Ponedeljak, 02.07.2012.

22:04

Italijani nam grade 10km brze pruge

Železnice Srbije i italijanski konzorcijum JV Italiana Construzioni potpisali su u Beogradu ugovor za izvođenje građevinskih radova za novu dvokolosečnu prugu.

Izvor: Tanjug

Italijani nam grade 10km brze pruge IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Milan

pre 11 godina

Da se covek masmeje...i to je neka vest...svih 10 km pruge, neozbiljno. Razumeo bih da je ugovoreno da nam za pocetak urade od Beograda do Makedonije, a sledece da bude do Madjarske itd itd...

ajde setnja i nezaduzujte nas vise i onako smo u bankrotu.

pre 11 godina

dok ovi na zapadu i istoku razmisljaju hoce li 350 ili 750 km/k,mi razmisljamo hocemo li 120 ili 150

Zoran

pre 11 godina

Niška pruga je građena do 1884. Za brzinu od 80km/h na celoj dužini. Sada je pruga na deonici od Velike Plane do Niša dvokolosečna i odrađena za brzine od 120km/h.

Izuzetak je ovde pomenuta deonica od Gilja do automatske stanice, sa bočnom zaštitom, "Ćuprija most" (80km/h), i dalje preko jednokolosečnog mosta do izlaska iz Ćuprijske stanice (40km/h)
Jednokolosečna deonica je i od Stalaća kroz one tunele sa sporim vožnjama, kao i od Trupala do Crvenog krsta.

To su "uska grla", a problem je održavanje koje je poslednjih 20 godina vrlo loše, što je uslovilo obaranje brzine.
Tako je i ovaj most kod Ćuprije sklon padu, i kao takav mora da se zameni, što je mnogo bitnije od ispravljanja krivine.

Da razjasnimo i ovo:
u Srbiji nikada vozovi nisu išli preko 120km/h, ne zbog samih koloseka, već zbog ostalih elemenata pruge, kao što je kontaktna mreža i signalna oprema.

U Slobino vreme brzih pruga izgrađeno je desetak kilometara na deonici Batajnica – Indija, sa petljom za Novi Sad.

Brzine od 120km/h -160km/h se na železnici smatraju srednjim brzinama.


Mislim da bi za Srbiju bilo sasvim dovoljno da se pruga vrati u stanje iz 1990.

Uz modernizaciju voznog parka i pružne opreme, imali bi brzine od 145km/h, što nije malo!

Biciklista

pre 11 godina

A da li će pružni prelaz Gilje i dalje biti u istom nivou sa putem Jagodina-Ćuprija? Za one koji ne znaju to je prelaz gde svakih 15-20 min. prolazi voz , a rampa je dupla, spusta se i ručno i automatski. Pravi smor za vozače. A tu je i stanica za putnički voz, pa često stane na sred puta.

Nedjo

pre 11 godina

Ova Krstic-Saper propagandna osovina jos radi! 160km/h nije brza pruga, nego obicna. To sto kod nas vozovi idu 40-60 je druga stvar.

Vlada

pre 11 godina

Ko je taj sto je napravio takav ugovor? Voleo bih da se zna njegovo ime.
Taj deo je totalna ravnica, 10 km bi moralo da bude gotovo za mesec dana.
Pa zamislite ljudi, cela pruga koja treba da se obnovi je dugacka 770 km - tim tempom trebace nam 77 godina da je zavrsimo!!! Znaci nasi unuci ce se voziti vozovima brzinom od 160 km na sat a svi ostali u svetu ce leteti ili ce se teleportovati. Kakava smo mi banana zemlja, to je strasno.

p.s. i to sve ako se odmah pocne sa radovima, da se ne gubi vreme na pregovore.

pipilotta

pre 11 godina

osim toga sto ne znam da li je smesno ili tuzno da se narod obavestava od ovakvom podvigu srpske privrede (finansirane od Italijana), drago mi je da je bar deo pruge koji ce se uraditi negde malo dalje od Beograda, posto i tamo narod zivi.

pera

pre 11 godina

Ne mogu da ne ostavim komentar na ovakvu vest.
Stvarno su preterali sa dužinom. Što ne promene 100 pragova, operu pare i dosta je. Ne treba više. Pa voz od Niša do Dimitrovgrada (100 km) putuje dva i po sata po redu vožnje. Znači tri ukupno. Ne treba cimati putnike sa tim turbilencijama prilikom promene brzine. Slabog su zdravlja.

