Nedelja, 05.08.2012.

11:06

Kinezi nam grade Koridor 11?

Kineska firma Mostovi i putevi uputila je ponudu preduzeću Koridori Srbije za finansiranje i izgradnju preostalih deonica na Koridoru 11 od Beograda do Boljara.

Izvor: RTS

Kinezi nam grade Koridor 11? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

75 Komentari

Sortiraj po:

ОСТРУЖНИЦА ЧАЧАК

pre 11 godina

Најцелисходније је да се изгради ауто-пут са две одвојене траке (свака по 3 траке) за брзине од 130 км насат, од моста код Остружнице - до Чачка ,
а даље према Пештеру и Црној Гори једна трака (тј. полу ауто-пут) за брзине до 100 км на сат (док се не види густина саобраћаја).
Те новце је целисходније уложити у једну траку ауто-пута Алексинац - Крушевац - Краљево - Чачак - Ужице - Вишеград,
где је много већа густина саобраћаја, а и како би се повезала источна и централна Србија са Републиком Српском.

Vetrometina

pre 11 godina

Po čemu je autoput do Crne Gore prioritet za Srbiju? Putna veza sa Crnom Gorom treba njima , a ne nama. Mi se trebamo baviti putevima unutar Srbije, i sa mnogo manje novca
(Nebojša, 6. avgust 2012 09:27)

Zato, mladiću, što nam 1/5 Srbije živi od izvoza u Crnu Goru, a 1/15 od gastarbajterskog rada dole, ako nisi znao. Lako je kad te izdržavaju ćale i keva, pa misliš da sve možeš. Posle se sudariš sa tužnom realnošću: ekonomski, Crnogorci su znatno ispred nas, a s obzirom na našu novu vlast, i njihov napredak ka EU i NATO, biće još više. Ovaj put treba nama i da povežemo 2,2 miliona ljudi koji žive na potezu od BG do crnogorske granice, a koji nikada nisu imali civilizovanu putnu infrastrukturu. Nije sva Srbija u Beogradu.
Koliko treba njima, ne znam, njihova stvar. Oni su pričali o Jadransko-Jonskoj magistrali, onda je došla kriza.

Primarno, ovaj put je potreban ITALIJANSKOM i RUSKOM kapitalu, a Srbi i Crnogorci i njihovi interesi su sporedna stvar u celoj priči.

darkside

pre 11 godina

Čekajte bre, kud ste "navrli": treba prvo ministri, braća od tetke i svastike da pokupuju zemljište kuda put treba da prođe. Pa onda prodaja tog zemljišta državi, pa tek onda koncesija!

bio_tamo!!

pre 11 godina

Само да се зна компанија које је одговорни извођач радова на пројекту Земун - Борча (са припадајућим саобраћајницама) зове се China Road and Bridge Corporation (CRBC) а не ПУТЕВИ И МОСТОВИ. СТРАШНО КАКО СУ.................

Balkan

pre 11 godina

I jos jednom pitanje, zasto te puteve ne uradimo sami??? Tolika ne zaposlenost! Jesmo li ne sposobni, glupi, ludi, ili samo lopovi i ne radnici??? Lopovi na vlasti, a ne radnici medju nama??

Stevan

pre 11 godina

Autoput do Crne Gore je utopija i besmislica za Srbiju, velika crna rupa za budzet, izvor prihoda za mrke, selje i velje. Evropska komisija je upozorila da je nepotrebno graditi autoput, za postojeci obim saobracaja dovoljan je moderan put za motorizovani saobracaj, niko u Evropi ne zna za koridor 11. Znaci, u pitanju je srpsko-crnogorska ujdurma XXI veka, lobisti su kupili odredjen broj politicara u svim partijama i svako novi ko dodje samo blebece o izmisljenom koridoru. Srbija je pred bankrotom a oni grade li grade, kao pred rat. Vlast u Srbiji je najveca opsnost za narod i zemlju.

sevarlica

pre 11 godina

Slažem se sa nekim komentatorima da ovo nije najbitnija trasa ni najbitniji posao, takođe bih dodao da mi se bitnijom i lakšom za izvođenje čini linije Novi Sad-Ruma-Šabac-Valjevo-Požega-Užice-Prijepolje-Pljevlja. Naravno trebalo bi spojiti Beograd-Obrenovac-Šabac mnogo boljim putem i liniju Užice-Čačak-Kragujevac, itd.

Ono što meni najviše smeta je što lagano određeni delovi Srbije postaju zanemareni i to potpuno nepravedno i neprofitno. Zašto mi radimo put ka CG? Zbog nešto malo letovanja i luke Bar? Mislim da je mnogo bitnija revitalizacija istočne Srbije posebno Podunavlja. Putevi ka Rumuniji i Bugarskoj nam donose veći potencijalni profit od CG.
Od Zaječara ka Negotinu i Kladovu preko Đerdapa ka Krajovi-Bukurestu-Konstanci a do Zaječara od Paraćina.

Lazar

pre 11 godina

Ispašćemo najgluplji narod na svetu ako potrošimo ovolike pare na projekat koji jedino ide u korist Crne Gore. Pri tom imamo hiljade bitnijih projekata: termoelektrane, škole, bolnice....

Nebojša

pre 11 godina

Po čemu je autoput do Crne Gore prioritet za Srbiju? Putna veza sa Crnom Gorom treba njima , a ne nama. Mi se trebamo baviti putevima unutar Srbije, i sa mnogo manje novca

Max

pre 11 godina

@(šilja, 5. avgust 2012 23:10) VOLIM KINU JER CRVENO JE BOJA LJUBAVI! :-)

"Crveno" je i boja krvi.
Poslovođe u Kini vole da citiraju Garibaldija: "I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat."

lost in translation

pre 11 godina

da li se iko pita koliko tih kineza planira da ostane u srbiji nakon zavrsetka radova? mozda zatraze autonomnost jednog dana kad ih bude vise...

Max

pre 11 godina

@(Kaurin, kvarni vlaski tip, 5. avgust 2012 16:10) "Posto u Srbiji od 2008 vlada autanazija uvedena parolom "Evropa ili srmt".
Ako bas mora da postoji neka parola onda iskreno bih voleo da vazi" Kina nema alternativu". Zuti su najsuperiornija rasa i od njih jako puno moze da se nauci. Pozdrav iz prelepe Nice"

Može da se nauči svašta, posebno kako da se radi duplo duže, a za 5 puta manje para. Samo zahvaljujući neverovatnoj ekploataciji svog stanovništva, a i brojnosti, Kina je tu gde jeste danas.

Samo ti uživaj u Nici, u toj "pokvarenoj" Evropi, uz parolu "Nas i Kineza milijarda i nešto", pa se priključi gradnji kad se vratiš.

Znao sam

pre 11 godina

Evo i "prostora" za muvanje:

"Mišić je precizirao da kredit predviđa učešće države sa 15 odsto sopstvenih sredstava, bilo tako što će tim sredstvima rešavati imovinsko-pravne odnose, finansirati projekte ili za neke druge namene."

Max

pre 11 godina

@(Dragan, 5. avgust 2012 16:56) "Pravi poslovi su oni gde se godinama pregovara, desetine ponudjaca prodefiluju a nadlezni od svakoga naplate proviziju. Tako se radi u zemlji Srbiji."

Naprotiv, pravi poslovi su oni gde imaš jednu "ispravnu ponudu" (primer Bus Plus-a) i/ili gde imaš 2-3 ponuđača koji su u dogovoru.

Ivan

pre 11 godina

Frljaju se milijardama. Porazavajuce, i ponizavajuce za gradjane. Da se plati put po 5x vecoj ceni od realne?! Gde to ima nego u zemlji gde je Velja Ilic ministar kradja i kapitaknih promasaja.

šilja

pre 11 godina

Jaaoooo samo da ovi naši nešto ne zamrse i ne upropaste! Oću bre za 4 sata da stignem do mora!!! MOLIM VAS BRAĆO KINEZI! POČNITE NA SVOJU RUKU AUTOPUT DOK SE OVI NAŠI FILOZOFI NE POSVAĐAJU OKO PROVIZIJE UNAPRED! AKO TREBA SVI ĆEMO DA IGRAMO ZA VAŠE FUDBALSKE KLUBOVE! VOLIM KINU JER CRVENO JE BOJA LJUBAVI! :-)

put

pre 11 godina

Ne znam samo kako ove vlasti nije sramota da se tako ponasaju prema zapadnoj Srbiji. Koja je to trasa, kako put pocinje od Surcina.
Dokle ce vise da nas zavlace, zaobilaze, uzimaju i nikad nista ne grade.
Koliko njima treba da naprave ljudski put, jos ga prave nekom levom trasom.

