Petak, 29.06.2012.

00:49

Ajfon - zaradio, promenio, uništio

Danas je tačno pet godina od kada je Epl započeo sa prodajom "ajfona". Epl je do sada na prodaji ostvario ukupnu dobit od čak 150 milijardi dolara.

Izvor: business.hr

Ajfon - zaradio, promenio, uništio IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

130 Komentari

Sortiraj po:

wwww

pre 11 godina

dok se ne pojavi ubuntu mobile koristim ios und tacka! sve je stvar licnog izbora tj. ukusa... svaki os ima svoje prednosti ali isto tako i mane, hardver takodje. koristi sta ti najvise odgovara, tvom dzepu takodje i kraj price.

bojan zr

pre 11 godina

@ Darko

ima i toga sto ti kazes, ali glavni problem sto nam dele "na kasicicu" je
cena proizvodnje!
da, sve te tehnologije su vec izmisljene i eksperimentalno upotrebljene,
ali da bi se one prodavale po prihvatljivim cenama za obicne korisnike
(ovde ne mislim na nasu sirotinju) onda ta ista tehnologija mora da dodje
na nivo masovnem proizvodnje. sta mislis koliko kosta taj wireless iz svemira
koji ti pominjes ?
usvajanje nove tehnologije na nivo masovne proizvodnje jaaako puno kosta neku firmu. kao prvo treba uloziti u potpuno novu opremu da bi se proizvodilo, pa su prve serije uglavnom sa velikom brojem skarta ili vrlo nepouzdano rade. sta mislite kako su se pojavili Celeron procesori ? to su zapravo skart ili neuspeli procesori, kojima pogase delove koji ne rade i prodaju ih kao slabije i jeftinije, samo da ih nebi bacili.
niko tebi ne brani da odes u Japan (koji je inace 10 godina ispred sveta po ovom pitanju) i kupise neku mocnu stvar, ali zato ce te kostati minimum bubreg (cenu cete naci u drugom clanku sa ovog sajta :(

SASA FRANKFURT

pre 11 godina

Neznam kako neko moze da pljuje po necemu ako ga nije imao, konkretno po iPhone. Da se razumemo koristio sam Android, koristim i danas LG 920 3D, i svidja mi se Android, nije toliko komplikovan, ali imam i 4s i koliko god mi gledali procesore koliko koji ima itd, ali mogu da kazem da nijedan nije toliko brz kao iPhone 4s(LG 920 je dual core 2 x 1 Ghz) i opet nista, imao sam i Samsung Galaxy S2 i opet nije bio brzi, uporedjivao sam na identicnim parametrima, recimo iste igrice, sajtovi itd i mogu da kazem da sam vise nego zadovoljan, jeste mu malo cena naduvana al ima i jedna poslovica "ako neznas sta je dobro pitaj sta je skupo" Ko razume shvatice

Bp

pre 11 godina

Stvarno su mi smesne ove rasprave izmedju android i ios usera koji uvek (na moje iznenadjenje) dobiju stotine komentara! A stvar je jednostavna i prilocno jana... zna se zasto ljudi kupuju proizvode, to da li ima ovo ili ono, na ovakav ili onakav nacin, nije na kraju krajeva mnogo ni bitno. Verujem da su Maserati i Lamborgini (nije sa dz)vrhunski luksuzni automobili, ali ili imas Ferari ili nemas Ferari... Identicno je i sa smartphonovima, tabletima i specificnim kompjuterima - ili imas iphone ili imas bilo koji drugi smartphone, ili imas iPad ili imas tablet, ili imas MacAir ili imas bilo koji specifican (ultra tanak) laptop. I kraj!

Zoki

pre 11 godina

Nisam siguran odakle su izvučeni brojevi u tekstu, ali bojim se da daju krivu sliku. Apple je prvi potrenutnoj vrednosti na berzi (market capitalization), ali je po visini prihoda (revenue) daleko od vrha. HP i IBM su poprilično ispred njega. Prema ostvarenoj dobiti (profit) i odnosu prihoda i dobiti, Apple stoji bolje, mada je npr. kod Microsofta taj odnos bolji.
Vrednost na berzi je promenjiva kategorija, npr. Microsoft je pre 12 godina vredeo oko 600 milijardi, a ostvarivao ispod 20 milijardi prihoda - danas ostvaruje preko 60 milijardi prihoda a vredi oko 200 milijardi na berzi.

Mare car

pre 11 godina

Bas ste me zagoljicali sa vasim pricama i kometarima pasam,eto, otiso da kupim i naj noviji Ajfon danas,posto ga dosad nisam uzimo (novci nisu bili razlog zato!) bas damu testiram performanse,jel... Uradio samu neke uporedne testove i evo zakljucka (mozda treba jos testirati ali ovo je sto kazu iz prve ruke, na "prvu loptu" haha) : programcice otvara jako brzo, finalna izrada je pre dobra. Ekran ko casa, savrsen. U nekim segmentima je isti kao i stariji Ajfon koji imam vec izvesno vreme (kupljen u Düsseldorf) ali u ovom novom ima vise "svezine", bolje radi. Od telefona sa robotovim znakom ("Android" takozvani) moze damu pridze jedino Gallaxy 3, ali ni taj uredjaj nije dorasto novom Ajfonu, jel... Pozdrav svim Ajfonasima!!!

aj ti

pre 11 godina

@loL: Lepo je što koristiš OnTime, i jeste super app, ali ne vidim problem u mobilnoj verziji sajta. Jeste zgodnije koristiti app, ali i ovo je više nego ok.

ubice_nas_neskromnost

pre 11 godina

Hahaha koji ste vi kraljevi. Ne kaze se dzabe Srbija ima 3 000 000 fudbalskih selektora :-D. Komentari da se sad prevedu na engleski jezik i da se bace na neki IT sajt, mislim da bi naslednik Stiv Dzobsa odabrao Srbiju kao sledecu stanicu za ulaganje. Pa neki pisu zaboga iz Londona, neki pisu sa Marsa, i svi se kao razumeju u dizajn, softver, znaju sta je bolje, a za to vreme u Srbiji ne mozemo vise da proizvedemo ni ekser. Ako ste toliko pametni ajde nadjite resenje za problem vode, to ce biti problem 21-og veka, a ne tehnika. Danas je svet dosao u takav paradoks, da eki crnac iz Etiopije moze da se preko IPhona ili Androida ili bilo cega dopisuje sa drugim crncem iz Nigerije, a ni jedan ni drugi nemaju vodu da operu zadnjicu. Inace da sam neka vlast, u Srbiji sa ovakvom ekonomijom zabranio bi uvoz takvih gluposti. Mi realno Evropi i Americi ne prodajemo nista, a oni nama eto uvaljuju npr tako skupe telefone, uvlace nas u dugove, i posle kad jednog dana budu dosli da nam uzmu i EPS, i reke, i sume, moci cete sa tim IPhonima i Androidima da idete u sumu i da slikate veverice.

P.S. Inace ja sam inzenjer, da ne mislite da sam neki shaban koji je sad protiv svega novog. Skoro sam bio u gostima kod jednog prijatelja u Lozani, na institutu za politehniku, koji je inace vrlo prestizan. I ono sto sam video je haos. Nijedan od svajcaraca koje sam sreo nemaju te gluposti, nego najobicnije telefone. Telefon je telefon, i kad nesto izadje novo, ne morate odmah to da imate.

zmitjkoe

pre 11 godina

...imao sam iphone 3gs ( i jos uvek imam na starom broju) i za svakog ko je zaludjen bar malo za it i kompjutere iphone je sve suprotno i samo nervira..pa obican fajl ne mozes da iskopiras sa njim..nesto sto je mogao i OS pre 30 godina..ne mozes da promenis koja ce se aplikacija otvarati sa cim..npr imas instaliran chrome ali uvek je default safari i nema menjanja nikako..milion obicnih stvari koje si godinama navikao na kompu na ipadu i iphone NE MOZE ni pod tackom razno a na androidu moze ..iphone je pravljen za one koji bas ne znaju nista o OSu niti ih zanina a ko voli IT ili se time bavi sigurno nije od tih.
(Dzonikg, 29. jun 2012 14:12)

Evo ga jos jedan "izmišljivač" stvari kad je iPhone u pitanju. Chrome za iPhone/iPad je izasao tek pre tri dana. Ja imam nekoliko browsera na iPhoneu, cisto reda radi, ali uvek koristim odlicni Safari. Dakle, ne posoji default browser. Kako to mislis da kopiras fajlove na smartfonu? Zasto? Da imas dva ista fajla?

Darko

pre 11 godina

Ok, samo je pitanje cene iPhone i modela sa Androidom u klasi. Ako tako gledamo, onda bi duplo bolji trebalo da bude iPhone 4 od Galaxy S2 a iz objasnjenja komentatora ispod vidimo da to nije... Kako god, ukus, novac i iskoriscenje telefona stavimo na stranu! Pitanja su sledeca: Imajuci u vidu da je tehnologija odmakla, da se prave mini uredjaji za dzep a da pritom imaju vise Gigaherca brzine procesora, kamere do 15 i vise Mega Pixela i veliki broj Gigabajta memorije, da li su u mogucnosti napraviti super kompjutere odjednom jacine i 5 vece od desktop racunara a da budu dizajnirani za dzep? Zasto nam dele koriscenje tehnologije na kasicicu? Covek je pre nekoliko decenija otisao u svemir i komunicirao mocnom wireless tehnologijom, snimao video zapise u HD imao live streaming mimo satelita na hiljade kilometara udaljen od zemlje a nama napravili Tp-Link koji hvata jedva iza drugog zida, zasto? Nista od ove tehnologije nema novog, sve je davno izmisljeno, samo menja oblik zbog mogucnosti malih SMD uredjaja (sicusnih mikro tranzistora, kondenzatora, cipova,kola i otpornika) zasto nam ne ne naprave i to prodaju? Juce gledam Samsung neki, u telefon ugradili kino projektor ladno! Woow! Pa imali smo ga pre 70 i vise godina. Umesto da nas prosvetle oni nas unazadjuju, zasto? Dele nam na kasicicu da bi profitirali! Je l' se pitao neko od vas isto?

Lol

pre 11 godina

Klasicni balkanci, koji hvale svoje android telefone koje su uzeli na 12 mesecnih rata i sad su im inzvanredni.

Kad mi neko kaze moj mobilni ima 100000mp kameru ili slicno ja se samo lupim po glavi, i kazem da pro. aparat za slikanje sa 3mp ce uvek da da sliku boljiu nego neki telefoni sa 10mp, jer nije sve u mp vec u socivu aparata.
Drugo, sto se tice OS-a zar mozete da uporedite ista? Ako posedujete druge apple gedzete i desktop/laptop racunare znali bi da se svi ovi uredjaji medjusobno dopunjuju.
Primer: Aplikacija na macu za komunikaciju sa timom, menadzment za projekte itd. ma savrsenstvo za rad lepo ima viewer za iphone tako da moze covek uvek proveri na cemu tim radi, i slicno i sve to lepo upakovano u prelepu aplikaciju i sihronizovano medjusobno, ma perfekcija, ajd mi nadjite takvo nesto za win/linux a da je 100% stabilno, da je UI prelep, da je UX perfektan.

A o tome sto andorid telefon star godinu dana ( uzeo kod mobilnog operatera ) kostao u maloprodaji negde cca +35.000din ne moze da se stavi novi andorid sistem, pa gde to ima?

Ako vec sistemi mogu da se porede, onda bar aplikacije ne mogu otvorite malo Apple Store i pogledajte aplikacije pa ce te videti superiornost nad android aplikacijama.
Zbog istog razloga sam presao i na mac, samo zbog aplikacija koje win nece imati jos duze vreme.

PS: 4 godine, ni jedan crash ni na jednom apple uredjaju (iMac,iPhone,iPad) sto li to govori?

Preddy Baer

pre 11 godina

@nikola87

I Porsche manje vishe izgleda kao prvi model, da li to znaci da loshe izgleda ili da je losh auto ili da se ne prodaje?

To jedino znaci da je KLASIKA!

DQ

pre 11 godina

Pre mesec dva sam sedeo sa starim prijateljem u kaficu. On je uzeo Galaxy S2 i prezadovoljan je telefonom. Kaze mi ajde daj mi tvoj iPhone da uporedim brzinu. Kad je uporedio brzinu ucitavanja aplikacija, skrolovanja ekrana, samo je rekao, hmm pa ovaj iPhone radi skoro isto onako brzo kao S2. Ja sam se samo nasmejao i rekao mu, a kontaj da uporedjujes najsporiji iphone sa najbrzim Samsungom, posto sam u to vreme imao 3G. Imam iPhone 3G od oktobra 2008. godine i koji god telefon od tada da sam video nisam bio nesto odusevljen. Ne patim da imam najnoviji telefon uvek ali da uzmem nesto sem apple-a, ne pada mi na pamet. Sad sam uzeo 4s i taman je popravio ono sto mi je falilo na 3G-u. Za jedno dve godine ce uzeti peticu, i uopste me ne zanima dal ce biti neki HTC ili Samsung bolji od njega. Jednostavno volim Apple-ove proizvode i to je ono sto mi je bitno. A sad da merim e-penis ovde koji je bolje, ne interesuje me. Kupite ono sto vam se sviđa a ne ono što će se drugim svideti. Ja sam drzim stare izreke vezane za Apple proizvode, nekad koristene za MAC racunare: Once you go, you can never go back. To vazi i za telefone...

Darko

pre 11 godina

Naravno, pukle su sve kompanije koje u svojim ponudama nemaju domro razvijen i napredan software kao Andriod. Ja sam bio zaludjeni korisnik Nokia sa Symbian softwerom kao smart telefonima. Svoju karijeru sam izgradio sa Symbianom kao programer. JA prvi, kao izizetno napredan korisnik koji korisi 110% mogucnosti svog uredjaja, vise nikada u ruke necu uzeti nijednu Nokiu jer je naspram Samsung-a koga sada imam sa Andriod sistemom, izuzetno napredniji, gotovo savrsen telefon za mene a verujem i za vas. Prednosti Android masina je daleko vam Nokie koja cak u nekim modelima koristi slozene-nerazvijene mogucnosti Windows Mobile sistema kojeg sam takodje imao u prelaznom dobu izmedju Symbiana i Androida. iPhone je nadrndan Apple-ov koncept telefona koji je preskup! Zasto bi ja kupio iPhone od 500evra kad za 3 puta manje novca imam Samsung Galaxy S koji ima apsolutno iste, cak i bolje mogucnosti koje su cak i besplatne za razliku od Apple-ovih alikacija koje se placaju cak. iPhone je popularan kod Amera! U Srbiji ga kupuju samo tatini i mamini sinovi koji se dokazuju da imaju kesa da kupe, svima poznat, skup telefon koga cak i ne zna da koristi. Radim u prodavnici telefona gde su dosad dolazili na desetine njih koji ne znaju da udju u podesavanja tog iPona i podese najprimitivnije parametre za rad samog telefona! Ako zelis da koristis Pametan telefon, moras pametan i biti! U spuprotnom kupi Nokiu 3310 i uzivaj u zivotu!

Dzonikg

pre 11 godina

Najsmesniji su mi ovi sto hvale iphone kao nesto za IT i potpisuju se tako a ne mogu da navedu jedan jedini razlog...imao sam iphone 3gs ( i jos uvek imam na starom broju) i za svakog ko je zaludjen bar malo za it i kompjutere iphone je sve suprotno i samo nervira..pa obican fajl ne mozes da iskopiras sa njim..nesto sto je mogao i OS pre 30 godina..ne mozes da promenis koja ce se aplikacija otvarati sa cim..npr imas instaliran chrome ali uvek je default safari i nema menjanja nikako..milion obicnih stvari koje si godinama navikao na kompu na ipadu i iphone NE MOZE ni pod tackom razno a na androidu moze ..iphone je pravljen za one koji bas ne znaju nista o OSu niti ih zanina a ko voli IT ili se time bavi sigurno nije od tih.

IGOR

pre 11 godina

Vec tri godine koristim appleove proizvode i mogu vam reci jedno-uopste me ne zanimaju telefoni poput samsunga, nokie i sl. iPhone je kralj telefona, mogu ruku u vatru staviti za njega. A ne samo iPhone, koristim i macbook racunare. Jednostavno, preporucujem svakome APPLE ko moze sebi to da priusti. :-)

dejan

pre 11 godina

Sve u redu, iphone jeste najprodavaniji pametan telefon na svetu, ostvaruje ogromne prihode (logicno, jer je 400% zarada od proizvodnje do zadnje cene). Ali reci da je to najbolji pametan telefon je cista glupost. Imam iphone 4 i drugi broj mi je na samsung S2. Imam i IPAD tablet sa 3g, koji bi pre nazvao najgenijalnijim proizvodom applea ikad. Zasto, pa jednostavno, koji je tablet bolji od IPADa? nijedan. Ali sto se tice iphona, S2, da ne pricam S3 su daleko, daleko bolji telefoni, brzi, veci displeji, i veca rezolucija ekrana. Iphone ako ne bude promenio velicinu, pod broj jedan, dozivece fijasko u buducnosti. Sve u redu, razumem ljude koji ga hvale, ima svojih pozitivnih strana (premda u srbiji priznajem jedino sim free verziju), ili odnos cene, kvaliteta i mogucnosti, pa da se ne lazemo, cak i S2 samsung je bolji od iphone 4s. O S3 necu ni da pricam, nisam ga jos isporbao, ali mogu da zamislim kakave je to ver, nasuprot iphona. Verujem da ce iphone 5 biti nesto sasvim, sasvim novo. Inace sve ovo pisem sa macbook pro 15, novijim modelom, da ne pomisli neko da ne volim apple jel ne mogu sebi da priustim. Volim apple, volim tablet njihov i macbook modele, kako obicne, tako i pro. Ali telefon, barem ovaj koji sada ordinira je za klasu losiji od nekih novih koje su druge kompanije izbacile tokom zadnjih godinu dana.

Mare car

pre 11 godina

Ja sam odavno kupio prvi ajfon cim je izaso, a najvise da bi mogao da stalno koristim Fejs. Mladima je to danas najvaznija stavka mada tose nekima i nesvidja... Znaci, profil slika sa Fejsa na Ajfonima se najbolje vidi, ima najacu ostrinu. Ovi ostali telefoni (sa robotovim znakom) su ok, imam i njih isto, ali sporije radi Fejs na njima. Pozdrav za sve Ajfonovce!

perica

pre 11 godina

Ne mozete da pricate o seksu ako ga nikada nisi praktikovali. Ili ko sto rekao moj deda svojevremeno "kako da ti objasnim sine sta je limunada kada ne znas sta je limun". Tako i ovi pljuvaci Iphona koji imaju Android a gledaju karakteristike Iphona u "power point-u". Android nije los kao telefon ali Iphone je Iphone. Imam 4S i sta da vam kazem...dobar je..ma sta dobar ..najbolji je.Jeste da mu je baterija ahilova peta, jeste da moram da kupim neke "gace" da ga stite ako ne daj boze padne, jeste da imam nekih applicakcija koje retko upotrebim a za koje sam mislio da mi trebaju, jeste da igram igrice u svojoj zreloj dobi jer su fenomenalne, jeste da mi je glupo sto mu je password brojcani i ogrnaicen(na prethodnom BB-u je security bio daleko veci ili mom E72), jeste da vise ne nosam kameru jer fotke su bolje nego od moje kompaktne kamere, jeste da me nervira kada mu se "razmaze" rezolucija kada citam e-mejlove..ali ko nije probao ne zna sta je Iphone. Nema to veze sa snobizmom ili cenom, jednostavno je naj. I svaki put se odusevim koliko je tu truda ulozeno i sa koliko je detalja tu implementrano. Primer: hocu da obrisem neku applikaciju i pritisnem za brisanje, a sve ostale applicakcije "drhture " u bojazni da ih slucajno ne pritisnem :)- e to je Iphone- i pri tome je tu ideju zastitio i unovcio.I neka je to uradio, svaka njima cast. Geldam evo sada moj BB9700 i sta da vam kazem kao da gledam neki istorijski eksponat.

Djordje

pre 11 godina

Pitam se da li bi Apple tuzio ako bi neko u Srbiji osnovao firmu koja se zove "Epl" i napravio proizvod koji se zove "Ajfon"? Da li zakon o zastiti imena uzima u obzir i foneticku gimnastiku?

Zoran

pre 11 godina

Uvek se iznenadim kako prosecan srbin cvrst stav o telefonu. Moze kategoricki da tvrdi da je jedan bolji a drugi losiji, da neki ne valja ni zasta a da je drugi superioran. Toliko znanja, a malo proizvodnje. U srbiji se ako ne laze statistika, godisnje napravi manje od jednog telefona.

Bole

pre 11 godina

Mnogo smesno, pa Android na svetskom nivou drzi 60% trzista, dok iphone ima 20% kako moze onda Apple da obori bilo koga (RIM, Nokia)? Oborili su sami sebe sopstvenom gluposcu.

Godisnjica

pre 11 godina

Kada se pojavio iPhone, imao sam isto misljenje kao i vecina u ovoj zemlji: Cemu ovo? Nema 3g? Ne snima video? Nema gps? Ali znate, kada sam ga prvi put uzeo u ruku nista od ovoga mi nije bilo bitno. Tokom godina sam cuo puno komentara tipa "probao sam ga i nije mi se svideo." E pa niste ga dobro probali. Niste se potrudili da malo vise istrazujete telefon. Probajte ponovo.
Svi pricaju o tome kako je iOS zatvoren sistem. Jeste, zatvoren je, ali zbog toga i funkcionise besprekorno.
Mnogi takodje uporno pominju hardware koji je na iPhone-u slabiji nego kod konkurencije. Tacno, ali iPhone-u ne treba jaci hardware, a razlog je fantasticna optimizacija iOS-a. Tako nakraju krajeva stede i bateriju.
iPhone je promenio svet mobilnih telefona. Pogledajte sta ste koristili do njegove pojave, a sta godinu dana kasnije. Da nije bilo iPhone-a ko zna kakvi bi telefoni danas bili aktuelni. Kakav bi bio mobilni software? Zato bi svi vi koji koristite konkurentske modele mogli da bar danas kazete za promenu "Hvala Apple". Ako necete da prihvatite cinjenice nastavite slobodno da zivite kao i do sada: kao droidi.

bojan

pre 11 godina

Nikako ali nikako mi ne ide u glavu kako je neko ostvario ovoliki uspeh sa jednim jedinim artiklom. Radim kao prodavac telefona 10g i svasta mi je proslo kroz ruke i jednostavno: nije mi jasno. Giganti koji su izbacili na stotine pa i na hiljade modela i koji su snazno doprineli razvoju mobilne telefonije sad posrcu.
Telefon kojem su obe strane od stakla, koji ne moze da prezivi pad iz dzepa, koji ne moze da se upari sa drugim bluetooth uredjajima, koji da bi ubacio jednu MP3 pesmu moras imati instaliran iTunes toliku slavu da ponese... ne znam...
Potpuno ne zasluzeno!

marina

pre 11 godina

Hajde lepo pogledajte na youtube video pod nazivom: "Apple vs. Google Client Platforms [28C3]".
Izdržite barem 5-10 minuta da pogledate. Nemojte da vas prva 2-3 minuta obeshrabre.

Administratori molim vas objavite komentar, zapravo može svima biti poučno.
Možete i dobar članak napraviti iz svega :)

Dr Smislov

pre 11 godina

Može se reći da je Iphone najuspešniji proizvod u istoriji ali nije! Suviše smela tvrdnja,toliko proizvoda niste uključili u tu vašu statistiku da ste zapravo smešni! Možda je jako uspešan medju telefonima ali da je najuspešniji produkt u istoriji...ukratko..kad preuzimate tudje članke pročitajte ih pre objavljivanja da ne bi ste lupali gluposti.