Sok

pre 11 godina

Prosto sam sokiran da se ovakva super moderna pruga pravi kod dzigerana! Kako to nije u Beogradu ili bar BG-Novi Sad,ili bar do Indjije... Stvarno bezobrazno! Cija je ovo veza?

MB

pre 11 godina

Kako bi nase Fantasticne firme mogle da pobede na tenderu usitnjuju se deonice, snizavaju kriterijumi, i opet nista! Nema vise davanja posla, ima da se zasluzi! Znaci najniza cena, ostali kriterijumi trazeni tenderskom dokumentacijom zadovoljeni, i bice posla. EIB ne daje posao, ne poklanja i ne zanima ga ko ce da pobedi vec ovi navedeni kriterijumi. I nemojte da poredite Kineze i da navodite Lamans, to nije realno poredjenje...

Marko

pre 11 godina

Da se kladimo da je u ugovoru predviđeno angažovanje "domaće" mehanizacije koju će obezbediti, tj. iznajmiti "železnice Srbije" od privatnih firmi? Naravno sa novcem od kredita koji ćemo mi vraćati. Eto razloga da se 10km gradi više od 400 dana.

goran

pre 11 godina

Vidim odma se butate vi iz okoline bg sa vikom DAJTE NAMA,DAJTE NAMA,ko j... srbiju vazan je bg,svetska metropola.Nikad niste izasli van te dzungle pa mislite da zivite u metropoli. Toliko je ljudima na jugu srbije muka od metropole da ne mogu vise da je smisle a naravno i stanovnike istog koji su izgleda druge nacije.

NikolaTK

pre 11 godina

@Љубичица
Elektricni vozovi koje imamo mogu ici brzinom od 200km/h, a dizelke (kenedijevke) mogu ici brzino od 140km/h. Takodje sinobuse koje imamo (Svedjanke) mogu ici brzinom od 100km/h. Zeleznice modernizuju prugu na kojoj se voz moze kretati oko 100km/h (pruga je pravljena za 140, a vozovi Nis-Zajecar-Bor-Madajnpek-Beograd uopste i ne idu. Sramota.

Brze pruge, brza gradnja

pre 11 godina

Deset kilometara pruge za 415 dana jeste vrlo ambiciozno? I to u XXI veku?
Poređenja radi, krajem XIX veka, transsibirska železnica građena je brzinom od 370,36 km godišnje. Takođe, još bližeg poređenja radi, pruga Beograd-Niš, dužine 243 km, građena je od 3. jula 1881. do 15. septembra 1884, dakle građeno je 81 kilometar pruge za 365 dana, odnosno 92 km za 415 dana.

Prva faza pruge Eurostar (London-Pariz) građena je od 1988. do 1994. godine, u dužini od 492 km, dakle 82 km godišnje, uključujući i tunel ispod Lamanaša.

zoran

pre 11 godina

Neznanje je cudo
Informacija koja je plasirana je produkt neznanja
Projekat gilje cuprija Paracin podrazumvea mnogo vise posla
10 km dvo kolosecne pruge je 20 km novog koloseka , 10 km demontaze i regulisanje postojeceg dvokolosecnog ujedan kolosek , rasturanje i pravljenje nove stanice cuprija , pravljenje novog skretnickog ulaya u Paracin . rusenje vestackih objekata . uredjenje prelaza i svasta jos ponesto
Ceo posao ce se odvijati pod saobracajem , rok je dat od 415 dana da bi se moglo uklopiti sa ostalim radovima pre svega mostom i lektro radovima
Pitanje za markovica je yasto je ovaj tender rayvlacen preko godinu dana .Posao je trebao biti zavrsen .Zasto je oboren tender za elektro radove , Steta zbog ovog a ce biti velika

neko iz struke

pre 11 godina

Najpre ispravka za novinare koji su radili tekst: ne postoje "brze pruge", postoje samo pruge za vozove velikih brzina! Takodje, pod velikim brzinama podrazumevaju se samo one PREKO 160 km/h! Dalje, pruga izmedju Odjavnice Gilje i Paracina je vec dvokolosecna, projektovana za 120 km/h (danas sa neznatno smanjenim brzinama), osim JEDNOKOLOSECNOG MOSTA NA MORAVI KOD CUPRIJE, i samo za radove modernizacije mosta je trebalo tender raspisati! Kao sto je vecina primetila, ovaj posao su mogle uraditi domace firme, ova vest, ako se to tako moze nazvati, je ekstremno politikanstvo!

zoran

pre 11 godina

Kinezi, gradeci prugu preko Himalaja (linija Peking-Lasa), su jednu od najtezih deonica, u duzini od 1136 km. gradili 5 godina. To znachi za
1 god. = 227 km. - to vam je 0,62 km. na dan...oni bi ovih 10 km. smotali za deset dana. !!!!!!

