Utorak, 17.07.2012.

10:04

Njive idu u bescenje

Iako se ubrajaju među najkvalitetnije u Evropi, oranice u Srbiji prodaju se za male pare.

Izvor: Novosti

Njive idu u bescenje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

ljuba

pre 11 godina

Mislim da je dvadeset godina pogrešne politike dovoljan period da jedna nacija ostane bez privrede i svog obradivog zemljišta,tj trajni gubitak svoje teritrije.Siguran sam da ćemo kao nacija završiti u ova naša dva rezervata Beograd Novi Sad.Meni izadje ministar I Za jedan sat objasni da je glupost zadržati svoju dedovinu i da je sada in rasprodaja vekovne dedovine ,jer je on inovator toga u evropi jer to još niko nije uradio. ja sam siguran u našu propast a on u prosperitet, pa bih voleo za jedno deset godina da mu se izvinim ako doživim za ovaj tekst.

Da se ja pitam

pre 11 godina

Namera drzave nase kao podanika EU I NATO radi na tome da obezvredni sve sto iole imamo vrednog da bi oni kupovali posredstvom tajkuna ili sami I na kraju bogatili se na racun sirotinje kao radne snage, uvozili smece, da ga nama prodaju, a da izvoze sve najbolje iz nase prirode

POP

pre 11 godina

OK prazna i pusta su sela u Vojvodini kuća od 1000 do 5000 eura OK zemlja od 2000 do 10000 eura po hektaru.OK kriva je vlast, političari,tajkuni i ko zna koja strana sila. OK ali gde smo tu mi koji živimo u tatinoj kući od babine penzije i sa 40 godina, ženom i dvoje čekamo da nam neko nešto reši da nam pomogne, palimo se na priče o prvom biznisu i pomoći države od 160000dinara vezano za isti ALI NA SELO NEĆEMO jer boljr jr biti gladan u gradu nego biti na selu pa makar i sit

Anonimus

pre 11 godina

Ma to je sveukupno laz. Evo ja i moj prijatelj pokusavamo vec 6 meseci u komadu da kupimo 10-20 ha zemlje, i nigde nema ko da ponudi takvu parcelu. A zelimo da sadimo voce. ako ima neko kakvu ideju gde bi se zemlja mogla naci nek pise..

Светозар Милетић

pre 11 godina

Ма најбоље да продамо све! Нико није могао ратовима да нам отме земљу, а сад ће због наше проклетости за парама све да нас купи. Шеик има да и преименује Србију у Србистан...

klenga

pre 11 godina

cene su tržišne...ako zakoni tržišta igde rade,rade ovde...kada se otvorimo za strance potražnja će biti veća i cena će skočiti...stranci će doneti bolju tehniku,tehnologiju,višu produktivnost...zemlja će biti skuplja a hrana jeftinija...tržište će da odradi svoje...

Joca Briselac

pre 11 godina

Vecina mojih prijatelja iz Novog Sada koji imaju zemlju na selima a ne rade je ne zele da je prodaju dok Srbija ne udje u EU,jer ce tada cena skociti !!! Tako je bilo i u Sloveniji i u Hrvatskoj. Drugo cena u Backoj je 10 000 evra po hektaru a ne 8 000. Treca stvar po zakonu kad udjemo u EU treba da prodje 5 godina da bi mogli strancima da prodajemo.

NA VAMA JE DA ODLUCITE !!!

M.V.

pre 11 godina

Samo budale prodaju zemlju strancima. Bicemo roblje u sopstvenoj zemlji. Sad smo na pola puta do toga. Drzava ne stiti ni sebe ni narod. Sve se daje, za dzabe. Ko je uopste vodio pregovore, koji intelektualac. Pa mi ni nismo jos u EU, a oni bi da kupuju zemlju.

Simao

pre 11 godina

Morao sam da napišem moj komentar, kako bi videli da nada uvek postoji i da se upornost uvek isplati. Ja sam "gradsko" dete. Sa prijateljem sam zasadio 1.2ha maline sorta Polana(stalnorađajuća-do prvih mrazeva). Rusi su nam dali cenu od 175 din./kg. Pored maline uzgajam i lešnik. Trešnja je u planu. To je moja budućnost! Idem dalje! Savetovao bih svima koji nešto žele da krenu privatno, da to uvek bude voćarstvo. Gde zgodno mesto vidiš, tu voćku posadi!

Josimovic/NL

pre 11 godina

Zalosno!? Ali ovakva ruzna slika situacije u srbiji govori samo o nama i nasim " politicarima" Ja upravo i zivim u NL i znam koliko se ovde ceni zemlja, upravo su ponovo uzeli od mora oko 5000 fudbalskih terena(!?) i napravili investiciju koja ce da se isplati tek za oko 30god! A u srbiji, svake godine ista prica! Zemlja za djabe Suse i Poplave uvek na vreme, a narod depresivan i zivi u gradskim podrumima, a Mrkonjic pravi drumove , 1,5km godisnje!? Tipicno za mentalno poremecene osobe koje jednostavno nemogu da izadju iz zacaranog kruga svojih ogranicenih mentalnih mogucnosti! Nasi pretci su bar znali da zaigraju " Oj Dodole" pa da bar tako prizovu kisu, ovi nisu ni za to sposobni, verovatno samo zbunjeno gledaju u nebo!? Mozda bi neko trebao da se sazali i da im objasni neke stvari i promeni klime, neminovnoj potrebi za poboljsanje drenaznih sistema, investiranje u podzemne vode, kolektivno ( zadruzno) organizovanje sistemskog navodnjavanja i odvodnjavanja............!? Umesto da se svake godine razbacuju vrtoglavim sumama stete od poplava i susa, mozda bi mogle i da se sprece te stete investiranjem mnogo manjih suma u preventivu, a tako bi i cena zemljista porasla posto bi se i proizvodilo mnogo vise. A proizvelo bi se i nesto novo za srbiju, a to je BOGATI SELJAK! Pa da nemora ustav da se menja da bi nekakav nemac kupio srpsku zemlju neko bi domaci covek bio i Domacin i Vlasnik i Proizvodjac!

Lesa

pre 11 godina

Znaci za par godina stranci ce ponovo moci da kupuju zemlju. Al ce Albanci da pokupuju pola Srbije, za nekih 20 god ce ih u Srbiji biti vise nego nas.

rttrr

pre 11 godina

Ja sam za to da oni kupe zemlju jer ne beže od motike ko mi 99% Srba....Nego ima jedan drugi problem: Zemlju koja je I,II kategorije prodaju u bescenje kriminalcima koji na TAKVOJ zemlji grade nekakva skladišta,parkove za prodaju polovnih automobila,pumpe koje se grade pet i više godina itd...Sa takvom kvalitetnom zemljom moze da se hrani ne samo Beograd.Evo,krenite do ZG i videćete gomilu Ha na prodaju.Mislite da će država zaštiti sebe i to proglasiti zemljište od nacionalnog značaja?Malo morgen......To će kupiti neki miškovići a samo da bi se seljak oslobodio zemlje i postao bogat preko noći.Ovakav vid tange-frange prolazi već dvadeset godina.Samo da vas podsetim,ovo je naslov članka sa sajta B92-"Ukupno 63 ratara se udružilo i kupilo 1.700 hektara zemljišta za 7,6 miliona evra. Za istu zemlju bili zainteresovani Mišković, Kostić, Matijević..."

