Utorak, 10.07.2012.

15:07

Tmušić: Karleuša nije merilo znanja

Načelnik Prosvetne inspekcije Velimir Tmušić ocenio je da poznavanje opusa pevačice Jelene Karleuše nije merilo poznavanja opšte kulture i informisanost.

Izvor: Beta

Tmušiæ: Karleuša nije merilo znanja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

lev

pre 11 godina

Koliko sam ja skontao test opste informisanosti moze da polozi jedino onaj koji bar 50% svog slobodnog vremena provede uz televiziju i isto toliko uz gledanje filmova. Nekada mi je taj test opste informisanosti bio kul, a onda sam skontao da me zabole (da prostite) ko je rezirao film iz 1968., koje je veroispovesti Smrda Mudic i koje je devojacko prezime nase folk dive Cece Raznatovic. Uopste se ne osecam manje kulturan, ni manje informisan zbog neposedovanja tih informacija.

Milica

pre 11 godina

Питање је нажалост у складу са државом у којој живимо. Могли су да ставе питање: Коју марку ципела је Јелена Карлеуша носила у емисији....? Нпр. Наташа Беквалац је заштитно лице Мегатренд-а, а у Србији се та установа назива факултетом????? Када је у питању Том Хенкс, он је озбиљан глумац са озбиљним уметничким остварењима у свом раду тако да је потребно осврнути се и на ту страну. Та жена говори да је музика шоу бизнис, док Битлси сигурно нису имали такав поглед на муѕику. Иначе, тај тест се зове и ТЕСТ ОПШТЕ КУЛТУРЕ, а ако Ј.К спада домен било какве културе, онда је заиста време да си или цела Србија пресели негде или да ова оде одавде као и сличне њој. Питање на тесту следеће године би могло да гласи: Са колико година је Светлана Ражнатовић родила прво дете????:D Докле смо стигли, не би било чудо!

Venja

pre 11 godina

Svi jadnici koji su učestvovali u ovoj besplatnoj(?) promociji tih velikih plastičnih sisa bi trebalo da se posrame i kolektivno daju doživotnu ostavku na profesorske i pedagoške funkcije.

lalala

pre 11 godina

Potpuno je netacno to sto vecina vas pise. Kazu da niko od studenata nije tacno odgovorio, LAZU! Koliko je bilo studenata, a koliko ponudjenih odgovora? Vecini ovde nije jasan ni pojam OPSTE kulture. Slazem se da Karleusina pesma svakako ne spada u nesto kulturno, ali barem test takodje obuhvata i OPSTU (sveobuhvatnu) informisanost. Tako da...

Sir Oliver

pre 11 godina

Pre godinu dve na istom fakultetu je bilo pitanje kako se zove glumac koji je igrao "deda Pauna" u seriji "Ljubav na seoski nacin". Komentar je suvisan.

m

pre 11 godina

To je test opšte informisanosti, ta pevaljka je prezastupljena u medijima sviđalo se to nama ili ne. Svejedno je da li će da pitanje bude o pevaljkama, političarima, zanimanju oca Nikole Tesle ili broju ovaca u Australiji

čovek

pre 11 godina

Nepravilno je, ali na to niko ne ukazuje, da se piše "biblijski gradovi" umesto "gradovi iz biblijske mitologije" ili sl. ... ovako se daje legitimetet crkvenoj dogmi i "istinitosti" njihovih, šta god da su ... ali populizam nacije na delu ... smeta JK ali ne smeta dogma ... a dekan se brine za fotelju ...

Lars

pre 11 godina

Jel to bio test za drzavni univerzitet ili za Megatrend?

p.s.
@čovek
Sodoma i Gomora su istorijski gradovi a ne mitoloski (ka na primer Atlantida), tako da je ispravno reci "biblijski gradovi" (jer su prvo bili opisani u Bibliji pa tek onda locirani u oblasti Mrtvog mora) a ne "gradovi iz biblijske mitologije" (mitologija ipak oznacava pojmove koji ne postoje u stvarnom svetu)

Babin_zub

pre 11 godina

Doticna osoba je olicenje sunda,ali mora se priznati da potresa sve slojeve drustva u ovoj "drzavi".Kad bolje razmislim,ona i jeste odraz drzave i drustva.

zaki

pre 11 godina

Dekan je na sreću shvatio ono što mnogi ne uspevaju, a to je da postavljanje ovakvog pitanja na jednom takvom mestu nosi sa sobom i jedan simbolični značaj. Bez obzira na to šta je definicija testa opšte informisanosti, i koje su vrste pitanja generalno prihvatljive na tim testovima. Svaka čast dekanu na hrabroj ali važnoj odluci!

Tzar

pre 11 godina

Prvo, to je test opste informisanosti, a ne kulture.
Drugo, Karleusa (koliko god nekulturna i gadna bila) postoji i deo je nase okoline.
Trece, zasto Karleusa nije merodavna, a npr. REM jeste? Ili Tolkin? Marvel? Ko to tamo peva)? Tom Henks? House M.D.?
Cetvrto, svako sa imalo opste kulture zna za Sodomu i Gomoru, a ko to poveze sa Karleusom veoma se lepo uklapa.

Tako da stvarno ne vidim cemu drama ovolika...

smilja

pre 11 godina

Evo,po cenu da dobijem 100 minusa,reci cu ovo...pitanje je bas bez veze, Jelenu Karleusu ne slusam,ja sam iz generacije exYu roka,ali da je neobicna,intrigantna,drugacija,to joj se ne moze osporiti..da je britka na jeziku,takodje...i volim po nekad da poslusam sta kaze,jer se razlikuje od drugih,a to se uglavnom ne prasta....U svakom slucaju,ima vise mozga u glavi od onih koji su nam i koji ce nam voditi zemlju...pa u skupstini nam je Modelsica...da li je njoj mesto tu...

