Ponedeljak, 06.08.2012.

22:40

Ša­maranje nastavnika zbog ocena

Eks­ce­sne si­tu­a­ci­je iz­me­đu ro­di­te­lja i na­stav­ni­ka obič­no nastaju na kra­ju škol­ske go­di­ne, ka­da ima i pret­nji, kažu nastavnici.

Izvor: Politika

Ša­maranje nastavnika zbog ocena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Lajavica

pre 11 godina

@(Mirjana, 7. avgust 2012 03:45)
Draga Mirjana, to o cemu Vi govorite je vazilo pre 30 i vise godina. Mi koji danas skolujemo decu vodimo veliku borbu s prosvetnim radnicima, da svojim ponasanjem i primerom koji daju ne kvare ono sto mi radimo kod kuce.
Veliko postovanje izuzecima i ljudima koji vole taj posao, ali velika vecina ne zasluzuje da radi u prosveti.
Ne moze profesor da kasni 20 minuta na prvi cas, a deci da daju neopravdane za 5 minuta zakasnjenja. Ne moze profesor da podeli 15 jedinica zato sto je ostatak odeljenja pobegao za casa. Takav profesor treba da nagradi (nekom lepom recju) decu koja su ostala na casu, a ne da ih kaznjava, besan sto su ostali pobegli.
Ne moze prosvetni radnik u odeljenju od 39 ucenika da zakljuci 36 jedinica na kraju godine. Od tih 36, njih 18 bi bili odlicni da nema njegove jedinice...
Itd, itd, itd.....
Primera je milion. Ne zagovaram fizicko nasilje ni u jednom slucaju, pa ni prema prosvetnim radnicima, ali sam za OZBILJNU kontrolu trenutno zaposlenih i za gusto sito pri primanju novih.
Inace, kao drustvo cemo stvarno otici dodjavola

milica

pre 11 godina

Jedva cekam socijalni program u skolstvu. Toliko *strucnjaka*, toliko naklapaca, toliko kukumavki, dzabalebarosa na casovima koji samo na rade na privatnim casovima, tentavih nastavnika fizickog, nepismenih srbista, krutih i zatucanih poducavalaca prirodnih i tehnickih nauka koji znaju samo ono sto su naucili pre dvadest godina i kao trla -baba -lan premotavaju istu traku, bez ukuljucivanja mozga. Pametna deca tu nemaju sta da traze, osrednji bifleri ili *zastticeni* mogu napred. Napred? Kuda? Pa, u bolju buducnost koju su im pripremili tvorci ove rajske Srbije, izmedju ostalih i prosvetari.DET

Boky car

pre 11 godina

Naravno da treba zastititi nastavnike od nasilnika, ali dosta mi je vaseg kukanja. Treba vam uvesti najstroze nezavisne kontrole. Nista ne radite, a hocete plate. Sad da vam udje kontrola u skole, polovina vas nije na radnim mestima, sto nastavnog, sto vannastavnog osoblja. Zivim u blizini skole, svako malo izadje neko. Sto na pivce, sto do grada. Razredni na roditeljskom trazi da radimo VISE sa decom. Dva deteta izgubio na ekskurziji. Slucajno naleteli na drugi autobus iz iste skole koji ih je "pokupio". A kvalitet nastave NULA. Moje dete imalo 32 boda na prijemnom. Nastavnici koji ga spremali kazu zna sve. Ja se cudio, jer znam koliko nezna, zato sam ih i placao. Svaka cast nastavnicima koji ne spadaju u ovu grupu. Zbog njih i treba uvesti ovakve kontrole.

PROSVETAR

pre 11 godina

S početka karijere, kad bi mi se pojavio problem, bilo mi je normalno da pozovem roditelje. Međutim, vrlo brzo sam došla do zaključka da problem nikad nije u detetu, već u njegovom roditelju. Odustala sam od te prakse, pa sad pokušavan da sve rešim sama i u okviru škole...
Za svaki posao u ovoj zemlji potrebno je završiti neku školu i imati neku diplomu. Jedino RODITELJ i POSLANIK ne moraju da imaju ni obuku ni sertifikat (čak ni OŠ)! To može biti svako! I šta onda možeš da očekuješ od takve države!?!
Pristojne zemlje imaju obuku za nepodobne roditelje, koje obično škola prijavi nadležnim institucijama. Deca im se i oduzimaju, privremeno ili trajno... Neke zemlje prosto brinu o svojim građanima i svojoj budućnosti, a neke ne...

Jelena

pre 11 godina

Novi Pravilnik o ocenjivanju predvidja mogucnost da se na razrednom vecu ne usvoji predlog ocene predmetnog profesora. Umesto toga, razredno vece daje svoju ocenu, uz obrazloznje u zapisniku, koji bi trebalo da stoji u dnevniku, izvestaju razrednog veca i direktora skole za datu skolsku godinu.
Dakle, poklanjanje ocena je legalizovano i postoji nacin da se izbegne nasilje.
Sta, gospodo, kazete na ovo?
Sto se tice godisnjeg odmora, nastavnici podlezu Zakonu o radu i imaju resenje o godisnjem odmoru kao bilo koji zaposleni. Razlika je u tome sto drzavne skole postuju zakon, a privatnici ne. Privatnici prete krivicnom prijavom kada im zaposleni koji je na visoj poziciji ''preti'' otkazom i odlaskom u drugu firmu.
Inace, ove godine u drugom polugodistu radili smo i subotom i nedeljom....itd. Mrzi me da objasnjavam...zapravo muka mi je od toga.

Nemanja

pre 11 godina

Deca koja su odrastala devedesetih, uz grand paradu i dnevnik rts-a danas su postala roditelji... Sta mislite, kako ce izgledati srbija, kada njihova deca postanu roditelji?

Kolektivna paranoja, razne psihoze i kompleksi, sistematski sireni devedesetih (od price o srpskoj deci koju "balije" bacaju lavovima u zoloskom vrtu u sarajevu, do "cinjenice" da se ceo svet urotio protiv nas, zato sto smo lepsi i pametniji od svih i da nas samo rusi i kinezi vole) danas dolaze do izrazaja...

Goran 1977

pre 11 godina

Kako bi ja slatko isamarao ucitelja iz osnovne skole za 30000 din.
Prosto je bilo neverovatno da konjina od 100 kg samara dete od od 25 kg.
Ne podrzavam ovo da klinci maltretiraju profesore,ali to je samo primer da nikad nije bilo posteno a nece ni biti.

Android

pre 11 godina

Tako se perfidno unistava jedna drzava. Pod izgovorom da uvodis evropske zakone, dopustas da bezobrazluk i nevaspitanje ispliva na povrsinu, da oni nadvladaju pristojnost i disciplinu, onda si zavrsio vise od pola posla. Zemlja je gotova, kad joj unistis znanje.

Divos

pre 11 godina

Чланак одсликава стање у којем се налази наше друштво. И где је највећи проблем? Закони не штите довољно просветне раднике, па могуће да има истине, али није ту највећи проблем, директори школа се понашају као Понције Пилат, и немају довољно (или никакво) разумевања и сензибилитета за своје упослене, па вероватно има истине, али није ни ту главни проблем, просвета је потцењена, наставници нису довољно плаћени, истина је, али то ипак нема везе са овим чланком и проблемом. А проблем је свест родитеља, и наша свест која даје подршку једном колективном мишљењу, а то је, родитељи су увек у праву, наша деца су најпаметнија, највреднија и одакле право неком тамо наставнику да да мању оцену него што то наша деца заслужују. И чујемо свакодневно од наших пријатеља и суграђана таква "дубокоумна" размишљања од ових свакако нереалних родитеља, и често им дајемо вербалну подршку, понекад мало додамо, понекад их и бодримо да учине нешто одлучније (и свакако неразумно).
Наш човек је најопаснији када је убеђен да је у праву, а родитељи као родитељи, када су убеђени да су неспорно у праву, имају право на све да би "заштитили" своју децу, и да вербално нападну наставника, и да шамарају, па и нешто горе.
Време јесте турбулентно и немилосрдно, за факултет се тражи просек оцена, добијају се (или губе) бодови, добија се или губи много, свакако завлада психоза, али родитељи пре свега морају бити реалнији, поштенији и према себи, и својој деци, а сви се морамо подобро мењати.

PravdaNS

pre 11 godina

Stvarno je katastrofa po školama! Ja bih menjala zakon podhitno. Ovakva anarhija po školama je bruka i sramota za sve. Zašto se ova naša država ne ugleda na Kineze pa uvede njihova pravila igre? Disciplina, red i rad, i poštovanje profesora moraju da postoje u školama ako želimo da se deca formiraju kao odgovorni i kulturni ljudi. Ovako dobijamo debilne generacije non-stop, koji će kasnije da rađaju i vaspitavaju nove male debile i tako u krug. I šta ćemo dobiti? DEBILNU NACIJU! I po tome će nas prepoznavati svuda u Svetu i nipočemu drugom.

