Nedelja, 22.07.2012.

10:54

Srpskim fizičarima pet medalja

Srpski gimnazijalci osvojili su pet medalja - jednu srebrnu i četiri bronzane na 43. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja je u toku u Estoniji.

Izvor: Tanjug

Srpskim fizièarima pet medalja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Ivan Petrovic

pre 11 godina

@Jovan Pavlovic
To sto su ucenici i vodje ekipe javili svojim prijateljima rezultate pre zalbi, ne znaci da medijske kuce sa nacionalnom frekvencom to mogu da objavljuju. Zvanicni rezultati nakon zalbi su objavljeni tek u nedelju u 7 uvece, a malo je nedostajalo da nakon zalbi jedan nas ucenik osvoji srebrnu, a ne bronzanu medalju. Da se to desilo, onakvo objavljivanje neproverenih informacija bi nanelo veliku stetu tom uceniku. Inace, veoma je uobicajeno da se nakon zalbi na medjunarodnim olimpijadama iz nauke rezultati znacajno promene. Naime, ucenici rade zadatke na maternjem jeziku, a medjunarodna komisija koja to pregleda gleda samo formule i ne razume tekst koji su ucenici napisali, pa cesto moze da dodje do previda. Zato medjunarodna komisija usaglasava poene sa vodjama nase ekipe.

profesor

pre 11 godina

E, pa kolega, profesore, sram te bilo za sve pare! Jedanput godišnje objavi se vest da su naša deca osvojila medalje na olimpijadama znanja, slikaju ih kod predsednika, bude pet priloga od po pet minuta u dva dana na televiziji, stoji vest na sajtu pet dana i sto komentatora vesti im kaže „Bravo deco, vi ste naš ponos“ i još sto „Bežite odavde!“, a onda godinu dana radimo na ostvarenju ove druge poruke i to u tišini. Tvoj komentar na sve to je: „Ne preterujte!“Uz budalaste komentare, nisu samo oni i drugi su, da je Kinez ne bi učestvovao šest puta, rođeni su talentovani (!) i slično. Jesu i drugi su. Pa šta?! I drugi su poleteli na Mesec, dobijaju Nobelove nagrade, imaju prosečne plate od nekoliko hiljada evra, pola stanovništa ima diplome fakulteta, imaju savršenu zdravstvenu zaštitu, programe edukacije za seniore, malu stopu nezaposlenosti, zaštićena ljudska i građanska prava, penzije od kojih može da se živi. Imamo li mi? Nemamo. Da li drugi imaju polugole narikače bez završene škole koje se satima na nacionalnim frekvencama razmeću svojim cipelama od nekoliko prosečnih plata i akademicima drže banku? Nemaju, ali mi imamo. Drugi imaju medalje na olimpijadama znanja. A da li mi imamo? Imamo. I zato hiljadu puta BRAVO deco!

Jovan Pavlovic

pre 11 godina

@Ivan Petrovic
Sta ce se desiti ako se potvrdi da je vest o medaljama tacna? Inace, vodje ekipe i ucenici su javili svima koji su bili zainteresovani i hteli da cuju kako su deca prosla.

Mare

pre 11 godina

E upravo oni treba da predstavljaju primere nasoj deci i da sutra budu elita Srbije u pravom smislu te reci,znaci dobri matematicari,fizicari,umetnici,sportisti i tako dalje a ne razne starlete,polugole pevaljke,bizMismeni,tajkuni i drugi paraziti ovog drustva.

još jedna profesorica

pre 11 godina

Profesori,profesori,kakvi su vam komentari,pomislila sam da radite sa ekstra talentovanom i ekstra vrednom decom.Nažalost,to nije istina.Ili vi niste profesori,ili u školi ništa ne radite pa vam se može da potcenjujete tuđi talenet,rad i uspeh.Koliko ja znam,medalje na takmičenjima se dodeljuju za broj bodova u određenom intervalu,pa je moguće da više učenika sa različitim brojem bodova dobije istu medalju. i to ne umanjuje njen sjaj.Čestitam mladim učenicima na pokazanom uspehu,iz matematike,fizike,hemije,...Mislim da je to pre svega njihov uspeh (koliko vidim,đaci se ne baš ne grabe previše da učestvuju na takmičenjima).

Jos jedan profesor

pre 11 godina

"Nabrojane zemlje imaju po bar deset puta više stanovnika, izuzev Rumunije(četiri puta), koja tradicionalno posebno priprema svoju ekipu."

Da, sto objasnjava i zasto je Teodor prvi na listi "Hall of Fame". On je jedini ucestvovao 6 puta sto mu u zivotu ne bi uspelo da je Kinez ili Rus.

@mata

pre 11 godina

"Da se razumemo, Teodor jeste jedan od 50-ak nagrađenih zlatnom medaljom, ali samo troje je imalo više bodova od njega"

Troje je imalo vise poena od njega i jos troje je imalo isto koliko i on. Teodor deli od 4-7 mesta, ni manje ni vise od toga. Pored tolikih tekstova o Teodoru i olimpijadu tu elementarnu cinjenicu covek nema gde da procita.

Obrenovic

pre 11 godina

Naravno, u kontekstu ove vesti i one o mladim matematicarima, potpuno ispod zita je prosla sad vec definitivna namera nove vladajuce oligarhije da ukine ministarstvo za nauku (i tehnologiju). Ali vazno je da za stvari u kojima nemamo bas nikakve rezultate postoje ministarstva...

mata

pre 11 godina

@profesore
Pa vi ste poslednji koji bi smeli da umanjuje značaj postignuća učenika! Mogu misliti kako je vašim đacima, koliko podsticajno okruženje imaju.
Da se razumemo, Teodor jeste jedan od 50-ak nagrađenih zlatnom medaljom, ali samo troje je imalo više bodova od njega, i jedini je od prvih desetak da nije kineskog porekla - koje to nemačke, američke i ostale takmičare pominjete? I to da su ostali "obični redovni" učenici, nije tačno, veoma ste neobavešteni! Sa mnogima se vežba samo matematika po celu godinu, u posebnim uslovima, nema štrebanja geografije i sl. Dakle posebno se spremaju isključivo za matematička takmičenja. Time je uspeh naše dece još veći, uprkos profesorima poput vas.
Naslućujem da našim mladim takmičarima iz fizike nedostaju uslovi za eksperimentalni rad, pa bi bili još bolje plasirani, možda kao što su matematičari. I još nešto: u zdravom telu zdrav duh, i sport je veoma važan.

Ivan Petrovic

pre 11 godina

"Vest je tacna i potvrdjena. Upravo su vodje ekipe javile ove lepe vesti. Usaglasavanje rezultata nece promeniti osvojene medalje. Istina je da ce proglasenje pobednika biti sutra, ali da li se vest o pobedi Novaka Djokovica na nekom turniru objavljuje kada on pobedi u finalu ili kad dobije pobednicki pehar? U svakom slucaju, sve cestitke mladim fizicarima.
(Jovan Pavlovic, 22. jul 2012 15:28)"

@Jovan Pavlovic:
Kome su i kada vodje ekipe javile ovu vest? Javili su samo preliminarne rezultate i njihovu procenu koje ce medalje nasi ucenici osvojiti. Uostalom, pogledajte program olimpijade za vodje ekipe na http://www.ipho2012.ee/leaders/. U nedelju od 17:00-19:00 je sastanak Medjunarodnog zirija na kome se odredjuju granice za medalje i utvrdjuje konacan broj poena svakog ucenika. Sto se tice Novaka Djokovica, vest o pobedi Novaka Djokovica se objavljuje tek onda kad osvoji poslednji poen, a ne u trenutku kad ubedljivo vodi. Drustvo fizicara koje veoma azurno objavljuje sve vesti na sajtu http://takmicenja.dfs.rs naravno da nije nista objavilo, jer rezultati jos nisu utvrdjeni. Ovde se radi o krajnjem neprofesionalizmu novinara koji ne zele da se potrude ni da provere vest koju objavljuju iako to mogu da urade sa 2-3 klika misem.

mata.

pre 11 godina

@Pera
Opet namerno omalovažavanje! Kažeš 7. a dečko deli 4. mesto sa još troje sa isto bodova. Toliko zlonamenosti je neshvatljivo. Nabrojane zemlje imaju po bar deset puta više stanovnika, izuzev Rumunije(četiri puta), koja tradicionalno posebno priprema svoju ekipu. Inače, i 50. mesto je fenomenalno, i zahteva mnogo više znanja, nego da, kako ti kažeš da se "provuce i nesto nauci".

profesor

pre 11 godina

Imao sam to zadovoljstvo da kao asistent na PMF predajem hemiju jednom od nagradjenih ucenika, konkretno Jovanu Blanusi, u srednjoj skoli kao i ostalim ucenicima nadarenih odeljenja Jovine gimnazije i mogu samo da kazem da treba da smo ponosni na svu ovu nasu decu i njihove uspehe. Kada biste sam znali koliko su ti mladi ljudi posebni, pametni i vredni, koliko su zreli i zaintersovani za rad, a opet, koliko su "obicni" i jednostavni, pozeleli biste da im predajete zauvek. Oni su zaista nesto najvrednije sto ova drzava ima i svako ulaganje u njih se visestruko isplati. Momci, svaka vam cast, svaku medalju i pohvalu ste i vise nego zasluzili jer znam koliko ste truda ulozili i koliko se nedovoljno radi sa vama(koliko god neupuceni pisali suprotno), a tebi Jovane, puno srece i uspeha u daljem radu zeli profa M.

