Ponedeljak, 02.07.2012.

16:14

Španija - najbolji tim ikada?

Glavna tema svetskih medija posle finalne utakmice Evropskog prvaka je: Da li je današnja Španija najbolji tim svih vremena.

Izvor: B92

Španija - najbolji tim ikada? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

Negativni

pre 11 godina

Spanci zaista igraju fenomenalno,imaju izvanrednog trenera,najboljeg golmana na svetu i najbolju sredinu na svetu(Cavi,Iniesta,Alonso,Fabregas),ali bojim se da su daleko od titule najboljeg tima svih vremena.Pogledajte samo kakvu Italiju (Badjo and co.)je Zidanova Francuska dva puta pobedjivala,kakav Brazil su odvalili u finalu 98...mislim da bi oni Spance glatko dobili u bilo kojoj varijanti.Ipak,po mom ukusu je Brazil 2002 i Brazil 1970.To su,po meni,ubedljivo najbolji timovi ikada,i po igri i po majstorima koji su tu igrali.Ko Nemcima da dva a Italijanima cetiri komada i to u finalima SP,to je pravi tim.Ruku na srce,danasnje evropske reprezentacije,osim Spanije i Nemacke (koja ima strasan tim,ali idiotskog trenera)i nije nesto narocito.Na SP redovno prolaze u osminu finala i slabije juznoamericke reprezentacije(Paragvaj,Cile,Urugvaj...)i to cesto u grupama gde su po dva evropska tima.Spanci su Paragvaj izbacili na penale,tako da omalovazavanje juznoamerickog fudbala ne dolazi u obzir.

Petar

pre 11 godina

buchvald, u vezi Argentine...

pogledaj sastave Brazila iz 1991 i 1993 - nema Romarija i Bebeta. Brazil iz 1994 ima Romarija i Bebeta u prvih 11. To je ta ogromna razlika. A i sami prvi sastavi iz 1991 i 1993 nisu jednaki; Brazilu iz 1991/93 fali 50 % igrača iz prve postave 1994. Tako da ne mislim da bi se Argentina poigravala sa Brazilom iz 1994. No chance man. Brazil je 1994 bio najjači na svijetu. Živio.

Posmatrac

pre 11 godina

Da li je realno, odnosno da li je moguce porediti razlicite generacije u sportu. Hm, iskreno, mislim da jeste. Ali treba detaljno analizirati i otkriti, zasto je taj neko u svoje vreme dominirao.

Primer su mi Chicago Bulls-i iz 90ih, da li bi sada imali skor 75-7, i prosetali se sa barem 3 ciscenja do titule? Siguran sam da bi. Svako ko se razume u kosarku, kada vidi one odbrane, one kontakte koji se ne sviraju, fizikaliju, procenat suta MJ-a, i slicno, mora da se odusevi, nestvarni su bili, u odnosu na ove danas sminkere sto samo reklamiraju pepsi i patike.

U fudbalu, pravila se ama bas nisu menjala mnogo od nastanka, ali fizikalija, odnosno predispozicije igraca jesu. Neko kaze, gledaj ronaldinha iz najboljih dana, kakav je jak a opet ne tako krupan, a onda vidi debelog malog maradonu. Ne moze da se poredi. Ali, da li bi maradona danas bio debeo, ili bi imao plocice, pa bi mozda bio jos suroviji igrac. To stoji, ali tika-taka i slicno, to davljenje lopte, to je olicenje NEMOCI protivnika. Ja sam ultra navijac Real Madrida, ali ono sto igra Barca je nestvarno. Nisam fasciniran njihovim dodavanjima koliko pritiskom na zadnju liniju i odbranom, odnosno brzinom kojom oni vrate posed (kao sa italijanima). Neko kaze pobede sa 1-0, pa da, kada se svi zatvore jer ne vredi drugacije, otvoris se i primis 4 (irska, italija). Spanci (barca), to su doktori fudbala. Najbrzi nisu, najsnazniji nisu, ali su doktori. Jedina nada je anti-fudbal, sreca ili mourinho :)) ode 1500, dajte jos :)

buchvald

pre 11 godina

za lika koji kaze da nisam u pravu :))))))) za Argentinu 1991/1993

http://www.youtube.com/watch?v=Yr-1xw1IQq4
http://www.youtube.com/watch?v=UkCgtsnBB1U

dax

pre 11 godina

Jesu najbolji ali svih vremena tesko? Iskreno imaju dosta laksu konkurenciju jedino su tu Nemacka i Portugal koji bi mogli nesto protiv njih Francuska ni priblizno jaka kao sa Zidanom,Engleska takodje vrlo slaba Italijani su dobri ali nedovoljno, sve u svemu mislim da se Spanci vise pomocu srece i stigli do finala u finalu su i najbolje odigrali ali nisu bili toliko dominantni kao prethodnih godina.

dzale

pre 11 godina

Ovi Spanci danas koriste igru tika-taka vise da se odbrane(ne racunajuci ovo finale i suludu Prandelijevu taktiku da im se suprotstave posedom spanci su na poslednja 3 takmicenja svaku knock out utakmicu odigrali 1-0,1-0,0-0pen,1-0...)
Ima jos jedna stvar koja po meni ne ide u prilog velicanju danasnje Spanije.Nemci 74-76 su imali za protivnika strasnu Holandiju,Argentinci krajem '80ih starasnu Nemacku ... U poslednjih 20godina a verovatno i mnogo vise ,Brazil nikad nije bio slab kao ovih 5-6 poslednjih(ja bih voleo da se konacno podignu,narocito zbog SP kod njih), zatim Argentina koja kao da ima neki kompleks pored (slabe odbrane i vec godinama losih trenera),Francuska i Engleska kriticni,Holadnija i Italija blicnu povremeno , i jedino su to koliko toliko konstanti Nemci..
Videcemo,ja bih voleo da Spanci ostanu na ovom nivou jos 3,4 godine(mada deluje da su trenutno u zenitu pre svega zbog Cavija), da Argentinci konacno sazre,kao i Nemci, a i da vidimo jel ce biti nesto od Nejmara.. pa da gledamo jos bolji fudbal.

Pozdrav svima

dzale

pre 11 godina

Ima par ovih sto u komentarima zele da ispadnu prepametni pa kao uporedjuju Madjarsku iz 54 sa Spanijom 2010 pa bilo bi 10-0,poredjenja sa drugim sportovima itd. Dobro bravo, svako ko malo prati fudbal,pogotovu ko je malo stariji i prati dugi niz godina shvata koliko se fudbal promenio, pa cak i u odnosu na '90. Poenta ovog teksta i teme je poredjenje najdominantnijih timova iz svojih vremena,gledano u odnosu na tadasnju konkurenciju. Neko je pomenuo Karl Luisa..pa on je covek u svoje vreme trcao mnogo brze od drugih,bio je ispred svog vremena,zato je on legendaran. Tako je i sa Maradonom,Peleon,Krojfom,Puskasom,Ronaldom...

Svaka cast Spaniji,najrelevantniji faktor je na njihovoj strani-rezultat. Jedini su osvojili tri velika takmicenja u nizu. Sve ostalo je stvar ukusa.
Igraju tako kako igraju,mnogima se to ne dopada,ni meni, ali to im funkcionise i zdravo. Imaju nekoliko vrhunskih igraca,ali nijednog bas genijalca koji ce ostati upamceni kao ovi gore pobrojani. Mozda je to ono sto mnogima smeta ,nema lucidnosti,majstorije pojedinca.. Cavijev pas Albi,prijem,gol..lepo,sta znam..ali meni je recimo vrhunska akcija prvi gol Brazila englezima(dribling,odvlacenje,asistencija,gol)-koga ne mrzi nek pogleda. Stariji su mi pricali da ova igra Spanaca lici na Brazil 82 ,isto su tako davili davili na centru,ali su ipak bili konkretniji u samoj zavrsnici.

petar

pre 11 godina

za lika koji kaže da se argentina iz prve polovice 90-tih poigravala sa brazilom iz istog perioda; ma kakvi, taj brazil je bio prvak svijeta 1994.,mislim to sve govori. a sama argentina je bila odlična ekipa, da im maradonu nisu maknuli sa WC 1994 vjerovatno bi igrali finale sa jakim brazilom.

aca

pre 11 godina

Nemojmo da preterujemo sa hvalospevima. Jesu ovog trenutka najbolji, ali polako bice i drugih za istoriju. Ne kujmo u zvezde bas svakoga ko napravi nesto. A tu je i antidoping kontrola. POLAKO sada je na redu MISEL Platini mali napoleon.

grba 59

pre 11 godina

Za mene je najbolji bio Brazil iz 82 ali su ih Zabari dobili sa 3 2 golovima Rosija pa prema tome neka bude Italia iz 82 , Zof, Djentile , Cabrini, Colovati, Tardeli , Sirea, Conti, Marini, Rossi, Antonjoni i Graziani.

Đorđe

pre 11 godina

Brdo neozbiljnih komentara. Pa da li mislite da bi zaista neka od reprezentacija iz 50-tih imala ikakvu šansu protiv današnje Španije? Shvatite da je fudbal evoluirao, napredovao, da su današnje reprezentacije fizički i taktički puno naprednije. To je i slučaj sa ostalim sportovima. Gde bi bio, recimo, Karl Luis danas. Njegovo vreme sada postižu i prosečni sprinteri.
Jedini realan aspekt sagledavanja ove teme je koliko je jedan tim bio dominantan u odnosu na konkurenciju iz svoje epohe. Sve ove reprezentacije su to bile i jako je teško izvdvojiti jednu. Subjektivno, ja sam najviše voleo Brazil iz '94 sa Romariom i Bebetom i Holandiju sa Van Bastenom i Gulitom, ali nikada neću reći da su to najbolji timovi ikada. Svako može imati svoje lično mišljenje, ali glupo je kada neko sa sigurnošću od 100% tvrdi koja je reprezentacija najbolja svih vremena.
Po rezultatima i dominaciji mislim da se izdvajaju Brazil od 58-70, Nemačka 70-ih sa Bekenbaurom i Španija danas.

drugar

pre 11 godina

zato što sam živeo u španiji sinovac 12 godina znam odnose ljudi fudbaleri i načine na koji se oni ponašaju u barseloni.. znači da ne širim priču ni ti ih ne bi voleo veruj mi!!!!!

Petar Pecikoza

pre 11 godina

Ovo su savrseno beskorisna i besmislena poredjenja koja nikome ne trebaju.

Kao sto se ne mogu porediti babe i zabe, isto tako se ne moze porediti Spanija 2012 i Brazil 1970.

Mozete pricati o cinjenicama i konstatovati da je Spanija prva reprezentacija na svetu koja je skupila 3 trofeja za redom, mozete govoriti o najvecem broju golova, najmanje primljenih istih, itd.

Na drugoj strani morate se sloziti da je reci "Spanija je najbolja" isto validno koliko reci "Niko nikada nije bio UMETNIK-VIRTUOZ s loptom poput Pelea".