Smrt fasizmu

pre 11 godina

Ovo sto rade predstavnici MSP, na celu sa dragim nam ministrom, polako postaje najobicnija smejurija. Ne, ne slusam muziku doticne gospodje, niti me bilo sta iz tog socijalnog miljea privlaci da bih mu posvetio bilo kakvu paznju, ali moram da postavim neka pitanja. Ko je taj, ko ima pravo da odredjuje sta je kultura, a sta nekultura? Ko je vlasnik estetskih kriterijuma kojima vrsi filtriranje izvodjaca, autora i njihovih dela na kulturnoj sceni? Kultura je dovoljno sirok pojam koji u sebi sadrzi i "nekulturu", pa se ne moze tek tako uklopiti u shvatanja palanackih umova, koji bi odmah da presudjuju, seku glave i da se zgrazavaju. Jedan buduci sociolog, psiholog, antropolog mora da bude dobro upoznat sa svim kulturnim modelima koji su aktuelni u jednom drustvu. On ne treba da daje vrednosnu ocenu, vec da kao profesionalac dobro poznaje to drustvo.

P.S. Ove sto se zgrazavaju bih jos da pitam. Da li sulasate iskljucivo Rahmanjinova, Betovena, Cajkovskog, Mocarta? Citate Hegela, Hanu Arent, Nicea, Dostojevskog, Tolstoja, Jejtsa? Fetisizam elitizma? U kulturi? Priznajem da i sam bolujem od iste boljke, ali ako vec "bolujete", ne bi bilo lose da iza toga stoji i poneki "virus", a ne samo isprazno pljuvanje.

Nacionalni park Srbija

pre 11 godina

Vidim da mnogi ne znaju sta to odredjuje kulturu, a sta ne. Pa, evo da predlozim da pogledate film ili seriju Jet Set. Ta Karleusina tzv. muzika treba da prija dusi i telu i kada ste srecni ili tuzni, a vecini samo razdrazuje i kvari nervni sistem, bas kao malim zelenim u gore pomenutom filmu. Jos ne cuh da su Dzenis Dzoplin, Sinejd OKonr, Sade, Sheril Krou, Alanis ili nasa Ivana Negativ i druge, pokvarile necije raspolozenje. Cak se i oni domaci turbo trens dens kuku majlo folkeri trude da kao budv in kada slusaju neke od ovih izvodjaca. Zasto? I zasto se niko od fanova pomenutih ne oseca out zato sto ne zna ni jednu Karleusinu pesmu? To je zato sto je priroda sama vec regulisala pozitivne i negativne vibracije, dakle one koje koriste ili stete organizmu. To je dovoljno objasniti merilo vrednosti.

V

pre 11 godina

Iz mnogih komentara se vidi jasna slika Srbije i cinjenica da je ta pevacica samo pokazatelj dna, ali da je pad prouzrokovan njima i njima slicnima. Narocito onima koji nece jos dugo moci da pred bilo kim skrivaju pravu pozadinu svog "visokog obrazovanja" i gluposti poput razdvajanja privatnih i drzavnih Univerziteta jer svuda vazi samo jedno pravilo: postoje ljudi i ljudsko dno, neovisno od bilo cega drugog.
Pa koliko se dece i koje dece odskolovalo na prestiznim univerzitetima u svetu - ko je to priustio nego vecinom Bambilend interesna grupacija i njihovi dvorjani. Takvi takodje paradiraju sa tzv. pravim diplomama a nivo njih samih je... odgovorite sami.
Da li su Sodoma i Gomora logicni odgovor nije uopste bitno jer se ubacuje kroz pominjanje estradnog blata, niti je bitno sta je Tom Hanks po veroispovesti jer koga to uopste zanima osim citaoca najglupljih stranica tzv. novina/portala... pa da se na takve stupidarije treba pokazivati ni opsta informisanost a kamoli, avaj, opsta kultura!

Mikelle

pre 11 godina

@ Ksenija

Test opšte informisanosti nije i ne treba da bude pokazatelj znanja, već, baš kao što mu i ime kaže, opšte informisanosti. I uopšte ne verujem u priču da niko nije tačno odgovorio na pitanje.

P.S. Kako nikome nije zasmetalo sledeće pitanje iz istog testa: Oskarovac Tom Henks je po veroispovesti
a) mormon
b) pravoslavac
c) budista?

Tom Henks je za razliku od Karleuse svetska licnost i za njega svi znaju. Iako ne bih znao odgovor, po nekoj logici bih zaokruzio Sodomu i Gomoru, a sto se tice Henksa, veru je promenio zbog zene koja je Grkinja i on je pravoslavac. I uopste nije nelogicno sto niko nije znao odgovor na pitanje o njenoj pesmi, jer ko normalan je uopste slusa?

nekulturan

pre 11 godina

Do sad nisam pratio rad doticne gospodje, ali posle ovih komentara uvidjam da mi je to ozbiljan propust. Odoh da se informisem...

Антиестрада

pre 11 godina

Овде се не зна да ли је више за жаљење оволики, крајње малограђански "public outcry" због једног питања на једном тесту, или чињеница да су предавачи на универзитету "дисциплински кажњени" (!) због садржаја питања. Ово друго је чист стаљинизам, брозовштина у најгорем смислу, и то у периоду пре пада Ранковића, и показатељ зашто наше друштво не може напред: дакле, професори и асистенти ФИЛОЗОФСКОГ факултета, на којем се ваљда изучава и ЛОГИКА, имали су идеју да повежу Ј. Карлеушу са Содомом и Гомором... и, замислите, свако са троцифреним коефицијентом интелигенције могао је одмах да погоди одговор, без да је икада чуо песму. Ваљда су људи то и желели. И сада треба да буду кажњени. Да ПОПАСУ ДИСЦИПЛИНСКУ"!
Стварно, треба да се замислимо где идемо и докле ћемо стићи.

бидермајер

pre 11 godina

Зашто бацање Јелене у декаденцију ? По чијем критеријуму, домаћем засигурно не .Било би упитно поставити или не опус једног тенисера ђоковића или фолиранта тадића ,општа култура је и онако прецртана нула,а криви су понајвише медији,подилазећи дупеувлакачки спонзорима који се још фатају за врх опанака кад каке......

Zvezdana

pre 11 godina

Dno dna! Srecom pa sam fakultet zavrsila u neka srecnija vremena, kad se podzemlje ciji je turbo folk prema mom misljenju deo, nije mesalo sa svetom akademskih gradjana, stavise!
Jadna moja zemljo i jos jadniji akademski svete!