Seljačka firma

pre 11 godina

Pa nismo mi sisali vesla.

Niko pametan ne prodaje zemlju. Već sada a da ne pominjem blisku i dalju budućnost, strateški proizvodi su (i biće) HRANA, VODA, PAMET i ENERGIJA.

Sve ovo mi imamo, iako smo jedna od najsiromašnijih zemalja. A zašto smo siromašni? Jer smo suviše pametni, samo nam pamet nije ravnomerno raspoređena.

Nema je uopšte tamo gde treba da je bude najviše.

pesadinac

pre 11 godina

Sto pre rasprodati sve sto iole vredi i to po mogucnosti samo strancima. Onda svi domaci pod jednu sljivu tj. u Beogradski pasaluk i resili smo sve probleme koji toliko muce nase politicare. Lideri u regionu, da ali samo po glupostima. Tesko sirotinji sa ovakvom vlascu.

sta_ces

pre 11 godina

Scenario vrlo logican i mogucan:

Obori se jos vise cena zemlje (zbog starenja stanovnista, zbog neulaganja u ta seoska podrucja) i onda dodje jedan Turcin ili Nemac ili Austrijanac ili Kinez ili Rus, ponese u torbi milijardu evra i kupi pola Vojvodine. A onda taj isti koji je kupio zemlju pocne da na svojim parcelama zaposljava te iste ljude od kojih je kupio zemlju, jer te pare koje im je dao za zemlju se u ovom haosu brzo potrose. I onda nasi zemljoposednici zbog nase gluposti i zbog nase nakaradne drzave za par godina postanu nadnicari na nekadasnjoj sopstvenoj zemlji na kojoj su trebali da budu gazde. A to je sve zato sto one silne pare koje su dolazile sa svih strana, umesto da se ulazu u seosku infrastrukturu, u mehanizaciju, ulagale su se u plate, penzije javnog sektora. Nabili smo broj cinovnika najveci u Evropi a sa druge strane nemamo na Zlatiboru ni 1000 krava. I ajde sad neka mi neko kaze, ako npr Nemcima treba kvalitetna junetina, a mi imamo kvotu za izvoz 30000 tona, a izvozimo jedva 10000 tona, sto ne bi neki Nemac kupio par hiljada hektara i sam organizovao proizvodnju kad mi vec ne umemo? Ako jednom Rusu trebaju jabuke, kajsije... sto Rus isto ne bi kupio jedno par hiljada hektara i sam to zasadio, brao i izvozio u Rusiju, kad mi ne umemo? Sve ce to da se nama desi jer mi ne umemo i necemo. Kad mi necemo, ima ko hoce. Mi cemo da trcimo na razna mora da letujemo, a nismo u stanju da sredimo nijednu banju da privuce vise stranaca nego do sada. E NEKA NAM GA.

Amos

pre 11 godina

Ne znam da li je narod svestan toga, ali zemlju u Vojvodini seici su vec pokupovali, samo za manje od te pomenute milijarde evra.
Radi se o kiparskim seicima poput Miskovica, Kostica i slicnih.
Takodje - tu je i gomila kriminalaca koji su 'tesko steceni' kes ulozili pametno - u zemlju. A tu su i mnogobrojni svedoci saradnici i slicni. Njihovi 'menadzeri' samo obilaze Srem i Vojvodinu i kupuju sve sto nadju. Ako neko bas i ne bi da proda - samo se pomene Cume i slicni privrednici iz Surcina.

Kad se njima cefne (ili kad ih nuzda ili zakon potera iz Srbije), oni ce svoje desetine hiljada hektara da lagano prodaju dal seiku, da l' nekim holandskim firmama svejedno.
Dakle - zemlja vec vise nije nasa, sad da l ce sutra biti Miroslavljeva ili Hansova, to nije vazno.

Dexterijus

pre 11 godina

Dodjite u sela oko Panceva, i pitajte dal uopste ima zemlje za prodaju,ili kuce.Zemlju retko ko prodaje, i ako se prodaje nije ispod 4000e/ha, a kuce su posebna prica. Prvo selo pored Panceva kucu nemote da nadjete ispod 20000e, dok u ono poslednje ispod 10000e, i to kuce za rushenje ili "debelu" adaptaciju.
I jos nesto, ko zeli da kupi i obidje selo,ako taj dan nekupi, bukvalno sutra vec druga, veca, cena!!!!

Bojan

pre 11 godina

Ne može niko da generalizuje sa cenom. U Sremu od Beograda do granice sa Hrvatskom opada cena, pa tako je po fruškogorskim selima u komadu veće parcele 10 Ha idu po 3500e. Podiže cenu i blizina autoputa i sl.
Ima svačeg.
Totalno neuređeno kao i sve ostalo u Srbiji !

klik

pre 11 godina

Nece stranci doci da pokupuju zemlju iz prostog razloga sto ti koji bi da kupuju su veliki investitori, a oni traze velike parcele da bi im se posao isplatio. A takvih parcela ovde nema puno i to u tekstu lepo pise(ne racunam zadruzne placeve i zemlju, koja je u vlasnistvu tajkuna).

A to da ce neki Hans da dodje iz Nemacke i kupi 5 hektara (u 3 udaljene i rastrkane parcele) u Banatu za po 2.000 EUR je smesna prica. Zasto je neko iz BG ili Srbije ne kupi kad je vec dzaba? Zato sto tamo gde zemlja toliko kosta nema infrastrukture, uslova za zivot, itd. A mozda ipak stranci i dodju da kupe, ali to ce bez sumnje biti neki hipici survajveri :)

Marko

pre 11 godina

@Beogradjanin
Za ozbiljno bavljenje poljoprivredom je potrebno imati pocetni kapital. Od malo zemlje, par svinja i kokosaka se ne moze ziveti.

Andante

pre 11 godina

Mala greška: Neće se oranice prodavati strancima za upola manje cene, nego 10 puta više cene, što je otprilike u skladu sa kvalitetom zemljišta. Ako to zabranite, (Vojvođanima, pošto se ovde zapravo govori o Vojvodini), što je veoma verovatno, onda će tek biti svačega :) Zapravo, to će biti početak kraja našeg zajedničkog života i najvažniji pokretač otcepljenja, jer ne možete tražiti od jadnog čoveka, koji poseduje hektar zemlje, da 30000 eura baci kroz prozor i da viče "Ovo je Srbija!" To jednostavno nije logično i neće se desiti.

Darko

pre 11 godina

Gospodo, vi kojim je 2000 ili 8000 eura skupo, proverite koliko košta takva zemlja dosta lošijeg kvaliteta, na primer u Holandiji. Sačekajte samo da stranci dobiju pravo posedovanja zemljišta, što smo u obavezi da ispunimo, pa ćete onda shvatiti kako su se neki tamo koji su prodali trgovine, uništili poljoprivredu, otkupili i preprodali zemlju dodatno obogatili. Sa zemlje tog kvaliteta nije nikakav problem napraviti zaradu, naravno u uređenoj zemlji ne u Srbistanu.

