Sreda, 01.08.2012.

16:19

Akcija - počinje štampanje evra

Štampanje evra i njegovo ubrizgavanje bez povlačenja već prisutnog na tržištu, može se očekivati u roku od mesec dana.

Izvor: Capital

Akcija - poèinje štampanje evra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Petar

pre 11 godina

@Miša, Bgd
Novac gubi vrednost odn. sve value imaju inflaciju. A tome dodaj i poskupljenje roba i usluga kod nas jer ako ima vise novca normalno je da hocu skuplje da prodam.
Eto to se desava.

Amos

pre 11 godina

Zanimljivo ce biti sta ce uraditi Svajcarska u slucaju stampanja Evra. Oni su fiksirali franak na 1.2eur = 1chf. Sta ce biti kad EU krene da 'olaksava' svoju valutu - da li ce poterati i Svajcarce u 'olaksavanje', kako bi ostali konkurentni ?
Posto odrzavanje vestackog kursa nesto mora negde da kosta, mozda se Svajcarci u nekom momentu otkace od tog fiksnog kursa i zaplivaju niz berzu...
Onda eto daljih problema za nas i nase kredite.

bojan zr

pre 11 godina

kako ljudi ovde ne shvataju a komentarisu.
ovi komentari u kojima se pravda stampanje para i ocekuje se da ce tim parama da se isplate dugovi, da ce narod imati koristi o toga i da ce to resiti probleme su prosto neverovatni.
i sto je najgore sve to stize iz zemlje koja je prezivela hiperinflaciju i besomucno stapanje novca.
pa da je to tako moguce ne bi se desila '92 i '93 !!!
jel vam bilo lepo tada ?
naravno ovi u EU su nesto inteligentniji od starog-novog srpskog rukovodstva i nece dozvoliti da se ovo stampanje otme kontroli i krene hiperinflatornom spiralom.
ali nije poenta u tome.
dakle stapanje novca bez pokrica = inflacija.
sta je zapravo inflacija ?
da li neko zna ?
mi dozivljavamo inflaciju kao rast cena i nesto vrlo lose.
daleko od toga da je ona nesto dobro ali je neophodna u ovom ekonomskom sistemu u kom funkcionisemo. koji je sam po sebi izrazito los i neminovno mora dovesti do kolapsa, ali to je vec druga tema.
znaci kontrolisana inflacija od 2-3% je nesto bez cega ovaj sistem ne moze i svi je tolerisu, jer je potrebna za ekonomski rast.
medjutim inflacija je zapravo "prikriveni porez" na sve gradjane.
stampanje novca nije nista drugo nego povecanje "poreza" svim gradjanima EU zone. i obicnim gradjanima i bankarima i politicarima.
jedina razlika je u tome sto ovi prvi imaju najmanje novca i podnose taj porez teze iako, paradoksalno, taj "porez" placaju vise upravo oni koji imaju najvise novca :D
na zalost ovo nije resenje, ovo je samo jos jedna zakrpa.

modesty blaise

pre 11 godina

Konacno, ocigledno resenje problema, a ne da svi odu u glad i pacenje dok se Nemacka debeli preko grbace ostatka Evrope.

maskarada

pre 11 godina

Nece te pare biti podeljene narodu, vec ce biti pod odredjenim uslovima prosledjene najjacim komercijalnim bankama. Sta vam to govori? Jos moci bankama, jos gradjana druge, i trece, klase. Dobicete jeftino kredite? Moci ce te da kupujete robu koju proizvode firme koje uzimaju kredite od istih tih banaka? Ostacete duzni! I te firme, na kraju ce pripasti bankama!
Lepo je neko ovde napisao, sve pare imaju tendenciju da se skupe tamo gde ih je najvise - krupan kapital, banke - i da porobe obicnog coveka.
Nemci su sa svojim ekonomskimmodelom mnogo vekova ispred drzava koje sada uzrokuju problem. Nije najbolji, ali boljeg nema ocito.

bitno je prodati klikove

pre 11 godina

Ja vam nista ne verujem. A imam dovoljan razlog. Do sada ste prognozirali 100 kolapsa i raspada. Grcka je vec 5x rasprodata i bankrotirala, a sa njom pola evropa, na celu sa Nemackom.
Da ste neke ozbiljne novine, pa da i razmislim. Ovako samo pisete da izazovete reakciju, a nema veze sa realnoscu.

Vladan

pre 11 godina

Pa sta je tu cudno? Toliko robe firme iz EU proizvode u Kini i na Istoku, a onda je ubacuju na trziste EU, da jednostavno moraju da stampaju pare kako bi narod imao cime da je kupuje! Zar to nije vise nego ocigledno? Trziste EU je prepuno robe i svi se zale da je prodaja slaba...evo autoindustrija u debelim problemima...fale Evrici za kupovinu, zato ce i da stampaju.

Ne treba mesati nasu inflacionu krizu 93., jedne zemlje u ratnom okruzenju, sa privredom u raspadu, praznim rafovima u radnjama, sa ovim sto se desava u Evropi i SAD!! Ovo sto se desava sa EU i SAD je direktna posledica izmestanja ogromne proizvodnje van ovih drzava, a to se desava izuzetno intenzivno vise od 10g!!!
Da je ta sva proizvodnja ostvarena u EU i SAD, oni bi imali mnogo vise zaposlenih radnika u svojim zemljama, godisnji bruto proizvod bi im bio mnogo veci i samim tim realna kolicina novca u opticaju veca za vrednost te proizvedene robe!!!

Znaci, para bi u opticaju bilo isto, ali background njihovog stampanja/porekla bi bio drugaciji!!! Zato, ne ocekujte krah Evra i sve one silne nule koje je imao dinar 93...

I rešena stvar!

pre 11 godina

"pa jel moguće,pa u koju god zajednicu mi Hrvati pristupimo ta propadne,ovde ćemo stić dogodine taman kad bude na izdisaju,počimaju štampat lovu znači neće dugo.
(propade i ova, 1. avgust 2012 18:25)"

Pa daj čoveče, kad ste takvi baksuzi, okrenite to na pravu stranu, pa postanite talija čovečanstvu - batalite EU i tražite da vas prime kao saveznu državu u SAD!! Ili još bolje, al' to bi bio potez VELIKANA - da vas prime u UK!!

Dragan Redzic

pre 11 godina

Ma njihova stvar je savrseno jasna. Stampanjem novca uravnotezice bilanse i potstaci traznju i kreditiranje potrosnje. Pocece bolje punjenje budzeta i manja vrednost eura u odnosu na druge svetske valute. Ako primene ekonometrijske modele stednje nakon stabilizacije napravice pozitivnu pricu a ako produze stampanje procci ce kao SFRJ.
Nego molio bih da pustite sve komentare nasih ekonomskih analiticara od pre dve i vise godina kada su pljuvali po domacim valutama, dinaru, denaru, kuni itd, i da ih svedete na pravi nivo njihovog postojanja a to je da su korisni samo za jednokratnu upotrebu. Neki od njuh sada izmisljaju toplu vodu i kritikuju nase vlade zasto su se previse vezale samo za evro. E licemeri do koske. to je najblaze sto mogu da kazem o tim "domacim ekonomskim bardovima". Svaka im cast.