Dare

pre 11 godina

Studentima koji NISU tačno odgovorili na ovo pitanje da se daju pozitivni poeni za upis...Nekome ko zna odgovor na ovo pitanje, nije mesto ni u srednjoj školi a kamoli na bilo kom fakultetu!

aca

pre 11 godina

@ Ksenija

studenti su verovatno znali odgovor,ali nisu hteli da odgovore,i svaka im cast na tome. A Tom Henks je genijalni glumac,oskarovac,umetnik,i to jeste stvar opste kulture. Njih dvoje nikako ne mogu da se stavljaju u isti kos. Dont mix grendmadrs end frogs

aca

pre 11 godina

pa kad postave ovakvu GLUPOST kao pitanje,ne znam dal' je to samo stvar autonomije fakulteta? Ovo pitanje nije ni za radio kvizove na lokalnim stanicama!

Zoran

pre 11 godina

Slučajno sam nedavno video Karleušin "booklet" gde se vidi da se jedna od pesama zove Sodoma i Gomora.

Međutim, čak i da nisam to video, na testu bih verovatno to naveo kao odgovor, jer zvuči najlogičnije, barem na osnovu opšte kulture i informisanosti.

Pedja

pre 11 godina

Slusanje i poznavanje pesama ne samo Jelene Karleuse vec i svih ostalih pevaca i pevacica folk muzike spada u opstu nekulturu, a ne kulturu pa samim tim i ne moze biti na testu opste kulture. Drugim recima time sto buduci brucosi nisu znali ime pesme treba da se boduje jer pokazuje da imaju kulturu.

pink

pre 11 godina

da li su ovi ljudi sa druge planete?u pitanju je opsta informisanost a svuda u svetu pa valjda i kod nas rad estradnih licnosti,pevaca ,glumaca spada u tu oblast...pa ovde i premijer peva po koncertima,zatim bivsi guverner n arodne banke,a oni koji ne pevaju cim postanu predsednici angazuju pevacice iz kriminalnog miljea da im pevaju na proslavi i uzvikuju"za voljenog predsednika!"Koliko mr dr dekana i drugim nicim izazvanih komentarise samo pitanje o pesmi gospodje Karleuse valjda vam je jasno da je ona vrlo zastupljena u svim sredstvima javnog informisanja...Koa i obicno nebitni likovi komentarisu bitnu drustvenu pojavu...ali kaznjavati ljude,bas primitivno i despotski

DARKO

pre 11 godina

Slazem se sa Zoranom, ne znam zasto se oko ovog pitanja digla ovolika buka, meni je ono bas interesantno sroceno. Kao takvo moze da se smatra pitanjem iz opste kulture i informisanosati. Valjda ti buduci studenti gledaju TV, srfuju internetom, imaju mobilne gde se sve mogla videti reklama za Karleusin album. Ovo uopste nema veze sa tim da li ko voli ili ne voli Karleusu, vec bas sa informisanoscu i opstom kulturom.

za Gucu pitajte. Guca je filozofija, zar ne?

pre 11 godina

Jadni li su svi ti profesori koji su sastavljali ovaj test. Pa oni su morali znati i odgovor na ovo pitanje. Blago profesorima filozofima koji slusaju ovu muziku. Meditirati i filozofirati sa Karleusinom muzikom to je sasvim bedan nivo, profesori, profesori.

Ksenija

pre 11 godina

Test opšte informisanosti nije i ne treba da bude pokazatelj znanja, već, baš kao što mu i ime kaže, opšte informisanosti. I uopšte ne verujem u priču da niko nije tačno odgovorio na pitanje.

P.S. Kako nikome nije zasmetalo sledeće pitanje iz istog testa: Oskarovac Tom Henks je po veroispovesti
a) mormon
b) pravoslavac
c) budista?

Zika Miladin

pre 11 godina

Karleuša nije merilo znanja, nego merilo dubokog duhovnog, ljudskog pada. Vrteti i imati u glavi njenu "poeziju" je dokaz da je ziv covek zakopan. I nema nade. I: Zdravo svete!

Pera Fizika

pre 11 godina

Pitanje je sasvim na mestu. Jedini biblijski gradovi koji se uvek pojavljuju u paru su Sodoma i Gomora. To da su bas ti gradovi potvrdjuje i cinjenica izneta u samom pitanju (pojavljuju se u pesmi JK), jer poznavajuci opus poznate pevacice ne znam o kojim drugim biblijskim gradovima ona moze da peva. Dakle, stvar je jasna, 2 puta nista je nista.

Zoran

pre 11 godina

Slučajno sam nedavno video Karleušin "booklet" gde se vidi da se jedna od pesama zove Sodoma i Gomora.

Međutim, čak i da nisam to video, na testu bih verovatno to naveo kao odgovor, jer zvuči najlogičnije, barem na osnovu opšte kulture i informisanosti.

Pedja

pre 11 godina

Slusanje i poznavanje pesama ne samo Jelene Karleuse vec i svih ostalih pevaca i pevacica folk muzike spada u opstu nekulturu, a ne kulturu pa samim tim i ne moze biti na testu opste kulture. Drugim recima time sto buduci brucosi nisu znali ime pesme treba da se boduje jer pokazuje da imaju kulturu.

Zika Miladin

pre 11 godina

Karleuša nije merilo znanja, nego merilo dubokog duhovnog, ljudskog pada. Vrteti i imati u glavi njenu "poeziju" je dokaz da je ziv covek zakopan. I nema nade. I: Zdravo svete!

aca

pre 11 godina

pa kad postave ovakvu GLUPOST kao pitanje,ne znam dal' je to samo stvar autonomije fakulteta? Ovo pitanje nije ni za radio kvizove na lokalnim stanicama!

Ksenija

pre 11 godina

Test opšte informisanosti nije i ne treba da bude pokazatelj znanja, već, baš kao što mu i ime kaže, opšte informisanosti. I uopšte ne verujem u priču da niko nije tačno odgovorio na pitanje.

P.S. Kako nikome nije zasmetalo sledeće pitanje iz istog testa: Oskarovac Tom Henks je po veroispovesti
a) mormon
b) pravoslavac
c) budista?

