Ponedeljak, 02.07.2012.

09:14

Francuzi razmatraju pretplatu na PC

Izvor: B92

Francuzi razmatraju pretplatu na PC IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

goga

pre 11 godina

Koji javni servis,pa jel neko pitao narod da li mu je taj servis potreban,nego su se sami proglasil javnim servisom i krenuli u pljačku..O reklamama na jadnom servisu da i ne govorim...

Stranger

pre 11 godina

Godisnja taksa u Francuskoj iznosi 123 eura. Licno ne placam taksu jer imam projektor ali kako dolazi novi zakoni, nece me omanuti naredne godine.
Pozdrav

swedenonline

pre 11 godina

@AleksandarP.S. To sto ti je ispricao prijatelj da si u Australiji obavezan da imas zivotno osiguranje, osiguranje kuce i automobila, bas velika neka muka. U Srbiji ne moras da imas nista od toga. Mislim ni kucu ni kola, pa onda ne moras ni da placas osiguranje. Sloboda i demokratija. Na svu srecu po nas, strasni lopovi/neradnici vladaju celim svetom - osim Srbijom. (Marks, 02. jul 2012 22:46) ... ... ... .... .... Marks, ne moras ukoliko si sam vlasnik, no, dok je banka kreditorni vlasnik perja za kicenje, mora.

Patak Dača

pre 11 godina

Ja sam kolekcionar... Imam 47 raznoraznih PC računara!
Njihove su mogućnosti različite, neki su veoma stari, a nekoliko i nije ispravno...
Koliko komada "pretplate" bih ja trebao da plaćam?

Vladimir

pre 11 godina

Ovo će biti nepopularan komentar, ali mislim da bi svi trebalo da plaćaju TV pretplatu (kroz porez). Plaćamo porez za finansiranje raznih stvari sa kojima nemamo direktnog dodira i koje pojedincima nisu naročito korisne, pa što ne bi plaćali porez i za finansiranje državne televizije? Državna/javna televizija postoji u većini zemalja iz dobrih razloga (na stranu to koliko dobro radi svoj posao), a mora odnekud da se finansira. Ne vidim čemu otpor finansiranju javne televizije, a ok nam je da finansiramo nekakva sportska društva, kulturne manifestacije, opštinske i gradske slave, igrališta, kupališta i sve ostalo što košta, a mnogi od nas nikada ne koriste.

Marks

pre 11 godina

@Aleksandar

P.S. To sto ti je ispricao prijatelj da si u Australiji obavezan da imas zivotno osiguranje, osiguranje kuce i automobila, bas velika neka muka. U Srbiji ne moras da imas nista od toga. Mislim ni kucu ni kola, pa onda ne moras ni da placas osiguranje. Sloboda i demokratija. Na svu srecu po nas, strasni lopovi/neradnici vladaju celim svetom - osim Srbijom.

Master Yoda

pre 11 godina

Zbog ovakvih ministara kulture i zbog ovakvih razmišljanja, većina kultura u Evropi (a i šire) danas i jesu kulture tiranije, kulture prezira prema ljudima i kulture sile.

Srećom, ako nešto mora da se plaća pod pretnjom prinudnog izvršenja, ne mora i da se toleriše u sadržajnom smislu... ovo nije vrhunac, vrhunac će biti kada požele da nas vežu za stolice i ispiraju nam mozgove svojim porukama "mira, ljubavi i kulture".

Srećom, u Francuskoj još uvek imaju toliko u sebi da bi ova pretnja mogla da posluži kao povod za lomaču, pa kad jedno nagrabusi, sledeći idiot će da dobro razmisli pre nego predloži ovakav namet...

Aleksandar

pre 11 godina

@Lala

Zato sto su ljudi jedni plasljivci i uvek spremni na cutnju, sta god da im se nametne. Mnogo stvari sam saznao od prijatelja koji zive po raznim drzavama ove planete i zgorozio sam se na nacin na koji se postupa prema ljudima. Ali, opet svi cute. E pa vala, neka svi cute, kad su debili. Mene ne moze iko uslovljavati necime sto ne koristim, niti sam potpisao ugovor, niti zelim da ga koristim. To sto imam PC, meni sluzi za rad i povremenu zabavu. A nijedna od njih nema dodirne tacke sa TV-om. I cak da ima, placam ono sto gledam. Nacionalnu TV (RTS) zasigurno ne gledam.
A ovaj deo je notorna glupost sto razdvajaju radio i TV. Ako se vec placa nacionalnoj TV/Radio kuci, onda to treba biti jedna cena 10-15 evra, jer je to ista kuca.

