Petak, 22.06.2012.

08:59

App Store od sada u Kambodži, Kongu

Izvor: B92

App Store od sada u Kambodži, Kongu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Ivan HH

pre 11 godina

O kakvom Apple-u u Srbiji vi govorite???Pa kod nas mozes samo da nadjes iPod i iPad,za iPhone nema cak mi distributera a Samsung Galaxy koji je ceo od plastike mozes na kiosku da kupis.

zmitjkoe

pre 11 godina

Oni nisu osmislili NIŠTA osim dizajna, O ma kojoj eri da pričamo! Kakva bre "tehnološki najjača firma" koja sve do poslednjeg šrafa kupuje od drugih, a najveći vendor hardvera su joj najljući protivnici, uključujući tu i Samsung?

Oni ne proizvode ništa osim softvera. Čak ni ne šrafcigerišu... i to drugi rade za njih!
(st.dragan, 24. jun 2012 01:20)

Tvoje shvatanje industrije je iz 19 veka. Zasto bi Apple pravio srafove? Koje to srafove proizvodi Microsoft za svoj tablet, ili bilo koja druga velika IT firma? Zato i postoji Foxconn, da Apple (i drugi) ne srafcigerisu. I sa pojmom dizajna imas problem: dizajn nije samo "kako nesto spolja izgleda", vec kako je nesto uopste napravljeno. I procesori se dizajniraju. Tanak ultrabook je moguc zbog dizajna unutrasnjeg hardvera.

Mr.No

pre 11 godina

@st.dragan
Da ne raspravljamo ko je sta izmislio, ko zavrce srafove i ko sta proizvodi nego da samo navedemo cinjenice a evo ti jedna, Apple vredi vise kao kompanija nego kada sve te tvoje svetske gigante saberes. Verovatno zato sto nista ne valjaju i niko ne voli i ne kupuje nista od njih. Voleo bi i ja da imam takvu jednu kompaniju koja nista nije izmislila, nista ne proizvodi i cak ni srafove ne zavrce a da je najjaca i najbogatija na svetu pored silne giganske konkurencije koja ima fenomenalne izume, proizvodnju tih istih pa cak i zavrtace srafova.
I rest my case for good

st.dragan

pre 11 godina

@Mr.No
Pričam o onome što znam. Jedan veliki Cisco se nalazi u Omladinskih brigada, za tvoju informaciju druže. Tu su već godinama. Mi njima nismo malo i neinteresantno tržište, ali jesmo prodavcima magle (dizajna). Motorola je takođe tu, a tu je i Microsoft, HP i još gomila drugih... ove koje su tu preko uvoznika/distributera da i ne pominjem. Apple ni na taj način nije kulturno prisutan.

@zmitjkoe
Uvela koga i gde?

Oni nisu osmislili NIŠTA osim dizajna, O ma kojoj eri da pričamo! Kakva bre "tehnološki najjača firma" koja sve do poslednjeg šrafa kupuje od drugih, a najveći vendor hardvera su joj najljući protivnici, uključujući tu i Samsung?

Oni ne proizvode ništa osim softvera. Čak ni ne šrafcigerišu... i to drugi rade za njih!

zmitjkoe

pre 11 godina

Jednostavno, jedan broj pojedinaca neće da prizna da im je kompanija-idol kretenska i vodi retardiranu poslovnu politiku.
(st.dragan)

Govoris o tehnoloski najjacoj i najskupljoj firmi na svetu koja je uvela svet u post-PC eru. Jedan broj pojedinaca neće to da prizna uprkos cinjenicama.

Mr.No

pre 11 godina

@st.dragan
O cemu ti pricas drugar? Sve te firme koje si pobrojao ni jedna nije usla zvanicno u Srbiju nego se kupuju preko distributera isto kao sto se i Apple u Srbiji kupuje preko distributera. A ovde je rec o online prodavnici aplikacija, a toliko da mi nismo sami krivi ti govori cinjenica da je Android market kada je pustio kupovinu iz Srbije brzom brzinom je i ukinuo istu, isto tako i Paypal nece da dodje kod nas koji apsolutno nema nikakve veze sa Apple-om koji ti kao i mnogi ovde mrzite.
Tako da svako normalan moze samo da zakljuci da jesmo sami krivi za sve sto nam se desava jer da nije tako nebi nas svi zaobilazili u sirokom krugu a poslovali sa zemljama kao sto su Botsvana, Kambodza, Kirgistan, Ruanda i slicne.

st.dragan

pre 11 godina

Sjajni su mi ovi defetistički komentari, tipa: "sami smo krivi", "neće niko da se petlja s banana državom" itd...

Nije mi jedino jasno, kako to da nismo krivi Google-u, Samsungu, HTC-u, Motoroli, Cisco-u i sličnim mega-brendovima, koji posluju kod nas i kojima ne smetaju propisi kvote i slične tričarije, koje se koriste kao izgovor za nedolazak ovih jajara?!

Jednostavno, jedan broj pojedinaca neće da prizna da im je kompanija-idol kretenska i vodi retardiranu poslovnu politiku. Nisu oni džabe bili na repu događaja poslednjih decenija... sad im se samo posrećilo, a dokle će to da traje, videćemo. Ali cenim - ne zadugo.

misternobg

pre 11 godina

Mi ovde mozemo samo da nagadjamo koji je pravi razlog sto nema Apple-a zvanicno u Srbiji. Hocemo zvanicno obavestenje sta to sprecava Apple, PayPal, Amazon i eBay da posluju u Srbiji? Hocemo zvanicno obavestenje nasih vajnih mobilnih operatera koji su to uslovi Apple-a koje oni ne mogu ili nece da ispune da bi prodavali iPhone?
Kako je moguce da Sijera Leone i Liberija zemlje u kojima je do skoro besneo gradjanski rat i za koje postoji sud UN za ratne zlocine dobiju AppStore pa cak i Zimbabve koji je godinama pod sankcijama a Srbija ne? O Malaviju, Swazilendu, Burkini Faso necu ni da govorim, samo jos fali da i Kraljevina Lesoto dobije, bilo bi smesno da nije tuzno! Nesto tu nije u redu cim je Apple prisutan u Srbiji preko raznih distributera, ovlascenih prodavaca, solution experta itd. mora da to nekome odgovara.

naky

pre 11 godina

Svi mi smo "krivi" za ono sto nam se desava u zivotu. Uvek je najlakse optuziti drugog i "umiriti" svoju savest. Nase drustvo je u opstem haosu, pa se to ogleda i na primeru Apple-a. Ja sam moj Mac Book Air kupio u prodavnici u Shangaju. Usput, prodavnica je veca od nase Skupstine, a na pola povrsine su postavljeni svi uredjaji koje mozete bez problema da koristite. Jos vas ljubazno osoblje podsticete da ih koristite. Svedok sam da je to mesto gde se okupljaju ljubitelji Apple-ovih proizvoda, druze, razmenjuju iskustva, igraju igrice i sve to potpuno besplatno.

