Sreda, 11.07.2012.

12:41

Kako napraviti posao u Srbiji?

Kada počnete da razmišljate o ovoj temi, možtee naići na bezbroj informacija ili dezinformacija, što u sredstvima informisanja, od prijatelja, poznanika i sl..

Izvor: B92

Kako napraviti posao u Srbiji? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

janika

pre 11 godina

Ne postoji sansa za uspeh u Srbiji ako nemate veze.Veze se ostvaruju u Srbiji samo preko politike.Veze u politici se ostvaruju preko stranaka .Stranke funkcionisu po principu "mafije",i obezbedjuju svojima interes tj "profit".To je zacaran krug i svi van njega propadaju.Medjutim vremenom kad redovni privrednici propadaju ,propadaju i oni .Jer nestaju iskrene ideje,iskrene.....jednostavno kad nema borbe(konkurencije tj trzisne utakmice)trziste propada.Kad trziste propada onda i cinioci(kupci,musterije) trzista nestaju( u nasem slucaju sele se iz Srbije),pa samim tim trziste postaje sve slabije i slabije.Izgled pravilne i pravno sredjene sredine za privrednike je ( sto treba svima da je uzor ):Singapur,Hong kong,Novi Zeland itd.Po tim primerima se vidi kako i koliko para se vrti ( a vrti se u potocima )kad je trziste tj kad nije monopolisticko.Ne moze drzava ili politicar da odredjuje da li treba da dodje Lidl ili ne !Ako je trziste uredjeno ,onda i Lidl i Aldi i svi ostali dolaze i hoce da otvaraju objekte.To sto je plata mala ne mora da znaci kupovina ne postoji .Problem je veci sto su mnogi radili a plate nisu ni dobili ,e taj ne moze da trosi .A plata i da je 100eura dovoljna je svakom da isplanira neku kupovinu( na rate ,na kredit itd) ,jer svako voli i da popije kafu i da pojede cokoladu i mobilni i itd.Razlika je samo da li ce(po plateznoj moci)naskuplji ili najjeftiniji model .

Chuburac

pre 11 godina

O kome poslu vi pričate kada me uprava prihoda 21.6.12 opomenula za dug nastao 15.6.12 (sestdana) da bi me 4.7.12(petnestdana) blokirala za isti
o poslu mozwe da razmislja samo neko ko nije upućen kako drzava pomaze privredu.

Vladan

pre 11 godina

U Srbiji neku prodju mozda jos moze imati po neka vrsta usluga, slabo rasprostranjena i neinteresantna tajkunima.
Inace bilo koji posao gde se novac zaradjuje kroz maloprodaju robe, a vi ste njen proizvodjac, ili uvoznik je prakticno nemoguc!!!

Naime, tajkuni su tokom 90-tih uzeli apsolutni primat u uvozu robe siroke potrosnje u Srbiju, ali je prodaja te robe, kao i one domace proizvodnje uglavnom bila jos van njihovog mesanja, preko malih STR-a i jos postojecih drzavnih lanaca (C market, Pekabeta i sl.).
Pocetkom 2000-tih tajkuni su ubrzano radili na stvaranju svojih maloprodajnih mreza, tako da su u nazad par godina i to zaokruzili, te cenim da od ukupne maloprodaje danas min 70% ide kroz njihove objekte.
Najveci problem je sto u tim maloprodajnim objektima oni prodaju bar 90% robu koju oni sami, ili njihovi tajkunski pajtosi, uvoze/proizvode. Za ostatak srpske privrede ulazak u te objekte je prakticno nemoguc, a ako ste nekako i usli, onda je naplata prodatog ogroman problem!!!

Ovakvim monopolskim polozajem na trzistu prosto satiru manje maloprodajne objekte, a hiljade manjih proizvodjaca i uvoznika sve manje ima mogucnost da svoju robu plasira na trziste Srbije, cime su osudjeni na brze, ili sporije, ali sigurno gasenje!!!

Zato privredu ove zemlje ocekuje vrlo brzi kraj, jer tajkuni sa manje od 100.000 zaposlenih, pokupise sve pare i udavise mala i srednja preduzeca sa preko 700.000 zaposlenih!!!

Milos

pre 11 godina

Izludju me textovi koji nemaju veze sa naslovom, totalno gubljenje vremena bez ikakvog razloga dok oceckuje da ces procitati nesto iole pametno ili barem vezano za naslov...

Goran

pre 11 godina

Kod nas svi podržavaju malu privredu samo kad su izbori, a svim merama nam "uzimaju meru". U slovenačkom tržnom centru zakupio sam lokal od 30m2 i upornim radom i ulaganjima u marketing gradio tržište i ugled. Nakon 9 i po godina kad sam uhodao posao oni se sete da "malo preurede tržni centar" i daju mi otkaz iako je moja radnja i u starom odlično radila, za razliku od njihovih radnji. Za to vreme sam platio oko 170.000 Eura zakupa za taj lokalčić. Početkom te poslednje godine preko zajedničkih poznanika ponude mi Grci da otkupe moju firmu da budem manjinski vlasnik i da radim za njih u međunarodnoj franšizi. Neće oni meni dati pare nego će uložiti u opremu i staviti mi svoj samar. Tek kasnije vidim da su još dok sam radio zavrbovali jednu moju radnicu iz tog centra i da od samog početka diktiraju uslove za novi lokal. Koji će naravno biti tačno na mestu gde je bio moj! Po uhodanom grčkom receptu preko domaćih mahera advokata platili su Slovencima i dobili lokal u obnovljenom centru. Nije prihvaćen čak ni predlog da i mi i oni rade i da se tako pokažu. Ovako im bolje odgovara, a kako oni pune nečije privatne džepove Slovenci plešu kao medved na kanapu. Kod nas u Ministarstvu ekonomije ne poznaju zaštitu domaćih brendova osim kroz zaštitne carine. Ko će mene zaštititi u vlastitoj zemlji? Ta franšizing firma naravno nije zastupljena u najjačim svetskim tržištima SAD, Italije, Nemačke, cele Skandinavije, Kine. Naravno, nema ih ni u Sloveniji, jer oni štite domaće brendove!

crvene rukavice

pre 11 godina

Jako teško. Ja sam mikro preduzetnik i još čekam poresko rešenje za ovu godinu. Baš pre neki dan zovem da pitam šta je s tim i pošto sam ih jedva dobila (reče mi čovek na centrali da ne može da ih moli da dignu slušalicu), na moje pitanje šta se dešava sa rešenima i kada će stići, dobijem poražavajući odgovor "Ko to zna?". I još reče, povećanje će biti "nešto malo, oko 30-40%". Kad odem tamo, poreznici igraju crvene rukavice, najozbiljnije. Znači, treba da nađem kupce, odradim projekte i što je važnije naplatim, a onda štedim za porez jer se ne zna kada će da stigne retroaktivna globa koju inače uredno plaćam. Pošto će mi ostati "nešto malo manje" ne znam šta dalje jer su mi prihodi osrednji i razmišljam da zatvorim. Istovremeno, veliki poreski dužnici se od reda nazivaju nekakvim privrednicima i svi im trče na noge i pričaju kako treba privreda da se pita. Žašto kažu privreda, a misle na Miškoviće, Dragane Simpo Tomiće i ostale koje na TV-u bukvalno mole da plate porez. Neshvatljivo je to što se pokazalo da toliko zatvorenih malih neburazerskih preduzeća koja zapravo pune budžet, ćute i šuškaju nije dovoljno da naši vladari shvate da je to siguran put u propast, ali tada će biti kasno da se lupa po prstima.