Sta, sada, da chovek kaze za nashih jadnih 10 km. pruge, kroz ravnicu, te izgradnju koja ce trajati preko godinu dana..???!!!! To znachi da ce dnevno graditi 0,02 km. !!!!??

Milan

pre 11 godina

10 kilometara za vise od godinu dana i jos se informacija pojavi u vestima. Mi smo stvarno najbeskorisnije drustvo u Evropi.

Kad budete sagradili barem brzu prugu izmedju Beograda i Novog Sada, objavite to. Ovako samo ispadamo smesni.

Dejan C.

pre 11 godina

Sigurno nisam prvi ni jedini koji će skrenuti pažnju na to da brzina od 160km/h ne predstavlja brze pruge. Naprotiv, to je brzina "standardne" železnice i brzina kojom se pre 30 godina putovalo od Beograda do Subotice vozom.

Brze prge su one munje u Francuskoj ili Japani gde vozovi samo što ne polete od brzine.

A ovo što imamo mi u Srbiji su oronule i neodržavane pruge.

Nama što pre treba, i ovo naravno pričam iz perspektive Beograđanina, da se povežu centar Beograda sa Novim Sadom, Obrenovcem, Mladenovcem itd. brzim prugama, da bi ljudi mogli relativno brzo da stignu od mesta za život u mesto za rad. Tako bismo dobili mnogo mobilnije radnike i sigurno povećali zaposlenost.

Dzok

pre 11 godina

hahahaha,10km za 160km na cas. Pa na toj deonici voz ne moze ni da se zaleti i ukoci sa 160 na cas. Nama ne trebaju brze pruge,zemlja nam je mala za to a taj prevoz je skup. Samo treba popraviti da svim prugama nasi vozovi mogu da idu 80-120 i to ce biti savrseno.

Љубичица

pre 11 godina

И кад се та брза пруга прође брзим возом (којег немамо али набавићемо сигурна сам) за 2 минута, шта онда?

Astrid

pre 11 godina

Da u ovoj drzavi ima imalo pameti i odgovornosti kao sto nema, mi ne bi dali strancima da naprave ni metar pruge, ni metar puta. Ako je potrebno negde zbog komplikovane konfiguracije terena, tuneli ili slicno onda u redu, ali samo po izuzecima. Drzava treba da izdaje obveznice i da se pokrene bez novca infrastrukturna izgradja uz rigoroznu kontrolu trosenja. Posto bi to rasturilo uvoznicki lobi i lovce u mutnom tako nesto do sada, a verovatno ni od sada nece biti lako moguce. Mi stalno jurimo laka resenja, a ona su najgora, po Srbiju je najbolje najteze resenje , a ono se zove RAD. Srbija ne radi, a oni koji treba da je uposle, cak nemaju nameru da to cine. Cak je i dobar deo stanovnistva odviknut od rada, sto i nije cudno ako se uzme u obzir koliki je diskuntinuitet u normalnom privredjivanju kod nas. Moramo da vratimo Srbiju na posao, od stranog kredita niko na duze ne moze biti zadovoljan.

Milan

pre 11 godina

10 kilometara za vise od godinu dana i jos se informacija pojavi u vestima. Mi smo stvarno najbeskorisnije drustvo u Evropi.

Kad budete sagradili barem brzu prugu izmedju Beograda i Novog Sada, objavite to. Ovako samo ispadamo smesni.

Astrid

pre 11 godina

Da u ovoj drzavi ima imalo pameti i odgovornosti kao sto nema, mi ne bi dali strancima da naprave ni metar pruge, ni metar puta. Ako je potrebno negde zbog komplikovane konfiguracije terena, tuneli ili slicno onda u redu, ali samo po izuzecima. Drzava treba da izdaje obveznice i da se pokrene bez novca infrastrukturna izgradja uz rigoroznu kontrolu trosenja. Posto bi to rasturilo uvoznicki lobi i lovce u mutnom tako nesto do sada, a verovatno ni od sada nece biti lako moguce. Mi stalno jurimo laka resenja, a ona su najgora, po Srbiju je najbolje najteze resenje , a ono se zove RAD. Srbija ne radi, a oni koji treba da je uposle, cak nemaju nameru da to cine. Cak je i dobar deo stanovnistva odviknut od rada, sto i nije cudno ako se uzme u obzir koliki je diskuntinuitet u normalnom privredjivanju kod nas. Moramo da vratimo Srbiju na posao, od stranog kredita niko na duze ne moze biti zadovoljan.