P.S. Kad mi je prijatelj ispricao sta ti je sve potrebno da bi samo ziveo u Australiji, zgadio mi se zivot. Tipa, obavezan si da imas zivotno osiguranje, osiguranje kuce i automobila, inace ides u bajbok. Dobije covek na racun cistih 500 dolara, odjednom duguje nekome, a nece da kazu kome. A covek nikome duzan. Strasni lopovi/neradnici vladaju svetom. Sve ih treba ukloniti.

EU Citizen

pre 11 godina

A o čemu bi drugom socijalistički lopovi razmišljali, osim o stalno nekom novom haraču da se napuni rupa bez dna propale "socijalne države", nahrani njihova parazitska glasačka mašinerija, a oni sami zadrže u foteljama?

NikolaTK

pre 11 godina

Od mene RTS nikad dinar nije video, nit ce da vidi. Program je najgori, reklame traju po pola sata, tako da i kad gledam neki film i pocnu reklame, ja zaboravim i sta sam gledao. Hocu, placacu pretplatu, nek bude i 1000 dinara, al reklame necu da vidim. Kad b92 moze da ima bolji program od RTS a uz to finansira se samo od reklama, o cemu da pricam onda ?
PS: RTS imam samo uz pomoc kablovske, tako da kad Tijanic meni plati kablovsku, ja cu njemu pretplatu, jer istocna Srbija je po malo zaostao region u odnosu na druge (nekih 30ak godina) (Tehnologija), sto i nije toliko strasno sobzirom u kakvoj banana drzavi zivimo. E sad sto se plate tice, tu ne mogu da se zalim, tu smo cak i ispred Beograda, jer prosecna plata u nasim rudnicima iznosi oko 70.000 dinara.

Tz

pre 11 godina

Pa neka skrembluju kanal pa da vidimo koliko ce hteti da ga placa?
Ali ono sto zaboravljate, svi Vi koji poredite Nemacku i Francusku sa nama je da tamo sinhronizuju program (mrzim to, ali tako je). Sinhronizacija sigurno mnogo vise kosta od stavljanja cesto netacnog titla, najverovatnije skinutog sa interneta.
I naravno njihovi javni servisi imaju mnogo kvalitetniji program, a nemaju reklame.

Johnny

pre 11 godina

Tijanic ima platu 3 puta vecu nego lekari, a dobija platu iz drzavnog budzeta isto ko lekari. Zatim pare od reklama pa jos TV pretplata i ko zna jos odakle. Jos malo pa ce da naplacuju vremenski koliko dugo gledas RTS. Ja sam od operatera trazio da mi skrebluje sve domace kanale.

javni servis

pre 11 godina

Ne samo da je program ocajan nego je prosto sramota kako to da privatne televizije mogu prenositi vecinu sportskih desavanja a finansiraju se iskljucivo od reklama. Sramota sto ne mozemo gledati na RTS-u nase sportiste ma gde bili. U izuzetnim slucajevima i kada prenose zalosno je slusati neke komentatore. I da, ni ja nemam nista protiv rtv pretplate ali na posebnom racunu, bez reklama kao i kod drugih javnih servisa na zapadu koju placaju gradjani. Pohvale b92 za info i posebno za sportski program.

Igor

pre 11 godina

Mislim da je ovo sasvim ispravno rešenje - javni servis nije pitanje medija preko koga ga konzumiramo, već sadržaja koji nam pruža. Ukoliko se neka država odluči da finansira javni servis kroz plaćanja građana, onda je sasvim ok da svi građani plaćaju cenu tog javnog servisa.
Na isti način podržavam i plaćanje RTS-u. Ono što ne podržavam je očajan kvalitet programa koji nam plasiraju!

Mrdjo

pre 11 godina

To vam je ta prokleta etatisticka EU, izgradjena na osnovama De Golove Francuske! Ispod slema mozga nema, a De Gol je ipak bio i ostao vojnik do smrti! U Americi javni servis ne postoji, kao sto kod njih nikada nije postojao ni nacionalni PTT, nacionalna zeleznica, nacionalna avio-kompanija. Sve je bilo deregulisano od samog pocetka! U Evropi je drzava majka i maceha svima.

aca

pre 11 godina

pa placa se, shto da ne kad imaju da plate. Ja da imam platu ko Nemac placao bi i komshiji i meni i na smartfon i na vesh mashinu i komshinicin vibrator....

dzoni

pre 11 godina

@Dr
nisam ni sumnjao da ce neko da napise da su krivi komunisti :D Ipak je srbija razvijena kapitalisticka zemlja koja sa prezirom gleda na komunisticke zemlje u zapadnoj evropi.Ipak je najbolja zemlja amerika gde 1.7 miliona dece zivi ne svojom voljom na ulici.