Boki

pre 11 godina

@(neko, 1. avgust 2012 17:14)
Jedan deo vase analize je tacan, ali,... Svako stampanje novca za potrosnju (dakle neinvesticiono) je inflatorno stampanje novca. Obzirom da se u EU javlja potreba za stampanjem novca za podmirivanje vec napravljenih dugova, jasno je da je rec o inflatornom stampanju novca. Dakle eto vam odgovora zasto se Nemci grcevito bore protiv toga. Razumete da je inflatorno stampanje novca nista drugo do prelivanje realnih vrednosti od poverioca ka duznicima,i kaznjavanje stedljivih a nagradjivanje rasipnika. SAD vec dugo igraju tu igru medjutim sa povratnom spregom u Kineskoj proizvodnji, gde sa druge strane Kina dobavlja tehnologiju energente,... americkim novcem. Dakle amerika trosi, Kina proizvodi a ceo svet placa. Dokle to tako moze? Pa sve donde dok Kina dolarima moze da kupuje resurse i tehnologiju. Nesto slicno imali su Nemci u EU i naravno nisu se bunili nego su bez pitanja "zajmili" koliko god treba samo da se njihova roba prodaje na inace protekcionisanom i zatvorenom trzistu EU. Time su oni i gradili svoju svetsku konkurentnost. Dakle zasto je to sada u "zastoju". Ako ste pazljivije pratili Putin je izjavio da ce Rusija ubuduce izvoziti samo onoliko koliko uvozi, a Kinezi bez pitanja za cenu kupuju sve sto se na svetu i pogotovo Evropi moze kupiti Evrima. Evro postaje "artija koju niko nece da cuva" bas kao i dinar a to onda znaci da se svako stampanje neminovno odmah preliva u inflaciju. Dolar jos uvek ima status svetske valute.

Zoki

pre 11 godina

@neko
Odličan komentar! Da nije bilo nemačke tvrdoglavosti, sa ovim bi se počelo pre 2 godine i situacija u EU bi bila daleko bolja nego sada.

Srdjan SD

pre 11 godina

Aj ne palite se..nista nece propasti. Moz samo rata da bude - ako to zatreba Americi.. pa To moze da prouzrokuje...propast svega. Ovako, samo lepo mute vodu, prosipaju VELIke izjave, da se narod plasi i cuti, a oni..stampaju li stampaju... Nema boljeg rudnika od stamparije!

Asgard

pre 11 godina

@(Nemacka, 1. avgust 2012 18:55)
Nauci da razgovaras uljudno i argumentima. Ako ne mozes to je onda problem nemanja argumenta i vaspitanja. Posto se u Nemackoj razgovara uglavnom argumentima to ti jemcim da Kurir tako nesto ili die Welt ili Spiegel ni u ludilu ne bi objavili. Mozda u Handelsblattu prodje nesto sto bi zalicilo na istinu i pogadjanje sustine, nista drugo. Nisi ti u nemackoj jer da jesi znao bi da sumu ne cini ne cini suma nego drvece, ali od drveca ko ne vidi sumu on je slep pored ociju. Ako se sa necim ne slazes, moras i da potkrepis argumentima inace ne vidim svrhu pisanja, sve se svodi na srpsko preklapanje i spinovanje za neku od stanaka ili NVO, naravno za neke pare, ne dzabe.

mile

pre 11 godina

HAHAHAHAHAHAAAAHAHAA!!Trka prema dnu bunara.Samo lepo bi bilo da postoji dno.Sta bi drugo i radili nego da stampaju?Sta drugo mogu?Eto sad Amerikanci ce da to jako vole kad im dolar postane jos "jaci".HAHAHAA!Onda ce uskoro i oni opet poceti jos vecu fazu stampanja da razvodne taj "super dolar".Ali dali ce moci to da rade iz politickih pitanja?I tako malo pomalo ta cela trula pita-misiraca ce da pukne ko crvava lubenica po Terazijama.Onaj ko nije na vreme kupio i sakrio sto vise zlata ce da place ko beba i cese se po glavi sta je bilo. Kad struca leba bude 30 evra ili 49 dolara.Mi smo tako nesto vec iskusili ovde u toj divnoj, velelepoj "Titinoj" Jugoslaviji truloj za kojom primitivci placu.A vi mladji koji neznate sta je hiperinflacija samo vi nastavite da kupujete besmislice i nove elektronske igracke i telefone.Lepo izgledate sa njima bas kao ko neke uspesne filmske zvezde i odvazni "biznismeni".Nema sta.Svako samo ceka da cuje od vas i vase misljenje 50 puta na dan.Narocito vasi stari roditelji kad od njih budete trazili koju "sholdu' za litar benzina da odvedete bolesno dete doktoru.Ajde svaka vam sreca i nekupujte gluposti.Bolje i vi da pocnete sa stampanjem raznih molbi,izvoda iz maticne knjige rodjenih, kopija pasosa itd dok su papir i kopije jos relativno jeftini.Treba ce vam verujte mi narocito papir za smrtovnice a za klozet papir ostace dosta evra,dolara i dinara kad zatreba.

EUR vs. druge valute

pre 11 godina

Ako se desi, muštuluk! Jako dobra vest za sve koji imaju druge valute, sem EUR. Nažalost, na evropskim vestima još ne vidim potvrdu da će Nemačka popustiti. Zadnjih godinu dana računam na evro inflaciju najmanje 4% (sada je 2% projektovana od Evropske centralne banke), što će se desiti ako dođe do upumpavanja evra. Ljubi me majka anglosaksonska ;)

hm

pre 11 godina

@(propade i ova, 1. avgust 2012 18:25)

Ti si neki poseban Hrvat. Aj' cak si pogodio dvije-tri hrvatske rijeci :).
Inace, nema nista loseg u kontroliranom tiskanju novca. To samo moze pomoci problematicnim zemljama eurozone koje nemaju svoju valutu, pa samim time niti mehanizam kontroliranja tecaja. Sa time 'pomaze' i svima ostalima, jer raste zaposlenost, traznja proizvoda i usluga... No, sve ce to zahtjevati dodatne reforme, a kako vidimo svi gledaju samo kako da ih ne naprave.

EX PREDUZETNIK U SRB

pre 11 godina

(Asgard, 1. avgust 2012 18:10) Jedno je sigurno trziste mora opstati a sa njime i euro.Nemacka je na euru profitirala ,tj izbegla je devalvaciju marke.Konvertovanjem u euro su izbegli inflaciju i nastavili da profitiraju.Sada sto se tice pomoci Grckoj i tamo Nemacka profitira 6% na svaki euro.

Nemacka

pre 11 godina

"Nemci su Grcku odavno otpisali.
(Asgard, 1. avgust 2012 18:10)"
------
Ne znam odakle ti ovo. Ili si procitao u Kuriru...??
Ima naznaka da ce Grcka biti otpisana, ali to je daleko od sigurnog...