Dzok

pre 11 godina

hahahaha,10km za 160km na cas. Pa na toj deonici voz ne moze ni da se zaleti i ukoci sa 160 na cas. Nama ne trebaju brze pruge,zemlja nam je mala za to a taj prevoz je skup. Samo treba popraviti da svim prugama nasi vozovi mogu da idu 80-120 i to ce biti savrseno.

Brze pruge, brza gradnja

pre 11 godina

Deset kilometara pruge za 415 dana jeste vrlo ambiciozno? I to u XXI veku?
Poređenja radi, krajem XIX veka, transsibirska železnica građena je brzinom od 370,36 km godišnje. Takođe, još bližeg poređenja radi, pruga Beograd-Niš, dužine 243 km, građena je od 3. jula 1881. do 15. septembra 1884, dakle građeno je 81 kilometar pruge za 365 dana, odnosno 92 km za 415 dana.

Prva faza pruge Eurostar (London-Pariz) građena je od 1988. do 1994. godine, u dužini od 492 km, dakle 82 km godišnje, uključujući i tunel ispod Lamanaša.

Dejan C.

pre 11 godina

Sigurno nisam prvi ni jedini koji će skrenuti pažnju na to da brzina od 160km/h ne predstavlja brze pruge. Naprotiv, to je brzina "standardne" železnice i brzina kojom se pre 30 godina putovalo od Beograda do Subotice vozom.

Brze prge su one munje u Francuskoj ili Japani gde vozovi samo što ne polete od brzine.

A ovo što imamo mi u Srbiji su oronule i neodržavane pruge.

Nama što pre treba, i ovo naravno pričam iz perspektive Beograđanina, da se povežu centar Beograda sa Novim Sadom, Obrenovcem, Mladenovcem itd. brzim prugama, da bi ljudi mogli relativno brzo da stignu od mesta za život u mesto za rad. Tako bismo dobili mnogo mobilnije radnike i sigurno povećali zaposlenost.

neko iz struke

pre 11 godina

Najpre ispravka za novinare koji su radili tekst: ne postoje "brze pruge", postoje samo pruge za vozove velikih brzina! Takodje, pod velikim brzinama podrazumevaju se samo one PREKO 160 km/h! Dalje, pruga izmedju Odjavnice Gilje i Paracina je vec dvokolosecna, projektovana za 120 km/h (danas sa neznatno smanjenim brzinama), osim JEDNOKOLOSECNOG MOSTA NA MORAVI KOD CUPRIJE, i samo za radove modernizacije mosta je trebalo tender raspisati! Kao sto je vecina primetila, ovaj posao su mogle uraditi domace firme, ova vest, ako se to tako moze nazvati, je ekstremno politikanstvo!

zoran

pre 11 godina

Kinezi, gradeci prugu preko Himalaja (linija Peking-Lasa), su jednu od najtezih deonica, u duzini od 1136 km. gradili 5 godina. To znachi za
1 god. = 227 km. - to vam je 0,62 km. na dan...oni bi ovih 10 km. smotali za deset dana. !!!!!!

Sta, sada, da chovek kaze za nashih jadnih 10 km. pruge, kroz ravnicu, te izgradnju koja ce trajati preko godinu dana..???!!!! To znachi da ce dnevno graditi 0,02 km. !!!!??

Љубичица

pre 11 godina

И кад се та брза пруга прође брзим возом (којег немамо али набавићемо сигурна сам) за 2 минута, шта онда?

zoran

pre 11 godina

Neznanje je cudo
Informacija koja je plasirana je produkt neznanja
Projekat gilje cuprija Paracin podrazumvea mnogo vise posla
10 km dvo kolosecne pruge je 20 km novog koloseka , 10 km demontaze i regulisanje postojeceg dvokolosecnog ujedan kolosek , rasturanje i pravljenje nove stanice cuprija , pravljenje novog skretnickog ulaya u Paracin . rusenje vestackih objekata . uredjenje prelaza i svasta jos ponesto
Ceo posao ce se odvijati pod saobracajem , rok je dat od 415 dana da bi se moglo uklopiti sa ostalim radovima pre svega mostom i lektro radovima
Pitanje za markovica je yasto je ovaj tender rayvlacen preko godinu dana .Posao je trebao biti zavrsen .Zasto je oboren tender za elektro radove , Steta zbog ovog a ce biti velika

NikolaTK

pre 11 godina

@Љубичица
Elektricni vozovi koje imamo mogu ici brzinom od 200km/h, a dizelke (kenedijevke) mogu ici brzino od 140km/h. Takodje sinobuse koje imamo (Svedjanke) mogu ici brzinom od 100km/h. Zeleznice modernizuju prugu na kojoj se voz moze kretati oko 100km/h (pruga je pravljena za 140, a vozovi Nis-Zajecar-Bor-Madajnpek-Beograd uopste i ne idu. Sramota.