Dejan

pre 11 godina

иПхоне-у наш, који си на Небесима
Да се свети име Твоје
Да дође Царство Твоје
Да буде Воља Твоја...

andreas kisser

pre 11 godina

Da li nam treba Iphone i slicne stvari? Da li time podrzavamo uslove rada u njihovim fabrikama u Kini? Da li smo previse sebicni?
(Da li nam treba Iphone?, 29. jun 2012 08:20)

a ti se onda skini go i tako setaj ulicom ... posto je svaka stvar koju u ovom trenutku, dok citas moj odgovor na tvoj komentar proizvedena u fabrikama kine, vijetnama, malezije, bangladesa i tajlanda, pod potpuno istim (ili mnogo gorim) uslovima rada kao u fabrikama koje rade za apple! sto rece neko, valja uvesti predmet logiku u skolama jos od prvog razreda osnovne.
a sto se tice iphone-a, pisem ovaj komentar iz grada (london) gde su statusni simboli ferari i aston martin, a ne stvarcica koju ovde ima svaki tinejdzer; takodje ne razumem se mnogo u tehniku, pa komentar ostavljam kao obican korisnik usluga!
dakle, moja devojka ima iphone, ja imam HTC, ona koristi Mac, ja sasvim solidan dell laptop; i nakon vise od godinu ipo dana povremenog igranja sa njenim stvarcicama, mogu da kazem da su moje sledece kupovine apple proizvodi! ne zanima me koliko ramova, GB-ova, piksela ili slicnih IT pojmova kojima se ovde mnogi razbacaju imaju android ili iphone; jedino sto kao KORISNIK vidim jeste da su iphone i Mac prakticniji, pouzdaniji i brzi! instalirali smo neke programe i igrice na mom HTC-u koje ona ima na svom iphonu i frustrira koliko su spori i ne rade kako treba. neko ce reci 'kupi onda samsung galaxy koji je u rangu sa iphone4'! ali zasto da kupujem BMW, ako za te pare mogu da priustim mercedes?

IT

pre 11 godina

Primecujem da se ljudi gnusaju iphonea zato sto nije neophodan za zivot.
To je teska budalastina. Skoro nista od stvari koje imamo nisu neophodni za zivot. Ako tako gledate, nemojte jesti nista sem jaja, salate, pijte vode, zivite u 20 kvadrata i to je to.
Sa druge strane, ako vas koriscenje nove tehnologije cini srecnim ili ispunjava na bilo koji nacin, samo napred, kupite iphone. To je razlog zbog kog ga ja imam. Kao programer, potpuno sam svestan da mi nije neophodan za bilo kakav rad, da placam i dizajn i marku, ali to su one sitne stvari koje mene cine zadovoljnim. Ako vas vise ispunjava da kupite novu gitaru, onda nikako nemojte kupovati iphone, vec kupite gitaru!

Ja licno ne preporucujem zato sto je za prosecnu srpsku platu, ta vrsta luksuza nepotrebna, ali ako zaradjujete dovoljno novca da vam to bude sitna stavka u nedeljnom budzetu, zasto ne obradovati sebe/zenu/cerku i sl.
Sloboda izbora, ali birajte pametno i u skladu sa mogucnostima.

Marko

pre 11 godina

@Iphone 4 je izasao pre tacno 2 godine tj. u junu 2010! Tada su samsung i ostala ekipa imali kalkulatore i snake igrice, a sad mudruju da su bolji!Za te dve godine su izbacili gomile modela i tek sad dosli kakav takav rang sa cetvorkom! Dali bi galaxy 3 mogao da se rastura od prodaje do 2014???? Toliko o plastikanerima! Ajd sad jednu peticu, pa da imaju sta ovi iz samsunga da kopiraju naredne dve godine!
(Steve Jobs boranija za srbe, 29. jun 2012 10:47)

******* Galaxy S2 je izasao osam mjeseci prije iPhonea 4S, ali je u svemu superiorniji od njega! Galaxy S je izasao pola godine prije iPhone 4, ali g aopet tuce u svemu. A sada kad izadje iPhone 5 bice inferioran u odnosu na mocni Galaxy S3! Prema tome ne znam ko ide ispred, po ovome mi se cini da je to iPhone. Kad je SAMSUNG pravio telefone, iPhone nije bio ni u planu! http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=3115&idPhone2=3275 ovo je link poredjenja Galaxy S sa iPhone-om 4, a ovo je link poredjenja Galaxy S2 sa iPhone-om 4S! APPLE-u svaka cast na marketingu jer su fantasticno odradili posao, ali prodaju macka u dzaku!

Don Corleone

pre 11 godina

Koliko ste smesni sa izjavama da je iphone krntija itd,zar samo zato sto ne mozete da ga priustite sebi dajete sebi za pravo da tako pricate o necemu sto nikad u ruku niste uzeli??

Dejan

pre 11 godina

Nikada se nisam smatrao povodljivim, dizajn jeste bitan ali ne i presudan u mom životu a za softver za koje postoje kvalitetne alternative sigurno neću davati stotine evra ili dolara pa ni za iPhone. Imao sam u rukama 3G i bio razočaran njegovim mogućnostima. Nije imao i mogao ništa što nisu i drugi ili je čak imao i mogao i lošije. Nikada nisam razumeo pomamu za iPod-om koji je bio u stvari lansirna rampa za iPhone i iPad. A smatram i zagovornik sam toga da se patentiraju stvari koje "već postoje" ali pod drugim imenima ili čak sam štite patentom prava na sama imena, to je licemerstvo i intelektualni lopovluk ne samog proizvoda već baštine ove planete, ali to je Amerika, i to tamo može ... Hteli su oni (neki) da patentiraju i točak, ali je to bilo baš previše. Sama pravila i zakone koji štite patentna rešenja treba prilagoditi vremenu u kom živimo... I zabraniti patentiranje GLUPOSTI. Pretpostavljam da je Apple prvi napravio mobilni telefon ... da niko drugi danas ne bi smeo da ih proizvodi...

tehnika_fuj

pre 11 godina

Zalosno je gledati one jadne Kineze u kojim uslovima rade i spavaju u fabrici gde se najvise pravi ovih komponenti. IPhone je odradio stravicno dobar marketing, i potpuno se slazem sa nekim komentarima da je IPhone najvise zapao za srce onima koji su slabiji korisnici softvera, dakle oni koji se ne razumeju bas sjajno u tehniku. Ja radim na fakultetu i laik sam za softver ali imam kolege vrhunske softverase, i svi kazu da je Android sa te strucne strane nenadmasan, a IPhone je dopadljiviji tim obicnim korisnicima. E marketing menadzeri su upravo gadjali te korisnike, jer je njih na kraju krajeva najvise. Elem, da se svi ljudi koji su kupili IPhone (na kraju krajeva i neki telefon sa Android-om) tako dobro razumeju u softver, pa Srbija bi bila Eldorado za IT sektor. Znam mnoge koji imaju IPhone a koristi im samo za email, fb, i to je to. To je isto kad ljudi trce da imaju racunar sa radnom memorijom od 16GB, procesorom od 8 jezgara, a to im sluzi samo za zahtevne igrice. 90% njih nikad nije upalilo neki zahtevni softverski paket. Tako da je sve to jedan veliki marketing, a ne neka potreba. Npr, najvise mobilnih telefona po glavi stanovnika u Evropi ima verovali ili ne u CG, a ne verujem da su Crnogorci neki poslovni ljudi, biznismeni, nego je to dole statusni simbol. Vidim i mnogo komentara sa ijekavicom, mora da su to opet Crnogorci koji sad eto pricaju kako im IPhone zaboga "zavrsava vazne poslove". Hahah, mogu da zamislim kakvi su to poslovi.

Zveki

pre 11 godina

Davno sam procitao jednu tanku knjigu pod naslovom 22 imperativa marketinga. Jedan od najvazijih je da je vaznije biti prvi nego biti bolji, mislim da to objasnjava mnoge komentare.

Dragan

pre 11 godina

Potpuno je sumanuto komentarisati da li je nešto dobro, ili možda ipak postoji nešto bolje. Naravno, tako i treba da bude, jer je to jedini način da čovečanstvo napreduje. iPhone je ODLIČAN svim onim desetinama, a možda i stotinama miliona korisnika i tu je kraj priče.
Žao mi je što se niko nije osvrnuo na to da je Srbija, zajedno sa Bosnom, jedina zemlja u okruženju koja nema pristup iTunes-u i jedina "crna tačka" balkana u kojoj se iPhone ne prodaje legalno. Ne, nama stanovnicima ove zemlje uopšte nije važna izolovonost, važno nam je da li lično nešto doživimo ka super, ili manje super. Strašno!!!
I usput, "srećna" nam Vlada, IZOLOVANI!!!

Aleksandar

pre 11 godina

za (Nišlija, 29. jun 2012 02:19)

Jeste ajfon moćan, ali u prvom redu zahvaljujući paketu usluga koje pružaju mobilni provajderi. Bez toga nije toliko dobar - jer taj isti ajfon ne možeš do kraja da iskoristiš kod nas koliko recimo u EU.
Ono sto ajfon cini mocnim su aplikacije i usluge koje nisu besplatne.

Dizajn je odlican, interfejs funkcionalan, ali koristio sam i ajfon u Francuskoj i Samsung (galaxy note) u Srbiji, pa mogu da kažem da svako ima svoje prednosti i mane i da ajfon ima i te kako konkurenciju...

Killa

pre 11 godina

Da nije bilo apple-a i dalje bi koristili nokije i sony ericsone od telefona, zaboravljate ljudi da je apple isto tako napravio revolucionarni ipod, pre toga ako se secate su bili njihovi kompjuteri sa crt monitorima u raznim bojama za čime je celi zapad poludeo... Da nije apple-a ne bi ni postojao lepo dizajniran pc koji je isto čedo jabuke, a kako život čine sitnice koja ga ulepšavaju tako je i svaki komad tehnike koji je produkt jabuke tu da Vam ulepša život, a ne da ga zagorča. Nisam neki fan jabuke ali sam realan, i poštujem ih, kao što u fudbalu c.ronalda ne mogu da smislim zbog njegovog stava morate ga poštovati jer je on #1

Šećerana za tri evra

pre 11 godina

za (merc, 29. jun 2012 02:56)

Još si ti sitna riba, ja sam uz još manje muke i malo šećera i pakir mašine, već kupio treći mercedes, stan u Dubaiu i planiram drugu jahtu...

matori kompjuteras

pre 11 godina

za strucnjake koji se pitaju gde li ce biti apple za 30god, informacija da je MS osnovan 1975, a apple 1976, sto ce reci vrsnjaci su. Nekako se solidno drze obe firme nakon 30 i kusur godina, iz cega naravno ne sledi sta ce da bude za jos 30god.

Sto se tice prepucavanja android - IOS, i toga je uvek bilo i bice. U moje vreme su se klinci svadjali da li je bolji Spectrum ili Commodore, BMW ili Mercedes itd. Tesko da neko nesto moze da dokaze, a nije ni bitno.

ne zanosite se

pre 11 godina

MS ima udela u apple-u. Ako ide apple-u ide i MSu. Takodje, ako ide androidu, zbot patenata ide i MSu, tako da su ove price smesne.

MS je usao u sve moguce pore ITa, ima udela u mnogim kompanijama, tako da su definitivno najmocnija IT kompanija danas,a verovatno i sutra.

Jan

pre 11 godina

Kako ne razumete da je to isti princip ko ona piramidalna organizacija sto je u Srbiji razbijena pre par nedelja. Gomila ljudi ne vredi nista i misle da ako daju 3000eu da ce postati gospoda. Na isti princip vata i Apple, daj nam gomilu kinte, mi cemo ti dati proizvod koji radi ali cemo te ubediti da si ti nesto vise od drugih ako ga posedujes.

Samim tim sto neko moze da kaze ovo je najbolje a sve drugo je glupo govori vam da on bas i ne zna mnogo o IT.

Pozdrav

Grrr

pre 11 godina

******* RIM i Nokia su dinosaurusi, zato i propadaju, a sledeci dinosaurus je verovatno Apple. Sve dosadi posle nekog vremena pa i iPhone i iVar... A sutra ce se roditi neka nova kompanija ili povampiriti neka starija od Apple-a i Microsoft-a. Zamislite samo AMD telefon sa 64 jezgra i XXX gigabajta rama koji se ne brise kad se ugasi telefon vec radi kao flash a ima brzinu rama. Ugradjen graficki cip, zakacis ga na HD TV, igras najnoviju 3D igru dok se telefon puni. A ako je u blizini jos neki isti uredjaj prave - cluster i nude svoju snagu za istrazivanje svemira i sl. Za godinu dana ce ovaj clanak zvucati smesnije nego danas a autor ce se stideti.

Steve Jobs boranija za srbe

pre 11 godina

Iphone 4 je izasao pre tacno 2 godine tj. u junu 2010! Tada su samsung i ostala ekipa imali kalkulatore i snake igrice, a sad mudruju da su bolji!Za te dve godine su izbacili gomile modela i tek sad dosli kakav takav rang sa cetvorkom! Dali bi galaxy 3 mogao da se rastura od prodaje do 2014???? Toliko o plastikanerima! Ajd sad jednu peticu, pa da imaju sta ovi iz samsunga da kopiraju naredne dve godine!

vv

pre 11 godina

Da baterija traje jedno 5, 6 dana, onda bih pazario iPhone(ili S3). Imam samsung android telefon, kotistim ga za mail i skype, ponekad kao navigaciju i moju prastaru Nokia-u z razgovor i sms. Lepe su igracke ovi novi telefoni, ali mi stvarno smeta to sto baterija traje pola dana.

Srpska posla

pre 11 godina

Ovi bre android telefoni su bas dosadni kad od toliko android aplikacija,mogucnosti,ludila,vi koristite vase samsunge da citate vesti o mom telefonu!

sent from galaxy S3

pre 11 godina

Fascinatno mi je kako kod nas ljudi koji poseduju skupe android telefone (npr. HTC One X, Galaxy S2/S3...) se ne hvale na taj nacin da su eto ne znam sta jer imaju skup telefon ili da je telefon dobar samo zato sto je skup. A kad god je vest o iPhonu ovde na b92, ima gomila komentara u fazonu ovog dole "Samo onaj koji ga poseduje zna koliko je moćan. Preporučujem ga svima koji mogu da ga priušte, a ostali štekajte pare, dižite kredite, i pravac prodavnica ". Muka mi je od toga, skrpio baja pare za iphone i sad misli da su svi ostali niza rasa koji nemaju taj osakaceni uredjaj haha

DzoniKg

pre 11 godina

Apple mi je postao najomrazenija firma ne zbog svog uspeha vec jer misli da vreme pocinje od njih i ako oni realno nista i ne proizvode..99% tog iphona su komponente drugih proizvodjaca pa ipak pored toga apple samo sto ne stavi patent na jabuku...samo u zadnjoj nedelji apple je predao tzv patente od kojih covek samo moze da se prekrsti..npr juce su predali patent za "garage bend" tj aplikacija u kojoj ce biti svi instrumenti..nista novo ,vec je bilo brdo takvih aplikacija ali nikom to ni u ludilu nije padalo napamet da to patentira,ali sad ako neko bude pravio takvu aplikaciju moze da ocekuje tuzbu od applea..takodje isto ove nedelje su predali patent za predictive keyboard koji nece kao dosadasnji da brlja po lokalnom recniku vec ce moci i sa servera da vuce reci pa ako ste hteli da koristite net za takvu aplikaciju od sad do vecnosti zaboravite jer cete dobiti aplovu tuzbu...naravno ima jos milion gluposti...ko da nabraja sve..ima sajt koji prati pa za 5-6 godina kad krenete bilo sta da radite prvo idite na sajt da vidite da li je i to apple patentirao.

Johnny

pre 11 godina

Aman sokle vise sa tim prepucavanjem izmedju Iphone i ostalih korisnika. Svako ima svoj ukus i svoje potrebe i zelje. Btw Iphone nije nikakav prestiz jer je razlika izmedju Iphone 4s i Samsung GS 3 20eura. A i ko oce moze da kupi Iphone za 200eura stariji model.

KKKK

pre 11 godina

jos jedan clanak za Apple fanove da ih drzi u uverenju da je Apple strasno inovativna firma.

Molim redakciju da navede bar jedan tehnicki detalj sa Ajfona koji je stvarno prvi put vidjen na Ajfonu, a da ga prethodno nije bilo na telefonu nekog drugog proizvodjaca.

Петриња

pre 11 godina

На страну лична осећења према iPhone-u (можда јесте прескуп, извикан, можда (сигурно) постоје бољи телефони у одреженим сегментима), али његово лансирање је вероватно један од најбољих послова у историји економије и маркетинга и заслужује да иде у уџбенике! Гледајући цео пакет заједно са маркетингом и целом фамом, а и "историјски" тренутак је био повољан - скидам капу људима из apple-a!

Nebo

pre 11 godina

S obzirom da radim u IT biznisu bio sam u prilici da odem u Asus fabriku u Kini i priča je identična kao u fabrikama gde se sklapa iPhone.
Dakle prava radnika u Kini su ništavna bilo da sklapaju iPhone, Samsung, Asus itd. tako da ne mogu da razumem zašto se stalno proziva Apple zbog toga.
Koristim iPhone4 već skoro godinu dana i nikad mi se nije desilo da se telefon blokira bez razloga kao što mi se dešavalo na nekoliko Android telefona koje sam koristio pre toga. O trajanju baterije je bespredmetno polemisati jer Android jede bateriju.
Cene Apple, Samsung, HTC uređaja su u sličnom cenovnom rangu i opet ne razumem polemiku oko toga.
Ono što verujem je da će se Nokia uz pomoć Windows8 operativnog sistema vrlo brzo vratiti na staze stare slave a to je u svakom slučaju dobro jer će kupci imati veći izbor.
Na kraju, svako koristi ono što želi i rasprave na tu temu su besmilsene.
Da li je bolji Audi ili BMW?

MeMyselfAndI

pre 11 godina

@DžoniKG

Kako to mislite ne ništa proizvodi? Pa sve te pojedinačne komponente dostupne su i ostalima, ali samo je Apple od toga napravio umjetnost. Sve te komponente drugih proizvođača, kako vi kažete, inovativno je organizovao Apple. Organizovao ih u savršenstvo od uređaja koje ostatak tehnološkog svijeta već godinama pokušava da iskopira, nebitno koliko uspješno.
Da nije bilo Ajfona, vjerovatno danas ne bi bilo ni uređaja na Androidu, tako da ne shvatam prezir android-korisnika...ili je fora *kiselo grožđe*...

Dulex

pre 11 godina

Žalosno je koliko ovaca danas ima koje padaju na markentiške fore i kupuju uređaje koji im nisu neophodni. Ok je kad ljudi imaju para pa im je svejedno, ali ja znam gomilu ljudi koji su bukvalno od usta odvajali da bi kupili nek iProdukt. Ne osporavam kvalitet uređaja, osporavam cenu i neophodnost uređaja koji nas sistematski zatupljuje olakšicama koje nam nudi! Samo ako pomislim da najuspešnija firma ne zna šta će sa parama a sa druge strane uz mizerne nadoknade eksploatiše radnike, za ogromne pare tretira svoje mušterije kao bespravne korisnike i tuži sve koji se usude da izbace neku inovaciju pre njih, e onda mi stvarno pripadne muka... Ne želim da osporim Džobsovu genijalnost već me zaprepašćuje ljudska glupost i povodljivost :-(

Vladimir Pula

pre 11 godina

Mislio sam da nikad necu imat iPhone , sada mislim da nikad necu imat nesto drugo. Iako me malo strah sada kada nema Steve Jobsa, valjda neće nista kiksat

iTelefon

pre 11 godina

Glupo je porediti iPhone sa ostalim telefonima...posedujem iste od prvog modela i mogu slobodno da kazem da postoji dosta telefona koji su napredniji po specifikacijama...ali Apple je napravio jednostavan telefon koji radi brzo i stabilno, a uz to izgleda elegantno. Njegov uspeh se uglavnom temelji na dobrom OS-u. Po meni, glavna "prednost" Apple proizvoda jesu sitnice koje vas kupuju, detalji, precice, resenja koja su sasvim prosta, a koriste u velikoj meri...jednostavno postoji izbor i to je to. ;)

Jovana

pre 11 godina

Aj da se ne lozimo ja imam iPhone i rado bih ga menjala za neki solidan android.Baguje,kamera losa jedino sto on radi je statusni simbol.Svi mi u skoli prilaze i govore wow imas ajfon blago tebi i te fore a ne pitaju se da li ja sa njim mogu nesto da uradim,a pored mene decko nosi samsung galaxy, telefon mojih snova , a njemu niko nista ni da kaze jer njegov telefon izvinite nema jabuku pozadi.Necu da kazem da ne valja nista ,ekran je fantastican ima jos po nesto dobro ali za te pare sam mogla da kupim nesto bolje.

DzoniKg

pre 11 godina

Da dodam za apple fanove iphone 4s dual core na 800 mxz 3.5 inca ekran...Samsung SG3 quad core na 1.4 ghz ..ekran 4.8 inca...u svim testovima razlika u brzini 4-5 puta.Na androidu mozes da promenis apsolutno sve sto ti padne napamet po svojoj volji pa je svaciji telefon unutra totalno drugaciji dok na iphone mozes da promenis samo wallpaper i to static.
Takodje posto je osnova linux radi mi svaka verzija linuxa i na telefonu i na tabletu...prikljucim na tv i imam pravi desktop kompjuter..snimio sam ubuntu verziju 12 i 10 ..ova 12 malo koci zbog ram memorije ali starija 10 radi vrhunski..o tome i jos milion drugih stvari neko sa iphonom moze samo da sanja.

Gde smo, tu smo

pre 11 godina

Sve je to postojalo pre ajFona ali je proradilo kako treba na njemu. Otprilike kao Ford Model T. Automobili su itekako postojali pre njega, ali proradili s njim u milionskim razmerama.
PS Da li sam ja jedini na svetu koji vidi da je Samsung ekran plav. Ili da idem kod očnog?

Aleks

pre 11 godina

Ako nikada niste posedovali Macbook Pro ili iPhone tesko je shvatiti zbog cega tolika popularnost Apple proizvoda. Apple proizvoid su napravljeni da tako da prirastaju za srce vlasniku svakinm danom sve vise i vise. Posedujem vise naprava koje spadaju u brh moderne tehnologije (2x iPhone, Samsung Galasy S2, iPad2, Lenovo Android Tablet, Macbook Pro, Macbook Air kao i vise novijih PC laptopa)i ako bih trebao da se odlucim za jednu u klasi to bi svakako bili Apple proizvoidi.

Svi mi placamo jako visoku cenu ovih proizvoda tako da treba biti kritican prilikom ocenjivanja.

Sto se tice jedne od porka da stedite i kupujete... e tu se ne bih slozio. iPhone je jako skup i ako ce te potrositi 2 ili 3 meseca zaradu nije vredno toga jer je ipak to samo telefon sa par zajebancijama.

Pozdrav svima

Iphone

pre 11 godina

Prpiadam generaciji koja se seća šta je značilo ime Apple u svetu računara 80-tih godina i koliko je on bio napredniji od PC-a,ali dogovorom Microsofta i INTEL-a,brutalno je odgurnu u starnu.Kompanija je tada krahirala.Puno truda je bilo potrebno da kompanija bude sada to što jeste i na tome im svaka čast.Iphone je druga koncepcija uređaja i ne treba ga porediti sa bilo čim drugim.

petar

pre 11 godina

Koliko su ljudi opijeni budalastinom. Hajde iskreno cemu vam toliko sluzi to smece osim sto vam je izazvao bolest zavisnosti? Mozda je trenutno on HIT ali verujte mi na rec a uvecicete se u to da ce NOKIA da ga pojede i to onda kada se bude najmanje nadao!

black

pre 11 godina

Dobar je iphone ali za siroke narodne mase. Trenutno koristim iphone 4, pre toga sam imao galaxy s2, i veliku prednost dajem samsungu i to zbog androida i open code-a. I sam se bavim racunarima pa mi valjda zbog toga vise lezi android i mogucnost personalizovanja telefona do krajnjih granica instaliranjem brdo romova. Kao sto rekoh iphone je odlican telefon, kvalitetan pre svega ali prvenstveno za ljude koji se slabije razumeju u tehniku.

vladimir

pre 11 godina

Ne slazem se sa poslednjom recenicom. "Ajfon" sigurno nije najuspesniji proizvod u istoriji. Tu su sijalica, baterija (sam princip baterije postoji odavno a u srednjem veku se korislio za pozlacivanje novca), kablovi, mikrocipovi itd. Uspesnost proizvoda se ne meri u kolicini novca koji generise vec po znacaju i zastupljenosti u ljudskoj primeni.

nikola87

pre 11 godina

Koliko god iphone bio revokucionaran kad je izasao, tuzna cinjenica je da ios izgleda isto kao i pre 6 godina. Upravo zbog takve tvrdoglavosti pala je i velika Nokia, a i jabuka je sledeca jer ga andorid *******, jos malo, na svim poljima.

bs

pre 11 godina

RIM nije propao zbog iPhone-a, RIM je propao jer su mislili da će doveka ljudi keširati basnoslovne sume na trećerazredni proizvod zbog bbm-a i push emaila. Nokia je isto tako bila u carstvu snova gde su mogli doveka da valjaju identične telefone i da traže 600 eura za telefone koji realno ne vrede ni pola od toga. Palm? Kada je Palm bio neko veliko ime u mobilnom svetu, možda jednom davno u USA ali njih nije ubio iPhone nego BlackBerry i prelezak na WinMo (davno je palm odsvirao svoje poslednje note pre pojave iPhone-a). Za vrednost Apple treba da vidimo da li će oni tu biti za 30 godina, MS je 30 godina dominantan i iako mrzim MS treba im čestitati na poziciji na kojoj su već tako dugo.

