Petak, 29.06.2012.

22:12

Vranje: Vaspitačica ujela dete

Vaspitačica vranjskog vrtića "Naše dete" Svetlana Vukoslavović ujela je trogodišnju devojčicu J. S. kako bi joj pokazala kako boli kad se deca ujedaju.

Izvor: Veèernje novosti

Vranje: Vaspitaèica ujela dete IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

1959

pre 11 godina

Pridružujem se onim komentarima koji ovu vest karakterišu kao senzacionalističku. Trebalo je proveriti obe strane priče i detaljnije ispitati pozadinu slučaja (ako ga uopšte ima), umesto što se ovakvim napisom vaspitačica koja možda uopšte nije kriva dovodi u situaciju da izgubi posao. A što se tiče današnje dece i njihovog ponašanja, ne bih trošio reči na hiljadu puta prežvakavane argumente i kontraargumente o nesvrsishodnosti mnogih modernih pristupa u vaspitanju. Prema današnjim kriterijumima, pokojni Arkan i Ljuba Zemunac bi bili okakterisani kao hiperkinetična deca, i bili bi angažovani čitavi timovi stručnjaka da im pomognu u procesu inkluzije. Ja bih verovatno bio svrstan u zlostavljače, pošto sam jednom klincu od 7 godina koji je terorisao sve oko sebe (decu i odrasle) uzvratio istom merom. Sedeo sam sa prijateljima na plaži, a mali me je iz čistog mira polio koka-kolom i upropastio mi novine, cigarete i mobilni telefon. Odgovorio sam tako što sam ga polio kiselom vodom, a što je izazvalo njegovu histeričnu dreku, ali je posle toga izbegavao naš sektor plaže. Ivo Andrić je bio u pravu: "Nema veće patnje i bola od onog koji osećaju grubi, bahati i bezobzirni ljudi kada njima neko učini ono što oni stalno rade drugima"

Logic

pre 11 godina

Pojedina deca imaju tendenciju da ujedaju,šutiraju, štipaju, a onda to prihvataju i njihovi mali drugovi.Nije potrebno pokazivati im "kako boli": deca vrlo rano nauče šta je bol, u osnovi takvog ponašanja i jeste želja da se onome drugom nanese bol. Postoji još jedan vid agresivnosti kod dece od 8-12 godina koji nije nimalo naivan i bezopasan - to je davljenje. Ovo se često prikriva igrom, rvanjem, jer su ovakvi nasilnici savršeno svesni svoga ponašanja.Zanemarivanje, prećutkivanje ovakvih pojava je nedopustivo od strane vaspitača,kao god što je nedopustiv stav roditelja "malo je, proći će ga".Svakako da ima mnogo nesporazuma na relaciji roditelj-vaspitač, ali posao je vaspitača da sarađije sa roditeljima u istoj meri u kojoj mu je posao da radi sa decom.Dobro mi je poznato da su ruke vaspitača u mnogome vezane bilo neadekvatnim propisima u oblasti obrazovanja, bilo tradicionalnim stavljanjem vaspitača u neprijateljski tabor koji "moje divno itd. itd. dete ne podnosi itd. itd." Ipak, to je poziv u kome su, pa moraju da se bore za svakog pojedinca i da ubeđuju roditelje da su, ustvari, na istom zadatku. Svakako težak put i često, nažalost,nema uspeha na njemu.

budnadusa

pre 11 godina

Deci je u prirodi, generalizovano, da se izvuku, da iz kompletne priče izuzmu sebe kao potencijalnog uzroka konfliktne situacije, i roditeljime pretstave događaj samo ničim izazvan, te da su oni samo žrtve. Sopstveno dete je jedno u okviru kuće tj. doma a drugačije u okolnostima kolektiva, gde je samo jedno od mnogih, ničim izdvojeno kao posebno ili naj važnije tj. naj vrednije. Socijalizacija je ceo proces koji traje i to je na deci a ne na roditeljima koji im krče put. Ne verujem da je vaspitačica toliko kriva koliko je osuđuju, a takođe ne verujem da je i dete toliko nevino koliko ga prikazuju. Roditelji su bezrezervo poverovali dečijoj priči, vaspitačica će možda ostati bez posla, a dotično dete će još više gristi i maltretirati ostale, jer joj se sve veruje i još više će se uživeti u priču stalne žrtve. A roditelji će podići samoživo, egoistično dete, manipilatora, nesposobnog da vidi i druge ljude oko sebe do njih samih.
PS. i moje dete je grizlo sa 3 godine drugu decu, ali onda sam ja nju ugrizla (ne prejako, ali da zaboli) i završila sa tom fazom. Ne čini drugima ono što ne želiš da tebi rade, to važi i dan danas.
Naravno da volimo svoju decu najviše na svetu, ali pošto smo ODGOVORNI da od njih napravimo čestite ljude, moramo ih kako pohvaliti tako i pokuditi i kazniti, sve po zasluzi.

Dusan

pre 11 godina

Ovo je vidjenje jedne strane. Za ozbiljan novinski tekst trebalo je uloziti malo dodatnog napora i saslusati i drugu stranu, pa onda ostaviti citaocima da "izvagaju" i formiraju misljenje.

budnadusa

pre 11 godina

I dosta mi je ovih silnih roditelja, sa "hiperaktivnom, pretalentovanom. hipersenzibilnom, sposobnom" decom. To se u moje vreme zvalo: nevaspitano, prosečno, samoživo, pokvareno i licemerno, prevrtljivo. Lečite svoju decu dok im još ima leka!

budnadusa

pre 11 godina

Deca su kao voda koja poprimaju oblik posude koju ispunjavaju. Postavite im granice, bez dileme, i oni će ih poštovati. Danas su roditelji zamenili sfere u kojima dete mora imati opciju izbora i onih sfera u kojima nemaju ta prava. Dete ima pravo da izabere boju odeće isl., ali nema pravo da odluče hoće li popiti sirup ili ne. Ako je kući takva zamena teza, onda dete kalkuliše sa vrtićem ili školom, manipuliše sa roditeljima jer vidi da šta god rekli roditelji će im poverovati. I deca mnogo više čuju i vide ne verbalni vid komunikacije nego verbalni, jačina dela i ličnog primera je nemerljiva u odnosu na puko izgovaranje bilo pohvale uz ravnodušan izraz lica ili prekora uz osmeh.

ceca

pre 11 godina

Да мало видимо ста је ту требало урадити! Позвати мајку "агресорке" на разговор, скренути пажњу, уз уваажавање развојних карактеристика трогодишњака. Мајка каже "па она је мала, сигурно су друга деца њу дирала..а када изађе из вртића- васпитачице су глупе, безобразне и мрзе њено дете. Онда је позовете на радионицу са другим родитељима, где их упознајте са термином насиља, вршњашког насиља... на који се препаметна мама ни не појави. Дођу само родитељи изуједане деце! Онда је поново позовете на индивидуални разговор где ће вас у лице извређати и напљувати. Отићи ће код неког локалног политичара да вас нагрди, и вас и вртић и директора. Када се први пут(недај Боже) деси да њено дете запне и падне завршићете у вестим Б92 јер "ништа не радите, не знате и јер сте сигурно болесни". Ако се обратите интерресорној комисији и тражите учешће других стручњака у решавању проблема изуједане деце, добићете море података о педагошком профилу детета који вам неће помоћи да дете преведете на следећи ниво у решавању личне фрустрације. То под условом да "оп****" мама пристане на комисију. А може и да неће!!!
Драге мајке прочитајте Ану Фројд. Презаштићено и незаштићено дете имају исти осећај беспомоћи! Немају никога ко може да их заштити од великог света. Једнако ми је жао и једних и других.

ilija

pre 11 godina

Vaspitačica" da bude srećna što nije moje dete bilo kod nje, jer bih joj pokazao kako boli ujed!!!
(Dalibor, 29. jun 2012 22:22)

Analogno tvojoj logici i tebe bi trebalo prvo da propuste kroz sake (da ne kazem zube) roditelji cija su deca izujedana od tvog deteta, jel tako?

ns

pre 11 godina

Moj sin je lupio šamar sestri od tetke kada su oboje imali po 3godine ,zato što je sve u okolini grizla.Sam je rešio problem,dosadilo mu da trpi nasilje.Zašto se deca grizu u tim godinama ?Zašto roditelji ne shvate da je i to vid nasilja u začetku!?
p.s.-rođaka se smejala ,bilo joj simpatično što se devojčica od 3g.grize,kao biće borbena u životu ,umeće da se odbrani,ali kada je moj sin na ugriz odgovorio šamarom,oooooo pa to je strašno da dečak tuče devojčicu!

