Petak, 03.08.2012.

23:54

"Zakon o NBS poraz vladavine prava"

Predloženi amandmani Zakona o NBS kojima se slabi autonomija guvernera predstavljaju poraz vladavine prava, kaže američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik.

Izvor: Politika

"Zakon o NBS poraz vladavine prava" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

Republika Srpska

pre 11 godina

klenga
ti zbilja ništa ne kontaš...FED je privatan,ima pravo da štampa novac i nema pravo da to bez pokrića radi i da taj novac daje kreditno sa kamatom kome i kada i koliko hoće ali to rade...uključi mozak i zamisli koliki je tu prostor za mešetarenjem jer njima je bitan profit i razmisli do čega je zadnjih godina dovelo to štampanje i kreditiranje bez pokrića....NBS treba da bude pod kontrolom Države a ne pod kontrolom privatnika,ja ne želim da moj život bude pod kontrolom privatnika

klenga

pre 11 godina

pa šta ako je FED prtivatni...koliko se sećam(stvarno je davno bilo) dinar je bioZLATAN a naša NB privatna...beše,mislim ,Wajfert,guverner...ispravite,ako grešim...

mlekadzija

pre 11 godina

Ova izjava odlazece ambasadorke SAD nije uopste mesanje u unutr. stvari jedne zemlje nego demokratsko iznosenje misljenja u javnost. Po kome su SAD u svetu poznata.

Samo ne dolar

pre 11 godina

SAD su poslednja zemlja koja treba da se oglašava o ovom pitanju. FED je u privatnim rukama, ne državnim. Rupa u američkom budžetu je ubedljivo najveća na svetu, govorimo o trilionima duga, dolar nema vezanost za zlato od 1973.

Ilija Cvorovic

pre 11 godina

"Predloženi amandmani Zakona o NBS kojima se slabi autonomija guvernera predstavljaju poraz vladavine prava, kaže američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik."

Pa opet u vasoj Americi imate FED koji je u privatnom posedu Rotsilda i u ciji rad vas kongres i vas predsednik nemaju nikakav uvid.

Imate i IRS koji nelegalno otima zarade vasih gradjana, pleni imovinu i salje u zatvor te iste gradjane.

Da, molim Vas gospodjo Meri Vorlik edukujte nas o porazu vladavine prava jer ocigledno Vi i Vasa vlada sve znate o tome.

Unapred zahvalan gradjanin Srbije "zeljan" edukacije.

Miki

pre 11 godina

Hoce li sada Demokrate i LSV da poruce Meri Vorlik da mi nismo americka gubernija i da zatraze proterivanje ambasadorke zbog grubog i flagrantnog mesanja u nase unutrasnje stvari konkretno u rad nase skupstine ?

sta je ovo?

pre 11 godina

Sareni Radikali, sta kazete vi na sve ovo? Vidim na neki gospodji predlazu da ide kuci, zasto mi se cini da sam ovaj film gledao a kazu da je nov?

Evropljanka

pre 11 godina

Redovno ,ali redovno čitam samo naslove i komentare na B92 i postaje mi jasnije kuda plovimo i šta će biti u budućnosti u Srbiji i hvala mojoj babi što smo deca i ja dobili pasoš Mađarske i nemojte mi to zameriti jer su ovde ratni profiteri na budžetu očerupane Srbije.

Napustio pučinu pre bure i ostao živ

pre 11 godina

Meri se zaletela, dobro je neko primetio da nije posao ambasadora strane zemlje da napada predlog nekog zakona (Meri govori o zakonu...), to je baš ispod dobrog ukusa, ali ima nešto zanimljivije: Meri dobija podršku građana Srbije, na ovom sajtu. Zašto? Ali to je dobro. Sad je jasno da se iza guvernera valja nešto tajnovito, i da se ova podrška napadno i organizovano organizuje. Ko u ove vrele dane toliko pati za Šoletom i zbog Meri i njene zemlje koja je zabrinuta, niko drugi osim stranke koja je propala na izborima. Dosadni ste. Ova vlada može da bude malo bolja, tačnije poštenija, ali dok je narod ovakav spasa nema. Ko kaže da je narod uvek u pravu? Samo onaj ko nikada nije ništa naučio iz istorije.

Mile voli disco

pre 11 godina

Hahahaha...pa ovi presvučeni radikali su neverovatni. Sada umesto termina "strani plaćenik" i "domaći izdajnik" koriste termine "fulbrajtovac" i "stipendista". Ostaje još da proglase Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića za "fulbrajtovce" pošto su iz nepismene Srbije otišli na školovanje u Beč i vratili se natrag da opismene narod. Mislim da se na ovome neće zaustaviti nego će nastaviti da prave gluposti i vratiti polagano 90-te...e onda će kad vrag odnese šalu, Mlađa dobiti naknadni izliv sećanja u mozak i izaći iz Vlade i pokušati po 4. put da opere sebe i svoju interesnu grupu. Eeee sad tu ih treba dočekati narod od 5. oktobra, sa bukvalno usranim motkama, i od njih da nastavi 6. oktobar, nakon njega mangupe iz DS-a koji su se instalirali posle ubistva Đinđića, pa neobaveštenog i njegov bivši kabinet pa onda ove presvučene Radikale, Velje, Palme, Cece, Dveri, Naše, Obraze...čini mi se da nas ovakav scenario čeka ako bankrotiramo sa ovima na vlasti.

More Meri, ne ori drumove

pre 11 godina

Meri, ne ide to da ambasadorka strane zemlje kritikuje zakone države koja joj pruža gostoprimstvo. Šta se tebe tiče srpska banka? Tvoja zemlja krši na svakom koraku međunarodno pravo, svima preti silom, a ti o banci Srbije. Vi zaista nemate mere. Od vas novac na zajam na tražimo, jer ga ni za sebe nemate, dužni ste Kini 15 biliona dolara, vaš je društveni sistem na štakama, ekonomija na aparatima za disanje, pa što nas daviš? Što si dosadna? Gledaj svoja posla, kao što rade ostali normalni ambasadori, samo se Ameri i Englezi ponašaju. Što se ponašaš? Upitaj se zašto vam ceo svet poručuje - Yankee go home! Kad ideš, javi mi, da tze ispratim radosno.

Nešto tu nije logično

pre 11 godina

Mirko, sve što si pomenuo odnosi se na svet. Mi hoćemo sa svetom, ali ako Amerika sebe vidi kao demijurga, onda slobodnog sveta nema. Amerika zna samo za silu, a ti ne znaš šta pišeš. Nisam iz sveta ekonomije, jesam iz sveta logike, zato kažem da mi nije jasno zašto se tolika prašina digla zbog guvernera banke? Da li to postoji u Americi? Znam ko je Obama, još više mi je na srcu Hilari (iz mlađih dana), ali ne znam ko im je guverner i da li je važniji od preplanulog Baraka. A simpatični Barak zvao Felpsa zbog medalja, guverner nije. Zna li Felps ko mu je guverner?

gradjanin Juzne Osetije

pre 11 godina

Sve ovo je tacno sto je rekla ambasadorka Amerike.IGRA je mnogo veca nego igra oko NBS.
Medjutim cudno je sto niko od novinara ne priupita tavarisj KONUZINA o NBS.
Uzgred budi receno zakon o NBS je podnet radi ciscenja finansijskog terena u Srbiji,kako bi se oterali i S.B i MMF i EU i onda se kao carobni spasioc Srbije pojavila RUSIJA u liku i delu Bogoljuba Karica.U tom smislu treba posmatrati i izjavu Dinkica da para ima jos za avgust.Sve ovo RUSKO zamesateljstvo je vec vidjeno pre par godina kada su okupirali Abhaziju i Osetiju.Sledi vam Vojna baza u NISu,deljenje sakom i kapom Ruskog drzavljanstva po severu Kosova i to prvenstveno Kriminalcima,pa onda pod plastom zastite svojih gradjana na S.kosovu upad Ruske vojske .Vi ste taoci sopstvene zaslepljenosti RUSIJOM .
Unistili ste buducnos mnogih generacija u Srbiji.

djet

pre 11 godina

Velika se prasina digla oko ovog zakona o NBS jer je ona vise organ stranih finansijskih organizacija nego drzave po kojoj se zove.Koliko znam guverner se pravdao i hvalio da on svoju visoku platu i ne dobija iz srpskog budzeta.Nisu slucajno unisono graknuli svi redom protiv izmena zakona sto je znak da ce se pritisci nastaviti.U Mađarskoj se isto desilo i Orban je poklekao.Znaci mozemo mi da se igramo demokratije,ali zna se cija je zadnja.Kazu ugrozava se nezavisnost Narodne banke,a to sto je totalno zavisna od MMF-a i ostalih nije problem.To je kao prica o ljudskim pravima,tj.licemerje.Mi smo suvise zavisni da bi nam i NB ostala stvarno nezavisna tj. narodna.Ali to je prelomljeno jos davno.

Cacanin

pre 11 godina

Gospodjo gledajte da pomognete novim vlastima da nadju po povoljnijim cenama bodljikavu zicu kojom ce nas ograditi od vladavine prava,trzisne privrede,socijaldemokratije,slobodnog protoka ljudi i robe tj. od Evrope 20.veka.

D

pre 11 godina

Ja mislim da bi celu zemlju trebalo dati Japancima pod koncesiju na otprilike 20 god i svim ovim nasim zabraniti da se bave politikom. Jedino resenje da ovo postane normalna zemlja ;)

Milan

pre 11 godina

Citam ove komentare i ne mogu da verujem koliko je lud moj narod. Takav narod, koji toliko voli diktaturu i ukidanje slobode, je tesko naci u Evropi.

NLO - sve vas gledamo -

pre 11 godina

Uvazena ambasadorka je zbilja vrsni ekonomski strucnjak za istocnu evropu i bila je veoma naklonjena zutoj zabokrecini iz samo njoj poznatih razloga.Naravno da treba obezbediti nezavisnost institucija i ovo je korak upravo u tom pravcu jer u toj instituciji je vladao javasluk kojim su upravljale interesne grupe,da ih nenabrajamo,barem se u srbiji zna ko sta radi i za koga,zato su gradjani izabrali promene da bi se upravo drzavne institucije izuzele iz ruku kojekakvih savetnika nikogovica koji nisu nikom odgovorni.Drzava mora da ima ustavnu kontrolu nad svim institucijama a nosioci drzavnih funkcija moraju da snose licnu odgovornost za funkcionisanje istih,neverujem da ce evropa imati bilo sta protiv uvodjenju discipline i reda u rad.Uvazena ambasadorka je mogla da se uveri kod svoje kuce sta se dogadja kada njihov sef FED-a izmakne kontroli drzave,wall str. im je pukao kao balon sa nesagledivim svetskim posledicama,naravoucenije je uvek bilo da se nova vlada ceni po rezultatima njenog rada,malo me ipak cudi da ona sa svojim velikim iskustvom podlegne zutoj stampi.

mirko

pre 11 godina

Pošto su većina komentatora podržali urušavanje nezavisnih institucija, nazivajući to suverenim pravom jedne nezavisne zemlje, onda je normalno da urade sledeće.
Da se ne obraćaju međunarodnim kreditorima za pomoć.
Da odustanu od evropskog puta.
Da se isčlane iz međunarodnih organizacija, po mogućnosti i iz UN.
Da prekinu sve pregovore sa predstavnicima Prištine.
Da u najskorije vreme uspostave vlast Srbije na teritoriji KiM.
Jednom rečju da se ponašaju kako priliči suverenoj državi, imaju dobar primer u skorijoj prošlosti, i kada neko konstatuje da se vraćamo u devedesete, trebaju biti ponosni zbog toga, a ne deklarisati se za nešto, a praktično raditi suprotno od toga.
Verujem da Vučić , kao i većina njegovih pristalica, misli da je deset puta sposobniji od svih političara na međunarodnoj sceni.
Zašto bi onda trčkarao od Vašingtona do Brisla, i konsultovao se sa nekim neznalicama, i neprijateljima, i hvalio se kako ima njihovu podršku, sve sa Tomom i Dačićem.

whetherpine

pre 11 godina

Da u Srbiji nema vladavine prava, to mi je jasno, ali zaista ne mislim da o tome treba sa slusamo od Amerike. Mada, opet sa druge strane žena nam je lepo objasnila i upozorila nas 'svetom vladamo mi, ovo što radite nama se ne sviđa, biće posledica' pa sad nisam pametan, iskustveno gledajući šta nam je činiti.