Nadj Viktor

pre 11 godina

Upropastiliste industriju, i uzeliste lepo pare na ime privatizacije. Sad nema više odakle da kradete, hoćete i zemlju da prodate pošto nam je jedino to i ostao ono što može da se unovči, posle šta ćete da prodajete, i od čega ćemo da živimo to više nikoga ne zanima, samo da mala grupa ljudi može dalje da vodi svoj bahati život, a narod nek crkne od gladi, jer posla nemaviše

Slavenoserbie

pre 11 godina

... Istina je da je obradiva zemlja u Vojvodini podcenjena u odnosu na njenu pravu vrednost ali to je posledica izuzetno loše agrarne politike koja je vođena više decenija unazad. Ipak napraviti reportažu i reći da hektar obradive zemlje u Banatu vredi 2000 evra je neistina sem u slučaju da se radi u pojedinačnom primeru veoma lošeg parčeta zemlje pored neke jaruge,sprudovita zemlja ili pašnjak i koji se ne može uzeti za kalkulaciju priče dođe šeik i kupi pola Vojvodine za milijardu-dve evra.Ko hoće da kupi dobru zemlju u Banatu a relativno blizu naseljenog mesta neka pita Uljmane i Izbištane da mu prodaju zemlju. Teško da biste našli zemlju ispod 10.000 evra po ha sem u pojedinačnim slučajevima nekog lošeg tipa zemljišta. Osim toga zemlja u Vojvodini nije na izvolte, čak i ako biste skupili veliku lovu teško da biste našli prodavce za veću površinu zemlje pa i po ceni od 10.000evra i više. To najbolje znaju veći ratari latifundristi koji znaju da često za dobru zemlju moraju moraju da čekaju i po desetak godina da se neko odluči da proda. Kvalitetna obradiva zemlja u Vojvodini je veoma retko u ponudi, ono što se nudi je jalova zemlja, sa niskim prinosom i ona se kreće od 2-4000 evra po ha. Kada bi poljoprivredni proizvođači u SR Srbiji dobijali polovinu subvencija svojih suseda Mađara i Hrvata, hrana bi bila kvalitetnija i jeftinija a cena zemlje duplo veća.

Beogradjanin

pre 11 godina

Mi smo se pokazali kao dovoljno nesposobni. Neka kupe zemlju stranci, mozda oni budu znali da je obradjuju!

Uostalom, kod nas ljudi nece da se bave poljoprivredom, zato nam je Beograd svaki dan sve puniji i puniji, a nezaposlenost ogromna!

demokrata

pre 11 godina

najveca pljacka ove drzave i naroda ,sprovedena od vlasti u prethodnij deceniji ,je privatizacija t.j. pljcka poljoprivrednog zemljista.Ako nova vlast ima trunku savesti i patriotskog u sebi, morala bi preispitati i ponistiti privatizaciju ovog zemljista.Sve se moze izgraditi novo i bolje, ali zemlja i voda su ne zamenljivi resursi koje treba cuvati i koji su garant ostanka naroda i drzave.Prodaja strancima, nikada ili najkasnije sto moze.

Mela

pre 11 godina

Ovo sto pisete uopste nije tacno. Uopste, puno naslova u poslednje vreme na temu kako su zemlja i kuce u selima Srbije jeftine, vec postaje iritanto za svakoga ko nesto zna o tome. Probajte da kupite hektar zemlje u Banatu za 2000 eura - mozda i uspete da nadjete neko parce livade, u selima negde uz samu granicu. Pouzdano znam - nasledila sam zemlju u Banatu prosle godine. U roku od nedelju dana javilo se nekoliko ljudi iz tog sela, nudeci 6-8 hiljada eura po hektaru. Kako cene hrane rastu, verujem da ce i cena zemlje ove i naredne godine biti jos veca. Cene oranica (jer oranice se kupuju i obaradjuju, a ne ritovi, livade i bare) u Sremu nije ispod 10 hiljada eura, cak i onih jako, jako udaljenih od puteva. O pravima stranaca da kupuju zemlju u Srbiji stvar stoji ovako - rok od pet godina se racuna od momenta ratifikacije sporazuma o statusu od strane svih zemalja clanica...

Pera

pre 11 godina

Ne dozvolite prodaju zemlje strancima pa cak ni firmama u vecinskom vlasnistvu stranaca. Dogoditi ce se stvarno da ce neki seik kupiti pola Vojvodine i proizvoditi hranu za npr. Saudijsku Arabiju a mi cemo da budemo gladni. Saudijska Arabija kupuje zemlju gde god joj se ukaze prilika. Upravo je u toku afera sa kupovinom komada zemlje u Gornjem Egiptu koji su pretvorili u oranicu.

Bogi

pre 11 godina

U Sremu je hektar zemlje 8.000 evra, to ne da je skupo, nego je van pameti. Ako je nekome to povoljno neka kupi odmah, meni treba 3 godine rada i konstantnog ulaganja za kupovinu samo jednog hektara zemlje.

sta_ces

pre 11 godina

Scenario vrlo logican i mogucan:

Obori se jos vise cena zemlje (zbog starenja stanovnista, zbog neulaganja u ta seoska podrucja) i onda dodje jedan Turcin ili Nemac ili Austrijanac ili Kinez ili Rus, ponese u torbi milijardu evra i kupi pola Vojvodine. A onda taj isti koji je kupio zemlju pocne da na svojim parcelama zaposljava te iste ljude od kojih je kupio zemlju, jer te pare koje im je dao za zemlju se u ovom haosu brzo potrose. I onda nasi zemljoposednici zbog nase gluposti i zbog nase nakaradne drzave za par godina postanu nadnicari na nekadasnjoj sopstvenoj zemlji na kojoj su trebali da budu gazde. A to je sve zato sto one silne pare koje su dolazile sa svih strana, umesto da se ulazu u seosku infrastrukturu, u mehanizaciju, ulagale su se u plate, penzije javnog sektora. Nabili smo broj cinovnika najveci u Evropi a sa druge strane nemamo na Zlatiboru ni 1000 krava. I ajde sad neka mi neko kaze, ako npr Nemcima treba kvalitetna junetina, a mi imamo kvotu za izvoz 30000 tona, a izvozimo jedva 10000 tona, sto ne bi neki Nemac kupio par hiljada hektara i sam organizovao proizvodnju kad mi vec ne umemo? Ako jednom Rusu trebaju jabuke, kajsije... sto Rus isto ne bi kupio jedno par hiljada hektara i sam to zasadio, brao i izvozio u Rusiju, kad mi ne umemo? Sve ce to da se nama desi jer mi ne umemo i necemo. Kad mi necemo, ima ko hoce. Mi cemo da trcimo na razna mora da letujemo, a nismo u stanju da sredimo nijednu banju da privuce vise stranaca nego do sada. E NEKA NAM GA.

Beogradjanin

pre 11 godina

Mi smo se pokazali kao dovoljno nesposobni. Neka kupe zemlju stranci, mozda oni budu znali da je obradjuju!

Uostalom, kod nas ljudi nece da se bave poljoprivredom, zato nam je Beograd svaki dan sve puniji i puniji, a nezaposlenost ogromna!

