Subota, 28.07.2012.

13:39

Tesla (ne) može biti svetac

Izvor: Tanjug

Tesla (ne) može biti svetac IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar Jeremic

pre 11 godina

Ne mogu da citam sve komentare jer ste se raspisali, ali deder da se nadovezem na one koje sam procitao.
@istoricar Deset bozjih zakona i Biblija su u vreme Nemanjica bili isti kao danas. Nema tu arsina vremena. Da te podsetim. Kralj Milutin se zenio sest puta, poslednja tri uz otvoreno protivljenje crkve. Poslednja zena mu je imala SEST godina. Nikad nije imala dece. Pitas li se, sto? Crkva ga je kanonizovala DVE GODINE NAKON SMRTI. Gradio je crkve, kazu, pa ajde. Nijedan uslov za proglasenje "svetiteljem" on nije zadovoljio, a narocito nije ziveo u skladu sa hriscanskim moralom.
Nikola Tesla, po meni, treba da bude svetitelj. To marketinski nece bog zna kako promovisati crkvu, ali moze, i hoce, da utice na redefinisanje srpske tradicije. Srednjevekovna Srbija je imala Svetog Savu, moderna Srbija ima Nikolu Teslu. I jedan i drugi su zaokupljali misli i osvojili bezgranicno divljenje i naroda i intelektualne elite. Svetog Savu niko ne moze da zameni, ali moze da ga nadoveze i dopuni. Kad bi Teslu proglasili svecem, uveren sam da bi nemali broj srpskih decaka pomislio: "Cek', sramota je biti glup, neobrazovan i uskogrud, to nije u skladu sa tradicijom mog roda. Ako hocu da budem Srbin, moram to svojim primerom i zasluziti".

Petar1

pre 11 godina

Tesla je, ako se ne varam, odbio Nobelovu nagradu, pa bih rekao da nagrade i priznanja nije trazio ni za zivota, nema potrebe da mu se ovako oduzujemo nakon smrti. Proglasiti Teslu za sveca isto je sto i dati Ivi Andricu Nobelovu nagradu za mir. Nigde veze, a kad smo vec kod svetaca, mislim da bi pokojni patrijar Pavle bio dobro resenje. Slusao sam da kad je prolazio Kosovom i albanska deca ga gadjaju kamenjem, on im da bombone i prodje dok se oni njima zanimaju. Malo ko bi se od nas tako poneo, verovatno bi nastalo pravo krvoprolice. A Tesli bih "dao" most Zemun-Borca.

Obavesten

pre 11 godina

Da sam Teslin potomak ili rodjak ,samu pomisao da jednog takvog coveka kanonizuje SPC,shvatio bih kao uvredu.Isto tako bi bila uvreda kada bi to uradila i katolicka crkva ili bilo koja druga.
Po mom misljenju,Tesla je bio daleko iznad glupih dogmi i primitivizma koji crkve sire,inace ne bi bio to sto je bio.Citajuci o njemu,shvatio sam da je on bio veoma cudan ,ziveo je asketski,nije imao zene u svom zivotu,istina ni muskarce i bavio se pronalazastvom.On cak nije ni bio naucnik u akademskom smislu,jer se nije bavio naukom ....
On je svojim pronalascima izmislio 20. vek i zasluzan je za ubrzani razvoj tehnologije,kao i za vecinu blagodeti koje danas koristimo.
Tesla je bio toliko ispred svog vremena da tek sad pocinju ozbiljni naucni da razumeju neke od njegovih zamisli koje su ostale dostupne zahvaljujuci dokumentima koji se cuvaju kod nas,iako najveci deo njegove dokumentacije nije sacuvan ili se nalazi u Americi u FBI-ju ili vec u nekoj drugoj sluzbi.
Iako bi za Teslu bilo sramota da ga Spc proglasi za sveca,takodje je sramota sto se ista do sada nije toga dosetila,jer to pokazuje koliko je to jedna zastarela i prevazidjena institucija ,koja ima veze sa narodom samo kada joj daju priloge i kada uzima lovu za vencanja ,krstenja i sahrane.Uticaj Spc u nasoj drzavi je prevelik i treba ga ograniciti,jer Srbija je sekularna drzava.

Ivana

pre 11 godina

Ma pitajte Amfilohija/Rista, on sigurno zna sta nam je ciniti...Usput, predlazem da on, kako to vec ume, objasni stavove SPC. Nesto ga nema na javnoj sceni, divna je ovo prilika da nas malo razgali.

Miloš J. Kosovac

pre 11 godina

Nikola Tesla je bio Čovek po svemu onakav kakvog je Isus iz Nazareta preporučivao da bude. Čak šta više, Nikola ne samo što je prema ponašanju, odnosu preme ljudima i svetu u novim uslovina odnosio se baš kao da je od Boga poslat. Znači, ne samo što je psihosociološki bio Obožen, već je i svojom fizičkom pojavom, kretnjom i komikacijom sa okolinom upravo bio isti Isus.
No, kao i sve druge zemne crkve tako i SPC su sušta suprotnost od Duhovne crkve Isusa Hrista, pa bi mi bilo žao da ga oni prisvoje i obesčaste proglašavanjem Svecem.

Alex

pre 11 godina

@(Mirko, 28. jul 2012 19:00) "...cinio je izvanredna naucna cuda"

"Naučno čudo" je oksimoron.

Pošto Crkva više ne može da spaljuje naučnike, sada će početi da ih svojata!

Igoritza

pre 11 godina

Svasta, jedan napise neistinu, njih 300 lajkuje jer ih mrzi da provere, ako vec ne znaju ... Nikola Tesla NIJE BIO ATEISTA!

"Nasa Mentalna snaga proizilazi od Boga, od Bozijeg bica, i ako se dovoljno skoncentrisemo i fokusiramo na tu Istinu, mozemo se sjediniti sa tom velikom silom i uciniti sve."

Da li ce IKADA ljudi shvatiti da postoji VISE od jednog stava verovanja .. ?

Ako nisi religiozan, 0nda si Ateist .. ? NETACNO!

Ako nisi religiozan, i dalje mozes biti VERNIK.

Ja prvi ne verujem ni u jednu religiju, iako smatram Isusa, Muhameda, Budu, kao jako bitne istorijske licnosti, ali SVAKAKO verujem u Boga, i moj Bog je divan, jer je u skladu sa Naukom. Moj Bog je genije, koji je napravio ovaj svet sa odredjenim zakonitostima, i sve je usklasdjeno, divno i elegnatno, a nama ce da treba jos 30 Tunela oko svajcarske da skapiramo TEK prvih 1% ... Tesla je verovao u identicnu silu, koju je nazivao - BOG.

Marko

pre 11 godina

Ko prepozna sveca u danasnje vreme u Srbiji treba ga strpati u ludnicu,
Zamislite da je Tesla ostao u Srbiji u ono vreme ?
Isus bi bio malo dete.
Nikola Tesla ne moze biti svetac zato sto rusi principe pravoslavne crkve.
Crkva to nikad nece reci, ali ko je i malo upucen to zna !!!

Mirko i Slavko

pre 11 godina

Iako iz porodice pravoslavnog svestenika, Tesla je bio ateista koji je postovao budizam. Kada je trazio da se njegovo telo kremira odbacio je kanon SPC koja to izricito zabranjuje, pa je logicno da SPC ne moze da ga proglasi svecem jer ne moze da proveri da li su mu se mosti raspale i istrulele ili ne.

dragoslav.zivkovic

pre 11 godina

Ljudin poput Tesle rade stvari koje rade, u pocetku,ne zbog Boga ili Naroda jednostavno zato sto su to ONI. MI "normalni ljudi" to niti mozmo niti znamo objasniti. Price o religiji ili zelji da se pomogne celoj civilizaciji(narodu) dolaze tek nakon stvaranja i realizovanja ideja kada se shvati da.....

b

pre 11 godina

Nemam pojma da li Tesla treba da bude svetac ili ne, ali ako su kanonizovali ljude koji su pobijeni zato što su Srbi, a nije mi jasno kako su izabrali baš te koje su izabrali, a ne neke druge, onda bi trebali da razmotre i Nikolu kao čoveka koji je svojim životom, idealima i pacifizmom promenio civilizaciju. A da li time Tesla i njegovo delo nešto dobijaju? Čisto sumnjam

Nišlijka

pre 11 godina

Kad o nečemu oblikujem mišljenje, trudim se da sagledam sve opcije. Veliki poštovaoci Teslinog života i dela koji su izneli ovaj predlog, sigurno imaju odgovarajuća rešenja. Ne mogu a da ne podelim sa vama ono što mi je prolazilo kroz glavu prošlih nekoliko minuta.

Sveti Tesla Strujotočivi,
Prepodobni Nikola Tesla,
Blaženi Tesla,
Vavedenje Svetog Tesle u Višu tehničku školu u Gracu,
Dobijanje američkog državljansva Svetog Tesle,
Prenos posmrnog pepela Svetog Tesle i slično.

Kako bi ikona izgledala mogu da zamislim. Verovatno bi odstupala od kanona, ali ni sveci nisu više ono što su bili.

A šta bi Tesla rekao na zadatu temu, neću ni da mislim.

Milan

pre 11 godina

Verske zajednice trebaju
pored sinova Božijih ( Hrist,
Muhamed...) da prihvate da
je Bog na Zemlju slao i šalje
i andjele poput Leonarda,
Njutna,Tesle,Ajnštajna, Bo-
ra, Mendeljejeva i drugih
velikana sa ciljem da kroz
njihova dela otkrije pone-
što tajni stvaranja sveta i
ovladavanja zakonima pri-
rode, materije, energije i
informacije. Naučnici shva-
ćeni na ovaj način automa-
tski pripadaju svecima. Ali
samo oni veliki kojima se
klanja ceo svet. Tesla je sv-
etac i po veri i po delu i po
načinu života. Otkrio nam
je mnogo tajni Božijeg ele-
ktriciteta.

FeboZg

pre 11 godina

Tesla jest Srbin..ali hrvatski...da se rodio u srbijici ne daj Bože brao bi Maline i niko živ nebi za njega niti čuo..u srbijici je u životu bio ravno ni jedan puta,u Lici mu je rodna kuća,memorijalni centar,kad se u svijetu spominje njegovo ime sa poštovanjem kažu da je rođen u CROATIA!!..I gotova stvar...u bjeli je svijet išap preko Zagreba i domovine Hrvatske a ne preko Smedereva ili Surdulice...

pepi

pre 11 godina

Pa ako buden svetac onda i paradu ponosa morate da prihvatite jer postoje dokazi da je tesla bio homo. Paradoks oni koji uzdizu Teslu do nebesa ne prihvataju paradu

dejan

pre 11 godina

Realno Tesla ni nije svetac. Ne mogu ni da zamislim Teslu u nekoj crkvi gde ostavljamo novac i da gore pise "sveti naucnik Tesla". Cista glupost. Tesli treba dati posthuno priznanje kao najvecem Srbinu u istorji Srbije i sveta i podici mu spomenike u svim manjim i vecim gradovima a slike okaciti po svim naucnim instotucijama. To je Tesla, a ne da mu stoji kolut oko glave dok ga gledamo na nekoj fresci.

Varnica

pre 11 godina

Hoce li biti Sv. Nikola Polifazni ili Sv. Nikola Visokofrekventi/Bezicni.

Covek nikako nije hteo da bude svestenik. To je bilo jasno njegovom ocu, svesteniku.

promatrač

pre 11 godina

Tesla je bio hrišćanin po životnom uverenju, opredeljenju, filozofiji. To je privilegija retkih, za koju se treba izboriti. Tako da ga ne bih svrstavao u uske okvire SPC.
Mogu npr. Pahomija vranjskog kandidovati za prepodobnog. Nije li ga sud oslobodio?

albanac

pre 11 godina

slabi ste u znanju vi. treba znati gde je znanje a ne citati svasta.

ne moze znati ko je svetac onaj ko sam mije svetac.

treba ocistiti institucije od prevaranta.

Читалац

pre 11 godina

Тесла је био верник , и молим вас да не изврћете, то се може јасно видети из његових интервјуа и цитата...
А лично мислим да је претерано прогашавање за свеца.