Asgard

pre 11 godina

@(neko, 1. avgust 2012 17:13)
Objasnjenje je prilicno jednostavno. EU nije u istoj poziciji kao SAD ili GB. U EU se vec uveliko stampaju evri, ali inflacije jos nema, jer se sistem drzi na tome sto postoji pozitivan bilans sveukupno gledano. USA bi po svim normalnim ekonomskim kriterijumima bile bankrot jos pre 25 godina, a tada su poceli da izvoze proizvodnju u Kinu i pocela je simbioza 'alge i gljive', zajedno cine lisaj, dakle Kina kupuje u sustini bezvredne americke hartije, ali zato izvozi u SAD, a iz SAD stizu i firme, potom su firme iz EU dosle u Kinu i napravio se svetski sok na trzistima, sad je u pitanju cela Azija ne samo Kina. Nemacka je Kina u Evropi, s tom razlikom sto su u Evropi davani krediti da ne bi stala proizvodnja u Nemackoj i jos par zemalja. Nemacka nema svoju gljivu u tome je poenta. Britanci zive od spekulacija i od posredovanja, zato njima, ali i USA nikako ne odgovara neko ko bi bio svetski igrac. Nemacka je u ECB u manjini i vec im je zapreceno da ce biti exkomunicirani u Evropi ako se ne sloze sa pacifikacijom dugova - dakle bice Euro-bondsa, a da bi pokrio jasan manjak moras da stampas bezvedni papir i da ubedis nekoga da to nije bezvredno. Posto to ne mozes, onda sledi inflacija. Ovde u nemackoj su ljudi jako zabrinuti, pomno se prati sta se desava, a ekonomska steta je vec izvesna, ono sto se zeli je izbegavanje propasti politickog projekta i urusavanje zajednickog trzista. Rasplet u EU usledice vrlo brzo. Nemci su Grcku odavno otpisali.

EX PREDUZETNIK U SRB

pre 11 godina

Stampanjem "eura" europa moze da resi sve probleme.Develvacija eura bi pomogla svim posrnulim ekonomijama ali isto i onim koji su izvozno orijentisani.Kratkorocno bi to bilo sa dosta gubitaka u bankarskom sektoru ali dugorocno bi se konsolidovalo u suficit.Najveci protivnici stampanju para su upravo "bankari" jer su pretrpeli znacajne gubitke od 2008 g.na krahu hipotekarnih kredita u SAD-u(jer su bili halapljivi)a sad bi isto usli u gubitke u EU.Sto se toga tice ne treba se obazirati na njih nego treba EU da upumpa dovoljnu kolicinu eura u sistem i problem je resen.A vi koji se radujete propasti eura niste ni svesni koje posledice bi to donelo Srbiji,predpostavljam goru situaciju nego kad smo imali hiperinflaciju.

propade i ova

pre 11 godina

pa jel moguće,pa u koju god zajednicu mi Hrvati pristupimo ta propadne,ovde ćemo stić dogodine taman kad bude na izdisaju,počimaju štampat lovu znači neće dugo.

neko

pre 11 godina

Pitam se odavno zasto to vec ne rade. Naime Amerikanci i Britanci to uveliko rade od 2008. na ovamo. Oni to zovu quantative easing - izraz dostojan najgorih bankstera finansijske industrije.
Ameri su odstampali na hiljade milijardi dolara, Britanci na stotine milijardi funti od 2008. Glavni problem trenutne Evropske krize je sto Spanija i Italija ne mogu da stampaju pare kao sto to rade Ameri i svi ostali u situaciji velikih dugovanja a recimo Spanci su po procentu od drustvenog proizvoda manje zaduzeni od SAD i Britanije. Medjutim niko ne vristi da je Britanija u upasnosti od bankrotiranja posto znaju da ce stampati pare i vratiti ukoliko je potrebno.

Trenutna smanjena vrednost evra u odnosu na dolar je zbog velikog straha investitora o buducnosti evra usled situacije sa Italijanskim i Spanskim dugovima. Naime svi se plase da posto ne mogu da stampaju pare nece moci ni da vrate dugove pa onda ne kupuju nove obveznice i oslobadjaju se evra. Ako se nove obveznice ne kupuju, budzet nije pokriven i postoji opasnost da se ne isplacuju kamate na prethodne dugove sto je bankrot.

Dakle ako ECB u bilo kojoj varijanti konzistentno pocne da stampa pare i pozajmljuje ih Spaniji i Italiji, ne samo da nece evro pasti (zbog vece ponude evra) nego ce naglo porasti zato sto je relativno (u odnosu na trenutnu vrednost) jaci od recimo dolara koji se besomucno stampa poslednjih godina.

MiraO.

pre 11 godina

Možda i naš premijer može da pripomogne, jer je usko sarađivao sa Miloševićem kada smo mi izvodili operaciju štampanja para. Možda će i našu rupu u budžetu da popune u znak zahvalnosti.

neko

pre 11 godina

da dodam na prethodni moj komentar.

Glavno pitanje je zasto Nemci ne daju da ECB stampa novac. Zvanican razlog je da bi onda Italija i Spanija izgubile motiv za reformama i nastavile prosto da trose i pozajmljuju kao i do sada. To je mozda tacno ali je isto tako tacno da Nemcima odgovara niska vrednost evra zbog konkurentnije izvozne industrije.

Moja procena je da ce ECB da stampa pare ali ne konzistentno i ne u dovoljnim kolicinama da se trzista, Spanci i Italijani opuste. Otprilike mislim da ce da ih drze jos neko vreme na ivici da se vidi da li ce se sprovesti reforme i da li ce ekonomija tih drzava ipak krenuti malo napred.

neko

pre 11 godina

Pitam se odavno zasto to vec ne rade. Naime Amerikanci i Britanci to uveliko rade od 2008. na ovamo. Oni to zovu quantative easing - izraz dostojan najgorih bankstera finansijske industrije.
Ameri su odstampali na hiljade milijardi dolara, Britanci na stotine milijardi funti od 2008. Glavni problem trenutne Evropske krize je sto Spanija i Italija ne mogu da stampaju pare kao sto to rade Ameri i svi ostali u situaciji velikih dugovanja a recimo Spanci su po procentu od drustvenog proizvoda manje zaduzeni od SAD i Britanije. Medjutim niko ne vristi da je Britanija u upasnosti od bankrotiranja posto znaju da ce stampati pare i vratiti ukoliko je potrebno.

Trenutna smanjena vrednost evra u odnosu na dolar je zbog velikog straha investitora o buducnosti evra usled situacije sa Italijanskim i Spanskim dugovima. Naime svi se plase da posto ne mogu da stampaju pare nece moci ni da vrate dugove pa onda ne kupuju nove obveznice i oslobadjaju se evra. Ako se nove obveznice ne kupuju, budzet nije pokriven i postoji opasnost da se ne isplacuju kamate na prethodne dugove sto je bankrot.

Dakle ako ECB u bilo kojoj varijanti konzistentno pocne da stampa pare i pozajmljuje ih Spaniji i Italiji, ne samo da nece evro pasti (zbog vece ponude evra) nego ce naglo porasti zato sto je relativno (u odnosu na trenutnu vrednost) jaci od recimo dolara koji se besomucno stampa poslednjih godina.

propade i ova

pre 11 godina

pa jel moguće,pa u koju god zajednicu mi Hrvati pristupimo ta propadne,ovde ćemo stić dogodine taman kad bude na izdisaju,počimaju štampat lovu znači neće dugo.

neko

pre 11 godina

da dodam na prethodni moj komentar.

Glavno pitanje je zasto Nemci ne daju da ECB stampa novac. Zvanican razlog je da bi onda Italija i Spanija izgubile motiv za reformama i nastavile prosto da trose i pozajmljuju kao i do sada. To je mozda tacno ali je isto tako tacno da Nemcima odgovara niska vrednost evra zbog konkurentnije izvozne industrije.