Roger

pre 11 godina

Pisac ovog teksta je verovatno neki korisnik ajfona ili bar isti wannabe. U svakom slucaju, mnogo je zapenio za ajfon pa tusta sanjari okolo :)

iju

pre 11 godina

Ovaj tekst je sročen, kao da ga je pisao 15ogodišnjak na pismenom! Gomila netačnih podataka, uključujući taj da je iPhone vredniji od celog Microsofta. Tu vest nijedan ozbiljan finansijski list nije podržao, a autor je preveo sa foruma. Naravno, nesumnjivo je da je Iphone veoma uspešan model Apple-a, ali nije svemoguć i nije bolji od Androida.
Imam Galaxy S1 i Iphone, paralelno, i mnoge su stvari bolje na Galaxy, iako je generaciju iza. Razlika je u tome što Iphone ima toliko snažan marketing, tako da su ljudi načisto pošizeli da imaju jedan bez obzira na cenu. To je međutim stvar prošlosti, jer danas više ljudi ima Android, i tako će i biti, jer je jeftiniiji, a veoma sličan.

Darkmann

pre 11 godina

Zelim samo da odgovorim na pojedine komentare koji su tako glupavi i bezsmisleni, ljudi komentarisu iphone a uopste ga nisu ni imali ni koristili a ostavljaju glupe komentare! Ljudi uzmite se u pamet i primite nekada svetsko misljenje o necemu pa nismo mi najpametniji!!!

darkos

pre 11 godina

Apple (Steve Jobs) je prvi uvideo koliko dizajn svake sitnice znači. Dok su ostali pokušavali da ubace što više svega, Apple je dizajnirao proizvod da bude što funkcionalniji, i osvojio je tržište. To je bilo pre 5 godine. Sada svi igraju istu igru. Trenutno Iphone ili Android (istog cenovnog ranga) više je stvar ukusa, bar dok se ne pojavi nešto revolucionarno.

Dejan

pre 11 godina

Kada jednom probate, vidite koliko je to ispred svih plasticnih igracaka na trzistu i onda nema povratka nazad, jer je savrsenstvo u malom!

Srbi

pre 11 godina

Najbolje je to sto ga ovde hvalite kao nesto neverovatvno dobro, a ne zna ni gde je ova Banana Srbija...
Android je svetsko cudo, a od prve verzije ga koristim na Cirilici...

PS: Ovo ne pisem sa telefona jer mi se moze :p

Dragan

pre 11 godina

Citam komentare (uglavnom zlurade).Nas je covek u sekundi spreman da komentarise i stvari o kojima gotovo nista ne zna.
Izgleda da je ceo svet glup a mi ovde sve sami genijalci.
Trebalo bi uvesti logiku kao predmet u skole od prvog razreda.
Iphone je toliko napredan uredjaj u svakom pogledu da su svi ostali poredjani od 10-tog mesta pa dalje.
Odlikuju ga kvalitet , inovacije i najbolja moguca obrada.
Ko ga ima zna o cemu govorim a ko nema tu su Samsung, Nokia i drugi plastikanci.

Woz

pre 11 godina

Tehnološki inferioran, ali marketinški savršen proizvod. Ne može se nositi s kvalitetnim smartphone-ovima, ali njegovi korisnici to niti razumiju niti im je bitno. Glavno da ima jabuku na sebi, pa da se pokaže da se ima.

Sasa

pre 11 godina

Kupio sam 4s prije 3-4 mjeseca, kajem se sto nisam bar prije 3-4 godine. Zahvaljujuci njemu sebi sam olaksao posao... Za mene iPhone nema cijenu, plato sam ga 500€, da mi sad neko nudi 3000€ da ga prodam ali da drugi nesmijem kupiti ne bih ga dao....

Marko

pre 11 godina

Imam i Iphone 4S i od prije par dana sam ponosni vlasnik SAMSUNG Galaxy S3, tako da jako dobro znam sta pricam! Posao mi zavisi od oba, ali kad bi me neko pitao koji je bolji, bez razmisljanja bi odgovorio Galazy S3

vlada

pre 11 godina

Svi pisite o tome kako je to skup proizvod i tako to , neznam o cemu je razlika i sta je to recimo Samsung jeftiniji, a nemoze da stane ni u jednu obicnu zensku tasnu a kamoli u dzep.
Jedino sto u Srbiji svi ce odmah videti da imate novi Samsung morate uvek u ruci da ga drzite, to je u Srbiji stvar prestiza velicine je jos malo kao iPad.
Danasnja cena pa uporedite.

Samsung I9300 Galaxy S III - 16 GB - Marble White - CHF 629.-

Apple iPhone 4S - 16 GB - Schwarz - SIM-free - CHF 655.-

Da li nam treba Iphone?

pre 11 godina

Da li nam treba Iphone i slicne stvari? Da li time podrzavamo uslove rada u njihovim fabrikama u Kini? Da li smo previse sebicni?

Petrovic

pre 11 godina

Apple...
Muzika. Prvo je "unistio" imperiju Sony Music i Sony Walkman sa iPod-om i iTunes. Ogromnu muzicku kucu i sinonim za prenosnu muziku jos veci nego sto je Nokia bila za mob.aparate.
Film... Pixar (nije Apple ali jeste Steve Jobs) je kupio, da, samo na papiru to izgleda drugacije ali jeste Pixar "unistio" Disney. Samo je sacuvano ime Disney. Imperiju za animirane filmove.
Iphone.. pa rekli ste skoro sve, da skratim, a zelim reci da nema grane ili industrije u kojoj je "bio" taj SteveJobs a da nije potpuno "oduvao" i unistio konkurenciju. Ima jos primera..
Pa da li je taj S.J. bio nesto posebno, mozda ali verovatno i ne vec tu ima previse dokaza kako skoro sve kompanije sveta potpuno pogresno rade zapetljane u ogromnim timovima sa Losom, da Losom skolskom organizacijom i upravom. Pa u svom programu, na primeru Nokie imaju aktuelnih 150 zapetljanih nekorisnih proizvoda gde moze da dodje neko potpuno nov sa jednim kompletnim proizvodom da ih potpuno rasturi, da, zahvaljujuci njihovim greskama.
Ja sam iPhone korisnik od te 2007., secam se jos uvek toga... i nije "neko" prognozirao njegov neuspeh vec gotovo svi "uceni i strucni", skoro ceo HarvardBussinesReview tim na primer.
Da je ovaj jos malo bio ziv i drugima bi se to desilo, TV industriji i Google-u sasvim sigurno, malo zbog Apple-a a vise zbog njih samih...

Siniša Tadić

pre 11 godina

Kada ga prvi put uzmeš u ruku znaš gde ti je extra cash otišao! Za razliku od HTC ili Samsung proizvoda koji deluju kao jeftini kineski kalkulatori sa plastikom nalik onoj u boljim bombonjerama. O softveru nećemo, to bi već bilo smešno.

pauk

pre 11 godina

Zaposlio hiljade programera - da prave šarene laže! Zabava je nešto prihvatljivo, ali ne treba da bude dominantna. To se može porediti sa hiljadama inženjera koji su radili za vojnu industriju tokom hladnog rata, samo što je njihov angažman imao vrlo važne sporedne efekte u elektronici, energetici, svemirskom istraživanju, medicini...

Marko

pre 11 godina

Kao prvo, Apple nije unistio Nokiu, kao drugo imaju toliki profit zato sto sto svoj telefon i aplikacije prodaju daleko iznad realne cene. Kao trece, Apple nije usrecio mnoge radnike - vecina njihovih radnika u Kini rade kao robovi.

HM

pre 11 godina

Apple je sa Iphone-om svakako napravio neverovatno veliki uspeh. Ipak ovaj clanak kojeg ste preuzeli od nasih susjeda po mnogo cemu nije tacan
Npr. General Electric je bolje poslovao u 2011 od Apple-a, a Microsoft je bio veoma blizu:

http://money.cnn.com/magazines/fortune/fortune500/2011/full_list/

mesto 6 -> General Electric
mesto 35 -> Apple
mesto 38 -> Microsoft

*******

KKKK

pre 11 godina

Ovo je clanak religijske sadrzine za Apple vernike. IPhone je smartphone koji je kad se pojavio nije imao cak ni 3G, i sve u svemu sadrzao mozda trecinu funkcija koje je imala na pr. Nokia N95. Jedina Appleova inovacija je lepse pakovanje i ubedjenje ljudi da ce odjednom postati fancy ako imaju neki Apple proizvod.

Onanista

pre 11 godina

Greška! Najveća zarada na kulturološkom strižanju ovaca nije ostvarena ni preko ajfona, ni preko kokakole, ni preko nekog trećeg ajvara, već preko samog engleskog jezika - engleski jezik je najunosniji "proizvod" koji anglosaksonski "proizvođači" plasiraju na tržište, čija se zarada može razumno meriti samo ako se beleži pomoću eksponenata, a ne samo nula ;)

milos

pre 11 godina

Više puta sam gledao, pokušavao da shvatim zašto je to tako fantastično, pomišljao da kupim ali nisam uspeo sebe da ubedim da ima smisla dati više stotina evra ili dolara za nešto što mi ne pravi nikakvu razliku. Snažna reklama, kult i pomodarstvo ili nešto potpuno deseto - ne znam, ali svaka čast na uspehu...

Preddy Baer

pre 11 godina

Mislim da je vrlo bezobrazno napisati da je iPhone razlog zashto je unistena Nokija ....

Nokija je jednostavno imala pogreshnu strategiju, investirala je mnogo u pogreshne koncepte, od nekada najintuitivnijeg softvera za mobilni dogurala do monstruoznosti i glavobolje, i, i , i ...

Ja licno znam par prijatelja ovde u Nemackoj koji su naprimer otkazali poslushnost (tihi bojkot) Nokiji, zbog toga shto je masovno otpushtala zaposlene ovde i naknadno pomerala proizvodnju u Rumuniju i na daleki istok.

Sarmica

pre 11 godina

Svima nama je Iphone promenuo nazor na telekomunikaconu tehniku. Ja i moj suprug ga koristimo i veoma smo zadovoljni , konacno je to pravi telefon. Sto se cene tice , jeste da je skuplji ali kvalitet se placa. Iskreno zelim firmi puno uspeha i genialnih proizvoda u buducnosti.

Fowler

pre 11 godina

Voistinu. Samo onaj ko koristi iphone zna koliko je dobar i koliko vredi. Svi ostali mogu samo ljubomorno da konstatuju da je bez veze. Nikada više nešto drugo

Micko

pre 11 godina

"ajfon" je dobar proizvod ali mi je malo muka od tolikog velicanja kao da je to nesto epohalno i jedinstveno... ama bas NISTA nije tu revolucionarno... to je samo jedan dalji korak u unapredjenju mobilnih telefona koji je bio logican... da nije izasao iphone za 2 godine pojavio bi se takav slican iz druge firme...

mobilni je bio bez icega, pa su krenule poruke... onda usput ima sat i kalendar a onda manje igrice pa malo bolje, bolja grafika itd... iphone je samo jedan korak... to je kao da za procesor sledece generacije kazete da je nesto do sada nevidjeno... jednostavno, sve sledece je bolje a sve sto u njemu ima je pojedinacno vec bilo prisutno...

znaci, dobar i kvalitetan telefon i verovatno bolji od ostalih i to je to... da ga neko nije nikad video i cita B92 pomislio bi i da ce taj ajfon da ide po hleb i mleko svako jutro i da kuva kafu!

Hm...

pre 11 godina

Ja koristim iphone i ako se izuzmu mane oko neprepoznavanja drugih uredjaja prilikom koristenja bluetootha, pa i to da nasi sajtovi uglavnom nemaju aplikacije za iphone, pa i zivi smor oko itunesa, ja bih ga opet preporucio svima. Sve je svedeno na klik ili dva. Lakse od racunara.

kerki

pre 11 godina

Upravo saljem komentar sa mog 3GS, mob je dobar ali preterali ste sa hvaljenjem. Ima on MNOGO mana, ne podrzava javu, flash, fabricki ne mogu da mu se menjaju sms tonovi, kamera losa npr u odnosu na nokiu ili samsung, nema bluetooth sa ostalim uredjajima, sve su to stvari koje nerviraju.

Dejan

pre 11 godina

@merc
Sumnjam, ali ajde da ostanemo u tvom carobnom svetu: to moze da se zaradi i bez 30 % globe koju Apple uzima na prodaju aplikacija na AppStore.

investitor

pre 11 godina

apple nije ni u prvih 20 kompanija po ukupnoj vrednosti.Saudi Aramco je najjaci igrac, tu su i exxon,GE, JPMorganChase etc. sve te kompanije su globalni igraci od kojih zavisi svetska ekonomija, apple je samo napucani proizvodjac mobilnih telefona i nista vise, ako apple sutra pukne, niko nece ni primetiti, al ako pukne iko od onih gore navedenih, ceo svet ce da drhti...

a ovu izjavu da je iphone jaci od celog ms-a, to ne vredi ni komentaristati. Oni su tu 30 godina, imaju 200 hiljada zaposlenih(3*puta vise od apple-a), od njih zavisi 2-3 miliona porodica...

Intresantno je jos reci, da je mislim u ny times-u izasao clanak o ne bas sjajnom polozaju radnika u maloprodaji u apple-u, o situaciji u kojoj tim kuk dobija 500 miliona dolara godisnje ili tako neku blesavu sumu, dok obicni radnici imaju plata oko minimuma, tu je sva apsurdnost americke ekonomije danas...

bojan

pre 11 godina

Ovi komentari poput "sisanje" i sl. su daleko od realnosti. Da nije iPhone-a jos uvek bi kuckali poruke u brojcanim tastaturama, a touch (sa olovkom) screen bi postojao na jako malom broju jos skupljih telefona. Da ne pominjem navigaciju u telefonu, gledanje valjanog videa, ultra-brzo razgledanje fotografija - opet u valjanoj rezoluciji a ne u velicini postanske marke. Secate li se onih ubogih igara pisanih u Javi, a pogledajte danas i relativno prostu igru Angry Birds. Da ne pominjem onaj WAP standard, koji da su se ostali pitali bi ziveo jos decenijama!

Ja na iPhone-u nekoliko puta brze obavljam i najprostije operacije poput telefoniranja, slanja poruka i trazenja kontakta koje neki telefoni iako su pravljeni samo za to nisu mogli valjano da urade. Evo moja devojka ima 4S i pocela je da koristi Siri. Taj feature iako hype-ovan, bogme nije hype-ovan u dovoljnoj meri kako zasluzuje.

I na kraju, kako bi izgledao Android da nije iPhone-a? Ja nemam problem sa Androidom - neka zivi paralelno, ali mora da se zna ko je prvi poceo i da za to postoji "respect".

мк

pre 11 godina

Po čemu je to ajfon 4 bolji od drugih osim što ima onu glupavu sekretaricu koja vam odgovara na još gluplja pitanja.dajte bre ljudi pa uzimaju vam pare za gluposti!

Zoki

pre 11 godina

Bilo je smart telefona i pre iPhona, ali su bili namenjeni poslovnim korisnicima. Kompanije koje su ih proizvodile nisu ni sanjale da će njihovi proizvodi biti interesantni širokim narodnim masama. Apple je praktično stvorio to tržište i na tome mu treba skinuti kapu.

Kahvedzija

pre 11 godina

Dobit sasvim ocekivana uz tu cenu proizvoda i postojece troskove proizvodnje. Prozivod kosta onoliko koliko su spremni kupci da ga plate, a koliko vredi..?
Genijalno sisanje.. respect.

Nišlija

pre 11 godina

I ja ovaj komentar upravo šaljem sa "Ajfona" :D Samo onaj koji ga poseduje zna koliko je moćan. Preporučujem ga svima koji mogu da ga priušte, a ostali štekajte pare, dižite kredite, i pravac prodavnica :P Moćniji je i od najnovijih modela pametnih telefona kada se pogledaju mogućnosti oko aplkacija.

merc

pre 11 godina

I na tome I'm svaka casta.

Zahvaljuci njima, i njihovim aplikacijama uz malo muke i znanja, kupio sam novi mercedes, novi rolex, zivim kao lord i planiram stan u Londonu.

Kahvedzija

pre 11 godina

Dobit sasvim ocekivana uz tu cenu proizvoda i postojece troskove proizvodnje. Prozivod kosta onoliko koliko su spremni kupci da ga plate, a koliko vredi..?
Genijalno sisanje.. respect.

merc

pre 11 godina

I na tome I'm svaka casta.

Zahvaljuci njima, i njihovim aplikacijama uz malo muke i znanja, kupio sam novi mercedes, novi rolex, zivim kao lord i planiram stan u Londonu.

мк

pre 11 godina

Po čemu je to ajfon 4 bolji od drugih osim što ima onu glupavu sekretaricu koja vam odgovara na još gluplja pitanja.dajte bre ljudi pa uzimaju vam pare za gluposti!

Nišlija

pre 11 godina

I ja ovaj komentar upravo šaljem sa "Ajfona" :D Samo onaj koji ga poseduje zna koliko je moćan. Preporučujem ga svima koji mogu da ga priušte, a ostali štekajte pare, dižite kredite, i pravac prodavnica :P Moćniji je i od najnovijih modela pametnih telefona kada se pogledaju mogućnosti oko aplkacija.

sent from galaxy S3

pre 11 godina

Fascinatno mi je kako kod nas ljudi koji poseduju skupe android telefone (npr. HTC One X, Galaxy S2/S3...) se ne hvale na taj nacin da su eto ne znam sta jer imaju skup telefon ili da je telefon dobar samo zato sto je skup. A kad god je vest o iPhonu ovde na b92, ima gomila komentara u fazonu ovog dole "Samo onaj koji ga poseduje zna koliko je moćan. Preporučujem ga svima koji mogu da ga priušte, a ostali štekajte pare, dižite kredite, i pravac prodavnica ". Muka mi je od toga, skrpio baja pare za iphone i sad misli da su svi ostali niza rasa koji nemaju taj osakaceni uredjaj haha

Fowler

pre 11 godina

Voistinu. Samo onaj ko koristi iphone zna koliko je dobar i koliko vredi. Svi ostali mogu samo ljubomorno da konstatuju da je bez veze. Nikada više nešto drugo

Dulex

pre 11 godina

Žalosno je koliko ovaca danas ima koje padaju na markentiške fore i kupuju uređaje koji im nisu neophodni. Ok je kad ljudi imaju para pa im je svejedno, ali ja znam gomilu ljudi koji su bukvalno od usta odvajali da bi kupili nek iProdukt. Ne osporavam kvalitet uređaja, osporavam cenu i neophodnost uređaja koji nas sistematski zatupljuje olakšicama koje nam nudi! Samo ako pomislim da najuspešnija firma ne zna šta će sa parama a sa druge strane uz mizerne nadoknade eksploatiše radnike, za ogromne pare tretira svoje mušterije kao bespravne korisnike i tuži sve koji se usude da izbace neku inovaciju pre njih, e onda mi stvarno pripadne muka... Ne želim da osporim Džobsovu genijalnost već me zaprepašćuje ljudska glupost i povodljivost :-(

Петриња

pre 11 godina

На страну лична осећења према iPhone-u (можда јесте прескуп, извикан, можда (сигурно) постоје бољи телефони у одреженим сегментима), али његово лансирање је вероватно један од најбољих послова у историји економије и маркетинга и заслужује да иде у уџбенике! Гледајући цео пакет заједно са маркетингом и целом фамом, а и "историјски" тренутак је био повољан - скидам капу људима из apple-a!

Aleks

pre 11 godina

Ako nikada niste posedovali Macbook Pro ili iPhone tesko je shvatiti zbog cega tolika popularnost Apple proizvoda. Apple proizvoid su napravljeni da tako da prirastaju za srce vlasniku svakinm danom sve vise i vise. Posedujem vise naprava koje spadaju u brh moderne tehnologije (2x iPhone, Samsung Galasy S2, iPad2, Lenovo Android Tablet, Macbook Pro, Macbook Air kao i vise novijih PC laptopa)i ako bih trebao da se odlucim za jednu u klasi to bi svakako bili Apple proizvoidi.

Svi mi placamo jako visoku cenu ovih proizvoda tako da treba biti kritican prilikom ocenjivanja.

Sto se tice jedne od porka da stedite i kupujete... e tu se ne bih slozio. iPhone je jako skup i ako ce te potrositi 2 ili 3 meseca zaradu nije vredno toga jer je ipak to samo telefon sa par zajebancijama.

Pozdrav svima

Woz

pre 11 godina

Tehnološki inferioran, ali marketinški savršen proizvod. Ne može se nositi s kvalitetnim smartphone-ovima, ali njegovi korisnici to niti razumiju niti im je bitno. Glavno da ima jabuku na sebi, pa da se pokaže da se ima.

Dejan

pre 11 godina

@merc
Sumnjam, ali ajde da ostanemo u tvom carobnom svetu: to moze da se zaradi i bez 30 % globe koju Apple uzima na prodaju aplikacija na AppStore.

DzoniKg

pre 11 godina

Apple mi je postao najomrazenija firma ne zbog svog uspeha vec jer misli da vreme pocinje od njih i ako oni realno nista i ne proizvode..99% tog iphona su komponente drugih proizvodjaca pa ipak pored toga apple samo sto ne stavi patent na jabuku...samo u zadnjoj nedelji apple je predao tzv patente od kojih covek samo moze da se prekrsti..npr juce su predali patent za "garage bend" tj aplikacija u kojoj ce biti svi instrumenti..nista novo ,vec je bilo brdo takvih aplikacija ali nikom to ni u ludilu nije padalo napamet da to patentira,ali sad ako neko bude pravio takvu aplikaciju moze da ocekuje tuzbu od applea..takodje isto ove nedelje su predali patent za predictive keyboard koji nece kao dosadasnji da brlja po lokalnom recniku vec ce moci i sa servera da vuce reci pa ako ste hteli da koristite net za takvu aplikaciju od sad do vecnosti zaboravite jer cete dobiti aplovu tuzbu...naravno ima jos milion gluposti...ko da nabraja sve..ima sajt koji prati pa za 5-6 godina kad krenete bilo sta da radite prvo idite na sajt da vidite da li je i to apple patentirao.

Grrr

pre 11 godina

******* RIM i Nokia su dinosaurusi, zato i propadaju, a sledeci dinosaurus je verovatno Apple. Sve dosadi posle nekog vremena pa i iPhone i iVar... A sutra ce se roditi neka nova kompanija ili povampiriti neka starija od Apple-a i Microsoft-a. Zamislite samo AMD telefon sa 64 jezgra i XXX gigabajta rama koji se ne brise kad se ugasi telefon vec radi kao flash a ima brzinu rama. Ugradjen graficki cip, zakacis ga na HD TV, igras najnoviju 3D igru dok se telefon puni. A ako je u blizini jos neki isti uredjaj prave - cluster i nude svoju snagu za istrazivanje svemira i sl. Za godinu dana ce ovaj clanak zvucati smesnije nego danas a autor ce se stideti.

Marko

pre 11 godina

Imam i Iphone 4S i od prije par dana sam ponosni vlasnik SAMSUNG Galaxy S3, tako da jako dobro znam sta pricam! Posao mi zavisi od oba, ali kad bi me neko pitao koji je bolji, bez razmisljanja bi odgovorio Galazy S3

bojan

pre 11 godina

Nikako ali nikako mi ne ide u glavu kako je neko ostvario ovoliki uspeh sa jednim jedinim artiklom. Radim kao prodavac telefona 10g i svasta mi je proslo kroz ruke i jednostavno: nije mi jasno. Giganti koji su izbacili na stotine pa i na hiljade modela i koji su snazno doprineli razvoju mobilne telefonije sad posrcu.
Telefon kojem su obe strane od stakla, koji ne moze da prezivi pad iz dzepa, koji ne moze da se upari sa drugim bluetooth uredjajima, koji da bi ubacio jednu MP3 pesmu moras imati instaliran iTunes toliku slavu da ponese... ne znam...
Potpuno ne zasluzeno!