Milan

pre 11 godina

Tesla je Bogo-Covek!!!!! Samim tim je svetac!!!!! Osvetlio je planetu,koju jos moze osvetleti samo Sunce!!!! TESLA NIKOLA je vec SVETAC!!!! Ne treba kojekakve "organizacije"da ga propagiraju u to....Tesla je UNIVERZALNI zakom matematike,fizike,i postojanja samog covecanstva!!!!! Uz to sve,je Pravoslavac,Srbin ! Svidelo se to nekom,ili ne!!!! Kako ne razumete,delo i sta je On ,Tesl,uradio za homosapiense,i napredak tog istog covecanstva na sledecoj lestvi evolucije?!?!

slavoljub

pre 11 godina

Tuc muc objasnjenja. Tesla je kult u narodu, ali nije dovoljno dobar izgleda SPC-u. Mozda ce katolicka crkva da ga proglasi za sveca. Njima je izgleda vise stalo do nauke. Kod nas samo postradali mogu da budu sveci. Iscasena logika. Potrebna je modernizacija kanona. Nije ovo doba Svetog Save, nego 2012 godina.
Osnovno je da svetac bude uzor narodu. Kakav je uzor postradali mucenik. Da se i ostali narod ugleda u njega i da bezglavo bez mozga srlja u smrt. Potpuno iscaseno. Vama je depresija prirodno stanje. Ne izlazite iz nje

ne moze

pre 11 godina

Ne moze da bude svetac, jer bi pored njega onda ostali nasi sveci izgledali kao obicni diletanti. Kult njegove licnosti itekako postoji. Postoji cak i neka sekta koja veruje da je on bozanstvo. To sta kaze ova nasa lokalna bratija apsolutno je nebitno, jer su u odnosu na njega u smislu doprinosa covecanstvu svi oni apsplutno bezvredni.

istoricar

pre 11 godina

Mozemo li mi nesto da ostavimo po strani, da ga ne uprljamo? Ima li ista da mi umemo to da postujemo? Mozemo li bar mrtve da ostavimo na miru? Pitajte se zasto je Tesla u Srbiji boravio ukupno 36 sati. Izgleda da nas je dobro poznavao. Ali, dzaba, mi mu mrtvom ne damo mira.

Branko

pre 11 godina

Ljudi moji, manite se budalašenja, imate valjda druge probleme.Ostavite Teslu na miru, i vi Vernici i vi tzv. vernici i vi Patriote i vi tzv. dežurne patriote. Sa svima vama Tesla nije imao ništa, TESLA JE UNIVERZALNI UM ČOVEČANSTVA.

Dusan K.

pre 11 godina

@(bog sam, 28. jul 2012 14:15)

Tacno je da Bog sam odredjuje da li je neko svetac, ali ne vidim zasto kazes da Crkva to cini zbog promocije. Ako je neko svojim zivotom izazvao kult u narodu, svojim pravednim zivotom, tada nije pogresno proglasiti ga svecem. Jer njegov zivot moze posluziti kao primer onima koji ga postuju i koji ce mu se kao svecu moliti. Mislim da Crkva nikada nije pogresila u kanonizovanju svetaca, jer bi to bilo suprutno volji Bozijoj. Bog je Onaj koji kroz svestentike donosi odluku. Bilo bi pogresno da nekog sveca koga je nasa Crkva kanonizovala, mi ne priznavali, a sa druge strane priznavali nekoga ko nije kanonizovan.

vasilije knezevic

pre 11 godina

Mijesanje crkve i crkvenih organa u stvari za koje nijesu nadlezni i samo mogu
da provociraju negativnu reakciju,mora prestati.Izgleda da je crkva i ostali koji
kolaboriraju sa njom postala "vrlo vazan cinilac"'u zivotu srpskog naroda.To treba
prestati prije nego sto zemlja postane nesto slicno arapskom "sheikdomu" ali
bez kapi nafte.Pogotovu ogranak crkve u Sjedinjenim Drzavama.oko emigranata
ciji resume ne osigurava cistocu karaktera,pokusavaju da velikana kao sto je Tesla
pretvore u primitivni status jer ne shvataju da je on bio napredni mislilac i istrazivac
daleko od religioznog primitivizma.Dok stanovnistvo Srbije pati u nemastini i
nezaposlenosti,novac se izdvaja za opravku i podizanje crkvenih hramova.U isto
vijeme savremeni politicari idu "ruku pod ruku" sa religioznim liderima da bi
osigurali glasove neobavijestenih.Americka vlast je u svojim paranoidnim potezima
prala mozak "religioznim" osobama koje su emegrirale u USA iskljucivo zbog
ekonomskih razloga.Oni su se uselili u Ameriku samo zato sto im je komunisticki
rezim "zabranio"da vjeruju.I tako ponavljajuci rijeci oni su povjerovali i najobicnijim
lazima a njihov kulturni i edukacioni nivo ostao je na onom iz ranog srednjeg vijeka.
Molim vas da prestanete objavljivati slicne napise jer ce vam se smijati cijeli svijet.
Hrvati namjeravaju,ako to vec nijesu,da kanonizuju Stepinca a svijetu se hvale o
svojim visokim ljudskim standardima."Doce maca na vratanca".
vasilije knezevic 29 jula 2012

Momcilo

pre 11 godina

Ako tesla nije dokazao da je covek-svetac koji je bukvalno poslat sa neba u covecanstvo da bi ljudskom rodu otvorio oci i pokazao cudesa i moc ovozemaljsku za koju do tada nisu mogli ni da sanjaju da pokaze svojim zivotnim postupcima i zrtvom zivota monaha bukvalno zasluzuje da bude proglasen za svetca. To sto nije ranije proglasen je delo KOMUNISTICKE vladavine od drugog svedskog rata pa nadalje... Da je Srbija kraljevina odavno bi on bio Srpski Svetac...

dule

pre 11 godina

@(Padre, 28. jul 2012 18:21)
druze, Tesla je bio opterecen religijom, pravoslavnom i bio je veeeeliki vernik, i vecinu pronalazaka i radova je povezivao sa religijom, pravoslavnom...
Mada smatram da ne treba da bude svetac, cemu to, bio je najveci covek covecanstva, ovo bi bila samo komercijalizacija lika i dela od strane nase religije.

Alex

pre 11 godina

Tesla je bio genije,jedan vek pre ostalih naučnika.On je mnogo ostavio čovečanstvu,Ostavio bi više da nije imao moćnog Edisona protiv njega.

Mirko

pre 11 godina

Nikola Tesla je sigurno medju 10 najvecih umova nase civilizacije, a pritom je Srbin, cinio je izvanredna naucna cuda i bio produhovljena licnost, i zato podrzavam odluku da ga Srpska Pravoslavna Crkva proglasi za sveca.

Istoričar

pre 11 godina

@simovic
A šta ti znaš o srpskim kraljevima koji su kanonizovani za svetitelje? Iz tvog komentara vidim da ne znaš mnogo. Oca je ubio (i to navodno) car Dušan koji nije kanonizovan, ostali prinčevi i vladari umirali su prirodnom smrću, sa izuzetkom Konstantina, sina kralja Milutina koji je poginuo u građanskom ratu koji je vodio protiv brata Stefana, kasnije Dečanskog.
I kada ćete naučiti, ti i tebi slični, da ne možete suditi ljudima iz prošlosti po aršinima svoga vremena. Francuski kralj Luj IX još je za života proglašen svetim jer je u dva navrata vodio krstašku vojnu protiv muslimana, a imaš i nebrojene svetce iz Latinske Amerike koji su se isticali masakriranjem domorodaca, što je tada od civilizovane Evrope kojoj težite pozdravljano. Kada su srpski kraljevi činili šta slično?
Sedi dole, jedan.

Padre

pre 11 godina

Iako nisam biograf Nikole Tesle, koliko znam odredjeni delovi njegove zivtne filozofije (ne mogu reci teologije jer nije bio teolog) bas i nisu bili u skladu s pravoslavnim kanonima i ucenjem pravoslavne crkve. Njegova najveca veza sa SPC je sto je sin pravoslavnog svestenika - a kad je u pitanju njegova vera ona je koliko je meni poznata bila bliza istocnjackim religijama nego pravoslavnoj veri.

sima kosmos

pre 11 godina

Dok naucnici sa svom skromnoscu prave stvari koje funkcionisu, crkvu takve sitnice ne interesuju. Njih interesuju nebesa, sveci, itd. - jednom recju stvari koje se nikad ne mogu ni dokazati ni opovrgnuti i koje nemaju veze sa zivotom. Ne vidim od kakvog znacaja bi bilo tom covekuy koji se celog zivota bavio stvarnoscu da mu neka crkva daje te komicne titule. Evo mogu i ja da mu dam titulu Gospodara Svemira, imam podjednake kvalifikacije kao i one bezobrazne bradonje sto nam sole pamet s pricama o stvarima koje veze sa realnoscu nemaju i o kojima ne znaju (niti mogu znati) nista vise od mene i tebe - odnosno ne znaju nista. Vera je laka, procitas jednu knjigu i gotovo. Hajde ti izmisli naizmenicnu struju uz pomoc Biblije, bas bih to voleo da vidim.

robert

pre 11 godina

Kanonizacija nije stvar argumenata nego uverenja. Ako neko veruje da će mu molitva Tesli pomoći, to je ok, isto toliko koliko i upaliti sijalicu u sobi da vidiš što je u njoj. Čak ne bih svrstao Teslu ni u naučnika. Njegova istraživanja su bila pragmatična, da bi rešio određen problem,a ne da radi dokazivanja ove ili one teorije o elektricitetu ili nekom drugom fizičkom fenomenu.
Tesla je de fakto umetnik, kreativac, i zato ga mogu voleti i naučnici i slobodni mislioci,i iz njegovog dela izdvajati osnove za svoja tumačenja Tesle.

Miša

pre 11 godina

Biblijski standardi za "sveca" bi vas garantovano iznenadili? I činjenica da se to od svakog vernika očekuje?
("Budite sveti jer sam ja svet")

Misa

pre 11 godina

Ne moze biti proglasen za sveca jer nije vodio zivotdostojan sveca. On je tek pred kraj zivota postao asketa. Mozda jednog dana bude proglasen za sveca, ali u budistickoj crkvi.

Jana P.

pre 11 godina

Mislim da bi licemerni popovi trebalo da paze da li će njegovo ime uzimati u usta. Nemamo pravo da Teslu smatramo brendom Srbije, jer on je bio gradjanin sveta. Kada je za svoje eksperimente tražio novčanu pomoć od kralja, rekli su mi da je lud.

kikile

pre 11 godina

muke po Nikoli. da li je svetac, glupo je pitanje i vise govori o onima koji ga postavljaju nego o samom Tesli i njegovim "svetackim" zaslugama. ali to ide tako, politicari se slikaju sa sportistima, klinke sa Colom pa sto ne bi i crkva sa naucnikom. svako voli da se ogrebe o neciju slavu. priznace njegov uspeh, ali ne i njegova ubedjenja. licno mi je to degoute i mislim da su to suprotni polovi koji ne bi trebalo da se privlace.
"Ne postoji sukob između ideala nauke i ideala religije, ali je nauka suprotstavljena teološkim dogmama jer se nauka zasniva na činjenicama. Za mene, univerzum je jednostavno velika mašina koja nikada nije postala i nikada nece nestati. Ljudsko biće nije izuzetak u prirodnom poretku stvari. Čovek je, kao i univerzum, mašina. Ništa ne dopire do našeg uma niti utiče na naše delovanje, posredno ili neposredno, a da nije odgovor na poruke koje čulima primamo iz spoljašnje sredine. Zbog sličnosti naše konstrukcije i naše okoline, svi slično odgovaramo na slične uticaje, a kao rezultat naših reakcija, dolazimo do razumijevanja. Tokom svih ovih vekova, razvijali su se beskonačno složeni mehanizmi, međutim, ono što mi zovemo "duša" ili "duh", nije ništa više od zbira svih funkcija tela. Kada ove funkcije nestanu, takođe nestaju i "duša" ili "duh"." Tesla za magazin Liberty, februar 1937.