Milos

pre 11 godina

Drugim recima, vladavina prava u Srbiji se sprovodi nasiljem, pendercima, kundacima i ostalim metodama zastrasivanja. Tako je uvek bilo, i tako ce da ostane.

batustanac

pre 11 godina

za očekivati je da se lavina budalaština ospe po amerima, vorlikovoj, nato itede, a u pitaju je nbs, i drpanje para bez kontrole ako se smanji autonomija guvernera. ali, što bi se to nekog ovde ticalo!?

Rule

pre 11 godina

Vi gospodjo Vorlik kao da ste pali sa Marsa, pa to su napredni radikali koji treba da uhlebe Jorgovanku a nema vise mesta u vladi pa ajde za guvernera, a para treba stampati za Dinkica pa da kaze kako je nasao sredstva za plate i penzije. A put u EU njima je zadnja rupa na svirali...i samo za kraj, koje stranke glasaju za ovaj stetocinski zakon treba zabraniti ucesce u bilo kojoj narednoj vladi, lustracijom ili nekim zakonom svejedno...

Idu Dani

pre 11 godina

Postovani gradjani, ovo je tek pocetak. Gospoda politicari su shvatili, da su dobili neogranicenu vlast. Prvo su planiral da stave sapu na devizne rezerve, posle toga ide reinstalacija bivseg rezima. Takoj politici, vladavina zakona je ozbiljna prepreka! Zato ce se zakoni, u kontinitetu menjati i dobijati nova tumacenja. Uskoro na nasim ulicama cemo imati priliku da sretnemo gospodu koje su se privremeno sklonila u inostrenstvo, posle toga idu oni osudjeni na 40 godina! Izgleda da izreka, da je istorija uciteljica zivota, kod nas zaboravljena?

Reality

pre 11 godina

GospoDZa mi stvarno nije jasna. Vladavina prava valjda znaci sprovodjenje zakona.
E sad, ako se doticni zakon bude sprovodio i postovao, onda je i to vladavina prava.
Imam i ja neke zamerke na njihove zakone, ali se ne mesam, kao i bilo ko drugi, jer su to pobogu NJIHOVI zakoni. Mora da joj je neko dosapnuo nesto.
Realno, humanije bi bilo da tresne jedno milion dolara za aparate za dijagnostiku i lecenje raka (OSIROMASENI URANIJUM) ili za robote za uklanjanje kasetnih bombi.

vlada-so

pre 11 godina

nemojte se previše brinuti gospođo vorlik,neće ovo dugo da traje,samo da ekipa iz devedesetih plus urs upadnu u nbs,uđeš izađeš i gotovo,e onda ćemo da se vrnemo na evroatlantski put.

Jelen

pre 11 godina

Šoškićeva smena nije politička neko posledica kriminalnog rada guvernera Šoškića. Da li ga treba smeniti zbog kriminala u Agrobanci,tolerisanje parazitskog odnosa stranih banaka kod nas itd. Sasvim je sigurno da ga treba smeniti i optužiti za kriminal. Da bi mogao biti optužen mora biti sklonjen, a prethodni zakon ne dozvoljava. A ova gospodja lije suze zato što drugi guverner neće biti američki djak (šoškić je bio u americi na školovanje) pa neće biti ucenjen kao dotični i staće na put daljoj pljački Srbije. To su pravi razlozi izmišljanja razloga da novi zakon nije dobar. Čim se LDP, DS i... bune oko nečega znajte da druga strana dobro radi - tako rade prodane duše.

devedesete

pre 11 godina

Zasto li se cudimo bilo cemu?!Pa,gdin Palma vec najavljuje da i nasa licna stednja treba da se prilozi za oporavak zemlje???A mozda mi i ne cujemo bas dobro,verovatnije im treba za topli obrok,jer su ,boze moj,ugrozeni u svom restoranu pa ne mogu da doruckuju!!

Digi

pre 11 godina

Svaki put kada napisete sta je rekla ili rekao bilo koji ambasador u Srbiji a pogotovu Meri Vorlik meni je ali stvarno muka.Ta grupa ljudi sa svojim gazdama ili mentorima je u staroj Jugoslaviji i Srbiji napravila sve ono zbog cega danas pate svi gradjani Srbije.Uvodjenjem sankcija Srbiji oni su nam unistili pravo na rad, osnovno ljudsko pravo, unistili su nam ekonomiju i pravo na zivot a sve pod izgovorom sklanjanja Slobodana Milosevica sa vlasti.Postojalo je hiljde nacina da ga sklone sa vlasti a oni izabrase naj gori moguci nacin po gradjane i drzavu Srbiju.Jedino dobro je sto su nam otvorili oci i sto sada svi oni koji hoce i malo da zamuce svoje vijuge znaju da nam nisu prijatelji i da nisu nimalo dobronamerni, naj blaze receno.Zato neka nas puste jednom vec da na miru radimo u nasoj zemlji ono sto mislimo da je naj bolje za nas jer od dosadasnje njihove pomoci imali smo samo stetu.A zelim da na kraju pomenem samo jednu sitnicu, Ameriku sam voleo kao ni jednu zemlju na svetu a Slobodanu Milosevicu i komunistima sam bio politicki, ali samo politicki protivnik od uvek ali izgleda da sam gresio i o jednima i o drugima.

Lavrentije Pavlović

pre 11 godina

Kako Ameri štite svoje Fulbrajtove stipendiste!!! Ako ništa zbog ovoga je trebalo smeniti Šoškića!!! Očigledno da je on štitio Američke intrese, a ne građana Srbije!!! Šoškić da da spisak ko je kupio 1,5 mld Evra iz inervencije NBS u zadnjih manje od godinu i sve će biti jasno!! Zašto se kriju ti podatci od građana???

Милан

pre 11 godina

Рече амбасадор државе где је централна банка обична приватна банка ван сваке регулатице којој нико ништа не може.

gerseaux-bg

pre 11 godina

...a upropascavanje Agrobanke ciji sam akcionar pod aminovanjem NBS ( kao nisu znali i bili obavesteni ) iako je drzava vecinski vlasnik nema veze......americko mesanje u unutrasnju politiku svake zemlje sveta....libija,srbija,irak,egipat,sirija...uskoro iran....Vorlik devojcice....jako si smesna a jos smesniji onaj ko ti daje direktive....Bozja je poslednja !!!!!

cartman

pre 11 godina

Svaka joj je na mestu. Tužno je da ambasador strane zemlje mora da drži časove našoj oligarhiji. Ali, mora, jer oni to ne znaju, oni to nisu učili, oni su svi deca diktatora, čvrste ruke. A narod koji ih je birao tek pojma nema ni o čemu, ono malo što zna je imalo pametnija posla te izborne nedelje.

muamua

pre 11 godina

direktno mesanje u unutrasnje pitanje srbije...i sve su nam ovo zutaci uradili i smestili...kao i odluke ustavnog suda...njihov sud sa njihovim ljudima u danima kada se odlucuje o novoj vecini donosi odluku o vojvodini...prava koska...

Jovan

pre 11 godina

Meri Vorlik je dozvolila sebi da se kompromituje vise nego nesretni Montgomeri, od kada je preuzela ulogu zastupnika Demokratske stranke.
Neka razmislja o svojoj buducnosti jer joj se moze desiti kao i Monthomeriju da joj bude zabranjen povratak u SAD, zbog zloupotrebe polozaja.

bezimen

pre 11 godina

Znaci pocelo je. Stizu vesele devedesete autokratija i promena zakona kako kome odgovara. Mislim i zuti nisu bas bili nesto (pogotovu sto su postavljali svoje partijske poslusnike svugde) ali ovo vec ...

Zabrinuti građanin

pre 11 godina

I vi ste gospođo podržali novog predsednika i formiranje nove vlade. Šta se sad žalite. Mogu da verujem da su ovi ljudi iz 90'tih nasamarili naivne građane Srbije, ali nemogu da verujem da su nasamarili SAD i EU.
Nije valjda da ste stvarno mislili da će bahati Dačić, nervozni Vučić i polupismeni predsednik Nikolić da se bore za modernu Srbiju, za ljudska prava i građanske slobode, za jačanje institucija. Pa njima su te reči strane i nerazumeju ih.
Nego, ako imate snage i uticaja na političku scenu u Srbiji, što pre zaustavite bahate ljude iz vlasti i spasite Srbiju.

Rade Jvicevic

pre 11 godina

Vasa Exelencijo.
Zasto Vi ne bi ste, bar jednom, bez kritike, uvazili odluku koju donese Vlada Srbije. Vas guverner je" nezavisna licnost" sve dok ne stane na zulj bankarskim kartelima.Cim se to desi,pokrece se naj mocniji aparat lobista koji po svaku cenu, natera kongresmene da donesu zakon okoji stiti banke i njihove interese.Njegova nezavisnost se vidi i u tome sto nista ne radi iako ima toliko nepravilnosti,Labour interesi,pranje novca za rcun kriminala,monopol,insajd trajding....Nisam video da ste se mnogo uzrujavali oko tih anomalija.Pogledajte u drugu ruku sta je benevelent diktator uradio od Singapura.Le K.Yung je Singapur doveo do savrsenstva.Cistoca ,sigurnost,standard zivota i sve to pod "diktaturom"ali ne pod diktatom Amerike.Okrenite se malo sebi, umesto drugima

E

pre 11 godina

Gle cuda,kada je prosla vlada(a ova je samo identicni nastavak predhodne) donosila zakone o informisanju i reformi pravosudja zapadnjaci nisu bili toliko revnosni u osudama.Ali kada je u pitanju institucija koja se bavi sa novcem onda negoduju.Znaci i ova vlada moze kao i predhodna da stavi medije i sudije pod svoje ali da skloni sape od para.Pa ako nam to nisu prijatelji ja ne znam ko su onda.Dokle ce vise ceo svet da finansira zapad.