Buchvald

pre 11 godina

Argentina 1991/1993/1994 - superiorna generacija, koju je FIFA sprecila da uzme titulu. 1991. i 1993. su se prosetali kroz Copa America. Brazil je uzeo WC 1994. a ta generacija se poigravala s njima i to bez Maradone. Maradona, Kanidja, Batistuta, Leo Rodrigez, Balbo, Redondo, Chamot itd. Kraljevi fudbala + ubedljivo vizuelno najjaca ekipa: face i socijalno neprilagodjeni tipovi, to je ono sto se trazi.
Slazem se i da su za nas metuzaleme isto bile sjajne generacije Brazila i Francuske 1982/1986, svaka cast majstorima i legendama.

vuk

pre 11 godina

istorijski rezultat,nema sta tu da se prigovori...ipak,ako ih gledamo samo kroz zadnji turnir,nisu bili bas tako ubjedljivi...ako se sjetimo utakmice protiv hrvatske,visili su...u jednom casu mi se ucinilo kako igraju sa pola gasa te su zadovoljni sa remijem,koji ih vodi dalje,vec sljedeceg trena sam upalio i shvatio da ako im hrvati uvale go u 80 i nekoj,odose spanci kuci???naravno,znamo kako je to zavrsilo....portugal...to tek...niti u jednom dijelu utakmice spanci nisu bili puno dominantniji tim u odnosu na porte...penali ko penali,tu nema sta da se prica...ovo sa italijom...malo je prandeli zeznuo stvar,kockao se sa nedovoljno spremnim igracima....spance je zaista pravo zadovoljstvo gledati,i igraju dobar fudbal...ko se ljuti ,neka nadje recept pa ih skine...licno,onaj brazil iz koreje je opak tim bio,kao i svabe iz 90'

Mrki

pre 11 godina

Tim koji nažalost nije nikad igrao,ali bi možda bio najveći bar od 1992 do 1998 bi bio LADIĆ-ŠTIMAC BILIĆ MIHAJLOVIĆ JARNI-PROSINEČKI SAVIĆEVIĆ STOJKOVIĆ-MIJATOVIĆ PANČEV ŠUKER a u timu bi komotno mogli da igraju i BOBAN,NAJDOSKI,BOKŠIĆ,MIJATOVIĆ,ŠABANAĐOVIĆ ta bi ekipa harala godinama,ali na žalost nije imala tu priliku.siguran sam da bi osvojila bar jedno od SP ili 1994 ili 1998 a možda i oba,kao i EP 1992 i 1996,uvek ću žaliti što ta ekipa nije imala prilike da igra zajedno mada već 1990 da je Osim bio malo pametniji i da nisu igrali BRNOVIĆ,HAĐIBEGIĆ,BALJIĆ,VUJOVIĆ,JOZIĆ,KATANEC NEGO BAR NEKI OD OVIH KOJE SAM SPOMENUO VERUJEM DA BI MOGLI VEĆ 1990 OSVOJITI SVETSKO PRVENSTVO,ali tad Osim nije puno verovao mladim igračima,mada je i četvrtfinale bio lep rezultat moglo se i više.

krhko je znanje,zar ne?

pre 11 godina

Ne znam za ostale, ali meni je muka da gledam ovu spansku reprezentaciju i ovu igru. Fudbal bez ikakve lepote, i unapred znam kako ce da igraju na svakom delu terena.Uvek cuvaju gol bunkerom i najcesce jake utakmice dobiju samo s 1 golom razlike. Sto se tice toga da li su najbolji ikada, naravno da nisu, jer su u svim ovim pohodima igrali protiv samo 2 neevropske reprezentacije, i to Cilea i Paragvaja. O Hondurasu necu da govorim.
(Ernesto, 2. jul 2012 16:48)

Kakvi biseri samo dva dana posle finala EP. :)))
Muka ti je da gledas savrsenu tehniku i taktiku?

Cuveni spanski bunker!!! hahahahha A sve vazne utakmice dobijaju 1:0! hahahah . Da te podsetim finale je zavrseno rezultatom 4:0.

Tesko je reci da li su najbolji ikada,ali po rezultatima svakako jesu.Inace u vreme kada su neki drugi "harali" bilo je mnogo manje reprezentacija koje igraju vrhunski fudbal.Danas je i Obala Slonovace ozbiljan protivnik,a pre 20-30 godina?!

Spanska reprezentacija je definitivno za klasu bolja od ostalih.To su dokazali na poslednja tri velika takmicenja.Tacka.

Furija

pre 11 godina

Spanija je ubedljivo najbolji tim svih vremena.Zato sto su tim.Sve ove Reprezentecije koje nabrajate su imali barem po jednu veliku zvezdu(Pele,Krojf,Maradona,Zidan,Ronaldo itd).Ova Reprezentacija Spanije nema takvu zvezdu(i na treba im) i svi igraju kao jedan.Zato su najbolji tim.Samo za primer.Tores je mogao kod cetvrtog gola da i sam sutira i postane jedini sa 4 gola i najbolji strelac ali je on nesebicno asistirao Mati.Fudbal ja timska igra.

Metuzalem

pre 11 godina

e ljudi da ste gledali urugvaj izmedju dva svetska rata ne bi se sad postavljalo ovo pitanje.
kakav je to fudbal bio... nista bunker, stalno sanse, akcije, golovi...ovo sad je dosadno.

Cantona

pre 11 godina

Brazil 1970 bez konkurencije. Svima su na tom prvenstvu dali tri i više golova, osim Englezima. A i njih su pobedili i nadigrali ubedljivo.

aaron

pre 11 godina

Jesu Spanci trenutno ekipa sa najvise uspeha,ali taj fudbal nije ni priblizno toliko lepo kakav su igrale neke ekipe pre njih... Brazil 2002 pa i par godina pre toga je bila reprezentacija snova,a bilo je tada jos dobrih reprezentacija,pa treba se zapitati da li bi cak i Italiju tek tako pobedili pre par godina kad su oni imali igrace kao sto su Nesta,Maldini,Inzagi...

cinober

pre 11 godina

Smiješni su komentari tipa "Brazil iz šezdesetoj bi poderao ove Špance", "Brazil s Ronaldom, Rivaldom, Kafuom i ovim i onim bi rasturio ovu Španjolsku kao beba zvečku", "Njemačka s Bekenbauerom bi natrpala..."... Siguran sam da bi, kad bi to bilo moguće i kad bi stvarno suprostavili te legendarne momčadi s ovim Španjolcima danas to bila tragično neravnopravna borba u kojoj bi romantičarske ekipe iz prošlih vremena fasovale desetke golova a zabile ukupno možda jedan... Nogomet je evoluirao i premda je izgubio na ljepoti na neusporedivo je višoj razini i to je tako kao i u svim drugim sportovima. Pa danas bilo koji balavac koji trenira plivanje prolazi stotku brže od Vajsmilerovih legendarnih jednu minutu... Kakve bi šanse imao Rod Lejver ili Bjorn Borg protiv Đokovića danas?
Poanta je da nema nikakvog smisla uspoređivati stvarnu snagu momčadi iz različitih razdoblja, pa je s te strane rasprava o najboljoj momčadi ikad potpuno otvorena. I ja cijenim Brazil, Njemačku, Nizozemsku ili Argentinu iz njihovih zlatnih epoha bar kao i ove strahovite nemilosrdne Španjolce danas.

prelepi djura

pre 11 godina

Vidim da se mnogo spominje Brazil 2002. godine sa prvenstva strave i uzasa u Japanu i Koreji. Samo da podsetim strucnjake da su Brazilu rivali bili Kina,Kostarika,Belgija,Turska 2 puta...a protiv Engleza su dali gol sa 40 metara iz centarsuta...mislim,leprsavost,ali protiv koga? Ne mogu se porediti timovi iz razlicitih era...sta bi danasnja Spanija pocinila nekoj predratnoj Italiji ili tako nesto. Isto tako,nije sve ni u rezultatima i trofejima...cesto su rekordi padali u vodu zbog jednog loseg suta,tako da nema najboljeg svih vremena,vec samo najboljih u nekoj eri. Tako je Spance od ispadanja delio bolji sut Rakitica a sad su kao najbolji svih vremena...to nije fer postavka ako se gleda malo dublje. Jednostavno,treba imati i srece a ne samo biti najbolji.

Branko S.

pre 11 godina

Da je Spanija trenutno najbolja - jeste!Ali staviti je zbog ovih rezultata na prvom mestu svih vremena - ajte molim vas!?Veoma je tesko uporediti sa ove distance,a bogami i degutatno,sa drugim izvrsnim timovima iz proslog veka,prvo zbog toga sto danasnja mladez nije gledala pa recimo tim Brazila 70-tih!Svako vreme nosi svoje breme,danasnja Spanija zaista dominira svidjalo se to nekom ili ne!Ali,Holandija sa Krajfom igrala je fenomenalna i usput se nije domogla nijednog znacajnijeg trofeja!Pa recimo "Zubin" Brazil 90-tih,ili Zinedinova Francuska 2000!!!Meni je ipak najjaca bila Nemacka sa Bekenbauerom i drustvom,jer sam imao priliku da ih gledam, a i zbog cinjenice da su to vreme bile veoma jake i ostale reprezentacije:Holandija,Argentina,Brazil,Italija,DR Nemacka,Spanija Portugalija,Engleska,Kolumbija,pa i bivsa Juga te je svakako trebalo proci golgotu i popesti se na tron!Ova Spanija nema takvih protivnika - nazalost i nemoguce je uporediti sa ostalima jer su toliko superiorni!!!

Slobodni Klikeri

pre 11 godina

Jugoslavija sa nesudjenog EP 1992 bi ih ZGUZVALA...za ostale reprezentacije necu ni da govorim. Brazilu iz 1994. i 2002. niko nije mogao da uzme loptu. Nijednom igracu pojedinacno,to je izgledalo jezivo,masina...lakoca. Nemacka 1990. takodje,kada se pomene Matues sa tog SP-a meni je to asocijacija za Terminatora u svakom pogledu...itd.
Spanija kao i FRA i Engleska...sad su osvojili sto su osvojili,ovih 4-5 godina i narednih 150 nece ih biti nigde. Dok su Zabari,Nemci,Brazilci,Argentinci uvek tu.
Inace ne volim neke hipoteticke komentare...ali moram da kazem da je kojim slucajem Roben u JAR 2010. pogodio onaj zicer 1 na 1 u produzetku,ova spanska reprezentacija danas ne bi prosla ni grupu,jer bi vukli teske traume od tog poraza u finalu i raspadali bi se po savovima. Ali eto,ovako im je udahnut zivot i za sada je tako.

mnogo bre sreće imaju...

pre 11 godina

Dosadan je ovaj španski fudbal. Dobri su,što jes'-jes',ali mislim da bi im Brazil iz 2002 održao čas fudbala.

crazy processor

pre 11 godina

Jesu Spanci napravili cudo, ali ne moze se reci da su najbolji svih vremena. Brazilci i Nemci su uvek u vrhu fudbala, a to sto nisu uspevali da vezu tri titule nije merilo da su Spanci najbolji. Mozda je nekoj sjajnoj generaciji Nemaca i Brazilaca osporio uspeh politicki uticaj u zemlji(Brazil ranije je dosta bio korumpiran i siromasan, Nemacka je bila podeljena). Ne priznajem Spance dok se ne dokazu protiv Argentine(Mesi je za njih strah i trepet, on unosi samopouzdanje u pola spanske ekipe), i Brazila. Spanci imaju sto bi se reklo dosta desetki ili kreatora igre, ali trenutno u Evropi nema centarfora kao ranije, nije bilo lako zaustaviti: Ronalda, Romarija, Maradonu, mnogo je bilo velikana fudbala, tako da cekam da vidim kako ce zaustaviti Mesija, Aguera i Teveza.

mungos

pre 11 godina

tesko je odluciti, svi su igrali drugaciji fudbal, u razlicito vreme pa je malo i besmisleno porediti ih. Ako gledamo kako i sta su osvojili, onda je ova ekipa bez premca, jer je uspela da veze 3 velika turnira. Daleko od toga da igraju najlepsi fudbal, ali da im donosi rezultate, tu nema dileme. Fudbal pratim otprilike od 2002 i po meni je rep Brazila sa tog prvenstva najbolja rep koju sam gledao. A istorijski, gledajuci klipove po netu, Brazil iz 1970 je bez premca! Mada, i Juga je imala strasnu repku, ali nazalost rat nije dozvolio da ona pokaze svoj pun potencijal...

Влада

pre 11 godina

Manda podseti me jel to ono prvenstvo kada su Brazilci dobili Italijana na penale u finalu?
(zli, 2. jul 2012 19:13)

Не то је оно првенство када је Роналдињо лобовао Симена са пола терена,а Роналдо раставио на саставне делове све који су им били на путу укључујући и Немце у финалу.Однос плусева и минуса које си добио говори о томе колико познају фудбал ови што коментаришу.

