Petak, 03.08.2012.

10:02

Sve manje prava za Srbe u regionu

Oko 2,2 miliona Srba u regionu ima sve manje političkih prava. Najlošije stanje u Hrvatskoj i Crnoj Gori, navodi Izveštaj o političkim pravima srpskog naroda.

Izvor: Tanjug

Sve manje prava za Srbe u regionu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

MKD

pre 11 godina

Ma ko je pisao ove gluposti? Ne znam kako je u drugim drzavama iz okruzenja, ali Srbi u Makedoniji imaju pravo da uce na maternji jezik (osnovna skola), imaju dve politicke stranke, poslanika u parlamentu koji moze da govori na srpski ukoliko to zeli. Gde je tu asimilacija!?

tamo je sunce tamo je moja domovina

pre 11 godina

mi bosnjaci nismo ugrozeni.u stvari "ugrozeni" smo koliko i oni Srbi koji ne zive u beogradu.mora da se kaze da u stvari samo beogradjani zive kako treba,doduse na svoj racun,a ostatak Srbije samo prezivljava.uz to treba dodati da se stalno potencira nerad.citao sam jednu knjigu koja govori o ljudima sa ovog prostora,gde pisac kaze da "ovde jedan radi a desetorica gledaju,pa cak i razgradjuju".

zagy2

pre 11 godina

Neka to prezentiraju Vuku Jeremiću i na prvoj sjednici u Ujedinjenim narodima u devetom mjesecu,tražiti oštre sankcije za sve navedene države u regionu!!!

jedino sto znamo je kukati naokolo

pre 11 godina

Pitanje vezano za ugrozenost:
Koliko Albanaca sa juga Srbije sedi u skupstini Srbije ??
Uporedite taj broj sa brojem Srba u saboru Hrvatske.
Uporedite i koliko Albanaca zivi u Srbiji, sa brojem Srba koji zive u Hrvatskoj i bice vam veoma jasno ko je u stvari ugrozen.
Naime i relativni i apsolutni broj predstavnika Albanaca u skupstini Srbije je daleko, daleko manji od broja predstavnika Srba u saboru Hrvatske

GuC

pre 11 godina

ma neverovatno, a da nam pojasnite nešto malo o tom anonimnom "Naprednom klubu"?
Dajte barem neki link da sami vidimo i nešto zaključimo, kad već novinar nije?
Ko su ti genijalni rodoljubi, pravnici, sociolozi, koju su metodu istraživanja koristili itd...čisto da im poverujem ijednu reč iz ove paušalne gomile gluposti koju ste objavili. A naslov vam je paljevina sam za sebe...

slovenac

pre 11 godina

U Sloveniji Srbi su najbrojnija etnička grupa posle Slovenaca, ali nemaju status nacionalne manjine i zato nemaju pravo na obrazovanje na srpskom jeziku, a desetine hiljada njih je izbrisano sa liste državljana i još nisu vraćeni

Tačno. Srbi nemate status nacionalne manjine, nemaju ni Hrvati, ni Bošnjaki, kojih je u stvari najviše i ne Srba. Status nacionalne manjine imaju samo Italijani i Mađari, jer žive na ovim prostorima od nekada. Izbrisani su bili svi, koji nisu uzeli slovenska državljanstvo. Bilo jih je oko 24.000 i to svih nacija, ne samo Srba. Baš pre koji mesec je sud u Strasburu dosudio u prid šestorici izbrisanih i naknadu. Znači moramo da popravimo krivice. Ćitam ove komentare i imam utisak već viđenog. Moj pokojni tast je bio Srb iz Bosne,a nisam to ni znao sve do 90. godina, kad je Slobo zajahao nacionalnog tigra i rasturio Yugu. Bitno je da si građanin RSlovenije a ne koje si nacionalnosti. Ćak vidim, da se ni muslimani ne žene samo međusobno, jer je već stasala treča generacija. I to je dobro. Prvo človek, posle građanin, vera i nacionalnost su više manje kučni odgoj!:))

joke

pre 11 godina

Predstavite ga u Briselu i Vasingtonu, sta ima da ga predstavljate u Beogradu.
(zile, 3. avgust 2012 10:36)

Zato sto u Briselu i Washingtonu u te price ne vjeruju (s pravom) te ih one niti ne zanimaju.
Molim vas recite mi koja to prava fale Srbima u Hrvatskoj? Vise clanova vlade su Srbi, u Saboru sjede srpski predstavnici, najjaca srpska stranka dio je vladajuce koaliceje vec vise nego cijelo desetljece. Zasto se oni neoglasavaju ako je tako lose?


Vidim da je zadnjih dana znatno povecana kolicina tekstova o "nepravdama" prema Srbima u svim susjednim drzavama. Mislim da vam ovi vasi vlastodrsci nesto spremaju ispod zita, a odvracaju paznju ovim forama iz devedesetih.

tite

pre 11 godina

Nema manje prava nego treba radit za platu, nema vise na racun ugrozenosti borackih pemzija ni mjesto poslovodje u poduzecu ili policiji, narodnih heroja. SerBi motiku u ruke i zaradit platu i kad se priviknete radit bit cete i manje ugrozeni.

j.

pre 11 godina

@Petar
Tesko da bi ti prosao u Evropi i kada bi se neko zamenio sa tobom za srpski pasos - pises komentare radnim danom u sred radnog vremena i rasipas demagogiju i pljujes po svojima - takvi veruj, nemaju prodju na zapadu. Menjaj se bolje za pasos "drzave kosova" tamo bi se lakse uklopio.

zerocool

pre 11 godina

Nikada nikakva prava nismo ni imali.Jednostavno,za Hrvate,Madjare,Crnogorce itd....ponasati se isto,kao sto se oni ponasaju prema nasim drzavljanima.Recimo,Crnogorci se kod nas skoluju,kao da su nasi drzavljani.Trebali bi da se skoluju p skupljoj tarifi,i da se tretiraju kao strani drzavljani.Isto vazi i za ostale.Ovo za Sloveniju je i te kako tacno.

agim

pre 11 godina

Koja propaganda !! Naravno da u Albaniji srpska nacionalna manjina ima prava da se izjasni kao Srbi.Jos samo da pojasnim da su Srbi u Albaniju dosli programom kolonizacije kad je srpska vojska okupirala i Albaniju u 1 svetskom ratu.Srpske vlasti su tada mislile da ce i Albaniju kolonizovati kao sto su to radili vekovima sa Kosovom. pogledajte http://sh.wikipedia.org/wiki/Kolonizacija_Kosova