SVD

pre 11 godina

Novi kasapi pod rep kolju. Na primeru Narodne Banke i ataka na guvernera, nova vlast, na žalost, pokazuje da joj nedostaje mudrosti i profesionalnosti. Kurs dinara je odraz stanja privrede a ne dobre volje guvernera, sve se čini samo da se pripremi mesto gospođi Tabaković, koja nema ni kvalifikacije ni referenci za to mesto. Žalosni potezi puno osvete a ne sređivanja države.

dosledan

pre 11 godina

Pitam se imamo li mi makar i malo jos slobode kada nam jedan obican ambasador kroji kapu a ocigledno se i pita oko zakona koji se donose u ovoj drzavi??? Jesmo li mi pod okupacijom, jesmo li mi nezavisni?

Frki Niš

pre 11 godina

pa, ako nastavimo da se zadužujemo kod svetskih banaka (uz podršku MMF-a), ništa se nije promenilo. A to što se američka ambasadorka buni, pa zbog njih i jeste kriza. Banke= Zajmovi, dugovi, kamate i tako u krug= Lopovi. Ali sumnjam da će nešto da se promeni, Mlađa će odmah da ugovori novi zajam...kamata na kamatu

klenga

pre 11 godina

ne mogu da verujem ,da je jedna tako obrazovana i pametna žena nasela na predizborne laži ponovno ujedinjeni radikala...možda je to zato ,što nju zmija još nije ujela...

swedenonline

pre 11 godina

Draga gospodjo Vorlik, zna ova nasa bagra jako dobro sta je demokratija ali im neodgovara vladavina prava. Jer, sta ce im vlast ako nemogu da je zloupotrebe? Shvatite da imate posla sa ljudima sa evolucionalno nize lestvice i vratite nam se kad resite slobodu interneta! Kad argumentovano pokazete da ste bolji od njih, sa punim pravom napasti i kritikovati.
Ovo bi se moglo svrstati u normalan rezon, medjutim, svet birokratije ne funkcionise po tom modelu. Naime, cak i kad ste duzni drzavi, vise nego li ona duguje vama, drzava vam isplati sve sto sleduje a i dalje trazi svoje. Dakle, nema prebijanja, nesto sto je ocigledno neshvatljivo za srpski mentalitet.
Hteo sam reci, bilo koja kritika na zapad ne umanjuje nasu obavezu da budemo normalni, vec samo tera zapad na otklanjanje kritikovanih elemenata, ovo je srz bezkiompromisne demokratske naravi. Izvinjavam se na davljenju!

Bog stvorio zemlju, a ovi?

pre 11 godina

Smenjuju guvernera i time uvode diktaturu u narodnoj banci, postavili su Velju Ilica za ministra, vracaju Miru Markovic i Karica - hvala glasackom telu Srbije na ovakvom izboru... A na vlasti su svega nedelju dana!

LUK I SLANINA

pre 11 godina

Poštovana gospodo na vlasti Republike Srbije, da li smo mi malo puta imali priliku da učimo da MORAMO da slušamo pametnijeg i jačeg od sebe?
Najgore smo prolazili kad smo slušali sebe, jer smo uvek nešto izgubili (ljudske živote, teritorije, novac, i dr...)

Zato vas molimo da razmislite dobro, poslušajte savet, možda je bolje.
I za kraj: "Daj čoveku vlast da vidiš kakav je"

dusanmal

pre 11 godina

Direktno naopako Mrs. Vorlik. Gde je tu vladavina prava ako narod nema NIKAKAV uticaj na to ko rukovodi glavnom finansijskom institucijom zemlje? Nema je. Lopuze bez odgovornosti narodu, koje narod nema nikakav nacin da opozove ili smeni "upravljaju" (citaj : kradu). Indirektan izbor (narod bira poslanike i vladu, oni postavljaju upravu) je bolji nego nikakav izbor. Garancija nezavisnosti NBS je u tome da bilo ko u upravi koji ne radi ispravno nego politicki moze odmah da bude izbacen zajedno sa pajtasima koji su ga postavili. To je garancija vladavine prava. Napolje sa neizabranim birokratama.

Milisav

pre 11 godina

Srbija je zemlja u kojoj pravo i institucije nikada nisu ni bili poštovani. Situacija u kojoj se nalazimo je logična posledica toga.

opet ja

pre 11 godina

Do sada se nijedan guverner nije pokazao kako treba, možda samo Avramović. Istresti skoro 2 milijarde evra za neuspešnu odbranu kursa ne vidim kao uspeh. Naravno svesrdnu podršku je imao u premijeru i pojedinim ministrima.
Pitao bih ambasadorku da li je direktor Federalnih rezervi i dalje čovek iz Goldman-Saksa? A takođe bih je podsetio da je dug USA preko 15 triliona $ uz ogromnu nezaposlenost od 9-11% i siromašenje američkih porodica.

Mirjana

pre 11 godina

E, moja Jorgovanka, eto, sedi sad u tu guvernersku fotelju koja ti ni po cemu ne pripada, i budi spremna da ti se smeje sav ozbiljan svet. Ne znam koliko ce ti biti utesno sto te Velja i Palma Sopen tapsu po ledjima....Nadam se samo da zbog svega ovoga jednog dana Srbija nece plakati...a i ti sa njom....

kako sad ????

pre 11 godina

Pa danas bila vest da se ona "mukica" Ljajic , ekspert za trgovnu i informacione tehnologije sastao sa Meri Vorlik i da mu je obecala silnu pomoc oko pristupanja Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji,a zena je na kraju svog ambasadorksog mandata.
Iz te vesti moglo se protumaciti da silno podrzava novu srpsku vladu.

Harold

pre 11 godina

Skraceni prevod ovog teksta:
"Pricate jedno, a radite drugo.
Drzava vam funkcionise - ne daj boze.
Krade ko sta stigne.
Krecete se unazad.
Ovakvi kakvi ste - niste za EU.
Ne znamo sta cemo sa vama.
A, ne znate ni vi sta cete sa samima sobom.
Ne mirise na dobro."

Joca Detektiv

pre 11 godina

Veoma cudne stvari se desavaju u zemlji Srbiji! Toliko ima dusebriznika za guvernera Narodne Banke Srbije da se dovodi u sumnju ta kompletna institucija u Srbiji. Iako svi oni znaju da je dosadasnji guverner bio samo freska u glavnoj banci Srbije a da su se desavale cudne stvari jer je to bio covek iz Crne Gore koji nije imao nikakve veze sa Srbijom. On je tu bio postavljen samo kao freska da bi crnogorska vlada u Srbiji radila sta hoce i naravno sve to uz znanje sadasnjih dusebriznika koji su bas iz zemalja koji hoce da uniste Srbiju. Veoma cudne stvari se desavaju u zemlji Srbiji!

MUKNAVI

pre 11 godina

A vase bombardovanje,ljudski zivoti,matrijalna steta i otimacina teritorije..sta je to a` ******?To je pravo za vas ,a`? kojima isto nece goriti do zore jer posle toliko svinjarija koje cinite po svetu doci ce mecka..na vasa vrata!

Nikola Kosanović

pre 11 godina

Dok nam NATO bombe ubijaju ljude ova bahata gospođa govori o vladavini prava, a do juče je hvalila reformu pravosuđa koja je vladavinu prava u Srbiji svela na parodiju prava. Amerikanci se uvek ponašaju kao gazde, pa tako i u Srbiji dele lekcije.

Saša

pre 11 godina

Gde su sad Čanak i ostali borci za suverenitet da traže hitno proterivanje Vorlikove zbog mešanja u unutrašnje poslove Srbije. Zanimljivo je i zbog čega Vorlikova ovako grubo krši diplomatski protokol pred sam kraj mandata, možda da se opravda šefovima u Vašingtonu što nije obavila posao koji joj je poveren, tj nije uspela da Srbija prizna Kosovo.

sve nezavisno a banana država

pre 11 godina

Nezavisna NBJ
Nezavisno Sudstvo
Nezavisni Političari

Šta će onda uopšte narod u ovoj državi. ajde da se svi iselimo pa neka
se svadjaju izmedju sebe.

Harold

pre 11 godina

Skraceni prevod ovog teksta:
"Pricate jedno, a radite drugo.
Drzava vam funkcionise - ne daj boze.
Krade ko sta stigne.
Krecete se unazad.
Ovakvi kakvi ste - niste za EU.
Ne znamo sta cemo sa vama.
A, ne znate ni vi sta cete sa samima sobom.
Ne mirise na dobro."

sve nezavisno a banana država

pre 11 godina

Nezavisna NBJ
Nezavisno Sudstvo
Nezavisni Političari

Šta će onda uopšte narod u ovoj državi. ajde da se svi iselimo pa neka
se svadjaju izmedju sebe.

MUKNAVI

pre 11 godina

A vase bombardovanje,ljudski zivoti,matrijalna steta i otimacina teritorije..sta je to a` ******?To je pravo za vas ,a`? kojima isto nece goriti do zore jer posle toliko svinjarija koje cinite po svetu doci ce mecka..na vasa vrata!

Nikola Kosanović

pre 11 godina

Dok nam NATO bombe ubijaju ljude ova bahata gospođa govori o vladavini prava, a do juče je hvalila reformu pravosuđa koja je vladavinu prava u Srbiji svela na parodiju prava. Amerikanci se uvek ponašaju kao gazde, pa tako i u Srbiji dele lekcije.

Saša

pre 11 godina

Gde su sad Čanak i ostali borci za suverenitet da traže hitno proterivanje Vorlikove zbog mešanja u unutrašnje poslove Srbije. Zanimljivo je i zbog čega Vorlikova ovako grubo krši diplomatski protokol pred sam kraj mandata, možda da se opravda šefovima u Vašingtonu što nije obavila posao koji joj je poveren, tj nije uspela da Srbija prizna Kosovo.

Mirjana

pre 11 godina

E, moja Jorgovanka, eto, sedi sad u tu guvernersku fotelju koja ti ni po cemu ne pripada, i budi spremna da ti se smeje sav ozbiljan svet. Ne znam koliko ce ti biti utesno sto te Velja i Palma Sopen tapsu po ledjima....Nadam se samo da zbog svega ovoga jednog dana Srbija nece plakati...a i ti sa njom....

dusanmal

pre 11 godina

Direktno naopako Mrs. Vorlik. Gde je tu vladavina prava ako narod nema NIKAKAV uticaj na to ko rukovodi glavnom finansijskom institucijom zemlje? Nema je. Lopuze bez odgovornosti narodu, koje narod nema nikakav nacin da opozove ili smeni "upravljaju" (citaj : kradu). Indirektan izbor (narod bira poslanike i vladu, oni postavljaju upravu) je bolji nego nikakav izbor. Garancija nezavisnosti NBS je u tome da bilo ko u upravi koji ne radi ispravno nego politicki moze odmah da bude izbacen zajedno sa pajtasima koji su ga postavili. To je garancija vladavine prava. Napolje sa neizabranim birokratama.

Joca Detektiv

pre 11 godina

Veoma cudne stvari se desavaju u zemlji Srbiji! Toliko ima dusebriznika za guvernera Narodne Banke Srbije da se dovodi u sumnju ta kompletna institucija u Srbiji. Iako svi oni znaju da je dosadasnji guverner bio samo freska u glavnoj banci Srbije a da su se desavale cudne stvari jer je to bio covek iz Crne Gore koji nije imao nikakve veze sa Srbijom. On je tu bio postavljen samo kao freska da bi crnogorska vlada u Srbiji radila sta hoce i naravno sve to uz znanje sadasnjih dusebriznika koji su bas iz zemalja koji hoce da uniste Srbiju. Veoma cudne stvari se desavaju u zemlji Srbiji!

opet ja

pre 11 godina

Do sada se nijedan guverner nije pokazao kako treba, možda samo Avramović. Istresti skoro 2 milijarde evra za neuspešnu odbranu kursa ne vidim kao uspeh. Naravno svesrdnu podršku je imao u premijeru i pojedinim ministrima.
Pitao bih ambasadorku da li je direktor Federalnih rezervi i dalje čovek iz Goldman-Saksa? A takođe bih je podsetio da je dug USA preko 15 triliona $ uz ogromnu nezaposlenost od 9-11% i siromašenje američkih porodica.