Глобтротер

pre 11 godina

Чудан смо ти ми народ. Вечито неко ниподаштавање, омаловажавање и порицање. И сигуран сам да, када нестане ова генерација мађионичара Барсе и Шпаније, јавиће се исти ови људи који тврде како нису ни близу најбољих да кукају за њима. Ја не бих никада мењао Инијесту, Ћавија и Месија за Роналда или Роналдиња зато што су сви они заједно надреални фудбалери. Они пробијају све границе што се могло видети и нпр. јуче у финалу код прва два гола. Оно додавање Ћавија, а затим примање Албе је савршенство. Исто тако онај гол Силве где га је мислим Фабрегас погодио у трепавицу је лудило.

И свако ко тврди да је ово досадан фудбал никада није шутнуо лопту. Тај је потпуни аматер и о фудбалу не зна ништа. Одмах на пољанче да вежба примање и додавање.

Stevan

pre 11 godina

Odličan tekst, mada imam jednu ispravku... Stabile i Monti nisu igrali za Urugvaj vec za Argentinu koja je izgubila finale 30. rezultatom 4:2!!! Prve zvezde tog Urugvaja bili su Jose Andrade, Jose Nasazzi i Pedro Cea.

realno

pre 11 godina

Hahah, najbolji tim.
Pa Hrvatska je mogla da ih izbaci vec u grupnoj fazi. Neverovatan promasaj Raketica, plus nesviran penal. Takodje, Portugal u polufinalu za nijansu bio bolji.
Toliko o dominantnoj ekipi! A tek SP 2010, sve jedva po 1-0, plus takodje Paragvaj na penale.

vlajzi

pre 11 godina

Nije mi jasno zasto se prepirete oko toga ko je najbolji tim na svetu svih vremena. Pa Brazilci, Argentinci, Nemci, Italijani, svejedno... ovi Spanci ionako igraju vanzemaljski fudbal. A kad im pridodas jos Mesija... svaka prica se tu zaustavlja.

Mario Bros

pre 11 godina

Po čemu najbolji? Fudbal je kao sudoku, nije najvažniji rezultat, već kako se do njega dođe. Da je samo rezultat važan oni koji nameštaju bi bili najcenjeniji jer imaju najbolje rezultate. Ne uživam da gledam špansko mrcvarenje protivnika besomučnim dodavanjima, dok na tabli nekoliko metara dalje stoji RESPECT.

Posmatrac

pre 11 godina

Jes jaka ali nema smisla porediti Brazilove generacije 70' i sto kaze kolega iz 2002. Rastavili bi ih na atome i napravili crnu rupicu od njih.

Tekelija

pre 11 godina

Ако је најбољи=најуигранији, онда то јесте Шпанија(Барса).
Ако најбољи=најбољи фудбал, онда ова Шпанија не улази ни у првих пет што сам их ја гледао(24 године). Најбољи фудбал су играли Бразилци почетком овог вијека(па и крајем прошлог). Дао бих Чавија, Иниесту и Алонса само да гледам опет Ривалда.
О Роналду(оригиналном), да и не говорим.

Henry14

pre 11 godina

Pratim fudbal od Amerike '94. Od tog prvenstva
Spanci su ubedljivo na prvom mestu, Francuzi u doba Zidana ubedljivo drugi, Brazil 2002 treci, svi ostali su daleko ispod..
.

Manda

pre 11 godina

Nisam gledao mnoge od navedenih timova tako da ne mogu da sudim o njima, ali od ovih koje sam gledao, Brazil 2002. godine je ostavio najjaci utisak. Po meni ne mogu da se mere penali, zlatni i srebrni golovi Francuza i Spanaca (iako su to sjajne generacije) sa sedam laganih pobeda i prelepom igrom Brazilaca na SP 2002.

v

pre 11 godina

More ljudi manite se trenutnih emotivnih procena. Ma kakva Španija, kojoj naravno odajem priznanje za veliki kvalitet, to se ne može ni porediti sa Brazilom 70, pa i 58-62, pa onda Madjarska 50 .....Ovakvo vrednovanja mogu dati samo deca do 25 godina starosti, koji nisu ni bila rodjena kad su napred pomenuti timovi harali.

MECKA KNJAZEVAC

pre 11 godina

Da li sy najbolji svix vremena, ili ne, to je na strycnjacima da ytvrde. Ako je to bas toliko bitno. Ali da sy yspeli y necemy sto nije yspelo nikome, od kako se okrece byba mara, to definitivno stoji. CESTITKE!

jablan

pre 11 godina

Mi malo stariji pamtimo veoma dobro Brazil po igrama.danasnja Spanska ekipa, iako je veoma dobra daleko je iza Brazila pa cak i iza Nemacke.ako se gledaju sva dosadasnja svetska prvenstv, Brazil je daleko ispred svih.jablan

NikolaBGD

pre 11 godina

Rezultati kazu da je Spanija najbolja. Sve ostalo je subjektivno jer cak ni juznoamericki svetski sampioni nisu nikad vezali SP sa dve Kopa Amerike a to je slabije takmicenje nego EP. Meni je najlepse bilo da gledam recimo Cesku 2004. nekome je to Brazil 70. nekome Nemacka 74. ali niko nije osvojio tri turnira zaredom. Nemce je 76. od tog rezultata delila jedna penal serija ali to je zivot. Kao sto se Real iz pedesetih smatra najboljim jer sad niko ne moze da veze 2 LS a ne 5.

Barcaboy

pre 11 godina

Fali ovde brazil 98-00-02-04 ..Era Ronalda Rivalda Kafua pa i ronaldinja itd..Spanci dominiraju to je ocigledno ali nije to ista dominacija kao kad vidimo npr Brazilce ili Argentince ranije...Brazilci/Argentinci daju golove koji unistavaju protivnika ..Spanci to rade na manje ubedljiv nacin ali njihova pas igra kao i barsina je nesto sto se nece videti nikada..

Ja se nadam na SPu 2014 da ce Argentinci uspeti da naprave neku dobru odbranu pa da osvoje to prvenstvo posto im je napad ubitacan..

realno

pre 11 godina

Brazil 2002-e definitivno...Ronaldinjo, R. Karlos, Rivaldo, RONALDO, Caffu, Marcos itd. su igrali u svojim zivotnim formama...pregazili bi ove Spance danas...ono je bio totalni fudbal a ne ovo muljanje spanaca oko 16-erca...

Nesha

pre 11 godina

Ne moze se reci da je Spanija najbolji tim svih vremena. To bi bila uvreda za sve ostale reprezentacije. Moze se samo reci da je to jedna od najboljih reprezentacija svih vremena. Jer Brazil je imao sjajne reprezentacije 60-ih i 70-ih i na SP 2002. Pa Holandjani 70-ih. Ali po meni prva medju jednakim je reprezentacija Nemacke iz 70-ih predvodjena Bekenbauerom.

Rema

pre 11 godina

Iskreno,svaka im cast na svemu ali po meni nema bolje ekipe od Brazila,kada su igrali Ronaldo,Ronaldinjo,R.Carlos,Kaka,Adriano....najlepsi fudbal,najatraktivniji potezi...

zeleni

pre 11 godina

Prva asocijacija na ovu reprezentaciju Španije je utakmica na SP sa Švajcarskom i rekordna nadoknada vremena.
Smatram ih smešnim, kao i Barselonu, većinu utakmica rešava sudjenje.
Najlepši fudbal koji pamtim igrao je Brazil na SP 1982.
Od ekipa Liverpul krajem 70-tih - Klemens, Tompson, Kenedi, Kigen, McDermot, Tošak

daleki istok

pre 11 godina

Nije korektno, tj. realno ovo glasanje, evo posle 15 minuta, Španci imaju 65%, jer je 80 čitalaca sajta (tj. onih koji glasaju/ostavljaju komentare) bilo u prilici da gleda samo Francuze sa Zizuom i Špance.

Ernesto

pre 11 godina

Ne znam za ostale, ali meni je muka da gledam ovu spansku reprezentaciju i ovu igru. Fudbal bez ikakve lepote, i unapred znam kako ce da igraju na svakom delu terena. Uvek cuvaju gol bunkerom i najcesce jake utakmice dobiju samo s 1 golom razlike. Sto se tice toga da li su najbolji ikada, naravno da nisu, jer su u svim ovim pohodima igrali protiv samo 2 neevropske reprezentacije, i to Cilea i Paragvaja. O Hondurasu necu da govorim.

daleki istok

pre 11 godina

Nije korektno, tj. realno ovo glasanje, evo posle 15 minuta, Španci imaju 65%, jer je 80 čitalaca sajta (tj. onih koji glasaju/ostavljaju komentare) bilo u prilici da gleda samo Francuze sa Zizuom i Špance.

Tekelija

pre 11 godina

Ако је најбољи=најуигранији, онда то јесте Шпанија(Барса).
Ако најбољи=најбољи фудбал, онда ова Шпанија не улази ни у првих пет што сам их ја гледао(24 године). Најбољи фудбал су играли Бразилци почетком овог вијека(па и крајем прошлог). Дао бих Чавија, Иниесту и Алонса само да гледам опет Ривалда.
О Роналду(оригиналном), да и не говорим.

Nesha

pre 11 godina

Ne moze se reci da je Spanija najbolji tim svih vremena. To bi bila uvreda za sve ostale reprezentacije. Moze se samo reci da je to jedna od najboljih reprezentacija svih vremena. Jer Brazil je imao sjajne reprezentacije 60-ih i 70-ih i na SP 2002. Pa Holandjani 70-ih. Ali po meni prva medju jednakim je reprezentacija Nemacke iz 70-ih predvodjena Bekenbauerom.

realno

pre 11 godina

Brazil 2002-e definitivno...Ronaldinjo, R. Karlos, Rivaldo, RONALDO, Caffu, Marcos itd. su igrali u svojim zivotnim formama...pregazili bi ove Spance danas...ono je bio totalni fudbal a ne ovo muljanje spanaca oko 16-erca...

NikolaBGD

pre 11 godina

Rezultati kazu da je Spanija najbolja. Sve ostalo je subjektivno jer cak ni juznoamericki svetski sampioni nisu nikad vezali SP sa dve Kopa Amerike a to je slabije takmicenje nego EP. Meni je najlepse bilo da gledam recimo Cesku 2004. nekome je to Brazil 70. nekome Nemacka 74. ali niko nije osvojio tri turnira zaredom. Nemce je 76. od tog rezultata delila jedna penal serija ali to je zivot. Kao sto se Real iz pedesetih smatra najboljim jer sad niko ne moze da veze 2 LS a ne 5.

Manda

pre 11 godina

Nisam gledao mnoge od navedenih timova tako da ne mogu da sudim o njima, ali od ovih koje sam gledao, Brazil 2002. godine je ostavio najjaci utisak. Po meni ne mogu da se mere penali, zlatni i srebrni golovi Francuza i Spanaca (iako su to sjajne generacije) sa sedam laganih pobeda i prelepom igrom Brazilaca na SP 2002.

Rema

pre 11 godina

Iskreno,svaka im cast na svemu ali po meni nema bolje ekipe od Brazila,kada su igrali Ronaldo,Ronaldinjo,R.Carlos,Kaka,Adriano....najlepsi fudbal,najatraktivniji potezi...