Mocca

pre 11 godina

Ja ne sumnjam da se stvari opisane u njihovom istrazivanju desavaju, i trebalo bi se boriti za prava gradjanja Srpskog porekla u drugim drzavama, svim demokratskim putevima (medjunarodni sud, velike medijske kuce, udruzenja gradjana koja bi lobirala za svoja prava u drzavnim institucijama drzava u kojima zive, itd.)
Isto tako, smatram da drzavljani drugih zemalja koji zive u Srbiji moraju da se bore za svoja prava. S tim sto u Srbiji, svi imaju ugrozena prava, manjine i Srbi. U Srbiji je opste rasulo pravnog sistema, sto svako ko se sudi oko necega ili zeli da izvadi neki dokument, a nema vezu u toj ustanovi, zna. Ovo je moje licno misljene i prihvatam da se ljudi sa njim ne slazu. Stop ludilu, ziveo razum!

svedok

pre 11 godina

Vratila se crno-crvana koalicija na vlasti...i odmah poceli da brinu na Srpski narod van Srbije...heheheh...VEC VIDJENO...samo ovaj put se nesmete dovatiti puske...

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

Eto, opet klasika u komentarima na B92... Cim se prica o nekoj ugrozenosti Srba, svi komentatori odreda (i to uglavnom iz komsiluka), "dobronamjerno" savjetuju d se okanimo te nacionalisticke retorike, i da se okrenemo buducnosti, da budemo "gradjani svijeta i evrope", a ne Srbi, Hrvati, Madjari i sl.... Sto ne savjetujete isto Madjarima, Bosnjacima, Hrvatima i ostalima u Srbiji? Prica se o nekom placanju racuna za grijehe iz proslosti? Pa potomci honvedovaca, balista i ostalih su uzivali, i uzivaju veca prava u Srbiji nego sto ce Srbi ikada uzivati u Madjarskoj i Albaniji. Ali ne, samo to sto Srbi traze reciprocitet kada su u pitanju odnosi prema nacinalnim manjinama, to je opet siguran znak da hoce "veliku srbiju".

matori

pre 11 godina

Taj "Napredni Klub" je toliko napredan, da naprosto boli glava, a "izveštaj" sadrži čitavo more izmišljotina i tendencioznih podmetanja...
(mali citat:)
"...U Crnoj Gori Srbi čine trećinu stanovništva, a kako navode iz Naprednog kluba ne uživaju ni status manjinskog ni konstitutivnog naroda..."
Bilo bi zanimljivo saznati, ako je tačan gornji citat, kakav je status moguć za neki narod u nekoj državi, ako nije ni manjinski ni konstitutivni!?
Većinski svakako nije, jer se jasno kaže da čini tek trećinu...
Da nije možda reč o narodu sa nebeskim statusom???

Jure

pre 11 godina

Ajmeeee opet Srbi ugrozeni:-) Zapravo ne opet nego permanetno od stoljeca sedmog.

Predlazem da se o tome malo porazgovara pri UN-u i to pod glavnom tockom dnevnog reda.

montenegrino

pre 11 godina

Sto se tice CG ovo je nebuloza klasicna i neistina. Odje se jedino ugrozeno oshecaju politicari koji se izjasnjavaju kao Srbi i SPC od koke nas jad nadje... Imam dosta prijatelja koji se izjasnjavaju kao Srbi i nikad,ama nikad od nijednog jos ne cuh da je ugrozen!! To samo politicari forsiraju da skupljaju svoje poene na taj nacin. Kod nas Srbi imaju i srpski radio i srpsku televiziju i niko im nista ne brani sto se simbola tice i jezika. Problem oko jezika se pojavio kad su htjeli da uvedu cgorski...e onda su se pobunili ka da njima ko brani da pricaju srpski. Tako i oko zastave. Bez argumenata bez icega, cisto sto im smeta i inacenje i nista vise od toga. Ovo je samo skretanje price sa ekonomskih tema koje bi trebale svima nama bitnije da budu. Ovakvi izvjestaji su samo politicarima u interesu,a pisu ih nacionalisti...

Orkan

pre 11 godina

Srbija se opet vraća u 90-te godine u kojima su rasplansavani nacionalizmi svih vrsta.
Kada je Crna Gora u pitanju zaboravljate da je po ustavu ta država građanska ( Država svih njenih građana) i ne pominje se ni jedna nacija pa ni crnogorska, a naravno ni srpska, tako da srbi ne mogu biti ni manjinski ni konstitutivni narod već samo jednakopravni građani kao i svi ostali.
Da je suluda konstatacija da su srbi u CG ugroženi govori i podatak da je većina opozicionih stranaka sa srpskim predznakom i da u parlamentu bitišu čak i kada otvoreno negiraju crnogorsku naciju, ne poštuju državne simbole i slučno. Njihovo je to pravo pa neka im bude. Definitivno imaju bolji položaj u CG nego bilo koji narod osim srpskog u Srbiji!
Dosta više o tom srpskom nacionalizmu i gledanja u tuđa dvorišta. Srbija treba da se okrene sebi i demokratizaciji i evropeizaciji svog društva!

Nenad

pre 11 godina

@Dino - slazem se ali eto radi razmisljnja jedno pitanje, da li bi tako pricao da su npr Krajina i Slavonija autonomne pokranije u Hrvatskoj ili da su se cak odcepile? Lako je reci nastavimo dalje kad si na strani koja je dobila sta je trazila....

Trajan Stamenkovic

pre 11 godina

Predlazem rodoljubima iz Naprednog kluba da formiraju odgovarajuce jedinice, presele se u krajeve gde su nam sestre i braca ugrozeni i krenu da ih oslobadjaju.
Pauza od 1995 je bila nedopustivo duga...

Dobro

pre 11 godina

Kada vec postoji ovakav zakljucak, neka se i prema svim tim nacionalnim manjinama u Srbiji (osim rumunske) sprovedu reciprocne mere, pa se i njima prava smanje.

Kuda ides Srbijo

pre 11 godina

Polako ali sigurno se moja Srbija vraca nazad u devedesete :( Pomalo izjave predsednika, pa svestenika do odavno poznatih nacionalista...pa vec neko vreme su poceli i mediji uveliko da truju narod i omladinu! Sve vise naslova koji potpaljuju mrznju. Sad su nam krivi i Crnogorci i Makedonci posto jedino sa njima jos nismo ratovali. Crni oblaci ce se nadvit nad Srbijom, tuga. Oprez narode!