Nedjo

pre 11 godina

Ova Krstic-Saper propagandna osovina jos radi! 160km/h nije brza pruga, nego obicna. To sto kod nas vozovi idu 40-60 je druga stvar.

Vlada

pre 11 godina

Ko je taj sto je napravio takav ugovor? Voleo bih da se zna njegovo ime.
Taj deo je totalna ravnica, 10 km bi moralo da bude gotovo za mesec dana.
Pa zamislite ljudi, cela pruga koja treba da se obnovi je dugacka 770 km - tim tempom trebace nam 77 godina da je zavrsimo!!! Znaci nasi unuci ce se voziti vozovima brzinom od 160 km na sat a svi ostali u svetu ce leteti ili ce se teleportovati. Kakava smo mi banana zemlja, to je strasno.

p.s. i to sve ako se odmah pocne sa radovima, da se ne gubi vreme na pregovore.

Zoran

pre 11 godina

Niška pruga je građena do 1884. Za brzinu od 80km/h na celoj dužini. Sada je pruga na deonici od Velike Plane do Niša dvokolosečna i odrađena za brzine od 120km/h.

Izuzetak je ovde pomenuta deonica od Gilja do automatske stanice, sa bočnom zaštitom, "Ćuprija most" (80km/h), i dalje preko jednokolosečnog mosta do izlaska iz Ćuprijske stanice (40km/h)
Jednokolosečna deonica je i od Stalaća kroz one tunele sa sporim vožnjama, kao i od Trupala do Crvenog krsta.

To su "uska grla", a problem je održavanje koje je poslednjih 20 godina vrlo loše, što je uslovilo obaranje brzine.
Tako je i ovaj most kod Ćuprije sklon padu, i kao takav mora da se zameni, što je mnogo bitnije od ispravljanja krivine.

Da razjasnimo i ovo:
u Srbiji nikada vozovi nisu išli preko 120km/h, ne zbog samih koloseka, već zbog ostalih elemenata pruge, kao što je kontaktna mreža i signalna oprema.

U Slobino vreme brzih pruga izgrađeno je desetak kilometara na deonici Batajnica – Indija, sa petljom za Novi Sad.

Brzine od 120km/h -160km/h se na železnici smatraju srednjim brzinama.


Mislim da bi za Srbiju bilo sasvim dovoljno da se pruga vrati u stanje iz 1990.

Uz modernizaciju voznog parka i pružne opreme, imali bi brzine od 145km/h, što nije malo!

Marko

pre 11 godina

Da se kladimo da je u ugovoru predviđeno angažovanje "domaće" mehanizacije koju će obezbediti, tj. iznajmiti "železnice Srbije" od privatnih firmi? Naravno sa novcem od kredita koji ćemo mi vraćati. Eto razloga da se 10km gradi više od 400 dana.

pera

pre 11 godina

Ne mogu da ne ostavim komentar na ovakvu vest.
Stvarno su preterali sa dužinom. Što ne promene 100 pragova, operu pare i dosta je. Ne treba više. Pa voz od Niša do Dimitrovgrada (100 km) putuje dva i po sata po redu vožnje. Znači tri ukupno. Ne treba cimati putnike sa tim turbilencijama prilikom promene brzine. Slabog su zdravlja.

goran

pre 11 godina

Vidim odma se butate vi iz okoline bg sa vikom DAJTE NAMA,DAJTE NAMA,ko j... srbiju vazan je bg,svetska metropola.Nikad niste izasli van te dzungle pa mislite da zivite u metropoli. Toliko je ljudima na jugu srbije muka od metropole da ne mogu vise da je smisle a naravno i stanovnike istog koji su izgleda druge nacije.

ajde setnja i nezaduzujte nas vise i onako smo u bankrotu.

pre 11 godina

dok ovi na zapadu i istoku razmisljaju hoce li 350 ili 750 km/k,mi razmisljamo hocemo li 120 ili 150

pipilotta

pre 11 godina

osim toga sto ne znam da li je smesno ili tuzno da se narod obavestava od ovakvom podvigu srpske privrede (finansirane od Italijana), drago mi je da je bar deo pruge koji ce se uraditi negde malo dalje od Beograda, posto i tamo narod zivi.