Pera

pre 11 godina

Ne dozvolite prodaju zemlje strancima pa cak ni firmama u vecinskom vlasnistvu stranaca. Dogoditi ce se stvarno da ce neki seik kupiti pola Vojvodine i proizvoditi hranu za npr. Saudijsku Arabiju a mi cemo da budemo gladni. Saudijska Arabija kupuje zemlju gde god joj se ukaze prilika. Upravo je u toku afera sa kupovinom komada zemlje u Gornjem Egiptu koji su pretvorili u oranicu.

Mela

pre 11 godina

Ovo sto pisete uopste nije tacno. Uopste, puno naslova u poslednje vreme na temu kako su zemlja i kuce u selima Srbije jeftine, vec postaje iritanto za svakoga ko nesto zna o tome. Probajte da kupite hektar zemlje u Banatu za 2000 eura - mozda i uspete da nadjete neko parce livade, u selima negde uz samu granicu. Pouzdano znam - nasledila sam zemlju u Banatu prosle godine. U roku od nedelju dana javilo se nekoliko ljudi iz tog sela, nudeci 6-8 hiljada eura po hektaru. Kako cene hrane rastu, verujem da ce i cena zemlje ove i naredne godine biti jos veca. Cene oranica (jer oranice se kupuju i obaradjuju, a ne ritovi, livade i bare) u Sremu nije ispod 10 hiljada eura, cak i onih jako, jako udaljenih od puteva. O pravima stranaca da kupuju zemlju u Srbiji stvar stoji ovako - rok od pet godina se racuna od momenta ratifikacije sporazuma o statusu od strane svih zemalja clanica...

Simao

pre 11 godina

Morao sam da napišem moj komentar, kako bi videli da nada uvek postoji i da se upornost uvek isplati. Ja sam "gradsko" dete. Sa prijateljem sam zasadio 1.2ha maline sorta Polana(stalnorađajuća-do prvih mrazeva). Rusi su nam dali cenu od 175 din./kg. Pored maline uzgajam i lešnik. Trešnja je u planu. To je moja budućnost! Idem dalje! Savetovao bih svima koji nešto žele da krenu privatno, da to uvek bude voćarstvo. Gde zgodno mesto vidiš, tu voćku posadi!

demokrata

pre 11 godina

najveca pljacka ove drzave i naroda ,sprovedena od vlasti u prethodnij deceniji ,je privatizacija t.j. pljcka poljoprivrednog zemljista.Ako nova vlast ima trunku savesti i patriotskog u sebi, morala bi preispitati i ponistiti privatizaciju ovog zemljista.Sve se moze izgraditi novo i bolje, ali zemlja i voda su ne zamenljivi resursi koje treba cuvati i koji su garant ostanka naroda i drzave.Prodaja strancima, nikada ili najkasnije sto moze.

Bogi

pre 11 godina

U Sremu je hektar zemlje 8.000 evra, to ne da je skupo, nego je van pameti. Ako je nekome to povoljno neka kupi odmah, meni treba 3 godine rada i konstantnog ulaganja za kupovinu samo jednog hektara zemlje.

Slavenoserbie

pre 11 godina

... Istina je da je obradiva zemlja u Vojvodini podcenjena u odnosu na njenu pravu vrednost ali to je posledica izuzetno loše agrarne politike koja je vođena više decenija unazad. Ipak napraviti reportažu i reći da hektar obradive zemlje u Banatu vredi 2000 evra je neistina sem u slučaju da se radi u pojedinačnom primeru veoma lošeg parčeta zemlje pored neke jaruge,sprudovita zemlja ili pašnjak i koji se ne može uzeti za kalkulaciju priče dođe šeik i kupi pola Vojvodine za milijardu-dve evra.Ko hoće da kupi dobru zemlju u Banatu a relativno blizu naseljenog mesta neka pita Uljmane i Izbištane da mu prodaju zemlju. Teško da biste našli zemlju ispod 10.000 evra po ha sem u pojedinačnim slučajevima nekog lošeg tipa zemljišta. Osim toga zemlja u Vojvodini nije na izvolte, čak i ako biste skupili veliku lovu teško da biste našli prodavce za veću površinu zemlje pa i po ceni od 10.000evra i više. To najbolje znaju veći ratari latifundristi koji znaju da često za dobru zemlju moraju moraju da čekaju i po desetak godina da se neko odluči da proda. Kvalitetna obradiva zemlja u Vojvodini je veoma retko u ponudi, ono što se nudi je jalova zemlja, sa niskim prinosom i ona se kreće od 2-4000 evra po ha. Kada bi poljoprivredni proizvođači u SR Srbiji dobijali polovinu subvencija svojih suseda Mađara i Hrvata, hrana bi bila kvalitetnija i jeftinija a cena zemlje duplo veća.

Amos

pre 11 godina

Ne znam da li je narod svestan toga, ali zemlju u Vojvodini seici su vec pokupovali, samo za manje od te pomenute milijarde evra.
Radi se o kiparskim seicima poput Miskovica, Kostica i slicnih.
Takodje - tu je i gomila kriminalaca koji su 'tesko steceni' kes ulozili pametno - u zemlju. A tu su i mnogobrojni svedoci saradnici i slicni. Njihovi 'menadzeri' samo obilaze Srem i Vojvodinu i kupuju sve sto nadju. Ako neko bas i ne bi da proda - samo se pomene Cume i slicni privrednici iz Surcina.

Kad se njima cefne (ili kad ih nuzda ili zakon potera iz Srbije), oni ce svoje desetine hiljada hektara da lagano prodaju dal seiku, da l' nekim holandskim firmama svejedno.
Dakle - zemlja vec vise nije nasa, sad da l ce sutra biti Miroslavljeva ili Hansova, to nije vazno.

Marko

pre 11 godina

@Beogradjanin
Za ozbiljno bavljenje poljoprivredom je potrebno imati pocetni kapital. Od malo zemlje, par svinja i kokosaka se ne moze ziveti.

Nadj Viktor

pre 11 godina

Upropastiliste industriju, i uzeliste lepo pare na ime privatizacije. Sad nema više odakle da kradete, hoćete i zemlju da prodate pošto nam je jedino to i ostao ono što može da se unovči, posle šta ćete da prodajete, i od čega ćemo da živimo to više nikoga ne zanima, samo da mala grupa ljudi može dalje da vodi svoj bahati život, a narod nek crkne od gladi, jer posla nemaviše

klik

pre 11 godina

Nece stranci doci da pokupuju zemlju iz prostog razloga sto ti koji bi da kupuju su veliki investitori, a oni traze velike parcele da bi im se posao isplatio. A takvih parcela ovde nema puno i to u tekstu lepo pise(ne racunam zadruzne placeve i zemlju, koja je u vlasnistvu tajkuna).

A to da ce neki Hans da dodje iz Nemacke i kupi 5 hektara (u 3 udaljene i rastrkane parcele) u Banatu za po 2.000 EUR je smesna prica. Zasto je neko iz BG ili Srbije ne kupi kad je vec dzaba? Zato sto tamo gde zemlja toliko kosta nema infrastrukture, uslova za zivot, itd. A mozda ipak stranci i dodju da kupe, ali to ce bez sumnje biti neki hipici survajveri :)

Bojan

pre 11 godina

Ne može niko da generalizuje sa cenom. U Sremu od Beograda do granice sa Hrvatskom opada cena, pa tako je po fruškogorskim selima u komadu veće parcele 10 Ha idu po 3500e. Podiže cenu i blizina autoputa i sl.
Ima svačeg.
Totalno neuređeno kao i sve ostalo u Srbiji !