Marko

pre 11 godina

Meni jedino nije jasno kako pojedinci i u međunarodnoj zajednici i ovde u regionu podgrevaju stereotip da se nacionalizam dešava samo u Srbiji, a ostali oko nas su sve sami fini i miroljubivi ljudi. I onda mi se ovde pojave neki komentatori koji veze nemaju i samo se nadovezuju na te priče koje su običan stereotip.
Evo samo poslednjih par dana:
- onaj Crnogorac koji izbacuje ljude iz svog restorana samo zato što su Srbi
- pa hrvatski trener kojeg je pobeda nad Srbijom onako, baš fino pala i vratila mu je osmeh na lice isto kao i progon Srba 1995-te,
- da ne pominjem Albance na Kosovu koji su pre neki dan po ko zna koji put napali povratnike.

Bacvanin

pre 11 godina

Bas cudno ovakvo ponasanje komsiluka. Srbi u regionu su uvek bili miroljubiv narod, verno odani drzavama u kojima zive gde su uvek konstruktivno rezavali svoja nacionalna pitanja, ponajvise metodama Gandia i Luter Kinga, ali uvek bez upotrebe sile.
Cudno je i politicko izuzimanje, naime miroljubiva retorika lidera Srba u okruzenju je uvek ulivala veliko poverenje u njihovu zelju za miltietnickim suzivotom sa ostalim nacionalnim zajednicama.
Mora da nas bije neki "maler" da nas tako ne vole u okruzenju, ili je mozda samo losa karma?

Millan

pre 11 godina

Problem Srba u CG je taj sto bi da budu i konstitutivni narod i manjina, zavisno kad i kako im odgovara. Srpske zastave istice crkva i pojedinci uglavnom na svadbama, i ko im je to zabranio? Neki ljudi se jednostavno ne mogu pomiriti da nikada nece postojati Velika Srbija.

Dino

pre 11 godina

Pa znate sta, to sa "ugrozenoscu" je malo mislim vjestacki proizvedeno. Ocigledno "elitama" odgovara to podrzavanje tenzija. Mislim, eto sad Srbi ugrozeni u Crnoj Gori pa u Hrvatskoj, pa onda Crnogorci ugrozeni u Srbiji (nema CPC-a), pa Hrvati i Bosanci tamo i ovamo itd.

A cinjenica je da normalni ljudi (bilo koje nacije), kojih IPAK ima vecina su mogli prije 1992-ge, i mogu i dalje da zive bas kasto jedan pored drugog zive Francuz i Njemac.

No, radi se o stalnom podgrijavanju konflikta, stalnom pronalazenju nekih "reportaza" o ovoj ili onoj ugrozenosti i dokle to tako?

Problem je sto su u svim bivse YU republikama na vlasti (a i mediji koji su pod njihovim uticajima) ljudi ciji se temeljni politicki program temelji na "odbrani" svoje nacije "od onih drugih" dok AMA NITI JEDNA bivsa YU republika nema vladu strucnjaka, ekonomista i SKOLOVANIH diplomata.

E zato se "palite"/"palimo" na taj prevazidjeni "etnicko/nacionalni" stos, i dok se dolje sve losije zivi, glavno je da se i dalje prica o beskorisnim stvarima, i politicki i ekonomski.

Pa umjesto da se bave skolstvom, zaposlenjem ljudi, penzijama onih koji su cjelog zivota radili, danasnje vrhuske isprivatizovase sve po katastrofalnim uslovima, napunise se para, a narode svoje lozhe pricama o naciji, ugrozenosti i ostalim zamajavanjima.

Jel se ratovalo u bivsoj YU? Jeste. Jel' dosta (i previse) nazalost krvi proliveno? Jeste? Pa je li vrijeme da nasa djeca bolje zive od nas i da se krene naprijed? Ja mislim da jeste.

Petar

pre 11 godina

Opa, huska se, huska? Jel cemo opet da idemo da ih branimo?
Salu na stranu, evo ako im je toliko tesko u Hrvatskoj da se menjaju sa mnom i da uzmu moje srpskp drzavljanstvo a ja njihovo hrvatsko? Ili jos bolje menjao bih se sa nekim iz Slovenije? Pristajem da mi se uskracuje cirilica za pasos normalne drzave u kojoj cu moci traziti posao (Slo) ili imati pravo da trazim posao i usavrsavam se u celoj EU gde pozelim.

Petar

pre 11 godina

Opa, huska se, huska? Jel cemo opet da idemo da ih branimo?
Salu na stranu, evo ako im je toliko tesko u Hrvatskoj da se menjaju sa mnom i da uzmu moje srpskp drzavljanstvo a ja njihovo hrvatsko? Ili jos bolje menjao bih se sa nekim iz Slovenije? Pristajem da mi se uskracuje cirilica za pasos normalne drzave u kojoj cu moci traziti posao (Slo) ili imati pravo da trazim posao i usavrsavam se u celoj EU gde pozelim.

Bacvanin

pre 11 godina

Bas cudno ovakvo ponasanje komsiluka. Srbi u regionu su uvek bili miroljubiv narod, verno odani drzavama u kojima zive gde su uvek konstruktivno rezavali svoja nacionalna pitanja, ponajvise metodama Gandia i Luter Kinga, ali uvek bez upotrebe sile.
Cudno je i politicko izuzimanje, naime miroljubiva retorika lidera Srba u okruzenju je uvek ulivala veliko poverenje u njihovu zelju za miltietnickim suzivotom sa ostalim nacionalnim zajednicama.
Mora da nas bije neki "maler" da nas tako ne vole u okruzenju, ili je mozda samo losa karma?

Dino

pre 11 godina

Pa znate sta, to sa "ugrozenoscu" je malo mislim vjestacki proizvedeno. Ocigledno "elitama" odgovara to podrzavanje tenzija. Mislim, eto sad Srbi ugrozeni u Crnoj Gori pa u Hrvatskoj, pa onda Crnogorci ugrozeni u Srbiji (nema CPC-a), pa Hrvati i Bosanci tamo i ovamo itd.

A cinjenica je da normalni ljudi (bilo koje nacije), kojih IPAK ima vecina su mogli prije 1992-ge, i mogu i dalje da zive bas kasto jedan pored drugog zive Francuz i Njemac.