Moja procena je da ce ECB da stampa pare ali ne konzistentno i ne u dovoljnim kolicinama da se trzista, Spanci i Italijani opuste. Otprilike mislim da ce da ih drze jos neko vreme na ivici da se vidi da li ce se sprovesti reforme i da li ce ekonomija tih drzava ipak krenuti malo napred.

MiraO.

pre 11 godina

Možda i naš premijer može da pripomogne, jer je usko sarađivao sa Miloševićem kada smo mi izvodili operaciju štampanja para. Možda će i našu rupu u budžetu da popune u znak zahvalnosti.

Asgard

pre 11 godina

@(neko, 1. avgust 2012 17:13)
Objasnjenje je prilicno jednostavno. EU nije u istoj poziciji kao SAD ili GB. U EU se vec uveliko stampaju evri, ali inflacije jos nema, jer se sistem drzi na tome sto postoji pozitivan bilans sveukupno gledano. USA bi po svim normalnim ekonomskim kriterijumima bile bankrot jos pre 25 godina, a tada su poceli da izvoze proizvodnju u Kinu i pocela je simbioza 'alge i gljive', zajedno cine lisaj, dakle Kina kupuje u sustini bezvredne americke hartije, ali zato izvozi u SAD, a iz SAD stizu i firme, potom su firme iz EU dosle u Kinu i napravio se svetski sok na trzistima, sad je u pitanju cela Azija ne samo Kina. Nemacka je Kina u Evropi, s tom razlikom sto su u Evropi davani krediti da ne bi stala proizvodnja u Nemackoj i jos par zemalja. Nemacka nema svoju gljivu u tome je poenta. Britanci zive od spekulacija i od posredovanja, zato njima, ali i USA nikako ne odgovara neko ko bi bio svetski igrac. Nemacka je u ECB u manjini i vec im je zapreceno da ce biti exkomunicirani u Evropi ako se ne sloze sa pacifikacijom dugova - dakle bice Euro-bondsa, a da bi pokrio jasan manjak moras da stampas bezvedni papir i da ubedis nekoga da to nije bezvredno. Posto to ne mozes, onda sledi inflacija. Ovde u nemackoj su ljudi jako zabrinuti, pomno se prati sta se desava, a ekonomska steta je vec izvesna, ono sto se zeli je izbegavanje propasti politickog projekta i urusavanje zajednickog trzista. Rasplet u EU usledice vrlo brzo. Nemci su Grcku odavno otpisali.

EX PREDUZETNIK U SRB

pre 11 godina

Stampanjem "eura" europa moze da resi sve probleme.Develvacija eura bi pomogla svim posrnulim ekonomijama ali isto i onim koji su izvozno orijentisani.Kratkorocno bi to bilo sa dosta gubitaka u bankarskom sektoru ali dugorocno bi se konsolidovalo u suficit.Najveci protivnici stampanju para su upravo "bankari" jer su pretrpeli znacajne gubitke od 2008 g.na krahu hipotekarnih kredita u SAD-u(jer su bili halapljivi)a sad bi isto usli u gubitke u EU.Sto se toga tice ne treba se obazirati na njih nego treba EU da upumpa dovoljnu kolicinu eura u sistem i problem je resen.A vi koji se radujete propasti eura niste ni svesni koje posledice bi to donelo Srbiji,predpostavljam goru situaciju nego kad smo imali hiperinflaciju.

EX PREDUZETNIK U SRB

pre 11 godina

(Asgard, 1. avgust 2012 18:10) Jedno je sigurno trziste mora opstati a sa njime i euro.Nemacka je na euru profitirala ,tj izbegla je devalvaciju marke.Konvertovanjem u euro su izbegli inflaciju i nastavili da profitiraju.Sada sto se tice pomoci Grckoj i tamo Nemacka profitira 6% na svaki euro.

bitno je prodati klikove

pre 11 godina

Ja vam nista ne verujem. A imam dovoljan razlog. Do sada ste prognozirali 100 kolapsa i raspada. Grcka je vec 5x rasprodata i bankrotirala, a sa njom pola evropa, na celu sa Nemackom.
Da ste neke ozbiljne novine, pa da i razmislim. Ovako samo pisete da izazovete reakciju, a nema veze sa realnoscu.

Dragan Redzic

pre 11 godina

Ma njihova stvar je savrseno jasna. Stampanjem novca uravnotezice bilanse i potstaci traznju i kreditiranje potrosnje. Pocece bolje punjenje budzeta i manja vrednost eura u odnosu na druge svetske valute. Ako primene ekonometrijske modele stednje nakon stabilizacije napravice pozitivnu pricu a ako produze stampanje procci ce kao SFRJ.
Nego molio bih da pustite sve komentare nasih ekonomskih analiticara od pre dve i vise godina kada su pljuvali po domacim valutama, dinaru, denaru, kuni itd, i da ih svedete na pravi nivo njihovog postojanja a to je da su korisni samo za jednokratnu upotrebu. Neki od njuh sada izmisljaju toplu vodu i kritikuju nase vlade zasto su se previse vezale samo za evro. E licemeri do koske. to je najblaze sto mogu da kazem o tim "domacim ekonomskim bardovima". Svaka im cast.

Boki

pre 11 godina

@(neko, 1. avgust 2012 17:14)
Jedan deo vase analize je tacan, ali,... Svako stampanje novca za potrosnju (dakle neinvesticiono) je inflatorno stampanje novca. Obzirom da se u EU javlja potreba za stampanjem novca za podmirivanje vec napravljenih dugova, jasno je da je rec o inflatornom stampanju novca. Dakle eto vam odgovora zasto se Nemci grcevito bore protiv toga. Razumete da je inflatorno stampanje novca nista drugo do prelivanje realnih vrednosti od poverioca ka duznicima,i kaznjavanje stedljivih a nagradjivanje rasipnika. SAD vec dugo igraju tu igru medjutim sa povratnom spregom u Kineskoj proizvodnji, gde sa druge strane Kina dobavlja tehnologiju energente,... americkim novcem. Dakle amerika trosi, Kina proizvodi a ceo svet placa. Dokle to tako moze? Pa sve donde dok Kina dolarima moze da kupuje resurse i tehnologiju. Nesto slicno imali su Nemci u EU i naravno nisu se bunili nego su bez pitanja "zajmili" koliko god treba samo da se njihova roba prodaje na inace protekcionisanom i zatvorenom trzistu EU. Time su oni i gradili svoju svetsku konkurentnost. Dakle zasto je to sada u "zastoju". Ako ste pazljivije pratili Putin je izjavio da ce Rusija ubuduce izvoziti samo onoliko koliko uvozi, a Kinezi bez pitanja za cenu kupuju sve sto se na svetu i pogotovo Evropi moze kupiti Evrima. Evro postaje "artija koju niko nece da cuva" bas kao i dinar a to onda znaci da se svako stampanje neminovno odmah preliva u inflaciju. Dolar jos uvek ima status svetske valute.

Srdjan SD

pre 11 godina

Aj ne palite se..nista nece propasti. Moz samo rata da bude - ako to zatreba Americi.. pa To moze da prouzrokuje...propast svega. Ovako, samo lepo mute vodu, prosipaju VELIke izjave, da se narod plasi i cuti, a oni..stampaju li stampaju... Nema boljeg rudnika od stamparije!