Jovan Pavlovic

pre 11 godina

@Ivan Petrovic
Vest je tacna i potvrdjena. Upravo su vodje ekipe javile ove lepe vesti. Usaglasavanje rezultata nece promeniti osvojene medalje. Istina je da ce proglasenje pobednika biti sutra, ali da li se vest o pobedi Novaka Djokovica na nekom turniru objavljuje kada on pobedi u finalu ili kad dobije pobednicki pehar? U svakom slucaju, sve cestitke mladim fizicarima.

Ana

pre 11 godina

Super, s obzirom na to da je po gimnazijama najniži prosek iz predmeta - fizika :))
Ovoj deci to očigledno ide samo od sebe.
A profesor je u pravu - iznenadila sam se kad sam čitala malo druge novine (hvala internetu!) i videla da je ovaj učenik Matematičke gimnazije jedan od MNOGO njih sa zlatnom medaljom...

Pera

pre 11 godina

Nasi matematicari i fizicari su super ali da li moze bez preuvelicavanja.

Rezultati ekipno po zemljama: http://www.imo-official.org/year_country_r.aspx?year=2012
Srbija je zauzela 15. mesto pre nas su: Juzna Koreja (1.mesto), Kina, Amerika, Rusija, Kanada, Tajland, Singapur, Iran, Vijetnam, Rumunija, Indija, Severna Koreja,Turska, Tajvan i 15. mesto je nase Srbija.
Rezultati po takmicarima: http://www.imo-official.org/year_individual_r.aspx?year=2012
Teodor je osvojio zlatnu medalju i 7. mesto.

Rezultati govora da se i pored ocajnog obraznovnog sistema neko se provuce i nesto nauci.

Ponocni Jahac

pre 11 godina

Pa ja moram da prokomentarisem ovaj biser
@Recko
Ti si covece upravo napisao da je smesno sto se takmicenja u znanju odrzavaju svake a ne svake 4 godine? A period srednje skole tokom kojeg se ucenici takmice je isto 4 god sto bi, da ti olaksam racunicu, znacilo da svako sme da se takmici samo jednom. Pritom iz ovoga izdvajam Fon Burga kome nije smetalo da se takmici jos od 7. razreda sa ljudima koji su tada bili 4. srednje. Pa jel se sportisti takmice samo jednom ili idu jedne god na Olimpijadu, sledece je Svetsko prvenstvo pa Evorsko i tako ukrug sve..a ovo da samo sa talentom mozes da ucinis ovakav uspeh...ne zelim da se spustam na taj nivo i ostacu u ubedjenju da si se zezao.
Pozdrav

Ivan Petrovic

pre 11 godina

Ova vest je netacna i neproverena. Na sajtu Olimpijade www.ipho2012.ee se vidi da se tek u nedelju popodne zavrsavaju zalbe, a u ponedeljak proglasenje pobednika. Zato je nemoguce da se u nedelju u 10:54 znaju konacni rezultati. Novinari bi morali da provere vest pre nego sto je objave. Molim B92 da ovu vest povuce pre nego sto budu objavljeni ZVANICNI rezultati. Dok se vodje nase ekipe bore da nasim ucenicima na zalbama povecaju broj poena, neko ko sedi u fotelji salje saopstenja i preuzima sve zasluge na sebe.

profesor

pre 11 godina

Pa problem je što je Burg dobio jednu od pedeset zlatnih medalja koliko ih dodeljeno na matematičkoj olimpijati, ispred njega je Amerikanac. Problem je što Nemačka, SAD, Engleska, Šajcarska...nemaju Matematičku gimnaziju, nego su to đaci sa kojima se dodatno radi u običnim gimnazijama koje pohađaju. Tako je i za fizičarima.Idite na sajtove i pogledajte koliko je medalja podeljeno. Nemojmo preuveličavati stvari. Naši su zaista sjajna deca ali drugi su bolji.Mislite o tome.

Turbo tetka Mira

pre 11 godina

Ponosna sam i srecna sto su nasa deca uspesna! Iz ovog uspeha stoji ne samo talenat, vec i veliki rad, rad... i samoodricanje. Bila sam u zivotu i sportista i uspesan student. Tesko je trcati sa loptom, ali je jos teze sedeti, sedeti...uciti, uciti... i da ti pri tome to znanje ostaje u glavi. Uz to da se pored ucenja ostalih predmeta, spremas i za takmicenja, pa jos svetska! To treba postovati! Posebno sam ponosna na Tamaaru koju znam od njene osme godine i bila sam svedok, da je pored njenog talenta,neosporna njena marljivost, upornost i veoma veliko odricanje.
Draga deco, cestitam vam ovaj veliki uspeh i zelim da vase zvezde jos vise i jace sijaju. SRECNO!

prof psi

pre 11 godina

Čestitke ovim mladim ljudima. Od njih poznajem samo Milana Kornjaču, ali ne sumnjam da su i ostali jednako blistavi kao i on. On je jedan onih za koje će njegovi profesori govoriti (ili to već čine kao ja sad) da su bili njegovi nastavnici. Ako poneko od nas zasluži da on kaže da je od nas učio, to će biti najveća moguća pedagoška satisfakcija.
Bravo za celu ekipu. Najbolji ste.

logika

pre 11 godina

Ne mozete ni zamisliti koliko mi je drago da su mediji poceli objavljivati uspehe nase dece na ovim poljima. Ne potcenjujem ni uspehe u sportu ali ovo je uspeh nase pameti. Mozda su ovo i poslednji izdanci dece u oblastima gde treba upotrebiti mozak, logiku... Zasto ovo kazem? Ko pogleda nase nove planove i ono sto nam se sprema , naime fizika , hemija , biologija (matematika se relativno drzi ali i nju smanjuju)se bukvalno ukidaju u mnogim smerovima. U strucnim skolama ce uciti da rade jedno te isto a razvoj , logicno zakljucivanje ako se pojavi nova masina, inovacije je svedeno na minimum. Kroz prirodne nauke se uci sposobnost prilagodjavanja i medjusobne zavisnosti koju nas novi "revolucionarni????" sistem dovodi do dna. Jos jednom cestitke pametnoj deci.

Zoso

pre 11 godina

Ostavite to po strani svaka cast deci ali pogledajte kako nam ne skolstvo i univerziteti rangirani,znanje nase dece i evropske e to popravite. Znanje nasih sestaka na nivou drugog razreda njihovih skola.

Elizabet Paunovic

pre 11 godina

Bravo za nase mlade. Ovakve vesti daju nadu u buducnost, ali toj deci treba podrska zvanicnih institucija. Cela generacija talentovanih mladih muzicara Muzicke skole " Stevan Mokranjac" koja je maturirala 2002. u inostranstvu je i sa uspesnim karijerama sirom sveta. Uspeh pojedinca u drustvu se moze tretirati samo kao licna stvar, i onda stotine hiljada uspesnih ljudi iz Srbije zivi svoje licne sudbine sirom sveta, jer domovinu bas briga za njih. Za razvoj bilo kog drustva svaka pojedinacna sudbina i doprinos su neophodni, sto kvalitetniji, trebao bi da su neophodniji. Kakao to nije slucaj, onda tii ljudi doprinose razvoju mnogih drustava sirom sveta gde je njihova vrednost prepoznata. I to ne bi bilo lose, kada bi podjednaka snaga ostala kod kuce, ali nije. I to je rezultat opsteg stanja svesti u celom drustvu, razni nivoi vlasti i njihovo delanje su samo rezultat preovladjujuceg opsteg stava. O tome govori i broj komentara na ovu vest. To me je i podstaklo da posaljem komentar.