Goran

pre 11 godina

Pa sta je trebalo, da pusti malu divljakušu da ujeda ostalu djecu, pa i moje dijete medju njima.... ma daj, iz price se vidi da je mama željna senzacije, pa je shvatila da je moze dobiti preko svog djeteta!

boban_bg

pre 11 godina

Citam komentare, gledam ove pluseve i ne verujem...zakljucak je da ih je 90% ostavila ta vaspitacica sa uzom rodbinom. Koje dete od 3 godine zasluzuje da ga grize odrasla osoba, koliko god nemirno bilo, i koja je ta zena koja je prihvatila da radi sa decom i da ih vaspitava zubima???

nikola

pre 11 godina

Da, vidim koliko nista ne fali Srbiji. Nasilje na sve strane, huligancici itd. Muka mi je kada cujem "nas su bili i sta nam fali".. Sta fali? Gomila nasilnika koji maltretiraju zene, decu, komsije itd! Da li toga ima recimo u Austriji, Norveskoj itd gde su prava deteta zagarantovana? Ne bih rekao.

vaspitacica rullz

pre 11 godina

koliko ja vidim, vaspitacica je sve radila iz dobre namere. Mozda ujedanje i nije najatraktivnija pedagoska mera, ali alternativa bi bila da zazmuri i zanemari hiperaktivno ponasanje devojcice. Vaspitacica je svakako morala da zastiti ostalu decu od malog napasnika sa zubicima :)

SULEJMAN VELIČANSTVENI

pre 11 godina

A zamislite da ste roditelj cije je dete neko drugo dete izujedalo u obdaništu.
Što se mene tiče, vaspitačica je ovde u pravu.

vrtic

pre 11 godina

radim u vrtici i ovakve stvari se desavaju svakodnevno. kad dodje roditelj po dete koje je ugrizeno treba mu objasniti zasto a sakriti identitet deteta koje ga je ugrizlo,ja treba svaki dan da crvenim pred nekim roditeljem zbog tudjeg deteta,da je moje znala bih šta bi.

hmh

pre 11 godina

To sto roditelji moraju da ostvljaju decu po vrticima ne daje zapravo vaspitacicama da primenjuju koje kakve vaspitne metode,strasno!Deca danas jesu bezobrazna to stoji,ali postoje neki drugi nacini!

Tata

pre 11 godina

Odgovorno tvrdim da su roditelji krivi, moja devojcica od 3 godine tacno zna sta se sme, a sta nesme, naravno od kada je prohodala naucila je NO NO i po guzi, malo suza i gotovo. Moraju da se postave granice izmedju nestasluka i bezobrazluka, iako smo razvedeni, to moze da funkcionise, ako su roditelji normalni, postave prioritete i naravno vaspitanje dece stave na prvo mesto. Sa druge strane, sestra koja je u skladnom braku ima devojcice 2-4 godine i vaspitaju decu bez NO NO i po guzi vec razgovorom, mislim da ne moram govoriti kakav haos vlada u domacinstvu i koliko su bezobrazne, tuku se, stalno placu ako nesto ne moze itd. iako je sestra sa njima 24 sata, dok smo i bivsa i ja zaposleni i mala ide u zabaviste i jedva stignemo da se uklopimo u sve to... Sestrin odgovor je na to, joj bato ala ti imas srece sa svojim detetom vidi kako je mirna i dobra, to se tako rodi... msm seko jes kako da no:))

Mario Bros

pre 11 godina

Sablaznut sam komentarima koji kao po komandi brane uciteljicu. Nije ovo sudnica. A za ujed malog deteta i ostale oblike zlostavljanja ce biti potrebno mnogo vise dosetljivosti pred pravosudnim organima.

cybeer86

pre 11 godina

Jbt, pa moji su trebali da spale osnovnu skolu u koju sam isao jer sam fasovao ZASLUZENE batine od uciteljice na ekskurziji... Keva joj se jos i zahvalila sto nije morala ona da "prlja ruke". x)

boka036

pre 11 godina

Mislim da je problem u tome sto danasnja deca i neznaju da se igraju.Detinjstvo im prolazi pored kompjutera,telefona a ne daj Boze da ih stave u pesak da se ne uprljaju.Gledaju retardirane crtace i slusaju jos retardiraniju muziku.Pa meni su kolena bila uvek izubijana!Danas deca imaju sve i pobesnela su od ciste OBESTI!

nesh_bros

pre 11 godina

Drago mi je sto vecina ljudi misli kao i ja. Nove tj "savremene" mame i tate ne daju da im se pipne njihovo detene. Sto ono udara i ujeda ma nema to veze.. e bas me zanima da li bi se Olivera javila Novostima da kaze, u vrticu moje dete ujeda neka Sanja ! Vaspitaj dete.. ti isti roditelji ce da dolaze u OS da pitaju kako MOM detetu da das 1 !? U srednjoj ce da dolaze da pitaju kako MOM detetu 1 iz vladanja !? Olivera.. ti si problem, a ne tvoje dete, a kamoli teta Goca !!

Danijel

pre 11 godina

I sam sam vaspitac. Postoji milion drugih nacina da se dete koje grize drugu decu dovede u neagresivno stanje, pre svega davanje zaduzenja tom detetu, pa onda sve tako po redu, ne mogu sve da nabrojim. Bilo kakva fizicka kazna vaspitaca nad detetom je katastrofalno pogresna. Problem je sto se skola zavrsava na prepisivanje.

mira

pre 11 godina

valjda će sad neko shvatiti da deci ne treba sve dopustati,a vi drage gospodje mame dosta više sa takmicenjem čije će dete lepše izgledati i ko će imati veću tortu za rodjendan u tim vrtićima... deca ne služe za takmičenje!!!!!!!!!!!

Tolerancija

pre 11 godina

Au koliko umnobolnih komentara koji stite zlostavljace a ne zrtvu! Pa sta ako dete ima tri godine i ujeda decu to je oblik autizma koji se leci kod decjeg psihologa, a ne ovako brutalno,sta ako je ta vaspitacica tim ujedom detetu prenela u krvotok preko pljuvacke neku svoju bolestinu koju krije! koja ce kasnijim detetovim odrastanjem izazivati neke simptome bolesti u organizmu, kao sto je onaj nastavnik u osnovnoj skoli zarazio decu tuberkolozom a jos ima i sidu! a ranije ona vaspitacica koja je skinula dete golo pred svima pa sada ima psihicki poremecaj! Svako ima da se izbori za svoja ljudska prava koja mu ne smeju biti uskracena pa i da ima 1 god starosti.Vidi se, da su ovde pojedinci samci da ni nemaju decu a kamoli zenu ili devojku pa su tako surovi,hladnokrvni,ljubomorni prema tudjoj deci te ih stalno osudjuju i koga uopste briga da li su vas vasi vaspitaci u komunizmu pre 50 god cuskali...da je vase dete u pitanju onda bi ste lomili kosti u slucaju ako vam uskrate i vakcinu koja se u danasnjem vremenu dobija tesko ili mitom u zdravstvu ako se ovako javno ne sazna na medijima i ne reaguje odmah,stidite se i sram vas bilo...

Vidovita Milka

pre 11 godina

Majci bi bilo bolje da poseti psihijatra, dok jos nije kasno i za nju i za jadno dete. Nije problem u vaspitačicama, nego u frustriranoj materi koja očito ne pøeza ní pred čime. Deca moraju imati granice. Kad sutra malá počne šamarati sve oko sebe, hoće li se i onda javiti u novine i ko će Joj biti kriv?

vlajko

pre 11 godina

Moje dete je jedva dočekalo da krene u obdanište. Posle prvog dana je bilo presrećno. Drugog dana je donela kući tragove dubokog ujeda na ruci(sigurno nije vaspitačica), trećeg dana je dobila još jedan ujed i rekla nam da više neće da ide tamo jer je bata Kosta mnogo bezobrazan. Kada smo pričali s vaspitačicom rekla je da zna da je bata Kosta takav i da ujeda svu decu, još nam se požalila kako naša ćerka nju zove baba (žena ima unuke) a mlađu vaspitačicu zove seka. Posle par neuspelih pokušaja smo prestali da vodimo dete u obdanište, plaćamo uslugu da ne bi izgubili mesto a čekamo da im promene odeljenja i vaspitačice pa da pokušamo ponovo. Ne vredi da se žalimo jer bi smo zvučali kao oni što preuveličavaju stvari.
Ne znam koja je vaspitačica bolja ona iz Vranja ili ova što ne čini baš ništa.

Jole

pre 11 godina

@Ivona
Da roditelji vaspitaju trogodisnje dete i nauce ga sta sve ne sme da radi da ga "postena teta koja radi svoj posao" ne bi izujedala?

zvezdan

pre 11 godina

Pa sta mati je znala da njeno dete maltretira ostalu decu pa se sad pravi luda kod pameti . To je trebala ona da uradi pa posto nije sposobna da vaspitava svoje dete bolje na vreme spreciti nego posle da bude izvinite jako mi je zao .. Sigurno nikada nije cula da je svojevremeno jedno dete maltretiralo druge tako sto ih je bolo sestarom posto je vec stasalo za skolu ....Kamo srece da se vrate vaspitne metode od pre 40 godina ....

djole

pre 11 godina

Fuj to! :-) Salu na stranu. Nas je kao decu vaspitacica vukla za zulufe i mucila da jedemo kompot iako smo bacali peglu od istog pa nam nista ne fali... Roditelji se nisu bunili kad smo bili ko azdaje... Danasnji roditelji su malo previse opsednuti svojom decom. Ili mi se cini... Bar sam ja tako video

ljubicica

pre 11 godina

dobro, sve i da se tako desilo, postavljaju se bitna pitanja, kakvo je to dete, da li je agresivno, nevaspitano?Kakav radnik je vaspitacica, da li se incidenti tog tipa ili drugacijeg desavaju ili ne?

bezimeni

pre 11 godina

Podrška vaspitačici. Male zloće se rađaju od velikih zloća. Genetika je čudo. To što je devojčica grizla svu ostalu decu nema veze. Tako je to kada sirotinja dobije demokratiju pre nego što ju je zaslužila. Cenu plaćamo i plaćaćemo još dugo.