Ernesto

pre 11 godina

Ne znam za ostale, ali meni je muka da gledam ovu spansku reprezentaciju i ovu igru. Fudbal bez ikakve lepote, i unapred znam kako ce da igraju na svakom delu terena. Uvek cuvaju gol bunkerom i najcesce jake utakmice dobiju samo s 1 golom razlike. Sto se tice toga da li su najbolji ikada, naravno da nisu, jer su u svim ovim pohodima igrali protiv samo 2 neevropske reprezentacije, i to Cilea i Paragvaja. O Hondurasu necu da govorim.

zeleni

pre 11 godina

Prva asocijacija na ovu reprezentaciju Španije je utakmica na SP sa Švajcarskom i rekordna nadoknada vremena.
Smatram ih smešnim, kao i Barselonu, većinu utakmica rešava sudjenje.
Najlepši fudbal koji pamtim igrao je Brazil na SP 1982.
Od ekipa Liverpul krajem 70-tih - Klemens, Tompson, Kenedi, Kigen, McDermot, Tošak

jablan

pre 11 godina

Mi malo stariji pamtimo veoma dobro Brazil po igrama.danasnja Spanska ekipa, iako je veoma dobra daleko je iza Brazila pa cak i iza Nemacke.ako se gledaju sva dosadasnja svetska prvenstv, Brazil je daleko ispred svih.jablan

v

pre 11 godina

More ljudi manite se trenutnih emotivnih procena. Ma kakva Španija, kojoj naravno odajem priznanje za veliki kvalitet, to se ne može ni porediti sa Brazilom 70, pa i 58-62, pa onda Madjarska 50 .....Ovakvo vrednovanja mogu dati samo deca do 25 godina starosti, koji nisu ni bila rodjena kad su napred pomenuti timovi harali.

realno

pre 11 godina

Hahah, najbolji tim.
Pa Hrvatska je mogla da ih izbaci vec u grupnoj fazi. Neverovatan promasaj Raketica, plus nesviran penal. Takodje, Portugal u polufinalu za nijansu bio bolji.
Toliko o dominantnoj ekipi! A tek SP 2010, sve jedva po 1-0, plus takodje Paragvaj na penale.

Barcaboy

pre 11 godina

Fali ovde brazil 98-00-02-04 ..Era Ronalda Rivalda Kafua pa i ronaldinja itd..Spanci dominiraju to je ocigledno ali nije to ista dominacija kao kad vidimo npr Brazilce ili Argentince ranije...Brazilci/Argentinci daju golove koji unistavaju protivnika ..Spanci to rade na manje ubedljiv nacin ali njihova pas igra kao i barsina je nesto sto se nece videti nikada..

Ja se nadam na SPu 2014 da ce Argentinci uspeti da naprave neku dobru odbranu pa da osvoje to prvenstvo posto im je napad ubitacan..

MECKA KNJAZEVAC

pre 11 godina

Da li sy najbolji svix vremena, ili ne, to je na strycnjacima da ytvrde. Ako je to bas toliko bitno. Ali da sy yspeli y necemy sto nije yspelo nikome, od kako se okrece byba mara, to definitivno stoji. CESTITKE!

Mario Bros

pre 11 godina

Po čemu najbolji? Fudbal je kao sudoku, nije najvažniji rezultat, već kako se do njega dođe. Da je samo rezultat važan oni koji nameštaju bi bili najcenjeniji jer imaju najbolje rezultate. Ne uživam da gledam špansko mrcvarenje protivnika besomučnim dodavanjima, dok na tabli nekoliko metara dalje stoji RESPECT.

Henry14

pre 11 godina

Pratim fudbal od Amerike '94. Od tog prvenstva
Spanci su ubedljivo na prvom mestu, Francuzi u doba Zidana ubedljivo drugi, Brazil 2002 treci, svi ostali su daleko ispod..
.

Stevan

pre 11 godina

Odličan tekst, mada imam jednu ispravku... Stabile i Monti nisu igrali za Urugvaj vec za Argentinu koja je izgubila finale 30. rezultatom 4:2!!! Prve zvezde tog Urugvaja bili su Jose Andrade, Jose Nasazzi i Pedro Cea.

Posmatrac

pre 11 godina

Jes jaka ali nema smisla porediti Brazilove generacije 70' i sto kaze kolega iz 2002. Rastavili bi ih na atome i napravili crnu rupicu od njih.

vlajzi

pre 11 godina

Nije mi jasno zasto se prepirete oko toga ko je najbolji tim na svetu svih vremena. Pa Brazilci, Argentinci, Nemci, Italijani, svejedno... ovi Spanci ionako igraju vanzemaljski fudbal. A kad im pridodas jos Mesija... svaka prica se tu zaustavlja.

cinober

pre 11 godina

Smiješni su komentari tipa "Brazil iz šezdesetoj bi poderao ove Špance", "Brazil s Ronaldom, Rivaldom, Kafuom i ovim i onim bi rasturio ovu Španjolsku kao beba zvečku", "Njemačka s Bekenbauerom bi natrpala..."... Siguran sam da bi, kad bi to bilo moguće i kad bi stvarno suprostavili te legendarne momčadi s ovim Španjolcima danas to bila tragično neravnopravna borba u kojoj bi romantičarske ekipe iz prošlih vremena fasovale desetke golova a zabile ukupno možda jedan... Nogomet je evoluirao i premda je izgubio na ljepoti na neusporedivo je višoj razini i to je tako kao i u svim drugim sportovima. Pa danas bilo koji balavac koji trenira plivanje prolazi stotku brže od Vajsmilerovih legendarnih jednu minutu... Kakve bi šanse imao Rod Lejver ili Bjorn Borg protiv Đokovića danas?
Poanta je da nema nikakvog smisla uspoređivati stvarnu snagu momčadi iz različitih razdoblja, pa je s te strane rasprava o najboljoj momčadi ikad potpuno otvorena. I ja cijenim Brazil, Njemačku, Nizozemsku ili Argentinu iz njihovih zlatnih epoha bar kao i ove strahovite nemilosrdne Španjolce danas.

Furija

pre 11 godina

Spanija je ubedljivo najbolji tim svih vremena.Zato sto su tim.Sve ove Reprezentecije koje nabrajate su imali barem po jednu veliku zvezdu(Pele,Krojf,Maradona,Zidan,Ronaldo itd).Ova Reprezentacija Spanije nema takvu zvezdu(i na treba im) i svi igraju kao jedan.Zato su najbolji tim.Samo za primer.Tores je mogao kod cetvrtog gola da i sam sutira i postane jedini sa 4 gola i najbolji strelac ali je on nesebicno asistirao Mati.Fudbal ja timska igra.

Глобтротер

pre 11 godina

Чудан смо ти ми народ. Вечито неко ниподаштавање, омаловажавање и порицање. И сигуран сам да, када нестане ова генерација мађионичара Барсе и Шпаније, јавиће се исти ови људи који тврде како нису ни близу најбољих да кукају за њима. Ја не бих никада мењао Инијесту, Ћавија и Месија за Роналда или Роналдиња зато што су сви они заједно надреални фудбалери. Они пробијају све границе што се могло видети и нпр. јуче у финалу код прва два гола. Оно додавање Ћавија, а затим примање Албе је савршенство. Исто тако онај гол Силве где га је мислим Фабрегас погодио у трепавицу је лудило.

И свако ко тврди да је ово досадан фудбал никада није шутнуо лопту. Тај је потпуни аматер и о фудбалу не зна ништа. Одмах на пољанче да вежба примање и додавање.

Mrki

pre 11 godina

Tim koji nažalost nije nikad igrao,ali bi možda bio najveći bar od 1992 do 1998 bi bio LADIĆ-ŠTIMAC BILIĆ MIHAJLOVIĆ JARNI-PROSINEČKI SAVIĆEVIĆ STOJKOVIĆ-MIJATOVIĆ PANČEV ŠUKER a u timu bi komotno mogli da igraju i BOBAN,NAJDOSKI,BOKŠIĆ,MIJATOVIĆ,ŠABANAĐOVIĆ ta bi ekipa harala godinama,ali na žalost nije imala tu priliku.siguran sam da bi osvojila bar jedno od SP ili 1994 ili 1998 a možda i oba,kao i EP 1992 i 1996,uvek ću žaliti što ta ekipa nije imala prilike da igra zajedno mada već 1990 da je Osim bio malo pametniji i da nisu igrali BRNOVIĆ,HAĐIBEGIĆ,BALJIĆ,VUJOVIĆ,JOZIĆ,KATANEC NEGO BAR NEKI OD OVIH KOJE SAM SPOMENUO VERUJEM DA BI MOGLI VEĆ 1990 OSVOJITI SVETSKO PRVENSTVO,ali tad Osim nije puno verovao mladim igračima,mada je i četvrtfinale bio lep rezultat moglo se i više.

Đorđe

pre 11 godina

Brdo neozbiljnih komentara. Pa da li mislite da bi zaista neka od reprezentacija iz 50-tih imala ikakvu šansu protiv današnje Španije? Shvatite da je fudbal evoluirao, napredovao, da su današnje reprezentacije fizički i taktički puno naprednije. To je i slučaj sa ostalim sportovima. Gde bi bio, recimo, Karl Luis danas. Njegovo vreme sada postižu i prosečni sprinteri.
Jedini realan aspekt sagledavanja ove teme je koliko je jedan tim bio dominantan u odnosu na konkurenciju iz svoje epohe. Sve ove reprezentacije su to bile i jako je teško izvdvojiti jednu. Subjektivno, ja sam najviše voleo Brazil iz '94 sa Romariom i Bebetom i Holandiju sa Van Bastenom i Gulitom, ali nikada neću reći da su to najbolji timovi ikada. Svako može imati svoje lično mišljenje, ali glupo je kada neko sa sigurnošću od 100% tvrdi koja je reprezentacija najbolja svih vremena.
Po rezultatima i dominaciji mislim da se izdvajaju Brazil od 58-70, Nemačka 70-ih sa Bekenbaurom i Španija danas.

Влада

pre 11 godina

Manda podseti me jel to ono prvenstvo kada su Brazilci dobili Italijana na penale u finalu?
(zli, 2. jul 2012 19:13)

Не то је оно првенство када је Роналдињо лобовао Симена са пола терена,а Роналдо раставио на саставне делове све који су им били на путу укључујући и Немце у финалу.Однос плусева и минуса које си добио говори о томе колико познају фудбал ови што коментаришу.

prelepi djura

pre 11 godina

Vidim da se mnogo spominje Brazil 2002. godine sa prvenstva strave i uzasa u Japanu i Koreji. Samo da podsetim strucnjake da su Brazilu rivali bili Kina,Kostarika,Belgija,Turska 2 puta...a protiv Engleza su dali gol sa 40 metara iz centarsuta...mislim,leprsavost,ali protiv koga? Ne mogu se porediti timovi iz razlicitih era...sta bi danasnja Spanija pocinila nekoj predratnoj Italiji ili tako nesto. Isto tako,nije sve ni u rezultatima i trofejima...cesto su rekordi padali u vodu zbog jednog loseg suta,tako da nema najboljeg svih vremena,vec samo najboljih u nekoj eri. Tako je Spance od ispadanja delio bolji sut Rakitica a sad su kao najbolji svih vremena...to nije fer postavka ako se gleda malo dublje. Jednostavno,treba imati i srece a ne samo biti najbolji.

Metuzalem

pre 11 godina

e ljudi da ste gledali urugvaj izmedju dva svetska rata ne bi se sad postavljalo ovo pitanje.
kakav je to fudbal bio... nista bunker, stalno sanse, akcije, golovi...ovo sad je dosadno.

krhko je znanje,zar ne?

pre 11 godina

Ne znam za ostale, ali meni je muka da gledam ovu spansku reprezentaciju i ovu igru. Fudbal bez ikakve lepote, i unapred znam kako ce da igraju na svakom delu terena.Uvek cuvaju gol bunkerom i najcesce jake utakmice dobiju samo s 1 golom razlike. Sto se tice toga da li su najbolji ikada, naravno da nisu, jer su u svim ovim pohodima igrali protiv samo 2 neevropske reprezentacije, i to Cilea i Paragvaja. O Hondurasu necu da govorim.
(Ernesto, 2. jul 2012 16:48)

Kakvi biseri samo dva dana posle finala EP. :)))
Muka ti je da gledas savrsenu tehniku i taktiku?

Cuveni spanski bunker!!! hahahahha A sve vazne utakmice dobijaju 1:0! hahahah . Da te podsetim finale je zavrseno rezultatom 4:0.

Tesko je reci da li su najbolji ikada,ali po rezultatima svakako jesu.Inace u vreme kada su neki drugi "harali" bilo je mnogo manje reprezentacija koje igraju vrhunski fudbal.Danas je i Obala Slonovace ozbiljan protivnik,a pre 20-30 godina?!