AL

pre 11 godina

Ovo me podseća na karikaturu koji sam video u Politici. Na prvoj slici 1975, profesorka visoko podignutog nosa, učenik zguren nije veći od makovog zrna a roditelji mu pokazuju ocene i govore:"Kakve su ovo ocene?"
Zatim druga slika 2010, učenik širokog osmeha i visokog nosa a roditelji viču na nastavnicu koja samo sto se ne preturi sa stolice od nelagodnosti.

Потпоручник

pre 11 godina

А шта би родитељи хтели, да им наставници и професори васпитају децу? А зашто нисте онда некоме другом дали и да их направи??? Васпитање се стиче кући. А ако родитељи малтретирају професоре шта очекивати од деце? Такве родитеље слати на робију или дебело ударити по џепу!

Jovan Ristic

pre 11 godina

Generalizovanje je skoro uvek pogrešno, ali moram da kažem da su naši nastavnici bez autoriteta, bez entuzijazma a mnogi i bez znanja. Uz to, primaju sasvim pristojne plate za onih par sati koje provedu na poslu, kad nisu na nekom od raspusta. Poštovanje se zaslužuje, a deca sve primete.

Vladimir

pre 11 godina

Ovde je obrazovanje spalo na guslanje o istoriji i nista vise. Mi smo totalno propalo drustvo. Vec 25 generacija nam je odgajano u moralnoj kaljuzi, nema tu pomoci.

Mirjana

pre 11 godina

Zalosno je videti ovakve vrste komentara u kojima se staje na stranu nasilja i bezakonja. Da li ste vi, ljudi, svesni da su prosvetni radnici drugi roditelji? Od toga kako vaspitavaju nasu decu, kakve sisteme vrednosti im usade, na koji nacin ih usmere, takvo ce biti citavo drustvo. Ne moze se uticati na promenu svesti odraslog coveka. On je formirana licnost. Ukoliko je krenuo losim putem, tesko se moze bilo sta uciniti. Ali, kada se stvari u startu postave na svoje mesto, u najranijem uzrastu, do anomalija u drustvu ne moze doci. Zato je porodica, kao osnovna celija drustva, najvaznija u vaspitanju dece, a odmah potom dolazi skola i prosvetni radnici. Ako zelimo da iskorenimo negativne drustvene pojave, moramo se ujediniti i pruziti svu podrsku nastavnicima u toj borbi. Ali ne... Njihov rad se potcenjuje, a funkcija degradira. Kao sto je ucenik danas napao nastavnika, tako ce sutra i roditelja, a prekosutra.... Svi kazu: Nastavnik ima problema sa ucenicima jer ne zna pedagogiju i psihologiju. A da li se neko zapitao kakav je uticaj celokupnog drustva i medija na ucenike? Kakva se poruka salje? Da pevacice koje nastupaju gole na Pinku imaju brdo para; kriminalci i mafijasi grade vile na Dedinju; neznalice sa jedva zavrsenom skolom preko veze ili stranke dolaze do posla... Da li mislite da je u takvom okruzenju nastavnicima lako da ucenicima usade pravi sistem vrednosti? Da li ce oni imati zelju da uce kada znaju da mogu lako doci do novca nelegalnim putem? Razmislite o tome.

abraxas

pre 11 godina

Ja radim u prosveti i sa nicim slicnim se nisam do sada srela. Kada su frustracije vece raste i agresivnost,pa je tako i sa decom koja ocekuju razumevanje i razgovor,a nazalost vrlo cesto to ne dobijaju. Moje iskustvo je takvo da ako tokom skolske godine ucenike tretiras kao osobe koje imaju pravo na svoje misljenje,kao saradnike i trudis se da o svakoj oceni porazgovarate,na kraju nema nikakvih problema. Sve sto je u tekstu navedeno je samo posledica lose komunikacije i medjusobnog neuvazavanja...

Boky

pre 11 godina

Ja podrzavam ucenike, u moje vreme kada sam ja isao u skolu, dobijao sam batine od profesora a da nisam ni bio kriv a i kad sam se zalio niko mi nije verovao.

Vojkan

pre 11 godina

samo neka mi neko objasni moj slucaj... prvak skole u sahu na skolskom okruznom,za skolu igrao kosarku, osvojio u rukometu skolsku olimpijadu (rukometom se prof. bavim) i zakljuce mi 3. iz fizickog! a drugarica koja ima 30kilograma viska, dobije 4. ja na sve casove isao, ona onako... Gde je tu pravda? kako reagovati u toj situaciji? Inace to je bilo 98god. profesor fizikog i dalje predaje. da deci loptu i cao...

Jadna deca

pre 11 godina

Gospodo draga,vidim da ovde ima svakojakih komentara po pitanju ove teme,a glavno pitanje je kome ovde zapravo treba zaštita?!Naravno da decu ne treba tući i da nije,pre svega ljudski,a tek ne pedagoški bilo koga "uzimati na zub",ali situacija u koju je naše školstvo zapalo je vrlo ozbiljna!Moje mišljenje je da kada je dete u školi,nastavnik je i otac i majka i tu je kraj.Postoje naravno nezadovoljstva roditelja prema nastavnicima zbog toga ili ako je dete specifično,ali te stvari i eventualni konflikti se rešavaju na roditeljskim sastancima ili,ako treba,sa školskim psihologom i pedagogom.Ali,postoje institucije ili škole u kojima roditelji znaju da se godinu dana ne pojave na roditeljskom sastanku!I to nije sve.Daću vam lični primer,pa vi presudite:Dakle,radio sam kao zamena kolegenici na porodiljskom u jednoj muzičkoj školi u provinciji godinu dana.Muzička škola,nov direktor,muzički obrazovan kao kokos ( postavljen,naravno po stranci matičnog mu drveta ).Naravno,i on je čuo za Betovena i Šopena,samo isto kao njegov "matičnjak" nije imao priliku da ih čuje uživo.Sedamnaest đaka dobijam u klasu (individualna nastava,moram naglasiti) od kojih 15 uopšte nema sluha.Psiholog,dama koja konstantno "juri" po školi nastavnike koji kasne sa predajom plana i programa (naravno,i mene među njima) i mrzi sve što je okružuje.Pritom,histeriju koju dotična širi,postavljate pitanje:Kome ovde,zapravo treba psiholog???Deca svakako neće posećivati tu osobu,čak i da im je najteže u životu!.Ali,roditelji su tek posebna priča.Od petoro đaka,roditelje nikada nisam upoznao.Nisu se udostojili da dođu da se upoznaju sa nastavnikom svog deteta(moram naglasiti da muzička škola nije obavezna,ali principi su isti)!Toliko o tome.Zatim slučaj devojčice koja je početkom drugog polugodišta slomila ruku.U aprilu sam zvao roditelje na fiksni i mobilni telefon da vidim da li se dete oporavilo i da li će dolaziti na nastavu.Niko se nije javljao i kada je došlo vreme godišnjeg ispita,poslato je pismo na kućnu adresu.Ispalo je da telefoni nisu u funkciji i da je mala pričala roditeljima da ona dolazi u MŠ,ali da ja nisam nikad tu??!Kada sam njenoj mami demantovao tu priču,ona mi je preko telefona rekla:Čim dođe kući,dobiće batine!Mamu nikada nisam upoznao,ali se nadam da je dete živo i zdravo,koliko to okolnosti dozvoljavaju,pošto se nikada više nismo sreli.I da se na kraju vratim na "Kokosa",kada mi uoči prijemnih ispita izgovara ključnu rečenicu:"Gledaj da svi budu primljeni!"Rekoh važi i odoh zbogom,sa zadovoljstvom!