Brusli Noris

pre 11 godina

Ako 500.000.000 kineza dodju sa asovima,motikama i lopatama,koridori 10,11,12 i 13 ce biti gotovi za 5 dana. Samo,ko ce to nahraniti i napojiti?

Zoki

pre 11 godina

@vg
U kojim je to razvijenim ekonomijama odbačen razvoj infrastrukture? Ne radi se ovde o razvoju infrastrukture kao sredstvu za izlaz iz krize, nego o razvoju infrastrukture tamo gde ne postoji. Srpska ekonomija nije u krizi, ona je u stanju zapuštenosti i nerazvijenosti.
A što se tiče interesa, pa valjda je interes cele Srbije da se malo ravnomernije razvija, a ne da se svi nabijemo između Beograda i Novog Sada.

DARKO

pre 11 godina

A nasi putari i gradjevinari ce biti rasporedjeni duz trase da masu zastavicama i da bodre (naravno za dzabe) hiljade Kineza koji ce raditi i zaraditi a nasa deca ce vracati te dugove!!! Dosta bre svinjarija ovom narodu treba posao a ne da gledaju druge kako za nase pare rade!!!! Ko ce bre da zaustavi ovo ludilo??? Pa i mi treba od necega da zivimo i da hranimo decu... ili i dalje da gajimo trutove nezasite koji po svojim selima prave heliodrome!!!

SasaKuleas

pre 11 godina

@ sumadinac :
Ako si pažljivo čitao moj post video bi da se moj post odnosio na isplativost i upotrebljivost tog auto-puta..moderna saobraćajnica u profilu 'polu auto-puta' u potpunosti zadovoljava sve potrebne kriterijume za tu deonicu,a nama omogućava,kao državi,da ostatak novca usmeri u druge,takodje potrebne saobraćajnice...to što ste vi,Šumadinci,ponovo živnuli (V.I),i što smatrate da za godišnje tri put odlazak za BG treba da imate auto-put,to je druga priča...

Saša

pre 11 godina

@bosko

Takav koridor ne postoji! Pogledaj malo na Internetu Panevropske koridore i videćeš da ih ima samo 10. Pogledaj i sajt Puteva Srbije. Koridor 11 je Mrkina izmišljotina, samo ne znam zašto im ovi nazovi novinari daju publicitet i dozvoljavaju da obmanjuju narod.

Goran

pre 11 godina

@vg

Ima tu puno koristi. Taj autoput treba da poveze Italiju, preko Bari-Bar sa Rumunijom i Ukrajinom i dalje. Takodje, zapadna Srbija dobija konacno savremenu saobracajnicu. Nije infrastruktura visak, naprotiv, razvoj i privlacenje stranih investicija bez infrastrukture nisu moguci. Naravno, stoji da se mora pazljivo sagledavati i analizirati sta dugorocno donosi koristi ekonomiji i gradjanima zemlje.

crni domino

pre 11 godina

A gde su tu nasi gradjevinari?
A zaposljavanje nasih ljudi?
Ima li koga da zaustavi ove barabe u vlasti?
I Velji i Mrki dao bi koze, ne ovce, koze da cuvaju. I ja bi tako mogao: "Agde sam tu ja?"
Ma prolupali smo totalno! Svasta smo zapoceli nista dovrsili! A silne pare potrosili.

Teddy Picker

pre 11 godina

Deonica od Preljine do Čačka? Jel ovo greska onog ko je pisao ovaj tekst ili su Kinezi bas toliko "ozbiljno" prionuli na posao?

Atreides

pre 11 godina

>KoleM<

Pa kad kinezi grade most je jeftiniji ali ga prave oni.....kada pravi EUropa onda te most kosta do besvesti a oni angazuju nase radnike da za sicu izgrade most a oni lepo sebi milione u dzep i ne rade skoro nista

vg

pre 11 godina

Ovakvi aranzmani su nesto sto smo mi radili po nerazvijenim, nesvrstanim zemljama do sredine 80-tih. Razvoj infrastrukture kao recept za izlaz iz krize je cisto bacanje para i koncept odbacen u modernim ekonomijama. Pokazalo se da taj recept produzava krize na decenije i pored prividnog olaksanja u oblasti nezaposlenost. Zato se u danasnjim krizama niko normalan ne ubacuje u trosak pravljenja necega sto po definiciji ne moze doneti profit. Samo populisticki ideali industrijalizacije i posla za sve mogu izroditi ovakve ideje. Za kineze je svaki projekat dobar, pa cak i finansijski neutralan, jer ublazava neminovni prelaz sa pregrejanog na odrzivi razvoj i resava problem parkiranja nagomilanog novca. Za njih je svaka akciza prihvatljiva, pogotovu ako se domacin "ucipi sa kojom kintom" jer predstavnja cisti profit. Pitanje je: gde je tu nas interes?

Teddy Picker

pre 11 godina

Deonica od Preljine do Čačka? Jel ovo greska onog ko je pisao ovaj tekst ili su Kinezi bas toliko "ozbiljno" prionuli na posao?

Sumadinac

pre 11 godina

...
(SasaKuleas, 5. avgust 2012 14:26)

Evo odmah da ti kazem sta ce nam.
Mesec dana su se radila dva nadvoznjaka kod Gornjeg Milanovca, a saobracaj je bio preusmeren kroz grad, pored mog stana je prolazila magistrala, saobracaj na njoj je bio od 00 do 24, sleperi i kamioni idu non stop, autobusi idu non stop, to sto ti i ostali mislite da nema saobracaja na magistrali grdno se varate, magistrala je jedna velika luda kuca, a o broju udesa i izgubljenih zivota necu da razgovaram.
Cisto da znas Ibarska magistrala ide od Beograda do Kosovske Mitrovice, u Preljini se racva i za Crnu Goru i ima vise prolazaka makar ovde kod mene nego na svim tim priključcima koje si naveo.

Kaurin, kvarni vlaski tip

pre 11 godina

Posto u Srbiji od 2008 vlada autanazija uvedena parolom "Evropa ili srmt".
Ako bas mora da postoji neka parola onda iskreno bih voleo da vazi" Kina nema alternativu". Zuti su najsuperiornija rasa i od njih jako puno moze da se nauci.
Pozdrav iz prelepe Nice

KoleM

pre 11 godina

Najveci problem je nezaposlenost a mi dajemo posao Kinezima. Kad je Porr gradio most u Beogradu zaposlio je nase ljude. Kinezi kada grada most nisu ni jednog naseg zaposlili.

konan

pre 11 godina

Samo nek se gradi.Pa zamislite da imamo auto put gde god krenemo.Nesto sa ibarskom magistralom mora da se uradi pa makar i koncesijom,ako je resenje taj koridor 11 onda neka se radi i sa tim kinezima.

Dragan

pre 11 godina

Nema sanse da ovo prodje. Previse je jednostavno i jeftino. Pravi poslovi su oni gde se godinama pregovara, desetine ponudjaca prodefiluju a nadlezni od svakoga naplate proviziju. Tako se radi u zemlji Srbiji.

željko

pre 11 godina

1. Neka jedna mašina košta milion evra i neka je na radilištu potrebno 100 mašina to je 100 miliona evra.
2. Neka je potrebno pet stotina radnika koji primaju platu od po 500 evra to je 15 miliona evra za pet godina.
3. Neka se potroši nafte i djelova još 15miliona.
4. Za trista kilometara puta potrebno je oko 1500 hektara zemlje po cjeni banatske od 10000 evra za hektar to je 15miliona evra.
5. Neka im je potrebno 30 miliona kubika šljunka (100000 po km, nađoh na netu sada) i neka ga voze po 5 evra po kubiku to je 150 miliona evra. Materijal se plaća u dinarima ili drugim našim domaćim valutama, sigurno ga ne uvozimo iz Kine (mada, ko zna).
To je ukupno sve manje od 300 miliona evra za pet godina. Postavlja se pitanje šta košta ostalih dvije milijardi evra?
E, pa, košta to što kineze ništa ne košta. Zato ljudi i osvajaju svjet dok se mi igramo kapitalizma. Kakve dvije milijarde evra? Za te pare se može ozbiljna zemlja napraviti kada se vodi računa o svakom dinaru.