Zvezdana

pre 11 godina

Dno dna! Srecom pa sam fakultet zavrsila u neka srecnija vremena, kad se podzemlje ciji je turbo folk prema mom misljenju deo, nije mesalo sa svetom akademskih gradjana, stavise!
Jadna moja zemljo i jos jadniji akademski svete!

nekulturan

pre 11 godina

Do sad nisam pratio rad doticne gospodje, ali posle ovih komentara uvidjam da mi je to ozbiljan propust. Odoh da se informisem...

Pera Fizika

pre 11 godina

Pitanje je sasvim na mestu. Jedini biblijski gradovi koji se uvek pojavljuju u paru su Sodoma i Gomora. To da su bas ti gradovi potvrdjuje i cinjenica izneta u samom pitanju (pojavljuju se u pesmi JK), jer poznavajuci opus poznate pevacice ne znam o kojim drugim biblijskim gradovima ona moze da peva. Dakle, stvar je jasna, 2 puta nista je nista.

za Gucu pitajte. Guca je filozofija, zar ne?

pre 11 godina

Jadni li su svi ti profesori koji su sastavljali ovaj test. Pa oni su morali znati i odgovor na ovo pitanje. Blago profesorima filozofima koji slusaju ovu muziku. Meditirati i filozofirati sa Karleusinom muzikom to je sasvim bedan nivo, profesori, profesori.

Mikelle

pre 11 godina

@ Ksenija

Test opšte informisanosti nije i ne treba da bude pokazatelj znanja, već, baš kao što mu i ime kaže, opšte informisanosti. I uopšte ne verujem u priču da niko nije tačno odgovorio na pitanje.

P.S. Kako nikome nije zasmetalo sledeće pitanje iz istog testa: Oskarovac Tom Henks je po veroispovesti
a) mormon
b) pravoslavac
c) budista?

Tom Henks je za razliku od Karleuse svetska licnost i za njega svi znaju. Iako ne bih znao odgovor, po nekoj logici bih zaokruzio Sodomu i Gomoru, a sto se tice Henksa, veru je promenio zbog zene koja je Grkinja i on je pravoslavac. I uopste nije nelogicno sto niko nije znao odgovor na pitanje o njenoj pesmi, jer ko normalan je uopste slusa?

Антиестрада

pre 11 godina

Овде се не зна да ли је више за жаљење оволики, крајње малограђански "public outcry" због једног питања на једном тесту, или чињеница да су предавачи на универзитету "дисциплински кажњени" (!) због садржаја питања. Ово друго је чист стаљинизам, брозовштина у најгорем смислу, и то у периоду пре пада Ранковића, и показатељ зашто наше друштво не може напред: дакле, професори и асистенти ФИЛОЗОФСКОГ факултета, на којем се ваљда изучава и ЛОГИКА, имали су идеју да повежу Ј. Карлеушу са Содомом и Гомором... и, замислите, свако са троцифреним коефицијентом интелигенције могао је одмах да погоди одговор, без да је икада чуо песму. Ваљда су људи то и желели. И сада треба да буду кажњени. Да ПОПАСУ ДИСЦИПЛИНСКУ"!
Стварно, треба да се замислимо где идемо и докле ћемо стићи.

Dare

pre 11 godina

Studentima koji NISU tačno odgovorili na ovo pitanje da se daju pozitivni poeni za upis...Nekome ko zna odgovor na ovo pitanje, nije mesto ni u srednjoj školi a kamoli na bilo kom fakultetu!

Tzar

pre 11 godina

Prvo, to je test opste informisanosti, a ne kulture.
Drugo, Karleusa (koliko god nekulturna i gadna bila) postoji i deo je nase okoline.
Trece, zasto Karleusa nije merodavna, a npr. REM jeste? Ili Tolkin? Marvel? Ko to tamo peva)? Tom Henks? House M.D.?
Cetvrto, svako sa imalo opste kulture zna za Sodomu i Gomoru, a ko to poveze sa Karleusom veoma se lepo uklapa.

Tako da stvarno ne vidim cemu drama ovolika...

aca

pre 11 godina

@ Ksenija

studenti su verovatno znali odgovor,ali nisu hteli da odgovore,i svaka im cast na tome. A Tom Henks je genijalni glumac,oskarovac,umetnik,i to jeste stvar opste kulture. Njih dvoje nikako ne mogu da se stavljaju u isti kos. Dont mix grendmadrs end frogs

DARKO

pre 11 godina

Slazem se sa Zoranom, ne znam zasto se oko ovog pitanja digla ovolika buka, meni je ono bas interesantno sroceno. Kao takvo moze da se smatra pitanjem iz opste kulture i informisanosati. Valjda ti buduci studenti gledaju TV, srfuju internetom, imaju mobilne gde se sve mogla videti reklama za Karleusin album. Ovo uopste nema veze sa tim da li ko voli ili ne voli Karleusu, vec bas sa informisanoscu i opstom kulturom.

Babin_zub

pre 11 godina

Doticna osoba je olicenje sunda,ali mora se priznati da potresa sve slojeve drustva u ovoj "drzavi".Kad bolje razmislim,ona i jeste odraz drzave i drustva.

pink

pre 11 godina

da li su ovi ljudi sa druge planete?u pitanju je opsta informisanost a svuda u svetu pa valjda i kod nas rad estradnih licnosti,pevaca ,glumaca spada u tu oblast...pa ovde i premijer peva po koncertima,zatim bivsi guverner n arodne banke,a oni koji ne pevaju cim postanu predsednici angazuju pevacice iz kriminalnog miljea da im pevaju na proslavi i uzvikuju"za voljenog predsednika!"Koliko mr dr dekana i drugim nicim izazvanih komentarise samo pitanje o pesmi gospodje Karleuse valjda vam je jasno da je ona vrlo zastupljena u svim sredstvima javnog informisanja...Koa i obicno nebitni likovi komentarisu bitnu drustvenu pojavu...ali kaznjavati ljude,bas primitivno i despotski

Sir Oliver

pre 11 godina

Pre godinu dve na istom fakultetu je bilo pitanje kako se zove glumac koji je igrao "deda Pauna" u seriji "Ljubav na seoski nacin". Komentar je suvisan.

smilja

pre 11 godina

Evo,po cenu da dobijem 100 minusa,reci cu ovo...pitanje je bas bez veze, Jelenu Karleusu ne slusam,ja sam iz generacije exYu roka,ali da je neobicna,intrigantna,drugacija,to joj se ne moze osporiti..da je britka na jeziku,takodje...i volim po nekad da poslusam sta kaze,jer se razlikuje od drugih,a to se uglavnom ne prasta....U svakom slucaju,ima vise mozga u glavi od onih koji su nam i koji ce nam voditi zemlju...pa u skupstini nam je Modelsica...da li je njoj mesto tu...