C

pre 11 godina

Pa ovako, daleko od toga da su svi profesori cvecke, kao i da postoje definitivno oni koji ne bi trebali da rade taj posao, ali o tome bi trebali da vode racuna direktori i prosvetne vlasti. O tome svakako ne bi trebao da sudi neki roditelj ili jos gore ucenik koji ce da zvizne samarcinu nastavnici samo zato sto mu je dala zasluzenu ocenu, a ucenik je fizicki jaci od nje.Sa napretkom demokratije i navale decjih, i ko zna kojih jos, prava dosli smo u situaciju da se ucenicima obracamo sa Vi, a oni nama sa Ti. Samo iz tog razloga podrzavam ideju da se nastavnicima da status sluzbenog lica, (ne moraju da dobijaju pistolje da bi to postali, @profesor je malo neobrazovan). Da se razumemo, ja, licno, nisam nikada imao problema sa ucenicima, niti sa roditeljima.

profesor, al pravi

pre 11 godina

E, moj đače, koliko si ti samo u zabludi! Ali nije tvoja greška. To je nešto što se od malih nogu sluša u kući i onda ponavlja kao mantra. To što tvoji roditelji ne mogu na poslu da primenjuju ono što su naučili u školi je zato što su posle škole stali sa učenjem. Ali ako je to i bilo moguće u dvadesetom veku, u ovom, u kojem ti živiš, nikako nije moguće. Zar i sam ne vidiš kojom brzinom tehnologija napreduje. Kada stigneš do kraja škole, ono što si učio na početku je već zastarelo, sve da je program pisan te godine kada si počinjao. A pravljenje programa je ozbiljna stvar i nemoguće je da se stalno i iznova radi. To je normalno i prirodno i na sreću da je tako, jer bismo tapkali u mestu. Ono što je važno je da stekneš široko i jako temeljno opšte obrazovanje koje će ti omogućiti brzo snalaženje i učenje novog, a ne da se stalno vraćaš unazad i utvrđuješ nešto što si davno morao da savladaš. Ono što je važno je da naučiš da učiš i da kritički misliš, a ne da memorišeš i prosto reprodukuješ. Nažalost, ostaje pitanje nedovoljnog broja stručnog kadra da sprovodi ovakve ciljeve, ali je to pitanje koje se ukršta sa pitanjem opšteg pada sistema vrednosti i nije tema. Ako ti neko danas tvrdi da zna koje će ti veštine biti potrebne kada i ako se zaposliš, onda je to neko ko vidi da će ovo društvo stajati u mestu. Možda ono i stoji zbog takvih razmišljanja.

neuki

pre 11 godina

@profesor
Dete vidi se da mladost govori iz tebe. Obaveza profesora je da predaju i uce decu po propisanom planu i programu,a ne da ih vaspitavaju. Vaspitanje polazi od kuce,a za one koji bi da ih profesori vaspitavaju, lepo odu u popravno-vaspitnu ustanovu i tamo probaju da samaraju profesore. Podrska za profesore da dobiju status sluzbenog lica!

Ucenik

pre 11 godina

Nasilje nad nastavnicima i profesorima je strasno.

Ali koliko smo mi psiholoskog nasilja doziveli od nekih nasih profesora pa ko ce njih da kaznjava? Za neke od profesora nismo ni smeli da trazimo komisiju jer pitanje je dal bi taj ili sledeci razred uopste polozili.

Dakle, treba probrati i nasilnike medju nastavnicima, koji se sistematski izivljavaju nad ucenicima, sto preko ocena, termina za kontrolne i pismene, sto po nacinu ispitivanja i obrazlozenja ocene itd..

Johnny

pre 11 godina

Ja bih i roditelje i decu ponovo u klupe. To ti je nekultura, nevaspitanje i neobrazovanost roditelja koju su pokupila njihova deca.

Tužna istina

pre 11 godina

Srbiju će totalno uništiti sav ološ koji je isplivao na površinu, prvo 90', a zatim demokratskih 2000'. Laku noć svima, do možda nekog novog jutra i neke nove generacije koja još nije ni u planu. To jutro kako stvari stoje neće dočekati mnogi mladi ljudi. Životi kulturnih, obrazovanih i normalnih ljudi odavno su izbrisani, ali mnogi toga nisu svesni. Ti životi nisu žrtvovani radi budućnosti Srbije već radi ličnih interesa bagre.

Bari1991

pre 11 godina

Kada su se donosili ti nebulozni zakoni o tzv. "pravima deteta",a ustvari zakoni koji stite divljake,huligane i buduce kriminalce,prosvetni radnici su cutali i bili u misjoj rupi.Iako su oni najvise pogodjeni tim zakonima,nisu digli glas,kao sto ga dizu kada im jedan mesec kasni topli obrok ili ne dobiju povecanje plate koje su zacrtali u svojim glavama.I uporno stite bezobraznu decu,naustrb mirnih djaka.E pa gospodo,ranije ste trebali da mislite o tome,sad ispastajte!!!

Sasa

pre 11 godina

E pa djace uspeo si u tri recenice da das tri kontradiktorne izjave. Poenta, poslednja recenica, jeste da smatras da je ipak ocena na kraju najvaznija. . Sedi, jedan.

Profesor

pre 11 godina

O, Bože, kakvog jadnog teksta! Nastavnici, pa vi ste po definiciji profesionalni vaspitači. Valjda bi trebalo da znate kako se vaspitava odnosno vodi razvoj mladih. Znate li kako se pedagoški vodi razvoj psiholoških i fizičkih dispozicija mladih? Ne znate? To je kao kad bi se lekari žalili što pacijenti nisu zdravi pa oni moraju da ih leče, a oni to ne znaju jer su pacijenti "loši". Da znate kako se vaspitavanjem vodi razvoj , ne biste kukali i tražili status "službenog lica". SLUŽBENO LICE NOSI PIŠTOLJ i zbog pištolja je uvek u pravu.Prosvetari, učite pedagogiju i psihologiju. Bez toga vam nema profesije kojom se bavite. Svaki nastavnik koji to zna nikada mu se neće desiti da ošamari učenika a kamoli učenik njega. Mladost vas ošamari zato što ne znate da se mladost ne šamara. Ona traži sagovornika. Pedagoija, pedagogija, psihologija...učite i samo učite nastavnici.A ovaj Antić iz nekog sindikata...Jadan čovek, našo pa zašo u intrevjuima. Kakve veze ima sindikat obrazovanja sa vaspitanjem mladih?

Djak

pre 11 godina

Pa naravno da je svakog briga samo za ocene, jer znanje koje stekne u 95% srednjih (i osnovnih) skola nece moci da primeni kada se zaposli. Kamo lepe srece da se uce samo prave stvari pa da je znanje bitnije od ocene.

I jos nesto, dzaba nekom znanje ako nema adekvatne ocene jer ce onda ostati ispod crte za upis u fakultet / srednju skolu.

anonymous

pre 11 godina

neke tamo daleke, recimo 1960, kada dete nije htelo da ide u školu njegov otac je odlazio u zatvor... izgleda da je nama stvarno potrebna diktatura (neki oblik) da bi bili, ako ne bolji ljudi onda sigurno obrazovaniji :) poražavajuće je to koliko smo se srozali u svakom smislu za samo 25 godina...

anonymous

pre 11 godina

neke tamo daleke, recimo 1960, kada dete nije htelo da ide u školu njegov otac je odlazio u zatvor... izgleda da je nama stvarno potrebna diktatura (neki oblik) da bi bili, ako ne bolji ljudi onda sigurno obrazovaniji :) poražavajuće je to koliko smo se srozali u svakom smislu za samo 25 godina...

Sasa

pre 11 godina

E pa djace uspeo si u tri recenice da das tri kontradiktorne izjave. Poenta, poslednja recenica, jeste da smatras da je ipak ocena na kraju najvaznija. . Sedi, jedan.

Djak

pre 11 godina

Pa naravno da je svakog briga samo za ocene, jer znanje koje stekne u 95% srednjih (i osnovnih) skola nece moci da primeni kada se zaposli. Kamo lepe srece da se uce samo prave stvari pa da je znanje bitnije od ocene.

I jos nesto, dzaba nekom znanje ako nema adekvatne ocene jer ce onda ostati ispod crte za upis u fakultet / srednju skolu.

Johnny

pre 11 godina

Ja bih i roditelje i decu ponovo u klupe. To ti je nekultura, nevaspitanje i neobrazovanost roditelja koju su pokupila njihova deca.

Tužna istina

pre 11 godina

Srbiju će totalno uništiti sav ološ koji je isplivao na površinu, prvo 90', a zatim demokratskih 2000'. Laku noć svima, do možda nekog novog jutra i neke nove generacije koja još nije ni u planu. To jutro kako stvari stoje neće dočekati mnogi mladi ljudi. Životi kulturnih, obrazovanih i normalnih ljudi odavno su izbrisani, ali mnogi toga nisu svesni. Ti životi nisu žrtvovani radi budućnosti Srbije već radi ličnih interesa bagre.