Seljačka firma

pre 11 godina

Pa nismo mi sisali vesla.

Niko pametan ne prodaje zemlju. Već sada a da ne pominjem blisku i dalju budućnost, strateški proizvodi su (i biće) HRANA, VODA, PAMET i ENERGIJA.

Sve ovo mi imamo, iako smo jedna od najsiromašnijih zemalja. A zašto smo siromašni? Jer smo suviše pametni, samo nam pamet nije ravnomerno raspoređena.

Nema je uopšte tamo gde treba da je bude najviše.

Dexterijus

pre 11 godina

Dodjite u sela oko Panceva, i pitajte dal uopste ima zemlje za prodaju,ili kuce.Zemlju retko ko prodaje, i ako se prodaje nije ispod 4000e/ha, a kuce su posebna prica. Prvo selo pored Panceva kucu nemote da nadjete ispod 20000e, dok u ono poslednje ispod 10000e, i to kuce za rushenje ili "debelu" adaptaciju.
I jos nesto, ko zeli da kupi i obidje selo,ako taj dan nekupi, bukvalno sutra vec druga, veca, cena!!!!

Lesa

pre 11 godina

Znaci za par godina stranci ce ponovo moci da kupuju zemlju. Al ce Albanci da pokupuju pola Srbije, za nekih 20 god ce ih u Srbiji biti vise nego nas.

Darko

pre 11 godina

Gospodo, vi kojim je 2000 ili 8000 eura skupo, proverite koliko košta takva zemlja dosta lošijeg kvaliteta, na primer u Holandiji. Sačekajte samo da stranci dobiju pravo posedovanja zemljišta, što smo u obavezi da ispunimo, pa ćete onda shvatiti kako su se neki tamo koji su prodali trgovine, uništili poljoprivredu, otkupili i preprodali zemlju dodatno obogatili. Sa zemlje tog kvaliteta nije nikakav problem napraviti zaradu, naravno u uređenoj zemlji ne u Srbistanu.

Andante

pre 11 godina

Mala greška: Neće se oranice prodavati strancima za upola manje cene, nego 10 puta više cene, što je otprilike u skladu sa kvalitetom zemljišta. Ako to zabranite, (Vojvođanima, pošto se ovde zapravo govori o Vojvodini), što je veoma verovatno, onda će tek biti svačega :) Zapravo, to će biti početak kraja našeg zajedničkog života i najvažniji pokretač otcepljenja, jer ne možete tražiti od jadnog čoveka, koji poseduje hektar zemlje, da 30000 eura baci kroz prozor i da viče "Ovo je Srbija!" To jednostavno nije logično i neće se desiti.

pesadinac

pre 11 godina

Sto pre rasprodati sve sto iole vredi i to po mogucnosti samo strancima. Onda svi domaci pod jednu sljivu tj. u Beogradski pasaluk i resili smo sve probleme koji toliko muce nase politicare. Lideri u regionu, da ali samo po glupostima. Tesko sirotinji sa ovakvom vlascu.

Josimovic/NL

pre 11 godina

Zalosno!? Ali ovakva ruzna slika situacije u srbiji govori samo o nama i nasim " politicarima" Ja upravo i zivim u NL i znam koliko se ovde ceni zemlja, upravo su ponovo uzeli od mora oko 5000 fudbalskih terena(!?) i napravili investiciju koja ce da se isplati tek za oko 30god! A u srbiji, svake godine ista prica! Zemlja za djabe Suse i Poplave uvek na vreme, a narod depresivan i zivi u gradskim podrumima, a Mrkonjic pravi drumove , 1,5km godisnje!? Tipicno za mentalno poremecene osobe koje jednostavno nemogu da izadju iz zacaranog kruga svojih ogranicenih mentalnih mogucnosti! Nasi pretci su bar znali da zaigraju " Oj Dodole" pa da bar tako prizovu kisu, ovi nisu ni za to sposobni, verovatno samo zbunjeno gledaju u nebo!? Mozda bi neko trebao da se sazali i da im objasni neke stvari i promeni klime, neminovnoj potrebi za poboljsanje drenaznih sistema, investiranje u podzemne vode, kolektivno ( zadruzno) organizovanje sistemskog navodnjavanja i odvodnjavanja............!? Umesto da se svake godine razbacuju vrtoglavim sumama stete od poplava i susa, mozda bi mogle i da se sprece te stete investiranjem mnogo manjih suma u preventivu, a tako bi i cena zemljista porasla posto bi se i proizvodilo mnogo vise. A proizvelo bi se i nesto novo za srbiju, a to je BOGATI SELJAK! Pa da nemora ustav da se menja da bi nekakav nemac kupio srpsku zemlju neko bi domaci covek bio i Domacin i Vlasnik i Proizvodjac!

rttrr

pre 11 godina

Ja sam za to da oni kupe zemlju jer ne beže od motike ko mi 99% Srba....Nego ima jedan drugi problem: Zemlju koja je I,II kategorije prodaju u bescenje kriminalcima koji na TAKVOJ zemlji grade nekakva skladišta,parkove za prodaju polovnih automobila,pumpe koje se grade pet i više godina itd...Sa takvom kvalitetnom zemljom moze da se hrani ne samo Beograd.Evo,krenite do ZG i videćete gomilu Ha na prodaju.Mislite da će država zaštiti sebe i to proglasiti zemljište od nacionalnog značaja?Malo morgen......To će kupiti neki miškovići a samo da bi se seljak oslobodio zemlje i postao bogat preko noći.Ovakav vid tange-frange prolazi već dvadeset godina.Samo da vas podsetim,ovo je naslov članka sa sajta B92-"Ukupno 63 ratara se udružilo i kupilo 1.700 hektara zemljišta za 7,6 miliona evra. Za istu zemlju bili zainteresovani Mišković, Kostić, Matijević..."

M.V.

pre 11 godina

Samo budale prodaju zemlju strancima. Bicemo roblje u sopstvenoj zemlji. Sad smo na pola puta do toga. Drzava ne stiti ni sebe ni narod. Sve se daje, za dzabe. Ko je uopste vodio pregovore, koji intelektualac. Pa mi ni nismo jos u EU, a oni bi da kupuju zemlju.

POP

pre 11 godina

OK prazna i pusta su sela u Vojvodini kuća od 1000 do 5000 eura OK zemlja od 2000 do 10000 eura po hektaru.OK kriva je vlast, političari,tajkuni i ko zna koja strana sila. OK ali gde smo tu mi koji živimo u tatinoj kući od babine penzije i sa 40 godina, ženom i dvoje čekamo da nam neko nešto reši da nam pomogne, palimo se na priče o prvom biznisu i pomoći države od 160000dinara vezano za isti ALI NA SELO NEĆEMO jer boljr jr biti gladan u gradu nego biti na selu pa makar i sit

Anonimus

pre 11 godina

Ma to je sveukupno laz. Evo ja i moj prijatelj pokusavamo vec 6 meseci u komadu da kupimo 10-20 ha zemlje, i nigde nema ko da ponudi takvu parcelu. A zelimo da sadimo voce. ako ima neko kakvu ideju gde bi se zemlja mogla naci nek pise..