Zoki

pre 11 godina

@neko
Odličan komentar! Da nije bilo nemačke tvrdoglavosti, sa ovim bi se počelo pre 2 godine i situacija u EU bi bila daleko bolja nego sada.

hm

pre 11 godina

@(propade i ova, 1. avgust 2012 18:25)

Ti si neki poseban Hrvat. Aj' cak si pogodio dvije-tri hrvatske rijeci :).
Inace, nema nista loseg u kontroliranom tiskanju novca. To samo moze pomoci problematicnim zemljama eurozone koje nemaju svoju valutu, pa samim time niti mehanizam kontroliranja tecaja. Sa time 'pomaze' i svima ostalima, jer raste zaposlenost, traznja proizvoda i usluga... No, sve ce to zahtjevati dodatne reforme, a kako vidimo svi gledaju samo kako da ih ne naprave.

Vladan

pre 11 godina

Pa sta je tu cudno? Toliko robe firme iz EU proizvode u Kini i na Istoku, a onda je ubacuju na trziste EU, da jednostavno moraju da stampaju pare kako bi narod imao cime da je kupuje! Zar to nije vise nego ocigledno? Trziste EU je prepuno robe i svi se zale da je prodaja slaba...evo autoindustrija u debelim problemima...fale Evrici za kupovinu, zato ce i da stampaju.

Ne treba mesati nasu inflacionu krizu 93., jedne zemlje u ratnom okruzenju, sa privredom u raspadu, praznim rafovima u radnjama, sa ovim sto se desava u Evropi i SAD!! Ovo sto se desava sa EU i SAD je direktna posledica izmestanja ogromne proizvodnje van ovih drzava, a to se desava izuzetno intenzivno vise od 10g!!!
Da je ta sva proizvodnja ostvarena u EU i SAD, oni bi imali mnogo vise zaposlenih radnika u svojim zemljama, godisnji bruto proizvod bi im bio mnogo veci i samim tim realna kolicina novca u opticaju veca za vrednost te proizvedene robe!!!

Znaci, para bi u opticaju bilo isto, ali background njihovog stampanja/porekla bi bio drugaciji!!! Zato, ne ocekujte krah Evra i sve one silne nule koje je imao dinar 93...

Nemacka

pre 11 godina

"Nemci su Grcku odavno otpisali.
(Asgard, 1. avgust 2012 18:10)"
------
Ne znam odakle ti ovo. Ili si procitao u Kuriru...??
Ima naznaka da ce Grcka biti otpisana, ali to je daleko od sigurnog...

I rešena stvar!

pre 11 godina

"pa jel moguće,pa u koju god zajednicu mi Hrvati pristupimo ta propadne,ovde ćemo stić dogodine taman kad bude na izdisaju,počimaju štampat lovu znači neće dugo.
(propade i ova, 1. avgust 2012 18:25)"

Pa daj čoveče, kad ste takvi baksuzi, okrenite to na pravu stranu, pa postanite talija čovečanstvu - batalite EU i tražite da vas prime kao saveznu državu u SAD!! Ili još bolje, al' to bi bio potez VELIKANA - da vas prime u UK!!

Asgard

pre 11 godina

@(Nemacka, 1. avgust 2012 18:55)
Nauci da razgovaras uljudno i argumentima. Ako ne mozes to je onda problem nemanja argumenta i vaspitanja. Posto se u Nemackoj razgovara uglavnom argumentima to ti jemcim da Kurir tako nesto ili die Welt ili Spiegel ni u ludilu ne bi objavili. Mozda u Handelsblattu prodje nesto sto bi zalicilo na istinu i pogadjanje sustine, nista drugo. Nisi ti u nemackoj jer da jesi znao bi da sumu ne cini ne cini suma nego drvece, ali od drveca ko ne vidi sumu on je slep pored ociju. Ako se sa necim ne slazes, moras i da potkrepis argumentima inace ne vidim svrhu pisanja, sve se svodi na srpsko preklapanje i spinovanje za neku od stanaka ili NVO, naravno za neke pare, ne dzabe.

mile

pre 11 godina

HAHAHAHAHAHAAAAHAHAA!!Trka prema dnu bunara.Samo lepo bi bilo da postoji dno.Sta bi drugo i radili nego da stampaju?Sta drugo mogu?Eto sad Amerikanci ce da to jako vole kad im dolar postane jos "jaci".HAHAHAA!Onda ce uskoro i oni opet poceti jos vecu fazu stampanja da razvodne taj "super dolar".Ali dali ce moci to da rade iz politickih pitanja?I tako malo pomalo ta cela trula pita-misiraca ce da pukne ko crvava lubenica po Terazijama.Onaj ko nije na vreme kupio i sakrio sto vise zlata ce da place ko beba i cese se po glavi sta je bilo. Kad struca leba bude 30 evra ili 49 dolara.Mi smo tako nesto vec iskusili ovde u toj divnoj, velelepoj "Titinoj" Jugoslaviji truloj za kojom primitivci placu.A vi mladji koji neznate sta je hiperinflacija samo vi nastavite da kupujete besmislice i nove elektronske igracke i telefone.Lepo izgledate sa njima bas kao ko neke uspesne filmske zvezde i odvazni "biznismeni".Nema sta.Svako samo ceka da cuje od vas i vase misljenje 50 puta na dan.Narocito vasi stari roditelji kad od njih budete trazili koju "sholdu' za litar benzina da odvedete bolesno dete doktoru.Ajde svaka vam sreca i nekupujte gluposti.Bolje i vi da pocnete sa stampanjem raznih molbi,izvoda iz maticne knjige rodjenih, kopija pasosa itd dok su papir i kopije jos relativno jeftini.Treba ce vam verujte mi narocito papir za smrtovnice a za klozet papir ostace dosta evra,dolara i dinara kad zatreba.

EUR vs. druge valute

pre 11 godina

Ako se desi, muštuluk! Jako dobra vest za sve koji imaju druge valute, sem EUR. Nažalost, na evropskim vestima još ne vidim potvrdu da će Nemačka popustiti. Zadnjih godinu dana računam na evro inflaciju najmanje 4% (sada je 2% projektovana od Evropske centralne banke), što će se desiti ako dođe do upumpavanja evra. Ljubi me majka anglosaksonska ;)

maskarada

pre 11 godina

Nece te pare biti podeljene narodu, vec ce biti pod odredjenim uslovima prosledjene najjacim komercijalnim bankama. Sta vam to govori? Jos moci bankama, jos gradjana druge, i trece, klase. Dobicete jeftino kredite? Moci ce te da kupujete robu koju proizvode firme koje uzimaju kredite od istih tih banaka? Ostacete duzni! I te firme, na kraju ce pripasti bankama!
Lepo je neko ovde napisao, sve pare imaju tendenciju da se skupe tamo gde ih je najvise - krupan kapital, banke - i da porobe obicnog coveka.
Nemci su sa svojim ekonomskimmodelom mnogo vekova ispred drzava koje sada uzrokuju problem. Nije najbolji, ali boljeg nema ocito.

modesty blaise

pre 11 godina

Konacno, ocigledno resenje problema, a ne da svi odu u glad i pacenje dok se Nemacka debeli preko grbace ostatka Evrope.