Nena

pre 11 godina

Gospodo novinari oslobodite narod malo od ovako bombasticnih naslova,necu ovde da izigravam sudiju jer istina je kao i uvek negde na sredini.Ja cu samo da iznesem svoj slucaj i kada bi svi krenuli od sebe ne bi do ovakvih stvari ni moralo da dolazi. Moj sin je imao upravo ovaj problem, strahovito je grizao decu, imao je divne vaspitacice i u principu nije bio lose dete nikakvih drugih ispada nije imao, ali u nekom njemu svojstvenom trenutku malo,malo pa neko neduzno dete strada.Uzasno sam se osecala i posle svih danasnjih pedagoskih nacina koja nisu dali nikakav rezultat, poslusala savet moje bake i tako sam ga jednog dana ugrizla da nikada posle toga nikoga nije ugrizao. Danas je odrastao mladic prihvacen u drustvu i bez ikakvog problema. Kazem nisam sudija, ali iskreni savet majci neka se pozabavi svojim detetom sad dok je malo kad odraste, a ne ispravi gresku setice se ove vaspitacice koju sada napad ali ce joj biti kasno!!!

lena

pre 11 godina

Svaka prica ima dve strane,pa tako i ova. Cinjenica je da su nam sve skolske i predskolske ustanove u katastrofalnom stanju,ali isto tako je i cinjenica da imamo gomilu retardiranih roditelja koji ne vaspitaju svoju decu. Kad ovo dvoje saberes dobies katastrofu od drustva i okoline u kojoj zivimo. Da nije kako jeste postojal bi nadlezni organi da rese slucaj,ali tu dolazi do katastrofe jos vecih razmera. Sve u svemu kuku nama!!!

Pancevac

pre 11 godina

hahahhaha..sa duznim postovanjem,ovo je smesno. Mislim,detetu od 3 godine,samo roditelji i veruju. Primer,kad su moja braca od ujaka bili mali(jedan 5,drugi 4 god.),rekli su ujaku da sam ih drzao naglavacke sa terase i udarao..a ja im samo zapretio time,jer su i dan danas,jako nevaspitana deca..nisam pricao dugo sa ujakom iz tog razloga,a deca u danasnje vreme blago receno,kao pustena sa lanca

Roditelj

pre 11 godina

Alal joj vera! Mislim vaspitacici.
Kod nas u vrticu ima jedna devojcica koja stalno ujeda VRLO BOLNO I DUBOKO svu decu. Roditelji te dece se zale, direktorka vrtica zvala njene roditelje da ih upozori. Epilog: oni tuze vrtic. Sreca da nije stigla da ujede moje dete! Kod mene ne bi prosla olako.
Apsolutno se zalazem za zastitu decjih prava, ali malim bezobraznim tiranima se MORA stati na put. Tu ne pomazu razgovori sa psiholozima. Mora da shvati sta drugome radi, pa ce valjda da prestane. Ova jadna vaspitacica ce verovatno da izgubi posao. Ali to sto je uradila je jedino ispravno.

Nastavnik

pre 11 godina

Ja i dalje tvrdim da se sprema privatizacija, i da je to razlog sto se prosveta i slicni provlace po novinama. Roditelji spremajte pare.

joy

pre 11 godina

Slucaj ne zelim da komentarisem.
Hocu da kazem samo ovo: da su roditelji dali sebi za pravo svasta. Da se muse zbog neopranih ruku od flomastera (a svi znamo da se tesko peru), zbog peska u patofnama (a boravak napolju je obavezan) i sl... A onda dodju ti isti i pitaju da li radimo subotom,jer ni vikend ne zele da posvete svom detetu. Ostave ih u 6h,uzmu u 16h, ni ne poznaju svoje dete,a zakon poznaju,pa isteruju pravdu. Smuci mi se kad vidim kakvi ljudi kako cuvaju kakvu decu.

milesssa

pre 11 godina

Ovo postaje teror nevaspitane dece i jos nevaspitanijih majki, volim decu, ali vise ne mozete nigde da nadjete mira od te raspustene decurlije, mogu da vriste u nedogled u gradskom prevozu, radnjama, na ulici, da vas sutiraju, udaraju, grizu, pljuju...... niko ne reaguje. Nedo bog da nesto prigovorite, e tek onda nadrljate od tih istih majki koje to sve vreme nemo posmatraju, dobijete pregrst najruznijih prideva i uvreda, da mrzite decu i da idete u sumu da zivite jer vi niste za civilizacju. Ja se naj iskrenije izvinjavam, ali takvo ponasanje dece nepostoji u civilizovanoj Evropu. Sa takvim detetom vi idete kod strucne sluzbe, pa to dete ako mora dobije i terapiju, a u najgorem slucaju oduzimaju ih od neartikulisanih roditelja.

neriljano

pre 11 godina

ova je trebalo da vaspita dete, da kad mu kazes da nesto nije lepo, to prestane da radi. imam osmogodisnje +trogodisnje iskustvo. roditelji su krivi. deca su nam iz prve ruke prepricavala dogadjaje, i koliko se secam vaspitacice ni jednom nisu bile krive. razmazena deca! ako ne znate sami, prepustite vaspitacima.

Novinarstvo na dnu

pre 11 godina

Da li u Srbiji postoji bar minimum novinarske etike ili se bez ikakvih posledica? Zaštita privatnosti, šta je to? Pa ovde na Zapadu, sem kad je u pitanju krivično delo "veeelikih" razmera za ovakve stvari se često ne stavljaju ni inicijali, već izmišljena imena, a za neka dela u pravnoj proceduri, ukoliko treba javnost da se obavesti da se nešto desilo samo se daju inicijali ljudi, bez davanja detalja, koji bi razotkrili njihov identitet.

realni

pre 11 godina

oce majka da spakuje tuzbu ustanovi...pa tako da zaradi pare!
mene je svojevremeno ucitelj tukao kao vola u kupus,pa nisam ni suzu pustio...

Ivan

pre 11 godina

Kakva je to vest? Hocete li mozda da objavljujete i vest ako slucajno neka vaspitacica pogleda dete popreko po tumacenju roditelja? Prvo, sa velikom rezervom bh prihvatio tu izjavu roditelja jer su sada nekima data takva prava da se za svaku sitnicu direktno obracaju medijima, cak preskacu vaspitace, pedagoge, psihologe, direktore, vec odmah zele da se oglase u novinama ili na TV-u. Nedavno mi je jedan komsija rekao da planira da prijavi Skolskoj upravi uciteljicu jer mu navodno "kinji" dete. Ni manje ni vise, nego pravo u Upravu. A moja porodica i ja dobro znamo koliko je to dete agresivno, nevaspitano i zapusteno. I naravno, uvek su krivi drugi za nase vaspitne propuste.

srbin

pre 11 godina

garant nema krivice vaspitaca ubedjen sam u to.! a vise ove mame i tate sto se ovako primaju i veruju deci od 3 god. ma daj ubise me ti poneki neuki roditelji.

Dalibor

pre 11 godina

Roditelji da presaviju tabak i ujedu "vaspitačicu" za "džep", iz milošte!!! "Vaspitačica" da bude srećna što nije moje dete bilo kod nje, jer bih joj pokazao kako boli ujed!!!

Ivan

pre 11 godina

Kakva je to vest? Hocete li mozda da objavljujete i vest ako slucajno neka vaspitacica pogleda dete popreko po tumacenju roditelja? Prvo, sa velikom rezervom bh prihvatio tu izjavu roditelja jer su sada nekima data takva prava da se za svaku sitnicu direktno obracaju medijima, cak preskacu vaspitace, pedagoge, psihologe, direktore, vec odmah zele da se oglase u novinama ili na TV-u. Nedavno mi je jedan komsija rekao da planira da prijavi Skolskoj upravi uciteljicu jer mu navodno "kinji" dete. Ni manje ni vise, nego pravo u Upravu. A moja porodica i ja dobro znamo koliko je to dete agresivno, nevaspitano i zapusteno. I naravno, uvek su krivi drugi za nase vaspitne propuste.

Nena

pre 11 godina

Gospodo novinari oslobodite narod malo od ovako bombasticnih naslova,necu ovde da izigravam sudiju jer istina je kao i uvek negde na sredini.Ja cu samo da iznesem svoj slucaj i kada bi svi krenuli od sebe ne bi do ovakvih stvari ni moralo da dolazi. Moj sin je imao upravo ovaj problem, strahovito je grizao decu, imao je divne vaspitacice i u principu nije bio lose dete nikakvih drugih ispada nije imao, ali u nekom njemu svojstvenom trenutku malo,malo pa neko neduzno dete strada.Uzasno sam se osecala i posle svih danasnjih pedagoskih nacina koja nisu dali nikakav rezultat, poslusala savet moje bake i tako sam ga jednog dana ugrizla da nikada posle toga nikoga nije ugrizao. Danas je odrastao mladic prihvacen u drustvu i bez ikakvog problema. Kazem nisam sudija, ali iskreni savet majci neka se pozabavi svojim detetom sad dok je malo kad odraste, a ne ispravi gresku setice se ove vaspitacice koju sada napad ali ce joj biti kasno!!!

joy

pre 11 godina

Slucaj ne zelim da komentarisem.
Hocu da kazem samo ovo: da su roditelji dali sebi za pravo svasta. Da se muse zbog neopranih ruku od flomastera (a svi znamo da se tesko peru), zbog peska u patofnama (a boravak napolju je obavezan) i sl... A onda dodju ti isti i pitaju da li radimo subotom,jer ni vikend ne zele da posvete svom detetu. Ostave ih u 6h,uzmu u 16h, ni ne poznaju svoje dete,a zakon poznaju,pa isteruju pravdu. Smuci mi se kad vidim kakvi ljudi kako cuvaju kakvu decu.

realni

pre 11 godina

oce majka da spakuje tuzbu ustanovi...pa tako da zaradi pare!
mene je svojevremeno ucitelj tukao kao vola u kupus,pa nisam ni suzu pustio...

