštačka tvorevina koju naseljavaju tri naroda... srbi,hrvati,'bošnjaci'! ne postoji bosanac! a srbin i odakle god je on je samo srbin! bravo za dodika!

Grrr

pre 11 godina

Hteo bi ti da budes srpski srbin, ali nisi! Hteo bi ti mnogo sto sta sa Srbijom, ali - nece moci! Slepujes se uz Srbiju, jer bez nje propadas...
P.S. Najvise bi voleo da budes Predsednik Srbije i svih Srba... at smo vec videli i preziveli, na nesrecu.

Toxic

pre 11 godina

A ja se pitam dokle će međunarodna zajednica trpeti tebe i tvoj fašizam i kada će te Incko konačno smeniti.

Sačekaj još jedno 10-20 godina da se otkrije još bezbroj masovnih grobnica širom te tvoje tvorevine i da se zagrebe do dna hidroelektrana u Višegradu, Zvorniku i Bajinoj Bašti pa da se vide temelji na kojima je sazidana.

Goran

pre 11 godina

evo jedne poruke za Hanesa Svobodu, starog nacistu i osvedocenog mrzitelja sve sto je srpsko, rusko i pravoslavno :
Srpski narod ce se ujedniti u jednu, zajednicku drzavu pre ili kasnije i to je proces koji niko ne moze spreciti, uprkos svim podmetanjima, mesanjem u unutrasnje stvari jedne drzave, gebelsovskom propagandom... ti, stari nacisto Svoobda ces biti zivi svedok da ce se to desiti u najskorijoj buducnosti.. bez konfrotiranja sa drugima a znaj sledece... nece vise Srbi biti na braniku jadne i mizerne Evrope da brane istu kao i propale evropske vrednosti od najezde islamista, vec ce ih Srbi propustiti do vas... necete vise imati vremena za Sopena i Mocarta dok drugi krvare, vec ce te zasukati rukave i sami sebe braniti a da li cete odbraniti, to ostaje da se vidi.
Socijaldemokrata Svoboda je apsolutno beznacajna licnost i njegove izjave ne treba uzimati za ozbiljno niti uopste razmatrati... ovakve izjave su samo njegova pusta zelja i zal za Bosnom koju Habzburgovci nikada vise nece imati za sebe... to traje odvajkada i trajace................

vlado

pre 11 godina

@bezimena
Prekini više da lupetaš gluposti,saberi se,ne znaš sta pričaš.Ko si bre ti da nekome govoriš šta je po nacionalnosti.Ako čovek kaže da nije bosanski SRBIN nego SRBIN onda je to tako i tačka,pa čak da je rekao i da je indijanac.Sramotiš ljudski rod svojim nebuloznim komentarima.

Goran

pre 11 godina

ne treba podlegati emocijama... mnogo pakosnih i zajedljivih komentara je poslato od nesrba potpisanih kao Srbi..
provokacije i neprijateljstvo prema srpskom narodu nikada nije ni prestajalo... morace se ipak sve to dovesti u red, milom ili silom.
mislim da ce se na kraju ove tuzne price tako i desiti.

Branko

pre 11 godina

@(retoricar, 15. avgust 2012 14:51)
Srbin nije geografski pojam već je pitanje genetike i nacionalnosti. Mehmed-paša Sokolović je bi Srbin muslimanske veroispovesti dok je njegov brat bio Patrijarh srpske pravoslavne Crkve u Pećkoj Patrijaršiji. Jeli sad nešto jasnije?

Kal Drogo

pre 11 godina

Послао сам коментар пре 2 сата, и ови из Б92 наравно нису објавили. Е сад, колико реакција, и колико људи коментарише, а да нико није ни прочитао чланак, већ само наслов који је уствари један део реченице коју је изговорио председник Српске.
Углавном коментаре шаљу верни читаоци из суседних земаља, и неки "дежурни" злобници из саме Србије. Један упита шта је то Србин, држављанство или припадност роду. У свету је уобичајено да се држваљани земаља називају по имену своје отаџбине, земље (Шпанац, Француз, Србин, Рус), а при томе не морају бити припадници већинског, доминантног народа (може бити Каталонац, Арапин, или Татарин) по којем је и именована та земља, једноставно тако је.
То ипак са припадношћу народу, нацији или роду (све су ово синоними) нема ама баш никакве везе и припадници српског рода јесу пре свега Срби, ма где живели, и само Срби, баш као што су то припадници било ког другог народа (Руси, Јапанци, Курди, Татари и безброј примера).
А ми Срби у Српској јесмо Срби и ништа друго, наша вољена отаџбина јесте наравно Република Српска, а опет свако има свој завичај, Крајину, Херцеговину, Босну, Посавину, Семберију, и наравно да свако воли и радо помиње свој завичај.

hugo

pre 11 godina

"" Nepostoje srpski Albanci, srpski Rumuni, srpski Madjari, tako da ne vidim kako mogu da postoje bosanski Srbi? Dodik je 100% u pravu
(djomla, 15. avgust 2012 15:04) ""

Pitanje dali je Srbin drzavljanin Srbije katolicke ili jevrejske veroispovesti??

Mi moramo odluciti sledece:
Dali su Srbi svi pravoslavci bez obzira gde na Balkanu zive ili su Srbi svi gradjani Srbije bez obzira na veroispovest. Ne moze i jedno i drugo

Pero Przina

pre 11 godina

Da resimo dilemu. Uzmemo knjige u ruke i hladne glave pronadjemo podatak kada se u BiH prvi put za hriscane pravoslavne veroispovesti kaze da su Srbi. Kada to izucimo onda sebi postavimo logicno pitanje, dobro, ako do tada i tada nisu bili Srbi, pa sta su onda bili ti ljudi koji tako kasno "otkrise" da su Srbi. Verujte da cete dobiti odgovor da je Mile Bosanac pravoslavne veroispovesti, ma sta on mislio o sebi, a i oni drugi koji ne citaju.

komentatorka

pre 11 godina

Citajuci komentare pomoslio bi da je biti Srbijanac neka prestizna stvar! Nikad usranije drzave i losijih ljudi. Hahaha
(Nenad-USA, 15. avgust 2012 19:20)
---------------------------------------
jeste sad je us**** ali kad dodje stani pani, vi u bezaniju pa pravo u srbiju, kod tih istih srbijanaca, pardon kod vasih rodjaka sto su dojahali u srbiju s sestom lickom, pobili i opljackali gradjanstvo i inteligenciju srbije, i napravili srbiju tako us*****.
u pravu je bezimena mi srbi iz srbije i srbi iz bosne imamo toliko slicnosti kao i sa hrvatima, samo jezik i nista vise