harac-malo sutra

pre 11 godina

pazi da to ne prodje ovde. U normalnoj drzavi gde su plate astronomske u odnosu na nase to i nije neka obaveza. Dok se u Srbiji gde se radi za 15000 din ocekuje da platis sve racune struja i voda telefon kablovska intrenet i da jos prezivis do prvog. Ako te jos gazda zahebe za platu ladno mozes da se ubijes. Pp na fiksni 500, na rtv koji ne vredi ni 2 banke 500 fiksna nadoknada na brojilo 250 itd. Samo neke pretplate i a od usluga nula. Ko je lud neka placa ali za "javni servis" tijanica ne pada mi na pamet da dam ni dinar, jet i lokalna televizija je bolja od njih. Struju placam redovno jer mi treba a fiksni jer mi treba za net. I cao...

lala

pre 11 godina

U Nemackoj ovo vec postoji, a pretplata se placa i na smartphone. 17€ na TV i 6€ na komp/radio/smartphone. Od nove godine ce biti 17€ fiksno svima koji imaju makar jedan takav uredjaj (do sada se sabiralo).

Miki BG

pre 11 godina

Bilo bi vrlo zanimljivo da se napiše potpuniji tekst o tv pretplati u Francuskoj, ali i nekim drugim državama. Na primer, kako se u EU reguliše pret'plata na javni servis i kablovsku tv, zatim kako se ubira i koliko iznosi pretplata za javni servis. I to ne samo u evrima, već koliko je to u odnosu na prosečnu platu. U Srbiji je ta oblast piotpuno neregulisana, kao i mknoge druge stvari. Od plaćanja komunalija do utroška struje... Mnogi ne plaćaju,a cene stalno rastu za one savesne koji izmniriju svoje dugove...

Dr

pre 11 godina

Cim komunisti dodjose na vlast u Francuskoj, odma(h) je krenula otimacina. Evropa je jedno veliko leglo (zmijarnik) nakaradne komunistke ideologije, gde se zeli oteti od onih koji stvaraju i dati onima koji NECE da rade. Sto se Srbije tice, tu je bosljevizam i nakaradni komunizam tek poceo da daje plodove. Sledeca faza tog procesa u Srbiji je totalni kolaps drzave, kao i gradjanski rat.

marko

pre 11 godina

Sada kada cuju ovi nasi lopovi eto im odmah nove ideje.
Molim redakciju b92 da u nasem a i njihovom licnom interesu skinu ovu vest sto pre. Samo da ne vidi neko od politicara i njihovih omladinaca pa eto nam novog haraca.

Sasa

pre 11 godina

Ma resite lepo to kao u zemlji srbiji, harac svakom imao ili nemao tv i cao. Jos ako kao ja imate kucu na selu a morate da radite u beogradu gde placate stan kao podstanar, onda lepo placate pretplatu i na selu i u gradu, a s obzirom da ni fiksni telefon ne koristim uopste, znaci ja dajem preko 2 hiljade mesecno na harac na te razne pretplate koje ne koristim niti mi trebaju a da ukinem ne mogu...

Sasa

pre 11 godina

Ma resite lepo to kao u zemlji srbiji, harac svakom imao ili nemao tv i cao. Jos ako kao ja imate kucu na selu a morate da radite u beogradu gde placate stan kao podstanar, onda lepo placate pretplatu i na selu i u gradu, a s obzirom da ni fiksni telefon ne koristim uopste, znaci ja dajem preko 2 hiljade mesecno na harac na te razne pretplate koje ne koristim niti mi trebaju a da ukinem ne mogu...

marko

pre 11 godina

Sada kada cuju ovi nasi lopovi eto im odmah nove ideje.
Molim redakciju b92 da u nasem a i njihovom licnom interesu skinu ovu vest sto pre. Samo da ne vidi neko od politicara i njihovih omladinaca pa eto nam novog haraca.

Dr

pre 11 godina

Cim komunisti dodjose na vlast u Francuskoj, odma(h) je krenula otimacina. Evropa je jedno veliko leglo (zmijarnik) nakaradne komunistke ideologije, gde se zeli oteti od onih koji stvaraju i dati onima koji NECE da rade. Sto se Srbije tice, tu je bosljevizam i nakaradni komunizam tek poceo da daje plodove. Sledeca faza tog procesa u Srbiji je totalni kolaps drzave, kao i gradjanski rat.

aca

pre 11 godina

pa placa se, shto da ne kad imaju da plate. Ja da imam platu ko Nemac placao bi i komshiji i meni i na smartfon i na vesh mashinu i komshinicin vibrator....