No, radi se o stalnom podgrijavanju konflikta, stalnom pronalazenju nekih "reportaza" o ovoj ili onoj ugrozenosti i dokle to tako?

Problem je sto su u svim bivse YU republikama na vlasti (a i mediji koji su pod njihovim uticajima) ljudi ciji se temeljni politicki program temelji na "odbrani" svoje nacije "od onih drugih" dok AMA NITI JEDNA bivsa YU republika nema vladu strucnjaka, ekonomista i SKOLOVANIH diplomata.

E zato se "palite"/"palimo" na taj prevazidjeni "etnicko/nacionalni" stos, i dok se dolje sve losije zivi, glavno je da se i dalje prica o beskorisnim stvarima, i politicki i ekonomski.

Pa umjesto da se bave skolstvom, zaposlenjem ljudi, penzijama onih koji su cjelog zivota radili, danasnje vrhuske isprivatizovase sve po katastrofalnim uslovima, napunise se para, a narode svoje lozhe pricama o naciji, ugrozenosti i ostalim zamajavanjima.

Jel se ratovalo u bivsoj YU? Jeste. Jel' dosta (i previse) nazalost krvi proliveno? Jeste? Pa je li vrijeme da nasa djeca bolje zive od nas i da se krene naprijed? Ja mislim da jeste.

Millan

pre 11 godina

Problem Srba u CG je taj sto bi da budu i konstitutivni narod i manjina, zavisno kad i kako im odgovara. Srpske zastave istice crkva i pojedinci uglavnom na svadbama, i ko im je to zabranio? Neki ljudi se jednostavno ne mogu pomiriti da nikada nece postojati Velika Srbija.

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

Eto, opet klasika u komentarima na B92... Cim se prica o nekoj ugrozenosti Srba, svi komentatori odreda (i to uglavnom iz komsiluka), "dobronamjerno" savjetuju d se okanimo te nacionalisticke retorike, i da se okrenemo buducnosti, da budemo "gradjani svijeta i evrope", a ne Srbi, Hrvati, Madjari i sl.... Sto ne savjetujete isto Madjarima, Bosnjacima, Hrvatima i ostalima u Srbiji? Prica se o nekom placanju racuna za grijehe iz proslosti? Pa potomci honvedovaca, balista i ostalih su uzivali, i uzivaju veca prava u Srbiji nego sto ce Srbi ikada uzivati u Madjarskoj i Albaniji. Ali ne, samo to sto Srbi traze reciprocitet kada su u pitanju odnosi prema nacinalnim manjinama, to je opet siguran znak da hoce "veliku srbiju".

Kuda ides Srbijo

pre 11 godina

Polako ali sigurno se moja Srbija vraca nazad u devedesete :( Pomalo izjave predsednika, pa svestenika do odavno poznatih nacionalista...pa vec neko vreme su poceli i mediji uveliko da truju narod i omladinu! Sve vise naslova koji potpaljuju mrznju. Sad su nam krivi i Crnogorci i Makedonci posto jedino sa njima jos nismo ratovali. Crni oblaci ce se nadvit nad Srbijom, tuga. Oprez narode!

Marko

pre 11 godina

Meni jedino nije jasno kako pojedinci i u međunarodnoj zajednici i ovde u regionu podgrevaju stereotip da se nacionalizam dešava samo u Srbiji, a ostali oko nas su sve sami fini i miroljubivi ljudi. I onda mi se ovde pojave neki komentatori koji veze nemaju i samo se nadovezuju na te priče koje su običan stereotip.
Evo samo poslednjih par dana:
- onaj Crnogorac koji izbacuje ljude iz svog restorana samo zato što su Srbi
- pa hrvatski trener kojeg je pobeda nad Srbijom onako, baš fino pala i vratila mu je osmeh na lice isto kao i progon Srba 1995-te,
- da ne pominjem Albance na Kosovu koji su pre neki dan po ko zna koji put napali povratnike.

Orkan

pre 11 godina

Srbija se opet vraća u 90-te godine u kojima su rasplansavani nacionalizmi svih vrsta.
Kada je Crna Gora u pitanju zaboravljate da je po ustavu ta država građanska ( Država svih njenih građana) i ne pominje se ni jedna nacija pa ni crnogorska, a naravno ni srpska, tako da srbi ne mogu biti ni manjinski ni konstitutivni narod već samo jednakopravni građani kao i svi ostali.
Da je suluda konstatacija da su srbi u CG ugroženi govori i podatak da je većina opozicionih stranaka sa srpskim predznakom i da u parlamentu bitišu čak i kada otvoreno negiraju crnogorsku naciju, ne poštuju državne simbole i slučno. Njihovo je to pravo pa neka im bude. Definitivno imaju bolji položaj u CG nego bilo koji narod osim srpskog u Srbiji!
Dosta više o tom srpskom nacionalizmu i gledanja u tuđa dvorišta. Srbija treba da se okrene sebi i demokratizaciji i evropeizaciji svog društva!

agim

pre 11 godina

Koja propaganda !! Naravno da u Albaniji srpska nacionalna manjina ima prava da se izjasni kao Srbi.Jos samo da pojasnim da su Srbi u Albaniju dosli programom kolonizacije kad je srpska vojska okupirala i Albaniju u 1 svetskom ratu.Srpske vlasti su tada mislile da ce i Albaniju kolonizovati kao sto su to radili vekovima sa Kosovom. pogledajte http://sh.wikipedia.org/wiki/Kolonizacija_Kosova

matori

pre 11 godina

Taj "Napredni Klub" je toliko napredan, da naprosto boli glava, a "izveštaj" sadrži čitavo more izmišljotina i tendencioznih podmetanja...
(mali citat:)
"...U Crnoj Gori Srbi čine trećinu stanovništva, a kako navode iz Naprednog kluba ne uživaju ni status manjinskog ni konstitutivnog naroda..."
Bilo bi zanimljivo saznati, ako je tačan gornji citat, kakav je status moguć za neki narod u nekoj državi, ako nije ni manjinski ni konstitutivni!?
Većinski svakako nije, jer se jasno kaže da čini tek trećinu...
Da nije možda reč o narodu sa nebeskim statusom???

Jure

pre 11 godina

Ajmeeee opet Srbi ugrozeni:-) Zapravo ne opet nego permanetno od stoljeca sedmog.