Konstantin

pre 11 godina

@bezimena

rodjen sam u sarajevu, federacija BIH. imam tri drzavljanstva. BiH [etnitet RS], republike srbije i drzavljanstvo jedne divne i bogate i daleke zapadne zemlje. prolazim kroz uzasnu krizu identiteta. kao i mile dodik, ne mislim da sam samo savrsen, i am serb too. ali plain and simple serb, nista ono fancy kao bosanski, crnogorski i te fore... pa ako biste mi na osnovu drzavljanstva izvoljeli proreci i ko sam ja u stvari, oduzio bih vam se tv-om u boji ili bar drzavljanstvom po zelji. passport included. ako ce biti od pomoci, jedan hint; moja lojalnost prema BIH lezi tu odmah do lojalnosti koju osjecam prema gvineji bisao.

Na istoku ništa ...

pre 11 godina

"..."Republika Srpska se mora pitati, u suprotnom BiH ne može da preživi. Ako pobedi politika nepitanja RS, mi nemamo ovde šta da čekamo, ovaj narod nema šta da čeka", kazao je Dodik...."
Jado i bedo ne dovodi narod u još veće probleme, šta nećeš da čekaš? Državljanin si Bosne i Hercegodine ( a možda i drugih zemalja, pa možda i Hrvatske- Ha...), kažeš Srbin si - nema problema dakle Srbin iz Bosne i Hercegovine a ne Srbin iz Srbije - plaćaj poreze u Srbiji i filozofiraj kolko hoćeš - otvaraš kvazi teme da pokriješ svoj lik i prekriješ dela - stanje u entitetu:pa neka ti kažu tvoji podanici ...
S obzirom da velika ličnost i faca - pogledaj malo detallje iz ratnih izveštaja kada su tuđe kopnene vojne snage bile na nekoliko desetaka kilometara vazdušne linije od Banja Luke i kada su USA rekle stop... šta nećeš čekati - da budeš deo Srbije - pogledaj malo kartu gde si dvori nalaze : na zapadu BiH a tvoj prijatelj Mesić ti je već nacrtao plan ako budeš predrčan, a i onako je po liku i delu 100% tvoj moto: bolje prvi u selu nego u gradu ...

Stefan

pre 11 godina

Dodik mi je antipatican,ali covek ima pravo da se izjasnjava kako hoce.Sto se tice ovog termina "Bosanski Srbi",mislim da to nije u redu,jer ako ne postoji Srpski Hrvat,Srpski Slovenac,zbog cega bi onda postojali Bosanski Srbi??? Pa svi smo mi jedan narod.Ovo je najbolji dokaz koliko smo neslozni kao narod,zato tako i prolazimo.

Sector

pre 11 godina

Dosta je Srpski narod ispunjavao strane zelje, pod pritiscima i pretnjama, posebno kad je rec o EU. Sa druge streane nigde pravde za nas (Hag, izvestaj Dika Martija, neresena ubistava na KiM....) Sa jedne strane Srbija moze da se podeli, a BiH ne moze, i to pri cinjenici da RS ima sve predispozicije dravnosti za razliku od Kosova, koje je na staklenim nogama i vestacki odrzava u zivotu. Nije u pitanju nacionalizam, vec mudra politika koju vode uspesno druge zemlje u regionu.

obi van

pre 11 godina

Citajuci maliciozne komentare ovde mogu samo reci -lako je vama biti Srbin u Srbiji, zato nas i ismijavate. Nama se evo i u 21vom vijeku pravo na nacionalno samoopredjeljenje porice. Ne morate nas podrzavati ni simpatisati, ali barem respektujte nase nacionalno samoopredeljenje jer na to pored svih golgota mislim da imamo pravo.

Nemanja

pre 11 godina

Za mene u Bosni postoje samo dve podele: Gradski Bosanac i Šumski Bosanac. Kada tako postavite stvari, vrlo je lako odrediti gde Dodik spada.

retoricar

pre 11 godina

"@(retoricar, 15. avgust 2012 14:51)
Srbin nije geografski pojam već je pitanje genetike i nacionalnosti. Mehmed-paša Sokolović je bi Srbin muslimanske veroispovesti dok je njegov brat bio Patrijarh srpske pravoslavne Crkve u Pećkoj Patrijaršiji. Jeli sad nešto jasnije?
(Branko, 15. avgust 2012 15:15) "

Nije mi jasno.
Covece ovo je 21 vek a ti pomnjes nekakve pase!!!
Nego reci ti meni jeli po tebi Srbin i onajdrzavljnin Srbije - katolik cija familija zivi u Srbiji 400 godina ili je Srbin onaj BH drzavljanin - pravoslavac koji nikada Srbije nije vidio.
A ne moze istovremeno i jedno i drugo jer se medjusobno iskljucuju

Milos

pre 11 godina

Čitam komentare i ne verujem svojim očima?!Ali mi bivaju jasna ona 4 slova na grbu/grbovima Srbije.Retke su bile situacije u istoriji da smo bili složni.Pitam se samo da li se ovoliko razlikuju i mišljenja albanaca iz Albanije, onih sa Kosova, iz Grčke i Makedonije?Nema sile, oni su svi Albanci/Šiptari, pa bili muslimani, katolici ili pravoslavci.A setimo se samo Gavrila Principa i aneksije Bosne. . .čiji su interesi tada bili u pitanju i čije je interese branila Srbija kada je ušla u rat!A noga većine nas u Srbiji nije ni na Kosovo kročila pa ga svi nekako u dubini duše nosimo i želimo da opet bude naše - isto je, po meni i sa Republikom Srpskom tj. sa srpskim delom Bosne, ma kako se on zvao jer je mnogo srpske krvi proliveno da bi ga se tako lako odrekli!

RadaSarajka

pre 11 godina

Slobodan čovek može i svoju veru da promeni ali ostaje ono što su mu i preci bili.
(Branko)

Moji su preci Bosanci pravoslavci...uvek bili uvek ostali. Idu u crkvu ali kazu preci su im Bosnjani a oni nisu Bosnjaci samo zato sto je to sada sve smuckano sa religijom.