Oprez

pre 11 godina

S obzirom da nova vlada sprema objavu rata bankama,
signal je da nikako ne otpocinjete nikakav posao u Srbiji,
vec podizite deviznu stednju i cekajte da ova nakaradna vlada propadne.

AnoNisMuz

pre 11 godina

Uz veoma organizovano i inteligentno usmereno ZNANJE dolazimo do moci, jer veliko bogatstvo zahteva tu MOC. IDEJA je glavna stvar, strucno znanje se moze naci iza ugla - bilo kog ugla! Posto je u pitanju pokretanje posla u Srbiji, istakao bih veliki znacaj MASTER MIND GRUPE (a i inace je za uspeh znacajna cinjenica njenog postojanja).

Misha

pre 11 godina

Ja sam se oprobao u preduzetnickim vodama pre dve godine, i jos uvek plivam. Sa jos 2 ortaka sam otvorio firmicu za usluge u telekomunikacijama. Svaki sa po 10 i vise godina iskustva i kontakata. Nismo politicki aktivni,ne ucestvujemo na tenderima i zivimo i radimo normalno. Korektni smo prema klijentima, placamo nase obaveze redovno i skoro smo zaposlili jos jednog kolegu jer se nagomilalo posla.Moze da uspe onaj koji se posveti poslu i radi ga kvalitetno i posteno. Ne ocekujem da cu se obogatiti ali primanja od oko 1000e garantuju pristojan zivot.

Bizmismen

pre 11 godina

Ja reko' mom advokatu da nameravam da otvorim ugostiteljski objekt-kafic (prim.pr) a on kaze pa ne moze to tako. Ne mogu "indijanci" da nam uskacu u teren tek tako. Moras prvo da pitas jel' moze pa da malo platis!

justin

pre 11 godina

Treba imati sreću i biti MNOGO, MNOGO BEZOBRAZAN I DRČAN .
Zakidati radnicima, državi, opštini, poreskoj... Svima.
Odeš na letovanje a radnike ostaviš bez plate.vratiš se pa prvo otplatiš letovanje pa ako ostane daš platu, obično ne ostane.
Onda stigne rata za lizing i normalno opet nema za platu a tu je i PDV...
Takav se uostalom treba i roditi ja nisam zato sam i zatvorio radnju jer sam posle 2 meseca bio na o.Razvlačio se i mučio se još 8 meseci pokušavajući da iscedim drenovinu.

sumadinac atl

pre 11 godina

i koja je svrha ovog teksta? pa pomenuli ste monopol...to je u srbiji normalno. samo tajkuni imaju monopol i moc da budu " uspesni" privrednici(kao i sinovi, rodbina i ljubavnice istih) a da radnike placaju manje nego u propaloj grckoj. da ne placaju doprinose i prekovremeni rad ali da odbijaju od plate za mesecnu kartu manjak i ostalo.
ja ideju imam i pare imam ali lud nisam. u srbiji cu pokusati biznis jedino ako kao ovde u americi mozes da troskove biznisa otpises preko poreza. dakle placas porez a pocetkom sledece god imas povracaj taksi. makar si na nuli. ovde ti se i kamata na kredit i bolnicki troskovi za dete i obdaniste za dete racunaju za povracaj poreza. posto to nikada nece da se desi a svojim biznisom bih zakacio tajkuna koji drzi celu jugoistocnu evropu onda nista. drazi mi je zivot nego da me skemba neko zato sto nisam alav i drugacije vidim ekonomiju

Катарина

pre 11 godina

У животу је све ризик. Ко не ризикује тај не може ни да профитира. Оправдања за неуспех увек има, а шта је са онима који су само својим трудом успели и нису тражили оправдања, већ су трагали за шансама? Све се може када се хоће... само храбро.

Milan Nis

pre 11 godina

Ja sam preduzetnik vec 10 god,nasledio porodicni posao,postojimo vec 40 god,kako napraviti POSAO,to i nije problem,napraviti PARE,bez svih ovih navedenih stavki,od kumovskih i burazerskih,do partijskih veza-NIKAKO.
Ako radite POSTENO mozete PREZIVETI u Srbiji,mi smo preziveli i TITA I MILOSEVICA I SVE OSTALE VLASTI,ali nismo ni daleko odmakli,nema ni aviona,ni kamiona,ima SAMO PRISTOJNOG ZIVOTA UZ MNOGO MNOGO TRUDA I RADA.Ne zalim se,ja sam tako navikao,problem je sto bi danasnji BIZMISMENI sve preko noci,a to je proces i nema carobnog stapica,osim, ako za svoj poziv ne odaberete-MADJIONICAR.

pored Wall St

pre 11 godina

@MAre
najjaci komentar, na zalost i potpuno tacan!
jos nesto, u Srbiji NEMA para...kako da otvoris nesto, kad je prosjecna plata $500!!! kome?

ivan

pre 11 godina

nikako nemoj nista u Srbiji
Pre tri godine sam otvorio prodavnicu,nakon drugog meseca mi je stiglo poresko resenje po kome dugujem oko 80 hiljada a moj dnevni pazar 5 hiljada..kako?
Porezima i taksama guse.racuni za struju strahoviti a i pdv mora da se plati,radim po 16 sati dnevno a plata me na kraju ispadne nula...u blokadi sam vec 4 meseca,,aj pogodite ko me je blokirao ?poreska uprava...
proklinjem svaki dan boga sto pre tri godine nisam otisao u lugano kod sestre nego sam ostao ovde da unistim svoje zdravlje..
Ps -imam 28 godina,cir na zeludcu,nizak pritisak,a i prostatu sam zeznuo...sve zbog posla...
Mislite o tome..