Voja

pre 11 godina

kamata se ne zna kao sto se ni za most navodno nije znao koliki je avans!!!
Kinezi moraju da odrze visoki rast privrede i posto shvataju da to u matuicnoj zemlji nece ici u nedogled nude povoljne kredite po celom svetu ali uy ogradu da dobar deo posla i materijal daju oni sami.

Koliko je nama taj put u takvom profilu potreban pitanje je. Podjetie koridorom X od Novog Sada ka seberu radnim danom. Na tzv. poluautoputu skoro da nema saobracaja. Na juznom delu ima saobracja do Nisa. Od Nisa do Leskovca saobracaj je minimalan.

Bojan

pre 11 godina

"Nije loše to što će domaće firme da rade 40%"

A po sadašnjem ugovoru sa Azerbejdžanom, domaće firme rade 50%.

Ali, naravno, treba ugovoriti nove provizije za u nove džepove, pa bi i da Kinezi nude da "domaće firme rade desetak posto, i to bilo "odlično".

Znamo svi vrlo dobro i sećamo se kako velja ilić ugovara "Putevne" poslove. Pogotovo kada se "samo kraducka".

SasaKuleas

pre 11 godina

Šta će nam pun profil auto-puta do Čačka!? Ovo što imamo i što je u 'završnoj' fazi izgradnje je potrebno i dovoljno..Za ostale važne pravce dovoljan je i profil puta sa dve trake u jednom pravcu..brže ćemo izgraditi,jeftinije,isplativije će biti s obzirom na frekventnost saobraćaja,i istovremeno neće biti narušena bezbednost...Spojite tako brzo i efikasno sa E-75 Kraljevo, Kruševac,Zaječar,Sombor,Bačku Palanku,Zrenjanin, Kikindu...Vršac povežite sa Zrenjaninom i Beogradom,Šabac sa E-70,Valjevo sa Šapcem za izlaz na E-70 i sa famoznim 'koridorom 11' za pravac prema E-75...

ironija zivota

pre 11 godina

samo koncesija. nasima vise nista ne.verujem! samo ima da nam natovare dug sa "povoljnom kamatom" koji ce da vracamo sledecih decenija!

Goran

pre 11 godina

Raspitajte se kako su Kineske firme koje su dobile tender za auto puteve u Poljskoj u 2010, zavr[ile posao. Tender dobijen sa upola nizim ponudama, drzava u 2011 raskinula ugovore zbog potpunog neizvrsavanja obazeza od strane Kineskih ugovaraca, lokalni podizvodjaci ostali na velikim nenaplativim potrazivanjima! Srpske firme, pazete se!

ZUMBUL AGA

pre 11 godina

Hvala Bogu jedne dobre i lepe vesti.Da je bilo pameti kod prosle vlade vec bi imali auto put do Cacka ali zbog strancarenja projekat je propao.Ovako veliki posao nase firme nisu u stanju da urade a mogu da budu podizvodjaci manjih radova sto uopste nije lose na svu ovu bedu kada sve firme stoje ne rade ili se gase.O Kinezima sve najbolje,neinformisani neka se malo obaveste-recimo neka pogledaju Diskaveri i Histori kanale pa ce videti nove moderne gradove,mostove i ostalo kako nicu bukvalno na livadama niizcega zahvaljujuci vrednim Kineskim radnicima i injzenjerima.
Dorodosli Kineski prijatelji.

Ime i prezime

pre 11 godina

Ponuda je dobra, glasam za koncesiju, ali ne verujem da ce nova vlast to prihvatiti. Nisu dovoljno dalekovidi. Koncesija na 30 godina, a ne da cekamo Velju Ilica i Mrku da za narednih 20 godina izgrade 15 km auto-puta, pa jos toliko da stoji van funkcije, kao na delu do makedonske granice. Bruka, sramota, ...

voja

pre 11 godina

Pre 3 - 4 godine smo imali ponudu od Američko-Turskog konzorcijuma, sa "Behtel"-om na čelu, za svega 1,7 milijardi evra.!!!
Sada Kinezi nude isto za 2,5 milijardi.
Nama ništa ne odgovara.
NA KRAJU ĆEMO TAJ PUT DA PLATIMO VIŠE OD 5 MILIJARDI EVRA!

gaja

pre 11 godina

aman, nemoj da uzimate vise kredite kojim ce da razvijate ekonomiju druge zemlje. gradjanima srbije vise treba posao nego put. bolje da sami radimo, zaposlimo svoje, pare ostanu u srbiju. suprotno je put u propast.

AnotherBrickInTheWall

pre 11 godina

Dobra saobracajna infrastruktura je kicma svake drzave.
Kamo srece da je sto vise ovakvih investicija, da se saobracajno priblize gradovi koji nisu toliko daleko, a ipak se satima prelazi rastojanje od 100-200 km.

Dragan

pre 11 godina

Ja sam živeo u ubeđenju da se gradi put Beograd-Požega, kad ono Surčin-Požega.
Još kad bi neko proverio vlasništvo nad zemljištem kuda trasa treba da prođe...

Зоки - Карлове Вари

pre 11 godina

Људи, толико жудим за оваквим вестима, после неколико месеци туге и грозних вести са свих страна, најзад једна права. Само да се спроведе у дело.

Crnac

pre 11 godina

Ispada da 1 km autoputa kosta 10 miliona eura a u principu ne bi smeo da kosta vise od 2 miliona eura. Sve mi se cini da neko hoce ovo da nam proda kao izuzetnu stvar a da sa razlikom pobegne na Ibicu.

voja

pre 11 godina

Pre 3 - 4 godine smo imali ponudu od Američko-Turskog konzorcijuma, sa "Behtel"-om na čelu, za svega 1,7 milijardi evra.!!!
Sada Kinezi nude isto za 2,5 milijardi.
Nama ništa ne odgovara.
NA KRAJU ĆEMO TAJ PUT DA PLATIMO VIŠE OD 5 MILIJARDI EVRA!

AnotherBrickInTheWall

pre 11 godina

Dobra saobracajna infrastruktura je kicma svake drzave.
Kamo srece da je sto vise ovakvih investicija, da se saobracajno priblize gradovi koji nisu toliko daleko, a ipak se satima prelazi rastojanje od 100-200 km.

Ime i prezime

pre 11 godina

Ponuda je dobra, glasam za koncesiju, ali ne verujem da ce nova vlast to prihvatiti. Nisu dovoljno dalekovidi. Koncesija na 30 godina, a ne da cekamo Velju Ilica i Mrku da za narednih 20 godina izgrade 15 km auto-puta, pa jos toliko da stoji van funkcije, kao na delu do makedonske granice. Bruka, sramota, ...

Зоки - Карлове Вари

pre 11 godina

Људи, толико жудим за оваквим вестима, после неколико месеци туге и грозних вести са свих страна, најзад једна права. Само да се спроведе у дело.

ironija zivota

pre 11 godina

samo koncesija. nasima vise nista ne.verujem! samo ima da nam natovare dug sa "povoljnom kamatom" koji ce da vracamo sledecih decenija!

Crnac

pre 11 godina

Ispada da 1 km autoputa kosta 10 miliona eura a u principu ne bi smeo da kosta vise od 2 miliona eura. Sve mi se cini da neko hoce ovo da nam proda kao izuzetnu stvar a da sa razlikom pobegne na Ibicu.

Goran

pre 11 godina

Raspitajte se kako su Kineske firme koje su dobile tender za auto puteve u Poljskoj u 2010, zavr[ile posao. Tender dobijen sa upola nizim ponudama, drzava u 2011 raskinula ugovore zbog potpunog neizvrsavanja obazeza od strane Kineskih ugovaraca, lokalni podizvodjaci ostali na velikim nenaplativim potrazivanjima! Srpske firme, pazete se!