Miki BG

pre 11 godina

Bilo bi vrlo zanimljivo da se napiše potpuniji tekst o tv pretplati u Francuskoj, ali i nekim drugim državama. Na primer, kako se u EU reguliše pret'plata na javni servis i kablovsku tv, zatim kako se ubira i koliko iznosi pretplata za javni servis. I to ne samo u evrima, već koliko je to u odnosu na prosečnu platu. U Srbiji je ta oblast piotpuno neregulisana, kao i mknoge druge stvari. Od plaćanja komunalija do utroška struje... Mnogi ne plaćaju,a cene stalno rastu za one savesne koji izmniriju svoje dugove...

Mrdjo

pre 11 godina

To vam je ta prokleta etatisticka EU, izgradjena na osnovama De Golove Francuske! Ispod slema mozga nema, a De Gol je ipak bio i ostao vojnik do smrti! U Americi javni servis ne postoji, kao sto kod njih nikada nije postojao ni nacionalni PTT, nacionalna zeleznica, nacionalna avio-kompanija. Sve je bilo deregulisano od samog pocetka! U Evropi je drzava majka i maceha svima.

Tz

pre 11 godina

Pa neka skrembluju kanal pa da vidimo koliko ce hteti da ga placa?
Ali ono sto zaboravljate, svi Vi koji poredite Nemacku i Francusku sa nama je da tamo sinhronizuju program (mrzim to, ali tako je). Sinhronizacija sigurno mnogo vise kosta od stavljanja cesto netacnog titla, najverovatnije skinutog sa interneta.
I naravno njihovi javni servisi imaju mnogo kvalitetniji program, a nemaju reklame.

dzoni

pre 11 godina

@Dr
nisam ni sumnjao da ce neko da napise da su krivi komunisti :D Ipak je srbija razvijena kapitalisticka zemlja koja sa prezirom gleda na komunisticke zemlje u zapadnoj evropi.Ipak je najbolja zemlja amerika gde 1.7 miliona dece zivi ne svojom voljom na ulici.

harac-malo sutra

pre 11 godina

pazi da to ne prodje ovde. U normalnoj drzavi gde su plate astronomske u odnosu na nase to i nije neka obaveza. Dok se u Srbiji gde se radi za 15000 din ocekuje da platis sve racune struja i voda telefon kablovska intrenet i da jos prezivis do prvog. Ako te jos gazda zahebe za platu ladno mozes da se ubijes. Pp na fiksni 500, na rtv koji ne vredi ni 2 banke 500 fiksna nadoknada na brojilo 250 itd. Samo neke pretplate i a od usluga nula. Ko je lud neka placa ali za "javni servis" tijanica ne pada mi na pamet da dam ni dinar, jet i lokalna televizija je bolja od njih. Struju placam redovno jer mi treba a fiksni jer mi treba za net. I cao...

lala

pre 11 godina

U Nemackoj ovo vec postoji, a pretplata se placa i na smartphone. 17€ na TV i 6€ na komp/radio/smartphone. Od nove godine ce biti 17€ fiksno svima koji imaju makar jedan takav uredjaj (do sada se sabiralo).

javni servis

pre 11 godina

Ne samo da je program ocajan nego je prosto sramota kako to da privatne televizije mogu prenositi vecinu sportskih desavanja a finansiraju se iskljucivo od reklama. Sramota sto ne mozemo gledati na RTS-u nase sportiste ma gde bili. U izuzetnim slucajevima i kada prenose zalosno je slusati neke komentatore. I da, ni ja nemam nista protiv rtv pretplate ali na posebnom racunu, bez reklama kao i kod drugih javnih servisa na zapadu koju placaju gradjani. Pohvale b92 za info i posebno za sportski program.

Johnny

pre 11 godina

Tijanic ima platu 3 puta vecu nego lekari, a dobija platu iz drzavnog budzeta isto ko lekari. Zatim pare od reklama pa jos TV pretplata i ko zna jos odakle. Jos malo pa ce da naplacuju vremenski koliko dugo gledas RTS. Ja sam od operatera trazio da mi skrebluje sve domace kanale.