Boris

pre 11 godina

@Recko - svako danas ima priliku da lupa po tastaturi kao Maksim po diviziji. "Deca rodjena sa darom, a sportisti rade"?! Pa ti stvarno mislis da ova deca ne sede i ne vezbaju fiziku, uce teoriju i praksu, verovatno svakog dana?! I to kao dodatnu nastavnu aktivnost! Da oni mogu SAMO fiziku da rade po ceo dan, ko sto sportista moze po ceo dan da sutira loptu i da trci, mogli bi samo bolji da budu nego sto su to sada.

Ako nista drugo, dovoljan razlog da se ovakvu decu promovise vise od, npr. fudbalera, je taj sto je Srbiji danas daleko vise potrebno inteligencije nego glupih balvana koji pljuju, simuliraju, prete sudijama, setaju sponzoruse, ... (svaka cast naravno svim pristojnim sportistima!)

bezimena

pre 11 godina

Medalje su ovde nagrada za LIČNI trud i rad, ne postoji uspeh ni države, ni gradjana!

p.s.Krajnje nesuvislo je komentarisati sopstvenu izmišljotinu...

svsn

pre 11 godina

@ recko
a sto mislis da se ni oni nisu odricali? iza njih su sati.i sati napornog vezbanja zadataka. Sto? Da l' nisu mogli da to vreme utrose da negde izadju sa drustvom, igraju igice na PC-u, bleju na FB... Dzabe talenat ako se rezvija i uvezbava. Naucnici su ti koji menjaju svet iz korena. Ajde nabroj mi jednog sportistu koji je postiigao koliko i Nikola Tesla, Einstein, Milutin Milankovic. Mnogo je teze resiti neki kompleksni matematicki/fizicki problem/zadatak, koji i 10 puta da procitas ne bi razumeo, nego da juris i sutiras loptu 1,5h.
Treba se ponositi ovom decom!

TonLnd

pre 11 godina

Fenomenalno! Samo nek se stvori tradicija ovakvih dostignuca i pobednicki duh i sledeci put ce biti cak bolje! Osvrnite se oko sebe i pohvalite ljude koji pokusavaju nesto da postignu. Tada reci podrske najvise znace, lako je hvaliti kad su rezultati vec vidljivi.

Pera

pre 11 godina

Na osnovu nekih komentara moze se zakljuciti da su se neki odricali skole!!! Jadna li je nasa zemlja. A mladim fizicarima svaka cast i samo tako neka nastave.

Fizicar

pre 11 godina

Poredjena sa sportistima su neumesna zato sto je bilo koja medalja ili samo ucestvovanje na medjunarodnoj olimpijadi iz bilo koje oblasti nauke, zapravo mnogo mnogo znacajnije i vece nego zlatna medalja u bilo kom sportu. Sport je kao i muzika sporedna stvar, nije glavna, sluzi samo za zabavu a ne za napredak drustva.
Naravno nije tacno da se sportisti ne radjaju za darom za sport,svako ko je uspesan mora imati talenat i mora mnogo da radi, minimalno 10-tak sati na dan> To vazi i za fizicare i za sportiste, samo se prva stvar radi misicima a druga mozgom.
Sportska takmicenja se takodje odrzavaju svake godine, tenista svake nedelje/svake druge nedelje. Covek ko je bio prvi na svetu zna da nije bitno koliko je dugo bio prvi. Nedelju dana godinu dana ili cetiri godine on je svetski prvak.

boban,nis

pre 11 godina

Matematicari osvoje sva moguca odlicja,fizicari takodje,gde god se pojavimo pokupimo medalje,potomci smo najveceg genija koji je ikada ziveo na kugli zemaljskoj,a opet nam ne ide.
U cemu je problem?

PPeca@SER

pre 11 godina

Pre svega da cestitam deci, a i nastavnicima... matemaicarima, fizicarima... Siguran sam da su se njihovi nastavnici svojski trudili da ih pripreme, ovo je nagrada i za njihov trud.
Secam se svojih nastavnickih dana, i primedbi "starijih kolega" da ne treba toliko da radim sa decom, ne treba njima toliko znanje... a i razlikuju se od dece koju uce drugi nastavnici... Najvaznije je bilo napisati "Pripremu za cas", to inspekcija prvo gleda... I dali mi uzorak od nastavnika istorije... Ja napisao za cas matematike, pod stavkom ciljevi nastave "Razvijanje bratstva i jedinstva".
Takve gluposti su jedan od najvecih razloga zbog kojih sam napustio prosvetu posle 14 godina.
Sreca te je Ministar prosvete u prosloj Vladi neko drugi u odnosu na Ministra prosvete u novoj vladi, zar ne? Ovaj, novi, bice bolji, a stara Vlada ce ga "pljuvati".
U prosveti - nikad napretka, koliko god se nasa deca trudila.

Recko

pre 11 godina

Sad će poređenja sa sportistima, neko će sigurno i pitati zašto im se ne organizuje doček kod skupštine. Ta poređenja su malo neumesna. Prvo, sportska olimpijada je na svake 4 godina a ove naučne svake godine. Pa mali Fon Burg ima manje godina nego medalja. Smešno. Drugo, ta deca su rođena sa darom za fiziku, a sportisti su se odricali života da bi došli do medalje.
Pored iznesenih argumenata, očigledno je čiji je uspeh veći. Deci svaka čast, ali ne pravite od njih idole, imaju još da rade...

Boris

pre 11 godina

@Recko - svako danas ima priliku da lupa po tastaturi kao Maksim po diviziji. "Deca rodjena sa darom, a sportisti rade"?! Pa ti stvarno mislis da ova deca ne sede i ne vezbaju fiziku, uce teoriju i praksu, verovatno svakog dana?! I to kao dodatnu nastavnu aktivnost! Da oni mogu SAMO fiziku da rade po ceo dan, ko sto sportista moze po ceo dan da sutira loptu i da trci, mogli bi samo bolji da budu nego sto su to sada.

Ako nista drugo, dovoljan razlog da se ovakvu decu promovise vise od, npr. fudbalera, je taj sto je Srbiji danas daleko vise potrebno inteligencije nego glupih balvana koji pljuju, simuliraju, prete sudijama, setaju sponzoruse, ... (svaka cast naravno svim pristojnim sportistima!)

Fizicar

pre 11 godina

Poredjena sa sportistima su neumesna zato sto je bilo koja medalja ili samo ucestvovanje na medjunarodnoj olimpijadi iz bilo koje oblasti nauke, zapravo mnogo mnogo znacajnije i vece nego zlatna medalja u bilo kom sportu. Sport je kao i muzika sporedna stvar, nije glavna, sluzi samo za zabavu a ne za napredak drustva.
Naravno nije tacno da se sportisti ne radjaju za darom za sport,svako ko je uspesan mora imati talenat i mora mnogo da radi, minimalno 10-tak sati na dan> To vazi i za fizicare i za sportiste, samo se prva stvar radi misicima a druga mozgom.
Sportska takmicenja se takodje odrzavaju svake godine, tenista svake nedelje/svake druge nedelje. Covek ko je bio prvi na svetu zna da nije bitno koliko je dugo bio prvi. Nedelju dana godinu dana ili cetiri godine on je svetski prvak.

svsn

pre 11 godina

@ recko
a sto mislis da se ni oni nisu odricali? iza njih su sati.i sati napornog vezbanja zadataka. Sto? Da l' nisu mogli da to vreme utrose da negde izadju sa drustvom, igraju igice na PC-u, bleju na FB... Dzabe talenat ako se rezvija i uvezbava. Naucnici su ti koji menjaju svet iz korena. Ajde nabroj mi jednog sportistu koji je postiigao koliko i Nikola Tesla, Einstein, Milutin Milankovic. Mnogo je teze resiti neki kompleksni matematicki/fizicki problem/zadatak, koji i 10 puta da procitas ne bi razumeo, nego da juris i sutiras loptu 1,5h.
Treba se ponositi ovom decom!

boban,nis

pre 11 godina

Matematicari osvoje sva moguca odlicja,fizicari takodje,gde god se pojavimo pokupimo medalje,potomci smo najveceg genija koji je ikada ziveo na kugli zemaljskoj,a opet nam ne ide.
U cemu je problem?