Slobodan

pre 11 godina

Posao u Srbiji, ili posao koji bi radili iz Srbije?
Posao u Sbiji skoro nikako jer je kupovna moc stanovnistva vrlo mala. Biznis koji bi radili iz Srbije je vec lakse napraviti ako ste programer, arhitekta ... Nas rad je jeftin i lako prolazi i dolazi do investitora. Proizvodnja je misaona imenica jer se gusi od strane uvoznika.
Sve u svemu ili idete iz Srbije da "perete tanjire", ili ostajete u Srbiji da radite u poljoprivredi ili outsorsingu (IT, Arh... nebitno).

srky

pre 11 godina

Jedino ovako:
Kupish jednu jabuku, pa prodash po duploj ceni. Onda za taj novac kupish dve jabuke, itd...
I onda dodje poreska inspekcija i pokvari ti planove...

Pauly Ester

pre 11 godina

Ovde samo jos nedostaje onaj momenat kada ti posle godinu dana zakuca poreski inspektor na vrata i odredi ti porez koji je za 50% veci nego ranije i odnosi se retroaktivno na celu godinu. Ako ste preduzetnik morate nauciti da zivite pod tenzijom i teretom jer nosite jednog drzavnog cinovnika na grbaci! Za dugogodisnji opstanak je vec potrebno ovladati vestinama Jedi ratnika.

JaFreelancer.com

pre 11 godina

Napravite _resenje_ za bilo koji problem, ma kako mali ili beznacajan bio i ponudite to kao uslugu ili proizvod preko Interneta _celom_svetu_.
Zakonom velikih brojeva, od milijardu i vise korisnika interneta, bice bar par hiljada onih koji imaju isti problem i spremni su da plate resenje. Cesite se tamo gde vas svrbi. :-D

Vreli letnji harac

pre 11 godina

Nikako, uzece ti sve. Turci su uzimali deseti deo i nastali su citavi ciklusi epske pozeije o tim nepravdama a danas uzimaju sedam puta vise i niko se ne buni.

l'alchimiste

pre 11 godina

Ja sam preduzetnik već 3 godine i znam kroz šta sam sve prošao ne bih li moj mali posao (business )doveo do nekih profitabilnih grana...Imam agenciju za registraciju vozila ...mesečni troškovi + ulaganja su mi oko 50/60.000,00Din a zarada *3 nekad 4 ...ali i radi se ,svaki dan od 08:30 pa dokle treba.Imam troje ljudi koji rade za mene,i oni zarade lepo.Na dobrom sam mestu,dobro se oglašavam,uglavnom sam povoljniji sa cenama od drugih (princip _ kvantitet u odnosu na kvalitet (ne odnosi se na kvalitet usluge nego na cenu))i dajem sve od sebe da ljudi budu zadovoljni.Tako da po meni samo su uslužne delatnosti isplatljive što se kaže jedino što ''ide''.Imam nekoliko drugara koji su se ''ukopali '' što u proizvodnji što u trgovini-kako,pa lepo...primer --- Drugar je sve lepo organizovao (od business plana,market research-a,banke,kredita,poslovnog prostora,ljudi idr )proizveo,našao tržište,prodao iiiii naplatio NE,odnosno jeste ali za Septembar prošle godine...a kredit se uredno vraća ...i tako je drugar u teškoj dubiozi jer ne radi se radi se o ne baš maliom ulaganjima....i ima takvih primera oko mene još.Jednostavno ako ste ''mali'' na tržištu ste ne zaštićeni i nemoćni.
---idamo dalje-moramo bolje...pozdrav

a sta da radim?

pre 11 godina

zavrsni komentar teksta mi namece pitanje zasto zivimo, "nesto" radimo, mucimo se kada cemo jednog dana mirisati cvece odozdo.

mile

pre 11 godina

Kao prvo treba vam članstvo u stranci ili vrlo dobri 'ruka ruku mije' odnosi sa par većih stranačkih činovnika. Nakon što otvorite firmu pod nekim ABC imenom spremni ste za nameštene tendere za fiktivne usluge i nabavku različitih precenjenih proizvoda koje samo vi možete nabaviti uz visoku maržu. Ovo je jedini vid poslovanja u Srbiji, sve ostalo je gušenje sa inspekcijama, nametima, porezima, propisima sa ciljem gašenja bilo kakve nepolitičke privredne aktivnosti.

Mare

pre 11 godina

Evo ja ću da vam kažem kako:
1. Izvadite izbegličku vizu
2. Spakujete stvari koje možete da ponesete sa sobom
3. Sednete na voz, jer za avion nemate love
4. Dobro se isplačete, jer, realno, nedostajaće vam ljudi oko vas
Eto tako će te napraviti posao, i to dobar. Može i izmešan raspored, samo da ovo pod 3 bude na poslednjem mestu.

Mare

pre 11 godina

Evo ja ću da vam kažem kako:
1. Izvadite izbegličku vizu
2. Spakujete stvari koje možete da ponesete sa sobom
3. Sednete na voz, jer za avion nemate love
4. Dobro se isplačete, jer, realno, nedostajaće vam ljudi oko vas
Eto tako će te napraviti posao, i to dobar. Može i izmešan raspored, samo da ovo pod 3 bude na poslednjem mestu.

Vreli letnji harac

pre 11 godina

Nikako, uzece ti sve. Turci su uzimali deseti deo i nastali su citavi ciklusi epske pozeije o tim nepravdama a danas uzimaju sedam puta vise i niko se ne buni.

mile

pre 11 godina

Kao prvo treba vam članstvo u stranci ili vrlo dobri 'ruka ruku mije' odnosi sa par većih stranačkih činovnika. Nakon što otvorite firmu pod nekim ABC imenom spremni ste za nameštene tendere za fiktivne usluge i nabavku različitih precenjenih proizvoda koje samo vi možete nabaviti uz visoku maržu. Ovo je jedini vid poslovanja u Srbiji, sve ostalo je gušenje sa inspekcijama, nametima, porezima, propisima sa ciljem gašenja bilo kakve nepolitičke privredne aktivnosti.

ivan

pre 11 godina

nikako nemoj nista u Srbiji
Pre tri godine sam otvorio prodavnicu,nakon drugog meseca mi je stiglo poresko resenje po kome dugujem oko 80 hiljada a moj dnevni pazar 5 hiljada..kako?
Porezima i taksama guse.racuni za struju strahoviti a i pdv mora da se plati,radim po 16 sati dnevno a plata me na kraju ispadne nula...u blokadi sam vec 4 meseca,,aj pogodite ko me je blokirao ?poreska uprava...
proklinjem svaki dan boga sto pre tri godine nisam otisao u lugano kod sestre nego sam ostao ovde da unistim svoje zdravlje..
Ps -imam 28 godina,cir na zeludcu,nizak pritisak,a i prostatu sam zeznuo...sve zbog posla...
Mislite o tome..