Aleksandar

pre 11 godina

@Lala

Zato sto su ljudi jedni plasljivci i uvek spremni na cutnju, sta god da im se nametne. Mnogo stvari sam saznao od prijatelja koji zive po raznim drzavama ove planete i zgorozio sam se na nacin na koji se postupa prema ljudima. Ali, opet svi cute. E pa vala, neka svi cute, kad su debili. Mene ne moze iko uslovljavati necime sto ne koristim, niti sam potpisao ugovor, niti zelim da ga koristim. To sto imam PC, meni sluzi za rad i povremenu zabavu. A nijedna od njih nema dodirne tacke sa TV-om. I cak da ima, placam ono sto gledam. Nacionalnu TV (RTS) zasigurno ne gledam.
A ovaj deo je notorna glupost sto razdvajaju radio i TV. Ako se vec placa nacionalnoj TV/Radio kuci, onda to treba biti jedna cena 10-15 evra, jer je to ista kuca.

P.S. Kad mi je prijatelj ispricao sta ti je sve potrebno da bi samo ziveo u Australiji, zgadio mi se zivot. Tipa, obavezan si da imas zivotno osiguranje, osiguranje kuce i automobila, inace ides u bajbok. Dobije covek na racun cistih 500 dolara, odjednom duguje nekome, a nece da kazu kome. A covek nikome duzan. Strasni lopovi/neradnici vladaju svetom. Sve ih treba ukloniti.

NikolaTK

pre 11 godina

Od mene RTS nikad dinar nije video, nit ce da vidi. Program je najgori, reklame traju po pola sata, tako da i kad gledam neki film i pocnu reklame, ja zaboravim i sta sam gledao. Hocu, placacu pretplatu, nek bude i 1000 dinara, al reklame necu da vidim. Kad b92 moze da ima bolji program od RTS a uz to finansira se samo od reklama, o cemu da pricam onda ?
PS: RTS imam samo uz pomoc kablovske, tako da kad Tijanic meni plati kablovsku, ja cu njemu pretplatu, jer istocna Srbija je po malo zaostao region u odnosu na druge (nekih 30ak godina) (Tehnologija), sto i nije toliko strasno sobzirom u kakvoj banana drzavi zivimo. E sad sto se plate tice, tu ne mogu da se zalim, tu smo cak i ispred Beograda, jer prosecna plata u nasim rudnicima iznosi oko 70.000 dinara.

EU Citizen

pre 11 godina

A o čemu bi drugom socijalistički lopovi razmišljali, osim o stalno nekom novom haraču da se napuni rupa bez dna propale "socijalne države", nahrani njihova parazitska glasačka mašinerija, a oni sami zadrže u foteljama?

Master Yoda

pre 11 godina

Zbog ovakvih ministara kulture i zbog ovakvih razmišljanja, većina kultura u Evropi (a i šire) danas i jesu kulture tiranije, kulture prezira prema ljudima i kulture sile.

Srećom, ako nešto mora da se plaća pod pretnjom prinudnog izvršenja, ne mora i da se toleriše u sadržajnom smislu... ovo nije vrhunac, vrhunac će biti kada požele da nas vežu za stolice i ispiraju nam mozgove svojim porukama "mira, ljubavi i kulture".

Srećom, u Francuskoj još uvek imaju toliko u sebi da bi ova pretnja mogla da posluži kao povod za lomaču, pa kad jedno nagrabusi, sledeći idiot će da dobro razmisli pre nego predloži ovakav namet...

Igor

pre 11 godina

Mislim da je ovo sasvim ispravno rešenje - javni servis nije pitanje medija preko koga ga konzumiramo, već sadržaja koji nam pruža. Ukoliko se neka država odluči da finansira javni servis kroz plaćanja građana, onda je sasvim ok da svi građani plaćaju cenu tog javnog servisa.
Na isti način podržavam i plaćanje RTS-u. Ono što ne podržavam je očajan kvalitet programa koji nam plasiraju!

Marks

pre 11 godina

@Aleksandar

P.S. To sto ti je ispricao prijatelj da si u Australiji obavezan da imas zivotno osiguranje, osiguranje kuce i automobila, bas velika neka muka. U Srbiji ne moras da imas nista od toga. Mislim ni kucu ni kola, pa onda ne moras ni da placas osiguranje. Sloboda i demokratija. Na svu srecu po nas, strasni lopovi/neradnici vladaju celim svetom - osim Srbijom.

goga

pre 11 godina

Koji javni servis,pa jel neko pitao narod da li mu je taj servis potreban,nego su se sami proglasil javnim servisom i krenuli u pljačku..O reklamama na jadnom servisu da i ne govorim...