TonLnd

pre 11 godina

Fenomenalno! Samo nek se stvori tradicija ovakvih dostignuca i pobednicki duh i sledeci put ce biti cak bolje! Osvrnite se oko sebe i pohvalite ljude koji pokusavaju nesto da postignu. Tada reci podrske najvise znace, lako je hvaliti kad su rezultati vec vidljivi.

Turbo tetka Mira

pre 11 godina

Ponosna sam i srecna sto su nasa deca uspesna! Iz ovog uspeha stoji ne samo talenat, vec i veliki rad, rad... i samoodricanje. Bila sam u zivotu i sportista i uspesan student. Tesko je trcati sa loptom, ali je jos teze sedeti, sedeti...uciti, uciti... i da ti pri tome to znanje ostaje u glavi. Uz to da se pored ucenja ostalih predmeta, spremas i za takmicenja, pa jos svetska! To treba postovati! Posebno sam ponosna na Tamaaru koju znam od njene osme godine i bila sam svedok, da je pored njenog talenta,neosporna njena marljivost, upornost i veoma veliko odricanje.
Draga deco, cestitam vam ovaj veliki uspeh i zelim da vase zvezde jos vise i jace sijaju. SRECNO!

Pera

pre 11 godina

Na osnovu nekih komentara moze se zakljuciti da su se neki odricali skole!!! Jadna li je nasa zemlja. A mladim fizicarima svaka cast i samo tako neka nastave.

prof psi

pre 11 godina

Čestitke ovim mladim ljudima. Od njih poznajem samo Milana Kornjaču, ali ne sumnjam da su i ostali jednako blistavi kao i on. On je jedan onih za koje će njegovi profesori govoriti (ili to već čine kao ja sad) da su bili njegovi nastavnici. Ako poneko od nas zasluži da on kaže da je od nas učio, to će biti najveća moguća pedagoška satisfakcija.
Bravo za celu ekipu. Najbolji ste.

Ponocni Jahac

pre 11 godina

Pa ja moram da prokomentarisem ovaj biser
@Recko
Ti si covece upravo napisao da je smesno sto se takmicenja u znanju odrzavaju svake a ne svake 4 godine? A period srednje skole tokom kojeg se ucenici takmice je isto 4 god sto bi, da ti olaksam racunicu, znacilo da svako sme da se takmici samo jednom. Pritom iz ovoga izdvajam Fon Burga kome nije smetalo da se takmici jos od 7. razreda sa ljudima koji su tada bili 4. srednje. Pa jel se sportisti takmice samo jednom ili idu jedne god na Olimpijadu, sledece je Svetsko prvenstvo pa Evorsko i tako ukrug sve..a ovo da samo sa talentom mozes da ucinis ovakav uspeh...ne zelim da se spustam na taj nivo i ostacu u ubedjenju da si se zezao.
Pozdrav

profesor

pre 11 godina

Imao sam to zadovoljstvo da kao asistent na PMF predajem hemiju jednom od nagradjenih ucenika, konkretno Jovanu Blanusi, u srednjoj skoli kao i ostalim ucenicima nadarenih odeljenja Jovine gimnazije i mogu samo da kazem da treba da smo ponosni na svu ovu nasu decu i njihove uspehe. Kada biste sam znali koliko su ti mladi ljudi posebni, pametni i vredni, koliko su zreli i zaintersovani za rad, a opet, koliko su "obicni" i jednostavni, pozeleli biste da im predajete zauvek. Oni su zaista nesto najvrednije sto ova drzava ima i svako ulaganje u njih se visestruko isplati. Momci, svaka vam cast, svaku medalju i pohvalu ste i vise nego zasluzili jer znam koliko ste truda ulozili i koliko se nedovoljno radi sa vama(koliko god neupuceni pisali suprotno), a tebi Jovane, puno srece i uspeha u daljem radu zeli profa M.

PPeca@SER

pre 11 godina

Pre svega da cestitam deci, a i nastavnicima... matemaicarima, fizicarima... Siguran sam da su se njihovi nastavnici svojski trudili da ih pripreme, ovo je nagrada i za njihov trud.
Secam se svojih nastavnickih dana, i primedbi "starijih kolega" da ne treba toliko da radim sa decom, ne treba njima toliko znanje... a i razlikuju se od dece koju uce drugi nastavnici... Najvaznije je bilo napisati "Pripremu za cas", to inspekcija prvo gleda... I dali mi uzorak od nastavnika istorije... Ja napisao za cas matematike, pod stavkom ciljevi nastave "Razvijanje bratstva i jedinstva".
Takve gluposti su jedan od najvecih razloga zbog kojih sam napustio prosvetu posle 14 godina.
Sreca te je Ministar prosvete u prosloj Vladi neko drugi u odnosu na Ministra prosvete u novoj vladi, zar ne? Ovaj, novi, bice bolji, a stara Vlada ce ga "pljuvati".
U prosveti - nikad napretka, koliko god se nasa deca trudila.

bezimena

pre 11 godina

Medalje su ovde nagrada za LIČNI trud i rad, ne postoji uspeh ni države, ni gradjana!

p.s.Krajnje nesuvislo je komentarisati sopstvenu izmišljotinu...

profesor

pre 11 godina

Pa problem je što je Burg dobio jednu od pedeset zlatnih medalja koliko ih dodeljeno na matematičkoj olimpijati, ispred njega je Amerikanac. Problem je što Nemačka, SAD, Engleska, Šajcarska...nemaju Matematičku gimnaziju, nego su to đaci sa kojima se dodatno radi u običnim gimnazijama koje pohađaju. Tako je i za fizičarima.Idite na sajtove i pogledajte koliko je medalja podeljeno. Nemojmo preuveličavati stvari. Naši su zaista sjajna deca ali drugi su bolji.Mislite o tome.

mata.

pre 11 godina

@Pera
Opet namerno omalovažavanje! Kažeš 7. a dečko deli 4. mesto sa još troje sa isto bodova. Toliko zlonamenosti je neshvatljivo. Nabrojane zemlje imaju po bar deset puta više stanovnika, izuzev Rumunije(četiri puta), koja tradicionalno posebno priprema svoju ekipu. Inače, i 50. mesto je fenomenalno, i zahteva mnogo više znanja, nego da, kako ti kažeš da se "provuce i nesto nauci".

Elizabet Paunovic

pre 11 godina

Bravo za nase mlade. Ovakve vesti daju nadu u buducnost, ali toj deci treba podrska zvanicnih institucija. Cela generacija talentovanih mladih muzicara Muzicke skole " Stevan Mokranjac" koja je maturirala 2002. u inostranstvu je i sa uspesnim karijerama sirom sveta. Uspeh pojedinca u drustvu se moze tretirati samo kao licna stvar, i onda stotine hiljada uspesnih ljudi iz Srbije zivi svoje licne sudbine sirom sveta, jer domovinu bas briga za njih. Za razvoj bilo kog drustva svaka pojedinacna sudbina i doprinos su neophodni, sto kvalitetniji, trebao bi da su neophodniji. Kakao to nije slucaj, onda tii ljudi doprinose razvoju mnogih drustava sirom sveta gde je njihova vrednost prepoznata. I to ne bi bilo lose, kada bi podjednaka snaga ostala kod kuce, ali nije. I to je rezultat opsteg stanja svesti u celom drustvu, razni nivoi vlasti i njihovo delanje su samo rezultat preovladjujuceg opsteg stava. O tome govori i broj komentara na ovu vest. To me je i podstaklo da posaljem komentar.

Pera

pre 11 godina

Nasi matematicari i fizicari su super ali da li moze bez preuvelicavanja.

Rezultati ekipno po zemljama: http://www.imo-official.org/year_country_r.aspx?year=2012
Srbija je zauzela 15. mesto pre nas su: Juzna Koreja (1.mesto), Kina, Amerika, Rusija, Kanada, Tajland, Singapur, Iran, Vijetnam, Rumunija, Indija, Severna Koreja,Turska, Tajvan i 15. mesto je nase Srbija.
Rezultati po takmicarima: http://www.imo-official.org/year_individual_r.aspx?year=2012
Teodor je osvojio zlatnu medalju i 7. mesto.