Milisav

pre 11 godina

Srbija je zemlja u kojoj pravo i institucije nikada nisu ni bili poštovani. Situacija u kojoj se nalazimo je logična posledica toga.

Milan

pre 11 godina

Citam ove komentare i ne mogu da verujem koliko je lud moj narod. Takav narod, koji toliko voli diktaturu i ukidanje slobode, je tesko naci u Evropi.

LUK I SLANINA

pre 11 godina

Poštovana gospodo na vlasti Republike Srbije, da li smo mi malo puta imali priliku da učimo da MORAMO da slušamo pametnijeg i jačeg od sebe?
Najgore smo prolazili kad smo slušali sebe, jer smo uvek nešto izgubili (ljudske živote, teritorije, novac, i dr...)

Zato vas molimo da razmislite dobro, poslušajte savet, možda je bolje.
I za kraj: "Daj čoveku vlast da vidiš kakav je"

Rade Jvicevic

pre 11 godina

Vasa Exelencijo.
Zasto Vi ne bi ste, bar jednom, bez kritike, uvazili odluku koju donese Vlada Srbije. Vas guverner je" nezavisna licnost" sve dok ne stane na zulj bankarskim kartelima.Cim se to desi,pokrece se naj mocniji aparat lobista koji po svaku cenu, natera kongresmene da donesu zakon okoji stiti banke i njihove interese.Njegova nezavisnost se vidi i u tome sto nista ne radi iako ima toliko nepravilnosti,Labour interesi,pranje novca za rcun kriminala,monopol,insajd trajding....Nisam video da ste se mnogo uzrujavali oko tih anomalija.Pogledajte u drugu ruku sta je benevelent diktator uradio od Singapura.Le K.Yung je Singapur doveo do savrsenstva.Cistoca ,sigurnost,standard zivota i sve to pod "diktaturom"ali ne pod diktatom Amerike.Okrenite se malo sebi, umesto drugima

D

pre 11 godina

Ja mislim da bi celu zemlju trebalo dati Japancima pod koncesiju na otprilike 20 god i svim ovim nasim zabraniti da se bave politikom. Jedino resenje da ovo postane normalna zemlja ;)

kako sad ????

pre 11 godina

Pa danas bila vest da se ona "mukica" Ljajic , ekspert za trgovnu i informacione tehnologije sastao sa Meri Vorlik i da mu je obecala silnu pomoc oko pristupanja Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji,a zena je na kraju svog ambasadorksog mandata.
Iz te vesti moglo se protumaciti da silno podrzava novu srpsku vladu.

Bog stvorio zemlju, a ovi?

pre 11 godina

Smenjuju guvernera i time uvode diktaturu u narodnoj banci, postavili su Velju Ilica za ministra, vracaju Miru Markovic i Karica - hvala glasackom telu Srbije na ovakvom izboru... A na vlasti su svega nedelju dana!

Idu Dani

pre 11 godina

Postovani gradjani, ovo je tek pocetak. Gospoda politicari su shvatili, da su dobili neogranicenu vlast. Prvo su planiral da stave sapu na devizne rezerve, posle toga ide reinstalacija bivseg rezima. Takoj politici, vladavina zakona je ozbiljna prepreka! Zato ce se zakoni, u kontinitetu menjati i dobijati nova tumacenja. Uskoro na nasim ulicama cemo imati priliku da sretnemo gospodu koje su se privremeno sklonila u inostrenstvo, posle toga idu oni osudjeni na 40 godina! Izgleda da izreka, da je istorija uciteljica zivota, kod nas zaboravljena?

Zabrinuti građanin

pre 11 godina

I vi ste gospođo podržali novog predsednika i formiranje nove vlade. Šta se sad žalite. Mogu da verujem da su ovi ljudi iz 90'tih nasamarili naivne građane Srbije, ali nemogu da verujem da su nasamarili SAD i EU.
Nije valjda da ste stvarno mislili da će bahati Dačić, nervozni Vučić i polupismeni predsednik Nikolić da se bore za modernu Srbiju, za ljudska prava i građanske slobode, za jačanje institucija. Pa njima su te reči strane i nerazumeju ih.
Nego, ako imate snage i uticaja na političku scenu u Srbiji, što pre zaustavite bahate ljude iz vlasti i spasite Srbiju.

Lavrentije Pavlović

pre 11 godina

Kako Ameri štite svoje Fulbrajtove stipendiste!!! Ako ništa zbog ovoga je trebalo smeniti Šoškića!!! Očigledno da je on štitio Američke intrese, a ne građana Srbije!!! Šoškić da da spisak ko je kupio 1,5 mld Evra iz inervencije NBS u zadnjih manje od godinu i sve će biti jasno!! Zašto se kriju ti podatci od građana???

Rule

pre 11 godina

Vi gospodjo Vorlik kao da ste pali sa Marsa, pa to su napredni radikali koji treba da uhlebe Jorgovanku a nema vise mesta u vladi pa ajde za guvernera, a para treba stampati za Dinkica pa da kaze kako je nasao sredstva za plate i penzije. A put u EU njima je zadnja rupa na svirali...i samo za kraj, koje stranke glasaju za ovaj stetocinski zakon treba zabraniti ucesce u bilo kojoj narednoj vladi, lustracijom ili nekim zakonom svejedno...

mirko

pre 11 godina

Pošto su većina komentatora podržali urušavanje nezavisnih institucija, nazivajući to suverenim pravom jedne nezavisne zemlje, onda je normalno da urade sledeće.
Da se ne obraćaju međunarodnim kreditorima za pomoć.
Da odustanu od evropskog puta.
Da se isčlane iz međunarodnih organizacija, po mogućnosti i iz UN.
Da prekinu sve pregovore sa predstavnicima Prištine.
Da u najskorije vreme uspostave vlast Srbije na teritoriji KiM.
Jednom rečju da se ponašaju kako priliči suverenoj državi, imaju dobar primer u skorijoj prošlosti, i kada neko konstatuje da se vraćamo u devedesete, trebaju biti ponosni zbog toga, a ne deklarisati se za nešto, a praktično raditi suprotno od toga.
Verujem da Vučić , kao i većina njegovih pristalica, misli da je deset puta sposobniji od svih političara na međunarodnoj sceni.
Zašto bi onda trčkarao od Vašingtona do Brisla, i konsultovao se sa nekim neznalicama, i neprijateljima, i hvalio se kako ima njihovu podršku, sve sa Tomom i Dačićem.

dosledan

pre 11 godina

Pitam se imamo li mi makar i malo jos slobode kada nam jedan obican ambasador kroji kapu a ocigledno se i pita oko zakona koji se donose u ovoj drzavi??? Jesmo li mi pod okupacijom, jesmo li mi nezavisni?

batustanac

pre 11 godina

za očekivati je da se lavina budalaština ospe po amerima, vorlikovoj, nato itede, a u pitaju je nbs, i drpanje para bez kontrole ako se smanji autonomija guvernera. ali, što bi se to nekog ovde ticalo!?

Milos

pre 11 godina

Drugim recima, vladavina prava u Srbiji se sprovodi nasiljem, pendercima, kundacima i ostalim metodama zastrasivanja. Tako je uvek bilo, i tako ce da ostane.

Ilija Cvorovic

pre 11 godina

"Predloženi amandmani Zakona o NBS kojima se slabi autonomija guvernera predstavljaju poraz vladavine prava, kaže američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik."

Pa opet u vasoj Americi imate FED koji je u privatnom posedu Rotsilda i u ciji rad vas kongres i vas predsednik nemaju nikakav uvid.

Imate i IRS koji nelegalno otima zarade vasih gradjana, pleni imovinu i salje u zatvor te iste gradjane.

Da, molim Vas gospodjo Meri Vorlik edukujte nas o porazu vladavine prava jer ocigledno Vi i Vasa vlada sve znate o tome.

Unapred zahvalan gradjanin Srbije "zeljan" edukacije.

SVD

pre 11 godina

Novi kasapi pod rep kolju. Na primeru Narodne Banke i ataka na guvernera, nova vlast, na žalost, pokazuje da joj nedostaje mudrosti i profesionalnosti. Kurs dinara je odraz stanja privrede a ne dobre volje guvernera, sve se čini samo da se pripremi mesto gospođi Tabaković, koja nema ni kvalifikacije ni referenci za to mesto. Žalosni potezi puno osvete a ne sređivanja države.

Jovan

pre 11 godina

Meri Vorlik je dozvolila sebi da se kompromituje vise nego nesretni Montgomeri, od kada je preuzela ulogu zastupnika Demokratske stranke.
Neka razmislja o svojoj buducnosti jer joj se moze desiti kao i Monthomeriju da joj bude zabranjen povratak u SAD, zbog zloupotrebe polozaja.

devedesete

pre 11 godina

Zasto li se cudimo bilo cemu?!Pa,gdin Palma vec najavljuje da i nasa licna stednja treba da se prilozi za oporavak zemlje???A mozda mi i ne cujemo bas dobro,verovatnije im treba za topli obrok,jer su ,boze moj,ugrozeni u svom restoranu pa ne mogu da doruckuju!!

Miki

pre 11 godina

Hoce li sada Demokrate i LSV da poruce Meri Vorlik da mi nismo americka gubernija i da zatraze proterivanje ambasadorke zbog grubog i flagrantnog mesanja u nase unutrasnje stvari konkretno u rad nase skupstine ?

Mile voli disco

pre 11 godina

Hahahaha...pa ovi presvučeni radikali su neverovatni. Sada umesto termina "strani plaćenik" i "domaći izdajnik" koriste termine "fulbrajtovac" i "stipendista". Ostaje još da proglase Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića za "fulbrajtovce" pošto su iz nepismene Srbije otišli na školovanje u Beč i vratili se natrag da opismene narod. Mislim da se na ovome neće zaustaviti nego će nastaviti da prave gluposti i vratiti polagano 90-te...e onda će kad vrag odnese šalu, Mlađa dobiti naknadni izliv sećanja u mozak i izaći iz Vlade i pokušati po 4. put da opere sebe i svoju interesnu grupu. Eeee sad tu ih treba dočekati narod od 5. oktobra, sa bukvalno usranim motkama, i od njih da nastavi 6. oktobar, nakon njega mangupe iz DS-a koji su se instalirali posle ubistva Đinđića, pa neobaveštenog i njegov bivši kabinet pa onda ove presvučene Radikale, Velje, Palme, Cece, Dveri, Naše, Obraze...čini mi se da nas ovakav scenario čeka ako bankrotiramo sa ovima na vlasti.