Don Corleone

pre 11 godina

Koliko ste smesni sa izjavama da je iphone krntija itd,zar samo zato sto ne mozete da ga priustite sebi dajete sebi za pravo da tako pricate o necemu sto nikad u ruku niste uzeli??

black

pre 11 godina

Dobar je iphone ali za siroke narodne mase. Trenutno koristim iphone 4, pre toga sam imao galaxy s2, i veliku prednost dajem samsungu i to zbog androida i open code-a. I sam se bavim racunarima pa mi valjda zbog toga vise lezi android i mogucnost personalizovanja telefona do krajnjih granica instaliranjem brdo romova. Kao sto rekoh iphone je odlican telefon, kvalitetan pre svega ali prvenstveno za ljude koji se slabije razumeju u tehniku.

KKKK

pre 11 godina

Ovo je clanak religijske sadrzine za Apple vernike. IPhone je smartphone koji je kad se pojavio nije imao cak ni 3G, i sve u svemu sadrzao mozda trecinu funkcija koje je imala na pr. Nokia N95. Jedina Appleova inovacija je lepse pakovanje i ubedjenje ljudi da ce odjednom postati fancy ako imaju neki Apple proizvod.

vladimir

pre 11 godina

Ne slazem se sa poslednjom recenicom. "Ajfon" sigurno nije najuspesniji proizvod u istoriji. Tu su sijalica, baterija (sam princip baterije postoji odavno a u srednjem veku se korislio za pozlacivanje novca), kablovi, mikrocipovi itd. Uspesnost proizvoda se ne meri u kolicini novca koji generise vec po znacaju i zastupljenosti u ljudskoj primeni.

Johnny

pre 11 godina

Aman sokle vise sa tim prepucavanjem izmedju Iphone i ostalih korisnika. Svako ima svoj ukus i svoje potrebe i zelje. Btw Iphone nije nikakav prestiz jer je razlika izmedju Iphone 4s i Samsung GS 3 20eura. A i ko oce moze da kupi Iphone za 200eura stariji model.

Nebo

pre 11 godina

S obzirom da radim u IT biznisu bio sam u prilici da odem u Asus fabriku u Kini i priča je identična kao u fabrikama gde se sklapa iPhone.
Dakle prava radnika u Kini su ništavna bilo da sklapaju iPhone, Samsung, Asus itd. tako da ne mogu da razumem zašto se stalno proziva Apple zbog toga.
Koristim iPhone4 već skoro godinu dana i nikad mi se nije desilo da se telefon blokira bez razloga kao što mi se dešavalo na nekoliko Android telefona koje sam koristio pre toga. O trajanju baterije je bespredmetno polemisati jer Android jede bateriju.
Cene Apple, Samsung, HTC uređaja su u sličnom cenovnom rangu i opet ne razumem polemiku oko toga.
Ono što verujem je da će se Nokia uz pomoć Windows8 operativnog sistema vrlo brzo vratiti na staze stare slave a to je u svakom slučaju dobro jer će kupci imati veći izbor.
Na kraju, svako koristi ono što želi i rasprave na tu temu su besmilsene.
Da li je bolji Audi ili BMW?

iTelefon

pre 11 godina

Glupo je porediti iPhone sa ostalim telefonima...posedujem iste od prvog modela i mogu slobodno da kazem da postoji dosta telefona koji su napredniji po specifikacijama...ali Apple je napravio jednostavan telefon koji radi brzo i stabilno, a uz to izgleda elegantno. Njegov uspeh se uglavnom temelji na dobrom OS-u. Po meni, glavna "prednost" Apple proizvoda jesu sitnice koje vas kupuju, detalji, precice, resenja koja su sasvim prosta, a koriste u velikoj meri...jednostavno postoji izbor i to je to. ;)

Steve Jobs boranija za srbe

pre 11 godina

Iphone 4 je izasao pre tacno 2 godine tj. u junu 2010! Tada su samsung i ostala ekipa imali kalkulatore i snake igrice, a sad mudruju da su bolji!Za te dve godine su izbacili gomile modela i tek sad dosli kakav takav rang sa cetvorkom! Dali bi galaxy 3 mogao da se rastura od prodaje do 2014???? Toliko o plastikanerima! Ajd sad jednu peticu, pa da imaju sta ovi iz samsunga da kopiraju naredne dve godine!

Dejan

pre 11 godina

Nikada se nisam smatrao povodljivim, dizajn jeste bitan ali ne i presudan u mom životu a za softver za koje postoje kvalitetne alternative sigurno neću davati stotine evra ili dolara pa ni za iPhone. Imao sam u rukama 3G i bio razočaran njegovim mogućnostima. Nije imao i mogao ništa što nisu i drugi ili je čak imao i mogao i lošije. Nikada nisam razumeo pomamu za iPod-om koji je bio u stvari lansirna rampa za iPhone i iPad. A smatram i zagovornik sam toga da se patentiraju stvari koje "već postoje" ali pod drugim imenima ili čak sam štite patentom prava na sama imena, to je licemerstvo i intelektualni lopovluk ne samog proizvoda već baštine ove planete, ali to je Amerika, i to tamo može ... Hteli su oni (neki) da patentiraju i točak, ali je to bilo baš previše. Sama pravila i zakone koji štite patentna rešenja treba prilagoditi vremenu u kom živimo... I zabraniti patentiranje GLUPOSTI. Pretpostavljam da je Apple prvi napravio mobilni telefon ... da niko drugi danas ne bi smeo da ih proizvodi...

Jovana

pre 11 godina

Aj da se ne lozimo ja imam iPhone i rado bih ga menjala za neki solidan android.Baguje,kamera losa jedino sto on radi je statusni simbol.Svi mi u skoli prilaze i govore wow imas ajfon blago tebi i te fore a ne pitaju se da li ja sa njim mogu nesto da uradim,a pored mene decko nosi samsung galaxy, telefon mojih snova , a njemu niko nista ni da kaze jer njegov telefon izvinite nema jabuku pozadi.Necu da kazem da ne valja nista ,ekran je fantastican ima jos po nesto dobro ali za te pare sam mogla da kupim nesto bolje.

matori kompjuteras

pre 11 godina

za strucnjake koji se pitaju gde li ce biti apple za 30god, informacija da je MS osnovan 1975, a apple 1976, sto ce reci vrsnjaci su. Nekako se solidno drze obe firme nakon 30 i kusur godina, iz cega naravno ne sledi sta ce da bude za jos 30god.

Sto se tice prepucavanja android - IOS, i toga je uvek bilo i bice. U moje vreme su se klinci svadjali da li je bolji Spectrum ili Commodore, BMW ili Mercedes itd. Tesko da neko nesto moze da dokaze, a nije ni bitno.

iju

pre 11 godina

Ovaj tekst je sročen, kao da ga je pisao 15ogodišnjak na pismenom! Gomila netačnih podataka, uključujući taj da je iPhone vredniji od celog Microsofta. Tu vest nijedan ozbiljan finansijski list nije podržao, a autor je preveo sa foruma. Naravno, nesumnjivo je da je Iphone veoma uspešan model Apple-a, ali nije svemoguć i nije bolji od Androida.
Imam Galaxy S1 i Iphone, paralelno, i mnoge su stvari bolje na Galaxy, iako je generaciju iza. Razlika je u tome što Iphone ima toliko snažan marketing, tako da su ljudi načisto pošizeli da imaju jedan bez obzira na cenu. To je međutim stvar prošlosti, jer danas više ljudi ima Android, i tako će i biti, jer je jeftiniiji, a veoma sličan.

tehnika_fuj

pre 11 godina

Zalosno je gledati one jadne Kineze u kojim uslovima rade i spavaju u fabrici gde se najvise pravi ovih komponenti. IPhone je odradio stravicno dobar marketing, i potpuno se slazem sa nekim komentarima da je IPhone najvise zapao za srce onima koji su slabiji korisnici softvera, dakle oni koji se ne razumeju bas sjajno u tehniku. Ja radim na fakultetu i laik sam za softver ali imam kolege vrhunske softverase, i svi kazu da je Android sa te strucne strane nenadmasan, a IPhone je dopadljiviji tim obicnim korisnicima. E marketing menadzeri su upravo gadjali te korisnike, jer je njih na kraju krajeva najvise. Elem, da se svi ljudi koji su kupili IPhone (na kraju krajeva i neki telefon sa Android-om) tako dobro razumeju u softver, pa Srbija bi bila Eldorado za IT sektor. Znam mnoge koji imaju IPhone a koristi im samo za email, fb, i to je to. To je isto kad ljudi trce da imaju racunar sa radnom memorijom od 16GB, procesorom od 8 jezgara, a to im sluzi samo za zahtevne igrice. 90% njih nikad nije upalilo neki zahtevni softverski paket. Tako da je sve to jedan veliki marketing, a ne neka potreba. Npr, najvise mobilnih telefona po glavi stanovnika u Evropi ima verovali ili ne u CG, a ne verujem da su Crnogorci neki poslovni ljudi, biznismeni, nego je to dole statusni simbol. Vidim i mnogo komentara sa ijekavicom, mora da su to opet Crnogorci koji sad eto pricaju kako im IPhone zaboga "zavrsava vazne poslove". Hahah, mogu da zamislim kakvi su to poslovi.

Zoki

pre 11 godina

Bilo je smart telefona i pre iPhona, ali su bili namenjeni poslovnim korisnicima. Kompanije koje su ih proizvodile nisu ni sanjale da će njihovi proizvodi biti interesantni širokim narodnim masama. Apple je praktično stvorio to tržište i na tome mu treba skinuti kapu.

Srpska posla

pre 11 godina

Ovi bre android telefoni su bas dosadni kad od toliko android aplikacija,mogucnosti,ludila,vi koristite vase samsunge da citate vesti o mom telefonu!

bs

pre 11 godina

RIM nije propao zbog iPhone-a, RIM je propao jer su mislili da će doveka ljudi keširati basnoslovne sume na trećerazredni proizvod zbog bbm-a i push emaila. Nokia je isto tako bila u carstvu snova gde su mogli doveka da valjaju identične telefone i da traže 600 eura za telefone koji realno ne vrede ni pola od toga. Palm? Kada je Palm bio neko veliko ime u mobilnom svetu, možda jednom davno u USA ali njih nije ubio iPhone nego BlackBerry i prelezak na WinMo (davno je palm odsvirao svoje poslednje note pre pojave iPhone-a). Za vrednost Apple treba da vidimo da li će oni tu biti za 30 godina, MS je 30 godina dominantan i iako mrzim MS treba im čestitati na poziciji na kojoj su već tako dugo.

Roger

pre 11 godina

Pisac ovog teksta je verovatno neki korisnik ajfona ili bar isti wannabe. U svakom slucaju, mnogo je zapenio za ajfon pa tusta sanjari okolo :)

DzoniKg

pre 11 godina

Da dodam za apple fanove iphone 4s dual core na 800 mxz 3.5 inca ekran...Samsung SG3 quad core na 1.4 ghz ..ekran 4.8 inca...u svim testovima razlika u brzini 4-5 puta.Na androidu mozes da promenis apsolutno sve sto ti padne napamet po svojoj volji pa je svaciji telefon unutra totalno drugaciji dok na iphone mozes da promenis samo wallpaper i to static.
Takodje posto je osnova linux radi mi svaka verzija linuxa i na telefonu i na tabletu...prikljucim na tv i imam pravi desktop kompjuter..snimio sam ubuntu verziju 12 i 10 ..ova 12 malo koci zbog ram memorije ali starija 10 radi vrhunski..o tome i jos milion drugih stvari neko sa iphonom moze samo da sanja.

kerki

pre 11 godina

Upravo saljem komentar sa mog 3GS, mob je dobar ali preterali ste sa hvaljenjem. Ima on MNOGO mana, ne podrzava javu, flash, fabricki ne mogu da mu se menjaju sms tonovi, kamera losa npr u odnosu na nokiu ili samsung, nema bluetooth sa ostalim uredjajima, sve su to stvari koje nerviraju.

Iphone

pre 11 godina

Prpiadam generaciji koja se seća šta je značilo ime Apple u svetu računara 80-tih godina i koliko je on bio napredniji od PC-a,ali dogovorom Microsofta i INTEL-a,brutalno je odgurnu u starnu.Kompanija je tada krahirala.Puno truda je bilo potrebno da kompanija bude sada to što jeste i na tome im svaka čast.Iphone je druga koncepcija uređaja i ne treba ga porediti sa bilo čim drugim.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Mislio sam da nikad necu imat iPhone , sada mislim da nikad necu imat nesto drugo. Iako me malo strah sada kada nema Steve Jobsa, valjda neće nista kiksat

ubice_nas_neskromnost

pre 11 godina

Hahaha koji ste vi kraljevi. Ne kaze se dzabe Srbija ima 3 000 000 fudbalskih selektora :-D. Komentari da se sad prevedu na engleski jezik i da se bace na neki IT sajt, mislim da bi naslednik Stiv Dzobsa odabrao Srbiju kao sledecu stanicu za ulaganje. Pa neki pisu zaboga iz Londona, neki pisu sa Marsa, i svi se kao razumeju u dizajn, softver, znaju sta je bolje, a za to vreme u Srbiji ne mozemo vise da proizvedemo ni ekser. Ako ste toliko pametni ajde nadjite resenje za problem vode, to ce biti problem 21-og veka, a ne tehnika. Danas je svet dosao u takav paradoks, da eki crnac iz Etiopije moze da se preko IPhona ili Androida ili bilo cega dopisuje sa drugim crncem iz Nigerije, a ni jedan ni drugi nemaju vodu da operu zadnjicu. Inace da sam neka vlast, u Srbiji sa ovakvom ekonomijom zabranio bi uvoz takvih gluposti. Mi realno Evropi i Americi ne prodajemo nista, a oni nama eto uvaljuju npr tako skupe telefone, uvlace nas u dugove, i posle kad jednog dana budu dosli da nam uzmu i EPS, i reke, i sume, moci cete sa tim IPhonima i Androidima da idete u sumu i da slikate veverice.

P.S. Inace ja sam inzenjer, da ne mislite da sam neki shaban koji je sad protiv svega novog. Skoro sam bio u gostima kod jednog prijatelja u Lozani, na institutu za politehniku, koji je inace vrlo prestizan. I ono sto sam video je haos. Nijedan od svajcaraca koje sam sreo nemaju te gluposti, nego najobicnije telefone. Telefon je telefon, i kad nesto izadje novo, ne morate odmah to da imate.

Micko

pre 11 godina

"ajfon" je dobar proizvod ali mi je malo muka od tolikog velicanja kao da je to nesto epohalno i jedinstveno... ama bas NISTA nije tu revolucionarno... to je samo jedan dalji korak u unapredjenju mobilnih telefona koji je bio logican... da nije izasao iphone za 2 godine pojavio bi se takav slican iz druge firme...

mobilni je bio bez icega, pa su krenule poruke... onda usput ima sat i kalendar a onda manje igrice pa malo bolje, bolja grafika itd... iphone je samo jedan korak... to je kao da za procesor sledece generacije kazete da je nesto do sada nevidjeno... jednostavno, sve sledece je bolje a sve sto u njemu ima je pojedinacno vec bilo prisutno...

znaci, dobar i kvalitetan telefon i verovatno bolji od ostalih i to je to... da ga neko nije nikad video i cita B92 pomislio bi i da ce taj ajfon da ide po hleb i mleko svako jutro i da kuva kafu!

investitor

pre 11 godina

apple nije ni u prvih 20 kompanija po ukupnoj vrednosti.Saudi Aramco je najjaci igrac, tu su i exxon,GE, JPMorganChase etc. sve te kompanije su globalni igraci od kojih zavisi svetska ekonomija, apple je samo napucani proizvodjac mobilnih telefona i nista vise, ako apple sutra pukne, niko nece ni primetiti, al ako pukne iko od onih gore navedenih, ceo svet ce da drhti...

a ovu izjavu da je iphone jaci od celog ms-a, to ne vredi ni komentaristati. Oni su tu 30 godina, imaju 200 hiljada zaposlenih(3*puta vise od apple-a), od njih zavisi 2-3 miliona porodica...

Intresantno je jos reci, da je mislim u ny times-u izasao clanak o ne bas sjajnom polozaju radnika u maloprodaji u apple-u, o situaciji u kojoj tim kuk dobija 500 miliona dolara godisnje ili tako neku blesavu sumu, dok obicni radnici imaju plata oko minimuma, tu je sva apsurdnost americke ekonomije danas...

Marko

pre 11 godina

@Iphone 4 je izasao pre tacno 2 godine tj. u junu 2010! Tada su samsung i ostala ekipa imali kalkulatore i snake igrice, a sad mudruju da su bolji!Za te dve godine su izbacili gomile modela i tek sad dosli kakav takav rang sa cetvorkom! Dali bi galaxy 3 mogao da se rastura od prodaje do 2014???? Toliko o plastikanerima! Ajd sad jednu peticu, pa da imaju sta ovi iz samsunga da kopiraju naredne dve godine!
(Steve Jobs boranija za srbe, 29. jun 2012 10:47)

******* Galaxy S2 je izasao osam mjeseci prije iPhonea 4S, ali je u svemu superiorniji od njega! Galaxy S je izasao pola godine prije iPhone 4, ali g aopet tuce u svemu. A sada kad izadje iPhone 5 bice inferioran u odnosu na mocni Galaxy S3! Prema tome ne znam ko ide ispred, po ovome mi se cini da je to iPhone. Kad je SAMSUNG pravio telefone, iPhone nije bio ni u planu! http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=3115&idPhone2=3275 ovo je link poredjenja Galaxy S sa iPhone-om 4, a ovo je link poredjenja Galaxy S2 sa iPhone-om 4S! APPLE-u svaka cast na marketingu jer su fantasticno odradili posao, ali prodaju macka u dzaku!

Lol

pre 11 godina

Klasicni balkanci, koji hvale svoje android telefone koje su uzeli na 12 mesecnih rata i sad su im inzvanredni.

Kad mi neko kaze moj mobilni ima 100000mp kameru ili slicno ja se samo lupim po glavi, i kazem da pro. aparat za slikanje sa 3mp ce uvek da da sliku boljiu nego neki telefoni sa 10mp, jer nije sve u mp vec u socivu aparata.
Drugo, sto se tice OS-a zar mozete da uporedite ista? Ako posedujete druge apple gedzete i desktop/laptop racunare znali bi da se svi ovi uredjaji medjusobno dopunjuju.
Primer: Aplikacija na macu za komunikaciju sa timom, menadzment za projekte itd. ma savrsenstvo za rad lepo ima viewer za iphone tako da moze covek uvek proveri na cemu tim radi, i slicno i sve to lepo upakovano u prelepu aplikaciju i sihronizovano medjusobno, ma perfekcija, ajd mi nadjite takvo nesto za win/linux a da je 100% stabilno, da je UI prelep, da je UX perfektan.

A o tome sto andorid telefon star godinu dana ( uzeo kod mobilnog operatera ) kostao u maloprodaji negde cca +35.000din ne moze da se stavi novi andorid sistem, pa gde to ima?

Ako vec sistemi mogu da se porede, onda bar aplikacije ne mogu otvorite malo Apple Store i pogledajte aplikacije pa ce te videti superiornost nad android aplikacijama.
Zbog istog razloga sam presao i na mac, samo zbog aplikacija koje win nece imati jos duze vreme.

PS: 4 godine, ni jedan crash ni na jednom apple uredjaju (iMac,iPhone,iPad) sto li to govori?

KKKK

pre 11 godina

jos jedan clanak za Apple fanove da ih drzi u uverenju da je Apple strasno inovativna firma.

Molim redakciju da navede bar jedan tehnicki detalj sa Ajfona koji je stvarno prvi put vidjen na Ajfonu, a da ga prethodno nije bilo na telefonu nekog drugog proizvodjaca.

Siniša Tadić

pre 11 godina

Kada ga prvi put uzmeš u ruku znaš gde ti je extra cash otišao! Za razliku od HTC ili Samsung proizvoda koji deluju kao jeftini kineski kalkulatori sa plastikom nalik onoj u boljim bombonjerama. O softveru nećemo, to bi već bilo smešno.

MeMyselfAndI

pre 11 godina

@DžoniKG

Kako to mislite ne ništa proizvodi? Pa sve te pojedinačne komponente dostupne su i ostalima, ali samo je Apple od toga napravio umjetnost. Sve te komponente drugih proizvođača, kako vi kažete, inovativno je organizovao Apple. Organizovao ih u savršenstvo od uređaja koje ostatak tehnološkog svijeta već godinama pokušava da iskopira, nebitno koliko uspješno.
Da nije bilo Ajfona, vjerovatno danas ne bi bilo ni uređaja na Androidu, tako da ne shvatam prezir android-korisnika...ili je fora *kiselo grožđe*...

Killa

pre 11 godina

Da nije bilo apple-a i dalje bi koristili nokije i sony ericsone od telefona, zaboravljate ljudi da je apple isto tako napravio revolucionarni ipod, pre toga ako se secate su bili njihovi kompjuteri sa crt monitorima u raznim bojama za čime je celi zapad poludeo... Da nije apple-a ne bi ni postojao lepo dizajniran pc koji je isto čedo jabuke, a kako život čine sitnice koja ga ulepšavaju tako je i svaki komad tehnike koji je produkt jabuke tu da Vam ulepša život, a ne da ga zagorča. Nisam neki fan jabuke ali sam realan, i poštujem ih, kao što u fudbalu c.ronalda ne mogu da smislim zbog njegovog stava morate ga poštovati jer je on #1

Šećerana za tri evra

pre 11 godina

za (merc, 29. jun 2012 02:56)

Još si ti sitna riba, ja sam uz još manje muke i malo šećera i pakir mašine, već kupio treći mercedes, stan u Dubaiu i planiram drugu jahtu...

Marko

pre 11 godina

Kao prvo, Apple nije unistio Nokiu, kao drugo imaju toliki profit zato sto sto svoj telefon i aplikacije prodaju daleko iznad realne cene. Kao trece, Apple nije usrecio mnoge radnike - vecina njihovih radnika u Kini rade kao robovi.

Dejan

pre 11 godina

иПхоне-у наш, који си на Небесима
Да се свети име Твоје
Да дође Царство Твоје
Да буде Воља Твоја...

nikola87

pre 11 godina

Koliko god iphone bio revokucionaran kad je izasao, tuzna cinjenica je da ios izgleda isto kao i pre 6 godina. Upravo zbog takve tvrdoglavosti pala je i velika Nokia, a i jabuka je sledeca jer ga andorid *******, jos malo, na svim poljima.

vv

pre 11 godina

Da baterija traje jedno 5, 6 dana, onda bih pazario iPhone(ili S3). Imam samsung android telefon, kotistim ga za mail i skype, ponekad kao navigaciju i moju prastaru Nokia-u z razgovor i sms. Lepe su igracke ovi novi telefoni, ali mi stvarno smeta to sto baterija traje pola dana.

Dejan

pre 11 godina

Kada jednom probate, vidite koliko je to ispred svih plasticnih igracaka na trzistu i onda nema povratka nazad, jer je savrsenstvo u malom!

IT

pre 11 godina

Primecujem da se ljudi gnusaju iphonea zato sto nije neophodan za zivot.
To je teska budalastina. Skoro nista od stvari koje imamo nisu neophodni za zivot. Ako tako gledate, nemojte jesti nista sem jaja, salate, pijte vode, zivite u 20 kvadrata i to je to.
Sa druge strane, ako vas koriscenje nove tehnologije cini srecnim ili ispunjava na bilo koji nacin, samo napred, kupite iphone. To je razlog zbog kog ga ja imam. Kao programer, potpuno sam svestan da mi nije neophodan za bilo kakav rad, da placam i dizajn i marku, ali to su one sitne stvari koje mene cine zadovoljnim. Ako vas vise ispunjava da kupite novu gitaru, onda nikako nemojte kupovati iphone, vec kupite gitaru!