Imao sam problema sa uspostavljanjem konekcije preko usb modema sto je bio moj problem jer ne govorim kineski i nisam mogao da pratim uputstvo koje sam dobio od operatera, a najmanje je bio problem Apple-a. Otisao sam u pomenutu prodavnicu. Ljudi su mi namestili konekciju. Objasnili mi toliko toga (sve na tecnom engleskom) i pozvali me da im se obratim ako imam problem bilo koje vrste vezan za moj lap top.

Lepo se covek oseca ako neko ne zeli samo da vam "uvali" proizvod, nego se mozete osloniti na prodavca i to ljubaznog.

banana

pre 11 godina

@zmitjkoe
Kakva propaganda. Kako se u tvoju logiku/racunicu uklapa trziste Konga i Malavija? Srbija je i po velicini i po ekonomiji bolja od vecine ove 32 zemlje.

Nije mi zbog Apple ili PayPala ali ovo je za Insaidera. Pogledajte tu mapu pa cete videti koliko smo svetla tacka u svetu. Ne bi tako svetleli da je u pitanju prehrana jastrogom.

LoL

pre 11 godina

Gospodo to je cena koju placamo zbog Slobine politike 90tih, nedavno sam procitao da smo mi jedna od 3 zemlje u svetu koja nema paypal!? Nadam se da ovo nece makar trpiti nasa deca.

zmitjkoe

pre 11 godina

Kambodza i Albanija imaj app story a srbija nema :)
haos!???
(SkaWe, 22. jun 2012 18:15)

U Albaniji iOS drzi 31% trzista, a Android 16%. U Srbiji je iOS zastupljen sa samo 7,5%, najmanji u Evropi (sto je i razumljivo jer iPhone ne postoji u ponudi srpskih provajdera). Telenor prodaje iPhone i svim zemljama u kojima je prisutan, osim u Srbiji.

http://gs.statcounter.com/#mobile_os-AL-monthly-201105-201205

banana

pre 11 godina

Dajte postavite ovu mapu na naslovnu stranu, stvarno je ubitacno. Ogledalo naseg drustva:

http://cdn.macrumors.com/article-new/2012/06/cook_app_store_155_countries.jpg

Garant

pre 11 godina

A do tada:

http://specialchildren.about.com/od/familyissues/ss/freeitunes.htm

Imaj svoju @gmail.com adresu, neku ulicnu adresu iz te neke zemlje, neka vam iz te neke zemlje neko da broj apple gift card i voil?. Vazno je na pocetku selektirati free app.

zekoslav

pre 11 godina

pa, zašto vas to čudi? da li u srbiji možete legalno kupiti iPhone? NE!
samo kod pilićara sa oglasa ili kod ovih radnji koje ga daju ispod stola.

Hey

pre 11 godina

Ma nije Apple lud da dolazi u Srbiju. Vide kolika mrznja ovde vlada prema njihovom brendu, sta ima da se bakcu sa nama. Potpuno podrzavam ovo iako bih da su dosli skakao do plafona od srece.

Mario Bros

pre 11 godina

Za naš standard u Srbiji je to obično smeće i naravno da neće doći na naše napredno tržište. Može epl da ide samo po tim zabitima, na tržišta zemalja četvrtog Sveta. Još jedan dokaz kolika smo elita i ujednačeno bogato društvo je to što nisu uspeli da nađu ni malu nišu kojoj bi uspeli da prodaju svoju jeftinu robu. Samo platinasti uruđaji sa Svarovski kristalima bi imali prođu kod nas, ali sem plastike i stakla oni ne nude ništa na žalost. Kada ojačate javite se gospodo, a dotle Srbija juriša u progres ponosna na svoju svetlu budućnost.

Sloba

pre 11 godina

@Jovan, 22. jun 2012 09:55 A da li možeš bilo šta da kupiš ili da napraviš Android aplikaciju i prodaš je na Play store-u? Ne možeš, Srbija je jedina država na svetu u kojoj je Google prvo omogućio, a onda ukinuo plaćene aplikacije.

Da, Srbija je jedina država gde se to desilo. Onda me ni Apple ne čudi. Kako može da im se isplati Makedonija i Hrvatska a da ne vide interes u Srbiji? Zimbabve? O čemu mi ovde pričamo. Problem je samo naša vlast i retardirani i praistorijski propisi.

Inače, koristim i iOS i Android, i pravim aplikacije za obe platforme i dobro znam o čemu pričam.

AppSR

pre 11 godina

Kako stvari stoje Apple ne dolazi jos dugo vremena u Srbiju. Glavni razlog je blokada lokalne mafije, koja je uglavnom zastupnik 99% svetskih brendova posto je Srbija relativno malo trziste.
Ako pretpostavimo da ima oko 100,000 korisnika Apple uredjaja i ako bi oni recimo potrosili prosecno 50evra godisnje na AppStore to je oko 5M evra.
Da li vi stvarno ocekujete da neki svetski brend moze da napravi promet u Srbiji od 5M evra a da nemora da plati "nista" u lokalu?
Uopste se ne sekirajte da, dok mi gundjamo da smo opet izopsteni - neki lokalni genije sedi sa ministrima u kafani i hvali se kako je "zaebo" Apple/PayPall/eBay posto nemogu da dodju jer on sa par ortaka drzi trziste.
Prema tome gospodo - svi mi koji imamo iPhone/iPad/iMac/PC i znamo da aktivno koristi ne treba da se pitamo zasto nema Apple/Paypall/eBay u Srbiji - treba da se zapitamo sta cemo svi mi u Srbiji - a zivot je samo jedan.

denko

pre 11 godina

@znam apple

slabo ti znas apple kako citam...

odkud ti to da nema telefona za dinar i da apple formira cenu pretplate????

ili hoces da kazes da bi za srbiju vazila posebna pravila...???

dakle u svajcarskoj 4s vec mozes dobit za 1 franak sa ugovorom na 24 meseca a za 99 s ugovorom na 12 meseci... a mesecna pretplata od 29 franaka do 170 franaka , to zavisi od operatera i flatrate koju sebi izaberes.... dakle ili za srbiju baze posebna pravila ili ti nemas veze....