Evropljanka

pre 11 godina

Redovno ,ali redovno čitam samo naslove i komentare na B92 i postaje mi jasnije kuda plovimo i šta će biti u budućnosti u Srbiji i hvala mojoj babi što smo deca i ja dobili pasoš Mađarske i nemojte mi to zameriti jer su ovde ratni profiteri na budžetu očerupane Srbije.

cartman

pre 11 godina

Svaka joj je na mestu. Tužno je da ambasador strane zemlje mora da drži časove našoj oligarhiji. Ali, mora, jer oni to ne znaju, oni to nisu učili, oni su svi deca diktatora, čvrste ruke. A narod koji ih je birao tek pojma nema ni o čemu, ono malo što zna je imalo pametnija posla te izborne nedelje.

bezimen

pre 11 godina

Znaci pocelo je. Stizu vesele devedesete autokratija i promena zakona kako kome odgovara. Mislim i zuti nisu bas bili nesto (pogotovu sto su postavljali svoje partijske poslusnike svugde) ali ovo vec ...

Napustio pučinu pre bure i ostao živ

pre 11 godina

Meri se zaletela, dobro je neko primetio da nije posao ambasadora strane zemlje da napada predlog nekog zakona (Meri govori o zakonu...), to je baš ispod dobrog ukusa, ali ima nešto zanimljivije: Meri dobija podršku građana Srbije, na ovom sajtu. Zašto? Ali to je dobro. Sad je jasno da se iza guvernera valja nešto tajnovito, i da se ova podrška napadno i organizovano organizuje. Ko u ove vrele dane toliko pati za Šoletom i zbog Meri i njene zemlje koja je zabrinuta, niko drugi osim stranke koja je propala na izborima. Dosadni ste. Ova vlada može da bude malo bolja, tačnije poštenija, ali dok je narod ovakav spasa nema. Ko kaže da je narod uvek u pravu? Samo onaj ko nikada nije ništa naučio iz istorije.

gerseaux-bg

pre 11 godina

...a upropascavanje Agrobanke ciji sam akcionar pod aminovanjem NBS ( kao nisu znali i bili obavesteni ) iako je drzava vecinski vlasnik nema veze......americko mesanje u unutrasnju politiku svake zemlje sveta....libija,srbija,irak,egipat,sirija...uskoro iran....Vorlik devojcice....jako si smesna a jos smesniji onaj ko ti daje direktive....Bozja je poslednja !!!!!

vlada-so

pre 11 godina

nemojte se previše brinuti gospođo vorlik,neće ovo dugo da traje,samo da ekipa iz devedesetih plus urs upadnu u nbs,uđeš izađeš i gotovo,e onda ćemo da se vrnemo na evroatlantski put.

whetherpine

pre 11 godina

Da u Srbiji nema vladavine prava, to mi je jasno, ali zaista ne mislim da o tome treba sa slusamo od Amerike. Mada, opet sa druge strane žena nam je lepo objasnila i upozorila nas 'svetom vladamo mi, ovo što radite nama se ne sviđa, biće posledica' pa sad nisam pametan, iskustveno gledajući šta nam je činiti.

klenga

pre 11 godina

ne mogu da verujem ,da je jedna tako obrazovana i pametna žena nasela na predizborne laži ponovno ujedinjeni radikala...možda je to zato ,što nju zmija još nije ujela...

muamua

pre 11 godina

direktno mesanje u unutrasnje pitanje srbije...i sve su nam ovo zutaci uradili i smestili...kao i odluke ustavnog suda...njihov sud sa njihovim ljudima u danima kada se odlucuje o novoj vecini donosi odluku o vojvodini...prava koska...

Jelen

pre 11 godina

Šoškićeva smena nije politička neko posledica kriminalnog rada guvernera Šoškića. Da li ga treba smeniti zbog kriminala u Agrobanci,tolerisanje parazitskog odnosa stranih banaka kod nas itd. Sasvim je sigurno da ga treba smeniti i optužiti za kriminal. Da bi mogao biti optužen mora biti sklonjen, a prethodni zakon ne dozvoljava. A ova gospodja lije suze zato što drugi guverner neće biti američki djak (šoškić je bio u americi na školovanje) pa neće biti ucenjen kao dotični i staće na put daljoj pljački Srbije. To su pravi razlozi izmišljanja razloga da novi zakon nije dobar. Čim se LDP, DS i... bune oko nečega znajte da druga strana dobro radi - tako rade prodane duše.

gradjanin Juzne Osetije

pre 11 godina

Sve ovo je tacno sto je rekla ambasadorka Amerike.IGRA je mnogo veca nego igra oko NBS.
Medjutim cudno je sto niko od novinara ne priupita tavarisj KONUZINA o NBS.
Uzgred budi receno zakon o NBS je podnet radi ciscenja finansijskog terena u Srbiji,kako bi se oterali i S.B i MMF i EU i onda se kao carobni spasioc Srbije pojavila RUSIJA u liku i delu Bogoljuba Karica.U tom smislu treba posmatrati i izjavu Dinkica da para ima jos za avgust.Sve ovo RUSKO zamesateljstvo je vec vidjeno pre par godina kada su okupirali Abhaziju i Osetiju.Sledi vam Vojna baza u NISu,deljenje sakom i kapom Ruskog drzavljanstva po severu Kosova i to prvenstveno Kriminalcima,pa onda pod plastom zastite svojih gradjana na S.kosovu upad Ruske vojske .Vi ste taoci sopstvene zaslepljenosti RUSIJOM .
Unistili ste buducnos mnogih generacija u Srbiji.

More Meri, ne ori drumove

pre 11 godina

Meri, ne ide to da ambasadorka strane zemlje kritikuje zakone države koja joj pruža gostoprimstvo. Šta se tebe tiče srpska banka? Tvoja zemlja krši na svakom koraku međunarodno pravo, svima preti silom, a ti o banci Srbije. Vi zaista nemate mere. Od vas novac na zajam na tražimo, jer ga ni za sebe nemate, dužni ste Kini 15 biliona dolara, vaš je društveni sistem na štakama, ekonomija na aparatima za disanje, pa što nas daviš? Što si dosadna? Gledaj svoja posla, kao što rade ostali normalni ambasadori, samo se Ameri i Englezi ponašaju. Što se ponašaš? Upitaj se zašto vam ceo svet poručuje - Yankee go home! Kad ideš, javi mi, da tze ispratim radosno.

Frki Niš

pre 11 godina

pa, ako nastavimo da se zadužujemo kod svetskih banaka (uz podršku MMF-a), ništa se nije promenilo. A to što se američka ambasadorka buni, pa zbog njih i jeste kriza. Banke= Zajmovi, dugovi, kamate i tako u krug= Lopovi. Ali sumnjam da će nešto da se promeni, Mlađa će odmah da ugovori novi zajam...kamata na kamatu

Милан

pre 11 godina

Рече амбасадор државе где је централна банка обична приватна банка ван сваке регулатице којој нико ништа не може.

Digi

pre 11 godina

Svaki put kada napisete sta je rekla ili rekao bilo koji ambasador u Srbiji a pogotovu Meri Vorlik meni je ali stvarno muka.Ta grupa ljudi sa svojim gazdama ili mentorima je u staroj Jugoslaviji i Srbiji napravila sve ono zbog cega danas pate svi gradjani Srbije.Uvodjenjem sankcija Srbiji oni su nam unistili pravo na rad, osnovno ljudsko pravo, unistili su nam ekonomiju i pravo na zivot a sve pod izgovorom sklanjanja Slobodana Milosevica sa vlasti.Postojalo je hiljde nacina da ga sklone sa vlasti a oni izabrase naj gori moguci nacin po gradjane i drzavu Srbiju.Jedino dobro je sto su nam otvorili oci i sto sada svi oni koji hoce i malo da zamuce svoje vijuge znaju da nam nisu prijatelji i da nisu nimalo dobronamerni, naj blaze receno.Zato neka nas puste jednom vec da na miru radimo u nasoj zemlji ono sto mislimo da je naj bolje za nas jer od dosadasnje njihove pomoci imali smo samo stetu.A zelim da na kraju pomenem samo jednu sitnicu, Ameriku sam voleo kao ni jednu zemlju na svetu a Slobodanu Milosevicu i komunistima sam bio politicki, ali samo politicki protivnik od uvek ali izgleda da sam gresio i o jednima i o drugima.

djet

pre 11 godina

Velika se prasina digla oko ovog zakona o NBS jer je ona vise organ stranih finansijskih organizacija nego drzave po kojoj se zove.Koliko znam guverner se pravdao i hvalio da on svoju visoku platu i ne dobija iz srpskog budzeta.Nisu slucajno unisono graknuli svi redom protiv izmena zakona sto je znak da ce se pritisci nastaviti.U Mađarskoj se isto desilo i Orban je poklekao.Znaci mozemo mi da se igramo demokratije,ali zna se cija je zadnja.Kazu ugrozava se nezavisnost Narodne banke,a to sto je totalno zavisna od MMF-a i ostalih nije problem.To je kao prica o ljudskim pravima,tj.licemerje.Mi smo suvise zavisni da bi nam i NB ostala stvarno nezavisna tj. narodna.Ali to je prelomljeno jos davno.

Cacanin

pre 11 godina

Gospodjo gledajte da pomognete novim vlastima da nadju po povoljnijim cenama bodljikavu zicu kojom ce nas ograditi od vladavine prava,trzisne privrede,socijaldemokratije,slobodnog protoka ljudi i robe tj. od Evrope 20.veka.

E

pre 11 godina

Gle cuda,kada je prosla vlada(a ova je samo identicni nastavak predhodne) donosila zakone o informisanju i reformi pravosudja zapadnjaci nisu bili toliko revnosni u osudama.Ali kada je u pitanju institucija koja se bavi sa novcem onda negoduju.Znaci i ova vlada moze kao i predhodna da stavi medije i sudije pod svoje ali da skloni sape od para.Pa ako nam to nisu prijatelji ja ne znam ko su onda.Dokle ce vise ceo svet da finansira zapad.

sta je ovo?

pre 11 godina

Sareni Radikali, sta kazete vi na sve ovo? Vidim na neki gospodji predlazu da ide kuci, zasto mi se cini da sam ovaj film gledao a kazu da je nov?

Samo ne dolar

pre 11 godina

SAD su poslednja zemlja koja treba da se oglašava o ovom pitanju. FED je u privatnim rukama, ne državnim. Rupa u američkom budžetu je ubedljivo najveća na svetu, govorimo o trilionima duga, dolar nema vezanost za zlato od 1973.

swedenonline

pre 11 godina

Draga gospodjo Vorlik, zna ova nasa bagra jako dobro sta je demokratija ali im neodgovara vladavina prava. Jer, sta ce im vlast ako nemogu da je zloupotrebe? Shvatite da imate posla sa ljudima sa evolucionalno nize lestvice i vratite nam se kad resite slobodu interneta! Kad argumentovano pokazete da ste bolji od njih, sa punim pravom napasti i kritikovati.
Ovo bi se moglo svrstati u normalan rezon, medjutim, svet birokratije ne funkcionise po tom modelu. Naime, cak i kad ste duzni drzavi, vise nego li ona duguje vama, drzava vam isplati sve sto sleduje a i dalje trazi svoje. Dakle, nema prebijanja, nesto sto je ocigledno neshvatljivo za srpski mentalitet.
Hteo sam reci, bilo koja kritika na zapad ne umanjuje nasu obavezu da budemo normalni, vec samo tera zapad na otklanjanje kritikovanih elemenata, ovo je srz bezkiompromisne demokratske naravi. Izvinjavam se na davljenju!