Joca

pre 11 godina

Po ovoj ''utilitarističkoj'' logici predlagača, svetiteljima se za njihov rad i pregalaštvo dodeljuje ''medalja svetitelja''.
U Pravoslavlju to ne ide tako.
Svetitelji su veliki podvižnici za čistu veru u Hrista, ali ne bilo kako već onako kako čistu veru donosi i zastupa Pravoslavna Crkva. Da bi Crkva smela nekoga da proglasi svetiteljem nužno je da ga najpre sam Bog projavi kao svetitelja. Ovo se događa najčešće tako što se dešavaju čudesni događaji (isceljenja od bolesti npr.) a koji se nesumljivo mogu pripisati svetosti ''kandidata''. Pre nekoliko dana sam bio u manastiru Ćelije kod Valjeva, gde se nalaze mošti Sv.Justina Popovića. Molitvom Pravoslavnog sveštenika nad moštima jedno je dete progovorilo tek u svojoj šestoj godini.
+++
Tesla ovo nije bio. Bio je genijalan vizionar i fanatik otkrivanja prirodnih tajni, i veliki rodoljub i humanista. Neko reče i da se smatra pronalazačem najzaslužnijim za čovečanstvo.
Za sve to, slava mu i hvala mu.
.

iznogud

pre 11 godina

Postujem ga vise od isusa i ostatka bande... Da ne govorimo o danasnjim popovima koji su presdstavnici te crkve... SRAMOTA!
Inace smesno bi bilo da stave naucnika za svetca bas iz razloga sto je crkva sve vreme svog postojanja vodila rat sa naucnicima.

Iznogud

pre 11 godina

Jedna jedina munja koja ne traje ni sekundu "zagadi" atmosferu kao 5000 automobila u pogonu za 24h. Onome kome padne na pamet takav izum nikako ne moze biti svetac. Tesla je Tesla jedinica u fizici, a to kojeg je porekla izgleda mi da je to razlog kako je opljackan i umro.

simovic

pre 11 godina

tesla ne treba da bude proglasen za svetca ali to sigurno vise zasluzuje od bilo kojeg naseg kralja koji su to postali. Ubijali su ljude, zene, decu, sopstvenu bracu i roditelje i skoro svi su postali svetci.

slobodan slobodan

pre 11 godina

Исправно..
Тесла није нити може бити светац..
То исто није ни Исус Христ..
Свеци су смртници који су ту и тамо нештa заслужижили да буду проглашени свецима..
Никола Тесла и Исус Христ су Богови свелости.. – први електричне други духовне..
Према томе није исправно Богове називати свецима..
Свеци су смртници који су у служби Богова.. а БОГОВИ СУ ВЕЧНОСТ..
Друга ствар која у овом чланку запада у очи је такозвано канонизовање смрника у свеце..
Ми Срби радије све добре људе канализујемо и пуштимо онда воду за њима.. то нам се ваљда приликом петовековног ропства под турцима а касније једновековног под швабама и ''комунистима'' угнијздило у душу..
Пуштимо НИКОЛУ ТЕСЛУ на миру – нијесу њему потребне љутске глупости.. он је цело човчанство ОСВИЈЕЛИЈО – то је битно да никад не заборавимо..
Никола Тесла је жив – умро није – док је светла – Света и Србије..

Joca

pre 11 godina

Ко зна да ли је истраживање суштине твари учинило некога бољим човеком. Али је широм света познато како је сазнање значења Божјих твари безбројне душе учинило бољим и светлијим.
... Св. Николај Велимировић,1881-1956
.

Nick

pre 11 godina

Zar nam nije dovoljno jasno ko je Tesla i da je deo SVETA i COVECANSTVA a ne samo nasih prostora(treba da se ponosimo jer je nase gore list, ali i da delimo srecu i da je svetski covek pre svega). Dokaz je da ga je Enciklopedija Britanika uvrstila u DESET NAJZNACAJNIJIH LJUDI SVIH VREMENA!!! Zar to ne govori dovoljno ko je Tesla i da ceo svet duguje njemu i njime se treba da ponosi.
Ako je Tesla bio sin pravoslavnog svestenika a razumeo i Budizam, to treba da nas Srbe uci sta je tolerantnost, prava pamet i ljubav prema svim ljudima bez obzira na religijsko opredelenje ili rasu. Tesla je bio iznad svih odvajanja, podela, uporedjivanja, kompleksa i frustracija Balkana i nacional-narcisizma koji je tako prisutan i na nasim prostorima i u svetu. Svi treba da uce od ovog genija nauke ali i spiritualnosti i covekoljublja koje se retko srece u ljudskoj istoriji. Zato je i bio malo shvacen i ekscentrik misteriozan ali u stvari genije i jednostavan skroman covek koji je verovaou ono sto radi i za to bio i duhovno vezan do samog kraja.Nista nije zadrzao za sebe vec sve znanje, izume i svoj teski rad altruisticki poklonio nauci i covecanstvu...
Tesline reci:"Kada covek bude sposoban da ovlada energijom prirode, sedece sa desne strane Boga"...
Nazalost, covecanstvo je bilo i jos uvek je daleko zaostalo iza genija da bi razumelo kakvu sansu je propustilo nerazu,evanjem Tesle-SVETSKOG COVEKA I VELICINE!

Gaša

pre 11 godina

Hm, jedino sto nije razjasnio gospodin Tucic je koko se ti kriterijumi za mucenike i ove ostale vrednuju. Mozda se koriste neki parametri za merenje, kao npr. hipoteze, intervjui, upitnici, pa kad popovi skupe dosta materijala, posle se analizira uzorak i daje konacan sud jel taj neko prepodoban i pravedan ili je mucenik ili ne zasluzuje da bude nista od gore navedenog. Ako je tako u crkvenoj praksi onda Tesla moze da udje u tu proceduru, ako nije onda sumnjam da bi on bio srecan ovakvim i slicnim predlozima.

mihajlo_simić

pre 11 godina

Nikola Tesla je po svim znanim ljudskim parametrima (laičkim) živeo kao svetac i umro kao mučenik, ne "sa mačem u ruci" niti je nosio "raspelo" ali Tesla nije bio "ateist" u smislu koje popovi (katolički i pravoslavni) (pogrdno) kvalifikuju one koji im ne ljube ruke i kada srbska crkva "kanonizovala" Nikolu Teslu samo bi pridobila na svom imenu time jer bi imala jedno stvarno SVETO ime i autentičnog GENIJA u svojim "kanonima".

Oblog

pre 11 godina

S uvazavanjem da se radi o unutrasnjoj stvari Srbije i SPC, po mom misljenju je Radomir Konstantinović pokojni, umro kao svetac mucenik.

socio

pre 11 godina

Molim vas, ne mesajte babe i zabe. Kanonizovanje jednog naucnika u sveca je potpuno apsurdno. Ne. Nije apsurdno, to je nipodastavanje kompletnog naucnog rada i nauke koja je sve ono sto religija nije, skepticna, okrenuta saznanju, nedogmatska, ovozemaljska. Ne vredjajte Teslu, njegov zivot i rad.

ROMAN

pre 11 godina

Muka mi je vise od crkvenih gluposti i njihove demagogije.Vekovni neradnici i ispiraci mozga.Pod hitno ih spustiti na zemlju i ingerenciju im ograniciti u okviru crkvene porte i groblja na kojima vrse sprovode.

daar

pre 11 godina

Tesla nije bio ni "iscelitelj" niti su mu mošti sačuvane jer je po svojoj volji kremiran, a kremiranje ili bilo koji oblici diranja tela posle smrti su izrazito protiv Biblijskih načela. A da ne pominjem da je otvoreno bio ateista i da je iskljucivo verovao u nauku a ne u kako je on govorio "izmišljotine primitivnih ljudi". Ja kao vernik, pravoslavac, mene ovo vređa, ne mogu, niti bih mogao njega da zamislim kao sveca ma koliki on izumitelj, srbin, bio. Kako porediti njega i sv. Vasilije Ostroškog naprimer, kad Tesla nije uradio ništa za religiju.

ateist

pre 11 godina

religija je od pocetka gusila nauku, ovo bi bilo krajnje licemeran potez, pogotovo zbog toga sto je Tesla pobegao od oca svestenika jer je kao naucnik bio ateista....

bog sam

pre 11 godina

da li je neko svetac ili nije, to utvrdjuje i odredjuje sam bog u svakoj sekundi naseg zivota jer zivi u nasem srcu i poznaje svaku nasu misao i zelju. ovo sto crkva radi je samo obicna imitacija zarad sopstvene promocije.
da li je tesla bio svetac, to zna samo bog a mi mozemo da trubimo kako nam je volja i interes.
hvala na paznji.

socio

pre 11 godina

Molim vas, ne mesajte babe i zabe. Kanonizovanje jednog naucnika u sveca je potpuno apsurdno. Ne. Nije apsurdno, to je nipodastavanje kompletnog naucnog rada i nauke koja je sve ono sto religija nije, skepticna, okrenuta saznanju, nedogmatska, ovozemaljska. Ne vredjajte Teslu, njegov zivot i rad.

ROMAN

pre 11 godina

Muka mi je vise od crkvenih gluposti i njihove demagogije.Vekovni neradnici i ispiraci mozga.Pod hitno ih spustiti na zemlju i ingerenciju im ograniciti u okviru crkvene porte i groblja na kojima vrse sprovode.

ateist

pre 11 godina

religija je od pocetka gusila nauku, ovo bi bilo krajnje licemeran potez, pogotovo zbog toga sto je Tesla pobegao od oca svestenika jer je kao naucnik bio ateista....

simovic

pre 11 godina

tesla ne treba da bude proglasen za svetca ali to sigurno vise zasluzuje od bilo kojeg naseg kralja koji su to postali. Ubijali su ljude, zene, decu, sopstvenu bracu i roditelje i skoro svi su postali svetci.

bog sam

pre 11 godina

da li je neko svetac ili nije, to utvrdjuje i odredjuje sam bog u svakoj sekundi naseg zivota jer zivi u nasem srcu i poznaje svaku nasu misao i zelju. ovo sto crkva radi je samo obicna imitacija zarad sopstvene promocije.
da li je tesla bio svetac, to zna samo bog a mi mozemo da trubimo kako nam je volja i interes.
hvala na paznji.

Branko

pre 11 godina

Ljudi moji, manite se budalašenja, imate valjda druge probleme.Ostavite Teslu na miru, i vi Vernici i vi tzv. vernici i vi Patriote i vi tzv. dežurne patriote. Sa svima vama Tesla nije imao ništa, TESLA JE UNIVERZALNI UM ČOVEČANSTVA.

Nick

pre 11 godina

Zar nam nije dovoljno jasno ko je Tesla i da je deo SVETA i COVECANSTVA a ne samo nasih prostora(treba da se ponosimo jer je nase gore list, ali i da delimo srecu i da je svetski covek pre svega). Dokaz je da ga je Enciklopedija Britanika uvrstila u DESET NAJZNACAJNIJIH LJUDI SVIH VREMENA!!! Zar to ne govori dovoljno ko je Tesla i da ceo svet duguje njemu i njime se treba da ponosi.
Ako je Tesla bio sin pravoslavnog svestenika a razumeo i Budizam, to treba da nas Srbe uci sta je tolerantnost, prava pamet i ljubav prema svim ljudima bez obzira na religijsko opredelenje ili rasu. Tesla je bio iznad svih odvajanja, podela, uporedjivanja, kompleksa i frustracija Balkana i nacional-narcisizma koji je tako prisutan i na nasim prostorima i u svetu. Svi treba da uce od ovog genija nauke ali i spiritualnosti i covekoljublja koje se retko srece u ljudskoj istoriji. Zato je i bio malo shvacen i ekscentrik misteriozan ali u stvari genije i jednostavan skroman covek koji je verovaou ono sto radi i za to bio i duhovno vezan do samog kraja.Nista nije zadrzao za sebe vec sve znanje, izume i svoj teski rad altruisticki poklonio nauci i covecanstvu...
Tesline reci:"Kada covek bude sposoban da ovlada energijom prirode, sedece sa desne strane Boga"...
Nazalost, covecanstvo je bilo i jos uvek je daleko zaostalo iza genija da bi razumelo kakvu sansu je propustilo nerazu,evanjem Tesle-SVETSKOG COVEKA I VELICINE!