NYC-2

pre 11 godina

Za sve one koji su doneli PRAVU odluku u zivotu , samo da im kazem iz licnog iskustva.
Najtezi deo vaseg puta bice na relaciji do Aerodroma Beograd. Posle je sve neverovatno lako.
Niko se nikada nece vratiti u Srbiju i to sa pravom.

znam apple

pre 11 godina

@blagomeni
Pričali su srpski mobilni operateri sa Apple. Nažalost zahtevi Apple-a u pogledu količina iPhone uređaja koji bi se morali prodati po vrlo visokim cenama su potpuno nerealni. A nema ni subvencionisanja. Apple to ne dozvoljava. Znači zaboravi priču "telefon za dinar". Takođe ti Apple kreira tarifu za uređaj koja je za naše uslove vrlo visoka.

Jabučilo

pre 11 godina

Stvarno je sramota za državu da bude na mapi pokrivenosti apple stora jedina bela rupa u evropi, zajedno sa Bosnom. A van Evrope tu su još Sirija, Irak, Iran, Avganistan i nekoliko afričkih zemalja, u kojoj verovatno i ne postoje korisnici Apple.

Što se tiče ovih koji mrze Apple i navijaju za Microsoft neka pogledaju njihovu prezentaciju proizvoda koji treba da parira iPad-u. Na ovom linku pogledajte od 13:30 do 14:30:
http://www.youtube.com/watch?v=jozTK-MqEXQ&feature=player_detailpage#t=805s

Nt

pre 11 godina

Srbija ima ogroman broj Apple korisnika, ovo sto nas preskacu je sramota. Necu da ponizavam ni jednu zemlju, ali na listi su zemlje daleko nerazvijenije od Srbije u svakom pogledu.

Ali, mislim da pravi problem ne lezi u samom Apple-u, kao ni u PayPal-u, itd. Oni ne dolaze u Srbiju jer neki standardi nisu ispunjeni za to. A zasto nisu? E pa za to treba vuci usi ove koji su zaduzeni za to.

Sumadinac

pre 11 godina

Znaju oni sta rade. Sto duze fanboy-evi cekaju na nesto, veci ce profit pokupiti kompanija kad dodje. Kad apple konacno otvori radnju kod nas, garant ce redovi biti kilometarski.
(ko ceka-doceka, ali i ostari..., 22. jun 2012 09:51)

Nemoj da pričaš bez veze o nečemu o čemu pojma nemaš. Kakvi redovi i "radnje"? Ovde se priča o App Store-u a ne o Apple Store-u. Njega nemaju ni mnogo razvijenije zemlje od Srbije.

Marko K.

pre 11 godina

Srbija je jos jednom dokazala da je anus Evrope.Zasto app store nije dostupan u Srb?
Problem je sa nasim zakonom o telekomunikaciji.
Blam.

Miloš

pre 11 godina

Taman je ovim zaokružen spisak zemalja-vuko***ina koje ga nikad neće dobiti. Države poput Sirije, Iraka, Irana, Severne Koreje, Avganistana... pada li vam još neko na pamet?

ko ceka-doceka, ali i ostari...

pre 11 godina

Znaju oni sta rade. Sto duze fanboy-evi cekaju na nesto, veci ce profit pokupiti kompanija kad dodje. Kad apple konacno otvori radnju kod nas, garant ce redovi biti kilometarski.

Građanin Pakao

pre 11 godina

Prepametni ste.

Zašto objavljujete ono što već znamo?

Bolje se potrudite da istražite razlog svemu tome, pa da nas prosvetlite.

janko

pre 11 godina

Vazno je da je Agencija za Digitalnu Agendu Srbije svojevremeno najavila da radi na tome da Apple App Store dodje u Srbiju... Bolje da nisu radili ni na tome ni na Paypal-u, mozda bismo dobili i jedno i drugo.

Miloš

pre 11 godina

Taman je ovim zaokružen spisak zemalja-vuko***ina koje ga nikad neće dobiti. Države poput Sirije, Iraka, Irana, Severne Koreje, Avganistana... pada li vam još neko na pamet?

janko

pre 11 godina

Vazno je da je Agencija za Digitalnu Agendu Srbije svojevremeno najavila da radi na tome da Apple App Store dodje u Srbiju... Bolje da nisu radili ni na tome ni na Paypal-u, mozda bismo dobili i jedno i drugo.

Građanin Pakao

pre 11 godina

Prepametni ste.

Zašto objavljujete ono što već znamo?

Bolje se potrudite da istražite razlog svemu tome, pa da nas prosvetlite.

Marko K.

pre 11 godina

Srbija je jos jednom dokazala da je anus Evrope.Zasto app store nije dostupan u Srb?
Problem je sa nasim zakonom o telekomunikaciji.
Blam.

Nt

pre 11 godina

Srbija ima ogroman broj Apple korisnika, ovo sto nas preskacu je sramota. Necu da ponizavam ni jednu zemlju, ali na listi su zemlje daleko nerazvijenije od Srbije u svakom pogledu.

Ali, mislim da pravi problem ne lezi u samom Apple-u, kao ni u PayPal-u, itd. Oni ne dolaze u Srbiju jer neki standardi nisu ispunjeni za to. A zasto nisu? E pa za to treba vuci usi ove koji su zaduzeni za to.

Sumadinac

pre 11 godina

Znaju oni sta rade. Sto duze fanboy-evi cekaju na nesto, veci ce profit pokupiti kompanija kad dodje. Kad apple konacno otvori radnju kod nas, garant ce redovi biti kilometarski.
(ko ceka-doceka, ali i ostari..., 22. jun 2012 09:51)

Nemoj da pričaš bez veze o nečemu o čemu pojma nemaš. Kakvi redovi i "radnje"? Ovde se priča o App Store-u a ne o Apple Store-u. Njega nemaju ni mnogo razvijenije zemlje od Srbije.