Ja licno ne preporucujem zato sto je za prosecnu srpsku platu, ta vrsta luksuza nepotrebna, ali ako zaradjujete dovoljno novca da vam to bude sitna stavka u nedeljnom budzetu, zasto ne obradovati sebe/zenu/cerku i sl.
Sloboda izbora, ali birajte pametno i u skladu sa mogucnostima.

perica

pre 11 godina

Ne mozete da pricate o seksu ako ga nikada nisi praktikovali. Ili ko sto rekao moj deda svojevremeno "kako da ti objasnim sine sta je limunada kada ne znas sta je limun". Tako i ovi pljuvaci Iphona koji imaju Android a gledaju karakteristike Iphona u "power point-u". Android nije los kao telefon ali Iphone je Iphone. Imam 4S i sta da vam kazem...dobar je..ma sta dobar ..najbolji je.Jeste da mu je baterija ahilova peta, jeste da moram da kupim neke "gace" da ga stite ako ne daj boze padne, jeste da imam nekih applicakcija koje retko upotrebim a za koje sam mislio da mi trebaju, jeste da igram igrice u svojoj zreloj dobi jer su fenomenalne, jeste da mi je glupo sto mu je password brojcani i ogrnaicen(na prethodnom BB-u je security bio daleko veci ili mom E72), jeste da vise ne nosam kameru jer fotke su bolje nego od moje kompaktne kamere, jeste da me nervira kada mu se "razmaze" rezolucija kada citam e-mejlove..ali ko nije probao ne zna sta je Iphone. Nema to veze sa snobizmom ili cenom, jednostavno je naj. I svaki put se odusevim koliko je tu truda ulozeno i sa koliko je detalja tu implementrano. Primer: hocu da obrisem neku applikaciju i pritisnem za brisanje, a sve ostale applicakcije "drhture " u bojazni da ih slucajno ne pritisnem :)- e to je Iphone- i pri tome je tu ideju zastitio i unovcio.I neka je to uradio, svaka njima cast. Geldam evo sada moj BB9700 i sta da vam kazem kao da gledam neki istorijski eksponat.

milos

pre 11 godina

Više puta sam gledao, pokušavao da shvatim zašto je to tako fantastično, pomišljao da kupim ali nisam uspeo sebe da ubedim da ima smisla dati više stotina evra ili dolara za nešto što mi ne pravi nikakvu razliku. Snažna reklama, kult i pomodarstvo ili nešto potpuno deseto - ne znam, ali svaka čast na uspehu...

Dragan

pre 11 godina

Citam komentare (uglavnom zlurade).Nas je covek u sekundi spreman da komentarise i stvari o kojima gotovo nista ne zna.
Izgleda da je ceo svet glup a mi ovde sve sami genijalci.
Trebalo bi uvesti logiku kao predmet u skole od prvog razreda.
Iphone je toliko napredan uredjaj u svakom pogledu da su svi ostali poredjani od 10-tog mesta pa dalje.
Odlikuju ga kvalitet , inovacije i najbolja moguca obrada.
Ko ga ima zna o cemu govorim a ko nema tu su Samsung, Nokia i drugi plastikanci.

DQ

pre 11 godina

Pre mesec dva sam sedeo sa starim prijateljem u kaficu. On je uzeo Galaxy S2 i prezadovoljan je telefonom. Kaze mi ajde daj mi tvoj iPhone da uporedim brzinu. Kad je uporedio brzinu ucitavanja aplikacija, skrolovanja ekrana, samo je rekao, hmm pa ovaj iPhone radi skoro isto onako brzo kao S2. Ja sam se samo nasmejao i rekao mu, a kontaj da uporedjujes najsporiji iphone sa najbrzim Samsungom, posto sam u to vreme imao 3G. Imam iPhone 3G od oktobra 2008. godine i koji god telefon od tada da sam video nisam bio nesto odusevljen. Ne patim da imam najnoviji telefon uvek ali da uzmem nesto sem apple-a, ne pada mi na pamet. Sad sam uzeo 4s i taman je popravio ono sto mi je falilo na 3G-u. Za jedno dve godine ce uzeti peticu, i uopste me ne zanima dal ce biti neki HTC ili Samsung bolji od njega. Jednostavno volim Apple-ove proizvode i to je ono sto mi je bitno. A sad da merim e-penis ovde koji je bolje, ne interesuje me. Kupite ono sto vam se sviđa a ne ono što će se drugim svideti. Ja sam drzim stare izreke vezane za Apple proizvode, nekad koristene za MAC racunare: Once you go, you can never go back. To vazi i za telefone...

bojan

pre 11 godina

Ovi komentari poput "sisanje" i sl. su daleko od realnosti. Da nije iPhone-a jos uvek bi kuckali poruke u brojcanim tastaturama, a touch (sa olovkom) screen bi postojao na jako malom broju jos skupljih telefona. Da ne pominjem navigaciju u telefonu, gledanje valjanog videa, ultra-brzo razgledanje fotografija - opet u valjanoj rezoluciji a ne u velicini postanske marke. Secate li se onih ubogih igara pisanih u Javi, a pogledajte danas i relativno prostu igru Angry Birds. Da ne pominjem onaj WAP standard, koji da su se ostali pitali bi ziveo jos decenijama!

Ja na iPhone-u nekoliko puta brze obavljam i najprostije operacije poput telefoniranja, slanja poruka i trazenja kontakta koje neki telefoni iako su pravljeni samo za to nisu mogli valjano da urade. Evo moja devojka ima 4S i pocela je da koristi Siri. Taj feature iako hype-ovan, bogme nije hype-ovan u dovoljnoj meri kako zasluzuje.

I na kraju, kako bi izgledao Android da nije iPhone-a? Ja nemam problem sa Androidom - neka zivi paralelno, ali mora da se zna ko je prvi poceo i da za to postoji "respect".

Petrovic

pre 11 godina

Apple...
Muzika. Prvo je "unistio" imperiju Sony Music i Sony Walkman sa iPod-om i iTunes. Ogromnu muzicku kucu i sinonim za prenosnu muziku jos veci nego sto je Nokia bila za mob.aparate.
Film... Pixar (nije Apple ali jeste Steve Jobs) je kupio, da, samo na papiru to izgleda drugacije ali jeste Pixar "unistio" Disney. Samo je sacuvano ime Disney. Imperiju za animirane filmove.
Iphone.. pa rekli ste skoro sve, da skratim, a zelim reci da nema grane ili industrije u kojoj je "bio" taj SteveJobs a da nije potpuno "oduvao" i unistio konkurenciju. Ima jos primera..
Pa da li je taj S.J. bio nesto posebno, mozda ali verovatno i ne vec tu ima previse dokaza kako skoro sve kompanije sveta potpuno pogresno rade zapetljane u ogromnim timovima sa Losom, da Losom skolskom organizacijom i upravom. Pa u svom programu, na primeru Nokie imaju aktuelnih 150 zapetljanih nekorisnih proizvoda gde moze da dodje neko potpuno nov sa jednim kompletnim proizvodom da ih potpuno rasturi, da, zahvaljujuci njihovim greskama.
Ja sam iPhone korisnik od te 2007., secam se jos uvek toga... i nije "neko" prognozirao njegov neuspeh vec gotovo svi "uceni i strucni", skoro ceo HarvardBussinesReview tim na primer.
Da je ovaj jos malo bio ziv i drugima bi se to desilo, TV industriji i Google-u sasvim sigurno, malo zbog Apple-a a vise zbog njih samih...

darkos

pre 11 godina

Apple (Steve Jobs) je prvi uvideo koliko dizajn svake sitnice znači. Dok su ostali pokušavali da ubace što više svega, Apple je dizajnirao proizvod da bude što funkcionalniji, i osvojio je tržište. To je bilo pre 5 godine. Sada svi igraju istu igru. Trenutno Iphone ili Android (istog cenovnog ranga) više je stvar ukusa, bar dok se ne pojavi nešto revolucionarno.

Darkmann

pre 11 godina

Zelim samo da odgovorim na pojedine komentare koji su tako glupavi i bezsmisleni, ljudi komentarisu iphone a uopste ga nisu ni imali ni koristili a ostavljaju glupe komentare! Ljudi uzmite se u pamet i primite nekada svetsko misljenje o necemu pa nismo mi najpametniji!!!

Srbi

pre 11 godina

Najbolje je to sto ga ovde hvalite kao nesto neverovatvno dobro, a ne zna ni gde je ova Banana Srbija...
Android je svetsko cudo, a od prve verzije ga koristim na Cirilici...

PS: Ovo ne pisem sa telefona jer mi se moze :p

petar

pre 11 godina

Koliko su ljudi opijeni budalastinom. Hajde iskreno cemu vam toliko sluzi to smece osim sto vam je izazvao bolest zavisnosti? Mozda je trenutno on HIT ali verujte mi na rec a uvecicete se u to da ce NOKIA da ga pojede i to onda kada se bude najmanje nadao!

Gde smo, tu smo

pre 11 godina

Sve je to postojalo pre ajFona ali je proradilo kako treba na njemu. Otprilike kao Ford Model T. Automobili su itekako postojali pre njega, ali proradili s njim u milionskim razmerama.
PS Da li sam ja jedini na svetu koji vidi da je Samsung ekran plav. Ili da idem kod očnog?

Godisnjica

pre 11 godina

Kada se pojavio iPhone, imao sam isto misljenje kao i vecina u ovoj zemlji: Cemu ovo? Nema 3g? Ne snima video? Nema gps? Ali znate, kada sam ga prvi put uzeo u ruku nista od ovoga mi nije bilo bitno. Tokom godina sam cuo puno komentara tipa "probao sam ga i nije mi se svideo." E pa niste ga dobro probali. Niste se potrudili da malo vise istrazujete telefon. Probajte ponovo.
Svi pricaju o tome kako je iOS zatvoren sistem. Jeste, zatvoren je, ali zbog toga i funkcionise besprekorno.
Mnogi takodje uporno pominju hardware koji je na iPhone-u slabiji nego kod konkurencije. Tacno, ali iPhone-u ne treba jaci hardware, a razlog je fantasticna optimizacija iOS-a. Tako nakraju krajeva stede i bateriju.
iPhone je promenio svet mobilnih telefona. Pogledajte sta ste koristili do njegove pojave, a sta godinu dana kasnije. Da nije bilo iPhone-a ko zna kakvi bi telefoni danas bili aktuelni. Kakav bi bio mobilni software? Zato bi svi vi koji koristite konkurentske modele mogli da bar danas kazete za promenu "Hvala Apple". Ako necete da prihvatite cinjenice nastavite slobodno da zivite kao i do sada: kao droidi.

Zoran

pre 11 godina

Uvek se iznenadim kako prosecan srbin cvrst stav o telefonu. Moze kategoricki da tvrdi da je jedan bolji a drugi losiji, da neki ne valja ni zasta a da je drugi superioran. Toliko znanja, a malo proizvodnje. U srbiji se ako ne laze statistika, godisnje napravi manje od jednog telefona.

vlada

pre 11 godina

Svi pisite o tome kako je to skup proizvod i tako to , neznam o cemu je razlika i sta je to recimo Samsung jeftiniji, a nemoze da stane ni u jednu obicnu zensku tasnu a kamoli u dzep.
Jedino sto u Srbiji svi ce odmah videti da imate novi Samsung morate uvek u ruci da ga drzite, to je u Srbiji stvar prestiza velicine je jos malo kao iPad.
Danasnja cena pa uporedite.

Samsung I9300 Galaxy S III - 16 GB - Marble White - CHF 629.-

Apple iPhone 4S - 16 GB - Schwarz - SIM-free - CHF 655.-

Jan

pre 11 godina

Kako ne razumete da je to isti princip ko ona piramidalna organizacija sto je u Srbiji razbijena pre par nedelja. Gomila ljudi ne vredi nista i misle da ako daju 3000eu da ce postati gospoda. Na isti princip vata i Apple, daj nam gomilu kinte, mi cemo ti dati proizvod koji radi ali cemo te ubediti da si ti nesto vise od drugih ako ga posedujes.

Samim tim sto neko moze da kaze ovo je najbolje a sve drugo je glupo govori vam da on bas i ne zna mnogo o IT.

Pozdrav

IGOR

pre 11 godina

Vec tri godine koristim appleove proizvode i mogu vam reci jedno-uopste me ne zanimaju telefoni poput samsunga, nokie i sl. iPhone je kralj telefona, mogu ruku u vatru staviti za njega. A ne samo iPhone, koristim i macbook racunare. Jednostavno, preporucujem svakome APPLE ko moze sebi to da priusti. :-)

Dzonikg

pre 11 godina

Najsmesniji su mi ovi sto hvale iphone kao nesto za IT i potpisuju se tako a ne mogu da navedu jedan jedini razlog...imao sam iphone 3gs ( i jos uvek imam na starom broju) i za svakog ko je zaludjen bar malo za it i kompjutere iphone je sve suprotno i samo nervira..pa obican fajl ne mozes da iskopiras sa njim..nesto sto je mogao i OS pre 30 godina..ne mozes da promenis koja ce se aplikacija otvarati sa cim..npr imas instaliran chrome ali uvek je default safari i nema menjanja nikako..milion obicnih stvari koje si godinama navikao na kompu na ipadu i iphone NE MOZE ni pod tackom razno a na androidu moze ..iphone je pravljen za one koji bas ne znaju nista o OSu niti ih zanina a ko voli IT ili se time bavi sigurno nije od tih.

Aleksandar

pre 11 godina

za (Nišlija, 29. jun 2012 02:19)

Jeste ajfon moćan, ali u prvom redu zahvaljujući paketu usluga koje pružaju mobilni provajderi. Bez toga nije toliko dobar - jer taj isti ajfon ne možeš do kraja da iskoristiš kod nas koliko recimo u EU.
Ono sto ajfon cini mocnim su aplikacije i usluge koje nisu besplatne.

Dizajn je odlican, interfejs funkcionalan, ali koristio sam i ajfon u Francuskoj i Samsung (galaxy note) u Srbiji, pa mogu da kažem da svako ima svoje prednosti i mane i da ajfon ima i te kako konkurenciju...

Darko

pre 11 godina

Ok, samo je pitanje cene iPhone i modela sa Androidom u klasi. Ako tako gledamo, onda bi duplo bolji trebalo da bude iPhone 4 od Galaxy S2 a iz objasnjenja komentatora ispod vidimo da to nije... Kako god, ukus, novac i iskoriscenje telefona stavimo na stranu! Pitanja su sledeca: Imajuci u vidu da je tehnologija odmakla, da se prave mini uredjaji za dzep a da pritom imaju vise Gigaherca brzine procesora, kamere do 15 i vise Mega Pixela i veliki broj Gigabajta memorije, da li su u mogucnosti napraviti super kompjutere odjednom jacine i 5 vece od desktop racunara a da budu dizajnirani za dzep? Zasto nam dele koriscenje tehnologije na kasicicu? Covek je pre nekoliko decenija otisao u svemir i komunicirao mocnom wireless tehnologijom, snimao video zapise u HD imao live streaming mimo satelita na hiljade kilometara udaljen od zemlje a nama napravili Tp-Link koji hvata jedva iza drugog zida, zasto? Nista od ove tehnologije nema novog, sve je davno izmisljeno, samo menja oblik zbog mogucnosti malih SMD uredjaja (sicusnih mikro tranzistora, kondenzatora, cipova,kola i otpornika) zasto nam ne ne naprave i to prodaju? Juce gledam Samsung neki, u telefon ugradili kino projektor ladno! Woow! Pa imali smo ga pre 70 i vise godina. Umesto da nas prosvetle oni nas unazadjuju, zasto? Dele nam na kasicicu da bi profitirali! Je l' se pitao neko od vas isto?

Onanista

pre 11 godina

Greška! Najveća zarada na kulturološkom strižanju ovaca nije ostvarena ni preko ajfona, ni preko kokakole, ni preko nekog trećeg ajvara, već preko samog engleskog jezika - engleski jezik je najunosniji "proizvod" koji anglosaksonski "proizvođači" plasiraju na tržište, čija se zarada može razumno meriti samo ako se beleži pomoću eksponenata, a ne samo nula ;)

Da li nam treba Iphone?

pre 11 godina

Da li nam treba Iphone i slicne stvari? Da li time podrzavamo uslove rada u njihovim fabrikama u Kini? Da li smo previse sebicni?

Darko

pre 11 godina

Naravno, pukle su sve kompanije koje u svojim ponudama nemaju domro razvijen i napredan software kao Andriod. Ja sam bio zaludjeni korisnik Nokia sa Symbian softwerom kao smart telefonima. Svoju karijeru sam izgradio sa Symbianom kao programer. JA prvi, kao izizetno napredan korisnik koji korisi 110% mogucnosti svog uredjaja, vise nikada u ruke necu uzeti nijednu Nokiu jer je naspram Samsung-a koga sada imam sa Andriod sistemom, izuzetno napredniji, gotovo savrsen telefon za mene a verujem i za vas. Prednosti Android masina je daleko vam Nokie koja cak u nekim modelima koristi slozene-nerazvijene mogucnosti Windows Mobile sistema kojeg sam takodje imao u prelaznom dobu izmedju Symbiana i Androida. iPhone je nadrndan Apple-ov koncept telefona koji je preskup! Zasto bi ja kupio iPhone od 500evra kad za 3 puta manje novca imam Samsung Galaxy S koji ima apsolutno iste, cak i bolje mogucnosti koje su cak i besplatne za razliku od Apple-ovih alikacija koje se placaju cak. iPhone je popularan kod Amera! U Srbiji ga kupuju samo tatini i mamini sinovi koji se dokazuju da imaju kesa da kupe, svima poznat, skup telefon koga cak i ne zna da koristi. Radim u prodavnici telefona gde su dosad dolazili na desetine njih koji ne znaju da udju u podesavanja tog iPona i podese najprimitivnije parametre za rad samog telefona! Ako zelis da koristis Pametan telefon, moras pametan i biti! U spuprotnom kupi Nokiu 3310 i uzivaj u zivotu!

Sasa

pre 11 godina

Kupio sam 4s prije 3-4 mjeseca, kajem se sto nisam bar prije 3-4 godine. Zahvaljujuci njemu sebi sam olaksao posao... Za mene iPhone nema cijenu, plato sam ga 500€, da mi sad neko nudi 3000€ da ga prodam ali da drugi nesmijem kupiti ne bih ga dao....

andreas kisser

pre 11 godina

Da li nam treba Iphone i slicne stvari? Da li time podrzavamo uslove rada u njihovim fabrikama u Kini? Da li smo previse sebicni?
(Da li nam treba Iphone?, 29. jun 2012 08:20)

a ti se onda skini go i tako setaj ulicom ... posto je svaka stvar koju u ovom trenutku, dok citas moj odgovor na tvoj komentar proizvedena u fabrikama kine, vijetnama, malezije, bangladesa i tajlanda, pod potpuno istim (ili mnogo gorim) uslovima rada kao u fabrikama koje rade za apple! sto rece neko, valja uvesti predmet logiku u skolama jos od prvog razreda osnovne.
a sto se tice iphone-a, pisem ovaj komentar iz grada (london) gde su statusni simboli ferari i aston martin, a ne stvarcica koju ovde ima svaki tinejdzer; takodje ne razumem se mnogo u tehniku, pa komentar ostavljam kao obican korisnik usluga!
dakle, moja devojka ima iphone, ja imam HTC, ona koristi Mac, ja sasvim solidan dell laptop; i nakon vise od godinu ipo dana povremenog igranja sa njenim stvarcicama, mogu da kazem da su moje sledece kupovine apple proizvodi! ne zanima me koliko ramova, GB-ova, piksela ili slicnih IT pojmova kojima se ovde mnogi razbacaju imaju android ili iphone; jedino sto kao KORISNIK vidim jeste da su iphone i Mac prakticniji, pouzdaniji i brzi! instalirali smo neke programe i igrice na mom HTC-u koje ona ima na svom iphonu i frustrira koliko su spori i ne rade kako treba. neko ce reci 'kupi onda samsung galaxy koji je u rangu sa iphone4'! ali zasto da kupujem BMW, ako za te pare mogu da priustim mercedes?

Preddy Baer

pre 11 godina

Mislim da je vrlo bezobrazno napisati da je iPhone razlog zashto je unistena Nokija ....

Nokija je jednostavno imala pogreshnu strategiju, investirala je mnogo u pogreshne koncepte, od nekada najintuitivnijeg softvera za mobilni dogurala do monstruoznosti i glavobolje, i, i , i ...

Ja licno znam par prijatelja ovde u Nemackoj koji su naprimer otkazali poslushnost (tihi bojkot) Nokiji, zbog toga shto je masovno otpushtala zaposlene ovde i naknadno pomerala proizvodnju u Rumuniju i na daleki istok.

Hm...

pre 11 godina

Ja koristim iphone i ako se izuzmu mane oko neprepoznavanja drugih uredjaja prilikom koristenja bluetootha, pa i to da nasi sajtovi uglavnom nemaju aplikacije za iphone, pa i zivi smor oko itunesa, ja bih ga opet preporucio svima. Sve je svedeno na klik ili dva. Lakse od racunara.

Dr Smislov

pre 11 godina

Može se reći da je Iphone najuspešniji proizvod u istoriji ali nije! Suviše smela tvrdnja,toliko proizvoda niste uključili u tu vašu statistiku da ste zapravo smešni! Možda je jako uspešan medju telefonima ali da je najuspešniji produkt u istoriji...ukratko..kad preuzimate tudje članke pročitajte ih pre objavljivanja da ne bi ste lupali gluposti.

Bole

pre 11 godina

Mnogo smesno, pa Android na svetskom nivou drzi 60% trzista, dok iphone ima 20% kako moze onda Apple da obori bilo koga (RIM, Nokia)? Oborili su sami sebe sopstvenom gluposcu.

zmitjkoe

pre 11 godina

...imao sam iphone 3gs ( i jos uvek imam na starom broju) i za svakog ko je zaludjen bar malo za it i kompjutere iphone je sve suprotno i samo nervira..pa obican fajl ne mozes da iskopiras sa njim..nesto sto je mogao i OS pre 30 godina..ne mozes da promenis koja ce se aplikacija otvarati sa cim..npr imas instaliran chrome ali uvek je default safari i nema menjanja nikako..milion obicnih stvari koje si godinama navikao na kompu na ipadu i iphone NE MOZE ni pod tackom razno a na androidu moze ..iphone je pravljen za one koji bas ne znaju nista o OSu niti ih zanina a ko voli IT ili se time bavi sigurno nije od tih.
(Dzonikg, 29. jun 2012 14:12)

Evo ga jos jedan "izmišljivač" stvari kad je iPhone u pitanju. Chrome za iPhone/iPad je izasao tek pre tri dana. Ja imam nekoliko browsera na iPhoneu, cisto reda radi, ali uvek koristim odlicni Safari. Dakle, ne posoji default browser. Kako to mislis da kopiras fajlove na smartfonu? Zasto? Da imas dva ista fajla?

Mare car

pre 11 godina

Ja sam odavno kupio prvi ajfon cim je izaso, a najvise da bi mogao da stalno koristim Fejs. Mladima je to danas najvaznija stavka mada tose nekima i nesvidja... Znaci, profil slika sa Fejsa na Ajfonima se najbolje vidi, ima najacu ostrinu. Ovi ostali telefoni (sa robotovim znakom) su ok, imam i njih isto, ali sporije radi Fejs na njima. Pozdrav za sve Ajfonovce!

Preddy Baer

pre 11 godina

@nikola87

I Porsche manje vishe izgleda kao prvi model, da li to znaci da loshe izgleda ili da je losh auto ili da se ne prodaje?

To jedino znaci da je KLASIKA!

Sarmica

pre 11 godina

Svima nama je Iphone promenuo nazor na telekomunikaconu tehniku. Ja i moj suprug ga koristimo i veoma smo zadovoljni , konacno je to pravi telefon. Sto se cene tice , jeste da je skuplji ali kvalitet se placa. Iskreno zelim firmi puno uspeha i genialnih proizvoda u buducnosti.

HM

pre 11 godina

Apple je sa Iphone-om svakako napravio neverovatno veliki uspeh. Ipak ovaj clanak kojeg ste preuzeli od nasih susjeda po mnogo cemu nije tacan
Npr. General Electric je bolje poslovao u 2011 od Apple-a, a Microsoft je bio veoma blizu:

http://money.cnn.com/magazines/fortune/fortune500/2011/full_list/

mesto 6 -> General Electric
mesto 35 -> Apple
mesto 38 -> Microsoft

*******

SASA FRANKFURT

pre 11 godina

Neznam kako neko moze da pljuje po necemu ako ga nije imao, konkretno po iPhone. Da se razumemo koristio sam Android, koristim i danas LG 920 3D, i svidja mi se Android, nije toliko komplikovan, ali imam i 4s i koliko god mi gledali procesore koliko koji ima itd, ali mogu da kazem da nijedan nije toliko brz kao iPhone 4s(LG 920 je dual core 2 x 1 Ghz) i opet nista, imao sam i Samsung Galaxy S2 i opet nije bio brzi, uporedjivao sam na identicnim parametrima, recimo iste igrice, sajtovi itd i mogu da kazem da sam vise nego zadovoljan, jeste mu malo cena naduvana al ima i jedna poslovica "ako neznas sta je dobro pitaj sta je skupo" Ko razume shvatice

Zveki

pre 11 godina

Davno sam procitao jednu tanku knjigu pod naslovom 22 imperativa marketinga. Jedan od najvazijih je da je vaznije biti prvi nego biti bolji, mislim da to objasnjava mnoge komentare.