Predlazem da se o tome malo porazgovara pri UN-u i to pod glavnom tockom dnevnog reda.

joke

pre 11 godina

Predstavite ga u Briselu i Vasingtonu, sta ima da ga predstavljate u Beogradu.
(zile, 3. avgust 2012 10:36)

Zato sto u Briselu i Washingtonu u te price ne vjeruju (s pravom) te ih one niti ne zanimaju.
Molim vas recite mi koja to prava fale Srbima u Hrvatskoj? Vise clanova vlade su Srbi, u Saboru sjede srpski predstavnici, najjaca srpska stranka dio je vladajuce koaliceje vec vise nego cijelo desetljece. Zasto se oni neoglasavaju ako je tako lose?


Vidim da je zadnjih dana znatno povecana kolicina tekstova o "nepravdama" prema Srbima u svim susjednim drzavama. Mislim da vam ovi vasi vlastodrsci nesto spremaju ispod zita, a odvracaju paznju ovim forama iz devedesetih.

Trajan Stamenkovic

pre 11 godina

Predlazem rodoljubima iz Naprednog kluba da formiraju odgovarajuce jedinice, presele se u krajeve gde su nam sestre i braca ugrozeni i krenu da ih oslobadjaju.
Pauza od 1995 je bila nedopustivo duga...

svedok

pre 11 godina

Vratila se crno-crvana koalicija na vlasti...i odmah poceli da brinu na Srpski narod van Srbije...heheheh...VEC VIDJENO...samo ovaj put se nesmete dovatiti puske...

zerocool

pre 11 godina

Nikada nikakva prava nismo ni imali.Jednostavno,za Hrvate,Madjare,Crnogorce itd....ponasati se isto,kao sto se oni ponasaju prema nasim drzavljanima.Recimo,Crnogorci se kod nas skoluju,kao da su nasi drzavljani.Trebali bi da se skoluju p skupljoj tarifi,i da se tretiraju kao strani drzavljani.Isto vazi i za ostale.Ovo za Sloveniju je i te kako tacno.

slovenac

pre 11 godina

U Sloveniji Srbi su najbrojnija etnička grupa posle Slovenaca, ali nemaju status nacionalne manjine i zato nemaju pravo na obrazovanje na srpskom jeziku, a desetine hiljada njih je izbrisano sa liste državljana i još nisu vraćeni

Tačno. Srbi nemate status nacionalne manjine, nemaju ni Hrvati, ni Bošnjaki, kojih je u stvari najviše i ne Srba. Status nacionalne manjine imaju samo Italijani i Mađari, jer žive na ovim prostorima od nekada. Izbrisani su bili svi, koji nisu uzeli slovenska državljanstvo. Bilo jih je oko 24.000 i to svih nacija, ne samo Srba. Baš pre koji mesec je sud u Strasburu dosudio u prid šestorici izbrisanih i naknadu. Znači moramo da popravimo krivice. Ćitam ove komentare i imam utisak već viđenog. Moj pokojni tast je bio Srb iz Bosne,a nisam to ni znao sve do 90. godina, kad je Slobo zajahao nacionalnog tigra i rasturio Yugu. Bitno je da si građanin RSlovenije a ne koje si nacionalnosti. Ćak vidim, da se ni muslimani ne žene samo međusobno, jer je već stasala treča generacija. I to je dobro. Prvo človek, posle građanin, vera i nacionalnost su više manje kučni odgoj!:))

j.

pre 11 godina

@Petar
Tesko da bi ti prosao u Evropi i kada bi se neko zamenio sa tobom za srpski pasos - pises komentare radnim danom u sred radnog vremena i rasipas demagogiju i pljujes po svojima - takvi veruj, nemaju prodju na zapadu. Menjaj se bolje za pasos "drzave kosova" tamo bi se lakse uklopio.

Dobro

pre 11 godina

Kada vec postoji ovakav zakljucak, neka se i prema svim tim nacionalnim manjinama u Srbiji (osim rumunske) sprovedu reciprocne mere, pa se i njima prava smanje.

Nenad

pre 11 godina

@Dino - slazem se ali eto radi razmisljnja jedno pitanje, da li bi tako pricao da su npr Krajina i Slavonija autonomne pokranije u Hrvatskoj ili da su se cak odcepile? Lako je reci nastavimo dalje kad si na strani koja je dobila sta je trazila....

montenegrino

pre 11 godina

Sto se tice CG ovo je nebuloza klasicna i neistina. Odje se jedino ugrozeno oshecaju politicari koji se izjasnjavaju kao Srbi i SPC od koke nas jad nadje... Imam dosta prijatelja koji se izjasnjavaju kao Srbi i nikad,ama nikad od nijednog jos ne cuh da je ugrozen!! To samo politicari forsiraju da skupljaju svoje poene na taj nacin. Kod nas Srbi imaju i srpski radio i srpsku televiziju i niko im nista ne brani sto se simbola tice i jezika. Problem oko jezika se pojavio kad su htjeli da uvedu cgorski...e onda su se pobunili ka da njima ko brani da pricaju srpski. Tako i oko zastave. Bez argumenata bez icega, cisto sto im smeta i inacenje i nista vise od toga. Ovo je samo skretanje price sa ekonomskih tema koje bi trebale svima nama bitnije da budu. Ovakvi izvjestaji su samo politicarima u interesu,a pisu ih nacionalisti...

tite

pre 11 godina

Nema manje prava nego treba radit za platu, nema vise na racun ugrozenosti borackih pemzija ni mjesto poslovodje u poduzecu ili policiji, narodnih heroja. SerBi motiku u ruke i zaradit platu i kad se priviknete radit bit cete i manje ugrozeni.

jedino sto znamo je kukati naokolo

pre 11 godina

Pitanje vezano za ugrozenost:
Koliko Albanaca sa juga Srbije sedi u skupstini Srbije ??
Uporedite taj broj sa brojem Srba u saboru Hrvatske.
Uporedite i koliko Albanaca zivi u Srbiji, sa brojem Srba koji zive u Hrvatskoj i bice vam veoma jasno ko je u stvari ugrozen.
Naime i relativni i apsolutni broj predstavnika Albanaca u skupstini Srbije je daleko, daleko manji od broja predstavnika Srba u saboru Hrvatske

Mocca

pre 11 godina

Ja ne sumnjam da se stvari opisane u njihovom istrazivanju desavaju, i trebalo bi se boriti za prava gradjanja Srpskog porekla u drugim drzavama, svim demokratskim putevima (medjunarodni sud, velike medijske kuce, udruzenja gradjana koja bi lobirala za svoja prava u drzavnim institucijama drzava u kojima zive, itd.)
Isto tako, smatram da drzavljani drugih zemalja koji zive u Srbiji moraju da se bore za svoja prava. S tim sto u Srbiji, svi imaju ugrozena prava, manjine i Srbi. U Srbiji je opste rasulo pravnog sistema, sto svako ko se sudi oko necega ili zeli da izvadi neki dokument, a nema vezu u toj ustanovi, zna. Ovo je moje licno misljene i prihvatam da se ljudi sa njim ne slazu. Stop ludilu, ziveo razum!