l'alchimiste

pre 11 godina

Ja sam preduzetnik već 3 godine i znam kroz šta sam sve prošao ne bih li moj mali posao (business )doveo do nekih profitabilnih grana...Imam agenciju za registraciju vozila ...mesečni troškovi + ulaganja su mi oko 50/60.000,00Din a zarada *3 nekad 4 ...ali i radi se ,svaki dan od 08:30 pa dokle treba.Imam troje ljudi koji rade za mene,i oni zarade lepo.Na dobrom sam mestu,dobro se oglašavam,uglavnom sam povoljniji sa cenama od drugih (princip _ kvantitet u odnosu na kvalitet (ne odnosi se na kvalitet usluge nego na cenu))i dajem sve od sebe da ljudi budu zadovoljni.Tako da po meni samo su uslužne delatnosti isplatljive što se kaže jedino što ''ide''.Imam nekoliko drugara koji su se ''ukopali '' što u proizvodnji što u trgovini-kako,pa lepo...primer --- Drugar je sve lepo organizovao (od business plana,market research-a,banke,kredita,poslovnog prostora,ljudi idr )proizveo,našao tržište,prodao iiiii naplatio NE,odnosno jeste ali za Septembar prošle godine...a kredit se uredno vraća ...i tako je drugar u teškoj dubiozi jer ne radi se radi se o ne baš maliom ulaganjima....i ima takvih primera oko mene još.Jednostavno ako ste ''mali'' na tržištu ste ne zaštićeni i nemoćni.
---idamo dalje-moramo bolje...pozdrav

Milan Nis

pre 11 godina

Ja sam preduzetnik vec 10 god,nasledio porodicni posao,postojimo vec 40 god,kako napraviti POSAO,to i nije problem,napraviti PARE,bez svih ovih navedenih stavki,od kumovskih i burazerskih,do partijskih veza-NIKAKO.
Ako radite POSTENO mozete PREZIVETI u Srbiji,mi smo preziveli i TITA I MILOSEVICA I SVE OSTALE VLASTI,ali nismo ni daleko odmakli,nema ni aviona,ni kamiona,ima SAMO PRISTOJNOG ZIVOTA UZ MNOGO MNOGO TRUDA I RADA.Ne zalim se,ja sam tako navikao,problem je sto bi danasnji BIZMISMENI sve preko noci,a to je proces i nema carobnog stapica,osim, ako za svoj poziv ne odaberete-MADJIONICAR.

srky

pre 11 godina

Jedino ovako:
Kupish jednu jabuku, pa prodash po duploj ceni. Onda za taj novac kupish dve jabuke, itd...
I onda dodje poreska inspekcija i pokvari ti planove...

a sta da radim?

pre 11 godina

zavrsni komentar teksta mi namece pitanje zasto zivimo, "nesto" radimo, mucimo se kada cemo jednog dana mirisati cvece odozdo.

Pauly Ester

pre 11 godina

Ovde samo jos nedostaje onaj momenat kada ti posle godinu dana zakuca poreski inspektor na vrata i odredi ti porez koji je za 50% veci nego ranije i odnosi se retroaktivno na celu godinu. Ako ste preduzetnik morate nauciti da zivite pod tenzijom i teretom jer nosite jednog drzavnog cinovnika na grbaci! Za dugogodisnji opstanak je vec potrebno ovladati vestinama Jedi ratnika.

justin

pre 11 godina

Treba imati sreću i biti MNOGO, MNOGO BEZOBRAZAN I DRČAN .
Zakidati radnicima, državi, opštini, poreskoj... Svima.
Odeš na letovanje a radnike ostaviš bez plate.vratiš se pa prvo otplatiš letovanje pa ako ostane daš platu, obično ne ostane.
Onda stigne rata za lizing i normalno opet nema za platu a tu je i PDV...
Takav se uostalom treba i roditi ja nisam zato sam i zatvorio radnju jer sam posle 2 meseca bio na o.Razvlačio se i mučio se još 8 meseci pokušavajući da iscedim drenovinu.

JaFreelancer.com

pre 11 godina

Napravite _resenje_ za bilo koji problem, ma kako mali ili beznacajan bio i ponudite to kao uslugu ili proizvod preko Interneta _celom_svetu_.
Zakonom velikih brojeva, od milijardu i vise korisnika interneta, bice bar par hiljada onih koji imaju isti problem i spremni su da plate resenje. Cesite se tamo gde vas svrbi. :-D

sumadinac atl

pre 11 godina

i koja je svrha ovog teksta? pa pomenuli ste monopol...to je u srbiji normalno. samo tajkuni imaju monopol i moc da budu " uspesni" privrednici(kao i sinovi, rodbina i ljubavnice istih) a da radnike placaju manje nego u propaloj grckoj. da ne placaju doprinose i prekovremeni rad ali da odbijaju od plate za mesecnu kartu manjak i ostalo.
ja ideju imam i pare imam ali lud nisam. u srbiji cu pokusati biznis jedino ako kao ovde u americi mozes da troskove biznisa otpises preko poreza. dakle placas porez a pocetkom sledece god imas povracaj taksi. makar si na nuli. ovde ti se i kamata na kredit i bolnicki troskovi za dete i obdaniste za dete racunaju za povracaj poreza. posto to nikada nece da se desi a svojim biznisom bih zakacio tajkuna koji drzi celu jugoistocnu evropu onda nista. drazi mi je zivot nego da me skemba neko zato sto nisam alav i drugacije vidim ekonomiju

Slobodan

pre 11 godina

Posao u Srbiji, ili posao koji bi radili iz Srbije?
Posao u Sbiji skoro nikako jer je kupovna moc stanovnistva vrlo mala. Biznis koji bi radili iz Srbije je vec lakse napraviti ako ste programer, arhitekta ... Nas rad je jeftin i lako prolazi i dolazi do investitora. Proizvodnja je misaona imenica jer se gusi od strane uvoznika.
Sve u svemu ili idete iz Srbije da "perete tanjire", ili ostajete u Srbiji da radite u poljoprivredi ili outsorsingu (IT, Arh... nebitno).