željko

pre 11 godina

1. Neka jedna mašina košta milion evra i neka je na radilištu potrebno 100 mašina to je 100 miliona evra.
2. Neka je potrebno pet stotina radnika koji primaju platu od po 500 evra to je 15 miliona evra za pet godina.
3. Neka se potroši nafte i djelova još 15miliona.
4. Za trista kilometara puta potrebno je oko 1500 hektara zemlje po cjeni banatske od 10000 evra za hektar to je 15miliona evra.
5. Neka im je potrebno 30 miliona kubika šljunka (100000 po km, nađoh na netu sada) i neka ga voze po 5 evra po kubiku to je 150 miliona evra. Materijal se plaća u dinarima ili drugim našim domaćim valutama, sigurno ga ne uvozimo iz Kine (mada, ko zna).
To je ukupno sve manje od 300 miliona evra za pet godina. Postavlja se pitanje šta košta ostalih dvije milijardi evra?
E, pa, košta to što kineze ništa ne košta. Zato ljudi i osvajaju svjet dok se mi igramo kapitalizma. Kakve dvije milijarde evra? Za te pare se može ozbiljna zemlja napraviti kada se vodi računa o svakom dinaru.

ZUMBUL AGA

pre 11 godina

Hvala Bogu jedne dobre i lepe vesti.Da je bilo pameti kod prosle vlade vec bi imali auto put do Cacka ali zbog strancarenja projekat je propao.Ovako veliki posao nase firme nisu u stanju da urade a mogu da budu podizvodjaci manjih radova sto uopste nije lose na svu ovu bedu kada sve firme stoje ne rade ili se gase.O Kinezima sve najbolje,neinformisani neka se malo obaveste-recimo neka pogledaju Diskaveri i Histori kanale pa ce videti nove moderne gradove,mostove i ostalo kako nicu bukvalno na livadama niizcega zahvaljujuci vrednim Kineskim radnicima i injzenjerima.
Dorodosli Kineski prijatelji.

Sumadinac

pre 11 godina

...
(SasaKuleas, 5. avgust 2012 14:26)

Evo odmah da ti kazem sta ce nam.
Mesec dana su se radila dva nadvoznjaka kod Gornjeg Milanovca, a saobracaj je bio preusmeren kroz grad, pored mog stana je prolazila magistrala, saobracaj na njoj je bio od 00 do 24, sleperi i kamioni idu non stop, autobusi idu non stop, to sto ti i ostali mislite da nema saobracaja na magistrali grdno se varate, magistrala je jedna velika luda kuca, a o broju udesa i izgubljenih zivota necu da razgovaram.
Cisto da znas Ibarska magistrala ide od Beograda do Kosovske Mitrovice, u Preljini se racva i za Crnu Goru i ima vise prolazaka makar ovde kod mene nego na svim tim priključcima koje si naveo.

Dragan

pre 11 godina

Ja sam živeo u ubeđenju da se gradi put Beograd-Požega, kad ono Surčin-Požega.
Još kad bi neko proverio vlasništvo nad zemljištem kuda trasa treba da prođe...

Bojan

pre 11 godina

"Nije loše to što će domaće firme da rade 40%"

A po sadašnjem ugovoru sa Azerbejdžanom, domaće firme rade 50%.

Ali, naravno, treba ugovoriti nove provizije za u nove džepove, pa bi i da Kinezi nude da "domaće firme rade desetak posto, i to bilo "odlično".

Znamo svi vrlo dobro i sećamo se kako velja ilić ugovara "Putevne" poslove. Pogotovo kada se "samo kraducka".

konan

pre 11 godina

Samo nek se gradi.Pa zamislite da imamo auto put gde god krenemo.Nesto sa ibarskom magistralom mora da se uradi pa makar i koncesijom,ako je resenje taj koridor 11 onda neka se radi i sa tim kinezima.

Saša

pre 11 godina

@bosko

Takav koridor ne postoji! Pogledaj malo na Internetu Panevropske koridore i videćeš da ih ima samo 10. Pogledaj i sajt Puteva Srbije. Koridor 11 je Mrkina izmišljotina, samo ne znam zašto im ovi nazovi novinari daju publicitet i dozvoljavaju da obmanjuju narod.

Dragan

pre 11 godina

Nema sanse da ovo prodje. Previse je jednostavno i jeftino. Pravi poslovi su oni gde se godinama pregovara, desetine ponudjaca prodefiluju a nadlezni od svakoga naplate proviziju. Tako se radi u zemlji Srbiji.

Brusli Noris

pre 11 godina

Ako 500.000.000 kineza dodju sa asovima,motikama i lopatama,koridori 10,11,12 i 13 ce biti gotovi za 5 dana. Samo,ko ce to nahraniti i napojiti?

SasaKuleas

pre 11 godina

Šta će nam pun profil auto-puta do Čačka!? Ovo što imamo i što je u 'završnoj' fazi izgradnje je potrebno i dovoljno..Za ostale važne pravce dovoljan je i profil puta sa dve trake u jednom pravcu..brže ćemo izgraditi,jeftinije,isplativije će biti s obzirom na frekventnost saobraćaja,i istovremeno neće biti narušena bezbednost...Spojite tako brzo i efikasno sa E-75 Kraljevo, Kruševac,Zaječar,Sombor,Bačku Palanku,Zrenjanin, Kikindu...Vršac povežite sa Zrenjaninom i Beogradom,Šabac sa E-70,Valjevo sa Šapcem za izlaz na E-70 i sa famoznim 'koridorom 11' za pravac prema E-75...

gaja

pre 11 godina

aman, nemoj da uzimate vise kredite kojim ce da razvijate ekonomiju druge zemlje. gradjanima srbije vise treba posao nego put. bolje da sami radimo, zaposlimo svoje, pare ostanu u srbiju. suprotno je put u propast.

Kaurin, kvarni vlaski tip

pre 11 godina

Posto u Srbiji od 2008 vlada autanazija uvedena parolom "Evropa ili srmt".
Ako bas mora da postoji neka parola onda iskreno bih voleo da vazi" Kina nema alternativu". Zuti su najsuperiornija rasa i od njih jako puno moze da se nauci.
Pozdrav iz prelepe Nice

šilja

pre 11 godina

Jaaoooo samo da ovi naši nešto ne zamrse i ne upropaste! Oću bre za 4 sata da stignem do mora!!! MOLIM VAS BRAĆO KINEZI! POČNITE NA SVOJU RUKU AUTOPUT DOK SE OVI NAŠI FILOZOFI NE POSVAĐAJU OKO PROVIZIJE UNAPRED! AKO TREBA SVI ĆEMO DA IGRAMO ZA VAŠE FUDBALSKE KLUBOVE! VOLIM KINU JER CRVENO JE BOJA LJUBAVI! :-)

vg

pre 11 godina

Ovakvi aranzmani su nesto sto smo mi radili po nerazvijenim, nesvrstanim zemljama do sredine 80-tih. Razvoj infrastrukture kao recept za izlaz iz krize je cisto bacanje para i koncept odbacen u modernim ekonomijama. Pokazalo se da taj recept produzava krize na decenije i pored prividnog olaksanja u oblasti nezaposlenost. Zato se u danasnjim krizama niko normalan ne ubacuje u trosak pravljenja necega sto po definiciji ne moze doneti profit. Samo populisticki ideali industrijalizacije i posla za sve mogu izroditi ovakve ideje. Za kineze je svaki projekat dobar, pa cak i finansijski neutralan, jer ublazava neminovni prelaz sa pregrejanog na odrzivi razvoj i resava problem parkiranja nagomilanog novca. Za njih je svaka akciza prihvatljiva, pogotovu ako se domacin "ucipi sa kojom kintom" jer predstavnja cisti profit. Pitanje je: gde je tu nas interes?

Goran

pre 11 godina

@vg

Ima tu puno koristi. Taj autoput treba da poveze Italiju, preko Bari-Bar sa Rumunijom i Ukrajinom i dalje. Takodje, zapadna Srbija dobija konacno savremenu saobracajnicu. Nije infrastruktura visak, naprotiv, razvoj i privlacenje stranih investicija bez infrastrukture nisu moguci. Naravno, stoji da se mora pazljivo sagledavati i analizirati sta dugorocno donosi koristi ekonomiji i gradjanima zemlje.

KoleM

pre 11 godina

Najveci problem je nezaposlenost a mi dajemo posao Kinezima. Kad je Porr gradio most u Beogradu zaposlio je nase ljude. Kinezi kada grada most nisu ni jednog naseg zaposlili.