AppSR

pre 11 godina

Kako stvari stoje Apple ne dolazi jos dugo vremena u Srbiju. Glavni razlog je blokada lokalne mafije, koja je uglavnom zastupnik 99% svetskih brendova posto je Srbija relativno malo trziste.
Ako pretpostavimo da ima oko 100,000 korisnika Apple uredjaja i ako bi oni recimo potrosili prosecno 50evra godisnje na AppStore to je oko 5M evra.
Da li vi stvarno ocekujete da neki svetski brend moze da napravi promet u Srbiji od 5M evra a da nemora da plati "nista" u lokalu?
Uopste se ne sekirajte da, dok mi gundjamo da smo opet izopsteni - neki lokalni genije sedi sa ministrima u kafani i hvali se kako je "zaebo" Apple/PayPall/eBay posto nemogu da dodju jer on sa par ortaka drzi trziste.
Prema tome gospodo - svi mi koji imamo iPhone/iPad/iMac/PC i znamo da aktivno koristi ne treba da se pitamo zasto nema Apple/Paypall/eBay u Srbiji - treba da se zapitamo sta cemo svi mi u Srbiji - a zivot je samo jedan.

NYC-2

pre 11 godina

Za sve one koji su doneli PRAVU odluku u zivotu , samo da im kazem iz licnog iskustva.
Najtezi deo vaseg puta bice na relaciji do Aerodroma Beograd. Posle je sve neverovatno lako.
Niko se nikada nece vratiti u Srbiju i to sa pravom.

Sloba

pre 11 godina

@Jovan, 22. jun 2012 09:55 A da li možeš bilo šta da kupiš ili da napraviš Android aplikaciju i prodaš je na Play store-u? Ne možeš, Srbija je jedina država na svetu u kojoj je Google prvo omogućio, a onda ukinuo plaćene aplikacije.

Da, Srbija je jedina država gde se to desilo. Onda me ni Apple ne čudi. Kako može da im se isplati Makedonija i Hrvatska a da ne vide interes u Srbiji? Zimbabve? O čemu mi ovde pričamo. Problem je samo naša vlast i retardirani i praistorijski propisi.

Inače, koristim i iOS i Android, i pravim aplikacije za obe platforme i dobro znam o čemu pričam.

naky

pre 11 godina

Svi mi smo "krivi" za ono sto nam se desava u zivotu. Uvek je najlakse optuziti drugog i "umiriti" svoju savest. Nase drustvo je u opstem haosu, pa se to ogleda i na primeru Apple-a. Ja sam moj Mac Book Air kupio u prodavnici u Shangaju. Usput, prodavnica je veca od nase Skupstine, a na pola povrsine su postavljeni svi uredjaji koje mozete bez problema da koristite. Jos vas ljubazno osoblje podsticete da ih koristite. Svedok sam da je to mesto gde se okupljaju ljubitelji Apple-ovih proizvoda, druze, razmenjuju iskustva, igraju igrice i sve to potpuno besplatno.

Imao sam problema sa uspostavljanjem konekcije preko usb modema sto je bio moj problem jer ne govorim kineski i nisam mogao da pratim uputstvo koje sam dobio od operatera, a najmanje je bio problem Apple-a. Otisao sam u pomenutu prodavnicu. Ljudi su mi namestili konekciju. Objasnili mi toliko toga (sve na tecnom engleskom) i pozvali me da im se obratim ako imam problem bilo koje vrste vezan za moj lap top.

Lepo se covek oseca ako neko ne zeli samo da vam "uvali" proizvod, nego se mozete osloniti na prodavca i to ljubaznog.

Jabučilo

pre 11 godina

Stvarno je sramota za državu da bude na mapi pokrivenosti apple stora jedina bela rupa u evropi, zajedno sa Bosnom. A van Evrope tu su još Sirija, Irak, Iran, Avganistan i nekoliko afričkih zemalja, u kojoj verovatno i ne postoje korisnici Apple.

Što se tiče ovih koji mrze Apple i navijaju za Microsoft neka pogledaju njihovu prezentaciju proizvoda koji treba da parira iPad-u. Na ovom linku pogledajte od 13:30 do 14:30:
http://www.youtube.com/watch?v=jozTK-MqEXQ&feature=player_detailpage#t=805s

denko

pre 11 godina

@znam apple

slabo ti znas apple kako citam...

odkud ti to da nema telefona za dinar i da apple formira cenu pretplate????

ili hoces da kazes da bi za srbiju vazila posebna pravila...???

dakle u svajcarskoj 4s vec mozes dobit za 1 franak sa ugovorom na 24 meseca a za 99 s ugovorom na 12 meseci... a mesecna pretplata od 29 franaka do 170 franaka , to zavisi od operatera i flatrate koju sebi izaberes.... dakle ili za srbiju baze posebna pravila ili ti nemas veze....

Mario Bros

pre 11 godina

Za naš standard u Srbiji je to obično smeće i naravno da neće doći na naše napredno tržište. Može epl da ide samo po tim zabitima, na tržišta zemalja četvrtog Sveta. Još jedan dokaz kolika smo elita i ujednačeno bogato društvo je to što nisu uspeli da nađu ni malu nišu kojoj bi uspeli da prodaju svoju jeftinu robu. Samo platinasti uruđaji sa Svarovski kristalima bi imali prođu kod nas, ali sem plastike i stakla oni ne nude ništa na žalost. Kada ojačate javite se gospodo, a dotle Srbija juriša u progres ponosna na svoju svetlu budućnost.

banana

pre 11 godina

Dajte postavite ovu mapu na naslovnu stranu, stvarno je ubitacno. Ogledalo naseg drustva:

http://cdn.macrumors.com/article-new/2012/06/cook_app_store_155_countries.jpg

LoL

pre 11 godina

Gospodo to je cena koju placamo zbog Slobine politike 90tih, nedavno sam procitao da smo mi jedna od 3 zemlje u svetu koja nema paypal!? Nadam se da ovo nece makar trpiti nasa deca.