crvene rukavice

pre 11 godina

Jako teško. Ja sam mikro preduzetnik i još čekam poresko rešenje za ovu godinu. Baš pre neki dan zovem da pitam šta je s tim i pošto sam ih jedva dobila (reče mi čovek na centrali da ne može da ih moli da dignu slušalicu), na moje pitanje šta se dešava sa rešenima i kada će stići, dobijem poražavajući odgovor "Ko to zna?". I još reče, povećanje će biti "nešto malo, oko 30-40%". Kad odem tamo, poreznici igraju crvene rukavice, najozbiljnije. Znači, treba da nađem kupce, odradim projekte i što je važnije naplatim, a onda štedim za porez jer se ne zna kada će da stigne retroaktivna globa koju inače uredno plaćam. Pošto će mi ostati "nešto malo manje" ne znam šta dalje jer su mi prihodi osrednji i razmišljam da zatvorim. Istovremeno, veliki poreski dužnici se od reda nazivaju nekakvim privrednicima i svi im trče na noge i pričaju kako treba privreda da se pita. Žašto kažu privreda, a misle na Miškoviće, Dragane Simpo Tomiće i ostale koje na TV-u bukvalno mole da plate porez. Neshvatljivo je to što se pokazalo da toliko zatvorenih malih neburazerskih preduzeća koja zapravo pune budžet, ćute i šuškaju nije dovoljno da naši vladari shvate da je to siguran put u propast, ali tada će biti kasno da se lupa po prstima.

pored Wall St

pre 11 godina

@MAre
najjaci komentar, na zalost i potpuno tacan!
jos nesto, u Srbiji NEMA para...kako da otvoris nesto, kad je prosjecna plata $500!!! kome?

Misha

pre 11 godina

Ja sam se oprobao u preduzetnickim vodama pre dve godine, i jos uvek plivam. Sa jos 2 ortaka sam otvorio firmicu za usluge u telekomunikacijama. Svaki sa po 10 i vise godina iskustva i kontakata. Nismo politicki aktivni,ne ucestvujemo na tenderima i zivimo i radimo normalno. Korektni smo prema klijentima, placamo nase obaveze redovno i skoro smo zaposlili jos jednog kolegu jer se nagomilalo posla.Moze da uspe onaj koji se posveti poslu i radi ga kvalitetno i posteno. Ne ocekujem da cu se obogatiti ali primanja od oko 1000e garantuju pristojan zivot.

Катарина

pre 11 godina

У животу је све ризик. Ко не ризикује тај не може ни да профитира. Оправдања за неуспех увек има, а шта је са онима који су само својим трудом успели и нису тражили оправдања, већ су трагали за шансама? Све се може када се хоће... само храбро.

Bizmismen

pre 11 godina

Ja reko' mom advokatu da nameravam da otvorim ugostiteljski objekt-kafic (prim.pr) a on kaze pa ne moze to tako. Ne mogu "indijanci" da nam uskacu u teren tek tako. Moras prvo da pitas jel' moze pa da malo platis!

Oprez

pre 11 godina

S obzirom da nova vlada sprema objavu rata bankama,
signal je da nikako ne otpocinjete nikakav posao u Srbiji,
vec podizite deviznu stednju i cekajte da ova nakaradna vlada propadne.

Milos

pre 11 godina

Izludju me textovi koji nemaju veze sa naslovom, totalno gubljenje vremena bez ikakvog razloga dok oceckuje da ces procitati nesto iole pametno ili barem vezano za naslov...

Goran

pre 11 godina

Kod nas svi podržavaju malu privredu samo kad su izbori, a svim merama nam "uzimaju meru". U slovenačkom tržnom centru zakupio sam lokal od 30m2 i upornim radom i ulaganjima u marketing gradio tržište i ugled. Nakon 9 i po godina kad sam uhodao posao oni se sete da "malo preurede tržni centar" i daju mi otkaz iako je moja radnja i u starom odlično radila, za razliku od njihovih radnji. Za to vreme sam platio oko 170.000 Eura zakupa za taj lokalčić. Početkom te poslednje godine preko zajedničkih poznanika ponude mi Grci da otkupe moju firmu da budem manjinski vlasnik i da radim za njih u međunarodnoj franšizi. Neće oni meni dati pare nego će uložiti u opremu i staviti mi svoj samar. Tek kasnije vidim da su još dok sam radio zavrbovali jednu moju radnicu iz tog centra i da od samog početka diktiraju uslove za novi lokal. Koji će naravno biti tačno na mestu gde je bio moj! Po uhodanom grčkom receptu preko domaćih mahera advokata platili su Slovencima i dobili lokal u obnovljenom centru. Nije prihvaćen čak ni predlog da i mi i oni rade i da se tako pokažu. Ovako im bolje odgovara, a kako oni pune nečije privatne džepove Slovenci plešu kao medved na kanapu. Kod nas u Ministarstvu ekonomije ne poznaju zaštitu domaćih brendova osim kroz zaštitne carine. Ko će mene zaštititi u vlastitoj zemlji? Ta franšizing firma naravno nije zastupljena u najjačim svetskim tržištima SAD, Italije, Nemačke, cele Skandinavije, Kine. Naravno, nema ih ni u Sloveniji, jer oni štite domaće brendove!

Vladan

pre 11 godina

U Srbiji neku prodju mozda jos moze imati po neka vrsta usluga, slabo rasprostranjena i neinteresantna tajkunima.
Inace bilo koji posao gde se novac zaradjuje kroz maloprodaju robe, a vi ste njen proizvodjac, ili uvoznik je prakticno nemoguc!!!

Naime, tajkuni su tokom 90-tih uzeli apsolutni primat u uvozu robe siroke potrosnje u Srbiju, ali je prodaja te robe, kao i one domace proizvodnje uglavnom bila jos van njihovog mesanja, preko malih STR-a i jos postojecih drzavnih lanaca (C market, Pekabeta i sl.).
Pocetkom 2000-tih tajkuni su ubrzano radili na stvaranju svojih maloprodajnih mreza, tako da su u nazad par godina i to zaokruzili, te cenim da od ukupne maloprodaje danas min 70% ide kroz njihove objekte.
Najveci problem je sto u tim maloprodajnim objektima oni prodaju bar 90% robu koju oni sami, ili njihovi tajkunski pajtosi, uvoze/proizvode. Za ostatak srpske privrede ulazak u te objekte je prakticno nemoguc, a ako ste nekako i usli, onda je naplata prodatog ogroman problem!!!

Ovakvim monopolskim polozajem na trzistu prosto satiru manje maloprodajne objekte, a hiljade manjih proizvodjaca i uvoznika sve manje ima mogucnost da svoju robu plasira na trziste Srbije, cime su osudjeni na brze, ili sporije, ali sigurno gasenje!!!

Zato privredu ove zemlje ocekuje vrlo brzi kraj, jer tajkuni sa manje od 100.000 zaposlenih, pokupise sve pare i udavise mala i srednja preduzeca sa preko 700.000 zaposlenih!!!