Atreides

pre 11 godina

>KoleM<

Pa kad kinezi grade most je jeftiniji ali ga prave oni.....kada pravi EUropa onda te most kosta do besvesti a oni angazuju nase radnike da za sicu izgrade most a oni lepo sebi milione u dzep i ne rade skoro nista

Zoki

pre 11 godina

@vg
U kojim je to razvijenim ekonomijama odbačen razvoj infrastrukture? Ne radi se ovde o razvoju infrastrukture kao sredstvu za izlaz iz krize, nego o razvoju infrastrukture tamo gde ne postoji. Srpska ekonomija nije u krizi, ona je u stanju zapuštenosti i nerazvijenosti.
A što se tiče interesa, pa valjda je interes cele Srbije da se malo ravnomernije razvija, a ne da se svi nabijemo između Beograda i Novog Sada.

crni domino

pre 11 godina

A gde su tu nasi gradjevinari?
A zaposljavanje nasih ljudi?
Ima li koga da zaustavi ove barabe u vlasti?
I Velji i Mrki dao bi koze, ne ovce, koze da cuvaju. I ja bi tako mogao: "Agde sam tu ja?"
Ma prolupali smo totalno! Svasta smo zapoceli nista dovrsili! A silne pare potrosili.

DARKO

pre 11 godina

A nasi putari i gradjevinari ce biti rasporedjeni duz trase da masu zastavicama i da bodre (naravno za dzabe) hiljade Kineza koji ce raditi i zaraditi a nasa deca ce vracati te dugove!!! Dosta bre svinjarija ovom narodu treba posao a ne da gledaju druge kako za nase pare rade!!!! Ko ce bre da zaustavi ovo ludilo??? Pa i mi treba od necega da zivimo i da hranimo decu... ili i dalje da gajimo trutove nezasite koji po svojim selima prave heliodrome!!!

Lazar

pre 11 godina

Ispašćemo najgluplji narod na svetu ako potrošimo ovolike pare na projekat koji jedino ide u korist Crne Gore. Pri tom imamo hiljade bitnijih projekata: termoelektrane, škole, bolnice....

Nebojša

pre 11 godina

Po čemu je autoput do Crne Gore prioritet za Srbiju? Putna veza sa Crnom Gorom treba njima , a ne nama. Mi se trebamo baviti putevima unutar Srbije, i sa mnogo manje novca

put

pre 11 godina

Ne znam samo kako ove vlasti nije sramota da se tako ponasaju prema zapadnoj Srbiji. Koja je to trasa, kako put pocinje od Surcina.
Dokle ce vise da nas zavlace, zaobilaze, uzimaju i nikad nista ne grade.
Koliko njima treba da naprave ljudski put, jos ga prave nekom levom trasom.

Teddy Picker

pre 11 godina

Deonica od Preljine do Čačka? Jel ovo greska onog ko je pisao ovaj tekst ili su Kinezi bas toliko "ozbiljno" prionuli na posao?

Voja

pre 11 godina

kamata se ne zna kao sto se ni za most navodno nije znao koliki je avans!!!
Kinezi moraju da odrze visoki rast privrede i posto shvataju da to u matuicnoj zemlji nece ici u nedogled nude povoljne kredite po celom svetu ali uy ogradu da dobar deo posla i materijal daju oni sami.

Koliko je nama taj put u takvom profilu potreban pitanje je. Podjetie koridorom X od Novog Sada ka seberu radnim danom. Na tzv. poluautoputu skoro da nema saobracaja. Na juznom delu ima saobracja do Nisa. Od Nisa do Leskovca saobracaj je minimalan.

Teddy Picker

pre 11 godina

Deonica od Preljine do Čačka? Jel ovo greska onog ko je pisao ovaj tekst ili su Kinezi bas toliko "ozbiljno" prionuli na posao?

SasaKuleas

pre 11 godina

@ sumadinac :
Ako si pažljivo čitao moj post video bi da se moj post odnosio na isplativost i upotrebljivost tog auto-puta..moderna saobraćajnica u profilu 'polu auto-puta' u potpunosti zadovoljava sve potrebne kriterijume za tu deonicu,a nama omogućava,kao državi,da ostatak novca usmeri u druge,takodje potrebne saobraćajnice...to što ste vi,Šumadinci,ponovo živnuli (V.I),i što smatrate da za godišnje tri put odlazak za BG treba da imate auto-put,to je druga priča...

Max

pre 11 godina

@(Kaurin, kvarni vlaski tip, 5. avgust 2012 16:10) "Posto u Srbiji od 2008 vlada autanazija uvedena parolom "Evropa ili srmt".
Ako bas mora da postoji neka parola onda iskreno bih voleo da vazi" Kina nema alternativu". Zuti su najsuperiornija rasa i od njih jako puno moze da se nauci. Pozdrav iz prelepe Nice"

Može da se nauči svašta, posebno kako da se radi duplo duže, a za 5 puta manje para. Samo zahvaljujući neverovatnoj ekploataciji svog stanovništva, a i brojnosti, Kina je tu gde jeste danas.

Samo ti uživaj u Nici, u toj "pokvarenoj" Evropi, uz parolu "Nas i Kineza milijarda i nešto", pa se priključi gradnji kad se vratiš.

Stevan

pre 11 godina

Autoput do Crne Gore je utopija i besmislica za Srbiju, velika crna rupa za budzet, izvor prihoda za mrke, selje i velje. Evropska komisija je upozorila da je nepotrebno graditi autoput, za postojeci obim saobracaja dovoljan je moderan put za motorizovani saobracaj, niko u Evropi ne zna za koridor 11. Znaci, u pitanju je srpsko-crnogorska ujdurma XXI veka, lobisti su kupili odredjen broj politicara u svim partijama i svako novi ko dodje samo blebece o izmisljenom koridoru. Srbija je pred bankrotom a oni grade li grade, kao pred rat. Vlast u Srbiji je najveca opsnost za narod i zemlju.

sevarlica

pre 11 godina

Slažem se sa nekim komentatorima da ovo nije najbitnija trasa ni najbitniji posao, takođe bih dodao da mi se bitnijom i lakšom za izvođenje čini linije Novi Sad-Ruma-Šabac-Valjevo-Požega-Užice-Prijepolje-Pljevlja. Naravno trebalo bi spojiti Beograd-Obrenovac-Šabac mnogo boljim putem i liniju Užice-Čačak-Kragujevac, itd.

Ono što meni najviše smeta je što lagano određeni delovi Srbije postaju zanemareni i to potpuno nepravedno i neprofitno. Zašto mi radimo put ka CG? Zbog nešto malo letovanja i luke Bar? Mislim da je mnogo bitnija revitalizacija istočne Srbije posebno Podunavlja. Putevi ka Rumuniji i Bugarskoj nam donose veći potencijalni profit od CG.
Od Zaječara ka Negotinu i Kladovu preko Đerdapa ka Krajovi-Bukurestu-Konstanci a do Zaječara od Paraćina.

darkside

pre 11 godina

Čekajte bre, kud ste "navrli": treba prvo ministri, braća od tetke i svastike da pokupuju zemljište kuda put treba da prođe. Pa onda prodaja tog zemljišta državi, pa tek onda koncesija!

ОСТРУЖНИЦА ЧАЧАК

pre 11 godina

Најцелисходније је да се изгради ауто-пут са две одвојене траке (свака по 3 траке) за брзине од 130 км насат, од моста код Остружнице - до Чачка ,
а даље према Пештеру и Црној Гори једна трака (тј. полу ауто-пут) за брзине до 100 км на сат (док се не види густина саобраћаја).
Те новце је целисходније уложити у једну траку ауто-пута Алексинац - Крушевац - Краљево - Чачак - Ужице - Вишеград,
где је много већа густина саобраћаја, а и како би се повезала источна и централна Србија са Републиком Српском.

Ivan

pre 11 godina

Frljaju se milijardama. Porazavajuce, i ponizavajuce za gradjane. Da se plati put po 5x vecoj ceni od realne?! Gde to ima nego u zemlji gde je Velja Ilic ministar kradja i kapitaknih promasaja.

Max

pre 11 godina

@(šilja, 5. avgust 2012 23:10) VOLIM KINU JER CRVENO JE BOJA LJUBAVI! :-)

"Crveno" je i boja krvi.
Poslovođe u Kini vole da citiraju Garibaldija: "I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat."