Djordje

pre 11 godina

Pitam se da li bi Apple tuzio ako bi neko u Srbiji osnovao firmu koja se zove "Epl" i napravio proizvod koji se zove "Ajfon"? Da li zakon o zastiti imena uzima u obzir i foneticku gimnastiku?

Dragan

pre 11 godina

Potpuno je sumanuto komentarisati da li je nešto dobro, ili možda ipak postoji nešto bolje. Naravno, tako i treba da bude, jer je to jedini način da čovečanstvo napreduje. iPhone je ODLIČAN svim onim desetinama, a možda i stotinama miliona korisnika i tu je kraj priče.
Žao mi je što se niko nije osvrnuo na to da je Srbija, zajedno sa Bosnom, jedina zemlja u okruženju koja nema pristup iTunes-u i jedina "crna tačka" balkana u kojoj se iPhone ne prodaje legalno. Ne, nama stanovnicima ove zemlje uopšte nije važna izolovonost, važno nam je da li lično nešto doživimo ka super, ili manje super. Strašno!!!
I usput, "srećna" nam Vlada, IZOLOVANI!!!

ne zanosite se

pre 11 godina

MS ima udela u apple-u. Ako ide apple-u ide i MSu. Takodje, ako ide androidu, zbot patenata ide i MSu, tako da su ove price smesne.

MS je usao u sve moguce pore ITa, ima udela u mnogim kompanijama, tako da su definitivno najmocnija IT kompanija danas,a verovatno i sutra.

marina

pre 11 godina

Hajde lepo pogledajte na youtube video pod nazivom: "Apple vs. Google Client Platforms [28C3]".
Izdržite barem 5-10 minuta da pogledate. Nemojte da vas prva 2-3 minuta obeshrabre.

Administratori molim vas objavite komentar, zapravo može svima biti poučno.
Možete i dobar članak napraviti iz svega :)

pauk

pre 11 godina

Zaposlio hiljade programera - da prave šarene laže! Zabava je nešto prihvatljivo, ali ne treba da bude dominantna. To se može porediti sa hiljadama inženjera koji su radili za vojnu industriju tokom hladnog rata, samo što je njihov angažman imao vrlo važne sporedne efekte u elektronici, energetici, svemirskom istraživanju, medicini...

dejan

pre 11 godina

Sve u redu, iphone jeste najprodavaniji pametan telefon na svetu, ostvaruje ogromne prihode (logicno, jer je 400% zarada od proizvodnje do zadnje cene). Ali reci da je to najbolji pametan telefon je cista glupost. Imam iphone 4 i drugi broj mi je na samsung S2. Imam i IPAD tablet sa 3g, koji bi pre nazvao najgenijalnijim proizvodom applea ikad. Zasto, pa jednostavno, koji je tablet bolji od IPADa? nijedan. Ali sto se tice iphona, S2, da ne pricam S3 su daleko, daleko bolji telefoni, brzi, veci displeji, i veca rezolucija ekrana. Iphone ako ne bude promenio velicinu, pod broj jedan, dozivece fijasko u buducnosti. Sve u redu, razumem ljude koji ga hvale, ima svojih pozitivnih strana (premda u srbiji priznajem jedino sim free verziju), ili odnos cene, kvaliteta i mogucnosti, pa da se ne lazemo, cak i S2 samsung je bolji od iphone 4s. O S3 necu ni da pricam, nisam ga jos isporbao, ali mogu da zamislim kakave je to ver, nasuprot iphona. Verujem da ce iphone 5 biti nesto sasvim, sasvim novo. Inace sve ovo pisem sa macbook pro 15, novijim modelom, da ne pomisli neko da ne volim apple jel ne mogu sebi da priustim. Volim apple, volim tablet njihov i macbook modele, kako obicne, tako i pro. Ali telefon, barem ovaj koji sada ordinira je za klasu losiji od nekih novih koje su druge kompanije izbacile tokom zadnjih godinu dana.

Mare car

pre 11 godina

Bas ste me zagoljicali sa vasim pricama i kometarima pasam,eto, otiso da kupim i naj noviji Ajfon danas,posto ga dosad nisam uzimo (novci nisu bili razlog zato!) bas damu testiram performanse,jel... Uradio samu neke uporedne testove i evo zakljucka (mozda treba jos testirati ali ovo je sto kazu iz prve ruke, na "prvu loptu" haha) : programcice otvara jako brzo, finalna izrada je pre dobra. Ekran ko casa, savrsen. U nekim segmentima je isti kao i stariji Ajfon koji imam vec izvesno vreme (kupljen u Düsseldorf) ali u ovom novom ima vise "svezine", bolje radi. Od telefona sa robotovim znakom ("Android" takozvani) moze damu pridze jedino Gallaxy 3, ali ni taj uredjaj nije dorasto novom Ajfonu, jel... Pozdrav svim Ajfonasima!!!

Bp

pre 11 godina

Stvarno su mi smesne ove rasprave izmedju android i ios usera koji uvek (na moje iznenadjenje) dobiju stotine komentara! A stvar je jednostavna i prilocno jana... zna se zasto ljudi kupuju proizvode, to da li ima ovo ili ono, na ovakav ili onakav nacin, nije na kraju krajeva mnogo ni bitno. Verujem da su Maserati i Lamborgini (nije sa dz)vrhunski luksuzni automobili, ali ili imas Ferari ili nemas Ferari... Identicno je i sa smartphonovima, tabletima i specificnim kompjuterima - ili imas iphone ili imas bilo koji drugi smartphone, ili imas iPad ili imas tablet, ili imas MacAir ili imas bilo koji specifican (ultra tanak) laptop. I kraj!

bojan zr

pre 11 godina

@ Darko

ima i toga sto ti kazes, ali glavni problem sto nam dele "na kasicicu" je
cena proizvodnje!
da, sve te tehnologije su vec izmisljene i eksperimentalno upotrebljene,
ali da bi se one prodavale po prihvatljivim cenama za obicne korisnike
(ovde ne mislim na nasu sirotinju) onda ta ista tehnologija mora da dodje
na nivo masovnem proizvodnje. sta mislis koliko kosta taj wireless iz svemira
koji ti pominjes ?
usvajanje nove tehnologije na nivo masovne proizvodnje jaaako puno kosta neku firmu. kao prvo treba uloziti u potpuno novu opremu da bi se proizvodilo, pa su prve serije uglavnom sa velikom brojem skarta ili vrlo nepouzdano rade. sta mislite kako su se pojavili Celeron procesori ? to su zapravo skart ili neuspeli procesori, kojima pogase delove koji ne rade i prodaju ih kao slabije i jeftinije, samo da ih nebi bacili.
niko tebi ne brani da odes u Japan (koji je inace 10 godina ispred sveta po ovom pitanju) i kupise neku mocnu stvar, ali zato ce te kostati minimum bubreg (cenu cete naci u drugom clanku sa ovog sajta :(

wwww

pre 11 godina

dok se ne pojavi ubuntu mobile koristim ios und tacka! sve je stvar licnog izbora tj. ukusa... svaki os ima svoje prednosti ali isto tako i mane, hardver takodje. koristi sta ti najvise odgovara, tvom dzepu takodje i kraj price.

aj ti

pre 11 godina

@loL: Lepo je što koristiš OnTime, i jeste super app, ali ne vidim problem u mobilnoj verziji sajta. Jeste zgodnije koristiti app, ali i ovo je više nego ok.

Zoki

pre 11 godina

Nisam siguran odakle su izvučeni brojevi u tekstu, ali bojim se da daju krivu sliku. Apple je prvi potrenutnoj vrednosti na berzi (market capitalization), ali je po visini prihoda (revenue) daleko od vrha. HP i IBM su poprilično ispred njega. Prema ostvarenoj dobiti (profit) i odnosu prihoda i dobiti, Apple stoji bolje, mada je npr. kod Microsofta taj odnos bolji.
Vrednost na berzi je promenjiva kategorija, npr. Microsoft je pre 12 godina vredeo oko 600 milijardi, a ostvarivao ispod 20 milijardi prihoda - danas ostvaruje preko 60 milijardi prihoda a vredi oko 200 milijardi na berzi.

Nišlija

pre 11 godina

I ja ovaj komentar upravo šaljem sa "Ajfona" :D Samo onaj koji ga poseduje zna koliko je moćan. Preporučujem ga svima koji mogu da ga priušte, a ostali štekajte pare, dižite kredite, i pravac prodavnica :P Moćniji je i od najnovijih modela pametnih telefona kada se pogledaju mogućnosti oko aplkacija.

merc

pre 11 godina

I na tome I'm svaka casta.

Zahvaljuci njima, i njihovim aplikacijama uz malo muke i znanja, kupio sam novi mercedes, novi rolex, zivim kao lord i planiram stan u Londonu.

Fowler

pre 11 godina

Voistinu. Samo onaj ko koristi iphone zna koliko je dobar i koliko vredi. Svi ostali mogu samo ljubomorno da konstatuju da je bez veze. Nikada više nešto drugo

мк

pre 11 godina

Po čemu je to ajfon 4 bolji od drugih osim što ima onu glupavu sekretaricu koja vam odgovara na još gluplja pitanja.dajte bre ljudi pa uzimaju vam pare za gluposti!

Kahvedzija

pre 11 godina

Dobit sasvim ocekivana uz tu cenu proizvoda i postojece troskove proizvodnje. Prozivod kosta onoliko koliko su spremni kupci da ga plate, a koliko vredi..?
Genijalno sisanje.. respect.

Siniša Tadić

pre 11 godina

Kada ga prvi put uzmeš u ruku znaš gde ti je extra cash otišao! Za razliku od HTC ili Samsung proizvoda koji deluju kao jeftini kineski kalkulatori sa plastikom nalik onoj u boljim bombonjerama. O softveru nećemo, to bi već bilo smešno.

Don Corleone

pre 11 godina

Koliko ste smesni sa izjavama da je iphone krntija itd,zar samo zato sto ne mozete da ga priustite sebi dajete sebi za pravo da tako pricate o necemu sto nikad u ruku niste uzeli??

Dejan

pre 11 godina

Kada jednom probate, vidite koliko je to ispred svih plasticnih igracaka na trzistu i onda nema povratka nazad, jer je savrsenstvo u malom!

Sasa

pre 11 godina

Kupio sam 4s prije 3-4 mjeseca, kajem se sto nisam bar prije 3-4 godine. Zahvaljujuci njemu sebi sam olaksao posao... Za mene iPhone nema cijenu, plato sam ga 500€, da mi sad neko nudi 3000€ da ga prodam ali da drugi nesmijem kupiti ne bih ga dao....

Dulex

pre 11 godina

Žalosno je koliko ovaca danas ima koje padaju na markentiške fore i kupuju uređaje koji im nisu neophodni. Ok je kad ljudi imaju para pa im je svejedno, ali ja znam gomilu ljudi koji su bukvalno od usta odvajali da bi kupili nek iProdukt. Ne osporavam kvalitet uređaja, osporavam cenu i neophodnost uređaja koji nas sistematski zatupljuje olakšicama koje nam nudi! Samo ako pomislim da najuspešnija firma ne zna šta će sa parama a sa druge strane uz mizerne nadoknade eksploatiše radnike, za ogromne pare tretira svoje mušterije kao bespravne korisnike i tuži sve koji se usude da izbace neku inovaciju pre njih, e onda mi stvarno pripadne muka... Ne želim da osporim Džobsovu genijalnost već me zaprepašćuje ljudska glupost i povodljivost :-(

Woz

pre 11 godina

Tehnološki inferioran, ali marketinški savršen proizvod. Ne može se nositi s kvalitetnim smartphone-ovima, ali njegovi korisnici to niti razumiju niti im je bitno. Glavno da ima jabuku na sebi, pa da se pokaže da se ima.

bojan

pre 11 godina

Ovi komentari poput "sisanje" i sl. su daleko od realnosti. Da nije iPhone-a jos uvek bi kuckali poruke u brojcanim tastaturama, a touch (sa olovkom) screen bi postojao na jako malom broju jos skupljih telefona. Da ne pominjem navigaciju u telefonu, gledanje valjanog videa, ultra-brzo razgledanje fotografija - opet u valjanoj rezoluciji a ne u velicini postanske marke. Secate li se onih ubogih igara pisanih u Javi, a pogledajte danas i relativno prostu igru Angry Birds. Da ne pominjem onaj WAP standard, koji da su se ostali pitali bi ziveo jos decenijama!

Ja na iPhone-u nekoliko puta brze obavljam i najprostije operacije poput telefoniranja, slanja poruka i trazenja kontakta koje neki telefoni iako su pravljeni samo za to nisu mogli valjano da urade. Evo moja devojka ima 4S i pocela je da koristi Siri. Taj feature iako hype-ovan, bogme nije hype-ovan u dovoljnoj meri kako zasluzuje.

I na kraju, kako bi izgledao Android da nije iPhone-a? Ja nemam problem sa Androidom - neka zivi paralelno, ali mora da se zna ko je prvi poceo i da za to postoji "respect".

Dragan

pre 11 godina

Citam komentare (uglavnom zlurade).Nas je covek u sekundi spreman da komentarise i stvari o kojima gotovo nista ne zna.
Izgleda da je ceo svet glup a mi ovde sve sami genijalci.
Trebalo bi uvesti logiku kao predmet u skole od prvog razreda.
Iphone je toliko napredan uredjaj u svakom pogledu da su svi ostali poredjani od 10-tog mesta pa dalje.
Odlikuju ga kvalitet , inovacije i najbolja moguca obrada.
Ko ga ima zna o cemu govorim a ko nema tu su Samsung, Nokia i drugi plastikanci.

DzoniKg

pre 11 godina

Apple mi je postao najomrazenija firma ne zbog svog uspeha vec jer misli da vreme pocinje od njih i ako oni realno nista i ne proizvode..99% tog iphona su komponente drugih proizvodjaca pa ipak pored toga apple samo sto ne stavi patent na jabuku...samo u zadnjoj nedelji apple je predao tzv patente od kojih covek samo moze da se prekrsti..npr juce su predali patent za "garage bend" tj aplikacija u kojoj ce biti svi instrumenti..nista novo ,vec je bilo brdo takvih aplikacija ali nikom to ni u ludilu nije padalo napamet da to patentira,ali sad ako neko bude pravio takvu aplikaciju moze da ocekuje tuzbu od applea..takodje isto ove nedelje su predali patent za predictive keyboard koji nece kao dosadasnji da brlja po lokalnom recniku vec ce moci i sa servera da vuce reci pa ako ste hteli da koristite net za takvu aplikaciju od sad do vecnosti zaboravite jer cete dobiti aplovu tuzbu...naravno ima jos milion gluposti...ko da nabraja sve..ima sajt koji prati pa za 5-6 godina kad krenete bilo sta da radite prvo idite na sajt da vidite da li je i to apple patentirao.

Jovana

pre 11 godina

Aj da se ne lozimo ja imam iPhone i rado bih ga menjala za neki solidan android.Baguje,kamera losa jedino sto on radi je statusni simbol.Svi mi u skoli prilaze i govore wow imas ajfon blago tebi i te fore a ne pitaju se da li ja sa njim mogu nesto da uradim,a pored mene decko nosi samsung galaxy, telefon mojih snova , a njemu niko nista ni da kaze jer njegov telefon izvinite nema jabuku pozadi.Necu da kazem da ne valja nista ,ekran je fantastican ima jos po nesto dobro ali za te pare sam mogla da kupim nesto bolje.

Darkmann

pre 11 godina

Zelim samo da odgovorim na pojedine komentare koji su tako glupavi i bezsmisleni, ljudi komentarisu iphone a uopste ga nisu ni imali ni koristili a ostavljaju glupe komentare! Ljudi uzmite se u pamet i primite nekada svetsko misljenje o necemu pa nismo mi najpametniji!!!

Killa

pre 11 godina

Da nije bilo apple-a i dalje bi koristili nokije i sony ericsone od telefona, zaboravljate ljudi da je apple isto tako napravio revolucionarni ipod, pre toga ako se secate su bili njihovi kompjuteri sa crt monitorima u raznim bojama za čime je celi zapad poludeo... Da nije apple-a ne bi ni postojao lepo dizajniran pc koji je isto čedo jabuke, a kako život čine sitnice koja ga ulepšavaju tako je i svaki komad tehnike koji je produkt jabuke tu da Vam ulepša život, a ne da ga zagorča. Nisam neki fan jabuke ali sam realan, i poštujem ih, kao što u fudbalu c.ronalda ne mogu da smislim zbog njegovog stava morate ga poštovati jer je on #1

sent from galaxy S3

pre 11 godina

Fascinatno mi je kako kod nas ljudi koji poseduju skupe android telefone (npr. HTC One X, Galaxy S2/S3...) se ne hvale na taj nacin da su eto ne znam sta jer imaju skup telefon ili da je telefon dobar samo zato sto je skup. A kad god je vest o iPhonu ovde na b92, ima gomila komentara u fazonu ovog dole "Samo onaj koji ga poseduje zna koliko je moćan. Preporučujem ga svima koji mogu da ga priušte, a ostali štekajte pare, dižite kredite, i pravac prodavnica ". Muka mi je od toga, skrpio baja pare za iphone i sad misli da su svi ostali niza rasa koji nemaju taj osakaceni uredjaj haha

Steve Jobs boranija za srbe

pre 11 godina

Iphone 4 je izasao pre tacno 2 godine tj. u junu 2010! Tada su samsung i ostala ekipa imali kalkulatore i snake igrice, a sad mudruju da su bolji!Za te dve godine su izbacili gomile modela i tek sad dosli kakav takav rang sa cetvorkom! Dali bi galaxy 3 mogao da se rastura od prodaje do 2014???? Toliko o plastikanerima! Ajd sad jednu peticu, pa da imaju sta ovi iz samsunga da kopiraju naredne dve godine!

KKKK

pre 11 godina

jos jedan clanak za Apple fanove da ih drzi u uverenju da je Apple strasno inovativna firma.

Molim redakciju da navede bar jedan tehnicki detalj sa Ajfona koji je stvarno prvi put vidjen na Ajfonu, a da ga prethodno nije bilo na telefonu nekog drugog proizvodjaca.

petar

pre 11 godina

Koliko su ljudi opijeni budalastinom. Hajde iskreno cemu vam toliko sluzi to smece osim sto vam je izazvao bolest zavisnosti? Mozda je trenutno on HIT ali verujte mi na rec a uvecicete se u to da ce NOKIA da ga pojede i to onda kada se bude najmanje nadao!

tehnika_fuj

pre 11 godina

Zalosno je gledati one jadne Kineze u kojim uslovima rade i spavaju u fabrici gde se najvise pravi ovih komponenti. IPhone je odradio stravicno dobar marketing, i potpuno se slazem sa nekim komentarima da je IPhone najvise zapao za srce onima koji su slabiji korisnici softvera, dakle oni koji se ne razumeju bas sjajno u tehniku. Ja radim na fakultetu i laik sam za softver ali imam kolege vrhunske softverase, i svi kazu da je Android sa te strucne strane nenadmasan, a IPhone je dopadljiviji tim obicnim korisnicima. E marketing menadzeri su upravo gadjali te korisnike, jer je njih na kraju krajeva najvise. Elem, da se svi ljudi koji su kupili IPhone (na kraju krajeva i neki telefon sa Android-om) tako dobro razumeju u softver, pa Srbija bi bila Eldorado za IT sektor. Znam mnoge koji imaju IPhone a koristi im samo za email, fb, i to je to. To je isto kad ljudi trce da imaju racunar sa radnom memorijom od 16GB, procesorom od 8 jezgara, a to im sluzi samo za zahtevne igrice. 90% njih nikad nije upalilo neki zahtevni softverski paket. Tako da je sve to jedan veliki marketing, a ne neka potreba. Npr, najvise mobilnih telefona po glavi stanovnika u Evropi ima verovali ili ne u CG, a ne verujem da su Crnogorci neki poslovni ljudi, biznismeni, nego je to dole statusni simbol. Vidim i mnogo komentara sa ijekavicom, mora da su to opet Crnogorci koji sad eto pricaju kako im IPhone zaboga "zavrsava vazne poslove". Hahah, mogu da zamislim kakvi su to poslovi.

Dejan

pre 11 godina

Nikada se nisam smatrao povodljivim, dizajn jeste bitan ali ne i presudan u mom životu a za softver za koje postoje kvalitetne alternative sigurno neću davati stotine evra ili dolara pa ni za iPhone. Imao sam u rukama 3G i bio razočaran njegovim mogućnostima. Nije imao i mogao ništa što nisu i drugi ili je čak imao i mogao i lošije. Nikada nisam razumeo pomamu za iPod-om koji je bio u stvari lansirna rampa za iPhone i iPad. A smatram i zagovornik sam toga da se patentiraju stvari koje "već postoje" ali pod drugim imenima ili čak sam štite patentom prava na sama imena, to je licemerstvo i intelektualni lopovluk ne samog proizvoda već baštine ove planete, ali to je Amerika, i to tamo može ... Hteli su oni (neki) da patentiraju i točak, ali je to bilo baš previše. Sama pravila i zakone koji štite patentna rešenja treba prilagoditi vremenu u kom živimo... I zabraniti patentiranje GLUPOSTI. Pretpostavljam da je Apple prvi napravio mobilni telefon ... da niko drugi danas ne bi smeo da ih proizvodi...

bojan

pre 11 godina

Nikako ali nikako mi ne ide u glavu kako je neko ostvario ovoliki uspeh sa jednim jedinim artiklom. Radim kao prodavac telefona 10g i svasta mi je proslo kroz ruke i jednostavno: nije mi jasno. Giganti koji su izbacili na stotine pa i na hiljade modela i koji su snazno doprineli razvoju mobilne telefonije sad posrcu.
Telefon kojem su obe strane od stakla, koji ne moze da prezivi pad iz dzepa, koji ne moze da se upari sa drugim bluetooth uredjajima, koji da bi ubacio jednu MP3 pesmu moras imati instaliran iTunes toliku slavu da ponese... ne znam...
Potpuno ne zasluzeno!

Marko

pre 11 godina

@Iphone 4 je izasao pre tacno 2 godine tj. u junu 2010! Tada su samsung i ostala ekipa imali kalkulatore i snake igrice, a sad mudruju da su bolji!Za te dve godine su izbacili gomile modela i tek sad dosli kakav takav rang sa cetvorkom! Dali bi galaxy 3 mogao da se rastura od prodaje do 2014???? Toliko o plastikanerima! Ajd sad jednu peticu, pa da imaju sta ovi iz samsunga da kopiraju naredne dve godine!
(Steve Jobs boranija za srbe, 29. jun 2012 10:47)

******* Galaxy S2 je izasao osam mjeseci prije iPhonea 4S, ali je u svemu superiorniji od njega! Galaxy S je izasao pola godine prije iPhone 4, ali g aopet tuce u svemu. A sada kad izadje iPhone 5 bice inferioran u odnosu na mocni Galaxy S3! Prema tome ne znam ko ide ispred, po ovome mi se cini da je to iPhone. Kad je SAMSUNG pravio telefone, iPhone nije bio ni u planu! http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=3115&idPhone2=3275 ovo je link poredjenja Galaxy S sa iPhone-om 4, a ovo je link poredjenja Galaxy S2 sa iPhone-om 4S! APPLE-u svaka cast na marketingu jer su fantasticno odradili posao, ali prodaju macka u dzaku!

Lol

pre 11 godina

Klasicni balkanci, koji hvale svoje android telefone koje su uzeli na 12 mesecnih rata i sad su im inzvanredni.

Kad mi neko kaze moj mobilni ima 100000mp kameru ili slicno ja se samo lupim po glavi, i kazem da pro. aparat za slikanje sa 3mp ce uvek da da sliku boljiu nego neki telefoni sa 10mp, jer nije sve u mp vec u socivu aparata.
Drugo, sto se tice OS-a zar mozete da uporedite ista? Ako posedujete druge apple gedzete i desktop/laptop racunare znali bi da se svi ovi uredjaji medjusobno dopunjuju.
Primer: Aplikacija na macu za komunikaciju sa timom, menadzment za projekte itd. ma savrsenstvo za rad lepo ima viewer za iphone tako da moze covek uvek proveri na cemu tim radi, i slicno i sve to lepo upakovano u prelepu aplikaciju i sihronizovano medjusobno, ma perfekcija, ajd mi nadjite takvo nesto za win/linux a da je 100% stabilno, da je UI prelep, da je UX perfektan.

