Nauka

Utorak, 10.07.2012.

08:00

Dan nauke i 156. Teslin rođendan

Izvor: Tanjug

Dan nauke i 156. Teslin roðendan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Zoran

pre 11 godina

..za 20 godina Nikola Tesla će biti hrvat iz like od oca katoličkog svećenika i majke hrvatice katolkinje iz stare hrvatske plemićke porodice sa tisućljetnim pedigreom . Pored njegove rodne kuće će dolaziti turisti iz cijelog svijeta , nedeljom će se u crkvi pored održavati redovna "misna slavlja" , a dom velikog svjetskog učenjaka će posjetiti i sam rimski papa ivan pavao III uz povike ivane , pavle , ivane , pavle .....

Zoran

pre 11 godina

(Zoran, 10. jul 2012 13:00)
.... nevjerovatna je stvar koliko selektivno objavljujete komentare na vašem portalu i time se trudite da kreirate javno mnijenje u Srbiji . No , uzalud an Vam je trud . Pogledajte skor pozitivnih i negativnih dojmova za neke od komentara i zaključićete stvarni stav čitalaca . Što se tiče Gotfrida Vilhelma fon Lajbnica , čovjek , genijalni naučnik u oblasti matematike , filozofije .... čovjek je lužički Srbin . No niste objavili tekst gdje se postavlja pitanje kako "rođeni beograđani" daju tako jedan reprezentativan objekat nekom tamo ličaninu Nikoli Tesli ( Lika , pokrajina u Austrougarskoj monarhiji . Inače , buduća ndh je bila podijeljena na hrvatsku , slavoniju i dalmaciju , nešto su tu držali i talijani itd . - upravo gledam mapu AU monarhije ) , a ne recimo ldp kao "autentičnim" beograđanima ( ne Srbima , beograđanima ) . Kada DS može u Krunsku , može i ldp u teslin muzej ( ionako ih je ostalo malo " tih rođenih beograđana " da ni cenzus za gradsku skupštinu nisu prešli , a na B92 portalu im sedaje prostor kao da su apsolutna većina u gradskoj skupštini ) . Naravno , Tesla je Srbin iz Like kao i nas većina prekodrinskih Srba , otac pravoslavni sveštenik , da li ujaci , dalmatinski episkopi ( porodica Mandić ) . A 1995. godine sam gledao kako gore sela po Lici , razmišljao sam šta bi bilo sa ocem i majkom gospodina Tesle da su naišle te horde . Da li kao i sa većinom staraca koji su ostali na svojoj pradjedovini ???

Branko

pre 11 godina

"Pozdrav iz Hrvatske od studenta elektrotehnike!"
@(123, 10. jul 2012 14:29)
Poštovani mlađi kolega, drago mi je što ste pronašli ovaj telegram ali da bi imali pravu sliku morate znati da je ovom telegramu prethodio jedan telegram koji je poslao Dr Vlatko maček, dan ranije:
Ako upredite tekst Mačekovog telegrama i odgovor Tesle na njega uočićete da je Tesla odgovorio u istom duhu i kurtoazno kao što je Maček napisao. Tesla, kao lepo vaspitan čovek, odgovorio je Dr Vlatku Mačeku, ceneći da je ovaj za Jugoslaviju i jugoslovenstvo i nije imao pojma šta će se dešavati sa Hrvatskom i Srbima u njoj od 1941.do 1945,godine (NDH). Tesla je napiasao na kraju "...ŽIVILI SVI JUGOSLAVENI", šta mislite zbog čega?
Izabrali ste prave studije i želim Vam puno uspeha ali treba da znate da se do istine teško dolazi.

dominacija

pre 11 godina

Nije Hrvatska bila nikakva pokrajina, nego kraljevina unutar Austrijske monarhije, s jasnim granicama. Dio hrvatske kraljevine de iure je bila i Vojna krajina, dok to nije u drugoj polovici 19. stoljeća postala i de facto.

srbin

pre 11 godina

(Tali, 10. jul 2012 13:01) ni ti sam ne verujes u to sto si napisao nego ajd malo da udaris po srbima i pravoslavlju pravi si kompleksas

naucnik

pre 11 godina

Kazu da nekada Bog na nekoga prospe sve ono najbolje sto moze!
Svi kazu da su samo dvojica u istoriji dobili tu privilegiju - Leonardo Da Vinci i Nikola Tesla!
Ko ne veruje,neka zamisli svet bez njihovih naucnih dostignuca...

Vuk Jeremic je pravi patriota intelektualac za razliku od demagoga!

pre 11 godina

@(Dzara, 10. jul 2012 13:18)

Svaka cast na komentaru, iskreno, odmereno i bez mrznje i zajedljivosti za razliku od nasih komsija koji nam jos odavno zele "sve najbolje".

JVC

pre 11 godina

Ја не знам шта ови људи пишу у овим коментарима,па човек је једноставно био и остао геније за сва времена.Уместо да о том генију причамо са највећим пијететом, ми коментаришемо шта је и шта није Србија учинила за њега.Није за ову тему,али нажалост још има оних који величају неке"људе"који су опет нажалост Срби.

S.P.Q.R.

pre 11 godina

"Dedama hrvatima koji su pod pritiscima Osmanlija presli u pravoslavlje" hahahah vi komsije stvarno imate neku retku mozdanu bolest.Osmanlije ako su nekoga terale da promeni veru terale su ga da predje u islam a ne u pravoslavlje al od koga dolazi ova tvrdnja ne treba ni da cudi vi za sram ne znate bili i ostali ljigavi latini.

123

pre 11 godina

@Branko Zašto si tako bezobrazan da nastojiš nekako umanjiti Hrvatsku? Bila samo geografski pojam, da sigurno i politički pojam za razliku od turskih pašaluka! Nemaš pravo kada govoriš da je veliki Tesla rođen u Austro - Ugarskoj, jer je ta država dobila to ime AU nagodbom 1867. godine, po istim kriterijima se onda može za Mihajla Pupina reći da je također rođen u AU, a koliko Srba to tako govori? Nije ni Vojvodina onda bila u Srbiji, pa izgleda da u tom slučaju to ne smeta? Ne budi nepošten. Nisi ti to napisao zbog mladih nego zbog svojih kompleksa i mržnje. Želim ti brzo ozdravljenje. Teslu nitko ne misli prisvajati i skoro svim je Hrvatima on poznat kao Srbin, pa mnogi čak znaju i da mu je otac bio pravoslavni svećenik, dakle sigurno Srbin! Nitko to ne spori, eno nedavno sam bio kod djeda u Lici, i govori mi kako je ponosan jer je sam proveo instalacije po kući:"I zamislim ti se ja kao Tesla Srbin nekada davno!". Čak i oni koji nisu išli u školu znaju za njega. Inače tek je nedavno dobio i vodovod, šteta što u rodnom kraju takvog uma ljudi nemaju osnovne stvari ni u 21. stoljeću. Tesla je imao pozitivan odnos prema Hrvatskoj, u isto vrijeme nikada ne dovodeći svoje srpstvo u pitanje. Pogledaj ovaj telegram kojeg je poslao hrvatskom političaru dr. Vladku Mačeku:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Telegram_Tesla_Macek_0108.JPG

Pozdrav iz Hrvatske od studenta elektrotehnike!