Pantagruel

pre 11 godina

Драга Безимена, ти си вероватније мудрија и носилац веће државотворне визије него кнез Михаило и све генерације државника које су водиле ову земљу након њега, до 1918. године. Споменик кнезу Михаилу подигнут на тадашњем Позоришном, а данашњем Тргу републике, представља њега како седи на коњу (након ослобођења Београда и пет осталих градова Србије из којих су отишли турски гарнизони 1868. године) и српском народу руком показује шта мора бити следећи циљ. Замисли случајност! Та рука је усмерена баш ка Босни и Принцип и Чабриновић су баш тај завет имали на уму кад су урадили шта су урадили, на Видовдан 1914.

Branko

pre 11 godina

Nije mi jasno.
Covece ovo je 21 vek a ti pomnjes nekakve pase!!!
Nego reci ti meni jeli po tebi Srbin i onajdrzavljnin Srbije - katolik cija familija zivi u Srbiji 400 godina ili je Srbin onaj BH drzavljanin - pravoslavac koji nikada Srbije nije vidio.
A ne moze istovremeno i jedno i drugo jer se medjusobno iskljucuju
(retoricar, 15. avgust 2012 15:46)

Pojam Srbin nije vezan za teritoriju ili državu u kojoj živi. Ne žive Srbi samo u Srbiji ili Republici srpskoj, već žive širom Sveta, što mi kažemo u rasejanju. Dete koje je rođeno u srpskoj porodici u Americi ili Australiji je Srbin američkog odnosno australijskog državljanstva, baš kao i Irac ili Nemac. Šta je tu sporno? Pripadnost jednom narodu nije povezana sa teritorijom na kojoj je taj narod većinski, već je ima veze sa roditeljima (genetika) i to je konstanta a države i njihove granice se menjaju svakih dvadesetak godina. Slobodan čovek može i svoju veru da promeni ali ostaje ono što su mu i preci bili.

denko

pre 11 godina

Samo da pitam vas pametne liberale sta sam ja po vama?? Imam svajcarsko i srpsko drzavljanstvo i oba pasosa, jesam li ja onda i svajcarac i srbin ili nesto trece?? U ch pasosu pise da sam svajcarac al to se naravno za njih normalne podrazumeva da sam drzavljanin svajcarske a ipak i dalje srbin jer zamislite u statistici drzavnoj ja sam i dalje po etnicitetu SRBIN i maternji mi je srpsku jezik! Toliko za ove liberale koji mi objasnjavaju da moze samo da su svi srbi a da etnicke manjine u srbiji nisu srbi ili da su oni srbi a da van srbije nema srba!!! Dakle u nekim normalnim drzavama liberali ti daju za pravo da si drzavljanin jedne drzave a isto tako ostaje tvoja stvar to sto si etnicki arap, tamilac, japanac ili zamislite cak i srbin smes da budes iako imas drugo drzavljanstvo! Ali po vama srpskim liberalima uopste nije potrebno pitanje etnicke pripadnosti u popisu stanovnistva jer su toboze u srbiji sve sami srbi samo eto govore raznorazne jezike! Smesni ste vi koji negirate i mrzite sve sto je srpsko zarad da budete simpaticni strancima! Shvatite molim vas, ti vasi dragi stranci vas samo postuju ako drzite do sebe a ne ako sami sebe negirate! Uz takvo misljenje neki ce i u srbiji prestati da budu srbi i postati srbijanci!

laki

pre 11 godina

Od ovakvih se treba cuvati,to su ti koji su devedesetih slicnom politikom napravili toliko zlocina i opljackali narod,a ne kako neki pisu gos.Canak.Dodik kao da je vec pripojio RS Srbiji pa prica o pravima.Drzi tamo nos,uskoro ces odleteti sa tog polozaja koji ti omogucava debele prinose i da ne odgovaras za mutne poslove.Nije tebi stalo do naroda nego tvoje bolesne ideologije.Zato se i maneken lizao sa tobom,sto se tice toga nije bio nista bolji.Takvi samo donose nevolje svome narodu i pljackaju ga.Prestanite da stitite srbe po svetu,vi nas ponizavate i sramotite svuda u svetu,znam neke koji se sramote reci da su srbi,zahvaljujuci vama i slicnim.Cime moze Srbija da se pohvali,zlodelima,pljackama,kriminalnim i korumpiranim politicarima,sramota.

Vuk Samotnjak

pre 11 godina

"Jadan je svaki čovek koji se stidi svog ZAVIČAJA i koji bi hteo da bude ono što nije, ali kompleksi se leče, kod stručnih lica!
(bezimena, 15. avgust 2012 15:11)"

Licemerje na delu bezimena.
Dodik nije Srbin? Daj makar pokusaj da sakupis malo integriteta i razmislis svojom glavom umesto sto pises narucene komentare. Tvoj "liberalizam" je u istoj ravni kao i slepi nacionalizam i nacizam.
Ipak, najvise me cudi B92 koji tvoje "komentare" objavljuje.

želim da budem bosanac

pre 11 godina

Da sam ptica i da imam krila
ja bih cijelu Bosnu preletila
letila bih, nikad ne bih stala
dok se Bosne ne bih nagledala

Nad Bosnom se planine izvile
zelenilom svu je okitile
cvjetaj Bosno, u mirisu rudi
iz teb' i ja da napajam grudi

Uvijek si mi kao sto si bila
sva zelena, vesela i mila
tvoja pjesma nek' te uvijek krasi
zdravo Bosno, uvijek zdravo da si

Aleksandar

pre 11 godina

наша вољена отаџбина јесте наравно Република Српска, а опет свако има свој завичај, Крајину, Херцеговину, Босну, Посавину, Семберију, и наравно да свако воли и радо помиње свој завичај.
(Kal Drogo, 15. avgust 2012 16:53)

Можеш ли ми молим те лоцирати на мапи регију/завичај Босна у Српској?

И шта са нама који смо остали са друге стране Крајине? Јесмо ли ми Бошњаци, Хрвати, Федералци (звучи као ФБИ), Босанци, Срби?