AnoNisMuz

pre 11 godina

Uz veoma organizovano i inteligentno usmereno ZNANJE dolazimo do moci, jer veliko bogatstvo zahteva tu MOC. IDEJA je glavna stvar, strucno znanje se moze naci iza ugla - bilo kog ugla! Posto je u pitanju pokretanje posla u Srbiji, istakao bih veliki znacaj MASTER MIND GRUPE (a i inace je za uspeh znacajna cinjenica njenog postojanja).

janika

pre 11 godina

Ne postoji sansa za uspeh u Srbiji ako nemate veze.Veze se ostvaruju u Srbiji samo preko politike.Veze u politici se ostvaruju preko stranaka .Stranke funkcionisu po principu "mafije",i obezbedjuju svojima interes tj "profit".To je zacaran krug i svi van njega propadaju.Medjutim vremenom kad redovni privrednici propadaju ,propadaju i oni .Jer nestaju iskrene ideje,iskrene.....jednostavno kad nema borbe(konkurencije tj trzisne utakmice)trziste propada.Kad trziste propada onda i cinioci(kupci,musterije) trzista nestaju( u nasem slucaju sele se iz Srbije),pa samim tim trziste postaje sve slabije i slabije.Izgled pravilne i pravno sredjene sredine za privrednike je ( sto treba svima da je uzor ):Singapur,Hong kong,Novi Zeland itd.Po tim primerima se vidi kako i koliko para se vrti ( a vrti se u potocima )kad je trziste tj kad nije monopolisticko.Ne moze drzava ili politicar da odredjuje da li treba da dodje Lidl ili ne !Ako je trziste uredjeno ,onda i Lidl i Aldi i svi ostali dolaze i hoce da otvaraju objekte.To sto je plata mala ne mora da znaci kupovina ne postoji .Problem je veci sto su mnogi radili a plate nisu ni dobili ,e taj ne moze da trosi .A plata i da je 100eura dovoljna je svakom da isplanira neku kupovinu( na rate ,na kredit itd) ,jer svako voli i da popije kafu i da pojede cokoladu i mobilni i itd.Razlika je samo da li ce(po plateznoj moci)naskuplji ili najjeftiniji model .

Chuburac

pre 11 godina

O kome poslu vi pričate kada me uprava prihoda 21.6.12 opomenula za dug nastao 15.6.12 (sestdana) da bi me 4.7.12(petnestdana) blokirala za isti
o poslu mozwe da razmislja samo neko ko nije upućen kako drzava pomaze privredu.

Катарина

pre 11 godina

У животу је све ризик. Ко не ризикује тај не може ни да профитира. Оправдања за неуспех увек има, а шта је са онима који су само својим трудом успели и нису тражили оправдања, већ су трагали за шансама? Све се може када се хоће... само храбро.

Mare

pre 11 godina

Evo ja ću da vam kažem kako:
1. Izvadite izbegličku vizu
2. Spakujete stvari koje možete da ponesete sa sobom
3. Sednete na voz, jer za avion nemate love
4. Dobro se isplačete, jer, realno, nedostajaće vam ljudi oko vas
Eto tako će te napraviti posao, i to dobar. Može i izmešan raspored, samo da ovo pod 3 bude na poslednjem mestu.

AnoNisMuz

pre 11 godina

Uz veoma organizovano i inteligentno usmereno ZNANJE dolazimo do moci, jer veliko bogatstvo zahteva tu MOC. IDEJA je glavna stvar, strucno znanje se moze naci iza ugla - bilo kog ugla! Posto je u pitanju pokretanje posla u Srbiji, istakao bih veliki znacaj MASTER MIND GRUPE (a i inace je za uspeh znacajna cinjenica njenog postojanja).

Oprez

pre 11 godina

S obzirom da nova vlada sprema objavu rata bankama,
signal je da nikako ne otpocinjete nikakav posao u Srbiji,
vec podizite deviznu stednju i cekajte da ova nakaradna vlada propadne.

a sta da radim?

pre 11 godina

zavrsni komentar teksta mi namece pitanje zasto zivimo, "nesto" radimo, mucimo se kada cemo jednog dana mirisati cvece odozdo.

l'alchimiste

pre 11 godina

Ja sam preduzetnik već 3 godine i znam kroz šta sam sve prošao ne bih li moj mali posao (business )doveo do nekih profitabilnih grana...Imam agenciju za registraciju vozila ...mesečni troškovi + ulaganja su mi oko 50/60.000,00Din a zarada *3 nekad 4 ...ali i radi se ,svaki dan od 08:30 pa dokle treba.Imam troje ljudi koji rade za mene,i oni zarade lepo.Na dobrom sam mestu,dobro se oglašavam,uglavnom sam povoljniji sa cenama od drugih (princip _ kvantitet u odnosu na kvalitet (ne odnosi se na kvalitet usluge nego na cenu))i dajem sve od sebe da ljudi budu zadovoljni.Tako da po meni samo su uslužne delatnosti isplatljive što se kaže jedino što ''ide''.Imam nekoliko drugara koji su se ''ukopali '' što u proizvodnji što u trgovini-kako,pa lepo...primer --- Drugar je sve lepo organizovao (od business plana,market research-a,banke,kredita,poslovnog prostora,ljudi idr )proizveo,našao tržište,prodao iiiii naplatio NE,odnosno jeste ali za Septembar prošle godine...a kredit se uredno vraća ...i tako je drugar u teškoj dubiozi jer ne radi se radi se o ne baš maliom ulaganjima....i ima takvih primera oko mene još.Jednostavno ako ste ''mali'' na tržištu ste ne zaštićeni i nemoćni.
---idamo dalje-moramo bolje...pozdrav

mile

pre 11 godina

Kao prvo treba vam članstvo u stranci ili vrlo dobri 'ruka ruku mije' odnosi sa par većih stranačkih činovnika. Nakon što otvorite firmu pod nekim ABC imenom spremni ste za nameštene tendere za fiktivne usluge i nabavku različitih precenjenih proizvoda koje samo vi možete nabaviti uz visoku maržu. Ovo je jedini vid poslovanja u Srbiji, sve ostalo je gušenje sa inspekcijama, nametima, porezima, propisima sa ciljem gašenja bilo kakve nepolitičke privredne aktivnosti.