Joca Briselac

pre 11 godina

Vecina mojih prijatelja iz Novog Sada koji imaju zemlju na selima a ne rade je ne zele da je prodaju dok Srbija ne udje u EU,jer ce tada cena skociti !!! Tako je bilo i u Sloveniji i u Hrvatskoj. Drugo cena u Backoj je 10 000 evra po hektaru a ne 8 000. Treca stvar po zakonu kad udjemo u EU treba da prodje 5 godina da bi mogli strancima da prodajemo.

NA VAMA JE DA ODLUCITE !!!

Da se ja pitam

pre 11 godina

Namera drzave nase kao podanika EU I NATO radi na tome da obezvredni sve sto iole imamo vrednog da bi oni kupovali posredstvom tajkuna ili sami I na kraju bogatili se na racun sirotinje kao radne snage, uvozili smece, da ga nama prodaju, a da izvoze sve najbolje iz nase prirode

Светозар Милетић

pre 11 godina

Ма најбоље да продамо све! Нико није могао ратовима да нам отме земљу, а сад ће због наше проклетости за парама све да нас купи. Шеик има да и преименује Србију у Србистан...

klenga

pre 11 godina

cene su tržišne...ako zakoni tržišta igde rade,rade ovde...kada se otvorimo za strance potražnja će biti veća i cena će skočiti...stranci će doneti bolju tehniku,tehnologiju,višu produktivnost...zemlja će biti skuplja a hrana jeftinija...tržište će da odradi svoje...

ljuba

pre 11 godina

Mislim da je dvadeset godina pogrešne politike dovoljan period da jedna nacija ostane bez privrede i svog obradivog zemljišta,tj trajni gubitak svoje teritrije.Siguran sam da ćemo kao nacija završiti u ova naša dva rezervata Beograd Novi Sad.Meni izadje ministar I Za jedan sat objasni da je glupost zadržati svoju dedovinu i da je sada in rasprodaja vekovne dedovine ,jer je on inovator toga u evropi jer to još niko nije uradio. ja sam siguran u našu propast a on u prosperitet, pa bih voleo za jedno deset godina da mu se izvinim ako doživim za ovaj tekst.

Andante

pre 11 godina

Mala greška: Neće se oranice prodavati strancima za upola manje cene, nego 10 puta više cene, što je otprilike u skladu sa kvalitetom zemljišta. Ako to zabranite, (Vojvođanima, pošto se ovde zapravo govori o Vojvodini), što je veoma verovatno, onda će tek biti svačega :) Zapravo, to će biti početak kraja našeg zajedničkog života i najvažniji pokretač otcepljenja, jer ne možete tražiti od jadnog čoveka, koji poseduje hektar zemlje, da 30000 eura baci kroz prozor i da viče "Ovo je Srbija!" To jednostavno nije logično i neće se desiti.

Beogradjanin

pre 11 godina

Mi smo se pokazali kao dovoljno nesposobni. Neka kupe zemlju stranci, mozda oni budu znali da je obradjuju!

Uostalom, kod nas ljudi nece da se bave poljoprivredom, zato nam je Beograd svaki dan sve puniji i puniji, a nezaposlenost ogromna!

Darko

pre 11 godina

Gospodo, vi kojim je 2000 ili 8000 eura skupo, proverite koliko košta takva zemlja dosta lošijeg kvaliteta, na primer u Holandiji. Sačekajte samo da stranci dobiju pravo posedovanja zemljišta, što smo u obavezi da ispunimo, pa ćete onda shvatiti kako su se neki tamo koji su prodali trgovine, uništili poljoprivredu, otkupili i preprodali zemlju dodatno obogatili. Sa zemlje tog kvaliteta nije nikakav problem napraviti zaradu, naravno u uređenoj zemlji ne u Srbistanu.

Pera

pre 11 godina

Ne dozvolite prodaju zemlje strancima pa cak ni firmama u vecinskom vlasnistvu stranaca. Dogoditi ce se stvarno da ce neki seik kupiti pola Vojvodine i proizvoditi hranu za npr. Saudijsku Arabiju a mi cemo da budemo gladni. Saudijska Arabija kupuje zemlju gde god joj se ukaze prilika. Upravo je u toku afera sa kupovinom komada zemlje u Gornjem Egiptu koji su pretvorili u oranicu.

Bogi

pre 11 godina

U Sremu je hektar zemlje 8.000 evra, to ne da je skupo, nego je van pameti. Ako je nekome to povoljno neka kupi odmah, meni treba 3 godine rada i konstantnog ulaganja za kupovinu samo jednog hektara zemlje.

Dexterijus

pre 11 godina

Dodjite u sela oko Panceva, i pitajte dal uopste ima zemlje za prodaju,ili kuce.Zemlju retko ko prodaje, i ako se prodaje nije ispod 4000e/ha, a kuce su posebna prica. Prvo selo pored Panceva kucu nemote da nadjete ispod 20000e, dok u ono poslednje ispod 10000e, i to kuce za rushenje ili "debelu" adaptaciju.
I jos nesto, ko zeli da kupi i obidje selo,ako taj dan nekupi, bukvalno sutra vec druga, veca, cena!!!!

Joca Briselac

pre 11 godina

Vecina mojih prijatelja iz Novog Sada koji imaju zemlju na selima a ne rade je ne zele da je prodaju dok Srbija ne udje u EU,jer ce tada cena skociti !!! Tako je bilo i u Sloveniji i u Hrvatskoj. Drugo cena u Backoj je 10 000 evra po hektaru a ne 8 000. Treca stvar po zakonu kad udjemo u EU treba da prodje 5 godina da bi mogli strancima da prodajemo.

NA VAMA JE DA ODLUCITE !!!

Mela

pre 11 godina

Ovo sto pisete uopste nije tacno. Uopste, puno naslova u poslednje vreme na temu kako su zemlja i kuce u selima Srbije jeftine, vec postaje iritanto za svakoga ko nesto zna o tome. Probajte da kupite hektar zemlje u Banatu za 2000 eura - mozda i uspete da nadjete neko parce livade, u selima negde uz samu granicu. Pouzdano znam - nasledila sam zemlju u Banatu prosle godine. U roku od nedelju dana javilo se nekoliko ljudi iz tog sela, nudeci 6-8 hiljada eura po hektaru. Kako cene hrane rastu, verujem da ce i cena zemlje ove i naredne godine biti jos veca. Cene oranica (jer oranice se kupuju i obaradjuju, a ne ritovi, livade i bare) u Sremu nije ispod 10 hiljada eura, cak i onih jako, jako udaljenih od puteva. O pravima stranaca da kupuju zemlju u Srbiji stvar stoji ovako - rok od pet godina se racuna od momenta ratifikacije sporazuma o statusu od strane svih zemalja clanica...