Reality

pre 11 godina

GospoDZa mi stvarno nije jasna. Vladavina prava valjda znaci sprovodjenje zakona.
E sad, ako se doticni zakon bude sprovodio i postovao, onda je i to vladavina prava.
Imam i ja neke zamerke na njihove zakone, ali se ne mesam, kao i bilo ko drugi, jer su to pobogu NJIHOVI zakoni. Mora da joj je neko dosapnuo nesto.
Realno, humanije bi bilo da tresne jedno milion dolara za aparate za dijagnostiku i lecenje raka (OSIROMASENI URANIJUM) ili za robote za uklanjanje kasetnih bombi.

mlekadzija

pre 11 godina

Ova izjava odlazece ambasadorke SAD nije uopste mesanje u unutr. stvari jedne zemlje nego demokratsko iznosenje misljenja u javnost. Po kome su SAD u svetu poznata.

Republika Srpska

pre 11 godina

klenga
ti zbilja ništa ne kontaš...FED je privatan,ima pravo da štampa novac i nema pravo da to bez pokrića radi i da taj novac daje kreditno sa kamatom kome i kada i koliko hoće ali to rade...uključi mozak i zamisli koliki je tu prostor za mešetarenjem jer njima je bitan profit i razmisli do čega je zadnjih godina dovelo to štampanje i kreditiranje bez pokrića....NBS treba da bude pod kontrolom Države a ne pod kontrolom privatnika,ja ne želim da moj život bude pod kontrolom privatnika

NLO - sve vas gledamo -

pre 11 godina

Uvazena ambasadorka je zbilja vrsni ekonomski strucnjak za istocnu evropu i bila je veoma naklonjena zutoj zabokrecini iz samo njoj poznatih razloga.Naravno da treba obezbediti nezavisnost institucija i ovo je korak upravo u tom pravcu jer u toj instituciji je vladao javasluk kojim su upravljale interesne grupe,da ih nenabrajamo,barem se u srbiji zna ko sta radi i za koga,zato su gradjani izabrali promene da bi se upravo drzavne institucije izuzele iz ruku kojekakvih savetnika nikogovica koji nisu nikom odgovorni.Drzava mora da ima ustavnu kontrolu nad svim institucijama a nosioci drzavnih funkcija moraju da snose licnu odgovornost za funkcionisanje istih,neverujem da ce evropa imati bilo sta protiv uvodjenju discipline i reda u rad.Uvazena ambasadorka je mogla da se uveri kod svoje kuce sta se dogadja kada njihov sef FED-a izmakne kontroli drzave,wall str. im je pukao kao balon sa nesagledivim svetskim posledicama,naravoucenije je uvek bilo da se nova vlada ceni po rezultatima njenog rada,malo me ipak cudi da ona sa svojim velikim iskustvom podlegne zutoj stampi.

Nešto tu nije logično

pre 11 godina

Mirko, sve što si pomenuo odnosi se na svet. Mi hoćemo sa svetom, ali ako Amerika sebe vidi kao demijurga, onda slobodnog sveta nema. Amerika zna samo za silu, a ti ne znaš šta pišeš. Nisam iz sveta ekonomije, jesam iz sveta logike, zato kažem da mi nije jasno zašto se tolika prašina digla zbog guvernera banke? Da li to postoji u Americi? Znam ko je Obama, još više mi je na srcu Hilari (iz mlađih dana), ali ne znam ko im je guverner i da li je važniji od preplanulog Baraka. A simpatični Barak zvao Felpsa zbog medalja, guverner nije. Zna li Felps ko mu je guverner?

klenga

pre 11 godina

pa šta ako je FED prtivatni...koliko se sećam(stvarno je davno bilo) dinar je bioZLATAN a naša NB privatna...beše,mislim ,Wajfert,guverner...ispravite,ako grešim...

MUKNAVI

pre 11 godina

A vase bombardovanje,ljudski zivoti,matrijalna steta i otimacina teritorije..sta je to a` ******?To je pravo za vas ,a`? kojima isto nece goriti do zore jer posle toliko svinjarija koje cinite po svetu doci ce mecka..na vasa vrata!

Nikola Kosanović

pre 11 godina

Dok nam NATO bombe ubijaju ljude ova bahata gospođa govori o vladavini prava, a do juče je hvalila reformu pravosuđa koja je vladavinu prava u Srbiji svela na parodiju prava. Amerikanci se uvek ponašaju kao gazde, pa tako i u Srbiji dele lekcije.

Saša

pre 11 godina

Gde su sad Čanak i ostali borci za suverenitet da traže hitno proterivanje Vorlikove zbog mešanja u unutrašnje poslove Srbije. Zanimljivo je i zbog čega Vorlikova ovako grubo krši diplomatski protokol pred sam kraj mandata, možda da se opravda šefovima u Vašingtonu što nije obavila posao koji joj je poveren, tj nije uspela da Srbija prizna Kosovo.

Jelen

pre 11 godina

Šoškićeva smena nije politička neko posledica kriminalnog rada guvernera Šoškića. Da li ga treba smeniti zbog kriminala u Agrobanci,tolerisanje parazitskog odnosa stranih banaka kod nas itd. Sasvim je sigurno da ga treba smeniti i optužiti za kriminal. Da bi mogao biti optužen mora biti sklonjen, a prethodni zakon ne dozvoljava. A ova gospodja lije suze zato što drugi guverner neće biti američki djak (šoškić je bio u americi na školovanje) pa neće biti ucenjen kao dotični i staće na put daljoj pljački Srbije. To su pravi razlozi izmišljanja razloga da novi zakon nije dobar. Čim se LDP, DS i... bune oko nečega znajte da druga strana dobro radi - tako rade prodane duše.

Joca Detektiv

pre 11 godina

Veoma cudne stvari se desavaju u zemlji Srbiji! Toliko ima dusebriznika za guvernera Narodne Banke Srbije da se dovodi u sumnju ta kompletna institucija u Srbiji. Iako svi oni znaju da je dosadasnji guverner bio samo freska u glavnoj banci Srbije a da su se desavale cudne stvari jer je to bio covek iz Crne Gore koji nije imao nikakve veze sa Srbijom. On je tu bio postavljen samo kao freska da bi crnogorska vlada u Srbiji radila sta hoce i naravno sve to uz znanje sadasnjih dusebriznika koji su bas iz zemalja koji hoce da uniste Srbiju. Veoma cudne stvari se desavaju u zemlji Srbiji!

Milan

pre 11 godina

Citam ove komentare i ne mogu da verujem koliko je lud moj narod. Takav narod, koji toliko voli diktaturu i ukidanje slobode, je tesko naci u Evropi.

Mirjana

pre 11 godina

E, moja Jorgovanka, eto, sedi sad u tu guvernersku fotelju koja ti ni po cemu ne pripada, i budi spremna da ti se smeje sav ozbiljan svet. Ne znam koliko ce ti biti utesno sto te Velja i Palma Sopen tapsu po ledjima....Nadam se samo da zbog svega ovoga jednog dana Srbija nece plakati...a i ti sa njom....

gerseaux-bg

pre 11 godina

...a upropascavanje Agrobanke ciji sam akcionar pod aminovanjem NBS ( kao nisu znali i bili obavesteni ) iako je drzava vecinski vlasnik nema veze......americko mesanje u unutrasnju politiku svake zemlje sveta....libija,srbija,irak,egipat,sirija...uskoro iran....Vorlik devojcice....jako si smesna a jos smesniji onaj ko ti daje direktive....Bozja je poslednja !!!!!

cartman

pre 11 godina

Svaka joj je na mestu. Tužno je da ambasador strane zemlje mora da drži časove našoj oligarhiji. Ali, mora, jer oni to ne znaju, oni to nisu učili, oni su svi deca diktatora, čvrste ruke. A narod koji ih je birao tek pojma nema ni o čemu, ono malo što zna je imalo pametnija posla te izborne nedelje.

Digi

pre 11 godina

Svaki put kada napisete sta je rekla ili rekao bilo koji ambasador u Srbiji a pogotovu Meri Vorlik meni je ali stvarno muka.Ta grupa ljudi sa svojim gazdama ili mentorima je u staroj Jugoslaviji i Srbiji napravila sve ono zbog cega danas pate svi gradjani Srbije.Uvodjenjem sankcija Srbiji oni su nam unistili pravo na rad, osnovno ljudsko pravo, unistili su nam ekonomiju i pravo na zivot a sve pod izgovorom sklanjanja Slobodana Milosevica sa vlasti.Postojalo je hiljde nacina da ga sklone sa vlasti a oni izabrase naj gori moguci nacin po gradjane i drzavu Srbiju.Jedino dobro je sto su nam otvorili oci i sto sada svi oni koji hoce i malo da zamuce svoje vijuge znaju da nam nisu prijatelji i da nisu nimalo dobronamerni, naj blaze receno.Zato neka nas puste jednom vec da na miru radimo u nasoj zemlji ono sto mislimo da je naj bolje za nas jer od dosadasnje njihove pomoci imali smo samo stetu.A zelim da na kraju pomenem samo jednu sitnicu, Ameriku sam voleo kao ni jednu zemlju na svetu a Slobodanu Milosevicu i komunistima sam bio politicki, ali samo politicki protivnik od uvek ali izgleda da sam gresio i o jednima i o drugima.

NLO - sve vas gledamo -

pre 11 godina

Uvazena ambasadorka je zbilja vrsni ekonomski strucnjak za istocnu evropu i bila je veoma naklonjena zutoj zabokrecini iz samo njoj poznatih razloga.Naravno da treba obezbediti nezavisnost institucija i ovo je korak upravo u tom pravcu jer u toj instituciji je vladao javasluk kojim su upravljale interesne grupe,da ih nenabrajamo,barem se u srbiji zna ko sta radi i za koga,zato su gradjani izabrali promene da bi se upravo drzavne institucije izuzele iz ruku kojekakvih savetnika nikogovica koji nisu nikom odgovorni.Drzava mora da ima ustavnu kontrolu nad svim institucijama a nosioci drzavnih funkcija moraju da snose licnu odgovornost za funkcionisanje istih,neverujem da ce evropa imati bilo sta protiv uvodjenju discipline i reda u rad.Uvazena ambasadorka je mogla da se uveri kod svoje kuce sta se dogadja kada njihov sef FED-a izmakne kontroli drzave,wall str. im je pukao kao balon sa nesagledivim svetskim posledicama,naravoucenije je uvek bilo da se nova vlada ceni po rezultatima njenog rada,malo me ipak cudi da ona sa svojim velikim iskustvom podlegne zutoj stampi.

Harold

pre 11 godina

Skraceni prevod ovog teksta:
"Pricate jedno, a radite drugo.
Drzava vam funkcionise - ne daj boze.
Krade ko sta stigne.
Krecete se unazad.
Ovakvi kakvi ste - niste za EU.
Ne znamo sta cemo sa vama.
A, ne znate ni vi sta cete sa samima sobom.
Ne mirise na dobro."

bezimen

pre 11 godina

Znaci pocelo je. Stizu vesele devedesete autokratija i promena zakona kako kome odgovara. Mislim i zuti nisu bas bili nesto (pogotovu sto su postavljali svoje partijske poslusnike svugde) ali ovo vec ...