Mr.No

pre 11 godina

@st.dragan
O cemu ti pricas drugar? Sve te firme koje si pobrojao ni jedna nije usla zvanicno u Srbiju nego se kupuju preko distributera isto kao sto se i Apple u Srbiji kupuje preko distributera. A ovde je rec o online prodavnici aplikacija, a toliko da mi nismo sami krivi ti govori cinjenica da je Android market kada je pustio kupovinu iz Srbije brzom brzinom je i ukinuo istu, isto tako i Paypal nece da dodje kod nas koji apsolutno nema nikakve veze sa Apple-om koji ti kao i mnogi ovde mrzite.
Tako da svako normalan moze samo da zakljuci da jesmo sami krivi za sve sto nam se desava jer da nije tako nebi nas svi zaobilazili u sirokom krugu a poslovali sa zemljama kao sto su Botsvana, Kambodza, Kirgistan, Ruanda i slicne.

ko ceka-doceka, ali i ostari...

pre 11 godina

Znaju oni sta rade. Sto duze fanboy-evi cekaju na nesto, veci ce profit pokupiti kompanija kad dodje. Kad apple konacno otvori radnju kod nas, garant ce redovi biti kilometarski.

znam apple

pre 11 godina

@blagomeni
Pričali su srpski mobilni operateri sa Apple. Nažalost zahtevi Apple-a u pogledu količina iPhone uređaja koji bi se morali prodati po vrlo visokim cenama su potpuno nerealni. A nema ni subvencionisanja. Apple to ne dozvoljava. Znači zaboravi priču "telefon za dinar". Takođe ti Apple kreira tarifu za uređaj koja je za naše uslove vrlo visoka.

zekoslav

pre 11 godina

pa, zašto vas to čudi? da li u srbiji možete legalno kupiti iPhone? NE!
samo kod pilićara sa oglasa ili kod ovih radnji koje ga daju ispod stola.

misternobg

pre 11 godina

Mi ovde mozemo samo da nagadjamo koji je pravi razlog sto nema Apple-a zvanicno u Srbiji. Hocemo zvanicno obavestenje sta to sprecava Apple, PayPal, Amazon i eBay da posluju u Srbiji? Hocemo zvanicno obavestenje nasih vajnih mobilnih operatera koji su to uslovi Apple-a koje oni ne mogu ili nece da ispune da bi prodavali iPhone?
Kako je moguce da Sijera Leone i Liberija zemlje u kojima je do skoro besneo gradjanski rat i za koje postoji sud UN za ratne zlocine dobiju AppStore pa cak i Zimbabve koji je godinama pod sankcijama a Srbija ne? O Malaviju, Swazilendu, Burkini Faso necu ni da govorim, samo jos fali da i Kraljevina Lesoto dobije, bilo bi smesno da nije tuzno! Nesto tu nije u redu cim je Apple prisutan u Srbiji preko raznih distributera, ovlascenih prodavaca, solution experta itd. mora da to nekome odgovara.

zmitjkoe

pre 11 godina

Jednostavno, jedan broj pojedinaca neće da prizna da im je kompanija-idol kretenska i vodi retardiranu poslovnu politiku.
(st.dragan)

Govoris o tehnoloski najjacoj i najskupljoj firmi na svetu koja je uvela svet u post-PC eru. Jedan broj pojedinaca neće to da prizna uprkos cinjenicama.

zmitjkoe

pre 11 godina

Kambodza i Albanija imaj app story a srbija nema :)
haos!???
(SkaWe, 22. jun 2012 18:15)

U Albaniji iOS drzi 31% trzista, a Android 16%. U Srbiji je iOS zastupljen sa samo 7,5%, najmanji u Evropi (sto je i razumljivo jer iPhone ne postoji u ponudi srpskih provajdera). Telenor prodaje iPhone i svim zemljama u kojima je prisutan, osim u Srbiji.

http://gs.statcounter.com/#mobile_os-AL-monthly-201105-201205

zmitjkoe

pre 11 godina

Oni nisu osmislili NIŠTA osim dizajna, O ma kojoj eri da pričamo! Kakva bre "tehnološki najjača firma" koja sve do poslednjeg šrafa kupuje od drugih, a najveći vendor hardvera su joj najljući protivnici, uključujući tu i Samsung?

Oni ne proizvode ništa osim softvera. Čak ni ne šrafcigerišu... i to drugi rade za njih!
(st.dragan, 24. jun 2012 01:20)

Tvoje shvatanje industrije je iz 19 veka. Zasto bi Apple pravio srafove? Koje to srafove proizvodi Microsoft za svoj tablet, ili bilo koja druga velika IT firma? Zato i postoji Foxconn, da Apple (i drugi) ne srafcigerisu. I sa pojmom dizajna imas problem: dizajn nije samo "kako nesto spolja izgleda", vec kako je nesto uopste napravljeno. I procesori se dizajniraju. Tanak ultrabook je moguc zbog dizajna unutrasnjeg hardvera.

Hey

pre 11 godina

Ma nije Apple lud da dolazi u Srbiju. Vide kolika mrznja ovde vlada prema njihovom brendu, sta ima da se bakcu sa nama. Potpuno podrzavam ovo iako bih da su dosli skakao do plafona od srece.

st.dragan

pre 11 godina

@Mr.No
Pričam o onome što znam. Jedan veliki Cisco se nalazi u Omladinskih brigada, za tvoju informaciju druže. Tu su već godinama. Mi njima nismo malo i neinteresantno tržište, ali jesmo prodavcima magle (dizajna). Motorola je takođe tu, a tu je i Microsoft, HP i još gomila drugih... ove koje su tu preko uvoznika/distributera da i ne pominjem. Apple ni na taj način nije kulturno prisutan.

@zmitjkoe
Uvela koga i gde?

Oni nisu osmislili NIŠTA osim dizajna, O ma kojoj eri da pričamo! Kakva bre "tehnološki najjača firma" koja sve do poslednjeg šrafa kupuje od drugih, a najveći vendor hardvera su joj najljući protivnici, uključujući tu i Samsung?

Oni ne proizvode ništa osim softvera. Čak ni ne šrafcigerišu... i to drugi rade za njih!

banana

pre 11 godina

@zmitjkoe
Kakva propaganda. Kako se u tvoju logiku/racunicu uklapa trziste Konga i Malavija? Srbija je i po velicini i po ekonomiji bolja od vecine ove 32 zemlje.

Nije mi zbog Apple ili PayPala ali ovo je za Insaidera. Pogledajte tu mapu pa cete videti koliko smo svetla tacka u svetu. Ne bi tako svetleli da je u pitanju prehrana jastrogom.