Lars

pre 11 godina

Jel to bio test za drzavni univerzitet ili za Megatrend?

p.s.
@čovek
Sodoma i Gomora su istorijski gradovi a ne mitoloski (ka na primer Atlantida), tako da je ispravno reci "biblijski gradovi" (jer su prvo bili opisani u Bibliji pa tek onda locirani u oblasti Mrtvog mora) a ne "gradovi iz biblijske mitologije" (mitologija ipak oznacava pojmove koji ne postoje u stvarnom svetu)

V

pre 11 godina

Iz mnogih komentara se vidi jasna slika Srbije i cinjenica da je ta pevacica samo pokazatelj dna, ali da je pad prouzrokovan njima i njima slicnima. Narocito onima koji nece jos dugo moci da pred bilo kim skrivaju pravu pozadinu svog "visokog obrazovanja" i gluposti poput razdvajanja privatnih i drzavnih Univerziteta jer svuda vazi samo jedno pravilo: postoje ljudi i ljudsko dno, neovisno od bilo cega drugog.
Pa koliko se dece i koje dece odskolovalo na prestiznim univerzitetima u svetu - ko je to priustio nego vecinom Bambilend interesna grupacija i njihovi dvorjani. Takvi takodje paradiraju sa tzv. pravim diplomama a nivo njih samih je... odgovorite sami.
Da li su Sodoma i Gomora logicni odgovor nije uopste bitno jer se ubacuje kroz pominjanje estradnog blata, niti je bitno sta je Tom Hanks po veroispovesti jer koga to uopste zanima osim citaoca najglupljih stranica tzv. novina/portala... pa da se na takve stupidarije treba pokazivati ni opsta informisanost a kamoli, avaj, opsta kultura!

Venja

pre 11 godina

Svi jadnici koji su učestvovali u ovoj besplatnoj(?) promociji tih velikih plastičnih sisa bi trebalo da se posrame i kolektivno daju doživotnu ostavku na profesorske i pedagoške funkcije.

Smrt fasizmu

pre 11 godina

Ovo sto rade predstavnici MSP, na celu sa dragim nam ministrom, polako postaje najobicnija smejurija. Ne, ne slusam muziku doticne gospodje, niti me bilo sta iz tog socijalnog miljea privlaci da bih mu posvetio bilo kakvu paznju, ali moram da postavim neka pitanja. Ko je taj, ko ima pravo da odredjuje sta je kultura, a sta nekultura? Ko je vlasnik estetskih kriterijuma kojima vrsi filtriranje izvodjaca, autora i njihovih dela na kulturnoj sceni? Kultura je dovoljno sirok pojam koji u sebi sadrzi i "nekulturu", pa se ne moze tek tako uklopiti u shvatanja palanackih umova, koji bi odmah da presudjuju, seku glave i da se zgrazavaju. Jedan buduci sociolog, psiholog, antropolog mora da bude dobro upoznat sa svim kulturnim modelima koji su aktuelni u jednom drustvu. On ne treba da daje vrednosnu ocenu, vec da kao profesionalac dobro poznaje to drustvo.

P.S. Ove sto se zgrazavaju bih jos da pitam. Da li sulasate iskljucivo Rahmanjinova, Betovena, Cajkovskog, Mocarta? Citate Hegela, Hanu Arent, Nicea, Dostojevskog, Tolstoja, Jejtsa? Fetisizam elitizma? U kulturi? Priznajem da i sam bolujem od iste boljke, ali ako vec "bolujete", ne bi bilo lose da iza toga stoji i poneki "virus", a ne samo isprazno pljuvanje.

zaki

pre 11 godina

Dekan je na sreću shvatio ono što mnogi ne uspevaju, a to je da postavljanje ovakvog pitanja na jednom takvom mestu nosi sa sobom i jedan simbolični značaj. Bez obzira na to šta je definicija testa opšte informisanosti, i koje su vrste pitanja generalno prihvatljive na tim testovima. Svaka čast dekanu na hrabroj ali važnoj odluci!

бидермајер

pre 11 godina

Зашто бацање Јелене у декаденцију ? По чијем критеријуму, домаћем засигурно не .Било би упитно поставити или не опус једног тенисера ђоковића или фолиранта тадића ,општа култура је и онако прецртана нула,а криви су понајвише медији,подилазећи дупеувлакачки спонзорима који се још фатају за врх опанака кад каке......

Nacionalni park Srbija

pre 11 godina

Vidim da mnogi ne znaju sta to odredjuje kulturu, a sta ne. Pa, evo da predlozim da pogledate film ili seriju Jet Set. Ta Karleusina tzv. muzika treba da prija dusi i telu i kada ste srecni ili tuzni, a vecini samo razdrazuje i kvari nervni sistem, bas kao malim zelenim u gore pomenutom filmu. Jos ne cuh da su Dzenis Dzoplin, Sinejd OKonr, Sade, Sheril Krou, Alanis ili nasa Ivana Negativ i druge, pokvarile necije raspolozenje. Cak se i oni domaci turbo trens dens kuku majlo folkeri trude da kao budv in kada slusaju neke od ovih izvodjaca. Zasto? I zasto se niko od fanova pomenutih ne oseca out zato sto ne zna ni jednu Karleusinu pesmu? To je zato sto je priroda sama vec regulisala pozitivne i negativne vibracije, dakle one koje koriste ili stete organizmu. To je dovoljno objasniti merilo vrednosti.

čovek

pre 11 godina

Nepravilno je, ali na to niko ne ukazuje, da se piše "biblijski gradovi" umesto "gradovi iz biblijske mitologije" ili sl. ... ovako se daje legitimetet crkvenoj dogmi i "istinitosti" njihovih, šta god da su ... ali populizam nacije na delu ... smeta JK ali ne smeta dogma ... a dekan se brine za fotelju ...