Branko

pre 11 godina

(lijepa nasa, 15. avgust 2012 18:53)
Skoro da bih se složio sa Vama ali ima nekih malih razlika u odnosu na Vaše primere. Srbi su bili KONSTITUTIVNI narod u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Vi ste sebi uzeli sebi demokratsko pravo da se opredelite ali ste isto to pravo uskratili KONSTITUTIVNOM NARODU (valjda razumete šta to znači). Prema tome vi ste prekršili Ustave i to je bio državni udar koji ste vi izveli u Hrvatskoj i oni u Bosni i Hercegovini. Drugo, u Hrvatskoj je nakon II Svetskog rata, posle "Jasenovca", "Prebilovaca",..., prema popisu 1948. godine živelo 14% Srba da bi nakon "Domovinskog rata","Bljeska" i "Oluje" ostalo ispod 4%. Znači ono što nije pošlo za rukom Anti Paveliću u NDH sa formulom (1/3 Srba ubiti, 1/3 proterati i 1/3 prekrstiti), pošlo je za rukom Franji Tuđmanu.

Serbinum

pre 11 godina

Molim redakciju da objavi komentar.
Bosanci ne postoje kao konstutivni narod u BIH.Takav je Ustav,ali postoji nacionalna manjina koja se tako izjasnjava.Tjerati nekog da postane ta nacionalna manjina je suludo.
I molim strucnjake bezimenu,bacvanina i posebno Peru,koji je rekao da Srba nije bilo u BIH do 19 vijeka,da mi objasni sledece.Otkud manastiri SPC-e u BIH?
Dobrun(Kruševo) osnovan 1343.po naredbi cara Dušana,ktitor Pribil Vozuća, 14.vijek kralj Dragutin
Krupa na Vrbasu i manastir Liplje 13.vijek
Gomionica i Stuplje 15.vijek
Moštanica,iz 1111.godine
Karanovac kod Gradiške,koji su srušili Turci i po predanju napravili Ferhadiju u BL,od tog kamena.
Rmanj iz 1443.zadužbina Katarine Branković
Tavna iz 1290.kralj Dragutin
O starini Tvrdoša,Žitomislića,Duži,Petropavlovog manastira i ostalih u Hercegovini,nađi na netu,ali su stariji od gore navedenih.
Gdje se mole pravoslavni bosanci?I trece pitanje je vezano za knjigu "De administrando imperio" Konstantina Porfirogeneta.
Da li je bio neupucen kada je nabrajao srpske zemlje Rasku,Zetu,Travuniju,Zahumlje,Paganiju,Bosnu.Da li je pogrijesio kada je rekao da su se Srbi naselili od Jadrana do Save i Dunava,od Ibra do Cetine? Da li si cuo za Vlastimirovice,Vojisavljevice i Vukanovice,dinastije prije Nemanjica?I molim te pogledaj sta je Paganija(nekrsteni Srbi)i gdje se prostirala?Nadam se tvom brzom odgovoru i da ce redakcija pustiti komentar.
Ja sam zakljucio samo jedno.Mi zivimo na podrucju BIH od 6 vijeka ,najmanje.

Miro Lj

pre 11 godina

Čitam ove komentare i ne mogu da da vjerujem! Sa ovakvom intelektualnom elitom (uzimam kao uzorak više od 50% komentara na ovaj članak) na desnoj strani Drine,Srbiji ni dragi Bog, ne može pomoći.

lijepa nasa

pre 11 godina

Ljudi mijesaju 3 pojma:
1. nacionalnu pripadnost
2. vjersku pripadnost
3. drzavljanstvo
U modernim demokratskim drzavama ljudi se slobodno mogu izjasnjavati o svojoj vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti dok istovremeno postuju zakone svoje drzave.
Nitko u srbima u Hrvatskoj/Bosni i Hercegovini ne brani da se izjasnjavaju kao srbi, te da njeguju svoje obicaje i vjeru, dapace. Problem je (i bio je 90-ih), sto NEKI srbi koji zive (zivjeli su) na teritoriji Republike Hrvaske/Bosne i Hercegovine ne zele (nisu htjeli) i ne mogu (nisu mogli) prihvatiti Hrvatsku/Bosnu i Hercegovine kao svoje drzave iako su njihovi drzavljani, vec propagiraju (su propagirali)otcjepljenje i prikljucenje Republici Srbiji. I to je ono sto Evropska Zajednica takoder trazi od njih - priznati i postovati svoju drzavu i njene zakone.
Primjera radi:
1. sto bi se dogodilo srbima koji zive i drzavljani su Velike Britanije, SAD, Njemacke ... da pocnu kao papagaji ponavljati kako su oni srbi i zbog toga se teritorija na kojoj zive mora prikljuciti Srbiji?
2. Zeljko Jovanovic uvijek se izjasnjavao kao srbin i postovao drzavu ciji je drzavljanin i u kojoj zivi, ministar je u hrvatskoj vladi. I naravno nije jedini.
Sto se navijanja tice, svatko moze navijati za koga hoce. Ja sam na Olimpijadi uz Hrvatsku navijao i za Sloveniju, i za Crnu Goru i za Srbiju (ako se nisu natjecale protiv Hrvatske) i veselio se njihovim uspjesima i medaljama.

Proterani grajanin HR.

pre 11 godina

@(lijepa nasa, 15. avgust 2012 23:06)

1. HR nije imala pravo ni raspisati referendum o ne zavisnosti po tada vazecdem clanu 5. Ustava SFRJ iz 1974, ako se sa time ne sloze sve republike i pokrajne SFRJ.

2. Proterivanja HR iz RSK ne bi ni bilo, da nije bilo otkaza po nacionalnom kljucu, Ustaske ikonografije i Tudjmanovih predizbornih govora, Zastrasivanje srpskog stanovniostva zengama i "redarstvenicima", dizanja u vazduh vikendica na HR primorju, ciji su vlasnici Srbi mnogo pre "balvana", ubistava vidjenijih srpskoih porodica po Hrvatskom gradovima...itd.

Trebalo bi da rascistis o uzrocno posledicnim vezama dogadjaja na Balkanu tokom 90-ih.

A ako jos ne razumes o cemu pricam pogledaj govor "umerenog" Stipe Mesica u predizbornoj kapmanji (sakupljanja novca) u Australiji pred prve parlamentarne izbore, ada je izjavio da je "HR 2 puta pobedaila u 2. Sv. Ratu.".
Toliko.

dado

pre 11 godina

Pitanje za Dodika [i ostale]

Sta je je katolik rodjen u Hrvatskoj, a koji zivi u Beogradu i ima drzavljansto i Srbije i Hrvatske

Jeli on Srbin?
Jeli on Hrvat?
Jeli on Srpski Hrvat?
Jeli on Srbijanac?