Spanska reprezentacija je definitivno za klasu bolja od ostalih.To su dokazali na poslednja tri velika takmicenja.Tacka.

mnogo bre sreće imaju...

pre 11 godina

Dosadan je ovaj španski fudbal. Dobri su,što jes'-jes',ali mislim da bi im Brazil iz 2002 održao čas fudbala.

Slobodni Klikeri

pre 11 godina

Jugoslavija sa nesudjenog EP 1992 bi ih ZGUZVALA...za ostale reprezentacije necu ni da govorim. Brazilu iz 1994. i 2002. niko nije mogao da uzme loptu. Nijednom igracu pojedinacno,to je izgledalo jezivo,masina...lakoca. Nemacka 1990. takodje,kada se pomene Matues sa tog SP-a meni je to asocijacija za Terminatora u svakom pogledu...itd.
Spanija kao i FRA i Engleska...sad su osvojili sto su osvojili,ovih 4-5 godina i narednih 150 nece ih biti nigde. Dok su Zabari,Nemci,Brazilci,Argentinci uvek tu.
Inace ne volim neke hipoteticke komentare...ali moram da kazem da je kojim slucajem Roben u JAR 2010. pogodio onaj zicer 1 na 1 u produzetku,ova spanska reprezentacija danas ne bi prosla ni grupu,jer bi vukli teske traume od tog poraza u finalu i raspadali bi se po savovima. Ali eto,ovako im je udahnut zivot i za sada je tako.

Branko S.

pre 11 godina

Da je Spanija trenutno najbolja - jeste!Ali staviti je zbog ovih rezultata na prvom mestu svih vremena - ajte molim vas!?Veoma je tesko uporediti sa ove distance,a bogami i degutatno,sa drugim izvrsnim timovima iz proslog veka,prvo zbog toga sto danasnja mladez nije gledala pa recimo tim Brazila 70-tih!Svako vreme nosi svoje breme,danasnja Spanija zaista dominira svidjalo se to nekom ili ne!Ali,Holandija sa Krajfom igrala je fenomenalna i usput se nije domogla nijednog znacajnijeg trofeja!Pa recimo "Zubin" Brazil 90-tih,ili Zinedinova Francuska 2000!!!Meni je ipak najjaca bila Nemacka sa Bekenbauerom i drustvom,jer sam imao priliku da ih gledam, a i zbog cinjenice da su to vreme bile veoma jake i ostale reprezentacije:Holandija,Argentina,Brazil,Italija,DR Nemacka,Spanija Portugalija,Engleska,Kolumbija,pa i bivsa Juga te je svakako trebalo proci golgotu i popesti se na tron!Ova Spanija nema takvih protivnika - nazalost i nemoguce je uporediti sa ostalima jer su toliko superiorni!!!

Cantona

pre 11 godina

Brazil 1970 bez konkurencije. Svima su na tom prvenstvu dali tri i više golova, osim Englezima. A i njih su pobedili i nadigrali ubedljivo.

Buchvald

pre 11 godina

Argentina 1991/1993/1994 - superiorna generacija, koju je FIFA sprecila da uzme titulu. 1991. i 1993. su se prosetali kroz Copa America. Brazil je uzeo WC 1994. a ta generacija se poigravala s njima i to bez Maradone. Maradona, Kanidja, Batistuta, Leo Rodrigez, Balbo, Redondo, Chamot itd. Kraljevi fudbala + ubedljivo vizuelno najjaca ekipa: face i socijalno neprilagodjeni tipovi, to je ono sto se trazi.
Slazem se i da su za nas metuzaleme isto bile sjajne generacije Brazila i Francuske 1982/1986, svaka cast majstorima i legendama.

Petar Pecikoza

pre 11 godina

Ovo su savrseno beskorisna i besmislena poredjenja koja nikome ne trebaju.

Kao sto se ne mogu porediti babe i zabe, isto tako se ne moze porediti Spanija 2012 i Brazil 1970.

Mozete pricati o cinjenicama i konstatovati da je Spanija prva reprezentacija na svetu koja je skupila 3 trofeja za redom, mozete govoriti o najvecem broju golova, najmanje primljenih istih, itd.

Na drugoj strani morate se sloziti da je reci "Spanija je najbolja" isto validno koliko reci "Niko nikada nije bio UMETNIK-VIRTUOZ s loptom poput Pelea".

grba 59

pre 11 godina

Za mene je najbolji bio Brazil iz 82 ali su ih Zabari dobili sa 3 2 golovima Rosija pa prema tome neka bude Italia iz 82 , Zof, Djentile , Cabrini, Colovati, Tardeli , Sirea, Conti, Marini, Rossi, Antonjoni i Graziani.

vuk

pre 11 godina

istorijski rezultat,nema sta tu da se prigovori...ipak,ako ih gledamo samo kroz zadnji turnir,nisu bili bas tako ubjedljivi...ako se sjetimo utakmice protiv hrvatske,visili su...u jednom casu mi se ucinilo kako igraju sa pola gasa te su zadovoljni sa remijem,koji ih vodi dalje,vec sljedeceg trena sam upalio i shvatio da ako im hrvati uvale go u 80 i nekoj,odose spanci kuci???naravno,znamo kako je to zavrsilo....portugal...to tek...niti u jednom dijelu utakmice spanci nisu bili puno dominantniji tim u odnosu na porte...penali ko penali,tu nema sta da se prica...ovo sa italijom...malo je prandeli zeznuo stvar,kockao se sa nedovoljno spremnim igracima....spance je zaista pravo zadovoljstvo gledati,i igraju dobar fudbal...ko se ljuti ,neka nadje recept pa ih skine...licno,onaj brazil iz koreje je opak tim bio,kao i svabe iz 90'

dzale

pre 11 godina

Ovi Spanci danas koriste igru tika-taka vise da se odbrane(ne racunajuci ovo finale i suludu Prandelijevu taktiku da im se suprotstave posedom spanci su na poslednja 3 takmicenja svaku knock out utakmicu odigrali 1-0,1-0,0-0pen,1-0...)
Ima jos jedna stvar koja po meni ne ide u prilog velicanju danasnje Spanije.Nemci 74-76 su imali za protivnika strasnu Holandiju,Argentinci krajem '80ih starasnu Nemacku ... U poslednjih 20godina a verovatno i mnogo vise ,Brazil nikad nije bio slab kao ovih 5-6 poslednjih(ja bih voleo da se konacno podignu,narocito zbog SP kod njih), zatim Argentina koja kao da ima neki kompleks pored (slabe odbrane i vec godinama losih trenera),Francuska i Engleska kriticni,Holadnija i Italija blicnu povremeno , i jedino su to koliko toliko konstanti Nemci..
Videcemo,ja bih voleo da Spanci ostanu na ovom nivou jos 3,4 godine(mada deluje da su trenutno u zenitu pre svega zbog Cavija), da Argentinci konacno sazre,kao i Nemci, a i da vidimo jel ce biti nesto od Nejmara.. pa da gledamo jos bolji fudbal.

Pozdrav svima

Posmatrac

pre 11 godina

Da li je realno, odnosno da li je moguce porediti razlicite generacije u sportu. Hm, iskreno, mislim da jeste. Ali treba detaljno analizirati i otkriti, zasto je taj neko u svoje vreme dominirao.

Primer su mi Chicago Bulls-i iz 90ih, da li bi sada imali skor 75-7, i prosetali se sa barem 3 ciscenja do titule? Siguran sam da bi. Svako ko se razume u kosarku, kada vidi one odbrane, one kontakte koji se ne sviraju, fizikaliju, procenat suta MJ-a, i slicno, mora da se odusevi, nestvarni su bili, u odnosu na ove danas sminkere sto samo reklamiraju pepsi i patike.

U fudbalu, pravila se ama bas nisu menjala mnogo od nastanka, ali fizikalija, odnosno predispozicije igraca jesu. Neko kaze, gledaj ronaldinha iz najboljih dana, kakav je jak a opet ne tako krupan, a onda vidi debelog malog maradonu. Ne moze da se poredi. Ali, da li bi maradona danas bio debeo, ili bi imao plocice, pa bi mozda bio jos suroviji igrac. To stoji, ali tika-taka i slicno, to davljenje lopte, to je olicenje NEMOCI protivnika. Ja sam ultra navijac Real Madrida, ali ono sto igra Barca je nestvarno. Nisam fasciniran njihovim dodavanjima koliko pritiskom na zadnju liniju i odbranom, odnosno brzinom kojom oni vrate posed (kao sa italijanima). Neko kaze pobede sa 1-0, pa da, kada se svi zatvore jer ne vredi drugacije, otvoris se i primis 4 (irska, italija). Spanci (barca), to su doktori fudbala. Najbrzi nisu, najsnazniji nisu, ali su doktori. Jedina nada je anti-fudbal, sreca ili mourinho :)) ode 1500, dajte jos :)

aaron

pre 11 godina

Jesu Spanci trenutno ekipa sa najvise uspeha,ali taj fudbal nije ni priblizno toliko lepo kakav su igrale neke ekipe pre njih... Brazil 2002 pa i par godina pre toga je bila reprezentacija snova,a bilo je tada jos dobrih reprezentacija,pa treba se zapitati da li bi cak i Italiju tek tako pobedili pre par godina kad su oni imali igrace kao sto su Nesta,Maldini,Inzagi...

mungos

pre 11 godina

tesko je odluciti, svi su igrali drugaciji fudbal, u razlicito vreme pa je malo i besmisleno porediti ih. Ako gledamo kako i sta su osvojili, onda je ova ekipa bez premca, jer je uspela da veze 3 velika turnira. Daleko od toga da igraju najlepsi fudbal, ali da im donosi rezultate, tu nema dileme. Fudbal pratim otprilike od 2002 i po meni je rep Brazila sa tog prvenstva najbolja rep koju sam gledao. A istorijski, gledajuci klipove po netu, Brazil iz 1970 je bez premca! Mada, i Juga je imala strasnu repku, ali nazalost rat nije dozvolio da ona pokaze svoj pun potencijal...

dax

pre 11 godina

Jesu najbolji ali svih vremena tesko? Iskreno imaju dosta laksu konkurenciju jedino su tu Nemacka i Portugal koji bi mogli nesto protiv njih Francuska ni priblizno jaka kao sa Zidanom,Engleska takodje vrlo slaba Italijani su dobri ali nedovoljno, sve u svemu mislim da se Spanci vise pomocu srece i stigli do finala u finalu su i najbolje odigrali ali nisu bili toliko dominantni kao prethodnih godina.

buchvald

pre 11 godina

za lika koji kaze da nisam u pravu :))))))) za Argentinu 1991/1993

http://www.youtube.com/watch?v=Yr-1xw1IQq4
http://www.youtube.com/watch?v=UkCgtsnBB1U

Petar

pre 11 godina

buchvald, u vezi Argentine...

pogledaj sastave Brazila iz 1991 i 1993 - nema Romarija i Bebeta. Brazil iz 1994 ima Romarija i Bebeta u prvih 11. To je ta ogromna razlika. A i sami prvi sastavi iz 1991 i 1993 nisu jednaki; Brazilu iz 1991/93 fali 50 % igrača iz prve postave 1994. Tako da ne mislim da bi se Argentina poigravala sa Brazilom iz 1994. No chance man. Brazil je 1994 bio najjači na svijetu. Živio.

crazy processor

pre 11 godina

Jesu Spanci napravili cudo, ali ne moze se reci da su najbolji svih vremena. Brazilci i Nemci su uvek u vrhu fudbala, a to sto nisu uspevali da vezu tri titule nije merilo da su Spanci najbolji. Mozda je nekoj sjajnoj generaciji Nemaca i Brazilaca osporio uspeh politicki uticaj u zemlji(Brazil ranije je dosta bio korumpiran i siromasan, Nemacka je bila podeljena). Ne priznajem Spance dok se ne dokazu protiv Argentine(Mesi je za njih strah i trepet, on unosi samopouzdanje u pola spanske ekipe), i Brazila. Spanci imaju sto bi se reklo dosta desetki ili kreatora igre, ali trenutno u Evropi nema centarfora kao ranije, nije bilo lako zaustaviti: Ronalda, Romarija, Maradonu, mnogo je bilo velikana fudbala, tako da cekam da vidim kako ce zaustaviti Mesija, Aguera i Teveza.