M.V.

pre 11 godina

Samo budale prodaju zemlju strancima. Bicemo roblje u sopstvenoj zemlji. Sad smo na pola puta do toga. Drzava ne stiti ni sebe ni narod. Sve se daje, za dzabe. Ko je uopste vodio pregovore, koji intelektualac. Pa mi ni nismo jos u EU, a oni bi da kupuju zemlju.

demokrata

pre 11 godina

najveca pljacka ove drzave i naroda ,sprovedena od vlasti u prethodnij deceniji ,je privatizacija t.j. pljcka poljoprivrednog zemljista.Ako nova vlast ima trunku savesti i patriotskog u sebi, morala bi preispitati i ponistiti privatizaciju ovog zemljista.Sve se moze izgraditi novo i bolje, ali zemlja i voda su ne zamenljivi resursi koje treba cuvati i koji su garant ostanka naroda i drzave.Prodaja strancima, nikada ili najkasnije sto moze.

Simao

pre 11 godina

Morao sam da napišem moj komentar, kako bi videli da nada uvek postoji i da se upornost uvek isplati. Ja sam "gradsko" dete. Sa prijateljem sam zasadio 1.2ha maline sorta Polana(stalnorađajuća-do prvih mrazeva). Rusi su nam dali cenu od 175 din./kg. Pored maline uzgajam i lešnik. Trešnja je u planu. To je moja budućnost! Idem dalje! Savetovao bih svima koji nešto žele da krenu privatno, da to uvek bude voćarstvo. Gde zgodno mesto vidiš, tu voćku posadi!

klenga

pre 11 godina

cene su tržišne...ako zakoni tržišta igde rade,rade ovde...kada se otvorimo za strance potražnja će biti veća i cena će skočiti...stranci će doneti bolju tehniku,tehnologiju,višu produktivnost...zemlja će biti skuplja a hrana jeftinija...tržište će da odradi svoje...

Slavenoserbie

pre 11 godina

... Istina je da je obradiva zemlja u Vojvodini podcenjena u odnosu na njenu pravu vrednost ali to je posledica izuzetno loše agrarne politike koja je vođena više decenija unazad. Ipak napraviti reportažu i reći da hektar obradive zemlje u Banatu vredi 2000 evra je neistina sem u slučaju da se radi u pojedinačnom primeru veoma lošeg parčeta zemlje pored neke jaruge,sprudovita zemlja ili pašnjak i koji se ne može uzeti za kalkulaciju priče dođe šeik i kupi pola Vojvodine za milijardu-dve evra.Ko hoće da kupi dobru zemlju u Banatu a relativno blizu naseljenog mesta neka pita Uljmane i Izbištane da mu prodaju zemlju. Teško da biste našli zemlju ispod 10.000 evra po ha sem u pojedinačnim slučajevima nekog lošeg tipa zemljišta. Osim toga zemlja u Vojvodini nije na izvolte, čak i ako biste skupili veliku lovu teško da biste našli prodavce za veću površinu zemlje pa i po ceni od 10.000evra i više. To najbolje znaju veći ratari latifundristi koji znaju da često za dobru zemlju moraju moraju da čekaju i po desetak godina da se neko odluči da proda. Kvalitetna obradiva zemlja u Vojvodini je veoma retko u ponudi, ono što se nudi je jalova zemlja, sa niskim prinosom i ona se kreće od 2-4000 evra po ha. Kada bi poljoprivredni proizvođači u SR Srbiji dobijali polovinu subvencija svojih suseda Mađara i Hrvata, hrana bi bila kvalitetnija i jeftinija a cena zemlje duplo veća.

sta_ces

pre 11 godina

Scenario vrlo logican i mogucan:

Obori se jos vise cena zemlje (zbog starenja stanovnista, zbog neulaganja u ta seoska podrucja) i onda dodje jedan Turcin ili Nemac ili Austrijanac ili Kinez ili Rus, ponese u torbi milijardu evra i kupi pola Vojvodine. A onda taj isti koji je kupio zemlju pocne da na svojim parcelama zaposljava te iste ljude od kojih je kupio zemlju, jer te pare koje im je dao za zemlju se u ovom haosu brzo potrose. I onda nasi zemljoposednici zbog nase gluposti i zbog nase nakaradne drzave za par godina postanu nadnicari na nekadasnjoj sopstvenoj zemlji na kojoj su trebali da budu gazde. A to je sve zato sto one silne pare koje su dolazile sa svih strana, umesto da se ulazu u seosku infrastrukturu, u mehanizaciju, ulagale su se u plate, penzije javnog sektora. Nabili smo broj cinovnika najveci u Evropi a sa druge strane nemamo na Zlatiboru ni 1000 krava. I ajde sad neka mi neko kaze, ako npr Nemcima treba kvalitetna junetina, a mi imamo kvotu za izvoz 30000 tona, a izvozimo jedva 10000 tona, sto ne bi neki Nemac kupio par hiljada hektara i sam organizovao proizvodnju kad mi vec ne umemo? Ako jednom Rusu trebaju jabuke, kajsije... sto Rus isto ne bi kupio jedno par hiljada hektara i sam to zasadio, brao i izvozio u Rusiju, kad mi ne umemo? Sve ce to da se nama desi jer mi ne umemo i necemo. Kad mi necemo, ima ko hoce. Mi cemo da trcimo na razna mora da letujemo, a nismo u stanju da sredimo nijednu banju da privuce vise stranaca nego do sada. E NEKA NAM GA.

Seljačka firma

pre 11 godina

Pa nismo mi sisali vesla.

Niko pametan ne prodaje zemlju. Već sada a da ne pominjem blisku i dalju budućnost, strateški proizvodi su (i biće) HRANA, VODA, PAMET i ENERGIJA.

Sve ovo mi imamo, iako smo jedna od najsiromašnijih zemalja. A zašto smo siromašni? Jer smo suviše pametni, samo nam pamet nije ravnomerno raspoređena.

Nema je uopšte tamo gde treba da je bude najviše.

Lesa

pre 11 godina

Znaci za par godina stranci ce ponovo moci da kupuju zemlju. Al ce Albanci da pokupuju pola Srbije, za nekih 20 god ce ih u Srbiji biti vise nego nas.

Nadj Viktor

pre 11 godina

Upropastiliste industriju, i uzeliste lepo pare na ime privatizacije. Sad nema više odakle da kradete, hoćete i zemlju da prodate pošto nam je jedino to i ostao ono što može da se unovči, posle šta ćete da prodajete, i od čega ćemo da živimo to više nikoga ne zanima, samo da mala grupa ljudi može dalje da vodi svoj bahati život, a narod nek crkne od gladi, jer posla nemaviše

rttrr

pre 11 godina

Ja sam za to da oni kupe zemlju jer ne beže od motike ko mi 99% Srba....Nego ima jedan drugi problem: Zemlju koja je I,II kategorije prodaju u bescenje kriminalcima koji na TAKVOJ zemlji grade nekakva skladišta,parkove za prodaju polovnih automobila,pumpe koje se grade pet i više godina itd...Sa takvom kvalitetnom zemljom moze da se hrani ne samo Beograd.Evo,krenite do ZG i videćete gomilu Ha na prodaju.Mislite da će država zaštiti sebe i to proglasiti zemljište od nacionalnog značaja?Malo morgen......To će kupiti neki miškovići a samo da bi se seljak oslobodio zemlje i postao bogat preko noći.Ovakav vid tange-frange prolazi već dvadeset godina.Samo da vas podsetim,ovo je naslov članka sa sajta B92-"Ukupno 63 ratara se udružilo i kupilo 1.700 hektara zemljišta za 7,6 miliona evra. Za istu zemlju bili zainteresovani Mišković, Kostić, Matijević..."