Roditelj

pre 11 godina

Alal joj vera! Mislim vaspitacici.
Kod nas u vrticu ima jedna devojcica koja stalno ujeda VRLO BOLNO I DUBOKO svu decu. Roditelji te dece se zale, direktorka vrtica zvala njene roditelje da ih upozori. Epilog: oni tuze vrtic. Sreca da nije stigla da ujede moje dete! Kod mene ne bi prosla olako.
Apsolutno se zalazem za zastitu decjih prava, ali malim bezobraznim tiranima se MORA stati na put. Tu ne pomazu razgovori sa psiholozima. Mora da shvati sta drugome radi, pa ce valjda da prestane. Ova jadna vaspitacica ce verovatno da izgubi posao. Ali to sto je uradila je jedino ispravno.

Pancevac

pre 11 godina

hahahhaha..sa duznim postovanjem,ovo je smesno. Mislim,detetu od 3 godine,samo roditelji i veruju. Primer,kad su moja braca od ujaka bili mali(jedan 5,drugi 4 god.),rekli su ujaku da sam ih drzao naglavacke sa terase i udarao..a ja im samo zapretio time,jer su i dan danas,jako nevaspitana deca..nisam pricao dugo sa ujakom iz tog razloga,a deca u danasnje vreme blago receno,kao pustena sa lanca

Novinarstvo na dnu

pre 11 godina

Da li u Srbiji postoji bar minimum novinarske etike ili se bez ikakvih posledica? Zaštita privatnosti, šta je to? Pa ovde na Zapadu, sem kad je u pitanju krivično delo "veeelikih" razmera za ovakve stvari se često ne stavljaju ni inicijali, već izmišljena imena, a za neka dela u pravnoj proceduri, ukoliko treba javnost da se obavesti da se nešto desilo samo se daju inicijali ljudi, bez davanja detalja, koji bi razotkrili njihov identitet.

djole

pre 11 godina

Fuj to! :-) Salu na stranu. Nas je kao decu vaspitacica vukla za zulufe i mucila da jedemo kompot iako smo bacali peglu od istog pa nam nista ne fali... Roditelji se nisu bunili kad smo bili ko azdaje... Danasnji roditelji su malo previse opsednuti svojom decom. Ili mi se cini... Bar sam ja tako video

bezimeni

pre 11 godina

Podrška vaspitačici. Male zloće se rađaju od velikih zloća. Genetika je čudo. To što je devojčica grizla svu ostalu decu nema veze. Tako je to kada sirotinja dobije demokratiju pre nego što ju je zaslužila. Cenu plaćamo i plaćaćemo još dugo.

srbin

pre 11 godina

garant nema krivice vaspitaca ubedjen sam u to.! a vise ove mame i tate sto se ovako primaju i veruju deci od 3 god. ma daj ubise me ti poneki neuki roditelji.

milesssa

pre 11 godina

Ovo postaje teror nevaspitane dece i jos nevaspitanijih majki, volim decu, ali vise ne mozete nigde da nadjete mira od te raspustene decurlije, mogu da vriste u nedogled u gradskom prevozu, radnjama, na ulici, da vas sutiraju, udaraju, grizu, pljuju...... niko ne reaguje. Nedo bog da nesto prigovorite, e tek onda nadrljate od tih istih majki koje to sve vreme nemo posmatraju, dobijete pregrst najruznijih prideva i uvreda, da mrzite decu i da idete u sumu da zivite jer vi niste za civilizacju. Ja se naj iskrenije izvinjavam, ali takvo ponasanje dece nepostoji u civilizovanoj Evropu. Sa takvim detetom vi idete kod strucne sluzbe, pa to dete ako mora dobije i terapiju, a u najgorem slucaju oduzimaju ih od neartikulisanih roditelja.

neriljano

pre 11 godina

ova je trebalo da vaspita dete, da kad mu kazes da nesto nije lepo, to prestane da radi. imam osmogodisnje +trogodisnje iskustvo. roditelji su krivi. deca su nam iz prve ruke prepricavala dogadjaje, i koliko se secam vaspitacice ni jednom nisu bile krive. razmazena deca! ako ne znate sami, prepustite vaspitacima.

lena

pre 11 godina

Svaka prica ima dve strane,pa tako i ova. Cinjenica je da su nam sve skolske i predskolske ustanove u katastrofalnom stanju,ali isto tako je i cinjenica da imamo gomilu retardiranih roditelja koji ne vaspitaju svoju decu. Kad ovo dvoje saberes dobies katastrofu od drustva i okoline u kojoj zivimo. Da nije kako jeste postojal bi nadlezni organi da rese slucaj,ali tu dolazi do katastrofe jos vecih razmera. Sve u svemu kuku nama!!!

ljubicica

pre 11 godina

dobro, sve i da se tako desilo, postavljaju se bitna pitanja, kakvo je to dete, da li je agresivno, nevaspitano?Kakav radnik je vaspitacica, da li se incidenti tog tipa ili drugacijeg desavaju ili ne?

Nastavnik

pre 11 godina

Ja i dalje tvrdim da se sprema privatizacija, i da je to razlog sto se prosveta i slicni provlace po novinama. Roditelji spremajte pare.

vaspitacica rullz

pre 11 godina

koliko ja vidim, vaspitacica je sve radila iz dobre namere. Mozda ujedanje i nije najatraktivnija pedagoska mera, ali alternativa bi bila da zazmuri i zanemari hiperaktivno ponasanje devojcice. Vaspitacica je svakako morala da zastiti ostalu decu od malog napasnika sa zubicima :)

Tata

pre 11 godina

Odgovorno tvrdim da su roditelji krivi, moja devojcica od 3 godine tacno zna sta se sme, a sta nesme, naravno od kada je prohodala naucila je NO NO i po guzi, malo suza i gotovo. Moraju da se postave granice izmedju nestasluka i bezobrazluka, iako smo razvedeni, to moze da funkcionise, ako su roditelji normalni, postave prioritete i naravno vaspitanje dece stave na prvo mesto. Sa druge strane, sestra koja je u skladnom braku ima devojcice 2-4 godine i vaspitaju decu bez NO NO i po guzi vec razgovorom, mislim da ne moram govoriti kakav haos vlada u domacinstvu i koliko su bezobrazne, tuku se, stalno placu ako nesto ne moze itd. iako je sestra sa njima 24 sata, dok smo i bivsa i ja zaposleni i mala ide u zabaviste i jedva stignemo da se uklopimo u sve to... Sestrin odgovor je na to, joj bato ala ti imas srece sa svojim detetom vidi kako je mirna i dobra, to se tako rodi... msm seko jes kako da no:))

vrtic

pre 11 godina

radim u vrtici i ovakve stvari se desavaju svakodnevno. kad dodje roditelj po dete koje je ugrizeno treba mu objasniti zasto a sakriti identitet deteta koje ga je ugrizlo,ja treba svaki dan da crvenim pred nekim roditeljem zbog tudjeg deteta,da je moje znala bih šta bi.

Goran

pre 11 godina

Pa sta je trebalo, da pusti malu divljakušu da ujeda ostalu djecu, pa i moje dijete medju njima.... ma daj, iz price se vidi da je mama željna senzacije, pa je shvatila da je moze dobiti preko svog djeteta!

cybeer86

pre 11 godina

Jbt, pa moji su trebali da spale osnovnu skolu u koju sam isao jer sam fasovao ZASLUZENE batine od uciteljice na ekskurziji... Keva joj se jos i zahvalila sto nije morala ona da "prlja ruke". x)

SULEJMAN VELIČANSTVENI

pre 11 godina

A zamislite da ste roditelj cije je dete neko drugo dete izujedalo u obdaništu.
Što se mene tiče, vaspitačica je ovde u pravu.

nesh_bros

pre 11 godina

Drago mi je sto vecina ljudi misli kao i ja. Nove tj "savremene" mame i tate ne daju da im se pipne njihovo detene. Sto ono udara i ujeda ma nema to veze.. e bas me zanima da li bi se Olivera javila Novostima da kaze, u vrticu moje dete ujeda neka Sanja ! Vaspitaj dete.. ti isti roditelji ce da dolaze u OS da pitaju kako MOM detetu da das 1 !? U srednjoj ce da dolaze da pitaju kako MOM detetu 1 iz vladanja !? Olivera.. ti si problem, a ne tvoje dete, a kamoli teta Goca !!

ns

pre 11 godina

Moj sin je lupio šamar sestri od tetke kada su oboje imali po 3godine ,zato što je sve u okolini grizla.Sam je rešio problem,dosadilo mu da trpi nasilje.Zašto se deca grizu u tim godinama ?Zašto roditelji ne shvate da je i to vid nasilja u začetku!?
p.s.-rođaka se smejala ,bilo joj simpatično što se devojčica od 3g.grize,kao biće borbena u životu ,umeće da se odbrani,ali kada je moj sin na ugriz odgovorio šamarom,oooooo pa to je strašno da dečak tuče devojčicu!

boka036

pre 11 godina

Mislim da je problem u tome sto danasnja deca i neznaju da se igraju.Detinjstvo im prolazi pored kompjutera,telefona a ne daj Boze da ih stave u pesak da se ne uprljaju.Gledaju retardirane crtace i slusaju jos retardiraniju muziku.Pa meni su kolena bila uvek izubijana!Danas deca imaju sve i pobesnela su od ciste OBESTI!

mira

pre 11 godina

valjda će sad neko shvatiti da deci ne treba sve dopustati,a vi drage gospodje mame dosta više sa takmicenjem čije će dete lepše izgledati i ko će imati veću tortu za rodjendan u tim vrtićima... deca ne služe za takmičenje!!!!!!!!!!!

Dalibor

pre 11 godina

Roditelji da presaviju tabak i ujedu "vaspitačicu" za "džep", iz milošte!!! "Vaspitačica" da bude srećna što nije moje dete bilo kod nje, jer bih joj pokazao kako boli ujed!!!