Zoran

pre 11 godina

.... kakve veze Tesla ima sa Srbijom ili Hrvatskom ? Gdje su bili Srbi i Hrvati kada je umirao u nekom bijednom njujorškom hotelu . Hrvati u rasističkoj nezavisnoj državi ( kako nezavisna , zar ne treba neovisna ) , a Srbi po šumama i gorama naše zemlje ponosne ili srpska dinastija i vlada u izgnanstvu , u Londonu trošili novac i zlato svojih podanika srba . Gdje je tu Tesla , veliki Nikola Tesla ? Po kom principu mu se za muzej daje rezidencijalni objekat u centru Beograda . Da li zbog etničke pripadnosti , zar je etnička i vjerska pripadnost nekoj zajednici , bitna . Zašto je Nikola Tesla , preči od Georga Vilhelma fon Lajbnica ???

Dzara

pre 11 godina

Jedno pitanje, koju skolu je Nikola T. zavrsio u Srbiji (osnovnu,srednju,visu..), koliko vremena je boravio u Srbiji, koliko puta je dolazio u Srbiju i koja od institucija je placala njegova istrazivanja izradu izuma itd?
Hvala unaprijed.
(Bosanac, 10. jul 2012 12:28)

Ovako. Posto je potpuno jasno zasto postavljate ovakvo pitanje...

Nikola Tesla je Srbin. Odrastao je u Lici (to tada nije bila Hrvatska) i bio je dete pravoslavnog svestenika. Tesla je staro srpsko prezime i jos uvek se, srecom, dovoljno cesto moze cuti u Srbiji. Drzava Srbija vec jako dugo muci muku sa onima koji je predstavljaju, odnosno onima koji su na vlasti. Stoga ne treba da cudi sto za zivota nije dobio znacajnije priznanje u Srbiji. Srpski narod ga voli i ceni, i tada i danas, ali su politicarima miliji novcanici i zbog toga se Srbija jos uvek nije posteno oduzila ovom geniju. Nadamo se da ce se i to u doglednoj buducnosti popraviti. Nikola Tesla je ziveo od 1856-1943 godine. Ne smem ni da pomislim sta bi mu se desilo da pred kraj zivota nije bio u SAD nego u NDH.

Da rezimiram, NIKOLU TESLU ne svojata drzava Srbija, njega kao svoje gore list posmatra citav srpski narod, voli ga, ceni i postuje i odaje priznanje za sve sto je za zivota uradio.

A, on je, svakako, bio iznad razmisljanja o nacijama i narodima, za razliku od tebe i mene, ocigledno...

Tali

pre 11 godina

Branko, ako ćemo tako, ni Srbija tada nije postojala.

Nego, zašto arhiv u Beogradu ne objavi njegov dnevnik gde Tesla (navodno) piše o svojih dedama Hrvatima koji su pod pritiskom Osmanlija prešli na pravoslavlje?
Zašto Beograd skriva taj dnevnik?

Branko

pre 11 godina

"4) Nenzam da mu je Srbija ista dala u njegovom zivotu ??"
Mada je Nikola Tesla Americi i Amerikancima darivao najveće svetske pronalaske, ta ista Amerika nije našla za potrebno da mu da penziju u njegovoj dubokoj starosti, već je živeo od prinadležnosti koje je dobijao od Kraljevine Jugoslavije. Takva ti je Amerika, "popiješ mleko a tetrapak baciš". Toliko o zahvalnosti Amerike i Američkog naroda za ono što im je Tesla ostavio u nasleđe.

antipop

pre 11 godina

Kao i svi veliki umovi, Nikola Tesla je bio daleko ispred svog vremena i iznad besmislenih svatanja i pojmova kao što su nacija, religija, novac, moć, slava. Ceo svoj život je posvetio nauci a svoje izume nije ostavio ni Srbima ni Hrvatima, nego ČOVEČANSTVU. Da je samo mogao da nasluti da će mu se ime ovako razvlačiti i svojatati siguran sam da bi batalio nauku. A bez struje danas nije lako. Zamislite naše cyber-balkanaute kako urezuju svoje „komentare“ na zidu neke pećine. Btw, tamo im je i mesto.

Bojan

pre 11 godina

Pazi ovo sad citam ovaj intervju koje je jedan komentator ostavio Tesla kaze:

"Jа sаm otkrio zvijezdu kojа, po svim аstronomskim i mаtemаtičkim zаkonimа, može nestаti, а dа se nаizgled ništа ne izmijeni. Tа zvijezdа je u ovoj gаlаksiji. Njenа svjetlost se može zbiti do tаkve gustoće dа stаne u kuglu mаnju od jаbuke, а težu od Sunčevog Sistemа."



Reci ovako nesto 1899!? Au Koliko se meni cini Crne rupe kako su posle nazvane su kasnije otkrivene.....

Sta da kazem trebali bi malo kopati bar da citamo, ali u ovoj zemlji ahhh...

MITA

pre 11 godina

JA sam AUSTRO-UGAR koliko i Nikola Tesla, jer mi mi deda i baba po ocu rodjeni u BiH u tadasnjoj Austrougarskoj, a deda i baba po majci su rodjeni u Lici u tadasnjoj Austro-Ugarskoj. Ja sam rodjen u Vojvodini nekadasnjoj Austro-Ugarskoj i kad se ve to spoji...JA sam AUTRO-UGAR, a ne gradjanin Republike Srbije po necijim teorijama !!

Branko

pre 11 godina

(Bosanac, 10. jul 2012 12:28)
Dragi moj Bosanac, Srbin je genetska i nacionalna odrednica a ne geografska. Srbin može biti rođen u avionu i u Kolumbiji, Brazilu, Indiji ili na Severnom polu ukoliko su mu otac i majka Srbi. O tome se radi a ne o tome gde je neko rođen ili gde je živeo.

Bosanac

pre 11 godina

Jedno pitanje, koju skolu je Nikola T. zavrsio u Srbiji (osnovnu,srednju,visu..), koliko vremena je boravio u Srbiji, koliko puta je dolazio u Srbiju i koja od institucija je placala njegova istrazivanja izradu izuma itd?
Hvala unaprijed.

Branko

pre 11 godina

"2) Rodjen u Hrvatskoj i do izvesnog doba ziveo u Hrvatskoj."
Tesla je tek 1918.godine čuo za neku Hrvatsku (Hrvatska kao država nije postojala 1856.godine). Tesla je uvek na početku svoje patentne prijave pisao: "Ja, Nikola Tesla iz Smiljana u Lici u Austro-ugarskoj monarhiji". Znači ni jedne jedine reči o Hrvatskoj, koja je bila samo geografski pojam i obuhvatala samo par županija i u koju nisu ulazile Lika, Banija i Kordun. Ovo napisah samo istine radi da ne bi mlade pogrešno učili.

pera

pre 11 godina

Tesle smo se setili pre par godina kada su Hrvati poceli da pricaju kako je on njihov. Veliko priznanje, dobio je aerodrom po svom imenu. Tuzno u drzavi Srbiji.