Sok

pre 11 godina

Prosto sam sokiran da se ovakva super moderna pruga pravi kod dzigerana! Kako to nije u Beogradu ili bar BG-Novi Sad,ili bar do Indjije... Stvarno bezobrazno! Cija je ovo veza?

Biciklista

pre 11 godina

A da li će pružni prelaz Gilje i dalje biti u istom nivou sa putem Jagodina-Ćuprija? Za one koji ne znaju to je prelaz gde svakih 15-20 min. prolazi voz , a rampa je dupla, spusta se i ručno i automatski. Pravi smor za vozače. A tu je i stanica za putnički voz, pa često stane na sred puta.

Milan

pre 11 godina

Da se covek masmeje...i to je neka vest...svih 10 km pruge, neozbiljno. Razumeo bih da je ugovoreno da nam za pocetak urade od Beograda do Makedonije, a sledece da bude do Madjarske itd itd...

MB

pre 11 godina

Kako bi nase Fantasticne firme mogle da pobede na tenderu usitnjuju se deonice, snizavaju kriterijumi, i opet nista! Nema vise davanja posla, ima da se zasluzi! Znaci najniza cena, ostali kriterijumi trazeni tenderskom dokumentacijom zadovoljeni, i bice posla. EIB ne daje posao, ne poklanja i ne zanima ga ko ce da pobedi vec ovi navedeni kriterijumi. I nemojte da poredite Kineze i da navodite Lamans, to nije realno poredjenje...

Astrid

pre 11 godina

Da u ovoj drzavi ima imalo pameti i odgovornosti kao sto nema, mi ne bi dali strancima da naprave ni metar pruge, ni metar puta. Ako je potrebno negde zbog komplikovane konfiguracije terena, tuneli ili slicno onda u redu, ali samo po izuzecima. Drzava treba da izdaje obveznice i da se pokrene bez novca infrastrukturna izgradja uz rigoroznu kontrolu trosenja. Posto bi to rasturilo uvoznicki lobi i lovce u mutnom tako nesto do sada, a verovatno ni od sada nece biti lako moguce. Mi stalno jurimo laka resenja, a ona su najgora, po Srbiju je najbolje najteze resenje , a ono se zove RAD. Srbija ne radi, a oni koji treba da je uposle, cak nemaju nameru da to cine. Cak je i dobar deo stanovnistva odviknut od rada, sto i nije cudno ako se uzme u obzir koliki je diskuntinuitet u normalnom privredjivanju kod nas. Moramo da vratimo Srbiju na posao, od stranog kredita niko na duze ne moze biti zadovoljan.

Dzok

pre 11 godina

hahahaha,10km za 160km na cas. Pa na toj deonici voz ne moze ni da se zaleti i ukoci sa 160 na cas. Nama ne trebaju brze pruge,zemlja nam je mala za to a taj prevoz je skup. Samo treba popraviti da svim prugama nasi vozovi mogu da idu 80-120 i to ce biti savrseno.

Sok

pre 11 godina

Prosto sam sokiran da se ovakva super moderna pruga pravi kod dzigerana! Kako to nije u Beogradu ili bar BG-Novi Sad,ili bar do Indjije... Stvarno bezobrazno! Cija je ovo veza?

zoran

pre 11 godina

Neznanje je cudo
Informacija koja je plasirana je produkt neznanja
Projekat gilje cuprija Paracin podrazumvea mnogo vise posla
10 km dvo kolosecne pruge je 20 km novog koloseka , 10 km demontaze i regulisanje postojeceg dvokolosecnog ujedan kolosek , rasturanje i pravljenje nove stanice cuprija , pravljenje novog skretnickog ulaya u Paracin . rusenje vestackih objekata . uredjenje prelaza i svasta jos ponesto
Ceo posao ce se odvijati pod saobracajem , rok je dat od 415 dana da bi se moglo uklopiti sa ostalim radovima pre svega mostom i lektro radovima
Pitanje za markovica je yasto je ovaj tender rayvlacen preko godinu dana .Posao je trebao biti zavrsen .Zasto je oboren tender za elektro radove , Steta zbog ovog a ce biti velika

goran

pre 11 godina

Vidim odma se butate vi iz okoline bg sa vikom DAJTE NAMA,DAJTE NAMA,ko j... srbiju vazan je bg,svetska metropola.Nikad niste izasli van te dzungle pa mislite da zivite u metropoli. Toliko je ljudima na jugu srbije muka od metropole da ne mogu vise da je smisle a naravno i stanovnike istog koji su izgleda druge nacije.