Znao sam

pre 11 godina

Evo i "prostora" za muvanje:

"Mišić je precizirao da kredit predviđa učešće države sa 15 odsto sopstvenih sredstava, bilo tako što će tim sredstvima rešavati imovinsko-pravne odnose, finansirati projekte ili za neke druge namene."

Max

pre 11 godina

@(Dragan, 5. avgust 2012 16:56) "Pravi poslovi su oni gde se godinama pregovara, desetine ponudjaca prodefiluju a nadlezni od svakoga naplate proviziju. Tako se radi u zemlji Srbiji."

Naprotiv, pravi poslovi su oni gde imaš jednu "ispravnu ponudu" (primer Bus Plus-a) i/ili gde imaš 2-3 ponuđača koji su u dogovoru.

lost in translation

pre 11 godina

da li se iko pita koliko tih kineza planira da ostane u srbiji nakon zavrsetka radova? mozda zatraze autonomnost jednog dana kad ih bude vise...

Vetrometina

pre 11 godina

Po čemu je autoput do Crne Gore prioritet za Srbiju? Putna veza sa Crnom Gorom treba njima , a ne nama. Mi se trebamo baviti putevima unutar Srbije, i sa mnogo manje novca
(Nebojša, 6. avgust 2012 09:27)

Zato, mladiću, što nam 1/5 Srbije živi od izvoza u Crnu Goru, a 1/15 od gastarbajterskog rada dole, ako nisi znao. Lako je kad te izdržavaju ćale i keva, pa misliš da sve možeš. Posle se sudariš sa tužnom realnošću: ekonomski, Crnogorci su znatno ispred nas, a s obzirom na našu novu vlast, i njihov napredak ka EU i NATO, biće još više. Ovaj put treba nama i da povežemo 2,2 miliona ljudi koji žive na potezu od BG do crnogorske granice, a koji nikada nisu imali civilizovanu putnu infrastrukturu. Nije sva Srbija u Beogradu.
Koliko treba njima, ne znam, njihova stvar. Oni su pričali o Jadransko-Jonskoj magistrali, onda je došla kriza.

Primarno, ovaj put je potreban ITALIJANSKOM i RUSKOM kapitalu, a Srbi i Crnogorci i njihovi interesi su sporedna stvar u celoj priči.

Balkan

pre 11 godina

I jos jednom pitanje, zasto te puteve ne uradimo sami??? Tolika ne zaposlenost! Jesmo li ne sposobni, glupi, ludi, ili samo lopovi i ne radnici??? Lopovi na vlasti, a ne radnici medju nama??

bio_tamo!!

pre 11 godina

Само да се зна компанија које је одговорни извођач радова на пројекту Земун - Борча (са припадајућим саобраћајницама) зове се China Road and Bridge Corporation (CRBC) а не ПУТЕВИ И МОСТОВИ. СТРАШНО КАКО СУ.................

SasaKuleas

pre 11 godina

Šta će nam pun profil auto-puta do Čačka!? Ovo što imamo i što je u 'završnoj' fazi izgradnje je potrebno i dovoljno..Za ostale važne pravce dovoljan je i profil puta sa dve trake u jednom pravcu..brže ćemo izgraditi,jeftinije,isplativije će biti s obzirom na frekventnost saobraćaja,i istovremeno neće biti narušena bezbednost...Spojite tako brzo i efikasno sa E-75 Kraljevo, Kruševac,Zaječar,Sombor,Bačku Palanku,Zrenjanin, Kikindu...Vršac povežite sa Zrenjaninom i Beogradom,Šabac sa E-70,Valjevo sa Šapcem za izlaz na E-70 i sa famoznim 'koridorom 11' za pravac prema E-75...

gaja

pre 11 godina

aman, nemoj da uzimate vise kredite kojim ce da razvijate ekonomiju druge zemlje. gradjanima srbije vise treba posao nego put. bolje da sami radimo, zaposlimo svoje, pare ostanu u srbiju. suprotno je put u propast.

Зоки - Карлове Вари

pre 11 godina

Људи, толико жудим за оваквим вестима, после неколико месеци туге и грозних вести са свих страна, најзад једна права. Само да се спроведе у дело.

KoleM

pre 11 godina

Najveci problem je nezaposlenost a mi dajemo posao Kinezima. Kad je Porr gradio most u Beogradu zaposlio je nase ljude. Kinezi kada grada most nisu ni jednog naseg zaposlili.

voja

pre 11 godina

Pre 3 - 4 godine smo imali ponudu od Američko-Turskog konzorcijuma, sa "Behtel"-om na čelu, za svega 1,7 milijardi evra.!!!
Sada Kinezi nude isto za 2,5 milijardi.
Nama ništa ne odgovara.
NA KRAJU ĆEMO TAJ PUT DA PLATIMO VIŠE OD 5 MILIJARDI EVRA!

Kaurin, kvarni vlaski tip

pre 11 godina

Posto u Srbiji od 2008 vlada autanazija uvedena parolom "Evropa ili srmt".
Ako bas mora da postoji neka parola onda iskreno bih voleo da vazi" Kina nema alternativu". Zuti su najsuperiornija rasa i od njih jako puno moze da se nauci.
Pozdrav iz prelepe Nice

Crnac

pre 11 godina

Ispada da 1 km autoputa kosta 10 miliona eura a u principu ne bi smeo da kosta vise od 2 miliona eura. Sve mi se cini da neko hoce ovo da nam proda kao izuzetnu stvar a da sa razlikom pobegne na Ibicu.

Voja

pre 11 godina

kamata se ne zna kao sto se ni za most navodno nije znao koliki je avans!!!
Kinezi moraju da odrze visoki rast privrede i posto shvataju da to u matuicnoj zemlji nece ici u nedogled nude povoljne kredite po celom svetu ali uy ogradu da dobar deo posla i materijal daju oni sami.

Koliko je nama taj put u takvom profilu potreban pitanje je. Podjetie koridorom X od Novog Sada ka seberu radnim danom. Na tzv. poluautoputu skoro da nema saobracaja. Na juznom delu ima saobracja do Nisa. Od Nisa do Leskovca saobracaj je minimalan.

željko

pre 11 godina

1. Neka jedna mašina košta milion evra i neka je na radilištu potrebno 100 mašina to je 100 miliona evra.
2. Neka je potrebno pet stotina radnika koji primaju platu od po 500 evra to je 15 miliona evra za pet godina.
3. Neka se potroši nafte i djelova još 15miliona.
4. Za trista kilometara puta potrebno je oko 1500 hektara zemlje po cjeni banatske od 10000 evra za hektar to je 15miliona evra.
5. Neka im je potrebno 30 miliona kubika šljunka (100000 po km, nađoh na netu sada) i neka ga voze po 5 evra po kubiku to je 150 miliona evra. Materijal se plaća u dinarima ili drugim našim domaćim valutama, sigurno ga ne uvozimo iz Kine (mada, ko zna).
To je ukupno sve manje od 300 miliona evra za pet godina. Postavlja se pitanje šta košta ostalih dvije milijardi evra?
E, pa, košta to što kineze ništa ne košta. Zato ljudi i osvajaju svjet dok se mi igramo kapitalizma. Kakve dvije milijarde evra? Za te pare se može ozbiljna zemlja napraviti kada se vodi računa o svakom dinaru.

Goran

pre 11 godina

Raspitajte se kako su Kineske firme koje su dobile tender za auto puteve u Poljskoj u 2010, zavr[ile posao. Tender dobijen sa upola nizim ponudama, drzava u 2011 raskinula ugovore zbog potpunog neizvrsavanja obazeza od strane Kineskih ugovaraca, lokalni podizvodjaci ostali na velikim nenaplativim potrazivanjima! Srpske firme, pazete se!

DARKO

pre 11 godina

A nasi putari i gradjevinari ce biti rasporedjeni duz trase da masu zastavicama i da bodre (naravno za dzabe) hiljade Kineza koji ce raditi i zaraditi a nasa deca ce vracati te dugove!!! Dosta bre svinjarija ovom narodu treba posao a ne da gledaju druge kako za nase pare rade!!!! Ko ce bre da zaustavi ovo ludilo??? Pa i mi treba od necega da zivimo i da hranimo decu... ili i dalje da gajimo trutove nezasite koji po svojim selima prave heliodrome!!!