Pera

pre 11 godina

Tesla srećan ti rodjendan! Slava ti za svetlo, telefon, skype, internet, twiter,... http://serbiosunidos.com/sr/intervju-s-nikolom-teslom-iz-1899-godine/

Nev

pre 11 godina

Srecan rodjendan i hvala na svemu sto si uradio. Nazalost i dalje zivimo u zemlji gde je Karleusa cenjenija od vlasti i naroda nego naucnici i njihov doprinosi.

MITA

pre 11 godina

Ciji je Nikola Tesla naucnik ?????

1) Srbin
2) Rodjen u Hrvatskoj i do izvesnog doba ziveo u Hrvatskoj.
3) U USA mu platili da otkrije mnogo toga !
4) Nenzam da mu je Srbija ista dala u njegovom zivotu ??

...

pre 11 godina

Kako se ovakvog velikana setimo samo s vremena na vreme, umesto da javno pokazemo koliko smo ponosni na njega i da sledimo taj put. Postoji, koliko znam, samo jedam davno napravljen film o njemu, treba da napravimo veliki muzej posvecen ovom naucniku i jos mnogo toga da pokazemo svetu ko je Tesla i da budemo ponosni...

tomislav

pre 11 godina

ja bih voleo da napisete kako tesla za zivota nije bio priznat u Srbiji i koliko su mu tadasnji srpski naucnici zavideli na uspehu. Napisite da je Tesla cekao 43 godine da bude izabran za redovnog clana SANU a drugi velikan nase nauke Mihajlo Pupin je bio dopisni clan SANU 23 godine i nije docekao da bude izabran za redovnog clana. U to ime srecan rodjendan i priznanje vrede naucniku dok je covek ziv jer vidi da se i drugi raduju i cene njegova ostvarenje.

Nikson

pre 11 godina

Cekam da se neka konjina sa vlasti seti da ovakvom natcoveku sagradi nesto u cast,npr repliku vordenklifa ili sta god pozeli. ima da bira. Licno bih donirao koji evro jer postovanje koje gajim prema Tesli se ne moze opisati.

pero

pre 11 godina

Hvala Nikoli Tesli za sve sto je uradio. Njegova svest ce nam ostati nedokuciv pojam, a njegovi pronalasci nosilac civilizacijskog razvoja kakvog mi danas poznajemo. Najveci.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Koji genijalac taj čovjek, bas iskonski genijalac i vizionar. Čovjek koji je promjenio svijet.
Ponekad si onako sanjarski mislim, a steta sto nije imao nekog dobrog menadžera, jer da je živ danas sigurno bi ga imao, steta onda umjesto da umre u bijedi bi bio najbogatiji čovjek na planeti, jasno njemu je za materijalno bilo svejedno, ali da je patentirao sve svoje izume i zastitio Njegovi potomci bi i danas zarađivali od struje, a kakav je čovjek bio, sigurno bi filantropski sve ostavio u neku nakladu za dobrobit čovječanstva i znanosti...

Jadni mi

pre 11 godina

Pa ovdje nema komentara, a da je boris,tomo,ivica,vuk,čedo ili neko od te bagre jadni mi bi odavno napunili sajt.(imena ovih spodoba sam pisao malim slovom jer su oni nula za NIKOLU) Ja sam iz RS prlažem našoj vladi i vladi Srbije da proglasi jedan dan državni praznik nauke taj dan da rade samo škole i da svaki građanin mora doći na predavanje o nekom velikanu nauke. A sva sredstva informisanja taj dan treba da objavljuju obrazovne sadržaje. Slava Nikoli i ostalim mučenicima koji su svoj život posvetili nama običnim smrtnicima.

Аца

pre 11 godina

Слава Тесли и његовој вези са бескрајом чија врата је одшкринуо и за нас обичне смртнике. Предлог за ТВ б92, да преведе и прикаже руску ТВ емисију о Тесли, Тесла-властелин мира. Та документарна емисија је пре неколико година приказана на руској ТВ, али на нашој никада! bДокументарац је јако интересантна и може се лако пронаћи на нету, Руси су сконтали после 100г. да је Тесла "крив" за експлозију у Тунгуском!

Nebojša

pre 11 godina

@jadni mi iz RS
Komentara jest malo al još manje treba ko što je tvoj. Onom spisku političara koji ti nisu ni na hlebu ni na soli, jer ne živiš u državi u kojoj oni deluju, mogao si makar da dodaš jednog Milorada. A imena ljudi nikad ne piši malim slovima, toliko si valjda naučio u školi za koju se tako zalažeš. I na kraju, nije Tesla nikakav "mučenik", on je imao život upravo onakav kakav je hteo.

Ja

pre 11 godina

"Diplome Nikole Tesle" u Muzeju, "Plavi portret Nikole Tesle" u Galeriji "Ikar" u Zemunu i "Čestitke Tesli" u zemunskoj "Kuli na Gardošu".

Ovo su radovi stari pet do deset godina. Sramota.

Jadni mi

pre 11 godina

Pa ovdje nema komentara, a da je boris,tomo,ivica,vuk,čedo ili neko od te bagre jadni mi bi odavno napunili sajt.(imena ovih spodoba sam pisao malim slovom jer su oni nula za NIKOLU) Ja sam iz RS prlažem našoj vladi i vladi Srbije da proglasi jedan dan državni praznik nauke taj dan da rade samo škole i da svaki građanin mora doći na predavanje o nekom velikanu nauke. A sva sredstva informisanja taj dan treba da objavljuju obrazovne sadržaje. Slava Nikoli i ostalim mučenicima koji su svoj život posvetili nama običnim smrtnicima.

Branko

pre 11 godina

"2) Rodjen u Hrvatskoj i do izvesnog doba ziveo u Hrvatskoj."
Tesla je tek 1918.godine čuo za neku Hrvatsku (Hrvatska kao država nije postojala 1856.godine). Tesla je uvek na početku svoje patentne prijave pisao: "Ja, Nikola Tesla iz Smiljana u Lici u Austro-ugarskoj monarhiji". Znači ni jedne jedine reči o Hrvatskoj, koja je bila samo geografski pojam i obuhvatala samo par županija i u koju nisu ulazile Lika, Banija i Kordun. Ovo napisah samo istine radi da ne bi mlade pogrešno učili.

Pera

pre 11 godina

Tesla srećan ti rodjendan! Slava ti za svetlo, telefon, skype, internet, twiter,... http://serbiosunidos.com/sr/intervju-s-nikolom-teslom-iz-1899-godine/

Nev

pre 11 godina

Srecan rodjendan i hvala na svemu sto si uradio. Nazalost i dalje zivimo u zemlji gde je Karleusa cenjenija od vlasti i naroda nego naucnici i njihov doprinosi.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Koji genijalac taj čovjek, bas iskonski genijalac i vizionar. Čovjek koji je promjenio svijet.
Ponekad si onako sanjarski mislim, a steta sto nije imao nekog dobrog menadžera, jer da je živ danas sigurno bi ga imao, steta onda umjesto da umre u bijedi bi bio najbogatiji čovjek na planeti, jasno njemu je za materijalno bilo svejedno, ali da je patentirao sve svoje izume i zastitio Njegovi potomci bi i danas zarađivali od struje, a kakav je čovjek bio, sigurno bi filantropski sve ostavio u neku nakladu za dobrobit čovječanstva i znanosti...

tomislav

pre 11 godina

ja bih voleo da napisete kako tesla za zivota nije bio priznat u Srbiji i koliko su mu tadasnji srpski naucnici zavideli na uspehu. Napisite da je Tesla cekao 43 godine da bude izabran za redovnog clana SANU a drugi velikan nase nauke Mihajlo Pupin je bio dopisni clan SANU 23 godine i nije docekao da bude izabran za redovnog clana. U to ime srecan rodjendan i priznanje vrede naucniku dok je covek ziv jer vidi da se i drugi raduju i cene njegova ostvarenje.