Profesor

pre 11 godina

O, Bože, kakvog jadnog teksta! Nastavnici, pa vi ste po definiciji profesionalni vaspitači. Valjda bi trebalo da znate kako se vaspitava odnosno vodi razvoj mladih. Znate li kako se pedagoški vodi razvoj psiholoških i fizičkih dispozicija mladih? Ne znate? To je kao kad bi se lekari žalili što pacijenti nisu zdravi pa oni moraju da ih leče, a oni to ne znaju jer su pacijenti "loši". Da znate kako se vaspitavanjem vodi razvoj , ne biste kukali i tražili status "službenog lica". SLUŽBENO LICE NOSI PIŠTOLJ i zbog pištolja je uvek u pravu.Prosvetari, učite pedagogiju i psihologiju. Bez toga vam nema profesije kojom se bavite. Svaki nastavnik koji to zna nikada mu se neće desiti da ošamari učenika a kamoli učenik njega. Mladost vas ošamari zato što ne znate da se mladost ne šamara. Ona traži sagovornika. Pedagoija, pedagogija, psihologija...učite i samo učite nastavnici.A ovaj Antić iz nekog sindikata...Jadan čovek, našo pa zašo u intrevjuima. Kakve veze ima sindikat obrazovanja sa vaspitanjem mladih?

neuki

pre 11 godina

@profesor
Dete vidi se da mladost govori iz tebe. Obaveza profesora je da predaju i uce decu po propisanom planu i programu,a ne da ih vaspitavaju. Vaspitanje polazi od kuce,a za one koji bi da ih profesori vaspitavaju, lepo odu u popravno-vaspitnu ustanovu i tamo probaju da samaraju profesore. Podrska za profesore da dobiju status sluzbenog lica!

profesor, al pravi

pre 11 godina

E, moj đače, koliko si ti samo u zabludi! Ali nije tvoja greška. To je nešto što se od malih nogu sluša u kući i onda ponavlja kao mantra. To što tvoji roditelji ne mogu na poslu da primenjuju ono što su naučili u školi je zato što su posle škole stali sa učenjem. Ali ako je to i bilo moguće u dvadesetom veku, u ovom, u kojem ti živiš, nikako nije moguće. Zar i sam ne vidiš kojom brzinom tehnologija napreduje. Kada stigneš do kraja škole, ono što si učio na početku je već zastarelo, sve da je program pisan te godine kada si počinjao. A pravljenje programa je ozbiljna stvar i nemoguće je da se stalno i iznova radi. To je normalno i prirodno i na sreću da je tako, jer bismo tapkali u mestu. Ono što je važno je da stekneš široko i jako temeljno opšte obrazovanje koje će ti omogućiti brzo snalaženje i učenje novog, a ne da se stalno vraćaš unazad i utvrđuješ nešto što si davno morao da savladaš. Ono što je važno je da naučiš da učiš i da kritički misliš, a ne da memorišeš i prosto reprodukuješ. Nažalost, ostaje pitanje nedovoljnog broja stručnog kadra da sprovodi ovakve ciljeve, ali je to pitanje koje se ukršta sa pitanjem opšteg pada sistema vrednosti i nije tema. Ako ti neko danas tvrdi da zna koje će ti veštine biti potrebne kada i ako se zaposliš, onda je to neko ko vidi da će ovo društvo stajati u mestu. Možda ono i stoji zbog takvih razmišljanja.

Потпоручник

pre 11 godina

А шта би родитељи хтели, да им наставници и професори васпитају децу? А зашто нисте онда некоме другом дали и да их направи??? Васпитање се стиче кући. А ако родитељи малтретирају професоре шта очекивати од деце? Такве родитеље слати на робију или дебело ударити по џепу!

AL

pre 11 godina

Ovo me podseća na karikaturu koji sam video u Politici. Na prvoj slici 1975, profesorka visoko podignutog nosa, učenik zguren nije veći od makovog zrna a roditelji mu pokazuju ocene i govore:"Kakve su ovo ocene?"
Zatim druga slika 2010, učenik širokog osmeha i visokog nosa a roditelji viču na nastavnicu koja samo sto se ne preturi sa stolice od nelagodnosti.

PravdaNS

pre 11 godina

Stvarno je katastrofa po školama! Ja bih menjala zakon podhitno. Ovakva anarhija po školama je bruka i sramota za sve. Zašto se ova naša država ne ugleda na Kineze pa uvede njihova pravila igre? Disciplina, red i rad, i poštovanje profesora moraju da postoje u školama ako želimo da se deca formiraju kao odgovorni i kulturni ljudi. Ovako dobijamo debilne generacije non-stop, koji će kasnije da rađaju i vaspitavaju nove male debile i tako u krug. I šta ćemo dobiti? DEBILNU NACIJU! I po tome će nas prepoznavati svuda u Svetu i nipočemu drugom.

Bari1991

pre 11 godina

Kada su se donosili ti nebulozni zakoni o tzv. "pravima deteta",a ustvari zakoni koji stite divljake,huligane i buduce kriminalce,prosvetni radnici su cutali i bili u misjoj rupi.Iako su oni najvise pogodjeni tim zakonima,nisu digli glas,kao sto ga dizu kada im jedan mesec kasni topli obrok ili ne dobiju povecanje plate koje su zacrtali u svojim glavama.I uporno stite bezobraznu decu,naustrb mirnih djaka.E pa gospodo,ranije ste trebali da mislite o tome,sad ispastajte!!!

Android

pre 11 godina

Tako se perfidno unistava jedna drzava. Pod izgovorom da uvodis evropske zakone, dopustas da bezobrazluk i nevaspitanje ispliva na povrsinu, da oni nadvladaju pristojnost i disciplinu, onda si zavrsio vise od pola posla. Zemlja je gotova, kad joj unistis znanje.

Mirjana

pre 11 godina

Zalosno je videti ovakve vrste komentara u kojima se staje na stranu nasilja i bezakonja. Da li ste vi, ljudi, svesni da su prosvetni radnici drugi roditelji? Od toga kako vaspitavaju nasu decu, kakve sisteme vrednosti im usade, na koji nacin ih usmere, takvo ce biti citavo drustvo. Ne moze se uticati na promenu svesti odraslog coveka. On je formirana licnost. Ukoliko je krenuo losim putem, tesko se moze bilo sta uciniti. Ali, kada se stvari u startu postave na svoje mesto, u najranijem uzrastu, do anomalija u drustvu ne moze doci. Zato je porodica, kao osnovna celija drustva, najvaznija u vaspitanju dece, a odmah potom dolazi skola i prosvetni radnici. Ako zelimo da iskorenimo negativne drustvene pojave, moramo se ujediniti i pruziti svu podrsku nastavnicima u toj borbi. Ali ne... Njihov rad se potcenjuje, a funkcija degradira. Kao sto je ucenik danas napao nastavnika, tako ce sutra i roditelja, a prekosutra.... Svi kazu: Nastavnik ima problema sa ucenicima jer ne zna pedagogiju i psihologiju. A da li se neko zapitao kakav je uticaj celokupnog drustva i medija na ucenike? Kakva se poruka salje? Da pevacice koje nastupaju gole na Pinku imaju brdo para; kriminalci i mafijasi grade vile na Dedinju; neznalice sa jedva zavrsenom skolom preko veze ili stranke dolaze do posla... Da li mislite da je u takvom okruzenju nastavnicima lako da ucenicima usade pravi sistem vrednosti? Da li ce oni imati zelju da uce kada znaju da mogu lako doci do novca nelegalnim putem? Razmislite o tome.

abraxas

pre 11 godina

Ja radim u prosveti i sa nicim slicnim se nisam do sada srela. Kada su frustracije vece raste i agresivnost,pa je tako i sa decom koja ocekuju razumevanje i razgovor,a nazalost vrlo cesto to ne dobijaju. Moje iskustvo je takvo da ako tokom skolske godine ucenike tretiras kao osobe koje imaju pravo na svoje misljenje,kao saradnike i trudis se da o svakoj oceni porazgovarate,na kraju nema nikakvih problema. Sve sto je u tekstu navedeno je samo posledica lose komunikacije i medjusobnog neuvazavanja...

Ucenik

pre 11 godina

Nasilje nad nastavnicima i profesorima je strasno.

Ali koliko smo mi psiholoskog nasilja doziveli od nekih nasih profesora pa ko ce njih da kaznjava? Za neke od profesora nismo ni smeli da trazimo komisiju jer pitanje je dal bi taj ili sledeci razred uopste polozili.

Dakle, treba probrati i nasilnike medju nastavnicima, koji se sistematski izivljavaju nad ucenicima, sto preko ocena, termina za kontrolne i pismene, sto po nacinu ispitivanja i obrazlozenja ocene itd..