Jole

pre 11 godina

@Ivona
Da roditelji vaspitaju trogodisnje dete i nauce ga sta sve ne sme da radi da ga "postena teta koja radi svoj posao" ne bi izujedala?

Vidovita Milka

pre 11 godina

Majci bi bilo bolje da poseti psihijatra, dok jos nije kasno i za nju i za jadno dete. Nije problem u vaspitačicama, nego u frustriranoj materi koja očito ne pøeza ní pred čime. Deca moraju imati granice. Kad sutra malá počne šamarati sve oko sebe, hoće li se i onda javiti u novine i ko će Joj biti kriv?

budnadusa

pre 11 godina

I dosta mi je ovih silnih roditelja, sa "hiperaktivnom, pretalentovanom. hipersenzibilnom, sposobnom" decom. To se u moje vreme zvalo: nevaspitano, prosečno, samoživo, pokvareno i licemerno, prevrtljivo. Lečite svoju decu dok im još ima leka!

zvezdan

pre 11 godina

Pa sta mati je znala da njeno dete maltretira ostalu decu pa se sad pravi luda kod pameti . To je trebala ona da uradi pa posto nije sposobna da vaspitava svoje dete bolje na vreme spreciti nego posle da bude izvinite jako mi je zao .. Sigurno nikada nije cula da je svojevremeno jedno dete maltretiralo druge tako sto ih je bolo sestarom posto je vec stasalo za skolu ....Kamo srece da se vrate vaspitne metode od pre 40 godina ....

ilija

pre 11 godina

Vaspitačica" da bude srećna što nije moje dete bilo kod nje, jer bih joj pokazao kako boli ujed!!!
(Dalibor, 29. jun 2012 22:22)

Analogno tvojoj logici i tebe bi trebalo prvo da propuste kroz sake (da ne kazem zube) roditelji cija su deca izujedana od tvog deteta, jel tako?

boban_bg

pre 11 godina

Citam komentare, gledam ove pluseve i ne verujem...zakljucak je da ih je 90% ostavila ta vaspitacica sa uzom rodbinom. Koje dete od 3 godine zasluzuje da ga grize odrasla osoba, koliko god nemirno bilo, i koja je ta zena koja je prihvatila da radi sa decom i da ih vaspitava zubima???

ceca

pre 11 godina

Да мало видимо ста је ту требало урадити! Позвати мајку "агресорке" на разговор, скренути пажњу, уз уваажавање развојних карактеристика трогодишњака. Мајка каже "па она је мала, сигурно су друга деца њу дирала..а када изађе из вртића- васпитачице су глупе, безобразне и мрзе њено дете. Онда је позовете на радионицу са другим родитељима, где их упознајте са термином насиља, вршњашког насиља... на који се препаметна мама ни не појави. Дођу само родитељи изуједане деце! Онда је поново позовете на индивидуални разговор где ће вас у лице извређати и напљувати. Отићи ће код неког локалног политичара да вас нагрди, и вас и вртић и директора. Када се први пут(недај Боже) деси да њено дете запне и падне завршићете у вестим Б92 јер "ништа не радите, не знате и јер сте сигурно болесни". Ако се обратите интерресорној комисији и тражите учешће других стручњака у решавању проблема изуједане деце, добићете море података о педагошком профилу детета који вам неће помоћи да дете преведете на следећи ниво у решавању личне фрустрације. То под условом да "оп****" мама пристане на комисију. А може и да неће!!!
Драге мајке прочитајте Ану Фројд. Презаштићено и незаштићено дете имају исти осећај беспомоћи! Немају никога ко може да их заштити од великог света. Једнако ми је жао и једних и других.

vlajko

pre 11 godina

Moje dete je jedva dočekalo da krene u obdanište. Posle prvog dana je bilo presrećno. Drugog dana je donela kući tragove dubokog ujeda na ruci(sigurno nije vaspitačica), trećeg dana je dobila još jedan ujed i rekla nam da više neće da ide tamo jer je bata Kosta mnogo bezobrazan. Kada smo pričali s vaspitačicom rekla je da zna da je bata Kosta takav i da ujeda svu decu, još nam se požalila kako naša ćerka nju zove baba (žena ima unuke) a mlađu vaspitačicu zove seka. Posle par neuspelih pokušaja smo prestali da vodimo dete u obdanište, plaćamo uslugu da ne bi izgubili mesto a čekamo da im promene odeljenja i vaspitačice pa da pokušamo ponovo. Ne vredi da se žalimo jer bi smo zvučali kao oni što preuveličavaju stvari.
Ne znam koja je vaspitačica bolja ona iz Vranja ili ova što ne čini baš ništa.

nikola

pre 11 godina

Da, vidim koliko nista ne fali Srbiji. Nasilje na sve strane, huligancici itd. Muka mi je kada cujem "nas su bili i sta nam fali".. Sta fali? Gomila nasilnika koji maltretiraju zene, decu, komsije itd! Da li toga ima recimo u Austriji, Norveskoj itd gde su prava deteta zagarantovana? Ne bih rekao.

budnadusa

pre 11 godina

Deci je u prirodi, generalizovano, da se izvuku, da iz kompletne priče izuzmu sebe kao potencijalnog uzroka konfliktne situacije, i roditeljime pretstave događaj samo ničim izazvan, te da su oni samo žrtve. Sopstveno dete je jedno u okviru kuće tj. doma a drugačije u okolnostima kolektiva, gde je samo jedno od mnogih, ničim izdvojeno kao posebno ili naj važnije tj. naj vrednije. Socijalizacija je ceo proces koji traje i to je na deci a ne na roditeljima koji im krče put. Ne verujem da je vaspitačica toliko kriva koliko je osuđuju, a takođe ne verujem da je i dete toliko nevino koliko ga prikazuju. Roditelji su bezrezervo poverovali dečijoj priči, vaspitačica će možda ostati bez posla, a dotično dete će još više gristi i maltretirati ostale, jer joj se sve veruje i još više će se uživeti u priču stalne žrtve. A roditelji će podići samoživo, egoistično dete, manipilatora, nesposobnog da vidi i druge ljude oko sebe do njih samih.
PS. i moje dete je grizlo sa 3 godine drugu decu, ali onda sam ja nju ugrizla (ne prejako, ali da zaboli) i završila sa tom fazom. Ne čini drugima ono što ne želiš da tebi rade, to važi i dan danas.
Naravno da volimo svoju decu najviše na svetu, ali pošto smo ODGOVORNI da od njih napravimo čestite ljude, moramo ih kako pohvaliti tako i pokuditi i kazniti, sve po zasluzi.

Dusan

pre 11 godina

Ovo je vidjenje jedne strane. Za ozbiljan novinski tekst trebalo je uloziti malo dodatnog napora i saslusati i drugu stranu, pa onda ostaviti citaocima da "izvagaju" i formiraju misljenje.

budnadusa

pre 11 godina

Deca su kao voda koja poprimaju oblik posude koju ispunjavaju. Postavite im granice, bez dileme, i oni će ih poštovati. Danas su roditelji zamenili sfere u kojima dete mora imati opciju izbora i onih sfera u kojima nemaju ta prava. Dete ima pravo da izabere boju odeće isl., ali nema pravo da odluče hoće li popiti sirup ili ne. Ako je kući takva zamena teza, onda dete kalkuliše sa vrtićem ili školom, manipuliše sa roditeljima jer vidi da šta god rekli roditelji će im poverovati. I deca mnogo više čuju i vide ne verbalni vid komunikacije nego verbalni, jačina dela i ličnog primera je nemerljiva u odnosu na puko izgovaranje bilo pohvale uz ravnodušan izraz lica ili prekora uz osmeh.

1959

pre 11 godina

Pridružujem se onim komentarima koji ovu vest karakterišu kao senzacionalističku. Trebalo je proveriti obe strane priče i detaljnije ispitati pozadinu slučaja (ako ga uopšte ima), umesto što se ovakvim napisom vaspitačica koja možda uopšte nije kriva dovodi u situaciju da izgubi posao. A što se tiče današnje dece i njihovog ponašanja, ne bih trošio reči na hiljadu puta prežvakavane argumente i kontraargumente o nesvrsishodnosti mnogih modernih pristupa u vaspitanju. Prema današnjim kriterijumima, pokojni Arkan i Ljuba Zemunac bi bili okakterisani kao hiperkinetična deca, i bili bi angažovani čitavi timovi stručnjaka da im pomognu u procesu inkluzije. Ja bih verovatno bio svrstan u zlostavljače, pošto sam jednom klincu od 7 godina koji je terorisao sve oko sebe (decu i odrasle) uzvratio istom merom. Sedeo sam sa prijateljima na plaži, a mali me je iz čistog mira polio koka-kolom i upropastio mi novine, cigarete i mobilni telefon. Odgovorio sam tako što sam ga polio kiselom vodom, a što je izazvalo njegovu histeričnu dreku, ali je posle toga izbegavao naš sektor plaže. Ivo Andrić je bio u pravu: "Nema veće patnje i bola od onog koji osećaju grubi, bahati i bezobzirni ljudi kada njima neko učini ono što oni stalno rade drugima"

Tolerancija

pre 11 godina

Au koliko umnobolnih komentara koji stite zlostavljace a ne zrtvu! Pa sta ako dete ima tri godine i ujeda decu to je oblik autizma koji se leci kod decjeg psihologa, a ne ovako brutalno,sta ako je ta vaspitacica tim ujedom detetu prenela u krvotok preko pljuvacke neku svoju bolestinu koju krije! koja ce kasnijim detetovim odrastanjem izazivati neke simptome bolesti u organizmu, kao sto je onaj nastavnik u osnovnoj skoli zarazio decu tuberkolozom a jos ima i sidu! a ranije ona vaspitacica koja je skinula dete golo pred svima pa sada ima psihicki poremecaj! Svako ima da se izbori za svoja ljudska prava koja mu ne smeju biti uskracena pa i da ima 1 god starosti.Vidi se, da su ovde pojedinci samci da ni nemaju decu a kamoli zenu ili devojku pa su tako surovi,hladnokrvni,ljubomorni prema tudjoj deci te ih stalno osudjuju i koga uopste briga da li su vas vasi vaspitaci u komunizmu pre 50 god cuskali...da je vase dete u pitanju onda bi ste lomili kosti u slucaju ako vam uskrate i vakcinu koja se u danasnjem vremenu dobija tesko ili mitom u zdravstvu ako se ovako javno ne sazna na medijima i ne reaguje odmah,stidite se i sram vas bilo...

hmh

pre 11 godina

To sto roditelji moraju da ostvljaju decu po vrticima ne daje zapravo vaspitacicama da primenjuju koje kakve vaspitne metode,strasno!Deca danas jesu bezobrazna to stoji,ali postoje neki drugi nacini!