Josimovic/NL

pre 11 godina

Zalosno!? Ali ovakva ruzna slika situacije u srbiji govori samo o nama i nasim " politicarima" Ja upravo i zivim u NL i znam koliko se ovde ceni zemlja, upravo su ponovo uzeli od mora oko 5000 fudbalskih terena(!?) i napravili investiciju koja ce da se isplati tek za oko 30god! A u srbiji, svake godine ista prica! Zemlja za djabe Suse i Poplave uvek na vreme, a narod depresivan i zivi u gradskim podrumima, a Mrkonjic pravi drumove , 1,5km godisnje!? Tipicno za mentalno poremecene osobe koje jednostavno nemogu da izadju iz zacaranog kruga svojih ogranicenih mentalnih mogucnosti! Nasi pretci su bar znali da zaigraju " Oj Dodole" pa da bar tako prizovu kisu, ovi nisu ni za to sposobni, verovatno samo zbunjeno gledaju u nebo!? Mozda bi neko trebao da se sazali i da im objasni neke stvari i promeni klime, neminovnoj potrebi za poboljsanje drenaznih sistema, investiranje u podzemne vode, kolektivno ( zadruzno) organizovanje sistemskog navodnjavanja i odvodnjavanja............!? Umesto da se svake godine razbacuju vrtoglavim sumama stete od poplava i susa, mozda bi mogle i da se sprece te stete investiranjem mnogo manjih suma u preventivu, a tako bi i cena zemljista porasla posto bi se i proizvodilo mnogo vise. A proizvelo bi se i nesto novo za srbiju, a to je BOGATI SELJAK! Pa da nemora ustav da se menja da bi nekakav nemac kupio srpsku zemlju neko bi domaci covek bio i Domacin i Vlasnik i Proizvodjac!

Bojan

pre 11 godina

Ne može niko da generalizuje sa cenom. U Sremu od Beograda do granice sa Hrvatskom opada cena, pa tako je po fruškogorskim selima u komadu veće parcele 10 Ha idu po 3500e. Podiže cenu i blizina autoputa i sl.
Ima svačeg.
Totalno neuređeno kao i sve ostalo u Srbiji !

Amos

pre 11 godina

Ne znam da li je narod svestan toga, ali zemlju u Vojvodini seici su vec pokupovali, samo za manje od te pomenute milijarde evra.
Radi se o kiparskim seicima poput Miskovica, Kostica i slicnih.
Takodje - tu je i gomila kriminalaca koji su 'tesko steceni' kes ulozili pametno - u zemlju. A tu su i mnogobrojni svedoci saradnici i slicni. Njihovi 'menadzeri' samo obilaze Srem i Vojvodinu i kupuju sve sto nadju. Ako neko bas i ne bi da proda - samo se pomene Cume i slicni privrednici iz Surcina.

Kad se njima cefne (ili kad ih nuzda ili zakon potera iz Srbije), oni ce svoje desetine hiljada hektara da lagano prodaju dal seiku, da l' nekim holandskim firmama svejedno.
Dakle - zemlja vec vise nije nasa, sad da l ce sutra biti Miroslavljeva ili Hansova, to nije vazno.

pesadinac

pre 11 godina

Sto pre rasprodati sve sto iole vredi i to po mogucnosti samo strancima. Onda svi domaci pod jednu sljivu tj. u Beogradski pasaluk i resili smo sve probleme koji toliko muce nase politicare. Lideri u regionu, da ali samo po glupostima. Tesko sirotinji sa ovakvom vlascu.

Da se ja pitam

pre 11 godina

Namera drzave nase kao podanika EU I NATO radi na tome da obezvredni sve sto iole imamo vrednog da bi oni kupovali posredstvom tajkuna ili sami I na kraju bogatili se na racun sirotinje kao radne snage, uvozili smece, da ga nama prodaju, a da izvoze sve najbolje iz nase prirode

klik

pre 11 godina

Nece stranci doci da pokupuju zemlju iz prostog razloga sto ti koji bi da kupuju su veliki investitori, a oni traze velike parcele da bi im se posao isplatio. A takvih parcela ovde nema puno i to u tekstu lepo pise(ne racunam zadruzne placeve i zemlju, koja je u vlasnistvu tajkuna).

A to da ce neki Hans da dodje iz Nemacke i kupi 5 hektara (u 3 udaljene i rastrkane parcele) u Banatu za po 2.000 EUR je smesna prica. Zasto je neko iz BG ili Srbije ne kupi kad je vec dzaba? Zato sto tamo gde zemlja toliko kosta nema infrastrukture, uslova za zivot, itd. A mozda ipak stranci i dodju da kupe, ali to ce bez sumnje biti neki hipici survajveri :)

Marko

pre 11 godina

@Beogradjanin
Za ozbiljno bavljenje poljoprivredom je potrebno imati pocetni kapital. Od malo zemlje, par svinja i kokosaka se ne moze ziveti.

Anonimus

pre 11 godina

Ma to je sveukupno laz. Evo ja i moj prijatelj pokusavamo vec 6 meseci u komadu da kupimo 10-20 ha zemlje, i nigde nema ko da ponudi takvu parcelu. A zelimo da sadimo voce. ako ima neko kakvu ideju gde bi se zemlja mogla naci nek pise..

Светозар Милетић

pre 11 godina

Ма најбоље да продамо све! Нико није могао ратовима да нам отме земљу, а сад ће због наше проклетости за парама све да нас купи. Шеик има да и преименује Србију у Србистан...

POP

pre 11 godina

OK prazna i pusta su sela u Vojvodini kuća od 1000 do 5000 eura OK zemlja od 2000 do 10000 eura po hektaru.OK kriva je vlast, političari,tajkuni i ko zna koja strana sila. OK ali gde smo tu mi koji živimo u tatinoj kući od babine penzije i sa 40 godina, ženom i dvoje čekamo da nam neko nešto reši da nam pomogne, palimo se na priče o prvom biznisu i pomoći države od 160000dinara vezano za isti ALI NA SELO NEĆEMO jer boljr jr biti gladan u gradu nego biti na selu pa makar i sit

ljuba

pre 11 godina

Mislim da je dvadeset godina pogrešne politike dovoljan period da jedna nacija ostane bez privrede i svog obradivog zemljišta,tj trajni gubitak svoje teritrije.Siguran sam da ćemo kao nacija završiti u ova naša dva rezervata Beograd Novi Sad.Meni izadje ministar I Za jedan sat objasni da je glupost zadržati svoju dedovinu i da je sada in rasprodaja vekovne dedovine ,jer je on inovator toga u evropi jer to još niko nije uradio. ja sam siguran u našu propast a on u prosperitet, pa bih voleo za jedno deset godina da mu se izvinim ako doživim za ovaj tekst.