GuC

pre 11 godina

ma neverovatno, a da nam pojasnite nešto malo o tom anonimnom "Naprednom klubu"?
Dajte barem neki link da sami vidimo i nešto zaključimo, kad već novinar nije?
Ko su ti genijalni rodoljubi, pravnici, sociolozi, koju su metodu istraživanja koristili itd...čisto da im poverujem ijednu reč iz ove paušalne gomile gluposti koju ste objavili. A naslov vam je paljevina sam za sebe...

zagy2

pre 11 godina

Neka to prezentiraju Vuku Jeremiću i na prvoj sjednici u Ujedinjenim narodima u devetom mjesecu,tražiti oštre sankcije za sve navedene države u regionu!!!

tamo je sunce tamo je moja domovina

pre 11 godina

mi bosnjaci nismo ugrozeni.u stvari "ugrozeni" smo koliko i oni Srbi koji ne zive u beogradu.mora da se kaze da u stvari samo beogradjani zive kako treba,doduse na svoj racun,a ostatak Srbije samo prezivljava.uz to treba dodati da se stalno potencira nerad.citao sam jednu knjigu koja govori o ljudima sa ovog prostora,gde pisac kaze da "ovde jedan radi a desetorica gledaju,pa cak i razgradjuju".

MKD

pre 11 godina

Ma ko je pisao ove gluposti? Ne znam kako je u drugim drzavama iz okruzenja, ali Srbi u Makedoniji imaju pravo da uce na maternji jezik (osnovna skola), imaju dve politicke stranke, poslanika u parlamentu koji moze da govori na srpski ukoliko to zeli. Gde je tu asimilacija!?

Petar

pre 11 godina

Opa, huska se, huska? Jel cemo opet da idemo da ih branimo?
Salu na stranu, evo ako im je toliko tesko u Hrvatskoj da se menjaju sa mnom i da uzmu moje srpskp drzavljanstvo a ja njihovo hrvatsko? Ili jos bolje menjao bih se sa nekim iz Slovenije? Pristajem da mi se uskracuje cirilica za pasos normalne drzave u kojoj cu moci traziti posao (Slo) ili imati pravo da trazim posao i usavrsavam se u celoj EU gde pozelim.

Millan

pre 11 godina

Problem Srba u CG je taj sto bi da budu i konstitutivni narod i manjina, zavisno kad i kako im odgovara. Srpske zastave istice crkva i pojedinci uglavnom na svadbama, i ko im je to zabranio? Neki ljudi se jednostavno ne mogu pomiriti da nikada nece postojati Velika Srbija.

Bacvanin

pre 11 godina

Bas cudno ovakvo ponasanje komsiluka. Srbi u regionu su uvek bili miroljubiv narod, verno odani drzavama u kojima zive gde su uvek konstruktivno rezavali svoja nacionalna pitanja, ponajvise metodama Gandia i Luter Kinga, ali uvek bez upotrebe sile.
Cudno je i politicko izuzimanje, naime miroljubiva retorika lidera Srba u okruzenju je uvek ulivala veliko poverenje u njihovu zelju za miltietnickim suzivotom sa ostalim nacionalnim zajednicama.
Mora da nas bije neki "maler" da nas tako ne vole u okruzenju, ili je mozda samo losa karma?

agim

pre 11 godina

Koja propaganda !! Naravno da u Albaniji srpska nacionalna manjina ima prava da se izjasni kao Srbi.Jos samo da pojasnim da su Srbi u Albaniju dosli programom kolonizacije kad je srpska vojska okupirala i Albaniju u 1 svetskom ratu.Srpske vlasti su tada mislile da ce i Albaniju kolonizovati kao sto su to radili vekovima sa Kosovom. pogledajte http://sh.wikipedia.org/wiki/Kolonizacija_Kosova

Dino

pre 11 godina

Pa znate sta, to sa "ugrozenoscu" je malo mislim vjestacki proizvedeno. Ocigledno "elitama" odgovara to podrzavanje tenzija. Mislim, eto sad Srbi ugrozeni u Crnoj Gori pa u Hrvatskoj, pa onda Crnogorci ugrozeni u Srbiji (nema CPC-a), pa Hrvati i Bosanci tamo i ovamo itd.

A cinjenica je da normalni ljudi (bilo koje nacije), kojih IPAK ima vecina su mogli prije 1992-ge, i mogu i dalje da zive bas kasto jedan pored drugog zive Francuz i Njemac.

No, radi se o stalnom podgrijavanju konflikta, stalnom pronalazenju nekih "reportaza" o ovoj ili onoj ugrozenosti i dokle to tako?

Problem je sto su u svim bivse YU republikama na vlasti (a i mediji koji su pod njihovim uticajima) ljudi ciji se temeljni politicki program temelji na "odbrani" svoje nacije "od onih drugih" dok AMA NITI JEDNA bivsa YU republika nema vladu strucnjaka, ekonomista i SKOLOVANIH diplomata.

E zato se "palite"/"palimo" na taj prevazidjeni "etnicko/nacionalni" stos, i dok se dolje sve losije zivi, glavno je da se i dalje prica o beskorisnim stvarima, i politicki i ekonomski.

Pa umjesto da se bave skolstvom, zaposlenjem ljudi, penzijama onih koji su cjelog zivota radili, danasnje vrhuske isprivatizovase sve po katastrofalnim uslovima, napunise se para, a narode svoje lozhe pricama o naciji, ugrozenosti i ostalim zamajavanjima.

Jel se ratovalo u bivsoj YU? Jeste. Jel' dosta (i previse) nazalost krvi proliveno? Jeste? Pa je li vrijeme da nasa djeca bolje zive od nas i da se krene naprijed? Ja mislim da jeste.