bojan zr

pre 11 godina

kako ljudi ovde ne shvataju a komentarisu.
ovi komentari u kojima se pravda stampanje para i ocekuje se da ce tim parama da se isplate dugovi, da ce narod imati koristi o toga i da ce to resiti probleme su prosto neverovatni.
i sto je najgore sve to stize iz zemlje koja je prezivela hiperinflaciju i besomucno stapanje novca.
pa da je to tako moguce ne bi se desila '92 i '93 !!!
jel vam bilo lepo tada ?
naravno ovi u EU su nesto inteligentniji od starog-novog srpskog rukovodstva i nece dozvoliti da se ovo stampanje otme kontroli i krene hiperinflatornom spiralom.
ali nije poenta u tome.
dakle stapanje novca bez pokrica = inflacija.
sta je zapravo inflacija ?
da li neko zna ?
mi dozivljavamo inflaciju kao rast cena i nesto vrlo lose.
daleko od toga da je ona nesto dobro ali je neophodna u ovom ekonomskom sistemu u kom funkcionisemo. koji je sam po sebi izrazito los i neminovno mora dovesti do kolapsa, ali to je vec druga tema.
znaci kontrolisana inflacija od 2-3% je nesto bez cega ovaj sistem ne moze i svi je tolerisu, jer je potrebna za ekonomski rast.
medjutim inflacija je zapravo "prikriveni porez" na sve gradjane.
stampanje novca nije nista drugo nego povecanje "poreza" svim gradjanima EU zone. i obicnim gradjanima i bankarima i politicarima.
jedina razlika je u tome sto ovi prvi imaju najmanje novca i podnose taj porez teze iako, paradoksalno, taj "porez" placaju vise upravo oni koji imaju najvise novca :D
na zalost ovo nije resenje, ovo je samo jos jedna zakrpa.

Petar

pre 11 godina

@Miša, Bgd
Novac gubi vrednost odn. sve value imaju inflaciju. A tome dodaj i poskupljenje roba i usluga kod nas jer ako ima vise novca normalno je da hocu skuplje da prodam.
Eto to se desava.

Amos

pre 11 godina

Zanimljivo ce biti sta ce uraditi Svajcarska u slucaju stampanja Evra. Oni su fiksirali franak na 1.2eur = 1chf. Sta ce biti kad EU krene da 'olaksava' svoju valutu - da li ce poterati i Svajcarce u 'olaksavanje', kako bi ostali konkurentni ?
Posto odrzavanje vestackog kursa nesto mora negde da kosta, mozda se Svajcarci u nekom momentu otkace od tog fiksnog kursa i zaplivaju niz berzu...
Onda eto daljih problema za nas i nase kredite.

Nemacka

pre 11 godina

"Nemci su Grcku odavno otpisali.
(Asgard, 1. avgust 2012 18:10)"
------
Ne znam odakle ti ovo. Ili si procitao u Kuriru...??
Ima naznaka da ce Grcka biti otpisana, ali to je daleko od sigurnog...

hm

pre 11 godina

@(propade i ova, 1. avgust 2012 18:25)

Ti si neki poseban Hrvat. Aj' cak si pogodio dvije-tri hrvatske rijeci :).
Inace, nema nista loseg u kontroliranom tiskanju novca. To samo moze pomoci problematicnim zemljama eurozone koje nemaju svoju valutu, pa samim time niti mehanizam kontroliranja tecaja. Sa time 'pomaze' i svima ostalima, jer raste zaposlenost, traznja proizvoda i usluga... No, sve ce to zahtjevati dodatne reforme, a kako vidimo svi gledaju samo kako da ih ne naprave.

EX PREDUZETNIK U SRB

pre 11 godina

Stampanjem "eura" europa moze da resi sve probleme.Develvacija eura bi pomogla svim posrnulim ekonomijama ali isto i onim koji su izvozno orijentisani.Kratkorocno bi to bilo sa dosta gubitaka u bankarskom sektoru ali dugorocno bi se konsolidovalo u suficit.Najveci protivnici stampanju para su upravo "bankari" jer su pretrpeli znacajne gubitke od 2008 g.na krahu hipotekarnih kredita u SAD-u(jer su bili halapljivi)a sad bi isto usli u gubitke u EU.Sto se toga tice ne treba se obazirati na njih nego treba EU da upumpa dovoljnu kolicinu eura u sistem i problem je resen.A vi koji se radujete propasti eura niste ni svesni koje posledice bi to donelo Srbiji,predpostavljam goru situaciju nego kad smo imali hiperinflaciju.

mile

pre 11 godina

HAHAHAHAHAHAAAAHAHAA!!Trka prema dnu bunara.Samo lepo bi bilo da postoji dno.Sta bi drugo i radili nego da stampaju?Sta drugo mogu?Eto sad Amerikanci ce da to jako vole kad im dolar postane jos "jaci".HAHAHAA!Onda ce uskoro i oni opet poceti jos vecu fazu stampanja da razvodne taj "super dolar".Ali dali ce moci to da rade iz politickih pitanja?I tako malo pomalo ta cela trula pita-misiraca ce da pukne ko crvava lubenica po Terazijama.Onaj ko nije na vreme kupio i sakrio sto vise zlata ce da place ko beba i cese se po glavi sta je bilo. Kad struca leba bude 30 evra ili 49 dolara.Mi smo tako nesto vec iskusili ovde u toj divnoj, velelepoj "Titinoj" Jugoslaviji truloj za kojom primitivci placu.A vi mladji koji neznate sta je hiperinflacija samo vi nastavite da kupujete besmislice i nove elektronske igracke i telefone.Lepo izgledate sa njima bas kao ko neke uspesne filmske zvezde i odvazni "biznismeni".Nema sta.Svako samo ceka da cuje od vas i vase misljenje 50 puta na dan.Narocito vasi stari roditelji kad od njih budete trazili koju "sholdu' za litar benzina da odvedete bolesno dete doktoru.Ajde svaka vam sreca i nekupujte gluposti.Bolje i vi da pocnete sa stampanjem raznih molbi,izvoda iz maticne knjige rodjenih, kopija pasosa itd dok su papir i kopije jos relativno jeftini.Treba ce vam verujte mi narocito papir za smrtovnice a za klozet papir ostace dosta evra,dolara i dinara kad zatreba.

neko

pre 11 godina

Pitam se odavno zasto to vec ne rade. Naime Amerikanci i Britanci to uveliko rade od 2008. na ovamo. Oni to zovu quantative easing - izraz dostojan najgorih bankstera finansijske industrije.
Ameri su odstampali na hiljade milijardi dolara, Britanci na stotine milijardi funti od 2008. Glavni problem trenutne Evropske krize je sto Spanija i Italija ne mogu da stampaju pare kao sto to rade Ameri i svi ostali u situaciji velikih dugovanja a recimo Spanci su po procentu od drustvenog proizvoda manje zaduzeni od SAD i Britanije. Medjutim niko ne vristi da je Britanija u upasnosti od bankrotiranja posto znaju da ce stampati pare i vratiti ukoliko je potrebno.

Trenutna smanjena vrednost evra u odnosu na dolar je zbog velikog straha investitora o buducnosti evra usled situacije sa Italijanskim i Spanskim dugovima. Naime svi se plase da posto ne mogu da stampaju pare nece moci ni da vrate dugove pa onda ne kupuju nove obveznice i oslobadjaju se evra. Ako se nove obveznice ne kupuju, budzet nije pokriven i postoji opasnost da se ne isplacuju kamate na prethodne dugove sto je bankrot.