Jadna deca

pre 11 godina

Gospodo draga,vidim da ovde ima svakojakih komentara po pitanju ove teme,a glavno pitanje je kome ovde zapravo treba zaštita?!Naravno da decu ne treba tući i da nije,pre svega ljudski,a tek ne pedagoški bilo koga "uzimati na zub",ali situacija u koju je naše školstvo zapalo je vrlo ozbiljna!Moje mišljenje je da kada je dete u školi,nastavnik je i otac i majka i tu je kraj.Postoje naravno nezadovoljstva roditelja prema nastavnicima zbog toga ili ako je dete specifično,ali te stvari i eventualni konflikti se rešavaju na roditeljskim sastancima ili,ako treba,sa školskim psihologom i pedagogom.Ali,postoje institucije ili škole u kojima roditelji znaju da se godinu dana ne pojave na roditeljskom sastanku!I to nije sve.Daću vam lični primer,pa vi presudite:Dakle,radio sam kao zamena kolegenici na porodiljskom u jednoj muzičkoj školi u provinciji godinu dana.Muzička škola,nov direktor,muzički obrazovan kao kokos ( postavljen,naravno po stranci matičnog mu drveta ).Naravno,i on je čuo za Betovena i Šopena,samo isto kao njegov "matičnjak" nije imao priliku da ih čuje uživo.Sedamnaest đaka dobijam u klasu (individualna nastava,moram naglasiti) od kojih 15 uopšte nema sluha.Psiholog,dama koja konstantno "juri" po školi nastavnike koji kasne sa predajom plana i programa (naravno,i mene među njima) i mrzi sve što je okružuje.Pritom,histeriju koju dotična širi,postavljate pitanje:Kome ovde,zapravo treba psiholog???Deca svakako neće posećivati tu osobu,čak i da im je najteže u životu!.Ali,roditelji su tek posebna priča.Od petoro đaka,roditelje nikada nisam upoznao.Nisu se udostojili da dođu da se upoznaju sa nastavnikom svog deteta(moram naglasiti da muzička škola nije obavezna,ali principi su isti)!Toliko o tome.Zatim slučaj devojčice koja je početkom drugog polugodišta slomila ruku.U aprilu sam zvao roditelje na fiksni i mobilni telefon da vidim da li se dete oporavilo i da li će dolaziti na nastavu.Niko se nije javljao i kada je došlo vreme godišnjeg ispita,poslato je pismo na kućnu adresu.Ispalo je da telefoni nisu u funkciji i da je mala pričala roditeljima da ona dolazi u MŠ,ali da ja nisam nikad tu??!Kada sam njenoj mami demantovao tu priču,ona mi je preko telefona rekla:Čim dođe kući,dobiće batine!Mamu nikada nisam upoznao,ali se nadam da je dete živo i zdravo,koliko to okolnosti dozvoljavaju,pošto se nikada više nismo sreli.I da se na kraju vratim na "Kokosa",kada mi uoči prijemnih ispita izgovara ključnu rečenicu:"Gledaj da svi budu primljeni!"Rekoh važi i odoh zbogom,sa zadovoljstvom!

Jelena

pre 11 godina

Novi Pravilnik o ocenjivanju predvidja mogucnost da se na razrednom vecu ne usvoji predlog ocene predmetnog profesora. Umesto toga, razredno vece daje svoju ocenu, uz obrazloznje u zapisniku, koji bi trebalo da stoji u dnevniku, izvestaju razrednog veca i direktora skole za datu skolsku godinu.
Dakle, poklanjanje ocena je legalizovano i postoji nacin da se izbegne nasilje.
Sta, gospodo, kazete na ovo?
Sto se tice godisnjeg odmora, nastavnici podlezu Zakonu o radu i imaju resenje o godisnjem odmoru kao bilo koji zaposleni. Razlika je u tome sto drzavne skole postuju zakon, a privatnici ne. Privatnici prete krivicnom prijavom kada im zaposleni koji je na visoj poziciji ''preti'' otkazom i odlaskom u drugu firmu.
Inace, ove godine u drugom polugodistu radili smo i subotom i nedeljom....itd. Mrzi me da objasnjavam...zapravo muka mi je od toga.

PROSVETAR

pre 11 godina

S početka karijere, kad bi mi se pojavio problem, bilo mi je normalno da pozovem roditelje. Međutim, vrlo brzo sam došla do zaključka da problem nikad nije u detetu, već u njegovom roditelju. Odustala sam od te prakse, pa sad pokušavan da sve rešim sama i u okviru škole...
Za svaki posao u ovoj zemlji potrebno je završiti neku školu i imati neku diplomu. Jedino RODITELJ i POSLANIK ne moraju da imaju ni obuku ni sertifikat (čak ni OŠ)! To može biti svako! I šta onda možeš da očekuješ od takve države!?!
Pristojne zemlje imaju obuku za nepodobne roditelje, koje obično škola prijavi nadležnim institucijama. Deca im se i oduzimaju, privremeno ili trajno... Neke zemlje prosto brinu o svojim građanima i svojoj budućnosti, a neke ne...

Vladimir

pre 11 godina

Ovde je obrazovanje spalo na guslanje o istoriji i nista vise. Mi smo totalno propalo drustvo. Vec 25 generacija nam je odgajano u moralnoj kaljuzi, nema tu pomoci.

C

pre 11 godina

Pa ovako, daleko od toga da su svi profesori cvecke, kao i da postoje definitivno oni koji ne bi trebali da rade taj posao, ali o tome bi trebali da vode racuna direktori i prosvetne vlasti. O tome svakako ne bi trebao da sudi neki roditelj ili jos gore ucenik koji ce da zvizne samarcinu nastavnici samo zato sto mu je dala zasluzenu ocenu, a ucenik je fizicki jaci od nje.Sa napretkom demokratije i navale decjih, i ko zna kojih jos, prava dosli smo u situaciju da se ucenicima obracamo sa Vi, a oni nama sa Ti. Samo iz tog razloga podrzavam ideju da se nastavnicima da status sluzbenog lica, (ne moraju da dobijaju pistolje da bi to postali, @profesor je malo neobrazovan). Da se razumemo, ja, licno, nisam nikada imao problema sa ucenicima, niti sa roditeljima.

Jovan Ristic

pre 11 godina

Generalizovanje je skoro uvek pogrešno, ali moram da kažem da su naši nastavnici bez autoriteta, bez entuzijazma a mnogi i bez znanja. Uz to, primaju sasvim pristojne plate za onih par sati koje provedu na poslu, kad nisu na nekom od raspusta. Poštovanje se zaslužuje, a deca sve primete.

Divos

pre 11 godina

Чланак одсликава стање у којем се налази наше друштво. И где је највећи проблем? Закони не штите довољно просветне раднике, па могуће да има истине, али није ту највећи проблем, директори школа се понашају као Понције Пилат, и немају довољно (или никакво) разумевања и сензибилитета за своје упослене, па вероватно има истине, али није ни ту главни проблем, просвета је потцењена, наставници нису довољно плаћени, истина је, али то ипак нема везе са овим чланком и проблемом. А проблем је свест родитеља, и наша свест која даје подршку једном колективном мишљењу, а то је, родитељи су увек у праву, наша деца су најпаметнија, највреднија и одакле право неком тамо наставнику да да мању оцену него што то наша деца заслужују. И чујемо свакодневно од наших пријатеља и суграђана таква "дубокоумна" размишљања од ових свакако нереалних родитеља, и често им дајемо вербалну подршку, понекад мало додамо, понекад их и бодримо да учине нешто одлучније (и свакако неразумно).
Наш човек је најопаснији када је убеђен да је у праву, а родитељи као родитељи, када су убеђени да су неспорно у праву, имају право на све да би "заштитили" своју децу, и да вербално нападну наставника, и да шамарају, па и нешто горе.
Време јесте турбулентно и немилосрдно, за факултет се тражи просек оцена, добијају се (или губе) бодови, добија се или губи много, свакако завлада психоза, али родитељи пре свега морају бити реалнији, поштенији и према себи, и својој деци, а сви се морамо подобро мењати.

Nemanja

pre 11 godina

Deca koja su odrastala devedesetih, uz grand paradu i dnevnik rts-a danas su postala roditelji... Sta mislite, kako ce izgledati srbija, kada njihova deca postanu roditelji?

Kolektivna paranoja, razne psihoze i kompleksi, sistematski sireni devedesetih (od price o srpskoj deci koju "balije" bacaju lavovima u zoloskom vrtu u sarajevu, do "cinjenice" da se ceo svet urotio protiv nas, zato sto smo lepsi i pametniji od svih i da nas samo rusi i kinezi vole) danas dolaze do izrazaja...

Vojkan

pre 11 godina

samo neka mi neko objasni moj slucaj... prvak skole u sahu na skolskom okruznom,za skolu igrao kosarku, osvojio u rukometu skolsku olimpijadu (rukometom se prof. bavim) i zakljuce mi 3. iz fizickog! a drugarica koja ima 30kilograma viska, dobije 4. ja na sve casove isao, ona onako... Gde je tu pravda? kako reagovati u toj situaciji? Inace to je bilo 98god. profesor fizikog i dalje predaje. da deci loptu i cao...