Negativni

pre 11 godina

Spanci zaista igraju fenomenalno,imaju izvanrednog trenera,najboljeg golmana na svetu i najbolju sredinu na svetu(Cavi,Iniesta,Alonso,Fabregas),ali bojim se da su daleko od titule najboljeg tima svih vremena.Pogledajte samo kakvu Italiju (Badjo and co.)je Zidanova Francuska dva puta pobedjivala,kakav Brazil su odvalili u finalu 98...mislim da bi oni Spance glatko dobili u bilo kojoj varijanti.Ipak,po mom ukusu je Brazil 2002 i Brazil 1970.To su,po meni,ubedljivo najbolji timovi ikada,i po igri i po majstorima koji su tu igrali.Ko Nemcima da dva a Italijanima cetiri komada i to u finalima SP,to je pravi tim.Ruku na srce,danasnje evropske reprezentacije,osim Spanije i Nemacke (koja ima strasan tim,ali idiotskog trenera)i nije nesto narocito.Na SP redovno prolaze u osminu finala i slabije juznoamericke reprezentacije(Paragvaj,Cile,Urugvaj...)i to cesto u grupama gde su po dva evropska tima.Spanci su Paragvaj izbacili na penale,tako da omalovazavanje juznoamerickog fudbala ne dolazi u obzir.

drugar

pre 11 godina

zato što sam živeo u španiji sinovac 12 godina znam odnose ljudi fudbaleri i načine na koji se oni ponašaju u barseloni.. znači da ne širim priču ni ti ih ne bi voleo veruj mi!!!!!

aca

pre 11 godina

Nemojmo da preterujemo sa hvalospevima. Jesu ovog trenutka najbolji, ali polako bice i drugih za istoriju. Ne kujmo u zvezde bas svakoga ko napravi nesto. A tu je i antidoping kontrola. POLAKO sada je na redu MISEL Platini mali napoleon.

petar

pre 11 godina

za lika koji kaže da se argentina iz prve polovice 90-tih poigravala sa brazilom iz istog perioda; ma kakvi, taj brazil je bio prvak svijeta 1994.,mislim to sve govori. a sama argentina je bila odlična ekipa, da im maradonu nisu maknuli sa WC 1994 vjerovatno bi igrali finale sa jakim brazilom.

dzale

pre 11 godina

Ima par ovih sto u komentarima zele da ispadnu prepametni pa kao uporedjuju Madjarsku iz 54 sa Spanijom 2010 pa bilo bi 10-0,poredjenja sa drugim sportovima itd. Dobro bravo, svako ko malo prati fudbal,pogotovu ko je malo stariji i prati dugi niz godina shvata koliko se fudbal promenio, pa cak i u odnosu na '90. Poenta ovog teksta i teme je poredjenje najdominantnijih timova iz svojih vremena,gledano u odnosu na tadasnju konkurenciju. Neko je pomenuo Karl Luisa..pa on je covek u svoje vreme trcao mnogo brze od drugih,bio je ispred svog vremena,zato je on legendaran. Tako je i sa Maradonom,Peleon,Krojfom,Puskasom,Ronaldom...

Svaka cast Spaniji,najrelevantniji faktor je na njihovoj strani-rezultat. Jedini su osvojili tri velika takmicenja u nizu. Sve ostalo je stvar ukusa.
Igraju tako kako igraju,mnogima se to ne dopada,ni meni, ali to im funkcionise i zdravo. Imaju nekoliko vrhunskih igraca,ali nijednog bas genijalca koji ce ostati upamceni kao ovi gore pobrojani. Mozda je to ono sto mnogima smeta ,nema lucidnosti,majstorije pojedinca.. Cavijev pas Albi,prijem,gol..lepo,sta znam..ali meni je recimo vrhunska akcija prvi gol Brazila englezima(dribling,odvlacenje,asistencija,gol)-koga ne mrzi nek pogleda. Stariji su mi pricali da ova igra Spanaca lici na Brazil 82 ,isto su tako davili davili na centru,ali su ipak bili konkretniji u samoj zavrsnici.

zeleni

pre 11 godina

Prva asocijacija na ovu reprezentaciju Španije je utakmica na SP sa Švajcarskom i rekordna nadoknada vremena.
Smatram ih smešnim, kao i Barselonu, većinu utakmica rešava sudjenje.
Najlepši fudbal koji pamtim igrao je Brazil na SP 1982.
Od ekipa Liverpul krajem 70-tih - Klemens, Tompson, Kenedi, Kigen, McDermot, Tošak

realno

pre 11 godina

Hahah, najbolji tim.
Pa Hrvatska je mogla da ih izbaci vec u grupnoj fazi. Neverovatan promasaj Raketica, plus nesviran penal. Takodje, Portugal u polufinalu za nijansu bio bolji.
Toliko o dominantnoj ekipi! A tek SP 2010, sve jedva po 1-0, plus takodje Paragvaj na penale.

Ernesto

pre 11 godina

Ne znam za ostale, ali meni je muka da gledam ovu spansku reprezentaciju i ovu igru. Fudbal bez ikakve lepote, i unapred znam kako ce da igraju na svakom delu terena. Uvek cuvaju gol bunkerom i najcesce jake utakmice dobiju samo s 1 golom razlike. Sto se tice toga da li su najbolji ikada, naravno da nisu, jer su u svim ovim pohodima igrali protiv samo 2 neevropske reprezentacije, i to Cilea i Paragvaja. O Hondurasu necu da govorim.

Henry14

pre 11 godina

Pratim fudbal od Amerike '94. Od tog prvenstva
Spanci su ubedljivo na prvom mestu, Francuzi u doba Zidana ubedljivo drugi, Brazil 2002 treci, svi ostali su daleko ispod..
.

realno

pre 11 godina

Brazil 2002-e definitivno...Ronaldinjo, R. Karlos, Rivaldo, RONALDO, Caffu, Marcos itd. su igrali u svojim zivotnim formama...pregazili bi ove Spance danas...ono je bio totalni fudbal a ne ovo muljanje spanaca oko 16-erca...

Tekelija

pre 11 godina

Ако је најбољи=најуигранији, онда то јесте Шпанија(Барса).
Ако најбољи=најбољи фудбал, онда ова Шпанија не улази ни у првих пет што сам их ја гледао(24 године). Најбољи фудбал су играли Бразилци почетком овог вијека(па и крајем прошлог). Дао бих Чавија, Иниесту и Алонса само да гледам опет Ривалда.
О Роналду(оригиналном), да и не говорим.

Mario Bros

pre 11 godina

Po čemu najbolji? Fudbal je kao sudoku, nije najvažniji rezultat, već kako se do njega dođe. Da je samo rezultat važan oni koji nameštaju bi bili najcenjeniji jer imaju najbolje rezultate. Ne uživam da gledam špansko mrcvarenje protivnika besomučnim dodavanjima, dok na tabli nekoliko metara dalje stoji RESPECT.

Nesha

pre 11 godina

Ne moze se reci da je Spanija najbolji tim svih vremena. To bi bila uvreda za sve ostale reprezentacije. Moze se samo reci da je to jedna od najboljih reprezentacija svih vremena. Jer Brazil je imao sjajne reprezentacije 60-ih i 70-ih i na SP 2002. Pa Holandjani 70-ih. Ali po meni prva medju jednakim je reprezentacija Nemacke iz 70-ih predvodjena Bekenbauerom.

MECKA KNJAZEVAC

pre 11 godina

Da li sy najbolji svix vremena, ili ne, to je na strycnjacima da ytvrde. Ako je to bas toliko bitno. Ali da sy yspeli y necemy sto nije yspelo nikome, od kako se okrece byba mara, to definitivno stoji. CESTITKE!

Posmatrac

pre 11 godina

Jes jaka ali nema smisla porediti Brazilove generacije 70' i sto kaze kolega iz 2002. Rastavili bi ih na atome i napravili crnu rupicu od njih.

vlajzi

pre 11 godina

Nije mi jasno zasto se prepirete oko toga ko je najbolji tim na svetu svih vremena. Pa Brazilci, Argentinci, Nemci, Italijani, svejedno... ovi Spanci ionako igraju vanzemaljski fudbal. A kad im pridodas jos Mesija... svaka prica se tu zaustavlja.

v

pre 11 godina

More ljudi manite se trenutnih emotivnih procena. Ma kakva Španija, kojoj naravno odajem priznanje za veliki kvalitet, to se ne može ni porediti sa Brazilom 70, pa i 58-62, pa onda Madjarska 50 .....Ovakvo vrednovanja mogu dati samo deca do 25 godina starosti, koji nisu ni bila rodjena kad su napred pomenuti timovi harali.

jablan

pre 11 godina

Mi malo stariji pamtimo veoma dobro Brazil po igrama.danasnja Spanska ekipa, iako je veoma dobra daleko je iza Brazila pa cak i iza Nemacke.ako se gledaju sva dosadasnja svetska prvenstv, Brazil je daleko ispred svih.jablan

Rema

pre 11 godina

Iskreno,svaka im cast na svemu ali po meni nema bolje ekipe od Brazila,kada su igrali Ronaldo,Ronaldinjo,R.Carlos,Kaka,Adriano....najlepsi fudbal,najatraktivniji potezi...

daleki istok

pre 11 godina

Nije korektno, tj. realno ovo glasanje, evo posle 15 minuta, Španci imaju 65%, jer je 80 čitalaca sajta (tj. onih koji glasaju/ostavljaju komentare) bilo u prilici da gleda samo Francuze sa Zizuom i Špance.

Manda

pre 11 godina

Nisam gledao mnoge od navedenih timova tako da ne mogu da sudim o njima, ali od ovih koje sam gledao, Brazil 2002. godine je ostavio najjaci utisak. Po meni ne mogu da se mere penali, zlatni i srebrni golovi Francuza i Spanaca (iako su to sjajne generacije) sa sedam laganih pobeda i prelepom igrom Brazilaca na SP 2002.

Slobodni Klikeri

pre 11 godina

Jugoslavija sa nesudjenog EP 1992 bi ih ZGUZVALA...za ostale reprezentacije necu ni da govorim. Brazilu iz 1994. i 2002. niko nije mogao da uzme loptu. Nijednom igracu pojedinacno,to je izgledalo jezivo,masina...lakoca. Nemacka 1990. takodje,kada se pomene Matues sa tog SP-a meni je to asocijacija za Terminatora u svakom pogledu...itd.
Spanija kao i FRA i Engleska...sad su osvojili sto su osvojili,ovih 4-5 godina i narednih 150 nece ih biti nigde. Dok su Zabari,Nemci,Brazilci,Argentinci uvek tu.
Inace ne volim neke hipoteticke komentare...ali moram da kazem da je kojim slucajem Roben u JAR 2010. pogodio onaj zicer 1 na 1 u produzetku,ova spanska reprezentacija danas ne bi prosla ni grupu,jer bi vukli teske traume od tog poraza u finalu i raspadali bi se po savovima. Ali eto,ovako im je udahnut zivot i za sada je tako.

Barcaboy

pre 11 godina

Fali ovde brazil 98-00-02-04 ..Era Ronalda Rivalda Kafua pa i ronaldinja itd..Spanci dominiraju to je ocigledno ali nije to ista dominacija kao kad vidimo npr Brazilce ili Argentince ranije...Brazilci/Argentinci daju golove koji unistavaju protivnika ..Spanci to rade na manje ubedljiv nacin ali njihova pas igra kao i barsina je nesto sto se nece videti nikada..