ZUMBUL AGA

pre 11 godina

Hvala Bogu jedne dobre i lepe vesti.Da je bilo pameti kod prosle vlade vec bi imali auto put do Cacka ali zbog strancarenja projekat je propao.Ovako veliki posao nase firme nisu u stanju da urade a mogu da budu podizvodjaci manjih radova sto uopste nije lose na svu ovu bedu kada sve firme stoje ne rade ili se gase.O Kinezima sve najbolje,neinformisani neka se malo obaveste-recimo neka pogledaju Diskaveri i Histori kanale pa ce videti nove moderne gradove,mostove i ostalo kako nicu bukvalno na livadama niizcega zahvaljujuci vrednim Kineskim radnicima i injzenjerima.
Dorodosli Kineski prijatelji.

SasaKuleas

pre 11 godina

@ sumadinac :
Ako si pažljivo čitao moj post video bi da se moj post odnosio na isplativost i upotrebljivost tog auto-puta..moderna saobraćajnica u profilu 'polu auto-puta' u potpunosti zadovoljava sve potrebne kriterijume za tu deonicu,a nama omogućava,kao državi,da ostatak novca usmeri u druge,takodje potrebne saobraćajnice...to što ste vi,Šumadinci,ponovo živnuli (V.I),i što smatrate da za godišnje tri put odlazak za BG treba da imate auto-put,to je druga priča...

vg

pre 11 godina

Ovakvi aranzmani su nesto sto smo mi radili po nerazvijenim, nesvrstanim zemljama do sredine 80-tih. Razvoj infrastrukture kao recept za izlaz iz krize je cisto bacanje para i koncept odbacen u modernim ekonomijama. Pokazalo se da taj recept produzava krize na decenije i pored prividnog olaksanja u oblasti nezaposlenost. Zato se u danasnjim krizama niko normalan ne ubacuje u trosak pravljenja necega sto po definiciji ne moze doneti profit. Samo populisticki ideali industrijalizacije i posla za sve mogu izroditi ovakve ideje. Za kineze je svaki projekat dobar, pa cak i finansijski neutralan, jer ublazava neminovni prelaz sa pregrejanog na odrzivi razvoj i resava problem parkiranja nagomilanog novca. Za njih je svaka akciza prihvatljiva, pogotovu ako se domacin "ucipi sa kojom kintom" jer predstavnja cisti profit. Pitanje je: gde je tu nas interes?

crni domino

pre 11 godina

A gde su tu nasi gradjevinari?
A zaposljavanje nasih ljudi?
Ima li koga da zaustavi ove barabe u vlasti?
I Velji i Mrki dao bi koze, ne ovce, koze da cuvaju. I ja bi tako mogao: "Agde sam tu ja?"
Ma prolupali smo totalno! Svasta smo zapoceli nista dovrsili! A silne pare potrosili.

šilja

pre 11 godina

Jaaoooo samo da ovi naši nešto ne zamrse i ne upropaste! Oću bre za 4 sata da stignem do mora!!! MOLIM VAS BRAĆO KINEZI! POČNITE NA SVOJU RUKU AUTOPUT DOK SE OVI NAŠI FILOZOFI NE POSVAĐAJU OKO PROVIZIJE UNAPRED! AKO TREBA SVI ĆEMO DA IGRAMO ZA VAŠE FUDBALSKE KLUBOVE! VOLIM KINU JER CRVENO JE BOJA LJUBAVI! :-)

Bojan

pre 11 godina

"Nije loše to što će domaće firme da rade 40%"

A po sadašnjem ugovoru sa Azerbejdžanom, domaće firme rade 50%.

Ali, naravno, treba ugovoriti nove provizije za u nove džepove, pa bi i da Kinezi nude da "domaće firme rade desetak posto, i to bilo "odlično".

Znamo svi vrlo dobro i sećamo se kako velja ilić ugovara "Putevne" poslove. Pogotovo kada se "samo kraducka".

Atreides

pre 11 godina

>KoleM<

Pa kad kinezi grade most je jeftiniji ali ga prave oni.....kada pravi EUropa onda te most kosta do besvesti a oni angazuju nase radnike da za sicu izgrade most a oni lepo sebi milione u dzep i ne rade skoro nista

AnotherBrickInTheWall

pre 11 godina

Dobra saobracajna infrastruktura je kicma svake drzave.
Kamo srece da je sto vise ovakvih investicija, da se saobracajno priblize gradovi koji nisu toliko daleko, a ipak se satima prelazi rastojanje od 100-200 km.

Saša

pre 11 godina

@bosko

Takav koridor ne postoji! Pogledaj malo na Internetu Panevropske koridore i videćeš da ih ima samo 10. Pogledaj i sajt Puteva Srbije. Koridor 11 je Mrkina izmišljotina, samo ne znam zašto im ovi nazovi novinari daju publicitet i dozvoljavaju da obmanjuju narod.

Nebojša

pre 11 godina

Po čemu je autoput do Crne Gore prioritet za Srbiju? Putna veza sa Crnom Gorom treba njima , a ne nama. Mi se trebamo baviti putevima unutar Srbije, i sa mnogo manje novca

Dragan

pre 11 godina

Ja sam živeo u ubeđenju da se gradi put Beograd-Požega, kad ono Surčin-Požega.
Još kad bi neko proverio vlasništvo nad zemljištem kuda trasa treba da prođe...

konan

pre 11 godina

Samo nek se gradi.Pa zamislite da imamo auto put gde god krenemo.Nesto sa ibarskom magistralom mora da se uradi pa makar i koncesijom,ako je resenje taj koridor 11 onda neka se radi i sa tim kinezima.

Lazar

pre 11 godina

Ispašćemo najgluplji narod na svetu ako potrošimo ovolike pare na projekat koji jedino ide u korist Crne Gore. Pri tom imamo hiljade bitnijih projekata: termoelektrane, škole, bolnice....

Vetrometina

pre 11 godina

Po čemu je autoput do Crne Gore prioritet za Srbiju? Putna veza sa Crnom Gorom treba njima , a ne nama. Mi se trebamo baviti putevima unutar Srbije, i sa mnogo manje novca
(Nebojša, 6. avgust 2012 09:27)

Zato, mladiću, što nam 1/5 Srbije živi od izvoza u Crnu Goru, a 1/15 od gastarbajterskog rada dole, ako nisi znao. Lako je kad te izdržavaju ćale i keva, pa misliš da sve možeš. Posle se sudariš sa tužnom realnošću: ekonomski, Crnogorci su znatno ispred nas, a s obzirom na našu novu vlast, i njihov napredak ka EU i NATO, biće još više. Ovaj put treba nama i da povežemo 2,2 miliona ljudi koji žive na potezu od BG do crnogorske granice, a koji nikada nisu imali civilizovanu putnu infrastrukturu. Nije sva Srbija u Beogradu.
Koliko treba njima, ne znam, njihova stvar. Oni su pričali o Jadransko-Jonskoj magistrali, onda je došla kriza.

Primarno, ovaj put je potreban ITALIJANSKOM i RUSKOM kapitalu, a Srbi i Crnogorci i njihovi interesi su sporedna stvar u celoj priči.

Ime i prezime

pre 11 godina

Ponuda je dobra, glasam za koncesiju, ali ne verujem da ce nova vlast to prihvatiti. Nisu dovoljno dalekovidi. Koncesija na 30 godina, a ne da cekamo Velju Ilica i Mrku da za narednih 20 godina izgrade 15 km auto-puta, pa jos toliko da stoji van funkcije, kao na delu do makedonske granice. Bruka, sramota, ...

Dragan

pre 11 godina

Nema sanse da ovo prodje. Previse je jednostavno i jeftino. Pravi poslovi su oni gde se godinama pregovara, desetine ponudjaca prodefiluju a nadlezni od svakoga naplate proviziju. Tako se radi u zemlji Srbiji.

Goran

pre 11 godina

@vg

Ima tu puno koristi. Taj autoput treba da poveze Italiju, preko Bari-Bar sa Rumunijom i Ukrajinom i dalje. Takodje, zapadna Srbija dobija konacno savremenu saobracajnicu. Nije infrastruktura visak, naprotiv, razvoj i privlacenje stranih investicija bez infrastrukture nisu moguci. Naravno, stoji da se mora pazljivo sagledavati i analizirati sta dugorocno donosi koristi ekonomiji i gradjanima zemlje.