Milica

pre 11 godina

Питање је нажалост у складу са државом у којој живимо. Могли су да ставе питање: Коју марку ципела је Јелена Карлеуша носила у емисији....? Нпр. Наташа Беквалац је заштитно лице Мегатренд-а, а у Србији се та установа назива факултетом????? Када је у питању Том Хенкс, он је озбиљан глумац са озбиљним уметничким остварењима у свом раду тако да је потребно осврнути се и на ту страну. Та жена говори да је музика шоу бизнис, док Битлси сигурно нису имали такав поглед на муѕику. Иначе, тај тест се зове и ТЕСТ ОПШТЕ КУЛТУРЕ, а ако Ј.К спада домен било какве културе, онда је заиста време да си или цела Србија пресели негде или да ова оде одавде као и сличне њој. Питање на тесту следеће године би могло да гласи: Са колико година је Светлана Ражнатовић родила прво дете????:D Докле смо стигли, не би било чудо!

lalala

pre 11 godina

Potpuno je netacno to sto vecina vas pise. Kazu da niko od studenata nije tacno odgovorio, LAZU! Koliko je bilo studenata, a koliko ponudjenih odgovora? Vecini ovde nije jasan ni pojam OPSTE kulture. Slazem se da Karleusina pesma svakako ne spada u nesto kulturno, ali barem test takodje obuhvata i OPSTU (sveobuhvatnu) informisanost. Tako da...

lev

pre 11 godina

Koliko sam ja skontao test opste informisanosti moze da polozi jedino onaj koji bar 50% svog slobodnog vremena provede uz televiziju i isto toliko uz gledanje filmova. Nekada mi je taj test opste informisanosti bio kul, a onda sam skontao da me zabole (da prostite) ko je rezirao film iz 1968., koje je veroispovesti Smrda Mudic i koje je devojacko prezime nase folk dive Cece Raznatovic. Uopste se ne osecam manje kulturan, ni manje informisan zbog neposedovanja tih informacija.

m

pre 11 godina

To je test opšte informisanosti, ta pevaljka je prezastupljena u medijima sviđalo se to nama ili ne. Svejedno je da li će da pitanje bude o pevaljkama, političarima, zanimanju oca Nikole Tesle ili broju ovaca u Australiji

DARKO

pre 11 godina

Slazem se sa Zoranom, ne znam zasto se oko ovog pitanja digla ovolika buka, meni je ono bas interesantno sroceno. Kao takvo moze da se smatra pitanjem iz opste kulture i informisanosati. Valjda ti buduci studenti gledaju TV, srfuju internetom, imaju mobilne gde se sve mogla videti reklama za Karleusin album. Ovo uopste nema veze sa tim da li ko voli ili ne voli Karleusu, vec bas sa informisanoscu i opstom kulturom.

Ksenija

pre 11 godina

Test opšte informisanosti nije i ne treba da bude pokazatelj znanja, već, baš kao što mu i ime kaže, opšte informisanosti. I uopšte ne verujem u priču da niko nije tačno odgovorio na pitanje.

P.S. Kako nikome nije zasmetalo sledeće pitanje iz istog testa: Oskarovac Tom Henks je po veroispovesti
a) mormon
b) pravoslavac
c) budista?

pink

pre 11 godina

da li su ovi ljudi sa druge planete?u pitanju je opsta informisanost a svuda u svetu pa valjda i kod nas rad estradnih licnosti,pevaca ,glumaca spada u tu oblast...pa ovde i premijer peva po koncertima,zatim bivsi guverner n arodne banke,a oni koji ne pevaju cim postanu predsednici angazuju pevacice iz kriminalnog miljea da im pevaju na proslavi i uzvikuju"za voljenog predsednika!"Koliko mr dr dekana i drugim nicim izazvanih komentarise samo pitanje o pesmi gospodje Karleuse valjda vam je jasno da je ona vrlo zastupljena u svim sredstvima javnog informisanja...Koa i obicno nebitni likovi komentarisu bitnu drustvenu pojavu...ali kaznjavati ljude,bas primitivno i despotski

smilja

pre 11 godina

Evo,po cenu da dobijem 100 minusa,reci cu ovo...pitanje je bas bez veze, Jelenu Karleusu ne slusam,ja sam iz generacije exYu roka,ali da je neobicna,intrigantna,drugacija,to joj se ne moze osporiti..da je britka na jeziku,takodje...i volim po nekad da poslusam sta kaze,jer se razlikuje od drugih,a to se uglavnom ne prasta....U svakom slucaju,ima vise mozga u glavi od onih koji su nam i koji ce nam voditi zemlju...pa u skupstini nam je Modelsica...da li je njoj mesto tu...

Tzar

pre 11 godina

Prvo, to je test opste informisanosti, a ne kulture.
Drugo, Karleusa (koliko god nekulturna i gadna bila) postoji i deo je nase okoline.
Trece, zasto Karleusa nije merodavna, a npr. REM jeste? Ili Tolkin? Marvel? Ko to tamo peva)? Tom Henks? House M.D.?
Cetvrto, svako sa imalo opste kulture zna za Sodomu i Gomoru, a ko to poveze sa Karleusom veoma se lepo uklapa.

Tako da stvarno ne vidim cemu drama ovolika...

бидермајер

pre 11 godina

Зашто бацање Јелене у декаденцију ? По чијем критеријуму, домаћем засигурно не .Било би упитно поставити или не опус једног тенисера ђоковића или фолиранта тадића ,општа култура је и онако прецртана нула,а криви су понајвише медији,подилазећи дупеувлакачки спонзорима који се још фатају за врх опанака кад каке......

lalala

pre 11 godina

Potpuno je netacno to sto vecina vas pise. Kazu da niko od studenata nije tacno odgovorio, LAZU! Koliko je bilo studenata, a koliko ponudjenih odgovora? Vecini ovde nije jasan ni pojam OPSTE kulture. Slazem se da Karleusina pesma svakako ne spada u nesto kulturno, ali barem test takodje obuhvata i OPSTU (sveobuhvatnu) informisanost. Tako da...

Zoran

pre 11 godina

Slučajno sam nedavno video Karleušin "booklet" gde se vidi da se jedna od pesama zove Sodoma i Gomora.