Lavrentije Pavlović

pre 11 godina

Kako Ameri štite svoje Fulbrajtove stipendiste!!! Ako ništa zbog ovoga je trebalo smeniti Šoškića!!! Očigledno da je on štitio Američke intrese, a ne građana Srbije!!! Šoškić da da spisak ko je kupio 1,5 mld Evra iz inervencije NBS u zadnjih manje od godinu i sve će biti jasno!! Zašto se kriju ti podatci od građana???

Jovan

pre 11 godina

Meri Vorlik je dozvolila sebi da se kompromituje vise nego nesretni Montgomeri, od kada je preuzela ulogu zastupnika Demokratske stranke.
Neka razmislja o svojoj buducnosti jer joj se moze desiti kao i Monthomeriju da joj bude zabranjen povratak u SAD, zbog zloupotrebe polozaja.

gradjanin Juzne Osetije

pre 11 godina

Sve ovo je tacno sto je rekla ambasadorka Amerike.IGRA je mnogo veca nego igra oko NBS.
Medjutim cudno je sto niko od novinara ne priupita tavarisj KONUZINA o NBS.
Uzgred budi receno zakon o NBS je podnet radi ciscenja finansijskog terena u Srbiji,kako bi se oterali i S.B i MMF i EU i onda se kao carobni spasioc Srbije pojavila RUSIJA u liku i delu Bogoljuba Karica.U tom smislu treba posmatrati i izjavu Dinkica da para ima jos za avgust.Sve ovo RUSKO zamesateljstvo je vec vidjeno pre par godina kada su okupirali Abhaziju i Osetiju.Sledi vam Vojna baza u NISu,deljenje sakom i kapom Ruskog drzavljanstva po severu Kosova i to prvenstveno Kriminalcima,pa onda pod plastom zastite svojih gradjana na S.kosovu upad Ruske vojske .Vi ste taoci sopstvene zaslepljenosti RUSIJOM .
Unistili ste buducnos mnogih generacija u Srbiji.

Милан

pre 11 godina

Рече амбасадор државе где је централна банка обична приватна банка ван сваке регулатице којој нико ништа не може.

Bog stvorio zemlju, a ovi?

pre 11 godina

Smenjuju guvernera i time uvode diktaturu u narodnoj banci, postavili su Velju Ilica za ministra, vracaju Miru Markovic i Karica - hvala glasackom telu Srbije na ovakvom izboru... A na vlasti su svega nedelju dana!

swedenonline

pre 11 godina

Draga gospodjo Vorlik, zna ova nasa bagra jako dobro sta je demokratija ali im neodgovara vladavina prava. Jer, sta ce im vlast ako nemogu da je zloupotrebe? Shvatite da imate posla sa ljudima sa evolucionalno nize lestvice i vratite nam se kad resite slobodu interneta! Kad argumentovano pokazete da ste bolji od njih, sa punim pravom napasti i kritikovati.
Ovo bi se moglo svrstati u normalan rezon, medjutim, svet birokratije ne funkcionise po tom modelu. Naime, cak i kad ste duzni drzavi, vise nego li ona duguje vama, drzava vam isplati sve sto sleduje a i dalje trazi svoje. Dakle, nema prebijanja, nesto sto je ocigledno neshvatljivo za srpski mentalitet.
Hteo sam reci, bilo koja kritika na zapad ne umanjuje nasu obavezu da budemo normalni, vec samo tera zapad na otklanjanje kritikovanih elemenata, ovo je srz bezkiompromisne demokratske naravi. Izvinjavam se na davljenju!

Zabrinuti građanin

pre 11 godina

I vi ste gospođo podržali novog predsednika i formiranje nove vlade. Šta se sad žalite. Mogu da verujem da su ovi ljudi iz 90'tih nasamarili naivne građane Srbije, ali nemogu da verujem da su nasamarili SAD i EU.
Nije valjda da ste stvarno mislili da će bahati Dačić, nervozni Vučić i polupismeni predsednik Nikolić da se bore za modernu Srbiju, za ljudska prava i građanske slobode, za jačanje institucija. Pa njima su te reči strane i nerazumeju ih.
Nego, ako imate snage i uticaja na političku scenu u Srbiji, što pre zaustavite bahate ljude iz vlasti i spasite Srbiju.

Reality

pre 11 godina

GospoDZa mi stvarno nije jasna. Vladavina prava valjda znaci sprovodjenje zakona.
E sad, ako se doticni zakon bude sprovodio i postovao, onda je i to vladavina prava.
Imam i ja neke zamerke na njihove zakone, ali se ne mesam, kao i bilo ko drugi, jer su to pobogu NJIHOVI zakoni. Mora da joj je neko dosapnuo nesto.
Realno, humanije bi bilo da tresne jedno milion dolara za aparate za dijagnostiku i lecenje raka (OSIROMASENI URANIJUM) ili za robote za uklanjanje kasetnih bombi.

LUK I SLANINA

pre 11 godina

Poštovana gospodo na vlasti Republike Srbije, da li smo mi malo puta imali priliku da učimo da MORAMO da slušamo pametnijeg i jačeg od sebe?
Najgore smo prolazili kad smo slušali sebe, jer smo uvek nešto izgubili (ljudske živote, teritorije, novac, i dr...)

Zato vas molimo da razmislite dobro, poslušajte savet, možda je bolje.
I za kraj: "Daj čoveku vlast da vidiš kakav je"

Rade Jvicevic

pre 11 godina

Vasa Exelencijo.
Zasto Vi ne bi ste, bar jednom, bez kritike, uvazili odluku koju donese Vlada Srbije. Vas guverner je" nezavisna licnost" sve dok ne stane na zulj bankarskim kartelima.Cim se to desi,pokrece se naj mocniji aparat lobista koji po svaku cenu, natera kongresmene da donesu zakon okoji stiti banke i njihove interese.Njegova nezavisnost se vidi i u tome sto nista ne radi iako ima toliko nepravilnosti,Labour interesi,pranje novca za rcun kriminala,monopol,insajd trajding....Nisam video da ste se mnogo uzrujavali oko tih anomalija.Pogledajte u drugu ruku sta je benevelent diktator uradio od Singapura.Le K.Yung je Singapur doveo do savrsenstva.Cistoca ,sigurnost,standard zivota i sve to pod "diktaturom"ali ne pod diktatom Amerike.Okrenite se malo sebi, umesto drugima

muamua

pre 11 godina

direktno mesanje u unutrasnje pitanje srbije...i sve su nam ovo zutaci uradili i smestili...kao i odluke ustavnog suda...njihov sud sa njihovim ljudima u danima kada se odlucuje o novoj vecini donosi odluku o vojvodini...prava koska...

dusanmal

pre 11 godina

Direktno naopako Mrs. Vorlik. Gde je tu vladavina prava ako narod nema NIKAKAV uticaj na to ko rukovodi glavnom finansijskom institucijom zemlje? Nema je. Lopuze bez odgovornosti narodu, koje narod nema nikakav nacin da opozove ili smeni "upravljaju" (citaj : kradu). Indirektan izbor (narod bira poslanike i vladu, oni postavljaju upravu) je bolji nego nikakav izbor. Garancija nezavisnosti NBS je u tome da bilo ko u upravi koji ne radi ispravno nego politicki moze odmah da bude izbacen zajedno sa pajtasima koji su ga postavili. To je garancija vladavine prava. Napolje sa neizabranim birokratama.

opet ja

pre 11 godina

Do sada se nijedan guverner nije pokazao kako treba, možda samo Avramović. Istresti skoro 2 milijarde evra za neuspešnu odbranu kursa ne vidim kao uspeh. Naravno svesrdnu podršku je imao u premijeru i pojedinim ministrima.
Pitao bih ambasadorku da li je direktor Federalnih rezervi i dalje čovek iz Goldman-Saksa? A takođe bih je podsetio da je dug USA preko 15 triliona $ uz ogromnu nezaposlenost od 9-11% i siromašenje američkih porodica.

More Meri, ne ori drumove

pre 11 godina

Meri, ne ide to da ambasadorka strane zemlje kritikuje zakone države koja joj pruža gostoprimstvo. Šta se tebe tiče srpska banka? Tvoja zemlja krši na svakom koraku međunarodno pravo, svima preti silom, a ti o banci Srbije. Vi zaista nemate mere. Od vas novac na zajam na tražimo, jer ga ni za sebe nemate, dužni ste Kini 15 biliona dolara, vaš je društveni sistem na štakama, ekonomija na aparatima za disanje, pa što nas daviš? Što si dosadna? Gledaj svoja posla, kao što rade ostali normalni ambasadori, samo se Ameri i Englezi ponašaju. Što se ponašaš? Upitaj se zašto vam ceo svet poručuje - Yankee go home! Kad ideš, javi mi, da tze ispratim radosno.

Evropljanka

pre 11 godina

Redovno ,ali redovno čitam samo naslove i komentare na B92 i postaje mi jasnije kuda plovimo i šta će biti u budućnosti u Srbiji i hvala mojoj babi što smo deca i ja dobili pasoš Mađarske i nemojte mi to zameriti jer su ovde ratni profiteri na budžetu očerupane Srbije.

dosledan

pre 11 godina

Pitam se imamo li mi makar i malo jos slobode kada nam jedan obican ambasador kroji kapu a ocigledno se i pita oko zakona koji se donose u ovoj drzavi??? Jesmo li mi pod okupacijom, jesmo li mi nezavisni?

Mile voli disco

pre 11 godina

Hahahaha...pa ovi presvučeni radikali su neverovatni. Sada umesto termina "strani plaćenik" i "domaći izdajnik" koriste termine "fulbrajtovac" i "stipendista". Ostaje još da proglase Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića za "fulbrajtovce" pošto su iz nepismene Srbije otišli na školovanje u Beč i vratili se natrag da opismene narod. Mislim da se na ovome neće zaustaviti nego će nastaviti da prave gluposti i vratiti polagano 90-te...e onda će kad vrag odnese šalu, Mlađa dobiti naknadni izliv sećanja u mozak i izaći iz Vlade i pokušati po 4. put da opere sebe i svoju interesnu grupu. Eeee sad tu ih treba dočekati narod od 5. oktobra, sa bukvalno usranim motkama, i od njih da nastavi 6. oktobar, nakon njega mangupe iz DS-a koji su se instalirali posle ubistva Đinđića, pa neobaveštenog i njegov bivši kabinet pa onda ove presvučene Radikale, Velje, Palme, Cece, Dveri, Naše, Obraze...čini mi se da nas ovakav scenario čeka ako bankrotiramo sa ovima na vlasti.

klenga

pre 11 godina

ne mogu da verujem ,da je jedna tako obrazovana i pametna žena nasela na predizborne laži ponovno ujedinjeni radikala...možda je to zato ,što nju zmija još nije ujela...