Dakle ako ECB u bilo kojoj varijanti konzistentno pocne da stampa pare i pozajmljuje ih Spaniji i Italiji, ne samo da nece evro pasti (zbog vece ponude evra) nego ce naglo porasti zato sto je relativno (u odnosu na trenutnu vrednost) jaci od recimo dolara koji se besomucno stampa poslednjih godina.

propade i ova

pre 11 godina

pa jel moguće,pa u koju god zajednicu mi Hrvati pristupimo ta propadne,ovde ćemo stić dogodine taman kad bude na izdisaju,počimaju štampat lovu znači neće dugo.

EX PREDUZETNIK U SRB

pre 11 godina

(Asgard, 1. avgust 2012 18:10) Jedno je sigurno trziste mora opstati a sa njime i euro.Nemacka je na euru profitirala ,tj izbegla je devalvaciju marke.Konvertovanjem u euro su izbegli inflaciju i nastavili da profitiraju.Sada sto se tice pomoci Grckoj i tamo Nemacka profitira 6% na svaki euro.

MiraO.

pre 11 godina

Možda i naš premijer može da pripomogne, jer je usko sarađivao sa Miloševićem kada smo mi izvodili operaciju štampanja para. Možda će i našu rupu u budžetu da popune u znak zahvalnosti.

Zoki

pre 11 godina

@neko
Odličan komentar! Da nije bilo nemačke tvrdoglavosti, sa ovim bi se počelo pre 2 godine i situacija u EU bi bila daleko bolja nego sada.

neko

pre 11 godina

da dodam na prethodni moj komentar.

Glavno pitanje je zasto Nemci ne daju da ECB stampa novac. Zvanican razlog je da bi onda Italija i Spanija izgubile motiv za reformama i nastavile prosto da trose i pozajmljuju kao i do sada. To je mozda tacno ali je isto tako tacno da Nemcima odgovara niska vrednost evra zbog konkurentnije izvozne industrije.

Moja procena je da ce ECB da stampa pare ali ne konzistentno i ne u dovoljnim kolicinama da se trzista, Spanci i Italijani opuste. Otprilike mislim da ce da ih drze jos neko vreme na ivici da se vidi da li ce se sprovesti reforme i da li ce ekonomija tih drzava ipak krenuti malo napred.

Asgard

pre 11 godina

@(neko, 1. avgust 2012 17:13)
Objasnjenje je prilicno jednostavno. EU nije u istoj poziciji kao SAD ili GB. U EU se vec uveliko stampaju evri, ali inflacije jos nema, jer se sistem drzi na tome sto postoji pozitivan bilans sveukupno gledano. USA bi po svim normalnim ekonomskim kriterijumima bile bankrot jos pre 25 godina, a tada su poceli da izvoze proizvodnju u Kinu i pocela je simbioza 'alge i gljive', zajedno cine lisaj, dakle Kina kupuje u sustini bezvredne americke hartije, ali zato izvozi u SAD, a iz SAD stizu i firme, potom su firme iz EU dosle u Kinu i napravio se svetski sok na trzistima, sad je u pitanju cela Azija ne samo Kina. Nemacka je Kina u Evropi, s tom razlikom sto su u Evropi davani krediti da ne bi stala proizvodnja u Nemackoj i jos par zemalja. Nemacka nema svoju gljivu u tome je poenta. Britanci zive od spekulacija i od posredovanja, zato njima, ali i USA nikako ne odgovara neko ko bi bio svetski igrac. Nemacka je u ECB u manjini i vec im je zapreceno da ce biti exkomunicirani u Evropi ako se ne sloze sa pacifikacijom dugova - dakle bice Euro-bondsa, a da bi pokrio jasan manjak moras da stampas bezvedni papir i da ubedis nekoga da to nije bezvredno. Posto to ne mozes, onda sledi inflacija. Ovde u nemackoj su ljudi jako zabrinuti, pomno se prati sta se desava, a ekonomska steta je vec izvesna, ono sto se zeli je izbegavanje propasti politickog projekta i urusavanje zajednickog trzista. Rasplet u EU usledice vrlo brzo. Nemci su Grcku odavno otpisali.

modesty blaise

pre 11 godina

Konacno, ocigledno resenje problema, a ne da svi odu u glad i pacenje dok se Nemacka debeli preko grbace ostatka Evrope.

Boki

pre 11 godina

@(neko, 1. avgust 2012 17:14)
Jedan deo vase analize je tacan, ali,... Svako stampanje novca za potrosnju (dakle neinvesticiono) je inflatorno stampanje novca. Obzirom da se u EU javlja potreba za stampanjem novca za podmirivanje vec napravljenih dugova, jasno je da je rec o inflatornom stampanju novca. Dakle eto vam odgovora zasto se Nemci grcevito bore protiv toga. Razumete da je inflatorno stampanje novca nista drugo do prelivanje realnih vrednosti od poverioca ka duznicima,i kaznjavanje stedljivih a nagradjivanje rasipnika. SAD vec dugo igraju tu igru medjutim sa povratnom spregom u Kineskoj proizvodnji, gde sa druge strane Kina dobavlja tehnologiju energente,... americkim novcem. Dakle amerika trosi, Kina proizvodi a ceo svet placa. Dokle to tako moze? Pa sve donde dok Kina dolarima moze da kupuje resurse i tehnologiju. Nesto slicno imali su Nemci u EU i naravno nisu se bunili nego su bez pitanja "zajmili" koliko god treba samo da se njihova roba prodaje na inace protekcionisanom i zatvorenom trzistu EU. Time su oni i gradili svoju svetsku konkurentnost. Dakle zasto je to sada u "zastoju". Ako ste pazljivije pratili Putin je izjavio da ce Rusija ubuduce izvoziti samo onoliko koliko uvozi, a Kinezi bez pitanja za cenu kupuju sve sto se na svetu i pogotovo Evropi moze kupiti Evrima. Evro postaje "artija koju niko nece da cuva" bas kao i dinar a to onda znaci da se svako stampanje neminovno odmah preliva u inflaciju. Dolar jos uvek ima status svetske valute.

Srdjan SD

pre 11 godina

Aj ne palite se..nista nece propasti. Moz samo rata da bude - ako to zatreba Americi.. pa To moze da prouzrokuje...propast svega. Ovako, samo lepo mute vodu, prosipaju VELIke izjave, da se narod plasi i cuti, a oni..stampaju li stampaju... Nema boljeg rudnika od stamparije!

Vladan

pre 11 godina

Pa sta je tu cudno? Toliko robe firme iz EU proizvode u Kini i na Istoku, a onda je ubacuju na trziste EU, da jednostavno moraju da stampaju pare kako bi narod imao cime da je kupuje! Zar to nije vise nego ocigledno? Trziste EU je prepuno robe i svi se zale da je prodaja slaba...evo autoindustrija u debelim problemima...fale Evrici za kupovinu, zato ce i da stampaju.