Međutim, čak i da nisam to video, na testu bih verovatno to naveo kao odgovor, jer zvuči najlogičnije, barem na osnovu opšte kulture i informisanosti.

aca

pre 11 godina

@ Ksenija

studenti su verovatno znali odgovor,ali nisu hteli da odgovore,i svaka im cast na tome. A Tom Henks je genijalni glumac,oskarovac,umetnik,i to jeste stvar opste kulture. Njih dvoje nikako ne mogu da se stavljaju u isti kos. Dont mix grendmadrs end frogs

Pera Fizika

pre 11 godina

Pitanje je sasvim na mestu. Jedini biblijski gradovi koji se uvek pojavljuju u paru su Sodoma i Gomora. To da su bas ti gradovi potvrdjuje i cinjenica izneta u samom pitanju (pojavljuju se u pesmi JK), jer poznavajuci opus poznate pevacice ne znam o kojim drugim biblijskim gradovima ona moze da peva. Dakle, stvar je jasna, 2 puta nista je nista.

Dare

pre 11 godina

Studentima koji NISU tačno odgovorili na ovo pitanje da se daju pozitivni poeni za upis...Nekome ko zna odgovor na ovo pitanje, nije mesto ni u srednjoj školi a kamoli na bilo kom fakultetu!

Pedja

pre 11 godina

Slusanje i poznavanje pesama ne samo Jelene Karleuse vec i svih ostalih pevaca i pevacica folk muzike spada u opstu nekulturu, a ne kulturu pa samim tim i ne moze biti na testu opste kulture. Drugim recima time sto buduci brucosi nisu znali ime pesme treba da se boduje jer pokazuje da imaju kulturu.

m

pre 11 godina

To je test opšte informisanosti, ta pevaljka je prezastupljena u medijima sviđalo se to nama ili ne. Svejedno je da li će da pitanje bude o pevaljkama, političarima, zanimanju oca Nikole Tesle ili broju ovaca u Australiji

Антиестрада

pre 11 godina

Овде се не зна да ли је више за жаљење оволики, крајње малограђански "public outcry" због једног питања на једном тесту, или чињеница да су предавачи на универзитету "дисциплински кажњени" (!) због садржаја питања. Ово друго је чист стаљинизам, брозовштина у најгорем смислу, и то у периоду пре пада Ранковића, и показатељ зашто наше друштво не може напред: дакле, професори и асистенти ФИЛОЗОФСКОГ факултета, на којем се ваљда изучава и ЛОГИКА, имали су идеју да повежу Ј. Карлеушу са Содомом и Гомором... и, замислите, свако са троцифреним коефицијентом интелигенције могао је одмах да погоди одговор, без да је икада чуо песму. Ваљда су људи то и желели. И сада треба да буду кажњени. Да ПОПАСУ ДИСЦИПЛИНСКУ"!
Стварно, треба да се замислимо где идемо и докле ћемо стићи.

Smrt fasizmu

pre 11 godina

Ovo sto rade predstavnici MSP, na celu sa dragim nam ministrom, polako postaje najobicnija smejurija. Ne, ne slusam muziku doticne gospodje, niti me bilo sta iz tog socijalnog miljea privlaci da bih mu posvetio bilo kakvu paznju, ali moram da postavim neka pitanja. Ko je taj, ko ima pravo da odredjuje sta je kultura, a sta nekultura? Ko je vlasnik estetskih kriterijuma kojima vrsi filtriranje izvodjaca, autora i njihovih dela na kulturnoj sceni? Kultura je dovoljno sirok pojam koji u sebi sadrzi i "nekulturu", pa se ne moze tek tako uklopiti u shvatanja palanackih umova, koji bi odmah da presudjuju, seku glave i da se zgrazavaju. Jedan buduci sociolog, psiholog, antropolog mora da bude dobro upoznat sa svim kulturnim modelima koji su aktuelni u jednom drustvu. On ne treba da daje vrednosnu ocenu, vec da kao profesionalac dobro poznaje to drustvo.

P.S. Ove sto se zgrazavaju bih jos da pitam. Da li sulasate iskljucivo Rahmanjinova, Betovena, Cajkovskog, Mocarta? Citate Hegela, Hanu Arent, Nicea, Dostojevskog, Tolstoja, Jejtsa? Fetisizam elitizma? U kulturi? Priznajem da i sam bolujem od iste boljke, ali ako vec "bolujete", ne bi bilo lose da iza toga stoji i poneki "virus", a ne samo isprazno pljuvanje.

čovek

pre 11 godina

Nepravilno je, ali na to niko ne ukazuje, da se piše "biblijski gradovi" umesto "gradovi iz biblijske mitologije" ili sl. ... ovako se daje legitimetet crkvenoj dogmi i "istinitosti" njihovih, šta god da su ... ali populizam nacije na delu ... smeta JK ali ne smeta dogma ... a dekan se brine za fotelju ...

Zvezdana

pre 11 godina

Dno dna! Srecom pa sam fakultet zavrsila u neka srecnija vremena, kad se podzemlje ciji je turbo folk prema mom misljenju deo, nije mesalo sa svetom akademskih gradjana, stavise!
Jadna moja zemljo i jos jadniji akademski svete!

aca

pre 11 godina

pa kad postave ovakvu GLUPOST kao pitanje,ne znam dal' je to samo stvar autonomije fakulteta? Ovo pitanje nije ni za radio kvizove na lokalnim stanicama!

Zika Miladin

pre 11 godina

Karleuša nije merilo znanja, nego merilo dubokog duhovnog, ljudskog pada. Vrteti i imati u glavi njenu "poeziju" je dokaz da je ziv covek zakopan. I nema nade. I: Zdravo svete!

za Gucu pitajte. Guca je filozofija, zar ne?

pre 11 godina

Jadni li su svi ti profesori koji su sastavljali ovaj test. Pa oni su morali znati i odgovor na ovo pitanje. Blago profesorima filozofima koji slusaju ovu muziku. Meditirati i filozofirati sa Karleusinom muzikom to je sasvim bedan nivo, profesori, profesori.

Mikelle

pre 11 godina

@ Ksenija

Test opšte informisanosti nije i ne treba da bude pokazatelj znanja, već, baš kao što mu i ime kaže, opšte informisanosti. I uopšte ne verujem u priču da niko nije tačno odgovorio na pitanje.