Mario Bros

pre 11 godina

Sablaznut sam komentarima koji kao po komandi brane uciteljicu. Nije ovo sudnica. A za ujed malog deteta i ostale oblike zlostavljanja ce biti potrebno mnogo vise dosetljivosti pred pravosudnim organima.

Danijel

pre 11 godina

I sam sam vaspitac. Postoji milion drugih nacina da se dete koje grize drugu decu dovede u neagresivno stanje, pre svega davanje zaduzenja tom detetu, pa onda sve tako po redu, ne mogu sve da nabrojim. Bilo kakva fizicka kazna vaspitaca nad detetom je katastrofalno pogresna. Problem je sto se skola zavrsava na prepisivanje.

Logic

pre 11 godina

Pojedina deca imaju tendenciju da ujedaju,šutiraju, štipaju, a onda to prihvataju i njihovi mali drugovi.Nije potrebno pokazivati im "kako boli": deca vrlo rano nauče šta je bol, u osnovi takvog ponašanja i jeste želja da se onome drugom nanese bol. Postoji još jedan vid agresivnosti kod dece od 8-12 godina koji nije nimalo naivan i bezopasan - to je davljenje. Ovo se često prikriva igrom, rvanjem, jer su ovakvi nasilnici savršeno svesni svoga ponašanja.Zanemarivanje, prećutkivanje ovakvih pojava je nedopustivo od strane vaspitača,kao god što je nedopustiv stav roditelja "malo je, proći će ga".Svakako da ima mnogo nesporazuma na relaciji roditelj-vaspitač, ali posao je vaspitača da sarađije sa roditeljima u istoj meri u kojoj mu je posao da radi sa decom.Dobro mi je poznato da su ruke vaspitača u mnogome vezane bilo neadekvatnim propisima u oblasti obrazovanja, bilo tradicionalnim stavljanjem vaspitača u neprijateljski tabor koji "moje divno itd. itd. dete ne podnosi itd. itd." Ipak, to je poziv u kome su, pa moraju da se bore za svakog pojedinca i da ubeđuju roditelje da su, ustvari, na istom zadatku. Svakako težak put i često, nažalost,nema uspeha na njemu.

Dalibor

pre 11 godina

Roditelji da presaviju tabak i ujedu "vaspitačicu" za "džep", iz milošte!!! "Vaspitačica" da bude srećna što nije moje dete bilo kod nje, jer bih joj pokazao kako boli ujed!!!

Jole

pre 11 godina

@Ivona
Da roditelji vaspitaju trogodisnje dete i nauce ga sta sve ne sme da radi da ga "postena teta koja radi svoj posao" ne bi izujedala?

boban_bg

pre 11 godina

Citam komentare, gledam ove pluseve i ne verujem...zakljucak je da ih je 90% ostavila ta vaspitacica sa uzom rodbinom. Koje dete od 3 godine zasluzuje da ga grize odrasla osoba, koliko god nemirno bilo, i koja je ta zena koja je prihvatila da radi sa decom i da ih vaspitava zubima???

nikola

pre 11 godina

Da, vidim koliko nista ne fali Srbiji. Nasilje na sve strane, huligancici itd. Muka mi je kada cujem "nas su bili i sta nam fali".. Sta fali? Gomila nasilnika koji maltretiraju zene, decu, komsije itd! Da li toga ima recimo u Austriji, Norveskoj itd gde su prava deteta zagarantovana? Ne bih rekao.

realni

pre 11 godina

oce majka da spakuje tuzbu ustanovi...pa tako da zaradi pare!
mene je svojevremeno ucitelj tukao kao vola u kupus,pa nisam ni suzu pustio...

Tolerancija

pre 11 godina

Au koliko umnobolnih komentara koji stite zlostavljace a ne zrtvu! Pa sta ako dete ima tri godine i ujeda decu to je oblik autizma koji se leci kod decjeg psihologa, a ne ovako brutalno,sta ako je ta vaspitacica tim ujedom detetu prenela u krvotok preko pljuvacke neku svoju bolestinu koju krije! koja ce kasnijim detetovim odrastanjem izazivati neke simptome bolesti u organizmu, kao sto je onaj nastavnik u osnovnoj skoli zarazio decu tuberkolozom a jos ima i sidu! a ranije ona vaspitacica koja je skinula dete golo pred svima pa sada ima psihicki poremecaj! Svako ima da se izbori za svoja ljudska prava koja mu ne smeju biti uskracena pa i da ima 1 god starosti.Vidi se, da su ovde pojedinci samci da ni nemaju decu a kamoli zenu ili devojku pa su tako surovi,hladnokrvni,ljubomorni prema tudjoj deci te ih stalno osudjuju i koga uopste briga da li su vas vasi vaspitaci u komunizmu pre 50 god cuskali...da je vase dete u pitanju onda bi ste lomili kosti u slucaju ako vam uskrate i vakcinu koja se u danasnjem vremenu dobija tesko ili mitom u zdravstvu ako se ovako javno ne sazna na medijima i ne reaguje odmah,stidite se i sram vas bilo...

Danijel

pre 11 godina

I sam sam vaspitac. Postoji milion drugih nacina da se dete koje grize drugu decu dovede u neagresivno stanje, pre svega davanje zaduzenja tom detetu, pa onda sve tako po redu, ne mogu sve da nabrojim. Bilo kakva fizicka kazna vaspitaca nad detetom je katastrofalno pogresna. Problem je sto se skola zavrsava na prepisivanje.

Mario Bros

pre 11 godina

Sablaznut sam komentarima koji kao po komandi brane uciteljicu. Nije ovo sudnica. A za ujed malog deteta i ostale oblike zlostavljanja ce biti potrebno mnogo vise dosetljivosti pred pravosudnim organima.

hmh

pre 11 godina

To sto roditelji moraju da ostvljaju decu po vrticima ne daje zapravo vaspitacicama da primenjuju koje kakve vaspitne metode,strasno!Deca danas jesu bezobrazna to stoji,ali postoje neki drugi nacini!

Ivan

pre 11 godina

Kakva je to vest? Hocete li mozda da objavljujete i vest ako slucajno neka vaspitacica pogleda dete popreko po tumacenju roditelja? Prvo, sa velikom rezervom bh prihvatio tu izjavu roditelja jer su sada nekima data takva prava da se za svaku sitnicu direktno obracaju medijima, cak preskacu vaspitace, pedagoge, psihologe, direktore, vec odmah zele da se oglase u novinama ili na TV-u. Nedavno mi je jedan komsija rekao da planira da prijavi Skolskoj upravi uciteljicu jer mu navodno "kinji" dete. Ni manje ni vise, nego pravo u Upravu. A moja porodica i ja dobro znamo koliko je to dete agresivno, nevaspitano i zapusteno. I naravno, uvek su krivi drugi za nase vaspitne propuste.

srbin

pre 11 godina

garant nema krivice vaspitaca ubedjen sam u to.! a vise ove mame i tate sto se ovako primaju i veruju deci od 3 god. ma daj ubise me ti poneki neuki roditelji.

bezimeni

pre 11 godina

Podrška vaspitačici. Male zloće se rađaju od velikih zloća. Genetika je čudo. To što je devojčica grizla svu ostalu decu nema veze. Tako je to kada sirotinja dobije demokratiju pre nego što ju je zaslužila. Cenu plaćamo i plaćaćemo još dugo.

milesssa

pre 11 godina

Ovo postaje teror nevaspitane dece i jos nevaspitanijih majki, volim decu, ali vise ne mozete nigde da nadjete mira od te raspustene decurlije, mogu da vriste u nedogled u gradskom prevozu, radnjama, na ulici, da vas sutiraju, udaraju, grizu, pljuju...... niko ne reaguje. Nedo bog da nesto prigovorite, e tek onda nadrljate od tih istih majki koje to sve vreme nemo posmatraju, dobijete pregrst najruznijih prideva i uvreda, da mrzite decu i da idete u sumu da zivite jer vi niste za civilizacju. Ja se naj iskrenije izvinjavam, ali takvo ponasanje dece nepostoji u civilizovanoj Evropu. Sa takvim detetom vi idete kod strucne sluzbe, pa to dete ako mora dobije i terapiju, a u najgorem slucaju oduzimaju ih od neartikulisanih roditelja.