Jana P.

pre 11 godina

Mislim da bi licemerni popovi trebalo da paze da li će njegovo ime uzimati u usta. Nemamo pravo da Teslu smatramo brendom Srbije, jer on je bio gradjanin sveta. Kada je za svoje eksperimente tražio novčanu pomoć od kralja, rekli su mi da je lud.

daar

pre 11 godina

Tesla nije bio ni "iscelitelj" niti su mu mošti sačuvane jer je po svojoj volji kremiran, a kremiranje ili bilo koji oblici diranja tela posle smrti su izrazito protiv Biblijskih načela. A da ne pominjem da je otvoreno bio ateista i da je iskljucivo verovao u nauku a ne u kako je on govorio "izmišljotine primitivnih ljudi". Ja kao vernik, pravoslavac, mene ovo vređa, ne mogu, niti bih mogao njega da zamislim kao sveca ma koliki on izumitelj, srbin, bio. Kako porediti njega i sv. Vasilije Ostroškog naprimer, kad Tesla nije uradio ništa za religiju.

Padre

pre 11 godina

Iako nisam biograf Nikole Tesle, koliko znam odredjeni delovi njegove zivtne filozofije (ne mogu reci teologije jer nije bio teolog) bas i nisu bili u skladu s pravoslavnim kanonima i ucenjem pravoslavne crkve. Njegova najveca veza sa SPC je sto je sin pravoslavnog svestenika - a kad je u pitanju njegova vera ona je koliko je meni poznata bila bliza istocnjackim religijama nego pravoslavnoj veri.

iznogud

pre 11 godina

Postujem ga vise od isusa i ostatka bande... Da ne govorimo o danasnjim popovima koji su presdstavnici te crkve... SRAMOTA!
Inace smesno bi bilo da stave naucnika za svetca bas iz razloga sto je crkva sve vreme svog postojanja vodila rat sa naucnicima.

dejan

pre 11 godina

Realno Tesla ni nije svetac. Ne mogu ni da zamislim Teslu u nekoj crkvi gde ostavljamo novac i da gore pise "sveti naucnik Tesla". Cista glupost. Tesli treba dati posthuno priznanje kao najvecem Srbinu u istorji Srbije i sveta i podici mu spomenike u svim manjim i vecim gradovima a slike okaciti po svim naucnim instotucijama. To je Tesla, a ne da mu stoji kolut oko glave dok ga gledamo na nekoj fresci.

istoricar

pre 11 godina

Mozemo li mi nesto da ostavimo po strani, da ga ne uprljamo? Ima li ista da mi umemo to da postujemo? Mozemo li bar mrtve da ostavimo na miru? Pitajte se zasto je Tesla u Srbiji boravio ukupno 36 sati. Izgleda da nas je dobro poznavao. Ali, dzaba, mi mu mrtvom ne damo mira.

slobodan slobodan

pre 11 godina

Исправно..
Тесла није нити може бити светац..
То исто није ни Исус Христ..
Свеци су смртници који су ту и тамо нештa заслужижили да буду проглашени свецима..
Никола Тесла и Исус Христ су Богови свелости.. – први електричне други духовне..
Према томе није исправно Богове називати свецима..
Свеци су смртници који су у служби Богова.. а БОГОВИ СУ ВЕЧНОСТ..
Друга ствар која у овом чланку запада у очи је такозвано канонизовање смрника у свеце..
Ми Срби радије све добре људе канализујемо и пуштимо онда воду за њима.. то нам се ваљда приликом петовековног ропства под турцима а касније једновековног под швабама и ''комунистима'' угнијздило у душу..
Пуштимо НИКОЛУ ТЕСЛУ на миру – нијесу њему потребне љутске глупости.. он је цело човчанство ОСВИЈЕЛИЈО – то је битно да никад не заборавимо..
Никола Тесла је жив – умро није – док је светла – Света и Србије..

Istoričar

pre 11 godina

@simovic
A šta ti znaš o srpskim kraljevima koji su kanonizovani za svetitelje? Iz tvog komentara vidim da ne znaš mnogo. Oca je ubio (i to navodno) car Dušan koji nije kanonizovan, ostali prinčevi i vladari umirali su prirodnom smrću, sa izuzetkom Konstantina, sina kralja Milutina koji je poginuo u građanskom ratu koji je vodio protiv brata Stefana, kasnije Dečanskog.
I kada ćete naučiti, ti i tebi slični, da ne možete suditi ljudima iz prošlosti po aršinima svoga vremena. Francuski kralj Luj IX još je za života proglašen svetim jer je u dva navrata vodio krstašku vojnu protiv muslimana, a imaš i nebrojene svetce iz Latinske Amerike koji su se isticali masakriranjem domorodaca, što je tada od civilizovane Evrope kojoj težite pozdravljano. Kada su srpski kraljevi činili šta slično?
Sedi dole, jedan.

Alex

pre 11 godina

Tesla je bio genije,jedan vek pre ostalih naučnika.On je mnogo ostavio čovečanstvu,Ostavio bi više da nije imao moćnog Edisona protiv njega.

Joca

pre 11 godina

Ко зна да ли је истраживање суштине твари учинило некога бољим човеком. Али је широм света познато како је сазнање значења Божјих твари безбројне душе учинило бољим и светлијим.
... Св. Николај Велимировић,1881-1956
.

Misa

pre 11 godina

Ne moze biti proglasen za sveca jer nije vodio zivotdostojan sveca. On je tek pred kraj zivota postao asketa. Mozda jednog dana bude proglasen za sveca, ali u budistickoj crkvi.

Joca

pre 11 godina

Po ovoj ''utilitarističkoj'' logici predlagača, svetiteljima se za njihov rad i pregalaštvo dodeljuje ''medalja svetitelja''.
U Pravoslavlju to ne ide tako.
Svetitelji su veliki podvižnici za čistu veru u Hrista, ali ne bilo kako već onako kako čistu veru donosi i zastupa Pravoslavna Crkva. Da bi Crkva smela nekoga da proglasi svetiteljem nužno je da ga najpre sam Bog projavi kao svetitelja. Ovo se događa najčešće tako što se dešavaju čudesni događaji (isceljenja od bolesti npr.) a koji se nesumljivo mogu pripisati svetosti ''kandidata''. Pre nekoliko dana sam bio u manastiru Ćelije kod Valjeva, gde se nalaze mošti Sv.Justina Popovića. Molitvom Pravoslavnog sveštenika nad moštima jedno je dete progovorilo tek u svojoj šestoj godini.
+++
Tesla ovo nije bio. Bio je genijalan vizionar i fanatik otkrivanja prirodnih tajni, i veliki rodoljub i humanista. Neko reče i da se smatra pronalazačem najzaslužnijim za čovečanstvo.
Za sve to, slava mu i hvala mu.
.

robert

pre 11 godina

Kanonizacija nije stvar argumenata nego uverenja. Ako neko veruje da će mu molitva Tesli pomoći, to je ok, isto toliko koliko i upaliti sijalicu u sobi da vidiš što je u njoj. Čak ne bih svrstao Teslu ni u naučnika. Njegova istraživanja su bila pragmatična, da bi rešio određen problem,a ne da radi dokazivanja ove ili one teorije o elektricitetu ili nekom drugom fizičkom fenomenu.
Tesla je de fakto umetnik, kreativac, i zato ga mogu voleti i naučnici i slobodni mislioci,i iz njegovog dela izdvajati osnove za svoja tumačenja Tesle.

promatrač

pre 11 godina

Tesla je bio hrišćanin po životnom uverenju, opredeljenju, filozofiji. To je privilegija retkih, za koju se treba izboriti. Tako da ga ne bih svrstavao u uske okvire SPC.
Mogu npr. Pahomija vranjskog kandidovati za prepodobnog. Nije li ga sud oslobodio?

mihajlo_simić

pre 11 godina

Nikola Tesla je po svim znanim ljudskim parametrima (laičkim) živeo kao svetac i umro kao mučenik, ne "sa mačem u ruci" niti je nosio "raspelo" ali Tesla nije bio "ateist" u smislu koje popovi (katolički i pravoslavni) (pogrdno) kvalifikuju one koji im ne ljube ruke i kada srbska crkva "kanonizovala" Nikolu Teslu samo bi pridobila na svom imenu time jer bi imala jedno stvarno SVETO ime i autentičnog GENIJA u svojim "kanonima".

sima kosmos

pre 11 godina

Dok naucnici sa svom skromnoscu prave stvari koje funkcionisu, crkvu takve sitnice ne interesuju. Njih interesuju nebesa, sveci, itd. - jednom recju stvari koje se nikad ne mogu ni dokazati ni opovrgnuti i koje nemaju veze sa zivotom. Ne vidim od kakvog znacaja bi bilo tom covekuy koji se celog zivota bavio stvarnoscu da mu neka crkva daje te komicne titule. Evo mogu i ja da mu dam titulu Gospodara Svemira, imam podjednake kvalifikacije kao i one bezobrazne bradonje sto nam sole pamet s pricama o stvarima koje veze sa realnoscu nemaju i o kojima ne znaju (niti mogu znati) nista vise od mene i tebe - odnosno ne znaju nista. Vera je laka, procitas jednu knjigu i gotovo. Hajde ti izmisli naizmenicnu struju uz pomoc Biblije, bas bih to voleo da vidim.

ne moze

pre 11 godina

Ne moze da bude svetac, jer bi pored njega onda ostali nasi sveci izgledali kao obicni diletanti. Kult njegove licnosti itekako postoji. Postoji cak i neka sekta koja veruje da je on bozanstvo. To sta kaze ova nasa lokalna bratija apsolutno je nebitno, jer su u odnosu na njega u smislu doprinosa covecanstvu svi oni apsplutno bezvredni.

Gaša

pre 11 godina

Hm, jedino sto nije razjasnio gospodin Tucic je koko se ti kriterijumi za mucenike i ove ostale vrednuju. Mozda se koriste neki parametri za merenje, kao npr. hipoteze, intervjui, upitnici, pa kad popovi skupe dosta materijala, posle se analizira uzorak i daje konacan sud jel taj neko prepodoban i pravedan ili je mucenik ili ne zasluzuje da bude nista od gore navedenog. Ako je tako u crkvenoj praksi onda Tesla moze da udje u tu proceduru, ako nije onda sumnjam da bi on bio srecan ovakvim i slicnim predlozima.

kikile

pre 11 godina

muke po Nikoli. da li je svetac, glupo je pitanje i vise govori o onima koji ga postavljaju nego o samom Tesli i njegovim "svetackim" zaslugama. ali to ide tako, politicari se slikaju sa sportistima, klinke sa Colom pa sto ne bi i crkva sa naucnikom. svako voli da se ogrebe o neciju slavu. priznace njegov uspeh, ali ne i njegova ubedjenja. licno mi je to degoute i mislim da su to suprotni polovi koji ne bi trebalo da se privlace.
"Ne postoji sukob između ideala nauke i ideala religije, ali je nauka suprotstavljena teološkim dogmama jer se nauka zasniva na činjenicama. Za mene, univerzum je jednostavno velika mašina koja nikada nije postala i nikada nece nestati. Ljudsko biće nije izuzetak u prirodnom poretku stvari. Čovek je, kao i univerzum, mašina. Ništa ne dopire do našeg uma niti utiče na naše delovanje, posredno ili neposredno, a da nije odgovor na poruke koje čulima primamo iz spoljašnje sredine. Zbog sličnosti naše konstrukcije i naše okoline, svi slično odgovaramo na slične uticaje, a kao rezultat naših reakcija, dolazimo do razumijevanja. Tokom svih ovih vekova, razvijali su se beskonačno složeni mehanizmi, međutim, ono što mi zovemo "duša" ili "duh", nije ništa više od zbira svih funkcija tela. Kada ove funkcije nestanu, takođe nestaju i "duša" ili "duh"." Tesla za magazin Liberty, februar 1937.