MITA

pre 11 godina

Ciji je Nikola Tesla naucnik ?????

1) Srbin
2) Rodjen u Hrvatskoj i do izvesnog doba ziveo u Hrvatskoj.
3) U USA mu platili da otkrije mnogo toga !
4) Nenzam da mu je Srbija ista dala u njegovom zivotu ??

Nikson

pre 11 godina

Cekam da se neka konjina sa vlasti seti da ovakvom natcoveku sagradi nesto u cast,npr repliku vordenklifa ili sta god pozeli. ima da bira. Licno bih donirao koji evro jer postovanje koje gajim prema Tesli se ne moze opisati.

pero

pre 11 godina

Hvala Nikoli Tesli za sve sto je uradio. Njegova svest ce nam ostati nedokuciv pojam, a njegovi pronalasci nosilac civilizacijskog razvoja kakvog mi danas poznajemo. Najveci.

Bosanac

pre 11 godina

Jedno pitanje, koju skolu je Nikola T. zavrsio u Srbiji (osnovnu,srednju,visu..), koliko vremena je boravio u Srbiji, koliko puta je dolazio u Srbiju i koja od institucija je placala njegova istrazivanja izradu izuma itd?
Hvala unaprijed.

Аца

pre 11 godina

Слава Тесли и његовој вези са бескрајом чија врата је одшкринуо и за нас обичне смртнике. Предлог за ТВ б92, да преведе и прикаже руску ТВ емисију о Тесли, Тесла-властелин мира. Та документарна емисија је пре неколико година приказана на руској ТВ, али на нашој никада! bДокументарац је јако интересантна и може се лако пронаћи на нету, Руси су сконтали после 100г. да је Тесла "крив" за експлозију у Тунгуском!

Branko

pre 11 godina

(Bosanac, 10. jul 2012 12:28)
Dragi moj Bosanac, Srbin je genetska i nacionalna odrednica a ne geografska. Srbin može biti rođen u avionu i u Kolumbiji, Brazilu, Indiji ili na Severnom polu ukoliko su mu otac i majka Srbi. O tome se radi a ne o tome gde je neko rođen ili gde je živeo.

Dzara

pre 11 godina

Jedno pitanje, koju skolu je Nikola T. zavrsio u Srbiji (osnovnu,srednju,visu..), koliko vremena je boravio u Srbiji, koliko puta je dolazio u Srbiju i koja od institucija je placala njegova istrazivanja izradu izuma itd?
Hvala unaprijed.
(Bosanac, 10. jul 2012 12:28)

Ovako. Posto je potpuno jasno zasto postavljate ovakvo pitanje...

Nikola Tesla je Srbin. Odrastao je u Lici (to tada nije bila Hrvatska) i bio je dete pravoslavnog svestenika. Tesla je staro srpsko prezime i jos uvek se, srecom, dovoljno cesto moze cuti u Srbiji. Drzava Srbija vec jako dugo muci muku sa onima koji je predstavljaju, odnosno onima koji su na vlasti. Stoga ne treba da cudi sto za zivota nije dobio znacajnije priznanje u Srbiji. Srpski narod ga voli i ceni, i tada i danas, ali su politicarima miliji novcanici i zbog toga se Srbija jos uvek nije posteno oduzila ovom geniju. Nadamo se da ce se i to u doglednoj buducnosti popraviti. Nikola Tesla je ziveo od 1856-1943 godine. Ne smem ni da pomislim sta bi mu se desilo da pred kraj zivota nije bio u SAD nego u NDH.

Da rezimiram, NIKOLU TESLU ne svojata drzava Srbija, njega kao svoje gore list posmatra citav srpski narod, voli ga, ceni i postuje i odaje priznanje za sve sto je za zivota uradio.

A, on je, svakako, bio iznad razmisljanja o nacijama i narodima, za razliku od tebe i mene, ocigledno...

pera

pre 11 godina

Tesle smo se setili pre par godina kada su Hrvati poceli da pricaju kako je on njihov. Veliko priznanje, dobio je aerodrom po svom imenu. Tuzno u drzavi Srbiji.

Branko

pre 11 godina

"4) Nenzam da mu je Srbija ista dala u njegovom zivotu ??"
Mada je Nikola Tesla Americi i Amerikancima darivao najveće svetske pronalaske, ta ista Amerika nije našla za potrebno da mu da penziju u njegovoj dubokoj starosti, već je živeo od prinadležnosti koje je dobijao od Kraljevine Jugoslavije. Takva ti je Amerika, "popiješ mleko a tetrapak baciš". Toliko o zahvalnosti Amerike i Američkog naroda za ono što im je Tesla ostavio u nasleđe.

...

pre 11 godina

Kako se ovakvog velikana setimo samo s vremena na vreme, umesto da javno pokazemo koliko smo ponosni na njega i da sledimo taj put. Postoji, koliko znam, samo jedam davno napravljen film o njemu, treba da napravimo veliki muzej posvecen ovom naucniku i jos mnogo toga da pokazemo svetu ko je Tesla i da budemo ponosni...

Nebojša

pre 11 godina

@jadni mi iz RS
Komentara jest malo al još manje treba ko što je tvoj. Onom spisku političara koji ti nisu ni na hlebu ni na soli, jer ne živiš u državi u kojoj oni deluju, mogao si makar da dodaš jednog Milorada. A imena ljudi nikad ne piši malim slovima, toliko si valjda naučio u školi za koju se tako zalažeš. I na kraju, nije Tesla nikakav "mučenik", on je imao život upravo onakav kakav je hteo.

123

pre 11 godina

@Branko Zašto si tako bezobrazan da nastojiš nekako umanjiti Hrvatsku? Bila samo geografski pojam, da sigurno i politički pojam za razliku od turskih pašaluka! Nemaš pravo kada govoriš da je veliki Tesla rođen u Austro - Ugarskoj, jer je ta država dobila to ime AU nagodbom 1867. godine, po istim kriterijima se onda može za Mihajla Pupina reći da je također rođen u AU, a koliko Srba to tako govori? Nije ni Vojvodina onda bila u Srbiji, pa izgleda da u tom slučaju to ne smeta? Ne budi nepošten. Nisi ti to napisao zbog mladih nego zbog svojih kompleksa i mržnje. Želim ti brzo ozdravljenje. Teslu nitko ne misli prisvajati i skoro svim je Hrvatima on poznat kao Srbin, pa mnogi čak znaju i da mu je otac bio pravoslavni svećenik, dakle sigurno Srbin! Nitko to ne spori, eno nedavno sam bio kod djeda u Lici, i govori mi kako je ponosan jer je sam proveo instalacije po kući:"I zamislim ti se ja kao Tesla Srbin nekada davno!". Čak i oni koji nisu išli u školu znaju za njega. Inače tek je nedavno dobio i vodovod, šteta što u rodnom kraju takvog uma ljudi nemaju osnovne stvari ni u 21. stoljeću. Tesla je imao pozitivan odnos prema Hrvatskoj, u isto vrijeme nikada ne dovodeći svoje srpstvo u pitanje. Pogledaj ovaj telegram kojeg je poslao hrvatskom političaru dr. Vladku Mačeku:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Telegram_Tesla_Macek_0108.JPG

Pozdrav iz Hrvatske od studenta elektrotehnike!