NekiBG

pre 11 godina

ehmed-paša Sokolović je bi Srbin muslimanske veroispovesti dok je njegov brat bio Patrijarh srpske pravoslavne Crkve u Pećkoj Patrijaršiji. Jeli sad nešto jasnije?
(Branko,

Pa i nemanja je bio katolik pre nego sto je postao pravoslavan pa nije bio Hrvat.

Bugarin

pre 11 godina

Ja sam gotovo anacionalan, ali se izjašnjavam kao Bugarin jer su mi mama i tata rekli da sam to. Kad odem napolje i kad kažem da sam iz Srbije, na pitanja tipa „Da li vi Srbi…“, ja ne objašnjavam kako sam ja u stvari građanin Srbije bugarske nacionalnosti, nego na njih odgovaram kao da sam Srbin. Čak i na ona neprijatna. U tom trenutku ja sam Srbin. Ali ako me neko pita koje sam nacionalnosti, bilo u Srbiji ili napolju, je ne mogu da kažem da sam Srbin, već Bugarin, građanin Srbije.
Iz mog ugla gledanja, Dodik može da kaže da je Srbin i to niko ne može da mu osporava.

Kal Drogo

pre 11 godina

@Aleksandar
Наравно, нећу ја лоцирати геогарфску област Босну, већ су то урадили византијски путописци за време владивине цара Конастантина 7. Порфирогенета, отприлике око 949.године после Христа, када су и именовали ову област именицом Босна, која граничи са Подрињем, горњом Неретвом, планинама у горњем току Врбаса и на северу са Врандучко клисуром, или поједностављено простор данашње Сарајевско-зеничке котлине. Свакако, у Републици Српској Срби протерани из поменуте регије (данас углавном становници српског Сарајево) могу сматрати да је њихов завичај Босна (или био је Босна), баш као и становници Сарајевско-зеничке котлине у ФБиХ.

Balcanicus

pre 11 godina

Ljudi koji mogu biti podanici ovakve intelektualne i moralne gromade,sudbinski su vezani za svoje sumske zivotne predele i neka tako i ostane za vjek i vjekov. Vama ni bezimena ne moze da otvori oči,dok vas Mile zamajava jeftinim srbovanjem.

Safet Cara

pre 11 godina

Ti si sam izabrao da budes "bosanski Srbin" gospodine. Oni koji nisu htjeli da budu hrvatski ili bosanski Srbi, su pobegli za Srbiju za vreme Oluje. To je jos uvek jednostavno: Ako neces da budes bosanski Srbin, onda idi u Srbiju, pa niko nece ti reci da si bosanski. Ti si za sada srbin koji zivi u Bosni. Ukratko: BOSANSKI SRBIN

Nenad USa

pre 11 godina

@komentatorka
Citajuci komentare pomoslio bi da je biti Srbijanac neka prestizna stvar! Nikad usranije drzave i losijih ljudi. Hahaha
(Nenad-USA, 15. avgust 2012 19:20)
---…--
jeste sad je us**** ali kad dodje stani pani, vi u bezaniju pa pravo u srbiju, kod tih istih srbijanaca, pardon kod vasih rodjaka sto su dojahali u srbiju s sestom lickom, pobili i opljackali gradjanstvo i inteligenciju srbije, i napravili srbiju tako us*****.
u pravu je bezimena mi srbi iz srbije i srbi iz bosne imamo toliko slicnosti kao i sa hrvatima, samo jezik i nista vise
(komentatorka, 15. avgust 2012 20:02)
@komentatorka
Slazem se da ja ti nemamo nesta slicno izuzev religije. Ako zapuca u USA veruj mi Srbija je zadnje mesto gde cu da idem. Btw, Zar nije tvoj pokojni predsednik Milosevic kriv za sve ovo? Pitaj bracu Hrvate I Bosance! Sad su van krive izbeglice! To i bezimena nemate pojma sta znaci biti liberalan... Najbolji predsednik(Djindjic) sto je ta bedna zemlja imala je bio poreklom iz Bosne. Cestitke na novom domacinskom predsedniku Nikolicu:)

Šumadinac

pre 11 godina

"Ja nisam bosanski Srbin", rekao je Dodik sinoć u intervjuu RTRS..."

... - Ma, nemoj! Nego si iz Topole, ili Čačka! I misliš - Topola i Čačak su ti kod Banjaluke, pa možeš da nam stalno lupaš packe i deliš pouke!

Marko

pre 11 godina

(lijepa nasa, 16. avgust 2012 18:27)

Pa eto ziveli smo u istoj zemlji, al smo izgleda gledali drugcijim pogledom... Ovo sto si rekao ima samo dva posto veze sa istinom. Evo na primer ja znam da je Americki kongres odobrio milijardu dolara pomoci tadasnjim republikama u SFRJ ukoliko zele da se otcepe od Jugoslavije. I znam da ste dobijali ogromne kolicine naoruzanja iz istocne Nemacke jos pre bilo kakvih sukoba. Sad je Hrvatska prodala 4-5000 komada pusaka ,proizvedenih u Nemackoj, Iraku i to ste ih prodali kao visak. JNA vam pokupila oruzje a vi imali visak, pa nece biti bas tako.

w.

pre 11 godina

Ako je Dodik Bosanski pravoslavac onda je Zukorlić Srbijanski musliman? Da li neko može to da prenese Zukorliću, garant će se oduševiti.