Oblog

pre 11 godina

S uvazavanjem da se radi o unutrasnjoj stvari Srbije i SPC, po mom misljenju je Radomir Konstantinović pokojni, umro kao svetac mucenik.

slavoljub

pre 11 godina

Tuc muc objasnjenja. Tesla je kult u narodu, ali nije dovoljno dobar izgleda SPC-u. Mozda ce katolicka crkva da ga proglasi za sveca. Njima je izgleda vise stalo do nauke. Kod nas samo postradali mogu da budu sveci. Iscasena logika. Potrebna je modernizacija kanona. Nije ovo doba Svetog Save, nego 2012 godina.
Osnovno je da svetac bude uzor narodu. Kakav je uzor postradali mucenik. Da se i ostali narod ugleda u njega i da bezglavo bez mozga srlja u smrt. Potpuno iscaseno. Vama je depresija prirodno stanje. Ne izlazite iz nje

Milan

pre 11 godina

Verske zajednice trebaju
pored sinova Božijih ( Hrist,
Muhamed...) da prihvate da
je Bog na Zemlju slao i šalje
i andjele poput Leonarda,
Njutna,Tesle,Ajnštajna, Bo-
ra, Mendeljejeva i drugih
velikana sa ciljem da kroz
njihova dela otkrije pone-
što tajni stvaranja sveta i
ovladavanja zakonima pri-
rode, materije, energije i
informacije. Naučnici shva-
ćeni na ovaj način automa-
tski pripadaju svecima. Ali
samo oni veliki kojima se
klanja ceo svet. Tesla je sv-
etac i po veri i po delu i po
načinu života. Otkrio nam
je mnogo tajni Božijeg ele-
ktriciteta.

Petar1

pre 11 godina

Tesla je, ako se ne varam, odbio Nobelovu nagradu, pa bih rekao da nagrade i priznanja nije trazio ni za zivota, nema potrebe da mu se ovako oduzujemo nakon smrti. Proglasiti Teslu za sveca isto je sto i dati Ivi Andricu Nobelovu nagradu za mir. Nigde veze, a kad smo vec kod svetaca, mislim da bi pokojni patrijar Pavle bio dobro resenje. Slusao sam da kad je prolazio Kosovom i albanska deca ga gadjaju kamenjem, on im da bombone i prodje dok se oni njima zanimaju. Malo ko bi se od nas tako poneo, verovatno bi nastalo pravo krvoprolice. A Tesli bih "dao" most Zemun-Borca.

Obavesten

pre 11 godina

Da sam Teslin potomak ili rodjak ,samu pomisao da jednog takvog coveka kanonizuje SPC,shvatio bih kao uvredu.Isto tako bi bila uvreda kada bi to uradila i katolicka crkva ili bilo koja druga.
Po mom misljenju,Tesla je bio daleko iznad glupih dogmi i primitivizma koji crkve sire,inace ne bi bio to sto je bio.Citajuci o njemu,shvatio sam da je on bio veoma cudan ,ziveo je asketski,nije imao zene u svom zivotu,istina ni muskarce i bavio se pronalazastvom.On cak nije ni bio naucnik u akademskom smislu,jer se nije bavio naukom ....
On je svojim pronalascima izmislio 20. vek i zasluzan je za ubrzani razvoj tehnologije,kao i za vecinu blagodeti koje danas koristimo.
Tesla je bio toliko ispred svog vremena da tek sad pocinju ozbiljni naucni da razumeju neke od njegovih zamisli koje su ostale dostupne zahvaljujuci dokumentima koji se cuvaju kod nas,iako najveci deo njegove dokumentacije nije sacuvan ili se nalazi u Americi u FBI-ju ili vec u nekoj drugoj sluzbi.
Iako bi za Teslu bilo sramota da ga Spc proglasi za sveca,takodje je sramota sto se ista do sada nije toga dosetila,jer to pokazuje koliko je to jedna zastarela i prevazidjena institucija ,koja ima veze sa narodom samo kada joj daju priloge i kada uzima lovu za vencanja ,krstenja i sahrane.Uticaj Spc u nasoj drzavi je prevelik i treba ga ograniciti,jer Srbija je sekularna drzava.

albanac

pre 11 godina

slabi ste u znanju vi. treba znati gde je znanje a ne citati svasta.

ne moze znati ko je svetac onaj ko sam mije svetac.

treba ocistiti institucije od prevaranta.

Miša

pre 11 godina

Biblijski standardi za "sveca" bi vas garantovano iznenadili? I činjenica da se to od svakog vernika očekuje?
("Budite sveti jer sam ja svet")

Mirko

pre 11 godina

Nikola Tesla je sigurno medju 10 najvecih umova nase civilizacije, a pritom je Srbin, cinio je izvanredna naucna cuda i bio produhovljena licnost, i zato podrzavam odluku da ga Srpska Pravoslavna Crkva proglasi za sveca.

dule

pre 11 godina

@(Padre, 28. jul 2012 18:21)
druze, Tesla je bio opterecen religijom, pravoslavnom i bio je veeeeliki vernik, i vecinu pronalazaka i radova je povezivao sa religijom, pravoslavnom...
Mada smatram da ne treba da bude svetac, cemu to, bio je najveci covek covecanstva, ovo bi bila samo komercijalizacija lika i dela od strane nase religije.

Dusan K.

pre 11 godina

@(bog sam, 28. jul 2012 14:15)

Tacno je da Bog sam odredjuje da li je neko svetac, ali ne vidim zasto kazes da Crkva to cini zbog promocije. Ako je neko svojim zivotom izazvao kult u narodu, svojim pravednim zivotom, tada nije pogresno proglasiti ga svecem. Jer njegov zivot moze posluziti kao primer onima koji ga postuju i koji ce mu se kao svecu moliti. Mislim da Crkva nikada nije pogresila u kanonizovanju svetaca, jer bi to bilo suprutno volji Bozijoj. Bog je Onaj koji kroz svestentike donosi odluku. Bilo bi pogresno da nekog sveca koga je nasa Crkva kanonizovala, mi ne priznavali, a sa druge strane priznavali nekoga ko nije kanonizovan.

Milan

pre 11 godina

Tesla je Bogo-Covek!!!!! Samim tim je svetac!!!!! Osvetlio je planetu,koju jos moze osvetleti samo Sunce!!!! TESLA NIKOLA je vec SVETAC!!!! Ne treba kojekakve "organizacije"da ga propagiraju u to....Tesla je UNIVERZALNI zakom matematike,fizike,i postojanja samog covecanstva!!!!! Uz to sve,je Pravoslavac,Srbin ! Svidelo se to nekom,ili ne!!!! Kako ne razumete,delo i sta je On ,Tesl,uradio za homosapiense,i napredak tog istog covecanstva na sledecoj lestvi evolucije?!?!

Momcilo

pre 11 godina

Ako tesla nije dokazao da je covek-svetac koji je bukvalno poslat sa neba u covecanstvo da bi ljudskom rodu otvorio oci i pokazao cudesa i moc ovozemaljsku za koju do tada nisu mogli ni da sanjaju da pokaze svojim zivotnim postupcima i zrtvom zivota monaha bukvalno zasluzuje da bude proglasen za svetca. To sto nije ranije proglasen je delo KOMUNISTICKE vladavine od drugog svedskog rata pa nadalje... Da je Srbija kraljevina odavno bi on bio Srpski Svetac...

Iznogud

pre 11 godina

Jedna jedina munja koja ne traje ni sekundu "zagadi" atmosferu kao 5000 automobila u pogonu za 24h. Onome kome padne na pamet takav izum nikako ne moze biti svetac. Tesla je Tesla jedinica u fizici, a to kojeg je porekla izgleda mi da je to razlog kako je opljackan i umro.

Igoritza

pre 11 godina

Svasta, jedan napise neistinu, njih 300 lajkuje jer ih mrzi da provere, ako vec ne znaju ... Nikola Tesla NIJE BIO ATEISTA!

"Nasa Mentalna snaga proizilazi od Boga, od Bozijeg bica, i ako se dovoljno skoncentrisemo i fokusiramo na tu Istinu, mozemo se sjediniti sa tom velikom silom i uciniti sve."

Da li ce IKADA ljudi shvatiti da postoji VISE od jednog stava verovanja .. ?

Ako nisi religiozan, 0nda si Ateist .. ? NETACNO!

Ako nisi religiozan, i dalje mozes biti VERNIK.

Ja prvi ne verujem ni u jednu religiju, iako smatram Isusa, Muhameda, Budu, kao jako bitne istorijske licnosti, ali SVAKAKO verujem u Boga, i moj Bog je divan, jer je u skladu sa Naukom. Moj Bog je genije, koji je napravio ovaj svet sa odredjenim zakonitostima, i sve je usklasdjeno, divno i elegnatno, a nama ce da treba jos 30 Tunela oko svajcarske da skapiramo TEK prvih 1% ... Tesla je verovao u identicnu silu, koju je nazivao - BOG.

FeboZg

pre 11 godina

Tesla jest Srbin..ali hrvatski...da se rodio u srbijici ne daj Bože brao bi Maline i niko živ nebi za njega niti čuo..u srbijici je u životu bio ravno ni jedan puta,u Lici mu je rodna kuća,memorijalni centar,kad se u svijetu spominje njegovo ime sa poštovanjem kažu da je rođen u CROATIA!!..I gotova stvar...u bjeli je svijet išap preko Zagreba i domovine Hrvatske a ne preko Smedereva ili Surdulice...

Читалац

pre 11 godina

Тесла је био верник , и молим вас да не изврћете, то се може јасно видети из његових интервјуа и цитата...
А лично мислим да је претерано прогашавање за свеца.

Miloš J. Kosovac

pre 11 godina

Nikola Tesla je bio Čovek po svemu onakav kakvog je Isus iz Nazareta preporučivao da bude. Čak šta više, Nikola ne samo što je prema ponašanju, odnosu preme ljudima i svetu u novim uslovina odnosio se baš kao da je od Boga poslat. Znači, ne samo što je psihosociološki bio Obožen, već je i svojom fizičkom pojavom, kretnjom i komikacijom sa okolinom upravo bio isti Isus.
No, kao i sve druge zemne crkve tako i SPC su sušta suprotnost od Duhovne crkve Isusa Hrista, pa bi mi bilo žao da ga oni prisvoje i obesčaste proglašavanjem Svecem.

vasilije knezevic

pre 11 godina

Mijesanje crkve i crkvenih organa u stvari za koje nijesu nadlezni i samo mogu
da provociraju negativnu reakciju,mora prestati.Izgleda da je crkva i ostali koji
kolaboriraju sa njom postala "vrlo vazan cinilac"'u zivotu srpskog naroda.To treba
prestati prije nego sto zemlja postane nesto slicno arapskom "sheikdomu" ali
bez kapi nafte.Pogotovu ogranak crkve u Sjedinjenim Drzavama.oko emigranata
ciji resume ne osigurava cistocu karaktera,pokusavaju da velikana kao sto je Tesla
pretvore u primitivni status jer ne shvataju da je on bio napredni mislilac i istrazivac
daleko od religioznog primitivizma.Dok stanovnistvo Srbije pati u nemastini i
nezaposlenosti,novac se izdvaja za opravku i podizanje crkvenih hramova.U isto
vijeme savremeni politicari idu "ruku pod ruku" sa religioznim liderima da bi
osigurali glasove neobavijestenih.Americka vlast je u svojim paranoidnim potezima
prala mozak "religioznim" osobama koje su emegrirale u USA iskljucivo zbog
ekonomskih razloga.Oni su se uselili u Ameriku samo zato sto im je komunisticki
rezim "zabranio"da vjeruju.I tako ponavljajuci rijeci oni su povjerovali i najobicnijim
lazima a njihov kulturni i edukacioni nivo ostao je na onom iz ranog srednjeg vijeka.
Molim vas da prestanete objavljivati slicne napise jer ce vam se smijati cijeli svijet.
Hrvati namjeravaju,ako to vec nijesu,da kanonizuju Stepinca a svijetu se hvale o
svojim visokim ljudskim standardima."Doce maca na vratanca".
vasilije knezevic 29 jula 2012

Varnica

pre 11 godina

Hoce li biti Sv. Nikola Polifazni ili Sv. Nikola Visokofrekventi/Bezicni.

Covek nikako nije hteo da bude svestenik. To je bilo jasno njegovom ocu, svesteniku.

Alex

pre 11 godina

@(Mirko, 28. jul 2012 19:00) "...cinio je izvanredna naucna cuda"

"Naučno čudo" je oksimoron.

Pošto Crkva više ne može da spaljuje naučnike, sada će početi da ih svojata!

Marko

pre 11 godina

Ko prepozna sveca u danasnje vreme u Srbiji treba ga strpati u ludnicu,
Zamislite da je Tesla ostao u Srbiji u ono vreme ?
Isus bi bio malo dete.
Nikola Tesla ne moze biti svetac zato sto rusi principe pravoslavne crkve.
Crkva to nikad nece reci, ali ko je i malo upucen to zna !!!