Rezultati govora da se i pored ocajnog obraznovnog sistema neko se provuce i nesto nauci.

Jos jedan profesor

pre 11 godina

"Nabrojane zemlje imaju po bar deset puta više stanovnika, izuzev Rumunije(četiri puta), koja tradicionalno posebno priprema svoju ekipu."

Da, sto objasnjava i zasto je Teodor prvi na listi "Hall of Fame". On je jedini ucestvovao 6 puta sto mu u zivotu ne bi uspelo da je Kinez ili Rus.

Obrenovic

pre 11 godina

Naravno, u kontekstu ove vesti i one o mladim matematicarima, potpuno ispod zita je prosla sad vec definitivna namera nove vladajuce oligarhije da ukine ministarstvo za nauku (i tehnologiju). Ali vazno je da za stvari u kojima nemamo bas nikakve rezultate postoje ministarstva...

logika

pre 11 godina

Ne mozete ni zamisliti koliko mi je drago da su mediji poceli objavljivati uspehe nase dece na ovim poljima. Ne potcenjujem ni uspehe u sportu ali ovo je uspeh nase pameti. Mozda su ovo i poslednji izdanci dece u oblastima gde treba upotrebiti mozak, logiku... Zasto ovo kazem? Ko pogleda nase nove planove i ono sto nam se sprema , naime fizika , hemija , biologija (matematika se relativno drzi ali i nju smanjuju)se bukvalno ukidaju u mnogim smerovima. U strucnim skolama ce uciti da rade jedno te isto a razvoj , logicno zakljucivanje ako se pojavi nova masina, inovacije je svedeno na minimum. Kroz prirodne nauke se uci sposobnost prilagodjavanja i medjusobne zavisnosti koju nas novi "revolucionarni????" sistem dovodi do dna. Jos jednom cestitke pametnoj deci.

Ana

pre 11 godina

Super, s obzirom na to da je po gimnazijama najniži prosek iz predmeta - fizika :))
Ovoj deci to očigledno ide samo od sebe.
A profesor je u pravu - iznenadila sam se kad sam čitala malo druge novine (hvala internetu!) i videla da je ovaj učenik Matematičke gimnazije jedan od MNOGO njih sa zlatnom medaljom...

mata

pre 11 godina

@profesore
Pa vi ste poslednji koji bi smeli da umanjuje značaj postignuća učenika! Mogu misliti kako je vašim đacima, koliko podsticajno okruženje imaju.
Da se razumemo, Teodor jeste jedan od 50-ak nagrađenih zlatnom medaljom, ali samo troje je imalo više bodova od njega, i jedini je od prvih desetak da nije kineskog porekla - koje to nemačke, američke i ostale takmičare pominjete? I to da su ostali "obični redovni" učenici, nije tačno, veoma ste neobavešteni! Sa mnogima se vežba samo matematika po celu godinu, u posebnim uslovima, nema štrebanja geografije i sl. Dakle posebno se spremaju isključivo za matematička takmičenja. Time je uspeh naše dece još veći, uprkos profesorima poput vas.
Naslućujem da našim mladim takmičarima iz fizike nedostaju uslovi za eksperimentalni rad, pa bi bili još bolje plasirani, možda kao što su matematičari. I još nešto: u zdravom telu zdrav duh, i sport je veoma važan.

profesor

pre 11 godina

E, pa kolega, profesore, sram te bilo za sve pare! Jedanput godišnje objavi se vest da su naša deca osvojila medalje na olimpijadama znanja, slikaju ih kod predsednika, bude pet priloga od po pet minuta u dva dana na televiziji, stoji vest na sajtu pet dana i sto komentatora vesti im kaže „Bravo deco, vi ste naš ponos“ i još sto „Bežite odavde!“, a onda godinu dana radimo na ostvarenju ove druge poruke i to u tišini. Tvoj komentar na sve to je: „Ne preterujte!“Uz budalaste komentare, nisu samo oni i drugi su, da je Kinez ne bi učestvovao šest puta, rođeni su talentovani (!) i slično. Jesu i drugi su. Pa šta?! I drugi su poleteli na Mesec, dobijaju Nobelove nagrade, imaju prosečne plate od nekoliko hiljada evra, pola stanovništa ima diplome fakulteta, imaju savršenu zdravstvenu zaštitu, programe edukacije za seniore, malu stopu nezaposlenosti, zaštićena ljudska i građanska prava, penzije od kojih može da se živi. Imamo li mi? Nemamo. Da li drugi imaju polugole narikače bez završene škole koje se satima na nacionalnim frekvencama razmeću svojim cipelama od nekoliko prosečnih plata i akademicima drže banku? Nemaju, ali mi imamo. Drugi imaju medalje na olimpijadama znanja. A da li mi imamo? Imamo. I zato hiljadu puta BRAVO deco!

Recko

pre 11 godina

Sad će poređenja sa sportistima, neko će sigurno i pitati zašto im se ne organizuje doček kod skupštine. Ta poređenja su malo neumesna. Prvo, sportska olimpijada je na svake 4 godina a ove naučne svake godine. Pa mali Fon Burg ima manje godina nego medalja. Smešno. Drugo, ta deca su rođena sa darom za fiziku, a sportisti su se odricali života da bi došli do medalje.
Pored iznesenih argumenata, očigledno je čiji je uspeh veći. Deci svaka čast, ali ne pravite od njih idole, imaju još da rade...

Zoso

pre 11 godina

Ostavite to po strani svaka cast deci ali pogledajte kako nam ne skolstvo i univerziteti rangirani,znanje nase dece i evropske e to popravite. Znanje nasih sestaka na nivou drugog razreda njihovih skola.

@mata

pre 11 godina

"Da se razumemo, Teodor jeste jedan od 50-ak nagrađenih zlatnom medaljom, ali samo troje je imalo više bodova od njega"

Troje je imalo vise poena od njega i jos troje je imalo isto koliko i on. Teodor deli od 4-7 mesta, ni manje ni vise od toga. Pored tolikih tekstova o Teodoru i olimpijadu tu elementarnu cinjenicu covek nema gde da procita.

još jedna profesorica

pre 11 godina

Profesori,profesori,kakvi su vam komentari,pomislila sam da radite sa ekstra talentovanom i ekstra vrednom decom.Nažalost,to nije istina.Ili vi niste profesori,ili u školi ništa ne radite pa vam se može da potcenjujete tuđi talenet,rad i uspeh.Koliko ja znam,medalje na takmičenjima se dodeljuju za broj bodova u određenom intervalu,pa je moguće da više učenika sa različitim brojem bodova dobije istu medalju. i to ne umanjuje njen sjaj.Čestitam mladim učenicima na pokazanom uspehu,iz matematike,fizike,hemije,...Mislim da je to pre svega njihov uspeh (koliko vidim,đaci se ne baš ne grabe previše da učestvuju na takmičenjima).

Ivan Petrovic

pre 11 godina

Ova vest je netacna i neproverena. Na sajtu Olimpijade www.ipho2012.ee se vidi da se tek u nedelju popodne zavrsavaju zalbe, a u ponedeljak proglasenje pobednika. Zato je nemoguce da se u nedelju u 10:54 znaju konacni rezultati. Novinari bi morali da provere vest pre nego sto je objave. Molim B92 da ovu vest povuce pre nego sto budu objavljeni ZVANICNI rezultati. Dok se vodje nase ekipe bore da nasim ucenicima na zalbama povecaju broj poena, neko ko sedi u fotelji salje saopstenja i preuzima sve zasluge na sebe.

Mare

pre 11 godina

E upravo oni treba da predstavljaju primere nasoj deci i da sutra budu elita Srbije u pravom smislu te reci,znaci dobri matematicari,fizicari,umetnici,sportisti i tako dalje a ne razne starlete,polugole pevaljke,bizMismeni,tajkuni i drugi paraziti ovog drustva.

Jovan Pavlovic

pre 11 godina

@Ivan Petrovic
Vest je tacna i potvrdjena. Upravo su vodje ekipe javile ove lepe vesti. Usaglasavanje rezultata nece promeniti osvojene medalje. Istina je da ce proglasenje pobednika biti sutra, ali da li se vest o pobedi Novaka Djokovica na nekom turniru objavljuje kada on pobedi u finalu ili kad dobije pobednicki pehar? U svakom slucaju, sve cestitke mladim fizicarima.