Ja

pre 11 godina

"Diplome Nikole Tesle" u Muzeju, "Plavi portret Nikole Tesle" u Galeriji "Ikar" u Zemunu i "Čestitke Tesli" u zemunskoj "Kuli na Gardošu".

Ovo su radovi stari pet do deset godina. Sramota.

MITA

pre 11 godina

JA sam AUSTRO-UGAR koliko i Nikola Tesla, jer mi mi deda i baba po ocu rodjeni u BiH u tadasnjoj Austrougarskoj, a deda i baba po majci su rodjeni u Lici u tadasnjoj Austro-Ugarskoj. Ja sam rodjen u Vojvodini nekadasnjoj Austro-Ugarskoj i kad se ve to spoji...JA sam AUTRO-UGAR, a ne gradjanin Republike Srbije po necijim teorijama !!

antipop

pre 11 godina

Kao i svi veliki umovi, Nikola Tesla je bio daleko ispred svog vremena i iznad besmislenih svatanja i pojmova kao što su nacija, religija, novac, moć, slava. Ceo svoj život je posvetio nauci a svoje izume nije ostavio ni Srbima ni Hrvatima, nego ČOVEČANSTVU. Da je samo mogao da nasluti da će mu se ime ovako razvlačiti i svojatati siguran sam da bi batalio nauku. A bez struje danas nije lako. Zamislite naše cyber-balkanaute kako urezuju svoje „komentare“ na zidu neke pećine. Btw, tamo im je i mesto.

Tali

pre 11 godina

Branko, ako ćemo tako, ni Srbija tada nije postojala.

Nego, zašto arhiv u Beogradu ne objavi njegov dnevnik gde Tesla (navodno) piše o svojih dedama Hrvatima koji su pod pritiskom Osmanlija prešli na pravoslavlje?
Zašto Beograd skriva taj dnevnik?

Bojan

pre 11 godina

Pazi ovo sad citam ovaj intervju koje je jedan komentator ostavio Tesla kaze:

"Jа sаm otkrio zvijezdu kojа, po svim аstronomskim i mаtemаtičkim zаkonimа, može nestаti, а dа se nаizgled ništа ne izmijeni. Tа zvijezdа je u ovoj gаlаksiji. Njenа svjetlost se može zbiti do tаkve gustoće dа stаne u kuglu mаnju od jаbuke, а težu od Sunčevog Sistemа."



Reci ovako nesto 1899!? Au Koliko se meni cini Crne rupe kako su posle nazvane su kasnije otkrivene.....

Sta da kazem trebali bi malo kopati bar da citamo, ali u ovoj zemlji ahhh...

Branko

pre 11 godina

"Pozdrav iz Hrvatske od studenta elektrotehnike!"
@(123, 10. jul 2012 14:29)
Poštovani mlađi kolega, drago mi je što ste pronašli ovaj telegram ali da bi imali pravu sliku morate znati da je ovom telegramu prethodio jedan telegram koji je poslao Dr Vlatko maček, dan ranije:
Ako upredite tekst Mačekovog telegrama i odgovor Tesle na njega uočićete da je Tesla odgovorio u istom duhu i kurtoazno kao što je Maček napisao. Tesla, kao lepo vaspitan čovek, odgovorio je Dr Vlatku Mačeku, ceneći da je ovaj za Jugoslaviju i jugoslovenstvo i nije imao pojma šta će se dešavati sa Hrvatskom i Srbima u njoj od 1941.do 1945,godine (NDH). Tesla je napiasao na kraju "...ŽIVILI SVI JUGOSLAVENI", šta mislite zbog čega?
Izabrali ste prave studije i želim Vam puno uspeha ali treba da znate da se do istine teško dolazi.

Zoran

pre 11 godina

.... kakve veze Tesla ima sa Srbijom ili Hrvatskom ? Gdje su bili Srbi i Hrvati kada je umirao u nekom bijednom njujorškom hotelu . Hrvati u rasističkoj nezavisnoj državi ( kako nezavisna , zar ne treba neovisna ) , a Srbi po šumama i gorama naše zemlje ponosne ili srpska dinastija i vlada u izgnanstvu , u Londonu trošili novac i zlato svojih podanika srba . Gdje je tu Tesla , veliki Nikola Tesla ? Po kom principu mu se za muzej daje rezidencijalni objekat u centru Beograda . Da li zbog etničke pripadnosti , zar je etnička i vjerska pripadnost nekoj zajednici , bitna . Zašto je Nikola Tesla , preči od Georga Vilhelma fon Lajbnica ???

JVC

pre 11 godina

Ја не знам шта ови људи пишу у овим коментарима,па човек је једноставно био и остао геније за сва времена.Уместо да о том генију причамо са највећим пијететом, ми коментаришемо шта је и шта није Србија учинила за њега.Није за ову тему,али нажалост још има оних који величају неке"људе"који су опет нажалост Срби.

Zoran

pre 11 godina

(Zoran, 10. jul 2012 13:00)
.... nevjerovatna je stvar koliko selektivno objavljujete komentare na vašem portalu i time se trudite da kreirate javno mnijenje u Srbiji . No , uzalud an Vam je trud . Pogledajte skor pozitivnih i negativnih dojmova za neke od komentara i zaključićete stvarni stav čitalaca . Što se tiče Gotfrida Vilhelma fon Lajbnica , čovjek , genijalni naučnik u oblasti matematike , filozofije .... čovjek je lužički Srbin . No niste objavili tekst gdje se postavlja pitanje kako "rođeni beograđani" daju tako jedan reprezentativan objekat nekom tamo ličaninu Nikoli Tesli ( Lika , pokrajina u Austrougarskoj monarhiji . Inače , buduća ndh je bila podijeljena na hrvatsku , slavoniju i dalmaciju , nešto su tu držali i talijani itd . - upravo gledam mapu AU monarhije ) , a ne recimo ldp kao "autentičnim" beograđanima ( ne Srbima , beograđanima ) . Kada DS može u Krunsku , može i ldp u teslin muzej ( ionako ih je ostalo malo " tih rođenih beograđana " da ni cenzus za gradsku skupštinu nisu prešli , a na B92 portalu im sedaje prostor kao da su apsolutna većina u gradskoj skupštini ) . Naravno , Tesla je Srbin iz Like kao i nas većina prekodrinskih Srba , otac pravoslavni sveštenik , da li ujaci , dalmatinski episkopi ( porodica Mandić ) . A 1995. godine sam gledao kako gore sela po Lici , razmišljao sam šta bi bilo sa ocem i majkom gospodina Tesle da su naišle te horde . Da li kao i sa većinom staraca koji su ostali na svojoj pradjedovini ???

srbin

pre 11 godina

(Tali, 10. jul 2012 13:01) ni ti sam ne verujes u to sto si napisao nego ajd malo da udaris po srbima i pravoslavlju pravi si kompleksas

dominacija

pre 11 godina

Nije Hrvatska bila nikakva pokrajina, nego kraljevina unutar Austrijske monarhije, s jasnim granicama. Dio hrvatske kraljevine de iure je bila i Vojna krajina, dok to nije u drugoj polovici 19. stoljeća postala i de facto.