Nišlijka

pre 11 godina

Kad o nečemu oblikujem mišljenje, trudim se da sagledam sve opcije. Veliki poštovaoci Teslinog života i dela koji su izneli ovaj predlog, sigurno imaju odgovarajuća rešenja. Ne mogu a da ne podelim sa vama ono što mi je prolazilo kroz glavu prošlih nekoliko minuta.

Sveti Tesla Strujotočivi,
Prepodobni Nikola Tesla,
Blaženi Tesla,
Vavedenje Svetog Tesle u Višu tehničku školu u Gracu,
Dobijanje američkog državljansva Svetog Tesle,
Prenos posmrnog pepela Svetog Tesle i slično.

Kako bi ikona izgledala mogu da zamislim. Verovatno bi odstupala od kanona, ali ni sveci nisu više ono što su bili.

A šta bi Tesla rekao na zadatu temu, neću ni da mislim.

Mirko i Slavko

pre 11 godina

Iako iz porodice pravoslavnog svestenika, Tesla je bio ateista koji je postovao budizam. Kada je trazio da se njegovo telo kremira odbacio je kanon SPC koja to izricito zabranjuje, pa je logicno da SPC ne moze da ga proglasi svecem jer ne moze da proveri da li su mu se mosti raspale i istrulele ili ne.

Aleksandar Jeremic

pre 11 godina

Ne mogu da citam sve komentare jer ste se raspisali, ali deder da se nadovezem na one koje sam procitao.
@istoricar Deset bozjih zakona i Biblija su u vreme Nemanjica bili isti kao danas. Nema tu arsina vremena. Da te podsetim. Kralj Milutin se zenio sest puta, poslednja tri uz otvoreno protivljenje crkve. Poslednja zena mu je imala SEST godina. Nikad nije imala dece. Pitas li se, sto? Crkva ga je kanonizovala DVE GODINE NAKON SMRTI. Gradio je crkve, kazu, pa ajde. Nijedan uslov za proglasenje "svetiteljem" on nije zadovoljio, a narocito nije ziveo u skladu sa hriscanskim moralom.
Nikola Tesla, po meni, treba da bude svetitelj. To marketinski nece bog zna kako promovisati crkvu, ali moze, i hoce, da utice na redefinisanje srpske tradicije. Srednjevekovna Srbija je imala Svetog Savu, moderna Srbija ima Nikolu Teslu. I jedan i drugi su zaokupljali misli i osvojili bezgranicno divljenje i naroda i intelektualne elite. Svetog Savu niko ne moze da zameni, ali moze da ga nadoveze i dopuni. Kad bi Teslu proglasili svecem, uveren sam da bi nemali broj srpskih decaka pomislio: "Cek', sramota je biti glup, neobrazovan i uskogrud, to nije u skladu sa tradicijom mog roda. Ako hocu da budem Srbin, moram to svojim primerom i zasluziti".

pepi

pre 11 godina

Pa ako buden svetac onda i paradu ponosa morate da prihvatite jer postoje dokazi da je tesla bio homo. Paradoks oni koji uzdizu Teslu do nebesa ne prihvataju paradu

Ivana

pre 11 godina

Ma pitajte Amfilohija/Rista, on sigurno zna sta nam je ciniti...Usput, predlazem da on, kako to vec ume, objasni stavove SPC. Nesto ga nema na javnoj sceni, divna je ovo prilika da nas malo razgali.

dragoslav.zivkovic

pre 11 godina

Ljudin poput Tesle rade stvari koje rade, u pocetku,ne zbog Boga ili Naroda jednostavno zato sto su to ONI. MI "normalni ljudi" to niti mozmo niti znamo objasniti. Price o religiji ili zelji da se pomogne celoj civilizaciji(narodu) dolaze tek nakon stvaranja i realizovanja ideja kada se shvati da.....

b

pre 11 godina

Nemam pojma da li Tesla treba da bude svetac ili ne, ali ako su kanonizovali ljude koji su pobijeni zato što su Srbi, a nije mi jasno kako su izabrali baš te koje su izabrali, a ne neke druge, onda bi trebali da razmotre i Nikolu kao čoveka koji je svojim životom, idealima i pacifizmom promenio civilizaciju. A da li time Tesla i njegovo delo nešto dobijaju? Čisto sumnjam

bog sam

pre 11 godina

da li je neko svetac ili nije, to utvrdjuje i odredjuje sam bog u svakoj sekundi naseg zivota jer zivi u nasem srcu i poznaje svaku nasu misao i zelju. ovo sto crkva radi je samo obicna imitacija zarad sopstvene promocije.
da li je tesla bio svetac, to zna samo bog a mi mozemo da trubimo kako nam je volja i interes.
hvala na paznji.

ROMAN

pre 11 godina

Muka mi je vise od crkvenih gluposti i njihove demagogije.Vekovni neradnici i ispiraci mozga.Pod hitno ih spustiti na zemlju i ingerenciju im ograniciti u okviru crkvene porte i groblja na kojima vrse sprovode.

slobodan slobodan

pre 11 godina

Исправно..
Тесла није нити може бити светац..
То исто није ни Исус Христ..
Свеци су смртници који су ту и тамо нештa заслужижили да буду проглашени свецима..
Никола Тесла и Исус Христ су Богови свелости.. – први електричне други духовне..
Према томе није исправно Богове називати свецима..
Свеци су смртници који су у служби Богова.. а БОГОВИ СУ ВЕЧНОСТ..
Друга ствар која у овом чланку запада у очи је такозвано канонизовање смрника у свеце..
Ми Срби радије све добре људе канализујемо и пуштимо онда воду за њима.. то нам се ваљда приликом петовековног ропства под турцима а касније једновековног под швабама и ''комунистима'' угнијздило у душу..
Пуштимо НИКОЛУ ТЕСЛУ на миру – нијесу њему потребне љутске глупости.. он је цело човчанство ОСВИЈЕЛИЈО – то је битно да никад не заборавимо..
Никола Тесла је жив – умро није – док је светла – Света и Србије..

socio

pre 11 godina

Molim vas, ne mesajte babe i zabe. Kanonizovanje jednog naucnika u sveca je potpuno apsurdno. Ne. Nije apsurdno, to je nipodastavanje kompletnog naucnog rada i nauke koja je sve ono sto religija nije, skepticna, okrenuta saznanju, nedogmatska, ovozemaljska. Ne vredjajte Teslu, njegov zivot i rad.

Joca

pre 11 godina

Ко зна да ли је истраживање суштине твари учинило некога бољим човеком. Али је широм света познато како је сазнање значења Божјих твари безбројне душе учинило бољим и светлијим.
... Св. Николај Велимировић,1881-1956
.

mihajlo_simić

pre 11 godina

Nikola Tesla je po svim znanim ljudskim parametrima (laičkim) živeo kao svetac i umro kao mučenik, ne "sa mačem u ruci" niti je nosio "raspelo" ali Tesla nije bio "ateist" u smislu koje popovi (katolički i pravoslavni) (pogrdno) kvalifikuju one koji im ne ljube ruke i kada srbska crkva "kanonizovala" Nikolu Teslu samo bi pridobila na svom imenu time jer bi imala jedno stvarno SVETO ime i autentičnog GENIJA u svojim "kanonima".

ateist

pre 11 godina

religija je od pocetka gusila nauku, ovo bi bilo krajnje licemeran potez, pogotovo zbog toga sto je Tesla pobegao od oca svestenika jer je kao naucnik bio ateista....

Iznogud

pre 11 godina

Jedna jedina munja koja ne traje ni sekundu "zagadi" atmosferu kao 5000 automobila u pogonu za 24h. Onome kome padne na pamet takav izum nikako ne moze biti svetac. Tesla je Tesla jedinica u fizici, a to kojeg je porekla izgleda mi da je to razlog kako je opljackan i umro.

daar

pre 11 godina

Tesla nije bio ni "iscelitelj" niti su mu mošti sačuvane jer je po svojoj volji kremiran, a kremiranje ili bilo koji oblici diranja tela posle smrti su izrazito protiv Biblijskih načela. A da ne pominjem da je otvoreno bio ateista i da je iskljucivo verovao u nauku a ne u kako je on govorio "izmišljotine primitivnih ljudi". Ja kao vernik, pravoslavac, mene ovo vređa, ne mogu, niti bih mogao njega da zamislim kao sveca ma koliki on izumitelj, srbin, bio. Kako porediti njega i sv. Vasilije Ostroškog naprimer, kad Tesla nije uradio ništa za religiju.

simovic

pre 11 godina

tesla ne treba da bude proglasen za svetca ali to sigurno vise zasluzuje od bilo kojeg naseg kralja koji su to postali. Ubijali su ljude, zene, decu, sopstvenu bracu i roditelje i skoro svi su postali svetci.

Mirko

pre 11 godina

Nikola Tesla je sigurno medju 10 najvecih umova nase civilizacije, a pritom je Srbin, cinio je izvanredna naucna cuda i bio produhovljena licnost, i zato podrzavam odluku da ga Srpska Pravoslavna Crkva proglasi za sveca.

Oblog

pre 11 godina

S uvazavanjem da se radi o unutrasnjoj stvari Srbije i SPC, po mom misljenju je Radomir Konstantinović pokojni, umro kao svetac mucenik.

Istoričar

pre 11 godina

@simovic
A šta ti znaš o srpskim kraljevima koji su kanonizovani za svetitelje? Iz tvog komentara vidim da ne znaš mnogo. Oca je ubio (i to navodno) car Dušan koji nije kanonizovan, ostali prinčevi i vladari umirali su prirodnom smrću, sa izuzetkom Konstantina, sina kralja Milutina koji je poginuo u građanskom ratu koji je vodio protiv brata Stefana, kasnije Dečanskog.
I kada ćete naučiti, ti i tebi slični, da ne možete suditi ljudima iz prošlosti po aršinima svoga vremena. Francuski kralj Luj IX još je za života proglašen svetim jer je u dva navrata vodio krstašku vojnu protiv muslimana, a imaš i nebrojene svetce iz Latinske Amerike koji su se isticali masakriranjem domorodaca, što je tada od civilizovane Evrope kojoj težite pozdravljano. Kada su srpski kraljevi činili šta slično?
Sedi dole, jedan.

iznogud

pre 11 godina

Postujem ga vise od isusa i ostatka bande... Da ne govorimo o danasnjim popovima koji su presdstavnici te crkve... SRAMOTA!
Inace smesno bi bilo da stave naucnika za svetca bas iz razloga sto je crkva sve vreme svog postojanja vodila rat sa naucnicima.

dule

pre 11 godina

@(Padre, 28. jul 2012 18:21)
druze, Tesla je bio opterecen religijom, pravoslavnom i bio je veeeeliki vernik, i vecinu pronalazaka i radova je povezivao sa religijom, pravoslavnom...
Mada smatram da ne treba da bude svetac, cemu to, bio je najveci covek covecanstva, ovo bi bila samo komercijalizacija lika i dela od strane nase religije.

Milan

pre 11 godina

Tesla je Bogo-Covek!!!!! Samim tim je svetac!!!!! Osvetlio je planetu,koju jos moze osvetleti samo Sunce!!!! TESLA NIKOLA je vec SVETAC!!!! Ne treba kojekakve "organizacije"da ga propagiraju u to....Tesla je UNIVERZALNI zakom matematike,fizike,i postojanja samog covecanstva!!!!! Uz to sve,je Pravoslavac,Srbin ! Svidelo se to nekom,ili ne!!!! Kako ne razumete,delo i sta je On ,Tesl,uradio za homosapiense,i napredak tog istog covecanstva na sledecoj lestvi evolucije?!?!

Momcilo

pre 11 godina

Ako tesla nije dokazao da je covek-svetac koji je bukvalno poslat sa neba u covecanstvo da bi ljudskom rodu otvorio oci i pokazao cudesa i moc ovozemaljsku za koju do tada nisu mogli ni da sanjaju da pokaze svojim zivotnim postupcima i zrtvom zivota monaha bukvalno zasluzuje da bude proglasen za svetca. To sto nije ranije proglasen je delo KOMUNISTICKE vladavine od drugog svedskog rata pa nadalje... Da je Srbija kraljevina odavno bi on bio Srpski Svetac...