Jovan Pavlovic

pre 11 godina

@Ivan Petrovic
Sta ce se desiti ako se potvrdi da je vest o medaljama tacna? Inace, vodje ekipe i ucenici su javili svima koji su bili zainteresovani i hteli da cuju kako su deca prosla.

Ivan Petrovic

pre 11 godina

"Vest je tacna i potvrdjena. Upravo su vodje ekipe javile ove lepe vesti. Usaglasavanje rezultata nece promeniti osvojene medalje. Istina je da ce proglasenje pobednika biti sutra, ali da li se vest o pobedi Novaka Djokovica na nekom turniru objavljuje kada on pobedi u finalu ili kad dobije pobednicki pehar? U svakom slucaju, sve cestitke mladim fizicarima.
(Jovan Pavlovic, 22. jul 2012 15:28)"

@Jovan Pavlovic:
Kome su i kada vodje ekipe javile ovu vest? Javili su samo preliminarne rezultate i njihovu procenu koje ce medalje nasi ucenici osvojiti. Uostalom, pogledajte program olimpijade za vodje ekipe na http://www.ipho2012.ee/leaders/. U nedelju od 17:00-19:00 je sastanak Medjunarodnog zirija na kome se odredjuju granice za medalje i utvrdjuje konacan broj poena svakog ucenika. Sto se tice Novaka Djokovica, vest o pobedi Novaka Djokovica se objavljuje tek onda kad osvoji poslednji poen, a ne u trenutku kad ubedljivo vodi. Drustvo fizicara koje veoma azurno objavljuje sve vesti na sajtu http://takmicenja.dfs.rs naravno da nije nista objavilo, jer rezultati jos nisu utvrdjeni. Ovde se radi o krajnjem neprofesionalizmu novinara koji ne zele da se potrude ni da provere vest koju objavljuju iako to mogu da urade sa 2-3 klika misem.

Ivan Petrovic

pre 11 godina

@Jovan Pavlovic
To sto su ucenici i vodje ekipe javili svojim prijateljima rezultate pre zalbi, ne znaci da medijske kuce sa nacionalnom frekvencom to mogu da objavljuju. Zvanicni rezultati nakon zalbi su objavljeni tek u nedelju u 7 uvece, a malo je nedostajalo da nakon zalbi jedan nas ucenik osvoji srebrnu, a ne bronzanu medalju. Da se to desilo, onakvo objavljivanje neproverenih informacija bi nanelo veliku stetu tom uceniku. Inace, veoma je uobicajeno da se nakon zalbi na medjunarodnim olimpijadama iz nauke rezultati znacajno promene. Naime, ucenici rade zadatke na maternjem jeziku, a medjunarodna komisija koja to pregleda gleda samo formule i ne razume tekst koji su ucenici napisali, pa cesto moze da dodje do previda. Zato medjunarodna komisija usaglasava poene sa vodjama nase ekipe.

Recko

pre 11 godina

Sad će poređenja sa sportistima, neko će sigurno i pitati zašto im se ne organizuje doček kod skupštine. Ta poređenja su malo neumesna. Prvo, sportska olimpijada je na svake 4 godina a ove naučne svake godine. Pa mali Fon Burg ima manje godina nego medalja. Smešno. Drugo, ta deca su rođena sa darom za fiziku, a sportisti su se odricali života da bi došli do medalje.
Pored iznesenih argumenata, očigledno je čiji je uspeh veći. Deci svaka čast, ali ne pravite od njih idole, imaju još da rade...

profesor

pre 11 godina

Pa problem je što je Burg dobio jednu od pedeset zlatnih medalja koliko ih dodeljeno na matematičkoj olimpijati, ispred njega je Amerikanac. Problem je što Nemačka, SAD, Engleska, Šajcarska...nemaju Matematičku gimnaziju, nego su to đaci sa kojima se dodatno radi u običnim gimnazijama koje pohađaju. Tako je i za fizičarima.Idite na sajtove i pogledajte koliko je medalja podeljeno. Nemojmo preuveličavati stvari. Naši su zaista sjajna deca ali drugi su bolji.Mislite o tome.

Zoso

pre 11 godina

Ostavite to po strani svaka cast deci ali pogledajte kako nam ne skolstvo i univerziteti rangirani,znanje nase dece i evropske e to popravite. Znanje nasih sestaka na nivou drugog razreda njihovih skola.

boban,nis

pre 11 godina

Matematicari osvoje sva moguca odlicja,fizicari takodje,gde god se pojavimo pokupimo medalje,potomci smo najveceg genija koji je ikada ziveo na kugli zemaljskoj,a opet nam ne ide.
U cemu je problem?

Fizicar

pre 11 godina

Poredjena sa sportistima su neumesna zato sto je bilo koja medalja ili samo ucestvovanje na medjunarodnoj olimpijadi iz bilo koje oblasti nauke, zapravo mnogo mnogo znacajnije i vece nego zlatna medalja u bilo kom sportu. Sport je kao i muzika sporedna stvar, nije glavna, sluzi samo za zabavu a ne za napredak drustva.
Naravno nije tacno da se sportisti ne radjaju za darom za sport,svako ko je uspesan mora imati talenat i mora mnogo da radi, minimalno 10-tak sati na dan> To vazi i za fizicare i za sportiste, samo se prva stvar radi misicima a druga mozgom.
Sportska takmicenja se takodje odrzavaju svake godine, tenista svake nedelje/svake druge nedelje. Covek ko je bio prvi na svetu zna da nije bitno koliko je dugo bio prvi. Nedelju dana godinu dana ili cetiri godine on je svetski prvak.

bezimena

pre 11 godina

Medalje su ovde nagrada za LIČNI trud i rad, ne postoji uspeh ni države, ni gradjana!

p.s.Krajnje nesuvislo je komentarisati sopstvenu izmišljotinu...

Pera

pre 11 godina

Nasi matematicari i fizicari su super ali da li moze bez preuvelicavanja.

Rezultati ekipno po zemljama: http://www.imo-official.org/year_country_r.aspx?year=2012
Srbija je zauzela 15. mesto pre nas su: Juzna Koreja (1.mesto), Kina, Amerika, Rusija, Kanada, Tajland, Singapur, Iran, Vijetnam, Rumunija, Indija, Severna Koreja,Turska, Tajvan i 15. mesto je nase Srbija.
Rezultati po takmicarima: http://www.imo-official.org/year_individual_r.aspx?year=2012
Teodor je osvojio zlatnu medalju i 7. mesto.

Rezultati govora da se i pored ocajnog obraznovnog sistema neko se provuce i nesto nauci.

Boris

pre 11 godina

@Recko - svako danas ima priliku da lupa po tastaturi kao Maksim po diviziji. "Deca rodjena sa darom, a sportisti rade"?! Pa ti stvarno mislis da ova deca ne sede i ne vezbaju fiziku, uce teoriju i praksu, verovatno svakog dana?! I to kao dodatnu nastavnu aktivnost! Da oni mogu SAMO fiziku da rade po ceo dan, ko sto sportista moze po ceo dan da sutira loptu i da trci, mogli bi samo bolji da budu nego sto su to sada.

Ako nista drugo, dovoljan razlog da se ovakvu decu promovise vise od, npr. fudbalera, je taj sto je Srbiji danas daleko vise potrebno inteligencije nego glupih balvana koji pljuju, simuliraju, prete sudijama, setaju sponzoruse, ... (svaka cast naravno svim pristojnim sportistima!)

Jovan Pavlovic

pre 11 godina

@Ivan Petrovic
Vest je tacna i potvrdjena. Upravo su vodje ekipe javile ove lepe vesti. Usaglasavanje rezultata nece promeniti osvojene medalje. Istina je da ce proglasenje pobednika biti sutra, ali da li se vest o pobedi Novaka Djokovica na nekom turniru objavljuje kada on pobedi u finalu ili kad dobije pobednicki pehar? U svakom slucaju, sve cestitke mladim fizicarima.