Mr.No

pre 11 godina

@st.dragan
Da ne raspravljamo ko je sta izmislio, ko zavrce srafove i ko sta proizvodi nego da samo navedemo cinjenice a evo ti jedna, Apple vredi vise kao kompanija nego kada sve te tvoje svetske gigante saberes. Verovatno zato sto nista ne valjaju i niko ne voli i ne kupuje nista od njih. Voleo bi i ja da imam takvu jednu kompaniju koja nista nije izmislila, nista ne proizvodi i cak ni srafove ne zavrce a da je najjaca i najbogatija na svetu pored silne giganske konkurencije koja ima fenomenalne izume, proizvodnju tih istih pa cak i zavrtace srafova.
I rest my case for good

Ivan HH

pre 11 godina

O kakvom Apple-u u Srbiji vi govorite???Pa kod nas mozes samo da nadjes iPod i iPad,za iPhone nema cak mi distributera a Samsung Galaxy koji je ceo od plastike mozes na kiosku da kupis.

st.dragan

pre 11 godina

Sjajni su mi ovi defetistički komentari, tipa: "sami smo krivi", "neće niko da se petlja s banana državom" itd...

Nije mi jedino jasno, kako to da nismo krivi Google-u, Samsungu, HTC-u, Motoroli, Cisco-u i sličnim mega-brendovima, koji posluju kod nas i kojima ne smetaju propisi kvote i slične tričarije, koje se koriste kao izgovor za nedolazak ovih jajara?!

Jednostavno, jedan broj pojedinaca neće da prizna da im je kompanija-idol kretenska i vodi retardiranu poslovnu politiku. Nisu oni džabe bili na repu događaja poslednjih decenija... sad im se samo posrećilo, a dokle će to da traje, videćemo. Ali cenim - ne zadugo.

Garant

pre 11 godina

A do tada:

http://specialchildren.about.com/od/familyissues/ss/freeitunes.htm

Imaj svoju @gmail.com adresu, neku ulicnu adresu iz te neke zemlje, neka vam iz te neke zemlje neko da broj apple gift card i voil?. Vazno je na pocetku selektirati free app.

ko ceka-doceka, ali i ostari...

pre 11 godina

Znaju oni sta rade. Sto duze fanboy-evi cekaju na nesto, veci ce profit pokupiti kompanija kad dodje. Kad apple konacno otvori radnju kod nas, garant ce redovi biti kilometarski.

znam apple

pre 11 godina

@blagomeni
Pričali su srpski mobilni operateri sa Apple. Nažalost zahtevi Apple-a u pogledu količina iPhone uređaja koji bi se morali prodati po vrlo visokim cenama su potpuno nerealni. A nema ni subvencionisanja. Apple to ne dozvoljava. Znači zaboravi priču "telefon za dinar". Takođe ti Apple kreira tarifu za uređaj koja je za naše uslove vrlo visoka.

Hey

pre 11 godina

Ma nije Apple lud da dolazi u Srbiju. Vide kolika mrznja ovde vlada prema njihovom brendu, sta ima da se bakcu sa nama. Potpuno podrzavam ovo iako bih da su dosli skakao do plafona od srece.

st.dragan

pre 11 godina

Sjajni su mi ovi defetistički komentari, tipa: "sami smo krivi", "neće niko da se petlja s banana državom" itd...

Nije mi jedino jasno, kako to da nismo krivi Google-u, Samsungu, HTC-u, Motoroli, Cisco-u i sličnim mega-brendovima, koji posluju kod nas i kojima ne smetaju propisi kvote i slične tričarije, koje se koriste kao izgovor za nedolazak ovih jajara?!

Jednostavno, jedan broj pojedinaca neće da prizna da im je kompanija-idol kretenska i vodi retardiranu poslovnu politiku. Nisu oni džabe bili na repu događaja poslednjih decenija... sad im se samo posrećilo, a dokle će to da traje, videćemo. Ali cenim - ne zadugo.

Jabučilo

pre 11 godina

Stvarno je sramota za državu da bude na mapi pokrivenosti apple stora jedina bela rupa u evropi, zajedno sa Bosnom. A van Evrope tu su još Sirija, Irak, Iran, Avganistan i nekoliko afričkih zemalja, u kojoj verovatno i ne postoje korisnici Apple.

Što se tiče ovih koji mrze Apple i navijaju za Microsoft neka pogledaju njihovu prezentaciju proizvoda koji treba da parira iPad-u. Na ovom linku pogledajte od 13:30 do 14:30:
http://www.youtube.com/watch?v=jozTK-MqEXQ&feature=player_detailpage#t=805s

st.dragan

pre 11 godina

@Mr.No
Pričam o onome što znam. Jedan veliki Cisco se nalazi u Omladinskih brigada, za tvoju informaciju druže. Tu su već godinama. Mi njima nismo malo i neinteresantno tržište, ali jesmo prodavcima magle (dizajna). Motorola je takođe tu, a tu je i Microsoft, HP i još gomila drugih... ove koje su tu preko uvoznika/distributera da i ne pominjem. Apple ni na taj način nije kulturno prisutan.

@zmitjkoe
Uvela koga i gde?

Oni nisu osmislili NIŠTA osim dizajna, O ma kojoj eri da pričamo! Kakva bre "tehnološki najjača firma" koja sve do poslednjeg šrafa kupuje od drugih, a najveći vendor hardvera su joj najljući protivnici, uključujući tu i Samsung?

Oni ne proizvode ništa osim softvera. Čak ni ne šrafcigerišu... i to drugi rade za njih!

Sumadinac

pre 11 godina

Znaju oni sta rade. Sto duze fanboy-evi cekaju na nesto, veci ce profit pokupiti kompanija kad dodje. Kad apple konacno otvori radnju kod nas, garant ce redovi biti kilometarski.
(ko ceka-doceka, ali i ostari..., 22. jun 2012 09:51)

Nemoj da pričaš bez veze o nečemu o čemu pojma nemaš. Kakvi redovi i "radnje"? Ovde se priča o App Store-u a ne o Apple Store-u. Njega nemaju ni mnogo razvijenije zemlje od Srbije.