E

pre 11 godina

Gle cuda,kada je prosla vlada(a ova je samo identicni nastavak predhodne) donosila zakone o informisanju i reformi pravosudja zapadnjaci nisu bili toliko revnosni u osudama.Ali kada je u pitanju institucija koja se bavi sa novcem onda negoduju.Znaci i ova vlada moze kao i predhodna da stavi medije i sudije pod svoje ali da skloni sape od para.Pa ako nam to nisu prijatelji ja ne znam ko su onda.Dokle ce vise ceo svet da finansira zapad.

vlada-so

pre 11 godina

nemojte se previše brinuti gospođo vorlik,neće ovo dugo da traje,samo da ekipa iz devedesetih plus urs upadnu u nbs,uđeš izađeš i gotovo,e onda ćemo da se vrnemo na evroatlantski put.

sta je ovo?

pre 11 godina

Sareni Radikali, sta kazete vi na sve ovo? Vidim na neki gospodji predlazu da ide kuci, zasto mi se cini da sam ovaj film gledao a kazu da je nov?

mlekadzija

pre 11 godina

Ova izjava odlazece ambasadorke SAD nije uopste mesanje u unutr. stvari jedne zemlje nego demokratsko iznosenje misljenja u javnost. Po kome su SAD u svetu poznata.

SVD

pre 11 godina

Novi kasapi pod rep kolju. Na primeru Narodne Banke i ataka na guvernera, nova vlast, na žalost, pokazuje da joj nedostaje mudrosti i profesionalnosti. Kurs dinara je odraz stanja privrede a ne dobre volje guvernera, sve se čini samo da se pripremi mesto gospođi Tabaković, koja nema ni kvalifikacije ni referenci za to mesto. Žalosni potezi puno osvete a ne sređivanja države.

Rule

pre 11 godina

Vi gospodjo Vorlik kao da ste pali sa Marsa, pa to su napredni radikali koji treba da uhlebe Jorgovanku a nema vise mesta u vladi pa ajde za guvernera, a para treba stampati za Dinkica pa da kaze kako je nasao sredstva za plate i penzije. A put u EU njima je zadnja rupa na svirali...i samo za kraj, koje stranke glasaju za ovaj stetocinski zakon treba zabraniti ucesce u bilo kojoj narednoj vladi, lustracijom ili nekim zakonom svejedno...

djet

pre 11 godina

Velika se prasina digla oko ovog zakona o NBS jer je ona vise organ stranih finansijskih organizacija nego drzave po kojoj se zove.Koliko znam guverner se pravdao i hvalio da on svoju visoku platu i ne dobija iz srpskog budzeta.Nisu slucajno unisono graknuli svi redom protiv izmena zakona sto je znak da ce se pritisci nastaviti.U Mađarskoj se isto desilo i Orban je poklekao.Znaci mozemo mi da se igramo demokratije,ali zna se cija je zadnja.Kazu ugrozava se nezavisnost Narodne banke,a to sto je totalno zavisna od MMF-a i ostalih nije problem.To je kao prica o ljudskim pravima,tj.licemerje.Mi smo suvise zavisni da bi nam i NB ostala stvarno nezavisna tj. narodna.Ali to je prelomljeno jos davno.

Cacanin

pre 11 godina

Gospodjo gledajte da pomognete novim vlastima da nadju po povoljnijim cenama bodljikavu zicu kojom ce nas ograditi od vladavine prava,trzisne privrede,socijaldemokratije,slobodnog protoka ljudi i robe tj. od Evrope 20.veka.

Samo ne dolar

pre 11 godina

SAD su poslednja zemlja koja treba da se oglašava o ovom pitanju. FED je u privatnim rukama, ne državnim. Rupa u američkom budžetu je ubedljivo najveća na svetu, govorimo o trilionima duga, dolar nema vezanost za zlato od 1973.

Milos

pre 11 godina

Drugim recima, vladavina prava u Srbiji se sprovodi nasiljem, pendercima, kundacima i ostalim metodama zastrasivanja. Tako je uvek bilo, i tako ce da ostane.

Miki

pre 11 godina

Hoce li sada Demokrate i LSV da poruce Meri Vorlik da mi nismo americka gubernija i da zatraze proterivanje ambasadorke zbog grubog i flagrantnog mesanja u nase unutrasnje stvari konkretno u rad nase skupstine ?

Milisav

pre 11 godina

Srbija je zemlja u kojoj pravo i institucije nikada nisu ni bili poštovani. Situacija u kojoj se nalazimo je logična posledica toga.

whetherpine

pre 11 godina

Da u Srbiji nema vladavine prava, to mi je jasno, ali zaista ne mislim da o tome treba sa slusamo od Amerike. Mada, opet sa druge strane žena nam je lepo objasnila i upozorila nas 'svetom vladamo mi, ovo što radite nama se ne sviđa, biće posledica' pa sad nisam pametan, iskustveno gledajući šta nam je činiti.

Nešto tu nije logično

pre 11 godina

Mirko, sve što si pomenuo odnosi se na svet. Mi hoćemo sa svetom, ali ako Amerika sebe vidi kao demijurga, onda slobodnog sveta nema. Amerika zna samo za silu, a ti ne znaš šta pišeš. Nisam iz sveta ekonomije, jesam iz sveta logike, zato kažem da mi nije jasno zašto se tolika prašina digla zbog guvernera banke? Da li to postoji u Americi? Znam ko je Obama, još više mi je na srcu Hilari (iz mlađih dana), ali ne znam ko im je guverner i da li je važniji od preplanulog Baraka. A simpatični Barak zvao Felpsa zbog medalja, guverner nije. Zna li Felps ko mu je guverner?

Ilija Cvorovic

pre 11 godina

"Predloženi amandmani Zakona o NBS kojima se slabi autonomija guvernera predstavljaju poraz vladavine prava, kaže američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik."

Pa opet u vasoj Americi imate FED koji je u privatnom posedu Rotsilda i u ciji rad vas kongres i vas predsednik nemaju nikakav uvid.

Imate i IRS koji nelegalno otima zarade vasih gradjana, pleni imovinu i salje u zatvor te iste gradjane.

Da, molim Vas gospodjo Meri Vorlik edukujte nas o porazu vladavine prava jer ocigledno Vi i Vasa vlada sve znate o tome.

Unapred zahvalan gradjanin Srbije "zeljan" edukacije.

mirko

pre 11 godina

Pošto su većina komentatora podržali urušavanje nezavisnih institucija, nazivajući to suverenim pravom jedne nezavisne zemlje, onda je normalno da urade sledeće.
Da se ne obraćaju međunarodnim kreditorima za pomoć.
Da odustanu od evropskog puta.
Da se isčlane iz međunarodnih organizacija, po mogućnosti i iz UN.
Da prekinu sve pregovore sa predstavnicima Prištine.
Da u najskorije vreme uspostave vlast Srbije na teritoriji KiM.
Jednom rečju da se ponašaju kako priliči suverenoj državi, imaju dobar primer u skorijoj prošlosti, i kada neko konstatuje da se vraćamo u devedesete, trebaju biti ponosni zbog toga, a ne deklarisati se za nešto, a praktično raditi suprotno od toga.
Verujem da Vučić , kao i većina njegovih pristalica, misli da je deset puta sposobniji od svih političara na međunarodnoj sceni.
Zašto bi onda trčkarao od Vašingtona do Brisla, i konsultovao se sa nekim neznalicama, i neprijateljima, i hvalio se kako ima njihovu podršku, sve sa Tomom i Dačićem.

klenga

pre 11 godina

pa šta ako je FED prtivatni...koliko se sećam(stvarno je davno bilo) dinar je bioZLATAN a naša NB privatna...beše,mislim ,Wajfert,guverner...ispravite,ako grešim...

Napustio pučinu pre bure i ostao živ

pre 11 godina

Meri se zaletela, dobro je neko primetio da nije posao ambasadora strane zemlje da napada predlog nekog zakona (Meri govori o zakonu...), to je baš ispod dobrog ukusa, ali ima nešto zanimljivije: Meri dobija podršku građana Srbije, na ovom sajtu. Zašto? Ali to je dobro. Sad je jasno da se iza guvernera valja nešto tajnovito, i da se ova podrška napadno i organizovano organizuje. Ko u ove vrele dane toliko pati za Šoletom i zbog Meri i njene zemlje koja je zabrinuta, niko drugi osim stranke koja je propala na izborima. Dosadni ste. Ova vlada može da bude malo bolja, tačnije poštenija, ali dok je narod ovakav spasa nema. Ko kaže da je narod uvek u pravu? Samo onaj ko nikada nije ništa naučio iz istorije.

sve nezavisno a banana država

pre 11 godina

Nezavisna NBJ
Nezavisno Sudstvo
Nezavisni Političari

Šta će onda uopšte narod u ovoj državi. ajde da se svi iselimo pa neka
se svadjaju izmedju sebe.

devedesete

pre 11 godina

Zasto li se cudimo bilo cemu?!Pa,gdin Palma vec najavljuje da i nasa licna stednja treba da se prilozi za oporavak zemlje???A mozda mi i ne cujemo bas dobro,verovatnije im treba za topli obrok,jer su ,boze moj,ugrozeni u svom restoranu pa ne mogu da doruckuju!!

Idu Dani

pre 11 godina

Postovani gradjani, ovo je tek pocetak. Gospoda politicari su shvatili, da su dobili neogranicenu vlast. Prvo su planiral da stave sapu na devizne rezerve, posle toga ide reinstalacija bivseg rezima. Takoj politici, vladavina zakona je ozbiljna prepreka! Zato ce se zakoni, u kontinitetu menjati i dobijati nova tumacenja. Uskoro na nasim ulicama cemo imati priliku da sretnemo gospodu koje su se privremeno sklonila u inostrenstvo, posle toga idu oni osudjeni na 40 godina! Izgleda da izreka, da je istorija uciteljica zivota, kod nas zaboravljena?

D

pre 11 godina

Ja mislim da bi celu zemlju trebalo dati Japancima pod koncesiju na otprilike 20 god i svim ovim nasim zabraniti da se bave politikom. Jedino resenje da ovo postane normalna zemlja ;)

Frki Niš

pre 11 godina

pa, ako nastavimo da se zadužujemo kod svetskih banaka (uz podršku MMF-a), ništa se nije promenilo. A to što se američka ambasadorka buni, pa zbog njih i jeste kriza. Banke= Zajmovi, dugovi, kamate i tako u krug= Lopovi. Ali sumnjam da će nešto da se promeni, Mlađa će odmah da ugovori novi zajam...kamata na kamatu

batustanac

pre 11 godina

za očekivati je da se lavina budalaština ospe po amerima, vorlikovoj, nato itede, a u pitaju je nbs, i drpanje para bez kontrole ako se smanji autonomija guvernera. ali, što bi se to nekog ovde ticalo!?

Republika Srpska

pre 11 godina

klenga
ti zbilja ništa ne kontaš...FED je privatan,ima pravo da štampa novac i nema pravo da to bez pokrića radi i da taj novac daje kreditno sa kamatom kome i kada i koliko hoće ali to rade...uključi mozak i zamisli koliki je tu prostor za mešetarenjem jer njima je bitan profit i razmisli do čega je zadnjih godina dovelo to štampanje i kreditiranje bez pokrića....NBS treba da bude pod kontrolom Države a ne pod kontrolom privatnika,ja ne želim da moj život bude pod kontrolom privatnika

kako sad ????

pre 11 godina

Pa danas bila vest da se ona "mukica" Ljajic , ekspert za trgovnu i informacione tehnologije sastao sa Meri Vorlik i da mu je obecala silnu pomoc oko pristupanja Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji,a zena je na kraju svog ambasadorksog mandata.
Iz te vesti moglo se protumaciti da silno podrzava novu srpsku vladu.