Kuda ides Srbijo

pre 11 godina

Polako ali sigurno se moja Srbija vraca nazad u devedesete :( Pomalo izjave predsednika, pa svestenika do odavno poznatih nacionalista...pa vec neko vreme su poceli i mediji uveliko da truju narod i omladinu! Sve vise naslova koji potpaljuju mrznju. Sad su nam krivi i Crnogorci i Makedonci posto jedino sa njima jos nismo ratovali. Crni oblaci ce se nadvit nad Srbijom, tuga. Oprez narode!

Jure

pre 11 godina

Ajmeeee opet Srbi ugrozeni:-) Zapravo ne opet nego permanetno od stoljeca sedmog.

Predlazem da se o tome malo porazgovara pri UN-u i to pod glavnom tockom dnevnog reda.

matori

pre 11 godina

Taj "Napredni Klub" je toliko napredan, da naprosto boli glava, a "izveštaj" sadrži čitavo more izmišljotina i tendencioznih podmetanja...
(mali citat:)
"...U Crnoj Gori Srbi čine trećinu stanovništva, a kako navode iz Naprednog kluba ne uživaju ni status manjinskog ni konstitutivnog naroda..."
Bilo bi zanimljivo saznati, ako je tačan gornji citat, kakav je status moguć za neki narod u nekoj državi, ako nije ni manjinski ni konstitutivni!?
Većinski svakako nije, jer se jasno kaže da čini tek trećinu...
Da nije možda reč o narodu sa nebeskim statusom???

svedok

pre 11 godina

Vratila se crno-crvana koalicija na vlasti...i odmah poceli da brinu na Srpski narod van Srbije...heheheh...VEC VIDJENO...samo ovaj put se nesmete dovatiti puske...

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

Eto, opet klasika u komentarima na B92... Cim se prica o nekoj ugrozenosti Srba, svi komentatori odreda (i to uglavnom iz komsiluka), "dobronamjerno" savjetuju d se okanimo te nacionalisticke retorike, i da se okrenemo buducnosti, da budemo "gradjani svijeta i evrope", a ne Srbi, Hrvati, Madjari i sl.... Sto ne savjetujete isto Madjarima, Bosnjacima, Hrvatima i ostalima u Srbiji? Prica se o nekom placanju racuna za grijehe iz proslosti? Pa potomci honvedovaca, balista i ostalih su uzivali, i uzivaju veca prava u Srbiji nego sto ce Srbi ikada uzivati u Madjarskoj i Albaniji. Ali ne, samo to sto Srbi traze reciprocitet kada su u pitanju odnosi prema nacinalnim manjinama, to je opet siguran znak da hoce "veliku srbiju".

Orkan

pre 11 godina

Srbija se opet vraća u 90-te godine u kojima su rasplansavani nacionalizmi svih vrsta.
Kada je Crna Gora u pitanju zaboravljate da je po ustavu ta država građanska ( Država svih njenih građana) i ne pominje se ni jedna nacija pa ni crnogorska, a naravno ni srpska, tako da srbi ne mogu biti ni manjinski ni konstitutivni narod već samo jednakopravni građani kao i svi ostali.
Da je suluda konstatacija da su srbi u CG ugroženi govori i podatak da je većina opozicionih stranaka sa srpskim predznakom i da u parlamentu bitišu čak i kada otvoreno negiraju crnogorsku naciju, ne poštuju državne simbole i slučno. Njihovo je to pravo pa neka im bude. Definitivno imaju bolji položaj u CG nego bilo koji narod osim srpskog u Srbiji!
Dosta više o tom srpskom nacionalizmu i gledanja u tuđa dvorišta. Srbija treba da se okrene sebi i demokratizaciji i evropeizaciji svog društva!

montenegrino

pre 11 godina

Sto se tice CG ovo je nebuloza klasicna i neistina. Odje se jedino ugrozeno oshecaju politicari koji se izjasnjavaju kao Srbi i SPC od koke nas jad nadje... Imam dosta prijatelja koji se izjasnjavaju kao Srbi i nikad,ama nikad od nijednog jos ne cuh da je ugrozen!! To samo politicari forsiraju da skupljaju svoje poene na taj nacin. Kod nas Srbi imaju i srpski radio i srpsku televiziju i niko im nista ne brani sto se simbola tice i jezika. Problem oko jezika se pojavio kad su htjeli da uvedu cgorski...e onda su se pobunili ka da njima ko brani da pricaju srpski. Tako i oko zastave. Bez argumenata bez icega, cisto sto im smeta i inacenje i nista vise od toga. Ovo je samo skretanje price sa ekonomskih tema koje bi trebale svima nama bitnije da budu. Ovakvi izvjestaji su samo politicarima u interesu,a pisu ih nacionalisti...

tite

pre 11 godina

Nema manje prava nego treba radit za platu, nema vise na racun ugrozenosti borackih pemzija ni mjesto poslovodje u poduzecu ili policiji, narodnih heroja. SerBi motiku u ruke i zaradit platu i kad se priviknete radit bit cete i manje ugrozeni.

Dobro

pre 11 godina

Kada vec postoji ovakav zakljucak, neka se i prema svim tim nacionalnim manjinama u Srbiji (osim rumunske) sprovedu reciprocne mere, pa se i njima prava smanje.

Trajan Stamenkovic

pre 11 godina

Predlazem rodoljubima iz Naprednog kluba da formiraju odgovarajuce jedinice, presele se u krajeve gde su nam sestre i braca ugrozeni i krenu da ih oslobadjaju.
Pauza od 1995 je bila nedopustivo duga...

Marko

pre 11 godina

Meni jedino nije jasno kako pojedinci i u međunarodnoj zajednici i ovde u regionu podgrevaju stereotip da se nacionalizam dešava samo u Srbiji, a ostali oko nas su sve sami fini i miroljubivi ljudi. I onda mi se ovde pojave neki komentatori koji veze nemaju i samo se nadovezuju na te priče koje su običan stereotip.
Evo samo poslednjih par dana:
- onaj Crnogorac koji izbacuje ljude iz svog restorana samo zato što su Srbi
- pa hrvatski trener kojeg je pobeda nad Srbijom onako, baš fino pala i vratila mu je osmeh na lice isto kao i progon Srba 1995-te,
- da ne pominjem Albance na Kosovu koji su pre neki dan po ko zna koji put napali povratnike.