Vladimir

pre 11 godina

Ovo će biti nepopularan komentar, ali mislim da bi svi trebalo da plaćaju TV pretplatu (kroz porez). Plaćamo porez za finansiranje raznih stvari sa kojima nemamo direktnog dodira i koje pojedincima nisu naročito korisne, pa što ne bi plaćali porez i za finansiranje državne televizije? Državna/javna televizija postoji u većini zemalja iz dobrih razloga (na stranu to koliko dobro radi svoj posao), a mora odnekud da se finansira. Ne vidim čemu otpor finansiranju javne televizije, a ok nam je da finansiramo nekakva sportska društva, kulturne manifestacije, opštinske i gradske slave, igrališta, kupališta i sve ostalo što košta, a mnogi od nas nikada ne koriste.

Patak Dača

pre 11 godina

Ja sam kolekcionar... Imam 47 raznoraznih PC računara!
Njihove su mogućnosti različite, neki su veoma stari, a nekoliko i nije ispravno...
Koliko komada "pretplate" bih ja trebao da plaćam?

Stranger

pre 11 godina

Godisnja taksa u Francuskoj iznosi 123 eura. Licno ne placam taksu jer imam projektor ali kako dolazi novi zakoni, nece me omanuti naredne godine.
Pozdrav

swedenonline

pre 11 godina

@AleksandarP.S. To sto ti je ispricao prijatelj da si u Australiji obavezan da imas zivotno osiguranje, osiguranje kuce i automobila, bas velika neka muka. U Srbiji ne moras da imas nista od toga. Mislim ni kucu ni kola, pa onda ne moras ni da placas osiguranje. Sloboda i demokratija. Na svu srecu po nas, strasni lopovi/neradnici vladaju celim svetom - osim Srbijom. (Marks, 02. jul 2012 22:46) ... ... ... .... .... Marks, ne moras ukoliko si sam vlasnik, no, dok je banka kreditorni vlasnik perja za kicenje, mora.

Dr

pre 11 godina

Cim komunisti dodjose na vlast u Francuskoj, odma(h) je krenula otimacina. Evropa je jedno veliko leglo (zmijarnik) nakaradne komunistke ideologije, gde se zeli oteti od onih koji stvaraju i dati onima koji NECE da rade. Sto se Srbije tice, tu je bosljevizam i nakaradni komunizam tek poceo da daje plodove. Sledeca faza tog procesa u Srbiji je totalni kolaps drzave, kao i gradjanski rat.

Igor

pre 11 godina

Mislim da je ovo sasvim ispravno rešenje - javni servis nije pitanje medija preko koga ga konzumiramo, već sadržaja koji nam pruža. Ukoliko se neka država odluči da finansira javni servis kroz plaćanja građana, onda je sasvim ok da svi građani plaćaju cenu tog javnog servisa.
Na isti način podržavam i plaćanje RTS-u. Ono što ne podržavam je očajan kvalitet programa koji nam plasiraju!

lala

pre 11 godina

U Nemackoj ovo vec postoji, a pretplata se placa i na smartphone. 17€ na TV i 6€ na komp/radio/smartphone. Od nove godine ce biti 17€ fiksno svima koji imaju makar jedan takav uredjaj (do sada se sabiralo).

dzoni

pre 11 godina

@Dr
nisam ni sumnjao da ce neko da napise da su krivi komunisti :D Ipak je srbija razvijena kapitalisticka zemlja koja sa prezirom gleda na komunisticke zemlje u zapadnoj evropi.Ipak je najbolja zemlja amerika gde 1.7 miliona dece zivi ne svojom voljom na ulici.

Mrdjo

pre 11 godina

To vam je ta prokleta etatisticka EU, izgradjena na osnovama De Golove Francuske! Ispod slema mozga nema, a De Gol je ipak bio i ostao vojnik do smrti! U Americi javni servis ne postoji, kao sto kod njih nikada nije postojao ni nacionalni PTT, nacionalna zeleznica, nacionalna avio-kompanija. Sve je bilo deregulisano od samog pocetka! U Evropi je drzava majka i maceha svima.

aca

pre 11 godina

pa placa se, shto da ne kad imaju da plate. Ja da imam platu ko Nemac placao bi i komshiji i meni i na smartfon i na vesh mashinu i komshinicin vibrator....

Vladimir

pre 11 godina

Ovo će biti nepopularan komentar, ali mislim da bi svi trebalo da plaćaju TV pretplatu (kroz porez). Plaćamo porez za finansiranje raznih stvari sa kojima nemamo direktnog dodira i koje pojedincima nisu naročito korisne, pa što ne bi plaćali porez i za finansiranje državne televizije? Državna/javna televizija postoji u većini zemalja iz dobrih razloga (na stranu to koliko dobro radi svoj posao), a mora odnekud da se finansira. Ne vidim čemu otpor finansiranju javne televizije, a ok nam je da finansiramo nekakva sportska društva, kulturne manifestacije, opštinske i gradske slave, igrališta, kupališta i sve ostalo što košta, a mnogi od nas nikada ne koriste.