Zoran

pre 11 godina

..za 20 godina Nikola Tesla će biti hrvat iz like od oca katoličkog svećenika i majke hrvatice katolkinje iz stare hrvatske plemićke porodice sa tisućljetnim pedigreom . Pored njegove rodne kuće će dolaziti turisti iz cijelog svijeta , nedeljom će se u crkvi pored održavati redovna "misna slavlja" , a dom velikog svjetskog učenjaka će posjetiti i sam rimski papa ivan pavao III uz povike ivane , pavle , ivane , pavle .....

Vuk Jeremic je pravi patriota intelektualac za razliku od demagoga!

pre 11 godina

@(Dzara, 10. jul 2012 13:18)

Svaka cast na komentaru, iskreno, odmereno i bez mrznje i zajedljivosti za razliku od nasih komsija koji nam jos odavno zele "sve najbolje".

S.P.Q.R.

pre 11 godina

"Dedama hrvatima koji su pod pritiscima Osmanlija presli u pravoslavlje" hahahah vi komsije stvarno imate neku retku mozdanu bolest.Osmanlije ako su nekoga terale da promeni veru terale su ga da predje u islam a ne u pravoslavlje al od koga dolazi ova tvrdnja ne treba ni da cudi vi za sram ne znate bili i ostali ljigavi latini.

naucnik

pre 11 godina

Kazu da nekada Bog na nekoga prospe sve ono najbolje sto moze!
Svi kazu da su samo dvojica u istoriji dobili tu privilegiju - Leonardo Da Vinci i Nikola Tesla!
Ko ne veruje,neka zamisli svet bez njihovih naucnih dostignuca...

MITA

pre 11 godina

Ciji je Nikola Tesla naucnik ?????

1) Srbin
2) Rodjen u Hrvatskoj i do izvesnog doba ziveo u Hrvatskoj.
3) U USA mu platili da otkrije mnogo toga !
4) Nenzam da mu je Srbija ista dala u njegovom zivotu ??

Bosanac

pre 11 godina

Jedno pitanje, koju skolu je Nikola T. zavrsio u Srbiji (osnovnu,srednju,visu..), koliko vremena je boravio u Srbiji, koliko puta je dolazio u Srbiju i koja od institucija je placala njegova istrazivanja izradu izuma itd?
Hvala unaprijed.

Tali

pre 11 godina

Branko, ako ćemo tako, ni Srbija tada nije postojala.

Nego, zašto arhiv u Beogradu ne objavi njegov dnevnik gde Tesla (navodno) piše o svojih dedama Hrvatima koji su pod pritiskom Osmanlija prešli na pravoslavlje?
Zašto Beograd skriva taj dnevnik?

pera

pre 11 godina

Tesle smo se setili pre par godina kada su Hrvati poceli da pricaju kako je on njihov. Veliko priznanje, dobio je aerodrom po svom imenu. Tuzno u drzavi Srbiji.

Nebojša

pre 11 godina

@jadni mi iz RS
Komentara jest malo al još manje treba ko što je tvoj. Onom spisku političara koji ti nisu ni na hlebu ni na soli, jer ne živiš u državi u kojoj oni deluju, mogao si makar da dodaš jednog Milorada. A imena ljudi nikad ne piši malim slovima, toliko si valjda naučio u školi za koju se tako zalažeš. I na kraju, nije Tesla nikakav "mučenik", on je imao život upravo onakav kakav je hteo.

Branko

pre 11 godina

"2) Rodjen u Hrvatskoj i do izvesnog doba ziveo u Hrvatskoj."
Tesla je tek 1918.godine čuo za neku Hrvatsku (Hrvatska kao država nije postojala 1856.godine). Tesla je uvek na početku svoje patentne prijave pisao: "Ja, Nikola Tesla iz Smiljana u Lici u Austro-ugarskoj monarhiji". Znači ni jedne jedine reči o Hrvatskoj, koja je bila samo geografski pojam i obuhvatala samo par županija i u koju nisu ulazile Lika, Banija i Kordun. Ovo napisah samo istine radi da ne bi mlade pogrešno učili.

MITA

pre 11 godina

JA sam AUSTRO-UGAR koliko i Nikola Tesla, jer mi mi deda i baba po ocu rodjeni u BiH u tadasnjoj Austrougarskoj, a deda i baba po majci su rodjeni u Lici u tadasnjoj Austro-Ugarskoj. Ja sam rodjen u Vojvodini nekadasnjoj Austro-Ugarskoj i kad se ve to spoji...JA sam AUTRO-UGAR, a ne gradjanin Republike Srbije po necijim teorijama !!

Jadni mi

pre 11 godina

Pa ovdje nema komentara, a da je boris,tomo,ivica,vuk,čedo ili neko od te bagre jadni mi bi odavno napunili sajt.(imena ovih spodoba sam pisao malim slovom jer su oni nula za NIKOLU) Ja sam iz RS prlažem našoj vladi i vladi Srbije da proglasi jedan dan državni praznik nauke taj dan da rade samo škole i da svaki građanin mora doći na predavanje o nekom velikanu nauke. A sva sredstva informisanja taj dan treba da objavljuju obrazovne sadržaje. Slava Nikoli i ostalim mučenicima koji su svoj život posvetili nama običnim smrtnicima.

Zoran

pre 11 godina

.... kakve veze Tesla ima sa Srbijom ili Hrvatskom ? Gdje su bili Srbi i Hrvati kada je umirao u nekom bijednom njujorškom hotelu . Hrvati u rasističkoj nezavisnoj državi ( kako nezavisna , zar ne treba neovisna ) , a Srbi po šumama i gorama naše zemlje ponosne ili srpska dinastija i vlada u izgnanstvu , u Londonu trošili novac i zlato svojih podanika srba . Gdje je tu Tesla , veliki Nikola Tesla ? Po kom principu mu se za muzej daje rezidencijalni objekat u centru Beograda . Da li zbog etničke pripadnosti , zar je etnička i vjerska pripadnost nekoj zajednici , bitna . Zašto je Nikola Tesla , preči od Georga Vilhelma fon Lajbnica ???

Branko

pre 11 godina

(Bosanac, 10. jul 2012 12:28)
Dragi moj Bosanac, Srbin je genetska i nacionalna odrednica a ne geografska. Srbin može biti rođen u avionu i u Kolumbiji, Brazilu, Indiji ili na Severnom polu ukoliko su mu otac i majka Srbi. O tome se radi a ne o tome gde je neko rođen ili gde je živeo.