Milan

pre 11 godina

Verske zajednice trebaju
pored sinova Božijih ( Hrist,
Muhamed...) da prihvate da
je Bog na Zemlju slao i šalje
i andjele poput Leonarda,
Njutna,Tesle,Ajnštajna, Bo-
ra, Mendeljejeva i drugih
velikana sa ciljem da kroz
njihova dela otkrije pone-
što tajni stvaranja sveta i
ovladavanja zakonima pri-
rode, materije, energije i
informacije. Naučnici shva-
ćeni na ovaj način automa-
tski pripadaju svecima. Ali
samo oni veliki kojima se
klanja ceo svet. Tesla je sv-
etac i po veri i po delu i po
načinu života. Otkrio nam
je mnogo tajni Božijeg ele-
ktriciteta.

Dusan K.

pre 11 godina

@(bog sam, 28. jul 2012 14:15)

Tacno je da Bog sam odredjuje da li je neko svetac, ali ne vidim zasto kazes da Crkva to cini zbog promocije. Ako je neko svojim zivotom izazvao kult u narodu, svojim pravednim zivotom, tada nije pogresno proglasiti ga svecem. Jer njegov zivot moze posluziti kao primer onima koji ga postuju i koji ce mu se kao svecu moliti. Mislim da Crkva nikada nije pogresila u kanonizovanju svetaca, jer bi to bilo suprutno volji Bozijoj. Bog je Onaj koji kroz svestentike donosi odluku. Bilo bi pogresno da nekog sveca koga je nasa Crkva kanonizovala, mi ne priznavali, a sa druge strane priznavali nekoga ko nije kanonizovan.

Misa

pre 11 godina

Ne moze biti proglasen za sveca jer nije vodio zivotdostojan sveca. On je tek pred kraj zivota postao asketa. Mozda jednog dana bude proglasen za sveca, ali u budistickoj crkvi.

Jana P.

pre 11 godina

Mislim da bi licemerni popovi trebalo da paze da li će njegovo ime uzimati u usta. Nemamo pravo da Teslu smatramo brendom Srbije, jer on je bio gradjanin sveta. Kada je za svoje eksperimente tražio novčanu pomoć od kralja, rekli su mi da je lud.

slavoljub

pre 11 godina

Tuc muc objasnjenja. Tesla je kult u narodu, ali nije dovoljno dobar izgleda SPC-u. Mozda ce katolicka crkva da ga proglasi za sveca. Njima je izgleda vise stalo do nauke. Kod nas samo postradali mogu da budu sveci. Iscasena logika. Potrebna je modernizacija kanona. Nije ovo doba Svetog Save, nego 2012 godina.
Osnovno je da svetac bude uzor narodu. Kakav je uzor postradali mucenik. Da se i ostali narod ugleda u njega i da bezglavo bez mozga srlja u smrt. Potpuno iscaseno. Vama je depresija prirodno stanje. Ne izlazite iz nje

vasilije knezevic

pre 11 godina

Mijesanje crkve i crkvenih organa u stvari za koje nijesu nadlezni i samo mogu
da provociraju negativnu reakciju,mora prestati.Izgleda da je crkva i ostali koji
kolaboriraju sa njom postala "vrlo vazan cinilac"'u zivotu srpskog naroda.To treba
prestati prije nego sto zemlja postane nesto slicno arapskom "sheikdomu" ali
bez kapi nafte.Pogotovu ogranak crkve u Sjedinjenim Drzavama.oko emigranata
ciji resume ne osigurava cistocu karaktera,pokusavaju da velikana kao sto je Tesla
pretvore u primitivni status jer ne shvataju da je on bio napredni mislilac i istrazivac
daleko od religioznog primitivizma.Dok stanovnistvo Srbije pati u nemastini i
nezaposlenosti,novac se izdvaja za opravku i podizanje crkvenih hramova.U isto
vijeme savremeni politicari idu "ruku pod ruku" sa religioznim liderima da bi
osigurali glasove neobavijestenih.Americka vlast je u svojim paranoidnim potezima
prala mozak "religioznim" osobama koje su emegrirale u USA iskljucivo zbog
ekonomskih razloga.Oni su se uselili u Ameriku samo zato sto im je komunisticki
rezim "zabranio"da vjeruju.I tako ponavljajuci rijeci oni su povjerovali i najobicnijim
lazima a njihov kulturni i edukacioni nivo ostao je na onom iz ranog srednjeg vijeka.
Molim vas da prestanete objavljivati slicne napise jer ce vam se smijati cijeli svijet.
Hrvati namjeravaju,ako to vec nijesu,da kanonizuju Stepinca a svijetu se hvale o
svojim visokim ljudskim standardima."Doce maca na vratanca".
vasilije knezevic 29 jula 2012

Branko

pre 11 godina

Ljudi moji, manite se budalašenja, imate valjda druge probleme.Ostavite Teslu na miru, i vi Vernici i vi tzv. vernici i vi Patriote i vi tzv. dežurne patriote. Sa svima vama Tesla nije imao ništa, TESLA JE UNIVERZALNI UM ČOVEČANSTVA.

Joca

pre 11 godina

Po ovoj ''utilitarističkoj'' logici predlagača, svetiteljima se za njihov rad i pregalaštvo dodeljuje ''medalja svetitelja''.
U Pravoslavlju to ne ide tako.
Svetitelji su veliki podvižnici za čistu veru u Hrista, ali ne bilo kako već onako kako čistu veru donosi i zastupa Pravoslavna Crkva. Da bi Crkva smela nekoga da proglasi svetiteljem nužno je da ga najpre sam Bog projavi kao svetitelja. Ovo se događa najčešće tako što se dešavaju čudesni događaji (isceljenja od bolesti npr.) a koji se nesumljivo mogu pripisati svetosti ''kandidata''. Pre nekoliko dana sam bio u manastiru Ćelije kod Valjeva, gde se nalaze mošti Sv.Justina Popovića. Molitvom Pravoslavnog sveštenika nad moštima jedno je dete progovorilo tek u svojoj šestoj godini.
+++
Tesla ovo nije bio. Bio je genijalan vizionar i fanatik otkrivanja prirodnih tajni, i veliki rodoljub i humanista. Neko reče i da se smatra pronalazačem najzaslužnijim za čovečanstvo.
Za sve to, slava mu i hvala mu.
.

robert

pre 11 godina

Kanonizacija nije stvar argumenata nego uverenja. Ako neko veruje da će mu molitva Tesli pomoći, to je ok, isto toliko koliko i upaliti sijalicu u sobi da vidiš što je u njoj. Čak ne bih svrstao Teslu ni u naučnika. Njegova istraživanja su bila pragmatična, da bi rešio određen problem,a ne da radi dokazivanja ove ili one teorije o elektricitetu ili nekom drugom fizičkom fenomenu.
Tesla je de fakto umetnik, kreativac, i zato ga mogu voleti i naučnici i slobodni mislioci,i iz njegovog dela izdvajati osnove za svoja tumačenja Tesle.

Padre

pre 11 godina

Iako nisam biograf Nikole Tesle, koliko znam odredjeni delovi njegove zivtne filozofije (ne mogu reci teologije jer nije bio teolog) bas i nisu bili u skladu s pravoslavnim kanonima i ucenjem pravoslavne crkve. Njegova najveca veza sa SPC je sto je sin pravoslavnog svestenika - a kad je u pitanju njegova vera ona je koliko je meni poznata bila bliza istocnjackim religijama nego pravoslavnoj veri.

promatrač

pre 11 godina

Tesla je bio hrišćanin po životnom uverenju, opredeljenju, filozofiji. To je privilegija retkih, za koju se treba izboriti. Tako da ga ne bih svrstavao u uske okvire SPC.
Mogu npr. Pahomija vranjskog kandidovati za prepodobnog. Nije li ga sud oslobodio?

albanac

pre 11 godina

slabi ste u znanju vi. treba znati gde je znanje a ne citati svasta.

ne moze znati ko je svetac onaj ko sam mije svetac.

treba ocistiti institucije od prevaranta.

sima kosmos

pre 11 godina

Dok naucnici sa svom skromnoscu prave stvari koje funkcionisu, crkvu takve sitnice ne interesuju. Njih interesuju nebesa, sveci, itd. - jednom recju stvari koje se nikad ne mogu ni dokazati ni opovrgnuti i koje nemaju veze sa zivotom. Ne vidim od kakvog znacaja bi bilo tom covekuy koji se celog zivota bavio stvarnoscu da mu neka crkva daje te komicne titule. Evo mogu i ja da mu dam titulu Gospodara Svemira, imam podjednake kvalifikacije kao i one bezobrazne bradonje sto nam sole pamet s pricama o stvarima koje veze sa realnoscu nemaju i o kojima ne znaju (niti mogu znati) nista vise od mene i tebe - odnosno ne znaju nista. Vera je laka, procitas jednu knjigu i gotovo. Hajde ti izmisli naizmenicnu struju uz pomoc Biblije, bas bih to voleo da vidim.

FeboZg

pre 11 godina

Tesla jest Srbin..ali hrvatski...da se rodio u srbijici ne daj Bože brao bi Maline i niko živ nebi za njega niti čuo..u srbijici je u životu bio ravno ni jedan puta,u Lici mu je rodna kuća,memorijalni centar,kad se u svijetu spominje njegovo ime sa poštovanjem kažu da je rođen u CROATIA!!..I gotova stvar...u bjeli je svijet išap preko Zagreba i domovine Hrvatske a ne preko Smedereva ili Surdulice...

Nick

pre 11 godina

Zar nam nije dovoljno jasno ko je Tesla i da je deo SVETA i COVECANSTVA a ne samo nasih prostora(treba da se ponosimo jer je nase gore list, ali i da delimo srecu i da je svetski covek pre svega). Dokaz je da ga je Enciklopedija Britanika uvrstila u DESET NAJZNACAJNIJIH LJUDI SVIH VREMENA!!! Zar to ne govori dovoljno ko je Tesla i da ceo svet duguje njemu i njime se treba da ponosi.
Ako je Tesla bio sin pravoslavnog svestenika a razumeo i Budizam, to treba da nas Srbe uci sta je tolerantnost, prava pamet i ljubav prema svim ljudima bez obzira na religijsko opredelenje ili rasu. Tesla je bio iznad svih odvajanja, podela, uporedjivanja, kompleksa i frustracija Balkana i nacional-narcisizma koji je tako prisutan i na nasim prostorima i u svetu. Svi treba da uce od ovog genija nauke ali i spiritualnosti i covekoljublja koje se retko srece u ljudskoj istoriji. Zato je i bio malo shvacen i ekscentrik misteriozan ali u stvari genije i jednostavan skroman covek koji je verovaou ono sto radi i za to bio i duhovno vezan do samog kraja.Nista nije zadrzao za sebe vec sve znanje, izume i svoj teski rad altruisticki poklonio nauci i covecanstvu...
Tesline reci:"Kada covek bude sposoban da ovlada energijom prirode, sedece sa desne strane Boga"...
Nazalost, covecanstvo je bilo i jos uvek je daleko zaostalo iza genija da bi razumelo kakvu sansu je propustilo nerazu,evanjem Tesle-SVETSKOG COVEKA I VELICINE!