Ne treba mesati nasu inflacionu krizu 93., jedne zemlje u ratnom okruzenju, sa privredom u raspadu, praznim rafovima u radnjama, sa ovim sto se desava u Evropi i SAD!! Ovo sto se desava sa EU i SAD je direktna posledica izmestanja ogromne proizvodnje van ovih drzava, a to se desava izuzetno intenzivno vise od 10g!!!
Da je ta sva proizvodnja ostvarena u EU i SAD, oni bi imali mnogo vise zaposlenih radnika u svojim zemljama, godisnji bruto proizvod bi im bio mnogo veci i samim tim realna kolicina novca u opticaju veca za vrednost te proizvedene robe!!!

Znaci, para bi u opticaju bilo isto, ali background njihovog stampanja/porekla bi bio drugaciji!!! Zato, ne ocekujte krah Evra i sve one silne nule koje je imao dinar 93...

EUR vs. druge valute

pre 11 godina

Ako se desi, muštuluk! Jako dobra vest za sve koji imaju druge valute, sem EUR. Nažalost, na evropskim vestima još ne vidim potvrdu da će Nemačka popustiti. Zadnjih godinu dana računam na evro inflaciju najmanje 4% (sada je 2% projektovana od Evropske centralne banke), što će se desiti ako dođe do upumpavanja evra. Ljubi me majka anglosaksonska ;)

bitno je prodati klikove

pre 11 godina

Ja vam nista ne verujem. A imam dovoljan razlog. Do sada ste prognozirali 100 kolapsa i raspada. Grcka je vec 5x rasprodata i bankrotirala, a sa njom pola evropa, na celu sa Nemackom.
Da ste neke ozbiljne novine, pa da i razmislim. Ovako samo pisete da izazovete reakciju, a nema veze sa realnoscu.

Dragan Redzic

pre 11 godina

Ma njihova stvar je savrseno jasna. Stampanjem novca uravnotezice bilanse i potstaci traznju i kreditiranje potrosnje. Pocece bolje punjenje budzeta i manja vrednost eura u odnosu na druge svetske valute. Ako primene ekonometrijske modele stednje nakon stabilizacije napravice pozitivnu pricu a ako produze stampanje procci ce kao SFRJ.
Nego molio bih da pustite sve komentare nasih ekonomskih analiticara od pre dve i vise godina kada su pljuvali po domacim valutama, dinaru, denaru, kuni itd, i da ih svedete na pravi nivo njihovog postojanja a to je da su korisni samo za jednokratnu upotrebu. Neki od njuh sada izmisljaju toplu vodu i kritikuju nase vlade zasto su se previse vezale samo za evro. E licemeri do koske. to je najblaze sto mogu da kazem o tim "domacim ekonomskim bardovima". Svaka im cast.

I rešena stvar!

pre 11 godina

"pa jel moguće,pa u koju god zajednicu mi Hrvati pristupimo ta propadne,ovde ćemo stić dogodine taman kad bude na izdisaju,počimaju štampat lovu znači neće dugo.
(propade i ova, 1. avgust 2012 18:25)"

Pa daj čoveče, kad ste takvi baksuzi, okrenite to na pravu stranu, pa postanite talija čovečanstvu - batalite EU i tražite da vas prime kao saveznu državu u SAD!! Ili još bolje, al' to bi bio potez VELIKANA - da vas prime u UK!!

bojan zr

pre 11 godina

kako ljudi ovde ne shvataju a komentarisu.
ovi komentari u kojima se pravda stampanje para i ocekuje se da ce tim parama da se isplate dugovi, da ce narod imati koristi o toga i da ce to resiti probleme su prosto neverovatni.
i sto je najgore sve to stize iz zemlje koja je prezivela hiperinflaciju i besomucno stapanje novca.
pa da je to tako moguce ne bi se desila '92 i '93 !!!
jel vam bilo lepo tada ?
naravno ovi u EU su nesto inteligentniji od starog-novog srpskog rukovodstva i nece dozvoliti da se ovo stampanje otme kontroli i krene hiperinflatornom spiralom.
ali nije poenta u tome.
dakle stapanje novca bez pokrica = inflacija.
sta je zapravo inflacija ?
da li neko zna ?
mi dozivljavamo inflaciju kao rast cena i nesto vrlo lose.
daleko od toga da je ona nesto dobro ali je neophodna u ovom ekonomskom sistemu u kom funkcionisemo. koji je sam po sebi izrazito los i neminovno mora dovesti do kolapsa, ali to je vec druga tema.
znaci kontrolisana inflacija od 2-3% je nesto bez cega ovaj sistem ne moze i svi je tolerisu, jer je potrebna za ekonomski rast.
medjutim inflacija je zapravo "prikriveni porez" na sve gradjane.
stampanje novca nije nista drugo nego povecanje "poreza" svim gradjanima EU zone. i obicnim gradjanima i bankarima i politicarima.
jedina razlika je u tome sto ovi prvi imaju najmanje novca i podnose taj porez teze iako, paradoksalno, taj "porez" placaju vise upravo oni koji imaju najvise novca :D
na zalost ovo nije resenje, ovo je samo jos jedna zakrpa.

Asgard

pre 11 godina

@(Nemacka, 1. avgust 2012 18:55)
Nauci da razgovaras uljudno i argumentima. Ako ne mozes to je onda problem nemanja argumenta i vaspitanja. Posto se u Nemackoj razgovara uglavnom argumentima to ti jemcim da Kurir tako nesto ili die Welt ili Spiegel ni u ludilu ne bi objavili. Mozda u Handelsblattu prodje nesto sto bi zalicilo na istinu i pogadjanje sustine, nista drugo. Nisi ti u nemackoj jer da jesi znao bi da sumu ne cini ne cini suma nego drvece, ali od drveca ko ne vidi sumu on je slep pored ociju. Ako se sa necim ne slazes, moras i da potkrepis argumentima inace ne vidim svrhu pisanja, sve se svodi na srpsko preklapanje i spinovanje za neku od stanaka ili NVO, naravno za neke pare, ne dzabe.

maskarada

pre 11 godina

Nece te pare biti podeljene narodu, vec ce biti pod odredjenim uslovima prosledjene najjacim komercijalnim bankama. Sta vam to govori? Jos moci bankama, jos gradjana druge, i trece, klase. Dobicete jeftino kredite? Moci ce te da kupujete robu koju proizvode firme koje uzimaju kredite od istih tih banaka? Ostacete duzni! I te firme, na kraju ce pripasti bankama!
Lepo je neko ovde napisao, sve pare imaju tendenciju da se skupe tamo gde ih je najvise - krupan kapital, banke - i da porobe obicnog coveka.
Nemci su sa svojim ekonomskimmodelom mnogo vekova ispred drzava koje sada uzrokuju problem. Nije najbolji, ali boljeg nema ocito.

Amos

pre 11 godina

Zanimljivo ce biti sta ce uraditi Svajcarska u slucaju stampanja Evra. Oni su fiksirali franak na 1.2eur = 1chf. Sta ce biti kad EU krene da 'olaksava' svoju valutu - da li ce poterati i Svajcarce u 'olaksavanje', kako bi ostali konkurentni ?
Posto odrzavanje vestackog kursa nesto mora negde da kosta, mozda se Svajcarci u nekom momentu otkace od tog fiksnog kursa i zaplivaju niz berzu...
Onda eto daljih problema za nas i nase kredite.

Petar

pre 11 godina

@Miša, Bgd
Novac gubi vrednost odn. sve value imaju inflaciju. A tome dodaj i poskupljenje roba i usluga kod nas jer ako ima vise novca normalno je da hocu skuplje da prodam.
Eto to se desava.