Ja se nadam na SPu 2014 da ce Argentinci uspeti da naprave neku dobru odbranu pa da osvoje to prvenstvo posto im je napad ubitacan..

krhko je znanje,zar ne?

pre 11 godina

Ne znam za ostale, ali meni je muka da gledam ovu spansku reprezentaciju i ovu igru. Fudbal bez ikakve lepote, i unapred znam kako ce da igraju na svakom delu terena.Uvek cuvaju gol bunkerom i najcesce jake utakmice dobiju samo s 1 golom razlike. Sto se tice toga da li su najbolji ikada, naravno da nisu, jer su u svim ovim pohodima igrali protiv samo 2 neevropske reprezentacije, i to Cilea i Paragvaja. O Hondurasu necu da govorim.
(Ernesto, 2. jul 2012 16:48)

Kakvi biseri samo dva dana posle finala EP. :)))
Muka ti je da gledas savrsenu tehniku i taktiku?

Cuveni spanski bunker!!! hahahahha A sve vazne utakmice dobijaju 1:0! hahahah . Da te podsetim finale je zavrseno rezultatom 4:0.

Tesko je reci da li su najbolji ikada,ali po rezultatima svakako jesu.Inace u vreme kada su neki drugi "harali" bilo je mnogo manje reprezentacija koje igraju vrhunski fudbal.Danas je i Obala Slonovace ozbiljan protivnik,a pre 20-30 godina?!

Spanska reprezentacija je definitivno za klasu bolja od ostalih.To su dokazali na poslednja tri velika takmicenja.Tacka.

NikolaBGD

pre 11 godina

Rezultati kazu da je Spanija najbolja. Sve ostalo je subjektivno jer cak ni juznoamericki svetski sampioni nisu nikad vezali SP sa dve Kopa Amerike a to je slabije takmicenje nego EP. Meni je najlepse bilo da gledam recimo Cesku 2004. nekome je to Brazil 70. nekome Nemacka 74. ali niko nije osvojio tri turnira zaredom. Nemce je 76. od tog rezultata delila jedna penal serija ali to je zivot. Kao sto se Real iz pedesetih smatra najboljim jer sad niko ne moze da veze 2 LS a ne 5.

Глобтротер

pre 11 godina

Чудан смо ти ми народ. Вечито неко ниподаштавање, омаловажавање и порицање. И сигуран сам да, када нестане ова генерација мађионичара Барсе и Шпаније, јавиће се исти ови људи који тврде како нису ни близу најбољих да кукају за њима. Ја не бих никада мењао Инијесту, Ћавија и Месија за Роналда или Роналдиња зато што су сви они заједно надреални фудбалери. Они пробијају све границе што се могло видети и нпр. јуче у финалу код прва два гола. Оно додавање Ћавија, а затим примање Албе је савршенство. Исто тако онај гол Силве где га је мислим Фабрегас погодио у трепавицу је лудило.

И свако ко тврди да је ово досадан фудбал никада није шутнуо лопту. Тај је потпуни аматер и о фудбалу не зна ништа. Одмах на пољанче да вежба примање и додавање.

Mrki

pre 11 godina

Tim koji nažalost nije nikad igrao,ali bi možda bio najveći bar od 1992 do 1998 bi bio LADIĆ-ŠTIMAC BILIĆ MIHAJLOVIĆ JARNI-PROSINEČKI SAVIĆEVIĆ STOJKOVIĆ-MIJATOVIĆ PANČEV ŠUKER a u timu bi komotno mogli da igraju i BOBAN,NAJDOSKI,BOKŠIĆ,MIJATOVIĆ,ŠABANAĐOVIĆ ta bi ekipa harala godinama,ali na žalost nije imala tu priliku.siguran sam da bi osvojila bar jedno od SP ili 1994 ili 1998 a možda i oba,kao i EP 1992 i 1996,uvek ću žaliti što ta ekipa nije imala prilike da igra zajedno mada već 1990 da je Osim bio malo pametniji i da nisu igrali BRNOVIĆ,HAĐIBEGIĆ,BALJIĆ,VUJOVIĆ,JOZIĆ,KATANEC NEGO BAR NEKI OD OVIH KOJE SAM SPOMENUO VERUJEM DA BI MOGLI VEĆ 1990 OSVOJITI SVETSKO PRVENSTVO,ali tad Osim nije puno verovao mladim igračima,mada je i četvrtfinale bio lep rezultat moglo se i više.

vuk

pre 11 godina

istorijski rezultat,nema sta tu da se prigovori...ipak,ako ih gledamo samo kroz zadnji turnir,nisu bili bas tako ubjedljivi...ako se sjetimo utakmice protiv hrvatske,visili su...u jednom casu mi se ucinilo kako igraju sa pola gasa te su zadovoljni sa remijem,koji ih vodi dalje,vec sljedeceg trena sam upalio i shvatio da ako im hrvati uvale go u 80 i nekoj,odose spanci kuci???naravno,znamo kako je to zavrsilo....portugal...to tek...niti u jednom dijelu utakmice spanci nisu bili puno dominantniji tim u odnosu na porte...penali ko penali,tu nema sta da se prica...ovo sa italijom...malo je prandeli zeznuo stvar,kockao se sa nedovoljno spremnim igracima....spance je zaista pravo zadovoljstvo gledati,i igraju dobar fudbal...ko se ljuti ,neka nadje recept pa ih skine...licno,onaj brazil iz koreje je opak tim bio,kao i svabe iz 90'

crazy processor

pre 11 godina

Jesu Spanci napravili cudo, ali ne moze se reci da su najbolji svih vremena. Brazilci i Nemci su uvek u vrhu fudbala, a to sto nisu uspevali da vezu tri titule nije merilo da su Spanci najbolji. Mozda je nekoj sjajnoj generaciji Nemaca i Brazilaca osporio uspeh politicki uticaj u zemlji(Brazil ranije je dosta bio korumpiran i siromasan, Nemacka je bila podeljena). Ne priznajem Spance dok se ne dokazu protiv Argentine(Mesi je za njih strah i trepet, on unosi samopouzdanje u pola spanske ekipe), i Brazila. Spanci imaju sto bi se reklo dosta desetki ili kreatora igre, ali trenutno u Evropi nema centarfora kao ranije, nije bilo lako zaustaviti: Ronalda, Romarija, Maradonu, mnogo je bilo velikana fudbala, tako da cekam da vidim kako ce zaustaviti Mesija, Aguera i Teveza.

mnogo bre sreće imaju...

pre 11 godina

Dosadan je ovaj španski fudbal. Dobri su,što jes'-jes',ali mislim da bi im Brazil iz 2002 održao čas fudbala.

aaron

pre 11 godina

Jesu Spanci trenutno ekipa sa najvise uspeha,ali taj fudbal nije ni priblizno toliko lepo kakav su igrale neke ekipe pre njih... Brazil 2002 pa i par godina pre toga je bila reprezentacija snova,a bilo je tada jos dobrih reprezentacija,pa treba se zapitati da li bi cak i Italiju tek tako pobedili pre par godina kad su oni imali igrace kao sto su Nesta,Maldini,Inzagi...

Furija

pre 11 godina

Spanija je ubedljivo najbolji tim svih vremena.Zato sto su tim.Sve ove Reprezentecije koje nabrajate su imali barem po jednu veliku zvezdu(Pele,Krojf,Maradona,Zidan,Ronaldo itd).Ova Reprezentacija Spanije nema takvu zvezdu(i na treba im) i svi igraju kao jedan.Zato su najbolji tim.Samo za primer.Tores je mogao kod cetvrtog gola da i sam sutira i postane jedini sa 4 gola i najbolji strelac ali je on nesebicno asistirao Mati.Fudbal ja timska igra.

mungos

pre 11 godina

tesko je odluciti, svi su igrali drugaciji fudbal, u razlicito vreme pa je malo i besmisleno porediti ih. Ako gledamo kako i sta su osvojili, onda je ova ekipa bez premca, jer je uspela da veze 3 velika turnira. Daleko od toga da igraju najlepsi fudbal, ali da im donosi rezultate, tu nema dileme. Fudbal pratim otprilike od 2002 i po meni je rep Brazila sa tog prvenstva najbolja rep koju sam gledao. A istorijski, gledajuci klipove po netu, Brazil iz 1970 je bez premca! Mada, i Juga je imala strasnu repku, ali nazalost rat nije dozvolio da ona pokaze svoj pun potencijal...

drugar

pre 11 godina

zato što sam živeo u španiji sinovac 12 godina znam odnose ljudi fudbaleri i načine na koji se oni ponašaju u barseloni.. znači da ne širim priču ni ti ih ne bi voleo veruj mi!!!!!

aca

pre 11 godina

Nemojmo da preterujemo sa hvalospevima. Jesu ovog trenutka najbolji, ali polako bice i drugih za istoriju. Ne kujmo u zvezde bas svakoga ko napravi nesto. A tu je i antidoping kontrola. POLAKO sada je na redu MISEL Platini mali napoleon.

Stevan

pre 11 godina

Odličan tekst, mada imam jednu ispravku... Stabile i Monti nisu igrali za Urugvaj vec za Argentinu koja je izgubila finale 30. rezultatom 4:2!!! Prve zvezde tog Urugvaja bili su Jose Andrade, Jose Nasazzi i Pedro Cea.

Metuzalem

pre 11 godina

e ljudi da ste gledali urugvaj izmedju dva svetska rata ne bi se sad postavljalo ovo pitanje.
kakav je to fudbal bio... nista bunker, stalno sanse, akcije, golovi...ovo sad je dosadno.

Влада

pre 11 godina

Manda podseti me jel to ono prvenstvo kada su Brazilci dobili Italijana na penale u finalu?
(zli, 2. jul 2012 19:13)

Не то је оно првенство када је Роналдињо лобовао Симена са пола терена,а Роналдо раставио на саставне делове све који су им били на путу укључујући и Немце у финалу.Однос плусева и минуса које си добио говори о томе колико познају фудбал ови што коментаришу.

cinober

pre 11 godina

Smiješni su komentari tipa "Brazil iz šezdesetoj bi poderao ove Špance", "Brazil s Ronaldom, Rivaldom, Kafuom i ovim i onim bi rasturio ovu Španjolsku kao beba zvečku", "Njemačka s Bekenbauerom bi natrpala..."... Siguran sam da bi, kad bi to bilo moguće i kad bi stvarno suprostavili te legendarne momčadi s ovim Španjolcima danas to bila tragično neravnopravna borba u kojoj bi romantičarske ekipe iz prošlih vremena fasovale desetke golova a zabile ukupno možda jedan... Nogomet je evoluirao i premda je izgubio na ljepoti na neusporedivo je višoj razini i to je tako kao i u svim drugim sportovima. Pa danas bilo koji balavac koji trenira plivanje prolazi stotku brže od Vajsmilerovih legendarnih jednu minutu... Kakve bi šanse imao Rod Lejver ili Bjorn Borg protiv Đokovića danas?
Poanta je da nema nikakvog smisla uspoređivati stvarnu snagu momčadi iz različitih razdoblja, pa je s te strane rasprava o najboljoj momčadi ikad potpuno otvorena. I ja cijenim Brazil, Njemačku, Nizozemsku ili Argentinu iz njihovih zlatnih epoha bar kao i ove strahovite nemilosrdne Španjolce danas.

Buchvald

pre 11 godina

Argentina 1991/1993/1994 - superiorna generacija, koju je FIFA sprecila da uzme titulu. 1991. i 1993. su se prosetali kroz Copa America. Brazil je uzeo WC 1994. a ta generacija se poigravala s njima i to bez Maradone. Maradona, Kanidja, Batistuta, Leo Rodrigez, Balbo, Redondo, Chamot itd. Kraljevi fudbala + ubedljivo vizuelno najjaca ekipa: face i socijalno neprilagodjeni tipovi, to je ono sto se trazi.
Slazem se i da su za nas metuzaleme isto bile sjajne generacije Brazila i Francuske 1982/1986, svaka cast majstorima i legendama.