JaFreelancer.com

pre 11 godina

Napravite _resenje_ za bilo koji problem, ma kako mali ili beznacajan bio i ponudite to kao uslugu ili proizvod preko Interneta _celom_svetu_.
Zakonom velikih brojeva, od milijardu i vise korisnika interneta, bice bar par hiljada onih koji imaju isti problem i spremni su da plate resenje. Cesite se tamo gde vas svrbi. :-D

ivan

pre 11 godina

nikako nemoj nista u Srbiji
Pre tri godine sam otvorio prodavnicu,nakon drugog meseca mi je stiglo poresko resenje po kome dugujem oko 80 hiljada a moj dnevni pazar 5 hiljada..kako?
Porezima i taksama guse.racuni za struju strahoviti a i pdv mora da se plati,radim po 16 sati dnevno a plata me na kraju ispadne nula...u blokadi sam vec 4 meseca,,aj pogodite ko me je blokirao ?poreska uprava...
proklinjem svaki dan boga sto pre tri godine nisam otisao u lugano kod sestre nego sam ostao ovde da unistim svoje zdravlje..
Ps -imam 28 godina,cir na zeludcu,nizak pritisak,a i prostatu sam zeznuo...sve zbog posla...
Mislite o tome..

justin

pre 11 godina

Treba imati sreću i biti MNOGO, MNOGO BEZOBRAZAN I DRČAN .
Zakidati radnicima, državi, opštini, poreskoj... Svima.
Odeš na letovanje a radnike ostaviš bez plate.vratiš se pa prvo otplatiš letovanje pa ako ostane daš platu, obično ne ostane.
Onda stigne rata za lizing i normalno opet nema za platu a tu je i PDV...
Takav se uostalom treba i roditi ja nisam zato sam i zatvorio radnju jer sam posle 2 meseca bio na o.Razvlačio se i mučio se još 8 meseci pokušavajući da iscedim drenovinu.

Milan Nis

pre 11 godina

Ja sam preduzetnik vec 10 god,nasledio porodicni posao,postojimo vec 40 god,kako napraviti POSAO,to i nije problem,napraviti PARE,bez svih ovih navedenih stavki,od kumovskih i burazerskih,do partijskih veza-NIKAKO.
Ako radite POSTENO mozete PREZIVETI u Srbiji,mi smo preziveli i TITA I MILOSEVICA I SVE OSTALE VLASTI,ali nismo ni daleko odmakli,nema ni aviona,ni kamiona,ima SAMO PRISTOJNOG ZIVOTA UZ MNOGO MNOGO TRUDA I RADA.Ne zalim se,ja sam tako navikao,problem je sto bi danasnji BIZMISMENI sve preko noci,a to je proces i nema carobnog stapica,osim, ako za svoj poziv ne odaberete-MADJIONICAR.

srky

pre 11 godina

Jedino ovako:
Kupish jednu jabuku, pa prodash po duploj ceni. Onda za taj novac kupish dve jabuke, itd...
I onda dodje poreska inspekcija i pokvari ti planove...

Slobodan

pre 11 godina

Posao u Srbiji, ili posao koji bi radili iz Srbije?
Posao u Sbiji skoro nikako jer je kupovna moc stanovnistva vrlo mala. Biznis koji bi radili iz Srbije je vec lakse napraviti ako ste programer, arhitekta ... Nas rad je jeftin i lako prolazi i dolazi do investitora. Proizvodnja je misaona imenica jer se gusi od strane uvoznika.
Sve u svemu ili idete iz Srbije da "perete tanjire", ili ostajete u Srbiji da radite u poljoprivredi ili outsorsingu (IT, Arh... nebitno).

Vreli letnji harac

pre 11 godina

Nikako, uzece ti sve. Turci su uzimali deseti deo i nastali su citavi ciklusi epske pozeije o tim nepravdama a danas uzimaju sedam puta vise i niko se ne buni.

pored Wall St

pre 11 godina

@MAre
najjaci komentar, na zalost i potpuno tacan!
jos nesto, u Srbiji NEMA para...kako da otvoris nesto, kad je prosjecna plata $500!!! kome?

Misha

pre 11 godina

Ja sam se oprobao u preduzetnickim vodama pre dve godine, i jos uvek plivam. Sa jos 2 ortaka sam otvorio firmicu za usluge u telekomunikacijama. Svaki sa po 10 i vise godina iskustva i kontakata. Nismo politicki aktivni,ne ucestvujemo na tenderima i zivimo i radimo normalno. Korektni smo prema klijentima, placamo nase obaveze redovno i skoro smo zaposlili jos jednog kolegu jer se nagomilalo posla.Moze da uspe onaj koji se posveti poslu i radi ga kvalitetno i posteno. Ne ocekujem da cu se obogatiti ali primanja od oko 1000e garantuju pristojan zivot.

Milos

pre 11 godina

Izludju me textovi koji nemaju veze sa naslovom, totalno gubljenje vremena bez ikakvog razloga dok oceckuje da ces procitati nesto iole pametno ili barem vezano za naslov...

Chuburac

pre 11 godina

O kome poslu vi pričate kada me uprava prihoda 21.6.12 opomenula za dug nastao 15.6.12 (sestdana) da bi me 4.7.12(petnestdana) blokirala za isti
o poslu mozwe da razmislja samo neko ko nije upućen kako drzava pomaze privredu.

Pauly Ester

pre 11 godina

Ovde samo jos nedostaje onaj momenat kada ti posle godinu dana zakuca poreski inspektor na vrata i odredi ti porez koji je za 50% veci nego ranije i odnosi se retroaktivno na celu godinu. Ako ste preduzetnik morate nauciti da zivite pod tenzijom i teretom jer nosite jednog drzavnog cinovnika na grbaci! Za dugogodisnji opstanak je vec potrebno ovladati vestinama Jedi ratnika.

sumadinac atl

pre 11 godina

i koja je svrha ovog teksta? pa pomenuli ste monopol...to je u srbiji normalno. samo tajkuni imaju monopol i moc da budu " uspesni" privrednici(kao i sinovi, rodbina i ljubavnice istih) a da radnike placaju manje nego u propaloj grckoj. da ne placaju doprinose i prekovremeni rad ali da odbijaju od plate za mesecnu kartu manjak i ostalo.
ja ideju imam i pare imam ali lud nisam. u srbiji cu pokusati biznis jedino ako kao ovde u americi mozes da troskove biznisa otpises preko poreza. dakle placas porez a pocetkom sledece god imas povracaj taksi. makar si na nuli. ovde ti se i kamata na kredit i bolnicki troskovi za dete i obdaniste za dete racunaju za povracaj poreza. posto to nikada nece da se desi a svojim biznisom bih zakacio tajkuna koji drzi celu jugoistocnu evropu onda nista. drazi mi je zivot nego da me skemba neko zato sto nisam alav i drugacije vidim ekonomiju

Bizmismen

pre 11 godina

Ja reko' mom advokatu da nameravam da otvorim ugostiteljski objekt-kafic (prim.pr) a on kaze pa ne moze to tako. Ne mogu "indijanci" da nam uskacu u teren tek tako. Moras prvo da pitas jel' moze pa da malo platis!