Nastavnik

pre 11 godina

Ja i dalje tvrdim da se sprema privatizacija, i da je to razlog sto se prosveta i slicni provlace po novinama. Roditelji spremajte pare.

djole

pre 11 godina

Fuj to! :-) Salu na stranu. Nas je kao decu vaspitacica vukla za zulufe i mucila da jedemo kompot iako smo bacali peglu od istog pa nam nista ne fali... Roditelji se nisu bunili kad smo bili ko azdaje... Danasnji roditelji su malo previse opsednuti svojom decom. Ili mi se cini... Bar sam ja tako video

Roditelj

pre 11 godina

Alal joj vera! Mislim vaspitacici.
Kod nas u vrticu ima jedna devojcica koja stalno ujeda VRLO BOLNO I DUBOKO svu decu. Roditelji te dece se zale, direktorka vrtica zvala njene roditelje da ih upozori. Epilog: oni tuze vrtic. Sreca da nije stigla da ujede moje dete! Kod mene ne bi prosla olako.
Apsolutno se zalazem za zastitu decjih prava, ali malim bezobraznim tiranima se MORA stati na put. Tu ne pomazu razgovori sa psiholozima. Mora da shvati sta drugome radi, pa ce valjda da prestane. Ova jadna vaspitacica ce verovatno da izgubi posao. Ali to sto je uradila je jedino ispravno.

SULEJMAN VELIČANSTVENI

pre 11 godina

A zamislite da ste roditelj cije je dete neko drugo dete izujedalo u obdaništu.
Što se mene tiče, vaspitačica je ovde u pravu.

Novinarstvo na dnu

pre 11 godina

Da li u Srbiji postoji bar minimum novinarske etike ili se bez ikakvih posledica? Zaštita privatnosti, šta je to? Pa ovde na Zapadu, sem kad je u pitanju krivično delo "veeelikih" razmera za ovakve stvari se često ne stavljaju ni inicijali, već izmišljena imena, a za neka dela u pravnoj proceduri, ukoliko treba javnost da se obavesti da se nešto desilo samo se daju inicijali ljudi, bez davanja detalja, koji bi razotkrili njihov identitet.

joy

pre 11 godina

Slucaj ne zelim da komentarisem.
Hocu da kazem samo ovo: da su roditelji dali sebi za pravo svasta. Da se muse zbog neopranih ruku od flomastera (a svi znamo da se tesko peru), zbog peska u patofnama (a boravak napolju je obavezan) i sl... A onda dodju ti isti i pitaju da li radimo subotom,jer ni vikend ne zele da posvete svom detetu. Ostave ih u 6h,uzmu u 16h, ni ne poznaju svoje dete,a zakon poznaju,pa isteruju pravdu. Smuci mi se kad vidim kakvi ljudi kako cuvaju kakvu decu.

Pancevac

pre 11 godina

hahahhaha..sa duznim postovanjem,ovo je smesno. Mislim,detetu od 3 godine,samo roditelji i veruju. Primer,kad su moja braca od ujaka bili mali(jedan 5,drugi 4 god.),rekli su ujaku da sam ih drzao naglavacke sa terase i udarao..a ja im samo zapretio time,jer su i dan danas,jako nevaspitana deca..nisam pricao dugo sa ujakom iz tog razloga,a deca u danasnje vreme blago receno,kao pustena sa lanca

ljubicica

pre 11 godina

dobro, sve i da se tako desilo, postavljaju se bitna pitanja, kakvo je to dete, da li je agresivno, nevaspitano?Kakav radnik je vaspitacica, da li se incidenti tog tipa ili drugacijeg desavaju ili ne?

vaspitacica rullz

pre 11 godina

koliko ja vidim, vaspitacica je sve radila iz dobre namere. Mozda ujedanje i nije najatraktivnija pedagoska mera, ali alternativa bi bila da zazmuri i zanemari hiperaktivno ponasanje devojcice. Vaspitacica je svakako morala da zastiti ostalu decu od malog napasnika sa zubicima :)

neriljano

pre 11 godina

ova je trebalo da vaspita dete, da kad mu kazes da nesto nije lepo, to prestane da radi. imam osmogodisnje +trogodisnje iskustvo. roditelji su krivi. deca su nam iz prve ruke prepricavala dogadjaje, i koliko se secam vaspitacice ni jednom nisu bile krive. razmazena deca! ako ne znate sami, prepustite vaspitacima.

Nena

pre 11 godina

Gospodo novinari oslobodite narod malo od ovako bombasticnih naslova,necu ovde da izigravam sudiju jer istina je kao i uvek negde na sredini.Ja cu samo da iznesem svoj slucaj i kada bi svi krenuli od sebe ne bi do ovakvih stvari ni moralo da dolazi. Moj sin je imao upravo ovaj problem, strahovito je grizao decu, imao je divne vaspitacice i u principu nije bio lose dete nikakvih drugih ispada nije imao, ali u nekom njemu svojstvenom trenutku malo,malo pa neko neduzno dete strada.Uzasno sam se osecala i posle svih danasnjih pedagoskih nacina koja nisu dali nikakav rezultat, poslusala savet moje bake i tako sam ga jednog dana ugrizla da nikada posle toga nikoga nije ugrizao. Danas je odrastao mladic prihvacen u drustvu i bez ikakvog problema. Kazem nisam sudija, ali iskreni savet majci neka se pozabavi svojim detetom sad dok je malo kad odraste, a ne ispravi gresku setice se ove vaspitacice koju sada napad ali ce joj biti kasno!!!

Vidovita Milka

pre 11 godina

Majci bi bilo bolje da poseti psihijatra, dok jos nije kasno i za nju i za jadno dete. Nije problem u vaspitačicama, nego u frustriranoj materi koja očito ne pøeza ní pred čime. Deca moraju imati granice. Kad sutra malá počne šamarati sve oko sebe, hoće li se i onda javiti u novine i ko će Joj biti kriv?

boka036

pre 11 godina

Mislim da je problem u tome sto danasnja deca i neznaju da se igraju.Detinjstvo im prolazi pored kompjutera,telefona a ne daj Boze da ih stave u pesak da se ne uprljaju.Gledaju retardirane crtace i slusaju jos retardiraniju muziku.Pa meni su kolena bila uvek izubijana!Danas deca imaju sve i pobesnela su od ciste OBESTI!

Tata

pre 11 godina

Odgovorno tvrdim da su roditelji krivi, moja devojcica od 3 godine tacno zna sta se sme, a sta nesme, naravno od kada je prohodala naucila je NO NO i po guzi, malo suza i gotovo. Moraju da se postave granice izmedju nestasluka i bezobrazluka, iako smo razvedeni, to moze da funkcionise, ako su roditelji normalni, postave prioritete i naravno vaspitanje dece stave na prvo mesto. Sa druge strane, sestra koja je u skladnom braku ima devojcice 2-4 godine i vaspitaju decu bez NO NO i po guzi vec razgovorom, mislim da ne moram govoriti kakav haos vlada u domacinstvu i koliko su bezobrazne, tuku se, stalno placu ako nesto ne moze itd. iako je sestra sa njima 24 sata, dok smo i bivsa i ja zaposleni i mala ide u zabaviste i jedva stignemo da se uklopimo u sve to... Sestrin odgovor je na to, joj bato ala ti imas srece sa svojim detetom vidi kako je mirna i dobra, to se tako rodi... msm seko jes kako da no:))

Goran

pre 11 godina

Pa sta je trebalo, da pusti malu divljakušu da ujeda ostalu djecu, pa i moje dijete medju njima.... ma daj, iz price se vidi da je mama željna senzacije, pa je shvatila da je moze dobiti preko svog djeteta!

zvezdan

pre 11 godina

Pa sta mati je znala da njeno dete maltretira ostalu decu pa se sad pravi luda kod pameti . To je trebala ona da uradi pa posto nije sposobna da vaspitava svoje dete bolje na vreme spreciti nego posle da bude izvinite jako mi je zao .. Sigurno nikada nije cula da je svojevremeno jedno dete maltretiralo druge tako sto ih je bolo sestarom posto je vec stasalo za skolu ....Kamo srece da se vrate vaspitne metode od pre 40 godina ....

mira

pre 11 godina

valjda će sad neko shvatiti da deci ne treba sve dopustati,a vi drage gospodje mame dosta više sa takmicenjem čije će dete lepše izgledati i ko će imati veću tortu za rodjendan u tim vrtićima... deca ne služe za takmičenje!!!!!!!!!!!

nesh_bros

pre 11 godina

Drago mi je sto vecina ljudi misli kao i ja. Nove tj "savremene" mame i tate ne daju da im se pipne njihovo detene. Sto ono udara i ujeda ma nema to veze.. e bas me zanima da li bi se Olivera javila Novostima da kaze, u vrticu moje dete ujeda neka Sanja ! Vaspitaj dete.. ti isti roditelji ce da dolaze u OS da pitaju kako MOM detetu da das 1 !? U srednjoj ce da dolaze da pitaju kako MOM detetu 1 iz vladanja !? Olivera.. ti si problem, a ne tvoje dete, a kamoli teta Goca !!

cybeer86

pre 11 godina

Jbt, pa moji su trebali da spale osnovnu skolu u koju sam isao jer sam fasovao ZASLUZENE batine od uciteljice na ekskurziji... Keva joj se jos i zahvalila sto nije morala ona da "prlja ruke". x)

vrtic

pre 11 godina

radim u vrtici i ovakve stvari se desavaju svakodnevno. kad dodje roditelj po dete koje je ugrizeno treba mu objasniti zasto a sakriti identitet deteta koje ga je ugrizlo,ja treba svaki dan da crvenim pred nekim roditeljem zbog tudjeg deteta,da je moje znala bih šta bi.