Đorđe

pre 11 godina

Brdo neozbiljnih komentara. Pa da li mislite da bi zaista neka od reprezentacija iz 50-tih imala ikakvu šansu protiv današnje Španije? Shvatite da je fudbal evoluirao, napredovao, da su današnje reprezentacije fizički i taktički puno naprednije. To je i slučaj sa ostalim sportovima. Gde bi bio, recimo, Karl Luis danas. Njegovo vreme sada postižu i prosečni sprinteri.
Jedini realan aspekt sagledavanja ove teme je koliko je jedan tim bio dominantan u odnosu na konkurenciju iz svoje epohe. Sve ove reprezentacije su to bile i jako je teško izvdvojiti jednu. Subjektivno, ja sam najviše voleo Brazil iz '94 sa Romariom i Bebetom i Holandiju sa Van Bastenom i Gulitom, ali nikada neću reći da su to najbolji timovi ikada. Svako može imati svoje lično mišljenje, ali glupo je kada neko sa sigurnošću od 100% tvrdi koja je reprezentacija najbolja svih vremena.
Po rezultatima i dominaciji mislim da se izdvajaju Brazil od 58-70, Nemačka 70-ih sa Bekenbaurom i Španija danas.

grba 59

pre 11 godina

Za mene je najbolji bio Brazil iz 82 ali su ih Zabari dobili sa 3 2 golovima Rosija pa prema tome neka bude Italia iz 82 , Zof, Djentile , Cabrini, Colovati, Tardeli , Sirea, Conti, Marini, Rossi, Antonjoni i Graziani.

petar

pre 11 godina

za lika koji kaže da se argentina iz prve polovice 90-tih poigravala sa brazilom iz istog perioda; ma kakvi, taj brazil je bio prvak svijeta 1994.,mislim to sve govori. a sama argentina je bila odlična ekipa, da im maradonu nisu maknuli sa WC 1994 vjerovatno bi igrali finale sa jakim brazilom.

Petar

pre 11 godina

buchvald, u vezi Argentine...

pogledaj sastave Brazila iz 1991 i 1993 - nema Romarija i Bebeta. Brazil iz 1994 ima Romarija i Bebeta u prvih 11. To je ta ogromna razlika. A i sami prvi sastavi iz 1991 i 1993 nisu jednaki; Brazilu iz 1991/93 fali 50 % igrača iz prve postave 1994. Tako da ne mislim da bi se Argentina poigravala sa Brazilom iz 1994. No chance man. Brazil je 1994 bio najjači na svijetu. Živio.

Cantona

pre 11 godina

Brazil 1970 bez konkurencije. Svima su na tom prvenstvu dali tri i više golova, osim Englezima. A i njih su pobedili i nadigrali ubedljivo.

dax

pre 11 godina

Jesu najbolji ali svih vremena tesko? Iskreno imaju dosta laksu konkurenciju jedino su tu Nemacka i Portugal koji bi mogli nesto protiv njih Francuska ni priblizno jaka kao sa Zidanom,Engleska takodje vrlo slaba Italijani su dobri ali nedovoljno, sve u svemu mislim da se Spanci vise pomocu srece i stigli do finala u finalu su i najbolje odigrali ali nisu bili toliko dominantni kao prethodnih godina.

buchvald

pre 11 godina

za lika koji kaze da nisam u pravu :))))))) za Argentinu 1991/1993

http://www.youtube.com/watch?v=Yr-1xw1IQq4
http://www.youtube.com/watch?v=UkCgtsnBB1U

Branko S.

pre 11 godina

Da je Spanija trenutno najbolja - jeste!Ali staviti je zbog ovih rezultata na prvom mestu svih vremena - ajte molim vas!?Veoma je tesko uporediti sa ove distance,a bogami i degutatno,sa drugim izvrsnim timovima iz proslog veka,prvo zbog toga sto danasnja mladez nije gledala pa recimo tim Brazila 70-tih!Svako vreme nosi svoje breme,danasnja Spanija zaista dominira svidjalo se to nekom ili ne!Ali,Holandija sa Krajfom igrala je fenomenalna i usput se nije domogla nijednog znacajnijeg trofeja!Pa recimo "Zubin" Brazil 90-tih,ili Zinedinova Francuska 2000!!!Meni je ipak najjaca bila Nemacka sa Bekenbauerom i drustvom,jer sam imao priliku da ih gledam, a i zbog cinjenice da su to vreme bile veoma jake i ostale reprezentacije:Holandija,Argentina,Brazil,Italija,DR Nemacka,Spanija Portugalija,Engleska,Kolumbija,pa i bivsa Juga te je svakako trebalo proci golgotu i popesti se na tron!Ova Spanija nema takvih protivnika - nazalost i nemoguce je uporediti sa ostalima jer su toliko superiorni!!!

prelepi djura

pre 11 godina

Vidim da se mnogo spominje Brazil 2002. godine sa prvenstva strave i uzasa u Japanu i Koreji. Samo da podsetim strucnjake da su Brazilu rivali bili Kina,Kostarika,Belgija,Turska 2 puta...a protiv Engleza su dali gol sa 40 metara iz centarsuta...mislim,leprsavost,ali protiv koga? Ne mogu se porediti timovi iz razlicitih era...sta bi danasnja Spanija pocinila nekoj predratnoj Italiji ili tako nesto. Isto tako,nije sve ni u rezultatima i trofejima...cesto su rekordi padali u vodu zbog jednog loseg suta,tako da nema najboljeg svih vremena,vec samo najboljih u nekoj eri. Tako je Spance od ispadanja delio bolji sut Rakitica a sad su kao najbolji svih vremena...to nije fer postavka ako se gleda malo dublje. Jednostavno,treba imati i srece a ne samo biti najbolji.

Petar Pecikoza

pre 11 godina

Ovo su savrseno beskorisna i besmislena poredjenja koja nikome ne trebaju.

Kao sto se ne mogu porediti babe i zabe, isto tako se ne moze porediti Spanija 2012 i Brazil 1970.

Mozete pricati o cinjenicama i konstatovati da je Spanija prva reprezentacija na svetu koja je skupila 3 trofeja za redom, mozete govoriti o najvecem broju golova, najmanje primljenih istih, itd.

Na drugoj strani morate se sloziti da je reci "Spanija je najbolja" isto validno koliko reci "Niko nikada nije bio UMETNIK-VIRTUOZ s loptom poput Pelea".

dzale

pre 11 godina

Ima par ovih sto u komentarima zele da ispadnu prepametni pa kao uporedjuju Madjarsku iz 54 sa Spanijom 2010 pa bilo bi 10-0,poredjenja sa drugim sportovima itd. Dobro bravo, svako ko malo prati fudbal,pogotovu ko je malo stariji i prati dugi niz godina shvata koliko se fudbal promenio, pa cak i u odnosu na '90. Poenta ovog teksta i teme je poredjenje najdominantnijih timova iz svojih vremena,gledano u odnosu na tadasnju konkurenciju. Neko je pomenuo Karl Luisa..pa on je covek u svoje vreme trcao mnogo brze od drugih,bio je ispred svog vremena,zato je on legendaran. Tako je i sa Maradonom,Peleon,Krojfom,Puskasom,Ronaldom...

Svaka cast Spaniji,najrelevantniji faktor je na njihovoj strani-rezultat. Jedini su osvojili tri velika takmicenja u nizu. Sve ostalo je stvar ukusa.
Igraju tako kako igraju,mnogima se to ne dopada,ni meni, ali to im funkcionise i zdravo. Imaju nekoliko vrhunskih igraca,ali nijednog bas genijalca koji ce ostati upamceni kao ovi gore pobrojani. Mozda je to ono sto mnogima smeta ,nema lucidnosti,majstorije pojedinca.. Cavijev pas Albi,prijem,gol..lepo,sta znam..ali meni je recimo vrhunska akcija prvi gol Brazila englezima(dribling,odvlacenje,asistencija,gol)-koga ne mrzi nek pogleda. Stariji su mi pricali da ova igra Spanaca lici na Brazil 82 ,isto su tako davili davili na centru,ali su ipak bili konkretniji u samoj zavrsnici.

dzale

pre 11 godina

Ovi Spanci danas koriste igru tika-taka vise da se odbrane(ne racunajuci ovo finale i suludu Prandelijevu taktiku da im se suprotstave posedom spanci su na poslednja 3 takmicenja svaku knock out utakmicu odigrali 1-0,1-0,0-0pen,1-0...)
Ima jos jedna stvar koja po meni ne ide u prilog velicanju danasnje Spanije.Nemci 74-76 su imali za protivnika strasnu Holandiju,Argentinci krajem '80ih starasnu Nemacku ... U poslednjih 20godina a verovatno i mnogo vise ,Brazil nikad nije bio slab kao ovih 5-6 poslednjih(ja bih voleo da se konacno podignu,narocito zbog SP kod njih), zatim Argentina koja kao da ima neki kompleks pored (slabe odbrane i vec godinama losih trenera),Francuska i Engleska kriticni,Holadnija i Italija blicnu povremeno , i jedino su to koliko toliko konstanti Nemci..
Videcemo,ja bih voleo da Spanci ostanu na ovom nivou jos 3,4 godine(mada deluje da su trenutno u zenitu pre svega zbog Cavija), da Argentinci konacno sazre,kao i Nemci, a i da vidimo jel ce biti nesto od Nejmara.. pa da gledamo jos bolji fudbal.

Pozdrav svima

Posmatrac

pre 11 godina

Da li je realno, odnosno da li je moguce porediti razlicite generacije u sportu. Hm, iskreno, mislim da jeste. Ali treba detaljno analizirati i otkriti, zasto je taj neko u svoje vreme dominirao.

Primer su mi Chicago Bulls-i iz 90ih, da li bi sada imali skor 75-7, i prosetali se sa barem 3 ciscenja do titule? Siguran sam da bi. Svako ko se razume u kosarku, kada vidi one odbrane, one kontakte koji se ne sviraju, fizikaliju, procenat suta MJ-a, i slicno, mora da se odusevi, nestvarni su bili, u odnosu na ove danas sminkere sto samo reklamiraju pepsi i patike.

U fudbalu, pravila se ama bas nisu menjala mnogo od nastanka, ali fizikalija, odnosno predispozicije igraca jesu. Neko kaze, gledaj ronaldinha iz najboljih dana, kakav je jak a opet ne tako krupan, a onda vidi debelog malog maradonu. Ne moze da se poredi. Ali, da li bi maradona danas bio debeo, ili bi imao plocice, pa bi mozda bio jos suroviji igrac. To stoji, ali tika-taka i slicno, to davljenje lopte, to je olicenje NEMOCI protivnika. Ja sam ultra navijac Real Madrida, ali ono sto igra Barca je nestvarno. Nisam fasciniran njihovim dodavanjima koliko pritiskom na zadnju liniju i odbranom, odnosno brzinom kojom oni vrate posed (kao sa italijanima). Neko kaze pobede sa 1-0, pa da, kada se svi zatvore jer ne vredi drugacije, otvoris se i primis 4 (irska, italija). Spanci (barca), to su doktori fudbala. Najbrzi nisu, najsnazniji nisu, ali su doktori. Jedina nada je anti-fudbal, sreca ili mourinho :)) ode 1500, dajte jos :)

Negativni

pre 11 godina

Spanci zaista igraju fenomenalno,imaju izvanrednog trenera,najboljeg golmana na svetu i najbolju sredinu na svetu(Cavi,Iniesta,Alonso,Fabregas),ali bojim se da su daleko od titule najboljeg tima svih vremena.Pogledajte samo kakvu Italiju (Badjo and co.)je Zidanova Francuska dva puta pobedjivala,kakav Brazil su odvalili u finalu 98...mislim da bi oni Spance glatko dobili u bilo kojoj varijanti.Ipak,po mom ukusu je Brazil 2002 i Brazil 1970.To su,po meni,ubedljivo najbolji timovi ikada,i po igri i po majstorima koji su tu igrali.Ko Nemcima da dva a Italijanima cetiri komada i to u finalima SP,to je pravi tim.Ruku na srce,danasnje evropske reprezentacije,osim Spanije i Nemacke (koja ima strasan tim,ali idiotskog trenera)i nije nesto narocito.Na SP redovno prolaze u osminu finala i slabije juznoamericke reprezentacije(Paragvaj,Cile,Urugvaj...)i to cesto u grupama gde su po dva evropska tima.Spanci su Paragvaj izbacili na penale,tako da omalovazavanje juznoamerickog fudbala ne dolazi u obzir.