lijepa nasa

pre 11 godina

(Branko, 15. avgust 2012 20:51)
O dragi Branko, mijesate dogadaje i pojmove.
1. Srbi u Hrvatkoj/Bosni i Hercegovini su imali demokratsko pravo izaci na referendum o nezavisnosti, kao i SVI ostali gradani tih Republika. Koliko ih je i da li izaslo, to se ne zna. Zna se da je u Hrvatskoj preko 80% izaslo i od toga preko 90% (DEMOKRATSKA VECINA) glasalo za nezavisnost.
2. Bljesak i Oluja se nisu digli sami od sebe, vec kao intervencija na teroristicke akcije sprovodenih 1990-1995 od strane Srba potpomognutih i orkestriranih iz Beograda, koje su rezultirale okupacijom 1/3 teritorija RH, protjerivanjem SVOG NESRPSKOG pucanstva (koji nisu odlazili iz svojih kuca traktorima natovarenim njihovom imovinom, vec najlon vreciama preko minskih polja - pa tko prezivi, vecina je zena najprije silovana a zatim pustena da ode; sva njihova imovina je pokradena, i danas vikend-ratnici koji su dolazili iz Srbije gledaju televiziju na televizorima koje su pokrali iz tih kuca). Egzodus Srpskog pucanstva iz Hrvatske je velika tragedija koju Srbi mogu zahvaliti prvenstveno Milosevicu, kako je to i sam Martic ispricao. Da li je to Tudmanu i HDZ-u odgovaralo, to je vec neka druga prica. Srbi iz okupiranih dijelova Hrvatske mogli su ostati da su mogli prihvatiti Hrvatsku kao svoju drzavu, kao sto vec napisah u prvom komentaru, ali nisu mogli - njima je Beograd glavni grad.

Radmilo

pre 11 godina

"A ja se pitam dokle će međunarodna zajednica trpeti tebe i tvoj fašizam i kada će te Incko konačno smeniti"

Imaju oni vremena, intervenisati nece nisu ludi, ali ce cekati da samo "istruli". kao sto je Srbija evo daju ustupke Kosovu jer nestalo para iako je dodik nedavno izjavio da je NIKOLIC LICNO NJEMU(????) dao garancije da se Srpska politika prema kosovu nece menjati. A svima je bilo jasno da mora i hoce samo se ceka lider koji ce imati vecu podrsku u narodu da o izvede, tj. nesumnjivi "patriJota". tako ce jedan drugi da promeni politiku prema BiH, vezi konja gde je novcanik ako nemas svoj.

ExYu86

pre 11 godina

tako smo govorili mi. A sta neki pametni kazu:

Danilo Kis: O nacionalizmu

http://www.knjizevnost.org/rubrike/4167-danilo-ki-o-nacionalizmu


Umberto Eko: fasizam u 10 tacaka.

http://www.b92.net/info/misljenja/index.php?nav_id=607692

H.K Andersen

pre 11 godina

Svaka cast Mila,evo i ja ti priznajem da si najveci zivi Srbin,more ne najveci zivi nego najveci ikad,nego pusti ti to,reci ti nama jeli sin poceo otplacivati onaj kredit od 3 miliona Km,dokle je stigao sa otplatom,kolika je rata i kako on to otplacuje,koja banka mu je i na osnovu cega to odobrila?Samo je pitanje kada ce se pojaviti neki novinar,koji nece biti tvoj i dovoljno hrabar da te to pita,a onda iza novinara dolaze i sudski organi koji ce to pitati ili sto bi za tebe bilo jos gore dolazi,gladni opljackani i ponizeni narod,sa penzijama od 100Km ili platama od 200 Km za 12-casovni rad svaki dan,a kad oni dodju s motkama nece bas mnogo pitati,valjda znas kako to zavrsava?

Branko

pre 11 godina

"Jer ako nije Srbin po drzavljanstvu STA JE ONDA.
A ako jeste Srbin, kako onda Srbin moze biti i pravoslavac koji je rodjen i zivi u Bosni, a u drzavi Srbiji nikad bio nije"
(retoricar, 15. avgust 2012 18:10)
Izvinite molim Vas, nisam Vam odgovorio na konkretno pitanje. Svi građani koji imaju državljanstvo Srbije i žive u Srbiji su SRBIJANCI i tu spadaju Srbi, Hrvati, Mađari, Bunjevci, Muslimani ili skoro nazvani Bošnjaci mada su ranije kod Tita bili popisivani kao Srbi islamske veroispovesti (pitajte vaše stare oni znaju), zatim Romi,... i svi ostali koji žive u Srbiji. Znači Hrvati koji žive 400 godina u Srbiji nisu Srbi nego su SRBIJANCI. Znači da zaključimo SRBIN (genetika i nacionalna pripadnost) a SRBIJANAC (geografija i državljanstvo Srbije).

bezimena

pre 11 godina

...Ako čovek kaže da nije bosanski SRBIN nego SRBIN onda je to tako i tačka,pa čak da je rekao i da je indijanac.Sramotiš ljudski rod svojim nebuloznim komentarima.
(vlado, 15. avgust 2012 20:15)

I Emir Kusturica je promenio ime u Nemanja, ali je i dalje Emir Kusturica.

Dodik je RODJEN U BIH i ne može biti drugo do Bosanac, detaljnije Srbin iz Bosne, isto kao što su to Karadžić, Mladić, Plavšić i dr. Meni je jasno zašto bi on voleo, ostali kojima nije neka razmisle o razlozima, da ima drugo mesto rodjenja, npr. Beograd, ali ČINJENICE rodjenja, smrti i sl. su nepromenljiva kategorija! Odrednica bosanski i hrvatski Srbin, kao i Srbijanac (Srbin iz Srbije) će postojati uvek, jer medju njima postoje velike kulturološke, jezičke, duhovne, socijalne, običajne i dr. razlike, koje je nemoguće ignorisati.

p.s. ako se neko odriče svog zavičaja i svoje domovine, kao što to radi Dodik i vi koji ga podržavate, prvo i osnovno pitanje je ZAŠTO to radite? Čega se stidite?

bezimena

pre 11 godina

Čitam komentare i ne verujem svojim očima?!Ali mi bivaju jasna ona 4 slova na grbu/grbovima Srbije.
(Milos, 15. avgust 2012 22:07)

Tooliki Srbin a NEMA POJMA da se na grbu Srbije nalaze 4 OCILA!? KAKO VAS NIJE SRAMOTA?

retoricar

pre 11 godina

@Branko
napisa ti svasta nesta ali ne napoisa jeli[po tebi] Srbin osoba koja ima drzavljanstvo Srbije,rodjena je u njoj, ali je katolicke ili jevrejske vere?
Jer ako nije Srbin po drzavljanstvu STA JE ONDA.
A ako jeste Srbin, kako onda Srbin moze biti i pravoslavac koji je rodjen i zivi u Bosni, a u drzavi Srbiji nikad bio nije