Boky car

pre 11 godina

Naravno da treba zastititi nastavnike od nasilnika, ali dosta mi je vaseg kukanja. Treba vam uvesti najstroze nezavisne kontrole. Nista ne radite, a hocete plate. Sad da vam udje kontrola u skole, polovina vas nije na radnim mestima, sto nastavnog, sto vannastavnog osoblja. Zivim u blizini skole, svako malo izadje neko. Sto na pivce, sto do grada. Razredni na roditeljskom trazi da radimo VISE sa decom. Dva deteta izgubio na ekskurziji. Slucajno naleteli na drugi autobus iz iste skole koji ih je "pokupio". A kvalitet nastave NULA. Moje dete imalo 32 boda na prijemnom. Nastavnici koji ga spremali kazu zna sve. Ja se cudio, jer znam koliko nezna, zato sam ih i placao. Svaka cast nastavnicima koji ne spadaju u ovu grupu. Zbog njih i treba uvesti ovakve kontrole.

milica

pre 11 godina

Jedva cekam socijalni program u skolstvu. Toliko *strucnjaka*, toliko naklapaca, toliko kukumavki, dzabalebarosa na casovima koji samo na rade na privatnim casovima, tentavih nastavnika fizickog, nepismenih srbista, krutih i zatucanih poducavalaca prirodnih i tehnickih nauka koji znaju samo ono sto su naucili pre dvadest godina i kao trla -baba -lan premotavaju istu traku, bez ukuljucivanja mozga. Pametna deca tu nemaju sta da traze, osrednji bifleri ili *zastticeni* mogu napred. Napred? Kuda? Pa, u bolju buducnost koju su im pripremili tvorci ove rajske Srbije, izmedju ostalih i prosvetari.DET

Lajavica

pre 11 godina

@(Mirjana, 7. avgust 2012 03:45)
Draga Mirjana, to o cemu Vi govorite je vazilo pre 30 i vise godina. Mi koji danas skolujemo decu vodimo veliku borbu s prosvetnim radnicima, da svojim ponasanjem i primerom koji daju ne kvare ono sto mi radimo kod kuce.
Veliko postovanje izuzecima i ljudima koji vole taj posao, ali velika vecina ne zasluzuje da radi u prosveti.
Ne moze profesor da kasni 20 minuta na prvi cas, a deci da daju neopravdane za 5 minuta zakasnjenja. Ne moze profesor da podeli 15 jedinica zato sto je ostatak odeljenja pobegao za casa. Takav profesor treba da nagradi (nekom lepom recju) decu koja su ostala na casu, a ne da ih kaznjava, besan sto su ostali pobegli.
Ne moze prosvetni radnik u odeljenju od 39 ucenika da zakljuci 36 jedinica na kraju godine. Od tih 36, njih 18 bi bili odlicni da nema njegove jedinice...
Itd, itd, itd.....
Primera je milion. Ne zagovaram fizicko nasilje ni u jednom slucaju, pa ni prema prosvetnim radnicima, ali sam za OZBILJNU kontrolu trenutno zaposlenih i za gusto sito pri primanju novih.
Inace, kao drustvo cemo stvarno otici dodjavola

Goran 1977

pre 11 godina

Kako bi ja slatko isamarao ucitelja iz osnovne skole za 30000 din.
Prosto je bilo neverovatno da konjina od 100 kg samara dete od od 25 kg.
Ne podrzavam ovo da klinci maltretiraju profesore,ali to je samo primer da nikad nije bilo posteno a nece ni biti.

Boky

pre 11 godina

Ja podrzavam ucenike, u moje vreme kada sam ja isao u skolu, dobijao sam batine od profesora a da nisam ni bio kriv a i kad sam se zalio niko mi nije verovao.

Profesor

pre 11 godina

O, Bože, kakvog jadnog teksta! Nastavnici, pa vi ste po definiciji profesionalni vaspitači. Valjda bi trebalo da znate kako se vaspitava odnosno vodi razvoj mladih. Znate li kako se pedagoški vodi razvoj psiholoških i fizičkih dispozicija mladih? Ne znate? To je kao kad bi se lekari žalili što pacijenti nisu zdravi pa oni moraju da ih leče, a oni to ne znaju jer su pacijenti "loši". Da znate kako se vaspitavanjem vodi razvoj , ne biste kukali i tražili status "službenog lica". SLUŽBENO LICE NOSI PIŠTOLJ i zbog pištolja je uvek u pravu.Prosvetari, učite pedagogiju i psihologiju. Bez toga vam nema profesije kojom se bavite. Svaki nastavnik koji to zna nikada mu se neće desiti da ošamari učenika a kamoli učenik njega. Mladost vas ošamari zato što ne znate da se mladost ne šamara. Ona traži sagovornika. Pedagoija, pedagogija, psihologija...učite i samo učite nastavnici.A ovaj Antić iz nekog sindikata...Jadan čovek, našo pa zašo u intrevjuima. Kakve veze ima sindikat obrazovanja sa vaspitanjem mladih?

Djak

pre 11 godina

Pa naravno da je svakog briga samo za ocene, jer znanje koje stekne u 95% srednjih (i osnovnih) skola nece moci da primeni kada se zaposli. Kamo lepe srece da se uce samo prave stvari pa da je znanje bitnije od ocene.

I jos nesto, dzaba nekom znanje ako nema adekvatne ocene jer ce onda ostati ispod crte za upis u fakultet / srednju skolu.

Jovan Ristic

pre 11 godina

Generalizovanje je skoro uvek pogrešno, ali moram da kažem da su naši nastavnici bez autoriteta, bez entuzijazma a mnogi i bez znanja. Uz to, primaju sasvim pristojne plate za onih par sati koje provedu na poslu, kad nisu na nekom od raspusta. Poštovanje se zaslužuje, a deca sve primete.

Boky

pre 11 godina

Ja podrzavam ucenike, u moje vreme kada sam ja isao u skolu, dobijao sam batine od profesora a da nisam ni bio kriv a i kad sam se zalio niko mi nije verovao.

Sasa

pre 11 godina

E pa djace uspeo si u tri recenice da das tri kontradiktorne izjave. Poenta, poslednja recenica, jeste da smatras da je ipak ocena na kraju najvaznija. . Sedi, jedan.

Ucenik

pre 11 godina

Nasilje nad nastavnicima i profesorima je strasno.

Ali koliko smo mi psiholoskog nasilja doziveli od nekih nasih profesora pa ko ce njih da kaznjava? Za neke od profesora nismo ni smeli da trazimo komisiju jer pitanje je dal bi taj ili sledeci razred uopste polozili.

Dakle, treba probrati i nasilnike medju nastavnicima, koji se sistematski izivljavaju nad ucenicima, sto preko ocena, termina za kontrolne i pismene, sto po nacinu ispitivanja i obrazlozenja ocene itd..

Bari1991

pre 11 godina

Kada su se donosili ti nebulozni zakoni o tzv. "pravima deteta",a ustvari zakoni koji stite divljake,huligane i buduce kriminalce,prosvetni radnici su cutali i bili u misjoj rupi.Iako su oni najvise pogodjeni tim zakonima,nisu digli glas,kao sto ga dizu kada im jedan mesec kasni topli obrok ili ne dobiju povecanje plate koje su zacrtali u svojim glavama.I uporno stite bezobraznu decu,naustrb mirnih djaka.E pa gospodo,ranije ste trebali da mislite o tome,sad ispastajte!!!

Goran 1977

pre 11 godina

Kako bi ja slatko isamarao ucitelja iz osnovne skole za 30000 din.
Prosto je bilo neverovatno da konjina od 100 kg samara dete od od 25 kg.
Ne podrzavam ovo da klinci maltretiraju profesore,ali to je samo primer da nikad nije bilo posteno a nece ni biti.

anonymous

pre 11 godina

neke tamo daleke, recimo 1960, kada dete nije htelo da ide u školu njegov otac je odlazio u zatvor... izgleda da je nama stvarno potrebna diktatura (neki oblik) da bi bili, ako ne bolji ljudi onda sigurno obrazovaniji :) poražavajuće je to koliko smo se srozali u svakom smislu za samo 25 godina...

abraxas

pre 11 godina

Ja radim u prosveti i sa nicim slicnim se nisam do sada srela. Kada su frustracije vece raste i agresivnost,pa je tako i sa decom koja ocekuju razumevanje i razgovor,a nazalost vrlo cesto to ne dobijaju. Moje iskustvo je takvo da ako tokom skolske godine ucenike tretiras kao osobe koje imaju pravo na svoje misljenje,kao saradnike i trudis se da o svakoj oceni porazgovarate,na kraju nema nikakvih problema. Sve sto je u tekstu navedeno je samo posledica lose komunikacije i medjusobnog neuvazavanja...

neuki

pre 11 godina

@profesor
Dete vidi se da mladost govori iz tebe. Obaveza profesora je da predaju i uce decu po propisanom planu i programu,a ne da ih vaspitavaju. Vaspitanje polazi od kuce,a za one koji bi da ih profesori vaspitavaju, lepo odu u popravno-vaspitnu ustanovu i tamo probaju da samaraju profesore. Podrska za profesore da dobiju status sluzbenog lica!