EU Citizen

pre 11 godina

A o čemu bi drugom socijalistički lopovi razmišljali, osim o stalno nekom novom haraču da se napuni rupa bez dna propale "socijalne države", nahrani njihova parazitska glasačka mašinerija, a oni sami zadrže u foteljama?

Aleksandar

pre 11 godina

@Lala

Zato sto su ljudi jedni plasljivci i uvek spremni na cutnju, sta god da im se nametne. Mnogo stvari sam saznao od prijatelja koji zive po raznim drzavama ove planete i zgorozio sam se na nacin na koji se postupa prema ljudima. Ali, opet svi cute. E pa vala, neka svi cute, kad su debili. Mene ne moze iko uslovljavati necime sto ne koristim, niti sam potpisao ugovor, niti zelim da ga koristim. To sto imam PC, meni sluzi za rad i povremenu zabavu. A nijedna od njih nema dodirne tacke sa TV-om. I cak da ima, placam ono sto gledam. Nacionalnu TV (RTS) zasigurno ne gledam.
A ovaj deo je notorna glupost sto razdvajaju radio i TV. Ako se vec placa nacionalnoj TV/Radio kuci, onda to treba biti jedna cena 10-15 evra, jer je to ista kuca.

P.S. Kad mi je prijatelj ispricao sta ti je sve potrebno da bi samo ziveo u Australiji, zgadio mi se zivot. Tipa, obavezan si da imas zivotno osiguranje, osiguranje kuce i automobila, inace ides u bajbok. Dobije covek na racun cistih 500 dolara, odjednom duguje nekome, a nece da kazu kome. A covek nikome duzan. Strasni lopovi/neradnici vladaju svetom. Sve ih treba ukloniti.

Sasa

pre 11 godina

Ma resite lepo to kao u zemlji srbiji, harac svakom imao ili nemao tv i cao. Jos ako kao ja imate kucu na selu a morate da radite u beogradu gde placate stan kao podstanar, onda lepo placate pretplatu i na selu i u gradu, a s obzirom da ni fiksni telefon ne koristim uopste, znaci ja dajem preko 2 hiljade mesecno na harac na te razne pretplate koje ne koristim niti mi trebaju a da ukinem ne mogu...

Miki BG

pre 11 godina

Bilo bi vrlo zanimljivo da se napiše potpuniji tekst o tv pretplati u Francuskoj, ali i nekim drugim državama. Na primer, kako se u EU reguliše pret'plata na javni servis i kablovsku tv, zatim kako se ubira i koliko iznosi pretplata za javni servis. I to ne samo u evrima, već koliko je to u odnosu na prosečnu platu. U Srbiji je ta oblast piotpuno neregulisana, kao i mknoge druge stvari. Od plaćanja komunalija do utroška struje... Mnogi ne plaćaju,a cene stalno rastu za one savesne koji izmniriju svoje dugove...

Master Yoda

pre 11 godina

Zbog ovakvih ministara kulture i zbog ovakvih razmišljanja, većina kultura u Evropi (a i šire) danas i jesu kulture tiranije, kulture prezira prema ljudima i kulture sile.

Srećom, ako nešto mora da se plaća pod pretnjom prinudnog izvršenja, ne mora i da se toleriše u sadržajnom smislu... ovo nije vrhunac, vrhunac će biti kada požele da nas vežu za stolice i ispiraju nam mozgove svojim porukama "mira, ljubavi i kulture".

Srećom, u Francuskoj još uvek imaju toliko u sebi da bi ova pretnja mogla da posluži kao povod za lomaču, pa kad jedno nagrabusi, sledeći idiot će da dobro razmisli pre nego predloži ovakav namet...

marko

pre 11 godina

Sada kada cuju ovi nasi lopovi eto im odmah nove ideje.
Molim redakciju b92 da u nasem a i njihovom licnom interesu skinu ovu vest sto pre. Samo da ne vidi neko od politicara i njihovih omladinaca pa eto nam novog haraca.

harac-malo sutra

pre 11 godina

pazi da to ne prodje ovde. U normalnoj drzavi gde su plate astronomske u odnosu na nase to i nije neka obaveza. Dok se u Srbiji gde se radi za 15000 din ocekuje da platis sve racune struja i voda telefon kablovska intrenet i da jos prezivis do prvog. Ako te jos gazda zahebe za platu ladno mozes da se ubijes. Pp na fiksni 500, na rtv koji ne vredi ni 2 banke 500 fiksna nadoknada na brojilo 250 itd. Samo neke pretplate i a od usluga nula. Ko je lud neka placa ali za "javni servis" tijanica ne pada mi na pamet da dam ni dinar, jet i lokalna televizija je bolja od njih. Struju placam redovno jer mi treba a fiksni jer mi treba za net. I cao...