ns

pre 11 godina

Moj sin je lupio šamar sestri od tetke kada su oboje imali po 3godine ,zato što je sve u okolini grizla.Sam je rešio problem,dosadilo mu da trpi nasilje.Zašto se deca grizu u tim godinama ?Zašto roditelji ne shvate da je i to vid nasilja u začetku!?
p.s.-rođaka se smejala ,bilo joj simpatično što se devojčica od 3g.grize,kao biće borbena u životu ,umeće da se odbrani,ali kada je moj sin na ugriz odgovorio šamarom,oooooo pa to je strašno da dečak tuče devojčicu!

ilija

pre 11 godina

Vaspitačica" da bude srećna što nije moje dete bilo kod nje, jer bih joj pokazao kako boli ujed!!!
(Dalibor, 29. jun 2012 22:22)

Analogno tvojoj logici i tebe bi trebalo prvo da propuste kroz sake (da ne kazem zube) roditelji cija su deca izujedana od tvog deteta, jel tako?

ceca

pre 11 godina

Да мало видимо ста је ту требало урадити! Позвати мајку "агресорке" на разговор, скренути пажњу, уз уваажавање развојних карактеристика трогодишњака. Мајка каже "па она је мала, сигурно су друга деца њу дирала..а када изађе из вртића- васпитачице су глупе, безобразне и мрзе њено дете. Онда је позовете на радионицу са другим родитељима, где их упознајте са термином насиља, вршњашког насиља... на који се препаметна мама ни не појави. Дођу само родитељи изуједане деце! Онда је поново позовете на индивидуални разговор где ће вас у лице извређати и напљувати. Отићи ће код неког локалног политичара да вас нагрди, и вас и вртић и директора. Када се први пут(недај Боже) деси да њено дете запне и падне завршићете у вестим Б92 јер "ништа не радите, не знате и јер сте сигурно болесни". Ако се обратите интерресорној комисији и тражите учешће других стручњака у решавању проблема изуједане деце, добићете море података о педагошком профилу детета који вам неће помоћи да дете преведете на следећи ниво у решавању личне фрустрације. То под условом да "оп****" мама пристане на комисију. А може и да неће!!!
Драге мајке прочитајте Ану Фројд. Презаштићено и незаштићено дете имају исти осећај беспомоћи! Немају никога ко може да их заштити од великог света. Једнако ми је жао и једних и других.

budnadusa

pre 11 godina

Deca su kao voda koja poprimaju oblik posude koju ispunjavaju. Postavite im granice, bez dileme, i oni će ih poštovati. Danas su roditelji zamenili sfere u kojima dete mora imati opciju izbora i onih sfera u kojima nemaju ta prava. Dete ima pravo da izabere boju odeće isl., ali nema pravo da odluče hoće li popiti sirup ili ne. Ako je kući takva zamena teza, onda dete kalkuliše sa vrtićem ili školom, manipuliše sa roditeljima jer vidi da šta god rekli roditelji će im poverovati. I deca mnogo više čuju i vide ne verbalni vid komunikacije nego verbalni, jačina dela i ličnog primera je nemerljiva u odnosu na puko izgovaranje bilo pohvale uz ravnodušan izraz lica ili prekora uz osmeh.

budnadusa

pre 11 godina

Deci je u prirodi, generalizovano, da se izvuku, da iz kompletne priče izuzmu sebe kao potencijalnog uzroka konfliktne situacije, i roditeljime pretstave događaj samo ničim izazvan, te da su oni samo žrtve. Sopstveno dete je jedno u okviru kuće tj. doma a drugačije u okolnostima kolektiva, gde je samo jedno od mnogih, ničim izdvojeno kao posebno ili naj važnije tj. naj vrednije. Socijalizacija je ceo proces koji traje i to je na deci a ne na roditeljima koji im krče put. Ne verujem da je vaspitačica toliko kriva koliko je osuđuju, a takođe ne verujem da je i dete toliko nevino koliko ga prikazuju. Roditelji su bezrezervo poverovali dečijoj priči, vaspitačica će možda ostati bez posla, a dotično dete će još više gristi i maltretirati ostale, jer joj se sve veruje i još više će se uživeti u priču stalne žrtve. A roditelji će podići samoživo, egoistično dete, manipilatora, nesposobnog da vidi i druge ljude oko sebe do njih samih.
PS. i moje dete je grizlo sa 3 godine drugu decu, ali onda sam ja nju ugrizla (ne prejako, ali da zaboli) i završila sa tom fazom. Ne čini drugima ono što ne želiš da tebi rade, to važi i dan danas.
Naravno da volimo svoju decu najviše na svetu, ali pošto smo ODGOVORNI da od njih napravimo čestite ljude, moramo ih kako pohvaliti tako i pokuditi i kazniti, sve po zasluzi.

budnadusa

pre 11 godina

I dosta mi je ovih silnih roditelja, sa "hiperaktivnom, pretalentovanom. hipersenzibilnom, sposobnom" decom. To se u moje vreme zvalo: nevaspitano, prosečno, samoživo, pokvareno i licemerno, prevrtljivo. Lečite svoju decu dok im još ima leka!

lena

pre 11 godina

Svaka prica ima dve strane,pa tako i ova. Cinjenica je da su nam sve skolske i predskolske ustanove u katastrofalnom stanju,ali isto tako je i cinjenica da imamo gomilu retardiranih roditelja koji ne vaspitaju svoju decu. Kad ovo dvoje saberes dobies katastrofu od drustva i okoline u kojoj zivimo. Da nije kako jeste postojal bi nadlezni organi da rese slucaj,ali tu dolazi do katastrofe jos vecih razmera. Sve u svemu kuku nama!!!

vlajko

pre 11 godina

Moje dete je jedva dočekalo da krene u obdanište. Posle prvog dana je bilo presrećno. Drugog dana je donela kući tragove dubokog ujeda na ruci(sigurno nije vaspitačica), trećeg dana je dobila još jedan ujed i rekla nam da više neće da ide tamo jer je bata Kosta mnogo bezobrazan. Kada smo pričali s vaspitačicom rekla je da zna da je bata Kosta takav i da ujeda svu decu, još nam se požalila kako naša ćerka nju zove baba (žena ima unuke) a mlađu vaspitačicu zove seka. Posle par neuspelih pokušaja smo prestali da vodimo dete u obdanište, plaćamo uslugu da ne bi izgubili mesto a čekamo da im promene odeljenja i vaspitačice pa da pokušamo ponovo. Ne vredi da se žalimo jer bi smo zvučali kao oni što preuveličavaju stvari.
Ne znam koja je vaspitačica bolja ona iz Vranja ili ova što ne čini baš ništa.

Dusan

pre 11 godina

Ovo je vidjenje jedne strane. Za ozbiljan novinski tekst trebalo je uloziti malo dodatnog napora i saslusati i drugu stranu, pa onda ostaviti citaocima da "izvagaju" i formiraju misljenje.

Logic

pre 11 godina

Pojedina deca imaju tendenciju da ujedaju,šutiraju, štipaju, a onda to prihvataju i njihovi mali drugovi.Nije potrebno pokazivati im "kako boli": deca vrlo rano nauče šta je bol, u osnovi takvog ponašanja i jeste želja da se onome drugom nanese bol. Postoji još jedan vid agresivnosti kod dece od 8-12 godina koji nije nimalo naivan i bezopasan - to je davljenje. Ovo se često prikriva igrom, rvanjem, jer su ovakvi nasilnici savršeno svesni svoga ponašanja.Zanemarivanje, prećutkivanje ovakvih pojava je nedopustivo od strane vaspitača,kao god što je nedopustiv stav roditelja "malo je, proći će ga".Svakako da ima mnogo nesporazuma na relaciji roditelj-vaspitač, ali posao je vaspitača da sarađije sa roditeljima u istoj meri u kojoj mu je posao da radi sa decom.Dobro mi je poznato da su ruke vaspitača u mnogome vezane bilo neadekvatnim propisima u oblasti obrazovanja, bilo tradicionalnim stavljanjem vaspitača u neprijateljski tabor koji "moje divno itd. itd. dete ne podnosi itd. itd." Ipak, to je poziv u kome su, pa moraju da se bore za svakog pojedinca i da ubeđuju roditelje da su, ustvari, na istom zadatku. Svakako težak put i često, nažalost,nema uspeha na njemu.

1959

pre 11 godina

Pridružujem se onim komentarima koji ovu vest karakterišu kao senzacionalističku. Trebalo je proveriti obe strane priče i detaljnije ispitati pozadinu slučaja (ako ga uopšte ima), umesto što se ovakvim napisom vaspitačica koja možda uopšte nije kriva dovodi u situaciju da izgubi posao. A što se tiče današnje dece i njihovog ponašanja, ne bih trošio reči na hiljadu puta prežvakavane argumente i kontraargumente o nesvrsishodnosti mnogih modernih pristupa u vaspitanju. Prema današnjim kriterijumima, pokojni Arkan i Ljuba Zemunac bi bili okakterisani kao hiperkinetična deca, i bili bi angažovani čitavi timovi stručnjaka da im pomognu u procesu inkluzije. Ja bih verovatno bio svrstan u zlostavljače, pošto sam jednom klincu od 7 godina koji je terorisao sve oko sebe (decu i odrasle) uzvratio istom merom. Sedeo sam sa prijateljima na plaži, a mali me je iz čistog mira polio koka-kolom i upropastio mi novine, cigarete i mobilni telefon. Odgovorio sam tako što sam ga polio kiselom vodom, a što je izazvalo njegovu histeričnu dreku, ali je posle toga izbegavao naš sektor plaže. Ivo Andrić je bio u pravu: "Nema veće patnje i bola od onog koji osećaju grubi, bahati i bezobzirni ljudi kada njima neko učini ono što oni stalno rade drugima"