Dzara

pre 11 godina

Jedno pitanje, koju skolu je Nikola T. zavrsio u Srbiji (osnovnu,srednju,visu..), koliko vremena je boravio u Srbiji, koliko puta je dolazio u Srbiju i koja od institucija je placala njegova istrazivanja izradu izuma itd?
Hvala unaprijed.
(Bosanac, 10. jul 2012 12:28)

Ovako. Posto je potpuno jasno zasto postavljate ovakvo pitanje...

Nikola Tesla je Srbin. Odrastao je u Lici (to tada nije bila Hrvatska) i bio je dete pravoslavnog svestenika. Tesla je staro srpsko prezime i jos uvek se, srecom, dovoljno cesto moze cuti u Srbiji. Drzava Srbija vec jako dugo muci muku sa onima koji je predstavljaju, odnosno onima koji su na vlasti. Stoga ne treba da cudi sto za zivota nije dobio znacajnije priznanje u Srbiji. Srpski narod ga voli i ceni, i tada i danas, ali su politicarima miliji novcanici i zbog toga se Srbija jos uvek nije posteno oduzila ovom geniju. Nadamo se da ce se i to u doglednoj buducnosti popraviti. Nikola Tesla je ziveo od 1856-1943 godine. Ne smem ni da pomislim sta bi mu se desilo da pred kraj zivota nije bio u SAD nego u NDH.

Da rezimiram, NIKOLU TESLU ne svojata drzava Srbija, njega kao svoje gore list posmatra citav srpski narod, voli ga, ceni i postuje i odaje priznanje za sve sto je za zivota uradio.

A, on je, svakako, bio iznad razmisljanja o nacijama i narodima, za razliku od tebe i mene, ocigledno...

123

pre 11 godina

@Branko Zašto si tako bezobrazan da nastojiš nekako umanjiti Hrvatsku? Bila samo geografski pojam, da sigurno i politički pojam za razliku od turskih pašaluka! Nemaš pravo kada govoriš da je veliki Tesla rođen u Austro - Ugarskoj, jer je ta država dobila to ime AU nagodbom 1867. godine, po istim kriterijima se onda može za Mihajla Pupina reći da je također rođen u AU, a koliko Srba to tako govori? Nije ni Vojvodina onda bila u Srbiji, pa izgleda da u tom slučaju to ne smeta? Ne budi nepošten. Nisi ti to napisao zbog mladih nego zbog svojih kompleksa i mržnje. Želim ti brzo ozdravljenje. Teslu nitko ne misli prisvajati i skoro svim je Hrvatima on poznat kao Srbin, pa mnogi čak znaju i da mu je otac bio pravoslavni svećenik, dakle sigurno Srbin! Nitko to ne spori, eno nedavno sam bio kod djeda u Lici, i govori mi kako je ponosan jer je sam proveo instalacije po kući:"I zamislim ti se ja kao Tesla Srbin nekada davno!". Čak i oni koji nisu išli u školu znaju za njega. Inače tek je nedavno dobio i vodovod, šteta što u rodnom kraju takvog uma ljudi nemaju osnovne stvari ni u 21. stoljeću. Tesla je imao pozitivan odnos prema Hrvatskoj, u isto vrijeme nikada ne dovodeći svoje srpstvo u pitanje. Pogledaj ovaj telegram kojeg je poslao hrvatskom političaru dr. Vladku Mačeku:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Telegram_Tesla_Macek_0108.JPG

Pozdrav iz Hrvatske od studenta elektrotehnike!

Аца

pre 11 godina

Слава Тесли и његовој вези са бескрајом чија врата је одшкринуо и за нас обичне смртнике. Предлог за ТВ б92, да преведе и прикаже руску ТВ емисију о Тесли, Тесла-властелин мира. Та документарна емисија је пре неколико година приказана на руској ТВ, али на нашој никада! bДокументарац је јако интересантна и може се лако пронаћи на нету, Руси су сконтали после 100г. да је Тесла "крив" за експлозију у Тунгуском!

Nikson

pre 11 godina

Cekam da se neka konjina sa vlasti seti da ovakvom natcoveku sagradi nesto u cast,npr repliku vordenklifa ili sta god pozeli. ima da bira. Licno bih donirao koji evro jer postovanje koje gajim prema Tesli se ne moze opisati.

tomislav

pre 11 godina

ja bih voleo da napisete kako tesla za zivota nije bio priznat u Srbiji i koliko su mu tadasnji srpski naucnici zavideli na uspehu. Napisite da je Tesla cekao 43 godine da bude izabran za redovnog clana SANU a drugi velikan nase nauke Mihajlo Pupin je bio dopisni clan SANU 23 godine i nije docekao da bude izabran za redovnog clana. U to ime srecan rodjendan i priznanje vrede naucniku dok je covek ziv jer vidi da se i drugi raduju i cene njegova ostvarenje.

Ja

pre 11 godina

"Diplome Nikole Tesle" u Muzeju, "Plavi portret Nikole Tesle" u Galeriji "Ikar" u Zemunu i "Čestitke Tesli" u zemunskoj "Kuli na Gardošu".

Ovo su radovi stari pet do deset godina. Sramota.

Branko

pre 11 godina

"4) Nenzam da mu je Srbija ista dala u njegovom zivotu ??"
Mada je Nikola Tesla Americi i Amerikancima darivao najveće svetske pronalaske, ta ista Amerika nije našla za potrebno da mu da penziju u njegovoj dubokoj starosti, već je živeo od prinadležnosti koje je dobijao od Kraljevine Jugoslavije. Takva ti je Amerika, "popiješ mleko a tetrapak baciš". Toliko o zahvalnosti Amerike i Američkog naroda za ono što im je Tesla ostavio u nasleđe.

Vuk Jeremic je pravi patriota intelektualac za razliku od demagoga!

pre 11 godina

@(Dzara, 10. jul 2012 13:18)

Svaka cast na komentaru, iskreno, odmereno i bez mrznje i zajedljivosti za razliku od nasih komsija koji nam jos odavno zele "sve najbolje".

dominacija

pre 11 godina

Nije Hrvatska bila nikakva pokrajina, nego kraljevina unutar Austrijske monarhije, s jasnim granicama. Dio hrvatske kraljevine de iure je bila i Vojna krajina, dok to nije u drugoj polovici 19. stoljeća postala i de facto.

pero

pre 11 godina

Hvala Nikoli Tesli za sve sto je uradio. Njegova svest ce nam ostati nedokuciv pojam, a njegovi pronalasci nosilac civilizacijskog razvoja kakvog mi danas poznajemo. Najveci.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Koji genijalac taj čovjek, bas iskonski genijalac i vizionar. Čovjek koji je promjenio svijet.
Ponekad si onako sanjarski mislim, a steta sto nije imao nekog dobrog menadžera, jer da je živ danas sigurno bi ga imao, steta onda umjesto da umre u bijedi bi bio najbogatiji čovjek na planeti, jasno njemu je za materijalno bilo svejedno, ali da je patentirao sve svoje izume i zastitio Njegovi potomci bi i danas zarađivali od struje, a kakav je čovjek bio, sigurno bi filantropski sve ostavio u neku nakladu za dobrobit čovječanstva i znanosti...