Stevan

pre 11 godina

Autoput do Crne Gore je utopija i besmislica za Srbiju, velika crna rupa za budzet, izvor prihoda za mrke, selje i velje. Evropska komisija je upozorila da je nepotrebno graditi autoput, za postojeci obim saobracaja dovoljan je moderan put za motorizovani saobracaj, niko u Evropi ne zna za koridor 11. Znaci, u pitanju je srpsko-crnogorska ujdurma XXI veka, lobisti su kupili odredjen broj politicara u svim partijama i svako novi ko dodje samo blebece o izmisljenom koridoru. Srbija je pred bankrotom a oni grade li grade, kao pred rat. Vlast u Srbiji je najveca opsnost za narod i zemlju.

ironija zivota

pre 11 godina

samo koncesija. nasima vise nista ne.verujem! samo ima da nam natovare dug sa "povoljnom kamatom" koji ce da vracamo sledecih decenija!

Sumadinac

pre 11 godina

...
(SasaKuleas, 5. avgust 2012 14:26)

Evo odmah da ti kazem sta ce nam.
Mesec dana su se radila dva nadvoznjaka kod Gornjeg Milanovca, a saobracaj je bio preusmeren kroz grad, pored mog stana je prolazila magistrala, saobracaj na njoj je bio od 00 do 24, sleperi i kamioni idu non stop, autobusi idu non stop, to sto ti i ostali mislite da nema saobracaja na magistrali grdno se varate, magistrala je jedna velika luda kuca, a o broju udesa i izgubljenih zivota necu da razgovaram.
Cisto da znas Ibarska magistrala ide od Beograda do Kosovske Mitrovice, u Preljini se racva i za Crnu Goru i ima vise prolazaka makar ovde kod mene nego na svim tim priključcima koje si naveo.

lost in translation

pre 11 godina

da li se iko pita koliko tih kineza planira da ostane u srbiji nakon zavrsetka radova? mozda zatraze autonomnost jednog dana kad ih bude vise...

Balkan

pre 11 godina

I jos jednom pitanje, zasto te puteve ne uradimo sami??? Tolika ne zaposlenost! Jesmo li ne sposobni, glupi, ludi, ili samo lopovi i ne radnici??? Lopovi na vlasti, a ne radnici medju nama??

put

pre 11 godina

Ne znam samo kako ove vlasti nije sramota da se tako ponasaju prema zapadnoj Srbiji. Koja je to trasa, kako put pocinje od Surcina.
Dokle ce vise da nas zavlace, zaobilaze, uzimaju i nikad nista ne grade.
Koliko njima treba da naprave ljudski put, jos ga prave nekom levom trasom.

Ivan

pre 11 godina

Frljaju se milijardama. Porazavajuce, i ponizavajuce za gradjane. Da se plati put po 5x vecoj ceni od realne?! Gde to ima nego u zemlji gde je Velja Ilic ministar kradja i kapitaknih promasaja.

Teddy Picker

pre 11 godina

Deonica od Preljine do Čačka? Jel ovo greska onog ko je pisao ovaj tekst ili su Kinezi bas toliko "ozbiljno" prionuli na posao?

Teddy Picker

pre 11 godina

Deonica od Preljine do Čačka? Jel ovo greska onog ko je pisao ovaj tekst ili su Kinezi bas toliko "ozbiljno" prionuli na posao?

Zoki

pre 11 godina

@vg
U kojim je to razvijenim ekonomijama odbačen razvoj infrastrukture? Ne radi se ovde o razvoju infrastrukture kao sredstvu za izlaz iz krize, nego o razvoju infrastrukture tamo gde ne postoji. Srpska ekonomija nije u krizi, ona je u stanju zapuštenosti i nerazvijenosti.
A što se tiče interesa, pa valjda je interes cele Srbije da se malo ravnomernije razvija, a ne da se svi nabijemo između Beograda i Novog Sada.

Znao sam

pre 11 godina

Evo i "prostora" za muvanje:

"Mišić je precizirao da kredit predviđa učešće države sa 15 odsto sopstvenih sredstava, bilo tako što će tim sredstvima rešavati imovinsko-pravne odnose, finansirati projekte ili za neke druge namene."

Max

pre 11 godina

@(Dragan, 5. avgust 2012 16:56) "Pravi poslovi su oni gde se godinama pregovara, desetine ponudjaca prodefiluju a nadlezni od svakoga naplate proviziju. Tako se radi u zemlji Srbiji."

Naprotiv, pravi poslovi su oni gde imaš jednu "ispravnu ponudu" (primer Bus Plus-a) i/ili gde imaš 2-3 ponuđača koji su u dogovoru.

sevarlica

pre 11 godina

Slažem se sa nekim komentatorima da ovo nije najbitnija trasa ni najbitniji posao, takođe bih dodao da mi se bitnijom i lakšom za izvođenje čini linije Novi Sad-Ruma-Šabac-Valjevo-Požega-Užice-Prijepolje-Pljevlja. Naravno trebalo bi spojiti Beograd-Obrenovac-Šabac mnogo boljim putem i liniju Užice-Čačak-Kragujevac, itd.

Ono što meni najviše smeta je što lagano određeni delovi Srbije postaju zanemareni i to potpuno nepravedno i neprofitno. Zašto mi radimo put ka CG? Zbog nešto malo letovanja i luke Bar? Mislim da je mnogo bitnija revitalizacija istočne Srbije posebno Podunavlja. Putevi ka Rumuniji i Bugarskoj nam donose veći potencijalni profit od CG.
Od Zaječara ka Negotinu i Kladovu preko Đerdapa ka Krajovi-Bukurestu-Konstanci a do Zaječara od Paraćina.

Brusli Noris

pre 11 godina

Ako 500.000.000 kineza dodju sa asovima,motikama i lopatama,koridori 10,11,12 i 13 ce biti gotovi za 5 dana. Samo,ko ce to nahraniti i napojiti?

Max

pre 11 godina

@(Kaurin, kvarni vlaski tip, 5. avgust 2012 16:10) "Posto u Srbiji od 2008 vlada autanazija uvedena parolom "Evropa ili srmt".
Ako bas mora da postoji neka parola onda iskreno bih voleo da vazi" Kina nema alternativu". Zuti su najsuperiornija rasa i od njih jako puno moze da se nauci. Pozdrav iz prelepe Nice"

Može da se nauči svašta, posebno kako da se radi duplo duže, a za 5 puta manje para. Samo zahvaljujući neverovatnoj ekploataciji svog stanovništva, a i brojnosti, Kina je tu gde jeste danas.

Samo ti uživaj u Nici, u toj "pokvarenoj" Evropi, uz parolu "Nas i Kineza milijarda i nešto", pa se priključi gradnji kad se vratiš.

darkside

pre 11 godina

Čekajte bre, kud ste "navrli": treba prvo ministri, braća od tetke i svastike da pokupuju zemljište kuda put treba da prođe. Pa onda prodaja tog zemljišta državi, pa tek onda koncesija!

Max

pre 11 godina

@(šilja, 5. avgust 2012 23:10) VOLIM KINU JER CRVENO JE BOJA LJUBAVI! :-)

"Crveno" je i boja krvi.
Poslovođe u Kini vole da citiraju Garibaldija: "I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat."

bio_tamo!!

pre 11 godina

Само да се зна компанија које је одговорни извођач радова на пројекту Земун - Борча (са припадајућим саобраћајницама) зове се China Road and Bridge Corporation (CRBC) а не ПУТЕВИ И МОСТОВИ. СТРАШНО КАКО СУ.................

ОСТРУЖНИЦА ЧАЧАК

pre 11 godina

Најцелисходније је да се изгради ауто-пут са две одвојене траке (свака по 3 траке) за брзине од 130 км насат, од моста код Остружнице - до Чачка ,
а даље према Пештеру и Црној Гори једна трака (тј. полу ауто-пут) за брзине до 100 км на сат (док се не види густина саобраћаја).
Те новце је целисходније уложити у једну траку ауто-пута Алексинац - Крушевац - Краљево - Чачак - Ужице - Вишеград,
где је много већа густина саобраћаја, а и како би се повезала источна и централна Србија са Републиком Српском.