AppSR

pre 11 godina

Kako stvari stoje Apple ne dolazi jos dugo vremena u Srbiju. Glavni razlog je blokada lokalne mafije, koja je uglavnom zastupnik 99% svetskih brendova posto je Srbija relativno malo trziste.
Ako pretpostavimo da ima oko 100,000 korisnika Apple uredjaja i ako bi oni recimo potrosili prosecno 50evra godisnje na AppStore to je oko 5M evra.
Da li vi stvarno ocekujete da neki svetski brend moze da napravi promet u Srbiji od 5M evra a da nemora da plati "nista" u lokalu?
Uopste se ne sekirajte da, dok mi gundjamo da smo opet izopsteni - neki lokalni genije sedi sa ministrima u kafani i hvali se kako je "zaebo" Apple/PayPall/eBay posto nemogu da dodju jer on sa par ortaka drzi trziste.
Prema tome gospodo - svi mi koji imamo iPhone/iPad/iMac/PC i znamo da aktivno koristi ne treba da se pitamo zasto nema Apple/Paypall/eBay u Srbiji - treba da se zapitamo sta cemo svi mi u Srbiji - a zivot je samo jedan.

NYC-2

pre 11 godina

Za sve one koji su doneli PRAVU odluku u zivotu , samo da im kazem iz licnog iskustva.
Najtezi deo vaseg puta bice na relaciji do Aerodroma Beograd. Posle je sve neverovatno lako.
Niko se nikada nece vratiti u Srbiju i to sa pravom.

Marko K.

pre 11 godina

Srbija je jos jednom dokazala da je anus Evrope.Zasto app store nije dostupan u Srb?
Problem je sa nasim zakonom o telekomunikaciji.
Blam.

Miloš

pre 11 godina

Taman je ovim zaokružen spisak zemalja-vuko***ina koje ga nikad neće dobiti. Države poput Sirije, Iraka, Irana, Severne Koreje, Avganistana... pada li vam još neko na pamet?

Građanin Pakao

pre 11 godina

Prepametni ste.

Zašto objavljujete ono što već znamo?

Bolje se potrudite da istražite razlog svemu tome, pa da nas prosvetlite.

Nt

pre 11 godina

Srbija ima ogroman broj Apple korisnika, ovo sto nas preskacu je sramota. Necu da ponizavam ni jednu zemlju, ali na listi su zemlje daleko nerazvijenije od Srbije u svakom pogledu.

Ali, mislim da pravi problem ne lezi u samom Apple-u, kao ni u PayPal-u, itd. Oni ne dolaze u Srbiju jer neki standardi nisu ispunjeni za to. A zasto nisu? E pa za to treba vuci usi ove koji su zaduzeni za to.

Mario Bros

pre 11 godina

Za naš standard u Srbiji je to obično smeće i naravno da neće doći na naše napredno tržište. Može epl da ide samo po tim zabitima, na tržišta zemalja četvrtog Sveta. Još jedan dokaz kolika smo elita i ujednačeno bogato društvo je to što nisu uspeli da nađu ni malu nišu kojoj bi uspeli da prodaju svoju jeftinu robu. Samo platinasti uruđaji sa Svarovski kristalima bi imali prođu kod nas, ali sem plastike i stakla oni ne nude ništa na žalost. Kada ojačate javite se gospodo, a dotle Srbija juriša u progres ponosna na svoju svetlu budućnost.

zmitjkoe

pre 11 godina

Jednostavno, jedan broj pojedinaca neće da prizna da im je kompanija-idol kretenska i vodi retardiranu poslovnu politiku.
(st.dragan)

Govoris o tehnoloski najjacoj i najskupljoj firmi na svetu koja je uvela svet u post-PC eru. Jedan broj pojedinaca neće to da prizna uprkos cinjenicama.

Ivan HH

pre 11 godina

O kakvom Apple-u u Srbiji vi govorite???Pa kod nas mozes samo da nadjes iPod i iPad,za iPhone nema cak mi distributera a Samsung Galaxy koji je ceo od plastike mozes na kiosku da kupis.

banana

pre 11 godina

Dajte postavite ovu mapu na naslovnu stranu, stvarno je ubitacno. Ogledalo naseg drustva:

http://cdn.macrumors.com/article-new/2012/06/cook_app_store_155_countries.jpg

zmitjkoe

pre 11 godina

Kambodza i Albanija imaj app story a srbija nema :)
haos!???
(SkaWe, 22. jun 2012 18:15)

U Albaniji iOS drzi 31% trzista, a Android 16%. U Srbiji je iOS zastupljen sa samo 7,5%, najmanji u Evropi (sto je i razumljivo jer iPhone ne postoji u ponudi srpskih provajdera). Telenor prodaje iPhone i svim zemljama u kojima je prisutan, osim u Srbiji.

http://gs.statcounter.com/#mobile_os-AL-monthly-201105-201205

banana

pre 11 godina

@zmitjkoe
Kakva propaganda. Kako se u tvoju logiku/racunicu uklapa trziste Konga i Malavija? Srbija je i po velicini i po ekonomiji bolja od vecine ove 32 zemlje.

Nije mi zbog Apple ili PayPala ali ovo je za Insaidera. Pogledajte tu mapu pa cete videti koliko smo svetla tacka u svetu. Ne bi tako svetleli da je u pitanju prehrana jastrogom.

LoL

pre 11 godina

Gospodo to je cena koju placamo zbog Slobine politike 90tih, nedavno sam procitao da smo mi jedna od 3 zemlje u svetu koja nema paypal!? Nadam se da ovo nece makar trpiti nasa deca.

naky

pre 11 godina

Svi mi smo "krivi" za ono sto nam se desava u zivotu. Uvek je najlakse optuziti drugog i "umiriti" svoju savest. Nase drustvo je u opstem haosu, pa se to ogleda i na primeru Apple-a. Ja sam moj Mac Book Air kupio u prodavnici u Shangaju. Usput, prodavnica je veca od nase Skupstine, a na pola povrsine su postavljeni svi uredjaji koje mozete bez problema da koristite. Jos vas ljubazno osoblje podsticete da ih koristite. Svedok sam da je to mesto gde se okupljaju ljubitelji Apple-ovih proizvoda, druze, razmenjuju iskustva, igraju igrice i sve to potpuno besplatno.