crvene rukavice

pre 11 godina

Jako teško. Ja sam mikro preduzetnik i još čekam poresko rešenje za ovu godinu. Baš pre neki dan zovem da pitam šta je s tim i pošto sam ih jedva dobila (reče mi čovek na centrali da ne može da ih moli da dignu slušalicu), na moje pitanje šta se dešava sa rešenima i kada će stići, dobijem poražavajući odgovor "Ko to zna?". I još reče, povećanje će biti "nešto malo, oko 30-40%". Kad odem tamo, poreznici igraju crvene rukavice, najozbiljnije. Znači, treba da nađem kupce, odradim projekte i što je važnije naplatim, a onda štedim za porez jer se ne zna kada će da stigne retroaktivna globa koju inače uredno plaćam. Pošto će mi ostati "nešto malo manje" ne znam šta dalje jer su mi prihodi osrednji i razmišljam da zatvorim. Istovremeno, veliki poreski dužnici se od reda nazivaju nekakvim privrednicima i svi im trče na noge i pričaju kako treba privreda da se pita. Žašto kažu privreda, a misle na Miškoviće, Dragane Simpo Tomiće i ostale koje na TV-u bukvalno mole da plate porez. Neshvatljivo je to što se pokazalo da toliko zatvorenih malih neburazerskih preduzeća koja zapravo pune budžet, ćute i šuškaju nije dovoljno da naši vladari shvate da je to siguran put u propast, ali tada će biti kasno da se lupa po prstima.

Goran

pre 11 godina

Kod nas svi podržavaju malu privredu samo kad su izbori, a svim merama nam "uzimaju meru". U slovenačkom tržnom centru zakupio sam lokal od 30m2 i upornim radom i ulaganjima u marketing gradio tržište i ugled. Nakon 9 i po godina kad sam uhodao posao oni se sete da "malo preurede tržni centar" i daju mi otkaz iako je moja radnja i u starom odlično radila, za razliku od njihovih radnji. Za to vreme sam platio oko 170.000 Eura zakupa za taj lokalčić. Početkom te poslednje godine preko zajedničkih poznanika ponude mi Grci da otkupe moju firmu da budem manjinski vlasnik i da radim za njih u međunarodnoj franšizi. Neće oni meni dati pare nego će uložiti u opremu i staviti mi svoj samar. Tek kasnije vidim da su još dok sam radio zavrbovali jednu moju radnicu iz tog centra i da od samog početka diktiraju uslove za novi lokal. Koji će naravno biti tačno na mestu gde je bio moj! Po uhodanom grčkom receptu preko domaćih mahera advokata platili su Slovencima i dobili lokal u obnovljenom centru. Nije prihvaćen čak ni predlog da i mi i oni rade i da se tako pokažu. Ovako im bolje odgovara, a kako oni pune nečije privatne džepove Slovenci plešu kao medved na kanapu. Kod nas u Ministarstvu ekonomije ne poznaju zaštitu domaćih brendova osim kroz zaštitne carine. Ko će mene zaštititi u vlastitoj zemlji? Ta franšizing firma naravno nije zastupljena u najjačim svetskim tržištima SAD, Italije, Nemačke, cele Skandinavije, Kine. Naravno, nema ih ni u Sloveniji, jer oni štite domaće brendove!

Vladan

pre 11 godina

U Srbiji neku prodju mozda jos moze imati po neka vrsta usluga, slabo rasprostranjena i neinteresantna tajkunima.
Inace bilo koji posao gde se novac zaradjuje kroz maloprodaju robe, a vi ste njen proizvodjac, ili uvoznik je prakticno nemoguc!!!

Naime, tajkuni su tokom 90-tih uzeli apsolutni primat u uvozu robe siroke potrosnje u Srbiju, ali je prodaja te robe, kao i one domace proizvodnje uglavnom bila jos van njihovog mesanja, preko malih STR-a i jos postojecih drzavnih lanaca (C market, Pekabeta i sl.).
Pocetkom 2000-tih tajkuni su ubrzano radili na stvaranju svojih maloprodajnih mreza, tako da su u nazad par godina i to zaokruzili, te cenim da od ukupne maloprodaje danas min 70% ide kroz njihove objekte.
Najveci problem je sto u tim maloprodajnim objektima oni prodaju bar 90% robu koju oni sami, ili njihovi tajkunski pajtosi, uvoze/proizvode. Za ostatak srpske privrede ulazak u te objekte je prakticno nemoguc, a ako ste nekako i usli, onda je naplata prodatog ogroman problem!!!

Ovakvim monopolskim polozajem na trzistu prosto satiru manje maloprodajne objekte, a hiljade manjih proizvodjaca i uvoznika sve manje ima mogucnost da svoju robu plasira na trziste Srbije, cime su osudjeni na brze, ili sporije, ali sigurno gasenje!!!

Zato privredu ove zemlje ocekuje vrlo brzi kraj, jer tajkuni sa manje od 100.000 zaposlenih, pokupise sve pare i udavise mala i srednja preduzeca sa preko 700.000 zaposlenih!!!

janika

pre 11 godina

Ne postoji sansa za uspeh u Srbiji ako nemate veze.Veze se ostvaruju u Srbiji samo preko politike.Veze u politici se ostvaruju preko stranaka .Stranke funkcionisu po principu "mafije",i obezbedjuju svojima interes tj "profit".To je zacaran krug i svi van njega propadaju.Medjutim vremenom kad redovni privrednici propadaju ,propadaju i oni .Jer nestaju iskrene ideje,iskrene.....jednostavno kad nema borbe(konkurencije tj trzisne utakmice)trziste propada.Kad trziste propada onda i cinioci(kupci,musterije) trzista nestaju( u nasem slucaju sele se iz Srbije),pa samim tim trziste postaje sve slabije i slabije.Izgled pravilne i pravno sredjene sredine za privrednike je ( sto treba svima da je uzor ):Singapur,Hong kong,Novi Zeland itd.Po tim primerima se vidi kako i koliko para se vrti ( a vrti se u potocima )kad je trziste tj kad nije monopolisticko.Ne moze drzava ili politicar da odredjuje da li treba da dodje Lidl ili ne !Ako je trziste uredjeno ,onda i Lidl i Aldi i svi ostali dolaze i hoce da otvaraju objekte.To sto je plata mala ne mora da znaci kupovina ne postoji .Problem je veci sto su mnogi radili a plate nisu ni dobili ,e taj ne moze da trosi .A plata i da je 100eura dovoljna je svakom da isplanira neku kupovinu( na rate ,na kredit itd) ,jer svako voli i da popije kafu i da pojede cokoladu i mobilni i itd.Razlika je samo da li ce(po plateznoj moci)naskuplji ili najjeftiniji model .