Ivan Petrovic

pre 11 godina

"Vest je tacna i potvrdjena. Upravo su vodje ekipe javile ove lepe vesti. Usaglasavanje rezultata nece promeniti osvojene medalje. Istina je da ce proglasenje pobednika biti sutra, ali da li se vest o pobedi Novaka Djokovica na nekom turniru objavljuje kada on pobedi u finalu ili kad dobije pobednicki pehar? U svakom slucaju, sve cestitke mladim fizicarima.
(Jovan Pavlovic, 22. jul 2012 15:28)"

@Jovan Pavlovic:
Kome su i kada vodje ekipe javile ovu vest? Javili su samo preliminarne rezultate i njihovu procenu koje ce medalje nasi ucenici osvojiti. Uostalom, pogledajte program olimpijade za vodje ekipe na http://www.ipho2012.ee/leaders/. U nedelju od 17:00-19:00 je sastanak Medjunarodnog zirija na kome se odredjuju granice za medalje i utvrdjuje konacan broj poena svakog ucenika. Sto se tice Novaka Djokovica, vest o pobedi Novaka Djokovica se objavljuje tek onda kad osvoji poslednji poen, a ne u trenutku kad ubedljivo vodi. Drustvo fizicara koje veoma azurno objavljuje sve vesti na sajtu http://takmicenja.dfs.rs naravno da nije nista objavilo, jer rezultati jos nisu utvrdjeni. Ovde se radi o krajnjem neprofesionalizmu novinara koji ne zele da se potrude ni da provere vest koju objavljuju iako to mogu da urade sa 2-3 klika misem.

TonLnd

pre 11 godina

Fenomenalno! Samo nek se stvori tradicija ovakvih dostignuca i pobednicki duh i sledeci put ce biti cak bolje! Osvrnite se oko sebe i pohvalite ljude koji pokusavaju nesto da postignu. Tada reci podrske najvise znace, lako je hvaliti kad su rezultati vec vidljivi.

Ivan Petrovic

pre 11 godina

Ova vest je netacna i neproverena. Na sajtu Olimpijade www.ipho2012.ee se vidi da se tek u nedelju popodne zavrsavaju zalbe, a u ponedeljak proglasenje pobednika. Zato je nemoguce da se u nedelju u 10:54 znaju konacni rezultati. Novinari bi morali da provere vest pre nego sto je objave. Molim B92 da ovu vest povuce pre nego sto budu objavljeni ZVANICNI rezultati. Dok se vodje nase ekipe bore da nasim ucenicima na zalbama povecaju broj poena, neko ko sedi u fotelji salje saopstenja i preuzima sve zasluge na sebe.

svsn

pre 11 godina

@ recko
a sto mislis da se ni oni nisu odricali? iza njih su sati.i sati napornog vezbanja zadataka. Sto? Da l' nisu mogli da to vreme utrose da negde izadju sa drustvom, igraju igice na PC-u, bleju na FB... Dzabe talenat ako se rezvija i uvezbava. Naucnici su ti koji menjaju svet iz korena. Ajde nabroj mi jednog sportistu koji je postiigao koliko i Nikola Tesla, Einstein, Milutin Milankovic. Mnogo je teze resiti neki kompleksni matematicki/fizicki problem/zadatak, koji i 10 puta da procitas ne bi razumeo, nego da juris i sutiras loptu 1,5h.
Treba se ponositi ovom decom!

logika

pre 11 godina

Ne mozete ni zamisliti koliko mi je drago da su mediji poceli objavljivati uspehe nase dece na ovim poljima. Ne potcenjujem ni uspehe u sportu ali ovo je uspeh nase pameti. Mozda su ovo i poslednji izdanci dece u oblastima gde treba upotrebiti mozak, logiku... Zasto ovo kazem? Ko pogleda nase nove planove i ono sto nam se sprema , naime fizika , hemija , biologija (matematika se relativno drzi ali i nju smanjuju)se bukvalno ukidaju u mnogim smerovima. U strucnim skolama ce uciti da rade jedno te isto a razvoj , logicno zakljucivanje ako se pojavi nova masina, inovacije je svedeno na minimum. Kroz prirodne nauke se uci sposobnost prilagodjavanja i medjusobne zavisnosti koju nas novi "revolucionarni????" sistem dovodi do dna. Jos jednom cestitke pametnoj deci.

mata.

pre 11 godina

@Pera
Opet namerno omalovažavanje! Kažeš 7. a dečko deli 4. mesto sa još troje sa isto bodova. Toliko zlonamenosti je neshvatljivo. Nabrojane zemlje imaju po bar deset puta više stanovnika, izuzev Rumunije(četiri puta), koja tradicionalno posebno priprema svoju ekipu. Inače, i 50. mesto je fenomenalno, i zahteva mnogo više znanja, nego da, kako ti kažeš da se "provuce i nesto nauci".

@mata

pre 11 godina

"Da se razumemo, Teodor jeste jedan od 50-ak nagrađenih zlatnom medaljom, ali samo troje je imalo više bodova od njega"

Troje je imalo vise poena od njega i jos troje je imalo isto koliko i on. Teodor deli od 4-7 mesta, ni manje ni vise od toga. Pored tolikih tekstova o Teodoru i olimpijadu tu elementarnu cinjenicu covek nema gde da procita.

Mare

pre 11 godina

E upravo oni treba da predstavljaju primere nasoj deci i da sutra budu elita Srbije u pravom smislu te reci,znaci dobri matematicari,fizicari,umetnici,sportisti i tako dalje a ne razne starlete,polugole pevaljke,bizMismeni,tajkuni i drugi paraziti ovog drustva.

PPeca@SER

pre 11 godina

Pre svega da cestitam deci, a i nastavnicima... matemaicarima, fizicarima... Siguran sam da su se njihovi nastavnici svojski trudili da ih pripreme, ovo je nagrada i za njihov trud.
Secam se svojih nastavnickih dana, i primedbi "starijih kolega" da ne treba toliko da radim sa decom, ne treba njima toliko znanje... a i razlikuju se od dece koju uce drugi nastavnici... Najvaznije je bilo napisati "Pripremu za cas", to inspekcija prvo gleda... I dali mi uzorak od nastavnika istorije... Ja napisao za cas matematike, pod stavkom ciljevi nastave "Razvijanje bratstva i jedinstva".
Takve gluposti su jedan od najvecih razloga zbog kojih sam napustio prosvetu posle 14 godina.
Sreca te je Ministar prosvete u prosloj Vladi neko drugi u odnosu na Ministra prosvete u novoj vladi, zar ne? Ovaj, novi, bice bolji, a stara Vlada ce ga "pljuvati".
U prosveti - nikad napretka, koliko god se nasa deca trudila.

Elizabet Paunovic

pre 11 godina

Bravo za nase mlade. Ovakve vesti daju nadu u buducnost, ali toj deci treba podrska zvanicnih institucija. Cela generacija talentovanih mladih muzicara Muzicke skole " Stevan Mokranjac" koja je maturirala 2002. u inostranstvu je i sa uspesnim karijerama sirom sveta. Uspeh pojedinca u drustvu se moze tretirati samo kao licna stvar, i onda stotine hiljada uspesnih ljudi iz Srbije zivi svoje licne sudbine sirom sveta, jer domovinu bas briga za njih. Za razvoj bilo kog drustva svaka pojedinacna sudbina i doprinos su neophodni, sto kvalitetniji, trebao bi da su neophodniji. Kakao to nije slucaj, onda tii ljudi doprinose razvoju mnogih drustava sirom sveta gde je njihova vrednost prepoznata. I to ne bi bilo lose, kada bi podjednaka snaga ostala kod kuce, ali nije. I to je rezultat opsteg stanja svesti u celom drustvu, razni nivoi vlasti i njihovo delanje su samo rezultat preovladjujuceg opsteg stava. O tome govori i broj komentara na ovu vest. To me je i podstaklo da posaljem komentar.