POP

pre 11 godina

Dodik je svakako Srbin. Mada smatram da dobro krade, kako s ove (lijeve) strane Drine, tako izgleda počinje i sa desne!
J****, ipak smo mi mala teritorija, a njegov posjed veliki!

bezimena

pre 11 godina

...u pravu je bezimena mi srbi iz srbije i srbi iz bosne imamo toliko slicnosti kao i sa hrvatima, samo jezik i nista vise
(komentatorka, 15. avgust 2012 20:02)

Upravo tako.

p.s. molim da ne obraćate pažnju na mog II klona, koji kao i I (ali ta klonica nema tastaturu sa našom latinicom) pokušava da me kopira, iako ne ume da sastavi ni jednu prostoproširenu rečenicu

mirjana

pre 11 godina

Srbi su u Srbiji.Dosta vise te price," bosanski"i ostali....
U Bosni su Bosanci,a kome se mole,klanjaju i ostalo,to je stvar izbora(veroispovest)!
Da su poreklom Srbi,(mozda i jesu),ali su migrirali : kada i zbog cega? Dosta je vise da svojataju "majku" Srbiju,i da je uvlace u svoje vekovne razmirice. A Srbi,dosta smo zbog politicara "jajara" i manipulatora ulazili u ratove od kojih je najmanje Srbija imala koristi! Svako od nas je dosao od nekuda. Ratovi,ratne,ekonomske i koje-kakve migracije,su na Planeti od davnina(od"vajkada) postojali,ali to ne znaci da treba da se oko toga raspravljamo,i zbog toga delimo.Ali,dosta je vise bilo toga da se bosanski iliti bilo koji politicari ponasaju tako,da delelekcije.Posebno to vazi za "gdna". Dodika.
A to,sto je najvise izbeglica(dobeglica) iz Bosne u Srbiji,(sa srpskim pasosima???,bosanskim,i jos po nekim iz neke evrepske zemlje, posebno Amerike ili Canade),izgleda da daje bosanskom "lideru" pravo da se mesa u unutrasnje stvari Srbije? Dokle?
Verovatno cu najvise "minusa"dobiti od "dobeglica",jer su oni sada "lideri" i u Srbiji?(svi na nekakvim funkcijama,a deca zaposlena!! Hvala,ako objavite.

Mare

pre 11 godina

A šta si? Francuski, engleski, mađarski srbin?
Živiš u državi koja se zove Bosna i Hercegovina.Kao kada bih ja rekao da nisam srbin već beograđanin, mislim glupo je.
(s., 15. avgust 2012 15:07)
Pa onda nemoj Rome nazivati Romima vec lepo Srbima, jer kako neko moze biti Rom a zivi u Srbiji, misilim glupo je.

trojanski konjusar

pre 11 godina

Та рука је усмерена баш ка Босни (Pantagruel, 15. avgust 2012 21:26)

Cuj, ka Bosni! I dobro, kakve to veze ima s Dodikom!? Sad si ga, bogme, tesko uvredio! Nego, igleda, po tebi, da je tvorac srpske "drzavotvorne vizije" (ili kako li se vec zove ta vasa droga) - onaj metalni konj pred Pozoristem! Jer, nije ga, valjda, pokojni Knez sam okrenuo prema takozvanoj Bosni!?

bezimena

pre 11 godina

...oduzio bih vam se tv-om u boji ili bar drzavljanstvom po zelji. passport included. ako ce biti od pomoci, jedan hint; moja lojalnost prema BIH lezi tu odmah do lojalnosti koju osjecam prema gvineji bisao.
(Konstantin, 15. avgust 2012 21:35)

Neka hvala, ne treba mi ništa više od onog što imam. Što se mene tiče Vi ste Bosanac, jer ste rodjeni u BIH i savršeno mi je svejedno koje ste uže nacionalne opredeljenosti ili veroispovesti itd.... dokle god se ne predstavljate nadčovekom zbog pripadnosti nekoj naciji.

Guliver

pre 11 godina

Koliko puta je sam Dodik koristio taj izraz "Bosanski Srbi"? Evo dva brza primera - Link 1: http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/260230/Dodik-Bosanski-Srbi-zrtva-disfunkcionalne-drzave
Link 2: http://www.bosniak.org/bosanski/protestno-pismo-kolumbija-univerzitetu-zbog-planiranog-izlaganja-milorada-dodika/

7abrinuta

pre 11 godina

Da li je ovom samozvanom mesiji neko dao punomoćje kao advokatu da nas u Srbiji zastupa i uči šta je najbolje za nas.Treba mu već jednom reći da se bavi svojim dvorištem,ili je ono malo za njegove bolesne ambicije.

lijepa nasa

pre 11 godina

@ branko, nastavak
3. NDH, Ante Pavelic i Ustase su velika hipoteka iz povijesti koju cemo uvijek nositi. Danasnja Hrvatska NIJE nastala na tekovinama NDH, kao sto je to srpska propaganda zeljela prikazati, vec na ANTIFASISTICKIM tekovinama. U Hrvatskoj je ZAKONOM ZABRANJENO isticanje ustaskih obiljezja, u Jasenovac drzavni i crkveni vrh ide svake godine na komemoracije,a u udzbenicima iz povijesti se jasno osuduje politika i zlocini iz NDH.
Incidenata jos uvijek ima, ali sve manje.
Extremna desnica ne moze vise proci izborni prag.

Srbin iz Srbistana jako veliki Srbin sam

pre 11 godina

O Dodo, Dodo, dobri nas Dodo...najezio sam se čitajući tvoj zahtev da te zovemo kako bi ti hteo. Kako ih nije stid tebe najvećeg Srbina nazivati bosanskim srbinom!!?? Ti si veći Srbin od samog cara Lazara! Jel me cujes? Jesi, jesi..evo, uzmi bombone da nam se ne raspalces. Koga briga sto smo gladni, vazno se zvati Srbin, a to je mnogo velika stvar, važnija od samog vazduha. Jest, veruj mi!