P.S. Kako nikome nije zasmetalo sledeće pitanje iz istog testa: Oskarovac Tom Henks je po veroispovesti
a) mormon
b) pravoslavac
c) budista?

Tom Henks je za razliku od Karleuse svetska licnost i za njega svi znaju. Iako ne bih znao odgovor, po nekoj logici bih zaokruzio Sodomu i Gomoru, a sto se tice Henksa, veru je promenio zbog zene koja je Grkinja i on je pravoslavac. I uopste nije nelogicno sto niko nije znao odgovor na pitanje o njenoj pesmi, jer ko normalan je uopste slusa?

zaki

pre 11 godina

Dekan je na sreću shvatio ono što mnogi ne uspevaju, a to je da postavljanje ovakvog pitanja na jednom takvom mestu nosi sa sobom i jedan simbolični značaj. Bez obzira na to šta je definicija testa opšte informisanosti, i koje su vrste pitanja generalno prihvatljive na tim testovima. Svaka čast dekanu na hrabroj ali važnoj odluci!

nekulturan

pre 11 godina

Do sad nisam pratio rad doticne gospodje, ali posle ovih komentara uvidjam da mi je to ozbiljan propust. Odoh da se informisem...

Nacionalni park Srbija

pre 11 godina

Vidim da mnogi ne znaju sta to odredjuje kulturu, a sta ne. Pa, evo da predlozim da pogledate film ili seriju Jet Set. Ta Karleusina tzv. muzika treba da prija dusi i telu i kada ste srecni ili tuzni, a vecini samo razdrazuje i kvari nervni sistem, bas kao malim zelenim u gore pomenutom filmu. Jos ne cuh da su Dzenis Dzoplin, Sinejd OKonr, Sade, Sheril Krou, Alanis ili nasa Ivana Negativ i druge, pokvarile necije raspolozenje. Cak se i oni domaci turbo trens dens kuku majlo folkeri trude da kao budv in kada slusaju neke od ovih izvodjaca. Zasto? I zasto se niko od fanova pomenutih ne oseca out zato sto ne zna ni jednu Karleusinu pesmu? To je zato sto je priroda sama vec regulisala pozitivne i negativne vibracije, dakle one koje koriste ili stete organizmu. To je dovoljno objasniti merilo vrednosti.

Babin_zub

pre 11 godina

Doticna osoba je olicenje sunda,ali mora se priznati da potresa sve slojeve drustva u ovoj "drzavi".Kad bolje razmislim,ona i jeste odraz drzave i drustva.

V

pre 11 godina

Iz mnogih komentara se vidi jasna slika Srbije i cinjenica da je ta pevacica samo pokazatelj dna, ali da je pad prouzrokovan njima i njima slicnima. Narocito onima koji nece jos dugo moci da pred bilo kim skrivaju pravu pozadinu svog "visokog obrazovanja" i gluposti poput razdvajanja privatnih i drzavnih Univerziteta jer svuda vazi samo jedno pravilo: postoje ljudi i ljudsko dno, neovisno od bilo cega drugog.
Pa koliko se dece i koje dece odskolovalo na prestiznim univerzitetima u svetu - ko je to priustio nego vecinom Bambilend interesna grupacija i njihovi dvorjani. Takvi takodje paradiraju sa tzv. pravim diplomama a nivo njih samih je... odgovorite sami.
Da li su Sodoma i Gomora logicni odgovor nije uopste bitno jer se ubacuje kroz pominjanje estradnog blata, niti je bitno sta je Tom Hanks po veroispovesti jer koga to uopste zanima osim citaoca najglupljih stranica tzv. novina/portala... pa da se na takve stupidarije treba pokazivati ni opsta informisanost a kamoli, avaj, opsta kultura!

Lars

pre 11 godina

Jel to bio test za drzavni univerzitet ili za Megatrend?

p.s.
@čovek
Sodoma i Gomora su istorijski gradovi a ne mitoloski (ka na primer Atlantida), tako da je ispravno reci "biblijski gradovi" (jer su prvo bili opisani u Bibliji pa tek onda locirani u oblasti Mrtvog mora) a ne "gradovi iz biblijske mitologije" (mitologija ipak oznacava pojmove koji ne postoje u stvarnom svetu)

Milica

pre 11 godina

Питање је нажалост у складу са државом у којој живимо. Могли су да ставе питање: Коју марку ципела је Јелена Карлеуша носила у емисији....? Нпр. Наташа Беквалац је заштитно лице Мегатренд-а, а у Србији се та установа назива факултетом????? Када је у питању Том Хенкс, он је озбиљан глумац са озбиљним уметничким остварењима у свом раду тако да је потребно осврнути се и на ту страну. Та жена говори да је музика шоу бизнис, док Битлси сигурно нису имали такав поглед на муѕику. Иначе, тај тест се зове и ТЕСТ ОПШТЕ КУЛТУРЕ, а ако Ј.К спада домен било какве културе, онда је заиста време да си или цела Србија пресели негде или да ова оде одавде као и сличне њој. Питање на тесту следеће године би могло да гласи: Са колико година је Светлана Ражнатовић родила прво дете????:D Докле смо стигли, не би било чудо!

Sir Oliver

pre 11 godina

Pre godinu dve na istom fakultetu je bilo pitanje kako se zove glumac koji je igrao "deda Pauna" u seriji "Ljubav na seoski nacin". Komentar je suvisan.

Venja

pre 11 godina

Svi jadnici koji su učestvovali u ovoj besplatnoj(?) promociji tih velikih plastičnih sisa bi trebalo da se posrame i kolektivno daju doživotnu ostavku na profesorske i pedagoške funkcije.

lev

pre 11 godina

Koliko sam ja skontao test opste informisanosti moze da polozi jedino onaj koji bar 50% svog slobodnog vremena provede uz televiziju i isto toliko uz gledanje filmova. Nekada mi je taj test opste informisanosti bio kul, a onda sam skontao da me zabole (da prostite) ko je rezirao film iz 1968., koje je veroispovesti Smrda Mudic i koje je devojacko prezime nase folk dive Cece Raznatovic. Uopste se ne osecam manje kulturan, ni manje informisan zbog neposedovanja tih informacija.