Dejan C.

pre 11 godina

Sigurno nisam prvi ni jedini koji će skrenuti pažnju na to da brzina od 160km/h ne predstavlja brze pruge. Naprotiv, to je brzina "standardne" železnice i brzina kojom se pre 30 godina putovalo od Beograda do Subotice vozom.

Brze prge su one munje u Francuskoj ili Japani gde vozovi samo što ne polete od brzine.

A ovo što imamo mi u Srbiji su oronule i neodržavane pruge.

Nama što pre treba, i ovo naravno pričam iz perspektive Beograđanina, da se povežu centar Beograda sa Novim Sadom, Obrenovcem, Mladenovcem itd. brzim prugama, da bi ljudi mogli relativno brzo da stignu od mesta za život u mesto za rad. Tako bismo dobili mnogo mobilnije radnike i sigurno povećali zaposlenost.

Љубичица

pre 11 godina

И кад се та брза пруга прође брзим возом (којег немамо али набавићемо сигурна сам) за 2 минута, шта онда?

neko iz struke

pre 11 godina

Najpre ispravka za novinare koji su radili tekst: ne postoje "brze pruge", postoje samo pruge za vozove velikih brzina! Takodje, pod velikim brzinama podrazumevaju se samo one PREKO 160 km/h! Dalje, pruga izmedju Odjavnice Gilje i Paracina je vec dvokolosecna, projektovana za 120 km/h (danas sa neznatno smanjenim brzinama), osim JEDNOKOLOSECNOG MOSTA NA MORAVI KOD CUPRIJE, i samo za radove modernizacije mosta je trebalo tender raspisati! Kao sto je vecina primetila, ovaj posao su mogle uraditi domace firme, ova vest, ako se to tako moze nazvati, je ekstremno politikanstvo!

Milan

pre 11 godina

10 kilometara za vise od godinu dana i jos se informacija pojavi u vestima. Mi smo stvarno najbeskorisnije drustvo u Evropi.

Kad budete sagradili barem brzu prugu izmedju Beograda i Novog Sada, objavite to. Ovako samo ispadamo smesni.

zoran

pre 11 godina

Kinezi, gradeci prugu preko Himalaja (linija Peking-Lasa), su jednu od najtezih deonica, u duzini od 1136 km. gradili 5 godina. To znachi za
1 god. = 227 km. - to vam je 0,62 km. na dan...oni bi ovih 10 km. smotali za deset dana. !!!!!!

Sta, sada, da chovek kaze za nashih jadnih 10 km. pruge, kroz ravnicu, te izgradnju koja ce trajati preko godinu dana..???!!!! To znachi da ce dnevno graditi 0,02 km. !!!!??

MB

pre 11 godina

Kako bi nase Fantasticne firme mogle da pobede na tenderu usitnjuju se deonice, snizavaju kriterijumi, i opet nista! Nema vise davanja posla, ima da se zasluzi! Znaci najniza cena, ostali kriterijumi trazeni tenderskom dokumentacijom zadovoljeni, i bice posla. EIB ne daje posao, ne poklanja i ne zanima ga ko ce da pobedi vec ovi navedeni kriterijumi. I nemojte da poredite Kineze i da navodite Lamans, to nije realno poredjenje...

pipilotta

pre 11 godina

osim toga sto ne znam da li je smesno ili tuzno da se narod obavestava od ovakvom podvigu srpske privrede (finansirane od Italijana), drago mi je da je bar deo pruge koji ce se uraditi negde malo dalje od Beograda, posto i tamo narod zivi.

Nedjo

pre 11 godina

Ova Krstic-Saper propagandna osovina jos radi! 160km/h nije brza pruga, nego obicna. To sto kod nas vozovi idu 40-60 je druga stvar.

ajde setnja i nezaduzujte nas vise i onako smo u bankrotu.

pre 11 godina

dok ovi na zapadu i istoku razmisljaju hoce li 350 ili 750 km/k,mi razmisljamo hocemo li 120 ili 150

Biciklista

pre 11 godina

A da li će pružni prelaz Gilje i dalje biti u istom nivou sa putem Jagodina-Ćuprija? Za one koji ne znaju to je prelaz gde svakih 15-20 min. prolazi voz , a rampa je dupla, spusta se i ručno i automatski. Pravi smor za vozače. A tu je i stanica za putnički voz, pa često stane na sred puta.