Nenad

pre 11 godina

@Dino - slazem se ali eto radi razmisljnja jedno pitanje, da li bi tako pricao da su npr Krajina i Slavonija autonomne pokranije u Hrvatskoj ili da su se cak odcepile? Lako je reci nastavimo dalje kad si na strani koja je dobila sta je trazila....

j.

pre 11 godina

@Petar
Tesko da bi ti prosao u Evropi i kada bi se neko zamenio sa tobom za srpski pasos - pises komentare radnim danom u sred radnog vremena i rasipas demagogiju i pljujes po svojima - takvi veruj, nemaju prodju na zapadu. Menjaj se bolje za pasos "drzave kosova" tamo bi se lakse uklopio.

joke

pre 11 godina

Predstavite ga u Briselu i Vasingtonu, sta ima da ga predstavljate u Beogradu.
(zile, 3. avgust 2012 10:36)

Zato sto u Briselu i Washingtonu u te price ne vjeruju (s pravom) te ih one niti ne zanimaju.
Molim vas recite mi koja to prava fale Srbima u Hrvatskoj? Vise clanova vlade su Srbi, u Saboru sjede srpski predstavnici, najjaca srpska stranka dio je vladajuce koaliceje vec vise nego cijelo desetljece. Zasto se oni neoglasavaju ako je tako lose?


Vidim da je zadnjih dana znatno povecana kolicina tekstova o "nepravdama" prema Srbima u svim susjednim drzavama. Mislim da vam ovi vasi vlastodrsci nesto spremaju ispod zita, a odvracaju paznju ovim forama iz devedesetih.

zerocool

pre 11 godina

Nikada nikakva prava nismo ni imali.Jednostavno,za Hrvate,Madjare,Crnogorce itd....ponasati se isto,kao sto se oni ponasaju prema nasim drzavljanima.Recimo,Crnogorci se kod nas skoluju,kao da su nasi drzavljani.Trebali bi da se skoluju p skupljoj tarifi,i da se tretiraju kao strani drzavljani.Isto vazi i za ostale.Ovo za Sloveniju je i te kako tacno.

jedino sto znamo je kukati naokolo

pre 11 godina

Pitanje vezano za ugrozenost:
Koliko Albanaca sa juga Srbije sedi u skupstini Srbije ??
Uporedite taj broj sa brojem Srba u saboru Hrvatske.
Uporedite i koliko Albanaca zivi u Srbiji, sa brojem Srba koji zive u Hrvatskoj i bice vam veoma jasno ko je u stvari ugrozen.
Naime i relativni i apsolutni broj predstavnika Albanaca u skupstini Srbije je daleko, daleko manji od broja predstavnika Srba u saboru Hrvatske

zagy2

pre 11 godina

Neka to prezentiraju Vuku Jeremiću i na prvoj sjednici u Ujedinjenim narodima u devetom mjesecu,tražiti oštre sankcije za sve navedene države u regionu!!!

slovenac

pre 11 godina

U Sloveniji Srbi su najbrojnija etnička grupa posle Slovenaca, ali nemaju status nacionalne manjine i zato nemaju pravo na obrazovanje na srpskom jeziku, a desetine hiljada njih je izbrisano sa liste državljana i još nisu vraćeni

Tačno. Srbi nemate status nacionalne manjine, nemaju ni Hrvati, ni Bošnjaki, kojih je u stvari najviše i ne Srba. Status nacionalne manjine imaju samo Italijani i Mađari, jer žive na ovim prostorima od nekada. Izbrisani su bili svi, koji nisu uzeli slovenska državljanstvo. Bilo jih je oko 24.000 i to svih nacija, ne samo Srba. Baš pre koji mesec je sud u Strasburu dosudio u prid šestorici izbrisanih i naknadu. Znači moramo da popravimo krivice. Ćitam ove komentare i imam utisak već viđenog. Moj pokojni tast je bio Srb iz Bosne,a nisam to ni znao sve do 90. godina, kad je Slobo zajahao nacionalnog tigra i rasturio Yugu. Bitno je da si građanin RSlovenije a ne koje si nacionalnosti. Ćak vidim, da se ni muslimani ne žene samo međusobno, jer je već stasala treča generacija. I to je dobro. Prvo človek, posle građanin, vera i nacionalnost su više manje kučni odgoj!:))

GuC

pre 11 godina

ma neverovatno, a da nam pojasnite nešto malo o tom anonimnom "Naprednom klubu"?
Dajte barem neki link da sami vidimo i nešto zaključimo, kad već novinar nije?
Ko su ti genijalni rodoljubi, pravnici, sociolozi, koju su metodu istraživanja koristili itd...čisto da im poverujem ijednu reč iz ove paušalne gomile gluposti koju ste objavili. A naslov vam je paljevina sam za sebe...

tamo je sunce tamo je moja domovina

pre 11 godina

mi bosnjaci nismo ugrozeni.u stvari "ugrozeni" smo koliko i oni Srbi koji ne zive u beogradu.mora da se kaze da u stvari samo beogradjani zive kako treba,doduse na svoj racun,a ostatak Srbije samo prezivljava.uz to treba dodati da se stalno potencira nerad.citao sam jednu knjigu koja govori o ljudima sa ovog prostora,gde pisac kaze da "ovde jedan radi a desetorica gledaju,pa cak i razgradjuju".

Mocca

pre 11 godina

Ja ne sumnjam da se stvari opisane u njihovom istrazivanju desavaju, i trebalo bi se boriti za prava gradjanja Srpskog porekla u drugim drzavama, svim demokratskim putevima (medjunarodni sud, velike medijske kuce, udruzenja gradjana koja bi lobirala za svoja prava u drzavnim institucijama drzava u kojima zive, itd.)
Isto tako, smatram da drzavljani drugih zemalja koji zive u Srbiji moraju da se bore za svoja prava. S tim sto u Srbiji, svi imaju ugrozena prava, manjine i Srbi. U Srbiji je opste rasulo pravnog sistema, sto svako ko se sudi oko necega ili zeli da izvadi neki dokument, a nema vezu u toj ustanovi, zna. Ovo je moje licno misljene i prihvatam da se ljudi sa njim ne slazu. Stop ludilu, ziveo razum!

MKD

pre 11 godina

Ma ko je pisao ove gluposti? Ne znam kako je u drugim drzavama iz okruzenja, ali Srbi u Makedoniji imaju pravo da uce na maternji jezik (osnovna skola), imaju dve politicke stranke, poslanika u parlamentu koji moze da govori na srpski ukoliko to zeli. Gde je tu asimilacija!?