Ponocni Jahac

pre 11 godina

Pa ja moram da prokomentarisem ovaj biser
@Recko
Ti si covece upravo napisao da je smesno sto se takmicenja u znanju odrzavaju svake a ne svake 4 godine? A period srednje skole tokom kojeg se ucenici takmice je isto 4 god sto bi, da ti olaksam racunicu, znacilo da svako sme da se takmici samo jednom. Pritom iz ovoga izdvajam Fon Burga kome nije smetalo da se takmici jos od 7. razreda sa ljudima koji su tada bili 4. srednje. Pa jel se sportisti takmice samo jednom ili idu jedne god na Olimpijadu, sledece je Svetsko prvenstvo pa Evorsko i tako ukrug sve..a ovo da samo sa talentom mozes da ucinis ovakav uspeh...ne zelim da se spustam na taj nivo i ostacu u ubedjenju da si se zezao.
Pozdrav

Ana

pre 11 godina

Super, s obzirom na to da je po gimnazijama najniži prosek iz predmeta - fizika :))
Ovoj deci to očigledno ide samo od sebe.
A profesor je u pravu - iznenadila sam se kad sam čitala malo druge novine (hvala internetu!) i videla da je ovaj učenik Matematičke gimnazije jedan od MNOGO njih sa zlatnom medaljom...

profesor

pre 11 godina

Imao sam to zadovoljstvo da kao asistent na PMF predajem hemiju jednom od nagradjenih ucenika, konkretno Jovanu Blanusi, u srednjoj skoli kao i ostalim ucenicima nadarenih odeljenja Jovine gimnazije i mogu samo da kazem da treba da smo ponosni na svu ovu nasu decu i njihove uspehe. Kada biste sam znali koliko su ti mladi ljudi posebni, pametni i vredni, koliko su zreli i zaintersovani za rad, a opet, koliko su "obicni" i jednostavni, pozeleli biste da im predajete zauvek. Oni su zaista nesto najvrednije sto ova drzava ima i svako ulaganje u njih se visestruko isplati. Momci, svaka vam cast, svaku medalju i pohvalu ste i vise nego zasluzili jer znam koliko ste truda ulozili i koliko se nedovoljno radi sa vama(koliko god neupuceni pisali suprotno), a tebi Jovane, puno srece i uspeha u daljem radu zeli profa M.

mata

pre 11 godina

@profesore
Pa vi ste poslednji koji bi smeli da umanjuje značaj postignuća učenika! Mogu misliti kako je vašim đacima, koliko podsticajno okruženje imaju.
Da se razumemo, Teodor jeste jedan od 50-ak nagrađenih zlatnom medaljom, ali samo troje je imalo više bodova od njega, i jedini je od prvih desetak da nije kineskog porekla - koje to nemačke, američke i ostale takmičare pominjete? I to da su ostali "obični redovni" učenici, nije tačno, veoma ste neobavešteni! Sa mnogima se vežba samo matematika po celu godinu, u posebnim uslovima, nema štrebanja geografije i sl. Dakle posebno se spremaju isključivo za matematička takmičenja. Time je uspeh naše dece još veći, uprkos profesorima poput vas.
Naslućujem da našim mladim takmičarima iz fizike nedostaju uslovi za eksperimentalni rad, pa bi bili još bolje plasirani, možda kao što su matematičari. I još nešto: u zdravom telu zdrav duh, i sport je veoma važan.

Obrenovic

pre 11 godina

Naravno, u kontekstu ove vesti i one o mladim matematicarima, potpuno ispod zita je prosla sad vec definitivna namera nove vladajuce oligarhije da ukine ministarstvo za nauku (i tehnologiju). Ali vazno je da za stvari u kojima nemamo bas nikakve rezultate postoje ministarstva...

još jedna profesorica

pre 11 godina

Profesori,profesori,kakvi su vam komentari,pomislila sam da radite sa ekstra talentovanom i ekstra vrednom decom.Nažalost,to nije istina.Ili vi niste profesori,ili u školi ništa ne radite pa vam se može da potcenjujete tuđi talenet,rad i uspeh.Koliko ja znam,medalje na takmičenjima se dodeljuju za broj bodova u određenom intervalu,pa je moguće da više učenika sa različitim brojem bodova dobije istu medalju. i to ne umanjuje njen sjaj.Čestitam mladim učenicima na pokazanom uspehu,iz matematike,fizike,hemije,...Mislim da je to pre svega njihov uspeh (koliko vidim,đaci se ne baš ne grabe previše da učestvuju na takmičenjima).

Jovan Pavlovic

pre 11 godina

@Ivan Petrovic
Sta ce se desiti ako se potvrdi da je vest o medaljama tacna? Inace, vodje ekipe i ucenici su javili svima koji su bili zainteresovani i hteli da cuju kako su deca prosla.

profesor

pre 11 godina

E, pa kolega, profesore, sram te bilo za sve pare! Jedanput godišnje objavi se vest da su naša deca osvojila medalje na olimpijadama znanja, slikaju ih kod predsednika, bude pet priloga od po pet minuta u dva dana na televiziji, stoji vest na sajtu pet dana i sto komentatora vesti im kaže „Bravo deco, vi ste naš ponos“ i još sto „Bežite odavde!“, a onda godinu dana radimo na ostvarenju ove druge poruke i to u tišini. Tvoj komentar na sve to je: „Ne preterujte!“Uz budalaste komentare, nisu samo oni i drugi su, da je Kinez ne bi učestvovao šest puta, rođeni su talentovani (!) i slično. Jesu i drugi su. Pa šta?! I drugi su poleteli na Mesec, dobijaju Nobelove nagrade, imaju prosečne plate od nekoliko hiljada evra, pola stanovništa ima diplome fakulteta, imaju savršenu zdravstvenu zaštitu, programe edukacije za seniore, malu stopu nezaposlenosti, zaštićena ljudska i građanska prava, penzije od kojih može da se živi. Imamo li mi? Nemamo. Da li drugi imaju polugole narikače bez završene škole koje se satima na nacionalnim frekvencama razmeću svojim cipelama od nekoliko prosečnih plata i akademicima drže banku? Nemaju, ali mi imamo. Drugi imaju medalje na olimpijadama znanja. A da li mi imamo? Imamo. I zato hiljadu puta BRAVO deco!

Pera

pre 11 godina

Na osnovu nekih komentara moze se zakljuciti da su se neki odricali skole!!! Jadna li je nasa zemlja. A mladim fizicarima svaka cast i samo tako neka nastave.

Turbo tetka Mira

pre 11 godina

Ponosna sam i srecna sto su nasa deca uspesna! Iz ovog uspeha stoji ne samo talenat, vec i veliki rad, rad... i samoodricanje. Bila sam u zivotu i sportista i uspesan student. Tesko je trcati sa loptom, ali je jos teze sedeti, sedeti...uciti, uciti... i da ti pri tome to znanje ostaje u glavi. Uz to da se pored ucenja ostalih predmeta, spremas i za takmicenja, pa jos svetska! To treba postovati! Posebno sam ponosna na Tamaaru koju znam od njene osme godine i bila sam svedok, da je pored njenog talenta,neosporna njena marljivost, upornost i veoma veliko odricanje.
Draga deco, cestitam vam ovaj veliki uspeh i zelim da vase zvezde jos vise i jace sijaju. SRECNO!

Jos jedan profesor

pre 11 godina

"Nabrojane zemlje imaju po bar deset puta više stanovnika, izuzev Rumunije(četiri puta), koja tradicionalno posebno priprema svoju ekipu."

Da, sto objasnjava i zasto je Teodor prvi na listi "Hall of Fame". On je jedini ucestvovao 6 puta sto mu u zivotu ne bi uspelo da je Kinez ili Rus.

prof psi

pre 11 godina

Čestitke ovim mladim ljudima. Od njih poznajem samo Milana Kornjaču, ali ne sumnjam da su i ostali jednako blistavi kao i on. On je jedan onih za koje će njegovi profesori govoriti (ili to već čine kao ja sad) da su bili njegovi nastavnici. Ako poneko od nas zasluži da on kaže da je od nas učio, to će biti najveća moguća pedagoška satisfakcija.
Bravo za celu ekipu. Najbolji ste.

Ivan Petrovic

pre 11 godina

@Jovan Pavlovic
To sto su ucenici i vodje ekipe javili svojim prijateljima rezultate pre zalbi, ne znaci da medijske kuce sa nacionalnom frekvencom to mogu da objavljuju. Zvanicni rezultati nakon zalbi su objavljeni tek u nedelju u 7 uvece, a malo je nedostajalo da nakon zalbi jedan nas ucenik osvoji srebrnu, a ne bronzanu medalju. Da se to desilo, onakvo objavljivanje neproverenih informacija bi nanelo veliku stetu tom uceniku. Inace, veoma je uobicajeno da se nakon zalbi na medjunarodnim olimpijadama iz nauke rezultati znacajno promene. Naime, ucenici rade zadatke na maternjem jeziku, a medjunarodna komisija koja to pregleda gleda samo formule i ne razume tekst koji su ucenici napisali, pa cesto moze da dodje do previda. Zato medjunarodna komisija usaglasava poene sa vodjama nase ekipe.