Pera

pre 11 godina

Tesla srećan ti rodjendan! Slava ti za svetlo, telefon, skype, internet, twiter,... http://serbiosunidos.com/sr/intervju-s-nikolom-teslom-iz-1899-godine/

Bojan

pre 11 godina

Pazi ovo sad citam ovaj intervju koje je jedan komentator ostavio Tesla kaze:

"Jа sаm otkrio zvijezdu kojа, po svim аstronomskim i mаtemаtičkim zаkonimа, može nestаti, а dа se nаizgled ništа ne izmijeni. Tа zvijezdа je u ovoj gаlаksiji. Njenа svjetlost se može zbiti do tаkve gustoće dа stаne u kuglu mаnju od jаbuke, а težu od Sunčevog Sistemа."



Reci ovako nesto 1899!? Au Koliko se meni cini Crne rupe kako su posle nazvane su kasnije otkrivene.....

Sta da kazem trebali bi malo kopati bar da citamo, ali u ovoj zemlji ahhh...

Branko

pre 11 godina

"Pozdrav iz Hrvatske od studenta elektrotehnike!"
@(123, 10. jul 2012 14:29)
Poštovani mlađi kolega, drago mi je što ste pronašli ovaj telegram ali da bi imali pravu sliku morate znati da je ovom telegramu prethodio jedan telegram koji je poslao Dr Vlatko maček, dan ranije:
Ako upredite tekst Mačekovog telegrama i odgovor Tesle na njega uočićete da je Tesla odgovorio u istom duhu i kurtoazno kao što je Maček napisao. Tesla, kao lepo vaspitan čovek, odgovorio je Dr Vlatku Mačeku, ceneći da je ovaj za Jugoslaviju i jugoslovenstvo i nije imao pojma šta će se dešavati sa Hrvatskom i Srbima u njoj od 1941.do 1945,godine (NDH). Tesla je napiasao na kraju "...ŽIVILI SVI JUGOSLAVENI", šta mislite zbog čega?
Izabrali ste prave studije i želim Vam puno uspeha ali treba da znate da se do istine teško dolazi.

...

pre 11 godina

Kako se ovakvog velikana setimo samo s vremena na vreme, umesto da javno pokazemo koliko smo ponosni na njega i da sledimo taj put. Postoji, koliko znam, samo jedam davno napravljen film o njemu, treba da napravimo veliki muzej posvecen ovom naucniku i jos mnogo toga da pokazemo svetu ko je Tesla i da budemo ponosni...

antipop

pre 11 godina

Kao i svi veliki umovi, Nikola Tesla je bio daleko ispred svog vremena i iznad besmislenih svatanja i pojmova kao što su nacija, religija, novac, moć, slava. Ceo svoj život je posvetio nauci a svoje izume nije ostavio ni Srbima ni Hrvatima, nego ČOVEČANSTVU. Da je samo mogao da nasluti da će mu se ime ovako razvlačiti i svojatati siguran sam da bi batalio nauku. A bez struje danas nije lako. Zamislite naše cyber-balkanaute kako urezuju svoje „komentare“ na zidu neke pećine. Btw, tamo im je i mesto.

srbin

pre 11 godina

(Tali, 10. jul 2012 13:01) ni ti sam ne verujes u to sto si napisao nego ajd malo da udaris po srbima i pravoslavlju pravi si kompleksas

Zoran

pre 11 godina

(Zoran, 10. jul 2012 13:00)
.... nevjerovatna je stvar koliko selektivno objavljujete komentare na vašem portalu i time se trudite da kreirate javno mnijenje u Srbiji . No , uzalud an Vam je trud . Pogledajte skor pozitivnih i negativnih dojmova za neke od komentara i zaključićete stvarni stav čitalaca . Što se tiče Gotfrida Vilhelma fon Lajbnica , čovjek , genijalni naučnik u oblasti matematike , filozofije .... čovjek je lužički Srbin . No niste objavili tekst gdje se postavlja pitanje kako "rođeni beograđani" daju tako jedan reprezentativan objekat nekom tamo ličaninu Nikoli Tesli ( Lika , pokrajina u Austrougarskoj monarhiji . Inače , buduća ndh je bila podijeljena na hrvatsku , slavoniju i dalmaciju , nešto su tu držali i talijani itd . - upravo gledam mapu AU monarhije ) , a ne recimo ldp kao "autentičnim" beograđanima ( ne Srbima , beograđanima ) . Kada DS može u Krunsku , može i ldp u teslin muzej ( ionako ih je ostalo malo " tih rođenih beograđana " da ni cenzus za gradsku skupštinu nisu prešli , a na B92 portalu im sedaje prostor kao da su apsolutna većina u gradskoj skupštini ) . Naravno , Tesla je Srbin iz Like kao i nas većina prekodrinskih Srba , otac pravoslavni sveštenik , da li ujaci , dalmatinski episkopi ( porodica Mandić ) . A 1995. godine sam gledao kako gore sela po Lici , razmišljao sam šta bi bilo sa ocem i majkom gospodina Tesle da su naišle te horde . Da li kao i sa većinom staraca koji su ostali na svojoj pradjedovini ???

Zoran

pre 11 godina

..za 20 godina Nikola Tesla će biti hrvat iz like od oca katoličkog svećenika i majke hrvatice katolkinje iz stare hrvatske plemićke porodice sa tisućljetnim pedigreom . Pored njegove rodne kuće će dolaziti turisti iz cijelog svijeta , nedeljom će se u crkvi pored održavati redovna "misna slavlja" , a dom velikog svjetskog učenjaka će posjetiti i sam rimski papa ivan pavao III uz povike ivane , pavle , ivane , pavle .....

Nev

pre 11 godina

Srecan rodjendan i hvala na svemu sto si uradio. Nazalost i dalje zivimo u zemlji gde je Karleusa cenjenija od vlasti i naroda nego naucnici i njihov doprinosi.

JVC

pre 11 godina

Ја не знам шта ови људи пишу у овим коментарима,па човек је једноставно био и остао геније за сва времена.Уместо да о том генију причамо са највећим пијететом, ми коментаришемо шта је и шта није Србија учинила за њега.Није за ову тему,али нажалост још има оних који величају неке"људе"који су опет нажалост Срби.

S.P.Q.R.

pre 11 godina

"Dedama hrvatima koji su pod pritiscima Osmanlija presli u pravoslavlje" hahahah vi komsije stvarno imate neku retku mozdanu bolest.Osmanlije ako su nekoga terale da promeni veru terale su ga da predje u islam a ne u pravoslavlje al od koga dolazi ova tvrdnja ne treba ni da cudi vi za sram ne znate bili i ostali ljigavi latini.

naucnik

pre 11 godina

Kazu da nekada Bog na nekoga prospe sve ono najbolje sto moze!
Svi kazu da su samo dvojica u istoriji dobili tu privilegiju - Leonardo Da Vinci i Nikola Tesla!
Ko ne veruje,neka zamisli svet bez njihovih naucnih dostignuca...