lijepa nasa

pre 11 godina

(Proterani grajanin HR., 16. avgust 2012 16:33)
Uzrocno-posljedicne veze na Balkanu koje su unistile moje najljepse godine zivota i zivote meni jako dragih ljudi su mi vrlo jasne i JAKO dobro se sjecam sto se desavalo - iz prve ruke.
1. Po Ustavu iz 1974. svaki narod je imao pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja. Narodi u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini su primijenili to pravo u praksi. Do proglasenja samostalnosti ne bi doslo da je Slobo Veliki pristao na konfederaciju (koja je jos uvijek bila Jugoslavija, ako mu je toliko bilo stalo do ocuvanja Jugoslavije, a ne stvaranja Velike Srbije, zasto onda nije pristao na konfederaciju?). Slovenija i Hrvatska su nudile sve moguce kombinacije rjesenja - Slobo je arogantno sve odbio osiljen vojskom, policijom i diplomacijom koje je kontrolirao.
2. Franjo i Alija su se na politickoj sceni pojavili kao REAKCIJA na djelovanje Slobe i njegovog ratno-huskaskog govora na Gazimestanu, Memorandum, "konacno rjesenje srpskog pitanja", razvlacenje mosti Sv Lazara po Srbiji i opce velikosrpske euforije.
3. JNA kontrolirana prvenstveno srbima iz Beograda (oko 70% zapovjednog kadra u JNA su cinili Srbi) preko noci i bez znanja vlasti u Hrvatskoj je POKRALA SVO oruzje Teritorijalne obrane (kupljene novcem hrvatskih poreskih obveznika); nakon toga je Vlast pocela organizirati redarstvenike i kupovati oruzje.

Branko

pre 11 godina

@(lijepa nasa, 16. avgust 2012 18:27)
Današnja Hrvatska je posledica revizije rezultata I i II Svetskog rata koja je započela "perestrojkom" u SSSR-u i rušenjem "Berlinskog zida". Hrvatska je u oba Svetska rata bila na poraženoj strani i prala je svoju istoriju kroz Jugoslaviju. Današnje granice Hrvatska je dobila od komunista i Tita, najpre su to bile "granice koje spajaju" a onda su postale državne granice (velika prevara). Na zasedanju AVNOJ-a u Jajcu nije bilo delegacije iz Srbije ("nisu stigli zbog velike zime") ali to je duga priča koja se nastavila 90-tih. Zar zaista mislite da bi "lovačko društvo" iz Slovenije porazilo i oteralo JNA iz Slovenije da nije bilo velike izdaje i rada "nekih" obaveštajnih službi. Zar zaista mislite da bi vam bila uspešna "Oluja" u Kninskoj krajini da nije bilo dogovora između Miloševića, Karadžića i Tuđmana. Kninska krajina nije pala od 1941. do 1945. godine kada je NDH imala Hitlera za saveznika a u "Domovinskom ratu" pala za 2 dana uz neviđeni egzodus krajišnika.

pixius

pre 11 godina

@ dado On je drzavljanin Republike Srbije i Republike Hrvatske. A sta je po nacionalnosti - to zavisi od toga kako se on oseca.

Sta je Srbin, rodjen u Hrvatskoj ima drzavljanstvo samo Hrvatske i zna da je Srbin a navija za obe reprezentacije?

malcolmX

pre 11 godina

šalim se bolan Mile ti si Srbin veći od Tome i Voje eto jel ti sad lakše, sad ce da bude blagostanje bićeš još ljepši i bogatiji "dobro jutro Columbo"

James Bond

pre 11 godina

Najbolje RS da bude bez ikoga (Republika SArpska)
Danilo Kis: O nacionalizmu
"Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te, prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo do zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma.

"Ako pojedinac, u okviru društvenog projekta, nije u stanju da se «izrazi», ili zato što mu taj društveni projekt ne ide na ruku, ne stimuliše ga kao individuu, ili ga sprečava kao individuu, što će reći ne daje mu da dođe do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet traži izvan identiteta i izvan tzv. društvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, kao zadatak i cilj probleme od epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, očuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih, itd.

http://www.knjizevnost.org/rubrike/4167-danilo-ki-o-nacionalizmu

Umebrto eko; fasizam u 10 tacaka

http://www.b92.net/info/misljenja/index.php?nav_id=607692

Bosanka

pre 11 godina

Ja sam Bosanka i ponosna sam na svoju zemlju i svoj bosanski identitet. Eto, za one koji ne vjeruju da Bosanci zaista postoje. Doduse, u svojoj rodjenoj zemlji nisam 'konstitutivna'...

aleksey

pre 11 godina

Proterani grajanin HR.,

Slobodan milosevic i Srbija iskoristili su srbe u Hrvatskoj poput trojanskog konja za svoj bolesni ekspanzionisticki cilj stvaranja Velike Srbije na liniji Karlobag - Karlovac - virovitica.
Zaboravio si na vase cetnicke mitinge u kninskom polju u ljeto 1989 kad ste pjevali "Ovoj je Srbija" Tada na celu saveza komunista Hrvatske bio je Srbin Stojcevic. Poslije njega u decembru 1989 na celo SKH je bio Ivica Racan kojeg ste takodjer kao i Stipu Suvara vrijedjali da je ustasa. Tek nakon njih dolazi Tudjman. Zasto ste iscenirali napad na Mlinara u ljeto 1990? Da bi ste izazvali nemire u Hrvatskoj i unistili turisticku sezonu - sto vam je poslo za rukom "balvan revolucija"

dok

pre 11 godina

@Branko pokusajte da pravim Srbima u Srbiji objasnite pojam "Srbijanac' Ima da vas nema
A ono o 'Srbima muslimanske vjere'.
To je u SFRJ zavisilo od kraja/djela drzave.
Generalno, muslimani iz istocne Bosne su obicno bili Srbi, a iz zapadne Hrvati
Recimo u Duvnu i Livnu su muslimani bili upisivani kao Hrvati islamske vjere.Ista stvar je i sa zapadnom ?Bosnom [Cazinska krajina]

POP

pre 11 godina

Dodikov problem, i ne samo njegov, već gotovo svih onih koji sebe nazivaju političarima, na ovim prostorima, jeste taj sto sebi za pravo daju da za jednu ili više pozitivnih stvari koju su možda pokušali ili čak uspjeli da naprave za širu društvenu zajednicu, mogu sebi (a bogami i "bližnjim svojim") da uzimaju ili kradu beskonačno. A najgore od svega je to da većina onih od kojih otimaju smatra da oni to ustvari i zaslužuju, jer Bože, oni nas brane, i da njih nema, ovi sto su kao protiv nas bi nas do sada sve pobili i negdje protjerali!