Boky car

pre 11 godina

Naravno da treba zastititi nastavnike od nasilnika, ali dosta mi je vaseg kukanja. Treba vam uvesti najstroze nezavisne kontrole. Nista ne radite, a hocete plate. Sad da vam udje kontrola u skole, polovina vas nije na radnim mestima, sto nastavnog, sto vannastavnog osoblja. Zivim u blizini skole, svako malo izadje neko. Sto na pivce, sto do grada. Razredni na roditeljskom trazi da radimo VISE sa decom. Dva deteta izgubio na ekskurziji. Slucajno naleteli na drugi autobus iz iste skole koji ih je "pokupio". A kvalitet nastave NULA. Moje dete imalo 32 boda na prijemnom. Nastavnici koji ga spremali kazu zna sve. Ja se cudio, jer znam koliko nezna, zato sam ih i placao. Svaka cast nastavnicima koji ne spadaju u ovu grupu. Zbog njih i treba uvesti ovakve kontrole.

Lajavica

pre 11 godina

@(Mirjana, 7. avgust 2012 03:45)
Draga Mirjana, to o cemu Vi govorite je vazilo pre 30 i vise godina. Mi koji danas skolujemo decu vodimo veliku borbu s prosvetnim radnicima, da svojim ponasanjem i primerom koji daju ne kvare ono sto mi radimo kod kuce.
Veliko postovanje izuzecima i ljudima koji vole taj posao, ali velika vecina ne zasluzuje da radi u prosveti.
Ne moze profesor da kasni 20 minuta na prvi cas, a deci da daju neopravdane za 5 minuta zakasnjenja. Ne moze profesor da podeli 15 jedinica zato sto je ostatak odeljenja pobegao za casa. Takav profesor treba da nagradi (nekom lepom recju) decu koja su ostala na casu, a ne da ih kaznjava, besan sto su ostali pobegli.
Ne moze prosvetni radnik u odeljenju od 39 ucenika da zakljuci 36 jedinica na kraju godine. Od tih 36, njih 18 bi bili odlicni da nema njegove jedinice...
Itd, itd, itd.....
Primera je milion. Ne zagovaram fizicko nasilje ni u jednom slucaju, pa ni prema prosvetnim radnicima, ali sam za OZBILJNU kontrolu trenutno zaposlenih i za gusto sito pri primanju novih.
Inace, kao drustvo cemo stvarno otici dodjavola

Johnny

pre 11 godina

Ja bih i roditelje i decu ponovo u klupe. To ti je nekultura, nevaspitanje i neobrazovanost roditelja koju su pokupila njihova deca.

profesor, al pravi

pre 11 godina

E, moj đače, koliko si ti samo u zabludi! Ali nije tvoja greška. To je nešto što se od malih nogu sluša u kući i onda ponavlja kao mantra. To što tvoji roditelji ne mogu na poslu da primenjuju ono što su naučili u školi je zato što su posle škole stali sa učenjem. Ali ako je to i bilo moguće u dvadesetom veku, u ovom, u kojem ti živiš, nikako nije moguće. Zar i sam ne vidiš kojom brzinom tehnologija napreduje. Kada stigneš do kraja škole, ono što si učio na početku je već zastarelo, sve da je program pisan te godine kada si počinjao. A pravljenje programa je ozbiljna stvar i nemoguće je da se stalno i iznova radi. To je normalno i prirodno i na sreću da je tako, jer bismo tapkali u mestu. Ono što je važno je da stekneš široko i jako temeljno opšte obrazovanje koje će ti omogućiti brzo snalaženje i učenje novog, a ne da se stalno vraćaš unazad i utvrđuješ nešto što si davno morao da savladaš. Ono što je važno je da naučiš da učiš i da kritički misliš, a ne da memorišeš i prosto reprodukuješ. Nažalost, ostaje pitanje nedovoljnog broja stručnog kadra da sprovodi ovakve ciljeve, ali je to pitanje koje se ukršta sa pitanjem opšteg pada sistema vrednosti i nije tema. Ako ti neko danas tvrdi da zna koje će ti veštine biti potrebne kada i ako se zaposliš, onda je to neko ko vidi da će ovo društvo stajati u mestu. Možda ono i stoji zbog takvih razmišljanja.

Vojkan

pre 11 godina

samo neka mi neko objasni moj slucaj... prvak skole u sahu na skolskom okruznom,za skolu igrao kosarku, osvojio u rukometu skolsku olimpijadu (rukometom se prof. bavim) i zakljuce mi 3. iz fizickog! a drugarica koja ima 30kilograma viska, dobije 4. ja na sve casove isao, ona onako... Gde je tu pravda? kako reagovati u toj situaciji? Inace to je bilo 98god. profesor fizikog i dalje predaje. da deci loptu i cao...

Vladimir

pre 11 godina

Ovde je obrazovanje spalo na guslanje o istoriji i nista vise. Mi smo totalno propalo drustvo. Vec 25 generacija nam je odgajano u moralnoj kaljuzi, nema tu pomoci.

milica

pre 11 godina

Jedva cekam socijalni program u skolstvu. Toliko *strucnjaka*, toliko naklapaca, toliko kukumavki, dzabalebarosa na casovima koji samo na rade na privatnim casovima, tentavih nastavnika fizickog, nepismenih srbista, krutih i zatucanih poducavalaca prirodnih i tehnickih nauka koji znaju samo ono sto su naucili pre dvadest godina i kao trla -baba -lan premotavaju istu traku, bez ukuljucivanja mozga. Pametna deca tu nemaju sta da traze, osrednji bifleri ili *zastticeni* mogu napred. Napred? Kuda? Pa, u bolju buducnost koju su im pripremili tvorci ove rajske Srbije, izmedju ostalih i prosvetari.DET

Jadna deca

pre 11 godina

Gospodo draga,vidim da ovde ima svakojakih komentara po pitanju ove teme,a glavno pitanje je kome ovde zapravo treba zaštita?!Naravno da decu ne treba tući i da nije,pre svega ljudski,a tek ne pedagoški bilo koga "uzimati na zub",ali situacija u koju je naše školstvo zapalo je vrlo ozbiljna!Moje mišljenje je da kada je dete u školi,nastavnik je i otac i majka i tu je kraj.Postoje naravno nezadovoljstva roditelja prema nastavnicima zbog toga ili ako je dete specifično,ali te stvari i eventualni konflikti se rešavaju na roditeljskim sastancima ili,ako treba,sa školskim psihologom i pedagogom.Ali,postoje institucije ili škole u kojima roditelji znaju da se godinu dana ne pojave na roditeljskom sastanku!I to nije sve.Daću vam lični primer,pa vi presudite:Dakle,radio sam kao zamena kolegenici na porodiljskom u jednoj muzičkoj školi u provinciji godinu dana.Muzička škola,nov direktor,muzički obrazovan kao kokos ( postavljen,naravno po stranci matičnog mu drveta ).Naravno,i on je čuo za Betovena i Šopena,samo isto kao njegov "matičnjak" nije imao priliku da ih čuje uživo.Sedamnaest đaka dobijam u klasu (individualna nastava,moram naglasiti) od kojih 15 uopšte nema sluha.Psiholog,dama koja konstantno "juri" po školi nastavnike koji kasne sa predajom plana i programa (naravno,i mene među njima) i mrzi sve što je okružuje.Pritom,histeriju koju dotična širi,postavljate pitanje:Kome ovde,zapravo treba psiholog???Deca svakako neće posećivati tu osobu,čak i da im je najteže u životu!.Ali,roditelji su tek posebna priča.Od petoro đaka,roditelje nikada nisam upoznao.Nisu se udostojili da dođu da se upoznaju sa nastavnikom svog deteta(moram naglasiti da muzička škola nije obavezna,ali principi su isti)!Toliko o tome.Zatim slučaj devojčice koja je početkom drugog polugodišta slomila ruku.U aprilu sam zvao roditelje na fiksni i mobilni telefon da vidim da li se dete oporavilo i da li će dolaziti na nastavu.Niko se nije javljao i kada je došlo vreme godišnjeg ispita,poslato je pismo na kućnu adresu.Ispalo je da telefoni nisu u funkciji i da je mala pričala roditeljima da ona dolazi u MŠ,ali da ja nisam nikad tu??!Kada sam njenoj mami demantovao tu priču,ona mi je preko telefona rekla:Čim dođe kući,dobiće batine!Mamu nikada nisam upoznao,ali se nadam da je dete živo i zdravo,koliko to okolnosti dozvoljavaju,pošto se nikada više nismo sreli.I da se na kraju vratim na "Kokosa",kada mi uoči prijemnih ispita izgovara ključnu rečenicu:"Gledaj da svi budu primljeni!"Rekoh važi i odoh zbogom,sa zadovoljstvom!

Nemanja

pre 11 godina

Deca koja su odrastala devedesetih, uz grand paradu i dnevnik rts-a danas su postala roditelji... Sta mislite, kako ce izgledati srbija, kada njihova deca postanu roditelji?