A o tome sto andorid telefon star godinu dana ( uzeo kod mobilnog operatera ) kostao u maloprodaji negde cca +35.000din ne moze da se stavi novi andorid sistem, pa gde to ima?

Ako vec sistemi mogu da se porede, onda bar aplikacije ne mogu otvorite malo Apple Store i pogledajte aplikacije pa ce te videti superiornost nad android aplikacijama.
Zbog istog razloga sam presao i na mac, samo zbog aplikacija koje win nece imati jos duze vreme.

PS: 4 godine, ni jedan crash ni na jednom apple uredjaju (iMac,iPhone,iPad) sto li to govori?

Sarmica

pre 11 godina

Svima nama je Iphone promenuo nazor na telekomunikaconu tehniku. Ja i moj suprug ga koristimo i veoma smo zadovoljni , konacno je to pravi telefon. Sto se cene tice , jeste da je skuplji ali kvalitet se placa. Iskreno zelim firmi puno uspeha i genialnih proizvoda u buducnosti.

DzoniKg

pre 11 godina

Da dodam za apple fanove iphone 4s dual core na 800 mxz 3.5 inca ekran...Samsung SG3 quad core na 1.4 ghz ..ekran 4.8 inca...u svim testovima razlika u brzini 4-5 puta.Na androidu mozes da promenis apsolutno sve sto ti padne napamet po svojoj volji pa je svaciji telefon unutra totalno drugaciji dok na iphone mozes da promenis samo wallpaper i to static.
Takodje posto je osnova linux radi mi svaka verzija linuxa i na telefonu i na tabletu...prikljucim na tv i imam pravi desktop kompjuter..snimio sam ubuntu verziju 12 i 10 ..ova 12 malo koci zbog ram memorije ali starija 10 radi vrhunski..o tome i jos milion drugih stvari neko sa iphonom moze samo da sanja.

Dzonikg

pre 11 godina

Najsmesniji su mi ovi sto hvale iphone kao nesto za IT i potpisuju se tako a ne mogu da navedu jedan jedini razlog...imao sam iphone 3gs ( i jos uvek imam na starom broju) i za svakog ko je zaludjen bar malo za it i kompjutere iphone je sve suprotno i samo nervira..pa obican fajl ne mozes da iskopiras sa njim..nesto sto je mogao i OS pre 30 godina..ne mozes da promenis koja ce se aplikacija otvarati sa cim..npr imas instaliran chrome ali uvek je default safari i nema menjanja nikako..milion obicnih stvari koje si godinama navikao na kompu na ipadu i iphone NE MOZE ni pod tackom razno a na androidu moze ..iphone je pravljen za one koji bas ne znaju nista o OSu niti ih zanina a ko voli IT ili se time bavi sigurno nije od tih.

Da li nam treba Iphone?

pre 11 godina

Da li nam treba Iphone i slicne stvari? Da li time podrzavamo uslove rada u njihovim fabrikama u Kini? Da li smo previse sebicni?

Aleks

pre 11 godina

Ako nikada niste posedovali Macbook Pro ili iPhone tesko je shvatiti zbog cega tolika popularnost Apple proizvoda. Apple proizvoid su napravljeni da tako da prirastaju za srce vlasniku svakinm danom sve vise i vise. Posedujem vise naprava koje spadaju u brh moderne tehnologije (2x iPhone, Samsung Galasy S2, iPad2, Lenovo Android Tablet, Macbook Pro, Macbook Air kao i vise novijih PC laptopa)i ako bih trebao da se odlucim za jednu u klasi to bi svakako bili Apple proizvoidi.

Svi mi placamo jako visoku cenu ovih proizvoda tako da treba biti kritican prilikom ocenjivanja.

Sto se tice jedne od porka da stedite i kupujete... e tu se ne bih slozio. iPhone je jako skup i ako ce te potrositi 2 ili 3 meseca zaradu nije vredno toga jer je ipak to samo telefon sa par zajebancijama.

Pozdrav svima

Bole

pre 11 godina

Mnogo smesno, pa Android na svetskom nivou drzi 60% trzista, dok iphone ima 20% kako moze onda Apple da obori bilo koga (RIM, Nokia)? Oborili su sami sebe sopstvenom gluposcu.

perica

pre 11 godina

Ne mozete da pricate o seksu ako ga nikada nisi praktikovali. Ili ko sto rekao moj deda svojevremeno "kako da ti objasnim sine sta je limunada kada ne znas sta je limun". Tako i ovi pljuvaci Iphona koji imaju Android a gledaju karakteristike Iphona u "power point-u". Android nije los kao telefon ali Iphone je Iphone. Imam 4S i sta da vam kazem...dobar je..ma sta dobar ..najbolji je.Jeste da mu je baterija ahilova peta, jeste da moram da kupim neke "gace" da ga stite ako ne daj boze padne, jeste da imam nekih applicakcija koje retko upotrebim a za koje sam mislio da mi trebaju, jeste da igram igrice u svojoj zreloj dobi jer su fenomenalne, jeste da mi je glupo sto mu je password brojcani i ogrnaicen(na prethodnom BB-u je security bio daleko veci ili mom E72), jeste da vise ne nosam kameru jer fotke su bolje nego od moje kompaktne kamere, jeste da me nervira kada mu se "razmaze" rezolucija kada citam e-mejlove..ali ko nije probao ne zna sta je Iphone. Nema to veze sa snobizmom ili cenom, jednostavno je naj. I svaki put se odusevim koliko je tu truda ulozeno i sa koliko je detalja tu implementrano. Primer: hocu da obrisem neku applikaciju i pritisnem za brisanje, a sve ostale applicakcije "drhture " u bojazni da ih slucajno ne pritisnem :)- e to je Iphone- i pri tome je tu ideju zastitio i unovcio.I neka je to uradio, svaka njima cast. Geldam evo sada moj BB9700 i sta da vam kazem kao da gledam neki istorijski eksponat.

Marko

pre 11 godina

Imam i Iphone 4S i od prije par dana sam ponosni vlasnik SAMSUNG Galaxy S3, tako da jako dobro znam sta pricam! Posao mi zavisi od oba, ali kad bi me neko pitao koji je bolji, bez razmisljanja bi odgovorio Galazy S3

nikola87

pre 11 godina

Koliko god iphone bio revokucionaran kad je izasao, tuzna cinjenica je da ios izgleda isto kao i pre 6 godina. Upravo zbog takve tvrdoglavosti pala je i velika Nokia, a i jabuka je sledeca jer ga andorid *******, jos malo, na svim poljima.

Srpska posla

pre 11 godina

Ovi bre android telefoni su bas dosadni kad od toliko android aplikacija,mogucnosti,ludila,vi koristite vase samsunge da citate vesti o mom telefonu!

Dejan

pre 11 godina

@merc
Sumnjam, ali ajde da ostanemo u tvom carobnom svetu: to moze da se zaradi i bez 30 % globe koju Apple uzima na prodaju aplikacija na AppStore.

vlada

pre 11 godina

Svi pisite o tome kako je to skup proizvod i tako to , neznam o cemu je razlika i sta je to recimo Samsung jeftiniji, a nemoze da stane ni u jednu obicnu zensku tasnu a kamoli u dzep.
Jedino sto u Srbiji svi ce odmah videti da imate novi Samsung morate uvek u ruci da ga drzite, to je u Srbiji stvar prestiza velicine je jos malo kao iPad.
Danasnja cena pa uporedite.

Samsung I9300 Galaxy S III - 16 GB - Marble White - CHF 629.-

Apple iPhone 4S - 16 GB - Schwarz - SIM-free - CHF 655.-

Mare car

pre 11 godina

Ja sam odavno kupio prvi ajfon cim je izaso, a najvise da bi mogao da stalno koristim Fejs. Mladima je to danas najvaznija stavka mada tose nekima i nesvidja... Znaci, profil slika sa Fejsa na Ajfonima se najbolje vidi, ima najacu ostrinu. Ovi ostali telefoni (sa robotovim znakom) su ok, imam i njih isto, ali sporije radi Fejs na njima. Pozdrav za sve Ajfonovce!

Godisnjica

pre 11 godina

Kada se pojavio iPhone, imao sam isto misljenje kao i vecina u ovoj zemlji: Cemu ovo? Nema 3g? Ne snima video? Nema gps? Ali znate, kada sam ga prvi put uzeo u ruku nista od ovoga mi nije bilo bitno. Tokom godina sam cuo puno komentara tipa "probao sam ga i nije mi se svideo." E pa niste ga dobro probali. Niste se potrudili da malo vise istrazujete telefon. Probajte ponovo.
Svi pricaju o tome kako je iOS zatvoren sistem. Jeste, zatvoren je, ali zbog toga i funkcionise besprekorno.
Mnogi takodje uporno pominju hardware koji je na iPhone-u slabiji nego kod konkurencije. Tacno, ali iPhone-u ne treba jaci hardware, a razlog je fantasticna optimizacija iOS-a. Tako nakraju krajeva stede i bateriju.
iPhone je promenio svet mobilnih telefona. Pogledajte sta ste koristili do njegove pojave, a sta godinu dana kasnije. Da nije bilo iPhone-a ko zna kakvi bi telefoni danas bili aktuelni. Kakav bi bio mobilni software? Zato bi svi vi koji koristite konkurentske modele mogli da bar danas kazete za promenu "Hvala Apple". Ako necete da prihvatite cinjenice nastavite slobodno da zivite kao i do sada: kao droidi.

Dejan

pre 11 godina

иПхоне-у наш, који си на Небесима
Да се свети име Твоје
Да дође Царство Твоје
Да буде Воља Твоја...

IGOR

pre 11 godina

Vec tri godine koristim appleove proizvode i mogu vam reci jedno-uopste me ne zanimaju telefoni poput samsunga, nokie i sl. iPhone je kralj telefona, mogu ruku u vatru staviti za njega. A ne samo iPhone, koristim i macbook racunare. Jednostavno, preporucujem svakome APPLE ko moze sebi to da priusti. :-)

KKKK

pre 11 godina

Ovo je clanak religijske sadrzine za Apple vernike. IPhone je smartphone koji je kad se pojavio nije imao cak ni 3G, i sve u svemu sadrzao mozda trecinu funkcija koje je imala na pr. Nokia N95. Jedina Appleova inovacija je lepse pakovanje i ubedjenje ljudi da ce odjednom postati fancy ako imaju neki Apple proizvod.

Darko

pre 11 godina

Naravno, pukle su sve kompanije koje u svojim ponudama nemaju domro razvijen i napredan software kao Andriod. Ja sam bio zaludjeni korisnik Nokia sa Symbian softwerom kao smart telefonima. Svoju karijeru sam izgradio sa Symbianom kao programer. JA prvi, kao izizetno napredan korisnik koji korisi 110% mogucnosti svog uredjaja, vise nikada u ruke necu uzeti nijednu Nokiu jer je naspram Samsung-a koga sada imam sa Andriod sistemom, izuzetno napredniji, gotovo savrsen telefon za mene a verujem i za vas. Prednosti Android masina je daleko vam Nokie koja cak u nekim modelima koristi slozene-nerazvijene mogucnosti Windows Mobile sistema kojeg sam takodje imao u prelaznom dobu izmedju Symbiana i Androida. iPhone je nadrndan Apple-ov koncept telefona koji je preskup! Zasto bi ja kupio iPhone od 500evra kad za 3 puta manje novca imam Samsung Galaxy S koji ima apsolutno iste, cak i bolje mogucnosti koje su cak i besplatne za razliku od Apple-ovih alikacija koje se placaju cak. iPhone je popularan kod Amera! U Srbiji ga kupuju samo tatini i mamini sinovi koji se dokazuju da imaju kesa da kupe, svima poznat, skup telefon koga cak i ne zna da koristi. Radim u prodavnici telefona gde su dosad dolazili na desetine njih koji ne znaju da udju u podesavanja tog iPona i podese najprimitivnije parametre za rad samog telefona! Ako zelis da koristis Pametan telefon, moras pametan i biti! U spuprotnom kupi Nokiu 3310 i uzivaj u zivotu!

pauk

pre 11 godina

Zaposlio hiljade programera - da prave šarene laže! Zabava je nešto prihvatljivo, ali ne treba da bude dominantna. To se može porediti sa hiljadama inženjera koji su radili za vojnu industriju tokom hladnog rata, samo što je njihov angažman imao vrlo važne sporedne efekte u elektronici, energetici, svemirskom istraživanju, medicini...

Iphone

pre 11 godina

Prpiadam generaciji koja se seća šta je značilo ime Apple u svetu računara 80-tih godina i koliko je on bio napredniji od PC-a,ali dogovorom Microsofta i INTEL-a,brutalno je odgurnu u starnu.Kompanija je tada krahirala.Puno truda je bilo potrebno da kompanija bude sada to što jeste i na tome im svaka čast.Iphone je druga koncepcija uređaja i ne treba ga porediti sa bilo čim drugim.

MeMyselfAndI

pre 11 godina

@DžoniKG

Kako to mislite ne ništa proizvodi? Pa sve te pojedinačne komponente dostupne su i ostalima, ali samo je Apple od toga napravio umjetnost. Sve te komponente drugih proizvođača, kako vi kažete, inovativno je organizovao Apple. Organizovao ih u savršenstvo od uređaja koje ostatak tehnološkog svijeta već godinama pokušava da iskopira, nebitno koliko uspješno.
Da nije bilo Ajfona, vjerovatno danas ne bi bilo ni uređaja na Androidu, tako da ne shvatam prezir android-korisnika...ili je fora *kiselo grožđe*...

kerki

pre 11 godina

Upravo saljem komentar sa mog 3GS, mob je dobar ali preterali ste sa hvaljenjem. Ima on MNOGO mana, ne podrzava javu, flash, fabricki ne mogu da mu se menjaju sms tonovi, kamera losa npr u odnosu na nokiu ili samsung, nema bluetooth sa ostalim uredjajima, sve su to stvari koje nerviraju.

vladimir

pre 11 godina

Ne slazem se sa poslednjom recenicom. "Ajfon" sigurno nije najuspesniji proizvod u istoriji. Tu su sijalica, baterija (sam princip baterije postoji odavno a u srednjem veku se korislio za pozlacivanje novca), kablovi, mikrocipovi itd. Uspesnost proizvoda se ne meri u kolicini novca koji generise vec po znacaju i zastupljenosti u ljudskoj primeni.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Mislio sam da nikad necu imat iPhone , sada mislim da nikad necu imat nesto drugo. Iako me malo strah sada kada nema Steve Jobsa, valjda neće nista kiksat

andreas kisser

pre 11 godina

Da li nam treba Iphone i slicne stvari? Da li time podrzavamo uslove rada u njihovim fabrikama u Kini? Da li smo previse sebicni?
(Da li nam treba Iphone?, 29. jun 2012 08:20)

a ti se onda skini go i tako setaj ulicom ... posto je svaka stvar koju u ovom trenutku, dok citas moj odgovor na tvoj komentar proizvedena u fabrikama kine, vijetnama, malezije, bangladesa i tajlanda, pod potpuno istim (ili mnogo gorim) uslovima rada kao u fabrikama koje rade za apple! sto rece neko, valja uvesti predmet logiku u skolama jos od prvog razreda osnovne.
a sto se tice iphone-a, pisem ovaj komentar iz grada (london) gde su statusni simboli ferari i aston martin, a ne stvarcica koju ovde ima svaki tinejdzer; takodje ne razumem se mnogo u tehniku, pa komentar ostavljam kao obican korisnik usluga!
dakle, moja devojka ima iphone, ja imam HTC, ona koristi Mac, ja sasvim solidan dell laptop; i nakon vise od godinu ipo dana povremenog igranja sa njenim stvarcicama, mogu da kazem da su moje sledece kupovine apple proizvodi! ne zanima me koliko ramova, GB-ova, piksela ili slicnih IT pojmova kojima se ovde mnogi razbacaju imaju android ili iphone; jedino sto kao KORISNIK vidim jeste da su iphone i Mac prakticniji, pouzdaniji i brzi! instalirali smo neke programe i igrice na mom HTC-u koje ona ima na svom iphonu i frustrira koliko su spori i ne rade kako treba. neko ce reci 'kupi onda samsung galaxy koji je u rangu sa iphone4'! ali zasto da kupujem BMW, ako za te pare mogu da priustim mercedes?

investitor

pre 11 godina

apple nije ni u prvih 20 kompanija po ukupnoj vrednosti.Saudi Aramco je najjaci igrac, tu su i exxon,GE, JPMorganChase etc. sve te kompanije su globalni igraci od kojih zavisi svetska ekonomija, apple je samo napucani proizvodjac mobilnih telefona i nista vise, ako apple sutra pukne, niko nece ni primetiti, al ako pukne iko od onih gore navedenih, ceo svet ce da drhti...

a ovu izjavu da je iphone jaci od celog ms-a, to ne vredi ni komentaristati. Oni su tu 30 godina, imaju 200 hiljada zaposlenih(3*puta vise od apple-a), od njih zavisi 2-3 miliona porodica...

Intresantno je jos reci, da je mislim u ny times-u izasao clanak o ne bas sjajnom polozaju radnika u maloprodaji u apple-u, o situaciji u kojoj tim kuk dobija 500 miliona dolara godisnje ili tako neku blesavu sumu, dok obicni radnici imaju plata oko minimuma, tu je sva apsurdnost americke ekonomije danas...

Srbi

pre 11 godina

Najbolje je to sto ga ovde hvalite kao nesto neverovatvno dobro, a ne zna ni gde je ova Banana Srbija...
Android je svetsko cudo, a od prve verzije ga koristim na Cirilici...

PS: Ovo ne pisem sa telefona jer mi se moze :p

dejan

pre 11 godina

Sve u redu, iphone jeste najprodavaniji pametan telefon na svetu, ostvaruje ogromne prihode (logicno, jer je 400% zarada od proizvodnje do zadnje cene). Ali reci da je to najbolji pametan telefon je cista glupost. Imam iphone 4 i drugi broj mi je na samsung S2. Imam i IPAD tablet sa 3g, koji bi pre nazvao najgenijalnijim proizvodom applea ikad. Zasto, pa jednostavno, koji je tablet bolji od IPADa? nijedan. Ali sto se tice iphona, S2, da ne pricam S3 su daleko, daleko bolji telefoni, brzi, veci displeji, i veca rezolucija ekrana. Iphone ako ne bude promenio velicinu, pod broj jedan, dozivece fijasko u buducnosti. Sve u redu, razumem ljude koji ga hvale, ima svojih pozitivnih strana (premda u srbiji priznajem jedino sim free verziju), ili odnos cene, kvaliteta i mogucnosti, pa da se ne lazemo, cak i S2 samsung je bolji od iphone 4s. O S3 necu ni da pricam, nisam ga jos isporbao, ali mogu da zamislim kakave je to ver, nasuprot iphona. Verujem da ce iphone 5 biti nesto sasvim, sasvim novo. Inace sve ovo pisem sa macbook pro 15, novijim modelom, da ne pomisli neko da ne volim apple jel ne mogu sebi da priustim. Volim apple, volim tablet njihov i macbook modele, kako obicne, tako i pro. Ali telefon, barem ovaj koji sada ordinira je za klasu losiji od nekih novih koje su druge kompanije izbacile tokom zadnjih godinu dana.

Marko

pre 11 godina

Kao prvo, Apple nije unistio Nokiu, kao drugo imaju toliki profit zato sto sto svoj telefon i aplikacije prodaju daleko iznad realne cene. Kao trece, Apple nije usrecio mnoge radnike - vecina njihovih radnika u Kini rade kao robovi.

milos

pre 11 godina

Više puta sam gledao, pokušavao da shvatim zašto je to tako fantastično, pomišljao da kupim ali nisam uspeo sebe da ubedim da ima smisla dati više stotina evra ili dolara za nešto što mi ne pravi nikakvu razliku. Snažna reklama, kult i pomodarstvo ili nešto potpuno deseto - ne znam, ali svaka čast na uspehu...

black

pre 11 godina

Dobar je iphone ali za siroke narodne mase. Trenutno koristim iphone 4, pre toga sam imao galaxy s2, i veliku prednost dajem samsungu i to zbog androida i open code-a. I sam se bavim racunarima pa mi valjda zbog toga vise lezi android i mogucnost personalizovanja telefona do krajnjih granica instaliranjem brdo romova. Kao sto rekoh iphone je odlican telefon, kvalitetan pre svega ali prvenstveno za ljude koji se slabije razumeju u tehniku.

Gde smo, tu smo

pre 11 godina

Sve je to postojalo pre ajFona ali je proradilo kako treba na njemu. Otprilike kao Ford Model T. Automobili su itekako postojali pre njega, ali proradili s njim u milionskim razmerama.
PS Da li sam ja jedini na svetu koji vidi da je Samsung ekran plav. Ili da idem kod očnog?

ubice_nas_neskromnost

pre 11 godina

Hahaha koji ste vi kraljevi. Ne kaze se dzabe Srbija ima 3 000 000 fudbalskih selektora :-D. Komentari da se sad prevedu na engleski jezik i da se bace na neki IT sajt, mislim da bi naslednik Stiv Dzobsa odabrao Srbiju kao sledecu stanicu za ulaganje. Pa neki pisu zaboga iz Londona, neki pisu sa Marsa, i svi se kao razumeju u dizajn, softver, znaju sta je bolje, a za to vreme u Srbiji ne mozemo vise da proizvedemo ni ekser. Ako ste toliko pametni ajde nadjite resenje za problem vode, to ce biti problem 21-og veka, a ne tehnika. Danas je svet dosao u takav paradoks, da eki crnac iz Etiopije moze da se preko IPhona ili Androida ili bilo cega dopisuje sa drugim crncem iz Nigerije, a ni jedan ni drugi nemaju vodu da operu zadnjicu. Inace da sam neka vlast, u Srbiji sa ovakvom ekonomijom zabranio bi uvoz takvih gluposti. Mi realno Evropi i Americi ne prodajemo nista, a oni nama eto uvaljuju npr tako skupe telefone, uvlace nas u dugove, i posle kad jednog dana budu dosli da nam uzmu i EPS, i reke, i sume, moci cete sa tim IPhonima i Androidima da idete u sumu i da slikate veverice.

P.S. Inace ja sam inzenjer, da ne mislite da sam neki shaban koji je sad protiv svega novog. Skoro sam bio u gostima kod jednog prijatelja u Lozani, na institutu za politehniku, koji je inace vrlo prestizan. I ono sto sam video je haos. Nijedan od svajcaraca koje sam sreo nemaju te gluposti, nego najobicnije telefone. Telefon je telefon, i kad nesto izadje novo, ne morate odmah to da imate.

iju

pre 11 godina

Ovaj tekst je sročen, kao da ga je pisao 15ogodišnjak na pismenom! Gomila netačnih podataka, uključujući taj da je iPhone vredniji od celog Microsofta. Tu vest nijedan ozbiljan finansijski list nije podržao, a autor je preveo sa foruma. Naravno, nesumnjivo je da je Iphone veoma uspešan model Apple-a, ali nije svemoguć i nije bolji od Androida.
Imam Galaxy S1 i Iphone, paralelno, i mnoge su stvari bolje na Galaxy, iako je generaciju iza. Razlika je u tome što Iphone ima toliko snažan marketing, tako da su ljudi načisto pošizeli da imaju jedan bez obzira na cenu. To je međutim stvar prošlosti, jer danas više ljudi ima Android, i tako će i biti, jer je jeftiniiji, a veoma sličan.

Roger

pre 11 godina

Pisac ovog teksta je verovatno neki korisnik ajfona ili bar isti wannabe. U svakom slucaju, mnogo je zapenio za ajfon pa tusta sanjari okolo :)

iTelefon

pre 11 godina

Glupo je porediti iPhone sa ostalim telefonima...posedujem iste od prvog modela i mogu slobodno da kazem da postoji dosta telefona koji su napredniji po specifikacijama...ali Apple je napravio jednostavan telefon koji radi brzo i stabilno, a uz to izgleda elegantno. Njegov uspeh se uglavnom temelji na dobrom OS-u. Po meni, glavna "prednost" Apple proizvoda jesu sitnice koje vas kupuju, detalji, precice, resenja koja su sasvim prosta, a koriste u velikoj meri...jednostavno postoji izbor i to je to. ;)

vv

pre 11 godina

Da baterija traje jedno 5, 6 dana, onda bih pazario iPhone(ili S3). Imam samsung android telefon, kotistim ga za mail i skype, ponekad kao navigaciju i moju prastaru Nokia-u z razgovor i sms. Lepe su igracke ovi novi telefoni, ali mi stvarno smeta to sto baterija traje pola dana.