Imao sam problema sa uspostavljanjem konekcije preko usb modema sto je bio moj problem jer ne govorim kineski i nisam mogao da pratim uputstvo koje sam dobio od operatera, a najmanje je bio problem Apple-a. Otisao sam u pomenutu prodavnicu. Ljudi su mi namestili konekciju. Objasnili mi toliko toga (sve na tecnom engleskom) i pozvali me da im se obratim ako imam problem bilo koje vrste vezan za moj lap top.

Lepo se covek oseca ako neko ne zeli samo da vam "uvali" proizvod, nego se mozete osloniti na prodavca i to ljubaznog.

denko

pre 11 godina

@znam apple

slabo ti znas apple kako citam...

odkud ti to da nema telefona za dinar i da apple formira cenu pretplate????

ili hoces da kazes da bi za srbiju vazila posebna pravila...???

dakle u svajcarskoj 4s vec mozes dobit za 1 franak sa ugovorom na 24 meseca a za 99 s ugovorom na 12 meseci... a mesecna pretplata od 29 franaka do 170 franaka , to zavisi od operatera i flatrate koju sebi izaberes.... dakle ili za srbiju baze posebna pravila ili ti nemas veze....

zekoslav

pre 11 godina

pa, zašto vas to čudi? da li u srbiji možete legalno kupiti iPhone? NE!
samo kod pilićara sa oglasa ili kod ovih radnji koje ga daju ispod stola.

Mr.No

pre 11 godina

@st.dragan
Da ne raspravljamo ko je sta izmislio, ko zavrce srafove i ko sta proizvodi nego da samo navedemo cinjenice a evo ti jedna, Apple vredi vise kao kompanija nego kada sve te tvoje svetske gigante saberes. Verovatno zato sto nista ne valjaju i niko ne voli i ne kupuje nista od njih. Voleo bi i ja da imam takvu jednu kompaniju koja nista nije izmislila, nista ne proizvodi i cak ni srafove ne zavrce a da je najjaca i najbogatija na svetu pored silne giganske konkurencije koja ima fenomenalne izume, proizvodnju tih istih pa cak i zavrtace srafova.
I rest my case for good

janko

pre 11 godina

Vazno je da je Agencija za Digitalnu Agendu Srbije svojevremeno najavila da radi na tome da Apple App Store dodje u Srbiju... Bolje da nisu radili ni na tome ni na Paypal-u, mozda bismo dobili i jedno i drugo.

Sloba

pre 11 godina

@Jovan, 22. jun 2012 09:55 A da li možeš bilo šta da kupiš ili da napraviš Android aplikaciju i prodaš je na Play store-u? Ne možeš, Srbija je jedina država na svetu u kojoj je Google prvo omogućio, a onda ukinuo plaćene aplikacije.

Da, Srbija je jedina država gde se to desilo. Onda me ni Apple ne čudi. Kako može da im se isplati Makedonija i Hrvatska a da ne vide interes u Srbiji? Zimbabve? O čemu mi ovde pričamo. Problem je samo naša vlast i retardirani i praistorijski propisi.

Inače, koristim i iOS i Android, i pravim aplikacije za obe platforme i dobro znam o čemu pričam.

Garant

pre 11 godina

A do tada:

http://specialchildren.about.com/od/familyissues/ss/freeitunes.htm

Imaj svoju @gmail.com adresu, neku ulicnu adresu iz te neke zemlje, neka vam iz te neke zemlje neko da broj apple gift card i voil?. Vazno je na pocetku selektirati free app.

misternobg

pre 11 godina

Mi ovde mozemo samo da nagadjamo koji je pravi razlog sto nema Apple-a zvanicno u Srbiji. Hocemo zvanicno obavestenje sta to sprecava Apple, PayPal, Amazon i eBay da posluju u Srbiji? Hocemo zvanicno obavestenje nasih vajnih mobilnih operatera koji su to uslovi Apple-a koje oni ne mogu ili nece da ispune da bi prodavali iPhone?
Kako je moguce da Sijera Leone i Liberija zemlje u kojima je do skoro besneo gradjanski rat i za koje postoji sud UN za ratne zlocine dobiju AppStore pa cak i Zimbabve koji je godinama pod sankcijama a Srbija ne? O Malaviju, Swazilendu, Burkini Faso necu ni da govorim, samo jos fali da i Kraljevina Lesoto dobije, bilo bi smesno da nije tuzno! Nesto tu nije u redu cim je Apple prisutan u Srbiji preko raznih distributera, ovlascenih prodavaca, solution experta itd. mora da to nekome odgovara.

Mr.No

pre 11 godina

@st.dragan
O cemu ti pricas drugar? Sve te firme koje si pobrojao ni jedna nije usla zvanicno u Srbiju nego se kupuju preko distributera isto kao sto se i Apple u Srbiji kupuje preko distributera. A ovde je rec o online prodavnici aplikacija, a toliko da mi nismo sami krivi ti govori cinjenica da je Android market kada je pustio kupovinu iz Srbije brzom brzinom je i ukinuo istu, isto tako i Paypal nece da dodje kod nas koji apsolutno nema nikakve veze sa Apple-om koji ti kao i mnogi ovde mrzite.
Tako da svako normalan moze samo da zakljuci da jesmo sami krivi za sve sto nam se desava jer da nije tako nebi nas svi zaobilazili u sirokom krugu a poslovali sa zemljama kao sto su Botsvana, Kambodza, Kirgistan, Ruanda i slicne.

zmitjkoe

pre 11 godina

Oni nisu osmislili NIŠTA osim dizajna, O ma kojoj eri da pričamo! Kakva bre "tehnološki najjača firma" koja sve do poslednjeg šrafa kupuje od drugih, a najveći vendor hardvera su joj najljući protivnici, uključujući tu i Samsung?

Oni ne proizvode ništa osim softvera. Čak ni ne šrafcigerišu... i to drugi rade za njih!
(st.dragan, 24. jun 2012 01:20)

Tvoje shvatanje industrije je iz 19 veka. Zasto bi Apple pravio srafove? Koje to srafove proizvodi Microsoft za svoj tablet, ili bilo koja druga velika IT firma? Zato i postoji Foxconn, da Apple (i drugi) ne srafcigerisu. I sa pojmom dizajna imas problem: dizajn nije samo "kako nesto spolja izgleda", vec kako je nesto uopste napravljeno. I procesori se dizajniraju. Tanak ultrabook je moguc zbog dizajna unutrasnjeg hardvera.