NikolaTK

pre 11 godina

Od mene RTS nikad dinar nije video, nit ce da vidi. Program je najgori, reklame traju po pola sata, tako da i kad gledam neki film i pocnu reklame, ja zaboravim i sta sam gledao. Hocu, placacu pretplatu, nek bude i 1000 dinara, al reklame necu da vidim. Kad b92 moze da ima bolji program od RTS a uz to finansira se samo od reklama, o cemu da pricam onda ?
PS: RTS imam samo uz pomoc kablovske, tako da kad Tijanic meni plati kablovsku, ja cu njemu pretplatu, jer istocna Srbija je po malo zaostao region u odnosu na druge (nekih 30ak godina) (Tehnologija), sto i nije toliko strasno sobzirom u kakvoj banana drzavi zivimo. E sad sto se plate tice, tu ne mogu da se zalim, tu smo cak i ispred Beograda, jer prosecna plata u nasim rudnicima iznosi oko 70.000 dinara.

Patak Dača

pre 11 godina

Ja sam kolekcionar... Imam 47 raznoraznih PC računara!
Njihove su mogućnosti različite, neki su veoma stari, a nekoliko i nije ispravno...
Koliko komada "pretplate" bih ja trebao da plaćam?

Johnny

pre 11 godina

Tijanic ima platu 3 puta vecu nego lekari, a dobija platu iz drzavnog budzeta isto ko lekari. Zatim pare od reklama pa jos TV pretplata i ko zna jos odakle. Jos malo pa ce da naplacuju vremenski koliko dugo gledas RTS. Ja sam od operatera trazio da mi skrebluje sve domace kanale.

Tz

pre 11 godina

Pa neka skrembluju kanal pa da vidimo koliko ce hteti da ga placa?
Ali ono sto zaboravljate, svi Vi koji poredite Nemacku i Francusku sa nama je da tamo sinhronizuju program (mrzim to, ali tako je). Sinhronizacija sigurno mnogo vise kosta od stavljanja cesto netacnog titla, najverovatnije skinutog sa interneta.
I naravno njihovi javni servisi imaju mnogo kvalitetniji program, a nemaju reklame.

Marks

pre 11 godina

@Aleksandar

P.S. To sto ti je ispricao prijatelj da si u Australiji obavezan da imas zivotno osiguranje, osiguranje kuce i automobila, bas velika neka muka. U Srbiji ne moras da imas nista od toga. Mislim ni kucu ni kola, pa onda ne moras ni da placas osiguranje. Sloboda i demokratija. Na svu srecu po nas, strasni lopovi/neradnici vladaju celim svetom - osim Srbijom.

javni servis

pre 11 godina

Ne samo da je program ocajan nego je prosto sramota kako to da privatne televizije mogu prenositi vecinu sportskih desavanja a finansiraju se iskljucivo od reklama. Sramota sto ne mozemo gledati na RTS-u nase sportiste ma gde bili. U izuzetnim slucajevima i kada prenose zalosno je slusati neke komentatore. I da, ni ja nemam nista protiv rtv pretplate ali na posebnom racunu, bez reklama kao i kod drugih javnih servisa na zapadu koju placaju gradjani. Pohvale b92 za info i posebno za sportski program.

swedenonline

pre 11 godina

@AleksandarP.S. To sto ti je ispricao prijatelj da si u Australiji obavezan da imas zivotno osiguranje, osiguranje kuce i automobila, bas velika neka muka. U Srbiji ne moras da imas nista od toga. Mislim ni kucu ni kola, pa onda ne moras ni da placas osiguranje. Sloboda i demokratija. Na svu srecu po nas, strasni lopovi/neradnici vladaju celim svetom - osim Srbijom. (Marks, 02. jul 2012 22:46) ... ... ... .... .... Marks, ne moras ukoliko si sam vlasnik, no, dok je banka kreditorni vlasnik perja za kicenje, mora.

Stranger

pre 11 godina

Godisnja taksa u Francuskoj iznosi 123 eura. Licno ne placam taksu jer imam projektor ali kako dolazi novi zakoni, nece me omanuti naredne godine.
Pozdrav

goga

pre 11 godina

Koji javni servis,pa jel neko pitao narod da li mu je taj servis potreban,nego su se sami proglasil javnim servisom i krenuli u pljačku..O reklamama na jadnom servisu da i ne govorim...