Dr Smislov

pre 11 godina

Može se reći da je Iphone najuspešniji proizvod u istoriji ali nije! Suviše smela tvrdnja,toliko proizvoda niste uključili u tu vašu statistiku da ste zapravo smešni! Možda je jako uspešan medju telefonima ali da je najuspešniji produkt u istoriji...ukratko..kad preuzimate tudje članke pročitajte ih pre objavljivanja da ne bi ste lupali gluposti.

zmitjkoe

pre 11 godina

...imao sam iphone 3gs ( i jos uvek imam na starom broju) i za svakog ko je zaludjen bar malo za it i kompjutere iphone je sve suprotno i samo nervira..pa obican fajl ne mozes da iskopiras sa njim..nesto sto je mogao i OS pre 30 godina..ne mozes da promenis koja ce se aplikacija otvarati sa cim..npr imas instaliran chrome ali uvek je default safari i nema menjanja nikako..milion obicnih stvari koje si godinama navikao na kompu na ipadu i iphone NE MOZE ni pod tackom razno a na androidu moze ..iphone je pravljen za one koji bas ne znaju nista o OSu niti ih zanina a ko voli IT ili se time bavi sigurno nije od tih.
(Dzonikg, 29. jun 2012 14:12)

Evo ga jos jedan "izmišljivač" stvari kad je iPhone u pitanju. Chrome za iPhone/iPad je izasao tek pre tri dana. Ja imam nekoliko browsera na iPhoneu, cisto reda radi, ali uvek koristim odlicni Safari. Dakle, ne posoji default browser. Kako to mislis da kopiras fajlove na smartfonu? Zasto? Da imas dva ista fajla?

Darko

pre 11 godina

Ok, samo je pitanje cene iPhone i modela sa Androidom u klasi. Ako tako gledamo, onda bi duplo bolji trebalo da bude iPhone 4 od Galaxy S2 a iz objasnjenja komentatora ispod vidimo da to nije... Kako god, ukus, novac i iskoriscenje telefona stavimo na stranu! Pitanja su sledeca: Imajuci u vidu da je tehnologija odmakla, da se prave mini uredjaji za dzep a da pritom imaju vise Gigaherca brzine procesora, kamere do 15 i vise Mega Pixela i veliki broj Gigabajta memorije, da li su u mogucnosti napraviti super kompjutere odjednom jacine i 5 vece od desktop racunara a da budu dizajnirani za dzep? Zasto nam dele koriscenje tehnologije na kasicicu? Covek je pre nekoliko decenija otisao u svemir i komunicirao mocnom wireless tehnologijom, snimao video zapise u HD imao live streaming mimo satelita na hiljade kilometara udaljen od zemlje a nama napravili Tp-Link koji hvata jedva iza drugog zida, zasto? Nista od ove tehnologije nema novog, sve je davno izmisljeno, samo menja oblik zbog mogucnosti malih SMD uredjaja (sicusnih mikro tranzistora, kondenzatora, cipova,kola i otpornika) zasto nam ne ne naprave i to prodaju? Juce gledam Samsung neki, u telefon ugradili kino projektor ladno! Woow! Pa imali smo ga pre 70 i vise godina. Umesto da nas prosvetle oni nas unazadjuju, zasto? Dele nam na kasicicu da bi profitirali! Je l' se pitao neko od vas isto?

bs

pre 11 godina

RIM nije propao zbog iPhone-a, RIM je propao jer su mislili da će doveka ljudi keširati basnoslovne sume na trećerazredni proizvod zbog bbm-a i push emaila. Nokia je isto tako bila u carstvu snova gde su mogli doveka da valjaju identične telefone i da traže 600 eura za telefone koji realno ne vrede ni pola od toga. Palm? Kada je Palm bio neko veliko ime u mobilnom svetu, možda jednom davno u USA ali njih nije ubio iPhone nego BlackBerry i prelezak na WinMo (davno je palm odsvirao svoje poslednje note pre pojave iPhone-a). Za vrednost Apple treba da vidimo da li će oni tu biti za 30 godina, MS je 30 godina dominantan i iako mrzim MS treba im čestitati na poziciji na kojoj su već tako dugo.

Петриња

pre 11 godina

На страну лична осећења према iPhone-u (можда јесте прескуп, извикан, можда (сигурно) постоје бољи телефони у одреженим сегментима), али његово лансирање је вероватно један од најбољих послова у историји економије и маркетинга и заслужује да иде у уџбенике! Гледајући цео пакет заједно са маркетингом и целом фамом, а и "историјски" тренутак је био повољан - скидам капу људима из apple-a!

Nebo

pre 11 godina

S obzirom da radim u IT biznisu bio sam u prilici da odem u Asus fabriku u Kini i priča je identična kao u fabrikama gde se sklapa iPhone.
Dakle prava radnika u Kini su ništavna bilo da sklapaju iPhone, Samsung, Asus itd. tako da ne mogu da razumem zašto se stalno proziva Apple zbog toga.
Koristim iPhone4 već skoro godinu dana i nikad mi se nije desilo da se telefon blokira bez razloga kao što mi se dešavalo na nekoliko Android telefona koje sam koristio pre toga. O trajanju baterije je bespredmetno polemisati jer Android jede bateriju.
Cene Apple, Samsung, HTC uređaja su u sličnom cenovnom rangu i opet ne razumem polemiku oko toga.
Ono što verujem je da će se Nokia uz pomoć Windows8 operativnog sistema vrlo brzo vratiti na staze stare slave a to je u svakom slučaju dobro jer će kupci imati veći izbor.
Na kraju, svako koristi ono što želi i rasprave na tu temu su besmilsene.
Da li je bolji Audi ili BMW?

Grrr

pre 11 godina

******* RIM i Nokia su dinosaurusi, zato i propadaju, a sledeci dinosaurus je verovatno Apple. Sve dosadi posle nekog vremena pa i iPhone i iVar... A sutra ce se roditi neka nova kompanija ili povampiriti neka starija od Apple-a i Microsoft-a. Zamislite samo AMD telefon sa 64 jezgra i XXX gigabajta rama koji se ne brise kad se ugasi telefon vec radi kao flash a ima brzinu rama. Ugradjen graficki cip, zakacis ga na HD TV, igras najnoviju 3D igru dok se telefon puni. A ako je u blizini jos neki isti uredjaj prave - cluster i nude svoju snagu za istrazivanje svemira i sl. Za godinu dana ce ovaj clanak zvucati smesnije nego danas a autor ce se stideti.

Micko

pre 11 godina

"ajfon" je dobar proizvod ali mi je malo muka od tolikog velicanja kao da je to nesto epohalno i jedinstveno... ama bas NISTA nije tu revolucionarno... to je samo jedan dalji korak u unapredjenju mobilnih telefona koji je bio logican... da nije izasao iphone za 2 godine pojavio bi se takav slican iz druge firme...

mobilni je bio bez icega, pa su krenule poruke... onda usput ima sat i kalendar a onda manje igrice pa malo bolje, bolja grafika itd... iphone je samo jedan korak... to je kao da za procesor sledece generacije kazete da je nesto do sada nevidjeno... jednostavno, sve sledece je bolje a sve sto u njemu ima je pojedinacno vec bilo prisutno...

znaci, dobar i kvalitetan telefon i verovatno bolji od ostalih i to je to... da ga neko nije nikad video i cita B92 pomislio bi i da ce taj ajfon da ide po hleb i mleko svako jutro i da kuva kafu!

Hm...

pre 11 godina

Ja koristim iphone i ako se izuzmu mane oko neprepoznavanja drugih uredjaja prilikom koristenja bluetootha, pa i to da nasi sajtovi uglavnom nemaju aplikacije za iphone, pa i zivi smor oko itunesa, ja bih ga opet preporucio svima. Sve je svedeno na klik ili dva. Lakse od racunara.

ne zanosite se

pre 11 godina

MS ima udela u apple-u. Ako ide apple-u ide i MSu. Takodje, ako ide androidu, zbot patenata ide i MSu, tako da su ove price smesne.

MS je usao u sve moguce pore ITa, ima udela u mnogim kompanijama, tako da su definitivno najmocnija IT kompanija danas,a verovatno i sutra.

IT

pre 11 godina

Primecujem da se ljudi gnusaju iphonea zato sto nije neophodan za zivot.
To je teska budalastina. Skoro nista od stvari koje imamo nisu neophodni za zivot. Ako tako gledate, nemojte jesti nista sem jaja, salate, pijte vode, zivite u 20 kvadrata i to je to.
Sa druge strane, ako vas koriscenje nove tehnologije cini srecnim ili ispunjava na bilo koji nacin, samo napred, kupite iphone. To je razlog zbog kog ga ja imam. Kao programer, potpuno sam svestan da mi nije neophodan za bilo kakav rad, da placam i dizajn i marku, ali to su one sitne stvari koje mene cine zadovoljnim. Ako vas vise ispunjava da kupite novu gitaru, onda nikako nemojte kupovati iphone, vec kupite gitaru!

Ja licno ne preporucujem zato sto je za prosecnu srpsku platu, ta vrsta luksuza nepotrebna, ali ako zaradjujete dovoljno novca da vam to bude sitna stavka u nedeljnom budzetu, zasto ne obradovati sebe/zenu/cerku i sl.
Sloboda izbora, ali birajte pametno i u skladu sa mogucnostima.

Petrovic

pre 11 godina

Apple...
Muzika. Prvo je "unistio" imperiju Sony Music i Sony Walkman sa iPod-om i iTunes. Ogromnu muzicku kucu i sinonim za prenosnu muziku jos veci nego sto je Nokia bila za mob.aparate.
Film... Pixar (nije Apple ali jeste Steve Jobs) je kupio, da, samo na papiru to izgleda drugacije ali jeste Pixar "unistio" Disney. Samo je sacuvano ime Disney. Imperiju za animirane filmove.
Iphone.. pa rekli ste skoro sve, da skratim, a zelim reci da nema grane ili industrije u kojoj je "bio" taj SteveJobs a da nije potpuno "oduvao" i unistio konkurenciju. Ima jos primera..
Pa da li je taj S.J. bio nesto posebno, mozda ali verovatno i ne vec tu ima previse dokaza kako skoro sve kompanije sveta potpuno pogresno rade zapetljane u ogromnim timovima sa Losom, da Losom skolskom organizacijom i upravom. Pa u svom programu, na primeru Nokie imaju aktuelnih 150 zapetljanih nekorisnih proizvoda gde moze da dodje neko potpuno nov sa jednim kompletnim proizvodom da ih potpuno rasturi, da, zahvaljujuci njihovim greskama.
Ja sam iPhone korisnik od te 2007., secam se jos uvek toga... i nije "neko" prognozirao njegov neuspeh vec gotovo svi "uceni i strucni", skoro ceo HarvardBussinesReview tim na primer.
Da je ovaj jos malo bio ziv i drugima bi se to desilo, TV industriji i Google-u sasvim sigurno, malo zbog Apple-a a vise zbog njih samih...

darkos

pre 11 godina

Apple (Steve Jobs) je prvi uvideo koliko dizajn svake sitnice znači. Dok su ostali pokušavali da ubace što više svega, Apple je dizajnirao proizvod da bude što funkcionalniji, i osvojio je tržište. To je bilo pre 5 godine. Sada svi igraju istu igru. Trenutno Iphone ili Android (istog cenovnog ranga) više je stvar ukusa, bar dok se ne pojavi nešto revolucionarno.

Šećerana za tri evra

pre 11 godina

za (merc, 29. jun 2012 02:56)

Još si ti sitna riba, ja sam uz još manje muke i malo šećera i pakir mašine, već kupio treći mercedes, stan u Dubaiu i planiram drugu jahtu...

marina

pre 11 godina

Hajde lepo pogledajte na youtube video pod nazivom: "Apple vs. Google Client Platforms [28C3]".
Izdržite barem 5-10 minuta da pogledate. Nemojte da vas prva 2-3 minuta obeshrabre.

Administratori molim vas objavite komentar, zapravo može svima biti poučno.
Možete i dobar članak napraviti iz svega :)

DQ

pre 11 godina

Pre mesec dva sam sedeo sa starim prijateljem u kaficu. On je uzeo Galaxy S2 i prezadovoljan je telefonom. Kaze mi ajde daj mi tvoj iPhone da uporedim brzinu. Kad je uporedio brzinu ucitavanja aplikacija, skrolovanja ekrana, samo je rekao, hmm pa ovaj iPhone radi skoro isto onako brzo kao S2. Ja sam se samo nasmejao i rekao mu, a kontaj da uporedjujes najsporiji iphone sa najbrzim Samsungom, posto sam u to vreme imao 3G. Imam iPhone 3G od oktobra 2008. godine i koji god telefon od tada da sam video nisam bio nesto odusevljen. Ne patim da imam najnoviji telefon uvek ali da uzmem nesto sem apple-a, ne pada mi na pamet. Sad sam uzeo 4s i taman je popravio ono sto mi je falilo na 3G-u. Za jedno dve godine ce uzeti peticu, i uopste me ne zanima dal ce biti neki HTC ili Samsung bolji od njega. Jednostavno volim Apple-ove proizvode i to je ono sto mi je bitno. A sad da merim e-penis ovde koji je bolje, ne interesuje me. Kupite ono sto vam se sviđa a ne ono što će se drugim svideti. Ja sam drzim stare izreke vezane za Apple proizvode, nekad koristene za MAC racunare: Once you go, you can never go back. To vazi i za telefone...

Zoki

pre 11 godina

Bilo je smart telefona i pre iPhona, ali su bili namenjeni poslovnim korisnicima. Kompanije koje su ih proizvodile nisu ni sanjale da će njihovi proizvodi biti interesantni širokim narodnim masama. Apple je praktično stvorio to tržište i na tome mu treba skinuti kapu.

Preddy Baer

pre 11 godina

Mislim da je vrlo bezobrazno napisati da je iPhone razlog zashto je unistena Nokija ....

Nokija je jednostavno imala pogreshnu strategiju, investirala je mnogo u pogreshne koncepte, od nekada najintuitivnijeg softvera za mobilni dogurala do monstruoznosti i glavobolje, i, i , i ...

Ja licno znam par prijatelja ovde u Nemackoj koji su naprimer otkazali poslushnost (tihi bojkot) Nokiji, zbog toga shto je masovno otpushtala zaposlene ovde i naknadno pomerala proizvodnju u Rumuniju i na daleki istok.

Johnny

pre 11 godina

Aman sokle vise sa tim prepucavanjem izmedju Iphone i ostalih korisnika. Svako ima svoj ukus i svoje potrebe i zelje. Btw Iphone nije nikakav prestiz jer je razlika izmedju Iphone 4s i Samsung GS 3 20eura. A i ko oce moze da kupi Iphone za 200eura stariji model.

Aleksandar

pre 11 godina

za (Nišlija, 29. jun 2012 02:19)

Jeste ajfon moćan, ali u prvom redu zahvaljujući paketu usluga koje pružaju mobilni provajderi. Bez toga nije toliko dobar - jer taj isti ajfon ne možeš do kraja da iskoristiš kod nas koliko recimo u EU.
Ono sto ajfon cini mocnim su aplikacije i usluge koje nisu besplatne.

Dizajn je odlican, interfejs funkcionalan, ali koristio sam i ajfon u Francuskoj i Samsung (galaxy note) u Srbiji, pa mogu da kažem da svako ima svoje prednosti i mane i da ajfon ima i te kako konkurenciju...

matori kompjuteras

pre 11 godina

za strucnjake koji se pitaju gde li ce biti apple za 30god, informacija da je MS osnovan 1975, a apple 1976, sto ce reci vrsnjaci su. Nekako se solidno drze obe firme nakon 30 i kusur godina, iz cega naravno ne sledi sta ce da bude za jos 30god.

Sto se tice prepucavanja android - IOS, i toga je uvek bilo i bice. U moje vreme su se klinci svadjali da li je bolji Spectrum ili Commodore, BMW ili Mercedes itd. Tesko da neko nesto moze da dokaze, a nije ni bitno.

Jan

pre 11 godina

Kako ne razumete da je to isti princip ko ona piramidalna organizacija sto je u Srbiji razbijena pre par nedelja. Gomila ljudi ne vredi nista i misle da ako daju 3000eu da ce postati gospoda. Na isti princip vata i Apple, daj nam gomilu kinte, mi cemo ti dati proizvod koji radi ali cemo te ubediti da si ti nesto vise od drugih ako ga posedujes.

Samim tim sto neko moze da kaze ovo je najbolje a sve drugo je glupo govori vam da on bas i ne zna mnogo o IT.

Pozdrav

Zveki

pre 11 godina

Davno sam procitao jednu tanku knjigu pod naslovom 22 imperativa marketinga. Jedan od najvazijih je da je vaznije biti prvi nego biti bolji, mislim da to objasnjava mnoge komentare.

SASA FRANKFURT

pre 11 godina

Neznam kako neko moze da pljuje po necemu ako ga nije imao, konkretno po iPhone. Da se razumemo koristio sam Android, koristim i danas LG 920 3D, i svidja mi se Android, nije toliko komplikovan, ali imam i 4s i koliko god mi gledali procesore koliko koji ima itd, ali mogu da kazem da nijedan nije toliko brz kao iPhone 4s(LG 920 je dual core 2 x 1 Ghz) i opet nista, imao sam i Samsung Galaxy S2 i opet nije bio brzi, uporedjivao sam na identicnim parametrima, recimo iste igrice, sajtovi itd i mogu da kazem da sam vise nego zadovoljan, jeste mu malo cena naduvana al ima i jedna poslovica "ako neznas sta je dobro pitaj sta je skupo" Ko razume shvatice

Onanista

pre 11 godina

Greška! Najveća zarada na kulturološkom strižanju ovaca nije ostvarena ni preko ajfona, ni preko kokakole, ni preko nekog trećeg ajvara, već preko samog engleskog jezika - engleski jezik je najunosniji "proizvod" koji anglosaksonski "proizvođači" plasiraju na tržište, čija se zarada može razumno meriti samo ako se beleži pomoću eksponenata, a ne samo nula ;)

HM

pre 11 godina

Apple je sa Iphone-om svakako napravio neverovatno veliki uspeh. Ipak ovaj clanak kojeg ste preuzeli od nasih susjeda po mnogo cemu nije tacan
Npr. General Electric je bolje poslovao u 2011 od Apple-a, a Microsoft je bio veoma blizu:

http://money.cnn.com/magazines/fortune/fortune500/2011/full_list/

mesto 6 -> General Electric
mesto 35 -> Apple
mesto 38 -> Microsoft

*******

Djordje

pre 11 godina

Pitam se da li bi Apple tuzio ako bi neko u Srbiji osnovao firmu koja se zove "Epl" i napravio proizvod koji se zove "Ajfon"? Da li zakon o zastiti imena uzima u obzir i foneticku gimnastiku?

Zoki

pre 11 godina

Nisam siguran odakle su izvučeni brojevi u tekstu, ali bojim se da daju krivu sliku. Apple je prvi potrenutnoj vrednosti na berzi (market capitalization), ali je po visini prihoda (revenue) daleko od vrha. HP i IBM su poprilično ispred njega. Prema ostvarenoj dobiti (profit) i odnosu prihoda i dobiti, Apple stoji bolje, mada je npr. kod Microsofta taj odnos bolji.
Vrednost na berzi je promenjiva kategorija, npr. Microsoft je pre 12 godina vredeo oko 600 milijardi, a ostvarivao ispod 20 milijardi prihoda - danas ostvaruje preko 60 milijardi prihoda a vredi oko 200 milijardi na berzi.

Dragan

pre 11 godina

Potpuno je sumanuto komentarisati da li je nešto dobro, ili možda ipak postoji nešto bolje. Naravno, tako i treba da bude, jer je to jedini način da čovečanstvo napreduje. iPhone je ODLIČAN svim onim desetinama, a možda i stotinama miliona korisnika i tu je kraj priče.
Žao mi je što se niko nije osvrnuo na to da je Srbija, zajedno sa Bosnom, jedina zemlja u okruženju koja nema pristup iTunes-u i jedina "crna tačka" balkana u kojoj se iPhone ne prodaje legalno. Ne, nama stanovnicima ove zemlje uopšte nije važna izolovonost, važno nam je da li lično nešto doživimo ka super, ili manje super. Strašno!!!
I usput, "srećna" nam Vlada, IZOLOVANI!!!

aj ti

pre 11 godina

@loL: Lepo je što koristiš OnTime, i jeste super app, ali ne vidim problem u mobilnoj verziji sajta. Jeste zgodnije koristiti app, ali i ovo je više nego ok.

Mare car

pre 11 godina

Bas ste me zagoljicali sa vasim pricama i kometarima pasam,eto, otiso da kupim i naj noviji Ajfon danas,posto ga dosad nisam uzimo (novci nisu bili razlog zato!) bas damu testiram performanse,jel... Uradio samu neke uporedne testove i evo zakljucka (mozda treba jos testirati ali ovo je sto kazu iz prve ruke, na "prvu loptu" haha) : programcice otvara jako brzo, finalna izrada je pre dobra. Ekran ko casa, savrsen. U nekim segmentima je isti kao i stariji Ajfon koji imam vec izvesno vreme (kupljen u Düsseldorf) ali u ovom novom ima vise "svezine", bolje radi. Od telefona sa robotovim znakom ("Android" takozvani) moze damu pridze jedino Gallaxy 3, ali ni taj uredjaj nije dorasto novom Ajfonu, jel... Pozdrav svim Ajfonasima!!!

wwww

pre 11 godina

dok se ne pojavi ubuntu mobile koristim ios und tacka! sve je stvar licnog izbora tj. ukusa... svaki os ima svoje prednosti ali isto tako i mane, hardver takodje. koristi sta ti najvise odgovara, tvom dzepu takodje i kraj price.

Zoran

pre 11 godina

Uvek se iznenadim kako prosecan srbin cvrst stav o telefonu. Moze kategoricki da tvrdi da je jedan bolji a drugi losiji, da neki ne valja ni zasta a da je drugi superioran. Toliko znanja, a malo proizvodnje. U srbiji se ako ne laze statistika, godisnje napravi manje od jednog telefona.

Preddy Baer

pre 11 godina

@nikola87

I Porsche manje vishe izgleda kao prvi model, da li to znaci da loshe izgleda ili da je losh auto ili da se ne prodaje?

To jedino znaci da je KLASIKA!

Bp

pre 11 godina

Stvarno su mi smesne ove rasprave izmedju android i ios usera koji uvek (na moje iznenadjenje) dobiju stotine komentara! A stvar je jednostavna i prilocno jana... zna se zasto ljudi kupuju proizvode, to da li ima ovo ili ono, na ovakav ili onakav nacin, nije na kraju krajeva mnogo ni bitno. Verujem da su Maserati i Lamborgini (nije sa dz)vrhunski luksuzni automobili, ali ili imas Ferari ili nemas Ferari... Identicno je i sa smartphonovima, tabletima i specificnim kompjuterima - ili imas iphone ili imas bilo koji drugi smartphone, ili imas iPad ili imas tablet, ili imas MacAir ili imas bilo koji specifican (ultra tanak) laptop. I kraj!

bojan zr

pre 11 godina

@ Darko

ima i toga sto ti kazes, ali glavni problem sto nam dele "na kasicicu" je
cena proizvodnje!
da, sve te tehnologije su vec izmisljene i eksperimentalno upotrebljene,
ali da bi se one prodavale po prihvatljivim cenama za obicne korisnike
(ovde ne mislim na nasu sirotinju) onda ta ista tehnologija mora da dodje
na nivo masovnem proizvodnje. sta mislis koliko kosta taj wireless iz svemira
koji ti pominjes ?
usvajanje nove tehnologije na nivo masovne proizvodnje jaaako puno kosta neku firmu. kao prvo treba uloziti u potpuno novu opremu da bi se proizvodilo, pa su prve serije uglavnom sa velikom brojem skarta ili vrlo nepouzdano rade. sta mislite kako su se pojavili Celeron procesori ? to su zapravo skart ili neuspeli procesori, kojima pogase delove koji ne rade i prodaju ih kao slabije i jeftinije, samo da ih nebi bacili.
niko tebi ne brani da odes u Japan (koji je inace 10 godina ispred sveta po ovom pitanju) i kupise neku mocnu stvar, ali zato ce te kostati minimum bubreg (cenu cete naci u drugom clanku sa ovog sajta :(