Alex

pre 11 godina

Tesla je bio genije,jedan vek pre ostalih naučnika.On je mnogo ostavio čovečanstvu,Ostavio bi više da nije imao moćnog Edisona protiv njega.

pepi

pre 11 godina

Pa ako buden svetac onda i paradu ponosa morate da prihvatite jer postoje dokazi da je tesla bio homo. Paradoks oni koji uzdizu Teslu do nebesa ne prihvataju paradu

Gaša

pre 11 godina

Hm, jedino sto nije razjasnio gospodin Tucic je koko se ti kriterijumi za mucenike i ove ostale vrednuju. Mozda se koriste neki parametri za merenje, kao npr. hipoteze, intervjui, upitnici, pa kad popovi skupe dosta materijala, posle se analizira uzorak i daje konacan sud jel taj neko prepodoban i pravedan ili je mucenik ili ne zasluzuje da bude nista od gore navedenog. Ako je tako u crkvenoj praksi onda Tesla moze da udje u tu proceduru, ako nije onda sumnjam da bi on bio srecan ovakvim i slicnim predlozima.

kikile

pre 11 godina

muke po Nikoli. da li je svetac, glupo je pitanje i vise govori o onima koji ga postavljaju nego o samom Tesli i njegovim "svetackim" zaslugama. ali to ide tako, politicari se slikaju sa sportistima, klinke sa Colom pa sto ne bi i crkva sa naucnikom. svako voli da se ogrebe o neciju slavu. priznace njegov uspeh, ali ne i njegova ubedjenja. licno mi je to degoute i mislim da su to suprotni polovi koji ne bi trebalo da se privlace.
"Ne postoji sukob između ideala nauke i ideala religije, ali je nauka suprotstavljena teološkim dogmama jer se nauka zasniva na činjenicama. Za mene, univerzum je jednostavno velika mašina koja nikada nije postala i nikada nece nestati. Ljudsko biće nije izuzetak u prirodnom poretku stvari. Čovek je, kao i univerzum, mašina. Ništa ne dopire do našeg uma niti utiče na naše delovanje, posredno ili neposredno, a da nije odgovor na poruke koje čulima primamo iz spoljašnje sredine. Zbog sličnosti naše konstrukcije i naše okoline, svi slično odgovaramo na slične uticaje, a kao rezultat naših reakcija, dolazimo do razumijevanja. Tokom svih ovih vekova, razvijali su se beskonačno složeni mehanizmi, međutim, ono što mi zovemo "duša" ili "duh", nije ništa više od zbira svih funkcija tela. Kada ove funkcije nestanu, takođe nestaju i "duša" ili "duh"." Tesla za magazin Liberty, februar 1937.

Miša

pre 11 godina

Biblijski standardi za "sveca" bi vas garantovano iznenadili? I činjenica da se to od svakog vernika očekuje?
("Budite sveti jer sam ja svet")

istoricar

pre 11 godina

Mozemo li mi nesto da ostavimo po strani, da ga ne uprljamo? Ima li ista da mi umemo to da postujemo? Mozemo li bar mrtve da ostavimo na miru? Pitajte se zasto je Tesla u Srbiji boravio ukupno 36 sati. Izgleda da nas je dobro poznavao. Ali, dzaba, mi mu mrtvom ne damo mira.

ne moze

pre 11 godina

Ne moze da bude svetac, jer bi pored njega onda ostali nasi sveci izgledali kao obicni diletanti. Kult njegove licnosti itekako postoji. Postoji cak i neka sekta koja veruje da je on bozanstvo. To sta kaze ova nasa lokalna bratija apsolutno je nebitno, jer su u odnosu na njega u smislu doprinosa covecanstvu svi oni apsplutno bezvredni.

Miloš J. Kosovac

pre 11 godina

Nikola Tesla je bio Čovek po svemu onakav kakvog je Isus iz Nazareta preporučivao da bude. Čak šta više, Nikola ne samo što je prema ponašanju, odnosu preme ljudima i svetu u novim uslovina odnosio se baš kao da je od Boga poslat. Znači, ne samo što je psihosociološki bio Obožen, već je i svojom fizičkom pojavom, kretnjom i komikacijom sa okolinom upravo bio isti Isus.
No, kao i sve druge zemne crkve tako i SPC su sušta suprotnost od Duhovne crkve Isusa Hrista, pa bi mi bilo žao da ga oni prisvoje i obesčaste proglašavanjem Svecem.

dejan

pre 11 godina

Realno Tesla ni nije svetac. Ne mogu ni da zamislim Teslu u nekoj crkvi gde ostavljamo novac i da gore pise "sveti naucnik Tesla". Cista glupost. Tesli treba dati posthuno priznanje kao najvecem Srbinu u istorji Srbije i sveta i podici mu spomenike u svim manjim i vecim gradovima a slike okaciti po svim naucnim instotucijama. To je Tesla, a ne da mu stoji kolut oko glave dok ga gledamo na nekoj fresci.

Obavesten

pre 11 godina

Da sam Teslin potomak ili rodjak ,samu pomisao da jednog takvog coveka kanonizuje SPC,shvatio bih kao uvredu.Isto tako bi bila uvreda kada bi to uradila i katolicka crkva ili bilo koja druga.
Po mom misljenju,Tesla je bio daleko iznad glupih dogmi i primitivizma koji crkve sire,inace ne bi bio to sto je bio.Citajuci o njemu,shvatio sam da je on bio veoma cudan ,ziveo je asketski,nije imao zene u svom zivotu,istina ni muskarce i bavio se pronalazastvom.On cak nije ni bio naucnik u akademskom smislu,jer se nije bavio naukom ....
On je svojim pronalascima izmislio 20. vek i zasluzan je za ubrzani razvoj tehnologije,kao i za vecinu blagodeti koje danas koristimo.
Tesla je bio toliko ispred svog vremena da tek sad pocinju ozbiljni naucni da razumeju neke od njegovih zamisli koje su ostale dostupne zahvaljujuci dokumentima koji se cuvaju kod nas,iako najveci deo njegove dokumentacije nije sacuvan ili se nalazi u Americi u FBI-ju ili vec u nekoj drugoj sluzbi.
Iako bi za Teslu bilo sramota da ga Spc proglasi za sveca,takodje je sramota sto se ista do sada nije toga dosetila,jer to pokazuje koliko je to jedna zastarela i prevazidjena institucija ,koja ima veze sa narodom samo kada joj daju priloge i kada uzima lovu za vencanja ,krstenja i sahrane.Uticaj Spc u nasoj drzavi je prevelik i treba ga ograniciti,jer Srbija je sekularna drzava.

Nišlijka

pre 11 godina

Kad o nečemu oblikujem mišljenje, trudim se da sagledam sve opcije. Veliki poštovaoci Teslinog života i dela koji su izneli ovaj predlog, sigurno imaju odgovarajuća rešenja. Ne mogu a da ne podelim sa vama ono što mi je prolazilo kroz glavu prošlih nekoliko minuta.

Sveti Tesla Strujotočivi,
Prepodobni Nikola Tesla,
Blaženi Tesla,
Vavedenje Svetog Tesle u Višu tehničku školu u Gracu,
Dobijanje američkog državljansva Svetog Tesle,
Prenos posmrnog pepela Svetog Tesle i slično.

Kako bi ikona izgledala mogu da zamislim. Verovatno bi odstupala od kanona, ali ni sveci nisu više ono što su bili.

A šta bi Tesla rekao na zadatu temu, neću ni da mislim.

Ivana

pre 11 godina

Ma pitajte Amfilohija/Rista, on sigurno zna sta nam je ciniti...Usput, predlazem da on, kako to vec ume, objasni stavove SPC. Nesto ga nema na javnoj sceni, divna je ovo prilika da nas malo razgali.

Читалац

pre 11 godina

Тесла је био верник , и молим вас да не изврћете, то се може јасно видети из његових интервјуа и цитата...
А лично мислим да је претерано прогашавање за свеца.

Mirko i Slavko

pre 11 godina

Iako iz porodice pravoslavnog svestenika, Tesla je bio ateista koji je postovao budizam. Kada je trazio da se njegovo telo kremira odbacio je kanon SPC koja to izricito zabranjuje, pa je logicno da SPC ne moze da ga proglasi svecem jer ne moze da proveri da li su mu se mosti raspale i istrulele ili ne.

Igoritza

pre 11 godina

Svasta, jedan napise neistinu, njih 300 lajkuje jer ih mrzi da provere, ako vec ne znaju ... Nikola Tesla NIJE BIO ATEISTA!

"Nasa Mentalna snaga proizilazi od Boga, od Bozijeg bica, i ako se dovoljno skoncentrisemo i fokusiramo na tu Istinu, mozemo se sjediniti sa tom velikom silom i uciniti sve."

Da li ce IKADA ljudi shvatiti da postoji VISE od jednog stava verovanja .. ?

Ako nisi religiozan, 0nda si Ateist .. ? NETACNO!

Ako nisi religiozan, i dalje mozes biti VERNIK.

Ja prvi ne verujem ni u jednu religiju, iako smatram Isusa, Muhameda, Budu, kao jako bitne istorijske licnosti, ali SVAKAKO verujem u Boga, i moj Bog je divan, jer je u skladu sa Naukom. Moj Bog je genije, koji je napravio ovaj svet sa odredjenim zakonitostima, i sve je usklasdjeno, divno i elegnatno, a nama ce da treba jos 30 Tunela oko svajcarske da skapiramo TEK prvih 1% ... Tesla je verovao u identicnu silu, koju je nazivao - BOG.

dragoslav.zivkovic

pre 11 godina

Ljudin poput Tesle rade stvari koje rade, u pocetku,ne zbog Boga ili Naroda jednostavno zato sto su to ONI. MI "normalni ljudi" to niti mozmo niti znamo objasniti. Price o religiji ili zelji da se pomogne celoj civilizaciji(narodu) dolaze tek nakon stvaranja i realizovanja ideja kada se shvati da.....

b

pre 11 godina

Nemam pojma da li Tesla treba da bude svetac ili ne, ali ako su kanonizovali ljude koji su pobijeni zato što su Srbi, a nije mi jasno kako su izabrali baš te koje su izabrali, a ne neke druge, onda bi trebali da razmotre i Nikolu kao čoveka koji je svojim životom, idealima i pacifizmom promenio civilizaciju. A da li time Tesla i njegovo delo nešto dobijaju? Čisto sumnjam

Alex

pre 11 godina

@(Mirko, 28. jul 2012 19:00) "...cinio je izvanredna naucna cuda"

"Naučno čudo" je oksimoron.

Pošto Crkva više ne može da spaljuje naučnike, sada će početi da ih svojata!

Varnica

pre 11 godina

Hoce li biti Sv. Nikola Polifazni ili Sv. Nikola Visokofrekventi/Bezicni.

Covek nikako nije hteo da bude svestenik. To je bilo jasno njegovom ocu, svesteniku.

Marko

pre 11 godina

Ko prepozna sveca u danasnje vreme u Srbiji treba ga strpati u ludnicu,
Zamislite da je Tesla ostao u Srbiji u ono vreme ?
Isus bi bio malo dete.
Nikola Tesla ne moze biti svetac zato sto rusi principe pravoslavne crkve.
Crkva to nikad nece reci, ali ko je i malo upucen to zna !!!

Petar1

pre 11 godina

Tesla je, ako se ne varam, odbio Nobelovu nagradu, pa bih rekao da nagrade i priznanja nije trazio ni za zivota, nema potrebe da mu se ovako oduzujemo nakon smrti. Proglasiti Teslu za sveca isto je sto i dati Ivi Andricu Nobelovu nagradu za mir. Nigde veze, a kad smo vec kod svetaca, mislim da bi pokojni patrijar Pavle bio dobro resenje. Slusao sam da kad je prolazio Kosovom i albanska deca ga gadjaju kamenjem, on im da bombone i prodje dok se oni njima zanimaju. Malo ko bi se od nas tako poneo, verovatno bi nastalo pravo krvoprolice. A Tesli bih "dao" most Zemun-Borca.

Aleksandar Jeremic

pre 11 godina

Ne mogu da citam sve komentare jer ste se raspisali, ali deder da se nadovezem na one koje sam procitao.
@istoricar Deset bozjih zakona i Biblija su u vreme Nemanjica bili isti kao danas. Nema tu arsina vremena. Da te podsetim. Kralj Milutin se zenio sest puta, poslednja tri uz otvoreno protivljenje crkve. Poslednja zena mu je imala SEST godina. Nikad nije imala dece. Pitas li se, sto? Crkva ga je kanonizovala DVE GODINE NAKON SMRTI. Gradio je crkve, kazu, pa ajde. Nijedan uslov za proglasenje "svetiteljem" on nije zadovoljio, a narocito nije ziveo u skladu sa hriscanskim moralom.
Nikola Tesla, po meni, treba da bude svetitelj. To marketinski nece bog zna kako promovisati crkvu, ali moze, i hoce, da utice na redefinisanje srpske tradicije. Srednjevekovna Srbija je imala Svetog Savu, moderna Srbija ima Nikolu Teslu. I jedan i drugi su zaokupljali misli i osvojili bezgranicno divljenje i naroda i intelektualne elite. Svetog Savu niko ne moze da zameni, ali moze da ga nadoveze i dopuni. Kad bi Teslu proglasili svecem, uveren sam da bi nemali broj srpskih decaka pomislio: "Cek', sramota je biti glup, neobrazovan i uskogrud, to nije u skladu sa tradicijom mog roda. Ako hocu da budem Srbin, moram to svojim primerom i zasluziti".