Kolektivna paranoja, razne psihoze i kompleksi, sistematski sireni devedesetih (od price o srpskoj deci koju "balije" bacaju lavovima u zoloskom vrtu u sarajevu, do "cinjenice" da se ceo svet urotio protiv nas, zato sto smo lepsi i pametniji od svih i da nas samo rusi i kinezi vole) danas dolaze do izrazaja...

C

pre 11 godina

Pa ovako, daleko od toga da su svi profesori cvecke, kao i da postoje definitivno oni koji ne bi trebali da rade taj posao, ali o tome bi trebali da vode racuna direktori i prosvetne vlasti. O tome svakako ne bi trebao da sudi neki roditelj ili jos gore ucenik koji ce da zvizne samarcinu nastavnici samo zato sto mu je dala zasluzenu ocenu, a ucenik je fizicki jaci od nje.Sa napretkom demokratije i navale decjih, i ko zna kojih jos, prava dosli smo u situaciju da se ucenicima obracamo sa Vi, a oni nama sa Ti. Samo iz tog razloga podrzavam ideju da se nastavnicima da status sluzbenog lica, (ne moraju da dobijaju pistolje da bi to postali, @profesor je malo neobrazovan). Da se razumemo, ja, licno, nisam nikada imao problema sa ucenicima, niti sa roditeljima.

Mirjana

pre 11 godina

Zalosno je videti ovakve vrste komentara u kojima se staje na stranu nasilja i bezakonja. Da li ste vi, ljudi, svesni da su prosvetni radnici drugi roditelji? Od toga kako vaspitavaju nasu decu, kakve sisteme vrednosti im usade, na koji nacin ih usmere, takvo ce biti citavo drustvo. Ne moze se uticati na promenu svesti odraslog coveka. On je formirana licnost. Ukoliko je krenuo losim putem, tesko se moze bilo sta uciniti. Ali, kada se stvari u startu postave na svoje mesto, u najranijem uzrastu, do anomalija u drustvu ne moze doci. Zato je porodica, kao osnovna celija drustva, najvaznija u vaspitanju dece, a odmah potom dolazi skola i prosvetni radnici. Ako zelimo da iskorenimo negativne drustvene pojave, moramo se ujediniti i pruziti svu podrsku nastavnicima u toj borbi. Ali ne... Njihov rad se potcenjuje, a funkcija degradira. Kao sto je ucenik danas napao nastavnika, tako ce sutra i roditelja, a prekosutra.... Svi kazu: Nastavnik ima problema sa ucenicima jer ne zna pedagogiju i psihologiju. A da li se neko zapitao kakav je uticaj celokupnog drustva i medija na ucenike? Kakva se poruka salje? Da pevacice koje nastupaju gole na Pinku imaju brdo para; kriminalci i mafijasi grade vile na Dedinju; neznalice sa jedva zavrsenom skolom preko veze ili stranke dolaze do posla... Da li mislite da je u takvom okruzenju nastavnicima lako da ucenicima usade pravi sistem vrednosti? Da li ce oni imati zelju da uce kada znaju da mogu lako doci do novca nelegalnim putem? Razmislite o tome.

Потпоручник

pre 11 godina

А шта би родитељи хтели, да им наставници и професори васпитају децу? А зашто нисте онда некоме другом дали и да их направи??? Васпитање се стиче кући. А ако родитељи малтретирају професоре шта очекивати од деце? Такве родитеље слати на робију или дебело ударити по џепу!

Android

pre 11 godina

Tako se perfidno unistava jedna drzava. Pod izgovorom da uvodis evropske zakone, dopustas da bezobrazluk i nevaspitanje ispliva na povrsinu, da oni nadvladaju pristojnost i disciplinu, onda si zavrsio vise od pola posla. Zemlja je gotova, kad joj unistis znanje.

Jelena

pre 11 godina

Novi Pravilnik o ocenjivanju predvidja mogucnost da se na razrednom vecu ne usvoji predlog ocene predmetnog profesora. Umesto toga, razredno vece daje svoju ocenu, uz obrazloznje u zapisniku, koji bi trebalo da stoji u dnevniku, izvestaju razrednog veca i direktora skole za datu skolsku godinu.
Dakle, poklanjanje ocena je legalizovano i postoji nacin da se izbegne nasilje.
Sta, gospodo, kazete na ovo?
Sto se tice godisnjeg odmora, nastavnici podlezu Zakonu o radu i imaju resenje o godisnjem odmoru kao bilo koji zaposleni. Razlika je u tome sto drzavne skole postuju zakon, a privatnici ne. Privatnici prete krivicnom prijavom kada im zaposleni koji je na visoj poziciji ''preti'' otkazom i odlaskom u drugu firmu.
Inace, ove godine u drugom polugodistu radili smo i subotom i nedeljom....itd. Mrzi me da objasnjavam...zapravo muka mi je od toga.

Tužna istina

pre 11 godina

Srbiju će totalno uništiti sav ološ koji je isplivao na površinu, prvo 90', a zatim demokratskih 2000'. Laku noć svima, do možda nekog novog jutra i neke nove generacije koja još nije ni u planu. To jutro kako stvari stoje neće dočekati mnogi mladi ljudi. Životi kulturnih, obrazovanih i normalnih ljudi odavno su izbrisani, ali mnogi toga nisu svesni. Ti životi nisu žrtvovani radi budućnosti Srbije već radi ličnih interesa bagre.

PravdaNS

pre 11 godina

Stvarno je katastrofa po školama! Ja bih menjala zakon podhitno. Ovakva anarhija po školama je bruka i sramota za sve. Zašto se ova naša država ne ugleda na Kineze pa uvede njihova pravila igre? Disciplina, red i rad, i poštovanje profesora moraju da postoje u školama ako želimo da se deca formiraju kao odgovorni i kulturni ljudi. Ovako dobijamo debilne generacije non-stop, koji će kasnije da rađaju i vaspitavaju nove male debile i tako u krug. I šta ćemo dobiti? DEBILNU NACIJU! I po tome će nas prepoznavati svuda u Svetu i nipočemu drugom.

AL

pre 11 godina

Ovo me podseća na karikaturu koji sam video u Politici. Na prvoj slici 1975, profesorka visoko podignutog nosa, učenik zguren nije veći od makovog zrna a roditelji mu pokazuju ocene i govore:"Kakve su ovo ocene?"
Zatim druga slika 2010, učenik širokog osmeha i visokog nosa a roditelji viču na nastavnicu koja samo sto se ne preturi sa stolice od nelagodnosti.

Divos

pre 11 godina

Чланак одсликава стање у којем се налази наше друштво. И где је највећи проблем? Закони не штите довољно просветне раднике, па могуће да има истине, али није ту највећи проблем, директори школа се понашају као Понције Пилат, и немају довољно (или никакво) разумевања и сензибилитета за своје упослене, па вероватно има истине, али није ни ту главни проблем, просвета је потцењена, наставници нису довољно плаћени, истина је, али то ипак нема везе са овим чланком и проблемом. А проблем је свест родитеља, и наша свест која даје подршку једном колективном мишљењу, а то је, родитељи су увек у праву, наша деца су најпаметнија, највреднија и одакле право неком тамо наставнику да да мању оцену него што то наша деца заслужују. И чујемо свакодневно од наших пријатеља и суграђана таква "дубокоумна" размишљања од ових свакако нереалних родитеља, и често им дајемо вербалну подршку, понекад мало додамо, понекад их и бодримо да учине нешто одлучније (и свакако неразумно).
Наш човек је најопаснији када је убеђен да је у праву, а родитељи као родитељи, када су убеђени да су неспорно у праву, имају право на све да би "заштитили" своју децу, и да вербално нападну наставника, и да шамарају, па и нешто горе.
Време јесте турбулентно и немилосрдно, за факултет се тражи просек оцена, добијају се (или губе) бодови, добија се или губи много, свакако завлада психоза, али родитељи пре свега морају бити реалнији, поштенији и према себи, и својој деци, а сви се морамо подобро мењати.

PROSVETAR

pre 11 godina

S početka karijere, kad bi mi se pojavio problem, bilo mi je normalno da pozovem roditelje. Međutim, vrlo brzo sam došla do zaključka da problem nikad nije u detetu, već u njegovom roditelju. Odustala sam od te prakse, pa sad pokušavan da sve rešim sama i u okviru škole...
Za svaki posao u ovoj zemlji potrebno je završiti neku školu i imati neku diplomu. Jedino RODITELJ i POSLANIK ne moraju da imaju ni obuku ni sertifikat (čak ni OŠ)! To može biti svako! I šta onda možeš da očekuješ od takve države!?!
Pristojne zemlje imaju obuku za nepodobne roditelje, koje obično škola prijavi nadležnim institucijama. Deca im se i oduzimaju, privremeno ili trajno... Neke zemlje prosto brinu o svojim građanima i svojoj budućnosti, a neke ne...