Milan

pre 11 godina

Da se covek masmeje...i to je neka vest...svih 10 km pruge, neozbiljno. Razumeo bih da je ugovoreno da nam za pocetak urade od Beograda do Makedonije, a sledece da bude do Madjarske itd itd...

Brze pruge, brza gradnja

pre 11 godina

Deset kilometara pruge za 415 dana jeste vrlo ambiciozno? I to u XXI veku?
Poređenja radi, krajem XIX veka, transsibirska železnica građena je brzinom od 370,36 km godišnje. Takođe, još bližeg poređenja radi, pruga Beograd-Niš, dužine 243 km, građena je od 3. jula 1881. do 15. septembra 1884, dakle građeno je 81 kilometar pruge za 365 dana, odnosno 92 km za 415 dana.

Prva faza pruge Eurostar (London-Pariz) građena je od 1988. do 1994. godine, u dužini od 492 km, dakle 82 km godišnje, uključujući i tunel ispod Lamanaša.

NikolaTK

pre 11 godina

@Љубичица
Elektricni vozovi koje imamo mogu ici brzinom od 200km/h, a dizelke (kenedijevke) mogu ici brzino od 140km/h. Takodje sinobuse koje imamo (Svedjanke) mogu ici brzinom od 100km/h. Zeleznice modernizuju prugu na kojoj se voz moze kretati oko 100km/h (pruga je pravljena za 140, a vozovi Nis-Zajecar-Bor-Madajnpek-Beograd uopste i ne idu. Sramota.

Marko

pre 11 godina

Da se kladimo da je u ugovoru predviđeno angažovanje "domaće" mehanizacije koju će obezbediti, tj. iznajmiti "železnice Srbije" od privatnih firmi? Naravno sa novcem od kredita koji ćemo mi vraćati. Eto razloga da se 10km gradi više od 400 dana.

pera

pre 11 godina

Ne mogu da ne ostavim komentar na ovakvu vest.
Stvarno su preterali sa dužinom. Što ne promene 100 pragova, operu pare i dosta je. Ne treba više. Pa voz od Niša do Dimitrovgrada (100 km) putuje dva i po sata po redu vožnje. Znači tri ukupno. Ne treba cimati putnike sa tim turbilencijama prilikom promene brzine. Slabog su zdravlja.

Vlada

pre 11 godina

Ko je taj sto je napravio takav ugovor? Voleo bih da se zna njegovo ime.
Taj deo je totalna ravnica, 10 km bi moralo da bude gotovo za mesec dana.
Pa zamislite ljudi, cela pruga koja treba da se obnovi je dugacka 770 km - tim tempom trebace nam 77 godina da je zavrsimo!!! Znaci nasi unuci ce se voziti vozovima brzinom od 160 km na sat a svi ostali u svetu ce leteti ili ce se teleportovati. Kakava smo mi banana zemlja, to je strasno.

p.s. i to sve ako se odmah pocne sa radovima, da se ne gubi vreme na pregovore.

Zoran

pre 11 godina

Niška pruga je građena do 1884. Za brzinu od 80km/h na celoj dužini. Sada je pruga na deonici od Velike Plane do Niša dvokolosečna i odrađena za brzine od 120km/h.

Izuzetak je ovde pomenuta deonica od Gilja do automatske stanice, sa bočnom zaštitom, "Ćuprija most" (80km/h), i dalje preko jednokolosečnog mosta do izlaska iz Ćuprijske stanice (40km/h)
Jednokolosečna deonica je i od Stalaća kroz one tunele sa sporim vožnjama, kao i od Trupala do Crvenog krsta.

To su "uska grla", a problem je održavanje koje je poslednjih 20 godina vrlo loše, što je uslovilo obaranje brzine.
Tako je i ovaj most kod Ćuprije sklon padu, i kao takav mora da se zameni, što je mnogo bitnije od ispravljanja krivine.

Da razjasnimo i ovo:
u Srbiji nikada vozovi nisu išli preko 120km/h, ne zbog samih koloseka, već zbog ostalih elemenata pruge, kao što je kontaktna mreža i signalna oprema.

U Slobino vreme brzih pruga izgrađeno je desetak kilometara na deonici Batajnica – Indija, sa petljom za Novi Sad.

Brzine od 120km/h -160km/h se na železnici smatraju srednjim brzinama.


Mislim da bi za Srbiju bilo sasvim dovoljno da se pruga vrati u stanje iz 1990.

Uz modernizaciju voznog parka i pružne opreme, imali bi brzine od 145km/h, što nije malo!